GN Berg en Dal Heumen Mook

12 april 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 12 april 2017


Kleindierenvereniging Edelras houdt hanenkraaiwedstrijd

Foto: Edelras

Foto: Edelras

GROESBEEK-KRANENBURG – De Groesbeekse Kleindierenvereniging Edelras houdt op 2e paasdag 17 april samen met Hendrik Jan Janssen, de uitbater van boscafé Merlijn in Kranenburg de dertiende internationale hanenkraaiwedstrijd.

Iedereen kan met zijn of haar haan meedoen aan deze spannende wedstrijd. De haan moet wel een geschikte naam hebben! Doel van de wedstrijd is om te kijken welke haan het beste is getraind en de meeste slagen laat horen. De hanen dienen in goede gezondheid te verkeren en worden voor aanvang van de wedstrijd aan een gezondheidskeuring onderworpen. Deelnemende haan en eigenaar dienen een half uur voor aanvang aanwezig te zijn. Inschrijfgeld is 2 euro per haan. Al het inschrijfgeld is prijzengeld. Aanvang 10.00 uur. Locatie: Boscafé Merlijn Grafwegenerstrasse 32 in Grafwegen (Duitsland).

De titelverdedigers van de afgelopen twee edities zullen er zeer op gebrand zijn hun titel te verdedigen! Heb je zelf geen getrainde haan? Geen nood! Je kunt ter plekke een haan leasen!

Politie houdt inbrekers aan dankzij Buurt WhatsApp in Beek en Ubbergen

REGIO - Dankzij een buurt WhatsApp heeft de politie van Berg en Dal twee inbrekers kunnen aanhouden die zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse adressen actief zijn geweest in de gemeente Berg en Dal.

Tijdens de afwezigheid van de bewoners hebben de inbrekers een bezoek gebracht in een woning aan de Kasteelselaan in Ubbergen. Daar zijn ze de woning binnengekomen door een slot te forceren. Hierna is getracht in te breken in een woning aan de Rijksstraatweg in Beek, maar daar is het niet gelukt.

Direct daarna verscheen er een bericht op de buurt WhatsApp om de mensen te attenderen op de inbrekers, ook was er een duidelijk signalement van de daders. Op de Watertorenweg in Berg en Dal bleken de twee inbrekers ook een poging te hebben gedaan om in te breken. Daarnaast zouden de daders in tuinen van woningen gelopen hebben en op de woningen geschenen te hebben. Dankzij het duidelijk signalement konden de daders zondagmorgen om 10.30 uur op het Keizer Trajanusplein in Nijmegen worden aangehouden. Het tweetal afkomstig uit Oost-Europa is voor onderzoek ingesloten. Wat er is buitgemaakt is momenteel nog niet bekend. De politie verzoekt inwoners uit Ubbergen, Beek en Berg en Dal die zaterdagavond in de tuin of bij hun woning iets verdachts gezien hebben zich te melden 0900 – 8844.

Gezocht: extra medewerkers van jong tot oud voor theaterstuk

REGIO - "Voor een sprookjesachtig theaterstuk met humor bedoeld zoek ik nog medewerkers van jong tot oud. Dit betreft jongeren/kinderen/volwassenen die graag willen toneelspelen, acteren, zingen decor bouwen en/of muziek maken voor publiek."

"We repeteren op een vaste dag een uur per week aan juli. Dan plannen we de uitvoering (begin september). ­Er zullen enkele basiskosten aan verbonden zijn voor materiaal. Bij genoeg belangstelling kunnen we een paar keer repeteren op een nader te bepalen lokatie. De uitvoeringsdata plannen we dan wel. Ik hoop dat we met elkaar iets leuks kunnen neerzetten! Dus iedereen (van 8 tot 88), met of zonder podiumervaring sluit je aan voor een leuk toneelstuk voor kinderpubliek! Voor opgave of meer info: nicoleaarts1@kpnplanet.nl of bel 06 51863230.:

Groot darttoernooi bij De Treffers

GROESBEEK - Supportersvereniging Samen met De Treffers houdt op zaterdag 17 juni een darttoernooi in haar eigen kantine op sportpark Zuid.

Eén van Nederland bekendste darters, Co Stompé, is één van de deelnemers van dit toernooi. "Heb je interesse om mee te doen met dit toernooi en te strijden tegen Co Stompé? Dat kan! Er kunnen maximaal 64 spelers deelnemen en er zijn nog ongeveer 30 plekken vrij. Het inschrijfbedrag bedraagt vijf euro. Stuur een mail naar dartenopzuid@gmail.com als je je wilt inschrijven of als je vragen hebt." Het toernooi start om 13.00 uur.

Koffie met... Alphons Tax en dementie

GROESBEEK - Op donderdag 13 april is er weer de maandelijkse editie van “Koffie met…” Deze keer zal op verzoek van velen Alphons Tax nog een keer ingaan op dementie. We staan stil bij hoe je daar als mantelzorger mee om kunt gaan. Dit doen we weer aan de hand van twee korte (nieuwe) filmpjes die vertoond gaan worden. Alphons Tax heeft veel ervaring als begeleider bij dementie.

Koffie met… vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Begonnen wordt om 14.00 uur en gestopt om 15.30 uur. Koffie met… is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

"Heeft u vragen? Laat het ons weten: 06 13859106 (mantelzorgtelefoon) of info@mantelzorgbergendal.nl of bel op werkdagen tot 13.00 uur naar Forte Welzijn 085 0406066.

Tenues voor vijf jeugdscheidsrechters SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdag 1 april zijn 5 jeugdscheidsrechters van SC Millingen in het zonnetje gezet.

De jonge scheidsrechters ontvingen van de supportersvereniging van SC Millingen een scheidsrechterstenue, bestaande uit een broek en een shirt. De tenues werden overhandigd door Willie Maassen van de supportersvereniging aan Patrick de Wijse, coördinator van de scheidsrechters. Deze jeugdscheidsrechters zijn Mirto Canters (14 jaar), Jarno Jacobs (15 jaar), Mike van Baal (14 jaar), Robin van Rijsbergen (15 jaar) en Koen Berning (15 jaar, niet op de foto).

De vijf jeugdscheidsrechters zijn de supportersvereniging heel dankbaar voor deze spontane actie.

College moet wel met een actieplan komen Definitief geen hondenbelasting in gemeente

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Tijdens de carrousel vergadering is donderdagavond duidelijk geworden dat de meerderheid van de Berg en Dalse politiek tegen het invoeren van hondenbelasting is, dus dat is definitief van de baan.

Wethouder Alex ten Westeneind liet weten dat hondenpoep een groot probleem is, vooral in Groesbeek. Ook zijn er projecten geweest op enkele basisscholen waarbij de hondenpoep als een rode draad door het project liep. De leerlingen hebben voor de 500 euro, die ze van de gemeente ontvingen zelf verbodsborden gemaakt (zie foto), omdat het voor hen een van de grootste ergernissen is.

Van 2014 tot op heden hebben de Boa's slechts 25 bekeuringen uitgedeeld waarop Eikholt (GVP) liet weten 'dan is er niets aan de hand, of er wordt te weinig gehandhaafd'. Dat werd door Ten Westeneind tegengesproken, van de klachten die bij de Boa's binnen komen gaat er liefst 22% over hondenpoep en loslopende honden. Mevrouw Broekhoven (Voor Berg en Dal) pleitte voor het invoeren van hondenbelasting, maar was daar de enige in. Niets doen is geen optie, liet zij weten. "Wij zijn de enige gemeente in de regio die geen hondenbelasting heft."

Coerwinkel (GroenLinks) was van mening dat hondenbelasting niet werkt: "Voer hondenpoepzakjes in die de mensen moeten betalen." Brouwer (VOLG) was voor het gratis verstrekken biologische poepzakjes en stelde voor extra Bello-bakken te plaatsen, want in de Breedeweg is er niet eens een prullenbak te vinden, liet zij weten.

Bas Wendt (CDA) was voor gerichte acties en bij agressie moet de politie eraan te pas komen. Volgens Ten Doesschate helpt de hondenbelasting niet: "Direct bekeuren, want waarschuwen helpt niet." Ook Postma (Sociaal Groesbeek) was voor het plaatsen van Bello-bakken. Van Campen sprak namens C'90 ,GJS en GVP en was van mening dat er wel maatregelen genomen moeten worden zoals verplichte zakjes. Dat moet duidelijk met de inwoners gecommuniceerd worden. De Bruin (D66) was tegen het nemen van maatregelen, maar voor het plaatsen van Bello-bakken. Martijn Schmoermann wacht het voorstel van het college af voordat er een beslissing genomen wordt. Wethouder Alex ten Westeneind zal alsnog met een voorstel naar de raad moeten komen, waarin in ieder geval hondenbelasting niet voor komt.

Huldiging jubilarissen ehbo Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De ehbo-vereniging Groesbeek heeft woensdagavond tijdens de traditionele jaarvergadering in De Linde een vijftal trouwe leden in het zonnetje gezet.

De leden die allen de vereniging al 25 jaar trouw gebleven zijn, werden door voorzitter Hein Leenders toegesproken. Leenders prees de leden die trouw de herhalingslessen blijven volgen om in geval van nood de helpende hand te kunnen bieden. De trouwe leden mevrouw Rikie Binnenhei en de heren Willy Alferink, Theo Bernhards, Wim Meijer (afwezig) en Peter Wijers werden vervolgens in de bloemetjes gezet. De Groesbeekse vereniging telt liefst 300 leden en is actief in het geven van ehbo-cursussen, AED cursussen (particulier en bedrijven) en ehbo-cursussen aan kinderen, zodat men hulp kan bieden aan kinderen tussen de 0 en 8 jaar.

Ter afsluiting van het cursusjaar is er een docent uitgenodigd voor het geven van een gastles betreffende 'tekenbeten'. Alle ehbo-leden zijn welkom op donderdag 13 april om 19.30 uur in het Montessori College aan de Spoorlaan in Groesbeek.

Dagblad De Tijd van 14 oktober 1891: Over het hausieren met paraplu's, de kermis en over het consumeren van 5000 liter bier

GROESBEEK - In een vorige bijdrage werd al bericht dat de kermis vroeger begon op 27 september, de feestdag van de Heiligen Cosmas en Damianus, de patroonheiligen van de moederkerk. Hier nog even aangehaald ter verklaring waarom het dagblad De Tijd in oktober bericht over de kermis.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Men schrijft uit Groesbeek: Als bewijs van den nijvere zin der bevolking hier dient het volgende. Tal van gezinnen, den Stekkenberg bewonende, vertrekken elk voorjaar naar Duitsland, met wagens die hun tevens tot woning dienen, en houden zich daar, tot diep in het land, bezig met het rondventen van paraplu's. Tegen de kermis, die in de afgelopen week hier werd gehouden (en waar het vrolijk toegaat: een brouwer leverende onder andere 5000 liter bier) kwamen ditmaal meer dan 40 gezinnen terug met ruime verdiensten. Sommigen brachten wel 800 gulden op de postspaarbank, anderen kochten gouden sieraden voor hun gezin. De fabrikant uit Krefeld, die hun de regenschermen levert, was hier mede aanwezig: en zeker zeer tevreden over het debiet, trakteerde hij zijn klanten ruim. Aldus De Tijd in 1891. Opmerkelijk is dat slechts één afbeelding van de legendarische hausierders bewaard is gebleven. Deze is gemaakt in 1898 en vastgelegd op een ijzeren plaatje van 6 x 9 cm. De mannen, goed in het pak, vervoeren hun paraplu's in een foedraal of langwerpige draagmand. Links poseert Theodorus Kersten (The van Dien) en rechts Antoon Peters van de Schrouwenberg. De mannen poseren zonder vrouw en kinderen, zodat ze de reis naar 't Pruis per trein gemaakt zullen hebben. Dat er meer per spoor gereisd werd, blijkt uit het volgende krantenbericht van 14 januari 1893: 'Donderdag werd nabij Büderich op de spoorlijn Boxtel –Wezel een 65 –jarige paraplu - koopman uit Groesbeek overreden. De ongelukkige werd vreselijk verminkt en verloor beide benen en een arm. Hij stierf kort daarna'.

Voor meer foto's en verhalen over 'de trek' zie de cd. 'Groesbeeks meest spraakmakende buurtschappen. Stekkenberg –de Horde- Dries- Leppert en Dukenburg (Bruuk)' PowerPoint - presentatie van totaal 427 items. (Bruna 14,95)

Berg en Dal is weer een schuttersactiviteit rijker Gemeente Koningschieten

Foto: Peter Hendriks

Berg en Dal is schuttersactiviteit rijker

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is in 2018 weer een schuttersactiviteit rijker: het Gemeente Koningschieten. Het idee was afkomstig van Wim Sanders, de voorzitter van de Gelderse schutters Federatie.

Sanders nam - bijna een jaar geleden - contact op met burgemeester Slinkman, die het idee van hem omarmde. Toen konden de voorbereidingen gaan beginnen naar voorbeeld van Rijnwaarden, de gemeente waar Slinkman burgemeester was voordat hij in Berg en Dal werd benoemd.

Bij de gemeente Berg en Dal werd een begroting neergelegd voor de aanschaf van een mooie Konings– en Koninginneketen, alsmede een Jeugdkoningsketen. Burgemeester Slinkman liet toentertijd al weten dat de medaille die aan de keten komt te hangen een echt Berg en Dals gemeentewapen moet zijn, om zo de herkenbaarheid te waarborgen, aldus Wim Sanders. Die was overigens van mening dat het een evenement moet gaan worden van verbondenheid, verbroedering en folklore. Het eerste Gemeente Koningschieten zal in 2018 plaatsvinden en voor de eerste maal bij Schutterij De Vriendenkring uit Leuth en vervolgens om de twee jaar, aldus Sanders.

Burgemeester Slinkman beaamde dat een jaar geleden het idee geboren is voor het Gemeente Koningschieten, waarvan nu de plechtige ondertekening zal plaatsvinden. In 2018 is het de eerste maal, zodoende heeft de organisatie alle tijd om de voorbereidingen te treffen. "Ook ben ik van mening dat er een nieuw wapen moet komen voor aan de keten", aldus Slinkman. Vervolgens werd het huishoudelijk reglement getekend door alle voorzitter(ster)s, nadat burgemeester Slinkman als eerste had getekend. De ondertekening werd gadegeslagen door schutterijhoogheden van de deelnemende schutterijen. Hierna volgde een vendelhulde op het terras van het Kulturhus.

Uitkomen en inleven

GROESBEEK - 'Uitkomen & Inleven' is op tweede paasdag 17 april. Drie kleine Paas-Lente-concerten met gedichten in de Historische Kerk aan de Groesbeek. Klassieke muziek & gedichten, kunst aan de muur, bloemcreaties, paasbrood en passiedrank.

Lidia van der Vegt (hoboïste) koppelt poëzie aan klassieke muziekstukken, waardoor beide kunstvormen elkaar aanvullen en zo op hun plaats vallen voor zowel ervaren als onervaren luisteraars van klassieke muziek. Deze lente is het thema: 'Uitkomen en Inleven'. In de pauzes kan de toehoorder genieten van paasbrood en passie-drank.

Muziek: Het Ardito Ensemble, Anastasia Anufrieva: luit, Lidia van der Vegt; hobo, Anton Willems: klarinet, Jeroen Duindam: fagot en Truus Litjens: hoorn. Composities van Danzi, Beethoven, Albeniz, Zemlinsky en Ravel. Aan de muur zijn er fotowerken te bezichtigen van Bert de Turck. Deze Beekse fotograaf, ook wel 'de schilder met de camera' genoemd, werkt impressionistisch. Zijn landschappen, binnenruimten en stillevens hebben vaak een melancholische toon en gaan over thema's als vergankelijkheid, verstilling en transformatie. Voordracht gedichten: Irma Bogers en Henk Barendregt. Harry Janssen maakt weer prachtige creaties van lentebloemen uit de vrije natuur.

De miniconcerten beginnen 14.15, 15.15 en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst is 12,50 euro. Bezoekers voor het laatste concert betalen 7,50 euro. Entree kinderen: 2,50 euro. (Entree kan ook in iedere pauze) Locatie: Historische Kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18 Groesbeek. De organisatie is de sponsoren dankbaar: Notaris Kantoor Mostart & Timmermans, Supermarkt Nico de Witt in Beek. Reserveren is mogelijk en in verband met de verwachte toeloop aan te raden. Mail daarvoor naar: lidiafrancis@yahoo.com. Meer informatie: www.lidiafrancis.nl.

Gouden insigne voor Hennie Rutten met het gouden Zonnebloemhart

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Niet voor niets heeft de 71-jarige Hennie Rutten-Wijers vrijdagmorgen in verenigingsgebouw De Sleutel een gouden insigne van De Zonnebloem in ontvangst mogen nemen uit handen van Loes van der Lubbe bestuurslid van de Nationale Zonnebloem.

Hennie is liefst 50 jaar vrijwilligster van de Groesbeekse afdeling van De Zonnebloem. ´Jij bent een duizendpoot, wij zijn bijzonder blij met vrijwilligers zoals jij. Ik hoop dat de Zonnebloem nog lang een beroep op jou mag doen. Namens de gehele Zonnebloem gefeliciteerd met deze mijlpaal', aldus Loes van der Lubbe.

Even ervoor werden twee vrijwilligers gehuldigd door waarnemend voorzitter Hans Kosman dat zij 12,5 jaar vrijwilligers van De Zonnebloem Groesbeek zijn: Marian Bugter en Carla Juriens. Ook werd stil gestaan bij Hennie Rutten-Weijers die voor de 50ste maal mee op Zonnebloemvakantie was gegaan waarvan de laatste 18 jaar als hoofd verzorging vakantiegroep.

Als dank kreeg Hennie een kristallen kubus aangeboden. Dit gebeurde bij terugkomst van de Zonnebloem vakantie vanuit Steenwijk. In De Sleutel waar de vakantiegangers nog een afscheidslunch kregen aangeboden. Naast de genoemde activiteiten is Hennie al 25 jaar wijkhoofdcontactpersoon voor Groesbeek, 25 jaar bestuurslid en verzorgt en coördineert het hele jaar door activiteiten zoals de Sinterklaasactie, paasbrunch, uitjes, boottochten, kerstvieringen, picknick en muziekmiddagen voor de Groesbeekse zieken. Van de 23 zieken die mee waren geweest op vakantie in Steenwijk en van de begeleiding kreeg Hennie een daverend applaus, waaruit blijkt dat de gouden speld ruimschoots verdiend is.

Repaircafé zoekt naaimachine-deskundige

MILLINGEN - "Heb jij kennis van het repareren van naaimachines? Dan ben jij de vrijwilliger die wij zoeken! Bij ons Repaircafé komen regelmatig vragen binnen over kapotte naaimachines. Heb jij kennis hiervan en wil je ons ondersteunen? Meld je dan aan als vrijwilliger."

Het Repaircafé is elke laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop met uitzondering van juli, augustus en december. Dit jaar op 29 april, 27 mei, 24 juni, 30 september, 28 oktober en 25 november. "Heb je belangstelling, neem dan contact op met Thea de Wijse, coördinator van de Stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn, telefoonnummer 0481431105. Wij zijn ook per mail bereikbaar: swom@hetnet.nl."

Rex en de Band in De Mallemolen

GROESBEEK - Zaterdag 15 april vindt er een optreden van Rex en de Band plaats in het theatercafé van De Mallemolen. De muziek die Rex & Band speelt stamt uit de jaren 60, 70 en 80. Met soms ook nog een uitstapje naar de jaren 50 en 90.

"Het motto is, gezellig muziek maken dat herkenbaar is voor het grote publiek met een knipoog naar onze 'leeftijdsgenoten'. Rex & Band is ontstaan doordat een paar geroutineerde muzikanten toch nog voor de hobby muziek wilden maken." De eerste samenstelling kwam tot stand in mei 2014. Ze hebben toen een naam gezocht en kwamen al snel tot de conclusie dat de band naar hun beste trouwe vriend, Rex (de hond), vernoemd moest worden. Na wat wijzigingen bestaat de huidige formatie nu uit vijf leden die in oktober 2016 van start zijn gegaan.

De bandleden:
– Theo: Basgitaar en zang, heeft gespeeld in de Country Boys, Satisfaction en Survival.
– Frank: Gitaar en zang, heeft gespeeld in Take Five en diverse gelegenheidsbands.
– Jo: Drums en zang, heeft gespeeld in Satisfaction, Survival, Ryder en Baywatch.
– Tonny: Gitaar en zang, heeft gespeeld in Satisfaction, Survival en One Step.
– Charlie: Toetsen en zang, heeft gespeeld in Da Capo, duo Replay en als entertainer.
Samen zijn ze goed voor 215 jaar ervaring. Aanvang van het optreden is 20.30 uur, de toegang is geheel gratis! Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Koningsspelen in Breedeweg

BREEDEWEG - Op 27 april zet het Oranjecomité van de Breedeweg een jaarlijkse traditie voort en organiseert de Koningsspelen. De kinderen uit de Breedeweg-Groesbeek van 0 tot 11 jaar zijn welkom.

"We verzamelen om 10.30 uur op het Kerkplein waar de kinderen hun versierde fiets, step9 of skelter kunnen neerzetten. Wethouder Weijers (VOLG) zal de opening van de dag verrichten. Onder begeleiding van fanfare Jubilate Deo trekken we door de wijk en komen om 11.30 uur bij het veld van de Groesbeekse Boys aan.
Aangekomen bij de Groesbeekse Boys is er de prijsuitreiking voor de mooist versierde fiets, step of skelter. Daarna starten de spelletjes in drie leeftijdscategorieën. Nieuw is dat de kleinste (0 tot 4 jaar) ook kunnen meedoen.
Aan het eind van de spellenronde, rond 13.30 uur, vindt de prijsuitreiking plaats; iedereen gaat in ieder geval naar huis met een aandenken aan deze Koningsdag, de dag dat onze koning 50 jaar wordt!
Samen met oudere jeugd van de basisschool Breedeweg, de Ouderenbond en andere vrijwilligers willen we er een mooie dag van maken. De toegang is vrij!", aldus het Oranjecomité Groesbeek-Breedeweg.

Pijlen moeten duidelijkheid geven op de Van Randwijckweg

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Pijlen moeten duidelijkheid geven voor de fietsers op de Van Randwijckweg in Beek. Dinsdagmorgen 4 april zijn op de fietsrijstrook en bij de oversteek naar de Hogeweg pijlen geplaatst om de onduidelijkheid die er na de reconstructie was ontstaan weg te nemen.

Alleen fietsers die nu op de Van Randwijckweg ter hoogte van de Hogeweg rechtdoor willen, moeten oversteken (wat niet iedereen doet) naar de linkerzijde en via het voetpad met de fiets aan de hand een honderd meter lopen voordat zij naar de Westerbergweg of nieuwe Holleweg kunnen, of de Holleweg toch omhoog fietsen want dat is alleen nog steeds voor voetgangers verboden.

KBO Beek Bloemschikken

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Woensdagavond 5 april was het weer de bloemschikavond voor de leden van de KBO Beek in hotel `t Spijker. Er was weer sprake van een goede opkomst en de dames van Semper Florens hadden voor de paastafel iets bijzonders in gedachte voor onze leden.

De uitwerking was uniek, zoals men op de foto`s van huisfotograaf René Hendriks kunt zien; de dames hebben zich kunnen uitleven met al de materialen die waren meegebracht door de docenten Meriam en Fréderiek. De leden werden ontvangen met een kopje koffie of thee en tijdens de werkzaamheden werd er nog een consumptie aangeboden, het was weer een avond die KBO Beek waardig is. "Ook u kunt een gezellige en leerzame avond meemaken, voor 20 euro per kalender jaar hoort u bij de seniorenvereniging van Beek. Welkom", aldus Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek.

Millingse Volleybalfeesten op sportpark De Hove

MILLINGEN - In het weekend van 20 en 21 mei is het weer zover. Stam organiseert dan De Millingse Volleybalfeesten op Sportpark De Hove.

Al 43 jaar een recept dat nog steeds goed smaakt: overdag lekker sporten en ’s avonds feesten: Vrijdagavond de Audio Live Roadshow, Zaterdagavond komt Saints ’n Sinners – voorheen Hike - al sinds jaar en dag een van de bekendste, beste en meest succesvolle coverbands van Nederland en overdag worden 'de spelen' opgeluisterd met 'Muziek Met De Zon Op Je Bol'.

Ook dit jaar weer een beachtoernooi dat het feest compleet maakt, schrijf dus snel in voor Millingen on the Beach. Gespeeld kan worden in de volgende klassen:

Senioren

6x6 op gras: 1e divisie tot 4e klasse
6x6 op gras: recreatief voor dames, heren en mixteams
3x3 op gras: 1e divisie t/m 4e klasse
2x2 beach: 1e divisie t/m 1e klasse en Aspiranten A Hoofd en Topklasse

Jeugd

Aspiranten A, B, C
CMV (9-12 jaar) op zaterdag

Informatie en inschrijven via www.stamvolleybal.nl en info@stamvolleybal.nl

Mevrouw Steehouder verdient een Pluim

BEEK – Mevrouw Steehouder uit Beek verdient een Pluim. Zij viel in de prijzen door mee te doen aan de landelijke campagne 'Lege batterijen? Lever ze in en WIN!' van Stibat. Met haar deelname bewijst de inwoonster uit Beek zichzelf en het milieu een uitstekende dienst.

Door lege batterijen in te leveren, maakt u elke maand kans op mooie prijzen. De prijzen die verloot worden zijn honderd Rode Pluimen van 25 euro twee reischeques van 500 euro en een reischeque ter waarde van liefst 1000 euro. Wilt u ook meedoen? Doe tien lege batterijen in een zakje samen met uw naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer, lever deze in bij één van de ruim 24.000 inleverpunten van Stibat. Deze zijn te vinden bij onder andere supermarkten, doe-het-zelfzaken en speelgoed-, elektronica- en fotowinkels. Inleveren kan ook bij het gemeentedepot of de chemokar. Elke maand is er een trekking uit de door Stibat opgehaalde zakjes met batterijen. Kijk voor meer informatie over de actie én de bekendmaking van de prijswinnaars op www.legebatterijen.nl.

Werken aan een schonere planeet

Stibat zamelt zo veel mogelijk batterijen in voor recycling. Oude batterijen krijgen een nieuw leven, bijvoorbeeld als kaasschaaf, zaklamp of fiets. Bovendien komen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, niet in de bodem terecht. Zo werken we aan een schonere planeet. Door lege batterijen in te leveren, levert u daar een bijdrage aan. Geen lege batterijen in de afvalbak, maar inleveren bij de inleverpunten van Stibat. Dat verdient een Pluim.

Met de Pluim kiest de ontvanger zelf een cadeau uit de honderden bestedingsmogelijkheden, bestaande uit belevenissen, producten en goede doelen. Om zelf van te genieten of samen met vrienden en familie. Naar een attractiepark of museum bijvoorbeeld. Een workshop volgen of een dagje naar de sauna. Er zijn Pluimen in verschillende kleuren. Winnaars krijgen een Rode Pluim die bij besteding 25 euro waard is.

.

Feestavond 20 jaar Cardo!

GROESBEEK - Cardo bestaat dit jaar 20 jaar en viert dit op 20 april (aanvang 20.00 uur) met een spectaculair en muzikaal feest. Cardo neemt het publliek op een originele en verrassend muzikale manier mee door de twintig jaar van haar bestaan.

In die periode hebben zowel artiesten, vrijwilligers en publiek bestaande uit mensen met en zonder handicap elkaar ontmoet tijdens de voorstellingen die in het theater werden gehouden.

Alles op verzoek! Muzikaal wordt deze feestavond geleid door super feestband The Originals. De heren spelen alles op verzoek. Maar dan ook echt álles! De bezoeker staat centraal in de show. Vanaf het verzoekjespodium midden in de zaal bepaalt de bezoeker zelf wat The Originals spelen. Tel daar hun aanstekelijke enthousiasme, de nodige instrumentale acrobatiek en natuurlijk hun stralend roze pakken bij op en men is verzekerd van 100 procent interactief muzikaal spektakel!

Tickets voor 12,50 euro zijn verkrijgbaar bij alle Primera winkels of online: www.cardotheater.nl.

Oproep reünie meisjesschool en jongensschool Bemmel

BEMMEL - Enkele weken geleden is in een eerste bericht geattendeerd op een grote reünie die in Bemmel wordt voorbereid voor leerlingen uit lang vervlogen tijden van de lagere jongensschool en de lagere meisjesschool in Bemmel. En dan gaat het om de oud-leerlingen van de geboortejaren 1938 tot en met 1947. Een generatie van vroegere scholieren die op dit moment een leeftijd van 70 tot 80 jaar hebben bereikt.

Die reünie wordt in september gehouden. De voorbereidingen zijn gestart. Er wordt naarstig naar namen en contacten gezocht, en ook naar aanleiding van het eerste bericht zijn er al een aantal aanmeldingen ontvangen. Voor diegenen die het vorige bericht is ontgaan wordt nogmaals gewezen op de mogelijkheid voor aanmelding. Dat kan per mail naar reuniebemmel2017@outlook.com. Bij aanmelding naast naam- en adresgegevens ook graag het geboortejaar vermelden.

In juni worden de geïnteresseerden nader geïnformeerd over het programma en de precieze datum.

Ingezonden brief

Verheugd zijn wij met het nieuws, dat de vorige week in Hét GemeenteNieuws stond. De Gemeente Berg en Dal zet een dikke streep door discriminatie.

Wij voelen ons al jaren gediscrimineerd door de gemeente. Om de zoveel tijd ligt er een brief op de mat, geadresseerd aan onze echtgenoten, waarin zij worden uitgenodigd voor een bijeenkomst. Alleen zij worden in de aanhef genoemd en geïnformeerd over gebeurtenissen in de wijk. Wij vinden dit vreemd, waarom worden wij niet uitgenodigd? Ook wij zijn betrokken burgers.

Een aantal keren hebben wij onze bevreemding kenbaar gemaakt bij de gemeente. Het antwoord luidt dan, dat het administratief moeilijk is om het systeem te veranderen. Maar, zonder al te grote ingrepen is het volgens ons eenvoudig om ook de andere, meerjarige bewoners van een adres uit te nodigen.

Suggestie1. Richt de uitnodiging of informatie aan de bewoners van een pand.

Suggestie 2. Schrijf of noem in de brief, dat deze bestemd is voor alle volwassen inwoners van het pand.

Beide zijn geen charmante oplossingen, maar beter dan hoe het tot nu toe gaat. Wij hebben de beide hierboven genoemde oplossingen veelvuldig aangedragen, er werd niets mee gedaan. Maar nu hebben we hoop. De gemeente heeft een spandoek opgehangen om te laten zien dat zij tegen discriminatie is. Wij zeggen: prachtig! En, begin op het gemeentehuis........

Janneke Ruijs en Margot Vandeberg.

Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap heropend als Landschapmuseum

BEEK-UBBERGEN - Op zondag 2 april is het Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap in Beek-Ubbergen heropend onder een nieuwe naam: Landschapmuseum. De toegang is voortaan voor iedereen gratis.

Het binnengedeelte van het Landschapmuseum van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) heeft een opfrisbeurt gehad. De stijl is moderner geworden en de teksten en foto’s zijn vervangen om de huidige staat van het Nederlandse landschap en de verdiensten van de VNC te verbeelden. Ook het buitengedeelte is weer geopend: de kenmerkende miniatuurlandschappen, ontmoeting met de das en de wandelroute langs het demonstratiegebied Palland op De Duivelsberg.

De VNC wil met het nieuwe Landschapmuseum bezoekers inspireren en motiveren om het cultuurlandschap in Nederland te herstellen, beschermen en behouden. Om die boodschap aan een zo breed mogelijk publiek mee te kunnen geven is besloten om voortaan geen entreegeld meer te vragen.

Het Landschapmuseum is van april tot en met oktober iedere woensdag en zondag (uitgezonderd feestdagen) geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie ook de nieuwe website https://www.landschapmuseum.nl.

Slagwerkgroep naar Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen

MILLINGEN - De slagwerkgroep van fanfarekorps Ons Genoegen is sinds januari druk met de voorbereidingen voor deelname aan het Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen (ONSK) dat gehouden wordt in theater Veluvine in Nunspeet. Met deelname aan de hoogste klasse, de topklasse, ligt er een grote uitdaging te wachten!

De slagwerkgroep onder leiding van Albert van der Heide zal het stuk Synapsis ten gehore brengen. Dit stuk is speciaal gecomponeerd door Henk Mennens voor alle deelnemers in de Topklasse van de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen op zaterdag 22 april.

De beoordeling wordt blind gedaan door een driekoppige vakjury. Juryleden horen alleen de muziek, zij zien niet welke groep er op dat moment op het podium staat. Een half uur voor aanvang wordt er door middel van loting bepaald in welke volgorde er gespeeld gaat worden.

Voor de deelnemers is er nog een extra moeilijkheid tijdens het spelen. Er wordt niet op het eigen vertrouwde instrumentarium gespeeld. Alle groepen spelen op nieuwe instrumenten die speciaal voor dit kampioenschap beschikbaar worden gesteld. De loting van volgorde Topklasse is gepland om 19.00 uur.

Feestelijke paasviering met Vivace

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - De heilige mis op het Hoogfeest van pasen wordt feestelijk opgeluisterd door zangvereniging Vivace. Tijdens de hoogmis vertolkt het koor, naast de prachtige Missa Brevis in D, ontroerende en vreugdevolle liederen.

De wonderbaarlijke opstanding wordt met passie uitgedragen. Een zalig pasen beleeft u zeker bij het luisteren naar het glorieuze Hallelujah van Händel! Een vreugdevolle uitvoering onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel en met Wouter Broens als muzikaal begeleider. Iedereen is welkom op eerste paasdag, 16 april om 11.00 uur in de Heilige Antonius van Paduakerk in Millingen.

Vier het Leven brengt met ouderen bezoek aan het Afrika Museum

REGIO - Vier het Leven organiseert door het hele land concert- en theatervoorstellingen voor ouderen (65+). Ook in de regio Nijmegen. Omdat naast het bezoek van theater en concert vraag was naar uitbreiding van het aanbod, is gestart met museum- en filmbezoek. In mei staat een bezoek aan het Afrika Museum op het programma.

Op 19 mei worden de ouderen thuis opgehaald door vrijwilligers van Stichting Vier het Leven en gastvrij ontvangen in het Afrika Museum met koffie of thee. Daarna volgt een creatieve workshop. Samen met een docent gaan de gasten een eigen Afrikaans krachtbeeld maken. Alle materialen zijn daarvoor aanwezig.
Na de workshop wordt een klein ommetje gemaakt door het buitenpark. Hier kunnen de gasten genieten van fraaie dorpjes en Afrikaanse taferelen. Er zijn voldoende bankjes en rolstoelen aanwezig om rustig de omgeving te bewonderen.
Aan het eind van de middag is er een gezellig samenzijn met een hapje en drankje in restaurant De Kalebas. Daarna worden de ouderen weer door de vrijwilliger naar huis gebracht.
De kosten voor dit complete uitje bedragen 39 euro (of 25 met museumjaarkaart). Dit is inclusief vervoer, begeleiding, docent, materialen en consumpties.

De uitstapjes van Vier het Leven zijn exclusief voor 65-plussers en altijd van deur-tot-deur. Vier het Leven organiseert dit jaar nog tal van andere culturele uitstapjes voor ouderen. Het programma staat vermeld op de website. Wie mee wil, kan zich aanmelden en/of gratis en geheel vrijblijvend het uitgebreide programma aanvragen via 035 5245156 of bekijken op www.4hetleven.nl.

Bewoners-

bijeenkomst

melkverwerker

GROESBEEK - Dutch Dairy Genetics BV (DDG) heeft in 2016 de locatie Dennenkamp 1b in Groesbeek gekocht. Dit betreft het voormalig pluimveebedrijf Van Deurzen. De gemeente en DDG zullen tijdens een bijeenkomst op donderdag 13 april omwonenden en andere betrokkenen informeren over de plannen om hier een melkverwerker te vestigen.

De gemeente en DDG vinden draagvlak belangrijk en willen daarom graag weten wat u van deze plannen vindt. Tijdens de bijeenkomst is er ruimte voor vragen en opmerkingen en kan iedere aanwezige ook meedenken over onder andere de landschappelijke inpassing.

Programma

20.00u welkom door wethouder Alex ten Westeneind

20.10u plannen toelichten door DDG-adviseur Linda Brouwer

20.30u ruimte voor vragen of opmerkingen

20.50u wensen en ideeën onder andere over landschappelijke inpassing

21.30u afspraken over vervolg van het proces; sluiting bijeenkomst

De bijeenkomst is 13 april om 20.00 uur in De Linde, Craneburgsestraat 33 in Groesbeek. In verband met zaalgrootte wordt verzocht zich vooraf aan te melden. Dit kan via m.wijnen@bergendal.nl of via telefoonnummer 14024.

DDG heeft in april 2016 De Dennenkamp 1b gekocht, de voormalige kippenhouderij Van Deurzen. Omdat omwonenden in het verleden veel overlast hebben ervaren van dit bedrijf, hebben medewerkers van de provincie gevraagd om een andere, minder milieubelastende invulling van de locatie te overwegen. DDG heeft vervolgens een melkverwerkingsbedrijf voorgesteld. Het college van B&W van de gemeente staat hier in principe positief tegenover. Ook de provincie is bereid om de mogelijkheden van een melkverwerker op deze plek te onderzoeken. De gemeente en DDG vinden het van belang dat omwonenden en andere belanghebbenden voldoende ruimte krijgen om input te leveren. Pas daarna worden eventuele vervolgstappen gezet.

In het beoogde melkverwerkend bedrijf wordt (rauwe) melk aangeleverd. Deze wordt van elders aangeleverd. Er is dus geen vee aanwezig in of rond het bedrijf. In het bedrijf wordt de aangeleverde rauwe melk bewerkt voor consumptie. Dit alles vindt plaats binnen de huidige bebouwing.

Burgemeester Slinkman ontvangt 93-jarige Belgische veteraan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft dinsdagmiddag de 93-jarige Belgische veteraan Louis Laeremans ontvangen in het gemeentehuis.

Louis trad in oktober 1944 als eerste vrijwilliger in het Belgische leger en werd ingedeeld bij het 2de Balaljon Fusiliers, 3de compagnie Diksmunde. Na een opleiding van twee maanden in Gent werden Louis en zijn vrienden in december 1944 bij Geel ingelijfd alvorens ze naar het front werden gestuurd in Nederland, wat eigenlijk niet de bedoeling was.

Het verzet had echter alle troepen nodig die beschikbaar waren om de oorlog te kunnen winnen. Daarom kwam hij in de regio Arnhem en Nijmegen terecht. Hij weet zich nog de plaatsen Elst, Dreumel en Ooij te herinneren. Van de eenheid van Louis zijn acht kameraden gesneuveld. Binnenkort verschijnt er een boek geschreven door zijn vriend Yves Moerman die het militaire leven van deze Belgische veteraan russen oktober 1944 en januari 1946 beschrijft. Louis Laeremans is in verband met het verschijnen van het boek op bezoek in deze regio, waar hij in de oorlog actief is geweest.

Vroege paaswandeling ‘Vanuit het donker naar het licht’

GROESBEEK - Heb je het wel eens met volle aandacht licht zien worden, heel vroeg in de morgen als de nacht tot dag wordt? Als Venus aan de hemel verschijnt, duurt het donker niet meer lang. Hoe fijn is het om dan buiten te zijn en te wachten op het licht en op de zon die alles verwarmt en weer tot leven wekt. Het gloren van het ochtendlicht is als het openen van ons hart, als innerlijk wakker worden.

Dianne de Bruin en Kirsten Kuipers verzorgen op paaszondag 16 april om 06.00 uur een wandeling door het donker naar het licht. Het begint om 06.00 uur binnen in de protestantse kerk in Groesbeek. Na een kort samenzijn binnen wandelen we - deels in stilte en deels met uitleg over de nachtelijke natuur onderweg – naar een uitzichtpunt in het bos. Daar zijn we samen tot het licht is. Daarna wandelen we terug naar de kerk voor thee/koffie met paasbrood in de Serre. Rond 09.00 uur sluiten we af. De afstand die we wandelen is maximaal 4 kilometer. Er zijn geen kosten aan verbonden. Als je meewandelt, is het fijn als je je aanmeldt. Dat kan via: info.pkn.groesbeek@gmail.com Adres: Kerkstraat 18, Groesbeek.

15 / 28

16 / 28

Lente zon zorgt voor lange tijen bij ijssalon Passione Groesbeek

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het mooie weer en de eerste lentezon hebben het afgelopen weekend voor lange rijen ijsliefhebbers gezorgd bij ijssalon Passione aan de Kerkstraat in Groesbeek.

Zowel zaterdag als zondag waren de ijsbolletjes en ijscoupes niet aan te slepen. Het Groesbeekse ijssalon staat bekend om zijn versbereid Italiaans schepijs, waarvan liefst 24 smaken er dagelijks in de vitrine te vinden zijn. Ook dit seizoen heeft Passione nieuwe smaken aan het ruim assortiment toegevoegd, zoals het Pinoccio ijs, die het ongetwijfeld gaat maken, daarvan is Geert overtuigd.

:Zo'n drukte hebben we in het begin van het ijs seizoen nog niet meegemaakt", laten Geert en Willeke Arts weten. "Veel mensen zijn erop uit gegaan met dit mooie weer en hebben onze zaak aangedaan. Dat is een goed teken", aldus Geert en Willeke. De zaak ligt op een prachtige locatie aan de Kerkstraat met aan de overkant de zit - en ligweide waar De Groesbeek doorheen stroomt. De openingstijden zijn dinsdags tot zondags van 12.00 tot 20.00 uur en tot de zomer is Passione 's maandags gesloten. "In de zomer zijn we alle dagen van de week geopend", vult Geert aan.

Kringloop Groesbeek verruimt wegens drukte openingstijden

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het loopt gesmeerd, laat André Brouwer van Sint-Michael Kringloop aan de Industrieweg 19 in Groesbeek weten, zo goed zelfs dat we genoodzaakt zijn de openingstijden te gaan verruimen.

"Op die manier kunnen de cliënten – afkomstig uit de hele regio – rustig rondsnuffelen. Tot nu toe waren we elke maandag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de laatste zondag van de maand van 12.00 tot 16.00 uur. Op sommige momenten was het zo druk dat er bijna geen doorkomen aan was. Vanaf heden gaan we nu ook elke donderdag en vrijdag open van 10.00 tot 16.00 uur. Niet alleen de cliënten naar de Kringloop toe groeit gestaag, zeer zeker ook het assortiment", aldus André.

"Nu hebben we een speciale paashoek ingericht met uiteraard gele potjes bloemen, eierdopjes, kunsteieren en noem maar op. Na de pasen komen we met een ruim assortiment tuinspullen, waar de tuinliefhebbers hun hart aan op kunnen halen", daarvan is André overtuigd. Wij passen ons aan elk seizoen aan en dat weten de vaste klanten.

Sinds kort heeft Kringloop Groesbeek ook artikelen van Depla (kunststof bordjes en dergelijke). Dat loopt ook storm evenals de heiligen beelden, rozenkransen, graflichten en noveen kaarsen. Momenteel werkt André met 20 vrijwilliger(ster)s. Ik kan er nog wel enkelen bij gebruiken, laat hij weten. Wie interesse heeft, kan met mij contact opnemen via 06 11199935."

Het lentegevoel tijdens de Interieur Adviesdagen

MALDEN - April staat dit jaar wederom in het teken van de Interieur Adviesdagen bij Jacobs; een initiatief waarbij mensen gratis voorzien worden van nieuwe inspiratie en professioneel advies. "Voor het echte lentegevoel hoef je niet eens meer naar buiten. Dat haal je straks gewoon in huis", aldus Jos Jacobs, directeur van Jacobs Thuis & Interieur en initiatiefnemer van het evenement.

Vorig jaar rond dezelfde tijd werd het evenement georganiseerd en dit bleek een groot succes te zijn voor Jacobs Thuis & Interieur in Malden. Jacobs: "De Interieur Adviesdagen trokken vorig jaar veel bezoekers uit de regio. Veel meer dan we in eerste instantie verwacht hadden!"

Daarom heeft Jacobs besloten om de Interieur Adviesdagen dit jaar weer te organiseren. Stylisten staan tijdens deze dagen klaar om tijdens een afspraak interieuradvies te geven in de vorm van inspiratie, schetsen, collages en moodboards. Jacobs: "Vooral in deze tijd van het jaar is er bij veel mensen behoefte aan een vernieuwd interieur. Daarnaast zorgt goed, professioneel interieuradvies ervoor dat mensen betere keuzes maken voor hun interieur en dit kan uiteindelijk een hoop geld schelen. We geven mensen zo de mogelijkheid om de eigen woning te herontdekken."

Schrijf je in voor gratis interieur advies. De Interieur Adviesdagen worden gehouden op 21, 22, 28 en 29 april bij Jacobs Thuis & Interieur in Malden. Geïnteresseerden in gratis en vrijblijvend interieuradvies kunnen een plek reserveren op jacobs-interieur.nl/interieuradvies/interieur-adviesdagen/.

Kerkberichten protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Donderdag 13 april. Witte Donderdag. Aanvang 19.30 uur.

Viering georganiseerd door werkgroep. Viering van het Heilig Avondmaal.

Vrijdag 14 april. Goede Vrijdag. Aanvang 19.30 uur.

Viering georganiseerd door werkgroep m.m.v. het Protestants Gemengd Koor o.l.v. Arie Hogendoorn.

Zaterdag 15 april. Stille Zaterdag. Aanvang 22.00 uur.

Viering georganiseerd werkgroep. Viering van het Heilig Avondmaal.

Zondag 16 april. 1ste Paasdag.

PAASWANDELING “Vanuit het donker naar het licht”

Om 6.00 uur verzamelen binnen in de kerk in de kerk.

Na een kort ritueel wandelen, deels in stilte en deels met uitleg over de natuur. De wandeling wordt afgesloten in de Serre met thee/koffie en Paasbrood.

PAASVIERING. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger: da. J. Ruijs, m.m.v. het Protestants Gemengd Koor o.l.v. Arie Hogendoorn.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het Jeugdwerk van Kerk in Actie.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

.

Nieuwe cd-single Helen Liebers

Foto: Ton Niessing

Foto: Ton Niessing

GROESBEEK - Deze week verschijnt de nieuwe cd-single 'Tango Amore' van de Groesbeekse zangeres Helen Liebers. Na verleden jaar te zijn uitgekomen met haar single 'Kom Terug' die zeer goed ontvangen werd, was het tijd om een nieuwe single op te nemen en dook zij enkele weken geleden de studio van Ton Meuwese in.

Het resultaat is een prachtig melancholiek liedje met piano en strijkers dat geheel bij haar unieke stemgeluid past. Het lied is geschreven door Huub Arents en Helen. Beiden tekende tevens voor de productie. Zondag 16 april laat zij haar nieuwe liedje horen in café De Post aan de Molenweg in Groesbeek tijdens een gezellige muziekavond waar de Groesbeekse formatie Sowieso vanaf 20.00 uur optreedt.

Wie haar eerder wil horen kan daarvoor op vrijdag 14 april tussen 17.00 en 18.00 uur terecht in cultureel centrum De Mallemolen tijdens de tv-opnames van het De Gelderlander Nieuwscafé, geproduceerd door Omroep Berg en Dal TV, waar zij de muzikale gast is. Publiek is hier welkom. Ook in het Omroep Berg en Dal radioprogramma de Muzikale zaterdagmiddag is zij te gast.

De single is verkrijgbaar bij alle bekende Douwnloadportals zoals onder andere bij ITunes en Download Music en is te beluisteren via de diverse streaming sites.

Meezingavond

en liederentafel

GROESBEEK - Dinsdag 18 april is er weer een meezingavond/liederentafel.

Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen voorbij. Meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van div. koren zijn ook weer aanwezig. Tussendoor worden gratis hapjes geserveerd. Van 20.00 tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis.

Maximaal bedrag

in jackpot

GROESBEEK – Donderdagavond 13 april zit tijdens de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat liefst het maximale bedrag van 400 euro.

Samen met de hoofdprijs van 250 is er 650 euro voor de gelukkige bingospeler in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Inbraakpoging

bij Eigenweijs

GROESBEEK – In de nacht van donderdag op vrijdag is getracht in te breken bij brasserie Eigenweijs aan het Dorpsplein in Groesbeek.

Zowel is getracht het slot van de voor- alsmede de achterdeur te forceren, maar de inbraak is niet gelukt. Beide sloten zijn zwaar beschadigd. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden in de hoop dat iemand iets heeft gezien.

Stoplichten

op knipperen

GROESBEEK – Wethouder Alex ten Westeneind heeft laten weten dat de verkeerslichten in het centrum van Groesbeek binnenkort op knipperen worden gezet.

De knipperlichten veroorzaken de nodige files in het centrum wat ook het milieu niet ten goede komt. Volgens Ten Westeneind was het al langer de bedoeling dat de verkeerslichten voor drie maanden als proef op knipperen worden gesteld, maar omdat de Hoflaan wegens werkzaamheden eruit ligt, zou dat niet verstandig zijn, aldus Ten Westeneind.

Besloten is dat zo gauw de Hoflaan gereed is de verkeerslichten op knipperen worden gezet. Ook is nog niet bekend of de verkeerslichten bepaalde uren ten behoeve van schoolgaande kinderen wel in functie zullen zijn.

Voorjaarsconcert fanfarekorps Ons Genoegen

MILLINGEN - Op zondag 23 april houdt fanfarekorps Ons Genoegen haar voorjaarsconcert. Er is een afwisselend muzikaal programma samengesteld waaraan zowel de slagwerkgroep als de fanfare van onze vereniging een bijdrage leveren.

De slagwerkgroep zal het stuk Synapsis ten gehore brengen. Dit stuk is gecomponeerd voor de Topklasse van de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen (ONSK) op 22 april, waar de slagwerkgroep onder leiding van instructeur Albert van der Heide aan zal deelnemen. Het fanfarekorps brengt onder leiding van dirigent Jurgen Nab onder andere de stukken 'Concerto for Fanfare Band' van componist Harrie Janssen en Sabic Symphonic March van Bert Appermont ten gehore.

Deze ochtend zal ook een lid gehuldigd worden. Iedereen is welkom om dit concert mee te maken. Het begint om 11.00 uur en vindt plaats in het gebouw van schutterij OEV ('dreuge tent), Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn.

GROESBEEK – In de nacht van donderdag op vrijdag is getracht in te breken bij brasserie Eigenweijs aan het Dorpsplein in Groesbeek.

Zowel is getracht het slot van de voor- alsmede de achterdeur te forceren, maar de inbraak is niet gelukt. Beide sloten zijn zwaar beschadigd. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden in de hoop dat iemand iets heeft gezien.

GROESBEEK – Donderdagavond 13 april zit tijdens de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat liefst het maximale bedrag van 400 euro.

Samen met de hoofdprijs van 250 is er 650 euro voor de gelukkige bingospeler in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

GROESBEEK – Wethouder Alex ten Westeneind heeft laten weten dat de verkeerslichten in het centrum van Groesbeek binnenkort op knipperen worden gezet.

De knipperlichten veroorzaken de nodige files in het centrum wat ook het milieu niet ten goede komt. Volgens Ten Westeneind was het al langer de bedoeling dat de verkeerslichten voor drie maanden als proef op knipperen worden gesteld, maar omdat de Hoflaan wegens werkzaamheden eruit ligt, zou dat niet verstandig zijn, aldus Ten Westeneind.

Besloten is dat zo gauw de Hoflaan gereed is de verkeerslichten op knipperen worden gezet. Ook is nog niet bekend of de verkeerslichten bepaalde uren ten behoeve van schoolgaande kinderen wel in functie zullen zijn.

Op pad met Maria Magdalena

Foto: Raoul van Meel Fotografie

Foto: Raoul van Meel Fotografie

HEILIG LANDSTICHTING - "Ze noemen mij Maria van Magdala*. Er is veel over mij verteld en opgeschreven. Sommigen noemen mij een zondares. Wat ik ook was, of niet was, bovenal was ik een vrouw."

Het is bijna Pasen, maar weet je wat we dan vieren? Misschien ga je naar de woonboulevard, met je familie brunchen of paaseieren zoeken. Toch heeft dat weinig te maken met het Paasverhaal. Kom daarom op Palmzondag en 2e Paasdag luisterend kijken naar het verhaal van Goede Vrijdag en Pasen. U maakt kennis met het persoonlijke leven van Maria Magdalena en wandelt met haar langs de bijbehorende locaties in het decor van het museumpark. U ziet hoe zij ontmoetingen heeft met onder andere Martha, Judas, kinderen en Jezus. Door de ogen van Maria Magdalena beleeft u een krachtige interpretatie van het Passieverhaal met vertelling en zang. Het Paasverhaal heeft altijd een centrale plaats in Heilig Land Stichting.

"Op pad met Maria Magdalena" is een theaterproductie van Stichting Music onder leiding van Samantha Janssen (regisseur en scriptschrijver) en Jarno Scholten (componist, dirigent en pianist). Stichting Music speelt musicals en muziektheatervoorstellingen. Met ruim 20 gedreven talenten voeren zij op 9 en 17 april het passieverhaal uit.

2e paasdag 17 april; Reguliere entreeprijs; Geen kosten verbonden aan deelname; Tussen 11:00 en 15:30 uur kunt u aansluiten; Verwijst naar haar geboorteplaats, Magdala. Profetenlaan 2, Heilig Landstichting; 024 3823110; www.museumparkorientalis.nl.

Golfclinics voor buurtparken 't Groeske en Mariëndaal

GROESBEEK - Het Jan Linders Fonds kiest ieder jaar één lokaal goed doel. Voor 2017 hebben medewerkers van supermarkt Jan Linders in Groesbeek de buurtparken het Groeske en Mariëndaal uitgekozen. De buurtparken mogen het hele jaar activiteiten organiseren. Voor alle activiteiten wordt een bijdrage gevraagd. En het Jan Linders Fonds verdubbelt de opbrengst van iedere activiteit! Een fantastische kans om allerlei ideeën in de parken te kunnen uitvoeren en om van veel extra activiteiten te kunnen genieten.

Al altijd kennis willen maken met golf? Dan is dit wellicht uw kans. Zaterdag 29 april en woensdag 5 juli, beide keren van 10.00-11.00 uur, biedt de Golfbaan twee gratis clinics aan voor het goede doel. In 60 minuten tijd maakt golfprofessional HEAD Pro Stephan Ruijter van Golfbaan Rijk van Nijmegen een ieder bekend met de belangrijkste beginselen van het golfspel en leert men de verschillende slagen. Per keer kunnen 12 mensen (vanaf 12 jaar) meedoen. Kosten zijn tien euro per persoon voor het goede doel.

Opgave door overmaking van 10 euro ten name van Stichting de Groesbeek NL23 RABO 0370 3657 20, met vermelding van voor- en achternaam, adres en de datum van deelname. Voor vragen kan men terecht op stichtingdegroesbeek@outlook.com. Na de inschrijving ontvangt men verdere informatie die nodig is voor de deelname.

Sportief en vind je het leuk om voor een groep te staan?

MILLINGEN - "Voor de beweegtuin in Millingen aan de Rijn zijn wij op zoek naar sportievelingen die een uurtje tijd hebben om een groep senioren actief bezig te laten zijn."

"Er wordt een programma aangeboden dat begint met een warming-up. Daarna worden er diverse oefeningen gedaan, zowel aan de buitenapparaten als in het gebouw. Dit alles wordt gevolgd door een cooling-down. Je hebt geen speciale opleiding nodig, enthousiasme is een pré! Onze coaches helpen je graag op weg.

De activiteiten zijn woensdag van 14.30-15.30uur en donderdag van 10.00-11.00 uur.Lijkt het je iets en heb je op woensdagmiddag of donderdagochtend tijd, kom dan naar de beweegtuin, Hoefseweg, Millingen aan de Rijn bij de accommodatie van SC Millingen/Odio.

Voor meer informatie kun je elke werkdag van 09.00-11.00 uur terecht bij Thea de Wijse, coördinator van stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn; 0481 431105; email: swom@hetnet.nl; www.swom-millingen.nl.

Kamerkoor brengt 21e-eeuws klassiek

REGIO - Het Nijmeegs kamerkoor Sotto Voce is het voorjaar goed begonnen, en wel met het instuderen van een nieuw en bijzonder programma, dat een laatmiddeleeuwse sfeer heeft en op andere momenten onmiskenbaar modern is.

Centraal in dit nieuwe programma staat de compositie Autour d' une femme van de vorig jaar overleden componist Bernard van Beurden. Een prachtig stuk uit 2010, dat nog maar één keer integraal is uitgevoerd in Nederland. "Voor dit programma zoeken we nog nieuwe leden!, met name tenoren zijn zeer welkom. Je hoeft niet per se heel goed noten te kunnen lezen: belangrijk is dat je muzikaal gevoel hebt en dat je goed een melodie kunt oppikken. We oefenen wekelijks op dinsdagavond in verzorgingshuis Joachim en Anna, Groesbeekseweg 327, Nijmegen. Meer weten? Kijk op www.sottovoce.nl of mail info@sottovoce.nl."

Germania doet zichzelf weer tekort

GROESBEEK - In de uitwedstrijd tegen de Zweef heeft Germania, niet voor het eerst dit seizoen, zichzelf tekort gedaan. In een matige partij voetbal was één counter van de Zweef voldoende om de winst naar zich toe te trekken. Daarmee komt Germania in een penibele situatie terecht wat betreft degradatie en nacompetitie.

Op het slecht bespeelbare grasveld van de Zweef was het veel middenveldspel dat de eerste helft markeerde. Veel balverlies aan beide kanten en weinig goed voetbal, veel strijd maar weinig uitgespeelde kansen. De beste kans kreeg Germania in de 32e minuur toen Melvin de Klijn oog in oog kwam met de doelman van de Zweef maar hij er niet slaagde dit buitenkansje te verzilveren. Zo werd de rust bereikt met een 0 – 0 stand.

Na rust een aanvallend Germania dat Bas Broekman had ingebracht voor middenvelder Jordy de Klijn als extra aanvaller. Germania lanceerde diverse prima aanvallen zonder dat dit leidde tot een doelpunt. Maar zoals zo vaak in het voetbal leidde de eerste counter van de Zweef het tegendoelpunt in.

Matig ingrijpen van doelman Broeder leidde tot het eerste doelpunt van de Zweef en eigenlijk was het Luke Mulders die zijn eigen doelman na zijn weifelende ingreep verschalkte met een eigen doelpunt. Hierna werden er wat wissels geplaatst over en weer maar een enerverende wedstrijd kwam niet verder tot bloei waardoor Germania voor de zesde keer in de laatste zeven wedstrijden verloor, de situatie begint hachelijk te worden voor Germania.

Er zijn nog vijf kansen om het tij te doen keren maar dan zal er wel met een iets andere instelling gespeeld moeten worden,k anders wordt klasse behoud een moeilijk verhaal.

REGIO - Het Nijmeegs kamerkoor Sotto Voce is het voorjaar goed begonnen, en wel met het instuderen van een nieuw en bijzonder programma, dat een laatmiddeleeuwse sfeer heeft en op andere momenten onmiskenbaar modern is.

Centraal in dit nieuwe programma staat de compositie Autour d' une femme van de vorig jaar overleden componist Bernard van Beurden. Een prachtig stuk uit 2010, dat nog maar één keer integraal is uitgevoerd in Nederland. "Voor dit programma zoeken we nog nieuwe leden!, met name tenoren zijn zeer welkom. Je hoeft niet per se heel goed noten te kunnen lezen: belangrijk is dat je muzikaal gevoel hebt en dat je goed een melodie kunt oppikken. We oefenen wekelijks op dinsdagavond in verzorgingshuis Joachim en Anna, Groesbeekseweg 327, Nijmegen. Meer weten? Kijk op www.sottovoce.nl of mail info@sottovoce.nl."

Themamiddag over ouderenmishandeling

BEEK - Donderdagmiddag 20 april in hotel `t Spijker, aanvang 14.30 uur staat in de presentatie van KBO Beek door Irene en Annemarie van de ZZG wat ouderenmishandeling inhoudt centraal.

Ouderen kunnen slachtoffer worden van uitbuiting, verwaarlozing of mishandeling door degene van wie zij voor hulp en ondersteuning afhankelijk zijn. Zowel ouderen die zelfstandig wonen als ouderen in zorginstellingen kunnen slachtoffer zijn van een vorm van psychische of fysieke mishandeling, materiële en financiële uitbuiting door een familielid, kennis of professionele hulpverlener. Het slachtoffer en de pleger zijn in de meeste gevallen bekenden van elkaar.

Mogelijk worden ouderen ook kwetsbaarder voor ouderenmishandeling nu zij door veranderingen in de langdurige zorg langer thuis moeten blijven wonen. De kans dat mishandeling niet wordt opgemerkt neemt toe. U als oudere zult u zelf niet altijd herkennen als slachtoffer. De conclusie is dat we in Nederland slechts beperkt zicht hebben op het werkelijke aantal slachtoffers van ouderenmishandeling.

De KBO Beek ontvangt u met een kopje koffie of thee en in de pauze zorgt de KBO Beek ook voor een verfrissing. Kom luisteren en meepraten over dit actuele onderwerp.

School 's Cool Berg en Dal is op zoek naar vrijwilligers

BERG EN DAL – Ben jij of ken jij iemand die begaan is met kinderen en jongeren en ben je op zoek naar leuk en dankbaar vrijwilligerswerk? Dan is school 's cool misschien iets voor jou! Begrip en inlevingsvermogen zijn belangrijker dan diploma's. Meld je aan als mentor van een kind.


Twee uurtjes per week 11- tot 14-jarige jongeren thuis bezoeken en ondersteunen met allerlei schoolzaken. Heb je een dosis enthousiasme en zin om tijd te besteden in de toekomst van een kind en spreekt dit je aan? Dan zit ik graag met je aan tafel om je meer te vertellen over dit zinvolle en uitdagende werk. Wil je meer weten of wil je je direct aanmelden als mentor neem dan contact op met Anne van den Berg van Forte Welzijn, telefonisch op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur 085 0406066 of 06 19981000.

Verhalen van de Ooij

OOIJ - Muziektheater De Plaats presenteert Verhalen van de Ooij van 28 juni tot en met 8 juli.

Verhalen van de Ooij is de opvolger van de succesvolle voorstelling Stroom van de Waal 2016. In het prachtige decor van de Ooijpolder ensceneert De Plaats zes bijzondere en avontuurlijke muziektheaterscenes. Met de eeuwige strijd tegen het water van de rivier om de hoek als rode draad.

Het fabuleuze verhaal van de schepping van de Ooijpolder in het kerkje van Persingen. “En wie wilde nou wonen in dat Godvergeten stukje land in die bocht van die rivier? Oioioioi... wat moest er van dat stukje land worden?” Een requiem voor de laatste koe in een koeienstal. Het hele dorp op blote voeten in de kerk van Ooij, met een geïmproviseerd concert als toegift. Een dans rond het huis dat, hoog en droog, als een ivoren wachter waakt over de polder. Rondje na rondje. De vindingrijkheid van een zelfgemaakt dak boven het hoofd als het echte dak is verdwenen en alleen de hemel boven de polder is overgebleven. Het verhaal van acht generaties polderbewoners over hoe te allen tijde droge voeten te houden, geënsceneerd op de tractoren en karren van de grootste boerenschuur. Een voorstelling die reist van verhaal naar verhaal en van de ene muziek naar de andere, met de reis door de prachtige polder er gratis bij. Nieuwsgierig? Komt dat zien!

Aan deze voorstelling doen meer dan 200 bewoners uit de regio mee, waaronder spelers van De Optimist, muziekvereniging De Ooijse Toekomst, fanfare DES, koor Encore, koor Kalliope, Kladderadatsch en toonkunstkoor Nijmegen.

Meer informatie staat op www.stroomvandewaal.nl.

Basisscholen Groesbeek blij met sport- en spel-attributen van Coop

Foto: Brigitte Kaal

Foto: Brigitte Kaal

GROESBEEK – Dinsdagmiddag vond de overhandiging plaats van de sport- en spel-attributen aan de zes Groesbeekse basisscholen in de Coop-supermarkt aan De Bats in Groesbeek.

Tijdens de DoeKoe schoolpleinactie georganiseerd, door de twee Groesbeekse Coop-supermarkten aan De Bats en Pannenstraat in samenwerking met Arla Foods, Unilever en Johan Cruyff Foundation konden de cliënten van Coop DoeKoe munten doneren aan basisscholen uit hun buurt. Met de verzamelde munten konden de scholen sport– en spelmateriaal kopen.

In totaal hadden zich zes basisscholen aangemeld om met deze bijzondere actie mee te doen: Adelbrecht Windekind, De Sieppe, Op De Horst, De Breedeweg, Gerardus Majella en 't Vossenhol. In de periode van 3 oktober tot en met 13 november kregen de klanten van de Coopsupermarkten bij aankoop van geselecteerde producten DoeKoe-munten, die zij konden doneren aan een school naar keuze. In die periode is er in beide supermarkten flink gespaard, waardoor er flink wat attributen besteld konden worden. Tijdens de overhandiging waren vertegenwoordigers van Adelbrecht Windekind, Op De Horst en 't Vossenhol aanwezig alsmede enkele leerlingen en beide bedrijfsleiders Patrick van Putten en Jan Willems.

School 's Cool Berg en Dal is op zoek naar vrijwilligers

BERG EN DAL – Ben jij of ken jij iemand die begaan is met kinderen en jongeren en ben je op zoek naar leuk en dankbaar vrijwilligerswerk? Dan is school 's cool misschien iets voor jou! Begrip en inlevingsvermogen zijn belangrijker dan diploma's. Meld je aan als mentor van een kind.


Twee uurtjes per week 11- tot 14-jarige jongeren thuis bezoeken en ondersteunen met allerlei schoolzaken. Heb je een dosis enthousiasme en zin om tijd te besteden in de toekomst van een kind en spreekt dit je aan? Dan zit ik graag met je aan tafel om je meer te vertellen over dit zinvolle en uitdagende werk. Wil je meer weten of wil je je direct aanmelden als mentor neem dan contact op met Anne van den Berg van Forte Welzijn, telefonisch op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur 085 0406066 of 06 19981000.

21 / 28

Coop bezorgt alle boodschappen gratis* thuis

REGIO - Het brood is op, de koelkast leeg en je grijpt steeds vaker mis in de voorraadkast. Dus je moet nu echt even naar de winkel om boodschappen te doen. Maar je bent druk, druk, druk. Het komt heel slecht uit, omdat je nog zoveel andere dingen te doen hebt. En je hebt eigenlijk geen tijd. Of gewoon geen zin. Dat kan natuurlijk ook.

In dat geval hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen. Je slaat gewoon je laptop open, of kruipt achter je computer, en gaat naar coop.nl. Dat is het ideale adres om snel en gemakkelijk boodschappen te doen bij een Coop winkel. Dichtbij. Betaalbaar. En lekker vers. Van het land, uit de oven, uit de boom, of uit het nest.

Via coop.nl doe je dus boodschappen bij een Coop in de buurt. Zonder dat je de deur uit hoeft! Je kunt doorgaan waarmee je bezig was. Laat Coop jouw boodschappen voor jou verzorgen. En haal ze op wanneer het jou het beste uitkomt. Of laat ze rechtstreeks bij je thuis bezorgen. Tot in de keuken, als je wilt. Gegarandeerd vers!

Thuisbezorging is tot 15 april zelfs gratis bij aankoop van 4 of meer brunch- of gourmet producten. Bestellen kan al vanaf 40 euro aan boodschappen! Wil je precies weten wat de volledige actievoorwaarden zijn voor gratis bezorging? Je vindt ze op coop.nl.

Dus heb je geen tijd, of zin, om boodschappen te doen? Maar wil je wel de kwaliteit en het voordeel van de dichtstbijzijnde Coop winkel in huis halen? Ga dan naar coop.nl. Gewoon vanuit je luie stoel.

Kwekerij Jansen Ottersum start plantenverkoop

OTTERSUM – Eindelijk is het weer tijd voor de tuinen, terrasjes en balkons. Deze schreeuwen om kleur en fleur. Het is tijd voor mooie perkplanten, gekleurde kant-en-klare hanging baskets en kuipplanten. Reden om een bezoekje te brengen aan Kwekerij Jansen aan de Oude Panovenseweg 8 – 10 in Ottersum, geopend vanaf tweede paasdag.

Daar vindt u een ruim assortiment perkplanten (en ook vaste planten) voor uw tuin, terras en balkon. Het zijn bijna allemaal éénjarige planten, welke voor heel veel kleur in uw tuin of op uw balkon zorgen. "Als je ze goed verzorgt en ze regelmatig water geeft, kun je er heel lang plezier van hebben", zeggen Wiljan en Monique Jansen, die zich al bijna 30 jaar toeleggen op het kweken van perk- en vaste planten. Dat het met de kwaliteit en prijs wel goed zit, merken zij aan de nog steeds groeiende klantenkring, die zich bij de eerste lentestralen al melden om de tuinen op te vrolijken.

Uitbundig met perkplanten uitgedost zijn de kant-en-klare hanging baskets. Deze brengen op een speelse wijze overal kleur en zijn razend populair! Ook kuipplanten zijn er volop en planten voor het terras, de borders, balkons etc. "Bij ons koop je planten van eigen kweek, rechtstreeks van het veld of uit de kas. Dus altijd vers", zegt Wiljan. Wij zijn ook geopend op Koningsdag (27/4), Bevrijdingsdag (5/5), hemelvaartsdag (25/5) en 2e pinksterdag (5/6). "Wie de weg naar ons zoekt, volgt de borden die langs de Nijmeegseweg (Ottersum/Gennep (tegenover de Multimate) en de Zwarteweg (Milsbeek) staan."

Kwekerij Jansen, Oude Panovenseweg 8-10 in Ottersum; 06 51602466. Geopend: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op genoemde feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Mogelijk laatste Zonnebloem- vakantie voor Groesbeekse zieken

BERG EN DAL – Vrijdagmiddag zijn 23 Groesbeekse zieken teruggekomen van een fantastische vakantie in Steenwijk. Dat was voor de 50ste maal dat Groesbeekse zieken.

Vele jaren dankzij de plaatselijke Zonnebloem en de laatste jaren door de Nationale Zonnebloem hebben ze kunnen genieten van deze bijzondere vakantie, dankzij de vrijwillige deskundige begeleiding. Echter dit kom wel eens de laatste Zonnebloemvakantie zijn geweest. Volgens het nationale bestuurslid van De Zonnebloem Loes van der Lubbe is het niet meer te betalen. Landelijk gaan er per jaar 8000 zieken mee op vakantie met De Zonnebloem waarvan er 3000 met de Zonnebloemboot.

Landelijk wordt momenteel gekeken naar een betaalbaar alternatief. Arno Kamps deelde vrijdagmiddag emotioneel mee dat het balen is, dat dit zeer waarschijnlijk de laatste vakantie is voor de Groesbeekse zieken. "Wij als Groesbeekse afdeling zullen alles in het werk stellen om toch nog iets met de Groesbeekse zieken te gaan doen", aldus Arno.

Beers Groenvoorziening neemt 120 jaar oude plataan onder handen

GROESBEEK - Beers Groenvoorziening uit Groesbeek heeft woensdag de 120 jaar oude plataan die staat tegen disco De Hoeve aan de Herwendaalseweg flink onder handen genomen.


De 20 meter hoge boom moest nodig gesnoeid worden. Er moest een hoogwerker aan te pas komen om het kolossale gevaarte goed te lijf te kunnen gaan. De groenmedewerker van de gemeente Berg en Dal had er ook een snoeiadvies bij afgegeven, dat exact zo werd uitgevoerd. Buiten de zware takken die eraf kwamen werd het groen gelijk versnipperd en in een grote container afgevoerd. De plataan kan er weer de komende jaren tegen.

DVSG snel

op voorsprong

GROESBEEK - DVSG speelde uit tegen SCD’33. Al in de 2e minuut krijgt DVSG een vrije trap recht voor het doel op 20 meter afstand. Aanvoerder Wilco Bons schiet de 0-1 vlekkeloos binnen.

Een luxepositie voor DVSG en mentale opsteker. Er wordt verder aangevallen en in de 21e min heeft Jakko Piepenbrock een goede schietkans, maar de keeper van SCD redt. Uit de corner die volgt schiet DVSG de bal goed in, maar een veldspeler van SCD slaat de bal uit de kruising. Handsbal, dus penalty, en een gele kaart (geen rood!). Wederom neemt Wilco Bons zijn verantwoording en schiet de penalty goed binnen. DVSG leidt met 0-2. Ondertussen komt SCD’33 er een paar maal gevaarlijk uit, maar keeper Stan Peters en de verdediging staan goed en zijn alert. DVSG krijgt nog een paar grote kansen, maar zowel Jakko Piepenbrock als Tim Eikholt weten niet te scoren. Tim Eikholt is in de spits een waardevol aanspeelpunt vandaag.

Na de rust gaat DVSG op dezelfde voet door. In de 55e min krijgt SCD een vrije trap op 20 meter van het doel en maakt hieruit de 1-2. Het kan nog moeilijk worden voor DVSG. Enkele minuten later krijgt DVSG wederom een penalty wegens hands. Ook deze neemt Wilco Bons en schiet DVSG naar een 1-3 voorsprong. In de laatste 20 minuten wordt er nog gewisseld bij DVSG, maar de wedstrijd is gelopen. Een compliment voor de verdedigers Remco Heijmans, Paul Vissers , Tom Sillessen en Nevin Kamps is zeker op zijn plaats vandaag. Geconcentreerd gespeeld, alert en met veel energie. Dit heeft DVSG het laatste halfuur er zonder tegendoelpunt doorheen gesleept.Op maandag 2e paasdag speelt DVSG uit tegen SVHA.

Rood Wit

verliest weer

GROESBEEK - De wedstrijd tegen Varsseveld werd door Rood Wit verloren met 0-1. Het lukte de aanvallers van Rood Wit dit keer niet om te scoren ondanks de mogelijkheden die de ploeg creëerde.

Rood Wit Kreeg de betere mogelijkheden in de eerste helft maar ondanks dat lukte het niet om tot scoren te komen. Wel moesten er twee spelers vervangen worden vanwege een blessure. Koen Theunissen werd in de 24ste minuut gewisseld omdat hij niet goed terecht kwam na een sprong en zijn enkel blesseerde. Sjoerd Derks werd even later flink aangepakt door een speler van de gasten. Hij kon nog even verder maar na 10 minuten werd het toch te zwaar voor de knie. De voorzet van Kahlid el Hadouti op Soufiane Dadda werd net over de lat geschoten. Beide ploegen hadden in de eerste helft wel aanvallende bedoelingen maar daar bleef het bij. In de tweede helft was het verloop hetzelfde. Betere mogelijkheden voor Rood Wit maar een doelpunt voor de gasten.

In de 60ste minuut werd het enige doelpunt van de wedstrijd gemaakt. Een hoekschop van Varsseveld werd in eerste instantie nog van de lijn gekopt maar in de rebound toch nog in het doel gewerkt, 0-1. Rood Wit probeerde nog wel de gelijkmaker te maken. De gasten trokken een verdedigende muur op om een tegengoal te voorkomen. Dat lukte goed met verre trappen en alles wegwerken. Rood Wit probeerde het wel maar kwam niet verder dan de zestien en een schot van Dadda wat over ging. Ook twee vrije trappen van 20 meter werden niet benut door Dadda en el Hadouti. Daardoor bleef de stand van wedstrijd onveranderd 0-1. Door dit verlies kan de nacompetitie bijna niet meer ontlopen worden. Volgende week moet de ploeg op maandag naar Winterswijk waar om 14.00 uur gespeeld zal gaan worden.

Voortbestaan Germania in gevaar

GROESBEEK – Na ruim 80 jaar is voetbalvereniging Germania van de Stekkenberg in Groesbeek, de volksclub met een mooie en rijke historie, op een van de mooiste sportparken in de regio aan de rand van het bos in gevaar.

Het bestuur heeft onlangs een brandbrief uit laten gaan naar alle leden met de volgende tekst: "Het doet ons ontzettend veel pijn om te moeten constateren dat het voortbestaan van de club in gevaar is gekomen met het oog op de toekomst. We verliezen al jaren veel (jeugd)leden en vrijwilligers. Het is tegenwoordig een hele klus om genoeg spelers en begeleiding voor onze (jeugd)teams te vinden en het werk dat vrijwilligers voorheen deden blijft liggen.
De club komt hierdoor op diverse gebieden in de problemen. Inkomsten uit contributie lopen terug, onze teams kunnen geen competities spelen en wegens het gebrek aan vrijwilligers worden werkzaamheden niet meer uitgevoerd. Het organiseren van activiteiten wordt steeds lastiger en zelfs uitgesteld waardoor we belangrijke inkomsten voor de club missen.
Wij ervaren te weinig betrokkenheid bij onze leden om taken of verantwoordelijkheden op zich te nemen zodat de organisatie van de club gewaarborgd blijft en inkomsten gegenereerd kunnen worden die zeer belangrijk zijn voor de club. In de huidige situatie is de werkdruk voor de bestuursleden onacceptabel hoog en is dit niet langer vol te houden in combinatie met hun eigen baan en privé.

Het bestuur van Germania heeft daarom besloten een extra ledenvergadering te organiseren op donderdag 20 april om 19.30 uur. Wij vragen u vriendelijk, doch zeer dringend , aanwezig te willen zijn bij deze belangrijke vergadering over de toekomst van Germania.
We kunnen niet langer situaties gedogen die niet verantwoord zijn voor de club. Er moeten beslissingen worden genomen maar dat kunnen wij als bestuur niet alleen. Ieder lid is belangrijk voor onze club en samen kunnen we een nieuwe koers uitzetten.
Denk na wat jij voor de club kan betekenen, welke taak wil jij vervullen en heb je ideeën over een betere toekomst voor Germania. Spreek je mening uit en stap van de kar af en loop voor de kar mee om koers te bepalen!
Wij hopen jullie allen te zien én te horen op donderdag 20 april in ons clubhuis. Ieder lid is welkom, wij nodigen tevens graag de ouders / verzorgers van onze jeugdleden onder de 16 jaar uit voor deze belangrijke vergadering.
Denk met ons mee, maar belangrijker nog , werk met ons mee aan de toekomst van Germania!", aldus het bestuur.

Paaszaterdag Jeu de Boules Golf

GROESBEEK - Op paaszaterdag 15 april vindt er bij Germania een unieke happening plaats. Voetgolf zal bij iedereen inmiddels bekend zijn, maar hetzelfde idee is nu uitgewerkt met jeu de boulesballen. Daartoe is een tiental 'hindernissen' gemaakt waarbij alle vaardigheden die je als jeu-de-bouler moet hebben, in terug komen.

Jeu de boulesvaardigheden die in deze hindernissen terugkomen zijn onder andere: kaatsen, zuiverheid gooien, balsnelheid en uiteraard concentratie. Deelname is individueel, iedereen speelt dus voor zichzelf. Na tien onderdelen is de winnaar degene, die het minst aantal worpen nodig had om de hindernissen te nemen. Kortom een must voor fanatieke jeu-de-boulers.

Deelname is gratis, je moet wel 18 jaar zijn. Voor de drie besten zijn leuke prijzen beschikbaar. Opgeven kan tot en met 13 april in de Germania kantine elke dag vanaf 14.00 uur, maar men kan zich ook telefonisch opgeven bij Gerrie Kamps 06 53177583 of Toon Sillessen 06 39752470. De muziek zal worden verzorgd door Jan Zwitserloot.
Programma:
14.30 uur Melden in clubhuis Germania
15.00 uur Aanvang circuit van 10 hindernissen
17.00 uur Einde circuit
18.00 uur Prijsuitreiking en napraten, naborrelen

Vivace zangkoor Millingen en saxofoon ensemble fanfare Sint-Cecilia Bevrijdingsconcert 'Vrede en Vrijheid'

GROESBEEK - Vivace zangvereniging Millingen, het saxofoon ensemble fanfare Sint-Cecilia en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 houden op zaterdag 29 april om 19.30 uur een Bevrijdingsconcert in de protestantse kerk van Groesbeek. Het thema is 'Vrede en Vrijheid'.

We vieren onze vrijheid op deze avond door middel van muziek. Vivace en het saxofoon ensemble van Sint-Cecilia brengen een breed repertoire van diverse liederen uit meerdere landen en verschillende talen ten gehore, maar altijd staat de boodschap van vrede en vrijheid centraal. Of juist het verlangen naar vrijheid in tijden van onderdrukking. Na ieder afzonderlijk gespeeld te hebben zullen beide verenigingen gezamenlijk een fraaie afsluiting verzorgen. De samenwerking tussen Vivace zangkoor Millingen en het saxofoonensemble van fanfare Sint-Cecilia is niet nieuw. In het verleden hebben er vaker gemeenschappelijke optredens plaatsgevonden.

In 2015 heeft zangvereniging Vivace al een concert gegeven binnen het thema 'Vrede en Vrijheid'. Op uitnodiging van het Bevrijdingsmuseum zal het koor op 29 april deze liederen opnieuw ten gehore brengen. Kaarten kosten 5,00 euro in de voorverkoop en op de avond zelf 7,50 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek (alleen aan de kassa) en bij 'Bloemen uit Millingen' en de Primeravestiging in Millingen aan de Rijn.

Nijmeegse Processie naar Kevelaer

REGIO - Op zondag 21 mei wordt vertrokken vanuit Nijmegen naar Kevelaer met bussen. Tevens bestaat de mogelijkheid om op eigen gelegenheid aan te sluiten in Kevelaer.

Dagprogramma:

09.00u. Intochtprocessie vanaf de Antwerpenerplatz met gebedsmoment en bloemenhulde bij de Genadekapel

10.00u. Bijwonen van de Hoogmis in de Basiliek, op eigen gelegenheid.

- Middagpauze -

13.30u. Meditatieve viering in de Biechtkapel

15.00u. Koffie met gebak in de Goldener Apfel

16.30u. Dankdienst met intenties in de Kaarsenkapel

18.00u. De bus vertrekt weer naar Nijmegen

Indien u op zondag 21 mei met de bus mee wilt rijden naar Kevelaer, kunt u zich hiervoor aanmelden bij Truus Berends-Verweij op telefoonnummer: 024 3506130, of per e-mail: g.berendsverweij7@upcmail.nl. U kunt zich aanmelden tussen 1 april en 07 mei.

De deelnemersbijdragen voor de bus bedragen: 25,00 euro per persoon, inclusief boekje, koffie en gebak. 14,00 euro per kind tot en met 11 jaar. Vanaf 12 jaar gaat de jongere voor het volwassene tarief mee. Meer informatie via 024 3553007 of www.nijmeegse-processie.nl. Alle inlichtingen Voetbedevaart via 024 3237945 of 024 3227681.

De Treffers op koers als beste amateurclub

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Afgelopen zaterdag heeft De Treffers gewonnen van Excelsior Maassluis met 2-0 en ligt op koers voor de volstrekt niet-officiële eretitel 'Beste amateurclub van Nederland'.

Het duel moeizaam op gang op sportpark Zuid. Het duurde ruim twintig minuten voor de eerste echt goede kans te noteren viel en die was voor Excelsior, maar doelman Niels Kornelis nog redding brengen. Even later een fraaie Trefferscounter, Mutzers haalde de achterlijn, maar zijn voorzet kon door doelman Van Leeuwen uit de lucht geplukt worden. Na een half uur stond toch de 1-0 voorsprong op het scorebord. Robert Mutzers slalomde door de Zuidhollandse verdediging en gaf af aan Rick Verbeek. Diens balletje kon met een uiterste krachtsinspanning door Robin Janssen in de touwen gewerkt worden. Het kantelpunt van de wedstrijd was vlak voor rust de rode kaart, die Daan Smith van Excelsior ontving voor het neerhalen van de doorgebroken Robert Mutzers.


In 58e minuut kreeg Wesley Meeuwsen een steekpass van Nick de Bondt en bracht hij de bal prima onder controle, kapte zijn tegenstander uit en schoot ijzig kalm de 2 – 0 binnen. Het enige verwijt, dat onze jongens gemaakt kan worden, is dat de score daarna niet verder uitgebouwd werd. Met name Robert Mutzers stond aan de basis van een aantal prima combinaties, die niet op waarde werden geschat. In de 70e minuut was hij doelman Van Leeuwen al voorbij, maar kon zijn voorzet nog van de lijn worden getrapt. En tien minuten later was hij er op aangeven van Meeuwsen weer vandoor, maar nu viel de ingevallen Coen Maertzdorf bijna op de doellijn op de bal, die vervolgens ook weer weggetrapt kon worden. Tussendoor was er nog een goede mogelijkheid voor Dean van Ooijen, die Joris Janssen wel, maar Niels Kornelis niet verschalkte.
De Treffers kan zich opmaken voor de volgende thuiswedstrijd, aanstaande vrijdag om 20.00 uur tegen TEC. Laten we hopen, dat het een goede vrijdag wordt!

Cursus 'geweldloze communicatie'

UBBERGEN - In de voetsporen van Marshall Rosenberg en het ontstane wereldwijde netwerk, biedt de Wylerbergkring een derde cursus Geweldloze Communicatie aan. De zeer positieve ervaringen met beide eerste cursussen dagen ons uit voort te gaan in het verspreiden van zijn rijk oefenmateriaal.

Hij biedt ons handvatten om steeds opnieuw in een gesprek verbinding te zoeken en/of aan te gaan door geweldloos ofwel verbindend te communiceren. Voor een uitgebreide introductie verwijzen we naar: www.wylerbergkring.eu / filosofie – geweldloze communicatie

De derde basiscursus start 19 april in eetcafé de Raaf in de Refter aan de Rijksstraatweg 37 in Ubbergen. De cursus is van 19.30 -22.00 uur (inloop 19.15 uur). Maximaal 12 deelnemers kunnen zich tegen 50 euro voor 5 bijeenkomsten inschrijven vanaf nu tot 10 april via de site www.wylerbergkring.eu.

SC Millingen-Groesbeekse Boys: 3 - 0

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen won de gemeentelijke derby met 3-0 en schreef daarmee historie. Nooit eerder behaalden de blauw-zwarten 3 punten tegen de Boys in competitieverband.

De eerste kansen waren voor de thuisclub maar Van der Velden, Smits en Daan Arnts wisten het doel niet te vinden. De mogelijkheden voor de tegenstander waren minder in aantal maar leken meer potentie te hebben. De inzet van Dave Kleijnen wist Millingen keeper Sanders echter met de voet te keren. En Sander Bisseling liet namens de bezoekers niet meer dan een slap rolletje vertrekken. Sam van der Velden kreeg van Maarten Smits nog een unieke kans maar keeper Van de Berg wist te overleven. Ruststand: 0-0.

Meteen na de thee kwamen de bewoners van De Hove op 1-0 Een geweldige combinatie tussen Van der Velden, Smits en Wijnhoven werd door de laatste in de touwen geschoten. De ploeg uit Breedeweg kwam daarna opzetten met een aantal corners, maar Kleijnen en Ronnie van Rens waren niet in goede doen.
SC Millingen pakte daarna het initiatief weer terug en zag Sam van der Velden in de 72e minuut na een assist van Maarten Smits 2-0 binnen schieten. De wedstrijd was gespeeld want de geel-zwarten konden ook in het vervolg geen vuist meer maken. Het slotakkoord was voor Twan Arnts, die na een diepe bal keeper Van de Berg omspeelde en het net liet trillen en dat was in de laatste officiële minuut 3-0.

Een voortreffelijke prestatie vandaag: drie punten behaald en dat voor de vierde achtereenvolgende keer. Een uitstekende wedstrijd en liet de Boys verdiend met lege handen vertrekken. Tweede paasdag is de inhaalwedstrijd: Vitesse’08 - SC Millingen.

Swikaros mini van de maand

REGIO - Zaterdag 8 april waren Manuel Raaijmakers en Kaja Bracke (allebei niveau 4) bij de Swikaros jongens mini van de maand april. De jongens waren daarom aanwezig bij de wedstrijd tegen Orion JB2 uit Doetinchem.

Voor de wedstrijd hadden ze speciale oranje Swikaros-mini van de maand shirt gekregen!! De jongens zagen er supergaaf uit in hun shirt met namen van alle spelers. Kaja en Manuel mochten de wedstrijd openen met de service. De opslag ging bij allebei supergoed!!

Ze hebben goed hun best gedaan met juichen en aanmoedigen. Helaas heeft Swikaros met 0-4 verloren. Als topper van de dag is gekozen Stan met 5 stemmen, op de voet gevolgd door Ischa (4 stemmen), Martijn (3 stemmen) en coach Jeroen en Bas (allebei 2 stemmen).

Man of the Match bij SC Millingen - Groesbeekse Boys

Foto: Club van 200,SC Millingen

MILLINGEN - Rick Wolsing werd Man of the Match van deze voetbalwedstrijd. Al in de eerste helft werd duidelijk wie de Man of the Match vandaag zou zijn.

Met zijn verdedigende kwaliteiten wist Rick zijn rechtstreekse concurrent en beste speler aan Groesbeekse zijde uit te schakelen. Zo legde hij mede de basis voor de 3 - 0 overwinning van vanmiddag. Het is daarom volkomen terecht dat Rick Wolsing tot Man of the Match werd verkozen door Peter Pluister en Edwin Fuchten.
"Wij feliciteren Rick Wolsing,maar bovenal het volledige team met de geweldige overwinning en stap in het klassenbehoud vandaag.
Op naar de volgende wedstrijd tegen Vitesse in Gennep op maandag 17 april, 2e paasdag", aldus Marc-Jan Schenning namens de Club van 200,

Buiten bewegen en elkaar ontmoeten? Ga naar de beweegtuin

MILLINGEN - Elke woensdagmiddag van 14.30-15.30 uur zijn er bij de beweegtuin op sportpark de Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn coaches voor senioren aanwezig. Zij bieden een sportief programma waar ieder op zijn eigen niveau aan mee kan doen.

Ook bij slecht weer is men welkom. Er wordt dan dankbaar gebruik gemaakt van de accommodatie van SC Millingen/Odio. Om 15.30 uur is er gelegenheid om samen onder het genot van een kopje koffie nog even na te praten.

Het sporten is gratis, koffie is voor eigen rekening. "Wilt u een keer een kijkje nemen, kom dan op woensdagmiddag om 14.30 uur naar de beweegtuin. Denk aan kleding waar u zich makkelijk in kunt bewegen!"

Foto: Club van 200,SC Millingen

MILLINGEN - Rick Wolsing werd Man of the Match van deze voetbalwedstrijd. Al in de eerste helft werd duidelijk wie de Man of the Match vandaag zou zijn.

Met zijn verdedigende kwaliteiten wist Rick zijn rechtstreekse concurrent en beste speler aan Groesbeekse zijde uit te schakelen. Zo legde hij mede de basis voor de 3 - 0 overwinning van vanmiddag. Het is daarom volkomen terecht dat Rick Wolsing tot Man of the Match werd verkozen door Peter Pluister en Edwin Fuchten.
"Wij feliciteren Rick Wolsing,maar bovenal het volledige team met de geweldige overwinning en stap in het klassenbehoud vandaag.
Op naar de volgende wedstrijd tegen Vitesse in Gennep op maandag 17 april, 2e paasdag", aldus Marc-Jan Schenning namens de Club van 200,

Brand legt restaurant De Put in Berg en Dal grotendeels in de as

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

BERG EN DAL - Woensdagmiddag even voor half vier is brand uitgebroken op de bovenverdieping van restaurant De Put aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Binnen de kortste tijd stond de gehele bovenverdieping in lichterlaaie.

De brand ging met een enorme rookontwikkeling gepaard en was al vanaf ver te zien. Diverse brandweerkorpsen hebben de brand bestreden, omdat er gevaar bestond voor het naast gelegen garagebedrijf. Op een gegeven moment ging de wind wat draaien waardoor de vlammen richting garage gingen. Toch kon voorkomen worden – dankzij de inzet van een hoogwerker van de brandweer van Nijmegen - dat het vuur oversloeg. Op een gegeven moment stortten de houten spanten van het dak op de eerste verdiepingsvloer. Zo als het er nu naar uitziet is de bovenverdieping geheel verloren gegaan en ongetwijfeld heeft het restaurant gedeelte zware schade opgelopen.

De eigenaar alsmede een kok zaten troosteloos is een hoekje aan de Watertorenweg de brand te aanschouwen. De eigenaar werd door diverse bekenden van de man getroost voor zover het kon. Hij kreeg een deken overhandigd die over hem heen werd gedaan. De politie heeft het drukke verkeer op de Oude Kleefsebaan afgesloten en het verkeer omgeleid. Tegen half vijf was de brand aardig onder controle. De brand heeft veel bekijks getrokken van de inwoners van Berg en Dal en passanten. De politie heeft geconstateerd dat een technisch mankement de oorzaak van de brand is geweest, er is geen sprake van brandstichting.

Inloopavond voor omleidingsroutes N325 Ster boos om afsluiting wegen in meivakantie

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De STER heeft zich afgelopen weken sterk verzet tegen de afsluiting van de N325 tussen het Keizer Trajanusplein en de Sint Hubertusweg tijdens de twee weekenden van de mei vakantie. Met de toeristische sector en de bezoekers aan Berg en Dal is totaal geen rekening gehouden tijdens het plannen van de werkzaamheden.

Tijdens diverse overleggen is gebleken dat de diverse partijen zoals Provincie, uitvoerder KWS Infra en de gemeenten Nijmegen en Berg en Dal niet genegen zijn wijzigingen en verplaatsing van de werkzaamheden te overwegen. Voor de Ster rest alleen nog om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de omleidingsroutes, met name voor bedrijven en toeristen in de richting van Ooijpolder en Millingerwaard , zo optimaal mogelijk worden uitgevoerd.

Woensdagavond is er een inloopbijeenkomst georganiseerd om belanghebbenden in te lichten over de werkzaamheden, planning en de omleidingsroutes. Tijdens de inloopavond dinsdagavond waar zo'n 40 belangstellenden ( omwonenden en bedrijven ) is de Ster met de provincie alsnog overeen gekomen dat de omleidingen naar de Ooijpolder en Millingerwaard vanaf Nijmegen goed zullen worden aangegeven. Ook de afslag in Berg en Dal naar de Ooijpolder en Millingerwaard zal vanuit Berg en Dal via de Randwijckweg worden aangegeven en vanuit Wyler zal het verkeer voor de Ooijpolder en Millingerwaard worden omgeleid via de Sint-Hubertusweg. Eric de Gans van de Ster is nog niet tevreden, maar dit was het maximale wat we eruit hebben kunnen halen, aldus De Gans.

Verkeersexamen Sint-Martinusschool Millingen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN – Bij het landelijk verkeersexamen van Veilig Verkeer Veilig Nederland donderdag 6 april was ook basisschool Sint-Martinus een van de scholen in de gemeente Berg en Dal die er aan deelnam.

Met ruim honderd kinderen van groep 7 a/b en 8 a/b werd zowel het schriftelijk en het praktijk verkeersdiploma afgenomen. Om 08.45 uur gaf wethouder Alex ten Westenend van de gemeente Berg en Dal het startsein voor het praktijkexamen en daarna moesten de kinderen op de fiets een parcours afleggen, die hen door een groot aantal straten van Milllingen voerde.

Een groot aantal ouders was bereid om mee te werken bij de controleposten. Na de middagpauze zat het examen er voor de kinderen om 14.45 uur op. Wijkagent Jeroen Caerteling keek of het allemaal veilig was gegaan. Het merendeel van de kinderen is voor het verkeersexamen geslaagd, voor een aantal wacht een herkansing. Over enkele dagen horen de leerlingen wanneer ze het diploma uitgereikt krijgen.

Giroesbeek: A Ride to Remember

GROESBEEK - De Giroesbeek gaat ook dit jaar weer uitpakken met een mooie tocht: A Ride to Remember. Een tocht vanaf Utah- Beach in Normandië naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum gelegen aan de Wylerbaan in Groesbeek.

Waarom heeft Giroesbeek voor deze tocht gekozen? "Het leek ons waardevol om door middel van een fietstocht onze bevrijders te eren. De para's van de 82nd Airborne Division zijn tijdens D-Day gesprongen boven Normandië. Dezelfde para's zijn in september 1944 ook geland op Klein Amerika en langs de Wylerbaan.

Deze weg, van Normandië naar Groesbeek was voor de geallieerden geen gemakkelijke tocht. Normandië, Caen, Parijs, Reims, Bastogne, de Ardennen, allemaal synoniem voor heftige gevechten en bittere strijd geleverd door mensen die ver van huis voor onze vrijheid gevochten hebben. Onze tocht begint op 28 april bij Utah-Beach. Vier fietsers, vergezeld van een camper voor de verzorging onderweg gaan de uitdaging aan. Via Parijs, Reims, Bastogne en Veldhoven willen we op 5 mei tijdens het bevrijdingsfestival aankomen bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 gelegen aan de Wylerbaan in Groesbeek.

Met deze tocht willen we dit jaar Sjors Sportief steunen. Een initiatief van Forte Welzijn om de jeugd in contact te brengen met sport. Een prima doel waar we ons graag voor inzetten.

Mensen die willen mogen de laatste etappe met ons mee fietsen. We vertrekken 5 mei in Veldhoven rond een uur of negen. Ook is het mogelijk om vanaf Velp (Motel Koolen, Tolschestraat 1) het allerlaatste stuk mee te fietsen. We willen daar rond 13:00 uur vertrekken om via Grave, Nederasselt, Overasselt, Heumen naar Groesbeek te fietsen waar we eindigen bij het bevrijdingsfestival dat dan bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 plaatsvindt. Wil je ons tijdens onze laatste etappe vergezellen? Je kunt je aanmelden via: lehome@kpnmail.nl

De eerste medefietsers hebben zich al gemeld, Equipe Mont Ventoux van Pluryn, die dit jaar weer de Mont Ventoux gaan beklimmen vergezellen ons vanaf Veldhoven. Vorig jaar waren ze ook van te partij tijdens de intocht van Giroesbeek. Twee maanden later fietsten ze met z'n allen de Mont Ventoux omhoog!

Meer informatie en achtergronden over A Ride to Remember staat op Facebook: https://www.facebook.com/Giroesbeek2016/

EigenWeijs Groesbeek fleurt met nieuw terras meubilair Dorpsplein op

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De eigenaars van koffiehuis-brasserie EigenWeijs op het Dorpsplein in Groesbeek zijn er klaar voor.

De zon kan komen en voor de gasten is er een overvloed aan plaatsen op het terras tegenover het gemeentehuis. De uitbaters hebben het Dorpsplein opgesierd met geheel nieuw terrasmeubilair, dat er zijn mag. Naast de terrasstoelen zijn er ook enkele hoge terrasstoelen met bijhorende tafels en parasols die het terras compleet maken. Het Dorpsplein maakt nu een zomerse indruk en heeft het plein een heel ander aanzien gegeven.

Xavi Conrad Pupil van de Week

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 9 april speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen Groesbeekse Boys uit Bredeweg (bij Groesbeek), uitslag 3 - 0.

De vele toeschouwers, waaronder Rob Mutsaerts (oud-pastoor van Millingen) hebben een aantrekkelijke voetbalwedstrijd gezien, met SC Millingen als duidelijke winnaar.

De pupil van de week was Xavi Conrad, 5 jaar. Xavi is het broertje van Luca (10 jaar) en Naëma (14 jaar) en jongste zoon van
Clyde Conrad en Esther Bach uit Millingen. Xavi is voor het 1e seizoen bij SC Millingen en is keeper in het pupillenteam JO07 - 1 (onder 7 jaar). Dit team gaat binnenkort de eerste competitiewedstrijden spelen. Het pupillenteam van Xavi, JO07-1, was Team van de Week en de mascotte van SC Millingen, Hovy, was ook aanwezig.