GN Berg en Dal Heumen Mook

22 maart 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 22 maart 2019


Familievoorstelling Sneeuwwatje en de acht Erge

Groepsfoto spelers voorstelling. (foto: Maria Schut) Maria Schut

MALDEN - De Kids van toneelvereniging Steeds Hoger Malden staan in maart op de planken met: Sneeuwwatje en de 8 erge. Een heerlijk toneelstuk voor kinderen, geschreven door Marcel Berendsen.

Dit jaar spelen de Kids een parodie op een bekend sprookje. Welk sprookje? Nou, we hebben een Sneeuwwatje met een probleempje. Erge die verdacht veel op dwergen lijken. Een pratend paard die wat op Mister Ed lijkt en Prins Klapzoen die gek is op een zwemvlies. Daarnaast een feeks van een stiefmoeder met iets teveel eigendunk en een echtgenote die wat sullig te werk gaat en je ziet het totale plaatje gelijk. Een doldwaas verhaal vol met humor! Natuurlijk lijkt het verhaal op 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen', maar toch is deze leuker.

Pak een sprookje. Gooi de verhaallijn door elkaar, schud een paar keer en voila! Sneeuwwatje en de acht Erge. Kom kijken naar deze versie van het beroemde sprookje van de Gebroeders Grimm! Deze voorstellingen zijn op zaterdag 30 maart om 19.30 uur en op zondag 31 maart om 14.30 uur in Multifunctioneel Centrum Maldensteijn, Kerkplein 8 in Malden.

Entree jongeren tot 16 jaar of volwassenen ouder dan 65 jaar: 3,00 euro. Entree volwassenen: 5,00 euro. Op de dag van de voorstelling is de kassa geopend vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling. Reserveren kan via onze website: www.steedshogermalden.nl. Meer informatie staat op www.steedshogermalden.nl en op facebook: Toneelvereniging Steeds HogerVolg ons ook op twitter: @steedshoger.

Mirthe van Kerkhof met haar vijfde NK -medaille. (foto: Michiel van Kerkhof) Michiel van Kerkhof

GROESBEEK - Judoka Mirthe van Kerkhof heeft op het Nederlands Kampioenschap Judo voor judoka's tot 18 jaar, onlangs gehouden in Den Haag, in de gewichtklasse tot 48 kilogram knap een zilveren medaille behaald.

De 14-jarige Groesbeekse debuteert dit seizoen in deze leeftijdscategorie. Na drie overwinningen wachtte in de finale favoriet Renee Maas (16), tevens clubgenoot bij Stichting Top Judo Nijmegen. Die bleek nog een maatje te groot en schreef het toernooi verdiend op haar naam. Het is voor Mirthe van Kerkhof de vijfde NK-medaille ooit als individu in haar nog prille carrière behaald. Eerder werd een keer goud, nog een keer zilver en twee keer brons binnengesleept.

Zondagmorgensalon in Molenhoek

MOLENHOEK - Het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP) is op 24 maart een heuse salon; een ontmoetingsplek voor jong en oud met een prikkelend programma met als thema: ‘De Lente’. De toon is licht, met betekenis, gevarieerd, voor ieder wat en de moeite waard om te komen.

De presentatoren zijn Anne Spies en Julie Nas. De Zondagmorgensalon is één van de projecten van ‘Molenhoek pakt aan 6’ (MPA 6). Inloop vanaf 10.30 uur met koffie/thee en lentegebak. Start om 11.00 uur tot 12.30 uur. Entree twee euro.

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij

Ingebrachte spellen. (foto: Claudia van Steen) Claudia van Steen

OOIJ - Op zaterdag 6 april van 10.00 tot 12.00 is er een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool 'Op Weg' (Beatrixstraat 55) in Ooij.

Er is verkoop van baby-, kinder- en puberkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybenodigdheden, schoenen, sportkleding, enzovoort. Entree: 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

"U kunt ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt u 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school. Op de website www.kledingbeursooij.nl vindt u informatie over onze werkwijze en een emailadres om u voor de inbreng op te geven. Dit keer is het mogelijk om niet-verkochte spullen vrijwillig te doneren aan stichting Keilbout (www.dekeilbout.nl), u hoeft de spullen dan niet meer mee terug te nemen."

Ongeval N325

(foto: buurtreporter Henk Burgers)

BEEK - Op 8 maart rond 17.00 uur heeft er een kettingbotsing plaatsgevonden tussen vier personenauto's op de N325 en de Rijksstraatweg in De Smorenhoek.

Ambulancepersoneel heeft zich om de slachtoffers ontfermd, tenminste een auto moest worden afgesleept.

IKPAS = 40 dagen zonder alcohol

HEUMEN - In opdracht van Gezondheidscentra Samengezond schrijft Gerie van der Land-Zijderveld over bijzondere ontmoetingen tijdens de 40 dagenactie.

Ontmoeting

"Mooi dat je meedoet en van de organisatie bent, maar ik doe niet mee. Ik houd er gewoon niet van als anderen mij vertellen wat goed voor me is. Dat maak ik zelf wel uit. En bovendien, die paar glaasjes die ik drink, dat kan geen kwaad. Ik drink nooit overdag. Alleen 's avonds, daar ontspan ik van. Nee, daar krijg je mij echt niet van af. Jij doet al voor de zevende keer mee? Waarom? Nou, dan zal je dat wel nodig hebben? Hoeveel drink je dan?"

Mevrouw is rond mijn leeftijd. Ik vertel haar over mijn pensionadorondje om vijf uur aan de keukentafel en dat we dan 's avonds rond de klok van tien nog een glas nemen. Of twee. Daar raakt ze niet van onder de indruk.

"O, nou ja, dat is te veel? Soms gebeurt het mij ook wel dat ik wat meer drink dan een paar glaasjes. … Daar krijg je niets van volgens mij. Tenminste ik niet. Weet je, na de geboorte van mijn jongste kind kan ik mij niet heugen dat we niet 's avonds een paar glaasjes dronken. O ja? Is er ook al een alcoholwijzer? Een test? Waar is tegenwoordig geen wijzer voor?"

Ze is toch wel benieuwd naar die alcoholwijzer. Ze gaat kijken zegt ze, op www.minderdrinken.nl. Ik ben benieuwd naar haar reactie. De eerste keer dat ik daarop keek, was ik nogal onder de indruk (schrik eigenlijk) van het advies dat ik toen kreeg vanwege die 'paar glaasjes.' Ook eens kijken?

Meedoen bevalt mij weer prima. En hoe gaat het met jou?" www.ikpas.nl.

Expositie Jan Peelen en Caroline van den Boomen-Verkoelen

Aquarel. (foto: Caroline van den Boomen-Verkoelen) Caroline van den Boomen-Verkoelen

BEEK - Tot en met 28 maart is het bij Kalorama vrije toegang voor de expositie van werken Caroline van den Boomen-Verkoelen en Jan Peelen; zeven dagen per week van 9.00 tot 20.00 uur (door de week tot 20.30 uur). Kalorama (verzorgingshuis) is aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen.

In 2015 leerden Caroline (uit Molenhoek) en Jan (uit Malden) elkaar kennen tijdens het bridgen. Daar ontdekten ze dat ze nog een andere hobby deelden: tekenen/schilderen. Dit heeft geleid tot gezamenlijke creatieve cursussen en uiteindelijk tot deze eerste gezamenlijke expositie.

Houtskool. (foto: Caroline van den Boomen-Verkoelen) Caroline van den Boomen-Verkoelen
Houtskoop. (foto: Jan Peelen) Jan Peelen
Acryl. (foto: Jan Peelen) Jan Peelen

Caroline van den Boomen-Verkoelen tekent al graag vanaf jonge leeftijd. Twaalf Jaar geleden heeft ze haar oude hobby met enthousiasme opgepakt en is gestart met teken- en schildercursussen. Caroline houdt ervan om te variëren in materialen, maar ook in onderwerpen en gedetailleerdheid, waardoor zij een diversiteit aan werken maakt. Kenmerkend zijn echter vooral landschappen en sfeerbeelden.

Jan Peelen werd na zijn pensionering geïnspireerd door het enthousiaste tekenen van zijn kleinzoon. Hij startte met teken- en schildercursussen. Hij begon met tekenen - met potlood en houtskool - en maakte daarna de overstap naar acrylverf. De sfeer van het mooie landschap en karakteristieke dorpsleven boeit hem. Fascinerend vindt hij ook het schilderen van expressieve hoofden en dierenmotieven.

Met veel plezier willen ze in Kalorama een aantal van hun tekeningen en schilderijen laten zien. U vindt werken uitgevoerd met acrylverf, maar ook met aquarelverf, houtskool en potlood (caroline.verkoelen@gmail.com en peelendaamen@planet.nl).

IKPAS = 40 dagen zonder alcohol

IKPAS = 40 dagen zonder alcohol

HEUMEN - In opdracht van Gezondheidscentra Samengezond schrijft Gerie van der Land-Zijderveld over bijzondere ontmoetingen tijdens de 40 dagenactie.

Ontmoeting

“Mooi dat je meedoet en van de organisatie bent, maar ik doe niet mee. Ik houd er gewoon niet van als anderen mij vertellen wat goed voor me is. Dat maak ik zelf wel uit. En bovendien, die paar glaasjes die ik drink, dat kan geen kwaad. Ik drink nooit overdag. Alleen ’s avonds, daar ontspan ik van. Nee, daar krijg je mij echt niet van af. Jij doet al voor de zevende keer mee? Waarom? Nou, dan zal je dat wel nodig hebben? Hoeveel drink je dan?”

Mevrouw is rond mijn leeftijd. Ik vertel haar over mijn pensionadorondje om vijf uur aan de keukentafel en dat we dan ’s avonds rond de klok van tien nog een glas nemen. Of twee. Daar raakt ze niet van onder de indruk.

“O, nou ja, dat is te veel? Soms gebeurt het mij ook wel dat ik wat meer drink dan een paar glaasjes. … Daar krijg je niets van volgens mij. Tenminste ik niet. Weet je, na de geboorte van mijn jongste kind kan ik mij niet heugen dat we niet ’s avonds een paar glaasjes dronken. O ja? Is er ook al een alcoholwijzer? Een test? Waar is tegenwoordig geen wijzer voor?”

Ze is toch wel benieuwd naar die alcoholwijzer. Ze gaat kijken zegt ze, op www.minderdrinken.nl. Ik ben benieuwd naar haar reactie. De eerste keer dat ik daarop keek, was ik nogal onder de indruk (schrik eigenlijk) van het advies dat ik toen kreeg vanwege die ‘paar glaasjes.’ Ook eens kijken?

Meedoen bevalt mij weer prima. En hoe gaat het met jou?” www.ikpas.nl.

De ouder wordende mens

Rrof. dr. M Olde Rikkert. (foto: Radboud universiteit) Radboud universiteit

MOLENHOEK - Dinsdag 26 maart 20.00 uur verzorgt de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek in de sacristie van de kerk in Molenhoek een avond over de vele aspecten van het ouder worden.

In de middeleeuwen werden mensen gemiddeld 30 à 40 jaar. Dus lang niet zo oud als tegenwoordig. Hoe snel word je oud? Als je jong bent, ga je er vanuit dat oud worden heel langzaam gaat en dat het heel lang zal duren voordat je zelf ook oud zal zijn. Helaas is dat niet zo. Oud worden gaat heel snel. Mensen zijn maar kort écht jong. En met oud worden komen de kwalen en de ongemakken.

Een sombere avond? Geenszins, want ouder worden, heeft ook zijn positieve kanten. Dus zeker niet alleen maar kommer en kwel. De spreker deze avond is prof. dr Marcel Olde Rikkert. Hij is als klinisch geriater verbonden aan het Radboud UMC en directeur van het Radboud Alzheimer Centrum Nijmegen. Kosten: zes euro (leden drie euro).

Zondagmorgensalon: Primeur voor Molenhoek!

MOLENHOEK - Het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP) is op 24 maart een heuse salon; een ontmoetingsplek voor jong en oud met een prikkelend programma met als thema: 'De Lente'. De toon is licht, met betekenis, gevarieerd, voor ieder wat en de moeite waard om te komen.

Presentatoren zijn Anne Spies en Julie Nas. De Zondagmorgensalon is één van de projecten van 'Molenhoek pakt aan 6' (MPA 6). Inloop vanaf 10.30 uur met koffie/thee en lentegebak. Start om 11.00 uur tot 12.30 uur. Entree 2 euro.

Digicafé in het LOP

Veel mensen beschikken niet over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen in deze tijd. Het Digicafé is een ontmoetingspunt en vraagbaak waar dorpsgenoten terecht kunnen met vragen over het werken met tablet en telefoon. Denk aan internetbankieren, gezondheidsinformatie op websites, openingstijden gemeente en zorginstellingen, voorlichting over voeding en bewegen, contacten met kinderen en kleinkinderen, enzovoort.

Marc Mol en andere dorpsgenoten uit Molenhoek zijn heel graag bereid u daarbij te helpen. Het is een dus een individueel spreekuur. Het eerste Digicafé is op: zaterdag 30 maart van 11.30-13.00 uur in het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP), Prinsenweg 3c, winkelcentrum Molenhoek.

Eerste coöperatieve zonnepanelenproject in Berg en Dal van start Zwembad De Lubert bijt met 130 zonnepanelen de spits af

(foto: Drone Nijmegens)

BERG EN DAL – Woensdagmiddag vond de opening plaats van het eerste coöperatieve zonnepanelenproject van Berg en Dal bij zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

De opening werd verricht door mevrouw Caroline de Greeff, de voorzitter van de energiecoöperatie Energierijck. Zij was namens de coöperatie trots dat het eerste dak klaar is. Op het dak van De Lubert – dat gerealiseerd is door de firma 'Holland gaat duurzaam' uit Wijchen - liggen momenteel 130 zonnepanelen, aldus mevrouw De Greeff. Wethouder Annelies Visser (accommodatie) is blij met het burger initiatief, dit is een nieuwe bron van duurzaamheid. Alle 749 zonnepanelen zijn inmiddels verkocht, liet zij weten. Ook wethouder Nelson Verheul (duurzaamheid) was een zichtbaar tevreden man. "Dit project loopt al vanaf 2015 en is gerealiseerd door allemaal vrijwilligers en ik ben blij met dit initiatief. Hierdoor wordt het draagvlak steeds breder gedragen", aldus wethouder Verheul.

De gemeente Berg en Dal heeft twee daken ter beschikking gesteld van zwembad De Lubert (130 panelen) en de gemeentewerf (240 panelen). Bij dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal komen 179 panelen en bij de biologische zuivelboerderij Groenhouten in Leuth komen er 200. Al deze 749 zonnepanelen gaan gezamenlijk energie leveren aan 70 huishoudens voor jaarlijks 200.000 kWh, ter vergelijking: een gezin van vier personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.000 kWu. Via Energierijck kunnen bedrijven en inwoners uit de gemeente Berg en Dal investeren in zonnepanelen op andermans dak.

Haalbaarheidsonderzoek verplaatsing Mallemolen naar centrum

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal is akkoord gegaan met een krediet voor een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijke verplaatsing van De Mallemolen naar de locatie van de voormalige Hema en de huidige Scapino.

Het onderzoek mag best breder uitgevoerd worden, waren enkele partijen van mening. Maas van GroenLinks vroeg zich af of de activiteiten die momenteel in De Mallemolen plaatsvinden in de toekomst niet in het gemeentehuis gehouden kunnen worden. Maak van het gemeentehuis een gemeenschapshuis, zo liet hij weten. Peters van Voor Berg en Dal was van mening dat in ieder geval de horeca al in een vroeg stadium erbij betrokken moet worden om in de toekomst paracommercie te voorkomen. Brouwer van VOLG benadrukte dat het alleen nog maar gaat om een haalbaarheidsonderzoek en dat het beslist nog geen gelopen race is of De Mallemolen op het marktterrein komt. Van Loon CDA vond een haalbaarheidsonderzoek een goed idee en laat men daarbij kijken of het ruimtelijk en financieel haalbaar is. Ook van Verstraaten van de GVP mag zo'n onderzoek er komen, want Groesbeek verdient een mooi centrum. Wethouder Fleuren constateerde dat veel raadsleden nieuwsgierig zijn geworden en tegelijkertijd ook kritisch. 'De projectontwikkelaar wil verder en nu kunnen wij nog zeggen wat we willen en later kunnen we er nog altijd het gemeentehuis of de kerk erbij betrekken", besloot Fleuren.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 25 maart: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Dinsdag 26 maart: 20.00 uur Geloofsavond rond een Bijbeltekst o.l.v. pastoor Martinus Rijs. Locatie: pastorie, De Hove 1, Mook; inloop vanaf 19.45 uur.

Zondag 31 maart: 9.30 uur H. Mis

Verhitte discussie over cadeau voor mantelzorgers

BERG EN DAL – Mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal mogen zelf kiezen voor een cadeaubon van 50 euro of hetzelfde bedrag contant.

Tot nu toe kregen de mantelzorgers een VVV–bon als blijk van waardering, omdat zij voor andere mensen zorgen die dat zelf niet meer of slecht kunnen. Het eind van afgelopen jaar diende raadslid Wim Bakker (CDA) een motie in – dat door de meerderheid van de gemeenteraad werd gesteund – om de vijftig euro contant te geven. Volgens Bakker hebben de mantelzorgers liever het geld contant dan in de vorm van een bon.

Mantelzorg Berg en Dal heeft later een brief naar het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal gestuurd met de mededeling dat mantelzorgers liever een cadeaubon als compliment willen. Dit was voor het college reden genoeg om de motie van Bakker terzijde te leggen en de gemeenteraad voorstelde de mantelzorgers een cadeaubon te geven evenals voorgaande jaren. Dit was tegen het zere been van de gemeenteraad, die van mening was dat de mantelzorgers de keuze moesten hebben tussen een VVV-bon of het geld contant. Wethouder Van de Scheur liet weten dat dit ongetwijfeld meer geld zou gaan kosten in de vorm van personele arbeid. "Dan help ik wel mee", liet D66 raadslid Tessa Vorderman meteen weten. Uiteindelijk verwierpen D66, Sociaal Groesbeek, GJS, CDA, GroenLinks en VVD het collegevoorstel en kozen ervoor om de mantelzorgers een vrije keuze te geven.

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 25 maart: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Dinsdag 26 maart: 20.00 uur Geloofsavond rond een Bijbeltekst o.l.v. pastoor Martinus Rijs. Locatie: pastorie, De Hove 1, Mook; inloop vanaf 19.45 uur.

Zondag 31 maart: 9.30 uur H. Mis

Kamermuziekconcert kerk Mook met Spoken Saxofoonkwartet

MOOK - Het Spoken Saxophone Quartet laat op zondag 24 maart zijn prachtige samenspel weergalmen in de kerk van Mook, een kerk met een geweldige akoestiek.

Het kwartet bestaat uit Stephanie Francke (alt/sopraan), Wietse Voermans (alt), Matthias van den Brande (tenor), en Ruben Verbruggen (bariton). Het programma is vol verrassingen omdat het naast werk van Bach, Morricone en Monk, bestaat uit eigen composities. Saxofoonkwartet Spoken brengt een fris en modern repertoire waarbij het geluid en de verschillende mogelijkheden van de saxofoon mooi tot zijn recht komen.

De vier saxofonisten schrijven en arrangeren zelf hun muziek, met respect voor de rijke jazzgeschiedenis, maar evengoed beïnvloed door klassieke en hedendaagse muziek. De muziek van deze band is niet binnen één stijl of genre te vatten, Spoken schept zijn eigen klank: avontuurlijk, filmisch en spokig, maar toegankelijk voor vele oren. Alle vier de musici hebben een conservatoriumopleiding, traden veelvuldig op in binnen- en buitenland en wonnen diverse prijzen op festivals.

Plaats: kerk H. Antonius Abt te Mook, aanvang: 20:00 uur. Kaartjes, inclusief consumptie, online: 17 euro in de kerk: 18 euro, jonger dan 18 jaar: 9 euro. Voor meer informatie zie: Kamermuziekmookenmiddelaar.nl.

Informatie over kanker… en nu?

Enkele betrokken hulpverleners bij de werkgroep zorg rond kanker.

MALDEN - Kanker en de behandeling daarvan hebben een grote impact op uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. U heeft vaker klachten die gekoppeld zijn aan uw ziekteproces of de behandeling daarvan.

Maar wellicht ook twijfel over het functioneren van uw eigen lichaam en angst dat u opnieuw ziek wordt nadat u genezen bent. En als genezing niet meer mogelijk is, zijn uw wensen over een levenswaardig leven heel belangrijk.

Hulpverleners van Gezondheidscentra Samen Gezond kunnen helpen om uw klachten te verlichten en kunnen begeleiden bij deze ziekte en daarna. Zij werken dichtbij huis of komen aan huis. "Wij informeren u en uw naasten en alle geïnteresseerden graag persoonlijk welke ‘zorg rond kanker’ wij vanuit onze gezondheidscentra kunnen bieden op woensdag 3 april in Gezondheidscentrum De Kroonsteen 1, Kloosterhof 1 in Malden. De avond is van 19.00-21.00 uur. Inloop vanaf 18.45 uur. We starten met een interview door oud-huisarts Bert Smid en ervaringsdeskundige Ans Beuming."

"Tijdens de informatiemarkt kunt u in gesprek gaan met onze hulpverleners en enkele aanbieders uit de regio. Liefst achttien verschillende organisaties presenteren zich. Vraag de folder ‘Kanker… en nu?’ aan een van onze hulpverleners. U kunt deze ook vinden in de gezondheidscentra of kijk op www.gcsamengezond.nl bij zorgprogramma’s."

Tweede koppeldarttoernooi in Vriendenkring in Leuth

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Afgelopen zaterdag 16 maart vond de tweede editie plaats van het koppeldarttoernooi. In totaal namen 35 koppels aan dit populaire toernooi deel.

Geoefende en ongeoefende darters namen het die middag en avond tegen elkaar op in De Vriendenkring die die dag omgebouwd was tot een waar dartwalhalla. In een eerste poule ronde werd bepaald welke darters er naar de knock-outfase van een winnaarspoule en de verliezerspoule zou gaan. Via de achtste finales, kwart finale en halve finale werd bepaald wie er uiteindelijk 1, 2 , 3 en 4 werd.

Na meer dan tachtig wedstrijden was men toe aan de finales. In de verliezerspoule ging de finale tussen 'Dubbel E' Frank en Tom Erinkveld en 'Octo' Oscar Kersten en Jorrit Keukens. Het koppel 'Dubbel E' gooide zich naar de winst in deze poule. Ook de prijs voor de hoogste uitgooi (114) was voor een speler van 'Dubbel E' Frank Erinkveld. Bij de winnaars ging de strijd tussen 'Darts the way I like it' Stefan Jung en Jan Menting en het Leuthse sterrenkoppel 'DC net niet 1' met Jack Hermsen en Teuni Voetee. In een spannende best-to-five-game gingen beiden tot het gaatje. Uiteindelijk wist 'DC net niet 1' het toernooi op hun naam te schrijven en bleef de trofee in Leuth. De organisatie 'Voor L-kaar' is tevreden over het verloop van het toernooi. Nu zijn er al aanmeldingen voor de derde editie die op 14 december wordt gehouden.

Uitwisselingsconcert Wilhelmina en ULTO in Nederasselt

NEDERASSELT - Fanfare Wilhelmina verzorgt zaterdag 30 maart een uitwisselingsconcert in dorpshuis Ons Huis in Nederasselt. Voor dit uitwisselingsconcert heeft de fanfare als gastvereniging fanfare Ulto uit Winssen-Ewijk uitgenodigd.

Het concert wordt geopend door fanfare Wilhelmina en vervolgens zal, na de pauze, de gastvereniging Ulto optreden. De twee verenigingen hebben twee jaar geleden ook een uitwisselingsconcert gehouden, toen in het muziekcentrum te Winssen. Fanfare Ulto staat sinds juli 2018 onder leiding van Britt van den Dungen. Britt is naast dirigente ook muziekdocente en saxofoonlerares. Ze is bezig met haar eerste jaar bij Ulto en ze wil met dit orkest samen bouwen aan mooie muziek; interessant voor de muzikanten en boeiend voor het publiek.

Fanfare Wilhelmina staat al ruim dertien jaar onder leiding van dirigent Jos de Kleijn en hij weet zijn muzikanten elke keer weer te motiveren om een goed stuk muziek neer te zetten. Voor het publiek wordt het een afwisselende avond, want één fanfare staat onder leiding van een jonge dame en het andere orkest onder leiding van een routinier. Op het programma staan mooie concertwerken, zoals 'Cambridgeshire Impressions', solowerken en enkele lichtere muziekstukken.

Het concert begint om 20.15 uur. Om vooraf alvast een kop koffie te kunnen nuttigen is de zaal open vanaf 19.45 uur. Na afloop van het concert is er een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje. Iedereen is welkom op deze muzikale avond, waarbij de toegang gratis is.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

VIERING H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 31 maart 10.00 uur H. Mis met Schola Cantorum

Misintenties: Hent Ebbers, Familie Ebbers-Thijssen en overleden familieleden.

Dinsdag 2 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Dinsdag 2 april 14.00 uur Ziekenviering Cosmas en Damianus

Donderdag 4 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag        5 april 19.30 uur Meditatie Cosmas en Damianus

Zaterdag 6 april 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent m.m.v. Seniorenkoor Dorp

Zaterdag 6 april 19.00 uur. H. Mis Kapel Kloostertuin.met samenzang

Meditaties rond het thema bidden

Vrijdag 29 maart en op vrijdag 5 april en 12 april

Aanvang: 19.30 uur, Lokatie: Cosmas en Damianus Kerk

                                                                                        

VIERING ST. ANTONIUS BREEDEWEG.

Zondag 31 maart 9.30 uur. 4e zondag in de veertigdagentijd. Viering van Woord, Gebed en Communie m.m.v. KK Horst- Sion- Breedeweg

Misintenties: Jaargetijde voor Hendrina Janssen, Hendrikus van Breemen de echtgenoot en voor Bertha de dochter;

Woensdag 3 april 19 uur Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

Walking Dinner van Amuse Me onderhand een begrip in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De zesde editie van het Walking Dinner van Amuse Me is nu ook weer een groot succes geworden.

Liefst 108 vrouwen werden verdeeld in groepen van zes en hebben het driegangendiner op drie verschillende locaties in Millingen genuttigd vandaar de naam Walking Dinner. Diverse koks zijn druk in de weer geweest om de belangstellenden te verwennen met de gerechten waaronder wereld wijde. Na het voorgerecht moest men naar een ander adres waar hen het hoofdgerecht werd voorgeschoteld en als laatste werd het nagerecht weer elders geserveerd. Volgens Mimi Seegers van Amuse Me leeft het Walking Diner erg in Millingen, iedereen is zeer tevreden en ze vinden het allemaal erg gezellig onder elkaar. Nu al zijn er aanmeldingen voor het zevende Walking Dinner dat op 14 maart 2020 gehouden wordt", aldus Mimi Seegers.

Kleding- en speelgoedbeurs Hebbes

Babyhoek. (foto: Hebbes) Hebbes

GROESBEEK - Op zondag 24 maart organiseert Hebbes weer haar halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs. Er is een heleboel leuke en mooie tweedehands voorjaars- en zomerkleding te vinden voor baby tot tieners.

Speelgoedhoek. (foto: Hebbes)

Daarnaast worden ook tweedehands speelgoed, spellen, boeken, sportkleding, sportschoenen verkocht. De beurs wordt gehouden van 9.00 tot 12.30 uur in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. De entree bedraagt één euro en kinderen zijn gratis. "Wij steunen goede doelen, verenigingen die zich inzetten voor kinderen. Meer info staat op Facebook (kledingbeurs hebbes groesbeek)."

JBC toernooi toegewezen aan Switch '87/STAM

MILLINGEN - Op zondag 26 mei, tijdens het Switch ‘87 Buitentoernooi, zal er voor het tweede jaar op rij een officieel jeugd beachtoernooi worden georganiseerd.

De Jeugd Beach Circuit-kalender is definitief en een van de toernooien voor de categorieën mix < 13 jaar en meisjes < 15, <17 en <19 jaar is definitief aan Switch toegewezen. Hiervoor kan vanaf 1 april worden ingeschreven via de NEVOBO-site www.zelfbeachen.nl in de volgende categorieën: < 19 jaar (geboren op of na 2001); < 17 jaar (geboren op of na 2003); < 15 jaar (geboren op of na 2005); < 13 jaar mix (geboren op of na 2007). Spelers moeten wel lid zijn van de Nevobo.

Maximum Tennis gaat aan de slag bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Per 1 april gaat tennisvereniging Groesbeek samenwerken met Maximum Tennis. Maximum Tennis is een tennisschool die staat voor een persoonlijke aanpak.

Trainingsprogramma’s worden op maat gemaakt, zodat deze naadloos aansluiten bij de behoeften en wensen van verschillende doelgroepen.

Jeugdleden kunnen kiezen uit twee verschillende Alles-in-1-pakketten. Zo is er tijdens de open dag een speciale aanbieding voor het +Plus pakket: 120 euro voor zes maanden. Dit is inclusief tennistraining, competitie, een t-shirt en lidmaatschap. Meer informatie staat op www.tvgroesbeek.nl.

Iedereen is welkom tijdens de open dag op zondag 31 maart bij tennisvereniging Groesbeek. Op deze dag zijn er diverse activiteiten:

- tussen 10.00-12.00 uur mogelijkheid tot vrij tennis
- tussen 10.00-16.00 uur gratis midgetgolf
- tussen 13.30-15.00 uur Maak kennis met tennis (junior & senior) door Maximum Tennis.
- Speciale aanbiedingen voor een lidmaatschap!

Tevens zijn er op deze dag de finales van de clubkampioenschappen.

Prachtige Griekse iconen

REGIO - Een iconisch beeld, wat is dat? Tot de verbeelding sprekend, is d gangbare uitleg van de term.

De prachtige Griekse iconen van Piet van der Heide doen dat zeker. Nog tot 30 juni is de tentoonstelling van zijn iconen in het Grieks Huis in Museumpark Orientalis te bewonderen.

Van vakantie tot... één dagje uit!

NIJMEGEN - Er op uit! In de praktijk blijkt dat ‘afleiding’ een goede medicijn is voor mensen met Parkinson. Een reis maken, weekendje weg, dagje uit, avondje uit, een fietstocht(je), een wandeling in je eigen omgeving, een kopje koffie drinken bij je buren, familie, vrienden of bij mooi weer een terrasje pikken.

Even eruit zijn! Buiten zijn, inspannen en ontspannen!Het gaat erom dat mensen er op uit kunnen gaan, of dit nu lang of kort is, ver weg of dichtbij. Alles aangepast aan je eigen mogelijkheden en wensen. Een mooi tv-programma kijken kan al die nodige ontspanning geven. En dat alles zonder of met zo min mogelijk stress! Tijdens hetParkinson Café op vrijdag 22 maart wordt hieraan aandacht besteed in de vorm van vakantieverhalen en worden ideeën aangedragen van een aantal bezoekers en vrijwilligers.

Graag horen wij ook uw ideeën en ervaringen. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 22 maart van 14.00–16.00 uur in De Ark van Oost, Cipresstraat 154 in Nijmegen. (www.parkinsoncafenijmegen.nl) Aanmelden en informatie via info@parkinsoncafenijmegen.nl.

Ochaarm zorgt voor volle Mallemolen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het Groesbeekse smartlappen koor Ochaarm heeft zaterdagavond tijdens de tweede editie van 'Smartjes en Hapjes' voor een volle Mallemolen gezorgd.

Ruim 350 liefhebbers van het levenslied – jong en oud - waren op uitnodiging van Ochaarm naar De Mallemolen gekomen om een avond echt te genieten en niet te vergeten om ook mee te zingen met de tientallen smartlappen van Stratenmaker op zee tot Dokter Bernard, die door de zaal en de foyer gestrooid werden. Aan deze avond verleende medewerking het smartlappenkoor 'Die Duitse Schlagerfreunde' met leden uit het Rijk van Nijmegen, De Natte Bende uit De Utrechtse Heuvelrug, 't Losbandige Systeem uit Buurmalsen, een koor uit Buurmalsen en uiteraard Ochaarm zelf. Zowel 'Die Duitse Schlagerfreunde' als Ochaarm staan onder leiding van Marielle Poelen. Het was een en al gezelligheid wat de klok sloeg en ongetwijfeld wordt het volgend jaar de derde editie gehouden.

Groesbeek in een klap veertig insectenhotels rijker

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Sinds zaterdagmorgen is Groesbeek dankzij 'De Aardhommels 'en 'Aardmannetjes' in een klap veertig hotels rijker. Het betreft geen hotels voor de toeristen maar insectenhotels die door de jeugd in elkaar getimmerd werden.

De jeugd werd ontvangen in het clubgebouw van De Aardhommels (leeftijd 9- tot 13 jaar) en Aardmannetjes (6- tot 9 jaar). Onder de prachtige tullekesboom was een tentje geplaatst waar het hout voor de insecten hotels samen met enkele ouders gezaagd werd. In het clubgebouw zelf werden de hotels in elkaar gezet met hoog en overig holmateriaal waar de insecten hun eitjes kunnen leggen en in alle rust kunnen huizen.

"Het ene jaar maken we vogelhuisjes of nestkastjes en dit jaar hebben in het teken van NL Doet gekozen voor het maken van insecten hotels", aldus Henny Brinkhof. De kinderen mochten vervolgens de insectenhotels mee naar huis nemen, waar ze ongetwijfeld een mooi plaatsje krijgen in de diverse tuinen.

Switch dames winnen ook in Bemmel

MILLINGEN - Op een redelijke vroege donderdagavond speelden de Switchdames in Bemmel een stabiele wedstrijd tegen Kidang D2. Ze waren overduidelijk de betere ploeg, al was het jammer dat de tweede set verloren ging.

"In de eerste set ging het gelijk op. We moesten wel wennen aan de bal, veld en lichten. In de passing en verdediging was het prima op orde, getuige de vele middenaanvallen die Patricia kon spelen. Josephine en Dirkje waren lekker op dreef en scoorden veel. In de service lieten we wat liggen, maar na een time-out van Jaco waarin dit werd benadrukt, zetten we veel meer druk. En dat wierp zijn vruchten af, we maakten snelle punten en Kidang had het lastig in de passing. We trokken de set naar ons toe, 19-25.

De tweede set was minder aan onze kant. Kidang had de servicedruk opgevoerd en maakte het ons erg lastig in de passing. We kregen deze niet lekker onder controle en daardoor werd het voor de aanvallers ook moeilijker. Er kon niet lekker worden aangevallen en regelmatig stond er een goed blok. Zelf lieten we het ook weer liggen in de service, er werden weinig series gemaakt. Gevolg, setverlies met 25-19.

Zowel in de derde als vierde set waren wij het beste team. Hele goede service druk en een stabiele passing dankzij Bo. In de aanval was het goed, er werd afwisselend gespeeld. Iedereen had haar bijdrage, in welke vorm dan ook. Als team hebben we vanavond gepresteerd. De derde set werd gewonnen met 16-25 en de vierde set met 15-25."

Donderdag 28 maart spelen we om 20.00 uur een thuiswedstrijd tegen VoCASA D5.

H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 30 maart om 19.00 uur H. Mis met J. Grubben en samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Jaarvergadering KBO Beek

(foto: Rene Hendriks)

BEEK – Op 15 maart hield de KBO Beek haar jaarvergadering in de Spiegelzaal van het Kulturhus Beek, aanvang 14.30 uur. De opkomst was bijzonder. Voorzitter Gérard opende en verwelkomde de leden, waarna de ingekomen stukken en uitgaande post behandeld werden.

Stilgestaan werd er bij de overledenen in de ruimste zin. De KBO Beek beschermt uw privacygegevens volgens de AVG. De kaderleden, VOA`s en huisfotograaf werden bedankt voor hun onuitputtelijke inzet. De notulen werd door de vergadering goedgekeurd. Secretaris Ria las het jaarverslag voor. Het was ook een jaar waar het in alle opzichten goed voor de KBO Beek was gegaan, waarvoor dank. Penningmeester Magda had voor de laatste maal de cijfertjes correct behandeld. De kascommissie was ook deze keer weer zeer tevreden over de financiële stukken.

Ook aankomend jaar, exceptionele gebeurtenissen daargelaten, blijft de contributie twintig euro en ook de afdracht van de sportgroepen blijft gelijk. De vrijdagfietsgroep wordt gratis, wat een ovationeel applaus opleverde.

In het bestuur veranderde er iets. Magda nam na tien jaar penningmeesterschap afscheid. Voorzitter Gérard bedankte haar voor haar tomeloze inzet, "Magda ik ga je missen, de KBO Beek natuurlijk ook. Wij hebben samen zoveel gedaan en altijd met veel plezier, veel gelachen. Als een hecht team probleempjes opgelost, terwijl de meesten niet bemerkten dat er iets aan de hand was. Je hebt weleens gezegd, zelf wanneer wij elkaar niet zien, weten wij toch wat wij bedoelen en dat werkt natuurlijk fantastisch. Er is nooit een verkeerd woord gevallen. Magda ik ben trots met je te hebben mogen samenwerken. Jij bent groot in alles, dank je wel." Het bleef niet bij lovende woorden. Met een fraaie ruiker en een bon, vergezelden Magda onder een staande ovatie terug naar haar zetel.

De nieuwe penningmeester Gerard werd met open armen ontvangen. Alle aanwezigen stemden voor, zodat het bestuur weer compleet is. De activiteitenclubs konden vervolgens hun zegje doen.

Kerkdorp De Horst heeft weer schone bermen

(foto: Elma Burg)

GROESBEEK – DE HORST – Dankzij de Wijkraad 'Samen op De Horst' heeft het kerkdorp weer schone bermen gekregen. Deze actie werd zaterdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur gehouden in het kader van Nederland Doet.

Op initiatief van de heer Burg en Bert Arents gingen in totaal twaalf Horstenaren op pad gewapend met handschoenen, knijpers en zakken. Alle bermen van De Horst werden aangedaan met als resultaat dat zo'n dertig vuilniszaken vol zwerfvuil werden aangetroffen. Naast het zwerfvuil werden ook andere zaken aangetroffen waaronder zelfs een gedeelte van een bankstel. Het is ongelooflijk lieten enkele ophalers weten, omdat dergelijke zaken gratis bij de firma Van Kesteren kunnen worden afgegeven. Daarnaast werd er ook een tv aangetroffen alsmede een fritespan, waar het vet nog inzat. Ook deze zaken kunnen gratis ingeleverd worden. Toen de klus geklaard was, werden de Horster wijkhelden verrast met bitterballen, geschonken door de jubilerende snackbar Any Tyme die deze week dertig jaar bestaat.

H. Antonius Abt Malden

H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 30 maart om 19.00 uur H. Mis met J. Grubben en samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Verrassende expo Jo & Josie in Kerkje van Persingen

PERSINGEN - Voor de vierde keer exposeren Jo en Josie in het Kerkje van Persingen. De laatste keer was in 2016. Hun naam groeit gestaag: exposities van Bergen op Zoom tot Tallinn.


Twee jaar geleden verhuisden ze van het oosten naar het zuid-westen van het land. En dat zie je, tot hun eigen verbazing, terug in de schilderijen. Dit jaar draagt de tentoonstelling dan ook de titel: Onder invloed van de zee.


Zij de geschoolde. Hij de geboren schilder. Ze leven samen, ze werken samen. Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (1992), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1995). Hij de oerkracht, het puur, de ziel. Meer dan dertig jaar onderzoeken, schilderen en vooral doen. Van lijnzaad koken tot floetrol. Zien en voelen. Whistler Richter Rothko Kusama. Hij móet schilderen. Zij was acht jaar docent aan de HKU en vele jaren vormgever voor tv. Fotokunst, vorm en kwaliteit. De perfectionist.


In februari dit jaar werd hun werk 'De stilte van het slib' door een jury van drie museumdirecteuren gekozen voor de expositie Lage Landen in de galerie van Arsis, een aanvulling op werken uit het RIjksmuseum. In Nijmegen hangen voor het derde jaar zeventien werken in de Faculteit van Economie en Management op de HAN campus.

"Vaak horen we dat mensen wat drempelvrees hebben. Wij zijn blij met alle bezoek. De kopers, de huurders maar ook met de kijkers. U bent van harte welkom."

Jo Debije en Josie Arnoys, onder invloed van de zee: In het kerkje van Persingen, Persingensestraat 7 in Persingen op zaterdag 23 en zondag 24 maart van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info staat op www.verfding.nl.

Digicafé in het LOP

MOLENHOEK - Veel mensen beschikken niet over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen in deze tijd. Het Digicafé is een ontmoetingspunt en vraagbaak waar dorpsgenoten terecht kunnen met vragen over het werken met tablet en telefoon.

Denk aan internetbankieren, gezondheidsinformatie op websites, openingstijden gemeente en zorginstellingen, voorlichting over voeding en bewegen, contacten met kinderen en kleinkinderen, enzovoort. Marc Mol en andere dorpsgenoten uit Molenhoek zijn heel graag bereid u daarbij te helpen. Het is een dus een individueel spreekuur.

Het eerste Digicafé is op: zaterdag 30 maart van 11.30-13.00 uur in het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP), Prinsenweg 3c, winkelcentrum Molenhoek.

Inzameling rommelmarkt fanfare

Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp's, dvd's, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc's, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

NLDoet: Het was wat minder in Ooijpolder

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ/ KEKERDOM – Het hoogtepunt van de actie Nederland Doet lag op zaterdag 16 maart. In de Ooijpolder waren onder andere door het slechte weer de hoogtepunten wat afgevlakt,.

Sommige activiteiten waren verschoven naar een andere dag of weekeinde, zoals de buitenwerkzaamheden bij het dorpshuis in Ooij. Voor hen die wel kwamen. was de regen 'misschien wel welkom', zoals bij de Speulplek in Ooij, waar struikjes en nieuwe bomen werden geplant. Bij de moestuinvereniging Ooijsevelt aan Kerkdijk in Ooij was dat minder welkom, daar moest de op instortende voormalige schapenschuur worden opgeknapt en waterdicht gemaakt worden, zodat het gereedschap kruiwagens en laarzen weer droog staan.

In Kekerdom werden bij korfbalvereniging Klimop de aankleding onderhanden genomen. Onder andere van de accommodatie en de heuvel die ontstaan is door realisatie van een kunstgrasveld. Hier werd klimop geplant met worteldoek, zodat Klimop met recht Klimop genoemd kan worden. Bij het 't Haonehart werd de klus vanwege het weer ook verschoven.
In Beek kon de aanleg van een groter vijverbadje bij de dierenweide -waarin het gevogelte kan spelen en badderen- wegens ziekte van medewerkers niet doorgaan. Op dit moment hebben ze een veel te klein oud los badje, waar de dieren elkaar in de weg zitten, dus dat staat nog te gebeuren.

Inzameling rommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Prestatietocht Londen-Millingen op éénwiel bijna zover!

Fietsers en begeleiders 'Londen-Millingen op éénwiel'. (foto: Lisette Vloet-Gesthuizen)

MILLINGEN - "Nog een paar weken flink trainen en dan kunnen we eindelijk van start! We kijken uit naar de start en hebben er vertrouwen in dat we zullen slagen om in 10 dagen minimaal 630 kilometer te eenwieleren. Op 16 april vertrekken we met acht fietsers en zes begeleiders naar Londen en hopen met de hele groep op 27 april weer in Millingen terug te zijn!"

"We hebben inmiddels ruim 700 kilometer getraind op de eenwieler. Veel kilometers hebben we in De Duffelt, de streek tussen Nijmegen en Kleef, afgelegd. Om vast te wennen aan het onbekende stappen wij regelmatig ook wat verder van huis op de eenwieler. Zo zijn we zaterdag 9 maart in Ven-Zelderheide de fiets opgestapt in het gebied waar de Maas en de Niers samenkomen en door het Reichswald. Door de hevige regenval waren de bospaden in het Reichswald moeilijk begaanbaar. De tocht door het bos had meer weg van een veldrit. De modder zat dan ook letterlijk tot achter de oren. De laatste weken hebben we de nodige voorjaarsbuien over ons heen gehad. Het is dan af en toe wel afzien, maar we gaan door! Om vast te wennen dat we straks tien dagen achtereen moeten fietsen, fietsen we sinds het tweede weekend van maart op zaterdag en zondag. Met elf enthousiaste fietsers zijn we begin november van start gegaan. Helaas hebben Siebe de Beijer, Willy Hol en Laura Langens vroegtijdig moeten afstappen."

"We fietsen gemiddeld zo'n 10 kilometer per uur. Dit betekent als we tijdens de tocht 65 kilometer per dag fietsen, we de hele dag onderweg zijn. Om de vijf kilometer wordt er een paar minuten gerust, dit is nodig voor een goede doorbloeding van het lichaam. We hebben er met z'n alle veel zin in en kunnen niet wachten om aan de prestatietocht te beginnen. Wilt u weten hoe het de fietsers vergaat? Op onze facebookpagina 'Londen – Millingen op éénwiel' staan achtergrondinformatie, beelden en verslagen van de voorbereidingen en trainingen."

Regionale jeugd opleiding De Treffers werpt vruchten af

(foto: De Treffers)

GROESBEEK - Terwijl de meeste amateurclubs in Nederland met een daling van het aantal leden te maken hebben, groeit het aantal leden bij De Treffers de tweede divisionist uit Groesbeek.

Met name bij de jeugd is een forse stijging te zien. Het aantal pupillen nam met 25 procent toe. Bij de junioren zien we een groei 11 en bij de senioren een groei van 7 procent.
Het totaal aantal leden van De Treffers steeg hierdoor naar 1350. Hoe het komt dat De Treffers tegen de landelijk trend in groeit? "Wij zijn een vereniging waarin voetbalontwikkeling, prestatie maar ook gezelligheid centraal staat. Voor veel jonge mensen is het belangrijk dat er een goede combi is. Onze vereniging beschikt over kwalitatief goede trainers, een mooie accommodatie en een groot aantal vrijwilligers die er voor zorgen dat De Treffers een fijne club is om bij te spelen", vertelt Bert Janssen, voorzitter van De Treffers. "De grote aanwas van spelers vraagt veel van onze planners met betrekking tot de indeling van de velden en kleedkamers. We zijn er, met dank aan alle betrokken vrijwilligers, in geslaagd om het allemaal goed op orde te krijgen."

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Mogen rolstoelers op het invalidentoilet tijdens Vierdaagse? Slinkman verbaasd over vraag Sociaal Groesbeek

Vraag Sociaal Groesbeek of rolstoelers op het invalidentoilet mogen tijdens Vierdaagse verbaasd Slinkman

GROESBEEK – De vraag van Sociaal Groesbeek of rolstoelers naar het invalidentoilet mogen tijdens de Vierdaagse verbaast burgemeester Slinkman.

Sociaal Groesbeek heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college. Volgens burgemeester Slinkman is het al jaren gebruikelijk dat rolstoelers van het invalidentoilet in het gemeentehuis gebruik kunnen maken. Het kan wel zo zijn dat de toegankelijkheid niet algemeen bekend is onder de 25 rolstoelers die het afgelopen jaar hebben deelgenomen aan de Vierdaagse van Nijmegen. Kennelijk is de toegankelijkheid van de invalidentoiletten in het gemeentehuis. "Misschien moeten we er breder aandacht aan schenken wat dat betreft ben ik blij met de vraag van Sociaal Groesbeek", aldus burgemeester Slinkman in een reactie.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 27 maart: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 30 maart: 19.00 uur H. Mis

WMG bomenactie!

BERG EN DAL - Iedereen weet dat bomen de wereld leefbaarder maken. Bomen zetten CO2 om in zuurstof en maken de wereld groener.

Bomen zorgen voor koelte en schaduw in de zomer en houden water vast. Bomen huisvesten allerlei vogels. Bomen en planten doen ook wonderen voor je humeur. Wij houden hier in Berg en Dal van onze bomen. Niet alleen in het bos maar ook in het dorp. Niet alleen op straat maar ook in de tuin. Daarom hebben wij een leuke actie bedacht.

Wie zijn wij? Wij zijn de WMG, de Werkgroep Milieubeheer Berg en Dal. Wij zetten ons in voor de natuur- en leefomgeving in onze prachtige gemeente Berg en Dal. We hebben ook natuurclubs voor kinderen en brengen een aantal keer per jaar het Milieujournaal uit.

Wat is de actie? Plant een nieuwe boom en krijg een boekenbon. Het moet wel een inheemse boom zijn, maar het mag ook een fruitboom zijn. Natuurlijk is de actie alleen bedoeld voor inwoners van de gemeente Berg en Dal. Stuur voor 1 mei een mail naar bomenactie@wmg-groesbeek.nl met vermelding van je naam, adres, telefoonnummer en een duidelijke foto van het planten van de boom. De eerste dertig inzendingen krijgen van ons een boekenbon!

Jessy , Nienke, Sem en Danyl: de vakkanjers van Montessori College Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten ) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Begin van het schooljaar werd er een project gestart op het Montessori College in Groesbeek over de vakkanjers. Alle eerstejaars moesten in groepjes een idee bedenken met als thema 'Vrijheid in Beweging'.

Jessy Janssen (13) uit Groesbeek, Nienke Theunissen (13) uit Mook, Sem Kuijpers (13) uit Groesbeek en Danyl Arik (13) uit Millingen aan de Rijn vormden een groepje. Nienkes moeder die in de bejaardenzorg in Boxmeer werkzaam is, stelde voor iets te maken, zodat de ouderen in beweging zijn en daardoor minder eenzaam. "Op die manier proberen wij het leven voor de bejaarden aangenamer te maken", aldus Nienke. Het is uiteindelijk een soort katapult van hout geworden. Met een bal moet men tegen een paal gooien die vervolgens een plank activeert waar wat op ligt dat ze dan op moeten vangen. "We noemen het ook wel een kattepult", lachen de beide jongens. "Op die manier blijven ze in beweging. Ook wij hebben wel eens last van eenzaamheid maar dat is niet te vergelijken, wat ouderen vaak iedere dag voelen."

Vorige week dinsdag werd bekend dat ze samen met negen andere vakkanjers uit heel Nederland in de finale zaten. Op 13 juni 2019 wordt in Utrecht bekend wie er gewonnen heeft. Voor die tijd willen de vier hun idee nog uit proberen in De Meent, uitgebreid met memory en/of ganzenbord. Ook gaan ze zich voorbereiden voor de presentatie in Utrecht, want dat hoort ook bij het project.

Tino Martin zegt 'ja' tegen Koningsdag De Wolfsberg

(foto: William Rutten) Foto: William Rutten

GROESBEEK - De Nederlandse zanger Tino Martin komt op 27 april naar het Koningsdagfeest in de tuin van hotel-restaurant De Wolfsberg in Groesbeek. Al enige tijd stond deze rasartiest op het wensenlijstje bij de organisatie en dit jaar deed zich de kans voor om Tino Martin op het programma bij te schrijven.

De Nederlandse zanger verkoopt met eigen concerten moeiteloos het Ziggo Dome uit en op een dag als Koningsdag is hij een zeer gewilde gast op ieder oranjefeest. De line-up voor 27 april was al afgerond, maar deze kans wilde de organisatie niet voorbij laten gaan. Tino heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een artiest die zowel geliefd is bij jong als oud. Met meezingers als 'Doe wat je wil', 'Jij liet me vallen' en 'Laat me leven' is Tino Martin anno 2019 hip en happening. De Hagenees doet Groesbeek aan in de aanloop naar zijn grootste concert uit zijn carrière tot nu toe in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Tino Martin is niet de enige die zijn opwachting maakt op het grote podium in de tuin van het hotel-restaurant in Groesbeek. VOF de Kunst, bekend van hits als 'Suzanne' en 'Een kopje koffie' is reeds bevestigd. De band onder leiding van Nol Havens toert langs de poppodia om het 35-jarig bestaan van wereldhit 'Suzanne' te vieren en slaat Groesbeek niet over. Ook Nederlands bekendste Elvis-imitator Bouke met 12-mans liveband en de populaire mashup coverband Daredevils staan op het programma voor de twaalfde editie van dit Koningsdagfeest. De jaarlijkse buitenevenementen bij De Wolfsberg staan in een grote regio bekend om de uitstekende live bands, gemoedelijke sfeer en de mooie locatie aan de rand van de bos. Tickets voor 27 april zijn te koop voor 16 euro bij De Wolfsberg, Bruna Groesbeek, The Read Shop Malden en online via tributeparty.nl.

Brouwerij vestigen zich aan Wylerbaan

GROESBEEK – De kogel is door de kerk, brouwerij Den Drul & Stollenberg gaan zich definitief vestigen in het buitengebied van Groesbeek aan de Wylerbaan 14a.

Dinsdag heeft er een gesprek plaats gevonden op het gemeentehuis met wethouder Nelson Verheul en ambtenaren van de afdeling Ruimtelijke Ordening. Door de gemeente is de nieuwe locatie goedgekeurd, zodat de brouwers in principe op het betreffende terrein kunnen gaan brouwen. De brouwers moeten nu een vergunning aanvraag gaan indienen die volgens de ambtenaren buiten de gemeenteraad om zal worden goedgekeurd. Als de aanvraag wordt ingediend wordt de betreffende vergunning over zes weken verleend. De brouwers zijn blij dat ze eindelijk aan de slag kunnen in het Groesbeekse.

Top Kapellen Festival trekt tweehonderd bezoekers

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Was het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen zaterdagavond gevuld met liefhebbers van smartlappen, zondagmiddag kwamen de liefhebbers van blaasmuziek aan hun trekken tijdens de twaalfde editie van het Top Kapellen Festival georganiseerd door fanfare Wilhelmina.

Het werd een middag van Volksmusik Mit Schung. In totaal was een drietal kapellen uitgenodigd. 'Einfach Böhmisch' uit Heythuizen beet de spits af. Gevolgd door Cestica uit Blerick en het festival werd afgesloten met een optreden van de Bonkenbargkapel uit Oldenzaal. Tonny Nabuurs van fanfare Wilhelmina - een van de organisatoren van dit festival - was tevreden over de belangstelling van dit Kapellen Festival, waarvan ongetwijfeld het volgend jaar de dertiende editie zal gaan plaatsvinden.

Weer rotzooi in Groesbeeks bos

(foto: Waldi Rutten)

GROESBEEK – Onverlaten hebben het afgelopen weekend wederom een grote hoeveelheid rotzooi gedumpt in het Groesbeekse bos. Ditmaal werd een flinke hoeveelheid aangetroffen op een parkeerplaats langs de Mooksebaan in Groesbeek.

Het betrof vooral onderdelen van elektrische apparaten, onderdelen van computers en luidsprekers en zelfs een gastank. Het is onbegrijpelijk, te meer omdat al deze spullen gratis aangeboden kunnen worden bij Van Kesteren aan de Ambachtsweg in Groesbeek. De gemeente Berg en Dal wordt in dit geval weer voor de kosten van opruimen opgedraaid.

Boeken- en mediamarkt in De Horst

Boekenmarkt 2019. (foto: Bert de Valk)

GROESBEEK - Na het daverende succes van vorig jaar is er op zondag 14 april weer een boeken- en mediamarkt in dorpshuis De Slenk. Van 11.00 – 16.00 uur is men welkom op Reestraat 2, De Horst in Groesbeek.

Op deze dag zijn er, naast duizenden romans, informatieve boeken, kinderboeken en strips ook cd’s, dvd-films en elpees te koop. De meeste boeken kosten een euro, cd’s en films worden voor twee euro verkocht. De opbrengst van deze verkoop komt geheel ten goede aan de komende verbouwing van het dorpshuis.

"Heeft u thuis nog boeken, films, elpees en/of cd’s over, brengt u ze dan gerust tijdens de openingstijden van De Slenk aan de Reestraat. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Resie Meilink (06 23166038) of per mail resiemeilink@upcmail.nl."

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 31 maart, 4e Zondag van de 40-dagen. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. D. Kruyt uit Arnhem

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor een project van Kerk in Actie: “Stop kinderarbeid in India ”

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

19 / 32

20 / 32

21 / 32

22 / 32

24 / 32

van 21 tot en met 27 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. Ram is een echte haantje de voorste. Vol ongeduld kan hij niet wachten tot hij in actie kan komen. Het is een zeer actief en sportief type. Maar wel een solist (tenzij hij bij voetbal de spits mag zijn). Het ondernemerschap (zzp'r) zit hem echt in het bloed. Overleggen is niets voor hem. Hij gaat liever meteen van start. Toch kan hij af en toe heel charmant uit de hoek komen. Hij is zeer recht voor zijn raap. Maar het is wel zo dat hij eerst doet, en dan pas nadenkt.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Deze week begint met een conflict. De belangen staan recht tegenover elkaar. Daarbij heb je het gevoel dat wat je ook doet, het door de ander niet gewaardeerd of niet gezien wordt. In het weekend ben je vooral bezig met het blussen van een vuurtje in de familiesfeer. Erg vervelend.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan het einde van deze week speelt er een relationeel conflict. Dat kan op jou betrekking hebben maar het kan ook in je omgeving spelen. Met jouw wijsheid kun je goede adviezen geven! Vanaf dinsdag gaat jouw planeet Venus in het teken vissen lopen. Dat geeft een kalme en ontspannen sfeer.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
In het komende weekend wil je helemaal niks! Dus geen bezoekjes, geen telefoon, zelfs facebook gaat niet aan. Wat je op z'n hoogst kunt verdragen is wat rustige muziek. Volgende week dinsdag staan gevoel en verstand weer eens haaks op elkaar. Toch wijst je gevoel je altijd vlekkeloos de weg.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag is het volle maan. En dat voel jij aan je onrust. Die houdt nog aan tot zondag, want dan pas kom je écht tot rust. De werkweek daarna begint nogal onrustig. Er is op maandag wel iemand die jou steunt. Op woensdag heb je hele briljante ideeën over jouw eigen toekomst. Hou die vast!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag en vrijdag kun jij oude oplossingen en nieuwe ideeën heel goed combineren. Daardoor ontstaan hele originele constructies. Na een heel rustig weekend weet je volgende week maandag precies wat je wilt en hoe je het wilt. Besef wel dat je hiermee nogal dwingend kunt overkomen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Tijdens het komende weekend word jij geconfronteerd met complete chaos. Alles loopt in de soep! En jij als geordende maagd kan hier echt niet tegen. Misschien is hiervan weglopen wel het allerbeste advies. Aanstaande dinsdag is het belangrijk om voor jezelf uit te maken wat de hoogste prioriteit heeft.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Aan het einde van deze week komt het goed van pas dat jij zo'n diplomatiek type bent. Je kunt dit namelijk gebruiken om twee mensen die elkaar niet begrijpen dichter bij elkaar te brengen. Vanaf dinsdag gaat jouw planeet Venus in het teken vissen lopen. Een goede stand om wat afstand te nemen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Eind deze week lopen jouw zaken niet zo goed. Het lijkt wel alsof niemand mee wil werken. En alles wat je probeert te ondernemen loopt zeer stroef. Doe in het weekend het liefst niets en wacht op maandag. Want dan is jouw energieniveau enorm hoog en kun je bergen verzetten op eigen kracht.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van deze week komen er leuke voorstellen jouw kant op. Je hoeft zelf geen initiatief te nemen. Sterker nog, als je dat wel doet, eindigt dat in een teleurstelling. Laat het dus maar lekker op je afkomen. Volgende week woensdag ben je in een uitgelaten stemming met veel gevoel voor humor.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande vrijdag krijg je veel belangstelling. Je werkzaamheden worden door vrijwel iedereen gewaardeerd en deze erkenning doet jou erg goed. Je zelfvertrouwen groeit hierdoor. In het weekend ben je nog aan het nagenieten! En het motiveert jou om volgende week door te gaan.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag en vrijdag maak je ineens mee dat je ideeën bij anderen in goede aarde vallen. Je wordt geroemd en geprezen om jouw originaliteit. En iedereen wil mee doen! Daar sta je in eerste instantie niet voor open. Maar in de loop van volgende week ga je toch de samenwerking aan.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Het einde van de week heeft een kleine verrassing voor jou in petto. Maar helaas ook een kleine domper. Het leven blijft bitter-zoet. In een gezellig weekend komen er heel wat verhalen los. Je geniet van het gezelschap. Vanaf 26 maart staan de planeten goed voor de liefde. Dat wordt daten!

Je (groot)ouders 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

'Scheiden doe je samen' met hypotheekadvies op maat

BETUWE - Sinds 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling onder de handelsnaam 'Scheiden doe je samen' een scheidingsbemiddelingskantoor, waarin Johan en Inge Bosveld als ervaringsdeskundige MfN family mediators en dochter Denise als kindercoach ouders en kinderen begeleidt en ontzorgt gedurende het gehele traject van de scheiding.

Johan Bosveld is tevens financieel scheidingsplanner, alimentatiedeskundige en hypotheekadviseur en kan u optimaal voorzien van de benodigde informatie om fiscaal-financieel en juridisch tot goede afspraken te komen rondom alle financiële zaken die bij een scheiding voorbij komen. Als er een informatiegesprek is geweest en mensen geven aan dat zij hun scheiding via 'scheiden doe je samen' willen laten afwikkelen, zal bij het eerst volgende gesprek er meteen een zogenoemde 'quick-hypotheek-scan' door Johan gemaakt worden. Dit geeft heel snel een eerste inzicht omtrent de mogelijkheid om eventueel in de woning te kunnen blijven wonen, dan wel een eerste indruk over de mogelijke hoogte van een toekomstige hypotheek. Vervolgens kan Johan een passende hypotheek voor u zoeken, waarbij het mogelijk is om voor u bij bijna alle hypotheekverstrekkers te gaan 'shoppen'.

Ook de verdere afwikkeling van de hypotheek kan volledig door Johan Bosveld worden verzorgd. U wordt in deze dus volledig ontzorgd! Verder is Inge Bosveld, universitair geschoold in personen- en familierecht en psychosociaal counselor i.o. Zij begeleidt mensen bij het opstellen van een zorgplan en voert extra gesprekken met cliënten, daar waar het emotioneel nodig is om wat extra ondersteuning te krijgen.

Voor een vrijblijvend en kosteloos informatiegesprek bij u thuis of op één van onze kantoren kunt u ons bellen 085-4010839 of via www.scheidendoejesamen.nl het contactformulier invullen.

Kerken Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St.Georgius

Zondag 31 mrt 14.30 uur Eerste Heilige Mis m.m.v. Parochieel Zangkoor, New Challenge en Muziekvereniging Vlijt en Volharding, Sander Kesseler en Aloys van Velthoven. Gebedsintenties: uit dankbaarheid voor de wijding van Sander.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 30 mrt 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor, Yves Mambueni Makiadi. Gebedsintenties:

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 28 mrt 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 31 mrt 11.00 uur Woord en Communieviering. Samenzang, Andreas Inderwisch. Gebedsintenties: Sjouke Bootsma / Annie Tijsse Claase-Peters en Frans en Johnny / Greetje Donkers-Terwindt / Tineke Schouten / Gerrit Jansen en Anna Jansen-Uijen / Albert Gijsbers (namens de KBO) / Harrie van Wagenberg / Piet Arts en Nelly Arts-Sengers.

Themabijeenkomst over de ziekte van Parkinson

NIJMEGEN - De ziekte van Parkinson is een gecompliceerde ziekte die veel impact heeft op de kwaliteit van leven. In samenwerking met het Parkinson centrum van het Radboud ziekenhuis organiseert Forte Welzijn een thema bijeenkomst over Parkinson.

De uitnodiging is voor vrijwilligers en geïnteresseerden die zich willen verdiepen in de ziekte van Parkinson. Het doel van deze middag is kennisoverdracht, wat is het en wat zijn de k

enmerken? Bewustwording, wat betekent dit voor mensen met Parkinson?

En deskundigheidsbevordering, hoe kun je het beste omgaan met mensen die deze ziekte hebben? Het wordt een interactieve middag waar veel ruimte is voor eigen inbreng en vragen. Dinsdag 9 april, 14.00-16.00 uur in de benedenzaal van cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek. Aanmelden via receptie Forte Welzijn, 085 0406066 of via info@fortewelzijn.nl.

Themabijeenkomst over de ziekte van Parkinson

Themabijeenkomst over de ziekte van Parkinson

NIJMEGEN - De ziekte van Parkinson is een gecompliceerde ziekte die veel impact heeft op de kwaliteit van leven. In samenwerking met het Parkinson centrum van het Radboud ziekenhuis organiseert Forte Welzijn een thema bijeenkomst over Parkinson.

De uitnodiging is voor vrijwilligers en geïnteresseerden die zich willen verdiepen in de ziekte van Parkinson. Het doel van deze middag is kennisoverdracht, wat is het en wat zijn de kenmerken? Bewustwording, wat betekent dit voor mensen met Parkinson?

En deskundigheidsbevordering, hoe kun je het beste omgaan met mensen die deze ziekte hebben? Het wordt een interactieve middag waar veel ruimte is voor eigen inbreng en vragen. Dinsdag 9 april, 14.00-16.00 uur in de benedenzaal van cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek. Aanmelden via receptie Forte Welzijn, 085 0406066 of via info@fortewelzijn.nl.

Wijnproeverij met wijnkoper De Bruijn in La Vie & Passie

(foto: Eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – De uitbaatster van La Vie & Passie Pascale Langenberg aan de Dorpsstraat in Groesbeek houdt op zondag 7 april op veler verzoek weer een wijnproeverij.

Ditmaal gaat wijnkoper De Bruijn voor de verschillende soorten wijn zorgen. In totaal kunnen er vijf soorten wijn geproefd worden, waarbij de koks van La Vie & Passie de bijpassende gerechtjes afkomstig uit de streek serveren. Er zal ook een wijn geproefd kunnen worden, waar een aspergegerechtje bij hoort. Aanmelden voor het bijwonen van deze wijnproeverij kan via info@la-vie.nl of telefonisch 024 3977110. De aanvang van de wijnproeverij op zondagmiddag 7 april is om 16.00 uur. De kosten bedragen 27,50 euro per persoon.

DVSG speelt

wedstrijd met

twee gezichten

GROESBEEK - DVSG speelt op het kunstgrasveld tegen AVIOS- DBV in bijna dezelfde opstelling als de laatste wedstrijd. DVSG begint met de wind mee aan de wedstrijd en Ruben Nillessen scoort in de achtste minuut de 1-0 voor DVSG.

Enkele minuten later keurt de scheidsrechter een doelpunt van AVIOS-DBV af wegens een overtreding.DVSG blijft aanvallend voetballen en Menno Sillessen krijgt een goede kans, maar schiet twee maal tegen de keeper aan. Enkele minuten later mag hij vanaf elf meter proberen te scoren, omdat Niek Derksen onderuit gehaald was. En Menno scoort in de 29e minuut ook de 2-0 voor DVSG uit een penalty. Twee minuten later is het Ivo van Balkom die goed doorkomt over rechts. Hij geeft een vlijmscherpe voorzet en Niek Derksen scoort bij de tweede paal de 3-0 voor DVSG. Dit is ook de ruststand.In de 2e helft voetbalt DVSG tegen de wind in. AVIOS-DBV gaat aanvallender voetballen en bij DVSG sluipt er onzekerheid in het spel. Zeker als in de 50e minuut de 3-1 valt. Je voelt zelfs langs de zijlijn: “Het zal toch niet weer… “ In de 56e minuut valt de 3-2, mede door een communicatiefout achterin. AVIOS-DBV gaat er nu vol voor. In de 65e minuut scoort AVIOS-DBV de 3-3 gelijkmaker en daarna is het alleen nog maar tegenhouden. DVSG heeft 3-3 gelijk gespeeld, maar vandaag voelt het achteraf nog als een gewonnen punt. Voor de neutrale toeschouwer was het een heerlijke wedstrijd, alleen waren die er niet veel. DVSG blijft moeite houden met een overwinning over de streep trekken en zichzelf na goed spel te belonen.

Volgende week weer een nieuwe kans voor DVSG uit tegen SCD’33.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Op dinsdag 26 maart worden in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.00 uur brieven geschreven voor de maandelijkse schrijfacties van Amnesty.

Iedereen is welkom, er liggen voorbeeldbrieven klaar. Meer info op 024 3972786-3978225.

Film Kenia & Tanzania in Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 31 maart wordt er een filmvoorstelling gehouden over Kenia en Tanzania. Filmmaker Jan Driessen neemt de bezoeker mee naar Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Dit is ook de grootste stad van Oost Afrika met bijna 4 miljoen inwoners.

Aan de rand van de stad ligt Kibera, de grootste sloppenwijk van Afrika. Je kunt daar niet alleen over straat gaan vooral niet 's-avonds. In Kenia is ook een krokodillenfarm. De krokodillen leggen hun eieren in het zand, door de warmte van het zand worden de eieren uitgebroed. Er is hier ook een opvangcentrum voor weesolifantjes. Ze worden opgevangen en verzorgd. Als ze groot genoeg zijn worden ze in een reservaat geplaatst. Hierna bezoeken we een schooltje. Er zitten soms wel 40 kinderen in een klas. 's-middags krijgen de kinderen te eten, bruine bonen met rijst, ze hebben geen lepel en eten uit de hand. Bij zonsopgang komen vissers terug van het vissen op het Victoriameer. Tientallen vrouwen staan al te wachten om vis te kopen. De vis wordt direct vanuit de boot verkocht.

Tanzania is gelegen naast Kenia, daar groeien veel bananen, die boordevol energie zitten. Ze worden door vrouwen langs de weg verkocht. Tanzania heeft 20 Nationale Parken. We gaan naar het Arusha Nationaal park. Hier komen veel apen voor, maar ook impala's, reebokken, antilopen en Thomson gazellen. In de Gorongoro-krater, die 700 meter diep is zien we giraffen, olifanten, buffels en zebra's. Zelfs een kudde van meer dan 20 leeuwen met welpjes.

De vogelwereld in Tanzania is talrijk. Er huist daar een kolonie flamingo's. Tot slot gaan we naar de Masai Mara een groot natuurgebied, hier wonen in primitieve hutten de Masai, ze hoeden hun vee en leven daarvan. Zij gaan gekleed in fleurige kleding en dragen veel oor versieringen. We worden door hun leider begroet en vrouwen zingen voor ons.

Locatie: Cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 Groesbeek. Aanvang 11.00 tot 13.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 2,00 euro inclusief een kopje koffie/thee. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Automobiliste schrikt van overstekend dier

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Een Duitse automobiliste reed zaterdagavond omstreeks 22.45 uur op de Oude kleefsebaan uit de richting Berg en Dal enkele tientallen meters voor de grensovergang Wyler.

Plotseling schrok zij van een overstekend dier en raakte vervolgens de macht over het stuur kwijt en belandde aan de linkerkant van de weg tegen een hekwerk waarna de auto op de zijkant terecht kwam. Uit eigen beweging heeft het slachtoffer haar auto verlaten. Hulpdiensten waren er snel en hebben de Oude Kleefsebaan afgezet voor alle verkeer. De vrouw is door ambulancepersoneel onderzocht naar verluidt is zij daarbij niet ernstig gewond geraakt. De auto is zwaar beschadigd door een bergingsbedrijf afgesleept.

Bestrating langs winkelcentrum Bellevue zakt door lekkende put

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De bewoners van de appartementen boven winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek waren ongerust omdat zij dachten dat rioolwater in De Groesbeek terecht zou komen en voor de nodige stank zou zorgen.

Het Groesbeekse stratenmakersbedrijf de firma Thijssen en Zoon hebben geconstateerd, dat er geen rioolwater in de Groesbeek terecht is gekomen maar alleen maar regenwater van de appartementen, dat via de put in De Groesbeek terecht is gekomen. Door de lekkende put heeft het regenwater ervoor gezorgd dat de bestrating langs het winkelcentrum aan de marktkant is gaan verzakken. Inmiddels is de put gerepareerd en het straatwerk weer in orde gebracht.

Schrijfavond Amnesty International in Groesbeek

Schrijfavond Amnesty International in Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 26 maart worden in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.00 uur brieven geschreven voor de maandelijkse schrijfacties van Amnesty.

Iedereen is welkom, er liggen voorbeeldbrieven klaar. Meer info op 024 3972786-3978225.

Kampioenen gaan duurzaam en veilig te voet naar bordes gemeentehuis Groesbeek Korfbalvereniging De Horst na drie jaar weer terug in de hoofdklasse

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zondagmiddag is korfbalvereniging De Horst in sporthal Heuvelland in Groesbeek kampioen geworden in de wedstrijd tegen Oxalis uit Hegelsom die met 10 – 7 werd gewonnen. Hiermee komen de korfbalsters uit Groesbeek na drie jaar afwezigheid weer terug in de hoofdklasse.

De kampioenen zijn om 18.00 uur gehuldigd op het bordes van het gemeentehuis door wethouder sportzaken Annelies Visser. Vanwege het ongeval met de Stint en een ander ongeval heeft het bestuur van korfbalvereniging De Horst besloten voorlopig niet meer op een platte wagen te gaan. Vanaf de Zuidmolen zijn de kersverse kampioenen in polonaise naar het gemeentehuis gegaan, waar wethouder Annelies Visser de kampioenen stond op te wachten. Daar komen ze aan, liet wethouder Visser enthousiast weten vanaf het bordes. "Het is een geweldige prestatie want jullie hebben vanaf de eerste wedstrijd boven aan gestaan. Wij – de mensen op het Dorpsplein (jullie fans) en het college van burgemeester en wethouders zijn trots op jullie. Ook de complimenten voor jullie trainer Meine Junkers die jullie op deze positie heeft weten te brengen", aldus Visser.

Ook de kersverse voorzitter Niels Rikken – sinds drie maanden – liet weten trots te zijn. "Jullie staan nu voor het tweede achtereenvolgende jaar op het bordes. Met een erepolonaise zijn jullie naar het gemeentehuis gekomen, dat siert jullie", aldus Rikken. Vervolgens kregen alle speelsters de gemeentelijke kampioensmedaille omgehangen door wethouder Visser. Toen de dames beneden kwamen, ontstond er een spontane polonaise met jongere leden en ouders en familieleden van de korfbalsters.

Regio op bedevaart naar Wittem

REGIO – Op zaterdag 25 mei gaan vanuit de regio Nijmegen voor de 79ste maal pelgrims op bedevaart naar het heiligdom van Sint-Gerardus in het Limburgse Wittem. Het thema voor de 79ste bedevaart is 'Jouw stap naar de a(A)nder '.

Het wordt opnieuw een dag van gebed en ontmoeting, waarbij de pelgrims de mogelijkheid hebben om hun intenties – ook schriftelijk – aan de Heilige Gerardus kenbaar te maken. Velen pelgrims hebben de kracht en steun op voorspraak van deze heilige kloosterling, die ruim 250 jaar geleden in Mater Domini in Italië is overleden. "U ging nog niet eerder mee? Gewoon een keertje doen! U ging al eerder mee? Dan bent u weer welkom!"
Eenieder die graag deze pelgrimstocht mee wil maken, kan zich aanmelden tot 26 april bij Kringloop Groesbeek, Leny Albers, Fretstraat 5 in Groesbeek-De Horst en bij Wilma van Schaik Bruuk 28, Groesbeek – Breedeweg.
Het buskaartje kost – evenals voorgaande jaren 19,00 euro per persoon, jongeren tot en met 15 jaar betalen tien euro.

Hoogbejaarde vrouw door hoogwerker bevrijd

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De ambulance werd vrijdagmorgen gealarmeerd voor een 87-jarige bewoonster van de Pastoor Roverstraat in Groesbeek, die uit bed was gevallen en daarbij verwondingen had opgelopen.

Het ambulancepersoneel constateerde dat het slachtoffer dat op de eerste verdieping lag, stabiel naar beneden moest worden gebracht. Daarbij werd de hulp ingeroepen van de Groesbeekse brandweer die met een brandweerwagen en een hoogwerker kwam. Uiteindelijk lukte het om het slachtoffer door de kleine ramen op een brancard op de hoogwerker te krijgen zodat zij – met onbekend letsel - per ambulance kon worden overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Bij de betreffende woningen stonden toevallig steigers in verband met renovatiewerkzaamheden.

Groesbeeks Glorie wint laatste

thuiswedstrijd

GROESBEEK - Op zaterdag 16 maart om 20.15 uur speelde Groesbeeks Glorie hun laatste thuiswedstrijd tegen PSV. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Groesbeeks Glorie stond namelijk met één punt verschil onder PSV op de ranglijst.

Bij aanvang van de wedstrijd was de spanning goed te voelen. De dames van Groesbeeks Glorie startten slordig. Na een aantal minuten stond het 1-5 in het voordeel van PSV. In de minuten die daarop volgde, kreeg de thuisspelende ploeg meer kansen en een aantal penalty’s. Doordat Maud de Bruin deze strafschoten goed benutte, werd de achterstand rechtgetrokken en liepen de teams de rest van de eerste helft tegen elkaar op. De dames gingen de kleedkamer in met een ruststand van 13-12 in het voordeel van Groesbeek.

De tweede helft begonnen de dames van Groesbeeks Glorie een stuk sterker dan de eerste helft. Kansen werden benut en er werden verschillende break-outs gelopen. Ook PSV wist te scoren. Schoten van afstand werden strak in de kruising gegooid. De keepster van de C-jeugd, Nikki van der Vorst, wist er een aantal mooie schoten uit te halen, waardoor Groesbeeks Glorie wat afstand kon creëren. Na 1 uur lang gevochten te hebben en als team te hebben samengewerkt, won Groesbeeks Glorie de wedstrijd met 25-20. Naast de vreugde door het winnen van de wedstrijd, moest er helaas ook afscheid genomen worden van drie speelsters, namelijk van Chanou Kersten, Maud de Bruin en Manon van Sas. Zij speelden dit seizoen voor het laatst in dames 1.

De laatste wedstrijd van deze competitie vindt plaats op zaterdag 23 maart om 19.50 uur in Etten-Leur, tegen Internos.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 26 maart: 18.30 uur H. Mis voorafgegaan om 18.00 uur door rozenkransgebed.

Zondag 31 maart: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor.

Karl Leisner 1915 -1945 herleeft tijdens pelgrimstocht van 50 kilometer Pelgrimstocht Kleef, Kranenburg, Groesbeek een feit

(foto: Joop Verstraaten)

REGIO – Zondagmiddag vond de eerste overschrijdende pelgrimstocht plaats ter ere van de in 1945 overleden en zalig verklaarde Karl Leisner die Groesbeek leerde kennen van het grote kindervakantiekamp in 1934.

Met drie touringcarbussen met zowel Duitse als Nederlandse gasten werden negen ontmoetingsplaatsen aangedaan waar Karl Leisner in zijn korte leven geweest is. Als eerste werd het ouderlijk huis aan de Flandrische Strasse in Kleve aangedaan. Vervolgens werd het huidige Freiherr – vom – Stein – Gymnasium aan de Römerstrasse in Kleef aangedaan. Als derde ontmoetingsplaats was de St. Peter und Paulkerk in Kranenburg.

(foto: Joop Verstraaten)

De vierde plaats was de grensovergang bij Wyler, waarna men naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek gingen. De zesde ontmoetingsplaats was de Karl Leisner Mariakapel boven Gasterij 't Groeske waar het grensoverschrijdend Sankt Cäcilienchor van de parochie St. Johannes Baptist uit Wyler enkele liederen ten gehore bracht. Hierna vertrokken de pelgrims naar de Mariakapel van de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek, omdat Karl Leisner een Mariavereerder was. Vervolgens kwamen de pelgrims langs het informatiebord op de hoek van de Knapheideweg / Ruyterstraat waar Karl in 1934 een groot vakantiekamp heeft gehouden met Duitse jongeren. Als laatste ontmoetingspunt was de Propstei – und Stiftskirche St. Maria Himmelfahrt in Kleef waar een herinneringsmonument is opgericht ter ere van Karl Leisner.

Voor de pelgrims die hebben deelgenomen aan de eerste pelgrimstocht was het een indrukwekkende tocht die ongetwijfeld door velen pelgrims uit binnen- en buitenland zal worden gehouden. Om te lopen is het te ver; de pelgrimsroute is 50 kilometer, met de fiets is het te doen. Een prachtige prospectus- over het leven van Karl Leisner en de route van de pelgrimstocht is voor iedere pelgrim gratis te verkrijgen.

Jubileumboekje 50 jaar KVW Groesbeek

Kaft van het boekje

GROESBEEK - Vorig jaar bestond het Kindervakantiewerk Groesbeek 50 jaar. Dat is vijftig jaar spelletjes doen, speurtochten lopen, samen iets moois neer zetten en vooral veel gezelligheid.

Ter gelegenheid hiervan is een jubileumboekje uitgebracht. Hierin wordt in ruim honderd pagina’s teruggekeken op de geschiedenis van het kindervakantiewerk in Groesbeek. In woord, maar vooral beeld.
Tijdens het jubileumfeest vorig jaar heeft al menig KVW’er een exemplaar besteld. Er zijn nog jubileumboekjes beschikbaar. Een jubileumboekje kost 12 euro en is te bestellen via kvwgroesbeek50jaar@gmail.com (zolang de voorraad strekt).

Voorjaarsconcert harmonie KNA en zanggroep De Kèls

BEEK - Op zondag 7 april is het zover: harmonie K.N.A. geeft haar voorjaarsconcert in het Kulturhus in Beek.

Deze keer is er een koor uitgenodigd: zanggroep De Kèls uit Groesbeek. Samen verzorgen ze een gevarieerde muzikale ochtend. Aanvang van deze happening is 11.30 uur, de grote zaal is open vanaf 11.00 uur, en de entree is gratis.

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 26 maart: 18.30 uur H. Mis voorafgegaan om 18.00 uur door rozenkransgebed.

Zondag 31 maart: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor.

Nederland onderschat moderne houtkachel als duurzame hernieuwbare energiebron Houtstook in verdomhoek door gebrek aan kennis

GENDT - ,,Je kunt een klassieke openhaard of barbecue niet over één kam scheren met een pelletkachel of de haarden en kachels van nu'', zegt Gert Kooij, woordvoerder van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

Hij benadrukt dat er een groot verschil is tussen houtstook in vuurkorven of open haarden en moderne (duurzame) houtkachels. ,,Die kun je niet met elkaar vergelijken. Het is onjuist om vuurkorven en open haarden als uitgangspunt te gebruiken voor het hele spectrum houtstook. Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot en daardoor niet te vergelijken met oude stookgelegenheden. Sterker nog, de kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken. Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits u de juiste haard kiest.''

Overlast door ondeugdelijke installatie en verkeerd stookgedrag

De brancheorganisatie deelt de mening dat verouderde open haarden niet meer passen in het tijdsbeeld en dat daarvoor strengere regels mogen komen. ,,In ons dichtbevolkte land wordt het geluid steeds sterker dat stoken op hout ongezond is en hinderlijk voor omwonenden. De belangrijkste oorzaken van overlast zijn open haarden, verouderde haarden, foutief rookkanaal, ondeugdelijke installatie en verkeerd stookgedrag. Daarom maakt de branche zich hard voor het aanscherpen van de regelgeving om de leefomgeving te verbeteren en overlast te voorkomen. Een totaalverbod van stoken op hout is niet aan de orde. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft in januari 2019 besloten dat er geen categorisch verbod komt op houtstook. Houtstook is immers met de juiste manier van stoken co2 neutraal." Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vraagt de Nederlandse Haarden & Kachelbranche (NHK) ook om de Ecodesign-richtlijn voor nieuw verkochte kachels vanaf 1 januari 2020 versneld in te voeren. Verder wil de bewindsvrouw een goede voorlichtingscampagne starten en gemeentes in staat stellen om overlastsituaties aan te pakken. Het advies is om erkende leden van het NHK (in de regio Arnhem / Nijmegen is dit Home Garden Shop in Gendt) te betrekken bij de oplossing.

Bestaande open haarden aanpassen is eenvoudig

Het probleem is volgens de brancheorganisatie mede ontstaan in 2003. ,,Toen heeft de overheid de landelijke kwaliteitseisen voor houtgestookte toestellen losgelaten. Sindsdien gelden Europese richtlijnen, die veel minder streng zijn dan de toenmalige standaard die in Nederland gold. Nieuwe kachels van eigen bodem voldoen echter aan typekeuringen die onder andere in Duitsland en Oostenrijk worden gehanteerd. Als alle toestellen in Nederland daaraan voldoen, zal dat voor een enorme verbetering zorgen. De consument wordt geadviseerd zich te oriënteren op haarden, kachels en installaties voorzien van een keurmerk. Daarnaast is een goed advies noodzakelijk, evenals het volgen van een stooktraining. Die optelsom komt niet alleen ten goede aan het rendement, maar vooral ook aan het milieu en de gezondheid. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen door een erkend installateur. Het rendement gaat dan van 15-20 naar 75-85 procent en het is vaak een aantoonbare oplossing in situaties waar sprake is van overlast.''

Oproep tot betere samenwerking tussen belangenorganisaties

Gert Kooij roept organisaties als Milieu Centraal op tot nog nauwere samenwerking en beter overleg. ,,Hoewel houtstook nu in de hoek staat, werkt de branche op dit moment actief samen met diverse belangengroepen in een landelijk Platform, met als doel de overlast door houtstook in kaart te brengen en waar mogelijk aan te pakken. Milieu Centraal is overigens één van de partijen aan tafel. Als branche wijzen we al jaren de weg naar oplossingen. We willen onder andere de stoker bewust maken van zijn verantwoordelijkheid in de bebouwde omgeving door het geven van informatie en stookadvies. Zo zijn bij diverse vakzaken in Nederland stooktrainingen te volgen. Stookadvies is in de regio Arnhem / Nijmegen te vragen bij Home Garden Shop in Gendt. Hout stoken in een verouderde haard en zomaar alles in het vuur gooien is niet meer van deze tijd. Dat kan inderdaad overlast en irritatie veroorzaken. Goed stookhout bijvoorbeeld moet aan voorwaarden voldoen. Op onze website www.sfeerverwarming.nl staat de 'Brancherichtlijn Houtstook', met daarin alle informatie over het verantwoord stoken van hout. Het moment waarop je stookt is ook van belang. Doe dat bijvoorbeeld niet bij mist of windstil weer. Zorg voor droog hout, een goede installatie, het juiste rookkanaal enz. Om de stoker daarin maximaal van informatie te voorzien is door de branche het zogenaamde stookalert ontwikkeld, te vinden via www.stookalert.nl, dat aangeeft wanneer je wel of beter niet kunt stoken. Van hout stoken moeten mensen vooral genieten en de voordelen ervaren. Als iedereen zich aan de richtlijnen houdt, worden de nadelige effecten van houtstook geminimaliseerd.''

Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is een platform waar voortdurend de kwaliteit van de toestellen, alsmede de installatie hiervan, en het opleidingsniveau van de installateurs wordt bevorderd. De NHK vormt daarnaast ook het aanspreekpunt voor onder andere de overheid voor het ontwikkelen en toepassen van wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzame veiligheid. Dit alles komt tevens tot uiting in de Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen die door de NHK wordt verzorgd. Binnen de NHK zijn zowel fabrikanten (SHR) als detaillisten (SVG) actief.

Uw erkend installateur: Home Garden Shop BV, Biezenkamp 2 Gendt, 0481 424341

Kluis sportpark De Hove ontvreemd

MILLINGEN – Zondagavond is ingebroken in het clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn.

Camerabeelden laten zien dat rond 20.40 uur twee tot nu toe onbekende personen via de zijkant het clubgebouw zijn binnengekomen door de buitendeuren te forceren en vervolgens binnen enkele deuren. Toen de gealarmeerde politie er kwam, waren de daders gevlogen. Naast de schade die ze hebben aangericht, zijn ze er met de kluis inhoudende de bar inkomsten van voetbalclub SC Millingen en korfbalclub Odio vandoor gegaan. Hoeveel geld er in de kluis zat, is niet bekend gemaakt.

Groesbeekse Boys wint van Nijmegen

Groesbeekse Boys. (foto: Hans Hoogenbosch)

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys blijft door de 2-1 overwinning op sv Nijmegen koploper van de ranglijst. De Groesbeekse formatie kwam op een comfortabele 2-0 voorsprong. Toch kwam het aan het einde van de wedstrijd onder druk te staan. Uiteindelijk werd een belangrijke 2-1 overwinning uit het vuur gesleept.

In de eerste helft golfde het spel op en neer. Jan Willem Hendriks kreeg de eerste scoringskans. Zijn schot belandde op het dak van het doel. Aan de andere kant verdween een schot van Daniel Golsby net naast. Daarna had Bram de Bruin pech toen zijn schot op de lat eindigde. Toch kwam Groesbeekse Boys nog voor het rustsignaal op voorsprong. Na een goede actie van Bram de Bruin was het Devin Jacobs die onhoudbaar binnen schoot.

Aan het begin van de tweede helft voerde Groesbeekse Boys de druk op. Na een uur voetballen pareerde de Nijmeegse verdediging een Groesbeekse inzet waarna Bram de Bruin over schoot. Boys goalie Jeffrey Hoogenbosch bracht aan de andere kant redding bij een één tegen één duel. Jan Willem Hendriks bracht de 2-0 stand op het scorebord opnieuw op aangeven van Bram de Bruin. Het spelbeeld veranderde na de rode kaart (twee keer geel) voor Devin Jacobs. Hoewel Rick Hubers nog op de paal schoot kwam Nijmegen dichterbij. Groesbeekse Boys kwam steeds meer onder druk te staan. Met een kopbal van de lijn zorgde Thom Jochoms ervoor dat er weer drie punten aan het totaal toegevoegd konden worden.

Zondag 24 maart is Groesbeekse Boys vrij. Zondag 31 maart speelt Groesbeekse Boys opnieuw een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan SCP. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.

Don Boscoprijs voor Kulturhus Beek

Voorzitter jury en vertegenwoordigsters project ouderen Beek. (foto: Henk Baron)

BEEK - Het Kulturhus Beek heeft met de activiteiten voor ouderen de vierde Don Boscoprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de SSBK (Steunfonds Buurt en Klubhuiswerk).

Dit Steunfonds geeft jaarlijks, dankzij een erfenis, een bijdrage aan kleine sociale projecten met als extra de Don Boscoprijs, vernoemd naar de naamgever van de voormalige Nijmeegse Stichting Don Bosco, die zich evenals haar naamgever zich inzette voor de verwaarloosde jeugd. Behalve de winnaar waren ook de Vroege Kermis van de OEV in Millingen a/d Rijn en de Braderie Willemskwartier genomineerd. Met veel enthousiasme presenteerden de projecten zich op 12 maart aan elkaar en aan de onafhankelijke jury bestaande uit Hannie Kunst, oud-wethouder in de gemeente Nijmegen, Anja Middelkoop, beeldend kunstenaar en organisator van veel culturele evenementen in Millingen en Martin van Summeren, oud-docent aan de HAN met veel kennis van sociaal cultureel werk.

De jury was erg onder de indruk van het enthousiasme en de inzet van de vrijwilligers. Alle drie de projecten doen de goede dingen voor de juiste mensen. Met weinig geld wordt heel veel bereikt. Het was een geanimeerde avond waarin de projecten en de andere aanwezigen ook van elkaar leerden. OEV werd aan het einde van de avond door de voorzitter van de SSBK hartelijk bedankt voor de geboden gastvrijheid.

In mei kunnen weer nieuwe aanvragen worden ingediend bij de SSBK. Dit wordt onder meer bekend gemaakt in Hét GemeenteNieuws.

Gedicht van de week

Het thema van de boekenweek is 'De moeder de vrouw'

Moederschap

Moeder ben je niet voor even:

moeder ben je voor het leven.

Ze wil haar kind in alles volgen:

onbaatzuchtig staat ze klaar,

als aan navelstreng verbonden

blijft ze waakzaam voor gevaar.

Ze wil er altoos voor je zijn;

ja, die ‘wil’ is eindeloos.

Zij is pas blij als het kind ’t ook is,

zij voelt zijn pijn nog altijd erger,

zij is een troost bij stress en druk,

ze houdt haar deuren altijd open,

het kind mag zomaar binnenlopen;

moederliefde is onvoorwaardelijk.

Charlotte Selten-Litmaath

Spreekuur voor grenspendelaars

KRANENBURG – Op dinsdag 2 april houdt het GrensinfoPunt van de Euregio Rijn – Waal in het gemeentehuis van Kranenburg een spreekuur. Van 09.00 – tot 11.30 uur bestaat de mogelijkheid zich over het thema 'Wonen en werken in het buurland 'te laten informeren.

De adviseurs van GrensinfoPunt geven advies over grensoverschrijdende thema's zoals belastingen, ziektekosten – en renteverzekering. Iedereen die die misschien in het buurland willen komen werken of wonen kan zich hier laten informeren. Wie buiten dit spreekuur een persoonlijk adviesgesprek wil, kan bij bij het GrensinfoPunt in Kleve een afspraak maken ( +49-2821-793079) of via mail gip@euregio.org. Voor meer informatie kan men ook de website raadplegen: www.euregio.org/gip. Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst ieder kwartaal in Kranenburg een spreekuur zal gaan plaatsvinden.

In stilte wandelen door de bossen van Groesbeek

GROESBEEK - Wie 14 kilometer kan lopen, graag een dag wil onthaasten en wil genieten van de ontluikende natuur, kan dit doen op zaterdag 30 maart. Op die dag organiseert de protestantse kerk van Groesbeek een meditatieve wandeling.

Het thema van de wandeling is: 'Een nieuw begin' De deelnemers kunnen tijdens de wandeling in stilte over dit thema nadenken: Wat willen ze achter zich laten? Waar naar verlangen ze? Waarmee willen ze een nieuw begin maken? Gedachten zijn vrij en ze hoeven niet gedeeld te worden.

Tweederde van de tijd wordt in stilte gewandeld. Er is een prachtige route rond Groesbeek uitgezet en die wordt gelopen in twee blokken van anderhalf uur. Halverwege de tocht is er een lunchpauze in een horecagelegenheid, altijd een ontspannen en gezellig uurtje.

De start is om 9.30 uur in de Serre naast de kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek. Er wordt begonnen met een kopje koffie/thee en het thema wordt kort ingeleid door da. Janneke Ruijs. Rond 15.00 uur wordt de dag afgesloten in de kerk waar iedereen een kaarsje kan aansteken en nog wat kan drinken en napraten.

Wie geen 14, maar wel 7 kilometer kan wandelen, kan zich tijdens de lunchpauze laten ophalen. U kunt vooraf informeren waar de lunch plaatsvindt. Opgave is wenselijk, maar niet strikt noodzakelijk. Opgave of meer informatie via: ruijsjanneke@hotmail.com of 024 3976628.

'Eet op je gemakkie, een riefkuukse van Kakkie'

Meneer

GROESBEEK - Elke week op maandagmiddag om 12.00 uur is er een gezellige buurtlunch in Op De Heuvel op Ericastraat 39. Gerrit Peters, bij velen bekend als Kakkie is er ook elke week bij.

Op 25 maart gaat hij tijdens de buurtlunch voor iedereen zijn bekende riefkuukskes maken. Naast de riefkuukskes wordt de lunch compleet met een lekker kopje soep. Die maakt kok Astrid, zoals altijd, samen met een paar kinderen van school. En tot slot met een kopje koffie of thee naar keuze. Dit tegen een kleine vergoeding van 3.50 euro. Aanmelden is niet nodig en iedereen is welkom.

"Wilt u komen en hebt u geen vervoer? Er zijn vrijwillige chauffeurs die u kunnen halen en brengen. Belt u daarvoor naar Forte Welzijn. Dagelijks te bereiken tot 13.00 uur op 085 0406066. Ook stopt de gratis buurtbus 564 elk uur om kwart over het hele uur bij Op de Heuvel."

Nieuws van de dorpsdichter

Dorpsdichter gemeente Heumen. (foto: Marjolein Pieks) marjolein pieks

HEUMEN - Deze week ging de dorpsdichter van de gemeente Heumen naar Overasselt voor een rondleiding door het dorp langs allerhande historische plaatsen. De werkgroep Heerlijkheden Overasselt heeft een route uitgezet en gebruik gemaakt het bestaande wandelnetwerk.

De route die bijna 30 kilometer lang is, bestaat uit drie delen die elk met een kleur gemarkeerd zijn. Binnenkort levert de dorpsdichter een gedicht aan de organisatie van de wandeling die te lezen zal zijn op de website www.erfgoedheumen.nl.

De dorpsdichter gaf deze week ook de maandelijkse schrijfworkshop in Kringloopwinkel Vintage and More. Na twee jaren is er een vaste schrijfgroep ontstaan met talenten uit de Heumense dorpen, Nijmegen en Mook. Dit keer concentreerde de workshop zich rondom rijm en ritme waar knappe spoken word teksten uitrolden met het thema vrijheid en onafhankelijheid.

Deze week ging de dorpsdichter natuurlijk ook stemmen en zette danser Shinshan de gemeente Heumen, in het bijzonder Malden, op de landelijke kaart. Daarom bij dit artikel een versje over politiek en dans.

Klimaatmars

waren politici maar dansers

hun voeten in de lucht

in een wandeling door de hemel

(Marjolein Pieks , dorpsdichter gemeente Heumen)

Romeinse bustes ontvreemd uit Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Vier Romeinse bustes zijn onlangs ontvreemd uit Museumpark Orientalis.

De bustes stonden al 15 jaar op pinnen in de Romeinse straat . Hoe de dieven de bustes van de sokkel hebben gehaald is niet bekend. Ze zijn erg zwaar. Volgens een woordvoerder van het museum zijn de bustes per stuk zo'n 300 euro waard. Het museum hoop dat de bustes nog ergens zullen opduiken. omdat ze bij hun collectie horen, aldus de woordvoerder.

Protestantse gemeente Heumen

Zondag 24 maart 10.00 uur, Dorpsstraat 19. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor Kerk in Actie: Kerken in Cuba en de Diaconie.