GN Lingewaard

3 juni 2020

GN Lingewaard 3 juni 2020


Kasteel Doornenburg is weer open

De deur is voorzichtig weer op een kier gezet. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENDURG - Kasteel Doornenburg heeft tweede pinksterdag voor het publiek de deur voorzichtig op een kier gezet. Bezoekers kunnen elke zaterdag en zondag weer genieten van een wandeling door het kasteel. Voor de veiligheid van bezoekers en gidsen is het programma aanpast.


De rondleiding is vervangen door een zelfstandige wandeling van ongeveer een uur. Om in de anderhalvemetersamenleving de bezoekersstromen te kunnen sturen wordt er gewerkt met een tijdslot. Per uur kunnen maximaal dertig bezoekers worden toegelaten. Elke bezoeker krijgt op papier informatie mee en in het kasteel zijn op enkele plekken QR codes aangebracht. In elk vertrek staat een gids die eventuele vragen kan beantwoorden.

Voorzitter Menno Tillema laat weten dat de heropening ook een uitdaging is. Door de coronacrisis heeft het kasteel geruime tijd de deuren moeten sluiten. Hierdoor zijn veel inkomsten misgelopen, broodnodig om de geschiedenis voor de toekomstige generaties levend te houden.


Bezoek
Bezoek is elke zaterdag en zondag mogelijk van 12.00 tot 15.00 uur. In de RIVM-richtlijnen staat dat reserveren van toegangskaarten verplicht is. Bezoek hiervoor www.kasteeldoornenburg.nl. Op de website staan tevens de corononaregels voor bezoekers. Lees ze aandachtig, het gaat om ieders veiligheid.

deBol Avond-4-Daagse gaat door, maar dan anders...

A4D Bemmel route door de polder. (foto: deBol Bemmel)

BEMMEL - Vonden jullie het ook zo jammer dat de deBol Junior Avond-4-Daagse niet door kon gaan? Wij wel! Maar... er is iets op gevonden: De Avond-4-Daagse Home Edition!Een jaar zonder Avond4daagse is natuurlijk ondenkbaar. Daarom presenteren wij de Avond4daagse – Home Edition. Loop je dan de Avond4daagse in huis? Nee, joh (of je moet wel een héél groot huis hebben.) Maar je vertrekt wel vanaf thuis. En je maakt je eigen routes, via de app van eRoutes. Natuurlijk ontvang je na vier dagen lopen de enige echte Avond4daagse medaille.


Wat is het?
Met de Home Edition biedt de KWBN (dat is de officiële Wandelbond van Nederland) iedereen de gelegenheid een eigen Avond4daagse te lopen. Dus niet in hele grote groepen tegelijk. Maar alleen met je vriendje, je klasgenootjes of met je gezin. Je kunt de vier dagen lopen in de periode van 1 juni en 31 augustus. Maar tussen de eerste en de vierde dag mogen max. twee weken zitten. Het moet natuurlijk wel een uitdaging blijven... En dat kan overdag of 's avonds en ook in het weekend!


Avond-4-Daagse Medaille
Heb je alle routes gewandeld? Dan zorgen wij er voor dat de medaille bij jou thuis wordt afgegeven. Hartstikke makkelijk dus! De kosten zijn 5,00 euro per persoon. Daarvoor krijg je elke dag een andere route via de eRoutes app. Je kunt kiezen uit 2,5 of 5 of 10 km. Je kunt je alleen inschrijven via https://www.avond4daagse.nl/deelnemers/avond4daagse-home-edition.

Wij van deBol doen (jammer genoeg) niet mee. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de routes, (dat is de KWBN) of voor de veiligheid onderweg en iedereen loopt op eigen risico.

De mooiste foto's van het landschap in Lingewaard

Gendtse polder. (foto: Jack van Dalen)

LINGEWAARD - Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft alle landschapselementen in de gemeente Lingewaard in beeld gebracht.


Enkele weken geleden hebben wij hierover een artikel gepubliceerd en aan de inwoners van Lingewaard gevraagd om ook het mooie landschap in Lingewaard in beeld te brengen. Onze vraag heeft veel reacties opgeleverd. Er zijn bijna honderd foto’s binnengekomen. We hebben alle foto’s beoordeeld. De mooiste foto´s kunt u zien op onze website www.lingewaardnatuurlijk.nl. Ook kunt u daar zien wie de prijswinnaars zijn. Deze ontvangen een nestkast,voederkast of bijenhotel.

Naast de mooie foto’s hebben we ook leuke reacties ontvangen, zoals: “Via deze weg wil ik laten weten dat ik dagelijks geniet van de mooie natuur in Lingewaard!”; “Ik vind het zo'n mooi plaatje, met de mooie blauwe lucht op de achtergrond en de witte wolken, dat ik deze graag wil delen.”; “ Omdat Lingewaard heel veel mooie natuur heeft heb ik namelijk wel een mooie foto”; ”Ik blijf me altijd verbazen over het mooie gebied waarin wij wonen”.

Het is voor de vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk ontzettend fijn te horen dat zoveel mensen genieten van de mooie natuur in onze gemeente. Dat motiveert ons om verder te werken aan een nog mooier landschap in Lingewaard.

Het totaalresultaat van de inventarisatie van de landschapselementen kun u ook zien op de website www.lingewaardnatuurlijk.nl. Ga naar het artikel 'Project landschapsinventarisatie' en daarin staat hoe u de geïnventariseerde landschapselementen kunt bekijken.

Volleybalvereniging Tweestroom hervat trainingen

De jeugd is weer begonnen met trainen. (foto: Tweestroom)

GENDT - Na een periode van bijna twee maanden is Tweestroom weer begonnen met de trainingen. Wel in aangepaste vorm, want we kunnen nog niet in de zaal trainen.


Vorig jaar was er bij zwembad Walburgen al één beachvolleybalveld aangelegd, daar is nu in korte tijd een tweede veld bijgelegd. Zo heeft Tweestroom nu twee beachvolleybalvelden ter beschikking. Hierdoor is het mogelijk om alle teams een keer te laten trainen. De jeugd begon op 15 mei als eerste weer, maar inmiddels hebben alle teams de eerste training(en) er weer op zitten. Iedereen was blij om weer bezig te kunnen, al moet er hier en daar nog wel iets aan de conditie gedaan worden. Er wordt goed rekening gehouden met de RIVM-maatregelen en toch fijn getraind.

Mocht je ook een keer mee willen trainen, neem dan contact met ons op. Meer informatie staat op www.tweestroomsv.nl.


Ingezonden brief


Bedankje gemeente

Er wordt altijd gezegd dat als je wat aanvraagt bij de gemeente dat het geen zin heeft, maar ik heb dat anders ervaren .

Half mei heb ik een bankje aangevraagd om te rusten als ik op weg ben naar de brievenbus op de Gildestraat. Tot mijn verrassing stond er een nieuwe bank op 18 mei onder een boom in de schaduw waar ik en mijn buurvrouw graag gebruik van maken op onze leeftijd.

Hartelijk dank aan de gemeente voor de snelle actie namens de dames Ludeke en Stam.

Ruilwinkel Goed Spul heropent

Winkelinterieur. (foto: Henny Campschroer)

LINGEWAARD - Na een stop van bijna drie maanden vanwege de coronacrisis heropent Goed Spul haar deuren, maar wel op aangepaste wijze. Vanaf dinsdag 9 juni kan men er weer terecht op dinsdag, woensdag en donderdag.


Zo mogen er maar maximaal vijf klanten tegelijk naar binnen en is het verplicht dit te doen met een winkelwagen. Bij binnenkomst wordt u gevraagd de wagen en uw handen te ontsmetten. Vanzelfsprekend komt u niet als u ziek of verkouden bent. Natuurlijk houden we ook hier afstand van 1.5 meter aan en daarom is er een éénrichtingsroute gemaakt.

"U kunt ook alleen maar spullen halen en niet brengen. Dit vanwege corona, maar ook van onze op handen zijnde verhuizing naar een kleinere ruimte. In de zomervakantie zullen we waarschijnlijk verhuizen naar de nieuwe plek die ons beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Lingewaard.
Veel van onze spullen moeten daarom van te voren weg zijn, vooral de grotere spullen, zoals meubilair. Dit kunnen wij in onze nieuwe ruimte niet meer kwijt en zullen we dus ook na de zomer niet meer innemen.

Natuurlijk gaan we de huidige winkelruimte, die we twee jaar lang mochten gebruiken van Hans Geveling, erg missen. Wij zijn heel erg dankbaar voor de kans die we hier gekregen hebben ons klantenbestand uit te breiden en onze bekendheid te vergroten.

Om bovengenoemde redenen kunt u tot de zomervakantie veel dingen gratis meenemen, dus zonder de gebruikelijke stempels te betalen. Al deze spullen staan in een aparte hoek in de winkel. We rekenen op u, nu tot de zomervakantie op de huidige locatie en vanaf september op de nieuwe locatie."

Bibliotheek Doornenburg weer open

Het Ontmoetingscentrum waar de bieb in Doornenburg is gevestigd. (foto: Marcel Krijgsman)

DOORNENBURG - De vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid in Doornenburg gaat op dinsdag 2 juni weer open. Bibliotheekleden kunnen tijdens de openingstijden van het Ontmoetingscentrum waar de bieb is gevestigd, terecht voor het inleveren en lenen van boeken en andere materialen. Ook kunnen bibliotheekleden hier hun gereserveerde materialen ophalen.


In de bibliotheek in Doornenburg is geen personeel aanwezig. Inleveren van geleende boeken en andere materialen kan in deze vestiging tot en met 9 juni nog zonder boete. Voor materialen die vóór 14 maart ingeleverd hadden moeten worden, wordt geen boete berekend in de periode van 14 maart tot en met 9 juni. De reserveringen die al klaar stonden voordat de bibliotheek dichtging, blijven staan tot en met 9 juni.

In verband met de veiligheid van de bezoekers is het in de bibliotheek nog niet mogelijk om te lezen, te studeren of anderen te ontmoeten. Om alles veilig te laten verlopen, worden bezoekers verzocht de richtlijnen van het Ontmoetingscentrum op te volgen. Kijk voor een overzicht van alle coronamaatregelen van de Bibliotheek Gelderland Zuid op www.obgz.nl/heropening.

Parochie H. Maria Magdalena

BETUWE - Wij mogen weer open! Vanaf 1 juli zullen de vieringen in de kerken van de H. Maria Magdalenaparochie worden hervat. Houd de website www.rkparochiemariamagdalena.nl in de gaten voor de meest recente informatie.


Zondag van de Heilige Drie-eenheid:

Wie is God? Deze vraag blijft eenieder zich stellen; of het een kind is dat voor het eerst het woord ‘God’ hoort of iemand die op een zeer gevorderde leeftijd is. De vraag naar het wezen van God is wellicht de belangrijkste vraag die wij in ons gelovig leven stellen. Dat moeten we blijven doen, willen we God kunnen vinden. Maar om een tevreden antwoord te geven op deze vraag, dat vergt misschien wel een heel leven.

De heilige Anselmus van Canterbury die in de eerste eeuw van het tweede Millennium leefde, antwoordde op deze vraag: ‘God, is dat waar boven niets gedacht kan worden.’ God ligt niet ergens voor het grijpen of kunnen we ergens inkaderen of in een vakje plaatsen. Nee, God is veel meer dan wat wij kunnen bedenken in onze beleving van plaats en tijd.

In de Tweede lezing horen wij vandaag het slot van Paulus tweede brief aan de Korintiërs. Het zijn woorden die ons heel bekend zijn omdat ze in onze liturgie zijn opgenomen: “De genade van de Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap van de heilige Geest zij met u allen”. Eigenschappen van God zijn dus: Genade - liefde - gemeenschap.

Lezingen: Ex. 34, 4-6.8-9, 2 Kor. 13, 11-13, Joh. 3, 16-18

Eucharistieviering zondag 7 juni om 10.00 uur vanuit de St. Werenfriduskerk Elst te volgen via: www.kerkomroep.nl, www.facebook.com/stwerenfridus en Omroep Lingewaard TV (KPN kanaal 1478/ Ziggo kanaal 36).

Ingezonden brief

Ingezonden brief


Bedankje gemeente

Er wordt altijd gezegd dat als je wat aanvraagt bij de gemeente dat het geen zin heeft, maar ik heb dat anders ervaren .

Half mei heb ik een bankje aangevraagd om te rusten als ik op weg ben naar de brievenbus op de Gildestraat. Tot mijn verrassing stond er een nieuwe bank op 18 mei onder een boom in de schaduw waar ik en mijn buurvrouw graag gebruik van maken op onze leeftijd.

Hartelijk dank aan de gemeente voor de snelle actie namens de dames Ludeke en Stam.

Heropening museum Hof van Hessen

Huissens museum Hof van Hessen. (foto: HKH)

HUISSEN - Vanaf zondag 14 juni is museum Hof van Hessen weer open voor publiek. Op zaterdag 13 juni is de officiële opening van de nieuwe, tijdelijke tentoonstelling 'Huissen herleeft'. Door de coronamaatregelen kunnen daarbij maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig zijn.


De nieuwe expositie 'Huissen herleeft' geeft een goed beeld van de terugkeer van de evacuees in 1945. Verder komen de noodvoorzieningen, de hulp van buitenaf (onder andere glas uit het Westland) en de eerste wederopbouw in beeld. Er zijn bijvoorbeeld meerdere, tot nu toe onbekende, treffende foto’s opgespoord.

Een zeer fraaie trouwjurk van parachutestof en een bakkersschort gemaakt van oude meelzakken maken ook onderdeel uit van de expositie. Hergebruik van materiaal was immers een bittere noodzaak. Een compleet uniform van een Canadese bevrijder wijst maar weer eens op de hulp, die we bij de bevrijding kregen. Verder zijn er nog meerdere, originele voorwerpen te zien. Zo ook enkele poesiealbums met versjes van mensen waar de Huissenaren geëvacueerd waren.

Momenteel is men nog bezig met de laatste stappen voor de inrichting. Maar ook met maatregelen, die in verband met de coronapanidemie getroffen moet worden. Hierover volgen binnenkort nadere mededelingen.

Winkelpubliek komt in beweging

Limo in de Vierakkerstaat in Huissen. (foto: Corry Janssen)

HUISSEN - Naar het zich laat aanzien zullen meer mensen weer de winkels weten te vinden. Gelukkig zijn onder andere de kapsalons weer open. Daarbij geldt wel dat er rekening moet worden gehouden met de geldende nieuwe regels.


De middenstand in de gemeente vaart er wel bij, want mensen in de winkelstraten betekent ook aanloop en dus eindelijk weer omzet. Zowel winkeliers als het publiek worden daarbij steeds creatiever.

Wel heel bijzonder was het bezoek van een bruidje aan de kapsalon van Armine in Huissen. De klant wilde zeker weten dat ze aan de heersende 1,5 meter afstand zou voldoen. Wellicht dat daarom een limousine werd ingezet voor het vervoer.Het volgende bezoek zal wellicht weer op de fiets of met de auto zijn.

Het belangrijkste is dat onze kernen weer tot leven komen en dat het gepaard gaat met positieve ervaringen. Houd afstand en houd de kernen in leven. Daar vaart iedereen wel bij.

Donateursactie Volhardingis niet voor niets

HUISSEN - Nederland heeft twee moeilijke maanden achter de rug door het coronavirus en alle maatregelen die het Kabinet daarvoor heeft uitgevaardigd.


Een intelligente lock-down moest voorkomen dat door het virus veel slachtoffers zouden vallen. Bedrijven en winkels gingen op slot. Scholen en verenigingen gingen dicht. Binnen blijven en anderhalve meter afstand waren het devies. Het lijkt nu wat beter te gaan. Maar het virus heeft ook mensen ziek gemaakt of zijn overleden. Bedrijven hebben het moeilijk. Ook in onze Zandse gemeenschap.

In die tijd van tegenspoed heeft Volharding het gewaagd de donateursactie door te laten gaan. Niet door huis-aan-huis aan te bellen en te vragen om een gift. Door in de wijken van Huissen-Zand brieven te bezorgen en daarin te vragen om een bijdrage. "Wat zijn wij blij. Dat zoveel Zandse bewoners en bedrijven, ondanks tegenslag en moedeloosheid, de moeite hebben genomen om een bijdrage over te maken aan onze mooie muziekvereniging. Dankzij jullie ruimhartigheid ziet Volharding zich gesteund en gewaardeerd. Heeft u nog geen bijdrage over kunnen maken of bent u het vergeten. U kunt nog altijd uw bijdrage storten op rekening NL46RABO0145884996 ten name van muziekvereniging Volharding Huissen. Dank daarvoor. Dank namens het bestuur en alle leden van muziekvereniging Volharding", aldus voorzitter Theo Van Vuuren.

Sharon Severein redt pasgeboren veulentje

Veulen krijgt de afgetapte moedermelk. (foto: C. Borgers) C borgers

LINGEWAARD - Sharon Severein heeft afgelopen vrijdag een merrieveulentje gered, dat geen melk van de moeder kreeg.


Juliette met het veulen. (foto: C. Borgers) C borgers
Sharon Severein en Eleonoor Degen. (foto: C. Borgers) C borgers
Candlelight en het veulen. (foto: C. Borgers) C borgers
Sharon Severein en eleonoor degen voeden het veulen. (foto: C. Borgers) C borgers

De eigenaar zat met z'n handen in het haar. Nergens was er melkpoeder voor paarden te verkrijgen. Het veulen lag uitgedroogd in de wei bij de moederpony. Sharon twijfelde geen moment en nam het merrieveulen met haar moeder onder haar hoede in de stallen van Severein. De dierenarts gaf het veulen nog geen 10 procent. Om het uur dag en nacht kreeg het veulen de fles. Later werd het veulen geholpen om zelf bij de moeder te drinken. Het veulen is nu stabiel.

Rustplaats kerkuilen niet gesloopt

Naast de gesloopte woning staat de schuur nog overeind. (foto: J. Bruens)

LINGEWAARD - In de verlaten boerderij bij Boerenhoek -die plaats moet maken voor de doorgetrokken A15- waren kerkuilen gaan broeden, volgens de Gelderlander (15-05-20). Tijdens een fietstocht over de dijk bleek tot onze schrik dat de sloop in volle gang was. GroenLinks stelde daarop vragen aan het loket van ViA15.


Gelukkig is er nog geen uil overboord! Volgens de ecoloog van RWS betreft het alleen een van de rustplaatsen voor de kerkuilen, en wel in de naburige schuur. Die schuur wordt pas gesloopt nadat ontheffing is verleend en er compenserende maatregelen zijn genomen. Dat wordt op z’n vroegst in september.

Taekwon-Do wéér begonnen!

Taekwondotraining. (foto: Emil Ripassa)

BEMMEL - Met veel enthousiasme is het Taekwon-Do in Bemmel weer van start gegaan!


Uiteraard volgens alle RIVM- en NOC/NSF-voorschriften. De lessen zijn tijdelijk op het grasveld naast gymzaal De Hoenderik, in overleg met de Pius X-school mag de club ook het schoolplein gebruiken.

De kinderen en de trainers waren weer superenthousiast! Taekwon-Do zorgt voor weerbaarheid, discipline, zelfvertrouwen en respect. Maar nog belangrijker in deze tijd! Het zorgt ook voor vitaliteit. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Daarom mogen in deze tijd ook (tijdelijk) niet-leden mee trainen, zowel bij de jeugd als volwassenen. Wel van te voren in overleg. Meer info staat op www.tagelderland.nl.

Dit gebeurde bij Dieter en Sietse’s Ochtends een eerste bezichtiging, ’s middags een nieuwe woning

HUISSEN - Een betrokken NVM-makelaar schat de mogelijkheden goed in. Dieter en Sietse waren al wat langer opzoek naar een bungalow in Huissen. "We hadden met elkaar afgesproken: als we gaan verhuizen dan schakelen we Johan in." Daarnaast was Van de Ree &Partners dienstvaardig betreft het financiële plaatje van het proces.


Vanaf het moment dat ze hun woning hadden gevonden, verliep alles heel snel. Er werd vanuit beide partijen doorgepakt en de eerste bezichtiging stond vlot gepland. Dieter: “De contacten van Johan waren van groot belang en na de bezichtiging moesten we doorpakken. Johan zei ‘we moeten spijkers met koppen slaan’, dat hebben we toen gedaan en ’s middags was de woning al van ons”, voegt Sietse eraan toe.

Het verkoopproces verliep eveneens soepel en vrij snel kwamen de reacties binnen. "Samen met Johan hebben we onze strategie bedacht en zaten we op één lijn.” Dieter en Sietse hebben de voordelen ervaren van het inschakelen van dezelfde makelaar voor het aan- en verkoopproces. Eén makelaar die het contact over en weer onderhoudt en die beide processen goed met elkaar kan matchen. “De belangen zijn anders, Johan zat er ook voor ons belangen, zo acteerde hij ook; hij was zeer betrokken”, vertelt Dieter.

Een laatste tip van Dieter en Sietse voor toekomstige verhuizers: “Maak een goede planning, en houd je daaraan vast!” Het netwerk van een makelaar kan veel voordelen hebben bij het vinden van uw nieuwe woning, maar ook bij de verkoop van uw huidige woning."

Wilt u ook goede begeleiding bij de aan- en/of verkoop van uw woning? Neem dan contact op met Arns & de Leeuw Makelaars: 026 3258210, info@arnsdeleeuw.nl, www.arnsdeleeuw.nl.

Kinderdorp Bemmel gaat (hopelijk) ‘back to basic’

Kinderdorp Bemmel 2019. (foto: Nick Roelofs)

BEMMEL - Natuurlijk is het nog even afwachten of Kinderdorp Bemmel dit jaar mag en kan plaatsvinden in de herfstvakantie van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 oktober.


Na een spetterende jubileumeditie zijn we inmiddels begonnen met de organisatie van het Kinderdorp in een meer vertrouwde opzet. Mede omdat er zo veel activiteiten noodgedwongen zijn komen te vervallen hopen wij van harte onze activiteit in 2020 voor de jeugd in Bemmel en omgeving te kunnen organiseren voor maximaal 350 deelnemers. Kinderdorp Bemmel zal op de vertrouwde locatie op het grasveld bij de veldschuur plaatsvinden.


Het thema voor deze editie is ‘back to basic’. Daarmee gaan we meer primitieve en vertrouwde activiteiten vormgeven en staan woorden als eenvoud, basis en buitenleven centraal. Neemt niet weg dat we er weer een fantastische week van gaan maken. "Wij hopen dan ook echt dat jullie je weer zullen inschrijven en mee komen bouwen om er samen met ons weer een tof Kinderdorp van te maken. In september gaat de inschrijfperiode van start. Wij houden jullie op de hoogte via facebook, onze website en jullie ontvangen tegen die tijd een (digitale) flyer via je school. Als je bang bent dat je de flyer misloopt mag je ook alvast een berichtje achterlaten op onze website www.kinderdorpbemmel.nl via de contactpagina, dan mailen wij jou persoonlijk de flyer op het moment dat deze beschikbaar komt."

Ook uw bericht in de krant?

OVERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik bovenaan eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook graag in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws insturen'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst. Een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Vragen? Bel: 0481-464770

8 / 16

Hang de Dweilvlag uit in het Dweilweekend!

Ten Man Brass Band met Dweilvlag tijdens Bemmelse Dweildag 2019. (foto: Huisfotograaf Bemmelse Dweildag)

BEMMEL - Op zondag 14 juni zou de 34e Bemmelse Dweildag plaatsvinden in het centrum van Bemmel. Helaas kan de Dweildag als gevolg van het coronavirus en de daarmee samenhangende maatregelen niet doorgaan. Toch wil het bestuur van de Dweildag het dweilweekend, dat altijd in het tweede weekend van juni valt, niet geruisloos voorbij laten gaan.


Het bestuur roept de Bemmelse bevolking en ondernemers op om tijdens het dweilweekend (zaterdag 13 en zondag 14 juni) de Dweilvlag uit te hangen. Hoe mooi zou het zijn als het dorp geel en blauw kleurt, en we terug kunnen denken aan eerdere edities van ons unieke evenement?

"Heb je nog geen Dweilvlag? Tot 12 juni zijn de Dweilvlaggen te bestellen voor tien euro per stuk. Stuur een mailtje naar sponsoring@bemmelsedweildag.nl met het aantal vlaggen dat je wilt bestellen en je naam en adresgegevens, en de vlag wordt zo snel mogelijk bij je thuisbezorgd! Daarmee steun je ook de komende edities van de Bemmelse Dweildag. Bij het bezorgen van de vlag vul je een incassoformulier in. Het bestuur zal het bedrag later van je rekening afschrijven."


Terugblikken

Op zondag 14 juni zendt Omroep Lingewaard (KPN-kanaal 1478 en Ziggo-kanaal 36) beelden uit van eerdere Dweildagen. Zo kom je toch een beetje in hogere dweilsferen!

Ook op Facebook en Instagram laat de Dweildag tijdens het dweilweekend van zich horen. Like de accounts alvast zodat je er niets van mist! Je vindt ze op facebook.com/bemmelsedweildag en instagram.com/bemmelsedweildag.

Veranderingen bij Woonstichting Gendt

GENDT - Een bericht namens enkele bezorgde huurders van GMGB. Een nieuw kantoor aan de Dorpstraat is een hele verandering, evenals een nieuw logo. Ook een nieuw hoofd Vastgoed-wonen (toewijzing) en de overgang naar Entree in juli.


Waarom Entree, we hebben een goede regeling en met Dineke Obdam een hoofd wonen die al jaren lang de belangen van de huurders op een goede sociale manier behartigt, wat gaat er veranderen met een ander hoofd Wonen?

En waarom Entree, iemand uit Den Haag kan via Entree zo aan een woning in Gendt komen en een eigen huurder niet, dit is toch niet de bedoeling? Zijn alle plannen een nieuw begin voor fusieoverleg?

We hebben de voorzitter van de huurdersvereniging gevraagd hoe het zit. Zijn reactie is: 'Het klopt dat er een nieuw hoofd Vastgoed-wonen deze maand begonnen is, wij hebben nog geen kennis gemaakt, ik weet ook niet hoe de afspraak met Dineke over haar taken zijn. Ben het met jullie eens dat zij het sociale gezicht van de Woonstichting is en ik hoop dat dat zo blijft. Wat betreft Entree, ook voor de huurdersvereniging een moeilijk onderwerp, wij snappen ook niet dat er niet meer voor eigen huurders en/of woningzoekenden gedaan kan worden, op veel plaatsen wordt wel extra toe gewezen, we zijn hierover nog in overleg.'

Dan de vraag, fusie? 'Het is bekend dat er intern bij de Woonstichting gedacht/gewerkt wordt aan een fusie, maar hoe en met wie en op welk termijn is ook voor ons niet duidelijk, maar voordat dat zover is komt de Woonstichting eerst bij haar huurders langs en het is zo dat wij als bestuur instemmingsrecht hebben en als het niet in het voordeel van de huurders is gaan we niet akkoord.

Openstelling protestantse kerk Bemmel

Protestantse kerk Bemmel. (foto: Lies Manders)

BEMMEL - "In deze tijd met alle coronamaatregelen, waarin alles zo anders is, missen we ook het samenkomen in de zondagse erediensten en de andere activiteiten, georganiseerd vanuit de kerk. En dat terwijl de kerk er graag voor u wil blijven zijn."


De kerkenraad heeft daarom besloten om deze prachtige kerk aan de Oude Kerkhof 13 voorlopig één keer per week open te stellen. Wekelijks is de kerk geopend op woensdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur.

Iedereen, die daar behoefte aan heeft, is dan welkom in de kerk. Ds. Gertjan Boer zal dan ook aanwezig zijn in de kerk. "U kunt een tijdje zitten, wat rondlopen en een kaarsje aansteken. U mag ook de stilte zoeken. Als u behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor, is ds. Boer daar voor u. Er liggen ook gedichten klaar die u mee mag nemen naar huis.

Het is wel belangrijk om ons aan de regels van het RIVM te houden. Dus graag bij binnenkomst uw handen reinigen en voldoende afstand houden. We hopen juist ook op deze manier in verbinding te blijven met elkaar."

Bestuur stichting deBol mist jullie!

Bestuur stichting deBol Bemmel. (foto: deBol Bemmel)

BEMMEL - "Wij missen jullie !Al sinds half maart wordt er niet meer gewandeld door de wandelaars van stichting deBol Bemmel. Ook wij moeten ons houden aan de richtlijnen van het RIVM, dat betekent dat we tot in elk geval 1 september niet gaan wandelen."


"En dat vinden wij echt hartstikke jammer! Wij missen de wandelaars, de woensdagwandelingen, de gezellige praatjes onderweg, de o zo gezellige koffiepauzes. In de zomermaanden wordt er ook niet gewandeld, de Nijmeegse Vierdaagse gaat niet door, dus ook daar komen we elkaar niet tegen.

Gelukkig hebben we nog wel onze website en onze nieuwsbrieven, die in deze vreemde tijd gemaakt worden en aan onze wandelaars en Vrienden worden gestuurd.

We hopen dat we in het nieuwe seizoen weer kunnen starten met de woensdagwandelingen, maar helaas kunnen we nu nog geen exacte datum noemen. Houd daarom onze website www.debolbemmel.nl goed in de gaten; zodra we maar enigszins mogen, gaan we weer aan de wandel! Lieve mensen, blijf gezond, houd de moed erin, schenk elkaar een beetje extra aandacht en wees lief voor elkaar! Wij denken aan jullie! Hopelijk zien we elkaar weer snel na de zomer!"

Protestantse kerk van Gendt geopend

GENDT - Donderdag 4 juni zal de protestantse kerk van Gendt weer geopend zijn van 14:00 – 15:30 uur. Iedereen die even een moment van stilte zoekt of een gesprekje wil hebben, is welkom.


De eigen predikant Margreet de Bree zal dan aanwezig zijn. Je kunt gewoon even rustig in de kerk zitten, luisteren naar muziek of een gedicht lezen dat nieuwe inspiratie kan geven. Als je wil, kun je ook een kaarsje aansteken.

Natuurlijk gelden ook hier de maatregelen van de overheid wat betreft sociale interactie, zoals de onderlinge afstand en geen hand geven. De komende donderdagmiddagen in juni zal de kerk van 14:00 – 15:30 uur geopend zijn voor een bezoekje. Adres: Torenlaan 12, Gendt.

Nieuwste WOII-boek Bongers is meesterwerk

Impressie boek Vleugellam. (foto: Jan in 't Hout) Jan in 't Hout

BETUWE - In het kader van Gelderland Herdenkt heeft Michel Bongers op initiatief van het Exoduscomité zijn nieuwste oorlogsroman geschreven.


De geplande presentatie van het boek kon in april geen doorgang vinden en zal later plaats vinden. Dan zal het een Michel Bongers eigen bijzondere voorstelling in de Theaterkerk in Bemmel worden. Daarover later meer in Hét Gemeente Nieuws.

Belangrijk voor dit moment is, dat het bijzonder mooi en degelijk uitgewerkte boek gedrukt is. Het ligt dus al te wachten op lezers. Vanaf eind mei is het boek te verkrijgen in de Bruna winkels in Gendt, Elst en Huissen.Tevens in boekhandel Onder de Toren in Bemmel.

Voor velen zal het verhaal dat in de jaren '70 speelt herkenningen met personen en plekken oproepen. Voor anderen is het een unieke kennismaking met onze regio. A bridge too far... en dat in een meeslepende roman verwerkt. Met veel feiten en vele in kleur en zwart - wit getoonde foto's. Natuurlijk een prachtgeschenk voor vaderdag. Het boek verdient een vaste plek in ieder huis. Prijs bedraagt 19.95 euro in de genoemde boekwinkels. Voor nadere informatie kan men contact opnemen met www.exodushuissen.nl.

Gendts Bevrijdingsconcert weer te zien

Sint-Sebastianus tijdens Gendts Bevrijdingsconcert. (foto: PR Sint-Sebastianus)

GENDT - Aanstaande zaterdag 6 juni om 19.30 uur en 21.15 uur is het Gendts Bevrijdingsconcert weer te zien op Omroep Lingewaard.


Op 5 mei werd het verhaal van Gendt en omstreken tijdens de Tweede Wereld Oorlog middels een bijzonder concert, live uitgezonden op Omroep Lingewaard en het YouTube kanaal van Sint Sebastianus.

Het was een hele ervaring middenin de coronacrisis, dat gezinnen bij elkaar bracht om vanaf hun bank te bekijken. Vele gezinnen uit Huissen, Bemmel, Haalderen, Doornenburg en van verder weg keken naar dit concert en zagen vele herkenbare plekken uit de Betuwe. Echt de moeite waard om weer terug te kijken, ook als je ergens anders woont in Lingewaard.

"Heb je het toen gemist? Dan heb je nu weer geluk! Het gehele concert is vanaf nu op het YouTubekanaal van Sint-Sebastianus te zien via youtube.com/SebastianusGendt. Op 6 juni nogmaals, in verband met de herdenking van D-Day, een laatste keer op Omroep Lingewaard: bij Ziggo kanaal 36 of 332 en bij KPN op kanaal 1478."

De verfilming van het concert is een productie van Elwin van Alst Media met geluid gemixt door Janssen Sound en Light.

TV Huissen start met padel

Padelbaan. (foto: A. ter Burg)

HUISSEN - De twee nieuwe padelbanen die onlangs bij tennisvereniging Huissen zijn aangelegd zouden op 29 maart officieel worden geopend, maar die officiële opening wordt nog even uitgesteld. Wel worden de banen per 1 juni in gebruik genomen.


Wat is padel? Padel is een combinatie tussen tennis en squash, waarbij je ook de glazen wanden mag gebruiken om de bal terug te slaan. Je speelt het als dubbelspel met een net ertussen. Padel is relatief makkelijk te leren en is voor jong en oud, man en vrouw, beginner of prof, valide of minder-valide, links- of rechtshandig, groot of klein. Het racket heeft geen snaren en dat zorgt ervoor dat de bal makkelijk de andere kant van het net bereikt. Je speelt als beginner al snel een rally. Fysiek is Padel minder inspannend dan bijvoorbeeld squash en de baan is kleiner dan een tennisbaan, waardoor je in minder stappen bij de bal bent.

Waarom is padel spelen zo leuk? Direct leuke rally’s, waardoor je meteen succes ervaart. Héél toegankelijk, door korte padelrackets en klein veld. Heerlijk intensief. Goed te belopen. Jong & oud.


Kennismaken met padel!

Tennisvereniging Huissen wil graag iedereen laten ervaren hoe leuk padel is. In de maanden juni, juli en augustus zijn er gratis clinics door padel-ambassadeurs, leuk om zelf te proeven van deze geweldig leuke sport!

Aanmelden voor deelname aan een clinic kan via padel@tvhuissen.nl. Inschrijven voor de lessen van de padeltrainer is mogelijk via marianne@ik-padel.nl. In twee proeflessen maak je kennis met Padel. Je krijgt uitleg over de basistechniek en speluitleg. Meer info staat op www.tvhuissen.nl.

Zo sponsor je smartlappenkoor Lingewaard

SLK Lingewaard. (foto: Ivo Hilgenberg)

LINGEWAARD - Smartlappenkoor Lingewaard heeft middels deze krant laten weten dat zijn Korenfestival Bemmel Zingt op 12 juli 2020 wegens de coronacrisis is afgeblazen...


Ook hebben zde zangers al hun optredens vanaf februari moeten afzeggen. Omdat diverse kosten echter gewoon door lopen, is het logisch dat hun kas leger raakt. Gelukkig hebben zij vele trouwe sponsors (te vinden op slk-lingewaard.nl).

Sponsor Pim Scheperkamp van Jumbo Bemmel geeft hen tevens de gehele maand juni de gelegenheid om statiegeld in te zamelen. "Door jouw statiegeldbonnen te deponeren in de bus rechts naast de flesseninname in de Jumbo in Bemmel sponsor je dan smartlappenkoor Lingewaard. Samen met jou, alle andere sponsors, vrijwilligers en ondernemersvereniging Beleef Bemmel gaan zij vol goede moed op naar Bemmel Zingt op zondag 11 juli 2021. Noteer deze datum al vast in je agenda, want smartlappenkoor Lingewaard gaat er, samen met al die anderen, een geweldig feest van maken.

DOORLOOP

door korte padelrackets en klein veld. Heerlijk intensief. Goed te belopen. Jong & oud.


Kennismaken met padel!

Tennisvereniging Huissen wil graag iedereen laten ervaren hoe leuk padel is. In de maanden juni, juli en augustus zijn er gratis clinics door padel-ambassadeurs, leuk om zelf te proeven van deze geweldig leuke sport!

Aanmelden voor deelname aan een clinic kan via padel@tvhuissen.nl. Inschrijven voor de lessen van de padeltrainer is mogelijk via marianne@ik-padel.nl. In twee proeflessen maak je kennis met Padel. Je krijgt uitleg over de basistechniek en speluitleg. Meer info staat op www.tvhuissen.nl.

15 / 16

Hieperdepiep Hoera!
Deze Cowboy is 30 jaar!
Liefs, Laura, Theo & Leny, Roy & Karin.

Lieve Ruth en hele dame al die in Amersfoort woont! We zijn trots!

Gefeliciteerd!

Liefs Oma en en Opa Evers

Neef Roger,

2 juni 50 jaor, waor blief de tied.

Ow wilde haore buj nog lang nie’ kwiet.

Gefeliciteerd van ons: de Hoentjes.

Deze kanjer ziet 3 juni Abraham

Gefeliciteerd namens Richard en de honden Lizzy & Toby

Vrienden: René, Jolanda & Maria, Igor en Chris

Dit mooie stel,

wisten het 50 jaar geleden wel.

Samen in de huwelijksboot,

En nog altijd elkaars echtgenoot.

Van harte gefeliciteerd,

Van ons allemaal xxxx

Met een Smile kan Walter zeggen

         Ik ben al weer 50 jaar

        Van harte Gefeliciteerd

en zet de taart maar klaar!

Foto: Picasa

Op 6 juni wordt deze stoere voetballer al 9 jaar!

Dikke knuffel op afstand
van opa en oma’s.

Lang zullen ze leven
Els en Nol mogen op 5 juni,
hun 50e trouwdag beleven!
Gefeliciteerd namens de buurt!

Julia, onze kleindochter, wordt 9 juni 10 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke kus van
Opa en Oma Huissen.

Hiep hiep hoera
3 juni wordt
Noor 1 jaar.
Kusje Opa en Oma

Het is toch echt waar, deze BBQ-ster wordt 7 juni 60 jaar.
Gefeliciteerd!
Nancy, Dennis, Willie, Chris, Regina en Theo.

Hieperdepiep Hoera!
Deze knappe meid is 25 jaar!
Kleine meisjes worden groot!

Liefs, Jeroen, Theo & Leny, Roy & Karin.

7 Juni wordt deze lieverd,
alweer 8 jaar.
Gefeliciteerd en dille kus van opa Boef en oma Astrid

Hiep hiep hoera!
Op 4 juni wordt onze Lieve opa Géry 70 jaar!

Dikke kus Pien en Lola!

4 Juni alweer
10 jaar getrouwd

Gefeliciteerd