GN Lingewaard

13 februari 2019

GN Lingewaard 13 februari 2019


Seniorenpronk Kraonige in Huissen

Het Hof van de Kraonige Zwaone. (foto: Patrick van Wolferen)

HUISSEN - Op 26 januari vond de jaarlijkse Pronkzitting van De Kraonige Zwaone in sporthal De Brink plaats. Ook dit jaar werd Prins Lucas op d’n Bok, zijn gevolg en een kleine duizend gasten getrakteerd op een wervelende zitting waarin buut, zang, dan en muziek elkaar in een hoog tempo afwisselende.

Na afloop was iedereen ook weer zeer te spreken over zowel de wijze waarop De Kraonige Zwaone invulling weten te geven aan deze avond, als wel het hoge niveau waarop alle artiesten acteren. "Mocht u als senior niet de mogelijkheid hebben gehad om aanwezig te zijn dat kunt u op 17 februari in de herkansing. Traditiegetrouw organiseert De Kraonige Zwaone dan de seniorenpronkzitting In De Gouden Engel.

Rond de klok van 13.30 zullen de deuren van De Gouden Engel op gaan zodat de gasten al een plaatsje in de zaal kunnen innemen. Voor senioren vanaf 65 jaar is de pronkzitting gratis te bezoeken. Voor de jeugd onder de 65 zal net als vorig jaar 7,50 euro entree gevraagd worden.

Het programma start om 14.11 uur met de entree van de Raad XI onder aanvoering van Stadspresident Bas Boerboom. Aansluitend zal het hof met Hoogheid Prins Lucas op d’n Bok en zijn prinsenvrollie Didi en Lisa en natuurlijk Hofmaarschalk George het podium betreden. Vervolgens zullen de aanwezigen getrakteerd worden op een show vol dans, zang en buut.

De Kraonige Zwaone vertrouwt erop dat het weer een zeer geslaagde en succesvolle middag zal worden. Muzikale omlijsting zal door de Rienblaozers verzorgd worden.

Geef een kind de vakantie van zijn leven

REGIO - Hoe fijn zou het zijn om even weg te zijn uit de chaos, niet aan je zorgen te hoeven denken en lekker te spelen met andere kinderen? Helaas zijn er veel kinderen die zich dit zullen afvragen. Ze leven in armoede, omringd door conflicten of in een zorgelijke thuissituatie. U heeft de kans om één van die kinderen een prachtige tijd te bezorgen die hij of zij nooit zal vergeten!

Wij zoeken nog vakantieouders die hun huis voor een periode van 10 tot 21 dagen willen openstellen voor een vakantiekind. In een gezellige, huiselijke sfeer komt een kind helemaal tot rust. Het beleven van de dagelijkse dingen is voor de kinderen al heel fijn, uitjes zijn leuk maar thuis met andere kinderen spelen vinden ze ook al super.

De periode in Nederland helpt de kinderen om hun dagelijkse zorgen even opzij te zetten en even helemaal kind te zijn. Door aandacht, liefde en structuur merken ze dat ze geliefd zijn en krijgen ze vertrouwen in de toekomst.

Europa Kinderhulp

Stichting Europa Kinderhulp (EKH) zet zich al jaren in om kinderen uit mindere situaties een fijne vakantie in Nederland te bieden. De kinderen komen uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Oekraïne en Nederland. EKH heeft in deze landen contact met uitzendende organisaties, bijvoorbeeld sociale zaken of een kindertehuis. De reizen worden door EKH georganiseerd en alles is onder toezicht.

Meer informatie staat op www.europakinderhulp.nl. Wilt u een informatiepakket ontvangen of wilt u zich aanmelden? Dit kan via deze website door uw gegevens in te vullen onder de button: Vakantieouder worden. Voor contact met een EKH-medewerker kunt u bellen met Theo Kersten: 0316 264844.

Slagwerkgroep Doornenburg naar NK 2019

Dirigent Casper Traa. (foto: Ger Lengowski)

DOORNENBURG - Op zaterdag 13 april vindt in het Schaffelaartheater in Barneveld het Open Nederlandse Slagwerkkampioenschap 2019 plaats.

In de topklasse ongestemd zal het werk Equilibrium van Etienne Houben worden beoordeeld. De Doornenburgers spelen onder leiding van Casper Traa in de hoogste afdeling en de concurrentie is afkomstig uit Susteren en Leveroy. De aanvang van topklasse staat gepland om 18.00 uur. Voor uitgebreide informatie zie: www.onsk.nl.

FNV Belastingservice actief in de gemeente Lingewaard

LINGEWAARD - Evenals voorgaande jaren is FNV Lingewaard ook dit jaar weer behulpzaam bij het doen van de belastingaangifte voor haar leden.

In de maanden maart en april kunnen FNV-leden die van deze service gebruik willen maken, hiervoor terecht in het clubgebouw van drumfanfare Eska aan de Sportlaan 1c in Bemmel. Het is wel noodzakelijk eerst een afspraak te maken. De contactgegevens voor het maken van een afspraak staan op https://www.afspraakmakenfnv.nl/ of worden verkregen door te bellen met het contactcenter: 088 3680368. Tussen 1 februari en 30 april bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur. Vergeet vooral niet uw aangiftebrief, ledenpas en machtigingscode mee te brengen naar de invulafspraak.

FNV Belastingservice actief in de gemeente Lingewaard

INGEWAARD - Evenals voorgaande jaren is FNV Lingewaard ook dit jaar weer behulpzaam bij het doen van de belastingaangifte voor haar leden.

In de maanden maart en april kunnen FNV-leden die van deze service gebruik willen maken, hiervoor terecht in het clubgebouw van drumfanfare Eska aan de Sportlaan 1c in Bemmel. Het is wel noodzakelijk eerst een afspraak te maken. De contactgegevens voor het maken van een afspraak staan op https://www.afspraakmakenfnv.nl/ of worden verkregen door te bellen met het contactcenter: 088 3680368. Tussen 1 februari en 30 april bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur. Vergeet vooral niet uw aangiftebrief, ledenpas en machtigingscode mee te brengen naar de invulafspraak.

Na bezwaar minderheid toch streep door kapvergunning

Veel mensen die Bemmel binnen komen roemen dit stukje van oud Bemmel om dit groene karakter, zo vinden de bezwaarmakers. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Twee bewoners van de Bosweistraat in Bemmel hebben ernstig bezwaar tegen het kappen van twintig bomen. De overige bewoners zijn blij dat de lindebomen gekapt worden, omdat ze voor overlast zorgen. Toch heeft de gemeente én de meerderheid het nakijken. De Commissie van advies van de bezwaarschriften heeft de twee personen in het gelijk gesteld.

De Bosweistraat gaat op de schop. De lindebomen staan in de weg waardoor het college een kapvergunning wilde verlenen. De ingrijpende rioleringsmaatregelen, in combinatie met de toestand van de bomen, was de juiste oplossing. Soms is het verstandig om niet meer te investeren in het bestaande groen maar beter om toekomstgericht te renoveren, dacht de gemeente.

De bewaarmakers klommen in de pen. "Het groene karakter van onze straat, met haar grote bomen en mooie perkrozen, maakt dat wij 'verliefd' zijn op deze locatie. Veel mensen die Bemmel binnen komen roemen dit stukje van oud Bemmel om dit groene karakter. Mensensnappen ook meteen waarom deze straat de Bosweistraat heet. Wij vinden dan ook dat 'ons' stukje van de Bosweistraat (west) een beeldbepalend karakter heeft voor Bemmel waar wij trots op zijn en waar de gemeente ook trots op zou moeten zijn."

De commissie is het hier roerend mee eens. Het college is flink de oren gewassen. De kapvergunning is onzorgvuldig verleend. Er had nader onderzoek moeten komen om de grote bomen te handhaven. Er bestaat geen schriftelijke rapportage over de toestand van de bomen. De bezwaarmakers zijn niet op de hoogte gehouden van de voortgang van de vergunningverlening. De Bosweistraat heeft een beeldbepalend karakter voor Bemmel. De waarde van de huizen zal zonder bomenlaan verminderen. Volgens de commissie is kappen overbodig. Voor de herinrichting zijn alternatieven te vinden om de lindebomen te kunnen behouden.

Het college was gedwongen een nieuw besluit te nemen. Een nader onderzoek van de Bomenwacht wees uit dat meer dan 90 procent van lindebomen gezond is met een toekomstverwachting van ruim vijftien jaar. Drie bomen moeten echt weg.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 februari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

Zondag 17 februari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Young at Heart
St. Jacobus de Meerdere Valburg, 09.30 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Royal Opera House livestream te zien in theaterkerk

(foto: Annemieke van der Togt) Foto: Annemieke van der Togt

BEMMEL - In maart kunt u bij TOP genieten van twee extra filmvoorstellingen die via livestreaming worden vertoond. Wat dacht u van een mooie kunstfilm over Caravaggio getiteld The Soul and the Blood (momenteel is er in het Stedelijk Museum van Utrecht een tentoonstelling over de 'Caravaggisten'), of de balletvoorstelling Don Quichot uitgevoerd door het Royal Opera House. Producties van topniveau en wereldfaam, live te zien op het witte doek in onze comfortabele theaterfilmzaal.

Caravaggio - The Soul and the Blood, op donderdag 14 maart. Een ontroerende reis door het leven, het werk en het getormenteerde bestaan van Michelangelo Merisi da Caravaggio, één der meest controversiële en mysterieuze figuren in de kunstgeschiedenis. Caravaggio was een revolutionaire kunstenaar en derhalve vaak minder geliefd bij zijn tijdgenoten.

(foto: Annemieke van der Togt) Foto: Annemieke van der Togt

Don Quichot, uitgevoerd door het Royal Opera House, op donderdag 28 maart. Liefde en vriendschap triomferen in Carlos Acosta's bruisende productie van dit duizelingwekkende ballet. Het verhaal van Cervantes over de klunzige ridder Don Quichot heeft talloze choreografen, musici en beeldend kunstenaars geïnspireerd. Carlos Acosta koos deze vrolijke klassieker als zijn eerste productie voor The Royal Ballet.

Wilt u een keer een livestreamvoorstelling bijwonen? Bezoek dan de website: www.topbemmel.nl. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op de website en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Lingewaard Doet-cheque voor Verlichte optocht Gendt?

GENDT - Vorige week zijn er in Gendt en Angeren weer 'Lingewaard Doet' cheques van elk 7,50 euro uitgegeven door de Gemeente Lingewaard. Verzilver uw cheque op tijd en doneer deze aan één van de initiatieven die staan vermeld op www.lingewaarddoet.nl.

"Wij als optochtcommissie van de Verlichte Optocht in Gendt hebben ook een initiatief ingediend voor hulpmiddelen om de veiligheid van toeschouwers, deelnemers, vrijwilligers en verkeersregelaars tijdens de Verlichte Optocht in Gendt te kunnen blijven garanderen, nu en in de toekomst. Wilt u ons meehelpen? Verzilver uw cheque dan op www.lingewaarddoet.nl voor ons initiatief Verlichte optocht Gendt'."

Nederlands kampioen dynamictennis geeft clinic in Gendt

GENDT - Op 17 februari geven Tom Maassen en Robert Hesen een clinic dynamictennis in sporthal Walburgen in Gendt. Tom is de Nederlands kampioen dynamictennis. Samen met zijn kompaan Robert hebben ze een tennisschool in Horst (L.)

Omdat dynamictennis voor velen nog steeds een onbekende sport is, terwijl het op vele plaatsen in Nederland gespeeld word, hebben Old Dutch Gendt en de Dynamic Tennis Bond Nederland ( kijk ook eens op www.dynamictennis.nl ) besloten een clinic te verzorgen in Gendt. De clinic is van 10.00 tot 13.00 uur. De toegang is gratis.

Dynamictennis is een sport voor jong en oud en kan op recreatief als ook zeer actief niveau gespeeld worden. Dynamictennis wordt indoor gespeeld op een klein veld (afmetingen van een badmintonveld) als een soort minitennis met lichte materialen .

Tevens is afgesproken dat Tom en Robert een demonstratiewedstrijd geven zodat iedereen kan zien wat voor een leuke en dynamische sport dit is. Iedereen van jong tot oud is van harte welkom en wil je zelf een keertje dynamictennis willen spelen op de dinsdagmiddag is er van 15.00 tot 16.30 uur voldoende ruimte om het te komen proberen. Onder begeleiding van een gediplomeerd trainer en diverse geoefende spelers kun je de kneepjes van deze sport snel onder de knie krijgen.

De eerste vier lessen zijn gratis en na afloop praten we onder het genot van een bakje koffie of thee nog even een half uurtje na.

Dag met gouden randje

Nog even 'n dansje maken? (foto: M van Eechoud) m.van eechoud

LINGEWAARD - Stichting deBol liep op zaterdag 2 februari voor een goed doel! Op een koude, regenachtige dag met zelfs nog een sneeuwbuitje gingen er toch 110 wandelaars op pad om met de deBol snerttocht voor het goede doel: stichting Duchenne Parent Project mee te lopen.

De routes waren prima bepijld en de wandelaars kregen bij de controlepost in Het Ambacht Haalderen een kopje koffie aangeboden, voor velen was deze eerste kennismaking met Ambacht Haalderen een verrassing!

Dennis vertelt over zijn ziekte Duchenne. (foto: J. Wieland) j.wieland

Terug in De Kinkel stond de erwtensoep klaar die speciaal gemaakt was door FruitCompany Kersten, slagerij Buurman en cafetaria Moos Bemmel en Jumbo Scheperkamp zorgde voor broodjes knakworst. De sponsoren werden van harte bedankt. Ze hebben een fantastische bijdrage geleverd, waardoor er een prachtig bedrag bij elkaar werd gesprokkeld voor het goede doel!

Dennis Jansen (24), Duchenne patiënt, was in De Kinkel aanwezig om samen met zijn moeder en zijn 'oude' schooljuf Astrid iets te vertellen over zijn ziekte en dat deed hij met humor, hij genoot van alle aandacht en heeft stiekem met juf Astrid nog even een dansje gemaakt.

Het bestuur van deBol bedankte alle deelnemers, vrijwilligers, pijlenzetters en de mensen van Ambacht Haalderen en cultureel centrum De Kinkel voor het enthousiasme en de steun. "Het is wéér een dag met een gouden randje geworden, waar we met trots op terug kijken!"

Ook de woensdag-wandelaars deden op 6 februari nog een extra duit in het zakje. Binnenkort wordt een cheque van 580 euro overhandigd aan het Duchenne Parent Project.

SC Bemmel dames 35+ zoekt versterking

SC Bemmel dames 35+. (foto: Mirjam Keijser)

BEMMEL - Sinds augustus wordt er iedere vrijdagavond bij SC Bemmel een balletje getrapt door een enthousiaste groep van zo'n vijftien dames. Dit onder de bezielende leiding van trainer/coach Berry Menting.

Er zijn al twee oefenwedstrijden gespeeld en het team heeft haar mannetje gestaan tijdens een onderling toernooi tegen enkele herenteams van SC Bemmel. We kunnen echter nog wel wat versterking gebruiken... Voetbalkennis, ervaring of talent is niet nodig, enthousiasme en gezelligheid wel! We trainen van 20.30 tot 21.45 uur, waarna de derde helft in de kantine volgt. Ben je vrouw, 35+ en heb je zin in een gezellige en sportieve vrijdagavond, kom vrijblijvend een keertje kijken of meetrainen! Meer informatie staat op de Facebookpagina (SC Bemmel dames 35+) of neem ervoor contact op met Mirjam Keijser, 06 54235858.

ReumaNederland zoekt wijkhoofden en collectanten in Bemmel

BEMMEL - In de week van 18 tot en met 23 maart is weer de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland (voorheen het Reumafonds). Ook dit jaar zetten duizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

"We zoeken nog vrijwilligers in Bemmel. Kunnen we ook op uw steun rekenen? Door te collecteren of de collecte bij u in de buurt te organiseren helpt u mee om geld voor reumaonderzoek op te halen. Want alle kleine beetjes helpen!"

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en gewrichten die moeilijk bewegen.

"Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg.

"Helpt u mee? U kunt zich opgeven via reumanederland.nl/werving-vrijwilligers. Bel voor meer informatie met Angélique Berendsen op 06-51949580 of met ReumaNederland in Amsterdam op 020 5896471. U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilligers@Reumanederland.nl."

Optocht Kraonige Zwaone terug naar oorspronkelijke route

Renate Demon, deelneemster optocht. (foto: Gerdien Jansen) Gerdien Jansen

HUISSEN - In tegenstelling tot de voorgaande twee jaren heeft de Optochtcommissie van De Kraonige Zwaone, in afstemming met de deelnemers aan de optocht, besloten de oude route weer in ere te herstellen.

De route start als vanouds op de Helchmichstraat/Vierakkerstraat en loopt dan rechtstreeks naar de markt. Op de Markt zal Prins Lucas op d’n Bok en zijn gevolg de stoet vanaf het podium voorbij zien trekken. Vanaf de markt gaat de optocht naar het einde van de Lange straat waar bij café Het Huessenaortje links af de Walstraat wordt ingeslagen. Via de Kerkstraat en het Mariaplein zal de stoet via de Doelenstraat haar weg vervolgen richting De Gouden Engel waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden.

Met een schot van het Gildekanon zal de optocht om 14.11 uur in beweging worden gezet. Voorafgaand aan het startschot zal Prins Lucas vanaf de Markt de 11 'wiesheden' met het publiek delen. Ook dit jaar zal het ongetwijfeld weer een mooie, fleurige en natuurlijk gezellige optocht worden. De optocht commissie heeft er alle vertrouwen in dat het aanwezige publiek weer volledig aan haar trekken zal komen.

De jury zal ook dit jaar, naast een vaste kern, bestaan uit willekeurige gevraagde mensen uit het publiek. Samen zullen zij de verschillende categorieën objectief beoordelen.

Aanmelden nog mogelijk. "Indien het gaat kriebelen om deel te nemen aan de optocht dan bent u ook welkom. Via de website van De Kraonige Zwaone, www.dekraonigezwaone.nl is inschrijving mogelijk. Er zijn viercategorieën waarvoor u zich kunt opgeven: Jeugd, Individueel, Loopgroep of Praalwagen."

Thema 'Vergeetachtigheid of dementie' in het Ontmoetingscafé

BEMMEL - Het Ontmoetingscafé is een informatie en ontmoetingstrefpunt met thema’s rondom dementie en andere ziektebeelden. Organisaties betrokken bij de ouderenzorg in Lingewaard (RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, Huisartsenpraktijk de Teselaar en Stichting Welzijn Lingewaard) organiseren deze avonden voor betrokkenen, familieleden en belangstellenden.

In Het Ontmoetingscafé van dinsdag 19 februari komt het thema 'Vergeetachtigheid of dementie' aan de orde. Bij vergeetachtigheid gaat het om geheugenklachten, maar wat zijn de symptomen van dementie? Welke vormen van dementie zijn er? Wat te doen bij vermoedens van dementie? Deze informatieavond zal helpen dementie te herkennen en beter te begrijpen. "Daarnaast krijgt u informatie hoe en bij wie u ondersteuning, hulp kunt krijgen."

Psycholoog Eline Gooskens, werkzaam in de ouderenzorg zal deze avond verzorgen. Tevens zijn de contactpersonen van de organiserende organisaties aanwezig voor persoonlijke vragen.

De bijeenkomst is van 19.30 - 21.00 uur in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. "Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u deze avond bezoeken, dan kunt u zich aanmelden via SWL Meldpunt: E- mail meldpunt@swlingewaard.nl of via 088 2552555. Deelname is kosteloos."

Wandelen door de polder

Kramsvogels. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

ANGEREN - De Gelderse uiterwaarden zijn aan grote veranderingen onderhevig als gevolg van het veranderde beleid. Overal worden uiterwaarden teruggegeven aan de natuur en wijken de boeren. Een langzaam maar gestadig proces.

De uiterwaarden in Angeren zijn nog niet aan de beurt geweest, de activiteiten van de steenfabrieken zijn weliswaar gestaakt maar het boerenbedrijf is nog volop aanwezig. Onze wandeling voert door deze polder met zijn eigen schoonheid en vraagtekens met betrekking tot de toekomst.

U kunt het op zondag 17 februari van 14.00 tot ongeveer 16.00 uur zelf beleven. Met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk kunt u mee met een wandeltocht door de Angerense polder, langs oude baggergaten en steenovendijkjes. Hopelijk zijn er vliegende wintergasten te vinden in de volop aanwezige struiken en bij de plassen. Wellicht zien we kramsvogels en misschien zitten er nonnetjes of anders zien we baltsende futen, afhankelijk of het nog wintert of dat we in een vroeg voorjaar beland zijn. Een ding is wel zeker, er is altijd wat te beleven in de natuur.

Tip: trek laarzen of stevig schoeisel aan en neem een kijker mee. Deze tocht is niet geschikt voor mindervaliden. Kinderen zijn welkom vanaf ongeveer 6 jaar. Vanaf 13.45 uur staan wij klaar op de Rijndijk bij het evacuatiemonument, tussen de kerken in Angeren. Kosten voor volwassenen 3,- en kinderen 1,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Voor inlichtingen: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Start nieuwe cursus Muziek Maak Je Zelf

Afsluiting cursus MMJZ. (foto: Cor Neijenhuis)

HUISSEN - Op woensdag 30 januari hebben de kinderen van de cursus Muziek Maak Je Zelf met veel enthousiasme het eindconcertje van hun cursus gegeven voor ouders en familie. Ze kregen daarbij ook een diploma uitgereikt. Medewerking aan de afsluiting werd gegeven door het orkest van de Stedelijke Muiekvereniging Huissen.

Op woensdag 20 februari om 16.00 uur start bij voldoende aanmelding een nieuwe cursus in het Stedium.
De cursus Muziek Maak Je Zelf is een succesvolle lesmethode voor Algemene Muzikale Vorming bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen. De lessen zijn bedoeld voor kinderen van groep 4 - 7.
In een groepje met andere kinderen leren kinderen het orkest en de instrumenten kennen, leren ze muzieknoten lezen en samen zingen. Ze leren samen te spelen met een blokfluit. Maar ze leren vooral dat samen muziek maken heel erg leuk is. Aan het eind van de cursus na vijftien lessen is een afsluiting met diploma uitreiking. Daarna is het mogelijk een instrument uit te kiezen om les te krijgen van een muziekdocent op de muziekschool!
Aanmelding en info: stedelijke@gmail.com.

Opbrengst is voor de speelweek Hulhuizen Spelotheek 't Gentje collecteert voor Jantje Beton

GENDT - Doe mee, spek de clubkas en help Spelotheek 't Gentje. Van maandag 25 februari tot en met 9 maart is de Jantje Beton Collecte. Dan gaan ruim 40.000 vrijwilligers langs de deuren om geld op te halen zodat meer kinderen meer kunnen spelen.


Spelen is belangrijk. Kinderen moeten bewegen voor een gezonde ontwikkeling. En tijdens het spelen leren ze allemaal belangrijke dingen zoals vrienden maken en omgaan met tegenslagen. Jammer genoeg wordt buiten spelen steeds minder vanzelfsprekend. Drie op de tien kinderen speelt niet of slechts een keer per week vrij buiten. Spelen houdt je vrolijk en open tegenover de wereld. Eigenlijk zou iedereen wat meer moeten spelen.
De helft van de opbrengsten besteedt Jantje Beton aan speelprojecten in heel Nederland. De andere helft is voor onze eigen clubkas. Die opbrengst is heel erg welkom. Komend jaar willen we deze schenken aan Speelweek Hulhuizen.

Speelweek Hulhuizen organiseert dit jaar weer voor de twaalfde keer een speelweek voor kinderen die op de basisschool zitten. In de eerste week van de zomervakantie komen zo’n 250 kinderen samen in de Speeltuin van Hulhuizen. Samen met vele vrijwilligers zorgt de Speelweek voor een tal aan activiteiten op en rondom de speeltuin. Met behulp van sponsoren en donaties kunnen zij er altijd weer een geweldige week van maken!

"Tijdens de collecteweek lopen we samen langs de deuren. Hoe doe ik mee of waar vind ik meer informatie?
Geef je op bij Linda Schaars, schaarsweijman@msn.com."

Menu 'Bemmels afhaalpunt'

BEMMEL - Op maandag 18 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: courchettesoep en bloemkool met verse worst en aardappels.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Verkoop kerkbanken in Gendt

Martinuskerk Gendt. (foto: Sjaak Veldkamp)

GENDT - Zoals de planning nu is zal vanaf 1 april gestart worden met de sloop van de Martinuskerk in Gendt.

In overleg met het bestuur van H. Maria Magdalena Parochie worden de kerkbanken en andere spullen die niet elders bruikbaar zijn te koop aangeboden.

Zaterdag 16 februari van 13.00 tot 16.00 uur is de kerk open en kan iedereen die dat wil inschrijven op een kerkbank (kosten € 75,00 per bank) en is de verkoop van de rest van de spullen. Ieder een is van harte welkom. Ook als u gewoon afscheid wilt komen van de kerk. Locatieraad en Pastoraatsgroep Gendt.

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Qua beroep is de waterman een echte uitvinder. Beroepen in de techniek horen bij hem. Maar ook in de automatisering kunnen ze heel goed hun draai vinden. Als ze voor een bedrijf op de afdeling personeelszaken werken kunnen ze goed inschatten wie de juiste mens op de juiste plek is. Het zijn goede talentscouts en headhunters.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag gaat jouw planeet Mars naar het trage teken stier. Daarmee gaat op vrijdag meteen de vaart eruit. Ook al omdat er dan veel misgaat. Een wat rustiger tempo geeft jou wel de kans om wat meer van het leven en de natuur te genieten. Je neemt zelfs de tijd om rustig te dineren.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Doordat de planeet Mars vanaf donderdag in jouw sterrenbeeld gaat lopen word jij gehaast en gestrest. Normaal ben jij de rust zelve maar nu loop je rond als een kip zonder kop. Gelukkig vind je op zondag toch een manier om tot ontspanning te komen. Maar maandag moetje echt weer aan de gang.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aanstaande donderdag vallen er harde woorden. Pas op dat je niet op de ziel van de ander gaat staan. Het weekend verloop heel ontspannen. Maar op maandag en dinsdag is het rondom jou een soort gekkenhuis. Door op woensdag alles netjes volgens het boekje te doen herstel jij de bestaande orde.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Ondanks dat je over bepaalde zaken twijfelt heb je tot en met zaterdag hele goede dagen. Gesprekken gaan echt ergens over en het is gezellig. Op zondag voel jij je snel aangevallen. Met de volle maan op dinsdag komen er veel nieuwe kansen voorbij. Jij was wel toe aan nieuw en fris project!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Na een gezellige vrijdagavond kom je in een redelijk 'leeg' weekend terecht. Je geniet van de rust. Op maandag zijn er opmerkelijke ontmoetingen met mensen die iets aan jouw leven kunnen toevoegen. De volle maan op dinsdag en de overgang naar het teken vissen maken dit tot een meditatief moment.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag heb je de neiging om met een van je klussen de boel te forceren. Niet doen, maagd! Vast is vast en klaar is klaar. Maandag en dinsdag is het vooral irritante chaos om jou heen. Het lijkt wel alsof iedereen de weg kwijt is. Door woensdag de boel strak te organiseren help je iedereen weer vooruit.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op zaterdag twijfel jij vooral aan je eigen goede smaak. Normaal laat die je niet in de steek maar nu ben jij één en al twijfel. Op zondag lukt het je om tot totale ontspanning te komen. Maar op maandag moet jij weer aan de bak. Er wordt een zwaar beroep gedaan op jouw verantwoordelijkheidsgevoel.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Donderdag heb je de neiging om anderen tot de orde te roepen. Het is de vraag of ze dit van jou pikken. Vrijdag heb je de neiging om water naar de zee te dragen. Stop met dit nutteloos gedoe! Op zondag heb je gesprekken (misschien wel met jezelf) die veel emoties teweeg brengen. Dinsdag voel jij je beter.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend heb je vooral twijfels over je eigen opvattingen. Dat is een positief signaal dat je óók kritisch kunt zijn op jezelf. Volgende week dinsdag en woensdag ben je eerst ergens helemaal vóór om direct daarna je mening te wijzigen en er helemaal op tegen te zijn. Een wonderlijke switch!

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Tot en met zondag maak jij hele 'lege' dagen mee. Ook wel eens fijn om wat minder stres mee te maken. Op maandag kun je een klein voordeeltje meemaken. Grijp je kans, steenbok! Op woensdag de 20e voel jij een goed evenwicht tussen gevoel en verstand. Maar je krijgt die dag helaas je zin niet.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na een onrustig weekend (alles loopt anders dan je zou willen) krijg je op maandag de kans om vaste afspraken met iemand te maken. Daarbij blijft er voldoende ruimte voor jou om je eigen 'ding' te doen. Volgende week woensdag kun jij de ander overtuigen met meer dan ijzersterke argumenten.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag vraag jij je af waarvoor je de ander eigenlijk helpt. Het lijkt erop dat het niet gewaardeerd wordt. Zondag is een goede dag voor cultuur. Al is het maar dat je een filmpje pikt! Aanstaande dinsdag begint de vissentijd weer en ben jij bijna lyrisch over het leven. Je geniet ervan!

Seniorenmiddag TTV Essentia

Seniorenmiddag. (foto: Maarten Nijenhuis)

BEMMEL - Elke dinsdagmiddag is er een seniorenmiddag van TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers slaan tussen 14.00 en 16.00 uur een balletje in De Schaapskooi in Bemmel. Het fanatisme is groot, terwijl er ook ruimte is voor gezelligheid en humor.

Volgende week dinsdag is er natuurlijk weer een mogelijkheid om een bal te slaan. Iedere 55+-er die interesse heeft om mee te doen is van harte welkom. Op deze manier kunt u in een ongedwongen sfeer contact hebben met leeftijdsgenoten en ook in beweging zijn. Mocht u interesse hebben dan zien we u graag op een van de dinsdagmiddagen.

Los van deze activiteit is er natuurlijk ook de mogelijkheid om op vrijdagavond vanaf 20.15 uur (senioren) te spelen in de Schaapskooi. Vanaf 18.15 uur spelen de junioren hun oefeningen tijdens de training.

Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl of te verkrijgen via info@essentiabemmel.nl. De club is natuurlijk ook te volgen op Facebook.

Bingo Huissen

Prachtige prijzen. (foto: Harry Willemsen)

HUISSEN - Op woensdag 20 februari houdt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingo-avond met prachtige prijzen. Onze bingo avonden zijn altijd goedbezocht en gezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat u vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken.

Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde), inclusief een superhoofdprijsronde; men heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de superhoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro, extra kaarten voor de superhoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 18 februari - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 19 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 20 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 21 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 15 februari van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Dinsdag 19 februari van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis (Emmastraat 23), Angeren


De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 18 februari - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 19 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 20 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 21 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Optreden 'De Vakidioten' vervalt

BEMMEL - Het optreden van De Vakidioten van 16 februari komt te vervallen vanwege privéomstandigheden van twee van de vier acteurs.

"Heeft u kaartjes voor de voorstelling besteld via de website, dan ontvangt u in de komende weken de gemaakte kosten terug via uw bankrekening. Graag ontvangen wij van u een mailtje ter attentie van Jantina Pranger, vakidioten@topbemmel.nl, met daarin uw naam, uw ticketnummer(s), emailadres en IBAN-nummer (bankrekeningnummer), zodat wij het geld aan u kunnen overmaken."

TOP doet zijn uiterste best om de mensen met kaartjes tijdig op de hoogte te brengen van het geannuleerde optreden. Mocht u onverhoopt toch naar de Theaterkerk komen, dan zal daar iemand aanwezig zijn om uw kaartjes om te ruilen!

TOP probeert een passend vervangend optreden voor De Vakidioten te boeken. "Mocht dit lukken, dan maken we dat zo snel mogelijk bekend op de website van TOP, www.topbemmel.nl."

'Huissense' Denise Los na wereldreis nu in Australië 'Deze reis is mijn beste beslissing ooit'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Denise Los (26) die opgroeide in Huissen en na haar studie in het zuiden aan een heftige wereldreis begon die al bijna drie jaar duurt. Nu woont en werkt ze in Australië. 'Ik heb hier de ergste jobs ooit gehad.'

Denise Los woonde van haar geboorte tot haar 11e in Huissen, tot haar 17e in Arnhem en nog een jaar in Bemmel. ,,Na de middelbare school nam ik een 'tussenjaar' en verbleef voor zes maanden bij mijn familie in Australië. Een onvergetelijke tijd en ik wist dat ik ze in de toekomst zeker weer op zou gaan zoeken.''

En zo geschiedde. Na haar studie Sport- en Bewegingseducatie in Sittard en Eindhoven ging ze in september 2016 met vriendin Rea Witjes uit Huissen op wereldreis. Ze bezochten in de eerste zes maanden Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos, Myanmar, Maleisië en Singapore.

,,Daarna twee maanden naar Nieuw-Zeeland waar onze moeders ons op kwamen zoeken en we drie weken met een camper samen reisden. Het reizen beviel ons zo goed dat we besloten ons werkvisum van Australië aan te vragen, zodat we opnieuw konden gaan sparen en langer in Australië konden blijven.''

De vriendinnen belandden in Sydney. ,,Rea ging werken in de zorg en ik als au-pair en daarna in de haven daar, de onderkant van luxe boten opknappen. Schelpen afkrabben, schuren en verven. Echt een mannenjob en ik kwam elke dag als een 'zwarte piet' thuis. Voor Rea verliep het niet zoals gepland en zij besloot helaas om naar huis te gaan.''

Bananen en tomaten

Denise wilde graag een werkvisum voor een tweede jaar. ,,Daarvoor moet je in Australië minimaal 88 dagen op een farm werken. Ik kwam terecht op een bananenfarm en later werd ik tomatenplanter, de ergste jobs ooit in mijn leven. Fysiek zo zwaar, tot huilens toe. Daarna werkte ik nog bij een solar company, 75 uur in de week maar wel voor een goed salaris.''

Na het harde werken (en geld sparen) besloot ze een aantal maanden te gaan reizen. ,,Ik bezocht Japan, Hawaii, Taiwan, Filipijnen, (Maleisisch) Borneo, West-Maleisië en Brunei.

Hoe mooi alles nu ook klinkt, ik ben tijdens het reizen in moeilijke situaties terecht gekomen en voelde me nogal eens eenzaam. In Australië lag ik dagen in het ziekenhuis en op de Filipijnen ben ik drie keer bestolen. Op zulke momenten sta je er helemaal alleen voor en heb je niemand om op terug te vallen. Maar toch beleef ik het als een goede en leerzame ervaring.''

Ze is inmiddels al 2,5 jaar van huis. ,,Ik heb zo veel meegemaakt en zoveel mensen ontmoet, ik kan wel zeggen dat deze reis de beste beslissing van mijn leven is geweest.''

Na een reis van een maand langs de oostkust van Australië met haar zus en vriend is ze Down Under onlangs aan haar tweede werkjaar begonnen. ,,Ik woon nu in Shepparton, niet ver van Melbourne en werk bij diezelfde solar company. Mijn werkvisum is geldig tot december en ik weet niet of ik daarna wel weer naar Nederland, naar m'n moeder in Bemmel ga.''


'Ik kwam in moeilijke situaties terecht en voelde me eenzaam'

Trainingen voor beginnende wielrenners

Voorjaarstraining TWC 't Verzetje Bemmel.

BEMMEL - Ieder jaar organiseert toer- en wielervereniging ’t Verzetje uit Bemmel in de maand maart een aantal voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners en wielrenners die ervaring op willen doen met het rijden in een groep. Tijdens deze trainingen wordt in kleine groepen, onder begeleiding van een ervaren trainer, ingegaan op de basisbeginselen van het wielrennen.

De trainingen bestaan uit oefeningen waarbij aandacht besteed wordt aan het veilig kunnen en durven rijden in een groep, de positie op en de beheersing van de fiets, bochtentechniek, souplesse, kracht en duurvermogen. Klimmen en dalen komen ook aan bod. Alle tips die je krijgt, kun je gebruiken in je eigen trainingen en vergroten daarmee ook je fietsplezier. Een mooie start van het nieuwe wielerseizoen op de weg!

De trainingen vinden plaats op zondagochtend 10, 17 en 24 maart in Bemmel. Ben je geïnteresseerd in deze trainingen, stuur een mailtje naar secretaris@twctverzetje.nl en je ontvangt alle benodigde informatie. Deelname aan de trainingen is gratis en alles gebeurt onder het motto 'Samen uit, Samen thuis'! En onder het genot van een heerlijk kopje koffie kan bij terugkomst geëvalueerd worden in ons Clubhuis.

Openbare repetite Kleine Kees

De 32 kinderen en begeleiding tijdens het kennismakingskamp in september. (foto: Theater Kees) Theater Kees

HUISSEN - Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen? Dat kan op zaterdag 16 februari van 10.00 tot 12.00 uur in Theater Kees in Huissen.

De 32 kinderen van Kindertheater Kleine Kees repeteren dit jaar voor de nieuwste familievoorstelling “Robin Hood” die in de meivakantie zal worden opgevoerd. Je kunt kijken naar de tekstrepetities, zang en danslessen. Al veertien seizoenen lang worden de kinderen begeleid door een enthousiast team van vrijwilligers dat elke zaterdagochtend de teksten, liedjes en dansen helpt instuderen.

Ook zijn er altijd een aantal vrijwilligers aanwezig die de kostuums in elkaar zetten die bij de voorstelling gebruikt worden. Op een andere plaats wordt er in de werkplaats getimmerd, gezaagd en geverfd om weer een mooi en spectaculair decor neer te zetten om de jeugdige spelers nog beter uit de verf te laten komen. En dat dat alles bij elkaar elk jaar weer een groot succes is, bewijzen de volle zalen. Wil je dit spektakel niet missen, reserveer dan nu alvast je kaartjes via www.theater-kees.nl.

Inzameling goederen rommelmarkt Getavé

GENDT - Op zaterdag 23 en zondag 24 maart wordt er in SKC De Leemhof een rommelmarkt gehouden, waarvan de opbrengst ten goede komt aan tafeltennisvereniging Getavé.

"Onlangs opgeruimd en bent u iets tegen gekomen dat u zou willen doneren? Dat kan! Denk hierbij aan boeken, cd’s, speelgoed, lampen, gereedschap, curiosa en dergelijke. Grote (witgoed) apparatuur, groot meubilair en kleding kunnen we helaas niet aannemen en artikelen zijn natuurlijk het beste verkoopbaar wanneer deze schoon, compleet en werkend zijn."

"Spullen kunt u aanleveren op vrijdag 22 maart van 8:00 tot 22:00 uur bij SKC De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt. Bent u op dat moment niet in de gelegenheid deze te brengen? Op afspraak is het mogelijk deze ’s avonds aan te leveren van maandag 18 tot en met donderdag 21 maart of we komen het bij u ophalen! Kijk op getave.nl naar de contactmogelijkheden."

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Lezing landschappen en vogels dicht bij huis

Baardmannetje. (foto: Koos Dansen)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk houdt donderdagavond 21 februari een lezing over landschappen en vogels dicht bij huis. Deze is van 20.00 tot 22.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1 M in Bemmel. Inloop vanaf 19.30 uur

Koos Dansen, natuurbeschermer, fotograaf en verteller verzorgt deze lezing. Hij neemt u mee naar zijn favoriete plekjes en stekjes in- en rondom Arnhem-Zuid, waar hij de afgelopen jaren bijna 200 soorten vogels fotografeerde. Het Waterrijk in Park Lingezegen staat volop in de belangstelling. De afgelopen jaren is dit gebied opnieuw ingericht tot rietmoeras, bloemrijk grasland en loofbos in wording. Wij volgen de ontwikkeling van de vegetatie, met pioniersoorten als kemphaan, watersnip, wulp, winter- en zomertaling, lepelaar op het kale slik en in ondiep water en allengs meer rietsoorten zoals baardman, grote karekiet, waterral en roerdomp. Verder is er aandacht voor stadsuiterwaard Meinerswijk en de Veluwse parken en landgoederen rond Arnhem-Noord. Zo komen soorten in beeld als visarend, nonnetje, grasmus, kneu, klapekster, grauwe klauwier, zwarte en groene specht, appel- en goudvink. Tot slot de ooievaars op het nest langs de Waaldijk bij Lent. Daarnaast is er oog voor het geheel van landschappen, flora en andere fauna. Wilt u ook een boeiende lezing bijwonen? Kom dan naar De Veldschuur, iedereen is er welkom.

De kosten zijn 7,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee. Houders van de 'Vriendenkaart van Stichting Lingewaard Natuurlijk' hebben gratis toegang. Voor informatie: info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Songwriters in the Round in Dorpshuis Angeren Theater

ANGEREN - Zondagmiddag 12 mei is de theaterzaal opnieuw ’t decor van ’n songwriters ontmoeting van drie artiesten die veelvuldig in het land te horen zijn. Solo, soms als duo en soms vinden ze de tijd om samen op onze planken te staan. De songwriters treden op tussen het publiek, dus men is echt 'op visite' bij ze.

De artiesten van deze mooie middag: Dick van Altena, Oosterhout. Ruim 40 jaar ‘in ’t vak’,sleept al jaren achtereen alleen of met andere combi’s Awards binnen en talrijke albums staan inmiddels op zijn naam van country tot een succesvolle serie onvervalst Betuws Dialect. Tijdens deze middag is van alles wat te horen. (www.dickvanaltena.com).

Tom Schraven, Arnhem (Angeren) soft-pop met crossovercountry-invloeden. Ooit winnaar van Kunstbende Nederland en zanger bij Montezuma.Tegenwoordig bezig met diverse muzikale projecten, deed tussendoor mee aan The Voice, staat met regelmaat op de planken bij vele toneel- en muziektheatervoorstellingen of als leadzanger bij Two Ladies & A Gentleman. Schrijft ook voor theatervoorstellingen van onder andere Rank. (www.tomschraven.nl).

Marcel Smulders (Tilburg) is al jaren het gezicht en vocaal geluid van countryband Savannah en veelvuldig overladen met Country Music Awards. Daarnaast neemt hij, samen met Van Altena de leadzang voor zijn rekening tijdens de Back To The Country-shows. (www.savannah.nl).

Kaarten zijn te koop aan de kassa van het dorpshuis of via tickets@dorpshuisangeren.nl. Bellen kan ook naar 026 3251186. De kaarten zijn 15,00 euro.. Dorpshuis Angeren, Emmastraat 23, - aanvang 14.30 uur Info www.dorpshuisangeren.nl.

Beleef Bemmel

Gevel Lidl-pand. (foto: Henk Wieland)

BEMMEL - De dichte, donkergrijze beplakking in de etalages van de Lidl supermarkt zal op korte termijn worden weggehaald.

Over deze beplakking was de afgelopen tijd nogal wat te doen omdat het de uitstraling
van de Markt niet ten goede komt. Dit terwijl de Markt voor veel Bemmelaren een belangrijke plek is, waar jaarlijks diverse evenementen plaatsvinden. Ondernemersvereniging Beleef Bemmel, Gemeente Lingewaard en de Lidl hebben in goed overleg afgesproken om de etalages te voorzien van een aantrekkelijkere uitstraling. Dit als een tijdelijke creatieve oplossing totdat de geschikte huurder voor de leegstaande ruimte wordt gevonden. De etalages zijn een ideale plek om het verhaal van Bemmel te vertellen. Dit kan met behulp van foto's en/of andere beelden.

"Wij zoeken naar het visitekaartje van Bemmel en vragen u om hierbij te helpen. Wat is volgens u het verhaal van ons dorp en met welke beelden kunnen we dit uitbeelden in de Lidl-etalages?

Alle ideeën met foto's of alleen tekst zijn van harte welkom en kunnen verstuurd worden naar de voorzitter 'Beleef Bemmel':
louisdupre@beleefbemmel.nl.

Reacties gaarne voor 15 februari. Daarna zal door een commissie het favoriete ontwerp gekozen worden en medio maart op de puien worden bevestigd", aldus Louis du Pré - voorzitter Beleef Bemmel en Pimm Terhorst - Ontwerper bij RuimteVerhaal.

Kraam huren voor Koningsfeest in Gendt

GENDT - Huren van een kraam op de Oranje Vrijmarkt in Gendt op de Koningsdag zaterdag 27 april kan. De organisatie is in handen van de Oranje Stichting Gendt en het is mogelijk om een kraam te huren: de prijs voor 1 kraam is 17,00 euro en twee kramen voor 32 euro voor 3 kramen is 48,00 euro. De kraam is 4 meter en voorzien van een dekzeil.

U dient op te geven of u wel of geen stroomaansluiting bij de kraam wil. De standhouders dienen zelf kabels mee te nemen. Inrichten van de kramen is vanaf 10.00 en eindigt rond 16.00 uur.

De datum is zaterdag 27 april. De plaats is in Gendt, Julianaplein/Julianastraat (centrum bij de vlam). Contactpersoon: Eric Blankert, Steenakker 10, Gendt, mobiel 06 28907060, e-mail: ericblankert@hotmail.com. Of marktcommissie@oranjestichtinggendt.nl.

Men krijgt het inschrijvingsformulier thuis gestuurd als men aangegeven heeft dat men belangstelling heeft. Het definitieve programma van de Oranje Stichting Gendt zal nog worden bekendgemaakt, maar reeds nu kan worden bericht, dat naast vertrouwde elementen ook nieuwe zaken zullen de sfeer zullen opluisteren. (http://www.oranjestichtinggendt.nl).

Klupavond voor jong- volwassenen met autisme

HUISSEN - "Na een geslaagde start met een klein groepje jongeren (in de leeftijd van 25 tot 40 jaar) zoeken wij nog nieuwe leden om zich bij ons aan te sluiten." Het doel is om in een groep van ongeveer 5 tot 10 personen met (kenmerken van) Autisme Spectrum Stoornis en verstandelijke beperking, op een leuke manier anderen te ontmoeten die in grote lijnen hetzelfde zijn en denken.

"Hiervoor komen wij op de vrijdag avond van 19.30 uur tot 21.30 uur eens in de veertien dagen bij elkaar in een overzichtelijke en prikkelarme ruimte van sociaal cultureel centrum De Brink in Huissen. Tijdens deze avonden zijn er activiteiten waar je aan mee kunt doen. De leiding is in handen van enthousiaste vrijwilligers die met autisme bekend zijn.

Heb je zelf interesse hiervoor of ken je iemand die dit ook leuk zou vinden neem dan contact op met een van de onderstaande personen en kom een keer kijken. De eerste twee keer is gratis en pas daarna beslis je of je lid wilt worden van De Klup. Heb je nog vragen neem dan contact op met een van de volgende personen. (emailadres: dekluphuissen@gmail.com, amj.helmich@hotmail.com /06 10338430).

Column

Misdaad

De detectiveserie Hercule Poirot. Zijn speurwerk is geniaal. Poirot is allesbehalve bescheiden. Sterker nog, ik vind hem een irritant ventje. De Belgische speurneus gaat prat op zijn genialiteit. Voor de beeldvorming, hij is meer het type van hoogopgeleide raadsleden in Lingewaard. Dat soort, maar dan met humor. Ik kan van Poirot genieten. Mon ami, zegt hij vaak. Mijn vriend. Zijn Franstalige uitdrukking komt over als een bekakte haan die kraait over zijn intelligente grijze cellen. Les petites cellules grises. Ik wil geen vergelijking maken met onze kraaiende raadsleden. Ook niet nodig, want wie kent ze nog. Respect dat ze nog politiek willen bedrijven, dat wel. Want er komt geen hond naar een raadsvergadering. Ik sprak een ongeïnteresseerd raadslid die zei zonder politieke functie nooit meer de raadszaal te betreden. En zeker niet als gewone burger plaats neemt op de publieke tribune. Poirot zou voor de volgende verkiezing het droevige raadslid moeten ontmaskeren. Hij heeft de gewoonte op een slotbijeenkomst alle mogelijke verdachte raadsleden te verzamelen. Hercule legt dan aan een gefascineerde gemeenteraad haarfijn uit wie die droevige persoon is. Mon ami, eerst mag je onderzoek doen naar het raadsgekraai over Stichting Welzijn Lingewaard. Een welzijnsorganisatie die jaarlijks 9 ton aan subsidie opstrijkt waar al bijna 2 jaar gedonder over is. Een stichting die geen openheid geeft over prestatiedoelen en uitgaven, Een vermoedelijk fraudeleuze directeur die in 'goed overleg' (lees zak met geld) opstapt, het college zei dat het een zaak is van de raad van toezicht, een controlerende gemeenteraad die er niet bovenop zit. Raadsleden van voor en tegens raken hierover met elkaar stevig in de clinch. Ik probeer het te begrijpen, het lukt me niet. Een bewoner met een bijstandsuitkering wordt verplicht tot op de cent verantwoording af te leggen. Anders korten op de uitkering. De raad en college bakkeleien met elkaar over toezicht houden over besteding van 9 ton belastinggeld. Poirot, gewone burgers verzoeken u nederig om deze politieke misdaad haarfijn bloot te leggen.

Vlooienmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 17 februari is er van 9 tot 16 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 17,50 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Buurtpreventieborden in Doornenburg verplaatst

(foto: Werkgroep Doornenburg)

DOORNENBURG - Werkgroep Doornenburg, themagroep leefomgeving en de beheerders van de Whatsapp-buurtpreventiegroepen in Doornenburg hebben in gezamenlijk overleg besloten om de borden met de aanduiding van Whatsapp-buurtpreventie, die nu binnen de bebouwde kom van Doornenburg staan, te verplaatsen naar de toegangswegen van Doornenburg.

Bij alle toegangen tot de dorpskern komt nu een bord van buurtpreventie, dat dan in principe betrekking heeft op het gehele dorp. De reden hiervan is gelegen in de wens om het grote aantal borden binnen de bebouwde kom te verminderen. De borden in het buitengebied van Doornenburg blijven wel staan.

Oproep

Alle bestaande Whatsapp buurtpreventie groepen en iedereen die erover denkt om een dergelijke groep in zijn of haar buurt op te richten kan zich aanmelden bij de wijkagent Jannieta Slurink. E-mailadres : jannieta.slurink@politie.nl. Men kan dan deelnemen aan de Whatsapp-beheerdersgroep en zo snel relevante meldingen van politie en van collega-groepen ontvangen.

Mantel der liefde

Madonna del Mare Nostrum of Mantel der Liefde. (foto: Hansa Versteeg, 2017) Hansa Versteeg, 2017

HUISSEN - In de Bethelkapel in Den Haag hangt een schilderij. Maria en kind, gewikkeld in isolerend folie. Om hen warm te houden, zoals bij drenkelingen en vluchtelingen die uit het water worden gered. Maria in een mantel van liefde, goud en zilver, geel en wit, koningskleuren. Hyperrealistisch. Er wordt door het schilderij naar mij gekeken. Met een neutrale blik. Geen vraag om hulp maar om betrokkenheid. Hoe reageer ik, wat gebeurt er met mij als jij mij aankijkt?

Vier maanden lang verbleef de familie Tamrazyan in de Bethelkapel in Den Haag. Daar vonden zij een vrijplaats omdat er een doorgaande viering door voorgangers en gemeentes uit heel Nederland werd gehouden. Tot drie keer toe werd er vanuit onze gemeente meegewerkt aan deze viering. We vulden drie keer twee uur. Een maal vroeg in de ochtend en tot twee keer toe op een zaterdagavond. Een lied, gedicht, tekst, voorbede of gedachte werden in de voorbereiding door gemeenteleden aangedragen. In alle drie de vieringen staken we de roze adventskaars uit onze kerk aan. Als teken van verbondenheid en hoop. En toen was daar eindelijk het verlossende woord. Ze mogen blijven. Daarom hebben we vorige week vanuit de zondagse viering onze gelukwensen gestuurd naar de familie Tamrazyan. Een kaart met onze namen nu zij na ruim 4 maanden kerkasiel weer vrijuit kunnen leven. ‘Daar waar vriendschap is en liefde en mensen die het leven delen, daar is God.’

Viering Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 17 februari 2019, 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Vrijdagmiddaginloop voor koffie, thee en een praatje van 14-16 uur. We begroeten u graag.

Gendtenaar succesvol in Braziliaans jiu jitsu Tino Driessen: 'Ik ben er verslaafd aan'

Tino Driessen (midden) na weer een zege in het Braziliaans jiu jitsu.

Hij greep naast de uitverkiezing tot Sportster van Lingewaard. Maar Tino Driessen uit Gendt pakte al voldoende prijzen in zijn sport: Braziliaans jiu jitsu. Pardon? Inderdaad een nog vrij onbekende maar juist edele (vecht)sport die het midden houdt tussen judo en worstelen. 'Hard, maar sportief '.

Tekst: Hans Schmeinck

Tijdens de uitreiking van de Sportster van Lingewaard onlangs in de kantine van Jonge Kracht keek Tino Driessen (34) maakte het hem niet uit dat hij niet won. ,,Ik was dan wel genomineerd, maar ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Wel lief dat een vriendin me had opgegeven.'' En terecht, want sinds de in Doornenburg opgegroeide en in Gendt woonachtige Driessen Braziliaans jiujitsu (BJJ) beoefent boekte hij tal van successen.

Zo werd hij op z'n eerste toernooi meteen derde en bij z'n tweede –de Flevo Open- pakte hij twee keer goud. En op het NK in 2016 greep Driessen zilver en dat van vorig jaar brons. ,,Al had ik daar eerste moeten worden. Maar ik had me in de eerste ronde totaal uitgeput.'' Want dat de vrij onbekende sport intensief is, moge duidelijk zijn. Braziliaans jiu-jitsu houdt het midden tussen judo en worstelen.

,,Bij judo gaat het vooral om de worp en minder om het gevecht op de mat, bij ons is het juist andersom. Je probeert de gewrichten van je tegenstander zo te buigen, dat ie aftikt. Hard, maar sportiviteit staat wel voorop. Je wint doordat je tegenstander aftikt, of omdat je meer punten hebt gescoord.''

Kooivechten

Driessen is naar eigen zeggen nooit echt ernstig geblesseerd geraakt door de sport. ,,Al heb ik wel last van m'n schouders en vingers.'' Valt mee als je er al zo'n 17 jaar geleden mee bent begonnen. ,,Na kickboxen en fitnessen wilde ik MMA, mixed martial arts zeg maar kooivechten, doen en Braziliaans jiu-jitsu is onderdeel ervan. Dat vond ik zo gaaf dat ik daar mee door ben gegaan. Ik ben er echt verslaafd aan geraakt'', aldus de medewerker van baksteenfabriek Caprice in Angeren.

Driessen –vader van zoon Jarno (4,5 jaar) en samenwonend met vriendin Maaike- traint bij en vecht voor Jiu Jitsu Factory, een organisatie met twaalf locaties in Nederland en Duitsland, opgericht door de broers Mathieu en Willem Peters. ,,Ik train op donderdag in Oss met Mathieu en op dinsdag en zondag in Arnhem, met Eibert Beugelink.''

Zijn plannen annex doelen heeft Driessen goed voor ogen. Hij wil sowieso de zwarte band halen (zie ook kader). ,,En volgend jaar presteren op het EK en dit jaar goud op het NK.''

Kleur band, leeftijd en gewicht

Bij Braziliaans jiu jitsu is er een indeling in kleur band (wit-blauw-bruin-paars-zwart). Tino Driessen: ,,Ik heb de blauwe band, maar ik wil zwart halen. Dat duurt nog wel een aantal jaar.'' Ook zijn er leeftijdscategorieën. Én is er een indeling naar gewichtsklasse. ,,Ik ben van ultra heavyweight naar super heavyweight gegaan. Ofwel van boven de 100,5 kilo naar er onder. Ik ben door de sport al 26 kilo afgevallen. Een mooie bijkomstigheid'', lacht de Gendtenaar.

Mee met Museum Plus Bus?

GENDT - De organisatie van de Museum Plus Bus heeft aan de Stichting Welzijn Ouderen Gendt (SWOG) en aan het SeniorenNetwerk Lingewaard (SNL) aangeboden een bezoek te brengen aan De Museum Fabriek in Enschede op 19 maart. Deze reis wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van de BankGiro loterij.

Het arrangement is speciaal bedoeld voor ouderen die door hun leeftijd (70+) geen museumbezoek meer kunnen afleggen of durven te ondernemen. Er is plaats voor een aantal rolstoelgebruikers, tevens kunnen er enkele rollators mee. De busreis, kopje koffie, entree en een rondleiding in het museum zijn gratis, maar voor de gezamenlijke lunch wordt 10 euro gerekend. Een geheel verzorgde dag naar een museum voor tien euro. De bus vertrekt om 08.45 uur vanaf het Julianaplein in Gendt en zal voor 18.00 uur weer terug zijn.

Bij vertrek moet de lunch worden betaald. Bij aanmelding wordt uw geboortejaar gevraagd en wordt verzocht om een noodtelefoonnummer door te geven.

Meer informatie en aanmelden bij: Gerrie Nienhaus, 06 50510412; Tonnie Bruins, 06 55806333. Aanmelden kan tot 20 februari.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan geheel kosteloos in Hét Gemeente Nieuws! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770. Wij helpen u vanzelfsprekend graag verder.

Mythische verhalen over aangeboren afwijkingen

HUISSEN - Mensen met aangeboren afwijkingen waren lang geleden vaak het onderwerp van mythen, sagen en legenden. In de loop van de tijd zijn de verhalen over deze mensen veranderd. Anatoom dr. Joop van der Straaten en schrijver Noud Bles vertellen op woensdag 20 februari om 14.00 uur in Bibliotheek Huissen oude en nieuwe verhalen over deze zogenaamde ‘wondergeboorten’.

De kijk op aangeboren afwijkingen en de verhalen hierover zijn in de loop van de tijd veranderd. In oude mythen, verhalen en sprookjes komen vaak bijzondere wezens voor die lijken om mensen met extreme aangeboren afwijkingen, ook wel ‘wondergeboorten’ genoemd. Voorbeelden zijn de cycloop of éénoog en de zeemeermin.

Anatoom en oud-conservator dr. Joop van der Straaten en schrijver Noud Bles hebben van de meest bijzondere soorten wondergeboorten de medische aspecten belicht en het passende verhaal of gedicht eraan toegevoegd. Het resultaat is een klein, mooi geïllustreerd boekje met de titel ‘Mythen en wondergeboorten: verhalen over aangeboren afwijkingen’. In het hoorcollege in de Bibliotheek Huissen geven ze een beeld van de geschiedenis van deze verhalen. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro entree, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-lingewaard.

Op dinsdagavond 26 februari van 19.00 tot 21.00 uur zal er in het Museum voor Anatomie en Pathologie in het Radboudumc in Nijmegen een speciale rondleiding worden verzorgd voor de bezoekers van dit college.

Top-Film: Mamma Mia – Here we go again

BEMMEL - Op donderdag 21 februari vertoont TOP de kaskraker Mamma Mia – Here we go again.

Mamma Mia speelt zich af op hetzelfde ansichtkaartachtige Griekse eiland als de eerste film: Sofie (Amanda Seyfried) organiseert een openingsfeest voor haar nieuwe hotel, een eerbetoon aan haar overleden moeder Donna (Meryl Streep). Tegelijkertijd is deze film een prequel: in flashback is te zien hoe Donna zwanger raakte van Sofie en waarom drie mannen haar vader zouden kunnen zijn.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Toneelgroep Mozaïek Angeren in de goot

ANGEREN - Mozaïek in de goot. Bent u nieuwsgierig en wilt u weten hoe dit zo is gekomen volg de nieuwsberichten hierover in deze krant.

Zet intussen de speeldata alvast in uw agenda. We spelen op zaterdag 6 en zondag 7 april in het dorpshuis aan de Emmastraat in Angeren. De start is om 20.00u. de zaal is open om 19.30u.

'Op onze school gaan we uit van de talenten van onze leerlingen' Kom naar Pro College Bemmel

BEMMEL - Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs die leerlingen voorbereidt op een zelfstandig bestaan in de maatschappij. Bij ons leren leerlingen door te doen. Het krijgen van werk en inkomen staat hierbij centraal.

Bij Pro College gaan we uit van talenten en mogelijkheden van leerlingen. Dat doen we met ambitie. Leren en keuzes maken lukt alleen als leerlingen zich veilig en gewaardeerd voelen. We werken op basis van wederzijds respect en vinden het belangrijk dat leerlingen trots op zichzelf zijn. Om dit te bereiken heeft elke leerling een individueel ontwikkelingsplan. De leerling is dan ook mede verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces. Zo halen we samen het beste uit elke leerling.

Vaardige handen, zinvolle kennis

Leerlingen werken aan het ontwikkelen van algemene (beroeps)vaardigheden en vakvaardigheden. Dit doen zij tijdens theorielessen, praktijkvakken en stage. Vanaf de eerste klas hebben leerlingen praktijkles en vanaf de derde klas gaan zij ook op stage. Leerlingen verlaten school met een vakcertificaat, branchecertificaat en/of MBO-1 diploma (Entree-opleiding). Hierdoor vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ontmoeten

Op 4 februari hebben wij onze open lesdag gehad waar (toekomstige) leerlingen kennis gemaakt hebben met praktijkonderwijs. Heb je als leerling deze lesdag gemist, of ben je als ouder/verzorger, stagebedrijf, werkgever of belangstellende geïnteresseerd in onze school, kom dan naar onze open avond. Graag zien we je op donderdag 21 februari tussen 18.30 en 20.30 uur, Sportlaan 1k Bemmel.

'Seniorenhypotheek nu stuk gemakkelijker'

HUISSEN - Bent u met pensioen? Of gaat u over niet al te lange tijd met pensioen? En wilt u verhuizen? Samen met Van de Ree & Partners sluit u nu gemakkelijker een hypotheek af.

Tot voor kort was het voor senioren moeilijker om een hypotheek af te sluiten. Toen werd de hypotheeksom vaak afgelost via onder meer een annuïteitenhypotheek. Mensen vanaf 57 jaar werden door geldverstrekkers getoetst op hun toekomstig pensioeninkomen. Vaak was dat pensioeninkomen lager dan het huidige inkomen, hierdoor kon er minder geleend worden. Maar nu is er goed nieuws: de regels voor een hypotheek voor senioren zijn verruimd. Met behulp van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt het afsluiten van een seniorenhypotheek gemakkelijker.

Ten tweede is er de zogeheten opeet-constructie, ook wel een verzilverhypotheek genoemd. Als u overwaarde heeft op uw huidige woning dan kunt u deze overwaarde (gedeeltelijke) verzilveren. Een van de voordelen van een dergelijke constructie is dat uw hypotheeklasten niet stijgen.
Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft? Of wilt u weten wat deze verruiming van de seniorenhypotheek voor u betekent? Wij adviseren u over de mogelijkheden. Neem contact met ons op en maak direct een afspraak: 026 3275888 // www.vanderee-partners.nl.

Topfotograaf naar Heteren

Spitsbergen (foto: Jan Vermeer)

HETEREN - Topnatuurfotograaf Jan Vermeer komt naar Heteren. Natuurfoto Rivierenland houd weer een openbare avond met als gast spreker en topnatuurfotograaf Jan Vermeer op 26 februari in zalencentrum De Bongerd aan de Flessenstraat 54 in Heteren.

Afrika is prachtig, maar we kijken ook naar de schoonheid van de poolgebieden. Het verhaal van de keizerspinguïn blijft boeien en hoe de beroemde papegaaiduiker in een sneeuwbui is gemaakt wordt haarfijn uit de doeken gedaan. Vermeer woont al geruime tijd op de Veluwe en geniet ook hier volop van de natuur.

Tijdens de presentatie belicht Vermeer ook de techniek achter de foto. Wat komt er allemaal bij kijken om een topfoto te maken en hoe haal je het beste uit je camera! Jan Vermeer is ruim 25 jaar professioneel fotograaf. Hij deelt graag zijn kennis met anderen door het geven van lezingen, workshops en tijdens het begeleiden van fotoreizen. Zijn foto's zijn veelvuldig bekroond in prestigieuze fotowedstrijden zoals bij de BBC Wildlife of the Year Contest. De boeken Arctic en Antarctica behaalden de eerste prijs bij de International Photography Award.

Mocht u na deze avond eens een keer bij de Natuurfoto Rivierenland willen komen kijken, dan kan dat altijd op de derde de dinsdag van de maand in zalencentrum De Bongerd in Heteren. Zaal open om 19.45 uur, begin om 20.00 uur. De entreeprijs voor deze avond zal 8,00 euro zijn.

MuzikantenMix bij De Buitenpoort speeltuin voor muzikanten/zangers Toon je muzikale talenten en doe mee!

Gezelligheid en muzikaliteit is een gouden combi tijdens de Jamsessie in De Buitenpoort, zondag 17 februari vanaf 15.00 uur weer! (foto: Benno Arends)

HUISSEN - Zondag 17 februari is het weer zover. De succesvolle MuzikantenMix in De Buitenpoort gaat van start. Lokale en regionale muzikale talenten, man en vrouw, jong en oud(er) delen het podium en spelen en zingen dat het een lieve lust is. Een jamsessie pur sang. Vanaf 15.00 uur. Entree is gratis.

Het is de zesde jaargang van de bekendste jamsessie van de regio. De MuzikantenMix in het Huissense multifunctionele horecabedrijf is mede een succes vanwege de goede backline, ofwel de aanwezige drums, bas- en gitaarsversterkers en zanginstallatie. Verder nog een prima techneut achter de knoppen. Onmisbaar verder: talentvolle, maar in ieder geval enthousiaste muzikanten. Mix dat met ervaren 'begeleiders' en een goede sfeer ontstaat vanzelf. Dat was al in de voorgaande seizoenen te merken.

"Heb je zin om mee te doen? Pak je gitaar, sax, bas, mondharmonica, drumsticks, schaaf je stem en doe mee! Want wat is er leuker om met andere muzikanten muziek te maken en gewoon te genieten van een heerlijke muziekmiddag?", vertelt organisator Benno Arends.

,,We werken met een setlist. De setlist is echter géén verplichting.... alles mag, en kan, mits je daarvoor medemuzikanten weet te enthousiasmeren. En kun je niet spelen? Maakt niet uit, kom voor de muziek en 'just for the fun and the smile on your face'. Wie weet raak je geïnspireerd en speel jij een volgende keer ook mee!''

De 'sjèm-band' Wouter Derks, Jos Janssen, Peter van Megen, Nico Peters en Tonnie Rijnders en Benno Arends nodigen geïnteresseerden van harte uit om te komen spelen, zingen, dansen, drinken, lachen, supporten! Zondag 17 februari vanaf 15.00 uur. De entree is gratis.

Lezing: Andries Bierling Salvia's en botanische rariteiten

HERVELD - Maandag 18 februari om 20.00 uur verzorgt Groei & Bloei Overbetuwe-Lingewaard een lezing in zalencentrum De Hoendrik, Dorpsplein 22 in Herveld. Andries Bierling, één van de twee eigenaren van Tuingoed Foltz, een prachtige biologische kwekerij in het Groningse Meeden, neemt u mee in de kleurrijke en verrassende wereld van Salvia’s en botanische rariteiten.

Aan de hand van veel eigen fotomateriaal geeft hij informatie over de achtergrond van deze soorten en laat hij op inspirerende wijze hun toepassingsmogelijkheden zien. Tuingoed Foltz is houder van de Nederlandse Planten Collecties Salvia en Echinacea. De Salviacollectie omvat zo’n 150 soorten die afkomstig zijn van alle continenten. De laatste jaren legt Tuingoed Foltz zich sterk toe op het verzamelen en kweken van botanische rariteiten en bijzondere schaduwplanten, waaronder Arisaema, Podophyllum en Epimedium. Dit heeft onder meer geresulteerd in de aanleg van een nieuwe bostuin en een unieke jungletuin met manshoge boomvarens, olifantsoren, bananen en gunnera’s.

De bezoeker kan tijdens deze lezing verschillende Salviasoorten en enkele Botanische bijzondere planten kopen.

Het bijwonen van deze lezing is gratis voor Groei & Bloei leden, niet-leden betalen 5,00 euro. Dit is inclusief koffie/thee. Opgeven via de mail genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com voor deze avond is noodzakelijk in verband met de beschikbare ruimte.

22 / 24

Op 17 februari wordt deze kanjer
18 jaar en kan die mini uit de garage komen.
H.G. Liefs, Ari en Janny

Hiep hiep hoera!
José wordt 60 jaar op 16 februari

Gefeliciteerd en een dikke kus
Rob, Roel, Patrick, Simone, Dex en Kenji

Hoera Pepijn 10 jaar
Hartelijk gefeliciteerd van
Cathelijne, Papa en Willemijn
Marjolein en Koen
Opa en oma Huissen.

Fleur 20 jaar
Het is toch frapant.
Fleur,je staat weer in de krant!
Gefeliciteerd XXX
Opa en oma koeien.

Lieve oma Helma
Van harte gefeliciteerd met uw 75 verjaardag.
Tot zondag
Youri, Lotte, Stijn, Luuk, Laura, Tristan, Naomi, Sophie en Daan.

Lieve May
Van harte gefeliciteerd met je 5e verjaardag.
Dikke kus van Oma Bibi & opa Ben.
King, Daantje en Solano

Hiep hiep hoera!
Op 16 februari wordt deze grote kerel wordt 1 jaar.

Heel veel kusjes van opaRinus en omaMarga

Danielle, op 5 februari weer een
jaartje erbij.
Van harte gefeliciteerd!
Veel liefs en kus.
Pascal

Trots op onze 2 EZZ toppers
Lieke en Gaby met hun medailles bij de minoren zwemwedstrijd in Wageningen.

Anneloes&Abe en Nory&Arjan en
jullie broer(tje)!

15 februari Geert 85 jaar!
Gefeliciteerd!

Geniet, je eigen voltallig gezin!

Hiep hiep hoera
Onze lieve oma Anita
is 60 jaar
Xxx
Romé en Joëlle

nor

Onze kanjers 50 jaar getrouwd.
Lieve groet,
Dave, Mireille, Mitch,Quincy &
Robbert, Marleen, Sam en Nikki

Hiep Hiep Hoera,
onze big boss 46 jaar!

Hartelijke groet van het bessenteam

Deze feestbeest Nico wordt 17 februari alweer 50 jaar.

Liefs Angelique, Wouter, Iris, Rafael, Wouter, Natascha en Rick

Sunday Comedy Live @ De Buitenpoort: stand-up comedy, live muziek Top comedians op 'perfect zondagmiddag uitje'

De bekende en hilarische Arie Koomen is een van de drie comedians tijdens het 'vermakelijke middagje uit' dat Sunday Comedy Live is, in De Buitenpoort, zondag 24 februari. (foto: via Arie Koomen)

HUISSEN – Zondag 24 februari maart is het tijd voor Sunday Comedy Live. Het entertainmentconcept van en in De Buitenpoort met een unieke mix van keigoede comedy, mooie (live) muziek en heerlijke hapjes. Een perfecte invulling voor de zondagmiddag, voor jong en oud, voor vriend(inn)engroepjes en families. Deze keer zorgen de landelijk bekende comedians Edo Berger en Arie Koomen voor lachsalvo's.

En de muzikale invulling is in handen van Jochem Nuva Macaré. Daarover later meer. Eerst de comedians. Edo Berger is is een veelzijdig en energiek cabaretier en presentator. Won al tal van cabaret- en comedyprijzen. Hij is een van de vaste spelers in het Amsterdamse Comedy Café en zelfs veelvuldig te zien in het Engelstalige circuit. Dat bracht hem op podia in Oslo, Kopenhagen, Berlijn, Tokio en Moskou.

Arie Koomen is een stand-up comedian en speelde samen met Silvester Zwaneveld bij de Comedy Explosion. Later volgde grote bekendheid als Arie & Silvester. En ook nu nog heeft het duo een volle theateragenda met hun nieuwe show. Toch heeft Arie tijd ingeruimd om op het podium van De Buitenpoort te staan. O ja, bijna vergeten… natuurlijk ook bekend van de tv-programma's De Lama's (2004-2006) en Tequila (2006).

Keytarist

Dan Jochem Nuva Macaré, alias Nuva27. Een Nederlands-Indonesische artiest, ook wel ook rocksinger, pianist en keytarist genoemd. Hij brengt muziek gearrangeerd voor de piano van diverse grootheden uit de pop- en rockmuziek. Lekker anders. Vergeten we bijna nog de Mc ( = master of ceremony), Paul London. Vaste bezoekers weten inmiddels dat zijn roots ergens in het Westen liggen, hij een tijdje in Nieuw Zeeland verbleef en hier in deze buurt zijn liefde vond. Hij is een graag geziene gast in de stand-up comedy scene en medeverantwoordelijk voor de programmering. Net als Benno Arends.

De deuren van De Buitenpoort gaan voor Sunday Comedy Live op zondag 24 februari open om 13.30 uur. Een half uur later begint het programma. Een ticket kost 14,50 euro per persoon, dat is inclusief welkomstcocktail, tal van luxe hapjes én een middagvullend entertainmentprogramma dus. Bestel snel je kaartje via www.debuitenpoort.nl en geniet van dat heerlijke uitje op de zondagmiddag.

Uitslagen Tweestroom

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde uit bij mede koploper Switch''87-HS1 en verloor de eerste set nipt.(28-26) De andere drie sets kwamen onze mannen niet meer in goede spel. Dus een duidelijke verliespartij. (4-0)(28-26/25-15/25-11/25-14).

Switch''DS3 was gastvrouw van Tweestroom-DS1. In deze wedstrijd waren onze dames het betere team. De setstanden speken voor zichzelf; dus 5 punten voor de ranglijst.(0-4)(10-25/16-25/13-25/14-25). Tweestroom-DS2 bezocht Weekenders-DS3 en won de eerste en tweede set vrij gemakkelijk. In de derde set werd het spannend, maar die set werd nipt gewonnen.(23-25) Ook de vierde set werd een spannende set, maar helaas werd die set verloren. Gelukkig met 4 punten voor de ranglijst werd de terugreis begonnen.(1-3)(13-25/17-25/23-25/25-22)

Trivos-DS5 was gastvrouw van Tweestroom-DS3. Kennelijk hadden onze dames deze avond met zij allen een 'offday'. De tegenstander had een gemakkelijke avond.(4-)(25-11/25-09/25-13/25-09). Tweestroom-DS5 speelde uit bij Trivos-DS7 en gezien de ziekenboeg (griep en geblesseerden) werd er toch geprobeerd het beste van de maken. Helaas geen overwinning(4-0)(25-15/25-11/25-21/25-08)

De recreanten-dinsdagmorgengroep-Tweestroom speelde thuis tegen Kidang en was de eerste niet bij de les; een pijnlijke setverlies. In de tweede set ging het een stuk beter, maar toch geen winst. In de laatste set was het wel 'bingo', set winst. Helaas werd de wedstrijd wel verloren, maar wel een punt voor de ranglijst. Tweestroom-MA1 ontving Switch''87-MA1 en won de eerste set overtuigend. Zo ook de derde set. In de tweede en vierde set liet men de tegenstander dichterbij komen, maar niet genoeg voor setwinst. Door deze overwinning werden de 5 wedstrijd punten thuis; in Gendt, gehouden. (4-0)(25-08/25-14/25-07/25-15)

Meisjes-MB1 speelde thuis tegen Pegasus-MB2 en was in de eerste set kennelijk nog niet uitgeslapen; set verlies. De andere 3 sets werden wel duidelijk gewonnen. Helaas niet de volle 5 punten, maar 4 punten voor de ranglijst(3-1)(20-25/25-13/25-15/25-12). Tweestroom-MC1 ontving Pegasus-MC2 en won de eerste set na een spannende eindsprint(25-21) De tweede en derde set werden met ruime cijfers gewonnen. In de vierde set ging op het einde mis, want die set werd verloren. Gelukkig werd de wedstrijd gewonnen en bleven wel mooi 4 punten thuis, voor de ranglijst.(3-[1)(25-21/25-12/25-09/21-25). Mix-jongens-JB1 speelde thuis tegen Gemimi-JB1 en won de eerste en derde set met overtuigende set standen. Het mixteam liet in de tweede en vierde set, kennelijk de teugels vieren, want de tegenstander wist meer punten te scoren. Ondanks deze tegenstand werd de werd wel gewonnen. Door deze winst draait het team mee om de bovenste plaats.(4-0))25-07/25-14/25-08/25-18). Tweestroom-JC1 ontving Lienden-JC1.

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 18 februari geeft de heer Van Zanten van Veilig Verkeer Nederland, voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg, een voorlichtingsavond met beeldmateriaal.

Deze avond gaat hoofdzakelijk over: Veilig in het Verkeer met een E-bike. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Jan Lubberink erelid Sint-Sebastianus

Het opspelden van de onderscheiding. (foto: Nettie Ledder)

GENDT - Zondag 27 januari is Jan Lubberink benoemd tot erelid van Sint-Sebastianus. Tijdens de algemene ledenvergadering werd hij geëerd voor al zijn inzet en betrokkenheid bij het Gendtse schuttersgilde.

Nadat Jan Lubberink in het jaar 1995/1996 samen met zijn vrouw Annie het koningspaar vormde, trad hij in 1997 toe tot het bestuur en vervulde zijn functie ruim 21 jaar. Namens de vereniging nam Jan zitting in het bestuur van stichting Kersenfeest, was hij beheerder van het koningszilver, beheerder van de munitie, geweren en schietbak. Verder kon de vereniging altijd een beroep op hem doen als er gebouwd en gewerkt moest worden bij evenementen.

De vereniging verlaat hij absoluut niet. Jan blijft erbij betrokken en zal een vaste gast zijn wanneer de vereniging actief is bij optredens in binnen- en buitenland.

Sint-Caecilia Gendt behaalt tweede plaats op NK

Slagwerkgroep Sint- Caecilia Gendt. (foto: Frans Voermans) Frans Voermans

GENDT - De A-Slagwerkgroep van harmonie Sint-Caecilia Gendt heeft op zaterdag 2 februari een prima prestatie geleverd tijdens het NK Concertwedstrijden Slagwerkensembles in Oosterhout (NB). Het NK werd georganiseerd door de Konininklijke Nederlandse Muziek Organisatie.


De twintig Gendtse slagwerkers speelden onder leiding van dirigent Casper Traa een half uur durende programma met daarin de werken Mountains, Relaxed Dance en Kunga. De groep is onlangs uitgebreid met enkele jonge talenten, die doorgestroomd zijn vanuit de B-Slagwerkgroep.
Het optreden werd door de jury beloond met een 8,9 gemiddeld. In de eindrangschikking behaalde de groep een verdienstelijke tweede plaats, één puntje achter de slagwerkgroep van de Christelijke Muziekvereniging uit Bolsward.

"Ook interesse om deze prachtige hobby op te pakken? Er is nog plaats in de opleiding van Sint-Caecilia voor zowel slagwerk (drums, marimba, pauken, snaredrum, djembé et cetera) als blaasmuziek (trompet, klarinet, dwarsfluit, trombone et cetera). Meer info staat op www.harmoniegendt.nl.

Spreekuur wijkplatform ZandBinnenBuiten

HUISSEN - Het wijkplatform ZandBinnenBuiten vergadert elke eerste maandag van de maand in het Gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat in Huissen.

Voorafgaand aan de vergadering is er een inloop spreekuur van 19.00 tot 19.30 uur. Bewoners zijn hier welkom met hun klachten, vragen of ideeën. Het spreekuur van 4 maart komt te vervallen en is verplaatst naar 11 maart, in verband met de carnaval.

Jeugdteam VBI opnieuw Gelders kampioen

HUISSEN - Vrijdagavond 25 januari werden in Wageningen de laatste drie wedstrijden om de Gelderse titel jeugdviertallen gespeeld.Het jeugdteam van Damvereniging VBI team begon op de laatste wedstrijddag als vierde in de rangschikking. Door alle wedstrijden met grote overmacht (drie keer 8-0) te winnen werd het team overtuigend kampioen!

Het winnende team (inclusief invallers) bestond uit Linsey van Leeuwen, Simen Elskamp, Raf Neuhaus, Fleur Kruysmulder en Jelte Evers.

Kim wordt 16 februari alweer 12 jaar.

Zet de koffie en gebak maar klaar

dan zien we je zo.

Gr A&A&G