GN Lingewaard

4 februari 2015

GN Lingewaard 4 februari 2015


Feestelijke nieuwe start van Eucharistisch Centrum

HUISSEN - De Rooms-Katholieke parochie De Levensbron bestaat uit zeven geloofsgemeenschappen in de gemeente Lingewaard. Vanaf 1 januari worden de weekendvieringen gehouden in het Eucharistisch Centrum in Huissen-Stad (zondag) en in de Kerk van Haalderen (zaterdag).

Na de slotvieringen van de afgelopen weken in Angeren, Doornenburg, Gendt, Bemmel en Huissen-Zand komen we zondag 8 februari in het Eucharistisch Centrum samen om liturgie te vieren. We maken als het ware een nieuwe start. Dit willen we markeren met een feestweekend. Alle parochianen en belangstellenden zijn uitgenodigd voor dit feestweekend.

Het programma voor dit weekend is:

Vrijdag 6 februari (19.30 tot 22.00) is een concert van de vijf koren van de parochie: kinderkoor Spetters, jongerenkoor Remember, het Middenkoor, het Gemengd Koor en Herenkoor St. Caecilia.

Bovendien wordt het gedenkboek: Mijn Kerk! – Mijn Levensbron! gepresenteerd. Dit mooie boek is samengesteld door de bekende schrijver/journalist Michel Bongers. Vervolgens is er nog een gezellig samenzijn.

Zaterdag 7 februari (13.00 tot 16.30) zijn er volop activiteiten: er is een creatieve/informatie markt van parochianen en werkgroepen, een tentoonstelling Kerkelijk Erfgoed, een workshop Djembé en de kerktoren kan worden beklommen.

Zondag 8 februari is om 10.00 uur een feestelijke Eucharistieviering waarbij alle koren een bijdrage leveren. Bovendien is een kinderwoorddienst voor basisschoolkinderen en een crèche voor de allerkleinsten. Na deze viering is er koffie of thee met iets lekkers en zijn er nog leuke activiteiten voor kinderen.

Iedereen, jong en oud is welkom aan de Langekerkstraat 10a in Huissen.

Pronkzitting Kraonige Zwaone voldoet aan verwachting

Foto: Tom Levels

HUISSEN - De verwachting van de 61e Pronkzitting van De Kraonige Zwaone was dit jaar hoog gespannen. Na de, vrijwel perfecte, Pronkzitting van vorig jaar zou het een hele toer worden om dat niveau te evenaren.

Meer dan duizend belangstellenden gingen er dan ook eens goed voor zitten om te ervaren of er invulling gegeven kon worden aan deze uitdaging. Stipt om 20.11 uur namen De Kraonige bezit van het podium om er een kleine 4,5 uur later, onder luid applaus, weer af te stappen. De missie leek geslaagd. Een spektakel dat bol stond van buut, zang, dans en de nodige visuele effecten, was in sneltreinvaart aan het publiek voorbij getrokken. Alle traditionele elementen, die een Pronkzitting vorm geven, zijn nog steeds bij De Kraonige aanwezig, echter de wijze waarop hier invulling aan gegeven wordt, voldoet prima aan norm deze tijd. Licht, geluid en beeld werden afgestemd op datgeen op het podium plaatsvond, zodat de acts op het podium konden uitgroeien tot ongekende hoogte.

Meer dan tien optredens kregen hierdoor de aandacht die het verdiende. Het afblazen van het Internationale Narrentreffen, het Stadhues, de Kom, de wateren rondom Huissen en het stadje zelf waren dankbare onderwerpen die besproken en bezongen werden. Ook stond het aangekondigde afscheid van Stadspresident Jan Zweers en hofkapel De Bevelanders centraal. Deze laatste namen met 'De Bevelanders 2.0' alvast een voorschot op de toekomst waar jong en oud letterlijk bij elkaar kwamen. Daarmee is ook de achilleshiel van De Kraonige benoemd. Jan en De Bevelanders vormen een belangrijk deel van het raamwerk van de Pronkzitting van De Kraonige Zwaone. Benieuwd of de nieuwe stadspresident en een nieuwe hofkapel dit een goed vervolg kunnen gaan geven? De Kraonige hebben echter voor hetere vuren gestaan en kijken alweer vol vertrouwen uit naar de 62e Pronkzitting.

Jeugdpronkzitting in Angeren zondag 8 februari

ANGEREN - De jeugdpronk in Angeren zal weer gaan starten met spetterende optredens. De fantastische jeugdgardes van The Stars zullen met hun prachtige dansen weer wat schitterends laten zien.

Een geweldige entertainer komt weer het beste uit de kast halen, om de aanwezigen te gaan vermaken met een prachtige act. "Clown Doedel van Overeem entertainment zal je doen verbazen, kom gezellig met de hele familie naar Het Dorpshuis."

De entree is twee euro en de pronk start om 14:00 uur en zal ongeveer tot 16:00 duren.
"Is er nog jeugd die zich wil opgeven bij de jeugdraad van 11. Bel of mail dan even naar Jeroen Krauts: 06 52548509 of mail : apenstaartjesakg@mail.com.

Gerrit Jeurissen Award stelt financiële steun beschikbaar

Lingewaard Natuurlijk ontving vorig jaar als winnaar drieduizend euro voor hun Moestuinenplan voor basisscholen in Huissen, tijdens de eerste editie van de Gerrit Jeurissen-Award

HUISSEN - Heeft uw vereniging of stichting een goed initiatief op het gebied van kunst, cultuur, sport, natuur of maatschappelijk welzijn in Huissen? Maar ontbreken er nog de nodige financiële middelen? Dien dan nu een aanvraag in voor de Gerrit Jeurissen Award 2015.

De drie beste initiatieven ontvangen een bedrag van drieduizend euro (eerste prijs), vijftienhonderd euro (tweede prijs) of vijfhonderd euro (derde prijs). Daarnaast wordt er een publieksprijs van 250 euro beschikbaar gesteld door ONS Accountants en Belastingadviseurs.

De Straatspeeldag ontving de tweede prijs van 1.500 euro én de publieksprijs van 250 euro voor het organiseren van de Straatspeeldag voor kinderen in Lingewaard. De derde prijs van 500 euro ging in 2014 naar SGS Lingewaard.

De aanvraag dient een project of doel te bevatten met een ideële en/of sociale strekking, dat van algemeen maatschappelijk belang is voor brede lagen van de samenleving in Huissen.

Wacht niet te lang met het indienen van een aanvraag. De aanvragen voor de Gerrit Jeurissen Award dienen uiterlijk vóór 10 maart te zijn ontvangen. De uitreiking van de Award zal plaatsvinden op 23 april in zalencentrum De Valom in Huissen. De genomineerde prijswinnaars dienen tijdens de uitreiking een korte publieke presentatie te geven van het project en de besteding van middelen.

De Gerrit Jeurissen Award is een initiatief van het Gerrit Jeurissen Fonds. Deze stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), opgericht door wijlen Gerrit Jeurissen. Hij startte in 1977 een belastingadvieskantoor in Huissen, een kantoor dat tegenwoordig nog steeds bestaat onder de naam ONS Accountants en Belastingadviseurs.

Meer informatie over de Gerrit Jeurissen Award, de voorwaarden voor deelname en de aanvraagprocedure kunt u vinden op de website www.gerritjeurissenfonds.nl.

Plaza Polly trakteert basketbalteam Jeugd goed bezig voor extra jeugdactiviteiten

BEMMEL - De meiden van Batouwe Basketball onder 16 jaar (U16-1) zijn echte kanjers met hun inspanningen voor de vereniging. Ze haalden namelijk het hoogste bedrag binnen met de bloembollenactie. Een geweldige prestatie die als team werd bereikt. Hiermee wonnen zij de hoofdprijs, gratis beschikbaar gesteld door Plaza Polly.

Inclusief begeleiders en de héle supportersschare werden zij namelijk getrakteerd op gratis heerlijke friet en snacks. Rob Polman had het even heel druk in de overvolle zaak. Daarna mocht het hele team -dat Plaza Polly hiervoor dankbaar is- met hem achter de toonbank op de foto.

Die avond was het team overigens dubbelwinnaar, want zojuist was een monsterzege op Apollo uit Amsterdam behaald. Erg spannend is de wedstrijd niet geweest want al in het begin kwam Batouwe op ruime voorsprong en eindigde uiteindelijk op een 94-35 eindstand. Wel werd er door de supporters erg genoten van het prachtige basketbal en de hoge schotpercentages. Erg leuk om naar te komen kijken dus. Dit is het eerste seizoen dat dit team op het hoogste landelijke niveau speelt, waar ze inmiddels in het bovenste deel van de competitie meedraaien. Weer een team binnen Batouwe dat hoge ogen kan gooien!

De bloembollenactie werd georganiseerd door het heren 2 recreanten team, gecoördineerd door Harry Bremer. Hij overhandigde de netto opbrengst van ruim 1400 euro onlangs aan het bestuur van de vereniging. Het bedrag gaat worden besteed aan extra activiteiten voor de jeugd in het kader van het veertigarige jubileum van de vereniging.

Inloopspreekuur en vergadering Platform Gendt

GENDT – Het inloopspreekuur van Platform Gendt is donderdag 05 februari vanaf 19.00 tot 19.50 uur in De Leemhof aan Dorpstraat 1 in Gendt.

Het inloopspreekuur en platformvergadering is altijd de eerste donderdag van de maand (niet in juli/augustus wegens vakantie). Iedereen is welkom en kan zonder afspraak binnenlopen.

"Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u voor persoonlijk advies of suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente Lingewaard en of zonodig aan de aanwezige wijkagent doorgegeven. Als u het spreekuur niet kan of wilt bezoeken kunt ook e-mailen naar info@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels enzovoort kunt u rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel telefoon 026 3260111."

"Heeft u interesse in ons werk in uw woonomgeving, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met Gemeente en Politie, of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

"Voor meer informatie over de Platforms in Lingewaard kunt u de vernieuwde gezamenlijke websites inzien: www.wijkplatformslingewaard.nl, klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en u komt op de website van Platform Gendt."

Twee wereldkampioenen bij GVV

GENDT - Op de drieënzestigste wereldshow zang- en siervogels mochten twee leden van de Gendtse Vogelvrienden zich laten kronen als wereldkampioen. Alexander de Keijzer kreeg deze eer met een gouldamadine, een tropische vogel, van 94 punten. Dezelfde titel kreeg Hans Bakker met een zebravink, eveneens met 94 punten. Voor Wim van Bon was er een bronzen medaille met een kleurkanarie.

De organisatie van deze wereldtentoonstelling was in handen van de Algemene Bond van Vogelhouders (ANBVV) en werd gehouden in het Autotron te Rosmalen. De vorige keer dat deze bond dit geweldige evenement zou houden was in 2006, maar toen gooide de vogelgriep roet in het eten en werd de show afgelast. Ook dit jaar dreigde op de achtergrond steeds weer de vogelgriep. Maar gelukkig had staatssecretaris Dijksma op tijd weer het sein op groen gezet.

In de tweede week van januari waren drie leden van GVV ook al succesvol op de landelijke show van Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers in Apeldoorn. Alle drie met kleurkanaries. Theo en Hans Schouten gingen ieder met drie hoofdprijzen naar huis. Wim van Bon kreeg maar liefst zes prijzen. Wim en Hans Schouten kregen ook het felbegeerde kampioensvaandel.

Het mag duidelijk zijn, dat de Gendtse Vogelvrienden als niet te grote vogelvereniging met 33 leden zeer verheugd is met deze resultaten.

Indrukwekkende lezing over materie en antimaterie

BEMMEL - Op dinsdag 10 februari is er een indrukwekkende lezing over materie en antimaterie.

Hoogleraar en wetenschapper Marcel Merk vraagt van de bezoekers in zijn lezing veel voorstellingsvermogen maar zal hen aan zijn lippen doen hangen wanneer hij hen in begrijpelijke taal meeneemt in zijn zoektocht naar materie en anti-materie. Wat zijn elementaire deeltjes, hoe klein zijn ze en zijn ze nog meetbaar en waar te nemen, zowel op aarde als in het heelal?

Marcel Merk zal de bezoeker ook een kijkje laten nemen in de deeltjesversneller van Cern(Zwitserland) waar hij veel wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan. "Laat u niet weerhouden deze lezing bij te wonen want Marcel Merk weet op een eenvoudige wijze uw vragen te beantwoorden."

De lezing is in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk aan de Sportlaan 1M in Bemmel en het aanvangstijdstip is 20.00 uur. Ter bestrijding van de onkosten inclusief koffie of thee wordt een bijdrage gevraagd van drie euro vijftig.

Collecteren voor meer en grotere natuurgebieden

GENDT - Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag 9 februari de straat op om geld in te zamelen voor de aankoop van natuurgebieden. Hiermee wil Natuurmonumenten bedreigde diersoorten een handje helpen. Otter, kerkuil, vroedmeesterpad, gentiaanblauwtje, hazelmuis en andere soorten zijn afhankelijk van leefgebieden die momenteel te klein of te versnipperd zijn. Door natuurgebieden met elkaar te verbinden en te vergroten hebben zij meer kans om te overleven.

Nog maar vijftien procent van Nederland bestaat uit natuurgebieden. Met deze collecte wil Natuurmonumenten samen met vrijwilligers de leefgebieden van kwetsbare diersoorten verbeteren. ,,Investeren in de aankoop van gebieden zorgt voor natuur die tegen een stootje kan" benadrukt Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. ,,Zo staat de otter als roofdier aan de top van een ecosysteem. Als hij overleeft betekent dat de waterkwaliteit op orde is en planten, vissen en andere soorten in evenwicht zijn."

Tienduizenden vrijwilligers
De jaarlijkse collecte is dit jaar van 9 tot en met 14 februari. In ruim driehonderd gemeenten gaan ongeveer tienduizend vrijwilligers van deur tot deur met een collectebus. Ook in Gendt.

Natuurmonumenten onderhoudt samen met natuurliefhebbers de natuur zoals vrijwilligers in het beheer, leden, collectanten, natuurgidsen, donateurs, kinderen van Oerrr of districtsleden. ,,De natuur in mijn eigen omgeving inspireert me het meest. Daarom organiseer ik de collecte voor Natuurmonumenten in [plaats]. Tijdens deze collecte gaat het geld naar de aankoop van nieuwe natuurgebieden om kwetsbare soorten meer overlevingskans te geven. Zo krijgen we meer en betere natuur", zegt wijkcoördinator [naam] enthousiast.

Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 725.000 leden en donateurs en bijna 200.000 kinderen, lid van Oerrr. Zij hebben een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom verwerft en beheert Natuurmonumenten 355 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 105.000 hectare. De natuurgebieden zijn bijna allemaal publiek toegankelijk. Er staan zo'n 3200 bouwwerken, waarvan Natuurmonumenten er 1700 beschermt en onderhoudt. Vijfhonderd bouwwerken bezitten een monumentale status.

Column

Doornenburg

Mannen zullen blij zijn met een vrouw die geen druppel alcohol drinkt. Als je samen naar een feestje ga hoef je nooit een BOB te regelen. Ik wil niet klagen, maar mijn vrouw heeft geen rijbewijs. De chauffeursstoel is mijn domein. Het voordeel is dat ik met mijn lange benen nooit de stoel hoef te verschuiven. Vorige week mocht ik haar naar Kasteel Doornenburg brengen. Het weer was beroerd. Wat doe je dan? Doornenburg, een bijzonder dorp. Een drempeldorp. Wie in het donker niet in de gaten heeft dat de Pannerdenseweg venijnige drempels heeft zal iedereen die daaraan heeft meegewerkt vervloeken. Op de terugweg toetert een ongeduldige automobilist om me aan te sporen harder te rijden dan mijn 40 tot 50 kilometer per uur. Ik durf niet. In het pikkedonker rijden vind ik geen pretje. Zeker als het regent.

Eenmaal thuis pak in een wijntje om rustig te worden. Mijn vrouw wordt thuisgebracht. Ik denk weer aan Doornenburg. Een dorp van 2700 inwoners dat door twee betaalde dorpscontactpersonen, Leefbaar Doornenburg en Platform Doornenburg 'leefbaar' wordt gehouden. Betaalde krachten van SWL bemoeien zich er mee waar ze kunnen. Doornenburg, met verhoudingsgewijs veel kroegen en drie plaatselijke nieuwswebsites, trekt met kasteel Doornenburg, Fort Pannerden en camping De Waay veel toeristen. Een bruisend dorp zou je denken. Nee, Platform Doornenburg wil dat er betaalbare woningen worden gebouwd, mate name starterswoningen. De jonge gasten verlaten hun dorp, zeker als hun meisje of vriendje niet uit Doornenburg komt. Platform Doornenburg met stadse allochtonen, heeft wethouder Johan Sluiter gestrikt voor overleg. Ik zie het voor me. Driekwart van Doornenburg aan de gesprekstafel, dorpscontactpersonen, wijkplatformleden, Leefbaar Doornenburg, burgemeester Bud Joosten van Doornenburg, Floris en drie kroegbazen.

Johan, ik gun Doornenburg hun nieuwbouw. Je kunt scoren. Doorpakken. Drie plaatselijke websites doen verslag. Er komt een interview aan de achterkant van de folder van de dorpsbakker. Johan, voor landelijke media wel even die venijnige drempels op de Pannerdenseweg verwijderen.

Sjaak

De Notenkrakers uit Gendt op zoek naar dirigent

GENDT - Na vier jaar het stokje te hebben gezwaaid bij het gezellige Smartlappen- & Levensliederenkoor De Notenkrakers gaat de huidige dirigent elders een nieuwe uitdaging aan.

Dankzij hem is de kwaliteit van het meerstemmig koor op een hoger niveau beland. De vele optredens in de regio en daarbuiten zijn hiervan het bewijs. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door een combo, bestaande uit drie accordeonisten en een drummer.

"Wie graag zingt en een gezellige avond wil hebben, is altijd welkom bij het gemengd koor. Mocht u interesse hebben in de vacature van dirigent dan kunt u contact opnemen met het secretariaat. Secretariaat: L. Goris : 0481 423074 voorzitter: B.Raaijmakers: 06 24630868."

Expositie in De Kijkruit

GENDT - Van 30 januari tot en met 27 maart exposeert Gert van de Pol uit Elst met zijn tekeningen in De Kijkruit.

Gert van de Pol vertelt: "Mijn ervaringen, op creatief terrein: ik heb overwegend kortlopende cursussen gevolgd en ik beschouw mijzelf dan ook maar als een autodidact, bij 'gebrek' aan een beroepsopleiding.Tekenen is voor mij al vanaf de basisschool mijn favoriete vak en kunstbeoefening.

De vormen die ik gebruik wisselen nogal, van heel herkenbaar tot min of meer erg vrij. Uiteindelijk gaat het me om de zoektocht binnen het lijnenspel en de vlakverdeling. Ik werk tot nu toe hoofdzakelijk met één kleur per tekening, met toevoeging van de kleur zwart. De tekeningen bestaan uit combinaties van –min of meer- bouwkundige elementen en die voeg ik samen tot een nieuw geheel. Hierdoor ontstaan verrassende constructies, zowel mogelijke, als onmogelijke."

Expositieadres (raammanifestatie) is Dorpstraat 21b in Gendt.

Sint-Sebastianus Gendt zoekt vrijwillige fotograaf

GENDT - De PR-commissie van Sint-Sebastianus uit Gendt is op zoek naar een enthousiaste fotograaf die in het bezit is van een goede camera. Vind jij het een uitdaging om bijzondere momenten vast te leggen en deze ook gepubliceerd te zien? Meld je dan aan via pr@sebastianus.nl.

"Wij zijn de Public Relations-commissie van de Sint-Sebastianus. Wij verzorgen nieuwsitems en dat doen we graag voor deze leuke en gezellige club. Als fotograaf ben je lid van de PR-commissie en draag je bij aan het verkrijgen en bewerken van beeldmateriaal. Je gaat mee naar evenementen en wedstrijden. Je bent fysiek capabel om mee te lopen met meerdere onderdelen van de vereniging bij evenementen of wedstrijden."

"Lijkt jou dit leuk en wil je hier meer over weten? Ga dan naar www.sebastianus.nl of mail naar pr@sebastianus.nl."

Oudpapier in Haalderen

HAALDEREN - Aanstaande vrijdag 6 februari wordt het oud papier in Haalderen ingezameld.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.30 aan de straat te zetten.

Lammetje geboren in Gendt

GENDT - In de nacht van 27 op 28 januari is er bij de familie Bassa een lammetje geboren.

Bestuur ijsclub Nooitgedacht Gendt weer op volle sterkte

GENDT - Nooitgedacht Gendt heeft drie jaar lang op negen man moeten bouwen, maar is er inmiddels in geslaagd om twee mensen te interesseren zitting te nemen in het bestuur zodat ze weer op volle sterkte (elf) is.

"Paul Heertum, zelfstandig ondernemer in Arnhem, hebben wij januari 2014 geïnstalleerd. Paul is ondanks zijn drukke zaak toch zeer actief binnen ons bestuur. Zijn inzicht is zakelijk, hij kijkt soms net iets verder, dat geeft ons een extra impuls om de schouders eronder te zetten.

Henk Leensen is op 23 januari ons bestuur komen versterken, hij is jaren actief geweest bij de Historische Kring. Wij hopen nog jaren plezier te kunnen hebben van hun inzet."

De SWL buurtsportcoach...

Fotograaf: Ellen Koelewijn Expressionelle fotografie

LINGEWAARD - In een samenleving is het van belang dat ieder individu mee kan doen en zijn steentje bijdraagt. Voor de ene persoon is dit lastiger dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een beperking, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die dreigen in een sociaal isolement te vallen. Voor deze mensen is het belangrijk dat ze betrokken blijven in die samenleving.

Een sportvereniging is bij uitstek geschikt om werkervaring op te doen, sociale contacten op te doen en betrokken te blijven. Daar tegenover staat dat sportverenigingen wel wat extra handjes kunnen gebruiken. Ook voor stagiaires is een sportvereniging een uitstekende leerschool. Er is van alles te doen op ieder niveau, denk aan onderhoud van het sportpark, wassen van kleding en het draaien van bardiensten. Maar ook het opstellen van een beleidsplan of het bijhouden van de financiën behoort tot de mogelijkheden. Heeft jouw sportvereniging behoefte aan extra handjes op welke manier dan ook? Of zou jij graag willen werken of een opdracht willen uitvoeren op een sportvereniging? Neem dan contact op met SWL buurtsportcoach Nick van der Hamn.vanderham@swlingewaard.nl of bel: 06 83678991. Hij brengt graag de vraag en het aanbod bij elkaar!

Wereld Yogadag in Bemmel

BEMMEL - Op zondag 22 februari is het Wereld Yoga Dag. Over de hele wereld wordt tijd vrijgemaakt voor yoga. Duizenden mensen begeven zich op de yogamat voor een goed doel. De yogales wordt gegeven tussen 11.00 uur `s ochtends en 13.00 uur `s middags. Dit gebeurt in elke tijdzone over de hele wereld, zodat er wereldwijd een 24-uurs yogamarathon zal plaatsvinden.

Kirsten van Ingen (Yoga Blossom) en Miranda van Oostrom (Yoga Lingewaard) zullen deze dag twee lessen verzorgen voor Stichting Make-a-wish. Dit is een organisatie die zich inzet om de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte in vervulling te laten gaan.

Iedereen is deze dag welkom. Misschien heb je nog nooit yoga beoefend, maar ben je nieuwsgierig naar wat yoga is en wat het voor je kan betekenen. Wellicht beoefen je al jaren yoga en ben je benieuwd naar de hatha-yogalessen in Saswitha-stijl, waarin beide docenten zijn opgeleid.

De lessen worden gegeven om 11.00 en om 12.30 uur in Bemmel. Kosten: vrijwillige gift voor Stichting Make-a-wish. Voor informatie zie de sites van de docenten: www.yogablossom.nl en www.yogalingewaard.webklik.nl.

Aanmelden kan via de mail of telefonisch bij Kirsten van Ingen: info@yogablossom.nl / 06 20582505 en Miranda van Oostrom: yogalingewaard@gmail.com / 06 25441244.

Start Mantelzorgcafé Lingewaard

HUISSEN - Zorg je dagelijks voor een partner, ouder, kind, familielid, buurvrouw, vriend of vriendin? Dan ben je mantelzorger. Heb je vragen hierover dan kan je in contact komen met andere mantelzorgers in het Mantelzorgcafé. Stichting Welzijn Lingewaard start in samenwerking met vrijwilligers en het Dominicanenklooster Huissen het Mantelzorgcafé.

Het delen van je ervaringen met gelijkgestemden kan je steunen. Misschien herken je wel zaken waar anderen ook tegenaan lopen. Of hoor je praktische tips en oplossingen die anderen bedacht hebben en jou tot steun kunnen zijn. Middels thema's en creatieve activiteiten kunnen mensen in een ongedwongen sfeer met elkaar in gesprek komen. De vrijwilligers, die tijdens deze bijeenkomsten uw gastvrouw zijn, hebben zelf ook ervaringen als mantelzorger.

De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op woensdag 25 februari van 14.00 tot 16.00 uur in Onder de Pannen van het Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1 in Huissen. Tijdens deze middag zal Melissa Davina, leefstijlcoach SWL, ingaan op het nut van bewegen bij slaapproblemen en het terugdringen van je zorgen. Samen wordt er ook een ontspanningsactiviteit gedaan. Mantelzorgers zijn welkom. Deelname kost twee euro. Opgeven kan vóór 18 februari via SWL Meldpunt 088 2552555 of via meldpunt@swlingewaard.nl.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 5 januari vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Avond over 'voeding en diabetes' in Huissen

HUISSEN - Een bekend gezegde: diabetes komt door te veel eten. Of deze bewering nu terecht is of niet, iedereen met diabetes weet hoe belangrijk het is koolhydraten te tellen bij alles wat men eet. De overheid stimuleert een gezond eetpatroon, waardoor veel marktpartijen met alternatieve diëten en voedingsmiddelen komen. Hoeveel koolhydraten zitten in brood van spelt of quinoa?

Diabetes Vereniging Arnhem houdt op 11 februari een avond waarbij Clarinda Smit, diëtiste Ziekenhuis Rijnstate, de nodige uitleg zal geven over alternatieve eetpatronen.

De avond vindt plaats in zalencentrum De Valom, Karstraat 2 in Huissen, aanvang 19:30, zaal open vanaf 19:00 uur. Deze avond is gratis voor zowel DVN-leden als niet-leden.

Vrijwilligers van DVN Arnhem organiseren regelmatig activiteiten en thema avonden voor leden en niet-leden. Doel is het bevorderen van kennis en levensstijl, en om contacten te stimuleren.

Ledenvergadering Sint-Petrus

HUISSEN - Op donderdag 19 februari houdt hengelsportvereniging een algemene ledenvergadering. De aanvang van de vergadering is om 20:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur.


Waarom 19:30 uur inloop? "Om iedereen de gelegenheid te geven om de (financiële) stukken door te nemen. De uitnodiging is ook te lezen op www.hsvstpetrus-huissen.nl.

De vergadering is in De Ark, De Hazekamp 2B in Huissen.

Vrijdag de dertiende: 100% Feest in Het Wapen van Bemmel

BEMMEL - Wij horen je denken. Vrijdag de dertiende? Feest? Brengt dat geen ongeluk? Eerlijk is eerlijk, wie naar Het Wapen komt op deze avond zal op zijn hoede moeten zijn... Vanaf 20.30 uur begint de carnaval daar traditioneel met 100% Feest. In een tot carnavalspaleis omgetoverd Wapen zullen pech en ultiem geluk dicht bij elkaar liggen.

Voor wie het vergeten was, om klokslag twaalf uur begint Valentijnsdag en word je in één klap van al je (bindings)angsten afgeholpen. Zwarte katten en boobytraps zullen plaats maken voor cupido's en lovedoctors en zal het feest tot in de kleine uurtjes doorgaan.

Zoals je gewend bent, komen de leukste dweilorkesten van Nederland een feestje bouwen en zal de 100% Feest-DJ hun optredens afwisselen met de lekkerste feesthits van het moment. Het thema van deze editie is 'Freaky Valentine'. Dus trek je meest indrukwekkende, angstaanjagende liefdespakje aan en wie weet ga jij er vandoor met een meter bier!

100% Feest is toegankelijk voor feestvarkens vanaf achttien jaar. De entree is natuurlijk helemaal gratis. Meer info en de laatste updates vind je op www.facebook.com/honderd.procentfeest.5

Het feest is van 20.30 tot 02.00 uur; de toegang vanaf achttien jaar.

D66 wil verzamelcontainer voor plastic afval

Is twee keer per maand voldoende voor plastic afval? (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Mocht blijken dat de duobak te klein is voor de inzameling van plastic afval, dan wil het college overwegen om in elke woonkern één container te plaatsen. Die toezegging kreeg D66 op vragen van Pierre Cuypers die vindt dat de cyclus van twee keer per maand voor het plastic te weinig is. De boosdoeners zijn de plastic flessen die te veel ruimte in beslag nemen.

?(van de redactie)

Het college zegt de geschetste situatie van D66 te herkennen, maar voegt er wel tip aan toe. Plastic flessen kunnen eenvoudig worden samengedrukt en daarna met de dop er op in de duobak worden gekiept. Mocht uit evaluatie blijken dat de capaciteit van het plastic vak toch een structureel probleem is, dan zou in Lingewaard plaatsing van centrale verzamelcontainers overwogen kunnen worden.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 10 februari is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28 te Bemmel).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Collectanten gezocht voor de Maag Lever Darmstichting

BEMMEL -De Maag Lever Darm stichting is een onafhankelijke stichting die al ruim dertig jaar werkt aan een betere toekomst voor mensen met maag-, lever-, en darmproblemen.

"Ik ben Paul Schenkels, coördinator voor de MLD-stichting, voor Bemmel. Van18 tot en met 23 mei vindt weer de jaarlijkse collecte plaats. Hiervoor ben ik dringend op zoek naar nieuwe collectanten!"

De laatste jaren is het collectantenbestand erg teruggelopen van dertig naar tien collectanten. "Wie van jullie wil dit jaar mij en de MLD helpen, of weet je iemand die wil gaan collecteren?Waar mogelijk kun je je eigen wijk lopen en gemiddeld ben je er ongeveer twee uur mee bezig.

Als je vragen hebt of je zou willen aanmelden als collectant, wat ik van harte hoop, want je doet er goed werk mee, dan kun je een mail sturen naar: paulschenkels@hotmail.com."

Damvereniging VBI heeft landstitel weer in eigen hand

Van links naar rechts: Pepijn van den Brink, Geert van Aalten, Guntis Valneris en Jos Stokkel. Foto: Joop Hendriksen.

HUISSEN - Dat Damvereniging VBI de wedstrijd tegen het bescheiden 020 Amstelveen zou winnen lag wel voor de hand. Dat Witte van Moort koploper Apeldoorn een punt ontfutselde was een enorme verrassing. Damvereniging VBI nestelde zich dus mede aan de kop. Bij een gelijke aankomst aan het einde van de competitie volgt een barrage.

De Huissense hoofdmacht startte tegen 020 met winst voor Pepijn van den Brink die al in een vroeg stadium een schijf won en zijn voordeel uitbouwde naar winst. Gérard Jansen bevestigde zijn positie als topscorer in de Ereklasse door zijn tegenstandster op een positionele overmachtspartij te trakteren. Joost Hendriksen trof een opponent die met veel afruilen probeerde zich te redden. Joost wist daar wel raad mee.

Geert van Aalten trof een collega grootmeester als tegenstander. Er volgde een spannende partij met wisselende kansen totdat uiteindelijk de vrede werd getekend. Jos Stokkel bouwde een mooie aanval op die hem de winst opleverde. Alexander Baljakin ondervond aanvankelijk tegenstand maar pikte veel schijven in het eindspel en kon de volle winst opstrijken. Bij Maarten Linssen gebeurde in een laveerpartij niet veel. Ondanks licht nadeel hield hij zijn partij keurig op remise.

Johan Krajenbrink boekte langzamerhand steeds meer voordeel totdat er voor zijn tegenstander weinig meer overbleef. Guntis Valneris trof een passieve tegenstander. Ondanks de nodige druk kreeg hij de winst niet rond. Yuriy Lagoda rondde af toen zijn tegenstander tegen het eind een fout maakte en de winst voor het oprapen lag. Zo kwam de uitslag op 17-3.

Succesvolle bijeenkomst over grensoverschrijdend gedrag

LINGEWAARD - Op maandag 26 januari heeft de buurtsportcoach van Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met Lingewaard Sport! een themabijeenkomst georganiseerd over grensoverschrijdend gedrag op de sportvereniging.

Op deze avond waren ruim dertig personen van verschillende verenigingen uit Lingewaard aanwezig. De bijeenkomst vond plaats in de kantine van voetbalvereniging Jonge Kracht.
Een gastspreker van het vertrouwenspunt sport (NOC*NSF) vertelde de sportverenigingen over het voorkomen van zaken als pesten, discriminatie, drugs- en dopinggebruik en seksuele intimidatie. Zo kunnen verenigingen ervoor kiezen om een vertrouwenscontactpersoon aan te stellen, kun je tegenwoordig gratis een VOG voor vrijwilligers aanvragen en zijn er manieren om gedragsregels beter te laten integreren in de club.


Vervolgens gingen de verenigingen met elkaar in discussie aan de hand van een aantal fictieve brieven gericht aan het bestuur. In deze brieven stonden lastige situaties beschreven waar je als bestuur mee te maken kunt krijgen. Ook wethouder Theo Janssen was aanwezig en mengde zich volop in de discussies.


Tenslotte is er nagedacht over hoe de verenigingen binnen Lingewaard de handen ineen kunnen slaan om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Zo werd er gebrainstormd over een gedragsprotocol gedragen door alle verenigingen en het opzetten van een vertrouwensgroep waar de vertrouwenscontactpersonen vanuit de verschillende verenigingen hun ervaringen kunnen delen en met vragen terecht kunnen. De avond is door de verenigingen als zeer positief ervaren.

Voetbalprogramma Havo

Zaterdag 7 februari

THUIS

12.00 uur HAVO D2 - VVO D3

14.30 uur HAVO A1D - Eldenia A2

UIT

08.30 uur Arnhemse Boys E11 - HAVO E1

08.30 uur OSC F2 - HAVO F1

08.30 uur Spero F9 - HAVO F2

10.00 uur Juliana '31 C3 - HAVO C1D

10.15 uur DVOL E6 - HAVO E2G

15.00 uur Fc Zutphen 4 (B.M.) - HAVO 2

Zondag 8 februari

THUIS

10.30 uur HAVO 4 - Overasseltse Boys 3

10.30 uur HAVO 3 - RKHVV 7

UIT

13.30 uur Elsweide 2 - HAVO 2

14.00 uur Uchta 1 - HAVO 1

39e Orde van Sprauwejagers

GENDT - Ook dit jaar zal het Sprauwejagersgilde weer de Orde van de Sprauwejagers uitreiken aan een persoon, instelling, vereniging of stichting die een zeer waardevolle bijdrage heeft geleverd aan onze gemeenschap Gendt.

De uitreiking in de vorm van een bronzen Sprauwejagersbeeldje vindt plaats direct na de carnavalsmis op zondag 15 februari (12.30 tot 13.00 uur) aan de Dorpstraat in Gendt ter hoogte van Providentia.

Het vorig jaar is de orde van de Sprauwejagers uitgereikt aan het Sint-Nicolaascomité Gendt. Ook voor dit jaar zal het weer een verrassing zijn wie de Orde van de Sprauwejagers 2015 in ontvangst zal mogen nemen.

Direct na de bekendmaking op 15 februari. Is er gelegenheid -onder het genot van gratis koffie met krentewegge om de ontvangers(s) te feliciteren in café zaal De Klok. En natuurlijk zult u ook dit jaar weer de overheerlijke Gendtse Sprauwejagers kersenlikeur gratis kunnen proeven.

Geslaagde dansmiddag bij Sasa in Angeren

ANGEREN - Vrijdag 23 januari was de eerste dansmiddag. Het bestuur vindt het fijn te mogen melden dat de Stichting Actieve Senioren Angeren er een activiteit bij heeft.

Onder leiding van Henk Gertsen, werden de 36 deelnemers uitgenodigd om deze eerste officiële middag te beginnen met een Quickstep, gevolgd met een Engelse wals, tango enzovoort. Dorpshuis manager Antoon Schraven had de theaterzaal sfeervol gemaakt met mooie wisselde lichteffecten.

De volgende dansmiddag is 27 februari in Het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren, van 13.30 tot 14.30 uur.

Iedere senior in Lingewaard en omgeving die wil komen dansen, is welkom. Meer inlichtingen 06 13040833 of 06 22542672 of www.sasa-angeren.nl.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

Carnaval bij De Riensplitsers

DOORNENBURG - Tijdens de Dolle Dagen houdt carnavalsvereniging De Riensplitsers een 80's en 90's-party en een Duitse middag.

Zaterdagavond 14 februari is de 80's en 90's-party. Super Sound draait non-stop allerlei plaatjes uit die tijd aan elkaar. Dit feest is in het Schuttersgebouw in Doornenburg en begint om 20.30 uur.

Dinsdagmiddag 17 februari zal het Schuttersgebouw in het teken staan van onze Oosterburen. Duo Decibel zal alle bekende Duitse knallers voorbij laten komen zoals Du, Rosamunde, Sierra Madre und so weiter. Natuurlijk staan ook de consumpties in het teken van Duitsland, het bier wordt uit pullen gedronken! Om het geheel compleet te maken bestaat het bijbehorende buffet ook uit traditionele Duitse lekkernijen!

Aanvang van deze 'gemütliche Mittag' is 16.00 uur en duurt tot circa 21.00 uur. De kosten voor deze middag bedragen voor leden dertig euro per persoon (all in). Reserveren is wenselijk en kan via sjokit@gmail.com of thedri@hetnet.nl.

Onder het motto 'Samen feesten groot en klein, met carnaval mot je bij De Riensplitsers zijn', nodigt Prins Mug d'n Opbouwer iedereen uit deze avond en middag te bezoeken!

Champions League bij Jonge Kracht

HUISSEN - De winterstop is voorbij en de voetbalcompetitie gaat weer verder. Als jeugdafdeling van voetbalvereniging Jonge Kracht willen we het nieuwe jaar echter ook beginnen met een nieuwe competitie.

Speciaal voor de allerkleinsten, zowel jongens als meisjes, met geboortejaar 2010 die graag willen gaan voetballen met vriendjes en vriendinnetjes. Als voetbalvereniging willen wij de sport natuurlijk onder de aandacht brengen bij een jong publiek. Niet alleen vanwege het plezier, maar ook om de jeugd meer en meer aan te zetten tot bewegen en de buitensport. "Daarnaast zien wij, als vereniging, het belang van onderlinge betrokkenheid, sociale beleving en gezelligheid onder elkaar maar ook van het verbinden van individuele verenigingen/ stichtingen en mensen met elkaar.

Ons streven is om in de periode van 11 maart tot en met 3 juni en bij voldoende aanmeldingen een mini-competitie op zondagmorgen, voor aanvang van de thuiswedstrijden van ons eerste elftal op te zetten. Tevens zal er in dezelfde periode op de woensdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur getraind worden."

Bij voldoende aanmeldingen, dus teams, kan een competitie op zondagmorgen starten. Gedurende een uur zijn de kinderen lekker buiten met elkaar aan het sporten. De teams krijgen de namen en wedstrijdkleding van verschillende Champions League deelnemers zoals Ajax, Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Celtic, Manchester United, Chelsea, etc. en betreden onder de speciale CL tune als ware helden het hoofdveld van ons sportpark met tribune.

"Wilt u uw kind opgeven voor deze Champions League (zowel training als toernooitjes op zondag), meldt u zich dan aan via het mailadres trudyenben09@gmail.com of belt u naar Ben Stellaard 06 13793957."

Twan Lentjes debuteert met verhalenbundel

DOORNENBURG - Springend hert met schoenpoets, het klinkt als een indianennaam maar dat is het niet. Het is de titel van het eerste boek van Doornenburger Twan Lentjes dat bestaat uit een verzameling korte humoristische verhalen uit het leven van de auteur.

Iedereen maakt wel eens iets grappigs mee. Twan heeft de leukste voorvallen weten vast te leggen. Van gebeurtenissen uit zijn jeugd tot zaken die voorvielen tijdens zijn militaire dienst en tijdens zijn werk. Het geheel wordt op een ongedwongen en prettige wijze verteld, zodat het lijkt alsof de verteller naast je staat. Een aanrader voor iedereen die van goede verhalen houdt.

De auteur: "Het mag een klein wonder heten dat dit boek het daglicht heeft gezien. Ik heb namelijk nooit literaire ambities gehad. Maar door de jaren heen bemerkte ik dat ik genoeg inspiratie had opgedaan voor een verzameling verhalen. Uiteindelijk heb ik deze aan het papier weten toe te vertrouwen. Het bloed kruipt blijkbaar toch waar het niet gaan kan."

Dit boek is vanaf heden te bestellen via: www.boekscout.nl.

Nog volkstuinen te huur in Doornenburg

DOORNENBURG - Volkstuinenvereniging met kavels grond aan de Pannerdenseweg, tegen over Ancari en naast het kerkhof heeft nog enige percelen over voor verhuur.

"Mocht u interesse hebben om uw eigen groente te willen verbouwen, neemt dan contact op met de heer H.Drost (0481 421566) of Hans Gerdsen (0481 424560)."

Vrienden Harmonie Sint-Caecilia blikt terug en kijkt vooruit

GENDT - Het afgelopen jaar mag de Vereniging Vrienden van de Harmonie, die ijvert voor de broodnodige aanschaf van nieuwe uniformen ten behoeve van de Harmonie Sint-Caecilia Gendt met voldoening terugblikken op een succesvol jaar.

Een jaar vol met ludieke acties, zoals de paaseitjesverkoop, de Harmonietjes van bakker Van Beek, kraam tijdens het Kersenfeest, de kerstmarkt met onder andere de inmiddels bekende Gendtse muts, de Afterkermisparty en de loterij tijdens het najaarsconcert.

De gulle giften van niet alleen de Gendtse bevolking, maar ook van de Gendtse middenstand en plaatselijke verenigingen hebben de mogelijkheid om nieuwe uniformen aan te schaffen al een flinke stap dichterbij gemaakt. De dank hiervoor is groot.

Op de valreep van het nieuwe jaar verblijdde Berrie Rensen Schilderwerken de Vrienden met een mooie donatie. De voorbereidingen voor ludieke acties ook in het nieuwe jaar zijn dan ook in volle gang. Een aantal vrienden treedt tijdens de verlichte carnavalsoptocht als verkeersregelaar op voor dit nobele doel. Zo zal in ieder geval de paaseitjesaktie van vorig jaar wegens groot succes herhaald worden.

Uiteraard is uw bijdrage nog steeds welkom op het bankrekeningnummer van de Vrienden van de Harmonie Sint-Caecilia: NL44RABO0128719524.

Carnavalsbingo in Oosterhout

OOSTERHOUT - Op vrijdag 6 februari houdt de vogelsportvereniging Kantropa haar jaarlijkse terugkerende carnavalbingo met de welbekende prachtige prijzen.

Er zijn diverse geldprijzen te winnen, en op veel verzoek zijn ook weer de levensmiddelendozen terug . De bingo bestaat uit acht rondes en de kosten daarvan zijn 4,50 euro.

Ook is er de welbekende gratis ronde en verloting voor eenieder die meespeelt. De aanvang van de bingo is 20:00 uur en de zaal is al open om 19:00 uur. De bingo zal gehouden worden in café/zaal Merkus aan de Dorpstraat 12 in Oosterhout.

Ingezonden brief Dit kun je mij niet aandoen TOP bestuur

Door goede, gedegen, vakkundige en op realisme gestoelde rapporten van het Kinkelbestuur hebben onze vertegenwoordigers gekozen om De Kinkel tot Sociaal Cultureel Centrum (SCC) te benoemen. 683.000 euro wordt er nu uitgetrokken om het huidige gebouw een goede face lift te geven. Iedereen blij eindelijk een eigen 'SCC' in Bemmel.

Volle bak afgelopen vrijdag bij de presentatie. Het visierijke bestuur had niet stilgezeten, wist en weet dat veel van zijn gebruikers en de burgers in de gemeente graag een grote zaal in het SCC willen hebben, en kwam daar dus ook met plan voor. So far so good tot op met moment dat er een vraag uit de zaal kwam over wat waar was van de geruchten dat TOP zijn activiteiten wil gaan verleggen naar de kerk. De TOPvoorzitter stond pontificaal op en inderdaad vastberaden mededeelde dat TOP gaat verhuizen naar de kerk met zijn activiteiten. Een klap midden in het gezicht van onder andere het Kinkelbestuur.

Waarom zou dat TOPbestuur niet in De Kinkel willen blijven? Het was neem ik aan de 'worst' die de kerk het TOPbestuur heeft voorgehouden want de miljoenen vlogen over de tafel in die verklaring. Maar beste voorzitter, die worst dan direct binnen halen, hem met je medebestuursleden opeten en je dus aan de kerk conformeren dat gaat zo maar niet. Jullie klanten, de burgerij en onze vertegenwoordigers hebben gekozen voor De Kinkel als SCC en daar moeten jullie als TOPbestuur naar luisteren zoals het Kinkelbestuur naar zijn gebruikers luistert en met een plan komt om een zaal toe te voegen aan het SCC. Zo wil ik (en velen met mij) als burger van onze gemeente, uw achterban mijnheer de voorzitter, het graag. Ik wil niet voor de ene activiteit naar de Kinkel en voor de andere naar de kerk. Eindelijk hebben één SCC en ben ik heel blij met het feit dat het visionaire Kinkelbestuur daar een zaal aan wil toevoegen (indien natuurlijk financieel haalbaar). Daar kan en mag u niet doof voor zijn, dat riekt voor mij naar onbehoorlijk bestuur (kijk maar naar uw eigen uitgangspunten als TOP).

Dus beste voorzitter, laat die 'worst' nou maar even hangen, die blijft voorlopig nog wel goed. Ga net als alle gebruikers goed luisteren hoe het zeer capabele Kinkelbestuur deze zaal denkt te verwezenlijken Als dat realistisch en haalbaar is, zijn we er uit (toch).

Ondergetekende en naar ik aanneem vele burgers van Bemmel/Lingewaard met mij(waaronder ook huidige en toekomstige gebruikers van De Kinkel), willen één toplocatie, gerund door één toporganisatie met TOP als één van de huurders. Daar mogen jullie niet doof voor blijven, beste voorzitter, want net zoals voor De Kinkel naar zijn huurders toe moet voor jullie naar de burgerij toe, gelden: 'de klant is koning'.

Ik neem aan dat jullie 'your wish is my command' hoog in het vaandel hebben staan, beste voorzitter, dus aan tafel zou ik zeggen en geef het capabele Kinkelbestuur een kans voordat jullie de 'worst' binnenhalen en richting kerk verdwijnen. Sterkte en stel me niet teleur s.v.p.

T. de Hoop Bemmel

Out Loud!: vrijdag 13 februari

BEMMEL - Prins Thijs de Luidruchtige en Prinses Loes bieden de jeugd van Bemmel en omstreken een geweldige carnavalsavond aan.

Dit feest wordt georganiseerd in samenwerking met café De Roskam. Het doel is om ook de jongere inwoners van Het Kaokelnest en omgeving een toegankelijk en mooi carnavalsfeest te bieden.

"Op vrijdagavond 13 februari vanaf 21.00 uur tot 2.00 uur gaan wij (Prins Thijs en Prinses Loes) samen met jullie alvast in de stemming komen. Wij hebben een top-dj uitgenodigd en de avond zal in het teken staan van 'Bemmel goes 90's. Hunker jij ook zo naar Eurodance, typische 90's hits en uiteraard Happy Hardcore muziek? Kom dan naar Out Loud! Wij nemen je mee terug naar de tijd van 2Unlimited, Vengaboys, Mental Theo, Backstreet Boys, Michael Jackson, Baywatch, Jiskefet, Flodder, Bart de Graaff, Big Brother en natuurlijk Bassie & Adriaan! Tijdens deze editie neemt Heineken Turntables plaats achter de draaitafel om een superfeest te verzorgen met alle danceable hits uit de charts van de 90's. Wij gaan voor een mooie avond! Kom jij ook?"

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst in de Protestantse Gemeente in Huissen is zondag 8 februari om 10.00 uur te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee S. Hofstee. Er is kinderkerk voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Het leven vieren. Samen met andere mensen van goede wil. Daar gaat het om in onze kerk. De plek waar we vieren en rouwen. Waar we tot rust en bezinning komen. Waar we geïnspireerd worden om het goede te zoeken. De plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Delen van vreugde en verdriet. Zoeken naar wat jou weg door het leven is. Groeien tot wie je bedoeld bent te zijn. Daar gaat het over in onze kerk.

En steeds weer opnieuw worden de verhalen, de wijsheid, in het licht gezet van de tijd waarin we leven. Van de letterlijke uitleg van de Bijbel van vroeger, zoeken naar wat nu eigenlijk de echte bedoeling is van die verhalen.

En daarbij is iedereen welkom. Je hoeft geen speciale gaven te hebben om bij ons in de kerk te komen. Dus als u het eens wilt ervaren wat er gebeurt en hoe alles gaat; kom maar gerust. Zondagmorgen om 10.00 start de dienst. Een half uur tevoren is de kerk al open. De dienst duurt ongeveer een uur.

Nieuwe exposities bij Kunst aan Huis

Hout/viltobject van Ditty van der Elst

BEMMEL - Vanaf vrijdag 6 februari zijn er, naast de vaste expositie van zestien Bemmelse kunstenaars,

twee nieuwe exposities te zien bij Kunst aan Huis aan de Dorpsstraat 41 in Bemmel.

Ditty van der Elst, beeldend kunstenaar uit Heerewaarden, is de volgende gastkunstenaar. Sinds een aantal jaren heeft Ditty zich toegelegd op het maken van objecten bestaande uit hout en vilt. Struinend door de uiterwaarden en langs de rivieren vindt ze materiaal en inspiratie die de basis vormen voor haar werk. Drijfhout meegevoerd door de rivier vormt het uitgangspunt voor objecten, veelal dieren, die door het vervilten van wol verder uitgewerkt worden.

In de serie 'uitgelicht' staat het werk van Marieke Blijleven uit Bemmel deze keer centraal. Marieke exposeert met schilderijen en keramiek. Inspiratie vindt zij in de natuur en de mens, met de daarbij behorende emoties, gewaarwordingen, expressies en gevoelens. "Er gaat zoveel om in de mens, gedachten die emoties veroorzaken, die weer zijn terug te zien in de lichaamstaal", aldus Marieke. "Daarom werk ik graag met veel kleur en kies deze intuïtief tijdens het werken."

Ditty en Marieke zijn op zaterdag 7 februari van 14:00 tot 17:00 uur aanwezig in de galerie. Zij nodigen een ieder uit om dan met hen en hun werk kennis te maken.

Kunst aan Huis is gevestigd aan de Dorpsstraat 41 in Bemmel. Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Meer informatie staat op www.kunst-aan-huis.nl.

Vwo-ers OBC Bemmel ont- werpen innovatief bushokje

BEMMEL - Bushokjes met een zelfvoorzienende stoel- en vloerverwarming, drinkwater en luchtzuivering? Alles was mogelijk tijdens het leerzame bètaproject over duurzaamheid en technologie. De vwo-leerlingen van OBC Bemmel presenteerden na tien weken hard werken op maandag 26 januari hun creatieve eindresultaat aan bedrijven en medewerkers van de school.

Gastdocent Daan Mulders van architectuurlessen.nl heeft de leerlingen de afgelopen weken kennis laten maken met conceptontwikkeling, ruimtelijk vormgeving en presentatietechnieken. De leerlingen zijn eerst onderzoek gaan doen naar vernieuwende technologieën. Daarna hebben diverse duurzame, technische bedrijven uit de regio zoals Lamers uit Gendt, 100% Zonnig uit Wijchen en Solesta uit Nijmegen, de leerlingen in de gelegenheid gesteld om een bezoek te brengen aan het bedrijf. Zo konden de vwo-ers kennis vergaren uit de praktijk. Vervolgens werd de nieuwe kennis toegepast op het ontwerp van een nieuw bushokje. Niet zomaar een bushokje maar een innovatief, comfortabel verblijf, dat eigen energie opwekt en uitstootneutraal is.

"Het was echt een leuk project. Ik vond vooral de bezoekjes aan de bedrijven interessant. We hebben veel geleerd over duurzaamheid en nieuwe technieken op dat gebied. Daarnaast was het ook prettig om in een groepje aan dit project te werken. Je hebt elkaar echt nodig," aldus een enthousiaste vwo-leerling. De vwo-projecten op het OBC worden aangeboden om leerlingen academische vaardigheden bij te brengen zoals onderzoek doen, ontwerpen en samenwerken.

HUISSEN - In voorjaartafeltenniscompetitie zijn de Hutaf jeugdteams goed uit de startblokken gekomen. De 2 landelijk spelende teams wonnen beide met 8-2. Team 1 deed dat tegen TCB 1. Mats Janssen was onverslaanbaar, 2 zeges waren er voor Bram Schutte en Ricco Gerritsen en was er winst in het dubbelspel. Team 2 stuurde Assen 1 met een nederlaag terug naar de Drentse hoofdstad. Hier waren Joni Drissen en Hilde Vermeulen niet te kloppen en invaller Mikolaj Krawczyk schitterde met 2 enkelspelzeges. Team 3 won met 6-4 van een incmpleet SMD 1. Mikolaj Krawczyk (3), Joeri van Ekeren (2) en Johan Nijenhuis (1) zorgden voor de Huissense punten. Voor team 4 kwam alleen Matthijs van Hilten 2x tot score in de wedstrijd tegen SKF 5. Iris Brouwers redde de eer voor Hutaf 5 in de met 9-1 verloren wedstrijd bij Cevelum 2. Het naar de 3e klasse gepromoveerde Hutaf 7 gaf gelijk haar visitekaartje af. Sam ten Westeneind, Anne van Bolderen en Danny Schuurman wonnen met 10-0 van Treffers (A) 5.In een spannende wedstrijd tegen SKF 7 won Hutaf 8 met 6-4 door 2 scores van Max Blansjaar en Oscar Chantrel en 1 van Finn Slutter. Westa 3 – Hutaf 9 werd 5-5 met 2 enkelspelzeges van Britt Stellaard en Jowan Teunissen en was er winst in het dubbelspel. Sarah Teunissen was namens Hutaf 10 verantwoordelijk voor de Hutaf score bij Westa 2 (9-1 verlies).

Op vrijdag 6 februari aanstaande houdt de vogelsportvereniging Kantropa haar jaarlijkse terugkerende carnavalbingo met de welbekende prachtige prijzen.

Ook zijn er diverse geldprijzen te winnen, en op veel verzoek zijn ook weer de levensmiddelendozen terug .

De bingo bestaat uit 8 rondes en de kosten daarvan zijn €4,50.

Ook is er de welbekende gratis ronde en verloting voor eenieder die meespeelt.

De aanvang van de bingo is 20:00 uur en de zaal is al open om 19:00 uur.

De bingo zal gehouden worden in cafe/zaal Merkus aan de dorpstraat 12 te Oosterhout.

Motorhuis levert vijf Opels aan Wijmoco Geveltechniek

LINGEWAARD - Motorhuis heeft onlangs een deel van het wagenpark van Wijmoco Geveltechniek vernieuwd met vijf nieuwe Opel bedrijfswagens. Vier nieuwe Opels Vivaro en een Opel Movano zijn nu in het rijkelijke bezit van Wijmoco Geveltechniek.

Wijmoco in Huissen is al meer dan 45 jaar een begrip voor alle soorten aluminium kozijnen voor particulier en aannemerij. Van nieuwbouw tot renovatie van utiliteitsbouw, woonhuizen en boten. Met een tweede vestiging Lealti Geveltechniek in Middelbeers bedienen zij gezamenlijk een groot deel van Nederland.

Samenwerking met Motorhuis

Richard Wijkamp van Wijmoco Huissen: "Via mijn netwerk (Martien Bulters) ben ik in contact gekomen met Wim van Schaik van Motorhuis Nijmegen en heb hem mijn wensen kenbaar gemaakt. Dit resulteerde in een passend voorstel voor de aanschaf van vier Opels Vivaro met dubbele cabine en een Opel Movano L2 H2 met opbouw van een Glasrasteel. Er is voor Opel gekozen om de uitstraling en lage TCO. Momenteel staat er alweer een auto in bestelling."

Motorhuis kijkt uit naar een prettige en langdurige samenwerking. "Wij wensen de bestuurders van de nieuwe Opels vele veilige kilometers."

"Wilt u ook een passend advies voor uw wagenpark? Neem dan contact op met de afdeling Fleet & Lease van Motorhuis en plan vrijblijvend een afspraak in met één van onze adviseurs."

Hooggevoelige kinderen

BEMMEL - Vraag jij je weleens af waarom jouw baby zoveel huilt? Waarom jouw zoontje zó emotioneel kan reageren of waarom jouw dochter zo vaak hoofdpijn of buikpijn heeft? Het kan een aanwijzing zijn dat je kind hooggevoelig is.

Eén op de vijf kinderen is hooggevoelig ook wel hoogsensitief of HSK genoemd. Wat inhoudt dat zij extra gevoelig zijn voor prikkels, veel nuances in sfeer oppikken maar óók emoties van anderen. Als energetisch manager begeleid ik ook ouders van kinderen (en volwassenen met HSP) die hooggevoelig zijn. In twee workshops geef ik inzichten en handvatten hoe ouder en kind samen beter met hooggevoeligheid kunnen omgaan.

Workshop 'Is mijn kind hooggevoelig? vindt plaats op 5 maart. Op deze avond maak je een test om te bepalen of je kind hooggevoelig is. Gaan we het hebben over de verschillende types HSK en hun kenmerken. Krijg je diverse oefeningen om samen met je kind te doen en praktische tips om overprikkeling te verminderen.

Workshop 'Mijn kind is hooggevoelig! Wat nu? vindt plaats op 26 februari. Deze avond is bedoeld voor ouders die weten dat hun kind hooggevoelig is en meer willen weten. We gaan het onder andere hebben over de vier belangrijke aandachtspunten bij de opvoeding, krijg je meer inzicht hoe HSK energetisch werkt en welke problemen er op school kunnen voorkomen.

Beide workshops vinden plaats in De Kosterij, Kerkenhofstraat 5 in Ressen (bij Bemmel) van 19.30 tot circa 22.00 uur opgeven kan via info@manonspaan.nl; extra informatie staat op www.manonspaan.nl.

Janssen Elektro Service gaat verbouwen

HUISSEN – Janssen Elektro Service staat bekend om de het advies, de kwaliteit, service en garantie. Om deze kenmerken nog meer nadruk te geven, wordt de zaak binnenkort ge-up-date. Met name de audio- en videoafdeling krijgt een totale facelift, waarvoor over enkele weken een verbouwing is gepland. Medio maart zal de geheel gemoderniseerde zaak feestelijk worden geopend. Tijdens de verbouwing blijft de verkoop doorgaan (via een andere ingang).

Als klant van Janssen Elektro Service ben je verzekerd van een deskundig advies, onberispelijke kwaliteit, een prima garantie en vooral een in deze tijd ongekende service. Het bedrijf van Harco en Miranda Janssen heeft een eigen werkplaats met gediplomeerde monteurs. Janssen Elektro Service is zelfs erkend servicebedrijf van de merken Bosch, Miele, Loewe en Samsung. "We kunnen dus zelfstandig beslissen over de garantie-reparaties, die snel en vakkundig hier ter plekke worden uitgevoerd."

"Bij reparaties is er altijd een leenapparaat beschikbaar. Dat geldt ook voor wasmachines en –drogers. We kennen een haal- en brengservice", vertelt Harco, die ook wijst op de inbouwservice bij het vervangen van (inbouw)keukenapparatuur. "Als de betreffende 'oude' maat niet meer verkrijgbaar is, dan kunnen wij de keuken aanpassen voor de nieuwe apparatuur. Dat is uiteraard veel goedkoper dan de gehele keuken vervangen!"

Tijdens de verbouwing blijft de verkoop doorgaan. "De afdeling met tv's en audio-apparatuur wordt totaal vernieuwd. Er komt bijvoorbeeld een hele Loewe-wand met onder andere de nieuwste ultra-HD tv." Daarnaast krijgen uiteraard ook merken Samsung, Panasonic, Philips en Cambridge audio een prachtige presentatie."

Janssen Elektro Service, Helmichstraat 17, Huissen; 026 3251616; janssenelektro.nl.

iPad- en Computercursussen van start in Doornenburg

DOORNENBURG - Voor iedereen die wil beginnen met het gebruik van een computer of iPad is er nu de mogelijkheid om in Doornenburg een cursus te volgen. Tijdens deze cursus komen alle basisvaardigheden aan bod zoals de computer of iPad zelf, e-mailen, internetten, documenten opslaan of bijvoegen, et cetera.

Tevens start er ook een cursus computervaardigheden voor gevorderden. Deze cursus is voor iedereen die meer uit zijn/haar computer wil halen. Hierin komt onder andere het maken en bestellen van kaarten via internet, het overzetten van foto's van de camera naar de computer en het maken van een fotoalbum via internet aan bod. Ook het werken met facebook, linkedIn en twitter krijgt de aandacht.

Doordat deze cursus gegeven wordt aan groepen van maximaal zes personen is er ruim voldoende aandacht voor alle deelnemers. De cursus omvat tien lessen van anderhalf uur en begint in februari.

Ook is er de mogelijkheid om individueel les aan huis te krijgen. Hiervoor wordt het programma afgestemd op uw wensen en niveau.

Voor meer informatie en aanmelden: 06 53909093, 0481 421852 of mailen naar info@infinitytraining.nl.

Single Glenn van Dijk en dj Kinki Sminki: topper met carnaval Heel Holland met 'Handjes' omhoog

HUISSEN - De single 'Handjes' zorgt er voor dat heel Holland de handen in de lucht steekt. Verantwoordelijk hiervoor is het nieuwe feestduo Glenn van Dijk en dj Kinki Sminki (alias Hans Schmeinck) uit Huissen. Zij mikken met het nummer en bijbehorend dansje op, uiteraard, carnaval. Hun tijdloze feesthit kan zelfs Beste Carnavalssingle van het Jaar worden!

Glenn en Hans kennen elkaar van een feestcafé in Arnhem. Glenn is al jaren 'on the road' als zanger van het Nederlandse lied en feestdj, Hans is hobbydj en bekend onder de pseudoniemen Kinki Sminki en Hansi Schimanski. Glenn kwam met het idee voor een carnavalssingle en Hans haakte aan. 'Handjes!!!' is een zeer aanstekelijk lied. Met een makkelijk te onthouden en mee te zingen tekst. Er hoort zelfs een handig dansje bij. Tijdens carnaval 2015 gaan alle feestvierders met de handen in de lucht. Al komen de 'handjes' ook op tal van andere plekken terecht.


Dat is goed te zien in de bijbehorende videoclip (check de al meer dan vijftienduizend keer bekeken clip op Youtube.com) die is opgenomen tijdens het gezellige 'Wievebal' van De Kraonige Zwaone in Huissen. De charmante danseressen voeren het bijbehorende dansje op vlotte wijze uit. Het lied en het dansje werken enorm aanstekelijk. Er is ook een Duitse versie gemaakt, Hände en dan zingt Hans! Beide versies zijn via ondermeer iTunes (€0,99) of Amazon.com ($0,89) te downloaden.
Handjes maakt zelfs kans op de titel Beste Carnavalshit van het Jaar. De bekende 3FMdj Giel Beelen organiseert de verkiezing. "Wij gooien onze handen in de lucht als jullie stemmen op ons c.q. ons liedje'", aldus het duo. Dat kan tot en met woensdag 4 februari via: http://giel.vara.nl/carnavalshitvanhetjaar/.

Wereldwinkel Lingewaard bestaat in maart tien jaar

HUISSEN - Op zaterdag 7 maart bestaat Wereldwinkel Lingewaard tien jaar! De Wereldwinkel verkoopt spulletjes die gemaakt worden door mensen in arme derdewereldlanden, zodat zij een beter leven krijgen.

"Zoals je misschien wel weet, zijn kinderen in arme derdewereldlanden heel knap in het maken van speelgoed van weggooimateriaal. Dat is fijn, want zo kunnen zij elkaar toch een verjaarscadeautje geven zonder dat het wat heeft gekost.

De Wereldwinkel vindt het ook fijn om zo'n verjaarscadeautje te krijgen van de basisschoolkinderen in Lingewaard. Hoe? Als jij een speelgoedcadeautje van weggooimateriaal maakt en het bij onze winkel inlevert, krijg je een klein cadeautje van ons terug. Met jouw inzending doe je ook mee aan een wedstrijd en kan je ook een prijs winnen .Alle inzendingen worden op 7 maart tentoongesteld.

Een jury van wijze mensen gaat alle inzendingen bekijken en kiest uit de leeftijdsgroep: van 7- 8 jaar, 9-10 jaar en 11-12 jaar een winnaar uit. Die drie prijswinnaars krijgen een heel mooi kado uit de Wereldwinkel.

Je kan jouw inzending (met je naam, leeftijd en adres erop) de hele maand februari inleveren bij de WereldwinkelLingewaard aan de Vierakkerstraat 32b in Huissen."

Bijbelreis naar Jordanië en Israël

ELST - "Op deze rondreis door Bijbels Land volgen we het laatste gedeelte van de weg waarop Mozes zijn volk is voorgegaan naar een land van melk en honing. We ervaren de woestijn met zijn dorre vlakten, de overweldigende schoonheid van granieten en zandstenen rotsformaties, maar ook de oases waar het leven opbloeit. Totdat we de berg Nebo bereiken waar we - net als Mozes destijds - uitkijken over het beloofde land."

Mozes mocht het land niet binnengaan, maar het volk trok verder. Wij volgen hen de Jordaan over en bezoeken belangrijke plaatsen die getuigen van de geschiedenis van het land en zijn bewoners. Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan de heilige plaatsen in Bethlehem, Jeruzalem, Nazaret en rondom het meer van Tiberias, waar de verhalen uit het evangelie als het ware tot leven komen. Ga mee op deze bijzondere reis en ervaar het zelf…

De dertiendaagse reis vindt plaats van 1tot en met 13 oktober. Het aantal deelnemers is minimaal twintig en maximaal veertig personen.

Aan de reis gaan vijf studieavonden vooraf: 2 februari, 16 maart, 13 april, 18 mei en 15 juni, van 19.30 tot 21.30 uur, eveneens in De Hoeksteen in Elst.

De organisatie en begeleiding is in handen van pastor Janine Kallen (06 12303956, email jkallen@parochiedelevensbron.nl) en Yvonne Vos-Hegge (06 28546892, email yvonne-vos@hotmail.com).

Aanstormend talent Eva Sijnman start crowdfundingproject 'Le secret des plantes'

LINGEWAARD - "Iedere week lopen we de supermarkt in om ons eten bij elkaar te graaien. Moeiteloos al onze behoeftes in rijtjes naast elkaar, klaar! Makkelijk? Of toch lang niet zo gezond als wij denken?", aldus Eva Stijnman.


Volgens Eva zijn de groenten, fruit en noten in de supermarkt wat gemakzuchtig geworden, ze hoeven geen moeite meer te doen. Bescherming zorgt de boer al voor met zijn pesticiden. Afweerstoffen maken de gewassen hierdoor niet meer aan en die krijgen wij dan vervolgens niet meer binnen. We worden daardoor vatbaarder voor welvaartsziektes zoals kanker.
Wat dan te doen? "Naar buiten de ruige natuur in! Daar waar de planten niet beschermd worden door boeren en wij onze 'oermens' weer een beetje naar boven laten komen en ons eten bij elkaar kunnen sprokkelen en verzamelen! En er is buiten zoveel te vinden wat niet alleen veel lekkerder maar ook veel gezonder is doordat dit eten vol met belangrijke bouw- en afweerstoffen zitten!" Maar hoe vind je die voedingsrijke juweeltjes?


Daarom ontwerpt Eva een toolkit die je begeleidt in de supermarkt 'de natuur'. De toolkit bestaat uit meerdere onderdelen met als showstopper echte exemplaren van de planten ingegoten in hars en een tas waarin je al je wildpluk kwijt kan.

Thuis aangekomen kun je het receptenboekje raadplegen om heerlijke maaltijden te bereiden! Bekijk alvast een voorproefje op: www.foederertalentenfonds.nl/project/2. Tot eind februari kan er gedoneerd worden.

Tentoonstelling 'Huissen en Pruisen'

HUISSEN - In het Stadsmuseum De Hof van Hessen is vanaf 6 februari tot 1 juli de tentoonstelling 'Huissen en Pruisen' te zien. Huissen hoorde van 1701-1806 en van 1813-1816 bij het Koninkrijk Pruisen.

Volgend jaar is het tweehonderd jaar Nederlands en dat zal dan ook op gepaste wijze worden gevierd. Het leek de tentoonstellingscommissie een goed idee om nu aandacht te geven aan de tijd, waarin de stad als enclave nog buiten Gelderland viel.

Het Pruisisch worden van Huissen gebeurde in 1701. Bijna een eeuw eerder was het Hertogdom Kleef, waartoe Huissen hoorde, bezit geworden van de Keurvorst van Brandenburg. Op 18 januari 1701 werd deze in Koningsbergen (Oost-Pruisen) tot Koning van Pruisen gekozen. Bij die gelegenheid werden de huizen in Huissen geïllumineerd. Met vetlampjes en lampionnen werden alle ramen verlicht. In werkelijkheid bleek het geen feest om Pruisisch te zijn: vele Huissense jongens werden gedwongen soldaat te worden in het almaar groeiende Pruisische leger. Verder stegen de belastingen en de in- en uitvoerheffingen. Dat was funest voor de welvaart van Huissen. De armoede nam snel toe. Met name op het Zand ploeterden honderden kleine tabaksboeren om het hoofd boven water te houden.

Toch bleken er ook nog meerdere inwoners in staat om een groter huis in de stad te bouwen. Het valt op, dat het beeld van de stad Huissen tot de Tweede Wereldoorlog veel gevels uit de achttiende eeuw toont. Maar evengoed moesten de geërfden van Huissen nog tot 1850 rente en aflossing betalen voor schulden gemaakt tijdens de oorlogen van de beroemde Pruisische koning Frederik de Grote (1740-1786).

Van dit alles wordt een overzicht gegeven. Omdat de huidige Huissenaren zelfs de namen van hun vroegere vorsten niet meer kennen, worden ook die alle vijf toegelicht in overzichten. Maar ook de rijke Huissense ambtsraad Gijsbertus Roijaards, wiens grafsteen tegenwoordig tegen de achtergevel van het museum staat, komt uitgebreid aan bod, want bij zijn huis in de Langestraat werden belangwekkende vondsten gedaan.

Het Stadsmuseum Hof van Hessen staat aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen (026 3255058) en is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur en op vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur. De entreeprijs bedraagt 1,50 euro (HKH-leden en kinderen onder de twaalf jaar gratis). (www.huessen.nl).

Jozefschool/Het Sterrenbos door naar finale

LINGEWAARD - Op zaterdag 31 januari is de halve finale van Gelderland schooldammen gehouden in Putten.

Na zes spannende partijen gespeeld te hebben, is uiteindelijk team Jozefschool/Het Sterrenbos met Ted Polman, Cas Aleven, Danny de Haas en Tijn Borgers met een eerste plaats door naar de finale van Gelderland op zaterdag 28 februari.

Out of Brakes op Huissens jeugdcarnaval

HUISSEN - Jeugdprins Quinten Huesman en zijn hofdames Ilse en Robin houdt voor de Lingewaardse jeugd van negen tot vijftien jaar uit voor een spetterende carnavalsmiddag. Deze middag is de zaal van De Gouden Engel, het carnavalsdomein van de jeugdige carnavalisten.

Zaterdag 14 februari organiseert HJC De Krössels voor de zevende keer weer een carnavalsfees . Het feest begint om 15.30 uur en om 19.00 uur zal dj Jeroen van Dutch DJ Entertainment de muziek stoppen.

Deze middag staat vooral in het teken van feesten en lol maken. Dit jaar is de hoofdact Out of Brakes (voorheen Suits) een aanstormend duo dat de komende jaren zeker van zich zal laten horen. Daan een van het duo is als vijfde geëindigd bij de X-Faktor.

En als klap op de vuurpijl zijn er prijzen voor de best verklede carnavalisten met als hoofdprijs een tablet. De entree is 3,50 euro bij voor inschrijving, aan de deur vier euro. Deze prijs is inclusief een broodje met wat warms.

Meer informatie (en voor inschrijving) staat op www.huissensjeugdcarnaval.nl.

Ingezonden brief Weekend huisartsenpost in Lingewaard

Na twee ervaringen met een acuut ziek kleinkind in het weekend, kom ik tot deze openbare brief. Ondergetekende woont in Doornenburg en vanuit daar richting huisartsenpost in Arnhem ben ik twee keer meer dan een half uur onderweg geweest.

Daar aangekomen steeds weer een half uur wachten totdat je eindelijk aan de beurt bent. Onbegrijpelijk dat dit voor de inwoners van de Gemeente Lingewaard nodig moet zijn. Ik weet dat deze discussie vaker gevoerd is, maar desondanks start ik deze weer.

Lingewaard, een gemeente met ongeveer 45.000 inwoners zou deze post toch in zijn eigen gemeente moeten kunnen faciliteren. Ik weet het niet precies, maar ik denk dat Lingewaard toch zo 'n veertig huisartsen telt, lijkt mij voldoende om deze post dan ook door Lingewaardse artsen te laten bemannen.

Wat te denken, hier de nieuwe huisartsenpost aan de Polseweg tussen Huissen en Angeren te gebruiken, redelijk centraal en door eenieder in Lingewaard binnen tien minuten te bereiken zelfs met openbaar vervoer, hetgeen niet mogelijk is bij de huidige post in Arnhem.

Voor wie zijn onze huisartsen er, voor hun patiënten of voor hun eigen gemak. Een ambulance moet binnen negen minuten ter plekke zijn, maar een zieke patiënt mag er wel meer dan een half uur over doen om een arts in het weekend te raadplegen.

Heren en dames huisartsen, ik stel voor deze discussie en mogelijkheden omtrent een huisartsenpost in Lingewaard opnieuw op de agenda te zetten, met als uitgangspunt de patiënt.

Will Volleberg Doornenburg

Huissen krijgt knuffelcentrum

HUISSEN - Huissen krijgt binnenkort een knuffelcentrum, de plannen hiertoe bevinden zich in een vergevorderd stadium. Verwacht wordt dat het centrum van de stad, waar nu niets van de grond komt als gevolg van politiek geharrewar en gekissebis, een enorme boost krijgt.

In beeld hiervoor is het pand van het voormalige Apollotheater. De keuze hiervoor lijkt logisch omdat hier in het verleden al veelvuldig geknuffeld werd in de love seats. De naam van het knuffelcentrum wordt waarschijnlijk Parijse Bet, naar een populaire lieve dame uit het Huissense verleden. In verband met de verwachte toestroom als gevolg van knuffeltourisme wordt binnenkort overleg gevoerd met de lokale overheid over extra parkeerruimte rond het centrum.

Inrichting en bemensing genieten de volle aandacht. Zo komt er een speciale hoek voor politici die hier al knuffelend het Lingewaard gevoel kunnen krijgen. Op de vraag of Marianne Schuurmans deze knuffelsessies zal leiden hulden de initiatiefnemers zich in stilzwijgen. Speciaal voor Huissense verenigingen komt er een knuffelzaal waar gezamenlijk geknuffeld kan worden om het wij-gevoel te creëren. De bedoeling is dat deze zaal omgetoverd kan worden tot theaterzaal, de ultieme wens van veel Huissenaren. Voor snelle knuffelaars komt er een knuffelmuur naar voorbeeld van de verdwenen stadsmuur, een favoriete knuffelplaats in de vorige eeuw. Primair staan echter de ruimtes voor individuele knuffelsessies, met name over de uitvoering hiervan horen de initiatiefnemers graag uw mening.

Daarom geven zij op vrijdag 13 februari vanaf 20.30 uur in de zaal van café Het Moment uitleg over hun plannen. Knuffelaars in spé kunnen zich hierover laten informeren en suggesties inbrengen voor de definitieve vormgeving. Om een idee te krijgen van het knuffelgebeuren wordt er deze avond in de zaal gezamenlijk een knuffelhoek ingericht. U bent van harte welkom, u mag uw eigen knuffel meebrengen.

De rivierverdediging tegen Spanje in de regio

GENDT - De Historische Kring Gente heeft een lezing over Gendt en het machtige verbond met het water in de strijd tegen Spanje. De avond begint om 20.00 uur, in de grote zaal van de Villa Ganita, Nijmeegsestraat in Gendt.

In de tachtigjarige oorlog streden de Noordelijke Nederlanden verbeten voor hun zelfstandigheid. Ze werden geholpen door briljante bevelhebbers Maurits en Frederik Hendrik van Oranje. De Oranjeprinsen volgden het voorbeeld van de Romeinen en combineerden op sluwe wijze de verdediging met het water van de rivieren. Dankzij dit verbond met het water ontstond een machtige rivierenverdediging van Kampen aan de IJssel tot Schenkenschans bij de Rijnsplitsing en Gorinchem aan de Merwede. Langs de rivieren wemelde het van schansen en redoutes of wachttorens. Gendt en omstreken waren een vitale schakel in deze 'Oranje Limes'.

Op 9 februari vertelt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen aan de hand van een beeldverhaal hoe deze formidabele verdediging was opgebouwd en werkte. Daarbij zoomt hij in op de wachttorens die moesten waken tegen Spaanse invallen. Ferdinand vertelt hoe slim die torens waren opgesteld langs de rivieren, hoe ze eruit zagen, wie ze bemanden en hoe ze waarschuwden als de vijand aan de overzijde van de rivier opdook. De landschapshistoricus kijkt ook naar de toekomst. Hij legt uit hoe de torens een nieuwe signaalfunctie kunnen krijgen als onderdeel van een inspirerende verhalenlijn voor beleving van de rivier. En voor bezinning op een nieuw verbond met het water, om duurzaam te kunnen wonen en werken in de Nederlandse rivierendelta.

Midwinterdiner Rotary Lingewaard: Nieuwe contacten leggen, het werkt echt!

Even een intermezzo, de bediening geniet mee Fotograaf: Clemens Hendriksen

BEMMEL - Op 24 januari heeft het traditionele midwinterdiner van Rotary Lingewaard plaatsgevonden. Ruim honderd alleenstaanden van 55+ in de gemeente Lingewaard beleefden een gezellig diner in een behaaglijk warme aula van OBC Essenpas met een winters landschap op de achtergrond.

Ook dit jaar is het diner weer mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee, een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ) en Buitenpoort Catering. De koks hadden een smaakvol driegangendiner samengesteld, waarbij de 'ballotine van boerenkip' een veelbesproken onderwerp was. De boerenkip vormde geen probleem, 'ballotine' des te meer.

In het programma was de tijd genomen om de doelstelling van het diner te benadrukken: het aangaan van duurzame relaties om gedurende het jaar met anderen leuke activiteiten te ondernemen. Presentator Arno van Heusden heeft alles in het werk gesteld om deze verbindingen tot stand te brengen en wel op basis van de hobby's en interesses van de deelnemers. Aan het begin van de avond kregen alle deelnemers een viertal visitekaartjes met hun eigen persoonsgegevens, met de 'opdracht' om deze gedurende de avond met anderen uit te ruilen en concreet afspraken voor gezellige vervolgen te maken. Dit leverde hilarische marktplaatsachtige taferelen als 'ik zoek enkele thuisbridgers' tot 'wie wil met mij scootmobieltochten maken in Huissen'. Waarop een deelnemer adrem riep: 'Benidorm Bastards in Huissen'. Vervolgens is er wel een match gemaakt.

Een hele concrete afspraak is ook, dat acht tafelgenoten binnen nu en twee weken een moment kiezen om in Huissen gezellig samen te komen in een café. Voor een aantal individuele deelnemers is dit een grote stap, maar een geweldige gelegenheid om niet alleen op pad te hoeven. Overigens kwam van de 'fietstafel' een opmerkelijk bericht: drie heren die samen naar sportclub Bemmel willen gaan kijken.

Na een spetterende dansdemonstratie van drie dansparen van Vida Studio's uit Zevenaar met een 'knallende' jive tot slot, gingen de deelnemers heel voldaan huiswaarts.

Bij het verlaten van de zaal zijn er hele dankbare reacties en blijkt ook dat het alleen op pad gaan voor velen een enorme drempel is. Foto's van het midwinterdiner staan op www.rotarylingewaard.nl. Het volgende evenement van Rotary Lingewaard is het Lingewaards Dictee dat dit jaar op vrijdag 5 juni zal plaatsvinden.

DOORLOOP Ingezonden brief

post dan ook door Lingewaardse artsen te laten bemannen.

Wat te denken, hier de nieuwe huisartsen post aan de Polseweg tussen Huissen en Angeren te gebruiken, redelijk centraal en door eenieder in Lingewaard binnen 10 minuten te bereiken zelfs met openbaar vervoer, hetgeen niet mogelijk is bij de huidige post in Arnhem.

Voor wie zijn onze huisartsen er, voor hun patiënten of voor hun eigen gemak.

Een ambulance moet binnen 9 minuten ter plekke zijn maar een zieke patiënt mag er wel meer dan een half uur over doen om een arts in het weekend te raadplegen.

Heren en Dames huisartsen, ik stel voor deze discussie en mogelijkheden omtrent een huisartsenpost in Lingewaard opnieuw op de agenda te zetten, met als uitgangspunt de patiënt.

Will Volleberg

Doornenburg.

Carnaval bij Sancta Maria

HUISSEN - Op maandagochtend 16 februari om 10.00 uur wordt men in carnavalskostuum in de feestzaal (recreatiezaal) verwacht. Er komtn bezoek van Prins Danny d'n Ütvlieger met zijn gevolg.

Ook zullen het Zwaonekoor De Slubkes en blaoskapel De Bevelanders optreden. De ochtend zal verder muzikaal omlijst worden door Torkest. Deze ochtend is het vrij entree.

Wat is er lekkerder dan na zo'n carnavalsochtend aanschuiven aan een stamppotmaaltijd? De maaltijd wordt om 12.30 uur in het restaurant geserveerd en men kan aanschuiven wanneer men zich hiervoor aangemeld heeft. De maaltijd bestaat uit stamppot zuurkool en boerenkool met worst, spek en een toetje. De maaltijd kost 7,05 euro per persoon.

Zich hiervoor opgeven (en tegelijkertijd betalen) kan tot 9 februari bij de receptie van Sancta Maria aan de Helmichstraat 22 in Huissen, telefoon 026 3263300.

Vrijwilligersmiddag van de Zonnebloem

RESSEN - Op 24 januari was er in de Kosterij van Ressen een gezellige middag voor alle vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen. Uit handen van de oud voorzitter Poos kreeg mevrouw Sluiter het eerste exemplaar van het jubileumboekje ter ere van het 25-jarig bestaan van de afdeling uitgereikt.

Mevrouw Sluiter dankte alle vrijwilligers voor hun inzet van het afgelopen jubileumjaar en onderstreepte het belang van het Zonnebloemwerk.

Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers wordt voor veel dorpsgenoten, die door ouderdom of fysieke beperking niet goed meer aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen, voorkomen dat ze in een sociaal isolement geraken. De vrijwilligers bezoeken deze mensen geregeld en organiseren, verdeeld over het hele jaar, activiteiten waaraan de Zonnebloem gasten kunnen deelnemen. "Wilt u als vrijwilliger een bijdrage leveren aan deze zonnebloemactiviteiten of wilt u informatie over de activiteiten neem dan contact op met het secretariaat van de Zonnebloem, Ellen Hermsen telefoonnummer 0481 463580."

Rommelmarkt bij Den Ark

HUISSEN - Op zondag 8 februari a.s. is er in het lokaal van Postduivenvereniging de Vriendenkring "Den Ark" weer een leuke rommelmarkt.

Deze is aan de Hazekamp 2b (Bredestraat richting tennisvelden) te Huissen.

De rommelmarkt is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Kom eens gezellig rondneuzen.

Voor verdere info: 026-3252392.

Badmintonclub Gendt kampioen

GENDT - Afgelopen zondag heeft het seniorenteam van Badmintionclub Gendt zijn laatste wedstrijd gespeeld in de tweede klasse.

Met één punt voorsprong op nummer twee beloofde het een spannende wedstrijd te worden. Gendt moest een moeilijke uitwedstrijd spelen in Apeldoorn tegen Wormense, terwijl de tegenstander Appeldro het op papier een stuk makkelijker had.

De heren begonnen met een lastige dubbel waarbij Gendt op 1-0 achterstand kwam, een slecht begin die echter door de dames recht getrokken werd. Na een tussenstand van 3-3 en onbekend was hoe de tegenstander stond, hing alles af van de mixpartijen.

De mix van Theo en Alberdien werd gewonnen maar begon niet makkelijke, stand eerste set 24-26, de tweede set werd ruim gewonnen met 12-21. De mix van Aline en Gert-Jan begon ook met een krappe 19-21 winst van de eerste set, de tweede set ging een stuk beter met 13-21 winst. Eindstand 3-5.

Een kwartiertje na de wedstrijd kwam het bericht dat Appoldro hun wedstrijd ook hadden gewonnen met 3-5.

Het ene punt voorsprong bleek voldoende om als eerste te eindigen en zo te promoveren naar de eerste districtsklasse.

De kurk kon van de fles zeker voor Theo Elbers, Gertjan Meijer, Aline Jansen en Alberdien Langen, die en topprestatie hebben geleverd.

Meer informatie over Badmintonclub Gendt staat op www.bcgendt.nl.

In een oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Woensdag 4 februari

09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Vrijdag 6 februari

10.00 u. Kapel Liduina Bemmel (Gouden Appel) Eucharistieviering met Pastoor Peters. 1e vrijdagviering Feestweekend; Her-ingebruikname van het Eucharistisch Centrum

Vrijdag 6 februari

v.a. 19.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad Concert met álle Levensbronkoren én de boekpresentatie van het boek "Mijn kerk, Mijn Levensbron" met na afloop een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje.

Zaterdag 7 februari

vanaf 13.00 tot 16.30 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Diverse activiteiten zoals een Creatieve Markt van parochianen, Toren beklimmen, workshop Djembé en een Tentoonstelling van Kerkelijk Erfgoed

Zondag 8 februari

10.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met het Pastorale Team en álle Levensbronkoren in deze viering is er ook Kinderwoorddienst en Crèche Feestelijke her-ingebruikname van het Eucharistisch Centrum

Woensdag 11 februari

09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Woensdag 11 februari

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Mariaviering met Pastor van Cuijk, de Werkgroep Bedevaarten en het koor Exotherm

Opening van het Bedevaartjaar

Aspiranten-team Tweestroom speelt spannende wedstrijd

GENDT - Tweestroom-MA1 speelde thuis in een goede strijd tegen streekgenoot Kidang-MA1. In de tweede en vierde set kwam men dicht bij de setzege, helaas niet (23-25) .De overwinning bleef uit (0-4).

Tweestroom-MC3 ontving Volvera-MC1, dat aantrad met leden die geen nevobo-lid waren. De eerste set werd ruim gewonnen. De tweede set(24-26) en derde set(23-25) werden nipt verloren. Dus ook de wedstrijd (1-3).

Meisjes-MB1 speelde uit bij streekgenoot Gemini-MB1 en wisten de eerste en tweede set nipt te winnen.(23-25) De vierde set werd nipt verloren(25-23), terwijl de derde set werd ingeleverd. De beslissende vijfde set werd ruim verloren (3-2). Tweestroom-MB2 ging op bezoek bij Brevok-MB1 en won de eerste set. De tweede set werd nipt verloren (27-25). Zo ook de derde set. De vierde set werd weer nipt gewonnen (24-26). Dus de vijfde set werd ruim weggeven (3-2).

Meisjes-MC1 speelde uit bij Isala'77-MC1 en verloor allen de derde set ruim. De vierde set werd nipt gewonnen (23-25). De meiden kwamen met vier punten terug in Gendt (1-3). Tweestroom-MC2 speelde uit bij Agilitas-MC1 en verloor derde set. De andere sets werden gewonnen (1-3). Meisjes-MC4 bezocht Agilitas-MC1 en verloor de eerste set. De derde set werd het spannend, nipte winst.(25-27) De overwinning was een feit (1-3). Mix-Tweestroom-JB1 bezocht Rohda-JB en ging ruimschoots onderuit (4-0).

Tweestroom-DS5 spelde thuis tegen streekgenoot Kidang-DS6 en won de eerste en vierde set. Dus was de vijfde set belangrijk (15-11). Een fraaie overwinning (3-2). Tweestrom-DS4 ontving- Pegasus-DS12 en was de sterkste. 4-0). Tweestroom-DS1 speelde uit bij BVocasa-DS4 en had bijna de tweede set gewonnen (28-26). Hierna had het team niet het geloof in de winst (4-0).

Ingezonden brief

Beste heer Veldkamp,
Bij deze wil ik graag reageren op uw stukje tekst 'Mannen' van afgelopen week.
Allereerst geeft u aan dat er vele lezers zijn die het moeilijk vinden om 2 en 2 op te tellen. Vervolgens dalen we met u af naar het niveau van uw mannenavondjes. En even verder acht u de lezer toch intelligent genoeg om de link te kunnen leggen naar de aanslag in Parijs en de discussie rond persvrijheid. Dit trekt u door naar berichtjes die naar u gestuurd zijn. Nu raak ik de draad in dit stukje tekst volledig kwijt. Persvrijheid is pas een issue als u zelf aangesproken wordt via het open riool twitter?
De opmerking, die u beschrijft als "stoere mannenpraat" die niet zo maar op straat zou moeten komen over onze Bemmelse wethouder, gaat namelijk pas echt veel te ver. De opmerking ligt toch op straat als het wordt gepubliceerd in Hét GemeenteNeuws? Waarom zo'n respectloze manier om met iemand om te gaan?
Een wethouder weet dat zijn werkzaamheden nauw gevolgd worden, hij weet dat zijn fouten worden uitvergroot en dat er smalend om gelachen wordt. Dan gaat het over de uitvoer van de taken, maar in uw stukje tekst gaat het nergens over. Dit is een persoonlijke belediging, zomaar, om niets. Zo ben ik niet opgevoed... " je mag je mening geven maar hou het fatsoenlijk". Misschien dat de rivaliteit tussen de dorpen en personen in onze dorpen met meer humor kan worden benaderd als dit soort persoonlijke aanvallen achterwege zouden blijven? Aan u om op een correcte manier om te gaan met persvrijheid!

Succes met uw volgend stukje tekst!
Angelique Hartenhof-Peren

Educatieve avond bij Dames Platform Huissen

HUISSEN - Voor sommige mensen misschien lang geleden dat het spel ganzenbord thuis werd gespeeld. Maar daar komt op dinsdag 10 februari bij het DPH verandering in.

Zij gaan die avond het 'levend ganzenbord' spelen onder begeleiding van de heer Van Loon. Er zullen diversen activiteiten moeten worden ondernomen om uiteindelijk de finish te bereiken. Maar de winnaars worden dan ook rijkelijk beloond met een driegangen diner!
Het beloofdt een hilarische avond te worden die wellicht iets kan uitlopen. De aanvang is daarom ook iets eerder dan men normaal gewend is en wel om 19.30 uur.


Deze avond is alleen bestemd voor leden en wordt gehouden bij zalencentrum De Valom in Huissen en begint om 19.30 uur. "Wilt u gewoon eens kennismaken met het DPH. U bent welkom op alle avonden tenzij anders vermeld in de media. Voor alle info kijk op onze website of facebookpagina."

Expositie in Sint-Jozef

LENT - In de gangen rondom Plein Lent in Sint-Jozef, is van het begin van dit jaar weer een verrassende expositie ingericht. Deze keer heeft Gerie van Bolderen uit Bemmel zijn werk daar gepresenteerd.

Gerie is geboren in 1960 en woont al jaren in Bemmel. Als kind tekende hij al graag en veel. Pas in 2000 heeft hij dit weer opgepakt en is voorzichtig begonnen met het werken met aquarelverf. Door een aantal cursussen te volgen heeft hij zich verder ontwikkeld met betrekking tot de schilderkunst. Gerie werkt eigenlijk niet zoals men doorgaans met dit materiaal doet.

Het transparante van de aquarelverf gebruikt hij minder, maar wat hij ermee schept is realistisch en precies. Hij werkt dan ook soms maanden aan één werkstuk maar dan komt er ook iets prachtigs te voorschijn. Zeker zijn laatste werken, waar hij helemaal is gegrepen door de ogen van dieren, zullen de kijker verwonderen.

Tot eind maart is deze expositie in de gangen rondom Plein Lent in Huize Sint-Jozef, Lentse Schoolstraat 29 in Lent.

Kwarkbol maken op De Zilverkamp

HUISSEN - "Op 7 februari gaan we gewoon weer verder met de gratis activiteiten bij het gele kraampje van winkeliersvereniging De Zilverkamp."

"We gaan namelijk kwarkboldiertjes maken. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door Bakkerij Hilvers. Kwarkbolletjes worden bijna door elk kind wel lekker gevonden, dus een leuke uitdaging waard. Maak jou eigen kwarkbol diertje en smikkel hem daarna natuurlijk lekker op! Doe mee en kom langs, zaterdag 7 februari tussen 11.00 en14.00 uur."

Meer info staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Twee wereldkampioenen bij GVV

GENDT - Op de drieënzestigste wereldshow zang- en siervogels mochten twee leden van de Gendtse Vogelvrienden zich laten kronen als wereldkampioen. Alexander de Keijzer kreeg deze eer met een gouldamadine, een tropische vogel, van 94 punten. Dezelfde titel kreeg Hans Bakker met een zebravink, eveneens met 94 punten. Voor Wim van Bon was er een bronzen medaille met een kleurkanarie.

De organisatie van deze wereldtentoonstelling was in handen van de Algemene Bond van Vogelhouders (ANBVV) en werd gehouden in het Autotron te Rosmalen. De vorige keer dat deze bond dit geweldige evenement zou houden was in 2006, maar toen gooide de vogelgriep roet in het eten en werd de show afgelast. Ook dit jaar dreigde op de achtergrond steeds weer de vogelgriep. Maar gelukkig had staatssecretaris Dijksma op tijd weer het sein op groen gezet.

In de tweede week van januari waren drie leden van GVV ook al succesvol op de landelijke show van Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers in Apeldoorn. Alle drie met kleurkanaries. Theo en Hans Schouten gingen ieder met drie hoofdprijzen naar huis. Wim van Bon kreeg maar liefst zes prijzen. Wim en Hans Schouten kregen ook het felbegeerde kampioensvaandel.

Het mag duidelijk zijn, dat de Gendtse Vogelvrienden als niet te grote vogelvereniging met 33 leden zeer verheugd is met deze resultaten.

Lingepad in Park Lingezegen dit jaar compleet

Fietsers kunnen straks hier hun weg richting Angeren en Gendt vervolgen (Foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Het laatste stuk recreatief fietspad langs de Linge wordt dit jaar aangelegd. De gemeente heeft na jaren van bezwaarprocedures en overleg overeenstemming bereikt met Gerard Steenhof die het fietspad naar zijn mening te dicht bij zijn boerderij aan de Karstraat zag komen. Door met het tracé iets te schuiven en grondruil zijn beide partijen er uit gekomen.

(van de redactie)

Het ontbrekende fietspad ligt in Park Lingezegen tussen de Karstraat en de Heuvelsestraat in Bemmel. Al jaren is de gemeente van plan om het fietspad door te trekken. Volgens het college wordt met de aanleg de verkeersveiligheid voor zowel de fietsers als het gemotoriseerd verkeer verbeterd. Vooral de oversteek op de Karstraat staat nu als knelpunt te boek. Fietsers op het Lingepad die vanaf Angeren komen negeren massaal de aangegeven omleiding en steken schuin de drukke Karstraat over richting de Lingewal.

De uitvoering ligt in handen van Park Lingezegen. Volgens het projectbureau worden de betonnen platen na de zomer gelegd. Die werkzaamheden duren ongeveer een maand. Daarna kunnen fietsers zonder onderbreking gebruik maken van het Lingepad.

Activiteiten voor ouderen in Lingewaard

LINGEWAARD - Voor informatie kunt u de locaties bellen of de websites www.betuweland.com en www.jozefgendt.nl raadplegen. Op iedere locatie: koffietijd 10.00 - 11.30 uur, restaurant 12.15 - 13.30 uur.

Bemmel, Liduina, Gouden Appel 120, tel. 0481 470600

Woensdag
09.30 - 11.30 uur Spellen, 09.45 - 10.45 uur MBoM (gym), 11.00 - 12.00 uur MBoM (gym), 14.30 - 16.00 uur Creatief / spellen

Donderdag
10.00 - 11.30 uur Kaarten maken, 14.15 - 15.45 uur Luisteren in je leunstoel, 14.30 - 16.00 uur Handwerken

Vrijdag
14.00 - 16.00 uur Biljarten

Maandag
14.30 - 16.00 uur Creatief / Geheugentraining, 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Dinsdag
10.00 - 12.00 uur Koffietijd met journaal, 14.00 - 16.00 uur Bingo

Gendt, St. Jozef, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, tel. 0481 421338

Woensdag
09.30 – 11.30 uur Crea-ochtend, 10.00 – 12.30 uur Participatiepunt, 13.30 – 15.30 uur Bewegen voor ouderen, 14.00 – 16.00 uur Koersbal

Donderdag
10.00 – 11.30 uur Koffietijd met Berichtenuitzending, 14.00 – 16.30 uur Soos

Zondag
16.00 – 17.00 uur Berichtenuitzending

Dinsdag
09.30 – 11.30 uur Handwerken, 14.00 – 15.30 uur Wandelmiddag ( aanmelden vooraf), 18.30 – 19.30 uur Samenzang

Huissen, Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen, tel. 026 3263300

Woensdag
09.30 - 11.00 uur Volksdansen, 14.00 - 16.00 uur Koersbal, 14.00 - 17.00 uur Participatiepunt

Donderdag
14.00 - 16.00 uur Handwerken, 19.00 uur Kaarten KBO

Zaterdag
14.00 - 16.00 uur Repaircafé

Maandag
14.00 - 16.00 uur Knutselen

Dinsdag
11.00 - 11.45 uur Gymnastiek, 14.00 - 16.00 uur Kaarten / dammen e.d.

Polsbandjes op herhaling met Fruusjoppen in Huissen

HUISSEN - Om tegemoet te komen aan de drank- en alcoholwet, is het dragen van een polsbandje tijdens het Fruusjoppen in Huissen net als vorig jaar weer verplicht. Om een eenvoudig verschil te kunnen aangeven tussen 18+ en 18- zullen alle carnavalisten op maandag voorzien worden van een polsbandje.

Dit polsbandje geeft toegang tot alle cafés en geeft de mogelijkheid om een consumptie te bestellen. Middels de kleur is voor alle partijen duidelijk wie wel en wie geen alcohol mag kopen en drinken.

Na het succes van vorig jaar is in samenwerking tussen Gemeente Lingewaard, de horeca in de kom van Huissen en SHCG De Kraonige Zwaone, besloten op dezelfde voet verder te gaan. Deze gezamenlijke oplossing biedt zowel de horeca als de gemeente de mogelijkheid om te voldoen aan de alcoholwet en zorgt ervoor dat jong en oud welkom blijven in Huissen. Het fruusjoppe kan daarmee gewoon door gaan. En daar is het De Kraonige Zwaone om te doen!!

Polsbandje en een Boes

Op zeven plaatsen in de kom zullen op carnavalsmaandag units komen te staan waar men vanaf 11.30 uur een polsbandje kan aanschaffen. Vanaf vijftien jaar krijgt men voor 2,50 euro, mogelijk na een screening van het ID, het juiste bandje en een consumptiemunt (een Boes). Met deze boes kan men in alle kroegen van Huissen een consumptie bestellen.

Gezellig en veilig carnaval

Mede door het 'polsbandjesbeleid is de verwachting dat Huissen weer het decor zal zijn van een gezellig en veilig carnaval. Een goede samenwerking tussen Gemeente, horeca en De Kraonige Zwaone zorgt ervoor dat het fruusjoppen in Huissen hierdoor nog jaren vooruit kan.

Weekmarkt Lent verplaatst

LENT - Vanaf woensdag 4 februari zal de weekmarkt Lent niet meer staan op het oude Dorpsplein in Lent. Per deze datum staat de weekmarkt met een aantal nieuwe deelnemers met food- en nonfoodproducten op het plein voor Jan Linders aan de Frankrijkstraat.

Na een lange periode van inspraak en voorbereiding heeft de gemeente Nijmegen besloten haar medewerking aan de verplaatsing te verlenen. Door de verhuizing naar Thermion van de medische voorzieningen en de vergrijzing van oud Lent had de markt op het oude Dorpsplein onvoldoende bezoekers. Door deze markt nu te verplaatsen naar het 'nieuwe hart' van Lent aan de Frankrijkstraat hopen de deelnemers de bewoners van Lent en de nieuwbouw in Nijmegen-Noord beter van dienst te zijn. De markt is van 08.30 tot 13.00 uur.

De verplaatsing is in eerste instantie een proef. De gemeente Nijmegen zal in een later stadium besluiten of op deze plaats ook standplaatsen worden uitgegeven en een definitieve stroomvoorziening zal worden aangelegd.

Musicalfilm Belle en het beest bij Huize Sint-Jozef Lent

LENT - Donderdag 5 februari om 18.30 uur speelt de musicalfilm van 'Belle en het Beest' bij Sint-Jozef.

De entree is 7,50 euro. Hiervoor ziet u de film en krijgt u koffie of thee en een drankje met een hapje. De zaal 'Plein Lent' is open om 18.00 uur.

Het verhaal in de film is deels gebaseerd op het originele verhaal over Belle en het Beest. Op een winterdag klopt een oud vrouwtje aan bij het kasteel van een jonge, verwende en arrogante prins voor wat beschutting tegen de bittere koude. Ze geeft hem één enkele roos als betaalmiddel. De prins weigert haar verzoek en dan smelt de lelijkheid plotseling van het vrouwtje af en verandert ze in een beeldschone tovenares. Ze heeft gezien dat de prins niet kan liefhebben en spreekt een gruwelijke betovering uit over het kasteel. De prins verandert in een beest en ook alle personeelsleden veranderen in een voorwerp gerelateerd aan hun karakter. De roos die de prins had gekregen was een betoverde roos en als hij, voordat het laatste blad ervan zou vallen, niet kon leren liefhebben en dus ook de liefde van die andere persoon terugwinnen, waren hij en zijn personeel voor altijd gedoemd te blijven waarin ze veranderd waren.

Sint-Jozef ligt aan de Lentse Schoolstraat 29, in Lent. Reserveren is niet noodzakelijk.

Sponsor bedankt Janssen & Vos steekt Volamie H3 in het nieuw

OOSTERHOUT - Onlangs hebben de heren van Volamie Heren 3 nieuwe tenues gekregen. Deze zijn gesponsord door de plaatselijke accountant en jarenlange sponsor van het Oosterhoutse volleybal Janssen & Vos.

Hiermee zijn alle volleybalteams van Volamie weer in de traditionele blauw-witte clubkleuren gestoken. Het volleybalseizoen is nu in volle gang, zowel voor senioren- en jeugdcompetitie als voor onze recreanten. Alle seniorenteams en vooral ook de recreanten kunnen versterking gebruiken. "Heb je belangstelling, kijk dan op www.volamie.nl."

26 / 28

Hieperdepiep Hoera

Kristie wordt 1 jaar!

Altijd vrolijk en lief

Je bent en blijft mijn hartendief!

xxxjes Opa en Oma Leenders

Zondag 8 februari wordt mijn zusje Felien 3 jaar

Van harte gefeliciteerd en een dikke knuffel

Van Anniek

Hiep Hiep Hoera

Martien wordt 8 februari 65 jaar!

Van harte gefeliciteerd

Ben, Berna, Jolanda, Roland en Carmen

Het is echt waar...

Deze kanjer wordt op 5 februari 30 jaar!

Gefeliciteerd!

Liefs,

Daisy

Bas 9 jaar!

Gefeliciteerd

Je bent sportief en erg lief!

Dikke kus

Opa en Oma (Koeien)

Hiep Hiep Hoera
Onze lieve Mike wordt 5 februari al 7 jaar
Een fijn feest gewenst
Van je Oma, Oom Jacco en Tino

Van harte proficiat Mike met je verjaardag en je b-diploma

Kanjer!

Britt & Oma

Lieve Famke,
Nu ook zwemdiploma B,
wij zijn trots op je!
Liefs van papa, mama, Sanne,
opa en oma Tap, opa en oma Van Santen,
oom Arjan, tante Angela, Liza & Youri

Lieve Liza
Van harte gefeliciteerd met je zwemdiploma A
We zijn supertrots op je!!
Liefs en dikke kus Papa, Mama en Youri
Opa en Oma, ome Johnny, tante Karin, Sam, Lotte en Teun, ome Max, tante Leonie, Famke en Sanne

Hiep hiep hoera
ik was 30 januari jarig en mijn grote broer heeft 1 februari zijn zwemdiploma A gehaald.
Liefs je kleine zusje.

Ons ijverig manneke Tijs wordt alweer 2 jaar op 5 februari

Van harte gefeliciteerd

Liefs,

Opa Hans & Oma Ivon

Hoera onze knappe Javi 1 jaar.

XXX Opa, Oma en Tante Heddy.

Platformvergadering in Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 4 februari om 20.00 uur is de tweede openbare platformvergadering in 2015 in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur.

"We zijn goed gestart in 2015. Op verschillende terreinen zijn we actief voor de veiligheid en leefbaarheid in Doornenburg. Op de platformvergaderingen is naast de gebiedscoordinator van de Gemeente Lingewaard ook de wijkagent voor Doornenburg aanwezig."

"Laat weten, wat u graag wilt en waar wij mogelijk een bijdrage zouden kunnen leveren voor u en de buurt. Wij kunnen pas voor u iets doen als wij op de hoogte worden gebracht!."

Er zijn in januari naast de werkgroep 'Glasvezel in het buitengebied' twee nieuwe werkgroepen van start gegaan. 1. Werkgroep 'Behoud Kasteelboerderij' en 2. 'Bouwen in Doornenburg' met speciale aandacht aan 'Geef Starters ook een kans in Doornenburg'. In deze Doornenburgse werkgroepen zitten minimaal twee platformleden aangevuld met geinteresseerde Doornenburgers.

"Indien u een volledige agenda wilt hebben van de komende vergadering, dan kunt u deze altijd opvragen bij het secretariaat. Voor meer informatie kan men een e-mail zenden naar secretariaat@platformdoornenburg.nl of 06 10995095 bellen " Meer informatie staat op www.platformdoornenburg.nl.

Ouderen in Gendt gaan samenwerken

GENDT - Op woensdag 28 januari heeft het bestuur van de Ouderen Vereniging Gendt (OVG) in haar algemene ledenvergadering aan de leden gevraagd om de goedkeuring te geven aan de voorgenomen samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Gendt (SWOG).

Beide organisaties zetten zich in voor het welzijn van de 55 plussers in de kern Gendt. De OVG organiseert maandelijks een activiteit en het SWOG organiseert wekelijks diverse activiteiten. De bestuurders zijn van menig dat door samen te gaan werken meer gedaan kan worden voor de doelgroep.

Tijdens de vergadering is door bestuursleden van het SWOG een toelichting gegeven op de organisatie en de activiteiten van het SWOG en de zeventig aanwezige leden van het OVG hebben ingestemd met de voorgenomen samenwerking.

Zowel het OVG als de SWOG behouden hun eigen bestuur, hun financiële zelfstandigheid en eigen identiteit. De samenwerking zal zich vooral richten op het elkaar ondersteunen bij het organiseren van activiteiten, waarbij deelname voor alle Gendtse 55plussers mogelijk is.

Het OVG kan gebruik maken van de kantoorfaciliteiten van het SWOG. Bovendien wordt de berichtgeving over en van het OVG vermeld op de website van het SWOG. De leden en belangstellenden kunnen de www.swogendt.nl raadplegen. De bestuurders vertrouwen op een goede samenwerking in het belang van de deelnemers en leden.

Kom 'Kankerlijers' kijken in Theater Kees!

HUISSEN – Zaterdag 7 februari kunnen de jeugdige filmliefhebbers in Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen voor vijf euro kijken naar de Nederlandse jeugdfilm 'Kankerlijers'.

Op de afdeling kinderoncologie, op de vierde verdieping van een groot streekziekenhuis, verblijven drie jongens die zich bijzonder goed amuseren. Hoewel er niet veel reden tot feest lijkt te zijn. Nick (14) en Iwan (15) hebben botkanker en zijn allebei een been kwijt. Hetzelfde dreigt te gebeuren bij hun vriend Olivier (16). Tussen de behandelingen door hebben de drie echter genoeg tijd om bij andere patiënten op bezoek te gaan, grappen te maken met de verpleegsters en allerlei andere fratsen uit te halen. Maar wanneer Gina, een beeldschoon meisje van zestien jaar op de afdeling wordt opgenomen, komt de wereld van de vrienden volledig op z'n kop te staan. In eerste instantie sluit Gina zich volledig af voor de pogingen van de jongens om indruk op haar te maken en met haar in contact te komen. Maar als Gina's vriendinnen het af laten weten, beseft ze dat vriendschap met de jongens de enige remedie is tegen het deprimerende verblijf in het ziekenhuis.

Theater Kees wordt voor deze film omgetoverd in een heuse bioscoop met een negen meter breed scherm. De films worden vertoond in HD-kwaliteit met dolby-surround. De aanvang is 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.theater-kees.nl.

Sint-Bavo Angeren zoekt muzikanten en vendeliers

ANGEREN - Schuttersgilde Sint-Bavo is op zoek naar muzikanten en vendeliers. Het Schuttersgilde is een vereniging die bestaat uit de drumfanfare, vendeliers, koningspaar met officieren en marketentsters.

"Wij gaan twee keer per jaar op schuttersconcours. Met Koningsdag vergezellen wij de optocht met versierde fietsen en brengen dan een aubade. Verder hebben wij ons jaarlijks Koningschieten, Koningshulde en aansluitend Koningsbal.

Wij zijn op zoek naar trompettisten die ons willen komen versterken. Zonder deze mensen kunnen wij onze muzikale medewerking niet meer verlenen. Andere muzikanten die instrumenten bespelen zoals bariton of slagwerk of trombone zijn ook welkom. Evenals vendeliers, die één keer per jaar naar een extra wedstrijd gaan: Indoor vendelen. Hier wordt gestreden met andere vendeliers uit Gelderland om de eer. Buiten het klassiek vendelen, wordt er ook acrobatisch gevendeld."

Hebt u interesse om ons te komen versterken, de drumfanfare repeteert op de woensdag avond van 19.30 tot 21.30 uur in het Dorpshuis van Angeren. De vendeliers repeteren op woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur in het Dorpshuis te Angeren. U bent altijd welkom om te komen kijken. Kijk op www.stbavoangeren.nl. of stuur een mailtje naar secretariaat@stbavoangeren.nl."

Schrijf in tijdens open huis en krijg vijf behandelingen gratis Vijftienjarig ZLIM bodystyling Center Elst houdt open huis op zaterdag 7 februari

ELST – ZLIM bodystyling van Mirjam Melchers bestaat vijftien jaar. In die tijd heeft ze met haar team laten zien dat met de Zlim-methode succesvol afslanken mogelijk is! Veel dames zijn trots op hun figuur, die ze met begeleiding van Zlim bodystyling Center Elst hebben bereikt. Met name door de kwaliteit en de vrouwvriendelijke omgeving doen hen zelfs vaak besluiten hier te blijven sporten!

Altijd al willen afslanken en benieuwd hoe die resultaten bij Zlim worden bereikt? Kom dan geheel vrijblijvend naar het open huis op zaterdag 7 februari. Neem je dochter of moeder mee. Zelfs mannen mogen tijdens dit open huis naar binnen, iets dat tijdens de trainingen alleen aan de vrouw is voorbehouden.

De Zlim-methode zorgt dat je op een gezonde manier kilo's kunt afvallen, dat je omvang vermindert en je je fitter gaat voelen. Dat is allereerst het resultaat van het opvolgen van het op jou afgestemde voedingsadvies. "We leren je een gezond normaal eetpatroon, waarbij je echt wel eens mag zondigen…"

Een versneld resultaat bereik je door ook te bewegen. Daarvoor wordt bij Zlim de warmtecabine gebruikt. Wil je ook graag weten hoe die warmtecabines werken? Wat de effecten zijn? Tijdens het open huis krijg je een perfecte uitleg. Misschien zelf ervaren hoe zo'n cabine werkt? Kom gerust en vraag!

Wie zich tijdens het open huis (zaterdag 7 februari van 11.00 tot 15.00 uur) inschrijft voor een kuur, ontvangt ter gelegenheid van het vijftienjarg bestaan vijf extra behandelingen gratis.

ZLIM bodystyling Center, Dorpsstraat 29a, Elst; 0481 375189; www.zlimelst.nl.

LINGEWAARD - Na het wegvallen per 1 december 2014 van Lingewaard Lokaal inclusief het teruggeven van de zendmachtiging, is door de overgebleven en enthousiaste vrijwilligers een nieuwe omroep opgericht: Omroep Lingewaard.

Omroep Lingewaard heeft als doel het Lingewaardse nieuws bereikbaar te maken voor alle Lingewaardse inwoners en geïnteresseerden, dichtbij en veraf. Doordat Omroep Lingewaard haar nieuws en programma's verspreid via het Internet, is Omroep Lingewaard overal te bekijken.

Omroep Lingewaard brengt haar nieuws neutraal en dus niet gekleurd, zodat u zelf uw mening kunt vormen. In eerste instantie richt het team van Omroep Lingewaard zich op het nieuws en korte samenvattingen van activiteiten in de gemeente. In een later stadium zullen er ook specials en documentaires uitgezonden worden.

De redactie van Omroep Lingewaard is ambitieus en wilt u een zo breed mogelijk nieuws aanbieden. Dat betekent dat er behoefte is aan nieuwe vrijwilligers met een eigen expertise. Deze vrijwilligers krijgen een eigen onderwerp. Bijvoorbeeld sport, politiek, kunst/cultuur, geloof, evenementen, enzovoort.

Voor de montage van de gemaakte opnames is er inmiddels een prachtige locatie betrokken waarin alle faciliteiten aanwezig zijn om u het nieuws uit uw gemeente te kunnen aanbieden.

Voor de goede orde, Omroep Lingewaard is dus geen omroep met een zendmachtiging. Dit betekent dat er geen televisiekanaal en fm-frequentie is, waarop Omroep Lingewaard uitzendt. Omroep Lingewaard is alleen via internet te volgen via www.omroeplingewaard.nl. Vanzelfsprekend is er ook een facebook-pagina en een twitter-account. Omroep Lingewaard is te bereiken op info@omroeplingewaard.nl.