De Liemers Helemaal Goed Courant

27 april 2018

De Liemers Helemaal Goed Courant 27 april 2018


4 mei-herdenking Zevenaar

ZEVENAAR - Ieder jaar worden op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het is belangrijk om ons hen te blijven herinneren.

De gedachten gaan uit naar alle slachtoffers van oorlogen en conflicten overal elders in de wereld. Herdenken gaat niet alleen over het verleden, maar het veronderstelt ook betrokkenheid bij vrijheid, grondrechten en veiligheid in het heden. Vrijheid is een kostbaar goed dat steeds opnieuw moet worden verworven. Voor dit jaar heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei gekozen voor het thema: 2018: Jaar van verzet. Dat kan met name door het vertellen van verzetsverhalen; van toen en nu. Deze hebben een verbindende kracht.

In Zevenaar wordt er om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden in het Musiater, waarin het verzetsverhaal centraal zal staan. Het thema wordt verder uitgewerkt met gedichten en liederen. Het koor ‘Stella Maris’ verleent medewerking aan deze herdenking. De herdenking wordt verder ondersteund door de stichting Veteranen De Liemers en de Scouting Subanhara Liemersgroep.

Na deze bijeenkomst vertrekken de deelnemers in een stille tocht naar het Raadhuisplein. Ondertussen brengt muziekvereniging Crescendo op het Raadhuisplein passende muziek ten gehore. Om 19.50 uur zal de burgemeester mevrouw Schadd een toespraak houden.

Na het spelen van ‘The Last Post’ wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. Vervolgens kunnen kransen en bloemen worden gelegd op het vrijheidsmonument ‘De Vier Tamboers’.

Het Filmhuus vertoont ´Victoria and Abdul´

(Foto: Stephen Frears)

WESTERVOORT - Het Filmhuus vertoont op woensdag 9 mei in Huize Vredenburg in hartje Westervoort de film ´Victoria and Abdul´, een waargebeurd verhaal.

De film gaat over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Engelse koningin Victoria, tevens keizerin van India, en de Indiase bediende Abdul. Hij komt voor haar gouden jubileum naar Engeland als tafelbediende en klimt in korte tijd op. Tegen de zin van de hofhouding in wordt hij haar leraar, secretaris en vertrouweling.
Dit historisch kostuumdrama sleepte met Judi Dench in de hoofdrol nominaties voor vele awards in de wacht en is een genot om te zien. De film is geregisseerd door Stephen Frears, ook wel bekend om zijn film The Queen.

Programma
Om 19.30 is iedereen van harte welkom in Huize Vredenburg. De film start om 20.00 uur en halverwege de avond is er een pauze. Het eerste kopje koffie of thee bij binnenkomst is gratis. Er is een ringleiding aanwezig voor slechthorenden met een hoortoestel.

Tickets
Om zeker te zijn van een plekje wordt het aangeraden kaartjes te reserveren op www.hetfilmhuus.nl/filmhuus of bij Kulturhus De Nieuwhof. Ze kosten vijf euro per stuk en kunnen opgehaald worden bij Kulturhus De Nieuwhof. Filmliefhebbers die wel reserveren maar niet van tevoren hun kaartje ophalen, kunnen tot 19.45 uur binnenkomen. Na dit tijdstip komen de reserveringen te vervallen.

Tentoonstelling OVD in Bibliotheek Didam

de zusjes Leny en Diny Schuurman en Leisje Bouwman. Zij waren als koeriersters werkzaam voor het georganiseerde verzet (LO, rayon de Lijmers).(Foto: collectie Ingrid Edel-Scheerder)

DIDAM - Van maandag 30 april tot en met zaterdag 12 mei is er in Bibliotheek Didam een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. De Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) stelde een fototentoonstelling samen én het Liemers Museum leende een aantal voorwerpen uit. De tentoonstelling is tijdens openingstijden te bekijken.

De tentoonstelling sluit aan op het landelijke thema 2018 Jaar van Verzet. Dit jaar staat het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. In de tentoonstelling is er extra aandacht voor verzet in Didam en omstreken. Wist u bijvoorbeeld dat de oprukkende Duitse legers vertraging opliepen door Didamse heldhaftigheid? Op 10 mei 1940 werd in Didam een groep Duitsers tegengehouden. De Duitsers waren verkleed als Nederlandse soldaten. Wachters bij de protestantse kerk (nu de katholieke Mariakerk) hielden ze tegen en vermoedden onraad. De Duitsers werden ontwapend. Later bleek dat ze op weg waren naar de Westervoortse brug. Ze wilden voorkomen dat die opgeblazen werd. Door de vertraging in Didam konden Nederlandse troepen de brug even later opblazen. Eerste luitenant T. Koster die ze tegenhield, zegt in het boek Getuigenissen van de oorlog: “Toen de Duitsers op een rijtje stonden, ben ik er langs gegaan, waarbij ik ontdekte dat hun helmen van karton waren, maar verder leken ze sprekend op de onze.”

Getuigenissen van de oorlog is een uitgave uit 2015 van de OVD. Het boek gaat over Didam in de periode 1940-1945. In de Bibliotheek kunnen bezoekers het boek inzien.

Puzzel-fietstocht door EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij EMM organiseert ook dit jaar weer de traditionele puzzel-fietstocht op hemelvaartsdag. Tijdens de fietstocht, die start vanaf Het Schuttershuis, beantwoordt men vragen aan de hand van voorwerpen of situaties die men onderweg tegenkomt. Halverwege de tocht is er een pauzeplek ingelast en wordt er voor verfrissing gezorgd.

Heeft jouw groep uiteindelijk het best gepuzzeld, dan win je een prijs! Na de tocht is er gelegenheid om even gezellig na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. De puzzel-fietstocht vindt plaats op donderdag 10 mei (hemelvaartsdag). Deelnemers kunnen zich tussen 12.30 en 13.30 uur aanmelden in Het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen (achter garage Bedeaux). Het inschrijfgeld bedraagt: één euro voor volwassenen, kinderen fietsen gratis mee. Het belooft een gezellige middag te worden voor jong en oud.

Puzzel-fietstocht door EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij EMM organiseert ook dit jaar weer de traditionele puzzel-fietstocht op hemelvaartsdag. Tijdens de fietstocht, die start vanaf Het Schuttershuis, beantwoordt men vragen aan de hand van voorwerpen of situaties die men onderweg tegenkomt. Halverwege de tocht is er een pauzeplek ingelast en wordt er voor verfrissing gezorgd.

Heeft jouw groep uiteindelijk het best gepuzzeld, dan win je een prijs! Na de tocht is er gelegenheid om even gezellig na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. De puzzel-fietstocht vindt plaats op donderdag 10 mei (hemelvaartsdag). Deelnemers kunnen zich tussen 12.30 en 13.30 uur aanmelden in Het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen (achter garage Bedeaux). Het inschrijfgeld bedraagt: één euro voor volwassenen, kinderen fietsen gratis mee. Het belooft een gezellige middag te worden voor jong en oud.

Bevrijdingspop in De Lantaern

ZEVENAAR - Muziekcafé De Lantaern heeft op 5 mei een eigen bevrijdingspop. Het trio RemmiDemmi zal die avond de zaal op zijn kop zetten met een lekker potje blues, rock en roll en rootsmuziek.

RemmiDemmi bestaat uit Paul Mulder, Pascal Mulder en Vincent Gal. Gedrieën staan ze garant voor muzikale pareltjes doorspekt met veel humor. Het optreden begint om 21.00 uur. Maar iedereen is vanaf 20.15 uur welkom voor een gezellig praatje onder het genot van een kopje koffie of een ander drankje. De toegang is gratis!

Op zaterdagavond 31 maart zette RemmiDemmi de zaal in Muziekcafé De Lantaern op zijn kop. Het publiek zong vol enthousiasme de bekende nummers mee en kwam zelfs de dansvloer op om in interactie met het levendige trio te dansen en te klappen.

Vincent Gal en Paul en Pascal Mulder vormen samen RemmiDemmi en zijn alle drie door de wol geverfde muzikanten, elk op hun eigen gebied. Gedrieën spelen ze blues en rock ’n roll in de band. Een dergelijk kleine bezetting biedt echter enorm veel voordelen, namelijk muzikale wendbaarheid. Een optreden van RemmiDemmi zal dus nooit twee keer hetzelfde zijn.

De muzikale ingrediënten vormen samen een lekker potje blues, rock ’n roll en rootsmuziek. Smakelijk! Niet buiten op een groot plein, maar gezellig binnen in een grote huiskamer genieten van goede artiesten die bekende nummers spelen met veel enthousiasme en humor. Dat is bevrijdingspop in Muziekcafé De Lantaern.

Expositie in de Galluskerk

ANGERLO - In de Galluskerk aan de Dorpsstraat 31 in Angerlo exposeert Expo-Angerlo met textiele panelen van Sybrecht Bosker en sieraden van Mirjam Welling.

Sybrecht Bosker maakt textiele panelen. Wonend aan de Veluwezoom is de natuur in al zijn facetten een belangrijke inspiratiebron voor haar. Bij haar textiele panelen wordt onder andere gebruik gemaakt van zelfgemaakt zijdevlies, een transparant materiaal, dat dient als ondergrond. Hierop wordt geschilderd en vervolgens wordt het verder uitgewerkt met hand- en/of machineborduurwerk. Tevens verwerkt zij soms keramiek en/of organische materialen in deze textiele doeken.

Mirjam Welling heeft ze zich ontwikkeld als ontwerper van sieraden en accessoires. Mirjam heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld door te experimenteren met diverse technieken en materialen. Zo worden zilver, titanium, koper en andere metalen toegepast waaraan kleurrijke polymeerklei, horlogeonderdelen, hars, textiel of glas zijn toegevoegd. Ook (half-)edelstenen worden gebruikt, voor een deel zelf opgegraven in Duitsland. Door deze materiaalkeuze ontstaan unieke, spannende en speelse ontwerpen.

Trudy Dijkstra is hart en nieren is Trudy fijnschilder; ze werkt voornamelijk met olieverf op paneel. Altijd op zoek naar verfijning van techniek blijft zij studeren. Centraal in haar werken staan dieren, soms aangevuld met stillevens of met een abstracte achtergrond. Een stilleven is een uitdaging in het schilderen van hout, porselein, glas of emaille. Echter dieren schilderen zit haar zo in het bloed dat ze aan elk stilleven zijn toegevoegd; zij noemt dat 'Stil & Leven'.

Samenwerking Ruil & Reparatie Kring en SchuldHulpMaatje Duiven - Westervoort

DUIVEN/WESTERVOORT - Op 2 mei gaat de samenwerking Ruil & Reparatie Kring De Liemers en SchuldHulpMaatje Duiven - Westervoort van start, dit met een officieel tintje door wethouder Johannes Goossen.

Om het voor mensen met een hulpvraag gemakkelijker te maken, is er vanaf 2 mei elke eerste woensdagmiddag van de maand een Maatje aanwezig van 13.30 tot 15.00 uur bij Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers. Wie zijn geldzaken op orde heeft kan weer genieten van het leven. "Heeft u vragen of wilt u hulp, dan kunt op de woensdagmiddag bij ons langskomen. Ook voor vragen over belastingaangifte, een brief die men niet kan lezen, kortom met vele vragen kunt U op de woensdagmiddag langs komen."

Persoonlijke aandacht en luisteren naar iemands sores, dat alleen al betekent heel veel. Een Maatje heeft een training gevolgd om dit te kunnen doen en er is jaarlijks een bijscholingsprogramma. Maatjes weten dus waar ze mee bezig zijn.

De doelstelling van dit project is het vergroten van de zelfredzaamheid van de hulpvrager door middel van het bieden van sociale en praktische ondersteuning. Dat willen ze bereiken door hulpvragers te koppelen aan een vrijwilliger, een Maatje die hem/haar sociale en praktische ondersteuning aanbiedt.

"De koffie/thee staat altijd klaar, en wilt u een gesprek dan kan dit geheel vrijblijvend en in een aparte ruimte één op één met een Maatje." Natuurlijk zijn de eigen vrijwilligers er voor reparaties van elektrische apparaten, kleding, fietsen, et cetera van 13.00 tot 16.00 uur in De Boomgaard Schoolstraat 9 in Duiven (www.ruilkringdeliemers.nl - www.maatjesvoorelkaar.nl).

Rommelmarkt bij Sint-Anna Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Drumfanfare Sint-Anna uit Oud-Zevenaar houdt op hemelvaartsdag 10 mei haar jaarlijkse rommelmarkt. De rommelmarkt wordt gehouden in het schuttersgebouw aan de Babberichseweg 58 van 11.00 tot 13.00 uur.

De opbrengst wordt gebruikt voor de jeugdopleiding van de drumfanfare. Op dinsdag 8 mei worden in Oud-Zevenaar alle spullen huis-aan-huis opgehaald. "Woont u niet in Oud-Zevenaar, maar heeft u nog wel bruikbare spullen, dan kunt u deze komen brengen op dinsdag 8 en woensdag 9 mei vanaf 18.30 uur. Er is dan iemand van de organisatie aanwezig om de spullen aan te nemen."

Kennismaking Rit MC ASOM

Rijdend in Duitsland (foto: pr ASOM)

ZEVENAAR - Na de geslaagde Batavieren Rit op zondag 15 april, waar MC ASOM als toerclub ruim zestig motorrijders uit alle delen van het land welkom mocht heten, is op zondag 29 april de jaarlijkse Kennismaking Rit. Toerrijders uit de Liemers en verdere omgeving worden uitgenodigd om een keer mee te komen toeren en te ervaren hoe het is om nu niet zelf een route te moeten bedenken.

De lengte van de rit is ongeveer 160 km. De route brengt de motorrijders richting Nationaal Park De Hoge Veluwe, Vierhouten, Nijbroek en daarna richting de IJssel om via Bussloo weer richting clubhuis in Zevenaar te toeren. Deze rit is alleen beschikbaar voor GPS-navigatie. Motorrijders die zelf niet over navigatie beschikken kunnen zich aansluiten bij een van de vele kleine groepjes. Laat bij binnenkomst even weten dat je graag in een van die groepen wilt meerijden.

Het maakt niet uit wat u rijdt: een sportmotor, toermotor, oldtimer, zijspancombinatie, het gaat erom dat u er plezier in heeft en dat is het motto van MC ASM. Vanaf 09.30 uur is men welkom voor een lekkere kop koffie en kan men een kijkje nemen in ons clubhuis, informatie inwinnen en te weten komen wat MC ASOM allemaal onderneemt om van het motorrijden te genieten. De start is zondag 29 april om 10.00 uur. MC ASOM is een toerclub met ongeveer honderd actieve leden. Belangstellende motorrijders zijn welkom in het clubhuis aan de Edisonstraat 3 in Zevenaar. Meer informatie en foto's over deze club staan op www.mc-asom.com. MC ASOM houdt minimaal vijftien reguliere toerritten per jaar. Ook zijn er minimaal twee ritten over meerdere dagen.

Geloofsgemeenschap Heilige

Werenfridus

Zaterdag 28 april 19.00 uur Lichtviering

Zondag 6 mei 9.30 uur Woord en Communieviering

Intenties: Jan van Osch (jgt) Carla van Osch, Johanna van Dijk-Hagelaar, Doortje van de Linde -van Wolferen, ouders Rekswinkel-Reijers, Maria Hendrikx-Toonen,Wim en Annie Grefen-Wanders, Corrie Messing-Disteli,Riny Smits-Hakfoort, Rob Bisselink, Engelien Bisselink, Jan Jansen, Robert Budel.

Sint-Franciscus

Babberich

Op zaterdag 28 april is er om 19.00 uur een communieviering met als voorganger Maarten Smits. Het gemengd koor verzorgt hierbij de zang.

Gebedsintenties:

Albert en Henkie van Dinther

Dineke en Henk van Dinther

Theo Boekhorst en ouders Boekhorst

Henk Peters

Woensdag 2 mei 19.00 uur Eucharistieviering in de kapel met paters Capucijnen.

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

H. Andreas

Groessen

Vieringen: Zo.29-4-18 geen viering. Zo.6-5-18 09.30 uur Woord & Communieviering o.l.v. parochianenvoorgangers Wim Herbes en Piet Peers.

Intenties: Zo.6-5.18: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Gerrit en Joke Uffing-Polman,Theo Vis, Hennie, Diny en Willy van Kempen, vader en moeder Staring, Dora en Harrie Smits, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Jan te Witt, Bertus Driessen, Hans en AnneMiek Buhler-Sommers, jaargedachtenis Theodorus Kampschreur, Hennie Bloemberg-Witjes, Wim Tiedink.

Cursus 'Omgaan met Borderline'

ZEVENAAR - Op woensdagavond 16 mei start in Zevenaar de cursus 'Omgaan met Borderline.' In deze cursus voor partners, familie en andere naastbetrokkenen gaat het specifiek over de borderline persoonlijkheidsstoornis en hoe daar in het dagelijks leven mee om te gaan. De cursus bestaat uit negen bijeenkomsten.

In de cursus krijgt men naast achtergrondinformatie ook handvatten voor het samenleven met iemand met deze problematiek en tips om goed voor uzelf te zorgen. Het delen van ervaringen is een belangrijk onderdeel van de cursus. Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleider(s). Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

"Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van GGNet Preventie, 088 9331180 of via de mail preventie@ggnet.nl. U kunt ook terecht op www.ggnet.nl/preventie."

Hobbydag van (bijna) tien uur bij Basketiers'71

ZEVENAAR - Basketiers’71: Hobbydag van (bijna) tien uur. We schrijven zaterdag 21 april, 10.15 uur. Nog één keer gezamenlijk de velden opbouwen, alles klaar zetten.

Aparte sfeer, de laatste speelzaterdag, weemoedig voor/achterom kijken. Invulling net even anders dan anders, met heerlijke vlaai. Koffie, thee, ranja voor de jongsten, sportdrank voor de rest. Acht wedstrijden voor de boeg. Een lange speelzaterdag. Goed gevulde proviandtas doet dan wonderen. Drie bolletjes, krentenbol, sportdrankjes, frisdrank. Van thuis uit met moederliefde klaar gemaakt, zeg nu zelf dat smaakt het beste.

Met vele (oude) bekenden het seizoen doorgenomen, gekeken naar het volgende. Wie gaat wat doen in het komende seizoen, wie gaat er mogelijk weg, welke teams zijn er (nog)? Vragen voor de toekomst, die de revue passeerden, komende dagen/weken komt het antwoord. Gejuich van overwinningen die geboekt werden, zes in totaal. Twee teams sloten sportief gezien in mineur af, kunnen terug kijken op een leuk seizoen.

Het laatste fluitsignaal bij Heren 1 heeft geklonken, de competitie is voorbij. De cijfers, de eindstanden worden opgemaakt, voor de statistieken belangrijk. Wat in het begin van seizoen gold, geldt ook nu nog: “Spelplezier blijft voorop staan”.

In teamverband boek je voortgang, als individu verbeter je jezelf, de winst van het seizoen. Ben je altijd winnaar, kun je tevreden terug kijken op trainingen/wedstrijden, dat telt.

Om 19.55 de zaal opgeruimd, afgesloten, voldaan en moe tevreden huiswaarts gekeerd. Speelzaterdagen, speelseizoen zitten er op -het 32e - naar het 33e.

Veterinnen voor hockeyteam gezocht

DUIVEN - Wij zijn op zoek naar jou! Heb jij ook zin om af en toe een hockeyballetje te slaan op woensdagavond?

Enthousiaste veterinnen, die geen wedstrijden spelen, zoeken ter uitbreiding van het team, gezellige trainingsmaatjes. Enige ervaring met hockey is gewenst. "Lijkt het je leuk om weer te gaan hockeyen, kom vrijblijvend bij ons op veld 3 kijken of meetrainen op de woensdagavond vanaf 20.30 uur bij MHC De Westerduiven, Westsingel 33 Duiven."

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Op zaterdag 28 april is er om 19.00 uur een communieviering met als voorganger Maarten Smits. Het gemengd koor verzorgt hierbij de zang.

Gebedsintenties:

Albert en Henkie van Dinther

Dineke en Henk van Dinther

Theo Boekhorst en ouders Boekhorst

Henk Peters

Woensdag 2 mei 19.00 uur Eucharistieviering in de kapel met paters Capucijnen.

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Vrijwilligers Zonnebloem in het zonnetje

De lustrum-vierende vrijwilligers

DUIVEN/LOO - Tijdens het vrijwilligersuitje van de Zonnebloem afdeling Duiven-Loo, waarmee de vrijwilligers bedankt worden voor hun inzet van het afgelopen jaar, zijn de jubilerende vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Op de foto van links naar rechts: Diny Derksen 15 jaar, Annemie Keultjes 15 jaar, Marta Loonstra 20 jaar, Mia Berentsen 20 jaar, Louiza Thüss 15 jaar. Deze dames hebben zich al die jaren in Duiven en Loo ingezet om de ouderen met een mobiliteitsprobleem en die dreigen te vereenzamen gezellige momenten bezorgen.

Cursus 'Omgaan met Borderline' in Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdagavond 16 mei start in Zevenaar de cursus ‘Omgaan met Borderline.’ In deze cursus voor partners, familie en andere naastbetrokkenen gaat het specifiek over de borderline persoonlijkheidsstoornis en hoe daar in het dagelijks leven mee om te gaan. De cursus bestaat uit negen bijeenkomsten.

In de cursus krijgt men naast achtergrondinformatie ook handvatten voor het samenleven met iemand met deze problematiek en tips om goed voor uzelf te zorgen. Het delen van ervaringen is een belangrijk onderdeel van de cursus. Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleider(s). Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

"Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van GGNet Preventie, 088 9331180 of via de mail preventie@ggnet.nl. U kunt ook terecht op www.ggnet.nl/preventie."

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Kerkdiensten in Andreaskerk                

Zondag: 29 april 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: pater G. Remmers en met medewerking A.M.K.koor.

Intenties: Ben, Ria en Rob Stoffels. Eef Jansen.

Woensdag 2 mei 19.00 uur: Maria lof. Voorganger: pater G. Remmers. en met medewerking van het N.G.K.koor. Intentie: Maria Driessen van Rumund en dochter Maria.

Zondag: 6 mei “Caritas” 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorgangers: pastoor Thanh Ta en diaken A. van Zundert met zang van het A.M.K. koor.

Intenties: Uit dankbaarheid. Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan. Familie Stoffels-Okkerman. Gerda Duis-Kaak. Ouders Schepers-Fortkamp.

Woensdag 9 mei 19.00 uur: Mariaviering / Rozenkransgebed. Voorgangers:Werkgroep en met medewerking N.G.K.koor.

Donderdag 10 mei Hemelvaart, 10.00 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor Thanh Ta en met medewerking Gemengd koor Babberich.

Overleden:

Op 30 maart: Sophia Docter-Dickmann, 91 jaar, Subenhara,

Op 5 april: Gerardus Habraken, 84 jaar, Gounodstraat,

Op 6 april: Antonius Groenen, 59 jaar, van de Loostraat,

Op 6 april: Johanna Hesseling-Bodd, 94 jaar, Meidoornstraat,

Op 8 april: Johannes Looyschelder, 75 jaar, J.P.Coenstraat,

Op 11 april: Bernardina Vis-de Reus, 69 jaar, Anjerstraat,

Op 13 april: Theodora Sales-Baars, 92 jaar, de Liemerije Zevenaar.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- De Hulpdienst van Caleidoz zoekt een chauffeur die (met de eigen auto) mensen naar arts, ziekenhuis vervoert. Ook zoekt men enkele handige klussers en tuinmedewerkers.

- Caleidoz Nieuwkomers zoekt een taalvrijwilliger voor het begeleiden van ouders met jonge kinderen (tot en met 12 jaar) die beter willen leren lezen, schrijven en spreken. Dit kunnen zowel ouders zijn die in Nederland geboren zijn als anderstalige ouders.

- Liemerije is op zoek naar vrijwilligers die op maandag- of donderdagavond op de revalidatieafdeling samen met revalidanten willen koken.

- Stichting Welkomhuis zoekt een vrijwillige activiteitenbegeleider voor het begeleiden van computeractiviteiten, koken, wandelen en schoonhouden van de ruimte.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

H. Andreas Groessen

Vieringen: Zo.29-4-18 geen viering. Zo.6-5-18 09.30 uur Woord & Communieviering o.l.v. parochianenvoorgangers Wim Herbes en Piet Peers.

Intenties: Zo.6-5.18: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Gerrit en Joke Uffing-Polman,Theo Vis, Hennie, Diny en Willy van Kempen, vader en moeder Staring, Dora en Harrie Smits, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Jan te Witt, Bertus Driessen, Hans en AnneMiek Buhler-Sommers, jaargedachtenis Theodorus Kampschreur, Hennie Bloemberg-Witjes, Wim Tiedink.

Programma Kunstwerk! Theater

The African Mamas (foto: Wim Lanser)

Extra ingekocht: Ashton Brothers- Try out

De Ashton Brothers nemen je mee op een avontuurlijke reis langs de Golf van Mexico, Cuba en New Orleans. Langs Mardi Gras, Dia de los Muertos, grillmeesters, muzikanten, acrobaten, clowns, magiërs, cowboys en indianen. Ashtonia 2018 wordt een regelrecht Latijns-Amerikaans souvenir dat nog lang na suist in je hoofd. In Ashtonia weet je niet wat je overkomt: al je zintuigen springen spontaan op scherp. Je oren tuiten van geluk, je kijkt je ogen uit, je mond valt open van verbazing, je brein danst op de meest magistrale muzikale vondsten. Ashtonia, land van de luisterrijke schaterlach.

Woensdag 9 mei spelen de Ashton Brothers hun try-out van deze geheel nieuwe voorstelling in ons theater. Een try-out voor de locatievoorstellingen die in de zomer in de tuin van Slot Zeist gespeeld worden. Ashtonia, het waanzinnigste land van het land.

Woensdag 9 mei. Aanvang 20.15 uur. Prijs 19 euro

African Mamas en Leoni Jansen

Zoals Nelson Mandela de vader van Afrika wordt genoemd, zo staat Miriam Makeba bekend als 'Mama Africa'. In hun nieuwe theaterconcert brengen de African Mamas samen met Leoni Jansen een muzikaal eerbetoon aan de zangeres die Zuid-Afrika hoop gaf. Met muziek, zang en inspirerende verhalen vertellen ze over Makeba's strijd tegen apartheid, waardoor zij 30 jaar lang verbannen werd uit haar thuisland. Nog altijd wordt ze herinnerd als de vrouw die de Afrikaanse muziek de wereld in stuurde en die Zuid-Afrika in zware tijden perspectief bood.

Donderdag 10 mei. Aanvang 20.15 uur. Prijs 29,50 euro.

Korte keuze cursus (8 – 17 jaar)

Maak kennis met een instrument

Denk je erover om muzieklessen te nemen op het instrument van je dromen, maar wil je eerst kijken of het wel bevalt? Geef je dan op voor de korte keuze cursus. Je krijgt zeven lessen op het instrument van je keuze. Het instrument kun je gedurende de cursus lenen bij de muziekschool. Na deze cursus kun je je inschrijven voor een jaarcursus. Kijk voor meer informatie op www.liemerskunstwerk.nl.

Theatergroep IJsbloemen speelt eenakter tijdens Open Podium

No Pasa Nada

BABBERICH - Op zaterdag 12 mei speelt Theatergroep IJsbloemen uit Babberich de eenakter ‘Verboden eenden te voeren’ tijdens het Open Podium in Muziekcafé De Lantaern. Maar er staan ook nog andere optredens op het programma.

Het duo No Pasa Nada opent de avond met mooie eigen liedjes en Shannagee zorgt voor een goede afsluiter met een mix van Ierse en Americana folk. De optredens starten om 21.00 uur, maar iedereen is vanaf 20.15 uur welkom. De toegang is gratis.

No Pasa Nada bestaat uit Leon Joshua en Guido Lennard. Zij spelen eigen liedjes die zich niet snel in een hokje laten plaatsen. Van meeslepende stampers tot kleine luisterliedjes. Melancholisch, melodieus met een eigenzinnige bite en een overtuigende live performance. No Pasa Nada hoopt zo heel Nederland te kunnen veroveren. Theatergroep IJsbloemen uit Babberich neemt de bezoekers mee naar de oever van een vijver. Samuel voert hier iedere dag de eenden. Irma komt hier voor het eerst en besluit lekker op het bankje in de zon een boek te lezen. De dame en heer komen tot een zeer bijzonder gesprek. Het stuk ‘verboden de eenden te voeren’ wordt gespeeld door Christa Visker en Wijnand Oosterhof en is geregisseerd door Jannie Oudendijk.

Shannage speelt een mix van Iers, Americana, Folk en door Peter Francks geschreven songs. Songs die meestal kleine verhaaltjes vertellen over alle aspecten van het leven. Songs die gekenmerkt kunnen worden als mooie luistermuziek.

Programma Filmhuis Didam

Maandag 30 april om 20.00 uur: Victoria en Abdul. Victoria & Abdul vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria (Judi Dench) en Abdul Karim een jonge klerk uit India.

Vrijdag 4 mei om 20.30 uur: The Insult. In The Insult leidt een incident tussen twee mannen tot een zaak van nationaal belang, waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw op de hedendaagse maatschappij werpt.

Maandag 7 mei om 20.00 uur: Les Gardiennes. 1915. Wanneer de mannen van de boerderij vertrekken naar het oorlogsfront, is het aan de overgebleven vrouwen om al het zware werk op zich te nemen. Terwijl ze alles op alles moeten zetten om te overleven, zoeken de vrouwen naar een evenwicht tussen het harde werk en de terugkomst van de soldaten.

Vrijdag 11 mei om 20.00 uur: Het Leven is Vurrukkulluk. In Het leven is vurrukkulluk worden drie liefdesverhalen gevolgd. Het is een film over liefde en verlangen.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree film 7 euro, ‘Vriend Van’ 5 euro, kinderfilm 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Deelname Aldo aan turnwedstrijd in Doetinchem

REGIO - Zaterdag 14 april werd in de Sazahal in Doetinchem de derde voorwedstrijd voor de turnsters in de vijfde divisie gehouden. De tribune was goed gevuld met ouders, opa’s, oma’s, broertjes en/of zusjes. Van Aldo waren in de eerste en derde wedstrijdronde turnsters vertegenwoordigd.

In wedstrijd één turnden Mara Tacke, Didi Bongers en Demi van der Veen in jeugd 1 D2. Het was een spannende wedstrijd omdat er veel nieuwe onderdelen werden geturnd, zoals een salto van de brug, een arabier flikflak op de vloer en overslag halve-draai op sprong. Mara werd 34ste met 43,700 punten. Zij was tweede op sprong van alle meisjes. Demi is 32ste geworden met 46,250 punten, ondanks haar zere enkel heeft zij de hele wedstrijd geturnd. Didi behaalde een 29ste plaats met 47,050 punten.

In de derde wedstrijdronde heeft Gilana Spronk laten zien wat ze in huis heeft in de categorie pupil 2, D2. Zij heeft een goede wedstrijd geturnd en is twaalfde geworden met 47,550 punten.

Tafeltennissers Zevenaar terug in de derde divisie na kampioenschap

ZEVENAAR - Het eerste team van TTV Zevenaar is na een zinderend slot van de competitie (het onderlinge verschil met concurrent Bit.nl uit Ede bedroeg slechts één game) kampioen geworden in de hoofdklasse B en is daarmee teruggekeerd in de landelijke derde divisie.

Door Piet van Breukelen

Eerst moest er revanche genomen worden voor de 6-4 nederlaag in Ede en dan nog was het afwachten wat Bit.nl 3 zou doen in de inhaalwedstrijd tegen het onderaan staande Herpen. Zevenaar kwam prima uit de startblokken en won vier partijen op rij na het eerste verlies van Gysbert Wind. Het werd 4-2 toe Gysbert ook zijn tweede partij verloor. Via winst van Abbi Alawi en Peter de Groot liep Zevenaar uit naar 6-2 en was de zege een feit. Maar Zevenaar wilde meer om de inhaalwedstrijd van Bit.nl met vertrouwen tegemoet te zien. Dat lukte echter net niet. Eerst verloor Abbi Alawi in een thriller (nipt verlies in de vijfde game) en daarna verloor Gysbert Wind ook zijn 3e partij, waardoor Zevenaar zich dus tevreden moest stellen met de 6-4 winst. In de wachtkamer dus voor het kampioenschap met een voorsprong van zes punten.

Toen Bit vervolgens ook met 6-4 won, kwamen beide teams op 58 punten en moest het onderlinge resultaat de beslissing brengen, maar ook dat was gelijk: 10-10. Dus werden de games geteld en dat resultaat viel net uit in het voordeel van Zevenaar: 38-37. Het volgende seizoen speelt Zevenaar dus in de landelijke derde divisie. Dan maakt Hugo de Groot zijn rentree in de competitie en zal met zijn ervaring op dit niveau een welkome vervanger zijn van Gysbert Wind.

Geheugenspreekuur in Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdagochtend 9 mei wordt van 10.00-11.00 het geheugenspreekuur gehouden in De Hooge Bongert', De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Dit geheugenspreekuur is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder uit de gemeente Zevenaar, die vragen hebben over hun geheugen of over andere klachten zoals piekeren, concentratieproblemen of somberheid. Het bezoek is gratis. Voor een folder, meer informatie of een overzicht van alle (regionale) geheugenspreekuren kunt u contact opnemen met secretariaat Preventie, telefoon: (088) 9331180.

Op het geheugenspreekuur kan men zonder verwijzing van de huisarts terecht. In een persoonlijk gesprek beantwoordt een deskundi­ge uw vragen. De vragen kunnen gaan over uzelf maar ook bijvoorbeeld over uw partner of één van uw ouders. Elke bezoeker krijgt een boekje met geheugentips.

Waarom het geheugenspreekuur? Iedereen vergeet wel eens een naam of waar de sleutels zijn gebleven. Jongeren maken zich daarover geen zorgen, maar ouderen denken al snel aan dementie. Dit kan veel onzekerheid met zich meebrengen en mogelijk zelfs leiden tot het ontstaan of een toename van de (lichamelijke) klachten. Veel ouderen met zorgen over hun geheugen stappen niet of te laat naar de huisarts of een andere hulpverlener. Vergeetachtigheid kan veel verschillende oorzaken hebben zoals somberheid, een lichamelijk probleem of overbelasting doordat men zorgt voor een ander. Op het geheugenspreekuur heeft men de tijd en de deskundigheid om een eerste inschatting te maken wat de oorzaak van de geheugenklachten zou kunnen zijn en of verdere hulp nodig is.

Deelhoven, de historische moestuin op landgoed Huis Sevenaer

Bloeiende appelboomgaard (foto: Rene Wijnbergen

ZEVENAAR - Landgoed Huis Sevenaer is een prachtige groene plek, pal tegen het centrum van Zevenaar. Omdat het landgoed een woonplek en een functionerend landbouwbedrijf is, en deels een natuurreservaat, is het niet vrij toegankelijk. "Tijdens open dagen en rondleidingen laten we u graag meegenieten en vertellen we over de plek, de geschiedenis en de huidige activiteiten."

Op zaterdag 5 mei tussen 13:00 en 14:00 uur neemt tuinbaas Taco IJzerman de wandelaar mee langs de bloesem in de boomgaarden, de ontluikende moestuin en de laatste bloeiende stinzenplanten aan de bosrand. De kosten hiervoor zijn 6,50 euro. Meldt u hiervoor op tijd aan via vrijwilligerscoordinator@huissevenaer.com.

Meegenieten van onze verse oogst? Met ingang van 18 mei tot het eind van de zomer is moestuin Deelhoven iedere week geopend. Tussen 11:00 en 14:00 uur wordt daar de verse oogst verkocht van biologische groenten, kruiden, aardbeien en bessen en appelsap uit de boomgaarden. "Op maandag leveren we groenten in een groenteabonnement. Wilt u ook vijf maanden lang meedelen in deze gulle oogst? Stuur dan een mailtje naar vrijwilligerscoordinator@huissevenaer.com."

Open dagen in 2018:

Zaterdag 23 juni 10:00 - 15:00 uur: Open dag biologische landbouw
Zaterdag 6 oktober 10:00 - 15:00 uur: Appelfeest - kom zelf appels plukken en persen of doe mee met de appeltaarten bakwedstrijd!

Dodenherdenking Pannerden

PANNERDEN - Ook in Pannerden wordt elk jaar een herdenking gehouden voor hen die tijdens de bezetting voor onze vrijheid zijn gesneuveld. Deze herdenking in de Martinuskerk te Pannerden begint om 19:00 uur.

Aan deze herdenking wordt medewerking verleend door het koor Pur Sang, Harmonie Wilhelmina, Schuttersgilde Claudius Civilis en stichting PIT Pannerden. Na de herdenkingsviering in de kerk wordt in stilte gegaan naar het oorlogsmonument.

Hier worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle personen die in de periode erna ten koste van onze vrijheid waar ook ter wereld, zijn gesneuveld te herdenken. Na de taptoe en twee minuten stilte om klokslag 20:00 uur zal onder het spelen van het Wilhelmus de Nederlandse vlag worden gehesen.

Vervolgens worden er kransen en bloemen gelegd door het comité, schuttersgilde, familie, veteranen, gemeente en diverse verenigingen. Ook wordt het vuur ontstoken en is er een defilé langs het monument. Voor iedereen is er na afloop een kopje koffie in het schuttersgebouw van Claudius Civilis. Het comité nodigt een ieder van harte uit om hieraan deel te nemen.

Vijf bandjes tijdens Muziek op 't Plein!

ZEVENAAR - Zevenaar De Stad in! organiseert in samenwerking met jongerencentrum 4All en Danny van de Bogaard ‘Muziek op ’t Plein’. Op 6 mei klinkt er in het centrum van Zevenaar de muziek van vijf jongerenbands in zeer diverse muziekgenres. De winkels zijn tijdens deze koopzondag open van 12.00 tot 17.00 uur.


Zevenaar De Stad in! zocht samenwerking met uitvoerend musicus in opleiding Danny van den Bogaard en jongerencentrum 4All om een middag te organiseren met muziek door jonge muzikanten.

Gitarist
Danny van den Bogaard is zelf gitarist bij de band Rehab Rehearsal waar hij met drie medemuzikanten alternatieve rock maakt; ruige muziek waarbij iedereen uit zijn dak kan gaan. “We spelen eigen nummers waarbij we ons niet conformeren aan een genre maar muziek maken voor zowel de popliefhebber als de doorgewinterde metalhead.”

Vijf bands
Naast Rehab Rehearsal treden zondag 6 mei ook Splash! (enthousiaste coverband), Nolan (swingende upbeat indiepop), Point Blank (rock met verrassingselementen van minimalistische coupletten tot bombastische gitaarsolo’s van hun EP ‘On Our Way’) en Dawnbreakers (winnaar van de Achterhoekse Bandcompetitie waarmee zij een podiumplek veroverden op Huntenpop 2018).

Koen van Onna allereerste jeugdkoning van Sint-Andreas

De nieuwe jeugdkoning Koen van Onna. (foto: PR) Foto: PR

ZEVENAAR - Na al vele jaren een jeugdkoningin te hebben gehad is het op zondag 22 april tijdens het jeugdkoningschieten gelukt om van de dames te winnen. Koen van Onna is de nieuwe, eerste jeugdkoning van schutterij Sint-Andreas ’t Grieth-Zevenaar.

De ochtend van zondag 22 april begon met het ophalen van de aftredende jeugdkoningin Dananique. Bij het huis van Dananique was een mooie bloemenboog geplaatst. Dananique werd dank gezegd voor de vertegenwoordiging van Sint-Andreas tijdens de verschillende activiteiten van de schutterij.

Na een korte pauze ging de optocht voor de naar de Subenhara en werd er een mooie vendelhulde gebracht voor de bewoners. Na een kop koffie en een lekker soesje werd de terugtocht naar het schuttersgebouw gemaakt. De terugkomst in het schuttersgebouw was gezellig en er werd geschoten voor het kruisboogkampioenschap. Na een extra ronde, waarbij de beste twee schutters moesten kampen, ging het kampioenschap naar Dananique Navarro, de oud-jeugdkoningin.

Met vier jeugdkandidaten werd er aan het jeugdkoningschieten begonnen. Het was een spannende strijd. Aan de spanning was duidelijk te merken dat ze allen graag het koningschap wilden behalen. Koen was uiteindelijk de winnaar en werd na de huldiging met een vendelhulde geëerd.

Maria-lof in Loo

LOO - Dinsdag 8 mei om 19.00 uur is er Maria-lof met als voorganger pastoor Than in de H. Antonius Loo. Medewerking verleent het koor onder leiding van Harry IJsveld.

In mei lopen we tussen de viering in processie naar de Maria Kapel. Daar zingen wij een lied, en lopen terug naar de kerk om de viering voort te zetten. Een ieder is van harte uitgenodigd bij onze Lieve vrouw van het Hart in de H. Antonius Abt. De andere Mariavieringen zijn op 15, 22 en 29 mei. Aanvang 19.00 uur.

Klussendienst van start op Gelders Eiland

LOBITH - De sociaal werkers krijgen steeds meer vragen binnen van inwoners, die iets niet zelf kunnen. Bijvoorbeeld inwoners die het niet (meer) lukt het gazon te maaien, een lamp of schilderij op te hangen of de zolder op te ruimen.

Er zijn inwoners die graag een praatje zouden willen maken en een maatje zoeken om af en toe samen iets mee te ondernemen. Of mensen die naar het ziekenhuis moeten en geen vervoer of begeleider hebben; er zijn allerlei klussen. Eilanders staan erom bekend veel voor elkaar te willen betekenen. De Klussendienst Gelders Eiland biedt inwoners de gelegenheid zich nuttig te maken, zonder meteen een langlopende relatie of vrijwilligerscontract aan te willen gaan.

Een overzicht van de actuele klussen wordt op de ramen gehangen van elk dorpshuis en zijn te vinden op de facebookpagina onder de naam Klussendienst Gelders Eiland. Klussen kunnen worden aangemeld op het wekelijks spreekuur, dat medewerker Mandy Rutten verzorgt op maandag van 14.00 tot 15.00 uur in het dorpshuis in Lobith. Bellen kan naar 0316 542794 en mailen naar m.rutten@caleidoz.nl.

Inwoners die best af en toe een klusje willen doen, kunnen zich ook bij Mandy aanmelden. Zij koppelt klussen en klussers aan elkaar en fungeert alleen als tussenpersoon. De Klussendienst werkt gratis en is tot stand gekomen dankzij het Innovatiefonds van de voormalige gemeente Rijnwaarden.

Parkinson Café in teken van beweging

ZEVENAAR - Dinsdag 15 mei is iedereen van 14.00 tot 16.00 uur welkom in Parkinson Café Zevenaar aan de Hunneveldweg 12 in Zevenaar. De bijeenkomst staat dit keer in het teken van bewegen. De bezoeker maakt kennis met PWR! en Sparking Boxing.

Sparking Boxing is een non-contact boxing speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson. Door dit 'boksen', zonder werkelijk fysiek contact, verbeteren de deelnemers hun kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en snelheid. Deze vorm van lichaamsbeweging, waarbij de coördinatie van voeten, ogen en handen centraal staat draagt bij aan het verminderen van de Parkinson symptomen. Deelnemers voelen zich beter en kunnen gemakkelijker functioneren in het dagelijks leven. De demonstratie wordt gegeven door Alex Hoogveldt, zelf Parkinsonpatiënt.

PWR! - Find out what you can, get better, stay better! Power Wellness Recovery is een oefentherapie, fitness- en wellnessprogramma uit Amerika. Het is gericht op het verminderen van inactiviteit, op het verbeteren en behouden van motorische en niet motorische symptomen. Jacqueline Willems en Anette Stelwagen zijn gecertificeerd PWR! Therapeuten en zullen de bezoeker laten ervaren welke mogelijkheden deze therapie- en fitnessvorm kan bieden.

Om een Parkinson Café bij te wonen hoeft men geen lid te zijn van de Parkinson Vereniging, iedereen is welkom. Graag opgeven vóór 12 mei per e-mail op info@liemerije.nl of per telefoon op 088 0441999.

Liemers Harmonie Duiven speelt bij Thuvine

Liemers Harmonie Duiven (foto: Walter Kersten) Walter Kersten

DUIVEN - Donderdag 19 april hebben de bewoners van zorgcentrum Thuvine en de parkflat mogen genieten van een optreden van Liemers Harmonie Duiven.

De Duivense muziekvereniging stelt zichzelf het doel om minstens een keer per jaar een concert te geven bij een groep mensen in de samenleving die niet zomaar bij hun concerten langs kan komen. “Wij zijn een muziekvereniging voor iedereen. Vooral de oudste inwoners van Duiven genieten altijd volop van onze muziek. Het was absoluut een geslaagde avond”, aldus secretaris Bart Kersten.

Liemers Harmonie Duiven (foto: Helga van den Aardweg)

Het harmonieorkest speelde onder leiding van dirigent Michael van den Broeck een aantal werken die tijdens Dijkhuizen in Harmony gespeeld zijn. Daarnaast werden er ook een aantal bekende marsen en walsen gespeeld, waarvan het publiek zichtbaar genoot. Marianne Mayer van de muziekcommissie: “Wij maken de muziek, maar we kijken ook steeds meer naar ons publiek. We vragen ons dan af: Wat zouden zij leuk vinden om te horen? Uiteraard kijken we ook of het voor de muzikanten dan ook leuk blijft om te spelen.”

Nieuwe bestuursleden bij Zonnebloemafdeling Zevenaar-West

Jopie Boone (l) en Thea Slagmeulen praten in een ontspannen sfeer na afloop van hun installatie als bestuurslid nog even na. (Foto: Piet van Breukelen)

ZEVENAAR - Waar het bij menige vereniging problemen geeft als het gaat om bestuursleden te vervangen, heeft de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West het geluk gehad in korte tijd zowel een nieuwe voorzitter als een nieuwe secretaris te vinden.

Door Piet van Breukelen

Omdat Hanneke Bannink was gevraagd voorzitter te worden van de stichting Leergeld de Liemers (per december 2017) gaf ze aan nu het stokje te willen overgeven als er zich een geschikte kandidaat zou aandienen. En dat gebeurde in de persoon van Thea Slagmeulen. Het omgaan met mensen is Slagmeulen niet vreemd, want in de kerkgemeenschap bereidde zij vele jaren rouw-, trouw- en doopdiensten voor en was zij werkzaam in de verpleging en bij de kinderbescherming. Daarnaast weet ze ook wat besturen is: Slagmeulen was 25 jaar voorzitter van de vrouwenvereniging ook was ze voorzitter van de Zonnebloemafdeling Lobith/Tolkamer/Spijk.

Secretaris

Toen Fons Pieper het secretariaat in 2013 op zich nam, was dat om de afdeling tijdelijk uit de brand te helpen. Toen hij had aangegeven te willen stoppen, hoefde ook hier de afdeling niet lang te wachten, want het toeval wilde dat een van de vrijwilligsters aan de koffie zat met Jopie Boone, die in oktober 2017 met prepensioen was gegaan en aangaf wel open te staan voor vrijwilligerswerk. Boone heeft op school gewerkt in de afdeling zorg en welzijn en de laatste 15 jaar had ze daarbij een leidinggevende functie. Het is voor Boone een geruststellende gedachte dat ze altijd kan terugvallen op de ervaringen van Fons Pieper, die actief blijft als vrijwilliger.

Avondvierdaagse Duiven Groessen en Loo

DUIVEN - Op dinsdag 5 juni om 18.00 uur is de start van de avondvierdaagse Duiven Groessen en Loo zoals van ouds vanaf het Eilandplein in Duiven.

"Het startbureau is Praathuis 304, waar wij te gast zijn bij de wijkraad Duiven – Zuidoost. We hebben als stichting, samen met onze grote groep vrijwilligers (de bekende verkeersregelaars) weer de routes goed voorbereid om u allen zo veilig mogelijk langs de wegen op de route te kunnen begeleiden. Elk jaar weer wordt dat door u goed gewaardeerd en daar zijn we erg blij mee. Uw steun en waardering uit u middels onverwacht applaus en zelfs met hele leuke, kleine attenties. Dank daarvoor. Wij kijken uit naar uw bijdrage dit jaar.

Wij gaan natuurlijk uit van een week met mooi weer, maar kunnen dat niet garanderen. Denk daarom goed aan uw voorbereiding met de juiste kleding en schoeisel. Als u net als de andere jaren de 'instructies' opvolgt van onze verkeersregelaars, dan heeft u nagenoeg de zekerheid, dat op de verschillende lastige knooppunten u met zorg en veilig wordt begeleid. Realiseer wel dat niet alleen u de wegen gebruikt, maar dat ook al het andere verkeer 'gewoon' doorgaat. Onze goed-opgeleide verkeersregelaars weten op dat moment wat te doen. Wij vragen u slechts het opvolgen van de instructies.

In navolging van ons jubileumjaar waarbij wij alle officiëel ingeschreven deelnemers verrasten met een ambachtelijk ijsje van IJssalon La Calamita uit Duiven, hebben wij gemeend u wederom te mogen verwennen met een gelijke traktatie.

Dit ijsje wordt aangeboden namens ons en IJssalon La Calamita op het verzamelterrein van de firma Kinkelder aan de Veldstraat op vrijdag (de laatste dag)." Om 20.00 uur vertrekt daar ook het eerste muziekkorps voor de feestelijke intocht. Inschrijven voor de 5,10 of 15 km kan via de website www.avduiven.nl.

Zweers tuinmachines maakt tuinieren nog leuker!

LOBITH - Sinds april 2016 kunt u in Lobith terecht voor alle materialen om de tuin gemakkelijk te onderhouden. Van hypermoderne robotgrasmaaier tot tweedehands hogedrukreiniger: u vindt het bij Zweers tuinmachines.

Gerard Zweers is terecht trots op zijn zaak: "De afgelopen winter hebben we de werkplaats en de showroom helemaal vernieuwd. De showroom ligt nu mooi centraal in het pand. Nu alles weer groeit en bloeit, staan wij helemaal paraat voor onze klanten."

In de nieuwe showroom krijgt u vakkundig advies. Gerard helpt u graag bij het kiezen van de juiste machine. Zowel particulieren als professionele gebruikers slagen hier altijd. U kunt er terecht voor alle bekende merken tuinmachines. Sinds kort horen daar ook Dolmar en Makita bij. Koopt u liever een machine 'met ervaring'? Er komen geregeld inruilmachines binnen.

Zweers Tuinmachines is hèt adres voor onderhoud, reparatie en verkoop van tuinmachines. Gerard: "Denk hierbij aan het slijpen van uw snoei- zaag- of maaigereedschap en dergelijke. Zit u met vervoer? We bieden een gratis haal- en brengservice." Gerard Zweers komt graag naar u toe met zijn serviceauto. U kunt uw machines en/of gereedschappen altijd zelf naar de werkplaats brengen. Ook voor onderdelen voor uw machine bent u bij Zweers aan het juiste adres.

Zweers Tuinmachines, Gerard Zweers, Halve Maan 22, Lobith; 06 48765769; E-mail: info@zweerstuinmachines.nl.

The Travel Club Groessen

DIDAM - Beste Reiziger, er ligt vandaag de dag letterlijk een wereld voor u open, waarin Reizen naar onbekende , verre oorden haalbaar is. En ook dichter bij huis zoeken we steeds liever het onbekende op. We zoeken naar authenticiteit en originaliteit, we zoeken naar verrassende bestemmingen.

Om in het uitgebreide aanbod een bestemming te kiezen die echt bij u past, dat valt nog niet mee. Op verjaardagen en bijeenkomsten zijn vakanties een geliefd gespreksonderwerp, en worden er mooie plekjes aan elkaar doorgegeven. Maar, de droomvakantie van uw vriend hoeft voor u natuurlijk niet de juiste te zijn.

Graag help ik u, als u persoonlijk reisadviseur, naar de reis die echt bij u past. Ik heb, met mij organisatie The Travel Club, toegang tot een zeer ruim aanbod aan mogelijkheden. Of dat nu gaat om een weekendje weg of een complete wereldreis .

Zoekt en boekt u graag zelf? Kijk dan eens op mijn website. Ook daar is er een ruim aanbod aan direct boekbare vakanties te vinden. En ook voor autohuur, een reisverzekering, of een visumaanvraag kunt u op mijn site terecht. En voor het aanmelden op mijn nieuwsbief.

Op mijn Facebookpagina plaats ik regelmatig aanbiedingen en tips, en deel ik mijn eigen reiservaringen.

Groet, Dorien den Balvert / The Travel Club Groessen / www.thetravelclub.nl/doriendenbalvert

Er waait een frisse wind bij Wibegros in Westervoort

WESTERVOORT - Wibegro keukens en badkamers heeft per 1 januari 2017 een nieuwe eigenaar. Kersverse eigenaresse Louise van den Heuvel zal met haar nieuwe team als een frisse wind door de winkel gaan. De website is volledig aangepast. Binnen in de showroom zijn er veel aanpassingen gedaan en staan er veel punten op het programma.

De winkel zal een volledig andere uitstraling krijgen. Het zal moderner en vernieuwender worden. Meer toegespitst op de huidige tijd en een groter publiek. Of de naam Wibegro blijft weet de nieuwe eigenaresse momenteel nog niet. Een andere naam is wel een optie moet zij eerlijk bekennen. De persoonlijke aandacht hebben wij hoog in het vaandel staan. Wij beschikken over keukens en badkamers voor iedere interieurstijl en voor ieder budget. Met de afmetingen van uw keukens of badkamer kunnen wij gratis en vrijblijvend een 3D-tekening maken.

Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.30 uur, vrijdag 10.00 – 20.00 uur, zaterdag 10.00 – 16.00 uur.

Het Vergun 30, 6931 KD Westervoort; 026 3190350; E: badkamers@wibegro.nl; www.wibegro.nl

Een mooie collectie van fransa en dreamstar.

De favoriete modemerken voor prettig draagbare damesmode,

vrouwelijk en casual voor ontspanning.

Wij hebben ook een ruime collectie van Setter Fashion,

comfortabele, eigentijdse mode met een mix van pasvorm, comfort en kwaliteit.

Helga méér dan mode alleen

Ook voor een uitgebreid wol assortiment, kleinvak: knopen, ritsen en garens etc.

Voor lingerie, beenmode, dames- en herenondergoed en nachtkleding.

Bovendien passende accessoires zoals:

Sjaals, hoeden, riemen en sieraden én leuke tassen!

Cadeautip?! Een cadeaubon van Helga !!

Helga meer dan mode alleen

Kerkstraat 4 Pannerden tel. 0316-371877

Maandag en Woensdag gesloten – Vrijdagavond koopavond tot 19.00 uur

Framo Sport Medische Groothandel al ruim 35 jaar een begrip

DUIVEN - De groothandel startte in 1982 aan de Dorpstraat in Westervoort, een voormalig schoolgebouw (de 'oude' klaslokalen) werd omgebouwd tot kantoren, magazijn en showroom. De verhuizing in 2011 naar 't Holland 5 in Duiven heeft ertoe geleid dat de groei niet alleen landelijk maar ook internationaal kon doorzetten.

Christa Mosterman, inmiddels 25 jaar werkzaam bij Framo waarvan elf jaar als eigenaresse, heeft service en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Bent u opzoek naar producten speciaal voor fysiotherapeuten, sportverzorgers, pedicures, masseurs, zorg- professionals, bedrijfshulpverlening en ehbo dan bent u bij Framo aan het juiste adres. Het assortiment bevat alleen A-merken en bestaat uit een breed aanbod van onder andere bandages, massageoliën, AED's, braces, verzorgingsproducten, praktijkbenodigdheden, sporttapes en oefenmaterialen.

Het aanmeten of passen van een brace doen wij alleen op afspraak en doorverwijzing van een specialist, huisarts of fysiotherapeut!

Framo, een groothandel waar de klant altijd 'ouderwets' centraal staat.

't Holland 5, Duiven; 026 3114293; www.framo.nl; info@framo.nl.

Ambachtelijk genieten in Didam

DIDAM - Al vier jaar zijn wij gespecialiseerd in het maken van ambachtelijk schepijs, op de Italiaanse manier. U kunt bij IJs & More dan ook terecht voor 24 smaken heerlijk ijs, dat wij dagelijks vers voor u maken.

Naast het gewone ijs hebben wij ook ijscoupes en nieuw in het assortiment is het IJskrokantje, een wafelbakje met bolletjes ijs naar keuze. Met onze ijsbar serveren wij op afspraak ijs op (feest)locatie. Uiteraard kunt u bij ons tevens terecht voor koffie, cappuccino en frisdranken met een Belgische wafel. Op ons terras is altijd wel een plek te vinden en het parkeren in het centrum van Didam is gratis.

In het chocolade-atelier boven de ijssalon, maken wij zelf het hele jaar bonbons en chocolade. Ook op dit gebied zijn wij gespecialiseerd. Wij maken bonbons met logo's en persoonlijk chocolade boodschappen met of zonder uw eigen foto en tekst. Leuk als 'give away' bij allerlei gelegenheden.

U kunt eveneens een workshop bij ons volgen; u leert dan onder andere zelf bonbons te maken. Voor kinderen kunnen er verjaardagsfeestjes worden gehouden. Ook zij gaan dan zelf aan de slag met het maken van chocolade creaties.

IJs & More, Oranjestraat 12, Didam; 06 14153308; www.ijsenmore.nl.

Montaro, van toeleverancier tot Terrashooiberg

DIDAM - Montaro, een eenmanszaak die gerund wordt door Roland ter Voert en dit al bijna twintig jaar lang.

Na een start in de metaal-industrie is Roland in 1999 voor zichzelf begonnen, met als doel om de dingen anders te doen. ("Als je denkt dat je het beter weet, moet je voor jezelf beginnen...")

In het begin werkte Roland als monteur bij verschillende bedrijven en al snel daarna kwamen de toeleveringen en de particuliere projecten. Een eigen product bleef een grote wens, zelf ontwikkelen, zelf maken en zelf verkopen. En zo werd het eigen product de Terrashooiberg geboren.

Nu bijna 20 jaar later is Montaro met zijn vertrouwde leveranciers en inleners het bedrijf geworden die de dingen daadwerkelijk anders doet.

Citaat Roland: "If we can, If we will, you will be amazed". Met de leeftijd van 48 jaar hoopt Roland nog vele jaren op deze manier zijn bedrijf in Didam te kunnen runnen.

www.Montaro.nl

Pand 15 viert haar verjaardag met 15% korting!

LPBITH - Sinds 2 jaar is Pand 15 een begrip in de regio. In mei 2016 opende Anja Polman na jaren in de retail te hebben gewerkt haar eigen winkel in dameskleding. Met hulp van haar familie groeide Pand 15 uit tot een drukbezochte boetiek met de laatste mode trends.

"Het begon met de verkoop van tweedehands kleding, maar al snel kochten we ook nieuwe collecties in, van bijvoorbeeld Magna, in Amsterdam maar ook in Duitsland en Frankrijk", vertelt Anja trots.

Mode zit de familie in het bloed. Neef Luuk, Anja's 'rechterhand', zette als vervent modefanaat de Pand 15 webshop op en houdt de klantenkring middels Facebook op de hoogte van leuke acties. De winkel behield ondanks het succes ook haar gezellige karakter. "Iedereen, of je nu wel of niet wat koopt, is welkom voor een kopje koffie en een praatje", beamen Anja en Luuk. "En we hebben leuke outfits voor iedere maat en ieder budget."

Op 12 mei viert Pand 15 vanaf 10.00 uur haar tweede verjaardag met een hapje en drankje èn een fikse korting van 15 procent op de nieuwe collectie. Pand 15 is gevestigd aan de Komstraat 15 in Lobith.

Pedicure Duiven West

DUIVEN - Cecilia Van Pedicure Duiven West, werkt als medische pedicure in de gemeente Duiven Arnhem en omgeving.

"Graag wil ze iets vertellen over haar vak medische pedicure. Al enkele jaren ben ik gediplomeerd en werkzaam als medisch pedicure. Dit houdt in dat ik voeten mag en kan behandelen van cliënten met reuma en/of diabetes. Ik heb een samenwerkingsovereenkomst met de huisartsen (ketenzorg) en met de podotherapeuten in de regio, zij verwijzen cliënten met een medische voet door.

Voordat ik met de behandeling ga beginnen, informeer ik eerst bij mijn cliënt of er klachten zijn aan de voeten. Daarnaast vraag ik ook hoe het met de gezondheid van de cliënt is en of de cliënt medicatie gebruikt of heeft gebruikt.

Verder behandel ik de cliënten die hun voeten goed verzorgd willen hebben. De behandeling gaat als volgt: Ik desinfecteer altijd eerst de voet. Daarna bekijk ik de voeten of er bijzonderheden zijn. Aansluitend worden de nagels verzorgd, eeltvorming, kloven en likdoorns verwijderd. Na de behandeling worden de voeten schoongemaakt.

Naast de behandeling verkoop ik diverse producten voor de voeten van onder andere La Reine, (natuurlijke huid/voetverzorging), Oil'n More en HFL Laboratories voor kalknagels. Neem voor meer informatie contact met mij op of kijk op mijn website www.pedicureduivenwest.nl.

Als medisch pedicure en/of pedicure (+) ben je aangesloten bij een vakorganisatie ProVoet en Procert. Aan het logo kunt u zien, dat de pedicure(s) ingeschreven staan bij deze organisatie. Binnen mijn vakgebied ben ik verplicht om bij- en nascholing te volgen binnen mijn vakgebied."

Cecilia Pedicure Duiven West, Steenstraat 45, Duiven; 06 57552571 / 0316 265631.

Partycentrum De Dèèl gaat bruisend de lente in…

BEEK - Op zondag 13 mei is het moederdag en zondag 20 mei vieren we eerste pinksterdag. Weet je nog niet wat je wil geven aan jouw moeder of heb je nog cadeau-inspiratie nodig voor pinksteren?

Onze koks maken een uitgebreid buffet met tal van koude- en warme gerechten. Het buffet is zeer gevarieerd en er is voor ieder wat wils. We serveren de Brunch in vier gangen.

Prijzen voor de Moederdagbrunch en Pinksterbrunch: Volwassenen €. 29.50. Kinderen 3 - 12 jaar €. 15.00. Kinderen 0 - 2 jaar gratis. Aanvang 11.00 uur.

Eetcafé De Dèèl tijdens moederdag en eerste pinksterdag: Vanaf 16.00 uur kunt u ook op het terras of in het eetcafé in ongedwongen sfeer 'Spareribs & Burgers' of één van de andere vis/vleesgerechten eten.

Zomeractie

Stuur vanaf uw vakantieadres een mooie ansichtkaart naar ons partycentrum en u krijgt 5.00 euro korting bij uw volgende bezoek aan ons eetcafé. Scheur op uw vakantieadres een hoekje van de ansichtkaart en neem deze mee bij uw bezoek. Actie geldt in de maanden juli, augustus en september 2018. Één kortingscoupon per persoon. Fijne vakantie en tot snel in ons eetcafé.

Wekelijks geopend op donderdag, vrijdag en vanaf juli ook op zondag spareribs & burgers!

CulinaireLoods, eten met karakter!

DUIVEN - Chef-koks Harm en Hidde hebben kort geleden de stap genomen om samen de CulinaireLoods aan de Dijkgraaf 42 in Duiven te openen. Hun grote passie voor biologische producten en bijzondere smaakcombinaties ziet u ruimschoots terug in de gerechten die zij voor u kunnen maken!

        

Afhaalmogelijkheden zijn er tegenwoordig genoeg, maar vaak bevatten deze gerechten heel veel vet, zout, suiker en maar weinig goede voedingsstoffen en vitamines. Dit kan anders! En daar zetten de heren van CulinaireLoods zich zeven dagen per week voor in! Het moet voor iedereen mogelijk zijn om gezond te eten, ook als je een keer geen zin of tijd hebt om te koken!

Bij CulinaireLoods kunt u een gezonde, voedzame, maar vooral betaalbare lunch en/of diner afhalen óf bij u thuis of op het werk laten bezorgen. Alles bereid met de lekkerste biologische producten die met veel zorg voor u geselecteerd zijn! Maar ook voor een breed spectrum aan kookworkshops, kookclubs en Private Dining kunt u bij Harm en Hidde terecht! Tevens kunt u deze industriële, maar sfeervolle lokatie afhuren voor privé-bijeenkomsten.

CulinaireLoods, met recht een multifunctioneel smaakcentrum! Meer informatie en onze menukaart kunt u vinden op www.culinaireloods.nl

telefoon: 06- 29380137

Half miljoen voor cultuur in de Liemers

Foto: Ab Reuling

LIEMERS - De gemeenten Duiven, Westervoort, Zevenaar en de provincie Gelderland investeren met het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers 480.000 euro in kunst, cultuur en erfgoed. Inwoners, verenigingen en organisaties voeren samen de activiteiten en projecten uit. Dit stimuleert cultuur en erfgoed en draagt bij aan een sterke, trotse en leefbare regio.

Het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers loopt tot en met eind 2020 en bestaat uit zes projecten en een jaarlijks stimuleringsbudget. Elk project is uit een samenwerking tussen lokale organisaties en verenigingen uit de sectoren cultuur, erfgoed, onderwijs of sociaal domein. De projecten zijn dankzij de input van inwoners en organisaties uit de Liemers tot stand gekomen. Het overkoepelende thema van alle projecten en activiteiten is de culturele identiteit van de Liemers: 'Leven in de Liemers'.

Een greep uit de projecten

Bakens in het Liemers landschap. Verhalen die nu nog verborgen in het Liemers landschap liggen worden tot leven gewekt met behulp van creatieve en innovatieve techniek. Denk bijvoorbeeld aan de resten van de Romeinse forten (Romeinse Limes) en het verdronken dorp Leuffen in de gemeente Duiven.

De Liemerse Beeldbank en activiteiten. Activiteiten worden georganiseerd om het verhaal van de Liemers te vertellen. Dit gebeurt rondom historisch fotomateriaal van historische verenigingen in de Liemers, verzameld in de Liemerse Beeldbank.

Feest! Tradities in Ere! (Lespakket). Er wordt een lespakket gemaakt over Liemerse tradities voor alle basisscholen in de drie gemeenten.

Het hele programma van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers staat op http://www.levenindeliemers.nl/activiteiten/206-half-miljoen-cultuur-erfgoed-liemers.


Jaarlijks stimuleringsbudget

Elk jaar stelt het Cultuur- en Erfgoedpact 22.000 euro beschikbaar voor (kleinere) lokale initiatieven. Deze initiatieven richten zich op cultuureducatie, cultuurparticipatie en/of cultuurtoerisme en sluiten aan op de rode draad van het Cultuur- en Erfgoedpact: 'Leven in de Liemers': leven, beleven en beleefbaar maken! Meer informatie en het indienen van aanvragen: http://www.levenindeliemers.nl/stimuleringsbudget.

'Leven in de Liemers' verbindt. De projecten versterken de overkoepelende identiteit van de Liemers met kunst, cultuur en erfgoed. Activiteiten brengen verschillende groepen samen en dragen bij aan een hechte gemeenschap waarin iedereen mee kan doen. Het jaarlijkse stimuleringsbudget moedigt inwoners aan om zelf aan de slag te gaan.

Het Cultuur- en Erfgoedpact 'Leven in de Liemers' stimuleert toerisme met kunst, cultuur en erfgoed uit het gebied. Met een krant, een website en via sociale media worden toeristen en inwoners op de hoogte gebracht van het culturele activiteitenprogramma.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 29 april 11.00 uur: Communieviering met Diaken van Zundert en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gerrit en Trees Lemm-Krebber

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Theo Beudel

Annie de Ruiter-Jansen

Jan en Wilfred Smits

Wim Willemsen

Ouders Godschalk-van Onna en Chris Godschalk

Collecte: Roepingenzondag /eigen geloofsgemeenschap

Kerkberichten week 18 van 5 mei tot en met 11 mei 2018.

In het weekend van zaterdag 5 mei en zondag 6 mei is er geen viering in deze kerk.

Dinsdag 8 mei 12.00 uur: 60-jarige Huwelijksviering echtpaar van Haren. Voorganger: Pastoor Thanh.

Spelen bij Duivense Bridge Club

DUIVEN - "Kunt u (een beetje) bridgen? Speelt u thuis en vindt u het een leuk spel? Dan nodigen wij, de Duivense Bridge Club, u hierbij van harte uit om bij ons een paar keer sfeer te komen proeven."

"Wij spelen op dinsdagavond in De Ogtent in het centrum van Duiven van 19.30 tot 22.30 uur. Wilt u snel een keer komen kijken, dan kan dat al in mei. Na de zomervakantie heten wij u welkom vanaf de start van het nieuwe sezoen 2018-2019 op 4 september."
Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij spelleider Vic Heunen; 06 33946535; E-mail: secretariaat.dbc@gmail.com.

Autismecafé

De Liemers

ZEVENAAR - Op vrijdag 4 mei is er weer Autismecafé De Liemers. Het café is voor volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn.

Er is hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Deze keer is het onderwerp 'ASS en rechtvaardigheidsgevoel'. Je bent welkom als je hierover met andere mensen met een ASS wil praten.

Het autismecafé gaat om 19.30 uur open. Van 20.00 tot 21.00 uur is er het themagesprek en vervolgens nog een half uur om na te praten. De bijeenkomst is in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Aanmelden is niet nodig en de entree is 3,50 euro. Meer informatie: www.auti24.nl.

Vlooienmarkt in Zevenaar

ZEVENAAR - In sporthal Heerenmaten aan Heerenmaten 8 wordt zondag 29 april van 10-17 uur een leuke grote vlooienmarkt gehouden.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 15 euro. Deze is te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal Heerenmaaten zorgt voor de catering.

Spirituele wandeltocht

WESTERVOORT - Op 5 mei is er een spirituele wandeltocht. De wandeling met als thema 'Grenzland' voert naar Miliingen.

De Millingerwaard is onderdeel van de Gelderse Poort, een complex van circa twintig natuurgebieden in deze regio. In de Millingerwaard zijn veel bedreigde plantensoorten door de invloeden van hoogwater weer in groten getale zichtbaar op de oeverwallen. Door de introductie van gallowayrunderen en konik-paarden is er ook een uitbreiding van plantensoorten gekomen. De dieren grazen in een groot gebied en verspreiden via de mest de zaden van zeldzame planten. Zeer de moeite waard om met elkaar stil te staan bij de omgeving, de geschiedenis van dit gebied en om af en toe stil te zijn en te luisteren naar bijpassende teksten.

Vertrek: 10.00 uur (carpoolen) vanaf Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63, Westervoort. Leiding: ds. Arjen Hiemstra. Kosten zijn drie euro. Contactpersoon: Henk Bonnink, 026 3114522.

Autismecafé De Liemers

Autismecafé De Liemers

ZEVENAAR - Op vrijdag 4 mei is er weer Autismecafé De Liemers. Het café is voor volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn.

Er is hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Deze keer is het onderwerp ‘ASS en rechtvaardigheidsgevoel’. Je bent welkom als je hierover met andere mensen met een ASS wil praten.

Het autismecafé gaat om 19.30 uur open. Van 20.00 tot 21.00 uur is er het themagesprek en vervolgens nog een half uur om na te praten. De bijeenkomst is in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Aanmelden is niet nodig en de entree is 3,50 euro. Meer informatie: www.auti24.nl.

Minivlaggenschip Pigeons kampioen in eigen huis

Pigeons U10 Kampioenen 2018 (foto: Britt Schmitz) Foto: Britt Schmitz

DUIVEN - Na dit seizoen twaalf toernooien te hebben gespeeld was zaterdag 14 april het finaletoernooi voor het minivlaggenschap van Pigeons. Onder leiding van coach Froukje Sanberg, assistent-coaches Britt Schmitz en Chantal Keuning heeft Pigeons U10 alle vier wedstrijden gewonnen en zijn hiermee kampioen geworden van de poule.

De hele dag is er gebasketbald door tal van kleine basketbaltalenten en het was een grote happening. Basketballers van Basketiers, Becege, Black Stars, Batouwe, Wyba, Unlimited, Pluto, Flip Stars en Pigeons mochten het tegen elkaar opnemen. Pigeons zorgde ervoor dat de dag vlekkeloos verliep en vele basketballers en bestuursleden hielpen mee om wedstrijden te fluiten of te tafelen. De dag werd feestelijk afgesloten door de U10-coördinator van de NBB Bram van der Zalm met taart, medailles en prijsbekers.

Autivrouwencafé in Arnhem: hoe richt ik mijn leven in?

ARNHEM - Woensdag 2 mei wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Woensdag 2 mei is het thema: Autisme en hoe richt ik mijn leven in?

Het krijgen van de diagnose ASS heeft een behoorlijke impact op je leven. Je komt voor de keuze te staan hoe verder te gaan; blijf je doorgaan zoals je altijd gedaan hebt of ga je je leven anders inrichten. En hoe dan? Vraag je hulp? Wat en hoe heb jij het gedaan en hoe is het bij jou tot nu toe gegaan? Wie hierover wilt praten met andere autivouwen is welkom.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur. Tot 21.30 uur is er gelegenheid om na te praten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn vijf euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Snuffelmarkt en braderie in Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 9 juni organiseert Peters Events een snuffelmarkt in het centrum van Duiven.

Haal de zolder maar vast leeg, want deze dag is het tijd voor een leuke gezellige snuffelmarkt. Wil je leuke spulletjes scoren en of verkopen deze dag noteer dan: 9 juni van 11.00 tot 17.00 uur in je agenda.

Wil je ook een kraam voor deze gezellige snuffelmarkt huren? Dan kun je contact opnemen met Peters Events telefoonnummer 06 20767484 of email eventspeters@gmail.com.

Op zondag 10 juni organiseert Peters Events weer een zeer gezellige braderie in het centrum van Duiven van 11.00 uur tot 17.00 uur. Peters Events nodigt iedereen uit om deze gezellige braderie te komen bezoeken.

Laat u verrassen door het brede assortiment artikelen verdeeld over ca. 30 kramen. Denk hierbij onder andere aan diverse kleding en modeaccessoires, sieraden, lederwaren, woondecoratie etc.

Noteer 10 juni 2018 in uw agenda en kom langs op de braderie in Duiven.

Wilt u ook een kraam voor deze gezellige markt huren? Dan kunt u contact opnemen met Peters Events telefoonnummer 06-20767484 of email eventspeters@gmail.com

Spelen bij Duivense Bridge Club

Spelen bij Duivense Bridge Club

DUIVEN - "Kunt u (een beetje) bridgen? Speelt u thuis en vindt u het een leuk spel? Dan nodigen wij, de Duivense Bridge Club, u hierbij van harte uit om bij ons een paar keer sfeer te komen proeven."

"Wij spelen op dinsdagavond in De Ogtent in het centrum van Duiven van 19.30 tot 22.30 uur. Wilt u snel een keer komen kijken, dan kan dat al in mei. Na de zomervakantie heten wij u welkom vanaf de start van het nieuwe sezoen 2018-2019 op 4 september."
Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij spelleider Vic Heunen; 06 33946535; E-mail: secretariaat.dbc@gmail.com.

Opbrengst collecte voor Hartstichting in Duiven

DUIVEN - In de week van 8 tot 14 april is de jaarlijkse collecte voor de Hartstichting in Duiven, Groessen en Loo gehouden.

De opbrengst bedraagt 6183,94 euro. De Hartstichting is de inwoners en collectanten dankbaar voor hun bijdrage.

Oude & vertrouwde krachten herenigd!

ZEVENAAR - "Een uitbreiding van ons vertrouwde team, met een vertrouwde oud-collega", aldus Arthur en Joyce ten Harmsen. "Een belangrijke zaak omdat we het betrouwbare en persoonlijke karakter van Auto Performance Zevenaar nogmaals willen benadrukken."

Ex-collega Leon Agelink, van destijds de Mitsubishi-dealer in Zevenaar, waar zowel Arthur als zoon van eigenaar Wim ten Harmsen, het autovirus met de paplepel kreeg ingegoten, raakte ook Leon hier vroeg mee besmet. "Dat maakt ons tot een team waarvan ook Joery Weerensteijn al reeds anderhalf jaar deel van uitmaakt. Want voor Joery is ook het monteur zijn, zijn lust en zijn leven. Kortom: een team van autoliefhebbers!

Inmiddels zijn we sinds oktober 2016 gevestigd op onze nieuwe locatie aan de Einsteinstraat 13 te Zevenaar, wat een hele goede stap is gebleken. Door de ruimte en alle gemakken die deze locatie ons biedt, hebben we veel kunnen investeren in nieuwe apparatuur zodat we de meest uiteenlopende merken kunnen onderhouden en repareren. Wat vanzelfsprekend ook terug te vinden is in de kwaliteit van ons werk. Daarnaast vinden we een persoonlijke benadering naar de klant erg belangrijk."

"Service blijft ons sterkste punt. Door de geplande aanpassingen aan het lokale wegennet in combinatie met de nieuwe op-en afrit van de A12 zullen wij in de nabije toekomst nog beter bereikbaar zijn. Omdat we achter de kwaliteit van ons werk staan leveren we sinds kort ook de mobiliteitservice aan. Hiermee bent u 24 uur per dag verzekerd van mobiliteit. Wij informeren u graag persoonlijk naar de mogelijkheden."

Wie kiest voor Auto Performance Zevenaar, kiest dus voor persoonlijke service, kwaliteit en betrouwbaarheid voor u en uw auto.

Autoperformance Zevenaar, Einsteinstraat 13, Zevenaar; 0316-241235; www.autoperformancezevenaar.nl; info@autoperformancezevenaar.nl.

De Coronas publiekstrekker op 5 mei

ZEVENAAR - Welke band speelt 5.000 nummers? In een eigen decor, met eigen originele animaties en nummers in een andere stijl? Juist: de Coronas. Sultans Of Swing als Cowboys-Of-Tex-Mex. Of Don’t Stop Me Now in operastijl? Iedereen die op zaterdagavond 5 mei naar het Raadhuisplein komt gaat het meemaken. De band is de absolute publiekstrekker van het bevrijdingsfestival van Muziekstad Zevenaar.

De telefoonmachine is het kloppend hart van de Coronas-show en is bepalend voor de unieke wijze waarop de band met het publiek communiceert. Het publiek beklimt de telefoonmachine en vertelt de band en het publiek wat hij of zij wil horen. Alle muzikale wensen worden ingewilligd, soms in een andere stijl. Dat maakt het optreden van de Coronas uniek en onvergetelijk.

Het concert met de Coronas vormt de afsluiting van het bevrijdingsfestival, dat Muziekstad Zevenaar op het Raadhuisplein organiseert. Het programma begint om 12.00 uur met het hijsen van de vlag en een welkomswoord van burgemeester Ella Schadd. Daarna volgt een optreden van het seniorenorkest. Om 13.30 uur betreedt Music4you het podium. De vijf man tellende coverband speelt tot 16.30 uur nummers van de jaren tachtig tot nu. Van Fleetwood Mac tot Bruno Mars.

Om 19.30 uur halen leden van atletiekvereniging De Liemers het vredesvuur op en wordt het vuur samen met enkele veteranen ontstoken op het Raadhuisplein. Daarna is het de beurt aan de Coronas. De entree is gratis.

Openlucht-vlooienmarkt op hemelvaartsdag

ARNHEM - Op donderdag 10 mei van 10-17 uur wordt op het parkeerterrein Olympus 1 naast de Rijnhal een leuke supergrote openluchtvlooienmarkt met 200 deelnemers gehouden. Vorig jaar was deze een groot succes.

Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 27,50 euro. Een grondplaats is er vanaf 17,50 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Toiletten en catering met terras zijn aanwezig.

Van Bruggen adviesgroep de Liemers verhuisd

Foto: Gerjam van der Wielen

DUIVEN - Het is zo ver! Van Bruggen adviesgroep de Liemers is verhuisd en heeft op 1 april haar deuren geopend aan de Visserlaan 9 in Duiven.

"Bent u van plan een woning te kopen, twijfelt u over uw huidige hypotheek, bel dan 0316 280663 of bezoek onze website www.vanbruggen.nl/duiven en kom een keer langs voor een vrijblijvend adviesgesprek en een kop koffie. U bent van harte welkom."

Koningsspelen samen met Pigeons groot succes

Vrijwilligers vanuit Pigeons: Chantal Keuning, Taco Jansen, Wilma Jansen, Lyn van Tuil, Guido Mahler, Leon Wibbels en Stan van der Nat Foto: Monique Polak

DUIVEN - Vrijdag 20 april deden in Nederland zo’n 6000 scholen mee aan de Koningsspelen. Zo ook de scholen in Duiven. Liefst duizend kinderen mochten in Duiven sporten en ook dit jaar was Pigeons weer met vele vrijwilligers aanwezig.

In Duiven stonden er baskets bij DVV, en ook in Westervoort waren Pigeons On Wheels aanwezig in De Pals om voor liefst honderd kinderen rolstoelbasketbalclinics te verzorgen. De warmte zorgde voor sommige kinderen voor problemen waardoor in Duiven de Koningsspelen een half uur eerder zijn gestopt. Desondanks waren de Koningsspelen zowel in Duiven als in Westervoort een groot succes. Alle kinderen hebben maar weer eens kennis gemaakt met de geweldige sport basketbal en Pigeons! Dank gaat uit naar de organisatie van de Koningsspelen 2018 en alle vrijwilligers van Pigeons. (www.depigeons.nl)

MKB Zevenaar en de FIOD

(foto: Pictures by Gaab) Foto: Pictures by Gaab

LATHUM - Op woensdagavond 18 april genoten de leden van MKB Zevenaar in de zon bij restaurant De Veerstal in Lathum van een heerlijk etentje. Daarna was de jaarlijkse algemene ledenvergadering.

Joost Boersma vertelde tijdens een interessante presentatie meer over het werk van de FIOD. Vooral de voorbeelden die hij gaf, spraken tot de verbeelding bij de aanwezigen. Het werd wel duidelijk dat de belastingdienst fraudeurs op allerlei manieren kan opsporen.

De volgende bijeenkomst van MKB Zevenaar is op dinsdag 8 mei. Dan is MKB Zevenaar welkom op het golfterrein in Emmerich voor een clinic.

21 / 40

22 / 40

23 / 40

24 / 40

25 / 40

26 / 40

27 / 40

28 / 40

29 / 40

30 / 40

31 / 40

32 / 40

Bij kwekerij W.A.J. Gerritsen loopt het al weer storm Is uw tuin al lenteklaar?

HUISSEN – Het grote assortiment in eenjarig perkgoed, daar staat kwekerij W.A.J. Gerritsen al sinds jaar en dag om bekend. Maar wist u ook dat Gerritsen tevens ruim gesorteerd is in vaste planten? April is de maand bij uitstek om die in uw tuin te zetten.

Met een goed uitgekozen combinatie van vaste planten, geniet u ieder seizoen opnieuw van geurende bloemen en een diversiteit aan bladkleuren en -vormen in uw tuin. Als u dat aanvult met eenjarig perkgoed als kleurrijke blikvangers, levert dat een heel fraai resultaat op! Ziet u het al voor u? U hoeft geen groene vingers te hebben, want Anita en Wilbert Gerritsen helpen u graag op weg in uw keuze. Zoekt u iets specifieks wat u niet bij hen in de kas ziet staan, dan kan het voor u worden besteld.

Het is een gezellig komen en gaan bij kwekerij W.A.J. Gerritsen. Anita en Wilbert zijn er zeven dagen per week aan het werk. 'De hele maand april tot en met mei zijn we namelijk iedere zondag geopend. Ook op Koningsdag, Bevrijdingsdag, hemelvaartsdag en beide pinksterdagen', zegt Anita lachend. 'Maar we vinden het leuk!' Wist u al dat u er uw eigen meegebrachte bloembak kunt laten vullen met de door u uitgekozen planten? Naast de kosten van de materialen, vraagt Gerritsen voor deze service slechts één euro per opgemaakte bak. Kom eens kijken aan de Polseweg 23 in Huissen. www.kwekerijgerritsen.nl (Ook op Facebook) Alvast een moederdagtip? Een kadobon van kwekerij W.A.J. Gerritsen!

Riekie kan met een gerust hart stoppen met werken Atelier Riekie in goede handen bij nieuwe eigenaresse

ZEVENAAR – Een betere overnamekandidate had Riekie zich niet kunnen wensen: Andrea van Schoot – Kapfer. Zij staat al jaren aan het roer van drie ateliers; één in Oldenzaal en nog twee in Polen. Op zakelijk vlak kenden de dames elkaar dan ook al.

De officiële overname vond vorig jaar in november plaats en er is niets veranderd bij Atelier Riekie. Alle medewerk(st)ers zijn overgenomen waardoor alle vakkennis in huis is gebleven. De precisie waarmee gewerkt wordt en de goede service blijven hierdoor gehandhaafd. Men zegt niet voor niets: 'Never change a winning team!' Bovendien is Riekie voor Andrea een zeer gewaardeerde 'concullega': 'Als je bedenkt dat Riekie als coupeuse ooit thuis in haar woonkamer is begonnen en nu, op 74-jarige leeftijd, langzaamaan afscheid neemt van een door haar opgebouwd gerenommeerd atelier met medewerk(st)ers, dan kan ik daar alleen maar respect voor hebben', aldus Andrea.

Riekie blijft nog even werkzaam in de winkel om klanten te adviseren en kleding af te spelden. Rustig bouwt zij zo haar werkzame leven af en gaat ze genieten van haar vrije tijd. De overname van Atelier Riekie biedt Andrea de mogelijkheid om vakmanschap in Nederland te houden. Andrea: 'We laten ook werkzaamheden in onze ateliers in Polen verrichten, maar het is efficiënt dat Atelier Riekie centraal in Nederland ligt. Vooral voor spoedopdrachten en speciale opdrachten zoals bruidsjurken maar natuurlijk ook voor particulieren. Dankzij deze overname zijn we nog flexibeler.' Honderden stuks bedrijfskleding of één rokje laten vermaken? Bij Atelier Riekie kunt u vertrouwen op keurig vakwerk.

Uitgebreide informatie staat op www.atelierriekie.nl en www.vanschoot.nl.

Atelier Riekie is gevestigd aan de Edisonstraat 32C in Zevenaar; 0316 342584.

Buitink terraszonwering nu met gratis motor en afstandsbediening

DUIVEN - Een terras zonwering van Buitink Products Duiven met gratis motor? Dat kan! Bij Buitink weet men als geen ander hoe heerlijk het kan zijn om vakantie te vieren op eigen terras. Buitenleven is al lang geen modegril meer, maar een manier van leven die steeds meer Nederlanders enorm aanspreekt.

Logisch ook, want wanneer de zon schijnt, willen we daar optimaal van profiteren. Meer dan ooit is het knikarmscherm, ook wel terrasscherm genoemd, in beeld bij de mooi-weer-aanbidders. De reden: met een knikarmscherm overkapt u, met een simpele druk op de knop, uw terras en creëert u in een oogwenk een oase vol schaduw.

Bij Buitink verkoopt men niet alleen deze weldadige schaduw, maar vindt men ook een stuk comfort erg belangrijk. Om het voor de consument extra aantrekkelijk te maken om juist nú te investeren in een overdekt terras, biedt men in de maanden april tot en met juni een Sunmaster terrasscherm aan met gratis Somfy RTS of IO motor. Deze motoren zijn voorzien van een ingebouwde ontvanger en kunnen bediend worden met een draadloze hand- of wandzender. En deze zender? Die zit er natuurlijk ook gratis bij!

Schaduw is broodnodig wanneer de zon aan de hemel staat. Samen van een maaltijd genieten, een boek lezen, een glaasje wijn drinken of gewoon even uitrusten, in de zomer is dat heerlijk om buiten te doen. Maar: inmiddels weten we dat, hoe lekker het zonnetje ook is, we ons moeten beschermen tegen de schadelijke invloeden van UV-straling. Schaduw is dus een voorwaarde om van het mooie weer te kunnen genieten. Met een Sunmaster terrasscherm van Buitink heeft u deze schaduw binnen handbereik. Geen eindeloos draaien aan een slingerstang, maar gewoon even de afstandsbediening pakken en op de knop drukken. Uw scherm heeft binnen een mum van tijd uw terras omgetoverd in een heerlijke buitenplaats.

Kom langs en pak uw kans bij Buitink Products Duiven. U vindt Buitink Products Duiven op Nieuwgraaf 52 A in Duiven. Tevens kunt u alvast een kijkje nemen op www.buitinkproducts.nl.

Elsa Jean MacTaggart te gast in Duiven op Bevrijdingsdag

DUIVEN - Elsa Jean MacTaggart is één van de beste violistes, gitaristen, fluitspelers en performers van Schotland. Zij en haar begeleider Mr Gary Lister toeren het hele jaar in Schotland, Ierland, Noord Ierland, Wales, Engeland, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en ook Nederland (Duiven en Zaltbommel).

Daarnaast treden ze in de wintermaanden op op de Canarische Eilanden, met name Gran Canaria. Hun show bestaat uit Schotse muziek, Ierse muziek en Partymuziek in zijn algemeen. Ze treden 5 mei van 14.00 tot 17.00 uur op op het nieuwe gezellige Remigiusplein in Duiven en zullen zorgen voor een hossende menigte. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Vakanties en vrije dagen vaak een eenzame periode voor ouderen

ZEVENAAR - De vakanties en de vrije dagen staan weer voor de deur met fijne temperaturen. Kinderen hebben vrij of schoolvakantie. De bouwvakvakantie komt eraan voor de werknemers. Dit betekent dat veel mensen naar hun vakantiebestemming zullen vertrekken.

Veel ouderen blijven thuis, omdat ze niet meer zelf op vakantie kunnen of willen. Terwijl hun kinderen en kleinkinderen wel een paar weken weg zijn. De mensen die normaal langs komen voor een kopje koffie en praatje, komen nu niet. Voor veel ouderen is dit een wat eenzame periode. Wellicht herkent u dit.

Gelukkig is er in de Pelgromhof te Zevenaar tijdens de vakantieperiode veel gezelligheid te vinden voor ouderen. U hoeft dus niet eenzaam te zijn tijdens de vakantie.

In de Pelgromhof kunt u bijna dagelijks terecht om mee te doen aan leuke activiteiten. Ook als u zelf niet in de Pelgromhof woont kunt u mee doen aan activiteiten, zoals bingo, de spelletjesochtend, kegelen, en seniorengym. Gezellig samen met de bewoners en buurtbewoners.

Voor een kopje koffie of een glaasje fris in ons restaurant of op het zonnige terras bent u altijd welkom. Als u met dit warme weer geen zin heeft om te koken dan kunt u iedere dag genieten van een heerlijk 3-gangen menu in ons restaurant.

Kijk op www.Pelgromhof.nl voor het volledige programma voor de komende weken. Wilt u ook eens meedoen met de activiteiten of heeft u hierover vragen? Bel gerust met onze receptie op 085 4019684.

Is uw aanhangwagen kapot?

BEEK - Is uw aanhangwagen kapot? Dan bent u bij Garage Kaal & Buunk aan het juiste adres. Garage Kaal & Buunk haalt hem bij u op, repareert hem en brengt hem weer terug. De meeste onderdelen liggen op voorraad, dus zij kunnen u direct helpen. Naast verkoop en onderhoud, verhuurt Kaal & Buunk ook aanhangwagens. Bel ons voor meer informatie op 0316 531684.

Garage Kaal & Buunk richt zich op verkoop nieuw en gebruikt, reparatie en onderhoud van alle merken aanhangwagens, voor zowel nieuw als gebruikt. Laat uw aanhangwagen checken. Op deze manier weet u of u veilig de weg op gaat. Bel ons voor een afspraak.

Wij zijn de Hapertdealer van de regio. Hapert aanhangwagens biedt een compleet assortiment aan voor de professional als voor de thuisgebruiker. Hapert staat bekend om een sterk en kwalitatief hoog staand product. Hapert heeft aanhangwagens groot als klein. Een aanhangwagen voor iedereen dus. In onze showroom hebben wij een ruim assortiment nieuwe aanhangwagens staan.

Naast aanhangwagens kunt u bij Garage Kaal & Buunk ook terecht voor apk, reparatie en onderhoud van uw auto en brommobiel.

Garage Kaal & Buunk zit gevestigd op industrieterrein het Matjeskolk aan de Zuidermarkweg 2 in Beek. Bezoek ook onze website www.kaalbuunk.nl.

Elsa Jean MacTaggart te gast in Duiven op Bevrijdingsdag

Elsa Jean MacTaggart te gast in Duiven op Bevrijdingsdag

DUIVEN - Elsa Jean MacTaggart is één van de beste violistes, gitaristen, fluitspelers en performers van Schotland. Zij en haar begeleider Mr Gary Lister toeren het hele jaar in Schotland, Ierland, Noord Ierland, Wales, Engeland, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en ook Nederland (Duiven en Zaltbommel).

Daarnaast treden ze in de wintermaanden op op de Canarische Eilanden, met name Gran Canaria. Hun show bestaat uit Schotse muziek, Ierse muziek en Partymuziek in zijn algemeen. Ze treden 5 mei van 14.00 tot 17.00 uur op op het nieuwe gezellige Remigiusplein in Duiven en zullen zorgen voor een hossende menigte. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Sacramentsprocessie Lobith, een 243 jaar oude traditie

LOBITH - Op zondag 13 mei trekt de jaarlijkse Sacramentsprocessie weer door de straten van Lobith. In 1775 werd deze processie voor het eerst gehouden. Dat betekent, dat de processie dit jaar voor de 243e keer door het dorp trekt. Deze traditie vormt een wezenlijk onderdeel van de kermis- en schuttersfeesten. De schuttersgilden zijn een niet weg te denken onderdeel van deze plechtige stoet.

De processie hoort niet alleen bij de schuttersfeesten, maar wordt ook gehouden ter herinnering aan de inwijding van de kerk. In 1771 gaf Koning Frederik II van Pruisen aan de rooms-katholieken van Lobith toestemming om een kerk te stichten en een priester in dienst te nemen. Ter inwijding van de kerk werd in 1775 een eerste processie gehouden. Tot op heden is de oorspronkelijke route gehandhaafd gebleven.

Dat de Sacramentsprocessie nog steeds een voorname plaats inneemt bij de bevolking is ieder jaar weer merkbaar. De kern van de processie vormt natuurlijk het Allerheiligste dat door de geestelijken wordt rondgedragen. In de stoet lopen ook bruidjes en lantaarndragers.Verder neemt een groot aantal verengingen en inwoners deel aan de Sacramentsprocessie.

Om precies 12.00 uur vertrekt de processie vanuit de kerk en trekt langs vier rustaltaren, waar telkens de zegen wordt gegeven met het Allerheiligste.Vanaf elk rustaltaar worden er communie en fruitmandjes gebracht naar de zieken van alle gezindten.

De processie wordt afgesloten in een overvolle kerk, waar voor de laatste keer de zegen wordt gegeven. Tot slot zingen alle aanwezigen onder begeleiding van de Leo Harmonie het Aan U, o Koning der Eeuwen.

Ingezonden brief

Te veel katten in Zevenaar?

Katten zijn gezellige huisdieren… maar veroorzaken helaas ook veel overlast. Zit je lekker te werken in je tuintje, bederven kattendrollen jouw plezier bij het planten van nieuwe bolletjes of jonge plantjes. Zijn er net weer een paar jonge vogels uit het ei gekropen, moet de kat van de buren het hele nest weer zonodig om zeep helpen.

Het aantal katten in Nederland wordt geschat op gemiddeld circa vier miljoen. (Wageningen)

De problemen die katten kunnen veroorzaken zijn divers. Uit onderzoek (Raad voor dierenaangelegenheden) blijkt dat het aannemelijk is, dat katten verschillende zoönosen verspreiden, dierenziektes die op mensen overslaan. De gevaarlijkste daarvan is toxoplasmose, een parasitaire infectie, die wordt verspreid via de ontlasting van katten. Bij mensen kan dit leiden tot vermoeidheid, spierpijn en koorts, maar in ernstige gevallen ook tot oogontstekingen, longontsteking of hersenvliesontsteking. Nog gevaarlijker is toxoplasmose voor zwangere vrouwen. Volgens onderzoek zijn er in Nederland jaarlijks zo'n vijfhonderd gevallen waarbij kinderen met de infectie worden geboren, met soms ernstige gevolgen zoals een waterhoofd, verkalkingen in de hersenen of blindheid.

Dit soort overlast wordt niet alleen door zwerfkatten veroorzaakt. Ook de brave huiskat die thuis zijn natje en droogje krijgt, kan door het poepen in de zandbak of in de tuin van de buren ziektes verspreiden en blijkt buitenshuis vaak de kille moordenaar die hij als roofdier nu eenmaal is. Het aantal vogels dat door katten wordt gedood is groot. Schattingen (dierecoloog J. Dekkers) geven aan dat het jaarlijks om tientallen miljoenen gedode vogels in Nederland gaat. Ja u leest het goed!

Waar het me nu om gaat is, dat eenieder een kat als huisdier wordt gegund maar aanvaard dan ook de consequenties en zadel anderen niet met de problemen op. Houd hem/haar binnenshuis! Misschien zou het invoeren van kattenbelasting het aantal kunnen verminderen. Het helpt misschien in ieder geval in die gevallen waar sommige mensen het zelfs nodig vinden om meerdere katten te moeten houden. Indien van toepassing voelt u zich hopelijk aangesproken.

Fleur Bes, Zevenaar

Broodfonds de Liemers opgericht

LIEMERS - Op donderdag 15 maart is in Tolkamer een broodfonds opgericht door de verschillende ondernemers uit de Liemers.

Vereniging broodfonds ‘de Liemers ’bestaat uit 24 leden. Deze leden zijn ondernemers uit de Liemers. Een broodfonds is een collectieve en betaalbare vorm van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door lokale ondernemers.

Hoe werkt zoiets? In een broodfonds ondersteun je elkaar op vrijwillige en gelijkwaardige basis. Als een lid ziek is, krijgt die van de andere leden in zijn broodfonds maandelijkse schenkingen om rond te kunnen komen. Deelnemers besturen hun eigen broodfonds. Dit werkt al inmiddels twaalf jaar naar eenieders volle tevredenheid van circa 15.000 zelfstandige ondernemers binnen 331 broodfondsen door geheel Nederland.

Het bestuur van broodfonds de Liemers bestaat uit Niels Quartel, Hans van der Molen en Hans Schopman. Meer informatie staat op www.broodfonds.nl.

Vlooienmarkt Doetinchem

DOETINCHEM - Bij de Saza sporthal aan de Sportweg 1 op het parkeerterrein is er zondag 6 mei van 10.00 - 17.00 uur een leuke grote vlooienmarkt.

Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen,. Of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 27.50 euro. Er zijn ook grondplaatsen te huur via www.animo-vlooienmarkten.nl of telefonisch 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De Saza sporthal verzorgt de catering en een gezellig terras op de vlooienmarkt. Bij heel slecht weer is de markt in de sporthal.

Feest bij Internationaal dansen Westervoort

Volksdansgroep Westervoort

WESTERVOORT - Medio maart bestond de volksdansvereniging Westervoort 45 jaar.

Het jubileum werd – geheel in eigen stijl – gevierd met een 'diner dansant' bij Wieleman. In de gezellige zaal was een dansvloertje vrij gehouden. Tussen de gangen van het heerlijke koude en warme buffet werd daar enthousiast gebruik van gemaakt. Uiteraard met Internationale dansen op onder andere Griekse, Israëlische, Roemeense en andere Oost-Europese en soms zelfs Russische muziek. Het was een heel feestelijke avond.

In de groep dansers is een enkeling nog bekend met de beginjaren van de vereniging; dansen houd je jong! Op naar het vijftigjarig jubileum. Voor meer informatie over de volksdansgroep kan men bellen of mailen naar: Ali Rondon, 026 3114430; email: ali.rondon@hetnet.nl.

Basketiers'71 is er ook voor de allerkleinsten!

ZEVENAAR - De competitie zit er alweer op, met wisselende resultaten. Daarmee is het seizoen nog lang niet voorbij. De trainingen worden voortgezet, een kleine rustpauze. En in verband met de eindexamenperiode(s) trainen in sporthal Lentemorgen.

Dan beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen weer. Elk team wordt opnieuw samengesteld, individuele wensen worden naar voren gebracht. Waar het kan, mogelijk is, worden deze op elkaar afgestemd, Nieuwe leden zijn zoals bij iedere vereniging, meer dan van harte welkom!

Zo ook bij Basketiers’71, geldt dit zeker voor de allerjongsten. De teams U10 & U12 kunnen zeker nog versterking, uitbreiding gebruiken. Samen bewegen, met de bal leren dribbelen, het spelplezier, samenspel staat voorop. Om gezamenlijk spelenderwijs, de beginselen van de basketbalsport te leren kennen. Je bent van harte welkom, iedere donderdagavond van 17.30-18.45 uur op de Schilderspoort.

Voor meer informatie neem contact op via: secretaris@basketiers.nl. "We zien jullie graag verschijnen. Zeg nu zelf: “Wie is er niet groot geworden, bij Basketiers’71!”

Kookworkshop voor mensen met kanker bij Het Braamhuis

Het Braamhuis

ZEVENAAR - Op zaterdag 12 mei van 9.30 tot 12.30 uur houdt Het Braamhuis aan de Reisenakker 12 in Zevenaar een kookworkshop 'Gezond en lekker koken voor mensen met kanker'. De ochtend wordt verzorgd door Peter Haima.

Peter is medisch bioloog en werd in 2010 zelf geconfronteerd met kanker. Tijdens zijn herstelperiode ontstond een diepgaande interesse in voeding en leefgewoonten in relatie tot kanker. Geïnspireerd door zijn voorspoedige herstel geeft hij regelmatig lezingen over dit onderwerp en verzorgt hij herstel yogalessen in zijn praktijk.

Begonnen wordt om 9.30 uur met koffie/thee, waarbij Peter iets zal vertellen over gezonde voeding en waarom dit voor mensen met kanker zo belangrijk is. Je krijgt praktsche tips en recepten, hoe dit thuis toe te passen. Daarna worden er met aanwijzigingen van Peter heerlijke gerechten bereid. Tijdens de afsluitende lunch kunnen alle deelnemers genieten van elkaars kookkunsten.

Aanmelden is verplicht via activiteitenbraamhuis@gmail.com of 0316 332111 of via info@braamhuis.nl.Toegang: vrijwillige bijdrage.

ICK Badminton Club BC Thuve

Vlnr op de foto: Adriaan, Martijn,Cynthia, Berend, Berno, Marieke (foto: Dorien Aaldering)

DUIVEN - Zoals iedere sportvereniging met een individuele sport, kent ook de Duivense Badminton Club, BC Thuve, ieder jaar de Interne Club Kampioenschappen voor seniorleden. Dit jaar dus de ICK 2018.

Hier worden de beste spelers van de club bepaald. Omdat er tussen de spelers onderling nogal veel kwaliteitsverschil is, zijn er verschillende klassen: Dames en Heren onderverdeeld in A B en C. Waarbij de A staat voor de competitie-spelers. B voor de gevorderden en C voor de de overigen en beginners. De afgelopen weken zijn op de speelavonden (maandag en woensdag) die onderlinge wedstrijden afgewikkeld in competitie-vorm. Uiteindelijk zijn dus de clubkampioenen bepaald en afgelopen maandag 9 april zijn de prijzen uitgereikt. De resultaten zijn:


Heren A en clubkampioen: Dion Dieker
Dames A en clubkampioen: Cynthia de Bont
Heren B : Martijn Willems

Dames B : Leonie Engel

Heren C : Adriaan Edam
Dames C : Marieke Scholtmeijer

Bij de prijsuitreiking ontbraken Dion en Leonie. Voor de jeugd is/wordt een aparte competitie georganiseerd. De uitslag daarvan komt in een volgend bericht. Het ligt in de bedoeling om volgend voorjaar weer een ICK te organiseren. "Is uw belangstelling gewekt en wilt u ook de badmintonsport actief gaan beoefenen, kom dan eens op een van de speelavonden in de sporthal Triominos kijken." Meer informatie staat op www.bcthuve.nl.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 29 april is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een bijzonder viering. Ds Hans Bouma verzorgt dan een verhalendienst over de persoon van Maria Magdalena. Er is muzikale begeleiding met gitaar en fluit.

Op zondag 6 mei is er om 10.00 uur een Avondmaalsviering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er ook om 10.00 uur Jeugdkerk voor kinderen van 13-17 jaar en kindernevendienst voor kinderen tot en met 12 jaar.

Geloofsgemeenschap H. Remigius

Zondag: 29 april om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: Dames en Herenkoor.

Zondag: 6 mei om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pater G. Remmers. Koor : Dames/Herenkoor Westervoort.

Gebedsintenties 20-04-2018: Jo Snelder-Velthausz, Els en Eeke Schampers, Albert Mattijsen, Wil Reimerink-Roording, Nol Snelder, Gerard Ossevoort, Teun van Santen, Loes Oosterman-Geurtsen, Ria Spaan-Jansen, Ouders Wouters van den Oudenweijer-van Oppenraaij en schoonzoon en schoondochter.

Gebedsintenties 06-05-2018: Dineke en Jan Krus-Duis, Herman Derksen, Wilma Willemen-Roepman, Ouders Nijenhuis-Klein Goldewijk, Wil Reimerink-Roording, Nol Snelder, Gerard Ossevoort, Teun van Santen, Loes Oosterman-Geurtsen, Ria Spaan-Jansen, Dinie Hagen.Jaargedachtenis: Gerrit Hagen.

Overleden: Ria Spaan-Jansen in de leeftijd van 81 jaar.

Mei-bingo

bij Het Palet

DUIVEN - Het Palet trefpunt Duiven houdt op zondagmiddag 6 mei een grootse 50plusbingo.

Tijdens deze bingo zijn er diverse leuke prijzen te winnen. Tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. Vrijwilligers van het Palet zullen de bezoeker tussen de bingospelen door een borrelhapje aanbieden. De aanvangtijd van deze middag is 13.30 uur. De zaal is open vanaf 13.00 uur.

Wegens beperkte ruimte in Het Palet dient men zich voor deze bingo aan te melden bij Tonnie Jansen, 0316 266104. Begeleiders zijn ook welkom. Heeft u een vervoersprobleem bel Hulpdienst graag gedaan: 026 4440094. Het Palet is aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop). Uitgebreide informatie staat op www.hetpaletduiven.nl.

Dansavond voor 55-plussers bij Jan en Jan in Didam

DIDAM - Op maandag 30 april vindt de maandelijkse dansavond plaats voor allen die de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt. De Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk is de organisator van deze avond. Deze begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur.

Het bekende orkest Keep Movin verzorgt de prachtige dans- en luistermuziek. In zaal Jan en Jan, Lieve Vrouweplein 4 in Didam is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Het laatste is goed voor lijf en leden, immers bewegen is erg gezond! Het bestuur nodigt allen uit, ook die personen die nog niet betrokken zijn bij het Senioren Kontakt.

Voor informatie kan men contact opnemen met: Annie Clappers, 0316 224378 en Henk Boerstal, 0316 223885.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 4 mei van 14.00 tot 16.00 uur zal de Ontmoetingskerk aan de Marktstraat in Zevenaar open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 eens van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk waarschijnlijk niet van binnen bezichtigd. Dit terwijl het interieur zeker een bezoek waard is. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard.

Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is die middag welkom.

Zwerfafval gestopt voordat het naar de Plastic Soup gaat!

Het Team van GoClean de Liemers (foto: Annemiek Kok)

LIEMERS - Onlangs heeft Stichting GoClean de Liemers met het GoClean team van 23 vrijwilligers, bestaande uit kinderen en volwassenen de uiterwaarden van Loo/ Groessen zwerfafvalvrij gemaakt. Dit gebeurde in samenwerking met de Gemeente Zevenaar en Schone rivieren.

"Nadat wij samen met de commissie Duurzaamheid van het MKB Duiven de film 'from source 2 sea' van de Plastic Soup surfer hebben laten zien, mochten wij het nu ook zelf ervaren! Zo veel! Het was zonnig weer en we hadden voor veel water, lunch en zonnen petjes gezorgd. Goed insmeren en daar gingen wij dan aan de slag. Het was niet alleen zwerfafval opruimen, maar daarbij doet GoClean ook al het zwerfafval sorteren.

Je wil namelijk wel monitoren wat je zoal vind in de uiterwaarden. Wat spoelt er allemaal aan vanuit de Rijn en waar komt deze vervuiling vandaan? In 6,5 uur hebben wij een totaal van 53 afvalzakken opgebracht: 2 met petflessen, 2 glas, 1 blik, 1 ijzer, 17 met restafval en 30 afvalzakken plastic!"

Het plastic gaat naar save plastic en wordt herbruikt in onder andere tuinbanken. PET gaat naar Wellman en wordt herbruikt. 80 procent van het zwerfafval bestaat uit twee soorten plastic. Glas naar de glasbak, ijzer naar de ijzerboer en doppen gaan naar de Plastic Soupsurfer. Het overige rest afval zoals touwen, schoenen, piepschuim et cetera verwerken ze op de werf in Lobith.

Het was een topdag, wat wil een mens nog meer, lekker in de natuur wandelen, goed gezelschap en bezig zijn om de natuur zwerfafvalvrij te maken. De vrijwilligers van Stichting GoClean de Liemers hebben met een voldaan en -goed gevoel de dag afgesloten.

BC Thuve J1 kampioen en naar regiokampioenschap!

DUIVEN - Het eerste jeugdteam van de badmintonvereniging BC Thuve uit Duiven is kampioen geworden in de U16 leeftijdsklasse.

Het team bestaande uit Bart Mekers, Merijn Zuiderhoek, Marijn Schaefers, Britt Peters en Niek Gerritsen heeft de beslissing in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen gemaakt.

De strijd om het kampioenschap ging tussen BC Thuve en BC Didam. De laatste wedstrijd was een uitgestelde wedstrijd. Hierdoor moest er extra lang gewacht worden om een feestje te vieren. Uiteindelijk dus de beslissing in de laatste wedstrijd, die ruim werd gewonnen. Hierdoor is BC Thuve J1 geplaatst voor Regio Team Kampioenschap van oost-Nederland. Helaas hebben ze zich niet kunnen plaatsen voor de Nederlandse kampioenschappen.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 4 mei van 14.00 tot 16.00 uur zal de Ontmoetingskerk aan de Marktstraat in Zevenaar open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 eens van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk waarschijnlijk niet van binnen bezichtigd. Dit terwijl het interieur zeker een bezoek waard is. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard.

Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is die middag welkom.

Mei-bingo bij Het Palet

DUIVEN - Het Palet trefpunt Duiven houdt op zondagmiddag 6 mei een grootse 50plusbingo.

Tijdens deze bingo zijn er diverse leuke prijzen te winnen. Tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. Vrijwilligers van het Palet zullen de bezoeker tussen de bingospelen door een borrelhapje aanbieden. De aanvangtijd van deze middag is 13.30 uur. De zaal is open vanaf 13.00 uur.

Wegens beperkte ruimte in Het Palet dient men zich voor deze bingo aan te melden bij Tonnie Jansen, 0316 266104. Begeleiders zijn ook welkom. Heeft u een vervoersprobleem bel Hulpdienst graag gedaan: 026 4440094. Het Palet is aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop). Uitgebreide informatie staat op www.hetpaletduiven.nl.

Geloofsgemeenschap H. Remigius

Zondag: 29 april om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: Dames en Herenkoor.

Zondag: 6 mei om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pater G. Remmers. Koor : Dames/Herenkoor Westervoort.

Gebedsintenties 20-04-2018: Jo Snelder-Velthausz, Els en Eeke Schampers, Albert Mattijsen, Wil Reimerink-Roording, Nol Snelder, Gerard Ossevoort, Teun van Santen, Loes Oosterman-Geurtsen, Ria Spaan-Jansen, Ouders Wouters van den Oudenweijer-van Oppenraaij en schoonzoon en schoondochter.

Gebedsintenties 06-05-2018: Dineke en Jan Krus-Duis, Herman Derksen, Wilma Willemen-Roepman, Ouders Nijenhuis-Klein Goldewijk, Wil Reimerink-Roording, Nol Snelder, Gerard Ossevoort, Teun van Santen, Loes Oosterman-Geurtsen, Ria Spaan-Jansen, Dinie Hagen.                 Jaargedachtenis: Gerrit Hagen.

Overleden: Ria Spaan-Jansen in de leeftijd van 81 jaar.

Koffie-ochtend Westervoort

WESTERVOORT - In Het Paalmanhuis aan de Dorpstraat 63 in Westervoort is er elke tweede dinsdag van de maand van 10.30 tot 12.00 uur gelegenheid om samen koffie te drinken. De komende ochtend is op 8 mei.

Nu het verenigingsleven langzaamaan de vakantie periode ingaat is het extra leuk om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Even een praatje van mens tot mens. Even de tijd nemen. Iedereen is welkom. De ochtend is voor álle inwoners van Westervoort en het verplicht tot niets.

Boot- en fiets-excursie Schenkenschans

TOLKAMER - Op zondag 6 mei houdt Stichting Toeristisch Informatiecentrum 't Gelders eiland. in samenwerking met de Heimatverein Schenkenschanz een boot- en fietstocht vanuit Tolkamer naar het voormalige vestingstadje Schenkenschans.

Via het Bijlands Kanaal en het Vossegat voert een boottocht de deelnemers met hun fiets naar deze voormalige vesting. Vervolgens worden de deelnemers bij een rondgang van een uur door Melkerin Änneke Schenk over het ‘eiland’ Schenkenschans geleid en hoort en men veel over de 425-jarige geschiedenis van dit voormalige vestingstadje. Als afsluiting van deze excursie genieten de deelnemers in café Schanz in het dorpshuis Die Alte Schule van rijkelijke ‘Kaffee und Kuchen’.

Vervolgens vertrekt men op eigen gelegenheid per fiets via een fraaie fietsroute door het natuurgebeid Salmorth naar Griethausen om via het veerpontje Millingen-Pannerden (kosten exclusief) of via de Rijnbrug bij Emmerik weer naar het Gelders Eiland terug te keren.

De kosten zijn vijftien euro per persoon. Inschrijving voor deelname kan tot en met 2 mei via de website www.gelderseiland.nl of via 0316 769024. Ingeschreven kan worden voor de afvaart van 9.00 of 11.00 uur. Op zondag 6 mei dienen de deelnemers zich voor de afwikkeling van de inschrijving vanaf 8.30 uur te melden bij het TIC, Rijnstraat 18 in Tolkamer.

In verband met een te lage waterstand in het Vossegat/Altrhein is het mogelijk dat deze activiteit afgelast moet worden. Hiervoor kan men de website tot op de dag van vertrek raadplegen.

Plannen Arnhemseweg/Hengelder definitief

ZEVENAAR - Op dinsdag 17 april heeft de gemeente Zevenaar een inloopbijeenkomst georganiseerd om de definitieve plannen voor de inrichting van de Arnhemseweg en de weg Hengelder te presenteren. Ruim 220 inwoners en andere belangstellenden hebben de bijeenkomst bezocht. Tijdens deze avond is ook de website www.opweginzevenaar.nl gelanceerd.

De komende jaren veranderen de verkeersstromen in Zevenaar. Deze veranderingen vragen om extra capaciteit op het wegennet bij de snelweg. De Arnhemseweg en de weg Hengelder worden daarom aangepast. Ook wordt geïnvesteerd in het treinverkeer. Tussen Zevenaar en de Duitse grens krijgt de Betuweroute een derde spoor. En het spoor op het traject Zevenaar-Didam wordt verdubbeld.

Campagne Op weg in Zevenaar

De gemeente vraagt aandacht voor deze meer en minder ingrijpende infrastructurele projecten in de vorm van de campagne Op weg in Zevenaar. Vanaf nu zijn alle ontwikkelingen te volgen via de website www.opweginzevenaar.nl. Hier vinden belangstellenden naast nieuws en informatie ook impressies van de toekomstige inrichting.

Planning

De voorbereidende werkzaamheden voor het aanpassen van de Arnhemseweg en de weg Hengelder starten voor de zomer. Ook het verleggen van kabels en leidingen gaat de komende periode van start. Daarnaast volgt dit jaar de aanbestedingsprocedure. Vanaf 2019 gaan we aan de slag met het aanpassen van beide wegen. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind 2019 afgerond.

Programma Kunstwerk! Het Musiater

(foto: Raymond van Olphen)

Extra ingekocht: Ashton Brothers- Try out

De Ashton Brothers nemen je mee op een avontuurlijke reis langs de Golf van Mexico, Cuba en New Orleans. Langs Mardi Gras, Dia de los Muertos, grillmeesters, muzikanten, acrobaten, clowns, magiërs, cowboys en indianen. Ashtonia 2018 wordt een regelrecht Latijns-Amerikaans souvenir dat nog lang na suist in je hoofd. In Ashtonia weet je niet wat je overkomt: al je zintuigen springen spontaan op scherp. Je oren tuiten van geluk, je kijkt je ogen uit, je mond valt open van verbazing, je brein danst op de meest magistrale muzikale vondsten. Ashtonia, land van de luisterrijke schaterlach.

Woensdag 9 mei spelen de Ashton Brothers hun try-out van deze geheel nieuwe voorstelling in ons theater. Een try-out voor de locatievoorstellingen die in de zomer in de tuin van Slot Zeist gespeeld worden. Ashtonia, het waanzinnigste land van het land.

Woensdag 9 mei. Aanvang 20.15 uur. Prijs 19 euro.

African Mamas en Leoni Jansen

Zoals Nelson Mandela de vader van Afrika wordt genoemd, zo staat Miriam Makeba bekend als 'Mama Africa'. In hun nieuwe theaterconcert brengen de African Mamas samen met Leoni Jansen een muzikaal eerbetoon aan de zangeres die Zuid-Afrika hoop gaf. Met muziek, zang en inspirerende verhalen vertellen ze over Makeba's strijd tegen apartheid, waardoor zij 30 jaar lang verbannen werd uit haar thuisland. Nog altijd wordt ze herinnerd als de vrouw die de Afrikaanse muziek de wereld in stuurde en die Zuid-Afrika in zware tijden perspectief bood.

Donderdag 10 mei. Aanvang 20.15 uur. Prijs 29,50 euro.

Cursus Let's play guitar! (8 – 12 jaar)

Hoe cool is het om gitaar te kunnen spelen? Dit is je kans! Samen met andere kinderen leer je de basistechnieken en melodieën. Je speelt zelfs eenvoudige liedjes! Wij zorgen voor een gitaar. Na deze cursus kun je doorstromen naar individuele lessen of duo lessen.

De cursus start in mei in Lobith, Duiven, Zevenaar en Didam. Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.liemerskunstwerk.nl.

Beleef Zevenaar in oorlogstijd met vertellers

ZEVENAAR - Op 4 mei organiseert de werkgroep 4 mei, met medewerking van het Liemers Museum, weer een wandeltocht door het centrum van Zevenaar langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In 2017 werd deze tocht georganiseerd voor de groepen 8 van de Zevenaarse basisscholen. Dit jaar is de wandeling toegankelijk voor iedereen vanaf 11 jaar.

Tijdens een anderhalf uur durende tocht gaat men onder begeleiding van een gids plekken bezoeken die kenmerkend zijn voor de stad Zevenaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op diverse plaatsen zullen mensen staan die iets over de geschiedenis van die plek kunnen vertellen. Ook zijn er mensen, die de oorlog hebben meegemaakt en uit eigen ervaring zullen vertellen. Een ooggetuige zal bijvoorbeeld vertellen dat hij op zevenjarige leeftijd getuige was van hoe een Canadese piloot van de Royal Canadian Airforce door afweergeschut werd getroffen en tegen de Andreaskerk vloog.

De wandeling zal plaats vinden op de ochtend en zal ongeveer twee kilometer zijn. De eerste groep start om 09.30 uur. Belangstellenden voor de wandeling kunnen zich opgeven tot en met 28 april via het e-mailadres: 4meiwandeling@kerkenzevenaar.nl. "Wanneer u zich niet per e-mail kunt aanmelden, kunt u met ons bellen tussen 18.00 en 19.00 uur op het nummer 0316 331102." Meer informatie ontvangt u na aanmelding. Deelname aan de wandeling is gratis.

                                                                                                                                

Tafeltennisvereniging ATTV team 1 en 2 kampioen

Angela Teunissen

HERWEN - Team 1 en 2 van tafeltennisvereniging ATTV zijn in de voorjaarscompetitie kampioen geworden. Team 1 in de derde klasse en team 2 in de vijfde klasse.

Foto: Angela Teunissen Foto: Angela Teunissen

Huldiging tijdens Lenteconcert van Sint-Caecilia Herwen

Jubilaris (40 jr. lid) Annette Bisseling (foto: John Teunissen) Foto: John Teunissen

HERWEN - Tijdens het Lenteconcert van de Koninklijke muziekvereniging Sint-Caecilia op 22 april is Annette Bisseling gehuldigd voor haar veertigjarig lidmaatschap.