GN Berg en Dal Heumen Mook

15 juni 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 juni 2018


De Tweede Wereldoorlog in Beeld en Muziek

Floris Kolvenbach in overleg met CineBeek (foto: L.Toenders)

Foto: L. Toenders

BEEK - Op 4 juli onderneemt Floris Kolvenbach voor de derde keer een Reis door de Tijd in Kulturhus Beek. Hij brengt de aanloop en de achtergronden van de Tweede Wereldoorlog in beeld met oude films en muziek uit die tijd.

Hoe kon het toch gebeuren dat Hitler in Duitsland op democratische wijze aan de macht wist te komen? Welke rol speelden de propaganda en de nieuwe massamedia daarin? Wie herinnert zich niet Vera Lynn en Marlene Dietrich.

Marian Bekker-de Roos en Annemieke Coopmann schoven aan bij Floris Kolvenbach om het programma voor 2018 te bespreken. Er gingen vele ideeën over tafel. Gekozen werd voor de volgende drie thema’s:

4 juli: Aanloop en achtergronden van de Tweede Wereldoorlog, omlijst met muziek uit die jaren.

19 september: Zwarte emancipatiebeweging en zwarte muziek in de Verenigde Staten.

14 november: Oorsprong en muziek van linedance.

CineBeek senior nodigt jong en oud, met familie, vrienden en mantelzorgers uit om erbij te zijn. Overal waar de Reis door de Tijd gemaakt wordt, worden mensen er blij van. Vooral de muziek brengt oude tijden tot leven en raakt in het hart op 4 juli van 14.00-15.30 uur. De entree is gratis en de koffie is slechts één euro. Het wordt weer een prachtige middag. Om met Vera Lynn te spreken: "We’ll meet again….."

Stadswandeling met mantelzorgers

NIJMEGEN - Op woensdag 20 juni om 11.00 uur wordt er speciaal voor mantelzorgers weer een stadswandeling door Nijmegen gehouden.

De wandeling wordt verzorgd door Hans Eysbouts. Hans weet ontzettend veel over de binnenstad van Nijmegen. Laat u betoveren door de prachtige geschiedenis tijdens deze stadswandeling. En komt tegelijkertijd in contact met andere mensen die ook voor hun partner, familie of bekende zorgen. Het is een mooie combinatie.

De start is om 11.00 uur bij bushalte ‘Kelfkensbos’ en de route is ongeveer vijf km. Het eindpunt is ook weer bij deze bushalte. Deze stadswandeling is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Of zoekt u iemand om mee te rijden naar de start? Laat het ons weten: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur of info@mantelzorgbergendal.nl.

Ook Groesbeek is gevallen voor James Bond!

GROESBEEK - Na een prachtige eerste voorstelling in Millingen was op 9 juni Groesbeek aan de beurt om te genieten van James Bond in Concert. En genoten heeft het publiek! In sporthal Heuvelland waren de 170 toeschouwers weer getuige van een voorstelling die het woord 'concert' niet mocht dragen.

Het was meer een totaalbelevenis. Ook ditmaal werd, ondersteund door de acteurs van toneelvereniging Zeg maar Pang een voorstelling gegeven van muziek, toneel, gadgets en nog veel meer. De zangers Kim Mallek, Yvette Basten, Bianca Franken en Lain Barbier wisten ook dit keer het publiek met hun zang te raken.

Op www.degroesbeek.nl is een mooie reportage te zien van beeld en geluid van dit concert. Ook BD1 heeft op haar facebook een tweedelige videoreportage gezet zodat diegenen die het concert helaas gemist hebben, het alsnog kunnen zien.

Wij willen nogmaals heel graag iedereen bedanken, die op welke wijze dan ook heeft bijgedragen aan dit concert. In het bijzonder Toon Schoofs met echtgenote Henny. Zij beheren de sporthal in Groesbeek en zonder hun enthousiaste medewerking zou dit concert niet mogelijk zijn geweest. Wat hebben die twee hart voor de zaak! Groesbeek mag zuinig zijn op hen!

Taalmaatjes gezocht in omgeving Groesbeek

GROESBEEK - Abraham, Wezenet en hun kinderen waren afgelopen oktober in de uitzending van het landelijke programma ‘Maatjes Gezocht’ te zien. Vooral in Groesbeek is er nu een tekort aan vrijwillige Taalmaatjes. Dit komt doordat het project meer bekendheid heeft gekregen en er nog steeds nieuwe Nederlanders in onze gemeente komen te wonen.

Het project zelf loopt zo goed dat er in 2017 79 statushouders zijn geholpen aan een taalmaatje. In 2018 hebben er inmiddels ook vijftien nieuwe matches plaatsgevonden. Momenteel is er nog wel een wachtlijst voor zes mensen die in Groesbeek (en omgeving) op een maatje wachten. "Ben jij diegene die we zoeken die onze nieuwe inwoners helpt met inburgeren in de maatschappij? We vragen dat je 1 tot 1,5 jaar 1,5 uur per week met je maatje optrekt. Praten staat centraal, maar je mag dat zelf invullen hoe jullie dat doen. Jullie kunnen binnenshuis woordjes oefenen, maar jullie kunnen ook samen wandelen en gesprekken voeren.

Kom je niet uit Groesbeek, maar spreekt het project je wel aan, geef je vooral op. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers in alle kernen van gemeente Berg en Dal.

Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel naar 085 0406066.

Battlefieldfietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

Battlefield fietstour Nijmegen (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 24 juni organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een battlefieldfietstocht (met eigen fiets) van tien kilometer over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee deskundige gidsen.

Startlocatie is bij het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: zes euro, inclusief entreebewijs met vijftig procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Ikaros klaar voor volleybal- buitentoernooi in Groesbeek

Jeugdtoernooi (Foto: Jan Peters)

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - In het weekend van 16 en 17 juni organiseert Ikaros haar derde volleybaltoernooi. Als de weergoden het toelaten zal ook het watervolleybalveld worden opgebouwd. Hiervan kan vrijblijvend gebruik worden gemaakt.

Het belooft dit jaar een groot spektakel te worden waarbij op de zaterdag liefst veertig teams meedoen op twee niveaus. Op zondag wordt er een jeugdtoernooi gehouden voor mini´s, C- en B-jeugd. Ikaros is er in geslaagd om een toernooi neer te zetten met een eigen gezicht. Gezelligheid, broederschap en sportiviteit staan voorop.

Het terras zal dit jaar nog verder worden uitgebreid. Er komt een groot, deels overdekt terras met een nieuwe spectaculaire aankleding. Uiteraard met een mooi uitzicht op de velden.

Ook zullen er weer vele zelfgemaakte gerechten zoals taart, soep en diverse broodjes verkocht worden tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Het zelfgebrouwen drankje 'Ikarosje' staat weer op de kaart en wordt verkocht aan de zelfgebouwde kleurrijke beachbar.

Na afloop zaterdag is er gelegenheid tot kopen van loten. Mooie prijzen zijn er te verdienen die mede dankzij vele sponsors worden aangeboden. Het toernooi wordt afgesloten met een grote BBQ en prijsuitreiking. Zaterdagavond vanaf 20.00 uur zal het grote feest starten met DJ Dave Janssen in de grote feesttent.

Het terrein is bij beide dagen gratis toegankelijk. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op het leukste volleybal toernooi in Groesbeek. Tevens er is mogelijkheid om de auto gratis te parkeren nabij de velden.

De Tweede Wereldoorlog in Beeld en Muziek CineBeek senior geprolongeerd!

Floris Kolvenbach in overleg met CineBeek (foto: L.Toenders)

BEEK - Op 4 juli onderneemt Floris Kolvenbach voor de derde keer een Reis door de Tijd in Kulturhus Beek. Hij brengt de aanloop en de achtergronden van de Tweede Wereldoorlog in beeld met oude films en muziek uit die tijd. Hoe kon het toch gebeuren dat Hitler in Duitsland op democratische wijze aan de macht wist te komen? Welke rol speelden de propaganda en de nieuwe massamedia daarin? Wie herinnert zich niet Vera Lynn en Marlene Dietrich.

Marian Bekker-de Roos en Annemieke Coopmann schoven aan bij Floris Kolvenbach om het programma voor 2018 te bespreken. Er gingen vele ideeën over tafel. Gekozen werd voor de volgende drie thema's: 4 juli: Aanloop en achtergronden van de Tweede Wereldoorlog, omlijst met muziek uit die jaren. 19 september: Zwarte emancipatiebeweging en zwarte muziek in de Verenigde Staten. 14 november: Oorsprong en muziek van linedance.

CineBeek senior nodigt jong en oud, met familie, vrienden en mantelzorgers uit om erbij te zijn. Overal waar de Reis door de Tijd gemaakt wordt, worden mensen er blij van. Vooral de muziek brengt oude tijden tot leven en raakt in het hart. Zorg dat je erbij bent op 4 juli van 14.00-15.30 uur. De entree is gratis en de koffie is slechts één euro. Het wordt weer een prachtige middag. Om met Vera Lynn te spreken: we'll meet again…

Geslaagd 25-jarig bestaan van Het Vijfakkerhoekje

Openlucht ontbijt buurtvereniging (Foto:Sjaak Pouwels)

Foto: Sjaak Pouwels

GROESBEEK - In het weekend van 9 en 10 juni vond het 25-jarig jubileum van buurtvereniging Het Vijfakkerhoekje plaats onder mooie zonnige weersomstandigheden. Vrijdagavond werd begonnen met het opbouwen van de tenten waarbij onder het genot van wat drankjes de toon werd gezet voor een zeer geslaagd en gezellig weekend.

Zaterdagmiddag was er voor de jongste buurtbewoners een groot speelluchtkussen met zwembadje en waterspellen, en daarna rond 18.00 uur kwam de catering om voor de andere buurtgenoten de inwendige mens alvast te versterken zodat men het tot in de kleine uurtjes kon volhouden onder de klanken van DJ Mark. Ondertussen was er ook nog aandacht voor een van de oud-bestuursleden en onder andere medeoprichter van deze buurtvereniging die aan de Vijverweg, Akkerweg en Herwendaalsehoek gehuisvest zijn. Dit alles werd op een gezellige manier afgesloten met op de zondagochtend een groot openluchtontbijt voor alle leden. Na afloop en het opruimen van de spullen, kregen de leden als verrassing nog een aandenken in de vorm van een flessenopener met de naam van de buurtvereniging erin. Dank was er aan alle medewerkers en leden voor dit prachtig geslaagd weekend.

Tweemaal bingo bij OEV

MILLINGEN - Elke derde vrijdag van de maand is erj bingo bij OEV. Deze maandelijkse bingo is dit keer op vrijdag 15 juni en begint om 20.00 uur.

Het totale prijzengeld bedraagt 1150 en de hoofdprijs bedraagt 250 euro. Naast de geldprijzen zijn er zeven tussenrondeprijzen te winnen. De zaal is open om 19.00 uur; om 20.00 uur begint het spel. Het wordt een gezellige avond met een gratis consumptie en in de pauze zijn er lekkere hapjes verkrijgbaar.

Er is een extra bingo op zondag 24 juni om 20.00 uur. Een paar keer per jaar zal op de laatste zondag van de maand een extra bingo worden gehouden. Deze bingo wordt georganiseerd door en voor de jeugdafdelingen. Op een eigen manier zullen zij deze avond verzorgen, uiteraard met het bekende prijzen pakket van 1150 euro met een hoofdprijs van 250 euro, en zeven tussenrondeprijzen, het gratis kopje koffie en lekkere hapjes.

De opbrengst van deze bingo’s zal worden besteed aan kleding voor de jeugdleden. Nieuw is dat er een stempelkaart wordt aangeboden. Een volle kaart betekent een gratis bingoboekje.

De bingo-avonden zijn in de Dreuge tent aan de Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn.

Buitenspeeldag op onveilige Heselenberg in Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 16 juni neemt Groesbeek ook deel aan de landelijke buitenspeeldag van Jantje Beton. Deze buitenspeeldag zal worden georganiseerd door bewoners uit de wijk met een kleine ondersteuning van Forte Welzijn.

De Heselenberg zal die middag worden afgesloten zodat de kinderen kunnen stoepkrijten en er zal een springkussen aanwezig zijn. Naast de kleurplaten voor de kinderen is er voor hen ook een natje en een droogje. Daarnaast is er een handtekening actie om aandacht te vragen bij het gemeentebestuur over de onveilige weg de Heselenberg. De buitenspeeldag begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Berg en Dal draagt 10.000 euro bij aan Canada-verhaal

BERG EN DAL – Naast de gemeente Apeldoorn, Bergen op Zoom, Rijssen-Holten is Berg en Dal ook bereid om 10.000 euro bij te dragen om aan het verhaal rondom de Canadezen in de Tweede Wereld Oorlog meer bekendheid te geven.

Volgens de vier gemeenten is het verhaal van de Canadezen altijd onderbelicht geweest. De vier gemeenten hebben een sterke binding met Canada, mede door het feit dat in drie gemeenten een grote Canadese erebegraafplaats ligt, terwijl er in Apeldoorn een monument staat. De Canadese erebegraafplaats is de grootste waar met de regelmaat ook herdenkingen zijn.

75 jaar bevrijding
In 2019-2020 wordt groots gevierd dat de bevrijding 75 jaar geleden is. Om die reden hebben de vier Canada gemeenten behoefte aan een goed, doordacht en aantrekkelijk verhaal dit vooral om betrokkenheid en binding over de Canadese bevrijding te versterken. Ook voor de vele toeristen die jaarlijks een bezoek aan de Canadese erebegraafplaatsen brengen kan dit verhaal voor meer beleving zorgen.
De gemeente heeft het draagvlak voor de verhaallijn getoetst bij de stichting STER, Bevrijdingsmuseum en de Groesbeek Airborne Vrienden die van mening zijn dat de gemeente Berg en Dal aan het Canada verhaal moet bijdragen. Zij maken zich alleen zorgen of de verhaallijn wel aansluit op de huidige verhaallijnen in de gemeente Berg en Dal rondom de Tweede Wereldoorlog .

Goud, zilver én brons voor G-tennisteam uit Groesbeek

G-tennis team Groesbeek

GROESBEEK - Het G-tennis team van Tennisvereniging Groesbeek heeft meegedaan met de Special Olympics bij ltc De IJsselweide in Gendringen. En met een zeer goed resultaat.

Op zaterdagmorgen vertrokken er twee busjes met acht spelers en zeven coaches en buddies. De spelers konden gelijk aan de bak, want er moest gelijk getennist worden. Iedere speler tennist met een buddy. Na een korte pauze van een half uurtje, moest er in de middag gelijk weer verder gespeeld worden. Moe maar voldaan, vertrokken de busjes aan het eind van de middag weer terug naar Groesbeek.

Na een goede maar korte nachtrust, vertrok het gezelschap op zondagmorgen weer richting Genderingen. Daar moest het team om 8.30 uur aanwezig zijn!

In de ochtend werden er nog poulewedstrijden gespeeld en vanaf de middag was het tijd voor de finales. Inmiddels was de temperatuur aardig opgelopen en werd het dus echt zweten voor de spelers. Na spannende finalepartijen met heel veel publiek op de tribunes (zelfs enkele supporters uit Groesbeek waren aanwezig), werden de medailles uitgereikt door de burgemeester van Gendringen onder enorm gejuich van het talrijke publiek. De Groesbeekse spelers keerden weer huiswaarts met liefst negen medailles. Een prestatie om trots op te zijn.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons (Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

Overleden: Angela Aleida Johanna Hendrika Huberta Wijnhofen

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 23 juni 19.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Siem Straatman, overleden fam. Straatman en fam. Ebbers en Marco;

Zondag 24 juni 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK. St. Caecilia

Misintenties: Overleden ouders Driessen-Nillessen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn , Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen;

Hubertus Rieken en echtgenote vw verjaardag.

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 20 juni. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 24 juni. 12e zondag door het jaar.

09.30 uur. Viering van Woord, Gebed en Communie met samenzang.

Misintentie: I.v.m jaargetijde Hendrikus van Breemen en Hendrina Janssen de echtg.

en dochter Bertha; Voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Woensdag 27 juni. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Misintentie: Voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Buitenspeeldag op onveilige Heselenberg in Groesbeek

Buitenspeeldag op onveilige Heselenberg in Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 16 juni neemt Groesbeek ook deel aan de landelijke buitenspeeldag van Jantje Beton. Deze buitenspeeldag zal worden georganiseerd door bewoners uit de wijk met een kleine ondersteuning van Forte Welzijn.

De Heselenberg zal die middag worden afgesloten zodat de kinderen kunnen stoepkrijten en er zal een springkussen aanwezig zijn. Naast de kleurplaten voor de kinderen is er voor hen ook een natje en een droogje. Daarnaast is er een handtekening actie om aandacht te vragen bij het gemeentebestuur over de onveilige weg de Heselenberg. De buitenspeeldag begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Nederlands Cultuurlandschap reikt Gouden Zwaluw 2018 uit

Winnaars Gouden Zwaluw 2018 (Foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)

Foto: Vereniging

Nederlands Cultuurlandschap

NIJMEGEN - Donderdag 7 juni reikte Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in LUX in Nijmegen vier Gouden Zwaluwen uit aan organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt natuur in de straat, wijk of stedelijke omgeving te bevorderen.

Jaap Dirkmaat (Foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)

VNC selecteerde vier projecten voor een Gouden Zwaluw:

Gemeente Oegstgeest, project Klinkenbergerplas

Voor de metamorfose van een eentonige ontgrondingsplas naar een oase van natuur en landschap, waar educatie en recreatie hand in hand gaan en waar men - omringd door flora en fauna - tot een weldadige rust komt.

Vogelpaleizen van Kees Buckens (Rotterdam)

Voor de kunstzinnige en succesvolle huisvesting van vogels, met oog voor herinnering en hergebruik van materialen, die niet alleen vogels vrolijk stemmen.

Landerij De Park (Elst, Overbetuwe)

Voor het omzetten van dromen in een blije werkelijkheid voor jong en oud, verwezenlijkt op landbouwgrond; duurzaam, groen, uitnodigend en leerzaam.

Jochem Kühnen (Beek, Nijmegen)

Als steun en toeverlaat voor gierzwaluwen en ander stadsleven, die als pleitbezorger met alle benodigde instanties het gesprek aangaat, concrete doelen stelt en bereikt.

Ook wethouder Harriët Tiemens van de gemeente Nijmegen was aanwezig om het boek 'Natuur in de straat' in ontvangst te nemen. Nadat het boek in 2011 uitkwam is het naar alle wethouders groen en natuur van Nederland gestuurd, als stimulans en als opdracht om natuur in hun gemeente te bevorderen. Nu er nieuwe verkiezingen zijn geweest en daarmee nieuwe wethouders zijn gekomen worden de boeken opnieuw verstuurd. Wethouder Tiemens ontving het boek als eerste.

De Treffers doneert voetbalshirts aan jeugdelftal Busua in Ghana

GROESBEEK/GHANA - De Treffers heeft wedstrijdshirts gedoneerd aan de organisatie Black Star Development in Ghana. De shirts zijn bestemd voor een jeugdvoetbalteam (JO12-team), zodat de jongens tijdens de wedstrijden als eenheid tegen de omliggende dorpen kunnen voetballen.

Naar verluidt is het bestuur alsmede de spelers er erg blij mee. Dankzij deze shirts schittert dit Ghanese jeugdteam tegenwoordig in de welbekende rood-zwarte clubkleuren van De Treffers. Door deze voetbalshirts voelen de spelers zich veel meer een echte voetballer. Black Star Development is opgericht door Ebenezer, een inwoner uit het kleine dorpje Busua. Met zijn organisatie wil hij duurzame ontwikkelingsprojecten in Busua steunen waaronder jongeren de mogelijkheid te bieden aan sport te kunnen doen. Inmiddels krijgt Ebenezer vrijwilligers van over de hele wereld op bezoek waaronder een fan van De Treffers uit Groesbeek.

Veel felicitaties voor 50-jarige SVO 68 Ooij

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

OOIJ – Over belangstelling heeft het bestuur van de 50-jarige Ooijse voetbalclub SVO'68 niet te klagen gehad. Voor de jeugd waren er zaterdag van allerlei activiteiten op het sportpark georganiseerd waar gretig gebruik van werd gemaakt. Zaterdag in de namiddag vond er in de grote feesttent een receptie plaats voor de Gouden vereniging.

Nadat de voorzitter van de bevriende vereniging VVLK de jubilaris had toegesproken werd de receptie even onderbroken voor een serenade op het hoofdveld door fanfare Ooijse Toekomst en een vendelhulde aangeboden door schutterij De Eendracht. Vervolgens was het woord aan wethouder Annelies Visser. "Jullie gaan er allemaal voor en dat al vijftig jaar en daarom hebben jullie een rijke historie. Jullie zijn de kracht en kern van het mooie dorp Ooij en hebben de jeugd hoog in het vaandel gezien dat er dertien teams zijn. Jullie zijn echte aanpakkers, ga op deze weg voort", aldus wethouder Visser die mededeelde dat de gemeente inmiddels een geldbedrag op de rekening van SVO'68 gestort heeft. Hierna volgde er nog diverse sprekers waaronder carnavalsprins Juriaan. Na de receptie barstte het feest los in de warme tent waar de band 'Millstreet' tot in de kleine uurtjes voor de nodige stemming zorgden. Het eerste team zal het einde van de feestavond wel niet meegemaakt hebben omdat zij morgen (zondag) een belangrijke wedstrijd moeten spelen in en tegen Niftrik om een promotie plaats te kunnen bewerkstelligen.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

12 / 28

Dagelijks bestuur Provincie ziet niets in onderzoek spoorlijn Nijmegen Kleve

ARNHEM – Als het aan het dagelijks bestuur van Provincie Gelderland ligt komt er geen onderzoek naar het herstel van de treinverbinding Nijmegen – Kleve. Wel zijn zij voor een verbetering van de busverbinding.

Provinciale Staten heeft laten verkennen wat de gevolgen zijn bij een treinverbinding voor Groesbeek en niet in het minst de natuur in de omgeving. De treinverbinding in Groesbeek en de daar aanwezige natuur zouden de nodige maatregelen genomen moeten worden om risico's bij liefst elf overgangen te verminderen op basis van de veiligheidsvoorschriften. Daardoor zouden er zeer waarschijnlijk overwegen gesloten moeten worden of extra worden beveiligd. Daarnaast zou voor een halte in het centrum van Groesbeek een perron nodig moeten zijn van 140 meter, wat volgens de provincie het beeld van het centrum van Groesbeek drastisch zou veranderen. De gemeente Berg en Dal heeft al eerder aangeven geen barrières en hekwerken in het centrum van Groesbeek te willen. Ook zouden de aanwezige bomen gekapt dienen te worden, dus zal er een aantasting van de natuur plaatsvinden.

Wel is de provincie bereid om de busverbinding over de landsgrenzen te versterken, wat goed is voor de werkgelegenheid, internationale contacten en een ruimer aanbod aan studie mogelijkheden. De busverbinding Nijmegen – Kleef zal volgens de provincie voor het eind van dit jaar worden verbeterd.

Grenzeloos Grenzen-loos

BREEDEWEG - Omdat... wij een grenzeloze bewondering hebben voor al die vierdaagse-lopers, Omdat ...dit evenement grenze-n-loos is... voor iedereen, waarvandaan je ook komt. Daarom willen wij, kerkkoor Horst Sion Breedeweg, een eredienst zingen die 'Grenzeloos Grenzen-loos' is, voor iedereen, die zich verbonden voelt met dit bijzondere evenement.

Gezongen wordt op zaterdag 14 juli, 19.00 uur een vierdaagsedienst in de Centrumkerk Cosmas en Damianus. De liederen en gebeden zijn in talen, die vele landen vertegenwoordigen: Engels, Duits. Russisch, Pools... "Wij hopen dat veel mensen zich aangesproken voelen om met ons en met elkaar de saamhorigheid, passend bij ditt evenement, te vieren en de zegen af te roepen over dit grootscheepse gebeuren." Na afloop is er koffie op het 'Van Gestel'-pleintje voor de kerk.

Bingo bij Senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 19 juni om 14.00 uur is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De zaal is open om 13.00 uur in het Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaart kost een euro; er is ook een twee kaart kost twee euro. De jackpot staat op vijftig euro. Iedereen is welkom ook niet-leden te bereiken met de buurtbus bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Protestantse Gemeente Groesbeek

(Foto: Jannie Schaapman)

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 24 juni. Voorganger: da. Janneke Ruijs

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het Wenchi Hospital in Ghana

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Bewoners Bellevue en Marktzicht zijn overlast De Spoorbeek zat

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Namens de Vereniging van Eigenaren is er op 29 mei een mail naar de gemeente gestuurd waarin aandacht wordt gevraagd voor de staat van De Spoorbeek. Op die mail is vanuit de gemeente Berg en Dal geen enkele reactie gekomen.


Volgens de Vereniging van Eigenaren werd in voorgaande jaren De Spoorbeek meerdere malen schoongemaakt en van alg en wier ontdaan. Nu is er echter nog niets gebeurd.De Spoorbeek ziet er niet uit en wemelt van de brulkikkers. De bewoners van zowel Bellevue als Marktzicht kunnen 's nachts niet slapen van het gekwaak, dat de brulkikkers ten gehore brengen. De bewoners hebben al de handen uit de mouwen gestoken om een gedeelte van de alg en wier te verwijderen en hebben zelfs enkele brulkikkers weten te vangen. Namens de geplaagde bewoners vraagt de Vereniging van Eigenaren nogmaals aan de gemeente Berg en Dal maatregelen te nemen zodat De Spoorbeek er weer fatsoenlijk bij ligt en de bewoners van Bellevue en Marktzicht weer gewoon kunnen slapen zonder het enorme gekwaak van de brulkikkers...

Sfeervolle onthulling historisch paneel Heilig Landstichting

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Woensdagmorgen 6 juni vond de onthulling plaats van het historisch paneel op de parkeerplaats tegenover hotel-restaurant Rozenhof aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

Dit paneel is tot stand gekomen mede dankzij de inzet van de werkgroep Historisch informatie Paneel, Heemkundewerkgroep Heilig Landstichting en de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden. De zeventig aanwezigen werden welkom geheten door Marco Cillessen van de Groesbeek Airborne Vrienden waaronder Lt Col Stefan King van de US Army en Majoor Brent Lacy van de US Air Force alsmede wethouder Irma van de Scheur.

Namens de werkgroep gaf de secretaris Frans Geertsen een toelichting van hetgeen op het Historisch Paneel is komen te staan zoals de Duitse treinen, de Airstrip voor Piper Cubs die van daaruit verkenningsvluchten uitvoerden en het Hospitaal en noodkerkhof tussen de Sophiaweg en Koning Davidlaan, waar in de oorlog 234 soldaten werden begraven. Na de oorlog zijn de slachtoffers herbegraven op begraafplaats Jonkerbos waar een zuil herinnert aan het noodkerkhof Marienbosch. Toen werd de ceremonie even onderbroken door het vier maal overvliegen van een Piper Cub uit Gilze Rijen, dat werd bemand door de zonen van Toon de Groot en Frans Geertsen die op deze wijze een eresaluut brachten.

Vervolgens werd het lijflied 'Above the Best' van het Amerikaanse leger ten gehore gebracht, waarna het paneel werd onthuld door de twee Amerikaanse militairen, wethouder Van de Scheur en Toon de Groot en Frans Geertsen van de werkgroep. Na het Amerikaans en Engels volkslied was de sfeervolle onthulling ten einde. Iedereen werd uitgenodigd om bij hotel-restaurant Rozenhof wat te gaan drinken.        

Thai Nara Nijmegen, hèt adres voor Thaise Massage

NIJMEGEN - Rug- en/of nekklachten, stress, chronische vermoeidheid, stijve spieren, slechte doorbloeding of bent u gewoon aan ontspanning toe? Bij Thai Nara, gevestigd aan de Krekelstraat 127 (op steenworp afstand van Stadion De Goffert) te Nijmegen, bent u daarvoor aan het juiste adres.

Boek dan een combinatiemassage (dit is een combinatie van een Traditioneel Thaise Massage en een ontspanningsmassage). Tevens kunt u er terecht voor sportmassage, kruidenstempelmassage en hotstonemassage.

Duomassages (hierbij worden twee personen tegelijk gemasseerd op dezelfde massagekamer) zijn ook mogelijk, voor mensen die samen met hun zoon/dochter, partner, vriend(in) of collega een massage willen nemen. Een combinatiemassage van een uur kost 40 euro en worden enkel uitgevoerd door gediplomeerde masseuses. Op wedstrijddagen (zowel thuis als uit) van NEC gelden speciale aanbiedingen die op de website kenbaar gemaakt worden. Thai Nara is zeven dagen per week geopend van 10.00 - 22.00 uur. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen in de buurt van de massagesalon. Een afspraak maken is niet noodzakelijk, maar wordt wel aangeraden via 06 26963175. Kijk voor meer informatie op www.thai-nara.nl.

Sponsordag SC Millingen/Odio

Groepsfoto sponsors (Hans Driessen)

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdag 2 juni stond de sponsordag 2018 op het programma. Deze dag is georganiseerd door het sponsorteam en bedoeld voor leden van de Club van 200, Business Club sponsors en hoofdsponsors.

"Om 15.45 uur was het verzamelen op de veerstoep bij Kievits Veerdiensten om aansluitend om 16.00 uur de rondvaart te starten. Bruno en Emily voeren ons mee door het Pannerdensch Kanaal richting Arnhem onder het genot van een drankje en muziekje. Het was heerlijk toeven aan boord en iedereen genoot er zichtbaar van. Om 18.00 uur waren wij terug in Millingen en stond ons een rondleiding op Shipyard Millingen te wachten. Wij werden zeer gastvrij ontvangen door Gerd en Martijn en kregen van bedrijfsleider Bas een interessante rondleiding door een stuk nostalgie, wat gelukkig nieuw leven is ingeblazen. Het aanzicht van Millingen, waar velen al jaren tegenaan kijken als wij onderweg naar huis zijn, konden wij nu eens van binnen bekijken. Het was indrukwekkend!

Onze sponsor en topslager Kees van der Velden zorgde ervoor, dat wij nog van een heerlijke BBQ konden genieten en zo sloten wij onze gezellige activiteit af. Dit was onze eerste sponsordag en gezien de opkomst van zo’n 50 deelnemers een zeer geslaagd initiatief. Wij gaan ons best doen om er volgend jaar weer een geslaagde dag van te maken. Het sponsorteam SC Millingen/DKV Odio dankte haar sponsoren voor de steun aan en het vertrouwen in onze mooie sportverenigingen. Samen staan wij sterk", aldus Marc-Jan & Menno namens het Sponsorteam SC Millingen/Odio/

Eerste training Old Stars Millingen

groepsfoto deelnemers Old Stars Millingen FC (Foto: Hans Driessen) Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdagmiddag 9 juni was het dan eindelijk zover. De eerste sessie van OldStars Millingen FC is een feit.

Om 15.45 uur werden de deelnemers in de kantine welkom geheten door Marc-Jan Schenning en om 16.00 uur op het voetbalveld door hun trainer Wim Smits. Er werd rustig aan begonnen met het losmaken van de gewrichten en het opwarmen van de spieren. De mannen lieten zich de aanwijzingen van trainer Wim Smits welgevallen en deden enthousiast mee met de oefeningen. Uiteindelijk werd er nog een voetbalpartijtje gespeeld van 5 tegen 5.

Tot de zomerstop trainen ze elke zaterdagmiddag om 16.00 uur. Naast trainer Wim Smits zal vanaf komende zaterdag ook trainer Jesse van Deelen aansluiten. Iedereen, ook niet-leden en dames, zijn welkom om het Walking Football te proberen, voetballen zonder hard te lopen, wandelen dus…

Verzamelen elke zaterdag om 15.45 uur in de kantine op sportpark De Hove, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn. De VAM nodigt liefhebbers uit Millingen en andere dorpen in de polder (doelgroep circa 55+) ook graag uit om een balletje mee te trappen. Voor info kan men mailen naar vam@scmillingen.nl.

Ingezonden brief

Provincie: Geen herstel

spoorlijn Nijmegen –Kleef

Met verbazing heb ik het stukje in De Gelderlander van 8 juni 2018 gelezen. Mede als actievoerder voor het behoud van lijn 58 in Beek valt mij op dat de provincie het volgende verklaart.

De buslijn Nijmegen – Kleef kan daar voor zorgen. De provincie wil dat de bussen sneller gaan rijden. Vaker per uur, en campus Heyendaal aandoen. Op deze manier zijn de belangrijkste bestemmingen voor Duitse reizigers op een goede manier bereikbaar. Helaas worden hierbij de Nederlandse inwoners van Beek niet meegeteld. Deze mensen zijn juist afhankelijk van een goed en bereikbaar openbaar vervoer.

Ook moet ik helaas constateren dat één vrouw in de provincie meer te zeggen heeft dan 1700 handtekeningen. Helaas hebben we deze strijd voor het behoud van de bus in Beek verloren en zal het openbaar vervoer in Beek met ingang van november 2018 volledig verdwijnen, met dank aan de provincie.

Bij deze wens ik onze Duitse buren en studenten heel veel plezier in Nijmegen, terwijl wij mogen genieten achter onze geraniums in huis.

Henk Burgers.

Rommelmarkt Rood-Wit

REGIO - Evenals voorgaande jaren organiseert Rood-Wit ook dit jaar weer een rommelmarkt. Dit jaar op zondag 24 juni van 10.00 tot 14.00 uur. De entree bedraagt 2,00 euro.

Men kan er weer mooie spullen kunnen kopen. Op zaterdag 23 juni tussen 10.00 en 16.00 uur in de wijken ten zuiden van de Nieuwe Drulseweg en de Mansberg worden weer spullen en kleding opgehaald. Bewoners kunnen spullen duidelijk zichtbaar aan de straat zetten. Computers en spullen die kapot zijn , worden niet meegenomen. Iedereen uit de rest van het dorp kan ook zelf spullen komen brengen bij Rood-Wit op zaterdag 23 juni tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor nadere informatie kan men bellen naar 024 3971130.

Gemeentepenning voor Sjaak Thijssen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Donderdagmiddag en -avond hebben honderden mensen afscheid genomen van de scheidende wethouder Sjaak Thijssen in hotel-restaurant De Wolfsberg.

Afgevaardigden van verenigingen, zakenleven, vrienden en kennissen en niet te vergeten de politiek hebben enige tijd in de rij moeten staan om Sjaak de hand te drukken en hem te bedanken voor hetgeen hij in de plaatselijke politiek voor Groesbeek en nu Berg en Dal heeft betekend. Burgemeester Slinkman stak de loftrompet uit over Sjaak, ondanks het feit dat hij niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat. "Nu komt er officieel een einde aan jouw aanwezigheid in het hart van de Groesbeekse en nu Berg en Dalse politiek. Je eerste portefeuille bevatte recreatie, toerisme en economie, en de jaren erna voelde je het prettigst in de harde sector waar je je met overgave hebt ingezet voor een mooie gemeente waar het goed wonen, werken, recreëren en toeven is. Je hebt het allemaal zien en doen komen: woonwijken, sportparken, vakantiepark Cranenburgsestraat en niet te vergeten de centrumplannen. De gemeente is onder jouw wethouderschap ingrijpend -ten goede- in aanzien veranderd. Na de herindeling heb jij de zware portefeuille Sociaal Domein op je genomen waarin je een positieve bijdrage aan hebt geleverd. Sjaak, met jou vertrekt er een ikoon uit de plaatselijke politiek. Naar ik vernomen heb dat je niets ziet in de zin van eerbewijzen en vandien aard meer, wil ik je toch een penning met gemeentewapen en inscriptie overhandigen, die herinnert aan jouw lange openbare leven in Groesbeek en Berg en Dal", aldus burgemeester Slinkman.

Vervolgens nam Hennie Eikholt het woord namens de GVP, de recreanten van De Treffers en de rest van de aanwezigen. "Sjaak de spotlights is niet jouw doen dat is op zich al bijzonder. In al die jaren ben je integer, aardig, eerlijk en ontastbaar geweest en je hebt Groesbeek veranderd wat het nu is. Diverse wijken en het centrum zijn mede door jouw inzet tot stand gekomen. Sjaak bedankt", aldus Hennie Eikholt. Mechteld ten Doesschate als nestor van de gemeenteraad liet weten dat we allemaal Sjaak zullen gaan missen. "Jij hebt in totaal vier burgemeesters weten te behoeden voor grote fouten. 38 jaar in de gemeentepolitiek is niet niets, je bent de onderkoning van Groesbeek en nu ook Berg en Dal. Thieu Hoeken (PvdA): "Wij hadden een motie van treurnis ingediend wat ons de verkiezingsnederlaag heeft gekost. Jij hebt de laatste periode structuur kunnen geven aan het sociaal Domein, dank daarvoor", aldus Hoeken.
Ook de twee zoons Sjaak en Jan staken de loftrompet uit over hun vader. Tenslotte dankte Sjaak de vele aanwezigen. "Wethouder zijn is een raar vak, maar wel boeiend. Terwijl anderen bezig zijn met het graven van kuilen/valkuilen. Mijn drijfveer is altijd geweest dingen voor elkaar krijgen zoals de herstructurering van het centrumplan." Sjaak adviseerde elkaar meer complimentjes te geven waarmee hij zijn afscheidstoespraak beëindigde.

Wielrenner gewond na val in Groesbeek

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een wielrenner uit Nijmegen is zondagmiddag flink ten val gekomen op de Houtlaal/Kerkstraat in Groesbeek.

Het slachtoffer reed de Houtlaan naar beneden en in de bocht bij het dierenweitje aan de Kerkstraat heeft hij naar zijn zeggen een trottoirband geraakt, waarna hij ten val kwam en op het wegdek belandde. Naast diverse schaafwonden in zijn gelaat en benen liep het slachtoffer ernstige verwondingen op aan zijn elleboog. Door omstanders werd eerste hulp verleend in afwachting van een gealarmeerde ambulance, die na hulp te hebben verleend de man naar een ziekenhuis in Nijmegen hebben vervoerd. De fiets van de Nijmegenaar raakte flink beschadigd door de val.

Muzikale inloopmiddag in Beek

BEEK - De beheerstichting van het Kulturhus, de Zonnebloem en de KBO Beek verzorgen op 23 juni om 14.30 uur in het Kultuurhus Beek samen weer de derde muzikale inloopmiddag van het jaar.

Gast deze middag is de alom bekende Theo van Blitz, een ervaren entertainer die de leden, donateurs, bekenden en liefhebbers ook nu weer een bijzondere middag zal bezorgen. Theo is een graag geziene gast in het senioren circuit en op feesten. Dus, kom weer een dansje maken, heerlijk socialiseren of gewoon genieten van deze middag. Wat u ook wilt ondernemen, succes is zeer zeker verzekerd.
Deze middag staat ook nu weer open voor alle senioren uit alle kernen van onze gemeente. Menigeen uit de kernen is reeds vaste gast op deze middagen. Wat let u, sluit u aan en kom ook.
De entree, uw eerste kopje koffie/thee evenals de hapjes die tijdens de middagen rondgaan zijn gratis. De aanvang is 14.30 uur. Tijdens de middag gaat er voor de niet-leden en donateurs een bus rond waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de middagen ter voorkoming van het isolement van senioren.

Avondvierdaagse Gasthuis Sint-Jan de Deo Millingen van start gegaan

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

Dinsdagavond is de traditionele avondvierdaagse van Gasthuis Sint-Jan de Deo in Millingen van start gegaan.

In totaal liepen zo'n 50 mensen mee waaronder begeleiders van de rolstoelers. Ook liepen bewoners mee met hun rollators. Onderweg moest de deelnemers hun kaart laten afstempelen en werden ze verwend door Millingse ondernemers op appelsap en jus d' orange. Vrijdagavond zullen de bejaarde sportievelingen feestelijk worden onthaald bij het Millingse Gasthuis.

Onthulling beweeg- en ontmoetbankjes Vitaal Berg & Dal

BERG EN DAL - Op woensdag 20 juni zullen negen vernieuwde bankjes in Berg en Dal (dorp) worden onthuld. Deze bankjes maken het eenvoudiger voor onder andere senioren om zich te voet door het dorp te begeven en elkaar bij activiteiten (of op de bankjes) te ontmoeten.

Nadat in 2015 op het terrein van De Vijverhof een beweegtuin werd geplaatst, volgden gesprekken over een beweegroute. Deze route verbindt de twee delen van het dorp. Dorpsbewoners gaven aan dat de plaatsing van een aantal bankjes in het dorp al zou zorgen voor meer beweging. Zo kunnen mensen die wat slechter te been zijn, toch haalbare afstanden overbruggen. En op deze manier kunnen ze vervolgens deelnemen aan activiteiten of elkaar wat vaker spontaan tegenkomen.

Lokaal en Vitaal

De bankjes maken deel uit van het project Vitaal Berg & Dal bekend van onder andere de Toektoek en de mozaïektafel bij dorpshuis Kerstendal. Op initiatief van Opbouwwerk Forte Welzijn zijn diverse partijen aan elkaar verbonden en wordt er samengewerkt aan het vitaal houden van het dorp Berg en Dal door ontmoeten, meedoen en bewegen te stimuleren.

Gemeente Berg & Dal heeft de plaatsing van de bankjes mogelijk gemaakt en deze zijn door lokale sponsoren betaald: NIMCO / Xsensible De Stuwwal ondernemersverening Dorpsraad Berg & Dal Dorpshuis Kerstendal Villa Hamer Huisartsenpraktijk Berg & Dal Mareske Spirituele KunstVitaal Berg & Dal projectgroep.

Iedereen is welkom bij de onthullingswandeling op woensdag 20 juni van 10.00 tot 11.30 uur. De start is bij het dorpshuis Kerstendal Berg & Dal. Aanmelden is niet nodig.

Groesbeekse Looptour

Deelnemers op de motorcrossbaan in Groesbeek

GROESBEEK - Ook dit jaar was de Groesbeekse Looptour met meer dan zestig deelnemers in totaal weer het mooiste kleinschalige meerdaagse hardloopevenement in de regio. Zevendaagse-, vierdaagse- en individuele lopers gingen de uitdaging aan om de zware parcoursen in de mooie omgeving te trotseren.

De organisatie en de vele vrijwilligers kregen dit jaar te kampen met extreme weersomstandigheden: hitte, onweer, regen en voor het eerst in de 29-jarige geschiedenis moest er één etappe afgelast worden.

De overwinningen in de zwaarste categorie gingen dit maal naar Groesbeekse deelnemers. Josien van den Berg won voor de vierde keer op rij het zevendaagse evenement bij de vrouwen en bij de mannen was William de Bruin de sterkste deelnemer. Zij mochten de wisselbeker in ontvangst nemen.

Volgend jaar staat de jubileumeditie op het programma en zal de Looptour voor de 30e keer georganiseerd worden!

Recreanten Switch 2 kampioen

MILLINGEN/BEMMEL - Maandagavond 28 mei was voor alle deelnemers aan de recreantencompetitie het afsluitende toernooi in sporthal De Bongerd in Bemmel. Switch heeft dit seizoen met drie recreantenteams deelgenomen aan deze regionale competitie.

Alle teams waren in Bemmel aanwezig voor de laatste wedstrijden. Aan het einde van de avond kon Switch 2 gehuldigd worden met het behaalde kampioenschap. Dit werd uiteraard in de kantine gevierd met een drankje en hapje. Het was zeer gezellig en de stemming zat er goed in, getuige de foto's.

Bijzonder om te vermelden is dat Switch 2 het hele seizoen te weinig speelsters had door blessures. Hierdoor moesten ze bij elke wedstrijd een beroep doen op de andere twee teams. Dus eigenlijk is het geen teamprestatie geworden maar een verenigingsprestatie.

Tijdens wegwerkzaamheden gaslek ontdekt in de Palsstraat in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Tijdens wegwerkzaamheden aan de Palsstraat in Millingen hebben wegwerkers een gaslek ontdekt onder het wegdek.

Direct werd de brandweer gealarmeerd en de werkzaamheden stopgezet (de weg wordt voorzien van nieuwe klinkers). Ook Liander is gewaarschuwd om het gaslek te dichten. Het is vermoedelijk een gaslek dat al langere tijd onder het wegdek heeft gewoed gezien de donkere kleur van het zand dat nabij de lekkage lag. De brandweer heeft geen extra maatregelen hoeven te nemen, omdat de weg al afgesloten was voor de wegwerkzaamheden.

Burgemeester Van de Poll, een onversaagd man (5)

Foto van het gemeentehuis aan de Pannenstraat is gemaakt op Koninginnedag 1927. In 1939, toen Van de Poll daar op het balkon stond, zal het niet veel anders zijn geweest (foto: Archief Gerrie Driessen)

Uit overlevering is bekend dat de Jhr. Van de Poll te pas en te onpas prat ging op zijn band met het Koninklijk Huis. Het gevolg hiervan was dat menigeen veronderstelde dat Prins Hendrik wel eens zijn vader zou kunnen zijn, wat gezien hun beider leeftijd niet aannemelijk is. Indien de connectie bestaat, dan leefde zijn koninklijke verwekker een generatie eerder. Maar dit terzijde.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Foto: Archief Gerrie Driessen

Burgemeester Jhr.Van de Poll was geen doetje, hij was namelijk reserve luitenant - kolonel bij de Huzaren van Boreel, een befaamd cavalerie regiment. Zijn dapperheid toonde hij ook tijdens de viering van Koninginnedag in 1939, in de mobilisatietijd. Staande op het balkon van het gemeentehuis, riep hij tot de verzamelde dorpelingen: 'Ook al zijn wij aan drie kanten ingesloten door de Duitsers, wijzend richting Wyler, de Horst en Breedeweg: 'Wij zijn niet bang. Laat ze maar komen'. Naar later bleek was dit geen holle frase, want na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 weigerde hij met de Duitsers samen te werken. In Zijn gemeente was hij de baas, de jonkheer liet zich niet commanderen. Naar het schijnt heeft hij bij bepaalde gelegenheden in zijn cavalerie -uniform geparadeerd, om de bezetters te treiteren. In het voorjaar van 1941 hadden de Duitsers er genoeg van. De 'Sicherheitspolizei' verscheen op het gemeentehuis en arresteerde de burgemeester, waarna hij uiteindelijk werd overgebracht naar het concentratiekamp Vught. Op 16 mei 1941 bericht de krant : 'Bij besluit van den Secretaris -Generaal Binnenlandse Zaken is Jhr. H.H.J.M. van de Poll op zijn verzoek met ingang van 15 mei als burgemeester van Groesbeek eervol ontslagen'. Na enige maanden geïnterneerd te zijn geweest, werd hij wegens zijn slechtte gezondheid, en zijn zestigjarige leeftijd, naar huis gestuurd. Thuis in zijn woning aan de Van Haaftenlaan is hij weer opgeknapt, waarna hij zijn opvolger voor de voeten ging lopen; waarover de volgende aflevering.

Kookworkshop

Inloophuis

De Korenbloem

GROESBEEK - Bij meer dan de helft van mensen met kanker komen smaak- en reukveranderingen voor. Hierdoor vervalt de sensatie van een aangename smaak en reuk en ook vaak het plezier in eten. Zo gaat kanker ook vaak samen met vermoeidheidsklachten, geen energie om gezond te koken.

Wanneer je je partner verliest ten gevolge van kanker is het moeilijk om toch nog de energie te vinden om voor jezelf te koken. Inloophuis De Korenbloem in Groesbeek organiseert daarom een kookworkshop voor alle mensen die met kanker te maken hebben (gehad), bijvoorbeeld als patiënt, naasten, buren, vrienden of kennissen.


Gezamenlijk koken met lotgenoten om hierna te genieten van de samen bereide maaltijd. Mariëlle Claassen, diëtiste van BaseLine Voedingsadviesburo (http://www.baseline-dietisten.nl/) zal onder andere informatie verstrekken op het gebied van hoe bereid ik eenvoudig een gezonde maaltijd, advies op het gebied van kauw- en slikproblemen en hoe ga ik om met verminderde eetlust.

Het Inloophuis De Korenbloem is er voor allen die met een ernstige ziekte te maken hebben, die een luisterend oor nodig hebben, contact van mens tot mens, misschien informatie, praten met lotgenoten. Uiteraard staat vertrouwelijkheid hoog op onze agenda.

U kunt ons vinden in De Mallemolen, en elke dinsdag- en woensdagmiddag staan gastvrouwen en gastheren voor u klaar, met koffie of thee. Of is een van de activiteiten iets voor u? Een praatgroep, even er tussen uit? Of de kookworkshop?

De kookworkshop wordt gehouden op donderdag 21 juni van 15.30 – 18.00 uur in Dorpsstraat De Slenk , Reestraat 2 in kerkdorp De Horst in Groesbeek. Er wordt een bijdrage gevraagd van vijf euro om de kosten van de ingrediënten te dekken.


Aanmelden voor 15 juni bij Inloophuis De Korenbloem. "We bevinden ons in De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek. Dit kan telefonisch 024 6756071, persoonlijk in het Inloophuis op de dinsdagmiddag of woensdagmiddag van 13.00 - 16.00 uur, of per email info@inloophuisgroesbeek.nl."

Hoge verlichte kraan geeft trouwlocatie aan

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In Groesbeek zal het weinigen zijn ontgaan, die richting Breedeweg of richting het centrum van Groesbeek fietsten of met de auto reden, dat er een hoge kraan stond bij Kerkhoff aan de Breedeweg.

Iedereen vroeg zich af wat de hoge verlichte kraan met een grote Nederlandse drie-kleur halfweg de kraan de reden hiervan moest zijn. Bij navraag bleek dat Jeroen Kerkhoff en de Milsbeekse Suzanne elkaar vrijdag 8 juni het ja-woord hebben gegeven. Het feest werd gevierd in een grote tent nabij het ouderlijk huis van Jeroen aan de Breedeweg. Voor de gasten die van her en der moesten komen was het een makkie om de feesttent te vinden. Ver boven de Breedeweg werd de locatie aangegeven door de met felle lampen schijnende hoge kraan.

Zonnig Buitentoernooi Switch '87

(Foto: Koen Verbeek) Foto: Koen Verbeek

Foto: Koen Verbeek

MILLINGEN - Vrijdagmiddag 1 juni was het nogal vochtig tijdens de teamontvangst, de gasten moesten hun bivak in een miezerregentje opbouwen. Maar zaterdag - na een wat bewolkte start - werd het prima volleybalweer en zondag was het echt het mooiste weer dat je je kunt wensen om te sporten.

Op het sportpark werd in het weekend ook nog gekorfbald en gevoetbald maar op het park was er toch voldoende ruimte om de ruim 180 ingeschreven teams op de 44 gras- en zandvelden te laten volleyballen.

Op zaterdag speelden er 98 teams en op zondag 100 teams - inclusief de deelnemers aan het Junior Beach Circuit - om geld, een beker en vooral om het plezier. De mini’s van Switch ’87 wisten alle prijzen in de wacht te slepen: drie eerste prijzen, twee tweede en een derde prijs: de prijzenkast in De Duffelt kan verbouwd worden om alle bekers een plekje te geven.

Vrijdagavond wist DJames de jeugd uitstekend te vermaken: een vol podium. En zaterdagavond ging het dak eraf met Anderkovver. Overdag werd het gezellig druk op de terrassen met DJ Erwin en Mike. Rond 17.00 uur zondag waren de wedstrijden afgelopen en kon de organisatie aan de slag om alle velden weer op te ruimen, de terreinen weer schoon te maken en dinsdag, na afvoer van de feesttent kon het sein 'alles opgeruimd en klaar' gegeven worden. STAM bedankte alle vrijwilligers voor hun inzet, waarbij de een wat meer tijd kan of wil inzetten dan de ander, maar met de ruim 75 vrijwilligers hebben wij het met zijn allen weer voor elkaar gekregen. Op naar het 45e Buitentoernooi in 2019 op 25 en 26 mei.

Gezellige en sportieve ouder-kindtraining

Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - De Switchmini’s van niveau 1 en 2 sloten op zaterdag 9 juni het volleybalseizoen af met een 'ouder-kind-training'.

Elk kind had een vader of moeder meegenomen, Simon had opa mee gevraagd. Trainster Els had een leuke warming up bedacht, maar jeetje wat zijn die vaders fanatiek! Bij elke oefening zal je die verbeten blik bij de vaders. Er werd gerend, gestuiterd, gerold en gevolleybald. Gelukkig was er af en toe een drinkpauze, dan konden de ouders de zweetdruppels van het voorhoofd vegen.

Daarna mochten de kinderen aan de ouders uitleggen hoe je moet serveren en hoe je gaat staan om te passen. Na dit kort geoefend te hebben was het tijd voor het partijtje tegen de ouders. Uiteraard werd er fanatiek door alle kinderen gespeeld maar ook de ouders wilden niet verliezen. Groot was de pret als een ouder een fout maakte of de regels niet goed hanteerde. De meeste wedstrijden gingen gelijk op. De ouders van Nikki, Marith, Loïs en Hayley hadden het knap lastig. De meiden volleyballen al zo goed dat de ouders moeite hebben om een puntje te halen.

Het was gezellig, fanatiek, speels en vermoeiend en vooral: hartstikke leuk! Els, Nikki en Sadé werden bedankt voor een geweldig seizoen. Maandag 20 augustus is de inlooptraining.

Eerste Berg en Dal-Cup bij De Treffers

BERG EN DAL - Enige tijd geleden heeft De Treffers het initiatief genomen om een toernooi voor alle Berg en Dalse verenigingen te organiseren. Op zaterdagmiddag 18 augustus vindt de eerste editie op sportpark Zuid plaats.


"Het leek De Treffers een goede gedachte om het idee dat al langer leeft, namelijk om alle Berg en Dalse clubs tegen elkaar te laten spelen, nu daadwerkelijk op te pakken. Het aanstaande 100-jarig bestaan is daarvoor een mooie aanleiding. Er zijn liefst tien voetbalclubs verspreid over de hele gemeente en de Berg en Dal-Cup moet vooral ook bijdragen aan het Berg en Dalgevoel", zegt organisator Peter de Jong. Een rondgang langs de Berg en Dalse clubs leerde dat er veel interesse is en elke club in principe meedoet. Zoals het er nu uitziet zullen de clubs uit de tweede en derde divisie zich laten vertegenwoordigen door een van de andere prestatie-elftallen. Voor De Treffers betekent dit dat zaterdag-I namens de club zal deelnemen.

Het toernooi vindt vroeg in het seizoen plaats en daarom is er een aangepaste spelopzet. Er zijn twee poules van vijf clubs met wedstrijden van een half uur met 7 tegen 7 spelers. Bovendien wordt op deze wijze iedereen een kans waardoor het ook sportief interessanter wordt.

"Het was best een puzzel om tot een geschikte datum te komen", aldus De Jong, "Iedereen zit met een kalender in het achterhoofd en daarom is uiteindelijk gekozen voor vroeg in het seizoen. Omdat het toernooi in het laatste weekend van de vakantie plaatsvindt, is het voor iedereen ook een mooie vakantieafsluiting. De toegang is gratis en we verwachten veel supporters uit het hele dorp. We willen er echt een gezellige middag van maken."

De bedoeling is dat er jaarlijks om de Berg en Dal-Cup gespeeld wordt en dat het toernooi steeds bij een andere vereniging plaatsvindt. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Peter de Jong via operations@Detreffers.nl.

Is het kunst of curiosa?

Vrijwillig Chauffeur Els Hoos brengt bezoekers van de Huiskamer terug naar huis (Foto: Toek Toek Berg en Dal) Foto: Toek Toek Berg en Dal

Foto: Toek Toek Berg en Dal

BERG EN DAL - Op zaterdag 16 juni van 13.00 tot 17.00 uur houden Villa Hamer, Fletcher Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal en Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen voor de tweede keer gezamenlijk een kunsttaxatiedag.

Heeft u een kunstwerk op zolder staan waarvan u benieuwd bent naar de herkomst? Een antiek sieraad in uw bezit waarvan u graag zou willen weten wat het waard is? Op zaterdag 16 juni staan twee professionele taxateurs van Art Dumay klaar om kunst en curiosa te taxeren en beoordelen op waarde, herkomst en originaliteit. Tussen 13.00 en 17.00 uur kan men terecht met schilderijen, tekeningen, antieke sieraden, glas, porselein, zilver en diverse 'kleine' antiquiteiten. De entree bedraagt 5,00 euro per persoon. Hiervoor kunt u twee voorwerpen laten taxeren. Bij meerdere voorwerpen, zal 2.50 euro per voorwerp gevraagd worden met een maximaal van vier stuks

Dit evenement is ontstaan door de samenwerking tussen Villa Hamer en Art Dumay en krijgt nu een vervolg in samenwerking met Fletcher Hotel-Restaurant Erica.De volledige opbrengst gaat dit jaar naar Toek Toek Berg en Dal, dat precies één jaar bestaat.

De Toek Toek is een e-car, bestuurd door vrijwilligers. De Toek Toek is speciaal voor mensen die wonen in het dorp Berg en Dal en die slecht ter been zijn. De Toek Toek kan gebruikt worden voor ritjes naar Kerstendal, de kerk, de kapper, fysiotherapie of bijvoorbeeld de huisarts. Maar ook gewoon een tochtje door het dorp Berg en Dal behoort tot de mogelijkheden. Meer informatie staat op: https://www.artdumay.nl.

Rommelmarkt SC Millingen / De Deurdouwers

Groep mensen op Rommelmarkt buiten (Foto: Hans Driessen) Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voor de negentiende keer organiseerden voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers gezamenlijk zaterdag 9 juni de jaarlijkse rommelmarkt.

Alweer voor de derde keer werd de rommelmarkt opgezet in de Reinhal, het verenigingsgebouw van de Millingse carnavalsvereniging en het buitenterrein ervoor, aan het Ons Genoegenpad in Millingen aan de Rijn. De kramen stonden binnen en buiten. Van 11.00 tot 15.00 uur was iedereen welkom. Veel vrijwillige medewerkers van beide verenigingen zijn zaterdag met de rommelmarkt vele uren achtereen bezig geweest.

De opbrengst van deze rommelmarkt komt ten goede aan de jeugdafdeling van SC Millingen (JAC) en de jeugdafdeling van De Deurdouwers. De organisatie Rommelmarkt SC Millingen / CV De Deurdouwers is iedereen dankbaar, die geholpen heeft om de Rommelmarkt 2018 tot een succes te maken.

Groesbeekse Boys naar vierde klasse

BREEDEWEG - Het is Groesbeekse Boys niet gelukt om zich te handhaven in de derde klasse van het zondag voetbal. In de tweede wedstrijd van de nacompetitie ging de ploeg uit Breedeweg met 2-4 onderuit tegen DVOL. Groesbeekse Boys daalt daarmee af naar de vierde klasse terwijl de tegenstander uit Lent aanspraak blijft maken op promotie naar de derde klasse.

Groesbeekse Boys begon sterk aan de wedstrijd op sportpark Breedeweg. Het wist op effectieve wijze fouten van de bezoekers uit Lent af te straffen. Spits Dave Kleijnen was twee keer alert waardoor het na een half uur voetballen 2-0 voor Groesbeekse Boys stond. Net als vorige week tegen Achilles '29 ging Groesbeekse Boys met een riante voorsprong de rust in. In tegenstelling tot de wedstrijd vorige week ging het in de tweede helft mis. Luuk Geerlings bracht de bezoekers binnen vijf minuten al op gelijke hoogte. Deze stand bleef tot het eind van de wedstrijd op het scorebord staan. In de verlenging was het opnieuw Luuk Geerlings die voor DVOL wist te scoren. In het restant van de wedstrijd bracht DVOL speler Jules Coenen de eindstand op 2-4.

Voor Groesbeekse Boys is het voetbalseizoen 2017-2018 niet geëindigd waarop vooraf gehoopt werd. De doelstelling om een periodetitel binnen te halen lukte. Maar in plaats van nacompetitie om promotie volgde dus nacompetitie om degradatie. Hopelijk lukt het Groesbeekse Boys om weer mee te gaan strijden om de bovenste plaatsen in de vierde klasse van het zondagvoetbal.

Kippenschuur Cranenburgsestraat maakt plaats voor twee woningen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De kippenschuur van Thijssen aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek maakt plaats voor twee burgerwoningen.

Buurman Müskens van Wijnhoeve De Heikant had interesse in de grond waar nu nog de kippenschuur en bedrijfswoning op staan. Thijssen zou het liefste hebben dat er in plaats van de kippenschuur drie woningen gebouwd zouden mogen worden, maar dat is door de gemeente Berg en Dal afgewezen.

Thijssen beriep zich tegen de afwijzing dat elders in Groesbeek -Lage Horst- wel drie woningen gebouwd mogen worden. Vvolgens het college is dit mogelijk vanwege algemeen belang. Momenteel wordt het dak van de kippenschuur aan de Cranenburgsestraat ontdaan van asbest door een gespecialiseerd bedrijf. Als de kippenschuur gesloopt is kunnen de plannen voor de bouw van de twee woningen gemaakt worden, aldus het college.

Sociaal Groesbeek opent meldpunt huurdersklachten

BERG EN DAL - Sociaal Groesbeek heeft een meldpunt geopend waar huurders terecht kunnen met klachten over onderhoud, overlast en overige problemen. Sociaal Groesbeek ontvangt regelmatig klachten van inwoners, die zich niet gehoord voelen door de woningbouwvereniging.

De partij heeft hierover al gesprekken gevoerd met de directie van Oosterpoort en heeft binnen die organisatie een klachtencontactpersoon aangewezen gekregen. Ook heeft Sociaal Groesbeek contact gehad met een vertegenwoordiger van Waard Wonen. Beide organisaties sluiten jaarlijks een convenant af met de gemeente in de vorm van een woonagenda. Toch blijven er klachten bij huurders bestaan.

Voor deze huurders heeft Sociaal Groesbeek een klachtenmeldpunt in het leven geroepen en zal deze klachten bundelen. Daarmee gaat de partij naar de verhuurder, maar zal het ook meenemen in de politiek wanneer de woonagenda weer op de agenda staat.

Het meldpunt is er speciaal voor klachten die wel eerst zijn aangekaart bij de verhuurder en waarover de huurder ontevreden of ontstemd is. Met de gebundelde klachten kan de partij zowel de verhuurder als de politiek duidelijk maken dat er wel degelijk klachten bestaan. Het meldpunt is te mailen via:huurproblemen@sociaalgroesbeek.nl.

Sporthal Heuvelland voor een avond het decor van een James Bondset

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De Millingse fanfare Sint-Cecillia heeft naar aanleiding van het succes eerder in sporthal De Duffelt in Millingen ook sporthal Heuvelland in James Bond sfeer gedoopt en met succes.

Jammer dat sporthal Heuvelland maar door zo'n 200 bezoeker(ster)s werd bezocht want het was beslist de moeite waard om dit bijzondere themaconcert bij te wonen. De bezoekers kwamen op een rode loper de sporthal binnen en waren al gelijk in James Bond sfeer. Aan alles was gedacht zodat de sporthal de set leek te zijn van deze bijzondere filmhelden. Ook diverse James Bond attributen waren aanwezig die in de films ook te zien waren.

De fanfare speelde onder leiding van dirigent Dick Bolt diverse soundtracks die ze op een fantastische wijze wisten te brengen, terwijl de zangers geweldige prestaties lieten horen aan de zaal. Tijdens de muziek van fanfare Sint-Cecillia waren er op een scherm diverse scènes te zien, zodat de bezoekers zich in een echte 007-film waanden, terwijl de presentator nog de nodige achtergrond informatie gaf.

In de pauze was het de taak van de Millingse toneelvereniging 'Zeg maar Pang', die er nog een extra Bondsfeertje aan toevoegde zoals het gokken op een pokertafel van het Casino. En er werd menig kaartje omgelegd. De Golden Girl lag dood op een bed in de sporthal.

De fanfare is ruim een jaar bezig geweest om het concert voor te breiden, en wat zaterdagavond bleek met groot succes. In totaal hebben ruim 500 bezoekers genoten van het thema concert van fanfare Sint-Cecillia.

Opbrengst rommelmarkt

Foto: Sander Hendriks

Foto: Sander Hendriks

MILLINGEN – De negentiende editie van de jaarlijkse rommelmarkt van SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers heeft zaterdag 9 juni weer de kas gespekt van beide verenigingen.

Al bij de opening om 11.00 uur stonden de kopers al te wachten voor de Reinhal aan het Ons Genoegenpad. Nadat de budgetboxen waren verkocht werd de rommelmarkt om 15.00 uur gesloten.

Esther Brandwijk fladderkoningin en Bram Heijmink -koning bij OEV 1

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Tijdens het traditionele fladderschieten bij schutterij OEV 1 in Millingen is zondagmiddag 10 juni Esther Brandwijk de nieuwe fladderkoningin geworden en Bram Heijmink de nieuwe fladderkoning.

Om 14.00 uur werd er verzameld bij het schuttershome van OEV 1, waarna er werd afgemarcheerd naar het schietterrein van OEV 1 aan de Zeelandsestraat. Het werd een sportieve strijd om deze hoge eer binnen de schutterij in de wacht te kunnen slepen. Het fladderspektakel werd opgeluisterd door fanfare, de veldruiters en kunstrijwielvereniging Juliana. Nadat fladderkoningin en -koning bekend waren, was er een gezellig samenzijn in en rondom het schuttersgebouw.

Vertelfestival op De Duivelsberg

BERG EN DAL - In het vaderdagweekend (16 en 17 juni) wordt op De Duivelsberg alweer voor de vijfde keer het Vertelfestival gehouden.

Verschillende vertellers vertellen ruim 50 verhalen in één weekend voor jong en oud. Het thema dit jaar is 'Grenzen…', waarmee het vertelfestival aansluit op het Erfgoedfestival Gelderland (kijk op www.erfgoedfestival.nl).

De verhalen zijn op zaterdag 16 juni van 13.00 tot 18.00 uur en op zondag 17 juni van 12.00 tot 18.00 uur te horen. Er zijn twee vertellocaties. Eén voor verhalen van alle leeftijden en één voor de verhalen voor 10-plus. In het weiland bij De Duivelsberg zijn tenten neergezet, waar de verhalen verteld zullen worden. Voor de gelegenheid is daar een gezellig caféterras bij gemaakt.

Nieuw dit jaar is de verhalen-route. Op de wandeling door het natuurgebied komt u daadwerkelijk langs de grens en men passeert een aantal locaties waar een kort verhaal verteld wordt. De route start om 14.00 en 15.00 uur en de deelname is gemaximeerd. Deelname opgeven kan op info@duivelsbergvertelfestival.nl

Zaterdagavond (van 20.00 tot 23.00 uur) vinden de Midzomernachtvertellingen plaats. Prachtige verhalen tot het donker wordt. Speciaal hiervoor zijn nieuwe spannende verhalen geschreven, bij uitstek geschikt voor volwassenen.

Leegverkoop Wennekers Bedden Groesbeek: tijd voor een nieuw hoofdstuk

GROESBEEK - Historie Wennekers. Wennekers Groesbeek heeft circa 85 jaar historie in meubelen en bedden. Nadat Will en Nancy het bedrijf van Jan en Katrien Kosman overnamen werd circa twaalf jaar geleden 'Meubelen' verkocht. En specialiseerden zich in 'Slapen'. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk: Vanaf september gaat Wennekers Bedden Slaapsfeer Groesbeek heten.

Slaapsfeer: Frits & Chantal Treffers: "Slaapsfeer is opgericht in 1989 door Jan & Gonny van den Hoogen. De afgelopen tien jaar heeft dit bedrijf een metamorfose doorgemaakt. We gaan uitbreiden, omdat we graag dichtbij onze klanten zijn."

Filosofie: Deskundigheid, advisering, service en toegankelijkheid. "We hebben in Beers, Beuningen en Groesbeek grote showrooms om mensen te inspireren. Persoonlijk contact en diversiteit aan prijzen en aanbiedingen vinden wij heel belangrijk. Er bestaan geen matrassen die voor iedereen geschikt zijn, iedereen is anders. Wij vinden het belangrijk de juiste keuze te maken. Wil je persoonlijk advies en slaapcomfort ervaren, dan is het enige nadeel dat je naar een winkel moet gaan."

Leegverkoop Wennekers Bedden: Sla uw slag! Voordat Wennekers de naam 'Slaapsfeer' gaat dragen, willen we het tijdperk Wennekers afsluiten. Daarom een grote leegverkoop van het magazijn en de showroom. Op vele boxsprings, matrassen, kasten, slaapkamers, dekbedden, kussen, hoeslakens et cetera zijn er kortingen. Aanbiedingen als '3 halen 1 betalen', 10 – 80% korting op bepaalde artikelen, 'meeneemprijzen'. Maar let op: op = op. Dus sla uw slag! Wij willen leeg. Dan kunnen we verbouwen.

De publieke leegverkoop start op: Donderdag 14 juni om 09.30 uur.

Speciaal voor vader bierbrood en biercake van Hans de Echte Bakker

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BEEK – Hans, De Echte Bakker met vestigingen in Groesbeek en Beek heeft onlangs samenwerking gezocht met brouwerij D'n Drul uit Groesbeek.

Zowel de bakker als de brouwer is altijd op zoek naar de lekkerste smaakcombinaties, waarbij brood en bier verrassende overeenkomsten hebben. Door deze inspirerende samenwerking is er nu een heerlijk bierbrood bereid met het Groesbeekse Stollenbergbiertje en een biercake met Elroy.


Er zijn veel overeenkomsten tussen brood en bier. De basis van beide ambachtelijke producten bestaat uit graan; tarwe voor brood en gerst voor bier. Daarnaast wordt er in de bereiding van brood en bier gist toegevoegd dat zorgt voor de vorming van CO2. In brood wordt het zetmeel vooral omgezet in CO2, het brood rijst en smaakstoffen ontwikkelen zich door het gist, dat op zijn beurt in bier zorgt voor de vorming van alcohol.

Samen zijn de bakkers van Hans De Echte Bakker en de brouwers van brouwerij D'n Drul op zoek gegaan naar de lekkerste smaakcombinaties, waarna ze op het idee kwamen om de lokale biertjes van D'n Drul toe te voegen aan het brooddeeg. Zo ontstond bierbrood met Stollenbergbier en biercake met Elroybier. Deze heerlijke producten met dubbel zoveel smaak zijn te proeven in de winkels van Hans De Echte Bakker in zowel Groesbeek als Beek. Ook zijn er vaderdagpakketten verkrijgbaar met daarin het bierbrood, biercake en flesjes bier.

26 / 28

Twan gefeliciteerd met je B diploma
Papa en Mama
Oma's en Opa's
Frank, Ilse en Jayden

Eindelijk wordt deze meid 18!
Nu nog volwassen worden!
NIENKE, HEPPIE BURSDAY TO JOEEE!

Xxx
Robin, Theo, Karin en Bobbie

Lieve Riet en Mees,
Zelfs na 50 jaar, zijn jullie nog altijd een stralend paar!

Van harte gefeliciteerd!
Liefs jullie collega's

Deze lieve dame heeft in een maand
haar zwemdiploma A en B gehaald
Wat zijn we trots op je!

Gefeliciteerd dikke kus Opa en Oma blub

11 juni 25 jaar samen met deze grote lieve kanjer van een vrouw
ik hou heel veel van jou,
veel liefs Marco

Onze opa word 17 Juni
90 jaar een bijzondere leeftijd.
Gefeliciteerd van de Kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

We maken er een mooie dag van.

Nu staat Lizzy van Meerten,
weer in de krant.
Met zwemdiploma B,
in haar hand.
Van harte gefeliciteerd.
Liefs Oma Ria

Niet te geloven maar toch echt waar
Désirée is nu echt 50 jaar!

Op 16 Juni is t echt waar dan is voor Teuntje Abraham daar.

Gefeliciteerd Theo & Angelique

Hoera voor Yeshua
Hij heeft zwemdiploma A

Van opa en oma

15 juni zingen wij allemaal
lang zal hij leven
Want dan wordt deze jongen zeven

Namens alle collega's
feliciteren wij Wiko
met zijn 40 jarig jubileum.

Hoera Linda 40 jaar!
Gefeliciteerd!

Liefs van ons allemaal

Op 12 juni mocht Lieke
3 kaarsjes uitblazen.
Gefeliciteerd!
Aniek en Maaike.

Nu is Lars volwassen,
op de weg is het voortaan oppassen!
Opa en oma.

Wethouder Visser reikt monumentenschildjes uit

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De kersverse wethouder Annelies Visser van Berg en Dal is zaterdag 9 juni druk in de weer geweest om de nieuwe monumentenschildjes uit te reiken aan de eigenaren van een gemeentelijk monument.

Op initiatief van de Stichting Heemkunde Berg en Dal krijgen al de monumenten die de gemeente Berg en Dal rijk is een nieuw monumenten schildje met het wapen van de gemeente Berg en Dal. Het jongste monument betrof de Thornsche Molen in Persingen omdat het een exacte kopie is van de molen die tijdens de oorlog is vernield.. Samen met de oud-voorzitter van de stichting Thornsche Molen Jan van Eck bevestigde wethouder Visser het schildje op de gevel van de molen. Vervolgens konden de bewoners van monumenten uit Millingen hun schildje ophalen in hotel Millings Centrum. Als laatste bezocht wethouder Visser hotel -restaurant en conferentieoord Holthurnsche Hof aan de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal (waar in de Romeinsetijd dakpannen en aardewerk werden gemaakt).

De eigenaars van monumenten werden welkom geheten door Geert Fleuren van de stichting Heemkunde Berg en Dal die vervolgens het woord gaf aan wethouder Visser. De gemeente Berg en Dal telt in totaal 389 monumenten waarvan 109 Rijksmonumenten en 280 gemeentelijke monumenten. "Als gemeente leggen wij de nadruk op erfgoed dat ook belangrijk is voor het toerisme", aldus Visser. "Dat erfgoed leeft bewijst wel het feit dat er in de gemeente negen organisaties bezig zijn voor het behoud van cultureel erfgoed. Het is zaak om die kennis met elkaar te delen. Het betreft vooral oude gebouwen woonhuizen maar er zijn ook brievenbussen bij", volgens Visser. "Wij zijn trots op uw monument waar u zelf ook best trots op kunt zijn en zijn erg blij met het initiatief van stichting Heemkunde Berg en Dal", aldus Annelies Visser.

Geert Fleuren liet weten dat dit het tweede project is van de stichting. Het eerste project waren de grenspalen en nu de parels waarin de mensen wonen. Samen met de manager van Holthurnsche Hof René Sloot bevestigde wethouder Visser het schildje op de gevel van het hotel onder groot applaus van de overige bezitters van monumenten. Vervolgens kon iedere monumenten eigenaar een schildje ophalen.

Aanpassing

starterslening

Berg en Dal

BERG EN DAL - De starterslening is bedoeld om starters op de woningmarkt financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning. Steeds meer starters doen een beroep op deze leenregeling. De regeling wordt nu aangepast om ook starters te helpen die terug willen keren naar de gemeente Berg en Dal. Ook kunnen starters van buiten de gemeente voortaan een beroep doen op deze lening. Dit heeft het college van B en W vandaag besloten. Een aangepaste verordening moet dit mogelijk maken.

Een starterslening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat iemand maximaal kan lenen (volgens de normen van de Nationale Hypotheekgarantie) en de aankoopprijs van de woning. De hoogte van de starterslening is afhankelijk van de aankoopprijs van de woning met een maximum van 215.000 euro.

Mensen (23-35 jaar) die voor het eerst een woning willen kopen kunnen onder bepaalde voorwaarden een starterslening aanvragen. Hiermee wordt het gemakkelijker om een woning te financieren. Een van de voorwaarden was dat de aanvrager minstens een jaar in de gemeente woont. Nu blijkt echter dat deze voorwaarde een probleem vormt voor jongeren die afkomstig zijn uit de gemeente, maar die voor hun studie verhuisd zijn naar een andere stad. Sommigen van hen hebben hun sociale leven hier aangehouden en willen na afronding van hun studie terugkeren naar Berg en Dal om er een woning te kopen. Om die reden wordt de voorwaarde van het inwonerschap van Berg en Dal vervangen door de voorwaarde dat de aanvrager verblijfsgerechtigd is in Nederland. Dat betekent dat ook starters van buiten de gemeente een beroep kunnen doen op de regeling wanneer ze in de gemeente komen wonen. Deze voorwaarde wordt door vrijwel alle gemeenten in de regio ook al gebruikt.

De aangepaste verordening wordt binnenkort voorgelegd aan de raad.

Liander laat omgeving monument verslonzen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het ziet er niet uit rondom het elektriciteitshuisje van de vroegere PGEM en nu Liander aan de Molenweg in Groesbeek.

Het elektriciteitshuisje dat nog steeds in werking is zorgt nog voor stroom in diverse wijken in Groesbeek. Het huisje staat aan de drukke Molenweg in Groesbeek, waar veel toeristen dagelijks langs komen, die van Resort Groesbeek of van de campings naar het centrum van Groesbeek lopen. Rondom het monumentale gebouwtje is het een grote rommel; het onkruid en wildgras groeit er welig zonder dat Liander er ook iets aan doet. Ook nu volgende maand vele duizenden deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse er langs lopen is het een doorn in het oog.

Ook buurtbewoners snappen er niets van dat Liander het zo laat verslonzen. Het wordt tijd dat ze er een tuinman heen sturen die de boel weer op orde maakt. Want dit is het geen reclame voor Groesbeek, laten zij weten.