GN Overbetuwe-Nederbetuwe

15 mei 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 15 mei 2019


Reisje Westerlicht komt er weer aan!

ZETTEN - Stichting Westerlicht heeft voor woensdag 12 juni het jaarlijkse reisje georganiseerd voor de inwoners van Zetten en Hemmen van 65 jaar of ouder. Westerlicht is in 1931 ontstaan als initiatief van de ondernemers van Zetten. Het was direct in het eerste jaar al zo'n groot succes dat besloten er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

De winkeliers en inwoners van Zetten droegen bij om de kosten voor de deelnemers beperkt te houden. Ook nu nog dragen winkeliers, bedrijven en particulieren door donaties voor een groot deel bij in de kosten. De bedoeling van het reisje is om de inwoners van Zetten en Hemmen met elkaar in contact te brengen. Dit gaat in een ongedwongen sfeer, waarbij we met de bus van de Betuwe Express een fraaie streek van ons land bezoeken. Wat de bestemming zal zijn, is zoals altijd een verrassing. We zijn ervan overtuigd dat de deelnemers het daar erg naar hun zin zal hebben. We hopen dan ook veel oude, maar ook nieuwe gezichten op ons reisje te kunnen verwelkomen. De bussen staan klaar om 12.30 uur bij de ingang van de Loohof en op het Julianaplein en vertrekken om 12.45 uur. Onderweg zullen we gezamenlijk de avondmaaltijd nuttigen en naar verwachting komen om 20.15 uur komen de bussen weer aan in Zetten.

Dankzij de steun van winkeliers, bedrijven en particulieren kunnen de kosten voor de deelnemers beperkt blijven tot 30 euro. Inwoners en oud-inwoners van Zetten en Hemmen van 65 jaar of ouder kunnen zich voor dit reisje aanmelden bij Jacques Bouwman (0488 451275) of Dik Franken (0488 453588). Meldt u snel aan, want vol is vol!

Jan van Wijnbergen, Jacques Bouwman, Nico van Hunnik, Dik Franken, Bas Ruinard, Dirk Rang. Hartelijk dank aan alle sponsoren voor hun bijdrage.

Koor- en samenzangavond
in Lienden

LIENDEN - Op zaterdag 18 mei organiseert de Christelijk Gemengde Zangvereniging Hosanna uit Lienden een koor- en samenzangavond in de Hervormde Kerk in Lienden.

Deze avond zingt het koor een aantal liederen uit hun repertoire en er zal ook veel samenzang zijn. De bedoeling van deze avond is om de luisteraars enthousiast te maken voor koorzang. "Wij bestaan nu 73 jaar en tellen 27 leden. Echter door de vergrijzing gaat het ledenaantal achteruit. We willen graag enthousiaste zangers/zangeressen werven. Hiertoe hebben wij al en gedeelte van ons repertoire aangepast. We zingen liederen variërend van de Deutsche Messe tot aan opwekking."

Het koor staat onder leiding van de dirigente Matty Huls. De orgelbegeleiding wordt verzorgd door Henk Keuken. Soliste is Martine Timmer. Violisten Annemijn en Hannelore van der Laan. De avond begint om 19.30 uur. De kerk is open om 19.00 uur. Na afloop is er gelegenheid voor het nuttigen van een bakje koffie of thee in de Open Deur. "Mocht u/jij na deze avond bij ons willen komen zingen, neem dan contact op met Jolien Zaaijer (secretaris) 06 26743261 of Geurt Berends (voorzitter) 06 12226545. We repeteren iedere dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Open Deur."

Winter 1944-45 in Betuwe en Niederrhein
Water als Wapen

Britse soldaten waden door het overstroomde niemandsland. (foto: Ferdinand van Hemmen)

ELST - Op woensdag 22 mei om 20.00 uur in Het Wapen van Elst aan de Dorpsstraat 28 in Elst is de voordracht 'Water als Wapen' door Ferdinand van Hemmen.

Pokerspel met het water. Het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta, de gebeurtenissen aan het verdronken front en hoe een uniek monsterverbond het rivierengebied behoedde voor een grote humanitaire ramp. Zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water. Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken richting het Ruhrgebied. Een ongekende humanitaire ramp lijkt voor de deur te staan. Maar al die megazorgen brengen vriend en vijand bij elkaar. Er ontstaat een basis voor een uniek monsterverbond: Duitsers en Nederlanders slaan de handen ineen om de opmars van het water te stuiten. De dijken van het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal houden daarom stand.

Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek Ooievaar brengt Zondvloed, verhaalt over de heroïsche rol van Betuwse poldermensen in het afwenden van een groot menselijk drama. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd, omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een riskant pokerspel.

2 dagen muziek, cultuur en lekker eten in Park Bredelaar

Eten, drinken en muziek in Park Bredelaar. (foto: Walter Sietinga) Walter Sietinga

ELST - Niet één maar twee dagen staan dit voorjaar in het teken van muziek, cultuur en lekker eten en drinken. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei wordt Streekfestival Lingezegen georganiseerd.

De reden dat de Streekmarkt dit jaar uitgroeit tot een Streekfestival, is de samenwerking met Popkoor Akkoord dat dit jaar 40 jaar bestaat. Daarom wordt op zaterdagavond 18 mei een open podium georganiseerd. Van 16:00 tot 22:00 uur is dit de plek voor iedereen die iets cultureels kan of wil bijdragen.

Op zondag staat de Streekmarkt op het programma, die dit jaar alweer voor de vierde keer wordt gehouden. De plek waar streekproducten kunnen worden geproefd en de buitensfeer wordt beleefd op allerlei manieren. Ook op deze tweede dag is er een uitgebreid activiteiten- en cultureel programma in en om Park Bredelaar. Leuke acts, voorstellingen en workshops zullen er dan plaatsvinden. Er is genoeg te doen voor jong en oud.

Goed om te weten dat het niet een commercieel festival betreft en eventuele opbrengsten ten goede komen aan stichting Park Bredelaar om te investeren in gereedschappen voor het park, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken en aan Popkoor Akkoord voor de aanschaf van instrumenten en apparatuur.

Op zaterdagavond 18 mei (open podium) is de entree helemaal gratis. De entree-prijs voor de zondag bedraagt 4,00 voor volwassenen en 3,00 euro voor kinderen. Waar? Park Bredelaar, Breedlersestraat 7 in Elst.

Renovatiewerkzaamheden succesvol verlopen
Stremming sluis Driel voorbij

Opening sluis Driel. (foto: Thea van den Heuvel) Foto: Thea van den Heuvel

DRIEL - Sluis Driel is weer in gebruik na renovatiewerkzaamheden. Sinds gisteravond 17.00 uur kan de scheepvaart weer gebruik maken van de sluis. De werkzaamheden aan de sluis, die op 20 februari 2019 begonnen, omvatten onder andere het vervangen van de elektrotechnische installaties, het vervangen van de bewegingswerken van de sluisdeuren, betonreparaties en het geschikt maken van de sluis voor centrale bediening.

Rijkswaterstaat renoveert de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Een van de onderdelen van de renovatie betreft de sluizen. Dat betekent dat de sluizen in Driel, Amerongen en Hagestein om de beurt gerenoveerd zijn. Sluis Amerongen is in het voorjaar van 2018 gerenoveerd, sluis Hagestein in het najaar van 2018 en Sluis Driel onlangs.

Met de renovatie van sluis Driel en de start van de vervanging van de zuidelijke vizierschuif in stuw Hagestein vorige week, zijn de renovatiewerkzaamheden nu over de helft. De komende periode gaan we verder met het vervangen van drie vizierschuiven in de stuwen (twee in Hagestein, een in Driel) en het schilderen van het tweede deel van stuw Amerongen en stuw Driel.

Korte stremmingen

Ook zal de komende periode overgegaan worden naar centrale bediening van de drie sluizen en stuwen vanuit de nieuwe bediencentrale in Amerongen. Om de overgang naar centrale bediening, veilig, gecontroleerd en goed te laten verlopen voor scheepvaart en watermanagement, is het nodig om diverse werkzaamheden uit te voeren. Onder andere worden de systemen aangesloten en uitgebreid getest.

Iedere sluis wordt in dit kader een aantal dagen gestremd:

• Sluis Amerongen: donderdag 13 juni 22.00 uur - maandag 17 juni 22.00 uur.

• Sluis Hagestein: donderdag 26 september 22.00 uur - maandag 30 september 22.00 uur.

• Sluis Driel: donderdag 7 november 22.00 uur - maandag 11 november 22.00 uur.

Het scheepvaartverkeer vaart tijdens de stremmingsperiodes om via de Waal.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 18 mei
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, 100 jr.jub.Concordia
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 19 mei
St. Werenfridus Elst: 09.30 u: eucharistieviering V. Bulthuis, Jeugdkoor, Eerste Heilige Communie
St. Werenfridus Elst: 11.30 u: eucharistieviering V. Bulthuis, Jeugdkoor, Eerste Heilige Communie
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen: 10.00 u: eucharistieviering G. Peters, Spetters Eerste Heilige Communie
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering N. Sales, In B'Tween
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen: 10.00 u: oecumenischeviering, Vloedschuur M. Sanders en M. Melzer, samenzang
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: woord- en communieviering J. Kallen, Mariaviering, Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

OOK-wandeling
voor lotgenoten in Rheden

RHEDEN - Op zondagmiddag 19 mei is er een lotgenotenwandeling van OOK (Ouders Overleden Kind). OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

"Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan zeven kilometer mee op zondagmiddag 19 mei. Niet-leden zijn ook welkom! We ontmoeten elkaar om13.30 uur bij Restaurant De Ruif, Heuvenseweg 6 in Rheden. De wandeling start om 14.00 uur."

De wandeling gaat grotendeels over onverharde paden door het bos en over de heide. Er zijn op de route verschillende uitkijkpunten waar het goed pauzeren is. Het gebied is heuvelachtig. Er moet regelmatig geklommen en afgedaald worden. Voor mensen die slecht ter been zijn, is dit niet goed te doen. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij het startpunt iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten. Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen. Broers en zussen, grootouders, familie, vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. Meer informatie staat op: www.oudersoverledenkind.nl."

Genieten van landschap en kastelen

Hernen-koeien. (foto: Ton Rothengatter)

REGIO - Geldersch Landschap & Kasteelen geeft eenmalig een speciaal tijdschrift uit omdat zij 90 jaar bestaat. Iedereen die houdt van wandelen en fietsen door het mooie Gelderse landschap of de geschiedenis wil beleven in een imposant Gelders kasteel, kan het nu gratis aanvragen.

In de speciale uitgave van ‘Mooi Gelderland’ vertellen bekende Gelderlanders wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Chef-kok Nel Schellekens wordt enthousiast van een bezoek aan de moestuin van kasteel Doorwerth met oude rassen en tophandbalster Estavana Polman vertelt over haar band met de Bedriegertjes. Lodewijk Hoekstra heeft een missie tuinen en parken duurzaam te maken zodat ze aantrekkelijk zijn voor wandelaars, goed voor het insectenleven en onderhoudsvriendelijk. Informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen, foto’s en natuurlijk eropuit-tips staan ook in deze speciale jubileumuitgave.

Het magazine is gratis, zonder verplichtingen en zolang de voorraad strekt, aan te vragen via glkmagazine.nl.

Rommelmarkt in Ommeren

Impressie van de markt. (foto: Thea Verkerk)

OMMEREN - Zaterdag 1 juni is het heerlijk snuffelen tussen tweedehands artikelen op de rommelmarkt in Ommeren. Een rommelmarkt waar allerlei spullen een tweede bestemming kunnen vinden. De markt start om 09.00 uur en eindigt om 15.00 uur. Toegang en parkeren is gratis.

Op het terrein aan de Langeindsestraat in Ommeren staan die dag ruim vijftig kramen vol met speelgoed, boeken, servies en glaswerk, elektra, meubels en regionale producten. Verder zijn er vers gebakken oliebollen, zelfgebakken appeltaarten, gezellige buitenplantjes en Betuws fruit. Op het horecaplein is een kopje koffie met appeltaart verkrijgbaar en voor de hartige trek een frietje bij de frietkar en hamburgers bij de hamburgertent. Voor de kinderen is er een groot springkussen; de kinderen die houden van een kleurige snoet is er schmink. Na de middag verzorgt gymvereniging ILO demonstraties op de markt.

Iedereen die van struinen houdt, kan zich uitleven op de rommelmarkt. Een gezellig dagje uit voor het hele gezin. Het volledige programma en extra informatie is te vinden op nhkerk-ommeren.nl/rommelmarkt.

Lezen en lekker eten
in Bibliotheek Heteren

Boek & Buffet. (foto: Marcel Krijgsman)

HETEREN - Houd je van lezen én lekker eten? Kom dan op donderdagavond 23 mei naar Boek & Buffet in Bibliotheek Heteren, een ongedwongen leeskring met een culinair tintje.

De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Deze avond staat het spannende boek ‘De Nachtwaker’ van de Nederlandse thrillerschrijver Tomas Ross centraal. Kookstudio MoltoGusto! serveert gedurende de avond spannende gerechtjes in de sfeer van De Nachtwaker. We lezen stukjes uit het boek en praten er met elkaar over. Zin om mee te doen? Meld je op tijd aan via heteren@obgz.nl. Deelname aan Boek & Buffet kost 10,00 euro. Gevraagd wordt aan het eind van de avond contant betalen.

Waaljuttersproject door DGV Dodewaard

DGV-leden met het gevonden zwerfafval. (eigen foto)

DODEWAARD - Op zaterdag 4 mei deed DGV Dodewaard voor het eerst mee met het Waaljuttersproject. Dit project gaat om het schoonmaken en houden van de uiterwaarden van de Waal en door hieraan mee te doen kunnen verenigingen geld verdienen voor de clubkas.

In eerste instantie stond de eerste opruimdag gepland voor 30 maart, maar omdat het water in de Waal toen erg hoog stond was deze verplaatst naar 4 mei. Uitgerust met vuilniszakken, knijpers, handschoenen en kruiwagens gingen zo’n veertien DGV-leden begeleid door een aantal ouders en hun trainer de Waalkust af om afval te verzamelen. De dag begon zonnig, maar er moesten ook enkele buien getrotseerd worden. Naast verschillende zakken zwerfafval werd er ook een kruiwagen vol met groter afval gevonden variërend van een bierkrat tot een tuinstoel! Ook vonden ze een aantal eieren, maar deze hebben ze uiteraard laten liggen.

Na afloop waren er voor alle opruimers broodjes knakworst in de sporthal. De tweede opruimdag van dit jaar vindt in oktober plaats en dan is DGV Dodewaard ook weer van de partij.

Vrijwilligers gezocht voor Landerij De Park

Landerij De Park, uitzicht vanaf de uitkijktoren. (foto: ReversePixels Photography)

ELST - Er worden vrijwilligers gezocht voor Landerij De Park. Daarom is men op 17 mei van 15.00-16.00 uur welkom bij de vrijwilligersvoorlichting van Landerij De Park. In ongeveer een uur maak je kennis met het reilen en zeilen bij Landerij De Park.

Je krijgt een overzicht van de verschillende activiteiten en het verhaal achter het natuurbelevingscentrum. Aansluitend krijg je een rondleiding over het terrein. Tot slot is er gelegenheid om van gedachten te wisselen over de mogelijkheden die passen bij jouw belangstelling. Op dit moment is er specifieke behoefte aan:

- dierverzorgers in de kinderboerderij
- nieuwe leden voor het tuinteam ( beschikbaar op vrijdagmiddag)
- schoolgidsen natuur-en milieu-educatie ( beschikbaar onder schooltijd)
- handige mensen voor het Klus en onderhoudsteam ( op vrijdagochtend)
- mensen met een organiserende, secretariële of administratieve achtergrond, die samen een nieuw team Evenementen en Ondersteuning willen opzetten (3 mensen)
- mensen die natuurbelevingsactiviteiten kunnen opzetten en samen uitvoeren

"De kennismaking is vrijblijvend. Graag even aanmelden via: landerijdepark.vrijwilligers@gmail.com. Landerij De Park vind je aan De Park 12 in Elst. En kom je graag op Landerij De Park? Steun dan de Makers! Kijk op landerijdepark.nl/steundemakers en help mee."

Rommelmarkt in Ochten

OCHTEN - Op zaterdag 25 mei wordt de jaarlijkse rommelmarkt van de hervormde kerk in Ochten gehouden

De rommelmarkt is van 10:00 tot 14:30 uur rondom het kerkgebouw aan de Molendam. Zoals gebruikelijk is een deel van de opbrengst van de rommelmarkt beschikbaar voor een goed doel. Dit jaar is dat De Herberg in Oosterbeek. Dit is een pastoraal diaconaal centrum welke zich inzet voor mensen die het moeilijk hebben. Het is een plek waar je gedurende een aantal dagen of weken op adem kunt komen als je het even niet meer ziet zitten. Dit kan op allerlei vlakken zijn.

Ook dit jaar is er voor jong en oud weer van alles te beleven tijdens de rommelmarkt. Natuurlijk is er ook de jaarlijkse verloting waarbij veel mooie prijzen zijn te winnen. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Kortom, een evenement om niet te missen.

Competitiesuccessen Sethone

De mannen genieten na van het kampioenschap: Richard Wierbos, Henk van Holland, Frits Gillissen en Gert den Tuinder. (foto: Paul Kogels)

DODEWAARD – De NTTB-tafeltenniscompetitie is inmiddels ten einde, het aansluitende bekertoernooi is net gestart. De reguliere competitie eindigde voor Sethone 1 enigszins teleurstellend, voor Sethone 2 top: zij werden kampioen in de zesde klasse.

Het tweede won de eerste drie wedstrijden zeer ruim, maar liep in Dieren tegen een kleine uitnederlaag aan. Die waarschuwing pakte goed uit. Elke volgende wedstrijd werd geconcentreerd gespeeld naar een 8-2 overwinning, uit én thuis. Totdat return tegen het sterke Gazelle zich aandiende. Dé cruciale wedstrijd om vroegtijdige beslissing voor het kampioenschap. De strijd ging lang gelijk op. Na zes partijen was het verzet gebroken en werd het 7-3. Promotie naar de zesde klasse was een feit. De overmacht kwam tot uitdrukking in een voorsprong van liefst 16 punten.
Het eerste team speelde een 'overgangsseizoen'. Het team bestaat voornamelijk uit spelers uit de eigen jeugd, die duidelijk nog aan het spelletje van de ervaren senioren moeten wennen. Sethone 1 kwam uiteindelijk niet verder dan de vijfde plaats.

Aansluitend wordt in mei en juni traditiegetrouw het Wiltschutbekertoernooi gespeeld. Ook hier doen twee teams mee, een mix van competitiespelers en recreanten. Ze nemen het op tegen teams uit diverse klassen, waarbij het niveauverschil weggewerkt wordt met een voorgift. Sethone 1 versloeg thuis Kracht en Vriendschap met 6-3 en Sethone 2 versloeg verrassend het sterke derdeklasteam – 2e in de NTTB-competitie – van Arena uit Groesbeek: 5-4. De komende weken blijkt of Sethone de poulefase weet te overleven.

Succesvolle regiofinale voor ILO turnsters

Van links naar rechts: Maan, Mirte, Celine & Sanne. (foto: M.C. van Verseveld)

LIENDEN - Vier turnsters hadden zich weten te plaatsen voor de regiofinale divisie 5 in Amersfoort. Afgelopen zaterdag 11 mei was het dan zo ver. In wedstrijd 1 was het de beurt aan Maan Hazelbag en Mirte Doornenbal.

In de categorie Jeugd F begonnen zei hun finale op het toestel brug. Mirte had wat vertraging opgelopen waardoor ze zonder warming-up haar brugoefening moest doen. Dit ging gelukkig heel goed, ze behaalde met een strakke oefening zelfs een 6e plaats op dit toestel. Op de balk had Maan helaas een black out waardoor ze punten liet liggen, maar dit compenseerde ze weer met een zeer nette vloeroefening waarmee ze het elfde cijfer behaalde. Maan werd 23e in het eindklassement en Mirte eindigde op de achttiende plaatse waarmee ze haar ticket naar de districtsfinale bemachtigde.

In wedstrijd 2 was het de beurt aan Sanne van Dijk en Celine de Kock. Zij kwamen uit in de categorie Junior F. Sanne voelde zich niet optimaal maar wist toch een hele goede finale te turnen. Beide meiden wisten op de toestellen brug en vloer hetzelfde mooie cijfer te behalen. Hun strakke turnen werd beloond met een 10.467 op brug en een 10.050 op vloer. Ook lieten beide turnsters een mooie en ruime overslag op sprong zien. Ondanks dat Celine netjes turnde en niet viel voldeed ze nog niet aan alle eisen op het toestel balk. Hiermee daalde ze in het eindklassement. Sanne oversteeg zichzelf en turnde een zeer stabiele balkoefening waarmee ze zelfs een tweede plaats behaalde. In het eindklassement eindigde Celine op een 27e plaats, Sanne werd zevende waarmee ze zich plaatste voor de districtsfinale op 25 mei in Amsterdam.

DFS richt zich op tegen XerxesDZB: 5-0

OPHEUSDEN - Na een roerige week ging de thuisploeg furieus van start tegen de Rotterdammers. Voordat de reeds gedegradeerde bezoekers met de ogen konden knipperen was de wedstrijd beslist.

Spits Raterink kopte, na een prima voorzet van Kiriwenno, na twee minuten al de 1-0 binnen. Via een vrije trap van wederom Raterink werd het na vijf minuten 2-0 waarna de spits binnen het kwartier zijn hattrick voltooide door een voorzet van Davelaar binnen te koppen, 3-0. De wedstrijd was direct gespeeld. De bezoekers zagen verdediger Van Osenbruggen met een goede ingreep een doelpunt voorkomen terwijl de volgende mogelijkheid over verdween. Voor de thuisploeg kopte De Kler nog tegen de doelman van Xerxes aan, zodat beide ploegen gingen rusten met een comfortabele 3-0 voorsprong voor de thuisploeg.

In de tweede helft bleef de thuisploeg jagen op een ruimere voorsprong terwijl de Rotterdammers hier niet veel tegenoverstelde. Via, de net vader geworden, Davelaar kwam de thuisploeg op 4-0 waarna Kiriwenno een perfecte assist van Davelaar tot de 5-0 eindstand bekroonde.

Door deze belangrijke en verdiende driepunter blijf DFS in de race om directe degradatie te ontlopen. Doordat concurrent Nootdorp ook won zullen er in de drie resterende wedstrijden nog meer punten moeten volgen om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

DFS: Peter Veeneman, Melvin van Osenbruggen, Rick van Walsem,Tim Sanders, Noë Bokila, Corné Davelaar (70. Gijs Grootendorst), Lorenzo Davids, Marijn de Kler (81. Alex Scheffer), Zefanho Kiriwenno (59. Jim van Alst), Remy Raterink, Luciën Dors

Op christelijke basisschool De Hien in Dodewaard Succesvol event over Tweede Wereldoorlog

optreden van de Star Sisters Foto: basisschool de Hien Dodewaard

DODEWAARD - Woensdag 8 mei heeft Christelijke basisschool De Hien uit Dodewaard het thema Tweede Wereldoorlog met een event afgesloten.

Het was een geslaagde dag waarbij de leerlingen in de rij moesten voor soep op de bon. Ook waren er oudhollandse spelletjes. Muzikaal werd het event omlijst met een schoolband van HPC uit Zetten en een optreden van de Star Sisters. Buiten stonden twee echte voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Met de verkoop en verloting is er 365 euro opgehaald en dit zal gebruikt worden voor kosten van volgende wereldoriëntatieprojecten. Meer informatie over christelijke basisschool De Hien staat op www.dehien.nl.

Het Groene Kruis in Kesteren gaat nog even door...

KESTEREN - Het Groene Kruis Kesteren heeft haar gebouw verkocht, maar gaat door met enkele cursussen. De plaatselijke activiteiten blijven voorlopig in het kruisgebouw plaatsvinden.

Nog steeds kan worden deelgenomen aan yoga voor volwassenen en kinderen, beter bewegen, klankschalensessies, beter bewegen voor ouderen, koersbal en ook de Swobrik zit nog in het kruisgebouw aan de Torenstraat in Kesteren. Deze cursussen staan open voor bewoners uit Neder-Betuwe en omgeving.

De vereniging is omgezet in een stichting. De stichting het Groene Kruis Kesteren, Lede en Oudewaard wil het bij de verkoop verkregen kapitaal inzetten voor activiteiten en initiatieven in het dorp Kesteren, die de gezondheid en het welzijn van de Kesterense bevolking bevorderen. Personen, organisaties of verenigingen kunnen bij de stichting voorstellen doen.

Voor meer informatie en voorstellen kan contact opgenomen worden met het bestuur, mailadres lbvandenberg@yahoo.com.

Fietstocht door Australië

DODEWAARD - Op donderdag 16 mei komt Gerda Marsman, woonachtig in Raalte, samen met haar bepakte fiets en een fotoverslag in het Nannenberghuis een boeiende presentatie geven over haar fietstocht door Australië.

Lange fietstochten maken is haar passie. Ze fietst in haar eentje door verschillende landen in de wereld. Ze slaapt in haar tentje, soms zomaar op een mooi plekje bij de rivier of op uitnodiging bij mensen die ze onderweg ontmoet. Tijdens haar tochten fotografeert ze de natuur, mens en dier in al haar schoonheid.

De lezing vindt plaats het Nannenberghuis, Matensestraat 22 in Dodewaard. De avond begint om 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Niet-leden betalen entree van 3,50 euro.

Oproep voor deelname aan 'Laat Zien Wat Je Maakt'

In de serre zaal van dorpshuis Kesteren. (foto: Marten Post)

KESTEREN - In september organiseert het cultureel comité Neder-Betuwe evenals in 2015 en 2017 de expositie 'Laat zien wat je maakt!'.

Deze vindt plaats van 19 - 21 september in de prachtige serrezaal van het dorpshuis in Kesteren. Inwoners van de gemeente Neder-Betuwe worden uitgenodigd zelfgemaakte kunstwerken te tonen. "We hebben slechts één maar... en dat is dat u alleen mag meedoen als u amateur bent. Beroepsmatige kunstenaars sluiten we uit. Ook dit jaar kan het publiek op de tentoongestelde werken stemmen: het werk met de meeste stemmen ontvangt de Publieksprijs 2019. Deelname is gratis en uitsluitend voor inwoners van Neder-Betuwe. Heeft u belangstelling dan kunt u zich alvast melden via Inge Smit, email: ccnedbet@gmail.com. (www.cultuurnederbetuwe.com)

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 17 mei is het weer zover.

"Wij, het bingoteam van de Koninginnebuurt, organiseren weer een gezellige bingoavond! Wij nodigen u graag uit om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen."

Jaarconcert van
Dodewaards Mannenkoor

70-jarig jubileum mannenkoor. (foto: Christa Bloemendal)

DODEWAARD - Op 18 mei om 20.00 uur geeft het Dodewaards Mannenkoor een concert.

Medewerking wordt verleend door muziekvereniging Kunst na Arbeid uit Dodewaard. De dirigent heeft samen met de muziekcommissie een verrassend mooi programma samengesteld. Het koor wordt begeleid door de vaste pianiste Ramona van de Boom. Het concert wordt gehouden op 18 mei om 20.00 uur in de verenigingshal De Eng aan de Dalwagen 78B in Dodewaard.

Met pinksteren
ondersteboven

OCHTEN -Op tweede pinksterdag, maandag 10 juni, is er in De Kuip aan de Veerstoep van Ochten voor het zesde jaar op rij een openluchtsamenkomst met muziek en samenzang, gesproken woord en dit jaar: een kinderkoor.

Kinderkoor De Pareltjes is een gelegenheidskoor met grote ambitie. Thema van het openluchtgebeuren is ‘OndersteBoven’. De start is om 10.30 uur. Iedereen is welkom. Er is plaats genoeg, zeker wanneer men een eigen gemakkelijke tuinstoel meeneemt. Na afloop, om 11.30 uur, is er koffie en fris. Entree: gratis!

Fietstocht door Australie

Fietstocht door Australie

DODEWAARD - Op donderdag 16 mei komt Gerda Marsman, woonachtig in Raalte, samen met haar bepakte fiets en een fotoverslag in het Nannenberghuis een boeiende presentatie geven over haar fietstocht door Australië.

Lange fietstochten maken is haar passie. Ze fietst in haar eentje door verschillende landen in de wereld. Ze slaapt in haar tentje, soms zomaar op een mooi plekje bij de rivier of op uitnodiging bij mensen die ze onderweg ontmoet. Tijdens haar tochten fotografeert ze de natuur, mens en dier in al haar schoonheid.

De lezing vindt plaats het Nannenberghuis, Matensestraat 22 in Dodewaard. De avond begint om 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Niet-leden betalen entree van 3,50 euro.

Karel Donders nieuwe pastoor in de Betuwe

Karel Donders.

BETUWE - Een week nadat pastoor Gerard Peters zijn vertrek aankondigde, heeft de parochie H. Maria Magdalena bekendgemaakt dat pastoor Karel Donders zijn opvolger wordt. Hij is door kardinaal Willem Eijk per 1 september benoemd tot de parochie in de Betuwe.

Karel Donders werd 34 jaar geleden geboren in Arnhem. Hij werd op 14 mei 2011 in Utrecht tot priester gewijd. Daarna werd hij benoemd tot parochievicaris in de Sint-Paulusparochie in Groenlo en omgeving en vervolgens in de samenwerkende parochies Sint-Lucas en Sint-Maarten in Zeist en Leusden. Het pastoraal team en bestuur van de parochie H. Maria Magdalena hebben reeds kennis met hem mogen maken. Zijn zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet.

De installatieviering wordt gehouden op zondag 1 september om 10.00 uur in de Sint-Werenfriduskerk in Elst.

11 / 24

12 / 24

13 / 24

Rommelmarkt en braderie in Dodewaard

Sfeerimpressie van de markt. (foto: Jessica Juffer) jessica juffer

Dodewaard - Voor de 23e keer organiseert buurtvereniging De Kersenbongerd op hemelvaartddag een gezellige en sfeervolle rommelmarkt – braderie.

Bij ongeveer zestig verkooppunten worden zowel nieuwe als oude spullen verkocht met onder anderen sieraden, boeken, brocante, hobbymateriaal, enveloppen trekken en nog veel meer. De markt begint om 11:00 uur. ’s Middags is er een Dojewertse muziekmiddag met dweilorkest ‘Hetkennet’ en smartlappenkoor ‘De Waredo’s’ en Gewoon Henk.

Vanaf 17:00 uur is het kampioenschap van de Neder-Betuwe touwtrekken. Verschillende teams strijden om meters en de Neder-Betuwecup. Teams kunnen zich nog opgeven bij H. van Manen: 06 3743 6475. Een team moet uit zes personen bestaan en eventueel een coach. Natuurlijk is er ook aan de kinderen gedacht met een lego bouwhoek, schminken en een springkussen. Snackmobiel Roodbeen zal de hele dag aanwezig zijn om iedereen te voorzien van lekker eten.

’s Avonds organiseert de buurtvereniging een Hollandse avond met Gewoon Henk, Bart de Leeuw. Ronald Reinhart -bekend van het tv programma Bloed Zweet en Tranen- sluit de avond af. Flash-line zorgt de gehele dag voor de muzikale omlijsting. Dit evenement is op de Kersenbongerd in Dodewaard, de entree is gratis en het start om 11:00 uur en eindigt om 24:00 uur .

Twee gitaristen en een zangeres bij Open Podium Elst

Yoke Anders is vrijdag 24 mei te zien en te horen bij het Open Podium in Elst. (foto: PR NK Straatmuzikantenfestival) PR NK Straatmuzikantenfestival

ELST – Het Open Podium begroet vrijdag 24 mei twee gitaristen en een zangeres. Zij verzorgen die avond in zalen- en partijcentrum Onder de Toren aan de St. Maartenstraat 34 In Elst, ieder afzonderlijk, een optreden.

Het betreft deze avond drie regionale muzikanten, die vanaf 20.30 uur het podium betreden. Zo brengt de in Huissen woonachtige singer-songwriter Hans Witjes weer eens bezoek aan het Open Podium. Hij is met enkele van zijn eigen Nederlandstalige luisterliedjes te zien en te beluisteren. Verder is ook gitarist/zanger Wes Leurs present. De Elstenaar speelt dan onder meer nummers van Dire Straits en The Rolling Stones. De enige vrouwelijke muzikant in het gezelschap is zangeres Yoke Anders, in Elst en omgeving geen onbekende. Yoke begeleidt zichzelf op de piano bij nummers van artiesten als Kate Bush, Cindy Lauper en Marco Borsato.
Wie altijd al op het podium wil staan, of wie zin heeft om een keer het publiek te laten horen wat hij/zij zoal in zijn/haar mars heeft, kan dat doen tijdens het Open Podium. Dat aanbod geldt ook voor bandjes. De organisatie Muziek In Elst faciliteert de deelnemers daarbij met de benodigde apparatuur, zoals versterkers en microfoon. Wie eind juni wil optreden, die meldt zich aan vóór 14 juni via 06 53868766, of via Tonny@muziekinelst.nl. Publiek is bij het Open Podium altijd welkom. De entree bedraagt twee euro. Info staat op www.muziekinelst.nl/open-podium.

Zwerfvuilactie in Driel een groot succes

Zwerfvuil op 11 mei in Driel. (foto: J. Kaihatu)

DRIEL - Op 11 mei was de tweede zwerfvuilactie in Driel een groot succes.

"Alle Drielenaren bedankt, die niets weggooien, oprapen wat ze zelf zien liggen en/of zelf op z’n tijd een rondje maken. In maart haalden we nog 121 kg zwerfvuil op, nu was het net iets minder dan 50 kilo. Tijdens het lopen hebben we gesprekken met dorpsgenoten en krijgen we positieve reacties; inmiddels is het ‘Driel schoon, dat doen we gewoon’ breed bekend. Afgelopen zaterdag mochten we vier nieuwe gezichten verwelkomen.

Doordat er aanmerkelijker minder vuil lag dan de vorige keer, konden we nu het stuk bij De Korenvaer en de Rijn meenemen, de verlengde Rijnstraat en ’n stukje richting Heteren. Wat opvalt is dat de gemeentelijke prullenbakken meer dan vol zijn; het zou zeker helpen als deze vaker geleegd kunnen worden. Inmiddels zijn bijna 35 mensen aangesloten bij de 'zwerfvuilbrigade', die ook voor het contact en de gezelligheid meedoen. De volgende datum is zaterdag 6 juli. Het verzamelpunt is café Zeldenrust en zoals altijd starten we om 9.00 uur met koffie en sluiten rond 11.30 uur af met koffie/fris en wat lekkers. Voel je welkom als je (’n keer) mee wil lopen!"

Gelderland herdenkt in de Betuwe

Tijdens de exodustocht een ode bij de kapel op De Heuvel. (foto: Martien van Hemmen) martien van hemmen

BETUWE - De Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei staan bepaald niet voor het einde van activiteiten. In feite betreft het hier als het ware een 'startsein'.Achter de schermen zijn veel organisaties in Gelderland druk doende om stil te staan bij 2019. Dit is het jaar waarin de dramatische mislukking van Market Garden wordt herdacht.

Al vrij snel na de bevrijding werden in de regio herdenkingen georganiseerd. Om verklaarbare redenen vonden die hun oorsprong vaak in de militaire (geallieerde) traditie. Maar ook 'herdenken' maakt zijn ontwikkeling door. Het is een afgeleide van de bewegingen in de maatschappij. Zo werd aan het militaire element uiteindelijk de rol van de dappere Polen toegevoegd. Dit resulteerde in een monument van generaal Sosabowski en een Polen infocentrum in Driel. De rehabilitatie van de Polen was een goede zaak. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in hetgeen gebeurde in onze regio in de periode 1944-1945.

Er zijn excursies die naast het verhaal van de geallieerden òòk aandacht geven aan de Duitse kant van de strijd. Oh ja, dan zijn er ook nog de burgers. Zij kwamen in de spagaat van oorlogsgeweld en iedereen in de regio moest evacueren.Gelukkig krijgt hun lot steeds meer aandacht. Hierbij kunnen wij op onze eigen hedendaagse manier herdenken en ook die dramatische vlucht die eindigde omstreeks juni 1945. De Exodustocht is een ode aan de burgers.Iedere laatste zaterdag in juni wordt de wandeltocht georganiseerd .Iedereen moet mee kunnen doen dus zijn er liefst zes afstanden. "Doe mee op 29 juni en kijk op www.exodustocht.nl."

Leven (lopen) in Vrijheid

ELST – Hardlopers van Running Elst verspreidden het bevrijdingsvuur met hun fakkels door de Overbetuwe. Nieuwe traditie is een feit!

Het is dit jaar voor het eerst dat het Wageningse vuur vorige week vanuit Elst over de rest van de gemeente Overbetuwe is verspreid. Het bevrijdingsvuur dat in Wageningen is ontstoken, als symbolische overgang van herdenken op 4 mei naar vieren op 5 mei, is ook dit jaar weer traditiegetrouw van Wageningen naar Elst gebracht.

Onder één van de 80 loopgroepen die hier aan meededen is de Wandelgroep de Elstars uit Elst. Zij brachten het vuur in een koude tocht van Wageningen via Heteren en Driel naar Elst.

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos stond in de vroege ochtend klaar om de wandelaars een warm welkom te heten, waarna in haar aanwezigheid het bevrijdingsvuur bij het oorlogsmonument ontstoken werd. Vervolgens hebben de wandelaars het vuur overgedragen aan de lopers van hardloopvereniging Running Elst.

Een groot aantal leden van deze enthousiaste club heeft het vuur met fakkels verspreid naar de overige oorlogsmonumenten die onze gemeente rijk is. Zo werden in de vroege morgen deze monumenten in Heteren, Oosterhout Slijk-Ewijk, Herveld-Andelst, Zetten, Randwijk en Valburg in een mooie, eervolle stemming herdacht. Meerdere foto's van dit prachtige initiatief zijn te zien op de website van Running Elst! www.running-elst.nl

Na het volbrengen van deze tocht werden de lopers aangenaam verrast met een goodybag van de Jumbo om vervolgens met de beschikbaar gestelde Snapcar (duurzaam) terug naar Elst gebracht te worden.

Running Elst is er nu al van overtuigd dat dit zeer succesvolle evenement een jaarlijks terugkomende traditie wordt. Aan de enthousiaste leden zal het zeker niet liggen!

van 16 tot en met 22 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. Stier is een heel economisch teken. Ze zullen nooit iets verspillen. Dat is in hun ogen een doodzonde. Van voedselrestjes maken zij met gemak nog een heerlijke maaltijd. En ze zijn heel zuinig op hun spullen. De economie, in het groot en in het klein, heeft hun interesse. Ze zijn dan ook goed in het bestieren van hun bezit en als het even kan sparen ze flink.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vanaf donderdag 16 mei gaat jouw planeet Mars in het teken kreeft lopen. Dat betekent dat je meer aandacht voor je eigen huis hebt en dat je ook bezig bent met je familie. Het ophalen van herinneringen hoort hier dinsdag ook bij. Maar op woensdag zet je juist stappen richting de toekomst.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het komende weekend is erg onrustig. Daardoor kom je niet echt tot rust. En dat stoort jou wel. Jij bent namelijk gesteld op rust en je op je gemak voelen. Er kunnen onverwacht situaties ontstaan waarbij het goed is om mee te bewegen. Rond dinsdag heb je je handen vol met andermans slordigheid.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aan het einde van deze (werk)week moet je er hard aan trekken om alles rond te krijgen. Maar dat lukt jou! In het weekend trek je tijd uit om met de ander in gesprek te gaan. Dat kan heel diepgaand zijn. Op dinsdag begint de tweelingen tijd weer. Een beetje een chaotisch begin, maar jij voelt je toch goed.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Vanaf donderdag loopt de planeet Mars in jouw sterrenbeeld. Dat geeft het leven meer vaart. Het kan jou een tikje ongeduldig maken en je bent wat sneller kwaad door vervelende voorvallen. De volle maan op zaterdag maakt je onrustig maar je weet wat je moet doen om wel tot rust te komen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Eigenlijk ben jij een beetje verslaafd aan aandacht. Daarom is het niet gek dat jij er moeite mee hebt als er in het weekend niemand naar je omkijkt. Je wordt er een tikje chagrijnig van. Rond volgende week dinsdag heb je veel leuke contacten en gesprekjes waardoor je tot ontspanning komt.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze week is het belangrijk dat je oog blijft houden voor alle details. Je hebt een beetje de neiging om dat te verslonzen. Zo kennen wij jou niet! Vanaf dinsdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken tweelingen. Dat brengt je in contact met interessante gesprekspartners.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend krijg je te maken met mensen die redelik diep in de problemen zitten. Het is de vraag of jij je verantwoordelijk moet maken voor het oplossen hiervan. Het beste is dat je ze de weg naar een oplossing wijst. Volgende week dinsdag is er een financiële tegenvaller die je niet verwachtte.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Mars in het teken kreeft. Dat is een uitstekende stand om oude zeer te verwerken. In het weekend dient zich iemand aan waarmee je goed over dit soort zaken van gedachten kunt wisselen. Volgende week woensdag kun jij je aansluiten bij een nieuw initiatief.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vrijdag kom je niet goed uit je woorden. Probeer dit niet te maskeren met een overvloed aan woorden. Hou het kort en beknopt. Na een rustig weekend krijg je begin volgende week te maken met mensen die veel pech lijken te hebben. Ze hebben het er zelf wel een beetje naar gemaakt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vrijdag ben jij degene die een bepaalde kwestie open gooit door het gewoon aan te kaarten. Het feit dat jij zo open bent werkt heel positief. De ander voelt zich daardoor uitgenodigd om hetzelfde te doen. Gedurende de rest van de week ben jij weer degene waar anderen op kunnen bouwen.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op vrijdag is het goed dat je je verstand volgt. Emoties kunnen je op dat moment erg verwarren in je keuzes. In het weekend kom je erachter wie je vriend is en wie je vijand. Je sluit je bij de goede partij aan. Volgende week woensdag staan de planeten heel goed om een nieuw initiatief te lanceren.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag breng je bepaalde zaken heel helder onder woorden. Maar op vrijdag en zaterdag blijkt dat dit niet goed overgekomen is bij de ander. Het ligt dus niet aan jou, vissen! Volgende week dinsdag krijg je de kans om dit recht te zetten. Je bent dan nog beter in staat om dit te verwoorden.

Delegatie uit Overbetuwe bezoekt partnergemeente in Polen

DRIEL - Van 2 tot en met 5 mei heeft een delegatie van de stichting Overbetuwe-Boleszkowice een bezoek gebracht aan de partnergemeente in Polen. Dit keer stond de ontmoeting in het kader van de voortzetting van een aantal projecten.

Met name de sportuitwisseling tussen jongeren is nieuw leven ingeblazen. Er was vanuit Overbetuwe weer kleding meegenomen voor het tweedehandskledingproject. Getracht wordt dit project uit te breiden tot andere dorpen binnen de gemeente. Ook werd er kleding en (medische)hulpgoederen naar een verpleeghuis in Myslyborz gebracht.

Gedurende het bezoek was er een bijeenkomst met de Poolse vrouwenvereniging in Boleszkowice waar uitleg werd gegeven over hun activiteiten; het tweedehandskleding project en over de viering van 3 mei, de Dag van de Grondwet ter gelegenheid waarvan cheesecake wordt gemaakt en openbaar verkocht. In het dorp Przelewice werd een bezoek aan het Arboretum gebracht. Ondanks de kou werd genoten van de overweldigende natuur.

Tot slot werd tussen de beide organisaties de verdere plannen voor dit jaar besproken waarin de herdenkingen rond de slag om Arnhem en de luchtlandingen in Driel een prominente plaats zullen innemen. Ieder jaar blijkt weer dat de vriendschapsband tussen de partnergemeenten hecht is en borg staat voor het verdere uitbouwen van de gemeenschappelijke doelen.

Derde Bemmelse Boekenmarkt

BEMMEL – Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de Bemmelse Boekenmarkt op zondag 30 juni.

Na twee succesvolle Bemmelse Boekenmarkten kan een derde natuurlijk niet uit blijven. Daarom pakken Monique Kuster en Hetty Lentjes het draaiboek er weer bij en gaan met veel plezier voor een gezellige Bemmelse Boekenmarkt.

De boeken worden niet onpersoonlijk via Marktplaats aangeboden, maar op een fantastische, inspirerende locatie. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken! Er was geen twijfel over mogelijk, dat deze locatie de Theaterkerk in Bemmel moest zijn. Mooi centraal gelegen en ruime gratis parkeergelegenheid.

Monique en Hetty hebben daar een sfeervolle ruimte gereserveerd op 30 juni. Dus, heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 18 mei

Thuis

9.00 Dodewaard JO10-1G SKV JO10-2
10.00 Dodewaard JO13-2G SJO Diosa-Niftrik JO13-1

11.15 Dodewaard JO17-2 DIO '30 JO17-3
13.00 Dodewaard JO17-1 Redichem JO17-1
14.30 Dodewaard 1 Wageningen 1
14.45 Dodewaard 2 V.V. Barneveld 4

Uit

8.30 Kesteren JO9-1G Dodewaard JO9-1
9.00 SDOO JO13-2 Dodewaard JO13-1
11.00 ESA JO15-3 Dodewaard JO15-1
14.45 VIOD VR1 Dodewaard VR1
15.00 Advendo '57 5 Dodewaard 3


Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Bingo in Hemmen

HEMMEN - Zaterdag 18 mei is er voor de liefhebbers weer een bingo-avond in het dorpshuis De Oude School in Hemmen.

We spelen zoals gebruikelijk zes ronden en een superronde ter waarde van 100 euro. Aanvang 20.00 uur

Gratis ruk en pluk

Rijnbandijk Kesteren. Een pony met in de aanbieding gratis nestbekleding. (foto: Henk van der Kooij)

KESTEREN - Hoe zouden wij mensen ons gedragen als er ergens gratis warme bekleding te halen was voor ons huis? Ik denk als een stelletje raven. Op de foto ziet u kauwen. Ze behoren net zoals raven tot de kraaiachtigen.

Het was eind april. In het gras bij de Rijnbandijk Kesteren zag ik een heerlijk grazende pony. Op zijn rug stonden zes kauwen, rukkend en plukkend aan zijn winterjas. Treurige geschiedenis? Welnee, de wintervacht wordt in het voorjaar overtollig en dan is het geen enkel probleem als deze kauwen de nodige winterharen er uit trekken. U ziet, ze hebben hun snavels vol. Ja jongens, ga je gang maar met rukken en plukken! Het is gratis eersteklas nestmateriaal en nestwarmte is voor jullie nakomelingen belangrijk. Laten jullie je jongen maar genieten. En ik… ik genoot mee. U begrijpt, dat ik natuurlijk niet heb meegedaan. Geen haar van mijn hoofd dat daar aan dacht. Maar ik weet wel dat elk mens ook nestwarmte nodig heeft. Maar als het goed is hebben wij mensen ons eigen nestmateriaal?!
Nogmaals, ik genoot ervan. Ik vond het een schitterend tafereel, die onverstoorbare pony met zijn rug vol haarkauwende en kwebbelende kauwen.

Trudy Dijkstra schildert de magie van de natuur
'Wat mijn hart raakt,
spiegel ik naar buiten in mijn schilderijen'

ZETTEN – Natuur- en kunstliefhebbers kunnen op zaterdag 18 en zondag 19 mei in Atelier Ewald Sorbi genieten van de schilderijen van Trudy Dijkstra uit Brummen. Met nauwkeurige penseelstreken en prachtige ingetogen kleuren weet zij de het wonder en de magie van de natuur op een geheel eigen wijze te vangen.

Trudy Dijkstra is al jaren professioneel beeldend kunstenaar. Haar carrière startte met het illustreren van boeken en het les geven in mandala tekenen. Gaandeweg heeft zij zich verdiept in de klassieke technieken van het fijnschilderen met olieverf. Daarbij is de natuur haar belangrijkste inspiratiebron. "Mijn werken gaan over de magie van dieren en landschappen. Een kunstwerk is voor mij geslaagd als de kijker hier een eigen verhaal bij kan maken en hierdoor even in een andere wereld stapt".

Die wereld creëert zij met eindeloos geduld en grote bezieling. Zo ontstaan afbeeldingen die het realisme heel dicht benaderen. Maar zij heeft daarbij een geheel eigen stijl ontwikkeld, waardoor haar werk een serene en magisch realistische sfeer uitstralen.

Als fijnschilder ervaart zij dat haar techniek en stijl steeds aan ontwikkeling en verandering onderhevig zijn. Het experiment is haar dan ook niet vreemd. "Uitproberen en onderzoeken houden mij scherp en dagen mij uit om steeds voorbij een nieuwe grens te gaan. Natuurlijk heb je bepaalde technische regels te volgen bij het schilderen met olieverf maar qua stijl en techniek volg ik het liefste mijn eigen gevoel en intuïtie. Wat mijn hart raakt, spiegel ik naar buiten in mijn schilderijen".

Magie van de natuur - Expositie Trudy Dijkstra. Atelier Ewald Sorbi, Kerkstraat 1, Zetten Zaterdag 18 en zondag 19 mei, 12 – 17 uur; www.ewaldsorbi.nl.

Biljarter uit Huissen wint EK bandstoten
Dave Christiani wil nu driebandenkoning worden

De kersvers Europees kampioen bandstoten, biljarter Dave Christiani, met vriendin Daisy. (foto: prive-archief Dave Christiani)

Huissen is een Europees kampioen rijker. Het is Dave Christiani, biljarter van beroep die onlangs in Brandenburg (D) op het EK de titel in het bandstoten pakte. 'Na veel tegenslag in de privésfeer lacht het leven me weer toe'.

Tekst: Hans Schmeinck

Goed, Christiani (39) is geen geboren Huissenaar, woont er 'pas' sinds februari vorig jaar maar toch heeft het stadje er een Europees kampioen bij. En wel in het biljarten. De in Heerlen ter wereld gekomen pakte op 1 mei jl. op het EK in het Duitse Brandenburg an der Havel de titel in het bandstoten. ,,In de poule en daarna in de kwartfinale schakelde ik meteen twee Europese toppers uit. Vervolgens lootte ik een mindere tegenstander in de halve finale, maar dan moet je nog wel 'even' winnen. De finale was tegen een ervaren Belg (Eddy Leppens, HS) en werd een thriller. En ik was hartstikke ziek die dag.''

Hoewel de vorige kampioen, de Belgische topbiljarter Frédéric Caudron, er niet bij was, maakt het de prestatie van Christiani niet minder puik. ,,De ontlading was heel groot, mede ook omdat mijn vriendin erbij was en we hebben een jaar veel tegenslag hebben gehad. Het leven lacht me en ons zo weer meer toe.''Extra bijzonder was dat Christiani niet veel getraind had op bandstoten, een spelsoort van het carambolebiljart waarbij de speelbal ten minste één band geraakt moet hebben voor de tweede aanspeelbal te raken. ,,Vooral omdat ik vooraf druk was met lessen geven en met mijn club competitie moest spelen.''

De Kuul

Die club is L&B Ledermode uit het Brabantse Hoeven (zie kader). En die lessen geeft Christiani in cafe De Kuul in Huissen. ,,De eigenaren Joke en Johan Kersten geven me daarvoor de ruimte. Binnenkort koop ik een eigen tafel, die ik daar mag plaatsen.'' De biljartlessen geeft de kersvers Europees kampioen dan aan (oudere) jongeren (zie ook: www.davechristiani.nl). Hij kreeg het zelf al vanaf zijn zesde mee in het café in Limburg waar zijn beide opa's er lustig op los caramboleerden.,,Met les geven en het spelen in clubverband en op toernooien verdien ik mijn geld. Het is geweldig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Al vind ik biljarten een sport, zeker op het niveau dat ik het speel.'' Een heel hoog niveau, want deze titel was alweer zijn zesde Europese. Hij stootte ook al zestien nationale kampioenschappen bij elkaar en een wereldkampioenschap op de vijfkamp. Maar hij wil meer.
,,Ik wil binnen nu en een paar jaar een titel pakken op het NK of EK in het driebanden, toch de meest aansprekende vorm van biljarten.''

Nog aan/op de rol

Christiani is druk de komende tijd. ,,Nog zes weken en dan zit mijn seizoen erop en heb ik eindelijk vakantie. Eerst met mijn club de play-offs in de competitie spelen. Dan doe ik individueel mee aan een Wereldbekerwedstrijd in het Belgische Blankenberge en aan een Grand Prix in Rosmalen. Tussentijds verhuizen we naar Bemmel, waar mijn vriendin Daisy Ahoud oorspronkelijk vandaan komt.'' Is Bémmel plots een Europees kampioen rijker.

Zomercursus geeft brugklassers meer zelfvertrouwen!

(foto: Indigo)

REGIO - De overgang van de basisschool naar de middelbare school is voor kinderen een belangrijke stap. Ze laten hun vertrouwde omgeving achter. Voor veel kinderen is deze overgang spannend en leuk, maar er is ook een groep voor wie die overgang moeilijk of eng is.

Ze zijn op de basisschool gepest, afgewezen of hebben problemen gehad in de omgang met leeftijdgenoten. Voor deze kinderen is het extra belangrijk om ondersteuning te krijgen en zich voor te bereiden op de stap naar het voortgezet onderwijs waardoor ze zich zekerder voelen.

Indigo organiseert in Culemborg en Tiel een tweedaagse zomercursus voor aanstaande brugklassers. De kinderen leren de kracht van positief denken, op een ontspannen en speelse wijze. Daarnaast leren ze: contact leggen met andere kinderen en samenwerken; opkomen voor jezelf; omgaan met plagen en pesten; omgaan met spanning. Alle onderwerpen staan in het teken van een goede start maken op de nieuwe school!

De cursus wordt georganiseerd op O.R.S. Lek en Linge in Culemborg en op R.S.G. Lingecollege in Tiel waarschijnlijk plaats in week 35 van 9.00-16.00 uur. Het volledige cursuspakket bestaat uit een kennismakingsgesprek, tweedaagse cursus en een terugkombijeenkomst of afsluitend adviesgesprek. De cursus is gratis, aanmelden is wel verplicht. Beide cursussen staan open voor brugklasleerlingen die woonachtig zijn in gemeente Buren, Culemborg, Neder-Betuwe, Tiel of West Maas en Waal en is voor leerlingen met minimaal VMBO TL (MAVO) niveau. Voor informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Indigo, telefoon 026 3124483 of info@indigogelderland.nl.

Ronald McDonald Boshuus zoekt vrijwilligers

Een konijn, die de was doet. (foto: A.Neyndorff) A.Neyndorff

ARNHEM - Ronald McDonald Huis Boshuus bevindt zich op het dak van Klimmendaal revalidatiespecialisten. In het Huis kunnen gezinnen van kinderen die behandeld worden in Klimmendaal of het ziekenhuis dichtbij hun kind zijn. Ons Huis is ook één van de aangepaste vakantiehuizen van het Kinderfonds. Gezinnen met een zorgintensief kind kunnen hier op een fijne manier even bijtanken.

Een Ronald McDonald Huis krijgt geen subsidie of andere overheidsgelden en is volledig afhankelijk van sponsoren, giften en inkomsten uit acties. Dankzij de inzet van een enthousiast team vrijwilligers kan Ronald McDonald Boshuus een fijne en huiselijke plek bieden aan veel gezinnen. De vrijwilligers zorgen voor het gezellig maken van het Huis, ontvangen gasten, doen huishoudelijk werk en bieden een luisterend oor. Je draait met elkaar op een gezellige manier een groot huishouden.

Het Huis is geopend van 09:00-21:00 uur, in het weekend van 10:00-20:00 uur. Als vrijwilliger draai je één dienst van vier uur per week (of om de week) "Zonder vrijwilligers kan ons Huis niet open zijn. Daarom zoeken wij vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten en deel uit willen maken van dit fantastische team. Wij hebben jullie hard nodig! Kom jij ons team versterken? Op dinsdag 28 mei organiseren we van 19:00-20:30 uur een informatieavond! Tijdens deze avond vertellen vrijwilligers over het werk en over het Ronald McDonald Huis en krijg je een rondleiding. Wil je je opgeven voor deze avond of wil je meer weten neem dan contact op of stuur een email: 026 3525260 / arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl."

Huissense Marty Huisman nestelt in Normandië
'Ondanks de gele hesjes is het geweldig wonen in Frankrijk

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Marty Huisman (58) Huissen die -via Parijs- in Normandië landde en zich er nestelde, met haar 'buurman'. Die Pierre Maillard is haar echtgenoot geworden. 'Ik leef als een Godin in Frankrijk'.

De eerste halte van het inmiddels al 17-jarige verblijf in Frankrijk van Marty Huisman was Parijs. ,,Daar ging ik met mijn ex-man naar toe vanwege werk, als ook in 2007 naar Normandië. Hij vond het er echter niet leuk. En ik vond er mijn bestemming na 20 jaar beroepsmatig over de wereld gereisd te hebben.''In het dorpje Lieurey raakte ze later bovendien verliefd, op haar buurman, Pierre Maillard (foto). ,,We zijn samengebracht door zijn hond, die altijd bij hem wegliep om met mij te kunnen gaan hardlopen. En dan moest ik het beest weer terugbrengen. Wij verdenken 'm van vooropgezette bedoelingen. Al is de hond inmiddels overleden.''
Het stelde trouwde inmiddels, op 10-10-2010 om 10.10 uur. Zelf heeft Marty geen kinderen. ,,Pierre heeft drie volwassen kinderen. Zijn twee zoons werken met hem samen in de zwembadbusiness die hij heeft opgebouwd. Zelf heb ik, na internationale marketingfuncties bij technologiebedrijven, nu mijn eenvrouwsbedrijf Markety dat diensten verleent aan bedrijven voor het internationaal opzetten en beter laten renderen van beurzen en congressen. Op Europees niveau ben ik een expert op het gebied van evenementtechnologie. Ik ben soms onderweg in Europa, maar ik werk ook veel thuis.''
Het bevalt haar prima in Lieurey. ,,Ik leef als godin in Frankrijk! Ondanks de gele hesjes, is dit een geweldig land om te wonen. Er is ruimte en natuur – zeker hier in Normandië – de voorzieningen zijn heel goed en het eten heerlijk. De Fransen zouden zich minder afhankelijk van de staat moeten opstellen, daar erger ik me regelmatig aan. En de bureaucratie is om te lachen, anders ga je ervan huilen.''

Dubbele nationaliteit

Mede om die bureaucreatie dragelijker te maken vroeg Marty kort geleden de dubbele nationaliteit aan. ,,Het maakt het administratieve gedoe makkelijker, ik mag stemmen en ik ben verkiesbaar voor politieke functies. Ik ben inmiddels lid van de gemeenteraad van Lieurey en ik wil nog wat meer doen in de politiek.'' Qui, de voormalig Huissense is zeer goed geïntegreerd!

Al trekt Nederland nog steeds. Eens per twee maanden gaat ze terug. ,,Ik bezoek dan familie, mijn vader Wim van 91, en zussen en vrienden. Ik heb veel goede herinneringen aan Huissen. Voor mijn geestesoog speelde ik in de jaren '60 en '70 op straat met buurtkinderen, waarvan sommigen nog steeds goede vrienden zijn, in de voormalige Cremerstichting en bij het oude Looveer met de pont. Verder is het musiceren in het klooster van de Franciscanessen een mooie herinnering.''
Heimwee heeft ze nooit gehad. ,,Ik ben al vanaf 1979 weg uit Huissen, vanwege mijn studie in Utrecht. Heimwee is voor mensen die in het verleden leven, ik kijk altijd vooruit.'' Als ze dat doet, dan ziet ze zichzelf niet terugkeren naar Nederland. ,,Het is een prachtig land, maar voor mij niet om te wonen. Het gebrek aan ruimte zou me benauwen, net als de toenemende grofheid van de mensen op alle niveaus van de samenleving.''

'De bureaucratie in Frankrijk is om te lachen, anders ga je ervan huilen.'

Talentenmiddag GV Excelsior

Ook zo lenig? Kom dan naar de talentenmiddag! (foto: Sjemi)

ZETTEN - Kom naar onze turn-talentenmiddag op woensdag 15 mei van 15.00 - 16.30 uur in De Wanmolen in Zetten. Maak jij kans op de plaatsen in de (pre)selectie turnen volgend seizoen? Laat je dan zien en kom naar onze talentenmiddag. Nodig ook jouw lenige vrienden en vriendinnen uit om mee te doen!

De talentenmiddag is er voor de beweeglijke en lenige jeugd uit groep 2 tot en met groep 6 die nu al recreatief turnt of gymt en jeugd die nu nog geen lid is die hun turntalenten willen laten zien. Trainers van GV Excelsior beoordelen deze middag je lenigheid en turnvaardigheden en geven je advies over de groep waar je bij ons in kan stromen.

Basisscholen Westeraam Elst
starten met afvalscheiding

Op de basisscholen in de Elster wijk Westeraam is een start gemaakt met afvalscheiding. (foto: Suzan)

ELST - Afval scheiden, gewoon doen! Met dit thema werd vorige week het startschot gegeven voor afvalscheiding op de drie basisscholen in de wijk Westeraam. Aanleiding voor het thema was de Duurzaamheidsprijs die door een ouder van De Elstar werd gewonnen.

Gehuld in kostuums gemaakt van plastic bekertjes, patatbakjes en vuilniszakken dansen kinderen van de drie basisscholen op het liedje Plastic Soep van Kinderen voor Kinderen. Zo’n duizend kinderen en hun ouders kijken toe. Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder reikte in oktober de duurzaamheidsprijs uit en was dan ook aanwezig bij de opening van het thema. De aanschaf van de bakken werd mede mogelijk gemaakt door de Blokker in Elst.

Met het geld dat gemoeid was met de prijs kocht de winnares twintig sets afvalbakken waarmee de scholen een start konden maken voor afvalscheiding. Het scheiden van afval op de school van haar kinderen was de basis van het duurzaamheidsidee van Hannie Schrijver. Een ander belangrijk onderdeel van het idee was educatie. “Ik denk dat je vroeg moet beginnen met kinderen leren scheiden”, vertelt de moeder. “Niet alleen thuis, maar ook op school. Ik probeer thuis altijd al mijn afval te scheiden, maar als ik de afrit af liep, hield het op en werd alles op een hoop gegooid. Dat vond ik zo’n gemiste kans. En als je de kinderen meekrijgt, krijg je de ouders ook mee.”

Directeur Marco Onstenk van de Elstar is dit ook een doorn in het oog. “Papier scheiden we al jaren. Het overige afval wordt niet gescheiden opgehaald. Daar komt nu verandering in.”

23 / 24

Lieve Sofie,
Heel veel succes met je examen!
Zet hem op, nog even je best doen, en dan een welverdiende lange vakantie. (hopen wij haha)
Dikke knuffel van
Mamma, Pappa, Wesly en Lize

Dit lachebekje wordt 20 mei alweer 2 jaar.
Gefeliciteerd lieve Juul van:

Opa, Oma, Lex, Sterrin, Puk en Mees Xxx

Dit Kleine Piraatje wordt 14 mei alweer 2 jaar.
Van Harte gefeliciteerd lieve schat.
Opa Henny, Oma Diny en Woezel.

Nigel alweer 12 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama, Viggo, Enzo en de gehele familie.

11 mei was het dan zover, toen werd onze spetter 50 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd Dineke.

Dikke knuffel van
je Erik, Sanne en Mirte

vanaf 10 mei iedereen op zij
want dan komt Rachelle met de scooter voorbij.
Sweet 16
Gefeliciteerd.
Opa en Oma

Lieve Lars,
Op 22 mei alweer 5 jaar.
Een hele fijne verjaardag.
Gefeliciteerd een kus en
een knuffel van opa en oma.

Lieve Wesly,
Hoera……!
Wesly was op 6 Mei 13 jaar.

Lieve groetjes van
Pappa, Mamma, Sofie en Lize

Op 7 mei werd je 15 jaar.

Van harte gefeliciteerd.

Chiara, pa & ma

Deze kanjer heeft na zes maanden les
zijn zwemdiploma gehaald.
Super jongen!
Gefeliciteerd.

Hiep hiep hoera

16 mei is Arie 7 jaar

Liefs papa, mama, Lianne