GN Nijmegen-Noord

26 december 2018

GN Nijmegen-Noord 26 december 2018


Top2000kerkdienst in Oosterhout

(foto: stockfoto van pixabay) stockfoto van pixabay

OOSTERHOUT - Op 30 december om 19.00 uur vindt er eenTop2000-kerkdienst plaats. Deze kerkdienst in de Leonarduskerk, Dorpsstraat 16 in Oosterhout haakt aan bij de traditionele Top 2000 van NPO Radio 2.

In de Top2000 staan veel nummers met inhoud: nummers die emoties teweeg brengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen aan levensgebeurtenissen.

Wilma Hartogsveld, predikant en pionier van de protestantse gemeente de Vierplek gaat voor in deze Top2000-dienst. Hartogsveld: “In de kerk gaat het om verdieping, verbinding en ontmoeting met elkaar en misschien zo ook wel met God. Wat is er dan mooier dan samen te luisteren naar enkele van de mooiste nummers uit de popgeschiedenis?' De muziek wordt live gespeeld en gezongen door de Nijmeegse band 'Songbird'.

De toegang van deze Top2000 kerkdienst is gratis. Wel zal er gecollecteerd worden als bijdrage voor de gemaakte kosten. Meer informatie staat op www.4-plek.nl en is te verkrijgen bij: Wilma Hartogsveld:
wilma@4-plek.nl/0481 355578. Zie ook: www.top2000kerkdienst.nl.

Leer in bibliotheek met de computer werken

Digitaal vaardig met hulp van de bieb.

OVERBETUWE - Wil je beter leren omgaan met de computer? De Bibliotheek Gelderland Zuid kan je hierbij helpen. In Elst en Zetten verzorgt de bieb in samenwerking met ‘Forte Fit voor senioren’ gratis Klik & Tik of Digisterker cursussen. Ook voor mensen die nog nooit met een computer hebben gewerkt.

In de bieb leer je de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Tijdens de gratis Klik & Tik cursus ga je onder geduldige begeleiding in kleine groepjes aan de slag. Ook maak je kennis met internet, waardoor je wereld letterlijk groter wordt. Corry (81) deed ook mee aan een Klik & Tik cursus in de bieb. “We worden hier heel goed geholpen. Ik kan inmiddels al informatie opzoeken via internet”, vertelt ze trots.

Kun je al een beetje met de computer overweg en heb je een e-mailadres en internet? Dan is de cursus ‘Werken met de digitale overheid’ misschien wat voor jou. Tijdens deze ‘Digisterker’ cursus leer je bijvoorbeeld hoe je huur- of zorgtoeslag aanvraagt of een DigiD moet gebruiken. Stapsgewijs doe je ervaring op.

In januari starten er weer nieuwe Klik & Tik en Digisterker cursussen in de bibliotheken in Elst en Zetten. Wil je meedoen? Ga naar de bibliotheek waar je de cursus wilt volgen. Je kunt je ook (laten) aanmelden via www.obgz.nl/digitaal-vaardig.

Jeugdfilm Paddington 2 in De KiK

Jeugdfilm Paddington 2 in Theater De KiK Foto: pr

ELST - Op vrijdagmiddag 28 december om 14.00 uur draait de jeugdfilm Paddington 2 in Theater De KiK, kom samen met je vrienden naar de film, kaartjes 5,00 euro via www.theaterdekik.nl.

Paddington is inmiddels gesetteld bij de familie Brown en een graag gezien figuur in de wijk. Op zijn eigen onhandige manier worstelt hij zich van het ene naar het andere baantje om geld te verdienen voor een mooi cadeau voor de honderdste verjaardag van tante Lucy. Hij heeft een mooi pop-up boek van Londen op het oog, maar dat wordt gestolen door Phoenix Buchanan; een charismatisch acteur en meester in vermommingen.

Paddington krijgt de schuld en hij belandt in de gevangenis waar hij onder anderen de intimiderende kok Knuckles McGinty ontmoet. Terwijl de familie Brown er alles aan doet om Paddingtons onschuld te bewijzen en hem vrij te krijgen, moet Paddington samen met zijn medegevangenen een plan bedenken om Phoenix te ontmaskeren en het verjaardagscadeau voor tante Lucy terug te vinden..

Test jouw conditie bij b.o.d. de Sprinters

Goed uit de startblokken in het nieuwe jaar. (foto: preausports.nl/) Foto: preausports.nl/

BEMMEL - Wil jij goed uit de startblokken komen in het nieuwe jaar? Daag jezelf dan uit op maandag 7 januari! B.o.d. de Sprinters houdt dan een Coopertest op de atletiekbaan van sportpark De Heister.

Deelname staat open voor zowel leden als niet-leden. Aanmelden vooraf is niet nodig. Vanaf 19.30 uur beginnen we met de warming-up, waarna de gezamenlijke start plaatsvindt. Het clubgebouw is na afloop geopend.

De Coopertest is in de jaren '60 ontworpen voor militairen om het uithoudingsvermogen te meten. De test wordt nog steeds veel gebruikt. Fitnessgoeroe Kenneth Cooper bedacht de methode, waarbij de deelnemers in twaalf minuten een zo groot mogelijke afstand afleggen. Met het resultaat is het mogelijk om gerichte trainingsschema’s te maken. Handig voor iedereen die zichzelf een sportief doel stelt, of terugkomt na een blessure.

Winterfestijn nog leuker

De nieuwe indeling van het interieur van het Wintercafé oogt lichter, frisser en ruimer. (foto: Anja van Hunnik/FotoAn)

ELST – Het zal je vast al opgevallen zijn. Het Wintercafé langs de ijsbaan in Elst heeft een ware metamorfose ondergaan. De nieuwe indeling is ruimer, opener en veel lichter dan de voorgaande edities. Maar het Winterfestijn heeft meer veranderingen ondergaan.

We horen het hem nog zeggen in een interview met De Betuwe: “Ik ga geen grote veranderingen doen. Misschien een paar kleine aanpassingen, maar daar merkt de bezoeker niks van”, aldus kersverse voorzitter Edwin Korthouwer. Maar de aanpassingen zijn vrijwel niet over het hoofd te zien. Zo kreeg het café een grote metamorfose met een ruimere en logischer indeling. In de ruimte is een schattig Croky-hoekje gecreëerd waar kinderen heerlijk kunnen tekenen en chillen.

Maar er is meer. Zo hoef je tegenwoordig niet meer in de rij voor je muntjes. In de linkerhoek van de bar staat nu een muntautomaat waar je met je pinpas je muntjes kan kopen. Voor de kinderen met een notenallergie hebben we de kerstkransjes vervangen voor kransjes zonder nootjes. En als je je handschoenen bent vergeten, hebben we een simpele oplossing: voor slechts één euro kun je nu stoere groene handschoentjes kopen.

Wist je dat we ook schaatsen hebben voor een maatje meer? Bij de schaatshuur kun je schaatsen krijgen met maatje 45, 46 en 47. En vergeet vooral geen wens voor een ander mens in te dienen! De bus voor je wens staat in het café, de Wensboom zelf staat buiten.

Meer informatie over het Winterfestijn staat op: www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Vakantiegastouders gezocht voor kansarme kinderen

REGIO - Pax Kinderhulp zoekt in de regio's Arnhem, Liemers, Betuwe, e.o. gastgezinnen die in de periode van 13 - 26 april 2019 een Berlijns kind een onvergetelijke paasvakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 6 - 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft. Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van twee weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in 'bagage voor later'.

Belangstellenden kunnen bellen met 06 54755764 Marga ten Dolle, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Verdere informatie staat op: www.paxkinderhulp.nl.

WOII-film over de Betuwe

Schminken voor de opnames. (foto: Van Hemmen)

HUISSEN - Onlangs kon men tussen de kerstverlichting in Huissen iets bijzonders waarnemen. Bram van Workum werkt met zijn crew aan een WOII-film over de Betuwe.

Daarvoor is een wervingstrailer nodig waarmee aandacht van de mensen wordt getrokken. Dit houdt in, dat diverse elementen van hetgeen zich in onze regio de Betuwe voordeed in de periode '44-'45 aandacht krijgen. Daarbij gaat het om excessen richting burgers temidden van het strijdtoneel, de strijd tussen de partijen en de onderwaterzetting. Eerder werden al opnames gemaakt bij een tuindersboerderij. De recentelijk gemaakte filmbeelden bij een duiker in de polder hadden betrekking op een burgerdrama.

Binnenkort zal de trailer van enige minuten te zien zijn op de site. Nadere informatie zal volgen. Bij de film wordt gebruik gemaakt van lokale kennis, ruimte en mensen. Menigeen zal dan figuranten van de evacuatieuitbeeldingsgroep uit Huissen/Angeren herkennen. Ook de Gendtse producer Elwin van Alst stelt zijn kennis ter beschikking aan dit project.

In 2019 hoopt men - indien de financiéle kant van het initiatief gedicht kan worden- daadwerkelijk met de film aan de slag te kunnen gaan. Dit is tevens het jaar dat de dramatische mislukking van Market Garden herdacht gaat worden in de gehele provincie. Regelmatig zult u vernemen over activiteiten vanuit ons eigen regio. Juist in het herdenkingsjaar wordt getoond dat hetgeen in de Betuwe gebeurde een integraal onderdeel was van de strijd. Een strijd die na de operatie Market Garden nog maandenlang zou duren. Via de site www.exodushuissen.nl kan men ook op de hoogte blijven.

Geslaagd kerstdiner bij De Minkhof

BEMMEL - Op woensdagmiddag 19 december werd weer het jaarlijkse kerstdiner bij De Minkhof verzorgd. Met een viergangenmenu werden de bezoekers getrakteerd op heerlijke, lekkere en soms ook verrassende dingen die door de koks en gastvrouwen van de Minkhof werden bereid en uitgeserveerd.

Een amuse van paté, een ossenstaartsoep, runderrollade met een heerlijke jachtsaus en met tot slot een heerlijk toetje van tiramisu en vruchten, genoten de tot de laatste plek bezette Minkhof met 43 gasten er zichtbaar van. Ook de muzikale omlijsting op de piano met kerstliedjes en de klankschaal droegen bij tot een zeer geslaagde en gezellige middag. Het geheel werd afgesloten met een kopje koffie of thee en veel gasten beloofden volgend jaar graag weer terug te willen komen en dat kwam ook omdat het kerstmenu 2019 al min of meer verklapt werd. De Minkhof (ma, wo en vrij) 0481 357185; Molenwei 57, Bemmel. www.minkhof.nl; E-mail coordinator@minkhof.nl.

Pronkzittingen De Batsers

ELST - Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 februari presenteert carnavalsvereniging De Batsers weer een drietal pronkzittingen in de sporthal De Helster in Elst. Dit jaar onder het motto: 'We knalle deur'.

Inmiddels is de kaartverkoop voor dit evenement, dat jaarlijks op grote publieke belangstelling mag rekenen, gestart. Hoewel de vraag naar kaarten ook dit jaar weer groot is, zijn er nog enkele kaarten beschikbaar. Deze kunnen worden gekocht bij Jumbo Macleane, Dierspecialist Moniek en AH Driessen in Elst. Wees er snel bij!

Twee medailles voor Elistha

Jolijn Frentz op de eerste plaats. (foto: GV Elistha) Foto: GV Elistha

ELST - Op zaterdag 15 december vond de tweede plaatsingswedstrijd van de derde divisie plaats in Didam. Vijf turnsters van GV Elistha deden mee aan deze wedstrijd.

Lise en Rosali hebben hard gewerkt om moeilijkere elementen in hun oefening te kunnen laten zien, maar helaas kwam dit niet tot uiting op de wedstrijddag. Ook Femke turnde minder strak dan de vorige wedstrijd, maar scoorde op één iemand na wel de allerhoogste score op sprong. Voor Jolijn was deze wedstrijd de eerste wedstrijd van het seizoen. Door een langere voorbereidingstijd te pakken wist zij zich geheel onverwacht naar de eerste plek in het totaalklassement te werken (zie foto). Een knappe prestatie! In de derde wedstrijd turnde Stefanie in de categorie senior een strakke en stabiele wedstrijd met de allerhoogste balkscore van haar categorie. Dit was genoeg om op de derde plaats te eindigen. Eind januari zullen zij een laatste kans hebben om zich te plaatsen voor de districtsfinale en vanuit daar een plekje te bemachtigen op het NK.

De Ward sterk op GBK

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward is sterk naar voren gekomen op de Gelderse B-kampioenschappen korte baan in Zutphen. De zwemmers behaalden 24 medailles en verbeterden 25 persoonlijke records.

Mathijs van Dijk was goed voor twee gouden medailles (50m vrije slag en 100m vlinderslag) en twee persoonlijke verbeteringen op deze afstanden. Mees Peters won goud op de 100m rugslag en verbeterde twee beste tijden. Victor Willemse won goud op de 50m vlinderslag en brons op de 50m schoolslag, 100m schoolslag, 100m vlinderslag en 200m wisselslag. Hij stelde twee persoonlijke records scherper.

Eva Kattouw behaalde zilver op de 100m vrije slag. Eline van Kempen zwom naar zilver op de 50m rugslag en op de 100m rugslag en 200m wisselslag naar brons en verbeterde zich op twee afstanden. Ook Anniek Takken behaalde zilver op de 100m rugslag, brons op de 50m rugslag en stelde drie persoonlijke tijden scherper. Iris de Schrijver tikte aan voor zilver op de 50m schoolslag en verbeterde twee persoonlijke records.

Dominique van Grevenbroek was goed voor vier keer zilver (50m rugslag, 50m vlinderslag, 100m vrije slag en 100m schoolslag) en verbeterde twee bestaande tijden. Twan van Engen zwom op de 50m rugslag naar zilver en verbeterde ook twee tijden. Léon van Grevenbroek (50m rugslag en 100m vrije slag) en Kiran de Wit (50m vlinderslag en 100m schoolslag) waren goed voor brons en twee snellere tijden.

Noor Polman verbeterde één persoonlijk record. Inge Ruisch kwam tot drie persoonlijke verbeteringen en Sanne Meijer kwam uit op twee afstanden.

Kerst bij deBol

deBol in kerstsfeer. (foto: Marga Wouters)

LINGEWAARD - deBol sluit het jaar 2018 weer heel tevreden af. Na de laatste wandeltocht in 2018 werd in de Zandse Kerk in Huissen het Boljaar sfeervol afgesloten. Het was heel erg fijn om met de wandelaars 'kerst' te vieren!

De grote kerststal in de kerk trok natuurlijk ieders aandacht en na de koffie werden er kerstliedjes gezongen en een kerstverhaal verteld. Het was een prachtige ochtend en een mooie afsluiting van een succesvol Boljaar.

Het bestuur gaat weer met heel veel enthousiasme beginnen aan het jaar 2019! De eerste activiteit in 2019 zal de woensdag 50+ wandeltocht op 16 januari zijn en op zaterdag 2 februari wordt de jaarlijkse sponsor-snert-tocht georganiseerd voor het goede doel en dat zal deze keer de stichting Duchenne zijn. 'Noteer deze datum alvast in uw agenda! Maar u zult zeker op nog veel meer leuke, gezellige, sportieve of muzikale activiteiten kunnen rekenen in 2019, want: deBol gaat ervoor en met deBol op pad = (altijd) puur genieten! Meer informatie staat op www. debolbemmel.nl / emailadres: stichting.debol@planet.nl.

Alles was even mooi… Wes zingt Toon

GENDT - Cultureel Podium Gendt presenteert 19 januari zijn eerste avond. Aanvang 20.00 uur. Deze avond wordt gevuld met een optreden van de Elstenaar Wes Leurs.

Onder begeleiding van een professionele band zingt Wes Leurs liedjes van de meester Toon Hermans in theaterzaal Providentia Gendt. Tijdens deze voorstelling staan de humor en de liedjes van Toon Hermans centraal. Natuurlijk brengt hij dit op de begrijpelijke, gevoelige en herkenbare manier. Het belooft een geweldige avond te worden. Kaarten inclusief een kop koffie of theekosten 15 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar bij Providentia en Readshop Viergever in Gendt. In Doornenburg bij Spar Witjes en het ontmoetingscentrum. In Bemmel bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Hele triatlon tussen Arnhem en Nijmegen

BETUWE - Op 24 augustus gaat de hele triatlon voor de eerste keer van start in het gebied rondom de Rijkerwoerdseplas.

De deelnemers zullen eerst 3,8 km zwemmen dan gaan ze 180 km fietsen (4 x45 km) om vervolgens nog een hele marathon te volbrengen van 42.2 km. Om vervolgens onthaald te worden aan de finish voor de prestatie van topformaat. We gaan er een waar festijn van maken. Wil je hier graag onderdeel van zijn als deelnemer, vrijwilliger of supporter kijk dan eens op www.gelreman.nl; https://www.facebook.com/events/356086308531967/?ti=icl

Digitaal spreekuur en leesclub bij De Minkhof

De Minkhof Foto: onbekend

BEMMEL - Ook wel eens moeite met de mobiele telefoon, iPad of computer? De Minkhof start op woensdag 2 januari van 13.30 tot 15.30 uur en vervolgens elke eerste woensdagmiddag van de maand een Digitaal spreekuur.

Steeds meer wordt er gecommuniceerd met moderne hulpmiddelen zoals een smartphone, iPad of laptop. Voor senioren is het niet altijd even gemakkelijk om hier mee om te gaan en om deze goed te kunnen gebruiken. De Minkhof biedt aan diegenen die hier meer van willen weten ondersteuning om iedereen hiermee vertrouwd te maken.

Ook start De Minkhof vanaf maandag 7 januari van 13.30 tot 15.30 uur een workshop Digitale fotobewerking. Hoe bewerk ik foto’s om een mooi fotoboek te maken van mijn kinderen en/of kleinkinderen. Maar ook mooie foto’s van uzelf van bijvoorbeeld een mooie reis kunt u een prachtig aandenken samenstellen. Hoe stel ik een fotovideo van de door u gemaakte foto’s samen met een leuk muziekje erbij. Allemaal dingen die met vakkundige ondersteuning voor u mogelijk worden.

Voor de echte hobbyisten start er op elke vrijdagmorgen, voor het eerst op vrijdag 4 januari om 9.00 uur, ook nog een workshop website bouwen met behulp van het programma WordPress. In twee maanden tijd leert u een eigen website bouwen!

Lees je liever een goed boek? Ook daarvoor biedt De Minkhof mogelijkheden. Elke laatste woensdagmiddag van de maand komt Leesclub De Minkhof bij elkaar om 13.30 uur. Op 30 januari bespreekt de leesclub een boek van Esther Gerritsen, een schrijfster oorspronkelijk uit Gendt. Lees het boek De Trooster ook en kom meepraten over deze prachtige roman.

'Stoelyoga met hersentraining' start in januari

ELST - Ouderdom komt met gebreken is een veel gehoorde uitspraak. Maar ouderen zijn zelf verantwoordelijk of ze dat passief accepteren of er actief iets tegen gaan doen.

Deze nieuwe cursus van Forte Fit, onder leiding van de ervaren yogadocente Gerda Wolff, kan een ieder hiermee op weg helpen. De cursus gaat uit van het principe dat de geest gezond(er) wordt, als je lichaam en hersenen gelijktijdig en met regelmaat traint. In deze combinatie zorgt het voor een positief effect op langere termijn. Bij elke sessie worden eerst lichaam en hersenen via ontspanningsoefeningen losgemaakt. Daarna wordt, via opdrachten in spelvorm, gewerkt aan de relatie tussen geheugen en bewegen (grotendeels met stoeloefeningen). Deze cursus is ook geschikt voor mensen in een rolstoel!

Effecten die deze cursus wil (helpen) bereiken, zijn het verbeteren van: het vermogen om dingen te onthouden; het reactievermogen; het probleemoplossend vermogen.

De cursus is op 19 maandagmiddagen van 13.30 tot 14:35 uur (bij voldoende deelnemers) in cultureel centrum De Wieken in Elst en kost 85 euro per half jaar (in vijf termijnen van 17 euro). De start is 7 januari. Zich aanmelden voor deze cursus kan bij Nelleke Beckering. e-mail: nellekebeckering3@gmail.com, telefoon: 0481 840708 / 06 82798479

Theater Over & Weer speelt Wind en Winter

REGIO - Wind en Winter is een nieuwe theatervoorstelling van Theater Over & Weer over het leven langs de rivier de Waal in herfst en winter. Met scènes over de eeuwenlange strijd tegen het water, de dijkbewaking en ruigte van de natuur in de winter. De winterverhalen komen in januari en februari 2019 tot leven tijdens twee voorstellingen: 'De Barre Tocht' door de Beuningse uiterwaarden en 'Bij Het Haardvuur' in en rond Slot Doddendael in Ewijk.

De Barre Tocht: speeldata: za 19 januari, zo 20 januari en za 26 januari. Tijd: 16.00 tot 17.30 uur. Prijs: 7,50 euro inclusief warme chocolademelk. Locaties: Waaldijk, Uiterwaarden langs de Waal, Dijkmagazijn Beuningen.

Bij Het Haardvuur
Bij Het Haardvuur speelt zich af op 31 januari en 1, 8 en 9 februari op en rond Slot Doddendael in Ewijk. Met in het eerste deel drie mysterieuze theaterscènes buiten, gebaseerd op het winterleven in het rivierengebied. Na warme koffie en chocolademelk volgt het tweede deel: het toneelstuk "Het Zingen van het IJs" over de angst voor het kruiend ijs, maar ook over het verlangen naar het dichtvriezen van de Waal. Deze avond vindt plaats in de sfeervolle Spyckerzaal van het kasteel.

Bij Het Haardvuur: data: do 31 januari, vr 1 februari, vr 8 februari en za 9 februari. Tijd: 20.00 tot 22.30 uur. Prijs: 12,50 euro inclusief één consumptie (koffie, thee of warme chocolademelk). Locatie: Slot Doddendaal, Binnenweg 2, Ewijk

www.theateroverenweer.nl.

Doe mee met de eerste Blazersbende Play-In

Meisje speelt sax. (foto: Open Academie)

BEMMEL – Voor het eerst in de geschiedenis: De Blazersbende Play-In op zondagmiddag 17 februari. De Blazersbende Play-In is een evenement voor iedereen die ooit heeft meegespeeld in de Blazersbende.

"We organiseren dit evenement in De Kinkel in Bemmel voor alle (ex-)blazersbende spelers. Weet je nog hoe dat voelde, met zo’n glimmend instrument samen op het podium? De spanning voor het concert, de saamhorigheid van het orkest? We willen dit graag nog een keer met jullie mee maken. Daarom nodigen we je uit mee te doen met de Blazersbende Play In. We beginnen in De Kinkel om 13.00 uur en eindigen met een concert om 16.30 uur. Wij zorgen voor een instrument en muziekboekjes. Sommigen van jullie spelen misschien al jaren bij een vereniging. Voor jullie hebben we die middag een programma, aangepast aan jullie niveau.

Wil je mee doen, geef je dan op via een formulier op één van de volgende sites https://muziekleslingewaard.wordpress.com/links of https://www.openacademie.nl/scholen. Wees er snel bij, want er kan een beperkt aantal deelnemers mee doen", aldus Hans, Henri en Jetty (Open Academie).

Opbrengst 7e Oliebollen & Appelflappen naar Buurtspeelplein en AED

BEMMEL – Zondag 30 en maandag 31 december verkoopt ‘t 7e haar versgebakken eindejaarslekkernij vanuit de kraam naast cafeteria ‘Moos’.

Goede smaak, goede doelen, goede bakkers, sympathieke sponsors, ingredienten die leiden tot een goed gemeenschapsgevoel; iedereen komt aan zijn trekken. Zondag is de kraam open van 12.00 tot 17.00 uur en maandag vanaf 9.00 uur tot alles op is. Zeven appelflappen, of 9 oliebollen à 5,50 euro per zak. De opbrengst gaat zoals altijd naar goede doelen:

Goede doelen

De oude AED op de Plak wordt vervangen door een nieuwe. Een flinke bijdrage aan het buurtspeelplein: Onze droom is om het betegelde schoolplein van Donatushof om te toveren tot een groen, uitdagend, en gevarieerd buurtspeelplein. Een plein waar alle kinderen van school en de buurt kunnen spelen, met en zonder beperking. Het plein zal ook buiten schooltijden toegankelijk gemaakt worden zodat zo veel mogelijk kinderen met elkaar kunnen verstoppen, rennen, ontdekken, springen, en er op los kunnen fantaseren. Doneert u ook? Surf even naar: www.buurtspeelpleindonatushof.nl.

Ook gezelligheid in huis na december met hulp van Huyskweker Arnhem Nijmegen

GENDT - De decembermaand zit er alweer op en voor veel mensen zien dat als het einde van een gezellige periode. Zonde als je het Bert van Deelen van Huyskweker Arnhem Nijmegen vraagt, want het is zo makkelijk om de gezelligheid in huis te houden.

Kerstboom eruit, kamerplant erin. Dat is wat Bert zegt om de gezelligheid de decembermaand in huis te houden. Vanuit zijn kwekerij in Gendt laat hij de vele mogelijkheden zien. 'Mensen wennen snel aan de gezelligheid van de kerstboom en als hij dan opgeruimd wordt, is er opeens een kale, lege plek in de woonkamer. Met een mooie kamerplant houd je de gezelligheid daar.' Dat het geen extra moeite hoeft te kosten laat hij zien met zijn watersysteem: 'Onze bakken geven de planten water vanuit een reservoir. Die hoef je alleen maar bij te vullen, en de rest gebeurt vanzelf.'

Bert mag inmiddels spreken van veel tevreden klanten. 'Het is gaaf om van klanten terug te krijgen dat je mensen echt kunt ontzorgen. Van studenten die opeens wat gezelligs in huis hebben, tot bedrijven die hun kantoor kunnen aankleden zonder er steeds naar om te hoeven kijken. En dat de kwaliteit ijzersterk is omdat het meeste zelf gekweekt is, maakt dat het ook nog lang blijf staan. Dat vinden mensen mooi.'

Op 5 januari is er een feestelijke middag in zijn kwekerij op de Langstraat 46 in Gendt, waar Bert je laat zien hoe hij je huiskamer kan opvrolijken en viert dat hij vanaf nu de mooie kwaliteitsorchideeën van De Molenhoek verkoopt. (Deze kweker stopt met de verkoop voor particulieren) Met een optreden van het Zeemanskoor van 13:00 tot 15:15 uur, een hapje en een drankje én tien procent korting op je kamerplant bij inlevering van een kortingsbon die te vinden is op de flyer of via Facebook, belooft het een mooie dag te worden. U bent van harte uitgenodigd!

Scheidingsbemiddelaar traint ouders om weer door één deur te kunnen

BETUWE – Bosveld Scheidingsbemiddeling huldigt als ervaren mediator het motto 'Scheiden doe je samen'. Het familiebedrijf is inmiddels een begrip in deze regio en ver daarbuiten. Inge Bosveld heeft zich behalve mediation bekwaamd in de SCHIP-aanpak. Een beproefde gespreksmethode om ouders na een scheiding weer respectvol met elkaar om te laten gaan en zo gezamenlijke oudertaken in goede harmonie op te pakken.

Inge: "De aanpak bestaat uit acht tot tien bijeenkomsten. Eerst voer ik een gesprek met beide partners apart. Ga het verloop van de relatie door. Waar was het nog goed, waar ging het mis, ontstonden misverstanden, knelpunten, het daaropvolgende onbegrip en de verwijten. Een scheiding zorgt bij beiden voor een soort van rouw, al hebben exen vaak geen weet hoe dat verdriet bij de ander zijn uitwerking heeft. Je hebt samen veel verloren, dat wordt niet altijd gezien. Ik bespreek iedere keer weer een aspect van dat proces waar het nog steeds pijn doet, geef ook huiswerk mee. De volgende keer gaan we vanaf dat punt verder. Probeer te bewerkstelligen dat beiden begrip voor elkaar krijgen, de situatie aanvaarden. Het is zeker geen relatietherapie of bemiddeling, goed om te weten wanneer nieuwe partners in het spel zijn. Ik noem dat het weer optimaliseren van de ouderrelatie, het opbouwen van een duurzame nieuwe ouderband. Zaken als afspraken over naleving van regels van het ouderschapsplan komen niet aan bod. Het gaat bij SCHIP puur om de ouders. SCHIP staat trouwens voor Samenkomen, Conflict- en verliesverheldering, Helpend Horen, Integratie Partners. In het logo refereren we nog even aan de beeldspraak SCHIP breuk GESLAAGD. Het is van groot belang dat beide partijen vooraf gemotiveerd zijn en dat de wil er is om samen weer op goede voet te komen. Het traject kost in totaal ongeveer 750 euro per persoon. Neem gerust contact met me op indien je meer wilt weten, een kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos."

Meer info: www.scheidendoejesamen.nl

Top2000 in De Vloedschuur

HETEREN - Na het succes van vorig jaar is er ook dit jaar weer een Top2000-dienst in De Vloedschuur.

De Top2000 zijn de 2000 beste popliedjes aller tijden opgesteld door de luisteraars. "Op vrijdag 28 december vanaf 20:00 uur gaan we luisteren naar en zingen we samen nummers uit de Top2000; liedjes die een speciale betekenis hebben, die troost bieden of waar je blij van wordt." Een aantal liedjes zal live gespeeld worden door de Vloedschuur Top2000-band. Na afloop is er Vloedschuurcafé. Locatie: De Vloedschuur, Kerklaan 4a, Heteren.

Test muziekkennis in pop-quiz

BEMMEL - Zondag 30 december is het weer zover, de jaarlijkse Bemmelse pop-quiz in de Theaterkerk. Omdat het zo’n daverend succes was vorig jaar, organiseert TOP voor de derde keer de POP-quiz.

Zelfde formule en geheel in het teken van popmuziek. Wie neemt dit jaar de wisselbokaal over van team Mommerink(+1) en Koffie, Cola en Thee, de winnaars van 2017! Vorm een team met vrienden, buren, collega’s of met je familie, want met zijn allen weet je altijd meer. Ook dit keer kunt u weer een multimediale quiz verwachten. Aan de hand van audiofragmenten, raadselachtige albumhoezen, cryptische songteksten en historische feiten testen wij uw kennis van de popmuziek, natuurlijk met onze eigen muziekexpert voor de bijzondere verhalen achter de muziek.

Aanvang 20:30 uur (zaal open 20:00 uur). Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Hé vakman, waar ken ik jou van?

De Variabele Nieuwbouwproject

REGIO - "Zie jij ze ook steeds vaker? Advertenties achter op busjes, steeds meer vacatures in week- en dagbladen… Bedrijven zijn volop op zoek naar personeel, vooral in de technische sector. Maar hoe vind je geschikte vakkrachten en vooral: hoe vind je mensen die bij jouw bedrijf passen? Met de actie "Hé vakman, waar ken ik jou van?" gaan onze eigen vakmensen op zoek naar nieuwe collega's."

"Praktisch en zonder drempel. Geen sollicitatiebrieven, geen lastige gesprekken en moeilijke vragen. Je loopt gewoon op één van onze projecten bij de teamleider binnen en gaat het gesprek aan. Je krijgt een beeld van ons bedrijf, van wat we doen en wie je nieuwe collega's kunnen worden.

Geen sollicitatiebrieven en moeilijke vragen

Na de eerste kennismaking denk je nog eens rustig na. Je laat alles op je inwerken en je bepaalt zelf of en wanneer je toe bent aan de volgende stap. Is het gevoel goed? Dan praten we graag met je verder.
Over een leuke baan bij een vastgoedonderhoudbedrijf, dat in jouw eigen omgeving actief is. Waarbij je veel vrijheid en doorgroeimogelijkheden hebt.
We hebben bij De Variabele alles in huis om mensen te binden én te behouden. En ook al heb je een heel ander soort opleiding of beroep: heb je affiniteit met bouw en onderhoud, loop gerust eens binnen. Op onze website vind je meer informatie over de bouwplaatsen die je kunt bezoeken en collega's met wie je in gesprek kunt gaan. We spreken elkaar!"

Voor meer informatie mag men naar de site www.werkenbijdevariabele.nl

Benefietmasterclass 'Het wonder van de harmonie'

Wilbert Friederichs in actie. (foto: Uit archief Wilbert)

BEMMEL - Op zondag 13 januari van 14:00 - 16:30 uur presenteert Rotary Lingewaard de Benefietmasterclass 'Het wonder van de harmonie' in de theaterkerk in Bemmel.

Bepalen we zelf wat we mooie muziek vinden, of helpt de natuur ons een handje? Die vraag beantwoordt Wilbert Friederichs in deze Masterclass. Friederichs doet dat aan de hand van het even fascinerende als ongrijpbare fenomeen boventonen. Hij laat zijn licht schijnen op de betekenis van dit fenomeen met spannende klankexperimenten en klankvoorbeelden, met opvallende weetjes en de inzet van de zangers van musicalgezelschap Marcato.

Wilbert Friederichs is zanger en koorleider, tekstschrijver en componist. Hij schreef honderden stukken voor zijn eigen gezelschappen Mezzo Macho en Klater, alsook voor koren, theatergroepen en cabaretiers. Hij leidt projectkoren, geeft workshops en speelt muzikale rollen in voorstellingen en theaterproducties van anderen.

Na de pauze zul je 'Het wonder van de harmonie' herkennen in het muzikale optreden van Marcato. De groep brengt een programma vol humor, passie, lichtvoetigheid en drama met onder andere nummers uit The Lion King, Aida en Les Miserables.

De opbrengst van de middag komt geheel ten goede aan de aardbevingsslachtoffers in Nepal.
Kaartjes zijn 16 euro per stuk (exclusief betalingskosten, maximaal 0,45 euro), te bestellen via www.rotarylingewaard.nl.

Betuwe deals, voordeel voor iedereen

ELST – Dagelijks worden er talloze bestellingen online gedaan en dit gaat ten koste van de lokale ondernemer. Er komt vaak steeds meer leegstand in voornamelijk dorpen.

"Daarom start vanaf 2 januari Betuwe Deals, een nieuwe website waarop lokale ondernemers uit de gemeente Betuwe en Lingewaard aanbiedingen kunnen plaatsen voor de inwoners. Op deze manier willen we bereiken dat de lokale ondernemer niet vergeten wordt en erg belangrijk is voor de dorpen", aldus Dennis van Kesteren. "Voor mijn werk kom ik dagelijks bij de lokale ondernemers over de vloer en weet ik hoe moeilijk zij het soms hebben, mede omdat er massaal online gewinkeld wordt. Hopelijk brengt Betuwe Deals het besef terug dat je lokaal ook leuke aanbiedingen kan vinden en dat we de ondernemers uit ons dorp moeten steunen. En zij leveren vaak service en dat krijg je er online vaak niet bij."

De aanbiedingen zijn te vinden on www.betuwe-deals.nl en ook dagelijks via Facebook op Betuwe Deals.

11 / 12

Deze mooie meid wordt 29 december 12 jaar!
Ook nog kampioen met MO13 JK klasse en wát zijn we trots!

Gefeliciteerd liefs opa en oma

Deze kanjer wordt op 24 december 40 jaar oud!

Gefeliciteerd en veel liefs van
Gwenn, John, opa Piet en Oma Annie

Lieve Mark,
Alweer 5 jaar!
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

Dikke kus van papa, mama, Jesse en Robert

Joepie de poepie,
deze kanjer wordt
28 december 44 jaar!
Fijne dag samen met ons.

Liefs Corina, Zoey, Romy en Lynn

Liz, van harte topper met het behalen van de 3de plaats 100 mtr vlinderslag op de NJJK in Eindhoven
Wij zijn super trots
Wendy en Marc

Niet meer zo strak in het vel
maar nog steeds zo gek als een deur,dat wel!

Gefeliciteerd Sarah
Groetjes de meiden/Sarahs

Ja het is echt waar!
Joop en Alie Wevers zijn
29 december 40 jaar een paar!
Lieve pa en ma gefeliciteerd
Liefs jullie kinderen en kleinkinderen en een pootje van Kyra

Herman & Diny: al 50 jaar een prachtig paar.

Van harte!

Patrick & Janine, Simone & Willem
en kinderen

Het team van SV Angeren JO 11-1 bedankt trainers Robert-Jan, Gijs, en Walter. Voor alle trainingsavonden wat resulteerde in het onlangs behaalde kampioenschap.

Gefeliciteerd
manager ouwe!
#zendium