GN Berg en Dal Heumen Mook

18 augustus 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 augustus 2018


Open Tuinweekend Tuin 'de Villa'

Koninginnepage op Zinnia in de moestuin

Foto: Lily Frederix

PERSINGEN - De planten in de tuin hebben deze zomer heel wat moeten doorstaan: geen regen, hitte, droge wind, storm, maar wij hebben het onder controle. En wat zien we bij dit extreme weer: veel vogels en insecten, waaronder prachtige vlinders zoals de Koninginnepage.

Grassentuin Lily Frederix

De tuin ziet er mooi uit. Kom en geniet van onze groene oase. Bovendien is er een expositie van Curtain&ko met GordijnKunst, www.gordijnkunst.nl. Het zijn genaaide 'schilderijen' van stof als gordijn. Tatjana Kieriënko is zelf aanwezig bij de expositie en zal uitleg geven. De doeken worden als fair trade project gemaakt door vrouwen in Oekraïne. De gordijnen zijn groot, lichtdoorlatend en wapperen u bij binnenkomst tegemoet.

In het weekend van 18 en19 augustus zijn tuin en expositie te bekijken van 11.00-17.00 uur. Je bent welkom en... misschien kan je de Koninginnepage dan zelf spotten.

Tuin 'de Villa', Fried en Lily Frederix, Leuthsestraat 6, Persingen/Wercheren. Meer info staat op www.tuindevilla.nl.

Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

LiberationTour Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - LiberationTour organiseert op zondag 26 augustus in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum een battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge) met museumbezoek inclusief koffie/thee en bevrijdingsgebak.

Zondagmiddagarrangement van 12.00-16.30 uur*. Programma: 1. Inleiding en bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2 (12.00 – 13.30 uur) 2. Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief (13.30 – 15.45 uur) 3. Afsluiting met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé en eventueel bezoek aan museumwinkel (15.45 – 16.30 uur). *Vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers.

Prijs: 40 euro per persoon. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Feestelijke Bartholomaeusmis met Mgr. Gerard de Korte

Sint-Bartholomaeuskerk

Foto: Anita Baarns

BEEK - Op vrijdag 24 augustus wordt de naamdag gevierd van Sint-Bartholomaeus, patroonheilige van de Beekse kerk. ‘Stichting Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk’ heeft vanaf 2015 het initiatief genomen om op die dag de naamgever van onze kerk te eren met een feestelijke mis.

Dit jaar krijgt de viering een bijzondere uitstraling door de aanwezigheid van Mgr. Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch. Samen met pastoor Janssen zal hij voorgaan in een plechtige eucharistieviering, die omlijst wordt met feestelijke muziek door Mannenkoor St. Caecilia, het Gemengd Koor Bartholomeus en dirigent/organist Cor van Wageningen. De viering begint om 19:00 uur. Na afloop nodigt het bestuur van ‘Stichting Red’ iedereen uit om Mgr. De Korte in een informele setting te ontmoeten in restaurant ’t Spijker. Wees bij beide gebeurtenissen welkom!

Accommodatiedag DVSG

GROESBEEK - Op zaterdag 25 augustus houdt DVSG weer de jaarlijkse accommodatiedag.

Er zullen op die dag weer de nodige hand- en spandiensten verricht moeten worden en daarbij is de hulp nodig van vele handen. Het zou prettig zijn als velen bereid zijn om gezamenlijk de schouders eronder te zetten zodat we de zaken die we aan willen pakken die dag ook gerealiseerd krijgen !

Voor een hapje en een drankje op die dag word gezorgd. De accommodatiedag van DVSG is van 09.00 uur tot rond de klok van 14.30.

Rondleiding 'Gevleugelde Vrijheid'

Gevleugelde Vrijheid

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Woensdag 22 augustus is er voor kinderen van 10-15 jaar een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht' in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Gevleugelde Vrijheid Archief Bevrijdingsmuseum

De rondleiding is van 14.00-15.30 uur en zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Ouders Overleden Kind organiseert weer een wandeling voor lotgenoten

wandelpad langs de Linge Hemmen

HEMMEN - OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. "Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal keer op keer. Er is 1-op-1-contact mogelijk, maar we bieden ook contactavonden, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt.

9 september gaan we wandelen in een bijzonder stukje Betuwe, in de prachtige omgeving van Landgoed Hemmen. We brengen ook een bezoek aan de Kasteeltuin. Het is een verhard wandelpad en we komen diverse banken tegen waarop er even gerust kan worden. We ontmoeten elkaar binnen bij pannenkoekenboerderij Aan de Linge, Molenstraat 18 in Hemmen vanaf 13.30 uur. We drinken hier eerst een kop koffie/thee. Start wandeling (5 km) 14.00 uur. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij het startpunt iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom."

Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit je op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima). Meer activiteiten staan vermeld op www.oudersoverledenkind.nl.

Kerkberichten

parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Johannes Hendrikus Hubers

Vieringen H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 25 aug. 19.00 uur Gezinsviering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Theo Eikholt vw sterfdag; Theodorus van Duijnhoven vw sterfdag; Henk Jansen vw verjaardag

Zondag 26 aug. 10.00 uur Gregoriaanse Hoogmis m.m.v. Schola Cantorum

Misintenties: Wim Derks, Lies Derks-Lamers, Gerrit Derks, Bertha Derks-Janssen, Hendrikus Lamers, Maria Lamers-Poelen

Vieringen St. Antonius Breedeweg

Woensdag 22 augustus 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 26 augustus. 21e zondag door het jaar.

9.30 uur. Viering van Woord, Gebed en Communie m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intentie: Jaargetijde voor Mientje Pouwels - Jacobs van Jo, Toine en Angelica.

Woensdag 29 augustus 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Zomeravondwandeling over de Heerlijkheid Beek

BEEK-UBBERGEN - De natuur is op z'n mooist als het stil is. Daarom neemt de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen belangstellende wandelaars mee op woensdag 29 augustus om rustig te genieten van de Heerlijkheid Beek.

In dit bos is het klimmen en dalen om boven op de stuwwal te komen. Eenmaal boven is de beloning een prachtig uitzicht op de Ooijpolder met de kerktoren van Persingen op de voorgrond. De boswachter geeft onderweg uitleg over de historie, geologie en beheer van het gebied.

Start: 19.00 uur bij het beeld van het wasvrouwtje, tegenover het voormalige gemeentehuis, Rijksstraatweg 139, 6573 CL Beek-Ubbergen (bij Nijmegen). Duur: 2 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Anton van der Velde, tel. 06 16651048 of Jan Taat, 06 83086024.

Beweegtuin Millingen gaat weer open

MILLINGEN - De coaches van de beweegtuin op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn zijn vanaf 22 augustus weer elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig.

Meedoen is gratis. Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie op thee te drinken. Iedereen is welkom!

Fiets met renners van Team Sunweb de Proloog van Zeven voor Leven

GROESBEEK - Op 12 oktober kan een ieder samen met renners van succesformatie Team Sunweb en tal van bekende Nederlanders in een exclusieve setting voor het eerst parcours van Zeven voor Leven fietsen. Deze proloog is een ideale voorbereiding op de eerste editie van Zeven voor Leven op 26 mei.

Zeven voor Leven is een nieuwe wieleruitdaging waarbij deelnemers geld ophalen om kanker eerder en gerichter te kunnen behandelen. Inschrijven voor de proloog is kosteloos en kan vanaf 24 augustus via www.zevenvoorleven.nl. Wees er snel bij want er is slechts plaats voor in totaal 177 renners.

De eerste kennismaking

De proloog is naast een kick-off vol gezelligheid en informatie ook meteen een eerste kennismaking met het parcours. De proloog start net als op 26 mei 2019, bij 'epicenter for cycling' Ketelwoud aan de Zevenheuvelenweg. De deelnemers stappen om 14:07 uur op de fiets en leggen de circa 20 km en meer dan 300 hoogtemeters door de prachtige omgeving van Berg en Dal af op de fiets. Voor iedereen is het een eerste test om te kijken hoe de benen zich na de klimmetjes op het parcours, waaronder de Oude Holleweg (1km met stijgingspercentages tot 14%) voelen.

Bij het bereiken van de 'finish' staat er voor iedereen een verkoelend drankje klaar. Daarnaast is er de mogelijkheid om ervaringen in de voorbereiding op de eerste editie van Zeven voor Leven met elkaar te delen.

Ambassadeur van Zeven voor Leven: Team Sunweb, komt met een aantal renners naar de proloog op 12 oktober. Deze professionals nemen alle toegekomen enthousiastelingen mee in hun wiel voor een unieke ervaring over het circa 20km lange parcours. Onder de aanwezigen bevinden zich ook tal van bekende Nederlanders. Wilt u weten wie er meefietsen? Houdt dan onze social media kanalen goed in de gaten!

Maximaal 177 deelnemers

De inschrijving voor de proloog opent op 24 augustus, oftewel zeven weken voor de proloog. Via de inschrijfbutton op www.zevenvoorleven.nl/proloog meldt u zich eenvoudig aan voor de proloog, maar wees er snel bij want er is maximaal plek voor 177 deelnemers. Wilt u verzekerd zijn van een startbewijs voor de proloog? Schrijf u dan nu alvast in voor de eerste editie van Zeven voor Leven op 26 mei en u krijgt de mogelijkheid om uw plek zeker te stellen.

7 / 16

8 / 16

Picknick Zonnebloem

BEEK/UBBERGEN - Op donderdag 30 augustus zal de jaarlijkse picknick van de Zonnebloem-afdeling Ooijpolder en Beek/Ubbergen weer plaatsvinden.

Bij goed weer zal het in de tuin in Wercheren zijn, bij slecht weer wordt er een alternatief gezocht. De picknick begint rond 11.00 uur en zal ongeveer tot 14:30 uur duren. Tijdens deze picknick zal er een muziekoptreden zijn van De Spetters. In tegenstelling tot andere uitjes zijn deze keer ook gasten welkom die, volgens de laatste richtlijnen, niet tot de doelgroep van de Zonnebloem behoren. Wij gaan dit keer voor 'Hoe meer zielen, hoe meer vreugde'.

De kosten hiervoor bedragen twee euro, bij aanmelding (voor 26 augustus) betalen bij Leny Rikken telefoon 024 6632271.

Repair- en Internetcafé: Is de fietsverlichting nog in orde?

MILLINGEN - Op zaterdag 25 augustus is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Men is welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

Het is ’s morgens al weer langer donker en ook ’s avonds is het te merken dat de herfst in aantocht is. Daarom is er speciaal aandacht voor de fietsverlichting. Kom ook even langs met kleine elektrische apparaten voordat je naar de DAR rijdt. Misschien krijgen de vrijwilligers het apparaat samen met je weer aan de praat.

Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Wil je hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij je graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem je eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 29 september.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Derde editie van de 3 Oever Open Atelier Route in de Gelderse Poort

REGIO - In het derde weekend van september vindt het jaarlijkse 3 Oever Festival plaats in de Gelderse Poort. Een belangrijk onderdeel van het festival is de 3 Oever Open Atelier Route. Ruim vijftig kunstenaars exposeren speciaal voor dit festival in hun eigen atelier of op een andere locatie in het grote festivalgebied.

'Het is heel mooi dat de route groeit', vindt de organisatie, 'Tijdens zo'n festival kunnen bezoekers en bewoners van de Gelderse Poort op een laagdrempelige manier kennis maken met kunst.' Veel expositieplekken worden feestelijk aangekleed met muzikale optredens.

'Een kijkje in het atelier van een kunstenaar geeft een completer beeld dan alleen een kunstwerk aanschouwen,' zegt een van de kunstenaars, 'In het atelier is het maakproces, of de weg ernaar toe te zien. Het geeft je een blik in de werkplaats van de kunstenaar. Zoiets zie je niet zo veel.'

Bijzonder is ook dat er voor het 3 Oever festival routes worden uitgezet, zodat de bezoeker door het prachtige natuurgebied van de Gelderse Poort van atelier naar atelier kan fietsen of wandelen. Uiteraard zijn de meeste locaties ook met de auto bereikbaar.

Meer informatie over de 3 Oever Open Atelier Route en over het 3 Oever Festival staat op de website https://www.3oeverfestival.nl/nl.

Cineac voor jong en oud

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum verzorgt op zondag 26 augustus een Cineac voor jong en oud.

Doorlopend tussen 14.00-16.00 uur vertoont het museum boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s (Operatie Market Garden, Rijnlandoffensief et cetera).

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart is geldig. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Tango bracht The Willems en Bertha Hendricks bij elkaar

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – The Willems (85) en Bertha Hendricks (82) weten het nog te herinneren als de dag van vandaag. Het is 65 jaar geleden dat The Bertha kwam halen voor een tango in zaal DOS (gezusters Kersten) aan De Stekkenberg in Groesbeek tijdens een carnavalsavond.

The had Bertha al langer in het oog en zag zijn kans schoon. Bertha was in de zevende hemel dat The haar kwam halen en vanaf die tijd zijn The en Bertha onafscheidelijk. Na vijf jaar verkering te hebben gehad is het stel op 9 augustus 1958 getrouwd en gingen vervolgens vier jaar inwonen bij de ouders van The aan de Nieuweweg in Groesbeek en wonen nu al 56 jaar in de woning aan de Goudenregenstraat in Groesbeek (Breedeweg).

The heeft 24 jaar gewerkt bij schoenfabriek Wellen & Co in Nijmegen en ging later bij Smits – Neuchatel het asfalt in tot aan zijn pensionering. Bertha heeft bij de zijdespinfabriek Nijma in Nijmegen gewerkt en later bij Phillips tot hun trouwdag. Want bij Philips moesten toentertijd dames weg als ze gingen trouwen, iets waar ze vandaag de dag niet meer mee hoeven aan te komen.

Het paar kreeg een dochter en een zoon en hebben vier kleinkinderen en één achterkleinkind. De hobby's van The waren tuinieren en vroeger jeugdleider bij De Groesbeekse Boys, terwijl Bertha van breien, kaarten maken en niet te vergeten tekenen hield. Samen hadden ze één hobby: wandelen en fietsen, waarmee ze er duizenden kilometers hebben opzitten. Ook zijn The en Bertha menigmaal op vakantie in het buitenland geweest, waarbij Oostenrijk hun favoriete land was.

"Wij hebben samen van het leven genoten", laten ze eensgezind weten, "alleen jammer dat de benen ons in de steek beginnen te laten, maar de rest werkt nog perfect", lachen ze. Naast die van loco-burgemeester Annelies Visser die het diamanten paar een fraai bloemstuk en een ingelijste huwelijksacte van 9 augustus 1958 kwam overhandigen, waren er schriftelijke felicitaties van Koning Willem Alexander en commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje. Het diamanten huwelijksfeest zal in familiekring worden gevierd.

Kermisbingo

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdag 25 augustus een speciale superkermisbingo-avond.

Tijdens deze bingoavond zijn er paling-, vlees – en barbecueschalen, rollades, tassen boodschappen alsmede een supervleesschaal in de wacht te slepen. De avond wordt gehouden in de school 'Op De Heuvel' aan de Ericastraat. De zaal is open om 19.00 uur. De bingoballetjes zullen pas om 20.00 uur gaan rollen. Er worden in totaal 19 ronden gespeeld, waaronder een superronde. Een grote kaart kost tien euro.

Picknick

van de Zonnebloem

GROESBEEK - Op woensdag 8 augustus was er weer de jaarlijkse picknick van de Zonnebloem, afdeling Groesbeek, in de Kerkstraat.

Onder ideale weersomstandigheden hebben de gasten en vrijwilligers weer genoten van een voortreffelijke lunch die werd aangeboden door ijssalon Passione en lunchroom De Kroon. Hoogtepunt tijdens deze picknick was de uitreiking van een cheque met daarop het fraaie bedrag van 2090 euro door Bianca Zomerhuis, directeur Private Banking en Particulieren van de Rabobank Rijk van Nijmegen.

Bianca deelde mee dat in het kader van de Rabo-clubactie 494 Raboleden hun stem hadden uitgebracht op de Zonnebloem afdeling Groesbeek.

Het bestuur, gasten en vrijwilligers willen Bloemisterij Roos, voor de leuke bloemen, en het trekzakduo Marijke en Ger Pouwels, voor de muzikale omlijsting, ijssalon Passione, lunchroom De Kroon, Rabobank Rijk van Nijmegen en de 494 Raboleden hartelijk bedanken voor de voortreffelijke lunch en de cheque met daarop het fraaie geldbedrag.

Picknick van de Zonnebloem

Picknick van de Zonnebloem

GROESBEEK - Op woensdag 8 augustus was er weer de jaarlijkse picknick van de Zonnebloem, afdeling Groesbeek, in de Kerkstraat.

Onder ideale weersomstandigheden hebben de gasten en vrijwilligers weer genoten van een voortreffelijke lunch die werd aangeboden door ijssalon Passione en lunchroom De Kroon. Hoogtepunt tijdens deze picknick was de uitreiking van een cheque met daarop het fraaie bedrag van 2090 euro door Bianca Zomerhuis, directeur Private Banking en Particulieren van de Rabobank Rijk van Nijmegen.

Bianca deelde mee dat in het kader van de Rabo-clubactie 494 Raboleden hun stem hadden uitgebracht op de Zonnebloem afdeling Groesbeek.

Het bestuur, gasten en vrijwilligers willen Bloemisterij Roos, voor de leuke bloemen, en het trekzakduo Marijke en Ger Pouwels, voor de muzikale omlijsting, ijssalon Passione, lunchroom De Kroon, Rabobank Rijk van Nijmegen en de 494 Raboleden hartelijk bedanken voor de voortreffelijke lunch en de cheque met daarop het fraaie geldbedrag.

Inlooptraining voor jeugd

Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Ook dit jaar start Switch '87 met een inlooptraining, en wel op maandag 20 augustus voor alle kinderen van Millingen, Kekerdom en Leuth.

Als je eens wilt uitproberen of volleybal iets voor jou is, maar ook als je al lid bent van Switch, ben je welkom in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn. Groep 2, 3 & 4 van 15.30-16.30 uur, groep 5 & 6 van 16.30-17.30 uur en groep 7 & 8 van 17.30-18.30 uur.

Dit zal een open, speelse training zijn om het seizoen te openen en op een gezellige, sportieve manier kennis te maken met volleybal. Deelname is gratis en verplicht tot niets. Neem dus gerust een vriendje of vriendinnetje mee!

Vooraf even aanmelden is handig. Dan weten de trainers hoeveel enthousiaste kinderen er ongeveer komen. Voor aanmelding en/of vragen, stuur een mailtje naar corelsboer@xs4all.nl (of bel 0481 354984).

Sterk deelnemersveld Willie Verbeet Cuptoernooi bij Germania

GROESBEEK - De vijfde aflevering van het Willie Verbeet Cuptoernooi kent een sterk deelnemersveld.

Op woensdag 22 augustus, donderdag 23 augustus en zaterdag 25 augustus zullen de volgende 12 ploegen op sportpark Noord in actie komen; Germania, Beuningse Boys, Union, sv Venray, BVC 12, SC Bemmel, Quick 1888, RKHVV, NEC Am, SC Woezik, Orion en Blauw Wit.

Het volledige speelschema ziet er als volgt uit: Woensdag 22 augustus,aanvang 19.00 uur Woezik - RKHVV Germania - Orion Quick 1888 - NEC Am

Donderdag 23 augustus, aanvang 19.00 uur Beuningse Boys - Union sv Venray - BVC 12 SC Bemmel - Blauw Wit.

Zaterdag 25 augustus, aanvang 14.30 uur RKHVV - Beuningse Boys sv Venray - SC Bemmel SC Woezik - Union Aanvang 17.30 Germania - BVC 12 Blauw Wit - Quick 1888 Orion - NEC Am.

Mooie wedstrijden ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Matthias en Svenja geven elkaar het jawoord

Toeschouwers Raoul van Meel

Foto: Raoul van Meel

HEILIG LANDSTICHTING - Trouwen doe je voor de wet. En vaak wordt die ceremonie op het gemeentehuis gevolgd door een inzegening in de kerk. Matthias en Svenja Fabian uit Duitsland pakken de mooiste dag van hun leven heel anders aan: zij geven elkaar op zaterdag 18 augustus op heel bijzondere wijze het jawoord tijdens een authentieke Romeinse ceremonie in Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis.

Toeschouwers Foto: Raoul van Meel

De plechtigheid bestaat uit vijf onderdelen: de aankomst van de bruidsstoet, het brengen van een offer op het lararium, de overgang naar het nieuwe huishouden, de echtverbinding en de trouwstoet. Tijdens de ceremonie geeft een ‘priester’ tekst en uitleg voor het publiek.

Op beide dagen vindt vanaf 15.00 uur een spectaculaire interactieve demonstratie plaats. Er zijn roofvogels te zien, van dwerguiltjes tot de Siberische oehoe. Ook ambachtslieden die hun vakmanschap tonen zoals worsten roken volgens een eeuwenoud recept van kruiden en specerijen, het vlechten van manden en het slaan van touwen en nog veel meer. Voor de kinderen komt Bomba de Romein (straattheater) om zijn spannende verhalen te vertellen en iedereen mag mee knutselen aan zijn uitvindingen. Dit weekend geldt voor iedere bezoeker een euro toeslag.

Museumpark Orientalis Profetenlaan 2, Heilig Landstichting; www.museumparkorientalis.nl; 024 3823110; Facebook MpOrientalis.

Wandelgroepen 55 plus van start

GROESBEEK - Al sinds 1999 gaat iedere veertien dagen in de oneven weken, op zowel woensdag als donderdag een groep wandelaars enthousiast een route wandelen van circa tien kilometer.

De wandelingen gaan door het buitengebied en door de bossen in of in de directe omgeving van Groesbeek over goed begaanbare paden. De deelnemers beschikken over een map met daarin omschrijvingen van circa veertig wandelingen, die zeer afwisselend zijn. Er wordt gewandeld zonder wandelstokken en honden, goede wandelschoenen zijn aan te raden. Ook is een goed humeur vereist, zodat onderweg gezellig gebabbeld kan worden.

Het verzamelpunt is altijd op het parkeerterreintje in de Albert Schweitzerstraat nabij de Mooksebaan. Van daaruit vertrekken we om precies 9.00 uur of direct met de wandeling, of we gaan eerst met auto’s naar een ander startpunt. Na ongeveer vijf kilometer wordt een rust gehouden voor een kopje koffie of dergelijke in een restaurant, gemeenschapshuis of kantine van een sportvereniging. Rond 12.00 uur uur zijn we gewoonlijk weer terug bij het startpunt. Deelnemen kunnen diegenen die 55 jaar of ouder zijn, in Groesbeek wonen en redelijk kunnen wandelen, ook in heuvelachtig gebied. We starten weer op 29 en 30 augustus. Bij de donderdaggroep zijn nu enkele plaatsen vrijgekomen. Is het iets voor u, dan kunt u contact opnemen met de coördinator Paul van den Boogaard, Helfrichstraat 33, Groesbeek; telefoon 024 3973375.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 26 augustus aanvang viering: 10.00 uur. Voorganger is da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Casey Troy Foundation, een stichting die zich onder andere inzet voor betere zorg voor gehandicapte kinderen in Kameroen.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Seniorenlunch in cultureel centrum De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 26 augustus organiseert het Groesbeekse Culturele Centrum De Mallemolen weer een gezellige seniorenlunch.

Het betreft een gevarieerd buffet met heerlijke warme en koude gerechten alsmede een dessert. Deelnemers die aan de lunch willen deelnemen, kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 24 augustus 14.00 uur telefonisch opgeven via telefoonnummer 024 3976360. De kosten voor deze lunch, die om 12.00 uur begint – bedraagt 9,95 euro per persoon. Deze seniorenlunch waar iedereen welkom is, is een initiatief van De Mallemolen en KBO Groesbeek-De Horst.

Goed nieuws voor senioren die willen verhuizen

GROESBEEK - Het wordt voor senioren makkelijker om een hypotheek af te sluiten als ze naar een ander koophuis verhuizen. Vanaf juni 2018 zijn de voorwaarden van hypotheken mét en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimd. Ben jij ouder dan 57 en wil je graag een ander huis kopen? Kom dan langs bij onze SNS Winkel in Groesbeek voor meer informatie.

Wat verandert er? In de oude situatie moesten we voornamelijk uitgaan van je inkomen. Kon je op basis van je inkomen de lasten niet betalen, dan kreeg je geen hypotheek. In de nieuwe situatie is het mogelijk om meer specifiek naar je totale situatie te kijken. We mogen nu bijvoorbeeld uitgaan van je maandlasten mits je deze voor langere tijd kunt betalen. Gunstig dus voor de meeste AOW'ers. Kom langs dan leggen we het uit en kijken we of je toch in aanmerking komt.

Voor wie interessant? Je hebt nu een hypotheek. Je krijgt nu of over maximaal 10 jaar AOW. Je wilt je rente voor langere tijd vastzetten. Wil je weten of deze ruimere regeling ook voor jou voordelig is? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kom langs in onze winkel of bel ons op 030 6333000.

Via Romana Festival in Orientalis

Foto: Raoel van Meel

HEILIG LANDSTICHTING – Op zaterdag 18 en zondag 19 augustus wordt er in Museumpark Orientalis een Via Romeins Festival gehouden onder het motto 'Een Romeins Dagje Uit'.

Op beide dagen kan men zien hoe er gevochten werd terwijl de soldaten marcheren door de straten maar laten naast het soldaat zijn ook hun eigen beroepen zien. En op beide dagen vindt er om 15.00 uur een spectaculaire interactieve demonstratie plaats .
Voorin het museum zijn roofvogels te zien, van dwerguiltjes tot de Siberische oehoe. Ook daar laten ambachtslieden hun vakmanschap zien zoals worsten roken volgens een eeuwenoud recept van kruiden en specerijen, het vlechten van manden en het slaan van touwen en nog veel meer. Voor de kinderen komt Bomba de Romeinen (straattheater) om zijn spannende verhalen te vertellen en iedereen mag mee knutselen aan zijn uitvindingen.
Voor de bezoekers staan op deze dagen een Romeinse proeverij en een Romeins biertje op het menu terwijl voor de kinderen een Romeinse pannenkoek met een Romeins sapje te verkrijgen zijn in de Romeinse herberg op het museumpark.

Mijn droom: Meezingen in een groot koor met orkest

WYLER - Zou je dat mee willen maken, dan is hier je kans. De repetities beginnen op woensdag 22 augustus om 20.00 uur in het Pfarrheim in Wyler, links naast de grote kerk.

"Die avond starten we meteen met het repertoire voor de kerstconcerten op 8 december om 15.00 uur in Wyler en op 15 december om 16.00 uur in De Horst. Je krijgt de liederen nog dezelfde avond mee naar huis op cd en uiteraard ontvang je ook alle partituren.

Je zingt dan mee in een groot gemengd koor het 'Sankt Cäcilienchor Wyler' dat ondersteund wordt door een symfonieorkest en waar de volgende solisten aan meewerken: de sopraan Kerstin Jansen; de alt Ilka Kropmann; de tenor Andreas Verhoeven en de bariton Chris Jansen. Aan het orgel: Gerard Rutjes. Het geheel staat onder leiding van Theo Giesbers. Uitgevoerd worden kerstliederen die allemaal wereldberoemd zijn van 'Carol of the drum' tot 'Have yourself a merry little Christmas', van 'Quando nascette Nino' tot 'Hark! The Herald angels sing', van 'Stille Nacht' tot 'Joy to the world'. De arrangementen zijn fantastisch georkestreerd en gearrangeerd door de Italiaanse componist Marco Frisina. Deze doen sterk denken aan het repertoire en het klankidioom van André Rieu.

Alle repetities staan in het teken van die kerstconcerten. In september en oktober alleen repetities, steeds op woensdag. In november ook met op Christ König een kleine mis met ontbijt met de schutters. In december zijn dan de kerstconcerten op 8 en 15 december en natuurlijk de feestelijke en sfeervolle Christmette op 24 december om 18.30 uur.

Opa's en oma's vertellen over de oorlog

Opa's en oma's vertellen persoonlijke verhalen over WO2 Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Donderdag 23 augustus in het Nationaal Bevrijdingsmuseum: opa's en oma's vertellen persoonlijke verhalen over de oorlog voor kinderen van 10-12 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd!

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Schoenmakerij Groesbeek, werk in uitvoering!

GROESBEEK - De schoenmakerij en sleutelservice midden in het centrum van Groesbeek gaat verbouwen, na jaren van voorbereidingen onderhandelingen en steeds gewijzigde plannen van de pandeigenaren.

Vanaf 30 augustus (dat is de donderdag voor de Groesbeekse kermis), gaat de aannemer beginnen met intern heel veel aanpassingen te verrichten bij de schoenmakerij. Dit alles om de klanten in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn. In eerste instantie zal de werkplaats vergroot worden, waarna vanaf 11 september fase twee van start zal gaan, (dat is dan de maandag na de Groesbeekse kermisweek). Dan zullen de steigers verschijnen bij en rondom de schoenmakerij en sleutelservice, hartje Groesbeek.

In deze tweede fase krijgen de panden van De Locomotief, Bakker Bart en Schoenmakerij Groesbeek een flinke uitbreiding aan de voorzijde, met geheel nieuwe frontaanzichten, aangepast aan de eisen van de tijd.

De planning is dat het grootste gedeelte van de werkzaamheden eind oktober klaar zijn en dat Groesbeek centrum er weer een stuk(je) mooier op geworden is.

"De bouwperiode tussen donderdag 30 augustus en woensdag 12 september is de schoenmakerij gesloten (traditiegetrouw in de kermisweek, dit jaar echter enkele dagen langer). Vanaf woensdag 12 september staan de schoenmakers weer klaar om u van dienst te zijn. In de periode waarin de schoenmakerij 'in de steigers staat' wordt er gewoon doorgewerkt door de schoenmakers en bent u zoals altijd welkom van dinsdag tot en met zaterdag. We houden u de komende weken verder op de hoogte over de ontwikkelingen bij de schoenmakerij en sleutelservice in het hartje Groesbeek."

Vanaf nu is er volop verbouwingskorting op heel veel artikelen om zoveel mogelijk ruimte te maken voor de geplande verbouwing maar natuurlijk ook om schoon schip te maken voor de nieuwe collecties tassen, koffers, riemen en lederwaren welke direct na de realisatie van de uitbreiding zullen binnenkomen.

Kortingspercentages variëren tussen de 20 en 50 procent op heel veel koffers, tassen, boodschappenwagentjes, lederwaren, reistassen et cetera.

Tevens gaat Schoenmakerij Groesbeek met ingang van 20 augustus een nieuwe samenwerking aan met een andere stomerij en om dat te vieren zullen er de laatste maanden van het jaar diverse acties gaan lopen. De schoenmakers van schoenmakerij Groesbeek hebben er zin in en vinden het fijn dat ook zij een steentje bij kunnen dragen aan het nog mooier maken van Groesbeek-centrum.

Anne Frankmiddag in museum

Anne Frank middag in het Nationaal Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar kunnen alles leren over het leven van Anne Frank tijdens een speciale themamiddag op dinsdag 21 augustus in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur: Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Daarna is er bezoek onder leiding van een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen.

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Monumententocht in teken van 'Heldendaden en lokaal verzet'

GROESBEEK – De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden houden op maandag 17 september de jaarlijkse traditionele Monumententocht Operatie Market – Garden. Dit jaar staat de monumententocht in het teken van 'Heldendaden en lokaal verzet'.

De tocht voert langs drie verschillende locaties waar bij elke locatie een korte ceremonie zal worden gehouden. Het programma op die dag is als volgt:
09.30 uur; Verzamelen bij het monument aan de 17 septemberstraat in Breedeweg
09.45 uur; Aanvang ceremonie in samenwerking met 17 septemberstraatcomité
10.15 uur; Einde ceremonie Breedeweg
10.30 uur; Aanvang Ceremonie Generaal Gavin Monument aan de Gen. Gavinstraat Groesbeek
11.10 uur; Einde ceremonie
11.30 uur; Aanvang ceremonie Historische kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek
12.00 uur; Einde ceremonie
Na afloop wordt koffie /thee geschonken in het gemeentehuis van Berg en Dal aan het Dorpsplein.