GN Lingewaard

13 juni 2018

GN Lingewaard 13 juni 2018


Straatspeeldag Huissen: het meest gezellige en kindvriendelijke evenement van het jaar

Team Straatspeeldag (foto: J. Messing)

HUISSEN - De Straatspeeldag Huissen is op woensdag 13 juni op de Markt in het centrum van Huissen. Er is zoveel te doen, dat niemand zich hoeft te vervelen. En na het succes van 2016 en 2017 is er ook dit jaar weer een peuterplein met ‘plezier van 0 tot 4’.

De hoofdattractie op de markt houden wij nog even geheim. Maar alle facetten voor het thema ‘cowboys en indianen’ zijn aanwezig. Je vindt het terug in het knutselen, op het peuterplein, bij de tattoos, in de Lucky Lukestraat en bij de vele kraampjes die straks weer kleurrijk in het centrum van Huissen zijn opgesteld van de Vierakkerstraat tot aan de Langestraat.

De kaartverkoop start om 13.00 uur en we gaan door tot 17.00 uur. Deelname met één of meer spelkaarten, tegen betaling van 2,00 euro per kaart, geschiedt uitsluitend onder begeleiding van een volwassene en op eigen risico. "En gezien het sportieve karakter van de Straatspeeldag adviseren wij iedereen om zoveel mogelijk met de fiets te komen." Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid op de Molenweide en bij het Raadhuisplein.

Zondag 24 juni Angerse Umdracht

de 'hemel' in de Umdracht Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Zondag 24 juni wordt in de tuin en op de kerkhoven van de Sint-Bavoparochie de jaarlijkse Angerse Umdracht gehouden. Het thema van de Umdracht is: 'Gemeenschap van God en mensen’.

De 'hemel' in de Umdracht (foto: Henk Sluiter) Henk Sluiter

De Angerse Umdracht wordt sinds 1851 jaarlijks gehouden op de laatste zondag van juni en heeft uit historisch perspectief iets unieks. Het is namelijk een processie die bestaat uit een ‘rondje om de kerk’. Een kleine devote Umdracht met belangrijke momenten van bezinning en traditie.

Op zondag 24 juni om 10.00 uur begint de Eucharistieviering in de Sint-Bavokerk. Voorganger is pastor Peters. De dienst wordt door de koren van De Levensbron, Zang en Vreugde en schuttersgilde Sint-Bavo ondersteund. Om 11.00 uur wordt de processie opgesteld, waaraan naast de scoutinggroep, tal van groeperingen deelnemen. De Umdracht trekt via het oude en nieuwe kerkhof en de Mariakapel weer naar de kerk. Ondertussen worden de aanwezigen bij drie rustaltaren met de monstrans gezegend. Tijdens de tocht wordt gebeden, gezongen en door harmonie Sint-Ceacilea instrumentale muziek gemaakt. Bij terugkomst in de Bavokerk (rond 11.45 uur) volgt een laatste zegening. Traditioneel wordt de Umdracht afgesloten met een vendelhulde door het schuttersgilde Sint-Bavo en is er gratis koffie/thee op het Kerkplein.

De vrijwilligers nodigen alle gelovigen uit, zeker die van de parochie Maria Magdalena, om mee te lopen. "Laten we als Maria Magdalena-parochie een ‘gemeenschap van God en mensen’ zijn."

Beachvolleybaltoernooi tijdens Kersenfeest Gendt

Beachvolleybaltoernooi Kersenfeest Gendt voorgaande jaren Foto: Naam niet bekend.

GENDT - Tijdens het Kersenfeest in het weekend van 23/24 juni wordt het Fysiotherapie Wismans Beachvolleybaltoernooi gehouden.

Bezoek het Kersenfeest en kom dan ook eens kijken bij het Beachvolleybal en moedig de teams en bekenden aan. Wil u met uw team meedoen en uw talent voor deze sport laten zien, dan is dat ook mogelijk. Naast Providentia aan de Dorpstraat wordt op 75 m3 zand, drie volleybalvelden aangelegd. Het zand wordt ter beschikking gesteld door Janco Visser BV Transport en Grondverzet. Het egaliseren en het opruimen van het zand wordt uitgevoerd door Schouten Groencultuur uit Gendt

Op zaterdag, 23 juni vanaf 10.00 uur komen de mini’s in actie. Vanaf 12.00 uur wordt het jeugdtoernooi (C/B/A tot en met 18 jaar) gehouden, met rond 17.30 uur de prijsuitreiking. Op zondag, 24 juni komen vanaf 11.00 uur de volwassen vanaf 18 jaar aan bod. Dit toernooi wordt rond 17.30 uur afgerond met de prijsuitreiking. Alle teams ontvangen ook dit jaar de kersen, die geleverd worden door boerderijwinkel De Geer in Gendt.

Aanmelden kan via beachvolleybal@tweestroomsv.nl tot uiterlijk 18 juni. Inschrijfgeld jeugd is tien euro per team; inschrijfgeld volwassen is twintig euro per team. Informatie staat ook op www.tweestroomsv.nl.

Bijzondere kunstwerken te zien tijdens Kunstroute Huissen Angeren

HUISSEN/ANGEREN - Op zaterdag 16 en zondag 17 juni kan men weer genieten van bijzondere kunst in allerlei vormen op verrassende plaatsen tijdens de jaarlijkse kunstroute in Huissen en Angeren. Op negen locaties is tussen 12.00-17.00 uur werk meer dan dertig kunstenaars te zien. Op iedere locatie exposeren meerdere kunstenaars hierdoor is er per locatie een diversiteit aan kunst te zien. De totale route is ongeveer 10 kilometer.

Het land- en tuinbouwmuseum Mea Vota aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen is het startpunt van de route. Hier is werk te zien van alle deelnemende kunstenaars.

U kunt op de route een grote variëteit aan kunst bekijken. De kunstenaars verwelkomen u graag bij hen in hun ateliers, mooie tuinen, kerkje, het tuinbouwmuseum, De Kuul of bij hen thuis. Zij laten hun nieuwste werk zien, onder andere beelden, schilderijen, tassen, hoeden, sieraden, foto’s en houten voorwerpen. Als bezoeker krijgt u ook een kijkje achter de schermen en vertellen de kunstenaars u graag hoe hun kunst ontstaat, inspiratie en technieken en laten dat soms ook ter plaatse zien.

De folder met de route ligt op 16 en 17 juni klaar bij het startpunt van de route en is ook verkrijgbaar bij het VVV in Huissen en bij de deelnemende kunstenaars. Informatie en een overzicht van de deelnemers staan op http://www.kunstinmeavota.info.

Succesvol seizoen voor de teams van Op de Korrel

Team 1: Voor: Maria en Stine. Achter: Richèl, Jasper en Mathijs (foto: Frank Streng) Foto: Frank Streng

LINGEWAARD - De drie teams van s.v. Op de Korrel, die het afgelopen seizoen hebben deelgenomen aan de Gelderse Team Competitie kunnen met een tevreden gevoel terugzien op de behaalde resultaten.

Twee teams deden mee in de categorie Luchtgeweer Staand. Daarvan werd het eerste team ongeslagen kampioen, waarmede een reeds jaren lopende traditie in stand werd gehouden. Het tweede team eindigde op een fraaie tweede plaats achter het eerste team van schietvereniging Strijdlust Huissen. Het derde team, Luchtgeweer Opgelegd, prolongeerde de titel van verleden jaar opnieuw voor eeuwige rivaal schietvereniging Strijdlust.

Aan de G.T.C. nemen teams van vijf personen mee, in volgorde ingedeeld aan de hand van hun ranking. Aan het begin van het seizoen start nummer 1 tegen de nummer 1 van de tegenstander, enzovoort. In de loop van het seizoen kan de volgorde afhankelijk van de individuele resultaten zich wijzigen. Het verloop van de wedstrijd wordt op een scherm in beeld gebracht, doordat na iedere tien schoten de resultaten worden geprojecteerd en omgeroepen. Daardoor is de wedstrijd ook voor het publiek goed te volgen.

Het eerste team bestond uit Stine Andersen, Maria Grosse, Jasper Klomp en Mathijs Cornelissen met als invaller Leny Huisman. Het tweede team moest uiteindelijk het ongeslagen Strijdlust 1 voor laten gaan en bestond uit Marco van Woudenberg, Leny Huisman, Amanda Klomp, Arno Brinkman, Maurice Verheesen met als invallers Cathy Stinissen en Ruben Hut.

Het derde team, bestaande uit Ben- en Johan Huibers, Sjaak Polman, Alphons Stens, Jan Volmeijer en de invallers Ap van Ingen en Henk Graven leverde een verwoede strijd met de schutters uit Huissen.

Jubileumjaar De Leemkuulers

25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2015. Dit jaar was voor ons een mooi jaar. We hebben veel leuke optredens gehad (in totaal twaalf keer). Ook onze eigen evenementen (IKFB, kermisconcert en jaarconcert) waren weer een succes. Dit jaar hebben we bij het kermisconcert koffie, thee en fris met gebak geserveerd. Dit vond gretig aftrek bij de bezoekers en bij de bewoners. We hebben dit concert verlengd met een uur.

Eind december hebben we vier kerstmarkten opgeluisterd. Als eersten waren we in Putten, waar we in de stromende regen hebben gespeeld. Gelukkig hebben we een eigen party tent zodat we droog bleven, maar door de regen viel de publieke belangstelling tegen. Als tweede de kerstmarkt op De Geitenkamp in Arnhem. Weer in onze tent die door de organisatie feestelijk versierd werd met lichtslangen. Het was kleinschalig, maar oergezellig. Als derde gingen we naar Duiven, waar we in het gildegebouw onze klanken hebben laten horen. Als laatste in deze reeks een optreden in dierenpark in Amersfoort. Op de heenweg veel sneeuw gehad, maar we zijn allen heelhuids aangekomen. Dit optreden was zeer succesvol; we hebben in 2016 en 2017 daar zelfs twee middag/avonden gespeeld.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur. Kosten vijf euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur; gepland einde 22.30 uur kosten 7,50 euro. Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 juni

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, G. Peters, Cantorije

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

19.00 uur; H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische Werkgroep, R.K.G.K.I.

19.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, F. Bomers, Musica Nova

Zondag 17 juni

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor en Cantorije

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

11.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Geweldig resultaat voor de jeugdslagwerkgroep

Max en Niels missen op de foto (foto: Theo van Vuuren) Foto: Theo van Vuuren

LINGEWAARD - "Zaterdag 2 juni was het zover. Na een halfjaar keihard werken hebben wij ons programma laten horen op de Jeugd Sla je Slag Cup in Heijen. Wij hebben het hier opgenomen tegen tien andere jeugdgroepen."

"Om 8:15 uur zijn wij vertrokken richting Heijen. Hier begon voor ons weer de logistieke operatie: instrumenten uitladen, opbouwen, klaarzetten, shirtjes aan, stokken pakken, mappen klaarzetten en optreden! Gelukkig konden wij van de vereniging EMM Heijen veel instrumenten lenen.
Om 10:45 uur hebben wij ons programma bestaande uit drie stukken laten horen. Voor sommige spelers was het extra spannend, aangezien zij voor het eerst mee deden aan deze wedstrijd."

De Jeugd Sla je Slag Cup 2018 is gewonnen door Jong Juliana uit Doornspijk met 91 punten. Met 83,38 punten heeft Volharding een mooie zesde plek behaald. Voor een groep met de gemiddelde leeftijd van twaalf jaar is dat een hele knappe prestatie. "Tijdens het afsluitconcert op 1 juli zullen wij nog eenmaal ons programma laten horen. Na de vakantie starten we weer met nieuwe stukken." Dirigent van de jeugdslagwerkgroep Nick Verburgt: "Ik ben ontzettend trots op deze jonge groep!"

Vrouwenvereniging op de fiets...

(foto: Ria Visser-Huijnk) Foto: Ria Visser-Huijnk

ANGEREN - Vrouwenvereniging Angeren sluit het verenigingsjaar af met een fietstocht door Lingewaard. Dinsdag 19 juni om 18.00 uur vertrekken de dames vanaf het dorpshuis.

Deze keer gebeurt dit niet in groepjes maar allemaal samen. Degenen, die niet meefietsen met de tocht worden om 20.00 uur in het Dorpshuis verwacht.

Na binnenkomst van de fietsers is er koffie en ontvangt Ria Visser iedereen met muziek, spelend op haar keyboard. Daarna worden er drie rondjes bingo gespeeld met natuurlijk leuke prijsjes. Met een drankje en hapje erbij wordt het vast een gezellige afsluitingsavond. Bij slecht weer begint de avond voor iedereen om 20.00 uur.

Spiritueel Café in Bemmel: God na Darwin

Wijnglazen nootjes boek (foto: Wilma Hartogsveld) Foto: wilma hartogsveld

BEMMEL -Met elkaar in gesprek gaan onder het genot van koffie, thee of een goed glas bier of wijn over onderwerpen op het snijvlak van religie en wetenschap. Dat is wat het Spiritueel Café biedt.

Op vrijdag 15 juni is Jan Offringa de inleider. Hij is onder andere auteur van ‘Na een gezonde geloofscrisis’ en ‘God is niet te vangen’, medeauteur van ‘Liberaal Christendom’ en een graag gezien en gehoord spreker over onderwerpen op het snijvlak van maatschappij, religie en wetenschap.

Het thema van deze avond is: 'God na Darwin'. Vanaf 19:30 uur is iedereen welkom in het Wapen van Bemmel (Dorpsstraat 54).Toegang is gratis, drankjes voor eigen rekening. Aanmelden niet nodig. Meer informatie op www.4-plek.nl.

Looveldenloop voor kinderen

HUISSEN - Vorig jaar hebben veel kinderen enthousiast meegedaan met de eerste hardloopwedstrijd in de wijk Loovelden. Medisch Centrum Loovelden en IKC BinnensteBuiten organiseert dit jaar voor de tweede keer de Looveldenloop speciaal voor kinderen van De Boemerang. Natuurlijk mogen vriendjes en vriendinnetjes ook meedoen.

Er zijn weer mooie bekers te winnen voor de drie snelste lopers per afstand. Op woensdag 20 juni zal de wedstrijd plaatsvinden op het grasveld (Keizersallee) vóór de basisschool De Boemerang. Er zijn drie afstanden:

• tot 6 jaar (500 m) warming-up 13.30 start 14.00 uur

• tot 9 jaar (1000 m) warming-up 14.00 start 14.30 uur

• tot 12 jaar (1500 m) warming-up 14.45 start 15.15 uur

Tevens zijn er die middag nog leuke andere activiteiten voor de kinderen. Meedoen? "U kunt uw zoon of dochter gratis aanmelden via looveldenloop@gmail.com door de naam en de leeftijd door te geven. We verwachten de kinderen om 13.00 uur voor het afhalen van het startnummer en een ijscobon!" Meer informatie staat op www.medischcentrumloovelden.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 19 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 20 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 21 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 18 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, cordon bleu met sla en gebakken aardappels en pudding.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555. Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Ingezonden brief

Trapgevels

In Hét GemeenteNieuws van week 23 staat het artikel over de opening van de Nieuwe Albert Heijn Huissen.

Daarin wordt weergegeven dat de nieuwe Albert Heijn met zijn hoge glazen trapgevels op bijzondere wijze samensmelt met de historische omgeving die Huissen rijk is. Met name omdat in het centrum van Huissen trapgevels kenmerkend zijn. Een terechte opvatting! Maar kijk eens vanaf de buitenkant van de Arnhemse Poort naar de trapgevels in de Langestraat. Dan zal men ervaren dat de Gemeente Lingewaard een moment van onachtzaamheid heeft gehad. Daar staat een nutsvoorziening (glasvezelhuisje) dat volslagen detoneert met de trapgevels, zowel qua vorm als qua kleur baksteen. Zie ook de bijgaande foto. Welke voorwaarden had men moeten stellen aan de oprichting van dit bouwsel? De enige oplossing om dit te herstellen lijkt dit gebouwtje weg te laten zinken in een passende groenvoorziening.

Jan Bouma

Themadiner bij RijnWaal Zorggroep

Samen eten bij RijnWaal Zorggroep Foto: geen (eigen archief) Foto: geen (eigen archief)

LINGEWAARD - In de maand juni kunt u op diverse locaties van RijnWaal Zorggroep weer heerlijk dineren. Dat doen ze er door een zomers themamenu aan te bieden. RijnWaal Zorggroep heeft de verbinding met de buurt hoog in het vaandel staan. Als buurtbewoner of familie is men ook welkom.

De zomer komt er aan en dan is het weer tijd voor veel verse streekproducten zoals asperges en kersen. Een heerlijk driegangen menu is daarmee gevuld. We starten met een cocktail beenhamsalade met groene asperges als voorgerecht. Het hoofdgerecht bestaat onder andere uit asperges met een kuikensurprise. En als dessert een heerlijke suikerwafel met warme kersen en een bolletje vanille-ijs.

Het themadiner van juni is op volgende locatie en tijd:
St. Jozef Gendt: 21 juni om 18.00 uur, Kloosterplein 4 Gendt, 0481 421338. Liduina: 26 juni om 17.00 uur, Gouden Appel Bemmel 120, 0481 470600. Sancta Maria: 27 juni om 17.00 uur, Raadhuisplein 1 Huissen, 026 3263300.
Kosten themamenu: 17,95 euro per persoon, exclusief de drankjes. Opgeven kan bij de receptie van de locatie naar wens. Bekijk ook het menu op onze website: www.rijnwaal.nl.

Oude tijden herleven op Back to the Music

Back tot the Music op acht podia in Huissen centrum

HUISSEN - Back to the Music; al jaren een begrip in Huissen. Een zondag vol swingende muziek in verschillende stijlen – van vroeger tot nu - verspreid door het centrum. Daar komt dit jaar nog meer bij.

Winkels zijn beide dagen open en worden versierd met vrolijke noten, voor kinderen zijn er leuke (muzikale) spellen gepland en dankzij de activiteiten van Exodus, de Gilden van Sint-Gangulphus & Sint-Laurentius en Beleg & Ontzet is er niet alleen veel muziek, maar worden ook vroegere tijden herleefd tijdens de wandeltocht, bij het Historisch spektakel en bij het Koningschieten.

30 juni
Vanaf 07.00u: Inschrijven/start wandelaars afstanden 27, 42 en 50 km
Vanaf 08.30u: Inschrijven/vertrek kortere afstanden
14.00u: Sluiting inschrijfbureau wandeltocht
Vanaf 09.00u: Diverse horeca open voor ontbijt en koffie
09.30 tot 10.00u: Ceremonie bloemlegging massagraf
10.00 tot 17.00u: Winkels open
10.30 tot 17.00u: Optredens doedelzakspelers
Vanaf 11.00u: Diverse horeca open voor lunch
Vanaf 12.40u: Historisch Schouwspel
13.00 tot 17.00u: Optredens Torkest bij start en finish locatie De Buitenpoort
13.00 tot 15.00u: Optreden Stedelijke Muziekvereniging Huissen op de Markt
15.00 tot 17.00u: Optreden Bubbles & Boa’s op de Markt
Om 16.20u: Slag om Huissen op de Molenweide

1 juli
Vanaf 09.00u: Diverse horeca open voor ontbijt en koffie
Vanaf 11.00u: Diverse horeca open voor lunch
13.00 tot 17.00u: Winkels open
Vanaf 14.00u: Koningschieten op het Raadhuisplein
14.00 tot 20.00u: Livemuziek op 8 verschillende podia

Reünie klas 5 en 6 Donatusschool in Bemmel

BEMMEL - Zaterdagmiddag 2 juni om 16.00 uur was het zover. In 1966 namen zij als twaalfjarigen afscheid en als zestigers zien ze elkaar terug.

Enkele oud-leerlingen zijn in Bemmel of in de omliggende gemeenten blijven wonen. Anderen zijn over het land uitgewaaid en een enkeling is zelfs in Duitsland, Amerika, en Portugal neergestreken. Maar bijna allemaal vonden ze het de moeite waard om afgelopen zaterdag naar de reünie te komen.

Er viel veel bij te praten, want in vijftig jaar gebeurt er veel in een mensenleven. Naast mooie gebeurtenissen waren er uiteraard ook verdrietige ervaringen. Bijzonder was, dat onderwijzers juffrouw Pietersma en Meester Peters nog even langs kwamen. Initiatiefnemers Theo Hendriks en Trudie Lamers, Ria van Gelder, en Theo Heimen hadden het sfeervol verzorgd. Kortom: een heel geslaagd weerzien!

Lingewaardse Zomeravondbridge

LINGEWAARD - Traditioneel organiseren de vier Lingewaardse NBB-bridgeclubs in de maanden juli en augustus, elk op hun eigen speellocatie, zomeravondbridge volgens dit rooster:

di. 3 juli Doublet De Kinkel
di. 10 juli Doublet De Kinkel        
di 17 juli B.C.H. Het Koelhuis
di. 25 juli B.C.H. Het Koelhuis        
wo. 1 aug. *) Cool Down Het Koelhuis
di. 7 aug. Cool Down Het Koelhuis
di. 14 aug. B.C. Gendt café De Klok
di. 21 aug. B.C. Gendt café De Klok                

*) N.B. di. 31 juli is Huissense Dag

Iedere bridger, waar dan ook wonend, kan meedoen. Inschrijving vindt plaats per paar en per keer, voorafgaand aan elke speelavond. In verband daarmee dien je je op die avonden vóór 19.15 uur te hebben aangemeld. Er is dan voldoende tijd om het speelschema samen te stellen en 19.30 uur met spelen te beginnen. De locaties zijn vanaf 19.00 uur geopend.

Meesterpunten kunnen elke avond worden behaald. Prijzen zijn er elke avond, in iedere lijn voor drie paren. Inschrijfgeld vier euro per paar (twee euro per persoon) per keer.

Hoewel gezelligheid en ontspanning vooropstaan, wordt, om ook wat competitiever ingestelden aan hun trekken te laten komen, opnieuw gestreden om het Lingewaards Zomeravondkampioenschap. Van elke deelnemer geldt daarvoor het gemiddelde van de vier beste scores. Degene met dat hoogste gemiddelde wordt kampioen. Met een minimale deelname aan vier van de acht avonden ding je dus mee.

Bemmel G hockeykampioen

BEMMEL - Zaterdag 2 juni is het tweede G Hockey team van MHC Bemmel kampioen geworden door een 5-8 overwinning op Nijmegen.

Een fantastische presentatie aangezien G2 een compleet nieuw team is dan in het begin van het seizoen is samengesteld. De overwinning is goed gevierd en afgesloten met een prachtige tocht op de oldtimer van de firma Derks uit Bemmel.

Meer informatie over het G -hockey staat op https://www.facebook.com/ghockeybemmel/ of op www.mhcbemmel800.nl.

Nieuwe expositie en gastkunstenaar Gerda Berns in het Kunstlokaal

Dansende vrouw (foto: Gerda Berns) Foto: gerda berns

BEMMEL - Een aantal mensen met een passie voor kunst maakt opnieuw gebruik van een leegstaand winkelpand in Bemmel om hun werk te tonen. Het Kunstlokaal in De Assenburg is het nieuwe onderkomen.

Sinds 1 juni exposeert gastkunstenaar Gerda Berns daar haar werk. Gerda maakt kleurrijke decoratieve glas in lood objecten. In het Kunstlokaal zijn ook aquarellen van Hai Verstappen te zien. Hai is als nieuw lid bij de kunstgroep gekomen en is onder andere geïnspireerd door het water, het licht en de natuur in onze directe omgeving.

De collectie in het Kunstlokaal wordt regelmatig vernieuwd. Dat is nu ook weer het geval. Stap dus rustig een keer vrijblijvend binnen in om van dit moois te genieten. "Wij zijn te vinden in het pand waarin tot voor kort 'Vis en Kip' gevestigd was. Dat heeft sporen achtergelaten en inmiddels heeft schoonmaakbedrijf Aalbers aangeboden om ons te helpen het pand te verfrissen."

"Onze groep telt veertien leden maar er is ruimte voor enkele nieuwe deelnemers. Met name ruimtelijk werk ontbreekt op dit moment op het palet van de Kunstgroep. (Amateur-)kunstenaars kunnen hun belangstelling voor deelname kenbaar maken via de email aan info@kunstlokaalbemmel.nl. Wij zijn iedere vrijdag en zaterdag plus alle koopzondagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur (www.kunstlokaalbemmel.nl)."

Column

Missie

65 jaar geleden zag ik in Malburgen het levenslicht. Een heerlijkheid in Arnhem langs de Rijn. Met twee straten, pakweg vijftien woningen met ieder een moestuin, twee boerderijen, twee steenfabrieken en een woonwagenkampje.

Om naar de lagere Margarethaschool in Arnhem-Zuid te kunnen, was een wandeling over een onverharde weg en weilanden nodig. Naar mijn gevoel werden we op de stadse school als simpele zielen uit een missiegebied beschouwd. Voorzieningen voor de kinderen waren er in Malburgen niet. Er was genoeg ruimte om kattenkwaad uit te halen. In mijn beleving was Malburgen één grote speeltuin. Bij boer Jacob de Bruin mochten we helpen met het hooi op zolder te brengen. Op zijn weiland stond een giertank. Wij speelden wie het langst in de afgesloten deksel kon blijven. De verhuizing naar Gendt bracht me in een totaal andere wereld. Volop winkels en de jongensschool heel dichtbij. Alle juffen en meesters woonden in het dorp. Gendt, zelfs met stadsrechten. In mijn kinderogen was ik in een wereldstad beland. Zestig jaar later bevestigt Lianne Duiven van GroenLinks mijn beleving. Ze toont op Twitter een treinstation met begeleidende tekst: Een van de mooiste #stations in #Europa #Gendt #België. De gemeente Lingewaard beschouwt mijn wereldstad als een kleine woonkern met zijn eigen problematiek. Ik was uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het werkbezoek van de CvK Clemens Cornielje. Een onderwerp was de presentatie van de kleine woonkernen Doornenburg, Ressen, Haalderen en Gendt. Ik had geen behoefte aanwezig te zijn bij het toneelstuk: Gelderland en Lingewaard hebben oog voor de positie van inwoners in kleine woonkernen. Ik denk aan mijn positie als kind in het ontwikkelingsgebied Malburgen. Waarom reppen raadsmissionarissen in Lingewaard over onderscheid tussen grote en kleine woonkernen? Waarom is er onderscheid! Ik wacht op wethouder Helga Witjes van leefbaarheid kleine kernen. Op haar oproep aan inwoners van Groot Bemmel en Huissen om, zoals vroeger, zilverpapier te sparen voor de missie. Nu voor de kleine kernen.

Sjaak

Gannita Circuit Gendt

GENDT - Gezocht: posters, vlaggen, stickers, et etera. van het Gannita circuit Gendt

"Heeft u iets liggen twijfel niet en bel of stuur een berichtje naar 06 20619669."

Haalt voormalig voetbalster Jonge Kracht het WK? Vera ten Westeneind in selectie Oranje

Vera ten Westeneind krijgt de lach even niet van haar gezicht, ze zit in de voorselectie van Oranje <20 en gaat wellicht naar het WK. (foto: archief KNVB)

Bijna een jaar geleden liep Vera ten Westeneind een zware blessure op. De uit Huissen afkomstige voetbalster miste daardoor met Oranje <19 het EK en het volledige seizoen bij haar (nieuwe) club PSV. Ze is echter bijna hersteld en gaat wellicht zelfs het WK halen.

Tekst: Hans Schmeinck

Want bondscoach Michel Kreek heeft Ten Westeneind (20) opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor vrouwen onder 20 jaar voor het WK in Frankrijk in augustus. Dat mag opvallend genoemd worden, want de uit Huissen afkomstige verdedigster van PSV Vrouwen is nog herstellende van een knieoperatie van vorig jaar augustus. Vorig jaar juli scheurde ze op een trainingskamp van het nationale team (onder 19 jaar) scheurde ze de kruisband in haar linkerknie volledig af.

Een nachtmerrie voor de bij Jonge Kracht opgeleide speelster, want ze miste het EK en een volledig seizoen bij PSV in de eredivisie voor vrouwen. Een lange revalidatie volgde en onlangs was er een succes. ,,Voluit meetrainen met de groep bij PSV. Dat doe ik nu al enkele weken. En m'n knie voelt goed'', aldus een blije Ten Westeneind.

De lach ging helemaal niet van haar gezicht af toen ze vorige week hoorde dat ze bij de voorlopige selectie zit van de 'Jonge Oranje Leeuwinnen'. ,,Daar spreekt wel vertrouwen in mij uit, ja.''

Definitieve selectie

Ze hoopt woensdag (13 juni) een aantal medische testen in Zeist met positief gevolg af te leggen en de komende tijd nog wedstrijdritme op te doen. Zodat haar ultieme doel, meespelen op een WK, bewerkstelligd kan worden. ,,Meedoen zou fantastisch zijn. Of er in ieder geval bij zijn. Maar het mag niet ten koste gaan van alles. Mijn gezondheid en een goed herstel van het knie zijn nu het allerbelangrijkste en uiteraard ook mijn club PSV. Zij hebben mij zo goed begeleid tijdens mijn revalidatie. Ik wil geen risico's nemen.''

De voormalig speelster van Jonge Kracht uit Huissen en CTO Eindhoven is een van de 24 speelsters in de voorselectie. Op vrijdag 13 juli a.s. maakt bondscoach Kreek de definitieve selectie van 21 speelsters bekend, waaronder drie keepsters.

Het WK wordt gehouden van 5 tot en met 24 augustus en Nederland zit in een poule met Ghana, Nieuw-Zeeland en gastland Frankrijk. De duels zijn op zondag 5 augustus (Nieuw-Zeeland), woensdag 8 augustus (Ghana) en zondag 12 augustus (Frankrijk).

De beste twee gaan door en dan wacht een confrontatie met waarschijnlijk Engeland of Brazilië.

Bizar toeval

Vera ten Westeneind scheurde bijna een jaar geleden de kruisband van haar linkerknie af. Het bizarre toeval wil dat zowel haar moeder Linda (woonachtig in Angeren, vroeger voetbalster bij onder andere Sempre Avanti in Arnhem), àls vader Werner (Huissen, ex-RKHVV) àls broer Koen (Huissen, Jonge Kracht) ook een kruisband afscheurden. ,,Dan grapten ze wel eens 'Nou jij nog Vera!'. Nu kan ik er wel een beetje om lachen, maar vorig jaar kwam het echt op een verschrikkelijk slecht moment.''

Goud én zilver voor Van Olderen & Meuwsen

DOORNENBURG - Op 2 juni stond alweer de eerste midfondvlucht van 2018 op het programma voor EDV Doornenburg. Hieraan deden 170 duiven mee van tien liefhebbers. Ze werden gezien de omstandigheden pas laat gelost om 13.15 uur.

V. Olderen & Meuwsen 28 mee 13 pr. 1, 2, 8, 15, 16, 17, 18, 24, 25, 26, 33, 37, 38
Nissen & Vermaas 23 mee 10 pr. 3, 4, 10, 19, 20, 21, 23, 31, 39, 40
W. Geurtz & Zn 24 mee 3 pr. 5, 7, 13
H. v. Hal 16 mee 4 pr. 6, 12, 27, 34
P.C. Engelen 23 mee 4 pr. 9, 36, 41, 42
Th. Holland 11 mee 3 pr. 11, 14, 30
G. Peters 7 mee 3 pr. 22, 29, 43
J. v.d. Scheur 10 mee 1 pr. 28
J. Pauwelsen 8 mee 1 pr. 32
J. Buys 20 mee 1 pr. 35

Gratis libellencursus voor beginners in Lent

Viervlek libelle Foto: Vlinderstichting

LENT - Iedereen kent ze wel, de vlugge libellen en slanke juffertjes langs de waterkant. Misschien vraagt u zich wel eens af welke soorten u tegenkomt in uw eigen vijver of wanneer u in een mooi natuurgebied wandelt.

Libellen zijn op het eerste gezicht moeilijk uit elkaar te houden, maar met wat achtergrondkennis valt het allemaal reuze mee. Daarom biedt De Vlinderstichting in de komende weken vier libellencursussen aan in de provincie Gelderland. Deze cursussen zijn bedoeld om u als beginner te leren hoe u libellen kunt determineren. Na de cursus kunt u dus met een stevige basis en vol zelfvertrouwen zelf aan de slag!

Platbuik libelle (foto: Vlinderstichting) Vlinderstichting

De cursussen bestaan uit een theorie-avond en een excursie (beide delen duren ongeveer twee uur). Iedereen is welkom. "Wilt u meer weten van libellen, geef u dan op! U mag u ook opgeven als u slechts één van beide delen kunt of wilt bijwonen."

De cursus in Lent bij IVN RijnWaal wordt gehouden op 13 juni van 19.30-21.30 uur in de Dorpsschuur, Oosterhoutsedijk 29 in Lent (Nijmegen). De excursie vindt plaats op zaterdag 23 juni tussen 10.00 en 15.00 uur vanuit dezelfde locatie.

Aanmelden via secretariaat@ivnrijnwaal.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer. Aanmelden kan tot 11 juni. Deelname is gratis. "Wilt u zich aanmelden voor een andere locatie, dan kunt u dit doen via de vlinderstichting www.vlinderstichting.nl."

Fototentoonstelling Historische Kring Gente

Workshop bij de Historische Kring Gente (foto: Henk Klaassen) Foto: Henk Klaassen

GENDT - Op het Kersenfeest op 23 en 24 juni is er weer een fototentoonstelling in De Leemhof van de Historische Kring Gente. Dit keer met een selectie van foto’s uit alle jaren van het bestaan als kring en dat is intussen 35 jaar. De kring viert dit jaar namelijk het 35-jarig jubileum.

De opening– en sluitingstijden van de tentoonstelling tijdens het Kersenfeest zijn grotendeels gelijk met die van de braderie. Zaterdag 23 juni vanaf 13.00 tot 19.00 uur, met wellicht rond 14.00 uur een bezoek van de Kersenkoningin en haar hofdames en zondag 24 juni van 12.00 tot 18.00 uur.

Foto’s zijn er van het begin in Marca XX, het eerste kringgebouw aan de Markt en van de verschillende activiteiten in Villa Ganita, het huidige kringgebouw aan de Nijmeegsestraat vroeger bekend als het gemeentehuis van Gendt. De kring laat in de expositie niet alleen de gebruikelijke activiteiten zien, maar ook bijvoorbeeld beelden van de workshops voor de scholieren die er gehouden worden in en buiten het gebouw.

Vroeger zat het museum Niemandsland in de kelder van het gebouw en nu ernaast en ook dat is te zien. Net als de diverse evenementen waarbij de kring aanwezig is, zoals Dodenherdenking, Kersenfeest en Koningsdag, uitreiking van het Sprauwenjagertje, enzovoort.

De ontwikkeling van de kring van 500ste naar 900ste lid wordt in beeld gebracht. Al met al wordt dan wel duidelijk dat de kring op breed terrein werkzaam is.

Zomerwandeling door de Bemmelse polder

Foto: Gijsbert Peelen Foto: Gijsbert Peelen

BEMMEL - Nu het bijna midzomer is lijkt de natuur het kalmer aan te doen. Alles is mooi groen geworden en veel lijkt er niet te veranderen. Maar schijn bedriegt. Tussen de struiken kunnen we pas uitgevlogen vogels ontdekken, die net op eigen benen staan. In de top van de bomen zingen hun vaders het hoogste lied en de moeders zitten op het legsel van de tweede ronde.

Ondertussen maken ze ook gebruik van de lange warme dagen, om zich al vast op te vetten voor de najaarstrek. Goed kijken en luisteren is belangrijk, want veel speelt zich af, verborgen in het bladerdek. Langs dijk en berm is de uitbundige bloemenpracht zichtbaar.

Stichting Lingewaard Natuurlijk verzorgt op zondag 17 juni een zomerwandeling door de Bemmelse polder met als thema; zomerverschijnselen. Om 13:45 uur staat de thee en/of koffie klaar in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Om 14.00 uur vertrekken natuurgidsen/vogelaars voor een wandeling door de polder. De excursie duurt tot ongeveer 16:15 uur

Gezinnen zijn welkom met kinderen vanaf 6 jaar. Voor minder validen is deze tocht niet geschikt. Kosten volwassenen 3,- en kinderen 1,50 euro. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Geadviseerd wordt geschikte kleding, laarzen aan te trekken en een verrekijker mee te nemen.

Voor nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Gendtse fietstochten

GENDT - De Stichting Welzijn Ouderen Gendt heeft voor het twintigste jaar, weer drie prachtige fietstochten georganiseerd voor alle mensen van vijftig jaar en ouder.

Deze tochten zijn gepland op de dinsdagen 10 en 24 juli en 7 augustus. Als reservedatum staat 21 augustus gepland. Traditioneel voeren de 50 km. lange ritten de deelnemers langs diverse leuke plaatsen. U kunt zelf tijdens de fietstocht beslissen hoeveel km. u mee wilt fietsen. In de routebeschrijving wordt regelmatig de afgelegde afstand aangegeven. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat.

Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur en men moet uitgeschreven zijn voor 17.00 uur. Inschrijven kan bij de start van elke rit. De kosten voor deelname bedragen twee euro per rit (exclusief eventuele pontkosten). Bovendien wordt de deelnemer voor de eerste rit een gratis kop koffie of thee aangeboden. Bij deelname aan alle ritten ontvangt men na de laatste tocht een herinneringsmedaille. Bij zeer slecht weer of extreme hitte kan men tussen 8.00 en 9.00 uur informeren of de rit doorgaat of verzet wordt. Voor eventuele nadere informatie kan men bellen met Ton Balduk (06 12202918) of Jan Verkuil (06 50216832).

Zet hem op Fred…

Fred Stevens knalt de boules weg (foto: JBC Lingewaard) Foto: JBC Lingewaard

HUISSEN – Zet hem op Fred… en kets de boule weg die vlakbij het butje ligt. Fred Stevens is daar aardig bedreven in. Hij speelt ook al jarenlang bij jeu de boulesclub Lingewaard. Als beginneling probeer je eerst zo goed mogelijk bij te leggen, dat wil zeggen je boule zo dicht mogelijk bij het kleine houten balletje (de but) te gooien. Prachtig als dat lukt.

Maar de gevorderde bouler kan pas echt scoren door een zeer goed geplaatste boule weg te schieten door er volop te knallen; dat heet tireren. En dat geeft dan meteen een geluksgevoel. Kortom, volop speelplezier en een gezellig tijdverdrijf.
“Jeu de boulesclub Lingewaard biedt u de hele zomer de kans om ook eens een balletje te komen rollen. Want elke dinsdagmiddag bieden wij aan iedereen uit Lingewaard en omstreken de gelegenheid om gratis en voor niets uit te proberen of de jeu de boules-sport u ligt. U mag dan vier keer meespelen. Wilt u daarna verder spelen dan vragen wij u om lid te worden van onze club.”

"Kom eens langs! Wij zijn gevestigd aan het Kampstuk 23 in Huissen. Wij hebben eventueel een setje boules voor u te leen en helpen u natuurlijk het kunstje onder de knie te krijgen. Vooraf aanmelden is niet nodig, als u op dinsdagmiddag ruim vóór half twee aanwezig bent, kunt u meedoen. Komt dat tijdstip u niet gelegen? Wij spelen ook op maandag, woensdag en vrijdag vanaf 19.00 uur. Ook dan bent u welkom onder dezelfde voorwaarden. En heel genoeglijk is het boulen op zondag vanaf 11.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met G. Startman: 06 20691224. Of kijk op www.jbcl.nl."

Zonnewendeconcert Lingewaards Mannenkoor

HUISSEN - Op vrijdag 22 juni is het volgende optreden van het Lingewaards Mannenkoor. Het verzorgt dan een concert, getiteld: ‘Zonnewende’.

Op het programma staan liederen, die de morgen, de avond en de nacht bezingen en natuurlijk wordt aandacht besteed aan het begin van de zomer. Het Lingewaards Mannenkoor maakt bij enkele stukken gebruik van een solist uit eigen gelederen. De begeleiding is in handen van Ans van Scherrenburg op de piano en van Femke van der Winkel op de viool. Het geheel staat onder leiding van dirigent Arno Vree.

"Misschien kent u het koor al en kunt u komen luisteren hoe ons niveau zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Kent u het nog niet, dan is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken. Dat kan op vrijdag 22 juni in de Sint-Anthoniuskapel aan de Langekerkstraat in Huissen (de kapel bevindt zich naast de bibliotheek). Aanvang 21.00 uur, kapel open vanaf 20.30 uur. Het concert eindigt rond 22.00 uur."

"Wilt u eens komen kijken, hoe het er bij een mannenkoor aan toe gaat, loop dan gerust eens binnen bij een repetitie op dinsdagavond van 19.45 tot 21.45 uur in het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen. Meer informatie staat op www.Lingewaards-mannenkoor.nl."

Jonge Kracht JO9-03 kampioen en bekerwinnaar

HUISSEN - Jonge kracht JO9-03 wist voor de winterstop al het kampioenschap in de vierde klasse op te eisen. Dit hebben ze gedaan door alle wedstrijden te winnen.

Op naar de derde klasse... Na de winterstop hebben de jongens, in de derde klasse, de draad 'gewoon' weer opgepakt door ook hier alles te winnen. Weer met geweldig spel en veel inzet. Met als resultaat ook in de derde klasse kampioen!

Vanaf de start van het seizoen 2017/2018 zijn er ook regelmatig wedstrijden gespeeld voor de KNVB-beker. Deze wedstrijden zijn allemaal gewonnen, waardoor ze de bekerfinale bereikten. Op 2 juni speelden de jongens de finale tegen AWC uit Wijchen op neutraal terrein in Lent. De spanning zat er bij de jonge spelers goed in (trouwens ook bij de trainer, leider en langs de lijn). Na een moeizame start hebben de mannen de rug gerecht. En op karakter hebben ze de wedstrijd naar zich toegetrokken en stond aan het einde van de wedstrijd een eindstand van 6-2 op het scorebord. KNVB-bekerkampioen! Na het in ontvangst nemen van een mooie medaille, mocht de grote beker vanaf het bordes getoond worden aan het enthousiaste publiek. Een hele bijzondere prestatie van deze jonge kanjers!

Predikante uir Brandenburg (D)

HUISSEN - Ulrike is Duits en spreekt Nederlands. Dat heeft ze zichzelf aangeleerd. Met behulp van een eenvoudig woordenboek en een penvriendin in Huissen. Ze zal een jaar of dertien geweest zijn toen ze daar mee begon.

Ze woont/woonde in Brandenburg, dat destijds in de DDR lag. Inmiddels is Ulrike Mosch predikant in Brandenburg. Maar op zondag 17 juni preekt ze bij ons. Net als in mei 2007 en juli 2016.

De band met onze kerk is vanuit het jaarlijks contact tussen de kerken in Brandenburg en Huissen ontstaan. Zij kwam destijds met haar ouders mee en deed mee met de groep jongeren uit Brandenburg en Huissen. Voor haar stage binnen de studie ‘Gemeindepedagoge’ liep ze bij ons stage. Voor haar stageonderzoek heeft zij met veel mensen uit de gemeente contact gehad en intensieve gesprekken gevoerd. Dit alles heeft bijgedragen aan het ontstaan van deze hechte band.

Ulrike komt met haar gezin een lang weekend naar Huissen. Ze gaan genieten van bijzondere en mooie dingen in Huissen en Nederland. Het wordt vast en zeker een geslaagde zondag.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 17 juni (3e zondag na Trinitatis), aanvang 10.00 uur. Voorganger Pfarrer Ulrike Mosch uit Brandenburg. Ook op vrijdagmiddag van 14 – 16 uur bent u welkom in ons kerkgebouw voor een kopje koffie of thee, even bijpraten of om zo maar even stil te zijn.

KBO-bestuur bakt riefkoeken

Aardappels rieven (foto: KBO Huissen) Foto: kbo huissen

HUISSEN - "Op vrijdag 29 juni gaan we van de KBO weer riefkoek eten met de leden van KBO Huissen. Binnenkomst vanaf 13.00 uur met koffie of thee. Om 13.30 uur wordt begonnen we met het riefkoek eten, dus... neem een kleine lunch tussen de middag."

De riefkoeken worden weer persoonlijk gebakken door het bestuur. Rond 17.00 uur is het einde van deze middag. Plaats: Mea Vota, Boskoop Glorie 33 in Huissen. Kosten 10 euro voor leden en 12,50 voor niet-leden. Zich opgeven kan tot 3 juli bij: Corry Huisman, Wilgenstraat 4, 026 3254762. Er is plaats voor vijftig personen.

Hegeman pakt de winst op vlucht Niergnies

LINGEWAARD - Zaterdag 20 mei werden de duiven gelost in Niergnies. Er deden dertien liefhebbers mee met in totaal 300 duiven.

De duiven gingen om 10.00 uur de lucht in. De eerste duif van H. Hegeman was er om 13.42 uur. Dit was de 1e duif in de vereniging. 2e. Comb. v. Ingen & Zn. 3e. E. v. Aalten. 4e. L. Joosten. 5e. C. Vermeulen. 6e. C. Neijenhuis. 7e. P. Eeuwes. 8e. H.M.C. de Wit. 9e Comb. Kiezenberg. 10. H .Cornelissen.

Rob Roelofs (even) terug uit Australië 'Het is geweldig hier, Sydney is prachtig'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Rob Roelofs uit Huissen (op de foto links), die in 2007 bijna halsoverkop naar Australië vertrok. Met partner Nick. ,,We regelden nog snel onze trouwerij, omdat het homohuwelijk daar pas eind vorig jaar bij wet is aangenomen.''

Roelofs gaat om de anderhalf jaar terug naar Nederland om zijn familie op te zoeken. Momenteel is hij in Huissen, vanwege het feest dat zijn zus Judith en haar man Willem geven omdat ze beiden 50 zijn geworden. ,,Telkens als ik overkom voel ik me weer zo Hollands. Het is zo geweldig om Nederlandse muziek mee te zingen in de kroeg en kaas en kroketten te eten!''

Dat hij dat nog eens zou zeggen had Roelofs zelf ook niet kunnen bevroeden. Hij is geboren en getogen op 'de Pol' in Huissen (ofwel aan de Polseweg), waar zijn ouders nog steeds wonen. ,,In 2007 kreeg ik totaal onverwacht een aanbod van Akzo Nobel Australië om daar als Business Consultant aan de slag te gaan. Ik woonde in Lisse met mijn partner Nick Engels en we waren net klaar met een drie jaar durende verbouwing van ons huis toen het aanbod kwam.'' Zijn eerste baan had Roelofs overigens bij Akzo Nobel in Arnhem en daarna bij de vestiging in Sassenheim.

,,Nick had zijn koffers al gepakt voordat we de beslissing genomen hadden om te gaan. Binnen drie maanden hadden we alles geregeld, inclusief onze bruiloft omdat we in Australië niet konden trouwen. Het homohuwelijk is daar, eh hier, pas eind 2017 bij wet aangenomen. En we wilden onze bruiloft graag vieren in het bijzijn van familie en vrienden in Nederland. Het werd dan ook een groot afscheids- en bruiloftsfeest in Zandvoort. Veel vrienden uit Huissen waren hierbij aanwezig.''

Druildagen

Eenmaal 'Down Under' woonde het stel de eerste 6,5 jaar in Melbourne. Vier jaar gelden zijn ze naar Sydney verhuisd vanwege het werk. ,,Wij hebben inmiddels beiden de Australische nationaliteit, maar ik ben ook nog steeds Nederlander. Hoewel ik in het dagelijks leven nauwelijks Nederlands spreek.''

Roelofs vindt het leven tussen de kangoeroes en koalabeertjes 'geweldig'. ,,Sydney is zo'n prachtige stad met een geweldig zacht klimaat. Ik mis die grijze druildagen in Nederland echt niet. Sydney is omgeven door prachtige natuurparken, ideaal voor lange wandelingen. Ook de stranden zijn geweldig. Wij sporten veel en ons sociale leven is rondom onze dragonboatclub 'The Sloths' en onze hardloopclub 'Sydney Frontrunners'."

De Huissenaar moet bekennen dat hij 'ondanks alles toch altijd een echte Hollander is'. ,,Ik mis soms de Hollandse gezelligheid en kneuterigheid. Hoewel de moderne technologie ervoor zorgt dat ik de familie regelmatig spreek en via beeldscherm kan zien, mis ik ze, vooral met bepaalde feestdagen en gebeurtenissen waar wij niet bij kunnen zijn.''

Nu dus wel. Voor het feest van zijn zus en zijn zwager, in De Klok in Gendt. ,,Maar of ik ooit definitief terug zou willen keren? Momenteel niet, maar je weet nooit hoe het leven loopt, zeg nooit nooit.....''

'Ik mis soms de Hollandse gezelligheid en kneuterigheid.'

.

World Nomad Games

ANGEREN - Van 2 tot en met 8 september worden de World Nomad Games in Kyrgyzstan gehouden.

"Een lokale bevriende Kyrgysische familie heeft mij uitgenodigd om deze Games te bezoeken en tevens wat meer van dit prachtige bergachtige land rond het Issyk Kul bergmeer te zien. Ik ben op zoek naar geïnteresseerden, die mij wensen te vergezellen.

Op Facebook en via Google is meer informatie te vinden over deze bijzondere games voor nomadische volken. Ik kan u het familie-aanbod (programma van 29 augustus – 12 september) verstrekken en ben zelf op basis van mijn ervaringen bereid deze reis belangeloos te organiseren. Hebt u interesse, neem dan voor nadere informatie contact met mij op, email: maasman@inter.nl.net", aldus Ben Maasman uit Angeren.

Landerij De Park krijgt Gouden Zwaluw

Vrijwilligers van Landerij De Park krijgen de Gouden Zwaluw en oorkonde uitgereikt (foto: Anneke Manche) Foto: Anneke Manche

BETUWE - Donderdag 7 juni reikte Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in LUX in Nijmegen vier Gouden Zwaluwen uit aan organisaties, die zich verdienstelijk hebben gemaakt door natuur in de straat, wijk of stedelijke omgeving te bevorderen.

Landerij De Park kreeg de fraaie Gouden Zwaluw uitgereikt door VNC- directeur Jaap Dirkmaat. De prijs werd uitgereikt voor het omzetten van dromen in een blije werkelijkheid voor jong en oud, verwezenlijkt op landbouwgrond; duurzaam, groen, uitnodigend en leerzaam.

Landerij De Park is blij met de erkenning! Het Centrum voor Natuurbeleving ligt aan De Park 12, 6661 NW Elst. Meer informatie staat op landerijdepark.nl.

Rommelmarkt in Haalderen

HAALDEREN - Bent u op zoek naar dat ene speciale kopje, dat prachtige oude boek of dat bijzondere fotolijstje? Wie weet vindt u het op zaterdag 23 juni in De Tichel in Haalderen. Op de rommelmarkt bij Gemengde Zangvereniging Cantilene.


Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen houdt op zaterdag 23 juni een gezellige rommelmarkt in dorpshuis De Tichel in Haalderen. Tussen 11.00 en 16.00 uur staan in De Tichel de ‘rommeltafels’ ingericht met allerlei zolderopruimingsspullen van de leden van het koor.
"U vindt echter niet alleen de zolderopruimingsspullen; er is ook lekkere appeltaart en ander lekkers voor u gebakken en gekookt! Tegen een schappelijk prijsje kunt u deze heerlijke lekkernijen komen proeven! Loop gerust eens binnen en kom gezellig snuffelen in allerlei goederen die worden aangeboden."

Sponsormeeting Batouwe Basketball

LINGEWAARD - Sponsoren van Batouwe Basketball/ Lekdetec.nl en Dreamfield Dolphins en drie gemeenteraadsleden waren onlangs te gast in Duiven, in het bijzondere hoofdkantoor van Liander.

De groep werd rondgeleid door dit bijzondere gebouw dat uitblinkt in duurzame oplossingen. Op deze manier kon de basketbalvereniging en de stichting Topbasketball Lingewaard blijk geven van haar erkentelijkheid voor de ondersteuning door de vele trouwe sponsors en de gemeente Lingewaard.

Uitgegekeken wordt naar het nieuwe seizoen, waarin het eerste herenteam Dreamfield Dolphins debuteert op het één na hoogste niveau, de promotiedivisie. De dames van Lekdetec.nl starten met hun negende seizoen in de eredivisie. Vanaf seizoen 2010-2011 werd het team twee keer landskampioen en won het drie keer de nationale beker.

Repair Café Lingewaard

ANGEREN - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: dinsdag 19 juni van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23).

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Vliegende start Nationale Diabetes Challenge

(foto: Fotografienne) Foto: Fotografienne

BEMMEL - Na een succesvolle eerste bijeenkomst over de Nationale Diabetes Challenge op 17 april jl. is de Challenge nu echt van start gegaan. Zo’n dertig enthousiaste wandelaars nemen deel en wandelen elke woensdagavond een uur gezamenlijk om toe te werken naar de finale in september: een 5- of 10-kilometer loop in Olympisch stadion in Amsterdam.

Elke woensdag verzamelen de deelnemers om 18.30 uur bij De Teselaar. Om mee te doen aan het wekelijkse wandeluurtje onder leiding van Marleen Wegh (leefstijlcoach en slow-sport docent), Christien Wielink (praktijkverpleegkundige diabetes) en een huisarts van huisartsenpraktijk De Teselaar. Soms sluiten er ook diëtisten aan. Iedereen kan meewandelen op zijn of haar eigen niveau.

Tijdens het wandelen kan informatie of ervaring gedeeld worden en ontstaan er nieuwe contacten. Na afloop wordt er gezamenlijk afgesloten bij de Teselaar met af en toe een gezonde snack en water met een smaakje.

Uit eerdere edities van de Diabetes Challenge is gebleken dat er bij de deelnemers een daling van het gewicht is en uiteindelijk kan er ook vaak medicatie worden afgebouwd. Daarnaast geven deelnemers aan lekkerder in hun vel te zitten na afloop. Deelnemers die voorheen weinig aan beweging deden, blijven na afloop ook wandelen.

Interesse? Neem contact op met de huisartsenpraktijk De Teselaar, 0481 461233 (Christien Wielink).

Wegversmalling zorgt voor onduidelijke situatie

Automobilisten hebben soms de indruk, wie het eerste komt wie het eerst maalt. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – De wegversmallingen op de Polseweg in Huissen zorgen voor ongelukken. Volgens het SP-raadslid Cobie Wagener komt dat mede door het ontbreken van duidelijke voorrangsregels. Zij vraagt het college schriftelijk om maatregelen te nemen.

De entree van Huissen vanaf Angeren was riant. In mei 2016 werd de Polseweg opgeknapt en fietsers kregen meer ruimte. Om de snelheid van het snelverkeer te temperen werden toen twee wegversmallingen aangelegd. Verkeersborden ontbreken om met voorrangsregels het tegenovergestelde verkeer te reguleren. Automobilisten hebben soms de indruk, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Soms gaat dat gepaard met een extra trap op het gaspedaal.

Wagener vraagt het college of het bij de gemeente bekend is hoeveel aanrijdingen er op de Polseweg hebben plaatsgevonden. Zelf weet ze van twee gevallen met blikschade. Door de onduidelijke situatie over het al dan niet voorrang hebben bij de wegversmalling, heeft de verzekering de schade niet vergoed, zo laat ze het college weten.

Raadslid Cobie Wagener vraagt om de verkeersborden alsnog te plaatsen om de voorrangsregels duidelijk te maken. In Lingewaard zijn overigens meer wegversmallingen bekend zonder begeleiding van voorrangsregels.

Optreden UDI in Buitenpolder

De volledige vereniging (foto: Thijmen Peters) Foto: Thijmen Peters

HAALDEREN - Bij het atelier van de bekende Haalderse beeldhouwer Herman Plönes zal muziekvereniging UDI onder leiding van Johan Jacobsen op zondag 17 juni een gevarieerd buitenconcert geven.

Veel wandel- en fietsroutes voeren vanzelf al langs deze mooie buitenplaats aan de voet van de resterende steenfabrieksschoorsteen in de Haalderse Buitenpolder. Dus begeef u op weg op deze voorjaarsdag. Naast muziek kunt u ook genieten van een expositie in het atelier. De exposerende kunstenaars zijn: Bart Janssen (keramiek), Henk van de Vegt (kunstschilder) en Herman Plönes (beeldhouwer). UDI zit en speelt tussen ongeveer 12.00 en 14.00 uur.

Muziekmeditatie Ressen

RESSEN - Multi-instrumentalist Niek Edeling en percussionist Jeroen Otten verzorgen op zondagavond 17 juni van 21:00 tot 22:00 uur een muziekmeditatie in de kerk van Ressen.


Een uurtje luisteren naar muziek-klanken, afgewisseld met stilte. De meditatie ligt met name in de stilte; deze wordt omlijst door diverse soorten ingetogen muziek die uitnodigt tot stil worden, je hoofd leeg maken en je hart vullen. "Na afloop drinken we rustig - in stilte - een kopje koffie/thee in de kerk en gaan we 'opgeademd' weer naar huis. Wees welkom om dit met elkaar te ervaren." Toegang gratis. Aanmelding niet nodig. Meer info staat op www.4-plek.nl.

Loterij Speeltuin Hulhuizen

HULHUIZEN - Maandag 28 mei was de trekking van de 51e verloting van Speeltuinvereniging Hulhuizen.

De eerste prijs, een cadeaubon ter waarde van 125 euro is gevallen op lotnummer 1536. De tweede prijs, een cadeaubon ter waarde van 50 euro is gevallen op lotnummer 119 en de derde tot en met de achtste prijs zijn cadeaubonnen, die gevallen zijn op lotnummers: 2017, 2875, 1387, 215, 2753, 438.

De prijzen zijn gedurende drie maanden na trekking af te halen bij: Jolanda Meijer, Groenestraat 2 in Gendt; 0481 423123.

Eerste team Strijdlust kampioen

Team Strijdlust (foto: Roland Kokken) Foto: Roland Kokken

HUISSEN - Het eerste team van schietvereniging Strijdlust Huissen is in de competitie TCG 2 staand ongeslagen kampioen geworden.

Het team bestaat uit de volgende schutters: R. Kokken, N. Nijenhuis, G van Zwam, J. Jansen, M. Elings, D. Jansen. Strijdlust feliciteerde het team met deze prestatie!

Op weg met Maria Magdalena in Frankrijk

BETUWE - Op weg met Maria Magdalena in Frankrijk is een achtdaagse familiereis van 13 - 20 oktober.

Oude legenden verhalen over Maria Magdalena’s aankomst in Frankrijk waar zij het evangelie verkondigde, wonderen verrichtte en zieken genas. Uiteindelijk trok zij zich terug in een grot en leefde er een sober leven vol boetedoening. Toen zij stierf droegen engelen haar ziel ten hemel. De plaatsen waar Maria Magdalena volgens de legenden heeft geleefd of waar haar relieken zijn gevonden, zijn al eeuwenlang befaamde bedevaartplaatsen.

"Wij maken komende herfstvakantie een parochiereis en gaan deze legendarische plaatsen bezoeken. We bezoeken onder andere Vézelay, Cluny, Saintes Maries de Mer, Saint Maximin la Sainte Baume en La Madeleine in Parijs. We reizen met de bus. Kinderen, jongeren, ouderen, iedereen kan mee!

Kosten: 660 euro per persoon, voor kinderen, studenten en jongeren is er een speciale prijs. De toeslag voor een éénpersoonskamer is 175 euro. De prijs is op basis van halfpension, behalve één dag in Parijs. Tevens is de prijs inclusief excursies en gidsen. Begeleiding: pastoraal werksters Janine Kallen en Margreet Sanders

Zin om mee te gaan? Meldt u dan vóór 20 juni op bij het secretariaat van de parochie: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl of 0481 451371. Na opgave ontvangt u een inschrijfformulier en overige informatie."

Huissen in Tekstbeeld Groeten uit Huissen…

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

...Huissen heeft het, een heerlijk en fotogeniek stadje. Smalle sfeervolle winkelstraatjes. Knusse pleintjes. En mooie terrasjes. Het stratenpatroon is onveranderd gebleven. Door de eeuwen heen liepen hier mensen. Al maakte de Tweede Wereldoorlog een puinhoop van het pittoreske stadscentrum en nog meer...; de rijke historie blijft. Verbeeld in de Zwaan op de Markt en de Obelisk op het kerkplein (zie foto).

Die laatste laat ons die rijke historie van Hosenhym (Huissen; uitspraak 'Huussen') vertellen. Dat zijn de 'visitekaartjes' van ons Zwanestadje Huissen. Daarin spreken ook de fraaie buitenwijken van Huissen zoals Huissen-Zand, de Zilverkamp, en Loovelden tot de verbeelding. Met de mooie parken. Neem maar eens de parkzone 'Zanderij'. En wat ruimer. Wat te denken van de Huissensche Waarden, park Holthuysen, het Slingerbos. Allemaal verpakt in een panoramisch decor van kolken, ook wel de bloemen genoemd. Idylle, tussen Neder-Rijn en Linge. Die rijke historie, die sfeer, die nostalgie, de tradities, je proeft het; dat is het trotse Huissen gevoel. Met een eigenzinnig sausje. Als rechtgeaarde Groninger voor mij geen vreemd woord...

Dit is Huissen in een 'zwanevlucht'. Ook: Mijn Huissen. Ik heb de mazzel er al ruim veertig jaar deel van te mogen uitmaken. Ik ben aan dat Huissen verknocht geraakt. Door de jaren heen heb ik dat fotogenieke Huissen, die 'smeltkroes aan ingrediënten', met mijn fototoestel vastgelegd. Huissen als inspiratiebron. Onder andere voor deze rubriek 'Huissen in Tekstbeeld', maar ook voor exposities. Zoals aankomend weekend met mijn fotobijdrage tijdens de achtste kunstroute Kunst in Mea Vota (zie voor agenda onderaan). Daar Huissen voor mij, naast prettig wonen, ook is; een vakantie gevoel, een gevoel van uitgaan in eigen woonplaats, koos ik als 'kunstvorm' de aloude ansichtkaart. Met als thema: 'Groeten uit Huissen'. Van stadsgezicht tot landschap…

Aanstaande zaterdag 16 en zondag 17 juni (tussen 12.00 uur en 17.00 uur) zal de Kunstroute Kunst in Mea Vota en kunstroute Huissen/Angeren, met tientallen deelnemers, plaatsvinden. Beginnend in het Tuinbouwmuseum Mea Vota, Boskoops Glorie 33 in Huissen. Voor meer gegevens kun je kijken op: www.kunstinmeavota.info.

Team Statushouders Lingewaard neemt revanche

ANGEREN - Op woensdag 6 juni heeft Team Statushouders Lingewaard revanche genomen tegen Team Angeren op een zonovergoten sportpark De Poel.

Team Statushouders Lingewaard kwam met een sterk verbeterd team naar Angeren en had een aantal zeer handige snelle spelers. Onder leiding van coach Namir Alobydi speelde het team een sterke wedstrijd. Namir Alobydi zou graag ergens een veld willen hebben om te trainen met zijn team. Nu trainen ze op een stukje groen in de Julianastraat in Huissen, waar ze helaas niet de beschikking hebben over een doel. Team Angeren is er opgebrand om volgend jaar revanche te nemen.

SC Bemmel JO17-2 kampioen

BEMMEL - SC Bemmel JO17-2 heeft woensdagavond (6 juni) de titel gepakt in de tweede klasse. Het team versloeg Nijmegen JO17-1 met 4-2.

Na een lastig najaar, eindigend in de middenmoot, bleef SC Bemmel JO17-2 in de tweede klasse voetballen. De competitie begon met een zege op SVO JO17-1 (3-5) en midden april was het nog steeds ongeslagen. Zou het dan kampioen kunnen worden? Het begon er steeds meer op te lijken. Woensdagavond werd het kampioenschap eindelijk binnen gehengeld. Nijmegen JO17-1 werd in het kolkende sportpark Ressen met 4-2 aan de kant gezet. Joost en Timo konden er echter niet bijzijn, maar hun inzet mag daardoor natuurlijk niet vergeten worden.

Expositie schippersvereniging Sterreschans

DOORNENBURG - Schippersvereniging Sterreschans organiseerde met de Historische Kring Doornenburg een mooie tentoonstelling in het ontmoetingscentrum van Doornenburg.

Doel van de tentoonstelling was om het Doornenburgse schippersverleden van vroeger en heden, aan het water en aan boord van een binnenvaartschip te laten zien. Buiten stonden als blikvangers, drie echte scheepsmotoren te draaien van een lid. Visueel kwam je binnen via de Pannerdense kop. Aan bakboord afvarend de Waal met het voetveer van Banning, zalm-paling schokkervissers en de Vahali werf. Stuurboord afvarend het Pannerdenskanaal met Rosward, Burgeu, Sterreschans en de Peppelgraaf.

De HKO had meer dan 150 prachtige foto's opgehangen, de schippersvereniging had verschillende scheepsmodellen ter leen gekregen van vereniging De Binnenvaart uit Dordrecht en kleinere modellen uit een privé collectie van een Sterreschans lid. Verschillende schippers gaven uitleg aan de bezoekers over het schippersleven aan boord met als voorbeelden, de vele materialen, vlaggen, gebruiksvoorwerpen die er tentoongesteld lagen. Op verschillende schermen werden oude filmen en foto's afgespeeld en geprojecteerd. De organisatoren kunnen terug kijken op een geslaagde tentoonstelling.

HAVO JO13-1 kampioen

HAALDEREN - Feest bij HAVO Haalderen. JO13-1 is zaterdag 26 mei kampioen geworden.

De jongens en 1 meisje hebben dit jaar met goed voetbal en teamspirit samen met hun begeleiders en trainer dit mooie resultaat neergezet. Een mooi kampioenschap voor een mooi team!

Bizarre wapens bij Fort Pannerden

DOORNENBURG - Fort Pannerden beschikt sinds kort over een prachtig, gemonteerde expositie-railing. Het is een enorme aanwinst voor het fort. Verschillende exposities worden tentoongesteld aan het westelijk binnenplein naast het bezoekerscentrum. De exposities zijn gratis te bezichtigen. De primeur gaat naar de expositie ´Bizarre wapens´!

Wat hebben een honkbal, een schep en een duif met elkaar gemeen? In een bepaalde periode in de geschiedenis van de mens, zijn ze allen ingezet om te dienen als dodelijk wapen. De mens is door de eeuwen heen, in weinig zaken zo goed geweest als in manieren vinden om elkaar te doden. Echter niet elke uitvinding bleek effectief in het behalen van dit doel. Erger nog, sommige zijn juist zo bekend omdat ze eerder gevaarlijk waren voor de gebruiker dan voor het beoogde doelwit.
Wapens die elke verbeelding tarten. Ronduit bizarre wapens. Een scala van dit soort wapens zijn nu te zien te Fort Pannerden. Laat u zelf verbijsteren en verbazen door de expositie 'Bizarre Wapens'. Gratis! Nog te zien tot 1 juli. Meer informatie over het fort en routebeschrijving staat op fortpannerden.eu.

Onthulde Goudsbloem Pad is slagader

Roos wordt opgetild door Fred de Graaf en Theo Janssen onthult (foto: Guus Versmissen) Foto: guus versmissen

DOORNENBURG - Op 6 juni werd het Goudsbloem Pad in Doornenburg onthuld. Dit kreeg een bijzonder tintje omdat de relatie werd gelegd met D-Day, 6 juni 1944, toen de bevrijding van West Europa werd ingeluid.Het is vanzelfsprekend dat als direct gevolg daarvan ook de aandacht uit gaat naar de burgers. Zeker in onze streek hebben die zwaar geleden en moesten vluchten.

Vanuit de omgeving van de Linge is een herinneringslandschap ontstaan. Door de naamgeving werd het thematisch mogelijk een verbinding te realiseren met het kasteel Doornenburg. Bij het kasteel staat reeds een Liberation Route Europe Luisterkei.

Het Goudsbloem Pad is een ode aan de burgers en tegeleijkertijd een slagader, dus vitaal in de afronding van de namen in het WO II herinneringsconcept. Eregast was Fred de Graaf, voorzitter van het Platform WO2. Hij onderstreepte het belang van hedendaags herdenken en het overbrengen op medeburgers van dit belangrijke verhaal. Hij wees op de komende herdenkingsjaren 2019 en 2020 waarin Market Garden en 75 vrijheid centraal staan in de provincie.

Burgemeester Schuurmans zoomde in op het verbindende karakter van het oorlogsgebeuren in de diverse kernen. Niemand ontkwam aan de ellende. Kinderburgemeester Guus Kramer las voor met goudsmeisje Louise Helmich. Door Mom ontroerde met het gedicht 'Terugkeer'. Dame van stavast was klarinettiste Roos van Wezel van basisschool De Doornick.

Het RBT heeft het pad opgenomen in de nieuwe fietstocht Driel- Rinder/Kleef. Het Exoduscomité neemt het pad op in de lange afstanden van de Exodustocht op zaterdag 30 juni. Meer info staat op exodustocht.nl.

Trekkingsuitslag jeugdsportloterij SGOB

DRIEL - Op 29 mei is om 20.00 uur ten overstaand van Lingewaerd Notarissen uit Huissen in het clubhuis RKSV Driel de trekking van de jeugdsportloterij SGOB gehouden. De uitslag is als volgt:
                
1e prijs € 4500,-- op lotnr. 11136        
2e prijs € 1125,-- op lotnr. 10136
3e prijs € 425,-- op lotnr. 4039
4e prijs € 250,-- op lotnr. 1457
5e prijs € 115,-- op lotnr. 11460
6e prijs € 50,-- op lotnr. 18126
7e prijs € 50,-- op lotnr. 12664
8e prijs € 50,-- op lotnr. 13043
9e prijs € 50,-- op lotnr. 15980
10e prijs € 50,-- op lotnr. 13392

11e tot en met 50e prijs groot € 25,--:

1474 6904 9313 12742 17487 19890
1517 7072 9564 13271 17611 22299
2521 7101 9638 13536 17849 22303
5767 7205 9794 14402 18313 22832
5920 7359 10003 15156 19328 23005
6294 7491 10229 15935 19519
6576 9045 12011 15999 19573        

51e tot en met 100e prijs groot €. 10,-- zijn gevallen op de navolgende lotnummers:
232 6342 9326 12840 18654
1303 6478 9530 12845 19535
1467 6680 11004 14222 19818
1743 7176 11473 14588 19863
4131 7320 11476 14894 21046
4447 7716 11835 15146 22037
4776 8144 12317 15386 22575
4843 8192 12437 15916 23425
5878 8734 12447 16755 23550
6222 8807 12655 18093 24490        

De penningmeester van de SGOB zal na ontvangst van het prijsbepalende lot de prijs zo spoedig mogelijk overmaken (M. Janssen, Van Aemstelstraat 6, Doornenburg).

Open Toernooi van tennisvereniging Angeren

ANGEREN – De organisatie van het Coop Angeren 17+ Tennistoernooi is al weer druk bezig met de voorbereidingen voor het jaarlijkse Open Toernooi van tennisvereniging Angeren. Dit jaar wordt het toernooi gehouden van 3 september tot en met 9 september 2018. Het Coop Angeren 17+ dubbeltoernooi is traditiegetrouw een drukbezet toernooi. Er wordt gespeeld in de categorieën 4 tot en met 8 in het dubbelspel.

Op het tennispark is er de hele week van alles te doen. Naast natuurlijk de vele mooie tennispartijen zijn er ook heerlijke hapjes voor de toeschouwers. Verder wordt er vrijdagavond een loterij gehouden met vele prachtige prijzen. Welke dat zijn, blijft uiteraard nog even geheim. Kortom; het wordt weer een gezellige week bij TV Angeren.

"Ook dit jaar hopen wij je op ons toernooi te mogen begroeten. Je kunt je nu al inschrijven tot en met
zondag 19 augustus aanstaanden. Wel op tijd opgeven, want vol is vol! Tennis je zelf, ben je een supporter of hou je juist van een gezellig avondje? Je bent altijd welkom op ons tennispark De Fuik, Irenestraat 18 in Angeren."

U2 Tribute-concert met Amerikaanse band L.A.vation

ANGEREN - In een twee uur durende show wordt duidelijk waarom deze groep 'The Worlds Greatest U2 Tribute' wordt genoemd. Afkomstig uit Los Angeles, Californië, dé entertainment hoofdstad van de wereld en volgens publiek en fans over de hele wereld is L.A.vation echt The Next Best Thing.

Geen andere U2 Tribute Band of U2 Cover Band komt visueel en muzikaal zo dicht bij de echte U2 als LA.vation. Ze brengen een twee uur durende show vol met memorabele elementen uit het verleden- en heden van U2 en alles met de nadruk op trots, passie en respect voor de 'vier' uit Dublin. Een show met alleen maar grote hits, want ze kunnen putten uit dertien bestseller-albums! Onder leiding van de onvergelijkbare Jason Thiesen als Bono, heeft dit kwartet geen middel onbeproefd gelaten om de meest accurate Tribute to U2 te zijn en daarmee dé ode te brengen aan de grootste band van hun generatie! Samen met Bart Davis, die zich de gitaar tovenarij van The Edge heeft eigen gemaakt, bassist Mikey Hachey die de lage tonen van Adam Clayton levert én trouw aan zijn real-life tegenhanger Larry Mullen, is drummer/muzikaal leider Jorgen Ingmar Alofs, het hart en ziel en van de groep.

Concert in Dorpshuis Angeren op zaterdag 30 juni. Aanvang: 20.30 uur. Zaal open: 19.30 uur. Tickets 15 euro (voorverkoop) zijn nu verkrijgbaar in het Dorpshuis of online via www.tributeband.nl. Info over de band: http://www.u2lavation.com of www.dorpshuisangeren.nl.

Kunst en natuur natuurlijk

Aquarel atelier (foto: Hai Verstappen)

HAALDEREN - Kunst en natuur natuurlijk. Onder dat motto is er een tentoonstelling op 16 en 17 juni in de Buitenpolder in Haalderen.

Op de schitterende lokatie van Atelier Herman Plones aan de voet van de oude steenoven schoorsteen midden in de natuur exposeren Bart Janssen met keramiek, Herman Plones met beelden en Hai Verstappen met aquarellen.

Zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur kan de bezoeker hun werken bekijken. Tegelijkertijd zijn demonstraties te zien van potten draaien en aquarelleren.

Bovendien zal op zondag van 13.00 tot 15.00 uur harmonie UDI een concert geven. Bij mooi weer buiten in de natuur en anders in een tent op het terrein voor het atelier.

MD2 van MHC Bemmel ongeslagen kampioen

MD2 (foto: Joyce van Onzenoort) Foto: Joyce van Onzenoort

BEMMEL - Na een geweldig seizoen zijn deze mooie fanatieke groep meiden van de MD2 ongeslagen kampioen geworden. Afgelopen zaterdag hebben ze hun feestje gevierd op de club.

Ze hebben de laatste wedstrijd met 7-1 gewonnen en zijn daarna feestend op de platte kar van Henny Knorth door het dorp gegaan. Bij de dweilcamping werden ze nog toegezongen (en toegespeeld). Daarna volgde er oa een heerlijke taart van Bakkerij Holleman.
De MD2 wil nog laten weten: "Iedereen die ons dit seizoen geholpen heeft, super bedankt!" Het blijkt maar weer dit seizoen, met veel plezier en passie volgt er ook een mooie prestatie!

19 / 28

20 / 28

21 / 28

22 / 28

WK-voetbal met topzaad van Barenbrug Oranjegras in Rusland!

Bron: Barenbrug

NIJMEGEN – Graszaadproducent Koninklijke Barenbrug Groep uit Nijmegen levert, als enig Nederlands bedrijf, voor het komende WK voetbal in Rusland gras aan zes voetbaltempels. En aan diverse trainingslocaties waaronder die van België, Frankrijk, Engeland en Zuid-Korea. Het Nederlandse familiebedrijf is al tientallen jaren een grote speler bij WK's en EK's voetbal en bij de Olympische Spelen en grote golftoernooien.

Barenbrug levert een bijdrage aan de matten in de steden Samara en Jekaterinenburg. Daarnaast verzorgt het bedrijf grasmengsels voor de matten in de vier speelsteden Moskou, Kazan, Sochi en Sint-Petersburg. In Nederland zijn de Barenbrugvelden van Feijenoord en NEC het afgelopen seizoen gekozen tot beste van de eredivisie en Jupiler League.


Extreem weer
Tal van Russische stadions kiezen voor de graszaden van Barenbrug omdat het bedrijf de meest geavanceerde grassoorten ter wereld ontwikkelt die bestand zijn tegen de extreme, klimatologische weersverschillen in Rusland. Het gaat vooral om de soorten RPR (Regenerating Perennnial Ryegrass) en SOS (Super Over Seeding). RPR is misschien wel het sterkste gras ter wereld. Dit Engelse raaigras is elke voetbalwedstrijd de baas omdat het zich snel herstelt dankzij horizontale uitlopers. Het SOS-grasmengsel is volgens Cornelis van den Berg, general manager van Barenbrug in Rusland, uniek in de wereld: "SOS is zo bijzonder omdat dit grasmengsel zelfs bij lage temperaturen doorgroeit waar andere graszaden het laten afweten. Je kunt dus veel langer op de grasmat spelen en je ziet de grasmat veel sneller verbeteren na het doorzaaien."

Zandzoden
Er is nog meer oranjegras in Rusland. Barenbrug werkt al meer dan 50 jaar nauw samen met de graszodenleverancier Queens Grass International uit Drouwen in Drenthe. De eigenaar van Queens Grass is de Nederlander Steven Rienks die al zeventien jaar in Rusland woont en werkt. Rienks: "We zijn een Nederlands bedrijf met 140 hectare graszoden in Rusland en hebben ook de graszoden voor de Zenit Arena in Sint-Petersburg geleverd. Daar worden op 10 juli de halve finale en 14 juli de troostfinale gespeeld. Wij onderscheiden ons omdat wij het enige bedrijf in Rusland zijn dat de zoden op zand kweekt in plaats van op klei. En natuurlijk met topzaad van Barenbrug."

Planten groeien alleen van water? Nee hoor!

GENDT - Planten groeien alleen van water? Nee hoor! Dat zegt Bert van Deelen van Huyskweker Arnhem-Nijmegen. 'Veel mensen denken dat als hun plant of bloem niet groeit, het komt doordat ze teveel of te weinig water hebben gegeven. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn, het is namelijk altijd afhankelijk van vier factoren: goede potgrond, goede voeding, voldoende zonlicht en uiteindelijk water', zegt Bert.

Tevens geeft hij aan dat dat helemaal niet intensief hoeft te zijn. 'Als de basis van de plantenbak met een goede potgrond gelegd is, ben je al een heel eind. Met onze bakken met waterreservoir zorg je er vervolgens voor dat je planten en bloemen altijd voldoende water en voeding opnemen. Voldoende licht maakt het groei- en bloeiproces af. Dat het niet mis kan gaan willen we niet zeggen, maar het wordt in ieder geval erg lastig,' besluit Bert met een knipoog. Huyskweker Arnhem-Nijmegen vind je in Gendt aan de Langstraat 46 en is het gehele jaar geopend met in ieder seizoen een verrassend aanbod. Op dit moment vind je er kwalitatieve zomerbloeiers die minimaal vier maanden bloeien.

Plantenactie bij Stichting Epric

HUISSEN - Stichting Epric heeft de komende week op donderdag, vrijdag en zaterdag 14-16 juni een bijzondere actie. Alle fuchsias en pelargoniums in 9cm-potten hebben een speciale prijs.

Epric is gevestigd aan het Nieuwediep 9a in Huissen en is een sociale zorgkwekerij voor en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Door de steeds lagere vergoedingen en het niet-ontvangen van subsidies proberen we op een andere manier de plekken voor onze mensen veilig te stellen. Dit doen we door verkoop van planten.

Hoewel onze mensen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zijn ze wel in staat om hele mooie planten te kweken. U krijgt een fantastische plant en ondersteund door uw aankoop ook nog een goed doel. Daarnaast hebben we nog vele aparte planten.

De opbrengst van de planten komt voor voor honderd procent terecht bij het in stand houden van de trajecten. Heeft het uw interesse gewekt om meer te weten te komen over Epric, kom dan gerust eens langs. Ons team kan altijd versterking gebruiken met vrijwilligers maar ook met mensen met een WMO-indicatie.

Terug naar de planten: fuchsia's en geraniums die je niet vaak ziet worden aangeboden. Fuchsia's in 9cm-pot zijn slechts een euro, evenals de geraniums. Meer dan 150 soorten zijn er. Epric is van deze week extra geopend op de zaterdag van 9-17 uur, en alle andere dagen met dezelfde openingstijden. U vindt ons aan het Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen, www.epric.org."

Stem op Heeren van de Zee tijdens Nationale Haringtest!

ARNHEM - Vanaf 13 juni start de eerste editie van de landelijke wedstrijd genaamd Nationale Haringtest. De Heeren van de Zee doen uiteraard mee de titel 'Beste haring' te winnen. "Mede door uw stem op onze haring, kunnen wij kans maken op de provincietitel! Wij hebben uw hulp hierbij hard nodig". Dus stem Heeren van de Zee vanaf 13 juni via www.nationaleharingtest.nl.


Het doel van deze wedstrijd is om de haring, de visspecialisten in Nederland met hun kennis en ambacht onder de aandacht te brengen. "Voor de consument is het leuk dat zij eens een beoordeling kunnen geven op een product dat ze regelmatig bij ons kopen. Daarnaast kunnen wij hiermee onszelf weer eens lokaal op de kaart zetten als het gaat om onze vakmanschap en de kennis over vis. Klanten kunnen bij ons altijd terecht voor een persoonlijk advies als het gaat het om onze visproducten en de bereidingswijzen. Om deze reden doen wij ook mee aan deze wedstrijd en hopen de titel te winnen", aldus Arjen van Heeren van de Zee.

Uw stem
"In de eerste ronde, van 13 tot en met 30 juni, wordt onze haring door onze klanten beoordeeld en maken we kans om provinciefinalist te worden. Dit gebeurt online via www.nationaleharingtest.nl waar u, als klant, ons in de juiste provincie opzoekt en onze haring beoordeelt op prijs-kwaliteit, smaak en uitstraling. De tweede ronde start medio juli. Daarin neemt gecertificeerd onderzoeksbureau op locatie een uitgebreid smaakonderzoek af onder consumenten.

Stem vanaf 13 juni op Heeren van de Zee. Kom haring proeven en beoordeel deze vervolgens via www.nationaleharingtest.nl.

Op dinsdag en zaterdag op winkelcentrum Rijkerswoerd, en op donderdag op De Geitenkamp in Arnhem'.
Voor meer informatie: www.heerenvandezee.nl of via de Facebookpagina van Heeren van de Zee.

Open avond bij schoolmoestuinen Bemmel

BEMMEL - Bent u nieuwsgierig naar de prestaties van onze jonge tuiniers in de dop? Op maandagavond 18 juni kunt u zien hoe goed de leerlingen van basisscholen in Bemmel hun moestuintjes bij De Veldschuur verzorgen. Stichting Lingewaard Natuurlijk houdt dan een open avond van 19.00 tot 21.00 uur aan de Sportlaan 1M in Bemmel.

Als u ons bezoekt, wordt u rondgeleid door een van onze vrijwilligers, samen met één van de kinderen. Bekijk de prachtige tuintjes van de 140 kinderen. Wandel langs de kruidentuin en neem wat kruiden mee. Bekijk het bijenhotel en de bijenstal met honingbijen en spreek met de bijendeskundigen. Bekijk de pluktuin en pik misschien een bloemetje mee. Kent u het verschil tussen tarwe, rogge, boekweit of spelt? Deze granen kunt u bij ons bekijken. Wie weet kunt u dan ook nog even snoepen van onze frambozen. Hebt u vragen over (moes)tuinieren? Onze deskundige vrijwilligers zullen uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Iedereen is welkom op 18 juni vanaf 19.00 uur.

Avondvierdaagse prima verlopen

HUISSEN - Op dinsdag 5 juni ging de 39e avondvierdaagse van start met bijna 1500 deelnemers. De route ging over de Loovelden en vlak na de start trakteerde A.H. Huissen de wandelaars op een gezonde lekkernij en bijna aan het eind van de tocht reikte de Rabo Bank hippe zonnebrillen uit, wat gezien het weer goed van pas kwam.

De tweede dag ging de bonte stoet door het centrum en Slingebos. De Lopers kregen een flesje water aangeboden door de SNS bank en dat smaakt heerlijk met dit weer. Bij Engelen de bakker kreeg iedereen

een lekker broodje en ja in Het Slingebos kreeg iedereen een krentenbol aangeboden door de Zonnekinderen. Het Torkest zorgde voor een vrolijke noot.

De derde dag zag het weer er dreigend uit daarom nam de organisatie de beslissing om de 10 km te laten vervallen en iedereen 5 km te laten lopen over De Zilverkamp en De Rietkamp. Iedereen was op tijd binnen.

De laatste dag zag het er 's morgens slecht uit, het regende behoorlijk. Ze voorspelden ook onweer (maar dat kwam gelukkig niet). Aan het eind van de middag werd het beter en kwam de zon er doorheen Er kon om 18.00 uur gestart worden: een groot lint van wandelaars trok richting 't Zand op het Wittewievenpad zorgde Volharding voor een vrolijke noot. Op de route speelden de Rienblaozers en de Scoutingband Huissen-stad. Wat de wandelaars mooi vonden was, dat de trommelaars van de Gilden hen naar de finish brachten waar elke wandelaar een medaille of speldje in ontvangst mocht nemen. Een duim omhoog voor alle muzikanten voor deze avond.

De wandelvereniging is alle vrijwilligers dankbaar voor hun hulp. Ook de oudercommissies van de scholen hebben hun steentje bijgedragen. En de Jumbo, waar men drie middagen in het winkelcentrum de Zilverkamp mocht voorinschrijven.

Stap realisatie restauratie kerk Haalderen

HAALDEREN - Opnieuw is er een stap gezet richting de restauratie van de kerk in Haalderen. Eerder zijn al de publieksacties van start gegaan en is er via de media ruchtbaarheid aan die start gegeven.

Maandagavond 4 juni in de pastorie in Haalderen hebben drie van de vier hoofsponsors gezamenlijk een overeenkomst getekend met het kerkbestuur van de Heilige Maria Magdalena parochie, waartoe ook de O.L. Vrouw van Zeven Smarten kerk behoort. Pastoor en voorzitter van het kerkbestuur Gerard Peters schetste tijdens zijn welkomstwoord het proces, waarbij helaas enkele kerken in de regio gesloten dienden te worden. Hij concludeerde dat het een wijs besluit is geweest om in 2013 de monumentale kerk in Haalderen voor weekenddiensten op de zaterdagavonden open te houden. Er is duidelijk behoefte aan kerkdiensten 'ten zuiden' van de Linge. Ook voor uitvaarten en concerten is de kerk een populaire locatie.

Hij sprak de wens uit dat met de ondertekening van de sponsorovereenkomsten de kerk, na restauratie, weer vele jaren in een goede technische staat zal blijven. Hij sprak daarbij ook nog zijn waardering uit, namens het gehele kerkbestuur, voor de inzet van de vele vrijwilligers die met hand- en spandiensten ertoe hebben bijgedragen dat groot onderhoud pas na zo vele jaren noodzakelijk is.

Zonder de hoofdsponsoren is een dergelijke aanpak, zoals deze nu plaatsvindt, niet realiseerbaar. De sponsoren Stg Mi Corason, Stg Bemmel-Haalderen, Stg MGZ en Stg Prins Bernhard Cultuurfonds zorgen samen voor een groot deel van de benodigde gelden. De aan de kerk verbonden dragersvereniging Sint-Vincentius heeft daarnaast ook een belangrijke financiële bijdrage geleverd. Al deze partijen benadrukken dat een belangrijke reden voor de toekenning van de bijdrage het feit is dat de inwoners en gebruikers van de kerk zich zo betrokken opstellen.

De aanwezigen waren blij verrast te horen van penningmeester Aldo van den Brink dat van de nog benodigde 40.000 euro in tien dagen al 12.000 euro is toegezegd door bedrijven en particulieren. Een dergelijk resultaat in zo een korte tijd is voor de initiatiefnemers een geweldige steun in de rug. Het geeft vertrouwen dat het totaal benodigde bedrag uiteindelijk gehaald kan worden. Omdat het vertrouwen er is, is ook opdracht gegeven aan de aannemer om met de werkzaamheden te beginnen. De start van de werkzaamheden zal op 18 juni zijn en deze zullen naar verwachting begin oktober zijn afgerond.

Bouwt u mee met ons? Giften zijn mogelijk door overmaking van uw bijdrage naar NL39RABO0105706558 tnv RK Parochie Maria Magdalena onder vermelding van 'restauratie kerk Haalderen'.

Visspeciaalzaak in Huissen: onderscheidend in kwaliteit en service De Hollandse Nieuwe is er weer bij 't Vishuiss

HUISSEN – De Hollandse Nieuwe is er weer! Dit jaar is-ie zoals afgelopen jaar van een onberispelijk excellente kwaliteit. Lekker vet, ziltig en een heerlijke volle smaak! De vaste klanten van 't Vishuiss aan de Langestraat in Huissen weten inmiddels de weg naar de lekkerste haring.

Het is woensdag 13 juni weer genieten van de nieuwe haring. Want 't Vishuiss heeft van diverse haringpartijen een heerlijke haring kunnen bemachtigen.. Elke haringkenner weet, dat er verschil in haring is! En Jolanda wilt de haring, die ze de rest van het seizoen gaat verkopen, van topkwaliteit is! Uit diverse soorten is de allerbeste gekozen!

"Deze Hollandse Nieuwe is echt wederom super. Net als het voorgaande jaar", weet Jolanda van 't Vishuiss, die al in haar jeugd 'vis-ervaring' opdeed bij Visspeciaalwinkel Hermeling in Presikhaaf en sinds juli, drie jaar haar eigen zaak in Huissen heeft.

Gratis een Hollandse Nieuwe? Dat kan bij 't Vishuiss. Want bij elke vijf euro besteding ontvangt de klant een stempel. Een volle kaart met vijf stempels geeft recht op gratis een Hollandse Nieuwe.

De Hollandse Nieuwe is natuurlijk lekker om aan z'n staart in je mond te laten glijden. Maar ook heerlijk op een broodje, als borrelhapje, amuse, in een salade of heerlijk met uitjes en augurkschijfjes. Wie nu woensdag 13 of donderdag 14 juni haring koopt, krijgt als extra een borrelglaasje corenwijn aangeboden.

't Vishuiss, Langestraat 26, Huissen; 026 3790941; www.vishuiss.nl en facebook.

Boeken uit? Verkoop ze op de 2e Bemmelse Boekenmarkt!

BEMMEL - Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de tweede Bemmelse Boekenmarkt op 1 juli.

Na het succes van 2017 hebben Monique Kuster en Hetty Lentjes besloten de tweede Bemmelse Boekenmarkt te organiseren. Hiervoor is de datum van 1 juli gekozen, net als vorig jaar tussen 12.00 en 16.00 uur in de Theaterkerk in Bemmel.

Er is opnieuw gekozen voor de fantastische, inspirerende locatie van de Theaterkerk. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken!

Dus, heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef, dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

Creatieve vakantie workshops bij Zepplinn in Doornenburg

DOORNENBURG - In de prachtige lommerrijke tuin beeldhouwen in steen of hout, mozaïeken, boetseren met was of klei of schilderen. Dat zijn de mogelijkheden voor de komende zomervakantie als je dichtbij toch echt helemaal uit wilt zijn. Je kunt eventueel kamperen of de hut huren. 27 juli tot en met 5 augustus met een maaltijd op 4 augustus als afsluiting.

Je kunt één of meerdere dagen komen. Alle dagen zijn van 10.00 tot 16.30 uur. Kosten 45 euro per workshopdag + materiaalkosten. Koffie en thee gratis. Bij mooi weer lekker buiten werken of bij minder mooi weer in het grote atelier. Het is voor iedereen toegankelijk; iedereen die dit eens wil uitproberen maar ook voor gevorderden. De verborgen beelden – theetuin - galerie en atelier op de Pannerdenseweg 28 is in deze periode ook elke dag open. Gratis toegang van 11.00 tot 17.00 uur

Wil je een cursus volgen dan kan dit ook van september tot mei. Op maandag en woensdagavond of op dinsdag- of donderdagochtend. Opgave of meer informatie door te bellen: Marjo Wiltingh, 0481 434988/ 06 515 87 368 of te mailen info@zepplinn.nl of via: www.zepplinn.nl.

26 / 28

Namens alle collega's
feliciteren wij Wiko
met zijn 40 jarig jubileum.

Hoera Linda 40 jaar!
Gefeliciteerd!

Liefs van ons allemaal

Twan gefeliciteerd met je B diploma
Papa en Mama
Oma's en Opa's
Frank, Ilse en Jayden

Eindelijk wordt deze meid 18!
Nu nog volwassen worden!
NIENKE, HEPPIE BURSDAY TO JOEEE!

Xxx
Robin, Theo, Karin en Bobbie

Op 12 juni mocht Lieke
3 kaarsjes uitblazen.
Gefeliciteerd!
Aniek en Maaike.

Werkgroep Doornenburg overlegt met de Commissaris van de Koning

CvdK in gesprek met leden van de Werkgroep Doornenburg (foto: Werkgroep Doornenburg) Foto: werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - De Commissaris van de Koning heeft een werkbezoek gebracht aan de gemeente Lingewaard. Op donderdag 7 juni heeft hij een speciale raadsvergadering gehouden. Voor deze vergadering heeft hij een bezoek gebracht aan het Ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Hier heeft een aantal vertegenwoordigers uit de kleine kernen van Lingewaard zich mogen presenteren. Elke kern kreeg tien minuten de tijd om iets te vertellen over hun dorp. Werkgroep Doornenburg had een mooie presentatie gemaakt over Doornenburg en heeft een aantal speerpunten uit het Dorpsontwikkelingsplan uitgelicht. Zo heeft de themagroep Wonen verteld over de woningproblematiek in Doornenburg en daarover concrete vragen gesteld aan de Commissaris. Verder heeft de themagroep Sport verteld over de ontwikkelingen van Sportdorp Doornenburg en daarover ook concrete vragen gesteld aan de Commissaris. Tot slot heeft de werkroep Leefomgeving verteld over het prachtige Doornenburg met zijn kasteel en het fort met de bijbehorende toerisme en dat daar eigenlijk nog een derde pijler bij hoort namelijk de oude steenfabriekoven in De Roswaard. Ook de themagroep Leefomgeving heeft concrete vragen gesteld aan de Commissaris. De Commissaris was lovend over de presentatie en de speed date met Doornenburg.

Als Werkgroep Doornenburg hopen wij op mooie antwoorden met daarop een goed vervolg vanuit de provincie. Wilt u meer weten over de stand van zaken van Werkgroep Doornenburg kom dan op 27 juni naar de infoavond van de werkgroep. Deze avond zal in het teken staan van de uitkomst van het Krake-project en een kleine update over de stand van zaken van de werkgroep.

Harmonie Angeren daagt u uit!

Harmonie-orkest Angeren (foto: Henk Sluiter) Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Harmonie Angeren laat Angeren kennis maken met het fenomeen (muzikale) pubquiz. Een pubquiz is een quiz waarin kandidaten in teamverband tijdens verschillende rondes vragen krijgen te beantwoorden over van alles en nog wat, waarbij vaak een grote rol is weggelegd voor actualiteiten, muziek, film en reizen.

De beloning bestaat meestal uit (ludieke) prijzen of kwijtschelding van de drankrekening. Normaliter vindt zo’n quiz plaats in een café. Vandaar de naam. In de Angerse Muzikale Pubquiz vormt – hoe kan het anders – muziek de basis. In een tot Top 2000 Muziekcafé omgetoverde Theaterzaal zal er een musicalronde zijn, een Top 2000-ronde, een 'raad het intro'-ronde en nog veel meer.


Daarom de oproep: Weet jij veel van muziek? En weet je de combinatie van uitgaan en een spelletjesavond met vrienden te waarderen? Kom dan met je vrienden, meld je bij binnenkomst aan als team van maximaal zes personen en win leuke prijzen! Het spektakel gaat plaatsvinden op zaterdag 23 juni in het Dorpshuis in Angeren. De zaal gaat open om 19:30 uur en de quiz begint om 20:00 uur. Een ouderwets gezellige avond wordt gegarandeerd.
Entree kost vijf euro per persoon aan de zaal, maar kaarten zijn ook in de voorverkoop verkrijgbaar bij Dorpshuis Angeren.

Betaalbare rijlessen na behalen van schooldiploma!

ARNHEM – Is uw zoon, dochter, kleinzoon of kleindochter ook geslaagd voor hun schooldiploma? Geef ze dan een topcadeau, waar nog jaren over gesproken wordt of profiteer zelf van betaalbare rijlessen. Start vandaag nog met autorijlessen van Rijschool Simpelweg.

De ervaren rijinstructeur Bjorn Lodder geeft zijn leerlingen les in een Volkswagen Polo (nieuwste uitvoering). En in de maanden mei, juni en juli 2018 biedt hij aantrekkelijk geprijsde lespakket, waar bij aanschaf ervan ook nog eens een proefles gratis is!

In dit vak is Bjorn een kanjer en geliefd bij zijn leerlingen. Het is een plezier om bij Bjorn van Simpelweg te lessen. Hij spreekt de taal van zijn leerlingen en weet hen op een efficiënte en prettige wijze te motiveren. Bijzondere aandacht is er voor leerlingen met faalangst.

Bjorn van Rijschool Simpleweg hanteert flexibele lestijden. Het is mogelijk om zowel overdag als
's avonds en ook op de zaterdag te rijden. Theorie kan worden gevolgd via internet volgens de speciale iTheorie. Eventueel aangevuld met een extra boek van de rijschool.

Het werkgebied van Rijschool Simpelweg is Arnhem, De Betuwe, Lingewaard en omgeving.
Meer informatie staat op de website www.rijschoolsimpleweg.nl. Met ook filmpjes over zowel de gang van zaken tijdens het theorie- en praktijkexamen. "Ik verwelkom je graag bij Rijschool Simpelweg en wens je alvast veel rij-plezier!", aldus Bjorn Lodder.

Speciale actie:
30 (uur) rijlessen inclusief een tussentijdse toets,I-theorie en een gratis proefles! Nu slechts voor 1150 euro!

Rijschool Simpelweg, Ulvenhoutstraat 22, Arnhem; www.rijschoolsimpelweg.nl; 06 43729029.

Ze zijn er weer bij Bos vishandel, nieuwe vangst Hollandse Nieuwe

BEMMEL – Ze zijn weer te koop op de Bemmelse markt, nieuwe vangst Hollandse Nieuwe. De haring is veel vetter dan vorig jaar. Ondanks dat ze veertien dagen eerder zijn bevatten ze elf procent meer vet dan vorig jaar.

Het vetpercentage ligt dit jaar op tweeëntwintig procent en dat is in geen twintig jaar meer voor gekomen. Door het mooie weer zit er veel plankton in het water waar de maatjesharing zich mee voedt. "Ze zijn weer top", aldus Bos. Vers van 't mes, één voor twee euro, vier voor 7,50 euro en zes voor een tientje bij Bos vishandel en gratis proeven! Iedere donderdag voor de middag in Angeren en vanaf 13.30 uur op de Bemmelse markt. Deze week wordt er speciaal voor Vaderdag ook paling en verse zalm gerookt op de Bemmelse markt. reden genoeg om dus even een bezoekje te brengen.

Bemmelse Dweildag: noot, zweet en tranen

BEMMEL - Op zondag 10 juni stond Bemmel volledig in het teken van de 32e Bemmelse Dweildag. Al vroeg meldden zich 66 orkesten, waarvan er twee zelfs uit Zweden kwamen bij de informatiestand. Nog voor de opening, om 11.00 uur, zat de sfeer er goed in en steeg de gezelligheid evenredig met de temperatuur.

Op de elf podia maakten de orkesten er een mooi feestje van, waarbij in de wedstrijdklasse de Menaemer Feintsjes uit Menaldum er uiteindelijk, voor de derde keer, met de eerste prijs vandoor gingen en werden bekroond tot Nederlands Kampioen Dweilorkesten. De ontlading was bij sommige Feintsjes zo groot dat de tranen over hun wangen stroomden. De originaliteitsprijs werd gewonnen door Leuk da ge dr band uit Sint-Oedenrode, die zelfs hun eigen podium hadden meegenomen.

De organisatie van de Bemmelse Dweildag bedankt iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan deze vlekkeloos verlopen dag, voor zijn of haar inzet. "Noteer alvast 9 juni 2019 in je agenda, want dan vindt de 33e Bemmelse Dweildag plaats!

Tips voor volgend jaar of wil je bijdragen in de organisatie? Mail dan naar voorzitter@dweildag.nl. Van kleine taak tot grote taak: je bent meer dan welkom zodat we ook van de 33e Bemmelse Dweildag een groot succes kunnen maken!"

W. Geurtz & Zn pakken de dubbel op Gien

DOORNENBURG - In het weekend van 9 juni stond er weer een dagfondvlucht op het programma en wel vanuit Blois in eerste instantie, maar gezien de weersomstandigheden werd er vooraf besloten naar Gien (522 km) te rijden omdat daar al eerder opklaringen zouden zijn om te kunnen lossen.

Er deden 72 duiven mee van acht liefhebbers. Ze werden uiteindelijk gelost om 10.30 uur met een NO wind.

W. Geurtz & Zn 10 mee 4 pr. 1, 2, 4, 6
J. Pauwelsen 3 mee 1 pr. 3
P. Engelen 9 mee 3 pr. 5, 11, 14
Van Olderen & Meuwsen 25 mee 8 pr. 7, 8, 10, 12, 15, 16, 17, 18
J. Buys 10 mee 2 pr. 9, 13