GN Lingewaard

8 juni 2016

GN Lingewaard 8 juni 2016


Schilderijen in etalages, openlucht galerie en muziek op Markt; uitrusten op terras Keur aan kunst in winkels en op Markt Huissen

Foto van Eimeren Huissen

HUISSEN – Op (koop)zondag 12 juni doet een mens veel indrukken op. Het thema is Kunst, dus kijken is een lust voor het oog. De winkels zijn in stijl, hebben hun mooiste en kleurrijkste waren in de aanbieding. Ook: een openlucht galerie en muziek op de Markt. Tja, dan is het heel fijn om de indrukken op je te laten inwerken in de horeca, of beter, op bijbehorend terras in Huissen-centrum.

Sommige horecabedrijven gaan al open voordat de Koopzondag Kunst gaat beginnen en de winkels hun deuren openen, van 13.00 tot 17.00 uur. Dus vóór het visuele spektakel is het al goed toeven in horeca of op terras. Erna al helemaal, want een mens doet veel indrukken op deze -naar iedereen wenst- stralende dag.
Te beginnen met de diversiteit aan kunstwerken in de etalages en voor de ramen van wel tientallen deelnemende winkels en bedrijven. Bij de creatieve uitspattingen speciale flyers waar uitleg over kunstenaar en werk wordt gegeven. De organisatie van Kunst in de Etalage is in handen van Ondernemersvereniging Huissen en Kunstplatform Mea Vota.

Kinderen

Dan kunstenaars 'live' aan het werk op de Markt. Bewonder hun schilderijen, beeldhouwwerken, sieraden en nog veel meer en vraag ze het hemd van het artistieke lijf. Er is ook muzikale ondersteuning. Verhip, het lijkt zo wel Place du Tertre in de Parijse wijk Montmartre. Op de Markt zijn ook volop activiteiten voor kinderen. Dus schuilt er een Van Gogh of een Appel in het gezin, dan worden de eerste stapjes vast gezet op zondag 12 juni. Bij en in de winkels is ook telkens iets kunstzinnigs te vinden.

Voeg daarbij de mooiste en kleurrijkste (en lekkerste) waren in de winkels aan toe en het aanbod op deze Koopzondag Kunst is een feest voor het oog. Daarna bijkomen in/bij de horeca die tot laat die avond van de 12e juni doorgaat.

Bemmelse Dweildag, zorg dat je er bij bent

BEMMEL - Aankomend weekend gaat Bemmel weer genieten van een fantastisch dweilweekend.

Op zaterdagavond barst het feest los in Bemmel! Het Kinkelplein zal weer door feestband Kaliber omgetoverd worden tot één grote feestende massa met duizenden bezoekers. Vanaf 20.30 tot 1.30 uur zal Kaliber spelen.

Zondag 12 juni raast een orkaan van dweilmuziek, gemaakt door 1400 muzikanten in 72 dweilorkesten, over de dweilhoofdstad van Nederland. Duizenden bezoekers genieten voor de dertigste keer van optredens op 12 podia en van de nieuwe Nederlandse kampioenen voor Dweilorkesten. Om 11.00 uur is de officiële opening op het gazon voor kasteel De Kinkelenburg. Om 17.30 uur is daar ook de grote finale.

Collecteweek gaat van start op 13 juni

LINGEWAARD - De collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting gaat van start op maandag 13 juni. Tijdens de collecteweek slaat de stichting letterlijk alarm voor de 2 miljoen buikpatiënten die dagelijks beperkingen ondervinden als gevolg van hun ziekte.

Vanaf maandag 13 juni gaan door het hele land 16.000 collectanten langs de deuren om geld op te halen. De opbrengst van de collecte gebruikt de Maag Lever Darm Stichting voor noodzakelijk onderzoek. In Nederland ondervinden twee miljoen buikpatiënten dagelijks beperkingen van hun ziekte. Bij een deel van hen, zoals darmkankerpatiënten, is genezing zelfs een kwestie van leven of dood.

En de mooiste en beste manier om hier aan bij te dragen, is voor mij collecteren." Sandra Willering – van de Vis Collectant in Vleuten en heeft Coeliakie.

Maag Lever Darm Stichting

De Maag Lever Darm Stichting staat achter twee miljoen buikpatiënten. Door onderzoek te faciliteren en voorlichting te geven redden we levens. Een ziekte die veel Nederlanders raakt is darmkanker. Jaarlijks krijgen 15.000 mensen de diagnose darmkanker en overlijden per dag 13 mensen aan deze ziekte. De impact van darmkanker op het leven van een patiënt en naasten is uiteraard groot. Maar ook buikziekten zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, het Prikkelbare Darm Syndroom en coeliakie hebben veel impact op het dagelijks leven van patiënten door alle beperkingen die deze aandoeningen met zich mee brengen.

Collecte

Van maandag 13 tot en met 18 juni kan er een collectant bij u aan de deur komen voor een vrijwillige bijdrage. De Maag Lever Darm Stichting hoopt op uw steun voor 2 miljoen buikpatiënten in Nederland.

Van Kerk naar Theater aan de Markt (19)

BEMMEL - Het werkvolk: "Rebecca Planteijdt is mijn naam (1960). Ik ben opgegroeid in Brabant, en daarna naar Wageningen verhuisd voor een studie Tuin- en Landschapsarchitectuur. Dat is met een omweg via de informatica ook mijn beroep geworden. Ik ben in Bemmel gaan wonen, omdat ik bij het Nijmeegse ingenieursbureau Royal Haskoning gewerkt heb."

"Inmiddels ben ik zzp-er. Ik werk als landschapsarchitect met landschap en beplanting. Ik gebruik daarbij specialistische software (GIS) waarmee ik kaarten over elkaar heen kan leggen, om mijn onderzoek van het landschap te ondersteunen.

Ik ben pas net zelfstandig. Het grootste deel van mijn werk bestaat uit grootschaliger landschapsonderzoek, en landschapsplanning. Afgelopen jaar had ik ook enkele tuinen als opdracht: 'de kers op de taart' zei mijn oude leermeester vroeger. Gewoon omdat het om de details en om een goed ontwerp met fraaie beplanting gaat. Echt de handen uit de mouwen steken voor tuin- en landschap is echter meer hobby dan werk: uitvoering doet doorgaans iemand anders. De tuin bij de kerk is echt een uitzondering.

Toen ik hoorde over de plannen, vond ik dat zo'n goed idee, dat ik meteen zetelhouder ben geworden. Ik vind het belangrijk dat de kerk een nieuwe functie krijgt. Mede daarom werk ik ook met veel plezier als vrijwilliger aan de buitenruimte van de kerk, en ik word heel blij van alle andere vrijwilligers die ook enthousiast in de tuin (en de kerk) meewerken.

Het doel is er weer een mooie tuin van te maken, zodat het karakter met veel bloeiende planten, na de verbouwing weer terug kan komen. Zo kan ik bovendien iets terugdoen voor alle jaren fijn wonen in Bemmel.

Mijn passie is ook groen: Vaak ga ik met familie of vrienden naar bos en natuur. Daarbij wordt uitgebreid gewandeld, we kijken vogels. Die hobby heeft een extra impuls gekregen dankzij de vogelcursus bij het IVN in de Veldschuur. Ook in de vakantie kijken we vogels. Verder ben ik een 'leesbeest': ik lees veel, en een vakantie zonder boek is dan ook geen vakantie."

Talento Metissimo's eerste Schaakconcert in Ressen

Links: Sofia Vasheruk, concertpianiste; rechts Ikira Wortel, altvioliste uit Lingewaard.

RESSEN - Op zondagmiddag 12 juni laten jeugdigen van Talento Metissimo zich zien en horen. In het 12e eeuwse kerkje en de kosterij is er die middag een carrousel aan mogelijkheden. Welkom!

Vanaf 14.00 uur worden in de kosterij schaaklesjes en schaakpartijtjes verzorgd door zoal onze getalenteerde KNSB erkende schaakcoach en trainer Rob Knuiman uit Huissen. Tegelijkertijd start in het kerkje vam Ressen rond 14.00 uur de concertpianist Sofia Vasheruk en altviolist Ikira Wortel met een recital. Sofia geniet wereldfaam en speelt fabuleus.

Aansluitend vertellen Valentin Thonen en Kaj Wortel over hun profielwerkstuk de Daft Punk helmet van Thomas Bangalter waar ze ruim 2,5 jaar volledig zelfstandig aan bouwden in hun vrije tijd. Een prachtige verrijkingstaak! Onlangs wonnen ze een prestigieuze KNAW-prijs. Tot slot volgt in het kerkje een prachtig nieuw muzieksprookje van Spurn op de muziek van Vaughan Williams met Coen, Marlon, Ikira, Sofia en Nika!

Namens T.Metissimio is die middag de Europees schaakkampioene Anna-Maja Kazarian uit Den Haag in ons midden. Rond 16.00 uur zal ze een simultaan geven voor de jeugdige schakers onder ons. Anna-Maja is onlangs uitgeroepen in het Amsterdamse Max Euwe Centrum tot het grootste schaaktalent van 2015 in NL.

Zie voor het volledige programma: ww.TalentoMetissimo.nl. De entree is gratis. Een bijdrage is welkom voor de goede doelen van Talento Metissimo. Koffie/thee is voor eigen rekening.

Collecte Maag Lever Darm Stichting

LINGEWAARD - Van maandag 13 tot en met 18 juni kan er een collectant bij u aan de deur komen voor een vrijwillige bijdrage.

De Maag Lever Darm Stichting hoopt op uw steun voor 2 miljoen buikpatiënten in Nederland.

Sociale Innovatiehub Lingewaard

LINGEWAARD - De Sociale Innovatiehub Lingewaard presenteert! Generatie Y, het nieuwe leren, verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, financieel empowerment, sociale kaarten en een jongerenontmoetingsplek; het kwam allemaal aan bod tijdens presentaties van studenten van de HAN voor de Sociale Innovatiehub.

Op donderdagmiddag 26 mei hebben vijf studentengroepen van de HAN betrokken bij de Sociale Innovatie HUB hun onderzoeksresultaten gepresenteerd bij Stichting Welzijn Lingewaard. Doel van de Sociale Innovatie HUB is dat studenten onderzoek doen naar onderwerpen met betrekking tot welzijn in de gemeente Lingewaard, zodat inwoners en professionals er beter van worden. De Sociale Innovatie HUB is een initiatief van Hogeschool Arnhem Nijmegen Centre of Expertise Krachtige Kernen onder leiding van Korrie Melis en Jonathan van Deutekom.

Eén groepje studenten heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar de gebruiksvriendelijkheid van de huidige online sociale kaart. Met name hoe inwoners betrokken kunnen worden bij het zichtbaar maken van burgerinitiatieven. Het antwoord op dit vraagstuk hebben zij samen met bezoekers van de participatiepunten in Lingewaard verkregen. De studenten hebben een paar nuttige aanbevelingen voor de gemeente. De aanwezige gemeente ambtenaar neemt deze van harte in ontvangst om ze mee te nemen in de doorontwikkeling van de sociale kaart.

Stichting Welzijn Lingewaard is naast opdrachtgever voor diverse onderzoeken ook de organisatie die voor de studenten een fysieke plek faciliteert om hun onderzoek uit te voeren. In het nieuwe pand in de Cuperstraat zijn flexibele werkplekken zo ingericht dat studenten er rustig kunnen werken.

Inspiratie in Lourdes

BETUWE - Het verhaal van Bernadette die Maria ontmoet in Lourdes, inspireert mensen al meer dan 150 jaar. Inspiratie, kracht, geloof, rust en bezinning zijn allemaal redenen waarom mensen deze reis maken. Van 17 tot en met 22 september gaan de parochies De Levensbron en Sint-Benedictus op bedevaart naar Lourdes.

Lourdes is een bedevaartsoord vanwege de verschijningen van de Heilige Maagd Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous. Tijdens deze verschijningen ontsprong er een waterbron in de Grot van Massabielle die een heilzame werking heeft. Jaarlijks bezoeken miljoenen pelgrims uit de hele wereld deze plek. In september is er een volledig verzorgde bedevaart per vliegtuig.

Volledig verzorgde bedevaart

Zaterdag 17 september vertrekken we per bus naar vliegveld Maastricht. Hierna vliegen we naar Tarbes, vlakbij Lourdes. Deze zesdaagse reis is op basis van volpension, inclusief vliegreis en transfer. In samenwerking met de Vereniging Nationale Bedevaarten is er een Nederlandstalig programma met eigen pastorale en medische reisbegeleiding. De begeleiding is in handen van pastor Ineke van Cuijk, Ria Vos en Annelies Mulder. De kosten bedragen 895,00 op basis van een tweepersoonskamer.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Voor De Levensbron kunt mailen naar Lourdeswerk@parochiedelevensbron.nl of bellen met Ria Vos (06 51047878) of Annelies Mulder (06 14287712). Voor Sint Benedictus mailt of belt u Pierre Spaan (06 12681870) p.spaan6@upcmail.nl.

In de herfstvakantie van 22 tot en met 29 oktober is er een kinder- en jongerenreis per bus. Informatie via http://www.stbenedictusparochie.nl/ of via 06 23535269 Margreet Sanders.

Clubkampioenen bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD - 2 juni, donderdagavond 23.00 uur: het is zo ver, na vijf perioden van ieder vijf zittingen zijn de clubkampioenen en lijnkampioenen parencompetitie 2015-2016 bekend. Het adagium van de leden is: Bridgen bij 3 Sans-Atout is ontspanning door inspanning.

En als de inspanning tot steeds betere resultaten leidt en een kampioenschap begint te lonken, worden de scores steeds belangrijker. Dit laatste geldt zeker ook voor de paren die op degraderen staan en blijven hopen op toch nog met de hakken over de sloot. Zoals elke donderdagavond, wordt ook nu, zij het met wat meer spanning, gezamenlijk gewacht op de uitslag, voorgelezen door een TC-lid.

Uitslag 5e periode parencompetitie:
A-lijn: 1e Rinie en Wil Broenland 57,46%, 2e Wouter Toxopeus-Henk Wijers 55,66%, 3e Liesbeth Minks-Fred van Doorn 54,94%.

B-lijn: 1e Cock Schut-Rene Kramer 59,21%, 2e Lini Peereboom-Adje Crijns 56,63%, 3e Ans Gerritsen-Piet Janssen 53,25%.

C-lijn: 1e Agnes van Deijzen-Thea Bussman 57,95%, 2e Remie Vermeulen-Ton le Congé 56,36%, 3eThea en Joop v. Ooijen 54,04%.

D-lijn: 1e Dinie Wentink-Trees Ketelaar 59,93%, 2e Wil en Ton v. Bunningen 57.09%, 3e Juul Matthijsen-Ries Hoogakker 54,97%.


Kampioen in de A-lijn en clubkampioen 2015-2016 het paar: Wouter Toxopeus-Henk Wijers, B-Lijnkampioen: Cock Schut-Rene Kramer, C-Lijnkampioen: Cees v. Dijk-Wim v. Workum, D-Lijnkampioen: Gerrit Bitter-John Bruinsma.
Met nog de Topintegraalcompetitie en op 2 juli de huis-aan-huisdrive start op 7 juli de zomercompetitie, waar ook niet-leden welkom zijn. Belangstellend? Ga naar: www.nbbclubsites.nl/club/7064.

In een Oogopslag

woensdag 8 juni
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 11 juni
13.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke Doopviering met Pastor van Cuijk en Kinderkoor Spetters

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Koor Exotherm

zondag 12 juni
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

Soldaten gelegerd in Fort Pannerden

DOORNENBURG - De werkgroep Oral History van de Vrienden van Fort Pannerden in Doornenburg is op zoek naar namen en foto's van soldaten die ooit in Fort Pannerden gelegerd waren.

"Als uw (schoon)vader, opa of oom op het fort soldaat is geweest hopen we dat u contact met ons opneemt", namens de werkgroep: Wim Haafs 06 10685566 of mailto:wim.haafs@planet.nl.

Tweestroom, afd. Volleybal

LINGEWAARD - Volleybal Tweesprong geslaagd. Zij hebben met succes de Ehbo basisopleiding gevolgd. Hierdoor kunnen zij tijdens de competitie adequaat hulp verlenen.

Natuurlijk zijn zij extra steun voor andere activiteiten die wij als Ehbo-vereniging bewaken. "Welke gezellige vereniging volgt hun goede voorbeeld. Kijk op onze site ehbogendt.nl voor contact."

Rabobank Oost Betuwe reikt hockeytassen uit aan HCOB

Gerard Bos reikt de hockeytassen uit

OVERBETUWE - Namens Rabobank Oost Betuwe heeft Accountmanager Grootzakelijk Gerard Bos op zaterdag 28 mei hockeytassen uitgereikt aan de jongste leden van Hockeyclub Overbetuwe.

Ruim 50 kinderen waren vorige week zaterdag naar het sportterrein van HCOB in Elst getogen om hun hockeytas in ontvangst te nemen.

Sport inspireert en verbindt. Daarom is Rabobank Oost Betuwe al jaren trotse sponsor van Hockeyclub Overbetuwe. Met de hockeytas voor de jongste leden onderstreept Rabobank Oost Betuwe het belang van sporten voor de jeugd.

Speciale openstelling Magische zegel kasteel

DOORNENBURG - Op 12 juni is er een speciale openstelling in kasteel Doornenburg! Om 10.30 en 1.00 uur bent u welkom bij een van de twee ronden om dit bijzonder magische zegel zelf te bekijken in kasteel Doornenburg.

Dit zegel is het oudste fysieke zegel in de wereld, welke buiten de getekende versies in manuscripten gevonden is en daarmee een uniek object. U kunt reserveren (is niet verplicht) voor deze speciale openstelling/ronden via rondleidingen@kasteeldoornenburg.nl.

KNAW-prijs voor Kaj en Valentin

RESSEN - Op 12 juni geven de beide jongens een korte lezing in het 12e eeuwse kerkje in Ressen tijdens het eerste Schaak-Concert van T.Metissimo en laten zij zien hoe je zo'n helm zelf kunt bouwen. Van harte welkom bij Talento Metissimo! Heb jij ook een goed idee voor je PWS wil je onafhankelijk onderzoek in vrijheid doen of een plekje voor je PWS? Talento Metissimo kan je hierbij helpen!

Kaj Wortel uit Bemmel en Valentin Thonen uit Malden zijn door de KNAW uitgenodigd om op 14 juni een prijs in ontvangst te nemen voor hun zeer technische profielwerkstuk de Helmet van Thomas Bangalter. Samen met begeleiders en ouders. Onbekend is nog welke prijs het gaat worden. Beide jongens zijn leerling aan de Nijmeegse School voor Groenewoud. Zij startten volledig zelfstandig drie jaar geleden een onderzoek en bouwden dat uit naar een PWS.

De informaticadocent Piet van Geelen - die de jongens zelf hadden benaderd hiervoor - hielp hen uitstekend op weg, echter hij ging in 2014 met pensioen en zijn functie werd niet opgevuld. Met name Kaj kreeg het zwaar te verduren, omdat het electro-technische deel en de informatica zijn aandeel was in dit complexe project. Hierbij mag zeker de rol van Valentin niet worden onderschat!

De begeleider Johan Schuurbiers gaf de jongens voorts alle vrijheid. Talento Metissimo uit Lingewaard droeg bij in het toezicht op de veiligheid rondom het werken met schadelijke stoffen, voorzieningen et cetera, want zoals iedereen weet gebeurt het maken van profielwerkstukken voornamelijk thuis of elders en niet op school. Extramurale zorg is dan zeker op zijn plaats. Beloning namens T. Metissimo volgde dan ook in de vorm van drukwerk voor hun eigen boek. Naast de vele filmpjes op YouTube was er voorheen geen officiële documentatie voorhanden. Dit is het eerste verslaglegging voor zover is kunnen achterhalen. De KNAW zorgde voor een prachtige ontknoping aan het einde van het schooljaar. Na zoveel tegenslagen eindelijk erkenning voor de diepgang van dit pareltje van een meesterstuk op zoal informatica-gebied.

Open Toernooi TV Huissen komt er weer aan

HUISSEN - Net als voorgaande jaren organiseert Tennisvereniging Huissen ook dit jaar weer het Open Toernooi. Een toernooi dat met recht het gezelligste open toernooi van Lingewaard en omstreken genoemd mag worden!

Het toernooi begint op maandag 20 juni en de finales worden op zondag 26 juni gespeeld. De speelsterktes lopen uiteen van 3 tot en met 8. Er wordt gespeeld op 6 tennisforce- en 2 kunstgrasbanen.

Het thema van het toernooi is dit jaar country & western. Op vrijdag 24 juni wordt een ware feestavond georganiseerd, inclusief een optreden van een bekende Huissense artiest. Een loterij met mooie prijzen, een ritje op een rodeostier en tal van andere activiteiten zorgen ervoor dat er ook naast de baan van alles te beleven valt. En uiteraard wordt er ook voor bijpassende versnaperingen gezorgd!

Inschrijven voor het toernooi gaat via toernooi.nl. Maar ook als je niet speelt, ben je uiteraard van harte welkom op het park om de spelers aan te moedigen, mooie wedstrijden te bekijken en van de sfeer te proeven.

Knutselen van luchtballonnen

HUISSEN - Winkelcentrum De Zilverkamp organiseert knutselen van luchtballonnen. Zaterdag gaan we de mooiste luchtballonnen maken van papier.

Een echte crea activiteit voor alle leeftijden. Wordt jouw ballon een lievelingskleur roze of blauw, of gebruik je liever alle kleuren van de regenboog? Kortom maak je eigen ontwerp en ballon en teken jou bakje eronder. Een mooie creatie voor in de woonkamer/slaapkamer/hal enzovoort. Zaterdag tussen 10.00-13.00 uur bij de gele kraam in het winkelcentrum. Meer informatie: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Scootmobieltocht Gendt

Foto: N. Pinta

GENDT - Onder een wat bedompte lucht verzamelde eind mei zestien scootmobielers en de vrijwilligers van de Zonnebloem Gendt zich voor de jaarlijkse scootmobieltocht door de gemeente Lingewaard. De stemming zat er goed in.

Foto: Foto. N. Pinta
Foto: N.Pinta Foto N. Pinta
Foto: N.Pinta Foto: N. Pinta

De gasten werden in vier groepen verdeeld en allemaal vertrokken ze tegelijk voor een puzzeltocht door ons mooie Gendt. De gasten reden van adres naar adres en bij elk adres kregen zij een vraag. Het antwoord op deze vraag werd weer gebruikt om een woordzoeker op te lossen. Onderweg werden zij getrakteerd op een lekker kopje koffie bij de Huyskweker aan de Langstraat. Daarna togen zij verder voor de tocht. Zoals altijd is de tocht te lang. We zouden namelijk verzamelen rond 16.30 bij nr. 19, voor een afsluitend diner. Daar kon de woordzoeker worden opgelost en lekker nagepraat worden over de tocht. Ook nu weer blijkt dat de gasten heel veel weten te vertellen over de geschiedenis van ons Gendt en dat is reuze interessant. Zo bedompt als we begonnen, zo eindigden we in de zon. Op naar volgend jaar maar weer.

Bezoek uit Brandenburg: 10 tot 13 juni

HUISSEN - Zoals we dat al jaren gewend zijn komt er in het kader van uitwisseling van kerkelijke gemeentecontacten een groep van de Auferstehungsgemeinde uit Brandenburg (Duitsland) naar de Protestantse Kerk in Huissen. De voorbereidingen voor het weekend zijn afgerond. Op vrijdag komt de groep van zestien personen uit Brandenburg aan. We ontvangen ze als oude vrienden in onze kerkgebouw.

Het thema voor het weekend is 'Vluchteling' en is zeer actueel zowel in Brandenburg als in Huissen. We gaan dit thema op een originele manier vorm en inhoud geven met als uitgangspunt een aansprekend verhaal uit de Bijbel. ‘Wat is onze grondhouding ten opzichte van vluchtelingen; zijn we werkelijk zo open naar de ander als we willen geloven; hoe leveren we onze bijdrage?’ Dit gesprek vindt plaats op zaterdagmorgen. Het thema is ook leidraad voor de viering op zondagmorgen.

‘Ruimte voor de rivier’ is een echt Hollands project wat fantastisch uitgevoerd is. Het rivierpark Nijmegen ligt onder handbereik. We brengen een bezoek aan dit nieuwe stukje Nijmegen aan de Waal. Een ander typisch stukje Nederland is het Openluchtmuseum in Arnhem. De geschiedenis van Nederland op een presenteerblaadje. Er is zoveel nieuws te bekijken. Al was het maar een rondje met de tram! Beide activiteiten in onze mooie regio willen we in het weekend bezoeken.

En natuurlijk eten en drinken we samen. Vieren we samen de dienst op zondagmorgen. En zijn er samen heel veel mooie gesprekken en gedeelde momenten.

Namens de Brandenburg werkgroep, Ada van Arkel.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen, zondag 12 juni: voorganger ds. Matthijs Glasstra.

Open tuinavonden in Lingewaard en Over-Betuwe

BEMMEL - Groei & Bloei Over-Betuwe/Lingewaard organiseert weer open tuinavonden. Op donderdag 16 juni zijn er drie tuinen in Bemmel open tussen 18.30 - 21.30 uur. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij seniorenboerderij De Minkhof aan de Flierenhofsestraat, bij de familie Meurs aan de Rosmolen 14 en bij de familie Boersma, Zandsestraat 5 in Bemmel.

Er zijn prachtige bloemen maar ook moestuinen te bewonderen, een landschappelijke tuin en een tuin geïnspireerd door de schilderstijl van Mondriaan.

Woensdag 15 juni zijn er tuinen in Elst, Zetten en Randwijk te bewonderen. Kijk voor informatie van de adressen op www.over-betuwe.groei.nl.

Knutselen van luchtballonnen

Knutselen van luchtballonnen

HUISSEN - Winkelcentrum De Zilverkamp organiseert knutselen van luchtballonnen. Zaterdag gaan we de mooiste luchtballonnen maken van papier.

Een echte crea activiteit voor alle leeftijden. Wordt jouw ballon een lievelingskleur roze of blauw, of gebruik je liever alle kleuren van de regenboog? Kortom maak je eigen ontwerp en ballon en teken jou bakje eronder. Een mooie creatie voor in de woonkamer/slaapkamer/hal enzovoort. Zaterdag tussen 10.00-13.00 uur bij de gele kraam in het winkelcentrum. Meer informatie: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Goede prestaties van Haalderse renners op NK jeugd wielrennen

HAALDEREN - Ruim 700 kinderen in veertien categorieën streden afgelopen zaterdag in Reeuwijk voor de Nationale titel. Jelle Baks, Fenna en Jente Derksen waren drie van deze renners.

Om 09.00 uur mocht Jente, in een mistig Reeuwijk, het spits afbijten voor een lange dag wielrennen. Startend vanaf de eerste rij reed Jente een beresterke wedstrijd, probeerde een aantal keren weg te komen maar zonder succes. In de massasprint zat hij perfect geplaatst en miste nipt het podium. Een fantastische vierde plaats, in een veld van 45 renners, werd zijn beloning.

Om 12.25 uur, de mist had ondertussen plaats gemaakt voor temperaturen van bijna tropische waarden, was het de beurt aan Fenna. Ze was met de start goed weg en zocht haar plek in het peloton van bijna 50 rensters. Ze reed de gehele wedstrijd mooi in de top 25 en eindigde in de sprint als 23e. Een mooie beloning na een seizoen hard werken.

Jelle was om 15.25 uur aan de beurt, startte goed moest in de wedstrijd zelfs van de fiets af om een valpartij te ontwijken. Na deze valpartij, die toch behoorlijk indruk had gemaakt, vocht hij zich in een peloton van ruim 75 renners naar een zeer verdienstelijke 43e plaats.

Alle drie de renners kijken met een tevreden gevoel terug op deze dag en nemen de opgedane ervaringen mee in hun volgende wedstrijden.

Column

Huidskleur

Vorige week ben ik vier keer voor een fotoklus in Huissen geweest. Drie keer kwam ik in het centrum Piet Driessen tegen. Een knorrige pensionado die het beeld van een Bourgondisch en hautain Zwanendorp moeiteloos weet te versterken. Piet, altijd aardig tegen mij, zei dat ik wel erg vaak Huissen kom. Hij verwacht dat ik last zou krijgen van afkickverschijnselen. Voor de winkel van Slagerij Buurman kwam ik in gesprek met een monteur uit Doornenburg en een uit Gendt. De Vierakkerstraat was druk met fietsers en wandelaars. Toen ik zei dat Huissense vrouwen zich anders gedragen en kleden dan vrouwen uit de rest van Lingewaard, keken ze me met ongeloof aan. De monteurs zagen geen verschil. Ik wel. Een omschrijving valt me moeilijk. Het is een gevoel. De vrouwen van Huissen zijn meer stads. Voor de doordeweekse boodschap en kinderen naar school brengen, kleden ze zich op zijn zondags en ze zijn vaker met een wijntje in de kroeg of op een terras te zien.

Lingewaard is divers. Een Bemmelnaar piept, na een slok genomen te hebben, dat zijn borrelglas niet tot de rand toe is gevuld. Hij en zij gaan naar de kroeg of dorpshuis met afgepast geld op zak voor één consumptie. Tenminste, zo gaat het verhaal in Huissen. Wethouder Theo Peren mocht de plannen bekend maken voor de renovatie van De Kinkel. Als gewone Bemmelse jongen, zo zei Peren, is hij trots op het resultaat. Het is me een raadsel waarom de wethouder zich wilde voordoen als een 'gewone Bemmelse jongen'. Zijn er dan ook ongewone Bemmelse jongens? Ik ken wel blanke en zwarte Bemmelse jongens. Oeps, nu begeef ik me discriminerend op glad ijs. Je mag in deze complexe samenleving zonder problemen Huissense vrouwen en Bemmelse mannen op de hak nemen. Als de huidskleur maar buiten beschouwing blijft. Nou zeg, dat is ook toevallig. Onze volksvertegenwoordigers zijn allen gewone en ongewone blanke mannen en vrouwen.

Sjaak

Hengelsportvereniging Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Uitslag vierde wedstrijd voor het Koningschap op 29 mei.

Bovenkant

1 H. Mazen 7760 gr

2 M. Verhoeven 5740 gr

3 G. Rensen 4550 gr

Onderkant

1 G. Bouwman 5480 gr

2 H. Lichtenberg 5450 gr

3 J. Arissen 4160 gr

Diner bij Hof van Breunissen

GENDT - Donderdag 23 juni is er in het restaurant Hof van Breunissen van de RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een themadiner. Een heerlijk menu, dat in het teken staat van het jaarlijkse Kersenfeest.

Het restaurant nodigt u van harte uit vanaf 18.00 uur voor dit heerlijke diner dat aan tafel geserveerd wordt. We starten met een gele paprikasoep met saffraan als vóórgerecht. Vervolgens krijgt u als hoofdgerecht kalkoen met een zomerse kersensaus en Madeira-toast. Hierbij serveren we gefrituurde rozetaardappeltjes, broccoli met amandelen en sla van het seizoen. Als dessert serveren we kersen met mascarpone, chocoladecake en slagroom. De avond wordt afgesloten met koffie of thee. Dit kersenfeestdiner bij Hof van Breunissen kost, exclusief drankjes,15,95 per persoon.

Opgeven hiervoor kan tot maandag 20 juni (tenzij het maximum aantal gasten eerder is bereikt) bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook: 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Exoduswandeltocht op 25 juni is meer en meer de tocht der tochten

LINGEWAARD - Exoduswandeltocht op 25 juni is meer en meer de tocht der tochten; ook is het een prima oefening voor de 100e Vierdaagse.

Over enige weken is het weer zover: de Exoduswandeltocht stelt u in staat kennis te maken met natuur, landschap en de WO II historie in de Over Betuwe. Menig Vierdaagseloper ziet juist deze tocht als dè laatste oefening. En terecht, met de 42 en de 25 kilometer afstanden in het programma is dat logisch.

De wandeltocht is ook steeds meer een echt evenement, waar jong en oud zich prima vermaken door te genieten van de sfeer. Zo zijn er de doedelzakspelers op diverse punten.In het gezellige centrum van Huissen wordt men onthaald door muziek van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek, de Stedelijke en Torkest. Het dijkmagazijn in Elden opent haar deuren en het kasteel Doornenburg biedt u gastvrijheid op de binnenplaats.

Rustpunt bij de herdenkingskapel De Heuvel is tevens een passende bezinningsplek. Ook de Korenmaat in Arnhem-Zuid en de Golfboer op de Praets stellen de terrassen open.

In Huissen centrum kan men terecht voor hapje en drankje. Sportiviteit, natuurverkenning en kennismaking met het thema van WO II maken de tocht tot een unieke cocktail.

Als beloning krijgt u na afloop het felbegeerde medaille. Vorig jaar voor het eerst met de Marigold voor de trouwe wandelaars.U kunt zowel voor-inschrijven als op de dag zelf aanmelden. Voor digitaal inschrijven en nadere informatie kunt u terecht bij www.exodustocht.nl.

Expositie creatieve ochtend Gendt

GENDT - Rond 9.30 uur schuiven bewoners van het zorgcentrum Sint-Jozef en buurtbewoners aan de lange tafel aan voor weer een gezellige creatieve ochtend bij het ParticipatiePunt Gendt. Iedere maand verzorgen de drie vrijwilligsters: Masja, Marlies en Nancy voor twee uur creativiteit, gezelligheid en ontmoeting!

Vrijwilligster Nancy voorziet iedereen van een kopje koffie en er wordt al druk gekletst. Vandaag staat het maken van een schelpenmobiel op het programma. Vrijwilligster Marlies heeft al een voorbeeld gemaakt wat de anderen motiveert meteen aan de slag te gaan.

Aan de andere kant van de tafel helpt Masja deelnemers met het inkleuren van gedetailleerde mandala’s. "Sommige deelnemers vinden het fijn steeds hetzelfde te doen, terwijl anderen altijd in zijn voor iets nieuws; een vogelhuisje beschilderen of een mobiel maken zoals vandaag. We vullen elkaar mooi aan. Marlies heeft altijd wel nieuwe ideeën en ik schilder zelf veel, dus vind het fijn om me daar mee bezig te houden", vertelt Masja.

Volgende maand op 6 juli wordt tijdens de creatieve ochtend het werk van het afgelopen seizoen tentoongesteld. Iedereen is welkom om de creaties te komen bewonderen. Ook kunt u tijdens de expositie aanschuiven om zelf eens een ochtendje creatief bezig te zijn.

Creatieve ochtend: iedere eerste woensdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur bij Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 Gendt tegen een eigen bijdrage van 2,50 euro.

OVG op de fiets voor gezellige puzzeltocht

GENDT - Voor de leden van de Gendtse Ouderenvereniging staat er op woensdagmiddag 15 juni een gezellige fietspuzzeltocht op het programma.

Er is weer een mooie rit van ongeveer 25km over rustige wegen uitgezet. Onderweg is er een gezamelijke tussenstop met koffie en iets lekkers.

Er zijn ook weer 'n paar probleempjes in de vorm van een fotoimpressie op te lossen. Voor de beste drie puzzellaars zijn er weer enkele cadeaubonnen te winnen. Bij terugkomst is er nog een gezellige nazit met onder andere een drankje. Vanaf 13.00 uur kan het startgeld worden voldaan waarna om 13.30 uur gestart kan worden vanaf zaal Providentia. Deelname is alleen mogelijk als men zich vóór 31 mei heeft aangemeld. Bij twijfelende weersomstandigheden, kan telefonisch geïnformeerd via Wim de Beijer: 423572 of 06 41949064.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis!

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om.

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 11 juni van 14.00 – 16.00 uur in het Kantoor SWL, Cuperstraat 9, Bemmel.

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Dus heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is!

Bemmelse Dames A hockey Veteranen naar het kampioenschap

foto: Ed van Eechoud

BEMMEL - De enthousiaste Dames A Veteranen van de Bemmelse hockeyclub zijn nog maar twee stappen verwijderd van het kampioenschap.

De dames, spelend in de eerste klasse, hebben inmiddels 20 wedstrijden achter de rug waarvan er slechts één verloren.

Met nog twee wedstrijden te gaan en een voorsprong van zes punten, ligt het kampioenschap 2015/16 duidelijk in het verschiet. Zeker na de overtuigende overwinning van zondag 29 mei. Dat de dames weer stevig doorpakten, mag blijken uit bijgaande foto.

Reünie Past. Grimmeltstraat

BEMMEL - De reünie van de buurtkinderen van de Pastoor Grimmeltstraat was een en al gezelligheid!

Iedereen heeft super genoten, het was een knalfeest. "Bedankt iedereen voor alle gezelligheid, tot over twee jaar."

Vier generaties vrouwen

ANGEREN - Tijdens de kraamvisete bij Finley Stienstra in Angeren is deze foto gemaakt van vier generaties vrouwen.

Van links naar rechts: overgrootmoeder An Hendriksen-Sluiter, grootmoeder Annemiek Eeuwes-Hendriksen, Olivia Stienstra, mama Anouk Stienstra-Eeuwes en Fay-Lyn Stienstra.

Hoera! De Bolle Buiken- & Babycoach van Zonnekinderen is geboren!

LINGEWAARD - Zonnekinderen werkt al jarenlang met coaches, die de activiteiten op de locaties een kwalitatieve impuls geven. Inmiddels telt de organisatie 5 sportcoaches, een natuur- & avontuurcoach, een cultuurcoach en een multimediacoach.

De nieuwste coach van Kinderopvang Zonnekinderen is er voor de jongste kinderen, de baby's en de dreumesen en voor jonge en aanstaande ouders.

Wat doet de Bolle Buiken- en Babycoach? De Bolle Buiken- en Babycoach legt de verbinding tussen jonge en aanstaande ouders met al hun vragen en de deskundigen die hen daarbij kunnen helpen. Ook organiseert ze leuke en interessante activiteiten, waarbij ze samenwerkt met professionals op dit gebied, zoals bijvoorbeeld verloskundigen, lactatiekundigen, fysiotherapeuten et cetera.

En hoewel baby's in goede, zorgzame handen zijn bij Zonnekinderen kijken we altijd naar hoe het nog beter kan. We bieden kinderen een vertrouwede en huiselijke plek waar zij zich veilig en geborgen voelen. De Bolle Buiken- en Babycoach inspireert haar collega's met ideeën over het werken met baby's.

Daarnaast biedt de Bolle Buiken- en Babycoach activiteiten gericht op de allerjongsten, de baby's en dreumesen aan op de kinderdagverblijven en integrale kindcentra waarin Zonnekinderen actief is. Voorbeelden zijn voorlezen, muziek luisteren, babymassage en het stimuleren van de motorische ontwikkeling.

Save the date!

Om de Bolle Buiken- en Babycoach een vliegende start te geven organiseert Zonnekinderen op 13 september een babyshower die je niet wilt missen! Aanmelden of meer informatie via: d.soeters@zonnekinderen.nl.

Meer weten?

Onze Bolle Buiken en Babycoach is te bereiken via telefoonnummer 06-57767164 of whats'app of mail haar via: m.monninkhoff@zonnekinderen.nl. Zie ook: www.zonnekinderen.nl / facebook.com/kinderopvangzonnekinderen.nl.

Open dag natuurbegraafplaats Heidepol

ARNHEM - Op een prachtige locatie tussen Arnhem en Ede, nabij Nationaal Park de Hoge Veluwe, ligt natuurbegraafplaats Heidepol. Natuurbegraven is in Nederland een relatief nieuwe vorm van begraven. Een graf op Heidepol heeft eeuwigdurende grafrust en wordt vanzelf weer onderdeel van de natuur. Hierdoor zijn er voor nabestaanden geen zorgen meer over het grafrecht en onderhoud in de toekomst.

Zaterdag 18 juni tussen 11:00 en 17:00 uur bent u van harte welkom op natuurbegraafplaats Heidepol tijdens de jaarlijkse open dag. U kunt rondwandelen met medewerkers van Heidepol, luisteren naar prachtige muziek gespeeld door pianist Wouter Harbers en een lezing bijwonen van notaris Natascha Dröge over onder andere erfrecht en het levenstestament.
Bij diverse stands met producten rondom persoonlijk en verantwoord natuurbegraven kunt u inspiratie opdoen. Hier ziet u onder meer prachtige bloemsierkunst, bijzondere kisten en handgemaakte manden. Ook zijn er uitvaartondernemers aanwezig om u te informeren over hun diensten. Bij de Ontvangstruimte kunt u terecht voor een kop koffie of thee en iets lekkers.

Is 18 juni voor u geen geschikte datum? U bent natuurlijk ook op een ander moment van harte welkom om kennis te maken met Heidepol. U kunt zelf rondwandelen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek en een rondleiding. De medewerkers van Heidepol informeren u graag over de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.heidepol.nl.

Harderwijkerweg 37, Arnhem; 026 7112210; contact@heidepol.nl; www.heidepol.nl,

Hollandse Nieuwe bij Bos vishandel

BEMMEL – Volgende week is het zo ver. "Het weer is top en de haring is al vroeg goed tot zeer goed", aldus Wout Bos. Vol met het goede voedsel (plankton) waardoor er in het rijpingsproces de juiste echte 'groene' haringsmaak ontstaat.

In de laatste jaren hebben we niet meegemaakt, dat er zo vroeg al zulke goede haring werd gekaakt. Ook het vetgehalte ligt nu al ruim 22 procent hoger dan vorig jaar. De afgelopen dagen gingen er meer schepen naar zee zodat ook de aanvoer wat toenam. Door de druk van de conservenindustrie en de marinade-industrie (onder andere zure haring) moest er stevig worden geboden om de boten op echte maatjes te laten vissen. De vraag vanuit de conserven en marinade is was groot door dat zij compleet zonder voorraad zaten. Omdat er veel verkocht is en er in januari en februari geen Noordzeevisserij geweest is, was de druk nu extra groot.

De vraag is of de schippers hebben besloten op grote haring te gaan vissen omdat het makkelijker is en omdat hij dan veel tegelijk mag binnenbrengen of dat hij op zoek is gegaan naar de echte 'maatjes', waarbij hij deze haring maar gelimiteerd mag binnenbrengen (vette haring, zorgvuldig mee omgaan!) is dus nog even afwachten. Dat zal ook de prijs bepalen. Kom allemaal volgende week naar de Bemmelse weekmarkt voor de verste Hollandse Nieuwe!

Veel verrassingen op fietstocht Sasa

ANGEREN - Wat de Sasa doet is goed, dat weet ik nog uit de tijd dat ik er actief was. Vandaar ook mijn deelname aan deze tocht. Het is een dag geworden vol met verrassende gebeurtenissen.

Het was een verrassing dat het weer goed meewerkte. De organisatoren hebben de juiste keus gemaakt door het laten doorgaan van de fietstocht want daar staat de Sasa voor: de S voor Stichting, de A voor Aktieve leden, de S voor Super betrokken en de A voor Angerse doorzettingsvermogen, weer of geen weer.

Volgende verrassing: mijn vriendin Nel van Rijn deed ook mee. Ze fietste niet mee, maar zat bij iemand in de auto. Naar verluidt heeft ze heel erge moppen zitten te vertellen en dat de chauffeur van het lachen bijna de berm inreed. Zeg nou zelf, zo een kun je er toch niet bij hebben op de fiets.

Ook een verrassing: de grote opkomst, er waren 41 fietsers en 13 die met de auto meereden. De allergrootste verrassing: iemand had mijn fiets versierd met boterbloemen, ik denk als signaal naar mij toe van Frits, je hoort er nog bij. Het voelt mij aan alsof alle deelnemers hebben meegeholpen. (zie bijgaande foto).

Een aangename verrassing: er is keurig en ordentelijk gefietst, iedereen was met zijn volle aandacht bij het fietsen, de felgekleurde hesjes werden zonder mopperen aangetrokken, er waren geen valpartijen of onveilige situaties. Een interessante verrassing: het verhaal dat de meneer bij De Panoven in Zevenaar vertelde over de sigaren, doet me weer denken aan mijn vader die op zondag een sigaartje rookte en een jenevertje dronk. De allerlaatste verrassing van de dag was het lekkere eten dat in Dorpshuis Angeren voor ons klaar stond.

Frits Botterblom

Veertigjarig jubileum van Theo Kaak bij Hans van 't Hullenaar

BEMMEL - Op 7 juni heeft Theo Kaak zijn 40-jarig jubileum bij Installatiebedrijf Hans van 't Hullenaar.

In deze jaren is Theo met veel ontwikkelingen meegegaan op het cv-vakgebied. Van het dikwandige cv-installatie tijdperk tot aan de warmtepomp. Theo heeft echt passie voor zijn vak. De theaterkerk in Bemmel voorzien van de meest duurzame energietechnieken. Hier heeft Theo heel wat uurtjes liggen. Als je er met Theo rondloopt, zie je een grote glimlach op zijn gezicht. "Wij danken Theo voor 40 jaar mooi werk."

Ingezonden brief

Al in juni vorig jaar zijn de eerste stappen gezet om van een uniek, maar verwaarloosd stukje Gendt een uniek, ontwikkeld en oogstrelend geheel te maken. Wat begon met 'ut bénkske van Bertus (de Jong') op de hoek voor de bongerd werd als snel een idee voor een uithangbord voor Gendt, met inzet van vrijwilligers en daarmee ook een voorbeeld voor burgerinitiatief in de Betuwe.

Een dergelijk project heeft bezetting op alle rollen nodig ; een initiatiefnemer, een projectleider, een hoofdverantwoordelijke en uitvoerders. Niet onbelangrijk ; een maatschappelijk project als dit heeft ook draagvlak nodig en aangezien het ook binnen Lingewaard toch enigszins democratisch werkt hebben we geprobeerd zoveel mogelijk voorstanders te krijgen en de tegenstanders te overtuigen danwel hun bezwaren mee te nemen in de planvorming. Was het eerste idee slechts het terugsnoeien van de bomen, allengs werd het plan uitgebreid met een stukje gebiedsontwikkeling, een stukje welzijn, wat burgerinitiatief en wat educatie over het hoogstamfruit van weleer… Wat resulteerde in een bongerd met een aantal zitbankjes, mooi omzoomd door een meidoornhaag die straks wordt gevlochten en voorzien van een ambachtelijke toegangspoort. Dit om ook het gebied toegankelijk te houden voor niet-hondenbezitters. De hondenbezitters hebben tenslotte een uitlaatstrook aan de zijkant… en een prachtig stuk natuur voor en achter de dijk waar hun viervoeters in alle vrijheid kunnen springen, rennen en… Met de appelpluk is het wel zo fijn om geen stront oan de peut te hebbe als je de ladder op en af loopt want voor je het weet zit elke sport en dus ook elke hand en elke appel onder… brrrr.

Na goed beraad met de gemeente –waarvoor dank, ik kan niet anders zeggen dat de lijn van decentralisering goed en constructief werd toegepast- kregen we voor ons initiatief een mooie startsom en gingen we de boer op om draagvlak in de buurt, vrijwilligers en facilitering te krijgen. Deze vonden we in Lingewaard Natuurlijk! Deze organisatie vond ons initiatief de moeite waard om te faciliteren en met verve heeft zij deze rol ingevuld. Waarvoor wederom dank!

Inmiddels zijn we bijna driekwart jaar verder en is zowaar alles gerealiseerd wat we wilden, met als sluitstuk 'ut benkske van Bertus' op de hoek Europalaan-Burgemeester van der Meulenlaan… Een mooi stukje Gendt zowaar, en ondanks wat misverstanden over wanneer er gemaaid moest worden zijn we zover dat de vlag uitgestoken kan worden en er zowaar een heus feestje gevierd kan worden…

Maar…

Net zoals bij de discussie rondom Zwarte Piet zijn er altijd een paar 'stakeholders' die het versjteren voor de grote, positieve meerderheid en er alles aan doen om iets wat democratisch is opgezet de tirannie van de minderheid te laten ondergaan… Voor die vrijwilligers die hun handen wel uit de mouwen hebben gestoken voor de snoei, voor de schoolkinderen die hebben geploeterd om de meidoornhaag te poten en voor de timmerman en smid die de toegangspoort met prachtige passie hebben gemaakt en geplaatst. Het sjouwen van bankjes en afvalbakken, het graven van de gaten… En voor die organisaties die ons allemaal hebben gesteund (De gemeente, Lingewaard Natuurlijk, Platform Gendt, Waardwonen/Stichting Sint Jozef, Steunstichting Gendt, Bordbusters, Welkoop Gendt, De basisscholen niet te vergeten en wie ik verder nog vergeet, mijn excuses!). Zij verdienen het niet dat de meidoornhaag in de donkere uurtjes wordt platgetrapt. Wij zetten het wel weer overeind hoor… Over alles valt te praten, maar niet over vernielzucht vanuit welke reden dan ook !

Uiteindelijk overwint dan toch het positieve, en dat is dat de buurt een stukje uniek Gendt heeft teruggebracht en de meningen overwegend zeer positief zijn. Dank allen, ook de criticasters want die maken het juist mogelijk om door te zetten en zaken aan te passen daar waar het positieve soms net iets te ver doorslaat.

Namens de vrijwilligers, positievelingen, organisaties die dit mogelijk hebben gemaakt : Dank ! En vooral veur Bertus, want die heeft nu zijn bénkske…

M. Peters Gendt

Nieuw bij de Avond4Daagse: de Warming-Up

Foto: Henk Wieland

BEMMEL - Op iedere avond van de A4D werden de kinderen en volwassenen opgewarmd om lekker te kunnen lopen tijdens de Warming-Up op het Kinkelplein.

Jessie van het Laco Sportcentrum verzorgde twee avonden de warming up, Marcel van De Schaapskooi was er op woensdag en John, namens Fitpunt, mocht als 'leek op dit gebied' de laatste warming up verzorgen. John is namelijk de keeper van het veteranen L team van MHC Bemmel 800, maar ging met heel veel lef aan de slag om er een succes van te maken! Het was alle dagen geweldig!

Foto: Henk Wieland

Het bestuur van deBOL is Jessie, Marcel en John dankbaar voor hun enthousiasme; iedereen heeft genoten en deze warming-up zal volgend jaar zeker weer op het programma staan van de A4Daagse Bemmel.

Sportcentrum De Schaapskooi in actie voor stichting 12q!

BEMMEL - Zondag 29 mei was het dan eindelijk zover: het Outdoor Cycle Event voor stichting 12q, georganiseerd door sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel.

Liesbeth van Merwijk vindt het belangrijk dat er aandacht komt voor deze zeldzame afwijking. Om de stichting een handje te helpen haar doel te bereiken heeft ze dit sportieve evenement georganiseerd. Door de weersverwachtingen is het uiteindelijk binnengehouden maar dat deed niks af aan het event. Wat een opkomst! In totaal is er bijna 150 uur gefietst voor het goede doel. Na een wervelende opening van Streetdance ging de marathon van start. De instructeurs Yolande Peters, Marco Swaan, Marcel Gierman en Theo van der Staak begeleidden alle deelnemers elk een uur met veel enthousiasme. Ook aan de kleintjes was gedacht. Er stond een springkussen en er kon getennist, gevoetbald en gebasketbald worden. De loterij als afsluiting van dit unieke event was een groot succes.

In totaal is er liefst 3.250 euro opgehaald, meer dan verwacht! De organisatie is alle deelnemers, instructeurs en vrijwilligers dankbaar voor hun inzet. En in het bijzonder natuurlijk Liesbeth van Merwijk en alle medewerkers van sportcentrum De Schaapskooi, zo mooi dat we dit met elkaar hebben gerealiseerd. Maar we zitten natuurlijk niet stil! Op 12 november staat er een benefiet-diner gepland. Volg ons via Facebook of via de website www.schaapskooi.com of www.stichting12q.com om op de hoogte te blijven!

Sponsoren bedankt!

BEMMEL - Het Outdoor Cycle Event voor stichting 12q, georganiseerd door Sportcentrum de Schaapskooi in Bemmel was nergens zonder sponsoren. Graag willen wij ook de volgende bedrijven bedanken voor het mede mogelijk maken van deze mooie dag:

Ami Kappers, Banketbakkerij Paul Janssen Elst, Batouwe Topteam, BDO Nijmegen, BDO Den Bosch, Bureau 9010, café 't Barretje, Café 't Paleis, Da Giorgio, Diefac Stansvormen, Dio Van Appeldoorn, Eetwinkel Polly, Gigapret Bemmel, Goed Geregeld Makelaardij, Hans Buis Keukens, Heineken, Hét Gemeente Nieuws, it-8, Joep Hofman Tennis, Kapsalon Riccio, Krachtig Zien & Doen, Nagels door Yvette, NRG-Office, Pronto Print, Praktijk Robert Schmeinck, Praktijk voor mondzorg Angeren, Reugebrink Opticiens, Royal Fruitmasters, SnelDesign, sportcentrum De Schaapskooi Bemmel, Sportfysiotherapie Niels Hoogveld, stichting Tikkieerbij, Sterren Kinderkleding, Strik Patisserie, Supermarkt Jumbo Bemmel, Tennisclub Bemmel, Vakmensen van Nu, t Wapen van Bemmel, t Verzetje Bemmel

Lijkt het jou nou ook leuk om iets voor onze stichting te kunnen betekenen of wil je graag meer informatie? Op www.stichting12q.com kun je ons vinden maar natuurlijk ook op Facebook.

Doornenburg gaat kersen plukken

Foto dateert van 1939 en komt uit het archief van de Historische Kring Doornenburg

DOORNENBURG - Nog eenmaal voor de zomervakantie heeft de Historische Kring Doornenburg een werkavond: dinsdag 14 juni. Kom gerust binnenlopen, vanaf 19.00 uur, in het Ontmoetingscentrum.

Foto dateert van 1939 en komt uit het archief van de Historische Kring Doornenburg

Daarna gaat de Kring met zomerreces. Maar eerst kersen plukken en eten, zoals de familie Rensen op bijgaande foto uit 1939. De eerste werkavond na de zomervakantie is dinsdag 30 augustus. De Historische Kring bruist van de plannen en ideeën. Zij wil graag een vereniging zijn waar ‘kersenpit’ in zit! Ook geïnteresseerd? Briefje in de brievenbus (hal van het OC) of een mailtje naar het secretariaat: info@historischekringdoornenburg.nl. Kijk ook eens op de website van de Historische Kring Doornenburg of volg ons op Facebook.

Presentatie Betuwse stoomtrammaatschappij in het tuinbouwmuseum Mea Vota

HUISSEN - Op zaterdag 11 juni om 14.00 uur zal Theo Hegeman uit Huissen een foto/dia-presentatie verzorgen in het tuinbouwmuseum Mea Vota aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen.

Theo Hegeman heeft zich verdiept in de geschiedenis over het ontstaan van de BSM. Welke in Huissen in 1909 is gaan rijden. Echter in 1934 was het alweer op dood spoor door de ontwikkelingen van het vervoer per vrachtauto. Vele documenten en foto's heeft Theo verzameld en aan de hand daarvan zal hij een uitgebreide presentatie houden.

Op dinsdag 24 mei is er al een presentatie geweest bij de Historische Kring in Angeren en de aanwezigen waren vol lof over hetgeen Theo vertoonde en met veel enthousiasme vertelde over de BSM.

Schitterende prestatie van turnster SGS-Lingewaard op NK

LINGEWAARD - Benthe Janssen, junior turnster van SGS-Lingewaard, is er in geslaagd om dit jaar door te dringen tot de Nederlandse Kampioenschappen, tweede divisie, in Waalwijk.

Niet alleen een plaats in de meerkampfinale, maar ook een toestelfinale voor het onderdeel Sprong stonden afgelopen weekend voor haar op het programma. Alleen dat al is een unieke prestatie!

De meerkampfinale op zaterdag verliep prima en er werden geen grote fouten gemaakt. Benthe liet iedereen zien dat je als turnster geen 1.50-meter hoeft te zijn en maakte indruk met mooi verzorgde oefeningen en hoge sprongen en acrobatiek.Uiteindelijk eindigde zij als twintigste in een zeer goed vertegenwoordigde finale.

Op zondag mocht Benthe opnieuw naar Waalwijk afreizen om daar haar toestelfinale te kunnen turnen.

Met een prachtige nieuwe sprong; de Tsukahara gehoekt en een geweldig hoge Tsukahara gehurkt liet zij zien tot de absolute top te horen op dit toestel. De scores lagen erg dicht bij elkaar en Benthe werd vijfde, een topprestatie!

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode verzorgt SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 9 juni - 17.30 uur - Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen

Donderdag 16 juni - 17.30 uur - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Dweilwilligers op pad met vervoer van Autobedrijf Wouter Hageman

Alle vrijwilligers van de Dweildag voor één van de bakwagens van Wouter Hageman

GENDT - In de komende dagen zult u regelmatig bakwagens van Wouter Hageman door Bemmel zien rijden.

De vrijwilligers van de Bemmelse Dweildag zijn al druk bezig met de voorbereidingen op de komende Dweildag (zie ook elders in Hét Gemeentenieuws) en maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van de vervoersmiddelen, die hoofdsponsor Wouter Hageman beschikbaar stelt.

Alle vrijwilligers van de Dweildag voor één van de bakwagens van Wouter Hageman

Op diverse plaatsen in de regio moeten spullen opgehaald worden en daarvoor zijn de bakwagens uitermate geschikt. Ook in het Dweilweekend zullen de vervoersmiddelen van Wouter Hageman prominent aanwezig zijn in het centrum. Zaterdag om de verschillende materialen op het parcours naar de juiste plaats te brengen en zondag worden de mooiste auto’s uit de showroom uitgestald op het grasveld bij het hoofdpodium en op het Kinkelplein!

Als u de Dweildag bezoekt is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij genoemde locaties. De organisatie van de Bemmelse Dweildag is Wouter Hageman erg dankbaar dat hij de mogelijkheid biedt om de vervoersmiddelen te gebruiken!

Montmarte in Doornenburg tijdens schuttersfeesten!

DOORNENBURG - Wij zoeken kunstenaars, marktkraamhouders, winkeliers, schminckers, oude spelen spelers, Kop van Jut, verkopers, kaarten makers, tassen, sieraden, glas blazen, vendel zwaaien voor de Montmartre beleef markt op 21 augustus in Doornenburg tijdens Het Geluk van Lingewaard.

Vragen wij diverse mensen die op welke wijze dan ook iets hebben of willen laten zien aan het publiek. Dit mag van alles zijn van verhalenvertellers, waarzeggers, verkopers, kunstenaars, etc. We willen als organisatie wel dat u iets doet om het publiek te vermaken. Ter plekke een schilderij schilderen, potten draaien, raku stoken, massage, proeven, et cetera. Een bonte stoet van beleving.

Heeft u iets bijzonders? Vertel het ons en meld u aan. Voor standhouders hebben we kramen te huur. Maar er zijn ook open plekken die we kunnen aanbieden.

Geef u op of vul het aanmeldformulier in te vinden op: http://www.hetgelukvanlingewaard.nl/montmatre.html.

Voor meer informatie: Marjo Wiltingh 06 51587368.

MHC Bemmel 800 meisjes C6 na zaal- ook veldkampioen

Achterste rij: Lise van Mullem, Babette Geurts, Marit van Duren, Jill Oonincx, Maayke Nieland, Sam Bies, Amy Klijnhout, Isa Maatkamp. Onderste rij: Froukje van Dijk, Isis Tuinman, Kim Schippers, Fleur Pennings, Anne Reijmers, Nort Geurts, Marcia Pennings en Nena Renting.

BEMMEL - Meisjes C6 zijn overtuigend kampioen geworden! Afgelopen zaterdag versloegen zij in de beslissende thuiswedstrijd (hekkensluiter) Druten met 18-0.

Het team MC6 stond aan het begin van deze dag nek aan nek met de directe concurrent Doetinchem, maar heeft de winst in hun poule behaald. Een knappe prestatie! Voor de meisjes was het plan de eigen wedstrijd te winnen en directe concurrent Doetinchem dan in ieder geval op doelsaldo achter zich te houden.

Met een voorsprong in doelsaldo van 20 leek dat niet onwaarschijnlijk, maar er zijn weleens vreemdere dingen voorgevallen op een sportveld…

Na contact met Druten kwam het verlossende bericht dat Doetinchem niet verder was gekomen dan 8-0. Hiermee was het kampioenschap veilig en konden de coaches Marcia en Nort rustig ademhalen, en samen met de meiden hard juichen toen het eindsignaal klonk.

Deze resultaten waren niet mogelijk geweest zonder de goede coaching. Ook de gemotiveerde meiden hebben er hard voor gevochten. Al met al kan het team met grote tevredenheid terugkijken op een geweldig succesvol seizoen.

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Na het spelen van de laatste ronde van het bridgeseizoen 2015/2016 zijn ook de clubkampioenen bekend. Paul en Wim mochten als clubkampioen de beker in ontvangst nemen.

Zij behaalden een score van 55,93%. Dat er flink gestreden werd om het kampioenschap blijkt uit de score van Erik en Jaap als tweede met 55,49%. Sjoukje en Anton werden derde met 55,06%. In de B-lijn werden Kitty en Rita kampioen. Zij scoorden een eindgemiddelde van 52,45%.

Het seizoen werd afgesloten met een gezellige einddrive waar veel prijzen te winnen waren. Gespeeld werd op individuele basis. Annet bezette met 63,44% de eerste plaats, gevolgd door Jetta met 63,27% en Jaap als derde met 61,90%.

Dit jaar organiseren de vier Lingewaardse bridgeclubs (bridgeclub Gendt, B.C. Doublet uit Bemmel, Bridgeclub Huissen en Cool Down) gezamenlijke zomeravondbridge.

Deze avonden vinden op dinsdag 5 en 12 juli plaats in café De Klok in Gendt. Op 19 en 26 juli bij Doublet in De Kinkel in Bemmel. Op woensdag 3 augustus (in verband met Huissensedag op dinsdag) in het Koelhuis in Huissen en verder op de dinsdagen 9, 16 en 23 augustus eveneens in het Koelhuis in Huissen.

Inschrijving dient plaats te hebben voor 19.15 uur. Locaties zijn vanaf 19.00 uur geopend. Deelname is mogelijk voor iedere bridger, lid of geen lid van een organiserende club, zowel wonend in Lingewaard of van daarbuiten. Ook thuisbridgers kunnen dus meedoen .

Interesse om meer te weten over de bridgesport en Doublet in het bijzonder? Bel of e-mail ons secretariaat: Erik Willems: 06 46204302; e-mail secretariaatdoublet@mail.com of bezoek: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Rayen van Schaijk wint tweede en derde koningswedstrijd

BEMMEL - Op dinsdag 10 en 17 mei heeft de jeugd van hengelsportvereniging De Karper hun tweede en derde koningswedstrijd gevist. Het was op beide avonden heerlijk weer om te vissen en de vangsten waren ook heel redelijk. Rayen van schaijk was op beide avonden goed op dreef en wist beide avonden overtuigend te winnen.

Uitslag tweede koningswedstrijd:

1. Rayen van Schaijk 184 cm

2. Senne van de Boom 105 cm

3. Stijn Piels 98 cm

4. Job Wagener 54 cm

5. Sem Plönes 39 cm

6.Lisa Sweers 35 cm

7. Lars Gertsen 16 cm

8. Scot Razing 0 cm

Uitslag 3de Koningswedstrijd:

1. Rayen van Schaijk 129 cm

2. Senne van de Boom 65 cm

3. Scot Razing 48 cm

4. Job Wagener 46 cm

5. Sem Plönes 18 cm

6. Stijn Piels 0 cm

7. Nout Tates 0 cm

8. Lars Gertsen 0 cm

Inwoners gezocht die zolang mogelijk wat voor anderen willen betekenen

Foto gemaakt door Hubert van Keulen tijdens opening park Bredelaar waar inwoners hun voorkeur op gebied van wonen, werken en welzijn gaven.

BEMMEL - Weer gaat er een kans voorbij voor inwoners van Lingewaard om zo lang mogelijk iets te kunnen blijven betekenen voor anderen. Op de locatie van de oude brandweerkazerne in Bemmel komen uitsluitend seniorenwoningen. Waar blijft nu die ruimte voor inwoners die zolang mogelijk hun steentje willen bijdragen? 'Nee' lijkt het college tegen jou te zeggen, 'nu nog even niet. Volgende keer misschien, dit keer denken wij graag nog even voor jou. En er is toch ook geen haast als je graag zolang mogelijk nog iets wil betekenen voor anderen in Lingewaard?

De tijd begint te dringen. Zo hebben we te weinig locaties waar nog gebouwd kan worden en wordt de ruimte voor nieuwe initiatieven op het gebied van wonen dus steeds kleiner. Waardoor de kans dat je in een hokje wordt geplaatst waar je niet in wilt, alleen maar groter wordt. Initiatieven op het gebied van wonen, werken en welzijn, verdienen de kans om te groeien, om zo draagvlak van de inwoners te laten ontstaan. Alleen zo kun jij iets betekenen bij het bedenken, het opbouwen en het gebruik van je leefomgeving. Maar er is toch steeds minder ruimte voor een andere woon- en samenlevingsvorm?

Foto gemaakt door Hubert van Keulen tijdens opening park Bredelaar waar inwoners hun voorkeur op gebied van wonen, werken en welzijn gaven.

Daarom vraag nu om ruimte om zolang mogelijk jouw steentje te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Vraag het aan de wethouder bij een feestelijke opening, vraag het aan de burgermeester bij je gouden huwelijksfeest of via social media.

Maar met praten alleen kom je er niet, dus gaan we ook wat doen. Stichting Zelf is op zoek naar maximaal 25 inwoners die graag zelfstandig willen blijven wonen in een omgeving waar iedereen ertoe doet en waar je er kunt zijn voor anderen.Samen gaan we voor de invulling van een plek zonder hokjes, een plek voor iedereen.

Meld je aan bij ons via info@zelf-lingewaard.nl, zodat je stem gehoord wordt en je een grotere kans hebt dat je wens wordt vervuld en je zolang mogelijk zelfstandig, betrokken en midden in de samenleving kunt blijven wonen.

Vier dagen fietsen door de beste fietsstad van Nederland!

NIJMEGEN - Voor het eerst sinds 2008 wordt de Nijmeegse Fiets4daagse weer georganiseerd. Van 25 tot en met 28 augustus zal de geheel vernieuwde fietstocht plaatsvinden in het rijk van Nijmegen.

De fietstocht doet iedere dag een ander deel van de omgeving van Nijmegen aan. Ook de gemeente Lingewaard mag hierbij natuurlijk niet ontbreken! Op de tweede dag komen de deelnemers daarom deze kant op. Zij zullen vanuit Nijmegen eerst richting Elst en Arnhem fietsen, waarnaar de gemeente Lingewaard aangedaan zal worden. De deelnemers zullen daarna de weg richting Nijmegen vervolgen. Onderweg zullen zij langs verschillende SuperStops komen. Dit zijn bijzondere locaties waar de deelnemers iets extra’s beleven. Het belooft een geweldig evenement te worden, dus schrijf je gauw in!

Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om alle vier dagen te fietsen en toch graag mee wil doen, is het ook mogelijk om 1, 2 of 3 dagen deel te nemen. Tevens is het toegestaan om met een e-bike aan de Nijmeegse Fiets4daagse mee te doen. Iedere dag kunnen de deelnemers kiezen tussen een lange of korte route. Ongeacht de afstand of het aantal dagen; het wordt 100 procent sportief genieten.

Inschrijven voor de Nijmeegse Fiets4daagse is mogelijk via het aanmeldingsformulier op de website www.nijmeegsefiets4daagse.nl. De inschrijving sluit op 20 augustus of wanneer de inschrijvingslimiet van 2000 bereikt is. De kosten van de Nijmeegse Fiets4daagse zijn 25,- voor vier dagen of 7,50 per dag.

Boottocht Zonnebloem Bemmel Haalderen en Ressen

LINGEWAARD - Op 20 mei hebben we met 70 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen een gezellige boottocht gemaakt.

Rederij Witjes had voor onze gasten eerst een kopje koffie met cake en voor de middag een heerlijke lunch verzorgd. Na de lunch werd er een borreltje aangeboden en konden de gasten genieten van het mooie landschap. Tijdens dit uitstapje stonden we als Zonnebloemafdeling Bemmel Haalderen en Ressen stil bij de Koninklijke onderscheiding van mevrouw Nolly Pruyn. Ook onze afdeling is haar zeer erkentelijk voor de vele jaren dat ze voor de afdeling op pad is gegaan en nog gaat om zonnebloemloten te verkopen. Deze boottocht is mogelijk gemaakt dankzij sponsoring van t Zeuvende, een vriendenclub van handbalveteranen uit Bemmel,waarvoor onze hartelijke dank.

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 21 juni wordt het seizoen afgesloten met een fietstocht. De start is om 18.00 uur bij het Dorpshuis.

Degenen die niet fietsen worden om 20.00 uur bij het Dorpshuis verwacht voor een gezellige avond. Ria Visser zal met haar keybord zorgen voor een muzikale noot. Tot slot worden er nog een paar rondjes bingo gespeeld. Het bestuur wenst u een gezellige avond toe, en voor straks een plezierige vakantie en tot ziens op de opening in september.

NIX18 Party startsein feestweekend van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg

DOORNENBURG - NIX18 Party startsein Feestweekend harmonie Sint-Caecilia Doornenburg. Zoals in een voorgaande editie van Gemeente Nieuws te lezen was, vindt van 8 tot en met 10 juli het feestweekend plaats ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg.

Bij het samenstellen van het programma voor het feestweekend is een speciale plaats ingeruimd voor de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar (ouder mag natuurlijk ook). Onder het motto 'beter goed gejat dan slecht bedacht' is gekozen voor een NIX18 Party, een alcoholvrije feestavond voor de jeugd. Een succesformule waar de jeugd in de omringende dorpen en steden warm voor loopt. Hopelijk krijgt dit navolging in Doornenburg op vrijdagavond 8 juli, de start van het muzikale feestweekend.

De organisatie is er in geslaagd de in de regio 'wereldberoemde' dj Deprado te contracteren. Dj Deprado, de artiestennaam van Sjoerd van Moerkerk, is al sinds 2012 actief en heeft veel ervaring om deze leeftijdsgroep van feestvierders muzikaal te vermaken. Justin Bieber, het 'foute kwartiertje', Nederlandstalige meezingers, verzoeknummers, alles komt voorbij. Dit alles wordt ondersteund door een spectaculaire lichtshow die deze avond een extra dimensie zal geven.

"We rekenen op mooi weer want deze avond speelt zich af op het grasveld bij de speeltuin dat voor dit weekend wordt omgebouwd tot een groots evenemententerrein. The place to be voor de jeugd uit Doornenburg en omstreken op 8 juli is dus het grasveld bij de speeltuin voor de NIX18 Party. De party begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Waardsche Klei in Gendt

Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT - Tijdens het komende Gendtse Kersenfeest presenteert Herman Buurman zijn tweede boek. Een historische roman, zich afspelend in de tweede helft van de negentiende eeuw met het Betuwse Gendt, Hulhuizen en Nijmegen als decor.

Een verhaal over Frans Bouwman die als jongeman na het overlijden van zijn vader onderdak vindt bij Van 't Lindenhout in het weeshuis aan de lange Brouwerstraat in Nijmegen. Volwassen en inmiddels ervaren als bouwer slaagt Frans als ondernemer en sticht meerdere bedrijven. Zo koopt hij de in de Gentse uiterwaarden gelegen verlaten oude steenfabriek Waardsche Klei en maakt van dit bedrijf een groot succes. Steenfabrikage en de erbarmelijke omstandigheden waaronder arbeiders met hun gezinnen leven, vormen naast aspecten als onwetendheid, gezagsverhoudingen en uitbuiting, de belangrijke onderwerpen van dit boek.

Een felle concurrentiestrijd tussen de steenfabrieken Waardsche Klei en Scholten & Co is de rode draad van het verhaal. Klei als grondstof voor stenen is de inzet van een strijd die met bruut fysiek geweld, vernieling en brandstichting wordt uitgevochten.

Fictie/non fictie met als hoofditems: De opvang van wezen, Weezendorp Neerbosch, steenfabrikage in de Betuwe toegespitst op Gent, de bouw van het Fort Pannerden, de pokkenepidemie van 1870 tot 1872, het slopen van de Nijmeegse stadswallen, bouwen en stadsontwikkeling, ondernemen tijdens het begin van de industriële revolutie.

Herman Buurman schreef eerder het boek 'Op de blotes ien de nattes', een boek over de streektaal van de Over-Betuwe en bracht dit in 2015 uit. Te koop bij Bruna Gendt. Prijs 20,- euro.

deBol JuniorAvond4Daagse

De trots van voorzitter, burgemeester en de kinderen Gijs en Annevie straalt er vanaf! Foto: Ed van Eechoud

BEMMEL - De negende editie van deBol JuniorAvond4Daagse was weer een groot feest! 1178 geregistreerde deelnemers liepen van 24 tot en met 27 mei mee met de negende deBol Junior A4Daagse Bemmel!

Wat boften de wandelaars weer: iedere avond goed wandelweer, uitstekend bepijlde routes, onderweg limonade en iets lekkers, muziek bij binnenkomst of op de route en een hele feestelijke intocht met 3 muziekkorpsen onder het toeziend oog van burgemeester Marianne Schuurmans, kinderburgemeester Gijs Teunissen en wethouder Theo Peren en natuurlijk de beloning: de nieuwe Avond4Daagse medaille en een wandeldiploma!

Het bestuur van stichting deBol is alle vrijwilligers dankbaar die als verkeersregelaar, controlepost, versnaperingen-uitdeler, pijlenzetter, startbureau-medewerker, bezemfietser, muzikant, lakei en nog veel meer, zo fantastisch hebben geholpen! Zonder al die helpende handen was deze Avond4Daagse echt niet zo’n mooi evenement geworden!

Het bestuur van deBol bedankt graag het gemeentebestuur van Lingewaard, de mensen van Gemeentewerken, de mensen van cultureel centrum De Kinkel, de Ehbo, sponsoren: Bemap, stichting Bemmel & Haalderen, de Rabobank Oost Betuwe, de donateurs en Vrienden van deBol voor hun steun!

Dit evenement zal in 2017 voor de tiende keer georganiseerd worden van 16 tot en met 19 mei! Het tweede lustrum dus en daar willen de dames van deBol natuurlijk een extra groot feest van gaan maken!

Heeft u goede ideeën of suggesties of zou u willen meehelpen bij de organisatie volgend jaar? Neem dan contact op met het bestuur van deBol. Informatie en foto’s van dit jaar staan op: www.debolbemmel.nl.

Wie opent Festival Under The Milky Way?

HUISSEN - Festival Under the Milky Way vindt zaterdag 3 september plaats op de Surfclub in Huissen. De organisatie zoekt een talentvolle rockband die het festival wil openen om 12.30 uur. De band krijgt een 'open stage' plaats. Dit houdt in dat ze een kort en krachtig optreden van 20 minuten mag verzorgen.

Op Under the Milky Way zal een mooie mix van te horen zijn talentvolle rock en popbands uit Nederland, Duitsland en eigen regio. Het thema dit jaar is Sunny Beach. Na twee jaar regen en kou snakt de organisatie nu naar zon. Het terrein wordt weer aangekleed met sloophout en recyclebare materialen. Overdag is er vertier voor kinderen.

Via de de site www.underthemilkyway.nl kunnen er online tickets besteld worden voor 10,-. Tot 18 jaar is het festival zelfs gratis. Dus zin in een relaxed dagje met heerlijke muziek, kom dan 3 september naar dit festival. Vanaf 12.30 tot 01.00 uur treedt er een diversiteit aan bands op. Dit jaar sluiten Stardusters het festival af met een mooie tribute aan een van de nog levende rocklegende: Neil Young. Wil jij met je band dit festival openen? Neem dan contact op met bands@underthemilkyway.nl Keep on Rockin’in the free world!

Ongeveer één op de vijf mensen is een hoogsensitief persoon (HSP)

BEMMEL - Hooggevoelige mensen staan (onbewust) extra open voor allerlei indrukken.

Als je je hooggevoeligheid echter nog niet goed beheerst, kan dit leiden tot veel klachten en nadelen. Als je bijvoorbeeld teveel prikkels hebt ontvangen en overprikkelt raakt, dan kan je een hoop hinder ervaren. Lange termijn voorbeelden zijn vermoeidheid of een burn-out. Als je overprikkeld raakt, kan je makkelijker negatieve energie waarnemen, waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden. Het is dan vaak moeilijk om inzicht in jezelf te krijgen en dit te doorbreken...

Hooggevoeligheid hoeft echter niet moe of verdrietig te maken. Je kan ook kwaliteiten die erbij horen ontwikkelen. Als je meer inzicht ontwikkelt in jouw kwaliteiten en valkuilen zul je merken dat je meer energie ervaart en productiever bent.

Als hooggevoelige heb je moeite om in je eigen energie te blijven. Zo kan je bijvoorbeeld worstelen met jezelf 'afschermen'; je bent als het ware een kameleon en daardoor kan je: snel last hebben van stressverschijnselen, emoties van anderen op jezelf betrekken, vaak stemmingswisselingen ervaren, een gevoeligheid voor verslavingen of depressie ervaren, dat je veel tijd nodig hebt om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen. Je bent dan graag alleen, en dat je je niet altijd begrepen voelt en daardoor dwars doet of je je terugtrekt.

9 juli geven een ervaren psycholoog en therapeut de basiscursus Omgaan met hooggevoeligheid. Vraag ook je werkgever! Steeds vaker vergoeden zij deze cursus. Meer informatie www.manonspaan.nl.

20 / 28

Beleef de Classic TT in Elst op 18 & 19 juni

ELST - Op zaterdag 18 en zondag 19 juni zal er op het bedrijventerein De Aam in Elst weer het 2-daags klassieke motorenevenement met demoracen gegeven worden door klassieke racemotoren. Met een vol veld van ruim 260 deelnemer over het weekend en 30 teams op zaterdagavond!

Classic TT is een idee van Jan van Dam in 2012, nu vijf jaar later een volwassen Classic motorenevenement in 2016! Classic TT Elst heeft inmiddels bekendheid in heel Nederland, België en Duitsland!

Zaterdagavond vanaf 18.00 uur zal de 3-uurs demorace van Elst gereden worden. Een lange-afstandswedstrijd, waarvan er drie in Nederland gereden worden, met motoren van 25 jaar en ouder in drie uur tijd rondes rijden. Een team van twee rijders, die elkaar afwisselen, zal een waar spektakel geven voor de bezoekers. De winnaar is het team, dat de meest regelmatige rondetijden heeft neergezet.

Vanaf 21:00 uur treedt in de tent van het rennerskwartier de band 'The Fastlane' met lekkere rock en beat uit de jaren 70, 80 en 90. Voor iedereen toegankelijk!

Zondag vanaf 10.00 uur, zullen er diverse demo's gereden worden in de volgende klasses: 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc, 750cc, zijspan en de GP-parade van mooie replica's. De races gaan door tot 18.30 uur. Het industrieterrein De Aam leent zich uitstekend voor dit evenement. Goed en breed asfalt in combinatie met mooie bochten en de spectaculaire 'jump'.

Het rennerskwartier is vrij toegankelijk. Als publiek heb je goed zicht en zal je veel plezier beleven van alles. Er is ook een unieke (classic) Superbike Meeting op het voorterrein, waarvan een aantal met de GP-parade meerijdt om hun replica's te showen.

Op zondag is er voor de kinderen een veld met leuke bezigheden zoals suikerspin/popcornkraam, raadspel, spijkerbroekenhangen en een fotograaf voor een mooie foto op of naast een klassieke motor.

Toegang 5,00 euro (zaterdag vanaf 18.00 uur en zondag vanaf 10.00 uur). Meer info staat op: sammotorsport.nl, classic-tt.eu en facebook.com/ClassicTTElst.

De kracht van Prof PC zit 'm in de totaaloplossing!

ELST - Prof PC is ruim 9 jaar een begrip in de regio als het gaat om professionele ICT dienstverlening. Wij leveren diensten aan zowel particulieren, de zzp-er als ook het MKB. Prof PC adviseert, repareert en levert vanuit ons Service Center in Elst.

Voor de zakelijke gebruiker hebben wij een breed aanbod business laptops en PC's. Verder hebben wij een breed aanbod aan oplossingen om u als ondernemer te ontzorgen op ICT-gebied. Prof PC heeft tegenwoordig ook cloud-oplossingen zoals: hosted Exchange, Cloud back-up en Cloud Server/Werkplek.

Vanwege de groei van Prof PC hebben wij onze openingstijden verruimd met twee koopavonden. Daarnaast zijn wij de maandagmiddag ook extra geopend. Wij zijn u hierdoor nog beter van dienst!
Bent u benieuwd welke reparaties wij verrichten? Kijk dan op onze vernieuwde site www.profpc.nl onder reparatie en onderhoud. Wij hebben uw reparatie veelal binnen drie werkdagen klaar!

Indien uw apparatuur aan vervanging toe is, bent u bij ons op de juiste plaats voor de advisering en aanschaf van een nieuwe laptop, tablet, PC. Wij kunnen dan gelijk uw bestanden overzetten en de e-mail instellen zodat uw nieuwe laptop of PC direct gebruiksklaar is. Neem gerust een kijkje in de vernieuwde webshop van Prof PC. Wij leveren ook maatwerk! Ook de fanatieke gamer is welkom voor een nieuwe Game-PC!

Prof PC, Nieuwe Aamsestraat 28, Elst; 0481 372 473; www.profpc.nl;
MA 13:00-18:00 | DI en DO 10:00-20:00 | WO en VR 10:00-18:00 | ZA 10:00-13:00 uur

Live muziekfeest Huissen-centrum op 3 juli, tevens koopzondag Back to the Music goes Sixties

Live muziek op straat en bij cafés, zoals hier bij De Dijk, dàt is Back to the Music in Huissen. Dit jaar op zondag 3 juli, thema: Sixties. Tevens koopzondag. Archieffoto: Hans Schmeinck

HUISSEN- Het stadje van plezier hoort sinds 1 juni 200 jaar bij Nederland. Maar voor Back to the Music duikt Huissen wat minder ver het verleden in. Het live muziekspektakel heeft dit jaar als thema: Sixties. Back to the Music 2016 is op 3 juli, tevens koopzondag.

De eerste zondag in juli is in Huissen steevast gereserveerd voor Back to the Music. Duizenden muziekliefhebbers en mensen die van uitgaan houden bezoeken het stadje van plezier dan. Grote troef, de bands die live optreden bij tal van horecagelegenheden inclusief terrasjes. Bijkomend voordeel: En de winkels zijn van 13.00 tot 17.00 uur open. Shoppen én genieten van muziek met een drankje en een hapje bij de hand. Ideale combinatie!

Sommige horecazaken gaan 's ochtends al open. De eerste noten van de acts zullen vanaf 13.00 uur te horen zijn. De laatste klanken zijn om 20.00 uur. Sloeg vorig jaar Disco de klok in muziekstijl (en aankleding), dit jaar is het thema: Sixties. Dat is rock 'n roll, maar ook soul. Bezoekers die in stijl gekleed komen, maken kans op een passende prijs.

Check Facebook

Enkele horecagelegenheden hebben hun programmering al bekend gemaakt. Bij De Buitenpoort Flashback en de Rolling Beatles, met, inderdaad, nummers van beide beroemde bands/'rivalen'. Bij Borrelzz speelt Whatever, bij Het Moment Time Out en bij Claudio en De Betuwe op de Markt Tulsa Time. Blijf op de hoogte van nieuws over en van Back to the Music en de koopzondag via: Facebook.com/BacktotheMusicHuissen en Facebook.com/ovhhuissen.

Tumulus op open dag Natuurbegraafplaats Heidepol

Foto op Heidepol uit interview 'Metro' maart 2014

LINGEWAARD - Ook dit jaar is Tumulus uitvaartverzorging weer aanwezig op de open dag op 18 juni.

Het concept 'natuurbegraven' krijgt steeds meer bekendheid in Nederland: begraven worden in de natuur; zelf een plek uitkiezen (niet op een rijtje in volgorde); graf blijft voor altijd onaangeroerd; de cyclus van de seizoenen als grafmonument. Het concept van natuurbegraven brengt, ook financieel, de keuze voor begraven in plaats van cremeren een stuk dichter bij.

De keuze voor cremeren wordt vaak ingegeven door praktische overwegingen: kinderen wonen ver weg, wie verzorgt dan het graf; wie moet er na 20 jaar de verlenging van de grafrechten betalen; grafrechten worden steeds maar duurder en er moet ook nog een dure steen op. Dat ligt bij een natuurbegraafplaats als Heidepol heel anders. De grafrechten betaal je eenmalig en zijn voor eeuwig en altijd. Die kosten kan je dus al bij leven betalen, het gekozen plekje blijft beschikbaar. Geen extra onderhoud van het graf, dat regelt de natuur zelf. Een steen op het graf is er ook niet, een eenvoudige schijf van een boomstam markeert de plek.

Wij, Jalb en Joke van Tumulus uitvaartverzorging zijn enthousiast over deze vorm van begraven en hebben jaren geleden op Heidepol al een plek uitgezocht. Wij samen kunnen u op deze open dag uitgebreid informeren, niet alleen over natuurbegraven en asbijzettingen op Heidepol, maar juist ook over onze werkwijze en manier van begeleiden na een overlijden.

Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37, Arnhem.

Eerste Glamourparty in Angeren groot succes

ANGEREN - Zondag 29 mei heeft de eerste glamourparty in Angeren plaats gevonden. Na maanden voorbereiding was het zover.

175 enthousiaste dames stonden vol spanning bij de entree te wachten. Na een lekker welkomstdrankje kon het feest beginnen. Natuurlijk kon een foto met twee gespierde mannen niet ontbreken aan dit feest. Daarna brak het feest los met een spectaculaire opening door Tina Turner. In een mum van tijd stonden de dames op de stoelen te dansen. Daarna volgde mooie optredens van Marcel Leijser, Partyboyz, Powerbuam en John West maakte het feest compleet.

Dit alles werd humoristisch aan elkaar gepraat door John Roelofs en Frank Postelmans. Zij bleken ook nog eens over een groot improvisatievermogen te beschikken waardoor het hele programma vlekkeloos verliep.

De dames werden verrast met een leuk gevulde goodiebag en mooie prijzen tijdens de loterij. Zonder sponsoren was dit niet gelukt. De organisatie is hen dankbaar. Na afloop sloten de mannen aan; het nog lang gezellig in Angeren.

Historische jubileumavond bij Sportclub Bemmel

Het 'Elftal van de Eeuw' van Sportclub Bemmel met staand van links naar rechts Herman (Majje) Peters, Mart Burgers, Bert Hendriks, Bart Lintsen, Toon Bruining en met zittend van links naar rechts Cor Hendriks, Jan Teunisse, Henk Graven, Rick Houterman, Tim Vonk en Michel Rikken.

Mart Burgers en Truus van Woerkom geëerd

Op vrijdagavond 3 juni is voor een volgepakte tribune op Sportcomplex Ressen het jubileumboek "van TAVENU tot Sportclub Bemmel" gepresenteerd. Ruim 350 aanwezigen, allemaal langjarige leden en "volgers" van Sportclub Bemmel, alsmede veel van de huidige voetballers waren getuige van een gebeurtenis waar lang naar uit is gezien en ook nog lang over gesproken zal worden.

De auteur van het jubileumboek van Sportclub Bemmel, Michel Bongers, vertelt een aantal wetenswaardigheden van Sportclub Bemmel ten overstaan van een overvolle tribune.
De jubilarissen van Sportclub Bemmel met van links naar rechts Ben Sloot (70 jaar lid), Theo Meurs (60 jaar lid), Mart Burgers, Henk Graven, Jan Bremer en Theo Peren (50 jaar lid) en Lambert Middelveen en Jan Polman (25 jaar lid).
Het 'Elftal van de Eeuw' van Sportclub Bemmel met staand van links naar rechts Herman (Majje) Peters, Mart Burgers, Bert Hendriks, Bart Lintsen, Toon Bruining en met zittend van links naar rechts Cor Hendriks, Jan Teunisse, Henk Graven, Rick Houterman, Tim Vonk en Michel Rikken.
De ‘Speler van de Eeuw' van Sportclub Bemmel, Mart Burgers.
De eerste twee exemplaren van het jubileumboek van Sportclub Bemmel worden aan Ben van Meurs (88) en Ben Sloot (87) overhandigd. Beiden waren bij de oprichtingsvergadering op 9 januari 1946 ook reeds aanwezig.
De 'Spelers van de Eeuw' van Sportclub Bemmel met staand van links naar rechts Gerda (weduwe van Theo) Heijmen, Ruud Janssen, Cor Hendriks, Berry Lintsen, Herman (Majje) Peters, Bart Lintsen, Theo Meurs, Hennie Knorth en zittend van links naar rechts Henk Graven, Michel Rikken, Mart Burgers, Rick Houterman.
De 'Iconen van de Eeuw' met van links naar rechts Ton (zoon van Henk) Lintsen, Henk Ratering, Cor Hendriks, Berry (zoon van Mientje) Lintsen, Roy en Dick Speksnijder (resp. klein- en schoonzoon van Wimke Janssen), Koos (zoon van Piet) van 't Hullenaar, Theo Peren, Truus van Woerkom, Jos Hulsman, Gerda (weduwe van Theo) Heijmen, Stef van Elden, Jan Roelofs, Henk de Ruijter, Jan (zoon van Geert) van Huet en Herman (Majje) Peters.
Het 'Clubicoon (vrijwilliger) van de Eeuw' van Sportclub Bemmel, Truus van Woerkom Foto: Robert Kuster
De motor en drijvende kracht achter de jubileumcommissie en verantwoordelijk voor het ontstaan van het jubileumboek van Sportclub Bemmel, Helgo Borgers, ontvangt ook een exemplaar uit handen van de voorzitter, Arno van Heusden.

Het bestuur van Sportclub Bemmel heeft in verband met het 70-jarig bestaan en het feit dat reeds 100 jaar in Bemmel wordt gevoetbald een verkiezing georganiseerd. Mart Burgers is hierbij uitgeroepen tot 'Speler van de Eeuw'. De titel 'Icoon van de Eeuw' ging naar Truus van Woerkom. Naast de 'Speler van de Eeuw' en 'Icoon van de Eeuw' is er ook een 'Elftal van de Eeuw' samengesteld. Alle genomineerden werden gisteren, samen met een aantal jubilarissen, door de voorzitter, Arno van Heusden, gehuldigd.

Schrijver Michel Bongers trakteerde de aanwezigen op een boeiende presentatie waarin hij alvast een tipje oplichtte van hetgeen in het jubileumboek is samengebracht na 5 jaar intensief speuren en verzamelen over het verleden van "de Sportclub".

Het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Van TAVENU tot Sportclub Bemmel' werd door Arno van Heusden overhandigd aan de resp. 87- en 88-jarige Ben Sloot en Ben van Meurs, die beiden bij de oprichtingsvergadering van de club op 9 januari 1946 aanwezig waren.

Als laatste kreeg Helgo Borgers, voorzitter van de historische commissie en aanjager van de jubileumcommissie, ter ontwikkeling van het jubileumboek, een exemplaar overhandigd.

Op zaterdag 4 juni vond de officiële overhandiging van het ruim 1,2 kg wegende boek plaats aan de loco-burgemeester (tevens ere-voorzitter van Sportclub Bemmel) Theo Peren, ten overstaan van de complete vereniging, welke aansluitend aan haar jaarlijkse zeskamp begon. Het werd een fenomenale 'clubdag'.

Het jubileumboek is tijdens alle evenementen van Sportclub Bemmel voor € 25,- verkrijgbaar in de kantine van de club. Ook is bestellen via de website nog steeds mogelijk.

22 / 28

23 / 28

24 / 28

25 / 28

26 / 28

27 / 28

8 juni wordt Annie 75 jaar.
Gefeliciteerd van je nichtje Annie
Jan, Johnny en Tommy

Broer en zus Tijmen en Mette allebei hun zwemdiploma B
DIKKE KUS van Siebe

Wat hij belooft, doet hij -
Wij feliciteren FABIAN POLMAN met zijn 20e kerkbezoek !

de Protestantse Kerk te Huissen

Slangenburg 12 juni
Hartelijk gefeliciteerd met jullie 40-jarig jubileum.

Deze stoere jongen, die graag spelletjes doet,
is op 6 juni, 5 jaar geworden.
Nog een dikke knuffel van oma's & opa's.

Hiep hiep hoera
Op 7 Juni blaast dit vrolijke mooie mannetje 4 kaarsjes uit
Bram gefeliciteerd
Dikke kus van opa Boef en oma Astrid

.

Het is ongelooflijk maar waar.
Dit meisje wordt 13 juni, 65 jaar.
Van harte gefeliciteerd en veel liefs van je man Jan xxx

Dit actieve manneke Cees Evers
voetbal - judo - toneel - drummen
wordt 13 jaar op 14 juni.
Heel veel liefs en gefeliciteerd van opa Jan en Oma Lies

Lieve Nanouk, gefeliciteerd met je B diploma. Super goed gedaan meid!
Dikke knuffel van papa, mama en Joris.

Deze lieve jongen ziet 11 juni Abraham.
Van harte gefeliciteerd,
Sandra,
Pa en Ma,
Roel, Gesina, Marco en Lisa