GN Berg en Dal Heumen Mook

25 mei 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 25 mei 2016


Vijfling op Millings ooievaarsnest

Foto: Roland Gesthuizen

MILLINGEN - Eind april zijn net als vorig jaar weer vijf ooievaarsjongen geboren op het ooievaarsnest van familie Gesthuizen aan de Duitse grens. Hoeveel jongen uiteindelijk groot zullen worden, is in sterke mate afhankelijk van het voedselaanbod en de weersomstandigheden.

Het rivierengebied met haar vochtige gebieden, graslanden en rivierdalen met boomgroepen is voor ooievaars een habitat bij uitstek. Majesteitelijk schrijden de ooievaars over de weilanden op zoek naar onder andere muizen, mollen, insecten, en regenwormen waarmee zij hun jongen voeden. Hannelore en Hendrik maken momenteel veel vlieguren om voldoende voedsel bij elkaar te verzamelen voor hun kroost.

Als de weergoden de ooievaars goed gezind zijn, zal naar verwachting een aantal ooievaarsjongen eind augustus uitvliegen.

Open dag zandwinning Millingen

MILLINGEN - In de Millingerwaard wordt al geruime tijd gewerkt aan het realiseren van waterveiligheid in combinatie met riviernatuur. Om omwonenden en geïnteresseerden een kijkje achter de schermen te geven organiseren de betrokken en uitvoerende organisaties een open dag op de zandwininstallatie. Op zaterdag 28 mei is iedereen tussen 10 en 16 uur van harte welkom. Er zijn veel leuke activiteiten voor jong en oud.

Vanaf half 2015 is de zandwininstallatie in de Millingerwaard in gebruik. Uit de zandwinlocatie wordt het hoogwaardige zand per schip afgevoerd. De zandwinlocatie wordt opgevuld met grond die vrijkomt bij de aanleg van het geulenpatroon. De opbrengst van de winning financiert een belangrijk deel van het totale project.

K3Delta organiseert samen met Staatsbosbeheer en aannemerscombinatie Boskalis / Van de Wetering deze open dag op de zandwinlocatie. Tussen 10.00 en 16.00 uur is een ieder welkom. Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud; neem een kijkje op de zandwininstallatie, ga op de fiets samen met boswachter Thijmen van Heerde op zoek naar zwarte sterns en oeverzwaluwen (fietsen zijn beschikbaar) of doe mee met een workshop vogels maken van klei. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten; onder andere vlinderkastjes schilderen, schminken of op de foto in een heuse shovel. Deze foto kan direct mee naar huis worden genomen. Het initiatief 'Fietsmaatjes Millingen' haakt met een duofiets aan bij de fietsexcursies. Alle activiteiten zijn gratis. U bereikt het terrein via de C.R. Waiboerweg in Millingen.

Vijfde Dorpenavond4Daagse Ubbergen in juni

UBBERGEN - De vijfde editie van de dorpenavond4daagse Ubbergen komt eraan. Dit evenement wordt gehouden van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 juni.

Iedere dag wordt voor de 5- of 10-kilometertocht in een ander dorp gelopen. De eerste en laatste dag starten in het Kulturhus in Beek met tochten door Beek, Berg en Dal en Ubbergen. De tweede en derde dag beginnen in Ooij met tochten door Ooij, Tiengemeten en Wercheren.

Zich inschrijven kan via de website www.avondvierdaagse-ubbergen.nl of bij de volgende inschrijfdagen:

BS Klokkenberg, Nijmegen: Maandag 23 mei, 15.00 - 16.00 uur

BS Titus Brandsma, Berg en Dal: Dinsdag 24 mei, 14.00 - 15.00 uur

BS Op Weg, Ooij: Woensdag 25 mei, 12.00 – 13.00 uur

BS Meander, Nijmegen: Donderdag 26 mei, 15.00-16.00 uur

BS Biezenkamp, Beek: Vrijdag 27 mei mei, 14.00 - 15.00 uur

Kulturhus Beek, Beek: Vrijdag 10 juni, 18.00 - 20.00 uur.

Aangifte doen: op het politie- bureau, digitaal of telefonisch?

GROESBEEK - Als u iets vervelends of iets ergs is overkomen en wilt u daar aangifte van doen, dan kan dat op verschillende manieren. Op het politiebureau, maar soms ook telefonisch of digitaal. Een aangifte is niet alleen voor de opsporing van belang, maar de politie krijgt dan ook een beeld van de criminaliteit in uw buurt. Daardoor kunnen zij beter bepalen waar extra toezicht of opsporing nodig is.

"Als u persoonlijk contact op prijs stelt wordt geadviseerd om op het politiebureau aangifte te doen " aldus wijkagent Andree Vreemann. "Voor aangifte van een misdrijf waarbij geweld is gebruikt, moet men altijd persoonlijk naar het politiebureau. Als er iets bekend is van de dader, of als er een strafbaar feit is gepleegd in uw huis, doe dan ook aangifte op het politiebureau. U moet wel vooraf een afspraak maken zodat u niet zo lang hoeft te wachten. Hiervoor kan men bellen 0900-8844.


Niet naar het politiebureau:
Voor een aantal vormen van diefstal, inbraak en vandalisme kunt u gewoon thuis met de computer of telefonisch aangifte doen licht Vreemann toe. "Welke aangiftes dat precies zijn kunt u vinden op www.politie.nl onder aangifte doen maar dan heeft men geen persoonlijk contact met de politie wat bij telefonische aangifte wel het geval is. Dan moet men bellen met 0900 8844 waarna de politie in

overleg u zo spoedig mogelijk terugbelt voor het opnemen van de aangifte."

Nadat de aangifte is verzonden, ontvangt u direct per e-mail een ontvangstbevestiging. De aangifte wordt gecontroleerd en verwerkt tot een definitief proces-verbaal van aangifte waarvan u binnen 5 dagen een exemplaar ontvangt dat u kunt gebruiken voor de verzekering. Meer informatie of contact met de wijkagent is te vinden op www.politie.nl (mijn buurt) vul postcode in waarna automatisch een naam verschijnt.

Meiden D1 van BVC'12 kampioen

BEEK - Donderdag 12 mei werden de D1-meiden van BVC'12 kampioen in de tweede klasse van de pupillen. Een welverdiend resultaat.

Kom ook naar de meidendag op zondag 29 mei bij BVC'12! De groep voetballende meiden bij BVC'12 in de afgelopen jaren flink gegroeid. Er zijn inmiddels vijf teams in de leeftijd 8 tot en met 18 jaar. We kunnen nog veel meer meiden gebruiken. Daarom verzorgt BVC'12 op 29 mei van 11.00 tot 14.00 uur een sportieve meidendag met voetbalclinics, wedstrijdjes en voetbalspellen. Alle meiden die kennis willen maken met voetbal zijn deze dag van harte welkom op sportpark 't Groothuis in Beek.

Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op zondag 29 mei verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in samenwerking met LiberationTour een battlefieldtour van 12.00-16.30 uur in een historisch legervoertuig (Dodge).*

Deze tour gaat door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief en wordt voorafgegaan door een bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2. Na afloop koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé.

Prijs 40 euro. Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk: telefonisch via 024 3974404 of per mail; info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

*Vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers.

SC Millingen C 1 kampioen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 13 mei is SC Millingen C1 kampioen geworden in de 2e klasse. Met een 1-0 overwinning op de directe concurrent Brakkenstein C1 was het kampioenschap een feit. Op sportpark De Hove bleef het lang 0-0. De spanning was te voelen bij de jongens. Zowel bij SC Millingen als bij Brakkenstein.

Maar in de 77e minuut kreeg SC Millingen C1 een penalty toegekend door de goed leidende scheidsrechter. Loek Huisman benutte de penalty.
Na het eindsignaal van de leidsman was het groot feest.

In de kantine werd ook nog stil gestaan bij het afscheid van Benjamin. Benjamin gaat volgend seizoen voetballen bij Union. Hem werd heel veel succes bij Union gewenst.

Het hele team van SC Millingen is een ieder erg dankbaar: sponsor, supporters, supportersvereniging en vrijwilligers voor het aanmoedigen in het hele seizoen.

Millingse vormelingen zoeken het hoger op

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - De 20 kinderen die binnenkort in Millingen het vormsel gaan doen hebben een film te zien gekregen over het vormsel maar niet op de begane grond van de kerk.

Pastoor Eric Smits had de vormelingen uitgenodigd halfweg de kerktoren, maar daarvoor moesten ze een wenteltrap overbruggen van wel 15 meter hoog. Voor de kinderen was het overigens een hele beleving omdat zij nog nooit in de kerktoren geweest waren.

Ivo Hendriks nieuwe Keizer in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Met het 55ste schot heeft Ivo Hendriks zich zondagmiddag Keizer tot Schutterij Eendracht laten installeren en liet hij negen ex-koningen en -koninginnen achter zich.

Door deze prestatie blijft Ivo samen met zijn vriendin Wilma Heijnen het Keizerspaar bij schutterij Eendracht tot 2021. Dan kan hij weer gaan schieten om zijn titel te prolongeren. In 2012 was Ivo al eens Koning van schutterij Eendracht en daarnaast was hij in 2013 Koning bij de Federatie van Gelderse Schutterijen Sint-Hubertus. Bij de jeugd schoot Thieke Schouten de romp naar beneden en werd hiermee eerste.

6 / 32

250 bezoekers op tijdens Nationale Molendag Bij De Duffelt

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Liefst 250 bezoekers hebben in het weekend van 14 op 15 mei een bezoek gebracht aan de Kekerdomse molen 'De Duffelt'. Ter gelegenheid van de Molendag had de organisatie diverse activiteiten georganiseerd.

Wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal heeft zaterdagmiddag 14 mei om 15.00 uur de Vang(rem) van de molen gehaald waarna de molen draaide tot zondagmiddag 15.00 uur toen de rem er weer op werd gezet.

De bezoekers en overige belangstellenden konden gokken hoe vaak de wieken rond zouden draaien in die 24 uur. Dat bleek 8662 maal te zijn, aldus René Rieken voorzitter van de Stichting De Duffelt. Een van de gokkers – op dit moment nog niet bekend wie dat is – zat er slechts 13 naast en dat is bijzonder, aldus Rieken. Hij of zij kan binnenkort een mooie mand met streekproducten tegemoet zien.

Wethouder Weijers reikt bekers uit van regionale bekerfinales KNVB

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Wethouder Erik Weijers van sport en cultuur van de gemeente Berg en Dal heeft zaterdag 14 mei de prijzen uitgereikt van de regionale bekerfinales van de KNVB op sportpark De Hove in Millingen.

Er waren liefst achttien spannende finalewedstrijden te bewonderen met 36 teams afkomstig uit heel Gelderland. De eerste wedstrijden begonnen al om 09.30 uur, vervolgens 11.00 uur, 13.00 uur en de laatste poule van vier wedstrijden vond om 15.00 uur plaats. Van elke leeftijdscategorie waren er teams vertegenwoordigd: 2 senioren teams, 10 E-teams en 10 F-teams. Om dit grote grandioze voetbaltoernooi in goede banen te leiden had SC Millingen 70 vrijwilligers ingeschakeld. Het werd een geweldige dag voor de sporters en niet te vergeten de toeschouwers.

Te veel foto's op kabelkrant doet echtpaar Hell besluiten te stoppen

BERG EN DAL – Bij Omroep Berg en Dal regende het de afgelopen tijd klachten dat er teveel foto's op de kabelkrant zouden verschijnen en daardoor de mensen niet meer afstemden op het kanaal van de plaatselijke Omroep.

De klachten regen heeft plaatsgevonden na de fusie die overigens de nodige voeten in aarde had voor het zover was. Echter bij één item werden soms wel 15 foto's geplaatst en dat was reden voor het bestuur van Omroep Berg en Dal om Erik Hell hierop aan te spreken. Het bestuur was van mening dat het een mix moest zijn. Ondanks dat Erik Hell hierop aangesproken was, bleven er steeds veel te veel foto's op de kabelkrant verschijnen met als resultaat aanhoudende klachtenstroom.

Onlangs heeft het bestuur weer met Erik Hell gesproken en is hem duidelijk gemaakt dat er bij een item maximaal 5 foto's geplaatst mochten worden. Daarna heeft Erik en zijn vrouw Emmy besloten op te stappen. Naar verluidt zou de fotograaf (die het merendeel van de foto's voor de kabelkrant maakt) ook het bijltje erbij zal neergooien. Erik Hell zal zijn opvolgers nog inwerken en stopt met zijn vrouw op 12 juni.

Gemeente start met herinrichting Houtlaan Groesbeek

BERG EN DAL - De gemeente is afgelopen maandag gestart met de herinrichting van de Houtlaan in Groesbeek.

Naast de werkzaamheden zoals het vernieuwen van het riool, het wegdek, verlichting en voetpad, wordt de weg ook voorzien van rode fietsstroken. Het werk zal naar verwachting zo'n twee maanden in beslag nemen. Er wordt gestart tussen het Binnenveld en de Mooksebaan; hiervoor is gekozen zodat de Zwitserloot Dak Rum op 5 juni gewoon plaats kan vinden. Het verkeer zal tijdens de werkzaamheden worden omgeleid via de Mooksebaan, Pannenstraat, Dorpsstraat, Burgemeester Ottenhofstraat en Kerkstraat. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Pieter van Velp of Chris Danen 14024 of via e-mail p.v.velp@bergendal.nl.

Computerapparatuur ontvreemd uit woning Berg en Dal

BERG EN DAL – Inbrekers hebben zondag tussen 11.00 – en 13.30 uur een bezoek gebracht in een woning aan de Kastanjelaan in Berg en Dal. Door aan de zijkant van de woning een raam open te breken zijn de inbrekers de woning binnen gekomen.

Tijdens de afwezigheid van de bewoners werd het gehele huis doorzocht en zijn er voor zover nu bekend vandoor gegaan met computer apparatuur ter waarde van honderden euro's. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt.

Topshelf Groningen en Nijmegen

REGIO - Topshelf heeft met IEF Capital overeenstemming bereikt over de aanhuur van de voormalige V&D warenhuizen in Groningen (10.000 m2) en Nijmegen (10.000 m2).

Met de openstelling van het voormalige V&D-pand in Arnhem op 1 mei is de ontwikkeling van de Topshelf departmentstores 2020 ingezet. In september 2016 zal dit proces zijn afgerond en vervolgens gelijk worden geïmplementeerd in Groningen en Nijmegen, met als doel een volwaardig, eigentijds warenhuisconcept, gericht op de Nederlandse consument te presenteren. Hierbij staat winkelen als beleving centraal, waarbij omnichannel uiteraard onderdeel zal zijn van dit concept.
Daarnaast zullen er nog minimaal 4 andere departementstores worden geopend vanaf het najaar 2016 tot en met voorjaar 2017, waarbij de ambitie van Topshelf is om, binnen twee jaar te komen tot een landelijke dekking op basis van minimaal twaalf vestigingen.

Ton Wenting verrast door vrienden uit Didam

Foto: Joop Verstraaten

OOIJ – Ton Wenting wonende aan de Kerkdijk in Ooij is afgelopen woensdag 18 mei 50 jaar geworden en 'dit zal hij weten ook' moeten zijn vrienden in Didam gedacht hebben.

Ton heeft als enige van zijn vrienden Didam verlaten om in Ooij te gaan wonen. Dinsdagavond om half twaalf was er ineens wat herrie op de Kerkdijk en om 12.00 uur werd duidelijk wat er aan de hand was. De vrienden hadden Ton uitgebeeld als tennisser en skiër voor de woning met enkele spandoeken met rake teksten. Ton was zeer verrast, temeer dat zijn vrienden op dat tijdstip van Didam naar Ooij waren gekomen om hem als eerste te feliciteren.

Krantenbezorger gewond bij aanrijding in Groesbeek

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de Wylerbaan in Groesbeek is donderdagmorgen rond kwart voor zes een 54-jarige krantenbezorger afkomstig uit Milsbeek gewond geraakt en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het UMC Radboud in Nijmegen.

De krantenbezorger had zojuist een krant in de brievenbus gedaan bij een woning. Een 28-jarige automobiliste afkomstig uit Kranenburg kwam uit de richting Duitsland en ging naar Groesbeek. Zij zag de krantenbezorger met zijn scooter staan en week uit naar links om hem ongehinderd voorbij te kunnen gaan. Echter de krantenbezorger had de aankomende auto niet in de gaten en reed met zijn scooter weg op het moment dat de auto naast hem reed met een aanrijding tot gevolg. De bezorger heeft hierbij diverse verwondingen opgelopen. De auto en scooter werden bij de aanrijding zwaar beschadigd.

Bingo Senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 31 mei is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Muur bij losplaats Albert Heijn in Dorpsstraat weer omver gereden

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De muur bij de laad- en losplaats van de Albert Heijn vestiging aan de Dorpsstraat en Bellevue in het centrum van Groesbeek is voor de tweede maal door een vrachtwagen aan gort gereden.

De vrachtwagens die bij Albert Heijn moeten lossen, moeten vanaf de drukke Dorpsstraat achteruit de losplaats van de supermarkt inrijden. Enkele weken geleden heeft een vrachtwagen de muur flink geschampt waardoor er een schade ontstond van honderden euro's. De muur is daarna hersteld en een stuk naar achteren geplaatst. Echter dat heeft weinig zin gehad. De muur is nu helemaal kapot gereden waardoor de schade aanzienlijk groter is als de eerste maal. Het is niet bekend of de identiteit van de vrachtwagenchauffeur bekend is.

Kinderen voor kinderen?

REGIO - "Hallo kinderen uit Beek, Ubbergen, Berg en Dal, de Ooij, Nijmegen-oost, en omgeving. Het lijkt me leuk een toneelstuk in elkaar te zetten met een groep kinderen in de omgeving Beek, de Ooij, Berg en Dal, Nijmegen-oost, voor een goed doel. Wie wil graag meedoen? Ik zoek speler/speelsters.

Het betreft een stuk in 1001-sfeer. Het zou leuk zijn als kinderen vanaf 8 jaar de hoofdrollen gaan spelen. Jongere kinderen zijn ook welkom voor bijrollen en we zullen zien wat mogelijk is. Ik ben zelf de voorlezer, maar er zijn teksten voor de spelers en ook korte soort van liedjes (waarvoor je niet perse zangtalent hoeft te hebben). Ik wil het gaan uitvoeren voor een klein bedrag per persoon op verschillende locaties in Beek/de Ooij/Berg en Dal/Nijmegen en de inkomsten bestemmen voor kinderen in nood, zoals vluchtelingen op Lesbos en getroffen Aleppo en Madaya.

Uiteraard kan dit niet zonder repetities, die gaan plaatsvinden in het Kulturshus in Beek. We gaan overleggen welke dag en hoe laat. Ik schat dat we 2 tot 3 maanden bezig zijn met oefenen en daarna volgt een aantal optredens. Zie ook prikbord kulturhus Beek.

Mail bij belangstelling of vragen naar nicoleaarts1@kpnplanet.nl. Ik heb toneelervaring en steun van e­­­en regisseur. Het zou fijn zijn als u snel reageert, zodat ik het op poten kan gaan zetten en we gauw gaan beginnen met repeteren. Het wordt vooral ook plezier maken en ik laat veel over aan de invulling van de kinderen."

Excursies Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Dinsdag 31 mei | 20.00-22.15 | KNNV Gierzwaluw-excursie centrum Nijmegen. Te voet gaan we vanaf startpunt Ganzenheuvel (pleintje tussen Stikke en Lange Hezelstraat) door het centrum van Nijmegen langs nestplaatsen van Gierzwaluwen. Excursieleider Jochem Kühnen (06-51914095) verteld veel over deze bijzondere vogelsoort. Verrekijker aangeraden, maar niet noodzakelijk.

Woensdag 1 juni |10.00-14.00 uur| KNNV voorjaarsexcursie Staddijk en Berendonck met bijzondere planten. Zorg voor waterdichte schoenen of laarzen. Vertrek: parkeerplaats hockeyvelden hoek Staddijk /van Boetbergweg. excursieleiders: Titus Frielink en Ria van Gaal.

Zondag 5 juni | 11.00 tot 12.30 |KNNV Begraafplaats Rustoord. In het kader van de Week van de Begraafplaats. Flora en fauna van onze begraafplaatsen. Vertrek: Begraafplaats Rustoord, Postweg 60 in Nijmegen Excursieleidster: Els Coerwinkel.                                        

Zaterdag 11 juni | 9.30-12.00 | KNNV Excursie Dukenburg Staddijk. Flora en fauna. Verzamelen: Ingang Gerrit Schultepad. Excursieleider: Jan Haverkamp Mobiel 06-53852479 j.haverkamp@hetnet.nl

Dinsdag 14 juni, 14.00-17.00 u. KNNV Groenlanden. Via de Bisonbaai lopen naar het voormalige defensieterrein, waar plant en dier ongestoord hun gang kunnen gaan. Daar zoeken we een weg door het natuurlijke bos dat daar ontstaat. Vertrek: hotel-café Oortjeshekken, Ooij, (half uur lopen van bushalte lijn 80 inOoij . Excursieleider: Jan Cornelissen [0481-433750]

Thornsche Molen maalt eerste tarwemeel

Foto: Bert Roodbeen

PERSINGEN/WERCHEREN – Exact 13 maanden geleden na het storten van de eerste beton heeft vrijdagmorgen 20 mei tijdens het proefdraaien de Thornsche Molen haar eerste tarwemeel gemalen.

Naar schatting 30 kilo ging er door de molensteen. De vrijwillige collega-molenaars van molen 'De Duffelt' enkele kilometers verderop in Kekerdom hebben hierbij geassisteerd. Voor molenbouwer Coppes uit Bergharen was het vrijdagmorgen ook een spannen moment, maar hij kon tegen de middag opgelucht ademhalen 'de molen draait zoals het hoort'. Binnenkort zal er een officieel in gebruiknamemoment worden gehouden.

Bejaarde fietser loopt fikse hoofdwond op na val

GROESBEEK – Een bejaarde fietser afkomstig uit Groesbeek heeft vrijdagavond even na half twaalf een fikse hoofdwond opgelopen bij een valpartij.

Het slachtoffer wilde op de Drentselaan in Groesbeek op zijn elektrische fiets stappen en ging door onbekende oorzaak onderuit en kwam met zijn gezicht op het wegdek terecht. Bij de val liep hij een flinke hoofdwond op. De man werd gevonden door een jongen en een meisje uit Groesbeek, die het slachtoffer eerste hulp hebben verleend en de hulpverlenende instanties hebben gewaarschuwd. De man is per ambulance voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

9 / 32

10 / 32

Cliënte Pluryn zorgt voor commotie

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een cliënte van Pluryn heeft donderdagavond voor de nodige commotie gezorgd in de van Nispenstraat in Groesbeek. De vrouw was in een onbewaakt ogenblik via een dakkapel op het dak van de dakkapel gaan zitten. Direct werd groot alarm geslagen en kwamen de diverse hulpinstanties ter plaatsen of stonden in de directie omgeving opgesteld.

Diverse politieagenten stonden buiten het zicht van de cliënte de situatie in de gaten te houden. Ook verscheen een man met klimattributen die later naar binnen ging. Intussen werd er op de cliënte ingepraat door de begeleiding van Pluryn. Na ruim een uur lukte het de cliënt te bewegen van het dak van de dakkapel af te komen. Even na half negen kon de hoogwerker- die bij Aldi aan de Hoflaan stond te wachten - naar de kazerne terugkeren evenals een ambulance die bij de Händelstraat stond opgesteld. Wat de cliënt bezielde om op het dak te gaan zitten, is niet bekend.

Haan kraait weer in Persingen

Foto: Marcel Vink

PERSINGEN – Vrijdagmorgen stond de hoogwerker van de firma Jenneskens klaar on de gouden haan en het kruis weer terug te plaatsen op het monumentale kerkje in het kleinste dorpje van Nederland Persingen.

Zowel de haan als het kruis waren hoognodig toe aan een grote onderhoudsbeurt. De haan heeft een ware facelift ondergaan en schittert alweer van verre. De kerk staat momenteel nog volop in de steigers in verband met de restauratiewerkzaamheden die eveneens hoognodig uitgevoerd dienden te worden. Het bekende kerkje is in de veertiende eeuw gebouwd en heeft sinds de vijftiende eeuw zijn huidige vorm behouden.

Nieuwe trainer korfbalvereniging

MILLINGEN - Na vier jaar bij korfbalvereniging DKV Odio aangesteld te zijn geweest als hoofdtrainer, heeft Jan Wielink besloten om zijn contract niet meer te verlengen.

Wat inhield dat wij als DKV Odio op zoek moesten naar een nieuwe hoofdtrainer. Na enig zoekwerk zijn wij verheugd te kunnen mededelen dat we een nieuwe hoofdtrainer hebben kunnen contracteren. De nieuwe hoofdtrainer is Ben Katuin. Ben zal met name de selectie van DKV Odio gaan trainen en coachen.

Bootjesrace Beek

BEEK - Via deze link, Bootjesrace 2016, zijn de foto's te bekijken van de gisteren gehouden eerste Beekse Bootjesrace in de Struintuin. Weer een heerlijke dag in onze gemeenschappelijke buurttuin. Tot 25 juni, bij het Midzomernacht Kampeerweekend!

'Kom Mar Kieke' kumt der oan

Veertien van de 19 deelnemers aan de tentoonstelling. De andere vijf waren niet in de gelegenheid om bij het maken van de foto aanwezig te zijn.

GROESBEEK - Het is bijna zo ver! In het komende weekend is de kunsttentoonstelling 'Kom Mar Kieke' in dorpshuis De Slenk op De Horst in Groesbeek. Van vrijdag tot en met zondag zijn de kunstwerken te zien van 19 kunstenaars.

De 9e tentoonstelling is mooier en uitgebreider dan de vorige versies. En er zijn zes nieuwe deelnemers, die voor het eerst hun werk in De Slenk laten zien. Veel mensen hebben al gevraagd wanneer de tentoonstelling weer is, en op de website kommarkieke.nl zijn al veel verwachtingsvolle en mooie reacties gekomen.

De opening is op vrijdag 27 mei om ongeveer 12.30 uur. Burgemeester Slenkman van Berg en Dal heeft de tijd genomen om de opening te verrichten, en daar is de organisatie hem bijzonder dankbaar voor. Rond de opening en de tijd daarna zal De Slenk worden opgeluisterd met muziek door de Groesbekers

Leon Schelhout, accordeon; Wout Cornelissen, accordeon en Theo Giesbers, gitaar, alle drie lid van De Siesmejennekes. Zij hebben een behoorlijk gevarieerd programma aan muziek.

Op zondagmiddag vanaf ongeveer 14.00 uur is er leuke muziek van het Genegenheidsduo Helma en Ben Dirks uit Nijmegen

De openingstijden:

 • Vrijdag 27 mei 12.00 - 18.00 uur

 • Zaterdag 28 mei 12.00 - 18.00 uur

 • Zondag 29 mei 10.00 - 18.00 uur.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Berg En dal, de inzet van het beheer van De Slenk, veel vrijwilligers en alle kunstenaars. De toegang is gratis. Maar vrijwillige bijdragen zijn welkom. Daartoe staat er een collectebus bij de uitgang van de zaal.

De deelnemers zijn: Ziyad Alshabi, schilderijen; Ingrid Claessen, schilderijen; Kalle Duijghuisen, fotografie; Pieter van Eck, beelden/objecten; Vincent van Eck, objecten; Jacky Geurts, glassculpturen; Richard Kerkhoff, siersmeedwerk; Kim Kuiltjes, tekeningen; Annet Jacobs, mozaïek; Simon Meilink, fotografie; Guido Müskens, plantaardige kunst; Dorien Peters, schilderijen; Emmy Reichgelt, ingeschilderde litho's; Sjef Reichgelt, emailleerwerk; Peter Rutten, bronzen beelden; Thijs Rutten, schilderijen; Natascha Schmierman, schilderijen; Diantha Theunissen, schilderijen; Louise Wijninga, quilts.

Zwitserloot DakRun belooft spektakel op zondag 5 juni

Foto: Zwitserloot DakRun

GROESBEEK - Een sportief dagje uit in Groesbeek voor heel de familie. Hieronder de activiteiten en de gegevens betreffende de DakRun op zondag 5 juni.

Axitraxi Kidsplein. Bob Coppens van Axitraxi gaat ook dit jaar het voormalige kermisterrein aan de Houtlaan voorzien van uitdagende attracties, het plein zal worden aangekleed en er zal een dj actief zijn. Het terras wordt groter als voorgaande edities en er zijn mogelijkheden om een hapje te eten en wat te drinken. Het moet een groot sportfeest voor de hele familie gaan worden met een dagvullend programma.


Parkoers
De start en finish van alle afstanden zullen op de Houtlaan plaatsvinden. De Houtlaan loopt langs het voormalige kermisterrein en draait voor de protestante kerk langs. Het kermisterrein en Dorpsplein gaan gebruikt worden als uitvalbasis voor de complete aankleding. Het parkoers gaat langs prachtige plekken in het bos en men kan kiezen uit 5 of 10 kilometer. De route bestaat uit 5 kilometer, wil je 10 kilometer lopen dan moet de twee rondjes lopen.


Schoonmaakorganisatie Wouters Jeugdklassement. Ook is er dit jaar wederom een jeugdklassement te weten 'Het Schoonmaakorganisatie
Wouters Jeugdklassement' als onderdeel van de Coop 5 kilometer Run. Het aparte klassement is voor zowel jongens als meisjes tussen 12 en 15 jaar; voor beide categorieën zijn prijzen beschikbaar.


Warming up;
Er zal op het kermisterrein een centrale warming up plaatsvinden voor de deelnemers aan de Coop 5 kilometer run en de Run 2 Day 10 kilometer run.

Dj: De organisatie heeft gekozen uit een speaker omdat de deelnemers moeten worden gedragen door vrolijke muziek en de aanmoedigingen van het publiek.

Politie houdt Amsterdammer met harddrugs aan in Groesbeek

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.00 uur een 25-jarige Amsterdammer aangehouden die zich verdacht gedroeg tussen geparkeerde auto's aan de Bremstraat in Groesbeek.

Toen de man door de politie werd gecontroleerd bleek hij niet in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs. De politie controleerde de plaats tussen de auto's waar de Amsterdammer gestaan had en vond daar zo'n 40 bolletjes harddrugs die de Amsterdammer bij de komst van de politie gedumpt had. Daarop werd de Amsterdammer aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen. De bolletjes hard drugs werden in beslag genomen. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of de man de drugs in Groesbeek gekocht had of dat hij een drugshandelaar is.

Bromfietser onder invloed

GROESBEEK – Bij een alcoholcontrole op de Dorpsstraat in Groesbeek heeft de politie dinsdagavond een bromfietser gecontroleerd bestuurd door een 52-jarige inwoner uit Groesbeek.

De blaastest wees 255 ugl uit terwijl maximaal 220 ugl is toegestaan. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt en heeft zijn reis lopend moeten voortzetten.

Wandelvereniging Magnus zoekt enthousiaste 4Daagse-vrijwilligers

NIJMEGEN - Tijdens de 100e Vierdaagse is Wandelvereniging op zoek naar enthousiaste vrijwilligers of stagiaires vanaf 16 jaar die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen. Dit kan zijn op de route maar ook op de locatie zelf hebben wij leuke werkzaamheden te doen.

Op de route bouw je met elkaar de verzorgingspost op. Als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekent lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke. Indien je in het bezit bent van een geldig ehbo-diploma (module wandelletsel) en/of je kunt ook nog masseren dan is dat fijn, maar niet persé noodzakelijk.

De werkzaamheden op de locatie bestaan uit onder andere klaar maken van lunchpakketten, keukenwerkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd of barwerkzaamheden.

Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtendhumeur heeft, beschikt over enige pit, dan ben je welkom. De voorkeur gaat uit naar personen die alle vier wandeldagen inzetbaar zijn. Kom je van buiten Nijmegen, dan bestaat de mogelijkheid om bij ons gratis te overnachten en uiteraard is ontbijt en de warme maaltijd ook gratis! Ons motto is: er met elkaar een gezellige en sfeervolle week van maken.

Tevens hebben wij nog slaapplaatsen vrij voor wandelaars die nog steeds op zoek zijn naar een goed onderkomen. Voor meer info over onze vereniging zie onze site: www.wvmagnus.nl.

Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: janpolman@planet.nl.

Verzorging 4-Daagse in Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De 100e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 19 juli tot en met vrijdag 22 juli. Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse te laten verzorgen. Denk hierbij aan het behandelen van blaren, afplakken, tapen en masseren.

Deze verzorging gebeurt in het clubhuis van SC Millingen/ Odio op sportpark De Hove, Hoefseweg 21, Millingen. "Met de 4-Daagse zijn wij elke avond in het clubhuis. Samen met enkele medewerkers staat Alex Janssen voor u klaar voor de verzorging van blaren, voet, been en rug.

Bent u geïnteresseerd, dan kunt u zich nu al aanmelden.!
Wees er snel bij, want de eerste aanmeldingen zijn al binnen. Aanmelding dient uitsluitend schriftelijk te gebeuren, ook wanneer u al een mondeling verzoek heeft gedaan. Dat kan door een mail te zenden naar alexdoortje@kpnmail.nl of een briefje in de bus te doen op het adres Elzenstraat 9, Millingen."

Na aanmelding zal Alex met u contact opnemen voor een afspraak om u op voorhand alvast een keer te zien. Na aanmelding kunt u de komende maanden ook bij Alex terecht, wanneer u bij trainingen een blessure oploopt.

Alex Janssen, 06 10434247, Elzenstraat 9, Millingen aan de Rijn.

Repaircafé in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Op zaterdag 28 mei 2016 van 10.00-12.00 uur is er weer een Repaircafé in OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Staan uw strijkbout of koffiezetapparaat klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers uw apparaat weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer.

Eenvoudige gordijnklusjes, lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden. Ook wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Het Repaircafé is elke laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli, augustus en december.Het volgende Repaircafé is zaterdag 25 juni.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn; telefoon 0481 431105 elke werkdag van 09.00-11.00 uur.

Kalorama wandeltocht

BEEK - Op zaterdag 28 en zondag 29 mei wordt voor de 78e keer de Kalorama wandeltocht gehouden. De routes leiden o nder anderedoor Beek-Ubbergen, de Ooijpolder en over Duits grondgebied. Uiteraard klimt men ook door het heuvellandschap van Berg en Dal. Welke route men ook loopt, alle wandelaars doen Kalorama op de Nieuwe Holleweg aan. De opbrengst van de tocht komt ten goede aan de bewoners van Stichting Kalorama.

Dit jaar is de Stichting Ushersyndroom betrokken bij de Kalorama wandeltocht. Deze Stichting zet zich in voor mensen met het erfelijke Ushersyndroom. Mensen met dit syndroom zijn doof of slechthorend bij de geboorte en ontwikkelen later visuele problemen. Om meer aandacht te vragen voor deze ziekte worden dit jaar wandelaars met deze dubbele beperking uitgenodigd om mee te lopen.

Speciale pendelbus CS Nijmegen naar Beek

Inschrijven kan zaterdag en zondag tussen 08:00 en 14:00 uur; afmelden uiterlijk tot 17:00 uur. Start: vanuit het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek. Op zaterdag- en zondagmorgen rijdt er een speciale pendeldienst van het CS Nijmegen naar het startpunt in Beek. Vertrektijden zaterdag 07:00 uur en 07:35 uur. Zondag 07:30 uur, 08:15 uur en 09:00 uur.

Meer informatie staat op www.kaloramawandeltocht.nl en de facebookpagina!

Italiaanse orgelklanken in Beek

BEEK - Zondag 29 mei geeft Cor van Wageningen een concert op het Lindsen-orgel in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Aanvang 15:00 uur, toegang 10,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa in de kerk en via www.concertseriebeek.nl

Op het programma staat Italiaanse orgelmuziek uit Renaissance en Romantiek van Andrea Gabrieli, Padre Davide da Bergamo, Vincenzo Petrali en Vincenzo Bellini. Cor van Wageningen studeerde aan het Conservatorium in Arnhem. In 1982 werd hij eersteprijswinnaar tijdens de 9e Internationale Orgeldagen Rijnstreek. Zijn discografie omvat een stilistisch rijk oeuvre, variërend van Duitse barok tot Italiaans belcanto.

Internationaal is Cor van Wageningen bekend om zijn inzet voor de Duitse Romantiek, vooral van het werk van Max Reger. De serie Reger-cd's die hij maakt op grote Duitse romantische orgels, voornamelijk op het Sauer-orgel in de Dom van Berlijn, omvat vijf delen. De ze reeds uitgegeven delen van de ‘Repräsentative Orgelwerke Max Regers’ werden in ‘Luister’ van maart 2016 bekroond met een 10.

Hij verzorgt gastlessen, masterclasses en voordrachten rond dit onderwerp aan verschillende conservatoria (Conservatorium van Amsterdam, Messiaen Academie en Fontys Conservatorium) en Gnessin State Academy of Music Moskou. Cor van Wageningen is docent aan de Hogeschool Schumann Akademie.

Projectontwikkelaar mag drie bouwkavels realiseren op Schrouwenberg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Projectontwikkelaar P. Kaal mag als het aan het gemeentebestuur van Berg en Dal ligt drie vrijstaande bouwkavels gaan realiseren op het perceel van 2.221 m2 aan de Schrouwenberg 71 a in Groesbeek. De woning die op het perceel stond is in 2013 gesloopt.

Verzoeker wil het perceel in bouwkavels van 595, 607 en 1.019 m2 gaan splitsen. Volgens het college ontstaat er met de drie voorgestelde bouwkavels een stedebouwkundig evenwichtiger geheel met de omgeving. Door de sloop van de bestaande woning in 2013 is er een andere verkaveling mogelijk. In het afgelopen jaar is er wat ruimte gekomen in de woningbouwprogrammering. Volgens de kwalitatieve planningslijst woningbouw is er nu beperkt ruimte voor nieuwe initiatieven voor woningbouw (restpost van 70 woningen voor de hele gemeente Berg en Dal). De ruimte zal om die reden selectief moeten worden ingezet. Dit betekent dat niet aan elk initiatief zal worden meegewerkt, alleen de initiatieven waarbij toevoeging van woningen leidt tot een ruimtelijke meerwaarde – zoals dit plan – komen als het aan het college ligt in aanmerking.

In 2017 opent in Groesbeek het Nederlands Wijncentrum

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - In Groesbeek is gestart met de bouw het Nederlands Wijnbouwcentrum aan de Mansberg (voormalige opslagplaats van de gemeente) in het gebied van de Colonjes in Wijndorp Groesbeek.

In de afgelopen decennia is de wijnbouw in Nederland ontwikkeld tot een professionele activiteit in de Nederlandse landbouw. Door die ontwikkeling was er al geruime tijd behoefte aan een wijnexpertisecentrum, waarbij de keuze voor Groesbeek voor de hand lag. Met circa 20 hectare wijngaard is Groesbeek het centrum van de Nederlandse wijnbouw.

Het wijnbouwcentrum wordt een sociaal, ecologisch en economisch duurzaam bedrijf waar biologische wijnen worden geproduceerd, wijnopleidingen gegeven en wijnhandel wordt bedreven. Daarnaast komt er ruimte voor congressen en symposia, rondleidingen, wijnproeverijen en evenementen. Verder worden er wijnen geanalyseerd en onderzoek gedaan naar druivenrassen. Bij alle werkzaamheden in het centrum als de wijngaarden zullen zoveel mogelijk mensen met een arbeidshandicap worden ingezet en kunnen tegelijkertijd leer-werktrajecten op maat volgen en worden ondersteund in de ontwikkeling van zelfredzaamheid en loonwaarde. Het bestuur heeft zich ten doel gesteld een zo duurzaam mogelijk instituut op te richten, met de productie van biologische wijnen, maximale participatie in werk van mensen met grote afstand van de arbeidsmarkt en het gebruik van duurzame – zelf opgewekte –energie is de basis hiervoor gelegd. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2017 het centrum in gebruik wordt genomen. Het nieuws en vacatures kan men online volgen op www.nederlandswijnbouwcentrum.nl . facebook en LinkedIn.

Voetgolf-

kampioenschap

GROESBEEK - Na de geslaagde tweede editie van 2015 organiseert v.v. Germania het 3e Open Groesbeekse Voetgolfkampioenschap. Voetgolf is een vrij nieuwe sport die het meest uitdagende van golf en het leukste van voetbal samenbrengt.

Op het schitterende sportpark Noord wordt een overzichtelijk parcours aangelegd met 15 unieke holes. Hier dagen dagen teams van elk vijf spelers elkaar uit. Weet jij de bal goed te raken, maak je strakke kopballen of houd je de bal het langste hoog? Dan is voetgolf jou op het lijf geschreven. Elke hole vormt een unieke uitdaging en wordt speciaal voor dit kampioenschap gemaakt in opdracht van een sponsor. Bij voetgolf gaat het om behendigheid met de bal, onderlinge uitdaging en spelplezier. En natuurlijk de eer om gehuldigd te worden als winnaar van dechampions-league van het voetgolf.

Je speelt tegen teams van bedrijven, verenigingen, clubs en maatschappelijke organisaties uit Groesbeek en omgeving. Inschrijven doe je als team met 5 personen. Deelname is gratis. Natuurlijk kan ieder bedrijf, vereniging of organisatie met meerdere teams inschrijven. Dat maakt de competitie alleen maar leuker. Naast het superparcours voor de deelnemers, wordt natuurlijk ook gedacht aan partners en kinderen. Op het schitterende terras aan de rand van de Groesbeekse bossen is vertier voor jong en oud. Natuurlijk is er een grote keuze aan versnaperingen waaronder een heerlijke bbq. Dit alles onder begeleiding van een gevarieerd muziekprogramma met voor elk wat wils. De kinderen kunnen zich uitstekend vermaken op diverse speeltoestellen en springkussens die één van onze sponsors ter beschikking stelt.

De opbrengst van het Open Groesbeekse Voetgolfkampioenschap is bestemd voor jeugdafdeling van v.v. Germania en voetbalschool Go4All! Alle kinderen uit Groesbeek en omgeving kunnen daar gratis onder professionele begeleiding trainen om een goede voetballer te worden, een sterke teamspeler of gewoon om lekker sportief bezig te zijn. Schrijf je in voor het 3e Open Groesbeekse Voetgolfkampioenschap en pak met je team de titel in deze groeiende sport.

Schrijf je team in via mail info@go4all.org. Datum: zondag 12 juni vanaf 11:30 uur, locatie: v.v. Germania, Sportpark Noord, Groesbeek. Alle verdere informatie vind je op www.footgolfchampionship.nl.

Groesbeeks meest spraakmakende buurtschappen op cd-rom

Foto en samensteller: Gerrie Driessen

Behalve tot de meest spraakmakende, behoorden de buurtschappen Stekkenberg ,De Horde, Dries, Leppert en Dukenburg ( Bruuk ) 1850 – 1975 ook tot de meest schilderachtige van het dorp. Het merendeel van de buurtbewoners verdiende de kost met bezembinden, bosbessenplukken en de verkoop van heimandjes en brandhout. Verder met stropen en smokkelen.

Typisch Groesbeeks was het in Duitsland uitventen (hausieren) van bezems, boenders en paraplu's. Van alle genoemde bezigheden zijn foto's gemaakt en de daarbij poserende mannen en vrouwen kijken trots en vrijmoedig in de lens van de fotograaf. De levensstijl van de bewoners trok regelmatig landelijke aandacht wat blijkt uit een groot aantal persberichten die in die tijd verschenen. Een fraai voorbeeld in 1888 geboekstaafde typering 'De bevolking is het type van echte Germanen, gaarne vechten en diep in het glaasje kijken'. In 1871 en 1892 komen de Stekkenberg en Bruuk in het nieuws vanwege een pokkenepidemie en veelvuldig na het uitbreken van de economische crisis in 1930. Door een staking bij de Werkverschaffing, een hongeroproer en door een hoogst ongewone demonstratie bij het gemeentehuis.

Ook de sociale en politieke activiteiten van Ernst Voorhoeve en zijn 'Verdinaso' zorgden voor publiciteit. De saamhorigheid van de Stekkenbergbewoners komt tot uiting door de oprichting in 1930 van voetbalvereniging Germania en drie handboogschutterijen. Na de WOII verandert er veel behalve de ruimtelijke ontwikkeling ook het sociale en maatschappelijke leven. Deze Power Point presentatie zal bij de huidige generatie gevoelens van verwondering als bewondering oproepen. Hun voorouders voerden voortdurend strijd om het bestaan, dat onverhuld in beeld wordt gebracht.

De CS-Rom 427 items is te koop voor 14,95 bij Bruna Groesbeek en Luchroom De Kroon aan de Kerkstraat en is af te spelen via computer of laptop. Vertoning voor grotere gezelschappen kan via laptop en beamer.

Inschrijven voor de Zwitserloot DakRun

Foto: Zwitserloot DakRun

GROESBEEK – Er wordt in Groesbeek steeds meer hard gelopen in groepsverband maar ook veel individueel. Hardlopen kan men vrij snel oppakken, kost weinig tijd, kan op ieder moment van de dag gedaan worden en is daarnaast goed voor de gezondheid.

De organisatie van de Zwitserloot Dak Run ziet ook de trend en wil er graag een rol van betekenis in spelen. De deelnemer(s) kunnen zondag 5 juni genieten van een prachtig parkoers en van gezellig ingerichte pleinen. Het motto van de organisatie is ' Kies je afstand, schrijf je in en train er naar toe '.
Het programma van de 17de Zwitserloot Dak Run is als volgt;
11,45 uur Start Warming up
12.00 uur Start Coop 5 kilometer Run
12.12 uur Start Run 2 Day 10 kilometer Run
14.00 uur Start Schoonmaakorganisatie Wouters 1 kilometer Junioren Run
14.35 uur Start Axitraxi Kids Run 1 kilometer Run

Schrijf je nu in via www.zwitserlootdakrun.nl.

Germania sluit seizoen positief af

GROESBEEK - AWC en Germania speelden weliswaar nergens meer om, maar maakten er toch een vrij vermakelijk wedstrijd van.

Eerst werd AWC dreigend en in de 15e minuut was Ismael Aktas namens Germana gevaarlijk maar zijn inzet werd tot corner verwerkt. Uit die corner van Said Hamidi, nam Wesley Deenen de bal vanaf zo'n 20 meter direct op de pantoffel en liet daarbij de AWC goalie kansloos 0-1.

In de 33e minuut een grote mogelijkheid voor AWC, maar na een kluts en met enig geluk kon Noah Tomatala de bal te pakken krijgen. Direct in de tweede helft een zelfde 'scrimage'-situatie, maar ook hier kwam Tomatala als winnaar uit de bus. In de de 62e minuut had Germania de wedstrijd moeten beslissen, maar oog in oog met keeper Verharen treuzelde Ismael Aktas te lang, waardoor een verdediger nog redding kon brengen.

In de 69e minuut had de mee opgekomen Jeffrey Tangerink een vrij kopkans, echter de AWC verdediger kopte vanaf zo'n 5 meter, hoog over. In de 72e minuut werd de ingevallen Joseph Manyanja diep gestuurd, die vervolgens de keeper passeerde en de bal keurig binnenschoof: 0-2. In de 80e minuut had Wesley Deenen de genadeklap kunnen uitdelen, maar keeper Verharen voorkwam de 0-3. Ook daarna had Germania nog kunnen uitlopen: een strak schot van Ryan Londar, een mooi hakje van Stan Broenland en weer een schot van Wesley Deenen troffen alle geen doel waardoor het bij 0-2 bleef en het seizoen voor Germania voorbij is. Vermeldenswaardig is nog wel het debuut van de 16-jarige Rick Thijssen in de hoofdmacht van de Stekkenbergers.

Heilig Vormsel in Millingen

MILLINGEN - Op maandag 16 mei, tweede pinksterdag, kregen 20 kinderen uit Millingen aan de Rijn en Kekerdom het sacrament van het Heilig Vormsel toegediend door Vicaris-Generaal Mgr. Dr. Ron van dem Houtvan het bisdom van 's-Hertogenbosch.

Samen met Pastoor Erik Smits leidde hi deze Eucharistieviering in de Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. De viering werd muzikaal opgeluisterd door Koor Ap/Art onder leiding van Frans Coerwinkel. Na afloop van de viering werden er diverse mensen bedankt voor hun medewerking aan dit gebeuren. De kinderen die het vormsel deden waren: Floor van den Brink, Sven Buil, Nyah Canters, Nele Dicks, Guusje Doorman, Sofie Driessen, Paul Gesthuizen, Carmen Haan, Kay Hanssen, Ralph Loock, Simone Peters, Owen Schenning, Kiki en Nick Tielkens, Thijs Tielkes, Ayse Toonen, Wesley Vergeer, Carice Verhoeven, Gitte Verhoeven en MIsgana Tesfahuney Tekle.

'Meld verhoogde CAK-bijdrage voor een individuele WMO-voorziening'

BERG EN DAL - De Adviesgroep -voorheen Platform WVG/BTB- is al ruim 20 jaar actief om de belangen te behartigen van mensen die een beroep doen op de WMO.

"Ons doel en uitgangspunt is gratis ondersteuning van u, in uw situatie als inwoner van de gemeente Berg en Dal. Wij doen dit met instemming èn onafhankelijk van de gemeente. Wij zijn vrijwilligers met ervaringsdeskundigheid op vele terreinen."

De toepassing van de nieuwe WMO-2015 gaat in de praktijk helaas nog gepaard met veel onzekerheden. Maar ook met besluiten die diep kunnen ingrijpen in persoonlijke omstandigheden. De Adviesgroep maakt zich grote zorgen over de hoogte van de eigen bijdrage die u voor een individuele WMO-voorziening moet betalen.

Deze eigen bijdrage kan voor bepaalde inwoners een zodanig grote financiële last betekenen dat het besteedbaar inkomen ernstig wordt aangetast. Vele verontrustende signalen hebben ons hierover al bereikt.

De Adviesgroep is inmiddels in gesprek met de gemeente Berg en Dal, heeft de zorgen nader toegelicht en om maatregelen verzocht tot bijsturing van de huidige regeling. " Ditgesprek zouden wij graag onderbouwen met nog meer concrete gegevens."

"Vandaar een oproep aan u: meld het ons als u voor een individuele WMO-voorziening een verhoogde CAK- eigen bijdrage moet betalen. Bel, stuur een email of spreek gewoon een van de leden van de Adviesgroep aan (zie de website bij deelnemers). Uiteraard blijft ieder gesprek anoniem. email: info@wmoadviesgroep-bergendal.nl; website: www.wmoadviesgroep-bergendal.nl."

Dina Kroes-Cornelissen benoemd tot erelid KBO Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Zaterdag 14 mei werd de 90-jarige mevrouw Dina Kroes–Cornelissen uit Ooij benoemd tot erelid van de plaatselijke KBO.

Enkele bestuursleden van KBO Ooij gingen naar het woonadres van de 90-jarige om haar te feliciteren met dit heuglijke feit. Uit handen van voorzitter Sjef Wieland werd het erelidmaatschap van de KBO uitgereikt met de daarbij behorende oorkonde. Van bestuurslid Mientje Hubbers ontving het kersverse erelid een fraai boeket bloemen.

19 / 32

Een dikke zoen,
voor onze zwemkampioen!
Gefelicicteerd met je zwevardigheisdiploma.
We zijn super trots op je!
Dikke kus van Papa, Mama & Isa

Hoera feest,
26 mei wordt Puk 5 jaar.
Een hele fijne verjaardag.
Veel plezier op zwemles.
Een hele dikke knuffel van;
Opa,Oma, Annabel, Jasper en Saar.

Eindelijk....Onze Anita wordt op
28 Mei 40 jaar.
Gefeliciteerd, en zet de borrel maar klaar.
Tot zaterdag.
Liefs C, T, E, A, C, R, E, D, J.

PROFICIAT!
31 mei komt
SARAH PETRA PEPERKAMP
bij de club "DER WIJZEN"
Fijne dag toegewenst!
Je vrienden

Lieve Ma
Hiep hiep hoera
Hartelijk gefeliciteerd met je 84ste verjaardag.
Liefs van Conny en Jaap

Hiep Hiep Hoera, mijn lieve papa Anton wordt 26 Mei 30 jaar!
Jij bent mijn beste vriend!
Kusjes Mila
(en Mama)

Daphne, hartelijk gefeliciteerd met je 4e verjaardag op 30 mei. Veel plezier op de basisschool. Van Opa en Oma.

Wim en Mientje
Getrouwd 60 jaar
Wij feliciteren het Diamanten Bruidspaar
Namens kinderen en kleinkinderen

Proficiat Julien met je 19e verjaardag!
Hoe kan het anders...een toepasselijk drumcadeau hoort er weer bij.
Mama, Irsa en Fonzy
xxx

Lieve Yvonne
Je ziet er zo goed uit, dat we Sara waren vergeten.

Gefeliciteerd, liefs van je familie

Nick Jansen heeft nu
zwemdiploma B.
Kom op joh, nu voor C!
Mama, Papa en Iris

op 27 mei wordt deze knapperd Fabio Jansen alweer 15 Jaar fijne verjaardag
liefs Oma

Hiep Hiep Hoera Onze mamma en oma Doortje wordt 65 jaar en gaat met pensioen!
Dikke kus en knuffel van
ons allemaal.

s'Nicole 30 Brabantse lentes jong

Hoera dit lieve meisje is 5 jaar!
Gefeliciteerd Ize!
Liefs Lev en Fee

Van Harte Gefeliciteerd!
veel liefs namens
kinderen en kleinkinderen.

Onze lieve ouders zijn dinsdag 24 mei alweer 25 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd!
XXX
Marissa & Bart, Joanne & Wiljan

Dit leuke ventje word 10 juni 50 jaar!
Robbert Baggerman PROFICIAT!

Lieve pap/schoonvader,
Van harte gefeliciteerd met je 50ste verjaardag!
Liefs
Lucien & Anna
Linsey & Kevin
Dikke kus Jolanda

Op 20 mei 11 jaar geworden!
Gefeliciteerd lieve meid!
Liefs papa, mama en isabeau xxx

Veel eerbetoon oud-voorzitter Theo Eikholt De Treffers

Foto: Jan Peters

???Foto: Joop Verstraaten???

GROESBEEK - Maandagmorgen tweede pinksterdag waren een kleine honderd familieleden, bekende, bestuurs- en ere leden alsmede leden van verdienste van De Treffers bij elkaar gekomen om de oud-voorzitter Theo Eikholt te eren. Ook zijn geliefde Maandaggroep was hierbij aanwezig.

De huidige voorzitter van De Treffers Bert Janssen liet in zijn toespraak weten dat Theo liefst 50 jaar intensief bij de vereniging betrokken is geweest, wat hij allemaal voor de vereniging gedaan heeft is bij een ieder bekend, aldus Janssen.

Vorig jaar rond deze tijd is Theo overleden. Het was vanzelfsprekend dat er iets blijvends op sportpark Zuid moest komen, wat aan Theo moest herinneren, want De Treffers was zijn tweede thuis en zijn tweede familie.

In overleg met de familie heeft het bestuur besloten de zittribune (hoofdtribune) naar Theo te vernoemen. Zo heeft Theo symbolisch gezien, het beste zicht op de prestaties van het eerste elftal bij de thuiswedstrijden. Als voetbalkenner kan hij nu in alle rust zijn analyse maken en kan hij erop toezien dat De Treffers speelstijl en voetbalbeleving gewaarborgd blijft.

Paul Eikholt en Theo Verstegen mochten vervolgens de naam op de tribune onthullen onder luid applaus van de aanwezigen. Daarna werd het gedenkplateau naast de tribune onthuld met als tekst: Voorzitter van 13 juni 1967 tot 9 juni 1992. Erevoorzitter 9 juni 1992 tot 22 juni 2015. Met dank en respect en al het gene dat hij voor onze vereniging betekend heeft. Bestuur en leden De Treffers. Daarnaast werd er in de kantine van het clubgebouw een foto in de eregalerij onthuld.

Herdenkingsceremonie 200 jaar huidige grens in Kranenburg succesvol

Foto: Peter Hendriks

KRANENBURG – Op 1 juni is het 200 jaar geleden, dat sommige Kleefse deelgebieden van Pruisen aan het Koninkrijk van de Nederlanden zijn overgedragen de huidige grens. Gezien deze bijzondere omstandigheid hebben de gemeente Berg en Dal, het Grensland comité en de gemeente Kranenburg op zaterdag14 mei een herdenkingsbijeenkomst gehouden in Kranenburg.

Een groot aantal verenigingen en schutterijen van beide zijden van de grens en zelfs uit de Hongaarse partner gemeente Körmend waren hierbij aanwezig. De herdenking begon met een Heilige Mis in de Stifts – und Wallfahrtskirche St Peter und Paul en werd voorgegaan door Pastor Christofh Scholten en Diaken Jos van Rooij in Kranenburg. Aansluitend vond de onthulling plaats van het 'mobiel ' spiegelmonument gevolgd door een kranslegging door de burgemeesters van Kranenburg en Berg en Dal. Daar hield de voorzitter van het Groesbeekse Bevrijdingsmuseum Wiel Lenders een indrukwekkende toespraak. Hierna trokken de aanwezigen verenigingen in optocht door de kern van Kranenburg naar de feesttent bij de kermisplaats waar burgemeester Steins en Slinkman samen een boom doorzaagden om de weg vrij te maken voor een grenzeloos feest dat tot laat in der avond voortduurde.

Fietsdieven op heterdaad betrapt

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Een inwoonster uit Groesbeek wilde woensdagavond even na zes uur de eenrichtingsweg de Pompweg inrijden, maar kon niet verder omdat de inzittenden van een bestelbus uit tegenovergestelde richting twee fietsen stonden in te laden.

De fietsen waren vermoedelijk van twee gasten die in een nabijgelegen restaurant zaten te eten. Zonder zich te bedenken alarmeerde de Groesbeekse de politie en gaf de kleur en kenteken van de bewuste bestelbus aan de politie door.

Direct gingen patrouillewagens op pad op zoek naar de bewuste bus. Even later werd die aangetroffen bij een bushalte op de Nieuweweg waar zij van plan waren een fiets die daar gestald was, te stelen. De politie trof naast de twee inzittende mannen in de laadruimte van de bus de twee ontvreemde fietsen aan die eerder in de Pompweg waren ontvreemd. De twee mannen zijn aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Over de identiteit van de fietsdieven is op dit moment nog niets bekend. De politie is woensdagavond nog op zoek gegaan naar de eigenaren van de twee fietsen. De politie hoopt naar aanleiding van de aanhouding van de twee fietsendieven dat fietsendiefstal in en om Groesbeek sterk zal verminderen.

Panna Toernooi 2016

GROESBEEK - Zondag 12 juni houdt voetbalvereniging Germania het 3e Open Groesbeekse Voetgolfkampioenschap. Een prachtig sportief evenement voor iedereen van 14 jaar en ouder. Maar dit jaar gaan we ook een super Panna-toernooi organiseren gelijktijdig met het voetgolftoernooi.

De hele familie kan zich op zondag 12 juni uitstekend vermaken op sportpark Noord in Groesbeek. Er wordt deze dag een echt Panna-veld (panna-kooi) aangelegd waar teams van 5 spelers (van 6 tot 12 jaar) het op sportieve wijze tegen elkaar opnemen. Aan het einde van de middag weten we dus wie de nieuwe Messi's en Ronaldo's zijn van onze regio. We delen de teams en poules in naar leeftijd waarbij de volgende leeftijdscategorieën gehanteerd worden:

F jeugd van 6 tot en met 8 jaar

E jeugd van 8 tot en met 10 jaar

D jeugd van 10 tot en met 12 jaar

Dus wil je met een team van 5 vrienden, 5 elftalgenoten of 5 klasgenoten aan het Panna toernooi deelnemen, meld je dan aan op het e-mail adres info@go4all.org. De deelname is gratis en voor iedere deelnemer staat er een lekker drankje klaar. Je speelt tegen teams van andere clubs en scholen uit de hele gemeente Berg en Dal. Nadat we je e-mail hebben ontvangen nemen we contact met je op om de inschrijving van je team officieel te registreren. Zoals al gezegd zijn er geen kosten verbonden aan deelname en de toegang voor toeschouwers is ook gratis.

Verder is het natuurlijk helemaal spannend als je uit één klas of voetbal team met meerdere teams inschrijft. Het wordt alleen maar leuker! Ga naar de website www.go4all.org of direct via het e-mail adres info@go4all.org en schrijf je als team in. We zullen de deelname van je team, na ontvangst van je inschrijving, direct bevestigen. Alle verdere informatie vind je op www.go4all.org voor het Panna en www.footgolfchampionship.nl voor het voetgolf.

De Treffers haalt nog een keer uit in Topklasse

GOESBEEK - De Treffers sloot de laatste wedstrijd van het seizoen in stijl af, Thuis werd Sneek met 6-1 verslagen. Als alle kansen benut waren hadden de dubbele cijfers behaald kunnen worden.

Het werd een amusante wedstrijd echter zonder echte druk, zij het dat De Treffers nog wat goed te maken had na de 3-0 nederlaag in Sneek eerder dit seizoen. De roodzwarten gingen er vol tegenaan. In de eerste minuut had Robert Mutzers al kunnen scoren maar miste de bal van Koen Maertzdorf op een haar. De Treffers bleef lustig combineren en creëerde de nodige kansen. Desalniettemin had Sneek zomaar voor de openingstreffer kunnen zorgen. Sneek had tweemaal kunnen scoren maar de beste kansen waren voor de thuisclub. Maar liefst 4 kansen werden niet goed afgemaakt waarna in de 28ste minuut een doelpunt aan de andere kant viel 0-1 en even later gevolgd door een bal op de lat. Robert Mutzers had de gelijkmaker in petto maar zag de geheel vrijstaande Rick Verbeek over het hoofd en schoot over. Vier minuten later was Mutzers wel effectief en maakte de gelijkmaker 1-1. De Treffers had in de eerste helft meer afstand moeten nemen, maar dat gebeurde in de tweede helft. Robin Janssen speelde in de 50ste minuut de bal op Wesley Meeuwsen die met een lobje de 2-1 aantekende, gevolgd door Robin Janssen in de 64ste minuut de bal tussen de benen van de keeper speelde 3-1. Ken Leemans maakte de 4-1, Meeuwsen 5-1 en Maertzsporf uiteindelijk de 6-1. Tijdens het afsluitingsfeest werd Niels Kornelis de keeper van De Treffers uitgeroepen tot speler van het jaar en werd er afscheid genomen van de vertrekkende spelers.

Wandelen met aandacht: lopend jezelf, elkaar en de natuur ontmoeten

GROESBEEK - Op elke eerste donderdag van de maand organiseert de protestantse gemeente en de katholieke parochie een meditatieve wandeling.

De eerstvolgende wandeling is op 2 juni en begint om 9.45 uur in de Serre van de protestantse kerk waar een thema wordt meegegeven voor de wandeling. Van daaruit wandelen we een uur. Het eerste half uur wandelen we in stilte, het tweede half uur kunnen we onze gedachtes met elkaar delen. Je zou kunnen zeggen: ‘wandelend stilstaan bij de zin van je/het leven’.

We wandelen met elkaar, dus ook de ontmoeting krijgt zijn plaats en we wandelen in de rijke natuur rond Groesbeek, ook die willen we met aandacht ervaren.

Rond 11.15 uur zijn we terug in de Serre, waarna we samen kort stilstaan bij wat we hebben ervaren. We besluiten met koffie/thee tot 11.45 uur.

Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Discozwemmen in De Lubert in Groesbeek

GROESBEEK - Vrijdag 27 mei houdt zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek van 19.00 tot 20.30 uur discozwemmen voor iedereen.

Op swingende Top 40 muziek met een spetterende discoverlichting kan er volop gedanst en gezwommen worden. De entree is voor kinderen 4,00 en voor volwassenen 4,50 euro.

Europadag in MIllingen

Meer dan 200 belangstellenden bij de Europadag over vluchtelingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Maandag 9 mei werd voor de derde keer, pal op de grens bij Millingen aan de Rijn en Keeken Europadag gehouden.

Naast interessante podiumdiscussies werd die dag ook voor de tweede keer de Erespeld Grenzland Europaer uitgereikt. Winnaar dit jaar was Thomas Ruffmann van onder andere de Volkshogeschool in Kleve. De muzikale omlijsting werd verzorgt door Klefor het Klever Freundschaftsorkest bestaande uit vluchtelingen en vrijwilligers. Op de foto Thomas Ruffmann tweede van links.

De Treffers leidt vijftig eigen pupillenscheidsrechters op

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Vrijdag 13 mei zijn er zo'n 50 certificaten uitgereikt aan D-pupillen van De Treffers. Zij hebben allemaal de afgelopen tijd de cursus pupillenscheidsrechter gevolgd en hebben het allemaal met succes afgerond.

Deze cursus is ontwikkeld door de eigen clubscheidsrechters van De Treffers en bestond uit een theorieavond en het fluiten van een wedstrijd van de E of F pupillen. Spelregelkennis en respect voor zowel de arbitrage, tegenstander, begeleiders als publiek vindt De Treffers belangrijk. Dit is dan ook de reden waarom deze cursus ontwikkeld is. Inmiddels is een aantal spelers zo enthousiast geworden dat zij tijdens de Wouters Pinkstercup het afgelopen pinksterweekend wedstrijden hebben gefloten en met succes. Het komend seizoen zijn deze pupillen scheidsrechters inzetbaar voor de E- en F-wedstrijden. De Treffers is hier bijzonder trots op!

Turkmeense volksdag

HEILIG LANDSTICHTING - Centraal-Azië is het gebied tussen de Kaspische Zee en de Russische, Afghaanse en Chinese grens. De -stans, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazakhstan et cetera, allemaal voormalige Sovjet-republieken. Het is vooral ook een gebied met een rijke artistieke, culinaire en religieuze traditie. Overal verspreid in Centraal-Azië wonen de Turkmenen. Dit voormalige nomadenvolk spreekt een oude variant van de Turkse taal.

Kom zaterdag 28 mei kennismaken met de Turkmeense kunst én keuken. De Turkmeense haute cuisine werkt veel met schapen-, kamelen-en gazellenvlees. Veel gebruikte groenten zijn radijs, tomaten en pompoen. Veel gebruikte specerijen zijn saffraan en duivelsdrek. Abrikozen, rozijnen, sesamolie en zure zuivelproducten zijn ook prominent aanwezig in het Turkmeense culinaire smaakpalet.
Om 13.00 en 14.30 uur wordt een lezing verzorgd door Saffraan Reizen in het Hoofdgebouw over reizen in Centraal-Azië.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11.00-17.00 uur
Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis ligt aan de Profetenlaan 2 in Heilig Landstichting; www.museumparkorientalis.nl.

Tentoonstelling Eeuwige verhalen in museum Orientalis geopend

Foto: Bert Roodbeen

HEILIG LANDSTICHTING - De tentoonstelling Eeuwige verhalen in museum Orientalis in Heilig Landstichting is donderdagmiddag 19 mei officieel geopend.

Het betreft verhalen uit de Bijbel die iedereen moet kennen. Directeur Erna van de Ven van Orientalis bedankte in haar welkomstwoord de samenstellers van de tentoonstelling Jan van Laarhoven en Agaat Ulrich, en dankte ook de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. In zijn toelichting sprak Jan van Laarhoven over het Oude en Nieuwe testament en de verhalen die iedereen moet kennen.

Zondag 29 mei open dag van De Veldruiters in Millingen

MILLINGEN - De Veldruiters uit Millingen houden zondag 29 mei hun jaarlijkse open dag. Naast demonstraties kan men kennis maken met wat de club te bieden heeft.

De Veldruiters bestaat in clubverband al 35 jaar en draait zonder winstbejag. Belangrijk vindt men de jeugd de mogelijkheid te gunnen om met de ruitersport bezig te kunnen zijn. Er worden naast de bekende ponyritjes ook demonstraties gegeven met het rijden met een achttal en voltige rijden. Beiden demonstratie zijn de moeite van het kijken waard. Als er zich nog Dare Devils gaan melden, zal er wellicht ook nog gesprongen gaan worden.

De open dag begint om 10.30 uur en zal zeker tot minimaal 16.00 uur duren. Gedurende de open dag zal het gehele terrein inclusief clubgebouw toegankelijk zijn voor bezoekers. De Veldruiters kun je vinden op het Molenveld in Millingen aan de Rijn (schuin achter pompstation TEM).

Beveilig uw pinpas of pincode

BERG EN DAL - Bijna iedereen betaalt tegenwoordig met een pinpas, wat een veilige manier van betalen is en men kan overal pinnen. Maar houd je pincode altijd geheim zodat niemand de pas kan misbruiken, aldus de politie.

Schrijf de pincode dus nooit op de bankpas, in agenda of op een briefje wat in de portemonnee bewaard wordt. Meld nooit de pincode als er iemand om vraagt. Wanneer de ontdekt dat je pinpas weg is bel dan direct (dag en nacht bereikbaar) het alarmnummers van de bank en blokkeer de pas. Zodra de melding binnen is loop je geen financiële risico's meer (alleen eigen risico ). Ook creditcards moeten direct na vermissing geblokkeerd worden.

Hieronder enkele tips:
* Houd pinpas en code altijd apart.
* Noteer het alarmnummer van de bank in agenda of telefoon.
* Pin zoveel mogelijk overdag.
* Werkt de pinautomaat niet goed ? gebruik 'm niet en accepteer geen hulp van onbekende derden.
* Binnen pinnen is veiliger. Bij veel supermarkten kan men extra geld pinnen.
* Neem niet te veel geld op in één keer, of stop het op verschillende plaatsen weg.
* Houd het saldo op de lopende rekening beperkt, boek regelmatig geld over naar de spaarrekening.

Je kunt bij de bank ook de limiet van de opname laten verlagen of zorg ervoor dat je niet rood kunt staan. Bij eventueel misbruik wordt hiermee der schade zoveel mogelijk.

Waterleiding gesprongen in centrum

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Medewerkers van Vitens zijn dinsdagmorgen urenlang in de weer geweest om een gesprongen hoofdwaterleiding te repareren. Tweede pinksterdag stroomde er al wat water uit de grond ter hoogte van de voormalige winkel van smederij Oomen aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Maar dinsdagmorgen spoot het water uit de grond en veroorzaakte een groot gat waardoor ook zand werd meegespoeld. Het centrum van Groesbeek tot aan het gemeentehuis kwam onder water te staan, maar is geen winkel of pand binnen gelopen. Medewerkers van Vitens hebben bij aankomst de watertoevoeging afgesloten zodat zo'n veertig woningen en bedrijven aan de Dorpsstraat en Mooksestraat zonder water kwamen te zitten. Daaronder bevonden zich ook enkele horecabedrijven alsmede het gemeentehuis. Het verkeer werd door de overlast en de werkzaamheden geleid door verkeersleiders. Rond half drie was de klus geklaard en hoefde alleen nog maar de leiding gespoeld te worden.

Voorstelling In de Gloria

GROESBEEK - Op donderdag 26 mei komt theatergroep Bint naar Uitvaartcentrum Sion met de theater voorstelling 'In de Gloria'. Een voorstelling waarbij zij het onbespreekbare bespreekbaar maken.

In de Gloria is een intieme voorstelling over de dood. Het enige wat we zeker weten in het leven is dat we dood gaan en toch hebben we het er niet vaak over.

In de Gloria is gemaakt op basis van gesprekken met ouderen en met mensen die in hun werk (dagelijks) met de dood te maken hebben. Aan de voorstelling werkt een groep 65+ers mee die hun verhaal vertellen, de oudste actrice is 87 jaar.

Na afloop van de voorstelling kan het publiek in groepjes zelf aan de slag met 'Lang zullen ze levensvragen'. Dit zijn prikkelende, praktische en filosofische vragen over het leven en de dood.

Bint is in 2009 opgericht door twee betrokken theatermaaksters, die hun kennis en ervaring in de zorg en op communicatiegebied meenemen naar de theaterwereld.

Begrafenisonderneming Jacobs biedt belangstellenden deze avondvoorstelling gratis aan. "Hiermee hopen wij dat de belangstellende gaan nadenken over de dood en wat hun wensen hierin zijn. Dit kan mogelijk bijdragen aan een gesprek met kinderen en/of kleinkinderen om uw uitvaartwensen bespreekbaar te maken en vast te leggen."

"Tevens is er een gratis wensenformulier ter beschikking en opvraagbaar bij Begrafenisonderneming Jacobs. Daarnaast kunt u het theaterstuk ook als entertainment ervaren."

De voorstelling is op donderdag 26 mei om 20.00 uur in Uitvaartcentrum Sion, Mozartstraat 41 in Groesbeek. Zaal opent om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Millingen krijgt een aantrekkelijk centrumgebied

BERG EN DAL – De afgelopen jaren is hard aan de weg getimmerd in het centrum van Millingen. Zo is in 2014 het Kulturhus opgeleverd en inmiddels is Aldi ook in het centrum verrezen. Het plein voor d'n Ienloop is in februari voltooid en de verharding langs de Aldi in april. Als laatste is besloten – na vele klachten over trillingshinder – om het weggedeelte van de Heerbaan in het centrum te gaan voorzien van asfalt.

De firma Pauw Dodewaard B.V. gaat deze klus klaren voor 327.700 euro. Deze kosten vallen binnen het beschikbare budget. De aanleg zal in twee fases plaats gaan vinden zodat de evenementen in Millingen zoals Historisch Vervoer (3 juli) en de kermis (23 tot en met 26 juli) ongehinderd doorgang kunnen vinden. Binnen het budget is nog ruimte voor een voorziening voor marktaansluiting op het Kastanjeplein 75.000 euro. Het college is voornemens om die stroomvoorziening aan te gaan brengen of de weekmarkt verplaatst wordt of niet. Momenteel zijn er wat meningsverschillen over de verplaatsing van de markt. Maar mocht men de komende tijd van gedachten veranderen dan kan men daar zo terecht. Daarnaast kan een dergelijke stroomvoorziening ook voor andere evenementen gebruikt worden, is het college van mening.

Fietspad spoorkuil Groesbeek wordt gebed zonder eind

GROESBEEK – Het betonnen fietspad zorgt al vele maanden voor onduidelijkheid en is inmiddels op het gemeentehuis een hoofdpijndossier geworden.

Het begon al direct na de aanleg dat er bezwaren bij de gemeente Berg en Dal binnenkwamen dat het fietspad midden in het leefgebied was aangelegd van zandhagedissen, hazelwormen en gladde slangen, deze laatste wordt overigens betwijfelt of die daadwerkelijk daar aanwezig zijn. Volgens het Ministerie van Economische Zaken en de Ravon, die van mening verschillen, zijn er al diverse hagedissen en hazelwormen doodgereden door fietsers. Maar hoeveel van deze dieren doodgereden zijn door aanstormende treinen die vele jaren op dezelfde locatie gereden hebben, daar heeft niemand het over, is de algemene tendens in Groesbeek. Zolang de ecologen het niet met elkaar eens zijn zal het fietspad – waar veel gebruik van wordt gemaakt – in ieder geval gesloten blijven. Er leek een oplossing in zicht als de gemeente Berg en Dal op een afstand van 750 meter hekjes plaatste en om de 75 meter tunnels onder het betonnen fietspad zou aanleggen. De proefhekjes die enkele weken geleden zijn aangebracht zijn volgens de ecologen te laag en missen een opstaand randje om te voorkomen dat slangen erover heen kruipen. Daarnaast willen de ecologen een duurzaam hekje van metaal, terwijl de gemeente Berg en Dal gaat voor een plastic hekje dat veel goedkoper blijkt te zijn. Er is inmiddels een mediator aangetrokken in de hoop dat de materie snel vergeten zal zijn en het fietspad open.

Night of the Promz weer schot in de roos

Foto: Gijs Kroes fotografie

Foto: Gijs Kroes fotografie

MILLINGEN – Ruim 1300 muziekliefhebbers hebben het afgelopen weekend kunnen genieten van het Millingse Muziekspektakel 'Night of the Promz ' dat in sport De Duffelt werd gepresenteerd.

Het was een en al muziek wat de klok sloeg buiten de danseressen waren het slagwerkgroepen, enkele bands, fanfare en diverse koren waaronder een kinderkoor die de volle sporthal zowel zaterdagavond als zondagmiddag stil kregen, muisstil zelfs. Gezien het succes en het enthousiaste publiek denkt de mede-organisator Wim Bakker erover om een dergelijk muziek gebeuren ook in Groesbeek te gaan organiseren om elkaar nog meer te verbinden nu het een gemeente is geworden. "Groesbeek beschikt ook over een fantastische sporthal te weten sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg en daar zou zo'n muziekspektakel bijzonder goed in passen. Ook daar wordt het een groot succes, daar is Wim van overtuigd, want Groesbeek is een muzikaal dorp."

Waar een klein dorp groot in kan zijn dat heeft Millingen het afgelopen weekend weer eens bewezen door de ruim 1300 muziekliefhebbers een concertprogramma te bieden, dat zijn weerga niet kent. De organisatie kan dan ook weer terug zien op een zeer geslaagde 'Night of the Promz', die eenmaal in de vijf jaar wordt gehouden. De deelnemende muzikanten, koren en danseressen hebben dan ook terecht allen een staande ovatie van het publiek in ontvangst mogen nemen.

Vrijdag 27 mei statiegeldflessenactie door leden korfbalvereniging Odio

MILLINGEN - Vrijdag 27 mei komen de jeugdleden van Odio langs om lege statiegeldflessen op te halen. "Dus willen we u vragen om in die week, uw lege statiegeldflessen apart te houden en deze op 27 mei aan onze jeugdleden mee te geven."

Alle soorten statiegeldflessen zijn welkom, dus ook Duitse flessen! Bent u die avond niet thuis, dan kunt u de flessen bij de voordeur neerzetten, zodat wij ze alsnog mee kunnen nemen.

Drie inbrekers overlopen in Ooij

OOIJ – Vrijdagmiddag omstreeks vier uur heeft een bewoner van een woning aan de Ooijse Bandijk bij thuiskomst een drietal inbrekers in zijn woning overlopen.

Toen de bewoner thuis kwam vluchtte de drie inbrekers de woning uit en gingen er vandoor in een kleine grijze auto met witte kentekenplaten en zwarte letters. De lichtgetinte mannen waren de woning binnengekomen door de achterdeur te forceren. Uit de woning wordt tot op heden niets vermist. De gealarmeerde politie heeft de omgeving nog afgezocht, maar heeft de mannen niet meer aangetroffen. De politie verzoekt eventuele getuigen, die iets verdachts hebben gezien zich te melden.

Auto-inbraak op drukke parkeerplaats bij supermarkt Groesbeek

GROESBEEK – Op een drukke parkeerplaats van een supermarkt aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek is zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur ingebroken in een auto.

Door een ruit te vernielen is men de auto binnengekomen en er met een handtas, inhoudende persoonlijke bezittingen, eigendom van een 62-jarige inwoonster uit Groesbeek vandoor gegaan. Gezien de drukte op de parkeerplaats is het vermoeden dat het iemand gezien moet hebben of iets verdachts hebben opgemerkt. Men wordt verzocht contact op te nemen met de politie 0900 8844.

Ondanks kou toch top pinksterweekend op De Horst

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De weergoden waren de organisatoren van het Pinksterweekend op De Horst niet goed gezind, maar desondanks is het een top weekend geworden wat niemand had durven dromen, gezien de weersvoorspellingen.

Vrijdagavond 13 mei werd de spits afgebeten met voor de eerste maal een Quiz avond 'Ik (K)wist ut'. Het derde elftal van DVSG wist de meeste kennis te hebben over De Horst en Groesbeek. Zaterdag 14 mei werd voor de 25ste maal het mix toernooi gehouden waaraan alle elftallen van DVSG aan deelnamen alsmede drie jeugdteams die tussen de bedrijven door hun kunnen mochten tonen. Het mix toernooi werd afgesloten met een smakelijke barbecue.

Zaterdagavond stond de feesttent op z'n kop tijdens de succesvolle Small Edition van Hoppie Dance, die met de kermis een Big Edition zal gaan worden. Zondag 15 mei stond weer geheel in het teken van de 18de Horster Spektakeldag waarbij liefst 14 spelen op het DVSG veld stonden opgesteld . Maar liefst 21 teams bestaande uit carnavalsverenigingen, families, vrienden- en vriendinnen groepen alsmede voetbalteams namen het op een sportieve wijze tegen elkaar op om in aanmerking te komen voor de felbegeerde wisselbeker en overige bekers.

Ondanks de koude wind werd de waterspelen door de mannen met de blote bast en de dames in bikini genomen. Daarna namen de Captains van de teams het tegen elkaar op voor de titel 'Captain Of The Year' die streden of hen leven er vanaf hing. Na de dienstenveiling met prachtige prijzen – beschikbaar gesteld door sponsoren en ondernemers – werd de 18de editie van de Horster spektakeldag afgesloten met de koe die de kas moest spekken onder het motto 'Schijt je rijk '.

Gemeentelijk kampioenschap Jeu de Boules voor tweetallen

GROESBEEK- Op het prachtige Jeu de Boulescomplex op sportpark Noord bij Germania zal op zondag 29 mei het eerste Kampioenschap Jeu de Boules voor tweetallen van de gemeente Berg en Dal worden gehouden. Dat betekent dat de Jeu de Boules sportvrienden uit Leuth, Millingen, Ubbergen en Beek nadrukkelijk worden uitgenodigd mee te spelen om dit kampioenschap.

Opgeven kan op verschillende manieren tot en met vrijdag 27 mei en meedoen is gratis.

 1. U kunt zich opgeven als duo. Mag gemengd, dus man en vrouw of vriend en vriendin maar ook 2 mannen samen mag en natuurlijk ook 2 vrouwen.

 2. U kunt zich ook individueel opgeven, dan zal er een maat die zich ook individueel heeft opgegeven via loting aan u worden toegewezen.

 3. Opgeven kan op de volgende manieren.

 • Bij Gerrie Kamps 06-53177583 of Toon Sillessen 06-39752470

 • Elke dag op Noord in het Jeu de Boules verblijf (er zijn altijd mensen die aan het jeu de Boulen zijn)

 1. Iedereen mag meedoen, deelname vanaf 18 jaar

Gang van zaken op 29 mei.

 • U meldt zich aan bij de ontvangst tafel die onder de overkapping voor het clubhuis zal staan tussen 12.30 en 13.00 uur; De wedstrijden zullen duren tot ongeveer 16.00 uur

 • Afhankelijk van het aantal deelnemers zal er in poules worden gespeeld. (De poules zullen via loting worden samengesteld)

 • Er worden 3 wedstrijden gespeeld. U speelt drie wedstrijden. Een wedstrijd is gewonnen als je het eerste dertien punten hebt behaald;

 • Poulewinnaar is degene die de meeste wedstrijdpunten heeft. Als dit gelijk is, telt het puntensaldo (de punten voor verminderd met de punten tegen over 3 wedstrijden). De poulewinnaars (eventueel de 2e plaatsen uit de poule) spelen in een kruisfinale tegen elkaar om de eerste 4 plaatsen. Voor de eerste 4 plaatsen is een prijs beschikbaar.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van het Jeu de Boule zal gelijktijdig plaatsvinden met het uitreiken van de prijzen van het Kus de Linkse Familie Toernooi dat gelijktijdig zal worden gehouden. Na de prijsuitreiking is er muziek van Jo Jo de zingende dj.

Jasper Cillessen voor tweede maal speler van het jaar bij Ajax

AMSTERDAM - Jasper Cillessen de Groesbeekse keeper van Ajax is voor de tweede maal uitgeroepen tot speler van het jaar bij de Amsterdamse eredivisieclub Ajax.

De club uit Amsterdam heeft het seizoen minder gunstig afgesloten door in de laatste wedstrijd tegen De Graafscha[p niet verder te komen dan een gelijkspel. Door dit resultaat werd PSV Eindhoven landskampioen en ging er met de kampioensschaal vandoor.

Jasper heeft nog een contract bij Ajax tot de zomer van 2018, maar Ajax laat hem niet zomaar transfervrij vertrekken. Als Jasper niet bijtekent, dan zal hij ongetwijfeld nu of over een jaar vertrekken naar een andere club.

Drietal fietsers rijden met fietsenhek Kalorama Beek in

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Zaterdagavond rond half negen zijn een drietal fietsers met hoge snelheid vanaf de Oude Holleweg naar beneden gereden en hebben zich vergist in de steilte van de weg. Ze kwamen zo hard naar onderen rijden dat ze alle drie nabij Kalorama tegen een ijzeren hek knalden.

Alle drie de fietsers raakte hierbij gewond en zijn met twee ambulances naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De jongemannen afkomstig uit het Drentse Zwartemeer en Groningen verbleven tijdelijk in deze omgeving en hebben vermoedelijk de route van de Giro'd Italia –willen rijden – maar in de verkeerde richting dat verkeerd afliep. Ook de traumahelikopter werd in eerste instantie opgeroepen maar die werd later geannuleerd. De klap was zo hard dat een spiel van het ijzeren hek eruit werd gereden. Ook de fietsen werden door de val flink beschadigd. Volgens de politie reden de fietsers tegen het verkeer in op deze smalle steile weg. Als er een auto tegemoet was gekomen zou het leed niet te overzien zijn geweest volgens de politie die nu strenger zal gaan controleren op het naleven van het eenrichtingsverkeer van vooral fietsers, die naar onderen rijden wat verboden is.

Pad van je eigen wijsheid: één jaar

Huize Wylerberg

Foto: Jan Heijmans

BEEK - Pelgrimsroute de Walk of Wisdom wordt in juni één jaar en organiseert een verjaardagsfeestje op zaterdag 18 juni in Beek. Het feest wordt gegeven in een villa van Staatsbosbeheer in het natuurgebied de Duivelsberg: Huize Wylerberg. Aanmelden is noodzakelijk.

In de eerste elf maanden van haar bestaan schreven bijna 700 mensen zich in als pelgrim. De route is 136 kilometer lang en gaat door twee landen, drie provincies en elf gemeenten.

De Walk of Wisdom staat los van een religie en pelgrims zetten telefoon en internet tijdens het lopen zoveel als mogelijk uit ('het moderne vasten'). Verbindende gedachte is dat iedereen deel uitmaakt van dezelfde aarde en iets goeds kan bijdragen. Negen van de elf burgemeesters aan de route zijn inmiddels ambassadeur en de tiende wordt binnenkort bekend gemaakt.

Symbolen en rituelen

De pelgrims krijgen een leren schoenveter mee met een vogelringetje met het inschrijfnummer en jaar van lopen. Aan de veter verzamelen de pelgrims vogelringetjes met de naam van de elf gemeenten. Als alle ringetjes compleet zijn, hebben ze het recht een pagina in te sturen voor Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden- en pelgrimsboek met verhalen, gedichten en verbeeldingen van belangrijke levenservaringen.

Over het verjaardagsfeest

Het verjaardagsfeest begint om 17.30 uur in Huize Wylerberg. Er is eten uit de brandweerwagen van de Rode Comcommer (biologisch, uit de streek: 12,50, vooraf opgeven) tot 19.30 uur, muziek door troubadour Ben Dirks en Helma Mollenkamp en na 20.00 uur is er een akoestisch podium met diverse artiesten met eigen nummers onder het thema 'Liefde voor het landschap'. Entree voor het feest is 12,50. Er zijn 100 plaatsen beschikbaar, aanmelden kan via http://walkofwisdom.org. Meer informatie over het feest: http://walkofwisdom.org/agenda/548-genegenheid-op-de-duivelsberg.html

OPMAAK LET OP:

Foto (rechtenvrij, met naamsvermelding: Jan Heijmans): Twee pelgrims voor het beeldmerk van de Walk of Wisdom door Huub en Adelheid Kortekaas. Het logo draagt uit dat alle mensen een 'zaailing' zijn van de aarde met ieder een eigen, unieke kiemkracht.
Foto: Huize Wylerberg, rechtenvrij, zonder naamsvermelding

Burgemeester Slinkman is zijn riante woning inTolkamer nog niet kwijt

BERG EN DAL - Burgemeester Slinkman heeft al sinds dat bekend werd dat hij burgemeester van Berg en Dal zou worden zijn riante woning in Tolkamer te koop staan. Tot op de dag van vandaag is er nog geen koper voor Slinkmans huis te vinden.

Omdat het wettelijk verplicht is dat een burgemeester in zijn gemeente moet gaan wonen, vraagt Slinkman komende donderdag aan de gemeenteraadsleden voor deze wettelijke bepaling een ontheffing aan voor de termijn van één jaar. In de hoop dat zijn woning dan van eigenaar veranderd zal zijn. Als de gemeenteraad akkoord is, dan moet de commissaris van de Koning Cornielje nog het groene licht geven, maar dat is meer een formaliteit.

500 euro op bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – Donderdagavond 26 mei is er 500 euro in de wacht te slepen op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs op die avond is als vanouds 250,-- terwijl de jackpot momenteel op hetzelfde bedrag staat. De opbrengst is zoals bekend bestemd voor een zestal Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze bingoavond welkom. Het bingospel begint om 20.00 uur, de zaal is al om 19.00 uur geopend.

Laptop ontvreemd uit tent op natuurcamping Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de afwezigheid van de kampeerder op de natuurcamping aan de Ds. Visscherlaan in Groesbeek is zaterdag tussen 11.00 en 14.00 uur een laptop uit de tent ontvreemd.

Bij thuiskomst op de camping werd de diefstal ontdekt. De eigenaar is een inwoner uit Nijmegen.

Sportkamp bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voor de 17e keer organiseert de sportkampcommissie van de jeugdafdeling van SC Millingen op zaterdag 28 mei en zondag 29 mei 2016 het jaarlijkse SportKamp voor de pupillen van de voetbalvereniging.

Veel spelertjes kijken het seizoen uit naar het Sportkamp, dat gehouden wordt op sportpark De Hove van SC Millingen. Na een zorgvuldige voorbereiding door de sportkamp-commissie is een compleet en afwisselend programma op sportpark De Hove in Millingen in elkaar gezet. Voor de overnachting zijn tenten gezet.

Informatiemarkt muzieklessen

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina houdt een informatiemarkt, om jong en oud te enthousiasmeren voor muziek en dans. Kom kijken op zondag 12 juni tussen 11.00 uur en 14.00 uur op Kloosterstraat 7 in Groesbeek.

Je kunt dan verschillende muziekinstrumenten bekijken en er worden demonstraties gegeven door jonge muzikanten. Ook is er de mogelijkheid om je in te schrijven voor de jeugdshowgroep en de blokfluitlessen als voorbereiding voor een ander instrument. De koffie, thee en limonade staan op 12 juni klaar om 11.00 uur.

Duo-passagier gewond na val met scooter in Groesbeek

Foto: Joop Verstrataten

GROESBEEK – Zondagmiddag rond een uur is op het fietspad langs de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek een duopassagier van een scooter bij een valpartij gewond geraakt.

Het slachtoffer een 17-jarig meisje uit Millingen aan de Rijn kwam bij de val op het fietspad terecht en viel telkens weg. De gealarmeerde ambulance heeft aan het slachtoffer eerste hulp verleend en verzorgd waarna zij inmiddels met haar gearriveerde moeder mee naar huis kon. De bestuurster van de scooter een meisje uit Groesbeek liep diverse schaafwonden op. De valpartij is vermoedelijk door het gladde fietspad in de bocht ontstaan. De scooter heeft lichte schade opgelopen.

Niels Kornelis speler van het jaar bij De Treffers

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Na afloop van de laatste competitiewedstrijd van De Treffers, is in een bomvolle kantine Niels Kornelis benoemd tot ADCO speler van het jaar.

De 26-jarige keeper is een vaste waarde in het eerste elftal van de Groesbeekse topklasser. Het stabiele spel gedurende het jaar en de uitstekende reddingen die hij in het seizoen 2015 – 2016 heeft laten zien, maakte deze benoeming tot een logische keuze. Gezien het applaus waren de aanwezigen het met de benoeming van Niels Kornelis als speler van het jaar volledig eens.

De Treffers meiden B1 kampioen van de hoofdklasse

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Ja, het staat er echt en het is ook zo! Een meer dan unieke prestatie om in een seizoen zowel kampioen te worden in de eerste klasse (zonder puntverlies in de najaar competitie) en in de hoofdklasse (11 gespeeld, 30 punten in de voorjaarscompetitie).


Afgelopen donderdag moest de uitgestelde wedstrijd op sportpark Zuid nog 'even' gewonnen worden van FC Trias. Onder zeer grote belangstelling en een heerlijk zonnetje was het in de eerste minuut al bijna raak voor de thuisploeg. Nele ging gelijk vanaf de aftrap op de goal af, maar deze kans werd gekeerd door de keepster. Direct daarna werd het 1-0 door een fantastische kopbal van diezelfde Nele uit een corner. De keepster had de bal hooguit langs voelen komen, maar kan deze echt niet gezien hebben.

De voorsprong bracht nog niet de rust in het spel, er moest immers wel gewonnen worden. Net voor rust was het Demi S die een lange corner, diagonaal wist in te koppen . Ruststand 2-0. In de tweede helft voetbalde er slechts één ploeg, de kampioensploeg om precies te zijn. Zeker tien kansen werden er gecreëerd, maar steeds stond de paal, de lat, de keepster of een verdediger de derde treffer in de weg. Na tachtig minuten fluit de uitstekend leidende scheidsrechter, geassisteerd door twee minimaal op hetzelfde niveau acterende assistenten, af en werd het tijd om het kampioenschap te gaan vieren.

Theo Gerrits viert gouden muzikantenjubileum

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Theo Gerrits maar in de hele regio beter bekend als Theo van Blitz viert op zondag 29 mei liefst zijn 50-jarig muzikanten jubileum als drummer en zanger van diverse formaties. Theo is de muziek met de paplepel ingegeven, zijn oom Hent van Ton was muzikant en de broer van Theo zijn moeder Theo Kersten was drummer bij Theo Diepenbrock.

Theo is op zijn 14de gaan werken bij de Lola borstelfabriek in Groesbeek maar koos op zijn 17de jaar ervoor om beroepsmuzikant te gaan worden en met succes. Hij begon met Wiel Jacobs het duo 'De Grony Stars'. Dat was muziek maken op kermissen, bruiloften en partijen van Apeldoorn tot aan Venlo, lacht Theo. "Wij hadden er jaren bij dat wij 24 kermissen per jaar speelden." Na enkele jaren ging Theo over naar het trio 'The Flying Stars' met Bertus Janssen en Hugo van Rijswijk. Op een gegeven moment vertelde Hugo van Rijswijk dat hij naar de toen alom bekende Havenzangers ging spelen als saxofonist. Dat was een donderslag bij heldere hemel omdat wij nog diverse boekingen hadden staan. Hij werd alsnog vervangen door Bert Krebbers en later door Gerrie Janssen.

"Wij hadden toentertijd een fanclub van wel 1000 leden weet Theo zich nog als de dag van vandaag te herinneren. We hebben toen een zestal singles opgenomen en een lp in de studio van trompettist Riny Schrijenberg in Arnhem. Toen werden wij benaderd door een platenmaatschappij uit Hilversum, die wilde wel met ons in zee maar dan moesten wij de naam veranderen want die was in hun ogen ouderwets. Toen zijn wij onder de naam 'Blitz 'verder gegaan. De eerste single 'Help Lieveling Help' kwam al gelijk de Nederlandse Top 100 binnen. Daarna hebben wij viermaal opgetreden in het populaire TV programma 'Op Volle Toeren' en eindigde op de 5de plaats van de Nederlands talige muziek en waren te horen bij diverse radio programma's."

De afgelopen vijf jaar is Theo op de solotoer verder gegaan als Theo van Blitz met het presenteren van avonden met zang en als dj tegelijk waarbij hij zorgt voor en avondvullend programma op buurtfeestjes, jubilea, 25 tot 60-jarige bruiloften tot in kantines toe. Daarnaast treedt Theo regelmatig op als 'Meetje en Theetje 'en 'Mooi was die Tijd 'een programma van maar liefst drie uur. Zondagavond vanaf 19.00 uur heeft Theo een besloten jubileum feestje voor zijn familie, vrienden en oud-collega muzikanten, waar ongetwijfeld oude koeien uit de sloot gehaald zullen worden en daarnaast zal er ongetwijfeld een ode aan Theo gebracht worden.

Inbreker gestoord bij inbraak

GROESBEEK – Vrijdagmiddag rond half vijf heeft een inbreker getracht in te breken in een woning aan het Nijerf in Groesbeek. De tot nog toe onbekende dader was bezig om de tweede deur aan de achterzijde van de woning open te breken omdat de eerste deur vermoedelijk niet gelukt is. Hierbij werd hij gestoord door een passant, waarna hij er als een haas vandoor ging.

De gealarmeerde politie van Berg en Dal heeft direct een burgernet bericht doen uitgaan met het signalement van de inbreker. Dit bericht werd door ruim 1800 mensen beluisterd maar heeft nog niet tot aanhouding van de dader geleid. Wel zullen volgens de politie enkele tips worden nagetrokken. Ook heeft de politie de omgeving afgezocht maar heeft de man niet meer aangetroffen. Aan beide deuren van de woning is braakschade ontstaan.