GN Berg en Dal Heumen Mook

1 juni 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 1 juni 2016


Sport en spel tijdens Romeinenfestival museum Orientalis

Foto: Museum Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Op 4- en 5 juni is Museumpark Orientalis het decor van het Romeinenfestival dat in het teken zal staan van sport en spel. Gladiatoren, worstelaars en andere Romeinen strijden om lauwerkransen en eeuwige roem. Demonstraties en shows bieden jong en oud twee dagen lang een spectaculair schouwspel. Hoogtepunten zijn de gladiatorenwedstrijden die drie maal per dag plaatsvinden.


Romeinse sport en spel staan centraal op het tweejaarlijkse Romeinenfestival. In de oudheid kende iedere stad zijn eigen vorm van spelen, waarbij atleten streden om eeuwige roem en goddelijke status. Worstelen, hardlopen, discuswerpen, paarden - en wagenraces; op tal van verschillende manieren kwamen de sporters tegen elkaar uit in prachtige amfitheaters en op indrukwekkende renbanen. Het Romeinenfestival in Orientalis laat deze sfeer herleven en biedt met een zeer gevarieerd programma een kijkje in de wereld van de antieke Spelen. Re-enactors én moderne (top)atleten geven daarbij demonstraties in diverse sporten. Verdieping bieden de lezingen door wetenschappers van de Radboud Universiteit.
Op het programma staan onder andere worsteldemonstraties, gladiatorengevechten, demonstraties Romeinse sporten en spellen, bezoeken aan het Romeinse kampement, uitgebreid lezingsprogramma verzorgd door de Radboud Universiteit, boekenmarkt met collectie over Romeinse geschiedenis en cultuur, Romeinse markt met ambachten en lekkernijen. Rondleidingen langs het Romeinse aquaduct en Romeinse kinderactiviteiten.
Bekende Romeinse re-enactment groepen geven ook acte de présense: Ala! Batavorum, Germina Project,Corbvlo, stichting Foeks en Legio XXI Rapax. Het grote Romeinse kampement is ook op gezette tijden te bezoeken met uitleg over uitrusting, ambachten, beroepen, gebruiken rituelen et cetera.
De openingstijden zijn zowel zaterdag 4 als zondag 5 juni van 11.00 tot 17.00 uur.

Tafeltje dekje zoekt chauffeurs

GROESBEEK - Tafeltje dekje zoekt chauffeurs. Wie zoeken ze? Mannen en vrouwen, in bezit van een rijbewijs en auto, die bereid zijn een uurtje per week bij klanten van SWG een maaltijd te bezorgen.

Wat houdt de functie?

- een vaste route op een vaste dag in de maand

- eventueel een keer invallen op een andere dag in de week

- routes worden gereden tussen 11.30 uur en 13.00 uur

- even een praatje maken met de klant, signalerende functie

- twee keer per jaar gezamenlijk overleg

- km-vergoeding

Eenmaal per jaar is er een gezamenlijk uitje. Heb je interesse? Dan kun je contact opnemen met stichting Welzijn Groesbeek, telefoonnummer: 024 3974188 of per mail: info@welzijngroesbeek.nl.

Concert 'pianist in bevrijdingstijd'

GROESBEEK - Wegens groot succes geeft Jan Hendriks op zondag 5 juni opnieuw een pianoconcert in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De in 1925 geboren Hendriks speelt dan live zijn jazzmuziek, die hij destijds in 1944 en 1945 ten gehore bracht in het bevrijde Nijmegen. Hij trad op met zijn band in tal van gelegenheden, onder andere in het concertgebouw De Vereeniging. Zijn schitterende klanken uit het repertoire van toen komen op deze middag weer tot leven. Ook worden door Sanneke Hilberink een aantal memorabele momenten uit zijn dagboek voorgelezen.

Aanvang: 14.30 uur. Zaal open vanaf 14.00 uur. Entree: 5,00. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Zonnebloemnieuws Special Olympics afdeling Beek

BEEK - Op vrijdagavond 1 juli van 19.00 tot 21.30 uur is de openingsceremonie van de Special Olympics in het Goffertstadion in Nijmegen. Daar zal onder andere Frans Bauer optreden De Lionsclub nodigt de Zonnebloemgasten uit hieraan deel te nemen.

De gasten worden verwacht om 17.30 uur in de partytent van de Lionsclub en ook na afloop zal er een hapje en een drankje zijn. Aan deze avond zijn geen kosten verbonden. Vindt u het leuk om hier bij te zijn, geef u dan voor maandag 6 juni op bij een van de volgende personen,

Beek/Ubbergen: Mieke Groothuyse 024 3564491; Leuth: Door Rutten 024 6633044; Ooij: (ivm vakantie) Sjaak Verriet 024 6632040

Extra openingstijden van De Huiskamer Kerstendal

BERG EN DAL - Iedere woensdag is er in de Huiskamer van Kerstendal van 10.00 tot 16.00 uur de inloop. Hier kunt gezellig een praatje maken en een kopje koffie of thee komen drinken een spelletje doen zoals rummikub of een kaartje leggen.

Iedere woensdag verzorgen wij ook een heerlijke lunch/maaltijd die we gezamenlijk verzorgen, voor drie euro kunt u hieraan deelnemen, vrijblijvend! Vanaf vrijdag 3 juni zal de huiskamer extra geopend zijn. De datums hiervoor zijn: vrijdag 3 juni van 10.00 tot 16.00 uur; vrijdag 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur en vrijdag 1 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

"Ik heet u van harte welkom om een keer te komen kijken en als vervoer een probleem voor u is of als u meer informatie wilt, schroom niet en neem contact met mij op", aldus Patricia Gerrits, inloop de Huiskamer: 06 22189214.

Straten-/wijkentoernooi bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen organiseert dinsdagavond 7 juni en vrijdagavond 10 juni voor de vierde keer het 7 x 7 straten-/wijkentoernooi en voor de eerste keer een Beachvolleybal-toernooi op sportpark De Hove in Millingen. Er wordt gestreden op de Fairplay-manier om de Wisseltrofee. De inleg van 5,- per persoon gaat dit jaar weer naar een Millings goed doel.

Men kan zich als straat of wijk uit Millingen inschrijven met een team, die op beide avonden deelneemt. Er wordt verwacht, dat er ook spelers op de velden staan, die geen voetbal of volleybal spelen. Het gaat om de fun en het goede doel.

Minimumleeftijd is 16 jaar. Men moet in de straat / wijk wonen van het team, waar men bij deelneemt. Uitzonderingen zijn met de commissie bespreekbaar.

Vrijdagavond 10 juni wordt het toernooi afgesloten met dj Vinyl René. Men kan dan nog gezellig napraten over het toernooi. Dit toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Podotherapie Driessen.

Geef je team op (uiterlijk vrijdag 3 juni), als je mee wilt doen. Voor informatie en inschrijving kun je terecht bij: Alex Janssen alexdoortje@kpnmail.nl of William Janssen janssen.william@gmail.com.

Erwin Terwindt nieuwe Kringkoning in Leuth

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

ANGEREN/LEUTH – Erwin Terwindt is zondagmiddag de nieuwe Kring Koning geworden van het Rijk van Nijmegen en de Betuwe. In Angeren vond ditmaal de Kringdag plaats op de schuttersterreinen van Sint-Bravo. Na de traditionele marswedstrijden door het dorp met 25 schutterijen werden er op het schuttersterrein diverse wedstrijden afgewerkt tijdens het miezerige weer.

Hoogtepunt was weer het Kringkoningschieten voor de koningen van de aanwezige schutterijen en gildes, het koningschieten voor de partners van de koningen en het jeugdkoningschieten. Bij al deze wedstrijden gooiden de schutterijen uit de Ooypolder hoge ogen. Erwin Terwindt van schutterij De Vriendenkring uit Leuth wist de romp van de vogel naar beneden te schieten en mag zich terecht het komend jaar Kring Koning van het Rijk van Nijmegen en Betuwe noemen; hij wordt in deze taak bijgestaan door zijn koningin Therese Terwindt-Van Haaren.

Bij het koningschieten schoot Marlou Haukes van schutterij EMM uit Kekerdom de romp naar beneden terwijl bij de jeugd Pamela Awater van schutterij Eendracht uit Ooij zich de nieuwe jeugdkoningin mag noemen. Er was een gast schutterij uitgenodigd uit Amsterdam die volop hebben genoten van het schutter gebeuren in Angeren.

Kentekenplaten van vrachtwagen ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Van een vrachtwagen die stond geparkeerd aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek zijn vermoedelijk zaterdagavond beide kentekenplaten ontvreemd.

De diefstal werd zondag ontdekt door de 51-jarige eigenaar uit Groesbeek. Het is mogelijk dat de kentekenplaten gebruikt worden voor criminele activiteiten of om bij politie of douane controles te ontlopen.

Kerkberichten van de protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 5 juni.

Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. Herweijer uit Nijmegen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Het Roosevelthuis.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Koor Quintessens zingt in kerk van

Cosmas en Damianus

GROESBEEK - Het koor Quintessens uit de Nijmeegse wijk Neerbosch, is gestart onder de naam: 'Jongerenkoor De Goede Herder'. Het viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum met een weekendje Groesbeek.

Op zaterdag-avond 4 juni zullen ze zingen in de kerk van de H.H. Cosmas en Damianus in de viering van 19.00 uur. Ze nodigen een ieder van harte uit om naar hen te komen luisteren. Het koor heeft 22 leden en een dirigent. In leeftijd variëren ze van midden 20 tot ruim 50. Zij vormen een enthousiast geheel.

Inleveren goede oude gebruikte spullen voor fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK – Voor de rommelmarkt van de Groesbeekse fanfare Wilhelmina zijn oude goede bruikbare spullen welkom.

Zo kan men boeken, meubelen, speelgoed, schoenen computers en dergelijke ieder zaterdagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur inleveren op het adres Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Daar zullen leden van de fanfare de spullen graag in ontvangst nemen.

Supportersvereniging schenkt brunch aan SC Millingen 1

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmorgen 22 mei 10.00 uur vertrok de supportersvereniging met het 1e elftal en de staf voor een rit met de zonnetrein door de polder, waarbij het nodige werd verteld door een gids.

"We hebben van alles gehoord en gezien, waarvan we het bestaan niet eens wisten en na een uur gingen we richting Grand Café De Taverne in Millingen.

Daar aangekomen hadden Leo en Mary voor een heerlijke brunch gezorgd en hebben we nog een uurtje nageborreld en nagepraat .Na een dankwoord van aanvoerder Daan Arnts ging iedereen met een goed gevoel naar huis. We kunnen zeggen, dat het een geslaagd uitje was.
Tevens wil de supportersvereniging het 1e elftal van SC Millingen feliciteren met alle prijzen, die er zijn behaald op het regionale voetbalgala van De Gelderlander in De Linde in Groesbeek."

Midzomerwandeling en een concert door Niek Edeling

BERG EN DAL - Wie wandelt mee op zoek naar de Zonneberg en Maanberg ergens tussen Duivel- en Sterrenberg. We hebben onderzoek gedaan en menen de twee te kunnen traceren.

We wandelen onder leiding van Circe, een natuurgids. Velen kennen haar als regio kenner en inspirerend begeleidster. We wandelen anderhalf uur en keren terug naar Huis Wylerberg, waar ieder een meegebrachte boterham kan opeten bij een kop koffie of thee. Vervolgens genieten we van een improvisatieconcert door Niek Edeling op verschillende minder bekende instrumenten.
De wandeling en het huisconcert zijn op 19 juni 10.30 – 14.00 uur in Huis Wylerberg en het voormalig landgoed van mevrouw Schuster. Prijs: 12,50 voor het geheel. Tevoren reserveren is noodzakelijk via www.wylerbergkring.eu Het gaat slechts door bij voldoende deelnemers.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal juni

2 juni bijeenkomst voor alle groeperingen in Berg en Dal in Kerstendal 0m 19.30 uur. Georganiseerd door Berg en Dal actief. Wees welkom. Voor info: Petra Kregting, Stichting Welzijn Groesbeek 06-53764809/024-3974188

6 juni Buurtsoepie in de huiskamer van Kerstendal om 11.30. overheerlijke aspergesoep volgens oeroud recept met stokbrood, koffie/thee. En een reservesoep voor als je niet van aspergesoep houdt. Aanmelding en info bij Onno ( 06 30481857 of Marijke ( 024 3781005

7 juni 19.30 uur Biljarten dames in Kerstendal

26 juni Heel Berg en Dal Bakt groot evenement van Berg en Dals Bloei op het Hamersveld van 14.00 tot 17.00 uur

Wekelijks op de maandag in Kerstendal

16.30 uur Dames trimclub, 18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest

Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan

9.00 tot 12.00 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk

Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken

Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal

19.00 uur trimclub Muntinga, 20.30 uur Dames gymclub Total Body, 21.30 uur Volleybal Nebo

Wekelijks op de dinsdagavond in Emmalaan 35

19.15 uur Kundalini Yoga Berg en Dal zie www.kundaliniyogabergendal.nl

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

10.00 uur Biljart, 10.45 uur BVO Bejaardengym, 14.00 uur BVO Koersbal, 19.30 uur Biljart

Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de woensdagavond in de parochiekerk

Repetitie van kamerkoor Kalliope zie www.koorkalliope.nl

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag

14.00 uur Bridge, 20.00 uur Biljart.

Wekelijks op de vrijdag

14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz, 19.30 Volleybal met Volleydal

Wekelijks op de zaterdag

8.30 uur zaterdag trim

Om de week op zondagochtend in de Emmalaan 35

9.00 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij de Vijverhof bezoeken zie facebookpagina

Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl

Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl en www.bergendalsbloei.nl.

Villa Kerstendal

BERG EN DAL - Villa Kerstendal was gelegen naast de greppel, die loodrecht staat op de huidige Oude Kleefsebaan nabij de rooms-katholie­ke kerk. Vermoedelijk heeft deze greppel ervoor gezorgd, dat vanuit de sprengen nabij de Berg en Dalseweg de vijvers in De Meerwijk van water werden voorzien.

Op een kaart uit 1570 wordt deze greppel aangeduid met Cassendael. Aan het begin van de vorige eeuw was er op dit landgoed een put die de omgeving van drink­water voorzag. In 1912 verwierf Baron Van Lynden villa Ker­stendal voor de somma van 21.100 gulden. De villa beschikte toen al over elektrisch licht. Tot aan de Tweede Wereldoorlog deed de villa dienst als kindertehuis onder de naam Sint-Joseph.

In 1941 kwam de villa in het bezit van de Natio­naal Socialisti­sche Beweging die het als rusthuis beheer­de. De leiding was in handen van mevrouw H. van Walsum. Vrou­welijke leden en echt­ge­notes van frontstrijders konden hier op verhaal komen. De bijdrage in de kosten waren naar draag­kracht, van 50 cent tot 2 gulden per dag. De vrouwen hielden zich bezig met licht huis­houdelijk werk, wandelen en ontspanning. Villa Kerstendal werd in de zeventiger jaren afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

(Uit: Berg en Dal, Mooi Nederland. De geschiedenis van een heuveldorp. Uitgave Stichting Heemkunde Berg en Dal, 1997)

Kidsmiddag bij OEV in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag, 11 juni verzorgt OEV / De Dreuge Schutterij een kidsmiddag. Evenals in andere jaren gaat het hierbij om een activiteitenprogramma voor de jeugd van Millingen en omstreken.

Je hoeft geen lid van OEV te zijn om mee te mogen doen. Dit evenement is gratis. Wij nodigen u hiermee allen uit om met uw kinderen of kleinkinderen naar het gebouw van OEV / De Dreuge Tent te komen voor een fantastische middag.

Wederom hebben we deze middag een uitgebreid programma, waar natuurlijk het broodbakken op een kampvuur niet ontbreekt. Ook zijn er andere activiteiten zoals schminken, knutselen, vendelzwaaien en nog veel meer!

Daarnaast kunnen de kinderen kennis maken met de schutterswereld en de daarbij behorende activiteiten. Kinderen vanaf tien jaar mogen bij de schutters zelf een schot wagen. Ook zullen de majorettes optreden en kan iedereen dit zelf ook proberen.

Dus… kom gezellig op 11 juni van 13.00 tot 17.00 uur naar De Dreuge Tent aan de Heerbaan 190.

Aanhouding minderjarige voor heling scooter in Millingen

MILLINGEN – Donderdagavond rond 21.00 uur zag een patrouillewagen van de politie op de Burgemeester Eijckelhofstraat een scooter rijden met een blauw kenteken (normaliter voor een snorfiets ) waarvan de bestuurder wel een helm droeg. Op de Heerbaan werd de bestuurder staande gehouden voor controle waaruit bleek dat de scooter gestolen bleek te zijn.

De minderjarige jongeman uit de Ooijpolder is aangehouden voor heling. Van de Officier van Justitie mocht de jongeman naar huis, maar hij heeft zich afgelopen vrijdag moeten melden bij de recherche op het bureau in Nijmegen. Het kenteken dat op de scooter bevestigd was, hoorde bij een gestolen snorfiets. De scooter is in beslag genomen.

Vrachtwagen zet centrum van Groesbeek een half uur op slot

GROESBEEK – Tijdens de vrijdagmiddag drukte in het centrum van Groesbeek heeft een vrachtwagen ruim een half uur het centrum op slot gezet.

De chauffeur kwam met de vrachtwagen uit de richting van de Pannenstraat en wilde achteruit de inrit van Albert Heijn aan de Bellevue inrijden om goederen te lossen, maar had daar de grootste moeite mee. Een werkneemster van Albert Heijn wilde de chauffeur – die Duits sprak – de inrit in loodsen, maar kon hem dat niet duidelijk maken. Inmiddels stond het verkeer al aan beide zijden in de file van boven aan de Pannenstraat tot aan de Cranenburgsestraat. De automobilisten werden steeds ongeduldiger. Een dorpsgenoot was al meerdere malen naar de Albert Heijnvestiging gegaan om te zeggen dat de vrachtwagens via de Molenweg moeten komen om goed achteruit de inrit in te kunnen rijden. "Ik heb het volgens mij tegen dovemansoren gezegd", liet hij geïrriteerd weten. De vrachtwagenchauffeur werd steeds zenuwachtiger en sloeg het aanbod van een ex-vrachtwagenchauffeur die toevallig voorbij liep niet af, hij nam het stuur over. En binnen de kortste tijd was het centrum weer vrij en stond de vrachtwagen op zijn plek.

Het muurtje bij de inrit van Albert Heijn is onlangs voor de tweede maal ook door een vrachtwagen omver gereden. Het gemeente bestuur van Berg en Dal heeft overigens niets geleerd van de Groesbeekse situatie, want de onlangs geopende Aldi aan de Heerbaan in Millingen moet via de Heerbaan bevoorraad worden. Het gemeentebestuur heeft van een inwoner uit Groesbeek een goedkoop advies gekregen: maak van de Dorpsstraat een eenrichtingsverkeersstraat.

Viertallentoernooi OEV Millingen

MILLINGEN - Zaterdag zal om 19.00 uur worden begonnen met het viertallentoernooi rondom en in het schuttersgebouw. De deelnemende teams gaan diverse disciplines schieten, waaronder staand luchtgeweer, staand luchtpistool, staand kruisboog, fladderschieten zowel lucht als klein kaliber.

Nadat ze allemaal klaar zijn met schieten zal er in de zaal het laatste wedstrijdonderdeel gehouden worden onder een grote publieke belangstelling. Welk team zaagt er als eerste een stam door met de grote trekzaag? Dit alles zal worden opgeluisterd door dj-zanger Robert den Brok. Hij zal vanaf 20.30 uur zijn muzikale kwaliteiten aan het publiek overbrengen.

Iedereen is die avond welkom en natuurlijk de entree is gratis. Kom gerust kijken hoe de diverse teams tegen elkaar gaan strijden en hoe ze met elkaar feesten. En ook jij mag hierbij aanwezig zijn.

Burgemeester Slinkman feliciteert briljanten huwelijkspaar

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal heeft in het kerkdorp Berg en Dal maandagmorgen het briljanten echtpaar Gelding – Van Laake gefeliciteerd met hun 65-jarig huwelijk. De felicitatie ging gepaard met een prachtige bloementaart alsmede een ingelijste kopie van de huwelijksakte 65 jaar geleden.

De heer Gelsing (94) en mevrouw Gelsing-Van Laake (90) hebben 40 jaar in Lent aan de dijk gewoond met zicht op de Waal en zijn 14 jaar geleden naar de Bisschop Hamerlaan in Berg en Dal verhuisd, waar ze het ontzettend naar hun zin hebben. De heer Gelsing heeft zijn hele leven in de steenhandel gezeten als groothandel zijn echtgenote heeft jarenlang de boekhouding van het bedrijf verzorgd.

Het bedrijf is nu overgenomen door een van hun zonen. Het echtpaar heeft 4 zonen en 1 dochter gekregen en 5 kleinkinderen te weten 4 meisjes en een jongen (stamhouder). Vroeger heeft het echtpaar het niet gemakkelijk gehad zij werden door de verhuurder van hun woning op straat gezet omdat de verhuurder de woning zelf nodig had. Daar stond het echtpaar met hun 5 kinderen, die werden zolang bij familieleden ondergebracht. Toen hebben ze de woning aan de Knotsenburg in Lent gekocht. De heer Gelsing is liefst 65 jaar lid van diverse kerkkoren geweest en was een actief paardrijder tot zijn 80ste jaar en gaat nog iedere week fitnessen, terwijl mevrouw Gelsing nog deelneemt aan activiteiten bij de KBO in Berg en Dal. Over de gezondheid heeft het echtpaar niet te klagen.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK - Op zondag 5 juni wordt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek weer een seniorenlunch gehouden. Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren.

De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers voor deze lunch kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 3 juni 14.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen waar een inschrijflijst klaar ligt of telefonisch 024 3976360. De kosten voor deze lunch bedragen 9,95 en begint om 12.00 uur. De seniorenlunch is een initiatief van De Mallemolen en de KBO. Iedereen is hierbij welkom.

Internationaal voetbaltoernooi bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondag 5 juni wordt voor het derde jaar het SC Millingen Cup E-League/ Runners- up Cup - toernooi gehouden op sportpark De Hove in Millingen.

Er zal worden deelgenomen door veel jeugdteams van diverse gastverenigingen, ook uit Duitsland. Ook zal onze eigen vereniging SC Millingen vertegenwoordigd zijn op dit grote jeugdvoetbaltoernooi. Er is ruime parkeergelegenheid voor auto’s op de beide grote parkeerplaatsen aan de Hoefseweg. Om 9.30 uur zal het SC Millingen Cup E-League / Runners Up officieel geopend worden. Alle deelnemende teams zullen zich dan presenteren in hun clubkleuren.Om 10.00 uur zal de aftrap zijn van de poulewedstrijden. Na de poulewedstrijden en finalerondes volgt rond 15.00 uur de finale.

Rond 16.00 uur is de prijsuitreiking. Net als vorige jaren belooft het een geweldig mooi toernooi te gaan worden met veel en leuk voetbal.
U bent welkom; de entree is gratis.

Repaircafé Groesbeek zoekt lid coördinatiegroep

GROESBEEK - Sinds juni 2014 is er in Groesbeek-Centrum een Repaircafé. Samen met Pluryn, de RIBW, ZZG was KBO afdeling Groesbeek centrum – De Horst één van de initiatiefnemers.

Namens het bestuur zaten er twee personen in de coördinatiegroep. Deze groep bespreekt organisatorische en beleidsmatige zaken, die plaats vinden in de Inloop Op de Paap. Door omstandigheden zijn die twee personen genoodzaakt om (voorlopig) hun werkzaamheden te staken. Om die reden wordt er met ingang van september aanstaande gezocht naar een nieuw lid voor de coördinatiegroep. Gevraagd wordt;
- Een positieve instelling ten aanzien van het repaircafé
- Het willen meedenken over het functioneren van het repaircafé
- Het maandelijks kunnen bijwonen van de vergaderingen van de coördinatiegroep in principe op de tweede donderdag van de maand van 10.00 tot 11.30 uur.

Wat er geboden wordt;
-Tijdens de werkzaamheden voor het repaircafé is men verzekerd
- Een gezellige sfeer
- De mogelijkheid om iets te kunnen betekenen voor de ouderen medemens

Voor meer informatie kan men zich wenden tot KBO bestuurslid Wim Moll: 024 3974353 of via de mail; w.moll@kpnmail.nl.Of bij Pluryn-medewerker Metty Kainawa; 06 10474589 of mail; repaircafegroesbeek@gmail.com.

Toneelaudities D'n Zuuten Ienval

GROESBEEK - De start van een nieuwe productie van het jeugdtoneel 'D'n Zuuten Ienval' uit Groesbeek zit er weer aan te komen. Sinds jaren geven we kinderen uit de omgeving van Berg en Dal de kans om aan deze producties deel te nemen door middel van audities.

Ben je tenminste 10 jaar oud, woon je in (de omgeving van) Groesbeek (Berg en Dal)ben lijkt het je te gek, om samen met ons, fantastische voorstellingen op de planken te brengen? Meld je dan nu aan voor onze audities en misschien schitter jij komend jaar in een toneelproductie! Op 28 augustus vinden de audities plaats in de Sleutel aan de Bredeweg 71 in Groesbeek.

In groepsverband wordt onder andere toneel gespeeld en gezongen. Het samenspelen, lef hebben en plezier in het spelen staat daarbij voorop. Wij zijn op zoek naar jeugd met durf en beleving en wie het leuk vinden om voor publiek te spelen. Een aantal logische vragen en antwoorden rondom het toneel en de audities hebben we op de website: www.denzuutenienval.nl geplaatst. Lees de informatie goed door voor je jezelf aanmeldt. Voor het aanmelden voor de audities en ook voor het stellen van vragen, stuur je een mail (met naam adres en leeftijd) naar: jeugdzuutenienval@gmail.com. Op 1 juli sluit de inschrijftermijn.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Gemeente is niet van plan Ooijse Bandijk op de zondagen af te sluiten

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal is niet van plan om als proef de Ooijse Bandijk in de maanden juli en augustus op de zondagen af te sluiten voor het gemotoriseerd verkeer.

Die vraag kwam van de raadsfracties GroenLinks en PvdA. Zij willen dit, omdat volgens hen de Ooijse Bandijk een populaire route voor fietsers en wandelaars is die er volop genieten van de natuur en de prachtige vergezichten. Helaas worden deze natuurliefhebbers maar al te vaak gehinderd door auto's en groepen motorrijders die de dijk ook gebruiken voor toertochten. Volgens de partijen zal het aantal nog meer gaan toenemen nu bijna alle dijken in de omliggende gemeentes alsmede de dijk van Nijmegen naar Bemmel voor hen gesloten zijn. Daarnaast verzoeken ze over de gehele afstand een parkeerverbod in te stellen.

Vooral op de dijk bij Oortjeshekken worden de motorvoertuigen zo geparkeerd dat ze een gevaarlijke situatie opleveren en hinderen daar hulpverlenende diensten. Ook verzoeken de beide partijen vooral de toeristische wegen auto- en motorluw te maken. Het afsluiten ziet de gemeente niet zitten. Rechtdoende aan het Verkeerscirculatieplan Ubbergen en het proces wat nu loopt om te komen tpt een mobiliteitsvisie voor de gemeente Berg en Dal acht het college het niet gewenst een proef te houden om de Ooijse Bandijk op zondagen af te sluiten. Zolang er nog geen alternatieve parkeerruimte is ziet de gemeente voorlopig niets in een parkeerverbod evenals het auto– en motorluw maken van de Ooijse Bandijk.

Koor Ap/Art naar korenfestival Doetinchem

MILLINGEN - Koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn treedt zondag 5 juni op tijdens het MooiKoorman-festival in Doetinchem. Daar zullen, naast koor Ap/Art, ruim dertig andere en zeer diverse koren acte de présence geven.

In de binnenstad van Doetinchem zullen tot 18.00 uur meer dan 1000 zangers en zangeressen hun muzikale kwaliteiten laten horen en zien aan het publiek. Voor meer informatie zie http://www.mooikoorman.nl.

Het optreden van koor Ap/Art begint rond 12:15 uur op het Simonsplein voor de kerk, tijdens de ontvangst van alle deelnemende koren. Dit optreden zal tot ongeveer 13:30 uur duren. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van onze vaste live-band gaan we een spetterend optreden verzorgen. De nummers die we ten gehore brengen, lopen uiteen van ‘Bohemian Rhapsody’ tot ‘Imagine’ van John Lennon, maar ook hoort U bijvoorbeeld het swingende ‘Turn the beat around’ en ‘Home’ van Dotan.

Bij extreem slecht weer wordt het festival afgelast. Dit zal op bovengenoemde site aangekondigd worden, vanaf zaterdag eind van de middag!

Steekpartij in woning Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van woensdag op donderdag even voor een uur heeft in een woning aan de Distelstraat in Groesbeek een steekpartij plaatsgevonden. De melding van de steekpartij kwam bij de politie binnen waarna direct ter plaatse werd gegaan.

Daar bleek dat een jonge vrouw haar eveneens jonge man met een tot nog toe onbekend voorwerp neergestoken had. De man is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen terwijl de vrouw is aangehouden en voor onderzoek is ingesloten in het bureau van Nijmegen . De oorzaak van de steekpartij is voor zover bekend een ruzie in de huiselijke sfeer.

Wethouder Weijers trapt eerste OmniXportdag De Sieppe af

GROESBEEK - Donderdag 2 juni geeft de Berg en Dalse wethouder van sport Erik Weijers de aftrap van OmniXport, een samenwerking van sportclubs en basisscholen uit Groesbeek.

De aftrap zal rond 09.15 uur zijn, terwijl vanaf 09.30 uur de eerste kinderen ditmaal van openbare school De Sieppe telkens kennis kunnen maken met een andere tak van sport. Het uitgangspunt is dat kinderen op die manier voortaan vaker en gevarieerder gaan bewegen, terwijl daarnaast de clubs de kans krijgen om kinderen warm te maken voor hun sport. De eerste aftrap vindt plaats in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek.

Bewoners aan het 't Gengske moeilijk bereikbaar voor hulpdiensten

BERG EN DAL – Raadslid Coerwinkel van GroenLinks heeft het college gevraagd een oplossing te zoeken voor de bereikbaarheid van hulpdiensten in geval van nood voor de bewoners aan 't Gengske.

Onlangs moest er een bewoner van het appartementencomplex Schölhus aan 't Gengske met spoed naar het ziekenhuis maar het ambulancepersoneel moest een behoorlijke afstand met een brancard in de stromende regen afleggen om bij het slachtoffer te komen. Coerwinkel vraagt het college om de verkeersroute naar het complex te bezien en te kijken of de bereikbaarheid verbeterd kan worden.

Volgens het college zal de standaard navigatieapparatuur normaal autoverkeer verwijzen naar de dichtstbijzijnde voor auto's toegankelijke weg, dat is de Vivaldistraat. Het betreffende deel van 't Gengske is aangewezen in ingericht als fietspad dit voor de veilige route van en naar de basisschool en sporthal. Nood– en hulpdiensten maken geen gebruik van standaard navigatieapparatuur, maar hebben een eigen systeem. Inmiddels heeft de gemeente naar aanleiding van de vraag van de heer Coerwinkel de meldkamer van de veiligheidsregio verzocht om in haar navigatiesysteem de opmerking toe te voegen dat de panden 't Gengske 11 tot en met 49 oneven zonder obstakel bereikbaar zijn over het fietspad via de route Heerbaan, Burgemeester Van Gilsstraat naar 't Gengske. Het college hoopt hiermee de bereikbaarheid van het appartementencomplex voor nood- en hulpdiensten te verbeteren.

Verdachte zaken? Meldt het bij de politie

REGIO - Een groot deel van de jaarlijks door de politie opgeloste misdrijven is te danken aan tips. Wie iets wil melden over een misdrijf, kan dat 24 uur per dag doen: telefonisch, per mail, brief of mondeling in het politiebureau. Een andere optie is Meldpunt Anoniem (0900-8070), als het maar gebeurt. Dan kan de politie de daders aanpakken en wordt het gebied voor iedereen weer veiliger.

Een automobilist rijdt door nadat hij tegen een geparkeerde auto is gereden en u heeft z'n kenteken genoteerd. Er lopen vreemde mensen door de straat die opvallend veel belangstelling hebben voor het huis van de buren of de geparkeerde auto's. Het zijn maar twee willekeurige voorbeelden van meldingen uit de dagelijkse praktijk, waar de politie blij mee is.


Achteraf spijt
En niet alléén zij. De eigenaar van de auto kan door de melding zijn schade verhalen en door de tip van de vreemde mensen is misschien een inbraak of autokraak voorkomen. Niemand die dan 'dankjewel' zegt. Maar de politie heeft genoeg voorbeelden waarin buurtgenoten achteraf zeggen spijt te hebben dat ze niet gebeld hebben.


Handig
Twijfelt u toch? Agenten komen liever voor niets, dan te laat, dus bel maar voor alle zekerheid toch het alarmnummer 112 (bij acute zaken) of het algemeen nummer 0900-8844 (als het minder haast heeft). Probeer kenmerken en vervoermiddel van de dader(s) te noteren, want soms kan de politie niet direct reageren.

Eerste Beachtoernooi op De Hove in Millingen succesvol verlopen

MILLINGEN - Als onderdeel van het grote volleybaltoernooi van Switch ’87 werd op 21 en 22 mei ook het eerste beachtoernooi gespeeld op de door de Nevobo met 8 sterren gekwalificeerde accommodatie.

Voor het beachtoernooi schreven zich 9 dames teams en 5 herenteams in. De overige 161 teams speelden op gras. Zaterdag was het fantastische volleybal- en strandweer en ’s avonds ging het dak eraf met Hike, wat een goede band is dat toch, zeker in de nieuwe setting! Vrijdags was er al een voorproefje met Denim en ook daar was het gezellig druk. Zondag was het weer aanzienlijk slechter, toch kon ondanks de nattigheid tot zo’n 15.00 uur goed worden gevolleybald en werden bijna alle wedstrijden uitgespeeld. De uitslagen zijn te vinden op www.stamvolleybal.nl.

Maandag was het afzien voor de vrijwilligers die de velden in de gestaag vallende regen verder moesten afruimen, onder andere het opwikkelen van de belijning van 38 volleybalvelden. Maar de ploeg vrijwilligers was groot, mede dankzij hen die zich maandagmorgen spontaan meldden.

De toernooiorganisatie Stam is al haar vrijwilligers dankbaar, die zich weer uitstekend hebben ingezet om het toernooi goed te laten verlopen, de adverteerders en de bedrijven zoals VCC –ASE uit Ooij, Aannemingsbedrijf Spann Eerden en Wieland Sportprijzen voor het beschikbaar stellen van middelen en materialen en stichting De Hove, SC Millingen en Odio voor het faciliteren van het sportpark en de accommodaties. "Wij kijken alweer uit naar het toernooi van volgend jaar dat gepland is op 19 en 20 mei 2017 (handig om te weten als je rond die tijd ook iets wil organiseren)."

De nieuwe gemeentevlag van de gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal heeft gekozen voor het bijgaande ontwerp van de nieuwe gemeentevlag voor de gemeente Berg en Dal.

Volgens het college zitten er drie kenmerken in van de gemeenten, die vanwege de herindeling bij elkaar gekomen zijn. De leeuw van de gemeente Millingen aan de Rijn, de roos ivan Ubbergen en de vertrouwde balk van de voormalige gemeente Groesbeek met haar zeven heuvels. Ook was er een ontwerp met 9 heuvels, maar het college heeft gekozen voor de zeven heuvels.

Een reclamebureau uit de gemeente heeft de ontwerpen gemaakt. De gemeenteraad zal uiteindelijk moeten beslissen of zij akkoord gaan met het voorstel van het college. Daarna zal de Hoge Raad van Adel nog groen licht moeten geven, maar dat is meer een formaliteit.

Veel belangstelling voor open dag zandwinning Millingerwaard

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Afgelopen zaterdag hebben veel mensen gebruik gemaakt van de open dag bij de zandwinning in de Millingerwaard ten behoeve van de waterveiligheid en het uitbreiden van de riviernatuur.

Al enige tijd wordt er industriezand en klei gewonnen met behulp van een zandzuig – en sorteerinstallatie. Met de opbrengst van het zand en klei – dat per schip wordt afgevoerd – wordt een groot gedeelte van het project gefinancierd. Tegelijkertijd wordt het natuurgebied uitgebreid en een hoogwatergeul aangelegd. Door de hoogwatergeul is een aantal bestaande struinroutes afgesloten, maar bij de herinrichting zal worden bekeken of er meer toegangen gecreëerd kunnen worden. De opdrachtgever Staatsbosbeheer verzorgde de excursies in het gebied.

De open dag werd georganiseerd door K3Delta samen met Staatsbosbeheer en de aannemerscombinatie Boskalis / Van de Wetering die het werk uitvoeren. Er waren diverse activiteiten op deze dag voor jong en oud. Een kijkje op de zandwininstallatie was erg in trek en daarnaast kon met op de fiets samen met de boswachters op zoek naar de oeverzwaluwen en de zwarte stern die daar nestelen. Ook was men in de gelegenheid om vogels van klei te maken tijdens een workshop van het bekende keramiekatelier Potteria & Friends. De aanwezigen kinderen werden bezig gehouden met het schilderen van vlinderkastjes en konden zich laten schminken.

Wethouder Weijers trakteert zilveren Domino op slagroomsoesjes

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Afgelopen vrijdag was het de laatste feestdag van de zilveren kinderdagverblijf Domino die het 25-jarig bestaan vierde. Voor de kleuters van 2,5 tot 4 jaar was het op de woensdag na een hele feestweek.

De kleuters van de locatie Jan Klaassen, die gehuisvest zijn in de Adelbrecht Windekindschool aan de Cranenburgsestraat - zijn elke dag verrast. De maandag ervoor was het thema 'Cadeau' en werd er een gezamenlijk cadeau gemaakt. Dinsdag stond in het teken van 'Muziek', dat werd verzorgd door de leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool Adelbrecht – Windekind. Donderdag was het 'Domino bakt' en werden er hapjes gemaakt voor de receptie die even later op de speelplaats plaats vond.

Vrijdag was het thema 'Verrassing'. De kleuters werden verrast door de komst van wethouder Erik Weijers – voor hen een onbekende man – hij kon bij de 16 kleuters niets verkeerd kon doen toen hij binnenkwam met een gebaksdoos vol met soesjes, waarvan de kleuters met volle teugen van genoten. De feestweek werd afgesloten door een poppenkast verzorgd door de moeders van de oudercommissie.

De Horst telt veel kunsttalenten

Foto: Peter Hendriks

DE HORST - Ook tijdens de negende editie van 'Kom Mar Kieke' is weer duidelijk geworden dat de ongeveer 1200 inwoners tellende kerkdorp De Horst veel kunsttalenten hebben voortgebracht. "In alle voorgaande editie hebben liefst 64 verschillende kunstenaars van De Horst hun kunstwerken gepresenteerd aan het grote publiek en dat wil wat zeggen voor zo'n kleine gemeenschap als De Horst", aldus Simon Meilink.

Het afgelopen weekend stond dorpshuis De Slenk geheel in het teken van de plaatselijke kunstenaars die altijd al iets te maken hebben gehad met De Horst of er vroeger gewoond hebben. Simon Meilink – een van de organisatoren – was een tevreden man gezien de grote belangstelling en daarnaast dat zich voor de negende editie zes nieuwe kunstenaars hebben aangemeld. Er was voor elk wat wils te bewonderen van schilderijen, fotografie, beelden, glassculpturen, tekeningen, mozaïek, plantaardige kunst, ingeschilderde litho's, emailleerwerk, bronzen beelden, quilts tot aan siersmeedwerk toe. De kunsttentoonstelling is vrijdagmiddag geopend door burgemeester Slinkman.

Ook de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Op De Horst hadden diverse kunststukken gemaakt die in een apart zaaltje van De Slenk waren tentoongesteld. Na de opening werd het gebeuren muzikaal opgeluisterd door Leon Schelfhout (accordeon), Wout Cornelissen (accordeon) en Theo Giesbers (gitaar) alle drie lid van de Siesmejennekes. Zondagmiddag was het Genegenheidsduo Helma en Ben Dirks uit Nijmegen dat voor de nodige stemming zorgde. Wanneer de tiende editie van 'Kom Mar Kieke ' zal plaatsvinden, is momenteel nog niet bekend.

Internationaal volleybaltoernooi in Millingen groot succes

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN – De 42ste editie van het internationale volleybaltoernooi in Millingen is het afgelopen weekend een groot succes geworden. Liefst 172 teams namen het op tegen elkaar op de 38 uitgezette volleybalvelden en voor de eerste maal de drie beachvolleybalvelden. Ondanks de sportieve strijd tegen elkaar was en bleef het een gezellige boel op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn.

Ook op de gelegenheidscamping tegenover sportpark De Hove van het een gezellige bedoening. Voor de organisatie was het ook nu weer een drukte van belang om alles in goede banen te kunnen leiden. Woensdagavond zijn al zo'n 40 vrijwilliger(ster) aan de slag gegaan om de volleybalvelden op te bouwen en het terrein in te richten terwijl dat dinsdagavond 24 mei weer schoon opgeleverd moet worden. Ook de feesttent heeft het gehele weekend goed gedraaid volgens een van de organisatoren Tom van der Knijff. "Wij mogen beslist niet klagen; het was weer fantastisch en alles is in goede harmonie met elkaar goed verlopen. Zaterdag was het weer geweldig voor iedereen, ook voor de verkoopwagen van ijssalon Eigenwijs, die op een haar na door al het ijs heen was. Zondag was het weer wat minder, maar dat mocht de pret onder de sportievelingen niet drukken."

Zondagmiddag werd de succesvolle 42ste editie afgesloten met de traditionele prijsuitreiking. De 1ste prijs Beachvolley Eefjes Tafel uit Millingen, 2de Abcoude en 3de Veld 74 uit Kleef. Bij 3 x3 op gras werd 1ste Sambal uit Millingen, 2e Augurk uit Nijmegen en 3de Stabiel uit Keulen. Bij de recreanten heren gevorderden werd het team van Sextet uit Leuth eerste.

Kent u het

Inloophuis al?

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun naasten. In onze tweede huiskamer kunnen mensen uit Berg en Dal en wijde omgeving terecht om te praten, maar ook om andere mensen te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Ook tijdens georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact met anderen, om er op een ontspannen manier ‘even uit te zijn’.

Het Inloophuis Groesbeek organiseert steeds meer activiteiten. Daarom zijn wij op zoek naar meerdere vrijwilligers die hieraan een steentje willen bijdragen. Vindt u het leuk om actief bezig te zijn en te organiseren? Vindt u het daarnaast fijn om samen met andere vrijwilligers te werken en een luisterend oor te hebben voor onze gasten? Dan bent u bij ons op uw plek! Kortom: gevarieerd werk in een prettige werkomgeving. Wij bieden ruimte voor eigen interesses en aandachtsgebieden. Ook als u op een andere manier aan de slag wilt bij het Inloophuis Groesbeek, bijvoorbeeld als gastheer of gastvrouw, bent u welkom.

De komende periode staan er weer een aantal activiteiten gepland: mozaïekworkshop 2 juni, thema-ochtend 7 juni, voetreflexmassage 7 juni, workshop bloemschikken 9 juni, natuurwandeling 13 juni en schilderworkshop 20 juni. U kunt zich hiervoor aanmelden (per e-mail of telefonisch).

Interesse? Neem contact op per e-mail of telefonisch of kom eens naar ons toe. Wij zijn geopend en bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur. Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

100ste editie van Vierdaagse blijft derde dag de Dag van Groesbeek

GROESBEEK - Ook de derde dag van de 100ste Vierdaagse zal evenals de voorgaande edities de derde dag ´de dag van Groesbeek ´heten en blijven heten daar is wethouder Sjaak Thijssen van de gemeente Berg en Dal heel duidelijk in.

Voor de eerste maal in de Vierdaagse geschiedenis doet nu de 100ste editie van het wereldbekende wande gebeuren naast Ottersum en Milsbeek nu ook Ven - Zelderheide en Gennep aan. Volgens Thijssen kan Gennep de claim van ´Dag van Gennep` wel vergeten. Ten eerste komen de wandelaars daar al heel vroeg doorheen terwijl in Groesbeek de grote stop wordt gemaakt om de wereld bekende Zevenheuvelenweg goed te kunnen nemen.

"Die claim van Gennep neem ik niet serieus en met een korreltje zout." Dat Gennep zich wil profileren begrijpt Thijssen wel, maar dan zullen ze het over een andere boeg moeten gooien, want de derde dag blijft ´De Dag Van Groesbeek´, daar is Thijssen van overtuigd.

Veilig op

vakantie

REGIO - Vakantietijd is inbraaktijd, waarschuwt de politie, inbrekers hebben hun agenda erop afgestemd. In hun zoektocht richten zij zich op standaardsignalen bij huizen waarvan de bewoners langere tijd weg zijn. Zorg dat die signalen er niet zijn, dat verkleint de kans op een nare thuiskomst.


Uitpuilende brievenbussen, gesloten gordijnen, geen licht aan in de avondschemer zijn de belangrijkste signalen die iedereen kan voorkomen. Geef het huis een bewoonde indruk. De dieven struinen niet alleen de straten af maar doen dat ook telefonisch of via sociale media. Voice mails met vakantiemeldingen en vandaag geplaatste foto's of berichten van vakantiepret aan de Cote d'Azur betekenen dat de bewoners de komende nacht in ieder geval niet thuis zijn.


Voor u op vakantie gaat:
-
Sluit ramen, deuren , bovenlichten goed af, denk ook aan wc, kelder, schuur en balkon.
- Check hang – en sluitwerk op gebreken.
- Laat geen sleutel aan de binnenkant van het slot zitten.
- Haal kostbaarheden uit het zicht en laat geen geld, waarde papieren en sierraden thuis. Vraag de bank om een kluis.
- Zorg voor een bewoonde indruk.
- Vraag buren uw huis en erf in de gaten te houden.
- Laat planten in de vensterbank staan, vraag iemand die ze water geeft.
- Regel met tijdschakelaar per avond wisselende verlichting.
- Laat post en kranten uit de brievenbus halen.
- Doe de gordijnen niet dicht.
- Laat geen volle containers bij uw huis achter.
- Ladders, vuilcontainers en andere tuinmaterialen zijn voor dieven klimmateriaal, haal ze uit de tuin.
- Zet fietsen, bromfietsen en scooters altijd op slot, ook binnen.
- Maak geen melding op Twitter, Facebook of op uw weblog dat u op vakantie bent.
- Voorzie waardevolle goederen van een merkteken en maak er desnoods een foto van.

VluchtelingenWerk zoekt

vrijwilligers


BERG EN DAL - Stel je voor dat je in een vreemde woonplaats terecht komt, waar je de taal niet spreekt en ook het schrift niet kunt lezen. Een plek waar de regels anders zijn en het openbaar vervoer niet zo werkt als je gewend bent. Wat zou het dan fijn zijn als iemand je meeneemt in die nieuwe wereld, zodat jij je thuis kunt voelen in je nieuwe woonopgeving. VluchtelingenWerk zoekt mensen die vluchtelingen begeleiden en coachen in Berg en Dal.


VluchtelingenWerk is op zoek naar vrijwilligers die de vluchtelingen in de eerste periode (8 maanden) willen begeleiden. Het gaat om de eerste opvang in de gemeente, het regelen van allerlei praktische zaken en het wegwijs maken in een voor hen onbekende gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een huisarts, basisschool, het helpen bij de aanvraag van huurtoeslag, het leren kennen van de buurt en het helpen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Nieuwe cliënten krijgen een vast contactpersoon, die hen in de eerste periode begeleidt. De tijdsinvestering is ongeveer drie dagdelen per week.

Wat krijg je er voor terug?
VluchtelingenWerk biedt professionele ondersteuning, een inwerkprogramma, cursussen en trainingen en een onkostenvergoeding. De werkzaamheden zijn boeiend en zinvol en geven kans een bijdrage te leveren aan een samenleving met verbeterde kansen voor nieuwkomers!

Wil je een steentje bijdragen aan dit zinvolle vrijwilligerswerk? Of meer informatie? Je kunt je aanmelden via de website www.vwon.nl, daar vind je ons digitale aanmeldformulier.

Voor vragen kunt je terecht bij Maartje Bugter, medewerker werving & selectie vrijwilligers, via mbugter@vwon.nl.

Kom terug: nieuwe cd-single Helen Liebers

GROESBEEK – Onlangs verscheen haar nieuwe cd-single 'Kom terug' met zomerse liedjes die je met zijn gitaren en mandolines doen verlangen naar de warme witte Griekse stranden.

Beide liedjes zijn weer geschreven door Huub Arents en Helen. Tom Meuwese tekende voor de opname en het arrangement terwijl de cd is uitgebracht bij Arents Music uit Groesbeek. Track 2 'Hoot ik weer Mississipi' is afkomstig van haar album 'Mijn gevoel'. De single is ook verkrijgbaar bij alle downloadportals en bij Helen Liebers zelf.
Helen Liebers is geboren en getogen in Groesbeek. Al in haar jeugd stond vast dat muziek haar leven zou gaan bepalen. Zo is afkomstig uit een muzikale familie, haar vader Wim Liebers was de frontman van het bekende orkest The Sunstreams. Vanaf haar 12de jaar maakte Helen deel uit van het succesvolle trio The Moonlights. In 1993 werden zij ontdekt door Ad Kramer, producer van vele bekende artiesten. Zij maakten een aantal cd-singles en albums en verschenen regelmatig op radio en tv. Na 33 jaar samen te hebben gewerkt besloot Helen solo te gaan, geen verkeerde beslissing blijkt nu. Zij is momenteel een veel gevraagde zangeres geworden, wat zij mede te danken heeft aan haar veelzijdig repertoire, maar ook haar unieke stemgeluid.

Vanaf 2013 ging zij weer samenwerken met Huub Arents die vanaf 1993 met The Moonlights had gewerkt en 2 cd-albums voor hen produceerde. In 2013 verscheen haar debuut-cd 'Laguna d'Amore' en daarna haar eerste solo album 'Mijn Gevoel', dat zeer goed ontvangen werd. De liedjes van het album werden geschreven door Helen zelf, Huub Arents en Dick van Altena. In 2015 verscheen haar single 'Als een vogel die zweeft'.

Amokmaker in Lidl-supermarkt

geboeid afgevoerd

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal werd maandagavond rond 20.00 uur gealarmeerd door de bedrijfsleider van de Lidl supermarkt aan de Herwendaalseweg in Groesbeek. Daar zorgde een man voor een bedreigende situatie in de supermarkt.

Toen de politie met drie agenten ter plaatse kwam stond de bewuste man buiten te schreeuwen en te tieren. Door zijn gedrag was het voor de politie onmogelijk om van de bedrijfsleider te horen wat er eigenlijk aan de hand was. De man begon de politieagenten ook te bedreigen en te beledigen, waarna hij werd aangehouden. De aanhouding verliep zeer moeilijk waarna de man -een 51-jarige inwoner uit Groesbeek- geboeid aan handen en voeten moest worden afgevoerd naar het bureau in Nijmegen, waar hij is ingesloten. Hij is aangehouden voor bedreiging, belediging van ambtenaren in functie en wederspannigheid. Volgens de bedrijfsleider was er in de supermarkt al heftig duw- en trekwerk geweest tussen de man en een andere klant. De klant is door de politie niet meer aangetroffen. Het tafereel heeft de nodige belangstelling getrokken van klanten en mensen uit de omgeving die op de herrie af waren gekomen.

4 september:

Zomerfair in Ooij

OOIJ - Ook dit jaar weer een zomerfair op de De Speulplek in Ooij. Aan De Rietlanden in Ooij ligt de bekende speulplek, inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige plek van rust, spel en sportief vermaak. Op 4 september houden wij daar de Zomerfair.

Een bijeenkomst van kofferbakverkopers (jong en oud), oldtimerliefhebbers, schutterij, muziekgroepen, zeepbellenblazers en wat al niet meer!
Kom, kijk, keur, kies, en koop nu je tweedehands spullen!

Voor de kofferbakverkoop (ook zonder auto en voor kinderen) kun je je opgeven bij Piet Verriet: fordson6@kpnmail.nl of telefonisch: 024 6631407.

4 September: Zomerfair in Ooij

4 September: Zomerfair in Ooij

OOIJ - Ook dit jaar weer een zomerfair op de De Speulplek in Ooij. Aan De Rietlanden in Ooij ligt de bekende speulplek, inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige plek van rust, spel en sportief vermaak. Op 4 september houden wij daar de Zomerfair.

Een bijeenkomst van kofferbakverkopers (jong en oud), oldtimerliefhebbers, schutterij, muziekgroepen, zeepbellenblazers en wat al niet meer!
Kom, kijk, keur, kies, en koop nu je tweedehands spullen!

Voor de kofferbakverkoop (ook zonder auto en voor kinderen) kun je je opgeven bij Piet Verriet: fordson6@kpnmail.nl of telefonisch: 024 6631407.

Groesbekenaar aangehouden voor verwisselen kentekenplaten

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft zondagavond in het centrum van Groesbeek een 43-jarige automobilist afkomstig uit Groesbeek aangehouden, omdat bleek dat de man kentekenplaten verwisseld had.

De man reed rond in een gestolen auto en heeft in Groesbeek gezocht naar eenzelfde auto die hij vond in de Bramenstraat in Groesbeek. Daar heeft hij de kentekenplaten vanaf gehaald en de kentekenplaten van de gestolen wagen erop gedaan. De politie constateerde bij de controle dat de kentekenplaten niet klopte en trok deze na. Die bleken te behoren bij een auto van een bewoner van de Bramenstraat. Daar bleken inderdaad de kentekenplaten van de gestolen auto op te zijn bevestigd. De Groesbekenaar is aangehouden en voor onderzoek ingesloten. Hij heeft vermoedelijk de kentekenplaten van de gestolen auto verwisseld om controles door de politie te ontlopen.

Op schemerfietstocht naar de reeën

Foto: Dick Pasman

Foto: Dick Pasman

NIJMEGEN - Op donderdag 2 juni fietsen we bij het ondergaan van de zon de Ooijpolder in. Met een beetje geluk zien we misschien een ree die de dekking verlaat om haar kostje bij elkaar te scharrelen.

In een afwisselend landschap met bos, weiden en akkers geven deskundigen uitleg over het leefgebied en de leefwijze van reeën. Op een aantal plekken stappen we af om reeënsporen van dichtbij te bekijken. De fietstocht start om 19.00 uur bij het Natuurmuseum Nijmegen en duurt ongeveer 3 uur. Het Natuurmuseum is vanaf 18.30 uur geopend. Kosten: 5,00 voor volwassenen en 3,50 voor kinderen (12 tot en met 15 jaar).

Voor deze excursie is reserveren verplicht. Meld je aan en koop je kaartje via onze website: natuurmuseum.nl/online-tickets-kopen of via 024 3297070.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd aan de Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen.

Werkgroep Wijkwensen wil toiletvoorziening in Avonturenbos

GROESBEEK – Raadslid Martijn Schmiermann (PvdA) deelde namens de werkgroep Wijkwensen donderdagavond tijdens de raadsvergadering mee, dat de werkgroep Wijkwensen heeft ingestemd met een toiletvoorziening in het drukbezochte Avonturenbos.

Nu moet de jeugd de behoefte doen tussen de luitjes (bosbessenstruikjes) en dat kan in deze tijd niet, is Schmiermann van mening. Hij liet weten dat de werkgroep geld beschikbaar heeft gesteld om een toiletvoorziening te creëren in het Avonturenbos echter niet voldoende. Men wil nu via het Oranjefonds proberen om daar het resterende bedrag los te krijgen zodat de bezoekers zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van deze voorziening in het bos, aldus Schmiermann.

Jackpot bingoavond gesneuveld

GROESBEEK – Tijdens de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is afgelopen donderdagavond de jackpot van 250 euro gesneuveld.

Hierdoor start de jackpot donderdagavond 2 juni weer met 50,--. De hoofdprijs op deze avond bedraagt zoals gewoonlijk 250,--. Dus beslist de moeite waard om op deze bingoavond aanwezig te zijn. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend, terwijl de bingo balletjes om 20.00 uur zullen gaan rollen. De opbrengst van deze avond is voor zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is hierbij welkom.

Burgemeester Slinkman mag nog een jaar in Tolkamer blijven wonen

BERG EN DAL - De gemeenteraad van Berg en Dal had afgelopen donderdagavond geen enkel probleem met de vraag van burgemeester Slinkman om voor een periode van één jaar nog in Tolkamer te mogen blijven wonen.

Toen bekend werd dat Slinkman burgemeester van Berg en Dal zou worden heeft hij zijn riante woning al in Tolkamer te koop gezet. Echter tot op heden zonder resultaat. Omdat het wettelijk verplicht is dat een burgemeester in zijn gemeente moet gaan wonen, heeft hij de gemeenteraad om ontheffing gevraagd voor de termijn van één jaar. Voor de gemeenteraad was het een hamerstuk, waarvoor Slinkman de raadsleden dankte. Nu zal de commissaris van de koning Cornielje nog akkoord moeten gaan, maar dat is meer een formaliteit.

Eerste bands PolderPop bekend

LEUTH - Over anderhalve maand, op zondag 14 augustus vindt in Leuth de 27e editie van PolderPop plaats. Het gratis festival heeft een neus voor nieuw muzikaal talent. Groeidiamantjes met het label: "Veelbelovend". Op twee podia spelen bands die nog onbekend zijn bij het grote publiek maar het in zich hebben om groot te worden.

De eerste zes acts voor PolderPop zijn geboekt. Je kunt er genieten van Donnerwetter (melodieuze en virtuoze songs), The Stangs (sixties beat groep), Penelope (female fronted heavy rock), Barefoot and the Shoes (indiefolk), Rhinorino (sexy stoner rock'n'roll) en February Moon (postrock meets indiepop, winnaar Roos van Nijmegen).

De komende weken breiden we het programma uit tot twaalf bands. Als je op de hoogte wilt blijven volg ons dan op www.polderpop.com of www.facebook.com/polderpop.leuth.

Meehelpen?

Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger mee te werken? We kunnen altijd extra handen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het opbouwen/afbreken, voor de ontvangst van bands, verspreiding van affiches, enzovoort. Interesse: stuur een mail naar info@polderpop.com.

Politie houdt inwoner Berg en Dal aan voor betalen met vals geld

NIJMEGEN-BERG EN DAL – De politie van Nijmegen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Molenstraat in Nijmegen een 18-jarige inwoner uit de gemeente Berg en Dal aangehouden.

De jongeman wilde even ervoor in een horecabedrijf betalen met een vals briefje van 50 euro. Horecapersoneel ontdekte dat biljet nep bleek te zijn en waarschuwde de politie. De man is aangehouden en voor onderzoek ingesloten.

Gemeentebestuur wil huidig verlichtingsplan

voortzetten

BERG EN DAL- Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil het huidige beleid betreffende openbare verlichting de komende jaren blijven voortzetten. Er zal een budget worden vrijgemaakt voor beheer, onderhoud en energie.

Tevens zal het jaarlijks noodzakelijke budget voor vervanging worden vrijgemaakt. Hierdoor neemt de vervangingsachterstand geleidelijk af. De prioriteit zal worden gegeven aan vervanging van armaturen in de wijken. Het is de bedoeling dat in 2026 alle armaturen binnen de afschrijftermijn van 20 jaar zijn gebracht en voor de lichtmasten is dat 2030. De totale kosten bedragen per jaar bijna een half miljoen euro inclusief onderhouds– en beheerskosten, energiekosten en vervangingsinvestering.

Gezellige meezingavond in De Mallemolen

GROESBEEK - Dinsdag 7 juni wordt er weer een meezingavond / liederentafel gehouden in het theatercafé van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Liedjes waaronder veel smartlappen van Nederlandse, Duitse en Groesbeekse bodem kan men meezingen onder begeleiding van Hemmie Hermsen. Leden van smartlappenkoor Ochaarm zullen op die avond ook aanwezig zijn. De toegang tot deze meezingavond is geheel gratis en daarnaast worden er nog gratis warme hapjes geserveerd. De aanvang is om 20.00 uur. Voor meer informatie ; www.mallemolengroesbeek.nl.

Op weg naar u vakantieadres en als u ter plaatse bent...

REGIO - Ook als u op weg bent naar uw vakantieadres is het oppassen geblazen, ook daar zijn individuen die alles in de gaten houden en zo mogelijk spullen stelen.


- Als u ergens parkeert of aanlegt voor een tussenstop sluit dan uw auto, caravan of boot goed af.
- Laat geen geld of creditcards in uw voertuig achter.
- Leg geen mobiele telefoons, camera´s of andere waardevolle spullen in het zicht.
- Draag paspoort, geld en creditcard in een hals- / of heuptasje.

Ter plaatse

- Sluit de auto, boot, caravan, hotelkamer of hut altijd goed af.
- Berg waardevolle papieren, creditcards et cetera op in een kluisje.
- Neem zo min mogelijk contant geld mee.
- Let goed op uw spullen op drukke plaatsen, bijvoorbeeld in een rij en bij gedrang.
- Draag uw bezittingen zo min mogelijk zichtbaar voor vreemden.

Als u deze adviezen op volgt kunt u genieten op uw vakantieadres zonder al te veel narigheid.

Jaarrekening

gemeente 2015 ruim 1 miljoen positief

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal (in 2015 nog gemeente Groesbeek) heeft het jaar 2015 afgesloten met een positief resultaat van ruim een miljoen, dat blijkt uit de jaarstukken die op 16 juni aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.


Toen de begroting 2015 werd vastgesteld, ging het gemeentebestuur nog uit van een tekort van 2,5 miljoen, dat uit de reserves gehaald zou worden. Bij het opmaken van de jaarcijfers bleek er echter geen tekort te zijn en was een bijdrage uit de reserves niet nodig. Er was zelfs sprake van een overschot van ruim 1 miljoen, met andere woorden het saldo is 3,5 miljoen voordeliger dan vooraf was ingeschat.


Budgetten naar 2016
Diverse kosten waren geraamd in 2015, maar worden pas gemaakt in 2016, dat levert in 2015 de meevallers op. Van de 1 miljoen had ruim 560.000 betrekking op dergelijke kosten. Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om de resterende 440.000 toe te voegen aan de reserves.


Financiën onder druk
Hoewel de financiën onder druk staan laat 2015 toch een plus zien. Bij nadere analyse blijkt dat het saldo een optelsom is van eenmalige effecten. Zo heeft de gemeente in 2015 zo'n 1,4 miljoen minder aan het sociaal domein uitgegeven dan verwacht. In 2016 komt er meer duidelijkheid over de inzet van zorg en jeugdhulp. Zonder dit incidentele effect zou de gemeente in de rode cijfers terecht zijn gekomen.


Wethouder Fleuren
Volgens wethouder Fleuren moeten we de vinger aan de pols blijven houden "Ondanks de vele opgaven in het eerste jaar van de nieuwe gemeente sluiten we toch af met een positief saldo, waardoor we de reserves niet aan hoeven te spreken. Het overschot blijft nu beschikbaar voor andere zaken, aldus wethouder Fleuren.

Gezellige meezingavond in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Dinsdag 7 juni wordt er weer een meezingavond / liederentafel gehouden in het theatercafé van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Liedjes waaronder veel smartlappen van Nederlandse, Duitse en Groesbeekse bodem kan men meezingen onder begeleiding van Hemmie Hermsen. Leden van smartlappenkoor Ochaarm zullen op die avond ook aanwezig zijn. De toegang tot deze meezingavond is geheel gratis en daarnaast worden er nog gratis warme hapjes geserveerd. De aanvang is om 20.00 uur. Voor meer informatie ; www.mallemolengroesbeek.nl.

Rudi en Yvonne Peters samen honderd jaar

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Rudi en Yvonne Peters aan de Houtlaan in Groesbeek zijn afgelopen week samen 100 jaar geworden. Yvonne beet dinsdag 24 mei de spits af en werd 50 jaar terwijl Rudi woensdag 25 mei (een dag later) de mijlpaal bereikte.

Hun twee dochters en schoonzoon verrasten de jarigen dinsdagavond laat met een grote Sara en Abraham die in de voortuin werden geplaatst. De Sara en Abraham hebben de nodige bekijks getrokken en iedereen weet nu dat zowel Yvonne als Rudi 50 jaar is geworden. Samen zijn Yvonne en Rudi een eeuw oud en dat zal gevierd worden laten beiden weten. Afgelopen vrijdagavond was het zover en werd er gefeest met familie, vrienden en bekenden van het stel, achter hun woning in een tent in hun riante tuin.

Bemjamin Wendt benoemd tot carrousellid gemeente Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag is de 29-jarige Benlamin Wendt door burgemeester Slinkman benoemd tot carrousellid voor het CDA. Het kersverse carrousellid is woonachtig in Beek.

Benjamin is werkzaam als wijkverpleegkundige in de dorpskernen Berg en Dal en Heilig Landstichting. Als wijkverpleegkundige komt hij bij veel mensen achter de voordeur, waardoor hij weet wat er allemaal speelt. Deze kennis en ervaring hoopt hij in te kunnen zetten namens het CDA Berg en Dal. Hij is er best trots op om als carrousellid de politieke arena van Berg en Dal te mogen betreden. Hij werd door het college en raadsleden gefeliciteerd met zijn benoeming. Namens het gemeentebestuur van Berg en Dal kreeg hij van burgemeester Slinkman een fraai boeket bloemen overhandigd.

AD: Berg en Dal aardig op weg naar onveilige gemeente

BERG EN DAL - Berg en Dal staat op de 102de plaats als het gaat om onveilige gemeente van de in totaal 385 gemeenten. 96 gemeenten worden betitteld als onveilig volgens de ADmisdaadkaart. Raadslid Irma van de Scheur ( GVP) maakte zich zorgen dat Berg en Dal zo hoog op de ranglijst is komen te staan en vroeg burgemeester Slinkman om uitleg.

Slinkman erkende dat 2014 een dieptepunt in de in incidenten waren maar de jeugdcriminaliteit is volgens Groesbeeks eerste burger dalende. Hij zal de politie vragen een analyse te gaan maken en kijken wat we eraan kunnen doen. De gemeente blijft de inwoners attenderen op burgernet en het houden van inbraakpreventie avonden. Slinkman liet weten dat hij regelmatig in het Driekoek overleg (Gemeente, Politie en Justitie) aandacht vraagt voor de criminaliteit in zijn gemeente.

In 2014 waren er 82 woninginbraken en in 2015 113. De politie heeft volgens Slinkman laten weten dat een aantal figuren die voor inbraken verantwoordelijk is, vastzit. Als die weer vrij komen verwacht Slinkman dat aantal weer gaat stijgen. Ook baart de auto-inbraken de gemeente zorgen. "Misschien moeten we een campagne voeren of meer waarschuwingsborden plaatsen, maar de mensen zelf zijn onzorgvuldig en laten kostbare spullen zo maar zichtbaar in hun auto achter. Onlangs is er een georganiseerde bende aangehouden die verantwoordelijk waren voor autodiefstallen, het stelen van koplampen, airbags en zelfs hele dashboarden, hopelijk wordt dat nu ook minder", aldus Slinkman. In 2014 vonden er zes mishandelingen plaats en in 2015 32. Een horecagelegenheid in de gemeente Berg en Dal heeft 8 maal een beroep moeten doen op de politie in verband met vechtpartijen,. "Wij houden dit in de gaten", besloot Slinkman zijn betoog.

Duitser rijdt met 25-kilometerwagentje tegen tuinmuur in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Woensdagavond rond 21.00 uur is een Duitse automobilist uit Niel op de Burgemeester Eijckelhofstraat in Millingen tegen een tuinmuur gereden. De man reed in een 25 kilometer wagen en is door onbekende oorzaak de macht over het stuur verloren en tegen een tuinmuur tot stilstand gekomen.

De politie constateerde dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde en dat wees de blaastest ook uit. Tegen de bestuurder is proces verbaal opgemaakt; zijn zwaarbeschadigde auto is afgesleept. Ook de tuinmuur liep fikse schade op.

Ouder/kindwedstrijden SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 3 juni houdt het JAC op de velden van sportpark De Hove de jaarlijkse voetbalwedstrijden van jeugdspelers tegen hun ouders.

Om 18.30 uur beginnen vrijdagavond 3 juni de wedstrijden van 20 minuten op een klein veld van de F-pupillen, de E-pupillen en de MD1. Op een groot veld worden de wedstrijden van 30 minuten gespeeld voor de D-pupillen en de C-junioren. Na afloop staat er voor de ruim 200 jeugdspelers wat te drinken klaar en voor hun ouders een lekker kopje koffie of thee.

Doe je die avond niet mee, dan is het leuk om even te komen kijken.
Iedereen is welkom, de entree is gratis.

Politie sluit Ooijpolder af en arresteert drie inbrekers

MILLINGEN – In de nacht van zondag op maandag hebben inbrekers ingebroken in de Albert Heijnsupermarkt aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn. Door een gat in het dak te maken zijn de inbrekers de supermarkt binnen gekomen.

Toen de daders via dak en plafond de supermarkt binnenkwamen ging daarna het alarm af. In de tussentijd hebben ze nog wel een deur in de supermarkt proberen te forceren maar dat is niet gelukt. Ook een kassalade werd opengebroken maar daar zat geen geld in, waarna ze zijn vertrokken. Volgens de bedrijfsleider zijn er zover bekend geen goederen uit de supermarkt meegenomen. De gealarmeerde politie heeft direct rond 04.00 uur met 3 patrouillewagens de gehele Ooijpolder afgezet en heeft daarnaast de Duitse collega's op de hoogte gesteld. Op de Rijksweg in Beek werd een auto aan de kant gezet met daarin drie mannen, die vuile kleding droegen, waarna ze extra werden gecontroleerd.

In de auto bleken inbrekerswerktuigen aanwezig te zijn. Het drietal een 33-jarige inwoner uit Barendrecht, 30-jarige inwoner Venray en een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen. In de supermarkt is schade ontstaan aan het dak, plafond, kassa en een deur.

Activiteiten voor mantelzorgers

Op woensdag 8 juni kunt u koffie drinken in de Thornse Molen in Leuth. Vertrek is per fiets om 09.45 uur vanaf Den Ienloop, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn. Voor degenen die liever met de auto gaan is het vertrek om 10.00 uur, ook vanaf Den Ienloop.

Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Dit kan tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren bij: Iraida Peeters, telefoon 0481 432262 of Thea de Wijse, telefoon 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00-11.00 uur. Mail: info@mantelzorgbergendal.nl

Maandag 13 juni 2016 Mantelzorgloop, 13.30-15.30uur, Groesbeek

Lekker wandelen door het bos met een groepje mantelzorgers. Nieuwe mensen ontmoeten, even wat ontspanning, een beetje zorg voor uzelf. We beginnen en eindigen met een kopje koffie. Vertrek vanaf voorzieningenhart "Op de Heuvel", Ericastraat 39, Groesbeek. Aanmelden is niet nodig.

Vrijdag 17 juni "Koffie mèt"... medewerker NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde).

Zorgt u voor een naaste, bijvoorbeeld voor een partner, familielid, vriend, buurvrouw/-man, dan bent u welkom op vrijdag 17 juni om 14.00 uur in de Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek.

Deze middag komt een medewerker van de N.V.V.E. en geeft informatie over levensvraagstukken als (niet-)reanimeren, het bespreken van wensen en vrijwillig levenseinde(euthanasie).

Wilt u meer weten over dit onderwerp, heeft u vragen en wilt u andere mantelzorgers ontmoeten, dan bent u welkom op 17 juni van 14.00-15.30uur in de Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U kunt zo binnenlopen, de koffie/thee is gratis.

Wilt u vanuit een andere kern van de gemeente naar de 'koffie met.. ' en heeft u geen vervoer? Dan kunt u hiervoor (personenauto) contact opnemen tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren met Iraida Peeters, telefoon 0481 432262 of Thea de Wijse, telefoon 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00-11.00 uur. Mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Voor meer informatie over deze activiteiten kunt u contact opnemen met Mantelzorg Berg en Dal: 06 13859106. Kijkt u ook op: www.welzijngroesbeek.nl / 'actueel' of www.mantelzorgbergendal.nl.

Regio Nijmegen heeft er

een Broodfonds bij

NIJMEGEN - Sinds afgelopen maandag heeft de regio Nijmegen er een achtste broodfonds bij gekrege


Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als ze ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In en broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bepaald bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.
"Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde", aldus initiatiefnemer André Jonkers. "Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing."

Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of een VOF. De maximaal 50 deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijke financiële steun.
Het laatste broodfonds nieuws staat op www.broodfonds.nl,

n op een geslaagde informatieavond in Droomvilla Lux aan de Oranjesingel in Nijmegen.

Neem de oorlog onder handen: thema-rondleiding voor blinden en slechtzienden

GROESBEEK - Op zaterdag 11 juni houdt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 13.00 -14.30 uur een rondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden.

Het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en er is voor alle zintuigen iets te beleven.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 12.36 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kunt u ook worden teruggebracht naar de bushalte. Standaard tarieven. Begeleiders en museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Open dag Nijmeegse Stadstuinen

NIJMEGEN - Dit jaar vindt op zaterdag 11 juni van 10.00 tot 17.00 uur voor de achttiende keer de Open Dag van de Nijmeegse Stadstuinen plaats. Op deze zaterdag wordt het verborgen groen van Nijmegen zichtbaar als ruim 25 particuliere tuinen worden opengesteld voor het publiek.

Tuinliefhebbers krijgen de unieke kans kennis te maken met de groene oases in de gemeente Nijmegen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. Iedereen is welkom!

De kracht van het evenement ligt in de variatie aan tuinen. Grote tuinen, kleine tuinen. Gecultiveerd of wild. Elke tuin met zijn eigen verhaal. Met als gezamenlijke noemer het enthousiasme waarmee iedere tuinder bezig is in haar of zijn paradijs!

In een aantal tuinen wordt door kunstenaars geëxposeerd! Brochures met adressen en tuinomschrijvingen, zijn vanaf heden à 3,00 euro verkrijgbaar bij onder andere Intratuin Malden, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker v.d. Vegt Boekverkopers in Nijmegen en 'Geknipt voor uw tuin' in Lent. Zie voor verdere info: www.nijmeegsestadstuinen.nl.

Neem de oorlog onder handen: themarondleiding voor blinden en slechtzienden

GROESBEEK - Op zaterdag 11 juni houdt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 13.00 -14.30 uur een rondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden.

Het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en er is voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie, proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 12.36 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kunt u ook worden teruggebracht naar de bushalte. Standaard tarieven. Begeleiders en museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

Verjaardagfeestje Walk of Wisdom in Huize Wylerberg

BERG EN DAL - Pelgrimsroute de Walk of Wisdom wordt deze zomer één jaar en viert dit zaterdag 18 juni vanaf 17.30 uur in de unieke villa van Staatsbosbeheer in Huize Wylerberg.

De Walk of Wisdom is een pelgrimsroute los van een religie. Centrale idee van de route is dat iedereen toegang heeft tot (eigen) wijsheid en iets goeds kan bijdragen aan de wereld. Wat dat goede is, wordt aan de mensen zelf gelaten.

De pelgrimsroute begint en eindigt in Nijmegen en komt door 11 gemeenten, waaronder Berg en Dal (Ooij, Ubbergen, Beek en Groesbeek). Symbool van de route is de mens als 'zaailing van de aarde' door Huub en Adelheid Kortekaas. Menig wandelaar in de regio is het symbool inmiddels tegengekomen: het dient ook als routemarkering.

Zaterdag 18 juni kun je 's ochtends om 11.00 uur meelopen vanaf de Stevenskerk naar Huize Wylerberg (15 kilometer) of meteen naar de villa komen. Er is eten van de rode Comcommer met biologische streekproducten van de Lijsterbes en een akoestisch podium met diverse muzikanten onder het thema 'liefde voor het landschap'.

Entree is 12,50, met eten 25,- euro. Meer informatie staat op http://walkofwisdom.org.

'Pianist in bevrijdingstijd'

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Wegens groot succes geeft Jan Hendriks op zondag 5 juni opnieuw een pianoconcert in het Bevrijdingsmuseum. De in 1925 geboren Hendriks speelt deze middag live zijn jazz muziek die hij destijds in 1944 en 1945 ten gehore bracht in het bevrijde Nijmegen.

In dit unieke programma staat Hendriks stil bij een aantal memorabele momenten uit zijn dagboek – voorgelezen door Sanneke Hilberink – en speelt hij jazznummers en songs die gezongen zullen worden door Tirsa Guelen. Presentator is Sjax de Bekker.

Nadat op 17 september 1944 nabij Nijmegen de luchtlandingen in het kader van operatie Market Garden door het geallieerde leger hadden plaatsgevonden, werd Nijmegen op 20 september bevrijd van de Duitse bezetter. Daarna werd Nijmegen frontstad tot half maart 1945.

Als negentienjarige speelde Jan in deze periode veelvuldig met zijn band op verschillende dansavonden die georganiseerd werden ter vermaak van de geallieerden. Deze vonden plaats in tal van gelegenheden, onder andere in Concertgebouw De Vereeniging, dat een belangrijk centrum van vermaak was voor de 'gewone' soldaat.

De jonge geallieerde militairen vonden ontspanning in de muziek van Hendriks en daarnaast diende de vaak opzwepende en melancholische jazz als uitlaatklep. Dat de band van Hendriks succes had blijkt wel uit een fragment uit zijn dagboek: De band viel op een reuze manier in de smaak. Vele Engelsen konden niet geloven dat we hier in Nederland zo goed konden swingen. [woensdag 8 november 1944]

De schitterende klanken uit het repertoire van toen komen op deze middag weer tot leven in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek op 5 juni om 14.30 uur. Zaal open vanaf 14.00 uur. Entree: €5,00 per persoon. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl. Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl. Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding.

Park Tivoli viert verjaardagsfeestje van Tiffi en Toffi

BERG EN DAL - Zaterdag 4 juni is de vrolijke tweeling Tiffi en Toffi van Park Tivoli jarig en dat gaan we vieren! Op deze feestelijke dag kun je van meer dan 30 attracties en speeltoestellen genieten. Bij binnenkomst word je als een beroemdheid op de rode loper verwelkomd, je kunt daar samen met Tiffi en Toffi op de foto. Er zijn drie verjaardags-shows waar we gaan zingen, dansen, en misschien wel getrakteerd worden op iets lekkers.


Download de verjaardags-kleurplaat van onze website en maak kans op een gezinsabonnement! Liever knutselen dan kleuren? Je kunt ook een mooie verjaardagskaart maken en deze meebrengen. We hangen ze allemaal op voor het feestje in de Tiffi en Toffi Club!

Jouw verjaardag in Park Tivoli

Ben jij ook jarig op zaterdag 4 juni? Kom dan naar ons park en ontvang op vertoon van je legitimatiebewijs een leuk cadeautje van ons! (Actie geldt voor kinderen tot en met 12 jaar, alleen op vertoon van legitimatiebewijs).

De hele maand juni is Kinderfeestmaand! Vier je kinderfeestje in juni bij ons en je mag gratis twee volwassenen meenemen, daarbij krijgen alle kinderen een gratis waterijsje! Reserveringsformulier en kortingsbon vind je op onze website.

Online tickets met korting

Wil je het liefst gelijk naar binnen zonder in de rij bij de kassa te moeten staan? Bestel dan online je toegangskaarten en profiteer ook nog eens van korting per kaartje! Kijk voor alle feestactiviteiten en meer informatie op www.parktivoli.nl.

26 / 28

Lieve Feelien van harte gefeliciteerd met je 8ste verjaardag.
Een hele fijne dag gewenst en veel plezier met je stewardessenfeestje!
Dikke kus Papa, Mama, Jasmijn en Happy

Hulde aan het zilveren paar!
Op 7 juni zijn Gerry en Jeannette
25 jaar getrouwd.
Hartelijk gefeliciteerd namens Familie en Vrienden.

Deze stoere jongen wordt op 2 juni al weer 10 jaar.
Stijn hartelijk gefeliciteerd liefs opa en oma xxx

Hiep Hiep Hoera
Milou
al weer 3 jaar
Gefeliciteerd
Dikke knuffel van Opa, Oma
Sander, Laura en Maud

Het is echt waar,
dit kleine meisje Anita wordt 7 juni
40 jaar.
Gefeliciteerd dikke xxx
Papa & Mama
Arris, Diana, Denise en Angela.

Milijan, van harte gefeliciteerd met jou eerste karate examen!
Wij zijn trots op jou kanjer.
Oma en Opa Helsdingen

Op 4 Juni viert Finn Evers zijn eerste verjaardag.
Van harte gefeliciteerd
Groetjes Opa, Oma en Ome Renaldo.

Hoera! John 60 jaar!
Gefeliciteerd
Amanda, Simone, Lisette,
Arthur, Jeroen, Johan
Noah, Amber, Isabel, Xam,
Milou & Thijmen

5 Juni is de dag,
dat ons Jantje 50 kaarsen uitblazen mag.
Gefeliciteerd !

Hiep Hiep Hoera onze lieve zus Bahara wordt 31 Mei 9 jaar.
We zijn super trots op je.
Dikke kus
Sahar & Pasoon

Yes, Niels de Bruine heeft zaterdag
28 mei zijn A diploma gehaald!
Gefeliciteerd liefs mama, papa,
Alice en Evert jr.
we zijn super trots op je!

Gefeliciteerddddddd!
Christopher Xavi Gaspersz is 10
Beste wensen xxx en tot gauw
Hou van jou!
Opa en oma

Renske wordt 14 jaar op 1 juni.
Gefeliciteerd met deze
volleybalkampioen.
Liefs van Oma en opa

Deze trotse kanjer Jelle van Blitterswijk is geslaagd voor zijn zwemdiploma B.
Hartelijk gefeliciteerd met een hele dikke knuffel van
Opa Bart en Oma Wenda.

Deze toffe peer is 6 juni geen
49 meer!
Robbert gefeliciteerd.

Gemeente wil Herwendaalseweg en gedeelte Breedeweg opknappen

BERG EN DAL- Het gemeentebestuur heeft groen licht gegeven voor een gehele opknapbeurt van de Herwendaalseweg / Breedeweg tussen de twee rotondes. In 2017 zou de Herwendaalseweg een grote onderhoudsbeurt moeten krijgen, maar besloten is om tegelijker tijd de kwaliteit van de wegen te verbeteren.

Volgens het college is het uitvoeren van onderhoud in 2017 dé gelegenheid om ook andere zaken aan te gaan pakken. Daardoor kan werk met werk gemaakt worden dat kosten besparend zal zijn. Hiermee kunnen ook de doelstellingen gerealiseerd worden van het landschapsontwikkelingsplan en het Bomenstructuurplan. Volgens het Landschapsontwikkelingsplan zijn de dorpsentrees van Millingen, Groesbeek en Grafwegen nu niet fraai en kunnen een groener uiterlijk krijgen. Het zou een idee zijn als de bezoekers via een groene oase van singles en water het dorp betreden, zodat de bezoeker daadwerkelijk vanuit het open buitengebied het dorp binnengaat. Daarnaast wordt er naar gestreefd de huidige bomenlanen te waarborgen voor de toekomst en waar mogelijk de laanstructuur te versterken. De andere zaken die opgepakt gaan worden zijn onder andere
- Veiligheid voor fietsers door doorgaande fietsstroken aan te leggen
- Weinig parkeerplaatsen aan Herwendaalseweg
- Verspreid parkeren bij de school De Sieppe, namelijk bij de Lidl waardoor extra oversteken van de Herwendaalseweg.
- Het Beekdal van de Drulsebeek veel groener en aantrekkelijker maken ) bij tankstation
- Groene invulling rondom de parkeerplaats bij de Lidl.
De totale kosten worden geraamd op 1.1000.000 euro.

Fietser gewond na aanrijding met auto in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de Ketelstraat in Groesbeek is donderdagmiddag rond half vier een 19-jarige fietser uit Groesbeek gewond geraakt.

Het slachtoffer kwam met zijn fiets de uitrit van de geitenboerderij uitrijden en zag daarbij een auto die uit de richting Duitsland kwam - bestuurd door een inwoner uit Groesbeek - over het hoofd. Een botsing was onvermijdelijk, het slachtoffer kwam tegen de voorruit terecht, terwijl zijn fiets even verderop vernield in een sloot belandde. Het slachtoffer kwam op het wegdek terecht en liep daarbij een flinke hoofdwond op. In afwachting van de ambulance werd hem door voorbijgangers eerste hulp verleend. Ook de traumaheli werd gealarmeerd, maar die hoefde niet in actie te komen. Het slachtoffer is per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Beddenspecialist De Vries in Malden zet zich in voor stichting Tante Lenie

MALDEN – Beddenspecialist De Vries aan De Passage 1 in Malden heeft op zaterdag 4 juni een speciale actie die in het teken zal staan van de stichting Tante Lenie.

Deze stichting zet zich al jaren in voor gezinnen die te maken hebben met ernstige en langdurige ziekte van hun kind ten gevolge van een ongeval, chronische of levensbedreigende ziekte. Voor deze gezinnen wordt een ontspannen week georganiseerd door de stichting Tante Lenie, waardoor de ziekte even wordt vergeten.
Op het plein in Malden organiseert Beddenspecialist De Vries een actie in de vorm van textiel uitzoeken. Klanten kunnen dan textiel uitzoeken en betalen voor 1 kilo textiel slechts 25,--. Van elke 25,-- wordt 10,-- gedoneerd aan stichting Tante Lenie. Tante Lenie is bijzonder verheugd dat Beddenspecialist De Vries uit Malden speciaal voor haar stichting een actie op touw heeft gezet. Nu maar hopen dat er veel textiel verkocht zal worden, zodat Tante Lenie nog meer kan doen om de gezinnen een week in de watten te leggen.

Bewonerscommissie begraaft strijdbijl betreffende parkeergarage

GROESBEEK – De bewonerscommissie van het appartementencomplex Heuvelrijk in het centrum van Groesbeek heeft besloten te stoppen met de procedure tegen verhuurder Vestia, zij het met tegenzin. De commissie is tot dit oordeel gekomen naar aanleiding van een overleg met de landelijke Woonbond.

Het advies is helaas voor de commissie anders dan ze hadden gehoopt. Ze hebben het handelen van Vestia en haar advocaten in het geschil om de parkeerplaatsen altijd als onrechtvaardig beschouwd, maar zal naar verwachting van De Woonbond door een rechter niet onrechtmatig worden beoordeeld. Volgens de bond is doorslaggevend dat wanneer alle plaatsen in hun garage bezet zijn, zij kunnen uitwijken naar de garage in de Dorpsstraat, waar altijd voldoende parkeergelegenheid aanwezig is.

Volgens de commissie hebben de bewoners een 55plus-appartement gehuurd met een in het gebouw aanwezig zijnde parkeerplaats. De Woonbond heeft de commissie duidelijk gemaakt dat een rechter de huurders op basis van de huurovereenkomsten hen niet in het gelijk zal stellen in het geschil met Vestia.
Voor de bewonerscommissie was dit een grote teleurstelling, al het werk en inspanning is voor niets geweest. De bewoners die de huur enkele maanden hebben ingehouden zullen de huur alsnog moeten gaan betalen en voor de toekomst voor een tijdige betaling moeten zorgdragen. Vestia is wel bereid een eenmalige tegemoetkoming van 150,-- te betalen, maar dan moet wel een akkoordverklaring getekend worden opgestuurd. Het spijt de bewonerscommissie dat zij de medebewoners maanden een ander advies gegeven heeft. "Maar dat hebben wij in alle oprechtheid en overtuiging gedaan", aldus een mededeling aan de medebewoners van Heuvelrijk.

Bingo Senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 7 juni is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op dertig euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Battelfield fietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK _ Op zondag 12 juni organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een battlefield fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee deskundige gidsen.

Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht! Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 6,00 inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.