De Liemers Helemaal Goed Courant

17 januari 2020

De Liemers Helemaal Goed Courant 17 januari 2020


1 / 28

Noordkaap Challenge voor goed doel Werner Willems hoopt op tienduizend euro voor het AED-netwerk in Duiven

Werner en Daniëlle zijn helemaal klaar voor de Noordkaap Challenge. (foto: Rene Nijhuis)

DUIVEN - Werner Willems, directeur van Willems technisch adviesbureau en voorzitter van het AED-netwerk gemeente Duiven, gaat samen met zijn vrouw Daniëlle de Noordkaap Challenge aan met als doel geld op te halen voor het AED-netwerk gemeente Duiven.

Zeven februari starten ze met de bizarre tocht naar het noordelijkste puntje van Europa. "Het was altijd al een droom om deze reis te maken en dit jaar vond ik een manier om dit te combineren met een doel waar ik mij al sinds 2012 voor inzet, het AED-netwerk gemeente Duiven," vertelt hij enthousiast.

De Noordkaap Challenge is een roadtrip van ruim zevenduizend kilometet naar het noordelijkste puntje in Europa. Al het opgehaalde geld gaat naar het AED-netwerk; Werner bekostigt de reis zelf. Het AED-netwerk gemeente Duiven is negen jaar geleden ontstaan op initiatief van Werner Willems. Na enkele BHV-cursussen te hebben gevolgd kwam hij achter het belang van een goed AED-netwerk en besloot hij zich in te zetten voor een veiliger Duiven. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat wordt gebruikt bij een plotselinge hartstilstand. De AED dient een elektrische schok door de borstwand naar het hart toe. Na een hartstilstand wordt met reanimatie geprobeerd de hersenen van bloed te voorzien en de fibrillatie in stand te houden. Pas als de ambulance er is, kunnen de hulpverleners via een defibrillator het hart weer naar een normaal ritme brengen. Tenzij er een AED aanwezig is, in dat geval kan er meteen gedefibrilleerd worden. Wordt de AED binnen vijf minuten aangesloten, dan neemt de overlevingskans met 70% toe.

De eerste prioriteit van de stichting was het aanschaffen van AED's. Ondertussen zijn er al vijftig AED's geïnstalleerd in Duiven, Groessen en Loo. Dat is heel wat, maar er zouden er nog wel enkele bij kunnen. Ideaal zou zijn als er binnen een straal van vijfhonderd meter rondom het slachtoffer een AED aanwezig zou zijn, maar het aantrekken en doceren van vrijwilligers heeft een hogere prioriteit. In verhouding tot het aantal AED's zijn er nog te weinig vrijwilligers. Zij moeten in staat zijn het slachtoffer te helpen en de AED toe te passen, indien nodig. Zo'n twintig vrijwilligers per AED zijn er nodig. Deze vrijwilligers moeten hiervoor wel een cursus volgen, vandaar dat Werner meedoet aan de Noordkaap Challenge. Hij hoopt hiermee tienduizend euro op te halen voor het AED-netwerk, zodat de stichting zelf docenten kan opleiden voor het geven van reanimatiecursussen.

Donaties zijn van harte welkom via de website https://www.aed-duiven.nl/ of

https://www.aed-duiven.nl/begunstiger/. Ook kunnen mensen zich opgeven voor reclame-uitingen.

Actie brengt 1.500 euro op voor stichting Goede Doelen Duiven-Westervoort Ruim 900 sportievelingen trotseren Obstacle Run Hornbach

Cheque stichting goede doelen. (Foto: Hornbach Hamerrun)

DUIVEN - Vol overgave trotseerden jong en oud vandaag twintig extreme hindernissen voor het goede doel. De ruim 900 deelnemers baanden zich een weg door de modder en sprongen over vuur. De Hornbach Hammerrun bracht in totaal 1.500 euro op voor stichting Goede Doelen Duiven-Westervoort. De spectaculaire obstaclerun werd georganiseerd door Hornbach Duiven, als opwarmer voor de officiële opening op woensdag 29 januari.

"Het was één groot spektakel", vertelt vestigingsmanager Peter Vuijk enthousiast. "Met ruim 900 deelnemers en even zo veel toeschouwers zijn al onze verwachtingen overtroffen. Doorgewinterde obstacle runners en uitzinnige kinderen, ze waren stuk voor stuk bloedfanatiek. Ja, Duivenaren en inwoners uit omliggende gemeenten hebben het vandaag bewezen, hun doorzettingsvermogen is ongekend groot. Ik heb er ontzettend van genoten. Wat een energie! Gaaf om mensen op deze manier kennis te laten maken met alles waar wij als bouwmarkt voor staan: pure daadkracht. Ik kijk dan ook uit naar de opening op woensdag 29 januari om 07.00 uur."

Cheque
Met de opbrengst van de ticketverkoop werd geld opgehaald voor Stichting Goede Doelen Duiven-Westervoort. Een stichting die zich inzet voor inwoners in beide gemeentes en activiteiten steunt op het gebied van welzijn, cultuur en zorgvelening. Om 11.00 uur werd bekend gemaakt dat de sportievelingen liefst 1.500 euro bijeen brachten. Trotste wethouder van de gemeente Duiven, en tevens secretaris van de stichting, Ineke Knuiman nam de cheque in ontvangst.

Over Hornbach
Hornbach is een onafhankelijke, internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het Duitse familiebedrijf heeft een historie van ruim 140 jaar en meer dan 21.000 medewerkers. Hornbach is sinds 1997 actief in Nederland en heeft inmiddels veertien vestigingen in ons land. Hornbach won dit jaar voor de veertiende keer de Retail Jaarprijs, in de categorie 'Beste Bouwmarkt van Nederland', en nam ook voor de tweede keer de Webshop Award Bouwmarkten in ontvangst. Tevens is Hornbach bij onafhankelijk onderzoek (waarderingsrapport DIY) van GfK al vier keer op rij uit de bus gekomen als best gewaardeerde bouwmarkt. De basis voor de succesvolle Hornbach-formule zijn de vijf kernwaarden: laagsteprijsgarantie, deskundig advies, competente service, een enorm assortiment (van 120.000 artikelen) en grote voorraden (bij 50.000 artikelen).

2 / 28

Het nieuwe jaar is begonnen en het eerste nummer is al verschenen. Ook deze editie staat weer vol met positieve artikelen. Zelf heb ik een artikel mogen schrijven over een activiteitenweek die georganiseerd wordt vanwege het tweehonderdste geboortejaar van Multatuli. Als schrijfster van het commentaar van Multaboni, dat anderhalf jaar in deze krant te lezen was, vond ik het super leuk weer een artikel te kunnen schrijven met Multatuli in de hoofdrol. Vanaf de tijd dat ik met die stukken begon, grijp ik elke kans aan om een stuk te schrijven dat er mee te maken heeft. Het is dit keer alleen dus geen commentaar bij nieuwe ideeën van Multaboni of de ideeën van Multatuli.

Ja, ik ben erg dol op de filosofieën en ideeën van Multatuli, de ideeën van Multaboni en op Griekse filosofie. In dit nieuwe jaar hoop ik zelf weer nieuwe verhalen af te krijgen met mijn eigen filosofische gedachten erin verwerkt. Fantasie, filosofie, moordspellen, ik schrijf het allemaal graag. Uiteraard hoop ik dat ik nog lang voor De Liemers Helemaal Goed Courant kan blijven schrijven, want dit vind ik geweldig om te doen. Het is af en toe jammer dat ik zo druk ben met mijn studie fysiotherapie (die ik heel leuk vind). De tijd om te schrijven schiet er daarom soms bij in. Want ondanks dat ik geen taal studeer, is schrijven wel mijn favoriete werk en hobby en ik ben dan ook niet van plan om er snel mee te stoppen.

Om dit voorwoord af te sluiten, zeg ik het volgende: 'Wanneer ik heden iets beweer dat me morgen anders toeschynt, zal ik u dat zeggen vóór overmorgen. Ja, ik zal 'n teekening die me onjuist voorkomt, uitwisschen met meer spoed dan ik maakte in 't teekenen.' Multatuli idee 19.

Kim Kleijkers

Journalistieke uitdaging voor schrijvende senioren

LIEMERS - De Liemers Helemaal Goed Courant zoekt journalistiek talent. In de geest van initiatiefnemer Hope XXL, waar jongeren en ouderen samenwerken, zoeken ook wij uitbreiding van ons schrijftalent. Jongeren zijn welkom, maar zeker ook senioren!

In september 2019 verscheen de eerste editie van De Liemers Helemaal Goed Courant. Een krant geschreven door leerlingen van het Candea College en het Liemers College. Ondersteund door senioren. Het succes van de krant is groot. Werd de krant eerst als 'bijlage' bij het Gemeentenieuws verspreid, vanaf eind vorig jaar is De Liemers Helemaal Goed Courant - dankzij een prima samenwerking met uitgever Starterspers - de titel van de hele krant.

Vanwege de doorstroom van leerlingen zijn we continue op zoek naar talentvolle jonge schrijvers om ons redactieteam te versterken. Daarnaast zoeken we journalistieke ondersteuning onder senioren. Want onze redacteuren hebben soms examens en proefwerkweken.

Heb je interesse? Laat het ons weten. Bij ons ligt een prachtige journalistieke uitdaging voor jongeren en senioren die graag positieve verhalen schrijven over de Liemers. Schrijven voor een krant met een uniek concept. Wie wil dat niet?

Nog even wat algemene informatie. Het idee om een 'goed nieuws krant' uit te brengen komt uit de koker van Hope XXL, een Liemers initiatief waarin jongeren streven naar een betere wereld. De regiocampagne De Liemers Helemaal Goed heeft het idee samen met onderwijsinstellingen het Liemers College en het Candea College omarmd. We maken de krant met een enthousiast team en zijn blij met de vele leuke reacties die we wekelijks ontvangen. Twee professionele journalisten zorgen voor de begeleiding.

Heb je ook zin om samen met ons de krant te maken op momenten dat we wat ondersteuning kunnen gebruiken, laat ons dat dan weten. Wil je meer informatie, neem dan contact op met hoofdredacteur Sjoerd Geurts, e-mail redactie@daadkrachtmedia.nl.

Liemers College Didam start volgend schooljaar met de brede mavo havo vwo brugklas

Susannne Pondman en Eline van der Zeyst (rechts): "We kijken hier op school verder dan alleen het advies van de basisschool”. (foto: Linda Ruijs)

DIDAM - Veel achtstegroepers staan de komende tijd voor een belangrijke en moeilijke keuze: het kiezen van een passende middelbare school. Op zaterdag 25 januari is er van 13.00 tot 17.00 uur een open dag op alle locaties van het Liemers College voor alle kinderen en hun ouders. Ideaal om sfeer te proeven en informatie in te winnen. Ook in Didam, waar volgend jaar de brede brede mavo havo vwo brugklas ingevoerd wordt.

De eerste weken op de nieuwe school zijn vaak erg spannend, omdat de grote, nieuwe en drukke middelbare school nogal verschilt met de oude, vertrouwde basisschool. Om de overstap van het basis naar het voortgezet onderwijs makkelijker te maken, gaat Liemers College Didam vanaf volgend jaar een brede brugklas invoeren. Eline van der Zeyst, onderwijsdirecteur van deze locatie: "De kleinschaligheid in combinatie met ons brede aanbod is onze kracht. Een brede brugklas waar jij je thuis voelt en kunt ontdekken wat bij je past, hoort daar wat ons betreft helemaal bij". Maatwerk speelt een belangrijke rol. Susanne Pondman, teamleider van de onderbouw: "Didam is de enige locatie met mavo, havo en vwo onder één dak. Door deze niveaus samen te voegen in een klas, hebben de leerlingen langer de tijd om uit te zoeken welk niveau het beste bij hen past." De leerlingen hebben de keuze uit drie verschillende leerroutes: e ondersteunende, de basis en de verdiepende route. Per vak kunnen ze kiezen welke route ze willen volgen. Zo krijgt de leerling een goed beeld van zijn eigen leerproces. Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen in de brede brugklas beter presteren dan in een normale brugklas. Kinderen met een twijfeladvies, zoals een mavo/havo- of een havo/vwo-advies, kunnen in de derde vaker verder op het hoogste niveau. Ook stromen leerlingen vaker door naar een hoger niveau. "Dat heeft vooral te maken met een toegenomen motivatie", vertelt de onderwijsdirecteur. "Door middel van voortgangstoetsen krijgen de leerlingen zicht op welke stof ze goed begrijpen en in welke vaardigheden ze nog kunnen groeien." Door de brede brugklas ontdekken de leerlingen waar hun talenten liggen. Susanne Pondman: "Daardoor weten ze beter welk niveau het beste bij hen past. De leerlingen kunnen hun eigen uitdagingen en doelen kiezen. Samen met de feedback van de voortgangstoetsen zorgt dit ervoor dat leerlingen nog gemotiveerder zijn om nog beter te worden in de schoolvakken Zo kunnen ze het maximale uit zichzelf halen. Dat zorgt ervoor dat de leerlingen een goede voorbereiding hebben voor de bovenbouw." Eline van der Zeyst: "Samen met de mentor en de coach zorgen we ervoor dat elke leerling terechtkomt op het niveau dat het beste past. We kijken hier op school verder dan alleen het advies van de basisschool. Zo bereiken de leerlingen meer en kunnen ze met een mooie basis in de bovenbouw starten."

Tijdens de druk bezocht nieuwjaarsreceptie in Babberich in Kulthurhus De Borg werden de vrijwilligers Sabine, Elly, Ans, Marian, Angelique en Aggie in de bloemetjes gezet voor hun jarenlange inzet voor het Kulturhus en daarvoor het Dorpshuis. Nog een opvallende aangelegenheid: de presentatie van een compleet nieuw stichtingsbestuur en Raad van Toezicht voor het Kulturhus. Hun missie: De Borg nog aantrekkelijker, toegankelijker en opener maken voor (nieuwe) huurders, verenigingen, stichtingen en evenementen.

Van de redactie

Auteur Linda Ruijs

5 / 28

Optreden band op 20 maart kick-off voor jubileum Rinoceros Wild Romance keert terug in Groessen

Wild Romance kijkt uit naar het optreden in Groessen. (foto: Alex de Groot)

GROESSEN - Het is Jongerensoos Rinoceros gelukt om de band Wild Romance naar Groessen te halen. De formatie van de inmiddels overleden zanger Herman Brood staat normaliter voornamelijk in grote zalen, maar verzorgt op vrijdag 20 maart een optreden bij Rinoceros.

Jongerensoos Rinoceros viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum. Al die jaren draait het centrum volledig op jonge vrijwilligers. Op 4 en 5 april wordt dit gevierd met een feestweekeinde in een grote lappen tent. Twee weken eerder worden de festiviteiten afgetrapt vanuit het eigen honk aan het St. Isidorusplein met het optreden van de Wild Romance. Herman Brood & His Wild Romance maakt deel uit van de rijke concertgeschiedenis van Jongerensoos Rinoceros. De band stond er meerdere keren op de planken. Veel van de huidige muzikanten van de Wild Romance speelden met Herman Brood. Zoals de Belgische gitarist Dany Lademacher, die vorig jaar door het toonaangevende magazine Gitarist nog werd uitgeroepen tot 'beste gitarist van de Benelux'. Collega David Hollestelle eindigde in deze verkiezing op de vijfde plek!

Houten podium

Dany Lademacher kijkt uit naar het optreden in Groessen. "Wij stonden met Herman ooit op het popfestival van Rinoceros. Ook in een jubileumjaar. Maar het optreden op het kleine houten podium in het Rinoceros-gebouw zelf zal ik nooit vergeten. Een knusse zaal, enthousiast publiek en een geweldige akoestiek. Leuk om daar terug te keren." Rinoceros is van oudsher een 'bluessoos'. Toch heeft het bestuur geen bluesband vastgelegd. "We zochten naar een mooie activiteit voor de oudere generatie, met name onze oud-bestuursleden", vertelt bestuurslid Niels Uffing. "In de Liemers is er al best veel op het gebied van blues en we willen geen concurrent zijn voor die evenementen. Daarom hebben we voor een ander 'iconisch' optreden uit onze geschiedenis gekozen. Over Herman Brood & His Wild Romance wordt hier nog steeds gesproken."

Oude generatie
Oud-voorzitter Sjoerd Geurts kan dat beamen. Hij is namens het oud-bestuur betrokken bij de organisatie van de avond. "Het is bijzonder dat het ons gelukt is de Wild Romance vast te leggen. De optredens in het verleden met Herman Brood waren absolute hoogtepunten in de geschiedenis van Rinoceros. Ik heb de band in die tijd vaak gezien. Het is mooi dat Rinoceros op deze wijze de oudere generatie bestuursleden niet vergeet." De naam Wild Romance doet nog steeds harten van veel muziekliefhebbers in Nederland sneller kloppen. Herman Brood & his Wild Romance groeiden uit tot rockstars zoals Nederland nog nooit had gekend, met albums als Shpritsz, Cha Cha en succesnummers als Saturday Night, Rock & Roll Junkie en Never Be Clever. Ook zonder leadzanger Herman Brood is de band anno 2020 hot. Een optreden bij Giel Beelen op de radio leverde vorig jaar zelfs een unieke live vinyl Elpee op. De Wild Romance bestaat uit Dany Lademacher (gitaar), David Hollestelle (gitaar), Edgar Koelemeijer (frontman), Otto Cooymans (toetsen), Gee Carlsberg (bas) en Jan 't Hoen (drums).

Oud-bestuursleden van Rinoceros krijgen de kans om vooraf kaarten te bestellen. Kaarten die over zijn worden daarna op een nog nader te bepalen datum in de voorverkoop verkocht.

'Vrijheid is niet vanzelfsprekend' Paul Haans en Sacha Wensveen vieren 75 jaar vrijheid met film

Sacha en Paul: "We hopen dat jongeren zich kunnen identificeren met Jacob en Anna en dat het verhaal hen aangrijpt”. (foto: Nina Elbers)

WESTERVOORT- Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog komt een gewonde Duitse soldaat, vermomd als Engelsman, in een Joods onderduikgezin terecht. Zomaar een fragment uit de nieuwe korte film van regisseur Paul Haans en producent Sacha Wensveen. De film en andere toepassingen met betrekking tot 75 jaar vrijheid, zijn vanaf mei 2020 te bekijken via een multifunctionele app.

Het idee voor de korte film is begin 2018 ontstaan, Wensveen vertelt: "Paul en ik komen allebei uit Westervoort en vinden de Liemers een prachtig gebied. We wilden heel graag een film in de Liemers opnemen en met de viering van 75 jaar vrijheid, zagen wij een kans om daar iets moois mee te doen. Al snel hadden we door, dat we meer dan een film over dit onderwerp wilden maken en zo kwamen bij het idee van een app." De app bevat naast de film ook een kaart met informatiepunten die iets te maken hebben met het verhaal en/of de Tweede Wereldoorlog. Elk dorp van Westervoort tot en met Emmerich heeft eigen informatiepunten waar je langs kunt fietsen en ieder informatiepunt bevat tekstuele en visuele informatie, zoals 360 graden foto's en augmended reality, beeld van de werkelijkheid met toepassingen. Er zijn geen vaste routes, maar er komen wel functies in de app waarmee er een voorgestelde fietsroute wordt vrijgegeven. De keuze voor een app is bewust omdat het project vooral gericht is op jongeren. Wensveen zegt: "Ik denk dat heel veel jongeren vrijheid als vanzelfsprekend ervaren, terwijl 75 jaar geleden nog helemaal geen lange tijd terug is. En denk ook aan het feit dat er nu nog steeds veel mensen zijn die midden in een oorlog leven en geen vrijheid kennen. Jongeren hier zijn vier generaties verder dan de generatie die tijdens de oorlog leefde en de impact van de oorlog zwakt per generatie steeds meer af, waardoor jongeren er minder van weten." Haans vult haar aan: "Het is erg belangrijk om te weten dat het in de Liemers ooit echt anders is geweest en dat willen wij met dit project onder de aandacht brengen." In het verhaal moeten de dertienjarige Joodse jongen Jacob, zijn zus Anna van zeventien en hun oom Herbert schuilen. Haans: "We hopen dat jongeren zich kunnen identificeren met Jacob en Anna en dat het verhaal hen aangrijpt. We richten ons met de communicatie vooral op jongeren, maar het project brengt een belangrijke boodschap voor iedereen. Er is namelijk zoveel gebeurd in de Liemers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste verhalen komen uit Arnhem, maar er zijn veel niet vertelde verhalen uit de Liemers die wij graag willen laten horen." Op dit moment werken Haans en Wensveen aan de ontwikkeling van het project. Haans vervolgt: "We zijn begonnen met de productie en de inhoud van de film, maar we zijn nog wel druk bezig om alle financiën op orde te krijgen. Daarom zijn we een crowdfunding gestart, om zo de inwoners van de Liemers te vragen het project te steunen met een bijdrage. Het project begint voor ons steeds meer te leven!" De nieuwste updates over het project '75 jaar vrijheid in de Liemers' zijn te zien op de facebookpagina @vrijheidindeliemers.

Auteur Nina Elbers

Van de redactie

Activiteiten Braamhuis Zevenaar

Therapiesessie. (foto: Fotic)

ZEVENAAR - Het Braamhuis in Zevenaar start het nieuwe jaar met een uitgebreid activiteitenprogramma. Bezoekers kunnen deelnemen aan vertrouwde en nieuwe activiteiten en workshops.

In januari starten het handwerk café, de relaxochtenden, dansexpressie, het Braamhuiskoor 'Hoop', Yoga, de cursus 'schrijf je vrij' en vrij schilderen. De workshops zijn aquarel schilderen, schilderen met bijenwas, workshop fotoalbum, IPadhoes vilten, T-shirts pimpen, een schort maken van oude spijkerstof, het maken van een deurstopper en een workshop dromenvanger.

De thema-avonden zijn: op dinsdag 4 februari de thema-avond Maretak; op woensdag 18 maart een thema-avond over borsten en op woensdag 9 april mindfulness bij kanker. Alle thema-avonden zijn van 19.30 tot 21.00 uur. Alle activiteiten en thema-avonden worden gehouden in het Braamhuis, Reisenakker 12 in Zevenaar. Deelnemers en belangstellenden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website van het Braamhuis: http://www.braamhuis.nl/activiteiten.

Het Braamhuis staat open voor iedereen in de Liemers die geraakt is door kanker. De openingstijden zijn op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur, op woensdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Pronkzitting Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari zal carnavalsvereniging De Nachtuulen uit Oud-Zevenaar, samen met harmonie Martinus, weer zorgen voor twee gezellige pronkzittingsavonden.

De zaal wordt omgetoverd tot een heus theater met een catwalk, live muziek en professioneel licht en geluid. Er kan worden genoten van een afwisselend programma met humor, verrassende acts, zang, dans en muziek van eigen bodem artiesten. Zoals elk jaar is er ook een serieus moment tijdens de uitreiking van de Smaragdoogige Nachtuul. Dit is de hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging De Nachtuulen, voor diegene die zich vele jaren verdienstelijk heeft gemaakt voor onze dorpsgemeenschap. Kortom een gezellig avondje uit!

Aansluitend kan men gezellig napraten en/of een borreltje drinken aan de bar met de nieuwe Prins carnaval. "Wilt u zeker zijn van een plek bij één van de avonden? Dan kunt u uw kaartje bestellen via een e-mail naar pronkzitting@nachtuulen.nl. De kosten van de pronkzittingskaarten zijn 7,50 euro per persoon."

Meer informatie over Pronkzitting Oud Zevenaar en over carnavalsvereniging De Nachtuulen staan op www.nachtuulen.nl.

Workshop 'God in de supermarkt'

ZEVENAAR - Ontdek de impact van jouw rondje door de supermarkt op de wereld – ver weg en dichtbij. Dat kan met de workshop 'God in de supermarkt' georganiseerd door de werkgroep Groene kerk van de Protestantse Gemeente Zevenaar.

Het is vast herkenbaar. U staat in de supermarkt en vraagt zich af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien wat eigenlijk het lekkerste is? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola? Als consument hebt u het niet makkelijk in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring.

"De workshop helpt u om na te denken over duurzame boodschappen in de supermarkt. U bepaalt in welk tempo u duurzamer wilt gaan eten. Door vragen te stellen wordt u aan het denken gezet over wat uw dagelijkse keuzes zijn. De interactieve workshop wordt gegeven door Alfred Slomp, een onafhankelijke workshopleider en niet verbonden aan een kerk, NGO, bedrijf, supermarktketen of keurmerk. U dient zich van te voren aan te melden: jannyoonk@lijbrandt.nl, zodat wij rekening kunnen houden met de inrichting van de zaal."

De workshop is woensdag 15 april om 19.30 uur in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 Zevenaar. Kosten: vrijwillige bijdrage.

Programma Filmhuis Didam

De Patrick. (foto: Savage Film) Savage Film

The Good Liar
Vrijdag 24 januari en maandag 27 januari om 20.00 uur.
Beroepsoplichter Roy Courtnay (Ian McKellen) heeft een nieuw doelwit op het oog: Betty McLeish (Helen Mirren), een weduwe die miljoenen waard is. En hij wil haar alles afnemen. Maar als de twee naar elkaar toe groeien, verandert een eenvoudige zwendel in een levensgevaarlijk spel.

De Patrick
Vrijdag 31 januari om 20.00 uur.
Patrick woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat Patrick iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer, wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf. De Patrick is een familiedrama over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent.

Pavarotti. onbekend
The Good Liar. (foto: Warner Bros Entertainment) Warner Bros Entertainment

Pavarotti
Maandag 3 februari om 20.00 uur.
Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde operazanger ooit, had een leven met uitzonderlijke hoogtepunten en zware dieptepunten. Zijn artistieke ambities, zijn ongekende talent en zijn nauwe band met het publiek maakten hem tot wereldster. Met beelden uit het familiearchief, interviews en tv-registraties brengt regisseur Ron Howard een ode aan een van de grootste artiesten aller tijden.

Filmhuis Didam, Meulenvelden, Waverlo 2 Didam. Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren: www.filmhuisdidam.nl.

Boekstartcoach op consultatiebureau Didam

Boekstartcoach Susan Willemsen. (foto: Bibliotheek Montferland) Bibliotheek Montferland

DIDAM - In mei 2019 is Susan Willemsen van Bibliotheek Montferland als Boekstartcoach begonnen op het consultatiebureau in ‘s-Heerenberg, een samenwerking tussen de Bibliotheek en Yunio.

Sinds afgelopen 9 januari is zij ook één keer per week op het consultatiebureau in Didam te vinden. De Boekstartcoach gaat met ouders in gesprek over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling, hoe leuk en plezierig voorlezen is en hoe boeken ondersteunend kunnen zijn bij opvoedtaken. Daarmee wil de Boekstartcoach het voorlezen promoten. De Boekstartcoach heeft een eigen plek in de wachtruimte en is herkenbaar vanwege de Boekstartmaterialen. Naast Boekstartcoach is Susan natuurlijk ook regelmatig te vinden in de Bibliotheek en daarmee dus een bekend gezicht voor ouders en kinderen.

Samen een boekje lezen - plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen - versterkt de band tussen ouder en kind. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Wanneer een baby ongeveer 3 maanden is, stuurt de gemeente Montferland naar de ouders/verzorgers een brief met een waardebon voor een gratis BoekStart-koffertje. Met deze bon kunnen zij bij de Bibliotheek het koffertje ophalen en hun baby als lid inschrijven bij de Bibliotheek. In het koffertje zitten o.a. een stoffen babyboekje en een kartonnen boekje.

In september bestond Boekstart in Montferland 10 jaar. Er zijn al honderden koffertjes opgehaald in de bibliotheek.

Ernst, Bobbie en de rest - Geklungel in de jungle

ZEVENAAR - In Geklungel in de jungle, de nieuwste Ernst en Bobbie familieshow, krijgen Ernst en Bobbie een onmogelijke opdracht: ze moeten een zeldzaam dier terugbrengen naar zijn natuurlijke omgeving.

Om deze opdracht tot een goed einde te brengen, besluiten ze af te reizen naar de jungle. Het zou een makkelijke klus moeten worden maar natuurlijk gaat er weer veel, heel veel mis. Een doldwaas en muzikaal avontuur waarin heel veel te lachen valt voor kinderen en minstens zo veel voor de ouders. Deze familievoorstelling is zondag 2 februari om 13.30 en 16.00 uur in Het Musiater. Prijs 18,50 euro.(geschikt voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar).

Bridgetoernooi in Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 15 februari verzorgt de Duivense Bridge Club haar 22e Eiland toernooi.

Er wordt gespeeld in de Ogtent aan het Remigiusplein 9 in Duiven. Het toernooi start om 13.00 uur. Zaal is om 12.00 uur open. Er wordt in verschillende sterktes gespeeld. Inschrijfgeld bedraagt 19,50 euro per paar. Bij overmacht krijgt men het inschrijfgeld terug. Aanmelden bij voorkeur per mail: noordijk30@kpnplanet.nl onder vermelding van naam, adres, speelsterkte (A.B.C.D of E), het NBB-nummer van beide spelers (indien van toepassing) en het telefoonnummer van één van de spelers.

Overmaking van het inschrijfgeld op rekening NL69INGB0000293367 t.n.v. R.Noordijk. U ontvangt geen separate bevestiging. Uw overboeking naar de juiste rekening op uw bankafschrift geldt als bewijs van inschrijving. Nadere inlichtingen bij Rik Noordijk 0316 263379.

Voorleesdagen in Bibliotheek Montferland

DIDAM - Bibliotheek Montferland leest weer voor tijdens De Nationale Voorleesdagen 2020. Deze dagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Daarom zijn er van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari vrolijke activiteiten in de bibliotheek.

Alle peuters van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen komen op bezoek in de bibliotheek. Centraal staat Moppereend van Petr Horácek, het Prentenboek van het Jaar. Maan en Merlijn spelen en dansen de interactieve voorstelling ‘Ozeboos’, gebaseerd op Moppereend. Deze voorstelling is voor peuters en kleuters met hun ouders en de toegang is gratis. In Bibliotheek Didam vrijdag 24 januari 15:30 uur en Bibliotheek ‘s-Heerenberg vrijdag 31 januari 15:30 uur.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt het belang van voorlezen extra benadrukt. Maar ook na deze week ondersteunt de bibliotheek ouders graag bij het voorlezen. De bibliotheekmedewerkers zoeken graag mee naar een passend boek! Ieder kind dat lid wordt tijdens de voorleesdagen krijgt een mini-Moppereend cadeau.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden

Walk&Talk. (foto: Bibliotheek Montferland)

DIDAM - Woensdag 22 januari van 10:00-12:00 uur is er een Walk&Talk in de Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22. Bij deze bijeenkomst is Milou Aaldering van Uitzendbureau Olympia uit Zevenaar te gast. In een arbeidsmarkt die voortdurend verandert, is Olympia de gesprekspartner voor mensen en bedrijven die zich willen ontwikkelen. Milou zal vertellen wat Olympia werkzoekenden te bieden heeft.

Wanneer je op zoek bent naar een andere baan, verandert er veel in je leven. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken of misschien help je juist graag anderen. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je op zoek bent naar werk, welk werk je zoekt of hoe jong of oud je bent. Deze koffiepauze geeft je nieuwe ideeën en energie voor je zoektocht, ook als je nog een baan hebt! Bibliotheek Montferland biedt met Walk&Talk werkzoekenden een plek voor herkenning, inspiratie en praktische tips. Met wisselende onderwerpen, gastsprekers en ervaringen van andere deelnemers. Walk&Talk is geen workshop en ook geen lezing. Het belangrijkste deel is de koffiepauze waarin je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen jou op weg helpen bij het vinden van de baan die het beste bij jou past. De koffie en thee staan dan ook voor je klaar.

Meer informatie: www.bibliotheekmontferland.nl

Prentenboekenfestival voor kinderen en baby's

Voorlezen is leuk!

ZEVENAAR - ,,Nog één verhaaltje alsjeblieft!” Ouders weten dat het vaak niet bij één verhaaltje voor het slapengaan blijft. Om ouders te stimuleren om nog vaker voor te lezen en om het plezier van voorlezen te laten zien organiseert Kunstwerk! de Bibliotheek in Zevenaar het eerste Prentenboekenfestival.

Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen én om de inwoners van de Liemers te laten ervaren hoe leuk voorlezen is, verzorgt Kunstwerk! de Bibliotheek op dinsdag 28 januari van 14.00 tot 17.00 uur het allereerste Prentenboekenfestival voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar. Het wordt een festival vol boek- en speelplezier, voorlezen en zelfs lezen in boeken met Augmented Reality waardoor het verhaal echt tot leven komt. Kinderen kunnen genieten van hun favoriete prentenboeken in 'prentenboekenhoeken', speciale voorleeskamers bezoeken waar het boek 'De Moppereend' wordt voorgelezen of een bezoek brengen aan Lab 12 waar lezen gecombineerd wordt met de nieuwste digitale ontwikkelingen. Als afsluiter wordt er koffie, thee of ranja geschonken. Gratis parkeren kan op het terrein achter Hal 12 (ingang Babberichseweg). Het Prentenboekenfestival is vrij toegankelijk.

Trio Lorcan Mac Mathuna in De Lantaern

ZEVENAAR - Op zaterdag 25 januari speelt het Ierse trio Lorcan Mac Mathuna in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. Zij nemen, met traditionele folkmuziek, het publiek mee op reis door het oude Ierland. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 15,00 euro.

Lorcán Mac Mathúna is naar eigen zeggen een “improviserende zanger en componist” uit Cork, Ierland die opgroeide in een gezin met een passie voor traditionele folkmuziek en daar is niks van gelogen! Het is niet alleen de prachtige, op improvisatie gebaseerde traditionele folk, die ervoor zorgt dat Mac Mathúna je mee op reis neemt door het oude Ierland maar ook het zingen in Sean-Nós, een oude Gaelic zangstijl is kenmerkend. Dit keer zal hij een optreden geven met zijn Lorcan Mac Mathuna Trio dat naast Mac Mathúna bestaat uit Daire Bracken (viool) en Martin Tourish (accordeon). Ook geen onbekenden in de Ierse folkscene. Dit gaat absoluut een magische avond worden!

Ensemble Rei speelt Bach

DUIVEN - Op zondag 19 januari speelt Ensemble Rei in de Remigiuskerk in Duiven werken van Bach en Händel. Voor de pauze enkele kortere werken en na de pauze het 3e en 5e Brandenburgerconcert.

Ensemble Rei bestaat uit: Igor Ruhadze, KatjamPitelina, Alexander Puliaev, Alexej Pevzner,Eirini Stratogopoulou, peter van Praag, Jeroen den Herder en Aristotelis Potamianos.

Het concert begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De toegang is gratis. in de pauze is er koffie of thee. Dit concert wordt aangeboden door cultuurcentrum De OGtent en de Remigiuskerk.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 19 januari is er om 10.00 uur een viering, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Deze viering staat in het teken van de Week van Gebed voor de eenheid. Het thema is aangereikt door kerken op Malta. Het verhaal over de schipbreuk van de apostel Paulus op Malta (handelingen 27 en 28),waar de schipbreukelingen bijzonder vriendelijk worden ontvangen.

Op zondag 26 januari is er om 10.00 uur een avondmaalsviering, waarin ds. Leen den Besten zal voorgaan. Na afloop is er gelegenheid elkaar in gebouw ‘Ons Huis’ bij de koffie/thee te ontmoeten.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 18 januari en zondag 19 januari is er geen viering

in de Sint Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Mededeling:

Overleden op vrijdag 3 januari in de leeftijd van 65 jaar de heer Theo Sloot,

de Roosdom, Oud-Zevenaar.

Zondag 26 januari 11.00 uur:

Communieviering waarin parochianen voorgaan en samenzang.

Gebedsintenties:

Ouders Hülkenberg-Jansen en kleinzoon Rik

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

De eerstvolgende viering is op zondag 9 februari 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en het AMK koor.

Pubquiz 75 jaar vrijheid Westervoort

Pubquiz organisatie team. (foto: Piet Wijnands)

WESTERVOORT - Op vrijdagavond 24 januari houdt de Historische Kring Westervoort een bijzondere pubquiz. De avond staat (bijna) geheel in het teken van Westervoort.

En daarbij zal niet alleen het verleden, maar vooral ook het heden aan bod komen. Een van de items daarbij is natuurlijk wel de herdenking van 75 jaar bevrijding van Westervoort. Met de opbrengst wil de Historische Kring tal van evenementen mogelijk maken. Zo zullen tentoonstellingen in Huize Vredenburg en Fort Westervoort worden gehouden en zal ook het een en ander in winkelcentrum De Wyborgh te zien zijn. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan operatie Quick Anger, die de uiteindelijke bevrijding van Arnhem betekende en begon met de oversteek over de IJssel op 12 april 1945. De herdenking hiervan wordt in 2020 voor de tiende keer gehouden.

De quiz zal worden gepresenteerd door John Kemper, Ronnie Gerretzen en Kees Krechting. Er zal een breed scala aan vragen, muziekfragmenten en onderwerpen met als centraal thema Westervoort de revue passeren. Deze bijzondere pubquiz vindt plaats bij zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 in Westervoort en start om 20.00 uur en kost 5 euro per persoon. "Je kunt je inschrijven als team van maximaal zes personen. Minder mag dus ook. De opbrengst gaat naar de Historische Kring om de evenementen rondom de herdenking te financieren. Opgave is mogelijk via email: 75jaarvrijheid@hkwestervoort.nl, onderwerp: 'Pubquiz' en in de mail zelf: teamnaam + teamleider + aantal personen (zo nauwkeurig mogelijk; maximaal zes)."

Sponsor bedankt!

Van links naar rechts boven: Mike Stokman, Henk Donkers, Bedirham Sasmaz, Max Van de Bor, Dennis Hamburg, Noud Croes, Raven Timmerman, Jorn Martens, Kay Klapwijk, Jurgen Hamstra, Tristan Stokman en Marcel Roelofs. Onderste rij van links naar rechts: Thijmen Freriks, Kevin de Winter, Stijn van Limbeek, Dyon, Stijn Brookman, Bram Roelofs, Tim Massop, Rijck Arnts.

REGIO - Met trots willen wij, DCS JO17-1, Stokman Administratie en Bordbusters BV bedanken voor de fijne samenwerking. We hebben een sponsordeal bereikt, waarbij de bedrijven ons hebben geholpen bij de sponsoring van sweaters. Het gehele team loopt nu vrolijk met hun eigen DCS-sweater rond.

Stokman Administratie zorgt voor de financiële administratie en salarisadministratie van ZZP'ers en MKB'ers. Door als ondernemer de financieel administratieve taak uit handen te geven, zorgt Wendy Stokman (ondernemer en eigenaar van Stokman Administratie) voor een beetje rust bij de ondernemers. Samen met specialisten en fiscalisten adviseert ze in alles wat uw onderneming nodig heeft. Voor meer informatie over Stokman Administratie kunt u een kijkje nemen op https://stokmanadministratie.nl.

Bordbusters bestaat al ruim 20 jaar en specialiseert zich in het verzorgen van outdoor-reclame en indoor-signing. Het bedrijf heeft grote productiemogelijkheden en kunnen hierdoor voor hun klanten net dat beetje extra doen. Zo behoort het productieapparaat tot de modernste van heel Nederland. Meer informatie vindt u op https://www.bordbusters.nl. Namens de leiding en de jongens van DCS JO17, bedankt!

Gratis meedoen met het Junior Energiecoachspel

DUIVEN/WESTERVOORT - Hoe bespaar je thuis zo leuk en makkelijk mogelijk energie? Leer het met Junior Energiecoach, een leuk en leerzaam spel voor gezinnen om thuis energie te besparen. In de gemeenten Duiven en Westervoort kunnen honderd gezinnen gratis meedoen.

Doel van het spel is een schoner milieu en een vollere portemonnee door meer inzicht over thuis gemakkelijk energie besparen. Het spel start op 8 februari en duurt vijf weken. Elke week staat in het teken van een andere opdracht. Het is een project voor en door het hele gezin, waarbij Junior Energiecoach gelooft in het kind als motor voor energiebesparing. Kinderen (ongeveer 7-12 jaar) en ouders spelen met Junior Energiecoach on- en offline een spel met leuke, leerzame opdrachten, puzzels, experimenten en winacties. Kennis en bewustwording over energie nemen toe. Het motto is: met energie kun je lachen! In het spel komen wekelijks speciale Junior Energiecoach-filmpjes van het bekende Varkentje Rund online. Deze gaan vergezeld van leuke en geheime opdrachten, interessante weetjes en spellen. Wie durft mee op lampen-jacht of stekkerexpeditie? Kinderen worden echte Junior Energiecoaches. Net als varkentje Rund, het van tv bekende en populaire boegbeeld van Junior Energiecoach. Ook leuk en leerzaam voor ouders natuurlijk.

In de gemeenten Duiven en Westervoort kunnen honderd gezinnen gratis meedoen. Aanmelden of op zoek naar meer informatie? Kijk op www.juniorenergiecoach.nl. Inschrijven kan tot en met 2 februari.

Jimmy Love en live-band The Rocketman A tribute to Elton John

ZEVENAAR - The Rocketman A tribute to Elton John is een tribute aan de multi-Grammy Award-winnaar, muzikale legende en wereldster, Sir Elton John.

Een avond met vocale- en piano-hoogstandjes, flamboyante kostuums en een duizelingwekkende lichtshow, uitgevoerd door een uitzonderlijk goede band met backing vocals. Beleef de tijd opnieuw met hits als ‘Crocodile Rock’, ‘Philadelphia Freedom’, ‘Saturday Night’s Alright for Fighting’, ‘Are You Ready for Love’, ‘I’m Still Standing’, ‘Tiny Dancer’, ‘Your Song’ en natuurlijk ‘Rocket Man’. De tribute is bij Kunstwerk! Het Musiater op dinsdag 4 februari 20.15 uur. Prijs 29 euro. Kaarten bestellen kan op www.liemerskunstwerk.nl.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Op zondag 19 januari om 09.30 uur Communieviering met voorganger pastor Gerard Remmers en zang van het Ritmisch koor .

Misintenties:

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Thea en Diny Martens

Op tweede kerstdag is op 72 jarige leeftijd overleden Dhr. Wim Meurs. Zijn avondwake was op donderdag 2 januari en de crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.

woensdagavond is er om 18.30 uur een Eucharistieviering in onze kapel,.

Telefoon: 0316-247216 email:babberich@rkliemers.nl

H. Andreaskerk Groessen

Overleden: 31-12-19 overleed in de leeftijd van 95 jaar mw. Maria Bernardina van Onna-Aleven. 3-1-20 overleed in de leeftijd van 72 jaar mw. Wilhelmina Maria Antonia Roordink-Meister. Dat zij allen mogen rusten in vrede en wij wensen allen die zich met hen verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbaren.        

Vieringen en intenties: Zo 19-1-20: geen viering. Zo 26-1-20: 09.30 uur woord-/communieviering parochianenvoorgangers Wim Herbes en Piet Peters. Geen koor. 26-1-10:Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Gerrit en Mientje Bouwman-Driessen, Tiny Bloemberg-Boerboom, jaargedachtenis moeder Degen en vader, Wim en Lies Melchers-Derksen, Zr.Andrea Roelofs, Antoon Willemsen, ouders Bolder-Raasing, Diny Boerboom-Hulshorst, Bennie Derkzen, Theodorus Dominicus, Marie van Onna-Aleven, Willie Roordink-Meister,

Viering 200e geboortejaar van Multatuli

Gerard Broersen (links) en Harry Koster kijken uit naar de activiteitenweek. Foto: Kim Kleijkers

Zevenaar verrast met Max Havelaar activiteitenweek op verschillende locaties

Studenten van de Nederlandse Musical Academie van Rijn IJssel in Arnhem in ‘Havelaar de musical’. (foto: PR)

ZEVENAAR – 2020 staat in het teken van het tweehonderdste geboortejaar van Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli door zijn bekendste werk: de Max Havelaar. Week 6, van maandag 3 tot en met vrijdag 7 februari, viert Zevenaar deze mijlpaal met een week vol activiteiten.

De activiteitenweek is ontstaan naar aanleiding van de Max Havelaar musical, die op 16 mei 2019 voor de eerste keer is opgevoerd in de Ogtent in Duiven. Dat beviel zo goed dat de musical in de zomer is omgebouwd. In december 2019 vonden de eerste try-outs plaats. Nu gaat de Havelaar musical op vrijdag 7 februari 2020 om 19.00 uur in première in Kunstwerk! het Musiater in Zevenaar. Havelaar de musical wordt opgevoerd door studenten van de Nederlandse Musical Academie van Rijn IJssel in Arnhem. "Het is semiprofessioneel, maar dat doet de musical niks te kort. Het is een waar spektakel. De musical zal ook op tournee gaan en dan op veel plaatsen te zien zijn, misschien zelfs in het buitenland. Er is veel belangstelling voor", aldus Harry Koster, leider van de campagne 'Fairtrade Gemeente in de Liemers' en mede betrokkene bij de voorbereidingen van de Max Havelaar activiteitenweek.

Vier betrokkenen

Via Chris van de Ven en Harry Koster is Gerard Broersen van de Wereldwinkel bij deze week betrokken geraakt. Hij is de algeheel coördinator van het programma. "Het begon met de musical die bedoeld is om Max Havelaar neer te zetten. Mede omdat het het tweehonderdste geboortejaar van Eduard Douwes Dekker is, hebben we na overleg besloten om de uitdaging aan te gaan er in de week van de première van de musical een hele Multatuli week van te maken. Om dit voor elkaar te krijgen, heb ik gesprekken gehad met verschillende mensen. Ik sprak met Kunstwerk! het Musiater over het opvoeren van Havelaar de musical. Het Filmhuis draait de film Max Havelaar op dinsdag 4 februari in de avond en op donderdag 6 februari in de middag. De bibliotheek in Zevenaar beschikt de hele week over boeken waarin je informatie kan vinden over Multatuli en de Max Havelaar. Ook zullen er lezingen zijn. De Wereldwinkel draagt zorg voor de PR. In totaal zijn er op dit moment vier betrokkenen: Kunstwerk! het Musiater, het Filmhuis, de bibliotheek en de Wereldwinkel."

Sprekers

Op woensdagavond 5 februari zijn er twee sprekers te gast in het gemeentehuis in Zevenaar. Gerard Broersen: "De eerste spreker vertelt over de geschiedenis van Eduard Douwes Dekker, de sociale, economische en politieke situatie van dat moment en Ook de filosofie en de ideeën van Multatuli. Wie deze spreker zal worden weten we nog niet. De tweede spreker komt van de Stichting Max Havelaar in Utrecht en vertelt over het keurmerk van Max Havelaar, zoals je dat aantreft op veel koffie en andere food producten. Dit gaat uiteindelijk om de werkelijke effecten voor de producenten en de gehele keten van producent tot consument."

Leerlingen Liemers College

Niet alleen de inwoners van Zevenaar worden bij de week betrokken, maar ook de leerlingen van het Liemers College. Eén dag staat in het teken van Max Havelaar en ze gaan de musical op vrijdag 7 februari in de middag zien. Harry Koster: "Het is belangrijk leerlingen dit te laten zien om zo het vlammetje brandende te houden voor Fairtrade. We willen inzicht over het verloop van de handel overbrengen. De handel gaat om het product van producent naar consument, met daartussen een hele keten van vele mensen. Die mensen ertussen zijn de mensen die hun eigen marge bepalen, waardoor in de praktijk de producent aan het kortste eind trekt. Het gaat om het inzicht in hoe het werkt, duurzaamheid en handel."

FairtradeEerlijkheid voor de producent en eerlijkheid in de handel, daar gaat het in een Fair Trade Gemeente over. Veel Fairtrade Gemeentes werken samen met Wereldwinkels, wereldwijd. "Het is nu al zo'n tien jaar in Nederland en ongeveer een derde van de gemeentes doet mee. Het gaat om de oorsprong van producten, het keurmerk van Max Havelaar, een handvat voor de producent en een eerlijke prijs voor zowel de producent als consument. De Wereldwinkel is ons gezicht om de boodschap van Fairtrade over te brengen, want zonder gezicht is het moeilijk een boodschap over te dragen", aldus Harry. "Het keurmerk gaat ook over de omschakeling van hulp naar handel. Een goede samenwerking betekent een eerlijke relatie. Het is het doorbreken van de afhankelijkheid, het gaat om gelijkwaardigheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Als de producent namelijk een goede prijs krijgt, is hij niet afhankelijk van hulp, maar kan hij handel voeren en daarmee voor zichzelf en zijn gezin zorgen. Daarom is het Max Havelaar keurmerk ook zo belangrijk. Het is voor ons als consument een teken dat de producent zijn deel krijgt", zegt Gerard. "Bijzonder is dat prins Claus het eerste pak koffie met het Max Havelaar keurmerk product overhandigd kreeg van de befaamde econoom Jan Tinbergen", vult Harry aan.

Samenwerking

Het regelen van de hele week lijkt tijdrovender dan het is volgens Gerard. "Je moet het balletje aan het rollen brengen en deuren openen. Maar als je iets goed vindt en iets leuk vindt, dan sta je erachter en kost het minder tijd. Zo is het ook voor het Kunstwerk! het Musiater, het Filmhuis en de Kunstwerk! Bibliotheek Liemers. Zij staan achter deze week en waren zeer enthousiast." Gerard Broersen als Harry Koster kijken uit naar de week. Voor Harry is de musical over Max Havelaar de meest bijzondere activiteit. Gerard vindt vooral de samenwerking tussen theater, filmhuis, bibliotheek en Wereldwinkel bijzonder, maar ook de lezingen die op woensdag in het gemeentehuis gegeven gaan worden. "Ik hoop dat hier ook politiek bij betrokken raakt, omdat zij mede het verschil kunnen maken."

Duiven

In mei wordt de hele activiteitenweek met eenzelfde opzet in Duiven gehouden worden, zodat ook de inwoners daar kunnen genieten van alles omtrent Eduard Douwes Dekker. Hierbij krijgen de leerlingen van het Candea College net zoals de leerlingen van het Liemers College een Max Havelaar dag. De officiële geboortedag van Multatuli is op 2 maart. Deze dag staat landelijk geheel in het teken van Multatuli's leven en werk. Vandaar de keuze van de initiatiefnemers om de week in Zevenaar en in Duiven niet op dat moment te laten vallen. De weken vallen eromheen om zo extra aandacht te wekken voor Multatuli in de Liemers.

Kim Kleijkers

We zijn al begonnen met 'Snorkel je fit!'

Seniorleden met trainer aan het snorkelen. (foto: PR duikteam Sub Aqua Libera)

LOBITH - Afgelopen najaar is Duikteam Sub Aqua Libera gestart met ‘Snorkel je Fit’. Specifiek bedoeld voor senioren die willen leren snorkelen en/of conditie willen verbeteren. Aangezien we nog ruimte hebben voor meer cursisten, hierbij de kans om je alsnog aan te melden.

Snorkelen kan door iedereen aangeleerd worden waarbij onze instructeurs uiteraard rekening houden met ieders niveau. Je leert alle basistechnieken om bijvoorbeeld tijdens een vakantie jezelf veilig en comfortabel op en onder het water te kunnen voortbewegen.
Je start met een proefles zodat je kan bepalen of het iets voor je is. Zo ja; dan gaan we door met een eerste serie praktijklessen en een theorieles. Het tempo tijdens de praktijklessen bepaal je in principe zelf. De instructeurs passen het lesprogramma daarop aan. Na de eerste serie lessen volgen nog extra lessen om je verder te bekwamen in het snorkelen maar ook om te werken aan je conditie.
Kortom: wil je op je eigen tempo leren snorkelen of gewoon fit blijven, dan ben je bij de gezellige vereniging Sub Aqua Libera aan het juiste adres.

Om het extra aantrekkelijk te maken is de eerste maand gratis. Daarnaast ontvangen de eerste vijf aanmeldingen een gratis snorkelset (mits 1 jaar lidmaatschap). Kijk voor meer informatie www.subaqualibera.nl/snorkeljefit of mail naar snorkeljefit@subaqualibera.nl.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 19 januari om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh Ta met het A.M.K. koor.

Intenties: Wim van Gool en Truus Ammann van Gool, Mevr. C. van Huet-Wieland. Piet Benen, Bert en Maurice van Bommel, Jac Assink, Jan ten Brinke en familie ten Brinke-Schepers, Ria en Wim Geurts en dochters Marja en Annie Jansen-Geurts.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van 'Pelgromhof'.

Zondag 26 januari om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh Ta met Gemengd Koor uit Babberich. Intenties: Ben Bruns, Mevr. C. van Huet-Wieland.                        

Aktie Kerkbalans

Vanaf 18 januari 2020 start de jaarlijkse actie Kerkbalans. En daarbij hebben wij uw hulp hard nodig. Niet alleen voor de instandhouding

van ons kerkgebouw, maar vooral ook om de kern van de kerk te zijn en te blijven. De lopers zullen de benodigde gegevens bij u thuis bezorgen en weer ophalen. Een gedeelte zal per post worden verzonden. Wij hopen dat het een goede actie zal worden, dat u allen mee zult doen, waarvoor wij u bij voorbaat heel hartelijk dank zeggen.

Geloofsgemeenschap Sint-Werenfrdus

Zaterdag 18 januari 19.00 uur Eucharistieviering, voorganger Pastoor Thanh Ta ; misintenties : Frans Vlug, Elly Geraerts-D'hondt, Wim en Annie Grefen-Wanders, Wim van Maanen, Annet Munster, Wilma Wigman- Opgenoort, Fien ter Voert, Wim ter Voert, Ouders Reijers- Willemsens, Henk Heijmen, Riet Weiss-Geurts, Corrie Messing- Disteli, Co Messing.

Deze viering zal voor het laatst ondersteund worden door het Dames- Herenkoor.

Zaterdag 25 januari 2020 19.00 uur Woord- Communieviering. misintenties: Frans Vlug

Smartlappenkoor Duiven zoekt zangers

DUIVEN - Smartlappenkoor Duiven is op zoek naar mannen die graag zingen, ervaring is niet belangrijk, enthousiasme wel.

De repetities zijn op de maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in Het Palet in Duiven. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Gerard en Marianne Vos via 0316 267564 of de mail m.vosbeer@chello.nl.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

19 januari 8.45 u ds. R.A. Nijhoff; 16.00 u ds. C. van den Berg

26 januari 8.45 u dr. J.M. Beute; 16.00 u ds. W. Scherff

H. Remigius Duiven

Zondag 19 januari 2020. Geen Viering.

WEL Bachconcert van het Ensemble Rei. Aanvang 14.00 uur. Toegang gratis.

Zaterdag 25 januari 2020 om 19.00 uur. Woord/communiedienst.
Voorganger: Pastor E. Lemmen. Koor : Dames- en Herenkoor.

Gebedsintenties 25-01-2020: Jan Meijer, Bart Boekhorst, Joop Peters, Els en Eeke Schampers, Marijke Post-de Louw.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 19 januari om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh Ta met het A.M.K. koor.

Intenties: Wim van Gool en Truus Ammann van Gool, Mevr. C. van Huet-Wieland. Piet Benen, Bert en Maurice van Bommel, Jac Assink, Jan ten Brinke en familie ten Brinke-Schepers, Ria en Wim Geurts en dochters Marja en Annie Jansen-Geurts.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van 'Pelgromhof'.

Zondag 26 januari om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh Ta met Gemengd Koor uit Babberich. Intenties: Ben Bruns, Mevr. C. van Huet-Wieland.

Aktie Kerkbalans

Vanaf 18 januari 2020 start de jaarlijkse actie Kerkbalans. En daarbij hebben wij uw hulp hard nodig. Niet alleen voor de instandhouding

van ons kerkgebouw, maar vooral ook om de kern van de kerk te zijn en te blijven. De lopers zullen de benodigde gegevens bij u thuis bezorgen en weer ophalen. Een gedeelte zal per post worden verzonden. Wij hopen dat het een goede actie zal worden, dat u allen mee zult doen, waarvoor wij u bij voorbaat heel hartelijk dank zeggen.

Solo Stories - Doet sneeuw pijn

ZEVENAAR - Doet sneeuw pijn is een solovoorstelling gebaseerd op het indrukwekkende boek van Carolien Spaans.

Eindelijk hebben ze elkaar gevonden. Ze beginnen een leven samen en krijgen een prachtige zoon. Dan gaat hij zoals elk jaar skiën met vrienden. Maar deze keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat opnieuw gevuld moet worden. Maar hoe? Over een ondenkbaar verlies en de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen, gebaseerd op het boek van journalist Carolien Spaans. De voorstelling is te bezoeken bij Kunstwerk! Het Musiater op vrijdag 24 januari 20.15 uur. Prijs 19,50 euro.

Smartlappenkoor Duiven zoekt zangers

DUIVEN - Smartlappenkoor Duiven is op zoek naar mannen die graag zingen, ervaring is niet belangrijk, enthousiasme wel.

De repetities zijn op de maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in Het Palet in Duiven. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Gerard en Marianne Vos via 0316 267564 of de mail m.vosbeer@chello.nl.

H.Antonius kerk Loo

De kerk in Loo: H Antonius Abt.

Op zaterdag18 januari om 18.00 uur, Eucharistieviering, voorganger Pater Remmers, Lector E. Kroets, Zang Antoniuskoor onder leiding van J. Holland.

Op zaterdag 25 januari om 18.00 uur, Woord en Communieviering, voorgangers W. Herbers en P. Peters, zang Antonius Koor. Orgel S. Joosen.

Op zaterdag 1 februari om 18.00 uur, Woord en Communieviering onderleiding van Parochianen, zang Dames- en Herenkoor.

Aanschuifdiner bij het Palet Duiven

DUIVEN - Op woensdag 22 januari verzorgt Het Palet Trefpunt Duiven weer het maandelijkse aanschuifdiner. Onder het motto samen gezellig eten en elkaar ontmoeten. Het menu bestaat uit een verrassingsgerecht in buffetvorm en een toetje. De zaal gaat open om 17.00 uur.


Aanmelden en de betaling van de kosten (8.00 euro exclusief drank) dienen te worden voldaan vóór zondag 19 januari in Het Palet bij een vrijwilliger tijdens een van onze activiteiten of door overmaking van 8.00 euro op rekeningnummer NL54 RABO 0315 4762 57 ten name van stichting Seniorensociëteit Duiven met vermelding van de datum van het diner. Begeleiders zijn ook welkom. Heeft u een vervoersprobleem bel Hulpdienst graag gedaan 026 4440094. Voor meer informatie zie www.hetpaletduiven.nl.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

19 januari 8.45 u ds. R.A. Nijhoff; 16.00 u ds. C. van den Berg

26 januari 8.45 u dr. J.M. Beute; 16.00 u ds. W. Scherff                

Verbouwinkje

(foto: Bas van Spankeren)

Op het moment van schrijven zit de eerste volledige werkweek in het nieuwe jaar er weer op. Enerzijds is het genieten van de feestmaand december, een gezellige tijd met familie en vrienden, anderzijds is het ook heerlijk om weer in het normale ritme te zitten. Hoewel normaal. Deze week vindt er bij ons thuis een klein verbouwinkje plaats en om de rommel wat te ontvluchten verblijven we tussendoor in een leuk vakantiehuisje. Even hoppen tussen thuis, werk en vakantiegevoel. Maar straks na die twee weken kijken we ook weer uit naar een normale situatie en natuurlijk de nieuwe badkamer. Ik denk dat het voor vrijwel iedereen geldt, dat een vast ritme en een fijne thuisbasis prettig is, in ieder geval voor mij. Zeker omdat het werk het nodige aan tijd kost. Het is veel schakelen tussen de verschillende onderdelen, politiek, financieel, netwerken, landelijke ontwikkelingen, beleid, huisvesting en ga zo maar door. En dan is het prettig om de rust thuis te vinden. Over verbouwen gesproken. Inmiddels gaan we de eindfase in van de verbouw van HAL12 en laat de verhuizing van de rest van de onderdelen, zoals Liemers Museum en Volksuniversiteit niet lang meer op zich wachten. We zijn er aan toe. Wat dat betreft is dit een gigantische verbouw, die al enkele jaren duurt, inclusief de voorbereiding. We zijn ook toe aan de verdere ontwikkeling van Kunstwerk!. We kijken uit naar de uitbreiding van de samenwerkingsverbanden, de nieuwe mogelijkheden en het organiseren van activiteiten. Om dat te gaan doen in een nieuwe omgeving geeft weer energie. Tenslotte is dit het begin van een prachtige voorziening voor Zevenaar en de Liemers. Net als thuis, hebben we behoefte aan de nodige rust in de organisatie. Rust is van belang om tot creativiteit te komen. Als mens of organisatie is een basis waarop je terug kunt vallen van belang. Of dit nu thuis is of op het werk.

Natuurlijk groen in de Liemers 'Liefst beschouw ik mezelf als onbenoemd wethouder van geluk'

"Uit onderzoek is gebleken dat als je twee uur per week de natuur in gaat, je gelukkiger wordt”. (foto: Nina Elbers)

DUIVEN - Gemma Tiedink is wethouder van onder meer natuur en landschap, plattelandsontwikkeling en duurzaamheid/circulaire economie. Graag vertelt zij over de 'groene' plannen voor komend jaar en laat zij hier haar eigen visie over horen.

Gemma Tiedink heeft van jongs af aan een band met de natuur: ze is geboren en getogen op het platteland. "Ik beleefde mijn jeugd in de natuur, waarna ik na mijn middelbare school nog meer met de natuur ging doen: de agrarische hogeschool, en later de universiteit in Wageningen. Het was dus heel natuurlijk voor mij om met deze portefeuilles aan de slag te gaan in mijn wethouderschap." Ze is blij met de vele verenigingen en clubs in haar gemeente die actief zijn op het gebied van natuur en landschap. Bijvoorbeeld de knotploeg, die in de vorige editie van deze krant uitgebreid voor het voetlicht kwam. Of 'Duiven, Groessen, Loo bloeit', een nieuwer initiatief waarmee inwoners aan de slag gaan met wildmengsels om de bermen kleurrijker te maken. Elk jaar komen er nieuwe initiatieven bij en die zijn allemaal van harte welkom bij de gemeente. "Als gemeente bieden wij een ondersteunende rol en een luisterend oor aan inwoners die met het thema natuur en landschap aan de slag gaan. Zo hebben we tijdens de dialoog- en doorpakweken bijeenkomsten georganiseerd waarbij initiatieven bij elkaar komen."

Het landschap in de Liemers staat al jaren onder druk door grote infrastructurele maatregelen als de Betuwelijn en de A15 en de duurzaamheidsambities van het rijk. In Nederland is de ambitie uitgesproken om in 2050 geheel energieneutraal te zijn. "Als wij als gemeente deze ambitie alleen moeten waarmaken gaan we dat niet redden", weet ze zeker. "Daar hebben we echt alle inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven voor nodig." Daarom hebben de gemeenten Duiven en Westervoort de campagne 'Samen1nergie' opgezet. Een bewustwordingscampagne, waarmee een podium wordt aangeboden aan inwoners met ideeën en plannen. Verder is er afgelopen jaar gestart met de regionale energiestrategie (RES). De gemeenteraad van Duiven heeft samen met Westervoort en Zevenaar zoekgebieden voor grootschalige zon- en windenergie vastgesteld die zij zullen inbrengen in het regionale voorstel. Die plannen worden dit jaar voortgezet. Grootschalig opwekken van duurzame energie via onder meer zonne- en windenergie, dat betekent altijd discussie en weerstand. "We weten dat het moet gebeuren, maar we willen eveneens het landschap zoveel mogelijk behouden," aldus de wethouder over dit dilemma.

Toch straalt Gemma Tiedink. "Naast wethouder van natuur en landschap, plattelandsontwikkeling en duurzaamheid/circulaire economie beschouw ik me ook onbenoemd wethouder van geluk. Er is een hele sterke relatie tussen geluk en natuur. Uit onderzoek is gebleken dat als je twee uur per week de natuur in gaat, je gelukkiger wordt. Persoonlijk wil ik de drempel om twee uur in de natuur te kunnen struinen graag verlagen. We zouden onder andere ons landschap makkelijker toegankelijk kunnen maken. Met alle ontwikkelingen rond de klimaatverandering zijn we ook druk bezig om daar oplossingen op te bedenken. We moeten ons voorbereiden op extreme regenval en hitte. Eveneens hebben we de grondstoffentransitie nodig om naar een duurzame samenleving te gaan, een samenleving waarin we geen afval meer hebben. Het zijn enorme uitdagingen waar we oplossingen voor moeten gaan realiseren," besluit ze.

Ons Nieuwjaar

Waar ben je nou?
Ik ben onderweg, zou jij het leuk hebben daar?
Ben je veilig?
Ik ben bang voor vliegtuigen, maar zo ben ik sneller bij je. Zal ik je bellen?
Denk je nog aan me?
Eindelijk klaar voor vertrek, jouw gezicht zie ik als laatste. Mijn telefoon valt uit.

Waar ben je nou?
Ik loop de welkomsthal in. Je rent in mijn armen.
Iemand steekt buiten vuurwerk af, ik lach.
Ons gelukkig nieuwjaar, begint nu pas echt.

Rahma Maqboul

(foto: Bas van Spankeren)

Columnist Bert Frölich, de Verbinder

Nina Elbers

18 / 28

Zaterdag 18 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Toneelvereniging Udi met Het Kamertje, Lachen met een ondertoontje…
Aanvang 20:15 uur / Entree € 12,00
Reserveren aan de kassa van het theater of op uditoneel@kpnmail.nl

Zaterdag 18 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater (Hal 12)
Paco Penã: Requiem voor de aarde
Aanvang 19:30 uur / Entree € 10,- Uitverkocht

Zaterdag 18 januari

Open podium bij Muziekcafé De Lantaern.
Dit keer met Nederlandstalige muziek
Aanvang 20:00 uur / Gratis toegang

Zondag 19 januari Kilder

Boekenmarkt in het Kelrehuus
Aanvang 10:00 uur / Gratis toegang

Zondag 19 januari Aerdt

Expositie Kunstenaars Gelders Eiland in de kerk
Aanvang 14:00 uur / Gratis toegang

Zondag 19 en 26 januari Beek

Beekse Winterbosloop: 1, 2, 5 10 km voor jeugd en volwassenen start bij: Uitspanning 't Peeske.
Inschrijven bij www.osb-beek.nl

Zondag 19 januari Aerdt

Nieuwjaarsconcert in de kerk met Menura Voci.
Tijd: 16:00 tot 19.00 uur / Vrij entree, donatie mogelijk na afloop

Dinsdag 21 januari Oud-Zevenaar

Samen aan Tafel bij Thoen & Thans voor 55+
Aanvang 12:30 uur / Entree € 7,50

Vrijdag 24 januari Zevenaar

Lichtjesavond Rosorum (start bij begraafplaats)
Tussen 18:30 uur en 20:00 uur is de begraafplaats "Rosorum" verlicht
http://www.dela.nl/evenementen

Vrijdag 24 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Solo Stories met Doet sneeuw pijn (try-out)
Aanvang 20:15 uur / Entree € 19,50

Vrijdag 24 januari Zevenaar

Bier&Bites Date bij de Stadbrouwerij Wittenburg
(Speeddaten voor 45-60j)
Aanvang 19:.30 uur / Kosten € 29,95 p.p.
Reserveren: https://doedates.nl/events/bierbites-date/

Vrijdag 24 januari Lathum

Ierse volksmuziek en Balkanklanken in de kerk
Aanvang 20:00 uur / Entree: € 10, 00
Toegangskaarten via e-mail (vvlk@chello.nl).

Vr 24 en Za 25 januari Oud-Zevenaar

Pronkzittingsavonden met De Nachtuulen en Harmonie Martinus in het "Uulennest"
(Schuttersgebouw St. Anna)
Entree € 7,50
Kaartjes / info zie www.nachtuulen.nl

Zaterdag 25 januari

Lorcan Mac Mathuna Trio bij De Lantaern
Aanvang 20:00 uur / Entree € 15,00
www.lorcanmacmathuna.com

Zaterdag 25 januari Zevenaar

Het knotten van wilgen op bij de Oliemolen
Meer info via: harry@knotploegduiven.nl

Za 25 + Zo 26 januari Westervoort

Expositie Carla Snellen in Huize Vredenburg
Tijd: 14:00 - 17:00 uur / Gratis toegang

Zaterdag 25 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Enge Buren met Basta!
Aanvang 20:15 uur / Entree € 22,50 Uitverkocht

Zondag 26 januari Groessen

De Groene Schuur i.s.m. Villa Ruimzicht
Een live-cooking evenement
Thema: Doe eens Wild in de Kas!
Aanvang 13:00 uur / Kosten € 64,50
www. degroeneschuur.nl

Zondag 26 januari Didam

Vlooienmarkt in de Markthal
Tijden: 10:00 - 16:30 / Entree: € 2,50

Zondag 26 januari Zevenaar

Kunstwerk! de Bibliotheek in samenwerking met Rebers Boek en Buro organiseert:
Happy Body & Mint Event in Hal 12
Evenement in het kader van de maand van de spiritualiteit.
Tijd: 10.00 tot 17.00 uur / Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Zondag 26 januari Zevenaar

Kunstwerk! Muziekschool
Midwinterconcert: Leerlingen en docenten die samen muziek maken
Ook met jeugdorkest Crescendo
Aanvang 14:30 uur / Entree € 3,00
www.kunstwerkopschool.nl

Zondag 26 januari Aerdt

Expositie Kunstenaars Gelders Eiland in de Kerk
Aanvang 14.00 uur / Gratis toegang

Dinsdag 28 januari Zevenaar

Kunstwerk! de Bibliotheek - Hal 12
Prentenboekfestival voor ouders en kinderen 0-6 jaar in de Bibliotheek
Tijd: 14.00 - 17.00 uur / Gratis toegang

Dinsdag 28 januari Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Arduino programmeren - basis
Aanvang 19.30 uur / Prijs € 57,- / 3 lessen

Woensdag 29 januari Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Koken voor Mannen
Aanvang 19.00 uur / Prijs € 99,- / 4 lessen

Vrijdag 31 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Kees van Amstel met Een bang jongetje dat hele enge dingen doet
Aanvang 20:15 uur / Entree € 19,- (incl. pauzedrankje)

Zaterdag 1 februari - Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Workshop Schilderen à la Herman Brood
Tijd: 10.00 - 16.00 uur / Prijs € 78,25

Wekelijks

Iedere maandag

Duiven: Storytelling om 14.00 uur De Stek

Iedere Dinsdag

Duiven: Koffie met bezieling om 9.00 uur Remigiuskerk
Oud-Zevenaar: Verrassingsmenu bij Thoen&Thans 12.30-14.00 uur
Aerdt: Koersbal Dorpshuis Eensgezindheid Aanvang 10.00 uur

Iedere Woensdag

Westervoort: Linedance Kulturhus De Nieuwhof 10.00-12.00 uur

Iedere Donderdag

Ooy-Zevenaar: EMM Gebouw- Slenterweg 2 Bordspelavond vanaf 19.30 uur

Iedere Vrijdag

Herwen: Sporthal De Cluse Korfbal-clinic 19.00 uur / vanaf 6 jaar

Iedere zaterdag

Didam: Open dag Martinus Molen

Open dagen middelbare scholen

Liemers College Zevenaar/Didam

Za 25 jan 13:00 - 17:00 uur
Locatie Heerenmäten - Locatie Zonegge - Locatie Landeweer - Locatie Didam
Meer info: www.liemerscollege.nl

Candea College Duiven

Woe 29 jan 16:00 - 20:00 uur
Locatie Eltensestraat - Locatie Saturnus
Meer info: www.candea.nl

Aeres VMBO College Velp

Vrij 31 jan minilessen 9.30-15.30 (aanmelden via de site)
Vrij 31 jan 18.00 - 21.00 uur
Za 1 februari 10.00-13.00 uur
Meer info: www.aeresvmbo.nl

Weekmarkten van dag tot dag

Dinsdag

Duiven Remigiusplein 8:30-12:00 uur
Angerlo Prinses Margrietlaan 9:00-13:00 uur
Giesbeek Dorpsplein 13:30-18:00 uur

Donderdag

Pannerden Dorpsplein 9:00-12:00 uur
's Heerenberg Stadsplein 10:30-16:00 uur

Vrijdag

Didam Kerkhofstraat 11:00-18:00 uur
Lobith Markt 9:00-12:00 uur
Westervoort Dorpsplein 8:30-12:30 uur
Zevenaar Centrum 12:30-18:00 uur

Filmhuizen in De Liemers

www.filmhuiszevenaar.nl
www.filmhuuswestervoort.nl
www.filmhuis.didam.nl
filmhuis Bij Bert – zie pagina 2

Kijk ook eens bij:

www.indeliemers.nl
www.liemerskunstwerk.nl
www.deogtent.nl
www.mikado-welzijn.nl
www.caleidoz.nl

Damminga 60 jaar een begrip in Arnhem

ARNHEM - Damminga heeft drie generaties geleden, in 1960, in de binnenstad van Arnhem een textielwinkel geopend. Ondertussen is Damminga uitgegroeid tot een begrip in de regio.

Nathanael Damminga heeft tijdens het afronden van de locatie in de Beekstraat gezien hoe begaan klanten zijn met het familiebedrijf. Mede door de unieke binding die klanten hebben met het bedrijf heeft Nathanael besloten de zaak voort te zetten. Sinds 2016 is Damminga gevestigd aan de woonboulevard Arnhem en is een samenwerking aangegaan met beddenspeciaalzaakketen Morgana. In de showroom van ruim 1000m2 heeft Damminga een innovatieve collectie met onder andere Ergosleep en een 'shop in shop' van Tempur.

Damminga heeft ook haar eigen lijn matrassen, hoofdkussens en dekbedden. Het uitgangspunt van de Damminga lijn is kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten voor een betaalbare prijs. In december 2019 heeft de showroom een enorme upgrade gekregen qua beleving en inspiratie. Met compleet nieuwe boxspringstudio, een ruimte waarin uw best persoonlijke boxspring geheel naar wens samen te stellen is. Daarnaast zijn er in de ledikantenteststudio twee keer zoveel ledikanten geplaatst. En met de nieuwe Nolte kastenstudio en 3D-ontwerpprogramma, adviseert, ontwerpt en realiseert Morgana Damminga, kasten voor elke ruimte.

Met de sfeervolle winkel, vol met inspiratie voor in de slaapkamer gaat Damminga 2020 in met het vieren van haar 60-jarige jubileum. Morgana Damminga heeft een jong, enthousiast en gedreven team waarin de derde generaties Dammingaatjes graag mee denkt en de klant begeleidt in de best persoonlijk slaapoplossing. Ook laat Damminga senior zo nu en dan ook zijn gezicht nog zien.

Morgana Damminga, Venlosingel 21, Arnhem, 026 4425108, www.damminga.nl.

Nieuwe of gebruikte notebooks van Computershop Arnhem

ARNHEM - Computerwinkels zijn er in Arnhem steeds minder, computerspecialisten zijn er nog minder. Maar Computershop Arnhem is er nog steeds. U kunt hier terecht voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte desktop- of notebookcomputer, randapparatuur, kabels, inktcartridges, et cetera. Maar Computershop Arnhem repareert zelf ook bijna alle computerapparatuur.

Heeft u last van virussen of een langzame computer? Ook dan kunt u terecht in deze winkel. Computershop Arnhem staat al bijna 20 jaar voor u klaar met goede service en een duidelijk advies.

Nieuwe computer of upgrade?
Computershop Arnhem kan uit voorraad en groot aantal desktop computers en notebooks leveren. Heeft u een nieuwe computer nodig dan kan u dus (bijna) direct weer aan de slag. Maar misschien is het nog de moeite uw computer te upgraden. Met een nieuwe (SSD)schijf of meer geheugen kan u computer vaak best nog een tijdje mee. Kom langs voor een eerlijk advies.


Refurbished HP notebooks
Computershop Arnhem heeft naast een grote collectie nieuwe notebooks ook een groot aantal gebruikte notebooks van HP. Het gaat hier meestal om zakelijke notebooks die volledig schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd worden geleverd met zes maanden garantie. Deze notebooks zijn zeer betrouwbaar en hebben uiteraard allemaal een snelle Solid State Disk en Windows 10.

Waarom Computershop Arnhem?Deskundige medewerkers die u eerlijk en duidelijk helpen. Eigen technische dienst. Grote collectie uit voorraad leverbaar. Gratis parkeren voor de deur.

Computershop Arnhem, Gamerslagplein 2 (achter winkelcentrum Presihaaf) 6826 LA, Arnhem, 026 3628250, www.computershoparnhem.nl.

Carmen Gomes sings Ray Charles

Carmen Gomes. (foto: De Verzameling) De Verzameling

WESTERVOORT - Op zondag 26 januari om 15.00 uur is De Verzameling in Westervoort, de uitvoering Carmen Gomes sings Ray Charles met Carmen Gomes – zang, Folker Tettero – gitaar, Bert Kamsteeg – drums en Peter Bjornild – contrabas.


In dit concert kruipt Carmen Gomes in de huid van Ray Charles. Samen met haar trio doet ze een greep uit de mooiste, meest swingende en succesvolle songs van dit muzikale genie, balancerend op de rand van soul, jazz en blues. Carmen Gomes Inc. brengt het verhaal van deze opzienbarende zanger en componist in een wervelend concert waarin zijn grootste hits afgewisseld worden met obscure juweeltjes.
Songs als ‘Hallelujah, I just love her so’, ‘Georgia on my mind”, ‘I got a woman’, ‘Unchain my heart’, ‘Drown in my own tears’, ‘Let the good times roll’ en ‘Leave my man alone’, This little girl of mine’,‘Hit the Road Jack’ en meer pareltjes van de Genius of Soul.

“Een buitengewoon transparant spelende droomband met gitarist Folker Tettero, bassist Peter Bjornild en drummer Bert Kamsteeg.”
Carmen Gomes won het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en de 'Singer of the Year Award' bij het Concours van het Breda Jazz Festival, dat werd gewonnen door haar band.
Ze maakte opnames met het Metropole Orkest, speelde op het North Sea Jazz Festival, het Yokohama jazz festival in Japan, Copenhagen Jazzfestival en trad op met Louis van Dijk en Eric Vloeimans, Rob de Nijs, Angela Groothuizen en Het Goede Doel. Carmen Gomes Inc. heeft diverse theater tournees gemaakt en twaalf albums uitgebracht.

Alpe d'HuZes Liemers Fietsen Spinningmarathon!

Team Duiven 2020 Foto: Eveline Wiendels

DUIVEN - Op zaterdag 1 februari houdt Team Duiven de Liemers Fietsen Spinningmarathon voor Alpe d'HuZes. Voor tien euro kun je een uur spinnen. Meerdere uren deelnemen is uiteraard mogelijk!

De Liemers Fietsen Spinningmarathon vindt plaats in sportcentrum Aerofitt Duiven van 17.00 tot 21.00 uur. Er zijn dertig fietsen beschikbaar. Vooraf aanmelden voorkomt teleurstelling. De volledige opbrengst gaat naar het KWF. Aanmelden kan via teamduiven@hotmail.com. "Vermeld hierbij: naam; e-mailadres; telefoonnummer en voorkeur tijdstip(pen). Naast de spinningmarathon kun je voor tien euro je haar laten knippen of je laten masseren. Tussen 19.00 en 20.00 uur kun je voor vijf euro discozwemmen!"

Team Duiven bestaat dit jaar uit tien personen, allen inwoners uit de Liemers. Zij gaan op donderdag 4 juni één of meerdere keren wandelend of fietsend de Alpe d'Huez op. Daarnaast organiseren zij in de aanloop naar Alpe d'HuZes meerdere activiteiten om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. De totale opbrengst gaat naar het KWF. Meer informatie over Team Duiven en onze activiteiten voor Alpe d'HuZes staat op Facebookpagina https://www.facebook.com/teamduivenAD6.

Klikgebit, prothese op implantaten

(foto: Kim Brugman) Foto: kim brugman

ARNHEM - Heeft u last van een loszittende prothese? Is een rebasing waarbij wij een laagje in uw prothese leggen, zodat de prothese weer vaster gaat zitten, geen oplossing meer? Dan is wellicht een klikgebit een oplossing voor u.

Veel mensen weten niet dat een klikgebit, een prothese die men kan klikken op twee implantaten, grotendeels vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Een klikgebit kan een uitkomst zijn voor mensen waarbij de prothese in de onderkaak of bovenkaak heel erg los is gaan zitten en waarbij dat meestal komt door een geslonken kaak. Indien er weinig kaakbeen overgebleven is, zijn implantaten in de onderkaak of bovenkaak een zeer goede oplossing.

"Wij werken samen met diverse implantologen. Wij sturen u door naar een implantoloog, waar het uiteindelijke plaatsen van de implantaten maar een half uur tot drie kwartier duurt. In de meeste gevallen hebben de patiënten geen problemen achteraf van het plaatsen van de implantaten en zijn zij zeer tevreden over het eindresultaat. In sommige gevallen ontstaan er wel problemen bij mensen die veel roken. Nadat de implantaten bij de implantoloog zijn geplaatst komt u terug bij ons in de praktijk waar wij een passende klikprothese op de implantaten voor u kunnen gaan vervaardigen."

Uw glimlach is onze zorg! Wilt u meer informatie dan kunt u altijd vrijblijvend een afspraak bij ons maken.

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes, Paul Krugerstraat 2, Arnhem; 026 8484887, www.primidentes.nl.

Voorlezen in de bieb

LIEMERS - Elke woensdagmiddag, van 15:00 uur tot 16:00 uur in bibliotheek Duiven, Westervoort en Zevenaar, staan voorlezers klaar om kinderen een leuk, spannend of leerzaam verhaal te vertellen.


Voorlezen is een gezellige en leuke bezigheid, zowel voor het kind als voor de ouders. Bovendien kan voorlezen ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. In de eerste plaats is het goed voor de taalontwikkeling van een kind. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en leren hoe een zin opgebouwd is. Daarnaast leren ze goed luisteren en zich concentreren. Bovendien stimuleert het de fantasie van het kind. Maar voorlezen is vooral plezierig en iets waar zowel het kind als de ouders van kunnen genieten!

Insectenhotel vernield

Insectenhotel. (foto: Jan Oude Geerdink)

LIEMERS - "Helaas begint dit jaar voor ons als werkgroep Park De Nieuweling slecht. Van oud op nieuw is het insectenhotel in Park de Nieuweling vernield."

"Zinloos en gewetenloos heeft men het dak opgeblazen en de mooie eigengemaakte vlinderkast eruit getrokken en compleet in elkaar getrapt. De kast was door een gepensioneerde buurtbewoner met veel zorg en op maat gemaakt. Wij hopen dat zich nog getuigen melden of misschien wel een dader met gewetens wroeging.

Ook werden in het park opnieuw meerdere prullenbakken opgeblazen alsof dit normaal is. Het zou mooi zijn wanneer ouders hun kinderen eens goed aan de tand voelen en naar voren treden als men iets weet. Het kost weer veel uren werk en geld om het te repareren."

Bestuur van Boemelburcht versterkt door Roy en Laura Staring

Roy en Laura Staring.

ZEVENAAR - Vijf jaar geleden kwam hun zoon Rick thuis van school met de vraag of hij mee mocht loten om een plek in de Jeugdraad van 11 van Boemelburcht. Hij had geluk en mocht bij de Raad van Elf! Zo kwamen zij in aanraking met Boemelburcht.

Na Rick volgde zijn broertje Giel zijn plek op in de Jeugdraad en in 2017-2018 was hij adjudant van de Jeugdraad. Als ouders waren zij nauw betrokken en krijg je een klein inkijkje in wat Boemelburcht inhoudt en wat zij doen voor het carnaval in Zevenaar.

Roy en Laura hebben heel erg meegenoten toen Giel Adjudant was. Opa Geert was ook altijd zeer actief betrokken bij carnaval en het was jammer dat hij dat net niet meer mee kon maken. Carnaval vieren doen zij zelf al jaren. Met het frühschoppen als de gezelligste dag van het carnaval.

Het is fantastisch om te zien hoe carnaval leeft in Zevenaar en mensen zich hier voor inzetten om dit mogelijk te maken. Om ook iets voor het carnaval in Zevenaar te kunnen betekenen zijn Roy en Laura bij het bestuur van Boemelburcht gegaan.

Niet nieuw in het carnavalvieren dus, maar wel nieuw in het bestuur. Zij hebben er zin in en hopen iedereen dit carnavalsseizoen tegen te komen in Zevenaar.

Jeugdavond in volkssterrenwacht Corona Borealis

De sterrenwacht. (foto: Jan Adelaar) Jan Adelaar

ZEVENAAR - Jeugdavond in de volkssterrenwacht Corona Borealis, Breulylaan 3 in Zevenaar op vrijdagavond 7 februari van 19.00 tot 20.15 uur.

Tijdens deze jeugdavond wordt door leden van de sterrenwacht Corona Borealis een presentatie gegeven voor de jeugd van 6 tot 16 jaar. De presentatie gaat over ons zonnestelsel, de Melkweg en nog veel verder het heelal in. De zon, aarde, maan en ook de overige planeten worden dan besproken op een begrijpelijke manier. Ook kunnen er vragen op het gebied van de astronomie worden gesteld. Na de presentatie kan bij heldere hemel door de telescoop worden gekeken.

Entree jeugd 2,50 euro. Een volwassen begeleider is gratis. Verdere informatie staat op www.coronaborealis.nl/home.html.

SeniorWeb ondersteunt bij Computervraagdagen

(foto: SeniorWeb)

DIDAM - Meer kunnen doen met een smartphone, tablet of computer? WhatsApp gebruiken, foto’s bewerken, een apparaat beveiligen en onderhouden, apps op een tablet gebruiken of leren omgaan met de OV-chipkaart?

Kom naar de Computervraagdagen van SeniorWeb leslocatie Bibliotheek ’s-Heerenberg, Oudste Poortstraat 24 op 22 januari. Op de leslocatie Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22 is de inloop op 23 januari. De vrijwilligers zitten van 13:30-16:00 uur klaar en helpen graag bij alle vragen.

Digitaal café in de Bibliotheek

(foto: Bibliotheek Montferland) Bibliotheek Montferland

DIDAM - Leer meer over een digitaal onderwerp tijdens het Digitaal café. Zaterdag 25 januari zitten in Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22 van 11:00 – 12:30 uur de vrijwilligers van SeniorWeb klaar. Dit keer staat het internetbankieren centraal.

Bij het Digitaal café geeft een specialist van SeniorWeb een korte inleiding over een onderwerp en kunnen er daarna vragen gesteld worden. De koffie staat klaar!

Kom gezellig even buurten in de beweeg- en ontmoetingstuin

Warme chocolademelk. (foto: pixabay) pixabay

ZEVENAAR - Op zondag 19 januari van 13:00 tot 15:00 uur vieren we met elkaar in de beweeg- en ontmoetingstuin op de Vondellaan in Zevenaar het nieuwe jaar.


Kom gezellig even buurten en drink gratis een warme kop chocomelk. Voor de koude handen zullen de vuurkorven branden. "We verdelen mooie prijzen met de gratis nieuwjaarsloterij dus kom niet alleen, maar neem je buren mee. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!"

TR8-project 8: Beiderboeken als tijdcapsule


Kistjes die lijken op een boek. Ze hebben een karakteristieke rug en zijn van stevige kwaliteit. Dan heb je een kast vol 'boeken', maar in werkelijkheid een kast vol met kistjes die je kunt vullen met wat je wil. Dit bracht HOPE XXL op het idee om ze te gebruiken als tijdcapsules.

Vierhonderd 'kistboeken' werden aangeschaft en vooral jongeren van de basisscholen uit Duiven (en Westervoort), groepachters, werd gevraagd het kistje te vullen met hun wens voor de toekomst. 'Hoe zou jij willen dat de wereld er over 15 jaar uit ziet?' Vul het 'boek' verder met een tekening, wat cadeautjes, een gedicht of wat je maar wil. Zeg tegen niemand wat je er in doet. Mensen van HOPE XXL bezochten vervolgens de scholen en kwamen 'de boeken' verzegelen door ze te voorzien van een touwtje om de kaft heen waarbij de leerling zelf, met echte was, een ouderwetse zegel drukte op dat touwtje dat het boek had vergrendeld. In de langzaam hard wordende was werd een zegel gedrukt met een anker als afbeelding. Het anker staat symbool voor 'hoop'. De boeken gingen vervolgens in een grote kast in het Cultuurcentrum De OGtent en dient daar als decoratie. De rijen boeken op de schappen werden met een ijzeren buis vergrendeld en zullen vijftien jaar onaangeroerd blijven.
In 2030 zullen de leerlingen die dan in groep 8 zitten een willekeurig boek ontvangen. Zij mogen dat dan inzien en de inhoud behouden. De vraag zal dan zijn dat ze zelf de 'boeken' weer vullen en dat het hele concept zich weer herhaalt voor wederom een periode van vijftien jaar.
Negentig procent van de boeken is gevuld door jongeren. De rest door volwassenen waaronder de burgemeester, wethouders en andere publieke figuren.
Het streven is om in andere gemeenten in onze regio eenzelfde 'kast met boeken' te realiseren.

'Belang van Liemers wordt steeds groter'

“Elektronica is altijd mijn hobby geweest”. (foto: Ilya van Kersbergen)

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Maarten Leuverink, woonachtig in Duiven"

Bedrijf?

"Elektronica is altijd mijn hobby geweest. In februari 2015 ging een wens van mij in vervulling: ik mocht in Duiven mijn eigen MediaMarkt openen. Daarmee kwam mijn favoriete winkel in mijn favoriete dorp. De uitdaging is om met ons team ervoor te zorgen dat onze klanten de juiste producten mee naar huis nemen en op een prettige manier geholpen worden. Ook kunnen we steeds meer klanten helpen op het gebied van reparaties van smartphones, tablets en computers."

Vrije tijd?

"Ik vind het leuk om met vrienden samen te zijn, films te kijken of muziek te maken."

Liemers?

"Ik woon en werk in Duiven. Mijn kinderen zijn hier opgegroeid. Ook ben ik lid van de Lions Club Duiven en ik bemoei me graag met zaken in de Liemers. Zo heb ik samen met een groepje muziekliefhebbers Battle of the Bands de Liemers georganiseerd."

Mooiste plekje?

"Met onze hond Bella heb ik al veel van de Liemerse natuur gezien. Het mooist vind ik de ochtendmist boven het water in het Horsterpark."

De Liemers Helemaal Goed?

"Ik draag De Liemers Helemaal Goed een warm hart toe. We mogen trots op de Liemers zijn. Ieder dorpje en stadje heeft zijn eigen evenementen en tradities. We hebben enorm veel succesvolle bedrijventerreinen die zich kunnen meten met de grootsten van Nederland. Ik vind het erg goed dat we het lokale zoveel mogelijk koesteren en daarnaast gezamenlijk de Liemers als belangrijke Nederlandse streek promoten."

Verder?

"De aansluiting op de A15 en de komst van de Fashion Outlet, daar zijn veel uiteenlopende meningen over. Maar één ding staat volgens mij vast: het belang van de Liemers zal in Nederland steeds groter worden."

De slag om Midway, deel 1

Na de verrassingsaanval op de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbour, had de Japanse vloot voor een korte tijd de absolute overhand in de Stille Oceaan. Deze overmacht stelde het land in staat om verschillende gebieden die onder controle waren van het Britse rijk, de Verenigde Staten en Nederland over te nemen. Japan kon echter niet voor altijd het initiatief behouden, zeker niet omdat de industriële en economische macht van met name de Verenigde Staten vele malen groter was dan dat van Japan. Het land poogde dan ook de Amerikaanse vloot bij Midway in de val te lokken, om zo nog een nederlaag op de schaal van Pearl Harbour toe te brengen. Gehoopt werd dat de Verenigde Staten door een dergelijke nederlaag zou kiezen om vrede te sluiten met Japan. Het plan van de bevelhebbende Japanse admiraal, Yamamoto Isoroku was om de Amerikaanse vloot eerst zware schade toe te dienen door middel van bombardementen die uitgevoerd moesten worden vanaf Japanse vliegdekschepen. Om vervolgens een in de luwte gehouden groep met slagschepen in te zetten om de Amerikaanse schepen tot zinken te brengen.

Onderdelen van de Amerikaanse vloot hadden echter de geheime code die de Japanners gebruikten kunnen kraken. Zij waren dus op de hoogte van de val die was voorbereid. De Amerikaanse bevelhebber, Chester Nimitz, deed zijn best om zo veel mogelijk schepen, met name de belangrijke vliegdekschepen te verzamelen voor het treffen met de Japanse vloot. Zo werd de Yorktown, een vliegdekschip dat een maand geleden nog zwaar beschadigd was, in recordtempo zover gerepareerd zodat het een paar weken kon opereren. Ook de vliegtuigen die op de Yorktown gebruikt moesten worden waren flink uitgedund door het vorige treffen en dus werd in allerijl gepoogd om elders vliegtuigen en piloten vandaan te krijgen. De twee uitgerukte vloten kregen elkaar op 3 juni 1942 in het vizier…

Met Jumbo Heemskerk naar Doornroosje

ZEVENAAR – Het ijs van de ijsbaan aan de Oude Doesburgseweg is nog maar net ontdooid of de volgende gezinssensatie staat in Zevenaar op het programma: zes voorstellingen van Doornroosje – De Musical in Kunstwerk! Het Musiater. Mensen kunnen bij Jumbo Heemskerk sparen voor gratis toegangskaarten.

"Een prachtig gebaar van Jan Heemskerk', noemt PR-dame Tessa Helmink de sprookjesactie van de overbuurman.

"Jan Heemskerk doet heel veel voor lokale sportverenigingen. Daarom heb ik 'm drie jaar geleden benaderd of hij ook wat voor de cultuur kon betekenen. Hij was meteen enthousiast." Na Hans en Grietje en De Kleine Zeemeermin is het de derde keer dat Jumbo Heemskerk en Kunstwerk! Het Musiater samenwerken. Ook de theaterzaal heeft inmiddels de naam van de supermarkt aan de overkant gekregen. Normaal kosten kaarten voor Doornroosje De Musical € 17,50. Tessa Helmink: "Nu kunnen hele gezinnen gratis naar de voorstelling. Geweldig! Dat maakt cultuur toegankelijk voor iedereen." Tot 2 februari krijgen mensen bij elke vijftien euro aan boodschappen een stempel, een volle stempelkaart met tien stempels levert een gratis toegangsbewijs op. Er hoeft dus geen cent bijbetaald te worden.

Sita Vermeulen speelt de hoofdrol in de adembenemende, feeërieke voorstelling. Zij vertolkt het prachtige prinsesje dat leeft in een land hier ver, ver vandaan. Samen met haar lieftallige peetmoeders, drie goede feeën, woont ze in een sprookjesachtig paleis. Dan is de grote dag aangebroken: Doornroosje is jarig. Vandaag wordt ze 21 jaar én gekroond tot koningin! Maar de gemene tovenares Fien heeft zo haar eigen plannen. Samen met haar man Titus bedenkt ze een listige betovering. Hoe dat afloopt, is te zien in deze familievoorstelling, waarin het ook vaak lachen, gieren en brullen is. De voorstellingen zijn op donderdag 27 en vrijdag 28 februari om 11.00, 13.30 en 16.00 uur. Kaarten zijn dus alleen verkrijgbaar bij Jumbo Heemskerk.

Van de redactie

Auteur Kyra Sannes

Auteur Sylvain Thöni

Van de redactie

Team Duiven Alpe d'HuZes haalt kwart miljoen euro op voor KWF

Team Duiven 2020. (foto: Eveline Wiendels)

DUIVEN - Op donderdag 4 juni zal Team Duiven voor de achtste keer deelnemen aan de Alpe d’HuZes. Het evenement waar duizenden fietsers en wandelaars de Alpe d’Huez beklimmen voor het KWF. Team Duiven neemt in 2020 voor de achtste keer deel met een team van tien deelnemers onder leiding van Sjon en Britt Gieling.

Van 2012 - 2019 is Team Duiven, telkens in een andere samenstelling, actief geweest op de Alpe, met uitzondering van 2018. Ook in 2020 gaan de tien teamleden één of meerdere keren de berg op. Het streefbedrag per team, per deelname is 25.000 euro. In al die jaren is er in totaal nu al meer dan 250.000 euro opgehaald voor het KWF. Sjon Gieling: ‘Dit is een megabedrag en we zijn er met z’n allen trots op dat we deze mijlpaal hebben gehaald. Voor 2020 hopen we weer op een recordbedrag, zodat we de drie ton gaan passeren.’

Gezamenlijk doel

De beklimmingen tijdens deze dag worden persoonlijke successen voor de deelnemers. Echter is het belangrijkste doel zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF. De voorbereidingen voor 2020 zijn gestart en er staan diverse activiteiten op de planning, zoals de spinningmarathon, bingo, hortensiaverkoop en het Alpe d’ HuZes diner. Voor 2020 staat de teller nu al bijna op 10.000 euro.

Alle sponsorbijdragen, donaties en giften die Team Duiven ontvangt, gaan rechtstreeks naar het KWF voor onderzoek naar kanker, zodat er niemand meer doodgaat aan kanker. "Wilt u meer weten over de activiteiten van Team Duiven of wilt u doneren? Kijk op https://www.facebook.com/teamduivenAD6."

Bier & Bloasmuziek: het 33e carnavalsconcert!

De Vesterswalder zijn er klaar voor! (foto: PR VWM)

ZEVENAAR - Op zondag 16 februari, de zondag voor carnaval, zal het (inmiddels legendarische) Vesters Walder Muzikanten Carnavals Concert weer plaatsvinden. Alle verenigingen, hun prinsen én hun raden van 11 uit Zevenaar en omstreken zijn dan aanwezig om zich gezamenlijk op te warmen voor de zware carnavalsdagen.

Bier & Bloasmuziek: carnaval zo-as ut bedoeld is! Dit keer een bijzonder carnavalsconcert: de 33e, een glorieus jubileumjaar in de carnavalswereld! Uiteraard zullen de gasten merken dat de Vesters Walder iets te vieren hebben…

Wat heeft een échte carnavalist nodig om blij te worden? Natuurlijk: Bier & Bloasmuziek, aangevuld met een leuk kieltje, hoedje of petje, én… een hard werkende ober! Daar wordt een mens blij van, dan vier je carnaval zo-as ut heurt! Op 16 februari zullen de Versterswalder er alles aan doen om weer een ouderwets, traditioneel carnavals-festijn neer te zetten. Al 33 jaar succesvol én uitverkocht! Het belooft weer een daverend feest te worden. Iedereen die het carnaval een warm hart toedraagt is van harte welkom, bestel de kaartjes op tijd!

Het Vesters Walder Muzikanten Carnavals Concert is in zalencentrum Staring Zevenaar. Aanvang 13.00 uur, zaal open: 12.30 uur. Entreebewijzen (8,- euro): 0316 529450 / janwelting@gmail.com.

Duits broodjesassortiment op de zondag bij Bakkerij Van Bentum

Schnittbroodjes, vanaf zondag 19 januari in het assortiment van Bakkerij Van Bentum.

LOBITH - De bakkers van Bakkerij Van Bentum hebben zich de afgelopen maanden verdiept in de kunst van het Duitse broodjes bakken. Uiteraard is dat de Meesterboulanger Daan Hesseling en zijn team gelukt. "We willen met ons nieuwe broodjesassortiment onze klanten op zondags een heerlijk Duits ontbijtje aanbieden, waarvoor ze niet meer de grens over hoeven."

Het is voor velen die aan de rand van Nederland wonen een gewoonte om op zondag de Oosterburen te bezoeken. Veel bakkers zijn daar namelijk wel geopend op zondag. In Nederland is dit nog niet gebruikelijk. Bakkerij Van Bentum brengt hier verandering en doet vanaf 19 januari de deur open op zondag. Zodat mensen er tussen 8:00 en 11:30 uur terechtkunnen voor hun zondags ontbijtje.

Helemaal naar Duitsland

Het idee om met een Duits broodjesassortiment te komen, begon als een grapje. Daan Hesseling: "We wilden de klanten die gewend zijn om op zondag te ontbijten of lunchen met verse broodjes, maar daarvoor 'helemaal' naar Duitsland moeten, hetzelfde bieden. Dat houdt in dat we naast een zondagsopening ook Duitse broodjes in het assortiment moesten opnemen. Zodat mensen hetzelfde kunnen doen wat ze gewend zijn op zondag, maar daarvoor gewoon bij hun bakker om de hoek terechtkunnen."

De kunst van het schnittbroodje

Maandenlang werkte de bakker aan het perfectioneren van onder andere het welbekende schnittbroodje. "De kunst zit hem in het krijgen van de perfecte scheuring, die over het midden van het broodje trekt", vertelt Hesseling. "Daarnaast moet het mogelijk zijn om de harde broodjes op elk moment van de dag af te kunnen bakken. Nederlandse harde broodjes worden vaak in één keer in de ochtend afgebakken. Terwijl Duitse harde broodjes na een uur of vier alweer aanzienlijk minder vers smaken." Het is de meesterbakker uiteraard gelukt en de broodjes zijn volgens hem niet te onderscheiden van de Brötchen van zijn Duitse collega's.

Vanaf 19 januari

Met ingang van 19 januari doet de bakkerij in Lobith de deuren open voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Duitse broodjesassortiment. Naast de Duitse broodjes schnitt-, meergranenschnitt- en kaiserbroodjes vult de bakker het aanbod aan met tijgerpuntjes, gevulde hardbroodjes, croissants en ham-kaascroissants. Kom langs en proef het zelf!

Bakkerij Van Bentum, Chrysantstraat 2 in Lobith; 0316 541397; www.bakkerijvanbentum.nl.

Nieuw: vlooienmarkt Warnsveld

WARNSVELD - In sporthal De Kei aan de Busseweide is zondag 19 januari van 09.00 - 16.00 uur voor het eerst een vlooienmarkt.

Op deze vlooienmarkt zijn er volop kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk om als bezoeker te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een kraam met bovenbouw voor 25 euro. Grondplaatsen kosten 17,50 euro. De auto kan achter de kraam of grondplaats staan. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De sporthal zorgt voor een gezellige catering!

Happy Body & Mind Event

ZEVENAAR - Op zondag 26 januari van 10.00 tot 17.00 uur zal het allereerste Happy Body & Mind Event plaatsvinden in Hal 12 aan de Kerkstraat 27 in Zevenaar.

Kunstwerk! de Bibliotheek organiseert in samenwerking met Rebers Boek en Buro en Happy Body & Mind dit bijzondere event in het kader van de Maand van de Spiritualiteit.

Op zondag 26 januari staat geluk centraal! Meer dan dertig 'geluksverspreiders' zullen te zien en te horen zijn tijdens hun inspirerende minisessies, workshops, lezingen, presentaties en Happy Talks. Zin om een yogales te volgen, een soulcollagecard te maken of doe je liever mee aan een workshop geuren en hun kracht? Of heb je interesse in familieopstellingen? Het kan allemaal! Geniet tussendoor van een heerlijke smoothie in het spiksplinternieuwe Grand Café in Hal 12. Kom je ook geluk ervaren en geluk proeven? We zien je graag op zondag 26 januari in Hal 12, Kerkstraat 27, Zevenaar. Toegang is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Huldigingen jubilarissen, gezelligheid en samenzijn Nieuwjaarsreceptie OBW

ZEVENAAR - Tijdens de zeer druk bezochte nieuwjaarsreceptie op zaterdag 4 januari heeft sportvereniging OBW haar jubilarissen in het zonnetje gezet.

Na de toespraak van (ad interim) voorzitters Erik Lubbers en Chris van Brero werden de jubilarissen één voor één gehuldigd. Voor ieder was er een woordje voor wat zij tijdens hun onafgebroken lidmaatschap betekend hebben voor onze vereniging (50 jaar lid van sv OBW; Erik Jansen, Bennie ten Brinke en Dick Gesthuizen. 40 jaar lid van sv OBW; John van Dinter, Wim Sinderdinck, Theo Gielen en Jan Willem Zweers. 25 jaar lid van sv OBW; Robert Wassink, Sander Stegeman, Jordi van Weerd, Bob ter Heerdt. John Lentjes is 60 jaar lid van sv OBW.).

KiKa

De handballers en voetballers hadden in 2019 tijdens de 'snertweekenden' in november een recordbedrag van 1.570 euro opgehaald voor het goede doel. Het bedrag werd uiteindelijk nog met 100 euro verhoogd door een spontane gift van Dennis Versluijs. Marco Reichwein werd benoemd tot Lid van Verdienste. Marco heeft in de jaren negentig jaren deel uitgemaakt van het toenmalige jeugdbestuur. Hij was vanaf 2007 tot 2018 wedstrijdsecretaris Jeugd van onze vereniging.

Maarten Kuppens en Henk Roording werden benoemd tot 'Vrijwilliger van het Jaar'. Maarten was het afgelopen jaar één van de drijvende krachten voor wat betreft de samenwerking van het dames/meidenvoetbal van DCS en OBW. "Met frisse en sportieve zin op naar aankomend seizoen, samen maken wij de club!"

Goud en zilver voor Aldo-meisjes

Kim van Heumen. (foto: Inge de Wit)

LIEMERS - Zaterdag 11 januari vond in Winterswijk de eerste voorronde van de vijfde divisie in het damesturnen plaats. Van Aldo deden hier zes meisjes aan mee.

Bij de pupillen 1 waren dat Emma van Blijderveen, Robin Giezen en Xayenne Smits. Voor deze meisjes was het de eerste wedstrijd in de vijfde divisie. Vorig jaar turnden zij nog in de zesde divisie. Zij begonnen op balk, wat voor Xayenne en Robin even lastig was. Maar al snel herpakten zij zich, en turnden zo toch een mooie wedstrijd. Emma heeft alle toestellen zeer netjes geturnd en eindigde met 54.700 punten op de eerste plaats! Zij kreeg de gouden medaille omgehangen. Robin eindigde op plaats 13 en Xayenne op plaats 20.

Bij jeugd 1 turnde Maartje Rondon vorig jaar nog in de zesde divisie, maar ook zij deed nu in de vijfde divisie mee. Ook Maartje turnde een goede wedstrijd met vooral een mooie vloeroefening. Helaas vergat zij daar een klein onderdeel wat haar twee punten kostte. Zij eindigde op plaats 18.

Bij de senioren turnden Nikki Driessen en Kim van Heumen ook een goede wedstrijd. Nikki werd hier 14e en Kim wist met 42.00 punten de zilveren medaille in de wacht te slepen. Op sprong werd zij eerste! Zaterdag 18 januari zal de eerste voorronde van de zesde divisie plaatsvinden in Doetinchem. Van Aldo zullen hier 10 meisjes aan meedoen.

Gezellig bowlen bij De Griethse Poort

Competitie avond bowlen. (foto: Robert Vermaak) Robert Vermaak

ZEVENAAR - Vind je die donkere avonden ook zo saai? Zou je nog wel iets leuks willen doen begin van de avond? Kom dan eens kijken bij bowlingvereniging Zevenaar, gevestigd in De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar.

Bij ons kan je gezellig komen bowlen, we doen dat in teamverband. Maar mocht je denken, ik heb geen team, ik ben alleen, helemaal geen probleem. Kom een keer langs op de bowling. We spelen maandag,dinsdag en donderdagavond dat is voor de senioren. Natuurlijk vergeten we ook onze jeugdige spelers niet. Die spelen iedere woensdagavond van 18.30 tot 19.30 uur en die krijgen onder begeleiding van onze trainers de fijne kneepjes van het bowlen bij gebracht. Het is namelijk meer dan de bal richting de pins gooien. Er wordt verteld waar je een bal het beste op de baan kan leggen, de aanloop en hoe je pins die blijven staan het beste af kan gooien. Wij bowlers gooien nl over de arrows die op de baan staan, we kijken niet naar de pins. Probeer het zelf maar eens als je bowlt, je zal het verschil merken.

"Tevens hebben we tijdens ons seizoen diverse leuke toernooien waar je aan kan deelnemen zoals 9-strike-toernooi, nieuwjaarstoernooi en natuurlijk onze verenigingskampioenschappen. Wil je na het lezen van dit artikel meer weten, kom dan gerust langs je bent van harte welkom. Er is altijd wel iemand die informatie kan geven. Meer informatie is ook te vinden op onze site www.bowling-zevenaar.nl. Daar staat ook onze mobiele bowlingbaan op vermeld misschien leuk voor een feest of evenement! Wil je gelijk meer informatie neem dan contact met Jolanda Dijkhuizen via mail hdijkhuizen1958@kpnmail.nl."

Leerlingen worden voorbereid op betaalde baan of mbo Open dag Symbion praktijkonderwijs

Mentor Alex Knipscheer bij het stagebedrijf van Gijs Remers.

DIDAM - De Liemerse school voor praktijkonderwijs Symbion houdt woensdag 22 januari open dag. Bezoekers kunnen van 16.00 tot 19.30 uur rondkijken of deelnemen aan een rondleiding. Symbion is gevestigd aan de Hoge Witteveld 2 in Didam.

Het motto van Symbion is 'leren in de echte wereld'. Dit houdt in dat de leerlingen naast de praktijkvakken op school ook regelmatig buiten de school leren. In de onderbouw ontdekken ze wat ze willen en kunnen, onder andere door bij bedrijven en instellingen te gaan kijken. In de derde klas leggen ze de meesterproef af, waarmee ze aantonen klaar te zijn voor de vakopleiding in de bovenbouw. Deze ronden ze af met een examen. Vanaf de vierde klas gaan leerlingen zelfstandig stage lopen. Symbion heeft opleidingen in de sectoren zorg, horeca, handel & logistiek, techniek & bouw en groen.

De meeste leerlingen verlaten Symbion met een betaalde baan. Ook stromen steeds meer leerlingen door naar het mbo. Ze kunnen binnen Symbion de Entree-opleiding voor het mbo volgen. Een aantal leerlingen leert op Symbion uit vmbo-boeken en kan een vmbo-deelcertificaat halen voor Nederlands, rekenen of Engels.

Symbion is een kleinschalige school. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de klassengrootte van circa vijftien leerlingen. Iedere leerling heeft een eigen persoonlijk ontwikkelingsplan. Daarin staan leerdoelen, waarover de leerling zelf meepraat. In individuele coachinggesprekken met de mentor vertelt de leerling wat goed gaat en wat beter kan. In de onderbouw begint en eindigt de schooldag bij de mentor. De mentor houdt ook in de gaten of leerlingen goed in hun vel zitten. Het contact met ouders is intensief.

Wie verhinderd is tijdens de open dag of een persoonlijk gesprek wil, kan bellen naar 0316 583 880. Meer info: www.symbion-vo.nl.

Nieuwe Toyota C-HR: High Power Hybrid en meer connected

Nieuwe Toyota-C-HR High-Power Hybrid.

ZEVENAAR - Toyota introduceert de nieuwe Toyota C-HR. Voor het eerst is er bij de Toyota C-HR naast de 1.2T benzinemotor met 85 kW/116 pk keuze uit twee hybride aandrijflijnen; een 1.8 Hybrid met 90 kW/122 pk en een krachtige 2.0 High Power Hybrid met 135 kW/184 pk. Hij is voorzien van een nieuw multimediasysteem en het design is op diverse punten aangescherpt met behoud van de kenmerkende en bijzondere vormgeving van de Coupé High Rider.

De nieuwe krachtige en zuinige 2.0 High Power Hybrid aandrijflijn levert 135 kW/184 pk met een CO2-uitstoot van 92 g/km3 en accelereert van 0-100 km/h in slechts 8,2 seconden. De verbeterde 90 kW/122 pk sterke 1.8 Hybrid komt aan 86 g/km3. Het interieur van de nieuwe Toyota C-HR is voorzien van een nieuw multimediasysteem dat compatible is met Apple CarPlay en Android Auto.

Unieke uitstraling behouden
De nieuwe Toyota C-HR behoudt zijn unieke uitstraling met coupéachtige lijnen en een gedurfde stijl. De voor- en achterzijde zijn beide subtiel aangepast, waarbij de in kleur gespoten onderkant van de voorbumper zijn dynamische uitstraling benadrukt.

Nieuwe Multimedia
Het nieuwe multimediasysteem biedt meer connectiviteit en ondersteunt de nieuwste versies van Apple CarPlay en Android Auto. Kaartupdates voor het navigatiesysteem kunnen voortaan 'over the air' gedownload worden.

De nieuwe C-HR staat nu bij ons in de showroom. Toyota Bloemberg, Marconistraat 21 in Zevenaar; 0316 340204; www-toyota-bloemberg.nl.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht.

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Filmhuis Zevenaar zoekt een ict-medewerker die onder andere verantwoordelijk is voor de filmprojectie, het onderhoud van de projectoren en het ingrijpen bij storingen.

- Fort Pannerden zoekt een gastvrouw/gastheer, die in het weekend en tijdens doordeweekse evenementen gasten ontvangt en koffie en thee servereert.

- Liemerije zoekt een barmedewerker voor het bewonerscafé. De taken zijn: drankjes inschenken, etenswaar verkopen en kassawerkzaamheden verrichten.

- PlusBus zoekt een administratief medewerker die wekelijks gezellige uitstapjes voor ouderen bedenkt en organiseert, o.a. winkelen, museumbezoek, een rondrit maken.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/zevenaar of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Caleidoz Vrijwilligersentrale is verhuisd naar het ondernemerscentrum De Pelikaan, Ringbaan Zuid 8, Zevenaar.

Oudejaarsdrive bridgeclub

Dertig winnaars van de Oudejaarsdrive bc Angerlo.

ANGERLO - De oudejaarsdrive van de bridgeclub Angerlo in de Meent op zaterdag 28 december was ook dit jaar weer een groot succes.

Dit keer met een maximum aantal deelnemers, 64 paren verdeeld over drie lijnen. Ina had weer een goed gevulde prijzentafel samengesteld en de wisseltrofee is gewonnen door Francis en Tonnie. Ook het stamppotbuffet viel bij een ieder in de smaak. Alle dertig winnaars poseerden even voor de foto.

Huisarts Edwin Brugman 50 jaar

Foto: Huisartsenpraktijk Brugman

ZEVENAAR - Afgelopen weekend is huisarts Edwin Brugman 50 jaar geworden. Hierbij werden er afgelopen vrijdag gratis frikandellen verstrekt zonder recept bij zijn praktijk aan de Vondellaan in Zevenaar.

Feestelijke avond goede doel

LIEMERS - Op vrijdag 13 december heeft Lionsclub De Liemers voor ruim 80 deelnemers, mensen die anders een eenzame maand hadden gehad, een goed georganiseerde avond in het Albertusgebouw te Didam gehouden.

Mede dankzij de steun van de plaatselijke middenstand is het mogelijk gemaakt om de feestzaal geheel in kerstsferen te brengen. Met medewerking van stichting Welcom uit Didam en welzijnsorganisatie Caleidoz uit Zevenaar is de Lionsclub in contact gekomen met de deelnemers, allen uit omliggende dorpen en steden.

Alle mensen zijn door de Lionsclubleden opgehaald en weer thuisgebracht. De feestelijke avond werd muzikaal omlijst door de plaatselijke artiesten Jan Reuvekamp en Katja van Uhm. Naast voldoende drankjes en hapjes was er een verloting van heel diverse kadootjes zodat niemand met lege handen naar huis hoefde te gaan. Bij vertrek ontving iedereen ook nog eens een overheerlijke kerststol.

Mede dankzij de ondersteuning van Marielle, beheerster van de keuken van het Albertusgebouw is het zowel voor de deelnemers als voor de leden van de Lionsclub De Liemers een onvergetelijke avond geworden. President Bram Eijmans van de Lionsclub: “Het doet goed om mensen zoveel plezier te zien hebben, de dankbaarheid is enorm! Een feestavond als deze heeft ook in de regio een verbindend karakter.”

Dit wil je niet missen!

Groep Zing & Swing. (foto: L. Aleven)

ZEVENAAR - Zing & Swing is een project voor actieve senioren die van zingen, dansen, muziek maken en vooral van veel gezelligheid houden. Op 19 januari geeft Zing & Swing alweer voor de derde keer een eindpresentatie, het resultaat van twintig weken werken aan een mooi programma.

Onder muzikale leiding van Paul Mulder is er wederom een bont palet van liedjes ingestudeerd. Bezoekers van de vorige twee voorstellingen weten wat ze kunnen verwachten: mooie luisterliedjes, gezellige meezingers en enkele dansjes. Ook topaccordeonist Theo Scholten is er weer bij.

De voorstelling is geschikt voor jong en oud, iedereen is van harte welkom! Als vanouds vindt de voorstelling plaats op zondag 19 januari in het Sint Andreas Schuttersgebouw, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. Aanvang 11.00 uur, zaal open om 10.30 uur. Entree vijf euro (kinderen tot 12 jaar gratis). Vooraf een kaartje kopen of reserveren kan per email: henniebakker@upcmail.nl, pjfransen-schaap1935@kpnmail.nl of per telefoon: 0316 524091.

Het Pop & Rock Koor ook in Didam

Pop & Rock Koor tijdens een optreden in Paradiso. (foto: J.C. van de Kolk)

DIDAM - Op maandagavond 20 januari zal in de kapel van het Albertusgebouw in Didam de kick-off plaatsvinden van het nieuw op te richten Pop & Rock Koor Didam.

Enthousiaste zangers en zangeressen die het leuk vinden om te zingen in een pittig en dynamisch koor worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Iedereen kan zich via de website gratis en vrijblijvend opgeven voor deze avond. De aanmelders krijgen toegang tot een oefenbestand zodat er direct gezongen kan worden om te ervaren hoe het koor werkt. Overigens is er geen leeftijdsgrens, worden er geen audities of stemtesten gehouden en hoeft men geen bladmuziek te kunnen lezen want de partijen staan ingezongen op de website. Er worden hits gezongen van onder andere Queen, Pink, Adele, Toto en Justin Timberlake. Meer info staat op www.poprockkoor.nl.

Nieuwjaarsconcert in Aerdt

AERDT - Zondag 19 januari om 16.00 uur is er in de kerk van Aerdt een nieuwjaarsconcert van Menura Voci.

Menura Voci is een nieuw kwartet bestaande uit vier professionele zangers. De menura is een bijzondere vogel, die alles wat hij hoort kan kopiëren. Dat is ook wat het kwartet doet: het zijn alleseters die een gevarieerd banket presenteren.

Henk Gunneman (tenor), Iris de Koomen (sopraan), Hans Scholing (bas) en Annette Stallinga (alt) vormen dit kwartet. Op het programma staan werken van Orlando di Lasso, Henry Purcell, William Byrd, Edward Elgar, Johann Sebastiaan Bach, Vaughan Williams, Albert de Klerk en hedendaagse componisten.

De toegang tot het concert is gratis. Na afloop is er een vrije donatie. Deze middag is vanaf 14.00 uur ook nog de lopende expositie van kunstenaars van het Gelders Eiland bezichtigen. De kerk van Aerdt ligt aan de Kerkweg 26.

Pronkzitting bij De Nachtuulen

OUD-ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Nachtuulen uit Oud-Zevenaar zorgt op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari, samen met harmonie Martinus, weer voor twee gezellige pronkzittingsavonden.

De zaal wordt omgetoverd tot een heus theater met een catwalk, live muziek en professioneel licht en geluid. Er kan worden genoten van een afwisselend programma met humor, verrassende acts, zang, dans en muziek van eigen bodem artiesten. Zoals elk jaar is er ook een serieus moment tijdens de uitreiking van de Smaragdoogige Nachtuul. Dit is de hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging De Nachtuulen, voor diegene die zich vele jaren verdienstelijk heeft gemaakt voor onze dorpsgemeenschap. Kortom een gezellig avondje uit! Aansluitend kan men gezellig napraten en/of een borreltje drinken aan de bar met de nieuwe Prins carnaval. Nog geen kaartje? Stuur een e-mail naar pronkzitting@nachtuulen.nl.

Bewoners welkom op startavond Klompenpad

Klompenpad. (foto: SLG)

PANNERDEN - Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving? Wilt u meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Pannerden? Kom dan naar de startavond en doe mee.

De startavond vindt plaats op dinsdag 28 januari in Brasserie Terras De Raayhof, Pannerdense Waard 14 in Pannerden. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur. Wethouder Belinda Elfrink opent de bijeenkomst. Aanmelden is niet nodig.

Pannerdense Waard
Het zoekgebied van het nieuwe Klompenpad ligt in de Pannerdense Waard. We zoeken naar een verbinding tussen de Klompenpaden in de gemeente Duiven (Husloapad en Kandiapad) en het in 2018 geopende Rijnstrangenpad in de gemeente Zevenaar.

Startavond
Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor men zich ook op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Voor vragen over deze startavond kunt u terecht bij Erik van Eek van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, 06 50947113. Meer informatie staat op www.klompenpaden.nl.

Extra concert 15-jarige Skoeks

WESTERVOORT - Omdat het jubileumconcert ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van de band afgelopen november in no-time was volgeboekt, geeft Skoeks op zondag 2 februari een extra concert. Dit vindt plaats in zalencentrum Wieleman aan de Dorpstraat in Westervoort.

Net zoals bij het eerdere jubileumconcert, in Huize Hamerden, is er een gastoptreden van het duo Rooftop. Skoeks wordt deze middag weer muzikaal ondersteund door gastvioliste Marije Derksen. De presentatie is in handen van John Kemper.

Skoeks, bestaande uit Dennis de Rooij (drums, accordeon, basgitaar), Gerry van der Sterren (gitaar / basgitaar), Willem Jan Schuurman (accordeon / basgitaar) en Bert Stienissen (gitaar), zoekt naar de muzikale pareltjes in het Nederlandse en streektaallandschap. Gerard van Maasakkers en Rowwen Heze vormen hierbij een belangrijke inspiratiebron. Een aantal liedjes wordt gezongen in het eigen Liemers dialect. Maar ook covers van onder andere De Dijk, Lieven Tavernier en I Muvrini staan op het programma. Voor alle liedjes geldt dat Skoeks er een eigen vorm aan probeert te geven.

Aanvang 14.30 uur en de zaal is om 14.00 uur open . Het concert is gratis. Wel graag even aanmelden bij info@skoeks.nl onder vermelding van naam en aantal personen.