GN Berg en Dal Heumen Mook

4 maart 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 maart 2015


1 / 24

Dirk en Youri halen met polsbandjes liefst 22.097,73 euro bij elkaar

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – De tienjarige Youri Mom uit Malden en de zestienjarige Dirk Wollenberg uit Groesbeek hebben met hun 'Kanjers met Lefbandjes ' liefst 22.097,73 euro opgehaald voor de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) opgehaald.

De twee helden lieten vrijdagmiddag in het café van De Linde zien wat zij met behulp van ouders en vrienden gepresteerd hadden. In eerste instantie werden er 2500 bandjes besteld maar binnen een dag waren die al allemaal weg zodat ze de gehele voorraad van VOKK lieten aanrukken, dat waren er 9500.

Beide jongens waarbij een zeldzame vorm van botkanker 'Ewings Sarcoom' werd geconstateerd hebben elkaar ontmoet in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Dirk bedacht deze actie waarbij Youri zich later aansloot. Bijna alle carnavalsvierders hebben dit jaar carnaval gevierd met de gekleurde lefbandjes. De bandjes waren gewoon weg niet aan te slepen laten Dirk en Youri weten.

Namens VOKK was Marinka Draayer aanwezig om het bijeengebrachte geld in ontvangst te nemen. "De bandjes zijn landelijk vrijwel op, zeer zeker de grotere bandjes, wij hebben al 'nee' moeten verkopen, dankzij jullie twee. Jullie zijn in de regio en zelfs daarbuiten een begrip geworden. Dirk en Youri bedankt voor dit superbedrag", aldus een zichtbaar tevreden Marinka Draayer. Desgevraagd liet zij weten – voordat zij met het koffertje met geld vertrok – dat dit bedrag nog nooit eerder met de verkoop van polsbandjes is gehaald.

Slotmanifestatie 'Eén en al Groesbeek' nu op 29 maart

GROESBEEK – Het slotevenement 'Eén en al Groesbeek' dat op zondag 28 december gehouden zou worden om definitief afscheid te nemen van de zelfstandige gemeente Groesbeek, moest vanwege de storm en sneeuwval afgelast worden.

De tent op het marktterrein stortte in waardoor de manifestatie geen doorgang kon vinden. De organisatie koos niet voor sporthal Heuvelland omdat zij van mening waren dat die locatie te ver van het centrum van Groesbeek gelegen is. De werkgroep Heilig Landstichting, Breedeweg en Stekkenberg heeft wel wat activiteiten doorgang laten vinden. Ondanks de grote teleurstelling is de organisatie niet stil blijven zitten en wil de voorgenomen plannen alsnog werkelijkheid laten worden.

Besloten is – zij het twee maanden vertraagd – de slotmanifestatie op zondag 29 maart te houden. Ditmaal niet in een tent op het marktterrein maar in het Zomagebouw eveneens aan de Spoorlaan. "Geen storm of sneeuw houdt ons nu tegen", laat de organisatie weten.

Agenda Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

KNNV afdeling Nijmegen, Goudenregenstraat 5, 6573 XN Beek Ubbergen

secretaris@nijmegen.knnv.nl. www.knnv.nl/afdeling-nijmegen

Vrijdag 6 mrt. 10.00-13.00 uur KNNV Landschapexcursie door het 'Bruuk' bij Groesbeek.

Een tocht door het glaciale tongbekken van Groesbeek. Hydrologie, bodemkunde en vegetatiekunde zijn de thema's die de aandacht van ons vragen. Interessante waarnemingen op gebied van flora en fauna zullen niet onbemerkt blijven.

Vertrek: infopaneel SBB aan de Ashorst in Groesbeek. Exc.leider: Jan Nillesen (0485 574780).

Zondag 8 mrt. 14.00 IVN 'de Groene Overlaat'(Cuijk): publiekswandeling bij de 'Groespeel'.

Thema: de Groespeel, Duits lijntje, kapelletje.

Vertrek: De Wissel, Spoorstraat 41 in Mill. Meer info: de website van IVN-Cuyk 'De Groene Overlaat'.

Maandag 9 mrt. 10.00–13.00 uur KNNV Landschapexcursie naar het Filosofendal in Berg en Dal.

Ook in dit gebied weer veel aspecten zoals: stuwwallen droogdalen, bronnen, beken en kwelgebieden. Dit alles vanuit een landschapsecologische benadering, van bodem, flora en fauna.

Vertrek: bij pannenkoekhuis 'de heksendans'. Oude Kleefsebaan 425 Berg en dal (tegenover 'Tivoli'). Exc.leider: Jan Nillesen (0485 574780).

Caravans vernield bij brand

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op camping De Oude Molen aan de Wylerbaan in Groesbeek zijn dinsdagmorgen omstreeks kwart over zes twee caravans door brand geheel verwoest, terwijl twee naastgelegen caravans flinke schade opliepen.

De beheerder van de camping werd dinsdagmorgen door een campinggast om kwart over zes gealarmeerd. Inmiddels had een hotelgast van Hotel Restaurant De Oude Molen 112 al gebeld. Toen de brandweer van Groesbeek ter plaatsen kwam, stonden er al twee caravans in lichterlaaie en was er geen redden meer aan. Op het moment van de brand waren de caravans niet bewoond, er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De brandweer kon voorkomen dat meerdere caravans een prooi van de vlammen werden.

Foto: Joop Verstraaten

Ondanks de inspanningen werd een caravan zwaar beschadigd, terwijl van een andere caravan de ruiten door de hitte sprongen. De Wylerbaan werd afgesloten omdat zich in de brandende caravans gasflessen bevonden en de brandweer bang was dat die gingen ontploffen en dat de brandslangen over de Wylerbaan heen lagen.

Het verkeer is omgeleid via de Zevenheuvelenweg. Volgens de beheerder staat het vrijwel vast dat de brand is aangestoken, temeer omdat de caravans van de stroom waren afgesloten. De schade loopt in de vele duizenden euro's. De caravans zijn eigendom van inwoners uit Nijmegen. De forensische opsporing van de politie stelt een onderzoek in naar de brand.

Eerste maal haringhappen in gemeentehuis Groesbeek

GROESBEEK – Carnavalsmoe en sommigen met een kleine kater hebben de prinsessen en prinsen carnavalswoensdag 18 februari om 11.00 uur de sleutel van het gemeentehuis weer teruggegeven, hetgeen gepaard ging met haringhappen.

De carnavalshoogheden werden welkom geheten door loco-burgemeester Ria Barber, die haar petje afnam voor de aanwezigen die na alle drukke dagen toch maar weer op kwamen draven om de sleutel weer terug te brengen. Afgevaardigden van De Deurdouwers uit Millingen, De Polderschuupers uit Kekerdom, De Sokkenummers uit Leuth, De Deurzakkers uit Ooij, De Cavalieren uit Beek en De Berggeiten uit Berg en Dal genoten met teugen van de haring met of zonder uitjes, nadat ze de sleutel hadden ingeleverd. De Feestneus en Net Aecht uit Groesbeek zullen de sleutel op 11 november traditioneel terug geven.

Ria Barber liet weten dat het leuk zou zijn als De Feestneus en Net Aecht ook bij het haringhappen zouden aansluiten en de sleutel ook dan inleveren. Prinses Henriëtte van Net Aecht en Willem Thijssen van het SOK kwam even om de hoek kijken en pikte even een harinkje mee. Net Aecht en De Feestneus waren druk doende met het afbreken van de feesttent. "Burgemeester Keereweer heeft jullie het volste vertrouwen gegeven en dat hebben jullie niet geschaad", aldus Ria Barber. "Wij als gemeente zijn blij dat jullie tijdens de carnavalsdagen ook aan de ouderen denken en kinderen niet vergeten", besloot Ria Barber haar toespraak. Alle carnavalshoogheden hebben de afgelopen dagen enorm genoten en alles is zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

Opfrisles verkeersregels bij Vrouwen van Nu Groesbeek

GROESBEEK - De vereniging Vrouwen van Nu, afdeling Groesbeek, organiseert acht gezellige en informatieve ledenavonden per jaar. De onderwerpen zijn divers en bieden vrouwen van elke leeftijd een leuk avondje uit waar je ook nog iets van opsteekt. Deze maand op dinsdag 10 maart is Ilona Timmermans van rijschool De Zebra te gast.

Zij zal de theorie van de (nieuwe) verkeersregels uitleggen. Het is een soort opfriscursus voor de rijvaardigen onder ons, maar ook voor degenen die last hebben van onzekerheid bij het rijden of misschien zelfs niet durven te rijden. Er is ook gelegenheid voor het stellen van vragen.
De avond begint om 20.00 uur in de zaal beneden in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.
Vrouwen die interesse hebben zijn welkom, de toegang is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening. Informatie te verkrijgen via nettyhubbers@hotmail.com.

Politiebureau Groesbeek gaat in nabije toekomst sluiten

GROESBEEK – Het monumentale politiebureau aan de Molenweg in Groesbeek gaat in de nabije toekomst sluiten. Het pand waarin de politie liefst zeventig jaar in gehuisvest is geweest, is veel te groot en voldoet niet meer aan de eisen destijds.

Maar voordat het zover is, zal het nog wel enkele jaren gaan duren voordat het zover is. Eerst wordt er een business-case opgesteld waarin de afweging gemaakt moet worden om een project of taak te beginnen en/of te beëindigen. Ook worden hierin de kosten tegen de baten afgewogen.

In het strategisch huisvestingsplan is al eerder besloten om het aantal bureaus te minderen. In ieder geval als het bureau in Groesbeek verdwijnt, komt er een andere ruimte bijvoorbeeld in de vorm van spreekruimtes voor de wijkagenten. Overigens steeds minder mensen bezoeken het bureau om aangifte te doen, dat gaat nu al vaak via internet.

Er zullen meer wijkagenten aangesteld gaan worden. Maar de patrouillewagens blijven rijden in de wijken zoals ze dat nu ook doen. De cellen achter het bureau zijn al jaren verdwenen. Als de politie van Groesbeek een of meerdere arrestanten heeft dan worden die overgebracht naar het bureau in Nijmegen waar een heel cellencomplex is gerealiseerd.

Het team Groesbeek valt onder Twee Stromenland en die zijn gevestigd in Wijchen, die afstand is momenteel te groot. Het zou best kunnen dat aan de Zuidkant van Nijmegen – tegen Groesbeek aan – een nieuw gebouw gerealiseerd gaat worden maar zover is het nog niet. Eerst zal er een besluit genomen moeten worden, dan de plannen gemaakt worden en daarna de vergunningen afronden. In die tijd is er al heel wat water door de Rijn gestroomd. Het huidige politiebureau is een uitstekende locatie om er appartementen van te maken.

Fusie Omroep Groesbeek en WFM voorlopig van de baan

GROESBEEK/MILLINGEN – Omroep Groesbeek-voorzitter Louis Bloemers laat weten dat de fusie van Omroep Groesbeek met WMF er voorlopig niet meer in zit.

Ondanks deze tegenvaller maakt Omroep Groesbeek zich op voor de voorkeur die de gemeenteraad binnenkort kenbaar moet maken richting Commissariaat voor de Media. Dit houdt in dat Omroep Groesbeek op korte termijn een voorlichtingsavond gaat houden voor het college van Burgemeester en Wethouders, raadsleden, leden van de carrousel en enkele ambtenaren die beleidsvoorbereidend bezig zijn met deze kwestie.

Omroep Groesbeek kennende zal zij zich goed en duur gaan verkopen en de belangen van de inwoners van de nieuwe gemeente, de belangen van medewerkers en vrijwilligers optimaal onder het voetlicht te brengen met alles wat in hun vermogen ligt. Met een ruime vertegenwoordiging van afgevaardigden uit relevante maatschappelijke stromingen in het Programma Beleidsbepalend Orgaan, voldoet Omroep Groesbeek ruim aan de eisen van het Commissariaat voor de Media.

Daarnaast wordt liefst vijftig procent van de uitzendtijd besteed aan informatie, cultuur en educatie. Met 130 gemotiveerde, actieve en midden in de gehele gemeenschap staande vrijwilligers wordt een volledig programma-aanbod gegeven voor alle kernen binnen de gemeente, op alle kanalen, radio, tv, internet, kabelkrant en teletekst, schrijft Omroep Groesbeek aan de politiek.

Geslaagd jeugd- en kindercarnaval bij schutterij OEV Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Het was full house bij De Dreuge in Millingen aan de Rijn op zaterdagavond 14 februari, waar de Wicked Show Pics on Tour met jongeren uit Millingen en het Laag carnaval vierden. Onder het motto: Meet, match en have fun met liefde voor carnaval op Valentijnsdag!

Binnen en buiten was de Dreuge Tent rijkelijk voorzien van harten en hartjes. Plezier tot in de kleine uurtjes! Op maandag 16 februari was het in de Dreuge Tent familiemiddag: leuk uitgedoste kinderen, die uitgelaten hosten en zongen met confetti, serpentines en ballonnen onder aanvoering van dj Alain en ballonnentovenaar Hans.

Foto: Peter Hendriks

Dit jaar was er een echte kinderbar geopend met echte kinder-statafels, waar de kinderen op ooghoogte in contact konden staan met de mensen achter de bar om tegen een gereduceerd prijsje limonade of chips te kopen. Hun ouders konden natuurlijk terecht bij de volwassenenbar 'De Natte Hoek in de Dreuge Tent'. De organisatie is Prins Walter de Steengoeie en de jeugdprins Carnaval erg dankbaar, die met hun beider gevolg door hun bezoek een extra feestelijk randje aan de evenementen gaven. De Dreuge kijkt terug op een kei-leuk carnaval, dat mogelijk is gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers.

Te hard op

Zevenheuvelenweg

GROESBEEK – De politie heeft maandagmiddag een radar snelheidscontrole gehouden op de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Van de 201 voertuigen die de radar passeerden, gingen er achttien te hard.

Eén automobilist maakte het te bont, hij reed liefst 114 kilometer per uur. terwijl de maximum snelheid daar 80 kilometer per uur bedraagt, dus 34 kilometer te hard. De radar was ditmaal afgesteld op 87 kilometer per uur.

Vandalen bekrassen auto's in Groesbeek

GROESBEEK – Maandagmorgen is ontdekt dat vermoedelijk vandalen enkele auto's rondom hebben bekrast.

Een auto stond op een oprit bij een woning aan de Cranenburgsestraat, terwijl de andere auto op een parkeerplaats stond geparkeerd. De auto's zijn eigendom van inwoners uit Groesbeek. De eigenaars hebben inmiddels aangifte van vernieling gedaan. De schade loopt in de honderden euro's. De politie heeft het vermoeden dat er nog meer auto's het doelwit van de vandalen zijn geworden.

Inbraak in

vakantiewoning

GROESBEEK – Onlangs is ontdekt dat er is ingebroken in een vakantiewoning bij Cantecleer aan de Biesseltsebaan in Groesbeek.

Door de voordeur te forceren zijn de inbrekers de woning binnengekomen en zijn er vandoor gegaan met beeld- , geluids- en computerapparatuur. De waarde loopt in de vele honderden euro's.

Bejaarde man

half uur vast in lift

BERG EN DAL - Een bejaarde man heeft vrijdagmorgen een half uur lang vast gezeten in de lift op de vijfde verdieping van service flat Groot Berg en Dal aan de Oude Kleefsebaan.

De brandweer van Groesbeek kreeg om 09.50 uur de melding en gingen ter plaatse om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. De oorzaak dat de lift blokkeerde door dat een stuk karton in de geleiderail van de lift terecht was gekomen tijdens een verhuizing. De verhuizers hadden een stuk karton tegen de deuren van de lift gezet om beschadigingen van de lift te voorkomen.

Bevrijdingsmuseum

Film Krieg am Niederrhein

(het Rijnlandoffensief)

1, 5, 8, 12, 15, 19, 22 maart van 14.00-17.00 uur (incl. inleiding en pauze).
3, 10, 17 maart van 19.30-22.30 uur (incl. inleiding en pauze, zaal open vanaf 19.00 uur).

Reserveren noodzakelijk. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Informatie en reserveren: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl .

Rondleiding voor

blinden en slechtzienden

10 maart van 13.00-14.30 uur. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en is er voor alle zintuigen iets te beleven. Hulphonden toegestaan. Reserveren noodzakelijk. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Informatie en reserveren: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek; 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl; facebook: /Bevrijdingsmuseum; twitter: @bevrijding.

Openingstijden

van Beweegtuin

GROESBEEK - Op onderstaande tijden kan gebruik worden gemaakt van de beweegtuin op sportpark De Hove, ingang Hoefseweg 21. De toegang is gratis, het gebruik van een consumptie is voor eigen rekening.

Maandag 09.00-12.00uur (koffie/thee 11.00uur)

Woensdag 14.00-16.00uur (koffie/thee 15.30uur)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30-15.30uur

Donderdag 09.30-11.30uur (koffie/thee 11.00uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00-11.00uur

Zaterdag 09.00-15.00uur **

Zondag 09.00-15.00uur **

's Avonds op werkdagen van 19.00-21.00uur **

Brandmelder per ongeluk ingedrukt: brandweer op stoep

GROESBEEK – Doordat een cliënt van Pluryn in Kasteelse Hof aan de Van Nispenstraat in Groesbeek per ongeluk een brandhandmelder in drukte kwamen er zes brandweerlieden opdagen.

De brandweer werd zaterdagavond even voor elf uur gealarmeerd, maar kon toen ze ter plaatsen kwam direct weer rechtsomkeer maken.

Bijeenkomst mantelzorgers SWOM

MILLINGEN - Zorgt u voor een ander? Dan is onderstaande informatie belangrijk!

Ongeveer een op de vijf mensen zorgt gedurende een langere periode voor een dierbare in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor een partner, kind, ouder, vriend of buur. Steeds vaker wordt hiervoor de term 'mantelzorg' gebruikt.

Mantelzorger zijn is natuurlijk een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het zo nu en dan ook best zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben.

Speciaal voor mantelzorgers organiseert de Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn een mantelzorgactiviteit in maart. Samen een warme maaltijd nuttigen in de gasterij van gasthuis Sint-Jan de Deo. Deze is woensdag 11 maart om 11.45 uur. De kosten zijn 7.25 euro per persoon. Gevraagd wordt met gepast geld te betalen. Tijdens deze activiteit kunnen tevens ervaringen uitgewisseld worden met andere mantelzorgers.

Heeft u belangstelling voor deze activiteit, meldt u dan aan bij Iraida Peeters: iraidapeeters@gmail.com of telefonisch 0481 432262. Opgeven is mogelijk tot uiterlijk 7 maart bij stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn; 0481 431105 elke werkdag van 09.00 tot 11.00 uur.

Lezing over komst van wereldleraar

GROESBEEK - Op dinsdag 10 maart wordt in cultureel centrum De Mallemolen een lezing gehouden over de komst van Maitreya, de Wereldleraar voor de Nieuwe Tijd.

De lezing gaat over het bestaan van 'verlichte' mensen op aarde, de Meesters van Wijsheid. "Zij begeleiden de ontwikkeling van de mensheid van achter de schermen. Het gaat echter niet goed met de wereld. Daarom is besloten dat de Meesters naar de wereld van alledag terugkeren, onder leiding van de verst gevorderde Meester, Maitreya. Hij zal zeer binnenkort naar voren treden, om de mensheid de uitweg uit de crisis te wijzen en te leren hoe wij de samenleving opnieuw kunnen inrichten, zodat voor ieder mens op aarde een gelukkig bestaan mogelijk wordt. Samen delen van alles wat de aarde voortbrengt is de oplossing."

Tijdens de lezing wordt een dvd vertoond van Benjamin Creme, de Schotse kunstschilder en internationaal spreker die het verhaal van Maitreya al veertig jaar in de wereld verkondigt.

De lezing wordt gegeven door leden van Transmissiegroep Nijmegen, onderdeel van stichting Share Nederland, een organisatie zonder winstoogmerk. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage is welkom).

Vernielingen aan bushalte

GROESBEEK - In de nacht van maandag op dinsdag rond 03.45 uur heeft een vijftal knapen – geheel in het zwart gekleed – vernielingen aangericht aan een bushalte aan de Nieuweweg in Groesbeek.

De knapen vernielden een grote ruit alsmede een stoeltje in de bushalte. Na de vernieling liepen de knapen met de fiets in de hand verder. De politie verzoekt getuigen met haar contact op te nemen.

Genees jezelf met én door energie!

GROESBEEK - Dit is het verhaal van Maria. Recent was bij Maria huidkanker geconstateerd, plaveiselcarcinoom. Zij stond voor de keus het operatief te laten verwijderen. Maria heeft eerst gekozen voor resonantietherapie met toestemming en onder toezicht van haar behandelende dermatoloog en chirurg.

Na vijf weken intensieve resonantie therapie behandeling werd het gezwel steeds kleiner en uiteindelijk was de huidkanker weg. Zowel de chirurg als de dermatoloog hebben geconstateerd dat de huidkanker was verdwenen. Over drie maanden moet ze nog een keer op controle komen.

Wat is resonantie therapie?

Een mensenlichaam bestaat uit levende cellen. Elke cel is continu in beweging en heeft een bepaalde trillingsfrequentie. Wanneer cellen ontstoken raken, beschadigd of ziek zijn wordt de trillingsfrequentie verlaagd. Wanneer deze cellen blootgesteld worden aan de resonantie apparatuur, waarbij een breed scala van trillingsfrequenties vrijkomen, pakken zij de energie die bij zijn trillingsniveau past op. Het effect? Genezing, kracht en vitaliteit. De cel gaat namelijk regenereren en herstelt het lichaam.

"De behandelingen zijn heel krachtig waardoor ik na de eerste keer al resultaat had."

Behandeling

Tijdens de eerste afspraak vindt er eerst een intake plaats, daarna wordt de behandeling gestart. Het eerste deel van de behandeling begint met de zogenoemde helium bol. Dit duurt ongeveer vijftien minuten. Vervolgens maak je dertig minuten gebruik van de zogenaamde Lakhovsky antennes, kussens en/of de argon gas bulb. Je zit gewoon in een stoel of op een kruk en je bent NIET aangesloten aan de apparatuur.

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan men een, twee of drie keer per week behandeld worden.

Bij de meeste aandoeningen is er binnen twee weken verbetering. In geval van ernstige aandoeningen is dat vier weken. De therapie kan voor vele aandoeningen gebruikt worden. Wanneer je een pacemaker draagt, kun je NIET behandeld worden.

Oorsprong

Resonantie therapie is gebaseerd op de theorie van George Lakhovsky, wetenschapper, uitvinder van de Multi Wave Oscillator en een van de grondleggers van resonantie therapie. Meer hierover vind je op de site, onder links.

Voor verdere informatie of om een afspraak te maken. Bel mail of surf: Geer Leenders 06 43546383, info@energybalancecenter.nl, www.energybalancecenter.nl.

Negende editie Rondje Millingen

MILLINGEN - Ook dit jaar hebben de vrijwilligers van hardloopgroep Ooijpolder het gezellige Rondje Millingen georganiseerd. Deze is op zondag 15 april. En of je nu acht of tachtig bent, beginner of gevorderde, je gaat zeker genieten van dit relaxte, gezellige hardloopevenement in het prachtige natuurgebied De Millingerwaard!

Vijf kilometerloop. Wil je een nieuw PR lopen, of is dit je eerste wedstrijd? Deze vijf kilomweter is perfect, je start in het dorp waarna je heerlijk doorloopt over de dijk. Met een fantastisch uitzicht over de Rijn loop je snel richting finish. Zes euro kost het bij voorinschrijving.

Tien kilometer. Er is een nieuwe extra snelle route voor de tien kilometer! Met deze afstand blijf je jezelf uitdagen, je eerste tien kilometer is altijd spannend en een ervaren loper weet dat je de afstand nooit moet onderschatten. De eerste kilometers loop je op de dijk, op een verharde weg, daarna ga je door de Millingerwaard, heerlijk in de natuur, langs bizons en wilde paarden, hoe leuk is dat? 7,50 euro kost het bij voorinschrijving.

Zes- en veertienhonderd meter. Jonge lopers, kunnen kiezen uit twee afstanden, zij rennen door het dorp, onder aanmoediging van familie en vrienden. Kleintjes betalen twee euro en voor iedereen is er een medaille!

Trail Run. Wegens succes herhaald: Trail run! Voor de echte bikkels. Je gaat onder begeleiding elf of vijftien kilometer flink ploeteren. Je loopt in een groep van maximaal twintig personen, ongeveer negentig minuten via de uiterwaarden, langs de Rijn en door het prachtig natuurgebied. Di kost alleen bij voorinschrijving 7,50 euro.

Meer informatie staat op www.loopgroepooijpolder.nl (klik op de button 'Rondje Millingen').

Sport- en spelmiddag groot succes

MILLINGEN - De Sport- en spelmiddag op vrijdag 20 februari in sporthal De Duffelt is een groot succes geworden en zeker voor herhaling vatbaar als schoolvakantieactiviteit. De middag - voor alle kinderen vanaf groep twee - werd georganiseerd door volleybalvereniging Switch '87, turnvereniging De Hazenkamp en BSO Op Stelten van kinderopvang Humanitas.

In sporthal De Duffelt was een prachtig en imposant parcours uitgezet. De rechterhelft van de zaal was voor volleybalvereniging Switch '87. De volleybalbond Nevobo had haar speciale activiteitenbus ingezet en hieruit kwamen spectaculaire attracties zoals een groot luchtkussen, 'beachvolleybalveld', duikmat, spronghoogtemeter en een smashmeter. In de linkerhelft van de zaal waren materialen uitgezet van turnvereniging De Hazenkamp. Ook was er een grote 'selfiecam' aanwezig waar de kinderen (en volwassenen) zelf foto's mee konden maken.

De opkomst was enorm! Uiteindelijk waren er 75 kinderen aan het sporten bij de ronde van 13.30 tot 15.30 uur. De deelnemers werden in groepjes van zes verdeeld en gingen samen met dit groepje langs alle activiteiten van het parcours. Bij de tweede ronde, voor de leeftijdsgroep vanaf groep vijf waren nog eens 52 kinderen aan het sporten.

Naast de vrijwilligers van de sportverenigingen hebben ook de medewerkers van BSO Op Stelten zich ingezet om de kinderen te begeleiden bij de verschillende activiteiten. De jeugd was erg enthousiast over de sport- en speldag. Ze vonden de rekstok en de trampoline erg leuk. Ze hebben nu geleerd hoe ze een koprol aan een rekstok kunnen maken. Ook de springkussens vielen goed in de smaak. En op het volleybalveld werd met volle inzet gestreden om de winst en ze weten nu hoe hard ze kunnen smashen in kilometers per uur! Om de springhoogte van een echte beroepsvolleyballer na te kunnen doen, moet de jeugd nog wat groeien: die springen met hun handen wel boven de driemeter.

Na afloop kregen de kinderen nog een goodiebag mee, gesponsord door Albert Heijn Van den Hatert met daarin folders en uitnodigingen om bij de verschillende verenigingen kennis te komen maken. En natuurlijk een coole bidon van JoinVolleybal! Al met al een zeer geslaagde middag als afsluiting van de carnavalsvakantie.

'Eenmaal...

andermaal...

verkocht'

GROESBEEK – Op vrijdag 17 april aanstaande vindt in het clubgebouw van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek voor de derde maal een dingen- & dienstenveiling plaats. Deze unieke avond is een feest voor iedereen en niet alleen voor De Treffers aanhang.

De voorgaande edities werd er van alles geveild en verloot. De eerste veiling stond in het teken van de jeugd, met een loterij voor de jeugdleden, met als hoofdprijs een gesigneerd shirt van Van Persie. 'Samen met De Treffers, voor nu en in de toekomst ', ging de opbrengst dan ook voor een groot deel naar de jeugd en het onderhoud van het sportpark.

Vorig jaar was het boegbeeld van de veiling een van de grootste idolen van Groesbeek en De Treffers Jasper Cillessen. Er werd een liveverbinding met 'JC' Amsterdam via Skype. Jasper verleende ook medewerking aan zijn oude cluppie, door diverse gesigneerde artikelen beschikbaar te stellen. De volwassenen belangstellenden genoten er bijna nog meer van dan de kinderen.

Dit jaar staat op 17 april weer een sensationeel programma te wachten. Het vertrouwde Rad van Fortuin zal weer worden aangezwengeld, terwijl de goedlachse veilingmeesters staan te popelen om er een mooie avond van te gaan maken. Met uiteraard veel dingen en diensten van sportartikelen tot voetbalwedstrijden en van minivakanties tot zonnebrillen. Het volledige programma zal te zijner tijd bekend worden gemaakt ook via de website www.detreffersveiling.nl.
Iedereen die zin heeft in een gezellige avond is op vrijdag 17 april welkom om onder het genot van een hapje en een drankje met een veilingbordje te zwaaien of alleen maar toe te kijken. Want een sensatie wordt het zeker.

Collecte van

Amnesty

International

REGIO - Van 1 tot en met 7 maart vindt de jaarlijkse collecte van Amnesty International plaats.

Tijdens deze landelijke collecte wordt geld opgehaald dat Amnesty gebruikt voor de bescherming van mensenrechten. "Graag komen onze collectanten ook bij u aan de deur. Amnesty International is een onafhankelijke beweging die zich inzet voor slachtoffers van schending van mensenrechten. Voor haar acties en onderzoek is Amnesty volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.amnesty.nl."

RVO sluit fietspad Spoorkuil voor 15 maart af

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de instantie van het ministerie van Economische Zaken die de naleving van de flora- en faunaweg controleert is van mening dat het betonnen fietspad door het bos afgesloten moet worden, en wel voor 15 maart.

Dit heeft de RVO afgelopen woensdag laten weten aan het gemeentebestuur als reactie op de zienswijze die de gemeente naar de RVO heeft gestuurd. In de zienswijze liet het gemeentebestuur weten geen gehoor te geven aan het verzoek van RVO om met een herstelplan voor het fietspad langs de spoorlijn in het bos te komen.

De RVO is en blijft van mening dat de gemeente Groesbeek met de aanleg van het betonnen fietspad de Flora – en Faunawet heeft overtreden. Door de aanleg is het leefgebied van hazelworm en zandhagedis verloren gegaan. Groesbeek heeft een zienswijze ingediend waarin zij duidelijk maakt dat zij niet akkoord gaat met het verzoek van RVO. Groesbeek is van mening dat zij de juiste procedures heeft gevolgd. Groesbeek wijst daarbij naar het onderzoek van bureau Waardenburg dat tot de conclusie is gekomen dat de leefgebieden van zandhagedis en hazelwormen niet zijn aangetast.

De RVO blijft bij haar standpunt dat het fietspad voor 15 maart afgesloten of verwijderd dient te worden, omdat de reptielen binnenkort uit hun winterslaap komen. Daarnaast zullen er voldoende overgangen gecreëerd dienen te worden voor de reptielen. Als Groesbeek geen gehoor geeft aan het verzoek van de RVO, dan wordt overwogen Groesbeek een dwangsom op te leggen.

Showgroep van fanfare Wilhelmina zoekt danseressen

GROESBEEK - Op donderdagavond 12, 19 en 26 maart om 19.30 uur zijn er open repetities bij de showgroep van fanfare Wilhelmina aan de Kloosterstraat 7 in Groesbeek. Alle meiden vanaf zes jaar die het leuk vinden om te dansen, zijn welkom om naar de open repetities te komen. De instructrices Nicole en Lisette kunnen dan alle vragen beantwoorden.

De showgroep van fanfare Wilhelmina is een gezellig club met meiden. Elke donderdagavond is er een repetitie, waarbij de showgroep naar het jaarlijkse themaconcert van Fanfare Wilhelmina toewerkt. Het zou fantastisch zijn als de showgroep uitgebreid kan worden met nog meer enthousiaste danseressen. Op die manier kan er een nieuwe jeugdgroep opgestart worden, en kan de huidige groep versterkt worden!

Ben jij nieuwsgierig geworden? Kijk alvast eens op de website van fanfare Wilhelmina: www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl of op de facebookpagina: Facebook.com/fanwilhelmina. Hier staan filmpjes en foto's van de showgroep.

REGIO - Van 1 tot en met 7 maart vindt de jaarlijkse collecte van Amnesty International plaats.

Tijdens deze landelijke collecte wordt geld opgehaald dat Amnesty gebruikt voor de bescherming van mensenrechten. "Graag komen onze collectanten ook bij u aan de deur. Amnesty International is een onafhankelijke beweging die zich inzet voor slachtoffers van schending van mensenrechten. Voor haar acties en onderzoek is Amnesty volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.amnesty.nl."

Protesten én voorstanders windmolens bij Reichswald

KRANENBURG/GROESBEEK – Zo'n tweehonderd mensen waren maandagavond naar het Bürgerhaus Katharienenhof gekomen waar een informatiebijeenkomst was over het windpark dat moet gaan verrijzen bij de Karterspielerweg langs het Reichswald in Kranenburg.

De aanwezigen Nederlanders vanuit de buurgemeenten waren fel gekant tegen de komst van twaalf windmolens, daarentegen was het grootste deel van de Duitse aanwezigen voor de komst van de milieuvriendelijke energiebronnen.

Burgemeester Steins van Kranenburg liet weten dat de stroom ergens vandaan moet komen en als het kan zo milieuvriendelijk en dat is in dit geval liet hij de aanwezigen weten. Met de energie van deze windmolens kan liefst stroom opgewekt worden voor 88.000 bewoners.

Volgens een inwoonster uit Groesbeek wordt met dit windpark het natuurgebied – waar we trots op zijn – verpest. Het ingenieursbureau ABO Wind gaf vervolgens tekst en uitleg over de komst van het windpark. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de protesten het windpark niet tegenhouden. al zal het nog wel even gaan duren voordat de eerste molen zal gaan draaien.

Mevrouw Hopman-Blom vandaag honderd jaar!

De tien kinderen van Mevcrouw Hopman Blom, helaas is Marijke tweede rij derde van links overleden. Foto: familiealbum Hopman

GROESBEEK – Vandaag 4 maart wordt mevrouw Hopman-Blom woonachtig aan de Stationsweg in Mariënhof in Groesbeek honderd jaar. Een van de eerste die mevrouw Hopman kwam feliciteren, was burgemeester Keereweer die de honderdjarige een prachtig boeket bloemen aanbood.

In 1939 trouwde mevrouw Hopman-Blom met Wim Hopman de kapper. "Ik heb best een mooi leven gehad, en nog ondanks dat ik ook het nodige te verduren heb gekregen. Ik ben honderd jaar geleden in Millingen geboren en woon nu sinds kort weer in dezelfde gemeente en dat is bijzonder", laat mevrouw Hopman weten De oorlogsjaren waren zwaar weet zij nog als de dag van vandaag te herinneren en niet in het minst het verlies van haar dochter Marijke en een schoondochter en schoonzoon.

Tijdens de oorlogsjaren werden er liefst vier kinderen geboren, aldus een tevreden honderd jarige. 'Ik voel me niet oud, maar wordt er toch honderd, bijna niet te geloven", laat ze lachend weten. In totaal hebben zij tien kinderen gekregen zes meisjes en vier jongens, negentien kleinkinderen en liefst 33 achterkleinkinderen. Dus ze heeft al menige bruiloft achter de rug, waar ze telkens van heeft genoten. Alleen vindt ze het jammer dat de kleinkinderen meer gaan samenwonen dan te trouwen. "Daardoor mis ik nogal wat bruiloften."

Wat de gezondheid betreft, mag mevrouw Hopman niet klagen ondanks het feit dat de ogen en oren haar wat in de steek beginnen te laten. Op de vraag wat is de kunst om oud te worden laat ze weten: "Geven en nemen en op z'n tijd een glaasje wijn." Nog iedere dinsdag – bij goed weer – gaat ze met een van haar dochters naar de weekmarkt, ook daar geniet ze van. Maar een ziekenhuis van binnen kent ze eigenlijk niet. In de afgelopen honderd jaar maar een nacht in het ziekenhuis gelegen; dat was toen ze behandeld is voor staar, verder nooit. Wat ze wel jammer vindt, is dat twee dochters in Curaçao wonen, dus die ziet ze helaas niet zo vaak. Maar nu op 4 maart zijn ze er! Daar is ze van overtuigd. Samen met familie, neven en nichten , vrienden en bekenden wordt er stilgestaan bij de honderdste verjaardag in De Oude Molen in Groesbeek. Zondag 8 maart wordt het nog een keer overgedaan met alle kinderen en kleinkinderen in totaal met 87 personen.

Koffie mèt de WMO

GROESBEEK - Op donderdag 19 maart verzorgt Steunpunt Mantelzorg MUG de Koffie met de WMO. Men is tussen 14.00 en 15.30 uur welkom in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11. Het thema voor vandaag: praktische zaken met betrekking tot de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Het is een vervolg op de bijeenkomst die in november is gehouden. En natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. De toegang en het kopje koffie zijn gratis. U kunt zo binnen komen lopen, om te luisteren en andere mantelzorgers te ontmoeten!

Op donderdag 19 maart organiseert Steunpunt Mantelzorg MUG de mantelzorg tafel. Er 'even tussenuit' en gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten in De Meent (woonzorgcentrum De Meent 2). Het duurt van 12.00 tot ca 13.00 uur. "Er zijn weer plaatsen beschikbaar, u dient zich hiervoor aan te melden. Indien u hier interesse in hebt, kunt u contact met ons opnemen via steunpunt Mantelzorg MUG, telefoon 06 13859106 of Stichting Welzijn Groesbeek 024 3974188. Of per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl."

Bewoners ruiken brandlucht

GROESBEEK – Diverse bewoners hebben vrijdagavond tegen half twaalf de brandweer en politie gebeld omdat er sprake was van een brandlucht.

De bewoners waren bang dat er brand in de naaste omgeving was. Zo kwamen er meldingen binnen van de Nieuweweg, Zevenheuvelenweg en Heumensebaan. Zowel brandweer als politie zijn in de omgeving gaan zoeken maar troffen niets aan. Uiteindelijk kwam de brandweer tot de conclusie dat de brandlucht afkomstig was van de brand die woedde bij Nutricia in Cuijk.

Brandweer blust met hoogwerker schoorsteenbrand in Kekerdom

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM - Voorbijgangers ontdekte woensdagavond rond kwart voor zeven een schoorsteenbrand bij een woning aan de Wethouder Jan Arntzstraat in Kederdom.

Door de voorbijgangers werden de bewoners en de brandweer gealarmeerd. Een hoogwerker van de brandweer wist de schoorsteenbrand te blussen. De brand is volgens de brandweer ontstaan door een oververhitte kachel die vervolgens het schoorsteenkanaal in brand zette. De brandweer heeft vervolgens een stookverbod opgelegd in afwachting van experts die het schoorsteenkanaal moeten controleren. De aangerichte schade is minimaal.

Waardwonen start nieuwbouw centrumplan Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - In het centrum van Millingen aan de Rijn realiseert Waardwonen aan de Heerbaan twaalf huurappartementen met onderliggende commerciële ruimte. Inmiddels is gestart met de eerste werkzaamheden ter voorbereiding op de sloop van de oude Rabobank.

Er heeft een archeologisch onderzoek plaatsgevonden. De corporatie verwacht in maart te gaan slopen en aansluitend te starten met de uitvoeringswerkzaamheden. Tien appartementen worden te zijner tijd in het sociale segment verhuurd via entree.nu. De twee penthouses krijgen een hogere huurprijs en zijn daardoor geschikt voor huurders met een inkomen boven de 34.911 euro. In de commerciële ruimte op de begane grond komt een vestiging van supermarkt Aldi.

Waardwonen investeert ruim 4,5 miljoen euro in dit project. Dat doet de corporatie omdat zij een gedifferentieerd aanbod van levensloopbestendige woningen wil realiseren voor een brede doelgroep. Tevens wil de corporatie de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van Millingen aan de Rijn vergroten en daarmee ook de leefbaarheid. Meer informatie over het project staat op www.waardwonen.nl.

De Treffers wint op nippertje

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Een 3-0 voorsprong met de rust. Maar in de tweede helft begon WKE met een inhaalrace, die ervoor zorgde, dat de wedstrijd tot het einde toe spannend bleef. De Treffers – WKE: 4-3.

De Groesbekers kwamen vroeg op voorsprong. Soefiane Dadda zette in de negende minuut de aanval op met Wessel van der Horst en rondde zelf bekwaam af: 1-0. In de veertiende minuut kwam De Treffers op 2-0, toen er door WKE verkeerd uitverdedigd werd. Ken Leemans – deze middag zonder meer de uitblinker – schoof de bal in de lange hoek. Santiago werd na een half uur na aangeven van Dadda in het strafschopgebied gehaakt een penalty was het gevolg. Onze topscorer nam hemzelf en kende geen twijfel: 3-0. Na de thee kwam WKE het best uit de startblokken, WKE bleef ervoor gaan. Met de 3-1 als terechte beloning, toen Anton Jongsma in de 64e minuut succes had met een afstandsschot.

Zeven minuten voor het einde van de reguliere speeltijd maakte WKE de aansluitingstreffer. Kornelis verwerkte de bal tot corner na een inzet van Antoine v/d Linden, maar het bleek uitstel van executie. Uit die hoekschop mikte Yume Ramos raak: 3-2. In de 87e minuut zorgde Santiago alsnog voor lucht door uit een vrije trap rand strafschopgebied opnieuw te scoren: 4-2. Maar toen opnieuw Ramos met een harde schuiver in blessuretijd nog voor 4-3 zorgde, werd met krabben en bijten het eindsignaal gehaald. Drie met hard werken verdiende punten.

De natuur een handje helpen

UBBERGEN - Heb jij zin om een middag te doen waar de natuur zelf geen tijd voor heeft? Kom dan op woensdagmiddag 11 maart met ons mee naar 't Zwanenbroekje, een klein natuurgebiedje in de Ooij. Daar mag je normaal niet komen, het is een rustgebied voor allerlei grote en kleine dieren.

De bever heeft er een burcht, de vos struint er soms rond en de buizerd vangt er zijn muizen en de reiger vindt er zijn voedsel. Deze activiteit wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en Natuurmuseum Nijmegen in het kader van de maandelijkse ontdekkingstochten voor kinderen van acht tot twaalf jaar.

Er worden schapen ingezet om het gras kort te houden en dit gebeurt ook door de Rode Geuzen, prachtig gekleurde runderen. Waarschijnlijk zijn er al lammetjes geboren. Maar er is meer en mensenhanden zijn nodig om het gebied goed te beheren, anders zou het dichtgroeien met struiken en bomen. Van het snoeiafval maken we stapels die een schuilplaats zijn voor allerlei dieren.

"Dus... als je het leuk vindt om te snoeien en te zagen, dan ben je deze woensdagmiddag van harte welkom om de natuur een handje te helpen. Wij leren je veilig werken met snoeischaren en zagen. Om 14.30 uur verzamelen we op de parkeerplaats van dorpshuis Ubburgh aan de Kasteelselaan 60 in Ubbergen. Van daaruit trekken we 't Zwanenbroekje in."

De ontdekkingstocht duurt ongeveer twee uur. "Het is absoluut noodzakelijk om laarzen aan te doen, want het kan erg modderig zijn, je wordt zeker lekker vies van dit werken. Wij zorgen voor warme chocomel en koek. Wil je meedoen? Schrijf je dan in bij het museum, telefoon 024 3297070 of via info@natuurmuseum.nl. Deelname kost drie euro. Bij de eerste keer ontvang je een stempelkaart, waarmee je bij de volgende tocht slechts twee euro betaalt." Vrienden van het Natuurmuseum en IVN betalen anderhalve euro. Meer informatie staat op www.natuurmuseum.nl en www.ivn-nijmegen.nl.

Geboorte van het pianotrio

BEEK - Zaterdag 7 maart treedt in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek bij Nijmegen het ensemble Musica Amphion op dat bestaat uit Rémy Baudet, viool, Albert Brüggen, cello en Pieter-Jan Belder, klavecimbel & fortepiano. Zij spelen werken van C.P.E. Bach, Haydn en Mozart.

Musica Amphion staat voor authentiek en oprecht. Het ensemble schotelt de toehoorder muzikale schatten voor uit de 17e en 18e eeuw, uitgevoerd met originele instrumenten en op het hoogste niveau. De musici nemen de gasten mee in hun zoektocht naar de meest oorspronkelijke klank en laten hen beleven hoe de muziek destijds mogelijk werd uitgevoerd.

Carl Philipp Emanuel Bach publiceerde in de jaren '70 van de achttiende eeuw zijn sonates met begeleiding van viool en violoncello. Daarmee was de vorm van het pianotrio geboren. In dit programma hoort u een van de zelden uitgevoerde trio's van deze originele grootmeester. Haydn heeft het trio uit 1795 opgezet als een van zijn symfonieën uit die tijd. De langzame opening is een typisch kenmerk daarvan. Zoals ook bij C.P.E. Bach speelt de cello in dit werk een ondergeschikte rol. Mozart was de eerste die daar rigoureus verandering in bracht. De cello maakt zich los van de linkerhand van het klavier, met name in het Trio KV 542, een in alle opzichten uniek driemansgesprek.

Het concert begint om 20:15 uur. Meer info staat op www.concertseriebeek.nl.

Feestelijke opening Repaircafé Groesbeek en jeu de boulesbaan

GROESBEEK - Zaterdag 14 maart om 13.00 uur vindt de officiële opening plaats van het Repaircafé Groesbeek plaats door burgemeester H. Keereweer in het gebouw Inloop Op de Paap. Ook de jeu de boulesbaan gelegen op het grasveld aan de Spoorlaan wordt dan in gebruik genomen.

Repaircafé Groesbeek is in de zomer van 2014 gestart op initiatief van Pluryn, KBO Groesbeek/De Horst, ZZG Thuisbegeleiding, RIBW en het Vrijwilligerssteunpunt van het SWG. Iedere tweede zaterdag van de maand kan men tussen 13.00 en 16.00 uur terecht in het gebouw Inloop Op de Paap, Op de Paap 1 voor kleine reparaties aan huishoudelijke apparaten, fietsen, meubels en kleding. De reparaties worden verricht door vrijwilligers. Materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Verder wordt een donatie op prijs gesteld, dit is belangrijk om het Repair Café in stand te kunnen houden.

In het Repair Café gaat niet alleen om het repareren van spullen, maar ook om mensen samen te brengen en te verbinden en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden beschikbaar zijn. Samen repareren kan leiden tot leuke contacten.

Het gebouw Op de Paap 1 heeft een inloopfunctie voor cliënten van de aangesloten organisaties maar heeft tevens een buurtfunctie. Ook bewoners van de Spoorlaan kunnen er terecht voor diverse activiteiten en binnenkort ook om het spel jeu de boules te kunnen spelen. De in het najaar aangelegde baan is gefinancierd door 'De vrienden van Plurijn' en op de Burendag 2014 aangeboden aan de buurt om de maatschappelijke functie van het gebouw te onderstrepen.

Om deze reden zijn de opening van het Repair Café en de ingebruikneming van de jeu de boulesbaan aan elkaar gekoppeld. Alle bewoners van de gemeente worden van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het Repair Café is in verband met de opening beperkt open. Over de achtergrond en doelstellingen van het Repaircafé is ook te lezen op de landelijke website: www.repaircafe.nl. Repair Café Groesbeek is ook te volgen op facebook en twitter.

Zes fietsen ongewild van eigenaar veranderd...

GROESBEEK – Tijdens de carnavalsdagen in Groesbeek zijn zes fietsen ongewild van eigenaar veranderd.

Twee fietsen verdwenen vanaf de Cranenburgsestraat, een vanaf de Heer Zegerstraat en drie fietsen verdwenen in het centrum van Groesbeek. De fietsen -eigendom van inwoners uit Groesbeek- stonden niet alle op slot.

Wekelijkse inzameling bruikbare spullen fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - "Heeft u oude, bruikbare spullen over, en zoekt u hiervoor een goede bestemming? Kom dan op zaterdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur naar Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De vrijwilligers van fanfare Wilhelmina staan op dit adres elke zaterdag voor u klaar om uw spullen in ontvangst te nemen."

Met de opbrengst van de verkoop van uw spullen, kan muziekvereniging fanfare Wilhelmina blijven investeren in jeugdopleidingen en instrumenten. Fanfare Wilhelmina timmert al meer dan een eeuw aan de muzikale weg, en wil hier uiteraard mee blijven doorgaan. U kunt hier dus aan bijdragen.

Schutters veroveren Millingen

MILLINGEN - Tijdens het weekend van 29, 30 en 31 mei zal Millingen geheel in het teken staan van schutterijen en gilden.

Zelfs de basisschool Sint-Martinus zal op vrijdag 29 mei haar medewerking hieraan verlenen. Ook keert de school op zondag 31 mei nog even terug met de groepen zes en zeven tijdens de mars van het grote Kringconcours Rijk van Nijmegen / de Betuwe, dat in Millingen gehouden wordt.

Voor het publiek wordt ook het een en ander georganiseerd. Op zaterdag 30 mei wordt een viertallentoernooi gehouden. "U kunt dan met een geweer diverse disciplines doen; Fladder, biatlon en kaart. Tevens zal er ook nog gezaagd worden en wel met z'n tweeën tegelijk. Dit alles in wedstrijdverband.

Alle verenigingen, families, vrienden, collega's en noemt u het maar op kunnen hieraan deelnemen. Daag uw baas en kantoor personeel uit om tegen u van de werkvloer te strijden. Ook buurtverenigingen kunnen hieraan deelnemen. Maakt een viertal en meldt u aan. Meerdere viertallen mag ook."

Dit alles zal op zaterdag 30 mei gehouden worden op sportpark De Hove vanaf 18.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro per team.

Na afloop is er nog muziek in de tent op het sportpark. Zich aanmelden kan via m.makaay@kpnplanet.nl of 06 11159354.

Rondleidingen voor blinden en slechtzienden in museum

GROESBEEK - Na een succesvolle pilot in november start het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945 in 2015 met een vast aanbod voor mensen met een visuele beperking onder het motto 'Kijken mag je met je handen'.

Tijdens deze speciale rondleidingen worden voorwerpen uit het depot gehaald en is er voor alle zintuigen iets te beleven; zoals voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie en proef bevrijdingsbrood. Ervaren gidsen vertellen het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten die alle, van de kleinste sigaret tot het grootste kanon, onder handen kunnen worden genomen.

Het nieuwe concept is het afgelopen jaar ontwikkeld met adviseurs van het Muzieum. Op woensdag 26 november 2014 vond de eerste rondleiding plaats. Na een overvloed van aanmeldingen en zeer positieve reacties van de bezoekers werd besloten dat dit een vervolg moest gaan krijgen. De rondleidingen zijn op dinsdag 10 maart van 13.00 tot 14.30 uur, woensdag 10 juni van 16.30 tot 18.00 uur (speciaal thema Bevrijdingsmuziek), donderdag 10 september van 16.30 tot 18.00 uur en op zondag 10 januari 2016 van 13.00 tot 14.30 uur (speciaal thema; Hongerwinter). Voor alle rondleidingen is inschrijving noodzakelijk. Het Bevrijdingsmuseum is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek; 024 3974404.

Nieuwe recreantengroep Millingen

MILLINGEN - Vindt u het ook zo lastig om fit te blijven, blijft de bank u maar roepen? Dan hebt u nu de kans om dit om te buigen, kom volleyballen. Vanaf dinsdag 17 maart start Switch '87 met een nieuwe gemengde recreantengroep in Millingen.

"Een ervaren trainster is bereid gevonden wekelijks van 20.00 tot 21.30 uur voor de groep te staan. Veel hebt u er niet voor nodig, een paar goede sport schoenen en kleding waarin u zich lekker kunt bewegen.

Zowel dames en heren zijn welkom. Velen gingen u al voor en ervaren het plezier van recreatief volleyballen. De recreantengroep op de maandagavond is helemaal vol, vandaar dat wij starten met een nieuwe groep. Zes personen zijn al genoeg om een groep te starten. Er hebben zich al enkele personen gemeld maar zij wachten op u om aan de slag te kunnen gaan.

Kom gerust en doe de eerste paar keer vrijblijvend mee. Alleen of samen met vriend of vriendin, buurman of buurvrouw en beleeft het plezier van volleybal. Nog nooit gevolleybald, geen probleem. Onze trainster leert u de beginselen van het volleyballen."

Nieuwsgierig geworden, neem dan contact op met: Annie Lentjes via 0481 432474 / info@indelavinde.nl of met
Diny Blom-Evers via 0481 431918 / diny.blomevers@gmail.com.

Mon Amour – 50 jaar Palingsound

fotograaf Dick de Boer

GROESBEEK - In Cardo Theater, terrein Pluryn Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9 is op 19 maart om 20.30 uur een staconcert: Mon Amour – 50 jaar Palingsound. Kaarten kosten 17,50 euro.

De Palingsound is al vijftig jaar een begrip in Nederland. De Volendamse Mon Amour Band - met BZN-drummer Jack Veerman – zal daarom het vijftigjarige jubileum van de Palingsound op grootse wijze eren in de Nederlandse theaters. De naam Palingsound is bedacht door Joost den Draaijer. Waarschijnlijk omdat The Cats manager Jan Buys steevast een pondje paling meenam naar het radiostation om de promotie voor een nieuwe single kracht bij te zetten.

In vijftig jaar Palingsound neemt The Mon Amour Band het publiek mee in het verleden en het heden van de Palingsound. Het begon natuurlijk allemaal met The Cats, BZN en George Baker, maar ook Jan Smit, Maribelle, Nick en Simon en de 3JS zullen niet ontbreken in het repertoire.

Daarnaast speelt de band ook eigen liedjes en minder bekende nummers uit de rijke muziekhistorie van Volendam. Verder is er ruimte voor interessante achtergrondinformatie. Deze informatie komt niet alleen van de band zelf; de hoofdrolspelers uit 50 jaar Palingsound zullen het publiek met een videoverbinding verrassen met leuke anekdotes.

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland.

Rood Wit verliest van nummer drie

GROESBEEK - Rood Wit moest in Hoogland zijn meerdere erkennen. Met 3-0 was Hoogland te sterk voor de mannen van de Breedeweg.

Na de thee begon de thuisploeg weer fel en agressief aan te vallen. Dat leverde een paar kleine schermutselingen op die door de scheidsrechter werden gesust. In de 55ste minuut werd een schot afgevuurd op het doel van Rood Wit. De bal kwam daarbij op de paal. Twee minuten later was er weer een mogelijkheid voor Hafid maar hij verzuimde om de zaak af te maken. In de 60ste minuut werd de score geopend. Een hoekschop werd goed voorgegeven en bij de tweede paal door een snel inkomende man keihard en onhoudbaar ingekopt, 1-0. Rood Wit zocht meteen naar de aansluitingstreffer en met een schuiver voorlangs was Freek Kerkhof daar het dichtste bij.

In de 69ste minuut werd de verdediging van Rood Wit volledig weggespeeld en in een overtal situatie werd de bal netjes in het doel geschoten, 2-0. Rood Wit kon er niets tegenover stellen en ook een drietal wissels konden geen soelaas bieden. In de 72ste minuut werd het eindoordeel geveld. Opnieuw een aanval met een overtal situatie. Opnieuw een snelle combinatie die met een goed schot werd afgerond, 3-0. Met deze stand was duidelijk dat Rood Wit een maatje te klein was voor de Hooglanders. Volgende week mag de ploeg het opnieuw proberen dan in de thuiswedstrijd tegen TVC '28. Aanvang is weer om 14.00 uur op het Kapittelland.

WMO aan de orde bij Mantelzorg Tafel in De Mallemolen en De Meent

GROESBEEK – Op donderdagmiddag is iedereen welkom bij het Steunpunt Mantelzorg op de koffie tijdens het thema WMO. De koffie in De Mallemolen staat klaar tussen 14.00 en 15.00 uur.

Het thema van de bijeenkomst zijn praktische zaken rondom de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Tijdens deze bijeenkomst is ook gelegenheid tot het stellen van vragen. Geïnteresseerden kunnen zo binnen komen lopen om te luisteren, vragen te stellen of alleen maar om andere mantelzorgers te ontmoeten om een praatje mee te maken.

Donderdagmorgen 19 maart verzorgt hetzelfde Steunpunt er 'Even tussenuit' voor de mantelzorgers om met andere mantelzorgers een hapje te eten in wooncentrum De Meent. Dit gezellig samenzijn duurt van 12.00 tot 13.00 uur. Er zijn nog plaatsen vrij waarvoor men zich aan kan melden.
Steunpunt Mantelzorg MUG telefoon 06 13859106 of Stichting Welzijn Groesbeek telefoon 024
3974188. E-mail; m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

John van Zweden vermaakt sponsoren en supporters De Treffers

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De Haagse behangkoning John van Zweden die voor 50.000 Engelse ponden mede-eigenaar is geworden van de Engelse Premier Leauge voetbalclub Swansea City heeft vrijdagavond de sponsoren en supporters van De Treffers een geweldige avond bezorgd.

John was door de supportersvereniging 'Samen met De Treffers' en enkele sponsoren naar De Treffers gehaald om zijn hele carrière in het Engelse voetbal te vertellen. In de loop der jaren heeft John alle 96 voetbalstadions van binnen gezien. Hij heeft het meegemaakt -toen hij bij Swansea City instapte- dat Swansea City bijna degradeerde en in een paar jaar tijd opklom naar de Premier League. Hij vertelde alles in het Haags dialect tot ieders genoegen.

John liet ook weten dat toen ze begin 2014 zonder keeper zaten ook achter Jasper Cillessen aan zijn gegaan. Maar de prijs die NEC voor de Groesbeekse keeper vroeg was liefst zes miljoen euro. Dat vond hij van de zotte, toen zijn we in zee gegaan met Michel Vorm. De affaire Van Gaal werd voor de eerste maal door John bij De Treffers haarfijn uit de doeken gedaan. Wij hebben al tweemaal gewonnen van Manchester United en dat zat Van Gaal niet lekker. Na de wedstrijd weigert hij gewoon een hand te geven. "Een hoop mensen vindt hem een arrogante kwal c.q. lul, maar als ik het zeg wordt dat niet in dank afgenomen. Of mijn uitlating consequenties heeft weet ik niet, ik wacht wel af", besloot John zijn verhaal bij De Treffers.

Politieberichten

Insluiping woning

GROESBEEK – Terwijl de bewoner in de tuin bij zijn woning bezig was zijn tot nog toe onbekende de woning binnen gegaan.

De insluiping is gebeurd tussen 09.00 en 10.30 uur. De dader(s) zijn er vandoor gegaan met computer-apparatuur.

Winkeldief betrapt

GROESBEEK – Winkelpersoneel van een boekhandel aan de Dorpsstraat in Groesbeek hebben vorige week een winkeldief betrapt.

De winkeldief een 34 jarige inwoner uit Groesbeek wilde voor veertig euro meenemen zonder te betalen. De politie heeft de man aangehouden en overgebracht naar het bureau in Nijmegen waar proces verbaal tegen hem is opgemaakt.

Auto ontvreemd

GROESBEEK – Vanaf het terrein van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek is afgelopen week een personenauto van het merk Peugeot ontvreemd.

De eigenaresse is een inwoonster uit Beuningen.

Poging inbraak

woning Berg en Dal

BERG EN DAL – Inbrekers hebben afgelopen zondagmiddag tussen 17.00 en 20.00 uur getracht in te breken in een woning aan de Uilenputweg in Berg en Dal.

De dader(s) hebben getracht het cilinderslot van de voordeur te forceren maar het lukte niet om de woning binnen te komen. Wel werd de helft van het slot vernield.

Steiger waait tegen woning

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd in de nacht van zondag op maandag omstreeks 00.30 uur gealarmeerd omdat op de Grafwegen een steiger door een windvlaag tegen een woning was gewaaid.

De eigenaar van de woning had eerste de aannemer gebeld, maar die was niet bereikbaar. Vervolgens werd de brandweer gealarmeerd. De brandweer heeft de steiger verwijderd om de schade beperkt te houden. Desondanks is aan de woning een schade ontstaan van enkele duizenden euro's.

Mozaïek bij Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Binnenkort geeft Annet Jacobs een voorjaars-mozaïekworkshop in het Inloophuis Groesbeek. Iedereen, met of zonder ervaring, is welkom. Annet geeft tips en aanwijzingen; iedere deelnemer kan vervolgens naar hartenlust een eigen creatieve invulling geven aan één of meerdere vaasjes in pasteltinten.

Zich aanmelden voor deze workshop kan al. Datum wordt in overleg met deelnemers bepaald. "Onze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage is altijd welkom."

In de afgelopen maanden heeft een groep gasten gewerkt aan een mozaïek kunstwerk voor de binnentuin. Begin april zal dit kunstwerk officieel worden onthuld.

"Heeft u interesse in vrijwilligerswerk? Wij zijn nog op zoek naar gastvrouwen, bestuursleden en andere vrijwilligers (bijvoorbeeld voor vervoer van gasten)."

Het Inloophuis is er voor mensen met een ernstige ziekte, zoals kanker en hun naasten. Iedereen uit Berg en Dal, Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Beek, Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep, Ottersum is welkom. Wij bieden informatie, ontspanning, activiteiten en ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn, beweging, voeding, zingeving, werk, financiën, uiterlijke verzorging, mantelzorg en nog veel meer.

Inloophuis Groesbeek zit in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek (vrije inloop dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur, woensdag tussen 13.00 en 21.00 uur).

Voor informatie over activiteiten en/of vrijwilligerswerk: 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Geweldige opkomst meezingavond

MILLINGEN - Wat een volle repetitieruimte tijdens de meezingavond van Zangvereniging Vivace op 24 februari in Millingen aan de Rijn. Naast de vaste koorleden waren er liefst 49 geïnteresseerde gastzangers en -zangeressen.

Dirigent Frans Coerwinkel had speciaal voor deze avond gevarieerde muziek samengesteld. Van eenvoudige canons tot 'Amigos Para Siempre' van Andrew Lloyd Webber en als uitsmijter een prachtig Joods volkslied: Lo Yisa Goi.

Enthousiasme

Het is altijd weer zo bijzonder dat na korte tijd oefenen van de vier stemmen (sopranen, alten, tenoren en bassen) de samenzang al zo goed klinkt. Iedereen deed echt zijn best en Frans bewees wederom dat hij een koor van negentig personen kan aansturen, met de piano en heel veel enthousiasme.

Dat leverde meteen al vijf nieuwe koorleden op en ook nog eens tien toezeggingen op korte termijn lid te worden. Na afloop bleef vrijwel iedereen even napraten onder het genot van een drankje, aangeboden door Vivace. Het was een gezellige en zeer geslaagde avond.

Rood Wit verliest van Silvolde

GROESBEEK - Rood Wit had het niet deze zondag. De aanvallen lukten niet en in de verdediging werden de fouten afgestraft. Dat leverde twee doelpunten op die uiteindelijk fataal bleken. Op het laatst werd het nog 0-3.

Zowel Rood Wit als Silvolde kregen in het eerste kwartier twee kansen. Door een misverstand van de verdediging van Rood Wit werd het 0-1. Silvolde was in de eerste helft de betere ploeg en zette de thuisploeg steeds onder druk. Na de thee kwam Rood Wit sterk opzetten en kreeg al meteen na twee minuten spelen een geweldige kans op de gelijkmaker. Vlak voor het doel van de tegenstander kreeg Hafid een dot van een mogelijkheid. Zijn inzet ging binnen de vijf meter toch nog over het doel. Rood wit bleef wel zoeken naar de gelijkmaker.

In de dertigste minuut kwamen de gasten weer opzetten en door een geweldige misser van de verdediger van Rood Wit kreeg de aanvaller van Silvolde de kans om de voorsprong uit te breiden en dat deed hij ook rustig, 0-2. Daarna zakte het spel van Rood Wit als een kaartenhuis in elkaar en namen de gasten het heft weer in handen en was de wedstrijd gespeeld. Vlak voor tijd kregen de gasten nog een penalty te nemen omdat een doorgebroken speler werd aangetikt in de zestien. Dus een strafschop en een rode kaart voor Wouter Lamers. De pingel werd hard en zuiver ingeschoten en zo kwam de eindstand op 0-3. Rood Wit moet zondag 1 maart spelen tegen Hoogland aanvang 14.00 uur.

Veel kritiek op uitstel harmonisatie subsidiebeleid

GROESBEEK – Er was donderdagavond veel kritiek op het voorstel om het subsidiebeleid te handhaven dat een besparing oplevert van 164.000 euro.

Het college heeft in eerste instantie talen weten dat de harmonisatie van de subsidie ervoor moet zorgen dat alle subsidies in de diverse kernen gelijk zijn. Dat zou de gemeente 164.000 euro gaan kosten. Het college heeft deze uitgaanspost geschrapt, omdat er eerst een nieuwe subsidieverordening moet gaan komen. "Maar eerst komen we met een accommodatiebeleid", liet Weijers de raad weten.

Robert Houkes van C'90 vond het een vreemde gang van zaken, nu wordt de subsidie niet gelijk getrokken zoals beloofd. Er zijn nu verenigingen die daardoor benadeeld worden, was hij van mening. Theo van der Velde (GJS) vroeg zich af waar dat geld nu heen gegaan was. Jo Coerwinkel van de PvdA liet weten dat het een of twee jaar zal duren voordat er eindelijk gelijkheid komt.

Wethouder Weijers zei, dat er een werkgroep is gecreëerd die eerst het accommodatiebeleid en dan het subsidiebeleid onder de loep zal nemen. Jan Poelen (CDA) vroeg de wethouder of het niet mogelijk was om eerst het subsidiebeleid te nemen en daarna het accommodatiebeleid. Dit was volgens wethouder Weijers echter om technische redenen niet mogelijk.

Waterschap timmert aan de weg voor verkiezingen op 18 maart

GROESBEEK – In de gemeente Groesbeek en zeer waarschijnlijk ook elders zijn blikvangers geplaatst om de inwoners erop te attenderen dat er op 18 maart niet alleen verkiezingen zijn voor Provinciale Staten maar ook voor het Waterschap.

Op het bord , in de vorm van een zwemband , staat zwemmen of stemmen. Wij zorgen voor sterke dijken en u voor een sterk bestuur.

Waarom gaat fusie omroepen niet door?

GROESBEEK/MILLINGEN – Waarom gaat de fusie met omroepen niet door? Volgens de lokale omroep WFM gedraagt Omroep Groesbeek zich als een bruidegom, die zijn bruid naar het altaar sleurt en aanstuurt op een gedwongen huwelijk. Zo typeert WFM de ultieme poging van Omroep Groesbeek om de weerstanden bij WFM die een fusie van beide omroepen in de weg staan, weg te nemen.

Daarmee beëindigde WFM een bemiddelingspoging van een mediator om beide lokale omroepen weer aan tafel te krijgen met als doel om gezamenlijk de licentie voor de fusiegemeente Groesbeek (1 januari 2016 Berg en Dal) te verkrijgen. Van der zijde van WFM is er geen enkel vertrouwen in Omroep Groesbeek. Ondanks dat Omroep Groesbeek rondom alle knelpunten die WFM de mediator heeft laten optekenen, haar tegemoet gekomen is met verregaande meerjarige afspraken rondom de thema's en zelfs heeft aangeboden om het hele Groesbeekse bestuur te laten aftreden om het wantrouwen van WFM finaal van tafel te halen.

Omroep Groesbeek betreurt ten zeerste de onwillige houding van WFM ondanks de de inspanningen van de mediator. Omroep Groesbeek heeft om die reden besloten om geheel zelfstandig naar de af te geven licentie de dingen. Hierbij krijgen al de medewerkers van Omroep Groesbeek, de leden van het Programma Beleidsbepalend Orgaan en de vele correspondenten die aan Omroep Groesbeek verbonden zijn ook de langverwachte duidelijkheid waar zij zolang naar snakten. Uiteraard hoopt Omroep Groesbeek dat de gemeenteraad van Groesbeek hen bij het Commissariaat voor de Media zal voordragen om in aanmerking te komen voor de licentie.

Brandweer gebeld voor uit de kom

geschoten heup

MILLINGEN – De brandweer van Millingen is donderdagavond gealarmeerd voor een incident bij een woning aan de Zeelandsestraat in Millingen.

Ter plaatse aangekomen bleek dat bij de bewoonster – die onlangs een nieuwe heup had gekregen – de heup uit de kom was geschoten. Misschien door de paniek is de brandweer gealarmeerd. De brandweerlieden hebben gewacht totdat de ambulance ter plaatse was, die vervolgens het slachtoffer heeft overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Lichtoptocht Millingen wordt een nog groter spektakel

MILLINGEN - Op vrijdag 13 maart houdt carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen de lichtoptocht. De start is om 20.00 uur. Inmiddels hebben zich plusminus veertig praalwagens aangemeld voor dit prachtige schouwspel.

"Grote waardering hebben wij voor de deelnemers die zich na het carnaval nog een keer kunnen en willen opladen om hun wagens in een ander licht te stellen. Wij kunnen u verzekeren dat er weer sprookjesachtige taferelen te zien zullen zijn. U mag dit niet missen.

Kom tijdig en zoek een goed plekje langs de route, want wij verwachten dat het druk zal worden. Als u van buiten Millingen komt kom dan tijdig in verband met het zoeken van een parkeerplaats. Laat daarbij de route vrij." De route is: Rijndijk, Burg. Eijckelhofstraat, Hermsenstraat (rechts om) Weth. Koenenstraat, Ruijsdaelstraat, Heerbaan, van Lijndenstraat. Er zijn uitstekende parkeermogelijkheden achter de sportvelden aan de Hoefseweg. Komend van buiten Millingen adviseren wij u vóór Kekerdom via de Spaldropweg naar de Zeelandsestraat te rijden. Via de Zeelandsestraat zijn de parkeerplaatsen achter het sportpark uitstekend bereikbaar. Bovendien bent u dan vlak bij de route van de optocht.

Na afloop van de optocht is er in de horeca gelegenheid even gezellig na te praten over dit spektakel. De organisatie is op voorhand de gezamenlijke horeca dankbaar, die het ruime prijzengeld voor deze optocht voor haar rekening heeft genomen.

"Wij zouden het op prijs stellen als langs de route versieringen zouden worden aangebracht in de stijl van de lichtoptocht. Bovendien verzoeken wij u alle overige verlichting te doven. Immers ook de gemeente dooft de openbare verlichting om meer sfeer te creëren. Ook hen zijn we voor de medewerking bijzonder erkentelijk."

Raad Groesbeek keurt begroting goed zonder moties of amendementen

GROESBEEK – Het is het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek nog nooit gelukt om de goedkeuring van de begroting te krijgen zonder dat het gepaard ging met de nodige amendementen op moties.

Het is al eens voorgekomen dat het CDA bij monde van Jan Poelen liefst 73 moties indiende. Daarvan werden er overigens geen aangenomen, alleen duurde de begrotingsvergadering wel enkele uren langer. Het nieuwe college, dat pas twee maanden aan de slag is, heeft uit de reserve liefst 2,5 miljoen euro gehaald om de begroting voor dit jaar sluitend te krijgen. Hiervoor heeft de Provincie Gelderland voor eenmaal toestemming verleend.

Maar voor de volgende begrotingen zal flink bezuinigd moeten gaan worden. Voor 2016 bedraagt het tekort 1,9 miljoen, die zal toch ergens vandaan moeten komen. Dit bedrag zal niet alleen opgehoest worden door de OZB te verhogen, liet de kersverse wethouder Financiën Silvia Fleuren de raadsleden weten. Sociaal Groesbeek bij monde van Hans Peters stelde voor het restgroen of te wel snippergroen te verkopen om zo de begroting voor 2016 sluitend te krijgen. Wethouder Ria Barber liet weten dat de gemeente belangrijke reststroken niet verkoopt en voor de rest blijft er weinig over.

Martijn Schmiermann (PvdA) liet het college weten dat in ieder geval de kwetsbare burger niet de dupe mag worden en laat de bijstandsgerechtigden niet in de kou staan. Daarnaast deed hij een beroep op het college om op te komen voor de AOW-ers, mantelzorgers en vrijwilligers. Hennie Eikholt gaf enkele bezuinigingstips te weten: schoon de monumentenlijst eens op, richt bibliotheken in scholen in en kort op de aankoop van kunstwerken.

Voortbestaan zwembad De Lubert in Groesbeek nog een vraagteken

GROESBEEK – Diverse raadsfracties hebben vragen gesteld over het voortbestaan van zwembad De Lubert na het afhaken in van GGZ Brabant.

Groesbeek heeft in 2014 een forse schadeclaim ingediend bij GGZ Brabant, omdat zij zich eenzijdig uit het project heeft teruggetrokken. Hierdoor heeft Groesbeek veel schade geleden; diverse raadsleden vroegen zich af of de claim al binnen was. Wethouder Eric Weijers liet weten dat er momenteel nog niets van bekend is.

Voor raadslid Jan Poelen was het duidelijke taal: zwembad De Lubert moet open blijven, verkoop het of de gemeente moet het zelf gaan exploiteren. Evert Ruiter D66 dacht daar anders over, voor hem is het verkopen of slopen omdat er in de regio voldoende zwembaden zijn, liet hij weten. Dit was tegen het zere been van Hennie Eikholt (GVP), die zich afvroeg of de heer Ruiter wel aan het schoolzwemmen – dat heel belangrijk is – gedacht heeft. Voor Jan Poelen (CDA) was het duidelijk, zwembad De Lubert moet blijven bestaan. Privatiseer het en als het niet lukt moet de gemeente het zelf gaan exploiteren.

Opening Pics on Wood & More

MILLINGEN - Creatief brein Brenda Nieborg is de trotse bedenker van een uniek concept waarmee ze de mooiste fotojuwelen met liefde verwerkt op hout.

Zaterdag 21 februari opende zij om 12.00 uur officieel haar winkel in Millingen aan de Rijn. Waar zij naast haar fotojuwelen ook authentiek gepimpte meubels verkoopt van De Snuffelloods uit Valburg die de winkel mooi completeren omdat ze hout als basis hebben.

Fotografie is Brenda's passie. Eerder fotografeerde zij voor diverse magazines, bedrijven en particulieren. Verder heeft zij een eigen fotografie kunstwerk in Arnhem en maakte ze naam met BNfotografie.

Al enige tijd speelt Brenda met het idee twee van haar passies samen te voegen: Haar passie om te werken met foto's, en haar liefde om te stoeien met hout. Pics On Wood is een concept wat een brug slaat tussen deze twee disciplines. Het is een feit dat het Brenda is gelukt om foto's te vereeuwigen op hout. ''Natuurlijk wordt er al veel gedaan op het gebied van foto's, lijsten en digitale computers, maar dit straalt alles uit wat een foto écht moet hebben: beleving!"

Elke maand voegt zij een nieuw item toe aan het assortiment. Of dit nu is voor een dierbare herinnering, feestelijke gebeurtenis of een prachtig sieraad, alles is mogelijk!

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.picsonwood.nl. Voor echte beleving gaat u naar de winkel.

Pics on Wood & More, Heerbaan 99 (bij Albert Heijn), Millingen aan de Rijn. Open: di-woe-do-vrij van 10.00 tot 16.00 uur; 06 51599122 / 0481 848664; info@picsonwood.nl.

Kamera Express opent grootste fotowinkel van Arnhem

ARNHEM - In het voormalig ANWB-gebouw, aan de Kronenburgsingel 20 in Arnhem, opent Kamera Express haar zesde Superstore. Met ruim vierhonderd vierkante meter aan fotobeleving, educatie en inspiratie, vindt de klant in deze Superstore alles op het gebied van foto-, videocamera's en accessoires.

Naast het grote assortiment biedt Kamera Express workshops, lezingen, trainingen, demonstraties en uitgebreide business to business mogelijkheden aan. De nieuwe Superstore ligt bij het nabijgelegen winkelcentrum Kronenburg en is gemakkelijk te bereiken met zowel openbaar vervoer, als met de auto en heeft de mogelijkheid om gratis te parkeren.

Kamera Express is al meer dan twintig jaar dé foto retailspecialist van Nederland. De combinatie van webshop en Superstores in Nederland en België maakt Kamera Express uniek. Dankzij de Laagste Prijs Garantie van Kamera Express weet de klant dat hij bij Kamera Express altijd de beste deal maakt. "Als één van de eerste multi-channel fotoretailers in Nederland zien wij in deze tijd de winkels nog steeds als een belangrijk onderdeel van onze succesformule. Foto- en videografie moet je kunnen voelen, proeven en beleven. Naast het bieden van deskundig advies, willen wij onze klanten blijven inspireren door het geven van workshops, lezingen en demonstraties, en een ongekende service van onze aftersales", aldus Ben Cornelisse, algemeen directeur bij Kamera Express.

Naast de nieuwe Superstore aan de Kronenburgsingel behoudt Kamera Express ook haar City Kiosk in het centrum van Arnhem in de Beekstraat. In de City Kiosk kan de foto- en videoliefhebber terecht voor deskundig advies, een selectie uit het ruime assortiment en het maken van pasfoto's.

Bruidsbeurs in De Musschenberg in Beek

BEEK - Op zondag 15 maart staat het sfeervolle hotel-restaurant De Musschenberg in Beek-Ubbergen in het teken van trouwen. Aanstaande bruiden en bruidegommen – en hun familie vrienden en kennissen- zijn tussen 11.00 en 17.00 welkom voor een bezoek aan een inspirerende bruidsbeurs.

De bruidsbeurs is gratis toegankelijk en biedt de bezoekers de gelegenheid een kijkje te nemen in De Musschenberg, dat met zijn bosrijke omgeving een mooie locatie is voor een trouwfeest. Speciaal voor deze gelegenheid is De Musschenberg ingericht in romantische bruidssferen. Pianist Marcel Beukeboom speelt voor de bezoekers.

Daarnaast kan men kennismaken met ondernemers uit de trouwbranche uit Beek en omgeving. Arte d'Oro Sieraden, La Donna Bruidsmode, Bloemisterij Semperflorens, Deco Style Beek, Fotograaf Marcel Vink, Hasan Hairstyling, Herba Life International and VIP Hairstyle presenteren hun diensten en producten voor een onvergetelijke trouwdag.

Trouwlustige dames maken kans op een transformatie tot bruid en om vastgelegd te worden op de gevoelige plaat, als herinnering en ter inspiratie.

Bezoekers zien live cooking in De Musschenberg van start gaan. De bruidsbeurs wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Trouw Branche Organisatie.

Ontevreden cliënt steekt bedstuk in brand bij Kemnade in Groesbeek

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd in de nacht van donderdag op vrijdag rond half drie gealarmeerd voor een brand op een kamer bij Kemnade aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Omdat de melding aangaf dat er een persoon op de kamer was, rukte de brandweer met groot materieel uit (vijftien brandweerlieden en drie wagens). Ter plaatsen bleek de bewoner van de kamer door begeleiders inmiddels in veiligheid was gesteld. De brandweerlieden hebben het smeulend bedstuk uit de kamer gehaald. Door de brand ontstond er een zware rookontwikkeling waardoor in de algemene ruimte in de kamer de nodige schade ontstond, die in de vele duizenden euro's loopt. De bewoner van de kamer bleek uit onvrede het bedstuk zelf in brand te hebben gestoken. Doordat de dader rook binnen had gekregen is door ambulancepersoneel eerste hulp verleend.

Vijfde concert Zalmpodium

MILLINGEN - Zondag 8 maart om 14.00 uur is het vijfde mini concert in het Zalmstraatkerkje. Het thema van deze middag is : Jongeren op weg naar het concertpodium.

Allereerst is deze middag een achttal jongens en meisjes uit de Talentenklas van De Lindenberg te gast. Deze klas is bestemd voor leerlingen die meer met muziek willen doen. Zij hebben naast deze klas allemaal nog les op hun eigen instrument. Ook spelen zij –bij voorkeur- ook nog in een band of andere samenspelgroep.

Wekelijks komen zij bijeen en zij proberen zich zo, door samen te spelen, verder te ontwikkelen op het gebied van samenspel, samenwerking en compositie. In overleg met hun mentor Joop Eerden wordt er zo ook meermalen per jaar een podiumoptreden gepland. Graag willen zij deze middag laten zien en horen hoe ver zij zijn in hun muzikale leefwereld. Bezoekers kunnen genieten van piano, saxofoon, gitaar, dwarsfluit en zang.

Als organisatie zijn we erg blij dat we ook uit ons eigen muzikale dorp een jongere te kunnen voorstellen in de persoon van Rieks Bolhuis. Rieks speelt al gitaar vanaf zijn basisschooltijd en hij is daar enthousiast mee doorgegaan. Eerst was het alleen de gitaar, maar wat later merkte hij dat zijn stem daar ook wel mooi bij paste.Nu brengt hij voor ons een kleine keuze uit zijn vele liedjes .

Het zaaltje is open 13.45 uur. De entree is gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoed zijn dienst weer kunnen bewijzen.

Koningsdag in Millingen

Foto: Moni

MILLINGEN - De voorbereidingen voor Koningsdag zijn in Millingen in volle gang. Als thema is dit jaar gekozen voor de jaren '70. Zo zal in het 'KWJ gebouw' een film draaien over de actualiteiten van de jaren en zal er in het Walhalla een duistere kroeg zijn. Radio Veronika, radio Caroline en radio Noordzee zullen binnen varen.

'Evis Presley' zal uit zijn graf herrijzen. Mannenkoor de Kels uit Groesbeek neemt u mee naar de tijd van de flower power en de rellen op de Dam. Dit artikel roept hopelijk veel herinneringen bij u op en zo is het ook bedoeld. Erg duidelijk is het artikel nog niet, let dus op volgende publicaties, want we laten in dit artikel het achterste van de tong nog niet zien.

Natuurlijk zijn er ook de kinderspelen: op veler verzoek zijn de schuitjes er weer en is er een mogelijkheid tot boom klimmen. Zes meter hoog klimmen in een veilig tuig is toch echt een sensatie.

Als garnering van het feest is er natuurlijk de braderie en de vrije markt. Daarvoor zijn nog plaatsen vrij. Als u verzekerd wilt zijn van een plaats, geeft u dan snel op. Dit kan bij Paul van den Broek, Burg van Gilsstraat 10, telefoon 06-37437106.

Het volledige programma hoort u later.

Grote paniek na onwel geworden peuter in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – Donderdagavond omstreeks kwart voor zeven ontstond er grote paniek in een woning aan de Eisenhouwerstraat in Millingen.

Een negenmaand oude peuter werd door onbekende oorzaak onwel, waarna de ouders vermoedden dat de peuter een hartstilstand had gekregen. Direct werd groot alarm geslagen en gingen de hulpinstanties met spoed ter plaatse. Toen de brandweer als eerste arriveerden om te reanimeren, bleek de peuter alweer bij kennis te zijn. Inmiddels waren ook twee ambulances onderweg, alsmede een traumaheli. Deze laatste is weer teruggeroepen. De brandweer is ter plaatse gebleven totdat de ambulances arriveerden. De peuter is uit voorzorg voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Fietspad van Nijmegen naar HAVO Ubbergen

GROESBEEK – Tijdens de algemene beschouwingen liet Evert Ruiter ( D'66 ) weten dat van Nijmegen naar de Havo in Ubbergen een overbodige luxe is. Volgens hem is het geen onveilige situatie.

Hans Peters voor Berg en Dal was echter een heel andere mening toegedaan. Volgens hem is er wel degelijk sprake van een onveilige situatie vooral bij het tankstation in Ubbergen, waar de fietsers zomaar de weg oversteken. Er is niet voor niets een werkgroep van ongeruste ouders opgericht, liet hij Evert Ruiter weten. Maar volgens enkele raadsleden kan het fietspad langs de Rijlaan wel opgeschoven worden totdat er overeenstemming is met de gemeente Mook en Middelaar. Een optie om bij het Jachtslot het fietspad langs te laten lopen, zagen meerdere raadsleden niet zitten.

De werkzaamheden van Kuijpers Zeilmakerij...

GROESBEEK/MILSBEEK – Een afdekzeil voor een zwembad of zandbak, het doek voor een veranda of overkapping, het vinyl voor een windscherm. Waar kopen we deze in deze regio? Bij Kuijpers Zeilmakerij, die ook een grote leverancier is van zeildoeken voor transport- en aanhangwagens, (feest)tenten en parasols.

Bij Kuijpers Zeilmakerij worden de producten van velerlei soort materiaal in de gewenste maat gemaakt. Ook voor spandoeken kan men hier terecht. Daarnaast kan zowel het bedrijfsleven als particulier er terecht als het om onderhouds- en reparatiewerkzaamheden betreft.

Kuijpers Zeilmakerij heeft een goede naam in deze branche. Al in de jaren negentig kwamen veel bedrijven naar hem toe vanwege de kwaliteit en prijs. Zelfs van ver uit Nederland. Noodgedwongen moest hij enkele jaren geleden stoppen, maar sinds hij samen met Jessica weer actief werd met hun zeilmakerij, stromen de 'oude' klanten weer toe. Zijn kwaliteit, jarenlange ervaring, correcte levering en service worden enorm gewaardeerd.

Niet alleen worden de (zeil)doeken op maat gemaakt, ook kunnen ze worden voorzien van dessins, belettering en logo. "Alles in één hand, dat is gemakkelijk", aldus Geert. "Graag werk ik aan elke opdracht: van het inzetten van een nieuwe rits in een tent, een bootkapje op maat, reparatie van een horeca-parasol tot aan spandoeken en een tentdoek voor een feesttent van dertig bij dertig meter."

Kuijpers Zeilmakerij, Ovenberg 12G, Milsbeek; 06 54200800.

Gitaarfreaks bezetten De Mallemolen in Groesbeek

GROESBEEK – Enkele honderden gitaarfreaks hebben zondag De Mallemolen in Groesbeek bezet. De negentiende editie van de gitaarbeurs georganiseerd door De Mallemolen met de helpende hand van De Gitaarvrienden kreeg een internationaal tintje door de komst van Duitse en Belgische gitaar liefheb-
bers.

In totaal waren er 32 standhouders die met hun nieuwe en gebruikte gitaren zoals bas -, elektrische- en akoestische gitaren de hele Mallemolen bezet hadden. Alleen op de wc's was er geen gitaar geluid te horen voor de rest was het een en al gitaargeluid in de grote zaal, op podium, in de gangen, in de foyer en zelfs in de hal. Daarnaast was er een tiental gitaarbouwers naar Groesbeek gekomen, waar zoals bekend het neusje van de zalm aanwezig is. Van de naar schatting vijfhonderd gitaren zijn er enkele tientallen van eigenaar verwisseld.

Ook waren er diverse demonstraties waarvan het Joekeleke erg populair bleek te zijn. In de benedenzaal die omgedoopt was tot Guitar Café waren er liefst vijf optredens. De spits werd om 12.00 uur afgebeten door Aloha Lei uit Nijmegen met een Hawaï-steelguitar, hij werd opgevolgd door Ron Baggerman uit Den Haag die op een Ziggy tapguitar en achtsnarige ron b8 het publiek vermaakte. Om 14.00 uur was de singer-songwriter Koert van Essen uit Nijmegen aan de beurt waarna The Silo Drifters uit Ewijk met hun originele Amerikaanse countrymuziek de handen van de aanwezigen op elkaar kreeg. De gitaarbeurs werd afgesloten met de band Liun uit Amsterdam met gitarist Jordi Repkes.

VVD zet in op veiligheid

GROESBEEK - Mechteld ten Doesschate (VVD) heeft tijdens de algemene beschouwingen in de gemeenteraad ingezet op veiligheid.

Veiligheid is voor ieder van groot belang. Je veilig voelen in je eigen huis en op straat. Helaas is er onlangs een inbraakgolf geweest in de Ooij en De Drul. Niemand wordt gespaard, bij ouderen, bedrijven en clubs, overal wordt ingebroken. Wat de VVD betreft mag het additioneel politietoezicht – ondanks dat het 32.000 euro kost - niet geschrapt worden. "Groesbeek komt in aanmerking voor zes wijkagenten, maar wat blijkt: die moeten uit de bestaande bezetting komen. Het huidige politiebureau dreigt gesloten te worden daarom pleiten wij voor steunpunt in het gemeentehuis en meer politiesurveillance." Daarnaast wilde ten Doesschate weten hoe het zit met de aanrijtijden voor politie, brandweer en ambulances.

Burgemeester Keereweer liet weten dat er in de nieuwe gemeente Groesbeek zeven wijkagenten komen (de sollicitatie loopt), daarnaast moet het blauw zichtbaarder worden op straat. "Ik ben er attent op dat er in Groesbeek vijf à zes steunpunten moeten komen. De inzet van het additioneel politietoezicht is per 1 november 2015 niet meer van toepassing omdat de politie het contract zelf heeft opgezegd. Wat de aanrijtijd in Millingen betreft, accepteer ik niet dat het probleem in Millingen blijft voortduren", aldus Keereweer, "desnoods schakelen de Duitse ambulances in en meer mensen een cursus AED geven", besluit Keereweer. Vervolgens stelde ten Doesschate voor om iedere vrijwilliger bij een vereniging een bewijs van goed gedrag moet af leveren. Dit ging het college echter te ver en werd dan ook verworpen.

Ook voor een kaartje naar Bruna Groesbeek!

GROESBEEK - Bruna Groesbeek stapt over naar een geheel vernieuwd assortiment wenskaarten. In de nieuwe collectie is er voor elke gelegenheid een mooie kaart, of het nu voor een bijzondere dag, een speciaal iemand of zomaar is.

Vanaf 2 maart start een grote opruiming van het huidige assortiment. Voor de fervente kaartenliefhebbers een mooie gelegenheid een voorraadje wenskaarten in te slaan!

Voor de oude collectie geldt: drie halen = twee betalen. "De goedkoopste kaart ontvangt u gratis van ons. Op donderdag 19 maart wordt de winkel aangepast en omgebouwd, dit kan wat ongemak geven. Hiervoor alvast onze excuses."