niet de juiste De Liemers

1 februari 2019

niet de juiste De Liemers 1 februari 2019


Foto: jan van den heuij

Dag lieve lezers van onze krant. Inmiddels schrijf ik alweer een geruime rijd voor de krant. Het zou zomaar kunnen zijn dat ik één van de schrijvers ben die het langste schrijft voor deze krant. Ik heb een enorme groei doorgemaakt als ik terugkijk in de tijd. Ik ben sterker geworden in de communicatie en het compact samenvatten van teksten. Het is leuk om te zien dat steeds meer jongeren interesse krijgen in wat er in hun omgeving gebeurt. De groep met redacteurs wordt steeds een stukje groter, aangevuld met jongere geïnteresseerden. Hoe leuk is het om te zien dat zij ook op pad gaan om een mooi artikel te schrijven.

Deze editie is een bijzondere editie. Voor het eerst in het leven van onze krant zijn er twee gastschrijvers aan het woord. Lonneke en Annakumari, leerlingen van het Liemers College, doen hun profielwerkstuk over de mannelijke anticonceptie. Omdat dit veel discussies oplevert hebben zij een mooi betoog geschreven dat u kunt lezen in onze krant op pagina 11! Zo proberen we onze krant jeugdig te houden. Met een open-mind bekijken we de verschillende actuele onderwerpen die u als inwoners van de Liemers aangaan. Het onderwerp hoeft alleen binnen het 'goede nieuws' te vallen en met goede overwegingen kan het een artikel worden! Het is leuk om te zien dat andere mensen zo betrokken en enthousiast zijn en daardoor zelf met onderwerpen naar ons toe komen. Wanneer u ideeën heeft voor onze krant bent u altijd welkom met uw creativiteit. Ik hoop dat u met een open blik de artikelen door gaat en u veel plezier heeft bij het lezen van onze verhalen.

Camillia Stokman

Jan Lammers goes exotic Ex-DCS'er kiest voor Indonesisch profavontuur

"Het is een supermooie ervaring en financieel ga ik er een heel stuk op vooruit" Foto: Joep Leenen.

ZEVENAAR/DEN BOSCH - Na DCS, De Graafschap en RKC Waalwijk voegt Jan Lammers een tropische verrassing toe aan zijn voetbalcv. Vorige week ondertekende de voorstopper een tweejarig contract bij het Indonesische Pusamania Borneo FC.

"Een compleet andere wereld, ja", bevestigt Lammers vanaf het zonnige eiland. Het balletje kwam aan het rollen via zijn zaakwaarnemer Robert Postma die goede contacten heeft in Indonesië. "Ze hadden een verdediger nodig en toen kwam hij bij mij uit. Ik heb er wel even over na moeten denken. Ik heb het er met mijn vriendin Isa, familie en vrienden uitgebreid over gehad en met Wiljan Pluim gesproken, de ex-spits van onder meer Vitesse. Hij voetbalt in Indonesië. Hij was heel positief. Het is een supermooie ervaring en financieel ga ik er een heel stuk op vooruit. Over drie weken komt Isa, dan zijn we lekker met z'n tweetjes." De kopsterke centrale verdediger debuteerde op zijn negentiende voor De Graafschap. Al op zijn achtste vertrok hij van DCS naar de Doetinchemse club. Per toeval. Een vriendje werd uitgenodigd en Jan ging mee. De rest is inmiddels geschiedenis. Lammers speelde 41 officiële wedstrijden voor de Superboeren, waarin hij drie keer scoorde. Anderhalf jaar geleden stapte Lammers transfervrij over naar RKC. "Ik had er nog een half jaar contract, dat is ontbonden." Pusamania Borneo FC speelt in de hoogste divisie in Indonesië. Het voetbalseizoen start binnenkort. "Ik heb er ontzettend veel zin in," lacht Lammers.

Uitreiking mantelzorgcompliment 2018 in de vorm van cadeaubonnen

ZEVENAAR - Veel mensen zorgen onbetaald voor hun partner, een familielid of een bekende. Het college van B en W waardeert de inzet van deze mantelzorgers en reikt daarom voor het jaar 2018 nog mantelzorgcomplimenten uit in de vorm van 'De Stad In! cadeaubonnen'.

De waarde van de cadeaubonnen is afhankelijk van het totaal aantal aanvragen en wordt later bekendgemaakt. Het maximale bedrag per mantelzorgcompliment bedraagt €200,00. De cadeaubon kan bij veel winkeliers en horecagelegenheden in het centrum van Zevenaar worden ingeleverd. Een mantelzorger komt in aanmerking voor het mantelzorgcompliment als hij of zij in 2018 minimaal drie maanden aaneengesloten onbetaalde mantelzorg verleende voor minimaal acht uur per week. Inwoners die mantelzorg krijgen, kunnen voor één mantelzorger deze blijk van waardering aanvragen. Dit is mogelijk tot vrijdag 15 maart 2019 via www.zevenaar.nl/mantelzorg. Ook zijn er aanvraagformulieren beschikbaar bij de servicebalie in het gemeentehuis. Na goedkeuring van de aanvraag, worden de cadeaubonnen per post verstuurd. Voor het jaar 2019 worden geen mantelzorgcomplimenten uitgereikt. De toekomstige waardering voor mantelzorgers moet nog worden vormgegeven.

Vol Animo brengt 'Mona stop met staken!'

DUIVEN - Vol Animo staat met 'Mona, stop met staken!' weer garant voor een avond of middag heerlijk lachen. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart is de avondvoorstelling van 20.00 uur tot 22.30 uur. Op zondag is er een matineevoorstelling die om 14.30 uur begint.

Regisseur Henk Katgert: 'We hebben zeventig procent van de repetities er op zitten. Aan het laatste bedrijf moeten we nog even flink werken. Daarna kunnen we gaan fine-tunen." Henk heeft er alle vertrouwen in dat zijn toneelgroep er eind maart klaar voor is.

Midlifecrisis

'Mona, stop met staken!' speelt zich af op een camping die wordt gerund door het echtpaar Kobus en Mona. Kobus zit midden in een midlifecrisis. Hij vindt het op stap gaan met zijn vrienden belangrijker dan de camping. Zijn vrouw Mona is het zat en besluit, op advies van een vaste campinggaste, in staking te gaan. Kobus moet ineens wel hele lastige problemen oplossen en roept op een gegeven moment wanhopig uit 'Mona, stop met staken!'

Vol Animo is een grote toneelvereniging. In het stuk spelen spelen zeventien mensen mee. Omdat de vereniging zo groot is en nog steeds groeit, schreef toneelschrijver Rob van Vliet, net als vorig jaar, een toneelstuk op maat. Iedereen die mee wil spelen heeft een rol gekregen.

Alle uitvoeringen vinden plaats in de Ogtent in Duiven. Kaartjes zijn te reserveren via info@volanimo.nl.

Lees voor een sfeerverslag van een oefenzondag verder op

pagina 11.

Het SevenArt Festival kleurde het centrum van Zevenaar in het weekend van 19 januari. Zo trok deze roze Gorilla onderweg veel bekijks. Veel kinderen gingen met het beest op de foto.

Door onze redactie

Door onze redactie

Alie Engelsman

SONY DSC

EsmeeAnne: 'Een beperking hoeft geen belemmering te zijn'

Jeugd is vast onderdeel

van de Boemelparade

Swabaa Movements Duivens

MKB-starter van het jaar 2018

De dag dat ik Robert Long ontmoette...

Zondag 10 februari - 14.00 uur - De Ogtent - Entree € 15,–

In samenwerking met Kunstwerk / Het Musiater Zevenaar

Nu de originele songs niet meer kunnen worden uitgevoerd door hem, zoeken we graag naar goede solisten die in staat zijn om ongeveer 24 liedjes weer tot leven te brengen in een theaterconcert door: Maaike Widdershoven - Wil van der Meer - Julia Herfst - Roberto de Groot.

De bekende en ook nog onbekende liedjes zijn prachtig gearrangeerd en zullen worden gezongen en verbonden door soms grappige, persoonlijke en ontroerende verhalen.

Zij hebben ooit Robert ontmoet op een dag in hun leven en dat heeft een blijvende indruk op hen gemaakt. Hoe? Dat vertellen ze in de voorstelling en ze zullen hem eren met de uitvoering van zijn vele mooie liedjes. Muzikaal bijgestaan door een combo o.l.v. Peter van der Zwaag, die vele jaren met Robert Long heeft samengewerkt.
De tijdsduur van de voorstelling is 2 x 3 kwartier + pauze.

Kaarten te koop bij Café Bij de Buren, online via www.deogtent.nl / kaartverkoop

Enge Buren ziet ze vliegen!

Vrijdag 15 februari - 20:15 uur - Uitverkocht

Ze bestaan bijna 25 jaar, toch kent niet iedereen ze. En wat ze precies doen, is ook al lastig te definiëren. Is het muziek, is het cabaret, is het theater of is het absurdistisch entertainment? Wie zal het zeggen….? Als je ze eenmaal kent, kan je niet meer om ze heen en kom je er nooit meer vanaf. Eigenlijk zijn ze helemaal niet 'Eng' maar eerder sympathiek, waardoor je ze in een mum van tijd in de armen sluit.

'Vreemde Vogels' is hun zevende show vol muziek, humor en cabaret. Een zoektocht naar vreemde vogels binnen de muziekindustrie, de showbizz maar ook in het dagelijks leven! We zweven via eendagsvliegen en eigenaardige artiesten naar excentrieke entertainers en zonderlinge buren. In vogelvlucht langs rare snoeshanen en exotische paradijsvogels op zoek naar de vreemde eend in de bijt. Een merkwaardige mix tussen muzikale buitenbeentjes en theatrale hoogstandjes, aangevuld met dwaze dansjes en maffe acts. Laat je meevoeren op deze bijzondere thermiek!....Wees welkom in de wonderlijke wereld van 'Vreemde Vogels'.

Zo 3 feb

Indisch Dansmatinee van 13.00 – 18.30 uur

Entree € 12,50
(Bij reservering € 10,-)

Wo 6 feb

Creatief met (klein)-kind

13:30-16:00 uur - €2,50 per koppel

Do 7 feb

Creatief met kralen
13:30-16:00 uur - €2,50

Do 7 feb        

Filmhuis
Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Za 9 feb

Swingnight

Aanvang 21.00 uur - entree € 7,50

Zo 10 feb

De dag dat ik Robert Long

ontmoette

Aanvang 14.00 uur – entree €15,-

Di 12 feb

Concert Ayesha de Groot

Aanvang 20.00 uur

Entree € 7,50

Wo 13 feb

Creatief met (klein)-kind
13:30-16:00 uur - €2,50 per koppel

Wo 13 feb

Kid's Filmhuis

Aanvang 14.30 – gratis entree

Wo 13 feb

Meezingcafé

Aanvang 20.00 uur – gratis entree

Do 14 feb

Creatief met kralen
13:30-16:00 uur - €2,50

Do 14 feb

Filmhuis

Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Vr 15 feb

Cul's Cabaret : Enge Buren

Aanvang 20.15 uur – uitverkocht

Voor aanvullende info zie:

www.deogtent.nl

Weer wat te vieren

Mike Peters kwam vier jaar geleden werken bij De Ogtent. Hij is mijn toeverlaat waar het gaat om de post, archief, meterstanden en allerlei andere administratieve zaken. Ik zou niet meer zonder hem kunnen. Wat ook leuk is, is dat hij allerlei lijstjes maakt. Zo heeft hij alle 188 8-erop's, deze advertentie die u nu leest heet zo en is dus nummer 188, nageplozen en berekend hoeveel keer een activiteit heeft plaatsgevonden of hoe lang we al iets organiseren.

Wat blijkt, in de eerste week van februari bestaat ons filmhuis 15 jaar. Stef Schaap, toen nog onderwijzer, kwam destijds met het idee en voerde het uit ook! 5 jaar later voegde Peter Schampers zich bij hem om elke donderdag een film te draaien, ondertussen bekend als Filmhuis Bij Bert in De Ogtent.

Recentelijk hebben Jan Willem Verhaaf en Marjan Stroosnijder zich bij hen gevoegd en is het dit vierspan dat zorg draagt voor ons jarige filmhuis. Een hartelijk dank aan deze mensen, die alles vrijwillig en met veel overgave doen, is hier op zijn plaats.

CHRIS VAN DE VEN

Donderdag 7 februari - 20:00 uur

TSCHICK

Anarchistisch-komische roadmovie uit 2017. Een veertienjarige Einzelgänger brengt de zomervakantie alleen door.

Wanneer zijn geflipte nieuwe klasgenoot langskomt met een gestolen Lada, besluit hij op goed geluk met hem mee te gaan.

(vanaf 12 jaar, 93 minuten, Duits gesproken)

Woensdag 13 februari - 14:30 uur

DE SCHAT VAN DE WITTE VALKEN

Drie vrienden vinden een mysterieuze schatkaart van de legendarische 'Witte Valken'. Dat staat voor een kinderbende, waarvan de leider tien jaar geleden onder vreemde omstandigheden verdween. De drie vrienden gaan op onderzoek uit en dat blijkt niet zonder gevaar te zijn.

(alle leeftijden, 92 minuten, Nederlands gesproken)

Kinderfilm, dus gratis toegang

Donderdag 14 februari - 20:00 uur

GODS'S OWN COUNTRY

Een jongeman runt de boerderij van zijn zieke vader.
De communicatie tussen vader en zoon weerspiegelt hun negatieve leef- en werkomstandigheden. In een poging om aan de harde dagelijkse sleur te ontsnappen heeft de zoon af en toe oppervlakkige seksuele relaties en drinkt hij in de kroegen. Tot er een Roemeense knecht op de boerderij komt werken. (vanaf 12 jaar, 104 minuten, Engels gesproken)

Donderdag 21 februari - 20:00 uur

THE POST

The Post is een Amerikaanse dramafilm uit 2017 van Steven Spielberg.

De film kreeg twee Oscar-nominaties. Hij gaat over het aan het licht brengen van de Pentagon Papers in 1971. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Meryl Streep en Tom Hanks.

(vanaf 12 jaar, 116 minuten, Engels gesproken)

Appeltaartconcert: Ayesha de Groot

Aanvang 20.00 uur - entree € 7,50

Natuurlijkheid, dat is kenmerkend voor het optreden van Ayesha, zij straalt door te verhalen met haar warme, indrukwekkende stem en haar teksten en compositie.

Haar stem heeft soms het stralend-krachtige van een Aretha Franklin, soms het warme en speelse geluid van een Ella Fitzgerald, maar daarboven het authentieke geluid van Ayesha zelf!

Een warme en verrassende werveling van jazz en pop en soul verpakt in prachtige, pure liedjes. De musici nemen hun ruimte om elk op hun eigen instrument virtuoos voor de dag te komen.

Een onconventionele combinatie met zeggingskracht. De bandleden hebben allen andere achtergronden met hun roots in jazz-soul- en popmuziek.

Filmhuis Bij Bert

NR. 189 | 1 FEBRUARI 2019

3 / 12

Vertrouwen, hoop en liefde in Komdersuut Oude pastorie is dé plek waar Angerloërs samenkomen en activiteiten ondernemen

Jongeren van basisschool de Trompetter maken moestuinbakjes

ANGERLO - Jij daar, beste lezer, verveel je je? Toe aan wat nieuws of even dolgraag onder de mensen zijn? Dat kan! Van samen koken tot het ruilen van boeken en van lekker klussen tot gezellig koffieleuten; de oude pastorie naast de Galluskerk in Angerlo is sinds april 2018 dé nieuwe plek om lekker sociaal bezig te zijn of om nou eindelijk eens dat langlopende potje schaak te winnen. Dus voor wie niet langer thuis op de bank wil zitten: Komdersuut!

Samen met de rest van het zogeheten 'pioniersteam' van Komdersuut heeft pionier André Bikker saamhorigheid en persoonlijk contact hoog in het vaandel. Terwijl we vastgekleefd zitten aan sociale media, lijkt een overgroot deel van de mensen ironisch genoeg te vereenzamen. Dat is waarom de stichting direct ingreep toen het pand leeg kwam te staan; om leegstand en uiteindelijke verkoop te vermijden, bouwen de inwoners van Angerlo nu samen een thuis dat goed is voor het hoofd, de handen en het hart. Coördinator van Komdersuut André Bikker ondersteunt dit initiatief met woord en daad: "Als mensen met elkaar en voor elkaar aan de gang gaan, is dit voor de hele samenleving goed. Niets is mooier dan geloof, hoop en liefde in de praktijk."

Activiteiten

Komdersuut geeft naar zeggen van André "een kloppend hart binnen het centrum van Angerlo". Dit wordt pas echt duidelijk zodra je ziet hoe jong en oud samenwerken aan projecten binnen het dorp, zoals het timmeren van vogelhuisjes. Jongeren van basisschool de Trompetter leren de fijne kneepjes van de oudere, meer ervaren knutselaars. Zodoende werken beide generaties samen aan de moestuinbakjes die de Trompetter met trots in gebruik zal nemen. Bijkomend voordeel is volgens André de verbroedering die plaatsvindt tijdens het samen werken aan projecten zoals de moestuinbakjes: "We zien dat door samen aan het werk te gaan en van elkaar te leren, mensen elkaar beter leren kennen en elkaar steeds meer gaan waarderen." Voor André een belangrijk aspect van Komdersuut. Andere activiteiten van Komdersuut: het organiseren van workshops bloemschikken en het houden van stiltewandelingen.

Historische wandelroute

Naast de al bestaande activiteiten blijft de stichting zich bezighouden met het uitbreiden van de beschikbare mogelijkheden. Zo staan voor de toekomst verscheidene plannen op de planning zoals het oprichten van een historische wandelroute over het Gallusterrein. Ook hopen André en zijn collega's om samen met vrijwilligers de Galluskerk open te kunnen stellen voor passanten en iedereen die een moment van rust en vrede wil ervaren. De veelzijdigheid van de stichting is ongekend, maar de leidraad is er een van liefde en cohesie.

Vertrouwen, hoop en liefde, zo luiden de sleutelwoorden van Komdersuut. "Het geloof in de liefde is er een dat energie en initiatief opborrelt" besluit André gepassioneerd.

Als één familie dansend naar de top Derde van Europa en vierde van de hele wereld: D-Unit uit Zevenaar

"We zijn met zijn allen naar Glasgow geweest. Dan bouw je wel echt een band op."

ZEVENAAR – "Oké jongens, we doen het nog een keer," zegt Joeri van Grol, eigenaar van DJF DANCE CENTRE uit uit Zevenaar. De dansers van D-Unit beginnen weer en de energie spat ervan af. Net als bij de vorige twintig keer. Als je danst op zo'n hoog niveau, is het herhalen, herhalen en nog eens herhalen.

D-Unit is een wedstrijdteam dat drie keer per week samen traint. Daarnaast dansen de dansers individueel nog andere stijlen. Hierdoor komen sommige meiden, zoals Valerie, uit op elf uur dansen in de week. Babet danst in totaal bijvoorbeeld zeven uur: advanced, hip gevorderden en foundation steeds één uur, 14+ dansen en teamtraining twee uur.

Tijdens die uren gaan de dansers er helemaal voor. Ze moeten dan ook voldoen aan hoge eisen. Ieder jaar wordt er opnieuw auditie gedaan. Die bepaalt of je in het wedstrijdteam mag blijven of niet. Het niveau blijft hierdoor hoog. Dat is goed is te zien in de prestaties: derde van Europa, vierde van de wereld op het kampioenschap in Glasgow. Die deelname heeft de groep extra hecht gemaakt. "We zijn met zijn allen naar Schotland geweest. Dan bouw je wel echt een band op," vertelt Demi. Maar ook als het wat minder gaat steunt het team elkaar. Bovendien zijn ze het er over eens wat écht belangrijk is: "Het is ook niet per se dat je trots moet zijn op prestaties die je hebt geleverd en de prijzen die je hebt gehaald. Maar meer dat je gewoon ziet dat we ook écht met de jaren zijn gegroeid."

'Good vibes only'

Dat het team zo succesvol is, komt natuurlijk ook door de trainers: Joeri van Grol en Kimberly Woesing. De choreografie wordt gemaakt door Kimberly, Keke Maturbongs en Ruben Chi Verhoeven. Dat de groep één grote familie is zie je ook weer terug in hoe de trainers met de dansers omgaan. Vooral door Joeri's positiviteit leeft het team echt op, zeker als de zin 'good vibes only' weer eens klinkt. "Dat is al zó vaak gezegd," vertelt één van de dansers.

Maar dat is niet de enige manier waarop Joeri de dansers weet te inspireren. Zoals hij het zelf zegt: "De positiviteit erin houden op de momenten dat het wat minder gaat, ik denk dat dát de kracht is."

Hechte dansgroep

De 'D' van D-Unit staat voor 'dancing,' voor dansen. 'Unit' staat voor eenheid, één familie. Dat is ook duidelijk te zien bij deze hechte dansgroep. D-Unit zelf bestaat nu drie jaar, sommige dansers van de groep zijn er pas twee seizoenen bij. Ze doen ook niet alleen tijdens het dansen dingen samen, maar ook daar buiten. "Het is niet alleen dat we met de training met elkaar omgaan, ook gewoon onderling praten we veel en goed. We zijn dus ook nog vrienden." Zo staat het interview gepland met drie of vier dansers, maar uiteindelijk is bijna de hele groep van dertien dansers erbij. Het familiegevoel zie je ook weer terug in de uitvoering. "Per individu is het misschien niet allemaal even netjes, maar als je het geheel ziet dan staat er gewoon wel wat."

Kyra Sannes

Archief HOPE XXL: Bijenkast

De twintig jongeren en Henk Zomerdijk in de ban van de bij.

Twintig jonge mensen uit heel Nederland streken in april 2013 neer in het Horsterpark. De jongeren die imker wilden worden kregen elk uit handen van toenmalig burgervader Henk Zomerdijk, namens HOPE XL, een prachtige bijenkast.

De Nederlandse imkervereniging, met Zomerdijk als voorzitter - hij is een fanatiek imker - was de partner van HOPE XXL tijdens deze actie. De uitvoering van het idee was natuurlijk om gezamenlijk met onze eigen Imkervereniging De Liemers bijen te houden. De jongeren kregen van HOPE XXL de kast. De jongeren werden lid van de plaatselijke vereniging, die onder meer in het Horsterpark en op De Eng bijen houdt. Deze club zorgde voor een bijenvolk en een cursus tot imker.Het waren jaren dat het heel slecht ging met de bijenvolken. De reden waarom zoveel volken de winters niet overleefden, is nog steeds een onderwerp van discussie en grote zorg. Zijn het insecticiden, de varroamijt, te weinig bloemen, de klimaatsverandering of een cocktail van deze en nog wellicht nog meer redenen? Het gaat nu nog steeds niet echt goed. Ziet u nog hommels? Er is nog steeds reden tot bezorgdheid, maar deze twintig nieuwe imkers hebben hun steentje bijgedragen. HOPE XXL was in de beginjaren bezig met het opstellen van de Liemers List. Een theoretische benadering. Er was ook behoefte aan concrete projecten. Dit was er zo een. Toen Zomerdijk afscheid nam als burgemeester heeft elk huishouden in Duiven een zakje bloemzaad gekregen met de vraag een vierkante meter in hun tuin voor de bijen een klein lusthofje aan te leggen. Een oproep aan alle inwoners in de Liemers. Maak ergens in je tuin wat ruimte vrij. Iets minder tegels is wellicht minder praktisch, want het vergt wat onderhoud, maar je doet de bijen er een plezier mee en jezelf op de lange termijn ook. Dat bijen onmisbaar zijn bij de bestuiving van onder andere fruit weet het kleinste kind.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

World's Best News: Nashvilleverklaring tegen de wet in

Nederlanders denken steeds positiever over homoseksualiteit en biseksualiteit.

Er is veel kritiek ontstaan over de Nashvilleverklaring, die tegen de acceptatie is van homoseksualiteit en 'transgenderisme'. Deze verklaring is ondertekend door 250 conservatieven Nederlandse christenen, hun predikanten en SGP-voorman Kees van der Staaij. Deze kritiek is helemaal terecht. Het gaat namelijk in tegen artikel 1 van de Nederlandse grondwet.

In deze wet staat: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.' Het is bekend geworden dat Nederlanders positiever denken over homo- en biseksualiteit. Dit meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2018. In 2018 had namelijk 74 procent 'positieve opvattingen' over homo- en biseksualiteit. Dat was in 2006 nog maar 53 procent. Het is dus maar de vraag of het document veel doet. Hetzelfde geldt voor transgenders. Zij worden ook steeds meer geaccepteerd. Vanaf 2012 is het percentage van Nederlanders met 'positieve opvattingen' gestegen met 12 procent. Wat betekent dat nu 57 procent van de Nederlandse bevolking positief denkt over transgenders. In alle bevolkingsgroepen groeit dit percentage. Dus ook onder de scholieren, ouderen én religieuzen.

Deze situatie doet zich in de Verenigde Staten ook voor. In de laatste twee decennia is de acceptatie van homoseksualiteit en homohuwelijk enorm gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van het PEW Research Center. In Amerika vindt 70 procent dat de samenleving homoseksualiteit moet accepteren. Wat in 2006 nog 'maar' 59 procent was. Zowel voor de Democraten als voor de Republikeinen, is de opwaartse trend van 'same seks marriage' zichtbaar. 62 procent van de Amerikanen staat hier nu achter.

Bezoek het Humanity House

Het Humanity House is een interactief museum waarin de bezoeker wordt meegenomen in de verhalen van acht verschillende inwoners. Deze verhalen zijn extreem verschillend van elkaar; het enige dat deze personen met elkaar gemeen hebben is dat ze als vluchteling in Nederland terechtgekomen zijn.

Zo heeft Alham, een Palestijnse vluchteling die in Syrië leefde, in 2011 moeten vluchten voor de burgeroorlog in Syrië. Zonder papieren was hij echter stateloos en is er geen land dat voor zijn rechten op kan komen. Lidija woonde in voormalig Joegoslavië tot er oorlog uit brak in dat land in 1992. De oorlog werd uiteindelijk beëindigd in 1995 maar er heersen nog steeds spanningen. Het opsporen en veroordelen van oorlogsmisdadigers van dat conflict was een lang proces dat zeer moeilijk te voltooien was via internationaal recht en het Joegoslavië-tribunaal. Naast de ervaringen van deze personen is het mogelijk de verhalen in te zien over bootvluchtelingen (Desbele), kindsoldaten (Bruce), opvang in de nabije regio (Shaza), mensenrechten (Yvonne), noodhulp (Ram) en het Nederlands asielsysteem (Akhrat). Deze stukken zijn ook toegankelijk via de website van het Humanity House, https://www.humanityhouse.org/en/blog/

Naast de permanente tentoonstelling is het mogelijk om debatten en lezingen bij te wonen die georganiseerd worden door het Humanity House. Deze gaan veelal over thema's zoals internationaal recht, conflictbeheersing, ontwikkelingshulp en de situatie van vluchtelingen.

Het Humanity House is geopend van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 5 uur en op zaterdag en zondag van 12 tot 5 uur. De standaardtoegangsprijs bedraagt €9,50, voor jongeren van 11 tot 18 jaar bedraagt de toegangsprijs €6,50. Museumjaarkaarthouders ontvangen gratis toegang.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Beschieting op de dijk in Babberich

Aangepast uit "Old Senders Ni-js"

Babberich doorstond redelijk ongeschonden de bezettingsjaren. Het laatste jaar verliep echter anders dan de jaren daarvoor. Een gebeurtenis die veel indruk maakte was de beschieting door Engelse jagers op 5 september 1944 op de dijk in Babberich, van alle Duitse voertuigen die zich daar op dat moment bevonden. Oud-inwoners van Babberich herinneren zich deze gebeurtenis nog steeds goed. Lies Buiting-Gieling: "We hebben tijdens die schietpartij met z'n allen in de kelder gestaan. Er waren vele doden en gewonden en diegenen die nog leefden kwamen allemaal door het bos naar ons huis." Tinus Elfrink, toen bewoner van een huis dat vlak aan de dijk staat: "Het waren niet veel vliegtuigen, ik denk drie of vier. Op de dijk bevonden zich ook Rijksduitsers. Duitsers kwamen de dijk af en verscholen zich onder de bomen in het bos aan de dijk. Ons huis bleef bij deze beschieting gespaard." Jan Kruitwagen: "Ik zag vliegtuigen boven ons cirkelen. Kort na de beschieting ging ik kijken. Ik zag veel voertuigen. Veel doden." Marie Reijmer, woonde destijds ook vlak aan de dijk: "Eerst zag ik een hele stroom voertuigen voorbij komen. Toen later kwamen er vliegtuigen, het waren er niet erg veel die begonnen te schieten. Ondanks dat het er weinig waren, maakte het een heleboel lawaai. We zaten op dat moment in de kelder. Iemand zei 'het kan nu wel eens afgelopen zijn'."

Deze gebeurtenis zette de toon voor het laatste jaar van de oorlog; een periode van meer granaatbeschietingen en meer spanning. Het was ook een tijd van de talloze evacués uit de Betuwe die door Babberich trokken. Velen hiervan werden opgevangen in het toenmalige Babberichse patersklooster. Jan Kruitwagen: "We hebben ook veel evacués langs gehad. Veel mensen uit de Betuwe. Ze bleven maar kort, kregen wat te eten en gingen daarna weer verder. We hebben hierbij veel ellende gezien.

Sylvain Thöni

Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

Sylvain Thöni

5 / 12

'Een beperking hoeft geen belemmering te zijn' EsmeeAnne de Meulmeester (19) voelt zich helemaal vrij in het water

EsmeeAnne verheugt zich op de triatlon in Giesbeek op 18 augustus

GIESBEEK – EsmeeAnne de Meulmeester is het schoolvoorbeeld van iemand die laat zien dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn. Al zwemmend behaalt ze in juni 2018 haar grootste triomf tijdens de Special Olympics nationale spelen in de Achterhoek: goud op de kilometer in het open water van de Oude IJssel.

Die prestatie betekent een overwinning op de vijand die altijd op de loer ligt bij het negentienjarige meisje: epilepsie. Zwemmen en epilepsie, het gaat moeilijk samen. Zeker in open water. "Omdat ik epilepsie heb, moet er altijd iemand in de buurt zijn." Bijna altijd is het haar moeder Linda die aan de rand van het zwembad tijdens de trainingen en wedstrijden waakt en toekijkt voor het geval er 'kermis in haar hoofd ontstaat' zoals EsmeeAnne het zelf omschrijft. Maar in open water is dat niet mogelijk. Daarom kan ze in 2015 tot haar grote verdriet niet meedoen aan het open water zwemmen tijdens de Special Olympics World Games in 2015 in Los Angeles. "De stroming was te hard. Ze konden mijn veiligheid niet garanderen." Wel wint ze twee medailles in het zwembad, een geweldige prestatie, maar het mislopen van de open water wedstrijd blijft aan haar knagen. "Open water heeft geen grenzen, dat is echt iets bijzonders." Tot ze op televisie een blinde zwemmer met een buddy ziet. "Ik dacht 'waarom zou ik dat niet kunnen?' Ik heb er ontzettend veel moeite voor moeten doen. Maar uiteindelijk heb ik toestemming gekregen om met een buddy deel te nemen aan de Special Olympics Nationale Spelen in de Achterhoek. " Het doorzettingsvermogen is tekenend voor EsmeeAnne. "Ik ben zo trots op mijn dochter", vertelt haar moeder Linda. "Altijd doorgaan, van jongs af aan, ondanks haar beperkingen en altijd weer die tegenslagen. Petje af." In Joyce van Suntenmaartensdijk vindt ze haar buddy. Samen zwemmen ze naar goud. Het levert EsmeeAnne niet alleen een medaille op, maar ook de titel Uniek sporttalent van het jaar.

Als ambassadeur van Gelderland sport onbeperkt verschijnt haar gezicht op posters in abri's in de regio en probeert ze ook andere mensen met een beperking te inspireren om te sporten en doelen te stellen. Onder meer via haar eigen YouTubekanaal. Vloggen, EsmeeAnne vindt het prachtig, net als haar werk bij Van der Valk in Duiven. Elke dag fietst ze alleen de 7,2 kilometer van en naar haar werk, met op haar iPhone een alarmering. Als sporter met een licht verstandelijke beperking traint ze nog steeds drie keer per week bij ZVW'74 in Westervoort. Daar houden ze rekening met haar tekortkomingen. Linda: "EsmeeAnne weet niet precies hoeveel banen een bepaalde afstand is. Zestien banen, dat kan ze niet onthouden." EsmeeAnne: "Als mijn moeder of de trainer een teken geeft, dan weet ik dat ik aan mijn eindsprint kan beginnen." Een nieuw hoogtepunt wacht 18 augustus van dit jaar. "Ik ga dan meedoen aan de achtste triatlon in mijn eigen woonplaats", vertelt ze trots. Haar moeder looft de organisatie van de Giesbeek Triatlon. "Geweldig toch dat ze volop willen meewerken aan haar deelname? Ze vonden het geen enkel probleem. Tijdens het zwemmen blijft er een duiker in de buurt en binnenkort gaan ze met haar het parcours trainen, met name de wisselzones."

'Ze zouden zo een groene zon kunnen maken' Kinderkunstroute in Zevenaar laat de fantasie van kinderen zien

Jacintha en Fred Knippen in de etalage van Wenting Fietsen: "Hoe een kind een fiets tekent, is fantastisch"

ZEVENAAR – "Kijk, mijn tekening!" roepen de kinderen terwijl ze vol trots naar hun eigen kunstwerk in de etalage van Wenting Fietsen wijzen. Ingelijst in fietsbanden schitteren de creaties van 'mijn fiets, ik & mijn kunstwerk.'

De kinderkunstroute is georganiseerd door het Kinderkunstmuseum en wordt gesteund met een subsidie van Cultuur- en Erfgoedpact de Liemers. Het kinderkunstmuseum is een nieuw museum, waarin - vanzelfsprekend - kunst gemaakt door kinderen wordt tentoongesteld. Het museum kan af en toe ergens opduiken en dan weer verdwijnen, op naar een volgende locatie. Voor dit project hebben zes kunstenaars lesgegeven aan twaalf groepen op verschillende basisscholen in Zevenaar, Duiven en Westervoort. De kinderen hebben met hulp van hun lesgevende kunstenaar en een flinke dosis hard werken, prachtige creaties gemaakt. Deze zijn een week lang in de etalages van verschillende winkels in Zevenaar tentoongesteld, volgens het thema Kunst & Ambacht. De aftrap van de route was tijdens het SevenArtfestival; één van de deelnemende winkels Wenting Fietsen. "Ik was meteen dolenthousiast toen Fred hier kwam met al die tekeningen. Heerlijk die kleuren allemaal, zo leuk. En hoe een kind een fiets tekent vind ik fantastisch, want dat krijgt een volwassene niet voor elkaar," vertelt Jacintha Wenting, eigenaar van Wenting Fietsen. Met de naam Fred doelt zij op Fred Knippen: de kunstenaar die de kinderen heeft aangezet tot de prachtige werken die in de etalage van de fietsenwinkel hangen. Hij heeft lesgegeven aan groep drie en vier van de Hoge Hoeve in Westervoort. Jacintha ziet dus al duidelijk het verschil tussen de kunst van een volwassene en die van een kind. Fred is het daar ook mee eens: "Kinderen van die leeftijd, die verwonderen zich nog over dingen. Niks is te gek, alles kan, alles mag." Dit kan je ook duidelijk terugzien in de kunstwerken. Zien de kinderen het in hun fantasie? Dan maken ze het. "Ze zouden zo een groene zon kunnen maken," zegt Jacintha. Fred valt haar instemmend bij: "En ze kunnen het nog uitleggen ook, als je vraagt waarom ze het hebben gedaan. Het is de spontaniteit van die kinderen. Dat doet het hem." De kunstenaar en de onderneemster zijn beiden heel positief over het resultaat. Fred praat als een trotse leraar over de kinderen en hun kunst. Alles wat Jacintha zegt geeft blijk van haar enthousiasme. Beiden zijn er heel druk mee geweest, maar zouden het zo weer doen. "Je bent gewoon bezig met die ontwikkeling van ze, met het lesgeven. En pas later, toen de juf alle kunstwerken verzameld had en ze neerlegde… toen zag ik de bovenste en ik wist meteen al hoe de anderen ook waren. Ze zijn werkelijk fantastisch geworden," vertelt Fred. Hij voegt er wel aan toe dat hij heel veel enthousiasme en hulp heeft ontvangen van de leerkrachten, juf Simone en juf Yvonne. En de kinderen zelf hebben natuurlijk het grootste aandeel in het eindresultaat, ook al vinden sommigen het moeilijk om met een kunstwerk te beginnen. "Degenen die moeite hebben met starten, maken vaak het mooiste kunstwerk," zegt Fred. Hoe dan ook, is hij heel trots op alle leerlingen. Over hun kunst zegt hij: "Alles valt op zijn plek, als een puzzel." Jacintha knikt instemmend. "Het past gewoon."

Door onze redactie

Kyra Sannes

Ook jeugd vast onderdeel Boemelparade Zevenaarse jongens en meisjes bouwen verder aan carnavalstraditie

Jimmy Donker helpt Quinn Donker (links) en Stan van Dulmen bij het zagen. Foto: Linda Ruijs

ZEVENAAR - Stichting Boemelburcht heeft sinds een aantal jaar een speciale jeugdcategorie voor de Boemelparade, de Zevenaarse carnavalsoptocht. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

"We merkten dat het aantal deelnemers van de optocht af begon te nemen. Daarnaast vonden we dat er tijdens carnaval te weinig plek en aandacht leek voor de jeugd. Carnaval is cultureel erfgoed en om de carnavalstraditie in stand te houden, vonden we dat we de jeugd meer bij de carnavalsactiviteiten moesten betrekken," vertelt Arhur Lanters van Boemelburcht. Volgens hem waren de reacties al gelijk positief. "Maar we beseffen dat we er nog niet zijn. Ook in de toekomst hebben we de hulp van ouders, scholen en verenigingen nodig om deze jeugdcategorie in stand te houden. Daarom hebben we ook een speciaal Boemel-project op de scholen. Zo kunnen de kinderen op een creatieve manier aan de slag met de carnavalsgebruiken en met hun eigen carnavalswagen."

Niet alleen op de scholen, maar ook aan de Reisenakker bouwt de jeugd elke zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur enthousiast aan een wagen. Bij De Toetenburgers vinden de kinderen én de begeleiders het maken van een eigen carnavalswagen erg leuk. "Toen bekend werd dat de Toetenburgers ook een jeugdafdeling startte, was mijn zoon Quinn gelijk enthousiast," vertelt begeleider Jimmy Donker. "Toen de jeugdcommissie nog begeleiders zocht, ben ik een kijkje gaan nemen op de bouwplaats. Af en toe hielp ik een handje en na een tijdje werd ik zelf een actieve begeleider." De kinderen bedenken zelf de ideeën voor de bouw. Ook het thema, de kleuren, het ontwerp en de muziek voor de optocht beslissen ze democratisch. Donker: "We laten de kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Ook letten we op de voortgang, want de wagen moet wel op tijd klaar zijn. En veiligheid is belangrijk. De kinderen mogen zelf alles doen, maar zaken zoals zagen en boren mogen alleen onder toezicht." Begeleidster Yvonne Pleiter: "De kinderen leren erg veel door het bouwen. Dit zie je vooral terug bij de kinderen die voor het tweede of derde jaar meedoen. In het begin moest je eerst nog uitleggen hoe en met welke tang ze bijvoorbeeld het beste kippengaas konden knippen." Ze geniet ervan dat ze de kinderen echt ziet groeien. "In het begin weten ze soms niet eens hoe je een zaag moet vasthouden. Hier leren ze waar welk gereedschap voor dient en hoe ze er veilig mee om kunnen gaan". Jimmy Donker is ook zeer te spreken over het enthousiasme: "Kinderen die al wat langer meelopen helpen inmiddels ook de nieuwe kinderen. Voor de nieuwelingen is het in het begin nog best spannend. Het is fijn om te zien dat ze gelijk in de groep worden opgenomen en zich na een paar weken al helemaal thuis voelen." De begeleiders vinden het ook leuk dat de ouders erg betrokken zijn. "Er moet immers veel geregeld worden, zoals de kostuums, de schmink en de muziek voor de optocht". Het begeleidersteam bestaat nu uit zes personen, maar uitbreiding is altijd welkom. Dat geldt ook kinderen die zelf graag bouwen.

Alle belangstellenden kunnen op zaterdag 16 februari tijdens de jaarlijkse Kiekmiddag van Boemelburcht van 13.00 tot 16.00 uur zelf een kijkje aan de Reisenakker komen nemen.

Bibi van Santen wint Duivense sportprijs

De winnaars van de Duivense sportprijzen op een rijtje. Foto: Jacques Kok Foto: Jacques Kok

DUIVEN - Kickbokster Bibi van Santen heeft de Duivense sportprijs gewonnen. Zij liet in de klasse 'sportteam/sporter' de mannen van Pigeons U20 (basketbal) en Livo Heren 1 (volleybal) achter zich.

De andere prijzen gingen naar Jos van Beusekom en Pigeons on Wheels. Marathonloper Jos van Beusekom versloeg in de klasse 'meest bijzondere prestatie' Team Liemers For Life en fietser Henk Nijland. In de klasse 'aangepaste sporter/sportteam' trokken de basketballers van Pigeons on Wheels aan het langste eind voor paravolleybalster Renske de Haan.

De tweede editie van de Duivense sportverkiezing werd vrijdag 26 januari gehouden in Hotel Van der Valk in Duiven. Burgemeester Rik de Lange, zelf een echte sportliefhebber, opende de avond. De spanning werd er bij de diverse uitreikingen goed ingehouden.

Natuurlijk draaide alles om de prijzen, maar de aandacht ging zeker ook naar enkele sprekers uit. Hugo Boschker, vorig jaar nog winnaar van een prijs, verhaalde over zijn marathonavonturen. De uit Duiven afkomstige Estée Gerritsen, die vorig jaar als paradressuuramazone in de prijzen viel, stal de show. Zij vertelde een bewogen en inspirerend verhaal hoe ze met een handicap opgroeide en alle hindernissen op haar pad wist te nemen. Haar positive drive gebruikt ze met haar stichting Moving without Limits om anderen te laten zien dat je ook met een beperking je dromen na kunt jagen. Estée is daarvan het levende voorbeeld. Haar sportieve doel is deelname aan de Paralympics in 2020 in Tokyo. "Een droom waar veel geld voor nodig is, maar ik ga er voor", aldus Estee.

De avond kende verder veel muzikale intermezzo's. Een bijzondere prijs was die van sportfoto van het jaar. Fotograaf Jacques Kok mocht de prijs namens de vakjury uitreiken aan Celine van Hummel, gemaakt tijdens 'obstacle running'.

SONY DSC

Valentijn

kom dichterbij me staan,

zo tegen mij aan,

je wimpers tegen mijn wangen

de liefde die ik van jou wil vangen

daar staan we dan, wang tegen wang

iets snuffelt, iets knuffelt,

is het je liefde voor mij?

als ik bij je ben voel ik me vrij

samen met jou

alsof we samen rennen door de wei, vol met bloemen en vlinders

die vlinders zitten ook in mijn buik

alleen voor jou, alleen voor jou

want ik hou van jou.

Naomi Bonke

Linda Ruijs

cultuur/sport

Galerie Meander representeert het belang van kunst

Antoinet van Gaal: "Ik zou niet zonder kunst kunnen, wat moet ik anders op mijn muren hangen?" Foto: Rahma Maqboul

ZEVENAAR - Kunstgalerie Meander aan de Arnhemseweg representeert het belang van kunst: dat men in principe niet zonder kan. Galeriehoudster Antoinet van Gaal is er al sinds de geboorte van de galerie in 1988 bij. Naast het helpen van professionele kunstenaars geeft ze ook een podium aan jonge kunstenaars die zich na de kunstacademie willen openbaren.

Antoinet heeft de kunstgalerie opgericht met haar partner van toen. Antoinets partner was een beeldende kunstenaar, hij maakte veel werken. Ze besefte zich dat er in Zevenaar vrijwel geen plekken zijn waar mensen terecht konden om kunst te bekijken, kopen of lenen. Van Gaal zette daarom een galerie op, waar iedereen welkom is om een kijkje te nemen.

De kunstgalerie is dé manier om mensen met kunst in aanraking te laten komen. Anderzijds geeft ze kunstenaars via exposities de mogelijkheid hun kunst te kunnen exposeren en te promoten. Het uitbrengen is voor kunstenaars erg lastig, maar door de galerie verdienen ze naast een aardige boterham ook erkenning voor hun fraaie kunstwerken. "Vooral voor jonge kunstenaars van de kunstacademie is het moeilijk om verder te komen na hun opleiding", vertelt Antoinet.

Er zijn echter wel vereisten als kunstenaars hun werk willen tentoonstellen, zo moeten ze in ieder geval naar de kunstacademie zijn gegaan en de kunst moet aansluiten bij het beleid van de galerie. De werken in de galerie zijn allemaal afkomstig van professionele kunstenaars.

Deze kunstenaars komen uit alle hoeken van Nederland, daarnaast zit er hier en daar ook buitenlands talent tussen.

Kunstuitleen

Bij de kunstgalerie kunnen mensen ook kunst lenen. Hiervoor geldt wel een voorwaarde, al probeert Van Gaal de drempel zo laag mogelijk te houden. Als iemand wil lenen kan dat via een abonnement, de kosten hiervan bedragen vanaf € 15 euro per maand, waarvan de helft gespaard kan worden. Met dit abonnement kan tot € 1.000 euro aan kunst geleend worden. Antoinet bevordert dat mensen iedere keer iets anders komen lenen, op deze manier zien ze veel verschillende soorten kunst. "En kunnen ze beter beslissen voordat ze een werk aanschaffen, daarvoor is een kunstuitleen." Antoinet vertelt dat mensen juist kunst willen lenen, omdat ze anders direct moeten kopen. "Door te lenen kunnen de mensen de werken even in huis hebben. Als het ze dan aanspreekt kunnen ze het kopen." Schilderijen blijven altijd populair voor mensen, dat is een vast gegeven. In de galerie is fotografie de laatste tijd erg in. Van Gaal: "In kunst gaat het in golven oftewel het meandert. De ene keer is keramiek populair, de andere keer fotografie. Het ontstaat op een gegeven moment gewoon."

Succes

De galerie is nationaal bekend, via mensen en de website komen mensen te weten over deze indrukwekkende kunstgalerie. De interesse in kunst gaat echter ook in golven, het ene moment zijn er velen geïnteresseerden en na een tijdje wordt het wat rustiger. De interesse neemt wel elk jaar toe, voornamelijk dankzij de jonge generatie. Antoinet zal altijd de interesse in de kunst behouden. "Ik zou niet zonder kunst kunnen, wat moet ik anders op mijn muren hangen?" Antoinet hoopt vooral dat kinderen op jonge leeftijd met kunst in aanraking komen. "Ik heb voorheen projecten gedaan met scholen, ik merk dat de kinderen het erg leuk vinden om te zien, maar dat de scholen zelf soms weerstand bieden. Dit is jammer, want op jonge leeftijd leg je de kiem." Iedereen is welkom bij de galerie, zelfs als mensen alleen willen kijken, kunst betekent namelijk niet meteen kopen.

Erwin en John: 'Een vriendschap groeit en wint aan kracht'

Erwin (links) over John: Wat ik in hem waardeer is zijn toegankelijkheid,hij kickt niet op maatschappelijke status of positie"

De voormalige productiehal, HAL12, naast het gemeentehuis in Zevenaar wordt omgedoopt tot podium voor samenwerking en ontmoeting. Verschillende organisaties bieden samen op deze plek straks sociale, educatieve en culturele programma's aan. Op deze unieke locatie hebben veel mensen uit de hele regio gewerkt en zij koesteren herinneringen aan een mooie tijd en dierbare ontmoetingen. Hun persoonlijke verhalen willen we niet vergeten, maar juist vastleggen.

Ze bouwden samen een camper, volgden meerdere houtbewerkingscursussen, maar genieten net zo van een lezing over filosofie. John van de Winkel en Erwin Winkel zijn bevriend. Al zo'n 35 jaar. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst bij het afstuderen van Erwin als bedrijfskundige. John was gecommitteerde. Na zijn studie elektronica hoefde Erwin niet in dienst. Voor zijn gevoel had hij tijd 'over' voor een tweede opleiding, bedrijfskunde. John, ook bedrijfskundige en in dienst bij Turmac/BAT, zag wel wat in de jonge Erwin en adviseerde hem te solliciteren. Productieplanner werd zijn eerste baan. In de 27 jaren die volgden vervulde Erwin tal van functies. Als internationaal projectmanager nam hij in 2009 afscheid van het bedrijf.

Via schepen, bier, ijzer en sigaretten uitkomen bij ontwikkelingswerk? John van de Winkel deed het. Zijn loopbaan in Zevenaar begon in 1980. In een gestaag tempo klom hij via projectmedewerker Plan B, chef Verpakkingen en hoofd Productie op tot directeur. Op eigen verzoek verliet hij in 1996 het bedrijf. "Er was geen sprake van onvrede. Integendeel. Turmac/BAT was een geweldig bedrijf met een informele en aangename sfeer. Met vriendelijke mensen en uitstekende arbeidsvoorwaarden; een nieuwe uitdaging lonkte."

Sloppenwijken in Manilla

En uitdagend werd het. Na wat interim klussen deed John vanaf 2000 projecten voor ICCO, een non-profit organisatie. Zes jaar later maakte hij de stap, als vrijwilliger, naar Youth at Venture. Deze organisatie biedt aan jongeren uit de sloppenwijken van Manilla een compleet pakket om een onderneming te starten. "Ik werd zo geraakt door de veerkracht van deze jonge mensen dat ik in 2012 stichting LOOP heb opgericht. LOOP importeert gezonde en lekkere landbouwproducten uit de Filipijnen, betaalt een eerlijke prijs, werkt zonder tussenhandel en winstoogmerk en mèt louter vrijwilligers En Erwin? Natuurlijk is hij erbij."

Erwin: "Al bij ons eerste contact was er een klik. In de loop der tijd heeft onze vriendschap zich ontwikkeld en verdiept. We zien elkaar vaak en hebben veel lol. Wat ik in John waardeer is zijn toegankelijkheid, hij kickt niet op maatschappelijke status of positie. Bij hem kan ik mezelf zijn en dat is fijn. Soms voeren we pittige discussies maar altijd met respect voor de ander." John: "Betrouwbaarheid, een sociaal gezicht en herkenbare principes zijn voor mij basisvoorwaarden voor een vriendschap. Daarnaast is een goede vriendschap in beweging. Die groeit en wint aan kracht."

Van automatisering tot breien

Turmac/BAT heeft jullie behalve kameraadschap meer gebracht. Erwin: "Een stapel certificaten van allerlei cursussen. Het bedrijf was groot voorstander van persoonlijke ontwikkeling. Elk jaar kon iedere werknemer kiezen uit 20–30 cursussen. Van automatisering tot breien. De overweging was dat elke cursus persoonlijke groei betekende. En die kwam zowel medewerker als bedrijf ten goede. John grinnikend: "Ik was de initiator hiervan." Erwin: "Die houding, verder kijken dan je eigen grenzen, kenmerkt ook onze vriendschap."

2 feb Aerofitt Duiven

KENTER SPINNINGMARATHON VOOR
ALPE d'HUEZ / 17:00 uur / €10,00

Voor 10 euro kunt u een uur spinnen. Meerdere uren deelnemen is mogelijk! Onze spinningmarathon vindt plaats van 17 tot 21 uur. Er zijn 30 fietsen beschikbaar. Aanmelden via teamduiven@hotmail.com. Vermeld in je mail - Naam - E-mailadres - Telefoonnummer - Voorkeur tijdstip(pen). https://www.facebook.com/teamduivenAD6/ www.teamduiven.nl

2 feb Horsterpark Duiven

GRUWELTOCHT/ 19:00 uur / €12,50

Ben jij helemaal gek van griezelen, horror en spooktochten? Kom dan naar het Horsterpark. Gruweltocht.nl organiseert een gruwelijke wandeltocht genaamd: Vervloekte zielen. Durf jij het aan om het mysterie op te lossen? Let op: deelname op eigen risico. Kom niet bij de organisatie klagen dat je de slaap niet kunt vatten die nacht. Aanmelden: www.gruweltocht.nl.

2 feb De Lantaern Zevenaar

Concert / 20:45 / € 15,00

OGHAM

Ogham brengt op een unieke en eigentijdse wijze vooral Schotse Folkmuziek, afgewisseld met Ierse - en zelf gecomponeerde nummers. De thema's zijn liefde en drank, oorlog en strijd, koningen en zwervers, ketellappers en clanleiders.

3 feb Taveerne de Bijland Tolkamer

Concert / 14:00 / € 19,50

MOES MET RIBKES

Een middag met mooie (dialect) luisterliedjes, afgewisseld met de nodige humor. Hierbij brengen wij ook het onderdeel "De beste zangers", waarin elk van de bandleden een eigen interpretatie geeft aan een nummer van een bekende artiest. Diverse artiesten uit binnen- en buitenland passeren de revue, maar ook eigen nummers mogen niet ontbreken.

5 feb Thoen & Thans Oud-Zevenaar

Culinair / 13:30 / € 7,00

SAMEN AAN TAFEL

In alle even weken op dinsdag van 12.30 uur tot 14.00 uur wordt een 3-gangen verrassingsmenu geserveerd. U hoeft hiervoor ook niet per se uit Oud-Zevenaar of Ooy te komen. Voor reservering of inlichtingen kunt u contact opnemen met: Marian Godschalk tel: 0316-333120 Henk Jansen tel: 0316-332265

7 feb Kunstwerk! Musiater Zevenaar

Cabaret / 20:15 / € 28,50

KARIN BLOEMEN EN BAND: SOUVENIERS

In je leven verzamel je vele spullen en herinneringen. Je huis en je hoofd raken zo vol, dat het hoog tijd wordt eens goed op te ruimen. Bloemen voegt de daad bij het woord en gooit als een stier in een porseleinkast alle ballast de deur uit. Een ouderwets avondje theater.

14 feb Kunstwerk! Musiater Zevenaar

Cabaret / 20:15 / € 24,50

OPVLIEGERS 4: TROSSEN LOS!

Loes is door haar zus Lydia gevraagd een optreden op een cruiseschip over te nemen. Aan boord van het cruiseschip komt Loes de vriendinnen Moniek, Joke en Shirley tegen. Een échte vriendinnencomedy over de fase waar vrouwen het meestal liever niet over willen hebben, maar waar toch onbedaarlijk om gelachen kan worden!

15 feb Kunstwerk! Musiater Zevenaar

Dans / 20:15 / € 19,50

HOLLAND DANCE FESTIVAL:

Talent On The Move: Nu al genieten van de topdansers van morgen. De reizende productie Talent On The Move – een initiatief van Holland Dance Festival en Codarts Rotterdam – toont gevarieerde choreografieën van gerenommeerde en opkomende choreografen, uitgevoerd door dansstudenten van Codarts. Deze aanstekelijke voorstelling op hoog niveau, is dé uitgelezen kans voor dansliefhebbers en – ontdekkers om een breed palet van hedendaagse dans op de voet te volgen.

16 feb Kunstwerk! Musiater Zevenaar

Cabaret / 20:15 / € 20,-

MARTIJN DE KONING:

KONING VAN DE DIEREN

Martijn is De Koning van de dieren in zijn nieuwe theatershow. Honden, katten, olifanten, haaien, parkieten, naakte molratten en natuurlijk mensen. Alle dieren komen langs! Verwacht veel snelheid. Veel grappen. Veel absurdisme. Veel Martijn Koning. En vooral veel dieren.

Door onze redactie

Rahma Maqboul

9 / 12

Ware winnaars met dromen en ambities Ronald Gerressen BV en Swabaa Movements winnen Duivense MKB-prijzen 2018

Johannes Swart en Femke Baas zijn dolblij met de prijs 'MKB-starter van het jaar.'

DUIVEN – Ieder jaar reikt MKB-Duiven de prijzen uit voor starter en ondernemer van het jaar. Drie genomineerden strijden om de titel 'Spiegel en Reflex starter van het jaar', en vijf voor 'Rabobank ondernemer van het jaar'. De winnende starter van 2018 is Swabaa Movements, een school voor podiumkunsten; de winnende onderneming Ronald Gerressen BV, een bedrijf dat gespecialiseerd is in isolatie, gevelrenovatie en rioolwerk. Maar de weg naar het winnen van zo'n prijs en het worden van zo'n uitzonderlijke onderneming is niet altijd makkelijk, weten beide ondernemers te vertellen.

Swabaa Movements is een school voor podiumkunsten. Op dit moment geven verschillende dansdocenten les in diverse dansstijlen zoals streetdance boysdance, klassiek ballet, jazz en modern. Ook worden er musicallessen verzorgd. Tientallen leerlingen dansen iedere week naar hartelust bij hun geweldige docenten.

Ronald Gerressen vindt sociale belangen een miljoen keer belangrijker dan economische belangen.

Femke Baars en Johannes Swart beginnen in 2017 met het verwezenlijken van hun droom: samen hun eigen onderneming beginnen. Twee jonge enthousiaste ondernemers met een perfecte match tussen de rustfactor en de movementfactor. Femke de rust, het brein, de spreekwoordelijke broek aan en Johannes de bruut met passie en liefde voor het vak zoals de jury de twee omschrijft. Johannes werkte altijd al bij andere podia en dansscholen, maar besluit nu samen met zijn vrouw een eigen school te beginnen. "De droom en ambitie was er altijd al." Als het echtpaar een zaal beschikbaar vindt in het gebouw van de Kerk voor Nu besluiten zij er voor te gaan en zo ontstaat Swabaa Movements. Dit is pas het begin.

Dansplezier en vertrouwen

De school voor podiumkunsten heeft in juni zijn eerste voorstelling met alle dansgroepen samen. De voorstelling is met ruim 150 bezoekers een groot succes. "Na afloop verscheen er een grote foto met een mooi artikel op de voorpagina van de Duiven Post." In diezelfde maand wordt Swabaa Movements als nieuw lid van de MKB voorgesteld, hier hebben ze al snel profijt van. En dan krijgen ze een telefoontje, en wat blijkt? Swabaa Movements is genomineerd voor de MBK-starter van het jaar prijs! Samen met stylingcoach Petra Vermeulen en Didier Orij van New York Pizza Duiven maken zij kans om te winnen. De avond van de uitreiking, op 10 januari, krijgen ze te horen dat al het harde werken aan hun school voor podiumkunsten heeft geloond en dat ze met de felbegeerde prijs naar huis mogen. Op de vraag hoe ze nou uiteindelijk zover gekomen is met het hele team van dansdocenten antwoordt Femke: "Voor ons is het erg belangrijk dat de leerlingen centraal staan. Dansplezier en vertrouwen staan bij ons voorop. De betrokkenheid van ouders kenmerkt de school."

Toekomstdroom

Voor de toekomst hopen Femke en Johannes uit te kunnen breiden qua ledenaantal, lessen en diversiteit in aanbod. Deze prijs is voor hen vooral een motivatie om hun verdere dromen binnen Swabaa Movements te verwezenlijken. "Wel willen we dat het contact tussen leerlingen, ouders en onze docenten prioriteit blijft, omdat dit een belangrijk speerpunt in onze visie is." Verder willen ze graag meer verschillende podiumkunsten aan gaan bieden. Dus naast dans en musical bijvoorbeeld ook zang en muziek. Een ware winnaar dus, met grote, mooie ambities en dromen.

MKB-ondernemer van het jaar

Een andere ware winnaar van de MKB-uitreiking tijdens de nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling in Groessen is Ronald Gerressen. Sinds jaar en dag jaar zetten hij en zijn team alles op alles om zo goed mogelijk werk te leveren door heel Nederland en zelfs soms in het buitenland. Met een groep van zeven vaste werknemers en nog twaalf man die ingehuurd kunnen worden staan zij ieder uur van de dag klaar voor hun klanten. Vastgoedonderhoud en reinigingsdiensten staan op het visitekaartje van Ronald Gerressen. Dat varieert van spouwmuur- en bodemisolatie tot het impregneren van gevels en rioolonderhoud. "Ook al is het al drie uur 's nachts, is het nodig, dan staat er altijd wel iemand van ons klaar," zegt Ronald. Zijn belangen liggen dan ook bij lange na niet bij het geld. Voor hem draait het om vertrouwen tussen zijn mannen en de klanten en om een hecht team binnen zijn bedrijf. Hiermee onderscheidt zijn onderneming zich dan ook van de anderen. Voor Ronald Gerressen BV zijn de sociale belangen een miljoen keer belangrijker dan economische belangen. En dit heeft geloond in het winnen van deze prijs.

Hoe het begon

Ronald, de oprichter van Ronald Gerressen BV, zit al meer dan 36 jaar in het vak. Zijn ouders hadden vroeger eenzelfde soort bedrijf, het ondernemerschap heeft altijd bij hem in het bloed gezeten. Samen met zijn broers helpt hij veel, maar door omstandigheden moet Ronald uiteindelijk zijn eigen onderneming starten. Dat doet hij onder zijn eigen naam. En zoals zoveel ondernemingen begint ook hij in met schulden, maar door veel en hard werken en door altijd voor de volle honderd procent overal voor te gaan weet hij de continuïteit te waarborgen. "Zoals ieder bedrijf hebben wij ook onze ups en downs gehad, maar onze standvastigheid heeft ons overal doorheen gesleept", vertelt hij. Dit succes heeft hij te danken aan iedereen die door de jaren heen bij hem is gebleven. "Als het erop aankomt sta je samen altijd het sterkst." Ook toen het minder goed ging, besloot Ronald te gaan voor het behouden van iedereen die voor de BV werkt, in plaats van winst te draaien. Hier zit dan ook echt de kracht van hun bedrijf in: oog voor mensen (klanten, werknemers) en niet voor geld.

Hoe verder?

De prijs is voor het bedrijf een erkenning voor al het harde werk dat ze in alle jaren hebben verricht. Het plan voor de toekomst is dan ook gewoon hetzelfde blijven, innoverend zijn en vooral betrouwbaar blijven voor de klanten. Want dat is waar ze bekend om willen blijven staan, en hoe ze het tot nu toe altijd gedaan hebben. "Ons bedrijf zal door nog wel meer ups en downs gaan, maar we hopen nog lang te blijven bestaan om onze klanten te helpen en onze belangen naar buiten te brengen." Zo, dat is gezegd.

SONY DSC

Lara Nijhof

Het verhaal bepaalt

Wij houden van verhalen. Het verhaal zorgt ervoor dat je wordt geprikkeld, geïnformeerd en ontroerd, het kan je helpen bij je persoonlijk leven, etcetera. Om het verhaal te vertellen hebben we beschikking over allerlei vormen. Dat vind ik ook zo boeiend aan de veelzijdigheid van Kunstwerk!. Door middel van toneelvoorstellingen, dans, via muziek, film, door boeken of door middel van kunst. De maker vertelt zijn of haar boodschap. Je hebt natuurlijk de verhalen van nu, maar ook de verhalen uit het verleden. En dat boeit mij ook mateloos. De verhalen van vroeger vind je onder andere in het Liemers museum. Natuurlijk vind je hier de geschiedenis van de Liemers. Ik vind het altijd mooi als Ingrid Mens spreekt over het verhaal van de Liemers. Maar het gaat verder dan alleen de geschiedenis van de omgeving, de archeologie, het water of de oorlogsverhalen. Een deel van onze collectieve cultuurhistorie, het Liemers verhaal, vind je in de Zevenaar kunstcollectie. Het is verbonden aan de Liemers, maar er moet ook ruimte komen voor nieuwe verhalen. En dat betekent dat er opgeruimd moet worden. Dus stellen we de vraag aan het publiek: "Houden of herplaatsen?" Alle werken van de gemeente Zevenaar staan tentoongesteld in het Liemers Museum. Is het allemaal echte kunst? Dat is nog maar de vraag. Want het kan zomaar zijn dat de verkregen ingelijste tekening van een kind, ooit mooi opgehangen op een kantoor, 'per ongeluk' in de collectie is beland en tot 'kunst' is verheven. Wat doen we met het werk waar duidelijk zichtbaar een gat in zit, gekomen door een gefrustreerde ambtenaar die met de pen het werk even goed heeft doorboord?Kortom, ruim tweeduizend stemmen zijn er inmiddels uitgebracht. En wat mag blijven wordt niet alleen bepaald door de waarde, maar misschien juist door het verhaal dat er achter zit.

Ideeën

1334

De reeds al vijf keer voor een kindermoord veroordeelde staat voor de zesde keer voor de rechter. Wederom zijn er overvloedig veel bewijzen tegen hem. Hij heeft een nieuwe verdedigingsstrategie gekozen, afgekeken bij de religieuze. Hij beweert met droge ogen: 'Rechter, ik geloof niet dat ik het gedaan heb. U moet respect hebben voor mijn geloof. Het is mijn vrijheid van geloofsovertuiging die niet ontzegt kan worden en ik wens op staande voet vrij gelaten te worden.'

1335

Je hoort het steeds vaker. "We moeten een beslissing maken." Het gruwelt dan in mijn oren terwijl anderen me glazig aankijken als ik meld dat ik me er aan stoor. Het is, naar mijn weten, toch echt: een beslissing nemen. Je neemt een beslissing! Je maakt een tafel of een lekke band. In het Verenigd Koninkrijk niet. We have to make a decision. Daar maken ze een beslissing. Dat we hier ten lande heel goed Engels spreken, is prima. Dat we tal van woorden onderling uitwisselen is ook prima, maar ik wil een uitzondering maken, en ter barricaden gaan, als we hier beslissingen gaan maken. Dat klinkt bij mij net zo vreemd in de oren als toen ik in De Liemers kwam wonen en daar deuren 'los' stonden terwijl men 'open' bedoelde. Nu, na 35 wonen in die Liemers, stoort me die wijze van uitdrukken minder, maar ik gebruik het niet. Als een deur los staat, dan is deze uit zijn scharnieren gelicht en staat tegen de muur, omdat het kozijn geverfd moet worden of de deur bijgeschaafd.
En die Britten blijven op een of andere manier wel hangen aan de Europese Gemeenschap. Zo niet, dan blijf ik dankbaar voor hun strijd tegen Hitler en zijn kornuiten. Als het toen anders was gelopen, ik moet er niet aan denken.

1336

Was ik postbode
Na de ronde, de zak leeg,
het hoofd weer van mij

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

We zeggen dingen anders in elke taal. Het lijkt veel op elkaar, maar het is toch niet helemaal hetzelfde. Big deal. We snappen toch wat de ander bedoelt? En mochten we het niet snappen, dan leggen ze het uit. Ik zie er geen probleem in. Elke taal heeft gewoon andere woorden.

Er zijn zat woorden die wij Nederlanders hebben, terwijl andere landen deze woorden niet hebben. En ja, zelfs hier in Nederland zijn er provincies die woorden hebben die de rest van het land niet gebruikt.

Dat vind ik veel gekker. We zijn één, maar toch anders. Waar komt dat door? De Romeinen die maar een deel van het land konden veroveren of de Duitsers die ook niet alles in handen kregen? Of ligt het aan de buurlanden die we wel of niet hebben, afhankelijk van de provincie waar je woont? Of zijn het de buitenlandse vakantiegangers die bepaalde plekken meer bezoeken dan andere of de vluchtelingen die we steeds meer tegenkomen? Of is het een combinatie van al deze genoemde dingen?

Geen idee, ik weet alleen dat we verschillende talen hebben in ons land, verschillende accenten en verschillende woorden. Het is iets om over na te denken, maar ik denk niet dat het iets is om een probleem van te maken. Dan kan je je net zo goed afvragen waarom bepaalde spreekwoorden zo zijn zoals ze zijn. Waarom dit, waarom dat, er zijn zat vragen. Je kan over alles wel nadenken en je kan van alles wel een probleem maken. De vraag is hoeveel zin het heeft.

Denk maar aan idee 16 van Multatuli: 'Als ik 't woord 'ziel' noem, doe ik dat by wyze van spreken. Als ik iets stel tegenover stof, doe ik dat by wyze van spreken. Als ik zeg 'God' doe ik dat by wyze van spreken. Want ik weet niet wie Godis. Ik weet niet wat zielis. En wat er is buiten stof, weet ik niet.'

Beeldbepalend: de Mammoet

De mammoet in Groessen. Foto: Naomi Bonke

GROESSEN- Tal van kunstwerken sieren de openbare ruimte in de Liemers. Allemaal met een eigen story. Zo weet bijna iedereen weet wel waar de Mammoet staat. Het enorme kunstwerk is vrijwel niet te missen daar op de Kandiadijk in Groessen. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter de bouw van dit bijzondere kunstwerk?

Zo'n 15 jaar geleden, in het jaar 2004, gaf Prorail de opdracht aan Joris Baudoin om een kunstwerk te maken als geschenk aan de gemeente Duiven. Baudoin (1960) is een Nederlands beeldend kunstenaar die vooral met beton en terrazzobeton werkt. Hij heeft reeks vele monumentale beelden en beeldengroepen in Nederland geplaatst.

De gedachte achter de Mammoet was dat het als tegenprestatie gold voor de overlast, de werkzaamheden en de gevolgen die de bouw van de Betuweroute rondom de Pannerdenschkanaaltunnel met zich meebracht. Bij het ontwerpen van dit kunstwerp heeft Baudoin zich laten inspireren door de omgeving en de verborgen geschiedenis van deze bijzondere plek.

In de directe omgeving liepen tot zo'n twaalfduizend jaar geleden dan ook echte mammoeten rond. Het bewijs daarvoor zijn de fossiele (versteende) botten uit het Pleistoceen. Dit is het geologische tijdvak waarin deze mammoeten toentertijd leefden. "De mammoeten van toen zijn de treinen van nu," zegt Baudoin. Het gigantische betonnen kunstwerk is reeds van grote afstand te zien en weegt maar liefst 8.000 kilo en is vijf meter hoog en vijf meter lang. Baudoin: "Mijn basis is dat de betekenis van een kunstwerk altijd 'in the eye of the beholder' is." Ofwel, ieder mens heeft zijn eigen visie op de dingen die hij ziet. Feit is wel dat met het plaatsen van dit indrukwekkende kunstwerk het verleden weer naar boven is gehaald.

Column

Bert Frölich, de Verbinder

Kim Kleijkers

Naomi Bonke

Investeer in mannelijke anticonceptie!

Afgelopen maanden was er een duidelijk tekort aan de vrouwenpil (Microgynon 30). Het was veel in de media te zien, verschillende kranten schreven er over zoals de Volkskrant en de NRC. Een grote reeks pillen vanuit Azië was namelijk afgekeurd. De apotheken worstelden met een groot tekort aan de pil en niet alle vrouwen konden hierdoor worden voorzien van hun vertrouwde anticonceptie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit niet weer gebeurt?

De minister, apothekers en groothandels zijn in overleg voor een oplossing zodat het probleem zich niet herhaalt. Zo zegt Peter de Jong van medicijngroothandel Brocacef dat er grotere voorraden bij de apotheken moeten komen. Een grotere voorraad aanleggen kost echter veel geld en daar moet dus iemand in investeren. Volgens ons heeft dit geen zin op lange termijn, het lost het probleem niet op, want ook die voorraad kan opraken. Bovendien heeft de farmaceutische industrie geen goede alternatieven wanneer de vrouwenpil (Microgynon 30) opraakt. In plaats van geld te investeren in een 'grotere voorraad' lijkt het ons beter het geld te steken in onderzoek naar mannelijke anticonceptie. Mannen hebben nu alleen de keuze uit condooms of sterilisatie, maar op het gebied van mannelijke anticonceptie is nog veel meer mogelijk. Op dit moment wordt er in Amerika onderzoek gedaan naar mannelijke anticonceptiemedicijnen: pillen, injecties en gels. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen hormonale en non-hormonale anticonceptiemedicijnen. Volgens Stephanie Page, onderzoeker aan de Universiteit van Washington, hebben hormonale medicijnen de meeste kans om op de markt te komen. Het probleem is echter dat de farmaceutische industrie geen interesse toont in de mannelijke anticonceptiemedicijnen. Ze maken zich zorgen, omdat er niet veel advies van regelgevende instanties is over wat ze nodig zullen hebben voor het produceren van deze medicijnen. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is dit erg frustrerend. Er is een bewezen markt, maar hier wordt niks mee gedaan. Wereldwijd heeft ongeveer 17% van de mannen de anticonceptie in de hand, terwijl er alleen condooms zijn of sterilisatie mogelijk is. Wanneer de opties voor mannelijke anticonceptie worden vergroot, zal volgens ons ook het percentage mannen, dat zorgt voor anticonceptie, stijgen. Omdat de farmaceutische industrie het niet zo goed aan durft te pakken, is het belangrijk dat de overheid hier iets mee gaat doen. Mannelijke anticonceptie heeft ook voordelen voor de overheid. Neem bijvoorbeeld de ongeplande zwangerschappen. Deze brengen gezondheidsrisico's en economische risico's voor vrouwen, kinderen en gezinnen met zich mee. En er is overbevolking. Door mannelijke anticonceptie zullen ongeplande zwangerschappen afnemen en de groei van de wereldbevolking minder hard stijgen. Wanneer er meer mannelijke anticonceptiemedicijnen op de markt komen, kunnen mannen hun anticonceptie net als vrouwen zelf in de hand hebben. Het probleem is dus dat er meer onderzoeksgeld nodig is om de onderzoeken naar mannelijke anticonceptiemedicijnen te financieren, maar er is ook een groot imagoprobleem tussen mannen en vrouwen, dat moet veranderen. Om dit imagoprobleem op te lossen is het belangrijk dat eindgebruikers van de mannelijke anticonceptiemedicijnen anders gaan denken. Hiermee bedoelen we dat vrouwen niet de enige moeten zijn die de verantwoordelijkheid in de anticonceptie nemen, puur omdat vrouwen degenen zijn die zwanger kunnen worden. Bovendien moeten de opties op het gebied van mannelijke anticonceptie bekender worden en is er een cultuuromslag nodig om mannen aan de anticonceptie te krijgen. Dit gaat echter lang duren. In West-Europa zijn er waarschijnlijk meer mannen die nieuwe anticonceptie willen gebruiken dan bijvoorbeeld in India. Daarom is het misschien goed om in Nederland of in een ander West-Europees land mannelijke anticonceptie verder te ontwikkelen. De overheid zou om bovenstaande redenen met onderzoekers samen moeten werken om de mannelijke anticonceptie op de markt te krijgen. Voor onderzoek naar de anticonceptiemedicijnen is veel geld nodig, wat alleen van de overheid af zou kunnen komen. Het lijkt ons daarom een goed onderwerp om te bespreken in de kamer commissie van de Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Alleen de overheid en onderzoekers samen kunnen zorgen voor een bredere markt wat betreft mannelijke anticonceptiemedicijnen, zodat vrouwen zich minder zorgen hoeven te maken over een tekort aan de pil.

Een hele zondag op de planken Vol Animo repeteert 'serieus' voor jaarlijkse toneeluitvoering: een hilarische klucht

Vrolijkheid troef bij de toneelspelers van Vol Animo.

DUIVEN - Toneelvereniging Vol Animo uit Duiven speelt ook dit jaar weer een op maat geschreven toneelstuk. De hilarische klucht kreeg de titel 'Mona, stop met staken!' Op 13 januari was er een extra repetitie, een oefenzondag.

Normaal gesproken repeteert Vol Animo op de donderdagavond in een van de zalen van de Ogtent. Twee keer in het seizoen is er een oefenzondag. Regisseur Henk Katgert: "Deze twee zondagen staan al vanaf de start vast. De spelers kunnen er dan rekening mee houden, zodat ze er allemaal zijn. Op de oefenzondag spelen we op het podium. Zo leren de spelers waar ze precies moeten staan, waar ze 'op' komen en waar ze 'af' gaan." De spelers, het zijn er heel wat. Zeventien mensen doen er dit jaar mee. "Er staan vaak veel spelers tegelijk op het podium, dus moet iedereen goed zijn of haar plek weten."

Nog twee maanden! Zeventig procent van de repetities zit er inmiddels op.

Toneelstuk op maat

Rob van Vliet schreef, net als vorig jaar, een toneelstuk op maat. Iedereen die mee wil spelen heeft een rol in het stuk gekregen. Souffleur William Kroone: "Daardoor gebeurt er veel in zo'n toneelstuk. Er zit flinke vaart in, lastig soms, maar ook heel dynamisch. De schrijver was vorig jaar op de uitvoering en kon nu ook de juiste rol bij de persoon schrijven. Dat maakt het leuk om te spelen en heerlijk om naar te kijken." Henk Katgert vult aan: "Tijdens zo'n oefenzondag hebben we de tijd om het hele stuk door te lopen en ruimte om aanwijzingen te geven. Zo'n doorloop lukt niet op een repetitieavond, daarvoor duurt het stuk te lang. Bovendien zorgen de leden ervoor dat het gezellig is door iets te snoepen mee te nemen en samen te eten. Dat versterkt het groepsgevoel."

Warming-up

De oefenzondag begint met een heuse warming-up. Nick Loderus: "Een warming-up kan op verschillende manieren waardevol zijn voor een toneelgroep. Omdat je in een bepaalde rol gaat, krijg je een betere concentratie tijdens de repetitie. Je stapt even uit je persoonlijke leven en bent alleen bezig met wat er op toneel gebeurt. Het verwacht ook bepaalde kwaliteiten van spelers. Je moet een scène spelen gebaseerd op improvisatie. Hoe vaker je dat doet, hoe vrijer je je voelt op het toneel."

De groep is heel divers, van jong tot oud, van gevorderden tot beginners. Grada Wensink is een van de beginners. Vorig jaar stond ze voor het eerst op het podium. "Ik ben wel minder zenuwachtig dan vorig jaar," vertelt ze, "Ik weet nu dat ik het kan. Ik leer alle leden van Vol Animo beter kennen, daardoor durf ik steeds meer. We hebben zoveel lol tijdens de repetities. Alhoewel, nu ik hier vandaag weer op dat podium rondloop begint het wel weer een beetje te kriebelen." Ruan Best heeft al wat meer toneelervaring. Toch is zijn rol in 'Mona, stop met staken!' een nieuwe uitdaging voor hem. Ruan: "Ik speel meestal het type zakenman. Nu ben ik precies het tegenovergestelde, de wat ordinaire campinggast die onder de plak zit bij zijn vrouw. Ik heb dit jaar echt een rol waar ik me helemaal in uit kan leven." Ook Hanna van Wingerden is op de oefenzondag aanwezig. Omdat ze meer tijd aan haar jonge gezin wil besteden, speelt ze zelf niet mee. Wel werkt ze achter de schermen aan de kleding en rekwisieten. Volgend jaar wil Hanna weer heel graag meespelen. "Het is gewoon zo'n leuke groep mensen waar je mee samenwerkt. Ik kom graag naar de repetities, ook al speel ik dit jaar niet mee. Maar als je zelf een rol hebt, heb je echt een doel, werk je naar de uitvoering toe. Dat maakt het nog leuker."

OPINIE: Annakumari Ixkes en Lonneke Leenders