GN Berg en Dal Heumen Mook

16 september 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 16 september 2015


Zonnebloem verwent gasten op Nationale Ziekendag

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Zonnebloem afdeling Groesbeek heeft zaterdagmiddag tijdens de Nationale Ziekendag tachtig gasten in de watten gelegd tijdens een gezellige middag in De Mallemolen.

Deze middag was bedoeld die vanwege hun beperkingen niet zelfstandig aan het sociale leven kunnen deelnemen. Na koffie met gebak kwamen de drankjes en hapjes. Daarnaast konden ze met volle teugen genieten van de artiesten die voor hen op het podium kwamen. De spits werd afgebeten door Theo Peters die diverse Groesbeekse liedjes ten gehore bracht.

Hij werd gevolgd door Els en Werner uit Kleef die met hun grensoverschrijdende liedjes de handen op elkaar kregen. Na de pauze was het zangeres Helen Liebers, die met haar prachtige stem, de zaal muisstil kreeg. De verwenmiddag werd afgesloten door zangeres Diana Honig uit Nijmegen. Zonnebloemvoorzitter Teun van Grinsven hoopte dat iedereen het naar de zin heeft gehad en bedankte de artiesten. "Deze middag is mede mogelijk gemaakt dankzij een donatie van oud-bestuurslid Theo Mulders, die onlangs is overleden", aldus Van Grinsven. Deze mededeling zorgde voor een daverend applaus.

De ‘Kanjers met lef’ Dirk en Youri brengen muziekvideo op dvd uit voor goed doel

GROESBEEK - De ‘Kanjers met lef’ Dirk en Youri brengen Muziek video op DVD uit!. De dvd’s zijn te reserveren via: stoermeteenkopzonderhaar@gmail.com.

Dirk (16) uit Groesbeek en Youri (10) uit Malden leerden elkaar eind 2014 ‘toevallig’ kennen omdat ze beiden een zeldzame vorm van kinderbotkanker kregen (Ewing-Sarcoom). ‘Kanjers met lef’. Zo staan de heren ook wel bekend in de regio. Dit hebben ze te danken aan de polsbandjes actie die ze tijdens de carnaval hielden. Hiermee wisten de twee een verbluffend bedrag van ruim 23.000 euro op te halen voor de VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker).

In het liedje, die ze tijdens hun chemobehandeling hebben opgenomen, vertellen ze hun verhaal op een persoonlijke manier. De dvd komt 25 september uit tijdens een presentatie in De Linde in Groesbeek waar de dvd’s verkocht zullen worden voor vijf euro, waarvan de opbrengst zal gaan naar stichting Jaimy (ten bate van kinderen met kanker) en de Liedjesfabriek (het muzikale medicijn). "De avond begint al om 18:30 uur en zit de voor de rest boordevol leuke en ook wel spannende gebeurtenissen", aldus de organisatie. Ook is er aan de kleintjes is gedacht. Entree is gratis!

Automobiliste gewond bij frontale botsing in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Nijmeegsebaan ter hoogte van de Stekkenberg in Groesbeek is dinsdagmiddag even na half drie een automobiliste gewond geraakt bij een frontale botsing met een tegenligger.

De bestuurster afkomstig uit Eindhoven kwam uit de richting Groesbeek en heeft vermoedelijk de bocht ter hoogte van de Stekkenberg op de Nijmeegsebaan te ruim genomen en botste frontaal op een automobilist uit Borculo die uit de richting Nijmegen kwam. De bestuurster klaagde over nekletsel en moest door ambulance personeel en met behulp van de brandweer van Groesbeek uit haar benarde positie worden bevrijd.

De brandweer moest de deur van de personenauto eruit knippen. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het RadbouwUMC in Nijmegen. De bestuurder uit Borculo kwam met de schrik vrij. Het verkeer is enige tijd omgeleid via de Derdebaan en Zevenheuvelenweg. De verkeersongevallen analyse van de politie heeft een onderzoek naar de toedracht ingesteld. Beide auto's zijn totaal vernield afgesleept.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

MILLINGEN – Zaterdag 26 september organiseert stichting Beurs voor een Kind opnieuw een najaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 terecht.

Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, najaars- en winterkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes. De artikelen, vaak meer dan 12.000(!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en dus erg interessant voor iedereen die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. "Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. U krijgt een tas van ons."

De opbrengst van deze beurs wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen. De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagmiddag. "Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl."

Groesbeker bedreigt automobilist en pleegt vernielingen aan auto

BERG EN DAL – Donderdagmiddag rond 15.00 uur liep op de Holleweg in Berg en Dal een 38-jarige inwoner uit Groesbeek midden op de weg. Een 50-jarige automobilist uit Berg en Dal stopte met zijn auto en vroeg aan de man – die een verwarde indruk maakte – of hij hem misschien kon helpen. Daarop werd de Groesbeker boos en bedreigde hem met een pak slaag.

Daarop brak hij de spiegel van de auto af en liep gewoon door. De eigenaar van de auto ging de man achterna om naar zijn identiteit te vragen in verband met de schade van de spiegel. Op de Zevenheuvelenweg / Watertorenweg trof de bestuurder de dader, die vervolgens op de motorkap sloeg en schopte en vernielde de achterruit van de auto.

Daarna ging de dader een appartementencomplex binnen. De gealarmeerde politie trof de man in het appartementencomplex aan waarna hij werd aangehouden en in het bureau van Nijmegen werd ingesloten. De dader bleek een bekende van de politie te zijn. De schade aan de auto loopt in de vele honderden euro's.

Kleurrijke expositie 'By Mariel'

GROESBEEK – In de maanden september en oktober exposeert Mariel Poelen in het theatercafé van De Mallemolen. Haar werk is divers en kleurrijk.

Zowel in haar schilderijen als in haar met glasverf beschilderde vazen komen de kleuren je tegemoet. Zoals de vrolijkheid van de koren die ze dirigeert op je overkomt, zo is het ook met haar werk. Je wordt er blij van. Een serie pauwen, maar ook boerderijen. Dansend meisje, maar ook een dromend meisje. Mandela – achtige tekeningen met figuren op de achtergrond. Kortom zeer divers. Mariel vindt het leuk om mensen trots te laten zijn op wat ze doen of maken. Dit heeft zij jarenlang in het voortgezet speciaal onderwijs gedaan. Nu probeert ze door zingen en schilderen kinderen en volwassenen in hun vrije tijd blij te maken. Haar passie is enthousiasme wat in haar zelf ligt over te brengen aan anderen. In haar atelier aan de Cranenburgsestraat worden cursussen/ workshops schilderen en/of smartlappen gegeven. Mariel is dirigent van liefst vijf smartlappenkoren, ook hier geldt: plezier staat voorop! Iedereen kan zingen en schilderen, als je maar wilt en de lage drempel overstapt. Mariel schildert met acryl, olie, tekent met potlood, krijt, wasco, aquarel en maakt muziek met piano en accordeon. www.bymariel.nl.

Sint-Martinusschool geeft startsein 'De scholen zijn weer begonnen'

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De leerlingen van de Sint-Martinusschool hebben woensdagmorgen het regionaal startsein gegeven van de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Speciaal voor deze gelegenheid was de Groesbeekse wethouder verkeerszaken Ria Barber naar Millingen gekomen om samen het regionaal startsein te geven voor deze verkeersveiligheidscampagne.

De actie is speciaal gericht op ouders, buurtbewoners en passanten in de schoolomgeving en heeft tot doel mensen alert te maken op de kinderen die weer naar school gaan. "In het begin van het schooljaar is het altijd weer oppassen voor de kinderen dat ze zich moeten houden aan de verkeersregels", aldus Ria Barber.

"Ook de ouders zullen het goede voorbeeld moeten geven. Maar ook de spelregels van de school mogen niet uit het oog worden verloren", volgens wethouder Barber. "De gemeente Groesbeek zorgt er zoveel mogelijk voor om de omgeving van de scholen zo veilig mogelijk te maken voor de kinderen en we gaan er aan werken om ook de route naar de scholen veilig te maken", hield Barber de kinderen voor.

Ria Barber bekeek het ontwerp van een verkeersbord dat gemaakt is door Eva Bach. Het echte verkeersbord zal een plaatsje krijgen bij de school. Speciaal voor de Millingse leerlingen had wethouder Ria Barber de ambtsketen omgedaan van de oude gemeente Millingen aan de Rijn. "Niet dat ik loco-burgemeester ben, maar ik wilde jullie daarmee verrassen", aldus Ria Barber.

Kranenburg opent officieel betonnen fietspad Kranenburg-Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

KRANENBURG – De twee burgemeesters van Kranenburg en Groesbeek, Steins en Keereweer hebben officieel het betonnen fietspad van Kranenburg naar Groesbeek officieel geopend.

Door van beide kanten een lint door te knippen was de opening een feit. Enkele aanwezigen lieten gekscherend weten dat ze in Kranenburg niet zo moeilijk doen als in Groesbeek. Daar heeft men te kampen met hagedissen zodat het fietspad vanaf de schietbaan in Groesbeek tot aan de Bieseltsebaan tot eind oktober hermetisch is afgesloten voor het fietsverkeer.

In Kranenburg is dat allermaal niet aan de orde. "Wij zijn blij dat de Groesbekers of toeristen vanaf het centrum van Groesbeek zo veilig naar Kranenburg kunnen fietsen", liet burgemeester Steins van Kranenburg weten. Zijn Groesbeekse collega kon Steins alleen maar feliciteren met het nieuwe fietspad.

Groesbeek kampt ook nog met de grensovergang Altena-Hettsteeg, waarvoor Kranenburg een prachtige weg aangelegd heeft en Groesbeek te kampen heeft met mogelijke kerkuilen, die daar zouden verblijven. Groesbeek heeft diverse maatregelen al genomen waaronder een 30-kilometerzone, terwijl in Kranenburg enkele meters verder gelijk vijftig kilometer per uur gereden mag worden. "Waar zijn ze in godshemelsnaam in Groesbeek toch mee bezig?", liet weer een ander geïrriteerd weten.

Groesbeek pronkt met beeldschoon landschap

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Groesbeek is trots, trots op het mooie landschap en daar willen iedereen van mee laten genieten op de Landelijke Landschapsdag. De raads- en commissieleden waren hiervoor uitgenodigd. De landschapsdag werd om 13.00 uur geopend bij het gemeenteplantsoen- waar 300 schapen aan het grazen waren - aan de Kerkstraat waar wethouder Eric Weijers de aanwezigen toesprak.

"Vandaag beleven we de Dag van het Landschap, het landschap is van iedereen. Voor de gemeente Groesbeek zijn het hele jaar niet alleen betaalde krachten actief om het landschap zo mooi mogelijk te maken, maar ook heel veel vrijwilliger(ster)s. Ieder vanuit zijn eigen passie. Vandaag staan er op liefst 22 locaties gepassioneerde mensen die alles weten te vertellen over de geschiedenis van de plek, wat er zich heeft afgespeeld of eventuele wensen die er nog zijn voor de bewuste plek. Dankzij deze mensen heeft de gemeente Groesbeek landschap van hoge kwaliteit, want een mooi landschap krijg je niet vanzelf. Wij willen niet alleen een landschap van iedereen, maar ook door iedereen, daar moet hard aan gewerkt worden", volgens Weijers. "Wij staan op deze locatie bij schaapsherder Bart Willers, die zorgt dat de bermen schoon worden gehouden. Daarnaast is hij actief als ecoloog bij de Wassum en als coördinator voor de Ploegdriever." Nadat wethouder Weijers hem bedankt had vertrok het gezelschap per touringcar naar zeven van de 22 aantrekkelijke landschapspunten in de hele gemeente Groesbeek. Zoals het er nu naar uit ziet kan binnenkort het Landschapsontwikkelingsplan met een gerust hart vastgesteld worden.

Koffie mèt ouderenpsycholoog

GROESBEEK - Op woensdag 23 september verzorgt Steunpunt Mantelzorg de Koffie mèt de ouderenpsycholoog. Een ieder is tussen 14.00 en 15.30 uur welkom in De Mallemolen (Kloosterstraat 11 in Groesbeek).

Deze middag wordt gesproken over de diagnose dementie, wat gaat er vooraf aan deze diagnose? Welke onderzoeken zijn er nodig om de diagnose te stellen? Waarom zou je je partner laten onderzoeken? Wat is de impact van de diagnose op de patiënt en zijn naaste? Wat kun je als mantelzorger doen of juist laten nadat de diagnose is gesteld? Na een inleiding kunt u met elkaar in gesprek gaan en deze vragen onderzoeken. Waar mogelijk zullen adviezen gegeven worden.

De toegang en het kopje koffie zijn gratis. Men kan zo komen binnenlopen om te luisteren en andere mantelzorgers te ontmoeten! Voor meer informatie kan men contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg MUG, telefoon 06 13859106. Per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Herenfiets ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is bij een woning aan de Pannenstraat in Groesbeek een afgesloten herenfiets van het merk Trek ontvreemd.

De fiets was eigendom van een 48-jarige inwoner uit Groesbeek.

Stichting Veluwse Wens Ambulance zoekt vrijwilligers

REGIO - De Stichting Veluwse Wens Ambulance vervult de wensen van niet mobiele (pre) terminale patiënten die alleen nog liggend kunnen worden vervoerd!

"Wij zijn op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers die in eigen regio als PR vrijwilliger de Stichting Veluwse Wens Ambulance als aanvulling op het bestaande team de organisatie willen promoten en op diverse manieren meer onder de aandacht brengen. Heb je interesse en wil je meer weten Neem dan contact op met Theo Rosmulder (Coordinator PR/ Fondsenwerving) 06 34479278; t.rosmulder@veluwsewensambulance.nl. Kijk voor meer info op www.veluwsewensambulance.nl en www.facebook.com/veluwsewensambulance.nl."

MS Fonds zoekt coördinator

GROESBEEK - Het Nationaal MS Fonds zoekt met spoed een coördinator in Groesbeek voor de collecteweek in november. De coördinator is het aanspreekpunt voor de collectanten, is verantwoordelijk voor het verspreiden van de collectebussen en maakt een wijk of straatindeling.

Houd je van regelen en organiseren en heb je goede sociale vaardigheden, neem dan contact op! Het Nationaal MS Fonds zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met MS te verbeteren. Dit doet zij door voorlichting te geven, activiteiten te organiseren en onderzoek te financieren. Het Nationaal MS Fonds collecteert 23 t/m 28 november. Nieuwe collectanten zijn uiteraard ook welkom.

Wil je meer informatie? Neem contact op met Pamela Zaat, landelijk collecte-coördinator van het Nationaal MS Fonds: 010 5919839, pamela@nationaalmsfonds.nl of via www.nationaalmsfonds.nl.

Loterij voor VOKK bij Kick Offdag

MILLINGEN - Op de Kick Offdag van SC Millingen/Odio op sportpark De Hove in Millingen is een loterij gehouden met hele mooie prijzen, die beschikbaar zijn gesteld door Millingse ondernemers. Deze loterij stond in het teken van VOKK (Vereniging Ouders Kinderen en Kanker), de vereniging waar Nyah Canters zich voor inzet. Nyah kampt zelf met deze ziekte.

Nadat Nyah de winnende loten had getrokken, konden veel van de prijzen overhandigd worden aan de prijswinnaars onder het aanwezige publiek. Van onderstaande lotnummers heeft zich nog niemand gemeld: kleur blauw: 257, 286, 339, 287, 226 en 364; kleur geel: 779 en 617. Prijswinnaars kunnen contact opnemen met Daan Arnts 06 53826919.

Om 14.30 uur en voorafgaand aan de loterij heeft Nyah de aftrap verricht van de bekerwedstrijd SC Millingen 1 - Unitas 1 (uitslag 9-1). Samen met Daan Arnts, aanvoerder SC Millingen 1, voerde ze een een-tweetje uit en scoorde een doelpunt in het Wamelse doel. Na de wedstrijd ontving Nyah de wedstrijdbal met alle handtekeningen van de spelers van het eerste elftal.

Stichting Veluwse Wens Ambulance zoekt vrijwilligers

REGIO - De Stichting Veluwse Wens Ambulance vervult de wensen van niet mobiele (pre) terminale patiënten die alleen nog liggend kunnen worden vervoerd!

"Wij zijn op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers die in eigen regio als PR vrijwilliger de Stichting Veluwse Wens Ambulance als aanvulling op het bestaande team de organisatie willen promoten en op diverse manieren meer onder de aandacht brengen. Heb je interesse en wil je meer weten Neem dan contact op met Theo Rosmulder (Coordinator PR/ Fondsenwerving) 06 34479278; t.rosmulder@veluwsewensambulance.nl. Kijk voor meer info op www.veluwsewensambulance.nl en www.facebook.com/veluwsewensambulance.nl."

Gecompliceerde aanrijding in Leuth

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Op de Steenheuvelsestraat in Leuth heeft zich woensdagmorgen tegen 10.00 uur een gecompliceerde aanrijding voorgedaan waarbij een bus en twee personenauto´s waren betrokken.

Het ongeval gebeurde toen een lijnbus van Breng passagiers in liet op der Steenheuvelsestraat. Een achter de bus rijdende personenauto bestuurd door een 65-jarige automobiliste uit Leuth wilde de stilstaande bus inhalen op het moment dat een achteropkomende auto bestuurd door een 53-jarige inwoner uit Nijmegen ook aan het inhalen was.

De laatste auto schampte de auto van de Leuthse en kwam dwars over de weg tegen de zijkant van de bus tot stilstand. Omdat de melding kwam dat er gewonden zouden zijn, rukten ambulance, politie en brandweer van Millingen uit. Ter plaatse bleek dat de bestuurder uit Nijmegen licht gewond was geraakt en door ambulancepersoneel eerste hulp werd verleend. De drie voertuigen liepen schade op door de aanrijding.

Bromfietscontrole op Meerwijkselaan Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – De politie heeft dinsdagmorgen van 07.00 tot 13.00 uur een bromfietscontrole gehouden op de Meerwijkselaan in Heilig Landstichting.

In twee gevallen kreeg de bestuurders een proces verbaal in verband met een te hoge snelheid en in negen gevallen werd het kenteken van de snorfiets of bromfiets ingevorderd omdat de voertuigen niet voldeden aan de inrichtingseisen. Als ze weer aan de eisen voldoen, dan zullen de voertuigen opnieuw gekeurd dienen te worden willen de eigenaren de kentekenbewijzen terugkrijgen.

Hafabra-festival bij Oortjeshekken

OOIJ - Zaterdag 19 september is het zo ver: het Habrafa-festival vindt dan plaats op het terras van huiskamercafé Oortjeshekken.

Er komen zeven HaFaBra (Harmonie- fanfare- Brassband)- orkesten met ieder hun eigen stijl, samenstelling en repertoire. Alle orkesten komen uit de omgeving van Oortjeshekken: Nijmegen, Lent, Kekerdom, Ooij en Groesbeek.

Harmonie Lent en harmonie Tarcisius bijten de spits af, gevolgd door de Nijmeegse politiekapel, een muziekkapel waarbij de nadruk ligt op ritmisch slagwerk. Daarna komt een koperensemble Nijmeegs Koperkonsort met klassieke muziek. Vervolgens fanfare UNA Kekerdom, een fanfare die bekend staat om zijn swingende bigbandmuziek. Daarna fanfare Jubilate Deo uit Bredeweg, een groot fanfare- orkest.

De dag wordt afgesloten door muziekvereniging Ooijse Toekomst, een muziekvereniging met zowel koper- als rietinstumenten die een vlot swingend programma zal brengen. Dat wordt een dagje volop genieten op het festival bij Oortjeshekken, Erlecomsedam 4, Ooij van 11.00 tot 17.45 uur.

Thornsche Molen genomineerd voor BankGiro loterij Molenprijs

LEUTH – De jury van de Vereniging De Hollandsche Molen in Amsterdam heeft de Thornsche Molen – als enige Gelderse molen – genomineerd voor de BankGiro Loterijprijs 2015. Met nog drie andere molens elders in het land wordt gestreden om de hoofdprijs van vijftigduizend euro.

Het vreedzame strijden bestaat uit het vergaren van de meeste stemmen. Een unieke kans voor een unieke molen. In de Ooijpolder onder Persingen is de herbouw van de Thornsche Molen in volle gang. Nog dit jaar zullen de wieken van de molen het landschap van de Ooijpolder en Duffelt weer domineren'. De molen heeft meer te bieden zoals een informatiecentrum waarin de 500-jarige geschiedenis van de molen, voor de verwoesting in september 1944 zal worden verteld en getoond. Het is een rijke geschiedenis van strijd aan de grens, van dijken en doorbraken, van smokkel, van twee wereldoorlogen, van molenaars, marskramers, handelsreizigers en voerlui. "Met uw stem maakt u dit alles mogelijk, door in de periode van 12 september tot 12 oktober de stem uit te brengen via www.molenprijs.nl."


Via genoemde site kan men het e-mail adres invullen. Dan moet men klikken op Thornsche Molen en krijgt men een mail terug met de Verificatieknop. Als men deze knop indrukt, dan heeft men gestemd. Het is dus zeer belangrijk om in tweede instantie de verificatie in te drukken want op dat moment heeft u gestemd. De stem wordt bevestigd door de Hollandsche Molen. Uw stem is een euro waard voor de Thornsche Molen als deze niet de eerste wordt.

Historisch moment bij in aanbouw zijnde Thornsche Molen

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Vrijdagmorgen is ion aanwezigheid van de aannemers en passanten een historisch moment en niet te vergeten een historisch punt bereikt bij de in aanbouw zijnde Thornsche Molen.

Ter plaatse zijn de verschillende onderdelen in elkaar gezet - door de Molenbouwers puur sang de gebroeders Coppes uit Bergharen - en in alle vroegte is het onderhuis op zijn plek gehesen. Aansluitend ging de koker – omdat het een kokermolen betreft – met een grote kraan de lucht in, die op zijn beurt werd vastgeketend in het onderhuis. Het ligt in de bedoeling dat voor het eind van dit jaar de wieken op de Thornsche molen geplaatst worden waarna half 2016 het eerste zakje Persingse en Leuthse meel uit de Thornsche Molen zal komen.

Elke donderdagavond bingo

GROESBEEK – Elke donderdag om 20.00 uur wordt er in de grote zaal van De Mallemolen bingo gedraaid.

De opbrengst van deze avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. De hoofdprijs bedraagt iedere bingoavond 250 euro, terwijl de jackpot elke week oploopt met honderd euro tot een maximum van vierhonderd euro.

Fietsster gewond na val over stoeprand

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zondagavond even na half tien is op de kruising Molenweg / Cranenburgsestraat een fietsster afkomstig uit Nijmegen gewond geraakt.

Het slachtoffer wilde vermoedelijk vanaf het fietspad op de Molenweg de Cranenburgsestraat oprijden, maar zag daarbij de stoeprand over het hoofd. Bij de valpartij die daarop volgde raakte het slachtoffer gewond in haar gezicht. Ze is per ambulance overgebracht naar het UMCRadboud in Nijmegen.

Ondernemerscafé ‘Broodfonds’

GROESBEEK - Wat doe je als ondernemer indien je tijdelijk arbeidsongeschikt raakt? Heb je reserves waaruit je kunt putten of heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Of is er misschien een betaalbaar alternatief? Op 24 september verzorgt de MOV een ondernemerscafé met informatie over 'broodfondsen': een sociaal en voordelig alternatief voor (dure?) arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

De bijeenkomst is gratis en vrijblijvend en staat open voor alle ondernemers uit de gemeente Groesbeek. Natuurlijk kan er ook weer gewoon een drankje worden gedronken en kennis gemaakt worden met andere ondernemers.

Een broodfonds is een nieuwe arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers, die werkt op basis van vertrouwen en onderlinge schenkingen. In tegenstelling tot een (dure) arbeidsongeschiktheidsverzekering spaar je elke maand 33 tot 100 euro op je eigen broodfondsrekening. Dat geld blijft van jou. Wordt iemand in je broodfonds ziek, dan krijgt zij of hij kleine netto schenkingen van alle anderen. Een tijdelijk inkomen om van te leven, voor maximaal twee jaar.

Tijdens het ondernemerscafé wordt een presentatie gegeven door de 'Broodfondsmakers' die al jouw vragen zullen beantwoorden. Ondernemers die interesse hebben om deel te nemen kunnen dit op de avond zelf direct aangeven. Bij minimaal twintig geïnteresseerden zal de MOV ondersteunen in de opzet van het eerste broodfonds in de gemeente Groesbeek. Heb je interesse kom dan gezellig een drankje drinken op 24 september om 20:00 uur bij Hotel Millings Centrum.

'Omgekeerd afval inzamelen' loopt iets anders dan verwacht

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Dinsdagavond 1 september was de eerste inloopavond 'Omgekeerd Afval Inzamelen' in het Beekse Kulturhus aan de Roerdompstraat. Die is iets anders verlopen als men gedacht had.

Er kwamen liefst zestig belangstellenden opdagen. De aanwezigen uit de voormalige gemeente Ubbergen lieten al snel aan wethouder Sjaak Thijssen en de DAR medewerkers weten niets te voelen voor de plannen voor de plannen. Vooral de grijze restafval (kliko) container inruilen voor zakken en het lopen naar ondergrondse verzamelpunten, wat per keer één euro gaat kosten, zagen ze niet zitten.

Ook verwachtten de aanwezigen vooral in de buitengebieden een toename van zwerfafval. Nu al wordt er, volgens de aanwezigen, regelmatig zwerfafval gedumpt door mensen die niet uit de gemeente Ubbergen komen.

Alle vragen en opmerkingen werden genoteerd, zodat in november een juist en overwogen besluit kan worden genomen voor het geharmoniseerd inzamelen per 1 januari 2016.

Groesbeek neemt vluchtelingen op

GROESBEEK – Het is de bedoeling dat de gemeente Groesbeek ook vluchtelingen gaat opnemen, die een status hebben gekregen. Het college is zich aan het beraden op welke wijze en op welke manier de vluchtelingen in Groesbeek opgenomen kunnen worden.

Op dit moment loopt Groesbeek achter wat de opvang van vluchtelingen betreft. "Wij nemen wel degelijk onze verantwoordelijkheid om de statushouders onder te brengen", aldus burgemeester Keereweer. "Het gaat wat Groesbeek betreft in eerste instantie om 61 personen die allen een gezin hebben. Het is de bedoeling dat ze verspreid zullen worden ondergebracht om integratie te bevorderen. Wij gaan gesprekken voeren met de woningcorporaties Waardwonen en Oosterpoort en met Pluryn, die ook over diverse woningen in Groesbeek beheren."

Concert Vrijheid en Vreugde

MILLINGEN - Op zondagmiddag 20 september houdt zangvereniging Vivace een najaarsconcert met als thema ‘vrijheid en vreugde’. Het concert staat geheel in het teken van zeventig jaar vrijheid. "Als eregasten zijn de militaire veteranen uit onze omgeving en onze pas benoemde burgemeester Mark Slinkman uitgenodigd."

Het programma is zeer boeiend. Naast prachtige vrijheidsliederen uit meerdere landen en in diverse muziekstijlen vertolkt Vivace het welbekende ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn. Het geheel staat onder de professionele leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De muzikale begeleiding is in handen van Wouter Broens. Naast zangvereniging Vivace verleent het saxofoonensemble van fanfare Sint-Cecilia haar medewerking aan dit concert. Het opent het concert met het indrukwekkende ‘Song of Freedom'. Het wordt dus genieten van een mooie muzikale middag in Millingen om 1500 uur in de parochiekerk van Millingen aan de Rijn.

Auto-alarm verjaagt autokrakers

GROESBEEK – In de nacht van vrijdag op zaterdag is getracht in te breken in een auto die stond geparkeerd aan de Husenhof in Groesbeek.

Nadat een ruit van de auto vernield was om de auto binnen te komen, ging het autoalarm af en de autokraker(s) het hazenpad kozen. De auto is eigendom van een 31 jarige-inwoner uit Groesbeek.

Slalom in Groesbeekse Dorpsstraat

Jan Norp

GROESBEEK - Deze foto ontvingen wij van oud-raadslid Jan Norp. Hij vindt het jammer dat de doorgang op het brede trottoir van de Dorpsstraat meestal belemmerd wordt door allerlei reclameborden.

Vooral voor rolstoelrijders wordt het zo slalommen. Norp schrijft dat hij individuele winkeliers daarop opmerkzaam heeft gemaakt en dat hij had gevraagd of de winkeliers niet kunnen samenwerken om de borden allemaal op een lijn te plaatsen. Maar samenwerken met je buurman lijkt onmogelijk. Ieder heeft zo zijn eigen ideeën om de aandacht voor zijn winkel te vragen. Norp vindt dat zo de geplaatste reclameborden als antireclame werken.

Boerboom Deuren heeft prachtige industriedeuren geleverd voor Hylas

BEMMEL - Boerboom Deuren heeft de drie ISO sectionaaldeuren geleverd en gemonteerd waarvan één deur van ruim acht meter breed. Rooding Bouwplan uit Bemmel heeft met zijn ontwerp het bedrijfspand een nieuw en hedendaags aanzicht gegeven zodat het weer een positieve bijdrage levert aan de beeldkwaliteit van het bedrijventerrein De Aam.

De elektrisch bedienbare sectionaaldeuren zijn opgebouwd uit Iso panelen met microprofilering en aluminium volglaspanelen in een opvallende oranje kleur. Ook de industriedeuren aan de Houtakker 2 in Bemmel, het pand waar Iwan Hegeman Autobedrijf gevestigd is, zijn voorzien van nieuwe deuren. Bij dit project is gekozen voor Alu sectionaaldeuren omdat daar licht en zicht heel belangrijk zijn.

Boerboom Deuren levert en monteert industriële Iso en Alu sectionaaldeuren van hoogwaardige kwaliteit, tegen zeer scherpe prijzen. Tevreden klanten, voor wie wij graag een wereld aan nieuwe mogelijkheden openen.

De deur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen in een moderne vormgeving. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect past in elke gewenste situatie. Keuze uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en in iedere Ralkleur leverbaar.

Het is ook mogelijk om op uw bestaande handbediende industriedeur of garagedeur van een aandrijving te voorzien. Ook voor onderhoud aan uw deuren kunt u bij Boerboom Deuren terecht, zo blijft uw deur gegarandeerd van een goede werking en verlengt u daarmee de levensduur van de deur.

"Kom gerust geheel vrijblijvend een keertje langs in onze showroom. Onder het genot van een kopje koffie informeren wij graag over alle mogelijkheden en prijzen."

Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel; 0481 350208; info@boerboomdeuren.nl www.boerboomdeuren.nl.

Dennis Wouters start eigen schoonmaak – en dienstverleningsbedrijf

GROESBEEK – De 26-jarige Dennis Wouters is op 1 september een eigen schoonmaak- en dienstverleningsbedrijf gestart in Groesbeek. Dennis heeft van jongs afaan al met schoonmaak te maken gehad en is hem in feite met de paplepel ingegeven.

"Het is voor mij een hele nieuwe uitdaging en ga nu ervaren wat het inhoudt om op eigen benen een onderneming te gaan beginnen. Uiteraard heb ik adviseurs die mij met raad en daad bij staan, waar ik ook dankbaar gebruik van maak. Ik ben blij dat ik nu al positieve reacties heb mogen ontvangen en heb inmiddels de eerste werkzaamheden als zelfstandige er al op zitten."

"Wat de schoonmaak betreft ben ik van alle markten thuis van glasbewassing voor bedrijven en particulieren, het reinigen van Trespa (dat vaak voor de goten of gevels van woningen is verwerkt ), het ledigen en reinigen van goten, vloeronderhoud voor alle soorten vloeren en niet te vergeten interieur reinigen voor kantoren, hallen en bedrijven.'

Maar ook voor calamiteiten is Dennis Wouters dag en nacht bereikbaar vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week. Te denken valt hierbij aan wateroverlast, dat probleem wordt door Dennis perfect opgelost. Dennis is bereikbaar voor de gehele gemeente Groesbeek en zelfs daarbuiten, de afstand is geen bezwaar met zijn nieuwe servicewagen.

Dennis Wouters is woonachtig aan de Bezembinder 10 in Groesbeek en bereikbaar via telefoonnummer 06 30687656 of per e-mail info@dennis-wouters.nl.

Voeten, we staan er eigenlijk niet vaak bij stil. Totdat er klachten zijn.

GROESBEEK - Voeten, we staan er eigenlijk niet vaak bij stil. Totdat er klachten ontstaan. Dan pas realiseren we ons hoeveel we per dag lopen en wat een ellende het geeft als onze voeten niet meer probleemloos functioneren.

Orthopedische schoentechniek Gennep is gespecialiseerd in het bedenken en uitvoeren van schoentechnische mogelijkheden. "Onze ervaren vakmensen helpen u bij het nemen van de juiste beslissingen om de klachten die u heeft te verminderen of hopelijk op te lossen. Na het maken van een afspraak (024 2042100) doen wij een gratis voetanalyse. Uw klachten worden uitgebreid besproken waarna er een voetonderzoek volgt. Aan de hand van de bevindingen geven wij u advies over de mogelijkheden. Ook dit advies is gratis en vrijblijvend.

Uiteraard kunnen wij deze mogelijkheden voor u uitvoeren zodat u weer prettig kunt lopen. Soms is een kleine aanpassing aan uw huidige schoenen (knellen) al voldoende, maar soms moet er meer gebeuren. Dat kan variëren van steunzolen tot op maat gemaakteschoenen. Model en kleur van deze schoenen kunt u zelf bepalen.

Gratis bloem of plant ter waarde van twintig euro bij de bloemist

REGIO -Van woensdag 23 september tot en met zaterdag 3 oktober zijn de 'Kleurrijke Verhalen Dagen'. Op deze dagen krijg je bij besteding van vijfentwintig euro aan bloemen en planten bij de lokale bloemenwinkel, er een gratis plant of boeket bij. Deze actie is bedoeld om te laten zien dat je bij de bloemist meer koopt dan 'zomaar een bloemetje'.

Door mee te doen aan de Kleurrijke Verhalen Dagen onderscheidt de lokale bloemenwinkel zich als vakbloemist. Bij de bloemist vind je een mooi product voor elke gelegenheid. De vakman of -vrouw laat je bovendien graag kennismaken met prachtige, wat minder bekende soorten. Over elke soort kan hij je veel vertellen. Dus wie bloemen en planten koopt, komt ook nog met een vrolijk, inspirerend of nuttig verhaal thuis!

Het is dus zeer de moeite waard om binnen te stappen bij een echte bloemist. En de Kleurrijke Verhalen Dagen zijn een prima gelegenheid om dat te doen, of om er wat extra geld uit te geven. Want wie in de actieperiode 23 september tot en met 3 oktober vijfentwintig euro of meer besteedt aan bloemen of planten, krijgt er een bijzondere plant of een verrassingsboeket (waarde twintig euro) gratis en voor niets bij!
Meer informatie over de Kleurrijke Verhalen Dagen en de deelnemende bloemisten staat op www.kleurrijkeverhalen.nl.

Ambulancemotor boort zich in kerende personenauto

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Nieuweweg in Groesbeek heeft dinsdagmiddag even voor half vijf een ambulancemotor zich in een kerende auto geboord, bestuurd door een 22-jarige inwoner uit Groesbeek.

De 50-jarige bestuurder van de ambulancemotor uit Nijmegen kwam uit de richting Groesbeek en werd geconfronteerd met een lange file ontstaan door een aanrijding met een gewonde die eerder de middag had plaatsgevonden op de Nijmeegsebaan ter hoogte van de Stekkenberg. De motorrijder ging de file inhalen omdat hij dacht dat er nog een aanrijding gebeurd was. Ter hoogte van de Zonnebloemstraat keerde de automobilist en wilde richting Groesbeek rijden op het moment dat de motorrijder aan het inhalen was. De klap was zo hard dat de motor zich in de personenauto boorde.

De bestuurder raakte daarbij licht gewond in zijn gelaat en liep enkele schrammen op. De laatste – van de drie – Rapid Responder ambulancemotor moet als verloren worden beschouwd. Dit is het einde van de van de ambulancemotoren, liet het slachtoffer weten. Vanwege de bezuinigingen waren er al twee motoren wegbezuinigd en nu dit. Voortaan wordt de Rapid Responder met een personenauto uitgevoerd.

Cursus ziekenverzorging thuis

GROESBEEK – De ZZG organiseert in samenwerking met het steunpunt mantelzorg een cursus van drie dagdelen voor mantelzorgers.

De inhoud van de cursus: Wat betekent het om ziek te zijn en vooral; hoe is het om voor een zieke te zorgen? Op welke manier kun je de zorg vergemakkelijken? Bijvoorbeeld op een handige manier kleding helpen aan / uit trekken, helpen met opstaan/ gaan zitten en rijden met een rolstoel. Dit wordt allemaal geoefend, zodat men in de dagelijkse zorg beter uit de voeten kan.

De cursussen zijn op donderdag 24 september, 1 en 15 oktober van 19.00 tot 21.00 uur in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Men kan zich opgeven via de mantelzorgtelefoon of via een e-mail aan Marjon Galdermans. Het aantal plaatsen voor de cursus is beperkt. Aangeraden wordt zo snel mogelijk aan te melden. Wanneer men wil deelnemen, maar niet bij de zieke weg kan, dat hoort de mantelzorg graag; er zijn mogelijkheden voor vervangende zorg en/of vervoer.

Politie houdt winkeldieven aan

GROESBEEK – Vrijdagavond rond 19.00 uur betrapte personeel van Scapino aan de Spoorlaan in Groesbeek dat een man en een vrouw sportkleding mee uit de winkel namen zonder te betalen.

Na een korte achtervolging door het personeel werd de politie gealarmeerd. Met liefst vier politie-eenheden werd naar de winkeldieven gezocht, nadat zij een duidelijk signalement van de daders van het personeel hadden gekregen. De politie kon even later op de Houtlaan en op de Pannenstraat de twee winkeldieven aanhouden. Het bleek te gaan om een 38-jarige man en een 33-jarige vrouw uit Nijmegen. Bij hun aanhouding hadden zij de gestolen sportkleding niet meer in hun bezit en hebben die vermoedelijk verstopt of weggegooid. Het tweetal is voor verhoor ingesloten.

Onderzoek naar Romeinse haven in Groesbeek wordt voortgezet

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Donderdag 10 september is een proefput gegraven langs de N325 in Ubbergen. Het doel was om vast te kunnen stellen of zich op 6 meter onder het maaiveld de resten van een Romeinse haven aanwezig zouden zijn. Dit is de volgende stap in het onderzoek dat al sinds 2006 wordt uitgevoerd door Paul Franzen en John Mulder.

De vraag is: ligt aan de voet van de Hunerberg een Romeinse haven verscholen? De onderzoekers denken van wel, hun theorie dat de Waal vroeger veel dichter langs de voet van de stuwwal stroomde. Recent archeologisch onderzoek bij de Dijkteruglegging Lent heeft aangetoond dat de Waal in de Romeinse tijd anders liep. Bovenop de Hunerberg lag een Romeins legerkamp, dat toentertijd niet ver van een haven lagen.

In Nijmegen is die nooit aangetroffen. Franzen en Mulder hebben jarenlang booronderzoek gedaan en stuitten op zes meter diepte steeds op een harde laag. Het booronderzoek is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, terwijl de proefput op veel belangstelling kan rekenen. Deze stap wordt door verschillende partijen financieel en in natura ondersteund. De voormalige gemeente Ubbergen verleende een onderzoekssubsidie en aannemer Wijers uit Nijmegen stelde een kraan ter beschikking; de Nijmeegse Stichting Tijdlijn die de proefput uitvoert door bureau Archeologie van de gemeente Nijmegen aangevuld met de expertise van onderzoeksbureau Raap. Mocht er inderdaad een haven worden aangetroffen, dan wordt het voorgedragen aan Unesco Werelderfgoed. Volgens insiders is er niet aangetroffen wat men verwacht had.

Auto-inbraak Groesbeek

GROESBEEK – in een auto die stond geparkeerd aan de Kardinaal Gerardstraat in Groesbeek is ingebroken.

Door een ruit te vernielen is men de auto binnengekomen en is getracht de autoradio uit de auto te demonteren, wat niet lukte. Uiteindelijk zijn ze er vandoor gegaan met persoonlijke bezittingen eigendom van een 26-jarige inwoner uit Groesbeek.

'Universiteit van Beek' van start met nieuwe burgemeester

BEEK - De Bibliotheek Beek-Ubbergen start met de 'Universiteit van Beek'. Er staat een reeks van tien interessante colleges op het programma. Op woensdag 30 september trapt de nieuwe burgemeester van Groesbeek/Berg en Dal, Mark Slinkman, de collegereeks af. Kom naar dit eerste college voor een kijkje in de keuken van het burgemeesterschap en verneem zijn plannen voor de nieuwe gemeente.

Na het eerste gratis college van de burgemeester, volgen nog negen gezellige informatieve avonden. Zo komt auteur Johan Faber, winnaar van de Dioraphte Literatuurprijs 2015, op 15 oktober vertellen over het schrijverschap. René van Hoften geeft op 8 oktober een kijkje in de geschiedenis van eigen bodem: de laaggelegen Ooijpolder en het hooggelegen Nederrijkswoud. Andere colleges zijn onder meer van een neurowetenschapper, een natuuronderzoeker en een muziekkenner.

Matilde Maussen van de Bibliotheek Beek-Ubbergen: "De Universiteit van Beek laat regionale experts aan het woord. De colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten." De colleges zijn, na het eerste college op woensdag 30 september, elke donderdag om acht uur 's avonds in de Bibliotheek Beek-Ubbergen (behalve in de herfstvakantie op 29 okt).

College-onderwerpen per datum

30 sept: Ontmoet de nieuwe burgemeester van Groesbeek/Berg en Dal - Dhr. Mark Slinkman
8 okt: 't Hoog en 't Laag in Beek-Ubbergen - Rene van Hoften (amateurhistoricus)
15 okt: De mythes van het schrijverschap - Johan Faber (winnaar Dioraphte Literatuur Prijs 2015)
22 okt: De zoektocht naar een tweede aarde - Arno Krielen (milieutechnoloog)
5 nov: Liefde voor popmuziek - Harry Veenhof (muziekkenner)
12 nov: Kinderdromen duiden - Susanne Keyser (droombegeleider)
19 nov: De wetenschap achter mindful eten - Lieneke Jansen (neurowetenschapper)
26 nov: De middelste bonte specht - Minne Feenstra (natuuronderzoeker)
3 dec: Bergwandelen - Hans van Dinther (bergwandelaar)
10 dec: Wat is intuïtie - Marjet Verwer (coach en trainer)

Tijd: 20.00 tot 21.30 uur

Entreeprijs: leden en studenten 2,50, overige bezoekers 4,00 euro. Kaarten verkrijgbaar in vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid en via http://www.obgz.nl/agenda. Het eerste college van de burgemeester is gratis.

Jeugd vermaakt zich volop op kermis in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vooral de jeugd heeft zich liefst vijf dagen volop kunnen vermaken op het marktterrein waar de kermisexploitanten hun attracties hadden opgesteld.

Zaterdagmiddag werd de kermis geopend met het traditionele autoscooterconcert, verzorgd door fanfare Wilhelmina. Daarna gingen alle attracties open voor het publiek. Voor de kleintjes waren en voldoende attracties zoals de draaimolen De Grand Carrousel, waar ze maar geen genoeg van konden krijgen.

Voor de opgeschoten jeugd, die een beetje lef had, waren er attracties te over zoals de Cake Walk, Speed en X-factorie. Maar ook de nougat/snoepkraam, oliebollenkraam en suikerspin deden goede zaken. Al met al hebben de kermisexploitanten, mede dankzij het mooie weer -op een enkel buitje na- goede zaken gedaan en zijn tevreden vertrokken naar de volgende kermis in het land.

Collecte tegen spierziekte ook in de gemeente Groesbeek

GROESBEEK – Van 13- tot 19 september start de collecteweek voor het Prinses Beatrix Spierfonds ook in de gemeente Groesbeek. Ruim 30.000 vrijwilligers gaan in die week op pad. Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte in Nederland voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Naast het gebruik van de collectebus zet het fonds ook minder traditionele middelen in tijdens de collecte.

Zo gaan er vijftig collectanten op pad met een pinapparaat en is er ook een mogelijkheid om digitaal te collecteren. Dit is een praktische oplossing voor hen die geen klein geld op zak hebben. Momenteel hebben 200.000 mensen in Nederland een spierziekte. Het fonds krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties en de inzet van vele vrijwilliger (ster)s. Voor meer informatie omtrent de collecteweek of aanmelden als collectant in Groesbeek kan men contact opnemen met Marja Cillessen-Van den Akker 024 3976838 of 06 23528341.

Hennepplantage ontmanteld

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft dinsdagmorgen een hennepplantage ontmanteld in een bungalow aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

De politie is naar aanleiding van een onderzoek overgegaan tot betreden van de bungalow. Een speciaal gecertificeerd bedrijf heeft de hennepplanten en apparatuur uit de bungalow gehaald ter vernietiging. Een 34-jarige inwoner is aangehouden en ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Veel schade bij poging inbraak tennisvereniging Ooij

OOIJ – In de nacht van zondag op maandag is gepoogd in te breken in het clubgebouw van tennisvereniging SVO aan De Rietlanden in Ooij.

Met grof geweld is getracht enkele deuren te forceren wat uiteindelijk niet is gelukt. De aangerichte schade loopt in de vele honderden euro's.

Op de koffie met Liesbeth

GROESBEEK – Op woensdag 23 september verzorgt Steunpunt Mantelzorg de koffie met de ouderenpsycholoog Liesbeth Joosten. Ieder mantelzorger is die middag van 14.00 tot 15.30 uur welkom in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.


Op deze middag wordt gesproken over de diagnose dementie, wat gaat er vooraf aan deze diagnose? Welke onderzoeken zijn er nodig om de diagnose te stellen? Waarom zou je je partner laten onderzoeken? Wat is de impact van de diagnose op de patiënt en zijn naaste? Wat kun je als mantelzorger doen of juist laten als de diagnose gesteld is?

Na een inleiding kan men met elkaar in gesprek gaan en deze vragen onderzoeken. Waar mogelijk zal er ook een advies gegeven worden. De toegang en het kopje koffie zijn gratis. Belangstellenden kunnen zo binnen komen lopen, om te luisteren of om andere mantelzorgers te ontmoeten. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg MUG: 06 13859106 of per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Jubileum Groesbeekse Boys 85 jaar

GROESBEEK - Een speciaal voor dit evenement samengestelde commissie heeft een programma vol activiteiten samen gesteld om het 85-jarig jubileum van RKSV Groesbeekse Boys te vieren.

1 oktober 1930 zag de voetbalvereniging uit Breedeweg namelijk het levenslicht. Het programma in het weekend van zaterdag 3 en zondag 4 oktober ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als het zeer geslaagde lustrumfeest vijf jaar geleden.

Zaterdag 3 oktober is er van 10.00 -13.30 uur een rommelmarkt in de feesttent die speciaal voor dit evenement op sportpark Breedeweg geplaatst wordt. Kramen zijn nog te huur. Daarnaast worden voor zover mogelijk voetbalwedstrijden van alle jeugdteams op sportpark Breedeweg gespeeld. Dit ook voor de seniorenteams die op zondag actief zijn. In ieder geval speelt Groesbeekse Boys 1 die dag om 18.30 uur de competitiewedstrijd thuis tegen VDZ. De gehele dag zijn er diverse attracties voor de jeugd en is er muziek van DJ Bas. Net als vijf jaar geleden zorgt partyband Bolero er voor dat vanaf 20.00 uur het dak van de feesttent eraf gaat. De entree voor deze feestavond is gratis.

Zondag 4 oktober begint om 09.30 uur met een kerkdienst in de parochiekerk van Breedeweg gevolgd door koffie met broodjes in de feesttent voor de kerkgangers. Vanaf 11.00 uur is het frühshoppen met muziek van duo Sunday. Daarnaast zijn er diverse gastoptredens die zorgen voor een muzikale sfeer. Net als vijf jaar geleden is er dit lustrum een grote loterij. De opbrengst hiervan is bestemd voor de aanleg van een recreatiezone op het middenterrein van het sportpark. Ook deze dag is de toegang vrij. Meer over het 85-jarig lustrumfeest staat op www.groesbeekseboys.nl.

Driebandentoernooi bij 't Fuske

MILLINGEN - Van 9 tot en met 11 oktober houdt biljartvereniging ’t Fuske het jaarlijkse driebandentoernooi in café-bar ’t Fuske.

"We starten dit jaar op de vrijdagavond op twee biljarttafels; er wordt gespeeld in een A-klasse en een B-klasse. Er wordt gespeeld in een poulesysteem, dit houdt in dat alle deelnemers meerdere partijen spelen in de voorronde, zodat zij na een iets mindere partij toch nog de mogelijkheid hebben zich terug te vechten in het toernooi."

Men kan zich inschrijven tot en met dinsdag 6 oktober 18:00 uur. Ook deelnemers van buiten Millingen kunnen zich opgeven bij café-bar ’t Fuske, 0481 434006.

Het inschrijfgeld bedraagt acht euro en dient bij inschrijving betaald te worden. Het prijzengeld is als volgt: eerste prijs 75,00 euro, tweede prijs 50,00 euro en derde prijs 25,00 euro.

De loting is op dinsdag 6 oktober om 20:00 uur in ’t Fuske waarna het speelschema te zien is op www.fuske.nl.

Nelson Dicks Pupil van de Week

Foto: Nancy Huls

MILLINGEN - Zondagmiddag 6 september speelde SC Millingen 1 haar eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2015 - 2016. Op Sportpark De Hove werd er gespeeld tegen SCP uit Puiflijk, uitslag 5 - 1. Nelson Dicks was de Pupil van de Week.

Nelson speelt in het pupillenteam E 1 als middenvelder. Hij is fan van PSV en zijn favoriete speler is de Braziliaan Neymar. Nelson is een zoon van Olivier Dicks en Rachel Lörx en zijn zus is Nele.

Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

BEEK/GROESBEEK – In de maand september staan weer diverse activiteiten op de rol van steunpunt mantelzorg in Groesbeek. Zo wordt er op maandag 17 september een mantelzorg fietstocht gehouden van 10.00 tot 12.00 uur.

De start is bij Kulturhus aan de Roerdompstraat 2 in Beek-Ubbergen. Er wordt heerlijk gefietst met onderweg een lekker kopje koffie of thee. Bij slecht weer wordt er in het kulturhus fijn bijgepraat. Op donderdag 17 september is er in 't Trefpunt bij wooncentrum De Meent aan De Meent 2 in Groesbeek een mantelzorg lunch van 12.00 tot 13.00 uur. Er even tussenuit, gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten in 't Trefpunt. Er zijn weer enkele plaatsen beschikbaar.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het steunpunt Mantelzorg. Op woensdag 23 september wordt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek van 14.00 tot 15.30 uur koffie gedronken met een deskundige van Alzheimer/dementie. De toegang en het kopje koffie zijn gratis. Ook kan men zo binnen komen lopen, om te luisteren, uw vragen te stellen en andere mantelzorgers te ontmoeten. Aanmelden is niet nodig. Steunpunt Mantelzorg is te bereiken onder nummer 0613859106 of www.welzijngroesbeek.nl of m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Nieuw: Yoga voor hardlopers

GROESBEEK - Als je wilt ervaren hoe je door dynamische yoga lichter kunt hardlopen, ben je welkom om vanaf zondag 20 september gedurende vier opeenvolgende zondagochtenden mee te doen met de combinatie van yoga en hardlopen.

De clinics bestaan uit een uur yoga en uur hardloop-techniek in het prachtige Groesbeekse bos. Met yoga kun je je lichaam beter in balans brengen, je souplesse vergroten en beter ademen. In het hardloopgedeelte pas je yoga toe, waardoor je lichter kunt hardlopen met meer plezier en minder kans op blessures. Locatie: Active Sport studio, Margrietstraat 5 in Groesbeek. Meer informatie: Wim van Doorn, www.yogaintentionnijmegen.nl; 024 3787579.

Van Dik Hout-concert in Cardo Theater

GROESBEEK - In het Cardo Theater terrein Pluryn Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 is er donderdag 24 september om 20.30 uur een staconcert met Van Dik Hout. Kaarten kosten 19,50 euro.

Al twintig jaar staat de band Van Dik Hout aan de top met hun pure rock en gevoelige teksten. Destijds ontketenden ze met 'Stil in mij' een hausse in de Nederlandstalige muziek; uiteindelijk is 'Stil in mij' het meest gedraaide Nederlandstalige nummer ooit! Door de jaren heen heeft Van Dik Hout meerdere hits afgeleverd, is de band een graag geziene gast op de grotere festivals en zijn zij verrassende samenwerkingen aangegaan met andere muzikanten (zoals De Poema's en Herman Brood). En ook nu nog is Van Dik Hout een bepalende factor in de Nederpop. Op hun nieuwe album werken ze samen met keur aan artiesten als Ellen ten Damme en Acda en de Munnik.

Bij de voorstellingen van Stichting Cardo (onderdeel van Pluryn) ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo...een bijzondere belevenis! (www.stichtingcardo.nl).

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera-vestigingen in Nederland. Voor algemene informatie over Cardo Theater, informatie over de kaartverkoop en de beschikbaarheid van kaartjes kan men kijken op www.cardotheater.nl of ook contact opnemen met de Cardo infolijn 088 7792094.

Bloeiende akkerranden

GROESBEEK - Wie zomers in het buitengebied van Groesbeek komt kan er niet omheen: bloemrijke akkerranden. Deze lange stroken worden hier al zeker achttien jaar lang ingezet. Diverse plantensoorten geven deze stroken en daarmee het landschap een fleurig beeld.

Niet alleen bewoners en toeristen genieten hiervan, voor tal van insecten bieden deze bloemen een welkome bron van nectar en stuifmeel. Als de kruiden uitgebloeid zijn en zaad hebben gezet bieden ze in de winter opnieuw voedsel en beschutting maar nu aan muizen en vogels. Voor boeren kunnen bloemstroken nuttig zijn voor natuurlijke plaagbestrijding door het herbergen van zweefvliegen en sluipwespen, die weer leven van schadelijke luizen en rupsen in landbouwgewassen.

Bloemrijke akkerranden zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen de gemeente Groesbeek, lokale boeren en de Ploegdriever, de vereniging voor landschapsbeheer in Groesbeek en Ooijpolder. Boeren stellen stroken akker beschikbaar, Hans Lamers van de Ploegdriever zorgt voor de uitvoering en de gemeente geeft subsidie om dit mogelijk te maken.

Nu de gemeentegrenzen verlegd zijn is het tijd om te kijken of het netwerk van bloemrijke akkerranden niet uitgebreid kan worden. De nieuwe coördinator bij de Ploegdriever Bart Willers ziet mooie kansen en gaat graag de boer op om nieuwe partners in de nieuwe gemeente Berg en Dal te vinden. Burgers, boeren en raadsleden moeten tijdens de Landschapsdag op zaterdag 12 september, maar ook daarna, maar eens goed om zich heen kijken, naar bestaande stroken en naar potentieel interessante locaties. Suggesties zijn welkom en kunnen worden gestuurd naar info@ploegdriever.nl.

Het Mysterie van Leuth

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Onlangs zijn in het Kulturhus in Leuth de archeologische vondsten getoond en toegelicht. De vondsten zijn gedaan tijdens opgravingen bij de aanleg van het sportterrein van VVLK aan de Pastoor van Tielstraat.

Op die avond werden aan de hand van een powerpointpresentatie drie interessante inleidingen gehouden. "Een rijke buit", zo mag je de vondsten noemen, veelal uit de Romeinse periode 50 -125 na Christus. Alle vondsten zijn beschreven en in twee volle vitrines getoond. Veel op draaischijven – een uitvinding van de Romeinen – vervaardigd aardewerk met prachtig gegraveerde figuren, fibulae( mantelspelden ) en aardewerk uit Gallië. Maar ook een groot grafveld, dakpannen, waterputten voor mensen en drenkpoelen voor vee. Dit alles wijst op bewoning.

Archeologen zijn er zeker van dat er in Leuth een Romeinse nederzetting gelegen. Vermoedelijk waren de bewoners hoge militairen die deel hebben uitgemaakt van het tiende Romeinse legioen dat in Nijmegen was gevestigd. Hoe groot de nederzetting was, blijft een mysterie. Ook is er een plukje zwart afgesneden haar gevonden en een schedel waarop vóór, dan wel na de dood, klappen zijn uitgedeeld. De vraag is of de haren en de schedel toebehoren aan één en dezelfde persoon? Om dit te achterhalen zal een gespecialiseerd onderzoek in Engeland duidelijk moeten maken. Dan zal ook blijken of de persoon een Leuthse voorouder is, dan wel een Romeinse bewoner. Dit onderzoek vergt zesduizend euro, welk bedrag via crowfunding verzameld wordt. Het mysterie van Leuth blijft vooralsnog een mysterie.

Pastor Jos van Rooij 25 jaar in Groesbeek

Foto: uit familiealbum

GROESBEEK – De 68-jarige pastor Jos van Rooij is al vijfentwintig jaar in Groesbeek verbonden aan de parochie Cosmas en Damianus aan de Pannenstraat in Groesbeek. Als twaalfjarige jongen volgde Jos van Rooij een priesteropleiding op het seminarie in Sint-Michelgestel, waar hij zes jaar de opleiding heeft gevolgd waarna hij naar het groot seminarie ging in Haaren.

Twee jaar later werden de seminaries opgeheven en heeft Van Rooij zijn opleiding voor priester voortgezet op de universiteit in Nijmegen. Toen de studie bijna afgerond was, ging zijn hele klas gezamenlijk naar bisschop Bluyssen om hem te laten weten dat ze niet konden beloven ongehuwd te blijven. "Wonder boven wonder reageerde de bisschop hier positief op", laat pastor van Rooij weten, "op zich was dat heel bijzonder."

In 1972 werd van Rooij op vijfentwintigjarige leeftijd pastor in het toenmalige Canisius ziekenhuis in Nijmegen. Na vier jaar werd hij pastor in de Emmausparochie in Nijmegen waar hij veertien jaar werkzaam is geweest. In 1990 kwam er een vacature vrij in Groesbeek, doordat pastoor Gerrits naar Nuenen vertrok en pastoor Van den Heuvel eerder was overleden. Het eerste gesprek was met pastoor Jan van Gestel, dat klikte gelijk weet Jos van Rooij zich nog als de dag van vandaag te herinneren, nu vijfentwintig jaar geleden.

Jos van Rooij heeft zich vanaf het begin bezig gehouden met de catechese; de voorbereiding op communie en vormsel, doop, huwelijken, gezin diensten, nevendiensten. Daarnaast deelde hij het algemene pastorale werk met pastor van Gestel en stond hij voor Kerk en Samenleving. In totaal heeft Van Rooij 23,5 jaar met Jan van Gestel samengewerkt. Over de Groesbekers is Jos duidelijk: "Warm, hartelijk, kunnen heel direct zijn (d'r zit niks achter) en niet stiekem. Groesbeek is een echte en hechte gemeenschap dat is ook af te leiden aan het grote aantal verenigingen dat er actief is. Het is 'Ons kent ons'."

Enkele gebeurtenissen in de afgelopen vijfentwintig jaar zijn bij Jos van Rooij op zijn netvlies gebrand, zoals de brand in de Varenstraat. "En als er een baby of kind overlijdt, dan heb ik het ook moeilijk om het droog te houden", bekent van Rooij. Gelukkig heeft hij weinig met dodelijke verkeersongevallen te maken gehad. Het leukste van zijn werk vindt pastor van Rooij het voorbereiden van de kinderen van groep vier en acht op de Eerste Communie en het Vormsel. Over het teruglopen van het kerkbezoek denkt Van Rooij dat de religieuze belangstelling van mensen niet minder, maar anders is geworden en dat ze zich daardoor niet meer herkennen in het traditionele kerkbezoek. Over twee jaar wil Van Rooij afscheid nemen met enkele avonden over moderne religiositeit en over de toekomst van de parochie en de kerk. Hij wil daarna graag doorgaan met dit werk.

Het feest is op 27 september. Het wordt gevierd in en na de eucharistieviering van 10.00 uur in de kerk van H.H. Cosmas en Damianus. Deze viering is tevens de opening van het nieuwe pastorale werkjaar.

Gewond na val uit rolstoel

Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Dorpsstraat in Groesbeek is zondagmiddag rond kwart over twee een 55 jarige-inwoner uit Groesbeek gewond geraakt, nadat hij met zijn rolstoel vanaf het trottoir de weg op wilde rijden.

De slachtoffer kwam van het kermisterrein en wilde vanaf het trottoir met zijn rolstoel de weg op rijden, maar had niet in de gaten dat het trottoir bij een bushalte hoger is dan normaal . Door de hoogte sloeg zijn rolstoel om en kwam hij met zijn hoofd op het wegdek terecht. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Vals bankbiljet van vijftig euro

GROESBEEK – Woensdagmorgen heeft een tot nog toe onbekend echtpaar in een winkel op het Dorpsplein getracht te betalen met een vals bankbiljet van vijftig euro.

De kassière ontdekte dat het biljet vals was omdat het vreemd aanvoelde. Ze vertelde het echtpaar dat ze het biljet niet kon accepteren, waarop de aanbieder zij 'Gooi het dan maar weg'. Het echtpaar betaalde vervolgens met klein geld en verliet de winkel. De kassière waarschuwde de politie. De politie heeft vervolgens de directe omgeving afgezocht maar het echtpaar niet meer aangetroffen. Het valse bankbiljet is in beslag genomen voor onderzoek.

Milieustraat veel te duur voor puin, bouwafval of grond

GROESBEEK – De milieustraat die bij Van Kesteren aan de Ambachtsweg is gerealiseerd in samenwerking met de DAR is veel te duur voor het afleveren van bouwafval, puin of grond.

Bij de milieustraat betaalt men veertien cent per kilo voor, terwijl als men het bij Van Kesteren zelf aflevert, men slechts vijf cent per kilo betaalt. Volgens milieuwethouder Sjaak Thijssen klopt dat verhaal, maar de milieustraat is niet in het leven geroepen voor bouwafval, puin of grond. De milieustraat is er voor afval dat hergebruikt kan worden zoals plastic , melk- of sappakken, papier en ijzer. Maar het restafval wat afgeleverd gaat worden, moet ook veertien cent per kilo voor betaald worden. "De mensen doen er verstandig aan om puin , bouwafval en grond bij Van Kesteren aan te leveren, dat scheelt liefst negen cent per kilo", aldus Sjaak Thijssen.

Aannemingsbedrijf Spann-Eerden sponsort SC Millingen

MILLINGEN - Zondag 30 augustus ondertekenden voorzitter Jan Scholtens namens SC Millingen en Willem Spann namens de directie van Bouwmarkt Multimate Millingen en Aannemingsbedrijf Spann-Eerden het sponsorcontract, dat de bouwmarkt en het aannemingsbedrijf de komende vijf jaren aan SC Millingen verbindt.

Het tekenen van het sponsorcontract tijdens de Kick-Off dag van SC Millingen maakt de langdurige samenwerking tussen de club en beide organisaties heel speciaal.

“Als regionaal bedrijf doen we graag iets terug voor Millingen. Veel Millingenaren hebben op een bepaalde manier een band met deze mooie voetbalvereniging. Het is belangrijk, dat er een voetbalvereniging in ons dorp is, waar zowel actieve, prestatieve, recreatieve als rustende leden maar ook belangstellenden en gasten zich prettig voelen. SC Millingen biedt deze mogelijkheid en wij zijn trots om daar als sponsor ons steentje aan bij te dragen,” aldus Willem Spann.

Onderdeel van het sponsorcontract is de Multimate Arena, welke tijdens de Kick-Off dag geopend werd. “Maatschappelijk betrokken sponsors als Multimate Millingen en Aannemingsbedrijf Spann-Eerden ondersteunen de doelen van SC Millingen onder andere op het gebied van sport, gezondheid, samenleving en werken,” zegt Jan Scholtens.

Dank-je-wel van SC Millingen / Odio

MILLINGEN - De organisatie van de Kick Off dag heeft zondag 30 augustus genoten. Prima weer en (bijna) alles is gelopen, zoals dat in het draaiboek is opgenomen. Iedereen heeft (oud en jong) veel plezier beleefd op sportpark De Hove.

Een groot dank-je-wel aan Martin de Winkel en trainers van de VAM, Roy Verstege, Wilbert Beijer en overige trainers van de keeperschool, de speelsters van ODIO van de korfbalclinics, Edwin Hermsen, Emiel Hermsen, Antoine Tienessen en Wim Smit van het 4 x 4 toernooi,de organisatie en de vrijwilligers van de Zeskamp, spelers en staf van de selecties, Patrick Janssen en Daan Arnts voor de actie VVOK, Marie-José van der Velden en alle kantinevrijwilligers, dj René Wieland, Robert van de Leij, Ziekencomité en JAC, verzorgers, terreinmeesters en huismeesters, alle scheidsrechters, Toon Janssen, wedstrijdsecretariaat Senioren, management en personeel van Multimate Millingen (en bedankt namens alle jongen en meisjes voor de ballen), de vrijwilligers, die bezig zijn geweest met allerlei hand- en spandiensten… Hans Verbeek, William Janssen, Esther Donkers en Roland Donker. Een extra bedankje aan Arno Reijmers en Frits Janssen, die naast de hand- en spandiensten over de dag, de organisatie van de Zeskamp ook de laatste bardienst hebben ingevuld. Iedereen... dank-je-wel! Namens de Kick Off organisatie en het bestuur SC Millingen en Odio.

Omgaan met vermoeidheid tijdens en na een ernstige ziekte

GROESBEEK - Binnenkort worden een aantal thema-avonden georganiseerd in het Inloophuis Groesbeek (in De Mallemolen).

De eerste thema-avond vindt plaats op woensdag 23 september en wordt begeleid door Marijke Verhoeven (Oncologisch Counseler bij LifeCrystal). Deze thema-avond heeft als onderwerp: 'Omgaan met vermoeidheid tijdens en na een ernstige ziekte'. Aanvang 19.30 uur, einde 21.30 uur. Aanmelden kan telefonisch of via e-mail. In het najaar zal Marijke Verhoeven meerdere thema-avonden begeleiden. Deze bijeenkomsten zijn niet afhankelijk van het aantal deelnemers, dus gaan sowieso door.

21 oktober: Omgaan met blijvende veranderingen

25 november: Mannen, kanker en dan? en Vrouwen, kanker en dan?

Daarnaast zal José Hendrikse, fysiotherapeute voor oncologie patiënten bij Groepspraktijk Fysiotherapie Groesbeek, een thema-avond begeleiden:

18 november van 19.00 tot 20.30 uur: Bewegen tijdens en na ziek zijn

Minimum aantal deelnemers: vijf. Bij te weinig belangstelling gaat deze avond niet door.

Een overzicht van al onze activiteiten staat op www.inloophuisgroesbeek.nl.

Het Inloophuis Groesbeek is bestemd voor iedereen uit Groesbeek en wijde omgeving die te maken heeft (gehad) met kanker of een andere ernstige ziekte. Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten wat een enorme impact een ernstige ziekte kan hebben.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek; 024 675 6071; www.inloophuisgroesbeek.nl.

Warme lunch voor senioren

GROESBEEK – Op zondag 20 september vindt in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen in de Kloosterstraat de eerste maandelijkse warme lunch voor senioren na de zomervakantie weer plaats.

Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn met lekker eten en gezellige live muziek. Deze muzikale invulling zal ditmaal worden verzorgd door Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met soep en heerlijke dessertgerechten. Diegene die belangstelling hebben, kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 18 september 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360.

Bij de receptie van De Mallemolen ligt ook een inschrijflijst klaar. De kosten voor deze lunch bedragen 9,95 euro. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen in samenwerking met de KBO Groesbeek Dorp / De Horst. Iedereen is welkom.

Aftersummer discoparty

GROESBEEK - Vrijdag 25 september is er in zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat 23d een after summer discoparty.

De party is van 19.00 - 20.30 uur. De entree kinderen bedraagt vier euro, volwassenen betalen 4,50 euro.

Keereweer verlaat gemeente als Ridder Harry Keereweer

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – Het was een drukte van jewelste vrijdagmiddag in het gemeentehuis van Groesbeek waar afscheid werd genomen van waarnemend burgemeester Harry Keereweer. Tijdens de bijzondere raadsvergadering trad Jan Poelen op als voorzitter van de gemeenteraad.

Door Joop Verstraaten

Hij prees Harry Keereweer omdat hij een bijzonder soort bestuurder was. Hij bezit kwaliteiten, is enthousiast en was overal zichtbaar aanwezig. "Of het nu was om kampioenen te huldigen of een fust bier aan te slaan, u was met een brede lach aanwezig", aldus Poelen. Vervolgens nam commissaris van de Koning Clemens Cornielje het woord. Ook hij prees Harry Keereweer om zijn inzet tijdens het 3,5 jaar waarnemend burgemeesterschap, eerst in de oude gemeente Groesbeek en later ook in Millingen aan de Rijn en sinds 1 januari 2015 van de nieuwe herindelingsgemeente Groesbeek en per 1 januari 2016 Berg en Dal. "Daarnaast bent u een bevlogen rasbestuurder en heeft meer gedaan dan wat van u verwacht werd. Al deze goede eigenschappen heeft de Koning behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau."

Namens de burgemeesterskring nam burgemeester Bruls van Nijmegen het woord. "Afscheid nemen is altijd een weemoedig moment, maar Harry jij was een bruggenbouwer die ook echt een brug gebouwd heeft. Het begon met Groesbeek, toen kwam Millingen aan de Rijn erbij en tenslotte gaf Beek-Ubbergen zich ook vrijwillig over."

Mechteld ten Doesschate sprak als nestor van de gemeenteraad de scheidende burgemeester toe. Zij vroeg zich af hoe Keereweer het voor elkaar heeft gekregen om in 3,5 jaar tijd geschiedenis voor Groesbeek te schrijven. Jij was overal zoals bij 60-jarig huwelijken of 100-jarigen, jij stond altijd het gelukkigst op de foto, hoe jij dat voor elkaar kreeg weet ik niet, maar het was wel zo. Een tweede Harry vinden we niet, daar hoeven we ook niet naar te zoeken, want die is er gewoonweg niet. Jij was recht door zee en op zoek naar oplossingen", daarmee besloot Mechteld haar toespraak tot Keereweer.

Namens het College sprak wethouder Sjaak Thijssen Keereweer toe. "Jij kwam als een wervelwind en was overal ter plekke, de afstand was geen belemmering. Jij was er voor alle inwoners en jouw ambtenaren, maar jij was bestuurlijk ook prominent aanwezig. Jij was er om knopen door te hakken, zoals de centrumplannen daar ging jij ook voor. Volgens mij ben je veel te laat burgemeester geworden", aldus Sjaak Thijssen.

In zijn afscheidswoord vroeg Harry Keereweer zich af hoeveel veren een mens kan verdragen. Hij dankte Sjaak Thijssen voor de warme woorden. "Zo heb ik ze nog nooit van jouw gehoord", grapte Keereweer. Hij vroeg aan Mechteld of ze het wel over de goede burgemeester gehad heeft en vroeg aan commissaris van de Koning Cornielje of hij Zijne Koninklijke Hoogheid zijn dank wilde overbrengen, ik ben er trots op."

Over zijn 3,5 jaar waarnemend burgemeesterschap was Harry Keereweer duidelijk: "Ik voelde me als een vis in het water 'en heb met volle teugen genoten in de afgelopen 3.5 jaar. Ik had nog nooit een burgemeesterschap geambieerd, maar dit had ik achteraf niet willen missen. Ik ben de laatste burgemeester van Groesbeek en Millingen aan de Rijn geweest en nu de eerste burgemeester van Groesbeek / Berg en Dal. Ik laat Groesbeek met een goed gevoel achter en zorg ervoor dat de nieuwe burgemeester Mark Slinkman zich hier thuis voelt", besloot Harry Keereweer zijn afscheidstoespraak.

Na het officiële gedeelte was er gelegenheid voor de inwoners, verenigingsleven en bedrijfsleven om afscheid te nemen. Vooral het verenigingsleven maakte hier dankbaar gebruik van.

Ziekenzondagviering op zaterdag

LEUTH - Zonder elkaar is iedereen alleen! Op zaterdag 12 september vindt er vóór de Remigiuskerk in Leuth een pleinviering plaats ter gelegenheid van ziekenzondag. Aanvang van de viering is 18.30 uur (dit in verband met de invallende duisternis).

De viering wordt voorgegaan door pastoor Janssen, pastoor van de parochie Maria ten Hemelopneming. Het thema van de eucharistieviering is ‘Zonder elkaar is iedereen alleen’. Met muziek, zang en lezingen wordt er aandacht aan het thema geschonken. Les Alouettes zal de viering muzikaal opluisteren.

"Voel u van harte uitgenodigd! Wij hopen u allen op het Kerkplein in Leuth te ontmoeten! Na afloop is er gelegenheid wat bij te praten onder het genot van een kopje koffie/ thee. Mocht u de viering willen bijwonen en vervoersproblemen hebben, neem contact met ons op: 024 6632634 (Annelies Zegers). Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar de Remigiuskerk.

Mantelzorg en ICT

GROESBEEK – Er bestaan allerlei programma's ( of Apps )die mensen ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen. Sommige apps gaan over medicatie gebruik, lotgenotencontact of ze bieden informatie over de ziekte. Daarnaast zijn er apps die een professionele achterwacht hebben.

Er bestaan ook digitale hulpwachten, deze brengen vraag en aanbod op het gebied van burenhulp bij elkaar. Deze vorm van ondersteuning kan ook voor mantelzorgers fijn zijn. Op internet zijn vele websites te vinden zoals www.zorgvoorelkaar.nl, www.alzheimerassistenr.nl, www.digitalezorggids.nl/gids en www.wehelpen.nl.
Binnen het Sociaal team van Groesbeek wordt momenteel gekeken naar de digitale mogelijkheden om mensen met elkaar te verbinden.

Wereldvredesvlam door Ooijpolder en Groesbeek

REGIO - Zaterdag 19 september wordt de wereldvredesvlam vanaf Nijmegen de Ooijpolder in gedragen door moskeebestuurslid Said Bouharrou met Piet Muller, voormalig directeur Vluchtelingenwerk. Bouharrou en Muller zijn de eerste dragers van de vredesvlam over de 136 kilometer lange pelgrimsroute de Walk of Wisdom tijdens de nationale vredesweek. Het thema van de vredesweek is ‘vrede verbindt.’

Stichting Walk of Wisdom laat in zeven dagen de vredesvlam over de route dragen door mensen met steeds wisselende achtergrond. Bouharrou en Muller komen rond 16.00 uur aan bij café Oortjeshekken en geven de vlam dan over aan docenten van het Han Fortmann Instituut. Die dragen de vlam naar het kerkje van Persingen. Hiervandaan leidt Anja Strik om 18.00/18.30 uur een stiltewandeling naar het kleine Bartholomeuskerkje in Ubbergen. In het kerkje is dan om 20.00 uur een Taizéviering met liedjes en stilte rondom de vredesvlam onder leiding van de protestantse gemeente Landwijk.

Foto: Bart Kouwenberg

Zondag 20 september wordt de vredesvlam vanuit Ubbergen gedragen naar onder andere de Hel/het Canadees Oorlogskerkhof en van daaruit naar Kranenburg. Vlamdragers zijn onder andere een Zengroep, Moniek Huijding uit Lent en Ulrich Schieman en Angelika Vogt uit Duitsland. Aanmelden om mee te lopen kan via http://walkofwisdom.org.

Nekletsel bij kop-staart botsing

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagmiddag even voor half vijf heeft bij een kop-staartbotsing op de Dorpsstraat een 44-jarige automobiliste uit Groesbeek nekletsel opgelopen.

Het ongeval werd veroorzaakt door een 39-jarige automobilist uit Millingen aan de Rijn. De bestuurder die met een aanhanger reed had te laat in de gaten dat twee voor hem rijdende auto's moesten stoppen voor een vrouw die de zebra overstak. De eerste auto liep geen schade op terwijl de bestuurster van de middelste auto nekletsel opliep. Het slachtoffer is ter plaatse behandeld door ambulance personeel. Haar auto en de auto van de veroorzaker raakten beschadigd.

Mevrouw Arens-Lamers erelid KBO

Foto: Arnold Wulterkens

OOIJ/MILLINGEN - Mevrouw Arens- Lamers is onlangs negentig jaar geworden. Een delegatie van het KBO Ooij bestuur is naar Millingen afgereisd om de felicitaties over te brengen.

Mevrouw Arens is geboren in Bemmel en heeft na haar huwelijk jarenlang in Ooij gewoond, waar ze samen met haar man vijf kinderen kregen. Nu is mevrouw Arens - Lamers al ruim zes jaar woonachtig in Millingen aan de Rijn waar ze in het gasthuis 'Sint-Jan de Deo' liefdevol wordt verzorgd.

Uit handen van de voorzitter van KBO Ooij Sjef Wieland kreeg ze de oorkonde overhandigd dat verbonden is aan het erelidmaatschap. Uit handen van Mientje Huisman kreeg de jarige een mooi boeket bloemen overhandigd. Samen met de kinderen en kleinkinderen was het een gezellig samenzijn en werd door de heer Lindeman met zijn accordeon het `Lang zal ze leven` gespeeld en meegezongen.

Nog 3,5 maand en dan is het zover

Joop Verstraaten

GROESBEEK – De tachtigjarige Jan Cillessen van de Kloosterstraat in Groesbeek kan er maar niet aan wennen dat 'Groesbeek' op 1 januari 2016 'Berg en Dal' gaat heten.

In zijn tuin heeft Jan twee borden geplaatst een met de tekst 'Groesbeek' en een met de tekst 'Berg en Dal met daaronder gemeente Groesbeek ' zo zou het eigenlijk moeten zijn laat Jan weten. Iedere keer als ik thuis kom kijk ik tegen de borden aan. maar op 1 januari 2016 is helaas het onderste bord 'Berg en Dal gemeente Groesbeek "omgekeerd in ' Groesbeek gemeente Berg en Dal ' en dat vind ik bijzonder jammer laat Jan Cillessen weten.

Veertigjarig jubileum van Ap/Art

MILLINGEN - Koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn bestaat dit jaar veertig jaar! "Om dit jubileum te vieren treden we op voor ons vaste, trouwe publiek en wel op zaterdagmiddag 26 september voor café ‘t Fuske in Millingen aan de Rijn. Het optreden begint om 15:00 uur en zal tot ongeveer 17:00 uur duren."

Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van onze vaste live-band gaan we een spetterend optreden verzorgen. De nummers die we ten gehore brengen, lopen uiteen van ‘Tears in Heaven’ tot ‘Happy’ van Pharell Williams, maar ook hoort men bijvoorbeeld een swingende disco medley en ‘Home’ van Dotan. Bij extreem slecht weer zal het optreden niet door gaan.

Nieuw concept in gezondheidszorg leidt tot fantastische resultaten

MOLENHOEK - 'Jouw resultaat is onze zorg', dat is de nieuwe slogan van de kliniek in Molenhoek die momenteel nog bekend staat onder de naam Kliniek van der Veen. Een naam die binnenkort wordt gewijzigd in Result Care om nog duidelijker te maken wat de kliniek allemaal te bieden heeft: een nieuw concept dat fantastische resultaten boekt.

Bij Result Care wordt gewerkt met een unieke kijk op het menselijk lichaam in zijn geheel. "Door de combinatie van het kijken naar zowel gewrichten - waaronder de wervelkolom - als naar de spieren van onze cliënten worden resultaten behaald die anders niet mogelijk zouden zijn", aldus Ron van der Veen, hoofdchiropractor bij Result Care.

Ieder mens is anders en ook elke klacht is anders. Daarom zal hetzelfde trucje waarschijnlijk ook niet bij iedereen leiden tot het gewenste resultaat. Er moet na worden gedacht over de zaken die ten grondslag kunnen liggen aan de klacht. Aangezien Result Care meerdere disciplines onder één dak verenigt, gebeurt dit hier vanuit meerdere perspectieven terwijl de patiënt altijd centraal staat. "Doordat de fysiotherapeut naar de spieren kijkt en oefeningen voorschrijft, de chiropractor naar de wervelkolom en de gewrichten, de Neo coach naar emotionele balans, de podotherapeut naar de voeten en er een algemeen advies wordt gegeven over voeding, worden veel specifieke problemen getackeld die een enkele specialist nooit had gevonden!"

Veel chiropractoren houden zich echter niet bezig met oefeningen en spieren. "Maar de kracht tot echt succes ligt wel degelijk in deze combinatie. Dat blijkt alleen al uit ons succesvolle systeem, 'de pijlers van Result Care', waarbij wordt gekeken naar zeven verschillende 'pijlers: de wervelkolom, de gewrichten, de spieren, voeding, emotie, lichaamsfunctie en fitheid." In plaats van het ene principe boven het andere te verheven, bundelt Result Care dus de krachten van de disciplines om voor cliënten zo snel mogelijk het gewenste resultaat te behalen.

Volgens dit uitgangspunt werd overigens ook al gewerkt onder de naam Kliniek van der Veen. De nieuwe naam verwoordt echter beter waar de kliniek voor staat - het resultaat dat telt - en vormt een onderdeel van de professionaliseringsslag richting een full service gezondheidscentrum voor de wijde regio. Gezien de lovende recensies die de kliniek krijgt, zijn de resultaten nu al fantastisch en dat zullen ze in de toekomst ook zeker blijven!

19 september vindt de officiële opening plaats van de kliniek onder de nieuwe naam Result Care. Diezelfde dag verzorgt de kliniek een open dag waarop niet alleen het nieuwe concept wordt gepresenteerd, maar ook de visie en filosofie achter dit concept en wat er in de toekomst nog meer staat te gebeuren om nog verder te groeien als full service gezondheidscentrum.

Result Care by Kliniek van der Veen, Middelweg 10b, Molenhoek

Nieuw: stoffenzaak in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op 22 september opent Stoffenhuis RiWi haar deuren in Millingen aan de Rijn. Twee jaar geleden is RiWi gestart als webwinkel in kledingstoffen. “Maar”, vertelt Ria Willems, eigenaar van de winkel, “mensen willen stoffen graag voelen en zien. Daarom open ik nu een fysieke winkel aan de Heerbaan 228 in Millingen aan de Rijn.”

Wat vindt u bij RiWi? RiWi heeft een groot aanbod op elkaar afgestemde stoffen. Ria: “Of je nu een jas wilt maken, een broek of een kledingstuk voor uw (klein)kind… De stof is er! En om te voorkomen dat zelf naaiend Millingen en omgeving met hetzelfde stofje loopt heb ik maar kleine voorraden van de stoffen, dus geen dertig meter van dezelfde stof. Op deze manier hoop ik een breed en steeds wisselend aanbod te kunnen presenteren.”

RiWi verkoopt ook bijpassende garens, voering- en boordstoffen, knopen, ritsen en overige fournituren. Om de producten zo voordelig mogelijk aan te bieden, is het nog niet mogelijk om te pinnen in de winkel. U kunt eventueel de bestelling via internet plaatsen en betalen en deze dan later ophalen. Tot 1 oktober ontvangt iedere klant een korting van tien procent!

De openingstijden van Stoffenhuis RiWi zijn: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Wilt u buiten deze tijden komen, bel dan even voor een afspraak.

Stoffenhuis RiWi, Heerbaan 228, (ingang tussen 228 en 230), Millingen aan de Rijn. Mobiel 06 10180936. E-mail: info@stoffenhuisriwi.nl.

Zeventig procent van winkelpanden in centrum Groesbeek verhuurd

GROESBEEK – Momenteel zijn er volop gesprekken gaande met potentiële huurders voor de winkelpanden onder de huur- en koopappartementen aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Momenteel is bijna zeventig procent van de winkelpanden verhuurd aan Albert Heijn, Zeeman, Etos, Eye Wish Opticiens, de Kaasspecialist, Primera, Brainwash en Sier, die alle definitief hebben toegezegd zich in het winkelcentrum te zullen gaan vestigen. Het plan 'Bellevue ' biedt ruimte aan zowel kleinere als grotere winkel- en horecavestigingen en bestaat in totaal op 4000m2 bruto-vloeroppervlakte en wordt ingevuld met winkels, dienstverlening en horeca. Het uitgangspunt van het nieuwe winkelcomplex is een modern winkelgebied dat optimaal aansluit bij de behoeften van de inwoners van de gemeente Groesbeek.


Appartementen
Van de 24 koopappartementen Marktzicht zijn er inmiddels acht van verkocht. Marktzicht zal naar verwachting in oktober / november worden opgeleverd. Onlangs is ook de verkoop van het appartementencomplex Dorpszicht gestart. De oplevering hiervan is naar verwachting eind 2015.
Iedereen die benieuwd is naar de mogelijkheden voor dit moderne winkelcomplex kan contact opnemen met de heer J.P. Stuurstraat van WPM Verhuur en Relocatie uit Den Bosch. De heer Stuurstraat is te bereiken onder nummer (073) 6491560 of via de mail venr@wpmgroep.nl of voor informatie op wpmgroep.nl. Voor informatie over de appartementen kan men contact opnemen met de verkoopmakelaars www.hvmakelaardy.nl of www.jacobs-makelaardij.nl. Op de website van de projectontwikkelaar Adriaan van Erk; www.adriaanvanerk.nl is ook de nodige informatie te vinden.

Lekker nazomeren in Groesbeek

GROESBEEK - De maand september biedt voor jong en oud volop evenementen in Groesbeek. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 organiseert diverse activiteiten ter gelegenheid van de 71ste verjaardag van Operatie Market Garden.

In aanloop naar dit festival organiseert Groesbeek is genieten een Instagram-LiberationTour. Tot slot kan je de maand gezellig afsluiten onder het genot van een heerlijk glas Groesbeeks wijn tijdens de Nederlandse Wijnfeesten.

Vier de bevrijding

Op zondag 20 september is er van alles te beleven bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. 71 jaar Vrijheid wordt in Groesbeek volop gevierd. Ter gelegenheid van de 71ste herdenking van Operatie Market Garden worden er op het Dorpsplein verschillende activiteiten georganiseerd. Neem een kijkje bij de Kindervrijmarkt of bezoek een van de vele shows die in het teken staan van de bevrijding. Daarnaast kan je ook meegaan met de LiberationTour. In een historisch militair voertuig ga je in ongeveer anderhalf uur langs de locaties van Operatie Market Garden en Rijnlandoffensief. Wil je van heel dichtbij een replica van een militair zweefvliegtuig zien? Deze WACO-glider staat op Klein Amerika.

Nederlandse Wijnfeesten

In het laatste weekend van september wordt de negende editie van de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek georganiseerd. Bezoek de internationale wijnmarkt, maar proef ook zeker de Groesbeekse wijnen. Ontdek hoe van druiven de lekkerste wijn wordt gemaakt bij een van de wijnhoeves in Groesbeek. Daarnaast leer je wijn en spijs te combineren tijdens een workshops die je kan volgen en geniet je van spetterende muziekoptredens.

Het nieuwe winkelcentrum van Groesbeek is bijna af. Tijdens dit najaar kun je in het nieuwe winkelcentrum nog meer leuke winkels vinden. Ondertussen parkeer je de auto gratis in de overdekte parkeergarage en als er nog tijd over is, zoek je na het winkelen een restaurant waar je heerlijk kunt eten. Meer informatie over het nieuwe centrum staat op www.groesbeekcentrum.nl. Voor nog meer informatie: groesbeekisgenieten.nl.

Longpatiënten

bewegen in water:

spetterend succes

GROESBEEK - In samenwerking met het Longfonds organiseert het UCCZ Dekkerswald jaarlijks vier Longpunt-bijeenkomsten voor chronische longpatiënten en hun omgeving. Elke bijeenkomst heeft een centraal thema en op 18 september luidt deze 'Bewegen in water: een spetterend succes!'. "We willen chronische longpatiënten graag kennis laten maken met de voordelen van het bewegen in water en dit gaat het beste door hen dit 'live' mee te laten maken", aldus Ernest van Nispen, bewegingstherapeut bij het UCCZ.

Bewegen in water "Het bewegen in water kent vele mogelijkheden en betekent zeker niet automatisch zwemmen. Integendeel zelfs. Je kan veel sportieve activiteiten uitoefenen in het water zónder zwemdiploma". Ernest legt uit dat het bewegen in water vele voordelen kent ten opzichte van het bewegen op het droge. "Met name voor chronische longpatiënten. Zij zijn vaak geneigd, door hun adem- en energietekort, minder te bewegen waardoor ze in een negatieve spiraal terecht komen. In het water kan je meer doen met minder en op die manier toch bewegen en alle spiergroepen blijven gebruiken. Dit heeft een positieve uitwerking op lichaam en geest."

Om longpatiënten kennis te laten maken met het bewegen in water wordt er tijdens het Longpunt van vrijdag 18 september, onder begeleiding van deskundigen, een bezoek gebracht aan zwembad de Lubert in Groesbeek. Dit is een (nagenoeg) chloorvrij bad, wat bij mensen met een longaandoening de voorkeur geniet. Bovendien is er in een zwembad weinig stof en komt er tijdens het sporten geen stof vrij, wat ook een positieve bijkomstigheid is voor mensen met bijvoorbeeld astma of COPD.

Longpunt
Deelname aan de Longpunt-bijeenkomsten is voor chronische longpatiënten en hun omgeving altijd gratis, ook voor de bijeenkomst 'Bewegen in water'. Praktische informatie over deze en alle andere Longpunt-bijeenkomsten vind je op de website van het UCCZ Dekkerswald (www.uccz.nl → Ik ben patiënt → Longpunt).

Informatie en aanmelding
Heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact op met Rianne Kuijpers van het Longfonds regio Nijmegen op 024 3975547 of met het UCCZ Dekkerswald, op 024 6859530. Aanmelding kan via longpuntnijmegen@longfonds.nl of 024 3975547.

Groesbeek krijgt drie ton subsidie

GROESBEEK – De gemeente Groesbeek heeft ter realisering van het Voorzieningenhart Groesbeek-Noord – Het Hoogh 300.000 euro subsidie gekregen van de provincie Gelderland uit het investeringsbudget stedelijke vernieuwing.

Op 28 mei 2009 heeft de gemeenteraad een voorbereidingskrediet ter beschikking gesteld voor het opzetten van een brede school / voorzieningenhart in de wijk Stekkenberg. Op 8 september 2011 koos de raad voor de ontwikkeling van een voorzieningenhart op de locatie van basisschool De Sionsheuvel aan de Ericastraat en stelde hiervoor 1,7 miljoen euro ter beschikking. De ontwikkeling was dermate onrendabel dat de gemeente bij de provincie Gelderland subsidie aanvroeg ter dekking van het tekort. De provincie kende een subsidie toe van 300.000 euro onder voorwaarde dat het project zou aansluiten op het aangrenzende herstructureringsproject 'Het Hoogh '.

Ook moest het project voor 1 juli 2012 van start gaan. Daarmee is aan alle voorwaarde voldaan. Na goedkeuring van de gemeenteraad zal het raadsbesluit tenslotte naar de provincie worden toegestuurd ter administratieve afhandeling; de subsidie is al lang binnen.

Popkoor Vivace Groesbeek op zoek naar zingende mannen

GROESBEEK – De zomervakantie zit er weer op ook voor het Groesbeekse Popkoor Vivace. Vivace is een leuk enthousiast popkoor uit Groesbeek en zoekt momenteel nog een aantal nieuwe leden, vooral mannen: bassen en tenoren.

Het koor heeft een breed repertoire van moderne popmuziek, mooie a-capella nummers en hippe jazz en rocknummers. Het koor probeert die nummers ten gehore te brengen die niet veel andere koren uitvoeren. Het koor bestaat momenteel uit dertig leden. Voor het komend jaar staan er weer diverse leuke optredens op het programma van Vivace. Wie het leuk vindt om gezellig en ontspannen te zingen is van harte uitgenodigd om een keer naar de repetitie te komen. Speel je een instrument en lijkt het je leuk om in de begeleiding een steentje bij te dragen dan ben je ook welkom.

Vivace repeteert vanaf woensdag 16 september om 20.30 uur in Dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in Groesbeek-De Horst. Meer informatie staat op www.vivacegroesbeek.com.

Groepschef brandweer genept

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagavond om 19.00 uur werden de brandweerlieden van Groesbeek gealarmeerd voor een ongeval met letsel in de Spoorlaan ter hoogte van het marktterrein.

Een eenheid – waaronder de groep chef Erik Zigenhorn - rukte uit naar de plaats des onheils. Daar werden ze geconfronteerd met een personenauto die op z'n kant lag en die behoorlijk rookte. Toen de chef polshoogte in de auto ging nemen, kwamen al zijn collega's vanachter kermiswagens tevoorschijn om de jubilaris te feliciteren met zijn 25-jarig brandweerman jubileum. Daarna werd bij het jubileum stilgestaan met een etentje bij De Lokomotief nabij de plaats van het nepongeval.

Herdenking Bevrijding Beek-Ubbergen

BEEK-UBBERGEN - Donderdag 17 september zal weer de herdenking van de bevrijding van Beek-Ubbergen op die mooie zondag in 1944 plaatsvinden. Beginnend met een Oecumenische kerkdienst in de R.K. Bartholomaeus-kerk (aanvang 19:00 uur) zal deze herdenking om 20:00 uur bij de monumenten aan het John P. Foley-plantsoen worden gehouden.

In overleg tussen de Beekse pastores en organist Cor van Wageningen is de liturgie van deze oecumenische kerkdienst in een wat meer aanspreekbare vorm gegoten. De dienst begint om 19:00 uur en wordt geleid door pastoor Henk Janssen en dominee Jan Waagmeester. Het Gemengd Koor, onder leiding van organist Cor van Wageningen, zorgt voor de muzikale ondersteuning. De Beekse schutterij BUB zal traditioneel ook bij de dienst aanwezig zijn.

Operatie Market Garden

De bevrijding begon op zondag 17 september 1944 met de landing van onder andere het 505e en het 508e Regiment van de 82e United States Airborne Divisie in het kader van de Operatie Market Garden op landingsterreinen in de omgeving van Nijmegen en Arnhem. Deze operatie had tot doel om met behulp van deze luchtlandingstroepen in een snelle actie de bruggen over de Maas, het Maas-Waalkanaal, de Waal en de Rijn te veroveren.

Bestorming Duivelsberg

Op dinsdag 19 september 1944 kreeg Luitenant John P. Foley, naar wie het plantsoen is vernoemd waarop de oorlogsmonumenten van Beek-Ubbergen staan, opdracht om met zijn mannen Hill 75.9, beter bekend als de Duivelsberg, te veroveren en te behouden. Ondanks de felle gevechten met de Duitsers is dat John Foley en zijn manschappen uiteindelijk gelukt. De bestorming van de Duivelsberg heeft niettemin aan 15 Amerikaanse soldaten het leven gekost.

Leerlingen basisschool actief betrokken

Op donderdag 17 september zullen dit jaar ook de leerlingen van groep acht van de basisschool De Biezenkamp uit Beek herdenken dat, dankzij deze operatie Market Garden, ook hier het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. Nadat de leerlingen het nodige is verteld over WO II zal met hen de Duivelsberg worden verkend. Ze lopen daar voor een deel de route die John Foley en zijn mannen toen ook hebben afgelegd en bekijken onderweg de nog altijd zichtbare schuttersputten. Verder zijn de leerlingen van De Biezenkamp ook actief betrokken bij de zorg voor de beide oorlogsmonumenten.

Superspetters: nieuwe methode zwemles in Groesbeek

GROESBEEK - Bij zwembad De Lubert in Groesbeek kunnen kinderen vanaf week 47 leren zwemmen met de nieuwe KNZB zwemlesmethode SuperSpetters. Ze kunnen binnen een schooljaar zwemvaardig zijn en krijgen het KNZB zwemdiploma. De Lubert start in week 47 met een pilot groep met deze zwemlessen voor kinderen vanaf vijf jaar.

Bij De Lubert kunnen kinderen leren zwemmen met de KNZB zwemlesmethode. Het plezier voor kinderen en ouders staat voorop en kinderen zijn sneller zwemvaardig. Met de SuperSpetters methode geven we les in kleine groepjes en zwemmen twee keer per week 30 of 45 minuten. Hierdoor kunnen kinderen gemiddeld na ongeveer tien maanden afzwemmen. De zwemlesmethode is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.


In deze methode is de borstcrawl en rugcrawl het uitgangspunt. Veel kinderen doen deze slagen namelijk al uit zich zelf. Daarom zijn ze vrij gemakkelijk aan te leren. Pas later in de zwemlessen leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. De zwemlesmethode kent ook survivalelementen zoals oriëntatie onder water, water trappen en drijven. Het is namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar zich ook kunnen redden tijdens onverwachte situaties.

Tijdens de zwemles maken kinderen gebruik van een badmuts, zwembril en zoomers. Hierdoor leren de kinderen sneller zwemmen, en uit onderzoek blijkt dat kinderen het zwemmen ook erg leuk vinden. Er wordt geen gebruik gemaakt van drijfmiddels waardoor kinderen goed ervaren wat het water met hen doet.

Aan het einde van de zwemlessen krijgen de kinderen een KNZB Zwemdiploma. Dit diploma betekent dat het kind zwemveilig is. Het diploma staat gelijk aan het behalen van zwemdiploma C in het Nationaal Zwem-ABC.

Communicatie

De kinderen kunnen in hun eigen SuperSpetters zwemboek de ervaringen van de zwemlessen van Sanne en Sem volgen. En met stickers worden ze beloond als ze weer een stap hebben afgerond. Op de website www.superspetters.nl staan nog meer zwemverhalen en kunnen ouders/verzorgers terecht voor informatie over de vorderingen van het kind.

De SuperSpetters zwemlessen starten in week 47. Voor meer informatie en aanmelden kan men telefonisch of via de mail contact opnemen met een medewerker van De Lubert

Zeg Maar Pang speelt 'Liefde aan de lopende band'

MILLINGEN - Toneelvereniging Zeg Maar Pang uit Millingen aan de Rijn nodigt iedereen uit voor haar volgende voorstelling: Liefde aan de lopende band. Een mierzoete komedie onder regie van Jur den Breejen. In navolging van het succes van vorig jaar wederom een toneelstuk geschreven door de leden van Zeg Maar Pang.

Koekjesfabriek Sprits zit in de problemen: De geliefde directeur Frits Sprits is onlangs plotseling overleden en secretaresse Margreet runt de fabriek met ijzeren hand en humeur. De werknemers van de inpakafdeling hebben ieder hun sores en die worden veelvuldig onderling besproken. De kers op de biscuitjes is dat de kwartaalcijfers niet veel goeds beloven en dat erfgename Claudette vandaag haar opwachting maakt... Claudette heeft met haar frisse charisma een knaller van een idee om de fabriek weer op de kaart te zetten (niet het niveau van de stroopwafel of de mergpijp natuurlijk, maar toch...)

De razend populaire datingshow Liefde aan de lopende band moet bij Sprits worden opgenomen! Margreet ziet dit, om een Oreo-duistere reden, helemaal niet zitten, maar gaat toch akkoord. Maar hoe halen ze de beroemde presentatrice Saskia de Mol naar de fabriek? En hoe gaan de dames aan de lopende band reageren op de show? Kan de show de reddende engel zijn waar iedereen op wacht? We zullen het zien... bij Liefde aan de lopende band!

Klinkt dit lekker in de oren? De speeldata zijn vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober om 20.00 en zondag 25 oktober om 14.30 uur. De voorverkoop start op 1 oktober. Kaarten zijn verkrijgbaar à 8,50 euro in contanten. Let op, voorverkoop is dit jaar bij de Primera, Heerbaan 99 in Millingen aan de Rijn. Wanneer de voorstelling niet is uitverkocht, dan is er nog de mogelijkheid kaarten aan de deur te kopen.

De zoete koekjes gaan gebakken worden in O.E.V.1 De Natte, Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn.

Sponsor bedankt!

MILLINGEN - In navolging van een eerder bericht dat Spijkerman Prefab Beton, stersponsor, Club van 200, sponsor en kleding-sponsor van SC Millingen is geworden, vond zondag 30 augustus de overhandiging van de tenues plaats aan het zevende seniorenelftal.

SC Millingen en de jonge senioren van het zevende elftal bedanken Spijkerman Prefab Beton voor deze sponsoring. Spijkerman Prefab Beton is onder meer specialist in de levering en plaatsing van veilige en geconditioneerde prefab betonnen behuizingen voor netwerken ten behoeve van elektriciteit, gas, telecommunicatie en meet- en regelsystemen voor bijvoorbeeld gemalen of het spoorwegnet. Waar dan ook en onder alle omstandigheden! Daarnaast levert Spijkerman prefab betonelementen voor diverse toepassingen.

Foto: Hans Driessen

Spijkerman Prefab Beton, Amersfoort, Spacelab 5, 033 4506100; www.spijkermanbv.nl en email info@spijkermanbv.nl.

Programma Nationaal Bevrijdings- museum en Centrum Groesbeek

Bevrijdingsmuseum: Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt

Opening en welkom door Jory Brentjens 10.30-10.40 uur

Doorlopend programma 10.30 - 16.30 uur

DJs Meneer Funkel & Co
Poolse militaire re-enactmentgroep 'Jack of Diamonds'
Radioshow zend- en ontvangstapparatuur uit WO2
Verkoop tweedehands boeken WO2
Kindervrijmarkt (opbouw van 8.30-10.30 u)
Static show oldtimers en andere historische voertuigen

Doorlopend programma 11.00 - 16.00 uur

Kinderworkshops Circuswinkel
Muzikaal optreden 'Sunshine Soldiers'
Meet&greet para's US 82nd Airborne
Bellenblaas Bubbledutch
Re-enactment burgers 'Evacuatiegroep Betuwe'

Show radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen
Presentaties Amnesty International en Warchild

Big band 'De Zendmasters' 12.30-16.30 uur

Algemeen

Entreeprijzen: kinderen t/m 17 jr gratis. Volw. € 3,- pp. incl. museumbezoek, festival en parkeren. MK geldig.
Battlefield LiberationTours. Rijd met militair historische voertuigen over de slagvelden vanWO2. (Zie www.bevrijdingsmuseum.nl voor kosten en tijden.)
Euregio Vrijheidswandeling. Zie voor details www.wandeleninvrijheid.nl.

Centrum Groesbeek

Doorlopend programma 10.30 - 16.00 uur

Veel winkels en terrassen open

Queen's Own Rifles. Een groep Canadese re-enactors van Vereniging Militair Depot hebben hun kampement op het Dorpsplein.
Retro DJ Charley. Charley zal de muzikale omlijsting geven deze bijzondere dag. Zijn muziekkeuze neemt u mee naar de jaren kort voor en net na de bevrijding.
Historische voertuigen. Diverse voertuigen en motoren zijn verspreid door het centrum. De trotse eigenaren kunnen u in geuren en kleuren vertellen over hun passie.
Grateful Generations Tours. Tegen een kleine vergoeding nemen ze u mee in een Willy's Jeep. Maak zo kennis met de Groesbeekse omgeving.

15.30 uur

Ballonoplating. Schrijf uw persoonlijke boodschap en hang deze aan een ballon. De ballonnen worden na een kort woordje gezamenlijk opgelaten uit een enorme wereldbol.

12.00 - 16.00 uur

Lindy Hop Dansen. Om 14.00 u wordt een openbare workshop Lindy Hop dansen gegeven. Maak kennis met deze super fun dansvorm. Iedereen kan hier gratis aan deelnemen. Uiteraard wordt er de hele dag vrij gedanst door alle Lindy Hop lovers.

Pendeldienst

12.00 - 16.00 uur

Maak gebruik van de gratis pendeldienst tussen het Bevrijdingsmuseum en de activiteiten in het centrum. De transfer wordt muzikaal opgevrolijkt door muziekgroep Pack & Roll.
Opstap pendeldienst: Camping Oude Molen en de bushaltes in het centrum.

Vrijwilligersmarkt 2015

Van 10.30-16.30 u op het Marktplein in Groesbeek wordt door Stichting Welzijn Groesbeek en de gemeente de Groesbeekse Vrijwilligersmarkt georganiseerd. Onder het motto 'In vrijheid een ander helpen' laten diverse organisaties zien wat ze doen en welke vrijwilligers ze zoeken.

Zie ook advertentie elders in dit blad

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Informatie: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum

Twitter: @bevrijding

Grote Clubactie

GROESBEEK – Vanaf 19 september komen kinderen weer langs de deuren om loten van de Grote Clubactie te verkopen. Ook uit Groesbeek doen clubs mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas een financiële injectie te geven. Verenigingen in Nederland rekenen elk jaar op de opbrengsten van de Grote Clubactie om de clubkas te spekken. Clubs hebben deze middelen vaak hard nodig om rond te komen. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.De Grote Clubactie beleeft dit jaar alweer de 43e editie. Van elk verkocht lot à drie euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen inwoners van Groesbeek clubs ondersteunen. Ze maken dan ook nog eens kans op leuke prijzen! De win-kans is in 2015 fors gestegen ten opzichte van 2014 door een flinke uitbreiding van het prijzenpakket. Bij een gelijk aantal verkochte loten, is de win-kans gestegen van 1:5000 in 2014 naar 1:89 in 2015!"

Verenigingsleven belangrijk voor ontwikkeling individu
De Grote Clubactie draagt het verenigingsleven een warm hart toe. Verenigingen zijn de basis voor een gezonde samenleving. Elk kind zou lid moeten kunnen zijn van een vereniging, omdat dit een positieve bijdrage heeft voor de ontwikkeling van het individu, sociale netwerken en gezondheid. Verenigingen dragen deze verantwoordelijkheden, maar hebben het vaak financieel moeilijk. Door elk jaar ruim zesmiljoen euro te verdelen helpt de Grote Clubactie sport-, cultuur- en hobbyverenigingen om hun belangrijke werk te kunnen blijven doen.


Dit jaar doen in Groesbeek de volgende clubs mee: Groesbeekse Tafeltennisclub, VV Germania, Rooms-Katholieke Fanfare Jubilate Deo, Korfbalvereniging De Horst, Schaakvereniging P.I.O.N., Judo en Jiu-Jitsu Vereniging Groesbeek, TV Groesbeek, Jeanne d Arc Groesbeek, Smartlappen Ochaarm.

Jaarmarkt in

Kulturhus Beek

BEEK - Zondag 20 september houdt harmonie KNA uit Beek weer de jaarmarkt in het Kulturhus in Beek.

Van 11.00 tot 15.00 uur is men welkom om onder het genot van een kopje koffie en een stukje taart te komen snuffelen tussen alle verzamelde spulletjes. De opbrengst komt volledig ten goede aan de jeugdopleiding.

Voetbalkraker op sportpark Zuid

GROESBEEK – Op 23 september staat in Groesbeek weer een ouderwetse voetbalkraker op het programma. Op die dag neemt De Treffers om 20.00 uur het op in de tweede ronde van de KNVB beker tegen Roda JC uit Kerkrade.

Hoewel de twee clubs nog nooit tegen elkaar gespeeld hebben, bestaan er wel banden. Ton Caanen -momenteel als technisch adviseur bij Roda verbonden- was vorig seizoen een groot gedeelte hoofdtrainer van De Treffers. Daarnaast verruilde de topscorer van de topklasse Santi De Treffers voor een avontuur bij Roda maar is inmiddels uitgeleend aan MVV.

Het belooft een spannende strijd te gaan worden, want beide clubs zijn bekervechters. Roda was al zes maal bekerfinalist en wist in 1997 en 2000 de felbegeerde beker mee naar Kerkrade te brengen. De club promoveerde vorig seizoen terug naar de eredivisie en maakt een goede start. De Treffers verloor vorig jaar in de derde ronde van NEC. Nu kent De Treffers een tegenvallende start van de competitie. Roda JC is een geduchte tegenstander en een goed georganiseerde ploeg aldus Anton Janssen de trainer van De Treffers. Het verschil is twee klassen maar het blijft een bekerwedstrijd, er kan van alles gebeuren.

De toegangsprijs bedraagt tien euro terwijl jeugd en 65 plussers zes euro moeten betalen. De tribunetoeslag bedraagt 2,50 euro. Leden van De Treffers betalen op vertoon van de ledenpas zes- en vier euro voor kinderen en 65-plussers. Voorverkoop is op donderdag 17 september in het clubgebouw van 19.00 tot 20.00 uur of bij Texaco Groesbeek, The Read Shop in Malden en De Stadsherberg in Gennep.

Spectrum lanceert Bottom Up

ARNHEM - Op 1 oktober organiseert Spectrum een de startbijeenkomst voor Bottom up, sociale startups in Gelderland. De bijeenkomst is gericht op ondersteuning van sociale initiatieven en ondernemingen in Gelderland.

Vaak start een sociaal initiatief of onderneming vanuit een of twee pioniers die met hart voor hun doel werken en daar vaak ook veel vrijwillige uren in steken. Ondersteuning is dan altijd welkom. Naast de kennismaking, workshops, good practices en een vraag- en antwoordsessie is onze actie dan ook: het netwerk Bottom up! In Gelderland lanceren en op naar een sterk netwerk! De bijeenkomst is in Arnhem, 09.00 tot 13.00 uur, Zeelandsingel 40 Arnhem. Inschrijven voor 22 september bij Spectrum, Joël Rijnaard, j.rijnaard@spectrumelan.nl. Meer weten? Kijk op http://spectrumelan.nl/alle-nieuws/spectrum-lanceert-bottum-up.

Groesbeek zelf wil geen energie opwekken met windmolens

GROESBEEK – Burgemeester Keereweer heeft laten weten dat de gemeente Groesbeek niet actief reageert op de plannen van Kleve om daar ook windmolens te gaan plaatsen.

"De plaats waar de eventuele windmolens in Kleve moeten gaan verschijnen is voor ons te ver weg", aldus Keereweer. Op de vraag of Groesbeek in de nabije toekomst zelf windmolens gaat plaatsen, was Keereweer zeer duidelijk. "Gezien het toerisme, recreatie en het bijzondere landschap van de gemeente Groesbeek hebben we geen ruimte voor windmolens. In Limburg is geconstateerd dat door het plaatsen van windmolens liefst twintig procent minder toeristen komen."

Daarnaast vindt Keereweer dat windmolens 'gehaktmolens zijn voor de reisvogels'. "Geen windmolens, maar Groesbeek is wel voor duurzaamheid op het gemeentehuis: zo gaan de deuren dicht, de lampen uit als er niemand aanwezig is, het gebruik van ledlampen en niet te vergeten energie opwekken door middel van zonnepanelen die op het dak van het gemeentehuis zijn aangebracht. Groesbeek is ook actief met het energieplein waar ondernemers en particulieren van mee kunnen profiteren."

Eerste oogstfeest Breedeweg schot in de roos

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/ BREEDEWEG – Het eerste Oogstfeest van de Breedeweg is een schot in de roos gebleken. Vele honderden bezoekers hebben zondagmorgen en middag een bezoek gebracht aan de landschapscamping 'De Zoete Aagt 'aan de Grafwegen.

Gezien de enorme belangstelling – ondanks de wegwerkzaamheden van de Breedeweg, waardoor veel mensen het Oogstfeest moeilijk konden vinden, is het onverwacht een groot succes geworden. De landschapscamping heeft de allure van een evenemententerrein waar menige organisator de vingers bij af zou likken. De toegestroomde mensen konden genieten van diverse kramen waar veelal Groesbeekse producten werden aangeprezen zoals hamburgers van boerderij slager Peter Hubbers en vers brood van Buurtmarkt Breedeweg, kaas en paling, Groesbeekse wijn alsmede verse fruitsappen.

De organisatoren Hans Nelissen en Marcel Janssen hadden ook een gevarieerd muziekprogramma zoals fanfare Jubilate Deo, smartlappenkoor Ochaarm, de Groesbeekse Elvis Jan van Tutti en de band ' La Bande Dessiné' die er samen voor zorgden dat de bezoekers lang op het Oogstfeest bleven. Ook waren er workshops die over belangstelling even min te klagen hadden. Bram Kerkhoff was met zijn smederij aanwezig en liet de kunsten van het vak zien zoals een pijlenmaker die handmatig van een stuk hout de scherpste pijlen wist te maken. Voor de kinderen was er een speciaal kinderveld ingericht met een kasteel geheel opgebouwd van hooibalen, waarna ze tot rust konden komen bij de verhalenvertelster. Het staat nu al vast, dat volgend jaar de tweede editie van het Oogstfeest zal plaatsvinden.

Na twaalf jaar in het huwelijksbootje gestapt

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Na ruim twaalf jaar hebben Paul en Alexandra Nillesen van de Gerard Douweg in Groesbeek besloten in het huwelijksbootje te stappen.

Samen met hun twee dochters Demi en Marit vertrokken ze zaterdagmiddag in een open koets naar het gemeentehuis waar hun huwelijk definitief werd bezegeld. Ook voor de buurt ging het huwelijk niet onopgemerkt voorbij . Paul is lid van carnavalsvereniging De Sjorro's en zijn carnavalsvrienden hebben een levensgrote olifant op de stoep van zijn woning gezet met als tekst 'Als je durf mag je op mijn slurf '.

Kassa en pinautomaat ontvreemd bij inbraak kapsalon in Beek

BEEK – In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een kapsalon aan de Schellingshof in Beek.

Het is niet bekend op welke wijze men de kapsalon is binnen gekomen omdat er geen braaksporen zijn aangetroffen. Vandoor gegaan is er met een kassa en een pinautomaat. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Brandweer verwijdert tak op Rijlaan

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd zaterdagavond tegen middernacht gealarmeerd voor een tak die spontaan uit een boom was gevallen op de Rijlaan in Groesbeek.

Er waren bij de meldkamer diverse meldingen binnen gekomen dat een tak een groot gedeelte van de Rijlaan versperde, waardoor er een gevaarlijke situatie was ontstaan. De tak was te groot en te zwaar om door passanten aan de kant van de weg gelegd te worden. De brandweer heeft de tak in stukken gezaagd en van het wegdek verwijderd. Er waren geen persoonlijke ongevallen of schade aan auto's.

Gratis kennismakingsles aquarel

GROESBEEK - Aquarelleren is leuk! Veel mensen doen het al en veel mensen denken er wel eens over na, maar hebben de stap nog niet gezet. Dit is je kans, er is nu een gratis kennismakingsles bij Atelier Van Vegchel.

Kom ook en doe een keer vrijblijvend mee! Kijk, luister, schilder en geniet ook van deze leuke hobby. Bij Atelier Van Vegchel krijg je op een goede én leuke manier les, zodat je op een prettige manier leert.

Na de kennismakingsles kun je je inschrijven voor de stoomcursus aquarel. In tien lessen leer je de basisvaardigheden van het aquarelleren en kom je stap voor stap tot je eigen aquarellen.

"Laat je door mij inspireren en ervaar het zelf." Gratis kennismakingsles op woensdagavond 16 september. Meld je van tevoren even aan: www.aquarelcursus.nl - info@margovanvegchel.nl of 024 3970368.

Mogelijk knusse wijk op locatie Schreven Kloosterstraat Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het wilde maar niet vlotten met de locatie van Schreven aan de Kloosterstraat in Groesbeek, maar schijnt er ineens schot te komen voor woningbouw op het desbetreffende terrein.

Al in 2005 is er een notitie stedenbouwkundige randvoorwaarden en uitgangspunten voor de herontwikkeling van de locatie aan de Kloosterstraat/Gooiseweg opgesteld. De locatie van Schreven is in 2004 ook al genoemd als herontwikkelingslocatie voor grondgebonden woningbouw waar werd gesproken van 30 à 40 woningen, maar zover is het nooit gekomen.

In 2011/2012 was dezelfde locatie ook in beeld als mogelijke nieuwe locatie van Lidll, maar dit werd door de meerderheid van de gemeenteraad destijds afgewezen. Lidll verkaste toen naar de Herwendaalseweg op de locatie van Jacobs Wonen die naar Heumen vertrok. Bij de gemeente is in 2014 en in 2015 een verkavelingsstudie van KlokWonen en Wildenborch Real Estate ingediend waarop de gemeente in eerste instantie afwijzend op heeft gereageerd. De notitie van 2005 moet nog geactualiseerd en bijgesteld worden, daardoor voldoen de verkavelingsstukken niet meer volledig aan de voorwaarden en uitgangspunten.

In de nieuwe notitie waarmee het college inmiddels heeft ingestemd, staan een negental randvoorwaarden voor de herontwikkeling van deze locatie. Zo moet er een mix zijn van verschillende woningtypes, grondgebonden woningen. Daarnaast zal ook de Gooiseweg moeten worden verlegd, die komt midden door het plangebied te liggen en moet aansluiten op de Spoorlaan. Daarnaast wordt de Gooiseweg aangesloten op de Gerard Douweg en Vincent van Gochweg. Over de huidige keukenshowroom bestaat nog onzekerheid, maar de bedrijfswoning blijft behouden. Het eerste gedeelte zo'n 12 woningen kan tot 2020 gerealiseerd worden terwijl het tweede gedeelte pas na 2020 – als er woningbehoefte is – gerealiseerd worden.

Ellen van Broekhoven volgt Mireille Tijkorte op in gemeenteraad Groesbeek

GROESBEEK - Mireille Tijkorte heeft wegens persoonlijke omstandigheden de gemeenteraad van Groesbeek verlaten. Zij had zitting in de gemeenteraad voor de partij 'Voor Berg en Dal'.

In de periode vanaf januari 2015 heeft zij zich vooral ingezet op het gebied van het Sociaal Domein, jeugd- en jongerenbeleid, mantelzorg en de zorg voor professionele ondersteuning waar dat nodig is. Haar opvolgster in de gemeenteraad wordt Ellen van Broekhoven uit Beek. Zij wordt donderdag in de gemeenteraad door burgemeester Slinkman benoemd en beëdigd.

Ellen is geen onbekende in Beek. Zorg voor ouderen, maar ook het jeugd – en jongerenbeleid, mantelzorg en de totstandkoming van een participatieraad hebben haar warme belangstelling. Maar daarnaast zet ze zich met fractiegenoot Jos Peters in voor natuur, landschap, erfgoed en de leefbaarheid in de dorpen en kernen van de gemeente Groesbeek en per 1 januari voor de gemeente Berg en Dal.

Omgaan met vermoeidheid tijdens en na een ernstige ziekte

GROESBEEK - Binnenkort wordt een aantal thema-avonden georganiseerd in het Inloophuis Groesbeek (in De Mallemolen).

De eerste thema-avond vindt plaats op woensdag 23 september en wordt begeleid door Marijke Verhoeven (Oncologisch Counseler bij LifeCrystal). Deze thema-avond heeft als onderwerp 'Omgaan met vermoeidheid tijdens en na een ernstige ziekte'. Aanvang 19.30 uur, einde 21.30 uur. Aanmelden kan telefonisch of via e-mail.

In het najaar zal Marijke Verhoeven meerdere thema-avonden begeleiden. Ook daarvoor kan men zich al aanmelden. Deze bijeenkomsten zijn niet afhankelijk van het aantal deelnemers, dus gaan sowieso door.

21 oktober: "Omgaan met blijvende veranderingen"

25 november: "Mannen, kanker en dan?" en "Vrouwen, kanker en dan?"

Daarnaast zal José Hendrikse, fysiotherapeute voor oncologie patiënten bij Groepspraktijk Fysiotherapie Groesbeek, een thema-avond begeleiden:

-18 november 2015 van 19.00 uur tot 20.30 uur: "Bewegen tijdens en na ziek zijn"

Minimum aantal deelnemers: vijf. Bij te weinig belangstelling gaat deze avond niet door.

Een overzicht van al onze activiteiten is te vinden op www.inloophuisgroesbeek.nl. "Kom gerust eens naar ons toe, zomaar of met een doel."

Het Inloophuis Groesbeek is bestemd voor iedereen die te maken heeft (gehad) met kanker of een andere ernstige ziekte. Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten wat een enorme impact een ernstige ziekte kan hebben.

Uiteraard zijn wij er niet alleen voor mensen uit Groesbeek, maar ook uit Berg en Dal, De Horst, Breedeweg, Heilig Landstichting, Millingen aan de Rijn, Beek, Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep en Ottersum.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl; www.inloophuisgroesbeek.nl.

Rood Wit

verslaat ook WDV

GROESBEEK - Ook de tweede wedstrijd van de competitie is zondag door Rood Wit gewonnen. Het Apeldoornse WSV keek aan het einde van de wedstrijd tegen een 2-1 nederlaag aan.

Beide partijen lieten een aantrekkelijke pot voetbal zien die wel bol stond van de foute passes en miscommunicaties. Wel kregen beide ploegen een paar kansjes. In de achtste minuut kreeg WSV de mogelijkheid op een openingstreffer. De keeper van Rood Wit kwam goed uit zijn doel en wist scoren te voorkomen. Glen Wijnhoven van Rood Wit kreeg ook een goede kans maar zag zijn schot voorlangs gaan. In de tweede helft trok WSV aan het langste eind maar wist niet tot scoren te komen.

In de 66ste minuut was Rood Wit dicht bij de openingstreffer, maar werd net langs de verkeerde kant van de paal geschoten. In de 75ste minuut kwamen de gasten op voorsprong door een slechte terugspeelbal die door WSV werd onderschept en beheerst werd afgerond 0-1. Rood Wit pakte de draad gelijk weer op en maakte drie minuten later de gelijkmaker. Een vrije trap van Wesley Klomp van twintig meter verdween onhoudbaar in het doel: 1-1. Rood Wit combineerde goed en even later werd een voorzet van Klomp hard ingeschoten door invaller Jeroen Bardoel, maar de bal ging rakelings over de lat. Vlak voor tijd werd de eindstand door Tim van de Hurk op het scorebord gezet; hij schoot met een streep de bal in de kruising 2-1. Zondag gaat Rood Wit naar Heino, aanvang 14.00 uur.

Herdenking Market Garden in Beek

BEEK - Donderdag 17 september zal weer de herdenking van de bevrijding van Beek-Ubbergen op die mooie zondag in 1944 plaatsvinden. Beginnend met een Oecumenische kerkdienst in de R.K. Bartholomaeus-kerk (aanvang: 19:00 uur) zal deze herdenking om 20:00 uur bij de monumenten aan het John P. Foley-plantsoen worden gehouden.

Leerlingen basisschool actief betrokken bij de activiteiten. Op donderdag 17 september zullen dit jaar ook de leerlingen van groep acht van de basisschool De Biezenkamp uit Beek herdenken dat, dankzij deze operatie Market Garden, ook hier het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. Nadat de leerlingen het nodige is verteld over WO II zal met hen de Duivelsberg worden verkend. Ze lopen daar voor een deel de route die John Foley en zijn mannen toen ook hebben afgelegd en bekijken onderweg de nog altijd zichtbare schuttersputten. Verder zijn de leerlingen van De Biezenkamp ook actief betrokken bij de zorg voor de beide oorlogsmonumenten.

Huishoudelijke hulp met korting voor cliënten en mantelzorgers

GROESBEEK – Cliënten met een indicatie voor huishoudelijke hulp kunnen naast hun huidige ondersteuning extra huishoudelijke hulp inkopen met korting. Ook mantelzorgers die meer dan acht uur per week mantelzorg verlenen kunnen deze huishoudelijke hulp met korting inkopen.

De mantelzorgers moeten dan wel al drie maanden acht uur per week mantelzorg verleend hebben, zij moeten daarnaast aannemelijk maken dat de balans tussen belasting en belastbaarheid weg is of dreigt weg te vallen. Ook mantelzorgers die te maken hebben met de Jeugdwet en door de zorg voor kinderen een ondersteuningsbehoefte hebben, vallen onder deze doelgroep. Men kan zelf kiezen hoeveel uren huishoudelijke hulp men wil kopen en waar men de hulp voor wil inzetten zoals wassen en strijken, boodschappen doen, koken, huishoudelijke klussen zoals grote schoonmaak of buitenschoonmaak.

Men kan de extra uren hulp alleen inkopen bij de door de gemeente gecontracteerde aanbieders te weten: Vérian, TSN en Tzorg. Maar men mag het persoonsgebonden budget hiervoor niet gebruiken. De kosten per uur als men meer dan zes uur hulp koopt bedragen, in 2015 5,96 en in 2016 8,46 euro. Als men minder dan zes uur hulp koopt, bedragen de kosten in 2015 5,82 en in 2016 8,32 euro. Half september start de verkoop van deze extra uren zorg. Deze kan men online bestellen via portaal.diensten-voucher.nl waar men zich moet registreren. Vragen over het digitale aanvraagproces van de voucher kan men bij de Helpdesk van Zorg Lokaal: 088 0079488 op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.

Jongen uit Beek schijnt met laserpen naar politiehelikopter

BEEK – Een dertienjarige knaap uit Beek heeft zaterdagavond even na negen uur met een laserpen op een helikopter geschenen van de Landelijke politie eenheid die een routine vlucht maakte over Groesbeek en omstreken.

De bemanning van de helikopter waarschuwde een patrouillewagen van de Groesbeekse politie omdat het schijnen met een laserpen op een vliegtuig en helikopter verboden is. Ze verzocht de politie ter plaatse te gaan. In afwachting van de patrouillewagen bleef de helikopter boven de Wilgenlaan in Beek, waar de knaap zich bevond, cirkelen. De politie trof de minderjarige jongen met de laserpen aan, waarna de helikopter weer vertrok. De jongeman is afgeleverd bij zijn ouders en de laserpen is in beslag genomen. De dienst Luchtvaart stelt een onderzoek in.

Tessa Vorderman volgt Evert Ruiter op in gemeenteraad

GROESBEEK – Tessa Vorderman volgt Evert Ruiter op in de gemeenteraad van Groesbeek.

Nadat Evert (D66) had laten weten op te stappen als raadslid om plaats te maken voor een nieuwe generatie wordt donderdag 17 september Tessa geïnstalleerd als nieuwe fractievoorzitter en raadslid voor D66 Berg en Dal. Tessa is al zes jaar actief in de lokale politiek, eerst in de voormalige gemeente Ubbergen als fractie- en commissielid voor D66 en momenteel als carrousel lid in de gemeente Groesbeek. Tessa laat weten altijd politiek bewust geweest te zijn. Zij heeft toentertijd voor D66 gekozen als meest liberale partij met een sterk sociaal gezicht. Tessa is werkzaam geweest als docent, counseler en in de toeristische sector.

Buren Lidl: plastic winkelwagentjes en geen verruiming openingstijden

GROESBEEK – De achterburen van Lidl hebben bij de gemeente Groesbeek bezwaar gemaakt tegen het ontwerpbesluit waarin is opgenomen dat alle plaatselijke winkels de mogelijkheid krijgen om op alle zon- en feestdagen tussen 08.00 en 20.00 uur geopend te zijn.

De leefomgeving is door de komst van Lidl al ernstig verstoord en ze vrezen dat Lidl ook gebruik gaat maken van de verruiming van de openingstijden op de zondagen. "Dan blijft voor ons als achterburen geen enkele ochtend meer over om rustig buiten te kunnen zitten." Zij doen een verzoek aan de gemeenteraad om het ontwerpbesluit niet aan te nemen of dat er extra bepalingen in opgenomen kunnen worden voor supermarkten grenzend aan woonwijken.

Daarin zou ook opgenomen moeten worden dat de supermarkten gebruik moeten maken van plastic winkelwagentjes. De ijzeren winkelwagentjes veroorzaken veel gekletter en zij zijn van mening dat de plastic winkelwagentjes de overlast zullen verminderen. De gemeenteraad moet zich op 17 september aanstaande uitspreken over dit verzoek.

Terechte nederlaag De Treffers

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Vooraf was gehoopt op een duel tussen twee ploegen, die naar hun gevoel te laag op de ranglijst stonden. Achteraf moet worden geconstateerd, dat De Treffers niet echt was opgewassen tegen FC Lienden. De 0-1 overwinning van Lienden was nog een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

In de tweede minuut al had Gilly Grot (ex-De Treffers en ex-WKE) de score kunnen en eigenlijk moeten openen. Niels Kornelis redde, zoals hij dat wel vaker deed op deze middag, waar hij samen met gemaskerde Twan Smits nog de beste man op het veld vormde aan De Treffers zijde. Ook Ben Ahmed stuitte even later op Kornelis, nadat een vrije trap van Rick Verbeek en een schot van Robin Janssen in de rebound nog voor enige opwinding aan de andere kant had gezorgd.

De thuisclub had in de 25ste minuut nog een goede kans, toen Verbeek in de combinatie met Mutzers vrij voor doel verscheen maar voor de verkeerde voortzetting koos. Zijn voorzet ging voorlangs. Op slag van rust had Wesley Meeuwsen zo maar kunnen profiteren van een blunder van Lienden doelman Schimmel, maar hij deed het niet.

Al met al mocht De Treffers tevreden zijn met een ruststand van 0-0. Er zat teveel angst in de ploeg tegenover de gepassioneerde spelende gasten. De tweede helft gaf hetzelfde speelbeeld. Lienden domineerde, terwijl de rood-zwarten maar moeizaam tot opbouwend voetbal kwamen. Een kwartier voor tijd mocht Frank Wiafe vanuit het midden zomaar doorlopen en plaatste de bal beheerst in de hoek 0-1. Daarmee was de derde nederlaag van De Treffers een feit.

Vijftienhonderd deelnemers aan Groesbeeks Gruwelijkste

Foto: Connie Sinteur

GROESBEEK – Zondag 20 september vindt de vierde editie plaats van de ATB toertocht 'Groesbeeks Gruwelijkste'. Deze in heel Nederland bekend staande Gruwelijkste heeft een drie sterren NTFU-status en behoort tot de klassiekers.

Deze sportieve en uitdagende ATB toertocht gaar over 50, 70, of 90 kilometer en beschikt over alle ingrediënten die de naam doet vermoeden. Zoals Gruwelijk hoog: 1500 meter bij de 90 kilometer tocht, Gruwelijk mooi in de bossen rondom Groesbeek, Reichswald en gebieden die normaal niet toegankelijk zijn, Gruwelijk uitdagend; combinatie van mooie uitzichten, stevige beklimmingen en stoere afdalingen, Gruwelijk zwaar, afstand, hoogte meters en bospaden en als laatste Gruwelijk verrassend dat moeten de deelnemers zelf aanvaarden.

Groesbeeks Gruwelijkste is een ware uitdaging voor de ATB-liefhebber en voor diegene die een bijdrage wil leveren in de strijd tegen energiestofwisselingsziekte. Er zal worden gestart op sportpark Zuid de thuisbasis van de Groesbeekse Topklasser De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek. De starttijden zijn voor de 90 kilometer tussen 08.00 en 09.00 uur en de 50 en 70 kilometer tussen 09.00 en 10.30 uur.

Voor de supporters is er gelegenheid de start en de finish bij te wonen in en bij het complex op Sportpark Zuid. De vijftienhonderd deelnemers ontvangen op de rustplaatsen drank, bananen en een krentenbol. Fotograve Connie Sinteur zal op de mooiste plaatsen actiefoto's maken. Er is geen mogelijkheid meer om in te schrijven, het maximale aantal deelnemers is bereikt.

Oproep voor majorette

MILLINGEN - De nieuwe majorette/pompongroep bij O.E.V. heeft plaats voor majorettes. Ben jij (ongeveer) tussen de vier en acht jaar en vind jij dansen en bewegen op muziek van ondere Frozen en K-3 ook erg leuk, dan is dit iets voor jou.

Op woensdagmiddag tussen 14.30 en15.30 uur wordt in de Dreugetent aan de Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn gestart met een hele nieuwe groep. Trainster is Willie van Beek, meervoudig Nederlands kampioen twirl. De start is woensdag 23 september. Aanmelden kan bij Willie van Beek, 0316 28723433. De zes proeflessen in de maanden september en oktober zijn gratis. Dus ruime tijd om te ontdekken of je dit leuk vindt.

Acquisitie nieuwe gemeentegids

GROESBEEK – De komende periode worden bedrijven en instellingen in de hele gemeente Groesbeek bezocht door een vertegenwoordiger van uitgever FMR Producties uit Den Helder.

De gemeente is samen met de uitgever begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe gemeentegids. De gids zal begin 2016 uitkomen met als naam Gemeentegids Berg en Dal 2016. De gids zal huis aan huis worden verspreid. De vertegenwoordiger heeft een toestemmingsbrief van de gemeente Groesbeek bij zich, waarin hij met naam genoemd staat. Zo kan men als bedrijf of instelling er van op aan dat het een vertegenwoordiger van de officiële uitgever van de gemeentegids gaat. Bij twijfel kan men contact opnemen met de gemeente, e-mail communicatie@groesbeek.nl.