De Liemers Helemaal Goed Courant

11 oktober 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 11 oktober 2019


Liemers Mannenkoor 'on rock'

Liemers Mannenkoor. (foto: Vidoto)

ZEVENAAR - Het Liemers Mannenkoor besluit het 30-jarig bestaan dit jaar af met een spetterend concert. Dit jubileumconcert is 19 oktober in een uitverkocht Musiater!

Samen met de popband Kaliber, de Ulftse Nachtegalen en het strijkersensemble van Wassenaer Consort uit Enschede zal er een gevarieerd programma gebracht worden van Verdi tot Queen. Koornummers uit de opera’s van Verdi, zoals het kruisvaarderkoor Coro di Crociati, en Nederlandstalige songs van de Kast en Marco Borsato wordt de spanning opgebouwd en gaat na de pauze het dak eraf. O Fortuna en In Taberna uit de Carmina Burana zullen in volledige bezetting worden uitgevoerd. De Duitse schlagers Du en Marmor, Stein und Eisen bricht brengen de toehoorders terug in de tijd om lekker mee te zingen. Vida la Vida van Coldplay is de opmaat naar het geweldige Bohamian Rhapsody van Queen. Een echte uitdaging voor het koor om samen met leadzanger Quinten Dikschei en Kaliber tot grote hoogte te stijgen. Het gaat een muzikale en feestelijke avond worden.

Ledenwerving

De jonge kerels van de beginperiode van het koor beginnen wat grijs te worden. Voor nieuwe leden is er plaats bij de bassen en baritons. Ben je zo ongeveer tussen de 40 (jonger mag) en 60 jaar oud en heb je zin om mee te zingen kom dan op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in het Juvenaat in Zevenaar. Je bent welkom. Om serieuze belangstellenden met het koor kennis te laten maken worden zij uitgenodigd om op vrijdag 18 oktober naar de generale repetitie te komen luisteren. Wie wil komen kan een mailtje sturen naar info@liemersmannenkoor.nl voor verdere informatie.

Even knuffelen met de hond Teddie is de schoolhond van Landeweer

Iedereen is dol op Teddie. (foto: Gerard van Bree) Foto: Gerard van Bree

door: Kyra Sannes

ZEVENAAR - De mentorleerlingen van Elske Nijdam zijn druk bezig met het maken van een toets. Dan klinkt er plots een hoog piepgeluidje en iedereen schiet in de lach. Daarna pakken ze hun concentratie weer op en gaan rustig verder. Het is tenslotte Teddie maar, die vrolijk op een piepspeeltje ligt te kauwen.

De locatie Landeweer van het Liemers College krijgt er een nieuwe leerling bij. Elske Nijdam is het baasje van Teddie, de Labradoodle van vier maanden oud. Ze wordt de schoolhond van Liemers College, locatie Landeweer. Nu brengt ze nog een groot deel van de tijd door in klas 1A, een structuurklas met tien leerlingen die behoefte hebben aan extra ondersteuning. Als ze wat ouder is zal ze ook in andere klassen te vinden zijn.

"Van jongs af aan vind ik al dat dieren een magnifiek effect hebben op jongeren, volwassen eigenlijk mensen in het algemeen. Ze voelen de emoties goed aan en kunnen daar heel liefdevol mee omgaan. Leerlingen worden blij als ze Teddie zien." Dat blijkt ook wel als Elske met de jonge hond door de school loopt. Bijna iedereen wil Teddie wel even aaien of knuffelen.

Teddie wordt niet een hulphond die alleen maar met gevoelens bezig is en constant aan het werk is. Voor de leerlingen moet Teddie een vorm van huiselijkheid naar de school brengen. Zo zegt Elske: "Een hond die er gewoon altijd is en waar je even tegenaan kunt kruipen om te knuffelen."

Goede verzorging

Tijdens de lessen loopt Teddie gewoon los. "Leerlingen zijn het gewend dat ze af en toe langs hun benen loopt. Soms geef ik uitleg, waarbij een leerling tegelijkertijd met Teddie aan het spelen is en naar mij luistert."

Natuurlijk wordt Teddie regelmatig uitgelaten. In de pauzes vaak door de leerlingen en 's avonds krijgt ze een lange wandeling met Elske. "Onder begeleiding kunnen de leerlingen dit goed aan. Soms moet ik nog wel helpen herinneren hoe laat het is, en ze er even op wijzen wat Teddie nodig heeft. Maar soms komen de leerlingen er ook al zelf mee. Ze zien dan dat Teddie voor de deur staat en pakken dat meteen op. Dat vind ik echt van die mooie pareltjes. Leerlingen letten ook op haar, wat zij nodig heeft."

Een school als thuis

Teddie zelf vindt het allemaal prima. Het klaslokaal van Elske ziet ze al als haar thuis. "Iedere keer als ik hier met haar aankom is ze heel enthousiast en wil ze al naar binnen. Ze weet dat dit haar plek is, ze kent de weg al." Bovendien wordt Teddie zelf net zo vrolijk van alle kinderen als dat zij van haar worden. "Ik ben gewoon heel trots op haar. Ze is mensgericht, vrolijk, heel goed luisterend, volgzaam, maar ook heel leergierig en intelligent." Teddie is een leerling zoals iedere school die wel zou willen.

2 / 32

Dames- en meidenteams DCS en OBW samen aan de aftrap

SVO DCS/OBW dames 1 in de nieuwe tenues.

ZEVENAAR - Na veel geruchten over een samenvoeging tussen OBW en DCS, kwamen de vrouwen van de sportclubs met hét antwoord. Dit voetbalseizoen zijn de dames- en meidenteams van OBW en DCS samengegaan in SVO DCS/OBW.

Veronique Geurds voetbalt inmiddels ruim twee jaar bij DCS. Nadat haar gevraagd was of zij misschien iets meer wilde betekenen voor de vrouwenteams, is zij gaan kijken naar een oplossing voor een groot probleem binnen de club: het invullen en compleet maken van de teams. Buurvrouw OBW kampte met hetzelfde probleem, waarna de mogelijkheden tot samenwerking werden afgetast en een werkgroep werd opgericht. Daarin hebben zitting: Sandy Derksen, Veronique Geurds, Sarah Gardien en Haico Möller (allen DCS) en Maarten Kuppens, Marcel Vogel en Roel Tinneveld (allen OBW).

Veronique: ''Na veel overleg en heel wat onderhandelingen zijn we tot de beslissing gekomen de vrouwen- en meidenteams van beide verenigingen samen te voegen. Ons doel is om de keuze voor de meiden nu ook breder te maken. We kunnen de teams nu beter indelen op leeftijd en niveau. Daar gaat iedereen op vooruit!''

Ruim 140 meiden zijn dit seizoen gestart met het voetballen bij SVO DCS/OBW: twee seniorenteams en zes jeugdteams. Compleet in nieuwe shirts: zwart met fuchsia in plaats van blauw/wit of geel/zwart. Of de wel bekende rivaliteit tussen de twee verenigingen in de weg zal staan denkt Veronique van niet: "De meiden hebben allemaal als doel vooral met plezier te kunnen voetballen en zij begrijpen dat dit beter gaat met een grotere selectie aan meiden". De visie van SVO blijft onder andere om jonge meiden te stimuleren om te starten in een gemixt team. Dit bevordert het leerproces in voetbal. Maar ook jonge meiden die graag met vriendinnen willen voetballen blijven een grote doelgroep en daar richt de vereniging zich ook op. Er wordt geluisterd naar de wensen van de meiden. Willen ze voornamelijk prestatief of recreatief gericht spelen?"

Door heel Nederland is te merken dat na de successen van het Nederlands vrouwenteam de sport onder de dames populairder aan het worden is. Ook in Zevenaar komen er steeds weer nieuwe aanmeldingen bij. Zeker na de bekendmaking van de samenwerking. Veel mensen zien SVO DCS/OBW als een voorloper. ''Ik denk dat wanneer men ziet dat het allemaal goed uitpakt met de samenwerking, ze ook na gaan denken over een eventuele samenwerking of fusie tussen de mannenteams," besluit Veronique. Wel doet ze nog een oproep voor nieuwe bestuursleden. "We zoeken nog een voorzitter, penningmeester en secretaris."

Keuzes

Het leven is keuzes maken, kennelijk.
Het is soms lastig om alle borden hoog te houden, zeker als je nu de helft van je tijd in Utrecht studeert. Een gebalanceerde agenda vereist het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten aan de onderwerpen die voor jou het meest van belang zijn. Hoewel ik toch het een en ander uit te balanceren had, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen te stoppen bij deze krant, zeker niet na de nieuwe oplage. Het is nu zeker twee jaar nadat ik voor de eerste keer voor onze krant heb geschreven. Ik was er stellig van overtuigd dat dit mijn ding zou zijn. Het feit dat ik het ondertussen zo lang heb volgehouden - of beter gezegd: de anderen met mij - geeft in ieder geval aan dat ik nooit weg heb willen gaan en dat het schrijven nooit is gaan vervelen. De mensen met wie ik samenwerk en de mensen die ik spreek voor de meest uiteenlopende artikelen, maken het dat ik iedere keer weer benieuwd ben naar wat er nu weer zal komen. Wat is het volgende verhaal, de volgende uitdaging, de volgende mijlpaal?

Nee, van afscheid nemen van deze krant is voorlopig geen sprake; zelfs niet in Utrecht. Je haalt mij misschien uit de Liemers, maar de Liemers haal je niet zomaar uit mij. Ik zoek mijn balans wel elders; zijn we allemaal niet een beetje op zoek naar een beetje balans?

Het leven is dus keuzes maken en ik kies ervoor te doen wat ik leuk vind: ik kies er voor om door te gaan met schrijven voor deze prachtige krant.

door: Ted Prost

Liemerse Sportprijs gaat op herhaling

LIEMERS - De Liemerse Sportprijs gaat op herhaling. Na het succes van vorig jaar trekt de sportieve karavaan dit keer naar Zevenaar, waar op woensdag 11 december Kunstwerk! Het Musiater het decor vormt voor de verkiezingsavond.

De Liemerse Sportprijs wil sporters die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben verricht in het zonnetje zetten. De Liemerse Sportprijs is een initiatief van regiocampagne De Liemers Helemaal Goed in samenwerking met de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar en de sportredactie van dagblad De Gelderlander. De eerste editie vorig jaar in De Ogtent in Duiven trok ruim 300 bezoekers. Toenmalig PSV-spits Luuk de Jong deelde de prijzen uit, terwijl het Candea College en het Liemers College bijdragen leverden via muziek, techniek en fotografie. Dat gaat ook dit keer weer gebeuren.

In verschillende categorieën worden er 'Liemerse' prijzen uitgereikt: sportman, sportvrouw, sportploeg, coach, talent en aangepaste sporter. Vanaf 14 oktober kunnen de nominaties worden doorgegeven via www.liemersesportprijs.nl. In iedere klasse blijven er drie genomineerden over waaruit de jury de winnaar bekend maakt. Daarnaast wordt de publieksstem meegenomen in de uitslag.

Camillia Stokman

Ondanks het slechte weer staat Diana Vermeer met een lachend gezicht klaar in de kantine van het Candea College om de leerlingen te voorzien van een natje en een droogje. Foto: Yasemin Elmas.

Stichting Leergeld de Liemers laat alle kinderen meedoen

Wilfried van Dongen, Daniëlle Grob en Peter van Schijndel zijn blij dat ze via stichting Leergeld de Liemers een kwetsbare doelgroep kunnen helpen.

'Om financiële hulp vragen is niets om je voor te schamen'

ZEVENAAR- Ieder kind moet gelijke kansen krijgen, dat vindt Stichting Leergeld. Stichting Leergeld de Liemers zet zich in voor kinderen tussen de vier en achttien jaar binnen de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort en Montferland waarvan de ouders een laag besteedbaar inkomen hebben.

"Toen ik voor het eerst van het bestaan van de stichting en de sympathieke doelstelling hoorde, was ik gelijk geïnteresseerd. Op de vraag of ik lid van het bestuur wilde worden, kon ik natuurlijk geen nee zeggen", vertelt Peter van Schijndel, bestuurslid bij Stichting Leergeld.

Ook bestuurslid Wilfried van Dongen was enthousiast toen hij hoorde van Leergeld: "Ik vind dat kinderen allemaal gelijke kansen moeten krijgen en niet beperkt mogen worden door de financiële situatie in het gezin. Daar maak ik graag wat tijd voor vrij."

Stichting Leergeld de Liemers is onderdeel van de Vereniging van Stichtingen Leergeld Nederland. Leergeld wil voorkomen dat kinderen in een sociaal isolement raken omdat ouders minimale financiële middelen hebben, waardoor ze bijvoorbeeld het schoolreisje van hun kind niet kunnen betalen, of de contributie bij een sportclub. Leergeld vindt het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen.

Het succes van Leergeld de Liemers, geeft reden voor vreugde. Daniëlle Grob, coördinator binnen stichting Leergeld de Liemers vertelt: "Sinds de start van Leergeld in de Liemers hebben wij al veel gezinnen kunnen helpen. We krijgen regelmatig een berichtje of een foto van ouders met daarop een blij kind dat bijvoorbeeld nu op paardrijden zit, terwijl dat eerst niet mogelijk was. Het maakt ons heel erg blij om zulke berichten binnen te krijgen."

Ondanks de vele aanvragen zijn er nog altijd ouders die geen contact durven op te nemen, omdat ze zich daarvoor schamen. Daar is geen enkele reden voor, want Leergeld wil alleen maar helpen. Voordat Leergeld investeert in gezinnen, zijn er wel een paar stappen te nemen om er zeker van te zijn dat alles goed en eerlijk verloopt. Grob zegt: "Ouders moeten kunnen aangeven dat ze Leergeld nodig hebben om iets voor hun kinderen te kunnen regelen. Ook hebben wij intermediairs die huisbezoeken afleggen." Van Schijndel: "Zo hebben we alle zaken op orde en zijn we er zeker van dat alles klopt!"

Stichting Leergeld wordt deels gefinancierd door de overheid en deels via sponsoren. Van Dongen: "We krijgen subsidies vanuit het rijk en de gemeente, en er zijn donaties van particulieren, bedrijven en verenigingen. De financiële hulp is echt nodig, want er zijn nog te veel kinderen die niet mee kunnen doen en wij willen ieder kind kunnen helpen.": "Dat is dan ook een uitdaging voor het bestuur: zorgen dat er genoeg financiën zijn om te kunnen doen wat we moeten doen," vult Van Schijndel aan.

Privacy staat bij Leergeld voorop. Alle werknemers en vrijwilligers hebben getekend dat zij de privacy van gezinnen hoog in het vaandel houden en dat er niets van wat er op het kantoor wordt besproken naar buiten gaat. Stichting leergeld is rechtstreeks benaderbaar via het telefoonnummer: 0316-764000 op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website: leergelddeliemers.nl .

Lees jij voor?

Foto: Bas van Spankeren

Als het even kan breng ik mijn jongste zoon, inmiddels negen jaar, naar bed. Hoewel hij uitstekend zelf kan lezen is steevast de vraag of ik hem wil voorlezen. Overigens vraagt hij dat ook als mijn vrouw hem naar bed brengt, dus er zit geen exclusiviteit op het voorlezen door mij. Het is een fijn rustmoment aan het einde van de dag. Het voorlezen doe ik met plezier. Ik probeer natuurlijk op een zo'n mooi mogelijke manier het verhaal te vertellen. Soms zitten er best moeilijke woorden in en ik vraag dan of hij het wel begrijpt. Hij weet het eigenlijk altijd wel te plaatsen in de context van het verhaal en anders vraagt hij wel naar de betekenis. Voor hem duren deze voorleesmomenten altijd te kort. Na een hoofdstuk komt dan ook altijd de vraag of er nog een hoofdstuk gelezen kan worden. Dat voorlezen hebben we altijd gedaan. Kinderen leren nieuwe woorden, hoe een zin goed opgebouwd wordt en leren het verhaal te begrijpen. Het prikkelt de fantasie. In tegenstelling tot een film kun je je eigen beelden maken bij een verhaal. En voor de voorlezer is het ook nog eens leuk om te doen.

Daarom is het van belang dat kinderen worden voorgelezen. Dat we daar niet mee stoppen op het moment dat ze zelf kunnen lezen. Want ze leren te luisteren, te concentreren en met elkaar in gesprek te gaan over het verhaal. Waarom wil ik het voorlezen juist nu onder de aandacht brengen? Het is deze week Kinderboekenweek. Het thema is reizen. Een prachtig breed thema waar je van alles over kunt vinden, waar je over kunt praten, wat spannend is, maar ook heel erg leuk. Ik roep iedere (groot)ouder op om te blijven voorlezen. Interessante boeken zijn er in overvloed. Ik nodig je uit om naar de bibliotheek af te reizen en samen naar mooie verhalen te zoeken. Er zit vast wat tussen.

Herfst

De bladeren vliegen door de lucht

De wind blaast een diepe zucht

Buiten zien we prachtige kleuren

De Liemers verwelkomt de herfstgeuren

Langzaam wordt het kouder en nat

Stiekem zijn we de zomer wel een beetje zat

Tijd om de kaarsjes weer aan te doen

Het begin van een heerlijk nieuw herfstseizoen

Nina Elbers

Nina Elbers

Column, Bert Frölich, de Verbinder

Show van vogels en meer…

Een vogelveer die beschilderd is met een agapornis. (foto: Bettina Regeling-Cabrera) Bettina Regeling-Cabrera

SPIJK - De voorbereidingen voor de 9e show van de Vogelvrienden Tuindorp zijn in volle gang en het belooft een hele happening te worden. Zoals iedereen van ons gewend is komt er een mooie collectie kooi en volière vogels en is er een grote verkoopklasse.

De gebruikelijke tombola is aanwezig en ook aan de jonge bezoekers is gedacht. Hiervoor is er een grabbelton en een speurtocht over de vogels die op de show zitten. Wie aan de speurtocht meedoet, wint altijd prijs. Onder alle speurtocht deelnemers worden op zondagmiddag twee hoofdprijzen verloot.

Beide dagen komt Bettina Regeling-Cabrera, eigenares van Monjapo kunst en design. Ze beschildert op een fantastische manier vogelveren met vogels, maar ook andere dieren komen uit haar penseel. Maar dit is nog niet alles wat er te beleven valt. Er is nog veel meer te zien, kom gezellig buurten, kijken en genieten.

"Na een jaartje van afwezigheid zijn we weer teruggevlogen naar ons oude nest, dorpshuis De Spieker, Willibrordusweg 1a in Spijk. De show is zaterdag 2 november 2019 van 10.00 – 18.00 uur en zondag 3 november 2019 van 10.00 – 16.00 uur, vergeet deze datum niet in de agenda te zetten." Binnenkort komt er een aanvulling wat er nog meer te beleven valt bij de Vogelvrienden Tuindorp.

Maak je eigen poëtische kaart

DUIVEN - Dit najaar komt er een poëtische kaart van Duiven. Alle inwoners van Duiven, Groessen en Loo kunnen hun dorp op de kaart zetten, met een zelf geschreven gedicht.

De poëtische kaart van Duiven brengt plaatsen in de gemeente Duiven in kaart aan de hand van gedichten. Het gaat om plekken die een bijzondere gevoelswaarde hebben, bijvoorbeeld huizen, gebouwen of straten.

Je schrijft een gedicht in relatie tot deze plek. Dat kan een herinnering zijn, een speciale emotie of een beschouwing. Inzenden kan vanaf nu tot 18 oktober naar humphrey.ottenhof@gmail.com. De gedichten mogen maximaal twintig regels tellen.

De poëtische kaart bestaat uit een geografische kaart waarop de betreffende plekken met een cijfer worden aangeduid. De cijfers verwijzen naar de bijbehorende gedichten. Op deze wijze krijgen lezers speciale informatie over plekken die zij op deze wijze, namelijk via een gedicht, nog niet kenden.

De poëtische kaart wordt in de hele gemeente Duiven en in de Liemers verspreid. De feestelijke presentatie van de poëtische kaart vindt plaats op woensdagavond 6 november van 20.00 tot 22.00 uur in Kunstwerk! de Bibliotheek/de filmzaal OGtent in Duiven. Meer informatie staat op www.liemerskunstwerk.nl.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 13 oktober om 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het A.M.K. koor.

Intenties: Hein Brinkman, Piet Benen, Ma Berendsen-Kuppens i.v.m. verjaardag, Herman Tomassen, Mevr. C.van Huet-Wieland.

Bloemetje van verbondenheid:

Zondag 13 oktober zal -het Bloemetje van verbondenheid- beschikbaar zijn. Als je iemand een teken van bemoediging of een bedankje wilt bezorgen kun je na de viering een bloem meenemen uit de vaas bij het altaar of achter in de kerk.

Woensdag 16 oktober: 19.00 uur, Rozenkransgebed. Voorgangers: Werkgroep Mariavieringen, met medewerking AMK-koor.

Zondag 20 oktober om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van het Gemengd Koor uit Babberich. Collecte: Missiezondag.

Intenties: Familie Visser-Verkerk, Teun en Betsie Dikker, Thea van Haaren-van de Velden en overleden famillie, Mevr. C.van Huet-Wieland, Ben Willemsen, Jan ten Brinke en overleden familie

ten Brinke-Schepers.

Doopviering op zondag 20 oktober om 12.30 uur.

Overleden op donderdag 26 september te Arnhem in de leeftijd van 54 jaar, mevrouw Greetje Möller-Boerboom. Zij woonde Chopinstraat, Zevenaar.

Overleden op zaterdag 28 september is Mevrouw Lien Turk-Speklé, in de leeftijd van 93 jaar overleden. Zij woonde Schievestraat. Haar uitvaart was op donderdag 3 oktober in de H.Andreaskerk te Zevenaar, waarna de crematie was in Moscowa Arnhem.

Oktoberfest in Alt-Sender

ZEVENAAR - De bierpullen, Lederhosen en dirndle-jurkjes kunnen tevoorschijn gehaald worden! Op zaterdag 12 oktober presenteert schuttersvereniging Sint-Anna een gemütlich Oktoberfest.

De onvervalste Tirolersound komt op deze avond van onze buren van de Grenzkapel uit Babberich. Het muzikale programma wordt afgewisseld met ludieke wedstrijden zoals ‘de biergalg’. Onder aanvoering van Gerard en Hidde van ‘Just the 2 of us’ wordt de meest behendige bierpuldrinker ‘ohne hände’ gezocht. Ons eigen dweilorkest ‘Slut Norgus op’ zorgt voor de extra schwung met Duitse schlagers en andere meezingers. Het feest ‘geht los’ om 20.30 uur, entree is gratis. Babberichseweg 58 Oud-Zevenaar

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 27 oktober van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

H.Andreas Groessen

Kerkberichten: Huwelijksafkondiging: op zaterdag 12 oktober a.s. trouwen Harm Vister en Elisabeth Wimmer.

Vieringen: ZA.2-10-19 woord-/communieviering diaken Adri van Zundert: GEEN KOOR. Zo.20-10-19: geen viering.

Intenties: Familie Kloppenburg, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, jaargedachtenis moeder Staring, ouders Aleven-van Uum, Wim en Lies Melchers-Derksen, Wim en Stien Bisseling-Roordink, Wim Tiedink, Maria Nass-Uffing, ouders Bolder-Raasing, Miriam Reijmer-Peters, Truus Degen en Dina, Bernard en Mientje Bouwman-Driessen, Wim Vermeulen, Riek Derksen-Roordink en Willy, Gerda Stokman-Koning, Henny en Diny van Kempen en Willy, Zr.Andrea Roelofs,familie Lendering-Delsing,Jan Elfrink, Theet van Keulen, Agnes Thuis-van Aalten,Leida de Haan-Witjes, Trudy Steenkamp-Willemsen, jaargedachtenis Jan te Witt, Antoon Willemsen.

Jan en Miep Gieling vijftig jaar getrouwd

AERDT - Onze ouders/schoonouders, Jan en Miep Gieling te Aerdt, waren op 9 oktober vijftig jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd namens de kinderen.

Koffie met Bezieling in Remigiuskerk Duiven

DUIVEN - Sinds februari van dit jaar is de H. Remigiuskerk aan het Remigiusplein in Duiven op dinsdagochtend open voor bezoek. Ook wordt er dan een kop koffie ‘met bezieling’ geschonken.

Elke dinsdagochtend is het parochiecentrum in Duiven van 9.30 tot ongeveer 11.00 uur geopend voor iedereen die zin heeft in een kop koffie of een praatje. Voor wie dat wil, is er rond 10.00 uur gelegenheid om te starten met een bezinningsmoment: de Evangelietekst van de dag wordt gelezen. Daarna volgt een korte stilte en aansluitend wordt het Onzevader gebeden.

Rond 9.30 uur gaat ook de kerk open. Bezoekers kunnen binnen rustig rondkijken, gaan zitten en bidden of een kaarsje aansteken bij het beeld van Maria. Iedereen is er welkom!

Senioren Bridgeclub Oud-Zevenaar en Ooy gestart

OUD-ZEVENAAR - Op initiatief van Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy is deze bridgeclub opgericht.
De werkgroep bestond uit Ton Hulshof, Piet Elshof, Annie Weenink en Marian Godschalk (namens de Seniorenclub). Woensdag 18 september was de eerste speelavond.

Er wordt gebridged op woensdagavond van 19.00 tot 23.00 uur in de kleine zaal (De Nachtwacht) in het schuttersgebouw van Sint-Anna, Babberichseweg 58 in Oud-Zevenaar. Wie zin heeft om mee te bridgen is er welkom! Je hoeft niet persé lid te zijn van Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy. Voor meer informatie of aanmelding kun je contact opnemen met Piet Elshof (0316-527911) piet.elshof@hetnet.nl

Kun je niet bridgen, maar wil je het wel leren? Neem dan contact op met bridgedocente Conny van der Graaf connysbridgeschool@gmail.com. Zij geeft op dit moment onder andere les aan twintig cursisten op de woensdagavond in schutterstent Sint-Anna.

Loofest: spektakel in stijl van Oktoberfest

Feestgangers tijdens een vorige editie van Loofest. (foto: Organisatie Loofest)

LOO - Ga op zoek naar een dirndl of lederhosen, want op zondag 3 november heb je deze hard nodig. Dan is er de derde editie van Loofest. Dit feest, geïnspireerd op het welbekende Oktoberfest, is een gezellig spektakel voor jong en oud.

Topband De Rosentaler is opnieuw van de partij om de feestgangers met de juiste, bijpassende muziekkeuze in de stemming te brengen. Loofest (15.00 – 19.00 uur) vindt plaats in schuttersgebouw Willem Tell in Loo.

Na de eerste succesvolle editie in 2017 met ruim 450 bezoekers was Loofest in 2018 zelfs volledig uitverkocht. Al in de week voor het feest was er geen entreekaart meer beschikbaar. De belangrijkste ingrediënten van het succes: muziek van de veertienkoppige band De Rosentaler, lange tafels, Mab(oftewel de joekels van bierglazen), een speciaal ingerichte schnappsbar, een onovertroffen broodje braadworst en andere lekkernijen en een sfeervol aangeklede zaal.

Kaarten vanaf nu te koop
Dit jaar houden carnavalsvereniging De Nathalzen en muziekvereniging Excelsior, de gezamenlijke organisatoren, vast aan het beproefde recept. Entreekaarten voor Loofest zijn te koop voor 7,50 euro per stuk. Voorverkooppunten zijn Present Art in Duiven, Staring Diervoeders in Groessen, BP Het Ambacht in Westervoort en sportkantine SV Loo in Loo. Entreekaarten zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Houd Facebook (www.facebook.com/loofest) in de gaten voor de laatste updates over kaartverkoop.

Jubilarissen bij FNV de Liemers

LOO - Op zaterdag 26 oktober is een jubilarissenbijeenkomst van de FNV regio de Liemers. De bijeenkomst is in zalencentrum Berentsen in Loo (Loostraat 51), begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur (inloop vanaf 13.30 uur).

Op de deze bijeenkomst worden vooral jubilarissen gehuldigd uit de gemeentes Duiven en Westervoort. Er worden enkele tientallen jubilarissen verwacht. Ze zijn 25, 40, 50, 60 lid van de FNV. Ook zijn er meerdere jubilarissen, die al 70 jaar lid zijn van de FNV. De leden worden gehuldigd door een FNV bestuurder Nida Doekhi. Het zal een gezellig samenzijn met de jubilarissen onder het genot van een drankje, hapje en een warme maaltijd als afsluiter. "Behalve de jubilarissenbijeenkomst organiseren wij ook regelmatig themabijeenkomsten. De eerstvolgende thema-avond is op 5 november in Ons Huis in Zevenaar. Ook organiseren in november samen met FNV lokaal De Achterhoek een themamiddag over zorg en wonen."

De FNV houdt in de maand oktober regionale bijeenkomsten over ervaringen met de participatiewet.(Werken zonder loon om werkervaring op te doen, arbeidsbeperkt, wat doet de gemeente).

Vul de enquête op www.fnv.nl/Pwet. Details staan op http://www.lokaalfnv.nl/regio/de-liemers. "Ook zijn we regelmatig aanwezig bij diverse bijeenkomsten, die in de Liemers worden georganiseerd. Heeft u vragen over uw CAO, WW,WMO, WIA, Wajong, AOW, pensioen of belastingaangifte, neem contact met ons op via email-adres: harry.storms@vereniging.fnv.nl."

Boeken-, platen- en curiosamarkt in kerk Giesbeek

Uitstalling van boeken. (foto: Jan Wieggers)

GIESBEEK - Zondag 10 november is de vierde markt georganiseerd door de Vrienden van de Giese Toren in de Giesbeekse Martinuskerk.

De markt is een van de vele activiteiten die in de kerk worden gehouden. De kerk zal vol staan met boeken, lp's, cd's en curiosa. Ook zullen de Vrienden deelnemen aan de markt. De opbrengsten van deze verkopen zijn bestemd voor het behoud en onderhoud van de Giese Toren. In de Martinuszaal is een kerststallen tentoonstelling die tot 9 januari te bezichtigen is. In de Torenzaal kan men gewaden en vaandels uit vervlogen tijden bezichtigen.

Tijdens de markt zal een organist zorgen voor gepaste achtergrond muziek, tevens kan men de toren 'Giesbeeks trots' met zijn indrukwekkende klokkenkamer beklimmen. De markt is open van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, maar een gift is welkom. Het adres is kerkstraat 39 in Giesbeek. Voor info: 06 10252829.

Een volgende activiteit van de Vrienden van de Giese Toren is de wel bekende winterfair op zondag 5 januari. Voor de winterfair kunnen zich nog deelnemers melden via 06 10252829 of via www.giesbeektorenhoog.nl.

Nieuwe activiteit Caleidoz 'Met Elkaar'

ZEVENAAR - Heb je zin om iets te ondernemen maar vind je het niet leuk om dat alleen te doen? Kom op zaterdag 2 november naar ‘Met Elkaar’ om diegene te ontmoeten die dat ook zo beleeft."

"Wie weet kunnen jullie samen wat ondernemen. Denk daarbij aan een museumbezoek, theater, wandelen, fietsen, weekendje weg et cetera. Deze ochtend wordt begeleid door twee ervaren vrijwilligers. Zij ontvangen je graag vanaf 10.00 tot 11.45 uur in ontmoetingscentrum Hooge Bongert 3, Zevenaar. (Koffie/thee kost één euro.)

Binnenlopen kan, maar je mag je ook aanmelden bij Patricia Groenenstijn, sociaal werker Caleidoz.
E-mail: p.groenenstijn@caleidoz.nl of bel: 06 20635563. Verhinderd? Op zaterdag 7 december staat de volgende ‘Met Elkaar’ gepland.

Programma ZijActief

ZEVENAAR - Zaterdag 5 oktober hebben we een fantastische wandeldag gehad, het was prachtig droog weer met een zonnetje erbij in de middag en veel dames hebben de mooie omgeving van Ooy en Oud Zevenaar bewonderd.

Het Hobbithuisje, Ooyse Bakhuisje waar Ooyse bollen werden gebakken, de Panoven, de Martinuskerk met uitleg van Joop Otten en ook de lunch-locatie bij Thoen en Thans was geweldig. Een dank aan molenaar Henk Venhorst die ons de mooie buitenmolen liet bekijken, met prachtige uitleg erbij. Ook Theo van fruitbedrijf De Stokhorst uit Groessen bedankt voor de sponsoring van de appels.

Woensdag 23 oktober komt wereldfietser Gerda Marsman uit Raalte ons vertellen over haar grote avonturen op de fiets. Ze fietst over de hele wereld, onder andere Canada en Amerika. De avond begint om 20.00 uur en is bij partycentrum De Grietshe Poort. Dames die geen lid zijn van onze vereniging ZijAktief, maar toch een keer willen komen kijken zijn die avond welkom.

Bingomiddag in Zevenaar

ZEVENAAR - Op dinsdag 22 oktober wordt door het Ned. Rode Kruis weer een bingomiddag georganiseerd. De bingo wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in De Hooge Bongert aan de Lentemorgen in Zevenaar.

De prijzen die hierbij gewonnen kunnen worden zijn natuurlijk weer unieke, handgemaakte artikelen, vervaardigd door de deelnemers van de bijeenkomsten, die wekelijks in De Hooge Bongert worden gehouden. Iedereen is van harte welkom. Voor het bedrag van één euro per plankje kan men de hele middag meedoen.

Rommelmarkt van De Griethtreejers

ZEVENAAR - Op zondag 20 oktober houdt KV De Griethtreejers zoals vanouds weer een rommelmarkt.

Een goed gevulde zaal vol met spullen zal dan klaar staan voor alle bezoekers. De rommelmarkt is geopend van 11:00 tot 14:00 uur bij Party- en Bowlingcentrum De Griethse Poort aan de Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. De entree voor deze rommelmarkt bedraagt twee euro.
Voor meer informatie, of voor inzameling van spullen kan men contact opnemen met Erik Gardien via 0316 844057.

The Travel Club Groessen draagt zorg voor reizen

GROESSEN - "Al weer heel wat jaren werk ik als ZRA, zelfstandig reis agent in Groessen en omgeving. Prachtig werk, want ik reis door de aanvragen van mijn klanten virtueel door de hele wereld."

"Ook hectisch, want deze (reis)wereld staat nooit stil. Er is altijd wel ergens een natuurramp, politieke onrust of zoals recent een faillissement van een reisorganisatie. Juist op deze momenten, en zeg niet dat ze u niet kunnen overkomen, ben ik er voor mijn klanten. Ik ontzorg in goede en minder goede tijden. Ik geef advies over, en boek vele reizen, van weekend weg tot wereldreis. En zowel voorafgaand, tijdens, en na de reis (want bijvoorbeeld een claim na een vluchtvertraging) sta ik u met raad en daad bij.

Ook bezoek ik menig bestemming, om mijn ervaringen met u te delen. Op dit moment ben ik op Jamaica om weer een ervaring aan de lijst toe te voegen."

Reisgroeten van Dorien den Balvert, The Travel Club Groessen, 06 22865624, doriendenbalvert@thetravelclub.nl.

Halloweenparty bij De Groene Schuur

GROESSEN - Belevingsbedrijf De Groene Schuur in Groessen houdt op zondag 13 en 27 oktober een Halloweenparty van 11.00 tot 16.00 uur.

Het evenement is al jarenlang een groot succes. Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Er is lekkere pompoensoep met pompoenpitbrood, koffie, thee of een drankje met iets lekkers verkrijgbaar, en er kan geschminkt worden. Entree is gratis! Meer info staat op www.degroeneschuur.nl.

Ook de streekwinkel is deze dag geopend. Er is nu ruime keus uit pompoenen, kalebassen en sierfruit van eigen land en sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit. Er zijn heerlijke verse groenten, diverse soorten pepers en fruit verkrijgbaar. Daarnaast heerlijke huisgemaakte- en streekproducten. Deze producten zijn zeer geschikt voor een leuk cadeau- of kerstpakket. De pakketten worden op maat voor u samengesteld.

Bij De Groene Schuur kunt u ook terecht voor een wekelijks vers groentepakket. Elke week staat er dan een verrassend vers en lekker pakket voor u klaar bestaande uit vier maaltijdgroentes en twee of meerdere extra ingrediënten zoals fruit, champignons, verse kruiden, paprika, sjalotten, potje huisgemaakte jam/chutney, fles heerlijk vruchtensap et cetera.

In de kookstudio in de kas worden kookworkshops en excursies georganiseerd en u kunt er terecht voor creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk, waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd worden.

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b in Groessen. Voor meer info kunt u bellen: 0316 330718 of kijk op de websites: www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Sexy in verzekeren!

Tom Lentjes, Miriam Verheij, Lidwien Arns en kantoorhond Hank.

GROESSEN - Een ouderwets goede service op een nieuwerwetse manier. Zo kunnen we Assurantiekantoor Lentjes en Zn uit Groessen het beste omschrijven. Kleinschalig, persoonlijk en helder. Hier wordt de kunst van adviseren als een ambacht uitgevoerd. Al drie generaties lang.

Als derde generatie leidt Tom Lentjes met passie en trots het assurantiekantoorkantoor aan de Dorpstraat 1 in Groessen. "We hebben nou niet bepaald een sexy product om aan te bieden", biecht hij op. "Daarom aan ons de taak om het zo helder mogelijk te maken voor onze klanten."

Een goed advies is wat waard. Het geeft een goed gevoel dat de verzekeringen op orde zijn. Dat bij een calamiteit met vertrouwen gerekend kan worden op de kennis en service van een persoonlijke adviseur. Lentjes en Zn biedt dit vertrouwen, aan particulieren, zzp'ers en bedrijven. De klanten kennen ze persoonlijk, ze nemen de tijd en komen graag bij je langs (en ze zeggen de beste koffie te hebben in hun inloopkantoor in Groessen).

"Wij verzorgen graag een vrijblijvende offerte. Is de klant akkoord dan regelen wij de gehele overstap", geeft Tom aan. "Polissen worden digitaal toegestuurd. Sommige klanten ontvangen graag een papieren polismap, dat is ook geen probleem! Dat bedoelen we met een ouderwets goede service op een nieuwerwetse manier."

Lentjes en Zn doet zaken met veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Ze bieden daardoor de beste voorwaarden tegen een scherpe premie. Voor hetzelfde geld(t) heb je een persoonlijk adviseur. Best sexy toch!?

Trouwens, tegenwoordig ook (sexy) in hypotheken.

Assurantiekantoor Lentjes en Zn, Dorpstraat 1, Groessen, 0316 523908; www.lentjesenzn.nl.

Vermeulen Groessen, hét adres voor bouwen met glas en maatwerk

GROESSEN - We gaan steeds meer buiten leven. Het terras is een verlengstuk van ons huis. Hoe fijn is het dan, dat je ook buiten kunt zitten als de weergoden ons minder goed gezind zijn. Maar ieder huis is anders. Dus hoe krijg je dat nu mooi en op maat?

Vermeulen Groessen heeft al meer dan 35 jaar een passie voor bouwen met glas. De oorsprong van het bedrijf ligt ook in de kassenbouw waarmee ze landelijke veel naamsbekendheid hebben. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze in de eigen aluminium- en staalwerkplaats bijna alles zelf maken. Vandaag de dag worden hier voornamelijk veranda's, tuinkamers, serres en aluminium kozijnen voor particulieren gemaakt. Bij Vermeulen Groessen ben je voor maatwerk dan ook aan het juiste adres. "Wat een ander niet maakt, maken wij wel" is een uitspraak die vaak terugkomt binnen het bedrijf.

Dit vertaalt zich in inventieve en mooie oplossingen van gekke hoeken bij veranda's, bijzondere kozijnen en aangepaste (dak) constructies. "Wij willen mooie dingen maken die lang meegaan." Een veranda, tuinkamer of serre van Vermeulen Groessen voldoet namelijk altijd aan de hoogste kwaliteitseisen. Zo leveren ze bij Vermeulen standaard 10 jaar garantie op de constructie.
Vermeulen Groessen is gespecialiseerd in:
* Veranda's
* Tuinkamers
* Aluminium kozijnen
* Carports
* Lamellendaken
* Schuifdaken
* Zonwering
* Hobbykassen
* Tuinhuizen

Meer weten? Bel 0316-261378 of ga naar: www.vermeulengroessen.nl
Het
adres is Lijkweg 32, Groessen.

Sucesvolle Dialoog- en doorpakweek in Duiven

DUIVEN - De Dialoog- en doorpakweken Duiven vormden deze keer weer een kans voor inwoners om onderling en met de gemeente in gesprek te gaan.


Daar zijn ze weer: met nog steeds grote hoeveelheden interessante activiteiten, nog steeds een directe connectie met de inwoners uit de gemeente en nog steeds diezelfde naam waarvan mensen maar blijven denken dat we het hebben over De Wereld Draait Door. De Dialoog- en doorpakweken in Duiven kwamen dit jaar - naast het vertrouwde - ook met nieuwe ideeën.


Vorig jaar konden de inwoners van de Gemeente Duiven zich welkom voelen bij een potpourri van leuke en leerzame cursussen, workshops en dialogen gedoeld op het samen in gesprek gaan met de ambtenaren van de gemeente. De onderwerpen hiervan liepen veelal uiteen: van groenvoorzieningen tot kinderopvoeding, er was voor elk wat wils.

De keerzijde van de medaille was echter dat de mensen die meerdere activiteiten wilden bijwonen de keuze moesten maken omdat veel van de bezigheden tegelijk plaatsvonden. Erg intensief, zo'n DDweek, maar ditmaal besloot de gemeente de activiteiten meer te spreiden over de agenda en om de onderwerpen te laten liëren aan één specifiek thema: 'Jouw huis, jouw buurt.'

Afgelopen week mochten alle geïnteresseerden zich weer welkom voelen tijdens de nieuwe Dialoog- en doorpakweken op de verschillende locaties. Beschermend wat betreft het succes van vorige keer, maar avontuurlijk op het gebied van nieuwe kansen, hoopte de gemeente ditmaal er iets nóg mooiers van te maken. Zeker met als nieuwe toevoeging het Horsterpark 'voorzittersdiner' waarbij verschillende afgevaardigden van het lokale verenigingsleven onder het genot van een lekker maaltje konden brainstormen over mogelijke samenwerkingsverbanden binnen hun domeinen.

De gemeente duiven kijkt met een goed gevoel terug op de DDWD. Een divers programma met een mooie opkomst vol goede gesprekken. Dit alles leidde tot nieuwe initiatieven en samenwerkingen. Kortom, een geslaagde week.

Nieuwe agendacommissie DLHG-Courant

De zes enthousiaste meiden van de agendacommissie

LIEMERS – Oplettende lezers hebben het ongetwijfeld opgemerkt in de eerste 'vernieuwde' editie van de Liemers Helemaal Goed Courant twee weken geleden: in de krant straat een complete pagina met een culturele agenda: 'What's up? in de Liemers'. Zes vmbo-leerlingen van het Candea College stellen deze pagina samen.

Elke veertien dagen steken Carmen Megens, Minnel Cakir, Ellemijn Houtriet, Yara Vlaswinkel, Veerle Winkelhorst en Fidan Mohrmann de hoofden bij elkaar om de pagina samen te stellen. De scholieren komen uit Giesbeek, Groessen, Zevenaar en Duiven en houden hun ogen en oren goed open wat er in hun omgeving gebeurt. Ook maken zij gebruik van verschillende informatiebronnen en de vergunningen die de Liemerse gemeenten verstrekken. Zo kunnen alle Liemerse culturele organisaties of verenigingen hun activiteiten die openbaar zijn aanmelden via redactie@daadkrachtmedia.nl. Of het nu gaat om tentoonstellingen, (sport)evenementen, festivals, films of concerten, maakt niet uit.

Dat resulteert elke editie in een overzichtelijke agenda, waar culturele diehards in chronologische volgorde kunnen zien wat er allemaal voor een moois te doen is in de Liemers. Een mooie manier voor de commissieleden om ervaring op te doen in de praktijk. Het nieuwe leren! Ook leren ze zo met een nieuw gezicht kijken naar hun eigen omgeving. De geboorte van de redactiecommissie is een mooie mijlpaal in de nog jonge geschiedenis van DLHG-courant. Zo'n twaalf Havo- en Vwo-leerlingen van het Liemers College en Candea College verzorgen al sinds de oprichting bijna twee jaar geleden voor prachtige verhalen. Sommige scholieren blijven ook na hun examen bij de krant betrokken, anderen maken plaats voor nieuwe aanwas van onderop. Zo blijft de continuïteit gewaarborgd. Specialisten uit de 'fotoklas' van de vmbo-afdeling van het Candea College ondersteunen hen bij het maken van foto's en nu is er dan de redactiecommissie. Zo zorgen vmbo-, Havo- als Vwo-scholieren uit verschillende jaarlagen er gezamenlijk voor dat er elke veertien dagen een prachtige krant verschijnt. Boordevol goed nieuws uit de Liemers.

'Een nieuwe generatie makers en uitvinders'

Foto: Kyra Sannes

Kunstwerk! creëert met Lab 12 een plek voor de toekomst

Gemiddeld scoren jongeren een 4,9 op het gebied van digitale vaardigheden. Dat kan beter, vindt Bert Aalders. Hij is projectleider van Lab 12, een plek waar mensen de toekomst kunnen ontdekken.

Kunstwerk! heeft zich nog maar net in Hal 12 gevestigd, maar breidt al uit met Lab 12. Bert Aalders vertelt: "Een kennismaking met de vaardigheden uit de 21e eeuw, dát is de kern." Volgens Bert is er tegenwoordig veel vraag naar digitale geletterdheid. "Het is een toekomst waar iedereen naartoe wil en naartoe moet. Als Kunstwerk! vinden wij dat we mensen de gelegenheid moeten geven om kennis te maken met die toekomst en om te leren ermee om te gaan." Zo is Lab 12 bijvoorbeeld bezig met virtual reality. "We koppelen het aan thema's die met school te maken hebben. Bijvoorbeeld een virtuele reis door het Oude Egypte voor geschiedenis, of een reis over onze planeet met behulp van Google Earth voor aardrijkskunde."

Het doel

Mirelle Besselink is een collega van Bert. Zij zorgt dat de scholen een enkele activiteiten van Lab 12 krijgen aangeboden die aansluiten bij hun lespakket. "Het bijzondere aan Lab 12 is dat het aansluit bij de vaardigheden uit de 21e eeuw. Uiteindelijk zullen scholen hier een lespakket voor moeten hebben, om de kinderen beter voor te bereiden op de toekomst," vertelt Mirelle. "Wij zijn er om de scholen op dit gebied te helpen." Alles wordt aan de leerlingen in stapjes uitgelegd. Bert: "Programmeren is natuurlijk lastig, dus hebben we verschillende pakketten voor verschillende leeftijden, die ook op elkaar voortbouwen." Zo worden het behapbare stukjes informatie, waar de kinderen later ook iets mee kunnen. "Nederland heeft een nieuwe generatie makers en uitvinders nodig. We bereiden de leerlingen voor op beroepen van de toekomst."

Samen kom je verder

Karin Degen houdt zich bezig met het erfgoed van de Liemers. Hiervoor is Lab 12 een handig hulpmiddel. "Nu kunnen we bijvoorbeeld kastelen die niet meer bestaan, weer digitaal bouwen. En als ik bezig ben met projecten, kan ik in mijn achterhoofd houden dat ik toegang heb tot bepaalde spullen. Ik heb nu meer mogelijkheden." Marie-José van de Velde maakt ook dankbaar gebruik van Lab 12. "Ik werk met mensen tussen de 18 en 102, die wij als organisatie de basisvaardigheden aanleren: taal, rekenen, maar ook omgaan met de computer. Zo gebruik ik vaak de 'touchtable', een soort reusachtige tablet waarop we onder andere taalspelletjes kunnen spelen. Dat werkt natuurlijk veel beter dan van een blaadje leren." Lab 12 is duidelijk een onderdeel van een groter geheel. In Hal 12, een groot gebouw in het centrum van Zevenaar, zijn naast het lab dadelijk ook het Filmhuis, het Liemers Museum, de Volksuniversiteit, Caleidoz, de Regionale Sociale Dienst en delen van de muziekschool aanwezig. De bibliotheek zit er al. Het wordt één groot cultureel centrum. En dat is een groot voordeel, zo denkt ook Bert: "Doordat je al die partijen zo dicht bij elkaar hebt, kan je samen hele mooie dingen gaan doen. Er zijn heel veel koppelingen en dát is het speciale karakter van Hal 12."

de Redactie

Kyra Sannes

Multatuliaanse reactie

Van naamsverandering terug naar de goden. In idee 1383 wil Multaboni Nederland Hautain noemen. Ik dacht eerst, waar haalt hij deze naam vandaan, totdat ik het woord opzocht. Het betekent ongeveer 'als je jezelf heel goed vindt en op anderen neerkijkt'. Aan de ene kant snap ik dat Multaboni Nederland zo wil noemen, maar aan de andere kant beoordeeld hij dan alle Nederlanders op iets wat misschien niet voor iedereen geldt. Dat is hetzelfde als zeggen dat alle vrouwen ijdel zijn en make-up dragen. Dit is natuurlijk helemaal niet zo. Je kan een hele populatie niet beoordelen op enkelen. Daarnaast vraag ik me af of Multaboni ook heeft nagedacht over dat Nederland vroeger Holland heette. Waar komt die verandering vandaan en waarom heette Nederland dan Holland? Laat hem dat maar eens uitleggen. En dan hebben we al deze ideeën over naamsverandering gehad en gaat Multaboni het ineens weer over goden hebben. De ene keer schrijft hij namen van goden ook met hoofdletters en de andere keer niet. Wees consequent, want ik weet niet wat je nou wil. Als hij een naam zonder hoofdletter schrijft, geeft dat meestal aan dat hij de goden wil 'neerhalen'. Maar waarom hij sommige goden dan wel met hoofdletter schrijft, snap ik niet. Is soms alleen het woord 'god' een woord dat hij niet met hoofdletter wil schrijven? Maar waarom wordt dan bijvoorbeeld christen de ene keer wel met hoofdletter geschreven en dan weer niet? In idee 1385 staan de meeste namen maar een keer genoemd, dus je kan het verschil in hoofdletter gebruik niet zien, maar aangezien ik alle ideeën al vanaf het begin van commentaar voorzie, weet ik wat Multaboni in zijn vorige ideeën allemaal geschreven heeft (en als u de ideeën leest, ziet u het waarschijnlijk ook). Ik weet dus niet wat ik er af en toe mee aan moet. Soms denk ik, laat Multaboni maar lullen over wat hij allemaal wel en niet vindt kunnen. Uiteindelijk bepalen we toch zelf wat we wel en niet (willen) geloven.

Ideeën

1381

Als de Gouden Eeuw niet meer Gouden Eeuw mag heten en De hongerwinter Trekwinter genoemd gaat worden, dan zal eerdaags ook de naam Nederland niet meer blijken te kloppen. We zijn niet 'neder' genoeg met een Vaalserberg van 322 meter en minder dan de helft van ons land ligt onder Normaal Amsterdams Peil. Het is een grote leugen dat 'Neder 'in 'Neder'land.

Er was een kans geweest dat we 'Neder' zouden kunnen definiëren in de zin van 'nederig'. Dat we zo goed onze plaats weten. Deemoedig en bescheiden zijn als volk. Dat je dan het recht hebt je land zo te (blijven) noemen. Het land van de Nederigen. U en ik, nederig? Ik alleen al zou, met mijn grote bek, die term ongeloofwaardig maken. Zou het wat oplossen indien ik emigreerde? Wellicht wel als u met me mee zou gaan!

1382

Nieuwe naam voor Nederland: Hautain. Of klinkt dat te Frans? Amsterdam de hoofdstad van Hautain? Dat lijkt te kloppen, toch?

Hautain aan Zee. Rutten de premier van Hautain! Hautain tegen Duitsland, 4-2. Hautain is lid van Behalux. De noorderburen van België zijn Hautainers. Het Wilhelmus, Hautains volkslied. Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning van Hautain.

1384Ik wil pedant, nee ik eis pedant gevonden te worden. Dat u zich ergert en zelf in beweging komt.

1385

Iedereen is een atheïst. Ze bestaan in twee soorten. De atheïsten zoals ik, en de atheïsten die alle goden verwerpen, alleen niet die van zichzelf. Dus een soort Atheïsten min 1. Zo is een Christen een atheïst ten opzichte van Allah, Zeus, Wodan, Visnu, Braham, Shiva en die hele verdere stoet van goden en godjes, maar niet voor zijn Jahweh. Daar maakt hij graag een uitzondering voor, voor de salafist is het dan hetzelfde, maar dan moet je Jahweh in de lange rij zetten en is Allah de uitzondering. U snapt wel wat ik bedoel, toch?

De oprichting van ABDACOM

Na de aanval van de Japanse vloot op de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbour, op 7 december 1941, verklaarden het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. Om allerlei zaken te kunnen coördineren reisde de Britse premier Winston Churchill snel af naar Washington om daar te kunnen overleggen met de Amerikaanse president Franklink Roosevelt. Een van de uitkomsten van de series van overleggen, die gedurende een aantal dagen plaatsvonden, was dat het nodig zou zijn om een gezamenlijke commandostructuur op te richten, waardoor het gemakkelijker zou zijn om strijdkrachten van verschillende landen in samenspraak met elkaar te laten opereren. Deze commandostructuur (ABDACOM, American-British-Dutch-Australian-Command) werd aangevoerd door de Britse generaal Archibald Wavell. Hij kreeg de autoriteit over alle strijdkrachten die zich ter land, ter zee of in lucht bevonden in een enorm gebied dat zich uitstrekte van Burma tot Nieuw-Guinea. Binnen dit gebied bevonden zich vele strijdkrachten, waaronder Nederlandse kruisers en onderzeeërs. Deze eenheden waren echter sterk verspreid en zij konden geen sterke vuist maken tegen de Japanse aanvallers. Het verlies van een deel van de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbour en het zinken van de Britse slagschepen Prince of Wales en Repulse drie dagen later zorgde dat de Japanse vloot en leger vrij spel hadden in het gebied van de ABDACOM.

Gedurende de operationele tijd van de ABDACOM werd het al snel duidelijk dat deze organisatie niet in staat was om het gehele gebied te beschermen. Er kon geen effectief verzet worden geboden tegen landingen op Maleisië en toenmalig Nederlands-Indië. Een week na de val van Singapore werd de ABDACOM dan ook weer opgeheven. Haar samenwerkende strijdkrachten werden gedurende de slag om de Javazee verslagen.

'De Liemers is mijn thuis'

“Wij ontwikkelen producten die goed te recyclen zijn.” Foto: Ilya van Kersbergen.

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Tjerk Holland, ik woon in Groessen met mijn vrouw en zonen. Ik werk als salesmanager bij Hollarts Plastic Group in Didam. Hollarts is een kunststofspuitgietbedrijf. We ontwikkelen en produceren veel verschillende kunststofproducten, vooral gericht op logistiek, techniek en consument. Denk bij het eerste aan meermalige transportmiddelen, zoals kratten en containers. Aan onze technische klanten leveren we vooral onderdelen voor rookgasafvoersystemen. Consumentenartikelen zijn bijvoorbeeld parasolvoeten en drinkflessen."

Hollarts?

"Het is telkens weer een nieuwe uitdaging om producten te maken die volledig aansluiten bij de behoeftes van onze klanten. Het is een sport om tot slimme en duurzame oplossingen te komen. Wij zijn erg actief als het gaat om de inzet van gerecyclede materialen en onlangs hebben wij met een jonge ondernemer een drinkfles uit biomateriaal ontwikkeld. Helaas is kunststof de laatste tijd negatief in het nieuws, wat niet altijd terecht is. Iedereen kent de beelden van wegwerp plastic dat in de oceaan drijft, maar wij ontwikkelen juist producten die meermalig kunnen worden gebruikt en goed te recyclen zijn."

Vrije tijd?

"Ik doe graag iets met mijn gezin of vrienden, ben in de tuin bezig, lees een boek of kijk een filmpje. Sporten? Ja, daar zou ik iets meer aan moeten doen…"

Liemers?

"Ik ben er geboren en getogen. Het is mijn thuis."

Mooiste plekje?

"Dat is voor mij duidelijk: Groessen en omgeving. Iedere keer als ik ons mooie dorp Groessen binnenrijd, ben ik blij dat ik er woon. De natuur is er schitterend. Wel jammer dat met de doortrekking van de A15 Groessen een stukje minder mooi wordt. Ik hoop dat er alles aan gedaan wordt om de overlast in Groessen en andere dorpen te beperken."

Kim Kleijkers

Kyra Sannes

Pronto-Print druk & sign Dé drukker uit Duiven. Van veel markten thuis

Robert de Wit - ProntoPrint Duiven Foto: Walter Verwaal

DUIVEN - Wij zijn Pronto-Print, een klein team van goed op elkaar ingespeelde grafische specialisten, ieder in een eigen vakgebied.

We maken voor u of ondersteunen u bij al uw grafische producties. Veel is bij ons mogelijk. Wij zijn namelijk van veel markten thuis. Kleurrijk, veelzijdig en altijd op zoek naar een uitdaging. De producten die we maken zijn voor bedrijven en verenigingen maar ook voor particulieren.

Kwaliteit, een persoonlijke aanpak, flexibiliteit én service staan bij ons hoog in ons vaandel. Wij streven naar een duurzame relatie met onze afnemers gebaseerd op kwaliteit, vertrouwen en geleverde prestaties.

DESIGN

Onder het genot van een kop koffie, samen kijken naar hoe we uw idee, vraag of voorstel kunnen uitwerken tot een mooi eindproduct.Laat u verrassen door een uniek kleurrijk ontwerp.

PRINT

Printen: wij noemen het digitaal drukwerk. Niet te onderscheiden van hoogwaardige offsetdruk. Ideaal voor kleine oplages, familie- en gepersonaliseerd drukwerk.

DRUK

Wij zijn gespecialiseerd in het maken van drukwerk in Pantone ofwel PMS-kleuren. Het resultaat is mooier en voorspelbaarder dan de 'standaard' CMYK-kleuren en digitaal drukwerk. U krijgt precies waar u om vraagt. Een echte meerwaarde voor uw zakelijke- of familiedrukwerk.

SIGN

Voor binnen of buiten, groot of klein, bescheiden of juist opvallend.
Wij maken uw blikvangers met een hoge kwalitatieve uitstraling. Van borden tot belettering, van spandoeken tot bewegwijzering, volledig in uw eigen huisstijl.

Wil je meer van ons bedrijf zien kijk dan zaterdag 26 oktober om 16.00 uur de aflevering van het televisieprogramma "De Barometer", waar ons bedrijf in belicht wordt, het wordt uitgezonden op RTL Z. Op de daaropvolgende zondag om 10.00 uur en dinsdag om 15.30 uur worden de herhalingen uitgezonden.

Sleutel- en Slotenspecialist B. Bosman blijft investeren 'Autosleutels zijn onze specialiteit'

(foto: Ilona Kuster)

ARNHEM – René Bosman is inmiddels de derde generatie, die als eigenaar de sleutel van de zaak beheert, die ooit door zijn overgrootopa B. Bosman werd gestart. Op het gebied van autosleutels is er gaandeweg veel veranderd, maar B. Bosman is altijd up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen.

Of u nu een huissleutel wilt laten bijmaken, een cilinderslot wilt laten vervangen of problemen heeft met het slot van een kluis, u kunt terecht bij Sleutel- en Slotenspecialist B. Bosman. Met autosleutels ligt het iets ingewikkelder, omdat er in de meeste autosleutels tegenwoordig electronica is verwerkt. Uw auto kan alleen starten met de sleutel, omdat de chip in de sleutel in het systeem van uw auto is geprogrammeerd. Maar gelukkig bent u ook hiervoor bij B. Bosman aan het juiste adres! Om zijn branchekennis op peil te houden, bezoekt René drie maal per jaar verschillende vakbeurzen in het buitenland. 'We beschikken over de nieuwste software en apparatuur om onze klanten een zo optimaal mogelijke service te bieden. Zoals de mogelijkheid om een kapotte autosleutel door ons te laten reviseren. Dat is namelijk veel goedkoper dan een nieuwe bestellen', vertelt René. Als een toegewijd sleutelmaker voegt hij eraan toe: 'En als ik zeg dat ik een sleutel na kan maken, dan gaat hij passen ook!' De naam Sleutel- en Slotenspecialist past hem dus
echt als een sleutel in het slot. B. Bosman is al 45 jaar gevestigd aan de Johan de Wittlaan 19. T: 026 4421247; www.bosmansleutels.nl.

Doe maar een zonnepaneeltje… of?

ARNHEM - Maarten Reichgelt en Ralph van Kraaij zijn de energieke eigenaren van Frisse Energie, adviseurs en installateurs van Zonnepanelen, infraroodpanelen, doorstroomverwarmers en thermische verven.

Wij, als eigenaren van Frisse Energie, krijgen regelmatig offertes van andere aanbieders te zien. Mooie layout, lage prijzen, maar qua inhoud word je niet veel wijzer: "Mooie zwarte panelen, beste keus voor u". Maar wat staat er nu eigenlijk en hoe weten ze wat de beste keus voor u is als er alleen vanaf een luchtfoto op uw huis gekeken wordt?

De aanpak van Frisse Energie is wellicht old-fashioned, we doen namelijk eerst een intake en inventarisatie bij u thuis, en bieden u vervolgens een offertes gebaseerd op de besproken wensen, altijd met de beste materialen en professionele installateurs. Staat alleen de kostprijs op uw wensenlijstje, dan zijn andere partijen een uitstekende keus, maar heeft u meer wensen: wat is het rendement op mijn investering, wat is het verschil tussen verschillende merken zonnepanelen, hoe gaat uw fabrikant om met het milieu, of bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen 25 jaar opbrengstgarantie en 25 jaar productgarantie?

Ralph adviseert de particuliere markt, terwijl Maarten met zijn meer dan 10 jaar ervaring in de techniek en zonnepanelenbranche, bedrijven adviseert. Samen met een fijn team van installateurs bieden zij een service waar u blij van wordt.

Deze herfst en winter houdt Frisse Energie enkele inloopavonden op de nieuwe locatie aan de Snelliusweg 21 (hoek Ortelliusstraat) in Arnhem. Kijk voor data op de website www.frisse-energie.nl, vul het contactformulier in of bel ons op 026 3614882.

Saab Arnhem niet meer weg te denken

DUIVEN - Saab Arnhem is inmiddels ruim 9 jaar gevestigd in Duiven. In die periode is een vast klantenbestand ontstaan van meer dan 1.000 klanten. Ook de verkoop van gebruikte auto's is gegroeid. Hoewel het accent nog steeds ligt op Saab, zijn we inmiddels ook actief met andere merken, zoals Volvo, BMW en Mini.

In de werkplaats ontvangen we klanten uit de wijde omgeving. Vakkennis op het gebied van onderhoud en reparatie van Saab is immers niet overal meer beschikbaar.

Van onze occasions wordt circa 90% ingekocht in het buitenland. De prijzen liggen daar meestal lager dan in ons land. Door inkoop in het buitenland kunnen we onze occasions tegen relatief scherpe prijzen aanbieden.

We zijn op dit moment erg actief met de verkoop en zoekopdrachten voor Youngtimers. Dat zijn occasions van 15 jaar en ouder die voor zakelijk gebruik worden ingezet. De marktomstandigheden in de occasionmarkt veranderen voortdurend. Het is daarom van belang om als autobedrijf goed te blijven kijken naar nieuwe ontwikkelingen en tijdig de bakens te verzetten.

Voor de komende jaren voorzien wij een stabiele voortgang van de occasionverkoop en een groei van de omzet in de werkplaats. Als wij u van dienst kunnen zijn dan horen wij dat graag!

H. Antonius Abt kerk Loo

Op zaterdag 12 oktober, Woord en Communieviering onder leiding vam Parochianen.

Op zaterdag 19 oktober, Eucharistieviering voorganger Pastoor Thanh, lector E. Kroets, zang Antoniuskoor.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-

Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

13 oktober 8.30 u ds R.A. Nijhoff; 16.00 u ds H. van Hemmen

20 oktober 8.45 u ds P. Schelling; 16.00 u ds W. Scherff

Ontmoetingskerk

Zevenaar

Op zondag 13 oktober is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin ds. L. van Buuren uit Rheden zal voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om elkaar onder het genot van koffie of thee in 'Ons Huis' te ontmoeten.

Op zondag 20 oktober gaat in de viering om 10.00 uur ds. L. den Besten voor.

Dubbelconcert

in Babberich

BABBERICH - Harmonie Sint-Franciscus en Grenslandorkest geven op 2 november een uniek concert.

Met lichte muziek ontmoet typische harmonie klanken. Deze twee muziekstijlen worden door elkaar heen verweven in een mooi programma. Van filmmuziek tot klassiek alles komt aan bod. Aanvang van het dubbelconcert is 20.00 uur. Locatie is De Borg in Babberich en de entree is gratis.

Sint-Martinus

Lathum-Giesbeek

Dinsdag 1 okt. om 10.u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 5 okt.om 19 u. H. Eucharistie, Pastoor Thanh, Caeciliakoor

Zaterdag 19 okt. om 19 u.. Woord- en Communie, Mw. M. Jansen, Caeciliakoor

Zaterdag 2 nov. om 19 u. Allerzielen, Herdenking, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Dinsdag 5 nov. om 10 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 16 nov. 19 u. H. Eucharistieviering, Caeciliafeest, Caeciliakoor

Jonge kinderen in Westervoort ontdekken Wsport

Docenten Wsport Jorik Roelofsen en Jorn Bronkhorst. (foto: Hans Arends )

WESTERVOORT - Bij Wsport kunnen kinderen van 4 tot 10 jaar wekelijks op een kindvriendelijke manier sporten.Veel kinderen willen na het behalen van hun zwemdiploma gaan sporten maar weten nog niet wat of zijn voor bepaalde sporten nog wat jong. Wsport biedt een prachtige manier om dit te ontdekken.

Bij Wsport staan sport en speelplezier voorop. Kinderen spelen niet tegen elkaar maar met elkaar. Er wordt in kleine groepjes gewerken waardoor de kinderen veel persoonlijke aandacht krijgen zodat zij hun motoriek goed kunnen ontwikkelen. Een veel gehoorde reactie van ouders is “Ik zie echt dat Wsport een goede basis legt voor straks het beoefenen van een andere sport, als mijn dochter daaraan toe is."

Wsport is in de periode september - juni op iedere woensdag (uitgezonderd vakanties) van 16.00 tot 17.15 uur bij Sports Planet De Pals in Westervoort. Kinderen kunnen enkele keren vrijblijvend meedoen. Informatie verkrijgbaar bij Andries Janssen. Tel 06 38320405 of stuur een e-mail naar: Wsport@mail.com.

Programma Filmhuis Didam

Vrijdag 18 en maandag 21 oktober 20.00 uur: Le grand Bain. In het gemeentelijk zwembad bekwaamt een groepje mannen van middelbare leeftijd zich in de kunst van het synchroonzwemmen. Hun trainster Delphine is een voormalig zwemkampioene die haar portie ellende wel gehad heeft. De heren zelf zijn van diverse pluimage en hebben ook allemaal zo hun eigen besognes. Samen vormen ze echter een hecht team en zijn ze er voor elkaar. Langzamerhand krijgen ze weer het gevoel dat ze er toe doen. Ondanks sceptische reacties van familie en vrienden besluiten ze als team voor Frankrijk uit te komen op het WK synchroonzwemmen.

Vrijdag 25 en maandag 28 oktober 20.00 uur: Red Joan. Judi Dench schittert als vanouds in Red Joan, een waargebeurd misdaaddrama over een vrouw die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de geschiedenis voorgoed veranderde. De Britse Joan is in de 80 en leidt een rustig leven, wanneer ze plots wordt gearresteerd voor verraad en spionage. Terwijl ze de ernstige beschuldigingen onder ogen moet komen, blikt Joan terug op haar jonge jaren. Daar blinkt ze uit als ambitieuze twintiger Joan wanneer ze in de jaren ‘30 natuurkunde studeert aan Cambridge University. Door een toevallige ontmoeting raakt ze bevriend met de excentrieke Sonya en haar neef Leo.

Filmhuis Didam is in gebouw Meulenvelden, Waverlo 2 Didam. Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren: www.filmhuisdidam.nl. Entree 7,50, kinderfilm, 5,50 familiefilm tot 14 jaar 5,50 euro. De zaal en de kassa gaan 45 minuten voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Ingezonden brief

Montferlandse Bezuinigingen

Wethouder Som kondigt bezuinigingen aan in de gemeente Montferland; het zwembad De Hoevert maakt daar deel van uit + soc.zaken. Het argument van deze VVD-wethouder is: we teren in op onze reserves. Die reserves zijn overigens nog als “zeer behoorlijk” te bestempelen. Op sommige terreinen of “departementen” grijpt deze wethouder echter niet in, maar daarover verderop.

Goed dat de wethouder ingrijpt, denkt u en ons als burgers behoedt voor extra lasten, nou nee u krijgt volgend jaar circa 4% extra gemeentelijke heffingen. De wethouder duwt wel De Hoevert de afgrond in. Het argument: "Zwemmers" kunnen in de buurt terecht! Maar die in ’s Heerenberg blijft wèl open, terwijl daar in de buurt ook een zwembad is!

Dan die andere “departementen”: Ik zag enige maanden terug wethouder Van Leeuwen, onderuitgezakt op een - wel heel duur bankje te Didam - zichzelf profileren en tevens meldend: “Het Centrumplan Didam” gaat geen 5.0 mln kosten, maar 7.7 mln. Ik vraag me dan wel af: dit is gek! Dit nog los van de vraag, hoe competent is deze wethouder, want als je het presteert om in zo’n kort tijdbestek al te komen met ruim 50% budgetoverschrijding is het eind zoek. Wethouder Som vindt het kennelijk niet de moeite waard om die 2.7 mln niet toe te staan, maar wèl bezuinigingen. Raar is dan ook, dat de gekozen raadsleden hier niet corrigerend optreden, want dit is toch van de gekke! Zijn dat dan allemaal makke schapen die achter hun fractie/voorzitter/wethouder aanlopen en niets doen??

Jan Godschalk, een burger uit Didam.

Kerkberichten Sint-Martinus Lathum-Giesbeek

Kerkberichten Sint-Martinus Lathum-Giesbeek

Dinsdag 1 okt. om 10.u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 5 okt.om 19 u. H. Eucharistie, Pastoor Thanh, Caeciliakoor

Zaterdag 19 okt. om 19 u.. Woord- en Communie, Mw. M. Jansen, Caeciliakoor

Zaterdag 2 nov. om 19 u. Allerzielen, Herdenking, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Dinsdag 5 nov. om 10 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 16 nov. 19 u. H. Eucharistieviering, Caeciliafeest, Caeciliakoor

Ontmoetingskerk Zevenaar

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 13 oktober is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin ds. L. van Buuren uit Rheden zal voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om elkaar onder het genot van koffie of thee in ‘Ons Huis’ te ontmoeten.

Op zondag 20 oktober gaat in de viering om 10.00 uur ds. L. den Besten voor.

Dubbelconcert in Babberich

Dubbelconcert in Babberich

BABBERICH - Harmonie Sint-Franciscus en Grenslandorkest geven op 2 november een uniek concert.

Met lichte muziek ontmoet typische harmonie klanken. Deze twee muziekstijlen worden door elkaar heen verweven in een mooi programma. Van filmmuziek tot klassiek alles komt aan bod. Aanvang van het dubbelconcert is 20.00 uur. Locatie is De Borg in Babberich en de entree is gratis.

H. Remigius Duiven

Zaterdag 12 oktober om 19.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: Dames en Herenkoor.

Woensdag 16 oktober om 19.00 uur. Rozenkrans bidden. Voorganger: Parochianen.

Zondag : 20 oktober om 10.30 uur. Woord/communiedienst.
Voorganger: Parochianen. Koor : Samenzang.

Woensdag 23 oktober om 19.00 uur. Rozenkrans bidden. Voorganger: Parochianen.                                        

Gebedsintenties 12-10-2019: Loes Oosterman-Geurtsen, Mart Heijneman, Herman Derksen en ouders en broer, Arnoldus Willemsen en Elizabeth Willemsem-Moorman.

Gebedsintenties 20-10-2019: Ouders van den Boom-Jacobs, Bernard en Annie Hoppenreijs-Lucassen.

Mededelingen: Zaterdag 12 oktober is er een extra collecte voor Wereldmissiedag.

Vooraankondiging concerten in de H. Remigiuskerk:

Zondag 24 november 2019 is er een concert van het Regionaal Mandoline en Gitaarorkest o.l.v. Leo van Rutte. Aanvang 15.00 uur. Info op www.operago.nl.

Donderdagavond 19 december concert van het Neva Ensemble St. Petersburg. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 21 december Warm Winter Concert van Liemers Harmonie Duiven met koor. Nadere info volgt z.s.m.

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

13 oktober 8.30 u ds R.A. Nijhoff; 16.00 u ds H. van Hemmen

20 oktober 8.45 u ds P. Schelling; 16.00 u ds W. Scherff        

Varen met Joop-2 steekt voor vijfde keer van wal

Bestuursleden Wilco en Tom tonen de cheque van 1816 Verzekeringen. (foto: Jan Boelens)

TOLKAMER - Zaterdag 21 september was een prachtige dag. De zon scheen volop en Varen met Joop-2 vierde samen met haar gasten aan boord van de Graaf van Bylant een feestje vanwege het eerste lustrum. De stichting heeft haar bestaansrecht dus wel bewezen.

Na de vlotte inscheping in Tolkamer, begeleid door muziek uit de luidsprekers van Rutger Heil, kregen de gasten koffie en een petit-four met het logo van Varen met Joop-2. De trossen werden losgegooid, het schip wendde de steven naar het westen en voorzitter Marcel Matthijsse nam het woord.

Hij verwelkomde iedereen, zette het programma uiteen en wenste iedereen veel plezier. Vervolgens overhandigde hij een cheque van 1.500 euro aan bestuursleden Wilco en Tom. Door verhindering van initiatiefneemster Gera Janssen van vannu.arnhem en de vertegenwoordiger van sponsor nh1816 Verzekeringen moest hij dit zelf doen.

Driestroomband Jukebox, mannenkoor Vaartuig, zanger/toetsenist Eef Hullekes met drummer Peter Feijken en allround artiest René Kregting deden daarna hun best om de gehandicapten en sociaal-maatschappelijk geïsoleerden te vermaken. Ook genoot men buiten van zon en uitzicht.

De vrijwilligers brachten rond 12:30 uur een aangeklede lunch rond en later nog een ijsje en een warme snack. Hoe graag de gasten ’s morgens ook aan boord wilden, bij het terugzien van Tolkamer stonden ze ’s middags te popelen om van boord te gaan. Maar de vrijwilligers wisten alles in goede banen te leiden. De bedankjes tijdens de ontscheping spraken boekdelen. Dank was er aan alle vrijwilligers, sponsors en de bemanning voor weer een fantastische tocht.

Folkloristische dansgroep bij Senioren Vereniging Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 17 oktober zal de folkloristische dansgroep De Meulenvelders uit Doesburg een dansmiddag verzorgen bij de senioren vereniging.

Dat betekent muziek, dans en kleding van vroeger. Ook is er een optreden van Ethel en André Hofs (accordeon, gitaar, Afrikaanse trommel/djembe). Alle leden zijn welkom van 14.00 – 16.30 uur in zalencentrum De Dijk /Wim Reijmer in Pannerden voor deze folkloristische middag met muziek, zang en dans.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag. Om lid te worden van de seniorenvereniging of voor inlichtingen, kom naar de soosmiddag op 17 oktober.

Vanaf donderdag 10 oktober zijn er in het restaurant van De Pannerd-kaartmiddagen (klaverjassen – jokeren – solo-kaarten. Deze worden georganiseerd door de senioren vereniging. De kaartmiddagen zijn vrij toegankelijk voor alle 50-plussers van Pannerden en omstreken. De datums zijn: 10 oktober, 24 oktober, 31 oktober, 7 november, 14 november, 28 november, 5 december, 12 december. Voor 2020 worden de datums nog vastgesteld. De donderdagen die niet zijn vermeld zijn feestdagen of is een soosmiddag in zalencentrum De Dijk.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- RTV Favoriet zoekt een radiotechnicus met affiniteit voor radio maken en die ervoor zorgt dat radio-uitzendingen technisch goed verlopen (d.w.z. 'achter de knoppen'). Werktijd overdag en ’s avonds

- Het Braamhuis is op zoek naar een penningmeester. Hij/zij beheert het geld, houdt het kasboek bij, verricht betalingen en houdt het bestuur op de hoogte van de financiele situatie van de stichting.

- Zevenaar op ijs zoekt een ijsmeester. Deze is verantwoordelijk voor de veiligheid van de schaatsers op het ijs, repareert het ijs en houdt toezicht op het gebruik van de baan.

- Buddyhulp Midden Gelderland zoekt iemand die wekelijks een cliënt bezoekt die te maken heeft met een ernstige ziekte en alle gevolgen daarvan.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Feestavond 90-jarige Liemers Harmonie Duiven

Liemers Harmonie Duiven op het oude Remigiusplein. -

DUIVEN - Muziekvereniging Liemers Harmonie Duiven bestaat dit jaar 90 jaar. Tijdens een speciale feestavond wordt dit gevierd met leden én oud-leden. Op zaterdag 2 november is iedereen van harte uitgenodigd.

Secretaris Bart Kersten: “We proberen veel oud-leden te bereiken om dit feest mee te vieren. We hebben ook een avond georganiseerd die de moeite waard is.”

Wat maakt het een bijzondere avond? Kersten: “Tijdens ons voorjaarsconcert zijn veel oude foto’s en beelden voorbij gekomen, die lang niet iedereen heeft gezien. Er was behoefte om hier ruim de aandacht voor te hebben. Onze verenigingsarchivaris Eddy Boss heeft veel van deze foto’s bewaard en opgezocht. Het levert een heel mooi beeld van 90 jaar Liemers Harmonie Duiven. Voor veel leden en oud-leden zal het een feest der herkenning zijn.”

Op zaterdag 2 november wordt het jubileum gevierd in ’t Muziekhuus aan de Visserlaan 39 in Duiven. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur, voor het eerste drankje en hapje wordt gezorgd. Het jubileumjaar van Liemers Harmonie Duiven wordt afgesloten met het Warm Winter Concert in de Remigiuskerk op zaterdag 21 december.

Wie stelt huis en hart open voor kansarme kinderen?

REGIO - Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort organiseert al 35 jaar vakanties voor Poolse kinderen uit veelal getraumatiseerde en gebroken gezinnen die opgroeien in minder ontwikkelde leefomstandigheden.

Het doel is om deze kinderen gedurende de vakantieweken uit die negatieve situatie te halen en ze gewoon kind te laten zijn, in een gezin waar het veilig is en waar er voor hén gezorgd wordt.
Van u als gastgezin vragen wij dat u de kinderen aandacht, warmte en gezelligheid geeft, maar ook structuur en duidelijkheid.

"Ook dit jaar zijn zij weer op zoek naar minimaal acht gastgezinnen. De kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar verblijven in tweetallen bij vakantiegezinnen en doen mee met het gewone alledaagse gezinsleven.
De werkgroep organiseert doordeweeks activiteiten en de dagopvang (in Westervoort) met Poolse begeleiding is dagelijks van 08:00-17:00 geopend voor werkende gastouders.

Voor de eventuele taalbarrière hebben wij 24 uur per dag een Poolse begeleidster beschikbaar, maar ook een woordenlijst, de Google Translate App en natuurlijk handen en voeten."

De vakantieweken zullen plaatsvinden van zaterdag 4 tot zondag 19 juli 2020. De heen- en terugreis per touringcar worden door de werkgroep georganiseerd en gefinancierd. "Voor de Poolse kinderen is dit echt een onvergetelijke ervaring, maar ook zeker voor u als vakantiegezin! Wilt u meer weten? Stuur een mail naar duiven-westervoort@paxkinderhulp.nl of bel met Wilma van Brandenburg via 0316 840314. Of kijk op www.paxduivenwestervoort.nl."

Basketballers Pigeons 1 op weg naar promotie

Dunk Robert Boezeman. (foto: Pigeons Basketbal) Pigeons Basketbal

DUIVEN - Zaterdag 5 oktober was het tijd voor de wedstrijd tegen Hanze Stars uit Zutphen. Pigeons 1 stond voor de taak om deze wedstrijd te winnen in hun weg naar promotie.

De wedstrijd begon met Max Hurenkamp, Robert Boezeman, Casper Blok, Jeroen Helder en Jonathan Paans. Zupthen opende de wedstrijd met een driepunter maar al gauw was het de ervaren Jeroen die er twee schoten in kreeg, Robert schoot er daarna nog twee driepunters in, wat de wedstrijd direct kantelde. Leuk basketbal zorgde uiteindelijk voor een 18-13 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. In het tweede kwart kregen Pigeons maar zes punten tegen. Door veel druk op de bal werden turnovers geforceerd en zorgde ze voor de ene score na de andere. Dit kwart stond vooral op naam van Robert met liefst 18 punten. Pigeons ging de rust in met 44-19.

Het derde kwart werd de wedstrijd op slot gegooid. Mooi samenspel, goede verdediging, prachtige scores zorgde ervoor dat de voorsprong uitliep naar 70-30. Dany Reyes haalde zijn ware Dennis Rodman naar boven en plukte de ene na de andere rebound boven iedereen vandaan. Het 4e kwart was tevens het saaiste en minste kwart. De eindstand werd 75-36.

Pigeons heeft goede dingen laten zien, maar ook punten waar nog winst op te behalen valt. Robert was opnieuw een grote aanwinst met 34 punten en Jeroen volgde met 14. Een smet op deze overwinning was helaas het uitvallen van Esli Hiffens, nadat hij op iemands enkel terecht kwam. Het is afwachten hoelang hij eruit ligt. Op weg naar het kampioenschap zijn er goeie zaken gedaan. Na het verlies vorige week, was deze collectieve winst goed voor het vertrouwen en het teamspel.

Vrijwilligers gezocht!

Vrijwilliger in actie. (foto: Yvonne Kaats de Swart) Yvonne Kaats de Swart

ZEVENAAR - Ben jij representatief en klantvriendelijk en wil je een steentje bijdragen in Kunstwerk! de Bibliotheek? Dan zoeken wij jou.

Wat wordt er van je verwacht: Je verwelkomt bezoekers en helpt de klant bij algemene vragen; je assisteert bezoekers bij het meenemen en terugbrengen van materialen; je draagt bij aan een prettige sfeer in de bibliotheek; je draagt zorg voor het opruimen en presenteren van de bibliotheekmaterialen; je attendeert bezoekers op activiteiten en nieuwtjes; je bent digitaal vaardig en collegiaal; je hebt minimaal een MBO werk- en denkniveau.

Ben je beschikbaar voor minimaal één dagdeel per week? Kom dan snel ons leuke team versterken. Mail je CV en motivatie naar info@liemerskunstwerk.nl, ter attentie van Lisette van Merode.

Samenwerking Kunstwerk! en Huis Sevenaer

Directeuren Anja van Norel van LHS en Bert Frolich van Kunstwerk! (foto: Kunstwerk!) Kunstwerk!

LIEMERS - Kunstwerk! en Landgoed Huis Sevenaer starten een nieuw project 'Nieuw licht op oude stadsgeschiedenis'. Waar ook Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar een bijdrage aan levert. Hier is gezamenlijk een subsidieaanvraag voor ingediend en deze is gehonoreerd.

Landgoed Huis Sevenaer was de afgelopen decennia niet vrij toegankelijk. Hoewel veel bewoners van Zevenaar wel van het bestaan weten, kennen ze het verhaal van het landgoed nauwelijks. “Dat is jammer, hier willen we verandering in brengen”, aldus Anja van Norel, directeur van Landgoed Huis Sevenaer.

Zowel Kunstwerk! als Landgoed Huis Sevenaer nemen graag de rol op zich van sociale verbinder. “Er is nadrukkelijk gekozen om met dit project de samenwerking met Kunstwerk! Liemers Museum aan te gaan, om zo een inhoudelijk breder beeld voor het publiek te kunnen schetsen.”

Er komen activiteiten om de inwoners van de Liemers kennis te laten maken met de stadse geschiedenis van Zevenaar. In samenwerking met Kunstwerk! wordt gewerkt aan een reeks van tentoonstellingen over het landgoed in HAL12, daarnaast komen er stadswandelingen waar de geschiedenis van de burcht Sevenaer en kasteel Sevenaer de basis vormen.

Hiermee dragen beide partijen gezamenlijk bij aan de instandhouding van de bijzondere verhalen en geschiedenis van het roemrijke Landgoed Huis Sevenaer. Deze activiteiten zullen vanaf januari gestalte gaan krijgen. Hierover wordt het publiek eind van het jaar geïnformeerd. Beide partijen zijn verheugd met de intensivering van de samenwerking en kijken uit naar dit nieuwe project.

Overdekte vlooienmarkt in Zelhem

ZELHEM - Zondag 20 oktober is er van 9.00 tot 16.00 uur een grote vlooienmarkt in sporthal De Pol aan de Vincent van Goghstraat 72 in Zelhem.

Er wordt veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam van vier meter met bovenbouw kost 25 euro. Een grondplaats kost per zes meter 17,50 euro en met aanhanger of bus 20 euro. Deze zijn te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of tel. 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De catering wordt verzorgd door de sporthal.

Wijn en de bijbel

ZEVENAAR - Op woensdag 16 oktober wordt er in gebouw Ons Huis aan Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar een workshop gehouden over wijn en de bijbel. De aanvang is om 19.30 uur. De kosten bedragen twintig euro.

In deze workshop ontdekken we welke rol wijn in de Bijbel heeft. Annemarie Hubers (HBO theologie) en Klazien Vermeer (registervinoloog) nemen ons mee op een wijnreis door de Bijbel. Aan de hand van diverse bijbelverhalen proeven we wijnen uit de herkomstgebieden die centraal staan.

Diverse vragen op gebied van wijn en de Bijbel komen aan de orde. Zo zullen we ontdekken welke symbolische betekenis wijn in de Bijbel heeft en of er in de hemel wijn gedronken wordt. Daarnaast leert u onder andere ook het proeven van wijn en het verschil qua wijnstijlen.

Aanmelden bij Petra van der Wal via mail-adres: p.vanderwal@planet.nl.

Passage Vrouwenorganisatie Zevenaar

ZEVENAAR - Woensdag 16 oktober om 19.30 uur begint de tweede avond van het verenigingsjaar van Passage vrouwenorganisatie Zevenaar.

De heer Schipper, conservator erfgoed Streekmuseum Tiel, komt deze avond verzorgen. Het zal een nostalgische avond worden. Flipje, het fruitbaasje uit Tiel, is voor velen een oude bekende. Deze komt zeker aan de orde. De avond is in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3. Meer weten? Bel 0316 524620.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 18 oktober zal de Ontmoetingskerk van 14.00 tot 16.30 uur aan de Marktstraat in Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de Protestantse Gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk niet van binnen bezichtigd.

Het interieur is zeker een bezoek waard. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard.

Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er is ook de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken of een praatje te maken met de gastheer of gastvrouw. Iedereen is die middag van harte welkom.

Grrrriezelverhalen: De spannendste dag van het jaar

ZEVENAAR - Op dinsdag 29 oktober verzorgt Kunstwerk! de Bibliotheek in samenwerking met Rebers Boek en Buro een middag vol griezelverhalen.

Bezoek de Griezelbus op het Raadhuisplein in Zevenaar voor een spannende quiz over de boeken van Paul van Loon en ontmoet P. Onnoval! Als je durft, ga je naar Rebers Boek en Buro voor een griezelig goed verhaal van Tjerk Noordraven. Kunstwerk! de Bibliotheek stimuleert met deze activiteit het voorlezen op een leuke en laagdrempelige manier. Ouders kunnen uiteraard bij de Bibliotheek terecht voor tips en leessuggesties.

Aanmelden
De griezelmiddag bestaat uit drie ronden; 15.00-16.00 uur, 15.45-16.45 uur en 16.30-17.30 uur. Ben je tussen de 6 en 12 jaar? Je kan je aanmelden via activiteiten@liemerskunstwerk.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan de griezelmiddag.

Mobiele Bowlingbaan Zevenaar op televisie bij Betreden op Eigen Risico!

Presentatoren programma en team Zevenaar. (foto: Mees Bakker )

ZEVENAAR - "Afgelopen zaterdag zijn wij met ons team van de mobiele bowlingbaan afgereisd naar Hilversum.We waren benaderd door een programma van Zap, Betreden op Eigen Risico. Of wij als vereniging mee wilden werken aan een bucketlist van een van de kinderen.Natuurlijk hebben we dat gedaan."

In alle vroegte op pad om de baan daar op te bouwen. Een manier om de bowlingsport voor ons ook te promoten. Dus ben je in de gelegenheid, kijk dan zaterdag 12 oktober om 17.55 uur naar Npo 3, Zapp het programma heet: Betreden op Eigen Risico.

Mocht je zelf een bowlingbaan willen huren voor een evenement neem dan contact op via onze site www.bowling-zevenaar.nl via deze site kan je ook met ons in contact komen om eventueel zelf te gaan bowlen. Het seizoen is weer begonnen, je bent altijd welkom om eens te komen kijken.

Iedere maandag, dinsdag en donderdag kan dat vanaf 20.00 uur in de avond. Voor de jeugd is het woensdagavond van 18.30-19.30 uur.

Passage Vrouwenorganisatie Zevenaar

Passage Vrouwenorganisatie Zevenaar

ZEVENAAR - Woensdag 16 oktober om 19.30 uur begint de tweede avond van het verenigingsjaar van Passage vrouwenorganisatie Zevenaar.

De heer Schipper, conservator erfgoed Streekmuseum Tiel, komt deze avond verzorgen. Het zal een nostalgische avond worden. Flipje, het fruitbaasje uit Tiel, is voor velen een oude bekende. Deze komt zeker aan de orde. De avond is in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3. Meer weten? Bel 0316 524620.

Uitslag van de Zevenaar Golf Cup

Winnaars van de Zevenaar Golf Cup 2019. (foto: Joke) Joke

ZEVENAAR - Golf van hoog niveau en spektakel kenmerkten zaterdag 21 september de golfwedstrijd om de Zevenaar Golf Cup. 79 golfers uit Zevenaar streden op de baan van de Keppelse Golfclub om de winst.

Er waren twee categorieën, waarin zowel dames als heren om een eerste prijs streden. In de groep met de laagste handicaps (van 0 tot 20 hcp) ging de trofee bij de dames naar Marion Wiegerink-Jansen, terwijl Herman Kroezen bij de heren de winst greep. In de categorie met handicap 20,1 tot en met handicap 36 greep Germieke Schuiteboer bij de dames de titel. Pierre de Preter was de winnaar bij de heren. Trots poseerden de vier winnaars met hun prijs en bloemen voor het spandoek van sponsor Bumé onderhoudsbedrijf.

Het spektakel kwam van een floating green. In een van de vijvers vlakbij het clubhuis van de Keppelse was een floating green aangebracht. Vanaf een afslagplaats bij het clubhuis op circa 75 meter van de hole kreeg iedere deelnemer een kans om twee ballen in de hole te slaan. .

Het was de tiende editie van de Zevenaar Golf Cup. Wat ooit begon als een jaarlijks toernooi waaraan de eerste keer zeven golfers meededen is het evenement uitgegroeid tot een wedstrijd met tientallen deelnemers. Het tekent dat Zevenaar golf-minded is. De 19e hole, de prijsuitreiking in het clubhuis, ontwikkelde zich tot een zeer gezellige afsluiting. Met dank aan alle sponsoren. De volgende wedstrijd is: 19 september 2020. Voor nadere informatie: Zevenaargolfcup@gmail.com.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden

Walk&Talk. (foto: Bibliotheek Montferland)

DIDAM - Woensdag 23 oktober van 10:00-12:00 uur is er een Walk&Talk in de Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22. Bij deze bijeenkomst is Annemieke Rexwinkel van De Verbinders te gast.

Als regionale arbeidsmarkt-expert vertelt zij wat nodig is om op de juiste manier op de juiste werkplek terecht te komen. Met de blik op “Hoe kan het wel?!” en een realistische kijk op kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt, “Zodat jij een oplossing bent voor het probleem van de werkgever!”

Wanneer je op zoek bent naar een andere baan, verandert er veel in je leven. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken of misschien help je juist graag anderen. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je op zoek bent naar werk, welk werk je zoekt of hoe jong of oud je bent. Deze koffiepauze geeft je nieuwe ideeën en energie voor je zoektocht – ook als je nog een baan hebt! Bibliotheek Montferland biedt met Walk&Talk werkzoekenden een plek voor herkenning, inspiratie en praktische tips. Met wisselende onderwerpen, gastsprekers en ervaringen van andere deelnemers. Walk&Talk is geen workshop en ook geen lezing. Het belangrijkste deel is de koffiepauze waarin je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen jou op weg helpen bij het vinden van de baan die het beste bij jou past. De koffie en thee staan dan ook voor je klaar.

Meer informatie staat op www.bibliotheekmontferland.nl.

Ouderenzorgorganisatie winnaar Publieksprijs HR Zorg Award

Van links naar rechts: Merel Hoes, Astrid Bolck, Wil Zajdenband, Myke Bonouvrié en Ted Jetten

LIEMERS - Attent Zorg en Behandeling ontving 1 oktober de Publieksprijs HR Zorg Award met de ‘Summerschool’; een vakantiekrachtenproject bedoelt om jongeren vanaf 15 jaar ervaring op te laten doen met de zorg en met de verschillende functies in de zorg.

Op dinsdag 1 oktober, tijdens het HR-event van FWG Progressional People ‘Be good and show it’ in het theater van Almere, werd de winnaar bekend gemaakt van de FWG Nationale HR Zorg Award 2019 en de winnaar van de Publieksprijs..

Attent Zorg en Behandeling is trots met de ontvangst van de Publieksprijs waaruit de waardering spreekt voor het vakantiekrachtenproject ‘Summerschool’.

Deze HR Zorg Award is in het leven geroepen om elkaar (zorgorganisaties) te inspireren het werkplezier in de zorg te vergroten. Uit 52 inzendingen werden door een jury de projecten van vijf zorgorganisaties gekozen vanwege hun bijzondere bijdrage aan werkplezier in de zorg.

Genomineerden voor de Nationale HR Zorg Award 2019 waren: Attent Zorg en Behandeling, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ROHA Amsterdam, Arkin en Deventer Ziekenhuis.

Arkin won de HR Zorg Award 2019 juryprijs met ‘Arkin Ontregelt’, een initiatief om alleen te registreren wat nodig is voor de inhoud van de zorg.

Onthulling en overhandiging kunstwerk Twenny Krens

DUIVEN - Woensdag 2 oktober werd in cultureel centrum 'de Ogtent' het door kunstenares Twenny Krens vervaardigde schilderij onthuld, dat de Stichting Promotie Organisatie Evenementen Duiven (SPOED) heeft geschonken aan de gemeente Duiven.

Spoed organiseert al 17 jaar het evenement 'Duuve te Gek'. Dit laatste is een festijn dat jaarlijks plaatsvindt op de laatste zondag van september in het centrum van Duiven. Circa honderd verenigingen, sportclubs en kunstenaars uit de directe omgeving van Duiven presenteren zich daar.

Het festijn wordt opgeluisterd met onder andere muziek en straattheater-acts. Omdat kunst hoog in het vaandel staat bij Spoed, kiezen zij ieder jaar een 'kunstenaar van het jaar'. Deze wordt gevraagd een kunstwerk te maken, dan Spoed dan koopt om te kunnen schenken aan Duiven.

Dit jaar is Twenny Krens 'kunstenaar van het jaar'. Het schilderij is geïnspireerd op het heden en de gedachte om langs een kunstzinnige weg iets te kunnen vertellen over de toekomst van onze aarde 'Redding of Vernietiging'. Het doel van dit schilderij is om de 'Redding' te benadrukken en de 'Vernietiging' te stoppen.

Twenny is autodidact. De kunst zit in haar genen, haar vader was naast wetenschapper ook kunstschilder. Door de jaren heen heeft ze vele cursussen en workshops gegeven. Haar huidige activiteiten betreffen naast het maken van schilderijen en tekeningen, het begeleiden van nieuwkomers en gevorderden in teken- en schildertechnieken.

Voor meer informatie over het schilderij email naar: kleur.rijk@hotmail.nl.

Open Podium: Cabaret en mooie liedjes

Boanna Boyne

ZEVENAAR - Tijdens het Open Podium van 26 oktober in het Zevenaarse Muziekcafé De Lantaern zullen cabaret en mooie liedjes elkaar afwisselen. Cabaretier en liedjesschrijver Thijs Wijman opent de avond met een korte performance. Daarna zal Bjarke Ramsing zijn ongepolijste waarheid in zijn liedjes laten horen. Comedian Mourits Koster speelt zijn voorstelling Demonen en wordt daarbij begeleid door pianist Jan Schimmel. De avond wordt afgesloten met een optreden van de 5-koppige folkband Boanna Boyne. Gratis entree.

Thijs Wijman (24) is een student aan de Nederlandstalige opleiding van het Rijnijssel in Arnhem. Met zelfspot, grappen en muziek brengt hij een persoonlijk verhaal dat raakt en laat lachen. De muzikale opvoeding van Bjarke Ramsing vond plaats op het Deense platteland. Daar vormde hij zijn eigen muzikale stijl uit de restanten van oude Amerikaanse folk, blues en roots muziek. Zijn songteksten zoeken naar de schoonheid te midden van het vuil van onze moderne westerse samenleving.

Maurits Koster
Thijs Wijman

In 2009 maakte Maurits Koster een carrière switch. Nu speelt Koster met pianist Jan Schimmel zijn nieuwe cabaretvoorstelling: Demonen. Over belemmerende overtuigingen, dromen najagen en worden wie je kunt zijn.

Boanna Boyne is een nieuwe folkgroep uit de regio Achterhoek/Nijmegen. De vijf leden zijn begonnen met het spelen van traditionele Ierse folk, maar ondertussen is het repertoire uitgebreid tot een fraaie mix waarin ook hedendaagse folk, stukken uit andere Keltische streken een plaats hebben gevonden. Fraaie ballades worden afgewisseld met gezellige pubsongs.

Week van Koloniale Geschiedenis

ARNHEM - Museum Bronbeek organiseert van 20 tot en met 27 oktober de 'Week van de Koloniale Geschiedenis'.

Vilan van de Loo spreekt op 20 oktober over 'zeebaboes': Indonesische vrouwen die Europese families aan boord van en naar Europa ondersteunden. Daarna neemt Coen van Galen je mee door de geschiedenis van slavernij.

's Avonds op 23 oktober kunnen filmliefhebbers in het IndoFilmCafé in Nijmegen de Indonesische speelfilm Nyai. A woman from Java zien over een Indonesische concubine van een Nederlandse bestuursambtenaar. De film wordt ingeleid door en nabesproken met conservator van museum Bronbeek.

Op 24 oktober presenteert Bronbeek 's avonds in het Focus Filmtheater historische filmbeelden, die de verhoudingen tussen vrouwen en mannen in de koloniale tijd belichten. Studenten componeerden er muziek bij en spelen die live tijdens de voorstelling. De conservator licht de filmbeelden toe.

Het Moluks Historisch Museum brengt op 26 oktober 's middags de talkshow 'Sekarang Tante cerita'. Op zondag 27 oktober zijn er rondleidingen door langs de tentoonstellingen 'Mahina. Ode aan de vrouw' en 'Toean Stammeshaus', live gamelanmuziek en dans, en twee theatrale voorstellingen Oostindisch Doof en Land van Toen. De 'Week van de Koloniale Geschiedenis' is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Het complete programma van de Week is vanaf 1 oktober te downloaden via www.bronbeek.nl.

Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem; www.bronbeek.nl.

Kwekerij W.A.J. Gerritsen voor buxusvervangers, vaste planten en kleurrijke violen

HUISSEN – Veel buxushagen zijn dit jaar aangetast door de rups van de buxusmot. Tijd dus om de ontsierende bruin geworden hagen te vervangen door nieuw fris groen! Ook in het najaar vindt u bij kwekerij W.A.J. Gerritsen veel kleur en een ruim assortiment vaste planten.

Japanse hulssoorten lijken veel op de buxus. 'Deze dragen de naam Ilex en bieden we in een grove en een fijne variant', legt eigenaar Wilbert uit. 'Keuze in bladkleuren zien we bij de euonymus, ook wel 'kardinaalsmuts' genoemd. Deze zijn er met groen maar ook met geel- of witachtig blad. Daarnaast wordt er ook vaak gekozen voor een taxushaag als vervanger voor de buxus', vertelt hij. De keuze in groene vaste planten is er groot, maar zodra je de kas binnenstapt bij Gerritsen stap je in een kas vol kleuren! Anita: 'Ja want er zijn natuurlijk ook weer volop winterviolen, hangviolen en bosviolen in ruim honderd vrolijke kleuren!' Daar fleurt uw tuin of balkon enorm van op, nu de natuur steeds kaler wordt. Neemt u gerust uw eigen potten mee naar Gerritsen en zoek daar uit wat u er graag in wilt hebben. Naast de kosten van de materialen vraagt Gerritsen slechts één euro voor het opmaken van uw bloempot of -bak, zodat u deze kant-en-klaar thuis kunt plaatsen.

Kwekerij W.A.J. Gerritsen is tot eind maart zes dagen per week geopend van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. Daarna begint dan weer het perkgoedseizoen en worden de openingstijden verruimd. U bent van harte welkom aan de Polseweg 23 in Huissen. www.kwekerijgerritsen.nl (ook op Facebook).

En toen werd het stil… Vernieuwingen in uitvaartbranche

ZEVENAAR - Elke dag sterven mensen, niet alleen op het nieuws, maar ook in onze eigen omgeving, hopelijk door ouderdom, helaas vaak jonger. Carin Schoenmakers als uitvaartonderneemster, Mirjam Verschure als uitvaartspreekster en Jaap Beekhuis van Urnengedenkparken houden zich bezig met uitvaarten. In hun vak nemen ze maatschappelijke thema's mee: 24 uurs maatschappij, ontkerkelijking, duurzaamheid.

Carin begeleidt mensen in het proces naar de uitvaart toe en zoekt mee naar een manier waarop u nog even dag en nacht bij uw dierbare kunt zijn. De ontkerkelijking heeft zijn intrede gedaan. Het is even zoeken, hoe een uitvaart vorm te geven. Mirjam Verschure spreekt namens u en bedenkt rituelen die bij de overledene én de nabestaanden passen. Ze heeft er een boek over geschreven: 'Dag lieve jij, dag'.

Als we cremeren, wat doen we dan met de as, als ook de nabestaanden er niet meer zijn? En wat gebeurt er eigenlijk met het grondwater als we uitstrooien? Jaap zorgt ervoor dat daar geen zorgen over hoeven te zijn. Hij gaat met mensen op zoek naar de mooiste asbestemming in de natuur.

Zo zijn er in de uitvaartbranche tendensen, waarvan we u op de hoogte willen brengen. U bent van harte welkom op onze lezing op dinsdag 22 oktober om 20.00 uur in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in het centrum van Zevenaar. Koffie en lezingen zijn gratis. Graag aanmelden bij Carin: info@memora.nl of bel 06 51827545.

En toen werd het stil…

Nu praten, omdat het straks niet meer kan.

Met activiteiten rond thema Biologisch is Logisch Open moestuindag op landgoed Huis Sevenaer

De entree van moestuin Deelhoven. (foto: Erwin Grob) Erwin Grob

ZEVENAAR - Zondag 13 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur viert landgoed Huis Sevenaer in samenwerking met het Toeristisch Informatie Centrum 't Gelders Eiland (TIC), restaurant Eet-Lokaal, B&B Huis Sevenaer en Lot Lifestyle, het oogstseizoen met een open dag in moestuin Deelhoven en de historische panden aan de Markt in Zevenaar.

Heeft u altijd al achter de muur van de moestuin willen kijken of de gerestaureerde rijksmonumenten aan de Markt/ Wittenburgstraat willen bezoeken, kom dan naar de open dag. "U kunt ronddwalen door de moestuin, gidsen staan klaar om u te vertellen over de historie en de ecologie, de imker vertelt over het belang van de bij voor de teelt. Er is een interessante lezing met het thema 'Ecologische voedselproductie, waarom?'. Reserveren voor de lezing is wenselijk (gratis) en kan via de landgoed agenda op www.huissevenaer.nl.

Bak uw lekkerste appeltaart en ding mee naar het predicaat 'Meester appeltaartbakker van Sevenaer'. Tip: gebruik biologische appels uit moestuin Deelhoven, ze zijn die week in de aanbieding. Een deskundige jury beoordeelt de ingeleverde appeltaarten die daarna per opbod, verkocht worden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het vrijwilligerswerk op het landgoed. Iedere deelnemer ontvangt een attentie van 25 euro.

Kinderen kunnen die middag onder begeleiding een insecten hotel maken. Opgeven is noodzakelijk en kan via de website van het TIC www.gelderseiland.nl. Kijk in de landgoed-agenda op www.huissevenaer.nl voor het uitgebreide programma.

Gilsing en Reulink, verzekerd van kwaliteit

DIDAM - Tijdens de koopzondag op 13 oktober ben je bij Gilsing Herenmode verzekerd van een gezellige middag.

Al 10 jaar is Reulink catering en verhuur een begrip in de regio. Eddie en Sabine Reulink hadden beiden al de nodige voetstappen in de horeca gezet toen ze dit bedrijf zijn begonnen. Eddie zit in de assurantiën en kan, als hij op kantoor zit, twee petten opzetten. Zo helpt hij zijn cliënten aan een hypotheek. Wanneer ze vertellen ook binnenkort te gaan trouwen zet hij de andere pet van cateraar op. Of laat hij het paar omdraaien naar het bureau van Sabine. Echt alles is mogelijk binnen het bedrijf van Reulink. Van uitgebreide trouwerij, verjaardags- of bedrijfsfeest, condoleance tot evenement.

Dit kan ook op locatie, zoals deze zondag bij Gilsing. Vanuit een tuk-tuk worden diverse hapjes aan het winkelend publiek uitgedeeld. Op culinair gebied weet Sabine met haar koksopleidingen iedereen te verrassen. Van ouderwetse Hollandse pot, tot luxe hapjes of thema buffetten. Reulink heeft met de verhuur alles in eigen beheer, van stoelen tot servies. Zo wordt er prima met het kostenplaatje meegedacht en wordt er voor iedere klant een gepaste gelegenheid gecreëerd.
Deze samenwerking bevalt het team van Gilsing Herenmode wel. Ook daar wordt meegedacht bij de aankoop van jouw combinatie. Dit najaar is er een ruime keuze aan warme vesten, trendy coltruien in warme herfstkleuren. De heerlijke jersey overhemden dragen heerlijk op een stoere jeans, maar ook onder een kostuum ga je dit steeds meer zien. Het one-stop-shoppen concept in samenwerking met een verwennerij van Reulink catering en verhuur maakt het ook deze zondagmiddag zeker weer de moeite waard om tussen 12.00 en 17.00 uur even bij Gilsing Herenmode aan de Spoorstraat 11 in Didam binnen te lopen.

Grrriezelverhalen, durf jij in te stappen?

ZEVENAAR - Op dinsdag 29 oktober organiseert Kunstwerk! de Bibliotheek in samenwerking met Rebers Boek en Buro een middag vol griezelverhalen.

Bezoek de Griezelbus op het Raadhuisplein in Zevenaar voor een spannende quiz over de boeken van Paul van Loon en ontmoet P. Onnoval! Als je durft, ga je naar Rebers Boek en Buro voor een griezelig goed verhaal van Tjerk Noordraven. Kunstwerk! de Bibliotheek stimuleert met deze activiteit het voorlezen op een leuke en laagdrempelige manier. Ouders kunnen uiteraard bij de Bibliotheek terecht voor tips en leessuggesties. De Griezelbus staat op het Raadhuisplein in Zevenaar, Tjerk Noordraven leest voor bij Rebers Boek en Buro.

Aanmelden
De griezelmiddag bestaat uit 3 ronden; 15.00-16.00 uur; 15.45-16.45 uur; 16.30-17.30 uur. Ben je tussen de 6 en 12 jaar? Je kan je aanmelden via activiteiten@liemerskunstwerk.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan de griezelmiddag.

Extra workshops bij KunstKring Duiven

Resultaat paasworkshop bloemschikken. (foto: Ton van Raamsdonk)

DUIVEN - Na een drukbezochte en succesvolle open dag bij de KunstKring Duiven is het nieuwe cursusseizoen weer begonnen.

Voor een aantal workshops is het animo zo groot dat er extra vervolglessen zijn ingepland, waaronder naaldvilten en bloemschikken.

Bij het kinderatelier (8 tot 12 jaar) op woensdagmiddag zijn nog een aantal plaatsen vrij. Tijdens deze lessen staat de creatieve en motorische ontwikkeling van kinderen voorop, door ze kennis te laten maken met verschillende technieken zoals boetseren, schilderen, tekenen en kijkdozen maken.

"Heeft u interesse en/of wilt u meer informatie? Kijk dan op www.kunstkringduiven.nl of bel met ons secretariaat: 0316 280469."

Klaverjastoernooi in Groessen

GROESSEN - Wegens het grote succes van vorig jaar organiseren de vier klaverjaskoningen weer een klaverjastoernooi bij Zaal Gieling aan de Dorpstraat 29 in Groessen op zaterdag 26 oktober.

Om 10.00 uur start het viertallentoernooi; om 12.30 uur is de lunch; om 13.30 uur is de start van het individueel toernooi. Er zijn mooie prijzen te winnen! Inleg per toernooi is drie euro; deelname voor de gehele dag is vijf euro per persoon. Opgave per mail: j.kummeling1@chello.nl of 06 30651309. Opgeven kan tot en met zaterdag 19 oktober.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 13 oktober 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en het ritmisch koor uit Babberich.

Gebedsintenties:

Gerrit en Dineke Gudden­de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Martin Bitter

Wim en Diny Wanders­Berntsen

Overleden ouders Willemsen­Kuster

Frits en Betty Hugen­Wienhoven

Theo en Mia van Alst­Postma

Thea en Diny Martens

Trees van Haren­Rieswijk

Trees Wouters-Baars

Jan Godschalk

Harry de Reus

Theo Hoksbergen en overleden ouders Hoksbergen-Koenders

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededelingen:

Overleden op donderdag 26 september te Arnhem in de leeftijd van 54 jaar mevrouw Greetje Möller-Boerboom, Chopinstraat, Zevenaar.

Overleden op zaterdag 5 oktober in de leeftijd van 82 jaar mevrouw Ria Koenders-Leijting, Oud-Zevenaarseweg, Oud-Zevenaar.

De eerstvolgende viering is op zondag 27 oktober 11.00 uur:

Allerzielenviering met Pastoraal werker M. Smits en medewerking van werkgroep en het AMK koor.

Kerkberichten week 42 van 19 oktober tot en met 25 oktober 2019:

In het weekend van zaterdag 19 oktober en zondag 20 oktober is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

De eerstvolgende viering is op zondag 27 oktober 11.00 uur:

Allerzielenviering met Pastoraal werker M. Smits en medewerking van werkgroep en het AMK koor.

Goet Vout party met Drumfanfare PCL

Drumfanfare PCL. (foto: Drumfanfare PCL) Drumfanfare PCL

LOBITH - Het foute trainingspak, het gekke kostuum en de felgekleurde kniekousen mogen tevoorschijn gehaald worden! Op zaterdag 19 oktober geeft drumfanfare PCL een Goet Vout Party! Drumfanfare PCL zal van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur nummers spelen van onder andere de Snollebollekes, K3, Boney M en Hermes House Band.

Na het concert gaat het feest gewoon door. DJ Rainbow Otto zorgt er in de pauze en na het concert voor dat er gewoon doorgefeest, gedanst en gezongen kan worden. De presentatie is in handen van John Jansen.

De foute party wordt gehouden in het clubgebouw van Schuttersgilde Excelsior aan de Sportlaan in Lobith. De zaal is open om 19.30 uur. Om 20.00 uur barst het feest los.

Beurs voor spiritualiteit en gezondheid

SPIJK - Op zondag 27 oktober van 11.00 tot 17.00 uur wordt in dorpshuis De Spieker aan de Willibrordusweg 1A in Spijk de jaarlijkse beurs voor spiritualiteit en gezondheid georganiseerd.

Aanwezig op deze beurs zijn: Reiki-massage, thermomix, healing, medium, probleemgedrag bij kinderen, foto en kaart lezen, magnetiseren-levensvragen, 'Janatuurlijk' houtkunst, schoonheidsspecialiste, spiritueel begeleider, Access Bars transhealing, helder wetend-voelend-horend en bloemenkaarten.

De entree bedraagt 2,50 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis (alleen onder begeleiding van een volwassene). Voor meer informatie: 06 12103140.

Parkinson heb je samen

ZEVENAAR - Op dinsdag 29 oktober is iedereen van 14.00 tot 16.00 uur welkom in Parkinson Café Zevenaar, dat wordt gehouden in Liemerije aan de Hunneveldweg 12 in Zevenaar.

Deze middag gaan de mensen met Parkinson onderling met elkaar in gesprek en hun partners/begeleiders ook. "Soms is het prettig om zonder je partner te praten over wat je denkt, voelt en beleeft ten aanzien van de ziekte van Parkinson. Daarom gaan we, onder begeleiding, in kleine groepen met elkaar in gesprek over wat ons bezighoudt. Als u niets wilt zeggen en er toch bij wilt zijn, bent u ook van harte welkom. Wilt u zich vóór 26 oktober opgeven via parkinsoncafe@liemerije.nl of 088 0441999." Meer informatie staat op www.parkinsoncafezevenaar.nl.

Nieuwe instapkans voor de Alpha-cursus in de Kapel

DUIVEN - De tweede Alpha-cursus start 21 oktober om 18:00 uur in de kapel aan Rijksweg 56b in Duiven.

De eerste Alpha-cursus in de Kapel is heel bijzonder geweest: groeiende openheid en steeds diepere gesprekken naar aanleiding van het ABC van het geloof. Er is daarom nog een instapkans.

21 oktober is het nieuwe instapmoment voor de tweede Alpha-cursus: maandagavond 21 oktober 18.00 uur gaat deze van start met een maaltijd en kennismaking: in de huiskamer in de Kapel. "Die avond beslissen we met welke regelmaat en op welk tijdstip op maandag de Alpha-cursus verder zal plaatsvinden. Voel je er voor om eens te komen kijken, overweeg je in te stappen? Meld je dan aan bij ds. Jolande van Baardewijk: dominee@pkn-duiven.nl."

Klaverjastoernooi in Groessen

Klaverjastoernooi in Groessen

GROESSEN - Wegens het grote succes van vorig jaar organiseren de vier klaverjaskoningen weer een klaverjastoernooi bij Zaal Gieling aan de Dorpstraat 29 in Groessen op zaterdag 26 oktober.

Om 10.00 uur start het viertallentoernooi; om 12.30 uur is de lunch; om 13.30 uur is de start van het individueel toernooi. Er zijn mooie prijzen te winnen! Inleg per toernooi is drie euro; deelname voor de gehele dag is vijf euro per persoon. Opgave per mail: j.kummeling1@chello.nl of 06 30651309. Opgeven kan tot en met zaterdag 19 oktober.

Cursus fotografie bij Kreatieve Kring Westervoort

(foto: Ruurd van Dijk)

WESTERVOORT - Maandagavond 4 november start de Kreatieve Kring met een cursus fotografie voor gevorderden.

Waar in de basiscursus de techniek centraal staat, staat bij deze cursus juist het beeld centraal. Wat maakt een foto echt mooi en interessant, wat is ‘de perfecte foto’? Aan de orde komt onder andere het omgaan met verschillende soorten licht, de compositie, lichtmeting, witbalans en de regel van de derden. De cursus bestaat uit vijf lesavonden op maandag in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort en drie praktijkochtenden op zaterdag op een buitenlocatie.

Voor aanmelding en informatie kan contact worden opgenomen met Riky Rothengatter, 026 3119659 of raadpleeg www.kreatievekringwestervoort.nl.

Sponsor bedankt!

TOLKAMER - De sponsorcommissie van SC Rijnland wil Mario Doornenbal van Flux Pompen Benelux BV hartelijk danken voor het sponsoren van de nieuwe wedstrijdtenues van onze JO11-2.

De naam Flux is al meer dan 70 jaar een begrip aan pomptoepassingen en zorgt voor een probleemloze procesbewerking. De organisatie is opgericht met het doel om de werkroutines voor het vullen en overbrengen van vloeistoffen aanzienlijk te verbeteren. Flux ontwerpt en implementeert onder andere speciale product wijzigingen om op deze manier een op maat gemaakte oplossing te bieden voor complexe projecten. De focus ligt op klanttevredenheid.

Nieuwe instapkans voor de Alpha-cursus in de Kapel

Nieuwe instapkans voor de Alpha-cursus in de Kapel

DUIVEN - De tweede Alpha-cursus start 21 oktober om 18:00 uur in de kapel aan Rijksweg 56b in Duiven.

De eerste Alpha-cursus in de Kapel is heel bijzonder geweest: groeiende openheid en steeds diepere gesprekken naar aanleiding van het ABC van het geloof. Er is daarom nog een instapkans.

21 oktober is het nieuwe instapmoment voor de tweede Alpha-cursus: maandagavond 21 oktober 18.00 uur gaat deze van start met een maaltijd en kennismaking: in de huiskamer in de Kapel. "Die avond beslissen we met welke regelmaat en op welk tijdstip op maandag de Alpha-cursus verder zal plaatsvinden. Voel je er voor om eens te komen kijken, overweeg je in te stappen? Meld je dan aan bij ds. Jolande van Baardewijk: dominee@pkn-duiven.nl."

Beurs voor spiritualiteit en gezondheid

Beurs voor spiritualiteit en gezondheid

SPIJK - Op zondag 27 oktober van 11.00 tot 17.00 uur wordt in dorpshuis De Spieker aan de Willibrordusweg 1A in Spijk de jaarlijkse beurs voor spiritualiteit en gezondheid georganiseerd.

Aanwezig op deze beurs zijn: Reiki-massage, thermomix, healing, medium, probleemgedrag bij kinderen, foto en kaart lezen, magnetiseren-levensvragen, 'Janatuurlijk' houtkunst, schoonheidsspecialiste, spiritueel begeleider, Access Bars transhealing, helder wetend-voelend-horend en bloemenkaarten.

De entree bedraagt 2,50 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis (alleen onder begeleiding van een volwassene). Voor meer informatie: 06 12103140.

Loo Budget Concerten

Groep Rose-ile.

ZEVENAAR - Rose-île brengt tango’s, rumba’s, walsen en luisterliedjes in het Frans, Spaanstalig uit Zuid-Amerika, Duits en Jiddisch. Vrolijke en melancholische melodieën alsook ritmische nummers om op te dansen, of om gewoon van te genieten. Zij creëren een intieme sfeer van romantiek en melancholie.

                                

Zangeres Toetie Rijnaard heeft in de loop der jaren een breed repertoire opgebouwd. Zij zong in diverse groepen en deelt nu deze rijke ervaring met de huidige begeleiders. Haar warme stem past uitstekend bij de mooie klankkleur van de instrumenten. Deze worden bespeeld door: Theo Worm klarinet en gitaar, Gérard Baldeo gitaar en basgitaar, Nico Hoogland accordeon. www.rose-ile.webnode.nl.

Het concert is zondag 22 oktober om 15.00 uur; u kunt al vanaf 14.30 uur in de kerk. Iedereen is welkom tegen een betaling van 7,50 euro, inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze.

Kaartverkoop is voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk, 0316 263981.

Colum Sands in De Lantaern

Colum Sands.

ZEVENAAR - Op zaterdag 19 oktober staat dichter en songwriter Colum Sands op het podium van muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 12.50 euro.

Colum Sands wordt beschreven als dichter en als songwriter. Hij heeft een unieke stijl van songs afgewisseld met 'storytelling'. Deze kwaliteit om liedjes met verhalen te verweven heeft hem op podia over de hele wereld gebracht: bijvoorbeeld Berlijn, Kopenhagen, Hongkong, Sydney, Jeruzalem, Vancouver en Auckland. En in dat rijtje hoort natuurlijk ook De Lantaern in Zevenaar thuis.
Colum is tevens BBC-radiopresentator en heeft rond de honderd albums geproduceerd met jonge muzikanten en veteranen. Op zijn reizen door de hele wereld kwam hij tot de ontdekking dat zijn songs hem soms al vooruit waren gereisd. Zo worden zijn teksten vertolkt door bijvoorbeeld Ian Mc Intosh en vertaald en gezongen door Gerard van Maasakkers. Sands vestigde zijn reputatie als songwriter als lid van de Sands Family uit het Noord Ierse County Down. Hij wisselt zijn solocarrière af met optreden met zijn broers Tommy en Ben en zijn zuster Anne in the Sands Family Band.
Deze avond dus 'uncle Colum', zoals zijn jonge familieleden van 'Na Leannai', die begin dit jaar in De Lantaern waren, hem noemen. Het wordt weer een avond genieten in dit altijd gezellig muziekcafé, waar de groep vrijwillige medewerkers het publiek welkom heet.

Vleesverkoop Gelderse Poort wegens succes herhaald

Positief effect natuurlijke begrazing in de Gelderse Poort. (foto: Fokko Erhart)

OOIJ - Het succesverhaal van de Gelderse Poort is bij veel mensen bekend. De prachtige landschappen en terugkeer van bijzondere planten en dieren bevestigen dat. De paarden en runderen van Free Nature zijn onderdeel van het succes.

Bij de natuurlijke begrazing, in opdracht van Staatsbosbeheer, wordt het aantal dieren afgestemd op de vegetatie. De kuddes leven zo natuurlijk mogelijk en bestaan uit mannelijk en vrouwelijke dieren. Door de toename als gevolg daarvan, zijn de kuddes nu te groot geworden en moeten er dieren uitgehaald worden. Niet alle dieren kunnen worden herplaatst en daarom gaat een deel van deze dieren naar de slager. Dit bijzondere streekproduct wordt verkocht als Wildernisvlees.

Excursies

Op zaterdag 9 november organiseert Free Nature een versvleesverkoopdag met excursies naar het leefgebied van de grote grazers. De excursies kosten een euro en starten om 11:00 en 13:00 uur en duren ongeveer een uur. Na afloop ontvangt de deelnemer een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via: www.wildernisvlees.nl/gelderse-poort.

"Heeft u belangstelling voor wildernisvlees? Kijk dan voor het actuele aanbod op de bovenstaande website. Maar let op! Klik door naar de pagina van de 'Gelderse Poort'. Het bevroren vlees wordt op andere dagen en locaties geleverd. Bestellen kan tot uiterlijk donderdag 31 oktober. Op zaterdag 9 november tussen 10:00 en 14:00 uur kunt u uw pakket ophalen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer (Ooijse Bandijk 36b in Ooij)."

Najaarsconcert Sint-Caecilia en Senioren Orkest van de Liemers

Muziekvereniging Sint-Caecilia en het Senioren Orkest. (foto: John Teunissen)

HERWEN - Zaterdag 5 oktober hebben de Koninklijke muziekvereniging Sint-Caecilia uit Herwen en het Senioren Orkest van de Liemers gezamenlijk gerepeteerd in De Cluse in Herwen. De twee muziekverenigingen bereiden zich voor op het gezamenlijke najaarsconcert dat op zondag 27 oktober om 19.00 uur gegeven zal worden in De Cluse in Herwen.

De muziekvereniging Sint-Caecilia is in 1906 opgericht, mag zich sinds 2006 Koninklijk noemen en bestaat inmiddels 113 jaar. Het Senioren Orkest daarentegen is iets jonger en opgericht in 2001. Het is begonnen met vijftien muzikanten en is door de jaren heen gegroeid tot vijftig muzikanten uit de regio. Het Senioren Orkest staat onder leiding van Ruud Böhmer. De harmonie van Sint-Caecilia staat onder leiding van Michael van den Broeck en de drumband onder leiding van Arend-Jan van Straaten.

De belangrijkste link tussen deze twee muziekverenigingen is drummer Toon Massop. Hij speelt al vele jaren bij zowel de harmonie van Sint-Caecilia als bij het Senioren Orkest. Tijdens het najaarsconcert zullen de verengingen zowel samen maar ook afzonderlijk diverse leuke stukken ten gehore brengen, bijvoorbeeld Highland Cathedral. Toon zal het dus druk krijgen. Hij kan het heel even rustig aan doen als de drumband van Sint-Caecilia ook enkele stukken laat horen.

"Kortom: noteer zondag 27 oktober in uw agenda. Het zal een uniek concert worden met zo’n 75 muzikanten die voor u diverse mooie muziekstukken zullen spelen. Het concert begint om 19:00 uur in De Cluse aan de Martinusweg in Herwen en de toegang is gratis. U bent allen welkom!"

Nederlandse première musical Rattenvanger van Hamelen in Musiater

Maak kennis met een aantal spelers uit de Rattenvanger van Hamelen. (foto: Rijnstad Vocaaltheater/Iris Beel) Rijnstad Vocaaltheater/Iris Beel

ZEVENAAR - De Rattenvanger van Hamelen, de nieuwste musical van Rijnstad Vocaaltheater, komt dit najaar naar theaters in Zevenaar, Arnhem en Nijmegen. Het is een Nederlandse première van een uit Engeland afkomstige musical, met eigen vertaling.

De Rattenvanger van Hamelen is een wervelende musical over hebzucht en spijt. Het stadje Hamelen wordt overspoeld door ratten. De burgemeester huurt een rattenvanger in, maar wil uiteindelijk niet betalen. Daarop neemt de rattenvanger alle kinderen mee de bergen in… Zien we ze ooit terug? Humor en drama wisselen elkaar af in deze musical, die geregisseerd wordt door Marleen van der Loo en muzikaal geleid door Caspar van der Vinne. Geschikt voor alle leeftijden.

De eerste voorstelling is op zaterdagavond 26 oktober 19.30 uur in het Musiater in Zevenaar.Op 2 november is het Stadstheater Arnhem om 15.00 uur én 19.30 uur aan de beurt. De korte tournee eindigt op 9 november in De Lindenberg in Nijmegen.

Het 40-koppige regionale theaterkoor heeft ruim een jaar hard gewerkt aan vertalingen, zang, dans, decor, grime en kleding. Ze staan te popelen om deze afwisselende musical van Piers Chater Robinson en Chris Blackwood van ITM Productions te brengen, die voor het eerst in Nederland wordt opgevoerd. Een orkestje begeleidt het jonge musicaltalent Bram Ven in de hoofdrol van Rattenvanger, enkele talentvolle kinderen en het ambitieuze theaterkoor. Eerder heeft Rijnstad al succesvolle musicals in het theater gebracht, zoals Christmas Carol and Around the World in 80 Days.

De kaartverkoop in het Musiater loopt goed!

Kleuren voor volwassenen

DUIVEN - Het is tegenwoordig helemaal in, kleuren voor volwassenen! Iedere dinsdag van 14.00 tot 15.30 uur kunt u ook meedoen in De WijKern.

Kleuren voor volwassenen is geen kinderachtige activiteit. Iedereen kan kleuren, tot op hoge leeftijd. Het ontspant en het traint je brein. Bovendien is het ook nog eens heel leuk om te doen. Voor volwassenen kan het fijn zijn om zich helemaal op het kleuren te focussen en andere dingen even te laten voor wat ze zijn. Samen kleuren is een leuke bezigheid. Natuurlijk is er ook tijd voor een praatje en een kopje koffie/thee (voor eigen rekening). Er zijn kleurpotloden en veel verschillende kleurplaten aanwezig waar men uit kan kiezen. De kosten zijn € 1,50 per persoon, consumpties zijn voor eigen rekening.                                                                                

Aanmelden is niet nodig. De WijKern bevindt zich op Eilandplein 300 in Duiven (ingang aan de Vlielandlaan onder De Waddenborgh).

Meer informatie over De WijKern staat op www.dewijkern.nl.

De Coronas komen naar Duiven!

DUIVEN - Op zaterdag 19 oktober komen ze naar de OgTent, Remigiusplein in Duiven. Aanvang 20.00 uur.

De Coronas één van de populairste Live Bands van Nederland. Bekend van hun nationale en internationale optredens. Aanwezig geweest bij De Wereld Draait Door. Opgetreden tijdens drie Olympische Spelen (Turijn, Peking en Vancouver) in het Holland Heineken Huis voor de Nederlandse Olympische atleten. Op bezoek bij Edwin Evers en in het Glazen Huis. Vorig jaar nog voor een massa publiek op het Plein in Zevenaar tijdens 5 mei.

Tickets voor het optreden van de Coronas in de Ogtent Duiven zijn te koop in de voorverkoop bij café De Buren en bij Brasserie Een Mooie Dag, beide aan het Remigiusplein in Duiven. Tickets in de voorverkoop kosten tien euro. Prijs van de tickets aan de kassa op 19 oktober is 12,50 euro. Er zijn slechts 1100 tickets beschikbaar!

De Coronas zijn een interactieve Stand Up Popband voor elk publiek. Zij betrekken het publiek in hun show en in hun nummers. Het publiek bepaalt de muziek. De Coronas hebben een repertoire van zo'n 5.000 nummers. Bijna niet te bevatten en toch waar. Een vleugje cabaret en steeds weer nieuwe verrassingen kenmerken hun optredens. Vanaf het Coronabalkon kunnen de muzikale wensen worden aangevraagd via live telefoongesprekken!
De toegang tot het optreden van de Coronas is uiteraard gratis voor de Vrienden van de Stichting Duuves Mixed Music. "Wilt u voor 50 euro per jaar lid worden en alle concerten gratis bekijken, ga dan naar: www.duuvesmixedmusic.nl."

Al dertig jaar huidspecialist!

ZEVENAAR - Dertig jaar geleden alweer haalde Desiree haar vakdiploma schoonheidsspecialiste. Met nog een jaar een vervolgopleiding schoonheidsspecialiste, haalde haar pedicure diploma, ging naar Amsterdam om bij Mieke Petiet haar visagie-opleiding te doen, haalde haar middenstandsdiploma (wat nog nodig was om voor je zelf te beginnen) heeft shiatsu massage, elektrisch epileren en acné als specialisaties gedaan. Daarnaast ook dermatologie voor de schoonheidsspecialist, en nog vele kleine opleidingen want je moet steeds blijven doorleren om bij te blijven in dit vak.

Een week nadat zij haar diploma had gehaald, kon zij op sollicitatiegesprek komen bij drogisterij Traag in Zevenaar, waar zij negen jaar met veel plezier heeft gewerkt, en veel heeft geleerd. Voor haar zelf beginnen was altijd haar wens en met een gezin met kleine kinderen ook goed te combineren. Toen de kinderen tieners werden, werden haar ideeën te groot voor een bedrijf aan huis en is zij 2,5 jaar geleden met haar bedrijf verhuisd naar Lentemorgen 5-3 in Zevenaar.

Desiree Huidverbetering is ontzettend gegroeid, nu ze op de Lentemorgen 5 zit. De samenwerking met een huidtherapeute en een permanent make-up-specialist is een mooie aanvulling. "Je kunt niet alles zelf goed doen, ieder heeft zijn specialisatie, maar zo kan de klant wel bij ons terecht. Met de komst van Joelle kunnen wij nog verder doorgroeien."

"Dertig jaar is een mooie aangelegenheid om mijn klanten extra in de watten te leggen, daarom hebben we veel leuke aanbiedingen, en voor alle klanten die in oktober en november komen hebben we een leuk presentje klaar liggen."

Desiree Huidverbetering, Lentemorgen 5-3, Zevenaar; 06 53355436; www.desireehuidverbetering.nl.

Spoorzoeken in Slangenburg

ZEVENAAR - Ben je op zoek naar rust, stilte, bezinning, naar verdieping en verbinding met jezelf en de ander?

Zoek je een spoor om te gaan in de natuur, in de bijbel, in jezelf? Kom dan naar de Slangenburgse Kerk en neem deel aan activiteiten die in en rond de kleine kerk in het bos worden georganiseerd door een enthousiast pioniersteam. Doorloop het Labyrint en beleef de weg in een cirkel met verschillende gezichtspunten. Als een keerpunt, rustpunt, moment van verbinding, of de plek waar je antwoord krijgt.

Dit kan op zaterdag 19 oktober bij de Slangenburgse Kerk, IJzevoordseweg 35 in Doetinchem.

De leiding berust bij ds. Helma van Loon. Gezamenlijk vertrek om 12.30 uur vanaf NS-station Zevenaar. Kosten tien euro. Nadere info bij: Paul Vlaardingerbroek, 0316 282963,

e-mail paul.vlaardingerbroek@gmail.com