GN Arnhem

11 maart 2017

GN Arnhem 11 maart 2017


Speelstoet in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben, worden door Speelstoet, speelgoedbank Arnhem e.o. voorzien van gratis speelgoed. De kinderen mogen drie keer per jaar op een van de uitgiftelocaties speelgoed uit komen zoeken. In aanmerking komen kinderen die in het bezit zijn van een Gelrepas of die in het bezit zijn van een doorverwijzing.

Door goed herbruikbaar speelgoed door te geven aan kinderen die het hard nodig hebben voorkomt Speelstoet ook verspilling. Siza is sinds de oprichting bij Speelstoet betrokken. Cliënten van de zorgorganisatie beheren het distributiecentrum, dat voor onbepaalde tijd is neergestreken aan de Molenweg 44 in Arnhem-Zuid. Hier wordt het speelgoed verzameld, gesorteerd, schoongemaakt en zonodig gerepareerd. Het speelgoed wordt vervolgens verspreid over diverse uitgiftepunten in Arnhem. In de toekomst zal dit verder uitgebreid worden.

Speelgoed kan op deze locatie afgegeven worden. Iets wat ook de integratie tussen mensen met en zonder beperking stimuleert. Aan de Molenweg 44 is een winkel ingericht waar kinderen, op afspraak, zelf speelgoed uit kunnen zoeken, iets wat Speelstoet graag nastreeft.

Ben je nog niet ingeschreven bij Speelstoet, maar wil je hier wel graag gebruik van maken laat het ons weten. Speelstoet kan altijd nog vrijwilligers gebruiken die willen helpen bij een uitgifte of hun steentje willen bijdragen in het distributiecentrum. Speelstoet is van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 15.30 uur en op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Voor meer informatie kijk op www.speelstoet.nl of facebook.nl/speelstoet.

Rondleiding 'Oude- en Nieuwe Gewelven'

ARNHEM - Zondag 12 maart is er een rondleiding langs oude en nieuwe gewelven onder leiding van gidsen van Gilde Arnhem.

Oude en nieuwe gewelven, Arnhem Centraal en Kelders.Van de nieuwe, Barokke welvingen van Arnhem Centraal naar de Middeleeuwse tongewelven van de Historische Kelders. Van de stalen gewelven in monocoque uit 2015 naar de kloostermoppen uit 1354.
Van een druk verkeersknooppunt naar de verstilde rust van de opslagruimtes onder Arnhem’s Handelskwartier.

De start is om 14.00 uur in de Stationshuiskamer in de hal van Arnhem Centraal. Kosten: volwassenen 8,00 euro, kinderen tot en met 12 jaar 5,50 euro. Meer informatie staat op www.wandeleninarnhem.nl.

Bewoners Duifje maken wijk schoon

ARNHEM - Op zaterdag 11 maart gaat de wijkbeheergroep Het Duifje samen met de bewoners van de Arnhemse wijk Het Duifje weer hun wijk schoonmaken.

Alle bewoners kunnen, zonder zich te moeten aanmelden, meehelpen om het zwerfvuil in de wijk op te ruimen. Kinderen beneden de 8 jaar kunnen dit onder begeleiding van een ouder. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen ook zelfstandig meehelpen. De bewoners verzamelen zich om 10.00 uur bij de partytent op het centrale grasveld Keizershof. Gestart wordt met koffie en thee.
De Wijkbeheergroep zorgt voor oranjehesjes, afvalknijpers en vuilniszakken. Om 12.30 uur wordt er met een heerlijke lunch de zwerfvuil opruimdag afgerond.

Lezing over borstreconstructie voor borstkankerpatiënten

REGIO - Op woensdag 29 maart organiseert B-actief regio Arnhem & De Liemers een lezing over borstreconstructie. Deze lezing wordt gegeven door Prof. dr. Ulrich, plastisch en esthetisch chirurg in het Radboud UMC te Nijmegen en in de Velthuis kliniek te Velp.

Je bent welkom vanaf 18.30 uur in het Braamhuis aan de Reisenakker 12 in Zevenaar. De lezing zal om 19.00 uur beginnen. Deze avond is vooral interessant voor vrouwen die een borstreconstructie overwegen na gedeeltelijke of volledige amputatie van hun borst. De beslissing om na een borstamputatie al dan niet over te gaan tot een reconstructie is een persoonlijke keuze. Het is echter niet altijd gemakkelijk de volledige en objectieve informatie te verkrijgen die nodig is om met kennis van zaken te beslissen. Correcte informatie, begeleiding en advies zijn heel belangrijk.

Meld je snel aan, want voor deze lezing zijn maar 25 plaatsen beschikbaar! Stuur een e-mail naar: arnhem@borstkanker.nl Of bel naar: 026 3255945 / 06-17159194.

Skaten in Schuytgraaf

Foto: Louise Bracco

ARNHEM - Het skeelerseizoen van STG Rijn-IJssel begint weer in april. Er wordt getraind op woensdag van 16:00-17:00 uur voor de jeugd. En donderdag van 20:00-21:00 uur voor gevorderde jeugd en volwassenen.

Dit jaar is er daarnaast familie-skaten op de zondagmorgen van 10:00 tot 11:00 uur. Kom gerust eens kijken of meedoen in sportpark Schuytgraaf, een proefles kost niets. Vergeet je skeelers, helm en beschermers niet. Voor houders van de Gelrepas met een leeftijd tot en met 17 jaar deelname geheel gratis. Daarnaast heb je als lid gratis toegang tot de schaatsbaan. Als het koud genoeg is wordt de skeelerbaan onder water gezet en omgetoverd tot schaatsbaan.

Meer informatie staat op www.stgrijnijssel.nl, Facebook – ijsbaan Schuytgraaf of F. Heerholtz 026 4461223.

Bowling Vereniging Elst zoekt speler

REGIO - Bowling Vereniging Elst speelt van begin september tot en met mei iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur de onderlinge competitie op de acht banen van Bowlingcentrum De Wanmolen in Zetten.

"Wij zijn op zoek naar speler/speelster voor het nieuwe seizoen 2017-2018. Ieder team bestaat uit drie spelers. Er worden drie games gespeeld (je bent 1,5 uur aan het bowlen). Of je nu 'n goede of minder goede speler/speelster bent, maakt dankzij de handicap die iedere speler heeft niets uit. Ook jouw inbreng is voor het team van groot belang. Er vinden 35 wedstrijdavonden plaats.

Wil je iedere donderdag niet als 'n verplichting zien, geef je dan op als reserve speler/speelster zodat wij jouw tijdig kunnen informeren op welke avond je welkom bent om 'n balletje te komen gooien. Reserves zijn altijd van harte welkom."

"Carpoolen behoort ook tot de mogelijkheden: van Haalderen tot Lienden en van Arnhem tot Boxmeer. Lijkt het jouw iets, heb je interesse, bel gerust voor meer informatie met Marc (06 22241417) of mail naar Marcdorien@live.nl."

Deskundige hulp bij invullen belastingformulier

Deskundige hulp bij invullen belastingformulier

ARNHEM - Vrijwilligers van CNV Belastingservice staan in maart klaar om inwoners van Gelderland te helpen met hun belastingaangifte. Onder meer in Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Harderwijk, Nijmegen en Zutphen organiseert CNV-belastingzittingen.

Mensen die graag hulp willen bij het invullen van hun belastingaangifte kunnen terecht bij CNV Belastingservice. In maart en april vinden op 23 plekken in Gelderland 62 belastingzittingen plaats. Op deze zittingen kunnen mensen terecht voor de aangifte inkomstenbelasting en aanvragen en wijzigen van toeslagen.

Vanaf maart kan er aangifte worden gedaan. Iedereen moet zijn of haar aangifte over 2016 vóór 1 mei doen. Op de CNV-belastingzittingen helpen deskundige vrijwilligers van het CNV belastingplichtigen. Het invullen van een aangifte duurt 45 tot 60 minuten. De aangifte wordt direct ingevuld en naar de Belastingdienst gezonden.

Aanmelden voor een belastingzitting van het CNV kan via www.cnv.nl/belastingservice

Arnhem-Noord • Bethlehemkerk

Honigkamp 25 • 6 maart, 13.00 en 19.00 uur
13 maart, 13:00 en 19:00 uur

Arnhem-Zuid • De Kandelaar

Den Haagweg 1 • 20 maart, 13.00 en 19.00 uur

Zevenaar • De Hooge Bongert

Hooge Bongert 3 • 14 maart, 13.00 en 19:00 | 22 maart, 9:30 uur

Daklozenopvang

De Duif in Arnhem zoekt vrijwilligers

ARNHEM - Een mens kiest niet zomaar om dakloos te zijn. Koude en natte winternachten zijn het zwaarst. Het Stoelenproject De Duif biedt de bezoekers een plek om tot rust te komen. De hulp van vrijwilligers is daarbij hard nodig. Iedereen kan helpen om de daklozen een goede nacht te geven.

Specifieke opleiding is niet vereist: twee nachten per maand beschikbaar in overleg. Er wordt altijd gewerkt met een ervaren teamlid. Er is altijd een mogelijkheid om vrijblijvend een keer kennis te maken

Daklozenopvang De Duif ligt aan Spoorwegstraat 11 (achter de Rembrandtbioscoop). Voor inlichtingen: 06 51111908 of mail: edmundboering@gmail.com. Mer informatie staat op www.stoelenprojectdeduif.nl.

Deskundige hulp

bij invullen

belastingformulier

ARNHEM - Vrijwilligers van CNV Belastingservice staan in maart klaar om inwoners van Gelderland te helpen met hun belastingaangifte. Onder meer in Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Harderwijk, Nijmegen en Zutphen organiseert CNV-belastingzittingen.

Mensen die graag hulp willen bij het invullen van hun belastingaangifte kunnen terecht bij CNV Belastingservice. Elk jaar laten duizenden mensen hun belastingformulier door vrijwilligers van CNV Belastingservice invullen. In maart en april vinden op 23 plekken in Gelderland 62 belastingzittingen plaats. Op deze zittingen kunnen mensen terecht voor de aangifte inkomstenbelasting en aanvragen en wijzigen van toeslagen.

Vanaf maart kan er aangifte worden gedaan. Iedereen moet zijn of haar aangifte over 2016 vóór 1 mei doen. Op de CNV-belastingzittingen helpen deskundige vrijwilligers van het CNV belastingplichtigen. Het invullen van een aangifte duurt 45 tot 60 minuten. De aangifte wordt direct ingevuld en naar de Belastingdienst gezonden.

Aanmelden voor een belastingzitting van het CNV kan via www.cnv.nl/belastingservice

Arnhem-Noord • Bethlehemkerk

Honigkamp 25 • 6 maart, 13.00 en 19.00 uur
13 maart, 13:00 en 19:00 uur

Arnhem-Zuid • De Kandelaar

Den Haagweg 1 • 20 maart, 13.00 en 19.00 uur

Zevenaar • De Hooge Bongert

Hooge Bongert 3 • 14 maart, 13.00 en 19:00 | 22 maart, 9:30 uur

Met Oranje Fonds Collecte verenigingskas spekken...

ARNHEM - Nog achttien gebieden voor Oranje Fonds Collecte zijn nog beschikbaar in gemeente Arnhem. Alle verenigingen en stichtingen kunnen meedoen. Voor de verenigingen en stichtingen van gemeente Arnhem liggen er mooie kansen om de kas wat extra te spekken.

Er zijn in Arnhem nog achttien collectegebieden beschikbaar voor de Oranje Fonds Collecte 2017 die van 6-10 juni 2017 plaatsvindt. Inschrijven kan tot 1 april via www.oranjefonds.nl/collecte. Verenigingen en stichtingen die een collectegebied willen reserveren moeten er snel bij zijn, want per gebied kan maar één organisatie collecteren.

Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan hun doelstelling. En dat kan al snel een aardig bedrag zijn. Stichting Vrienden van de bewoners van Woonvorm m'n Huisenzo wist afgelopen jaar het meeste geld in te zamelen in Gelderland: liefst 2.141,68 euro. Dat betekent dat zij dankzij de Oranje Fonds Collecte ruim 1.000 euro konden besteden aan iets extra's voor de doelgroep.

Belangrijk

De andere helft van de opbrengst gaat naar sociale projecten in de provincie waar gecollecteerd is. De collecteweek levert de deelnemende verenigingen en stichtingen niet alleen geld, maar ook extra aandacht op. Het geeft ze de mogelijkheid te laten zien hoe belangrijk zij zijn voor velen. Denk aan het dorpshuis waar iedereen altijd terecht kan, de sportclub waar men elkaar iedere week treft en het zorgcentrum waar mensen met een beperking een dagbesteding vinden.

Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Alle stichtingen en verenigingen die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een eigen bankrekening hebben en de opbrengst besteden in Nederland kunnen deelnemen aan de Oranje Fonds Collecte. In 2016 is in 1.099 collectegebieden gecollecteerd met een totaalopbrengst van 585.412,55 euro.

Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Jaarlijks steunt het met zo'n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Passietijd bij het Velper Bach Ensemble

VELP - In de Grote Kerk, Kerkstraat 32 in Velp op 26 maart om 15.30 uur is er een uitvoering door het Velper Bach Ensemble met 'Der Tod Jesu' van C.H. Graun.

Tot diep in de negentiende eeuw werd Der Tod Jesu in Duitsland en daarbuiten rond Goede Vrijdag uitgevoerd tot het werd overvleugeld door de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Der Tod Jesu is een passie-oratorium, een compositievorm die vooral in de eerste helft van de achttiende eeuw in Duitsland tot bloei kwam. Deze compositie van Graun vormt een geslaagde synthese tussen de Italiaanse operastijl en de protestantse traditie van de muzikale passie. Het koor zal worden begeleid door een instrumentaal ensemble, samengesteld door Anke Foede.

Bij het concert, dat zonder pauze zal worden uitgevoerd, treden de volgende solisten op: Irma ten Brinke en Amber Thevis (sopranen), Gerben Houba (tenor) en Hans Scholing (bas). Het geheel staat onder leiding van dirigent Frank Litjens.

De kerkdeuren gaan een half uur voor aanvang open. De entreeprijs is inclusief programmaboekje twintig euro. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website www.velperbach.nl, bij boekhandel Jansen & de Feijter aan de Emmastraat in Velp of bij de koorleden.

Speelhuisje en loopauto gestolen bij Klein Duimpje

Deze hebben ze laten staan, maar de roze loopauto is gestolen

ARNHEM - In het weekend van 25 op 26 februari is het speelhuisje van Klein Duimpje gestolen op de buitenspeelplaats, gelegen aan de Den Haagweg 1 in de wijk Elderveld. Daarnaast is er ingebroken in de buiten opbergschuur waarbij een roze loopwagen is gestolen, beide van het merk Little Tikes.

Waarschijnlijk is men betrapt, aangezien de andere loopauto al start klaar stond bij het hek om mee te nemen. De daders moeten in het bezit zijn van een auto met aanhanger of een grote bestelbus, gelet de omvang van het speelhuisje. Wij hebben een grote schadepost opgelopen van ongeveer 595 euro inclusief braakschade schuur.

"Wij doen hierbij een oproep aan iedereen om de daders op te sporen en ons speelhuisje en loopauto weer terug te krijgen. Wie heeft misschien vandaag of morgen ineens een speelhuisje gezien en een rose loopauto bij de buren of ergens in de buurt of op marktplaats zien staan. De kinderen zullen hun favoriete speelhuisje en loopauto zeker gaan missen. In afwachting van de uitslag(en) van de camerabeelden hopen wij misschien de dader(s) in beeld te krijgen. Op www.facebook.com/peuterspeelzaalkleinduimpje.arnhem kunt u de gestolen spullen gedetailleerd bekijken." Voor nadere informatie kan men contact opnemen met Stichting Peuterspeelplaats Klein Duimpje; 026 3812779.

Theaterconcert 'The story of 7 winters'

ARNHEM - Zeven winterse winters zal het duren voordat de lente komt. Zeven winters die gekenmerkt worden door kou en ontberingen. Lara, een arme jongedame, moet vluchten en schuilen. Waar en bij wie is ze veilig, wie is te vertrouwen?

Muziekvereniging Crescendo brengt op zaterdagavond 11 om 19.30 uur en zondagmiddag 12 maart om 14.30 uur dit bijzondere verhaal muzikaal én theatraal op de planken in de aula van het Lorentz lyceum aan de Groningensingel in Arnhem. De voorstelling is geschikt voor jong en oud.

Laat u meevoeren door de veelbelovende klanken van Antarctica; geniet van het dynamische Man in the ice, het onheilspellende Skyfall en het vrolijke Snow hey oh. Dirigent Sander Waamelink zal het orkest leiden en ook het leerlingenorkest onder leiding van Chiel Zomer zal van zich laten horen. Het verhaal wordt neergezet door een aantal acteurs en wordt tevens ondersteund met zang sfeervolle filmbeelden. Regisseur Richard Salemink tekent voor de theatrale vormgeving.

Muziek, zang, film en theater smelten samen tot één winterse beleving die u niet mag missen! Na afloop van dit bijzondere theaterconcert gaan de bezoekers naar huis met de zekerheid dat de lente in aantocht is!

Entree: volwassen 10 euro; kinderen 4-16 jaar 5 euro. Voor meer info en bestellen van kaarten: www.crescendo-elden-arnhem.nl.

Alzheimer Café: Vrijheid en veiligheid

ARNHEM - Op donderdag 16 maart is in Vreedenhoff het maandelijkse Alzheimer Café: trefpunt voor mensen met dementie en hun partners, familieleden, vrienden, professionals en andere betrokkenen. Het thema is deze maand: Vrijheid en veiligheid.

Iedereen die te maken heeft met dementie stuit op dilemma's rond vrijheid en veiligheid. Het zijn vaak lastige afwegingen: waar doe je goed aan en waaraan niet? Hoe bied je iemand met dementie veiligheid en bescherming én tegelijkertijd zo veel mogelijk vrijheid en zelfbeschikking? Lastige vragen die het waard zijn om uitgebreid te bespreken.

In en na de pauze is er uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen, onderling van gedachten te wisselen en ervaringen te delen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook. Er is een stand met informatiemateriaal over dementie van Alzheimer Nederland.
De bijeenkomst is in Woonzorgcentrum Vreedenhoff, Esperantolaan 2 in Arnhem. Het Café opent om 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur, sluiting om 21.00 uur. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via Alie van den Brink, 06 30411858 of via arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Boek & Film Junior: Brief voor de koning

ARNHEM - Op zondag 19 maart verzorgt de Bibliotheek Arnhem in samenwerking met Focus Filmtheater om 13.30 uur de tweede editie van Boek & Film junior. Bij deze editie gaat het over het boek Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Bij Boek & Film Junior staat elke keer een ander kinderboek dat verfilmd is centraal. De middag begint met een inleiding van jeugdliteratuurkenner Valerie Heil. Ze vertelt over het boek en hoe het tot verfilming kwam. Daarna wordt de film bekeken.

Brief voor de koning gaat over een schildknaap Tiuri die een brief aan de koning in zijn buurland moet brengen. Dit is zijn laatste proef voordat hij tot ridder geslagen wordt. Het verhaal gaat over vriendschap, vertrouwen en dapperheid. Het boek is te leen in de Bibliotheek.

Kom meekijken op zondag 19 maart om 13.30 uur in Focus Filmtheater voor 8,00 euro. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Lezing Mooi Moestuinieren door Groei&Bloei

ARNHEM - De kwekerij en privé-tuinen van ‘De Boschhoeve’ zijn gelegen op een unieke plek, temidden van grootschalige akkers en eikensingels aan de Veluwezoom in Wolfheze. Een belangrijk onderdeel van deze privé-tuinen is de zogenoemde ‘Mooie Moestuin’, waar we ons sinds 1997 met hart en ziel op hebben gestort.

Door Anke Pols van De Boschhoeve

"Een moestuin saai? Wanneer u de moestuin van ‘De Boschhoeve’ gezien heeft, weet u dat het tegendeel waar kan zijn. De schoonheid en kleuren van vele groenten, gecombineerd met kruiden, fruit en vrolijke plukbloemen maken er een waar lustoord van. We laten u genieten van paarse spruitjes, rode en gele snijbiet, kardoen, pompoenen en sierkomkommers, geflankeerd door bloeiende randen van lavendel, knoflookbieslook of heilige basilicum.

Eigenzinnige klimvormen worden opgebouwd om steun te bieden aan bonen, sierkomkommers, pompoenen of eenjarige klimmers. Kortom, er is teveel om in dit korte bestek op te noemen. Hopelijk bent u al nieuwsgierig geworden…"

De lezing wordt gehouden op 20 maart in Molenplaats Sonsbeek (voorheen Bezoekerscentrum), Zijpendaalseweg 24 a, Arnhem; 026 4450660. Voor nadere informatie www.molenplaatssonsbeek.nl. Voor leden van Groei & Bloei is de toegang tot de lezing gratis, inclusief een kopje koffie/thee. Niet-leden betalen 5,00 euro.

Tijdstip: aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur inclusief een pauze. Alle activiteiten staan op www.arnhem.groei.nl.

Cursus Borderline voor familieleden in Arnhem

REGIO - Op dinsdag 28 maart van 19.30 tot 21.30 uur is de cursus 'Omgaan met Borderline'. Deze is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een borderlinestoornis.

Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, maar centraal staat het omgaan met borderline gedrag. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting als gevolg van het omgaan met borderline gedrag is afgenomen. Citaat van een cursist tegen haar mede-cursisten: "Kunnen jullie je nog voorstellen hoe wij hier drie maanden geleden bij zaten".

Het contact tussen degene met borderline en familieleden (ouders, partner, broers / zussen) verloopt vaak moeizaam. Er is veel teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. In de cursus leren familieleden, hoe het gedrag van degene met borderline hen beïnvloedt en hoe ze zich anders kunnen gedragen. Dit helpt familieleden om overbelasting te voorkomen, maar helpt ook degene met borderline.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten en wordt aangeboden door Indigo. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. De cursus is bedoeld voor inwoners van gemeente Arnhem, Duiven, Lingewaard, Renkum en Rheden. Aanmelding, info en opgave Indigo info@indigogelderland.nl of 026 3124483.

Enthousiaste vrijwilligers gevraagd voor ambitieuze kastelen in regio Arnhem

ARNHEM - Door een stijgend aantal bezoekers en toegenomen aanbod aan activiteiten is Geldersch Landschap & Kastelen (GLK) voor drie van haar opengestelde kastelen op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Het gaat om de kastelen Doorwerth, Rosendael en buitenhuis Zypendaal. Alle in of rondom Arnhem gelegen. Kastelen zijn bijzondere plekken waar je het verleden kunt beleven in het heden. Ook zijn het de toegangspoorten naar de omringende landgoederen, waar je heerlijk kunt wandelen en de natuur ontdekken.

Werkzaamheden

Op de kastelen zijn al veel vrijwilligers actief. Zij helpen met het onderhoud van de museale collectie, geven rondleidingen, werken in de moestuin. GLK zoekt nu ook vrijwilligers die een rol willen vervullen bij de kaartverkoop, publieksactiviteiten, in de winkels of als gastheer/vrouw bij huwelijken en verhuringen. In die vrijwilligersfuncties heb je veel contact met de bezoeker en ben je het visitekaartje van het kasteel. Meer informatie is te vinden op www.glk.nl/vrijwilliger.

Organisatie in verandering

Vanaf dit jaar zijn alle opengestelde kastelen met de Museumkaart te bezoeken. GLK wil op allerhande manieren het publiek nog beter betrekken bij wat ze doen, onder andere door een digitale ontsluiting van de museale collectie. Deze nieuwe aanpak kan niet zonder een verdere professionalisering van de organisatie, zowel op het gebied van management, de publieksfunctie en beheer van de collectie. Op ieder kasteel zijn managers aangesteld, die ondersteund worden door kasteelmedewerkers en een grote groep vrijwilligers. Want zonder hen is het ondenkbaar om de ambities waar te kunnen maken en het Gelders erfgoed in stand te houden.

Klaverjassen tijdens een cruise

ARNHEM - De Kaart Bond Nederland organiseert een zesdaagse cruise vanuit Arnhem naar het Groene Hart van Nederland en de Randmeren van 9 tot en met 14 oktober.

Tijdens deze cruise worden er minimaal zes kaarttoernooien georganiseerd: klaverjassen Amsterdams en Rotterdams en jokeren. De volgende plaatsen worden bezocht: Gouda, Amsterdam, Spakenburg, Harderwijk en Deventer. Boeken bij mevrouw Kokke: 026 3793635 of 06 15357617. Meer informatie staat op www.kaartbondnederland.nl.

Handbalvereniging Havana in eerste jaar al kampioen?

ARNHEM - Eén jaar na de oprichting van handbalvereniging Havana is de vereniging drie competitieteams rijker én wordt er enthousiast gehandbald door een jeugdgroep. De vereniging heeft inmiddels meer dan 50 actieve leden en blijft groeien.

Mede dankzij het succes van het Nederlandse damesteam komen er veel nieuwe leden mee trainen. De ambitie is om volgend seizoen nog twee extra seniorenteams en een jeugdteam in te schrijven in de competitie. Daarnaast staat dames 1 van Havana (tweede klasse) op de eerste plek, 8 punten los van de tweede plek. Daarmee steken zij met kop en schouders boven de competitie uit. Een kampioensfeest in het eerste jaar van Havana kan bijna niet meer ontgaan!

Kampioenswedstrijd in Lent

Op zaterdag 11 maart spelen de dames hun kampioenswedstrijd in De Triangel in Lent tegen AES Arnhem. De wedstrijd begint om 19:30 uur, publiek is welkom! Het programma van de avond ziet er als volgt uit:

DS1, 19.30u: HV Havana DS1 - AES Arnhem DS3

HS1, 20.40u: HV Havana HS1 - AES Arnhem HS3

Naast een vereniging met ambitie is Havana ook een vereniging waar gezelligheid voorop staat. Lijkt het je leuk om te handballen bij Havana? Volgend jaar willen we graag de teams uitbreiden, je bent dus van harte welkom! Voor meer informatie of als je een keer mee wilt trainen, mail naar info@hvhavana.nl of ga naar www.hvhavana.nl.

NLdoet

in Parkse Gaard

ELST - Met vrijwilligers van NLdoet wordt op zaterdag 11 maart gewerkt in het jonge voedselbos De Parkse Gaard.

Hier is de natuur, die voedsel gaat voortbrengen, in volle ontwikkeling. "We gaan nieuwe bessenstruiken planten, werken aan invulling van het insectenhotel en aan nog meer klussen voor jong en oud. Een speciale uitdaging is het opzetten van een framewerk van stammetjes waartegen kiwibessen gaat klimmen. We zorgen voor vuurgekookte soep, koffie, thee, sap en maken er met elkaar een gezellige dag van.

De werklocatie is De Park, tussen Elst en de Schuytgraaf. Halverwege, bij het grote spandoek. Van 10-14 uur. Opgeven kan via http://nldoet.nl/klus/23283.

Zestien judoka’s Bushi Arnhem naar NK

ARNHEM - Zaterdag 25 februari is in Ede het districtskampioenschap gehouden voor judoka’s onder 15 jaar. Op dit DK kwalificeerden maar liefst 16 judoka’s zich voor het NK judo die gehouden wordt in Tilburg op zaterdag 11 maart. Bushi Arnhem behaalde 8 keer goud, 5 keer zilver en 3 keer brons.

Het DK is voor judoka’s in de klasse tot 15 jaar een belangrijk piekmoment, omdat alle medaillewinnaars zich plaatsen voor het NK -15 in Tilburg. Bushi Arnhem had in totaal 25 wedstrijdjudoka’s ingeschreven. Voor de judoka’s staat er echt iets op het spel en dat is op en rond de judomat te merken. Er is goed aanvallend gejudood en sportief gestreden. De volgende Bushi judoka’s plaatsten zich voor het NK -15 van 11 maart te Tilburg:

Districtskampioenen: Anouk de Kruijff (-32 kg), Faye Tempel (-40 kg), Danée Roos (-52 kg) Danisha Rijn (-63 kg), Jort Gerdes (-34 kg), Daan Radier (-38 kg), Raël Vaquier Droop (-42 kg), Stijn Terpstra (-55 kg),

Zilver: Lieke Radier (-32 kg), Jennifer Kolvenbach (-40 kg), Binck te Winkel (-38 kg) Coen Landman (-46 kg), Stan Heg (-50 kg),

Brons: Faye Hensen (-36 kg), Nienke Dekker (-44 kg) en Naomi de Ruiter (-57 kg).

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl en op facebook.

Informatieavond over Subsidies en Energiebesparing

LINGEWAARD - Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden op het gebied van energie besparen, opwekken of duurzaam (ver)bouwen? Wilt u weten van welke subsidieregelingen u kunt profiteren? Kom dan op dinsdagavond 21 maart naar de informatieavond van Energiek Lingewaard in de Theaterkerk Bemmel (Markt 5) voor gratis informatie en advies. U bent vanaf 19:00 uur welkom.

De energielasten nemen voor veel huishoudens toe. Met een gemiddeld verbruik van 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit bedraagt de energierekening ongeveer 1.735 euro per jaar. Door het nemen van besparende maatregelen kunt u deze energielasten fors verlagen. Daarnaast zorgt het voor een gezond binnenklimaat en een verhoogd wooncomfort. Ook het energielabel van de woning wordt verbeterd, met als gevolg dat de woning waardevast blijft of zelfs in waarde zal stijgen.

Subsidies en duurzame maatregelen

Tijdens de informatieavond wordt de bezoeker geïnformeerd over de huidige subsidiemogelijkheden. Daarnaast kn men alles te weten komen over de mogelijkheden van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, isolatie en pelletkachels/ketels in de eigen situatie. "Woont u in het buitengebied? Het vervangen van uw propaangasinstallatie door bijvoorbeeld een biomassaketel is financieel een zeer aantrekkelijke investering."

Aanmelden is niet verplicht, maar in verband met de koffie wel handig. Aanmelden kan via info@lingewaardenergie.nl.

NLdoet in Parkse Gaard

ELST - Met vrijwilligers van NLdoet wordt op zaterdag 11 maart gewerkt in het jonge voedselbos De Parkse Gaard.

Hier is de natuur, die voedsel gaat voortbrengen, in volle ontwikkeling. "We gaan nieuwe bessenstruiken planten, werken aan invulling van het insectenhotel en aan nog meer klussen voor jong en oud. Een speciale uitdaging is het opzetten van een framewerk van stammetjes waartegen kiwibessen gaat klimmen. We zorgen voor vuurgekookte soep, koffie, thee, sap en maken er met elkaar een gezellige dag van.

De werklocatie is De Park, tussen Elst en de Schuytgraaf. Halverwege, bij het grote spandoek. Van 10-14 uur. Opgeven kan via http://nldoet.nl/klus/23283.

Wandel mee door oud-Arnhem

ARNHEM - Ga mee terug in de tijd door middel van historische beelden van Arnhem op donderdag 16 maart om 19.30 uur in het Erfgoedcentrum Rozet.

De wandeling begint bij kasteel Zypendaal en eindigt op de Korenmarkt. Tijdens deze zittende wandeling vertellen gidsen van Gilde Stadswandeling aan de hand van historische afbeeldingen hoe Arnhem er vroeger uitzag. De wandeling begint bij kasteel Zypendaal, waar bronnen van de Jansbeek en de Rijn zijn te vinden. Vervolgens gaat de wandeling langs Sonsbeekpark naar het oude stadshart.

In de stad komen monumenten van bouwkunst zoals het gebouw van Vesta en Luxor aan bod. Daarnaast worden historische afbeeldingen van het Burgersweeshuis, Café de Wacht, de ‘Arnhemse Blondjes’, oude kerken, het oude Postkantoor en de Commanderie van St. Jan getoond.

Wandel mee op donderdag 16 maart van 19.30 tot 21.30 uur voor 5,00 euro. Voor meer informatie en/of aanmelden: bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Cursus hardlopen bij CIKO'66

ARNHEM - De Arnhemse Atletiekvereniging CIKO'66 start op woensdagavond 15 maart met een loopcursus voor de beginnende hardloper onder de noemer Ik Loop.

In twee keer 10 weken werk je aan de basis voor succesvol hardlopen. Je leert er over de techniek van het lopen en werkt aan je loopconditie. Met je medecursisten ervaar je het plezier van samen leren lopen. Deze cursus is ook geschikt voor lopers die uit een blessure traject komen.

Als je wilt gaan hardlopen is dit een prima manier. De cursus is uitstekend geschikt voor mensen die niets of nauwelijks iets aan de loopsport hebben gedaan. In twee keer 10 weken kun je op een verantwoorde manier werken aan een goede basisconditie. Ook als je na een blessure weer wilt gaan lopen is deze cursus een uitstekende manier om er weer helemaal in te komen.

De trainingen worden gegeven op woensdagavond van 19:00 tot 20:00/20:30 uur door enthousiaste gediplomeerde trainers. Zowel de beginners- als de vervolgcursus omvat 10 trainingen. Voor een tienrittenkaart betaal je 39,95 euro en ontvang je een loopschema en een gratis kop koffie of thee na afloop van elke training in onze gezellige kantine.

De trainingen worden gegeven op de atletiekbaan van sportcentrum Valkenhuizen aan de Beukenlaan 15 in Arnhem. Er is kleed- en douchegelegenheid aanwezig. Voor opgave en inlichtingen kun je contact met ons opnemen via ikloop@ciko66.nl of kijk op ciko66.nl/ikloop.

Historische wandeling op landgoed Oorsprong

Foto: Jennie Burgers

OOSTERBEEK - De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op woensdag 15 maart een historische wandeling op landgoed Oorsprong. Hij neemt u mee op reis door de tijd en vertelt over de geschiedenis van het landgoed.

Wist u bijvoorbeeld dat water bepalend is geweest bij de ontwikkeling van De Oorsprong tot gerenommeerde buitenplaats? Hebt u al eens gehoord dat er op het landgoed een suikerfabriek en later een stroopfabriek heeft gestaan? En waarom dat er allemaal niet meer is? Wat is er allemaal gebeurd tijdens de slag om Arnhem in 1944? En hebt u al eens een kijkje genomen bij het historische zwembad, dat onlangs is gerestaureerd? En de schuilkelder van het vroegere landhuis? De boswachter besteedt onderweg aandacht aan al deze onderwerpen.

Start: 13.30 uur op de parkeerplaats bij het Drielse Veer langs de Rijn aan de Veerweg in Oosterbeek onderaan de Westerbouwing. GPS DD (decimale graden): 51.974164, 5.823785. Duur: 3 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Pedro van Gogh, 06 54654049 of Dick Wijnveldt, 06 42475520.

Adriaan Luteijn maakte dansvoorstelling met LHBT-ouderen

ARNHEM - Introdanschoreograaf Adriaan Luteijn werkt met acht LHBT-ouderen aan het choreografieproject Roze Cast. Een preview hiervan is te zien in Stadstheater Arnhem tijdens het dansfestival DansTrek op zaterdag 11 maart. In het theaterseizoen 2017-2018 gaat een uitgebreidere versie van de voorstelling op tournee.

Choreografieproject Roze Cast heeft als doel de zichtbaarheid van de LHBT-oudere in de maatschappij en de ouderenzorg te vergroten. In samenwerking met SWOA maakte Introdans choreograaf Adriaan Luteijn met acht oudere amateurdansers een korte choreografie tijdens een intensieve werkweek (het Roze Kamp) op locatie van 27 februari tot en met 3 maart. Luteijn ging tijdens het Roze Kamp op zoek naar inspiratiebronnen van de deelnemers, hun levensverhalen, maar ook van LHBT-kunstenaars.

Roze Cast Fotograaf: Hans Withoos

In Nederland leven zo’n 400.000 LHBT-ouderen (afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender). SWOA zet zich al langere tijd in voor roze ouderen. Hiermee wil ze een brug slaan tussen roze en hetero ouderen en als voorbeeld dienen voor andere zorg- en welzijnsorganisaties.

Roze Cast wordt gemaakt door een indrukwekkend artistiek team. Choreograaf Adriaan Luteijn is al vele jaren aan Introdans verbonden en heeft veel ervaring met het werken met uiteenlopende doelgroepen. De muziek wordt gemaakt door Erik de Jong van de bekende Nederlandse eenmansband Spinvis. Styling advies komt van The People of the Labyrinths.

Arnhemse Video Amateurs

Foto: Renske Idema

ARNHEM - Wilt u beter leren filmen? Betere opnames maken met een video- of fotocamera of met uw mobiele telefoon? Wilt u van uw opnames een goede film kunnen monteren die het aanzien waard is? Kom dan op vrijdag 17 maart naar de informatieavond van de AVA, de Arnhemse Video Amateurs.

De bezoeker krijgt van Martin Idema allerlei nuttige tips om beter te filmen en monteren. Hij is gevorderd filmamateur en verzorgt regelmatig presentaties over de prachtige documentaires van zijn avontuurlijke reizen. Deze avond illustreert hij zijn tips over beter filmwerk eerst aan de hand van de korte introductie van zijn nieuwe film over Tibet. Daarna ziet u enkele documentaires waarmee hij bij de AVA de jaarlijkse filmwedstrijd heeft gewonnen, in elk geval die van Spitsbergen en Laos.

De presentatie begint vrijdag 17 maart om 20.00 uur; vanaf 19.30 uur is een ieder welkom in wijkcentrum De Oosthof, Kinderkamp 9, Arnhem-Presikhaaf (gratis parkeren).

Graag vooraf aanmelden via info@ava-video.nl of telefonisch via 06 51242226. Entree voor niet-leden van de AVA inclusief consumptie is 3 euro. Nadere informatie staat op www.ava-video.nl.

Bridge-evenement in Elst

ELST - Op 8 april wordt in Elst de jaarlijkse Onder de Torendrive gehouden. Dat is een bridgewedstrijd waaraan maximaal 80 paren kunnen meedoen en waarbij 28 spellen worden gespeeld. Er wordt gestreden om de wisseltrofee en er zijn mooie prijzen in natura.

De speelzaal is in het gebouw Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst (GLD). Aanvang van de drive is om 13.30 uur en de prijsuitreiking vindt plaats om 17.45 uur. Er worden meesterpunten toegekend volgens de geldende schaal en in het geval het NBB-bondsnummer bij de organisatie bekend is gemaakt.

Bridgers van alle niveaus kunnen aan deze drive meedoen. Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per paar en daarvoor krijgt de deelnemer behalve een gezellige bridgemiddag en de kans op een van de prijzen, ook een kopje koffie bij ontvangst en een hapje.

Contactpersonen zijn Annemiek Francissen (0481 431610) en Gonny van Meeteren (0481 373018). Inschrijven kunt u via het volgende emailadres: ebc.inschrijving@gmail.com onder vermelding van beider voor- en achternaam, beider speelsterkte en indien bij de organisatie niet bekend, het NBB-bondsnummer.

Na de aanmelding via de mail, dient betaling dient plaats te vinden op rekening 12ABNA0452357225 ten name van Elster Bridge Club. Zodra de betaling is ontvangen is de inschrijving definitief. De inschrijving sluit op 31 maart en de organisatie hoopt dat er ook dit jaar weer heel veel deelnemers zullen zijn.

Feestelijke open dag bij Gemarko Tuindesign l

BEMMEL – We verlangen er weer naar; het buitenseizoen. Maar waarom nog wachten als je ook al heel vroeg in het seizoen behaaglijk in je tuin kunt zitten? Gemarko Tuindesign maakt het mogelijk.

Een overkapping aan je huis is als een verlengstuk van je woonkamer. En met een fijne heater erbij, haal je binnen gewoon naar buiten. Bovendien verfraait een overkapping niet alleen je tuin, maar biedt het ook nog eens een meerwaarde voor je woning. En Gemarko Tuindesign kan ook maatwerk leveren, dus in principe is alles mogelijk.

Al ruim vijftien jaar is Gemarko hét adres voor overkappingen, schuttingen, tuinhuisjes en (steiger)houten (tuin)meubels. Onlangs is Gemarko zelfs verder uitgebreid; Korné en Arnessa van Gessel namen Tuindecor over van Edwin Ebbing. 'Ik gunde het Korné, om Tuindecor over te nemen. Ik had bij hem gewoon het goede gevoel', aldus Edwin, voormalig eigenaar van Tuindecor. Korné: 'Wij horen regelmatig van klanten terug hoe ontzettend tevreden zij zijn over de werkwijze, die Edwin altijd heeft gehanteerd. Dat zullen wij natuurlijk precies zo blijven voortzetten!'

Edwin vult hem aan: 'En dat is precies wat ik bedoel met 'het goede gevoel', Korné heeft net zoveel passie voor zijn vak als ik, dus dat zit wel goed.' Het is wel duidelijk dat de klantvriendelijkheid en -service van zeer hoog niveau is bij Gemarko. Korné: 'En we staan garant voor kwaliteit! Onze schuttingpalen bijvoorbeeld worden altijd in beton gestort voor een lange levensduur'.

Het betere genieten, begint buiten! Vraag een vrijblijvende offerte aan. Of kom langs op de open dag: zaterdag 25 maart. Inspiratie opdoen, terwijl de kinderen zich vermaken op het springkussen of in de knutselhoek. Wees welkom aan de Karstraat nr. 42 in Bemmel; 0481 785351, www.gemarko.nl / www.tuindecor.com.

Dovenvolleybaltoernooi

ARNHEM - Dovensportvereniging Liever Sportiever uit Arnhem, een begrip in de Nederlandse Dovenwereld, houdt op zaterdag 18 maart vanaf 9:30 uur haar jaarlijkse Nederlands grootste dovenvolleybaltoernooi in sporthal Valkenhuizen in Arnhem.

Het belooft weer een fantastische gezellige sportieve dag te worden. Dat het een volle bak is, merk je niet als je erbij bent, althans, niet qua geluid, want men spreekt voornamelijk met gebarentaal. Overal waar je kijkt, in de sporthal, op de velden, tribunes en in de kantine, zie je de handen wapperen.

Er doen liefst 52 volleybalteams mee, verdeeld over twee klasses, een gezellige recreatie klasse en een sterkere competitieklasse. Er is ook een aparte kinderhoek aanwezig in de danszaal van Valkenhuizen.

Sporthal Valkenhuizen staat aan de Beukenlaan 15 in Arnhem. De toegang is gratis. Meer informatie over Liever Sportiever staat op www.lieversportiever.nl.

13 / 24

15 / 24

Drukkerij Gerritsen geeft een verrassende draai aan uw zaak

ARNHEM - Drukkerij Gerritsen verzorgt met gemak al uw drukwerk; van geboortekaartje, brochure en infokrant tot kalenders, magazines en rouwkaarten. Maar wist u dat u ook voor heel veel andere zaken bij Gerritsen terecht kunt?

Voor al uw kopieerwerk bijvoorbeeld. Maar ook voor het bedrukken van textiel, canvas of banners. Laat uw leukste foto op doek afdrukken, geef een origineel rompertje met opdruk of leuke knuffels en kraam cadeautjes cadeau of laat een persoonlijke fotoslinger maken voor een jubilerend familielid. En wat dacht u van een set lollige shirts voor een vrijgezellenfeest?
Scholen en studenten kunnen vanaf heden ook terecht voor scripties, de scripties worden door drukkerij Gerritsen zelf gemaakt.

Ook voor de zakelijke markt biedt Gerritsen allerlei aanvullende mogelijkheden op 'dagelijks' drukwerk; van firmastempels en stickers tot bedrukte bedrijfskleding of clubtenues. Misschien eens een opvallende banner proberen voor sponsoringdoeleinden?

Meer weten? Kijk op onze website of kom eens langs. Samen, met onze ruim vijfentwintig jaar ervaring, krijgen we de beste ideeën op tafel. En dan drukken we het nog voorzichtig uit! Drukkerij Gerritsen berekent geen extra kleur kosten op familie drukwerk, dit is een vaste aanbieding.

Drukkerij Gerritsen Akkerwindestraat 33, 026 3219700, www.drukkerijgerritsen.nl.

Hadi: voor maatkleding, reparatie en voor het maken van gordijnen op maat

ARNHEM - Goede kleding weggooien? Kleine reparatie een te grote moeite voor jezelf? In een tijd waar iedereen op zijn uitgaven moet letten, is het goed te weten dat er in de buurt een kleermaker is, die zijn vak verstaat. Die snel en kwalitatief kleding weer passend en heel maakt. Tegen heel scherpe prijzen. Ga maar eens naar het kleermakersatelier Hadi van Ahmad Khadir.

Hadi is hét adres voor maatkleding en reparatie en ook voor het maken van gordijnen. Bovendien is er een stomerij, waar alle artikelen kunnen worden aangeboden. Ahmad heeft ervaring van liefst 35 jaar.

Een nieuwe rits, nieuwe voering in een mantel of colbert? Nieuwe zoom in spijkerbroek of mouwen van een overhemd inkorten? Dat is dagelijks werk voor de kleermaker, die ook vakbekwaam met leer is. Ook voor stofferingswerk als het bekleden van kussens en matrassen voor caravans, kan men er terecht. Wat ook geldt voor het vervaardigen van gordijnen. En heeft de klant een spoedklus, dan wordt deze -indien mogelijk- tegen dezelfde kosten meteen uitgevoerd!

Hadi, Hoefbladlaan 30 Arnhem-Zuid; telefoon 026 3216687 / 06 25533147.

Hengelsportzaak De Bruin: dé hengelsportzaak van Arnhem en omstreken

ARNHEM – Hengelsportliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de enige hengelsportzaak walhalla in Arnhem-Zuid. En wat voor een zaak! Hengelsportzaak De Bruin met Marcel de Bruin heeft een compleet assortiment te bieden met artikelen van goede en befaamde merken.

Eigenaar Marcel de Bruin is zelf een verwoed liefhebber van de vissport. En als iemand met ondernemerszin zag hij twee jaar geleden dat er in Arnhem-Zuid behoefte was aan een speciaalzaak, waar iedereen –van hobbyist tot specialist- terecht kan voor zijn hengelsportartikelen. En.. voor een vispas, die hij voor hengelsportvereniging De Serpeling verkoopt.

Naast de winkel heeft Hengelsport De Bruin ook een online webshop waarin u aankopen kunt doen. in feite verkoopt men alles voor het vissen op de wit-, roof- en karpervissen. Artikelen van merken als Fox, Korda, Preston, Spro en Shimano. Ook levert Hengelsportzaak De Bruin levend aas als maden, wormen en kasters.

Sparen voor gratis hengelsportartikelen
Bij elke besteding van tien euro ontvangt u één stempel. Bij een volle kaart ontvangt u nog eens tien euro korting. Naast een compleet assortiment geeft Marcel de Bruin de klanten een goed en eerlijk advies "Hengelsport De Bruin is een winkel worden waar de hengelsporter zich thuis voelt. Een kop koffie staat altijd klaar!"

Hengelsport De Bruin, Dovenetellaan 75, Arnhem; telefoon 026 3827360; Online aankopen doen via de webshop: www.hengelsportzaakarnhem.nl.

Ambulante begeleiding & Activering voor mensen met een culturele achtergrond

ARNHEM – Multi Hulp is een hulpverleningsorganisatie die gericht is op het begeleiden en activeren van mensen met een culturele achtergrond. Multihulp biedt begeleiding en ondersteuning aan mensen met psychische problemen, verstandelijk beperking en gezinnen met opvoedingsproblemen.

Nieuwe initiatief van Multihulp 'Maak van je hobby je werk'
Multihulp biedt activerend werk in de vorm van 'Maak van je hobby je werk' aan inwoners met een migratieachtergrond. Over het algemeen heeft deze doelgroep een laag opleidingsniveau en weinig toekomstperspectief.

Multihulp biedt diverse vakinhoudelijke cursussen voor inwoners die van hun hobby hun werk willen maken. Wij gaan uit van de kracht en kwaliteiten van de deelnemers, in plaats van hun beperkingen. Om de participatie van deelnemers nog meer te vergroten bieden we naast inhoudelijke cursussen ook kortdurende zelfontplooiing cursussen aan. Deze zelfontplooiingscursussen hebben als doel deelnemers bagage te bieden om zichzelf beter te kunnen positioneren in de maatschappij. Door de combinatie van het opdoen van vakinhoudelijke kennis en persoonlijke ontwikkeling worden zij gestimuleerd om actief en creatief deel te nemen aan de samenleving.

De deelnemers die Nederlands niet als moedertaal hebben, krijgen daarbij extra taalondersteuning.
Mogelijke cursussen zijn: nagelstyliste, schoonheidsspecialiste, visagist, taart maken, massage, gastouderschap.
Om deel te nemen aan de cursussen is een indicatie van de wijkteams nodig voor activerend werk.

Voor meer informatie contact kunt u contact opnemen met Project medewerker Sengul Daymaz.
Multihulp; Akkerwindestraat 1 kamer 215; 6832 CR Arnhem; 026 8402131
info@multi-hulp.nl; www.multi-hulp.nl.

Met GO! overgewicht onder kinderen te lijf!

ARNHEM - In Het Bruishuis is plek voor wonen, leren en werken. Ook heeft een aantal instanties (dat wijkbewoners ondersteunt) gratis beschikking over ruimte om daar bijvoorbeeld besprekingen of spreekuur te houden. De drie gezondheidscoaches van project GO! zijn daar een mooi voorbeeld van; er is altijd wel één van hen in het Bruishuis aanwezig.

GO! staat voor Gezond Onderweg. Het project zorgt ervoor dat Malburgse kinderen van 0 tot 19 jaar met overgewicht (en hun gezin) twee jaar lang begeleiding krijgen van een kindergezondheidscoach. In die twee jaar leren zij over gezond eten, plezierig bewegen en op tijd ontspannen.

Effectief
Twee jaar is een flinke periode, waarin kinderen zich vaak goed bewust worden van hun eet- en leefgedrag en wat ze daaraan zouden moeten veranderen om gezonder en fitter te worden. Het effect gaat verder dan bewustwording alleen; in die periode veranderen ze vaak ook daadwérkelijk hun gedrag. Projectleider Larisa Brinkhoff: "De tijdsduur is een van de belangrijke pijlers onder het succes van GO! Meestal zie je namelijk na drie maanden een terugval of stagnatie in het proces van gezond leven. Zeker dan zijn de coaches heel belangrijk; zij kunnen een kind blijven motiveren om door te gaan op de goede weg."

Dat blijkt ook wel uit de cijfers, want van de 210 kinderen met obesitas (cijfers GGD) zijn 157 kinderen gestart aan het project. Van die 157 zijn er maar 11 voortijdig gestopt. De rest doorloopt het hele programma of is inmiddels klaar.

Op www.go-nl.nl of www.malburgengezond.nl staat meer informatie (onder zorgprogramma's).

Gitaarspelen voor iedereen: ook voor de kleine beurs

ARNHEM – Sjonnie Gitaar is het adres voor iedereen die gitaar speelt of wil gaan spelen. In onze winkel in Arnhem-Zuid staan gitaren in verschillende prijsklassen en krijg je een duidelijk advies en tips om je goed op weg te helpen.

"Ook in ons assortiment: kinder- en jeugd gitaren, (elektrische) ukeleles, mondharmonica's, basgitaren, effectpedalen, versterkers, accessoires, lesboeken en onderdelen. Maar ook voor onderhoud en reparatie kunt u bij ons terecht. Inruil/inkoop is ook mogelijk, wij hebben altijd diverse occasions in de winkel.

Tevens is het mogelijk gitaarles te volgen waarbij jouw motivatie het belangrijkste is en dat je al na één les een leuk pop/rock liedje kunt spelen. Mocht je al een instrument hebben, maar je hebt er problemen mee, dan kan deze kosteloos voor je nagekeken worden, wij beschikken over een eigen technische dienst."

Gitaarspelen is geschikt voor iedereen vanaf drie jaar tot zo oud je je voelt en bij Sjonnie Gitaar ook betaalbaar voor iedereen.

Sjonnie Gitaar, Dovenetellaan 77, Arnhem, 026 3210126 of 06 12373805, www.sjonniegitaar.nl.

Ontdek de rijkdom in jouw tuin met De Vrije Ruimte

ARNHEM - Bij De Vrije Ruimte in Arnhem bedenkt en bouwt Frank ter Hedde tuinen met een doel: de tuin dichtbij brengen.Inmiddels hebben al meerdere tuinbladen aandacht besteed aan zijn bijzondere tuinen.

De tuin is een plek van ongekende rijkdom. Ze maakt je wereld groter én geeft je de mogelijkheid het geluk te zien in kleine dingen. Ze kan die extra kamer zijn om in te leven en je in staat stellen betekenisvolle ontmoetingen aan te gaan met de natuur, jezelf en met anderen. Ze biedt jou de mogelijkheid om op een respectvolle, aandachtige wijze samen met de natuur iets waardevols te creëren.

De tuin biedt kansen, maar is ook een plek die voor onzekerheid kan zorgen. Hoe pak je het aan, waar begin je? De Vrije Ruimte probeert met jou de rijkdom van de tuin bloot te leggen. Het ontwerp is het startpunt. De eerlijke materialen, de gebruikte technieken en de organische bouw versterken het geheel. Het resultaat is een prettige ruimte die kan worden ingenomen door mens en natuur; een ontmoetingsplek die inspireert, nieuwe energie geeft en hoopvol stemt.

Bespreek vrijblijvend met Frank de mogelijkheden voor jouw tuin en ontdek nieuwe kansen en mogelijkheden in jouw tuin.

De Vrije Ruimte; 06 44062027; frank@devrijeruimtearnhem.nl; www.devrijeruimtearnhem.nl.

Intuïtief schilderen is spannend en leuk!

ARNHEM - Elke woensdagmiddag is er 'Intuïtief schilderen' in hHet Bruishuis. Onder leiding van Laura Oostdam schilderen de deelnemers over wat er in hen opkomt of over wat hen bezighoudt. Soms zijn dat vrolijke dingen en soms ook verdrietige. Maar dat is volgens de groep juist het fijne aan deze club: alles wat je maakt, is goed.

Het gaat erom dat je jezelf kunt uiten. Dat het ook nog eens heel mooie resultaten oplevert, was te zien op de expositie van 9 tot en met 16 december in Geniet…in Het Bruishuis.

Deelneemster Angelina: "Alles mag en niks moet en je doet het nooit fout; dat is erg fijn. Het gaat weer een beetje zoals toen je kind was; gras is altijd groen, maar nu mag het ook gerust rood zijn. Wat jij wilt. We helpen elkaar, we lachen en huilen samen. Doordat je in de groep groeit, groei je ook als persoon. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen."

Groepsgenoten Ton en Wilma knikken instemmend. Ton vond het eerst spannend 'of hij het wel goed genoeg deed'. Maar inmiddels vloeien er allerlei schilderingen uit zijn vingers. Wilma wilde na haar pensioen wel eens wat proberen en ontdekte dat ze heel veel plezier haalt uit het schilderen. "Niemand breekt elkaar af, dat is mooi. We oefenen ook thuis door. (lachend) Dan geeft Laura ons een opdracht mee en roep ik thuis: 'Ik heb echt geen tijd om te koken; ik moet aan de slag!'."

Laura is heel trots op 'haar' leerlingen. Ze wil zelf geen aandacht. Het gaat om hen, zegt ze kijkend naar de deelnemers. "Ze zijn allemaal enorm gegroeid! Kijk maar wat ze gemaakt hebben!"

Voor meer informatie kunt u terecht bij SWOA, Martha Toonen via: 06 39495151 of mtoonen@swoa.nl.

Voetzorg, voetklachten, podotherapie

ARNHEM – Voeten zijn zwaar belaste lichaamsdelen. Als podotherapeut weet ik daar alles van, vertelt Huub Delea. Hij is inmiddels acht jaar werkzaam in Arnhem als podotherapeut. U kunt bij hem terecht voor voetklachten en voor pijn en vermoeidheid in benen en lage rug.

Een podotherapeut werkt voor alle leeftijden en behandelt alle soorten voetklachten: pijn door een standsafwijking van voeten of tenen, risicovoeten door reuma of diabetes en ingroeiende nagels of overmatig eelt.
Huub Delea: "De meeste klachten in mijn praktijk zijn een gevolg van overbelasting in combinatie met een standafwijking van voeten en/of tenen. Slecht functionerende voeten vragen extra werk van knieën, heupen en lage rug. Bij extra belasting door sport, staand werk of door leeftijd raken kunnen spieren en pezen te zwaar belast of kunnen onvoldoende kracht leveren met pijn als gevolg."

"Als podotherapeut zoek ik de oorzaak van uw klacht en probeer die weg te nemen met een corrigerende inlegzool of een hulpstuk voor uw tenen. Hebt u terugkerende pijn aan voeten, benen en rug, neem dan eens contact met mij op voor advies of behandeling." Podotherapie wordt vergoed via de aanvullende ziektekostenverzekering. Meer informatie staat op www.deleapodotherapie.nl.

Delea podotherapie, telefoon (026) 4422577, Hoefbladlaan 46 in Arnhem en iedere vrijdagochtend Slochterenweg 29 (De Vredenburcht).

De kerk is er voor iedereen!

ARNHEM - De Heilige Geest kerk waarin de Bethel Pinksterkerk huist. De Pinkstergemeente komt van oorsprong uit Indonesië en het fundament is – de naam zegt het eigenlijk al – de Pinkstergebeurtenis. Vroeger was het een meer op zichzelf gerichte gemeente, maar dat is al lang niet meer. Dat betekent dat er een meer open blik is en alle wijkbewoners welkom zijn om eens langs te komen.

De viering van de diensten zijn echt een levendige belevenis. Mensen helpen mee aan de invulling door live muziek. Wil iemand een lied zingen of iets vertellen, dan kan dat. Je kunt het zien als één grote familie waarin we zowel vreugde als verdriet delen. Daardoor ontstaat er ook echt een band onder de mensen." Tijdens Pinksteren herdenken Christenen dat de Heilige Geest neerdaalde uit de hemel op de apostelen. Daarna konden de volgelingen van Jezus allerlei vreemde talen spreken en iedereen over Gods grote daden vertellen. 3000 mensen sloten zich die dag nog aan bij de kerk; dat wordt wel gezien als het ontstaan van de Christelijke kerk.

Sociale functie
Van oudsher hadden kerken een sterke sociale functie binnen een gemeenschap. Mensen in (geestelijke) nood bijvoorbeeld, kwamen naar de kerk voor hulp. Maar ook voor gewoon wat menselijk contact of een moment van bezinning, werd de kerk gebruikt. In de huidige maatschappij is dat bijna niet meer aan de orde en daarom ontstaat er een leegte waarin dit niet opgevangen wordt.

Openingstijden
Maandagochtend van 9:00 tot 12:00 uur.
Vrijdagvond afwisselend een gebedsdienst of Bijbelstudie 19:30 tot 20:30 uur
Elke zondagochtend is er een evangelisatiedienst van 10.15 tot 12.30 uur
Tieners en jongeren zijn er aparte diensten en bijeenkomsten.
Bij alle diensten is er een gezellig samenzijn onder genot van een kop koffie.

De Bethel Pinksterkerk Arnhem & Ede, Gelderse Rooslaan 20; 026 3216791
Voor meer informatie of activiteiten: www.bpkarnhem.nl.

De geschiedenis van wijk Malburgen

ARNHEM - De wijk Malburgen is een wijk, gelegen in Arnhem-zuid. De geschiedenis van deze wijk gaat eeuwen terug. Omdat de stad Arnhem geen uitbreidingsmogelijkheden meer had, heeft ze haar ruimte gevonden aan de zuidzijde van de Rijn. Hierdoor is Malburgen de eerste wijk van Arnhem-Zuid. Vanaf de jaren zeventig zijn daar meerdere wijken bij gekomen zoals Het Duifje, Eimersweide, Vredenburg, Kronenburg, Elderveld, De Laar en Rijkerswoerd.

Omdat tijdens de tweede wereldoorlog alle vooroorlogse bebouwing was verwoest en er daarna woningschaarste heerste, moesten er in hoog tempo veel woningen worden gebouwd. Dit heeft geresulteerd voor in totaal zevenduizend woningen in Malburgen. Waarvan er ongeveer zeventig procent in de sociale huur sector vielen.

Dit resulteerde dat er ook extra voorzieningen en bedrijven zich vestigden in Malburgen. Daardoor bestaat Malburgen hoofdzakelijk uit kleine en opgestapelde huizen. Hierdoor is het wijk aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt en mensen met een laag inkomen. Mensen die een grotere woning wilden of een hoger inkomen hadden, weken uit naar de overige wijken in Arnhem. Hierdoor dreigde Malburgen af te zakken naar de onderkant van de woningmarkt.

Om dit te voorkomen is Arnhem samen met verschillende woningverhuurders een ontwikkelingsplan opgesteld om dit te voorkomen. Een duidelijke uitvoering hiervan is al merkbaar in het wijk.

Bosvelt en Zonen is al sinds jaar en dag de Arnhemse ontstoppingsdienst

ARNHEM – Het Arnhemse ontstoppingsbedrijf maakt gebruik van innovatieve ontstoppingsmethoden zoals hogedruk of spiraalveren. Bij een riool-verstopping heeft u vaak weinig aan een standaard-ontstopper. Schakel daarom bij een verstopping de kennis en expertise in van een ervaren ontstoppingsbedrijf als Bosvelt en Zonen B.V. met zowel waterdruk als verenmachines lossen wij de verstoppingsproblemen op en zorgen voor schone rioleringen. Wacht bij een verstopping niet te lang: het kan door de druk leiden tot scheuren, lekkages stank en wateroverlast.

Bosvelt en Zonen is reeds vanaf 1994 in het bezit van het Komo procescertificaat sc-530 en saneert asbest uitsluitend volgens deze wettelijke norm. U bent bij Bosvelt en Zonen aan het juiste adres voor het veilig en professioneel saneren van asbest.

Zonnepanelen reinigen
Sinds kort is het bedrijf uitgebreid met zonnepanelen reiniging. Het is belangrijk om regelmatig uw zonnepanelen te reinigen, hierdoor kunt u meer rendement uit uw zonnepanelen voor uw woning of bedrijfspand halen.

Wat doet Bosvelt en Zonen nog meer? Dienstverlening in totaal onderhoud, schoorsteenvegen, dakgoot reinigen en plaagdierbestrijding. Bij Bosvelt en zonen kunt u rekenen op duidelijke en transparante afspraken met concurrerende prijzen. Daarnaast werken zij volgens een betrouwbare planning en een vaste contactpersoon die eerlijk en betrouwbaar persoonlijk advies geeft.


Bosvelt en Zonen; Grondelstraat 46; 6833 DV Arnhem; 026 3214477; www.bosveltenzonen.nl.

Heeft u ook zo'n moeite met het aanbrengen van uw make-up?

ARNHEM - Dit hoeft vanaf nu geen probleem meer te zijn. Permanente make-up is de oplossing. Nooit meer worstelen om de wenkbrauwen mooi gelijk te krijgen, nooit meer een uitgelopen eyeliner.

Permanente make-up is een bijna pijnloze behandeling waarmee make-up zoals wenkbrauwen en eyeliners worden aangebracht en enkele jaren zichtbaar zullen blijven. Uw make-up zal altijd perfect blijven zitten ook tijdens sporten, zwemmen of een sauna bezoek.

Voor het professioneel aanbrengen van permanente make-up bent u bij Caroline Huid- en Nagelverzorging aan het juiste adres. Door de jarenlange ervaring van Caroline zijn bijna alle wensen van de klant te realiseren. In overleg met u zal er op een professionele manier een prachtige make-up aangebracht worden waar u lang plezier van zult hebben. Ook voor de prijs hoeft u het niet te laten. U kunt al een eyeliner laten aanbrengen vanaf 150 euro, bestaande uit twee behandelingen!.

Belt u gerust voor vrijblijvende informatie of kom eens binnen wandelen aan de Graslaan 77 in Arnhem; 026 3216585. Meer informatie staat op www.carolinearnhem.nl.