GN Nijmegen-Noord

16 oktober 2019

GN Nijmegen-Noord 16 oktober 2019


Singen en Swingen in De Schakel in Oosterhout

Koor en bigband. (foto: Jacintha) Jacintha

OOSTERHOUT - Bigband Mainstream Connection uit het Maas-Waalgebied onder leiding van Bas Konings en Popkoor Klif Eastwood Singers uit Nijmegen-Noord onder leiding van Geerten Peek houden op zaterdag 2 november een avond waarbij de voetjes van de vloer mogen!

Het is niet de eerste keer dat zij samen een gezellige avond organiseren. Ze brengen een breed repertoire waarbij je haast niet stil kunt blijven zitten en vanzelf mee gaat zingen. Het wordt een mix van Nederlands- en Engelstalige nummers, voor ieder wat wils.

"Wij zien jullie graag op zaterdag 2 november vanaf 20:00 uur in dorpshuis De Schakel, De Honsvoet 2 in Oosterhout. De bar is de hele avond open. Het belooft een gezellige en ongedwongen Sing & Swing avond te worden." Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop à tien euro via jdanielsjkoperberg@upcmail.nl of aan de kassa bij aanvang voor 12,50 euro.

Bingotime in Elst

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 18 oktober is het weer zover. Het bingoteam van Elst Noord, heeft weer een gezellige bingoavond georganiseerd!

De bingo is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Try-out Rob Scheepers

ELST - Na een jaar te hebben overgeslagen heeft CV De Batsers de razend populaire nieuwjaarsconference van Rob Scheepers weer naar Elst weten te halen!

Na het cabaretdebuut van Rob in 2014 gebeurde er veel. Tournees verkochten uit, radio- en televisieoptredens volgden en zijn eerste landelijke tournee sloot hij af in een vol DeLaMar theater in Amsterdam. Na twee cabaretprogramma’s waarmee hij door het hele land tourde is het nu weer tijd voor een nieuwjaarsconference onder de rivieren, traditioneel afgesloten met een weekbespeling in het Parktheater Eindhoven.

Alle ingrediënten voor een leuke avond dus! De voorstelling zal op 26 oktober om 20:15 uur plaatsvinden in Het Wapen van Elst. De zaal gaat open vanaf 19:30 uur. Er is nog een beperkt aantal kaarten te koop, onder andere bij Dierspecialist Moniek, Albert Heijn en de Jumbo in Elst. Voor deze kaarten geldt op=op! Zie https://www.batsers.nl voor een actuele lijst van verkoopadressen.

Iets doen voor het goede doel?

BEMMEL - Iets doen voor het goede doel? Help dan twee uurtjes collecteren voor Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland zoekt collectanten voor de collecte in de week van 4 tot en met 9 november.

"Help je mee om dit jaar minstens zoveel op te halen voor een toekomst zonder dementie. Wil je in
2019 ook je steentje bijdragen door mee te helpen als collectant of heb je een mooie plaats waar de
collectebus een week mag staan? Laat mij dat dan weten.
Al meer dan 12 jaar werk ik bij verpleeghuis De Lingehof in Bemmel. Ik heb alle dagen contact met
dementerende ouderen en weet als geen ander hoe heftig deze ziekte is. Niet alleen voor deze
kwetsbare ouderen, maar ook voor diens naasten. Je wenst het niemand toe. Om die reden zet ik mij
al een aantal jaren honderd procent in voor deze organisatie. Het is belangrijk dat er veel geld is voor
onderzoek, maar ook voor informatie en steun voor de mensen die ermee te maken hebben.

Evenals voorgaande jaren heb ik als doel om bij ieder huis in Bemmel aangebeld te hebben met een
verzoek om een donatie voor Alzheimer Nederland. Dit kan tegenwoordig ook digitaal via de Qr-code.
Maar ik kan dit niet alleen! Ik hoop van harte dat je mij een aantal uurtjes wilt helpen. Je kunt de
dag kiezen die jou het beste uitkomt en vanzelfsprekend kan je ook samen met iemand collecteren.
Ook mogen kinderen gezellig meelopen met een volwassene. En natuurlijk heb ik een collectebus voor je ieder lid van je wandelclub!"


Je kan je opgeven bij Bianca van Brandenburg, coördinator collecte Alzheimer Nederland,
per email: collectebemmel@gmail.com of telefonisch/whatsapp: 06 83212345.

Peuter- en kleuterviering in Oosterhout

Beer. (foto: Wilma) wilma

OOSTERHOUT - Wil je je kleintje(s) laten kennismaken met andere peuters en met de mooiste Bijbelverhalen? Dan is dit iets voor jullie!

Een ‘kerk op schoot viering’ is een korte belevingsgerichte viering voor kinderen van 0 tot 5 jaar met hun ouders/opa's oma's, broertjes en zusjes. Tijdens deze vieringen maken ze op een speelse manier kennis met Bijbelverhalen en kunnen ook de volwassenen elkaar op een informele manier ontmoeten.

"We vertellen een mooie verhaal, afgewisseld met veel liedjes (op bekende peutermelodieën) en belevingsgerichte activiteiten. Welkom op zondag 27 oktober om 11:30 uur in de protestantse kerk van Oosterhout (Dorpsstraat 54). We ontmoeten dan een schaapje dat op avontuur gaat en de weg kwijt raakt.

Na de dienst is er koffie, thee, limonade en een krentenbol. Meer informatie staat ook op www.4-plek.nl en op www.kerkopschoot.nl. Aanmelden mag bij wilma@4-plek.nl, maar je bent ook zonder aanmelden welkom."

Voorstelling De Piratenprinses

ELST - Tijdens de Kinderboekenweek is de interactieve voorstelling 'Piratenprinses' 3+ op zaterdag 12 oktober van 13:30 tot 14:05 uur in Bibliotheek Elst.

Prinses Penny vindt het prinsessenleven maar saai. Ze wil piraat worden! Varen op zee en vechten met een zwaard. Dan verschijnt ineens een schip met een piraat. Rob de Landrot heet hij. Hij laat haar het piratenleven zien. Is dat net zo leuk als Penny had gedacht? Interactief muziektheater met veel liedjes.

Kaartjes zijn vooraf in de bibliotheek of online te koop, kosten: leden 3 euro; overige bezoekers 4 euro. Voor meer informatie: https://www.obgz.nl/agenda/kbw-piratenprinses-12okt.html.

Gelderse bedevaart voor Gelderlanders

RENKUM - Op zondagmiddag 20 oktober vindt in het Mariabedevaartsoord Renkum de Gelderse bedevaart plaats ter ere van Maria van Renkum, de Vrouwe van Gelderland.

Het programma begint om 14.00 uur met de bloemenprocessie, om 14.30 uur: Feestelijke eucharistieviering met muzikale begeleiding door leden van het Arnhems Kevelaerkoor onder leiding van dirigente Monique Verhoeven, organist is Ton Nagel van de Sint-Janskathedraal 's-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant is pastoor drs. Tuan T. Nguyen van de RK parochie Sint Eusebius in Arnhem.

15.45 uur: Lof en aanbidding. Vanaf circa 16.15 uur is er in de pastorie gelegenheid voor ontmoeting. Kinderen kunnen meelopen in de bloemenprocessie. Ze dienen dan uiterlijk 13.45 uur in de kerk aanwezig te zijn. Kosten deelname: vrijwillige bijdrage.

R.K. Bedevaartskerk O.L.V. Ten Hemelopneming Dorpsstraat 1, Renkum; 0317 312321/ 0619344199. Via OV bereikbaar met buslijn 352, uitstaphalte Don Boscoweg Renkum.

R.K. Parochie

H. Maria Magdalena

Zaterdag 19 oktober
H. Maria Geboorte Driel, 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, 19.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Herenkoor
H. Maria Geboorte Lent, 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor


Zondag 20 oktober
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 13.00 u: eucharistieviering Spaans, G. Peters
St. Jacobus de Meerdere Valburg, 09.30 u: eucharistieviering, K. Donders, Dameskoor
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Magna Voce

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv).
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Ierse volksmuziek op De Minkhof

The ipaddies. (foto: The ipaddies)

BEMMEL - Zondag 3 november tussen 11:00 en 14:30 uur is er een leuke activiteit met lunch op De Minkhof in Bemmel, een gezellige ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor jongere en oudere senioren. Deze keer is er een bijzondere muzikale opluistering van The ipaddies, die vrolijke Ierse volksmuziek ten gehore brengen.

"Na binnenkomst drinkt u eerst een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Onze koks zijn dan al bezig om een Ierse lunch voor u te bereiden. De lunch wordt afgesloten met een heerlijk toetje. Tegelijkertijd kunt u luisteren naar of een dansje maken op de klanken van The ipaddies. U kunt zich tot en met vrijdag 1 november tijdens de openstellingsuren (ma, wo en vr) aanmelden bij De Minkhof, Molenwei 57 in Bemmel (0481 357185). De kosten bedragen 9,50 euro, gaarne gelijktijdig met uw aanmelding (contant of met pin) te voldoen. Meer informatie is te vinden op www.minkhof.nl."

Wateroverlast bij hoosbui bijna geschiedenis

De Flierenhofstraat wordt een rode  fietsstraat waarin auto's te gast zijn. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Bij een stevige hoosbui blijft de Flierenhofstraat vanaf volgend jaar bespaard van wateroverlast. Samen met een deel van de Wardstraat wordt de riolering vervangen. Een extra zogenoemde Infiltratie-Transportriool moet het schone regenwater zo snel mogelijk naar de bodem leiden. Ook de verkeersveiligheid en het realiseren van een wijkspeeltuin voor IKC Donatushof krijgen aandacht.

De riolering is nog in redelijke staat en hoeft eigenlijk nog niet te worden vervangen. Omdat vanwege een slechte fundering de hele weg er uit moet, is besloten om meteen de riolering aan te pakken. Bewoners en de school zijn volgens het college enthousiast om mee te werken met het plan hun regenpijpen af te koppelen en aan te sluiten op dit IT-riool.

Er is in het verleden al heel wat gedoe geweest over het verkeer op het stukje Flierenhofstraat. Ouders die hun kinderen met de auto van en naar school brengen, vrachtverkeer, doorgaand verkeer en daar tussendoor moesten fietsers veilig hun weg proberen te vinden. Toen de weg voor het verkeer overdag en op werkdagen werd afgesloten, kwamen bewoners opnieuw in verweer.
Volgens het college is iedereen tevreden met de voorgestelde verkeerssituatie. De weg wordt een fietsstraat waarin auto's te gast zijn. Naar verwachting is de klus eind dit jaar gereed.

Zoekplaatje Reünie 1961-1964 Land- en tuinbouwschool Bemmel

BEMMEL - Wij zoeken naar de klasgenoten van Lagere Landbouwschool in Bemmel van het studiejaar 1961-1963, onder leiding van directeur Johan Oude Ophuis (zie de bijgaande klasfoto).

Wij zoeken: Voor- en achternaam; Adres met huisnummer; Postcode en Plaats; Gsm-nummer en vooral het Email-adres

Gaarne de gegevens retour aan joopvanworkum@gmail.com; Gsm 06 42882897.

Jeugdfilm Pieter Konijn in De KiK

Jeugdfilm in de vakantie. (foto: Pieter K)

ELST - Op vrijdagmiddag in de herfstvakantie draait om 14:00 uur de jeugdfilm Pieter Konijn in Theater De KiK.

Moderne verfilming van de kinderverhalen van Beatrix Potter. Het verhaal volgt een jong, opstandig konijn, Peter Rabbit genaamd, en de rivaliteit met zijn norse buurman Mr. MacGregor. Die rivaliteit is ontstaan wanneer Peter op zoek is naar een feestmaal van groentes in de moestuin van Mr. Macgregor, terwijl deze zijn tuin vrij van konijnen probeert te houden.

Kom, op vrijdag 18 oktober, samen met je vrienden gezellig naar deze animatiefilm kijken, kaartjes via www.theaterdekik.nl (5,00 euro).

Nel van der Laan en Hans van Vlaanderen winnen Azenkampioenschap

Nel van der Laan Hans van Vlaanderen. (foto: B. Ammelung) B.Ammelung

ELST - Met een percentage van liefst 68,75% hebben Nel van der Laan en Hans van Vlaanderen het Azenkampioenschap bij de Elster Bridgeclub op hun naam geschreven.

Zij zijn de EBC-kampioenen van de dinsdagavond. André Boon en Harrie Rietberg clubkampioenen van de maandagavond werden met 56.88% zesde.

Prinsenbal De Batsers en Zet 'm Op

Wie neemt 'de steek' over van prins Ron uut de Perenbuurt? (foto: A. Janssen)

ELST - Zaterdagavond 16 november vindt vanaf 20.11 uur in Het Wapen van Elst het prinsenbal van Batsers en Zet ‘m Op plaats.

Tijdens een avondvullend programma nemen beide carnavalsverenigingen voor de pauze afscheid van Prins Ron uut de Perenbuurt en zijn adjudant Willy. Na de pauze presenteert Zet ‘m Op 'de neie' prins en adjudant van Batsers en Zet ‘m Op. Kaarten voor deze avond zijn vanaf 16 oktober verkrijgbaar bij dierenspecialist Moniek en Bruna Herberts.

Van 17 tot en met 23 oktober

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WEEGSCHAAL. Over het algemeen zijn weegschalen zeer gezonde types. Wel is hun huid een gevoelig punt. Vrouwelijke weegschalen wensen een egale huid en gebruiken daarom een foundation. Maar daardoor verstikken ze hun huid met alle gevolgen van dien. De nieren zijn ook een gevoelig punt. Ze kunnen dan ook last hebben van nierstenen.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Donderdag en vrijdag zijn topdagen! Je bent dan in een zeer optimistische stemming en je blaakt van de energie. Goede dagen om een sportieve topprestatie neer te zetten. In het weekend baal je va verplichte bezoekjes aan (schoon-)familie. Dinsdag ben je zeer open over je persoonlijke emoties.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het weekend is uiterst geschikt om bepaalde relaties wat aan te trekken. Het bevalt je dat je min of meer vaste afspraken met de ander kunt maken. Op maandag staan de planeten goed om heerlijk van het leven te genieten. Geef jezelf bijvoorbeeld een cadeautje! Woensdag zit je met een financiële kwestie.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Zaterdag is een goede dag voor een indringend gesprek. Daarbij wordt wel gevraagd of jij ook met 'de billen bloot' gaat. Op zondag is het tijd voor sterke verhalen. En niet alleen die van anderen. Je hebt er zelf ook een paar in petto. Woensdag zit je in de knoop met de spanning tussen gevoel en verstand.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Nadat jij op donderdag alles hebt gegeven, knap jij op vrijdag min of meer af. Zaterdag is een prima dag om met vrienden door te brengen. De onderlinge verschillen maken het contact extra spannend! Vanaf zondag heb jij iedere dag zowel een opsteker als een afknapper. Op woensdag kies jij voor jezelf.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het weekend ben jij erg complimenteus naar anderen toe. De aandacht die je de ander schenkt wordt heel erg gewaardeerd. Maandag ben je echter in een wat negatievere stemming. Woensdag duiken we dieper de herfst in en dat heeft gevolgen voor jouw humeur. Probeer de moed erin te houden.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op zaterdag kun je door een goed gesprek achterhalen wat de motieven van de ander zijn. Heel onthullend! Op zondag merk je dat anderen jouw visie op bepaalde zaken graag horen. Als je die geeft, kun je de ander helpen om betere keuzes te maken. Op maandag krijg je positieve respons.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend trek je het liefste op met je vaste vrienden of vriendinnen. Het feit dat jullie elkaar al zo lang kennen schept vertrouwen en jullie leunen graag op elkaar als dat nodig is. Maandag staan de planeten goed om uit te delen. Vergeet jij jezelf daarbij niet! Woensdag ben je een tikje humeurig.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vlak voor het weekend ben jij erg open en ook nogal actief. Deze combinatie zorgt ervoor dat je zo'n beetje alles wat je in je hoofd haalt kunt bewerkstelligen. Het weekend is erg geschikt voor een korte trip. Bezoek iemand die je al lang niet meer gesproken hebt. Woensdag begint de schorpioenen tijd weer.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Door je eigen actieve en zoekende houding weet je nog voor het weekend de kwaliteit van je leven te verbeteren. Jij kunt zaken nu naar je eigen hand zetten en niemand legt jou een strobreed in de weg! In het weekend hangen de mensen om je heen weer eens aan je lippen. Komen zij ook aan het woord?

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Gedurende het komende weekend heeft u een broertje dood aan familie. Ze hangen u momenteel min of meer de strot uit. Liever gaat u nu om met de mensen waar u zelf voor gekozen heeft. U voelt dat de aantrekkingskracht wederzijds is en dat u met deze mensen vele interesses deelt.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op zaterdag laat u weer eens zien hoe grillig uw gedrag kan zijn. Maar absoluut niet aanstootgevend! Op zondag daarentegen laat u juist zien dat de ander op u kan bouwen. Volgende week dinsdag bent u nogal nerveus. Dat heeft te maken met het feit dat anderen uw plannen dreigen te doorkruizen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vlak voor het weekend voel jij je uitermate krachtig. Je kunt de wereld aan! Zelfs de emotionele dip van vrijdag kan jou niet weerhouden om je eigen plannen door te zetten. Op zondag vindt er een levendige uitwisseling van ideeën plaats. En op maandag geef jij de ander een bijzonder gevoel.

Mantelzorger, je kunt het zomaar zijn!

ELST - Buurtzorg Elst heeft voor de vierde bijeenkomst op 9 oktober, ergotherapeuten Nicole Tebarts en Anje Korsten van Viek Ergotherapie uitgenodigd.

Viek staat voor Vertrouwen In Eigen Kunnen en dit is waar het om draait binnen de ergotherapie. Deze middag werd er informatie gegeven en geoefend met onder andere: opstaan en gaan zitten in de rolstoel, hulpmiddelen voor aan en uittrekken van steunkousen, draaien in bed door middel van een glijlaken en daarnaast konden de deelnemers ervaren hoe het is om geholpen te worden in een actieve lift.

De hulpmiddelen zoals het hoog laag bed, de rolstoel, actieve lift en de douchestoel zijn geleverd door Joerns Healthcare B.V., leverancier van medische hulpmiddelen. Daarnaast werd er informatie gegeven over vergoedingen van de benoemde hulpmiddelen via de zorgverzekering en/of WMO.

De vijfde en tevens laatste bijeenkomst is op 23 oktober en dan komt Jiske van den Bovenkamp apotheker van de Batouwe apotheek. Zij zal informatie geven over alles rondom de apotheek en medicatie. De bijeenkomst is woensdag 23 oktober vanaf 13:15 uur in De Wieken.

René van Meurs - Hunkert (try-out)

René van Meurs. (foto: Anne van Zantwijk) Anne van Zantwijk

ELST - Cabaret van René van Meurs komt met Hunkert op zaterdag 19 oktober om 20:30 uur naar Theater De KiK. Als het op de liefde aankomt, heeft René van Meurs geleefd en geloofd. Met wisselend succes.

Deksels op neuzen, meerdere keren gestoten aan dezelfde aantrekkelijke steen, maar altijd vol vertrouwen en zelfspot de borst weer vooruit. Want wat betekent het eigenlijk om lief te hebben, te houden en te verliezen?

René weet er alles van en tegelijkertijd ook helemaal niets. Maar hij kan er wél goed over vertellen. Zoals we van hem gewend zijn, levert dat ook vanavond weer prachtige verhalen vol mooie inzichten, hilarische improvisaties en bovenal enorm veel goede grappen op.

Je kunt op zoek zijn naar de liefde, je kunt er naar verlangen of zelfs smachten. René doet daar een schepje bovenop. René van Meurs hunkert. En jij kunt niet anders dan van hem houden. (Regie: Laurens Krispijn de Boer. Meer informatie: www.theaterdekik.nl).

René van Meurs is al jaren een vaste waarde van comedycollectief Comedytrain. Hij won de jury- en publieksprijs van Cameretten, toerde met drie avondvullende programma’s langs uitverkochte zalen en met zijn vorige voorstelling 'Ik beloof niks' werd hij zelfs genomineerd voor de Neerlands Hoop 2018. Nu pakt hij door, met zijn nieuwe avondvullende voorstelling Hunkert.

Boek en website Hemelse Vaders en hun dochters

Hemelse Vaders. (foto: Dini Huijbers) Dini Huijbers

ELST - De eerste man in je leven is de grote, sterke, liefhebbende vader. Als je geluk hebt. Is je vader ongeneeslijk ziek of komt hij onverwachts te overlijden, dan wordt alles anders.

Dochters schrijven: “Rouwen is een soort fantoompijn. Het knerpt en knerst en je kunt er niet bij. Het moet vanzelf overgaan. Maar ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ik heb maar één vader.” – Marianne Koopman.

Hemelse Vaders Femke Went

“Mijn pa vroeg elke dag: “Waar blijft het meisje nou?” - Monique Bek.

“Mijn vader was een energieke, levendige en ijdele man. Hij wilde nog niet met een pleister gezien worden.” - Dees van den Berg.

“Ik denk dat ik je nooit meer terug ga zien. Maar ik heb je absoluut teruggevonden. Binnenkort ben ik niet alleen moeder, maar moet ik ook vader zijn. Een beter voorbeeld kon ik niet krijgen.” - Sascha Groen.

“Hij heeft tot op het laatst zijn moestuin bijgehouden als een geschoren bikinilijn.” - Tine Quadens.

ISBN: 978-94-90352-99-8; Prijs: 19,95 euro; Goed doel: 10 procent gaat naar stichting Topsport for Life.

De boekpresentatie is 27 oktober van 14.00 tot 17.00 uur in de Grote Kerk in Elst. Website met informatie, foto's en de lievelingsliedjes van de vaders: www.hemelsevaders.com.

Lezing: invasieve exoten weren en beheren

Nijlganzen. (foto: Wilfred Reinhold)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk organiseert op woensdagavond 23 oktober de eerste lezing van het winterseizoen. Gastspreker is Wilfred Reinhold.

Hij verzorgt de lezing over de zogeheten ‘invasieve exoten’. Dat zijn planten en dieren die door menselijk toedoen in een voor hen vreemd ecologisch gebied terechtkomen en daar aan de inheemse soorten schade kunnen veroorzaken. Deze exoten betreffen zowel flora als fauna. Enkele voorbeelden zijn: de Japanse duizendknoop, de reuzenberenklauw, de watercrassula, de Amerikaanse rode rivierkreeft, de wasbeer, de halsbandparkiet, de Aziatische hoornaar en de tijger mug. Tijdens deze lezing wordt aandacht gevraagd voor de problemen die invasieve exoten kunnen veroorzaken voor de natuur, de gezondheid, het waterbeheer en de landbouw. Daarnaast worden de mogelijkheden voor preventie en beheer besproken. De individuele burger kan bij het bestrijden van deze soorten een belangrijke rol spelen.

Voor deze lezing is een ieder welkom op 23 oktober in De Veldschuur aan de Sportlaan 1M in Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. De kosten zijn 7,50 euro per persoon, inclusief koffie of thee. Houders van de Vriendenkaart van 2019/2020 van Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang. Vriendenkaarten voor het nieuwe seizoen zijn verkrijgbaar.

Sfeervolle kerstmarkt in Slijk-Ewijk

Kerstsfeer. (foto: Dini Huijbers) Dini Huijbers

SLIJK-EWIJK - De R is weer in de maand en dan komen de gezellige avonden er weer aan. Als je de R dan flink laat rollen kom je snel bij de maand december uit.

Het Sinterklaasfeest is weer in zicht, een spannende tijd, vooral voor kinderen, maar ook volwassenen kijken naar de decembermaand uit. December wordt ook wel de feestmaand van het jaar worden genoemd. Zodra Sinterklaas weer is vertrokken kijken veel mensen alweer uit naar Kerstmis.

In Slijk-Ewijk is daar rekening mee gehouden, want op zaterdag 7 december wordt er in Dorpshuis Beatrix een gezellige kerstmarkt gehouden. Er zijn kerstbomen te koop, dus iedereen kan direct de kerstsfeer in huis halen.

Op de markt is een diversiteit aan spullen. Kramen met kerstspullen en versieringen, maar ook oliebollen, glühwein en andere lekkernijen. Er zijn ook volop andere mooie spullen te koop, die misschien wel als kerstcadeautje kunnen dienen. Na de markt is het gezellig om even in de serre te zitten met een kopje koffie en wat lekkers, of die lekkere oliebollen al te proeven. Daarna is het niet meer zo erg om de kou weer in te moeten.

Het adres van dorpshuis Beatrix is: Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. De markt is van 15.00 – 19.30 uur. "Wilt u op deze gezellige markt ook een tafel huren? Een tafel van 2.40 x 0.80 meter kost tien euro. Mail naar Dini Huijbers: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385."

Paddestoelen in Heumensoord

Honingzwammen. (foto: Natuurmonumenten) Natuurmonumenten

HEUMEN - In de herfst schieten ze als paddestoelen uit de grond! De herfst is bij uitstek het jaargetijde dat paddestoelen in groten getale te vinden zijn. En zeker na een regenbui schieten ze letterlijk de grond uit. Ga met de boswachter op 19 oktober in Heumensoord op zoek naar de mooiste exemplaren.

In Heumensoord zijn wel meer dan 50 verschillende soorten paddestoelen vinden. Van eekhoorntjesbrood en heksenboleten tot het rode koolzwammetje met de kleur van rode kool. De grote stinkzwam stinkt zo erg dat je de lucht niet snel zult vergeten. En natuurlijk hopen we op de vliegenzwam die je met zijn rode hoed en witte stippen meteen weer in sprookjes doet geloven. Tip: Neem een zakspiegeltje mee om onder de hoed te kijken van een paddestoel.

Tijdens deze middag op 19 oktober word je om 14.00 uur welkom geheten op de parkeerplaats aan de Beukenlaan aan de kant van Nijmegen. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De middag duurt tot 16.00 uur. Er kunnen maximaal 20 personen mee. Ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/rijk-van-nijmegen en dan doorklikken op agenda. Deelname kost 4 euro per persoon. Niet-leden betalen 7 euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Immaterieel erfgoed en de rol van kunst

Frank Hemeltjen. (foto: Els Mathijssen) Els Mathijssen

ELST - Vrijdagavond 25 oktober komt Frank Hemeltjen naar het Kunst- en Cultuur Café Overbetuwe. Frank is beeldend kunstenaar én is als adviseur erfgoedzorg verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze avond geeft Frank inzicht in het belang van zorg voor immaterieel erfgoed en de rol die kunst daarin kan spelen.

Immateriële erfgoederen zijn cultuuruitingen. Denk aan tradities, vaardigheden en rituelen die mensen of gemeenschappen koesteren en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Het is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

Elster Paardenmarkt

De Elster paardenmarkt, Smeden in Andelst en het ambacht van molenaars (met molens in Valburg en Herveld) zijn voorbeelden van erkend Overbetuws immaterieel erfgoed.

Frank Hemeltjen vertelt deze avond wat we onder immaterieel erfgoed verstaan en waarom behoud ervan belangrijk is. Ook vertelt hij welke ontwikkelingen zichtbaar zijn om het betreffende erfgoed levend te houden voor nieuwe generaties. Frank ontwikkelde het Ambachtenlab in het openluchtmuseum. Ambachtslieden, studenten uit het vakonderwijs, ontwerpers, kunstenaars en producenten komen daar bij elkaar om kennis uit te wisselen en zo tot nieuwe ideeën te komen en te ontwikkelen. Meer informatie staat op kunstencultuurcafeoverbetuwe@gmail.com

De lezing begint om 20.00 uur in Theater De KiK. Vrijwillige bijdrage: richtbedrag 7 euro.

21 Oktober
ziet dit lekkere mannetje al Abraham!
Marcel van harte gefeliciteerd.
Je vrienden.

Hoera!
Onze vriend Owen is jarig geweest
Gefeliciteerd! Neil, Glenn, Ryan,
Roan en Fenna

Hiep Hiep Hoera
Yara wordt 1 jaar
Veel liefs Oma Alie, Peettante Mariska
en lieve nicht Ashly

Onze kanjer Tessa wordt op 16 oktober
17 jaar. Veel succes op je eerste bivak!
Liefs Papa & Mama xxx

Heb je deze vrolijke meid gezien?
Sinds 11 Oktober is ze 16!
Groetjes Opa en Oma Koeien

Hoera!
Oma is jarig geweest op 10 oktober.
Gefeliciteerd
Ryan Fenna en Dani

Zaterdag de 18e wordt onze jongste kleinkind
Michelle tot haar eigen vreugde 12 jaar! Fijne dag
toegewenst van opa Ard en oma Luus.

Deze kanjer al 20 jaar bij EGA,
waar blijft de tijd...
Afslanken op een gezonde manier is haar motto
en ook nog je kilo's kwijt.

Hoera!
Op 18 oktober wordt Dani 4 jaar
Gefeliciteerd en veel plezier op de basisschool
Liefs Ryan en Fenna

Niet te geloven maar waar,
Marian vandaag 63 jaar! Liefs René.

Samen trappen we ALS de wereld uit! Doneer jij ook?

LINGEWAARD - "Onze broer, vriend, papa, man en zoon, Bram Emmerzaal heeft twee jaar geleden de diagnose ALS gekregen. We kunnen niets doen. Maar wel de Mont Ventoux fietsen samen met Bram om zoveel mogelijk geld op te halen voor stichting ALS! Samen trappen we ALS de wereld uit! Doneer jij ook?"

Deze woorden staan als startschot op de facebook pagina "allesvoorBram" op www.facebook.com/allesvoorbram voor een geweldig actie, maar vervelende en vrijwel onbekende ziekte ALS. Voor deze actie wil Bram de Mon Ventoux beklimmen met familie en vrienden. Met 16 deelnemers willen ze een groot bedrag binnen halen. Ze hebben 1500 euro per deelnemer nodig om te starten, die symbolisch staan voor de 1500 mensen in Nederland die de diagnose ALS hebben.

Toen Rob Roelofs en Wout van Riel dit hoorde, aarzelde ze geen moment en kwamen ze met de koppen bij elkaar. Rob, die eigenaar is van dagbesteding en coaching bedrijf Werkkans, zet zich graag in voor maatschappelijke doelen. "Kansen geven aan iedereen. Dit is een visie van mijn bedrijf! Hierbij heeft hij al meerdere goede doelen gesteund, maar dit wordt toch mijn grootste goede doel! Vooral omdat ik Bram van vroeger ken, en ook hier veel op het bedrijf heb gelopen."

Dit geldt ook voor Wout van Riel. Eigenaar van dagbesteding de Kweekvijver uit Gendt. "We willen graag wat doen voor Bram en verbinden onze bedrijven, die beide mensen met een achterstand ondersteunen. En mensen werk biedt in resocialisatie. Rob steunt de actie met zijn dagbesteding. Hij werkt veel in de groenvoorziening met de mannen, maar maken met slecht weer ook producten van hout en staal voor klanten. Bij elke klant vragen wij een donatie voor 'allesvoorbram', die ten goed komt voor stichting ALS. Met elke donatie die we krijgen, zal Werkkans de donatie verdubbelen tot 25,- euro. "We zijn vorige week gestart toen de facebookpagina van Bram de lucht in ging. Zonder Bram wat te zeggen, hadden we al snel ruim 250 euro opgehaald. En onze deelnemers in de dagbesteding hebben de helft van hun fooienpot gedoneerd aan Bram. Geweldig en kippenvel", aldus Rob en Wout. Ons doel is dat we minimaal één persoon kunnen laten starten, maar hopen natuurlijk op meer."

Wout van Riel zal met zijn actie ook donaties vragen aan klanten, maar maakt ook nog een speciale 'Bramburger', die hij zal verkopen. Alles over de burger zal bekend worden gemaakt op facebook.

Heeft u nou ook een tuin die winterklaar gemaakt moet worden? Of wil u ook iets doen voor deze vreselijke ziekte? Vraag naar de mogelijkheden op www.facebook.com/Werkkans of info@werk-kans.nl Wil u nou gelijk een donatie doen, zodat de 16 deelnemers kunnen starten om de top te bereiken! www.tourduals.nl/team/alles-voor-bram/doneren.

Wilt u op de hoogte blijven? Ga dan naar www.facebook.com/allesvoorbram, like de pagina dan trappen we samen ALS de wereld uit!

G-hockey Bemmel in de race voor Uniek Sporttalent

BEMMEL - Er was eens een lid van MHC Bemmel 800 met een grote droom. Deze man, Matthias Meijer, zat in het bestuur en beloofde – als zijn termijn binnen het bestuur was afgelopen en er een derde hockeyveld was aangelegd – om het G-hockey binnen de vereniging op te gaan zetten. En dat heeft hij gedaan!

Inmiddels bestaat onze G-hockey groep al ruim tien jaar en hebben wij 25 enthousiaste leden uit Bemmel en omgeving. De spelers variëren in leeftijd van 8 tot circa 28 jaar en zijn verdeeld in twee hockeyteams, G1 en G2. Wij doen graag mee aan wedstrijden en toernooien, met als hoogtepunt de Special Olympics! In 2016 hebben wij daar twee gouden medailles gewonnen en in 2018 één keer zilver en één keer goud.

Bij ons is iedereen welkom die niet rolstoelafhankelijk is en die vanwege een lichamelijk en/of verstandelijke beperking niet mee kan komen in het reguliere hockey. Ons devies is “gewoon wat gewoon kan en speciaal wat speciaal moet”.

Uniek Sporttalent 2019

Nu staat ons team in de finale van de Uniek Sporten Sporttalent 2019 verkiezing! Wij verdienen deze prachtige titel omdat wij het beste uit iedere sporter wil halen die bij ons komt. Iedereen is welkom, iedereen is gewoon en wat er bijzonder moet dat passen we aan. Je bent zoveel meer dan je beperking en je kunt zoveel meer dan je denkt!

Het winnen van deze titel is een prachtige kroon op het werk dat Matthias meer dan tien jaar geleden is begonnen. "Helpt u ons mee door te stemmen? Dit kan via https://www.unieksporten.nl/sporttalent/deelnemers/314/mhc-bemmel-g-hockey-/stemronde/2."

Goede doelenbridgedrive in Overbetuwe

ELST - De Elster Bridgeclub (EBC) verzorgt samen met het Alzheimercafé Overbetuwe op zaterdag 2 november een bridgedrive waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Alzheimercafé Overbetuwe.

Deze bridgedrive, die vooraf gaat aan de landelijke Alzheimer collecteweek, wordt gehouden in het verenigingsgebouw van de postduivenvereniging 'De Toekomst' aan De Pas 1 in Elst.

Het bridgen begint om 10.45 uur en eindigt om 16.00 uur. De zaal is open vanaf 10.00 uur. Er wordt een lunch geserveerd van 13.00 tot 14.00 uur. Na afloopt van het bridgen wordt een verloting gehouden. Er wordt gespeeld volgens Topintegraal, 2x16 spellen met meesterpunten; de spelregels van de Nederlandse Bridge Bond zijn van toepassing.

Aanmelden kan per email via ebc.inschrijving@gmail.com, onder vermelding van de namen en eventueel de bondsnummers van beide spelers. De inschrijving is definitief na ontvangst van het inschrijfgeld. Sluiting van de inschrijving is18 oktober of bij een maximum van 48 paren.

Het inschrijfgeld bedraagt 40 euro per paar, over te maken op bankrekening NL07 RABO 0318 1619 66 ten gunste van de Elster Bridge Club. Contactpersoon: Annemiek Francissen 06 10382625 of via email ebc.wedstrijdsecretaris@gmail.com. (http//www.nbbclubsites.nl/club/7037)