De Liemers Helemaal Goed Courant

16 september 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 16 september 2016


Ruil & Reparatie Kring De Liemers haalt geld op voor Koninklijk Wilhelmina Kankerfonds

Op 7 september was er een open dag bij Stichting Ruil & Reparatie Kring de Liemers. Deze middag stond in het teken van de actie: Ook kleine beetjes helpen voor het KWF Fonds.

Ondanks de warmte was er een zeer goede opkomst. De ontvangst met koffie en thee met iets heel lekkers was verzorgd door een lokale bakker uit Zevenaar. Dankzij de lokale winkeliers en particuliere giften waren er veel cadeautjes om te verloten. Diverse rondes, met veel verkochte lootjes waren nodig om alle prijzen uit te geven.

Burgemeester Rik De Lange heeft 3 rondes verzorgd door eigenhandig de winnende nummers uit de pot te halen. Er was maanden druk gebreid aan lapjes van 20 x 20 cm om een lappendeken van te maken en deze beschikbaar te stellen voor een extra ronde, er was zoveel gebreid dat er zelfs twee lappendekens te verloten waren. Top kok Tom Lamers, chef de partie van sterrenrestaurant : ”De kromme Dissel” in Heelsum heeft een Lekker op z’n Liemers hartig hapje verzorgd wat een ware smaaksensatie was waar iedereen van genoten heeft.

De totale opbrengst van deze middag was € 278,85 wat een hele prestatie is, omdat de lootjes voor elke trekking maar € 0,50 en voor de 7 hoofdprijzen€ 1,00 waren. Al met al dus een zeer geslaagde middag en veel blije mensen bij Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers. Meer info: 0316262274 – www.ruilkringdeliemers.nl – ruilkringdeliemers@hotmail.com

Feestavond met Kroepin bij Sint-Andreas

ZEVENAAR - Op zaterdag 24 september vanaf 20.00 uur speelt coverband Kroepin op de schuttersavond van schutterij Sint-Andreas ’t Grieth-Zevenaar. De toegang is gratis.

Om 17.45 vertrekt de schutterij vanaf de Oude Doesburgseweg voor het ophalen van het koningspaar Gerald en Inge naar\ de Schaapsdrifd. Op de Schaapsdrikf zullen de bielemannen eerst de boomstam doorhakken. Daarna zal er voor het koningspaar en aanwezigen gevendeld worden.

Om 18.45 zal verder getrokken worden naar het Noordeinde. Omstreeks 19.00 uur zullen de bielemannen hier hun kunsten laten zien. Daarna zal er weer een vendelhulde gebracht wordt bij de schuttersboog.

Omstreeks 20.00 zal de schutterij terug zijn in het schuttersgebouw aan de Oude Doesburgseweg. Hierna vindt de feestavond plaats met medewerking van coverband Kroepin.

Liemers Monumentenweekend en Monumentennacht...

ZEVENAAR - Het is nog even wennen, maar op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober wordt voor het eerst een eigen Liemers Monumentenweekeinde gehouden. De aftrap wordt gegeven op vrijdagavond 7 oktober tijdens de eerste Liemerse Monumentennacht.

Het Monumentenweekeinde en de Monumentennacht vragen nadrukkelijk aandacht voor de vele monumenten in de Liemers. Door monumenten tijdens het weekeinde gratis toegankelijk te maken, door presentaties van historische verenigingen, door muziek en theater, door gesprek en discussie en door rondleidingen en fietstochten wordt het monumentale bezit in de Liemers in het zonnetje gezet.

Het Liemerse Monumentenweekeinde op 7 en 8 oktober wordt gehouden in Westervoort, Duiven en Zevenaar. De Liemerse Monumentennacht vindt op 7 oktober plaats in Hal 12 van het nieuwe Zevenaarse gemeentehuis aan de Kerkstraat 27. Het gemeentehuis was vroeger de bekende sigarettenfabriek van BAT/Turmac. Het is een aansprekend voorbeeld van een monument dat een goede herbestemming heeft gekregen. Herbestemming en hergebruik vormen het thema van de avond.

Wie meer wil weten over de diverse programma 's en activiteiten, en wie wil weten hoe men zich kan opgeven voor de Monumentennacht, kan terecht op de speciale website: www.klankeninmonumenten.nl. Het Liemerse Monumentenweekeinde en de Liemerse Monumentennacht zijn een initiatief van cultureel samenwerkingsverband Kunstwerk! en van de Monumentencommissie Duiven en Zevenaar.

Sjoerd Willemsen kermiskoning 2016 in Beek

Foto's gemaakt door Ben Boers

BEEK - Maandag 29 augustus werden tijdens de Beeks-Loerbeekse kermis de schietwedstrijden van het Sint-Jansgilde gehouden. Het koningschieten begint altijd met een openingsronde.

Gewoonlijk worden daarna de onderdelen van de houten vogel in een bepaalde volgorde eraf geschoten. Dit jaar begon het koningsschieten echter met een bijzonder voorval. Aan het einde van de openingsronde viel de staart van de vogel spontaan naar beneden. Volgens de reglementen is het onderdeel dat naar beneden komt, voor diegene die het laatst een schot heeft gelost. Tot zijn verbazing wongildemeester Martijn Heebing op deze bijzondere wijze winnaar de gevallen staart.

Bij het reguliere koningschieten heren dat volgde, wist Sjoerd Willemsen de romp naar beneden te schieten. Hij koos zijn vriendin Marjolein van Essen tot koningin. Tijdens de schietwedstrijden van de federatieve schuttersdag in Nieuw Wehl op 18 september zal Sjoerd het Sint-Jansgilde vertegenwoordigen. Bij de dames was het Natascha Rutjes die na een lange en slopende strijd de romp van de vogel liet landen.

’s Avonds werd de koning thuis opgehaald door schutters, officieren en de muziekvereniging. Onderweg wachtte een boomstam van circa 1 meter doorsnede die de weg versperde. Deze moest door de bielemannen worden geslecht voordat met een vendelhulde de nieuwe koning kon worden verwelkomd. Tijdens het doorhakken werd afscheid genomen van bieleman Marcel Lanters die na jaren van trouwe dienst het bijltje neerlegt.

Op de webpagina www.sintjansgilde.nl staan alle uitslagen van de schietwedstrijden kermis 2016.

Wie worden knapste koppen van Groessen?

Wie worden de knapste koppen van Groessen. Foto: Eefenco

GROESSEN - Stichting Das Groessen presenteert een nieuw evenement: Das Groessen Kwis: Wie worden de knapste koppen van Groessen? In 2018 staat de manifestatie Das Groessen op het programma. Ondertussen zit de organiserende stichting Das Groessen niet stil. Met het gloednieuwe evenement 'Das Groessen Kwis' wordt er volgend jaar juni gestreden om de titel 'Knapste Koppen van Groessen'.

Vrienden, familie, buurt, bekenden, verenigingen. Iedereen kan deelnemen aan de Das Groessen Kwis, die twee avonden beslaat. Op zaterdagavond 17 juni worden de 'kwisboeken' uitgedeeld waarmee de deelnemende teams een avond lang aan de slag gaan. Voor middernacht moet alles weer worden ingeleverd en is het tijd voor een 'afterkwisborrel'. Precies twee weken later - op zaterdag 1 juli - vindt tijdens de feestavond de prijsuitreiking plaats.

Het idee voor de Das Groessen Kwis komt van Groessenaar Nico Gerrits die een soortgelijk evenement al meerdere keren meemaakte in zijn geboorteplaats Overasselt. Hij bracht het plan onder bij de stichting Das Groessen en ondersteunt de voorbereidingen. "De kwis bestaat uit Groessense weetjes, kiekjes, sport, muziek en nog veel meer", vertelt Nico Gerrits. "Uiteenlopende Groessense en niet-Groessense onderwerpen komen langs in deze kenniskwis, die ook praktische opdrachten bevat. De kwis bevat serieus denkwerk, maar ook veel humor. Het houdt de deelnemende teams een avond lang bezig."

Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. De stichting Das Groessen daagt vriendengroepen, kennissen, buurten, verenigingen uit om nu al teams te vormen. "De teams kun je helemaal vrij samenstellen en zelfs het aantal deelnemers maakt niet uit", vertelt Manouk van Dijk van de stichting Das Groessen. "Het kan dus zelfs zo zijn dat een vereniging meerdere teams inschrijft."

Meer informatie wordt gepubliceerd op www.facebook.com/dasgroessen of is te verkrijgen via e-mail info@dasgroessen.nl.

Cursus veilig internetten

DOESBURG/ANGERLO - De ouderenbond PCOB afdeling Doesburg organiseert in samenwerking met het landelijk Bureau van de PCOB en internetbedrijf Solcon een laagdrempelige training 'Veilig Internetten' voor 50-plussers.

De training wordt uitgevoerd in centrum De Meent, Prinses Margrietlaan 3a tin Angerlo op dinsdag 11 oktober van 19.30 tot 22.00 uur. Het doel is de deelnemers in één avond voldoende (theoretische en praktische) handvatten te geven om zo veilig mogelijk te kunnen internetten. Aandacht zal worden besteed aan: veilig online winkelen en betalen / internetbankieren; voorkomen van ongewenste software bij downloaden; nepmail / phishing en andere internetfraude; de risico's van openbare wifi-netwerken / veilig gebruik van apps; de do's and don'ts van sociale media entips hoe in algemene zin veilig om te gaan met online-privacy.

Daarnaast kunnen de deelnemers vooraf aandachtspunten aandragen om in de cursus te behandelen. Oefenen staat centraal. De deelnemers dienen te beschikken over een tablet, laptop of notebook (met Microsoft Windows of Apple Mac iOS / OS X) en deze mee te brengen. Het gebruik van één laptop per twee personen is overigens geen bezwaar. De cursus vindt doorgang bij tenminste 15 aanmeldingen. De deelnemerskosten voor niet-leden bedragen 6 euro / persoon. De consumpties die worden gebruikt zijn voor eigen rekening. Er zijn ruim voldoende parkeerplaatsen aanwezig. Aanmelden kan via de afdelingswebsite pcob.doesburg@live.nl, waarna aanvullende informatie en een uitnodiging zullen worden verstuurd. Geïnteresseerden kunnen zich tot 5 oktober voor de training opgeven.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Stichting Leergeld de Liemers zoekt een administratief medewerker voor het zelfstandig plannen van afspraken, het archiveren van aanvragen en het voeren van telefoongesprekken.

- Home-Start van Humanitas zoekt medewerkers die ondersteuning, praktische hulp en een luisterend oor bieden aan ouders bij de opvoeding van hun kinderen. In oktober start een cursus voor de nieuwe medewerkers.

- Caleidoz Welzijn Zevenaar zoekt een gastvrouw/gastheer die verantwoordelijk is voor de ontvangst van bezoekers, het aannemen van de telefoon, koffie en thee schenken voor de bezoekers en het inplannen en beheer van de ruimtes voor vergaderingen.

- Stichting Kinderboerderij Didam zoekt een enthousiaste dierenverzorger, die naast het verzorgen van de dieren ook de bezoekers ontvangt en activiteiten begeleidt (kinderfeestjes).

Voor meer informatie over deze en circa 280 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Kaartverkoop van Music Herwens Finest II

HERWEN - Het 110-jarig bestaan van de Koninklijke muziekverenging Sint-Caecilia uit Herwen wordt zaterdag 15 oktober gevierd met een muzikale avond in De Cluse van Herwen.

Hieraan neemt divers Herwens muzikaal talent deel. De sporthal van De Cluse wordt deze avond omgetoverd tot een ware muziektempel met voor iedereen wat wils.

De kaartverkoop voor deze avond is zondag 18 september van 10:00 tot 13:00 uur in De Cluse in Herwen. Er zijn zit- en staanplaatsen verkrijgbaar. Het belooft een memorabele avond te worden.

Fruitbingo Seniorenvereniging Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 22 september is de fruitbingo. Na het zomerprogramma gaan de senioren weer de zaal in voor een middag met bingospel.

Er zullen 12 ronden bingo worden gespeeld met als prijzen FRUIT (nieuwe oogst) van fruitkwekerij De Drie Dorpenpolder Bert van Schip, Renbaan 45. Met in de pauze een fruitcocktail van Roelofs Fruitservice, fruit op maat van Dorpsplein 3. Alle leden zijn welkom van 1400 - 16.30 uur in zaal De Oude Waal in Pannerden.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag, waar diverse activiteiten worden gehouden, in zaal De Oude Waal. Lid worden van de Seniorenvereniging of inlichtingen: telefoon 0316 371238.

Wereldrecord Westerduiven bevestigd door Guinness Book of Worldrecords

DUIVEN - Het is nu ook officieel. Hockeyvereniging MHC De Westerduiven heeft het wereldrecord 'Langste VeldhockeyMarathon' op haar naam staan. Dit heeft de organisatie Guinness Book of Worldrecords afgelopen weekend bevestigd. Om dat te bereiken hebben 32 spelers van de club in het weekend van 13 mei liefst 52,5 uur achter elkaar hockey gespeeld. Spelers in de leeftijd van 16 tot 51 jaar.

De club deed de recordpoging in het kader van haar 25 jarig lustrum. Het is uniek en ongekend wat deze spelers en speelsters hebben neergezet, aldus Joris van Wijk, voorzitter van de club. Ze hebben één doorlopende hockeywedstijd gespeeld. Een harde eis was dat elk team continu minimaal acht spelers in het veld had staan. Een team bestaat uit 16 spelers. Dat betekende voor iedere deelnemer steeds twee uur hockeyen, twee uur rust. En dat 52,5 uur lang.

"Er waren strenge regels gesteld vanuit de organisatie Guinness of World Records. Zo moesten we alles opnemen op camera, was het noodzakelijk om van minuut tot minuut een logboek bij te houden en mochten de spelers niet van het veld af. Er moest een volwaardige hockeywedstrijd gespeeld worden met officiële scheidsrechters."

Een dergelijk record lukt alleen als je er samen de schouders onder zet en elkaar steunt als het zwaar wordt. Alleen dan haal je de eindstreep. Vanaf nu heeft MHC De Westerduiven uit Westervoort en Duiven een plek op de website van Guinness Book of Worldrecords, http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/longest-marathon-playing-field-hockey

Top Folkgroep Golden Bough in De Lantaern

ZEVENAAR - Het is Muziekcafé De Lantaern weer gelukt om Folkgroep Golden Bough op hun podium te krijgen. En wel op zaterdag 1 oktober. Aanvang 21.00 uur. Entree: 12 euro. Gelrepashouders 6 euro.

Golden Bough is een van de top folk groepen die met enige regelmaat terugkeert in De Lantaern voor een optreden. Het is een Amerikaanse groep die bestaat uit: Kathy Sierra, Margie Butler en Paul Espinoza. Deze groep is zeer geliefd bij het folk minnend publiek vanwege hun interpretatie van de Keltische en Ierse muziek. Ook worden ze geroemd voor de enthousiaste wijze waarop zij de zaal hierbij betrekken.

Hun repertoire kenmerkt zich door een grote variatie aan stijlen, dat wordt bereikt doordat zij als multi-instrumentalisten ogenschijnlijk moeiteloos overschakelen op een ander instrument. Met een duizelingwekkende serie van akoestische instrumenten zoals: de Keltische harp, gitaar, tin whistle, viool, altviool, octaaf mandoline, harmonica en bodhran (de Ierse handtrommel) biedt dit trio van moderne minstrelen een oorstrelend programma aan.

Golden Bough maakt ook dit najaar weer een tournee door Europa; ze treden onder meer ook op in Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland. In de afgelopen jaren zijn er 30 Cd's op de markt gebracht, die alle zeer veel eigen composities bevatten. Hun laatste cd heet 'Songs My Father Sang'. In 2015 vierden ze hun 35 jarig jubileum. Golden Bough presenteert op fantastische wijze de essentie – vooral de vreugde – van de traditionele (folk)muziek.

Start voorverkoop jubileum- editie feestweek Groessen

GROESSEN - Nadat twee weken geleden al de online-voorverkoop van het Gerstfeest met Bökkers en het Maïsfeest met Hike van start is gegaan, zijn met ingang van 19 september ook de gewone 'papieren' kaartjes te koop.

Kaartjes voor Bökkers op 8 oktober, de Groessense Bokbier Pruuveri-j op 9 oktober en het Maisfeest op 15 oktober zijn vanaf dan te koop bij Slagerij Scholten in Groessen, Monique Hairfashion in Loo, Tankstation Nijland in Duiven, TabAktief gemakshop Leuven in Zevenaar en Pompstation Het Ambacht in Westervoort.

Bökkers doet voor het eerst De Liemers aan maar het lijkt erop dat de band hier nu al zeer geliefd is, zo groot is de belangstelling. Bökkers is dan ook niet zomaar een bandje. Bökkers staat voor feest, veel bier en snaarstrakke dialectrock. Precies 25 jaar nadat Normaal voor het eerst naar Groessen kwam en Feestweek Groessen het levenslicht zag, zal Bökkers oude tijden doen herleven en de nieuwe tijd aankondigen. Dit mag je niet missen! Ook de belangstelling voor het Maïsfeest is weer erg groot. Vorig jaar was het feest volledig uitverkocht en dat gold eveneens nagenoeg voor de Groessense Bokbier Pruuveri-j. Het is dus raadzaam om op tijd je tickets aan te schaffen! Meer info vind je op www.feestweekgroessen.nl.

Gymlessen speciaal voor kinderen met beperking

WESTERVOORT - Wil je kind lekker spelen en bewegen, maar is dat een beetje moeilijk omdat je kind een beperking heeft? Gymnastiekvereniging Aldo heeft nu een gymles speciaal voor kinderen met een (lichte) lichamelijke of verstandelijke beperking, chronische ziekte of motorische achterstand.

Special Gym voor Kids is speciaal voor kinderen voor wie sport niet vanzelfsprekend is. De kinderen kunnen van alles op eigen tempo doen tijdens deze gymles, zoals klimmen, klauteren, balanceren, springen en rollen. Elke oefening wordt aangeboden op het niveau van het kind.

Steeds een stapje verder komen is heel fijn, maar plezier maken staat voorop. Spelenderwijs nemen de kinderen deel aan allerlei bewegingsactiviteiten. Zo kunnen de kinderen zich op ontspannen wijze lichamelijk ontwikkelen en meer zelfvertrouwen krijgen. Ook leren ze samenwerken met andere kinderen in een klein groepje. Tijdens de gymles doen de kinderen oefeningen die bij ze passen en hen tegelijkertijd uitdagen. Daarvoor zijn ook speciale materialen beschikbaar.

De lessen worden gegeven door Hermien Bergervoet. Zij geeft al meer dan dertig jaar gymlessen aan jonge kinderen en heeft de opleiding ‘Special Gym’ afgerond.

Wil je ook eens kennismaken? Kom dan kijken en meedoen. Kinderen van drie tot acht jaar kunnen meedoen en anders in overleg. De lessen zijn elke zaterdag van 12.30 tot 13.30 uur in de grote gymzaal van Kulturhus de Nieuwhof in Westervoort. Je kind kan twee keer gratis meedoen. Er mag één ouder per kind meedoen met de les. Vragen of interesse? Stuur een e-mail naar Hermien Bergervoet (hermien_bergervoet@hotmail.com) of bel 06 19064309.

Thor-Zwaluwen start weer

ZEVENAAR - De vakantie is al bijna weer voorbij en ook bij Thor-Zwaluwen staat het seizoen weer voor de deur. Op de website staat het lesrooster en verder alle informatie.

"Heb jij ook zo genoten van de olympische spelen en wil jij net als Sanne Wevers een mooie oefening leren op de balk? Of net als Epke aan de rekstok je uiterste best doen? Kom dan naar een van onze lessen gerust even kijken en een keer gratis meedoen. Zijn er verder nog vragen neem dan contact op met het bestuur of de leiding."

Van 17 tot en met 24 september vindt de Nationale Sport Week weer plaats. Op zaterdag 17 september wordt van 13:00 tot 17:00 uur de Nationale Sport Week geopend in het centrum van Zevenaar. "Hier zijn wij ook aanwezig voor al uw vragen, misschien wel een mooie demo van onze selectiemeiden en uw kinderen kunnen zelf even oefenen en meedoen." (www.thorzwaluwen.nl)

Opera Gelderland-Oost 30 jaar

ZEVENAAR - Dit jaar bestaat Opera Gelderland-Oost dertig jaar. Reden voor een feestje. En dat feest speelt zich af op het podium van Het Musiater in Zevenaar op 22 oktober om 20.00 uur. Een bijzondere rol is weggelegd voor Carmen. Het koor brengt op speelse wijze een verkorte versie van deze gelijknamige opera van Bizet op de planken.

Voor deze productie heeft het koor vier gastsolisten en Dansgroep Lèfamm aangetrokken. De rol van Carmen wordt gezongen door Madeleen IJsselmuiden. Mark van Ments zingt de rol van Don José en Micaëla wordt vertolkt door Manuela Fraikin. Joep van Geffen zingt de rol van de stierenvechter Escamillo. De rollen van Frasquita en Mercedes worden door de eigen solisten Mieke den Doop en Adrie van Asselt ingevuld.

Voor de pauze zingen koor en solisten klassiekers uit andere opera's, die de afgelopen dertig jaar op het repertoire stonden. Koor en solisten dragen passende kleding. Voor de vaste bezoekers is dit gedeelte van de avond een feest van herkenning. Koor en solisten staan onder leiding van dirigent Frank Litjens. Pianiste Floor Lanz zorgt voor de muzikale begeleiding.

In 1995 werd de eerste dirigent Albert Wissink opgevolgd door Frank Litjens, die het koor inmiddels al 21 jaar leidt. In 2002 is regisseur Auriol Schut aangetrokken. Pianiste Floor Lanz is sinds 2008 aan het koor verbonden.

De uitvoering is op zaterdagavond 22 oktober om 20.00 uur in Het Musiater in Zevenaar. De entree is 20 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het theater via www.hetmusiater.nl. Ook kan men direct kaarten aan de kassa kopen.

Het gemeenteloket op dinsdag 20 september

PANNERDEN - Dinsdag 20 september komt het voltallige college naar MKB Rijnwaarden om met de ondernemers te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ieder college lid zal een loket van hem of haar portefeuille bezetten. Onderwerpen variërend van handhaving, milieu, dorpsvernieuwing, toerisme, vergunningenbeleid, sociaal domein, herindeling et cetera.

Ondernemers hebben dan de kans vragen of opmerkingen met het college te bespreken. Op verzoek van het college wordt met name aan de ondernemers gevraagd mee te denken of de regeldruk en regelgeving eenvoudiger kan. Ideeën zijn meer dan welkom.

Na een korte samenvatting is er een netwerkborrel waar de leden nog even informeel van gedachte kan wisselen met de Burgemeester en de 4 wethouders. Het gemeenteloket is dinsdag 20 september om 20.00 uur in café/zaal De Dijk aan de Kerkstraat 12 in Pannerden.

Deze avond is bedoeld voor ondernemers uit Rijnwaarden en Zevenaar. Leden en niet -eden zijn welkom. Onder de aanwezigen zal er deze avond een gratis jaar-lidmaatschap verloot worden. Zowel entree als de consumpties zijn gratis. Aanmelden is zeer gewenst via activiteitencommissie@mkbrijnwaarden.nl.

Peuterplusgroep nu ook op woensdag

ZEVENAAR - Samen spelen en leren met ontwikkelingsgelijken! De Peuterplusgroep is een activiteitengroep voor peuters (tussen 2,5 en 4 jaar) die wel toe zijn aan wat extra uitdaging en activiteiten! De groep is ook zeer geschikt voor hooggevoelige kinderen.

De bijeenkomsten staan veelal in het teken van een thema. Filosoferen, Engels en smart games komen aan bod. De bijeenkomsten worden georganiseerd bij Goochem in Balans, Lentemorgen 5 in Zevenaar (oude Rabobank). De kosten bedragen 10 euro per keer. Van de opbrengst worden nieuwe materialen gekocht voor een volgende bijeenkomst!

De kinderen maken hun eigen letter van diverse stukken spoor en rijden erover met een trein

Chantal Berens, leerkracht en orthopedagoge, biedt begeleiding ten aanzien van het samen spelen, het leren van fouten en het aangaan van uitdagingen. Inschrijven kan per mail chantal.berens@gmail.com Een groep bestaat uit maximaal 6 peuters. Plaatsing gaat op volgorde van binnenkomst.

Trefpunt alleengaanden

ZEVENAAR - Het Trefpunt is de ontmoetingsplek voor mensen zonder partner. Je kunt er nieuwe contacten opdoen om samen activiteiten ondernemen.

Bij de inloopbijeenkomsten van het Trefpunt kunt u in een ontspannen sfeer mensen ontmoeten die ook alleen wonen. De gemiddelde leeftijd is 50+, maar iedereen is welkom. Door met elkaar in gesprek te gaan, interesses en hobby’s te delen, kunnen nieuwe initiatieven ontstaan. Gezellig een kopje koffie drinken, samen gaan wandelen of naar de film gaan.

"Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten of zoek je bijvoorbeeld een fietsmaatje, kom dan eens kijken bij het Trefpunt of het iets voor je is. Het eerstvolgende Trefpunt is op zaterdag 1 oktober van 14.00 – 16.00 uur op De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Iedereen is welkom.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Marrie Boshuis van Caleidoz Welzijn, per telefoon 06-20635563 of mail m.boshuis@caleidoz.nl.

Trainingen handbalvereniging weer van start

DUIVEN - Op maandag 5 september zijn de trainingen bij handbalvereniging Duiven weer van start gegaan.

De trainingsuren staan op www.hvduiven.nl. "Voor onze jongensgroepen zijn we dringend op zoek naar aanvulling, dat geldt voor de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar. Natuurlijk zijn ook meisjes welkom. Dus kom eens mee doen bij de training, je mag altijd drie keer gratis mee trainen."

Zijactief Groessen: Opening nieuw seizoen

GROESSEN - Zijactief Groessen opent het nieuwe seizoen op woensdagavond 28 september om 19.45 uur in Dorpshuis Groessen.

Deze avond wordt een presentatie/demonstratie gegeven door Daisy Markerink, het belooft een interessante en gezellige avond te worden.

Zaterdag 1 oktober is er een wandeldag van de Provincie vanuit het gezellige Eibergen. Vertrek 8.30 vanaf het Schuttersplein. Opgave voor 19 september. Voor verdere info, onkosen: zie ontvangen prikbordmemo.

Donderdagochtend 6 oktober wordt gestart met conversatie Engels van 10.30-12.00 uur door Arnold Uffing. Voor opgave en vragen: bestuur Zijactief: Leny, Rinie, Doortje, Ans, Diny.

Korfbalvereniging De Zwaluwen bestaat 60 jaar

ZEVENAAR - 15 september 1956 werd korfbalvereniging De Zwaluwen uit Zevenaar opgericht: inmiddels 60 jaar geleden. Dit is iets om trots op te zijn en daarom wordt deze mijlpaal gevierd op zaterdag 17 september.

Leden, vrijwilligers en ook oud-leden zijn deze dag welkom op het veld van de korfbalvereniging aan de Marconistraat in Zevenaar. Naast het officiële gedeelte wordt er onder andere een schutterstoernooi georganiseerd. Niet van alle oud-leden zijn de adressen nog beschikbaar. Zij zijn echter ook welkom en kunnen zich via www.dezwaluwen.nl/receptie aanmelden.

Hoe behoud ik de kwaliteit in mijn relatie?

WESTERVOORT - Longpunt Rijn IJssel heeft Irma Bosman-Hinke, arts-seksuoloog uit Rijnstate te gast. Zij zal spreken over seksualiteit, wat een deel vormt van de kwaliteit van de relatie.

Longziekten kunnen invloed hebben op seksualiteit, vooral de vermoeidheid, hoesten en benauwd gevoel kunnen verstorend werken. Hoe zit dat precies? De kwaliteit van de relatie onderhoud je met onderlinge respectvolle eerlijke communicatie, en dit geldt ook voor het seksuele aspect ervan. Hoe maak je dit onderling bespreekbaar? Welke praktische tips kunnen helpen? Wanneer besluit je dat je de dokter of specialistisch verpleegkundige in vertrouwen neemt? En wat zijn dan de mogelijkheden? Hoe gaat dat in zijn werk bij Rijnstate?

Het belooft weer een interessante middag te worden voor alle longpatiënten en mantelzorgers in alle fases van de longziekten. Net als bij de andere bijeenkomsten is er ook nu weer voldoende ruimte tot het stellen van vragen aan de gastspreker en om ervaring uit te wisselen met andere longpatiënten en mantelzorgers.

De bijeenkomst van Longpunt “Rijn IJssel” vindt plaats op 21 september in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort (navigatie-adres: Nieuwhof 2 Westervoort). De zaal is open vanaf 13.30 uur. Het programma duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen kan gratis deelnemen. Wel worden bezoekers verzocht geen geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.

Een bijzonder afscheid

GIESBEEK - Op de laatste woensdag van augustus was het voor het laatst dat Joop van Wakeren dirigeerde bij drum- en showfanfare Red & Black Giesbeek. Hij neemt afscheid na bijna 19 jaar.

Dat is an sich al een hele prestatie maar dat Van Wakeren inmiddels 85 jaar is maakt het voor het bestuur en leden extra speciaal. Hier beëindigt hij zijn muzikale carrière: een emotioneel moment.

De voorzitter roemde zijn serieuze maar sympathieke stijl van dirigeren en zijn humor en warmte. Elke woensdagavond kwam hij vanuit Deventer naar Giesbeek om de muziekstukken in te studeren. Dankzij zijn bevlogenheid heeft de vereniging mooie successen gekend, zowel op concours als op straat. Men kijkt terug op een fijne tijd.

Om zijn betrokkenheid bij Red & Black te eren wordt een persoonlijke mars gecomponeerd. Deze krijgt z'n premiere op het eerstvolgend concert waar Van Wakeren uiteraard voor is uitgenodigd. Nadien was het een prettig samenzijn en weerzien met enkele oudleden.

Kunst kijken in hal gemeentehuis Duiven

DUIVEN - Al ruim 25 jaar organiseert KunstKring Duiven Expositie tentoonstellingen. De meeste exposanten kwamen uit Nederland, maar soms waren er ook buitenlanders. Zo ook deze keer, alhoewel Kleve is ook weer niet zover weg. Het is boeiend om te zien waar kunstenaars mee bezig zijn, niet alleen de techniek, maar vooral wat ze willen overbrengen.

Anne Thoss geeft ons een inkijk in de geschiedenis. Op de bodem van een oud gemaakte blikken doos legt zij een schilderij. Daarover komen meerde lagen doorzichtig kunsthars. Op iedere laag komen stukjes die met het schilderij te maken hebben, zo ontstaat een 3-dimensionaal beeld. Haar onderwerp zijn de heftige ervaringen die mensen meemaken. Zij fixeert ala het ware een stukje geschiedenis. De toeschouwer kan meeleven met zo'n gebeurtenis, maar er zich ook vanaf wenden, door het deksel te sluiten.

Ewout Vis schilderde aanvankelijk, maar de beeldende kwaliteiten van de materialen, als grafiet en houtskoolpoeder waarmee hij zijn schilderijen bewerkte fascineerde hem. Zo ontdekte hij ook glas. Aanvankelijk voor wandplastieken, maar de levendige breuklijn van glas boeide hem zo, dat hij nu geen ander materiaal meer gebruikt. Met een moderne techniek verlijmt hij de glasstroken onzichtbaar. De levendige breuklijn zorgt nu , door de steeds wisselende lichtval voor een voortdurend veranderend beeld. Het statische schilderij van weleer, is veranderd in een voortdurend veranderend 3-D object.

Een tentoonstelling van twee schilders die het transparante materiaal gebruiken om ruimtelijkheid in hun werk te brengen. Willeke de Laak en Maarten Zaagman improviseren tijdens de opening op respectievelijk klarinet en marimba. De tentoonstelling kan in de hal van het Duivense gemeentehuis aan het Willem-Alexanderplein 1 tot 7 oktober bezocht worden tijdens kantooruren.

Opvoeden, je staat er niet alleen voor!

REGIO - Iedere ouder zal het herkennen dat opvoeden niet altijd even lekker gaat. Hulp vragen is vaak best lastig. Toch is ondersteuning eenvoudig te krijgen en hoef je niet aan allerlei voorwaarden te voldoen. Humanitas Home-Start + kan een helpende hand bieden en een steuntje in de rug geven bij opvoeden.

Een gezin kan een periode doormaken waarin het niet zo goed gaat. Meestal komen ouders er zelf wel uit, maar soms kan het een opluchting zijn als iemand in zo'n periode een luisterend oor biedt of helpt met praktische zaken.

Wanneer Home-Start ? Humanitas Home-Start biedt met veel succes opvoedingsondersteuning in de gemeente Duiven, Westervoort, Rheden, Rijnwaarden en Zevenaar. Home-Start ondersteunt gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar.

Hoe werkt het? Wekelijks komt een getrainde en ervaren vrijwilliger bij het gezin langs. Centraal staan de vragen en de behoefte van het gezin. De vrijwilliger biedt een luisterend oor aan ouder en kind, denkt met het gezin mee, en /ofhelpt met praktische zaken (zoals plannen van het huishouden of de voorbereiding van een spreekbeurt).De ondersteuning is gratis en tijdelijk (van enkele maanden tot een jaar).

Waar informatie? Huisartsen, gemeenten, het consultatiebureau, en andere hulpverleners kunnen contact opnemen voor informatie of het aanmelden van een gezin.

Ook kunt u als ouder rechtstreeks contact opnemen met de coördinator.

Training vrijwilligers. In oktober start de training voor asp.vrijwilligers Home-Start+. Bent u op zoek naar boeiend, leerzaam en mensgericht vrijwilligerswerk, en ben je zelf ouder of heb je ervaring in het opvoeden/ omgaan met kinderen? Neem dan contact op met: Home-Start+ De Liemers, Fuutstraat 50a, Duiven; Eline van Kuijk 06 1343678, e.vankuijk@humanitas.nl; Loes Hulsebosch 06 35130961, l.hulsebosch@humanitas.nl.

Eerste Heilige Communie 2017 Sint-Willibrordusparochie

LIEMERS - Binnenkort gaan in de parochie Heilige Vier Evangelisten (Duiven, Groessen, Loo en Westervoort) de voorbereidingen voor de Eerste Heilige Communie van start. Alle kinderen die in het schoolseizoen 2016-2017 in groep 4 zitten kunnen zich voor dit Eerste Heilige Communie-feest opgeven. Via basisscholen zullen in week 37 (12 september) ook uitnodigingsbrieven verspreid worden voor aanmelding.

Het pastoraal team heeft in overleg met de werkgroep de datum van de Eerste Communie viering vastgesteld: Zondag 21 mei om 11.00 uur in de H. Remigiuskerk van Duiven.

Mocht u om welke reden dan ook geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen, en u wilt dat uw kind toch meedoet met de eerste communie, dan kunt u hem/haar uiterlijk 12 oktober opgeven bij het Centraal Pastoraal Secretariaat in Zevenaar via de onderstaande contactgegevens. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging, en tevens een uitnodiging voor de ouderavond dd. maandag 28 november om 20.00 uur waar belangrijke informatie wordt gegeven omtrent de voorbereidingen op de 1e Heilige Communie van uw kind(eren).

Voor vragen en aanmelding: Centraal Pastoraal Secretariaat, email: secretariaat@rkliemers.nl Openingstijden maandag tot en met donderdag van 9.30 – 15.00 uur, vrijdag van 9.30-12.30 uur; 0316 523468.

Loo Budget Concerten presenteert Paul Mulder & Theo Scholten

LOO - Loo Budget Concerten organiseert maandelijks concerten op zondagmiddag in de H. Antonius Abt kerk van Loo (gemeente Duiven). Het aanbod is wisselend omdat ook de interesse van mensen wisselend is, zo is er voor elk wat wils.

Bezoekers wordt een gezellig samenzijn bezorgd met mooie muziek. Zij kunnen bovendien een kijkje nemen in de mooie, authentieke Loose kerk. Het eerstvolgende concert is zondag 18 september om 15.00 uur; de kerk is open vanaf 14.30 uur.

Zanger en gitarist Paul Mulder werd midden jaren ’60 geboren in het Gelderse Tolkamer. De muziek werd Paul met de paplepel ingegeven dankzij de jukebox in het café van zijn ouders.

Theo Scholten mag met recht een rasmuzikant genoemd worden. Hij speelt accordeon en andere toetsinstrumenten, bovendien is hij arrangeur.

Op het programma staan handgemaakte liedjes in het Nederlands en de Liemerse streektaal, onder andere liedjes van de onlangs verschenen cd 'Rivier'. In de liedjes wisselen ernst en humor elkaar af. En misschien komt er ook nog een gouwe ouwe voorbij. Meer info staat op www.paulmuldermuziek.nl.

Iedereen is welkom tegen 7,50 euro (inclusief een consumptie: koffie, thee, chocomel) in de pauze.

Kaartverkoop is voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren gaat via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk: 0316 263981.

Met –exclusief voor de regio- Kloster Andechsbier uit het vat Oktoberfestspecialiteiten bij Ratsstuben Elten!

ELTEN – Het is heel bijzonder eten deze maand bij Peter en Manuela Winkelmann van Ratsstuben Elten. Zij spelen ook dit jaar weer in op het immens populaire Oktoberfest, dat sinds 1810 in Duitsland en sinds 1896 'Auf den Wiesen' wordt gevierd. Restaurant-eethuis Ratsstuben Elten, waarvan Peter en Manuela al 21 jaar eigenaar zijn, spelen met een menukaart volop specialiteiten in op deze traditie. Met – en dat is heel bijzonder!- het Kloster Andechs bier uit het vat. Exclusief vanuit München in deze regio verkrijgbaar bij Ratsstuben Elten.

Even buiten de deur gaan eten. Of –en dat is nog aantrekkelijker- even over de grens. En hoe komt het dat het eten er lekkerder smaakt dan elders? Is het de betaalbare prijs? Is het de grootte van de porties? Het is bij Ratsstuben Elten vooral de kwaliteit en de passie, waarmee Peter als chefkok in de keuken de gerechten bereidt!

Altijd is het weer knus en gezellig bij Ratsstuben Elten met zomers voor het oude raadhuis ook een sfeervol terras. Nu het wat killer wordt, is het binnen goed toeven. En zeker tijdens de Oktoberfeste. Wat te denken van Haxe mit Sauerkraut wahlweise mit echt bayrische Knödel in Soße oder Bratkartoffeln, Leberkäse mit Spiegelei und Bratkartoffeln, Bayrische Wurst mit kraut und Bratkartoffeln en Rippchen mit Sauerkraut und Beilagen?

Deze gerechten zijn alleen op maandag en dinsdag én... onder een tientje! Er is exclusief uit München het Kloster Andechs bier van de tap: doppel Bockbier hell und dunkel! Dit bier is er alleen tijdens het Oktoberfest tot en met de eerste twee weken van oktober!

Ratsstuben Elten, Streuffstrasse 3, Elten (Dld); 0049 28281266; www.ratsstubenelten.de.

't Centrum Reijmer, toplocatie voor uw bruiloft

BABBERICH - Letterlijk in het huwelijksbootje stappen op de mooiste dag van je leven op één van de mooiste plekken in de regio: de Zwanenwaay in Babberich. Geen droom, maar werkelijkheid bij 't Centrum Reijmer in Babberich.

Wie een romantische plek zoekt om te trouwen, hoeft niet lang te zoeken. De Zwanenwaay is er als officiële trouwlocatie bij uitstek geschikt voor.

De eerste bruidsparen hebben inmiddels hun ja-woord gegeven aan het mooie water in Babberich. ,,En allemaal kijken ze hier heel enthousiast terug", is de ervaring van Laurens en Marita Reijmer van 't Centrum.

Met de Zwanenwaay als officiële trouwlocatie in de achtertuin, heeft 't Centrum alle faciliteiten in huis om van uw bruiloft een onvergetelijke topdag te maken. Na het ja-woord kunt u samen met uw gasten heerlijk genieten van een borrel en een hapje in de zomertuin. Aansluitend een lunch, een buffet, een diner met of life-cooking, een receptie en/of een groot feest? Het kan allemaal bij 't Centrum, alles onder één dak.

Bij ieder bruidspaar nemen ze vooraf ruim de tijd om de wensen in beeld te krijgen en deze optimaal in te vullen. ,,We kunnen veel meer dan de standaardbruiloft met het hapje en het drankje. Wij beschikken over verschillen zalen en hebben een dynamische keuken die inspeelt op actuele culinaire ontwikkelingen. Neem tapas of vingerfood, dat is tegenwoordig helemaal in. Mensen zijn vaak verrast over wat hier allemaal kan."

't Centrum Reijmer, Dorpstraat 78, Babberich; 0316 247213; www.centrumreijmer.nl.

Trouwen bij De Stempel in Babberich

BABBERICH - Op zondag 25 september houdt Toptrouwlocaties tussen 11.00 en 17.00 uur een zogeheten 'open toptrouwlocatie-route'. Door heel Nederland kunnen stellen met trouwplannen locaties bekijken waar getrouwd kan worden. Familierestaurant De Stempel in Babberich doet hier ook aan mee.

Sinds de opening in 2014 bleek al gauw dat De Stempel niet alleen goed was voor pannenkoeken, hamburgers en andere gerechten, maar ook voor feesten en partijen. "Toen de eerste aanvraag voor een bruiloft kwam, keken we daar wel even van op!", vertelt eigenaresse Myrthe Heerink. "Het is niet niks om de mooiste dag voor mensen te mogen organiseren!". Dat het niet niks is, blijkt wel uit de foto's: een prachtige locatie, op en top aangekleed met decoratie naar de smaak van het bruidspaar, volop bloemen, een grote feesttent in de tuin waar tot laat in de avond gedanst kan worden en cocktails worden geschonken.

Voor de 'open toptrouwlocatie-route' kunt u zich aanmelden op www.toptrouwlocaties.nl. Bij De Stempel kunt u dan zien hoe een trouwsetting er uit ziet. "Natuurlijk zijn er ook allerlei andere dingen mogelijk! Sommigen willen graag onder de oude wilg in de tuin trouwen, anderen juist met uitzicht op de Eltense berg. We maken altijd een plan op maat, zodat het precies aansluit bij de wensen van het bruidspaar", vertelt Heerink.

Ook als u geen trouwplannen heeft, is een bezoek aan De Stempel de moeite waard. Voor groot en klein is voldoende keus en de kinderen kunnen zich goed vermaken. Kijk voor meer informatie op www.restaurantdestempel.nl.

Oktoberfeest De Liemers met topformatie Wahsinn

ZEVENAAR - Zaterdag 29 oktober vindt voor de zesde maal het enige echte Liemers Oktoberfeest plaats in De Griethse Poort Eten Feesten Bowlen, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar.

Dit jaar zal de Limburgse topformatie Wahsinn het gehele programma, welke aanvangt om 21:00 uur en zal eindigen rond de klok van 01:00 uur, voor haar rekening nemen. De feestzaal is vanaf 20:00 uur geopend. Wahsinn staat al meer dan 10 jaar bekend om zijn muzikale liveshows, gebracht door acht ras-muzikanten, welke als een orkaan over het publiek denderen. En met liveshow wordt ook echt live bedoeld. Geen bas uit keyboards, tuba uit accordeons of electrodrums. Elke sound die je hoort komt uit het instrument dat daarvoor gemaakt is. Een strakke blazerssectie, überdikke drum, bass sounds, pompende tuba solo’s vette gitaren en stralende accordeon-licks, overgoten met een heerlijk zoete saus van vier Wiener Sängerstimmen.

Wahsinn is één van de weinige volledige livebands die het apres-ski-oktoberfestrepertoire echt serieus neemt en aangevuld met Hollandse kneiters en popsongs al menig feest heeft gemaakt tot een sensatie dat zijn weerga niet kent.

Kaarten voor dit Oktoberfeest zijn te bestellen via info@cvdeboemelaars.nl of via 06 22203223. Losse kaarten kosten in de voorverkoop 7,50 en aan de zaal 10 euro. Voor groepen gelden aparte entreeprijzen vanaf 5 euro. Zie hiervoor www.cvdeboemelaars.nl. Indien u uw kaarten voor 15 oktober bestelt, ontvangt u tevens 10 procent korting.

Informatie staat ook op de facebookpagina van het Oktoberfeest De Liemers

Overal en altijd toegang tot de bibliotheek met de App

LIEMERS - Regel met de Bibliotheek Wise app (gratis) jouw bibliotheekzaken wanneer jij maar wilt! Overal en altijd toegang tot de bibliotheek. Er is een nieuwe App 'de Bibliotheek' beschikbaar voor leden van Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers.

Deze App is een extra service. Je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het op tijd inleveren van jouw materialen. De app is te gebruiken door diegenen die lid zijn van een openbare bibliotheek in Nederland. Meer informatie over de deelnemende bibliotheken vind je op http://www.bicatwise.com/app/. Of start de app en maak een keuze uit het overzicht van de deelnemende bibliotheken.

Je kunt vervolgens gebruik maken van de faciliteiten zoals je ook gewend bent in de catalogus en in Mijn Menu bij onze bibliotheek:

Wat heb ik thuis? Verlengen: In één oogopslag zien wat je allemaal thuis hebt en wanneer dit weer ingeleverd moet worden. Met de mogelijkheid om direct te verlengen; dit kan ook in één handeling voor alle gezinsleden tegelijk - mits daarvoor gemachtigd is.

Zoeken in de catalogus: Alle zoekopties uit de reguliere catalogus zijn beschikbaar: titel, auteur, onderwerp, woorden, series etc; naar jeugdboeken, e-books etc. Desgewenst kan je reserveringen plaatsen en titels aan een verlanglijst toevoegen.

Aanwinsten, leesadvies, ratings: Lastig om te kiezen? Je wordt geholpen met aanwinstenoverzichten, (persoonlijke) lees- en luisteradviezen of door te zien hoe anderen titels hebben gewaardeerd.

Gegevens beheren: Zelf jouw gegevens beheren: gebruikersnaam, wachtwoord, mailadres, de wijze waarop je berichten van de bibliotheek wilt ontvangen, maar ook jouw reserveringen en verlanglijst. Inbox en push-berichten houden je op de hoogte van de laatste stand van zaken. Reserveringen ophalen?

Exposite met Digital Art van Maeve Rutten

ZEVENAAR - Van 11 september tot en met 8 november presenteert galerie Meander Digital Art van Maeve Rutten.

Maeve werkt als beeldend verhalenverteller en illustrator. Ze combineert fotografie, model maken en digitale technieken in al haar visuele verhalen. Haar inspiratie komt vanuit een oneindig aantal verschillende richtingen. Ze is gefascineerd door narratieve structuren en hoe verschillende soorten personages zijn vertegenwoordigd in deze structuren. Dit is allemaal geïnformeerd door de tijd waarin zij werkzaam was als acteur. Natuur, excentrieke dieren, David Bowie, Film Noir, Alexander McQueen, Stravinsky, Rembrandt, Picasso, superhelden, sprookjes, Nederlandse landschappen, bric-a-bracwinkels, Patti Smith, George Orwell, Shakespeare, Titiaan, Funkadelic, Hellen Mirren en Jennifer Lawrence en anderen. Naast het werken aan opdrachten en haar Giclee prints, is Maeve momenteel hard aan het werk aan haar eerste kinderboek. Tijdens de meeste dagen is Maeve te vinden in haar atelier te Wimbledon Art Studios, Londen (UK).

De galerie bevind zich op de Arnhemseweg 4 in Zevenaar en is open op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Van maandag tot en met vrijdag op afspraak. www.galeriemeander.nl.

Riviervissen aan het Pannerdensch Kanaal

REGIO - Op zondag 2 oktober houdt de Hengelsport Federatie Midden Nederland in samenwerking met HSV Sint Petrus uit Huissen een gratis visdag voor de jeugd aan de rivier.

Foto: Sportvisserij Nederland

Onder begeleiding van ervaren riviervissers gaan wij met jou de uitdaging aan om met feederhengels (die de federatie beschikbaar stelt) zoveel mogelijk vis te vangen. Het mooie van de rivier is dat je nooit weet wat je gaat vangen. Zo kunnen soorten als blankvoorn, brasem, winde of zelfs barbeel gevangen worden en vaak van groot formaat!

Ben jij tussen de 12 en 16 jaar? Kom dan op deze dag kennis maken met de riviervisserij. Er zijn zelfs prijzen te winnen op deze dag! Aanmelden kan tot 28 september en kan je doen door een mail te sturen naar de federatie info@hfmiddennederland.nl. Vermeld hierbij je voor- en achternaam, leeftijd, telefoonnummer (ouders of verzorgers), en of je een feederhengel wilt lenen. Deelname is gratis en de deelnemers hoeven niet in het bezit te zijn van een Vispas. Meer details volgen na aanmelding.

Cambridge examen op basisschool De Bem

ZEVENAAR - Alle leerlingen van groep 8 van basisschool De Bem in Groot-Holthuizen hebben het afgelopen schooljaar afgesloten met het felbegeerde Cambridge Movers Certificate.

Dit Engelstalige examen is speciaal ontwikkeld door de Universiteit van Cambridge voor kinderen op de basisschool. Cambridge Certificaten zijn toonaangevend en genieten wereldwijde erkenning. In de test worden de leerlingen getoetst op hun leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, luistervaardigheid en spreekvaardigheid. Ieder onderdeel telt even zwaar.

Het Movers niveau komt overeen met het A1 van het Europees Referentiekader voor Talen. Ter vergelijking: A2 is eindniveau van de brugklas, B1 het eindniveau van Mavo en VMBO-t. Steeds meer scholen bieden Engels aan op jonge leeftijd, maar het afnemen van een officieel Engelstalig examen door externe examinatoren, en op groepsniveau is nog vrij uniek in Nederland.

Op basisschool De Bem krijgen alle leerlingen van groep 1 tot en met 8-wekelijks les van een native speaker.

Besturenviswedstrijd stichting De Betuwe

Marcel Willemsen van Sint-Petrus Huissen

PANNERDEN - HSV De Rietvoorn organiseerde dit keer de besturenwedstrijd van Stichting Betuwe. Elk jaar is er een andere vereniging aan beurt. Dit jaar dus De Rietvoorn Pannerden. De Stichting telt acht zelfstandige verenigingen: De Snoek Gendt, Lotus Vulgaris Doornenburg, De Flipper Angeren, Sint-Petrus Huissen, De Rietvoorn Elst, HSV De Karper Haalderen / Bemmel , Hsv Esox Oosterhout.

Wedstrijden op papier zetten is gauw geregeld, maar de uitvoering lijken voor sommige hoofdbrekers. Een dertigtal vissers van vier deelnemende verenigingen hadden zich ingeschreven. Er werd op drie onderdelen gevist. Bovenstrooms op de krib benedenstrooms op de krib, en op de op de Strek.

Strek:
1e Marcel Willemsen st Petrus Huissen werd hier winnaar met 7 kilo en 150 gram.
2e Teun Peters st Petrus Huissen 5 kilo en 150 gram.
3e Roland Cornelissen HSV De Rietvoorn Pannerden 3 kilo 900 gram.

Bovenkant kribben:
1e Coen van Vorsselen HSV De Snoek Gendt 15 kilo 500 gram.
2e Mart Verhoeven Lotus Vulgaris Doornenburg 10 kilo.
3e Bert van Vorsselen HSV De Snoek Gendt 6 kilo 500 gram

Onderkant kribben:
1e Gert Peters van HSV De Snoek Gendt 4 kilo 100 gram.
2e Joop van Rooyen st Petrus Huissen 3 kilo.
3e Harry Reulink HSV De Rietvoorn Pannerden.

Pointillisme-schildercursus in Westervoort

Foto: Twenny Krens

WESTERVOORT - Op woensdagmiddag 28 september start de Kreatieve Kring Westervoort met een nieuwe korte cursus, waarbij geschilderd wordt naar het idee van het oointillisme, een door Seurat en Signac ontwikkelde stijl van schilderen met korte strepen en stippen in frisse kleuren.

De verf wordt in stippen van verschillende kleuren op het doek gebracht, zodat deze, op een afstand gezien, voor het oog in elkaar overvloeien. Een leuke uitdaging voor beginners en gevorderden! Er wordt gewerkt met acrylverf, paletmes en penseel.

De cursus bestaat uit zes lessen en wordt gegeven op woensdagmiddag van 13.30-15.30 uur in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. Voor informatie en aanmelding zie www.kreatievekringwestervoort.nl of neem contact op met Riky Rothengatter, 026-3119659.

Joodse meditatieve zang

ZEVENAAR - Op woensdag 5 oktober is er in gebouw Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar een avond over Joodse meditatieve zang.

Op het programma staan eenvoudige, door iedereen mee te zingen gezangen van rabbi Shefa Gold en Ernst Thuring. De Hebreeuwse teksten zijn ontleend aan de Psalmen en het Hooglied.Ter afwisseling worden gedichten voorgedragen die passen bij de gezangen.

De avond staat onder leiding van Piet van der Heide, medewerker van het Stadspastoraat Arnhem en begint om 20.00 uur. De kosten voor deze avond zijn 5 euro. Nadere informatie en opgave bij Alies Rutgers, 0316 525478.

Sportavond voor mensen met een beperking

ZEVENAAR - Van 17 tot en met 25 september is de Nationale Sportweek en aangepast sporten is dit jaar één van de pijlers. Daarom organiseren DCS, HVZ en DJF Dance Center in samenwerking met Uniek Sporten een sportavond voor mensen met een beperking. Maandagavond 19 september kunnen zij gratis en vrijblijvend kennismaken met verschillende activiteiten op sportpark Hengelder. Iedereen is welkom op deze avond, ongeacht leeftijd en beperking.

Om sportdeelname te stimuleren zetten de drie sportaanbieders ‘hun deuren open’ voor mensen met een beperking. Daarnaast worden de huidige leden uitgedaagd iemand mee te nemen naar de sportavond om samen de start van het seizoen te beleven. DJF Dance Center verzorgt de warming-up en vervolgens kan er kennisgemaakt worden met voetbal en hockey tijdens een avond vol ontspanning en plezier. Uniek Sporten, het loket voor aangepast sporten, zal deze avond aanwezig zijn om informatie te delen en alle vragen omtrent aangepast sporten te beantwoorden. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over het vinden van een geschikte vorm van sport of bewegen, financiële ondersteuning of het zoeken van een maatje.

De sportavond wordt op maandag 19 september om 19.00 uur afgetrapt in het clubhuis van DCS Zevenaar op Sportpark Hengelder (Hengelder 2, 6902 PA Zevenaar). De deelnemers worden in sportieve kleding op het sportpark verwacht. Uiterlijk om 20.30 uur wordt de avond afgesloten in het clubhuis met een drankje. Ben je nieuwsgierig, heb je vragen of wil je aanmelden? Neem dan contact op met Mike Splithof via m.splithof@unieksporten.nl.

Voorleesmiddagen in bieb

REGIO - De voorleesmiddagen op woensdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in de bibliotheken van Westervoort, Duiven en Zevenaar zijn weer van start gegaan. Ervaren voorlezers staan weer in de startblokken om met de kinderen een leuk, spannend of leerzaam verhaal te beleven.

Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, het speelt ook een belangrijke rol in de (taal-) ontwikkeling van een kind. Door met de kinderen te lezen en te praten over het verhaal wordt hun woordenschat, luistervaardigheid en concentratievermogen vergroot. Ken je het vertelkastje al? Met behulp van dit kleine theatertje en afbeeldingen uit bekende prentenboeken wordt het verhaal nóg levendiger en boeiender voor lezer èn luisteraar.

Verhalen als Anton kan toveren, Kleine Muis zoekt een huis of de Wiebebillenboogie komen op een bijzondere manier tot leven. Nieuwsgierig geworden? Kom kijken en luisteren, je bent welkom.

Superleuke voetbalinstuif bij OBW

ZEVENAAR - Op zaterdag 3 september heeft er bij sportvereniging OBW een voetbalinstuif plaatsgevonden voor jongens en meisjes van 3 tot en met 8 jaar.

Als opening gingen de kinderen gezamenlijk met de spelers van OBW 1 onder muzikale begeleiding van het clublied het veld op. Veel kleuters kregen voor het eerst een 'echte voetbaltraining'. Ze kregen op avontuurlijke wijze de eerste beginselen van het voetbal aangeleerd. Zo gingen ze auto rijden (= dribbelen) en zoveel mogelijk snoepjes verzamelen (ballen pakken). Natuurlijk mocht de partijspel op het einde niet ontbreken.

De 5- tot en met 8-jarigen deden in circuitvorm oefeningen met de bal, zoals puntenschieten, penaltyspel, gatendoek & pannavoetbal. Als afsluiting speelden ze een aantal partijtjes. Ook werden de kinderen geschminkt en konden ze gebruik maken van de springkussen. Dj Patrick zorgde voor de gezellig muziek & Tim voor de geweldige foto's.

Als afsluiting was er voor de drie winnaars elk een echte voetbal en kreeg iedereen een waterijsje, certificaat, een kortingsbon van Sporthuis Willems en een medaille.

Dat de instuif zeer geslaagd was, bleek uit vele nieuwe aanmeldingen, die wij hebben mogen ontvangen. Wil jij ook voetballen bij OBW en een keertje komen kijken of oefenen? Neem dan contact op met OBW via voetbal@obw.nl of neem telefonisch contact op via 0316 525527.

"Wij zijn alle vrijwilligers, spelers OBW 1 en onze sponsoren Sporthuis Willems, Kruitwagen Kledingverhuur, De Griethse Poort Eten - Feesten - Bowlen, Gemeente Zevenaar ontzettend dankbaar voor hun bijdrage om deze voetbalinstuif mede mogelijk te maken."

Taizéviering in Sint-Remigiuskerk in Duiven

DUIVEN - Zaterdag 15 oktober wordt om 19.00 uur weer de halfjaarlijkse Taizéviering gehouden in de Sint-Remigiuskerk in Duiven. Dit is een van aard oecumenische kerkviering. U kunt zich, terwijl u luistert naar Taizémuziek, in stilte voorbereiden op de viering vanaf 18.30 uur.

De liederen tijdens de viering zullen worden gezongen door een Taizékoor. Dit koor is een gelegenheidskoor waaraan alle belangstellenden kunnen deelnemen. Dit koor oefent op de vrijdagavonden 30 september en 7 en 14 oktober vanaf 19.15 tot 20.45 uur in het parochiecentrum van de Sint-Remigiuskerk in Duiven aan de Kastanjelaan 2.

De Taizévieringen worden gehouden naar voorbeeld van Taizé, een oecumenische bedevaartsplaats in Bourgondië, Frankrijk, gesticht door frère (broeder) Roger. De vorm waarin daar de vieringen worden gehouden is heel speciaal, heel meditatief. De vieringen bestaan uit veel zang, drie stiltes, en enkele psalmregels, een overwegingstekst (2 regels) en voorbeden. De gezongen liederen kun je wel vergelijken met het mantrazingen. De liederen bestaan vaak uit één of hooguit twee meditatieve regels die meerdere malen worden herhaald. Hierdoor wordt de tekst heel intens beleefd en kom je tot diep gebed. Tijdens de momenten van stilte kun je je dan echt in jezelf keren.

TV or NOTV? We hebben je gewoon nodig

OOY - Toneelgroep NOTV is op zoek naar een aantal nieuwe jonge spelers.

"Vind jij het leuk om... onder begeleiding van een professionele regisseur je acteer talenten te laten groeien?
+ mee te werken aan een leuk toneelstuk?
+ dit liefst zes keer op de planken te brengen?
+ daardoor helemaal toewerkt naar een optimale acteerprestatie?
+ je daarvoor 1x per week op maandagaovond voor in te zetten?

Dan ben jij diegene die wij zoeken! Want voor onze uitvoeringen in april 2017 zijn wij op zoek naar twee personen tussen de 16 en 26 jaar en twee personen tussen de 30 en 40 jaar (we zijn erg flexibel met deze leeftijdsgrenzen, dus laat het je niet weerhouden om te reageren)

Wij zijn de Nieuwe Ooyse Toneel Vereeniging en zien graag nieuwe spelers tegemoet. We zijn een zelfsturende groep mensen die met gezonde afspraken, enthousiasme en inzet leuk toneel willen neerzetten. Heb je interesse of wil je meer weten stuur dan een email naar info@notv-ooy.nl of bel Jan: 06 12992500."

Bowling instuif voor groep 5 tot en met 8

ZEVENAAR - Op woensdag 19 oktober van 13.30 tot 15.00 uur verzorgt bowlingvereniging Zevenaar een instuif voor de basisscholen voor groep 5 tot en met 8.

Bowling, ontstaan uit het aloude spel kegelen, is een sport waarbij de speler door middel van een bowlingbal moet proberen om tien pins omver te gooien. In 1,5 uur tijd leer je alle geheimen van het bowlen. De instructeurs van de vereniging zijn aanwezig om je tips en aanwijzingen te geven. Kom meedoen en gooi die strike!

Is het bowlen je goed bevallen en zit je in groep 7 of 8? Doe dan met je klas mee en geef je op voor het bowlingtoernooi voor scholen, dat in januari in Zevenaar van start gaat met de voorrondes. Informatie hierover is binnenkort te verkrijgen bij jou op school, of bij bowlingvereniging Zevenaar en op de site www.bowling-zevenaar.nl onder hoofdstuk school-bowlen.

Lijkt het je leuk om hier aan mee te doen, zorg dan dat je erbij bent. Graag aanwezig vanaf 13.00 uur in Bowling Zevenaar. Deelname is gratis.

Je opgeven kan uiterlijk 18 oktober via het email-adres: hdijkhuizen1958@kpnmail.nl.

Rommelmarkt Griethtreejers

ZEVENAAR - Zondag 02 oktober houdt KV De Griethtreejerseen rommelmarkt bij Party en Bowlingcentrum De Griethse Poortin Zevenaar.

Het aanbod op deze rommelmarkt zal zeer groot, en zeer divers zijn. De gehele afgelopen zomer zijn er spullen aangeleverd en opgehaald, zodat de rommelzolder volledig vol staat. Ook dit jaar zal er daarom weer buitenverkoop plaats vinden, binnen is gewoon niet genoeg ruimte!

Mocht u toch nog wat spullen hebben, dan kunt u uw spullen elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Hans en Gerda Kaal aan de Oude Doesburgseweg 30 inleveren. Bent u niet in de gelegenheid om uw spullen weg te brengen, dan kunnen ze worden afgehaald. Neem dan contact op met BernaGardien (0316 844057). Graag bellen na 19.30 uur.

De Griethtreejers heten alvast iedereen welkom op zondag 02 oktober van 11.00 tot 14.00 uur bij Party en Bowlingcentrum De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar.De Entree voor deze rommelmarkt bedraagt 1.50 euro

Wilt u meer weten over Carnavalsvereniging De Griethtreejers, kijk dan even op www.degriethtreejers.nl.

Kerkberichten geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 17 september en zondag 18 september is er geen viering.

Vrijdag 23 september 13.00 uur:

Huwelijksviering Bruidspaar Sjors van Huet en Shirley Schopman.

Voorganger: Diaken van Boven.

Zondag 25 september 11.00 uur:

Communieviering met Diaken van Zundert en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Riet en Wim Medze

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Carola Schlief

Gisela Kleinpenning (jaargetijde)

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Lies Heijndermans-Scholten

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Gerrit Staring

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Rinie van Heugten

Leida Klaassen-Steentjes

Annie de Ruiter-Jansen

Theet Heijneman (Babberichseweg)

Mies Lemm-Roelofsen

Gerda Luiking namens de buurt

Ouders van Dulmen-Volman en dochter Wilma

Jan en Riek Gunsing-Beudel (jaargetijde)

Collecte:

Vredesweekcollecte

Geloofsgemeenschap

Sint-Franciscus

BABBERICH - Op zondag 25 september is er in de kerk om 9.30 uur een H. Mis met als voorganger pastor Remmers. Het Herenkoor viert dan zijn 100-jarig bestaan.

Misintenties:

Overleden leden, oud leden en leden van het Dames- en Herenkoor St. Caecilia
Dineke en Henk van Dinther
Albert en Henkie van Dinther
Nol Köning
Overleden familie Hulsink
Bennie Koning, jaargetijde

Op woensdag 24 augustus is Huub Tenback op 68-jarige leeftijd overleden. Er is voor hem op 29 augustus een avondwake in onze kerk gehouden. De crematie heeft op 30 augustus in Doetinchem plaatsgevonden. Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 17 september en zondag 18 september is er geen viering.

Vrijdag 23 september 13.00 uur:

Huwelijksviering Bruidspaar Sjors van Huet en Shirley Schopman.

Voorganger: Diaken van Boven.

Zondag 25 september 11.00 uur:

Communieviering met Diaken van Zundert en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Riet en Wim Medze

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Carola Schlief

Gisela Kleinpenning (jaargetijde)

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Lies Heijndermans-Scholten

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Gerrit Staring

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Rinie van Heugten

Leida Klaassen-Steentjes

Annie de Ruiter-Jansen

Theet Heijneman (Babberichseweg)

Mies Lemm-Roelofsen

Gerda Luiking namens de buurt

Ouders van Dulmen-Volman en dochter Wilma

Jan en Riek Gunsing-Beudel (jaargetijde)

Collecte:

Vredesweekcollecte

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 18 september is er in de Ontmoetingskerk om 10.00 uur een Oecumenische Vredesviering in het kader van de vredesweek.

De voorgangers zijn ds. Alle Jonkman en pastor Wim van den Eerenbeemt. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. In gebouw Ons Huis is er om 11.00 uur de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3 tot 7 jaar en hun (groot)ouders. Op zondag 25 december gaat om 10.00 uur voor ds. H.M. de Bruin uit Arnhem.

Berichten H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 18 sept. om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: pastoor Thanh Koor: Stella Maris

Intenties: Familie Visser-Verkerk, Herman ter Woerds, Maria en Koos van der Vate, Theo en Riet Lendering, Antoon Peek, Theo Leenders.

Zondag 25 sept. om 09.30 uur: Eucharistieviering MOV

Voorgangers: Pastoor Thanh Koor: NGK

Intenties: Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Ouders Jörissen-Rutten en Gerrie en Wim, Jan Berntzen, Theo Visser.

Overleden:

Op 10 augustus, Johanna Borgonjen-Scholten, 84 jaar, Liemerije,

Op 18 augustus, Ronald Elbers, 41 jaar, 't Stegeslag 107,

Op 24 augustus, Huub Tenback, 68 jaar, Masiusplein 10,

Op 29 augustus, Jan Hetterscheid, 86 jaar, Bergvrede 115,

Op 29 augustus, Johannes van der Beek, 76 jaar Liemerije Zevenaar,

Op 31 augustus, Theo Maat, 59 jaar, Grietsestraat 23

Op 1 september, Antoinette van Schijndel-van den Heuvel, 92 jaar,

Masiusplein 110, Zevenaar.

Openstellingen Giese kerk

Op zondag 25 september, zondag 30 oktober, zondag 27 november en maandag 26 december.

Open van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Kerkstraat 39, Giesbeek

Drie singer-songwriters tijdens Open Podium

ZEVENAAR - Op zaterdag 17 september staan er drie singer-songwriters op het podium van Muziekcafé De Lantaern. Elk met een ander genre. Jeroen Kloosterman, een typische Bluesman uit Duiven, Peter Rietberg uit Maurik een pop-solist en Martin B. Kaufmann zorgt voor easy listening. Aanvang: 21.00 uur. Zaal open: 20.15. Toegang: gratis.

Jeroen Kloosterman heeft al eens eerder met veel succes opgetreden tijdens een Open Podium. Het is een echte blues fanaat en dat is te horen in zijn gitaarspel en prachtige stem. Inmiddels heeft hij een groot repertoire waaronder veel zelfgeschreven nummers,

Na een studie compositie aan het conservatorium is Peter Rietberg begonnen aan zijn loopbaan in de muziek als componist en producer voor radio en tv. Hij maakte muziek voor commercials, tv-programma's en een speelfilm. Vanavond zien we de singer-songwriter in pure vorm. Onder begeleiding van een piano en een akoestische gitaar zal hij tien van zijn prachtige songes ten gehore brengen

Martin B. Kaufman is voortdurend op zoek naar podia om op te treden en zijn eigen nummers ten gehore te brengen. Gewoon om dat hij het leuk vindt om op te treden . Reacties op zijn optredens hebben hem ervan overtuigd dat hij nog steeds een gevoelige snaar weet te raken bij het publiek. Naast de covers die hij vol overgave zingt en speelt, maakt hij vooral diepe indruk met zijn eigen songs.

Tweedehandskledingbeurs op zaterdag 17 september

DUIVEN - Zaterdag 17 september houdt de Stichting Tweedehandsbeurzen Duiven een tweedehands winterkledingbeurs in de Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven.

Hier wordt kleding verkocht in de maat 50 tot en met 176 en ook textiele babyartikelen (zoals beddegoed, badcapes, boxkleden, et cetera). Wasbare schoenen, regenlaarzen en sportkleding worden ook verkocht.

"Indien u kleding wilt verkopen kunt u van zondag- op maandagnacht vanaf 00.01 uur een nummer aanvragen op de site www.kledingbeursduiven.nl. U kunt uw kleding (voorzien van maat, verkopersnummer en vraagprijs) per maat gesorteerd aanbieden vanaf 08.30 uur tot 10.00 uur bij de Ogtent. De verkoop zal zijn van 12.00 tot 14.00 uur. Tussen 16.00 en 16.30 uur kunt u uw opbrengst en de eventueel niet verkochte kleding weer ophalen bij de Ogtent. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze site."

Zoals gebruikelijk wordt bij de verkoper 20 procent van de opbrengst in mindering gebracht en bij de koper wordt het aankoopbedrag met 10 procent verhoogd. Na aftrek van kosten zal de opbrengst ten goede komen van een lokaal/regionaal goed doel.

Voor vragen kan men contact opnemen met Marian Hulscher op telefoonnummer 0316 281430.

Inloopsoos Didam Digitaal

DIDAM - Vrijdag 16 september start een nieuw seizoen van de inloop-soos van Didam Digitaal. Iedere vrijdag in de oneven weken is de inloopsoos in de Bibliotheek Didam van 9.30-11.30 uur.

Didam Digitaal helpt met al digitale vragen. Wilt u meer weten over internetten, skypen, mailen, omgaan met uw tablet of uw smartphone, vrijwilligers van Seniorweb helpen u tijdens de inloop. Het is gratis toegankelijk voor iedereen. Neem uw laptop, tablet of smartphone mee. Meer informatie geeft Bibliotheek Didam 0316 221184.

Honderdjarig bestaan van Herenkoor Babberich

BABBERICH - In september1916 werd Herenkoor Babberich opgericht. Honderd jaar geleden… en daar zijn wij nog steeds trots op! In die honderd jaar is er natuurlijk veel lief en leed met elkaar gedeeld. Het koor zong bij rouw en trouw en in de reguliere vieringen. Bij deze vieringen zingen ook de dameskoorleden mee.

"Wij willen dit heuglijke feit op zondag 25 september 2016 feestelijk herdenken met een Eucharistieviering om 9.30 uur in onze Sint Franciscuskerk. Daarna zetten de koorleden het feest voort in zalencentrum Reijmer in Babberich (Dorpstraat 78).

De heren zingen nog steeds met veel plezier en nu onder begeleiding van de heer Jacob Graansma, de dirigent en organist. Zingen geeft energie. Je bent actief met anderen. Na een gezongen viering of koorrepetitie kom je weer opgefrist thuis, dat maakt zingen zo leuk."

Om de volgende 100 jaar te halen hebben we nog enthousiaste zangers en zangeressen nodig. Aanmelden kan bij de voorzitter, de heer Eduard Poodt. Kun je zingen, zing dan mee!

Loop eens binnen bij badmintonclub Zevenaar

Alle deelnemers van het ouder/kind toernooi eerder dit seizoen georganiseerd

ZEVENAAR - Nu de zomervakantie voorbij is gaan we allemaal weer sporten bij onze vereniging of club. Denk je er over om te gaan badmintonnen of lijkt het je wat: loop dan eens binnen in sporthal Lentemorgen in Zevenaar bij Badminton Club Zevenaar.

"Hier is in een vernieuwde sporthal ruimte om naar hartenlust te badmintonnen op de woensdag- en vrijdagavond. Zowel jeugd als senioren zijn welkom. Kom langs en informeer eens!"

19 / 32

Gelderse Poort drie dagen lang decor voor nieuw evenement 3 Oever Festival feestje voor iedereen

REGIO - Lingewaard, Rijnwaarden/Zevenaar en Berg en Dal hebben zo hun eigen aardigheden, maar de oevergemeenten in de Gelderse Poort hebben sowieso één ding met elkaar gemeen: natuur in overvloed. Het unieke gebied rondom de Waal is op 16, 17 en 18 september dan ook drie dagen lang decor van fijne muziek, afwisselend theater, creatieve workshops en culinair vermaak. Pak de pont, stap op de fiets, neem de benenwagen en … beleef het 3 Oever Festival!

Het 3 Oever Festival vindt zijn oorsprong in het idee om bewoners en andere belangstellenden op een anders dan andere manier kennis te laten maken met een van de mooiste stukjes Nederland. "Vorig jaar hebben we als voorproefje onder de naam 'Rondje Pontje' een fietstocht langs de drie oevers van de Waal, Rijn en het Pannerdens Kanaal georganiseerd", vertelt organisator Stefan Posthuma. "Deelnemers waren zo enthousiast over de optredens langs de route dat we besloten het concept verder uit te werken en in te zetten op een groter evenement: het 3 Oever Festival."

Interactief

Festivals zijn er in allerlei soorten en maten. Het zijn er ook veel, zeker in september; Indian Summer maand bij uitstek. "Waarom mensen juist ons evenement moeten bezoeken", vraagt medeorganisator Servaas Beunk. "Het 3 Oever Festival verbindt en beweegt. Veel culturele activiteiten vinden niet op één plek, maar in het gebied plaats waarbij omgeving bepaalt wat er gebeurt. Verder is het festival interactief. Tijdens workshops gaan bezoekers creatief aan de slag in en met de natuur. Ook nemen we bezoekers mee in de geheimen van het gebied. Vertellers verhalen over onder meer lokale helden, de steenfabrieken en de geschiedenis van de rivieren. De drie oevers komen letterlijk tot leven."

Feestje voor iedereen

Het 3 Oever Festival trapt op vrijdag 16 september om 15.00 uur af in Fort Pannerden, waar 'dominee van de Zwarte Cross' Frank Los en operazangeres Quirine Melssen de officiële opening verzorgen. "Vanaf dat moment kunnen bezoekers letterlijk alle kanten op om te genieten van muziek, theater, dans, poëzie, kunst en andere verrassende ontmoetingen", vertelt Stefan Posthuma. "Op elke oever is bovendien een centrale pleisterplaats ingericht waar festivalgangers terechtkunnen voor informatie, een huurfiets, een lekker 3 Oever Biertje of het speciale 3 Oever Menu. Het festival wordt een feestje voor iedereen, veel activiteiten zijn gratis." Ook Servaas Beunk verheugt zich op wat komen gaat. "Met het 3 Oever Festival zetten we de spotlights op het rivierenlandschap, waardoor het gewone opeens buitengewoon wordt. Ontdek nieuwe wegen, laat je inspireren: beleef en geniet!"

Een hart voor art?

Heb jij een hart voor art? Doe mee aan de 3 Oever Open Atelier Route. Drie dagen lang houden meer dan 50 lokale kunstenaars open huis in galerieën, ateliers, huiskamers, horecagelegenheden en op mooie buitenplekjes in de drie oevergemeenten. Of bezoek onze Artist in Residence, Dorota Roszkowska. Je vindt haar in het huisje bij het Gemaal Oude Rijn, op de oostelijke oever in Rijnwaarden.

Word vriend van het 3 Oever Festival!

Voor een bedrag van 13,33 euro word je vriend van het 3 Oever Festival. Je ontvangt het speciale 3 Oever Festival-boekje en hebt gratis toegang tot alle betaalde optredens. Ook geniet je van verschillende extra's en krijg je korting op onder meer het speciale 3 Oever Menu en overtochten met de pont. Aanmelden kan via de website: www.3oeverfestival.nl. Op vertoon van je betalingsbewijs kun je het Vriendenbandje ophalen bij een van de pleisterplaatsen in het gebied: Hotel Rijnzicht, Hotel De Tolkamer, Wilderniscafé De Waard van Kekerdom of Piramide aan de Waal.

Sfeerlandschappen schilderen en stenen stapelen

Kom in actie tijdens het 3 Oever Festival en doe mee aan een van de workshops. Op het programma staan onder meer een workshop 'Verhalen schrijven en vertellen', 'Tan dans', 'Sfeerlandschappen en levensboom schilderen', 'Wereldmuziek', 'Percussie' en 'Stenen stapelen'. Speciaal voor de kinderen is er een workshop 'Geluksvogels maken'.

Lekker smullen van sterke verhalen?

De Sterke Verhalen Tijd loopt als een belangrijke rode draad door het 3 Oever Festival. Professionele vertellers trakteren hun publiek op sterke verhalen uit lang en minder lang vervlogen tijden. Luister in Eetlokaal Zevenaar naar de ecologische strijd van Jonker Huub. Kom naar Fort Pannerden en kruip in de huid van Jan Soldaat. Geniet in het Kerkje aan de Zalmstraat van de vertellingen van Fred Uit Het Broek. Ben je toch op de zuidoever? Pak dan bij het pontje in Pannerden een portie eendagstheater, grappige luisterliedjes of straattheater mee.

Streekzangers en wereldartiesten

Van indie-pop uit de Achterhoek tot Afro Funk uit Amsterdam, van een klankensafari in de polder tot Indiase wereldklanken in een glazen Piramide: het 3 Oever Festival biedt een mooie mix van binnen en buiten. Van lokaal, regionaal en nationaal. Van cultuur en natuur. Benieuwd naar het volledige programma? Check www.3oeverfestival.nl. Of kijk op Facebook: www.facebook.com/3oeverfestival.

Bewegen en sporten op aangepast niveau weer begonnen

REGIO - Begin september is de vereniging voor aangepast sporten V.A.S. De IJsselstreek weer begonnen met het wekelijkse sport- en spelprogramma. Een goede reden om u nu ook aan te sluiten en ook in beweging te komen.


Aangepast sporten betekent rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen van de deelnemers. Het is daardoor geschikt voor iedereen die iets niet (meer) zo goed kan. De oefeningen zijn geschikt voor mensen met overgewicht, spier- of gewrichtsproblemen, (sport)blessures of een andere aandoening van het bewegingsapparaat, hart-, vaat- en longpatiënten en/of ouderen.

De activiteiten zijn zwemmen, gymnastiek, badminton (zittend, staand of in een rolstoel), volleybal, lijnbal en of stuitbal, fitness. Voor dansliefhebbers is zelfs rolstoeldansen mogelijk en handbikers gaan in de zomer in de buitenlucht op pad.
Naast de sportieve activiteiten spelen ook de sociale aspecten een grote rol binnen de vereniging. Bewegen is goed maar het moet ook gezellig zijn. VAS De IJsselstreek biedt deze mogelijkheden wekelijks aan op veertien (!) plaatsen In de Oude IJsselstreek, het Montferland en de Liemers.

Uitgebreide Informatie over tijden, plaatsen staan op www.vasdeijsselstreek.nl. Ook is daar een aantal korte filmpjes te zien zodat u een indruk kunt krijgen wat er zoal gebeurt.

Lintje voor voorzitter kleindierenvereniging

ZEVENAAR - Onder grote belangstelling van de leden en genodigden heeft de voorzitter van de Zevenaarse kleindierenvereniging Vooruitgang, Hans Tenbergen zaterdag 10 september uit handen van de loco-burgemeester en wethouder Anja van Norel een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Hans is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft deze onderscheiding gekregen voor zijn vele werkzaamheden welke hij voor de klein dierensport uitvoert. Hans is sinds het voorjaar van 2016 voorzitter van Vooruitgang Zevenaar en omstreken en heeft sinds 1992 de functie van secretaris bij deze vereniging vervuld. Verder heeft hij bij tal van andere verenigingsactiviteiten gedurende vele jaren het voortouw genomen.

Binnen het bestuur van de 'Liemersshow', die de jaarlijkse kleindierententoonstelling bij tuincentrum Groenrijk organiseert, heeft hij vanaf 2001 tot heden de verantwoordelijke taak van tentoonstellingssecretaris vervuld. Vanaf 1993 tot 2005 heeft Hans Tenbergen zich ingezet als vrijwilliger op de kinderboerderij en dierenweide Rosorum.

Hans Tenbergen heeft laten blijken dat hij een man is met een “groot hart“ voor de klein dierensport, die zich bestuurlijk en organisatorisch op een bijzondere wijze inzet en dat niets hem daarin teveel is. Voor al zijn verdiensten voor de klein dierensport in de Gemeente Zevenaar en ver daarbuiten heeft hij middels het uitreiken van de toegekende Koninklijke Onderscheiding de waardering gekregen die hij verdient.

Jumbo Heemskerk Zevenaar hoofdsponsor Jeugd SDZZ

ZEVENAAR - Op vrijdagavond 9 september jongstleden werd onder grote belangstelling van alle jeugdelftallen, het bestuur en de sponsorcommissie van SDZZ alsmede de ouders of verzorgers van de jeugdleden en enkele fractieleden uit de lokale politiek op spectaculaire wijze het nieuwe tenue voor de jeugd onthuld door de hoofdsponsor Jan Heemskerk van Jumbo Heemskerk Zevenaar.

In een sfeervol ingerichte kantine werd even na zeven uur begonnen met het officiële gedeelte. Na enkele toespraken van bestuurvoorzitter Wim de Bruin, Jan Sloot voorzitter van de sponsorcommissie en lovende woorden van Tienke van der Werf van de fractie van D66 in Zevenaar was het de beurt aan Jan Heemskerk, die in een korte toespraak aangaf waarom hij het belangrijk vindt om via deze wijze de voetbalvereniging Omni - SDZZ en de voetbalsport in het bijzonder middels een hoofdsponsor contract van drie jaar de jeugdafdeling van de Toekomst tot de A1 in de nieuwe groen-witte kleuren te steken.

Onder muzikale klanken, gejuich en het aftellen was Twan Bouman speler van de E2 de eerste pupil die het nieuwe tenue mocht presenteren aan de vele aanwezigen en dit werd met een luid applaus en gejubel begroet. Daarna werd de jeugd buiten op het binnenterrein van sportpark De Grietshe Poort op de foto gezet in de nieuwe outfit en werd het officiële gedeelte beëindigd.

De avond werd afgesloten met een groots opgezette barbecue compleet verzorgd door Jumbo Heemskerk Zevenaar. Het bestuur van SDZZ en de sponsorcommissie hopen op een zeer succesvolle samen werking voor de komende jaren met Jumbo Heemskerk Zevenaar.

LEC Liemers organiseert congres over ontwikkelingen in de branche

ZEVENAAR - Logistiek Expertise Centrum (LEC) Liemers houdt op dinsdag 27 september een congres met als titel 'Onderweg naar Logistics Valley'. Het congres wordt gehouden in Hal 12 van het Zevenaarse BAT-gebouw en is bedoeld voor ondernemers in de transport en logistiek en ondernemers van bedrijven waar logistiek prominent aanwezig is.

De logistiek ontwikkelt zich stormachtig. We kennen in deze regio al samenwerkingsverbanden zoals de Gelderse Corridor en Logistics Valley. De Gelderse Corridor is een programma van de provincie gericht op een gebiedsvisie, waarin logistiek prominent wordt meegenomen. Logistics Valley is een samenwerkingsverband in ontwikkeling waarin drie logistieke hotspots zich hebben verenigd: LEC Liemers, hotspot Rivierenland en LEC Regio Nijmegen.
Als je als logistiek bedrijf niet op tijd anticipeert op deze ontwikkelingen mis je de boot, vindt Ina Leppink-Schuitema, voorzitter LEC Liemers en burgemeester van de gemeente Montferland. "We vinden het belangrijk dat logistieke bedrijven in de regio hun krachten bundelen. Om ervaringen uit te wisselen, vragen te beantwoorden en voldoende gekwalificeerd personeel op te leiden. Samenwerking binnen de keten van transport en logistiek is noodzakelijk om ook in de toekomst concurrerend te blijven."

Diverse interessante sprekers geven tijdens het congres hun visie. Zo verzorgt Prof.dr. Jack van der Veen van Nyenrode Business Universiteit een presentatie. Hij onderzocht jarenlang ontwikkelingen in de logistiek en deed studies naar samenwerking in de keten. Verder is de Provincie Gelderland aanwezig. De Provincie heeft logistiek als speerpunt op de agenda gezet.

Het congres in het BAT-gebouw begint om 15.00 uur. Naast sprekers zijn er ook thematafels, waaraan gediscussieerd wordt over de belangrijke onderwerpen in de logistiek. Ondernemers kunnen zich inschrijven via www.lecliemers.nl.

LEC Liemers ontstond in 2010 vanuit ondernemersvereniging Lindus. Met als doel het logistieke centrum in de Liemers sterker te maken.

Duuvels goed uit de startblokken

Foto: Wibo Raaijman

ZEVENAAR - – De Zevenaarse rugbyers zijn het seizoen sterk begonnen. Tegen de Nijmeegse Wasps, waarvan vorig seizoen nog verloren werd, werd een klinkende overwinning behaald. Na 80 minuten noteerden de Duuvels een 34-5 zege.

Tekst: René Adolfs

De Duuvels opstelling stond als een huis. De scrum was zo oppermachtig dat alle ballen gewonnen werden. Hiermee gaven de voorwaartsen de lijnspelers de mogelijkheid om vrijuit te spelen. De wedstrijd had feitelijk maar een half veld nodig; het speelde zich volledig af op de helft van de Wasps. Desondanks werd het geen gemakkelijke wedstrijd. Ook de Wasps verdedigden sterk. Zes keer echter wisten de Duuvels de verdediging in de luren te leggen. Met tries van Joos van den Eerenbeemt, Anthony Thuss, Teun Bennink, Kevin de Heij en Jesse Jansen (2) en twee conversies van Maarten Soethout, deed de er tegentry niet meer toe en waren de vijf wedstrijdpunten voor de Zevenaarse ploeg.

Fotografiecursus Westervoort

WESTERVOORT - Op maandagavond 26 september gaat een cursus fotografie voor beginners van start bij de Kreatieve Kring Westervoort. De cursus bestaat uit zes lessen van twee uur en wordt gegeven op maandagavond (eens per twee weken) van 20.00-22.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. De Nieuwhof is per openbaar vervoer goed te bereiken.

Bij deze cursus is kennis van de camera en hoe deze te gebruiken de rode draad binnen de cursus. De docent besteedt aandacht aan technieken, zoals composiie, licht, scherptediepte en 'het gevoel'. De spiegelreflex krijgt ruime aandacht. De lessen bestaan uit een uitleg van techniek en werkbesprekingen. Er wordt gewerkt in een ontspannen sfeer, waarbij iedereen betrokken wordt in het proces.

Foto: J. Witkamp

Voor aanmelding en informatie kan men contact opnemen met Riky Rothengatter, 026 3119659 of raadpleeg de website www.kreatievekringwestervoort.nl.

Jubileum 50 jaar Zevenaar- Weilburg in Het Musiater

ZEVENAAR - Dit jaar bestaat de stedenband Zevenaar-Weilburg vijftig jaar. Aan dit bijzondere feit wordt in Zevenaar aandacht besteed in het weekeinde van 16 tot en met 18 september. Uit Weilburg komt een delegatie van 25 mensen op bezoek.

Er is een leuk en interessant programma samen gesteld dat zijn hoogtepunt beleeft met de officiële viering op zondagmorgen 18 september in het Musiater. Burgemeester Jos Staatsen heet belangstellenden daar vanaf 10.30 uur van harte welkom. Daaronder zijn o.a. de plv. Commissaris van de Koning in Gelderland, de burgemeesters van Kleef en Emmerich en de honorairconsul Nederland, de heer Freddy Heinzel.

Als gastspreker is Prof. Dr. Jacco Pekelder van de Universiteit van Utrecht uitgenodigd. Hij is gespecialiseerd in de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. Er zijn korte toespraken van de delegatieleiders. De muzikale invulling van de ochtend wordt verzorgd door de Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar.
Het programma dat om 11.00 uur begint wordt gepresenteerd door Niko Wiendels. Na afloop van het officiële gedeelte, zo rond 12.30 uur, is er nog een gezellige nazit in de foyer van het Musiater. Iedereen die interesse heeft om dit bij te wonen is vanaf 10.30 uur welkom.

Concert vocalgroup Notes in Huize Vredenburg

WESTERVOORT - Vocalgroup Notes geeft een concert in Huize Vredenburg op zondag 2 oktober om 14.00 uur. De entree is gratis. Notes is een enthousiaste groep van 11 zangers en zangeressen, opgericht in 2013.

Notes brengt een zeer gevarieerd (pop)repertoire, zowel a capella als met live begeleiding of orkestband. Naast het leveren van een muzikale topprestatie wil Notes ook onderscheidend zijn in de performance. Daar wordt hard aan gewerkt en dat werpt zijn vruchten af.

Johan Bakker is als muzikale duizendpoot met al meer dan dertig jaar ervaring in de muziekwereld naast één van de zangers ook muzikaal leider en schrijver van de vernieuwende en eigentijdse arrangementen. Alles met het oog om mensen te vermaken. Zoals Johan zegt: “Een optreden moet mooi en leuk zijn om naar te luisteren en te kijken.”

De leden van Notes hopen dat hun enthousiasme en plezier in het samen zingen over komt bij het publiek dat hun optredens bijwoont! Voor meer informatie, onder andere over de komende optredens van Notes, gaat u naar de website: www.vocalgroupnotes.nl. Het is gewenst op tijd aanwezig te zijn.

Smartlappenkoor 'De Liemers' op dreef bij 10-jarig bestaan Wijkraad Duiven-Zuid

DUIVEN - Het smartlkappenkoor De Liemers heeft zaterdag 10 september een geslaagde bijdrage mogen leveren aan de festiviteiten op het Eilandplein in Duiven. Naast de gezellige kraampjes en de uitgebreid BBQ gaf het koor een spetterend optreden voor een gezellig publiek. Ook het mooie weer was een aanleiding voor het winkelend publiek een bezoek te brengen aan de opgestelde kraampjes waar allerhande waar te koop was.

De leden van het koor hadden een prachtige plaats op een open vrachtauto. Het voordeel hiervan was dat de toeschouwer het koor goed konden zien en dat voor hen was weer een aanleiding om de bekende liedjes mee te zingen.

Het koor, bestaande uit veertig personen en een enthousiaste dirigent was als vanouds weer goed op dreef. Storend was wel dat het aantal mannen ver onder het gewenste aantal is. Het koor doet dan ook een beroep op mannen die op de donderdagavond in zaal Satring in Zevenaar met ons mee willen repeteren. Een kopje koffie staat klaar en wij weten het haast zeker: bent u eenmaal lid dan gaat u niet meer weg en zult nog jaren lid blijven van dit gezellige koor.

Wil u meer inlichtingen. Bel Wim van Houten 0316 294715 en u krijgt alle inlichtingen.

Museumparel: Houten wapenschild van het geslacht Van der Renne

REGIO - Het houten wapenschild van het geslacht Van der Renne heeft op de voorgevel van Huis de Byvanck geprijkt.

In 1785 werd in een adelbrief verklaard dat de drie broers Van der Renne, destijds waarschijnlijk in dienst van de Habsburgse keizer-koning Francois II, de adellijke titel van Jonker kregen. Zij verkregen eveneens een familiewapen. De oorsprong van het wapenschild moet gezocht worden in de Middeleeuwen. Toen de ridders harnassen gingen dragen, waren ze moeilijk te herkennen. Wapenschilden, vlaggen en vaandels schiepen duidelijkheid. Er ontstond een hele regelvorming omtrent deze wapenschilden, de heraldiek genaamd. De gefortuneerde J.N. Hoevel liet in 1792 het huidige Huis de Byvanck bouwen. Zijn dochter trouwde met H.A. van der Renne, die na de dood van zijn schoonvader eigenaar werd van De Byvanck.

'Heeft u een privé-parel in huis? Laat het ons weten, als u het goed vindt dat uw pareltje, samen met andere, een tijdje hier te zien zal zijn.'

Met dialect op de koffie...

REGIO - Op zondag 2 oktober verzorgt de Dialectkring Achterhook en Liemers ( www.dialectkring.nl) weer een aflevering van 'Met dialect op de koffie'.

In het eerste deel van de morgen vertelt Han Deunk (Winterswijk 1958) over het boek 'Zunnerunsels; een fotoboek gebaseerd op gedichten in het Winterswijks dialect van G.H. Deunk, die in de jaren dertig in de Nieuwe Winterswijkse Courant verschenen. De vorig jaar overleden Henk Krosenbrink zorgde voor de Nederlandse vertalingen van de dialectgedichten, die door Henk Lettink zullen worden voorgedragen. Eerder verscheen een fotoboek over De Slinge van Han Deunk.

Foto: Ruud Hamburger

In het tweede deel van de morgen vertelt Henk Harmsen (Stokkum 1951) over zijn boek 'Boerenjeugd aan de grens', waarin hij zijn jeugdjaren van 1951 tot 1967 op de ouderlijke boerderij, een zeer oude woonstee in de buurt Linthorst in Stokkum, beschrijft. Hij vertelt over het ontstaan van het boek, het idee, het lastige genre en de moeilijkheden die ontstaan bij het beschrijven van jeugdherinneringen.

Met dialect op de koffie is bij Erve Kots in Lievelde en duurt van 11.00 uur tot 13.00 uur. Entree inclusief twee keer koffie of thee 7,00 euro per persoon. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom.

Aquaspetters bij De Stadsbrouwerij

ZEVENAAR - Schildersgroep De Aquaspetters exposeren hun werken bij De Stadsbrouwerij aan de Markt 7 in Zevenaar.

De groep vriendinnen schildert al jaren samen en sinds een aantal jaren bij Hobbycentrum De Liemers in een gezellige sfeer, waar je naast het schilderen ook kunt beeldhouwen en houtbewerken. De groep laat zich inspireren door elkaar en allerlei onderwerpen en ideeën en natuurlijk ook door andere kunstenaars, waardoor er vaak heel verrassende en kleurrijke schilderstukken ontstaan. Er wordt gewerkt met acrylverf met kwast maar ook met palletmes en verf vermengd met andere materialen waardoor er vaak mooie structuren ontstaan.

Zij vinden het heel erg leuk om de gelegenheid te krijgen om te exposeren bij De Stadsbrouwerij, allereerst om hun schilderwerken te tonen aan een breder publiek in een andere ambiance, maar ook voor de gasten die er komen voor een hapje en een drankje en kunnen genieten van de aanblik van de schilderijen.

Dementie kan iedereen overkomen

ANGERLO - Zaterdag 1 oktober organiseert Caleidoz Welzijn een informatiemiddag over dementie als onderdeel van het project Aangenaam Wonen. De middag is voor alle senioren uit Angerlo, Giesbeek en Lathum, hun familie en andere belangstellenden.

Het overkomt iedereen wel eens, je kunt niet op een naam komen of je loopt naar boven om iets te halen en als je boven bent weet je niet meer wat je kwam halen. Dat is heel normaal, na even rustig nadenken weet je het weer. Het is geen reden om je bezorgd te maken, alleen vergeetachtigheid maakt iemand nog niet dement.

Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig wonen. Hierdoor wordt het netwerk van deze senioren steeds belangrijker. Naast familie bestaat dat netwerk vaak uit contacten in de buurt en verschillende verenigingen. Het doel van de informatiemiddag is inzicht te geven in (beginnende) dementie en het netwerk van de senioren.

Tijdens de middag maakt u kennis met Jet en Harrie, senioren die midden in het leven staan en volop genieten. Totdat Jet wat vreemd gedrag begint te vertonen. Jet en Harrie zijn acteurs van Ervarea, een organisatie die de werking van ons brein laat leven door herkenbare voorbeelden uit ons eigen gedrag. Rina te Nijenhuis, casemanager dementie in Angerlo en Lathum is aanwezig om vragen te beantwoorden.

Informatie
De informatiemiddag wordt gehouden in De Meent, Prinses Margrietlaan 3A in Angerlo.
Tijd: 14.00 – 16.00 uur, toegang is gratis. Op www.caleidoz.nl/aangenaamwonen staat meer informatie over het project.

Heeft u vervoersproblemen? Neem dan contact op met de PlusBus van Stichting Aangepast Vervoer Doesburg en omgeving. Zij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.30 tot 11.30 uur via 06 41917757. Aangeraden wordt om minimaal één dag tevoren te bellen.

De Vogelvrienden Tuindorp vliegt uit

SPIJK - Het kweekseizoen is voorbij en het najaar komt er aan. Tijd voor de vogelshow. De voorbereidingen voor de vijfde show zijn in volle gang en het wordt wederom een prachtige show. De locatie is net als vorig jaar in dorpshuis De Spieker in Spijk (gld), ook deze keer word de sporthal weer omgetoverd tot een compleet evenement.

Door de vele positieve reacties, zullen er behalve vogels ook kippen en konijnen van de LKV (Lobithse Kleindier Vereniging) aanwezig zijn. Het geheel wordt aangekleed met mooie planten, vogelhuisjes en nog veel meer. De show wordt een lust voor het oog. Wil je ook ervaren hoe het is om mee te doen? Iedereen is van harte welkom om zijn of haar vogels te laten zien. Ongeacht bij welke vereniging of welke bond je bent aangesloten, of nergens bij bent aangesloten. Heb je interesse om bij de Vogelvrienden Tuindorp mee te doen, stuur voor meer informatie een mail naar devogelvriendentuindorp@hotmail.com.

Om al dit moois te kunnen bewonderen, noteer alvast in uw agenda, zaterdag 29 oktober en zondag 30 oktober, een geweldige vogelshow in dorpshuis De Spieker Willibrordusweg 1-A in Spijk. Gratis entree. Een verloting waar mooie prijzen zijn te winnen en waar het om gaat, een ruime collectie vogels. Tevens is er een grote verkoopklasse aanwezig, deze is voor iedereen toegankelijk dus wil je vogels kopen of verkopen ook dan ben je van harte welkom. De vogels dienen gezond te zijn (cultuurvogels goed geringd met vaste voetring) en maximaal twee vogels in een kooitje voorzien van water en voer.

Wim van de Lustgraaf en Garvo diervoeders zijn net als vorig jaar met een stand aanwezig voor de verkoop van vogelbenodigdheden en diervoeders. Wil je nog advies over vogels, de aanwezige leden beantwoorden graag je vragen of helpen zoeken naar een passende oplossing.

Lezing Hollandse Genrestukken uit de Royal Collection

ZEVENAAR - Op dinsdag 4 oktober organiseert de Volksuniversiteit Zevenaar een lezing 'Hollandse Genrestukken uit de Royal Collection' naar aanleiding van tentoonstelling Britse Royal Collection Mauritshuis in Den Haag.

De lezing waarin u leert over de schilders, hun werken, de tijd waarin de schilderijen ontstonden en hun plaats in de Koninklijke collectie, kunt u zien als een voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling. Deze lezing van kunsthistorica. Walda Bosman gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Kosten zijn 10,00 euro bij inschrijving tot twee weken voor startdatum, daarna en aan de zaal 12,50 euro per persoon.

Via de website van de Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kunt u zich aanmelden. Voor meer informatie kunt u bellen of een e-mail sturen (0316-333443 // info@vuzevenaar.nl).

Nadat de tentoonstelling al in Edinburgh te zien was, is van 29 september tot 8 januari een selectie van 17e-eeuwse Hollandse schilderijen uit de Engelse Koninklijke verzamelingen in het Mauritshuis in Den Haag te bewonderen. Het gaat om meer dan twintig schilderijen die nooit eerder, met zoveel topstukken tegelijk, door de Royal Collection aan een Nederlands museum zijn uitgeleend. In de vermaarde collectie van het Engelse koningshuis bevinden zich werken van Gerard ter Borch, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen. Absoluut hoogtepunt op de tentoonstelling is De muziekles van Johannes Vermeer.

Plukfeest tuinderij 't Gelders Eiland in Lobith

LOBITH - Zondag 18 september van 11.00 tot 17:00 uur is het 'Plukfeest' op tuinderij 't Gelders Eiland in Lobith.

September is de oogstmaand, de biologische appels en peren bij Harmen en Carla Peters in Lobith zijn rijp om geoogst te worden. Voor 1,75 euro per kilo mag er geplukt worden en natuurlijk is er nog meer te beleven op deze dag.
Bezoekers kunnen een wandeling door de bongerd maken, picknicken of gezellig meerijden met de 'pluktrein'. Harmen, de fruitteler, vertelt dan over de biologische teelt van appels en peren, van bloei tot oogst. Voor de kinderen is het een leuk en leerzaam dagje uit. Lekker spelen op het erf, op het springkussen, of op de enorme zandbult hoort er natuurlijk ook bij, terwijl de ouders op het terras een hapje en een drankje nuttigen.

Toon Berens geeft informatie over het werk in de boomgaard door mensen van ´De Goede dag´. Ook is de imker er en de 'Nestkasten Werkgroep Zevenaar'. En dan zijn er ook nog kramen met prachtige sieraden gemaakt van stenen uit de Rijn en schilderijen van een plaatselijke kunstenares. Natuurlijk is ook de winkel open met een compleet assortiment aan biologische producten.

Alle zonnige nazomer dagen hebben gezorgd voor heerlijke appels met veel kleur en een lekkere smaak. "Zelf geplukte appels zijn toch echt het allerlekkerst!", vindt Carla Peters.

Door al het mooie weer zijn veel rassen tegelijk rijp. Harmen werkt hard, samen met ongeveer 20 medewerkers om de appels en peren goed in de kisten en in de koelcellen te krijgen.Vorig jaar was de situatie heel anders, toen verwoestte een grote hagelbui op 30 augustus praktisch de hele oogst. Gelukkig is er tot nu toe geen hagel gevallen. Wel zijn er al de nodige kilo's geplukt met zonnebrand. Een appel kan nou eenmaal niet even in de schaduw gaan zitten als het te warm wordt. Deze appels gaan in de appelsap of worden lekkere appelstroop.

Zelfplukdagen
Er zijn nog meer plukdagen waarop mensen voor zichzelf mogen komen plukken: Elke zaterdag en woensdag tussen 17 september en 8 oktober tussen 9.00 en 16.00 uur.

Beleef, ontdek én versterk brandweer Duiven

DUIVEN – Brandweer Duiven houdt op zaterdag 24 september een informatiemiddag. De post organiseert van 13.00 tot 17.00 uur allerlei demonstraties en activiteiten aan de Ploenstraat 3 (gemeentewerf). De dag is speciaal bedoeld voor Duivenaren die interesse hebben om hun brandweerploeg te versterken. Overdag beschikbaar zijn om uit te rukken, is een pré.

Tijdens de informatiemiddag maakt brandweer Duiven met een gevarieerd programma zichtbaar wat zij allemaal betekent voor de burgers. Bezoekers mogen ook vooral zelf aan de slag gaan. Zo kunnen ze een voertuig openknippen en ontdekken hoe het is om met ademlucht op in de rook te lopen. Daarnaast laten wij zien waarvoor we uitrukken en wat we doen bij hartfalen.

Collega's gezocht

Behalve het brandweerwerk beleven en ontdekken, krijgen bezoekers de kans om brandweer Duiven te versterken. Nieuwe brandweerlieden vertellen over hoe zij hun opleiding ervaren. Ook staan er collega's klaar bij de wervingsstand om je te informeren over een nieuwe uitdaging die waardering oplevert en waarmee in teamverband wordt bijgedragen aan de veiligheid van het dorp.

Informatiemarkt Aangenaam Wonen in Angerlo

ANGERLO - Op 17 september verzorgt Caleidoz Welzijn een informatiemarkt voor 55-plussers uit Angerlo over veilig en comfortabel wonen. Verschillende maatschappelijke partners en lokale (zorg)ondernemers presenteren zich en verstrekken, aan de hand van onder meer workshops, praktische informatie over veilig en comfortabel wonen. Ook het verenigingsleven is vertegenwoordigd.

Om 10.30 uur geeft Erald Willems een workshop brandveiligheid en om 11.30 uur krijgt de bezoeker van fysiotherapeut Erik Poot tips om het risico op vallen te verminderen. De vrijwillige woonadviseurs zijn aanwezig en geven uitleg over woonaanpassingen die het makkelijker maken om zelfstandig, veilig en aangenaam te blijven wonen.

De informatiemarkt is op 17 september van 09.30 tot 12.30 uur in De Meent, Prinses Margrietlaan 3A. Toegang is gratis.

Bevolkingsonderzoek 20 september van start

GIESBEEK - Vanaf 20 september kunnen vrouwen uit Giesbeek in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker.

Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum die op de parkeerplaats voor de ingang van sporthal De Panoven staat. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 4 oktober. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Scoor een Big Event Deal bij Auto Bleekstein Zevenaar

ZEVENAAR – Mis het niet, want van 12 tot en met 17 september kunt u uw auto inruilen tegen de allerhoogste inruilprijs en daarnaast ook nog veel extra's krijgen. U gelooft het niet? Kom langs bij Auto Bleekstein en sta versteld!

Het is dé inruilsensatie van Europa; The Big Event van Opel. De kortingen vliegen u om de oren tijdens deze aktie bij Auto Bleekstein. Veel aantrekkelijke deals worden er dan gesloten. Maar daar blijft het niet bij, want vanzelfsprekend staat het team van Auto Bleekstein ook na het sluiten van een deal nog altijd voor u klaar. Een mooie deal sluiten is immers één, maar ervoor zorgen dat klanten meer dan tevreden zullen blijven, dát is waar Auto Bleekstein voor staat.

'Wij hebben echt nog oog voor onze klanten', aldus Chris Hommel (sales). 'Persoonlijk contact is van groot belang.' Directeur Menno van Kommer: 'Dat klopt en alleen met de beste service en kwaliteit kun je klanten aan je blijven binden, dus daar kan men echt van op aan bij ons. Het is ook niet voor niets, dat wij als enige liefst zeven jaar garantie bieden op onze nieuwe auto's'. Op het industrieterrein is Auto Bleekstein makkelijk gevonden. Niet alleen de herkenbare gele gevel heeft een 'stopkracht', maar wat dacht u van de nieuwste modellen die in de showroom staan te blinken? Wees welkom tijdens The Big Event en laat u verbazen over de mogelijkheden.

Auto Bleekstein, James Wattstraat 20, Zevenaar;0316 331941; www.autobleekstein.nl.

Xycleservice Mosterdtocht op zondag 25 september

DOESBURG - De Xycleservice Mosterdtocht is de leukste en gezelligste fietstocht van Doesburg en omstreken over een afstand van 35 kilometer door de nabije omgeving met onderweg leuke paden, bezienswaardigheden en uitzichten.

Dit is alweer de vijfde editie van de Mosterdtocht met weer een volledig nieuwe route waarbij u kunt genieten van een mooie omgeving en natuurschoon. Dit jaar kunt u een bezoek brengen aan Landwinkel en Zorgboerderij De Munnikenhof. Tijdens dit bezoek krijgt u een proeverij van boerderij en streekproducten aangeboden, die op De Munnikenhof worden verkocht. Ook is het mogelijk om een potje boerengolf te spelen of de dierenweide te bezoeken met een zeer uiteenlopende hoeveelheid aan verschillende dieren.

Onderweg passeert u voldoende rustpunten voor een natje en een droogje. U bepaalt het allemaal zelf tijdens de Mosterdtocht. Dit jaar is de finish bij Het Arsenaal 1309, voormalig nonnenklooster en wapenopslag, in het hart van Doesburg. U krijgt bij Het Arsenaal 1309 een kopje koffie of thee aangeboden en kunt u in alle rust nagenieten van de fietstocht. Vanuit dit eindpunt is het ook nog mogelijk om lopend de Doesburgse Kadedagen te bezoeken aan de nabij gelegen IJsselkade waar nog van alles te zien en te beleven is. Kortom, voldoende te beleven tijdens deze vijfde editie van de Mosterdtocht!

U kunt starten tussen 11.00 en 13.00 uur en de finish is mogelijk tot 17.00 uur. De start is bij Xycleservice, Leigraafseweg 33F in Doesburg. De route wordt door middel van pijlen aangegeven en voor eventuele pech onderweg is er een servicewagen. Deelname aan deze tocht is gratis en geheel op eigen risico! Voelt u zich bezwaard, dan is een vrije gift zeker welkom, die zal worden geschonken aan een goed doel!

Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk maar wel gewenst in verband met de mogelijke opkomst voor de organisatie. U kunt zowel telefonisch als via de mail uw deelname kenbaar maken, ook kunt u zich in de winkel van Xycleservice aanmelden. Inschrijving bij de start op zondag 25 september is ook mogelijk. Voor meer informatie en inschrijving: www.xycleservice.nl; 0313 412727; info@xycleservice.nl.

Nieuwe thuiszorgorganisatie Thuiszorg Pelgromhof alleen voor ouderen

ZEVENAAR - Ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. De kinderen van deze ouderen begrijpen dat ook. Tegelijkertijd ervaren ze beiden dat het steeds lastiger wordt om thuis te blijven wonen. Er zijn steeds meer aanpassingen nodig aan de woning. De thuiszorg en huishoudelijke hulp moeten vaker komen om thuis te kunnen blijven wonen.

Op jezelf wonen als alleenstaande ouder wordt ook ongemerkt lastiger door eenzaamheid. De verzorging en hulp die overdag komt zijn er heel kort. De thuiszorg hulp heeft niet meer dan een paar minuten per bezoek om de oudere te helpen. De rest van de dag zorgt vooral de televisie voor afleiding.

Wanneer we willen dat ouderen gelukkig ouder worden, en wie wil dat niet, dan is er meer nodig. Wonen in een woonzorgcentrum is de ideale oplossing. Ouderen die elkaar vinden in het restaurant en tijdens de activiteiten. Ze blijven betrokken bij de gemeenschap door evenementen met de buurt. Zorg en hulp die continue beschikbaar is, geen gehaast.

De nieuwe thuiszorgorganisatie Thuiszorg Pelgromhof biedt 24 uur per dag en 7 dagen per week zorg aan de bewoners van De Pelgromhof in Zevenaar. Niet alleen overdag, maar ook 's nachts is er altijd verzorgend personeel aanwezig. Zo zijn we altijd meteen aanwezig wanneer dat nodig is.

Thuiszorg Perlgromhof is gespecialiseerd in de verzorging en ondersteuning van de ouderen die wonen in De Pelgromhof.

Meer weten over Thuiszorg Pelgromhof en betaalbaar maatwerk voor ouderen van Percura Zorg? Neem dan contact met ons op: telefoonnummer: 085 4019684 of mail naar info@pelgromhof.nl

Vroegboekers B2B de Liemers 2017 in de prijzen gevallen

DUIVEN – Ondernemers, die zich al vóór 1 september aanmeldden voor B2B de Liemers van 2017, kregen niet alleen vroegboekkorting, ze maakten ook kans op door Het Filmhuus beschikbaar gestelde prijzen. De tien winnende Liemerse ondernemers zijn nu - na loting - bekend.

De prijs voor de winnaars is een gratis 360 graden video, aangeboden door Het Filmhuus. Die tien winnende Liemerse ondernemers zijn: 't Centrum Reijmer, BDO Accountants & Adviseurs, Dies Goorman Fotografie, Elise Lentjes Mantelzorgmakelaar, Harrie Arendsen Volvo Zevenaar BV, IJsselmedia, Miefra Brandbeveiliging, Parley B.V., Ten Donkelaar Administratie & Advies en Welling Catering.

Paul Haans van het Filmhuus: "We maken voor alle winnaars een video met een speciale 360 graden camera, waarin hun werkplek of bedrijfsruimte te zien is. Een mooi promotiemiddel voor op een website of Facebookpagina bijvoorbeeld. In ongeveer een minuut krijgt een potentiële klant dan een goede indruk van de getoonde onderneming."

In totaal schreven al 43 ondernemers zich tijdens de vroegboekperiode in voor de Liemerse ondernemersbeurs. Deze beurs vindt plaats op 4 april 2017 bij Makro Kerstpakketten in Duiven. B2B de Liemers secretaris Anouk de Valois: "We zijn superblij met dit aantal vroegboekers. Het is fijn om in dit stadium al zo'n basis te hebben qua deelnemers en om te zien dat de beurs al leeft. Dat geeft vertrouwen. Maar we zijn er nog niet hoor," lacht De Valois. "Het doel is dit aantal deelnemers vóór 1 januari te verdrievoudigen."

Liemerse ondernemers, die zich vóór 1 januari 2017 inschrijven als beursdeelnemer betalen hetzelfde tarief als vorig jaar. Vanaf 1 januari gaat de prijs met 10 procent omhoog. Meer informatie over B2B de Liemers 2017 vindt u op www.b2bdeliemers.nl.

Week van het badminton: open 'speel'-avond bij BC Thuve

DUIVEN - Terug van een fijne vakantie op de camping waar je wellicht een pluimpje hebt geslagen. Kwam er ook de gedachte bij u op om dit na de vakantie ook eens te gaan doen, maar dan als zaalsport.

Badminton behoort tot de top 3 van intensiefste sporten. Dit wordt meestal onderschat, maar daar kom je direct achter als je in een sporthal echt op een badmintonbaan gaat staan en dan daar het spel gaat beoefenen. De snelheid van een shuttle kan gigantisch oplopen de hoogst gemeten snelheid van een shuttle(smash) bedraagt maar liefs 493km\uur. Deze snelheid halen we niet bij de badmintonclub BC Thuve hier in Duiven, wij spelen hier iets meer recreatief en rustiger.

Maar heeft u na deze mooie zomer zin om eens kennis te maken met badminton als zaalsport, dan nodig ik u van harte uit om een te komen kijken en mee te spelen. Dit kan in de week van het badminton, in week 38. De jeugd is welkom op maandag vanaf 18.00 tot 20.00 uur of donderdag van 17.00 tot 18.00 uur. De jeugd krijgt training van Nederlands kampioene Soraya de Visch IJbergen. Volwassenen kunnen kijken en\of meespelen op maandag 19 september vanaf 20.00 tot 22.30 uur en op woensdag 21 september vanaf 21.00 tot 23.00 uur. Ben je niet in het bezit van een racket, geen probleem. In de hal zijn rackets aanwezig, wel je eigen sportschoenen meebrengen.

En omdat BC Thuve dit jaar 40 jaar bestaat, hebben we voor nieuwe leden een mooie aanbieding. Wil je meer informatie kom dan ook naar sportcentrum Triominos op eerder genoemde tijden of kijk op www.bcthuve.nl.

Bloemberg Mannenmode Zevenaar één jaar

ZEVENAAR - 3 september is het een jaar geleden dat Bloemberg Mannenmode vanuit het centrum van Duiven verhuisd is naar de Didamsestraat 4 in Zevenaar. Een weloverwogen besluit, en een goed besluit blijkt nu na een jaar zaken doen in Zevenaar.

Het winkeloppervlak is 90 m2 groter ten opzichte van de oude locatie. Het assortiment is flink uitgebreid. Daardoor is er een shop-in-shopformule van het stoere mannenmode merk Camel verwezenlijkt. Ook bij de merken Fellows en Lerros zijn de collecties vergroot. Voor de consument plezierig om uit een groter aanbod te kiezen. De maten reeks kon uitgebreid worden van maat small naar 4 maal XL. Zo zijn ook de verschillende pasvormen van de Ledub en Olymp hemden ruim aanwezig.

Van slim fit tot comfort fit. Zeer positief is een ieder gestemd over de uitstraling van de winkel. Een winkel waar je je thuis voelt, zeker met een kopje koffie aan de grote houten tafel. Veel aandacht wordt er besteed aan kostuums. Mede doordat diverse kostuums in mix en match te leveren zijn is er voor elke man een passend pak te vinden. Ook hier van slim fit tot comfort fit. De najaarscollectie ziet er verrassend uit. De collecties van de merken zijn zeer zeker geslaagd. Daarnaast is door de wijze van inkoop gezorgd dat de merken onderling perfect te combineren zijn.                                                                                                                
"Komt u overtuigen! U bent verzekerd van een kundig advies Bloemberg Mannenmode Zevenaar", aldus Kim, Netty en Ton Bloemberg.

Voor tweedehands kleding en accessoires gezellig naar Pand 15 in Lobith

LOBITH – Goed voor je portemonnee: Pand 15 in Lobith, de winkel van Anja Polman, die er tweedehands dameskleding en accessoires verkoopt. Het is er steeds gezellig winkelen en aan de tafel in de zaak staat de koffie voor iedereen klaar!

De een kan het geld goed gebruiken, een volgende heeft graag vaker wat anders aan. Dan is een regelmatig bezoek aan Pand 15 aan te raden, want de collectie is er zeer betaalbaar én door steeds nieuwe aanvoer gevarieerd. Voor vijftig euro, heb je zomaar een tas vol!

Eigenaresse Anja Polman kent de kledingbranche als geen ander. Ze werkte al 16 jaar ub Zevenaar en elf jaar jaar bij een winkelketen in Didam. Nu ze de mogelijkheid kreeg om een eigen zaak te straten, greep ze deze kans aan. Een logische stap, want als kleding je hobby is... En het centrum van Lobith heeft er zo ook een zaak bij. Omdat de winkel aan Komstraat 15 ligt, werd de naam 'Pand 15'!

Momenteel is de aandacht bij Pand 15 vooral gericht op de komende herfst- en wintercollectie. De kwalitatief goede kleding ingebracht door hen, die hun overtollige voorraad (soms nog nieuw!) graag een tweede leven gunnen. Het assortiment bestaat uit dameskleding van maat 36 tot en met 52. Daarnaast zijn er accessoires: van schoenen tot aan riemen en sjaals. Ook is er sinds kort nieuwe mode, die Anja speciaal inkoopt.

Kleding kan ook worden aangeboden. Deze dient modieus, schoon, gewassen en netjes te zijn. De prijs wordt (vooraf) door Pand 15 bepaald. Zes tot acht weken blijft het te koop in de zaak. Niet-verkochte kleding gaat naar een goed doel of indien gewenst terug naar de klant.

Pand 15, Komstraat 15, Lobith; www.facebook.com/Pand-15-tweedehands-kleding-en-accessoires.

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.


En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk. Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.

123Francais heeft als motto 'à la carte', Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons. U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal 6 personen).
Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf.
Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

www.123francais.nl; e.mail: info@123francais.nl; 026 3258822.

Nieuw in Zevenaar: FSCA Kids & Youth Club

ZEVENAAR - FSCA Kids & Youth Club is een nieuwe en unieke training in en rondom Zevenaar voor kinderen en jeugd die start vanaf 22 september. FSCA Kids & Youth Club is een weerbaarheidstraining gebaseerd op boks- en kickbokstechnieken.

Kinderen die deelnemen aan de les:
- Verbeteren hun motoriek en (hand/oog) coördinatie;
- Worden fitter doordat hun conditie toeneemt;
- Krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze weerbaarder worden;
- En worden respect en discipline bijgebracht.
Beide groepen werken met graduatie examens. Dit houdt in dat er elke drie maanden een examen wordt gedaan.