GN Nijmegen-Noord

29 november 2017

GN Nijmegen-Noord 29 november 2017


Dansdemonstratie in Sint-Jozef

LENT - Op donderdagavond 30 november wordt een bijzondere dansdemonstratie gegeven in de ontmoetingsruimte Plein Lent, van wooncentrum Sint-Jozef Lent.

Het danspaar Ria Kop en Boudewijn Jansen zijn professionals in de danswereld. Zij zullen het balroomdansen en Latijns-Amerikaans dansen showen. Diverse dansen zoals de samba, chacha en rumba worden gedemonstreerd. Zij komen in originele danskleding en tijdens deze avond wisselen ze ook van kleding. In de pauze en ook na afloop van de voorstelling is er een zanger met toepasselijke liederen. Ook is na de demonstratie gelegenheid om zelf te dansen.

De avond begint om 19.00 uur. Entree voor deze avond is 7,50 euro. Dit is inclusief koffie/thee, een drankje en een hapje. Adres: Lentse Schoolstraat 29 Lent. Het belooft een sfeervolle avond te worden. Iedereen is welkom!

Sinterklaas Bingo met mooie prijzen

OOSTERHOUT - Op vrijdag 1 december houdt vogelsportvereniging Kantropa haar jaarlijkse terugkerende Sinterklaasbingo met als prijs, salades vleesschotels rollade en levensmiddelendozen.

Ook zijn er diverse geldprijzen te winnen. De bingo bestaat uit 8 rondes en de kosten daarvan zijn 4,50 euro. Ook is er de welbekende gratis ronde en verloting voor eenieder die meespeelt. De aanvang van de bingo is 20:00 uur en de zaal is al open om 19:00 uur.

De bingo is in café/zaal Merkus aan de Dorpsstraat 12 in Oosterhout.

Virtual reality-ervaring huiselijk geweld in bibliotheek Nijmegen

NIJMEGEN - Week 47 en 48 staan in het teken van landelijke weken tegen geweld.

Om geïnteresseerden de dreigende realiteit van huiselijk geweld te kunnen laten ervaren, organiseren Veilig Thuis Gelderland-Zuid en Moviera een 'virtual reality experience'. Deze vindt plaats op maandag 27 november in de Bibliotheek van Nijmegen aan de Mariënburg. Tussen 9.00 en 12.00 uur zijn mensen welkom om de vijf minuten durende ervaring via een virtual-reality bril te beleven.

Virtual reality-ervaring huiselijk geweld in bibliotheek Nijmegen

NIJMEGEN - Week 47 en 48 staan in het teken van landelijke weken tegen geweld. Om geïnteresseerden de dreigende realiteit van huiselijk geweld te kunnen laten ervaren, organiseren Veilig Thuis Gelderland-Zuid en Moviera een 'virtual reality experience'. Deze vindt plaats op maandag 27 november in de Bibliotheek van Nijmegen aan de Mariënburg. Tussen 9.00 en 12.00 uur zijn mensen welkom om de vijf minuten durende ervaring via een virtual-reality bril te beleven.

Ressen mag kasteel tot leven roepen

RESSEN - Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR) is gestart met de invulling kasteelterrein Ressen. Er is een werkgroep opgericht die samen met gemeente Lingewaard en Park Lingezegen het ontwerp gaat maken voor dit historisch terrein en zijn omgeving.


De werkgroep bestaat uit eigen organisaties: Gemeenschapshuis de Kosterij, NH Kerk, Pleisterplaats en VDR. Partijen die ook betrokken zijn: Historische Kring Bemmel, Erfgoed adviseur Marc Kocken, Stichtingen Oude Postweg, Doornik Natuurakkers, Streekmuseum Lingewaard en Talento Metissimo bieden ondersteuning.

Afgelopen week heeft VDR aan Stichting Landschapsbeheer Gelderland opdracht verleend om alle wensen te inventariseren en te vertalen tot één gezamenlijk plan. Hierin komen onder andere beplanting, grachtenstructuur, kasteelterrein, wandel- en fietspaden aan de orde. VDR bedankt Park Lingezegen die de kosten voor haar rekening neemt.

Vooral het uitbeelden van historie over het voormalig kasteel is een uitdaging. Bij archeologisch booronderzoek zijn puinresten aangetroffen van, zeer waarschijnlijk, dit kasteel (tussen de 10e-14e eeuw), als van het daarna gebouwde Huis te Ressen (17e-18e eeuw). Uit een eerder gevonden tekening blijkt dat de oudste fundamenten 1,40 meter dik waren met een omtrek van ongeveer 21 bij 32 meter, zonder bijgebouwen. Volgens kenners komt dit aardig overeen met kasteel Doorwerth. Kortom, hier stond ooit een voornaam kasteel, dat past bij het historisch karakter van Ressen.

De werkgroep zal komende tijd verder onderzoek doen en kijken hoe deze het beste verbeeld kan worden om van Ressen een ware Parel van Park Lingezegen te maken.

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 2 december

19.00 uur: St. Jacobus de Meerderekerk Valburg, eucharistieviering,m v. Bulthuis, Magna Voce

Zondag 3 december

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, , eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

09.30 uur: Maria Geboortekerk Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Enjoy

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk Heteren, eucharistieviering, F. Bomers, Magne Voce

11.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, F. Bomers, Musica Nova

Zaterdag 9 december
19.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

19.00 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.

Zondag 10 december

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, G. Peters en R. Heinen, Koor Zonder Grenzen

09.30 uur: Maria Geboorkerk Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Herenkoor

11.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart

Bridgeclub Doublet Bemmel

Winnaars 2e ronde Foto: A. Ariens/Bruil Foto: A. Ariens/Bruil

BEMMEL - Na de tweede ronde wisten Riet en Ine met een score van 57,37 procent beslag te leggen op de eerste plaats.

Aangezien de wisseltrofee, beschikbaar gesteld door onze sponsor verder verfraaid wordt, kregen zij alleen de bijbehorende waardebonnen van Verfhandel een Woonwinkel Mattijssen uitgereikt. Met Sonja en Riet en Truus en Gerard starten zij in de B-lijn.

Van de B naar de A gaan Leo en Trees, samen met Jeroen en Els en Clara en Piet. In de A-lijn was de eerste plaats voor Erik en Jaap. Met het oog op de komende feestdagen is de evenementencommissie al druk doende met het organiseren van de kerstdrive. "Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail anne.ariens70@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030."

Schrijfcafé Lingewaard

BEMMEL - Voor de tweede keer wordt het Schrijfcafé georganiseerd bij ParticipatiePunt Bemmel. Vindt u het ook jammer dat we steeds meer op digitale wijze met elkaar communiceren? Er steeds minder brieven en kaarten geschreven worden, terwijl het schrijven van een brief, verhaal of ansichtkaart prettig is om te doen. En bovendien voor de lezer of ontvanger leuk om te krijgen.

Herkent u zich in bovenstaand verhaal dan nodigen wij u uit om naar het Schrijfcafé op woensdag 13 december van 10.00-12.00 uur te komen om samen met andere liefhebbers van het geschreven woord aan de slag te gaan met brieven, verhalen en schrijven in het algemeen. Ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal of voor wie Nederlands de tweede taal is, zijn welkom. Plezier in het schrijven staat bovenaan!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met initiatiefnemer van het Lingewaardse Schrijfcafé, Albert van Duijn: e-mail: chroniqueur@tele2.nl, 06 20649643.

Het schrijfcafé is op Cuperstraat 9 in Bemmel. Aanmelden: SWL Meldpunt: 088 2552555/e-mail:meldpunt@swlingewaard.nl. Koffie/thee kost een euro.

Schrijven tegen onrecht

Pleisterplaats Ressen Foto: Hans Rutgers

RESSEN - Zondag 10 december van 13.00 tot 17.00 uur is er een schrijfactie voor Amnesty International in De Kosterij, Kerkenhofstraat 3, Ressen.

Je medemens steunen met het schrijven van brieven en kaarten, dat is wat er wereldwijd gebeurt op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Amnesty International, de organisatie die zich inzet voor mensen die onterecht in de gevangenis zitten, organiseert op die dag schrijfacties over de hele wereld.

"Ook wij, vanuit Pleisterplaats Ressen, doen hieraan mee en nodigen je van harte uit om te komen schrijven. Je kunt een gevangene schrijven en hem of haar hiermee een hart onder de riem steken. Je kunt ook de verantwoordelijke machthebbers laten weten dat je het niet met hun handelwijze eens bent en dat je hen verzoekt om zich te houden aan de internationale afspraken t.a.v. de rechten van de mens. In het verleden is meermaals gebleken dat deze machthebbers hier zeer gevoelig voor zijn. De ontvangst van zoveel afkeuringen vanuit alle delen van de wereld blijkt echt effect te hebben. Er zijn al heel wat gevangenen vrijgekomen door deze schrijfacties."

Kaarten en voorbeeldbrieven liggen klaar en voor koffie en thee wordt gezorgd. Je mag de hele middag komen, maar je kunt ook een klein poosje meedoen. Elke kaart en elke brief telt.

Unieke samenwerking Sociëteit het Manneneiland, Teejaater PAN en Het Nieuw Betuws Kamerkoor

BEMMEL - Dit seizoen speelt Teejaater PAN samen met Het Nieuw Betuws Kamerkoor de bijzondere voorstelling ‘Manneneiland, van oorlogstijd naar sociëteit’ in opdracht van Sociëteit het Manneneiland. Aanleiding is het 75-jarig bestaan van de Sociëteit. De voorstellingen vinden plaats op 25 en 26 mei en 2 en 3 juni 2018 in de Theaterkerk in Bemmel.


Het theaterstuk neemt u mee in de geschiedenis van Bemmel en de Betuwe in en na de oorlog. De oorlog, het verzet, onderduikers, evacuatie en het ontstaan van het Manneneiland komen aan bod. Maar ook de ontwikkeling van Bemmel van boerendorp naar moderne leefgemeenschap. En wat betekende het onderwijs voor de cultuur en het verenigingsleven? Overleeft de Mannensociëteit dat allemaal? Spannende sketches, intriges en alledaagse zaken over personen die een bijzondere rol hebben gespeeld in de geschiedenis en de culturele ontwikkeling van Bemmel. En dat waren zeker niet alleen mannen. Vrouwen hebben een belangrijke rol in het stuk. Zij leveren op humoristische wijze hun kritische commentaar op de gebeurtenissen.

Uitdaging
Het scenario voor de voorstelling is geschreven door Erik Karel de Vries in nauw overleg met vertegenwoordigers van de Sociëteit, de Historische Kring Bemmel en Teejaater PAN. Samen zijn ze gekomen tot een boeiend verhaal met een knipoog, omlijst door muzikale intermezzo’s en in een opvallend decor: een mooie uitdaging voor spelers, zangers, decorbouwers en technici.

De kaartverkoop voor de voorstelling gaat binnenkort van start.

Bewoners Liduina nu actief met digitale spellen

Burgemeester Marianne Schuurmans in actie met bewoner. Foto: RijnWaal Zorggroep archieffoto

BEMMEL - Op maandag 20 november hebben leden van de Stichting Maatschappelijke gezondheidszorg (MGZ) een aantal digitale beweeg- en activeringsapparaten officieel overhandigd aan RijnWaal Zorggroep, ten behoeve van het welzijn van de cliënten.

De overhandigging heeft plaatsgevonden in Liduina in Bemmel met een feestelijke en actieve bijdrage van burgemeester Marianne Schuurmans en bewoonster van Liduina, mevrouw Spieard.

De apparaten bestaan uit een fietslabyrint, een braintrainer en een tovertafel en zijn bedoeld als hulpmiddel voor activering. Lichamelijke activering door een digitale fietstocht te maken met het fietslabyrint. Er zijn diverse routes mogelijk, in het binnenland of buitenland. Voor het stimuleren van het denkvermogen is nu de braintrainer te gebruiken. Middels allerlei digitale spellen op een groot scherm kunnen bewoners actief bezig zijn. De tovertafel is bedoeld om al bewegend gezellig bezig te zijn, met licht en beeld.

"We zijn ontzettend blij met deze gulle gift van Stichting MGZ. Deze materialen kunnen een grote bijdrage leveren aan het welzijn van de ouderen", aldus Mascha van Kempen, teamleider welzijn en vrijwilligerszaken van RijnWaal Zorggroep. Zoals jongeren bij slecht weer naar de sportschool gaan, zo krijgen de bewoners van RijnWaal Zorggroep nu de mogelijkheid om actief te zijn, bij weer of geen weer.

Citadel College steunt goede doel met pubquiz

NIJMEGEN - Vorig jaar vond op het Citadel College voor de eerste keer de grote Citadel Pub Quiz plaats om geld op te halen voor Serious Request en de vestiging van de school in Oeganda. Omdat het een gezellige en leuke avond was nodigen we iedereen dit jaar uit voor de grote Citadel Pub Quiz, part 2.

Op vrijdag 15 december wordt de aula van het Citadel College omgetoverd tot een pub en spelen we vanaf 19.30u stipt opnieuw een zinderende wedstrijd. Iedereen is welkom.

Het belooft een gezellige avond te worden, met veel quiz- en doevragen (van taal, sport, muziek en wetenschap tot vragen over de regio, foto- en puzzelopdrachten), waarbij je – onder het genot van een hapje en een drankje - in een strijd tegen andere teams kunt bepalen wie dit keer winnaar wordt van deze Citadel Pub Quiz.

Een team bestaat uit minimaal vier en maximaal zes personen en het maakt niet uit hoe het team is samengesteld (een team met verschillende specialiteiten, maakt natuurlijk meer kans). Het enige wat we vragen is 25 euro inschrijfgeld (of meer) per team voor het goede doel en natuurlijk enthousiasme en gezelligheid op de avond zelf. Je kunt je inschrijven via quiz@citadelcollege.nl tot uiterlijk zondag 10 december onder vermelding van je teamnaam en de namen van de deelnemers. Er is plek voor maximaal 40 teams. Wees er snel bij!

ZVO actief op Gelderse Kampioenschappen

Benjamin en Iris Foto: Yvonne Heus

ELST - Twee zwemmers van de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) hebben deelgenomen aan de Gelderse Kampioenschappen korte baan, die in Nijmegen zijn gehouden. Zij verbeterden in totaal zes persoonlijke records.

Iris de Meij behaalde op de 50 meter rugslag een vijfde plaats en verbeterde haar persoonlijk record op deze afstand met bijna een seconde. Op de 100 meter vrije slag eindigde zij in een tijd van 1:14.16. Op de derde afstand waarop zij uitkwam, de 200 meter rugslag, tikte zij aan na 2:55.97. Verder kwam Iris nog uit op de 200 meter vrije slag. Zij zwom op deze afstand een tijd van 2:42.57. Tenslotte verbeterde zij haar persoonlijk record op de 100 meter rugslag met bijna een seconde. Zij werd op deze afstand vijfde in een tijd van 1:17.65.

Op de 100 meter vrije slag verbeterde Benjamin McCarthy met zijn tijd van 1:03.03 zijn persoonlijke beste tijd met een halve seconde. Op de 200 meter rugslag tikte hij als achtste aan in een tijd van 2:35.97, wat ook een persoonlijke verbetering betekende van meer dan een halve seconde. Ook op de 400 meter wisselslag zwom Benjamin naar een aanmerkelijke verbetering van zijn persoonlijk record. Met een tijd van 5:47.58 stelde hij zijn tijd met maar liefst zeven seconden scherper. Ook op de afsluitende 50 meter vrije slag zwom hij met een tijd van 28.93 een fractie sneller dan voorheen.

Schaakprobleem 3

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen drie weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen

Pelgrimswandeling Ressen Foto: Sietinga Fotografie

RESSEN - De Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen op 2 december is een meditatieve wandeltocht in het winterse landschap van rivier en boomgaard.

Een beproefde en mooie manier om je hoofd leeg te maken, je gedachten te ordenen en stil te staan – soms letterlijk – bij wat voor jou betekenisvol is. We lopen deels in stilte en onderweg vinden waardevolle ontmoetingen plaats.

Na een kop koffie en een meditatief moment in de Ressense kerk (Kerkenhofstraat 3) start de wandeling om 10 uur. Ongeveer halverwege de tocht is er een plek om uit te rusten, iets te drinken en te eten. We eindigen weer in de kerk, waar we samen afsluiten en waar voor wie dat wil nog wat drinken en een krentenbol is.

Koffie en thee in de kerk vanaf half tien, we zijn rond lunchtijd terug. U hoeft zich niet op te geven, het programma wordt als het nodig is aangepast aan het aantal deelnemers, zodat de stilte en de ontmoeting mogelijk blijft. Meer info staat op www.4-plek.nl.

Amnesty's Schrijfmarathon Bemmel

Vorig jaar werd er door het hele land geschreven voor Amnesty International. Foto: Amnesty International Foto: Amnesty International

BEMMEL - Amnesty International organiseert jaarlijks een Schrijfmarathon om massaal brieven voor mensen die groot onrecht is aangedaan te schrijven.

Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven.

"Vanuit de Protestantse Gemeente Bemmel willen we op zaterdag 9 december bijdragen aan deze lawine aan brieven. Tussen 10:00 en 14:00 is het in Koinonia (Oude Kerkhof 13, naast de protestantse kerk) mogelijk om mee te schrijven. Hier liggen voorbeeldbrieven, groetenkaarten en kleurplaten voor de kinderen. Schrijft u ook mee?"

Sinterklaas op De Minkhof

BEMMEL - Hoewel het topdrukte is voor Sint en zijn gevolg heeft hij toch weer een gaatje kunnen vinden om De Minkhof te bezoeken! Op zondag 3 december vanaf 11.00 uur wordt hij verwacht.

Sint zal voor de aanwezige bezoekers een klein cadeautje bij zich hebben en nadat hij vertrokken is kunnen de gasten van De Minkhof genieten van een heerlijke lunch: erwtensoep en bonensoep. Iedereen kan zich aanmelden via e-mail (info@minkhof.nl), bellen met telefoonnummer 0481 357185 (op maandag, woensdag en vrijdag) of persoonlijk langskomen om een kijkje te nemen op de openingsdagen: maandag, woensdag en vrijdag. Actieve senioren uit Lingewaard zijn daar altijd welkom!

De kosten bedragen voor deze ochtend/middag 7,50 euro (bij inschrijving te voldoen). Leef- en doeboerderij De Minkhof is gevestigd aan Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel (www.minkhof.nl).

Repaircafé in Elst en Randwijk

OVERBETUWE - De vrijwilligers van het Repair Café Overbetuwe staan op donderdag 30 november en 1 december weer klaar om samen met de bezoeker kapotte spullen te repareren of advies te geven.

Het gaat hier bijvoorbeeld om elektrische huishoudelijke artikelen, elektrisch gereedschap, audioapparatuur, lampen maar ook om kledingreparatie (televisies en witgoed vallen buiten het bereik van dit Repair Café). Ook voor vragen op het gebied van de computer of tablet kunt u terecht, bijvoorbeeld hoe om te gaan met de usb-stick of een vastgelopen programma.

Het repaircafé in Elst vindt plaats op donderdag 30 november van 13.00-16.00 uur in de kringloopwinkel 2Switch aan de Aamsestraat 42. In Randwijk staan de vrijwilligers klaar op vrijdag 1 december van 19.00-21.00 uur in het cultureel centrum Randwijks Hof aan de Bredeweg 8a.

De daaropvolgende bijeenkomst van het repaircafé in Elst is op donderdag 21 december. In Randwijk telkens op de eerste vrijdag van de maand. Meer info: www.fortewelzijn.nl; 085 04060.

Bridgen bij Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Sport en Spel in de Kinkel: Bewegen is belangrijk om gezond te blijven! Kom bridgen in De Kinkel in Bemmel.

Gezelligheid staat voorop en u bent gezond bezig bij Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB). Bridgen is er op maandag en dinsdag van 13.30 – 16.30 uur. Iedereen is welkom. Voor (meer) informatie kan men bellen (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met:

Cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen: 0481 463555; José van Rossum: 0481 461856; Sijan Boeder: 0481 465812.

Mogelijk andere route naar Park Waaijenstein

Park Waaijenstein met de knotwilgen langs de karakteristieke Van Boetzelaerstraat. Foto: Marc Maartens Foto: Marc Maartens

NIJMEGEN - Er komt mogelijk een andere route naar het nieuwe appartementencomplex in Park Waaijenstein. Daardoor kan de karakteristieke Van Boetzelaerstraat een smal landweggetje blijven en krijgen bewoners van de Volsellastraat geen honderden extra auto’s per dag door hun straat.

De gemeente Nijmegen ontwikkelt nieuwbouw ten zuiden van de wijk Oosterhout: in de akker naast het landgoed. Op dit moment worden 14 vrije kavels bouwrijp gemaakt. Later komen daar maximaal 85 luxe appartementen bij. Deze nieuwbouw van bijna 100 woningen in Park Waaijenstein leidt tot ongeveer 800 extra auto’s per dag door de wijk Oosterhout. Tegen de zin van de omwonenden wil de gemeente de rustieke Van Boetzelaerstraat verbreden tot 5,90 meter en ook de onoverzichtelijke Volsellastraat (met veel kinderen) drukker maken.

“De geplande ontsluiting via de Volsellastraat, dus via de wijk Oosterhout, vinden wij zeer onwenselijk," laat ook de Wijkraad Oosterhout aan de gemeenteraad weten. “De Volsellastraat is hier niet goed voor ingericht.”

Nijmegen gaat nu onderzoeken of het nieuwe appartementencomplex via de zuidkant is te ontsluiten, via de Italiëstraat. Dat heeft de gemeente geantwoord op vragen van Marc van Nijnatten, voorzitter van de PvdA-raadsfractie. Dit alternatief komt van de bewoners. Deze zuidelijke route buiten de wijk om is korter, sneller en veiliger. Een nog betere oplossing is volgens veel bewoners het verplaatsen of schrappen van de appartementen in Park Waaijenstein. Want het is de vraag of zo’n massaal gebouw wel thuishoort in een groen en rustig park.

Gregoriaans koor Magna Voce zingt in Valburg en Heteren

BETUWE - In het weekend van 2 en 3 december is het de eerste zondag van de advent.Het gregoriaanskoor Magna Voce van de Sint-Benedictusparochie verzorgd in dit weekend de gregoriaanse gezangen in Valburg en Heteren.

Zaterdag 2 december om 19.00 uur is de viering in Valburg en de voorganger is dan pastor Bulthuis; zondag 3 december om 9.30 uur is de viering in Heteren voorganger is dan pastor Bomers. De Gregoriaanse gezangen in de adventstijd zijn ieder weekend weer anders van klank en beleving, passend in de juiste zetting en melodie. "Wij bereiden ons in de komende adventstijd voor op de komst van het levend licht van kerstmis. Het thema van de eerste zondag van de advent is 'Wanneer Hij komt,wees gereed' het prachtige Introitusgezang Ad te levavi animam meam,en het Alleluia Ostende nobis, domine, het Offertorium Ad te Domine,levavi animam meam, en het Communio Dominus dabit zullen weer als van ouds klinken in Valburg en Heteren."

Tijdens de communio zal het koor het alom bekende Rorate Caeli zingen waarbij afwisselend door koor en parochianen gezongen wordt. Het zijn juist deze vieringen waarbij de gezangen en gebeden zorgen voor een fijne en bezinningsvol samenzijn. Magna Voce hoopt u dan ook te ontmoeten tijdens een van de vieringen het koor is enthousiast en wenst u een fijne viering toe en een goede voorbereiding op het naderde kerstmis. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Harry Wassenberg uit Heteren aan het orgel en Harry van Kempen uit Elst speelt blokfluit, het geheel staat onder leiding van Rita Branderhorst.

Dit zijn de dartwinnaars!

Mike Baartman Foto: rob braam Foto: rob braam

NIJMEGEN - Mike was met afstand al reeds eerder kampioen, en was niet meer in te halen in de Janssen en Janssen Leaue. Daar werd om de promotie plaatsten gespeeld die door Sven en Franck werden gewonnen.

In de Premier League van DCM'99 was Niels de rode draad van de avond, want hij won van alle kanshebbers op de titel waardoor alleen Sjord en Jan over bleven voor de Titel en clubkampioen. Sjoerd was te sterk voor Jan die het hele seizoen de ranglijst aanvoerde, en Sjoerd won met 3-1. Hoogste finish van de de avond was van Frank Erinkveld met 119, en de goed gevulde misterypot was voor Robby Meert; hij cashte een mooi bedrag met een 109-finish. DCM99 is Janssen & Janssen dankbaar voor de goede samenwerking en sponsoring van het afgeopen seizoen.

Sjoerd v Haaren Foto: rob braam

Line dance bij Stichting Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Sport en Spel in de Kinkel: Bewegen is belangrijk om gezond te blijven! Kom op donderdag van 10.00 – 11.30 uur line dance meedoen in De Kinkel in Bemmel.

Met een ervaren docente en vrolijke muziek doet u op een gezonde manier aan beweging. Gezelligheid staat voorop en u bent gezond bezig bij Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB). Iedereen is welkom. Voor (meer) informatie kan men bellen (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen: 0481 463555; José van Rossum: 0481 461856; Sijan Boeder: 0481 465812.

Dolle dagen bij Sport 2000 Snelders Elst

ELST - Op donderdag 30 november, vrijdag 1 en zaterdag 2 december maken ze het bij Sport 2000 Snelders in Elst weer heel erg dol: op de gehele collectie krijgt u tenminste 20 procent korting, maar op diverse artikelen kan de korting wel oplopen tot 70 procent!

Eigenaar Richard Snelders: "In een periode zo vlak voor sinterklaas en kerst kunt u gebruik maken van leuke kortingen op sportartikelen. Dit geldt voor onze reguliere collectie! Bijvoorbeeld: voetbalschoenen voor senioren al vanaf 25 en junioren vanaf 15 euro. Veel korting op licensed clubkleding van onder andere Barcelona, Real Madrid, AC Milan en Arsenal. Kortingen van 25 tot en met 60 procent op tennis- en squashrackets. Alle tennisschoenen 25% korting.

Daarnaast runningschoenen voor dames en heren van Asics model Flux van 110 voor 75 euro en op thermokleding van Craftseizoen 16/17 een korting van 30 tot 50 procent. Reden te meer om deze dagen bij ons binnen te lopen.

Tip voor Sint of Kerst: de nieuwe Telstar WK voetbal 2018. Vergeet onze kadobonnen-actie niet: tot en met zondag 24 december ontvangt u bij uw aanschaf een tweede kassabon. Deponeer deze voorzien van naam en telefoonnummer in de ton en u maakt kans op een kadobon ter waarde van 25, 50 of 100 euro!"

Sport 2000 Snelders Elst is gevestigd aan de Dorpsstraat 24 te Elst; 0481 374255. Wilt u in de toekomst op de hoogte blijven van leuke acties, volg dan de Sport 2000 Snelders Sport Facebookpagina.

Curling tijdens Winterfestijn

OVERBETUWE - Curling is een van de populairste activiteiten van het Winterfestijn Overbetuwe. Er kan op de ijsbaan in het centrum van Elst geschaatst worden van 16 december tot en met 7 januari.

De curlingwedstrijden zijn op dinsdag 19, vrijdag 22, woensdag 27 en vrijdag 29 december. De halve finale is op dinsdag 2 januari en de finale op vrijdag 5 januari.

Curling is een strategische ijssport voor jong en oud. Twee teams van vier personen gaan op de ijsbaan de strijd met elkaar aan. Typerend voor curling is de bezem. Door met de bezem snel en met druk over de baan te vegen ontstaat er wrijving en blijft de steen zo lang mogelijk glijden. Doel is de steen zo dicht mogelijk bij het centrum van de cirkels te brengen. Wie daarin slaagt, wint de partij.

De curlingcompetitie is een activiteit van Landgoed Welderen, hockeyvereniging HCOB en de organisatie van het Winterfestijn Overbetuwe. De afgelopen jaren was er veel animo voor de wedstrijden. Inschrijven voor de competitie kan tot 15 december. De wedstrijden worden op de speeldagen gehouden van 19.00 tot 22.00 uur. Het inschrijfgeld per team van drie tot vijf personen bedraagt vijftien euro. Inschrijven kan via de website van het Winterfestijn. Voor meer informatie kan een mail gestuurd worden naar programma@winterfestijnoverbetuwe.nl.

Burgemeester neemt Minkhof-kookboekje in ontvangst

BEMMEL - Burgemeester Schuurmans nam op 23 november het eerste exemplaar in ontvangst van het kookboekje ‘De smaakmakers van De Minkhof’. In dit kookboekje presenteren twintig vrijwilligers en deelnemers hun lievelingsrecept. Ook vertellen zij wat De Minkhof voor hen betekent.

Nel Bouw -één van de smaakmakers, die op de omslag van het kookboekje staat afgebeeld- bood het eerste exemplaar aan. Als één van de koks van de achtkoppige kookgroep staat Nel symbool voor alle zeventig vrijwilligers die op de maandagen, woensdagen en vrijdagen een bijdrage leveren aan het succes van De Minkhof.

Nel vertelde hoeveel ze geniet van het bereiden van een lekkere en mooi verzorgde maaltijd voor de deelnemers die thuis vaak met het bord op schoot eten. “Samen eten is iets moois”, beaamt de burgemeester, die in het verleden al eens in de Minkhof–keuken heeft meegeholpen. “Het smaakt gewoon veel lekkerder als je met anderen aan tafel zit.“ De burgemeester is blij met het kookboekje en ze belooft Nel binnenkort nogmaals te komen helpen.

‘De smaakmakers van De Minkhof‘ is tot stand gekomen, dankzij de steun van Jumbo Bemmel Kloosterplaats, die het thuisbezorgen van de boodschappen onder de aandacht wil brengen. Het kookboekje is voor 9,50 euro te koop. Meer informatie staat op www.minkhof.nl.

11 / 12

hiep hiep hiep hoera
Mijn lieve Carice wordt 29 november 4 jaar.
Gefeliciteerd.
xxxsjes, Oma

Vrijdag 1 december 50 jaar getrouwd!
Van harte gefeliciteerd.
Veel liefs en een dikke kus,
Betty, Bertus, Judith, Gijs en Daan

Dit is geen grapje, deze knappe kerel wordt 1 december 70 jaar!
Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren.
Harrie en Lenie

Het is echt waar,deze kanjer wordt 1 december 9 jaar.
Van harte gefeliciteerd lieve Thijs.

Dikke kus van opa Jan en oma Astrid.

Lieve (o)pa en (o)ma,
Na 40 jaar nog steeds
hartstikke verliefd.
Van harte gefeliciteerd
met jullie trouwdag.
Liefs de (klein)kinderen

Hoera, Fleur wordt 3 december
9 jaar
Gefeliciteerd Fleur
Kusjes
Opa's en Oma's

25 -11-2077 / 25-11-2017
Van harte gefeliciteerd
en nog vele jaaaaaaren!
Lieve groetjes

Hiep hiep hoera!
Op 1 december zijn deze
vrolijke kippetjes 5 jaar samen!
Gefeliciteerd!
Liefs, de (klein) kinderen

49 oude sokken op een rij, op 2 december komt de 50e erbij.
Gefeliciteerd Anne!

Liefs je kids en aanhang

1 December 20 jaar, 't is heel wat

ja Sjors, maak je dorst maar nat!