GN Arnhem

31 augustus 2019

GN Arnhem 31 augustus 2019


Arnhem Lights levendige herinnering aan Slag om Arnhem

Airborne Lights - NS Station. (foto: WebIQ) WebIQ

ARNHEM - Platform Binnenstad Arnhem heeft het plan opgevat om in de Airborne herdenkingsweek van 13 tot en met 22 september een aantal prominente gebouwen opvallend te verlichten.

Onder de noemer ‘Arnhem Lights’ worden door middel van videoprojecties en enorme led-schermen op en vanuit een aantal gebouwen speciaal gemonteerde videobeelden geprojecteerd, die het verhaal over de Slag om Arnhem tonen. De projecties zijn voor het eerst te zien op vrijdagavond 13 september tijdens de Free Your Light Walk & Run, in samenwerking met Sportbedrijf Arnhem en Stichting Bridge-to-Bridge. De videoprojecties zijn in de hele week erna in de avonduren te zien. De montages en techniek worden verzorgd door het Arnhemse internetbureau WebIQ, dat gespecialiseerd is in webdevelopment en videomapping.

Airborne geschiedenis geprojecteerd

Videomapping of projectionmapping is een moderne techniek waarbij er bewegend beeld op een oppervlakte of object wordt geprojecteerd, waardoor er een optische illusie tussen 2D en 3D ontstaat.

Platform Binnenstad Arnhem heeft samen met WebIQ een aantal gebouwen op het oog, zoals het NS Station en het Provinciehuis. Voor deze gebouwen worden speciale videomapping producties ontworpen, die gedurende een week lang ’s avonds bij herhaling worden vertoond. De producties vertellen ieder een stukje ‘Airborne-geschiedenis’. De afzonderlijke locaties zijn als een route met elkaar verbonden, zodat het publiek van de ene naar de andere plek door de binnenstad wordt geleid.

Met Gelrepas goedkoper naar Music2Cancer

Stijn Fransen. (foto: Annemieke van der Togt) Annemieke van der Togt

ARNHEM - De ziekte kanker raakt iedereen en iedereen moet de kans krijgen om onderzoek naar kanker te ondersteunen. Tot die conclusie kwamen de organisatie van het concert Music2Cancer en de gemeente Arnhem.

Door een samenwerking tussen deze organisaties kunnen houders van de Gelrepas vanaf heden tickets voor Music2Cancer kopen met korting.

Romy Monteiro. (foto: Danny van den Berg) Danny van den Berg
Waylon. (foto: Danny van den Berg) Danny van den Berg

Tijdens Music2Cancer wordt muziek ingezet tegen kanker. De uiteindelijk opbrengst van Music2Cancer wordt gedoneerd aan onderzoek naar nog betere behandeling van glioblastoom kanker. Artiesten als Waylon, Romy Monteiro, Niels Geusebroek, Meike van der Veeren Tommie Christiaantreden op 26 oktober op tijdens het spectaculaire Music2Cancer in de Arnhemse Musis. Stijn Fransen, bekend van GTST en Expeditie Robinson) zal de presentatie van de avond op zich nemen.

Voor houders van de Gelrepas zijn een gelimiteerd aantal tickets berschikbaar voor twintig euro (exclusief servicekosten). De speciale tickets kunnen enkel via de kassa van Musis en op vertoon van de pas en coupon 76 worden verkregen.

Meer informatie over deze actie staat op de website van de Gelrepas; meer informatie over het concert op www.music2cancer.nl

Start van de herdenkingsmaand

71ste Airborne Wandeltocht. (foto: Berry de Reus fotografie)

OOSTERBEEK - In het jaar dat het 75 jaar geleden is dat 'Operatie Market Garden' plaatsvond, organiseert de PSV 'Renkum' voor de 73e maal de Airborne Wandeltocht. Deze herdenkingswandeltocht, traditioneel gehouden op de eerste zaterdag van september, wordt door velen gezien als de start van de herdenkingsmaand.

De organisatie mag zich jaarlijks verheugen op een groot aantal deelnemers. In 2018 liepen bijna 33.000 wandelaars mee. Of dit jaar weer op dit aantal enthousiaste wandelaars gerekend kan worden is op dit moment nog niet helemaal helder. Voorzitter Wilma Luckel: 'een jubileumjaar, en zeker de 75e herdenking, heeft zeker een aanzuigende werking op het aantal deelnemers. Aan de andere kant zijn er ook de weersomstandigheden waar rekening mee gehouden moet worden. Het blijft dus spannend tot op de laatste dag'.

Ook spannend is de overkomst van de veteranen. Dit jaar komen, naar verwachting, zeven veteranen naar de Airborne Wandeltocht. Luckel: 'de heren zijn onze speciale gasten en wij verheugen ons er weer erg op. Het is prachtig om te zien hoe zij allemaal, ook de begeleiders, genieten van deze dag. Het is geweldig dat wij deze mannen, de jongste is 95 jaar, deze mooie momenten kunnen geven.
Tijdens het bezoek van de veteranen is er ook gelegenheid voor de jongeren om kennis te maken met hen. Ontroerend om te zien hoe veteranen en kinderen reageren op elkaar'.

De Airborne Wandeltocht organiseert op de dag van de wandeltocht een jeugdprijsvraag voor de basisschoolleerlingen. Het is zo belangrijk dat de jeugd kennis neemt van hetgeen zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het startterrein halen de kinderen hun vragenformulier op en vullen de vragen tijdens de wandeling in. Dit zorgt er voor dat op een laagdrempelige manier kennis wordt genomen van de gebeurtenissen.

Om deel te nemen aan deze bijzondere wandeling koopt men startkaarten via de website airbornewandeltocht.nl, via een van de verkoopadressen in de directe omgeving of op de dag zelf op het startterrein (sportpark Hartenstein aan de J.J. Talsmalaan in Oosterbeek).

Thelander vertrekt naar Aalborg BK

ARNHEM - Rasmus Thelander vertrekt per direct naar het Deense Aalborg BK. De 28-jarige verdediger vervolgt zijn loopbaan bij de club waar hij al eerder speelde.

Thelander kwam vorig jaar zomer over van FC Zürich. In Arnhem werd de verdediger geen vaste waarde. Thelander, die eerder ook uitkwam voor het Griekse Panathinaikos, speelde vanaf seizoen 2012|2013 al drie seizoenen voor Aalborg BK. Na zes competitiewedstrijden staat Aalborg BK op dit moment zevende in de Deense competitie.

Bridgen

in Elderveld

ARNHEM - Lijkt het u leuk om één keer per twee weken op donderdagavond te bridgen? Dat kan bij Elderbridge.

"Wij vormen een gezellige groep, die vanaf 26 september weer begint aan een nieuw seizoen. Om de week wordt in Wijkcentrum Elderveld, Breezandpad 15, gespeeld in een ontspannen sfeer. U kunt zich als paar, maar ook alleen aanmelden bij wijkvereniging Elderveld (0263810798; E-mail: wijkver.elderveld@hetnet.nl)."

Bridgen in Elderveld

ARNHEM - Lijkt het u leuk om één keer per twee weken op donderdagavond te bridgen? Dat kan bij Elderbridge.

"Wij vormen een gezellige groep, die vanaf 26 september weer begint aan een nieuw seizoen. Om de week wordt in Wijkcentrum Elderveld, Breezandpad 15, gespeeld in een ontspannen sfeer. U kunt zich als paar, maar ook alleen aanmelden bij wijkvereniging Elderveld (0263810798; E-mail: wijkver.elderveld@hetnet.nl)."

Genezingsdienst met evangelist Jan Zijlstra

Evangelist Jan Zijlstra.

ARNHEM - Evangelist Jan Zijlstra, bekend van de genezingsdiensten, die hij elke eerste en tweede zondagavond van de maand houdt in Warmond, houdt ook genezingsdiensten in het hele land en komt nu in Arnhem in de Heilige Geest Kerk, Gelderse Rooslaan 20 op vrijdagavond 27 september om 19.30 uur.

De afgelopen jaren hebben er tijdens de genezingsdiensten vele wonderbaarlijke genezingen plaatsgevonden, waaronder het wonder van Janneke Vlot uit Bleskensgraaf, die 18 jaar ernstig ziek was, en waar ook radio en TV aandacht aan hebben besteed.

Vanaf 1998 doorkruist evangelist Jan Zijlstra Nederland met zijn genezingsdiensten. In deze diensten wordt altijd op bijzondere wijze de kracht van God geopenbaard, waardoor mensen aangeraakt en vernieuwd worden. In elke dienst komen er ook mensen met hun nood. Evangelist Jan Zijlstra predikt al jaren: 'Mensen, ga met uw nood richting Jezus. Ga richting het wonder.' De boodschap is dat Jezus Christus Dezelfde is, gisteren, heden en tot in eeuwigheid. In iedere dienst zien wij dat de kracht van God levens vernieuwt, verslaafden verlost en de zieken geneest.

Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze dienst. De toegang is vrij. Voor info: Bethel Pinksterkerk Arnhem, info: 06 83856101 of: www.wingsofhealing.nl.

Stichting biedt jongeren in Arnhem een weg uit de schulden

Workshop door fotograaf Khalid Amakran tijdens het ONSbank programma in Amsterdam Nieuw-West (foto: Rosana Salden) Rosana Salden

ARNHEM - Vanaf september kunnen jongeren tussen de 18 en 27 jaar zich aanmelden voor een uniek schuldhulpverleningstraject.Onsbank is een initiatief dat jongeren met schulden de kans biedt om te ontkomen aan de afmattende vicieuze cirkel waarin ze terecht zijn gekomen. Culturele workshops door professionele kunstenaars, fotografen, dansers, theatermakers en sporters inspireren om richting te geven aan levensdoelen en toekomstplannen. Het doel is jongeren te laten zien dat verandering mogelijk is en om hen weer grip op hun leven te bieden.

Onze schuldrustcoaches werken daarnaast samen met de deelnemers aan de financiële kant van hun problemen en geven hen beter zicht op hoe het systeem in elkaar zit. Tijdens het leertraject creëren we een periode van schuldrust, zodat de jongere minder stress heeft en aan zichzelf kan werken.

"We ondersteunen de individuele deelnemers bij het maken van een stap in hun sociale en persoonlijke ontwikkeling én stellen tegelijkertijd kritische vragen bij het gedrag van de schuldeisers die we daarbij tegenkomen."

ONSbank is er voor jongeren tussen de 18 en 27 met beginnende en hoge schulden. Het cultureel workshopprogramma duurt een half jaar, is altijd in klein groepsverband en wordt kosteloos aangeboden.

"We hebben de afgelopen drie jaar al succesvolle programma’s gedraaid in Amsterdam. Met de start van het programma in Arnhem zetten we de eerste stap om jongeren door het hele land een weg uit de schulden te bieden. Jongeren in Arnhem kunnen zich vanaf september aanmelden: info@onsbank.nl. Meer weten? www.onsbank.nl."

Buitenkans op kasteelboerderij voor kunstenaars

Kasteelboerderij Huis Sevenaer. (foto: Rene Wijnbergen) Rene Wijnbergen

ZEVENAAR - Oproep aan u kunstenaar u aan te melden mee te doen om een 'door het landgoed geïnspireerd' kunstwerk te vervaardigen.

Als één van de activiteiten in het 100e geboortejaar van jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer organiseert Landgoed Huis Sevenaer een creativiteitscyclus, onder de subtitel 'vreugdevolle inspiratie'. "We zien alle opgaven van mogelijke kunstdisciplines, niveaus en geledingen uit de maatschappij blij en vreugdevol tegemoet. We beogen daarbij een zo groot mogelijke diversiteit.

Informatie en aanmelding van u als kunstenaar staat op www.huissevenaer.nl/kunstevenement. Op 26 oktober, de dag van de inspiratie, krijgen de deelnemers de gelegenheid verrukt ronddwalend hun persoonlijke inspiratie voor een kunstwerk op te doen, ter versterking van de verbeelding.

Zaterdag 23 november is de dag van het podium. De kunstenaars worden uitgenodigd om hun geïnspireerde kunstuitingen te komen presenteren/ exposeren. Ook na 23 november zijn er mogelijkheden om te exposeren voor het bredere publiek.

Er is geen enkele sprake van competitie en dus ook geen prijsuitreiking; Deelnemen en de publiciteit die het oplevert vormen de natuurlijke 'beloning'. De kunstuitingen blijven ook eigendom van de makers.

Gratis evenement Innovate Festival presenteert Innovate: Gaming

ARNHEM - Innovate Festival zet het innovatieve Gelderland op de kaart. 3, 4 en 5 oktober toont Innovate in Arnhem voor de vijfde keer op rij wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van kunst, wetenschap en techniek. Bedrijven en organisaties uit heel Gelderland komen samen op Innovate Festival en laten zien wat ze in hun mars hebben.

Tom Kortbeek, directeur van Innovate Festival: ‘Wij willen het belangrijke verhaal van deze innovatieve regio vertellen. En we hebben wat te vieren, het festival beleeft dit jaar haar vijfde editie. Een nieuwe gamezone is ons cadeautje aan de bezoekers. Innovaties zie je als eerste in gaming. Miljoenen jongeren spelen Fortnite en virtual reality is hot. Innovate: Gaming vinden wij daarom een vanzelfsprekende toevoeging op Innovate Festival. We kunnen nog niet teveel bekendmaken maar er doen flink wat grote namen mee. Ook zijn er showmatches en bekende esporters, zoals de Eredivisie FIFA-speler van Vitesse, speel je de laatste tech-demo’s van de allernieuwste games, kruip je in een race-simulator en kun je een selfie nemen met je favoriete gamepersonage!"

Tijdens de Innovate Experience op zaterdag 5 oktober kun je gratis zien wat de laatste hypes en trends zijn. Honderden deelnemers staan te popelen om hun innovaties te tonen. Thema’s als food, health & energy voeren de boventoon. Op Industriepark De Kleefse Waard in Arnhem is maar liefst 30.000 m2 gereserveerd voor jong én oud.

Bijzondere promotie Taekwon-Do

Paul en Willem en Examencommisie Emil Ripassa

ARNHEM - Paul van Beersum en Willem Jansen, hoofdleraren van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) zijn na een zeer pittig examen geslaagd voor de hoge 6e dan in het authentieke Taekwon-Do. Een prestatie van internationale klasse! In Nederland zijn er nu zeven personen met een 6e dangraad of hoger binnen de wereldbond van de zoon van de stichter, de fameuze grootmeester Choi.

De zwarte band kent iedereen als hoogste graad. Echter dat is pas de 1e dan. Een graad die de heren 25 jaar terug hebben behaald. Er zijn vervolg dangraden waar strikte internationale eisen aan zijn verbonden. Per vervolg graad moet men alleen al vanwege de geestelijke rijping en fysieke eisen net zoveel jaren "wachten" als de graad voordat men überhaupt op het zware examen mag. Minimaal 6 jaar dus vanaf het moment dat je 5e dan hebt. Het is dus ook al 25 jaar terug dat de heren de zwarte band hebben gehaald. In die tijd hebben de nog relatief jonge instructeurs op nationaal en internationaal vlak van alles gepresteerd om zover te komen. Het examen zelf was in Leerdam bij de hoogste dangraadhouder binnen de nationale organisatie, master Zondag 8ste dan, de voorzitter van de ITF Royal Dutch master Thijssen 7e dan en de hoogste scheidsrechter binnen de nationale organisatie Henk Schaaij. De examencommissie was zeer tevreden en sprak over een bijzonder goed examen. Het motto van de heren; niet het doel, maar de Weg ernaar toe is het belangrijkst doceren ze wekelijks bij TAG. Taekwon-Do varieert van sport tot kunst, van ontspanningsbezigheid tot levensdoel. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Filatelistenvereniging De Vierstroom

Snuffelen in postzegelboeken. (foto: W.J.A. Vermeire) W.J.A. Vermeire

ARNHEM - Filatelistenvereniging De Vierstroom houdt na de zomerstop weer vanaf 19.45 uur een bijeenkomst maandag 2 september.

Naast postzegelen wordt er ook een verloting georganiseerd met filatelistische prijzen in De Gaanderij aan het Driemondplein 1 in Arnhem. Meer informatie staat op www.vierstroomfilatelie.nl (06 11018699).

Dé Sonsbeekmarkt in Arnhem

(foto: Sander Damen / Foodblabla)

ARNHEM - Op 7 september kun je nog even lekker nazomeren op dé Sonsbeekmarkt in het mooie Sonsbeekpark in Arnhem.

Dé Sonsbeekmarkt is een vrolijk maandelijks buitenfeest. Met een keur aan kleurrijke kramen. Uitgestald in het mooiste monumentale stadspark van Nederland. Waar je achtereenvolgens, reeds voor het zevende jaar, op nagenoeg 'elke eerste zondag van de maand' je allertofste boodschappen kunt doen.

Alles is zorgvuldig gericht op vooral streek-, maar ook wereldse én creatieve producten. Met daarnaast een bijzondere presentatie aan biologische, vegan, veganistisch en andere verantwoorde lekkernijen uit één van de mobiele keukentjes.

Een bijpassende randprogrammering aan yoga, tai chi, natuurbeleving en andere inspirerende workshops behoort ook de mogelijkheden. Kom dus gezellig samen rondstruinen en meegenieten van al dit fijns. Strijk neer onder het genot van een fijn kopje (h)eerlijke koffie of een glaasje wijn op een van onze gezellige zitjes of op je zelf mee gebrachte vrolijke picknickkleedje.

Met op de achtergrond de speelse hertenweide, ligt de stad Arnhem letterlijk en figuurlijk aan je voeten. De Sonsbeekmarkt aan de Tellegenlaan 3, Arnhem is er doorgaans tussen 11:00 en 18:00 uur. "Kom vooral met het openbaar vervoer." De Sonsbeekmarkt tref je op loopafstand van de binnenstad van Arnhem met verschillende parkeergarages. Meer informatie staat op https://sonsbeekmarkt.nl.

'de Kapperie' Kapsalon & Haarwerken

(Foto: Judith de Ryck First Performance)

ELDEN/ARNHEM - De salon heeft een luxe uitstraling met een huiselijke sfeer. Samen met dochter Lidy runt Monique van Hulzen de Kapsalon & Haarwerksalon. Dit doen zij met veel passie en plezier.

Monique is gespecialiseerd in het aanmeten van haarwerken, pruiken, haarstukjes en andere haaraanvullingen. Er zijn verschillende oplossingen voor haarverlies. Bij Alopecia en chemotherapie krijg je vaak te maken met haarverlies. Wanneer u te horen krijgt dat uw haar tijdelijk of blijvend kunnen gaan uitvallen, kunt u contact met ons opnemen. Bij een gratis intakegesprek kan Monique hier alles over vertellen. Zo nodig kunnen zij ook aan huis of in het ziekenhuis komen.


Lidy is topstyliste en visagiste. Ze kan 'toveren' met haarkleur. Ze weet dus alles van de laatste haar- en modetrends. Tevens verzorgt zij de make-up en kapsels van vele bruidjes.


De Kapperie staat voor: Warme & persoonlijke aandacht; Professionaliteit; Toegankelijkheid; Een uitgebreid assortiment; Betaalbare kwaliteit. Wij heten u van harte welkom in onze salon!


De Kapperie, Westerveldsestraat 40a, 6842 BV Arnhem (Elden)
026 3816082 of 06 25002147 info@dekapperie.nl.
Voor haarwerken kunt u kijken op www.dekapperie.nl en voor de kapsalon op www.kapsalon-dekapperie.nl ook kunt u ons op Facebook en Instagram volgen.

Grootse audioshow bij Bender hifi aan de Steenstraat in Arnhem!

ARNHEM - Toe aan écht goed geluid? Loop naar de grootse Audio show bij Bender hifi op 5 en 6 oktober van 11.00 tot 17.00 uur aan de Steenstraat in Arnhem.

Op zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober organiseert Bender hifi een grootse (luister)show waarbij de merken Naim, Neat, Chord, Focal, KEF, Hegel, Cambridge, Spendor, Rega en Totem centraal staan. In verschillende luisterruimtes staan diverse modellen opgesteld zodat u gemakkelijk kunt vergelijken.

Verrassing
Er zullen een aantal primeurs te beluisteren zijn. Welke dat zijn, is nog een verrassing.
Hou de website (www.benderhifi.nl/show) in de gaten of volg de facebookpagina (www.facebook.com/benderhifi).
Laat u verder verrassen door de items in de Koopjeshoek! Kijk voor een "sneak-preview" op onze website. Voor nieuwe mensen die Bender hifi bezoeken, blijft het verrassend hoeveel ruimte achter de winkel zit.

Hoort u dat?
De Bender hifi show 2019 biedt niet alleen het beste wat er op de audiomarkt verkrijgbaar is.
Er is een sublieme gevarieerde mix van toegankelijke en betaalbare audioapparatuur tot en met exclusieve topproducten te zien en vooral te beluisteren!

Doorlopend demonstraties
Er zijn doorlopend meerdere demonstraties in verschillende ruimtes.
De importeurs en het Bender hifi team verzorgen prachtige demonstraties, vertellen graag meer over de luisteropstellingen en laten u kennis maken met al het moois wat er op audiogebied verkrijgbaar is.
Uiteraard zorgt Bender hifi voor koffie en thee.

Bender hifi, Steenstraat 54, 6828 CM, Arnhem, 026 4453541; www.benderhifi.nl.

Maandag 2 september 14:00 - 15:30 uur: Valtraining en weerbaarheid 55+ Gratis kennismakingsles. Hoe ga je als oudere om met fysieke klachten en toenemende afhankelijkheid van anderen? Hoe houd je je staande, letterlijk en figuurlijk? Deze cursus leert 55-plussers om weerbaar te worden in fysiek, mentaal en sociaal opzicht. Ontspanning, flexibiliteit en conditie staan centraal. Locatie: De Weldam (SWOA), Middachtensingel 39, Arnhem

Maandag 2 september 19:45 uur: Bijeenkomst Filatelistenvereniging De Vierstroom houdt na de zomerstop wederom een bijeenkomst. Er wordt ook een verloting georganiseerd met filatelistische prijzen. De Gaanderij, Driemondplein 1, Arnhem www.vierstroomfilatelie.nl 06 - 11018699

Maandag 2 september 20:00 - 21:00 uur: Inloop-avond Bewonersgroep Arnhems Hart. Op de maandelijkse buurttafel komen bewoners van deze binnenstad bij elkaar om mee te praten over vele zaken die hen aangaan. De onderwerpen gaan veelal over de openbare ruimte, projecten, verkeer, afval, vergroening maar ook komen vaak ideeën en verbeteringen op tafel waar we dan ook mee richting de gemeente Arnhem gaan. Wie vragen heeft en/of graag in gesprek wil met één van de aanwezigen is welkom in Focus Eten+Drinken aan het Audrey Hepburnplein 1, Arnhem.

Dinsdag 3 september 13:30 uur: Speelgoed uitgifte. Speelstoet is weer geopend op Wambeek in Velp. Alle kinderen met een Gelrepas of een doorverwijzing zijn van harte welkom om gratis (tweedehands) speelgoed uit te zoeken. Voor meer informatie, uitgiftepunten, datums en tijden kijk op onze website www.speelstoet.nl Dinsdag 3 september 19:30 uur: Lezing over Universele Wijsheid. Het betreft een lezing van The Theosophical Society Point Loma (TSPL) over 'Universele Wijsheid' religie, filosofie en wetenschap lijken tot tegengestelde inzichten te leiden. De lezing begint om 19.30 uur in Rozet, Kortestraat 16 in Arnhem. De zaal is open vanaf 19.15 uur en de lezing eindigt om circa 21.45 uur. Toegang vrij. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie: www.blavatskyhouse.org of bel (0313) 422180 / (070) 3461545.

Woensdag 4 september 15:30 - 17:00 uur: Hoe word ik een prins of prinses? Kinderen kunnen deelnemen aan de Prinsen- en Prinsessencursus op kasteel Rosendael. Adres: Rosendael 1, Rozendaal. Entreeprijs, inclusief cursus, kasteel- en parkbezoek: €12,50 volwassenen, € 8,50 kinderen t/m 18 jaar. Museumkaarthouders en donateurs betalen €3,00 pp voor de prinsen- en prinsessencursus. Meer informatie en reserveren: rosendael@glk.nl

Woensdag 4 september 17:00 - 20:00 uur: Airborne herinneringsmaaltijd. De herinneringsmaaltijden vinden dit jaar voor het eerst plaats in het kader van de 75ste Airborne herdenking. In een gezellige aangeklede omgeving vol met groen en bloeiende planten ontvangen we graag onze mede Arnhemmers. Naast de maaltijd is er volop ruimte om te praten en te zingen met elkaar. Buurttuin Rodenburgstraat, Arnhem. Meer info: redactie@arnhemshart.nl Delen=Top! en het is gratis!

Donderdag 5 september 13:00 - 16:30 uur: Bridge competitie. Bridgeclub Arnhem, locatie Woonzorgcentrum Altevelt aan de Beethovenlaan 40, (Ingang bridgezaal Lisztstraat 7 t/m 21). Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u bellen met 026 – 7024664 of mailen naar theocootje@gmail.com

Vrijdag 6 september 14:00 - 16:45 uur: Market Garden. Speciaal voor de herdenking van 75 jaar Market Garden is er door Geldersch Landschap & Kasteelen een rondleiding samengesteld bij en rondom Kasteel Doorwerth. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier en eindigt in de keuken van het kasteel. Daarna kan men op eigen gelegenheid het kasteel bezoeken Prijs: € 14,50 (inclusief kasteelbezoek) € 3,00 voor donateurs. Reserveren voor deze activiteit is noodzakelijk en uitsluitend online mogelijk in de voorverkoop: https://doorwerth.glk.nl/ Adres: Fonteinallee 2, Doorwerth.

Zondag 8 september 10:30 - 14:00 uur: Ringslangexcursie. Kom 8 september naar het voormalige openlucht zwembad Beekhuizen en leer alles over de ringslang! Ringslangexpert van Ravon neemt je mee over het natuurterrein. Hij weet alles over deze ongevaarlijke slang die leeft in het natuurgebied in Velp. Hij vertelt ook over de kikkers, padden en hazelwormen, die er ook leven. Aanmelden kan door een email te sturen naar aanmelden@zwembadbeekhuizen.nl. De kosten zijn € 3,50 per volwassene,
€ 2,00 voor kinderen. Er zijn twee excursies, geef aan welke excursie je voorkeur heeft: Excursie (1): start 10.30 u - einde 12.00 u. Excursie (2) start 12.30 u - einde 14.00 u. Verzamelen aan de Beekhuizenseweg 93 in Velp (kwartier voor aanvang). Adres: Kastanjelaan 13, Velp.

Zondag 8 september 14:00 uur: Flamenco dans & zang met El sol y la luna. De Arnhemse danseres Judith Naber en de uit Barcelona afkomstige zangeres Monica Coronado presenteren een voorstelling vol temperament, dans en muziek. Entree € 2,50. Er kan niet gereserveerd worden; het is raadzaam om op tijd aanwezig te zijn. Bartokpark, Kortestraat Arnhem.


Zondag 8 september 14:30 uur:
rondleiding begraafplaats Rozendaal. Geen dooie boel maar een ongewone wandeling.Funerair docent Ad de la Mar leidt u rond over de begraafplaats van Rozendaal. U hoort verhalen over de bewoners van het kasteel en over rijke en arme inwoners van het dorp. U ontmoet een musicus, een architect en een paar schrijvers. U hoort over symbolen en identiteit, over vormen en bouwstijlen. Vertrek 14.30 uur bij de ingang van de begraafplaats Prijs €4 p.p.http://addelamar.bntours.nl

Botdichtheid meten

Botdichtheid meten

WESTERVOORT - Op 4 september kan men bij Hart for her, Kerkstraat 1 in Westervoort de botdichtheid laten meten met een hielscan.

Botontkalking begint al vanaf 35 jaar en kan leiden tot osteoporose. Dit is een aandoening waarbij de botten brozer worden en steeds makkelijker breken. Jaarlijks breken ruim 15.000 Nederlanders hierdoor een heup.
Extra risicofactoren voor botontkalking zijn: roken, langdurig stress, alcoholconsumptie, overgang, weinig lichaamsbeweging, weinig in de zon, laag lichaamsgewicht, maag-/darmproblemen, chronische ziekten, medicijngebruik, leeftijd 40+ of osteoporose in de familie. Tijdig onderzoek kan veel duidelijkheid geven.

Het consult bestaat uit: risicoanalyse met vragenlijst, ultrasound hielbotscan met direct de uitslag en informatie over preventie (geen verkoop). Kijk voor de voorwaarden en kosten op www.osteocontrol.nl of vraag ernaar bij inschrijving. Men dient zich vooraf aan te melden via 06 44922648.

Supergrote openlucht- vlooienmarkt in Arnhem

ARNHEM - Op zondag 1 september van 9.00 - 16.00 uur is er op het parkeerterrein Olympus 1 naast de Rijnhal een vlooienmarkt met tweehonderd deelnemers.

Het is een leuke grote vlooienmarkt met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Elke keer weer een groot succes! Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een viermeterkraam met dakje voor 27,50 euro. Een grondplaats kost vanaf 17,50 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met Monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen, voor 65-plussers 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten en catering met terras zijn aanwezig!

13 / 28

van 31 augustus tot en met 8 september

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS MAAGD. Dit is het teken van dienstbaarheid. De maagd staat dan ook altijd klaar om de ander te helpen. Het liefste door voor die ander klusjes op te knappen. Ze hebben het liefst een vast omlijnd doel. Ze zijn zeer kritisch en hebben een goed oog voor details. Als er dan ook ergens iets niet klopt, dan trekt de maagd aan de bel. Ze houden van een gezonde levensstijl.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vlak voor het weekend lopen de emoties hoog op. Maar dat ben jij ook zo weer vergeten. Het weekend verloopt dan ook rustig. Op maandag gaat de ram op zijn strepen staan. Ze hebben een doel voor ogen en dat moet en zal doorgezet worden. Dinsdag zijn ze beter aanspreekbaar.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaand weekend is de stier vooral uit op zekerheden. Die probeert hij te bereiken door vaste afspraken te maken. Op maandag laat het geluk de stier even in de steek. Daar kan hij flink chagrijnig van worden. Woensdag is een dag vol onzekerheden en daar baalt de stier ook al enorm van.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken maagd. Dat betekent dat je de komende tijd vooral aan noeste arbeid besteedt. Dat is zeer zeker volgende week dinsdag en woensdag te merken. Aanstaande zondag stap je over een verschil van mening heen vanwege de vriendschap.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
De nieuwe maan op vrijdag is het startsein voor een aantal nieuwe ontwikkelingen in jouw leven. Je begint eraan met veel enthousiasme en je hebt op veel fronten de wind mee. In het weekend krijg je te maken met jaloezie, maar daar kun jij boven staan. Daarna maak je allerlei grootse plannen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag dreig je betrokken te raken bij een machtsstrijd. Trek niet te hard van leer. De soep wordt niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt. Op vrijdag schik jij je naar de doelen van de groep waartoe jij behoort. Na het weekend wachten er uitdagingen die je samen met anderen aangaat.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Jouw planeet Mercurius gaat vanaf donderdag in je eigen sterrenbeeld lopen. Dat betekent dat je het leven naar je eigen hand kunt zetten. Op zondag negeer je keiharde kritiek en richt jij je vooral op samenwerking. Die komt, mede door jouw enthousiasme, na het weekend goed van de grond.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdag is een goede dag om gezellig uit eten te gaan. Op zondag heb je een verplicht nummer op sociaal vlak, maar dat voelt voor jou geenszins als beknellend. Rond dinsdag 3 september ben jij op zoek naar de juiste richting voor jouw leven. Je wordt daarbij verscheurd door hevige twijfels.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag wil iemand jou domineren. Dat laat jij echter niet gebeuren. Tijdens het weekend ontstaat er een pittige discussie. Ga die niet uit de weg. Op maandag ben jij heel initiatiefrijk. De plannen die jij hebt slaan ook in je directe omgeving goed aan. Samenwerken is een prima optie!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Je bent de komende tijd nogal humeurig. Zo ben je op donderdag heel tevreden met hoe je leven verloopt. Maar op zaterdag slaat dat positieve gevoel om naar chagrijn. Volgende week maandag maak je een inschattingsfout. Daardoor krijg je niet wat je zou wensen. Ook jij hebt wel eens pech.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op vrijdag kijk je met plezier terug naar wat je de afgelopen tijd bereikt hebt. De mensen in jouw directe omgeving zijn daar ook enthousiast over en spreken hun waardering uit. Op zondag laat je de ander merken dat jij deze relatie heel belangrijk vindt. Ondanks de kritiek die je ook hebt.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vlak voor het weekend zit jij erg lekker in je vel. Je omringt je met vrienden waarmee je op dezelfde golflengte zit en daar geniet je van! Ook in het weekend ben jij sociaal erg actief. Je vindt het leuk om mensen van diverse pluimage te ontmoeten. Volgende week dinsdag heb je allerlei vervelende twijfels.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Donderdag ben je heel optimistisch en vrolijk. Maar op zaterdag zit je minder goed in je vel. Je vraagt je van alles af en je trekt ook veel van je eerdere beslissingen in twijfel. Rond volgende week dinsdag wordt dat alleen maar erger. En dat terwijl je innerlijk in principe voelt dat je wel op de goede weg zit.

Open dag Theater De KiK: muziek, dans, theater & film

ELST - Theater De KiK aan de Dorpsstraat in Elst zet de deuren tijdens de Open Dag van zondag 1 september wijd open. De vaste gebruikers van Theater De KiK (Muziekschool All Music, Babs Balletschool en Stichting Theater De KiK) organiseren open lessen, mee-doe-lessen, presentaties en een filmmiddag.

Iedereen heeft de mogelijkheid om het theater vanbinnen te bekijken en informatie in te winnen over de dagelijkse activiteiten van de gebruikers. Tijdens open lessen kunnen belangstellenden kijken hoe het eraan toe gaat. Kinderen kunnen zich laten schminken.

De hele dag kunnen bezoekers zelf aan de slag. Docenten van Muziekschool All Music informeren over het bespelen van onder andere de viool, trompet, gitaar of dwarsfluit. Ook kan er gedrumd worden. Tijdens korte ballet-, dans- en musicallessen krijgen kinderen, jongeren én volwassen de mogelijkheid mee te doen. Voor de allerkleinsten en hun ouders is er een mee-doe-les Muziek op Schoot. Kinderen kunnen instrumenten uitproberen bij de Instrumentenspeelplaats en proeven hoe is om een mee te doen met de cursus Muziekwerkplaats. Muzieklessen alleen voor kinderen? Ab-so-luut niet! Volwassen beleven vaak jarenlang plezier van het bespelen van een instrument en het volgen van een cursus. Kom vrijblijvend informeren!

Tijdens de Open Dag wordt er in de theaterzaal de familiefilm 'Wonderpark' vertoond (6+, wel reserveren). Alle activiteiten tijdens de open dag zijn gratis. In de week ná de open dag starten diverse cursussen. Kijk voor info op de websites van de gebruikers van Theater De KiK www.theaterdekik.nl.

Verbinding centraal thema Ome Joop's Tour

Finish in Valkenhuizen. (foto: Ome Joop's Tour) Ome Joop's Tour

ARNHEM - De 69e editie van Ome Joop’s Tour zit er alweer op. De organisatie had in het kader van de 75-jarige herdenking rondom Market Garden een route uitgestippeld die de deelnemers langs diverse plaatsen bracht die ertoe hebben gedaan tijdens de Slag om Arnhem.

Het peloton telde dit jaar kinderen met maar liefst achttien verschillende nationaliteiten. Een ploeg met vier Poolse deelnemers en een ploeg van acht Duitse kinderen uit Kalkar, tevens een van de etappeplaatsen, sprongen daarbij het meest in het oog. De verbinding met Market Garden kreeg al op de verzameldag gestalte, op het moment dat na de traditionele inschrijving de karavaan naar Oosterbeek vertrok voor een bijzondere ceremonie op de Airborne begraafplaats en een bezoek aan het Airborne-museum.

Het bezoek aan het oorlogsmuseum in Overloon aan het eind van de tour maakte de thematische cirkel rond. Voor het nodige vertier is dit jaar een bezoek gebracht aan De Spelerij in Dieren, Apenheul, Dolfinarium, Wunderland en traditioneel op de rustdag, De Efteling.

De extreme weersomstandigheden brachten de organisatie ertoe de etappe tussen Harderwijk en Barneveld te schrappen en vanuit datzelfde Barneveld extra vroeg te vertrekken naar Tiel, waar op de velden van vv TEC in allerijl waterspelen waren georganiseerd.

Ome Joop’s Tour beleefde woensdagmiddag 31 juli in beeld en geluid van KTJ Entertainment een spectaculaire finish in Sporthal Valkenhuizen. De organisatie is inmiddels alweer begonnen met de voorbereidingen voor de 70e editie die zal worden gefietst van zondag 26 juli tot en met woensdag 5 augustus 2020.

Bridgecursus

voor beginners

BETUWE - Bridge is een kaartspel, dat wereldwijd door miljoenen mensen thuis of in verenigingsverband wordt gespeeld. Het is een denksport voor jong en oud. Door het spel te leren, ontstaan er vaak nieuwe sociale contacten.

Bridge is uitdagend en gezellig en het bridgevirus grijpt steeds meer om zich heen. Bridge is een spel is dat iedereen kan leren. Er zijn nogal wat verschillen met andere kaartspelen. Zo moet je de slagen, die je wilt halen door te bieden, van tevoren aangeven. Het spel hangt niet af van het krijgen van goede of slechte kaarten. Met slechte kaarten heb je net zoveel kans om te winnen dan met goede. Bridge is ook nog eens goedkoop. Vier stoelen en een tafel hebt u al!

De bridgeclubs van Elst, Huissen en Bemmel hebben ook dit jaar weer de handen ineen geslagen voor het opzetten van een beginnerscursus. De cursus vindt plaats op de woensdagavond en het eerste cursusdeel omvat twaalf avonden. De eerste lesavond is op 25 september bij Onder de Toren in Elst. De cursus richt zich ook op inwoners van Nijmegen Noord en Arnhem Zuid.

"U kunt zich individueel, per paar of als groep opgeven Dat kan bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 06 45638238. Hij is gediplomeerd NBB bridgedocent. Uiteraard kunt u bij hem ook de details over deze cursus vernemen. Ook op de websites van de hierboven vermelde bridgeclubs kunt u over deze cursus lezen. Tot slot: bridge leren kost inderdaad wat tijd, maar... "wie heeft leren bridgen, heeft goed gezorgd voor de oude dag"."

Tentoonstelling Betoverende natuur op doek gevangen

(foto: Museum Veluwezoom) Museum Veluwezoom

DOORWERTH - De tentoonstelling Betoverende natuur op doek gevangen is tot en met 29 september in museum Veluwezoom in kasteel Doorwerth.

De tentoonstelling 'Betoverde natuur op doek gevangen' bestaat uit schilderijen, die gemaakt zijn door schilders die in de periode van 1840 tot 1870 in Oosterbeek en Renkum verbleven. Kunstenaars gingen voor het eerst in navolging van De Franse School van Barbizon buiten werken, als reactie op de romantiek (schilderen in ateliers).

Het fantastische landschap van de Veluwezoom was in die tijd decennialang een bron van inspiratie voor een groot aantal kunstenaars. De rust, de stilte, het glooiende landschap met verscholen boerderijtjes, de uiterwaarden van de rivier de Rijn met het vee en de uitgestrekte bossen met de prachtige bomen waardoor het licht gefilterd werd, inspireerde menig schilder.

De schilders zochten de sfeer van een kunstenaarsdorp in een uitdagende natuur, maar ook de intimiteit van kroegen en logementen waar zij elkaar opzochten en hun werk bespraken. Oosterbeek en omgeving kreeg in die tijd dan ook de bijnaam van het Gelders- of Hollands Barbizon.

De tentoonstelling 'Betoverde natuur op doek gevangen' laat bijzondere schilderijen zien van de schilders die aan de Veluwezoom woonden en werkten, in een tijd, met licht, kleur en landschappen die we nu niet meer kunnen waarnemen. Te bezoeken op dinsdag - zondag van 11:00-17:00 uur. Kosten entree museum en kasteel: 11,50 euro en kinderen 4-18 jaar 5,25 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen, Museumkaarthouders en vrienden van het Museum gratis op vertoon van jaarkaart. Adres: Fonteinallee 2 B, Doorwerth.

Aalbers-Taptoe Bemmel: Indoor!

Taptoe Huizen 2019. (foto: B. Braam) B. Braam

BEMMEL – De korpsen zijn bekend, de locatie ligt vast. Eska werkt de komende periode toe, naar Aalbers-Taptoe Bemmel 2019.

Dit jaar kent Aalbers-Taptoe Bemmel een totaal andere opzet dan u gewend bent. Door herstelwerkzaamheden van het gemeentehuis, kan er geen gebruik worden gemaakt van de faciliteiten rondom kasteel De Kinkelenburg.

Op zaterdagavond 12 oktober zal uitgeweken worden naar sportcentrum De Schaapskooi aan de Sportlaan 3 in Bemmel. Vanwege deze uitwijk wordt er dit keer geen streetparade gehouden. De toegang blijft, zoals men gewend is, geheel gratis.

Het programma ziet er veelbelovend uit met diverse topkorpsen. Naast ESska, zullen de volgende korpsen hun opwachting maken: Show- & Marchingband Vios uit Mijdrecht, Senioren en Junioren Door Vrienschap Sterk uit Katwijk, Show- & Marchingband Exempel uit Empel en Show- & Marchingband Amantius uit 's Hertogenbosch. "Zet de datum alvast in uw agenda en volg het nieuws op www.eska.nl en www.aalbers-taptoebemmel.nl."

Koorproject De Toekomst van een Verleden

Foto: Paul ten Broeke TBfotografie

BEMMEL - Herdenk en zing mee in een uniek concert! In mei 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. De toekomst van een verleden heeft voor dat herinneringsmoment een uniek koorproject ontwikkeld.

Het concert vindt plaats in Theaterkerk Bemmel (gemeente Lingewaard) op 8, 9 en 10 mei. Duitse en Nederlandse zangers verklanken dan samen vrede, vrijheid en verzoening in een cross over van pop, kleinkunst en klassieke koormuziek. We verbinden dat met beeldende kunst en poëzie. Voorafgaand is er op 2 mei een herdenkingstour langs Duitse en Nederlandse begraafplaatsen. Waar ook de Marigold memorial symbool deel van uit gaat maken.

Wil jij meedoen aan dit bijzondere project? Meld je dan snel aan! De vijftig plekken zijn bijna vergeven. De zangrepetities beginnen op 15 september. Alle verdere informatie en een aanmeldingsformulier staan op www.detoekomstvaneenverleden.nl.

Initiatiefnemer voor dit project is Bianca van Dreumel, regisseur en ontwikkelaar van koorprojecten. Haar drive zit in het verbinden van mensen om verschillen te overbruggen. Voor dit project werkt ze samen met Ruben Smits die de artistieke leiding heeft, zangcoach Elke Rouwmaat, musicus Christoph Mac-Carty en leden van het Nijmeegs Studentenorkest.

Het project 'De Toekomst van een Verleden' wordt mogelijk gemaakt door het Interreg v a - Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU). Nadere informatie te verkrijgen bij Bianca van Dreumel, initiator en regisseur: 06 10446459 en Mireille van Kempen, organisatie en administratie: info@detoekomstvaneenverleden.nl.

'Onzichtbare helden' spreken boeken en tijdschriften in voor blinden

Een vrouw zit in een opnamestudio en leest vanaf een scherm een boek voor. (foto: Iris Knuit) Iris Knuit

NIJMEGEN - Jongeren tussen 17 en 30 jaar krijgen de kans om waardevolle werkervaring op te doen bij stichting Dedicon. Zij kunnen vooral romans, schoolboeken, kranten en tijdschriften inspreken voor mensen voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn.

Omdat de makers van de gesproken lectuur zich vrijwillig inzetten voor een maatschappelijk doel, en omdat zij voor veel gebruikers waardevol en onzichtbaar zijn, draagt het initiatief de toepasselijke naam OnzichtbareHelden.com.

Er zijn liefst elf verschillende functies waarbinnen jongeren aan de slag kunnen. “We zoeken vooral jongeren met een goede stem die van lezen houden”, aldus projectleider Anne-Claire van der Lugt. “Maar ook als je in audiotechniek geïnteresseerd bent of als webredacteur aan de slag wilt ben je van harte welkom.”

Ook jongeren met een visuele beperking kunnen aan de slag. “Dedicon maakt onder andere diensten en producten voor leerlingen en studenten die blind of slechtziend zijn”, vervolgt Anne Claire. “Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend dat deze doelgroep zelf ook als vrijwilligers aan de slag kan in de Adviesgroep of het Testpanel. De jongeren met een visuele beperking krijgen daarmee de kans om direct invloed te hebben op de oplossingen die Dedicon voor hen maakt.”

De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is een belangrijke partner in dit project, dat financieel wordt gesteund door het ministerie van VWS. Na afloop kunnen de jongeren een erkend Europass certificaat aanvragen. Voor velen is dat een mooie aanvulling op hun cv.

Meer informatie: www.onzichtbarehelden.com.

Reichswaldklimtocht vanuit Ochten

Roermond club tweedaagse. (foto: Det Janssen) Det Janssen

OCHTEN - Het Versnellertje uit Ochten houdt op zaterdag 7 september de Reichswaldklimtocht. Dit is een mooie uitgepijlde toertocht voor de sportieve fietser.

De route bestaat uit vlakke gedeeltes, maar ook uitdagende klimmen. Het parcours is uit gezet door het Betuwse rivierenlandschap en het glooiende landschap rond het Rijk van Nijmegen. In de toertocht zijn verschillende steilen klimmetjes opgenomen. Klimmetjes die worden meegenomen zijn: de Zevenheuvelenweg, de Oude Holleweg (tot 12%), de Duivelsberg en nog een aantal kleintjes in het het Rijk van Nijmegen.

De Reichswaldklimtocht is een prachtige tocht waar de deelnemer volop kan genieten van de natuur en de vergezichten. Het gehele parcours is uitgepijld. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 55, 110 en de 135km.

De start en finishlocatie is bij de Dodewaardse IJsclub Bonegraafsweg 22 Dodewaard. Bij de start-en finishlocatie is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Ook zijn er gescheiden toiletten, douches en en kleedruimtes aanwezig.

Startijden: 55km: 09:00 - 11:00; 110km: 09:00 - 10:00; 135km: 08:00 - 09:00. Meer informatie staat op www.het-versnellertje.nl. Op deze website kan men ook alvast voorinschrijven. Meer info: na 18:00 uur 0344 641886 of 06 13551558.

Cursussen en workshops in Elderveld

Cursus Active Body. (foto: Wijkvereniging Elderveld) Wijkvereniging Elderveld

ARNHEM - De volgende cursussen en workshops zijn aangeboden bij wijkvereniging Elderveld:

- Active Body - woensdagavond

- Bloemschikken/Workshops - woensdag- en/of donderdagavond

- Computergebruik voor beginners, incl. internet en e-mail - dinsdag of woensdag overdag

- Conditiegym - donderdagochtend

- Digitale fotobewerking voor beginners - dinsdagavond

- Digitale videobewerking met Pinnacle Studio - woensdagavond

- Eerste hulp aan kinderen - maandag- of donderdagavond

- Eerste hulp aan kinderen (bijscholing) - maandag- of donderdagavond

- Engels - Basis (vervolg) - maandagavond

- Engels - Conversatie - maandagavond

- Frans - Beginners (vervolg) - donderdagavond

- Frans - Conversatie voor gevorderden - donderdagavond

- Hartreanimatie - maandag- of donderdagavond

- Hartreanimatie (bijscholing) - maandag- of donderdagavond

- Kleding maken - maandagavond

- Schilderen en tekenen - dinsdagmiddag

- Schilderen en tekenen / open atelier - dinsdagavond

- Spaans - Beginners plus/AI ERK - zaterdag 11.00 - 13.30 uur

- Yoga - maandag- of donderdagavond

Houders GelrePas 2019 krijgen vijftig procent korting op maximaal twee cursussen/workshops per seizoen.

Voor nadere informatie over deze cursussen/workshops en/of aanmelding kunt u wijkvereniging Elderveld bellen: 3810798 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Je hebt zelf de keuze!

(foto: Kiekfoto Rob de Joode)

LIEMERS - Stel, je geliefde/dierbare is overleden en je gaat in shock de papieren checken. Dan vind je papieren van een uitvaartverzekering en op de polis staat meestal een telefoonnummer met de melding "Bel dit nummer om een overlijden te melden." Wat doe jij dan? Bel je dan dit nummer of ga je zelf nadenken?

90 procent van de mensen blijkt automatisch het nummer van de verzekeraar te bellen, simpelweg omdat het daar staat. En natuurlijk wil de verzekeraar maar al te graag de uitvaart voor je verzorgen. Zij beweren zelfs dat je anders het 'inkoopvoordeel' kwijtraakt. Maar dat is niet zo, je bent zeker niet duurder uit bij een zelfstandige uitvaartondernemer.

Een uitvaartverzekering keert uit wanneer men overlijdt. Of je nu een kapitaal of natura verzekering hebt, dat maakt niet uit. Dus ook bij een dienstenpakket zoals in de natura verzekering wordt een geldbedrag uitgekeerd. Ongeacht door wie je de uitvaart laat verzorgen. Want de uitvaart van je dierbare is een gebeurtenis die je nooit meer over kunt doen. Dus niet zomaar klakkeloos bellen maar bedenk vooral wat jezelf wilt.

Voor een persoonlijke uitvaart op maat in de Liemers en omstreken, biedt Johan Uitvaartzorg u een Flex-uitvaart aan voor 2895 euro.
Bel voor meer informatie naar 06 10122205, ook als u elders verzekerd bent. Of kijk www.johanuitvaartzorg.nl.

Is het vak Verzorgende in de ouderenzorg iets voor jou?

ARNHEM - Als verzorgende-IG ben je op vele manieren inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn en wonen van de bewoners. Centraal staat dat je elke bewoner tijdens de verzorging ondersteunt op de vlakken waarop deze dat zelf niet kan. Samen met het zorgteam wordt een zorgplan opgesteld en dat voer je dat gezamenlijk uit. Je werkt dus in een leuk collegiaal team.


In de zorgleefovereenkomst staat bijvoorbeeld wat de dagindeling van de bewoner is, welke persoonlijke zorg je moet verlenen als Verzorgende en welke dagbesteding de bewoner het liefst heeft. Maar ook welke medicijnen nodig zijn en welke verpleegtechnische handelingen (zoals het geven van een injectie of het verzorgen van een katheter) nodig zijn.
Als Verzorgende ken je de bewoner en voer je deze handelingen bevoegd en bekwaam uit. Met name een stukje extra aandacht is erg belangrijk en waardevol. Daarmee maak jij het verschil.
Je wordt als Verzorgende erg gewaardeerd door de bewoners, maar zeker ook door de organisatie en je collega's. De visie van Insula Dei Huize Kohlmann is: Leefplezier bieden aan de oudere mens met een zorgvraag. Een Verzorgende is met name diegene die deze visie waarmaakt.

Ben je nog geen Verzorgende maar wel geïnteresseerd? Informeer dan eens naar de opleidingsmogelijkheden en mail naar: leerplein@insuladei.nl.
Ben je Verzorgende en wil je graag werken op een prachtig landgoed of juist midden in het Arnhemse stadcentrum?
Mail dan je CV naar: vacatures@insuladei.nl. Je bent van harte welkom bij Insula Dei Huize Kohlmann.

't Zuivelhoekje kaas & wijn viert 12,5-jarig jubileum

ARNHEMZondag 1 september bestaat 't Zuivelhoekje kaas & wijn aan de Steenstraat in Arnhem 12,5 jaar. 't Zuivelhoekje is een familiebedrijf dat al 30 jaar dé specialist is voor de echte levensgenieter. Dagelijks zijn zij op zoek naar de lekkerste kazen, een gevarieerd assortiment met prachtige wijnen en heerlijke delicatessen.

Alweer 12,5 jaar staan de medewerkers van 't Zuivelhoekje in Arnhem dagelijks voor hun klanten klaar om ze te verwennen, verrassen en vooral verwachtingen te overtreffen met allerlei heerlijke kaasjes, wijnen en andere delicatessen.
Dit doen zij onder leiding van Frank Reijers met veel passie en evenveel plezier!


"Dit 12,5 jarig bestaan hebben we aan u als klant te danken, en daarom willen we dit feestje samen met u vieren.Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus ontvangt u als klant een heerlijke traktatie en bovendien 12,5 procent korting op uw gehele aankoop.

Vanzelfsprekend staan wij als' 'team van 't Zuivelhoekje' ook de komende 12,5 jaar met de mooiste en lekkerste producten voor u klaar. Bedankt voor het vertrouwen en snel tot ziens!"

't Zuivelhoekje kaas & wijn, Steenstraat 72, Arnhem, 026 4431656.
't Zuivelhoekje kaas & wijn is ook te volgen via Facebookpagina: Zuivelhoekje Arnhem.

Liander plaatst

kosteloos nieuwe energiemeters

ARNHEM - In de gemeente Arnhem is netbeheerder Liander gestart met de kosteloze plaatsing van nieuwe energiemeters bij huishoudens en kleine bedrijven. De traditionele elektriciteits- en gasmeter worden vervangen door slimme energiemeters. Liander heeft aannemer SmartInstall gevraagd de werkzaamheden uit te voeren.

Inwoners met postcode 6836 en 6845 ontvangen in een brief met meer informatie over de slimme meter. In de tweede brief staat een datum waarop de monteur graag langskomt om de nieuwe energiemeters te plaatsen. De slimme meters worden nu kosteloos geplaatst, omdat Liander de hele wijk in één keer kan voorzien van slimme meters. Wie er later alsnog voor kiest, betaalt een kleine vergoeding aangezien de monteur dan alleen voor dat adres moet komen.

De slimme meter is een digitale meter die zelf het energieverbruik registreert. Elke twee maanden worden automatisch de meterstanden gedeeld met de energieleverancier en de klant ontvangt op dat moment een kosten- en verbruiksoverzicht. Dat betekent geen verrassingen meer aan het einde van het verbruiksjaar. En meer inzicht in het verbruik maakt het makkelijker om energie en daarmee geld te besparen.


De slimme meter is een belangrijke stap om de elektriciteitsnetten klaar te maken voor de toekomst. Zo wordt elektriciteit niet meer alleen geproduceerd door de traditionele energieleveranciers, maar komen er steeds meer producenten bij. Dit zijn bijvoorbeeld bezitters van zonnepanelen die via het dak elektriciteit opwekken. Zowel voor eigen gebruik als voor teruglevering aan het energienet. Goed inzicht in de hoeveelheid elektriciteit die wordt afgenomen van of geleverd aan het elektriciteitsnet is belangrijk voor de netbeheerders. Zo kunnen zij zorgen dat iedereen altijd kan rekenen op levering van energie. De slimme meter helpt om dit inzicht te krijgen.

"Liever oude meter behouden? Dat kan. Wees er wel van bewust waar u 'nee' tegen zegt. Kijk daarvoor opwww.liander.nl/oudemeterbehouden."

Hair-Crew Huissen bij top van Nederland

HUISSEN – Als je er voor kiest om naar kapsalon Hair-Crew Huissen te gaan is zo'n bezoek een verademing en staat dat bezoek compleet in het teken van 'wellness'.

Het is een feest om daar geknipt, gestyled of gekleurd te worden. Zodra je binnen komt, krijg je het gevoel er even helemaal uit te zijn. Kwaliteit en vakmanschap zijn er vanzelfsprekend en je merkt dat de kapsters er plezier in hebben om de klant optimaal van dienst te zijn. Wassen, een hoofdhuidmassage, goed advies en luxe kopje koffie of thee zijn er standaard.

Het team scoort een 9,4 van de 10 bij Barberbooking. Dit is een online systeem voor reserveringen. Daar kun je 24/7 een afspraak maken voor je behandeling. Debbie van den Eyssel en haar team blijven zich ontwikkelen en bij scholen. Zo zijn wij altijd op de hoogte van de nieuwste trends en mag je van ons verwachten dat we een goed advies kunnen geven. Hair-Crew Huissen werkt met een uitgekiend assortiment van producten. Onze merken zijn – Schwarzkopf professional, Agadir met argon oil, Kevin Murphy en voor de mannen de Keune 1922-lijn. Daarnaast kun je ook terecht voor keratine behandeling en extensions.

Kom vrijblijvend eens binnenlopen voor advies en maak kennis met het verjongende en creatieve team van Hair-Crew. Volg ons ook op Facebook en Instagram en blijf zo op de hoogte van leuke aanbiedingen en de laatste trends. Of maak online je afspraak via onze website, www.hair-crew.nl

Openingstijden:

Maandag         8.30 – 17.30

Dinsdag         8.30 – 17.30

Woensdag         8.30 – 17.30

Donderdag         8.30 – 17.30

Vrijdag                8.30 – 20.00

Zaterdag         8.30 – 16.00

Zondag                gesloten

Hair-Crew, Brink 2 Huissen; 026 3250325.

Frans van Rooy Tweewielers: 'We gaan ervoor!'

ARNHEM - Na de verbouwing van afgelopen maart is het snel gegaan, aldus Frans van Rooy eigenaar van Van Rooy Tweewielers op de Griftstraat 7 in Arnhem.

"De klanten wisten ons snel te vinden en we hebben alle zeilen bijgezet om de reparaties snel en goed uit te voeren. Zo zijn we in de drukke periode regelmatig open vanaf 07:00 uur. Dit vermeldden we dan op onder andere Facebook. Klanten waarderen het zeer als de fiets of scooter snel klaar is en dat spreekt zich snel rond.

We zijn erg blij met de aanloop en hebben ons team inmiddels uitgebreid met een extra monteur. Na de zomer gaan we verder met het aanpassen van de winkel. De buitenkant wordt verder opgeknapt en het assortiment wordt uitgebreid. Ook de winkel zelf wordt verder aangepast, het blijft altijd zoeken naar de beste indeling, maar dat hoort erbij", aldus Frans .

De combinatie met de DHL-shop werkt prima, veel mensen brengen of halen een pakket en komen daarna de fiets of scooter brengen. Medio september presenteren we ook de E-bikes van RAT Holland, kwalitatief zeer goede fietsen van Burgers. Er is veel vraag naar nieuwe scooters en ook daar wordt aan gewerkt. "We zijn voorlopig nog niet klaar, we hebben nog veel plannen.

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. We zien u graag in de winkel op de Griftstraat 7 in Arnhem."


Van Rooy Tweewielers, Griftstraat 7, Arnhem; 026 3613433; www.vanrooytweewielers.nl.

Het nieuwe programma van Vier het Leven

Vier het Leven biedt nu ook Museum Plus Bus uitjes aan. (foto: Milagro Elstak) Milagro Elstak

ARNHEM - Nu de zomer is aangebroken is het de tijd om vooruit te kijken naar wat het nieuwe theaterseizoen te bieden heeft en kaarten te bestellen. Echter niet elke cultuurliefhebber is in staat om zelfstandig te gaan. Een groeiend aantal ouderen ziet op tegen het zelf organiseren van een middag of avond uit. Het alleen gaan of het regelen van tickets en vervoer kan een groot obstakel zijn.

Stichting Vier het Leven heeft de oplossing voor ouderen (65+) die zich hierin herkennen. Bij Vier het Leven worden ouderen thuis opgehaald en begeleid door een vrijwilliger en samen met andere ouderen gaan zij naar de bioscoop, een concert of theatervoorstelling in hun regio. De deelnemers genieten van een drankje tussendoor en elkaars gezelschap en worden na afloop weer veilig thuisgebracht. Vanaf dit seizoen biedt Vier het Leven ook regelmatig uitjes aan met de Museum Plus Bus naar de mooiste musea van het land.

Het nieuwe programmaboekje is alweer op de mat gevallen bij mensen die al eerder zijn mee geweest. Deelnemers van Vier het Leven ontvangen automatisch uitnodigingen voor speciale uitjes en drie maal per jaar een programmaboekje met een zeer gevarieerd aanbod van theater- en filmvoorstellingen in de eigen regio. Een kleine greep uit het aanbod in regio Arnhem: The Green Book, Il Barbiere di Siviglia, Erik van Muiswinkel, Introdans,De Notenkraker, Annie the Musical.
Geïnteresseerden kunnen het programmaboekje kosteloos en geheel vrijblijvend aanvragen via 035 5245156 of kijken op www.4hetleven.nl.

Hoe word ik een prins of prinses op kasteel Rosendael?

VELP - Op woensdagmiddag 4 september kunnen kinderen deelnemen aan de prinsen- en prinsessencursus op kasteel Rosendael om 15.30 uur.

Kinderen die tot nu toe alleen maar konden dromen van zelf een prins of prinses worden, kunnen zich nu inschrijven voor de prinsen en prinsessencursus op kasteel Rosendael. Met een hofdame of lakei maken kinderen in hun deftigste kleren een tocht door het kasteel en leren deftige manieren en echte prinsen en prinsessenklusjes. Na afloop krijgt iedereen een glaasje ranja en een presentje.

Landgoed Rosendael ligt in Rozendaal. Het bestaat uit een prachtig historisch ingericht kasteel en een park met veel bezienswaardigheden. Even lekker naar buiten? Voor of na de cursus kunnen de kinderen met hun ouders het park ontdekken met de Beleef! plattegrond. In het park kunnen kinderen hutten bouwen, met een schepnetje waterdiertjes vangen, over het blotevoetenpad lopen en nog veel meer! Op het gazon liggen leuke buitenspellen waar je je mee kunt vermaken en bij de Oranjerie kan men heerlijk zitten voor een hapje en drankje.

Het kasteel is bekend om zijn donjon en zijn volledig ingerichte interieurs. De ronde toren is de grootste in zijn soort die in Nederland bewaard is gebleven. Het park is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Entreeprijs, inclusief cursus, kasteel- en parkbezoek: 12,50 volwassenen, 8,50 kinderen tot 18 jaar, museumkaarthouders en donateurs betalen 3,00 euro voor de prinsen- en prinsessencursus. Meer informatie en reserveren: rosendael@glk.nl.

Help Arnhem aan een eigen sterrenwacht

Sterrenkijkavond op MFC Presikhaven. (foto: Floris-Jan van der Meulen) Floris-Jan van der Meulen

ARNHEM - Tien jaar geleden begon Sterrenwacht Presikheaven - een groepje enthousiaste amateurastronomen - met het organiseren van sterrenkijkavonden voor het Arnhemse publiek. Bij het tienjarig bestaan willen ze graag in Arnhem een echte publieke sterrenwacht vestigen: een gebouwtje met afrolbaar dak, waar verschillende telescopen in staan. Dan kunnen veel vaker kijkavonden worden gehouden, zowel voor het grote publiek als voor schoolklassen.

Maar die plannen kunnen alleen werkelijkheid worden als meer vrijwilligers met administratief of organisatorisch talent willen meehelpen. Ook sociaalvaardige gastheren en -vrouwen worden gezocht. Kennis van de sterrenhemel is daarbij niet noodzakelijk. Voel je je aangesproken stuur dan een e-mail naar Presikheaven@gmail.com, of bezoek de openbare bijeenkomst op zaterdag 7 september

Op die datum is de eerste bijeenkomst dit seizoen van Presikheaven in de Bibliotheek Presikhaaf. Van 14.30 tot 15.30 uur kun je daar terecht voor je maandelijkse portie ruimtevaart- en sterrenkundenieuws. En er valt weer veel te melden, zoals de ontdekking van planeten bij andere sterren en de succesvolle lancering van een satelliet die met een groot zeil door zonlicht wordt voortgestuwd. Ook kun je tot eind september een naam geven aan een ster met een grote planeet. Dit omdat de Internationale Astronomische Unie haar honderdste verjaardag viert. Wat je ook kunt doen is je eigen naam naar Mars sturen. Die lift dan mee met het Marskarretje dat volgend jaar wordt gelanceerd.

Dat en meer komt zaterdag aan bod. De bibliotheek is gevestigd in MFC Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7.