GN NederBetuwe-Rhenen

22 januari 2020

GN NederBetuwe-Rhenen 22 januari 2020


Lezing over verbeelding van onze identiteit

Lezing over verbeelding van onze identiteit

RHENEN - Kunsthistoricus Benno Spijker houdt op zaterdag 25 januari in De Vlam aan de Beukenlaan 2 in Rhenen om 15.00 uur een lezing over de verbeelding van onze identiteit.

In deze lezing gaat het over verschuivingen in de betekenis van woord en beeld bij de ontwikkeling van cultuur en samenleving. Westerse waarheden ontwikkelden zich van oudsher vooral bij de gratie van tekst. Kunstwerken daarnaast verbeeldden van oudsher vooral literaire, religieuze en historische motieven. Totdat in de samenleving de waardering van de actualiteit daarnaast moderne, realistische thema’s toestaat.

Dit verschijnsel valt ongeveer samen met uitvinding van fotografie. Het leidt vanaf 1848 tot emancipatie van weinig en ongeletterden. Wanneer in 1895 de gebroeders Lumière hun eerste filmbeelden vertonen, vervalt de noodzaak tot het verbeelden van de werkelijkheid door ambachtsman en kunstenaar. Psychologie, en het besef dat de mens met zijn behoeften is te beïnvloeden, baant de weg voor het gebruik van beelden in de reclame. Reclame ten dienste van de behoefte bevrediging. Sinds 1950 gaat de televisie hierop door. Hierbij wordt de mens in het huidige "ik tijdperk" meer en meer via beelden als individu aangesproken. Beelden verdringen meer en meer tekst bij het weergeven van de werkelijkheid. Niet generaals, maar cameraploegen beëindigen met hun beelden de Vietnam-oorlog. Thans is ‘de waarheid’ gewoon maakbaar op de digitale snelweg.

Er wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van 9,-- / 6,-- euro voor leden en begunstigers Vrijzinnigen Nederland.

Praatgroep in Dodewaard altijd al 'n succes!

Nederlands spreken is een kunst. (foto: Monique Burgers)

DODEWAARD - Maandag 20 januari om 19.00 uur start de praatgroep in Dodewaard weer een nieuw jaar.

Statushouders, arbeidsmigranten, kenniswerkers…, iedereen is welkom om met elkaar beter Nederlands te leren spreken. Al bijna vijf jaar is de praatgroep een groot succes in Dodewaard. Heel veel mensen hebben er hun eerste gesprekken gevoerd en hebben nu gewoon een baan. Iedereen die interesse heeft om beter Nederlands te leren spreken is welkom. Mensen die als vrijwilliger willen ondersteunen zijn ook.. Het praathuis vindt plaats in de bibliotheek van Dodewaard. Mail voor maar informatie naar huisvandodewaard@gmail.com of kom gewoon maandag de 20e januari langs in de bibliotheek en vraag naar Monique Burgers.

De nieuwe donorwet

RHENEN - Woensdag 12 februari van vanaf twee uur 's middags verzorgt Remedica in de Bibliotheek ZOUT-vestiging Rhenen een informatiebijeenkomst over de nieuwe donorwet die vanaf juli in werking treedt.

Veel mensen hebben nog niet goed nagedacht over orgaan- of weefseldonatie. Maar vanaf juli 2020 wordt iedereen donor, tenzij je anders aangeeft. Daarom dagen we je tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst uit om over dit onderwerp na te denken en met elkaar in gesprek te gaan.

In samenwerking met de Nederlandse Transplantatiestichting en het Ministerie van VWS besteden we aandacht aan weefsel- en orgaandonatie, in het belang van de ouderen in Nederland. Er is geen goede of slechte mening, maar we discussiëren aan de hand van stellingen, een quiz en filmpjes. Zo ontstaat er bewustwording en kun je een onderbouwde mening vormen om zelf de keuze vóór of tegen orgaandonatie (kenbaar) te maken. Uiteraard is de toegang gratis, vooraf aanmelden is niet nodig.

Jubileum: Juf Els 40 jaar juf!

Fotocompilatie van juf Els. (foto: Els Hoetmer-Sapuletej)

OPHEUSDEN - De kinderen van nu kennen haar als juf Els Hoetmer, de kinderen van toen als juf Els Sapuletej. In 1980 begon zij op deze school, dit jaar werkt ze er 40 jaar!

Vandaag geeft ze les aan kinderen van kinderen waaraan ze les gaf. Allemaal zijn ze het eens; juf Els is lief, zorgzaam, grappig en "ze begrijpt ons". Deze bijzondere vrouw werd geboren in Barneveld. Via de mavo en de havo ging ze naar de Pedagogische Academie Jan van Nassau in Utrecht.

In 1980 startte zij op de Jan Ligthartschool in Opheusden. In die tijd kwamen er veel Molukse kinderen naar deze school aan wie juf Els bi-cultureel-onderwijs gaf. In 1985 werd het OETC (Onderwijs in Eigen Taal en Cultuur) opgenomen in het basisonderwijs, daardoor kon juf Els Moluks Maleis en cultuurlessen onderwijzen.

Dit waren mooie en gezellige jaren; de directeur-meester Joop Annevelink, het team en de Molukse ouders werkten enthousiast samen. Er was ruimte en tijd voor kooklessen en proeverijen, verkleedpartijen, Molukse dansen en Maleise liedjes.

In 1997 ontstond uit een fusie OBS Het Palet. OETC werd in die tijd OALT (Onderwijs Allochtone Levende Talen) en juf Els kreeg voor het eerst haar eigen groep. In de afgelopen jaren heeft ze alle groepen in de school wel een keer of meer gehad. En in 2013 begon ze aan een nieuw project binnen de school: de hulp- en plusklas.

En nu, januari 2020 mag OBS Het Palet juf Els feliciteren met dit prachtige jubileum! "Wij hopen nog vele jaren te genieten van haar enthousiasme en haar liefde voor de kinderen, hun ouders en collega’s."

Hulppunt Lienden zoekt vrijwilligers

LIENDEN - Voor de hulppunten Lienden (en Maurik) is Welzijn Rivierstroom op zoek naar vrijwilligers die inwoners willen helpen met lastig papierwerk, het aanvragen van een DigD of hulp bij toeslagen.

Elke week op maandag in Lienden en donderdag in Maurik van 11.00 – 13.00 uur zit een vrijwilliger klaar voor het ‘financieel spreekuur’. De vrijwilligers werken in een roulatie schema. "Werkt u graag met cijfertjes, neemt u de tijd om iets rustig uit te leggen en heeft u ervaring met financiële administratie, dan kunt u contact opnemen met Magda Bakker. U kunt dit doen door te bellen of mailen: 0344 602337 of magdabakker@welzijnrivierstroom.nl."

Lezing over verbeelding van onze identiteit

RHENEN - Kunsthistoricus Benno Spijker houdt op zaterdag 25 januari in De Vlam aan de Beukenlaan 2 in Rhenen om 15.00 uur een lezing over de verbeelding van onze identiteit.

In deze lezing gaat het over verschuivingen in de betekenis van woord en beeld bij de ontwikkeling van cultuur en samenleving. Westerse waarheden ontwikkelden zich van oudsher vooral bij de gratie van tekst. Kunstwerken daarnaast verbeeldden van oudsher vooral literaire, religieuze en historische motieven. Totdat in de samenleving de waardering van de actualiteit daarnaast moderne, realistische thema's toestaat.

Dit verschijnsel valt ongeveer samen met uitvinding van fotografie. Het leidt vanaf 1848 tot emancipatie van weinig en ongeletterden. Wanneer in 1895 de gebroeders Lumière hun eerste filmbeelden vertonen, vervalt de noodzaak tot het verbeelden van de werkelijkheid door ambachtsman en kunstenaar. Psychologie, en het besef dat de mens met zijn behoeften is te beïnvloeden, baant de weg voor het gebruik van beelden in de reclame. Reclame ten dienste van de behoefte bevrediging. Sinds 1950 gaat de televisie hierop door. Hierbij wordt de mens in het huidige "ik tijdperk" meer en meer via beelden als individu aangesproken. Beelden verdringen meer en meer tekst bij het weergeven van de werkelijkheid. Niet generaals, maar cameraploegen beëindigen met hun beelden de Vietnam-oorlog. Thans is 'de waarheid' gewoon maakbaar op de digitale snelweg.

Er wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van 9,-- / 6,-- euro voor leden en begunstigers Vrijzinnigen Nederland.

Acht weken New Year Challenge, ook iets voor jou?

Fitclub Rhenen in actie. (foto: Ingrid Peperkamp) ingrid peperkamp

RHENEN - Vanaf 7 januari starten we bij Fitclub Rhenen met een achtweekse challenge om het jaar goed van start te gaan en te blijven.

Wat houdt deze challenge in? "We gaan minimaal 8x /16 x buiten sporten dinsdag en vrijdag, we hebben voor de deelnemers 1 fitcheck en 2x bodyscan. We gaan samen een commitment aan en helpen elkaar om zo goed mogelijk door de challenge heen te komen. Met lol, trainen en voedingsinfo en mogelijkheden om hier nog beter mee aan het werk te kunnen gaan. Om zo goed de verandering in te zetten en te behouden. Samen ben je sterker.

Heb je nog nooit of weinig gesport, geen probleem. Ben je een erg actieve sporter, dan dagen we je uit.

En... als klap op de vuurpijl.... je kunt je deelnamegeld, minimaal terugverdienen. Want je betaalt 25,00 euro voor de challenge en hiervan gaat 10,00 euro in de pot die jij kunt verdienen met het beste resultaat en er is ook een prijs voor de beste teamplayer. We starten altijd op de zanglijster, bij de brug. Doe je mee? En wie neem je mee? We gaan er weer een mooi jaar van maken. Meer info; Ingrid Peperkamp, @:ipeperkamp@gmail.com, 06 51504841."

Inloopmiddag bij Corea Do met workshop 'Stippend van start!'

Gestipt keramiek. (foto: Pixabay) Pixabay

RHENEN - Elke tweede donderdag van de maand is er bij dagbesteding Corea Do inloopmiddag om op een ongedwongen wijze kennis te kunnen maken met de dagbesteding.

Bij Corea Do zijn mensen uit diverse doelgroepen welkom en wordt er gewerkt aan ritme en structuur en behoud of ontwikkeling van vaardigheden. Ook de mantelzorg wordt ontlast. Tijdens de inloop op 9 januari staat de koffie/thee klaar en kan er meegedaan worden met de workshop: ‘Stippend van start’ die verzorgd wordt door Hanna Nuijt uit Rhenen, samen met Corrie Schouten.

"Op deze middag gaan we het jaar 2020 stippend van start: met porseleinverf pimpen we serviesgoed! Iedereen is dan van harte uitgenodigd om zelf de persoonlijke aandacht, de creativiteit en saamhorigheid bij Corea Do te ervaren!", aldus Corien Bremmer, eigenaresse van de dagbesteding. Voor materialen en iets lekkers bij de koffie en thee wordt gezorgd. Bijdrage: 8,50 euro. Tijdstip: 9 januari van 13.45-15.45 uur. Adres: Beukenlaan 2, gebouw De Vlam. Graag aanmelden: 0683543095 of info@coreado.nl.

Groepscursus samen fit en vitaal

Groepscursus samen fit en vitaal Sonja Kragting

RHENEN - Bij Rozemarijn voedingsadvies word je gecoached en gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen. Door in klein groepsverband met veel persoonlijke aandacht te gaan afvallen onder begeleiding van een gediplomeerd gewichtsconsulent-voedingscoach gespecialiseerd in emotie eten worden samen doelen bereikt.

Men voelt zich fitter en vitaler en krijgt meer balans in het leven. De volgende onderwerpen komen tijdens de groepscursus aan bod: aanpak emotie eten, omgaan met verleidingen en stress, leren samenstellen van een volwaardig dagmenu, etiketten lezen, mindful eten, uitleg koolhydraten, vetten en eiwitten, vocht, zout en vezels, workshop gezonde tussendoortjes maken.

Groepscursus samen fit en vitaal. (foto: Sonja Kragting) Sonja Kragting

De cursus is inclusief intake, voedingsanalyse en voedingsdagboek. Bij elke bijeenkomst menu's en makkelijke, lekkere recepten. Diverse metingen zoals gewicht, BMI, spiermassa en vetpercentage. De cursus start 20 januari 19.45 uur. Inclusief koffie-thee en lekkere snack, workshop en cursusmaterialen. Vergoeding vanuit zorgverzekering mogelijk. Reserveer op tijd, vol=vol. Cursuslocatie Molenberg 25, Rhenen. Meer info of aanmelden: Sonja Kragting 06-39886829, sonja@rozemarijnvoedingsadvies.nl, www.rozemarijnvoedingsadvies.nl.

Open dag ZZ Partytotaal Ochten

Bedrijfsevenement Betuwe Plant Opheusden. (foto: Wim Schouten) Wim Schouten

OCHTEN - Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de schermen van evenementenbedrijf? Kom dan zaterdag 8 februari naar de Industrieweg 22 in Ochten waar ZZ Partytotaal alles laat zien van de evenementenwereld.

Deze open dag organiseert ZZ Partytotaal niet alleen, maar met zijn lokale partners. Tijdens deze dag staan in en rondom het pand van ZZ Partytotaal al hun producten tentoongesteld. Hier kun je inspiratie opdoen voor jouw evenement. Je kunt in gesprek met hun medewerkers en de sfeer van het bedrijf proeven.

De lokale partners die ZZ Partytotaal ondersteunen deze dag zijn: Bakkerij Ad Bos uit Ochten, Bor Catering uit Opheusden, KVS uit Dodewaard, Slagerij Arisse uit Beesd, Betuwe Events uit Tiel, Voet uit Geldermalsen, Hands on Events uit Ochten, Stip uit Zoelen, Delano uit Culemborg, van Suilichem uit Opheusden, Totaal Tent uit Ochten, Roy Versteeg uit Tiel, Mobi Verhuur uit Beneden Leeuwen, Baeten Vinopolis en Texels Bier.

De Open Dag bij ZZ Partytotaal begint om 14.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Voor een hapje en een drankje word gezorgd en de kinderen kunnen zich vermaken op het speelplein. Iedereen is er welkom. (www.zzpartytotaal.nl)

Kennismaken met Voetreflexmassage

Voetmassage

Wist je dat een voetreflexmassage behandeling, naast dat het heerlijk ONTSPANNEND is, het zelfherstellend vermogen van je lichaam kan stimuleren? De bloed- en energiedoorstroming verbetert en het zenuwstelsel wordt op een positieve manier beïnvloed.

In mijn 1e jaar van de 3 jarige HBO opleiding VoetreflexPlus™ therapeut mag ik jullie VOORDELIG laten kennismaken met deze behandelingen.

Dat betekent dat ik een behandeling van 45 minuten geef voor € 25. Hierbij is een voetenbad met magnesium inbegrepen. Voorwaarde is wel dat je bereid bent om je bevindingen na afloop te noteren!

Boek je meteen 2 behandelingen, dan ontvang je de 3e behandeling GRATIS!

Wanneer jij 1 nieuwe klant bij me aanlevert, dan krijg je een kortingsbon van € 5 op een volgende behandeling.

Wil je een afspraak maken? Stuur een mail naar hanneke@bewusterengezonder.nl. Meer informatie kun je vinden op mijn website: https://bewusterengezonder.nl/voetreflex-plus-massage-kennismaking/

Montessorischool Rhenen gezond in beweging

Wethouder Simone Veldboer heeft samen met leerling Levi Schouten bij de ingang van de Montessorischool in Rhenen het bord “Gezonde School" onthuld. De school krijgt het predicaat vanwege de grote aandacht voor sport en bewegen. (foto: Sportservice Rhenen) Sportservice Rhenen

RHENEN - De Montessorischool in Rhenen heeft vanaf vandaag officieel het predicaat Gezond. Onder toeziend oog van leerlingen, ouders, gemeente en pers onthulde wethouder Simone Veldboer samen met de sportieve leerling Levi Schouten bij de ingang van de school het bord 'Gezonde School'.

De school krijgt het predicaat vanwege de grote aandacht voor sport en bewegen. Na de onthulling deed de wethouder actief mee met een gymles, gegeven door een vakdocent van Gymonderwijs De Vallei. Het vignet Gezonde School is een landelijke erkenning voor scholen die zich structureel inspannen om de gezondheid van leerlingen te verbeteren.

Wethouder Simone Veldboer doet actief mee met een gymles van een vakleerkracht bewegingsonderwijs op de Montessorischool in Rhenen. De school in heeft nu officieel het predicaat Gezond School. (foto: Sportservice Rhenen) Sportservice Rhenen

De Montessorischool legt de focus op sport en bewegen. Dit doet de school onder andere door de kwaliteit van de gymlessen te verbeteren met de inzet van een vakdocent bewegingsonderwijs, pauzesport, deelname aan de Schoolsport Olympiade en het toepassen van bewegend leren. Wethouder Veldboer vertelde bij de onthulling aan de leerlingen waarom het belangrijk is gezond te leven en veel te bewegen: “Je lichaam is je huisje, daar moet je goed voor zorgen en je plezierig in voelen.”

Na de onthulling was het zweten geblazen voor de wethouder. Vakleerkracht bewegingsonderwijs Bram Boerma van Gymonderwijs De Vallei hield een open gymles van groep 8. Ouders van leerlingen waren uitgenodigd een gymles van hun kinderen te volgen en mee te doen. Wethouder Veldboer bleef niet achter en klom in het wandrek om al balancerend een lintje langs een touw te leiden.

Afscheidsreceptie wethouder Hans Keuken

Hans Keuken. (foto: 3JetFotografie)

OPHEUSDEN - Inwoners zijn welkom op vrijdag 24 januari tussen 15.30 en 18.00 uur om scheidend wethouder Keuken te groeten tijdens de receptie in het gemeentehuis van Neder-Betuwe te Opheusden. (Tussen 17:00 en 17:30 uur worden toespraken gehouden).

Hans Keuken is sinds 13 januari manager HRM bij een grote onderneming. Op 16 maart 2006 begon Hans Keuken als raadslid bij de gemeente Neder-Betuwe namens de SGP. Vanaf 3 september 2008 tot en met 12 januari 2020 was hij wethouder.

In de toenmalige gemeente Echteld was hij vanaf 1996 tot aan de herindeling in 2002 raadslid en fractievoorzitter en daarvoor actief binnen de schaduwfractie vanaf 1991. In de jaren 1985-1989 werkte hij op de achtergrond mee met de SGP-fractie, maar kon in verband met de commerciële functie die hij toen had niet politiek actief zijn.

Eten uit Tadzjikistan en theater bij de Wereldkeuken

Eten uit Tadzjikistan en theater bij de Wereldkeuken Welzijn Rivierstroom

OCHTEN - Ik ben een mens, net als jij! Dit theaterstuk van Rivor is te zien bij de Wereldkeuken op 29 januari om 19.30 uur in Dorpshuis Ochten. Voorafgaand zijn gerechten uit Tadzjikistan te proeven.

Wat is de wereldkeuken? De wereldkeuken is een initiatief van vrijwilligers uit Polen, Syrië, Tadzjikistan, Eritrea en Ochten. Afwisselend koken zij een gerecht uit een ander land. Ook vertellen zij iets over hun cultuur of is er muziek. De wereldkeuken is bedoeld voor alle inwoners uit Neder-Betuwe. Hiermee creëren we meer verbondenheid onder elkaar.

Op woensdag 29 januari om 18.00 uur staat er eten uit Tadzjikistan op het menu. "Vind je het leuk om mee te eten, laat het voor 25 januari weten via dorpshuisochten@gmail.com of bel 06 57638105. Aanmelden voor het eten is nodig en het kost vijf euro. Om 19.30 uur is er een theaterstuk van migranten. Daar hoef je je niet voor aan te melden en de entree is gratis. Je kunt ook alleen naar het theater komen."

"Help je mee koken? Vind je het leuk om mee te helpen koken, neem dan contact op met Annelieke Welzijn Rivierstroom via anneliekesteenbergen@welzijnrivierstroom.nl of 06 47321364. Alle nationaliteiten zijn welkom!"

Samen sporten

ZOELEN - Welzijn Rivierstroom is op zoek naar een maatje voor een jonge man in de omgeving van Zoelen.

Deze jonge man met beperking wil heel rustig kennis maken, vertrouwen opbouwen om na een tijdje samen te sporten.
Zijn favoriete sport is kickboksen, daar kan hij zijn energie in kwijt, door samen iets op te bouwen wordt het kickboksen natuurlijk veel leuker!
Een keer per week samen iets afspreken zal al geweldig zijn.

Heeft u interesse dan kunt u contact opnemen met Magda Bakker van Welzijn Rivierstroom, Tel 0344-602337 of magdabakker@welzijnrivierstroom.nl

Goud en brons voor turnende zussen DGV Dodewaard

Imara en Tirza samen op het podium. (Eigen foto)

DODEWAARD - Ze moesten het langst wachten van alle selectieturnsters van DGV Dodewaard, maar op 11 januari mochten dan ook de 5e divisie turnsters hun eerste wedstrijd van het seizoen turnen. Naast de vijf turnende meiden was DGV deze dag mede-organisator in Nijmegen, waardoor er ook diverse vrijwilligers van de club op de wedstrijdvloer te vinden waren.

Tirza en Imara Klomp (Junior) turnden beiden een topwedstrijd. Imara liet een mooie balkoefening zien, goed voor een eerste plaats. De zussen wisten het te presteren om met hun vloeroefening precies hetzelfde puntenaantal te behalen, waardoor zij gedeeld tweede op dit toestel werden. Deze goede oefeningen zorgden ervoor dat ze allebei het podium op mochten. Imara won goud, Tirza ging met brons naar huis. Het kwam nooit eerder voor dat ze allebei tegelijk op het podium stonden.

Jasmijn van de Voort (Jeugd 2) turnde voor het eerst zelf samengestelde oefeningen in de keuze oefenstof. Ze was erg zenuwachtig, maar daar was in haar oefeningen gelukkig niet veel van te zien. Ze turnde strak en netjes wat haar een derde plaats op zowel brug als balk opleverde. In het eindklassement werd ze keurig zesde.

Tess Wouters en Jada Kandzetovic (Jeugd 1) waren in de laatste wedstrijd aan de beurt. Ook zij turnden goed met hier en daar nog wat verbeterpunten. Tess eindigde het hoogst op balk met een vijfde plaats. Jada liet een goede balkoefening zien, maar viel helaas bij de afsprong. Haar beste toestel was de vloer. Tess werd achtste en Jada eindigde op plaats 13.

14 maart is de tweede wedstrijd en dan mogen deze turnsters opnieuw laten zien wat ze in hun mars hebben.

Concert Rosanne Philippens & Camerata RCO

Rosanne Philippens. (foto: Marco Borggreve)

RHENEN - Topvioliste Rosanne Philippens & Camerata RCO geven zaterdag 8 februari om 20:15 uur in de Cunerakerk van Rhenen een concert. Kaartenzijn verkrijgbaar via www.klassiekaanderijn.nl en voor aanvang concert aan de zaal.

Janine Jansen, Liza Ferschtman, Simone Lamsma, in dit rijtje Nederlandse topviolisten hoort ook zeker Rosanne Philippens te staan. Parallel aan haar (met hoogste onderscheidingen afgeronde) studies aan de conservatoria van Den Haag en Berlijn won ze het Nationaal Vioolconcours (2009) en het Internationale Violin Wettbewerb Freiburg (2014). Sindsdien viert ze muzikale triomfen op de grote internationale concertpodia.

Camerata RCO is een uniek ensemble dat bestaat uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. 'Het plezier dat wij beleven aan het samenspelen in het orkest zetten wij voort door het samenspelen in kleine bezetting.'

Het divertimento Le baiser de la fée van Stravinsky was een eerbetoon aan Tsjaikovski. Qua klank, maar ook met de keuze voor een sprookjesachtig verhaal. De laatste opera van Strauss, Capriccio, begint met een gedeelte deel voor strijksextet, dat ook los van de opera vaak wordt gespeeld. Metamorphosen kan in zekere zin worden beschouwd als de hartverscheurende reactie van Richard Strauss tegen de oorlogsvernietiging van de Duitse cultuur en erfgoed. Voltooid in het voorjaar van 1945, is het werk tegelijk boos, aangrijpend en intens mooi.

Programma
Joseph Haydn: Vioolconcert no. 1 in C Hob.VIIa:1
Igor Stravinsky: Divertimento from Le Baiser de la Fée (arr. J. Ledger)
Richard Strauss: Capriccio Sextet
Richard Strauss: Metamorphosen (arr. R. Leopold)

Lezing over de Dode Zeerollen

Ontmoetingskerk. (foto: Bert Kämink)

RHENEN - De lezing over de Dode Zeerollen is op 30 januari van 20:00 - 22:00 uur in de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan 1 in Rhenen. De toegang is vrij.

In 1948 werden in de grotten van Qumran, Israël, de Dode Zeerollen gevonden. Het zijn boekrollen en duizenden fragmenten van voor het begin van de jaartelling. Er zijn maar ongeveer tien rollen (bijna) compleet. Ze bevatten informatie van onschatbare waarde over de oudste bijbelhandschriften, over de vroegste geschiedenis van het Jodendom en over de cultuur waarin het christendom is ontstaan.

Bram van Putten van het Nederlands Bijbelgenootschap vertelt aan de hand van boeiend beeldmateriaal het verhaal van de opgravingen bij Qumran en maakt het belang van de rollen voor het vertaalwerk van de bijbel duidelijk.

Ratten knagen telefoon- en internetkabel stuk

ACHTERBERG - "Al meer dan acht jaar hebben we op Molenweg 24 en 22 in Achterberg last van ratten."

Ondanks hulp van rattenbestrijders en gebruik van rattenvallen komen de ratten steeds terug. Ze graven via de voortuin een gangetje tot onder de fundering en klimmen zelfs vanuit de kruipruimte via de spouw tot onder de dakpannen. "Ook achter de berging zetten we rattenvallen en 's nachts gaan ze daar zo tekeer dat we er wakker van worden", aldus de bewoners. "Horen we een klap, dan weten we dat we de volgende dag weer een klem kunnen leegmaken. We hopen dat de gemeente Rhenen ons gaat helpen de ratten te bestrijden. Samen met de buren hebben we middels een brief de gemeente Rhenen van ons rattenprobleem op de hoogte gesteld."

Repair Café Rhenen

Samen repareren. (foto: Repaircafé Rhenen)

RHENEN - Vrijdag 24 januari is er weer een Repair Cafémiddag in De Westpoort te Rhenen.

Duurzaamheid is een urgent thema en zal dit de komende jaren ook blijven. Repareren van goederen in plaats van weggooien levert een bijdrage aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering te stoppen. Samen repareren maakt van deze nuttige activiteit ook een leuke bezigheid.

Kom langs, dan kunnen we samen bekijken of en hoe we dat defecte apparaat, het niet te gebruiken kledingstuk of het kapotte speelgoed, en andere vanwege een defect nu niet te gebruiken materialen, opnieuw geschikt voor gebruik kunnen maken. Geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Koffie en thee zijn beschikbaar.

Waarom lid worden van de HVOR?

RHENEN - Wilt u meer weten over de stad waarin u woont? Hoort uw hobby misschien in het volgende rijtje thuis: journalist op zoek naar de waarheid over het historische verleden van Rhenen en omstreken. En...

Detective: speurend naar sporen in het papieren verleden. Archeoloog: speuren naar sporen in het landschap, de omgeving en de archieven. Fotograaf/filmer: foto's scannen, van de juiste gegevens voorzien en opslaan. Virtual Reality Designer: meebouwen aan de Virtuele Stad en het Koningshuis. Communicator: praten met middenstand en inwoners. Grafisch Vormgever: de vormgeving van de communicatietools van de HVOR en de werkgroepen optimaliserend met behulp van ICT. Lid Promotieteam: flyerend de HVOR promoten op hoogtijdagen zoals Koningsdag, Cuneradag en Open Monumentendag.

"Als er een activiteit benoemd wordt die u aanspreekt - bel ons of neem contact met ons op via info@oudrhenen.nl."

Informatieavond Engelse lessen in Nannenberghuis

DODEWAARD - Altijd al een cursus Engels willen volgen? Pak je kans en loop op 28 januari even binnen tussen 19.30 en 20.30 uur in het Nannenberghuis aan de Matensestraat 22a in Dodewaard.

Docent Ria Hilhorst geeft dan informatie over de Engelse cursus waarbij de nadruk ligt op spreek- en luistervaardigheid maar ook woordenschat, grammatica en lees- en schrijfvaardigheid komen aan bod. Bij voldoende deelname is de start op 3 maart. De kosten zijn 135 euro voor tien lessen van 1,5 uur (bij minimale deelname van tien cursisten). De lessen zijn van 19:30 tot 21:00 uur op de dinsdag. Meer informatie: Nannenberghuis, 0488427650.        

Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN - Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 3, zitting 5, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

1 Mery Vroege & George Jansen 60,76%

2 Jannie & Johan de Bruine 55,90%

3 Alieke van de Kraats & Willem Mos 54,51%

4 Ineke Vermaas & Fred Bondam 52,08%

5 Erna Ansing & Dicky Hobé 51,74%

Lijn B

1 Rose Blommers & Theo Burgers 62,42%

2 Aart Hendriks & Rinus van Lunteren 58,83%

3 Geke & Hans Verver 56,10%

4 Frank van den Berg & Ruud Westerbrink 54,90%

5 Cees Harteman & Dick van Voorthuizen 53,48%

Lijn C

1 Riet & Bert Lindeboom 63,09%

2 Johan Eerbeek & Sander van Tongeren 61,88 %

3 Evert van Drumpt & Klaas Hoornveld 60,00%

4 Ineke & Wim Bruul 55,73%

5 Henny van & Hans van Wagensveld 54,06%

Ook uw bericht

in de krant?

NEDERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Als uw bericht geschikt is voor plaatsing in meerdere regio's, kunt u bij 'Opmerkingen' vragen om plaatsing in meerdere regio's. Bij voldoende ruimte zal de redactie aan uw verzoek gehoor geven. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er niet uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

De nieuwe Swobrik gaat deze week rijden!

Overhandiging van de sleutels. (foto: 3 jet fotografie) 3 jet fotografie

KESTEREN - Zaterdagmorgen 18 januari was het feest in de showroom van van Leeuwen auto's in Kesteren. De sleutels van de nieuwe Swobrik werden door de heer Gert van Leeuwen overhandigd aan de heer Huib Kwint, coördinator van bus Swobrik.

Dat werd tijd, want zijn voorganger was na zes jaar en meer dan 300.000 km. aan vervanging toe. Trouw heeft hij in die tijd ouderen en gehandicapten uit de gemeente Neder-Betuwe tegen een kleine vergoeding gebracht naar waar ze wilden zijn. Dat er weer zo'n prachtige nieuwe bus kon worden aangeschaft is te danken aan de gemeente, die een groot deel van de aanschaf financierde en aan de sponsors die daar ook aan bijdroegen. Dat exploitatie mogelijk is is te danken aan diezelfde sponsors, aan de ritprijs betaald door de klanten en is vooral te danken aan alle vrijwilligers.

Een groot deel van de vrijwilligers. (foto: 3 jet fotografie) 3 jet fotografie

De SWO, trotse eigenaar van bus Swobrik, en ook van bus Klaartje, is een vrijwilligersorganisatie. Chauffeurs, bijrijders, de leden van het telefoonteam, coördinatoren en bestuur gebruiken een deel van hun vrije tijd om dit project mogelijk te maken. (Nieuwe vrijwilligers zijn welkom.) Bij de overdracht was een groot deel van de vrijwilligers van bus Swobrik aanwezig, waren er collega's van bus Klaartje, en waren er sponsors evenals wethouder Herma van Dijkhuizen van de gemeente Neder-Betuwe aanwezig.

"Lijkt het u leuk u met zo'n mooie bus te laten vervoeren, bel dan minsten één dag van te voren op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur 0488 482643 om te reserveren. Wilt u met bus Klaartje, bel dan 06 42251447. Over bus Klaartje is binnenkort meer nieuws te lezen.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN - Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 3, zitting 5, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

1 Mery Vroege & George Jansen 60,76%

2 Jannie & Johan de Bruine 55,90%

3 Alieke van de Kraats & Willem Mos 54,51%

4 Ineke Vermaas & Fred Bondam 52,08%

5 Erna Ansing & Dicky Hobé 51,74%

Lijn B

1 Rose Blommers & Theo Burgers 62,42%

2 Aart Hendriks & Rinus van Lunteren 58,83%

3 Geke & Hans Verver 56,10%

4 Frank van den Berg & Ruud Westerbrink 54,90%

5 Cees Harteman & Dick van Voorthuizen 53,48%

Lijn C

1 Riet & Bert Lindeboom 63,09%

2 Johan Eerbeek & Sander van Tongeren 61,88 %

3 Evert van Drumpt & Klaas Hoornveld 60,00%

4 Ineke & Wim Bruul 55,73%

5 Henny van & Hans van Wagensveld 54,06%

Contactgroep volwassenen: Autisme Verbindt!

NEDER-BETUWE - Autisme Verbindt! is een nieuwe contactgroep voor mensen met (een vorm van) autisme uit Neder-Betuwe. We komen één keer per maand samen om verschillende thema's met elkaar te bespreken en ervaringen uit te wisselen.

Het initiatief komt vanuit een aantal inwoners met ondersteuning van Welzijn Rivierstroom. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor: mannen en vrouwen van 21 jaar of ouder met een normale tot hoge intelligentie, die zelf (vermoedelijk) een autisme spectrum stoornis hebben en die behoefte hebben aan contact met andere mensen met autisme. De deelnemers (maximaal acht) komen uit Neder-Betuwe.

De bijeenkomsten zijn op de eerste woensdagmorgen van de maand van 10:00 tot ca 11:00 uur. De start is op 5 februari in Dorpshuis Ochten, Dr van Drielplein 2. De entree is gratis. Drankjes zijn voor eigen rekening. "Wil je meedoen? Neem dan even contact op! Graag voor 29 januari bij anneliekesteenbergen@welzijnrivierstroom.nl of 06 47321364."

Egerländerkapel meets showharmonie!

Egerländerkapel De Leemkuulers. (foto: Niels Sparnaaij)

RHENEN/BEMMEL - Op zondag 8 maart geeft Egerländerkapel De Leemkuulers een duoconcert met showharmonie OBK uit Rhenen.

Dit concert vindt plaats in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel. De zaal gaat open om 10.30 uur en het concert duurt van 11.00 - 13.30 uur. De entree inclusief vijf enveloppen voor de loterij bedraagt zeven euro vijftig. De voorverkoop gaat via info@deleemkuulers.nl of via Annie Altena, 06 51600818.

Presentatie boek over persoon en verzetswerk van Johannes van Zanten 'Ten onrechte beschuldigd - In de schaduw van Market Garden'

OMMEREN - Op zaterdag 25 januari om 10.30 uur vindt in Streekmuseum Baron van Brakell, Provincialeweg 21 in Ommeren de presentatie plaats van het boek: ‘Ten onrechte beschuldigd - In de schaduw van Market Garden’, geschreven door Conny van der Heyden-Versnel.

Het handelt over het leven van Johannes van Zanten (1911 - 1944), bekend als verzetsstrijder maar over wie ook geruchten de ronde doen. De auteur verrichtte jarenlang diepgravend onderzoek en komt in het 416 pagina’s tellende werk onderbouwd tot de conclusie dat de verzetsactiviteiten van Johannes van Zanten van nog grotere betekenis zijn geweest dan al bekend. Ook blijkt een forse beschuldiging aan zijn adres onterecht. Het boek toont de grootsheid en heldenmoed van een man die bovendien van alle blaam wordt gezuiverd.

Liquidatie

Het levensverhaal in 'Ten onrechte beschuldigd' heeft ook een tweede laag. Die gaat over de verstrengeling van vriendschap, haat en beschuldigingen. Dit eindigt in de liquidatie van de machtige en rijke dorpsbewoner Leccius de Ridder uit Lienden als het directe gevolg van ‘Market Garden’. Deze misdaad werd meteen toegeschreven aan de leider van ‘KP Betuwe’ Johannes van Zanten. Ruim twee maanden later wordt hij in Utrecht opgepakt en op 2 december 1944 staat hij voor een vuurpeloton, slechts 33 jaar oud en vader van vijf kinderen. Maar onderzoek wijst uit, dat hij niet de dader kan zijn geweest.

Wij gaan voorlezen!

RHENEN - Tijdens De Nationale Voorleesdagen die nog duren tot en met 1 februari 2020 staat voorlezen aan de allerkleinsten centraal. Voorlezen is niet alleen gezellig, het is ook belangrijk. Het vergroot de woordenschat van kinderen en helpt ze om de wereld om zich heen te begrijpen. Daarom organiseert de Bibliotheek Z-O-U-T regelmatig voorleesfeestjes. Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek ‘Moppereend’ centraal.

Ken jij Moppereend al? In dit 'Prentenboek van het Jaar 2020' gaat eend van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven Moppereend groter en groter tot... Tijdens het voorleesfeestje wordt er voorgelezen met de kamishibai -traditioneel Japanse verteltheater- én gaan we knutselen. Voor peuters en kleuters, maar zeker ook voor hun ouders! Komen jullie ook?

Waar en wanneer? Zaterdag 1 februari om 10:30 uur in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Rhenen.

8 / 18

9 / 18

Informatieavond en open dag bij HPC Zetten

ZETTEN - Het Hendrik Pierson College houdt op dinsdagavond 28 januari een informatieavond voor ouder(s)/verzorger(s) en groep 8-leerlingen. Tevens vindt op zaterdag 1 februari de jaarlijkse open dag plaats.

De informatieavond op dinsdag 28 januari start om 19.30 uur. Er wordt voorlichting gegeven over onder andere de verschillende afdelingen: vmbo bbl en kbl, mavo, havo, vwo en het vooruitstrevende programma De Overstap! Daarnaast zal er aandacht besteed worden aan de profielen (Sport & Bewegen, Kunst & Cultuur, Technologie Breed en Vwo-plus) en de speciale erkenningen als Cultuurprofielschool en WON-school. De avond wordt gestart met een korte algemene bijeenkomst in de aula. Hierna kunnen bezoekers verschillende lokalen bezoeken. In de lokalen staan docenten en leerlingen klaar met meer informatie en is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Op zaterdag 1 februari bruist het op HPC Zetten. Tussen 9:30 en 13:00 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje komen nemen in de theorie- en praktijklokalen en deelnemen aan verschillende activiteiten. Een mooie gelegenheid om sfeer te komen proeven! Er zullen de hele dag sport-, muziek- en kunstpresentaties gegeven worden. Daarnaast is het mogelijk de algemene voorlichtingsrondes van de verschillende afdelingen bij te wonen en vragen te stellen. Meer informatie staat op www.hpc-zetten.nl.

Ook uw bericht in de krant?

NEDERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Als uw bericht geschikt is voor plaatsing in meerdere regio's, kunt u bij 'Opmerkingen' vragen om plaatsing in meerdere regio's. Bij voldoende ruimte zal de redactie aan uw verzoek gehoor geven. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er niet uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Helicon VMBO Kesteren De leukste groene vmbo van de Betuwe!

(foto: Gijs Versteeg Fotografie) Gijs Versteeg Fotografie

KESTEREN - Ga je na groep 8 naar het vmbo en vind je het fijn om actief bezig te zijn? Dan is Helicon VMBO Kesteren dé school voor jou! Vrijdag 24 januari van 16.00 – 21.00 uur kun je tijdens onze open dag komen kennismaken!

Kies je voor Helicon VMBO Kesteren dan kies je voor een actieve, groene opleiding. Al vanaf de eerste klas krijg je praktische vakken zoals voeding, techniek, groen, ICT, bloem of dier. Je kunt bij ons alle niveaus van het vmbo volgen. Bij Helicon stimuleren we jou om alles uit jezelf te halen. Extra uitdaging? Dat kan! Je kunt een vak volgen op een hoger niveau en hier zelfs examen in doen. Extra ondersteuning nodig? Via de TOM-klas krijg je een traject op maat en in de bovenbouw kun je ook de Entree-route volgen. Wij kijken samen met jou welke route het beste bij jou past. Dat maakt ons een excellente school in maatwerk!

Tijdens de open dag worden er ook voorlichtingen gegeven over ons onderwijs en onze begeleiding en staat iedereen klaar om je vragen te beantwoorden. Zien we je tijdens onze Open dag? Wij zetten de deuren alvast open! Kun je niet? Neem dan even contact met ons op. We maken graag een aparte afspraak met je.

Helicon VMBO Kesteren, Industrieweg 4, Kesteren; 0488 481310; www.helicon.nl; info.vk@helicon.nl.

Steungezinnen gezocht voor overbelaste gezinnen in Neder-Betuwe

Steungezinnen ondersteunen vraagzinnen bij alledaagse dingen.

OCHTEN - Vanaf dit jaar kunnen gezinnen in de gemeente Neder-Betuwe die overbelast zijn, een beroep doen op Buurtgezinnen. De gemeente is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen.

Hoe werkt het? Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning.

De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd. Buurtgezinnen is in Neder-Betuwe op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft. Meer informatie staat op www.buurtgezinnen.nl en te verkrijgen via 06 22961694.

Iron Lady en Hendrikse live

ZETTEN - Zaterdag 25 januari wordt het echt genieten van een avondje rocken. De intussen bekende Iron Maiden coverband Iron Lady en solist Hendrikse zullen deze avond een optreden verzorgen in het Veilingcafe van 't Vuurspoor.

Hendrikse is een eigenzinnige gitarist die in zijn eentje zowel eigen werk als herschreven werk brengt uit de bluesrock omgeving. Dat hij dit al jaren doet hoor je aan de uitgeleefde stem en het onderliggende rauwe gitaargeluid. Soms wat meezingers, dan weer gevoelig tot stevige bluesrock vanuit de basis.

Iron Lady is de Iron Maiden coverband uit de Betuwe. Zangeres Iron Lady scheurt net als het origineel lekker door de strakke bombastiche tonen van de band heen. Twee gitaristen, een bassist en drummer vormen de basis van dit optreden van ruim een uur. De meest bekende nummers van Maiden komen voorbij, soms met een verrassend jasje van eigen kunnen.

De zaal aan de wageningsestraat 35 gaat open om 21.00 uur. De entree is slechts 5 euro. Eventueel reserveren kan op www.vuurspoor.nl

Wethouder wordt Opmerkelijke vrouw van Rhenen

Maike Woldring, directeur Stadsmuseum Rhenen, benoemt wethouder Simone Veldboer tot Opmerkelijke vrouw van Rhenen. (foto: J. van den Brink)

RHENEN - Wethouder Simone Veldboer van de gemeente Rhenen stond in de spotlichten tijdens de Nieuwsjaarsreceptie en officiële opening van de expo '14 Opmerkelijke vrouwen van Rhenen' in het Stadsmuseum Rhenen.

Ze werd benoemd tot Opmerkelijke vrouw.van Rhenen door Maike Woldring, directeur.

12 / 18

Voorleesdagen in Bibliotheek

DODEWAARD - De Nationale Voorleesdagen starten op woensdag 22 januari. Bibliotheek Rivierenland verzorg in deze periode een levendige voorleesshow om aan peuters in de hele regio.

Met het prentenboek van het jaar onder de arm (Moppereend van Lemniscaat van Joyce Dunbar en illustrator Petr Horácek), trekt in deze periode een speciaal voorleesteam erop uit om een serie BoekStart voorleesshows aan peuters in de regio te bezorgen. Het voorleesteam gaat op geanimeerde en interactieve wijze voorlezen en maken daarbij gebruik van spelelementen, muziek en een mooi decor. Alles in de hoop dat deze kleintjes later grote lezers worden.

De voorleesfeestje in Bibliotheek Dodewaard is op woensdag 29 januari om 10.00 uur en in Bibliotheek Kesteren op dinsdag 4 februari om 10 uur. Beide actriviteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig.

Vingerpopje cadeau

Voor kinderen is het bibliotheeklidmaatschap gratis, en tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen ze er ook nog een leuk extraatje bij. Peuters en kleuters die tussen 22 januari en 1 februari lid worden, ontvangen een vingerpopje cadeau

Lezing Van Montfoort over groene theologie

RHENEN - Theoloog Trees van Montfoort houdt vrijdagmiddag 24 januari tijdens het oecumenisch café in Rhenen een lezing over Groene Theologie. De klimaatcrisis, het verdwijnen van dieren en planten en de toenemende vervuiling van de aarde stellen nieuwe vragen aan geloof en theologie.

Steeds meer kerken schakelen over op duurzame energie en leggen bijvoorbeeld een kerktuin aan. 'Maar er is méér nodig', stelt Van Montfoort in haar boek 'Groene theologie', dat de prijs kreeg voor het beste theologische boek van 2019. Ook het denken over God en de wereld moet veranderen, vindt zij. Want het christendom heeft volgens haar zelf bijgedragen aan de ecologische crisis door de mens te zien als heerser over de aarde en negatief te spreken over de natuur. 'Wie de bijbel opnieuw gaat lezen, ziet dat niet de mens centraal staat, maar Gods verbondenheid met heel de schepping'.

De lezing wordt gehouden in de Ontmoetingskerk, Anjerlaan 1 in Rhenen en begint om 16.30 uur. Vanaf 16.00 uur is er koffie en thee; de toegang is gratis. De organisatie is in handen van de Raad van Kerken Rhenen-Kesteren. Na afloop is er gelegenheid om voor een klein bedrag gezamenlijk soep te eten en een drankje te nuttigen.

Van 23 tot en met 29 januari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Op sociaal vlak is de waterman een echte bezige bij. Ze zitten in allerlei clubjes en verenigingen. Het liefste ontmoeten ze mensen die op dezelfde golflengte zitten als zij zelf. Maar ze houden er ook van om met allerlei verschillende types om te gaan. Hun vriendenkring is dan ook van een grote diversiteit. Ze vallen op mensen die apart en uniek zijn. Net zoals zij zelf!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Tijdens het komende weekend maak je tijd om gezellig met vrienden of kennissen om te gaan. Het deert je dan niet dat er ook emotionele onderwerpen ter sprake komen. Na het weekend wordt door de een en ander de strijdbijl opgegraven. En dus ook door jou. Op maandag en woensdag is dit echt link.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag heb je een kleine meevaller. Maar die is ook snel gespendeerd. Op vrijdag is een het een goede dag om lekker de stad in te gaan met vrienden. Na een rustig weekend kun je kiezen; vechten of vluchten. Waarschijnlijk wordt het vluchten. En op dinsdag dreigt iemand met een breuk.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor het weekend speel jij postiljon d'amour. Je brengt in ieder geval wonderbaarlijke combinaties bij elkaar. In het weekend ben je eerst heel actief bezig om daarna vooral ontspanning te zoeken. Rond volgende week dinsdag heb jij het ene na het andere lumineuze idee. Werk die ideeën snel uit!

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Voor het weekend is donderdag een topdag waarop jij je zeer goed voelt. Vrijdag is het weer Jantje huilt. Op zaterdag pak jij de positieve tendens weer op en ben je zeer actief. Na het weekend is dinsdag een opvallende dag. Veel van je zaakjes verlopen dan voorspoedig, maar er is iemand die jij mist.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag krijg je te maken met een duivels dilemma. Jouw belangen staan dan haaks op die van de groepsbelangen. Als je kiest voor jezelf, krijg je de groep tegenover je. En als je kiest voor de groep, voel jij je tekort gedaan. Misschien dat vrijdag uitkomst biedt. Je maakt dan als het ware een nieuw begin.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag ben jij koopjes aan het jagen. Het is nog maar de vraag of dat echt voordeel oplevert. Op zaterdag vind je het leuk om de degens te kruizen op communicatief niveau. En op zondag hou jij je heel stilletjes. Volgende week dinsdag vind jij een oplossing voor een oud probleem.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Voor het weekend lacht het (kleine) geluk je toe. En je bent in de stemming om gezellig met vrienden uit te gaan. Het weekend verloopt vrij rustig. Dat mag ook wel eens weer. Op maandag ben jij in een romantische bui. Maar op dinsdag kun je juist niemand om je heen hebben. Je hebt genoeg aan jezelf.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op zaterdag heb jij zin om bepaalde klusjes aan te pakken. Je bent er energiek genoeg voor. Vanaf maandag dienen zich problemen aan. Op maandag ligt dat in de relationele sfeer. Op dinsdag heb jij het gevoel dat bepaalde dingen zinloos zijn. En op woensdag wordt je ergens door overvallen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend ben je helemaal gericht op persoonlijk contact. Tussen een hoop gezelligheid door ben jij in staat om anderen van waardevolle adviezen te voorzien. Maar leg dat er niet te dik bovenop. Anders gooit men de kont tegen de krib. De rest van deze week is min of meer saai.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend heb je veel zorgen aan je hoofd. Daarbij heb je wel de neiging om dat voor jezelf te houden. Toch kan het echt geen kwaad om iets van emotie te tonen als bepaalde onderwerpen aan bod komen. Na het weekend gaat dat beter. Je wordt er 'meer mens' van.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Voor het weekend krijg je te maken met iemand die min of meer macht naar zich toe wil trekken. Dat laat jij niet over je kant gaan! Volgende week dinsdag heb jij een geweldig idee. Maar al snel merk je dat je dit in je eentje moet uitwerken. Op woensdag krijg je te maken met technische problemen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag ben jij helemaal in de stemming voor een feestje. Is die er niet? Dan bouw je toch zelf een feestje! Volgende week maandag ben je erg gecharmeerd door iemand. Je ziet het in je fantasie al helemaal zitten. Maar op dinsdag doet die persoon iets waardoor je helemaal teleurgesteld bent.

Liefdestaal Blauwe reiger

10 januari. Een prachtige volwassen Blauwe Reiger die de rekbeweging uitvoert voor een wijfje in de buurt. (foto: Henk van der Kooij)

BETUWE - In het winterhalfjaar zijn er in ons Rivierengebied langs wateren en ook veel in weilanden regelmatig voedselzoekende Blauwe Reigers te zien. Blauwe reigers zijn dan echte individuen. In het voorjaar worden de broedkolonies weer opgezocht. Maar hoe bereid je je als individuele vogel voor op een maandenlange relatie?

Door Henk van der Kooij

Evenals bij ons mensen is kennismaking voor een goede band heel belangrijk. Vogels hebben daarvoor een eigen taal, de baltstaal. Deze taal is bij elke vogelsoort weer anders. Op vrijdag 10 januari was ik in de vogelhut van de Blauwe Kamer. Tot mijn verrassing zag ik al vijf Blauwe reigers op een nest staan. Kwam natuurlijk door het zachte weer. Het zijn zover ik weet de mannetjes die een nest in bezit nemen.

Op de foto ziet u een volwassen mannetje staan in volle glorie. Gezien zijn gedrag is er een wijfje in de buurt. Het mannetje is bezig met het uitvoeren van een schitterende ceremonie. Hij heeft zijn hals en kop achterovergebogen en wijst met zijn snavel recht omhoog. Hij is bezig met de rekbeweging. Deze rekbeweging is eigen aan een mannetje dat naar een wijfje uitziet en kan soms vele malen herhaald worden. Zo belangrijk is voor reigers het communiceren. Lichaamstaal is belangrijk en communiceren is essentieel. Geldt toch ook voor ons mensen? Deze reiger neemt er de tijd voor... zouden wij het dan ook niet doen? Op naar de Blauwe Kamer, geniet en leer van deze prachtige vogels!

Ochten viert verjaardag Beatrix

Ochten viert verjaardag Beatrix

OCHTEN - Op vrijdag 31 januari 2010 viert Oranjevereniging Ochten-Eldik de verjaardag van Prinses Beatrix. Dit doen zij met een feestelijke lampionnenoptocht. Ieder jaar is het een gezellig spektakel voor kinderen, ouders, opa’s en oma’s en alle andere belangstellenden.

Vanaf 18:45 uur kunnen alle kinderen een gratis lampion afhalen bij de gezellige tent nabij Bloem&Zo op het Dokter M. van Drielplein. Een kwartier later start de optocht onder muzikale begeleiding van De Eigenheimers. Lokale ondernemers staan langs de route klaar om iedereen te voorzien van wat lekkers. De tocht eindigt weer op het plein waar de vereniging koffie, thee en chocomelk uitdeelt. "Vier de verjaardag van onze voorgaande vorstin mee."

Thema-avond 'Rouwverwerking' in Vrouwencafé Nannenberghuis

DODEWAARD - Er is een thema-avond 'Rouwverwerking' op 30 januari 20.00 uur in Vrouwencafé Nannenberghuis Dodewaard. Een avond met huisarts Ingrid Corten en praktijkondersteuner Josita van der Veen van Huisartsenpraktijk Dodewaard

Als er iemand overlijdt die je dierbaar is, dan ben je in de rouw. Rouw is het antwoord dat je geeft op het verlies van die dierbare. Je hebt je aan hem of haar gehecht en nu moet je leren leven met het gemis. Er is geen goed of fout in de rouw. Jij rouwt zoals jij rouwt en ieder doet dat op zijn of haar eigen manier.

Het onderwerp ‘rouwverwerking’ is moeilijk, zwaar en verdrietig, maar hoort wel bij het leven. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Kom er over praten in het Vrouwencafé op 30 januari om 20.00 uur. Meer informatie: 0488 427650.

Inloopmiddag voor senioren over gebruik computer, iPad en Tablet

OPHEUSDEN - De StichtingWelzijnsActiviteiten Neder-Betuwe (SWAN) organiseert in samenwerking met SeniorWeb een inloopmiddag op donderdag 30 januari over het gebruik met computer, iPad of Tablet.

Er wordt vrijblijvend informatie gegeven over het aanbod van cursussen, zoals basiskennis Windows 10, Fotoboeken maken met Albelli, basiskennis iPad (Apple) en Tablet Android (Samsung). Enkele docenten zullen aanwezig zijn. De voorlichtingsmiddag wordt tussen 14.00 en 16.00 uur in de vergaderzaal in De Biezenwei in Opheusden gehouden. Aanmelden is niet nodig en is gratis toegankelijk. E-mail: digi@swanwelzijn.nl.

Snuffelen aan poëzie in Dodewaard

DODEWAARD - In het kader van de Poëzieweek 2020 (30 januari - 5 februari) organiseert Bibliotheek Dodewaard workshops voor kinderen en volwassenen.

Op vrijdag 31 januari en woensdag 5 februari kan men aan de slag met de gedichten: lezen, ontrafelen, zelf proberen te schrijven. Dat alles kan tijdens een workshop onder leiding van schrijfster, kunstenares en inspirator Yvonne van der Laan. De workshops zijn op beide dagen, voor kinderen van 15.00 tot 17.00 uur, en voor volwassenen van 19.00 tot 21. uur. Alle workshops zijn gratis, vooraf aanmelden is fijn, maar niet noodzakelijk.

Ochten viert verjaardag Beatrix

OCHTEN - Op vrijdag 31 januari viert Oranjevereniging Ochten-Eldik de verjaardag van Prinses Beatrix. Dit doen zij met een feestelijke lampionnenoptocht. Ieder jaar is het een gezellig spektakel voor kinderen, ouders, opa's en oma's en alle andere belangstellenden.

Vanaf 18:45 uur kunnen alle kinderen een gratis lampion afhalen bij de gezellige tent nabij Bloem&Zo op het Dokter M. van Drielplein. Een kwartier later start de optocht onder muzikale begeleiding van De Eigenheimers. Lokale ondernemers staan langs de route klaar om iedereen te voorzien van wat lekkers. De tocht eindigt weer op het plein waar de vereniging koffie, thee en chocomelk uitdeelt. "Vier de verjaardag van onze voorgaande vorstin mee."

Informatiebijeenkomst voor buurtbewoners De Linde in Achterberg

ACHTERBERG - Naar verwachting wordt in april de nieuwe woonzorglocatie De Linde in Achterberg geopend. Er is een speciale informatiebijeenkomst voor omwonenden, met koffie en gebak. Deze is op donderdag 6 februari om 19.30 uur in het dorpshuis Achterberg.


De Linde heeft woonzorg voor 24 bewoners met dementie. Bewoners uit de gemeente Rhenen hebben in afstemming met de gemeente voorrang bij plaatsing op de wachtlijst. De Linde wordt het huis van de bewoner. In de locatie komen drie woongroepen met elk acht bewoners. Eén huiskamer zal ingericht worden zonder tv en radio. We zetten het leven van de bewoners zoveel
mogelijk voort zoals men dat thuis gewend was, in een stimulerende woonomgeving. "Bent u niet in de gelegenheid om te komen, maar wilt u wel meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Ineke de Wilde via idwilde@quarijn.nl."

Snuffelen aan poëzie in Dodewaard

Snuffelen aan poëzie in Dodewaard

DODEWAARD - In het kader van de “Poëzieweek 2020” (30 januari - 5 februari) organiseert Bibliotheek Dodewaard workshops voor kinderen en volwassenen.

Op vrijdag 31 januari en woensdag 5 februari kan men aan de slag met de gedichten: lezen, ontrafelen, zelf proberen te schrijven. Dat alles kan tijdens een workshop onder leiding van schrijfster, kunstenares en inspirator Yvonne van der Laan. De workshops zijn op beide dagen, voor kinderen van 15.00 tot 17.00 uur, en voor volwassenen van 19.00 tot 21. uur. Alle workshops zijn gratis, vooraf aanmelden is fijn, maar niet noodzakelijk.

Met deze knapperd vieren we 27 januari feest,
omdat ze dan pas 73 is geweest!
Dikke kus van de Kustertjes

Hieperdepieperdepiep.....
Hoeraaaaa!! Van harte lieve Luus!
Dat we het nog maar lang gezellig mogen
hebben samen!

"21 januari is déze kanjer alweer 5 jaar!
Dikke kus van Oma en Opa voor onze grote vriend."

Kyra18 jaar! Gefeliciteerd en succes
met je rijlessen #binnendelijntjes
Papa, mama en Tamar

En dan is het nog maar 3 weken!
Deze 'sportieve' dame bijna 50 jaar.

Lune alweer 6 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama,
Ize en de gehele Familie.

Onze lieve Lieve wordt 4 jaar
Ze mag dan eindelijk naar school
Echt waar! Gefeliciteerd
Oma en Opa uut Huessen

Deze sportieve meid word op 24 januari
al weer 8 jaar! Gefeliciteerd lieve Lisa.
Een Dikke kus van Papa & Mama

Voor deze mooie toverfee,
neem ik zaterdag 3 kaarsjes mee.
Fijne dag xxx

Met je zwemdiploma C in je hand,
staat Lizzy in de krant.
Gefeliciteerd Lizzy
Liefs van Oma Ria.

Abraham

Alvast gefeliciteerd Abraham!
Cheers !!