GN Lingewaard

2 juli 2014

GN Lingewaard 2 juli 2014


1 / 24

Riddertoernooi op kasteel Doornenburg op 5 en 6 juli

DOORNENBURG - Het riddertoernooi der Lage Landen is al sinds menig jaar een uniek evenement. Bij het middeleeuwse kasteel wordt gestreden om de hoogste eer. Een paardenspektakel op hoog niveau waarbij lansen versplinteren.

Er wordt tijdens dit toernooi samengewerkt met diverse re-anactment groepen. Het toernooi is daardoor veel meer dan alleen maar een show; een combinatie van historie en spektakel. Op de voorburcht kunt spectaculaire roofvogelshows zien. De vogels vliegen vlak over uw hoofd heen en het is mogelijk om samen met een van de vogels op de foto te gaan.

Wat is een Middeleeuws toernooi zonder ambachten en handelaren? Vanuit diverse landen van Europa zijn ze naar Doornenburg gekomen. Tijdens het toernooi kan het publiek grotendeels door het kampement lopen om kennis te maken de middeleeuwers. De hoofdburcht is in verband met de brandveiligheid niet geopend voor publiek.

Deelnemers dit jaar zijn: Knights of Camelot, Front Nulla Fides, Gladius Lupus, Zwaard en Volk, Knights of the Four Quarters, Speelt ende Queelt , Hotland Genootschap, Roofvogels en Uilen, Wortel & Cruydt , Hoedemaaker, Galliti, Selfgemaekt, De Houtman, Aurum et Argentum, Elava Levend Bos, Textielbewerkers, Amharan , 't Uytschot , Honeywine, Graven van Holland, Virtus et Gloria, Sint Serverus, Edelike Spijse, etc. Zaterdag en zondag is het evenement toegankelijk voor publiek vanaf 10.30 uur. Toegangsprijs: kinderen tot en met zes jaar zijn gratis, van zeven tot dertien jaar vier euro en ouder dan dertien jaar acht euro per persoon. Meer informatie staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

Huissens gezelligste (gratis!) live muziekevenement op zondag 6 juli Back to the Music: talloze topband bij cafés

Rock, pop, disco, Nederlandstalig, hits. Back to the music biedt alle genres op hét muziekevenement van Huissen op 6 juli Foto: Van Eimeren

HUISSEN – De eerste zondag van juli. Die datum staat bij iedere muziekliefhebber inmiddels in het geheugen gegrift. Vanwege, uiteraard, het live muziekspektakel in de open lucht, Back to the Music in Huissen. Dit jaar op zondag 6 juli. De straten van het centrum van het stadje van plezier zullen bezet zijn met talloze fans én bands.

Back to the Music viert alweer de twaalfde editie.Horecaondernemers in Huissen-centrum waren én zijn nog steeds de initiatiefnemers voor het live muziekevenement in de open lucht. Het spektakel trekt ieder jaar weer duizenden bezoekers (lees: muziekliefhebbers en levensgenieters).

De programmering biedt ook dit jaar weer volop diversiteit. Bij café 't Huessenaartje aan de Arnhemse Poort treedt de Arnhemse band Timeless op. Ofwel: herkenbare en dansbare pop en rock. Bij Big Fish Café brengt Reflexion hoogtepunten uit de popgeschiedenis tot leven. De beste en fijnste hits en vergeten juweeltjes.Bij De Dijk (op De Markt) zet What-Ever met de blonde zangeres Jaimy de zaak op de kop met een mooie mix van disco, Nederlandstalige liedjes, rock, pop en hits.

Dansdemonstraties

Tchom en Delta Rock spelen bij Het Moment en Bar Lekker om en om. Tchom speelt op swingende wijze hits van de sixties tot nu en heeft in zanger Richard Sprokkereef een topzanger en showman. Delta Rock pleziert met een afgewogen mix van stevige nummers uit vooral de '60-er en '70-er jaren, maar ook de betere nummers uit de '50-er en '80/'90-er jaren.
Het nieuwe café Enjoy en buurman De Kater presenteren Back in Business, een Brabantse coverband met zeer breed repertoire, van pop tot rock en van Nederlandstalig tot hits.

Tenslotte bij De Buitenpoort liefst drie bands; Buddy Friends (blues en rock), Flashback (60's en 70's pop) en The Belgian Quo Band, volgens kenners de beste Status Quo-tribute. Verder zijn er op diverse locaties dansdemonstraties. Onder meer: streetdance, salsa en hiphop. En ook voor kinderen zijn er activiteiten.

Red Hot Chili Soep

Enkele restaurants hebben thematische gerechten. Bij De Betuwe: Music salade met een vrolijke noot en de elf notenbal(K)len van Van Gaal voor bij de borrel. Bar Lekker serveert een Red Hot Chili Soep als lunch gerecht of goede bodem voor de middag of 's avonds als pittig voorafje (prijs: 'vijf euro Rolling Stones'').

De eerste tonen zijn al om 14.00 uur te horen en tegen achten 's avonds worden de laatste toegiften gespeeld. De toegang is overal gratis.

Beginnersbridgecursus in Lingewaard en Overbetuwe

BETUWE - Het najaar lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen voor de nieuwe beginnerscursus bridge zijn al weer gestart. De cursus wordt op de woensdag gegeven en het eerste cursusdeel omvat twaalf avonden.

Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is, maar op de eerste lesavond heeft de cursist de kaarten al in de hand en worden de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren.

Het is een buitengewoon fascinerend kaartspel. In de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe zijn er vele honderden enthousiaste spelers die wekelijks, thuis of in clubverband, één of meer avonden aan de bridgesport besteden. Als u wilt kennismaken met deze prachtige denksport is dit de kans om "in te stappen"

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van moderne leermiddelen. Het plezier in het spel staat bij de lessen voorop en u zult zich snel thuisvoelen. Voor de beginnerscursus (of eventueel voor een proefles) kan men zich aanmelden bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 0481 462834. Hij is gediplomeerd NBB-bridgedocent. Uiteraard kan men bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen.

Internationaal Kapellenfestival Bemmel

BEMMEL - Het eerste Internationale Kapellenfestival in Bemmel is op zondag 13 juli. Drie Egerländerkapellen uit de regio en het Korpsmusik der Kantonspolizei Zürich zullen optreden op het nieuwe Marktplein in Bemmel.

Van 12.00 tot 16.00 uur zal het Bemmelse Marktplein vol staan met lange houten tafels en banken, worden er bratwursten verkocht en klinkt er Duitse en Tsjechische muziek. Organistor is Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel. Voorzitter Leonie Masselink vertelt: "We willen graag een keer iets terugdoen voor het dorp Bemmel en haar ondernemers. De ondernemers geven elk jaar leuke prijsjes voor onze loterij en steunen ons financiëel. Nu steunen wij hen door wat leven in de Bemmelse brouwerij te brengen!" Naast het bedanken van de ondernemers heeft het kapellenfestival nog een primeur: de nieuwe vaantjes van De Leemkuulers worden gepresenteerd! Deze vaantjes hangen op de muziekstandaarden van de muzikanten en geven de blaaskapel tijdens optredens net wat meer uitstraling. De nieuwe vaantjes zijn door de eigen leden in elkaar gezet.

In samenwerking met Stichting Zwitserse Week Bemmel is het mogelijk gemaakt dat Korpsmusik der Kantonspolizei Zürich het kapellenfestival komt openen. Zij zullen onder andere ook de doortocht van de vierdaagse door Bemmel muzikaal begeleiden. Masselink: 'Geweldig dat de muzikanten van de Kantonspolizei komen spelen! Zo krijgt het kapellenfestival een mooi internationaal tintje'. Andere kapellen die aantreden tijdens het festival komen uit Zevenaar (Original Liemers Musikanten), Ede (Egerländerkapel Ede) en Bemmel (De Leemkuulers).

Het Internationale Kapellenfestival Bemmel wordt georganiseerd in samenwerking met Droom!, het nieuwe Grand Café op het Marktplein die in augustus haar deuren opent. Bezoekers van het kapellenfestival krijgen de primeur en kunnen onder andere genieten van de inmiddels beroemde Droom-appeltaart.

Op locatie zijn twee podia's, zodat het de gehele middag constant muziek zal klinken. De kapellen spelen afwisselend een eigen programma en zullen gezamenlijk afsluiten met een voor de gelegenheid gearrangeerd nummer.

Het programma, actuele informatie en routebeschrijving staan op www.deleemkuulers.nl/kapellenfestival.

Ingezonden brief

Altijd bereikbaar…

Van de week hoorde ik op de radio iets over het afscheidsconcert van Thé Lau. Er maakte iemand een opmerking die mij is bijgebleven, namelijk dat je iemand beter toe kunt spreken als hij dat zelf nog kan horen, dan allemaal mooie woorden zeggen als diegene er niet meer is.

En dat wil ik ook doen voor iemand. Ik zal zijn naam niet noemen omdat ik weet dat hij dat niet zou willen. Die bescheidenheid siert hem.

Al vele, vele jaren is deze man actief in het vrijwilligerswerk. Hij heeft heel veel mensen geholpen en bijgestaan. Altijd kun je een beroep op hem doen. Een telefoon blijft nooit onbeantwoord, zelfs als hij bijvoorbeeld in de rij staat bij de dierentuin neemt hij op en heeft een papiertje bij de hand.
Ik weet dat, omdat ik hem nogal eens bel om te vragen of hij kan regelen dat deze of gene naar het ziekenhuis gereden kan worden, of er ergens een lampje opgehangen kan worden of een tuintje gewied. En nooit krijg ik 'nee' te horen. Altijd wordt het op de een of andere manier geregeld.
En het leuke is: we hebben daar allebei plezier in.

Ook zal hij nooit klagen en op mijn vraag hoe het is, is het altijd goed. Hij antwoordt steevast met: "de zon schijnt". Hij vindt dat hij het niet slecht getroffen heeft! Wat een moed om je niet te laten klein krijgen door een ziekte en ervoor te gaan zolang het gaat.

Ik ben blij dat ik hem heb leren kennen, met hem heb gesproken en gelachen en nu dit voor hem heb geschreven. Dank!

Annemie Stax

Stichting Welzijn Lingewaard

Kreupele stier Klompenwaard

Wim Mattijssen

DOORNENBURG - Sinds vorige week loopt één van de zes stieren in De Klompenwaard mank, waardoor hij niet meer in staat is om de kudde te volgen.

Hoe het dier aan zijn blessure aan zijn linker voorknie gekomen is, weet Fokko Erhart van FREE Nature niet. Vermoedelijk is dit ontstaan tijdens een gevecht met een van zijn rivalen. Dat is juist de bedoeling van terreineigenaar en opdrachtgever Staatsbosbeheer. Om deze grote beesten weer zo veel mogelijk hun gang te laten gaan, waarbij de sterkste stier voor de meeste nakomeling mag zorgen.

Dat het er daarbij hard aan toe kan gaan, wordt geaccepteerd. Indien nodig zal er worden ingegrepen. Aangezien het dier gewoon zelfstandig kan eten en drinken, is er –in overleg met de dierenarts- voor gekozen om voorlopig het dier in het gebied te laten. Wel zal de komende tijd dagelijks bekeken worden hoe het met hem gaat. Om nodeloos lijden te voorkomen.

Vermist

Vermist sinds 26 juni in de omgeving polder Bemmel Japie, een Boerenfox drie kleurig. Wie heeft Japie gezien? Graag bellen naar telefoon (0481) 46 34 15.

Op de pedalen voor Ride4Kids

GENDT - "Wij zijn Hans Milder en José Peters uit Gendt. Al vijfendertig jaar speelt de racefiets een hoofdrol in ons leven. Elk jaar weer trekken we naar de bergen en hebben daardoor al menig col beklommen. Dit jaar hebben we besloten onze energie in te zetten voor een goed doel; kinderen die zonder energie het leven door moeten."

"We gaan fietsen voor Ride4Kids, een organisatie die staat voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Deze kinderen worden vaak al doodmoe geboren en worden meestal niet ouder dan tien jaar. Gezien de relatief geringe omvang van de doelgroep is er vanuit de farmaceutische industrie relatief weinig belangstelling voor (financiële) ondersteuning van onderzoek.

Daarom gaan wij in september de Pyreneeënchallenge rijden. De challenge bestaat uit drie dagen fietsen waarbij we alle bekende cols zoals de Tourmalet, de Aubisque en de Hautecam beklimmen. Met ongeveer tweehonderd mensen gaan we een zo groot mogelijk bedrag bij elkaar fietsen voor Ride4Kids.

Persoonlijk willen wij de uitdaging nog iets groter maken. Ook de heenreis van Gendt naar Lourdes zullen wij per fiets overbruggen… Om ons vijftienhonderd kilometer later aan te sluiten bij ons Ride4Kids team Advitronics Telecom om de Pyreneeënchallenge te volbrengen.

Het zal een heel bijzondere ervaring worden om al onze energie te stoppen in deze geweldige uitdaging!

Ook uw steentje bijdragen? Doneren kan via www.Ride4kids.nl. Klik op deelnemers, scroll naar nummer 2008 of 2009, Hans Milder of José Peters, en klik op doneren."

Flessenactie De Waskniepers

GENDT - Op zaterdag 5 juli zal carnavalsvereniging De Waskniepers een flessenactie houden in Gendt.

De Gemeente heeft hiervoor een vergunning verleend en de vereniging mag tussen 9.00 en 16.00 uur huis aan huis statiegeldflessen ophalen. De opbrengst van deze actie komt ten goede aan de jaarlijks gehouden kindermiddag tijdens de carnavalsdagen, maar zal deze keer ook gedeeltelijk de kosten gaan dekken van een activiteit voor de jeugd, die in het najaar voor de eerste keer georganiseerd gaat worden.

Ook de dansgarde van de vereniging helpt mee om zoveel mogelijk flessen te verzamelen. De vereniging wil dan ook via deze weg de inwoners van Gendt vragen om hun lege flessen te bewaren voor deze actie. Het maakt niet uit van welk merk de flessen zijn.

Feestelijke opening nieuwe route Happen en Trappen

Fietsen door 'De poort van puur natuur'

REGIO - Happen en Trappen combineert fietsen en eten. Het idee: één fietsroute, vijf restaurants, vijf gangen. Een dagvullende activiteit waarbij het natuurschoon de groene draad vormt. Een toeristisch-recreatief initiatief voor iedereen. Nu ook in 'De Gelderse Poort.

De poort van puur natuur maakt deel uit van Happen en Trappen. De poort van puur natuur is een samenwerkingsverband van lokale horecaondernemers, die gezamenlijk een afwisselende route verzorgen in de regio.

Op 10 juli 2014 zal om 11.00 uur de officiële aftrap van deze route plaatsvinden. Bij kasteel Doornenburg wordt de feestelijke opening door burgemeester Schuurman van Lingewaard verricht. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

De poort van puur natuur is een samenwerkingsverband van: Campanile Hotel Zevenaar, koffie en gebak; Koffie en Eethuis De Gelderse Poort Millingen aan de Rijn voorgerecht; Kasteel Doornenburg, soep; restaurant De Betuwe, Huissen, hoofdgerecht; ijssalon La Calamita, Duiven, nagerecht.

Happen en Trappen is een landelijke formule waarbij ongeveer zevenhonderd horecagelegenheden zich hebben aangesloten. Samen verzorgen zij ruim 140 routes in Nederland en België. Op www.happenentrappen.nl wordt iedere route gepresenteerd.

Een arrangement Happen en Trappen kost (exclusief drankjes) standaard 38,50 euro. Deze dagactiviteit is geschikt voor zowel kleine als grote groepen.

Jaarlijks busdagtocht van Ouderenvereniging Gendt

GENDT - Woensdag 20 augustus staat bij de Gendtse Ouderenvereniging de jaarlijkse busdagtocht op de agenda. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar ook voor eventuele niet-leden.

"Het dagprogramma voert ons naar Scherpenzeel waar tweemaal koffie met gebak wordt geserveerd. Vervolgens staat er onder leiding van een gids, een kastelenroute op het programma. We rijden vanuit Scherpenzeel via Woudenberg, Maasbergen en Doorn naar Langebroek. Op deze route staan een aantal fraaie kastelen en boerderijen waar de gids het nodige over weet te vertellen. De tocht voert ons ook door enkele fraaie bossen. Bij terugkomst staat er een koffietafel gereed.

Het middagprogramma brengt ons naar Lunteren waar een grootse roofvogel demonstratie wordt bezocht. Ruim tien verschillende soorten roofvogels zoals arenden, uilen, valken, haviken, buizerds en gieren laten de aanwezigen genieten van een spectaculaire demonstratie die een van de grootste van Europa is.

Het hele gebeuren wordt door een speaker van commentaar voorzien. Op het terrein zijn voldoende zitplaatsen zodat niemand hoeft te blijven staan. Na een uurtje vrije tijd voor een terrasje gaan we terug naar Scherpenzeel waar het diner wordt geserveerd inclusief een consumptie.

De deelnamekosten bedragen vijfenzestig euro inclusief een door de OVG collectief af te sluiten reisverzekering en kan via een eenmalige incasso of per bank worden voldaan. Aanmelden voor deelname kan tot uiterlijk 10 juli bij Wim Wennekes, telefoon 424291 of Mart Berns, telefoon 425450 Het aantal beschikbare plaatsen in de twee bussen is beperkt."

Kerkdienst rond voedselbank in protestantse kerk

BEMMEL - Op zondag 6 juli is wordt er in de protestantse kerk in Bemmel in de kerkdienst aandacht besteed aan de voedselbank.

Door de economische crisis zijn veel mensen in financiële problemen gekomen en kost het vaak grote moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor sommigen is de bodem bereikt en zij kloppen voor hulp aan bij de voedselbank.

Jezus gaf Zijn leerlingen de opdracht mee om barmhartig te zijn en dit houdt onder andere de opdracht in om vreemdelingen te huisvesten en hongerigen te voeden. Vandaar dat de diakonie rond deze kerkdienst voedsel inzamelt voor de voedselbank. Voorafgaand en tijdens de dienst is er gelegenheid om uw gaven- in natura- te geven.

Na afloop van de dienst is er gelegenheid om in het wijkgebouw Koinonia, achter de kerk, na te praten onder het genot van een kop koffie. Voorganger is dominee J. Herweijer en organist is de heer H. Kiestra. De dienst begint om 10.00 uur in de kerk aan de Oude Kerkhof in Bemmel.

Column

Nieuws

Elke dag pak ik de krant uit de brievenbus om nieuws en achtergronden te lezen. Zonder erbij na te denken reken ik er op dat mijn krant elke dag nieuws brengt. De Telegraaf máákt nieuws om lezers niet teleur te stellen. In dagblad Trouw las ik een verslag van correspondent Hans Jaap Melissen die in 2003 de invasie van de Amerikanen in Bagdad meemaakte. Hij ging deze maand terug voor een verslag en sprak onder andere met een Iraakse hotelmanager, een bekende uit 2003.

Al jaren ontploffen er dagelijks autobommen. Bijna niemand kijkt om. De aanslagen halen de kranten en journaals niet meer, want iets wat 'normaal' is, is geen nieuws, zegt de Irakees. Ik schrok van zijn uitspraak. Bagdad is een gewone stad, kopte het artikel. Een dag later staat de wereld op zijn kop. Tijdens het WK voetbal neemt de Uruguayaanse stervoetballer Luis Suarez een hap uit de schouder van een Italiaanse acteervoetballer. De foto gaat de hele wereld over en de fotograaf kan rekenen op een nominatie voor de Persfoto 2014.

Nieuws, wat stelt het eigenlijk voor. Wat is nieuws. Ik ben op internet gaan googelen. Als er één oud omaatje overlijdt, is het geen nieuws. Als er honderden omaatjes tegelijk zijn op dezelfde plek, dan wel. Conflicten zijn vaak nieuws, omdat het afwijkt van het normale. Als stukjesschrijver ben ik wekelijks op zoek naar nieuws. Als je aan een stukje moet beginnen en er is geen nieuws, dan is dat knap beroerd. Op 18 april 1930 kregen Britse radioluisteraars die op het avondnieuws van de BBC afstemden te horen: "There is no news". Luisteraars kregen pianomuziek te horen.

Het wekelijkse persuurtje met het college zorgt altijd voor nieuws. Wethouder Johan Sluiter piepelde de Gelderlander dat er geen aandacht is geschonken aan de Huissense Umdracht. De wethouder heeft 4 jaar de tijd om of pianoles te nemen of er achter zien te komen wat nieuws betekent.

Sjaak

VakantieBieb Lingewaard: een cadeautje van de bieb

LINGEWAARD - Van 1 juli tot en met 31 augustus kan men weer gratis e-books lezen met de VakantieBieb-app. Via de App Store of via de Google Play Store kan de VakantieBieb-app gedownload worden.

Dit aanbod geldt zowel voor leden als niet-leden van de bibliotheek. De VakantieBieb biedt een leuk leespakket voor het hele gezin met romans en thrillers, kinderboeken, tijdschriften, reis- en taalgidsen. Een internetverbinding voor het lezen van deze e-books is na het downloaden niet meer nodig. Zo kunt u gemakkelijk stapels boeken op vakantie meenemen. Meer informatie staat op www.bibliotheeklingewaard.nl.

Tweedehands kledingbeurs van gemengd koor Jubilate

GENDT - Op zaterdag 5 juli houdt gemengd koor Jubilate uit Gendt weer de oude vertrouwde kledingbeurs. Tijdens de beurs is tweedehands kleding voor kinderen, jeugd en volwassenen maar ook voor oudere dames en heren te koop.

Plaats van verkoop is sociaal kultureel centrum De Leemhof aan de Dorpstraat in Gendt. "Bent u op zoek naar eigentijdse, goedkope en mooie kleding of wilt u uw garderobe nog aanvullen voor de vakantie, kom dan tussen 13.00 en 15.00 uur een kijkje nemen. Het kost u niets. Voor informatie kunt u bellen naar 0481 422647."

Ons Verzetje zet buurt in Doornenburg aan het zingen

DOORNENBURG - Op zaterdag 21 juni vierde De Kamp en Scherpehoek in Doornenburg hun buurtfeest.

Het was stralend weer en de buurt liet zich verrassen met een optreden van het gezelligheidskoor Ons Verzetje.

Dat kreeg de mogelijk heid om er de sfeer in te brengen, wat ook goed lukte. Allen waren uitgedost in het oranje, en brachten gezellige en bekende liederen ten gehore, die men mee kon zingen, wat ook met volle borst werd gedaan. Zelfs enkele buurtbewoners gingen tussen het koor staan om mee te zingen.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 3 juli vindt er een open eetcafé plaats in het Dominicanenkloostervan Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wie wilt mee eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 3 juli bestaat uit champignonsoep, slavink, sla en gebakken aardappelen en een verrassingstoetje.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Wijkconcert Volharding als bedankje bij het Zandse Gemeenschapshuis

HUISSEN - Harmonie Volharding uit Huissen heeft zich, na het geslaagde concert op het Raadhuisplein tijdens het Huissen 700 weekeinde, nu voorbereid op een vrolijk en licht wijkconcert. Daarmee sluit de harmonie het seizoen met haar wijkbewoners en andere liefhebbers van mooie harmoniemuziek af.

Werd vorig jaar afgesloten bij de gerestaureerde tabaksboerderij van Theo Huberts, nu sluit de harmonie het seizoen af op het grasveldje tussen het Gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat en de Vlierstraat. Dat gaat gebeuren op zondagmorgen 6 juli vanaf 11:00 uur met zowel de slagwerk-groep onder leiding van Melvin Puijn als het A-orkest onder leiding van Casper Braafhart. Het programma bestaat uit een breed geselecteerd aanbod van heel bekende en goed in het gehoorliggende melodieën.

Minder subsidie, meer acties

Volharding wil met dit soort concerten de Zandse bevolking bedanken voor de donateursactie, die, ondanks de crisis, weer zeer succesvol is verlopen. De gemeentelijke subsidies zijn flink teruggelopen en is de muziekvereniging hierdoor sterker afhankelijk van dit soort acties om gelden te genereren.

Volharding heeft inmiddels ook weer loten beschikbaar voor de Kermisverloting met dit jaar een mooie elektrische fiets als hoofdprijs en dat naast veel andere prijzen.

Gelukkig bewijst de praktijk dat de vereniging breed en sterk verankerd is in de (Huissen)Zandse samenleving. Tijdens het wijkconcert worden door aanhangers van Volharding weer lekkere riefkoeken gebakken en kan er koffie en een drankje genuttigd worden. Het belooft, evenals andere jaren, weer een gezellig afsluitend concert te worden. Bij minder goed weer gaat het concert verplaatst worden naar de zaal van het Gemeenschapshuis.

Nadere inlichtingen over het wijkconcert, de verloting of de vereniging zijn verkrijgbaar via telefoon 026 3253174 of door de website te raadplegen: volhardinghuissen.nl.

Jeu de boulesclub zoekt wedstrijdboulers

Jeu de boules spelen in Huissen, tegen de achtergrond van een Frans dorpsplein

HUISSEN - "Onze gezellige vereniging die gevestigd is aan het Kampstuk 23 in Huissen kan nieuwe leden gebruiken die mee willen doen aan wedstrijden. Jeu de boules is meer dan alleen een campingspel tijdens uw vakantie. Een toernooi gespeeld in afdelingsverband is meestal een zeer spannende en enerverende gebeurtenis."

Voor geïnteresseerden organiseert de club deze zomer vier gratis trainingen. De nieuwe deelnemers kunnen dan uitproberen of ze de sport leuk vinden. Er worden ook trainingen gegeven voor beginners waarbij de spelregels worden uitgelegd. Spelmateriaal hoeft voorlopig niet te worden aangeschaft. Afhankelijk van de belangstelling kan er overdag of 's avonds worden getraind. Elke vierde woensdag van de maand is er een toernooi voor wedstrijdspelers vanaf 10.00 uur. Wedstrijdspelers kunnen verder deelnemen aan diverse zomer- en wintertoernooien die ook 's avonds en in het weekend worden georganiseerd.

"Lijkt het u leuk om mee te doen? Neem dan telefonisch contact op met de heer Henk van der Kemp 026 3793174 of mobiel: 06 26676772; e-mailadres: h.vander.kemp@hetnet.nl.
Meer informatie over Jeu de boulesclub Lingewaard staat op www.jbcl.nl. "En u bent natuurlijk welkom om een kijkje te nemen tijdens onze speeltijden. Onze reguliere speeltijden zijn maandag, woensdag en vrijdag vanaf 19.00 uur en zondag vanaf 11.00 uur."

Zondag 6 juli publiekspresentatie in de Donatuskerk Kerkplan Bemmel is klaar

BEMMEL - Op zondagmiddag 6 juli wordt in de Donatuskerk in Bemmel het definitieve plan gepresenteerd voor de verbouw van de kerk tot sociaal cultureel centrum van de verenigingen en het maatschappelijke leven in Bemmel.

Aan de hand van zestien beelden wordt op grote panelen getoond hoe de kerk er na verbouwing uit komt te zien.

De kerk is open voor iedereen die geïnteresseerd is. Er worden twee presentaties gehouden: de eerste om 15.00 en de tweede om 16.30 uur. Deze presentaties duren een half uur, daarna kan het publiek rondlopen en op panelen zien hoe de kerk er in de nieuwe situatie uit gaat zien.

De plannen zijn begin mei ingediend bij het gemeentebestuur met het dringende verzoek ze op korte termijn voor een beoordeling voor te leggen aan de gemeenteraad. Het spoedeisende karakter wordt mede bepaald door een forse subsidie van de provincie, mits deze vóór 1 oktober wordt aangevraagd.

De stichting Kerk Bemmel heeft in opdracht van de gemeente hard gewerkt aan de uitwerking van het Kerkplan. Alle kritische kanttekeningen bij de eerste opzet zijn opgepakt en uitgewerkt. Er is veel energie gestoken in de multifunctionaliteit: zoveel mogelijk verenigingen er in onderbrengen. En dat is gelukt.

Tevens zijn de noodzakelijke voorzieningen voor constructie, energie en akoestiek adequaat in het plan verwerkt.

Ook de financiële aspecten zijn gedetailleerd doorgerekend. Zowel qua investering als exploitatie blijken de plannen haalbaar.

Het plan is inmiddels op alle aspecten positief beoordeeld door het onafhankelijke bureau ICS.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+), op KPN glasvezel kanaal 629 en op de website lingewaardlokaal.tv - uitzending live.

Lingewaard Lokaal Info kort: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald.

TV Programmering: Zondag

De Radio rogramma's zijn te horen op FM 93.6, via UPC kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering
Maandag 20.00 – 22.00u. That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.
Dinsdag 20.00 – 22.00u. Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop.
Woensdag 20.00 – 22.00u. De Diligence 2.0 – presentatie Tanja Houkes. Stap in voor een fascinerende zwerftocht.

Donderdag 20.00 – 22.00u. Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen, maar kent
wel een rode draad zoals een oude hitparade.
Vrijdag 20.00 – 22.00u. Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass en soul.
Zaterdag 07.00 – 09.00u. en 15.00 – 17.00u (herh). Prettig Weekend— presentatie Louis Carpaij. In Prettig Weekend hoor je: het nieuws, popnieuws, en de (bijna vergeten) muziek uit alle jaren.
09.00 – 11.00u. Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uit tips voor het weekend, de agenda en het actuele nieuws.
11.00 – 13.00u. L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine heeft een zomerstop en is er weer na de zomer.
Zondag 10.00 – ± 11.15u. Kerkradio – Huissen Stad Eucharistisch centrum. Voorganger; Pastor Peters. Koor: Gemengd koor Huissen-Stad.. Bijzonderheden: Eucharistieviering.
±11.15 — 13.00u. Met een knipoog naar… - presentatie Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek.

"Word medewerker van Lingewaard Lokaal. Het leukste vrijwilligerswerk dat er is. Lingewaard Lokaal is de lokale omroep van Lingewaard. Met veel enthousiaste vrijwilligers maken we elke dag lokale radio en tv. Zin om mee te doen? Meld je dan nú aan via onze website lingewaardlokaal.tv of stuur een email naar vrijwilligers@lingewaardlokaal.tv."


Berichten, felicitaties en aankondigingen voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Koningswedstrijd De Karper

HAALDEREN/BEMMEL - Op zondag 22 juni werd de vierde koningswedstrijd van hengelsportvereniging De Karper gehouden.

Op deze zonnige dag deden vijftien deelnemers mee. Voor de derde keer wist Leo Klok de eerste plaats te halen door aan de bovenkant te winnen, terwijl Eef Gertsen aan de onderkant een schitterend aantal kilo's wist te vangen waarmee hij met overmacht de wedstrijd won.hieronder de uitslag:

Bovenkant: 1. leo klok 13.480 kg; 2 michon plones 12.290 kg; 3 jurgen evers 3.700 kg; 4 jan deksen 3.500 kg; 5 mart sweers 1.930 kg; 6 menno albouts 0 kg.

Onderkant: 1 eef gertsen 36.200 kg; 2 ton de haas 10.280 kg; 3 bert v vorsselen 6.500 kg; 4 werner gertsen 6.400 kg; 5 coen v vorsselen 6.100 kg; 6 wim v zuilekom 2.260 kg.

Geslaagde clubkampioenschappen judo

LINGEWAARD - Op zondag 22 juni hebben de clubkampioenschappen van Judokwai Huissen en Bemmel plaatsgevonden. In de gezellige Dojo van de club werd iedereen goed ontvangen. Veel nieuwe judoka deden voor de eerste keer mee en genoten volop. Iedere judoka had zijn beste beentje voorgezet. De wedstrijden verliepen dan ook zeer ontspannen.

Zoals gezegd werden de wedstrijden in een ontspannen sfeer gehouden. In de eerste groep kon de nieuwe lichting zich presenteren. Na een inleidende speech van de trainer, waarin de regels eenvoudig werden uitgelegd, werden de poules naar de matten gestuurd en konden de wedstrijden beginnen. Vooraf was aangegeven dat de ouders hun kinderen mochten aanmoedigen. Dat werd uitbundig en netjes gedaan.

Enkele judoka, die slechts een paar weken deel uit maken van de club, probeerden zich staande te houden tegen de judoka die al wat langer trainen. Ook zij streden hard voor de winst. Sommige ouders kenden hun kind niet meer terug. Een geweldige prestatie van allen.

De oudere jeugd met meer ervaring lieten in groep twee zien, waar zij al die tijd voor getraind hadden. Met schitterende technieken werden de wedstrijden gewonnen. De verliezers konden ook met opgeheven hoofd de mat verlaten. Vooraf werd dan ook verteld dat meedoen belangrijker was dan winnen.

Dan volgen nu de uitslagen van de clubkampioenschappen:

Groep 1

Poule 1 Poule 2 Poule 3

1. Sem Pennings 1. Wout Laurentsen 1. Luuk Rutjes

2. Hugo Rensen 2. Jari Netten 2. Thijs Hulleman

3. Rick Slendebroek 3. Lisa Bruins 3. Fleur Kruijsmulder

4. Juul Meurs 4. Quinty Boelaard – v. Tuyl 4. Senna Alferink

5. Hudo Logtenberg 4. Ole Kradolfer

6. Maurits Hegeman

Poule 4 Poule 5

1. Joost Hoogenkamp 1. Robin Dörr

2. Tobias Buurman 2. Fleur Martens

3. Luuk Nijenhuis 3. Danilo Brands

4. Jesse Alferink 4. Sjoerd Agterberg

5. Tom Wecke 5. Sam Rutjes

6. Ché Verhoeven

Groep 2

Poule 6 Poule 7 Poule 8

1. Cees Evers 1. Stijn Theunissen 1. Nick Nijenhuis

2. Sil Spijker 2. Teun Dreise 2. Brendan de Vos

3. Ramtin Taghavi 3. Julia v.d. Ven

4. Noud Rutjes

Poule 9 Poule 10

1. Rik ten Westenend 1. Gijs Mescher

2. Niek Knuiman 2. Sven Broxks

In een oogopslag

Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 5 juli

19.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Groot Koor

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Communieviering met Pastor Roelofs en het Donatuskoor Terugkomviering voor álle 1e communicanten uit

Parochie De Levensbron

zondag 6 juli

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor

maandag 7 juli

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

woensdag 9 juli

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

donderdag 10 juli

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 8 juli is er een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Zorg dat je erBIJ bent!

LINGEWAARD - In het kader van 2014 Lingewaards jaar van de BIJ! hebben de partners van het Kenniscentrum (Bibliotheek, SWL en Driestroom) een leuke bijenworkshop georganiseerd.

Hoe ziet een bij er eigenlijk uit, wat is het nut van de bij voor ons als mens en ons voortbestaan en wat kan je zelf doen om de bijenpopulatie te vergroten? Zo maar wat vragen waar je antwoord op krijgt tijdens de bijenworkshop. Sylvia Eeuwes, natuurgids bij Lingewaard Natuurlijk, zal uitleg geven. Net als SWL is deze organisatie lid van de initiatiefgroep '2014 Lingewaardse Jaar van de BIJ'. Ook kan je samen met Driestroom je eigen bijenkoningin maken en na afloop mee naar huis nemen.

Het beloofT een gezellige en leerzame middag te worden, zorg dat je erBIJ bent op woensdag middag 2 juli van 14.00 tot 16.00 uur in het ParticipatiePunt Bemmel (locatie Bibliotheek) aan de Dorpsstraat 84 en vrijdagmiddag 4 juli van 15.00 tot 17.00 uur in het ParticipatiePunt Huissen (locatie Bibliotheek) aan de Markt 13.

Wereldrecord skeeleren voor Lingewaarders

LINGEWAARD - Ben Roelofs ( Angeren) en Gerwin Evers (Bemmel ) hebben op 20 en 21 juni een unieke prestatie geleverd door een wereldrecord te vestigen.

Samen met 73 andere skeeleraars, onder wie Bastiaan de Weerd (Huissen ) en Jos van de Leijgraaf (Angeren ) vertrokken ze op vrijdag 20 juni om 20.00 uur vanuit de haven van Urk om een skeelerronde om het IJssel en Markermeer te maken van liefst 360 kilometer. Als ze dit binnen vierentwintig uur zouden volbrengen zou een wereldrecord een feit zijn.

Meerdere voorfietsers zorgden voor een tempo van rond de twintig kilometer per uur. Wind, regen en slechte wegen teisterden de deelnemers en vermoeidheid en slaapgebrek lagen op de loer. Bovendien werd er bijna honderd kilometer in het donker gereden. Dus een sportieve uitdaging voor alleen echte bikkels. Maar Ben en Gerwin behoorden tot de 61 deelnemers die het gelukt is. Zaterdag 21 juni om 19.40 uur kwam het peloton moe maar voldaan Urk binnenrijden, missie geslaagd! Dat het niet eenvoudig was, blijkt uit het aantal uitvallers, liefst veertien man, die door valpartijen, blessures of vermoeidheid de strijd moesten staken. Onder hen ook jammer genoeg Lingewaarders Bastiaan de Weerd en Jos van de Leijgraaf. Over vijf jaar is er weer een 'Rondje IJsselmeer', alleen voor vrouwen van ijzer en mannen van staal! (tekst: Jos vd Leijgraaf, foto: Hein Mathijssen).

Tuinexcursie Groei en Bloei

BETUWE - Voor op vrijdag 22 augustus organiseert de Groei & Bloei Overbetuwe/Lingewaard een tuinexcursie naar Noord Limburg.

"We hebben een aantal interessante en fraaie tuinen gevonden, dit keer zit er zelfs een bostuin bij in Bergen, daar beginnen we met een kopje koffie. De lunch wordt verzorgd in De Brooker Garden in Hout-Blerick. Vervolgens gaan we naar een zeer fraaie tuin in Lottum, waar de vaste plantenborders aangevuld worden met dahlia's in alle soorten en kleuren. We sluiten de dag af bij de leuke kwekerij van opvallende vaste planten in Ven-Zelderheide, zeer de moeite waard!"

Deelname kost voor leden van de Groei en Bloei 53 euro; voor niet-leden is de prijs 58 euro. Aanmelden of extra informatie opvragen kan via info@brunekreeftelst.nl.

Ponyclub zoekt helpers

BEMMEL - Ponyclub De Gele Rijdertjes in Bemmel heeft dringend hulp nodig. De ponyclub vraagt hulp voor het buitenzetten van de pony's op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend.

De ponyclub die ponyrijles voor kinderen van zeven tot achttien jaar mogelijk maakt, bestaat geheel uit vrijwilligers. De verzorging van de pony's wordt voor het overgrote deel door de kinderen zelf gedaan.

Toch heeft de club nu wat extra hulp nodig! "Wij zijn wij op zoek naar vrijwilligers die rond 10.00 uur onze pony's in de naastgelegen weide van het Ruitersportcentrum Dijkstraat 4 -waarin wij gehuisvest zijn- buiten kunnen zetten op een van de bovengenoemde dagen. Wie wil ons hierbij helpen?"

U kunt contact opnemen met Toon Scholten telefoon 0481 422161; email: t.ent.scholten@kpnmail.nl of Ria Heijmen telefoon 0481 462921; email: fam.heijmen-jrfd@planet.nl.

De Kuultour (de France) is terug

HUISSEN - Na een jaar afwezigheid gaat de 26e editie van de regionaal bekende Kuultour weer van start. De Kuultour is een spel rond de Tour de France. Deelnemers kunnen zich tot uiterlijk zaterdag 5 juli voor 14.00 uur inschrijven via de website of door inlevering van deelnameformulieren uit het Kuultour-boekje bij café-, zalen- & partycentrum De Kuul in Huissen. Een deel van de opbrengst gaat ook dit jaar naar de stichting Gaandeweg.

De Kuultour is al vele jaren lang een begrip bij de wielerliefhebbers in de gemeente Lingewaard en omgeving. "U kunt zich aanmelden via de website www.dekuul.nl of door het invullen van deelnameformulieren uit het Kuultourboekje. Een deelnemer mag met meerdere lijsten meespelen in de Kuultour. Uw team dient te bestaan uit vijfentwintig startende renners plus vijf reserverenners; met deze renners speelt u tijdens de Tour de France mee met dit spel."

De Kuultour-boekjes kunnen worden afgehaald bij café zalen- & partycentrum De Kuul en Huisman Sport in Huissen, Het Wapen van Bemmel, cafetaria Braulio in Angeren, cafetaria Moos in Haalderen, café-zalencentrum De Klok in Gendt en café-zaal De Waay in Doornenburg.

Van de totale inleg gaat vijftig procent naar de stichting Gaandeweg, een organisatie die korte vakanties organiseert voor families met een kind dat aan kanker lijdt.

Op Daltonschool Het Drieluik: tijd voor feest!

Workshop kunstwerken. Als Roef van der Burg aan feest denkt, ziet hij een haai met een feestmuts. (Foto Sjaak Veldkamp) Workshop kunstwerken. Als Roef van der Burg aan feest denkt, ziet hij een haai met een feestmuts. (Foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – De basisschool heet twintig jaar Het Drieluik, bezit met trots tien jaar het Daltoncertificaat en de rapporten zijn uitgedeeld. Tijd voor feest. Met kunstzinnige workshop en ter afsluiting een lustrumfeest met kinderen en ouders heeft de enige Daltonschool in Huissen de lustrumweek afgesloten.

Directeur Henny Pasman loopt donderdag stralend door de school. Vorige maand kreeg Het Drieluik het bericht dat het Daltoncertificaat voor vijf jaar is verlengd en door de feestweek is het een gezellige drukte. Voor de workshops had Het Drieluik gastdocenten uitgenodigd.

Terwijl kinderen van groep een, twee en drie de workshop dansen volgen, tekent in een ander lokaal Roef van der Burg een haai. Hij maakt met groep 5/6 een kunstslingermobiel. Leerlingen maken een tekening met als onderwerp feest. Een zak patat, ijsbolletjes en een cocktailglas met een rietje zijn favoriet. Roef vindt een haai met een feestmuts een passend onderwerp om straks in de feestelijke mobiel te hangen. Nou ja, even doorvragen en hij erkent dat hem een haai tekenen goed af gaat.

Op Daltonscholen wordt onder andere veel aandacht besteed aan zelfstandig werken, spelen en samenwerken in groepjes. Dit kwam goed tot zijn recht in de workshop Der Lauf der Ding. De workshop is een kopie van een Zwitsers kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss die met uiteenlopende materialen en onwaarschijnlijke combinaties een baan wisten samen te stellen dat de kijker wist de boeien. Ouders hebben afgelopen vrijdag het resultaat op de film mogen bekijken.

De kunstslingermobiel, inclusief de feestelijke haai, hangt in de hal en is langer te zien. Als het aan kunstdocent Neelke Jacobs ligt tot het volgend lustrum.

Opbrengst collecte Hartstichting

HUISSEN/ANGEREN - Begin april is met veel inzet van vrijwilligers gecollecteerd voor de Hartstichting. Totaal werd er 8273 euro opgehaald in Huissen en Angeren. De collectanten zijn in beide plaatsen heel vriendelijk aan de deur ontvangen en het blijkt wel dat men de Hartstichting kent en een warm hart toedraagt.

Het grootste deel van het geld dat wordt opgehaald wordt besteed aan onderzoek. Deze onderzoeken hebben effect want de cijfers liegen er niet om: tot 40 jaar geleden overleed één op de twee mensen aan een hart- of vaatziekte. Nu één op de drie. In de afgelopen dertig jaar is het aantal mensen dat overlijdt aan een hartinfarct met zo'n tachtig procent gedaald. Vroeger overleden kinderen met een hartafwijking voor hun achttiende levensjaar. Nu wordt het merendeel volwassen.

De Hartstichting draagt al een halve eeuw bij aan deze ontwikkelingen. Toch blijft het hard nodig om te investeren in verder onderzoek aangezien er nog heel veel te ontdekken valt. "Daarom komen wij eenmaal per jaar bij u langs om een bijdrage te vragen. Wilt u volgend jaar ook uw steentje bijdragen door te collecteren in Huissen of Angeren, meldt u zich dan alvast aan bij Marianne Romijn, 026 3257202."

Uitslag onderlinge Sint-Petrus

GENDT - Een druk visweekend stond er dit keer op de kalender, op zaterdag 28 juni stond de kersenkoppel in Gendt op het programma en op zondag 29 juni was het alweer de vijfde onderlinge van hengelsportvereniging Sint-Petrus die gevist ging worden.

Na de wedstrijd van zaterdag was de opkomst op zondag nog best wel aardig, wel wat minder dan normaal maar toch nog 24 vissers. De organisatie kon daarom dit keer op de pley de kribben eruit laten en alleen de kribben na het looveer en het tussenstuk in Angeren mee te laten doen!

Onder perfecte omstandigheden (windstil en nagenoeg droog) zocht iedereen na het loten zijn favoriete plekje op! Eén persoon wist net iets meer dan tien kilo te vangen.

Onderkant: 1e A.de Haas 10.180 Gr; 2e F.Enklaar 8950 Gr; 3e B.v.Vorselen 8500 Gr; 4e J.Peters 6250 Gr; 5e T.Kloppenburg 4030 Gr.

Bovenkant: 1e L.Denissen 8330 Gr; 2e J.Bisseling 8280 Gr; 3e M.Willemsen 8180 Gr; 4e J.v.Royen 7950 Gr; 5e B.Thijssen 7190 Gr.

Bij Udi gaan jong en oud een uurtje de stoep op...

BEMMEL - In navolging van alle dweilorkesten die zich onlangs op de dweildag nadrukkelijk buiten de poorten van het Noot-gebouw gemanifesteerd hebben, gaat nu ook Udi de stoep op.

Het eind van het repetitieseizoen wordt aangegrepen om een buitenconcert te geven. En wel heel informeel pal voor de deur van het Noot-gebouw op het parkeerplaatsje plus trottoir aan de Cuperstraat.

Op de prachtige, zonovergoten zomeravond van maandag 7 juli vanaf 19.00 uur maken alle leden van Udi, jong en oud, gezamenlijk een uurtje muziek. Houdt u ook zo van die nostalgische zomeravondsfeer van wegwaaiende blaasarrangementen van muziek die aan ieders smaak tegemoet komt? Wandel eens de kant van het Noot-gebouw op en laat bijvoorbeeld uw kinderen eens zien hoe hun leeftijdsgenootjes er muzikaal tegenaan gaan…!

Prijzen voor Sint-Sebastianus tijdens Kringdag in De Horst

LINGEWAARD - Op zondag 22 juni heeft Sint-Sebastianus deelgenomen aan de Kringdag Rijk van Nijmegen-de Betuwe. Dit jaar was de kringdag in het dorpje De Horst, gemeente Groesbeek. De verschillende onderdelen van Sint-Sebastianus haalden op deze dag geweldige prijzen binnen.

De dag begon al vroeg met een ontvangst van koningsparen en een commandanten bespreking. Wel 33 verschillende schutterijen en schuttersgilden waren op deze dag aanwezig. Om 09.45 uur vertrok Sint-Sebastianus met de bus naar De Horst. Tijdens een kringdag zijn er veel prijzen te winnen, daarom zorgt Sint-Sebastianus ervoor om het beste beentje voor te zetten op deze dagen.

Het begint dus al met het goed afstemmen van de instrumenten. Na de officiële opening beginnen de wedstrijden. Allereerst is het defilé, waar Sint-Sebastianus een eerste prijs wist te behalen. Jong Sint-Sebastianus haalde hier een tweede prijs. Direct aansluitend volgden de marswedstrijden.

Onderweg vermaakte Sint-Sebastianus het publiek met een streetshow. Ook applaudisseerde het publiek voor de jeugd, die dit jaar voor het eerst vertegenwoordigd was met een compleet jeugdgilde. De jeugdvendeliers van dit jeugdgilde hadden ook een eerste officiële optreden. Zij deden tegelijk mee aan de vendelwedstrijden. De senioren vendeliers wisten het hoogste aantal punten op deze dag binnen te draaien. De eerste beker was binnen. Ook andere prijzen als correctste groep, beste drumfanfare en beste muziekkorps gingen mee naar huis. Sint-Sebastianus kijkt terug op een zeer geslaagde dag.

Burgemeester Schuurmans: overlast bij bron aanpakken

Twee jaar geleden was het college en de wijkagent al in gesprek met de bewoners. (Foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – Nu het college heeft besloten om de speelweide aan de Kleine Raalt in Gendt weer open te stellen zit bij de direct betrokken buurtbewoners de schrik er goed in. Het gevoel van bang zijn in eigen huis doemen weer op. Het gaat om jongeren die bekend zijn bij de politie. Burgemeester Marianne Schuurmans reageerde bezorgd en zegt zich te laten informeren door de wijkagent.

(Van de redactie)

De speelweide is omsloten door woningen. Jongeren zagen het als een ideale hangplek. Er waren vernielingen, brandstichting, met bromfietsen crossen, geluidsoverlast, drank, drugsgebruik en dealen Als er iets van werd gezegd kwamen er bedreigingen, zeggen bewoners.

De toenmalige burgemeester Harry de Vries besloot in 2012 het terrein af te sluiten. Sleutelbeheerders uit de buurt zorgden dat de speelweide op afgesproken tijden toegankelijk was voor spelende kinderen. De rust keerde terug.

Een aantal omwonenden heeft verzocht de speeltuin weer open te stellen. Het college wil hier gehoor een geven. Er komt eerst een proefperiode van drie maanden om de speelweide dagelijks open te stellen van 7.00 tot 21.00 uur. Op de speelweide kunnen geen auto's en scooters komen. Bewoners zijn via een brief op de hoogte gebracht en er op geattendeerd dat ze bij terugkerende overlast de politie kunnen bellen. En dat is juist het probleem waar twee direct aanwonenden mee kampen. Wie zorgt er voor de handhaving, is de vraag. De politie komt 's avonds te laat en zijn niet op de hoogte van de situatie. Het gaat om jongeren die meer dan baldadig zijn. "Wij willen deze verantwoordelijkheid niet meer, gezien de bedreigingen die zich al hebben voorgedaan in het verleden" , zo schrijven de bewoners aan de gemeente.

Burgemeester Marianne Schuurmans is er geen voorstander van om een openbaar terrein af te sluiten om zo de overlast in te dammen. Overlast moet je bij de bron aanpakken, is haar mening. Bewoners kunnen op haar rekenen als dealen en bedreigingen zich herhalen.

De zestiende fietstocht van De Vrolijke Trappers

GENDT - De fietstochten van de Stichting Welzijn Ouderen Gendt worden dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd. Ze zijn inmiddels uitgegroeid tot een evenement met zo'n honderdvijftig deelnemers. Uit het grote aantal deelnemers blijkt wel dat de tochten zeer in trek zijn bij de ouderen in deze regio.

De organisatoren slagen er iedere keer weer in een route te vinden, die voert langs verrassende plekjes en mooie natuur binnen een toch redelijk bekende omgeving. Het is een uitdaging voor de organisatoren om het hoge peil vast te houden en zo mogelijk te verbeteren.

De deelnemer kan tijdens de fietstocht zelf beslissen of hij de vijftig-kilometer wilt fietsen. In de route is de afstand aangegeven. Korter rijden heeft geen consequenties voor het herinneringsmedaille.

Het inschrijfgeld bedraagt drie euro per tocht. Daarvoor krijgt men een routebeschrijving , een gratis kopje koffie bij de start van de eerste tocht, inclusief de eventuele veerkosten.

De tochten worden gereden op 8 en 22 juli en 5 augustus. De start is verplaatst naar de sporthal op Walburgen aan de Niimeegsestraat in Gendt. Voor de tochten kan worden gestart vanaf 9.00 tot 10.00 uur op hetzelfde adres. Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met Ton Balduk telefoon 0481 422069.

Activiteit schippersvereniging Sterreschans Doornenburg

Anton de Kluys

DOORNENBURG - Op zondag 6 juli om 15.00 uur houdt schippersvereniging Sterreschans de 'Open Air Mis' aan de Pannerdenseweg bij De Sterreschans in Doornenburg.

Anton de Kluys

Deze mis zal worden voorgegaan door schippers-aalmoezenier de heer B. van Welzenes. Mocht het slecht weer zijn, zal deze mis verplaatst worden naar de Sint-Martinuskerk in Doornenburg.

Leden KBO Huissen op de fiets

HUISSEN - et was prachtig fietsweer de zeventiende juni. We zijn niet 'ver van huis' geweest. Het was een rondje Bemmel-Lent. Maar dan wel over de prachtige nieuwe fietspaden.

Dinsdag 15 juli is de volgende fietstocht met vertrek om 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk De route is tussen 25 en 35 kilometer.

De data voor de volgende fietstochten zijn dinsdag 19 augustus en dinsdag 16 september.

Geslaagd Midzomernachtconcert in Bemmel

Foto:Het Nieuw Betuws Kamerkoor

BEMMEL - Met het concert zon, zee, zand heeft Het Nieuw Betuws Kamerkoor op 20 juni haar koorseizoen uitgezwaaid. In het intieme kerkje aan het Oude Kerkhof in Bemmel vond onder leiding van Frans van de Loo het traditionele midzomernachtconcert plaats.

Zowel a capella als met begeleiding van harp (Anouk Platenkamp) en piano (Linda Bouman) werden stukken uitgevoerd over de eeuwen heen, van Orlando di Lasso tot Billy Joël.

Afgaande op de reacties na afloop, onder het genot van een drankje en de muziek van 'Animuze', mag dit gevarieerde concert zeker geslaagd genoemd worden.

Wat toekomstige concerten van Het Nieuw Betuws Kamerkoor betreft, is vermeldenswaard een groot Passieconcert in 2015. Op zondagmiddag 29 maart zal in de Stadsparochiekerk aan de Langekerkstraat in Huissen een (gedeeltelijke) reprise plaatsvinden van het concert dat vorig jaar in de Donatuskerk van Bemmel werd gegeven. Te beluisteren valt onder meer het prachtige Requiem van Bob Chilcott. De moeite waard om alvast in uw agenda te noteren!

Bustocht bij Stichting Actieve Senioren Angeren

Op de foto het organisatie comité van links naar rechts: Ginie Reijmers, Theo Buurman en Riek Polman bij het standbeeld van Otie en kleinkind op de Brink in Odoorn

ANGEREN - "Half negen vertrok de bus met vijfenveertig deelnemers voor een dagje uit naar het mooie Drentse land. Na twee uur rijden, kwamen we aan bij het hotel restaurant De Oringer Marke in Odoorn."

"We werden ontvangen met koffie en een lekker stuk gebak. Na deze stop ging het gezelschap weer de bus in voor een rit over de Hondsrug onder leiding van een gids, die ons veel vertelde over deze streek. Bij terugkomst stond de tafel gedekt voor een heerlijk driegangendiner, wat de gasten zich goed lieten smaken."

"Hierna gingen we weer de bus in om verder te toeren naar Emmercompascuum om daar bij Nelis en Leentje in de woonboot, koffie / thee te drinken met een lekkere plak peperkoek. Nelis ging achter de microfoon en vertelde ons over zijn mooie museum collectie, Nelis nam zijn accordeon en speelde verschillende bekende Nederlandse en Tiroler liedjes. Onder het genot van een consumptie, werden de liedjes meegezongen."

Het organiserende comité en de buschauffeur werden bedankt voor deze prachtige uitgangsdag. Tegen zeven uur was het gezelschap weer in Angeren terug en ging iedereen met een voldaan gevoel naar huis.

Succesvolle wedstrijden in manege Angeren

Jacques Hoogveld met Benito presteert goed met zowel springen als dressuur

ANGEREN - Op zaterdag 21 en zondag 22 juni is bij Landelijke Rijvereniging en Ponyclub De Veldruiters te Angeren de tweede onderlinge wedstrijd van 2014 gehouden. Ieder jaar organiseert de vereniging vier onderlinge wedstrijden. De drie beste resultaten tellen mee voor het clubkampioenschap.


Ook dit weekend waren er veel inschrijvingen. Alleen al in de dressuur kwamen er bijna veertig combinaties in actie. Zowel de allerkleinste leden kunnen zich inschrijven voor deze wedstrijden als de gevorderde volwassen leden.

Op zaterdag was de springrubriek. Bij het springen is foutloos rijden natuurlijk belangrijk, maar in deze rubriek werden de ruiters ook beoordeeld op springstijl. Degene die foutloos blijft en ook veel punten haalt voor stijl wint. Een deskundige jury beoordeelt de springcombinaties.

Uitslagen: Eerste prijs springen: Puck Ebberts met Gitty (caprilli), Inky Huisman met Natascha (aspirant) en Esther van der Bij met Ziezo (senior). Eerste prijs dressuur: Romy Grob met Vivaldi v/d Viersprong (bixie), Jorianne Breunisse met Nathan (aspirant) en Esther van der Bij met Ziezo (senior).

Bij de volgende wedstrijd op 30 augustus wordt er een speciale springrubriek gehouden waarbij de ruiters hun eigen parcours bepalen. Elke hindernis vertegenwoordigt een aantal punten. De moeilijke hindernissen leverden meer punten op. De ruiters moeten zo veel mogelijk hindernissen en dus ook punten bij elkaar springen in één minuut. Dit levert zeker veel spectaculaire momenten op.

De data voor de onderlinge wedstrijden 2014: springen op 30 augustus en 26 september en dressuur op 31 augustus en 27 september. De wedstrijden zijn vrij te bezoeken. Meer informatie staat op www.develdruiters.nl.

Kunstenaars gezocht voor 13 juli in Huissen

HUISSEN - Op zondag 13 juli is de koopzondag in het centrum Huissen in het teken van de kunst geplaatst.

Er is op deze koopzondag een Franse markt geörganiseerd op het marktplein in Huissen. Onder de bomen bij de oude Albert Heijn zijn kunstenaars dan bezig om hun kunst te laten zien. Zij demonstreren van 12.00 tot 17.00 uur, hoe hun kunst tot stand komt. Dit 'Place du Tetre'-idee komt overgewaaid uit Parijs. Zonder marktkramen plaatsen de kunstenaars zich onder een parasol of een boom en gaan al pratend met het publiek aan de slag.

Er is nog plaats voor kunstenaars om gratis deel te nemen. Niet alleen Huissense kunstenaars zijn hiervoor actief en welkom. Ook kunstenaars van buiten Huissen kunnen zich nog aanmelden voor dit gratis festijn. Het publiek kan op deze rechtstreekse manier kennis met kunst en de makers maken.

Opgeven kan bij Marianne Charbon van slijterij 't Wijnhuys in Huissen,gevestigd aan het Marktplein. Telefoon 026 3257065. Opgeven kan ook bij Cor Melchers, telefoon 026 3257425. Of via zijn e-mail c.melchers@online.nl. Of bij Martha van Geelen, telefoon 026 3251720 met e-mail: marthavangeelen@live.nl.

Teleurstelling voor Luuk Pruijn op TT Assen

Foto: Erik de Ruijte

ASSEN/ANGEREN - Afgelopen zaterdag zijn de 84e Dutch TT races van Assen verreden. Op vrijdag vonden de kwalificatieronden plaats voor de rijders die uitkomen in het ONK voor de Supersport 600 klasse. Met een rondetijd van net boven de 1 minuut 45 reed de lokale troef uit Angeren, Luuk Pruijn, zich te midden van al dat geweld naar een verdienstelijke twintigste startplek.

Op zaterdag, de dag van de race, moest tot op het laatste moment worden gewacht om juiste bandenkeuze te kunnen bepalen. Luuk had een matige start en lag hij bij het ingaan van de eerste bocht op de 28ste plaats in een veld van dertig rijders. Met liefst 130.000 toeschouwers op de tribunes haalde Luuk alles uit de kast en reed hij zich in een paar ronden op fenomenale wijze terug naar een achttiende plek. Met nog vijf ronden te gaan, zette hij zijn spectaculaire inhaalrace voort.

Als een van de weinige coureurs van het veld nam hij de Ruskenhoek met ruim tweehonderd kilometer per uur. Naar de bocht toe haalde hij een van de voorgangers in op het randje van de baan. Door het snelheidsverschil in de bocht moest hij uitwijken voor degene voor hem, waarna hij een bijna frontale crash voorkwam door rechtdoor te gaan en uiteindelijk (veilig) in de grindbak te eindigen. "Jammer, want ik lag op koers voor mijn beste prestatie tot dusver", aldus Luuk Pruijn. "Ik voelde dat met wat meer ruimte voor mij, mijn beste rondetijden nog moesten komen en een elfde of twaalfde plek in het verschiet lag."

Portretten, dieren en abstract werk bij Liduina

BEMMEL - Saskia Janssen exposeert van half juni tot eind september haar werk in de gangen van Liduina in Bemmel. Een expositie met voor ieder wat wils. Portretten, dieren en enkele abstracte werken.

Als kind tekende ze graag en veel; beelden uit haar leven als meisje zette ze met viltstift op papier. Dagelijkse taferelen van thuis, uit de boeken die ze las. Saskia was al vroeg een scherp waarnemer, die haar poppetjes gedetailleerd tekende met haren, wenkbrauwen, vingers, naveltje et cetera.

Het heeft even geduurd voor ze met regelmaat ging schilderen: Eerst volgde ze een teken- en schildercursus tijdens haar studie milieuhygiëne in Wageningen. Na haar studie vond ze werk in Maastricht bij Rijkswaterstaat. Het werk en haar andere bezigheden lieten aanvankelijk geen tijd over voor schilderen. De liefde voor de schilderkunst bleef, en ook in Maastricht is ze weer structureel gaan schilderen.

In de loop van de jaren zijn er verschillende onderwerpen uitgeprobeerd en is er steeds meer een eigen stijl ontwikkeld. De laatste jaren, zie je in haar werk met enige regelmaat portretten van oude mensen, 'ouwe koppen' noemt ze ze. Zij is, zoals ze zelf zegt "gefascineerd door die doorleefde gezichten die al zo veel meegemaakt hebben".

Haar werk is te zien bij Betuweland Zorg Welzijn&Wonen, locatie Liduina, Gouden Appel 120, Bemmel.

De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Zaterdag 28 juni zijn de duiven van Meaux teruggereden naar Menen omdat de weersomstandigheden niet goed waren.

Daarmee werd de afstand van 395 kilometer terug gebracht naar 229 kilometer. In Menen was het weer goed en werden de duiven om 07.15 gelost.

Om 09.40 draaide E . v. Aalten zijn eerste duif. Tweede werd C. Vermeulen, derde C. Neijenhuis en vierde. H. Hegeman.

Secondenspel tweede tijdrit 't Verzetje

BEMMEL - "Aflossing van de wacht bij tijdrit in het Reichswald". De weersomstandigheden waren prima op zondag 22 juni maar niet goed genoeg voor nieuwe records. De strijd om de eerste plaats maakte bij de A-senioren echter veel goed. Tussen de nummers één en drie gaapte welgeteld een gat van nog geen vijf seconden.

Winnaar van deze titanenstrijd werd Mark de Langen die 2,5 seconden sneller was dan Cor van der Ploeg en bijna vijf seconden sneller dan Joost van Bezooijen. Op een parcours van elf kilometer, waar geen meter vlak is, waren de verschillen dus uitermate klein.

Bij de junioren was Joost Hakvoort de snelste met een tijd van17 minuten en 10 seconden. Een knappe tijd die bij de senioren-B goed zou geweest voor een tweede plaats. Teun Geurts werd tweede bij de junioren. Bij de dames was het Trudie de Leest die de bloemen in ontvangst mocht nemen. Esther Straub was een goede tweede..

Bram Esselink was de snelste in de categorie senioren-B en bij de jeugd, die een tijdrit over een verkort parcours afwerkte, was het Jelle Baks die de overwinning naar zich toe wist te halen. Met een minimaal verschik werd Bram Gerritsen tweede. Vera Geurts werd heel knap derde.

Team Lingewaard succesvol in Roparun

LINGEWAARD - In 2014 was de deelname van team Lingewaard in de Roparun weer succesvol, alle deelnemers hebben heelhuids de eindstreep gehaald. Het was een vermoeiend weekend voor de deelnemers, van zaterdag 7 juni 16.05 uur tot maandag 9 juni 13.45 uur 530 kilometer non stop van Parijs naar Rotterdam.

Bij de start op zaterdag 7 juni waren de weersomstandigheden prettig, een graadje of 23 en een lekker zonnetje maar in de avond en nacht veranderde dit in motregen, genoeg voor een nat pak.

Op zondag 8 juni was het zweten geblazen voor iedereen, de temperatuur was de hele dag tussen de 25 en 30 graden, volle zon, dus moest er door de catering goed gecontroleerd worden of de lopers en fietsters genoeg vocht en voeding tot zich namen, het was een hele vermoeiende dag voor het gehele team. Maar in de nacht van zondag op maandag was het zeer zwaar, in en rond Antwerpen was het daadwerkelijk noodweer, onweer, storm en hagel, het waren echt angstige momenten, zeker geen weer om in te lopen en fietsen. Maar ook daar sloeg het team zich dapper doorheen en Rotterdam kwam in zicht.

De maandag is altijd een toetje, het team werd de laatste honderd kilometer weer gedragen door de vele aanmoedigingen van mensen langs de kant, echt heel ontroerend. 'De laatste kilometer komen we altijd langs de Daniel de Hoedtkliniek in Rotterdam, daar verblijven de mensen met de vreselijke ziekte kanker waarvoor wij lopen, dan weet je waarvoor wij ons het hele weekend hebben ingezet, de ziekte mensen langs de kant gaven ons een geweldig onthaal, echt geweldig."

De finish op de Coolsingel is altijd een feest, vele mensen die ons onthalen. De opbrengst van ons team was dit jaar 11.500 euro. "We zijn hiervoor alle sponsoren dankbaar." De totale opbrengst van de Roparun is dit jaar ook weer overweldigend 5.103.992 euro.

Rafaëlgroep voor rouwverwerking

LINGEWAARD - In de rk-parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in september de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00 tot 21.00 uur in De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst op 22 september,13 oktober, 3 en 24 november, 15 december en in 2015 op 12 januari, 2 en 23 februari. Terugkombijeenkomst is op 11 mei.

De bijeenkomsten op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 te Bemmel zijn op 23 september, 14 oktober, 4 en 25 november, 16 december en in 2015 op 13 januari, 3 en 24 februari. Terugkombijeenkomst is op 12 mei.

Opgave voor deelname kan vóór 14 september via het secretariaat rk-parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel telefoon 0481 451371 (keuze 1), e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl of centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Prinses Irenestraat 60, 6661EA Elst, telfoon 0481 372959, e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl.

"Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep op donderdag 4 september van 19.30 tot 20.30 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen aan de Prinses Irenestraat 58 in Elst.

Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom. Wij hopen op een fijne avond met elkaar!

Opgave Informatieavond vóór 1 september bij een van bovengenoemde Secretariaten t.a.v. de Rafaëlgroep.

Geslaagd kersenfeest voor EHBO-vereniging

GENDT - "Dit jaar hebben we -EHBO-vereniging Gannita Gendt- met inzet van onze vrijwilligers een gezellig en leuk kersenfeest gehad, sommige mensen zijn ook door de EHBO'ers geholpen bij wat letsels tijdens alle evenementen van het kersenfeest."

"Ook stonden we met een stand op de braderie waar je je aan kon en nog steeds kunt aanmelden voor een curcus AED of een gehele cursus EHBO. Kijk op onze site als je alsnog aan wilt melden: Ehbogendt.nl."

De prijzen van de teken- en kleurwedstrijd voor de kinderen zijn als volg:

1 prijs het dokter bibber spel. Yanouk Treep; 2 prijs Fien Prikken; 3 prijs Tij Prikken; 4 prijs Lieselotte Verhoeven; 5 prijs Jette Prikken; 6 prijs Angel Verhoeven; 7 prijs Lana Kuster; 8 prijs Roma Kuster.

Prijzen kunnen afgehaald worden op Irenestraat 10 Gendt. Bel even als je komt (0612278780 ).

Google Glass bril bij Focus Optiek in Velp

VELP - Over de Google Glass bril is al veel geschreven en gesproken. Hans Polman en zijn medewerkers streven er naar om de ontwikkelingen op de brillenmarkt op de voet te volgen en zo mogelijk daarin een voortrekkersrol te vervullen. Bij Polman Opticiens is men dan ook erg blij dat zij als eerste in Nederland de Google Glass bril kunnen aanbieden. De Google Glass wordt compleet met uw bril op maat aangemeten.

Nieuwsgierig geworden? Wij nodigen u graag uit om een bezoek te brengen aan onze winkel in de Emmastraat Velp. Onze medewerkers zullen u graag informeren over de mogelijkheden van deze bril. Ervaar zelf hoe het is om een Google Glass bril te dragen.

Maar wat is Google Glass precies? Google legt het uit: "Denk aan een bril. Voeg daar een kleine computer aan toe die in het montuur is verwerkt, samen met een klein scherm dat net boven je oog zit. We willen mensen een elegant en hands-free apparaat geven dat alleen aanstaat wanneer jij dat wilt, en direct de belangrijkste content toont."

Als je Google Glass op je neus zet, heb je niet constant het scherm voor je oog. Deze bevindt zich rechtsboven het rechteroog. Dit betekent dat je gewoon gesprekken met anderen kunt voeren, de weg ziet tijdens het fietsen en alle andere activiteiten die je normaliter ook kunt uitvoeren. Het scherm van Google Glass is dus alleen zichtbaar als de bril is ingeschakeld en je expliciet met je ogen naar de rechter bovenhoek kijkt.

Brandweer zoekt versterking voor een sportieve betaalde hobby

LINGEWAARD - Brandweer Gelderland-Midden is voor de posten Bemmel, Gendt en Huissen op zoek naar enthousiaste mannen of vrouwen die het korps kunnen komen versterken.

Mensen die actief bij willen dragen aan de veiligheid van de directe omgeving en samen een team vormen waarop je kunt bouwen. Want collegialiteit staat hoog in het vaandel. Samen klaarstaan voor brandbestrijding en hulpverlenende taken. De fysieke inspanning is afwisselend en uitdagend. De sociale omgeving is open en warm. Daarbij wordt hulp van de brandweer door de burger zeer gewaardeerd!

Bij de brandweer verricht je belangrijk, uitdagend en afwisselend werk. Om deze werkzaamheden uit te kunnen en mogen voeren wordt je opgeleid tot het Rijksdiploma Manschap A.

In aanmerking komen mannen en vrouwen vanaf achttien jaar die met name overdag frequent inzetbaar zijn en bij een alarmering binnen 3,5 minuut op de brandweerkazerne kunnen zijn.

Brandweer Gelderland-Midden biedt een vergoeding conform de landelijke CAO brandweervrijwilligers. De hoogte van je vergoeding is afhankelijk van de functie. De vergoeding bestaat uit een vaste jaarvergoeding, oefen- en uitrukvergoeding en een vergoeding voor langdurige aanwezigheid (vijf uur of meer). Daarnaast ben je tijdens het oefenen en uitrukken verzekerd.

Meer gegevens over deze functie staan op www.brandweer.nl/gm. "Als je nog vragen hebt kunnen je deze stellen via solliciteren@vggm.nl of kom langs bij de kazerne tijdens een oefenavond. (Gendt en Huissen op maandag, Bemmel op dinsdag)."

Zilvervlootparade RegioBank- Guijt tijdens Avondvierdaagse groot succes

GENDT - Tijdens de laatste dag van de Avondvierdaagse op 23 mei hield RegioBank – Guijt in Gendt de Zilvervlootparade.

Voor de kinderen was er een springkussen, goalschieten en het wervelwindspel. Het werfelwindspel was de grote trekpleister. Bij dit spel werd de vangst van het aantal "eurobiljetten" door ieder kind genoteerd. Rigo Degens heeft de meeste "eurobiljetten" gevangen en heeft de prijs inmiddels in ontvangst genomen; een Zilvervloot spaarrekening met een mooi startsaldo.

RegioBank organiseerde dit spektakel om Zilvervloot Sparen voor kinderen in de spotlights te zetten. Met Zilvervloot Sparen worden kinderen op jonge leeftijd gestimuleerd om te beginnen met sparen. "De Zilvervlootparade was weer een groot succes. Het was erg leuk om te zien hoe alle kinderen met veel enthousiasme gingen springen, voetballen of dukaten vangen bij het wervelwindspel. Dat hierbij ook enig inzicht is vereist bleek wel uit het aantal creatieve truckjes die werden bedacht om de eurobiljetten te vangen", aldus Miranda Hegeman van RegioBank - Guijt.

'Loop gerust eens bij ons binnen voor meer informatie over Zilvervloot Sparen of andere spaarvormen. Jonge spaarders krijgen een leuk welkomstkadootje. Ons adres: Langstraat 1 in Gendt."

Projecten blij met steun van fonds van Rabo Oost-Betuwe

Alle verenigingen en stichtingen met hun zojuist ontvangen waardecheque van het Rabobankfonds. Foto: Rabobankfonds 26 juni 2014 groep

BETUWE - In de afgelopen periode heeft het Rabobankfonds van Rabobank Oost Betuwe weer vele toekenningen gedaan. In totaal acht van deze verenigingen en stichtingen zijn op 26 juni richting het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe getogen om daar hun symbolische waardecheque in ontvangst te nemen.

Directievoorzitter Peter Waterman van Rabobank Oost Betuwe en voorzitter van het Rabobankfonds Tinus Melaard namen de officiële uitreiking voor hun rekening. Na het welkomstwoord gaven de verenigingen of stichtingen zelf een korte toelichting op hun project. De cheques werden stuk voor stuk dankbaar in ontvangst genomen.

Er zijn tien projecten die het afgelopen half jaar een toekenning hebben gehad uit het Rabobankfonds. Dit zijn:

Bridgeclubs Huissen en Cool Down; Basisschool St. Jacobus s.c. Excelsior
Historische Kring Bemmel; Koningin Julianaschool; Theatergroep Koperen Kees; R.K. Jozefschool; Speel-o-theek Zwaan-Kleef-Aan; Stichting Raamwerk; Stichting Wijkplatform Elst-Oost.

Het Rabobankfonds van Rabobank Oost Betuwe steunt (duurzame) projecten die ondermeer de leefbaarheid in het werkgebied van de bank bevorderen. Het gaat dan om de woonkernen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe (met uitzondering van Oosterhout en directe omgeving).

De voorwaarden van het fonds en een aanvraagformulier staan op www.rabobank.nl/oostbetuwe, onder het kopje Rabobankfonds.

De Zilverkamp blikt terug

HUISSEN - Afgelopen zaterdag 21 juni is er weer geschminkt door Funny Faces in winkelcentrum De Zilverkamp.

Dit was in plaats van een kinderactiviteit. Wat een prachtige resultaten zijn daar uitgekomen. Mocht u nieuwsgierig zijn geworden naar de resultaten? U kunt een kijkje nemen op haar nieuwe facebook pagina: www.facebook.com/FunnyFacesschmink

De Ziulverkamp is Funny Faces dankbaar voor de geweldige resultaten.

Managers Laco op de fiets voor Spieren voor Spieren

BEMMEL - Twee managers van Laco Andre Langens en Bert Mickers, fietsten deze week ruim 900 kilometer. Van Friesland tot Limburg voor het goede doel Spieren voor Spieren.

Op 24 juni werden ze onder luid gejuich ontvangen bij Laco Sportcentrum in Bemmel. Daar ontvingen ze een cheque ter waarde van 750 euro. Door geld in te zamelen wordt er veel onderzoek gedaan naar spierziekten bij kinderen. Want kinderen moeten onbezorgd kunnen rennen, fietsen, zwemmen en sporten.

In de nacht van 25 /26 oktober zetten de medewerkers van Laco Sportcentrum Bemmel zich ook weer in voor dit goede doel. De tweede winterchallange in het sportcentrum vindt dan plaats. Natuurlijk kan iedereen deelnemen aan dit fantastische evenement.

Winkeliersvereniging kijkt uit naar de zomer

HUISSEN - Nog een weekje en dan begint officieel de zomervakantie! Tijd voor alle leuke dingen die je lang niet hebt kunnen doen. Lekker op vakantie/zwemmen/buiten spelen/ gezelligheid met zijn allen bij elkaar!

"Dit betekent dus dat wij alleen vandaag en volgende week zaterdag nog een activiteit organiseren. Deze week (zaterdag 5 juli) Is de officiële prijsuitreiking van de kleurwedstrijd en gaan we een eigen vakantiememorie maken. Deze memorie kun je lekker thuis spelen in de vakantie of meenemen op vakantie. Zaterdag 12 juli is de eerst vakantiedag en dus sluiten wij dan af met het maken van Zomerkronen. Maak een eigen kroon en versier hem met vrolijke kleuren/bloemen/vlinders/enzovoort."

"Van 13 juli tot en met 29 augustus hebben we een zomerstop! Onze eerste activiteit start weer op zaterdag 30 augustus. Houdt onze Facebook pagina goed in de gaten, kom aanstaande zaterdag en de 12e nog eventjes langs en sluit het jaar samen met ons af! Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp."

Rabobank Oost Betuwe voor de klas

Rabobank-medewerker Marco Hollander voor de klas om uitleg te geven over veilig bankieren.

HUISSEN - Ruim vijftig leerlingen van groep acht van de Jozefschool in Huissen hebben op donderdag 26 juni een gastles gevolgd over veilig bankieren. Marco Hollander, procescontroller en fraudecoördinator bij Rabobank Oost Betuwe gaf als gastdocent uitleg over bijvoorbeeld de begrippen, 'phishing', 'identiteitsfraude' en 'skimming'.


"De gastlessen werden goed ontvangen door de leerlingen", aldus Marieke Wesselink bij de Jozefschool in Huissen. Het onderwerp 'veilig bankieren' was interessant, maar de voorbeelden over identiteitsfraude en het gebruik én misbruik via social media kregen de meeste respons .' Phishing was voor de meeste leerlingen wel bekend. Dat dit niet alleen van banken, maar ook van de overheid of van IBAN.nl kan afkomen, was minder bekend.

Marco Hollander, gastdocent van de Rabobank, reageerde kordaat: "Ga nooit op phishingmails in. De Rabobank vraagt nooit om de pincode of de I en S codes! Wees alert en geef deze persoonlijke gegevens nooit prijs! Check ook altijd of je een veilige website bezoekt. Veilige websites beginnen met 'https' in plaats van 'http'."

Ook besprak hij de risico's van identiteitsfraude. "Het stelen van je identiteit kan op veel manieren, een crimineel kan bijvoorbeeld via 'dumpster diving' - oftewel het uitzoeken van iemands afval - aan persoonsgegevens komen waar misbruik van gemaakt kan worden. Ook via facebook gebeurt het. Scherm daarom je profiel altijd goed af en denk goed na wat je op internet plaatst, aldus Marco Hollander. De meeste, zo niet alle berichten blijven altijd bewaard, getuige de vele praktijkvoorbeelden die gedurende de les voorbij kwamen.
Ook blijkt dat de veiligheid van de openbare netwerken (WIFI) in veel gevallen te wensen overlaat. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat ook op die manier de identiteit (van internetsites tot bankgegevens) achterhaald kunnen worden. Zie je iets verdachts op je laptop, Ipad, mobiele telefoon of bij een pinautomaat. Maak er dan meteen melding van!"

Ook voor laminaat ga je naar Van Baal in Herveld!

HERVELD – We kennen Van Baal in Herveld van de bouw- en sloopmaterialen. En natuurlijk van het tuinhout. Je kiest er uit een ruim assortiment. Alles van een prima kwaliteit tegen uiterst scherpe prijzen. Sinds enige tijd heeft Van Baal er nóg een winkel bij: een showroom vol laminaat. Ook hier geldt, dat kwaliteit gegarandeerd is en je er zelfs tegen low-budgetprijzen kunt slagen.

In de showroom liggen de stapels laminaat klaar om zo meegenomen te worden. Want er is veel direct uit voorraad leverbaar. Als er besteld moet worden, is het binnen vierentwintig uur in huis. Er is reeds laminaat tegen een prijs van vier euro vijfennegentig per vierkante meter! Dit kliklaminaat is zeer gemakkelijk zelf te leggen.

Je kunt bij Van Baal Laminaat –direct links op het terrein- op alle werkdagen en ook zaterdags terecht tussen 08.00 en 18.00 uur; op de woensdagavond zelfs tot 20.00 uur. De klant is er verzekerd van een deskundig advies, snelle hulp en een kopje koffie staat altijd klaar.

Niet alleen is er een ruime keuze in dit Europees toplaminaat, ook levert Van Baal Laminaat alle mogelijke accessoires als ondervloer en plint. Bovendien kan Van Baal ook het laminaat thuis bezorgen.

Van Baal Laminaat, Verbindingsweg 10, Herveld; telefoon 0488 452231 / 452931; www.vanbaal-laminaat.nl, www.vanbaal-herveld.nl.

Altijd service en advies voor zowel de junior- als seniorgebruiker! CompuGendt: passende computeroplossingen

GENDT – Wie een computer aanschaft, wil er graag eentje, waarmee hij uit de voeten kan. Eentje waarmee hij meteen aan de slag kan en geschikt is voor het werk dat hij ermee doet. In prijs kan dat best wel variëren, maar het hoeft niet altijd de duurste of goedkoopste te zijn. Wel een computer, die met plezier en tot ieders tevredenheid wordt gebruikt. En kom je 'vast te zitten', is het goed te weten dat je altijd bij de firma advies en service krijgt. Zonder enkel probleem. Dat is de gewoonste zaak bij CompuGendt aan de Dorpstraat in Gendt.

Maatwerk voor de klant. Dat levert de computerzaak in Gendt. De klant krijgt de gekochte computer, laptop of tablet zo mee, dat hij er ook meteen mee aan de slag kan. Met name voor de senior is dat een geruststellende zaak: alles is voorgeprogrammeerd en zijn er vragen, dan worden deze door het ervaren team van CompuGendt geduldig uitgelegd. En geen vraag is er te gek.

Bij de aanschaf wordt goed overwogen welke functie de computer, laptop of tablet krijgt en aan welke voorwaarden deze moet voldoen. Internetten, e-mailen, foto-opslag, films downloaden, gamen? Antivirusprogramma? Er wordt ook naar de toekomst gekeken wat betreft opslagruimte en (blijvende) snelheid van het apparaat.

En is er eens iets mis, CompuGendt heeft een eigen reparatiedienst, zodat er snel kan worden geholpen. Deze dienst is er voor iedereen. En een (trage) pc/laptop opschonen, kost slechts vijftig euro.

CompuGendt, Dorpstraat 64a, Gendt; telefoon 0481 421510; www.compugendt.nl.

Uniek resultaat OBC Bemmel

BEMMEL - De stressvolle periode van examens is afgesloten. De herexamens zijn gemaakt en de uitslagen zijn bekend. Alle 107 vmbo-t leerlingen van OBC Bemmel kregen woensdag 25 juni te horen dat ze geslaagd zijn.

Een slagingspercentage van honderd procent komt wel vaker voor, maar op vmbo-t niveau met dit grote aantal leerlingen is dat uniek. "We zijn trots op onze leerlingen en uiteraard op alle medewerkers die hier een bijdrage aan hebben geleverd. We gaan deze kwaliteit handhaven en streven uiteraard voor volgend jaar naar hetzelfde resultaat", aldus de trotse teamleider vmbo-t.

23 / 24

Voor elke huishoudelijke en zakelijke schoonmaakklus De perfectie van Beatje's Schoonmaak...

DOORNENBURG – Een eigen professioneel bedrijf starten, waarin jezelf goed bent en met veel plezier werkt. En waar de klanten nu al met veel lof over spreken. Dat heeft Beata Seegers verwezenlijkt met haar Beatje's Schoonmaak. Het bedrijf van haar is actief in heel Lingewaard.

Al jaren geleden was Beata actief in de schoonmaakbranche, maar koos een tijdje geleden voor ander werk. De schoonmaakbranche bleef haar echter trekken, waarna ze vorige maand besloot haar eigen bedrijfje op te richten. Voorlopig nog als eenmanszaak. Ze richt zich met name op de particulier, voor wie ze allerhande schoonmaakklussen verricht. Van ruiten zemen, de vloeren dweilen, tot aan de badkamer en het toilet reinigen. Maar ook kamers opruimen, boodschappen doen en koken kunnen tot haar taken behoren.

De zakelijke markt kan eveneens van haar diensten gebruikmaken: van het schoonhouden van een winkel, salon en kantoor tot aan specifieke eenmalige klussen. Zo kan een schilder of andere vakman een beroep doen op haar bij het opleveren van werk.

Het sterke punt is haar vriendelijkheid én perfectie in het werk: ze ziet waar nog werk ligt en pakt het op. Bovendien werkt ze snel en accuraat. Voor veel tweeverdieners, ouderen en zieken is Beata goud waard. Beslist niet (veel) duurder dan de beunhaas en... bij ongelukjes is men verzekerd.

Wie deze maand klant wordt, krijgt de eerste keer (tot een maximum van drie uur) het schoonmaken gratis! Mail beatjesschoonmaak@gmail.com of bel 06 16750158.

Beatje's Schoonmaak, Scherpe Hoek 72, Doornenburg.

Janssen Hoorzorg: De beste tv-/muziek- oplossingen voor uw gehoor

BEMMEL – Nu Nederland in de ban is van het WK is het wel zo fijn als u de stand goed kunt verstaan. Met de moderne plattere tv's is dit vaak moelijker dan vroeger. Janssen Hoorzorg biedt daarvoor naast goede hoortoestellen ook een divers aanbod van betrouwbare tv-oplossingen.

Met de moderne technieken als platte tv's en I-pads zijn onze ogen wel verwend, maar de oren zijn vaak vergeten. Door al die kleine techniek is het geluid er niet echt beter op geworden. En vaak wordt er nog muziek of achtergrondgeluid onder een interview geplaatst wat de verstaanbaarheid, met name voor ouderen, er niet beter op maakt.

Martijn van Janssen Hoorzorg weet dit als geen ander door tien jaar ervaring als audicien en geluidstechnicus. De kunst is om het geluid eerst zo zuiver mogelijk dichter op het oor te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door een draadloze hoofdtelefoon met extra versterking, Bluetooth oplossingen. Maar ook rechtstreeks via de hoortoestellen kan (liefst) via een eigen FM-frequentie zeer zuiver geluid in de oren gebracht worden. De verstaanbaarheid stijgt hier enorm mee.

Wat veel mensen niet weten is dat de zorgverzekering hier een vergoeding voor heeft uit het basispakket, of dat er aanvullend recht bestaat op vergoeding voor audiologische hulpmiddelen. "Bent u geinteresseerd in de mogelijkheden, maak dan een afspraak bij ons. Ook een hoortest afspraak is bij ons geheel gratis."

"Uiteraard kunt u bij Janssen Hoorzorg terecht voor de meest uitgebreide keus aan hoortoestellen. Tevens hebben wij interessante acties voor batterijen, gehoorbescherming en zwem- slaapdopjes. Houdt daarvoor uw huis-aan-huis krant in de gaten. Kom eens horen bij Janssen Hoorzorg! aan De Pollenbrink 5 in Bemmel, telefoon 0481 769037; janssenhoorzorg@gmail.com.