GN Berg en Dal Heumen Mook

28 juni 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 28 juni 2019


Goede Doelencollecte in Overasselt, Nederasselt en Heumen

REGIO - De Goede Doelencollecte is afgelopen week in bovenstaande dorpen gehouden. De balans is opgemaakt en de ingezamelde gelden zijn naar de betreffende Goede Doelen overgemaakt.

Totaal is door de inwoners een bedrag van 20.773 euro bijeen gebracht. Een prachtig resultaat! Volgend jaar komt in de brief de verantwoording te staan van de verdeling over de elf goede doelen. Alle inwoners van Overasselt, Nederasselt en Heumen worden hartelijk bedankt namens deze doelen. Dat geldt ook voor de collectanten en coördinatoren voor hun inzet.

Edelweisz sluit muziekseizoen traditioneel af met Midzomerwijkconcert

Edelweisz tijdens een eerder Midzomerwijkconcert. (foto: Wouter Kers)

BERG EN DAL - Ook dit jaar sluit Muziekgezelschap Edelweisz het muziekseizoen af met het Midzomerwijkconcert. Aan de vooravond van de zomervakantie wordt luchtige muziek gespeeld waardoor zowel de luisteraars als de muzikanten in vakantiestemming kunnen komen. Dit jaar is het concert op vrijdag 5 juli. Edelweisz maakt dan muziek in de Waldeck Pyrmontlaan in Berg en Dal.

De avond zit vol met een grote variatie aan muziek. Er zijn leuke arrangementen, luchtige stukken en herkenbare muziek. Voor zowel de jonge als oudere luisteraar is er muziek geprogrammeerd. Het jeugdorkest en de leerlingen laten ook van zich horen. Beide orkesten staan deze avond onder leiding van jeugdorkestdirigent Danny Eissing.

Tuinstoel, luchtbed of strandlaken

Edelweisz houdt het graag informeel en om het vakantiegevoel snel te laten komen, kunnen bezoekers hun eigen tuinstoel, luchtbed of strandlaken meenemen en aanschuiven. Dat maakt het nog gezelliger! Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Groesbeek's Open Podium zoekt talent

Van links naar rechts: Lisanne Bron, Eelco van Gelderen, Jeroen van de Bult. (foto: Lisanne Bron)

GROESBEEK - Het Nederlands Wijnbouwcentrum verzorgt op zondag 8 september een eerste editie van het Oogstfeest. Hierbij staat verbinding leggen centraal. Tussen buurtbewoners, tussen lokale ondernemers, tussen vraag en aanbod.

Als onderdeel van het Oogstfeest organiseren vrijwilligers van het Wijnbouwcentrum (Jeroen van de Bult en Eelco van Gelderen) in samenwerking met het Opbouwwerk van Forte Welzijn een open podium: Groesbeek’s Open Podium. Ieder talent is welkom. "Of je nu een engelenstem hebt, een acrobatische act hebt, of misschien wel heel goed bent in Hip Hop dansen. Alleen, als duo, of met een groep. Het mag allemaal!

Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden via: social@nederlandswijnbouwcentrum.nl, vermeld hierbij je naam, je act en stuur een promotiefilmpje in. Dit mag per mail, maar mag ook via We Transfer. De sluitingsdatum voor aanmelden is 5 augustus, dus geef je snel op!"

Voor vragen kun je bellen naar het Nederlands Wijnbouwcentrum: 024-7111080.

Muzieklessen in Ooij

OOIJ - De stichting Muziekopleiding Ooij start in september weer met de muzieklessen.

Voor leerlingen van groep 4 en 5 in het basisonderwijs bestaat de mogelijkheid om een introductiecursus van twee jaar te volgen, bestaande uit anderhalf jaar blokfluit-les, waarin de basis wordt gelegd, gevolgd door half jaar introductielessen riet- koper- en slagwerkinstrumenten. De lessen worden gegeven door ervaren enthousiaste muziekdocenten die goed met kinderen van deze leeftijd kunnen omgaan. De lessen worden gegeven op basisschool Op Weg in Ooij en zijn ook toegankelijk voor kinderen die niet op basisschool Op Weg zitten

Verder is voor iedereen de mogelijkheid om individueel les te krijgen in het spelen op een koper- riet- of slagwerkinstrument. Deze lessen worden op maandagmiddag of maandagavond gegeven, en gaan alleen door bij voldoende deelname.

Heeft u of uw kind interesse ? Neem contact met ons op, email muziekopleiding.ooij@gmail.com of bel Kees Rijk, 06 13688763 of 024 3224833.

Nieuws van kapel Karl Leisner Mariëndaal

GROESBEEK - Elke zaterdagavond is er een heilige mis om 19.00 uur in de kapel Karl Leisner Mariëndaal met na afloop is er op de eerste zaterdag koffiedrinken in 't Groeske.

De mis op vrijdagochtend komt per 1 juli te vervallen. Daarvoor komt op de eerste vrijdag van de maand een heilige mis op vrijdagavond om 19.00 uur met aansluiten aanbidding en koffie drinken. Vrijdag 5 juli is om 19.00 uur een heilige mis. Op zondag 21 juli organiseren we een dagbedevaart naar banneux. Opstappunten zijn Rozenhof Nijmegen, Marktplein Groesbeek, Kerkplein Malden. De kosten voor deze reis zijn 45 euro inclusief koffie bij aankomst en diner. De heilige mis is om12.00 uur, om 15.00 uur ziekenzegening of lof. Aanmelden kan bij andré (06 11199935) of via de briefjes in de kapel.

Beeldend kunstenaar Ingrid Claessen exposeert Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek

Kerk aan de Groesbeek (foto: Marijke Bleeker)

GROESBEEK - De protestantse kerk in Groesbeek timmert met de zomeropstelling flink aan de weg. En niet voor niets. Veel mensen weten op vrijdagmiddag de mooie kerk met zijn eeuwenoude toren en oude kerkhof aan de Kerkstraat te vinden. Of om naar kunst te kijken, of om te luisteren naar muziek, of om zelf te zingen!

Met veel plezier is er de afgelopen weken al gezongen tijdens de zangworkshops die zangeres Tineke Rietbergen uit Mook heeft gegeven. Dat gaat zij op 12 juli weer doen. Maar eerst, op vrijdag 5 juli kunnen bezoekers luisteren naar de blokfluitgroep van Twan Elissen uit Groesbeek. De groep bestaat verder uit zijn vrouw Anna Elissen, Stefanie Achatz en Lenore Polman. Een feest om naar te luisteren.

Ingrid Claessen is een bekende kunstschilder in Groesbeek die zich blijft ontwikkelen en vernieuwen. Zij schildert in series en al doende leert ze de expressieve mogelijkheden van de verf en zichzelf kennen. Zo ontstaat heel gevarieerd werk door de jaren heen. Haar schilderen gaat over natuurbeleving en materie, gevat in een expressief of poëtisch beeld. Momenteel experimenteert ze met bijenwas en parafine. ‘Encaustiek, met was en warmte' is te zien in de periode van 5 juli - 2 augustus. Welkom! Iedere vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in de protestantse kerk. Toegang vrij. (www.pkn-groesbeek.nl)

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Matheus Jacobus Maria Schoonenberg

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 6 juli 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

6 juli 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 7 juli 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Ouders Bertus Thijssen en Cisca Thijssen-Peters, broer Bert nms fam. Thijssen; pastor Gerrits vw sterfdag; Theo Janssen en overl. familie; Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg., José, Paul, Waldie en Mike van Vugt; Toos van Elst-Janssen; de overleden koorleden van KK St. Caecilia, met name Monique Kuijpers, Thé Nillessen, Cor Janssen en Ini Stoffels.

Dinsdag 9 juli 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 11 juli 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

                                                                                

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 3 juli 19.00 uur H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 7 juli 19.00 uur. H. Mis, Deutsche Messe m.m.v.KK Horst Sion Breedeweg, Broederschap van de Sangers en dameskoor Con Amore uit Mook.

Misintenties: Jacobs Lamers en Wilhelmina Lamers-Hendriks de echtg. en Siem Lamers de zoon en Jan van Tilburg de schoonzoon; Pastor Gerard Thuring vw verjaardag; Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 10 juli 19.00 uur. H.Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Op zondag 7 juli wordt in de parochiekerk van Sint Antonius Abt te Groesbeek Breedeweg om 09.30 uur de Deutsche Messe van Franz Schubert gezongen door het kerkkoor Horst-Sion-Breedeweg, samen met de Broederschap van de Sangers en dameskoor Con Amore uit Mook. Deze 3 koren staan allen onder leiding van dirigent Wil Wijers.                                                                                 De mis zal worden begeleid op het orgel door Ineke van der Lee, Pater Kees Bruin zal deze dienst voorgaan.

Het thema is:

"Nur danken kann ich mehr doch nicht"

U bent allen van harte welkom in de kerk van de Breedeweg voor deze bijzondere viering.

Kerk protestantse gemeente Heumen

Zondag 30 juni 10.00 uur. Dorpsstraat 19, Heumen.

Voorganger Dhr. P.L. Kranendonk, Sambeek. De collectes zijn bestemd voor Stichting de Vrolijkheid en de Diaconie.

Zondag 7 juli 10.00. Dorpsstraat 19, Heumen.

Voorganger Ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor Stichting de Vrolijkheid en de Diaconie. Na de viering is er de mogelijkheid om koffie te drinken in verenigingsgebouw Terp tegenover de kerk.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zondag 07 juli Geen viering

Nederasselt-H Antonius Abt

Zaterdag 06 juli 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor; Martin Claes.

Gebedsintenties: overleden fam.van Hezewijk-Teijssen; Henk en Daan de Groot.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 04 juli 19.00 uur Donderdagavondgebed in het

Parochiecentrum

Zondag 07 juli 11.00 uur Eucharistieviering; Samenzang;Yves Mambueni

Gebedsintenties: Til Kamps-Janssen; Bert Broekman en Rieky Broekman;-Willems; Nellie van den Berg-Dinnissen; An den Brok-Klabbers; Antoon en Tilly Derks.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zondag 07 juli Geen viering

Nederasselt-H Antonius Abt

Zaterdag 06 juli 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor; Martin Claes.

Gebedsintenties: overleden fam.van Hezewijk-Teijssen; Henk en Daan de Groot.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 04 juli 19.00 uur Donderdagavondgebed in het

Parochiecentrum

Zondag 07 juli 11.00 uur Eucharistieviering; Samenzang;Yves Mambueni

Gebedsintenties: Til Kamps-Janssen; Bert Broekman en Rieky Broekman;-Willems; Nellie van den Berg-Dinnissen; An den Brok-Klabbers; Antoon en Tilly Derks.

Seniorenlunch in Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 7 juli verzorgt De Mallemolen in samenwerking met KBO Groesbeek – De Horst opnieuw een gezellige seniorenlunch.

Het wordt een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren met muziek van Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemer(ster)s kunnen zich telefonisch tussen 09.00 en 12.00 uur aanmelden tot uiterlijk 5 juli 12.00 uur. De kosten voor deze lunch bedragen 12,50 euro per persoon inclusief één consumptie (bier/fris/wijn/koffie of thee naar keuze). De sfeervolle lunch begint om, 12.00 uur waarbij iedereen welkom is. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl

Elektrische tandem voor jongeren Werkenrode Jeugd

GROESBEEK - Niet alle jongeren van de groep Burcht Lariks, op het terrein van Plurynlocatie Werkenrode Jeugd in Groesbeek, hebben de vaardigheden om zelfstandig te fietsen. Met behulp van de elektrische tandem, die zij vrijdag 7 juni van de Stichting Buitenkans mochten ontvangen, kunnen ze vanaf nu toch op pad.

Burcht Lariks is een behandelgroep voor acht jongeren met een intensieve zorgvraag, omdat zij complexe gedragsproblemen hebben, psychiatrische problematiek en een autistische beperking. De jongeren hadden aangegeven dat ze meer willen bewegen en activiteiten buiten het terrein willen ondernemen. Maar dat is niet eenvoudig. Zij kunnen vaak niet zelfstandig fietsen of kunnen het drukke verkeer niet overzien. Daarbij is het nogal een onderneming om in Groesbeek te komen, door de heuvelachtige omgeving. En dat terwijl ‘even uitwaaien’ en deel uitmaken van de samenleving juist zo belangrijk zijn voor deze groep.

Een elektrische tandem zou een uitkomst zijn, zo bedachten begeleiders. Jongeren gaan bewegen en de fiets biedt familieleden en vrijwilligers de mogelijkheid om een activiteit te ondernemen met een jongere. Stichting Buitenkans bleek bereid om de fiets te financieren. Pluryn’s fietsenwinkel en werkplaats BikeWerk gaf een aantrekkelijke korting. Stichting Buitenkans biedt mensen uit de regio Nijmegen, die minder mogelijkheden hebben, een kans om zich te ontwikkelen op het gebied van onderwijs, sport en cultuur.

Bianca van Raamsdonk van Stichting Buitenkans overhandigde symbolisch een cheque voor de aanschaf van de tandem aan jongere Jesslyn.

Stichting Leergeld De Stuwwal ontvangt grote cheque

Cheque van ROABO voor Leergeld. (foto: Chris Smits)

REGIO - Op donderdag 13 juni was in Bergen (L) de grote kick-off meeting van de activiteiten van Leergeld De Stuwwal in de Gemeente Bergen. Warme woorden en nieuwe activiteiten werden aangekondigd door wethouder mevrouw drs. Lia Roefs. De wethouder benadrukte dat uitdrukkelijk voor de samenwerking met Leergeld gekozen is, omdat de werkwijze van Leergeld haar bijzonder aanspreekt.

Stichting Leergeld De Stuwwal richt zich speciaal op kinderen van 4 tot 18 jaar. De Rabo Foundation ondersteunt de activiteiten van Leergeld van harte, en toont dat door een financiële bijdrage te leveren van wel 2.500 euro. Een cheque met dit bedrag werd door manager Frank van Dalen van de Rabo, aangeboden aan Hans Stiekema, voorzitter van stichting Leergeld De Stuwwal.

Leergeld Hans Stiekema (L) en RABO Frank van Dalen (R). (foto: Chris Smits)

Stichting Leergeld De Stuwwal heeft een praktisch doel: het voorkomen dat kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen voor wie alle middelen en voorzieningen zijn uitgeput, aan de zijlijn komen te staan. Kinderen uit de gemeenten Bergen (L), Heumen, Mook en Middelaar, en Gennep zijn hier de doelgroep.

Waarom Stichting Leergeld? Veel kinderen moeten opgroeien in een achterstandsituatie. Ze kunnen niet meedoen met hun klasgenoten vanwege gebrek aan gewoon alledaagse middelen. Ook kunnen ze soms niet deelnemen aan het schoolkamp, of zwemles, en dergelijke. Stichting Leergeld De Stuwwal steunt alle kinderen met minder financiële middelen. Voor nadere informatie of aanvragen: leergeld.destuwwal@gmail.com. Of kijk bij: www.leergeld.nl/destuwwal.

Spreekuur voor grenspendelaars

KRANENBURG – Op dinsdagmorgen 2 juli houdt het GrensinfoPunt van de Euregio Rijn – Waal een spreekuur voor Grenspendelaars in het gemeentehuis van Kranenburg.

Van 09.00 tot 11.30 uur bestaat de mogelijkheid om zich te laten informeren over het thema 'Wonen en werken in het buurland'. Deskundige adviseurs geven advies over grensoverschrijdende thema's zoals belastingen, ziektekosten – en renteverzekering. Iedereen die misschien in het buurland wil wonen of werken kan zich laten adviseren. Wie buiten dit spreekuur om een persoonlijk adviesgesprek wil kan bij het GrensinfiPunt in Kleve een afspraak maken via telefoon +49-2821-793079 of via de mail gip@euregio.org Voor meer informatie kan men ook de de website raadplegen www.euregio.org/gip.

Start beachcompetitie bij Switch '87

MILLINGEN - Maandagavond 17 juni was de start van de beachcompetitie 2019 bij Switch. Liefst veertien teams hebben zich dit jaar aangemeld. Verdeeld over twee poules strijden de teams in zeven speelrondes om de winst.

Om 19.30 uur waren de eerste drie beachwedstrijden en om 20.30 uur speelden de teams uit poule B. Leuk om te zien dat ook jeugdleden zich hebben opgegeven voor de competitie. Daarnaast bestaan de teams uit ervaren spelers, pas begonnen volleyballers en ook een aantal jonge mannen die normaal niet volleyballen. En met succes, Robin en Willem wonnen gelijk hun eerste wedstrijd! Het weer werkte prima mee, publiek stond aan de kant de spelers aan te moedigen en er werd leuk gevolleybald.

Bibliotheek Beek-Ubbergen tijdelijk dicht wegens verbouwing

Sfeerbeeld van de vernieuwde Bibliotheek Beek-Ubbergen

BEEK - Van maandag 15 juli tot en met zondag 28 juli is Bibliotheek Beek-Ubbergen gesloten wegens een verbouwing. De bibliotheek verhuist in het Kulturhus van de eerste verdieping naar de begane grond. Op maandag 29 juli is de vernieuwde bibliotheek weer open met ruimere openingstijden.

De vernieuwde bibliotheek op de begane grond van het Kulturhus in Beek-Ubbergen zal een open uitstraling hebben. Er komt een ‘leesbar’ waar bezoekers met een kopje koffie rustig kunnen lezen. Ook is er een ‘boekenbos’ voor de jeugd. De bibliotheek is toegankelijk als het Kulturhus is geopend. Dit betekent dat bibliotheekleden vaak ook ’s avonds materialen kunnen lenen en weer terugbrengen.

Tijdens de sluiting in juli kun je materialen lenen en inleveren bij de andere vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Zoeken en reserveren van materialen kan via de website www.obgz.nl of de Bibliotheek Wise-app. Je kunt zelf aangeven bij welke bibliotheek je het gereserveerde materiaal wilt ophalen.

Gewijzigde openingstijden in juli

Bezoekers moeten van 6 juli tot en met 14 juli eveneens rekening houden met gewijzigde openingstijden vanwege de zomervakantie:

Maandag 13.00 – 17.00 uur
Dinsdag Gesloten
Woensdag 10.00 – 17.00 uur
Donderdag Gesloten
Vrijdag 9.00 – 13.00 uur
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Vanaf maandag 29 juli is de vernieuwde bibliotheek geopend als het Kulturhus open is. Op maandag t/m woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur is personeel aanwezig.

Leuth presenteert Dorpsagenda

(foto: Bert Roodbeen)

LEUTH – Woensdagavond 19 juni werd in De Vriendenkring het concept en de vorderingen gepresenteerd van de Dorpsagenda 'Laat Leuth Leven' aan de inwoners van Leuth.

Wethouder Annelies Visser van Berg en Dal opende deze derde bijeenkomst en was verheugd dat er zo'n 40 inwoners op af waren gekomen. Zij had respect voor de werkgroep Dorpsagenda die het afgelopen jaar hard hebben gewerkt om uitwerking te geven aan de plannen en ideeën die door de inwoners van Leuth zijn ingediend zoals Ontmoetingen, groen en verkeersveiligheid. Ook hebben de themagroepen onderzocht welke suggesties en plannen gerealiseerd zouden kunnen worden. Daarvoor is er veel overleg geweest, veel plekken in Leuth bezocht en bekeken en daarnaast zijn de nodige gesprekken geweest met de gemeente en zelfs met de Provincie Gelderland. Vooruitlopend op de definitieve Dorpsagenda worden er op 3 juli nieuwe speeltoestellen geplaatst bij de 'Rollebol'.

De veiligheid van de Steenheuvelsestraat daar ging de grootste belangstelling naar uit. Enkele medewerkers van de gemeente Berg en Dal waren aanwezig om een en ander nader toe te lichten en vragen te beantwoorden. Na de pauze kregen de aanwezigen nog de gelegenheid de voorstellen nog te becommentariëren en konden nog de nodige opmerkingen en suggesties geplaatst worden. Alle op– en aanmerkingen zullen nog worden meegenomen en verwerkt. In het najaar zal de definitieve Dorpsagenda worden aangeboden aan het gemeentebestuur van Berg en Dal.

In het heel buitengebied Berg en Dal natuurvriendelijk bermbeheer

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL – Op vrijdag 21 juni is er in de gemeente Berg en Dal de pilot Bokashi van start gegaan. In luchtdicht afgesloten hopen fermenteert het maaisel met toevoeging van mineralen, bacteriën en gisten. Na ruim acht weken is de bodemverbeteraar klaar om op het land te brengen.

Een vijftal agrariërs werkt aan deze pilot mee. Na bemonstering van het materiaal kan het in principe direct het land op het is ook mogelijk dit te bewaren tot na de oogst omdat Bokashi zijn waarde houdt. Dit jaar is de gemeente Berg en Dal in het hele buitengebied op het natuurvriendelijke bermbeheer. Het maaisel blijft niet meer liggen, maar wordt afgevoerd (maaisel is geen afval meer, maar waardevol product). Door het maaisel te bewerken via het principe van fermentatie is het geschikt op de akkers te verspreiden alsmede op weilanden. Een voorwaarde voor de boeren die het materiaal is dat er geen zwerfafval meer in zit.

Een ploeg zwerfvuilrapers is voor de eerste maaibeurt twee maal op pad gegaan en heeft zakken vol afval verwijderd. Momenteel worden eerst in Groesbeek de bermen gemaaid en later in de Ooijpolder waarna het maaisel wordt verzameld. Verspreid over de hele gemeente komen er vijf zogeheten Bokashi-hopen (te vergelijken met kuilvoerhopen), die luchtdicht worden afgesloten met een groen kuilkleed. De Ploegdriever coördineert de uitvoering van de pilot in goed overleg met alle partijen.

Repair- en Internetcafé in Kulturhus Den Ienloop Millingen

Vlag repaircafé. (foto: swom)

MILLINGEN - Op zaterdag 29 juni is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Jong en oud is welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen.

De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis."

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 31 augustus. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Drie koren zingen samen de Deutsche Messe van Schubert

GROESBEEK - Op zondag 7 juli wordt in de parochiekerk van Sint-Antonius Abt in Groesbeek-Breedeweg om 9.30 uur de Deutsche Messe van Schubert gezongen door kerkkoor Horst Sion Breedeweg samen met de Broederschap van de Sangers en dameskoor Con Amore uit Mook.

Deze koren staan alle onder leiding van Wil Wijers. Deze mis wordt begeleid door Ineke van der Lee op orgel. Het thema van deze viering is: "Nur danken kann ich mehr doch nicht". Franz Schubert (1797 - 1828) componeerde ruim 1200 muzikale werken. Vooral getoonzette liederen waren zijn specialiteit. Hij had niet veel op met bijbelse teksten. Hij was meer een vrijdenker. Toen hij als sopraan lid was van de Wiener Sanger Knaben, deed hij inspiratie op voor het componeren van missen. Als 17-jarige dirigeerde hij zijn Grote Mis in As. Hij was zich er terdege van bewust dat zijn talenten een geschenk uit de hemel waren. Zijn Duitse mis uit 1827, één jaar voor zijn overlijden, is eenvoudig van opzet. Het achtdelige werk doet denken aan een koraalmis.

Tentoonstelling Wim van Woerkom

Nijmegen, Commanderie van Sint-Jan.

HEUMEN - Van 29 juni tot en met 1 september is er in het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen een tentoonstelling met werk van Wim van Woerkom. Aanleiding is het verschijnen van een boek over zijn leven en werk.

Wim van Woerkom (1905-1998) heeft een dubbele loopbaan gekend. Hij was leraar aan de Arnhemse kunstacademie, waar hij tientallen jonge kunstenaars heeft geholpen aan het begin van hun carrière; hij was echter ook een gedreven en productief kunstenaar, die in schilderwerk, glas-in-lood, grafiek en mozaïek opdrachten uitvoerde in heel Nederland. Zijn oeuvre weerspiegelt de tijd van het Rijke Roomse Leven, de oorlog, die zijn geboortestad Nijmegen zo zwaar heeft getroffen, de wederopbouw en de bloei in de latere decennia van de eeuw. Tientallen glas-in-loodramen, reliëfs en schilderijen van zijn hand vindt men in het Stadhuis en de Molenstraatskerk, zijn etsen en tekeningen van de Stevenskerk, de Commanderie van Sint-Jan en het Valkhof zijn overbekend en geliefd bij tal van Nijmegenaren.

Na tentoonstellingen over Peter Roovers, Albert Meertens, Jac Maris en Els Tervoort plaatst het Ateliermuseum Jac Maris hiermee opnieuw een interessante kunstenaar uit onze eigen regio voor het voetlicht met een presentatie van zijn werk en een rijk geïllustreerd boek (meer dan 300 afbeeldingen. Prijs: 25 euro).

Ateliermuseum Jac Maris, Looistraat 57 in Heumen is geopend: woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuwe leden welkom bij harttrimclub Groesbeek

GROESBEEK - Harttrimclub Groesbeek zoekt nog enkele nieuwe leden om te komen sporten.Ook hartpatiënten of ex hartpatiënten van buiten Groesbeek zijn welkom.

"We sporten op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in de gymzaal van 't Vossenhol, te bereiken via de Van Ruysdaelweg of Paulus Potterweg. Er wordt gesport onder begeleiding van een therapeut. Aanmelden kan bij Wim de Bie onder telefoonnummer 024 6962494 of per mail whmdebie@hetnet.nl."

Hoofdsponsor Achilles'29 Groesbeek

Van links naar rechts: Jan Koolen, Pjotr van der Horst, Herbert Lentjes en Bas van Loon. (foto: Ton Niessing)

GROESBEEK - Afgelopen dinsdag 18 juni is de naam van de nieuwe hoofdsponsor van Achilles'29 gepresenteerd.

Achilles’29 gaat voor de komende drie jaar met CCN Cool Car Nederland aan de slag in de hoofdklasse. "Trots zijn wij te kunnen melden dat Cool Car Nederland komende drie jaar op ons mooie shirt prijkt! Voor uw complete auto onderhoud gaat u naar Coolcar Groesbeek! Airco - Banden - Servicebeurt." (link: https://www.coolcar.nl/) coolcar.nl. "Samen togen wij ten strijd!"

Vierhonderd avondvierdaagse- wandelaars ontvangen medaille

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Ruim 400 wandelaars van de Millingse Avond Vierdaagse hebben vrijdagavond de verdiende medaille in ontvangst mogen nemen.

Eigenlijk hebben ze maar drie avonden gelopen maar daar konden de wandelaars niets aan doen. Woensdagavond liet de organisatie de tweede avond niet doorgaan vanwege de slechte weersvoorspellingen. Ze wilden daarbij geen risico lopen en hebben terecht deze avond afgelast. Maar vrijdagavond bij de intocht was de pret er niet minder om. Met muziek werden de wandelaars ingehaald en bij sportpark De Hove kregen ze allemaal de felbegeerde medaille. Voor de eerste maal vond er een afterparty plaats, waarvan veel gebruik werd gemaakt en de waar de avondvierdaagse 209 van Millingen nog een dunnetjes werd overgedaan.

Kerkenraad protestantse gemeente blij met predikante Janneke Ruijs

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zondagmiddag werd in de Historische Kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek het feit gevierd dat predikante Janneke Ruijs 25 jaar predikante is van de protestantse gemeente in Groesbeek.

Het thema van de middag was '25 jaar Passie voor Bijbelverhalen'. Om 14.00 uur werden de gasten ontvangen in de serre naast de kerk met koffie/thee waarna er diverse Ghanese liederen werden gezongen uit het Liedboek. Janneke ging vervolgens burgemeester Slinkman en mevrouw Els Theunissen – de echtgenote van pastor Jos van Rooij – interviewen over de betekenis van het geloof en de kerk in hun leven. Daar werd aandachtig naar geluisterd door de volle kerk. De Cantorij van Haaksbergen – de eerste gemeente van Janneke Ruijs – kwam zingen. Na de korte bijbelkwis was het tijd voor ontmoeting met een glaasje en een hapje in de Serre.

Mooie opbrengst voor Switch '87

MILLINGEN - Maandagavond 17 juni kwam Robért Kuster namens de Rabobank de cheque met opbrengst van de Rabobank Clubkas Campagne aan Switch '87 overhandigen.

"Wij werden blij verrast met het geweldige bedrag van 1.491 euro. Wij willen alle mensen die op ons hebben gestemd hartelijk danken en ook de Rabobank voor het beschikbaar stellen van het geld."

Veteranen uit Berg en Dal aanwezig bij herdenkingen in de gemeente

BERG EN DAL - Onlangs is er door een aantal veteranen uit de gemeente Berg en Dal het initiatief genomen om, op aangeven van de gemeente, samen te zoeken naar mogelijkheden waar jonge en oudere veteranen uit de gemeente elkaar kunnen ontmoeten, om zodoende gezamenlijk meer te kunnen spreken over hun ervaringen tijdens militaire uitzendingen.


Dat het hier gaat om een breed scala van militaire uitzendingen bleek al snel toen duidelijk werd dat er zowel jongere alsook oudere militairen, woonachtig zijn in de gemeente. Van Indië en Korea tot aan Joegoslavië en Afghanistan, in de gemeente Berg en Dal zijn ruim 175 veteranen woonachtig. Een eerste samenkomst is nu gepland op zaterdag 14 september tijdens de taptoe welke gehouden zal worden in het centrum van Groesbeek ter gelegenheid van 75 jaar Market Garden.
Tijdens deze taptoe zullen de veteranen van de gemeente, vooraf samenkomen en ook na afloop van het evenement zal er de gelegenheid zijn om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje in het gemeentehuis.

Op 18 september zal er op de Wylerbaan, op landgoed Den Heuvel, een grootscheepse luchtlanding zijn van ruim 1000 militairen ter nagedachtenis aan de periode van 75 jaar Market Garden. Ook dan is er voor de veteranen een samenkomst gepland op landgoed Den Heuvel tijdens dit evenement. De organisatie wil met deze bijeenkomsten de veteranen meer met elkaar in contact brengen binnen de gemeente en op gepaste evenementen en bijeenkomsten hun de aandacht doen toekomen die zij verdienen.

Openluchtviering Sacramentsdag op park Dekkerswald Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK - Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Kapel Onder de Bogen op het terrein van Dekkerswald werd zondagmorgen om 10.30 uur op het grasveld een dienst in de openlucht gehouden, die werd voorgegaan door pastor Jos van Rooij.

Het thema van deze dienst was 'Gebroken om te delen'. De zo'n 60 aanwezigen konden vier kanten opkijken: naar De Eikenhorst in het oosten, het herstelcentrum in het zuiden, het longcentrum in het westen en De Plataan in het noorden. Elk huis heeft zijn eigen specifieke zorg voor bewoners en herstellenden. Niet alles is rooskleurig in het leven, een mans kan gebroken worden door wat hem overkomt. Dat maakt een mens niet minder mens. De mens, zorgverlener of zorgontvanger, kan blijven delen, geven en ontvangen en daar vreugde aan beleven.

Brood breken en delen
Doorgaans wordt er tijdens de zondagviering communie gedeeld. Ditmaal brak pastor Jos van Rooij zelf de broden en werden vervolgens in brokstukken uitgedeeld exact zoals dat gebeurde ten tijde van de wonderbare broodvermenigvuldiging. Het verhaal volgens het evangelie van Lucas, werd voorgelezen.

Week van de cliëntmedezeggenschap in de wijk 'Samen in gesprek over goede zorg thuis'

REGIO - Samen in gesprek over goede zorg thuis. Dat is het onderwerp van ‘De week van cliëntmedezeggenschap in de wijk’ van ZZG zorggroep van 1 tot en met 7 juli.

Passende zorg bieden is alleen mogelijk in goede afstemming met cliënt, familie en mantelzorger(s). Het doel van deze week is het werven van geïnteresseerden die deze cliëntmedezeggenschap mee willen vormgeven. Wijkverpleegkundigen van ZZG in Nijmegen en Rijk van Nijmegen zetten zich deze week in om cliënten, hun naasten, mantelzorgers en vrijwilligers te werven die een bijdrage willen leveren.

Ook wijkbewoners met affiniteit voor cliëntmedezeggenschap in de wijk die met ZZG willen meedenken kunnen contact opnemen met de Zorgcentrale van ZZG zorggroep, 024 3665777 of per mail: info@zzgzorggroep.nl.

Uitgekozen door de Dorpsdichter

Boerderij Den Tempel in Overasselt.

OVERASSELT - Mirjam van Oort uit Overasselt (1950) schrijft van kinds af aan. "Er ontstaan regels en gedichtjes als iets me raakt Daarna wik en weeg ik mijn woorden zoals een sommelier wijn proeft. Het gedicht over Den Tempel is gebaseerd op feiten en geschiedenis. Ik wilde het heel graag schrijven maar het is niet zo mijn stijl."

Jouw gedicht ook uitgelicht door de Heumense dorpsdichter? Stuur een mail naar info@dorpsdichterheumen.nl

Den Tempel

Bij een onbedijkte, meanderende rivier is dit huis ontstaan. Vergankelijkheid in voorbijgaan. Een doorwaadbare plaats in de loop van de rivier, eeuwenlang een oeververbinding, een handelsweg.

Op hoger gelegen land, oude grond, is aan de Maas dit huis ontstaan, verblijfplaats vanaf vroegste tijden, stenen afslagen, een keltisch muntje, Romeinse potscherven.

Vage verhalen over mannen in lange witte gewaden, monnik en soldaat hier tempelierend aan de rivier.Voor pelgrims een B&B avant la lettre, halteplaats voor rust en laving, ‘ Schipper mag ik overvaren?’

Spaanse troepen bivakkeren , triomferen in het Mooks moeras, heen en weer de boeren en reizigers, heen en weer met het Tempelse veer.Tering na nering in de gelagkamer, niet altijd een zoete inval, de ‘ Brabantse Bende’ schenkt meer schrik dan buit

Bewoning door generaties hooggeboorde heren, schouten rentmeesters wethouders, lang voorbije tijden van mensen en dingen en het voorbijgaan dat verdwijnt

Maar nog is er dit huis dat door de eeuwen heen de tijd verslaat of is tijd wat blijft als je het bewoont

Mir (2019)

'Koken met mannen' in Groesbeek vraagt een nieuwe kok

GROESBEEK - 'Koken met mannen' in Groesbeek vraagt een nieuwe kok

'Koken met mannen' is een cursus voor mannen met een interesse voor koken. Het project krijgt subsidie van ‘Gezond in Berg en Dal’. In tien maandelijkse lessen op maandagavond in het Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek, leren maximaal zes deelnemers een gezonde maaltijd bereiden, onder begeleiding van een vrijwillige kok. Op de achtergrond is ondersteuning van een professionele kok mogelijk. Omdat de huidige kok verhuisd is, vraagt de kookgroep een nieuwe kok. Het streven is om twee cursussen te geven die ieder maandelijks koken.

"Ben je een mannelijke (hobby-)kok, vind je het leuk om anderen te leren koken èn heb je maandelijks of elke twee weken tijd op maandagavond, meld je dan graag aan voor een vrijblijvend gesprek via email: marjon.galdermans@fortewelzijn.nl of telefoon: 06 21213224."

Veteranen uit

Berg en Dal

bij herdenkingen

in september

BERG EN DAL - Onlangs is er door een aantal veteranen uit de gemeente Berg en Dal het initiatief genomen om, op aangeven van de gemeente, samen te zoeken naar mogelijkheden waar jonge en oudere veteranen uit de gemeente Berg en Dal elkaar kunnen ontmoeten, om zodoende gezamenlijk meer te kunnen spreken over hun ervaringen tijdens militaire uitzendingen.


Dat het hier gaat om een breed scala van militaire uitzendingen bleek al snel toen duidelijk werd dat er zowel jongere alsook oudere militairen, woonachtig zijn in de gemeente.
Van Indië en Korea tot aan Joegoslavië en Afghanistan, in de gemeente Berg en Dal zijn ruim 175 veteranen woonachtig.

Een eerste samenkomst is nu gepland op zaterdag 14 september tijdens de taptoe welke gehouden zal worden in het centrum van Groesbeek ter gelegenheid van 75 jaar Market Garden. Tijdens deze taptoe zullen de veteranen van de gemeente, vooraf samenkomen en ook na afloop van het evenement zal er de gelegenheid zijn om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje in het gemeentehuis.


Op 18 september zal er op de Wylerbaan, op landgoed Den Heuvel, een grootscheepse luchtlanding zijn van ruim 1000 militairen ter nagedachtenis aan de periode van 75 jaar Market Garden. Ook dan is er voor de veteranen een samenkomst gepland op landgoed Den Heuvel tijdens dit evenement. De organisatie wil met deze bijeenkomsten de veteranen meer met elkaar in contact brengen binnen de gemeente en op gepaste evenementen en bijeenkomsten hun de aandacht doen toekomen die zij verdienen.

Officiële opening multifunctioneel sportveld bij Werkenrode Jeugd in Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Al weken is het nieuwe 4S-sportveld het middelpunt van Plurynlocatie Werkenrode Jeugd in Groesbeek. De aantrekkingskracht van het multifunctioneel sportveld is enorm. De officiële opening op dinsdag 19 juni waar behalve veel jongeren en begeleiders, wethouder Visser van de gemeente Berg en Dal, afgevaardigden van betrokken fondsen, wijkagenten en diverse sportverenigingen uit de omgeving vierden samen feest. Pluryn hoopt dat het sportveld zorgt voor meer verbinding en dat de jongeren mede dankzij het sportveld kunnen doorgroeien naar een reguliere sportvereniging.


Tijdens de openingsceremonie was een grote rol weggelegd voor de jongeren van Werkenrode Jeugd. Met het onthullen van een spelregelbord werd het sportveld officieel in gebruik genomen. Met een pot voetbal –jongeren tegen begeleiders– werd het veld direct ingewijd. Een vertegenwoordiger van de plaatselijke handbalvereniging Groesbeeks Glorie werd een handbal overhandigd als blijk van nieuwe verbindingen. Het sportveld is al tijdens de aanlegwerkzaamheden na schooltijd al een verzamelplaats voor de jongeren, aldus Alfred Kip van Werkenrode Jeugd. Verschillende clubs in de regio hebben zich al verbonden aan dit project.

Volgens Marco Seelen, clusterleider bij Werkenrode Jeugd is er onlangs een jongere begonnen bij een reguliere voetbalvereniging in het dorp. "Dat traject, met alle bijkomende uitdagingen, is een voorbeeld voor wat we met dit nieuwe multifunctionele sportveld hopen te bereiken", aldus Ceelen. Het 4S – sportveld is mede mogelijk gemaakt door de Cornelia – Stichting, Mr.F. Couvee – Stichting, Stichting Kinderfonds van Dusseldorp, Stichting Vermogensbeheer Hoogeland Zorg en de jongeren van Werkenrode Jeugd.

Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn, wie het kleine niet eert...

(foto: Coerwinkel) Foto: Coerwinkel

MILLINGEN - Op de eerste zondag van juli staat Millingen aan de Rijn sinds jaar en dag in het teken van oldtimers, die uit geheel Nederland, Duitsland en België naar het Historisch Vervoer komen. Een toertocht van totaal 350 deelnemers zal op 7 juli starten om 10.00 uur vanaf een tweetal locaties.

Het snelverkeer van restaurant De Fabriek in Heijen en de tractoren vanaf Harms Hoeve in Malden. Vanaf 11.00 uur zal in het centrum van Millingen aan de Rijn het dagprogramma van start gaan. In dit programma onder andere bijzondere voertuigen van allerlei aard, onderdelenmarkten de grootste Meccano tentoonstelling van Nederland.

Speciale aandacht wordt gevraagd voor de Dinky Toys-tentoonstelling in combinatie met Bluebird Collections in Hotel Millings Centrum. Unieke exemplaren van dit merk en meegebrachte Dinky's kunnen worden getaxeerd. Een soort Kunst en Kitsch, maar dan in Millingen. Lang niet meer gezien misschien, maar er is een zaal vol miniatuur treinen, een prachthobby komt dat zien. Technische Lego en miniatuur-zelfbouwtractoren maken dit item compleet.

Het jubileum van de Scania V 8 vrachtautomotor 1969-2019, een geroffel dat het transport al 50 jaar begeleidt zal op een van thematentoonstellingen gevierd worden. Na de middag wordt het parcours aangevuld met een promenade van voertuigen uit de toertocht. Ter gelegenheid van hun 110-jarig bestaan zal op veler verzoek Juliana Bicycle Team enkele optredens verzorgen. Net terug van hun mega-evenement Londen-Millingen aan de Rijn op een eenwieler zullen zij hun kunnen laten zien.

Het zal de eenvoud zijn, de hang naar vroeger tijd, maar in ieder geval een uitlaatklep voor de dagelijkse stress wat een dag op Historisch Vervoer bij mensen losmaakt. Breng op zondag 7 juli eens een bezoek aan Millingen aan de Rijn en ervaar de passie waarmee de deelnemers hun hobby tonen. "En hobbyisten wilt u uw hobby aan het publiek tonen, mail ons we hebben nog plaats. De entree is gratis, en eventuele verdere informatie staat op www.historischvervoer.nl."

Vierdaagsefeesten Malden

Ron Vredebregt: "Op 17, 18 en 19 juli móét je in Malden zijn!" (foto: Foto: Elise Overes) Foto: Elise Overes

MALDEN - "Yes! Ook dit jaar weer Vierdaagsefeesten Malden!" Ron Vredebregt, voorzitter Malden in Motion, is trots op de festiviteiten die op stapel staan. "Op 17, 18 en 19 juli móét je in Malden zijn! Met dank aan Stichting De 4-daagse, Grolsch/De Klok Dranken, Maxi Fun Attractieverhuur en Bouncy Licht & Geluid. En aan Rabobank Rijk van Nijmegen, Van Eldik & Van Eldik notarissen en Sijfa Cruises. Én aan onze kleinere sponsoren!"

"We hebben op de woensdagavond weer een Heuse Heumense voor de hele familie", vervolgt Ron. "Een hele echte: met alleen maar Heumens talent op het podium op het Kerkplein in Malden. Verder speelt er donderdagochtend vroeg een Zweeds militair orkest bij Malderburch als daar de wandelaars voorbij trekken. En 's middags klinkt in het zorgcentrum traditiegetrouw de Zwitserse Schiltwalder Blaskapelle. 's Avonds gaat het Pleinfeest los. Daar zal het Feestteam wel voor zorgen! En ook coverband Noah en DJ Ricky Corony mét dansgroep Stream zullen schitteren! Het Kerkplein is trouwens dit jaar ook weer half overdekt. Dus weer of geen weer: de feesten gaan door. Alles is gratis toegankelijk. We kijken ernaar uit en hopen op veel publiek!"

Malden in Motion
Stichting Malden in Motion, een organisatie van enthousiaste vrijwilligers, organiseert dit jaar voor de zevende keer de Vierdaagsefeesten Malden. Dat doet ze met steun van de gemeente Heumen en van Malderburch, centrum voor welzijn, wonen en zorg. Samen met de partners en sponsoren zorgen ze ervoor dat er tijdens de Nijmeegse Vierdaagse ook in de gemeente Heumen van alles te beleven is voor jong én oud(er).

Meer informatie: www.vierdaagsemalden.nl en facebook.com/vierdaagsemalden.

Keurslagerij William Hermanussen wint Spareribs Trophy

OVERASSELT - De Spareribs Trophy 2019 is gewonnen door Keurslagerij en Catering William Hermanussen uit Overasselt. Op 24 juni ontving slager William Hermanussen deze felbegeerde Trophy van de vakwedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers. In 2014 won William en zijn team ook al deze vakwedstrijd. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het KNS Inspiratiecongres in het sfeervolle Mereveld in Utrecht.

Slager Hermanussen ontving de Trophy uit handen van juryvoorzitter René Pluijm. Keurslagerij De Adelaar uit Apeldoorn werd tweede in de vakwedstrijd om de lekkerste slagersspareribs. De Ambachtelijke Dorpsslagerij uit Amersfoort behaalde de derde plaats.

Op basis van een keuring werden alle spareribs beoordeeld op geur, smaak, samenstelling en bewerking. De vakkundige jury bestond dit jaar uit de winnaar van vorig jaar: slager John van Tilburg uit Sliedrecht, SVO-docent en keurmeester Stichting Expertisecentrum Slagersambacht Ronnie Poeste, Lida Koelewijn van Keurslagerij Koelewijn en juryvoorzitter, tv-maker en culinaire duizendpoot, René Pluijm.

Volgens de jury was de winnende sparerib van Keurslagerij en Catering William Hermanussen een perfecte sparerib: "De sparerib is volledig in balans. De smaak is heerlijk door een goede kruiding en garing. Een topproduct, heerlijk voor op de barbecue en ongetwijfeld zeer geliefd bij de consument."

Slager William Hermanussen was dolenthousiast: "Voor de tweede keer hebben wij deze vakwedstrijd gewonnen. Wij zijn dan ook supertrots, dat we onszelf nu weer de winnaar van de Spareribs Trophy mogen noemen. Deze prijs is een bekroning op ons werk!"

Kunstparcours: jubileumexpositie Kunstgroep Kolonie Plasmolen

(foto: Marian Bax) Foto: Marian Bax

MALDEN - Zaterdag 29 en zondag 30 juni houdt Kunstgroep Kolonie Plasmolen een jubileumexpositie ter ere van haar tienjarig bestaan.

Bezoekers kunnen op een unieke locatie genieten van hedendaagse kunst, zoals beeldhouwwerk, schilderijen, sieraden en mixed media. Het hele weekend zijn kunstenaars aanwezig om te vertellen over hun werk en inspiratiebonnen. De meeste kunst zal te koop worden aangeboden, en kopers krijgen tijdens dit weekend 10 procent korting. Dit alles natuurlijk onder het genot van live muziek, drankjes en kleine hapjes op het terras van de kantine.

Meer informatie staat op www.kunstgroepkp.nl. Openingstijd: 11.00-17.00 uur. Locatie: Manege VCM, Lierseweg 4 Malden. Toegang is gratis, er is parkeergelegenheid (ingang via de Rijksweg).

15 / 32

16 / 32

17 / 32

18 / 32

Vier generaties bij familie Janssen in Malden

(foto: Joop Verstraaten)

MALDEN – In de Rozenstraat in Malden kwam vrijdagmorgen de vierde generatie bij de 80-jarige overgrootoma Tonny Janssen op bezoek.

Ook haar dochter Anke Janssen (59 jaar) was van de partij, alsmede haar dochter Chelkia Terburg (32 jaar) en zij had haar zes maanden oude tweeling Nadeche en Chaelle bij zich. Overgrootoma Tonny Janssen was zo trots als een pauw met de twee kleine spruiten, voor haar de eerste achterkleinkinderen. Ook oma Anke Janssen woonachtig in Nijmegen was en is dolblij met de twee kleindochters. "De twee zijn geboren op de verjaardag van mijn vader Henk, die eveneens apetrots is." De moeder van Nadeche en Chaelle heeft het wel druk met de tweeling,. "Maar ik heb een geluk", laat ze weten, "het zijn bijzonder gemakkelijke kinderen. Ze slapen en eten goed en je hoort ze nauwelijks, het is geweldig", aldus Chelkia Terburg.

Open Huis bij stichting 2ehandszorghulpmiddelen

GROESBEEK-DE HORST – Zaterdag 6 juli is er weer open huis bij de Groesbeekse stichting 2e hands zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in het Groesbeekse kerkdorp De Horst.

Iedereen kan er terecht tussen 10.00 en 14.00 uur om te kijken naar de tweedehands rollators, douche krukjes, rolstoelen, toilet douchestoelen, toiletsteunen, scootmobiel, tilliften et cetera. Voor een zeer geschikte prijs kan men in aanmerking komen voor bovenstaande en meerdere zorghulpmiddelen. Voor alle andere keren kan men een telefonisch een afspraak maken via 06 42898537 of een mail sturen naar info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Meer info staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst is geheel voor 'Fun' voor gehandicapten kinderen (aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek en atletiek). Van 13 juli tot 19 augustus is de tweedehands zorghulpmiddelen wegens vakantie gesloten.

Smorenhoeks buurtfeest

Tekst: Henk Burgers.

BEEK - Op zaterdag 22 juni vond de 25 ste editie van het buurtfeest in De Smorenhoek plaats.

De buurtvereniging werd opgericht op 10 juli 1994 in het toenmalige café De Smorenhoek. Ruim vijftig bewoners waren deze middag of avond naar de geweldige tuin van Willem en Jelbrich gekomen om dit heugelijke feit te vieren. De feestcommissie had alles in het werk gesteld om het voor iedereen zo gezellig mogelijk te maken.

Om 18.30 uur heette de voorzitter een ieder welkom en na de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen en de nieuwe dingen voor de komende tijd te hebben meegedeeld, kon het feest van start gaan. Ze wenst ons veel succes met de buurtkwis, die later op de avond zou volgen om zo de buurt en elkander beter te leren kennen. "Veel hebben we te danken aan de feestcommissie die alles uit de kast hebben gehaald om er voor iedereen een fijne avond van te maken en natuurlijk ook Willem en Jelbrich voor het ter beschikking stellen van hun huis en tuin."

Blijde gezichten bij Millingse sportverenigingen dankzij Rabobank

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - De twee Millingse sportverenigingen korfbalvereniging Odio en SC Millingen zijn vrijdagavond blij verrast met cheques van de Rabobank.

De clubkas Campagne 2019 van de Rabobank heeft voor beide verenigingen flink wat in het laatje gebracht. Korfbalvereniging Odio kreeg een cheque van 1.754 euro, terwijl SC Millingen een cheque kreeg van liefst 2.534 euro. Beide verenigingen waren bijzonder in hun nopjes met deze financiële geste van de Rabobank die ongetwijfeld goed besteed zullen gaan worden.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

20 / 32

Van 27 juni tot en met 3 juli

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS KREEFT. Op het gebied van relaties is de kreeft heel eenduidig; het gaat de kreeft vooral om familie. De eigen clan is heilig! Ze slaan dan ook geen enkele familiebijeenkomst over. Al hebben ze het liefste dat dit bij hun thuis gebeurt. Kinderen zijn ook alles voor ze. Ze gaan ervoor door het vuur! In intieme relaties zijn ze ontstellend trouw, mits het veilig is!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag kan de vlam in de pan slaan. Ze zijn dan zeer gemakkelijk op hun teentjes getrapt. Maar hun felle reactie zal van korte duur zijn. Ze zeggen als snel 'zand erover'. Vanaf volgende week dinsdag loopt jouw planeet Mars in het teken leeuw. Tijd om meer werk van je hobby te maken.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag de 27e zou je dichter bij een bepaald iemand willen zijn. Maar op de een of andere manier lukt dat niet. Op maandag staan de planeten goed voor vrouwelijk gezelschap. Vanaf volgende week woensdag gaat jouw planeet Venus in het teken kreeft lopen. Dat wordt herinrichten!

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vanaf donderdag 27 juni loopt jouw planeet Mercurius in het teken leeuw. Daardoor ben jij voor een paar weken uitzonderlijk eigenwijs. Die eigenwijsheid zorgt er zondag voor dat je teveel hooi op je vork neemt. Volgende week woensdag ben je zelfs de draad van je eigen leven helemaal kwijt.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande donderdag en vrijdag zijn zeer onrustige dagen. Je hebt dan teveel aan je hoofd! Op zaterdag keert de rust terug en weet je precies wie je waarover aan moet spreken om je zin te krijgen. Vanaf volgende week woensdag loopt de planeet Venus in jouw sterrenbeeld. Dat geeft rust.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vanaf donderdag 27 juni loopt de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld. Dat geeft veel afwisseling en meer dan genoeg sociale contacten. Op diezelfde dag combineer je eigen belangen goed met de groepsbelangen. Vanaf dinsdag komt er veel energie vrij. Gebruik die voor opmerkelijke doelen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vanaf donderdag 27 juni loopt jouw planeet Mercurius in het teken leeuw. Dat maakt jou ineens een stuk trotser dan normaal. Je bent zelfs gevoelig voor complimentjes! Op zondag verlies jij jezelf in een meningsverschil Op woensdag zie je de oorzaak van bepaalde problemen niet en loopt alles in de soep.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag 27 juni zou je in willen grijpen bij een conflict tussen vrienden. Maar op de een of andere manier zie je geen ingang daartoe. Het wordt dus een soort impasse. Vanaf volgende week woensdag loopt jouw planeet Venus in het teken kreeft. Daardoor bewaar jij de lieve vrede in de familie.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag 27 juni betreur jij het dat het je niet lukt om de ander te bereiken. Dat lijkt opzet maar heeft vooral te maken met andere prioriteiten. Vanaf volgende week dinsdag loopt jouw planeet Mars in het teken leeuw. Dat geeft dat je de komende maand meer opkomt voor jouw eigen belangen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Gedurende het komende weekend is er en levendige discussie gaande over een aantal belangrijke onderwerpen. Daarbij vergeet jij om de ander ook de ruimte te geven voor reacties. Dat maakt de discussie nodeloos ingewikkeld. Op maandag is het beter om je aan te passen aan de heersende opinie.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
In het komende weekend geniet jij vooral van de huiselijke en familiale contacten. Het is in jouw ogen goed om weer eens dicht bij elkaar te zijn en wederwaardigheden uit te wisselen. Volgende week woensdag sta je echter recht tegenover een familielid. Dit 'gat' valt bijna niet te dichten.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag 27 juni trek jij een verantwoordelijke positie binnen de groep naar je toe. Maar je 'regeert' in een zeer democratische vorm. Vrijdag ben je erg gespannen vanwege het onverwachte optreden van iemand in je nabije omgeving. In het weekend keert gelukkig de rust weer terug.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande zondag heb jij zoveel te vertellen dat je over je eigen woorden struikelt. Kan iemand het nog volgen? Volgende week maandag raak jij emotioneel wat op drift. En volgende week woensdag schieten woorden echt tekort. Misschien moet jij wat je te zeggen hebt anderszins overbrengen.

Berg en Dal krijgt 122 rustbankjes langs wandelpaden

(foto: Peter Hendriks)

WELCHEREN - Wethouder Sylvia Fleuren heeft dinsdagmiddag de eerste van de 22 nieuwe rustbankjes onthuld achter de Thornsche Molen.

Momenteel staan er al 100 rustbanken in de gemeente Berg en Dal en daar komen er binnenkort nog 22 bij. De gemeente wil meer en betere wandelmogelijkheden creëren voor de inwoners, recreanten en de toeristen. Dit om het wandelen in de gemeente Berg en Dal steeds aantrekkelijker te maken. Daarom worden er zitbanken geplaatst op locaties met een bijzonder mooi uitzicht en op plaatsen waar nog geen rustpunten aanwezig zijn. Het nieuwe bankje staat langs een nieuwe wandelroute waar de laatste hand wordt gelegd die loopt van het Wylerbergmeer naar het Duitse Zyfflich en via de Thornsche Molen weer terug naar het Wylerbergmeer.

De Broederschap van de Sangers zingt Deutsche Messe van Schubert

De Broederschap voor het kerkje in Mook. (foto: Hans Stiekema)

GROESBEEK - Op zondag 7 juli om 09:30 uur wordt in de parochiekerk van Sint-Antonius Abt in Groesbeek Breedeweg De Deutsche Messe van Schubert gezongen. De hele mis in acht delen zal worden gepresenteerd.

Om deze grootse mis alle eer aan te doen is voor deze gelegenheid een groot koor gevormd, drie koren samen.De Broederschap van de Sangers en dameskoor Con Amore uit Mook en ook nog het kerkkoor van Horst-Sion-Breedeweg zullen samen dit mooie werk zingen. Deze koren staan alle onder leiding van Wil Wijers. Deze mis zal worden begeleid door Ineke van der Lee. Het thema van deze viering is: 'Nur danken kann ich mehr doch nicht'.

Franz Schubert ( 1797 – 1828 ) componeerde ruim 1200 muzikale werken. Vooral getoonzette liederen waren zijn specialiteit. Hij had niet zoveel op met Bijbelse teksten. Hij was eerder een vrijdenker. Toen hij als sopraan lid was van de Wiener Sängerknaben, deed hij inspiratie op voor het componeren van missen. Als 17-jarige dirigeerde hij zijn Grote Mis in As. Hij was zich er terdege van bewust dat zijn talenten een geschenk uit de hemel waren. Zijn Duitse mis uit 1827, één jaar voor zijn overlijden, is eenvoudig van opzet. Het achtdelige werk doet denken aan een koraalmis.

"Wij hopen u allen op 7 juli om 09:30 uur te mogen verwelkomen in de kerk van de Breedeweg voor deze wel heel bijzondere mis, en indrukwekkende uitvoering met groot koor. Om een indruk te krijgen van de Deutsche Messe zie: https://www.youtube.com/watch?v=8cFqqZ7KYdY."

Bijeenkomst Alzheimercafé Berg en Dal Muziek, het enige medicijn zonder bijwerking

GROESBEEK - Op maandagavond 1 juli is het eerstvolgende Alzheimer Café in ’t Groeske in Groesbeek.

Het Alzheimer Café biedt een veilige, informatieve en gezellige avond voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren. Iedereen kan vragen stellen en ervaringen delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevinden zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners. Ook zij delen graag hun ervaringen en adviezen met de bezoekers.

Op 1 juli is het thema Dementie en muziek en het belooft een vrolijke avond te worden. Het is immers vakantietijd en daar hoort een ‘vrolijke noot’ bij. Op deze avond ontdekken we de kracht van muziek, want muziek is belangrijk. Muziek roept herinneringen op, biedt een veilig gevoel en vermindert stress. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met dementie. Op deze avond is er muzikale begeleiding en zang. U mag luisteren, maar u mag vooral ook meezingen! En iedereen kan zingen. Let maar op.

Het Alzheimer Café vindt plaats op 1 juli in Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 in Groesbeek. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma is om 19.30 uur. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor een kop koffie wordt gezorgd.

                                

Vierdaagse Orkest houdt concerttour in de regio

REGIO – Het Vierdaagse Orkest houdt van zaterdag tot en met zondag 21 juli een concerttour op diverse plaatsen in de regio.

Zo verzorgen ze een optreden in Cuijk, Wijchen, Nijmegen, Boxmeer en Groesbeek. In het orkest spelen twee Groesbeekse muzikanten: Don Wolters en Bob Coenen. Het orkest brengt muziek, zang en dans. Op woensdag 17 juli speelt het Vierdaagse Orkest op het Dorpsplein in Groesbeek aanvang 19.30 uur. Op 20 juli speelt het Vierdaagse Orkest in het Openlucht Theater van De Goffert eveneens om 19.30 uur. Alle concerten van het Vierdaagse Orkest zijn gratis te bezoeken.

Het orkest start de concerttour op 13 juli in de schouwburg van Cuijk ( Rooide Loper Concert ) aanvang 20.15 uur, op 16 juli in Wijchen op de Markt aanvang 19.30 uur. 18 juli weer in Cuijk op de Maaskade aanvang 19.30 en in Boxmeer op 21 juli op het Raadhuisplein aanvang 19.30 uur.

Opening vernieuwde Rollebol in Leuth

LEUTH - Op 17 mei zijn er in het kulturhus van Leuth verkiezingen geweest voor nieuwe speeltoestellen in De Rollebol. Deze verkiezingen werden georganiseerd door de gemeente Berg en Dal in samenwerking met mensen van Dorpsagenda Laat Leuth Leven.


Er is toen met een grote meerderheid gekozen voor de toestellen die binnenkort worden geplaatst; op de foto staat een afbeelding van de toestellen met de kinderen van de leerlingenraad van basisschool ‘t Bijenveld.


Op vrijdag 5 juli, de eerste dag van de zomervakantie, wordt de vernieuwde speeltuin geopend door wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal. Dit gebeurt om 12.00 uur, direct nadat de school uitgaat zodat de kinderen even later allemaal aanwezig kunnen zijn in De Rollebol.
Hoe de opening gebeurt, blijft nog even geheim, maar wel zeker is dat er voor alle kinderen iets lekkers te eten en te drinken is.
En natuurlijk kunnen alle toestellen daarna meteen in gebruik worden genomen; een mooi begin van de zomervakantie!

Succesvolle en leerzame avond over ehbo bij kinderongelukken

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Dinsdagavond vond voor de vijfde maal een avond plaats in dorpshuis De Slenk in kerkdorp De Horst over ehbo bij (kinder)ongelukken in en rondom het huis.

In totaal waren zo'n 25 ouders van kinderen en enkele opa's en oma's op deze bijzonder belangrijke avond afgekomen. Deze avond werd mogelijk gemaakt door de GGD Gelderland Zuid, Sociaal Team Berg en Dal en de ehbo-afdeling Groesbeek. Hans van Wijk van de ehbo-Groesbeek wist iedereen te boeien met de uitleg hoe men moet handelen bij diverse ongelukken met kinderen die in en om de woning plaatsvinden en vooral hoe te handelen om erger leed te voorkomen. Denk daarbij aan verstikking, diverse wonden, beknellingen tussen de deur, van de trap vallen en het innemen van medicijnen of wasmiddelen.

De vertegenwoordigster van de GGD Marloes Jonge - Poerink was blij met zo'n grote opkomst. De aanwezigen hebben er in ieder geval het nodige van deze bijzondere avond opgestoken, aldus een woordvoerder van de ehbo-afdeling Groesbeek. Voor diegene die dinsdagavond om wat voor reden niet konden komen, is er in het najaar nog een mogelijkheid, dan wordt er nog zo'n interessante avond georganiseerd. De datum volgt later.

Spareribs Keurslager Tim Janssen: eervolle vermelding én beker

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een van de jongste Keurslagers van Nederland is de 22-jarige Tim Janssen, die sinds kort een eigen slagerij heeft in winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek heeft, is met zijn spareribs in de prijzen gevallen.

Van de 104 Keurslagers die aan de Spareribs Trophy 2019 deelnamen hoorde Tim Janssen bij de laatste tien slagers met de beste spareribs. Maandagmiddag was de bekendmaking in Utrecht. Tim kreeg een eervolle vermelding met zijn spareribs alsmede een beker. "Het is een hele eer om als jonge slager een eervolle vermelding van je spareribs van de deskundige jury krijgt", laat een glunderende Tim weten. Trots laat hij de oorkonde en de beker die bij de eervolle vermelding hoort zien. De klanten kunnen het ook zien, want voorlopig staat zowel de oorkonde als de beker in zijn zaak te pronken. De eerste prijs werd in de wacht gesleept door Keurslager Hermanussen uit Overasselt.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 6 juli om 19.00 uur H. Mis met Volkszang door het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 30 juni. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor INLIA: Internationaal Netwerk van Lokale initiatieven ten behoeve van Asielzoekers.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom. Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Groen 1 Tennisvereniging Malden

MALDEN - Na twee spannende laatste speeldagen hebben jullie het voor elkaar en is Groen 1 kampioen! Caspar, Julian, Noah, Meike en Siem gefeliciteerd!

Je ouders zestig jaar getrouwd of langer?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Jubilate Deo houdt succesvol openluchtconcert in weide Kerkstraat

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK - Fanfare Jubilate Deo onder leiding van dirigent Mariska Brienen heeft donderdagavond een succesvol concert gehouden in de weide – waar in de nazomer de speeltuin verrijst – aan de Kerkstraat een succesvol openluchtconcert gehouden.

Het concert dat er al voor de derde maal plaatsvond tegenover ijssalon Passione heeft veel bezoekers getrokken. Tijdens het concert nam Helma Saedt – Teuwsen namens de Rabobank het woord en bood de voorzitter van fanfare Jubilate Deo Henk Coenen een cheque aan van liefst 2.009,55 euro van de Rabo Clubkas Campagne. Hierna kon het concert niet meer kapot. De muzikanten werden na het concert getrakteerd op een ijsje van ijssalon Passione.

Je ouders zestig jaar getrouwd of langer?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

De Treffers MO13-1

GROESBEEK - Het meidenteam MO13-1 van De Treffers is voor de derde keer op rij kampioen geworden!

Na de vorige kampioenschappen werd het dit jaar tijd voor een klasse hoger: maar ook daar waren deze meiden te sterk voor de tegenstanders. Volgend jaar gaan de meiden nog een stapje hoger: naar de MO 15.

Groen 2 Tennisvereniging Malden

MALDEN - Wij zijn trots op deze tennis-toppers! Evi, Merel, Nout, Camiel en Mats gefeliciteerd!

Verhalen van vrijwilligers uit Berg en Dal in prachtig boekwerk

(foto: Peter Hendriks)

BEEK – In de brasserie van het Beekse Kulturhus is donderdagmiddag 13 juni in het bijzijn van zo'n zestig vrijwilligers door wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal en Dal en Daniël Daam het boek 'Verhalen van Vrijwilligers' onthuld.

Het boekwerk -geheel in full color- is tot stand gekomen dankzij de tomeloze inzet van de stagiaires Daniël Daam en Manon Hofmans van Forte Welzijn. Het boek is gemaakt door vrijwilligers en gaat over vrijwilligers in Berg en Dal. Er staan liefst 45 verhalen in van geïnterviewde vrijwilligers van de diverse verenigingen en vrijwilligers organisaties die Berg en Dal rijk is. Met de uitgave van dit prachtige boekwerk –dat voor alle aanwezigen beschikbaar was – hoopt men nog meer vrijwilligers te interesseren voor het vrijwilligerswerk, want bij elke vereniging is wel behoefte aan een of meerdere vrijwilligers.

Lieke Bouman slaagt voor D-examen op bugel

Lieke Bouwman met haar muziekdocent Femke Tijenk. (foto: Theo Kersten)

GROESBEEK - Lieke (18) is sinds jaren lid van fanfare Wilhelmina uit Groesbeek. Eerder behaalde Lieke diploma A-. B- en C-diploma en stelde zichzelf een uitdaging om diploma D ook te behalen. Dit is het hoogst mogelijk examen in de amateurmuziek.

Lieke speelde maandag 17 juni in het clubgebouw voor een examencommissie onder andere de muziekstukken Libertango en Rhapsody samen met de fanfare. Lieke heeft hier maanden lang op gestudeerd onder leiding van Femke Tijenk. Onder luid applaus mocht Lieke haar mooie cijferlijst in ontvangst nemen, toen bekend werd gemaakt dat ze was geslaagd.

Mocht men deze nummers ook willen horen, dan kan dit tijdens het Tthemaconcert dat de fanfare geeft op zaterdagavond 29 juni en zondagmiddag 30 juni in De Mallemolen. Thema dit jaar is: The Love Boat.

Vioolspel vol passie!

Jonge vioolpassie. (foto: GKW Jansen) GKW Jansen

UBBERGEN - Vioolspel met passie, je moet ook een beetje doorzetter zijn om eraan te beginnen.

De leerlingen van Vioollesnijmegen laten horen dat je dan soms tot in de hemelse klanken kunt maken met een van de eenvoudigste instrumenten die bestaan: de viool. Laten u meenemen door een pracht solo van een vijftienjarige of een olifant in het bos van een vijfjarige.
Ensemblespel, duo's -begeleid of onbegeleid- het blijft prachtig om te zien en te horen. Zo'n 25 kinderen en jong volwassenen zullen de bezoeker verrassen!

In het mooie kerkje van Ubbergen laten de leerlingen van Guido soms bekende werken horen, maar ook repertoire dat minder bekend is. Zondag 30 juni om 14.30 uur in het witte Kerkje aan de Rijksstraatweg 38 in Ubbergen. De entree is een vrijwillige bijdrage.

Vlees of groente sta jij ook in dubio?

Vlees of groente sta jij ook in dubio?

Groesbeekse bedrijven slaan handen ineen resultaat Betsys kip groente burger

GOESBEEK - Slaat bij jou de twijfel ook steeds vaker toe? Ben je graag goed voor dier en milieu maar wat kan je dan het beste eten???
Eigenaren Virginie en John Grutters van Betsy's scharrelkip helpen je een keuze te maken want samen met de lokale Slager Tim Janssen en Groenteman Hemmy van Haaren ontwikkelden zij een heel bijzondere Burger op een hamburger broodje van mail van de Zuid molen gebakken door Bakkerij Oomen. Weet wat je eet en waar het vandaan komt.

De BetsyskipGroentenBurger: deze lokaal geproduceerde burger bestaat uit 50% scharrelkip Betsy die je kunt zien scharrelen op het bedrijf van Grutters op Horst in Groesbeek en 50% groente.

Minder vlees goed voor milieu en gezondheid.

Steeds meer mensen eten niet elke dag vlees of minder vlees.

Deze fift/fifty burger sluit aan bij deze huidige behoefte.

Is je trek opgewekt kom deze burger eten koop deze burger in onze winkel of kom de burger eten op onze picknick van boertbewust op 29 en 30 juni op het terras van de Plack, ketelstraat 36, Groesbeek of koop deze bij de Slager Tim Janssen in Groesbeek en laat je verrassen.

Tickets voor de picknick verkrijgbaar voor de picknick https://www.rijkvannijmegenboertbewust.nl/boerenbeleving/picknickwijngaard/

Alleen via deze site te bestellen

Fieldtrips Grateful Generation Tours

Fieldtrips van Grateful Generation Tours. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek) Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek organiseert Grateful Generation Tours op zondag 7 juli spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van dertig minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. De tours zijn ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur.

Kosten: 8,50 euro per persoon, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Wylerbaan 4, Groesbeek.

In de rij voor 100-jarige De Treffers

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het was dringen geblazen donderdagavond om het bestuur van de 100-jarige De Treffers te feliciteren.

Als eerste sprak burgemeester Slinkman het bestuur van de 100-jarige voetbalvereniging De Treffers toe. 'Een eeuw De Treffers dat is een eeuw van sportiviteit en een eeuw van sportieve successen en niet te vergeten een eeuw waarin De Treffers een centrale plek heeft ingenomen in het leven van veel Groesbekers. Mensen met hart voor de club en dat dan levenslang. De Treffers is een club met een mooie geschiedenis en met alle hoop op een nog mooiere toekomst', besloot Slinkman zijn toespraak en gaf het woord, en dat is wel bijzonder aan zijn collega de burgemeester van Mook en Middelaar burgemeester Gradisen.

"Bert Janssen woont op een steenworp afstand bijna in Berg en Dal. Wij als Mook en Middelaar zouden trots zijn om zo'n vereniging als De Treffers in ons midden te hebben. Volgens enkele gesitueerde mensen. De Treffers kan niet staan waar ze nu staan zonder een voorzitter als Bert Janssen en De Treffers mag zich prijzen met zo'n voorzitter die de club in ere weet te houden. IJver en werklust zit in de genen van de Klompenmakers", aldus Gradisen. Gradisen wist veel over Bert Janssen te vertellen en als laatste vond hij het een hele eer om hem namens Koning Willem Alexander te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De volle feesttent was gezien het daverend applaus het eens, dat Bert Janssen een Koninklijke Onderscheiding heeft ontvangen.

De Treffers sluit jubileumweek met lunch en matinee af Jasper Cillessen brengt bliksem bezoek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De Groesbeekse voetbalvereniging De Treffers heeft de feestweek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan afgesloten met een lunch waar zo'n 160 mensen bij aanschoven en een matinee dat leek op het vieren van een kampioenschap.

Jasper Cillessen bracht onverwacht zondagmiddag nog een bezoek aan zijn eerste voetbalclub De Treffers. Theo van Blitz zorgde er zondagmiddag voor dat het jubileum feestelijk werd afgesloten. Vrijdagavond waren er zo'n 1.200 bezoekers op de feestavond in de feesttent waar Bandbattle een live optreden verzorgde, alsmede 'Wir Sind Spitzt én Baby-Blue. Zaterdagavond was het helemaal te gek tijdens de Hollandse Avond waar zo'n 1.500 bezoekers genoten van niemand minder dan Jannes, Martijn Fischer, DJ Rob Toonen en de band Regroove, die de Dijk imiteerde alsof De Dijk echt op het podium in de feesttent stond. Nu op naar het 101-jarig bestaan!

KBO-middag Beek over Ubbergen

(foto: René Hendriks)

Foto: René Hendriks

BEEK - Donderdagmiddag 20 juni was Annemiek Lukassen in hotel `t Spijker bij de KBO de gast, een vrouw altijd bezig met de geschiedenis van onze fraaie omgeving en hun kernen.

"Tot voor enkele jaren geleden woonden wij, hier in Beek, nog in de gemeente Ubbergen, deze themamiddag ging over de kern Ubbergen, Annemiek vertelde alles over de gemeente van vroeger tot de kern die het nu is van de gemeente Berg en Dal. De interesse was groot voor deze middag en terecht want Annemiek wist werkelijk alles, iedere aanwezige hing aan haar lippen. De vragen van onze leden vormden voor haar dan ook geen enkel probleem."

De KBO Beek zorgde voor een kopje koffie of thee bij aanvang en in de pauze ontving iedereen nog een consumptie op deze zeer educatieve middag. "Ook u kunt altijd op de hoogte blijven van wat er rondom ons gebeurde en gebeurt natuurlijk, de KBO Beek-Ubbergen is de senioren die daar garant voor staat. Voor 20 euro per kalender jaar mist u geen van onze interessante middagen, u maakt alles mee wat de KBO Beek-Ubbergen te bieden heeft."

Logement De Gouden Leeuw, in 1886 trefpunt leden sociëteit 'de Harmonie'

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Ansichtkaart, verstuurd in 1903, van het aan de Dorpsstraat gelegen hotel. Thans is op die plek het Dorpsplein gesitueerd. Wetenswaardig is dat daar vier keer brand is uitgebroken, in 1828, 1848, 1907 en in 1944.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

In 1828 stond daar de woning annex smederij van H. Keukens, die na de grote dorpsbrand de smederij en woonhuis herbouwt en daar tevens logement In de Zwaan en een kegelbaan opent. In 1848 brandt zaak weer af, waarna het hier afgebeelde pand gebouwd wordt. In 1882 neemt P. Manders het logement over, die de zaak De Gouden Leeuw noemt. Dat Manders een ondernemende herbergier is , blijkt uit de notulen van de B&W-vergadering van 9 april 1886: 'de heer P.J.F.Manders, logement en sociëteit houder alhier, verzoekt zijn drankvergunning voor zijn kegelbaan in te trekken om hem in stede hiervan vergunning te verlenen voor een gebouwde bovenzaal die behalve als eetzaal voor zijne gasten tot bestemming heeft om als verenigingszaal te dienen voor de sociëteit 'de Harmonie' alhier en tot het houden van diners en buitenpartijen door families en verenigingen'. Zijn verzoek wordt ingewilligd en B&W motiveren deze beslissing als volgt ; in aanmerking nemend dat de betreffende lokaliteit de enige gelegenheid is waar de notabelen dezer gemeente enige ontspanning kunnen vinden als sociëteit en dat er werkelijke behoefte bestaat aan een lokaal tot het geven van buitenpartijen'. Bedoeld worden bruiloften en partijen. De daartoe in 1886 gebouwde bovenzaal is op deze ansichtkaart duidelijk te zien: het gedeelte met een plat dak en hoge ramen. In 1895 wordt het hotel overgenomen door de familie Van Lith en in 1902 door de familie Hurkmans. Het pand wordt in 1940 verkocht aan de R.K. kerk en krijgt een bestemming als parochiehuis. Tijdens de oorlogstijd 1944-45 is het pand verwoest. Pas in 1958 wordt het parochiehuis herbouwd, niet aan de Dorpsstraat maar op de plek waar nu Residentie De Weem gesitueerd is.

Buurderij De Lage Hof in teken van de ambachtelijke broodproductie

Stoker Toon Arts en bakker Henk Baltussen in het 'Bakhuus'. (foto: Albert van Hezewijk) Albert van Hezewijk

OVERASSELT - Van rogge maaien op het veld, via malen in de molen, tot het bakken in de oven. De traditionele Maaidag van Buurderij De Lage Hof in Overasselt staat dit jaar in het teken van de ambachtelijk productie van brood. Op zondag 7 juli van 10.00 - 16.00 uur is de Buurderij de uitvalsbasis voor een fietsroute langs verschillende locaties die zelfstandig afgelegd kan worden.

Op Kasteelsestraat 5 ligt een routebeschrijving voor je klaar. Als eerste wordt de molen Zeldenrust aangedaan. De molenaar leidt je rond en vertelt over de geschiedenis van deze Oud Hollandse molen en het molenaarsvak. Daarna kun je een bezoek brengen aan de imkerij op het erf van De Munnikhof, een boerderij met een rijke geschiedenis. De volgende stop is bij Staatsbosbeheer. Vrijwilligers van de Buurderij maaien daar rogge met oude landbouwmachines. Tenslotte kun je (met de routebeschrijving) bij de Buurderij gratis een lekker broodje ophalen. Heerlijk vers gebakken in ons ‘Bakhuus’.

Weefexpositie
Op de Maaidag is ook een mooie expositie te bezichtigen van de Weefkring Nijmegen. Via een rode draad die door de boerderij heen slingert, kom je allerlei met de hand geweven doeken tegen, van theedoeken tot kunstwerken. Deze textiele werken geven een impressie van wat er allemaal mogelijk is met diverse garens. De Weefkring en de Buurderij zijn met elkaar verweven door deze oude ambacht.

Toegang Maaidag is gratis. Meer informatie over de Maaidag: buurderijdelagehof@gmail.com. Informatie over Buurderij De Lage Hof: www.buurderijdelagehof.nl.

Schutterij De Vriendenkring en VVLK slaan handen ineen

LEUTH - Zondag 16 juni organiseerde Schutterij De Vriendenkring ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een kringdag voor diverse schutterijen in Gelderland. Een deel van de activiteiten vond plaats op het sportpark van VVLK.

Tijdens zijn openingswoord maakte voorzitter Jacques Hermsen een bijzonder gebaar van vriendschap toen hij meedeelde dat zowel op het sportpark als bij het gebouw De Vriendenkring een collecte zou worden gehouden, waarvan de opbrengst volledig ten goede zou komen aan de crowdfundingsactie die VVLK was gestart voor aanschaf van een nieuwe spantent, nadat de oude als gevolg van de storm onherstelbaar was beschadigd. Daarmee deed Jacques de naam ‘Vriendenkring’ alle eer aan en liet hij nogmaals merken hoezeer de verenigingen in Leuth niet alleen elkaar nodig hebben maar elkaar vooral ook op alle mogelijke manieren willen steunen. Kortom, met en voor elkaar ons dorp Leuth levendig en sfeervol houden.

Het bestuur van VVLK dankte het bestuur van schutterij De Vriendenkring en in het bijzonder haar voorzitter Jacques Hermsen voor deze bijzondere geste. De collecte heeft het mooie bedrag van 230 euro opgebracht. De crowdfundingsactie loopt nog steeds. Ieders bijdrage is nog steeds meer dan welkom. Rekeningnr. NL63 RBRB 0917214021 tnv penningmeester VVLK onder vermelding van crowdfundingsactie.

Gemeente Berg en Dal zet roofvogelvlieger in tegen kauwen

(foto: Gemeente Berg en Dal)

BERG EN DAL – De gemeente Berg een Dal heeft onlangs weer de roofvogelvlieger van de firma Verriet uit Ooij om hiermee de overlast van de honderden kauwen die zich ophouden in en om buurtpark 't Groeske aan de Hoflaan en Mariendaalseweg.

De kauwen veroorzaken de overlast door de herrie al 's morgens vroeg en niet te vergeten de uitwerpselen. Het vorig jaar heeft de gemeente Berg en Dal ook de roofvogelvlieger van de firma Verriet ingezet en met succes. Binnen enkele dagen waren de kauwen naar onbekende bestemming vertrokken en nu hoopt men dat het ditmaal ook het geval zal zijn.

Vierdaagse oproep!

LINGEWAARD - Loop jij de vierdaagse dit jaar voor een goed doel? Of organiseer je met jouw vereniging iets leuks langs de route van de dinsdag? Of heb je sowieso een leuk, ontroerend of bijzonder 4-daagse verhaal?

Stuur uiterlijk vrijdag 29 juni voor 12.00 uur je verhaal in via onze website; www.gemeentenieuwsonline.nl onder vermelding van 'vierdaagse'. Heb je nog vragen? Bel 0481 464770. Een verhaal mag maximaal 250 woorden bevatten en je mag een (rechtenvrije) foto toevoegen. Deze moet minimaal 200 kb zijn.

Kinderen genieten van prikkelarme speeltuin in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De autistische kinderen in Millingen hebben zaterdagmorgen genoten van een speciaal voor hen prikkelarme speeltuin.

Geen muziek, herrie of dergelijke zorgden ervoor dat zij een bijzondere morgen beleefden in de speeltuin. De kinderen genoten van elkaar en van hun meegekomen ouders. Voor hen zou dit altijd mogen maar dat is eigenlijk ondenkbaar. Hopelijk komen er voor hen meerdere ochtenden of middagen per jaar waar ze ongestoord kunnen spelen. In ieder geval hebben ze zaterdagmorgen 22 juni met volle teugen kunnen genieten.

Plastic afvalzak vat vlam

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Een plastic afvalzak heeft zondag in het begin van de middag vlam gevat in een appartement van het Hollands Klooster aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De 23-jarige bewoonster heeft de brand met een emmer water weten te blussen.

De gealarmeerde brandweer met twee spuitwagens en een hoogwerker heeft geen bluswerkzaamheden hoeven te verrichten. Wel moest een etage door de brandweer geventileerd worden. Het slachtoffer is door ambulancepersoneel onderzocht, omdat zij rook binnen had gekregen. Zo als het er nu naar uitziet kan zij in haar appartement blijven wonen. Salvage is gewaarschuwd om zo gauw mogelijk de keuken – die rookschade heeft opgelopen – te herstellen. Bewoners van het complex klagen over de eigenaar wooncombinatie Oosterpoort, omdat – zoals zij zeggen – weinig klopt van de brandveiligheid in het appartementencomplex.

Burgemeester Mittenforff bezoekt briljanten paar in Malden

(foto: Joop Verstraaten)

MALDEN – Burgemeester Mittendorff van de gemeente Heumen heeft woensdagmiddag 19 juni een bezoek gebracht aan het briljanten paar Nico (92) Hamers en Tilly (90) Hamers – Westenend aan de Vogelenzang Malden. Het bezoek ging gepaard met een fraai boeket bloemen.

Beiden woonden vroeger in het Nijmeegse Hees waar Nico regelmatig over de vloer kwam, omdat hij een vriend was van Tilly's broer. Pas na enkele jaren sloeg de vlam over en kreeg het stel verkering en stapte na vier jaar in het huwelijk. Het jonge stel ging wonen aan de Sint-Jacobslaan in Nijmegen waar ze tien jaar gewoond hebben, waarna ze weer naar Hees terugkeerden aan het Kerkpad waar ze zes jaar gewoond hebben. Daarna vertrokken ze naar Malden aan de Vogelenzang in hun prachtige bungalow, waar ze nu al weer 49 jaar wonen. Het paar heeft drie zonen en 1 dochter gekregen en zijn gezegend met elf kleinkinderen.

Nico is zijn hele leven geschiedenisleraar geweest op onder andere de Kweekschool en de Pabo, terwijl Tilly voor de vier kinderen heeft gezorgd. De hobby van Nico is genealogie (stamboomonderzoek), waar hij al diverse boeken over heeft geschreven en hierdoor heeft hij landelijke bekendheid gekregen. In zijn woning is een aparte ruimte ingericht waarin hij het stamboomonderzoek verricht. Voor deze vakkennis en belangrijke hobby heeft Nico toen hij 70 jaar werd een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tilly heeft ruim 27 jaar lang vrijwilligerswerk gedaan voor het Rode Kruis in Huize Nijevelt: zij verzorgde er de boekenuitleen. Tilly heeft als hobby eens in de week te gaan bridgen in Malden. Het eind van de maand wordt het briljanten bruiloftsfeest gevierd en daar zal een van de zoons die woonachtig is in Uruguay, ook bij aanwezig zijn.

Gemeente Berg en Dal stuurt brief aan minister De Jonge

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft onlangs een brief gestuurd aan minister H. de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betreffende de tekorten op de jeugdzorg die ook in Berg en Dal de spuigaten uitloopt.

Onlangs heeft het kabinet voor een periode van drie jaar extra geld toegezegd – wat de pijn enigszins verzacht –, maar de bedragen zijn onvoldoende om het volledig te kort weg te werken. "Wij hebben een prachtige gemeente (35.000 inwoners) met een fantastisch landschap. Van oudsher hebben wij veel instellingen in onze gemeente. Sinds de decentralisaties in het sociaal domein heeft Berg en Dal te maken met het woonplaatsbeginsel. Dit houdt in dat wij financieel verantwoordelijk zijn voor kinderen die onder voogdij staan. Ook zien wij met regelmaat dat ouders zich in onze gemeente vestigen als hun kind hier in een instelling komt.
Volgens berekeningen die wij uitgevoerd hebben, hebben wij door deze systematiek te maken met een jaarlijkse kostenpost van 750.000 euro. Dit hebben wij nu al vijf jaar opgevangen door onze reserves in te zetten."

Jeugdige fietser slaat over de kop door colablikje op fietspad

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 13-jarige fietser afkomstig uit Groesbeek is maandagmiddag met zijn fiets over de kop geslagen op de Kloosterstraat toen hij over een leeg colablikje reed.

De jongeman raakte hierbij gewond aan zijn schouder en liep diverse schaafwonden op in zijn gelaat en benen. Omstanders hebben eerste hulp verleend totdat het gealarmeerde ambulancepersoneel het overnam. De jongen had dubbel pech omdat hij momenteel in de proefwerkweek zit. De fiets van het slachtoffer is ook zwaar beschadigd. Per ambulance is het slachtoffer naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht voor nader onderzoek.

Zwaar gewond na val uit kersenboom

GROESBEEK – Een 76-jarige inwoner uit Groesbeek is dinsdagmorgen rond 11.00 uur tijdens het kersenplukken op een erf aan de Knapheideweg in Groesbeek uit de boom gevallen en is daarbij ernstig gewond geraakt.

Het slachtoffer was aan het kersenplukken toen plotseling een tak afbrak, waarna hij op de grond terecht kwam. Hij raakte hierbij ernstig gewond. Politie, ambulance en traumahelikopter kwamen ter plaatse om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. Met diverse botbreuken is de man per ambulance naar het UMC Radboudziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Daar is het slachtoffer op de IC opgenomen.

Grasmaaisel in Groesbeek vermoedelijk in brand gestoken

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Passanten hebben dinsdagavond rond 23.15 uur de brandweer van Groesbeek gealarmeerd omdat vermoedelijk vandalen enkele hopen grasmaaisel in brand hadden gestoken langs de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek.

De brandweerlieden hadden de brand snel onder controle, maar her en der langs de wegen liggen nog diverse hopen grasmaaisel zodat met het ergste vreest.

29 juni Milan 3 jaar
Gefeliciteerd met je verjaardag
Fijne dag! Oma, Opa, Lucas
en een pootje van Luna

Onze lieve mooie Sara,blaas 27 juni 4 kaarsjes uit!

Gefeliciteerd lieverd en dikke kus van opa Boef en oma Astrid .

24 juni is dit stoertje 7 jaar geworden, Carice dikke kussen

pappa en mamma en je

* opa's *


Chiel en Marit
Van kamer tot kasteel
nou ja, dat is wat veel.
Maar ze gaan wel samenwonen en
van klein naar ietwat groter!
Van harte gefeliciteerd, Rianne en Willem.

Sofie

Lieve Sofie, wat super gaaf dat jij
afgelopen zondag bij de Dutch Gymnastics
in AHOY Rotterdam mocht turnen.
Wat een prestatie! Dikke kus!

Hoera, onze Lize wordt op 27 juni
10 jaar. Grote felicitatie knuffel van,
Mamma, Pappa, Sofie en Wesly

Hiep Hiep Hoera
Luuk wordt 9 juli
7 jaar

Gefeliciteerd Luuk
Kusjes Opa's en Oma's

3x HOERA voor ons vriendje Lux!

Het feestje was gezellig!

Lieve groetjes van Ize & Lune xx

35x hoera voor Theo & Ria
Gefeliciteerd namens alle collega's

Chiara, Van harte gefeliciteerd met je 13e verjaardag.

Liefs Luca, mama en papa.

Lieve Demi en Maarten
Gefeliciteerd met jullie 25ste verjaardag!
Dikke knuffel Sofie en Daan.

Tamboer maitre

Procifiat met je
Tambour maitre prijs
22 juni 2019

Mozaïekbank en -plateau officieel onthuld in Groesbeek

GROESBEEK – Na een jaar is maandagmiddag de mozaïekbank 'Sociaal Sofa' in de tuin van 't Groeske officieel in gebruik genomen.

In totaal twintig dames die wisselend aan de slag zijn gegaan hebben er drie maanden aan gewerkt. Wethouder Irma van de Scheur was aanwezig om de officiële ingebruikname mee te maken, zij het later dan gepland. Namens Forte Welzijn heette Wikke Raijmakers alle aanwezige mozaïekdames en overige belangstellenden welkom.

Wethouder Van de Scheur vond het leuk dat zij op deze mooie middag hierbij aanwezig mag zijn. "Buurtbankje 't Groeske, een ware bezienswaardigheid in het park en ook het tegelplateau van 55 mozaïektegels van 30 bij 30 centimeter met allemaal verschillende motieven is een lust voor het oog", aldus Van de Scheur die zelf ook een tegel heeft gemaakt op een vrijdagmiddag met een zwaan erop. Het geheel is prachtig om vanaf de mozaïek bank eens rustig te bekijken. Na de ingebruikname kregen alle dames in Gasterij 't Groeske een hapje en een drankje aangeboden.

Toernooi de Franse Dag van PV Leuth

LEUTH - Onder prachtige weersomstandigheden werd op zaterdag 22 juni het toernooi De Franse Dag gespeeld.

Met 22 spelers was er een goed bezet veld, waar weer hevig maar sportief werd gespeeld voor de punten. "Met drie voorgelote wedstrijden konden we beginnen na eerst een lekker bakje koffie. Na de eerste ronde hadden we een korte pauze voor de heerlijke Franse uiensoep van Trees. Na de tweede ronde waren er nog vijf spelers met hun gewonnen wedstrijden. Tussen de tweede en derde ronde was er een buffet van stokbrood met allerlei Franse kazen en heerlijke olijven verzorgd door Wil. Na de derde ronde was er nog maar een met alle drie de partijen gewonnen en dus de winnaar van dit toernooi, en dat was Joke Kersten. Tweede werd Thea ten Westeneind en als derde eindigde Henk Gunsing. De drie prijzen waren geschonken door de firma Vershof/ Splithof uit Millingen. Het was weer een gezellig en sportief toernooi."

Buurtsoepie De Slenk bestaat twee jaar

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Dinsdagmiddag schoven zo'n twintig vaste mensen aan in dorpshuis De Slenk voor het honderdste buurtsoepie in de afgelopen twee jaar.

Op initiatief van Iedje Verweij heeft De Horst sinds 20 juni 2017 een eigen Buurtsoepie in De Slenk. De buurtsoep wordt gemaakt door Elma, Hennie, Toos en Iedje. Normaliter wordt er op de dinsdagmorgen om 09.00 uur boodschappen gedaan en om 10.00 uur wordt er begonnen met het bereiden van de soep, zodat de gasten om 12.00 uur aan tafel kunnen. Diverse soepen zijn inmiddels de revue gepasseerd. Dinsdag werden zo'n 20 soepgasten extra verwend in verband met het jubileum en dat het de honderdste keer is.

De soep bestond uit rijk gevulde kippensoep en omdat het zo warm weer was kreeg iedereen koude maaltijdsalade – die maandag al ingekocht was en in de koeling gelegd. Speciaal werd iedereen verwend met ijs met aardbeien en slagroom. Iedje deelde mede dat ze ditmaal niet hoefde te betalen vanwege het jubileum en de honderdste maal.

Kampioenschap tweetallen jeu de boules gemeente Berg en Dal

REGIO - Op zaterdag 6 juli zal het kampioenschap voor tweetallen jeu de boules worden gehouden op sportpark Noord bij Germania. Dit kampioenschap wordt voor de derde keer gehouden en de aanvang is 14.00 uur.

Deelname is vrij voor iedereen boven 18 jaar en gratis. Tweetallen van mannen, vrouwen of gemengde duo’s kunnen zich hiervoor opgeven. "Heeft u geen partner, dan kunt u zich ook opgeven en wordt u voor aanvang van het toernooi, gekoppeld aan een partner. Spelers van de jeu de boules- en petanqueverenigingen uit Leuth, Millingen, Ubbergen, Beek, De Meent en dDe Elshof worden speciaal uitgenodigd om deel te nemen, zodat dit kampioenschap het cachet krijgt wat het verdient."

Aanmelden kan door te bellen naar Gerrie Kamps 06 53177583 of Toon Sillessen 06 39752470. Of elke dag op sportpark Noord in het Jeu de boulesverblijf (er zijn altijd mensen die aan het jeu de Bboulen zijn).

"Gang van zaken op 6 juli: U meldt zich tussen 13.15 en 13.30 uur aan bij de ontvangst tafel die onder de overkapping voor het clubhuis zal staan. Afhankelijk van het aantal deelnemers zal er in poules worden gespeeld. De poules zullen via loting worden samengesteld. Er worden drie of vier wedstrijden gespeeld op verschillende ondergronden. De vier beste duo’s spelen een halve finale. De verliezers van de halve finales spelen om de derde en vierde plaats Voor de eerste vier plaatsen is een prijs beschikbaar. De winnaar krijgt daarnaast de wiselbeker. De prijsuitreiking van het jeu de boules zal plaatsvinden omstreeks 18.00 uur.