GN Lingewaard

9 april 2014

GN Lingewaard 9 april 2014


1 / 24

2 / 24

3 / 24

4 / 24

Kom sporten tijdens de Nationale Sportweek

LINGEWAARD - Van 19 tot en met 26 april vindt voor de elfde keer in het hele land de Nationale Sportweek plaats. Sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen organiseren in het hele land sportieve activiteiten. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten. Ook gemeente Lingewaard doet mee aan de Nationale Sportweek met een spetterende opening op 19 april en verschillende activiteiten vanuit de sportverenigingen gedurende de hele week.

Op vrijdag 18 april vindt de aftrap van de Nationale Sportweek plaats in Roermond. Een spectaculaire openingsdag vol sport en entertainment. Maar niet alleen Roermond zet zich tijdens de Nationale Sportweek actief in om iedereen kennis te laten maken met het plezier dat sport kan geven. Ook de sportclubs, sportverenigingen, bedrijven, scholen en iedereen die maar wil laten zien hoe leuk sporten is, zetten hun deuren open, geven sportclinics, demonstaties en organiseren toernooien. En dat doen zij gedurende de gehele Nationale Sportweek.

Volop sportactiviteiten

Vorig jaar werden er tijdens de Nationale Sportweek landelijk ruim zevenduizend sportactiviteiten georganiseerd met liefst 870.000 deelnemers. Dat de organisatie van sportactiviteiten ook dit jaar weer volop aan de gang is, bewijst de inmiddels alweer lange lijst van aangemelde sportieve activiteiten die te vinden zijn op www.nationalesportweek.nl. En daar komen er dagelijks meer bij.

Sportief bezig

zijn

De Nationale Sportweek brengt jaarlijks steeds meer mensen op een plezierige manier aan het sporten. De Nationale Sportweek krijgt onder meer steun van BN'ers die als ambassadeur optreden, zoals Marco Borsato, Frits Wester, Jochem van Gelder, Ralf Mackenbach, Bart Meijer, Ria Valk en Ellen Hoog.

Opening in Lingewaard

De SWL-combinatiefuncties onderwijs, sport en cultuur hebben de handen ineen geslagen met vijf sportverenigingen uit Lingewaard; stichting Gymnastische Sporten Lingewaard, badmintonclub Gendt, basketbalvereniging Batouwe, volleybalvereniging Tweestroom Gendt en handbalverenigingen Huissen. Gezamenlijk houden deze verenigingen op zaterdag 19 april een sportieve dag voor alle basisscholieren uit Lingewaard in sporthal Walburgen in Gendt. "Ben jij tussen de vier en dertien jaar en vind je het leuk om verschillende sportieve activiteiten samen met je vriendjes of vriendinnetjes te doen? Meld je dan gratis aan voor deze activiteit door een mail te sturen naar p.klaassen@swlingewaard.nl met daarin je naam en leeftijd."

Schoonmaakactie Wijkplatform Loovelden

HUISSEN - Op zaterdagochtend 29 maart werd op initiatief van het Wijkplatform een schoonmaakactie gehouden in de wijk Loovelden.

Door schoolgaande jeugd die hun fietsroute door de wijk heeft en er nog woningen in aanbouw zijn, ligt er veel zwerfvuil. De actie was met name gericht op kinderen, om hen bewust te maken dat vuil niet op straat hoort maar in de prullenbak. Wethouder Barth Van Eeten was ook aanwezig om de actie namens de gemeente te steunen.

Ondanks de lage opkomst, zijn er door de vrijwilligers van het Wijkplatform Loovelden en aantal bewoners toch elf zakken vol vuil rondom het Plaza opgehaald. "De raarste dingen zijn we tegengekomen", aldus een bewoner die met zijn twee kinderen kwamen helpen. "Ongelooflijk wat er allemaal zo wordt weggegooid op straat".

Het wijkplatform was tevreden met de actie, maar gaat het volgend jaar toch anders aanpakken. "Meer samenwerking met de school bijvoorbeeld en op een andere dag, zodat er meer kinderen aanwezig kunnen zijn om mee te helpen". Ook de wethouder was blij met het initiatief.

6 / 24

De verjaardag van de Koning wordt groots gevierd

HUISSEN/BEMMEL - Met de vertelvoorstelling 'De verjaardag van de Koning' besteedt de Bibliotheek Lingewaard aandacht aan Koningsdag op woensdagmiddag 16 april in de Bibliotheek in Huissen en in Bemmel.

door sjakie

De Koning en de Koningin nodigen ter ere van de verjaardag van de Koning kinderen van vier tot en met zeven jaar uit om in Bemmel feest te komen vieren en kinderen van drie tot en met tien jaar om naar Huissen te komen. Voor deze speciale gelegenheid mogen de kinderen, als ze het leuk vinden, in 'stijl' komen en zich als koning, koningin, ridder of prinses verkleden. Naast de vertelvoorstelling kunnen de kinderen rekenen op vele leuke verrassingen.

Het feestje duurt in Huissen van 15.00 tot 16.30 uur. In Bemmel begint het feest een half uur later en duurt van 15.30 tot 16.30 uur. Uiteraard is bij dit feestje de toegang gratis. De Koning rekent op veel bezoek.

Vrijwilligers speeltuinvereniging Hulhuizen opgeleid in reanimeren en AED bediening

HULHUIZEN - Vrijdag 28 maart hebben zes vrijwilligers van speeltuinvereniging Hulhuizen een opleiding gevolgd voor BLS (Basic Life Support) en in het bedienen van een AED. Tijdens de opleiding werd tevens aandacht besteed aan het reanimeren van baby's en kinderen.

Enkele tijd geleden heeft de Rabobank haar AED geschonken die eerst in het bankgebouw aan de Dorpstraat hing. Door de sluiting van het bankkantoor was deze niet meer in gebruik maar de bank wilde deze graag schenken aan de lokale gemeenschap. Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe heeft deze AED retour ontvangen van de Rabobank en hiervoor een nieuwe bestemming gezocht.

Er is zorgvuldig gekeken naar een plaats waar de AED kon komen te hangen. Gezien de hoeveelheid bezoekers is er voor gekozen om deze AED bij de speeltuinvereniging beschikbaar te stellen. De vrijwilligers hebben allen de training met een positief resultaat afgesloten.

Mocht u ook interesse hebben in een reanimatie training, u kunt hiervoor voor meer informatie terecht op de website ww.kloppendhartvoorlingewaard.nl.

8 / 24

Praktisch verkeersexamen leerlingen Pius X

BEMMEL - In samenwerking met de politie, gemeente Lingewaard en de verkeersouders van de Pius X zal op donderdag 17 april het praktisch verkeersexamen worden gereden door de leerlingen van groep 7 van basisschool Pius X uit Bemmel.

Op donderdag 10 april zullen ze eerst het theorie examen afleggen en worden de fietsen door Tweewielerspeciaalzaak Hermans gekeurd of ze voldoen aan de eisen van de wegenverkeerswetgeving. De kinderen zullen op donderdagochtend 17 april vanaf 08.30 uur van start gaan en zullen een route afleggen in en rond Bemmel. De route is voorzien van oranje routebordjes en de kinderen zijn duidelijk zichtbaar door de genummerde vestjes van 3VO. Op de route zullen ouders staan om de kinderen te beoordelen op het fietsgedrag. Op basis hiervan zal aan het eind geëvalueerd worden of de kinderen wel of niet geslaagd zijn.

Beleef een gezellige dag uit in Bemmel

BEMMEL - Op zondag 13 april houdt Star Promotions in samenwerking met de Ondernemingsvereniging de Voorjaarsmarkt in Bemmel. De braderie vindt plaats van 12:00 tot 17:00 uur.

Met ongeveer honderd marktkramen beschikt de Voorjaarsmarkt over een breed scala aan producten. Hierbij valt te denken aan diverse kleding en modeaccessoires, sieraden, schoeisel en andere lederwaren, cosmetica, bed textiel, woondecoratie, cadeauartikelen, planten en bloemen, multimedia, speelgoed en feestartikelen.

Van het rondwandelen op de gezellige en veelzijdige Voorjaarsmarkt krijgt men vast trek in wat lekkers. En daar is rekening gehouden. Zo kan men onder andere terecht voor Surinaamse snacks, churros, hotdogs, hamburgers, poffertjes, vis, schepijs en snoepgoed. Ook voor een kop koffie en thee of frisdrank kunt u op de markt terecht. Op de Voorjaarsmarkt is een grote diversiteit aan vermaak te vinden. Ook kunnen de kinderen zich goed vermaken met de bungee jump en de draaimolen.

Er zal ook een leuke modeshow plaats vinden tijdens de markt. De winkeliers die hier aan zullen meedoen zijn: Puk, Poortman, Express wear, Buiting, Hema, Addictieve shoes, Hipp, Van Asten, Riccio en El Sueno. De eerste modeshow zal starten om 13:00 uur, om 14:00 uur zal er een dansgroep optreden, om 14:15 uur zal zanger Daan van Dreumel optreden en om 14:30 uur weer de dansgroep. Daarna is er 15:00 uur de tweede modeshow en om 16:00 uur weer een optreden van Daan van Dreumel. De show zal plaats vinden op de promenade in het centrum van Bemmel.

Kerken kijken met Koos en Trix Willemse

BEMMEL – Bij Koinonia aan het Oude Kerkhof 7 in Bemmel woensdag 16 april 14.00 tot 16.30 uur een themamiddag voor Senioren Lingewaard. Het onderwerp is 'Kerken kijken' door Koos en Trix Willemse.

"Hebt u in oude kerken wel eens naar boven gekeken om de gewelfschotels te bewonderen? Weet u wat een misericorde is en waar die voor diende? Hebt u zich wel eens afgevraagd wie die twee vrouwen op de schildering in de protestantse kerk in Bemmel zijn en wat het verhaal hierachter is? In bijna alle kerken is veel te zien maar niet iedereen weet waar hij (naar) moet kijken en wat hij eigenlijk ziet. Op woensdagmiddag 16 april willen Koos en Trix Willemse daar graag wat over vertellen. Het belooft een interessante middag te worden.

Palmpaasoptocht in Gendt

GENDT - De Oranje Stichting Gendt houdt ook dit jaar weer de palmpaasoptocht op zondag 13 april na de H.mis van 10.00 uur vanaf de R.K. kerk. De optocht wordt begeleid door de Harmonie.

Vanuit de R.K.Kerk zullen zij met de kinderen door diverse straten trekken naar het Verzorgingshuis St. Jozef, daar kunnen de kinderen iets van de palmpaasstok aan de bewoners geven.

Na afloop ontvangt elk kind wat met een palmpaasstok heeft deelgenomen een traktatie.

10 / 24

Kidang Dames 1 zoekt volleyballers

BEMMEL - Dames 1 van volleybalvereniging Kidang zoekt voor volgend seizoen nieuwe speelsters.

Een aantal speelsters heeft al te kennen gegeven volgend jaar niet meer in Bemmel te kunnen volleyballen. Verhuizingen en studie zijn vooral de reden. Jacques Arends, trainer/coach vindt het erg jammer dat het team een aantal belangrijke speelsters verliest, maar heeft er alle vertrouwen in dat er volgend jaar weer een goed team zal staan. "We zijn op zoek naar ervaren speelsters die een dragende functie kunnen vervullen. Maar ook jong talent is van harte welkom!"

Dames 1 speelt promotieklasse en draait daarin goed mee. Na een goede start dit seizoen, staat het team met nog drie wedstrijden te gaan, op een zevende plaats. Ook voor volgend jaar is een plek in promotieklasse daarmee zeker gesteld. Om volgend jaar op hetzelfde niveau te kunnen spelen is aanvulling echter noodzakelijk.

Kidang is een gezellige vereniging die regelmatig activiteiten voor haar leden organiseert. Zowel voor jeugd als senioren. Op donderdagavond wordt de seniorencompetitie gespeeld, de thuishal is sporthal De Bongerd. Dames 1 speelt regelmatig uitwedstrijden op zaterdag.

"Ben jij een fanatieke volleyballer? Ervaren of jong talent? Informeer naar jouw mogelijkheden bij Kidang Dames 1. Kijk op www.kidang.nl voor meer informatie."

Nieuwe mode voor de middeleeuwers

HUISSEN - In de 'Huissenseschool' ( voormalig Juliana/Aloysiusschool) heerste grote bedrijvigheid op dinsdag 25 maart. Op die dag werd de jaarlijkse kinderworkshop gehouden. Alle 5e-groepers, dat zijn ongeveer 170 leerlingen van Huissense basisscholen, waren uitgenodigd om te komen werken in de ateliers van de kunstenaars.

Door Ria Huting

Omdat dit jaar in het teken staat van Huissen 700 was er gekozen voor een thema dat hiermee te maken heeft, namelijk kleding uit vervlogen tijden. Kleding van de gegoede burgerij wel te verstaan want arme sloebers liepen in vodden en todden en dat is niet geschikt voor een feestelijke uitstraling! Dames in prachtig lange gewaden en heren in mooie kostuums of als soldaten in harnas compleet met zwaarden.

Op levensgrote stukken karton hebben de kinderen naar eigen idee vorm gegeven aan dit thema. Met kleurige stoffen en verschillende soorten papier werd driftig geknipt en geplakt en ook de nietmachine moest er regelmatig aan te pas komen. Met acrylverf en penseel tenslotte werden het héél bijzondere kunstwerken en stuk voor stuk uniek!

Op zaterdag 29 maart hingen alle ontwerpen keurig aan hangertjes geëxposeerd in de gangen van de Aloysiusschool. Tussen 14.00 en 16.00 uur kon iedereen het werk komen bewonderen en konden de kinderen hun ontwerp mee naar huis nemen. Maar niet voordat van elk kind een mooie foto was gemaakt met de zelfontworpen creatie. Alle kinderen kunnen deze foto digitaal downloaden en er volgt nog een foto-expositie.

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Weekend van zaterdag 12 april en Palmzondag 13 april

Elst Zondag.13 april 10.00 u Eucharistieviering V. Bulthuis/R. Heinen/M. Sanders

Driel Zondag.13 april. 09.30 u. Eucharistieviering F. Bomers

Oosterhout Zondag.13 april.11.00 u. EucharistievieringN. Sales/J. Rademakers

12 / 24

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

17 / 24

18 / 24

19 / 24

20 / 24

21 / 24

22 / 24

23 / 24

24 / 24