GN Lingewaard

31 januari 2018

GN Lingewaard 31 januari 2018


Uitreiking Orde van de Sprauwejagers

Uitreiking Stichting Kersenfeest Gendt 2017

GENDT - Ook dit jaar zal het Sprauwejagersgilde weer de Orde van de Sprauwejagers uitreiken aan een persoon, instelling, vereniging of stichting die een zeer waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de gemeenschap Gendt.

De uitreiking in de vorm van een bronzen Sprauwejagersbeeldje vindt plaats direct na de carnavalsmis op zondag 11 februari tegen 12.45 uur in de kersenbongerd aan de Dorpstraat in Gendt naast het Providentia.

Het vorig jaar is de orde van de Sprauwejagers uitgereikt aan Stichting Kersenfeest Gendt. Dit vanwege hun jarenlange verdiensten voor het in goede banen leiden van het kersenfeest, de goedkeuring van het jaarlijkse programma, en het in samenspraak met de gemeente de verantwoordelijkheid draagt voor veiligheid, logistiek en het ordentelijk verloop van alle activiteiten.

Ook voor dit jaar zal het weer een verrassing zijn wie de Orde van de Sprauwejagers 2018 in ontvangst zal mogen nemen. Direct na de bekendmaking op 11 februari is er gelegenheid onder het genot van gratis koffie met krentewegge, om de ontvangers(s) te feliciteren in het Providentia. En natuurlijk za; men ook dit jaar weer de overheerlijke Gendtse Sprauwejagers kersenlikeur gratis kunnen proeven.

Programma carnaval De Kleibakkers

Prins William du Verve en prinses Hanneke.

HAALDEREN – Wie graag carnaval viert, moet tenminste één keer bij De Kleibakkers geweest zijn. En daarna bent u natuurlijk ook altijd welkom. In het Baggergat is onvervalste gezelligheid te vinden.

Vrijdag 9 februari: jeugdsleuteloverdracht om 15.30 uur in De Kinkel in Bemmel. Zaterdag 10 februari: officiële sleuteloverdracht. Om 9.45 uur verzamelen bij de Theaterkerk en om 10.15 uur naar café De Roskam (Dorpsstraat 95). Burgemeester Schuurmans overhandigt de sleutels, de Orde van de Vlinder wordt uitgereikt en er zijn diverse optredens.

Vanaf 20.11 uur is het feest in zalencentrum De Kolk! Met onder andere het optreden van de Kluutjes en de huldiging van de Grootste Kleibakker. Kom verkleed, hiermee zijn prijzen te winnen. Zaal open vanaf 19.30 uur en de entree is vrij voor leden (niet-leden 7,50 euro).

Zondag 11 februari: dag van de optocht. Start 13.00 uur bij De Kolk. Daarna prijsuitreiking en een gezellige middag. Wie heeft de mooist versierde straat en mooist versierde huis? Vrij entree. Maandag 8 februari: frühshoppen! Om 12.00 beginnen bij De Tichel, om 14.00 uur naar Hents Café en rond 16.00 uur naar De Kolk. Daar is vanaf 17.30 uur de jeugddisco van zes tot en met vijftien jaar.

Dinsdag 13 februari: ’s Middags tussen 14.00 en 17.00 uur de jeugdmiddag. Entree: 3,50 euro. ’s Avonds het slot van dit seizoen. De dansgarde treedt op en er is gelegenheid om je nog één keer uit te leven. Om middernacht gaan de steken af. De avond is vrij toegankelijk en begint om 20.11 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).

Meander zoekt mannen die niet kunnen zingen

Foto: eigen foto

BEMMEL - Meander zoekt mannen die niet kunnen zingen. Menig man daarnaar gevraagd, roept in eerste instantie vaak: “Sorry, ik kan niet zingen…”

"Wij van Meander beschouwen dat als een soort muzikale verlegenheid. Een bijna lief te noemen vorm van misplaatste bescheidenheid. Een dergelijk mondeling drempeltje werpen eigenlijk alle mannen op, om er vanaf te zijn. Zangvereniging Meander uit Bemmel doorziet dat klaar en duidelijk en wil daarom graag aan de slag met deze zangers in spé. Want het zijn zangers, alleen weten ze dat nog niet. Koren zitten vol met zingende mannen die deze gewraakte woorden eveneens hebben gezegd.

Dus heren, bel even met onze secretaris Geert Borkus (telefoon 06 38409731), maak een afspraak en laat je verlossen van dat hardnekkige idee dat je niet kunt zingen."

Geschiedenis Egerlanderkapel De Leemkuulers (6)

BEMMEL - 25 juni bestaat Egerlander kapel de Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

1997. Dit jaar hebben we onze Zwitserse vrienden uit Lauterbrunnen (Zwitserland) in Bemmel mogen ontvangen. Zij waren onze gast tijdens het kermis weekend. Op zaterdag kwamen ze aan bij sporthal de Bongerd, alwaar wij slaapplaatsen voor hen in gereedheid hadden gebracht. Na een gezellige ontmoeting en nog gezelliger avond hebben wij op zondag samen met de Zwitsers een kermis concert gegeven in de binnentuin van de seniorenflat de Gouden Appel (na nu blijkt is dit inmiddels een traditie geworden). Na een geweldige barbecue avond hebben we op maandag mee gedaan met de uitreiking van de Gulden Pony op het grasveld voor de Kinkelenburg. Maandagavond hebben we nog even flink de bloemetjes buiten gezet. Dinsdagochtend zijn de Zwitsers, na eerst nog inkopen gedaan te hebben bij slijterij en kaashandel, weer aan de terug reis begonnen.

Ook dit jaar weer tijdens de carnaval opgetreden, zowel in het Wapen als in het verzorgingshuis.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--11 maart: Brunchconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 11.00 uur gepland einde 14.30 uur. Kosten 20 euro

--Vierdaagsezondag: Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 12.00 uur gepland einde 17.30 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis Toegang

--29 september: jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 5 euro

--15 december: slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Tevens is er een "mini" kerstmarkt verzorgt door en voor goede doelen (Zonnebloem, cliënten van Driestroom, Makers en Merken).

Zingen is een feest!

BEMMEL - 'Heel Bemmel Loopt' voor het koor 'Zingen voor je Leven'. Met de ziekte kanker krijgt bijna iedereen te maken. We kennen in familie, vrienden of kennissenkring allemaal wel iemand die deze vreselijke ziekte heeft.

"Ook in de enthousiaste wandelgroep van stichting deBol werden we meerdere keren met de soms onvoorstelbare realiteit van deze ziekte geconfronteerd! Toen wij hoorden dat het koor 'Zingen voor je Leven' uit Nijmegen een concert gaf zijn wij daar heengegaan en we werden heel erg verrast en vooral emotioneel getroffen door de kracht en de enorme wil die de leden van dit koor uitstralen. Zij hebben door samen te zingen heel veel steun aan elkaar en vinden op de een of andere manier daardoor de rust om met de ziekte om te gaan!

Zielig doen is er niet bij, zij willen hun passie, hun vrolijkheid en positiviteit over brengen op iedereen die hen horen wil! Zingen is een feest! Op zaterdag 3 februari organiseert deBol een sponsor-snerttocht voor dit goede doel en het koor zal tussen 12.30 en 15.00 uur zingen in de foyer van De Kinkel in Bemmel.

Ook als u niet mee wilt wandelen bent u welkom om te komen luisteren naar dit koor. Wij bieden u graag een heerlijke kop erwtensoep aan voor een minimale bijdrage van vijf euro, waarvan de helft ten goede komt aan het goede doel: het koor Zingen voor je Leven." Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 0654975063 / 0627507051 / 22540214.

Activiteiten KBO Huissen

HUISSEN - De februari-activiteiten voor de leden van KBO Huissen:

1 en 15 februari: Kaarten in de entree van 't Convent in de Langekerkstraat. Aaanvan 19.00 uur.

7, 14, 21 en 28 februari: Koersbal in zaal De Gouden Engel in de Helmichstraat. Aanvang 14.00 uur.

22 februari: Bingo in de entree van 't Convent in de Langekerkstraat. Aanvang 19.00 uur.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 3 februari

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Cantorije

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis en M. Sanders, Spetters, gezinsviering, Feest van Licht.

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, G. Peters, Ubi Caritas

Zondag 4 februari

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, met Blasiuszegen, St. Leonarduskoor Oosterhout

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, Young at Heart

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Expositie kerkje Persingen

portret leon swinkels

PERSINGEN - In het weekend van 3 en 4 februari exposeert de uit Bemmel afkomstige groep schilders bestaande uit Jacqueline van Swelm, Frank Timmermans en Leon Swinkels samen met de Arnhemse beeldende kunstenaar Rezie Hendriks, hun werk in het prachtige kerkje van Persingen in de Ooypolder.

Naast de kleurrijke, politiek geladen schilderijen van Jacqueline, het imposante, soms wat schokkende werk van Frank, en het op de natuur en landschap geïnspireerde werk van Leon zijn er collages en ruimtelijk werk van de recent aan de Nieuwe Akademie Utrecht afgestudeerde Rezie te zien.

polder leon
mijmeren bij de vijver leon
polder Foto: leon

Het kerkje is zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur geopend en de entree is gratis.

Activiteiten KBO Huissen

HUISSEN - De februari-activiteiten voor de leden van KBO Huissen:

1 en 15 februari: Kaarten in de entree van 't Convent in de Langekerkstraat. Aaanvan 19.00 uur.

7, 14, 21 en 28 februari: Koersbal in zaal De Gouden Engel in de Helmichstraat. Aanvang 14.00 uur.

22 februari: Bingo in de entree van 't Convent in de Langekerkstraat. Aanvang 19.00 uur.

Uitvoeringen Nieuw Leven

LENT - Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 februari speelt toneelvereniging Nieuw Leven de klucht: 'Bed, Bad en Brood'.

Dacht Annelies, de beheerder van de daklozenopvang, het rustig te hebben met haar ene gast Rob, dan heeft ze het goed mis. Het begint al met haar zus Margot die wil bewijzen dat ze het best een dag volhoudt in de opvang en daar een weddenschap op afsluit. Maar waarom doet ze dat?

Vervolgens krijgt Annelies ook nog te maken met gemeenteambtenaar van Dijk die hele andere plannen heeft met de opvang. Hij beraamt een plan om zekerheid te krijgen over het feit of daar malafide praktijken plaatsvinden. Als de broer van medewerker Cora uit zijn huis wordt gezet, moet er snel onderdak geregeld worden. Maar waar kan hij terecht??? Want z'n vriendin zou bij hem intrekken en staat dus ook op straat. Wat te doen?? Er valt dus van alles te beleven. Kortom: een doldwaze klucht met een onthutsende afloop!!

De voorstellingen zijn in De Open Hof aan de Pastoor Van Laakstraat 40 in Lent op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari (aanvang 20.00 uur, zaal open 19.00 uur) en zondag 25 februari (aanvang 14.00 uur, zaal open 13.00 uur). Reserveren is noodzakelijk. Dit kan vanaf 3 februari via www.toneelnieuwlevenlent.nl of telefonisch bij Carla den Hartog op dinsdag 6, 13 en 20 februari tussen 18.00 en 20.00 uur via 024 3225748.

Bent u gebonden aan een rolstoel dan kan er een plaats vooraan gereserveerd worden plus één voor de begeleider.

Aftrap jubileumjaar De Linge met Inspiriment Ruud Veltenaar

Inspiriment van Ruud Veltenaar voor kinderen van de Lingescholen in het kader van 20 jaar De Linge (foto: Niels van Fotomireat) Foto: Niels van Fotomireat

REGIO - Congrescentrum Papendal, 22 januari: 'Ga doen waar je goed in bent en waar je vrolijk van wordt!' ‘Drie dingen zijn heel belangrijk voor je eigen toekomst: ga doen waar je goed in bent en waar je vrolijk van wordt, durf anders te zijn dan anderen, en wees niet bang om dingen ook anders te doen.’ Met deze belangrijke boodschap sloot Ruud Veltenaar zijn inspiriment af in Papendal, voor meer dan duizend leerlingen van groep 5 tot en met 8 van de Lingescholen.

Ruud is filosoof, trendwatcher en friskijker, zoals hij zelf zegt. Op inspirerende wijze nam hij de kinderen mee de toekomst in, die de komende tien jaar meer gaat veranderen dan de afgelopen driehonderd jaar is gebeurd, gelooft hij. Hij had het met de kinderen over zonnepanelen, zelfsturende auto’s, de IBM Watson-supercomputer, en 3D-printers waarmee we protheses kunnen maken voor mensen die een arm of been moeten missen.

Uiteraard kwam ook de mobiele telefoon ter sprake. ‘Ga op je stoel staan als je een mobieltje hebt’, zei Ruud, en bijna alle kinderen gingen op hun stoel staan. ‘En ga nu op je stoel staan als je een fairphone hebt’, zei hij, en iedereen bleef zitten. ‘Kijk wat je zelf, en samen, kunt doen voor een betere wereld’, aldus Ruud. ‘Vraag je ouders minder vlees te kopen en het dak van je huis vol te leggen met zonnepanelen.’

Na een uur aandachtig luisteren – een fantastische prestatie – was er ook nog even tijd om de polonaise te dansen met Ruud.

Kinkelbestuur in gesprek met Line dance, ik kijk er de hele week naar uit…

BEMMEL - Linedancen komt uit de VS. Men denkt dat het begonnen is met de indianendans. Zij dansten in een kring of op een lijn. Dit werd daarna populair bij mannen uit Europa. Zij waren pioniers, geïmmigreerd zonder vrouw. De bekendheid nam toe via disco en country music eind vorige eeuw, aldus Anneke Patty, docent in De Kinkel. De andere drie dames knikken bij zoveel kennis.

Bij linedancen wordt in rijen gedanst. De dansers maken steeds dezelfde danspassen op muziek. Opzij en draaiend en meestal zonder partner. Tegenwoordig kun je op allerlei soorten muziek linedancen, zoals pop-, rock- en salsamuziek.
Anneke gaf ooit nog volksdansen bij de Gouden Appel. Dat is overgegaan op linedancen. Ze stelt: We hebben een leuke groep en het niveau is hoog. Toos (74) lacht daar een beetje om. “Iedereen danst op zijn eigen manier en beleeft daar plezier aan. Mijn man kijkt er graag naar, maar niet om het zelf te doen”. Vroeger had ze op ballet gewild, maar er was geen geld. Ria (70): Ik kijk er de hele week naar uit en dans ook in Haalderen. Je blijft er fit bij en bovendien helpt het vallen te voorkomen. Doortje (68) is ooit met linedancen begonnen in Gendt, in Im Weissen Rössel. De club had toen wel 100 leden. Ik geniet nog steeds van het dansen. Naast lekker bewegen krijg je er ook veel contacten mee.
De vijftien dames beginnen de les met een bekende dans. Daarna studeren ze een nieuwe in. Eerst zonder draaien want dat is makkelijker, aldus Anneke. De les van twee uur is zo voorbij. Daarna koffiedrinken en bijkletsen. Er zijn intussen ook mooie vriendschappen ontstaan.

Jan de Moor en Johan Hesselink

De Ward met grote ploeg naar NZC?

LINGEWAARD - Met bijna 60 zwemmers verscheen zwemclub De Ward 13 januari aan de start van de Nationale Zwemcompetitie. Voor het eerst ging een heel groot deel van de miniorenzwemmers (meisjes tot en met geboortejaar 2007 en jongens tot en met 2006) mee om ervaring op te doen. De oudere zwemmers zwemmen voor een puntenklassement.

De grootste verbetering was voor Annelotte Schüssel op. Op de 100m wisselslag wist zij haar tijd met ruim 17 seconden te verbeteren.
Victor Willemse verbeterde zijn tijd op de 200m rugslag met ruim 15 seconden. Naast deze twee pr's werden er nog 69 pr's gezwommen.
Deze goede prestaties zorgen ervoor dat de Ward na deze wedstrijd regionaal op de tweede plaats in het klassement staat, landelijk op de derde plaats!


Junioren-Jeugd-Senioren wedstrijd
20 januari reisden een 26 junioren-, jeugd- en seniorenzwemmers af naar Cuijk waar zij allen minimaal twee afstanden zwommen. Ook daar sneuvelden weer veel pr's. De grootste verbetering bij de jongens werd gezwommen door Stephan van Grevenbroek op de 200m schoolslag. Hij verbeterde zijn persoonlijk record met bijna 22 seconden. Bij de meisjes verbeterde Nienke de Vos haar tijd op de 200m vrije slag met bijna 15 seconden.


ONMK
Van 18 tot en met 21 januari namen Eva Kattouw, Yvette Ratering, Antwan van Engen, Niels Versteeg, Maarten Poos en Sascha van den Hurk deel aan het Open Nederlandse Masters Kampioenschappen in Terneuzen.Zij zwommen allemaal prachtige tijden en wisten een aantal medailles in de wacht te slepen. Yvette verroverde een bronzen plak, Antwan vijf zilveren en een bronzen en het estafette-team drie maal zilver.

Nieuw logo voor Kinderkleding- en Speelgoedbeurs Bemmel

Kinderkleding- en Speelgoedbeurs Bemmel

BEMMEL - De Kinderkleding- en Speelgoedbeurs Bemmel heeft vanaf nu een nieuw logo. Volgens de organisatoren van de beurs werd het hoog tijd om het oubollige logo, de clown, in te ruilen voor een fris nieuw logo.

In het logo is een treintje verwerkt dat voor het speelgoed staat en de waslijn met kleding geeft natuurlijk heel goed aan dat er kleding op de beurs verkocht wordt. De volgende beurs zal plaats vinden op zaterdag 3 maart in het OBC aan De Heister in Bemmel. Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het voorjaar en zomer te kopen. Er wordt ruim 18.000 stuks mooie tweedehands zomerkleding vanaf maat 80 tot en met maat S aangeboden. Naast kleding wordt er ook speelgoed verkocht en kunt u er terecht voor babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer. De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels! Boven op de verkoopprijs komt vijftien procent, hiervan betalen wij alle kosten. Heeft u nog kleding of speelgoed liggen waarmee u graag een ander blij zou maken kijk dan eens naar de mogelijkheden om te verkopen. Het voordeel is dat u niet zelf achter een kraam hoeft te staan maar dat er voor u verkocht wordt. Belangstelling? Kijk eens op www.kinderkledingbeursbemmel.nl/

Column

Maatjes

Het gevaar van een stukjesschrijver is om in herhaling te vallen. Ik heb mijn toekomst in handen gelegd van wethouder Johan Sluiter, lijsttrekker van Lokaal Belang Lingewaard. Ik heb met hem een deal gesloten. Mocht ik in herhaling vallen dan mag hij me sommeren om te stoppen. Mits hij na de verkiezingen weer op het wethouderspluche mag neerdalen. Deal, riep hij opgetogen. Stoer, want er zijn voor de opgetogen wethouder wat politieke hobbels. De uitkomst van het onderzoek over het functioneren van zijn WMO, over het reilen en zeilen binnen Stichting Welzijn Lingewaard. En dan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb met Johan te doen. De huidige coalitievrienden van het college beloven elkaar om voor een volgende bestuurstermijn te gaan. Ik val in herhaling, in de politiek heb je geen vrienden. De verkiezingsuitslag bepaalt wie straks je politieke maatjes zijn. Nieuwe vrienden denken aan eigen belang als het gaat om een wethouderszetel. Ik hoef niet in herhaling te vallen, dat doet de politiek. Hondenpoep en hondenbelasting zijn in mijn journalistieke geheugen een vermakelijk debat. Gaat het over poepende huisdieren dan is er altijd stront aan de knikker. Beste Johan Sluiter, stuur me niet weg. Hier een stukje dat alweer over hondenpoep gaat. Hondenpoep schijnt een probleem. Niet te handhaven. Ik was bij het debat over het D66-voorstel afschaffing hondenbelasting. Een viervoeter, zelfs een kefbeest, kan voor eenzame mensen en ouderen een maatje zijn. Het hielp niet, De overige partijen waren niet enthousiast. De electorale winst aan D66 gunnen, krap voor de verkiezingen, is dodelijk. Geen steun van andere partijen. Met die wetenschap fiets ik in het donker naar huis. In Angeren moet ik plassen. Doornenburg, mijn blaas springt. Geen koplampen te zien. Fiets aan de kant en ik ren naar de heg. Pff, mijn blaas loopt leeg. Geen boa heeft me betrapt. Oeps, behalve poepende maatjes van ouderen nog een handhavend aandachtspunt. Azijnzeikers die langs de weg plassen.
Sjaak

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 31 januari verzorgt de Vrouwenvereniging een ouderwets gezellige spellenavond voor haar leden.

De aanvang is om 20:00 uur in De Tichel.

Zwitserse Week Bemmel zoekt

gastgezinnen

BEMMEL - De Stichting Zwitserse Week zoekt gastgezinnen in de gemeente Lingewaard of directe omgeving om Zwitserse muzikanten onderdak te verlenen in de week van 14 tot en met 21 juli.

Wat is de Zwitserse Week Bemmel? Door de Internationale 4-daagse van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de Zwitserse Week Bemmel ontstaan. De Zwitserse Week in Bemmel, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen, is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren dat altijd in de derde week in juli plaats vindt. In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in Lingewaard. De muzikale hoogtepunten vinden vooral plaats in Bemmel en Nijmegen.
Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. Deze muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastfamilies in de gemeente Lingewaard ondergebracht. Dit jaar komt 'Spiel Der Kantonspolizei Bern' naar de Gemeente Lingewaard en ze zijn met ongeveer 70 muzikanten.

Door uw medewerking om deze Zwitserse muzikanten als gast op te nemen, kunnen wij deze muzikale traditie voor de 55e keer voortzetten. Voor meer informatie zie www.zwitserseweek.eu ook kunt u contact opnemen met Dini te Dorsthorst telefoonnr.: 06 34336248 of e-mail bestuur@zwitserseweek.eu.

TOP-optreden

Jody Moon

BEMMEL - Jodymoon bestaat uit een bijzonder duo van twee singer-songwriters. Zangeres en pianiste Digna Janssen en muzikant Johan Smeets schrijven samen nummers met folk en blues als uitgangspunt. Zowel live als op de plaat zorgen extra strijkers voor een spannende mengeling van folk, pop, klassiek en roots.

In 2008 won Jodymoon de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland, ook in Canada, Engeland en Italië zijn ze succesvol. Inmiddels hebben de twee vijf albums uitgebracht en weten ze steeds meer mensen te overtuigen van hun eigen singer-songwriterstijl. Zo wordt de stem van Digna vergeleken met die van Joni Mitchell en wordt ook de combinatie van instrumenten en arrangementen geprezen.

Hun muziek wordt in het VPRO-radioprogramma '3 voor 12' omschreven als 'om onder je huid te kruipen en daar niet meer weg te gaan'. Ervaar het zelf en laat Jodymoon je kippenvel bezorgen tijdens deze bijzondere TOP TLC Session.

Datum optreden is vrijdag 2 februari, aanvang 21:00 uur. Kaartjes kosten 10 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Postzegelbeurs

Postzegelbeurs

VELP/ELST - Filatelistenvereniging De Vierstroom afdeling Arnhem, Elst en Velp/Rozendaal heeft op 5 februari een bijeenkomst.

Met verloting, er blijft natuurlijk ook ruimschoots de gelegenheid tot postzegelen. De bijeenkomst is in zalencentrum Parkstaete, Parkstraat 3-B, Velp. Aanvang 20:00 uur.

Op 12 februari wordt er ook een bijeenkomst georganiseerd. Ditmaal met bingo, maar er blijft ook dan ruimschoots de gelegenheid tot postzegelen. Deze bijeenkomst is in zalen- partycentrum Onder de Toren, Sint Maartenstraat 34, Elst Aanvang 19:30 uur. Meer informatie staat op www.vierstroomfilatelie.nl.

Tweestroom-dames-DS1

komt op stoom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen naaste concurrent Heijendaal-DS5, om de onderste plaats. In de eerste set ging het gelijk op, maar de eindspurt van de tegenstander was genoeg voor de setwinst. In de andere sets waren onze dames beter met hun eindspurt; driemaal setwinst. Een fraaie overwinning et uitzicht naar een betere rangschikking.(3-1)(22-25/25-16/25-21/25-18)

Dames-DS2 bezocht mede koploper DVOL-DS1, men hoopte op minimaal een setwinst. Het werd een spannende strijd, waarbij over en weer de setwist gepakt werden. Dus de 5de set moest de beslissing brengen; deze was duidelijk voor de gastdames. Al met al toch twee punten mee naar Gendt.(3-2)(25-20/11-25/2-18/20-25/15-08)

Tweestroom-DS3 ontving Switch''87-DS3, was duidelijk niet opgewassen tegen dat team. Het werd helaas een nederlaag, waarbij in de derde set, de meeste tegenstand werd geboden.(0-4)(11-25/14-25/17-25/14-25)

Tweestroom-HS1 speelde uit bij DVOL-HS1, dat 2de staat. De 1ste set werd nipt verloren.(25-23) Helaas voor onze heren werd daarna alleen de 3de set gewonnen.(3-1)25-23/25-21/18-25/25-19)

Onze recreanten van de dinsdagochtend groep speelde thuis streekgenoot Kidang(recreanten) De drie gespeelde sets werden in winst omgezet. Dus een mooie en fraaie overwinning.(3-0)(35-21/36-23/36-24)

Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen Ikaros-MC1. De teams wonnen om en om de sets. Hierdoor moest de 5de set de winnaar aanwijzen. Deze ging naar onze meiden, hun eerste overwinning in de 1ste klas.(3-2)(25-21/20-2/21-25/26-17/15-10)

Meisjes-MA1 ontving Setash-MA2 en won de 1ste set. Hierna gingen onze meiden sterk door met een krachtige service, zodat de tegenstander zwaar onder druk kwam te staan. Het werd een fraaie zege.(4-0)(25-27/25-11/25-06/25-11)

Tweestroom-MA2 speelde thuis tegen Touche-MA1, de vorige tegenstander van onze MA1. Het werd een spannende strijd, met nipte setstanden; maar de winst was voor onze meiden.(3-1)(27-25/15-22/23-25/25-13)

Jongens-mix-JB1 speelde uit bij Brevolk-JB1 en kon alleen de 4de set winnen. De andere set waren voor de gastheren, helaas maar 1 punt mee naar huis.(3-1)(25-16/25-18/25-18/18-25)

Meisjes-MC2 ontving Boem.Komeet-MC2, dat veel te sterk was in dit duel. Dit heel jong team speelde best aardig mee, maar niet echt om de punten.(0-4)(13-25/15-25/06-25/15-25)

Teenage-carnavalsparty met StukTV in Gendt

GENDT – De Waskniepers en De Gentenarren slaan de handen ineen en organiseren op zaterdag 10 februari om 20:00 uur de eerste Teenage-carnavalsparty bij De Klok in Gendt.

De afgelopen jaren ontbrak het in Gendt nog aan een echt carnavalsfeest voor de stoere en hippe teenagers uit Gendt en omstreken. Maar met het vastleggen van StukTV laten De Waskniepers en De Gentenarren direct weten dat het ze menens is. 100% carnaval, 0% alcohol voor alle middelbare scholieren tot zestien jaar.

De immens populaire Youtube-sensatie StukTV bewees een succesformule te hebben met het kanaal StukTV. En alsof dat niet genoeg is besloot de act zich volledig te storten op hun tweede passie: muziek. Met Giel en Thomas back2back achter de draaitafels en Stefan als MC zet StukTV café De Klok op stelten!

Voorverkoop van de E-tickets is inmiddels gestart. De kaartjes kosten 7,50 euro per persoon. Kaarten zijn alleen online te bestellen via www.gentenarren.nl/shop. Entree voor middelbare scholieren tot zestien jaar. Entree op vertoon van schoolpas! Er zal geen alcohol (alleen fris, sap en radler 0,0%) worden geschonken en roken is niet toegestaan. Ouders kunnen in het café aanwezig zijn onder het genot van een drankje en/of hapje. Meer info staat op www.gentenarren.nl, facebook en instagram.

Jongens C1 MHCBemmel800 ongeslagen zaalkampioen

Jongens C1 MHCBemmel800. (Foto: Elsbeth van der Hoeven)

BEMMEL - Het jongensteam C1 van MHCBemmel800 is kampioen geworden in de zaal.

Afgelopen zondagmiddag speelden de jongens in Ede hun laatste twee zaalwedstrijden. Ze waren op dreef. De jongens hadden nog twee van de in totaal tien te spelen wedstrijden te gaan. De eerste wedstrijd werd gewonnen met 9-0. En ook de laatste wedstrijd hebben zij met een ruime zege van 8-0 afgesloten. Men is trots op deze mannen van de C1 en hun coach Juan Meija, zelf spelend bij de heren van MHCBemmel800.

Zwitserse Week Bemmel zoekt gastgezinnen

BEMMEL - De Stichting Zwitserse Week zoekt gastgezinnen in de gemeente Lingewaard of directe omgeving om Zwitserse muzikanten onderdak te verlenen in de week van 14 tot en met 21 juli.

Wat is de Zwitserse Week Bemmel? Door de Internationale 4-daagse van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de Zwitserse Week Bemmel ontstaan. De Zwitserse Week in Bemmel, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen, is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren dat altijd in de derde week in juli plaats vindt. In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in Lingewaard. De muzikale hoogtepunten vinden vooral plaats in Bemmel en Nijmegen.
Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. Deze muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastfamilies in de gemeente Lingewaard ondergebracht. Dit jaar komt ‘Spiel Der Kantonspolizei Bern’ naar de Gemeente Lingewaard en ze zijn met ongeveer 70 muzikanten.

Door uw medewerking om deze Zwitserse muzikanten als gast op te nemen, kunnen wij deze muzikale traditie voor de 55e keer voortzetten. Voor meer informatie zie www.zwitserseweek.eu ook kunt u contact opnemen met Dini te Dorsthorst telefoonnr.: 06 34336248 of e-mail bestuur@zwitserseweek.eu.

TOP-optreden Jody Moon

BEMMEL - Jodymoon bestaat uit een bijzonder duo van twee singer-songwriters. Zangeres en pianiste Digna Janssen en muzikant Johan Smeets schrijven samen nummers met folk en blues als uitgangspunt. Zowel live als op de plaat zorgen extra strijkers voor een spannende mengeling van folk, pop, klassiek en roots.

In 2008 won Jodymoon de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland, ook in Canada, Engeland en Italië zijn ze succesvol. Inmiddels hebben de twee vijf albums uitgebracht en weten ze steeds meer mensen te overtuigen van hun eigen singer-songwriterstijl. Zo wordt de stem van Digna vergeleken met die van Joni Mitchell en wordt ook de combinatie van instrumenten en arrangementen geprezen.

Hun muziek wordt in het VPRO-radioprogramma ‘3 voor 12’ omschreven als ‘om onder je huid te kruipen en daar niet meer weg te gaan’. Ervaar het zelf en laat Jodymoon je kippenvel bezorgen tijdens deze bijzondere TOP TLC Session.

Datum optreden is vrijdag 2 februari, aanvang 21:00 uur. Kaartjes kosten 10 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

11 / 36

12 / 36

13 / 36

14 / 36

15 / 36

Pronkzitting Blauwe Pony traditiegetrouw weer opperbest!

Marianne Schuurmans en mevrouw Precario

BEMMEL – Om elf over acht werd op zaterdag 27 januari de 37e pronkzitting van CV De Blauwe Pony '81 door President Menno Meijer geopend, kort nadat de voltallige Senaat onder de klanken van 'Dor kum de Blauwe Wagen' gespeeld door dweilorkest De Dreumels over de Blauwe loper kwamen aandraven.

Voordat 'De Pronk' definitief kon losbarsten, werden er eerst wat ceremoniële plichtplegingen verricht. Nadat Willem Petas uut Söwent het spits had afgebeten met een geweldige buut over zijn ervaringen in een grote stad, was het tijd voor de drie optredens uit Oordupkesfestival. In deze ODF-barrage streden achtereenvolgens, 'Menno J und die pins', 'De Feestvarkens' en 'De Bon Bonnetjes'. Bandparodist Maarten bracht daarna een fantastische interactieve show, waarna het podium door 'Marianne Schuurmans' werd beklommen. Onze bBurgemeester ging op een ludieke wijze in op de precariobelasting voor Vitens. Vervolgens galmde 'Also Sprach Zarathustra' door De Roskam, maar helaas kon er dit jaar geen nieuwe Opperstalmeester door de Senaat worden benoemd.

Grande Finale

Met het amusante optreden van de Helmondse formatie Applaus, kwam het publiek helemaal los en was dit een ware apotheose van deze geweldige Pronkzitting. Complimenten werden er ook door de drie UDI-dames van de vakjury uitgedeeld voor alle drie de optredens in de ODF-barrage, maar de Oordupkestrofee ging dit jaar naar de jubilerende Feestvarkens: carnavalsvereniging De Piejassen! Nadat zij het winnende nummer nogmaals ten gehore gebracht hadden vertrokken de Senaatsleden van De Blauwe Pony en werd tijdens de afterparty, verzorgd door het 'Show Case Team' van Edwin Peters, het feest tot in de late uurtjes voortgezet.

Foto's Niels Sparnaaij in De Kijkruit Gendt

Foto: Niels Sparnaaij

GENDT - Tot en met 9 maart toont Niels Sparnaaij zijn foto's in De Kijkruit.

Niels Sparnaaij woont vanaf zijn veertiende in Gendt. Hij is getrouwd met Marianne en heeft twee dochters die luisteren naar de namen Dide en Kiki. “In Gendt ben maak ik ruim veertien jaar deel uit van de vrijwillige brandweer en ook ruim tien jaar ben ik lid van de raad van 11 Gentenarren, met wie we feesten organiseren voor de Gendtse gemeenschap. In de weekenden mag ik graag betaald voetbal kijken. Zowel in Nederland als BVB Dortmund in de Bundesliga.

Niels Sparnaaij: "Na mijn dienstplicht in 1993 heb ik de fotovakschool in Apeldoorn gevolgd waarna ik bij mijn ouders als fotograaf in de zaak ben gestapt. Beroepshalve fotografeer ik bijna alles wat voor handen komt. Onder andere bruiloften, familie- en portretfotografie, onroerend goedfoto’s en publieksfotografie.

Als fotograaf kom je vaak op locaties waar je anders niet gauw komt en zodoende ook in de gelegenheid bent om andere foto’s te maken dan dat je opdrachtgever in eerste instantie van je verwacht.

Het aantal ‘vrij werk’-foto’s werd derhalve zo groot dat ik twee jaar geleden een jaar lang op Facebook (Niels Sparnaaij) dagelijks een foto postte. Een klein gedeelte van die foto’s hangen de komende periode in De Kijkruit in Gendt. De foto’s die geëxposeerd zijn in De Kijkruit zijn zonder uitzondering gemaakt met mijn Canon 5D MkII en zijn afgedrukt op 320 gr. Canvas.”

Ontbijt op De Doornick met dierenarts Peter Klaver

de grote knuffeltijger en het voorleesboek voorgelezen door Peter Klaver (Foto: Ingrid van Oostwaard) Foto: ingrid van oostwaard

DOORNENBURG - De Nationale voorleesdagen op basisschool De Doornick werden geopend door dierenarts Peter Klaver.

Het voorleesboek Ssst...de tijger slaapt, werd spannend voorgelezen door Peter Klaver. Ook bracht hij een reuze tijgerknuffel mee en een echte schedel van een tijger. Dat was nog eens spannend om die grote tanden van de tijger in het echt te zien! De kleuters hadden ook vragen voor de dierenarts zoals: een gewond dier met bloed krijgt die ook een pleister? En hoe gaat het als een wild dier geopereerd moet worden? Peter Klaver had alle tijd om de vragen te beantwoorden; hij is niet alleen dierenarts in zijn eigen dierenkliniek maar ook verbonden aan Oudehandsdierenpark in Rhenen. De kleuters hadden een leuke en leerzame ochtend.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Zaterdag 3 februari van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15)

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 6 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 7 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 8 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Nog enkele plaatsen voor het Lingewaardse Sportdebat

HUISSEN - Op 7 februari om 19.30 uur gaan de politieke partijen in gesprek over de sport in Lingewaard. Alle partijen zijn aanwezig.


Er zal worden gesproken over accommodaties, sportverenigingen, en de verbinding met onderwijs en zorg. Tijdens het debat zullen de speerpunten van de partijen ten aanzien van sport duidelijk worden en het aanwezige publiek krijgt de mogelijkheid om mee te discussiëren en vragen te stellen.

"Als je geïnteresseerd bent in sport en je weet nog niet op wie je in maart gaat stemmen, zorg dan dat je er bij bent. Het debat vindt plaats in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen. Wees er snel bij want er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden voor het debat kan bij Nick van der Ham via n.vanderham@swlingewaard.nl"

Wijkplatform zoekt secretaris

HUISSEN - Wijkplatform Zilverkamp Holthuysen zoekt met spoed een secretaris of secretaresse.

De werkzaamheden bestaan uit onder andere het notuleren en uitwerken van de notulen van de maandelijkse vergadering en het op tijd aan leveren van de agenda daarvoor. Ook het versturen van binnengekomen post naar de leden hoort hierbij.

Interesse of vragen? Mail deze naar ben.derksen@hotmail.com. met vermelding van Uw telefoonnummer zodat wij contact kunnen opnemen.

Krantenactie Haalderen

HAALDEREN - Het is weer zover op vrijdag 2 februari wordt er in Haalderen weer oud papier opgehaald.

Zorgt u dat het oud papier voor 18.15 uur in gesloten dozen aan de straat staat. De opbrengst van het oud papier komt ten goede van basisshool De Wieling in Haalderen.

Ridderzaalconcert in Doornenburg

DOORNENBURG - De verborgen hand, een roman in woord en muziek tot leven gebracht. Programma van Noud Bles (schrijver) en Sebastiaan Oosthout (concertpianist) in Kasteel Doornenburg op zondag 11 februari om 11.00 uur. De entree is tien euro. Reserveren kan via cultuur@kasteeldoornenburg.nl of telefoon 06 10395449.

Kennismaken met een roman doe je in de boekhandel, in de bibliotheek of bij vrienden die je enthousiast maken. Levende muziek beluister je bij voorkeur in een geschikte zaal. De verborgen hand, de zesde roman van Noud Bles is het uitgangspunt voor een programma dat het beste van twee genres combineert: pianomuziek en het verhaal van de roman. In de reeks Ridderzaalconcerten van Kasteel Doornenburg treden op de romanschrijver Noud Bles en Sebastiaan Oosthout, concertpianist. De schrijver geeft een beeld van de roman en leest fragmenten voor. De pianist speelt de muziek die in het boek voorkomt. In samenspraak geven ze toelichting op de ongebruikelijke muziek en de relatie met de tekst in de roman.

De verborgen hand is een roman over vriendschap, die zich afspeelt in de toneelwereld, en waarin de muziek van vrouwelijke componisten een opmerkelijke rol speelt. Vrouwelijke componisten vormen een onbekende, onterecht onopgemerkte kunstenaarsgroep. In het programma De verborgen hand, dat een kleine twee uur duurt, komen deze vrouwen tot leven door middel van hun geschiedenis en hun werk. Aan bod komen de bij insiders enigszins bekende componistes als Clara Schumann-Wieck en Hildegard von Bingen, maar ook de vrijwel nooit genoemde componerende vrouwen als Cécile Chaminade, Maria Theresia von Paradis en anderen. Een unieke kans om kennis te maken met klassieke werken die u nooit eerder hoorde.

Noud Bles (Vinkeveen, 1945) is dichter, schrijver, vertaler, romancier en organisator van literaire publieksactiviteiten. De verborgen hand is zijn zesde roman. Sebastiaan Oosthout (Nijmegen, 1966) is concertpianist en docent piano. Hij speelt als solist in groot en in klein verband, en heeft verschillende CD's uitgebracht. Verdere informatie staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

Basketbal beleeft beste tijden in Bemmel Zowel vrouwen als mannen top

(Fotocompilatie: Batouwe Basketball)

BEMMEL - Is het op volleybalgebied qua niveau behelpen in de regio (zie vorige Spot op Sport), basketbal is qua top daarentegen om door een ringetje te halen. In Bemmel. Zowel de vrouwen (Lekdetec.nl Batouwe) als de mannen (Dreamfields Dolphins) gooien landelijk hoge ogen. Er ligt echter een gevaar op de loer.

Tekst: Hans Schmeinck

En weer een prijs(je) gepakt! Vorig weekend wonnen de basketbalsters van het Bemmelse Lekdetec.nl in Katwijk de zogeheten Final Four. Een onderlinge competitie tussen de vier als hoogst geëindigde clubs in de eredivisie, de Vrouwen Basketball League. Het hoogste niveau in Nederland. De vrouwen van Batouwe mogen zich nu winterkampioen noemen.

Knap, want coach Gert van der Linden begon dit seizoen met een zeer smalle selectie en beleefde een matige start. Maar met de Amerikaanse aanwinsten Sarah Curran en Cornelia Fondren en later de Turkse Merve Istek-Agir en international Marlou de Kleijn kwam er schwung. En punten. En werd toch de eerste plaats bereikt. Nu de rest van de competitie, genaamd Elite A groep. De beste twee daarvan zijn medio maart bekend (zie kader) en daarna in de play-offs de eerste ronde vrij. De nummers drie en vier spelen tegen de beste twee uit Elite B; Loon Lions uit Landsmeer, Keus/Royal Eagles (Apeldoorn), Amazone Utrecht en CTO Amsterdam.

Mogelijk wacht Batouwe na de play-offs de tweestrijd om de landstitel, in een best of seven serie. Die Lekdetec.nl vorig seizoen spectaculair binnenhaalde, want een 3-0 achterstand omgebogen in 4-3. Een van de vele prijzen die de (jonge) ploeg de afgelopen jaren wist te bemachtigen.

Dreamfields Dolphins

Een wedstrijd bezoeken van de basketbalsters staat voor vermaak, tikkie Amerikaans. Opzwepende muziek, fanatiek publiek en (meestal) spektakel binnen de lijnen van thuishal De Schaapskooi In Bemmel. Dat geldt ook voor de mannenploeg van Batouwe in Bemmel, genaamd Dreamfields Dolphins. (ook lekker Amerikaans) De ploeg van Chris Stomp staat eerste in de eerste divisie B en kan promoveren naar het op een na hoogste niveau van ons land, de promotiedivisie. Dat zou een huzarenstukje zijn van het 'vreemdelingenlegioen' met als veldheer de 50-jarige (!) Ad Schepers.

Over leeftijden gesproken, het enige dat schuurt bij basketbalvereniging Batouwe is het gebrek aan voldoende en goede jeugd. Zeker bij de vrouwen/meiden, maar ook bij de mannen/jongens. Er zijn weinig eigen jeugdteams en die er wel zijn spelen of niet op aansprekend niveau of spelen geen rol van betekenis in hun klasse. Met de natuurlijke opvolging van de hoogste succesvolle seniorenteams wordt nog geen slam dunk gescoord… (www.batouwebasketball.nl)                                                

Elite A, Play-offs en finale?

De basketbalsters van Lekdetec.nl spelen de komende zaterdagen tot en met 10 maart (de eerste was afgelopen weekend en met carnaval niet) in de Elite A groep. Daarna volgen de play-offs en mogelijk de finale (best of seven) om de titel. De thuisduels zijn in sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel en beginnen om 20.30 uur. Het mannenteam, de Dreamfields Dolphins, starten hun thuisduels altijd om 17.45 uur.

Goudsbloem symbool wordt Marigold Memorial

Stichting Marigold Memorial een feit (foto: Wim Woudt ) Foto: Wim Woudt

BETUWE - Zeventig jaar na de oorlog, in 2015, werd in Wageningen het symbool van de goudsbloem geïntroduceerd. Dit was een samenwerking tussen de Stichting Wageningen 45 en het Exoduscomité.

Zijn oorsprong vindt dit symbool in de Betuwe, in Huissen. Dààr stond na de oorlog een groepje voormalige vluchtelingen te wachten op de koningin. Door drukte in het overvolle program werd het bezoek aan Huissen geannuleerd. Wel werden Arnhem, Elden en Elst bezocht.

De vluchtelingen waren echter niet verbitterd en zagen de belangstelling van de koninging als een troost die kracht gaf. Kinderen stonden te wachten met goudsbloemen in hun hand. In het Latijn betekent dit Calendula en het is bekend vanwege zijn infectiewerende, helende werking. Hiermee was het symbool geboren voor burgers in oorlogstijd.

Op het kasteel nabij het gemeentehuis te Bemmel werd een acte getekend: Lingewaerd Notarissen verzorgde dit pro deo vanuit maatschappelijke betrokkenheid en bracht op deze manier een ode aan burgers. Wethouder Janssen en burgemeester Schuurmans vonden een bevestiging van de relatie tussen de Goudsbloem, de Marigold, en de gemeente Lingewaard op zijn plaats.

Om die reden werd op 23 januari de acte gepasseerd in het kasteel. De Stichting Marigold Memorial stelt zich ten doel om het symbool van de Marigold landelijk actief verder onder de aandacht te brengen. Binnenkort zal de stichting een nieuwe site lanceren. Voor nadere informatie over dit symbool kunt u terecht op www.exodushuissen.nl. Het Exoduscomité zal vaste partner zijn van Stichting Marigold Memorial.

Wegen harmonie en Jekadee kruisen tijdens The Passion

Eerste gezamenlijke repetitie orkest harmonie Sint-Caecilia Doornenburg en Jekadee (foto: Alex Ubbink) Foto: Alex Ubbink

DOORNENBURG - Het orkest van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg en Jekadee zijn in voorbereiding voor een unieke samenwerking tijdens de uitvoering van The Passion op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart.

Afgelopen maanden hebben orkest en Jekadee afzonderlijk gerepeteerd en zondag 21 januari was het moment suprême. Tijdens de eerste gezamenlijke repetitie moest blijken of de oorstrelende orkestarrangementen van dirigent Emile Stoffels en de meerstemmige koorarrangementen van dirigent Jarno Scholten met elkaar accordeerden. Al heel snel werd duidelijk dat de puzzelstukjes in elkaar vielen en dat orkest, combo en koor gezamenlijk tot iets heel moois in staat zijn. Koor en orkest stimuleerden elkaar en tilden elkaar tot een hoog nivo, resulterend in spontaan applaus over en weer voor de geleverde muzikale prestaties.

Deze eerste gezamenlijke repetitie was een mooie opmaat voor de komende weken waarin intensiteit van de samenwerking zal worden uitgebreid. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een muzikaal hoogstaande prestatie en daarmee de bezoekers een onvergetelijke avond te bezorgen met deze geheel eigen versie van The Passion.

Blijkbaar hebben inwoners van Doornenburg en omstreken veel vertrouwen in deze muzikale samenwerking want de kaartverkoop, die 15 januari van start ging, heeft alle verwachtingen overtroffen. Bij het ter perse gaan van deze editie van Hét Gemeente Nieuws waren er slechts nog een beperkt aantal kaarten (10,00 euro) verkrijgbaar bij het Ontmoetingscentrum in Doornenburg en de Readshop in Gendt. Haast is geboden als men hierbij aanwezig wil zijn.

19 / 36

20 / 36

21 / 36

22 / 36

23 / 36

24 / 36

25 / 36

26 / 36

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 4 februari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. J. Bron voorgaan.

De collecte is bestemd voor volwassenen en in het bijzonder kinderen die als kindslaven werkzaam zijn in de visserij in Ghana. Onder dwang werken duizenden kinderen in Ghana in de visserij op het Voltameer. Deze kindslaven, vooral jongens, worden vastgehouden op kleine eilandjes. Ze komen voornamelijk uit kwetsbare en arme gezinnen uit andere delen van het land. Het Voltameer is een enorm stuwmeer, dat vier keer zo groot is als Nederland. Partnerorganisatie Challenging Heights bevrijdt kindslaven en vangt hen tijdelijk op. Voordat ze naar huis gaan, krijgen ze psychologische hulp en onderwijs. Ook krijgt hun familie hulp om een beter bestaan op te bouwen.
Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Kaartententoonstelling in Hof van Hessen

HUISSEN - Vanaf 27 januari is in museum De Hof van Hessen in Huissen de tentoonstelling 'Kaarten van Gelre en Kleef' te zien. Het gaat om originele kaarten uit de periode 1650 tot 1830. Het merendeel is afkomstig uit een particuliere verzameling.

Huissen lag tot 1816 op de grens van twee gewesten en het is dus vaak op kaarten van een van beide hertogdommen te zien. In detailopnamen kan men zien, hoe de kaartenmakers daar in het verleden mee omgingen. De merendeels handgekleurde kaarten zijn vaak kunstwerken op zichzelf.

De tentoonstelling duurt in elk geval tot eind maart. De Hof van Hessen (Vierakkerstraat 39 in Huissen) is elke middag behalve op maandag geopend.

Nationale SchaakConcert in Ressen

test

RESSEN - Op de eerste lentezondag 25 maart start om 13.00 uur voor jong en oud, op de Koningshof in Ressen het derde Nationale SchaakConcert. Kleinschalig, gezellig en sfeervol. In lentesferen ontwaken talenten jong en oud.

In 2016 startte het team van Stichting Talento Metissimo een Open SchaakConcert. Een middag met een carrousel aan mogelijkheden waaruit u zelf kiest. Het wordt ieder jaar leuker! Na de verrassende opening volgen unieke vertellingen over schaak, muziek en heraldiek opgeluisterd door professionele musici i.s.m. jeugdige talenten. Tegelijkertijd zijn er creatieve heraldiek-activiteiten. Buiten is er voor de liefhebber een nieuwe lentespeurtocht op Rustiek Erfgoed Ressen...

In de Kosterij vinden schaaklesjes, puzzels en analyses plaats. Dit jaar wordt een schaak-triade georganiseerd. De pot is leeggeschraapt voor aanschaf van schaakklokken waardoor een jarenlange schaakwens van jeugdigen in vervulling kan gaan. Na de triade volgt de bekende simultaan van T.Metissimo.

Voor vijf euro inclusief programmaboekje kunt u die middag van de educatie-materialen gebruikmaken: creatief, in rust, natuur-getrouw of competitief. Voor jong en oud. Jeugdigen vanaf ca. 6 jaar met ouder/begeleider. Prijzen zijn er voor de Muziek, Schaak-triade en Simultaancompetities (junior & senior).

Een bijdrage voor de ANBI Stichting T. Metissimo wordt op prijs gesteld. Effectieve gezonde verrijkingen zijn broodnodig; leren is meer dan leuk. Elk Talent Telt! (NL82 INGB 0007 099 526 t.n.v. Penningmeester T. Metissimo. Info, zie: www.TalentoMetissimo.nl).

Trainen voor de 4Daagse?

(foto: M.van Eechoud) Foto: M.van Eechoud

BEMMEL - Heel Bemmel Loopt op zaterdag 3 februari voor een goed doel! Hebben jullie de wandelschoenen al klaar gezet?

Stichting deBol houdt op zaterdag 3 februari een sponsor-snertwandeltocht ten bate van een goed doel en dat doel is dit jaar: het koor Zingen voor je Leven! Misschien een mooie training voor de 4Daagse! Deze actie belooft een hele sportieve en gezellige happening te worden en de dames van deBol staan garant voor de enige echte Bolsfeer. Kom gezellig mee wandelen en neem de hele familie, vrienden en kennissen mee! Iedereen, jong en oud, kan meedoen. Er zijn wandelroutes van 7,5 en 16 km.

Onderweg is er op de korte route één en op de lange routes zijn er twee controleposten. Bij de finish is er voor alle deelnemers een kopje koffie of thee en een heerlijke kop erwtensoep. Voor de soep staan de sponsoren: Fruitcompany Kersten en Slagerij Buurman uit Bemmel garant.

Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot en met 12 jaar, waarvan een gedeelte ten goede komt aan het koor. Gestart wordt bij De Kinkel tussen 09.30 en 11.30 uur. De finish is om uiterlijk 16.00 uur. Doe mee, kom in beweging, steun het goede doel en geniet vooral zelf van een goed besteedde zaterdag! Informatie: www.debolbemmel.nl of via 06 54975063 / 06 27507051 / 22540214. Vooraf inschrijven kan via email: stichting.debol@planet.nl.

Zonnebloem Gendt 25 jaar

GENDT - Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Zonnebloem afdeling Gendt in de huidige vorm is opgericht. Ze gaan deze mijlpaal vieren met een aantal extra activiteiten. De eerste daarvan was de nieuwjaarsbijeenkomst.

Er kwamen op vrijdagmiddag 19 januari ruim 70 gasten bij elkaar in De Klok Gendt. De gasten kwamen zelf of werden opgehaald door de E-car of vrijwilligers. Iedereen zocht een gezellig plekje in de zaal. Na de ontvangst met een welkomstwoord van de voorzitter werd er koffie/thee en appelcake geserveerd. Daarna werden er foto's getoond vanaf de oprichting in 1993 van de Zonnebloem afdeling Gendt in de huidige vorm. De oprichtingsfoto alsmede de activiteiten en besturen door de jaren heen waren te zien. Sommige gasten zagen zichzelf terug of bekenden uit het verleden.

Tussendoor werd er een muzikale bingo gehouden. Men moest aan de hand van het liedje de titel raden en die aankruisen op het bingoformulier. Onder het invullen van de formulieren werd er volop meegezongen bij de bekende nummers. De middag eindigde met een heerlijk stamppotbuffet. Iedereen genoot volop van al het lekkers.

Moe maar voldaan gingen de gasten naar huis en Zonnebloem afdeling Gendt bereidt zich alweer voor op de volgende activiteit: een spellenmiddag op maandag 19 februari. Het hoogtepunt van dit jubileumjaar wordt gevierd op zondag 28 oktober in zaal Providentia.

Train(st)er gezocht

REGIO - Enthousiast meidenteam, MO17-1 van v.v. OSC, spelend in de 1e klasse, zoekt met spoed een train(st)er voor de maandag- en woensdagavond en eventuele begeleiding bij de wedstrijden op zaterdag.

De MO17-1 van v.v. OSC zijn vijftien fanatieke meiden in de leeftijd van 15 - 17 jaar. De prestaties van de afgelopen jaren liegen er niet om, kampioenschap in 2015 en het winnen van de bekerfinale regio Oost in 2016. De groep wordt bijgestaan door twee leidsters, echter lukt het maar niet om een bekwame train(st)er voor deze groep te krijgen. Het nieuwe seizoen gaat deze week beginnen. "Ben jij diegene die wij zoeken, neem dan contact op met M. Rutten via 06 52751579 Of stuur een email naar osc.meiden1@gmail.com."

Tanja en Arno uit Gendt 'boeren' in Frankrijk 'Geluk is: jongeren een veilige plek bieden'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: het paar Arno Teunissen en Tanja Visch die vanuit Gendt in 2005 naar Frankrijk emigreerden. Vanwege onder meer de ernstige ziekte van Arno en de opvang van jongeren maakt het stel heftige tijden mee.

Tekst: Hans Schmeinck

Naar het tv-programma Ik vertrek keken Arno en Tanja uit Gendt al toen ze nog in 'hun' dorp woonden. In hun (laatste) huis op 't Hof onder meer, dat twee jaar kostte om het te bouwen. Maar goed dat Arno en zijn vader Nol Teunissen een bouwbedrijf hadden. Na 'pas' anderhalf jaar woongenot, vlogen Arno en Tanja in 2005 hun droom achterna: boeren in Frankrijk.

En wel in het gehucht Dufort-Lacapelette in het zuidwesten, onder Toulouse. De boerderij La Mouline stal hun hart. ,,We zijn nog steeds boer, maar daarnaast zijn we pleegouders van vier Franse kinderen. Ook vangen we Nederlandse jongeren op.'' Maar het stel maakt(e) nog veel meer mee. ,,Tja, we beleefden heel diepe dalen, maar gelukkig ook mooie hoogtepunten.''

In die laatste categorie kan hun trouwerij in Gendt –even heen en weer vanuit Frankrijk- wel worden geschaard. Evenals de geboorte van zoon Clé. ,,Al in ons eerste jaar hier raakte ik onverwachts zwanger'', glimlacht Tanja. Een jaar later volgde echter een enorme onheilstijding.

,,Arno werd ernstig ziek, kanker. Gelukkig kwam hij er goed uit. Maar twee jaar later moest hij nog een keer de strijd aangaan. Weer met goede afloop! Het was een heftige periode. Heimwee speelde bij mij toen wel. Arno had dat niet. Gelukkig lukte het me om me er over heen te zetten. Ik miste vooral het werken met jeugd.''

Kampeerhutten

Het stel vroeg daarop in Frankrijk een vergunning aan voor een gezinshuis. Na heel veel papierwerk en gesprekken werd permissie verleend. ,,Sindsdien vangen we kinderen tussen de nul en achttien jaar op, die om diverse, nooit leuke, redenen niet thuis kunnen wonen.''

Arno en Tanja werken ook voor een een Nederlandse jeugdzorgorganisatie. ,,Nederlandse jongeren die zijn vastgelopen in hun dagelijkse bestaan kunnen bij ons verblijven om weer op de rit te komen. Het is niet altijd makkelijk, maar wel heel erg mooi om jongeren een veilige plek te kunnen bieden. Waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze tot rust komen en zo kunnen nadenken over hun toekomst.''

De veertigers zijn tevreden. ,,Het lijkt er op dat we het goed doen. Veel jongeren die inmiddels weer terug zijn in Nederland doen het goed en er is nog steeds veel contact met ons. Als je dan ziet dat zo'n jongere zijn weg heeft gevonden en zijn best doet op school om te bereiken wat ze voor ogen hebben, daar worden wij blij van. Ik zeg altijd: rijk worden we er niet van, wel gelukkig.''

Iedere zomer stellen Arno en Tanja La Mouline open voor gasten die willen kamperen of willen verblijven in een bergerie, met mooie ruime kampeerhutten. Uiteraard ontworpen en gemaakt door de Gendtse bouwpastoor Arno zelf. Het verhaal van hem en zijn vrouw Tanja zou niet hebben misstaan in het hun zo geliefde Ik Vertrek. (www.la-mouline.)

'Rijk worden we er niet van, wel gelukkig'

Ledevergadering De Karper

HAALDEREN - Op woensdag 7 februari vindt de jaarlijkse ledenvergadering van De Karper plaats.

De leden zijn van harte uitgenodigd om de vergadering bij te wonen. De vergadering wordt gehouden in dorpshuis De Tichel in Haalderen (Kolkweg 5a). Ze starten om 20:00 uur. Vanaf 19:30 uur zullen de stukken ter inzage liggen. Voor de mensen die nog niet betaald hebben en toch een vergunning willen kopen, kan dat ook op de vergadering. Wel even melden als je komt. Aanmelden kan bij secretaris@hsvdekarper-online.nlHet bestuur stelt ieders aanwezigheid zeer op prijs.

Turnsters SGS-Lingewaard in de prijzen

Van links naar rechts: Noëlle, Fleur, Diede, Eva, Sam en Laurie (foto: SGS-Lingewaard) Foto: SGS- Lingewaard

LINGEWAARD - Afgelopen weekend werd er in verschillende categorieën wedstrijd geturnd. Turnsters van SGS-Lingewaard waren succesvol in de 2e, 5e en 6e divisie.

Laurie, Fleur en Diede wonnen goud in de 5e en 6e divisie, Sam en Eva werden daar tweede en derde. Noëlle wist als jeugd 2 een bronzen medaille te behalen in de tweede divisie, Behalve dat er mooie resultaten waren, vielen de turnsters van SGS-Lingewaard ook weer op door hun nieuwe wedstrijdpakjes. SGS-Lingewaard laat zo weer zien dat het turnen met plezier ook zeker kan leiden tot mooie resultaten.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 5 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, hutspot met speklap én een toetje.

Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard. Voor vier euro kan men op maandag 5 februari tussen 17.00-18.00 uur met eigen bakjes komen om een maaltijd af te halen. Het menu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunten > ParticipatiePunt Bemmel > Bemmels Afhaalpunt.

Wie ook wil genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd moet zich wel van te voren inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Meer informatie over 'Bemmels afhaalpunt' wordt gegeven door Wil van den Hurk via telefoonnummer: 088 2552550.

Uitslag parencompetitie Bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD – De derde periode parencompetitie is dit keer begonnen op 23-11-2017 en geëindigd op 25-01-2018 en heeft niet zoals gebruikelijk vijf weken geduurd maar tien weken. Tussentijds zijn gespeeld de Sinterklaasdrive, de Kerstdrive, is er twee avonden viertallencompetitie gespeeld en was er op 11 januari vrij bridgen.

Heel veel leden zijn deze tweede donderdagavond van januari trouwe bezoekers van de Pronkzitting in De Hoendrik waar menige buut de handen op elkaar krijgt. En ook dat houdt de geest scherp.
Wie promoveren en wie degraderen dit keer?
Lijn A: 1e Wouter Toxopeus-Henk Wijers 58,67%, 2e Rinie Broenland-Liesbeth Minks 56,58%, 3e Mery Vroege-George Jansen 52,48%, 14e Anneke Frentz-Maria Toxopeus 44,72%D, 15e Linie Peereboom-Adje Crijns 44,13%D.
Lijn B:1e Fred vd Berg-Wim Frentz 58,41%P, 2e Jan-Willem v.Til-Ab Schut 56,05%P, 3e Eric en Tonny Mocking 55,29%P, 15e Vera en Tonny Witjes 43,81%D, 16e Kees v. Dijk-Wim v. Workum 42,89%D, 17e Karin-Gordijn-Arjen Bonnema0%D.
Lijn C:1e Ria vd Berg-Willie Frentz 54,66%P, Anke v Dijk-Mieke Pennings 53,60%P, 3e Annie d Bruinen-Dinie Smelt 52,56%P, 14e Bineke Benhard-Loes Meewis 46,65%D, 15e Frans en Hanny Huijsmans 46,15%D, 16e Thea en Jan vd Ven 45,72%D.
Lijn D:1e Matty Brink-Ria v.Haaren 57,40%P, 2e SjaakJansen-Jan Taks 56,93%P, 3e Gerrit Bitter-John Bruinsma 54,73%P.
Belangstelling voor onze bridgeclub? Ga naar www.nbbclubsites.nl/club/7064

Spreekuur Platform Gendt

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 1 februari van 19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Men mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u www.Platformgendt.nl.

Inloopspreekuur huurdersvereniging Gendt

GENDT - Huurdersvereniging Gendt vergadert elke eerste dinsdag van de maand (nu 6 februari) in Hof van Breunissen,

Het spreekuur is van 18.30 tot 19.00 uur. Iedereen kan zonder afspraak binnen lopen,of vooraf een afspraak maken. "Heeft u als huurder vragen, klachten, suggesties, wij horen ze graag en krijgen de aandacht in onze vergadering en worden indien nodig besproken met de Woonstichting Gendt. Mocht u niet kunnen komen op dit tijdstip, stuur een e-mail naar info@hvgendt.nl. Schrijven kan ook, het adres is Huurdersvereniging Gendt, p/a Kloosterplein 8, 6691 CX Gendt."

Dames Platform Huissen

HUISSEN - Nummer 13 een ongeluksgetal? Niet bij het Dames Platform Huissen. Want op dinsdag 6 februari speelt men bij het DPH de 13 =Gelukshow. Een geweldig leuk spelprogramma onder leiding van presentator Bertil Nijmeijer.

Er wordt gespeeld met twee of drie teams. Het team wat als eerste dertien hokjes op de reuzenspeelkaart kan sluiten door de opdrachten succesvol af te ronden heeft het spel gewonnen! En gaat met een schitterende hoofdprijs naar huis.

Deze avond is een week eerder dan normaal in verband met de carnaval. De avond begint om 19.45 uur bij zalencentrum De Valom. Tevens kunt u zich opgeven voor de creatieve avond van dinsdag 13 maart. Dit kan uiterlijk tot 12 februari. De eigen bijdrage voor de leden is tien euro. Voor niet-leden is dat 25,00 euro. Maar dan gaat men wel met een mooi kunstwerk naar huis.

Kraonige Pronkzitting Huissen

HUISSEN - Iets na 24.00 uur kon Stadspresident Bas Boerboom de microfoon uitzetten en tevreden terugkrijgen op een geweldige Pronkzitting. Alles wat het carnaval in Huissen zo bijzonder maakt was in ruim vier uur aan bod gekomen.

Zonder een moment van verveling kwam in sneltreinvaart een groot aantal artiesten voorbij. Een Spiegelaor in een fantastisch pak, buutreedners in bijzondere creaties die zonder uitzondering de zaal plat kregen, zang van de 4 döps (soort van lokale Toppers), de winnaressen van ’t Zwaonefestival, en natuurlijk de onvolprezen Slubkes. Ook beide gardes gaven met hun optreden kleur aan deze geweldige avond. Daarnaast waren er weer een aantal filmpjes, die onder bezielende leiding van Tonnie Macaroni in elkaar waren gezet, een welkome aanvulling. Ook de muzikale aftrap van de Prinsentraoters en de geweldige inzet van DT orkestra mag niet onder belicht blijven.

Al met al een bijzonder geslaagde avond waar ook het nieuwe Hof van De Kraonige met volle tuegen van heeft kunnen genieten. Met en ietwat gespannen blik ging Prins Lucas op d’n Bok het podium op, het was tenslotte zijn eerste keer, echter om 24.00 uur maakte hij breed lachend onderdeel uit van de finaole.

Nieuwsgierig geworden? Op zondagmiddag 4 februari vindt de Senioren Pronkzitting bij De Gouden Engel plaats. Deze middag is speciaal voor senioren (65+ heeft gratis toegang). Echter indien er nog plaats is, kunt u tegen betaling van 7,50 euro deze middag bijwonen. De Senioren Pronkzitting start om 14.11 uur.

Bingo Huissen-Zand

Bingo! (foto: Harry Willemsen) Foto: Harry Willemsen

HUISSEN - Op woensdag 7 februari houdt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingo-avond met prachtige prijzen. Deze bingo-avonden zijn altijd goedbezocht en gezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de van Wijkstraat en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat men vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken. "Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een superhoofdprijsronde; men heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de superhoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro, extra kaarten voor de superhoofdprijsronde kosten 2,50 euro. Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Veteranentoernooi Hutaf

HUISSEN -Traditiegetrouw vond op de derde zondag van januari het veteranentoernooi van Hutaf plaats in ‘t Koelhuis.

Een mooi moment voor veel spelers, ouder dan 35 jaar, om zich voor te bereiden op de voorjaarscompetitie, maar vooral ook een toernooi om bij te praten met veel bekenden. Maar liefst 37 spelers van onder anderen Getavé, Etac, Bit.nl, ’t Zand en uiteraard Hutaf hadden zich aangemeld.

Ingedeeld naar sterkte werden er vijf meerkampen op evenzoveel tafels gespeeld. Er werd fanatiek gestreden, maar ook net zoveel gelachen. Aan het einde van de dag was er voor alle deelnemers een prijs en werd de gezelligheid voortgezet aan de bar. Toernooileider Theo Leijser kan terugkijken op een geslaagd toernooi en veel deelnemers hebben de editie van 2019 al in hun agenda genoteerd!

Inloopspreekuur huurdersvereniging Gendt

Inloopspreekuur huurdersvereniging Gendt

GENDT - Huurdersvereniging Gendt vergadert elke eerste dinsdag van de maand (nu 6 februari) in Hof van Breunissen,

Het spreekuur is van 18.30 tot 19.00 uur. Iedereen kan zonder afspraak binnen lopen,of vooraf een afspraak maken. "Heeft u als huurder vragen, klachten, suggesties, wij horen ze graag en krijgen de aandacht in onze vergadering en worden indien nodig besproken met de Woonstichting Gendt. Mocht u niet kunnen komen op dit tijdstip, stuur een e-mail naar info@hvgendt.nl. Schrijven kan ook, het adres is Huurdersvereniging Gendt, p/a Kloosterplein 8, 6691 CX Gendt."

Gezocht: Jongeren uit Lingewaard!

LINGEWAARD - Niks te doen in de gemeente Lingewaard? Kom op 31 januari pizza eten en meedenken met het jongerenwerk.

De jongeren- en straatcoaches in Lingewaard zetten zich in voor de jongeren. Zij willen meer kunnen aanbieden voor de jongeren tussen 12 en 27 jaar in de gemeente. Dit kan alleen wanneer zij weten wat jongeren willen en wensen. Daarom is deze avond georganiseerd. Ben of ken jij iemand in de gemeente die mee wil denken en zo invloed kan hebben op het bestaande aanbod voor de jongeren in Lingewaard?

Aanmelden kan via: 06 51965753 of l.sastra@swlingewaard.nl. Gratis pizza: woensdag 31 januari 18.00 -19.30 uur (inloop vanaf 17.45 uur), Langekerkstraat 15 in Huissen.

Deze dame, ons oudste kleinkind
wordt 1 februari 17 jaar. Wij houden
heel veel van jou. Gefeliciteerd met je
verjaardag. Opa Jan en Oma Lies

Woensdag 31 Januari gaat onze
lieve collega van haar pensioen genieten.
We zullen je missen!!
Vincent Berendsen en je collega's

Dit kleine, knappe ventje is Mike,
heel erg slim en kien.
En wordt 5 februari al tien.
Hartelijk gefeliciteerd van Oma,
oom Jacco en een poot van Tino

Deze kanjer heeft zijn zwemdiploma A gehaald!
Proficiat kanjer, nu op naar B.
Kus van Oma Elsje

Lieve Fenna, na vele jaren
blokken mag je nu als
maatschappelijk werkster
klokken! Knap gedaan.
Proficiat namens de familie

Afgelopen maandag is onze oma 75 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd lieve oma, het uiteten was superleuk!
Xxx Esmee & Pim

Hiep hiep hoera
Onze kleine boef wordt 1 jaar.
Gefeliciteerd lieve Noud.
Dikke kus, Opa Joop, Oma Ria,
Ome Edwin, Tante Melanie,
Sanne en Sophie

Gefeliciteerd zwemkampioen Luuk
met je zwemdiploma .. trots op jou!!
Dikke kus van Papa , Mama ,
Tessa en Thijs

Hoera! Deze twee grote
vriendinnen samen geslaagd
voor hun A zwemdiploma
Gefeliciteerd! Liefs jullie
Papa s mama s en broers

Hiep Hiep Hoera
deze kanjer wordt 1 februari
12 jaar. Groetjes
Opa en Oma koeien

Lieve Kristel,
Een zwemdiploma in je hand is een goede reden,
om te staan in de krant!
Gefeliciteerd!

ome Koen, tante Carla, Eline en Kim

Hiep hiep hoera!
Meike van Dorland wordt op 2-2-18
2 jaar
Hartelijk gefeliciteerd!

Liefs, Opa en Oma

Jaja, echt waar, deze lieve, gekke, griet is nu 40 jaar!

Van harte gefeliciteerd Tijs Lenting

5 jaar succes op de basisschool.

Dikke knuffel.

Opa Hans & Oma Ivon.

Zonnebloemvrijwilliger van
het jaar in Gendt, van harte!

Huissen in Tekstbeeld Veertig lentes voor de dijkpatio's...

HUISSEN - Bouwput De Zilverkamp, locatie Binnendijk. Het was in de zomer van 1976. Vrachtwagens reden af en aan. Druk bezig het laatste stukje Huissens boeren- en glastuinderserfgoed weg te rijden. Op 15 september sloeg wethouder Gerrichhauzen, van het toen nog zelfstandige Huissen, de eerste paal. Een feestje, eigenlijk een dubbel feestje. De start van tweeënvijftig dijkpatio-terraswoningen, afgekort dijkpatio's, tevens de afronding van de tweede bouwfase van De Zilverkamp.

Tekst en fotografie: Gerrie Aldershof

Kenmerkend voor dit complex is de compacte bouw van vijf repeterende bouweenheden haaks gebouwd tegen het dijktalud van de eeuwenoude -slapende- Huissensedijk (thans geïntegreerd, als Binnendijk), waartussen smalle 'straatjes' met grindtrappen (kortweg 'straatjes') lopen. De gevels van de dijkpatio's zijn opgetrokken in kalkbreuksteen met zwarte vensters en deuren en tellen drie bouwlagen met platte daken. De bovenste twee bouwlagen hebben brede 'terrassen' met uitzicht op het 'Witte Dorp'; het koosnaampje voor de tweede fase. Dit dus vanwege de kalkbreuksteen. De bovenste bouwlaag (ook via de Winterdijk bereikbaar) piept boven de dijkkruin uit en heeft ook uitzicht op de ir. Molsweg uit 1970 en de fascinerende Huissensche Waarden. De onderste bouwlaag heeft anonieme patiotuintjes. Elke dijkpatio kreeg een garage aan het 'voeteneind'. De garagedeuren werden opgefleurd met de kleuren van de regenboog. Best een luxe!

De dijkpatio's vlogen in 1977 en deels in 1978 dan ook als warme broodjes over de toonbank. Je voelde je als het ware op vakantie in je eigen huis met die balken waartussen het riet... Door de jaren heen veranderden de inzichten en werden de oorspronkelijke kleurstellingen losgelaten. En van kinderrijk zie je tegenwoordig steeds meer grijze koppies. Voor bezoekers is het complex nog steeds een doolhof. Maar een 'wouwmoment' bij binnenkomst in een dijkpatio-woning. Wat een ruimte, wat een licht. Het zijn dan ook 'paleisjes', zo gelijkvloers. En best 'toekomstwoningen'. Energiezuinig, 'zonvangers' op het zuidwesten en met de platte daken; ideaal voor het 'zonne-energietapijt'. Maar de 'hofjes', toch de entree naar de 'straatjes', staan onder druk. De verrommeling slaat toe. Het gemeentelijk beleid is (voorlopig); reparatiewerk.

Maar bij het hofje, bij patiowoning 120 (en de twee blokken eengezinswoningen), leunden de bewoners niet achterover. Een 'burgerinitiatief' met hulp van het Wijkplatform Zilverkamp-Zuid zorgde voor een 'bloemrijke' herinrichting. Prijzenswaardig! Dit geldt ook voor de 'staatjes'. Die werden gaandeweg door de bewoners 'geadopteerd'. Er zitten pareltjes tussen. Deels nog authentiek. Het 'straatje' met de nummers 98 tot en met 118 is daarin al veertig lentes het visitekaartje, het toonbeeld, van de tweeënvijftig dijkpatio's en meer. De liefde en sfeer van hun 'straatje' straalt je tegemoet (zie foto). Vast zoals de ontwerper van Schouten en de Jong voor ogen had...

Geen steun voor afschaffen hondenbelasting

Hondenbelasting is een verouderde vorm van belastingheffing, meent Cuypers. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Wanneer de hondenbelasting wordt afgeschaft dan slaat dat een gat in de begroting van ruim twee ton. Het college is dan ook van mening dat het initiatiefvoorstel van D66-raadslid Pierre Cuypers geen handige zet is. Ook de politiek lijkt D66 weinig te gunnen in verkiezingstijd.

Tijdens de Politieke Avond van afgelopen week bleek dat er weinig steun was. Maarten van den Bos vroeg zich hardop af waarom D66 juist nu met dit voorstel op de proppen kwam. Hondenbelasting is een verouderde vorm van belastingheffing, meent Cuypers. Het onderhoud van hondenuitlaatstroken kan worden meegenomen in het reguliere groenonderhoud. Hondenbelasting werkt ook averechts, zo is zijn stelling. "Wanneer een hondenbezitter hondenbelasting betaalt, wordt hij feitelijk in het gelijk gesteld om de omgeving door zijn hond te laten vervuilen. Per slot van rekening heeft hij daarvoor betaald en daarmee een recht verworven."

Het college heeft een andere mening. "Het is duidelijk niet de bedoeling dat een hondenbezitter de hond overal maar kan laten poepen." En dat weten de eigenaren dondersgoed, denkt het college.

Cypers vraagt aandacht voor eenzaamheid onder de mensen en vooral ook ouderen. Een hond kan voor deze mensen een maatje zijn, vindt hij. "Buiten de woning nodigt een hond uit tot contact met andere mensen en zorgt ook voor de nodige beweging van zijn eigenaar." Het is daarom voor een gemeente die zorgzaam wil zijn voor haar inwoners de verkeerde weg om juist voor een maatje belasting te heffen.
Het college is het met Cuypers eens dat honden een nuttige sociale functie kunnen vervullen. "Maar dat betekent niet dat het dan dus vanzelfsprekend is dat huishoudens die geen hond hebben, wel zouden moeten meebetalen aan het opruimen van hondenpoep." Cuypers vindt het standpunt van het college maar niks. Hij heeft al vijf jaar een hond, betaalt keurig de hondenbelasting, maar zijn viervoeter vervuilt niet het openbaar gebied.
Harrie Arends verwoordde de mening van het CDA. Een bizar voorstel. Cypers overweegt het voorstel in te trekken en op 1 februari met een motie te komen. Afschaffing van hondenbelasting blijft zo op de politieke agenda.

Vrijwilligersavond bij Zonnebloem Huissen

Wat zou erin zitten? (Foto: M.Slootman)

HUISSEN - De Zonnebloem afdeling Huissen houdt aan het begin van elk jaar een gezellige avond voor haar vrijwilligers.

Onder het genot van een hapje en een drankje werden er dit keer, door middel van een spel, tientallen pakjes verdeeld. Heb je nog iets over waar je toch niets mee doet, pak het in en geef het weg. De meest gekke, leuke dingen wisselden zo van eigenaar. Een heel gezellige en komische avond was het gevolg van dit vrijgevige spel. Een goed begin voor het nieuwe jaar.

Sponsor bedankt

Team C1 HVA (foto: H. Gerichhausen) Foto: H.Gerichhausen

ANGEREN - We willen graag de sponsor bedanken die ons als jeugdteam van Handbalvereniging Angeren (HVA) voorzien heeft van een mooi nieuw tenue.

Team C1 wordt gesponsord door Chiel Hubers van Aquaco BV, specialist in H2O in Elst.

Koersbal en tai chi tao: lekker spelen en bewegen

ANGEREN - Lekker spelen en bewegen. Dat kan bij de Sasa in het Dorpshuis in Angeren.

Speel mee met Koersbal. Samen met anderen strijden om de ballen met een grote boog, zo dicht mogelijk bij de 'jack', het witte doelballetje te krijgen. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Iedere dinsdag van 13.30 -16.30 uur. Gratis kennismaken en een keer meedoen.

Bewegen. Met Tai Chi Tao maakt u uw lijf en leden losser en wordt u fitter. Er is nog plaats in de groep. Elke dinsdag van 13.30- 14.30 uur. Gratis eerste les.

Singer-songwriter Hans Witjes actief in Nijmegen

NIJMEGEN - De Huissense singer-songwriter Hans Witjes speelt en zingt zijn eigen Nederlandstalige liedjes op woensdag 7 februari in Genegenheid onder de Hemel aan de Franseplaats 1 in Nijmegen.

Een uitgelezen kans voor degenen die zijn theateroptreden in Arnhem hebben gemist om zijn originele songs alsnog te beluisteren. Het optreden vindt plaats in de benedenruimte en is puur akoestisch, zodat het de intimiteit zal hebben van een huiskamer. De aanvang is exact om 21.00 uur, het zaaltje is vanaf 20.00 uur open.

Praatjuf neemt Logopediepraktijk Nannie Blankenaauw over

BEMMEL/NIJMEGEN – Praatjuf, Praktijk voor logopedie neemt per 1 maart Logopediepraktijk Nannie Blankenaauw in Nijmegen over. De praktijk gaat verder onder de naam Praatjuf Nijmegen-Lankforst.

Voor Praatjuf was dit een mooie kans om in Nijmegen een lopende praktijk over te nemen. Nannie Blankenaauw zal als pre-logopediste voorlopig nog verbonden blijven aan Praatjuf. De overname past in de visie van Praatjuf. Net als bij de logopediepraktijk in Lankforst staat de cliënt centraal.

Praatjuf vindt het belangrijk om een veilige omgeving te bieden waarin de cliënt zich op zijn of haar gemak voelt. Kenmerkend zijn korte lijnen met alle betrokkenen rondom de cliënt om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen. De continuïteit van logopedie voor cliënten en verwijzers in Nijmegen-Lankforst en de omliggende wijken is hiermee gewaarborgd.

Voor meer informatie: Praatjuf: Maaike Hendriks, Praktijkhouder 0481 471112. Voor meer info: www.praatjuf.nl. Praatjuf, heeft vestigingen in Angeren, Bemmel, Huissen, Didam, Nijmegen-Lent en Nijmegen-Noord.

Carnaval Countdown op Facebook en Deutsche Mitttag op dinsdag Nieuwe en oude tradities met carnaval in Buitenpoort

Prettig gestoorde carnavalisten tijdens vier dagen carnaval in de Buitenpoort in hartje Huissen. (Foto: Benno Arends)

HUISSEN - Van zaterdag 10 tot en met dinsdag 13 februari is het carnaval! De Buitenpoort in Huissen is klaar voor vier dagen feest der zotten van alle leeftijden uit alle plaatsen. Van Carnaval Countdown tot Idols en van Optocht Party tot Frühschoppen tot Deutsche Mittag met live Ingrid Striek auf Deutsch en de Halli Hallo Große Karaoke Show!

De Buitenpoort biedt op dinsdag een gratis (!) brunch aan vanaf 11.30 uur. Bij het Buitenpoort Büffet ook Duitse lekkernijen, want Deutsche Mittag Carnaval. Te beginnen met Blasmusik van de Bevelanders. Daarna geht's los met DJ Hansi Schimanski en de Buitenpoort Bier Bahn, onder andere bierpullen schuiven. Opgeven via: info@debuitenpoort.nl. Dat geldt ook voor de Halli Hallo Große Karaoke Show later die middag. Ook nog: topzangeres Ingrid Striek auf Deutsch met nummers van Helene Fischer, Andrea Berg en oude Schlagerhits.

Start optocht
Allereerst warmt het Huissense horecabedrijf op voor het feest der zotten met vanaf 30 januari de fotocompetitie Carnaval Countdown op Facebook.com/debuitenpoorthuissen. De te winnen prijzen zijn zaterdag tijdens de doldwaze Idols avond op te halen, tevens dé kick-off voor de carnaval in Huissen (vanaf 20.00 uur). Op zondag vanaf 13.00 uur de Optocht Party. De stoet van praalwagens is het best te zien bij De Buitenpoort, omdat hier wordt gestart. Op maandag: vanaf 11.00 uur Frühschoppen. De bekende DJ Antoine draait telkens de lekkerste feesthits. Op Facebook iedere dag 'verse' partyfoto's!

Pronkzitting Gendt: Groots met een Gendtse G

Hugo Peeters als James Blond. (Foto: Foto Mireat)

GENDT – Afgelopen weekend pronkte De Gentenarren voor het eerst voor Prins Jan-Willem de Buutegewone en schoonheid Anita. De pronkzitting was groots met een Gendtse G.

De avond opende met een prachtig eerbetoon aan de vorig jaar overleden Herman Hoogveld en Tino Lippmann. Via foto’s uit de carnavalsjaren van beide heren kwamen veel dierbare herinneringen boven. Gendts zangtalent Sem van der Heijden wist dit moment met veel gevoel te ondersteunen met zijn lied.

Dweilband Fanfare Word Je Zeeziek mocht vervolgens het publiek opwarmen voor wat een ultiem avondje Gendtse theaterbeleving zou worden. Zo werden de nieuwe showdansen van de Prinsenparels en de PrinseGarde gepresenteerd, leerde Krek Wak Wou ons synchroondansen voor gevorderden en zweepte Fanfare Word Je Zeeziek tussen de optredens het publiek goed op.

De GenteKwèkers brachten de zaal terug naar het Gendts gevoel van vroeger met mooie liederen en anekdotes uit de oude doos. James Blond wist met zijn hilarische cabaret de lachspieren van het Gendtse publiek flink te belasten. Dit nadat deze spieren al flink getraind werden door de Handyman & Co en duo Slippers. Dit duo wist de Gendtse en Lingewaardse politiek op een humoristische wijze te brengen, door een vluchteling op zijn Gendts in te burgeren. Hugo Peeters bezorgde de zaal opnieuw kippenvel met een prachtig Gendts lied op de melodie van Het Dorp van Wim Sonneveld. Na de traan, de lach en het kippenvel was het de eer aan Die Lustige Leute om de zaal te laten exploderen met een heerlijke nieuwe Nederlandse medley.

Scheiden…en nu?

HUISSEN - Het nieuwe jaar is begonnen en de balans is opgemaakt, scheiden is onvermijdelijk. Een scheiding is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding gaat over emoties, over praktische zaken en over geld. Maar hoe kom je daar samen uit?


Mediation. Eugenia van Bon uit Huissen is MfN-registermediator. Zij heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van stellen die uit elkaar gaan. Zij denkt mee in oplossingen. 'Daarbij verlies ik jullie als mens en jullie emoties niet uit het oog.'

Van A tot Z

Jullie komen voor veel keuzes te staan. Over de zorg voor jullie kinderen. Over gezamenlijke bezittingen en schulden en minimaal één verhuizing. Over kinder- en partneralimentatie, toeslagen en pensioen. Met Eugenia als echtscheidingsmediator hebben de (ex-)paren te maken met één aanspreekpunt die voor jullie doorrekent en coördineert, financieel, fiscaal en juridisch.

Samen afspraken maken over de afwikkeling van de scheiding betekent samen beslissen over de toekomst van jezelf en de kinderen, zodat je beiden verder kunt met je leven. En niet onbelangrijk, mediation is sneller èn goedkoper dan een scheiding met advocaten.

Wanneer partijen al de stap naar een advocaat hebben gezet, is er vaak behoefte aan een second opinion over de financiële kanten van de scheiding. Ook na de scheiding kunnen er nog vragen zijn. Daarvoor kun je ook bij Eugenia terecht. Eugenia begeleidt naar een stukje rust. 'Ik nodig jullie uit voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.'

www.scheidingsbegeleiding.com; eugeniavanbon@scheidingsbegeleiding.com; 06 26 62 87 26

Meubeloutlet Huissen opent zijn deuren

HUISSEN - Wellicht is het u al een keer opgevallen. Op het industrieterrein in Huissen opent vrijdag 2 februari dan eindelijk 'Meubeloutlet Huissen'.

De naam zegt al genoeg! Hier vindt u meubelen-kasten-banken-tafels-stoelen-fauteuls-bedden-matrassen-karpetten et cetera. Bijna altijd halve prijzen en direct meenemen, dus geen levertijden! Wij zijn geopend op vrijdag en zaterdag, vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Voldoende parkeergelegenheid voor de deur of in de straat en uiteraard kunt u bij ons pinnen. Ons adres is Nijverheidsstraat 3 in Huissen, naast Terborgse Handelsonderneming. Graag tot snel bij Meubeloutlet Huissen, Nijverheidsstraat 3 in Huissen