De Liemers Helemaal Goed Courant

21 mei 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 21 mei 2015


Het unieke van de avondvierdaagse Rijnwaarden...

RIJNWAARDEN - De avondvierdaagse Rijnwaarden gaat dit jaar voor de 43e keer van start. Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 juni kan er weer iedere avond worden gelopen.

Het unieke van dit wandelfestijn is dat er iedere avond in een ander kerkdorp in de gemeente Rijnwaarden gestart en gefinisht wordt. De sportieve wandeltoer is over vijf dagen verspreid, zodat de deelnemers één avond naar keuze kunnen overslaan. De wandelaars kunnen kiezen uit twee afstanden: vijf of tien kilometer.

Voorverkoop van de startkaarten vindt plaats bij Emté-supermarkt in Lobith, Jumbo-supermarkt in Tolkamer, bij alle basisscholen in de gemeente Rijnwaarden en ook bij de heer J. Verplanke, Schoolstraat 34 in Aerdt. Ook tijdens de eerste twee avonden kan men vanaf 17.30 uur startkaarten kopen.

Op maandag tot en met donderdag wordt er vanaf 18.00 tot 18.30 uur gestart: op maandagavond vanaf het WoonServiceCentrum in Pannerden, op dinsdagavond vanuit café-restaurant Taveerne De Bijland in Tolkamer, op woensdagavond vanaf sporthal De Cluse in Herwen en op donderdagavond begint de wandeltocht bij dorpshuis Eensgezindheid in Aerdt.

Op de laatste avond start men vanuit dorpshuis 'De Spieker' in Spijk. De tien kilometer start dan om 18.00 uur, terwijl de vijf-kilometerwandelaars pas om 19.00 uur kunnen starten. Vanaf het voormalige voetbalveld aan de Spykerweg in Spijk lopen de wandelaars dan gezamenlijk de laatste meters naar het eindpunt dorpshuis De Spieker in Spijk.

De feestelijke intocht begint om ongeveer 20.00 uur en wordt muzikaal opgefleurd door muziekvereniging PCL uit Lobith. Het is de bedoeling dat de wandelaars vanaf dit punt massaal achter de muziek richting eindpunt aan lopen. Hierna vindt bij dorpshuis De Spieker de medaille-uitreiking plaats.

'Wij zoeken nog enkele vrijwilligers die ons tijdens deze wandelweek een of meerdere avonden willen helpen. Voor meer informatie kan men terecht op de vernieuwde website www.a4daagserijnwaarden.nl."

Zeventigjarig jubileum RKPSC

PANNERDEN - Op 10 juni 1945 is voetbalvereniging RKPSC opgericht en sindsdien zijn er vele hoogte- en dieptepunten geweest. Echter meer hoogtepunten dan dieptepunten. Bij elk decennium (jubileum) wordt aandacht geschonken of stil gestaan bij weer een mijlpaal.

Bij het zestigjarig bestaan heeft dat geleid tot een mooie wedstrijd tussen de verenigingen Vitesse uit Arnhem en Beveren uit België. Nu houden wij het soberder en dat pas ook beter tegen de achtergrond van deze tijd. Op 6 juni worden overdag sportieve activiteiten gehouden zoals voetbalgolf, vijf tegen vijf (met diverse leeftijdscategorieën), penaltybokaal en voetbalinstuif voor de jeugd. De sportieve activiteiten beginnen om 11.00 uur. Aansluitend hierop is er een feestavond waarbij voor het eerst in het bestaan van de voetbalvereniging een RKPSC-magazine zal worden gepresenteerd.

Het magazine geeft een mooi beeld van onze vereniging, waarbij vele onderdelen van de vereniging worden belicht. De presentatie van het magazine wordt gedaan door de oudste erevoorzitter Jan Stronkman. Dit zal rond de klok van 19.30 uur gebeuren. Het magazine wordt deze avond beschikbaar gesteld aan de leden en sponsoren.

`'Het belooft een mooie dag te worden en wij vertrouwen op en grote opkomst en gezellige afsluiting op de feestavond."

Jaarmarkt van fanfare Red & Black Giesbeek

GIESBEEK – Traditioneel wordt in Giesbeek rond de pinksterdagen het Molenweekend georganiseerd, dit jaar al weer voor de 34e keer! Dit leuke en gewaardeerde evenement rond de Giesbeekse molen (2e Pinksterdag open!) wordt georganiseerd door drum- en showfanfare Red & Black.

Tweede pinksterdag maandag 25 mei is er weer een groots opgezette jaarmarkt in de Meentsestraat en Pastoor Slingerstraat met meer dan honderd standhouders! Deze jaarmarkt, die om 10.00 uur begint, is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de gezelligste uit de regio met veel bezoekers! Op het Molenplein zal dj Niels de bezoekers vermaken met gevarieerde en leuke muziek. Daarnaast zal zang/coverband Time4Music uit Giesbeek 's middags livemuziek ten gehore brengen met repertoire uit de jaren '60, '70 en '80, aangevuld met hits van nu. Op het Dorpsplein draait disco Calypso en is er een optreden van de Giesbeekse jongerenband Splash! Straatmuzikanten en een dweilorkest zorgen voor vrolijke muzikale klanken tussen Dorps- en Molenplein. In de middag vindt ook de Amerikaanse Verkoop (Molenplein) plaats, waarbij waardevolle spullen bij opbod worden verkocht.

Liemers Got Talent

Inmiddels is het onderdeel 'Liemers Got Talent' een vast programmaonderdeel geworden van Molenweekend Giesbeek. Door meting van het publieksapplaus zullen leuke prijzen onder de kandidaten worden verdeeld.

Openingsfeest

Entertainer dj Henry zal zondagavond eerste pinksterdag vanaf 20.00 uur op het Molenplein met zijn muziekkeuze een gevarieerd optreden verzorgen. Alle informatie over het Molenweekend staat op www.molenweekendgiesbeek.nl.                        

Weer rocken in Pannerden

PANNERDEN - Op 24 mei eerste pinksterdag is het om 21.00 uur rocken geblazen in café-zaal De Dijk aan de Kerkstraat 6 in Pannerden. De entree bedraagt tien euro.

Pinkster Rock Pannerden heeft dit jaar een van de beste live coverbands van Nederland geboekt, namelijk: Van Beukenstein! Van Beukenstein brengt een eerbetoon aan Classic Rock met een repertoire van onverwoestbare rocknummers die over honderd jaar nog in de Top 2000 staan. Met een unieke setlist brengt Van Beukenstein rockklassiekers op weergaloze wijze.

Ze benaderen de originele uitvoering met een intensiteit en passie die ze duidelijk onderscheidt van andere coverbands. De band komt niet om je te verbazen met zijn verbluffende strakheid, vette arrangementen en hun Wall of Sound, maar weet je terug te brengen naar de decennia toen Rock nog met een hoofdletter werd geschreven en een beleving was. Kortom: De Ultimate Classic Rock Tribute! Met muziek van onder andere Deep Purple, Van Halen, Boston en Led Zeppelin. Maar ook klassiekers van Crosby, Stills, Nash & Young en Kansas ontbreken niet. "Overtuig jezelf: www.vanbeukenstein.nl en laat de kans om deze unieke band mee te maken niet voorbij gaan!

Voorjaarswandeling De Nevelhorst & Baerlebos

DIDAM - De stichting Vrienden van de Nevelhorst houdt op zondaq 24 mei (eerste pinksterdag) een voorjaarswandeltocht door het mooie natuurgebied van Didam. "We maken een wandeling van ongeveer anderhalf uur langs de Nevelhorst, door het bos en natuurgebied van Didam."

"Onze vrijwilligers zijn dit jaar weer enthousiast aan het snoeien geweest, waardoor de waterpoelen beter tot hun recht komen en de wandelpaden weer goed begaanbaar zijn. Ook zijn er prachtige doorkijkjes gemaakt voor een mooi uitzicht op het landschap. Dit wordt een mooie wandeling en met ons kunt u van gedachten wisselen over onze passie De Nevelhorst en Baerlebos, het recreatie- en natuurgebied voor Didam.

Tip: Neem vooral uw kinderen mee, want we maken ook een ritje met een paardetram van de stichting Belfjor. Nodig ook alle vrienden en bekenden uit, want hoe meer zielen hoe meer vreugd. De kosten voor deze wandeltocht bedragen inclusief koffie/thee en een lekkere huisgemaakte muffin vier euro.

Mocht u ons werk waarderen dan kunt u sponsorlid worden. Op deze zondag zijn er aanmeldingsformulieren aanwezig. Iedereen is welkom. Zondagmorgen 24 mei om 09.30 uur is er koffie in de saloon van westernboerderij De Baerle, Baerleweg 4 in Didam. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen voor fietsen, auto's en motoren. Meer informatie over de stichting staat op www.vriendenvandenevelhorst.nl en Facebook: Vrienden van de Nevelhorst.

Dementie 'als thuis wonen niet meer gaat'

ZEVENAAR - Op dinsdag 26 mei is er een bijeenkomst van het Alzheimer Café Zevenaar in dienstencentrum de Hooge Bongert van Caleidoz. Het Café is informatief, gezellig en geeft herkenning en steun aan mensen die aan een vorm van dementie lijden maar ook aan hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners.

Het thema voor deze avond is 'Als thuis wonen niet meer gaat'
Een cliëntadviseur van Liemerije geeft uitleg over hoe het werkt met het aanvragen van een indicatie. Tevens krijgt u informatie over de woon-zorg mogelijkheden in de Liemers voor dementerenden.

Het Alzheimer Café vindt elke vierde dinsdag van de maand plaats. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Daarna is er tot circa 21.30 uur nog gelegenheid om wat na te praten. De toegang is gratis. Aan de hand van een thema wordt gesproken met een (ervarings-) deskundige en in een gemoedelijke sfeer is voldoende ruimte om met elkaar te praten.

Het Alzheimer Café Zevenaar nodigt iedereen uit om ook eens te komen kijken. Enthousiaste vrijwilligers ontvangen u graag. Zich aan te melden hoeft niet en het eerste kopje koffie of thee is van het huis.

"Wilt u meer informatie of het programma 2015 ontvangen? Dan kunt u bellen met 0316 526994."

'Veteraan Ken West deed wat hij voor zijn gevoel moest doen...'

ZEVENAAR - Toen ik Ken West in 1985 leerde kennen, was hij in Zevenaar met zijn scoutinggroep uit Leicester (Engeland). Ik nodigde hem uit in mijn klassen iets te komen vertellen over Engeland en de scouting. Daar bleken verhalen over de oorlog bij te komen. Onze vriendschap was geboren...", aldus vertelt Piet van Breukelen.

"Toen ik wist dat hij van 2 tot 6 mei in Arnhem zou zijn om diverse festiviteiten bij te wonen in verband met onze bevrijding, heb ik een afspraak gemaakt met hem en zijn zoon Steve om elkaar in Groesbeek te ontmoeten tijdens de kranslegging bij het oorlogsmonument. Ik wist inmiddels dat hij een van de dapperen was die ons land had bevrijd. Dat had hij minutieus beschreven in zijn boek "An it's called a tam-o-Shanter' (naam voor een Schotse oorlogsbaret), dat hij me gesigneerd cadeau had gedaan."

Hevige strijd

"West maakte deel uit van de 49th Division Polar Bears) en hij vertelt in Groesbeek weer over hun langzame opmars (soms moest bevrijd gebied later weer worden ingeleverd) vanaf de Normandische kust naar Nederland. Vanuit Normandië komen ze via België in Nederland in de Betuwe, waar ze in Bemmel, Haalderen en Ressen als helden worden onthaald. In een brief van 26 september 1994 schrijft hij me dat hij vanaf eind november vanuit de Betuwe richting De Liemers trok. Het duurde nog tot 3 april voordat Zevenaar werd bevrijd en kort daarna ook Duiven. Daarna volgde de aanval op de Spoorbrug over de IJssel bij Westervoort en na 36 uur van bittere strijd was dan ook Arnhem eindelijk bevrijd."

Bescheiden man

"Euforisch is Ken West (inmiddels 92) nog steeds over het warme onthaal, dat hen in alle plaatsen ten deel viel: zowel tijdens de bevrijding (huiselijk comfort na voortdurend gevaar en spanning tijdens de gevechten) als nu tijdens de festiviteiten. "Daarvoor zijn we nu nog dankbaar; toen deden we slechts onze plicht", zegt hij kort voor zijn terugkeer naar Engeland."

Standwerkersconcours in centrum Zevenaar

ZEVENAAR - Stichting Promotie Markt Zevenaar organiseert op vrijdag 29 mei voor de zevende keer een standwerkersconcours in het centrum van Zevenaar. Zo'n vijfentwintig standwerkers gaan strijden om de Zevenaar Standwerkers trofee. De toppers van de Nederlandse standwerkers zullen op originele en ludieke wijze hun producten aan de man of vrouw proberen te brengen.

Het Zevenaarse standwerkersconcours begint om 12.30 uur. Een deskundige jury beoordeelt de deelnemers op punten als welsprekendheid, overtuigingskracht en originaliteit. De prijsuitreiking vindt rond 20.15 uur plaats in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1. Het standwerkersconcours is tot stand gekomen in samenwerking met de Marktkooplieden Zevenaar, de Stichting Ondernemersfonds Zevenaar en de gemeente Zevenaar.

Standhouders gezocht voor zomermarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Op zondag 5 juli houdt De Nieuwhof voor het derde jaar een zomermarkt. Van 13.00 tot 17.00 uur. Gedurende dag zullen er diverse optredens plaatsvinden en kinderactiviteiten.

Hierbij is de organisatie op zoek naar standhouders, te denken aan het verkoop van sieraden, kleding, etenswaren, et cetera.

De kosten bedragen 7,50 euro voor een tafel (1,20 meter breed) of vijftien euro voor een kraam (drie meter breed). Aanmelden kan via programmaraad@kulturhuswestervoort.nl.

Thema-avond over bloedziekten, bloedkanker en lymfklierkanker

ZEVENAAR - Gezond zijn staat bij veel mensen boven aan het wensenlijstje. Helaas kan iedereen zomaar ziek worden. Veel ziektes komen door verstoringen van inwendige organen. Als dat zo is, krijg je als patiënt te maken met een internist, zoals bijvoorbeeld Dr. André Vlot, die werkzaam is als internist-hematoloog in het Rijnstate ziekenhuis.

Op maandagavond 1 juni is hij spreker tijdens een thema-avond over bloedziekten, waarbij extra aandacht zal zijn voor bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantatie. Dr. Vlot geeft een overzicht van de meest voorkomende bloedziekten. Daarnaast zal er ruimte zijn voor het stellen van vragen over algemene zaken rondom bloedziekten.

Stichting Hematon is de patiëntenorganisatie voor bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantatie (www.hematon.nl). Regiocoördinator de heer Henk de Vries, is eveneens spreker en zal informatie geven over de stichting. Bij hem kunt u met specifieke vragen terecht over deze vormen van kanker.

De avond is bedoeld voor (ex-)patiënten, hun naasten en ieder die in zijn/haar omgeving te maken heeft met hematologie.

Iedereen is welkom, de toegang is gratis. De avond start om 19.30 uur. Men kan binnenlopen vanaf 19.15 uur. Rond 21.30 uur wordt de avond afgesloten. Aanmelden kan via info@braamhuis.nl, 0316 332111 of 06 83109358. "Vermeld daarbij met hoeveel personen u komt. Het adres is Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis)."

Samen uit: Senioren Vereniging Pannerden en Vrouwenvereniging Veelzijdig Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 2 juni gezamenlijke uitgaansdag naar Kaasmuseum- en boerderij De Weistaar in Maasbergen.

Het vertrek is om 9.00 uur vanaf café De Oude Waal met om 10.30 uur koffie/thee en gebak in De Weistaar. Vervolgens is er een korte film over het maken van kaas en boter. Daarna brengen ze een bezoek aan kaas- en botermuseum en het proeven van kaas.

's Middags is er een lunch met als afsluiting van de middag glas-entainer Willem Buyse, die op een ludieke manier uitleg geeft over het blazen van glas.

Om 17.30 zijn ze weer in Pannerden. Ter afsluiting van deze reis is er een diner bij Piet. Leden kunnen ook alleen aan het diner deelnemen.

Opgeven voor deze fantastische reiskan tot en met 24 mei bij het bestuur of de wijkleiders.

Gasten uit Florida zoeken een gastgezin

LIEMERS - Ook dit jaar host Friendship Force Nederland Oost weer gasten uit het buitenland.

Friendship Force Nederland Oost ontmoet elk jaar mensen uit het buitenland, hier in Nederland of 'ergens' in de wereld tijdens onze reizen. Van 30 augustus tot 6 september ontvangen leden van FF Nederland Oost zeventien gasten uit Florida.

Voor een paar gasten worden nog enkele gastgezinnen in de provincie Gelderland of Overijssel gezocht. De gasten krijgen een kijkje in onze cultuur en ons alledaagse leven. Zij gaan tijdens de week een aantal leuke en informatieve uitstapjes maken. Naast een gezamenlijk programma brengen zij ook twee dagen door met het gastgezin. Uit deze uitwisselingen ontstaan vele jarenlange vriendschappen met mensen uit alle culturen en vanuit de hele wereld. Niet zelden worden tegenbezoeken afgelegd bij gasten.

Friendship Force International is een non profit organisatie met als doelstelling mensen van verschillende culturen bij elkaar te brengen. Wij hopen zo meer begrip en respect te krijgen voor andere leefgewoonten.

Tijdens de uitwisselingen brengen wij tijd door met het gastgezin en worden activiteiten georganiseerd die uniek en voor toeristen zelden toegankelijk zijn. Maar ook een bezoek aan een museum, een activiteit die specifiek is voor het te bezoeken land of een familie feest zijn mogelijk.

Friendship Force is een a-politieke organisatie die aan geen enkele religie is gelieerd. "Ben jij gastvrij, ontmoet je graag nieuwe mensen, ook in je eigen regio en ben positief en enthousiast? Neem dan contact op met contact@friendshipforcenederlandoost.nl."

Schaapscheren en rommelmarkt op kinderboerderij Rosorum in Zevenaar

ZEVENAAR - Maandag 25 mei tweede pinksterdag, van 14.00 tot 16.30 uur staat kinderboerderij Rosorum in Zevenaar weer bol van de activiteiten.

Tijdens de rommelmarkt kunnen kinderen en volwassenen hun tweedehands spullen verkopen. "Daarvoor kun je je eigen kleed (2,50 euro) gebruiken of je huurt een tafel voor tien of een kraam voor vijftien euro. Inruimen kan vanaf 13.30 uur.

De rommelmarkt gaat alleen door bij voldoende deelnemers. Daarom vragen wij om je uiterlijk 21 mei aan te melden via de e-mail: info@kinderboerderijrosorum.nl of telefonisch: 0316529290. De entree bedraagt voor volwassenen een euro; kinderen hebben gratis toegang.

Schaapscheren

De schapen worden geschoren en ontdaan van hun wintervacht en er wordt een demonstratie wol spinnen en wol verven gegeven.

Naam konijnenverblijf

Tijdens ons Lentefeest hebben wij een prijsvraag uitgeschreven en gevraagd een leuke naam te bedenken voor ons nieuwe konijnenverblijf. We hebben liefst tachtig reacties ontvangen. Welke naam het is geworden? Kom tweede pinksterdag naar de kinderboerderij waar om 14.30 uur de nieuwe naam wordt onthuld.

"En zoals je van ons bent gewend, kun je natuurlijk ook aan diverse andere activiteiten meedoen, zoals pony rijden, ritje met het ponykarretje, broodjes bakken, poffertjeskraam; kortom het belooft weer een gezellig feest te worden.

De kinderboerderij ligt aan de Methen 2b in Zevenaar.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

BABBERICH - Op (pinkster)zaterdag 23 mei is er om 19.00 uur een eucharistieviering. Voorganger is pastor Remmers en zang van het gemengd koor samen met het Ceaciliachör uit Elten-Hüthem. Tevens is een extra collecte voor de Nederlandse missionarissen.

Misintenties :

Bart Buil

Theet Derksen en Lenie Derksen-Barten

Wim Eggenhuizen

Overleden ouders Bouwman-Bodd

Mevr. Nelissen- Schroorders

Bertus Rutjens

Nol Köning

Overleden familie Hulsink

Overleden familie Sweers-Etzroth

Donderdag 28 mei Mariaviering om 19.0 uur met Diaken André van Boven en zang van het Gemengd koor. Hiervoor kunt u intenties opgeven in de viering.

De eerstvolgende viering is op zondag 7 juni om 09.30 uur met diaken Van Zundert en het Ritmisch koor.

Telefoon: 0316 247216 Email: babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Goedbezochte bijeenkomst van het MKB Rijnwaarden

LOBITH - Afgelopen dinsdag was de heer Mark Christiaans te gast bij een goedbezochte ledenbijeenkomst van MKB Rijnwaarden in zalencentrum Schipperspoort in Lobith.

Christiaans is expert op het gebied van marketingcommunicatie in het MKB. In een boeiende en leerzame presentatie nam hij de aanwezige leden mee langs onderdelen van de drie pijlers van invloed: strategie, psychologie en taal. De populaire digitale nieuwsbrief diende daarbij als voorbeeld en digital instrument om je klanten te informeren en goed te bereiken. Kortom weer een onderwerp die in de huidige digitale tijd de aandacht verdient! Meer informatie staat op www.primusoptimus.nl.

De avond werd afgesloten met de netwerkborrel, waarbij Christiaans individueel nog de leden nader tekst en uitleg gaf. Ook maakten enkele leden nog afspraken om van elkaars diensten gebruik te willen gaan maken dus kijken bestuur en alle aanwezigen terug op een zeer geslaagde avond.

De volgende bijeenkomst van MKB Rijnwaarden staat gepland op 3 juni om 20.00 uur aan boord van partyschip De Graaf van Bylant in Tolkamer. "We verwelkomen dan Frank van de Wall Bake. Onderwerp is dan 'sponsoring en maatschappelijke betrokkenheid'. Meer info volgt, maar men kan zich nu al opgeven!

Weerman Reinier van den Berg bij 't Nut in Lobith

LOBITH - Na een succesvolle presentatie vorig jaar komt weerman Reinier van den Berg op 26 mei een tweede 'weerpraatje' houden. Deze wordt georganiseerd door Activiteit van 't Nut in Lobith.

Dit keer zal het onder andere gaan over 'de taal der wolken'. Zonder wolken geen regen en zonder regen geen boer die zijn land kan verbouwen. Dat is maar een van de talloze voorbeelden waarom wolken belangrijk zijn in ons leven. De wolken zijn ook wat de lucht zo interessant maakt. Maar voor de meeste mensen lijken alle wolken op elkaar.

Weerman Reinier van den Berg geeft een kleurrijke presentatie over de wolken en hun betekenis voor het klimaat en weersvoorspelling. Welke wolken brengen regen en welke niet? Waarom geeft een donkere lucht lang niet altijd regen? En komt er na avondrood echt altijd een mooie volgende dag? Ongetwijfeld zal hij ook nog even ingaan op het huidige weer en opwarming van de aarde. Mogelijk gaat hij ook nog iets vertellen over wervelstormen, immers het wervelstormseizoen in Amerika is weer begonnen. Reinier heeft van dit weerfenomeen ter plaatse veel studie verricht. Alle reden om naar deze leerzame en leuke avond te komen op dinsdag 26 mei in partycentrum Schipperspoort, Dorpsdijk 30 in Lobith. De entree is voor leden gratis. Niet-leden betalen 2,50 euro per persoon.

Bingo bij De Maatjes

ZEVENAAR - Vrijdagavond 5 juni is weer de maandelijkse bingo in het cultureel centrum De Maatjes aan de Kardinaal de Jongstraat 4 in Zevenaar.

De zaal is open vanaf 19.30 uur; aanvang 20.00 uur. De opbrengst hiervan komt gedeeltelijk ten bate van de sjoelclub De Contactschijf (sport voor gehandicapten). Voor meer informatie kan men bellen 0316-334162 na 16.00 uur.

Schuttersfeest in 't Loo

't LOO - Het schuttersseizoen van Willem Tell staat weer op het punt van beginnen. Op zaterdag 23 mei aan de vooravond van pinksteren gaan de schuttersvlaggen in 't Loo weer in top en is er een oergezellige feestavond in het schuttersgebouw aan de Loostraat.

De schuttersavond staat dan namelijk op het programma. Net als in voorgaande edities belooft het ook dit jaar weer een geweldig feest te worden. Om 19:00 uur is de afmars, dan wordt het koningspaar Theo & Bets Janssen afgehaald. Na een rondtocht door het dorp en een vendelhulde in het schuttersgebouw, zal aansluitend het feest beginnen.

De muziek zal verzorgd worden door het allround-band Sowieso. Het allround repertoire van hen staat garant voor een geslaagde avond, voor jong en oud. Leden met hun partners, jeugdkaart- en kermiskaarthouders van schuttersvereniging Willem Tell hebben gratis toegang. Aan de deur zijn toegangskaarten verkrijgbaar voor tien euro per stuk. De zaal is om 19:30 uur open. Voor aanvragen van nieuwe leden- / kermiskaarten kan men zich richten tot Rut IJzermans, Loostraat 75 (0316 261896).

Joost kookt tijdens Natuurlijk! Diem

DIDAM - Als u de streekproductenmarkt tijdens Didam op Stelten bezoekt, kunt u ruiken en proeven van producten die op ambachtelijke wijze zijn gefokt, geteeld en gekweekt. Joost Opdenoordt van Kookstudio Joost Kookt gaat live met deze producten koken.

De gerechtjes die deze topkok bereidt, mag u gratis proeven. Joost vindt het een voorrecht om met pure en biologische producten te werken, waarmee hij nieuwe gerechten creëert. Smaak en structuur staan daarbij centraal.

De basis van een goed gerecht vormen de ingrediënten. Liefde, tijd en aandacht zorgen voor de beste producten. Die producten haalt hij uit de streek en uit zijn eigen moestuin, waar hij groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen kweekt. De gerechten die Joost bereidt krijgen ook liefde, tijd en aandacht.

Zijn kookkunsten leerde Joost Opdenoordt bij Toine Smulders van Villa Copera, bij De Steenen Tafel in Borculo en de Librije in Zwolle. Joost maakte ook wereldreizen naar Australië en Nieuw-Zeeland om er meer te leren over puur koken. Voor zijn afstudeerproject verdiepte hij zich in de invloed van kleur en structuur op de smaak van producten, die vaak bepaald wordt door E-nummers. Niet alle E-nummers zijn trouwens chemisch, bijvoorbeeld de natuurlijke rode kleurstof van biet wordt ook als E-nummer verwerkt in voedsel.

In 2013 begon Joost zijn eigen Kookstudio. In Tolkamer, maar ook bij mensen thuis geeft hij workshops. Hij bereidt als privé-kok aan huis of op bijzondere locaties lunches en diners en verzorgt exclusieve catering, zowel zakelijk als particulier. Meer informatie staat op www.joostopdenoordt.nl en op www.didamopstelten.nl.

Autismecafé De Liemers

ZEVENAAR - Vrijdag 5 juni is er weer een bijeenkomst van het Autismecafé De Liemers. Volwassenen vanaf vijfentwintig jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zowel Maya als Heleen hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten.

Themagesprek op 5 juni: ASS en eenzaamheid. Er zijn mensen met een ASS die graag alleen zijn en zij kiezen daar bewust voor. Dit hoeft echter niet te betekenen dat zij zich eenzaam voelen. Hoe is dat bij jou, voel jij je eenzaam en is dat dan een enkele keer of vaak?

Dat mensen met een ASS kiezen voor 'alleen zijn' heeft meerdere redenen; overprikkeling is er een van. "Herken jij het gevoel van eenzaamheid en hoe ga jij om met dat gevoel? Je bent van harte welkom om in het Autismecafé hierover te komen praten."

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Inloop vanaf 19.30 uur en het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur, daarna is er tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree is inclusief een kop koffie / thee drie euro vijftig. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Meer informatie staat op www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.

Marathonuitzending 'PinksterProg' bij Favoriet FM

ZEVENAAR - Ter ere van het 12,5-jarig bestaan van radioprogramma SymphoShop en het vijfjarig bestaan van Prog Non Stop organiseert Favoriet FM op eerste pinksterdag een marathonuitzending genaamd 'PinksterProg'.

Van 's ochtends 09:30 tot 22:00 uur 's avonds zal in 12,5 uur het beste wat symfonische- en progressieve rock te bieden heeft, nogmaals de revue passeren.

Tussen de muziek door zal er teruggeblikt worden op de vele interessante interviews, bijzondere ontmoetingen en geweldige live-sessies van de afgelopen jaren.

SymphoShop is ontstaan in de zomer van 2002 naar een idee van Frans Feenstra en Martijn Berkenfeldt. Na een aantal proefuitzendingen kreeg het duo groen licht van de programmastaf om iedere zondag tussen 20:00 en 22:00 uur hun programma uit te zenden en hiermee hun gedeelde passie voor dit muziekgenre met de luisteraars van Favoriet FM te delen.

Al snel wisten liefhebbers in binnen- en buitenland het programma via de ether of het internet te vinden. Zo ook Theo Elfring, die na het bijwonen van een aantal uitzendingen zich bij het team mocht voegen als vaste technicus. Kort daarna gevolgd door Martijn en Ellis Lohschelder, die inmiddels samen met de later aangesloten Carl Sanders tot de huidige bezetting van het programma behoren. In 2010 is Theo Elfring daarnaast gestart met een eigen programma genaamd Prog Non Stop waarin, voorafgaand aan SymphoShop, iedere zondag tussen 19:00 en 20:00 zonder tussenpozen een selectie van de beste nummers uit de rijke geschiedenis van de symfonische- en progressieve rock uitgezonden wordt.

PinksterProg wordt op 24 mei van 09:30 tot 22:00 uur live uitgezonden bij Favoriet FM en is te beluisteren via 94.0 FM.

Voetballen doe je bij SDZZ

ZEVENAAR - Dromen van de schitterende doelpunten van Robin van Persie, de dribbels van Arjen Robben, de techniek van Wesley Sneijder en de katachtige reflexen van Jasper Gillesen.

Ben je maf van voetbal, sluit je dan net als bovengenoemde sterren aan bij een voetbalclub, want ook Robin, Arjen, Wesley en Jasper zijn op jonge leeftijd bij een amateurclub begonnen en hebben hier het voetballen geleerd. Dankzij een goede basisopleiding hebben zij de absolute top bereikt.

Dat je de top bereikt kunnen wij je niet beloven, maar een deskundige begeleiding van talrijke gediplomeerde jeugdleiders en jeugdtrainers kunnen we je wel garanderen. Heb je zin om te voetballen, wordt dan lid van Samenspel Doet Zegevieren Zevenaar. Voetballen doe je bij een leuke club, en bij SDZZ heb je de Toekomst.

De jeugdopleiding van SDZZ bestaat momenteel uit ruim honderd spelers, die één of twee maal in de week trainen, wekelijks op de zaterdag een wedstrijd spelen en aan het einde van het voetbalseizoen deelnemen aan enkele jeugdtoernooien. Verder worden er veel nevenactiviteiten georganiseerd.

Omdat SDZZ niet de grootste voetbalvereniging van Zevenaar is, kan er aan alle spelers voldoende aandacht worden besteed. Dat dit resultaat heeft, blijkt wel uit het feit dat regelmatig SDZZ jeugdspelers worden gescout door De Graafschap en Vitesse.

Jongens en natuurlijk ook meisjes, want voetballen is al lang niet meer alleen een jongenssport, van vier jaar of ouder die zin hebben om te voetballen, worden uitgenodigd om een maand gratis mee te trainen en te voetballen bij SDZZ.

Je traint en voetbalt met leeftijdsgenootjes. De dag en het tijdstip waarop de trainingen plaatsvinden is afhankelijk van je leeftijd. Informatie over SDZZ kan je krijgen bij Gerard Kelderman; telefoonnummer 0316 333001; email: jeugd@sdzz.nl of kan je lezen op de website. Wanneer je daadwerkelijk lid wordt, krijg je een welkomstcadeau (trainingspak).

Kijk voor meer informatie over de jeugdafdeling van de voetbalvereniging SDZZ op de internetsite www.sdzz.nl., of kom eens 'n kijkje nemen op sportpark De Griethtsepoort aan de Doesburgseweg in Zevenaar.

Einde klaverjasseizoen...

ZEVENAAR - Klaverjasclub De Hooge Bongert heeft het seizoen 2014-2015 afgesloten op 30 april.

De eindstand van de beste vijf spelers na 33 speeldagen is

1 : Hr. De Geest : 118.460 punten

2 : Mv. Leenders : 115.091 punten

3 : Mv. Stevens : 115.082 punten

4 : Hr. Klein Middelink : 114.945 punten

5 : Hr. Pleiter : 114.473 punten

De hoogste dag score kwam op naam van de Hr.Wels met 6.212 punten.

Donderdag 3 september begint het nieuwe seizoen 2015/2016 om aanvang 13:30 uur in De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Nieuwe leden zijn welkom .

De hele zomer zal er op donderdagmiddag om 13.30 uur kaarten zijn. De deelname is gratis.

Kerk in beweging: het thema voor pinksteren

WESTERVOORT - Op 24 mei eerste pinksterdag om 11:00 uur, wordt 'Kerk in beweging' in Westervoort in de Sint-Werenfriduskerk aan de Dorpstraat 107 gevierd. "Samen met de Irakese Thomas Parochie, de gastgebruikers van de parochiekerk, gaan wij het pinksterfeest vieren, het feest van de komst van de Heilige Geest."

"We gaan elkaar door deze viering inspireren, van elkaar leren, naar elkaar luisteren en genieten van elkaars zang, elkaar leren waarderen en begrijpen. Oftewel Kerk in beweging zijn en pinksteren echt ervaren." De viering wordt in drie talen gedaan (Arabisch, Aramees en Nederlands); alle teksten worden in de talen op een groot scherm getoond.

De kerk is voor jong en oud open vanaf 10:30 uur. "Kom op tijd en zegt het voort, het belooft druk te worden! Napraten doen we in Inloophuis De Herberg naast de kerk. Voor de kleinsten en iedereen die zich (nog altijd) jong voelt, hebben we een verassing in petto."

Inzamelactie mobieltje tijdens Didam Op Stelten

DIDAM – Iedereen heeft wel ergens een ongebruikte of defecte mobiele telefoon rondslingeren. In samenwerking met NOC*NSF zamelt gymvereniging Margriet Didam oude mobieltjes in zodat deze gerecycled kunnen worden. Vanaf 18 mei is er een inzamelpunt bij de gymvereniging, gevestigd achter het Liemers College in Didam.

De actie is onderdeel van het project Return2Sport, waarbij sportverenigingen iets goeds kunnen doen voor het milieu en geld kunnen verdienen voor de eigen club. Tijdens Didam Op Stelten (7 juni) zal de gymvereniging ook een inzamelbox in het centrum van Didam plaatsen, naast de Mariakerk. Hier staat Margriet dit jaar met een beweegplein waar alle kinderen gratis mogen komen sporten.

Veel onderdelen in mobiele telefoons komen uit conflictgebieden in Afrika; met het verkrijgen van deze grondstoffen worden indirect burgeroorlogen in stand gehouden. Het hergebruiken van deze grondstoffen omzeilt deze problematiek en is bovendien duurzamer. Ook niet werkende telefoons en adapters zijn welkom om het milieu en de gymvereniging een handje te helpen. De inzamelactie wordt gehouden tot en met 17 juni. Meer informatie staat op www.gymverenigingmargriet.nl.

Pilot 'Aangenaam Wonen' in Giesbeek van start

GIESBEEK - De gemeente Zevenaar start samen met welzijnsorganisatie Caleidoz, Plavei e.a. het project 'Aangenaam Wonen'. Dit project geeft inwoners inzicht in mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

De traditionele verzorgingshuizen in Nederland zijn in snel tempo door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen achterhaald. Mensen willen zelf de regie over hun eigen leven behouden en zelf bepalen òf en door wie ze verzorgd worden. Dit vraagt om woningen die aansluiten bij deze wensen.
De provincie Gelderland stimuleert het geschikter maken van bestaande woningen. De provincie werkt samen met gemeenten aan een aantal voorbeeldprojecten die bijdragen aan het geschikter maken van woningen voor ouderen. Het project 'Aangenaam Wonen in Giesbeek' is één van deze projecten.

Op dinsdag 26 mei vindt een eerste bijeenkomst plaats voor inwoners van Giesbeek van 55 jaar en ouder. Tijdens deze avond in Kulturhus De Brede Blik wordt voorlichting gegeven over mogelijkheden om woningen aan te passen met (kleine) bouwkundige aanpassingen en thuistechnologie. Ook krijgen
inwoners tips en trucs van deskundigen. Na deze aftrap volgen informatiemarkten voor inwoners, verenigingen en groepen en starten woonadviseurs met huisbezoeken.
In januari 2016 wordt het project geëvalueerd. Mogelijk wordt het project Aangenaam Wonen daarna over de rest van de gemeente Zevenaar uitgerold.

Liemerse voetbal- en handbalreünie op zaterdag 23 mei

ZEVENAAR - Op zaterdag 23 mei verzorgt OBW al weer het zevende zes-tegen-zestoernooi op sportpark Hengelder. Sportvereniging OBW bruist van de energie wat men onder andere ook kan merken tijdens het jaarlijkse zes-tegen-zestoernooi

Huidige sterren en helden van weleer van bijna alle Liemerse voetbalclubs komen op zaterdag 23 mei samen voor het zes-tegen-zestoernooi. Het belooft weer een sportief festijn te worden met veel supporters uit de familie- en vriendenkring van de spelers. En dat maakt het toernooi tot een reünie waar veel herinneringen opgehaald worden.

Een van de mooie dingen van het geheel is dat de dames en heren van de handbaltak van OBW ook hun voetbalkunsten zullen vertonen tijdens de wedstrijden. Het toernooi met kleinere teams en gespeeld op halve velden is voor iedereen beloopbaar en behapbaar. Om iedereen een gelijke kans te geven op de eindoverwinning heeft de organisatie de teams op twee niveaus ingedeeld: prestatief en recreatief. De twee winnaars gaan penalty's nemen voor de eindoverwinning. Zo zouden de 'golden oldies' van weleer best eens kunnen winnen van de helden van vandaag.

Het toernooi begint om 15.00 uur en het laatste fluitsignaal zal om 19.00 uur klinken. Daarna begint een gezellige feestavond met de band Lara Leaves. Deze band is ontstaan in De Liemers. Ze spelen akoestische covers van zowel de nieuwste hits tot de prachtigste liedjes van 'vroeger'.

De Kangoeroe Klup

ZEVENAAR - Bij de Kangoeroe Klup kunnen de jongste korfballertjes spelenderwijs in aanraking komen met korfbal.

Korfbal is een leuke balsport die voor zowel jongens als meisjes is. De Kangoeroe Klup is voor iedereen tussen de drie en zeven jaar. Ze trainen eenmaal per week op het veld aan de Marconistraat op zaterdagochtend van 09:30 tot 10:30 uur. In de wintermaanden (novmber tot en met maart) trainen ze in de sporthal Heerenmaten in Zevenaar. "Wil je meer info of wil je een keer meedoen, mail dan naar: jc@dezwaluwen.nl."

Kerkdienst in Lobith

LOBITH - Zondag 24 mei is er kerkdienst om 10.00 uur in Lobith. In deze dienst zal dominee Dijk uit Duiven voorgaan.

In de dienst van zondag 31 mei gaat dominee A. Jonkman voor. Ook deze kerkdienst is om 10.00 uur in Lobith.

Na de diensten is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten. PKN Rijnwaarden, Markt 15, Lobith.

Bezichtiging Ontmoetingskerk

ZEVENAAR - Op zaterdagmiddag 23 mei is de Ontmoetingskerk in Zevenaar van 14.00 tot 17.00 uur open voor bezichtiging.

Het is zeker de moeite waard om dit kerkje uit 1659 van binnen te bekijken. Met name het fraaie houtsnijwerk van de preekstoel, het orgel en de herenbanken zijn het bezichtigen waard.

Speelplezier bij Puck & Co

DUIVEN - Buitenschoolse opvang De Wiekslag heeft op12 mei bezoek gehad van de Speelmobiel. De kinderen konden naar hartenlust springen en klauteren, en deelnemen aan verschillende sport- en spelactiviteiten.

Het is meivakantie en daarom is er iets extra's georganiseerd bij Puck & Co. Op 12 mei was het daarom groot feest op het plein van bso/school De Wiekslag in Duiven. De kinderen van de dagopvang en de bso-vakantieopvang konden onder deskundige begeleiding van Creon-medewerkers en de leidsters van Puck & Co gebruik maken van onder andere een stormbaan, boogschieten, en een springkussen. Ook konden ze zich verkleden als een echte sumoworstelaar. Alle kinderen hebben zich opperbest vermaakt, getuige deze foto.

Moeders zwemmen mee met de Reddingsbrigade

ZEVENAAR - Het was druk tijdens de moederdagzwemles in het Lentebad op zaterdag 9 mei. Alle leden mochten voor moederdag hun moeder meenemen naar de zwemles om te laten zien wat zij allemaal hebben geleerd tijdens de lessen.

Jaarlijks organiseert reddingsbrigade de zaterdag het moederdagzwemmen. Alle moeders zijn uitgenodigd om mee te zwemmen met hun kind. Naast een leuke les krijgen de moeders een goede indruk van wat hun kind leert tijdens de zwemles en hoeveel vooruitgang het kind boekt. Dit jaar kwam dit helemaal goed uit, want op dinsdag 12 mei zwemmen de leden af voor hun diploma's zwemmend redden. In het speelkwartier was er voor de moeders een kopje koffie met een koekje.

Op zaterdag 20 juni mogen alle vaders voor vaderdag mee komen zwemmen om te ervaren hoe het zwemmen bij de reddingsbrigade is.

Reddingsbrigade de Breuly is een van de 166 reddingsbrigades die Nederland rijk is. Met 23.000 leden voorkomen zij de verdrinkingsdood. Reddingsbrigade de Breuly doet dit met dertig actieve vrijwilligers, door het geven van zwemlessen aan kinderen vanaf vierenhalf jaar. "Daarnaast leiden wij leden op voor de bewakingstaken tijdens evenementen en aan de kust. Wij zwemmen op dinsdagavond en zaterdagochtend in het Lentebad in Zevenaar. 's Zomers trainen wij met de zwemmend redders ook buiten in natuurplas De Breuly."

Moederdag bij Bentsports?

LIEMERS - Moederdag bij Bentsports Ja/Nee? Nee! Hun moeder is niet meer. Zij overleed vorig jaar aan de gevolgen van pancreaskanker. 10 mei 2015 was voor hun de eerste moederloze moederdag. Ja!

Dat was voor team Brinkhuis de reden om juist dat weekend een actie voor Alpe d'HuZes te organiseren. Drie zonen en papa gaan op 4 juni fietsend de Alpe d' Hues op. Twee doen dat zes keer en de andere twee drie keer. Dat moet haalbaar zijn met de wielerervaring die team Brinkhuis heeft. Echter er moet nog wat meer. Per deelnemer wordt een streefbedrag van 2500 euro gevraagd. Voor team Brinkhuis dus 10.000 euro.

Samen met Bentsports organiseerden ze op 9 en 10 mei een Alpe d'HuZesweekend. Tennis, fitness en fietsen. In de tennishal werd de Gemma Brinkhuis Avondtoss Memoriam gehouden. Drie uur lang tennisten tennismaatjes van Gemma en Anton naar moederdag toe. In steeds wisselende samenstellingen, fanatiek maar in een gezellige sfeer.

Team Brinkhuis reed om en om gedurende 24 uur op de rollerbank. Zaterdag 9 mei was om 12.00 uur de start in de kantine van Bentsports en om 24.00 uur reden ze, onder luid applaus van de tennissers van TC SevenAeren, moederdag binnen. Toen zat nog maar de helft er op. Met steun van familie en vrienden kwamen ze door de nachtelijke uurtjes. Zondag om 12.00 uur sloot burgermeester De Ruiter het Alpe d'HuZesweekend af. Het gehele weekend leverde Alpe d"HuZes ruim duizend euro op.

Organisatie handbaltoernooi verwelkomt grote sponsor

Foto: Koos Roelofs

GROESSEN - Sportclub Groessen maakt zich op voor de 38e editie van zijn jaarlijkse veldhandbaltoernooi. Honderden handballers in alle leeftijdscategorieën komen op zaterdag 30 en zondag 31 mei in actie op sportpark Heggeakkers. Dit jaar beschikt de organisatie over een hoofdsponsor van formaat. Het Arnhemse bedrijf beslist.nl heeft zich verbonden aan het handbalevenement.

Het jaarlijkse handbaltoernooi van sportclub Groessen staat bekend als een sterk bezet toernooi. Vanuit heel Nederland komen verenigingen naar Groessen. Zaterdag 30 mei is het de dag van de jongste kinderen. Dan komt de C-, D-, E en F-jeugd in actie. Op zondag 31 mei mogen de B- en A-jeugd aantreden, net als de dames en heren senioren.

Hoofdsponsor beslist.nl is het grootste online winkelcentrum van Nederland. Met een assortiment van ruim 26 miljoen producten van tienduizend webshops biedt beslist.nl dagelijks meer dan een half miljoen consumenten overzicht bij het online shoppen. Ook handballers vinden op beslist.nl een ruim aanbod van producten.

Samen met Sportclub Groessen organiseert beslist.nl tijdens het handbaltoernooi een winactie voor deelnemers en bezoekers. Hiervoor worden op beide wedstrijddagen kaarten weggegeven op het sportcomplex.

De toernooicommissie bestaat uit Jos Lukkezen, Arnold Uffing, Koos Roelofs, Ton van der Wurff, Michiel van Elk, Sjanne Rasing en Mendy Reijmer. De toegang is beide dagen gratis. Het toernooi begint op zowel 30 als 31 mei om 10.00 uur, de prijsuitreiking staat gepland rond de klok van vieren. Meer informatie staat op www.sportclubgroessen.nl.

Vlonderconcert op 31 mei in Duiven

DUIVEN - Zondagmiddag 31 mei, om 13.30 uur treedt muziekgroep Rose-île op in het Horsterpark van Duiven. Het concert vindt plaats op de nieuwe vlonder bij het theepaviljoen.

Bij regen is het concert binnen. Dit is vlakbij de kinderboerderij. Rose-île maakt in haar repertoire een keuze uit de vele prachtige liederen uit diverse landen, waaronder Franse chansons, Jiddische- en Duitse liederen, swing en jazz. Opzwepende- en melancholische melodieën uit Zuid Amerikaanse landen, Italie, Spanje en Rusland. Maar ook gevoelige muziek om bij weg te dromen en ritmische nummers om op te dansen, of om gewoon van te genieten. Zangeres Toetie Rijnaard heeft in de loop der jaren een breed repertoire opgebouwd.

Zij zong in diverse bekende groepen en deelt nu deze rijke ervaring met de huidige begeleiders. Haar warme stem past uitstekend bij de liedkeuze en daardoor ontstaat er een mooie klankkleur met de instrumenten. Deze worden bespeeld door: Theo Worm klarinet, gitaar en mandoline, Gérard Baldeo gitaar en basgitaar en Karin Peters op accordeon. De entree is gratis. Meer informatie staat op www.rose-ile.webnode.nl.

Vier pakkende films in Filmhuis Didam

DIDAM - Maandag 25 mei 20.00 uur: Timbuktu, een drama uit. Mauritanië. Een actuele film over een urgent thema, maar nog meer dan dat: een film die zowel wijsheid als schoonheid bevat.

Kidane woont samen met zijn gezin in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbuktu, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

Vrijdag 29 mei 20.00 uur: Bloed, Zweet & Tranen. Een emotionele, aangrijpende en humoristische film over het leven van André Hazes: zijn rauwe jeugd en de ontdekking op zijn 8ste door Johnny Kraaykamp op de Albert Cuypmarkt in de jaren '60, zijn vriendschap met producer Tim Griek en zijn doorbraak in de jaren '80.

Maandag 1 juni, 20.00 uur: Durak: The Fool. Een suspensethriller over een flatgebouw dat op instorten staat. In de hoofdrol de loodgieter Dima Nikitin, een eerlijke man in een corrupte bureaucratie. Hij werkt als ploegbaas van een reparatieteam bij een provinciale huurinstantie. Het is zijn missie om bewoners te redden

Vrijdag 5 juni 20.00 uur: De Ontsnapping, naar de gelijknamige bestseller van Heleen van Royen. Over Julia, een vrouw die uit de sleur van het gezinsleven breekt en haar geluk hoopt terug te vinden in zonnig Portugal. Met Isa Hoes en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 6 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. Filmhuis Didam is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Zich aanmelden kan via de website.

Power Horsewedstrijden in Duiven van start

DUIVEN - De eerste Power Horse competitiewedstrijd van 2015 wordt 30 en 31 mei in het Horsterpark in Duiven gehouden. Naast trekpaarden, zijn er demonstraties. Tevens zijn er zaterdag en zondag optredens van Tinker Showteams. De toegang tot het evenement is gratis.

De wedstrijd in Duiven is al meer dan tien jaar een begrip, als opening van het internationale competitieseizoen. De belangstelling voor dit jaarlijks trekpaarden evenement wordt steeds groter. Het vijfentwintig hectare grote recreatiegebied Horsterpark staat dan ook geheel in het teken van de trekpaarden.

Veertig teams en bijna tachtig trekpaarden doen aan de wedstrijden mee. De menners komen uit Nederland en België en rijden in Duiven de eerste van zeven competitiewedstrijden. De trekpaarden zijn minimaal vier jaar oud en wegen minimaal 650 kg. Zaterdag beginnen de wedstrijden om 9.00 uur met dressuur en behendigheidsproeven. Spectaculair is het hindernisparcours in de waterpartij (vanaf 15.00 uur). Ook zondag beginnen om 09.00 uur de wedstrijden; 's middags strijden de menners het spiegelparcours direct tegen elkaar om de snelste tijd. Om 16.00 uur is de finale met de presentatie van de authentieke rijtuigen.

Tinkers

Nieuw is zondagmiddag het optreden van de Tinker Showteam Avelon. Deze Brabantse damesgroep geeft demonstraties de hoofdring. Het publiek kan ook van dichtbij met de prinses op het zwarte paard op de foto en is er vrijheidsdressuur van Showteam Lavitana van Megan Bakker. Ook zijn er wedstrijden met minipaarden, de braderie, strodorp, mini-kermis en kinderboerderij maken het evenement compleet.

Zoals de organisatie zegt: "Een gratis feestdag voor het hele gezin, waar vind je dat nog!" Meer info staat op www.powerhorsecompetition.nl en www.powerhorseduiven.nl

Belangenvereniging Ouderen Zevenaar naar Valkenburg

ZEVENAAR - Voor de vakantiereis van de BOZ van maandag 22 tot en met zaterdag 27 juni hebben zich inmiddels veertig personen aangemeld. Er zijn nog enkele plaatsen.

De reis gaat naar Valkenburg. De reis wordt gemaakt met een luxe touringcar met een ervaren chauffeur. In deze zesdaagse reis worden diverse leuke uitstapjes gemaakt en er is een leuk avondprogramma. Meer informatie wordt verstrekt door de heer Scheerder (0316 524455).

Gambiadag in Lobith

LOBITH - De stichting 'Handen ineen voor Gambia' houdt op 31 mei weer een Gambiadag voor sponsors en andere belangstellenden.

De dag begint met een viering in de RK Kerk aan de Markt in Lobith om 11.00 uur. Medewerking verleent het welbekende koor Sign of Friendship onder leiding van John Stinissen.

Na de dienst is iedereen welkom in het Gildehuis aan de Dorsdijk, niet ver van de kerk gelegen. Iedereen is uitgenodigd voor een kopje koffie met iets lekkers. Burgemeester M. Slinkman zal de middag officieel openen. Verder treden er dan nog drie mooie koren: Ritmisch Koor Babberich, Ut ni-je geluud uit Braamt en Gospelkkoor Desire uit Arnhem. Er worden kleine spulletjes verkocht en er is pindasoep.

OBW E3 kampioen voorjaarscompetitie

ZEVENAAR - Zaterdag 9 mei speelde OBW E3 de laatste wedstrijd van de voorjaarscompetitie. Door minimaal gelijk te spelen konden de jongens kampioen worden.

Middenvelder Jesse Ariës was er helaas niet bij op deze dag, dus ze moesten het met z'n achten doen. Samen met tegenstander DVV E7 kwamen de blauw-witten achter de scheidsrechter aan het veld op met strakke gezichtjes van de zenuwen voor deze belangrijke wedstrijd. Compleet met vuurwerk werden onze helden - die pas één wedstrijd hadden verloren en één keer gelijk speelden deze competitie - het veld op.

De wedstrijd werd met 11-1 gewonnen. Het feest barstte los. Met champagne, vuurwerk en een heus kampioensshirt werd het dik verdiende kampioenschap gevierd. In de kantine werden de kampioenen door voorzitter Jan van Wijlick en trainer Edwin Hoogerdijk gefeliciteerd en van een medaille voorzien. Al met al een prachtige dag die deze jongens niet snel zullen vergeten.

Twaalfde Andrieswandeltocht

GROESSEN - Op tweede pinksterdag 25 mei verzorgt muziekvereniging Sint-Andries in Groessen de Andrieswandeltocht. Met routes variërend van tien tot veertig een prachtige tocht door Groessen en haar omgeving.

Alle routes zijn zowel op papier als met pijlen onderweg goed aangegeven. Op elke route is een of meerdere rust/horecapunten met toilet voorziening opgenomen. Nieuw dit jaar is de route van tien kilometer, leuk als training voor kinderen die de avondvierdaagse willen gaan lopen.

De starttijden zijn: 40 en 30 km tussen 7.00 en 9.00 uur; 20, 15 en 10 tussen 9.00 en 12.00 uur. Gestart wordt vanaf Het schuttershuis aan het Schuttersplein 1(tegen over de kerk).

Waanzinnig leuke voetbaldagen bij sportvereniging OBW

ZEVENAAR - Van 24 tot en met 26 augustus (in de zomervakantie) organiseert OBW voor jongens én meisjes uit de omgeving van Zevenaar de Clubvoetbaldagen. Elke speler van zes tot en met dertien jaar wordt drie dagen op en top vermaakt met uitdagende en afwisselende trainingen en animatie.Drie dagen plezier, maar wel lekker thuis slapen. Het speciaal voor de Clubvoetbaldagen ontwikkelde trainingsprogramma zorgt ervoor dat elke voetballer op zijn of haar niveau volop geniet van deze voetbaldagen. Na de ochtendtraining staat er een heerlijke lunch klaar en natuurlijk is er ook veel ruimte voor gekkigheid en animatie.

Veilige en sportieve opvang in de vakantie. Voor ouders is het fijn gevoel dat de voetballers zich vermaken en worden opgevangen op het complex van OBW. De trainers zijn extra klaargestoomd om de kinderen van 9.00 tot 17.00 uur sportief te ontwikkelen. Wat wil je nog meer in je vakantie?

Open inschrijving
Met professionele voetbaldagen bij meer dan zestig KNVBclubs, is Clubvoetbaldagen de grootste aanbieder van voetbaldagen in Nederland. Om in te schrijven bij OBW hoef je geen lid te zijn van OBW, want iedereen kan meedoen! Schrijf je nu alleen of met je teamgenoten in via http://www.clubvoetbaldagen.nl/voetbaldagen-SVOBW/ want 'vol is echt vol'!

Avondexcursie door Rosandse polder

Foto Jan van Alst

ZEVENAAR - Op woensdag 27 mei verorgt IVN De Oude IJsselstreek werkgroep De Liemers onder leiding van natuurgidsen een avondexcursie door de Rosandse Polder. Tijdens deze wandeling is er aandacht voor het landschap en de flora en fauna.

In De Rijnstrang zijn door Staatsbosbeheer kunstmatige vlotjes geplaatst, waarop de zwarte sterns kunnen nestelen. De sterns zijn al gesignaleerd. Tip: Zorg voor stevig schoeisel en neem een verrekijker mee. De start is om 19.30 uur op het parkeerterrein bij sterrenwacht Corona Borealis aan de Breulylaan in Oud-Zevenaar. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Dick van den Berg (0316 262649) en staan op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Nieuwe leden jeugdraad Boemelburcht

Foto: Mary Nas

ZEVENAAR - Boemelburcht is op zoek naar een aantal nieuwe leden voor de jeugdraad van elf voor het komende carnavalsseizoen. U zult wel denken een oproep in mei terwijl het carnaval pas in november begint.

De voorbereidingen voor het carnaval beginnen altijd al in september dus als we dan nog een jeugdraad moeten samenstellen kan het wel eens te laat zijn. Denkt u maar aan de schoolvakanties.

Waarom doet Boemelburcht voor het eerst een oproep via de kranten en alle sociale media. "Wij hebben ons namelijk twee doelen gesteld wat betreft het jeugdcarnaval. Als eerste willen wij iedereen die in Zevenaar op de basisschool zit, een jongen is en in groep zeven zit de kans geven om lid te worden van de jeugdraad. Ten tweede willen wij een breder draagvlak voor het jeugdcarnaval in Zevenaar bewerkstelligen waar in de toekomst iedereen zijn profijt van kan hebben."

Lid worden van de jeugdraad kan zelfs betekenen dat je jeugdprins, adjudant of nar kunt worden. Maar die keus is altijd aan jou en je ouders. Wat wordt er zo al gedaan door de jeugdraad. Tijdens de presentatie van de nieuwe stads- en jeugdprins presenteert de jeugdraad via een dolkomische act de nieuwe jeugdprins. Op de vrijdag voor het carnaval bezoeken zij de basisscholen.

"Natuurlijk is er nog veel meer en ben je nieuwsgierig geworden zend dan een berichtje naar jeugdraad@boemelburcht.info. Wij zullen dan contact met jou opnemen."

Een verzoek aan de pappa's en mamma's: "Willen jullie dit bericht aan jullie zoon doorgeven wanneer hij op een basisschool zit in Zevenaar en in groep zeven."

Loo Budget concerten presenteert...

't LOO - Loo Budget concerten presenteert in het kader van de meimaand Mariamaand een Mariaconcert. Marialiederen van Russische en andere grote componisten. Dit concert wordt gebracht door de lyrische bas Jacob Vermaat, begeleid door de Bulgaarse pianist Christo Iliev.

De Russische liederen in het eerste deel zijn geïnspireerd op de mystieke eenstemmige zangstijl in de kerken en kloosters in Rusland, zoals dat eeuwen en eeuwen ging en nu weer wat meer opbloeit.

Ze hebben een pure ongekende, soms bijna ruwe middeleeuwse kracht. Complex in hun eenvoud. Explosief introvert. Devoot, en tegelijk taai, koppig en vasthoudend. Als verklankte iconen van mystiek verlangen.

Het tweede deel, na de pauze begint met een Marialiedje (wellicht minder passend in dit concert, maar wel charmant en toepasselijk). Vervolgens hoort de bezoeker liederen van Brodersen, Haagh en Schubert, en ten slotte een drietal Italiaanse aria's, met elk hun eigen melodieuze gedaante. Een concert met 'liederen van verlangen' naar heelheid, harmonie en geborgenheid in het Vaderhuis, nu en immer.

Het concert is op 31 mei en begint om 15.00 uur. De zaal is open vanaf 14.30 uur. De entree is inclusief koffie/thee 7,50 euro. Kaartverkoop voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren kan via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk, 0316 263981. De H Antonius Abtkerk ligt aan de Loostraat 32 in Loo.

Actief op De Pauwengaard tijdens pinksteren

PANNERDEN - De pinksterdagen zijn weer in zicht en dit betekent ook dat het pinkstertoernooi weer in aantocht is. Op 26 mei zal het jaarlijkse openlucht volleybaltoernooi worden georganiseerd. Een dag vol sportiviteit, fun en gezelligheid.

Gezellig met vrienden, kennissen of collega's actief bezig zijn en er een gezellige, sportieve dag van maken. Dat is waar het pinkstertoernooi om draait. Ben jij sportief ingesteld, houd je van gezelligheid en vind je het leuk om met een gezellig team recreatief te volleyballen? Geef je dan op! Opgeven kan tot 17 mei bij Annet van Huet (0316 371549) of Patricia Kok (0316 240322). De kosten voor dit toernooi bedragen dertig euro per team. Dit bedrag kan op de dag zelf worden voldaan. Een team dient uit minimaal zes spelers te bestaan, waarvan minimaal één dame. De minimale leeftijd van de spelers bedraagt vijftien jaar.

Evenals voorgaande jaren vindt dit evenement plaats op sportpark De Pauwengaard in Pannerden. Het toernooi zal om 10:00 uur beginnen. "Vind je het niet leuk om te volleyballen, maar lijkt het je leuk om te komen kijken? Kom dan gerust. Er is deze dag van alles te doen op het sportpark. Zo is er een gezellig terras met livemuziek en is er natuurlijk ook aan de kleinsten onder ons gedacht."

Maak kennis met: Pajodos Dynamictenns in Pannerden

PANNERDEN - Elke vrijdagavond van 19:00 tot 22:00 uur is er dynamictenns in De Pauwengaard.

Dynamictennis is een attractieve racketsport voor jong en oud, die elementen van tennis, tafeltennis en badminton combineert in een dynamische sport. Dynamictennis wordt gespeeld op een badmintonveld, met het net op tennishoogte. Wie een beetje balgevoel heeft kan snel in het spel meekomen. In de tennispartijtjes kun je veel energie en behendigheid kwijt. En word je er eenmaal door gegrepen, dan kun je jarenlang plezier aan het spel beleven, ook op latere leeftijd. Op de vrijdagavond kun je bij Pajodos vrijblijvend kennismaken met Dynamictennis. Tennis materiaal is aanwezig, let op dat je goede zaalschoenen draagt (geen zwarte zolen).

Tijden

Van 19.00 tot 20.00 uur spelen de jeugd en senioren en van 20.00 tot 22.00 uur spelen de senioren. "Kom spelen of kijken en neem je familie, vrienden/vriendinnen mee!" Voor informatie: 0316 371776 of 0316 265443.

Derde plaats Ricky Hovers in Gelderland-Oost finale

DIDAM - Op 25 april won Ricky Hovers van gymvereniging Margriet Didam de bronzen medaille bij de regiofinale vijfde divisie turnen pupil 1. Ze behaalde hierbij 55.175 punten.

Ook tijdens de voorrondes nam Ricky al medailles mee naar huis. Zo werd ze op 11 januari en 15 maart van dit jaar, eerste met 56.400 en 55.250 punten. Tijdens haar derde wedstrijd op 12 april behaalde ze de tweedde plaats met 54.275 punten. Een superprestatie!

Struintocht door Loowaard

Foto Gerrit van Alst

't LOO - Zondag 31 mei verzorgt IVN De Oude IJsselstreek werkgroep De Liemers onder leiding van natuurgidsen een excursie door de Loowaard.

In dit prachtige natuurgebied lopen het hele jaar door grote grazers te weten Konik paarden en Galloway runderen. Naast de diversiteit aan flora zijn er ook veel vogelsoorten die zich hier thuis voelen. Stevig schoeisel wordt aanbevolen.
De start is om 10.00 uur op de hoek Loodijk/Lijkweg, Loo bij Groessen.
Informatie bij Riet Buurman (0316 341707). Meer informatie staat op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Je bent welkom bij Trefpunt alleengaanden

ZEVENAAR - Bij het Trefpunt Alleengaanden kunt u eenmaal per twee maanden op een ontspannen manier mensen ontmoeten die ook alleen zijn. Er heerst een open sfeer waar je je snel welkom voelt.

Doel van de middag is om kennis te maken en samen activiteiten te ondernemen. Zo is er vanuit de groep onder andere een wandel- en fietsgroep, een eetclub en een groep theater/filmhuisbezoek ontstaan.

Het eerstvolgende Trefpunt is op zaterdag 6 juni van 14.00 tot 16.00 uur aan de Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Aanmelden kan tot 4 juni bij: de balie van de Hooge Bongert, per telefoon 06 20635563 of mail m.boshuis@caleidoz.nl.

Activiteiten Het Palet

DUIVEN - Activiteiten van Het Palet in juni:

Maandag Yoga 09.15-12.00, Sjoelen / inloop 14.00-16.30, Smartlappenkoor 19.30-22.30

Dinsdag: 09.30-12.15 Engels, Koersbal 13.30-16.30, Klaverjassen / Jokeren 19.30-22.00

Woensdag: 09.30-12.00, Hobbyclub, Buurtzorg / informatiemiddag 14.00-16.30, 10 juni

Donderdag: 14.00-16.30, Klaverjassen / Jokeren, Darts 19.30-22.00

Vrijdag: Schaken 10.00-12.00

Informatiemarkt in De Pelgromhof

ZEVENAAR - Verschillende partijen in de gemeente Zevenaar hebben de handen ineengeslagen om een informatiemarkt te organiseren in De Pelgromhof over het wonen, de zorg en het welzijn.

Tijdens de markt kunnen bezoekers vragen stellen en persoonlijk advies inwinnen over welke woning voor hun geschikt is, welke zorg en bijkomende diensten er geleverd kunnen worden maar ook welke activiteiten er worden georganiseerd in De Pelgromhof voor vijftigplussers. Alle belangstellenden zijn welkom om tijdens de markt informatie te vinden.

Er worden door de partijen doorlopende presentaties verzorgd in de theaterzaal van de Pelgromhof. Wat zijn de mogelijkheden om een senioren- of levensloopbestendige appartement te huren? Welke zorgconcepten biedt de Pelgromhof BV u.

Caleidoz informeert belangstellenden graag over praktische hulp, begeleiding bij het invullen van een zinvolle dagbesteding of deelname aan het maatschappelijk leven. Vrijwilligers helpen met uitleg over de werking van uw mobiele telefoon.

De gemeente informeert over de mogelijkheden van de Wmo en inkomensondersteuning voor inwoners met een laag inkomen/vermogen en de politie verzorgt tips over veiligheid.

De cliënten van Philadelphia voorzien u van een zelfgemaakte lekkernij.

Laat u ons uw mening en/of tips weten? Tijdens de informatiemarkt kunt u uw mening en/of tips geven door middel van het invullen van een enquête.

Speciale acties

De gezamenlijk partijen verloten, onder de deelnemers die een enquête hebben ingevuld, drie een gratis high tea voor twee personen in het restaurant van De Pelgromhof. Het volledige programma staat vanaf 19 mei op de websites van de deelnemers.

De informatiemarkt is donderdag 27 mei van 13:30 tot 16.00 uur. De Pelgromhof ligt aan Molenstraat 7 in Zevenaar. De deelnemende organisaties zijn: Pelgromhof BV, Caleidoz, Baston Wonen, Philadelphia, gemeente Zevenaar en Politie.

Martinus Maximus XL in Het Tichelpark

ZEVENAAR - Martinus Maximus gaat verhuizen! Hetzelfde unieke concept maar dan groter en op een andere bijzondere locatie in het mooie dorp Oud-Zevenaar.

Live top 40 dance muziek, uitgevoerd door orkest, aangevuld met een band, elektronische effecten, zanger en zangeressen en een optreden van de landelijk bekende radio 3FM-dj Domien Verschuuren.

Het Tichelpark aan de Oud-Zevenaarseweg wordt het festival terrein van Maximus. Heel veel mensen kunnen gaan genieten van een groot muzikaal openlucht festival. Een bijzondere mix van het concert aan de Amstel, Low Lands, het Wip Inn Parkfeest en het Breulyfeest.

Kom kijken, luisteren en genieten van Cheerleader van Omi, This is what it feels like van Armin van Buuren en een mix van Avicii. Nummers van Ilse de Lange, Nielsson, Miss Montreal, Bruno Mars, Kyteman en nog heel veel meer. Dat alles live gespeeld door het orkest met band, Hauke Kamphorst, Mannus ter Avest, soundeffects van Max Ligtenberg en violiste Jolein Prösch.

Afsluiter en special act van de avond is een spetterend optreden van 3FM-dj Domien Verschuuren.

Martinus Maximus XL wordt 30 mei om 20.00 uur in het park gehouden. Voor het festival in het park gelden de prijzen: hele voorverkoopperiode vijftien euro en kinderen tot zestien jaar gratis. Voorverkoopadressen: Careza De Kroon, Oud-Zevenaar; Centrum Reijmer, Babberich; Tabaktief Leuven, Zevenaar. Meer info staat op www.sintmartinus.nl en via facebook!

Eileen en Marc uit Zevenaar bondskampioen NK Latin

ZEVENAAR - Afgelopen weekend waren in het Topsportcentrum in Almere de Nederlandse kampioenschappen stijldansen van de Nederlandse Algemene Dansbond. Tijdens dit jaarlijks tweedaags spektakel worden de dansers in de standaard en latinklasse beoordeeld door een negenkoppige jury uit verschillende Europese landen.

Vida Studio's Zevenaar was zeer goed vertegenwoordigd met dansparen in de diverse Latin klasses en de resultaten waren uitstekend. In de debutanten 3 werd een tweede plaats gehaald en de debutanten 2 met Sanne en Robert een eerste plaats. Als klapper was er de prestatie van Eileen Straatman en Marc van Alst die uitkomen in de A-klasse Latin, en na de voorrondes en halve finale de finale hebben gedanst in de Samba, Cha Cha, Rumba en Jive. Unaniem waren de juryleden het eens dat Marc en Eileen de nieuwe bondskampioen zijn in de A-klasse en promoveren naar de allerhoogste klasse, de hoofdklasse. Zevenaar staat door deze uitstekende resultaten flink op de kaart bij de danssport in Nederland.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

ZEVENAAR - De kerkdiensten van geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar zijn als volgt.

                        

Zondag 24 mei, 1e Pinksterdag 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: AMK.

Intenties: Frans Gieling-Jansen, Henk Peters, Dick Ghijben, Leida Gardien-Tiemissen, Jan Bokken, Aloys Lueb en overleden familie

Lueb-Geurts, Gerrit Sweers, Ouders C. de Jager-Barten, Henk Gargosky, Jan van Alst, Leo Kampes, Jan Zweers.        

1e Pinksterdag, 11.30 uur: Gospelviering Voorganger Pastor J. Heemink.

Maandag 25 mei, 2e Pinksterdag 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: NGK. Intentes: Harry Gademann, Piet Wanders.

Woensdag 27 mei, 19.00 uur: Mariaviering-Rozenkransgebed, Koor N.G.K. Zaterdag 30 mei,19.00 uur: Thomasviering , Oecumenische viering. Zondag 31 mei, 9.30 uur: Eucharistieviering Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: AMK. Intentie: Jan Werkhoven.                                                                                                                                                                                

Overleden:

17 April: Hendrina Speijers-Peelen, 67 jaar, Peddenakker 22

20 April: Wilhelmina Scheerder-Loeters, 90 jaar, Verpleeghuis

26 April: Jacoba van Duiven-Janssen, 77 jaar, Julianalaan 43

27 April: Antonia Koopman-Waalders, 82 jaar, Triangel 12, Zevenaar.

Open dag bij Het Musiater Zevenaar

ZEVENAAR - Het is inmiddels een traditie geworden, dit jaar houdt het Musiater liefst twee open dagen. Zowel in Zevenaar als in Didam opent het Musiater haar deuren voor de liefhebbers.

Op zaterdag 30 mei wordt de open dag van Het Musiater gehouden in Zevenaar (Het Musiater - Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar). Op zondag 7 juni vindt de open dag van Het Musiater plaats in het Albertusgebouw in Didam.

Op beide dagen vindt de opening plaats om 11.00 uur en de open dag duurt tot 15.00 uur. Het belooft een waar spektakel te worden met tal van optredens, ook kun je een muziekinstrument uitproberen. De toegang is gratis. Meer informatie staat op www.hetmusiater.nl.

Bridgen in de zomer

DUIVEN - Bridgen in de zomer. Dat kan bij de Seniorclub aan het Eilandplein 300 ingang Vlielandlaan De Waddenborg'

Deze bijeenkomst is elke woensdagmiddag om 13.30 uur gedurende juni-juli en augustus; iedereen is er welkom. Contactpersonen zijn Nol Janssen (0316 524623) en Huib de Outer (0316 263192).

Seniorensociëteit Groessen bij Das Groessen

GROESSEN - Op 14 juni zal de Seniorensociëteit Groessen aanwezig zijn bij 'Das Groessen' met een stand. De bezoeker kan dan alle informatie krijgen over de sociëteit. Ondanks dat de club in deze samenstelling nog niet zo lang bestaat, zal er toch genoeg te zien zijn.

"Hopelijk kunnen we een paar nieuwe leden inschrijven, of voelt u ervoor u aan te sluiten bij de nog op te richten 'Sympathisanten van de Senioren Sociëteit', mensen die ons een goed hart toedragen.

Op 26 mei sluiten wij het voorjaarsseizoen af met een verrassingsmiddag bij zaal Gieling, Dorpsstraat in Groessen om 14.00 uur.

Ook niet-leden zijn welkom om een proefje te nemen van de Senioren Sociëteit Groessen. Na de zomervakantie start het winterprogramma op 8 september weer bij zaal Gieling in Groessen, en ook daar, kom gerust eens kijken.

PCOB-afdeling Duiven/Westervoort

DUIVEn - De PCOB-afdeling Duiven/Westervoort sluit 26 mei het seizoen af met een gezellig samenzijn in café Bij de buren naast de Remigiuskerk in Duiven.

'Bij de buren' wordt binnenkort afgebroken en in het nieuwe CCOG Ogtent weer geopend. "We komen om 14.30 uur bij elkaar, gebruiken koffie (thee) met een muffin en gaan (misschien) nog een glaasje drinken."

De koffie en een bittergarnituur kosten vijf euro, te betalen op de ledenmiddag van 12 mei of aan Luus of Ali. De drankjes moeten apart betaald worden.

All together is uniek

DIDAM - 'All together is uniek' is het thema van het concert dat het 'van reli tot pop koor' All Together geeft op zaterdag 6 juni in de protestantse kerk aan de Torenstraat 10 in Didam.

De jongeren hebben de te zingen nummers uitgezocht en zullen tijdens het concert tekst en uitleg geven over hun idee van 'uniek'. Kaartjes kosten zes euro per stuk, en zijn te bestellen via alltogether@pkn-didam.nl en in de voorverkoop bij 'Van de Kaasboer'.

De aanvang van het concert is 19:30 uur. De opbrengst is deels bestemd voor de kosten van het koor en deels voor een goed doel. Dat wordt tijdens het concert nader toegelicht.

Multi-Office Duiven gooit het roer om

DUIVEN - Multi-Office Duiven, de groothandel in kantoorbenodigdheden gaat binnenkort de bedrijfsvoering drastisch veranderen. "We gaan het over een andere boeg gooien. Omdat al langere tijd het merendeel van de bestellingen per telefoon of e-mail binnenkomt en de goederen vervolgens worden bezorgd, is besloten het verschijnsel 'winkel' te gaan afbouwen en de werkwijze te veranderen in een 'bestel- en bezorgservice', waar met het bij velen bekende telefoonnummer en mailadres bestellingen kunnen worden geplaatst.

Voor wie altijd al via telefoon of e-mail bestelde, verandert er dus helemaal niets en voor wie gewend was zelf langs te komen is het even wennen, dat gaat dan niet meer. De bezorging, qua tijdstip in overleg, vindt in principe plaats binnen een werkdag na de bestelling.

De vertrouwde naam Multi-Office Duiven blijft, evenals de alom bekende service en de mensen. Ook het assortiment blijft onveranderd en de bezorging in de regio blijft gratis, zoals dat ook nu is.

De nieuwe werkwijze start eind augustus en omdat de directe voorraad op de schop gaat worden er vanaf 1 juni forse kortingen gegeven op een groot deel van de in de winkel aanwezige artikelen. Kom langs en profiteer hiervan!

Hydrograaf 1, Duiven; 026 3390077; email: duiven@multi-office.nl.

Gastouderbureau ViaViela zet de deuren open Open huis Gastouderopvang

Team ViaViela regio de Liemers en Montferland: Margriet Peters en Mariëlle Horsting.

ZEVENAAR - Ben jij op zoek naar flexibele kinderopvang in een kleine groep en in een huiselijke omgeving? Noteer dan zaterdag 30 mei in je agenda. Op deze dag organiseert gastouderbureau ViaViela een Open huis Gastouderopvang. Ervaren gastouders door heel Nederland openen tussen 10.00 en 14.00 uur hun deuren voor ouders die op zoek zijn naar kleinschalige kinderopvang in huis.

"Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met een gastouder," vertelt Margriet Peters. "Ouders zijn van harte welkom om de opvanglocatie te bekijken en vragen te stellen." Wil jij weten welke gastouders je kunt bezoeken? Kijk dan op Oppas.nl voor deelnemende gastouders bij jou in de buurt.

Opvang in huis
Opvang door een gastouder verschilt in allerlei opzichten van opvang bij een kinderdagverblijf. Zo vindt de opvang plaats in het huis van de gastouder of van de ouder en worden er maximaal zes kinderen tegelijk opgevangen. Waar de meeste kinderdagverblijven hele dagen of dagdelen in rekening brengen, betalen ouders bij een gastouder alleen de afgesproken uren. Ook ligt het uurtarief bij de meeste gastouders aanmerkelijk lager dan bij het kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. En gastouderopvang is flexibele opvang. Daarom is het een ideale opvangvorm voor ouders die in wisselende diensten werken of waarvan de werkdag wel eens een half uurtje uit kan lopen.

Kinderopvangtoeslag
Wie gebruikmaakt van een erkende gastouder, kan aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Erkende gastouders zijn opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen, een van de voorwaarden voor het verkrijgen van kinderopvangtoeslag. Alle gastouders van ViaViela zijn erkende gastouders.

Gastouderbureau ViaViela

Gastouderbureau ViaViela is met 55 vestigingen het grootste erkende gastouderbureau van Nederland. Sinds de oprichting in 2005 hebben ViaViela-gastouders in totaal al ruim 70.000 kinderen opgevangen. ViaViela zorgt ervoor dat gastouders voldoen aan alle wettelijke eisen en daagt hen uit om zich verder te ontplooien. Ook ondersteunt en faciliteert ViaViela (gast)ouders bij alles rondom de opvang. Dit doet ViaViela met behulp van persoonlijke begeleiding, een kundige klantenservice, online gastouderadministratie, online cursussen en workshops voor ouders en gastouders over actuele pedagogische onderwerpen.

Uwvoertuig.nl heeft nu ook dealerschap AGM

WESTERVOORT - Sinds mei is uwvoertuig.nl officieel dealer van AGM brommers, snorfietsen & 125cc motoren. AGM is een merk dat vol in beweging is, met een uniek assortiment.

Zoals een super gaaf retro programma , waaronder een heuse brommer caféracer! Of zelfs een aantal modellen voor de rijder/rijdster met A1 rijbewijs. Uwvoertuig heeft hiermee ingespeeld op de stijgende vraag naar brommers en snorfietsen, na het verdwijnen van een scooterdealer uit Westervoort.

Ze hebben verschillende types op voorraad. Daarnaast kunt u natuurlijk ook uw favoriete brommer of snorfiets bestellen bij uwvoertuig.nl. De levertijden zijn kort en u krijgt hierbij standaard een AGM garantie van drie jaar.

Bij uwvoertuig.nl kon u altijd al uw oude voertuig inruilen op een ander voertuig, uiteraard geldt dit ook voor de brommers en snorfietsen. Naast het leveren van AGM voertuigen kunt u bij uwvoertuig.nl ook terecht voor andere merken brommers of snorfietsen & kunnen zij zorgen voor het juiste onderhoud.

Kom vrijblijvend langs op het Hazeland 18 in Westervoort. Belt u wel even voordat u langskomt? Het kan zijn dat ze op dat moment een nieuw voertuig aan het ophalen of bezorgen zijn!

Meer informatie staat op www.uwvoertuig.nl; telefoon 026 3796311.

Memora Uitvaartverzorging opent in Doesburg op 30 mei Afscheidskamer

DOESBURG - In het historische poortgebouw aan de Meipoortwal 3 in Doesburg bevindt zich de Afscheidskamer. Voorheen de 'Opbaarkamer'. Memora Uitvaartverzorging heeft sinds kort het beheer van de ruimte overgenomen en het interieur opgefrist. De Afscheidskamer is een sfeervolle en intieme ruimte waar een overledene opgebaard kan worden.

Nabestaanden krijgen zelf een sleutel en hoeven dus geen bezoekafspraak te maken. Het is een mooi alternatief wanneer een thuisopbaring niet mogelijk of niet gewenst is. Naast diverse zitplaatsen is er een keukentje met gratis koffie- en theefaciliteiten. Met foto's, tekeningen, bloemen enzovoort mag men de ruimte zelf aankleden. Ook andere uitvaartondernemers mogen gebruikmaken van deze unieke ruimte.

Iedereen is welkom om de Afscheidskamer op zondag 31 mei van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Johan Kock (www.int-o-art.nl) onthult één van zijn schilderijen gebaseerd op het thema de vier jaargetijden. Ieder seizoen hangt er dus een ander schilderij om de sfeer van dat jaargetijde te accenturen. Daphne Questro, (klassiek) zangeres, zorgt voor muzikale aankleding (www.daphnezingt.nl). Alex Gerritsen en Erna Bosch van Gerritsen grafmonumenten zijn ook aanwezig (www.gerritsengrafmonumenten.nl). Alex laat zien hoe steen bewerkt wordt tot een grafmonument. Erna verzorgt interessante rondleidingen over de aangrenzende monumentale begraafplaats.

Men krijgt na het bezoek een kopje koffie of thee aangeboden bij Bertram & Brood, Meipoortstraat 26 en ontvangt er van deze zaak ook nog een kleine lekkernij.

Voor meer informatie: www.afscheidskamerdoesburg.nl of telefoon 06 51827545. De beheerders zijn Carin Schoenmakers en Gerrit Brinkhorst van Memora Uitvaartverzorging (www.memorauitvaartverzorging.nl).

Prijs bij Gilsing Herenmode

DIDAM - Tijdens de altijd gezellige koopzondagen bij Gilsing Herenmode in Didam was er weer een verloting én een prijsvraag. Jouke van Joucke's Barbershop uit Doetinchem scheerde op deze middag op 'traditionele' wijze de klanten van Gilsing.

De verloting was gerelateerd aan deze bedrijvigheid. Fabian Hendriks uit Didam won een scheerbeurt en Rob Boot uit Didam mag zijn kapsel laten 'kortwieken' bij Joucke's Barbershop in Doetinchem. De prijsvraag 'Uit hoeveel onderdelen bestaat een Meyer broek' werd juist geraden door Wim Kock uit Angerlo met 39 onderdelen en een klos garen. De heer Breukink uit Doesburg had het aantal ook goed (hij heeft de prijs al in ontvangst genomen en ontbreekt op de foto). Martin Gerrits mocht ook een nieuwe pantalon van Meyer uitzoeken en zat er met 39 stuks het dichtste bij. Frank Hageman reikt de prijzen uit namens Gilsing Herenmode in Didam.

Stichting Zelf opgericht

Hubert van Keulen en Notaris van Schaik

REGIO - Met de oprichting op 6 mei van stichting Zelf is weer een belangrijke stap gezet om de burger aan zet te brengen bij een terugtredende overheid.

Als stichting kan de rol van onafhankelijke verbinder tussen inwoners en maatschappelijke organisaties beter tot stand worden gebracht. Stichting Zelf is daardoor geen overheidsinstelling, welzijns - of zorgaanbieder, noch een projectontwikkelaar, maar brengt deze partijen juist bij elkaar. De stichting Zelf fungeert als aanjager van burgerinitiatieven en stimuleert de ontmoeting door in co-creatie met de inwoners de leefomgeving (her) in te richten. Hierdoor ontstaat op een ongedwongen wijze meer sociale interactie tussen inwoners waarmee de vraag om geïnstitutionaliseerde zorg afneemt.

Diverse activiteiten zijn al opgestart, zoals recent een initiatief dat uitgaat van de huisvesting van vluchtelingen als nieuwe buren, en iedereen die mee wil denken of doen bij dit initiatief of andere projecten is van harte welkom.

De initiatiefnemers Hubert van Keulen (eerste voorzitter van de stichting) en Stefan Franken zijn notaris François van Schaik uit Bemmel dankbaar voor zijn belangeloze inzet bij de oprichting.

Haren eraf voor Kika én Zuid-Afrika

ANGERLO - "Ik ben Anne en ik ga van 25 juli tot en met 9 augustus naar Zuid-Afrika. Daar ga ik helpen bij ontwikkelingsprojecten, als vrijwilliger dus. Dit ga ik doen met de organisatie Worldmapping. Worldmapping is dé Nederlandse organisatie die jongerenexpedities naar ontwikkelingslanden organiseert."

"De expedities van Worldmapping zijn specifiek bedoeld voor jongeren van veertien tot en met achttien jaar. Worldmapping stimuleert jongeren om in Nederland het geld voor een expeditie zelf te verdienen. Ter plaatse ondersteunen ze volgens ditzelfde principe de economie, door zoveel mogelijk met lokale partners, accommodaties en chauffeurs in zee te gaan. Op deze manier creëren ze kansen op een betere toekomst, voor alle betrokkenen.

Om het geld bij elkaar te krijgen voor mijn expeditie bedenk ik allerlei acties. Dit keer heb ik bedacht om mijn haren eraf te knippen voor Kika (dertig cm). Ik laat mijn haren eraf knippen bij Bennie's Barber Shop in Doesburg, hier kom ik al sinds mijn tweede. Ik wil dus mijn haar sponsoren voor mijn expeditie. Van de shop mocht ik twee knipbonnen verloten en een pot neer zetten. Met deze actie heb ik twee goede doelen in één keer (Kika en Zuid-Afrika)!"

Bij een bezoek aan de shop kunt u iets doneren of iets storten (mijn rekeningnummer is: NL04RABO0311045324). Onder de mensen die iets geven mag ik twee knipbonnen verloten. De eerste bon is verloot op 16 mei en de tweede bon wordt verloot op de dag dat mijn haren eraf gaan: op 16 juni."

Meer informatie staat op www.anne-zuidafrika.weebly.com. Een mailtje sturen kan ook naar anne-zuidafrika@hotmail.com.

Bevrijdingsvuur opgehaald door FRoS

DUIVEN - Een groep van dertig Duivense lopers van FRoS onder begeleiding van de gemeente Duiven heeft het bevrijdingsvuur in Wageningen opgehaald. De lopers liepen de 38 kilometer in estafettevorm. FRoS is de Duivense hardloopgroep Fun Running on Sunday (FRoS). Dit jaar nemen zo'n 5.300 lopers en begeleiders deel aan dit evenement verdeeld over meer dan 200 groepen, met zijn allen zorgen ze ervoor, dat het vuur in heel Nederland brandt en op 5 mei dus ook in Duiven.

Het Bevrijdingsvuur is bij uitstek hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en daar mogen we, met alles wat om ons heen gebeurt, wel eens bij stil staan.

Burgemeester Rik de Lange van Duiven heeft de groep per fiets begeleid vanaf de gemeentegrens. Rond 07.30 uur op 5 mei heeft de overhandiging van het vuur aan de burgemeester plaatsgevonden. Hij ontstak hiermee de Duivense vlam bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat. Na deze ceremonie overhandigen de kinderen van FRoS, Chantal en Guus de bevrijdingsvlam aan de vertegenwoordigers van Hope XXL. HOPE XXL streeft naar een wereld waarin iedereen zijn of haar leven als 'goed' waardeert. Deze vlam krijgt op termijn een vaste (eeuwige) plek in het nieuwe pand van cultureel centrum De OGtent die in september dit jaar in gebruik wordt genomen.

In de loop der jaren is de Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij veel sporters uit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur via een estafette naar hun gemeente te brengen. Zeventig jaar bevrijding is een mooie aanleiding om ook aan dit evenement deel te nemen.

Beachtoernooi: Beach, Ballen en Burgers

WESTERVOORT - Het alom bekende Beachvolleybaltoernooi van Volleybalvereniging Actief '81 (dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort e.o.) komt er weer aan tijdens 'Westervoort in Beweging! met als thema: Beach, Ballen en Burgers.

Dit jaar zal dit evenement al weer voor de 22e keer worden gehouden op zaterdag 29 en zondag 30 augustus bij het mooie natuurbad De Waaij in Westervoort. Zaterdagavond is er een barbecue waarvoor men zich kan inschrijven! Op beide dagen zijn er veel andere activiteiten, ook voor kinderen ook dit jaar in samenwerking met Creon.

De inschrijving voor dit gezellige evenement is van start gegaan. Deelname kan in diverse poules (recreatief en competitief) en op verschillende niveaus. Wilt u dit niet missen: schrijf u dan vandaag nog in. Kijk voor meer informatie en inschrijving op onze geheel vernieuwde website www.actief81.nl. Daar staat ook informatie over de beachclinics van Actief '81 die vanaf 5 juni op vrijdagavond worden gegeven.

"U kunt zich ook dit jaar weer individueel inschrijven. De organisatie brengt u dan in contact met elkaar zodat u samen een team kunt vormen. Individuele inschrijving kost 7,50 euro. Het inschrijfgeld per team bedraagt 27,50 euro (4x4). Heeft u nog vragen, dan kunt u ook bellen (na 19.00 uur) naar Erik Willemsen: 026 3115382. De inschrijving loopt tot 30 juni.

Heerlijk luisteravondje in Folkcafé De Liemers

Foto: Marchim Best

DUIVEN - De avond van vrijdag 5 juni zal helemaal in het teken staan van heerlijke luistermuziek. Van blues tot country en van zelfgeschreven pop tot zwoele rock. Te beginnen met Bert Pruis.

Bert staat bekend om zijn fingerstyle country blues, ook wel fingerpicking genoemd. Kenmerkend is een 'alternating bass'. Daar overheen wordt dan op de hoge snaren de melodie gespeeld. Deze melodie volgt vaak de zang. De inspiratie komt door namen als Bob Dylan, Steve Earl, John Prine en Buddy Miller.

Daarnaast zal Marchim Best van zich laten horen. Vanaf zijn vijftiende jaar is hij al intensief bezig met muziek, en bespeelt daarom meerdere instrumenten waaronder gitaar, basgitaar, drums en piano. Deze avond zal hij zichzelf begeleiden op akoestische gitaar, en brengt hij onder andere covers ten gehore van Metallica, Europe en Whitesnake. Maar uiteraard ook eigen nummers.

Songbird is een semi-akoestische band en zal deze avond hoofdzakelijk eigen popnummers laten horen. Er zijn invloeden vanuit de pop, folkrock en Americana maar ook voorzichtige uitstapjes richting soul, funk en rhythm & blues worden niet geschuwd. In 2014 won Songbird de bandwedstrijd 'Herrie op de Hei' in Vianen. Volgens de jury was het overduidelijk dat Songbird de beste liedjes had en de mooiste zang.

Folkcafé De Liemers is te vinden aan de Kastanjelaan 2 in Duiven. Het café is geopend vanaf 20:00 uur en de muziek zal om 20:30 uur beginnen. De entree is gratis. Meer info staat op www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl.

Geslaagd toernooi van SSA SV Aerdt/Carvium

HERWEN - Afgelopen 15 mei (hemelvaartsdag) was het vijf x vijftoernooi in Herwen weer een groot succes. Liefst 21 ploegen streden om de bekers waaronder ook een aantal dames binnen de teams. Dit is fantastisch want op deze wijze kunnen we laten zien dat voetbal niet alleen voor jong en oud is maar ook voor mannen en vrouwen!

Mede door het prachtige zonnige weer was de bezetting uitstekend en de verdere belangstelling van het publiek groot. Overal huppelden kinderen rond die zich uit konden leven op het fraaie luchtkussen. Hoofdsponsor Bram Wensink Transport verzorgde de jurywagen van waaruit de aanvang - en eindtijden van de wedstrijden werden aangekondigd. Een grote groep scheidsrechters was aanwezig om de (zeer sportieve) wedstrijden in goede banen te leiden. Een DJ verzorgde prima muziek en de hamburgers en frikadellen waren niet aan te slepen, net als de veelheid van drankjes die spelers en publiek moesten verkoelen.

Uiteindelijk was de prijsuitreiking om 17.45 uur en de eerstste prijs ging naar de All Stars Beek, de tweede naar RKPSC en derde prijs was voor 3 Frites enzovoort. De beschikbaar gestelde Fair Play Cup ging met stip naar de Chuckies. Al met al een prachtige dag met een heel fijne en ontspannen sfeer die ook voor volgend jaar weer veel enthousiasme teweeg moet gaan brengen. Het was een echt voetbalfeest waarvoor een ieder zijn agenda voor volgend jaar maar weer moet trekken! Hemelvaartsdag 2016 is dan weer voor het vijfxvijftoernooi in Herwen!

De Breuly zwemt af voor reddingsbrevetten

Falco Tichelaar ontvangt van Chantal Holthuijsen zijn diploma Junior Redder 2

DUIVEN - Na een jaar van hard trainen hebben op dinsdag 12 mei 31 kinderen en acht instructeurs voor verschillende reddingsdiploma'sdiploma's examen gedaan in het Lentebad te Zevenaar.

De deelnemers moesten gekleed in een lange broek, shirt, schoenen en een regenjas laten zien dat zij een goed uithoudingsvermogen hebben. Dat gebeurde onder andere door binnen een bepaalde tijd een aantal banen te zwemmen en daarbij verschillende zwemslagen te laten zien. Daarnaast moeten zij gekleed in badkleding tonen dat zij zichzelf, maar ook andere kunnen redden in het water. Na alle onderdelen te hebben doorlopen, mocht de brigade met trots aan alle kandidaten hun diploma uitreiken.

Reddingsbrigade de Breuly is een van de 166 reddingsbrigades die Nederland rijk is. Met 23.000 leden voorkomen wij de verdrinkingsdood. Reddingsbrigade de Breuly doet dit met dertig actieve vrijwilligers, door het geven van zwemlessen aan kinderen vanaf vierenhalf jaar. Daarnaast leiden wij leden op voor de bewakingstaken tijdens evenementen en aan de kust. Wij zwemmen op dinsdagavond en zaterdagochtend in Het Lentebad in Zevenaar. 's Zomers trainen wij met de zwemmend redders ook buiten in natuurplas De Breuly.

Dit doet ertoe, een actie voor het KWF

WESTERVOORT - In navolging van tien jaar gratis verwendagen voor vrouwen die getroffen zijn door kanker verzorgt schoonheidssalon Odeon op zondag 31 mei 'Dit doet ertoe', een event voor het KWF.

De compleet verzorgde middag wordt gepresenteerd door Kiki Classen en bestaat uit optredens van diverse artiesten en een kunstveiling voor het KWF. Volgens Monique Schriever van Odeon is 'Dit doet ertoe' voor iedereen die van muziek en kunst houdt, maar vooral het KWF een warm hart toedraagt:

"We zijn steeds dichter bij meer kennis, nieuwe successen en betere behandelingen en dichter bij de dag dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker. Want iedereen verdient een morgen. Samen met een grote groep vrijwilligers, artiesten en kunstenaars gaan wij tijdens deze bijzondere middag hier proberen een steentje aan bij te dragen. Ik hoop op het eind van de middag het KWF een mooie cheque te kunnen overhandigen!"

De kunstenaars die hun kunstwerken doneren voor het KWF zijn: Rens Plaschek, Marije Vermeulen, Nick Twaalfhoven, Elbrich Wind- Wartena, Yvonne de Graaf, Hein Arns, Sonja Bruggenwirth, Sabrine Swanenberg, Ineke van Geemen, Jan Berends, Aleks Hermsen en Elvira Klink. Optredens worden verzorgd door: The Jukebox Heroes Stripped met gast Sven Meppelink, Johnny Manuhutu, Justine Pelmelay, Carmen Sars, Perron B, MO 6 en vele anderen. De middag start om 13.30 uur in zalencentrum Wieleman in Westervoort. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop bij de vermelde verkooppunten of te bestellen via info@odeonbeauty.nl.

Schoonheidssalon Odeon verzorgt al tien jaar op rij een 'verwendag' voor vrouwen die getroffen zijn door kanker. De Viva la Donna Dag die dit jaar door beëindiging van stichting Viva la Donna onder de naam Moiment verder gaat vindt plaats op 29 mei. Naar aanleiding van deze tiende editie wil Odeon zoveel mogelijk geld inzamelen voor het KWF met het event 'Dit doet ertoe'.

De Zwaluwen C2 kampioen

ZEVENAAR - Afgelopen zaterdag mocht de C2 van korfbalvereniging De Zwaluwen uit Zevenaar zich officieel kampioen noemen.

Ook de laatste wedstrijd tegen Wesstar werd gewonnen en hierdoor bleef de C2 ongeslagen. Het behaalde kampioenschap werd hierdoor extra mooi. Op de foto het kampioensteam met staand van links naar rechts: Lisanne (coach), Robin, Emma, Wim (coach), Ivy. Liggend: Sjors, Jory, Luuk en Thomas.

Dames 2 van Reflex maakt promoties compleet

DUIVEN - Nadat dames 1 van volleybalvereniging Reflex al gepromoveerd was naar de promotieklasse, dames 5 gepromoveerd was naar de derde klasse, heeft het dames 2 de successenreeks compleet gemaakt.

Via de promotie/degradatiewedstrijden heeft dit team promotie naar de eerste klasse afgedwongen. De vereniging is trots op haar teams.

Sponsor bedankt

DIDAM - De C1 van korfbalvereniging DLKV uit Didam is zeer blij met hun nieuwe shirts.

Met dank aan de sponsors: administratiekantoor Rutjes en Bach Vitaliteitscoaching.

Ineke Martin uit Wijchen exposeert in Liemerije

ZEVENAAR - In haar kinderjaren was Ineke Martins grootste hobby al tekenen. Met een vader die bij een papierfabriek werkte, was er altijd papier in overvloed. Vele dozen kleurpotloden zijn er doorheen gegaan.

Tijdens de kleuterkweek was tekenen een belangrijk onderdeel van haar opleiding. Dit paste goed bij haar. Eenmaal klaar met deze studie, is zij naar het buitenland gegaan waar haar hobby op een laag pitje kwam te staan.

Weer terug in Nederland heeft Ineke de draad weer opgepakt. Sinds 2001 is zij gaan aquarelleren. Zij nam buitenlessen, waarbij zij per les kon intekenen. Dit gaf haar de mogelijkheid om aquarel eens uit te proberen. Hoewel deze techniek erg lastig is, beviel het haar goed. Sindsdien is ze er, zoals ze zelf zegt, aan verslingerd: "De heldere kleuren, het wit van het papier, de uitdaging om het zo op papier te krijgen zoals je het in je hoofd hebt. Dit alles maakt het een uitdaging om met penseel, verf en papier aan de slag te gaan. Daarnaast gebruik ik regelmatig andere attributen om zo structuur aan te brengen. De aquarellen die in Liemerije te zien zijn, geven een overzicht van de afgelopen jaren. Ze zijn gemaakt aan de hand van foto´s die ik tijdens mijn reizen heb gemaakt. Ik hoop dat ze je kunnen boeien."

De expositie van 16 mei tot en met 21 augustus is dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur vrij toegankelijk in het bewonerscafé en de aansluitende gangen op de begane grond van Liemerije, Hunneveldweg 12 in Zevenaar.

Melissa Bandura en Ben Hermann in De Lantaern

ZEVENAAR - Zaterdag 30 mei vanaf 20.15 uur (aanvang: 21.00 uur) is er open podium in De Lantaern aan De Hooge Bongert 3. De toegangsprijs bedraagt acht euro, (plusdonateurs zeven euro). Meer info staat op www.delantaern.nl.

De Canadese Melissa Bandura van Familiar Wild en Ben Hermann verkennen de intimiteit met nieuwe albums en zullen tijdens hun Europese tournee van 2015 ook De Lantaern aandoen.

In de huidige tijden van het tellen van Facebook "likes", Twitter debatten en online forums wordt intimiteit afgebrokkeld en getest op geduld. Deze grote muzikanten brengen de intimiteit terug via hun kunst zoals Sufjan Stevens (mix van pop, country en folk), Agnes Obel (singer/songwriter) en haar dochter dit doen. Vele Indië-artiesten zoals Pacific Northwest's Familiar Wild en Toronto's Ben Hermann omarmen deze ontwikkeling.

Melissa Bandura van Family Wild schrijft intuïtief uit een melodische ruimte wat resulteert in een kwalitatief hoog product van alternatieve Folk en popmuziek gemaakt met hart, ziel, hersens en vriendelijkheid. Haar muziek is intiem en stralend.

Ben Hermann etherische muziek raakt de "sweet spot" van Folk muziekliefhebbers. Op zijn nieuwste album mixt hij subtiliteit met kracht. Hij mengt het instrumentale met een "Fingerstyle guitar" tot een sound die in combinatie met zang een bijzonder en zorgvuldig genuanceerd resultaat oplevert.

Familiar Wild en Ben Hermann hebben beide op internationaal erkende podia en Indie festivals gespeeld en kreeg aandacht van de grote media en muziek producenten.

Familiar Wild's debuutalbum 'Dark Dreams' ontving diverse internationale songwriters prijzen en in de Canadese muziek scéne eervolle vermeldingen. Ze treden ook regelmatig op voor radio en tv.

Uiteraard niet het bovenstaande, maar het hoge muzikale niveau dat deze artiesten presenteert aan haar publiek bepaald de fijne sfeer en het comfort zoals de bezoeker het beleeft tijdens een optreden.

Lions Request 2015

ZEVENAAR - "Mijn naam is Janine van de Schuur, 21 jaar oud en eventmanager van FavorietFM. Dit jaar is alweer de derde editie dat Lions Request onder mijn leiding zal gaan plaatsvinden."

"Samen met een projectgroep verzetten we een hoop werk voorafgaand aan het evenement. Denk aan vergaderingen, contact met Lions club De Liemers en Orange Babies, roosters en commercials maken, briefing geven enzovoort.

Ik merk dat ik na twee succesvolle edities nu sneller en scherper kan reageren op wat er om me heen gebeurt. Het hele jaar door vervul ik de functie van eventmanager binnen FavorietFM op verschillende locaties door de gehele Liemers maar Lions Request is toch wel een mooi evenement op zich en het blijft een hele uitdaging, elke keer weer.

Binnen de omroep is wederzijds respect gewonnen en zo hebben we met z'n allen een prettige samenwerking tijdens het weekend van Lions Request. Naast alle voorbereidingen begint het echte werk pas als de interne briefing is geweest en ik het Glazen Huis zie arriveren op de Markt in Zevenaar. Dan gaat er een soort knop om en gaan we knallen. Iedereen is enthousiast en zet zich voor de volle honderd procent in. Het doel voor dit jaar is Orange Babies, er wordt dus geld ingezameld om zwangere vrouwen met HIV en hun baby's te helpen. Een mooi doel als het je mij vraagt. Elk jaar wordt er met hetzelfde enthousiasme aan het evenement gewerkt, ongeacht naar welk doel we streven, dat vind ik mooi om te zien!

Lions Request (5-6-7 juni) is een gezellig evenement op de Markt in Zevenaar dat zich in de afgelopen vijf jaar echt ontwikkeld heeft tot een groot succes. De sfeer op deze dagen is zeer goed, en je merkt echt de saamhorigheid. Naast het aanvragen van je request zullen er ook vele live-optredens te zien zijn. Een groot feest dus! Zet het alvast in je agenda en tot 5 juni!"

Leren zeilen in Giesbeek

GIESBEEK - Je hebt nog nooit gezeild. Of je wilt proberen hoe zeillessen je bevallen? Een korte zomercursus voor volwassenen gedurende de periode 31 augustus tot en met 18 september is een uitstekende manier om kennis te maken met zeilen. Watersportvereniging Giesbeek nodigt je graag uit voor deze kennismaking met de zeilsport.

Er wordt met Polyvalken gevaren in het recreatiegebied De Rhederlaag. Deze fraaie plassen bevinden zich tussen de Veluwe en de dorpen Giesbeek en Lathum. Je krijgt tijdens deze zomercursus op een drietal dagen les van 2,5 uur. Je kunt je inschrijven voor één van de volgende avonden (van 18.30 tot 21.00 uur) of morgen (van 9.30 tot 12.00 uur): maandagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagochtend

Informatie en inschrijven
Voor deze drie lessen betaal je in totaal 45 euro. Voor deze cursus hoef je geen lid te zijn van WSV Giesbeek. Inschrijven kan tot eind juni. Als je meer wilt weten, mail dan je vraag naar: valkzeilen@gmail.com of bel even met Willem Sijbrant: 0313 631516

Heb je belangstelling, schrijf dan in via het inschrijfformulier op de website www.wsvgiesbeek.nl bij zeilcursussen/volwassenen (De directe link is: http://www.wsvgiesbeek.nl/index.php?id=622).

Winnaar Jan Tenback uit Didam

DIDAM - De wedvlucht vanuit Peronne (op 17 mei gelost om 0.815 uur) is gewonnen door Jan Tenback uit Didam.

Zijn duif de Holl: 13-1879535 landt om 11.51.07 keurig op de klep van zijn hok. En werd daarmee winnaar van 2129 duiven met een snelheid van 1463.879 meter per minuut.

Sportvriend Jan heeft al jaren postduiven en heeft ook al jaren geweldige uitslagen weten binnen te halen in zijn vorige woonplaats Zevenaar. Maar nu op zijn nieuwe adres in Didam behaalt hij ook regelmatig schitterende resultaten.

Hij is een serieuze melker en weet hoe hij zijn gevleugelde vriendjes moet verzorgen.

Informatieavond over zorg

PANNERDEN - Dorpsraad Pannerden verzorgt op woensdag 27 mei een bijeenkomst voor alle inwoners van Pannerden om goed geïnformeerd te worden over hoe de gemeente de zorg die zij van rijk en provincie heeft overgenomen organiseert.

Het gaat hierbij onder meer om jeugdzorg, huishoudelijke hulp, dagopvang voor ouderen en mensen met een beperking, sociale uitkeringen en mantelzorg. De Dorpsraad heeft de gemeente uitgenodigd hier uitleg over te komen geven. Wethouder Elfrink zal de avond inleiden, waarna de mensen van het Sociaal Team de verdere invulling verzorgen. Ook Zorgbelang zal vertegenwoordigd zijn.
De gemeente hoopt op deze bijeenkomst ook van de inwoners te horen wat er bij hen leeft. Plaats van handeling is zaal 'De Dijk', Kerkstraat 6 in Pannerden. De koffie staat klaar vanaf 19:00 uur en het programma start om 19:30 uur.

Alle inwoners van Pannerden zijn uitgenodigd deze avond te bezoeken!

Tekenen en schilderen, een creatieve ontdekkingsreis

ZEVENAAR - Cursussen, bestemd voor de bewoners van De Liemers.

Tekenen en schilderen, een creatieve ontdekkingsreis is op vrijdagavond 29 mei vanaf 19.15 uur in De Hooge Bongert 3. De entree bedraagt twee euro. Doorbreek je gewoonten, stel jezelf open voor een creatief proces! Op deze avond gaan we met kleurpotloden, verf, papier, lijm en kwasten aan de slag. Je maakt een eenvoudig werkje en doet daar vervolgens iets verrassends mee. Zo maak je uit iets bestaands iets geheel nieuws. Dat kan tot ongekende inzichten leiden!

Kompassie Netwerken: Trefpunt voor (psychisch) welzijn. Vanuit lichtheid en plezier verkennen we met elkaar diverse invalshoeken rond (psychisch) welzijn. We kiezen voor thema's op basis van behoeftes die leven. Je doet hier nieuwe kennis en ervaringen op. De avond start met een mindfulness oefening. Daarna volgt een introductie op het onderwerp. Een lokale deskundige biedt een workshop aan. De praktische toepasbaarheid is op deze avonden erg belangrijk. Er is gelegenheid om elkaar informeel te ontmoeten.

Lerares Liemers College presenteert tweede jeugdroman

ZEVENAAR - Susanne Honders presenteert vrijdag 29 mei om 16.00 uur in de bibliotheek van Zevenaar haar tweede historische jeugdroman 'Slimmer dan iedereen', over de ontmoeting tussen de middelbare scholiere Femke en Anna Maria van Schurman, de eerste studente in Nederland in het jaar 1636.

Niet Aletta Jacobs, maar Anna Maria van Schurman was de eerste studente in Nederland. Ze beheerste maar liefst veertien talen en was het middelpunt van een Europees netwerk van wetenschappers in de zeventiende eeuw. Voor Susanne Honders, lerares aan het Liemers College in Zevenaar, aanleiding om over het avontuurlijke leven van deze Anna te schrijven.

Door de hedendaagse, hoogbegaafde tiener Femke terug te laten reizen in de tijd weet Honders op inventieve wijze onze tijd vol moderne technologie tegenover die van de zeventiende eeuw te zetten, en tegelijkertijd duidelijk te maken dat hoogbegaafdheid van alle tijden is.

Om haar roman te kunnen schrijven heeft de auteur het nodige onderzoek verricht. Het werk van dr. Pieta van Beek, expert op het gebied van Anna Maria van Schurman, stond daarbij centraal. Zij zal vrijdag 29 mei aanwezig zijn om 'Slimmer dan iedereen' in een historisch perspectief te plaatsen.

Na de presentatie is er gelegenheid het boek aan te schaffen en te laten signeren door de auteur. De roman is ook verkrijgbaar via de boekhandel, via www.uitgeverijkontrast.nl en bol.com.

Kerkdiensten in de Ontmoetingskerk Zevenaar

Zondag 24 mei 09.30 uur: ds A. Jonkman, Pinksterviering, koffiedrinken

Zondag 31 mei 09.30 uur: ds. J van Beelen

Zondag 7 juni 09.30 uur: ds. A. Jonkman, Avondmaalsviering

Zondag 7 juni 09.30 uur: Jeugdkerk in Ons Huis

Geloofsbelevenis 'Geestkracht'

DIDAM - Middenkoor 'Different Generations' verzorgt opnieuw twee gebedsdiensten, ditmaal in de geest van pinksteren.

Door middel van teksten, gedichten, diabeelden, muziek en passende liedjes proberen we te beleven wat de boodschap van pinksteren ons wil zeggen. Iedeereen is welkom op 23 mei in de Mariakerk in Didam en in de kerk in Nieuw-Wehl op 30 mei. Beide zaterdagen begint de viering om 19.00 uur.

KerkinTheater in Duiven

DUIVEN - Voor het tweede jaar op rij verzorgt KerkvoorNu een avondje uit in het theater. Vorig jaar was er in mei en juni vijf keer KerkinTheater, toen onder de titel 'Echt'.

Daar kwamen honderden bezoekers op af. In de Zevenaarse schouwburg Musiater is dit jaar op zaterdag 30 mei de voorstelling 'Geprikkeld' te zien. Het belooft een avondje-uit-met-diepgang te worden, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld.

De voorstelling begint om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. Entreekaarten kosten vijf euro per stuk; dat is inclusief een drankje. De kaarten zijn te bestellen via info@kerkvoornu.nl.

Bier Preuvenement Zevenaar 2015

ZEVENAAR - Ka&Zo Partyservice Zevenaar organiseert de tweede editie van het Bier Preuvenement op zondag 7 juni van 13:00 tot 19:00 uur op het Raadhuisplein in Zevenaar met natuurlijk de eigen stadsbrouwerij Wittenburg als hoofdsponsor!

Op deze koopzondag 7 juni kan het winkelend publiek op het Raadhuisplein in Zevenaar gaan genieten van allerlei verschillende soorten speciaalbieren.

Diverse brouwerijen uit het hele land komen dan hun speciaalbieren presenteren. Bezoekers van het Bier Preuvenement kunnen onder de partysol heerlijk genieten van verschillende biertjes met daarbij natuurlijk bijpassende hapjes.

Van stoere' mannenbiertjes tot heerlijke vrouwenbiertjes'. Onder het genot van een biertje kan men luisteren naar live muziek! Dit jaar komt de band Beat The Blast spelen op het Bier Preuvenement!

Sander Thuss op bas, Maartje de Bruin vocal, Robert Liwier op drum en Franklin Waliana op gitaar! Een springkussen staat klaar voor de kinderen. Kortom een evenement voor jong en oud!

De volgende brouwerijen / biermerken zijn aanwezig: Stadbrouwerij Wittenburg, 't Goeye Goet, de Veluwse Schavuyt, Palm, Brouwerij, Het Roze Varken, Corsendonk, La Trappe, Urthel Saisonniere , Paljas Bier, Hop Verdomme, Lupulus en La Chouffe. Meer informatie staat op www.kaenzopartyservice.nl; (06 48690789).

Expositie bieb Westervoort

WESTERVOORT - In de bibliotheek van Westervoort is van 1 juni tot 10 juli een bijzondere expositie te bewonderen van leerlingen van de basisscholen De Brug, De Flierefluiter en De Tuimelaar uit Westervoort.

De expositie is mede georganiseerd door Het Element, het Liemers cultuurpunt. Het Element is een voorziening die kinderen op een inspirerende wijze kennis wil laten maken met cultuuronderwijs. De leerlingen hebben zich op kunstzinnig gebied uitgeleefd en het resultaat mag er zijn! "We verklappen niet precies wat er bewonderd kan worden, kom gewoon kijken!"

Extra foto's worden getoond van 'the making of' van een aantal kunstwerken. Alles bij elkaar zeker de moeite waard om te bekijken naar kunstenaars in spé! Alle kunstenaars van De Brug, De Flierefluiter en De Tuimelaar nodigen iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Zie hiervoor onze website www.debibliotheekliemers.nl.

HCC Computeravond in Zevenaar: Muziek en Boeken op de Apple iPad

ZEVENAAR - Op woensdag 3 juni verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) zijn maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3. De aanvang van de activiteiten is 20.00 uur, zaal is open vanaf 19.30 uur.

Op veel verzoek organiseren we een vervolg presentatie over de Apple iPad. In de presentatie zal iTunes worden uitgelegd, hoe krijg ik een boek, muziek et cetera op mijn iPad en welk bestandsformaat gebruik ik: pdf of epub? Muziek op de iPad met behulp van Spotify, gratis of met een account? Waar haal je muziek vandaan? Het gebruik van icloud of drop box of beide? En handige tips voor uw iPad of iPhone. De presentatie zal worden verzorgd door Richard Zweers.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Skype. Genealogie, Windows, Office, Linux, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom, maar betalen een bijdrage van twee euro.

Ladies Night voor een goed doel vrijdag 5 juni

LOBITH - Op vrijdag 5 juni verzorgt Uum Events & More een Ladies' Night bij Physique in Lobith. Op deze avond kunnen vrouwen ronddwalen tussen meer dan dertig kraampjes met diverse producten en activiteiten.

Er is een keur aan onder meer kleding, sieraden, visagie, een metamorfose, een kapper, manicure, geschenken en lingerie. Daarnaast zal Kaliber Acoustic Light optreden in het Mannencafé, waar vrouwen natuurlijk ook welkom zijn.

Tijdens de Ladies' Night wordt een loterij gehouden met prijzen die beschikbaar zijn gesteld door de standhouders. De opbrengst van deze loterij gaat de Tristan Hoffman Challenge. Het doel van de deze Challenge is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel: Kanjers voor Kanjers. Kanjers voor Kanjers zet zich in voor het welzijn van kinderen in het bijzonder rond sport en spel. Kinderen die niet in staat zijn om sport en spel op een goede manier te beleven: minder bedeelde, zieke en/of gehandicapte kinderen. Voor deze kinderen wil de stichting een oplossing zoeken, zodat sport en spel ook voor deze kinderen (weer) tot de mogelijkheden behoort.

De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 22.30 uur. Daarna kunnen de dames en heren nog gezellig nakletsen en genieten van de muziek van Kaliber in het Mannencafé. Kaarten in de voorverkoop kosten 3,50 euro en zijn onder andere verkrijgbaar bij DA Tolkamer, Coop Babberich, Herac Herwen en Physique in Lobith.

Stichting Senioren Kontakt wandelt in Voorst

REGIO - De SSK (Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil, Nieuw Dijk) houdt haar jaarlijkse wandeltocht op dinsdag 9 juni 2015 voor 55-plussers in de mooie en bosrijke omgeving van Voorst bij Gendringen.

De vertrektijd is om 9:30 uur vanaf de parkeerplaats bij Supercoop aan de Hoofdstraat in Didam naar restaurant Van Hal (0315-681262) in Voorst bij Gendringen al waar we van start gaan.
Halverwege de wandeling na anderhalf uur zal er in Anholt een rustpauze worden gehouden. "Hierna wordt de route van een uur vervolgd naar restaurant Van Hal, waarbij wij ons tegoed doen aan een heerlijk diner.
Eventuele diëten horen we graag van tevoren van u."

De terugkomst in Didam wordt tegen 17:00 uur verwacht met een gezellige afsluiting in de Soos in Waverlo, Meulenvelden in Didam. De kosten zijn 12,50 euro per persoon (bij aankomst in Voorst te voldoen aan de coördinator). Meereizigers betalen twee euro aan de chauffeur. Consumpties zijn voor eigen rekening

Inlichtingen en opgave graag vijf dagen van te voren en liefst per mail b.bolk@seniorenkontakt.nl; 06 5115 7533. Coördinator Ben Bolk. Locatie: Waverlo, Kerkstraat, Didam.

SDZZ4 en SDZZ 5 kampioen

ZEVENAAR - SDZZ 5 werd kampioen op 10 mei. Het team won de laatste wedstrijd van Aerdt/Carvium 3. Door deze winst kampioen van de reserve zevende klasse.

SDZZ 4 moest een beslissingswedstrijd spelen op 17 mei voor het kampioenschap in de reserve zesde klasse. Tegenstander was Aerdt/Carvium 2. SDZZ 4 won met 3-1.

Sponsor bedankt

ZEVENAAR - Afgelopen zaterdag is de F2 van voetbalclub Rijnland kampioen geworden. Als verrassing is na behalen van het kampioenschap het team in het nieuw gestoken door Woon ID.