De Liemers Helemaal Goed Courant

13 september 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 13 september 2019


Tweede Liever de Liemers Fietsronde

BABBERICH - Fietsen terwijl u geniet van het late zomerzonnetje? Zondag 29 september kan dat. Rotaryclub Zevenaar organiseert dan voor de tweede maal de Liever de Liemers Fietsronde. Wie meefietst, draagt tevens bij aan het goede doel: Krachtpatsers in kwetsbaarheid.

De Liever de Liemers Fietsronde laat de mooiste plekjes van de Liemers, het Montferland en zelfs een stukje Duitsland zien. De langste route bedraagt ruim 45 kilometer, maar is desgewenst in te korten tot zo’n 35 kilometer. Onderweg is er allerlei vermaak. Wie zich de Liever de Liemers Fietsronde van vorig jaar herinnert, weet vast nog de live-optredens op de verschillende rustpunten. Deelnemers aan de fietstocht krijgen vooraf enkele consumptiebonnen.

Opbrengst voor goed doel

Met de opbrengst van de Liever de Liemers Fietsronde ondersteunt Rotaryclub Zevenaar het project ‘Krachtpatsers in kwetsbaarheid’. Via dit project leidt welzijnsorganisatie Mikado kwartiermakers op die vervolgens mensen met een psychische of lichamelijke kwetsbaarheid stimuleren weer in beweging te komen, het liefst dat zij weer aan het (vrijwilligers)werk gaan.

Nu al inschrijven!

Vooraf inschrijven voor de fietsronde kan tot 23 september op www.lieverdeliemersfietsronde.nl. Bij voorinschrijving kost meefietsen 7,50 euro. Op de dag zelf kost deelname tien euro. Voor kinderen tot 12 jaar is deelname gratis. De Liever de Liemers Fietsronde begint bij ’t Centrum (Dorpstraat 78 in Babberich). Aanvang: vanaf 10.00 uur.

Meer info staat op www.lieverdeliemersfietsronde.nl en op Facebookpagina @lieverdeliemers.

Kermis in Westervoort

(foto: collectie Frans Brink) Foto collectie Frans Brink

WESTERVOORT - Bij aanvang van de herfst in september begint het in Westervoort te kriebelen. Nog even en de kermis komt naar het dorp aan de IJssel. Dit jaar is de Westervoortse kermis van zaterdag 5 - dinsdag 8 oktober.

Voor Arnhemmer Frans Brink, sinds 1976 woonachtig in Westervoort, de gelegenheid om naast zijn vele exposities oude ansichtkaarten van Westervoort en Arnhem ook een expositie in te richten met foto’s van de Westervoortse kermis.

Door het grote succes van vorig jaar werd de zoektocht dit jaar nog makkelijker om aan fotomateriaal te komen van de Westervoortse kermis. Via vrienden en bekenden is het weer gelukt om niet alleen voor dit jaar maar ook al voor volgend jaar voldoende beeldmateriaal in bruikleen te ontvangen om een expositie in te richten in het leegstaande pand van Blokker in winkelcentrum De Wyborgh. De foto’s die soms aangeleverd worden op het formaat van 5 bij 8 cm worden vergroot naar A4 of komt er een mooie polonaise-foto voorbij zelfs naar het grote A3-formaat.

De achtergrond van deze expositie wordt aangekleed met kermis T-shirts met leuzen van de kermis die al sinds 1992 zijn gemaakt door Kees Krechting, Sjoerd Bisselink en Pelle Gerritsen en in de loop der jaren zijn verzameld door Westervoorter Mark te Bosch.

Expositie 'Kermis in Westervoort' is vanaf heden tot en met zaterdag 12 oktober gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van winkelcentrum De Wyborgh, Dorpsplein in Westervoort.

Verandering van Hét Gemeente Nieuws in de Liemers

Robert Kuster, uitgever van Hét Gemeente Nieuws (links) en Willem Daalder,voorzitter van de stichting, tekenen beiden de overeenkomst in het bijzijn van de leerlingen.

LIEMERS – Vanaf week 39 zal Hét Gemeente Nieuws er anders uitzien. Het uitbreiden van een goede samenwerking met leerlingen van het Liemers College en het Candea College, is de reden voor deze uiterlijke verandering. Hét Gemeente Nieuws krijgt dan een nieuwe naam:
De Liemers Helemaal Goed Courant.

Al enige tijd is de Liemers Helemaal Goed Courant als bijlage in Hét Gemeente Nieuws te lezen, maar de eerstvolgende uitgave zal de krant in de volledige lay-out van de Liemers Helemaal Goed Courant verschijnen. 'Leerlingen die iets goeds weten neer te zetten, moeten de mogelijkheid krijgen om te groeien', aldus Robert Kuster, uitgever van Hét Gemeente Nieuws. 'In de anderhalf jaar dat deze leerlingen zich inzetten om een eigen krant te maken, hebben ze al bewezen dat ze kwaliteit kunnen leveren. Ze hebben een goede lezersbinding weten op te bouwen en ze maken een prettig leesbare krant. Dit, naast het feit dat ik maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heb staan, gaf voor mij voldoende aanleiding om onze huidige samenwerking verder uit te breiden'. Chris van de Ven, bedenker van project Hope XXL en oprichter van stichting Daadkr8-Media, is blij dat het werk van de leerlingen op deze manier waardering krijgt. 'Er werken twintig leerlingen aan de Liemers Helemaal Goed Courant, onder de supervisie van professionele journalisten. De hoofdredactie wordt verzorgd door Sjoerd Geurts (Geurts Media). Daarnaast zijn Suzan Wiendels en Joke Burink verantwoordelijk voor de redactie en de begeleiding van de leerlingen', vertelt hij met gepaste trots.

Berichten insturen
De grootste verandering is het uiterlijk van Hét Gemeente Nieuws in de Liemers. 'Maar lezers kunnen nog steeds zelf hun eigen berichten blijven insturen, legt Robert uit. 'Dit wordt al jaren gewaardeerd en zullen we ook niet veranderen'.

Kinderboekenweek: Reis mee!

ZEVENAAR - Van 2 - 13 oktober is het Kinderboekenweek en staan voertuigen centraal tijdens het thema: Reis mee! Kunstwerk! de Bibliotheek organiseert in samenwerking met Ondernemend Zevenaar een aantal activiteiten rondom het thema in het centrum van Zevenaar.

Activiteiten Raadhuisplein: Op zaterdag 5 oktober van 13.00-16.00 uur wordt er voor kleine kinderen voorgelezen op het Raadhuisplein. Kom lekker luisteren naar leuke verhaaltjes over voertuigen en reizen! Ook is het mogelijk om te knutselen. Ga aan de slag met bijvoorbeeld een vliegtuig of een auto. Beide activiteiten zijn gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Speurtocht: Los jij de rebus op? Ga op speurtocht langs tien etalages in het centrum van Zevenaar op zaterdag 5 of zondag 6 oktober. Het startpunt is Bruna, daar haal je de instructies op. Je levert de oplossing in bij Rebers Boek en Buro en daar wacht je een lekkere verrassing. Er zijn ook mooie prijzen te winnen: twee kaarten voor een kindervoorstelling én twee kaarten voor de jeugdvoorstelling van André Kuipers in Kunstwerk! Het Musiater. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. De speurtocht is gratis.

Altijd al meer willen weten over ruimtevaart? Dit is je kans, want in het kader van de Kinderboekenweek komt astronaut André Kuipers naar Het Musiater. De jeugdvoorstelling 'Een ruimtereis met André Kuipers' voor kinderen in de leeftijd 9-12 jaar, is te zien op dinsdag 8 oktober in het Musiater, prijs: 15 euro.

De Ontmoetingskerk als 'Plek van Plezier'

Ontmoetingskerk Zevenaar. (archieffoto) oude foto uit archief

ZEVENAAR - Op een vrolijke manier doet de Ontmoetingkerk, de protestantse kerk in Zevenaar op zaterdag 14 en zondag 15 september mee aan het Open Monumentenweekend.

'Plekken van plezier' is dit jaar het thema van deze dag. Veel mensen zullen daarbij niet zo snel aan een kerk denken. Maar, al gaat het er in de kerk soms serieus aan toe, toch is het al eeuwen voor veel mensen ook een 'Plek van Plezier'. "Natuurlijk laten we vol trots ons prachtige monument zien dat dateert uit 1659 met het bijzondere kerkorgel uit 1697."

Op zaterdag 14 september zijn er rondleidingen en wordt het orgel bespeeld. "Maar daarnaast sluiten we op een ludieke manier aan bij het thema. Zo is er een trouwkapel ingericht, als knipoog naar de Wedding Chapels in Las Vegas. Wilt u aan iemand voor het eerst of opnieuw trouw beloven, dan is dit uw kans. Daarnaast is er een marktje op ons plein met boeken, sjaals, eigengemaakte producten, schminken, en nog meer. Ook aan de innerlijke mens wordt gedacht, u kunt genieten van een lekkere kop koffie/thee met daarbij een stukje zelf gemaakte taart, poffertje, et cetera op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Op zondag 15 september zal er een feestelijke startdienst worden gehouden om het nieuwe Kerkelijk jaar feestelijk in te luiden om 10.00 uur. U bent welkom om deze viering mee te maken. Vanaf 12.00 uur zullen de rondleidingen weer starten door de Ontmoetingskerk tot 15.00 uur. Wilde u altijd al eens kijken in dit mooie kerkje, of zoek u gewoon een gezellig uitje voor het weekend? Dan bent u welkom!"

Zijactief Groessen start weer

GROESSEN - Zijactief gaat van start op woensdagavond 25 september om 19.45 uur in dorpshuis Groessen. Onder begeleiding van Theo Heuveling van de Volksuniversiteit wordt een mooi bloemstuk gemaakt.

"Voor al het materiaal wordt gezorgd. Misschien handig om een bloemenschaar mee te nemen. Door 15 euro over te maken op rekening nr. NL29RABO0315427140 t.n.v. Zijactief Groessen, heeft u zich opgegeven en gaat u met een mooi bloemstuk naar huis. Ontvangst met een kopje koffie en iets lekkers."

Zaterdag 5 oktober houdt Zijactief Zevenaar de wandeldag. Ontvangst 10.00 uur Buitenmolen. Daarna kan men een keuze maken om de 5 of de 10 km te wandelen; er wordt geluncht bij Thoen en Thans. "Door 12.50 euro over te maken naar Zijactief Groessen heeft u zich opgegeven en kunt u genieten van wat Zevenaar ons te bieden heeft." Op 23 oktober is er een proeverij uit de Indonesische keuken.

De Grote Clubactie bij De Zwaluwen

ZEVENAAR - Op 14 september start de landelijke verkoop van de Grote Clubactie. Ruim 260.000 lotenverkopers gaan in het hele land op pad om hun club een financiële stimulans te geven. Dit doen ze niet zomaar. De leden van KV De Zwaluwen zetten zich dit jaar in voor spelmateriaal voor de jeugd.

Barrie Meek clubcoördinator van KV De Zwaluwen: “Onze leden gaan zich dit jaar inzetten om extra geld op te halen voor spelmateriaal voor de jeugd. Wij hopen dat onze omgeving ons hierin steunt en we zo ons doel behalen!” Vrienden, familie en inwoners in de omgeving van Zevenaar dragen bij aan het clubdoel door een lot te kopen. Dit jaar is dat door de Grote Clubactie nog makkelijker gemaakt met een handige online tool. Lotenkopers maken kans op een van de mooie prijzen, zoals de hoofdprijs van honderdduizend euro.

De Grote Clubactie faciliteert sport-, cultuur- en hobbyverenigingen in het genereren van inkomsten door middel van lotenverkoop. Elk jaar wordt zo’n 9 miljoen euro opgehaald. De loten worden verkocht voor drie euro per stuk. Van elk verkocht lot gaat 80 procent (2,40) direct naar de clubkas. KV De Zwaluwen is een van de ruim 5.300 verenigingen die deelnemen. Iedere club bepaalt zelf specifieke clubdoelen.

De leden van KV De Zwaluwen doen ieder jaar actief mee aan de Grote Clubactie.Vorig jaar werd er bijna duizend euro opgehaald. Met dit geldbedrag realiseerden wij de aankoop van nieuwe ballen, hesjes en speeltoestel voor de jeugd.

De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 11 december. Vanaf 12 december staat de trekkingsuitslag op clubactie.nl.

Gespreksgroep voor partners van mensen met autisme

DUIVEN - Je gezinsleven kan onder druk staan als je partner een vorm van autisme heeft. Soms weet je niet hoe het verder moet. Tegelijkertijd wil je investeren in je relatie en jezelf niet kwijt raken. Gesprekken hierover met lotgenoten, onder deskundige begeleiding, kan je verder helpen.

Op dinsdag 8 oktober start in Duiven een gespreksgroep voor partners van mensen met autisme. Tijdens de avonden wordt onder andere gesproken over de invloed van autisme op jezelf, je gezinsleven en wat je van je partner mag verwachten. Omdat er sprake is van verwachtingen bijstellen kan dit gepaard gaan met gevoelens van rouw. Uiteraard kunnen deelnemers ook eigen onderwerpen inbrengen. Heleen van den Hurk (begeleiding voor volwassenen met autisme en rouwdeskundige) begeleidt de gespreksgroep.


De gespreksgroep komt bijeen op 8, 22 oktober, 5, 19 november en 3 december van 19.30 - 21.30 uur op ’t Holland 3 in Duiven. Aanmelden kan via email: info@auti24.nl of 06 52304775 (maximaal zes personen). Voor meer informatie kan men mailen of bellen of kijken op www.auti24.nl.

Gratis concert Nederlands Politie Orkest in Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdag 9 oktober komt het Nederlands Politie Orkest met de show 'Cop 2000' naar het Musiater in Zevenaar. De leden van het orkest en Nederlandse Politie Steelband, die voor aanvang van de show en in de pauze speelt, willen de bewoners van Zevenaar en omgeving graag op een andere manier kennis laten maken met de politie.

Stilzitten is er bij de nieuwe show Cop 2000 van het Nederlands Politie Orkest niet bij. Onder het motto 'U stemt, wij spelen!' heeft het publiek invloed op de muziekkeuze van de avond. Cop 2000 is op 16 april in première gegaan en nu gaat in Zevenaar het dak eraf.

Voor de pauze spelen de leden van het orkest mooie harmonische stukken. Na de pauze zitten zij klaar met een tas vol muziekstukken en is het de beurt aan de bezoekers. Zij bepalen de rest van de avond. Dit alles wordt op eigen wijze begeleid door singer-songwriter Maarten Peters. Hij is een bekende bij het orkest; Maarten Peters werkt ook mee aan de succesvolle kerstshows die in veel politie-eenheden zijn uitgevoerd.

Het concert wordt gratis aangeboden door de Politie. Kaarten zijn te bestellen op www.politieorkest.nl/agenda.

Programma Musiater

Alex Ploeg, Ultimatum (foto: Diederick Bulstra)

Alex Ploeg: Ultimatum

Soms moet je jezelf een Ultimatum stellen. Bepalen wie je bent. Sterk zijn. Volwassen worden. Ergens voor staan. Alex weigert dit al jaren. Want kom op, hoe doe je dat als je een vat vol tegenstrijdigheden bent? Alex Ploeg is een zelfverzekerde jongen die het allemaal niet weet. Die rake vragen stelt over onderwerpen die er niet toe doen. Alex is lid van Comedytrain en won de Publieksprijs van Cameretten (2016). Dit voorjaar is hij te zien in een nieuw seizoen van het satirische sketchprogramma Klikbeet (NTR).

Cabaret. Donderdag 19 september 20.15 uur. Prijs: 18 euro.

The Magic of Jeans (TO): Heartbeat

The All Singing & Dancing Extravaganza

Voel het ritme van de allernieuwste show van The Magic of Jeans: 'Heartbeat'. Een theaterconcert met de hits van toen in een nieuw, hip jasje en met de hits van nu; je kunt niet meer stil blijven zitten! Een spetterende live band neemt je samen met een geheel nieuwe cast mee op een muzikaal avontuur.

Theaterconcert. Vrijdag 27 september 20.15 uur. Prijs: 25,50 euro.

The Legends ft. Michael Varekamp

Swingin' in New Orleans

We reizen af naar het zuiden van Amerika, naar de bakermat van de Jazz: New Orleans. In de eerste helft van de vorige eeuw vierde de jazz hier zijn hoogtijdagen met muzikanten als Louis Armstrong, Louis Prima en Fats Domino.

The Legends, onder leiding van trompettist en vocalist Michael Varekamp en toetsenist Wiboud Burkens, verwelkomen het publiek in hun eigen eenvoudige maar sfeervolle plattelands nachtclub. Nummers als 'Mac the Knife', 'Petite Fleur' en natuurlijk 'When the Saints Go Marching In' kunnen rekenen op gloedvolle vertolkingen in deze inspirerende voorstelling.

Theaterconcert. Donderdag 10 oktober 20.15 uur. Prijs 22,75 euro.

Open dag bij Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar was een groot succes!

ZEVENAAR - Al meer dan 20 jaar is de Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar een begrip in de Liemers.

Op zondag 2 september hield Volksuniversiteit Zevenaar haar jaarlijkse open dag. Bezoekers konden kennis maken, kijken, proeven, luisteren, ervaren en deelnemen bij de verschillende demonstraties en kleine workshops. Naast het bekende aanbod cursussen en workshops kwamen ook de nieuwe activiteiten op het programma.

De bezoekers konden kennis maken met 3D-printen en Arduino-programmeren. Ook werd er aandacht gevraagd voor de taalcursussen. Een vreemde taal spreken namelijk verruimt je blikveld en opent nieuwe wegen. Of het nu gaat om een vakantie naar een ver land of om een nieuwe werkkring. Door het spreken van een andere taal vergroot je je mogelijkheden op nieuwe contacten. De cursussen van de Kunstwerk! Volksuniversiteit zijn laagdrempelig en vooral praktisch ingesteld.

Dankzij de docent bloemschikken was het hele gebouw tijdens deze open dag prachtig en sfeervol in de bloemen gezet, de kookdocenten zorgden voor lekkere hapjes. Veel cursisten grepen de open dag aan om nader kennis te maken met de docenten. Vanaf de tweede helft van september gaan de cursussen van start. Er is keuze uit meer dan tweehonderd verschillende activiteiten op het gebied van talen, kunst & cultuur, kunstzinnige vorming, persoonlijke ontwikkeling en informatica.

Meer informatie staat op www.liemerskunstwerk.nl. Daar ook nu al inschrijven mogelijk.

Modeshow en verkoop in De WijKern

DUIVEN - 55-plussers die niet kunnen of willen gaan winkelen om kleding te kopen voor komende herfst en winter zijn op 23 september van 10.00 – 12.00 uur van harte welkom in De WijKern in Duiven voor een modeshow en verkoop van Lancomode.

Lancomode uit Deventer is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in zowel klassieke als moderne mode. Mode voor senioren van tegenwoordig is alles behalve saai en zeker geschikt voor mensen vanaf 55 jaar die graag modieus gekleed gaan. Om klanten van alle gemakken te voorzien bezoekt Lancomode De WijKern om er een modeshow te geven. Bezoekers kunnen, net als in de stad, genieten van het winkelen.

De modeshow wordt gelopen door professionele mannequins. Het is mogelijk kleding te passen, te bestellen of ter plaatse te kopen. Er is hulp aanwezig om bij de webshop te bestellen en om af te rekenen. Aanmelden is niet nodig. De entree is gratis en er wordt een Deventerkoek bij de koffie geserveerd. De WijKern bevindt zich op Eilandplein 300 (ingang aan de Vlielandlaan onder De Waddenborgh).

Voor meer informatie over deze activiteit kan men contact opnemen met Joke Haverkamp: 06 34329870. Meer informatie over De WijKern staat op www.dewijkern.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Buurtbusvereniging Rijnwaarden zoekt een coördinator, die verantwoordelijk is voor het organiseren van de chauffeursdiensten, onder andere door de rittenlijst bij te houden.

- De Hulpdienst zoekt chauffeurs die met eigen auto mensen naar arts, ziekenhuis e.a. vervoeren. Ook zoekt men chauffeurs voor de Samen Uit-activiteit (elke derde donderdag van de maand). Voor beide geldt een kilometervergoeding.

- VluchtelingenWerk Gelderland zoekt een juridisch begeleider.die ondersteuning biedt aan asielzoekers en een bijdrage levert aan een zorgvuldige asielprocedure, onder andere door het bijwonen van de gehoren door de IND.

- VPTZ Midden Gelderland zoekt een vrijwilliger palliatieve terminale zorg die tijd, aandacht en ondersteuning biedt aan mensen in de laatste levensfase en aan hun naasten.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Bijeenkomst Longpunt Arnhem-Liemers

WESTERVOORT - E-health. Welke mogelijkheden zijn er voor de longpatiënt? Op woensdag 25 september wordt tijdens een bijeenkomst van het Longpunt Arnhem-Liemers nader ingegaan op de mogelijkheden van E-health voor met name de longpatiënt.

Ton ten Broeke, applicatiebeheerder in ziekenhuis Rijnstate zal de bezoeker wegwijs maken in het digitaal Rijnstate, zoals onder andere: Hoe kan ik inloggen?; Hoe kan ik mijn dossier inzien? en Hoe kan ik uitslagen opvragen?

Daarnaast zullen diverse onderwerpen aan bod komen met betrekking tot digitalisering en welke invloed dit kan hebben. Vanzelfsprekend is er voldoende ruimte voor het uitwisselen van praktische tips. "Wij nodigen u graag uit voor deze bijeenkomst in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. Aanvang van de bijeenkomst is 14.00 uur (zaal open 13.30 uur)."

De toegang is gratis, evenals het parkeren en de consumpties. Wel worden bezoekers verzocht geen geurtjes te gebruiken.

Klaverjastoernooi in Groessen

GROESSEN - Wegens het grote succes van vorig jaar organiseren de vier klaverjaskoningen wederom een klaverjastoernooi bij Zaal Gieling aan de Dorpstraat 29 in Groessen op zaterdag 26 oktober.

Om 10.00 uur start het viertallentoernooi; om 12.30 uur is de lunch; om 13.30 uur is de start van het individueel toernooi. Er zijn mooie prijzen te winnen! Inleg per toernooi is drie euro; deelname voor de gehele dag is vijf euro per persoon. Opgave per mail: j.kummeling1@chello.nl of 06 30651309. Opgeven kan tot en met zaterdag 19 oktober.

Koopzondag in Tolkamer: 'Gluren bij de buren'

TOLKAMER - Keurslagerij Marc Voss, DA Fris Gezond & Mooi Wassing, `t Brillenhuus Tolkamer, Rijnstraat mode voor mannen en Kaatje Mode organiseren een gezellige zondagmiddag waarbij je mag 'gluren' bij de buren.

"Door middel van proeverijen en modeflitsen laten wij je kennis maken met onze producten, adviezen en diensten. Wat kun je verwachten van ons: foodtruck met het wroetvarken, huidanalyse, de nieuwste geuren en een theeproeverij. De laatste trends op het gebied van brilmonturen en mannequins showen de nieuwste najaarstrends voor dames en heren.

Wij nodigen uit: `vrienden van de buren`. Bakkerij van Bentum presenteert heerlijke producten, Blumenhaus Hulkenberg zorgt voor een mooie aankleding, De Salon Zevenaar voorziet onze modellen van een perfecte look en laat jou de nieuwste trends zien, Brasserie Kade 7 zorgt voor een heerlijk kopje koffie en de Vila Copera laat zien welke streken zij in huis hebben. Eethuis Saartje en Zuivelboerderij Hof zum Walde laten proeven wat hun specialiteiten zijn. Kortom een gezellige middag die u niet mag missen! Kom zondag 15 september van 13:00 - 17:00 uur gezellig naar Tolkamer en kijk wat wij u te bieden hebben!"

'Stem op Het Hooge Bongertkoor'

ZEVENAAR - Met de Rabobank Clubkas Campagne steunt Rabobank Arnhem en Omstreken het verenigingsleven in de regio. De bank stelt hiervoor 200.000 euro beschikbaar in 2019. De leden van de Rabobank bepalen hoe dit bedrag verdeeld wordt. Het Hooge Bongertkoor is een van de verenigingen die hieraan meedoet.

Het Hooge Bongertkoor verzorgt regelmatig een optreden in diverse verzorgingshuizen in de regio en geeft ook jaarlijks een eigen concert. Voor het instuderen van muziek maken wij gebruik van midi-files zodat de leden thuis hun partij goed kunnen oefenen. Om deze midi-files te kunnen maken willen wij gebruik gaan maken van een digitaal programma die de partituren kan inscannen zodat wij deze kunnen bewerken.

Om dat te kunnen realiseren willen wij graag in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de Rabobank. Hiervoor hebben wij uw stem nodig. Alleen leden van de Rabobank mogen stemmen. U ontvangt een persoonlijke code en uitleg over de stemperiode. U mag maximaal vijf stemmen uitbrengen op uw favoriete vereniging. Maximaal twee stemmen per vereniging. Het zou fantastisch zijn dat veel mensen hun stem aan Het Hooge Bongertkoor geven.

Cursussen Musiater

ZEVENAAR - Het beoefenen van yoga is een goede manier om in de drukte van alledag rust, stilte en ontspanning te brengen. Binnen de Hatha yogalessen wordt gewerkt aan lichaamsoefeningen (statisch), ademtechnieken en ontspanningsmeditaties om bewuster te worden van het lichaam. Er is veel aandacht voor het loslaten van energieblokkades. Hierdoor voel je je fitter en meer ontspannen.

Hatha Yoga

Docent : Sigrid Bakker - Aukes

Datum : Maandag 23 september 9.30 – 10.30 uur

Aantal : 30 lessen. Prijs: 218 euro.

Meditatie Nieuw!

Meditatie leert je eigen lagen en kennis van jezelf te (her)ontdekken. Door goed te aarden, je aandacht naar binnen te richten en de observator te worden kun je veel over en van jezelf leren en ook je omgeving beter begrijpen en antwoord krijgen op levensvragen. Door goed contact te hebben met jezelf krijg je rust, overzicht en inzicht. Daardoor weet je beter wat je zelf nu nodig hebt en wat belangrijk is voor situaties uit het dagelijks leven.

Docent : Sigrid Bakker - Aukes

Datum : Dinsdag 24 september 20.45 – 22.00 uur

Aantal : 10 lessen. Prijs : 92 euro

Tai Chi – Yang stijl

Beoefening van Tai Chi, een Chinese bewegingsleer, helpt om het lichaam soepel te houden en de geest te ontspannen. De Tai Chi-bewegingen worden in een langzaam tempo uitgevoerd, de houdingen en bewegingen volgen elkaar vloeiend op. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan lichaamshouding, balans en bewegen vanuit volledige ontspanning.

Docent: Winny de Meij

Datum: Maandag/Donderdag 23/26 september 19.00 – 20.00 uur/19.30 – 10.30 uur

Aantal: 12 lessen. Prijs: 92 euro.

Workshop Qigong door Master Zhao

Eigen kinderen in Qipose. (foto: Natasja Smits) natasja smits

DUIVEN - Een unieke belevenis is Duiven deze herfstvakantie. Master Zhao zal een vierdaagse workshop geven over Qigong. Qigong is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer waarbij de Qi (onze levenskracht) getraind wordt om de vitaliteit en gezondheid van ons te versterken.

Een gezonde stroom van Qi zorgt voor een soepel vitaal lichaam, maar ook voor een flexibele, kalme geest. Het is de eerste keer dat Master Zhao, opgeleid in het Huaxia Centre, naar Europa en dus ook naar Nederland komt. In zijn opleiding in het Huaxia Centre leerde hij zo de Qi te cultiveren dat medicatie voor de mensen die daarheen kwamen om hun gezondheid te verbeteren, niet nodig was. Het was het eerste medicijn-vrije ziekenhuis opgericht door Dr. Pang Ming.

De workshop is ingedeeld in twee delen. Deel 1 gaat over het voeden en versterken van je eigen Qi en zal met name ook de nadruk leggen op de ouder wordende mens: hoe behoud ik mijn vitaliteit? In het tweede deel ligt de nadruk op het trainen van je eigen mindset en met name bij kinderen en studenten. Dit deel is zeker ook interessant voor docenten en begeleiders van kinderen. Een gezonde vitale mindset geeft een sterk zelfvertrouwen waaruit kinderen groeien.

De workshop is op de Groene Ring-Noord in Duiven; deel 1: do 17 en vrij 18 okt 9.30 - 17.00; deel 2: zat 19 en zo 20 okt 9.30 - 17.00 uur. Meer info te verkrijgen via: www.moveyourmeridians.nl of via Natasja Smits 06 23869675.

Fair met Flair succesvol!

Een model showt een galajurk op de catwalk, tijdens de Fair met Flair.

OUD-ZEVENAAR - In het kader van het 50-jarig jubileum van Kruitwagen Kledingverhuur en onder het mom 'wie jarig is trakteert' was het idee voor de Fair met Flair geboren. Al gauw werd duidelijk dat de locatie Wip Inn te klein zou zijn en werd er uitgeweken naar het sfeervolle Tichelpark in Oud-Zevenaar. Mede dankzij de medewerking van de gemeente Zevenaar.

Afgelopen zondag 8 september was het dan zover en wat was het een feest! Met 77 deelnemende bedrijven, modeshows, live muziek, dans en een cateringplein was het een evenement van formaat.
Uiteraard speelde het mooie weer een grote rol, maar de organisatie stond als een huis. Er was een grote variatie onder de deelnemende bedrijven, zodat er voor iedereen wel iets interessants te zien was. Ook aan de kinderen werd gedacht zodat de papa’s en mama’s heerlijk konden genieten van een hapje en een drankje. Uiteraard werden er onder andere adembenemende galajurken gepresenteerd op de catwalk.

Make a Wish
Kruitwagen Kledingverhuur draagt 'Make a Wish Nederland' een warm hart toe. Daarom is hier op de Fair met Flair aandacht aan besteed door middel van een loterij. De opbrengst van deze loterij is liefst 1.264 euro geworden.

Zevenaar Fair rijker?
Of Zevenaar nu echt een Fair rijker is zal nog moeten blijken, maar in ieder geval kan teruggekeken worden op een succesvolle Fair met Flair met veel publiek, een ongedwongen ambiance op een sfeervolle locatie. Mede dankzij de vele vrijwilligers, medewerking van gemeente, verenigingen, buurt, brandweer, Ehbo et cetera is het een waar feest geworden!

Roeland Beumer nieuwe koning van schutterij Onderling Genoegen uit Duiven

Koningspaar Roeland en Pauline Beumer met kinderen Bram en Maud. (foto: Fotograaf OG) Fotograaf OG

DUIVEN - Roeland Beumer is de nieuwe schutterskoning van schutterij Onderling Genoegen uit Duiven. In de stralende zon met wel liefst 31 graden en onder grote publieke belangstelling schoot hij met het vijftigste schot het restant van de houten vogel naar beneden.

Roeland koos zijn vrouw Pauline als zijn koningin. Samen met hun twee kinderen Bram en Maud vierden zij het koningschap. Roeland is sinds 2013 lid van de schutterij. Hij is enthousiast geworden nadat hij van dichtbij had meegemaakt wat de schutterij inhoudt. Dit was tijdens het koningsjaar van straatgenoot Wilbert Staring.

De hele familie is actief binnen Onderling Genoegen. Roeland is een gangmaker in de Lee Enfield. Verzorgt dit jaar de boekhouding voor de schutterij, waar het bestuur en penningmeester ontzettend blij mee is. Pauline is actief binnen de jeugdwerkgroep, Join! Lhdg & OG. Het eerste jaar Join! Kamp was mede een groot succes door haar inzet. Ook doe je nooit tevergeefs een beroep op haar. Dochter Maud en zoon Bram vendelen beiden. Bram was tweede jeugdkoning (2017) in het bijna 125-jarig bestaan van Onderling Genoegen. De familie Beumer is inmiddels een echte schuttersfamilie.

Kermismaandag is traditioneel de dag waarop het koningschieten wordt gehouden. Roeland was als enige kandidaat. Ondanks de hitte hield hij zijn hoofd koel en vuurde hij gerichte schoten af op de vogel.

Resultaten prijsschieten:
Johannes Goossen : Kop van de vogel
Martin Hoekstra: Linkervleugel
Jeffrey Kartman: Linkerpoot
Jan Wieleman: Rechtervleugel
Reinhold Kelderman: Staart

Evenement trekt extra bezoeker naar recreatieplas Watersport op De Bijland in de lift

Down the Hill-glijbaan. Inzet: Winnaar Patrick Holk. (foto: J Bol) J Bol

ZEVENAAR/TOLKAMER - Afgelopen zaterdag 24 augustus was het gezellig druk op de waterrecreatieplas De Bijland.

Ook watersportvereniging De Bijland merkt de toenemende belangstelling voor de watersport. Het weer speelde zaterdag een belangrijke rol, maar er waren ook veel mensen afgekomen op het jaarlijkse Down the Hill-evenement. Een wedstrijd om het snelst een parcours af te leggen via een hoge zeepbaan, een superglijbaan in het water, zwemmend en rennend door het zand bij de bel te komen.

Dit wordt steeds in augustus georganiseerd door watersportvereniging De Bijland in samenwerking met watersportcentrum De Bijland, Deba Marine en restaurant Four. Behalve de glijbaan waren er ook SUP’s, ritjes op een banaan achter een speedboot en kon er in ballen over het water gelopen worden.

Winnaars waren: Bij de jeugd een gedeelde eerste plaats voor Giovanni Veenendaal en Daan Cornelissen. Patrick Holk was eerste bij de volwassenen.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden

Walk & talk bijeenkomst in Didam. (foto: De Levende sollicitatiegids) De Levende sollicitatiegids

DIDAM - Woensdag 25 september van 10:00-12:00 uur is er een Walk&Talk in de Bibliotheek Didam aan de Schoolstraat 22. Bij deze bijeenkomst is Ineke te Pas van Verder in Techniek Doetinchem te gast.

Zij vertelt wat omscholing via Verder in Techniek kan betekenen voor jou als werkzoekende in deze regio. Bij Verder in Techniek leer je een vak met perspectief van mensen uit de praktijk. De versnelde technische praktijkopleidingen zijn gemaakt voor aanpakkers. Je ziet met eigen ogen hoe je in no-time echte producten bedenkt, maakt en verbetert, onder deskundige begeleiding van opleiders die weten wat ze jou moeten leren en hoe ze dat moeten doen.

Wanneer je op zoek bent naar een andere baan, verandert er veel in je leven. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken of misschien help je juist graag anderen. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je op zoek bent naar werk, welk werk je zoekt of hoe jong of oud je bent. Deze koffiepauze geeft je nieuwe ideeën en energie voor je zoektocht – ook als je nog een baan hebt!

Bibliotheek Montferland biedt met Walk&Talk werkzoekenden een plek voor herkenning, inspiratie en praktische tips. Met wisselende onderwerpen, gastsprekers en ervaringen van andere deelnemers. Walk&Talk is geen workshop en ook geen lezing. Het belangrijkste deel is de koffiepauze waarin je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen jou op weg helpen bij het vinden van de baan die het beste bij jou past. De koffie en thee staan dan ook voor je klaar.

Tweedehandskledingbeurs in Duiven

DUIVEN - Zaterdag 21 september houdt de stichting Tweedehandsbeurzen Duiven een tweedehands winterkledingbeurs in de Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven.

Er wordt winterkleding verkocht in de maat 50 - 176 en ook textiele babyartikelen (zoals beddengoed, badcapes, boxkleden, et cetera). Wasbare schoenen, regenlaarzen en sportkleding worden eveneens verkocht.

"Indien u kleding wilt verkopen kunt u van zondag- op maandagnacht (van 08 op 09 september) vanaf 00.01 uur een nummer aanvragen op de site www.kledingbeursduiven.nl. U kunt uw kleding (voorzien van maat, verkopersnummer en vraagprijs) per maat gesorteerd aanbieden vanaf 08.30 tot 10.00 uur bij de Ogtent (Remigiusplein 9, Duiven) op zaterdag 21 september. De verkoop zal zijn van 12.00 tot 14.00 uur. Tussen 16.00 en 16.30 uur kunt u uw opbrengst en de eventueel niet verkochte kleding weer ophalen bij de ogtent. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze site."

Zoals gebruikelijk wordt bij de verkoper 20% van de opbrengst in mindering gebracht en bij de koper wordt het aankoopbedrag met 10% verhoogd. Na aftrek van kosten zal de opbrengst ten goede komen aan een lokaal/regionaal goed doel. Dit keer is de opbrengst bestemd voor de kinderboerderij Duiven.

Voor vragen kan men contact opnemen met Marian Hulscher op telefoonnummer 0316 281430.

CUL Apple Torte Concerti

DUIVEN - Voor het seizoen 2019-2020 zijn er weer 6 CUL Apple Torte Concerti op het programma gezet. En er is een extra concert speciaal bedoeld voor kinderen. Deze concerten zullen gegeven worden op zondagmiddag vanaf 14:00 uur in cultuurcentrum de Ogtent in Duiven.

Bij alle concerten is er in de pauze appeltaart en een kop koffie of thee. "U kunt voor deze serie van 7 concerten een abonnement kopen voor zestig euro. Voor dat bedrag krijgt u meer dan alleen de entree. Op vertoon van uw kaartje krijgt u in de pauze van het concert een kop koffie of thee en appeltaart. Maar er is nog meer. Als abonnementhouder mag u bij elk concert een gast meebrengen. Die gast moet jonger dan 21 of ouder dan 70 jaar zijn. En ook zo’n gast, die dus gratis mee mag genieten van de muziek, krijgt in de pauze van het concert een kop koffie of thee en appeltaart. Het zal ook mogelijk zijn per concert losse kaarten aan de kassa van de zaal te kopen. Die kosten dan vijftien euro per persoon en geven naast de entree eveneens recht op een kop koffie of thee en appeltaart. Bestel uw abonnement of kaarten via www.deogtent.nl/webshop. Meer informatie over het programma staat op www.deogtent.nl/over-de-ogtent/cul-unplugged.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Na een vakantieperiode begint Passage aan het seizoen 2019-2020.

Het jaarprogramma is klaar en het bevat weer veel gevarieerde onderwerpen. De start voor de maandelijkse avond zal dit jaar 's middags zijn. Passage viert haar 50-jarig jubileum en hoopt dit met eigen leden op woensdag 18 september in zalencentrum Staring te vieren.


Een kleine greep uit het verdere programma: 'Het vervoer in Gelderland de eeuwen door', 'Officier van Justitie (parket Zutphen), 'Snelrecht en Mediation', 'Adventavond: mevrouw Verbaan - van de Heuvel uit Ermelo'.
De leeskring 'Boekentaal Mondiaal' zal in september ook weer beginnen. Ieder jaar is er een ander thema. Dit jaar is de titel hiervan 'Verlangen'. Voor antwoorden op vragen, belt u naar 0316 524620.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag 14 december om 19.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: Dames en Herenkoor.

Zondag 22 september om 10.30 uur. Woord/Communiedienst.
Voorganger: W. Staring en M. Slangewal. Koor : --.

Gebedsintenties 14-09-2019: Ouders Nijenhuis-Klein Goldewijk, Ouders Peters-Wacki, Piet en Fien Mulder-Lamers en kinderen Jan Mulder en Ria Moraal-Mulder, Toos van Huet-Wieland, Gerard Geurts, Jan Post en John Francis Post, Truus van Marwijk-van Dalen, Ouders van Marwijk-Rozendaal, Ouders Lintzen-de Ruyter, Hent Roelofs en dochter Annet, Gerrit Hagen. Jaargedachtenis: Annie Roelofs, Dinie Hagen.

Gebedsintenties 22-09-2019: Toos van Huet-Wieland, Gerard Geurts, Bernard en Annie Hoppenreijs-Lucassen.

Mededelingen: Zaterdag 21 september is de Sam’s Kledingactie. U kunt de kleding aanleveren in gesloten plastic zakken tussen 9.00 en 12.00 uur bij het Parochiecentrum.

Pigmentvlekken: veel voorkomend probleem!

ZEVENAAR - Ze noemen het ook wel de nieuwe rimpel, omdat het norm vaak voorkomt en omdat we tegenwoordig veel meer gefocust zijn op een mooie, egale en een gezonde huid in plaats van een zo'n bruin mogelijk gezicht.

Me-line is de eerste en enige productlijn gespecialiseerd in alle soorten hyperpigmentatie, en geschikt voor elk phototype, pigmentsoort of lichaamsdeel. Chronische zonschade, maar ook trauma, zwangerschap hormonen en krabben aan de huid of agressieve huidbehandelingen kunnen pigmentproblemen geven.

"Voorheen adviseerden we klanten de pigmentvlekken te laseren, omdat hele duidelijke pigmentvlekken niet snel pakken met de gebruikelijke pigmentbehandeling, na de komst van Me-line is dat niet meer nodig en daar zijn wij enorm blij mee.

Een laserbehandeling geeft natuurlijk een mooi resultaat maar kan helaas ook heftige ontstekingsreacties veroorzaken en de huid traumatiseren, dit willen we liever niet daarom hebben wij gekozen voor Me-line.

Het mooie van dit merk is dat in de producten de juiste werkstoffen zitten om het hele proces ,hoe een pigmentvlek daadwerkelijk ontstaat te kunnen beïnvloeden. Zo kunnen we uiteindelijk het overtollige pigment via de natuurlijke weg afvoeren, en de grote en de kleine pigmentvlekken aanpakken."

Een leuke bijkomstigheid is dat de werkstoffen ook verjongend werken. "Heeft u last van pigmentvlekken en nog steeds geen bevredigend resultaat kunnen behalen? Wij werken nu vier maanden met Me-line en kunnen met veel enthousiasme over de resultaten vertellen wat wij al hebben bereikt. Wilt u meer weten over Me-line, plan dan een persoonlijke en kosteloos intake-gesprek online of bel 06 53355436. "Een egale huid willen we toch allemaal!"

Kunstwerk! de Bibliotheek stopt met BoekStartcafé

ZEVENAAR - Vanaf september stopt Kunstwerk! de Bibliotheek met het BoekStartcafé. Momenteel zijn er in de Liemers meerdere organisaties, die al langere tijd deze mogelijkheden, organiseren.

Er wordt bijvoorbeeld vaker voorgelezen op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de Liemers, die werken met het programma BoekStart in de kinderopvang. Pedagogisch medewerkers op BoekStart-instellingen bereiden voorleesmomenten vaker voor en het voorleesritueel en de verhaalverwerking zijn uitgebreider. Ook is er op deelnemende locaties meer aandacht voor taalzwakke kinderen en ouderbetrokkenheid.

Wel kun je nog meedoen met onze leuke babycursus Muziek op schoot in Het Musiater. Muziekles vanaf 9 maanden tot 3 jaar. Samen met je (klein)kind ga je dansen en liedjes zingen, met instrumenten spelen en muziekspelletjes doen. Samen plezier maken met muziek verrijkt de band met je (klein)kind. Muziek heeft bovendien een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind, zoals taalontwikkeling en waarnemingsvermogen. Docent: Martine Spruijt. Start cursus: 16 september (Duiven), 12 september (Zevenaar)
Dag/tijd: maandag, 09.30 uur (Duiven), donderdag, 09.30 uur (Zevenaar). Locatie: De Ogtent, Duiven, Het Musiater, Zevenaar. Aantal lessen: 10 lessen van 45 minuten. Prijs: 85 euro (inclusief liedjesmap). "Wil je meer weten over muziek maken met je baby? Ga naar www.liemerskunstwerk.nl."

'Koninklijke' koopzondag bij Gilsing Herenmode

DIDAM - Aan de Spoorstraat 11 in Didam is Gilsing Herenmode weer geheel gevuld met de nieuwste najaarsmode. De kleuren groen, brique, rood, bruin en camel geven de wintercollectie warmte naast de donkerder wintertinten. Echte eyecatchers zijn de gilets, coltruien en de trendy ruitpantalon met bandplooi en omslag.

Tijdens de eerste koopzondag op 15 september wordt het weer een gezellige opening. Feestkoning, partner voor horeca- en evenementendienstverlening is aanwezig om de bezoekers te voorzien van een heerlijke cocktail.

Feest; staat voor het werkveld van Feestkoning. Het in Zevenaar gevestigde bedrijf faciliteert op iedere gelegenheid. Van evenement (zoals de Zwarte Cross) tot bedrijfsfeest of uitgebreid huwelijksfeest.

Koning; staat voor het welbekende 'de kroon op het werk zetten'. Feestkoning weet voor iedere wens een passende en originele invulling te verzorgen. Van de aankleding, personeel, verschillende barconcepten en catering tot het totale eventmanagement. Vanuit de Piaggio, het nieuwste barconcept, zal Feestkoning de klanten een verfrissende cocktail serveren .

Ondertussen wordt het merk Desoto onder de loep genomen. Er is een cilinder met 120 Desoto hemden in de zaak opgesteld. Dit vrij nieuwe overhemd is van een tricot materiaal en echt een ervaring om te dragen, en ondertussen een onmisbaar item in iedere kledingkast van de man. Deze shirts zijn er in effen, maar ook in de nieuwste prints en najaarskleuren.

Tevens is er weer een leuke win actie aan deze Desoto-dag gekoppeld en maak je kans om een overhemd te winnen.

De teams van Gilsing Herenmode en Feestkoning staan deze middag van 12.00-17.00 uur voor jullie klaar. Want natuurlijk mag er gekeken en gepast worden. (www.gilsingherenmode.nl)

Uw tuin eens grondig aanpakken? Dan is Arkes Tuin- en Grondverzet uw partner!

DUIVEN – Arkes Tuin- en Grondverzet heeft een nieuwe tak van sport aan de al uitgebreide dienstverlening toegevoegd. De specialist in minigraaf- en tuinwerkzaamheden verhuurt ook afvalcontainers aan particulieren en bedrijven.

"In deze containers kunnen mensen al het grove tuinafval kwijt", vertelt eigenaar Bert Hupkes. De 54-jarige Duivenaar is gepokt en gemazeld in het grondverzet en de groenvoorziening. Van elke tuin, nieuw of bestaand, maakt hij een plaatje. "Het is prachtig om vanuit het niets iets op te bouwen", vertelt hij over zijn motivatie.

Met zijn eigen machinepark neemt hij op professionele en deskundige wijze een totaalpakket aan werkzaamheden voor zijn rekening: straatwerk, afvoer van grond en groen, bomen en struiken rooien, vijvers graven, waterafvoer, aanvoer van zand, sloopwerk, rioolwerkzaamheden, aanleg gazon en beplanting, schuttingen en overkappingen. Met oog voor detail, kwaliteit en prijs. "Ik doe echt alles", erkent hij, we leveren ook zand en zwarte grond en menggranulaat "Klanten hebben nergens geen omkijken meer naar, ze kunnen alles aan mij overlaten en hoeven niet met meerdere partijen in zee. Dat werkt snel en efficiënt." Hupkes werkt daarbij samen met verschillende bedrijven uit de regio zoals Peer Tuincentrum. Nog een voordeel van Arkes Tuin- en Grondverzet zijn de korte lijnen. Bert Hupkes is hét aanspreekpunt voor alle werkzaamheden.

Wilt u uw tuin een (nieuwe) kwaliteitsimpuls geven? Bel Arkes Tuin- en Grondverzet. Succes verzekerd.

Arkes Tuin- en Grondverzet, Terborchstraat 1, Duiven; 0316 266798 / 06 18429534; www.arkestuinengrondverzet.nl; info@arkestuinengrondverzet.nl.

WijKern zoekt extra handjes!

DUIVEN - De WijKern is een centrum voor Ontmoeting & Activiteit in de wijk Duiven Zuidoost. De WijKern timmert flink aan de weg met bestaande en nieuwe activiteiten en kan daarbij extra handjes gebruiken in de vorm van vrijwillige barmedewerkers.

Heeft u nog wat tijd over? Door de week, overdag of 's avonds. Komt u graag met mensen in contact? Bent u beleefd, sociaal, vriendelijk en gastvrij? Kunt u zelfstandig en met anderen samenwerken? Blijft u rustig onder drukke omstandigheden en kunt u met geld omgaan? Dan nodigen wij u van harte uit om te solliciteren als vrijwillig barmedewerker. Wij bieden u de dankbaarheid van de vele bezoekers en het enthousiasme van een leuk team! Interesse? Neem dan contact op met Herman van der Kamp: 0637334831

Voor meer informatie over De WijKern: www.dewijkern.nl

Nieuwe cursus meditatie

Meditatie. (foto: Kunstwerk!) Kunstwerk!

REGIO - Meditatie leert je eigen lagen en kennis van jezelf te (her)ontdekken.

Door goed te aarden, je aandacht naar binnen te richten en de observator te worden kun je veel over en van jezelf leren en ook je omgeving beter begrijpen en antwoord krijgen op levensvragen. Door goed contact te hebben met jezelf krijg je rust, overzicht en inzicht. Daardoor weet je beter wat je zelf nu nodig hebt en wat belangrijk is voor situaties uit het dagelijks leven.

Sigrid Bakker - Aukes geeft vanaf dinsdag 24 september van 20.45 – 22.00 uur in tien lessen voor 92 euro deze cursus.

Kom Kunst Kijken in de 3 Oever Open Atelier Route

Expositie in kerkje in Angeren. (foto: Alie Engelsman) Alie Engelsman

REGIO - In het derde weekend van september kunt u volop genieten van kunst in de Gelderse Poort. In de 3 Oever Open Atelier Route, belangrijk onderdeel van het 3 Oever Festival, exposeren 52 kunstenaars op 33 locaties in het gebied, dat de gemeenten Berg en Dal, Lingewaard en Zevenaar beslaat.

De kunstroute biedt veel afwisseling, van realistische schilderkunst tot robuust ruimtelijk werk, van bronzen beelden tot raku-gestookt keramiek, van gordijnkunst tot de fijnere textielkunst en sieraden. Een aantal kunstenaars exposeert op bekende locaties in het gebied, zoals Oortjeshekken, Waard van Kekerdom, de kerkjes in Angeren, Loo en Aerdt, Leutse Hof, Gemaal Oude Rijn en Dykhoeve Herwen. Andere kunstenaars zetten hun eigen atelier open voor publiek. Bezoekers kunnen daar daadwerkelijk de werkplaats zien waar de kunstenaar het werk creëert. De 3 Oever Open Atelier Route maakt deel uit van het 3 Oever Festival, dus zijn er op verschillende plaatsen optredens verzorgd door muzikanten en/of woordkunstenaars, workshops en demonstraties. De deelnemers van de 3 Oever Open Atelier Route zullen er alles aan doen om u een mooie kunstbeleving te bezorgen.

Expositie bij Atelier Marjolijn Rigtering. (foto: Alie Engelsman) Alie Engelsman
Foto-expositie bij de Telpost. (foto: Alie Engelsman) Alie Engelsman

Het 3 Oever Festival concentreert zich, naast de 3 Oever Open Atelier Route, op drie pleisterplaatsen waar diverse activiteiten zijn en waar u het programma's en routes kunt vinden.

De pleisterplaatsen van het festival zijn Atelier Marjolijn Rigtering in Millingen aan de Rijn, Piramide aan de Waal in Gendt en Biologisch restaurant 'Heerlijckheid Herwen'.

Meer informatie over de 3 Oever Open Atelier Route staat op de website www.3oeverfestival.nl.

Team Duiven Alpe d'HuZes haalt enorm bedrag op voor KWF

Team Duiven op de Alpe d'Huez. (eigen foto) Eigen foto

DUIVEN - Op donderdag 6 juni nam Team Duiven alweer voor de zevende keer deel aan de Alpe d’HuZes. Hét evenement waar duizenden fietsers en wandelaars de Alpe d’Huez beklimmen voor het KWF. Team Duiven nam dit jaar deel met een team van vijftien wandelaars en fietsers.

Het beloofde in Frankrijk een prachtige week te worden met een lach en een traan. Twee teamleden zijn op woensdag gestart tijdens de Alpe d’HuZes en zorgden op donderdag voor de ondersteuning boven op de berg. Op donderdag stonden 8 wandelaars en 5 fietsers om half 6 aan de start, ieder met zijn eigen doel. Na een hele dag afzien onder het motto ‘opgeven is geen optie’' kwam de laatste deelnemer van Team Duiven om 19.00 over de finish en had ieder zijn persoonlijke doel bereikt, van één tot vier beklimmingen. Team Duiven beklom tijdens de koersdagen 32 keer de legendarische ‘Nederlandse’ berg.

De beklimmingen tijdens de koersdagen waren persoonlijke successen, maar het belangrijkste doel was om zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF. Team Duiven organiseerde het hele jaar diverse activiteiten. Naast het trainingstenue waar bedrijven een logo op konden ‘kopen’ werden er een bingo, spinningmarathon, hortensiaverkoop en diner georganiseerd. Dit resulteerde in een prachtig bedrag van ruim 60.000 euro voor het KWF.

Alpe d’HuZes 2019 zit erop. Vanaf oktober gaat Team Duiven weer beginnen met de voorbereidingen voor Alpe d’HuZes 2020 om zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF, zodat niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker.

Glaskunst en fotografie(k) in Aerdt

Fotografie(k). (foto: Kunstkringhge) Kunstkringhge

AERDT - Glaskunst en fotografie(k) door Marja Steinmetz is er in Aerdt op 22 en 29 september en 6 en 13 oktober, steeds van 14.00-17.00 uur.

Marja Steinmetz is opgeleid als fotografe. Daarna volgde ze als beeldend kunstenaar de opleiding Textiele Werkvormen. Met een tussenstap naar houtbewerking kwam ze uiteindelijk terecht bij glas. Glas is één van de meest spannende, intrigerende en uitdagende materialen om mee te werken en jezelf te uiten, is haar ervaring. Zij laat de bezoeker toe in haar fantasiewereld 'gevangen in glas'. Verschillende glastechnieken worden met meerdere materialen gecombineerd. In haar werken zijn veel landschappelijke elementen: luchten, vlakten en water. Ze maakt onder andere bootjes, wapperende vlaggen, huizen en bloemen. Ze speelt fantastisch met kleuren. Zie ook: www.marjasteinmetz.nl.

Chris Timmers was oorspronkelijk klinisch fotograaf bij het UniversitairMedischCentrumUtrecht.
Hij maakte beeldverslagen op de operatiekamers, spoedeisende hulp, intensive care en op de snijzalen. Sinds 2016 werkt en exposeert hij als zelfstandig kunstenaar en fotograaf. Zijn perfectionisme, samen met de eindelijk herwonnen creatieve vrijheid, geeft hem de ruimte zijn persoonlijke verwondering en fascinatie over mens en natuur beeldend in alle scherpte te tonen.

Tijdens de officiële opening op 22 september, die dit jaar samenvalt met het 3 Oeverfestival, treedt het klarinetensemble 'Mooi van Hout' uit Overasselt op. Ze spelen klassiek, pop, jazz en klezmer, speciaal geschreven voor een klarinettenkoor. Het ensemble staat onder leiding van Wim Romeijn, die onder meer speelt in de Luchtmachtkapel en les geeft op saxofoon en klarinet. Verdere informatie staat op www.kunstkringhge.nl.

Zeer divers Open Podium in De Lantaern

Cabaretier Wilco de Grote

ZEVENAAR - Tijdens het Open Podium van 28 september in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar zijn er drie wel heel verschillende acts te zien en te horen. De avond wordt geopend door Trio Rubia Morena met bijzondere songs uit diverse hitlijsten. Daarna zal cabaretier Wilco de Grote vertellen over zijn worsteling met de wereld om hem heen. De avond wordt afgesloten met rockmuziek met een verhaal door de Belgische band S.L.a.M. Aanvang: 20.30 uur. Gratis toegang.

S.L.a.M

Het repertoire van Rubia Morena biedt ieder wat wils, en bestaat uit een zeer ruime selectie van bijzondere songs uit de hitlijsten, jazzy songs, seventies, bossa nova maar ook Spaanstalige nummers. Diversiteit bijeen gebracht in een zeer prettige, unieke Rubia Morena stijl. Wilco de Grote is een man van 'bestemde' leeftijd, die worstelt met de wereld om hem heen. Hij voelt zich eigenlijk sowieso een vreemde in de huidige samenleving. Men zegt dat het aan hem ligt, maar zelf denkt hij dat het komt omdat hij nog gewoon een man is. De Grote geeft vermakelijke voorstelling met conferences vol knipogen, rake grappen en af en toe een lied. S.L.a.M. speelt rock met gevoel en een verhaal. Gevulde arrangementen invloeden uit de glamrocktijd gecombineerd met grunge, Royal blood, Foo fighters maar ook Pink Floyd. Ook Goth onderwerpen met bevreemdende symboliek en recht toe rechtaan rock. Kortom een avond met zeer diverse optredens in het altijd gezellige muziekcafé De Lantaern.

Open Dag hobbycentrum De Liemers 'Van Boom tot Kunstwerk'

Rob Peters kettingzaagkunstenaar. (foto: dochter Rob Peters) dochter Rob Peters

ZEVENAAR - Rob Peters uit Elst is een 'kettingzaagkunstenaar' en is aanwezig op de open dag van het hobbycentrum De Liemers op zaterdag 12 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. Hij maakt met een kettingzaag de mooiste sculpturen uit een boom. De bezoeker ziet hoe een boom tot kunstwerk wordt gemaakt. Alleen daarvoor is een bezoek al de moeite waard.

"Loop ook rond in ons atelier waar wordt geschilderd in verschillende technieken. De prachtige houten en stenen beelden die gemaakt zijn door de leden zijn volop te bewonderen. In de buitentent is de steenclub bezig met het maken van sculpturen uit onder andere speksteen, albast en serpentijn. Ook houten sculpturen uit diverse houtsoorten staan gepresenteerd. Op deze dag laten wij ook zien, aan de hand van een model, hoe de basiskenmerken van het portrettekenen worden opgebouwd. Ook is er in het atelier een speciaal schilderhoekje voor kinderen waar zij hun eigen schilderijtje kunnen maken.

Daarnaast is er de timmerwerkplaats waar met professionele machines nuttige en kunstzinnige werkstukken gemaakt zijn. Onder andere houten modelbouwauto’s en heel speciaal: het maken van oude radiokasten. En komt u vooral ook bekijken wat er met ‘simpel' figuurzagen bereikt kan worden. De mooiste werkstukken van onze leden zijn te bewonderen. Het is interessant te zien wat er met een draaibank gemaakt wordt. U zult zien dat het hobbycentrum zeer vele mogelijkheden biedt voor het uitoefenen van uw hobby."

Het hobbycentrum is gevestigd aan Marconistraat 20, Hengelder- Zevenaar (Bij parkeerterrein OBW). (hobbycentrumdeliemers.nl)

Koninklijke onderscheiding voor Geert Roelofs

Geert Roelofs na de verrassings-serenade bij hem thuis laat trots de onderscheiding zien. (foto: Fotograaf OG) Fotograaf OG

DUIVEN - Geert Roelofs heeft vanavond uit handen van burgemeester Rik de Lange een koninklijke onderscheiding ontvangen. De onderscheiding werd hem toegekend op de traditionele schuttersavond van schutterij Onderling Genoegen uit Duiven.

Roelofs is ruim 23 jaar bestuurslid van de schutterij, waarvan de laatste 20 jaar als vice-voorzitter en contactpersoon vanauit het bestuur voor de vendelierssectie. In 2001 was hij ook koning van de schutterij. Roelofs is een schutter in hart en nieren. Dat blijk ook uit het feit dat hij al jaren bestuurslid is van schutterskring De Liemers. Van daar uit draagt hij bij aan de instandhouding en ontwikkeling van de schutterij-traditie in de hele regio. Voor zijn vele werk in de schutterswereld is Roelofs in 2017 onderscheiden met de gouden eremedaille in de Nobele Orde van de Papegay, een hoge Europese schuttersonderscheiding.

Geert Roelofs is onder meer actief bij de plaatselijke voetbalvereniging DVV. Hier is hij ruim 40 jaar lid van. Hij is binnen DVV oprichter en lid van het redactieteam van clubblad van DVV, en verder verantwoordelijk voor de logistiek en distributie van dit tweemaandelijks periodiek. Naast huisfotograaf is hij verder adviseur en klankbord van het bestuur. Als blijk van waardering en dank voor zijn tomeloze inzet voor de voetbalvereniging, is hij in 2017 benoemd tot Lid van Verdienste bij DVV.

Daags nadat Geert het lintje heeft mogen ontvangen stond er nog een verrassing gepland: een serenade van 'zijn' vendelierssectie bij hem thuis.

Muziek uit de Balkan in De Lantaern

ZEVENAAR - Liefhebbers van opzwepende zigeunermuziek of melancholische Klezmerliederen kunnen op zaterdag 21 september hun hart ophalen in De Lantaern. Want dan staat het Nederlandse Trio Odessa op het podium van dit altijd gezellig Muziekcafé in Zevenaar. De avond begint om 20.30 uur en de toegang is tien euro.

Het repertoire van Odessa is afkomstig uit Oost-Europa. Vooral uit De Balkan met zijn verschillende bevolkingsgroepen, waaronder veel zigeuners. Voor de rondtrekkende bevolking was muziek een belangrijk middel om de ziel te verheffen uit de dagelijkse, soms niet al te plezierige, werkelijkheid. Ook bij het ontstaan van de Klezmermuziek is de geschiedenis van het Joodse volk bepalend geweest.

Jaren geleden spraken enkele buren uit het Montferlandse dorpje Zeddam met elkaar af om voor de gezelligheid eens een avondje muziek te maken. Dat werd de eerste stap op weg naar Trio Odessa. Er volgden vele gezellige avonden, waarin steeds serieuzer werd geoefend en er tekende zich een eigen stijl af. Als naam voor het gezelschap werd Odessa gekozen, een beetje mondaine badplaats aan de Zwarte Zee, een plaats ook waar veel muziek van dit trio zijn oorsprong vindt. De eerste optredens van trio Odessa waren veelbelovend en de reacties erg enthousiast. Onlangs heeft Emmie Hulsing zich bij het trio aangesloten wiens authentieke stemgeluid wonderwel past bij het repertoire. In ieder geval biedt het repertoire van Odessa veel afwisseling, van melancholieke ballades tot opzwepende Balkan klanken. (www.delantaern.nl).

Programma Filmhuis Didam

Pájaros de verano (Zomervogels). (foto: filmdepot.nl) Foto van filmdepot.nl

Vrijdag 20 september, 20.00 uur en maandag 23 september, 20.00 uur: het Deense drama Queen of Hearts. Anne lijkt haar leven op orde te hebben. Ze is getrouwd, heeft twee dochters, een goede baan en een mooi huis. Het leven van de familie wordt echter verstoord wanneer Gustav, Peters roekeloze tienerzoon uit een eerder huwelijk, bij hen intrekt. Terwijl Peter het moeilijk heeft met zijn komst, bouwt Anne al snel een band op met Gustav. Hun relatie verandert wanneer ze alles op het spel zet door de jongen de verleiden en ze voor een keuze met onvoorstelbare en hartverscheurende gevolgen komt te staan.

Vrijdag 27 september, 20.00 uur: Green Book. Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter (Viggo Mortensen) en concertpianist (Mahershala Ali); die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

Maandag 30 september, 20.00 uur: Pájaros de verano (Zomervogels). Colombia, jaren ’70. Tijdens een dorpsceremonie op een uitgestrekte woestijnvlakte laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Maar om ook echt met haar te kunnen trouwen, is een grote bruidsschat nodig. Terwijl de oudere vrouwen van de inheemse Wayuu-familie hun mystieke rituelen blijven volgen, grijpen Rapayet en leden uit een bevriende familie hun kans om geld te verdienen met het smokkelen en verkopen van grote partijen marihuana. Met de drugs en het verdiende geld, komt het geweld.

Voor verdere informatie zie www.filmhuisdidam.nl.

Boetseren/beeldhouwen bij Kreatieve Kring Westervoort

Beeldhouw- en boetseerwerk. (foto: Diny Voulon) Diny Voulon

WESTERVOORT - Is een cursus beeldhouwen of boetseren iets voor u? Dan bent u bij de Kreatieve Kring aan het juiste adres! "Wij bieden een combinatiecursus boetseren/beeldhouwen aan, waarbij u zelf kunt kiezen uit een van beide technieken of beide technieken kunt uitproberen."

De cursus bestaat uit 26 lessen en begint op woensdagavond 2 oktober om 20.00 uur. Leslocatie is Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1, Westervoort. "U kunt kennismaken met boetseren en zult ontdekken wat de talrijke mogelijkheden daarvan zijn. Uw ervaren docente begeleidt de cursist bij het aanleren van boetseertechnieken en het proces van vormen maken met klei, het bakken en glazuren. Het creatief bezig zijn geeft veel plezier. Boetseren is een mooie hobby."

Bij beeldhouwen wordt gebeeldhouwd met zachte speksteen, maar ook met iets hardere steensoorten, zoals albast of serpentijn. Men maakt kennis met de steen, hamer, beitel, rasp en vijl. Nadat een beeld gemaakt is, wordt het geschuurd en gepolijst en ziet men een prachtig resultaat. Een mooie ervaring!

Bij beide technieken wordt de cursist individueel begeleid; de cursus is zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Instromen bij een van de andere cursussen is ook mogelijk. Het complete cursusaanbod staat op www.kreatievekringwestervoort.nl.

Voor aanmelding en nadere informatie kan men contact opnemen met Riky Rothengatter, 026 3119659.

Laatste Groenspreekuur voor bewoners buitengebied Duiven

Groenspreekuur. (foto: SLG) SLG

DUIVEN - "Bent u woonachtig in het buitengebied van Duiven? Wilt u streekeigen bomen en struiken aanplanten op uw erf of daarbuiten? Maar weet u niet welke geschikt zijn? U kunt zich voor de laatste keer aanmelden voor het Groenspreekuur op 3 oktober waarbij een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) erfeigenaren helpt met een beplantingsplan."

Het kan gaan om bomen en struiken op het erf zoals meidoorn, Gelderse roos maar ook om landschapselementen als singels, houtwallen en poelen buiten het erf. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap, maar ook vogels, vlinders, wilde bijen en planten profiteren hiervan. Meld u voor het laatste Groenspreekuur aan via de website van SLG via www.landschapsbeheergelderland.nl onder Activiteiten > Beplantingsacties.

Werkwijze

Op het Groenspreekuur op donderdag 3 oktober kunnen grondeigenaren hun individuele beplantingswensen voorleggen aan adviseur Ruud Borkes van SLG om samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor hun grond. "U kunt uw gesprek vooraf voorbereiden met hulpmiddelen zoals een schetspapier, handreiking en fruitlijst op www.landschapsbeheergelderland.nl. Het Groenspreekuur vindt plaats tussen 13.00 en 21.00 uur in Dorpshuis Groessen, Isidorusplein 4 in Groessen. U wordt na aanmelding gebeld om het tijdstip af te spreken."

Plantdag
Op basis van alle individuele beplantingsplannen wordt een gezamenlijke bestelling gedaan. Deelnemers ontvangen tijdens een feestelijke plantdag hun bomen en struiken. De combinatie van gezamenlijke inkoop en de subsidie maakt dat de eigen bijdrage beperkt kan blijven.

Klaverjassen in De Hooge Bongert

ZEVENAAR - Op donderdagmiddag 5 september begint weer het nieuwe kaartseizoen, dat loopt van september tot eind april.

Elke donderdagmiddag is er weer klaverjassen vanaf 13.40 uur. Zaal is open vanaf 13.30 uur. Iedereen is welkom op deze middag. Kosten deelname zijn tien euro voor het hele seizoen. Plaats van handeling is De Hooge Bongert aan de Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Het zomerseizoen zit er weer op met de volgende uitslag.

1 Hr. A. Willemsen met een puntentotaal van 75.421

2 Hr. W. Kronenburg met een puntentotaal van 72.459

3 Hr. C. Borkers met een puntentotaal van 70.704

4 Mw. Th. Stevens met een puntentotaal van 69.661

5 Mw. D. Leenders met een puntentotaal van 65.681

Hoogste dagscore: Mw. G. Het Lam met 5.746

De opkomst was met 28 tot 32 deelnemer per middag goed tot zeer goed.

Voor vragen: 0316 330222.

Trombonist worden bij de Isseltaler Musikanten?

Ritmesectie Isseltaler Musikanten. (foto: Paul Schouten) Paul Schouten

RHEDEN - Er komt er een plaats vrij in de trombonesectie van de Isseltaler Musikanten. Of dat wat voor u is kunt u beoordelen tijdens de komende optredens van het orkest of op de repetities. Wellicht kunnen de Isseltaler Musikanten u uitnodigen een optreden of een repetitie bij te wonen.

Repeteren doen de Isseltaler Musikanten wekelijks op donderdagavond in Rheden. Geïnteresseerden worden vriendelijk gevraagd even contact op te nemen via info@isseltalermusikanten.nl of 026 3820245 (Jan-Joris Heling).

De Isseltaler Musikanten geven graag ervaren, maar ook jonge wat minder ervaren muzikanten de gelegenheid een aantal proefrepetities mee te draaien. Bij hen hoef je niet voor te spelen. Zij spreken gewoon wederzijds een proefperiode af, waarin zij u desnoods de fijne kneepjes van de Egerländermuziek bijbrengen.

Het regionale orkest bestaat uit 22 muzikanten. Gedurende haar bestaan is de blaaskapel uitgegroeid tot een toonaangevende kapel die gespecialiseerd is in de Böhmische Egerländermuziek. In 2020 staan optredens op het toongevende festival Blechlawine in Oostenrijk en op het Musikfest Tramin in Zuid-Tirol op de agenda. De Isseltaler Musikanten zijn ook organisator van de landelijke Egerländer Workshop met Die Innsbrucker Böhmische. Mooie optredens in binnen- en buitenland zijn dus gegarandeerd.

De Isseltaler Musikanten zijn amateurblaasmuzikanten, maar professioneel georganiseerd. Zij beschikken over een drukbezochte website isseltalermusikanten.nl en Facebookpagina, waar u alle informatie over de muziekstijl en de optredens kunt terugvinden.

3 Veren Wandeltocht

Pont Pannerden-Millingen. (foto: Jannet Tigchelaar) Jannet Tigchelaar

PANNERDEN - Op zaterdag 14 en zondag 15 september houdt de stichting Toeristisch Informatiecentrum ’t Gelders Eiland de tocht weer voor de wandelliefhebbers.

Deze prachtige tocht gaat over drie pontjes en voert door de natuur van de Geldersepoort, waar de wandelaar oog in oog komt te staan met onder andere Konikpaarden en Galloway-runderen die met hun begrazing de open structuur van het landschap in stand houden.. Ook ziet u de sporen van de bever, de bever zelf houd zich overdag echter schuil, wel zult u veel verschillende vogels horen en zien.

Iedereen kan meelopen want er zijn verschillende prachtige wandelingen uitgezet. Men kan kiezen uit 10, 20, 30 en 40 km. Starten kan tussen 08:00 en 13:00 uur. De routes worden aangegeven doormiddel van pijlen en de deelnemer krijgt bij de start een routebeschrijving mee.

Let op: nieuwe startlocatie: café/zaal De Dijk. Kerkstraat 6 in Pannerden voor wandelaars van boven de rivieren. In Millingen aan de Rijn bij koffie- en eethuis De Geldersepoort Rijndijk Millingen aan de Rijn, voor de wandelaars van beneden de rivieren en die met het openbaar vervoer komen.

Leden van de wandelbond betalen 5,50 inclusief veergeld, niet-leden 6,50 euro. Verzocht wordt zoveel mogelijk gepast te betalen. Voor wie het leuk vindt is er tegen een vergoeding van 1,50 euro een medaille beschikbaar. Meer info te verkrijgen via info@gelderseiland.nl.

Heilige Andreas Groessen

14-9-19 om 18.30 uur Euch, vie EMM mmv. In Between. Vrg:pastoor Thanh Ta en diaken Adri v.Zundert. intenties:Overl. leden EMM mn.Ton de Vlieger, ter ere van OLV v.Lourdes, Hennie Wouters, jrg.Bart Diesfeldt en Bernard Diesfeldt, ouders Uffing-Roes en kd, Theodorus-Riek v.Ditshuizen, Bertus Driessen, ouders Aleven, Wim-Lies Melchers, jrg.Theodora Koning, jrg.Johanna Berendsen, Jan Berendsen, Bertus-Leike v.Bethray, Marga de Jong, ouders Zweers-Wieggers, Gerrit Derksen, Henk Derksen en Paul, Saskia Roos-Willemsen, Antoon Willemsen, Wim-Stien Bisseling, Wim Tiedink, Frans Uffing, Maria Nass, ouders Bolder-Raasing, Piet-Annie de Kinkelder, Theo Vis, Jo-Toos Boss, Theodorus-Joanna Kampschreur en Gerard, fam Kloppenburg, vader en moeder Staring, Thea Staring-v.d.Hazelkamp, Hennie Roordink en Norbert, Bernard-Mientje Bouwman, Gerrit-Leike Driessen, Wim Vermeulen, Wim Driessen, Riek Derksen-Roordink en Willy, ouders Derksen-Polman, Gerda Stokman, Hennie-Dinie-Willy v.Kempen, Theo Roordink en Ralf, Harry Stam, Bennie Derkzen, Bernard-Anneke Derkzen, ouders Polman-Boland, ouders Uffing-Reijmer, ouders Meijer-Ledderhof en Stef, Harry Meijer, Louise Derksen-Meijer, Zr.Andrea Roelofs, jrg.ouders Tamboer-Spaan, jrg.Wilhelmus en Albertus Spaan, ouders Dikker-Berntssen Theo-Joop, Theo Uffing, Dora-Harrie Smits, fam.Lendering-Delsing, Bennie Knuiman, Carla Brinkman-Knuiman, Jan Elfrink, Theet van Keulen, Agnes Thuis, Bep Elfrink, Leida de Haan-Witjes, Trudy Steenkamp, The-Marieke Scholten, ouders Bloemberg-Witjes, voor goede vriendin, Gerda Willemsen-Bloemberg, fam.Willemsen-Bloemberg, Bernard ter Bogt, Matheus Janssen en overl.ouders, Eef en Anneke Willemsen-Peer en overl.fam,

Groot Senioren-Ontmoetingsfeest

De Feestlocatie in Aerdt. (foto: J. Stoll) J.Stoll

AERDT - Rijnwaarden50plus organiseert op zaterdag 12 oktober een feestmiddag van 14.00 uur tot 18.00 uur voor alle 50plussers van het Gelders Eiland. De feestlocatie is het Dorpshuis in Aerdt.

Het wordt een middag die bol staat van contact, plezier en gezelligheid. Ook een dansje op live muziek van de Free Line band is mogelijk. De organisatoren hopen met dit feest de senioren een genoeglijke middag te verschaffen en wellicht ontstaan er nieuwe contacten.
Rijnwaarden50Plus wil hiermee ook nog eens benadrukken, dat zij er is voor alle 50plussers van het Gelders Eiland, het 'werkgebied' van de vereniging. Iedereen is welkom. Ken je iemand, die normaal niet de deur uit komt? Moedig hem/haar dan eens aan, om mee te gaan. Het motto is Gezelligheid, Ontmoeting en Kontakt. Dus neem die G.O.K. en kom ook naar het oktoberfeest.
De entree is voor iedereen vijf euro. Hierbij is inbegrepen: allerlei hapjes gedurende de middag en koffie met een broodje aan het eind van de middag. Kaartjes voor deze middag zijn op de volgende adressen verkrijgbaar:
Pannerden: Ria Geurtz, Populierenstraat 10, telefoon 371316
Aerdt: Joop Blij, Schoolstraat 3, telefoon 248653
Herwen: Johan Peters, Carvium 8, telefoon 248338
Spijk: Mientje Hubers, Voorstraat 19, telefoon 543118
Verder iedere maandagmiddag van 2 tot 4 uur in het Dorpshuis van Lobith, 1e verdieping. Tijdig bestellen van kaarten voorkomt teleurstelling. Zie ook https://www.rijnwaarden50plus.nl/feestmiddag-voor-50-plussers.

Kunschilders, koorzang en bandoptreden Muzikaal festijn met een knipoog naar Rembrandt

ZEVENAAR - Zaterdag 21 september van 14.00 - 16.30 uur is er een muzikaal festijn met een knipoog naar Rembrandt in de tuin en het restaurant van De Pelgromhof, Molenstraat 7 in Zevenaar. De entree is gratis.

Tien kunstschilders uit de Liemers laten zich inspireren door de muziek van het Zevenaars koor One Step Beyond onder leiding van dirigent Hans Scholing met een licht klassiek repertoire. Een voorproefje van het 25-jarig jubileumconcert op 3 november. Daarna treden The Rodeo Roses op met zanger/gitarist Jay Mac, violiste Yanou van Ermen met Gouwe Ouwe. Bezoekers van de Atelierroute 2019 en belangstellenden zijn welkom.

Labyrinten in de christelijke traditie

ZEVENAAR - In de huidige tijd zien we een grote toename van het aantal labyrinten bij kerken. Hoe komt het dat dit voor-christelijke symbool zoveel mensen aanspreekt?

Op woensdag 25 september houdt Eric van der Wal m 20.00 uur in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar een inleiding over dit verschijnsel. Alhoewel labyrinten al eeuwen voor onze jaartelling voorkomen in verschillende culturen, hebben ze vanaf de middeleeuwen een plek verworven in en bij kerken. Een van de mooiste voorbeelden is te vinden in de kathedraal van Chartres. We willen in ieder geval even stil staan bij dit misschien wel mooiste labyrint.

Deze bijeenkomst kan worden gevolgd door een bezoek aan het labyrint bij de kerk van Slangenburg op 19 oktober. De kosten voor deze avond bedragen drie euro. Zich opgeven kan bij Petra van der Wal: p.vanderwal@planet.nl.

De eerste 3 Oever Cultuur Wandeling

PANNERDEN - De 3 Oever Cultuurwandeling is een 2-daagse struintocht door het festival gebied op 21 en 22 september, van en naar de Piramide aan de Waal in Hulhuizen, Gendt.

Te voet de Gelderse Poort verkennen is een bijzondere belevenis. Langs de grote rivieren, door de schitterende natuur: de Klompenwaard, Kop van Pannerden, Lobberdense Waard en Millingerwaard.

Tijdens het 3 Oever Festival wordt de natuurbeleving gecombineerd met kunst & cultuur: de ultieme festivalervaring.

De tocht begint bij de Pleisterplaats Piramide aan de Waal, in Gendt, en er wordt overnacht bij De Vlierhof in Keeken (D). De eerste dag staat vooral in het teken van wandelen, zo'n 20 kilometer, grotendeels onverhard. De avond omvat een opera-avond in de grote tuin van De Vlierhof. Hier wordt ook overnacht, op een slaapzaal of in een tent.

De tweede dag worden in Millingen diverse ateliers aangedaan, waaronder de culturele Pleisterplaats van het Atelier Marjolijn Rigtering. De wandeling wordt afgesloten met een diner bij de Piramide.

Deze cultuurwandeling wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd, in samenwerking met Emmie Nuijen (RivierActief) en De Vlierhof. Emmie begeleidt de wandeling en zal, als fysisch geografe, ook het een en ander vertellen over het bijzondere van de Gelderse Poort.

De basiskosten zijn 148,50 euro per persoon, er zijn wat extra opties mogelijk. De tocht gaat door me minimaal zes deelnemers en is vol bij vijftien deelnemers.

Meer informatie: www.3oeverfestival.nl , info@3oeverfestival.nl of Servaas Beunk 06 46151597.

Popkoor Repeat zoekt nieuw zangtalent

Popkoor Repeat tijdens Balk Topfestival 2017. (foto: Tom Harder) Tom Harder

GROESSEN - Popkoor Repeat, hét popkoor uit de Liemers, is op zoek naar nieuwe leden. Met name in de mannelijke stemgroepen is plaats voor nieuwe zangers, maar goede zangeressen laat het popkoor ook zeker niet lopen.

Repeat is net gestart aan een nieuw zangseizoen en met een ambitieus, mooi en vol programma voor de boeg dit jaar is er plaats voor nieuwe leden. "Ben je op zoek naar een actief koor dat eens per twee jaar een reeks avondvullende theaterconcerten in het Musiater speelt? Zoek je een muzikale uitdaging? Wil je je zangtechniek een boost geven? En wil je naast dat alles ook gewoon graag deel uit maken van een onwijs gezellige groep? Dan is Repeat op zoek naar jóu!"

Repeat repeteert onder leiding van topdirigente Juliette Dumoré elke dinsdagavond van 20:00-22:15 uur in het Dorpshuus in Groessen. Daarnaast werkt het koor nauw samen met creatieve duizendpoot; regisseur Richard Sprokkereef. Op dinsdagavond 24 september houdt Repeat een open repetitie voor geïnteresseerde zangers/zangeressen. Aanmelden voor de open repetitie kan gemakkelijk via info@popkoorrepeat.nl.

Dutchfix Keukens en Pigeons samen verder

Taco Jansen Pigeons en Stefan Jie-A-Sang Dutchfix Keukens. (foto: Pigeons Basketball) Pigeons Basketball

DUIVEN - In 1982 - 2007 was Stefan Jie-A-Sang de Pointguard van basketbalvereniging Pigeons. In de 25 jaar dat hij uitkwam voor de Duivense basketbalvereniging heeft hij een korte uitstap gemaakt naar Basketiers, daar waar hij uitkwam in de promotiedivisie.

Stefan heeft altijd een warm hart gehouden voor Pigeons en regelmatig is hij in Triomos aanwezig om de ontwikkelingen te volgen van zijn vereniging. In het dagelijks leven is Stefan eigenaar van Dutchfix Keukens. Dit bedrijf is met ruim 20 jaar ervaring, gespecialiseerd in het ontwerpen, plaatsen en renoveren van Keukens. Om de Duivense basketbalvereniging te ondersteunen, slaan beide partijen de handen in elkaar. Dit betekent dat er bij iedere nieuwe klant vanuit Pigeons, een bijdrage wordt geleverd aan de clubkas. Op deze manier wil Stefan zijn bloeiende vereniging een extra financiële steun geven. De foto gemaakt in sporthal Triominos bezegelt de samenwerking tussen Dutchfix Keukens en basketbalvereniging Pigeons. Meer informatie over staat op www.depigeons.nl en www.dutchfixkeukens.nl.

Probeer 10 lessen badminton

Speelavond bij BC Zevenaar. (foto: Marco Verhaaf) Marco Verhaaf

ZEVENAAR - Na twee succesvolle jaren bieden twintig badmintonverenigingen in de Achterhoek en Liemers dit jaar opnieuw gezamenlijk tien proeflessen aan onder de naam probeerbadminton.nu.

Ook Badminton Vereniging Zevenaar doet mee aan deze gezamelijke actie. Vanaf woensdag 2 oktober starten wij met deze tien weken durende mini-cursus in Sporthal Lentemorgen. De kosten van deze cursus bedragen vijfentwintig euro. Leenrackets zijn uiteraard beschikbaar.

"Ben je ook toe aan een nieuwe sportieve uitdaging en wil je deze veelzijdige sport eens proberen? Dan is nu je kans! Aanmelden voor deze cursus is heel eenvoudig. Ga naar de website probeerbadminton.nu en meld je aan. Je vindt op deze website tevens alle benodigde informatie."

Excursie over de stuwwal

Het gebied ontstond in de ijstijd. (foto: Toin Diks) Toin Diks

REGIO - De Vereniging Geopaden.nl heeft een fraaie website waarop het ontstaan van het stuwlandschap in de driehoek Nijmegen, Kleef, Gennep wordt uitgelegd.

Dit landschap ontstond zo’n 160.000 jaar geleden. Elementen uit deze ijstijd zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Op de site zijn een aantal wandelingen te vinden waarbij deze landschapselementen beschreven worden. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie georganiseerd. Gratis, een vrijwillige bijdrage mag. De volgende 3-4 uur durende excursie is woensdag 18 september: Geopad Beek – Elyseese Velden NL-08. Start: Hotel-Restaurant ’t Spijker, Rijksstraatweg 191, Beek-Ubbergen, om 10:30 uur. (Lunchpakket meenemen.) Aanmelden hoeft niet. Meer info: geopaden.nl. Onder ‘agenda’ wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Feest bij Het Palet

Het Palet. (foto: T. Scholte) T. Scholte

DUIVEN - Eindelijk is het de stichting Het Palet Trefpunt Duiven gelukt het gedeelte van het gebouw, dat wordt gebruikt voor allerlei activiteiten aan de Mondriaanstraat 14, van de gemeente te kopen. Daarmee is het voortbestaan van Het Palet gewaarborgd.

"Dit vieren wij feestelijk op zaterdag 21 september met drumband de Harmonie die om 16.00 uur vertrekt vanaf de Visserslaan voor een rondgang door de wijk en om 16.45 uur speelt voor Het Palet.

De opening wordt gedaan door wethouder Johannes Goosens en afgesloten met een optreden van de band SinusGroup tot 20.00 uur. Belangstellenden zijn welkom om dit heugelijk feit samen mee te vieren."

Openluchtvlooienmarkt in Doesburg

DOESBURG - De openluchtvlooienmarkt naast 't Olde Ras in Doesburg trekt veel bezoekers. Een toplocatie! En goed zichtbaar vanaf de openbare weg. Hier is op het grote grasterrein aan de Drempterdijk zondag 15 september van 9.00 tot 16.00 uur een grote vlooienmarkt.

Dit is alweer de laatste leuke grote vlooienmarkt van het seizoen georganiseerd door Animo-vlooienmarkten met kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een vier meter brede kraam met dakje voor 25 euro. Een grondplaats met auto kost 17,50 of met bus 20 euro.. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor 06 39108152.

De markt bezoeken kost het drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Catering met terras en toiletten zijn aanwezig.

Paul Mulder, Theo Scholten & Fred Hissink Loo Budget Concerten

LOO - Loo Budget Concerten presenteert in samenwerking met het 3oeverfestival een uitvoering met zanger-gitarist Paul Mulder, accordeonist Theo Scholten en slagwerker Vincent Gal. Zij komen weer gedrieën naar Loo.

Ze zullen een selectie laten horen van Pauls poëtische en soms humoristische liedjes, die worden gezongen in de Nederlandseen Liemerse streektaal. Naast ouder werk zullen er ook nieuwe liedjes te horen zijn. Eind september te verschijnt het nieuwste cd-album van Paul, getiteld ‘Vandaag’. Het album bevat elf handgemaakte liedjes, waarvan tien in het Nederlands en een in de Liemerse streektaal. Dit nummer, ‘Gres’, is regelmatig te horen bij regionale omroepen en is ook te vinden op YouTube. Loo krijgt de live-primeur van alle nieuwe liedjes. Behalve eigen werk worden er ook nog een paar verrassende covers gespeeld. Het belooft een gevarieerde en gezellige muzikale middag te worden! "Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken en luisteren in het mooie kerkje aan de Loostraat 32 in Loo op zondagmiddag 22 september."

Entree inclusief een kopje koffie of thee is zeven euro vijftig. Aanvang: 15.00 uur. Kerk open: 14.30 uur Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij: Peter Koopmans, op maandagochtenden in de parochiesecretariaat tussen 10.00 en 12.00 uur, 0316 263981 of privé 0316 261612 en voorafgaand aan het concert in de kerk.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Op zondag 15 september om 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van het Herenkoor uit Groessen. De collecte is voor het pastoraat van onze parochie.Intenties: overleden ouders Wentholt-Knippenborg, Famillie Visser-Verkerk, Maria en Koos van der Vate, Stien Jansen. Bloemetje van verbondenheid: zondag 15 september zal -het Bloemetje van verbondenheid- beschikbaar zijn. Als je iemand een teken van bemoediging of een bedankje wilt bezorgen kun je na de viering een bloem meenemen uit de vaas bij het altaar of achter in de kerk.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van de Pelgromhof. Op zondag 22 september om 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het Gemengd koor uit Babberich. De collecte is voor het pastoraat van onze parochie. Intenties: Herman ter Woerds, Piet Benen. Overleden: Op 26 augustus is dhr. Jan Verhaegh in de leeftijd van 86 jaar overleden, hij woonde in de Kampstraat. De uitvaartdienst was op zaterdag 31 augustus in de Pelgromhof (Zevenaar), waarna crematie te Doetinchem. Op 26 augustus is dhr. Herman Scholten in de leeftijd van 76 jaar overleden, hij woonde in de Brahmstraat. De crematie vindt in besloten kring plaats.

(foto: Bruno Ghuijs) Bruno Ghuijs

Het onbekende Turkmenistan

DIDAM - Woensdag 25 september geeft Bruno Ghuijs uit Didam een lezing over Turkmenistan. De lezing is in Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22 en begint om 20:00 uur.

Hoe komt het, dat een land dat regelmatig op het journaal te zien is, bijna nooit 'in het nieuws' is? Waarom weten wij niet waar Turkmenistan ligt? Waarom breken wereldmachten zich het hoofd over een land wat niemand kent. En hoe is het om daar te leven? Daar kom je eigenlijk alleen achter in dat land zelf. Bruno Ghuijs woonde en werkte in Turkmenistan en verkende het oog van de tornado van de Euro-Aziatische geschiedenis. Een geschiedenis die daar al eeuwen lang omheen woedt.

Deze lezing gaat over een land dat zich zelfs van haar naaste buren het liefst afzijdig houdt en waar slechts één persoon de macht in handen heeft. Een land van onschatbare rijkdom en uitzichtloosheid.

Kaartjes kosten vijf euron en zijn te reserveren via de website van de Bibliotheek Montferland of telefonisch 0316 221184. En ook te koop op de avond zelf.

Vilt- en glaskunst in gemeentehuis Duiven

Glaskunst. Petra Verhees.

DUIVEN - Op zondag 8 september om 15.00 uur opent Kunstkring Duiven Expositie haar zomertentoonstelling in de hal van het Duivense gemeentehuis, Koning Willen Alexanderplein 1.

Er is ruimtelijk werk van Petra Verhees, geïnspireerd en geboeid door water, maakt zij glazen objecten. Tijdens trektochten van vele dagen ervaart zij een grote verbondenheid met de natuur. Haar werk is een afspiegeling van die ervaringen. Ze ontdekte daar ook basisstructuren als cirkel en spiraal die ze weer toepast op haar ontwerpen in glas. Annie Veldkamp maakt gebruik van een oude techniek om als hedendaags vormgever verrassende, bijna driedimensionale wandobjecten te maken van klein tot heel groot. Haar thema is "natuurlijk mooi". Het werk heeft een warme en originele uitstraling, zij gebruikt daarbij ook een techniek als zeefdruk, die je niet meteen verbindt met vilt.

Tijdens de opening is er een optreden van singer-songwriter Frank Schouten; hij speelt daarbij onder andere op de hang. De toegang bij de opening is vrij, daarna is de tentoonstelling tot 4 oktober te bezoeken tijdens kantooruren.

Kom in beweging op Wereld Alzheimer Dag

Wandelende mensen Alzheimer Nederland

DUIVEN - Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag met als thema samen bewegen. Bewegen heeft niet alleen invloed op het lichaam maar ook op de geest. Beweging kan dementie niet voorkomen, maar wel de kwaliteit van leven vergroten. En samen bewegen draagt bij aan ontmoeting en ontspanning.

In het Horsterpark in Duiven wordt voor mensen met dementie een wandeling met medewerking van een gids georganiseerd. Familieleden en andere betrokkenen zijn welkom om gezellig mee te wandelen. Om 10.00 uur staat de koffie klaar met iets lekkers in het Paviljoen. Daarna begint de wandeling waarbij de gids over de natuur in het Horsterpark vertelt. Er zijn vrijwilligers aanwezig om alles in goede banen te leiden.

De wandeling in het Horsterpark met vooraf koffie of thee met iets lekkers is op 21 september 2019 van 10.00 – 12.00 uur. De start is bij het Paviljoen, Horsterparklaan 4, Duiven. Aanmelden kan telefonisch bij Dienstencentrum De Hooge Bongert, 0316 526994 of per email: info@ketendementiedeliemers.nl. De activiteit wordt georganiseerd door Keten Dementie de Liemers en Alzheimer Café Zevenaar. (www.alzheimer-nederland.nl, www.ketendementiedeliemers.nl).

Fietstocht door de Liemers

Het Liemers land. (foto: Gerrit van Alst) Gerrit van Alst

ZEVENAAR - Op zondag 15 september organiseert IVN-de-Liemers een fietstocht door het Liemerse land.

Het is een tocht van 25 km. De duur is ongeveer 2 uur. "We bekijken de flora en fauna van dit mooie gebied tussen Rijn en IJssel. Tevens letten we op het wisselende landschap dat zich steeds van verschillende kanten laat zien."

Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd. Halverwege is er een koffie-stop (kosten voor eigen rekening). De start is om 10.00 uur bij de Andreaskerk aan de Kerkstraat 2 in Zevenaar. Info bij: Dick van den Berg, 0316 262649; www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Fancyfair op Burendag in beweeg- en ontmoetingstuin

De Beweeg- en Ontmoetingstuin Vondellaan Zevenaar. (foto: Birgit Peelen) Birgit Peelen

ZEVENAAR - Buurtvereniging Schrijvershoek houdt op zaterdag 28 september van 11:00 tot 16:00 uur een fancyfair op Burendag in de beweeg- en ontmoetingstuin. Toegang is gratis en iedereen is welkom.

Willem Bodhi treedt op, er is een loterij, er zijn diverse spelletjes, jeu de boules en een cirkelverkoop. Een cirkel huur je voor 7,50 euro en heeft een doorsnede van 2,5m. Je mag alles verkopen in je cirkel wat je wilt. De opbrengst van de huur gaat naar een vogelnestschommel voor in de beweegtuin. Een cirkel huren?: beweegtuinvondellaan@gmail.com of bel naar 06 23441314. Aanmelden kan tot 27 september.

Koffieconcert in Groesen

GROESSEN - Op zondag 22 september presenteren Vita Nova en Herenkoor uit Groessen een koffieconcert.

Onder het genot van een kopje koffie/thee kan de bezoeker luisteren naar een gevarieerd programma. Het concert vindt om 11.00 uur plaats in het Dorpshuis,Isidorusplein in Groessen. De toegang is gratis. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Fruitbingo voor senioren in Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 19 september houdt de seniorenvereniging Pannerden een fruitbingo.

Na het zomerprogramma gaan ze weer de zaal in voor een middag met bingospel. Er zullen twaalf ronden bingo worden gespeeld met als prijzen fruit (nieuwe oogst) van fruitkwekerij De Drie Dorpenpolder - Bert van Schip, Renbaan 45. Met in de pauze een fruitcocktail van Roelofs Fruitservice, fruit op maat. Dorpsplein 3.

Alle leden zijn welkom van 14.00 – 16.30 uur in zalencentrum De Dijk Wim Reijmer in Pannerden. De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag. Lid worden van de seniorenvereniging? Kom naar de soosmiddag op 19 september.

Sint-Werenfriduskerk Westervoort

Zondag 15 september 9.30 uur in De Herberg

De Goedemorgenkerk

Zaterdag 21 september 19.00 uur Woord en Communieviering.

Voorganger Pastor M. Smits. Zang: Dames-Herenkoor

Intenties: Riet Brom-Jansen, Jacob van der Heiden, Wilma Wigman-Opgenoort, Gerard Lenferink, Jacqueline van Mullem-Schut

Na de viering vindt de vrijwilligrsavond plaats in het Trefcentrum

Schutterij OG huldigt jubilarissen

De jubilarissen met hun partners, het koningspaar Roeland en Pauline Beumer en jeugdkoning Lars Zoon. (foto: Fotograaf OG) Fotograaf OG

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen heeft tijdens de traditionele schuttersavond op dinsdag 27 augustus een groot aantal jubilarissen gehuldigd. De bijbehorende speldjes werden uitgereikt door burgemeester Rik de Lange.

Bijzonder detail: drie generaties gehuldigd: 70 jaar lid: Gradus Hugen (vader/ opa), 40 jaar lid: Herry Hugen (zoon/ oom) 25 jaar functionaris: Pascal Sessink (kleinzoon/ neef)

25 jaar functionaris: Wouter de Kinkelder,Jeroen de Kinkelder, Pascal Sessink, Jeffrey Kartman.

40 jaar lid: Ruud Derksen, Mart van Diek, Nico Hoppenreijs, Herry Hugen, Hans Kersten, Willy Koopman, Aloys Mulder, Ruud Nijsen, Frank Nijsen, Marco van Oijen, Heinie Stienezen, Johan Tilleman, Willy Visser, Rene Willems, Theo Willemsen.

50 jaar lid: Ton Esters

60 jaar lid: Theo Reijmer

70 jaar lid: Jan Gerritsen, Gradus Hugen, Toon Ikink

Verder trad, als dank en eerbetoon voor bewezen diensten in de afgelopen jaren, het oud-bestuurslid Ben Berends toe tot de schuttersraad van Schutterij Onderling Genoegen. Aansluitend, als grote verrassing en klap op de vuurpijl, een Koninklijke onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Geert Roelofs.

RKVV VDZ wordt 100 jaar: reünisten gezocht

RKVV VDZ. (foto: Tim de Kraker/RKVV VDZ) Tim de Kraker/RKVV VDZ

REGIO - RKVV VDZ viert het 100-jarig bestaan op 26 augustus 2026. De vereniging treft nu echter al voorbereidingen op weg naar dat eeuwfeest. De organisatie is in handen gelegd van een speciale commissie die van zins is tot aan genoemd jubileum jaarlijks een activiteit te organiseren: de VDZ Golden Oldies Reünie.

De eerste editie van deze reünie vindt plaats op zaterdag 5 oktober in het clubhuis aan de Jan Eikens-laan op sportpark Cranevelt. De reünie begint om 17.00 uur, het einde is naar verwachting 21.00 uur.

De organisatie streeft ernaar om de juiste ambiance te creëren voor (oud-)leden, vrijwilligers, bestuursleden, trainers en begeleiders om onder het genot van een hapje en een drankje gezamenlijk herinneringen op te halen. Daarnaast is er een demonstratiewedstrijd Walking Football tussen een team van oudgedienden van VDZ tegen Vitesse Old Stars en kan worden deelgenomen aan de Golden Oldies Schietbokaal.

VDZ beschikt niet over een uitgebreid bestand met namen en e-mailadressen, maar hoopt zo veel mogelijk oud-VDZ-ers te bereiken. Aanmelden kan via reunie@vdz-arnhem.nl. Wie niet kan komen, maar wel graag op de hoogte wil blijven, kan een bericht sturen naar hetzelfde adres.

Kleuren voor volwassenen

DUIVEN - Het is tegenwoordig helemaal in, kleuren voor volwassenen! Dinsdag 24 september van 14.00 tot 15.30 uur kan iedereen ook meedoen in De WijKern.

Kleuren voor volwassenen is geen kinderachtige activiteit. Iedereen kan kleuren, tot op hoge leeftijd. Het ontspant en het traint je brein. Bovendien is het ook nog eens heel leuk om te doen. Voor volwassenen kan het fijn zijn om zich helemaal op het kleuren te focussen en andere dingen even te laten voor wat ze zijn. Samen kleuren is een leuke bezigheid. Natuurlijk is er ook tijd voor een praatje en een kopje koffie/thee (voor eigen rekening). Bij voldoende belangstelling zal dit wekelijks plaatsvinden. Er zijn kleurpotloden en veel verschillende kleurplaten aanwezig waar men uit kan kiezen. De kosten zijn 1,50 euro per persoon, consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanmelden is niet nodig. De WijKern bevindt zich op Eilandplein 300 (ingang aan de Vlielandlaan onder De Waddenborgh).

Voor meer informatie over De WijKern: www.dewijkern.nl

Lease een brommobiel. Alleen nog maar tanken!

ZEVENAAR - Met Private Lease rijdt u voor een vast bedrag per maand in een nieuwe Ligier of Microcar. Inclusief onderhoud, eventuele reparaties en all-riskverzekering.

U komt dus nooit meer voor onverwachte kosten te staan en hoeft alleen nog maar te tanken. Een bijkomend voordeel, voor een brommobiel vindt geen BKR-registratie plaats. Meer weten? Vraag ons om meer informatie en een berekening op maat voor uw nieuwe Ligier of Microcar. U geeft aan wat de wensen zijn en de rest regelen wij. Zo gemakkelijk is Private Lease! Van Bindsbergen Minicars, Marconistraat 29B, Zevenaar; 0316 254186.

Feestelijke pubquiz bij Alzheimer Café

Feestelijke pubquiz bij Alzheimer Café

ZEVENAAR - In het kader van Wereld Alzheimer Dag wordt in september bij Alzheimer Café altijd een feestelijke bijeenkomst gehouden.

"Dit keer organiseren we een pubquiz onder het genot van een hapje en een drankje. Samen met uw tafelgenoten beantwoordt u als team vragen over uiteenlopende categorieën: van weetjes over dementie tot het herkennen van beeld en geluidsfragmenten uit de oude doos. Iedereen kan meedoen."

Het café vindt plaats in De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Het programma is van 19:30 tot 21:00 uur. De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis.

Cursus 'Alles van het landschap Herwen en Aerdt'

Cursus. (foto: SLG) SLG

AERDT - Meer weten over aanleg en beheer van landschap en over ecologie op en om het erf? Voor inwoners van Herwen en Aerdt start op 9 oktober een driedelige cursus ‘Alles van het landschap Herwen en Aerdt’.

In twee theorieavonden en een praktijkochtend leert men over het hoe en waarom van aanleg en beheer van (hoogstamfruit)bomen en struiken én over maatregelen die helpen bij het vergroten van de biodiversiteit op eigen terrein. Aanmelden voor de cursus kan via www.landschapsbeheergelderland.nl. (Kijk onder het kopje Activiteiten > Levend Landschap.)

De cursus wordt maakt deel uit van het project Levend Landschap Aerdt respectievelijk Levend Landschap Herwen en wordt verzorgd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Cursusprogramma

Woensdag 9 oktober: Theorieavond ‘Biodiversiteit op en om het erf’ (19.30 - 21.30 uur).

Woensdag 23 oktober: Theorieavond ‘Landschappelijke beplanting aanleg en beheer’ (19.30 - 21.30 uur).

Zaterdag 9 november: Praktijkochtend ‘Onderhoud landschap met speciale aandacht voor hoogstamfruit’ (9.00 - 12.30 uur).

De locatie van beide theorieavonden is Dorpshuis Aerdt, Schoolstraat 23 in Aerdt. Het maximum aantal deelnemers aan de cursus is 25 personen. Vol is vol. Meer informatie en aanmelden op https://landschapsbeheergelderland.nl/doe-mee-aan-de-cursus-alles-van-het-landschap-herwen-en-aerdt/.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

15 september 8.45 uur ds G. Zomer; 16.00 uur ds H.S. van Hemmen        

22 september 8.45 uur ds R.A. Nijhoff; 16.00 u ds H.S. van Hemmen

Pensioen....

ZEVENAAR - Deze week heeft Kunstwerk! de Bibliotheek na 43 jaar afscheid genomen van onze collectioneur Jeanne Wijgerde.

Een fijne, deskundige, lieve en betrouwbare medewerker, die een fantastische bijdrage heeft geleverd aan Kunstwerk!