GN Nijmegen-Noord

10 mei 2017

GN Nijmegen-Noord 10 mei 2017


Beleef Rondje Noord

Foto: John Voermans

NIJMEGEN - Boven de Waal in Nijmegen-Noord zijn veel leuke plekken. Ontdek ze tijdens Rondje Noord op zondagmiddag 14 mei. Pak je fiets en beleef Nijmegen van buiten.

Rondje Noord neemt je mee langs de groene plekken in Nijmegen-Noord. De route voert langs moestuin en kassen. Je kunt een kijkje nemen bij een imker, een speurtocht maken door boomgaard of windpark of zelf eten maken met lokale producten. Met Rondje Noord beleven jong en oud de sfeer van Nijmegen-Noord onder het genot van een fris sapje of hapje van eigen erf.

Rondje Noord is een initiatief van platform ‘Geef Noord De Ruimte’. Op zondagmiddag 14 mei zetten deelnemers de deuren open en is iedereen welkom tussen 13 en 17 uur. Het programma is te vinden op windparknijmegenbetuwe.nl.

Programma Windpark
Ook bij Windpark Nijmegen-Betuwe is die middag van alles te beleven. Een windgids leidt bezoekers rond over het park. Je neemt een kijkje in een van de windmolens en kunt van dichtbij de wiek bekijken die het terrein ligt. Een molenwiek is bijna 50 meter lang en weegt 3,5 ton: indrukwekkend om te zien.
In het bezoekerscentrum is elk uur de documentaire Voor de wind te zien, over de totstandkoming van het windpark en de ervaringen van betrokken burgers en omwonenden. Ook is er een fototentoonstelling over de bouw van de windmolens. Kinderen kunnen een speurtocht doen en bij goed weer een molenbroodje bakken boven het vuur.


Op www.windparknijmegenbetuwe.nl staan welke groene initiatieven je nog meer kunt aandoen tijdens Rondje Noord.

Con Amore en de magische wereld van sprookjes en filmmuziek

OOSTERHOUT - Op zaterdag 20 mei om 20.00uur nemen muziekvereniging Con Amore uit Oosterhout en haar opleidingsorkest Wit Lof de bezoeker mee in de betoverende magische wereld van de sprookjes en filmmuziek.

Voor dit unieke samenwerkingsproject zijn beide orkesten tijdelijk samengevoegd. Onder leiding van dirigenten Jos Jansen en Pier Borkent geven zij een fantasievol muzikaal optreden, waarin onder andere Sneeuwwitje, Repelsteeltje en Kuifje voorbij komen. En iedereen kent natuurlijk de tunes van de fakir en de waterlelies uit De Efteling!

De prachtige soundtracks van films als de Lion King, Dances with Wolves en Mission Impossible brengen u terug in de ontroerende en spannende verhalen die velen van ons (her)kennen. Speciaal voor de bekende solo uit Schindler’s List zal een violiste het concert opluisteren. Na afloop is er een dansfeest in dorpshuis De Schakel.

Kaartjes (inclusief consumpties) à 12.50 euro zijn verkrijgbaar bij Accountantskantoor Janssen CS in Oosterhout, dorpshuis De Schakel in Oosterhout en via www.conamore-oosterhout.nl.

Kinderattracties in Bemmel

BEMMEL - Winkelen is niet altijd even leuk voor kinderen. Dat betekent voor de ouders vaak een hoop stress en gedoe. Om de kinderen een plezier te doen en de ouders een handje te helpen, worden door ondernemers van de Ondernemers Vereniging Bemmel op zaterdag 13 mei, voorafgaand aan Moederdag, twee leuke kinderattracties op de Markt geplaatst.

Terwijl de kinderen, onder toezicht, lekker gaan spelen, kunnen de ouders rustig hun inkopen voor Moederdag doen. Vanaf 10.00 tot 17.00 uur kunnen de attracties gratis worden gebruikt. Met dit initiatief hopen de ondernemers dat het winkelen zowel voor de kinderen als de ouders een stuk plezieriger wordt. Het is zeker de bedoeling om dit vaker te doen.

In Bemmel kunt u heerlijk ontspannen en gezellig winkelen, gratis (gedeeltelijk overdekt) parkeren en natuurlijk van de horecavoorzieningen gebruikmaken voor een hapje en een drankje.

Als senior zelf regie houden op geldzaken

ELST - Forte Welzijn organiseert op woensdagmorgen 17 mei een voorlichtingsbijeenkomst voor senioren in Overbetuwe over financiële veiligheid, in samenwerking met de KBO en het Sociaal Kernteam.

Steeds vaker worden we in Nederland geconfronteerd met situaties waarin senioren financieel niet correct worden behandeld. De mensen worden steeds ouder. Voor de meesten geldt dat dit in goede gezondheid gaat, zowel geestelijk als lichamelijk. Wat nu eenmaal wel bij het ouder worden hoort, is dat mensen afhankelijker worden. En juist die afhankelijkheid, geestelijk en lichamelijk maakt mensen kwetsbaar voor oplichting en financiële uitbuiting.

In deze bijeenkomst krijgt u van een preventiemedewerker van Stichting Moviera tips om zo lang mogelijk regie te houden op uw geldzaken en wat u kunt doen om uw financiën veilig te regelen. Daarnaast wordt er onder andere informatie gegeven over het levenstestament door notaris Castrop van Notarissen Elst.

De bijeenkomst op 17 mei is gratis en wordt gehouden van 10-12 uur in De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. U bent van harte welkom. Aanmelden is verplicht. Dat kan tot en met 15 mei telefonisch bij Forte Welzijn op 085 0406066, bereikbaar van 9-13 uur.

Rommelmarkt Kesteren

KESTEREN - Op zaterdag 13 mei is in Kesteren de jaarlijkse rommelmarkt van De Voorhof. Deze duurt van 9.30-13.30 uur en wordt gehouden aan de Nedereindsestraat, op het plein tussen de kerk en Ons Dorpshuis.

Bij nat weer wordt de handel naar binnen verplaatst. Voor zeer schappelijke prijzen zijn er mooie spullen van goede kwaliteit te koop. Zoals altijd is er een ruim aanbod aan planten, kaarten, glaswerk, curiosa, dvd’s en boeken. Daaromheen worden weer allerlei lekkernijen aangeboden. Bij dit alles staat deze voorjaarsmarkt bekend om haar gezelligheid.

Dit jaar is het ook mogelijk eigen spullen in te brengen, mits onbeschadigd en van goede kwaliteit. Het kerkelijk centrum staat hiervoor open op donderdag- en vrijdagavond van 19.00 -20.30 uur. Wat niet verkocht wordt, gaat door naar het winkeltje van De Voorhof op de hoek van de Tielsestraat en de Markstraat.

Home For Supper met hemelvaart op RockStreet

HUISSEN - Op 25 mei met hemelvaart zet Home For Supper vanaf 16.00 uur café ’t Moment in Huissen in vuur en vlam. Home For Supper is een veelbelovende regionale rockband die flink aan de weg timmert. Na strakke optredens in De Melkweg en Bitterzoet in Amsterdam wordt nu Huissen veroverd door deze enthousiaste band.

Home For Supper speelt rock, poprock ’n roll met een vleugje reggae. Deze vier podiumbeesten spelen drie sets van een half uur met eigen materiaal. Speciaal voor Huissen zullen ze enkele kersverse songs spelen die onlangs in de studio zijn opgenomen. De organisatie van RockStreet is zeer verguld dat ze Home for Supper voor de eerste editie van dit nieuwe evenement hebben kunnen strikken.

Wil je vast een beetje voorproeven? Check dan de site www.homeforsupper.nl of facebook.com/home for supper. Meer info over RockStreet staat op www.tlhpresents.nl of facebook.com/RockStreet.

Passie en prestatie MHC Bemmel 800

BEMMEL - Zondag 14 mei verwacht het heren 1 team van MHC Bemmel 800 kampioen te worden. In de directe confrontatie tegen de mannen van DVS kan afgerekend worden met de enige overgebleven concurrent. Bij winst is het kampioenschap een feit en keren de mannen terug in de derde klasse. De wedstrijd start om 14.45 en is gratis toegankelijk voor het publiek.

Na de degradatie vorig seizoen is er een team samengesteld uit ervaren jongens van H1 aangevuld met jeugdige talenten uit de A1 en jongens die het hockeyen weer op wilde pakken. Samen met de trainer Marc Slaats en manager Jan Willem Verhees zijn ze met veel passie en plezier aan de slag gegaan om de promotie af te dwingen. Nu dit gaat lukken, zijn de voorbereidingen voor volgend seizoen al gestart.

Volgens Egbert Philips, bestuurslid technische zaken ziet de toekomst er in alle opzichten goed uit. "Met een waterveld als hoofdveld wordt het hockey nog mooier en spectaculairder om naar te kijken. Sportief gezien verwacht ik dat de meeste jongens ook volgend seizoen in Bemmel zullen spelen. Omdat daarnaast een aantal A-junioren de stap naar de senioren maakt, wordt de basis breder en is de kans groot dat we volgend seizoen weer een tweede heren team in kunnen schrijven voor de competitie. We benaderen ook jongens die eerder bij ons hebben gespeeld actief om het hockeyen weer op te pakken. Daarnaast denken we dat door de hervatte uitbreidingen van Oosterhout/Lent er nog meer potentieel is om de seniorenlijn te versterken. Wil je hockeyen, kom dan zondag eens kijken op de vereniging. Naast passie en prestatie is het gewoon ook erg leuk bij MHC Bemmel 800."

RBT KAN ontvangt vijftig Duitse journalisten

NIJMEGEN - Dit weekend heeft RBT KAN in samenwerking met NBTC Holland Marketing 50 Duitse journalisten mogen ontvangen in de regio Arnhem Nijmegen en de Veluwe.

De fiets, uitgevonden door de Duitser Karl Drais, bestaat dit jaar 200 jaar. Voor NBTC aanleiding om fietsen in Nederland extra onder de aandacht te brengen bij de Duitse bezoekers met de campagne #lekkerradeln. Met het organiseren van een fietsestafette voor Duitse journalisten door de prachtige omgeving, aantrekkelijke steden en dorpen, cultuur en natuur, mooie fietsroutes en een goed fietsknooppuntennetwerk worden Duitsers geïnspireerd om te komen fietsen in Gelderland.

Gedurende een drie daags persbezoek hebben 50 Duitse bloggers en journalisten middels een fietsestafette in verschillende groepen door de regio Arnhem Nijmegen en Veluwe gefietst. Tijdens de hun fietstocht brachten de journalisten onder andere een bezoek aan Nijmegen met het Honigcomplex, Arnhem met Park Sonsbeek, Het Nationale Park de Hoge Veluwe en Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Herre Dijkema, directeur RBT KAN: "We presenteren onze regio aan de Duitsers als 'Das andere Holland', een gastvriendelijke bestemming dichtbij, met aantrekkelijke recreatiemogelijkheden. De Duitser is enthousiast over onze goede fiets-faciliteiten, een goed netwerk, mooie routes, gastvrije stops en prachtige natuur en cultuur. Deze fietsestaffette heeft de Duitse journalisten veel informatie en inspiratie over de regio Arnhem Nijmegen opgeleverd. Zij kunnen daarmee mooie artikelen schrijven en zo bereiken we heel veel Duitsers die enthousiast kunnen worden om deze prachtige regio te komen bezoeken."

RBT KAN voert dit voorjaar een groot marketingprogramma uit om de Duitse gasten te stimuleren een vakantie in de regio door te brengen. Nederland ontving in 2016 bijna 4,6 miljoen Duitse bezoekers en dat aantal groeit nog steeds. Ook voor de regio Arnhem Nijmegen is de Duitse gast de belangrijkste buitenlandse bezoeker.

Auto- en fietspuzzeltocht op tweede pinksterdag

LIENDEN - Op tweede pinksterdag is er een avontuurlijke auto- en fietspuzzeltocht in omstreken van de Betuwe ten bate van de ZHHK.

Start- en eindpunt is Hogeweg 5-1, Lienden. Inschrijftijd is tussen 13:00 en 14:30 uur en het inschrijfgeld is 5,00 euro per volwassen fietser, kinderen 2,00 (maximaal 16,00 per gezin); 11,00 euro per auto. Aansluitend is er mogelijkheid om tegen een redelijke prijs pannenkoeken en warme broodjes te eten! Vooraf aanmelden is wenselijk via 0488 428615 of www.hhgkesteren.nl/2e-Pinksterdag.

Pinksterkorenfestijn Hulhuizen

HULHUIZEN - Op zondag 4 juni, eerste pinksterdag, verzorgt smartlappenkoor Lingewaard uit Bemmel in samenwerking met sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen, het zevende Pinksterkorenfestijn.

Dit korenfestijn wordt gehouden in de grote feesttent op het terrein van sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen, Munnickhofdeweg 22a in Gendt vanaf 11.30 uur. Acht koren uit alle delen van het land, zullen gaan strijden om de fraaie wisselbeker. De prijsuitreiking is om 17.30 uur. Toegang is gratis.

Feestelijke opening jeu de boulesbaan Sint-Jozef Lent

LENT - Op woensdag 17 mei om 15.00 uur wordt de jeu de boulesbaan van wooncentrum Sint-Jozef in Lent, onderdeel van de RijnWaal Zorgroep, geopend.

De aanleg van de jeu de boulesbaan is een initiatief van het team welzijn van Sint-Jozef en is in het kader van NLdoet tot stand gekomen. Hiervoor hebben de directieleden van Barenburg Holland BV uit Oosterhout zich vrijwillig ingezet.
Nadat de wens was gedaan bij via NLdoet kwam binnen een week een reactie van de directie van Barenburg. Zij bood aan om in het kader van teambuilding de mouwen hiervoor op te stropen. De officiële datum van NLdoet,10 maart, was te kort dag maar na wat voorbereidingen werd op 4 april de schop in de grond gezet. De medewerkers van Barenburg hebben tot in de late uurtjes doorgewerkt. Ze hadden er veel plezier, aldus Dinie van het team welzijn en de bewoners konden uitkijken naar een mooie baan.

Er ligt nu een mooie jeu de boulesbaan in de tuin van woonzorgcentrum Sint-Jozef Lent. De baan heeft een royale afmeting en kan zelfs prima voor wedstrijden gebruikt worden. De bewoners Sint-Jozef Lent en ook de medewerkers zijn ontzettend blij met de baan. Ze zijn de directie van Barenburg dan ook dankbaar voor deze vrijwillige inzet.

De jeu de Boulesbaan wordt woensdag 17 mei a.s. om 15.00 uur feestelijk geopend. Er kan dan natuurlijk een partijtje worden gespeeld. Bewoners, buurtbewoners, andere belangstellende én natuurlijk alle betrokken mensen die dit tot stand hebben gebracht zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Adres: Lentse Schoolstraat 29 in Lent.

Zaterdag 10 juni Eshofmarkt in Elst

ELST - Op zaterdag 10 juni houdt buurtvereniging De Eshof in Elst voor de 38e keer de jaarlijkse uitgebreide rommelmarkt op de Speelweide aan De Savornin Lohmanstraat, van 10 tot 14.30 uur.

De markt vindt dit jaar eerder plaats dan gebruikelijk. Het wordt weer een gezellige dag waar iedereen wel iets van zijn of haar gading kan vinden. Meubels, brocante, service, kleding, elektra, muziek, speelgoed, boeken. Voor de kinderen is er een groot luchtkussen, schminken en zijn er kleine spelletjes. Voor de lekkere trek is er heerlijke appelgebak van Droom, verse haring en worden er diverse snacks vers klaar gemaakt. En voor diegene die van een gokje houden is er het Rad van fortuin, met mooie prijzen.

In 1980 werd de markt voor het eerst georganiseerd in en door de buurt. Altijd is de netto opbrengst van de markt naar een ontwikkelingsproject gegaan. De opbrengst wordt dit jaar gedoneerd aan twee goede doelen. Aan Stichting Coop Uganda voor de aanschaf van fietsen voor gezondheidswerkers zodat zij een groter gebied kunnen bedienen. En naar het scholenproject 4 Anak anak Nasri in Bali. Van het geld kunnen tien kinderen van wie de ouders dit niet kunnen betalen een jaar lang naar school. Op de markt zullen vrijwilligers van de beide projecten aanwezig zijn om meer te vertellen over het project. 'Komt allen en neem vooral vrienden, familie en kennissen ook mee! Voor meer informatie kijk op www.eshofelst.nl."

Havana Welkom Weken

NIJMEGEN/LENT - Handbal altijd een keer willen proberen? Of zoek je een nieuwe sport in Nijmegen? Dan is mei jouw maand! Want dan train je namelijk gratis mee met Havana Nijmegen.

Of je nu beginner bent of al handbal-ervaring hebt, of je junior of senior bent, je bent van harte welkom! Voor beginners wordt een basiscursus gegeven, de ervaren mensen trainen mee met de bestaande leden. Na afloop op 1 juni is er een borrel waarbij je een gratis drankje krijgt aangeboden.

De trainingen zijn op donderdagavond 4, 11 of 18 mei en op 1 juni in De Ster in Lent. De jeugd traint van 18.45-19.45 uur en senioren trainen van 19.45-21.30 uur. Je mag een berichtje via Facebook sturen, een mailtje schrijven of gewoon spontaan op één of meerdere dagen langskomen.

Meer informatie staat op www.hvhavana.nl of www.facebook.com/HavanaNijmegen.

Open dag Nijmeegse stadstuinen

NIJMEGEN - Dit jaar vindt op zaterdag 10 juni van 10.00 – 17.00 uur voor de negentiende keer de Open Dag van de Nijmeegse Stadstuinen plaats. Op deze zaterdag wordt het verborgen groen van Nijmegen zichtbaar als ruim 25 particuliere tuinen worden opengesteld voor het publiek.

Tuinliefhebbers krijgen de unieke kans kennis te maken met de groene oases in de gemeente Nijmegen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. Iedereen is welkom!

De kracht van het evenement ligt in de variatie aan tuinen. Grote tuinen, kleine tuinen. Gecultiveerd of wild. Elke tuin met zijn eigen verhaal. Met als gezamenlijke noemer het enthousiasme waarmee iedere tuinder bezig is in haar of zijn paradijs!

In enkele tuinen wordt door kunstenaars geëxposeerd! Verdere info staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl

Kinkelbestuur in gesprek met… Bridgen… gezelligheid met spanning

BEMMEL - Je moet bij de les blijven, de kaarten van je tegenspelers kunnen onthouden, een goede relatie met je spelpartner hebben en… kunnen incasseren. Beginners zitten soms bibberend aan tafel. Je wilt eigenlijk winnen en in de competitie zeker niet op de laatste plaats eindigen.

Henny van Gogh is drie jaar voorzitter van bridgeclub Doublet in Bemmel en Paul van Kerkhoff al 20 jaar wedstrijdleider. Er wordt op hoog niveau gespeeld beamen beiden, hoewel Elst wel een tikkeltje beter is, maar ook groter en dus minder gezellig. Hier is het meer dorpser… je kent elkaar ook buiten het kaarten om.

Wekelijks zit de club met zo’n 100 man in De Kinkel. Henny: het is geen elitesport. Opleiding doet er niet toe, wel kaartgevoel en een goed stel hersens. De leden variëren van huisvrouw tot ingenieur en in leeftijd van 40 tot 84 jaar. Tweederde is vrouw. Er is veel aanwas van nieuwe leden. Die worden in de watten gelegd. Ze krijgen een snelcursus met extra begeleiding en leren zo de fijne kneepjes.
Er is ook een commissie lief en leed. Immers, je kent elkaar goed. Je neemt de dingen zoals ze zijn. Een van onze leden heeft een zieke partner waar hij in de pauze even naar toe moet. Dan pakken de anderen een extra drankje.
Paul: in oktober vieren we ons zilveren jubileum. Henny vult aan: er is dan een feestelijke bridgedrive met mooie prijzen en lekker eten en drinken en een muziekje erbij. Maar dat is nog geheim hoor! Waarom bridgen Paul? De spanning en het resultaat... En de grootste irritatie? Henny: ongevraagd advies krijgen!

Jan de Moor en Johan Hesselink

Zin in Zondag

ELST - Zin in Zondag: 'Een lach en een Traan' in De Ruimte meet een hapje en drankje in de tuin.

Het idee achter 'Zin in Zondag' is ruimte geven aan andere vormen van vieren en ontmoeten. Er is tijdens dit uurtje veel aandacht voor het nieuws, muziek, poëzie en debat. 'Zin in Zondag' biedt daarmee een eigentijdse vorm aan van ontmoeting en vieren. De ontmoetingen zijn een collage van muziek, gesprek, beamer-presentatie, tekst, interview, stilte en gebed. 'Zin in Zondag' wil mensen een inspirerend moment bieden om elkaar aan het denken te zetten. De ontmoeting stimuleert een actieve deelname van de deelnemers. Het is inspirerender en gezelliger om de zoektocht naar zingeving met anderen vorm en inhoud te geven. Iedereen die geïnteresseerd is in zingeving en die zich op een ongebonden manier wil laten inspireren is welkom.

21 mei staat het thema: 'Een lach en een Traan' centraal in de ontmoeting. De zinnige ontmoeting biedt een platform aan mensen die de moderne cultuur en maatschappij serieus willen nemen en daarbij kritische kanttekeningen willen plaatsen. 'Zin in Zondag' gaat met mensen in gesprek, zet aan tot denken door middel van een boeiende mix van mediale vormen.

Vanaf 16.30 uur is er koffie/thee. Om 17.00 uur start de zinnige ontmoeting die tot 18.00 uur duurt. Omdat dit de laatste keer van het seizoen is wordt er gelegenheid geboden elkaar verder te ontmoeten in de tuin met ene hapje en een drankje samen met Maurice de Does, John Patrick van der Kaa, Loes Pieper, Marianne van der Berg en Jeroen Jeroense. De Ruimte is aan de Sint-Maartensstraat 32b in Elst.

Tuin van de Vrijheid weer actief in Bemmel

BEMMEL - Ook dit jaar hebben er kinderen gewerkt aan de Tuin van de Vrijheid. Twaalf kinderen zijn dit jaar gekozen voor de adoptiegroep van Bemmel. "Dat heet zo, omdat wij in 2007 het oorlogsmonument in Bemmel hebben geadopteerd met de Bemmelse basisscholen: de Borgwal, Pius X, De Regenboog en Donatushof."

De kinderen hebben een historische wandeling gemaakt door Bemmel, ze hebben een senior geïnterviewd en ze hebben heel veel bloeiende plantjes gepoot in de Tuin rondom het beeld van Jac Maris. Dit jaar is er nauw samengewerkt met de Historische Kring van Bemmel. Nol van Rossem, Ben van Orsouw, Charles Derksen en Pieter van Wezel hebben de kinderen begeleid bij de activiteiten en allerlei historisch materiaal bekeken.

De kinderen zullen ook tijdens de Dodenherdenking aanwezig zijn, bloemen bij het monument leggen en teksten uitspreken.

Oproep kampioenen!

LINGEWAARD - Is jullie/jou team kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Mail een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) naar gemeentenieuws@starterspers.nl. Zorg dat je erbij staat!

Ontdekkingstocht: Watermonsters in De Ooij

NIJMEGEN - Ben jij nieuwsgierig naar wat er allemaal leeft onder water? En ben je tussen de acht en twaalf jaar oud? Ga dan woensdag 10 mei mee op onderwaterexcursie in de Ooij en ontdek zelf wat er allemaal leeft in het water! Deze spetterende ontdekkingstocht naar waterdieren wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en De Bastei | Natuurmuseum Nijmegen.

We gaan wateronderzoek doen in een grote visvijver in Ooij. Deze middag zijn we te gast bij hengelsportvereniging De Voorn. We starten om 14.30 uur op de locatie Kasteelse Hof in Ooij (ingang op de Kerkdijk tussen huisnummer 8 en 10). Gidsen van het IVN Rijk van Nijmegen begeleiden deze ontdekkingstocht en hebben schepnetten, loepen, zoekkaarten en nog veel meer bij zich.

De ontdekkingstocht duurt ongeveer twee uur. Schrijf je vooraf in bij het Natuurmuseum Nijmegen, telefoon 024 3297070 of via info@natuurmuseum.nl. Deelname kost drie euro. Met een stempelkaart betaal je twee euro. Vrienden van het IVN en het Natuurmuseum Nijmegen betalen 1,50 euro. Tip: Trek laarzen en kleren aan die een beetje vies mogen worden. Na afloop is er voor iedereen limonade. Meer informatie staat op www.natuurmuseum.nl of www.ivn-nijmegen.nl. Volg De Bastei via www.debastei.nl.

Teejaater Pan klaar voor Tramlijn Begeerte

BEMMEL - Vanaf donderdag 18 mei speelt Teejaater Pan twee weekenden de internationale toneelklassieker Tramlijn Begeerte, geschreven door Tennesse Williams.

Het door eigen mensen ontworpen en gebouwde decor staat die dagen opgesteld in de prachtig verbouwde Theaterkerk in Bemmel. Helemaal toegesneden op de komst van Blanche en Stanley plus hun entourage van van buren, vrienden en bezoekers. Elke avond precies om 20 uur komt Blanche slepend met haar zware koffer aan bij halte Eeuwige Jachtvelden met de legendarische Teramlijn Begeerte.

En vanuit hier gaat het verhaal tot aan het bittere eind zijn onstuitbare gang. Het publiek is er in woord en beeld getuige van hoe de voortdurend twijfelende Blanche, die de werkelijkheid om zich heen eigenlijk niet aan kan, haar noodlot niet kan ontkomen. Zus Stella is onmachtig om in te grijpen en vindt het verschrikkelijk de teloorgang van haar oudere zus te moeten aanzien.Het is een verhaal van liefde en woede, van leugens en vrolijkheid dat zich afspeelt in het warme zuiden van de VS.
Speeldata: do 18, vr 19, za 20, do 25, vr 26, za 27 mei, 20 uur. Entree 10 euro, reserveren: www.teejaaterpan.nl of kaartjes kopen bij Boekhandel Polman.

Elst Bruist: woensdag 17 mei

Foto: www.foto-an.nl

ELST - Op woensdag 17 mei is in Elst 'een bruisend lifestyle event'. Vanaf 17.30 uur bruist het namelijk voor de vierde keer in de Over-Betuwse plaats. Initiatiefneemster is Angela Heukshoven van Bian-visagie; zij wil onder de titel ' Elst Bruist' laten weten dat Elst veel te bieden heeft.

Dit mooie en chique evenement dat zowel voor mannen en vrouwen is, vindt plaats in De Hucht aan de Stationsstraat in Elst. Herenboerderij De Hucht / Brasserie BinX ligt centraal, op loopafstand van het station, goed bereikbaar met trein, bus en fiets.

Elst Bruist opent het ' plein van smaak' om 17.30 uur waar de bezoeker allerlei lekkere hapjes en drankjes van de plaatselijke horeca kan proeven. De officiële opening is om 19.00 uur, waarná de Elsterse ondernemers zichzelf voorstellen.

Toegangskaartje kost in de voorverkoop 5,00 euro. "U krijgt hiervoor een avondvullend programma; zoals een dans optredens, live muziek en dj, twee keer een modeshow, inclusief een gratis lot en een gratis muntje. Tijdens de avond vindt er een loterij plaats. De prijzen worden ter beschikking gesteld door de deelnemende ondernemers. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar stichting Leergeld Oostbetuwe.

Alles omtrent Elst Bruist op 17 mei is te volgen via www.elstbruist.nl en via https://www.facebook.com/elstbruist/.

Geslaagd competitieseizoen Essentia

BEMMEL - Het competitieseizoen voor tafeltennisvereniging Essentia is ten einde. Beide teams van Essentia hebben zoals verwacht de competitie met een mooi resultaat afgesloten.

Essentia 1 heeft in de 3e klasse een sterke vierde plaats behaald! Met een ruime voorsprong op de nummer vijf heeft het dit seizoen laten zien alle kwaliteiten in huis te hebben om weer door te kunnen groeien.

Essentia 2 kende dit seizoen een wederopstanding! Dick Wismans vlamde het gehele seizoen en is tegenwoordige die nieuwe 'kopman' van dit team. Daarnaast bleek invaller Toon Stinissen een gouden zet. Dit team is netjes als derde geëindigd in de 4e klasse. Helaas een punt tekort om nummer twee te staan maar met deze doorgroeisnelheid kunnen ze volgend seizoen hoge ogen gooien.

Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in De Schaapskooi in Bemmel. Om 20.00 uur begint de training. Om 21.00 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen. Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of stuur ons een bericht via onze Facebook-pagina.

Maak je eigen tekenfilm of game

ELST - Ben je tussen de 7 en 12 jaar en vind je het leuk om te weten hoe animatiefilms of games gemaakt worden? Geef je op voor een workshop programmeren op 10 mei in de Bibliotheek Zetten of 18 mei in de Bibliotheek Elst. Deze workshop is een start, maar voor je het weet heb je je eigen computerspel of serie gemaakt om te laten zien aan je vrienden.

Met het programmeerprogramma 'Scratch' kun je figuurtjes als katten of voetballers dansen en springen op het scherm. Met deze workshop leer je het verband leggen tussen bijvoorbeeld websites en games en de manier waarop deze opgebouwd zijn. Geen ellenlange codes tikken, maar spelenderwijs aan de slag met het geven van commando's. Wie al een boel weet van programmeren kan eigen werk meenemen en vragen stellen aan de aanwezige expert in de bieb.

Digitale geletterdheid maakt een belangrijk deel uit van 21e-eeuwse vaardigheden. De Bibliotheek Gelderland Zuid wil persoonlijke ontwikkeling stimuleren en nieuwsgierigheid prikkelen. Tijdens deze laagdrempelige workshops kunnen kinderen direct aan de slag. De workshop kost 2,50 euro en je hebt een eigen tablet of laptop met koptelefoon nodig. De workshops zijn van 16.00 tot 17.30 uur. Er is beperkt plaats; koop vooraf een kaartje in de bibliotheek of op www.obgz.nl/agenda.

Zilveren jubileum van oude trekkerclub De Ewijkse Brug

EWIJK - De oude trekkerclub De Ewijkse Brug heeft op zaterdag 29 april haar 25-jarig jubileum gevierd. Dit werd in stijl gehouden bij Ekoboerderij De Lingehof van de familie Jurrius in Hemmen. Vooraf was er een puzzelrit met allerlei opdrachten. Velen namen hier met hun tractoren aan deel.

De Ewijkse Brug telt 230 leden welke veelal uit de Betuwe en het Land van Maas en Waal komen. Opvallend in deze oude tractoren vereniging is het grote aantal relatief jonge leden. Een van de doelen is om evenementen te organiseren voor het hele gezin.

De oprichters uit 1992 werden met de leden van het eerst uur in het zonnetje gezet. Na het officiële gedeelte was er een leuke gezellige feestavond. Velen hebben genoten van een geslaagde dag.

Verbouwing Theater De KiK van start

ELST - Eindelijk is het zover. De verbouwing van Theater De KiK is van start gegaan! Wethouder Ron van Hoeven gaf vandaag het officiële startsein met de eerste paal die de grond in ging.

Om de nieuwe trap en lift te kunnen plaatsen wordt een verdieping op de huidige foyer geplaatst, waardoor de theaterzaal straks voor iedereen veel beter toegankelijk is. Deze verbouwing is mogelijk gemaakt met de financiële steun van vele theaterliefhebbers, bedrijven in de regio en de gemeente Overbetuwe. Naar verwachting zal de verbouwing voor de start van het nieuwe theaterseizoen helemaal zijn afgerond.

Boeken uit? Verkoop ze op de Bemmelse Boekenmarkt!

BEMMEL – Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de Bemmelse Boekenmarkt op 2 juli.

"Het idee om een tweedehands boekenmarkt te organiseren ontstond toen ik thuis aan het opruimen was, en zag hoeveel gelezen boeken ik er had liggen. Het is toch eigenlijk jammer dat al deze boeken maar één keer zijn gelezen", aldus initiatiefneemster Monique Kuster. Ze besprak het met vriendin Hetty Lentjes, die thuis met een vergelijkbaar 'boekenoverschot' zat, en samen besloten ze alle boeken te verkopen.

Niet zo onpersoonlijk via Marktplaats, maar op een fantastische, inspirerende locatie. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken! Er was geen twijfel over mogelijk, dat deze locatie de Theaterkerk in Bemmel moest zijn. Mooi centraal gelegen en ruime gratis parkeergelegenheid.

Monique en Hetty hebben daar een sfeervolle ruimte gereserveerd op 2 juli. Dus heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef, dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

Suggesties en tips voor veiliger gebruik internet

BEMMEL - Op 17 mei verzorgt 'Sociëteit Het Manneiland' een open presentatie in Het Wapen van Bemmel om 20.15 uur over tips en veiliger gebruik van internet.

Het dagelijkse leven zonder internet wordt steeds moeilijker. De overheid verlangt van de burger het papier te verlaten en digitaal te gaan. Voor mensen met minder goede bedoelingen een kans om ons lastig te vallen en te hengelen (phishing) met alle nare gevolgen vandien. Piet van der Sluis zal informeren en voorbeelden en trucs aandragen om dit misbruik zoveel mogelijk te voorkomen.

Ook niet-leden zijn welkom. "Als u deze presentatie zou willen bijwonen, gaarne bevestiging uiterlijk 12 mei doorgeven aan secretaris Louis du Pré 06 53115400 of per mail louisdupre4@gmail.com."

Lentefeest bij KBO Bemmel-Doornenburg

BEMMEL - Het is lente en we kunnen al volop genieten van alles wat nu zo uitbundig groeit en bloeit. "Graag willen we van KBO Bemmel-Doornenburg dit samen met iedereen te vieren met een gezellig lentefeest.

"We hebben een leuk programma georganiseerd met een hapje, een drankje en een dansje." De middag op vrijdag 12 mei wordt muzikaal omlijst door Belinda en Bert. De toegang gratis. Locatie: Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur.

Onthulling WO II-paneel aan de Linge

Foto: Exoduscomité

BETUWE - Het College van de gemeente Overbetuwe heeft onlangs besloten vijf nieuwe bruggen en een nieuw fietspad namen te geven die een verbinding vormen met WO II. Ieder van de bruggen zal een markering krijgen. Vooruitlopend daarop hebben op initiatie van de gemeente Overbetuwe diverse partners gewerkt aan een drietalig informatie paneel.

Het resultaat van samenwerking tussen de historische vereniging Marithaime en het Exoduscomité wordt binnenkort onthuld. Natuurlijk is de dimensie van de burger in oorlogstijd ook thema.Daarbij staat centraal de groep vluchtelingen die heeft moeten verblijven in zogenoemde duikers. Mede dankzij medewerking van OBC Elst, Park Lingezegen en dr. Jan Brouwer is het een unieke toevoeging geworden in het Herinneringslandschap WO II.

De onthulling zal worden verricht onder leiding van wethouder Jan van Baal. De plechtigheid vindt plaats op 17 mei om 17.00 uur en duurt 30 minuten op de hoek 1e Weteringsewal/Lingestraat aan de Linge. Jeep en vlaggenmasten maken de locatie herkenbaar. Iedereen is welkom.

Lentefeest bij KBO Bemmel-Doornenburg

BEMMEL - Het is lente en we kunnen al volop genieten van alles wat nu zo uitbundig groeit en bloeit. "Graag willen we van KBO Bemmel-Doornenburg dit samen met iedereen te vieren met een gezellig lentefeest.

"We hebben een leuk programma georganiseerd met een hapje, een drankje en een dansje." De middag op vrijdag 12 mei wordt muzikaal omlijst door Belinda en Bert. De toegang gratis. Locatie: Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur.

10 / 12

12 Mei 2017
Hand in hand Coby en Jany,
Hand in hand dit gouden paar,
Geen woorden maar daden,
Vandaag al 50 JAAR!
Gefeliciteerd! (klein)kinderen

Lieve papa en mama,
Van harte gefeliciteerd met jullie 12,5 jarig huwelijk.
Veel liefs van Mark, Lisanne, Rik en Marlinde

15 mei 2017
Hoera, het is echt waar
onze Frank word 50 jaar.
Liefs, Frans, Gien, Miriam, Charlotte,
Janine, Ivo & Rein.

Op 12 mei 2017 zijn Bart en Coby
al 50 jaar een paar ! Van harte gefeliciteerd
en een fijne dag. Liefs, Peter, Alexandra
Anouk, Stijn en Gijs.

Hiep hiep hoera,
Esmee op 13 mei al weer 6 jaar!
Proficiat en heel veel liefs
van je Oma Emmy en Opa andré
xxx

Hiep Hiep Hoera
mijn opa Jan wordt 12 mei
65 jaar!
GEFELICITEERD!

Hoera!
3 mei wordt Luuk 6 jaar
Gefeliciteerd lieve schat!
Dikke kus van mama
en een knuffel van Daan

Deze Minion-fan wordt 11 mei 4 jaar en mag dan ook naar de basisschool.
Lieve Mees, gefeliciteerd en
veel plezier op school.
Knuffel van Opa, Oma, Jasper, Annabel, Saar en ??? Xxxx.

Ja, ja het is echt waar!
Corrie wordt 10 mei
85 jaar.
Proficiat
Liefs Jaap en Conny

Höken is voor Jan Normaal
70 jaar, nog steeds niet kaal.
Oerendhard scheurt hij door.
Daar krijgt hij de felicitaties voor
Fijne dag en dikke kus
Roos

Jong Belegen in

Liduina Bemmel

BEMMEL - Op donderdagavond 18 mei om 19.30 uur speelt toneelgroep Jong Belegen in de recreatiezaal van woonzorgcentrum Liduina aan de Gouden Appel 120 Bemmel.

Jong Belegen speelt het stuk 'Ome Bill uit Amerika'. Het is een klucht in twee bedrijven. De armlastige familie Van de Put is in spannende afwachting van de komst van een rijke jonkheer. Hij komt toestemming vragen voor de verloving met dochter Lies. De familie heeft zich diep in de schulden gestoken om goed voor de dag te komen. Als er een varkensboer op de stoep staat met een onbetaalde rekening zijn de rapen gaar, want hij is niet van plan te vertrekken voor hij zijn geld heeft. Het belooft weer een gezellig en hilarisch avondje toneel te worden.

Jong Belegen is de toneelgroep van Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB). Een samengaan van activiteiten voor ouderen van KBO en Recreatie 50+. Ook buurtbewoners of andere belangstellenden zijn welkom om te genieten van deze fantastische voorstelling! Om de kosten te dekken wordt een bijdrage van 7,50 euro gevraagd, inclusief koffie/thee en een consumptie. Kaarten verkrijgbaar bij de ingang van de zaal.

Weekmenu

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 15 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: groentesoep, rundvlees met bloemkool en gekookte aardappelen en een toetje

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Nieuwe activiteiten bij leef-en doeboerderij

BEMMEL - Na een succesvolle cursus Boetseren staan er weer nieuwe activiteiten op het programma. Dit keer kunt u aan de slag met het maken van draadsculpturen.

Onder begeleiding wordt de deelnemer wegwijs gemaakt in het maken van zelfbedachte of aangereikte onderwerpen van draadstaal. De gereedschappen en materialen zijn aanwezig op De Minkhof. De werkstukken zijn primair bedoeld om binnen te zetten, maar kunnen desgewenst zo bewerkt worden dat ze ook naar buiten kunnen.

Ook begint er gelijktijdig een workshop mozaïeken. Voor deze cursus is er een wachtlijst. De tijden voor beide workshops zijn: maandagochtend van 10:00-12:00 uur op 22, 29 mei en 12, 19 juni. De prijs voor de workshop draadsculpturen respectievelijk mozaïeken bedraagt 16 euro(voor vier maandagochtenden).

Na het creatieve gedeelte is het een aanrader om bij De Minkhof te smullen van een heerlijke, gezonde maaltijd. Samen genieten van een heerlijke maaltijd is een mooie afsluiting van uw dag op De Minkhof. Ook hier kunt u zich voor aanmelden.

"Tenslotte willen wij nog een oproep doen voor nieuwe vrijwilligers. Heeft u naast uw bezigheden nog wat tijd over om De Minkhof bij te staan, dan horen wij dit graag. Heeft u een talent voor werkzaamheden in de keuken, het (ver)zorgen voor de dieren , schoonmaken of administratieve kastaken, u bent van harte welkom bij ons! Aanmeldingen bij coördinator@minkhof.nl, 06 41575409 op ma, wo, vr van 10:00 tot 12:00 uur, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel. Meer informatie staat op www.minkhof.nl.

Uniek t-shirt met skyline Elst

ELST - Onmiskenbaar is uiteraard de Toren van de Elster Grote Kerk. Daarnaast staan op de skyline nog enkele markante gebouwen uit de Dorpsstraat zoals het Ambtshuis, Het Woonhuis met authentiek Poortje, het Gemeentehuis, Torentje en naastgelegen pand van het voormalige café Central en de Katholieke Kerk. De skyline is ingesloten tussen twee appels, de voor de hand liggende Elstars.

Het T-shirt is bij Noor Amsterdam aan de Dorpsstraat 99 te Elst de hele maand mei in zwart of wit (190 grams) verkrijgbaar voor 8 euro. De maten die momenteel nog voorradig zijn: M, L, XL en XXL. Met haar sponsorpartners Friends of Walking, en IcePower is het unieke t-shirt vervaardigd in aanloop naar de Elstars Pinkstertocht op pinksterzondag 4 juni.

Gestart wordt vanaf sportpark De Pas en de te wandelen afstanden door de Overbetuwe zijn: 7.5, 15, 25 en 40 km. Voorinschrijving voor de Pinkstertocht kan via www.elstars.org.

Inloopmiddag voor alle veteranen

OVERBETUWE - De vereniging VeteranenOverbetuwe houdt op zaterdag 13 mei van 14.00 tot 18.00 uur een inloopmiddag voor alle veteranen uit de gemeente Overbetuwe en omliggende gemeenten.

Deze middag kent geen officieel karakter, maar is bedoeld voor het versterken van de onderlinge banden en het delen van verhalen. "Wil je foto's van je uitzending delen, neem deze dan mee als fotoboek of op een USB-stick. Wij zorgen voor de apparatuur. Heeft u vervoer nodig? Neem even contact op met secretaris Daan van der Graaf via 0481 375646 of via info@veteranenoverbetuwe.nl."

De middag is in de bar van het zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34, Elst. Nadere informatie is te verkrijgen via info@veteranenoverbetuwe.nl.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 15 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: groentesoep, rundvlees met bloemkool en gekookte aardappelen en een toetje

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).