GN Berg en Dal Heumen Mook

13 december 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 13 december 2019


Mookse Cantantes 'Singing Chrismas!'

Het koor De Cantantes. (foto: Erik Hendriks)

MOOK - Onder leiding van dirigent Tineke Rietbergen verzorgt het vrouwenkoor De Cantantes twee kerstconcertjes.

"Ze nemen u mee naar een stal waarin een klein, maar krachtig nieuw licht is geboren. Ze zingen over de ster, de engelen, de herders en de klokken, en vragen ook de nacht zelf om de aarde haar zachte, betoverende mysterie te brengen." Een programma dat eindigt met hoop op gezondheid en vrede overal. Een kerstuitvoering is een prettige uitdaging voor de Cantantes. Woensdag 18 december 20.00 – 21.00 uur ’t Zwaantje in Mook en zaterdag 21 december 13.30 – 14.00 uur Plus in Mook.

Dementievriendelijk Berg en Dal (2)

BERG EN DAL - De derde vraag van de enquête die een paar maanden geleden in de krant stond wordt beantwoord: Wat is belangrijk volgens u om de kans op het krijgen van dementie te verkleinen? Als iemand ongezond leeft, neemt daarmee de kans op dementie toe.

Een paar voorbeelden zijn:

Stoppen met roken, dit vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met liefst 45 procent. Het is echter nooit te laat om te stoppen. Ex-rokers hebben dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt.

Voldoende bewegen: Men denkt dat als je voldoende beweegt de doorbloeding van de hersenen en de aanmaak van nieuwe zenuwcelverbindingen in de hersenen wordt gestimuleerd.

Actieve hersenen: Het is goed voor uw hersenen om steeds nieuwe dingen te leren en moeilijke taken uit te voeren. Ook het onderhouden van sociale contacten helpt om de hersenen te activeren.

Gezonde voeding: Uw hersenen verbruiken liefst 20 tot 30 procent van alle energie die u uit voeding haalt. Wat u eet is dus ontzettend belangrijk!

Help mee! Omdat er steeds meer mensen met dementie zijn die langer thuis blijven wonen, gaan we dit merken in onze gemeente. We komen vaker in aanraking met mensen met dementie. Toch rust er op het hebben van dementie nog steeds een taboe. Veel mensen vinden het lastig om te vertellen aan buren, vrienden en bekenden dat ze dementie hebben. Hierdoor wordt het moeilijk om mee te blijven doen in de maatschappij met de alledaagse dingen.

Als we meer weten over dementie is het makkelijker om mensen met dementie en hun mantelzorgers te kunnen helpen. Daarom gaan we regelmatig artikelen over dementie en dementievriendelijkheid schrijven in deze krant. Vindt u dit een goed idee en heeft u tips hierover? Mail dit dan naar: M.Weima@Bergendal.nl of petra.kregting@fortewelzijn.nl.

Molen Zeldenrust in Overasselt voortaan op zondag geopend

Molen Zeldenrust Overasselt. (foto: Nico van den Broek)

OVERASSELT - Vanaf 1 januari zal molen Zeldenrust in Overasselt voortaan op zondag van 13.00 - 16.00 uur draaien en open zijn voor publiek.

Na twee jaar openstelling op de zaterdag kiezen de molenaars er nu voor om op zondag te gaan draaien. Iedereen die deze standerdmolen van binnen wil zien en wil horen en zien hoe met deze molen gedraaid en gewerkt wordt, is tijdens de openstelling welkom. De molenaars geven graag uitleg.

Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 7 Januari is er bij de senioren weer een bingomiddag, die om 14.00 uur begint.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. Grote kaarten kosten 6,- en de kleine kaarten kosten 1,- euro. De jackpot staat op 55 euro. Iiedereen is welkom, ook niet-leden.

senioren vereniging sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 7 Januari is er bij de senioren weer een bingomiddag, die om 14.00 uur begint.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. Grote kaarten kosten 6,- en de kleine kaarten kosten 1,- euro. De jackpot staat op 55 euro. Iiedereen is welkom, ook niet-leden.

Vrijwilligerswerk Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

Zo worden er mensen gezocht om een maatje te zijn, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een plaatselijke vereniging te helpen met allerlei werkzaamheden. De vacatures die we nu uitlichten: Repair café Groesbeek zoekt vrijwilligers om mensen te helpen met het oplossen van computer en smartphone problemen. Het gaat om de tweede zaterdag in de maand van 13.00-16.00 uur. Heb jij goed inzicht in software en ben je creatief in het vinden van oplossingen? Neem dan contact op met Metty Kainama mkainama@pluryn.nl.

Vereniging Nederlands cultuurlandschap zoekt vrijwilligers voor het onderhoud van de miniatuurtuinen van het museum. Het gaat om snoeien, verwijderen van onkruid en eenvoudige herstel werkzaamheden. De miniatuurtuinen liggen in de prachtige omgeving van Beek. Heb jij groene vingers en ben je graag buiten in de weer? Neem dan contact op met Charlotte Witte, 024 6842294, cwitte@nederlandscultuurlandschap.nl.

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Kijk dan op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn: 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor u bij dan gaan we graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

Met gedichten, kunst, kerstbrood & warme wijn Drie kleine kerst-winterconcerten: 'Verbannen & Verbonden'

GROESBEEK - Op 26 december organiseert hoboïste Lidia van der Vegt het 34e seizoenen-concert. Het programma - dat deze keer het thema 'Verbannen en Verbonden' heeft meegekregen - bestaat uit drie verschillende mini-concerten van een half uur, waarin muziek afgewisseld met poëzie een warme wintersfeer oproepen.

In de pauzes kunt u genieten van warme wijn en kerstbrood. Veel bezoekers genoten in de afgelopen seizoenen van alle drie de concertjes, maar ze zijn ook afzonderlijk te beluisteren. 'Arpeggio Vento' treedt weer op, bestaande uit Appelona Klarenbeek (luit), Lidia van der Vegt (hobo) en Heleen Venekamp (harp) met een gevarieerd programma, samen met tenor Emiel Hoefnagel.

Pauline Schenck bespeelt het grote kerkorgel. Er zijn componisten uit diverse landen en tijden te horen: Monteverdi, Vivaldi, Dandrieu, J.S. Bach, Gluck, Mozart, Renaldo Hahn, Jolivet en Arvo Pärt.

Aan de muur zijn er kunstwerken te bezichtigen van Nellie de Mulder. De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en Henk Barendregt. Harry Janssen maakt weer kunst-creaties van winterbloemen uit de vrije natuur. De miniconcerten beginnen 14.15, 15.15 en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst is 15 euro. Bezoekers voor alleen het laatste concert betalen 10 euro. Entree kinderen: 2,50 euro. (Entree kan ook in iedere pauze) Historische kerk / protestantse Groesbeek, Kerkstraat 18, Groesbeek. Reserveren is mogelijk en aan te raden in verband met de verwachte toeloop. Meer informatie: www.lidiafrancis.nl. Mail naar: lidiafrancis@yahoo.com.

Poedelhaat maakt honderd jaar vol

HEUMEN - Kegelclub Poedelhaat viert honderdjarig jubileum. De Heumense Kegelclub Poedelhaat bestaat komende december honderd jaar.

Poedelhaat werd opgericht op 19 december 1919 in Nijmegen en heeft tot aan 2014 op diverse kegelbanen in Nijmegen gespeeld. In 2014 werden de kegelbanen aan de Heyendaalseweg in Nijmegen (Bowlingcentrum OlRound) gesloten en vond Poedelhaat een nieuw onderkomen in het pas gebouwde Kegelcentrum Malden aan deBolder 18 in Heumen.

Poedelhaat viert het jubileum met een feestelijke receptie in het Kegelcentrum Malden, die om 16.00 begint. Tijdens deze receptie zal Poedelhaat een jubileumboek presenteren en het eerste exemplaar aanbieden aan Marriët Mittendorff, burgemeester van Heumen, alsmede aan de voorzitters van de Koninklijke Nederlandse Kegelbond en de Nijmeegse Kegelbond.

Dit jubileumboek laat het wel en wee zien van Poedelhaat in de afgelopen 100 jaar. Bovendien geeft het een mooi tijdsbeeld van de kegelsport in Nijmegen en omgeving in deze periode. Omdat Poedelhaat beschikt over een nagenoeg compleet archief sinds de oprichting, dat ook de oorlogsjaren heeft overleefd, was het mogelijk om dit unieke boek samen te stellen uit eigen archief materiaal. De samenstelling en redactie van dit bijzonder fraaie boek is geheel uitgevoerd door twee leden van Poedelhaat.

Poedelhaat heeft op dit moment 17 leden, waarvan enkelen 30 tot 40 jaar van de honderdjarige geschiedenis zelf als lid hebben meegemaakt. Poedelhaat is een vitale club die er naar streeft om ook de komende honderd jaar nog steeds met veel plezier en vriendschap te kunnen kegelen.

Activiteiten bij seniorenvereniging Kekerdom

Kegelen met seniorenvereniging Kekerdom. (foto: Berdie Gerritzen)

KEKERDOM - De seniorenvereniging, die al sinds 1951 bestaat, heeft als doel 'Het behartigen van de belangen van de ouderen in het dorp Kekerdom in de ruimste zin van het woord'. "Dit doen wij door in gesprek te gaan met gemeente en andere instanties als daarvoor aanleiding is. Deze kan van voorlichtende aard zijn, bijvoorbeeld het uitnodigen van de wijkagent, de thuiszorg of een bijeenkomst over dementie."

"Onze vereniging heeft nu een 40-tal leden. Men kan al lid worden vanaf de leeftijd van 50 jaar en er net zo veel tijd aan besteden als u wilt of kunt. Het is niet alleen gezellig en leerzaam bij ons maar ook de kosten hoeven geen bezwaar te zijn. De contributie van 35 euro per jaar kan worden terugverdiend met kortingen op onder andere de zorgverzekering en de energierekening. Ook ontvangt u in meer dan veertig winkels in onze gemeente korting. Wij zijn aangesloten bij de Katholieke Bond van Ouderen waar men terecht kan met vragen over onder andere belasting, juridische zaken en veiligheid. Hiervan ontvangt u tien keer per jaar gratis een mooi magazine.

Wij nodigen u graag uit om geheel vrijblijvend een kijkje te komen nemen. Dit kan al op 18 december om 14.00 uur in het Kulturhus bij onze jaarlijkse kerstviering. Ook zijn wij op zoek naar bestuursleden. Iets voor u? Neem dan contact op met een van onderstaande namen. Wij hopen u te mogen begroeten."

Het bestuur van de Seniorenvereniging Kekerdom bestaat uit The Janssen, voorzitter; Aloys Wilmsen, penningmeester; Berdie Gerritzen; Gerard Frieling en Hennie Wijgman. "Voor vragen kunt u ons mailen: a.wilmsen@chello.nl, of bellen 0481 432203 (Berdie Gerritzen)."

9 / 36

10 / 36

11 / 36

12 / 36

Nieuwe bridgecursussen BC Malden

MALDEN - In januari start bridgeclub Malden met twee nieuwe bridgecursussen: één vervolgcursus voor beginnende bridgers en één cursus voor gevorderden.

Beide cursussen worden gegeven door Ryks de Jong, gediplomeerd bridgedocent, en vinden plaats in M.F.C. Maldensteijn, Kerkplein 8 in Malden. De cursus voor gevorderde bridgers heeft zeven bijeenkomsten, te beginnen op woensdag 8 januari, elke 14 dagen van 10.00 tot 12.30 uur, steeds in de even week (met uitzondering van 19 februari). De kosten zijn 70,- euro.

De vervolgcursus voor beginners is wekelijks vanaf woensdag 8 januari, 13 keer, 's middags van 13.30 tot 16.00 uur (met uitzondering van 19 en 26 februari en 11 maart). De kosten zijn 130,- euro.

Voor meer informatie of deelname kunt u contact opnemen met Annemiek Mannaerts, 024 3581117, amannaerts43@gmail.com of secretaris@bridgeclubmalden.nl.

Kerstliedjes zingen met Vox Virorum

LEUTH - Zondagmiddag 22 december om 15.00 uur zal het Leuthse mannenkoor Vox Virorum kerstliederen zingen in het Kulturhus in Leuth.

Onder leiding van dirigente Jakobijn Wallis zal het koor bekende kerstnummers zingen en krijgen de Leuthse inwoners volop de gelegenheid om mee te zingen met oude liederen zoals De herdertjes en Midden in de winternacht. De bekende organist en pianist Cor van Wageningen zal het koor begeleiden. "Komt allemaal mee doen! De toegang is gratis en er is chocolademelk en glühwein na afloop."

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 22 december, 4e Zondag van de Advent. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: mevr. M. Meek uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Kinderen in de Knel, in Zambia, Colombia, Nederland, Myanmar en Moldavie.

De auto-afhaaldienst wordt verzorgd door mevr. J. Bakker, tel. 397 3644

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl

Wally Gerritzen pakt jubileumeditie van DCM'99

Wally winnaar jubileumcomp'19. (foto: R. Braam)

MILLINGEN - 30 november waren de play-offs bij DCM’99 om het jubileumkampioenschap van 2019. In een mooie finale waarin opnieuw Niels Hubbers te vinden was, nu tegen Wally Gerritzen.

Maar Wally was 'on fire' deze keer, en liet zich niet verrassen en was met 5-1 duidelijk te sterk voor Niels. Opnieuw pakte Wally een jubileumbeker net als vijf jaar geleden. Niels is de ontdekking van dit seizoen bij de dartclub uit Millingen, na eerst de beker te pakken van de club mengt hij zich nu ook tussen de gevestigde orde van DCM’99 om het kampioenschap. De strijd om de Supercup zal dan ook tussen Wally en Niels gaan, die traditioneel gespeeld wordt bij de opening van het nieuwe seizoen van dcm’99.

Eindstand van de jubileumcompetitie is geworden: 1. Wally 2. Niels 3. Sjoerd 4. Dennis 5. Dorus 6. Thea 7. Mike 8. Frank. In de Janssen & Janssen League wist rob braam de finale afgetekend te winnen van Franck Roodbeen met 4-0 was rob veel te sterk voor Franck. Eindstand in deze competitie is: 1. Rob 2. Franck 3. Robby 4. Rene 5. Roy 6. Jan.

DCM’99 bedankte met name Roy van biljart- en dartcafé Janssen & Janssen voor de fantastische en enthousiaste sponsoring van deze competitie en avond.

Veilig stoken

Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig!

Lekker knus met warme chocolademelk voor het haardvuur. Het wordt weer kouder en in huis maken we het voor de feestdagen graag gezellig en warm. Een knetterend haardvuurtje past daar natuurlijk perfect bij. Door onveilig stoken in je kachel of haard kan er echter brand ontstaan en dat wil je het liefst voorkomen!

Voorkom schoorsteenbrand

Met onderstaande tips kun je schoorsteenbrand in jouw huis voorkomen:

Laat je schoorsteen minimaal elk jaar één keer vegen

Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus)

Stook via de Zwitserse methode (https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/kachel-en-schoorsteen)

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Hoor je een loeiend geluid vanuit het rookkanaal? Kom dan meteen in actie!

Doof snel het vuur in de kachel of haard met zand of zout om rook in huis te voorkomen (blus nooit met water!)

Sluit direct hierna de schoorsteenklep

Sluit de luchttoevoer van de kachel of bij een open haard de deurtjes

Bel 1-1-2

Ventileer de ruimte na het doven van het vuur; er kan koolmonoxidevorming plaatsvinden

Feest van Licht

HEILIG LANDSTICHTING - Het jaarlijkse uitje in de kerstvakantie komt er weer aan; Feest van Licht! Op 20 december opent Museumpark Orientalis haar deuren voor unieke kerststallen, activiteiten en optredens. Een uitje voor de hele familie met veel gezelligheid tussen duizenden lichtjes in winterse sferen!

Laat je verrassen door alles wat je onderweg tegenkomt. In het hoofdgebouw kom je de meest bijzondere kerststallen tegen: van de Grootste Kerststal van Europa met zo'n 1.800 beeldjes, een collectie waarbij je overal sterren ziet, tot een unieke en eenmalige collectie van Kerst in Karton. Terwijl je door het Joodse dorp loopt, kom je oude ambachten tegen, zoals een mandenvlechter, een smid of een wolspinner. Op het dorpsplein zijn marktlui hun waren aan het verkopen, wie weet tik je hier nog wel een origineel kerstcadeau op de kop. In het knusse cafeetje kun je genieten van een kop warme chocomel, terwijl de kinderen luisteren naar een verhalenverteller of zich vermaken bij de activiteiten in het kinderatelier.

Ook kun je als bezoeker meewerken aan een recordschilderij! Met duizend mensen wordt er gewerkt aan een replica van een schilderij van Rubens onder auspiciën van kunstenaar Diederik Grootjans. Nijmegenaar Jelle Bakker vertoont zijn kunsten bij een gigantische kerstknikkerbaan, fantastisch om naar te kijken en te luisteren. Met muziekoptredens en dagelijks allerlei activiteiten is Feest van Licht gegarandeerd een leuk winteruitje voor jong en oud!
Openingstijden: Van 20 december - 5 januari geopend van 11.00 – 18.00 uur. Op 21, 22, 28 & 29 december geopend van 11.00 – 20.00 uur. Info over het programma en tickets staat op www.feestvanlicht.nl.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan in Hét Gemeente Nieuws!

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. U kunt voor één regio een bericht insturen. Bij 'Opmerkingen' kunt u vragen of het bericht ook in andere regio's geplaatst kan worden. De deadline is op dinsdag 17.00 uur. De krant verschijnt in het weekend en mag tot uiterlijk op zondagavond bezorgd worden, dus let op dat u uw bericht op tijd instuurt. Vragen? Belt u dan gerust even: 0481- 464770. We helpen u graag verder.

Van 12 tot en met 18 december

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS BOOGSCHUTTER. Boogschutters hebben over het algemeen een ijzeren gezondheid. En als ze al iets mankeren, dan piepen ze niet en houden ze de moed erin met veel humor. Hun heupen zijn een gevoelig punt (slijtage). Omdat ze sportief zijn hebben ze ook vaak blessures. Een ander gevoelig punt is de lever. Naarmate ze ouder worden moeten ze hun gewicht in de gaten houden.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Normaal ben jij nogal recht-toe-recht-aan. Maar op vrijdag laat jij je van je gevoelige kant zien. Je kunt je zelfs heel goed verplaatsen in de ander. Een goede dag om eens een goede daad voor een ander te doen. Maandag heb je teveel energie. Werk dat weg met sportieve activiteiten!

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vrijdag is een uitstekende dag om dichter bij de ander te komen. Of schrik je daarvoor terug? Misschien is het allemaal wat té intens voor jou. Volgende week maandag heb je een probleem. Je kunt een teveel aan informatie niet meteen verwerken. Het is goed als je de tijd neemt.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor zaterdag staat er een moeilijk gesprek op de agenda. Dat ga je momenteel liever uit de weg. Of verplaats het naar zondag want dan zit je een stuk beter in je vel. Je hebt dan ook de meest waanzinnige ideeën. Volgende week maandag maak je van iets eenvoudigs iets moeilijks.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande zaterdag wordt je het liefst met rust gelaten. Maar er kloppen nogal wat mensen aan jouw deur met dilemma's die ze jou voorleggen. Hen helpen is een goede daad! Maandag en dinsdag staan in het teken van het maken van toekomstplannen en goede voornemens voor het nieuwe jaar.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Donderdag sta je voor dilemma's. Laat je niet van de wijs brengen door wat anderen daarvan vinden. Je moet je eigen weg vinden! Aanstaande zaterdag voel jij je heel krachtig. Een goed moment om iets wat je graag wilt door te drukken. Maar besef dat je daarmee zowel vrienden als vijanden kunt maken.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Tot en met zaterdag kun je last hebben van zeurende mensen. Wees kritisch, maar niet té. Aanstaande zondag breng je het liefste door met vrienden waarmee je op dezelfde golflengte zit. Dat kan heel gezellig worden! Volgende week maandag zit jou iets dwars. Maak het bespreekbaar.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdag is een goede dag om de volgende stap in een relatie te zetten. Zorg ervoor dat je niemand onder druk zet. Dat kan de sfeer ernstig verpesten. Op zaterdag voel jij je niet zo op je gemak. Je mist iets. Volgende week maandag wil je iets bespreken maar daar staat de ander niet voor open.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vrijdag is een uitgesproken dag om te genieten. Maar pas op voor overmaat. Op zaterdag heb je de beste bedoelingen. Je kunt het alleen niet zo goed verwoorden. Ga ervan uit dat je lichaamstaal boekdelen spreekt. Volgende week maandag heb je de neiging om doelloos maar wat te doen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Gedurende het komende weekend ontwikkel je wilde plannen voor jezelf. Je wilt het roer drastisch omgooien. En je hebt behoefte aan een frisse wind in je leven. Toch valt dit niet bij iedereen goed. Volgende week maandag kun je daarover zelfs ruzie krijgen met iemand waarvan je dat niet verwacht.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande donderdag moet je het een en ander uitleggen. Maar je maakt het veel te moeilijk. Gebruik toch liever Jip en Janneke-taal. Gedurende het komende weekend voel jij je niet zo happy. Waarschijnlijk komt dat omdat er familiale verplichtingen zijn die je liever uit de weg gaat.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande donderdag schieten woorden ineens tekort. Verplaats belangrijke besprekingen liever naar een later tijdstip. Of vraag de ander om zaken te verduidelijken. Aanstaand weekend heb je geweldig goede ideeën. Die uitwerken en uitvoeren kan jouw toekomst drastisch veranderen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag is het goed, ondanks je onzekere gevoelens, om je actief op te stellen. Grijp in als dat nodig is! Zondag is de dag van flitsende inzichten. Sommigen wil je wel van de daken schreeuwen. Volgende week maandag voel jij je nogal nerveus. Water (douchen, bad) geeft je rust.

Kerk Overasselt

Overasselt H Antonius Abt

Donderdag 18 dec 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 22 dec 11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Voice Yves Mabueni Gebedsintenties:Johan Tünnissen en Herman van Wagenberg.

Dinsdag 24 dec 19.30 uur Kerstavond/Gezinskerstviering Samenzang en Kinderkoortje Lara van der Zee Gebedsintenties: Daniel Cruse; Zus Duighuisen Fleuren en Gerrit en Roland; Corrie Arts Wientjens; Tineke van Dreumel Jansen.

Woensdag 25 dec 11.00 uur 1e Kerstdag/Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor en Ad Blommerde.Gebedsintenties: Cor van Uden; Jos de Haas; Thé Dinnissen; Thomas van Boekel; Albert Gijsbers; Marietje Beelen Janssen; Thé van Haren; Marietje Derks Jordens; Gerard Schiks; Jan Bloo en Loes Bloo Rosmalen; Jan Gerrits en overleden fam Gerrits Rutten; fam Willems van Hout en Henk Kremers; Piet Jansen en Coba Jansen van de Burgt; Corrie Jansen; fam Theunissen van As; fam Jetten van Ochten; Jan Martens; Cappie Wintjes; pater Roland Theunissen; Riet Theunissen Geurts; Anton Theunissen en broers en zussen; Marietje en Sef Sanders Theunissen en hun overleden ouders.

Donderdag 26 dec 11.00 uur 2e Kerstdag/Eucharistieviering Samenzang Yves Mambueni.Gebedsintenties:Gerard Schiks; Umbertus Ouwens Riek Ouwens de Grunt en zoon Piet; Sjang en Truus Gerrits,Rietje Nelly en Ricky; zuster Johanna en Adriana Schraven.

Kerst onder Noorderlicht

Marianne Beate Kielland. (foto: Christian Palm)

BEEK - Zaterdag 21 december geven Holland Baroque en mezzosopraan Marianne Beate Kielland een kerstconcert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek.

Op het programma staan werken van Händel en Bach naast Scandinavische kersttraditionals. Aanvang 20:15 uur, toegang kost 24,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Voor studenten en CJP t/m 27 jaar is de toegangsprijs 10 euro. Reductiekaarten zijn, op vertoon van legitimatie, alleen verkrijgbaar bij de kassa in de kerk. Kinderen tot 12 jaar gratis toegang.

In dit heerlijke kerstprogramma straalt de Noorse ster Marianne Beate Kielland. Zij studeerde in Oslo en begon haar carrière in het zangersensemble van de Staatsoper Hannover. Tegenwoordig is haar agenda gevuld met vele engagementen van operahuizen, concertzalen en muziekfestivals in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië. Overal waar ze zingt maakt ze diepe indruk met haar prachtige, warme stem en pure interpretaties. Holland Baroque is een orkest dat op zijn instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Oprichters Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. In Kerst onder Noorderlicht geven de musici nieuwe glans aan de allermooiste bekende en onbekende pareltjes. Kersttraditionals uit het hoge Noorden naast werken van Bach en Händel: is er een mooiere aanloop naar Kerst? God jul og godt nyttår!

Wedstrijd DVSG

beslist in de

tweede minuut

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen Niftrik. Door blessures zijn er steeds meer wisselingen in het elftal van DVSG en DVSG moet het vandaag opnemen tegen de fysiek altijd sterke tegenstander Niftrik.

Helaas komt DVSG weer in de tweede minuut op achterstaand. Niftrik krijgt veel tijd en ruimte om achterin de bal rond te spelen en op te bouwen. Dit levert echter niet veel gevaarlijke situaties op voor DVSG of kansen voor Niftrik. In de 16e minuut schreeuwt iedereen om een penalty bij DVSG. Op een terugspeelbal kan de keeper van Niftrik niet op tijd bij de bal komen en lost dit op door een 'bodycheck”'op aanvaller Stan Hoevenaars. De scheidsrechter ziet hier , als enige, geen overtreding in. Enkele minuten later komt Niftrik opnieuw goed weg. In de kluts gaat de bal via de paal naast het doel. DVSG probeert met aanvallend voetbal tot een doelpunt te komen. Helaas is het echter Niftrik die in de tweede minuut voor rust scoort; stand 0-2 .

Na rust is het Niftrik dat weer in de tweede minuut scoort. Stand 0-3 en de wedstrijd is nu wel gelopen. DVSG blijft voetballen, creëert ook mogelijkheden, maar weet niet meer te scoren. Ondanks de goed inzet van iedereen, is het vandaag een verloren partij. Jammer voor de ingevallen spelers zoals Rick Loeffen en het debuut van Dirk Thijsen in DVSG 1. Er wordt tot de laatste minuut geknokt, maar ook een eretreffer zat er vandaag niet in.

Volgende week speelt DVSG uit de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen SDOO. En hopelijk kan 'de nul' dan een poos vastgehouden worden, om toch weer een resultaat te behalen.

Protestantse

gemeente Heumen

15 dec. 3e Advent. Aanvang 10.00 uur. Voorganger Prof. Dr. N.M.F. Schreurs, Malden. De collectes zijn bestemd voor Kinderen in de Knel (India) en de Diaconie. 22 dec. 4e Advent. Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds.M. Glastra, Malden. De collectes zijn bestemd voor Kinderen in de Knel (India) en de Diaconie. 22 dec. Kinderkerstfeest. Aanvang 16.00 uur.

Kerk Heumen en Nederasselt

Heumen St Georgius

Weekend 21 en 22 dec geen viering in deze kerk

Dinsdag 24 dec 17.30 uur Kerstavond/Kindvriendelijke Kerstviering Samenzang Lara van der Zee Gebedsintenties: Annie Thonen-Welte; Gerard en Mientje Vroom-Pau; Jan Beelen; Gerard van Elferen; Piet Taks; Frans Arts

Woensdag 25 dec 09.30 uur 1e Kerstdag/Eucharistieviering m.m.v.Parochieel Zangkoor Yves Mambueno Gebedsintentie Gerard Kesseler.

Nederasselt H Antonius Abt

Zaterdag 21 dec 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor Yves Mambueni

Dinsdag 24 dec 20.00 uur Kerstavond/Kindvriendelijke Kerstviering m.m.v. Mazing Joy Yves Mambueni. Gebedsintenties: Toon van Haren;overleden fam van Haren Roelofs; Lies Bruijsten Spierings en Jan Bruijsten; Jan Ariëns;Pieta Peters van Haren en Lam Peters; Loes van Beuningen Peters en Herman van Beuningen; Bep Derks Derksen;Marijke Derks en Johan Derks; Lies van den Boogaard Ariëns en Jan van den Boogaard; Annie van den Berg Dinnissen en Jo van den Berg; Ria Bruijsten; Sil en Dien Bruijsten-Heurkens; overleden ouders Bull Lamers en Angelique Cardenau Derks; Ans Bardoel van Haaren en Ton Bardoel; overleden fam.Engelbert Toenders-Francissen; Marietje van Haren-Hendriks; Miep Groenen; Piet Hulsman Kees Spanjaard Hent van Gemert en Lies van Gemert de Bruijn.

Woensdag 25 dec 09.30 uur 1e Kerstdag/Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor Ad Blommerde. Gebedsintenties: zie Kerstavond

Protestantse gemeente Heumen

15 dec. 3e Advent. Aanvang 10.00 uur. Voorganger Prof. Dr. N.M.F. Schreurs, Malden. De collectes zijn bestemd voor Kinderen in de Knel (India) en de Diaconie. 22 dec. 4e Advent. Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds.M. Glastra, Malden. De collectes zijn bestemd voor Kinderen in de Knel (India) en de Diaconie. 22 dec. Kinderkerstfeest. Aanvang 16.00 uur.

23 / 36

Mammacare bij Bodywear Superstore geeft vertrouwen en vrijheid!

DUIVEN - Bij Bodywear Superstore werken stuk voor stuk vakmensen met een passie voor lingerie die het best mogelijke advies geven waar u recht op heeft. Juist dat heeft Bodywear Superstore gemaakt tot wat het nu is, de allergrootste van Nederland met ruim 60 jaar ervaring.

Het laten aanmeten van een borstprothese is niet niks. Zeker als u dit voor het eerst gaat laten doen is het een behoorlijke emotionele stap. "Bij Bodywear Superstore garanderen wij absolute privacy en wordt u in alle rust door onze mammacare-adviseuse geholpen. Stap voor stap kijken we naar uw wensen en mogelijkheden. U kent uw lichaam als geen ander, de adviseuse begeleidt u in het complete proces naar een passende oplossing. Ons brede assortiment geeft u altijd een ruime keuze. Nadat wij u borstprothese hebben aangemeten start onze zorgvuldige nazorg."

"U kunt altijd bij ons terecht voor extra advies. Ook regelen wij voor u de declaraties voor uw zorgverzekering zodat u op dat vlak ook ontzorgd wordt. Mammacare van Bodywear Superstore verlenen wij in samenwerking met Pavette, een gecerticeerd bedrijf. Wilt u een afspraak voor Mammacare? Het aanmeten van een prothese kan op dinsdag, woensdag en donderdag. De Bodywear Superstore's zijn zeven dagen per week geopend, van 09.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag zelfs tot 20.00 uur, zaterdags tot 17.00 uur en op zondag kunt u in Duiven van 12.00 tot 17.00 uur bij ons terecht."

Bodywear Superstore Rijksweg 26 in Duiven; (026) 7370298; www.bodywearsuperstore.nl.

Afscheid nemen is terugkijken op het leven

(foto: Sonja Jaarsveld)

REGIO - Samen, 'zomaar' wat woorden: mensen, verbinding en samen. Acht jaar geleden maakte zij als zelfstandig uitvaartbegeleidster een logo. Twee mensfiguren verbonden aan weerszijden in de M van Manuela. Samen vormen zij een kroon. Nog steeds klopt dit logo met haar werkwijze. Begonnen in Malden en daarnaast nu ook gevestigd in Molenhoek en Middelaar.

Advies bij leven. Regelmatig komt Manuela bij families na een 'slecht-nieuws-gesprek'. Of bij mensen die het toch allemaal weleens willen regelen; gewoon voor 'later'. Dit zijn mooie gesprekken die ruimte geven. Nadenken over de dood verstevigt vreemd genoeg de band met het leven.

Tijd en ruimte
Natuurlijk wordt ze als uitvaartbegeleidster ook ingeschakeld na een overlijden. Dan is daar de adviseur die op informele wijze nabestaanden begeleidt. Waar is hulp nodig en wat kan men op eigen kracht? Hulp begint met bereikbaarheid. Dat is meer dan 24/7 telefoon opnemen. Bereikbaarheid betekent dat er tijd en ruimte is om te wikken en wegen. Want afscheid nemen is samen terugkijken op het leven dat iemand geleefd heeft. De dood is de aanleiding om de uitvaart samen te regelen. Als het afscheid recht doet aan iemands leven, dan is dat de kroon op haar werk en de kroon van Manuela Konings Uitvaartbegeleiding.

Ook vrijblijvend samen in gesprek? Heikantseweg 16, 6587 AN Middelaar; Telefoon: 024 8442552 (24/7 bereikbaar); Email: manuela@manuelakonings.nl

Lueke binge - Angela Groothuizen in Theater Overasselt

Angela Groothuizen. (foto: Lola Salomé Mooij)

OVERASSELT - Zaterdag 21 december staat Angela Groothuizen op het podium in Theater Overasselt. Lang geleden kreeg zij op moederdag van haar dochters een strippenkaart met de tekst: ‘Ik gaa met je lueke binge'. Nu Angela 60 wordt en haar dochters groot zijn, is het hoog tijd om die strippenkaart te gaan innen.


Samen met haar muzikale kompaan Nico Brandsen, met wie ze al 25 jaar theater maakt, brengt Angela dit nieuwe en meeslepende theaterprogramma. In Lueke binge bepaalt Angela Groothuizen haar positie in deze steeds sneller draaiende wereld. Ze is een rasverteller, die je raakt je met mooie verhalen en beeldschone liedjes. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 17.00 of 13,50 euro (CJP) en zijn te bestellen via de website theateroverasselt.nl. Theater Overasselt is gevestigd in het Verenigingsgebouw, Willem Alexanderstraat 1 te Overasselt.

De pers schreef over Lueke binge: Theaterkrant.nl: 'Ze heeft zich een vast plaatsje verworven op het kleinkunstpodium. Met eigen geschreven liedjes en liedjes van anderen. In Lueke Binge komen een aantal sterke liedjes van onder meer Jan Beuving en Rob Chrispijn voorbij. Met hulp van regisseuse Wimie Wilhelm is rond dat materiaal een ‘lekker’ en strak muziektheateravondje in elkaar gestoken.'Het Parool: 'Weemoed zonder conservatief sentiment. Het bestaat.'

Lichtjesavond op Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek

GROESBEEK – In 2016 is een traditie gestart met de Lichtjesavond op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Ook nu op kerstavond dinsdag 24 december om 16.00 uur zullen er kaarsjes geplaatst worden bij de graven van de militairen op de Canadese Erebegraafplaats.

Deze jonge mannen hebben ruim 74 jaar geleden hun leven gegeven zodat wij nu nog in vrede kerst kunnen vieren met familie en vrienden. Deze bijzondere namiddag is dan ook vooral bedoeld om de herinnering aan hen levend te houden. Dit feest van het licht en herinnering kan voor velen nabestaanden niet worden gevierd met hun omgekomen dierbare familieleden en vrienden. Daarom wordt in heel Nederland dit initiatief genomen om deze jonge mannen, die ons de vrijheid hebben gebracht, te herdenken door hen de warmte te laten voelen en daarmee onze herinnering en dankbaarheid te tonen.
De koppeling naar de kerst in vrede en de begraafplaats wil de organisatie maken met de jeugd en hun ouders van de gemeente Berg en Dal. De geschiedenis van de diverse dorpen die nu onder de gemeente Berg en Dal vallen is sterk gekoppeld aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Om die reden wil de organisatie van de Lichtjesavond de schoolkinderen van de gemeente Berg en Dal samen met hun ouders uitnodigen om er samen voor te zorgen dat op kerstavond bij elk graf een kaarsje zal branden.

Kerstconcert in de Maldense kerk door het Nijmeegs Seniorenorkest

MALDEN - Zondag 22 december zal het Nijmeegs Seniorenorkest van 15.00 tot 17.00 uur een kerstconcert geven in de H. Antonius Abtkerk aan het Kerkplein in Malden.

Dit orkest was al eerder rond de kerst te gast in deze kerk en trok toen een groot aantal bezoekers. In de pauze wordt een glaasje Glühwein of fris geschonken. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de onkosten is welkom.

Woninginbraken vooral in Groesbeek

GROESBEEK - Dagelijks vinden er woninginbraken plaats in Nederland. De gemeente Berg en Dal vormt hierop helaas geen uitzondering. Uit politiecijfers blijkt dat de afgelopen periode een verschuiving plaats heeft gevonden.

Tot recent vonden de inbraken plaats verspreid over de verschillende dorpen. De afgelopen tijd slaan inbrekers opvallend vaak in Groesbeek hun slag. De huidige 'donkere dagen' zijn voor inbrekers een populaire periode om in te breken. De gemeente vraagt haar inwoners -en in het bijzonder die van Groesbeek- daarom bij verdachte situaties direct de politie te bellen op spoednummer 112, ook bij twijfel. Het merendeel van de woninginbraken lost de politie op dankzij de oplettendheid van buurtbewoners!

Wat kan je zelf nog meer doen? Om inbraak zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om altijd ramen en deuren te sluiten en op slot te doen. Omdat de meeste inbraken in slechts enkele minuten worden gepleegd, is dat ook belangrijk wanneer de woning maar kort verlaten wordt. Veel inbraken vinden namelijk overdag en 's avonds plaats.

Vaak komen inbrekers binnen via de achter- of zijkant van een woning: juist de deuren en ramen die niet direct in het zicht staan zijn aantrekkelijk. Laat een bewoonde indruk achter wanneer de woning wordt verlaten: zorg wanneer het donker is dat er in de woning verlichting aan staat en plaats aan de buiten lampen met bewegingssensoren. Voor meer tips tegen inbraak en om woningen beter te beveiligen: https://www.politiekeurmerk.nl/ of www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.


Burgemeester Mark Slinkman: "Een inbraak voorkomen lijkt onmogelijk, maar met een paar kleine ingrepen kunnen we het inbrekers al veel moeilijker maken. Met goede sloten, slimme verlichting en alert zijn op het afsluiten van ramen en deuren. En sluit je aan bij je eigen whatsapp buurtpreventiegroep."

Kinderkerstfeest

Sint-Joriskerk in Heumen. (foto: D.J. Deunk) D.J. Deunk

HEUMEN - Iedereen is welkom bij het kinderkerstfeest in de oude Sint-Joriskerk in Heumen: kinderen, ouders, opa's en oma's.

Er wordt een poppenkast kerstverhaal gespeeld, je kunt kerstversieringen knutselen en er is chocolademelk. En buiten natuurlijk een herdersvuur. Het is op zondagmiddag 22 december van 16.00-17.30 uur. Het adres van de kerk is Dorpstraat 19 in Heumen.

Sint-Joriskerk in Heumen. (foto: D.J. Deunk) D.J. Deunk
Sint-Joriskerk in Heumen. (foto: D.J. Deunk) D.J. Deunk
Sint-Joriskerk in Heumen. (foto: D.J. Deunk) D.J. Deunk
Sint-Joriskerk in Heumen. (foto: D.J. Deunk) D.J. Deunk

Kerk Malden H. Antonius Abt

Zaterdag 21 december om 19.00 uur: H. Mis met het Maldens Gemengd Koor.

Zondag 22 december 15.00 -17.00 uur: Kerstconcert door het Nijmeegs Seniorenorkest.

Dinsdag 24 december: om 18.00 uur Herdertjesmis, om 22.00 uur Nachtmis met het Maldens Gemengd Koor.

Woensdag 25 december 1e Kerstdag: om 10.30 uur H. Mis met het Maldens Gemengd Koor De kerststal in de kerk is te bezichtigen tussen 13.00 en 16.00 uur.

Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding. Deze vervalt op 1e Kerstdag.

Beweegtuin Millingen met vakantie

Beweegtuin Millingen. (foto: Beweegtuin)

MILLINGEN - De beweegtuin in Millingen op sportpark De Hove is gesloten in de periode van 23 december - 5 januari.

De coaches zijn vanaf 8 januari weer elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig. Meedoen is gratis. Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie op thee te drinken.

Kerk Malden H. Antonius Abt

Zaterdag 21 december om 19.00 uur: H. Mis met het Maldens Gemengd Koor.

Zondag 22 december 15.00 -17.00 uur: Kerstconcert door het Nijmeegs Seniorenorkest.

Dinsdag 24 december: om 18.00 uur Herdertjesmis, om 22.00 uur Nachtmis met het Maldens Gemengd Koor.

Woensdag 25 december 1e Kerstdag: om 10.30 uur H. Mis met het Maldens Gemengd Koor De kerststal in de kerk is te bezichtigen tussen 13.00 en 16.00 uur.

Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding. Deze vervalt op 1e Kerstdag.

Kerstconcert in de Maldense kerk door het Nijmeegs Seniorenorkest

Affiche kerstconcert Maldense kerk Nijmeegs Seniorenorkest

MALDEN - Zondag 22 december zal het Nijmeegs Seniorenorkest van 15.00 tot 17.00 uur een kerstconcert geven in de H. Antonius Abtkerk aan het Kerkplein in Malden.

Dit orkest was al eerder rond de kerst te gast in deze kerk en trok toen een groot aantal bezoekers. In de pauze wordt een glaasje Glühwein of fris geschonken. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de onkosten is welkom.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zaterdag 14 december: 19.00 uur H. Mis.

Zaterdag 21 december: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 15 december: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

Dinsdag 17 december: 20.00 uur Geloofsavond 'Rond de Bron' op de pastorie De Hove 1

Vrijdag 20 december: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 22 december: 9.30 H. Mis.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 15 december: 11.00 uur H. Mis met Gemengd koor.

Dinsdag 17 december: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed en biechtgelegenheid.

Zondag 22 december: géén H. Mis (wel in Mook)

Kerstviering bij KBO
Groesbeek-De Horst

GROESBEEK – KBO Groesbeek-De Horst houdt op dinsdag 17 december een kerstviering in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De zaal gaat om 13.00 uur open, aanvang: 13.30 uur. Het eerste uur van het programma wordt ingevuld met een kerstverhaal waarbij pastor Jan van Gestel de kerstgedachte zal uitspreken. Dit alles wordt begeleid door het eigen zangkoor De Zingende Heuvelen. Na de pauze volgt er een kerstprogramma met in het eerste gedeelte het optreden van het mannenkoor Voc Vivorum uit Leuth. Daarna is er het optreden van het Gemengd Koor Sion, Horst en Breedeweg. Naast koffie / thee zullen ook overige consumpties worden geserveerd. Tijdens de kerstviering zal er voldoende gelegenheid zijn om met elkaar te praten. Om alles goed voor te bereiden is het voor de organisatie van groot belang te weten hoeveel mensen tijdens de kerstviering aanwezig zullen zijn.

Steeds Hoger uit Malden speelt 'Kerst met Karel'

Spelersgroep toneelvereniging Steeds Hoger. (foto: Shanna Bijker)

MALDEN - De volwassenen van toneelvereniging Steeds Hoger Malden starten het seizoen met 'Een Kerst met Karel'. Een vrolijk kerststuk voor het hele gezin, geschreven door Anthony Livius en Marc Eissing.

Paniek op de Noordpool! De kerstman heeft de griep. Wie moet er dan nu de cadeautjes rondbrengen? De elfen Heppie en Sillie krijgen de belangrijke taak om een hulpkerstman te zoeken. Hun oog valt op Karel Kerst, een norse pakketjesbezorger uit het pittoreske dorpje Brouckhoest. Er is alleen een probleem: Karel Kerst houdt helemaal niet van kerst! Weten de elfen Karel op tijd te overtuigen om het kerstfeest te redden?

Deze voorstellingen zijn te zien op vrijdag 20 december om 19:00 uur, op zaterdag 21 december om 14:30 uur en op zondag 22 december om 14:30 uur in multifunctioneel centrum Maldensteijn, Kerkplein 8 in Malden. Op de dag van de voorstelling is de kassa geopend vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling.

Entree jongeren tot 16 jaar of volwassenen ouder dan 65 jaar: 5,00 euro. Entree volwassenen: 7,50. Men kan bij de kassa ook lootjes kopen voor de loterij! Meer informatie (ook om te reserveren) staat op www.steedshogermalden.nl. Op facebook: Toneelvereniging Steeds Hoger. Op twitter: @steedshoger.

Kerstconcert Ooijse Toekomst en koor Uh Meezing

Koor Uh Meezing. (foto: Marinus Bruinsma)

OOIJ - Muziekvereniging Ooijse Toekomst en het koor Uh Meezing uit Bemmel zullen op zondag 22 december samen een kerstconcert geven in de Sint-Hubertuskerk in Ooij. Ook de blokfluitleerlingen van basisschool Op Weg zullen een bijdrage leveren aan dit kerstconcert.

Muziekvereniging Ooijse Toekomst onder leiding van dirigent Paul Vlieks, heeft een orkest waar jong en oud aan deelneemt. Met koper-, riet- en slagwerkinstrumenten. Ooijse Toekomst zal kerstliederen en orkestwerken in de kerstsfeer ten gehore brengen.

Ooijse Toekomst. (foto: Herman Leensen)

Het koor Uh Meezing onder leiding van dirigent Monique Jansen is, evenals het repertoire, voor iedereen toegankelijk. Tijdloos en van alle tijden, waaiend uit alle windstreken, gevarieerd in genres. Ook in het kerstrepertoire zal dit doorklinken. Kortom, het koor dat je doet verbazen.

Er zullen klassieke kerstliederen door Ooijse toekomst en Uh Meezingkoor samen ten gehore worden gebracht, waarbij het publiek is uitgenodigd mee te zingen.

Aanvang van het kerstconcert is om 15.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er achter in de kerk nog een gezellig samenzijn van orkest, koor en publiek onder genot van glühwein, warme chocolademelk en kerststol.

Kerstmarkt en muziekfancyfair bij Kringloopwinkel Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmiddag 15 december wordt er rondom de Kringloopwinkel aan de Industrieweg in Groesbeek een kerstmarkt & muziekfancyfair gehouden.

Vanaf 13.00 uur zijn er optredens van onder andere Alfred Arts, Willy Claus, Frank Weijers, Theo van Blitz, Theo Peters en Wim Gerritzen, Helen Liebers, Marcel van Kempen, Gino Voeten, Hans Weijers, John Luvius, Sally Ann, Angela Theunissen, Laurens de Haan en Jan Meijers. De muzikale ondersteuning is in handen van Jo van Doorn; de presentatie is in handen van Theo van Blitz. De kerstmarkt is van 11.00 tot 16.00 uur.

Kerstviering bij KBO Groesbeek-De Horst

GROESBEEK – KBO Groesbeek-De Horst houdt op dinsdag 17 december een kerstviering in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De aanvang is om 13.30 uur. De zaal van De Mallemolen gaat om 13.00 uur. Het eerste uur van het programma wordt ingevuld met een kerstverhaal waarbij pastor Jan van Gestel de kerstgedachte zal uitspreken. Dit alles wordt begeleid door het eigen zangkoor De Zingende Heuvelen.
Na de pauze volgt er een kerstprogramma met in het eerste gedeelte het optreden van het mannenkoor Voc Vivorum uit Leuth. In het tweede gedeelte is er het optreden van het Gemengd Koor Sion, Horst en Breedeweg. Naast koffie / thee zullen ook overige consumpties worden geserveerd. Tijdens de kerstviering zal er voldoende gelegenheid zijn om met elkaar te praten. Om alles goed voor te bereiden is het voor de organisatie van groot belang te weten hoeveel mensen tijdens de kerstviering aanwezig zullen zijn.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 15 december: 11.00 uur H. Mis met Gemengd koor.

Dinsdag 17 december: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed en biechtgelegenheid.

Zondag 22 december: géén H. Mis (wel in Mook)

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 15 december: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

Dinsdag 17 december: 20.00 uur Geloofsavond ‘Rond de Bron’ op de pastorie De Hove 1

Vrijdag 20 december: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 22 december: 9.30 H. Mis.

Millingen behoudt koppositie in 4E

MILLINGEN - Bij SC Millingen nam Tonnie Scholten de honneurs waar in verband met ziekte van trainer Sven Jeuriëns. Hij deed dat met verve en zorgde ervoor dat de blauw zwarten met de drie punten huiswaarts keerden.

De thuisclub kreeg de kans op de 1-0 maar Andy Berendsen schoot keihard naast. Daarna trok OSC zich terug op eigen helft en keek SC Millingen de kat uit de boom. Hierdoor werd de bal achterin regelmatig tussen Bram Slotboom en Daan Arnts heen en weer geschoven. De enige opleving in de 1ste helft kwam op naam van de kersverse vader Dirk Spann. Hij zorgde in de 13e minuut voor de 0-1 door OSC keeper Maatkamp te passeren.


Voor de wedstrijd was het goed dat het meteen na rust 0-2 werd voor SC Millingen. Opnieuw was Dirk Spann hiervoor verantwoordelijk door een vrije trap binnen te schieten. Hierna ging OSC ook mee voetballen waardoor SC Millingen meer ruimte kreeg. Die ruimte werd ook benut en al snel stond de 0-3 op het scorebord. Frenk Huisman zorgde ervoor dat Maarten Smits in de korte hoek het net weer kon laten trillen. Nadat Ruben Janssen voor OSC miste kwamen de bezoekers uit Millingen op 0-4. Tim Gesthuizen combineerde met Dirk Spann waarna Thom Celissen de ruimte kreeg om 0-4 te scoren. Uiteindelijk wist OSC de eer te redden. Keeper Chiem Haukes kon de inzet van Owen Veens nog keren maar tegen de rebound van Andy Berendsen was hij kansloos: 1-4. Eindstand.

Zondag 15 december wacht de topper thuis tegen UHC (nr. 4 van de ranglijst, onderling verschil 3 punten). Aanvang 14.30 op sportpark De Hove. SC Millingen rekent op uw steun en support in de laatste thuiswedstrijd van dit jaar.

Parochie Maria ten Hemelopneming

Vierde zondag van de Advent

Za: 21 dec. Millingen 17.00 uur H. Mis

Zo: 22 dec. Ooij 09.15 uur H.Mis Mannenkoor Beek

Zo: 22 dec Millingen 11.00 uur H.Mis de Cantorij

Di: 24 dec. Leuth 14.00 uur Vriendenkring seniorenviering Vox Virorum.

Di: 24 dec. Millingen 17.00 uur Herdertjesmis het familiekoor en Jeugdorkest St. Cecilia.                
Di: 24 dec.Beek 19.00 uur H.Mis Mannenkoor Beek

Di: 24 dec.Kekerdom 21.00 uur H.Mis Laurentius koor

Di: 24 dec. Ooij 23.00 uur H.Mis H. Janssen Encore

Di. 24 dec. Millingen 23.00 uur H.Mis zangver: Vivace en fanfare Ons Genoegen.                                
Wo:25 dec.Ooij 09.15 uur H.Mis Gemengd koor Ooij

Wo: 25 dec. Millingen 11.00 uur H.Mis Koor Ap/Art

Wo: 25 dec Millingen 12.30 uur Kindje wiegen.

Do: 26 dec Millingen 11.00 uur H.Mis

Vr: 27 dec Millingen 09.00 uur H.Mis Kerstmis in aantocht

Misschien kunnen we in de drukke decembermaand, in deze advent af en toe de stilte opzoeken.
Even pas op de plaats om ruimte te maken voor Hem die naar ons toekomt, als een licht in de duisternis.
Wie weet ontdek ik wat en wie er werkelijk toe doen in mijn leven.

Mooie voorbereiding op de stille, heilige nacht.

Lustrum brouwerij D'n Drul Groesbeek

GROESBEEK – Brouwerij D'n Drul aan de Dorpsstraat 7 in Groesbeek viert op vrijdagavond 27 december het vijfjarig bestaan.

De genodigde gasten kunnen op die avond om van 19.00 tot 20.30 uur het glas heffen met Roland en Wilma de uitbaters van brouwerij D'n Drul.

Drie auto's zwaar beschadigd bij aanrijding op Nieuwe Rijksweg

(foto: Joop Verstraaten)

BEEK – Op de Nieuwe Rijksweg in Beek zijn zaterdag tegen het middaguur drie personenauto's met elkaar in botsing gekomen.

Een gealarmeerde ambulance heeft de vijf inzittenden medisch onderzocht maar geen van hen hoefde naar het ziekenhuis gebracht te worden. Alle auto's moesten door een bergingsbedrijf zwaar beschadigd afgevoerd worden. De brandweer van Ubbergen is ook gealarmeerd om het wegdek van olieresten te ontdoen. Het ongeval werd veroorzaakt doordat de bestuurder van de achterste auto te laat in de gaten had dat twee voor hem rijdende auto's stil stonden.

60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét Gemeente Nieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét Gemeente Nieuws.

Superkerst- en nieuwjaarsbingo

GROESBEEK – In het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen wordt op donderdag 19 december een superkerstbingo gehouden waarbij naast de leuke geldprijzen ook prijzen te winnen zijn die met kerst te maken hebben.

Daarnaast zijn er extra rondes. Gezien de drukte is de zaal van De Mallemolen op die avond al om 19.00 uur open. Het bingospel begint om 20.00 uur. Op donderdag 2 januari wordt eveneens in De Mallemolen een nieuwjaarsbingoavond gehouden waarbij mooie prijzen in de wacht te slepen zijn. Ook op deze avond is de zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur open en begint het bingospel om 20.00 uur. De opbrengst van deze bingoavonden is bestemd voor zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze bingoavonden welkom. De Mallemolen ligt aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét Gemeente Nieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét Gemeente Nieuws.

Reestraat Groesbeek door aanwonenden feestelijk verlicht

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST - De aanwonenden van de Reestraat in het kerkdorp De Horst hebben de handen ineen geslagen en hebben de bomen die langs de Reestraat staan feestelijk verlicht.

Vooral 's avonds is het een fantastisch gezicht. In het begin van de straat op de kruising van de Hoge Horst en Reestraat is het vorig jaar al een grote boom versierd met grote verlichte ballen, wat mogelijk gemaakt was door Kringloop Groesbeek en cafetaria Any Time De Horst. De verlichting in de Reestraat is aangebracht in de gemeentelijke bomen vanaf de Dasstraat tot aan de nieuwbouwwijk de Marterstraat.

Eerste lustrum brouwerij D'n Drul in centrum Groesbeek

GROESBEEK – Brouwerij D'n Drul aan de Dorpsstraat 7 in Groesbeek viert op vrijdagavond 27 december het vijfjarig bestaan.

De genodigde gasten kunnen op die avond om van 19.00 tot 20.30 uur het glas heffen met Roland en Wilma de uitbaters van brouwerij D'n Drul.

Groesbeeks Glorie verliest van GHV

GROESBEEK - Zaterdagavond 8 december speelde Groesbeeks Glorie een uitwedstrijd tegen de dames van GHV in Goirle. Vorig duel eindigde met een stand van 13-17 in het voordeel van GHV. Het team uit Goirle staat op de eerste plek in de competitie.

Groesbeek startte de wedstrijd sterk met een goede verdediging en snelle aanvallen. De eerste vijftien minuten liep de score gelijk op. Dit maakte de wedstrijd erg spannend. In het tweede deel van de eerste helft had Groesbeeks Glorie veel balverlies. Hierdoor konden de dames van GHV verschillende break-outs lopen en wisten hier ook uit te scoren. GHV kreeg meer grip op de wedstrijd waardoor er bij rust een verschil van zes doelpunten was in het voordeel van de thuisploeg. De ruststand was 12-6.

In het begin van de tweede helft zorgden een goede verdediging en goed keeperswerk van Lise Giesbers ervoor dat de dames uit Goirle moeilijk tot scoren kwamen. De aanval liep ook beter waardoor Fleur Boonen een aantal mooie doelpunten kon maken. Na vijftien minuten stonden de dames uit Groesbeek nog steeds met zes doelpunten achter. Er werden nieuwe systemen in gezet en er speelsters werden gewisseld van positie, maar dat mocht niet baten. Met een verschil van zeven doelpunten hielden de dames uit Goirle de twee punten thuis. De eindstand van 22-15.

Groesbeeks Glorie speelt de laatste wedstrijd van 2019 zaterdagavond 14 december om 20.00 uur thuis tegen de dames van H.V.W.

Archeologisch grondonderzoek bij De Lange Paal in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Archeopro heeft onlangs op een mistige maandagmorgen archeologisch bodemonderzoek verricht nabij de kerk van Kekerdom in de Parochieweide.

Het doel van dit onderzoek was om meer te weten te komen over de plaats waar vermoedelijk daar een klooster heeft gestaan. Het afgelopen jaar werden – mede door de langdurige droogte – contouren van fundamenten zichtbaar. Vrijwilligers hebben zich hierna ingezet om naar het klooster meer onderzoek naar te doen. Nadat zij subsidie voor dit onderzoek gekregen hadden, hebben zij een professioneel bedrijf ingeschakeld voor een verder onderzoek.
Ook bij de Lange Paal tussen Kekerdom en Millingen is een onderzoek gedaan op de plaats waar in 1767 de laatste openbare terechtstellingen zijn geweest. Hier zijn de contouren van de gracht gevonden die toentertijd gegraven is rond de plaats waar het schavot heeft gestaan.

Voedselbankactie bij Plus Mook

MOOK - Voedselbank Groesbeek helpt mensen uit de gemeenten Berg en Dal, Heumen en Mook en Middelaar.

Rondom kerst wordt aan alle inwoners van die gemeenten gevraagd om mee te helpen de boodschappenvoorraad op peil te houden. In Mook is Piet Heisen de initiatiefnemer. De actie wordt gehouden op 14 december van 09.00 tot 16.00 uur in de winkel van Wim Voet, Plus Mook.

Alle mensen die zaterdag de winkel bezoeken krijgen de vraag of zij ook iets willen inkopen voor de voedselbank en dat in de daarvoor bestemde boodschappenkarren willen doen. Daarbij krijgen zij een lijstje met boodschappen en wordt hen gevraagd daar iets uit te kiezen.

Vorig jaar was de actie in Mook voor de eerste keer en het was meteen een groot succes! Er werd gul en met plezier gegeven. Soms vertelden mensen dat ze het zelf ook niet breed hadden, maar toch graag iets wilde geven. Alles bij elkaar: karren vol!

Piet en zijn helpers hebben er weer zin in om de boodschappen in ontvangst te nemen en moedigen alle klanten van Wim Voet aan om ook dit jaar gul te geven. Dus: op naar de Plus!

Kerstconcert in kerk Overasselt

(foto: Nico Aaldering)

OVERASSELT - Op zondag 22 december isl er een bijzonder kerkconcert in de kerk van Overasselt met optredens van KNA Klarinettenensemble 'Mooi van Hout' en hkoor Engelse.

Er zullen onder andere werken van Schubert en klassieke kerstliederen worden gespeeld en gezongen. Na afloop is er een gezellig samenzijn op het kerkplein met kerstbrood, gluhwein of warme chocolade. Entree is vrij en de aanvang is 15.00 uur. Iedereen is er welkom!

Hiep hiep hoera,15 december wordt
deze kanjer Luca 5 jaar.
Heel veel plezier,
Groetjes van Opa Cees en Oma Anneke.

Hiep hiep hoera,
Siem wordt op 12 december alweer 7 jaar
Heel veel plezier,
Groetjes van Opa Cees en Oma Anneke.

Hiep hiep hoera!
Tante Annie op 15 december 70 jaar!
Tot op het feestje!
We hebben er zin in!
Liefs, Hans, Carlijn,Trudi

Lynn

Ons paardenmeisje Lynn is 9 december
7 jaar geworden. Gefeliciteerd en een
dikke knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Lief Gouden bruidspaar,
Van harte gefeliciteerd toppers!
Liefs van ons en een kusje van je zusje.

43 jaar getrouwd

Hoera! Op 10 december zijn
opa en oma 43 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd! Ryan, Fenna,
Dani en Diva

Sjakie

16 december istie de klos
Dus het moment is dáár
Sjakie timmert erop los
Dat doet hij al 60 jaar!
Gefeliciteerd van ons voor jou!

'T is waar, de buurtburgemeester
wordt op 11 december, 65 jaar!
Van harte namens jouw onderdanen.
We gaan zondag los!

Diny en Frits 40 jaar getrouwd.
7 december 2019
Gefeliciteerd namens de Familie.

50 jaar getrouwd, een prachtige mijlpaal!

Gefeliciteerd met het gouden huwelijk.

Veel liefs van kinderen en kleinkinderen.

Lieve Rowena van harte gefeliciteerd
met jouw 18e verjaardag!
Liefs ons xxx

het jongste Lammetje wordt 13 december 50 jaar.
Gefeliciteerd!"