GN Berg en Dal Heumen Mook

17 februari 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 17 februari 2016


Open training VAM

Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De VAM (Voetbal Academie Millingen) organiseert zondagmorgen 21 februari een open training voor voetballers van 7 tot en met 12 jaar op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Voetballers van zowel SC Millingen als uit de andere dorpen, Kekerdom, Leuth, Ooij, Beek, Groesbeek en over de grens zijn welkom op deze open training! Doel van de VAM is om talentvolle spelers te begeleiden op technisch en motorisch vlak. We streven naar een zo hoog mogelijk niveau van de training enerzijds door deskundige trainers onder andere Martin de Winkel (hoofdtrainer
eerste elftal) en Dennis Janssen (profvoetballer FC Oss) en anderzijds door spelers te selecteren voor de VAM.
                                                

"Denk jij talent te hebben en wil je een plekje afdwingen bij de VAM, geef je dan op. Meld je snel aan. Informatie en/of aanmelden via vam@scmillingen.nl. We beginnen zondag 21 februari om 9.00 uur en de trainingen duren tot 11.30 uur." Er zijn geen kosten aan verbonden.

Brouwerij dn Drul brouwt bier voor Vereniging Nederlands Cultuurlandschap

Foto; Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Brouwerij d'n Drul gaat voor de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap drie speciale bieren brouwen te weten: Hagemeester Weizen, Tripel en de Saison.

Oud-burgemeester Keereweer van Groesbeek heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap in contact gebracht met Roland en Wilma Boschman van Brouwerij d'n Drul aan de Hoflaan in Groesbeek. Binnen no time waren ze er over eens dat de Groesbeekse brouwerij drie mooie bieren zou gaan ontwikkelen. Intussen zijn er twee nieuwe gist-/ lagertanks in de brouwerij geïnstalleerd van liefst 525 liter waaruit de drie bieren zullen vloeien. Per keer wordt er per tank 400 liter van het bijzondere gerstenat gebrouwen.

Hagemeester Weizen is een troebel mild en fris volmondig blond bier. Met (Hage)vlierbloesem gebrouwen tarwebier. Tripel is een amber kleurig bier van hoge gisting. Volmondig en licht zoet van smaak met een kruidig hop aroma en Saison is een ambachtelijk gebrouwen donker tarwebier. Zoet van smaak met een volle schuimkraag. De opbrengsten van deze bieren komen ten goede aan het levend houden van monumentale heggen en even oude ambacht van heggenvlechten. Zowel Roland als Wilma zijn verguld met deze mooie opdracht.

3 / 20

Broodfonds voor ondernemers: solidariteit in een nieuw jasje

BERG EN DAL - Maandag 29 februari (19.00 uur inloop) start 19:30 uur in conferentieoord De Poort, Biesseltsebaan 34, Groesbeek een Broodfonds informatie-avond. Aanmelden kan via info@broodfonds.nl.

Broodfonds is een nieuw sociaal vangnet voor en door ondernemers. Ook regio Berg en Dal / Heumen krijgt een broodfonds, Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een vrij na een speciale informatieavond op 29 februari.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

Arjan Vernhout, Duurzaam Berg en Dal, is initiatiefnemer voor dit nieuwe broodfonds. “Een broodfonds is een maatschappelijk rechtvaardige, transparante en betaalbare voorziening voor arbeidsongeschiktheid.”, aldus Arjan.
Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Gezelligheid troef op carnavalsmorgen in De Meent

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bewoners van woonzorgcentrum De Meent in Groesbeek hebben weer met volle teugen kunnen genieten van de traditionele carnavalsmorgen die hen op de laatste carnavalsmorgen wordt aangeboden.

Ook nu weer waren er diverse carnavalsgroepen die hun schlagers ten gehore brachten aan de bewoners die er zichtbaar van genoten. Prins Ummenie de 56ste, Willie Kaal van carnavalsvereniging Net Aecht was ook met zijn gevolg aanwezig. Theo Peters alias Theetje Bruuns wist de morgen op een perfectie wijze aan elkaar te praten, terwijl Joop Lieffers met het geluid zorgde dat iedereen alles goed kon verstaan. De vrijwilligers van woonzorgcentrum De Meent waren druk in de weer om het volle Trefpunt te voorzien van hapjes en drankjes.

KLoosterweekend voor actieve vrouwen

HUISSEN - Kloosterweekend voor actieve vrouwen. Dit bezinningsweekend is voor vrouwen die druk zijn met hun gezin, werk en soms ook nog met mantelzorg. Het weekend geeft de mogelijkheid om even alle dagelijkse hectiek los te laten en stil te staan bij je eigen leven. Hoe zorg ik voor mezelf te midden van alle drukte?

We gaan op zoek naar onze levensbron: wat geeft energie en zin, wat maakt krachtig en sterk? Er is tijd voor meditatie, gesprek, bezinning, voor stiltewandeling en voor deelname aan gebedsvieringen van het klooster. We verblijven in het Dominicanen klooster in Huissen. Er is ruimte voor maximaal tien deelnemers.

Het weekend zal begeleid worden door Margaret de Groot, RK geestelijk verzorgster en Janneke Ruijs, predikante van de protestantse gemeente Groesbeek. Het weekend is van vrijdagavond 1 april 19.30 uur tot en met zondagmiddag 3 april 15.00 uur. De kosten bedragen 195,00 euro op basis van 2-persoonsslaapkamer of 225,00 euro voor een eenpersoonskamer. Opgave en info kan voor 1 maart bij Janneke Ruijs, 024 3976628 of ruijsjanneke@hotmail.com.

Zin in pop in De Serre naast de kerk

GROESBEEK - Samen met muzikante Mariëlle Poelen organiseert dominee Janneke Ruijs in de protestantse kerk van Groesbeek aan de Kerkstraat op zondag 6 maart een middag met popmuziek van 15.00-16.30 uur.

Volgens de predikante past popmuziek prima in de kerk. In popmuziek gaat het ook vaak over grote thema’s van het leven: liefde, dood, teleurstellingen, oorlog en vrede. Popliedjes gaan over hoop en verlangens, over diepte- en hoogtepunten van het leven. In moeilijke tijden is popmuziek voor veel mensen een bron van troost.

Geïnspireerd door de Top 2000 wordt er op de popmiddag samen popliedjes gezongen onder begeleiding van Mariëlle. Janneke heeft een gesprek met Vera Driessen en Martijn Schmiermann over de betekenis van muziek in hun leven en wat zij het mooiste poplied vinden. Er is ook een popquiz waaraan iedereen mee kan doen.

Naast het samen zingen is er een gelegenheidskoor. Iedereen die van zingen houdt mag meedoen in dit koor. Het koor oefent twee keer op de zaterdagen voorafgaand aan de popmiddag. Op zaterdag 27 februari en op 5 maart van 16.00-17.00 uur in de Serre naast de kerk. Er zullen onder leiding van Mariëlle zo’n drie popliedjes ingestudeerd worden. Tijdens de popmiddag zal dit koor optreden. Vooraf opgeven voor het koor is niet nodig. Het belooft een gezellige en zinvolle middag te worden. Toegang is gratis.

Gratis excursies KNNV

Zaterdag 20 febr. | 14.00 - 16.00 uur | IVN Gendt, 'Rijn en Waal', wandelexc. in het Loenense bos bij Slijk Ewijk. Vertrek: Loenensestraat 1, Slijk Ewijk bij de landwinkel 'de Grote Doorn'.

Zondag 21 febr. | 14.00 - ± 16.00 uur | IVN Nijmegen, wandeling vanaf de Molenhoek naar de Heumense Schans. Vertrek: op de parkeerplaats achter het station van Molenhoek.

Woensdag 24 febr. | 10.00 – 13.00 uur | KNNV wandeltocht langs de nevengeul van het nieuwe 'Stadseiland'. We gaan via de Oversteek naar de Oosterhoutse dijk en naar Lent, dan over de panoramabrug terug naar Nijmegen. Vertrek: op de bezoekersparkeerplaats bij de Honigfabrieken. Te bereiken via de Energieweg en door de gele borden met 'Honig' te volgen. Exc.leiders: Titus Frielink (06 15546656) en Ria van Gaal.

Zondag 28 febr. | 09.00 - ± 11.30 uur | KNNV vogelexcursie per fiets door de Bemmelse uiterwaarden. We gaan op zoek naar de (laatste?) wintergasten. Als het koud genoeg is zullen er zeker nog bijzondere waarnemingen mogelijk zijn. Maar ook in het andere geval is dit vogelrijke gebied altijd weer de moeite van een bezoek waard. Vertrek: bij café 'Sprok' Waaldijk 9 Bemmel/Lent. Exc.leider: Ben Brouwer tel. 024 3243988.

Woensdag 2 mrt. | 14.00 – 15.30 uur | Dijkmagazijn Beuningen, wandeling door de uiterwaarden bij Weurt. Kosten; € 3.50 p.p. Zie ook de website van het Dijkmagazijn. Vertrek: voor de kerk in Weurt.

Prins en Prinses van de Carolusschool

REGIO - Vrijdag 5 februari stond de Carolusschool weer op z'n kop. Vanaf 9.00 uur werd er gestreden om Prins en Prinses te worden van de Carolusschool.

Yara, Anne, Senna, Janaé en Shano traden aan voor de titel Prinses. Raoul, Niels, Luka, Beau, Niek en Thianni gingen voor de titel van Prins Carolus. Door middel van carnavaleske spelletjes (bierpul schuiven, ballon knappen, elastiekje murmelen en carnavalskleding op kleur halen) werd er bekend wie de Prins en Prinses werd. Prinses Jaartje de 1ste en Prins Roellie van de Carolusschool kwamen als winnaar uit de bus.

Na de prinsenproclamatie mochten alle kinderen even naar hun eigen groep. Aangevoerd door Prins Roellie en Prinses Jaartje barstte rond 12.00 uur het feest los. Met een enerverende play-backshow van alle groepen, optredens van SV Um 't éve, ons Tröpke en natuurlijk met Prins Ummunie de 56ste en zijn kabinet werd er carnaval gevierd. Als afsluiting nog even een optreden van onze collega Theo (deel van) Zako. Een gezellig feestje met heerlijke versnapering op het einde, met dank aan Prins Ummunie.

Verkeersagressie in Beek

BEEK – Maandagmiddag rond half een hebben twee automobilisten op de Nieuwe Rijksweg in Beek onenigheid met elkaar gekregen.

Beide voertuigen reden in de richting van Duitsland en kregen om nog onbekende redenen onenigheid met elkaar, waarbij de bestuurders elkaar met de auto's afsneden. Deze verkeersagressie kreeg net voor de Duitse grens een andere wending. De bestuurder van de Duitse personenauto stopte en sloeg zo hard op de voorruit van een automobilist uit Millingen, dat de ruit sneuvelde.

Door dit voorval ontstond er korte tijd een file op de Nieuwe Rijksweg in Beek. De gealarmeerde politie heeft vervolgens de Duitse automobilist aangehouden en ingesloten voor onderzoek in het bureau van Nijmegen.

Schuupavond Polderschuupers in het Sjoenkelgat Kekerdom

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM – Traditioneel is carnavalsmaandag de Schuupavond van carnavalsvereniging De Polderschuupers in het Sjoenkelgat zoals Kekerdom tijdens de carnavalsdagen genoemd wordt.

De zaal van UNA was dan ook ditmaal op maandagavond 8 februari weer helemaal vol met carnavalsvierders. Voor de twee dj's Marc en Berry was het een makkie om de stemming erin te krijgen en erin te houden. Het was zoals verwacht een oergezellige avond. Prinsen en prinsessen uit de omliggende dorpen kwamen de feestvreugde nog meer verhogen.

Politie treft voor bureau dronken 15-jarige aan...

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft het afgelopen carnavalsweekend een 15-jarige inwoner uit Nijmegen voor het politiebureau in Groesbeek aangetroffen.

Hij verkeerde flink onder invloed van alcohol . De knaap moest ook nog voor het bureau overgeven. De politie heeft de dronken jongeman mee naar binnen genomen en heeft zijn ouders in kennis gesteld, die hun zoon even later op kwamen halen. De jongeman zal worden overgedragen aan bureau Halt.

Broodfonds ook in regio Berg en Dal en Heumen

BERG EN DAL - Solidariteit in een nieuw jasje, sociaal vangnet voor en door ondernemers. Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een vrij nieuw sociaal vangnet voor en door ondernemers. Ook regio Berg en Dal / Heumen krijgt een broodfonds, na een speciale informatieavond op 29 februari.


Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven. "Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde", legt initiatiefnemer André Jonkers van de Broodfondsmakers uit. "Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing. Arjan Vernhout, Duurzaam Berg en Dal, is een initiatief voor dit nieuwe broodfonds.

"Een broodfonds is een maatschappelijk rechtvaardige, transparante en betaalbare voorziening voor arbeidsongeschiktheid", aldus Arjan Vernhout. Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of een VOF. De maximaal vijftig deelnemer(ster)s leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt hij van de anderen tijdelijk financiële steun.

Informatieavond op maandag 29 februari om 19.30 uur in conferentieoord De Poort aan de Biesseltsebaan 34 in Groesbeek. Aanmelden kan via info@broodfonds.nl.

Pluryn at the Park op terrein Music Meeting

NIJMEGEN - Zorgorganisatie gebruikt faciliteiten festival voor wereldmuziek. Eén dag voor het Nijmeegse festival Music Meeting start, vindt er op het festivalterrein in Park Brakkenstein nog een evenement plaats. Op vrijdag 13 mei houdt zorgorganisatie Pluryn er een besloten feest voor alle medewerkers en hun aanhang. Pluryn at the Park maakt hiermee duurzaam gebruik van de reeds aanwezige infrastructuur.

Pluryn: "Alle tenten en faciliteiten voor Music Meeting staan al een dag van tevoren klaar. Door hier als Pluryn gebruik van te maken, creëren we een win-winsituatie voor beide organisaties. Wij kunnen voordelig en duurzaam gebruik maken van alle bestaande faciliteiten. De grote kosten van een festival terrein zijn opbouw en afbouw. Door de faciliteiten een dag langer te gebruiken worden de kosten maar beperkt hoger."

Eigen talent

"Ook qua invulling van de dag maken we gebruik van reeds aanwezig potentieel. Onze organisatie barst van het talent. Bij de programmering willen we dan ook zoveel mogelijk medewerkers betrekken."

Pluryn is er voor jongeren en volwassenen met complexe zorgvragen in de gehandicapten- en jeugdzorg. Zowel landelijk als regionaal. In 2015 is er door transitie in de zorg veel veranderd in deze sector. Door de enorme inspanningen van alle medewerkers heeft de organisatie haar kwaliteit van zorg kunnen borgen en uitbouwen. Met Pluryn at the Park wil de organisatie de medewerkers bedanken voor hun inspanningen. Het is het eerste gezamenlijke feest voor alle medewerkers van Pluryn.

Afvallen, gezond leren eten en slank blijven bij EGA Afslankclub Dorien Vernooij

BER EN DAL - Wat is EGA en wie is Dorien Vernooij? Dorien Vernooij is cursusleidster van EGA afslankclub wat staat voor Eerste Goudse Afslankclub( bestaat al 35 jaar).

Het zou ook Eet Gewoon Alles kunnen betekenen, want we eten normaal mee met de pot, we gebruiken in onze eetwijzer die je krijgt als je inschrijft de voedingsschijf, je lichaam krijgt dus alles binnen wat je nodig hebt in de vorm van vitamine, eiwitten, mineralen dus alle voedingsstoffen.

We gebruiken dus bij EGA geen supplementen, geen shakes maar alleen maar gezonde dingen. We moeten met alle luxe die we hebben in 2016 terug naar de basis om af te vallen en gezond te leven. De taak van Dorien is om de uitdaging met jullie aan te gaan naar een goed gewicht en een gezond lichaam. Elke week een leuk recept, goede informatie, weegmoment en iets te proeven hoe we kunnen eten!

Nieuwsgierig? Bel met Dorien (0481) 461413 of kijk op www.ega-dorienvernooij.nl. U mag ook altijd binnen lopen op een groep bij u in de buurt.

Film 'Krieg am Niederrhein'

GROESBEEK - Op 18 en 21 februari van 14.00-17.00 uur en 23 februari van 19.30-22.30 uur vertoont het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 (geen Nederlandse ondertiteling). Bij avondvertoning zaal open vanaf 19.00 uur.

Er gelden standaardtarieven. Museumkaart is geldig en reserveren is noodzakelijk. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek. Informatie: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl.

Auto ontvreemd na woninginbraak in Millingen

MILLINGEN – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Zalmstraat in Millingen aan de Rijn.

Terwijl de bewoners sliepen, is een raam aan de achterzijde van de woning geforceerd om binnen te komen. Binnen zijn de autosleutels van een Volvo personenauto gepakt en is er met de vrij nieuwe auto vandoor gegaan. De inbraak en vermissing van de auto werd maandagmorgen ontdekt.

9 / 20

Parochie - katechese in Millingen

MILLINGEN - De nieuwe werkgroep Parochie - katechese van onze parochie Maria ten Hemelopneming organiseert dit voorjaar 4 leer - avonden rond het thema Eucharistie.

Vanuit verschillende invalshoeken zullen we kijken naar dit belangrijkste sacrament. We hebben hiertoe 4 verschillende sprekers bereid gevonden. Alle belangstellende zijn van harte welkom.

De avonden zijn:

1. Eucharistie…grote veranderingen na 1960.

Datum: dinsdag 23 februari.

Inleider: Pater Dr. H. Verhoeven SSS

Het Tweede Vaticaans Concilie veranderde veel aan/in de H. Mis.

2. Eucharistie…loslaten en overgave.

Datum: dinsdag 29 maart.

Inleider: Lic. Hein Vrijdag, theoloog

Hein Vrijdag neemt ons mee op ontdekkingsreis naar verschillende elementen in de H. Mis

3. Eucharistie…en het H. Jaar van de Barmhartigheid.

Datum: dinsdag 19 april.

Inleider: Mgr. Rob Mutsaerts.

Paus Franciscus heeft 2016 uitgeroepen tot een Heilig Jaar van de Barmhartigheid.

4. Jezus, ik aanbid U…Eucharistische Aanbidding.

Datum: dinsdag 17 mei.

Inleider: Drs. Ellen Kleinpenning, katechete Bisdom.

De Zalige Moeder Theresa zegt: “Jezus wacht altijd op ons in de stilte. Aanbidding rond het H. Sacrament.

Deze Leer-Avonden worden gehouden in de ontmoetingsruimte van de kerk van Millingen aan de Rijn (ingang St. Willibrordstraat).

Ze zijn gratis. Iedereen is van harte welkom en U bent niet verplicht om alle avonden mee te maken. Aanvangstijd: 19.30 uur

Werkgroep Parochie-Katechese

Parochie Maria ten Hemelopneming

Niets aan de hand met verkoop oude gemeentehuis Ubbergen

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Volgens het gemeentebestuur van Berg en Dal is er niets maar dan ook niets aan de hand met de verkoop van het oude gemeentehuis van Ubbergen aan de Rijksstraatweg.

Het raadslid Rob Verheijen (CDA) had diverse vragen gesteld aan het college en drong aan op duidelijkheid omtrent de verkoop aan de Nijmeegse vastgoedondernemer Ton Hendriks voor een bedrag van 600.000 euro kosten koper. Door de herindeling werd het monumentale pand overbodig waarna de gemeente via een notariskantoor het pand in de openbare verkoop aanbood aan elf stake - holders (zogenoemde Tenderprocedure), waaronder ook aan Ton Hendriks. De gemeente had een prijs voor ogen van 700.000 euro.

Op 28 november sloot de notaris de openbare inschrijving, maar niemand van de elf aangeschrevenen bleek een bod te hebben uitgebracht. Daarna heeft de heer Hendriks contact opgenomen met burgemeester Slinkman die hem heeft doorverwezen naar de gemeente secretaris de heer Looijen. Vervolgens werd het pand voor 600.000 euro onderhands verkocht. Verheijen (CDA) vroeg zich af of iemand Hendriks getipt had. "Daar is absoluut geen sprake van", laat wethouder Sjaak Thijssen desgevraagd weten. Verheijen vroeg zich ook af of het pand niet te goedkoop verkocht was. "Ik had ook verwacht dat het pand 700.000 euro zou opbrengen, maar dat bleek jammer genoeg niet het geval te zijn", aldus Sjaak Thijssen.

De Treffers legt weer elf spelers vast

GROESBEEK – Nadat al eerder bekend was dat Robin Janssen en Rick Verbeek hun contract bij de Groesbeekse topklasser De Treffers verlengd hadden, heeft De Treffers weer acht spelers vastgelegd voor het volgend seizoen.

Naast de acht onderstaande namen en twee bovengenoemde namen was al bekend dat Wesley Meeuwsen een tweejarig contract heeft en derhalve ook het volgend jaar van de partij zal zijn op sportpark Zuid!
Niels Kornelis, Jordy van de Kracht, Joris Janssen, Frenk Keukens, Twan Smits, Robert Mutzers, Hafid Sarkouk en Coen Maetzdorf spelen ook het volgend jaar in het rood zwart van De Treffers. Zowel club als spelers zijn content met de verlengingen. De technische commissie is momenteel nog druk doende met de selectie en zodra meer selectienieuws te melden is, zal zij dat direct delen met de spelers en supporters.

Cursus 'Omgaan met dementie' voor partners en kinderen

NIJMEGEN - Hoe om te gaan met iemand die schijnbaar niets meer wil of die zo van persoonlijkheid veranderd lijkt te zijn? Wat te doen wanneer iemand continu dezelfde vraag stelt? Waar komt dat gedrag vandaan? Hoe voorkom ik dat ik er zelf aan onderdoor ga?

Het is de missie van Home Instead Thuisservice om de kwaliteit van leven van senioren en hun families te verbeteren. Bij de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie zijn specifieke vaardigheden en kennis nodig om de wensen en behoeften van de senior en diens familie goed te kunnen begrijpen. Dat is dan ook waar deze cursus over zal gaan.

De cursus bestaat uit twee delen en vindt plaats op maandag 14 en maandag 21 maart 2016 van 19.00 - 21.30 uur. Inloop om 18.45 uur in Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2 in Nijmegen. De cursus is kosteloos. Aanmelding is wel noodzakelijk.Dat kan telefonisch via 024 3730716 of via info.nijmegen@homeinstead.nl.

Bezinningsavond over de toekomst van parochie Cosmas en Damianus

GROESBEEK - De parochie Groesbeek houdt op 23 februari om 20.00 uur in ‘De Sleutel’ een bezinningsavond over haar toekomst .

De parochie met zijn drie kerken en twee zorgcentra, waar nog een volledige liturgie wordt gevierd, heeft grote behoefte aan visie en beleid. "Op deze avond stellen we de vijf verschillende pastorale velden ter discussie, te weten:

1) de vieringen in de verschillende kerken,

2) de catechese aan jongeren en volwassenen,

3) de diaconie, dat is de zorg van de kerk voor de samenleving,

4) de kerkopbouw, het goed functioneren van de gemeenschap,

5) de zielzorg: de persoonlijke pastorale zorg voor de mensen.

We dagen onze parochianen uit om op ieder van deze terreinen met een creatief en haalbaar idee te komen, zodat we samen kunnen gaan werken aan een goede toekomst voor onze parochie. Ieder die zich betrokken voelt, is welkom."

College steunt herontwikkeling plan De Kuul in Breedeweg

BREEDEWEG – Het college van burgemeester en wethouders neemt een positief standpunt in ten aanzien van het verzoek van aannemersbedrijf P. Kaal B.V. om een gedeelte van de woningbouw locatie Parachutistenstraat West te herontwikkelen.

Het betreft de percelen Dakotastraat 25 – 39. De aannemer wil van de vergunde acht woningen een bouwplan realiseren van negen woningen, die een kleinere omvang hebben als de beoogde acht woningen. Nu de gemeente positief reageert op het verzoek kan eindelijk de afronding van de woonwijk gerealiseerd worden. Door deze herontwikkeling is in geringe mate sprake van overschrijding van het eerdere bouwvlak, maar dat is volgens het college van ondergeschikte betekenis. De aannemer dient wel een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning voor alle negen woningen en de bijbehorende bijgebouwen in te dienen en de liggende bouwvergunning voor de acht woningen in te trekken.

Millingenaar diverse malen met steekwapen in been gestoken

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Donderdagavond rond 20.45 uur is in een woning aan de Heerbaan in Millingen een 31-jarige inwoner uit die plaats diverse malen met een steekwapen in zijn been gestoken.

De dader is na de steekpartij gevlucht. Ambulancepersoneel alsmede de bemanning van een opgeroepen traumahelikopter hebben aan het slachtoffer eerste hulp verleend. De man is vervolgens per ambulance overgebracht naar het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen.

De politie is direct een onderzoek gestart in de woning en ook op zoek gegaan naar het steekwapen. Daarnaast is de politie een zoektocht gestart naar de dader, maar dat leidde donderdagavond nog niet tot een aanhouding. Het pand waar de steekpartij zich heeft voorgedaan, is nog niet zo lang bewoond.

Schrijfavond voor Amnesty International in bibliotheek van Groesbeek

GROESBEEK - Op elke vierde dinsdag van de maand worden er brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty.

Op dinsdag 23 februari liggen vanaf 19.30 uur voorbeeldbrieven klaar in de bibliotheek. Iedereen is welkom om mee te komen doen. Info op 024 3977359/3972362.

Inbreker(s) in woning Berg en Dal verjaagd door alarm

BERG EN DAL – Zondag – tijdens de afwezigheid van de bewoners - is ingebroken in een woning aan de Bosweg in Berg en Dal.

Door aan de achterzijde van de woning een raam met grof geweld te forceren, is men de woning binnengekomen. Het alarm ging af waarna men zonder iets buit te maken het hazenpad heeft gekozen. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt.

Groesbekenaar zwaar mishandeld op carnavalsfeest

GROESBEEK – In de nacht van 23 op 24 januari tijdens een carnavalsfeest van voetbalvereniging Germania, een 54-jarige inwoner uit Groesbeek zwaar is mishandeld door een 21-jarige inwoner uit Groesbeek.

Op het einde van de carnavalsavond, waarbij de Grutste Germaan bekend was gemaakt, werd de dader door diverse mensen aangesproken op zijn gedrag. Nadat de dader het slachtoffer tegen de grond had gewerkt en daardoor het slachtoffer een fikse hoofdwond opliep, bleef de dader maar op hem inschoppen. Hij schopte het slachtoffer diverse malen tegen de arm die daarmee voorkwam dat hij zijn hoofd raakte. Omstanders wisten de dader – overigens geen lid van de club - het clubgebouw uit te werken.

Het slachtoffer heeft pas dinsdag 9 februari aangifte van zware mishandeling gedaan, nadat was gebleken dat de verwondingen zo ernstig waren dat hij in een ziekenhuis in Nijmegen geopereerd moest worden. De dader bleek de pees in zijn arm middendoor te hebben geschopt. De politie is direct een onderzoek gestart en zal naar verwachting de dader binnenkort aanhouden. De jongeman heeft inmiddels een verbod op het sportpark gekregen.

Ton valt op staatslot, dat bij Primera gekocht is

GROESBEEK – Op een staatslot dat onlangs gekocht is in de nieuwe Primera 't Hart van Groesbeek in het winkelcentrum Bellevue 10 is liefst een geldprijs gevallen van 100.000 euro belastingvrij. De identiteit van de winnaar wordt niet bekend gemaakt.

De eigenaar van Primera 't Hart van Groesbeek Peter Peters is blij dat met een lot - dat bij hem in de zaak gekocht is -zo'n grote geldprijs gevallen is. "De afgelopen maand is er ook al een flinke geldprijs gevallen van 10.000 euro op een XL staatslot dat ook bij ons gekocht is. Het kon voor ons niet mooier uitkomen; we zijn onlangs verhuisd naar het nieuwe pand in winkelcentrum Bellevue en dan valt er al direct geweldige geldprijs op een staatslot dat bij ons gekocht is."

Brand in meterkast zet hele woning onder de rook

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Vermoedelijk door kortsluiting is zaterdagmiddag even voor half vijf brand ontstaan in de meterkast van een vrijstaande woning aan de Nieuwe Holleweg in Beek.

De brand werd door de bewoners zelf ontdekt en hebben direct de brandweer van Ubbergen gealarmeerd, die heeft op haar beurt ook een hoogwerker van de Groesbeekse brandweer opgeroepen. Toen de brandweer van Beek ter plaatse kwam hadden de bewoners de brand in de meterkast al zelf geblust. Ook de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer hoefde niet in actie te komen. Wel stond de gehele woning onder de rook.

De brandweer is direct begonnen met het ventileren van de woning. Salvage is ingeschakeld om zoveel mogelijk de schade te beperken. De schade is beperkt gebleven bij de meterkast en de rookschade in de woning. De Nieuwe Holleweg is tijdelijk afgesloten geweest voor alle verkeer.

In de rij bij Bruna in Groesbeek voor 'Nijntje ien de speultuin'

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het was een drukte van jewelste bij de presentatie van 'Nijntje ien 't gruusbèks' bij Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Zaterdagmorgen om 11.00 uur was het Wilma Giesbers – Müskens die aan de honderd aanwezigen ' Nijntje ien de speultuin ' in het Groesbeeks dialect uit eigen werk voorlas.

Wilma was door Niels – bedrijfsleider van Bruna Groesbeek – benaderd met het verzoek om het boekje van 'Nijntje in de speeltuin' in het Groesbeeks dialect te vertalen. "Ik heb het graag gedaan", laat Wilma desgevraagd weten, al was het een hele klus. Het moest letterlijk vertaald worden ook met rijm. Voordat het naar de drukker ging heeft professor Roeland van Hout van de Dialectenlogie van deRadboud Universiteit (waar Wilma's dochter Charlotte stage heeft gelopen) er nog overheen gekeken en akkoord bevonden. 'Nijntje ien de Speultuin' hoort eigenlijk in iedere boekenkast thuis, zowel bij ouders als bij opa's en oma's. "Het Groesbeeks dialect moeten we in ere houden, want Groesbeeks is ons cultuurgoed " besluit Wilma. Ook Niels van Bruna was overdonderd over de grote belangstelling. "Dit had ik in de verste verte niet verwacht. Er zijn liefst 1500 Nijntjes in 't Gruusbèks gedrukt en daarvan zijn er zaterdag alleen al ruim 200 over de toonbank gegaan, het is ongelooflijk",aldus een zeer tevreden Niels. 'Nijntje in de speultuin' is te koop voor zes euro bij Bruna Groesbeek.

Inbrekers vermoedelijk gestoord

GROESBEEK – Inbrekers hebben zaterdagavond tussen 18.30 en 22,30 uur getracht in te breken in een woning aan het Binnenveld in Groesbeek.

Ze hebben aan de achterzijde van een woning een raam willen forceren om de woning binnen te komen en toen dat niet bleek te lukken werd een raam kapot geslagen. Door het glasgerinkel zijn de inbrekers vermoedelijk gestoord en zijn de woning niet binnen gegaan maar hebben het hazenpad gekozen. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt.

Koffiebar Eigenweijs vernieuwd!

GROESBEEK – Slechts een paar dagen was dé koffiebar van Groesbeek gesloten voor een fikse verbouwing, maar het resultaat is werkelijk verbluffend! De trotse eigenaressen zijn de zussen Niki(32) en Reny (28). "Toen wij in 2013 in het voormalig pand van een reisbureau begonnen, hadden we niet kunnen bedenken dat we al zo gauw uit ons jasje zouden groeien", aldus Niki.

Hoe kan het ook anders? Het ondernemen in de horeca werd de zussen met de paplepel ingegoten. Beide ouders (John en Lies Hendriks) startten jaren geleden al het alom bekende Swaantje in Ottersum. Vervolgens werd de koffiebar van Groesbeek geopend, en kreeg deze van de ondernemende zussen de naam: 'Eigenweijs'. Een naam die perfect aansluit op waar de zussen voor staan: niets is namelijk standaard, alles krijgt juist een bijzondere twist! Niki: "Dankzij deze verbouwing kunnen we nu aan meer gasten plaats bieden, maar wel zodanig, dat ieders privacy niet in het gedrang komt. Bovendien was deze verbouwing meteen een mooie gelegenheid om ons interieur een nieuwe look te geven."

Toch staat er één ding vast; vernieuwing is vooruitgang, maar... is natuurlijk geen verandering van het horecahart van Niki en Reny. Je kunt, zoals wel bekend, altijd blijven rekenen op de vertrouwde gezellige sfeer, de werkwijze en service van Eigenweijs. Een heerlijk ontbijt, lunch of bijvoorbeeld high tea, bij Eigenweijs weet je zeker dat het genieten zal zijn. De bekende uitspraak: 'Never change a winning team' is in dit geval dan ook zeker van toepassing. Een verjaardagsfeest of een jubileum vieren bij Eigenweijs, kan nu zelfs nog groter worden aangepakt. Tot wel honderd personen kunnen er bij Eigenweijs terecht. Kijk voor alle mogelijkheden maar eens op de website: www.eigenweijs-groesbeek.nl of kom gezellig langs aan het Dorpsplein 3; 024 7506948.

Henk van Haren Schilderwerken

MILLINGEN - Henk van Haren Schilderwerken is specialist op het gebied van schilderwerk, wandafwerking en glas zetten. Dè schilder voor hoge kwaliteit en duurzame oplossingen.


Bij Henk van Haren Schilderwerken staan kwaliteit en klantwaarde voorop, dit uit zich in vele tevreden klanten. Met meer dan 40 jaar ervaring is Henk van Haren in staat om voor u elk gewenst schilderwerk en/of onderhoud zowel binnen- als buitenshuis te realiseren.
U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen. U kunt ons bereiken op tel: 06 13205040 Mail: haren623@planet.nl. Of kijkt u gerust even op onze vernieuwde site: www.henkvanharenschilderwerken.nl.

Mooi een welkome aanvulling in centrum Groesbeek

Foto: Erik Weijers

GROESBEEK – Afgelopen week is 'Mooi ' geopend in het centrum van Groesbeek. Uitbaatster Sabrina Knorth had haar oog laten vallen op het voormalige pand van Sebilla van de Kaasplank aan de Dorpsstraat.

Na enkele weken van interne verbouwing is het dan zo ver. 'Mooi' is een perfecte aanvulling van het winkelbestand in de Dorpsstraat. Het is een hypermoderne Hair en Beautysalon geworden met leuke cadeau-artikelen en moderne mode. Ook wethouder Erik Weijers was namens het gemeentebestuur van Berg en Dal naar Mooi gekomen met een moderne vaas met bloemen om Sabrina te feliciteren met de ingebruikname van haar nieuwe pand. Ook wethouder Weijers was van mening dat Mooi een perfecte aanvulling is in het centrum van Groesbeek.

Kunstveiling voor Uncef met Frank Lammers als veilingmeester

NIJMEGEN - Op 13 maart vindt de allereerste kunstveiling voor Unicef plaats in De Lindenberg. Frank Lammers, hoofdrolspeler in de film Michiel de Ruyter, neemt de rol van veilingmeester op zich. De veiling is van 12:30 tot 16:30 uur.

De kunstveiling voor Unicef veilt verschillende kunstwerken van regionale kunstenaars. Van onder meer Ina Scholten, Laurien Renckens, Manon Lemaire, Ine de Cock, Peter Peters en Michiel Wolberink worden stukken geveild. Zij verzorgen de schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s en weefwerken die op 13 maart onder de hamer van veilingmeester Frank Lammers gaan.

Er worden kunstwerken in verschillende prijsklassen geveild. Daarnaast wordt kinderkunst van de Kleurfabriek in Nijmegen geëxposeerd. Er is dus voor iedereen wat wils. Iedereen is uitgenodigd om erbij te zijn op 13 maart van 12:30 tot 16:30 uur in de Lindenberg. De toegang is gratis. Wel moeten bezoekers zich aan melden via http://bit.ly/inschrijvenveiling. Het afrekenen van de gekochte kunst kan ter plaatse via een pinbetaling.

Ook voor de niet-kunstkoper is er genoeg te zien en te doen. Er zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar en de te veilen kunstwerken worden geëxposeerd op de locatie.

In verband met de Stevensloop wordt er meer drukte verwacht dan gewoonlijk in Nijmegen. Niet alle parkeergarages zullen beschikbaar en/of bereikbaar zijn. De auto parkeren kan bij De Mariënburg, De Wedren en Kelfkensbos. Unicef Nijmegen ook te volgen via Facebook: https://www.facebook.com/NijmegenUnicef.

Brandje in tent in kiem gesmoord

GROESBEEK – In de grote feesttent van het Samenwerkings Orgaan Karnaval (SOK) die op het marktterrein stond, is maandagavond rond half elf een brandje ontstaan.

Een van de carnavalisten ontdekte dat er rook en vlammen uit een luidspreker nabij het podium kwamen en schakelde direct de organisatie in. De beginnende brand werd direct in de kiem gesmoord door de bewuste luidspreker uit de tent te verwijderen, waardoor het gevaar geweken was. In de feesttent waren op dat moment zo'n 1500 carnavalsvierders aanwezig.

"Het overgrote deel van de aanwezigen heeft niets van het brandje gemerkt", aldus een van de organisatoren, die vermoedt dat de versterker in de luidspreker door oververhitting vlam heeft gevat. De luidspreker is direct door een andere vervangen. Door de harde windstoten waren de hekken die rondom de feesttent omgewaaid en uit voorzorg heeft de organisatie het tentzeil verankerd aan zware betonblokken, zodat ook daar niets mee kon gebeuren.

Groesbeekse prinsen grote afwezigen bij inleveren sleutels gemeente

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Woensdagmorgen om 11.00 uur verzamelden de prinsen van Millingen aan de Rijn Kekerdom, Leuth, Ooij, Beek en Berg en Dal met een gedeelte van hun aanhang zich in het gemeentehuis in Groesbeek.

Foto: Peter Hendriks

Daar werd de traditie in ere gehouden om tijdens het inleveren van de carnavalssleutels tevens te genieten van het haringhappen. De carnavalisten werden welkom geheten door de wethouders Ria Barber en Sylvia Fleuren. Burgemeester Slinkman was aan het genieten van een korte vakantie en dat bleek ook goed te kunnen, want er is niets maar dan ook niets ongeregeld gebeurd.

Ook in de feesttent in Groesbeek waar afgelopen dagen duizenden mensen zijn geweest is op enkele kleine incidentjes alles perfect verlopen. "Als er iets was hebben jullie het allemaal zelf weten op te lossen", aldus wethouder Barber die de zes carnavalsprinsen en prinsessen samen met wethouder Sylvia Fleuren welkom heette bij dit traditionele haringhappen. Zij was blij dat gehoor werd gegeven aan dit traditionele haringhappen. "Alleen jammer dat de Groesbeekse hoogheden er niet bij zijn." Zij hoopte evenals de aanwezigen dat zij er het volgens jaar wel bij zullen zijn.

Alle Prinsen en Prinsessen hebben de afgelopen dagen met volle teugen genoten en hadden het beslist niet willen missen zoals de bezoeken aan zieken, bejaarden en oudste en jongste inwoners van de verschillende kerkdorpen. Maar het feesten zit er voorlopig op, op halfvasten na tenminste in Groesbeek. Beek beslist woensdagavond of zij de halfvastenoptocht op zondag gaan organiseren. Als het aan Prins Jurgen ligt in ieder geval wel.

Inbraak aan Mansberg in Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag – tijdens afwezigheid van de bewoners – is ingebroken in een woning aan de Mansberg in Groesbeek.

Door de achterdeur te forceren is men de woning binnengekomen en is vervolgens het gehele huis doorzocht. Uiteindelijk is men er vandoor gegaan met computerapparatuur en sieraden. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt. De politie is op zoek naar eventuele getuigen, die iets verdachts bij de woning gezien hebben.

FNV Belastingservice in Groesbeek

GROESBEEK - Met ruim 400.000 belastingaangiftes is FNV belastingservice de grootste belastingadviseur in Nederland. In Groesbeek start de FNV met deze ISO-gecertificeerde service van 1 maart tot en met 14 april.

FNV-leden kunnen hun aangiftebiljet gratis laten invullen. FNV-leden dienen hiervoor een afspraak te maken, dit kan alleen via telefoonnumer: 06 12632309.

Het adres om uw belastingformulier te laten invullen is: Op de Heuvel, Ericastraat 39.

Bewegen jaar lang voor 0,00 euro...

REGIO - De carnaval is voorbij, tijd voor het voorjaar en nieuwe mogelijkheden. Met ruimte en tijd om via bewegen goed voor het lichaam en brein te zorgen! Kwiek Actieve Leefstijl start samen met de Gemeente Berg en Dal en de Radboud Universiteit een nieuwe ronde sportstimulering voor senioren.

Alle inwoners van de oude gemeente Groesbeek hebben de afgelopen maand een brief gekregen met de uitnodiging om naar de dialoog van Maria Hopman en Marcel Olde Rikkert te komen op 15 februari om 14.30 of 19.30 uur in De Mallemolen over de positieve effecten van bewegen op eigen niveau in groepsverband en met de Meer Bewegen voor Senioren intenties. Beweeg/sport je nog niet in groepsverband of maar één keer per week en is jouw geheugen de afgelopen tien jaar iets verminderd aan kwaliteit, dan ligt er nu een kans open om drie keer per week gratis te komen bewegen als je ingeloot wordt in het onderzoek.

Naast deze kans is er voor senioren, die geen last hebben van enig cognitief verlies, maar wel actief willen worden samen met leeftijdsgenoten binnen en/of buiten. Van sport en spel tot bootcamp en zwemmen tot zumba en nordic walking, er zijn vele mogelijkheden in het gevarieerde programma waar je aan kunt proeven om te zien wat bij jou past.

Voor de oudere kwetsbare senior is er samen met TNO een speciaal programma Functioneel Trainen ontwikkeld om alle lichamelijke vaardigheden te trainen, van boodschappen tot en met de tuin zelf op orde houden. En samen met de fysio en GGD wordt er in dit programma een valpreventieprogramma ingebouwd. Er is samenwerking in dit project met o.a de huisartsenondersteuners, fysio, GGD, podoloog en apotheker.

Dus volop ruimte voor testen en meten en om te starten met bewegen. De programma's zijn klaar om te starten met bewegen op eigen niveau binnen en buiten. Ook de nieuwe inwoners van het dorp Groesbeek nodigen we uit om eens te komen luisteren of dit project iets is om de weg naar het bewegen te vinden in eigen dorp.

Afgelopen maand heeft Millingen de kans gekregen en genomen, ruim 95 senioren gaan hier aan het bewegen!

Kijk voor meer informatie op www.actieveleefstijl.nl onder het kopje Groesbeek en geef je op of kom gewoon naar De Mallemolen! Of bel 06 13260571.

Trees en Theo Maas uit Beek zestig jaar getrouwd

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Trees en Theo Maas-Leenders (85) uit Beek hebben hun zestigjarige bruiloft gevierd. Loco burgemeester Sjaak Thijssen van Berg en Dal kwam naar de receptie in hotel Spijker in Beek om het diamanten paar geluk te wensen en verraste het diamenten paar met een ingelijste trouwactie en een fraai bloemstuk.

Uiteraard kwam daar ook harmonie KNA, waarbij Theo nog steeds klarinet speelt, een serenade brengen. En eveneens tot grote vreugde van het paar kwam Amira uit Nijmegen – dochter van een goede kennis – voor ze zingen.
Theo komt uit Beek. Trees is geboren en getogen in de wijk Hees in Nijmegen. Meteen na hun huwelijk zijn ze in Beek gaan wonen om er niet meer weg te gaan. Het diamanten paar woont zelfstandig aan de Elze. "We kunnen hier blijven wonen dankzij de fijne buurt", zegt Trees. "Als er eens iets is, dan staat iedereen hier voor ons klaar."

Ze kregen drie kinderen, van wie er twee in het buitenland (US en BRD) wonen. Uiteraard waren die ook van de partij. Inmiddels zijn er vijf kleinkinderen en een achterkleinkind is op komst. Bijzondere gast op het feest was Annie (92), een zus van Trees, die in Engeland woont maar ondanks haar hoge leeftijd samen met haar man, dochter en kleindochter de overtocht hebben gemaakt.
Theo heeft jarenlang in Nijmegen als chef-productie bij de Honig (zes borden uit een pak) gewerkt. Beide echtelieden zetten zich in voor het verenigingsleven in Beek; voor harmonie KNA, verschillende koren, de vak- en vrouwenbond et cetera. Daarmee hebben ze het ook nu nog druk. Op de vraag of het moeilijk is om zestig jaar bij elkaar te blijven antwoordde Theo; "Nee hoor. Daar zijn slechts twee woorden voor nodig. 'Ja lieveling'."

Veel politie op de been voor uit hand gelopen huurconflict Beek

BERG EN DAL – De politie van Berg en Dal is donderdagmiddag na een melding van een dreigend huurconflict dat uit de hand gelopen zou zijn in de Bongerdstraat in Beek, massaal op pad gegaan.

Met drie patrouillewagens was de politie met optische en geluidssignalen ter plaatse dat voor de nodige belangstelling zorgde. Ook drie patrouillewagens die met een rijvaardigheidstraining bezig waren en toevallig in de buurt reden, gingen zich met toeters en bellen verzamelen op de parkeerplaats van park Tivoli in afwachting van de gebeurtenissen in Beek.

Toen zij van hun collega's die in Beek ter plaatse waren hoorden dat het niet zo erg was als de melding kon vermoeden, konden zij hun rijvaardigheidstraining weer voortzetten. De collega's die in Beek waren, hebben bemiddeld in het huurconflict zodat het niet uit de hand liep. Het is een civiele kwestie liet een woordvoerder van de politie weten; beide partijen zullen het conflict aan de rechter moeten voorleggen.

Groesbeeks Gemengd Koor verrast leden KBO Groesbeek/De Horst

Foto: Jan Medendorp

GROESBEEK – Op vrijdagavond 19 februari heeft KBO Groesbeek / De Horst het genoegen haar leden een avond aan te bieden die zal worden verzorgd door het Groesbeeks Gemengd Koor.

Het aangeboden programma heeft geen speciaal thema, maar loopt enigszins vooruit op het 70-jarig jubileum van het koor, dat dit jaar gevierd wordt. Liederen uit het rijke en succesvolle repertoire van het koor zullen ten gehore worden gebracht.

De aanwezigen zullen worden verrast. Het aangeboden programma begint om 19.30 uur (terwijl de zaal van De Mallemolen om 19.00 uur geopend zal zijn) en duurt tot ongeveer 21.15 uur. Leden van de KBO Groesbeek / De Horst hebben gratis toegang, terwijl van niet leden een bijdrage gevraagd wordt van 5,00 euro. Alle belangstellenden worden ontvangen bij binnenkomst met koffie / thee en in de pauze ontvangt men een consumptie.

Inzameling rommelmarkt spullen

GROESBEEK - Ten behoeve van fanfare Wilhelmina kan men iedere zaterdag terecht met oude bruikbare spullen aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek tussen 11.00 en 12.00 uur.

Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers et cetera zijn welkom! Graag geen tv’s. Zondag 3 april is de rommelmarkt.

Lekker eten met gezellige muziek voor senioren

GROESBEEK - Op zondag 21 februari vindt in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat weer de maandelijkse warme lunch voor senioren plaats. Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn met lekker eten.

De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met soep en een heerlijk dessert. Voor de muzikale omlijsting van de lunch zal Hemmie Hermsen garant staan. Voor deelname hieraan kan men zich tot uiterlijk vrijdag 19 februari 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch (024 3976360). Daarnaast ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar. De kosten voor deze lunch bedragen 9,95 euro. Deze sfeervolle warme lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO Groesbeek Dorp/ De Horst. Iedereen is hierbij welkom.

Mensen op de bon voor negeren tijdelijke afsluiting Bisonbaai Ooij

OOIJ – Zowel politie als Staatsbosbeheer heeft vrijdag processen verbaal opgemaakt tegen drie personen die de tijdelijke afzetting van de Bisonbaai in Ooij hadden genegeerd.

Veel mensen zijn er vrijdag al op uit getrokken om naar de stijgende Waal te gaan kijken. "Op zich is daar niets mis mee", volgens een politiewoordvoerder. "Maar de Bisonbaai is niet voor niets afgesloten; door een bezoek aan de uiterwaard in deze periode worden de wilde dieren opgejaagd.' De drie, die over het afgesloten hek zijn geklommen en de Bisonbaai zijn ingetrokken hebben een boete van 90 euro gekregen. Het komend weekend zal Staatsbosbeheer en politie streng toezien of de afsluiting genegeerd wordt en zal zonder pardon een bon worden uitgeschreven. Staatsbosbeheer doet een dringend beroep aan de belangstellenden het hoogwaterpeil vanaf de dijk te aanschouwen.

Concert door muziektheaterkoor Carmina Ludens

HEILIG LANDSTICHTING - Muziektheaterkoor Carmina Ludens komt met het nieuwe programma “En over het water een lied”. De première is zaterdag 5 maart om 20.00 uur in de Cenakelkerk, Heilig Landstichting.

Water - zo levensnoodzakelijk, soms ook levensbedreigend. Een waterval aan facetten van dit fascinerende element komt in het nieuwe programma van Carmina Ludens voorbij. Muziek van Schütz, Whitacre, Elgar, Chava Alberstein, Schubert, Mercedes Sosa, Jenkins en vele anderen brengt op steeds eigen wijze de inspiratie van het water tot klinken. Maar ook de meer volkse muziek en zang vanuit diverse windstreken ontbreekt niet.

Delen uit een sprankelende cantate van Bohuslav Martinu vormen de rode draad in het concert: in het Tsjechische hoogland gaan kinderen in de lente op pad om de door de winter verstopte waterbronnen weer vrij en stromend te maken.

Het programma wordt omlijst en deels begeleid door een keur aan instrumenten - fluit, harp, gitaar, viool, darbuka, accordeon - alle bespeeld door leden van het koor. Beelden en kleuren verrijken de muziek. En stil blijven staan tijdens een concert, dat hebben de zangers van Carmina Ludens nog nooit gekund en gewild, ook in dat opzicht blijven zij hun naam (carmina = liederen, ludens = spelend) ook na vele jaren trouw. Toegang: inclusief programmaboekje vijftiwn euro, jongeren tot en met 16 jaar gratis toegang. Reserveren kan via e-mail naar info@carminaludens.nl. Meer informatie staat op www.carminaludens.nl.

124 hardrijders betrapt tijdens snelheidscontroles

GROESBEEK – Bij twee radarsnelheidscontroles in Groesbeek zijn onlangs in totaal 124 hardrijders betrapt.

De eerste controle was van 15.50 tot 18.10 uur op de Breedeweg. Daar was de radar ingesteld op 57 kilometer per uur. 699 passanten passeerden de radarwagen waarvan er 25 te hard gingen. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 75 kilometer per uur. Vervolgens werd er ook gecontroleerd op de Nieuweweg in Groesbeek van 16.15tot 18.15 uur, ook hier was de radarapparatuur ingesteld op 57 kilometer per uur. Hier passeerden 750 passanten de radarwagen waarvan er 99 te hard gingen. De hoogste snelheid bedroeg 76 kilometer per uur waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. Alle 124 hardrijders kunnen binnenkort een acceptgirokaart tegemoet zien.

Expositie aquarellen Najib Aslame in Kulturhus Beek

BEEK - Vanaf 20 februari tot 30 april is in de expositiegang van het Kulturhus en in de lounge bij de Bibliotheek op de eerste verdieping de aquarellen te zien van Najib Aslame.

Najib Aslame is geboren in Kabul, Afghanistan en heeft schilderles gehad in Alma-ata en aan de Willem de Koningacademie in Rotterdam. Hij woont sinds 2005 in Beek-Ubbergen. Hij wandelt veel en laat ons zien via zijn aquarellen hoe hij onze omgeving beleeft. Onderwerpen van deze expositie: Beek, de polderlandschappen van Ooij en omstreken, en stadsgezichten van Nijmegen.

Iedereen is welkom om zijn werken te komen bekijken in het Kulturhus van Beek wanneer deze geopend is.

Seizoensvieringen van de Wylerbergkring in Beek-Ubbergen

BEEK-UBBERGEN - De maandelijkse filosofie-avonden: Filosofie voor het leven en andere gevaarlijke situaties, verlopen naar wens met interessante inleiders en een trouwe groep deelnemers. Wie alsnog wil aansluiten is welkom, de avonden worden inmiddels in de Bibliotheek van Beek - Ubbergen gehouden. Zie voor informatie: www.wylerbergkring.eu - filosofieavonden.

We hebben nauwelijks de winter beseft en ervaren de lente tekens alweer, tijd dus voor een volgend initiatief. De Wylerbergkring start met seizoensvieringen: we wandelen de opgaande zon tegemoet , ontbijten samen, genieten van gedichten en een concert: 6.00 – 10.00 uur.

Twintig maart wandelen we vanaf Huis Wylerberg om 6.00 uur de zon tegemoet, genieten van het eerste ochtendgloren, groeten de zon en keren terug naar Huis Wylerberg voor het zelf meegebrachte ontbijt, gedichten, lente anekdotes en een concert van Niek Edeling en Jonny Arnoldi.

De activiteiten bij Huis Wylerberg zijn op 20 maart, 19 juni, 18 september en 18 december. De wandeling op 20 maart start om 6.00 uur, half uur voor zonsopgang. Het ochtendconcert is van 9.00 tot 10.00 uur. Kosten: 15,- of 10,- euro voor alleen het concert. Graag tevoren reserveren: wandeling + ontbijt en/of concertkaartje via www.wylerbergkring.eu.

Belangrijke overwinning De Treffers

GROESBEEK - De Treffers boekte zondagmiddag in Zeelst (gemeente Veldhoven) een zeer belangrijke en mooie overwinning op UNA. De wedstrijd eindigde in een 0-4 overwinning voor de Groesbekers. Door deze overwinning doet De Treffers goede zaken op de ranglijst.

De derde plaats, met maar één punt achterstand op de nieuwe koploper Kon. HFC. De rood-zwarten begonnen de wedstrijd prima, UNA werd teruggedrongen en dat resulteerde in de 8ste minuut in de eerste treffer van de uitploeg. Robert Mutzers maakte een prima steekpass van Just Berends met een stiftje af. UNA probeerde meer druk te zetten maar dit resulteerde niet in veel kansen. De twee kansen die UNA voor de rust kreeg waren een prooi voor de van een blessure teruggekeerde keeper Niels Kornelis., die de gehele middag zijn doel schoon hield. Negen minuten voor rust verdubbelde Rick Verbeek de marge, een terugspeelbal werd door de keeper van UNA met de hand gepakt. De vrije trap binnen de zestien meter werd een prooi voor Rick Verbeek 0-2. Na de rust ging UNA meer druk zetten, maar werden niet gevaarlijk.

Het hele middenveld was de middag in handen van Twan Smits en Robin Janssen. In de 51ste minuut kwam een corner van Rick Verbeek terecht bij Ken Leemans die de bal doorgaf aan Just Berends die voor de 0-3 zorgde. De ruimte die De Treffers verder kreeg werd door Jean Black in de 89ste minuut ten volste benut 0-4. Door de overwinning wordt het bovenin spannender. Naast AFC verloor WKE ook.

Gezinscarnaval schutterij OEV Millingen geslaagd

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Zoals vele jaren gebruikelijk, was er ook afgelopen carnavalsmaandag in het clubgebouw van OEV aan de Heerbaan een gezinscarnaval.

Het werd evenals voorgaande jaren weer een dolle boel en voor de allerkleinste was een speciale kinderhoek ingericht zodat ook zij carnaval konden vieren met elkaar. Jeugdprins Daan de Smiley alsmede de grote prins Rob de Entertainer brachten ook een bezoek aan het gezinscarnaval om het feest te complementeren. De gehele middag was er een ballongoochelaar aanwezig en aan het eind van de avond kreeg de jeugd een leuke heliumballon uitgereikt. Schutterij OEV kan weer terugkijken op een gezellige en geslaagde carnaval.

Veel belangstelling op open dag Groenewoud Tandprothetiek in Beek

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Zaterdag was er een open dag van de tweede praktijk Groenwoud Tandprothetiek in het voormalige kantoor van de Rabobank aan de Rijksstraatweg in Beek.

Marilyn Donker heeft al sinds september 2014 een behandellocatie met laboratorium aan de Groenewoudseweg in Nijmegen. Op deze open dag was er vooral belangstelling vanuit Millingen aan de Rijn en het Duitse Kranenburg en dat was volgens Marilyn ook de intentie om deze praktijk in Beek dichter bij de patiëntenkring te brengen. Als alles naar verwachting loopt, dan overweegt Marilyn om ook het laboratorium naar Beek te halen. In het voormalige kantoor van de Rabobank in Beek zijn naast de tandprothetiek nog een tiental semi-medische bedrijven gehuisvest.

Kern De Ploeg gesloopt in 1966

Nijmeegsebaan richting Groesbeek in 1962. Links  Hotel Rozenhof en rechts de huizen buurtschap De Ploeg.

Door Gerrie Driessen

Heilig Landstichting werd opgericht in 1911. Op het door de stichting aangekochte terrein werd geleidelijk aan het Bijbels Openluchtmuseum gebouwd- sinds 2007 Orientalis genoemd-. Dit gebeurde nabij de aan de Nijmeegsebaan gelegen buurtschap De Ploeg, welke benaming in de volksmond tot circa 1965 gebezigd werd.

De naam is ontleend aan de daar vroeger gelegen boerderij annex herberg De Ploeg, al genoemd in 1825 en omstreeks 1970 gesloopt. De kern ontwikkelde zich tegenover deze herberg. In 1920 werd een tiental meters naast de herberg hotel – café Rozenhof gebouwd. De daar tegenover gelegen rij huizen (gebouwd tussen 1875 en 1900) werden in 1966 in opdracht van de gemeente gesloopt in verband met de aanleg van een fietspad langs de Nijmeegsebaan.

"De naburige grondeigenaar de heer Terwindt wil medewerken, doch dan zullen de huizen in De Ploeg weg moeten." Twee jaar later wordt genotuleerd; "Briefen van F. Fleuren en J. Janssen ter zake aankoop van huizen in De Ploeg. In verband met bespreking in Arnhem goed bevonden en betrokkenen te berichten, dat de raadsbesluiten tot aankoop nog niet officieel van de baan zijn, doch dat spoedig bericht van Gedeputeerde Staten wordt verwacht. Op dat tijdstip is Nederland al een paar maanden bezet door de Duitsers, wat geen belemmering was voor de aankoop van het huis van Fleuren, want het zou enige maanden later gesloopt worden. De sloop van het hoekhuis heeft de aanleg van een fietspad achter de op de foto afgebeelde huizen mogelijk gemaakt.

Omdat de huizen pal aan de straat liggen was voor de veiligheid van de fietsers eind 1940 achter de woningen een fietspad aangelegd. Tot die tijd bestond het rijtje uit zes woningen, omstreeks 1935 bewoond door 45 personen, merendeel kinderen. De huizen zijn in 1966 gesloopt waarna er een parkeerplaats is aangelegd. De foto is in oktober 2010 aangetroffen in de verzameling van de toen 91-jarige L. van Kampen, die als ambtenaar bouw – en woningtoezicht bij de sloop betrokken was. Deze en nog andere foto's zijn te zien op de CD-rom Gastvrij Groesbeek, te koop bij Bruna Groesbeek voor 12,75 euro.

Spelersbus Nederlands elftal voor SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen speelde vrijdagavond 5 februari voor de KNVB-beker tegen DVS’33. De loting leverde een uitwedstrijd in Ermelo op. Voor deze bijzondere gelegenheid had het bestuur bij de Betuwe Express de spelersbus van de KNVB ingehuurd.

Normaal wordt die touringcar door het Nederlands elftal gebruikt. Zaterdagtopklasser DVS’33 won met 10 - 0 en SC Millingen ligt uit de KNVB-beker. Desondanks was het voor SC Millingen en haar supporters een onvergetelijke voetbalavond. U ziet een foto-impressie van het vertrek bij sportpark De Hove.

Drumlessen in Berg en Dal

BERG EN DAL - Niels van Laanen is twintig jaar oud. Drummen is al acht jaar zijn grootste passie. Hij is drummer van een band en sinds 2012 is hij drummer bij muziekgezelschap Edelweisz in Berg en Dal. Niels geeft drumlessen.

Hij beschikt voor de lessen over een professioneel drumstel en geluidsapparatuur. Tijdens de lessen is het mogelijk een video-opname te maken die aan familie en vrienden kan worden getoond. Kijk voor een voorbeeld van een opname op www.youtube.com en zoek op 'Niels van Laanen'.

Een les van dertig minuten kost tien euro. Dagen en tijden zijn bespreekbaar (denk hierbij een laat in de middag/vroeg in de avond). Lijkt het jou leuk om te leren drummen en ben je net zo enthousiast als Niels? Stuur hem dan een mailtje via nielsvanlaanen@hotmail.com.

Repaircafé Millingen en omgeving

MILLINGEN - Op zaterdag 27 februari van 10.00-12.00 uur is er weer een Repaircafé in OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Een grote groep vrijwilligers staat klaar. Staan uw strijkbout of koffiezetapparaat klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers uw apparaat weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer. Lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Ook wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Het Repaircafé is elke laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli, augustus en december. Het volgende Repaircafé is zaterdag 26 maart. Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn; telefoon 0481 431105, elke werkdag van 09.00-11.00 uur.