GN Berg en Dal Heumen Mook

14 april 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 14 april 2018


Gaston zet Kardinaal Gerardstraat in Groesbeek op zijn kop

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Gaston van de Postcode Loterij heeft dinsdagmiddag met zijn team de Kardinaal Gerardstraat in Groesbeek op z'n kop gezet, omdat daar de straatprijs op de oneven nummers 6561 BV was gevallen.

De even nummers in de Kardinaal Gerardstraat met de postcode 6561 BW vielen daarbij buiten de boot. In de prijzen vielen liefst veertien deelnemers die per lot 25.000, euro in de wacht sleepten. Toon en Hennie Schoofs hadden 1,1/2 lot en kregen naast de bloemen een cheque van 37.500 euro. Frans en Wil Bolman spanden de kroon: zij hadden drie loten en kregen een cheque van 75.000 euro. Vervolgens toog Gaston naar Heinz Fischer, die twee loten had en een cheque van 50.000 euro kreeg.

De buurt stond nog volop in spanning want de grijze BMW 118 i personenauto stond nog op het trottoir op een nieuwe eigenaar te wachten. Even later kwam Gaston eraan lopen, terwijl de winnaars allen om de auto heen stonden en Gaston deelde mee dat de notaris de familie Fischer uit de hoed getoverd had. Heinz kreeg vervolgens de sleutel van de prachtige personenauto. Toon en Hennie Schoofs wisten nog niet wat ze met de 37.500 euro gingen doen, evenals Heinz Fischer. Frans en Wil Bolman (75.000 euro) wisten het ook nog niet, maar als het aan Frans lag zit er een leuke vakantie aan te komen. Het programma wordt vrijdagavond uitgezonden. De belasting heft nog wel op de gewonnen geldprijzen 30,1 % belasting.

Oproep Oranjeverenigingen insturen Koningsdagprogramma

REGIO - De voorbereidingen voor Koningsdag zijn in volle gang. De vele vrijwilligers van Oranjeverenigingen hebben natuurlijk weer allerlei leuke activiteiten bedacht om jong en oud mee te vermaken. Laat het iedereen weten!

De activiteitenprogramma's kunnen, zoals ieder jaar, weer onder de aandacht worden gebracht in Hét Gemeente Nieuws. Deze mogen bij uitzondering aangeleverd worden per mail: gemeentenieuws@starterspers.nl. De programma's van de Oranjefeesten die uiterlijk op dinsdag 17 april voor 17.00 uur bij de redactie binnen zijn, worden geplaatst in de editie die op zaterdag 21 april verschijnt. Natuurlijk mag er ook één leuke kleurrijke foto worden bijgevoegd, het liefst in een liggende versie. Vragen? Bel: 0481 464770.

Wedstrijd DVSG vroeg beslist

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen DSZ. Vandaag vullen Jeroen Hendriks, Guus en Jacco Piepenbrock wegens vele blessures het elftal aan. Helaas staat DVSG in de derde minuut al op 1-0 achter. Uit een corner valt de bal voor de voeten van een aanvaller, die makkelijk binnen tikt. Een grote domper. DVSG komt niet echt meer aan voetballen toe.

In de 28e minuut scoort DSZ de 2-0. Een bal wordt laag door het centrum voorgegeven. Iedereen mist, behalve achterin spits Jeroen Geurts. 2-0 nu. De wedstrijd is dan eigenlijk gespeeld, omdat DVSG het hele seizoen al moeilijk doelpunten scoort. De laatste minuten voor rust creëert DVSG een paar goede kansen, maar een schot gaat tegen de paal en een kopbal van Niek Derksen wordt van de lijn gehaald. Na rust gaat DVSG aanvallender spelen en schuift de laatste man door naar het middenveld. Dit levert wat druk naar voren op. Een kopgoal van Menno Sillessen wordt afgekeurd. Na 15 minuten is het echter DSZ die countert en Jeroen Geurts weet van afstand keeper Stan Peters te verslaan. Vijf minuten later valt de 4-0 door een verkeerde inspeelbal. Er wordt bij DVSG gewisseld en Tim Nillessen en Per Berns komen erin voor Gijs Bach en Guus Piepenbrock. In de 82e minuut scoort Jacco Piepenbrock de 4-1 uit een vrije trap. In de laatste minuten scoort DSZ nog drie keer waardoor de eindstand 7-1 wordt. De wedstrijd was na drie minuten al voorbij en de uitslag einduitslag verandert daar niet veel aan.

Volgende week gewoon met nieuwe energie thuis de strijd aangaan tegen VVLK. De vorige wedstrijd is toen (onterecht) in de blessuretijd verloren. Tijd om iets recht te zetten!

Verlies voor Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys moest afgelopen zondag op bezoek naar Beuningen. Daar moesten zij het opnemen tegen de plaatselijke Boys. In een slechte wedstrijd werd uiteindelijk het onderspit gedolven. Hoewel enigszins geflatteerd eindigde de wedstrijd in een 3-0 eindstand in het voordeel van het thuisteam.

De formatie van trainer Koen Renswoude begon gehavend aan de wedstrijd. Steunpilaren Rens Hubers en spits Dave Kleijnen waren niet in staat om aan de wedstrijd te beginnen. Tijdens de wedstrijd moesten ook Sander Bisseling en Ivo van de Horst geblesseerd opgeven. Mogelijk dat dit een verklaring is voor het slechte spel. Ook tegenstander Beuningse Boys was niet in staat om er een aantrekkelijke wedstrijd van te maken. Voor de vele uit Groesbeek meegereisde supporters was het een schrale troost dat het door het heerlijke weer goed vertoeven was.

Het spel speelde zich voornamelijk op het middenveld af. Tot een kwartier voor het eindsignaal werden er door beide teams nauwelijks kansen gecreëerd. De 1-0 kwam letterlijk uit de lucht vallen. Een afgeslagen corner werd via de kluts binnen geschoten. Daarna leek de hoop op beter verdwenen en werd het spel van Groesbeekse Boys er niet beter op. Het resultaat hiervan was dat Beuningse Boys in de eindfase van de wedstrijd nog twee keer wist te scoren.

Voor Groesbeekse Boys is het zaak om nog een aantal punten te verzamelen om zodoende bij de onderste plaatsen weg te blijven. De eerstvolgende mogelijkheid is zondag 15 april. Groesbeekse Boys gaat dan op bezoek bij nummer laatst van de competitie ONA '53. De wedstrijd in Wageningen begint om 14.00 uur.

Voetbalinstuif in meivakantie

groepsfoto Lenteclinic 2017 (Foto: Hans Driessen) Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - VAM Football & Friends van SC Millingen organiseert woensdag 2 mei een voetbalinstuif op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn.

"Jullie zijn uitgenodigd door VAM Football & Friends om in de Meivakantie, onder toezicht en begeleiding van onze trainers, op de voetbalvelden van SC Millingen lekker te komen voetballen. Wil je graag meedoen.? Leden van SC Millingen en vooral niet-leden, alle jongens en alle meisjes zijn welkom.
Neem rustig je vriendje of vriendinnetje mee. Het programma is van 9.00 tot 12.00 uur. Deelname is helemaal gratis, maar meld je wel aan vóór vrijdag 27 april via mail vam-football-and-friends@scmillingen.nl. Geef hierbij aan, hoe oud je bent en als je voetbalt in welk team je zit."

Party-regiofeest van allure

MILLINGEN - Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. En die vrijheid vier je natuurlijk in De Natte. Voor de zevende keer in successie staat, juist op die avond, de spectaculaire de 80’s & 90’s party in de Natte agenda.

Alle goede en foute hits uit die jaren zullen aan de lopende band aaneengeregen worden door DJ Mike & René. Het is natuurlijk weer een feest van herkenning die zijn weerga niet kent. De hele regio kijkt er ieder jaar weer naar uit. In het verleden resulteerden dit in een enorm harmonieus feestende menigte. Naast de prachtige nostalgische muziek zal er ook weer een flitsende licht en geluidsshow met twee mega led schermen in De Natte opduiken. Kijk, luister en huiver dus! Met een biertje in je hand, voel je, je weer een echte bengel in Hertog Jan land. Hoe mooi is dat!

"Aanvang 20:30 uur. De entree bedraagt vijf euro en daar krijg je ook nog eens twee consumpties voor. Waar treffen we dit nog in de regio aan? Er niet bij zijn is dus geen optie. Kom vroeg naar de 80’s & 90’s party."

Repair- en Internetcafé in Millingen

Repair- en Internetcafé Foto: SWOM

Foto: SWOM

MILLINGEN - Op zaterdag 28 april is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes.

Wie niets heeft om te repareren is ook welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 26 mei. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, tel.0481-431105 of mail swom@hetnet.nl.

Grandioze Tribute Night bij OEV!

MILLINGEN - Zondag 1 april stond de 'Dreuge tent' op zijn kop tijdens de tweede Tribute Night.

Rond negen uur stroomde de zaal vol waarna RU2 de Tribute Night vol overgave opende. Met dezelfde passie als hun Ierse helden U2, bracht RU2 een tribute aan een van 's werelds grootste bands. Door het enthousiasme van de band, spatte het U2-gevoel direct van het podium. Met goed gitaarspel en geweldige zang van 'Bono' werd het publiek klaargestoomd voor de tweede band.

Na een korte pauze, waar er gewisseld werd van drumstel, keyboard en gitaren, kwam ACinDC het OEV podium op gestormd. Ook deze muzikanten maakten er een geweldige show van deze avond. Met nummers als 'Whole Lotta Rosie' en 'Thunderstruck' speelden zij de zaal helemaal plat. De temperatuur in de zaal bereikte tropische sferen. Het was een oorverdovend succes.

Grote muzikale talenten in Kranenburg Podium Mozart(k)ring

Tobias Borsboom Trio. Foto: Rina de Wolf

Foto: Rina de Wolf

KRANENBURG - Zondag 15 april treden drie grote muzikale talenten op het podium in Kranenburg. Het betreft het derde concert in de serie van de Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein met Tobias Borsboom piano, Lidy Blijdorp cello en Piotr Jasiurkowski viool.

Tobias Borsboom won in 2015 The Dutch Classical Talent Award, de meest prestigieuze prijs voor jonge musici. Tobias is een veelgevraagd en veelzijdig musicus. Hij geeft recitals, soloconcerten met orkest en speelt graag Kamermuziek. Lidy Blijdorp won in 2016 de Amsterdamse Cello Biënnale. In 2014 won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk). Lidy geeft regelmatig recitals en wordt veelal gevraagd voor soloconcerten met orkest in zowel binnen als buitenland. In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria João Pires in het Auditorio Nacional, Madrid.

Piotr Jasiurkowski ontving vorig jaar de nationale muziekprijs van en in zijn geboorteland Polen. Eerder kreeg hij een prijs van het Poolse Ministerie van Cultuur, voor de meest prominente jonge musicus, voorts de tweejarige Huygens Scholarship voor toptalent. Naast het solospel spelen Tobias, Lidy en Piotr ook regelmatig samen als een vast trio vol overgave en beleving. Op het programma het Divertimento in Bes, KV 254 en het Pianotrio in G, KV 564 van W.A. Mozart. Voorts werken van A. Pärt, J. Jongen en B. Smetana.

Het concert vindt plaats zondag 15 april in Bürgerhaus Muhlenstasse 7 Kranenburg. Aanvang 15.00 uur, leden Mozart(k)ring gratis, niet-leden 17 euro.

Protestantse gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 22 april. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. J. Waagmeester uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Roosevelthuis.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Lezing Angela Maas in het Marikenhuis

Angela Maas (Radboudumc) Beschikbaar gesteld door radboudumc

NIJMEGEN - Op dinsdag 17 april om 19.30 uur zal Angela Maas ingaan op de gevolgen van behandelingen (radiotherapie, chemotherapie) op de cardiale belastbaarheid bij inspanning. Het is een interactieve bijeenkomst met veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Gratis toegang.

Angela Maas is expert in cardiovasculaire ziekten bij vrouwen en de rol van vrouwelijke hormonen op het vasculaire systeem. Zij vindt ook dat ieder zichzelf respecterend oncologiecentrum kennis moet hebben van cardiologie, en vice versa.

Angela Maas (Radboudumc) Foto: Beschikbaar gesteld door radboudumc

Angela Maas. "De disciplines in de gezondheidszorg zijn netjes afgebakend, maar zo werkt het lichaam natuurlijk niet. Het ene lichamelijke proces heeft invloed op het andere. Dit moeten wij ons realiseren en ernaar handelen: werk samen." Maas pleit dan ook voor een veel nauwere samenwerking tussen cardiologie en oncologie. Hiervoor is al een nieuwe discipline gekomen: de cardio-oncologie.

Meer info en aanmelding voor de bijeenkomst met Angela Maas staan op www.marikenhuis.nl. Het Marikenhuis, regionaal inloophuis voor iedereen die is geraakt door kanker, ligt aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Kennismaken met uw buren uit alle culturen succesvol

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks


OOIJ - Kennismaken met uw buren uit alle culturen succesvol. Wat een geweldig geslaagde dag was dit zondag 8 april. Onder het genot van het heerlijke zonnetje is de missie geslaagd. Ruim 65 mensen hebben met elkaar zitten praten en eten. Echt kennis maken met elkaar uit verschillende culturen.

De middag werd geopend door Anwar Mansaladoon, die zijn verhaal deed hoe en met welke gevaren hij vanuit Syrië over zee in Arnhem in De Koepel was terechtgekomen. Als columnist van de Gelderlander heeft hij diverse columns geschreven, over cultuur- en taalverschillen en het leren begrijpen ervan. Van enkele columns hield hij een voordracht zoals die ook in het dagblad stonden en voor veel mensen herkenbaar waren.

Maxwell, Amhad en Mohammaod speelden op de Handpan en Djembé. Als afsluiter werd een echte Nederlandse bingo gespeeld. Er was heerlijk eten uit verschillende culturen. Iedereen had super zijn best gedaan. Er is gelachen, gezongen, gedanst, geknutseld, maar vooral contact gemaakt met elkaar. En hopelijk gaan die contacten mooie vriendschappen worden. "We willen iedereen bedanken die deze dag tot een succes hebben gemaakt. Daarin willen we zeker wiidoenmee.nu en dorpshuis De Sprong niet vergeten. Over een half jaar zal er een vervolg worden georganiseerd, dat hopelijk weer z'n succes wordt", aldus Maria Janssen en Patty Veldhuis van Forte Welzijn.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Groesbeek een waar wielren- en mountainbikewalhalla

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Zondagmorgen was Groesbeek een waar wielrenner- en mountainbikewalhalla. Waar je ook liep of reed, overal kwam je die sportievelingen tegen.

Of het aan het mooie lenteweer lag valt te betwijfelen, want doorgaans op de zondagmorgen wemelt het van de wielrenners in het heuveldorp. Daar kwam nog bij dat er veertienhonderd mountainbikers deelnamen aan de Hel van Groesbeek, die ook verreden werd in Groesbeek. Een weiland boven aan de Nieuweweg/Zevenheuvelenweg was voor de deelnemers aan de Hel van Groesbeek ingericht als parkeerplaats.

Daar hadden enkele honderden mountainbikers hun voertuig geparkeerd om vervolgens met hun mountainbike naar het terrein van Germania langs de Nijmeegsebaan te fietsen waar de start en finish van De Hel van Groesbeek was. Vandaar ging de mountainbikemarathon van start voor de 35, 70 of 105 kilometer door het mooie natuurgebied van Groesbeek en directie omgeving. De Hel van Groesbeek is in den lande erg populair. De inschrijving op 28 december 2017 was binnen 20 minuten al helemaal uitverkocht.

PostNL verwijdert elf brievenbussen in gemeente

Foto: Postnl

Foto: PostNL

BERG EN DAL – PostNL heeft middels een schrijven de inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Lingewaard en Heumen laten weten dat met ingang van eind april een aantal brievenbussen zal worden verwijderd. Reden voor deze verandering is volgens PostNL dat er in Nederland steeds minder brieven worden verstuurd.

Brievenbussen die nauwelijks worden gebruikt worden verwijderd of verplaatst naar en druk bezochte en goed bereikbare locaties zoals supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk. Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet heeft voorgeschreven. De locaties zijn in nauw overleg met landelijke en regionale belangenorganisaties voor kwetsbare groepen vastgesteld. Gezamenlijk is gekeken of de brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven, ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Met uitzondering van Werkenrode, want daar wordt de brievenbus verwijderd. Op de brievenbussen die worden verwijderd of verplaatst, komt een melding te staan met een verwijzing naar postnl.nl/locatiewijzer voor de dichtstbijzijnde brievenbus.

In de gemeente Berg en Dal komen er in totaal 26 brievenbussen te staan waarin de ruim 34.000 inwoners hun post kwijt kunnen. Zij komen te staan op de volgende locaties:


Groesbeek: Van Nispenstraat 23, Kerkstraat 1, Bieseltsebaan 30, Nijmeegsebaan 31, Oude Kleefsebaan 172 , Margrietstraat 1, Pannenstraat 19, Abeelstraat 1, Tooropweg 1, Reestraat 2, Generaal Gavinstraat 1 en De Bats 2.
Heilig Landstichting: Rechterslaan 17.
Millingen: Heerbaan 45, Heerbaan 161, Heerbaan 130 en Nonnenkamp 88.
Berg en Dal: Bisschop Hamerlaan 8, Stollenbergweg 140.
Beek: Waterstraat 64 en Rijksstraatweg 257.
Ooij: Reinier van Ooiplein 23 en Ooijse Bandijk 74.
Erlecom: Erlecomsedam 40.
Leuth: Kerkplein 9.
Kekerdom: Weverstraat 44.

Jeu de boulesgolf bij Germania

GROESBEEK - Zaterdag 14 april is er weer het jaarlijkse Jeu de boulesgolf bij Germania. Een circuit van tien hindernissen moet tweemaal worden doorlopen waarin allerlei jeu de boulesproblemen opduiken. Voor de drie beste spelers zijn leuke prijzen beschikbaar.

Deelname is gratis en de deelnemers dienen zich te melden in het clubhuis van Germania tussen 15.30 en 15.45 uur zodat precies om 16.00 uur kan worden begonnen met de eerste doorloop. Om deel te nemen hoeft men geen lid te zijn van Germania, deelname is dus voor iedereen vrij. De hindernissen zullen in groepjes van 4 tot 5 worden doorlopen en na de eerste omloop zal even pauze worden gehouden om wat te drinken. Daarna de tweede ronde en tegen 19.00 uur de prijsuitreiking. De winnaar van vorig jaar was Thea Bartholomaus die ook dit jaar weer zal deelnemen. Voor iedereen dus een uitdaging hem van zijn troon te stoten. "Wees erbij aanstaande zaterdag bij Germania, altijd leuk om te doen en het kost u niets. U mag zich ook als groepje aanmelden (4 of 5 personen)."

Aanmelden kan bij Gerrie Kamps (06 53277583) of Toon Sillessen (06 39752470) of aanstaande zaterdag voor aanvang tussen 15.30 en 15.46 uur in het clubhuis van Germania.

Supervleesbingo

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 21 april weer een supervleesbingo in de school Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Op deze bingoavond zijn vlees - en barbecueschalen, rollades, tassen met boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. De zaal in Op De Heuvel is vanaf 19.00 uur open. De aanvang van het bingospel is om 20.00 uur. Er worden achttien rondes en één superronde gespeeld. Een grote kaart kost tien euro. Iedereen is op deze avond welkom.

Aanmelden gasten Zonnebloem Groesbeek

GROESBEEK - Waarop richt zich De Zonnebloem? "Wij als Zonnebloem zorgen voor betekenisvolle ontmoetingen tussen vrijwilligers en onze gasten, dat zijn mensen met een fysieke beperking door ziekte of handicap. Wij proberen voor leuke dingen voor deze mensen te zorgen."

"Hou kunt u gast worden van De Zonnebloem in Groesbeek? U moet zichzelf aanmelden, want van gemeente of kerken krijgen we geen aanmeldingen. Wat kost het? Niets! Om gast van De Zonnebloem te worden, hoeft u niets te betalen. Natuurlijk mag iedereen (ook niet-zieken) donateur worden van Zonnebloem voor bijvoorbeeld 15 euro per jaar. Van dat bedrag krijgt ook onze plaatselijke Zonnebloemafdeling een deel.

De Zonnebloem Groesbeek bezoekt mensen en organiseert activiteiten. Wij zijn in onze regio bekend door de zwartepietenactie en de vakantie, paasbrunch, dinerdag, schouwburgbezoek, uitjes en de kerstviering. In augustus is er een picknick bij de Spoorbeek bij het gemeentehuis en in juni is er een middag met glas decoreren.

Aan activiteiten kunnen geregistreerde gasten tegen een geringe bijdrage of soms gratis deelnemen. De grote kortingen en gratis activiteiten kunnen we aanbieden dankzij de inspanning van de lotenverkopers en de schenkingen die we krijgen bij feesten en andere gelegenheden.

Wilt u als gast geregistreerd worden: bel secretaris Henriëtte Pouwels telefoon 3973655. Een vertegenwoordiger van onze Zonnebloem komt dan bij u langs."

Ziekencomité

Millingen

MILLINGEN - Het Ziekencomité Millingen is een groep van zes vrijwilligers die aandacht geeft aan onze zieke plaatsgenoten.

Sinds 1961 worden dorpsgenoten thuis, in ziekenhuizen of verpleeghuizen bezocht door het Ziekencomité Millingen. Tijdens die bezoeken wordt een bloemetje of andere attentie aangeboden. Twee keer per jaar wordt er ook een viering georganiseerd. De opkomst daarbij ligt meestal boven de vijftig personen. Degenen die daarbij niet aanwezig kunnen zijn, worden thuis bezocht en dat zijn nog eens zo’n tachtig personen.

Vorig jaar is het volgende gedaan: 365 mensen zijn er bezocht of aanwezig geweest bij de bijeenkomsten; 71 dorpsgenoten zijn bezocht in de verpleeghuizen; 80 keer zijn bloemen thuisbezorgd.

"De hartverwarmende dankbaarheid van de mensen is voor ons een grote stimulans om door te gaan. Zonder financiële steun kunnen wij dit echter niet realiseren en gelukkig ontvangen wij regelmatig spontane bijdragen. Wij stellen het op prijs als er tijdens evenementen of recepties aan ons wordt gedacht door bijvoorbeeld een collecte te houden. Als wij hiervan op de hoogte zijn neemt een van de leden vooraf contact met u op.
Kent u iemand die in het ziekenhuis of verpleeghuis verblijft of een huisbezoek op prijs stelt, aarzel dan niet om dit aan het Ziekencomité door te geven."

Telefoon: 0481 432521. Email: ziekencomite.millingen@gmail.com. Postadres: Kolibripad 20, 6566 AL Millingen a/d Rijn. Bankrek.no : NL81RABO0 134401506 t.n.v. Ziekencomité Millingen a/d Rijn.

Rommelmarkt

in Nijmegen

NIJMEGEN - Zaterdag 14 april is er van 18.00-21.00 uur rommelmarkt in wijkcentrum De ark van Oost in Nijmegen Oost.

Het adres van het centrum is Cipresstraat 154 Nijmegen. Tafels kosten vijf euro; reserveren kan via 06 10748973.

Gemeente trekt vergunning parkeerplaatsen nabij Nachtegaalweg Berg en Dal in

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De twaalf parkeerplaatsen die zouden gerealiseerd worden nabij de Nachtegaalweg in Berg en Dal zijn voorlopig van de baan. Vijf jaar geleden wilde de gemeente twaalf parkeerplaatsen realiseren om het tekort aan parkeerplaatsen voor onder andere de Titus Brandsmaschool, Kerstendal en de begraafplaats.

De parkeerplaatsen wilde de gemeente in het kerkenbosje aanleggen. Maar hiervoor was er grond benodigd van het kerkbestuur. Het lukte het college niet om de grond van het kerkbestuur te kopen, waarna het plan in de ijskast werd gezet. In 2016 lukte het plotseling wel om de benodigde grond van het kerkbestuur te verkrijgen voor 8.000 euro. In 2017 werd uiteindelijk de vergunning verleend en zou met de werkzaamheden begonnen kunnen worden. Echter de bewoners van Nachtegaalweg 2 tot en met 8 dienden bezwaarschriften in.

De commissie bezwaarschriften van de gemeente Berg en Dal heeft het college onlangs geadviseerd de bezwaarschriften gegrond te verklaren en de vergunning in te trekken. Hiermee is het college akkoord gegaan. Volgens de bezwarencommissie is hier sprake van een onzorgvuldige besluitvorming. Zo zouden de berekende parkeercijfers niet juist zijn en is het onduidelijk op welke wijze de parkeerbalans tot stand is gekomen. Daarnaast heeft volgens de commissie het college ten onrechte gebruik gemaakt van een afwijkingsmogelijkheid in het kader van het bestemmingsplan. Ook kan niet worden aangetoond dat de dorpsweide als parkeerplaats zinvoller is dan gewoon een dorpsweide. De gemeente stelt een onafhankelijk adviesbureau in om onderzoek te doen naar de parkeerbalans. Later zal het college een besluit nemen met betrekking tot het aanleggen van de parkeerplaatsen. Dat kan nog wel enige tijd op zich laten wachten.

RepairCafé in Groesbeek: Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken!

GROESBEEK - Op zaterdag 14 april van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het RepairCafé staan onze vrijwilligers voor u klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten valt te denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers, maar eveneens aan (oudere) audioapparaten.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Iedereen kan bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook zonder kapot apparaat is een ieder welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Taalmaatjes gezocht in Millingen

Abraham, Wezenet en hun kinderen waren afgelopen oktober in de uitzending van het landelijke programma ‘Maatjes Gezocht’ te zien. Foto: Oranjefonds

Foto: Oranjefonds

MILLINGEN - Abraham, Wezenet en hun kinderen waren afgelopen oktober in de uitzending van het landelijke programma ‘Maatjes Gezocht’ te zien.

Vooral in Millingen aan de Rijn is er op dit moment een tekort aan vrijwillige Taalmaatjes. Dit komt doordat het project meer bekendheid heeft gekregen en er nog steeds nieuwe Nederlanders in de gemeente komen wonen

Het project zelf loopt zo goed dat er in 2017 79 statushouders zijn geholpen aan een taalmaatje. In 2018 hebben er inmiddels ook tien nieuwe matches plaatsgevonden. Momenteel is er nog wel een wachtlijst voor vier mensen die in Millingen aan de Rijn op een maatje wachten. Ben jij diegene die we zoeken en die onze nieuwe inwoners helpt met inburgeren in de maatschappij? We vragen dat je één tot anderhalf jaar anderhalf uur per week met je maatje optrekt. Praten staat centraal, maar je mag dat zelf invullen hoe jullie dat doen. Jullie kunnen binnenshuis woordjes oefenen, maar jullie kunnen ook samen wandelen en gesprekken voeren.

"Kom je niet uit Millingen aan de Rijn, maar spreekt het project wel aan, geef je dan vooral op. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers in alle kernen van de gemeente Berg en Dal. Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel naar 06 83544053."

Vakantieouders gezocht

Foto: EKH

REGIO - Mogen wij u even voorstellen? Luc, Lisa, Sophie en Sven. Doodgewone, leuke kinderen. Niets aan de hand, althans zo lijkt het. Maar ongevraagd en door uiteenlopende oorzaken zijn zij thuis de dupe van conflict, armoede of verdriet. Je ziet het niet aan ze; ze lopen er ook zeker niet mee te koop. Maar ze hebben er wel het hele jaar last van. Behalve die tweeënhalve week in de zomer...

Dan maken Luc, Lisa, Sophie en Sven en ruim 1400 andere leeftijdgenootjes mee wat het is om onbekommerd kind te kunnen zijn. Even geen problemen. Wat dan wel? Aandacht, liefde en structuur in een Nederlands vakantiegezin. Daarmee zijn ze geholpen; komen ze steviger in hun schoenen te staan en krijgen ze vertrouwen in de toekomst.

Europa Kinderhulp heeft ervaren dat dit type, korte vakanties kinderen veel energie geeft. Ze kunnen even alles sores van zich afschudden. Ze zien bovendien dat het anders kan. Dankzij vakantiegastouders zijn vanaf 1961 al vele tienduizenden kinderen uit binnen- en buitenland geholpen.

Geef een kind de vakantie van zijn/haar leven. En EKH heeft nog steeds dringend nieuwe vakantiegastouders nodig. Bent u bereid te helpen? Aanmelden, meer informatie of een kennismakingsboekje aanvragen kan via de website: europakinderhulp.nl of per mail: info@europakinderhulp.nl.
Liever direct en rechtstreeks contact, bel dan één van onze EKH-medewerkers: Theo Kersten 0316 264844.

Rommelmarkt in Nijmegen

Rommelmarkt in Nijmegen

NIJMEGEN - Zaterdag 14 april is er van 18.00-21.00 uur rommelmarkt in wijkcentrum De ark van Oost in Nijmegen Oost.

Het adres van het centrum is Cipresstraat 154 Nijmegen. Tafels kosten vijf euro; reserveren kan via 06 10748973.

Bussum 1948

Foto: Archief Gerrie Driessen Foto: Archief Gerrie Driessen

Groesbeek betuigt zijn dank aan Bussum door aanbieding zonneklok: 'Welke tot in verre geslachten zal spreken van de in nood geboren vriendschap tussen u en ons', 14 mei 1948.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Drie jaar ná de Tweede Wereldoorlog, nu zeventig jaar geleden, werd in het gemeentehuis van Bussum door een comité uit de Groesbeekse burgerij een fraaie zonneklok aangeboden om uiting te geven aan haar grote dankbaarheid voor de vele uit Bussum en Naarden ontvangen hulpgoederen. Deze goederen werden in het Gooi voor het door de oorlog geteisterde Groesbeek ingezameld in het kader van de Hulp Actie Rode Kruis (de H.A.R.K.) Over deze inzamelingsactie is uitgebreid te lezen in: 'Groesbeek 1945-1950 Het dorp der verwoesting herrijst', in 'Groesbeek zal herrijzen. De periode 1945-1955 in vogelvlucht' en verder in 'Groesbeek in het nieuws. Persfoto's uit de jaren vijftig'. In geen van die boeken is een foto van de aanbieding van de zonneklok gepubliceerd omdat die niet voorhanden was. Begin 2018 bleek er toch een bewaard te zijn tussen gemeentelijke bescheiden. We zien het burgemeestersechtpaar Jhr. R. van Grotenhuis –M. van Oppen afgebeeld onder de zo juist onthulde zonneklok. Rechts staat de burgemeester van Bussum, die in zijn dankwoord memorabele woorden uitspreekt: (…)' Wij hopen dat de door Groesbeek ten geschenke gegeven sierlijke, voorname en welsprekende klok, tot in verre geslachten zal spreken van de in nood geboren vriendschap tussen u en ons'. (…) De klok zal de tijdsaanwijzing voor de Bussumse vroedschap mogen verzorgen, naar wij alle te hopen en te bidden te hebben – nationaal en internationaal- in dagen van weergekeerde en volledig herstelde vrede, en rechtsorde, én welvaart. Opdat mensen Gods rijke schepping niet vernietigen maar met eerbied verzorgen en het leven vruchtbaar maken tot heil der mensheid en Ad majorem Dei gloriam'. (Tot meerder eer van God). De klok heeft de raadszaal niet 'tot in verre geslachten' gesierd, na verloop van tijd is die opgeborgen. Onlangs namelijk werd uit Bussum bericht: 'De klok is enige jaren geleden bij openstelling van het gemeentehuis met open Monumentendag, nog eens in de trouwzaal opgehangen. Voor de verbouwing van het gemeentehuis is de klok opgeslagen en bevindt zich momenteel in onze kunstkelder of is tijdelijk naar depot in Hilversum'. De opening van het nieuwe raadhuis van de nieuwe gemeente 'Gooisemeren' vond plaats op17 febr. 2018, zonder klok.

Mirthe van Kerkhof Nederlands kampioen judo

(Foto: Marco Krachten Fotografie)

GROESBEEK - De Groesbeekse judoka Mirthe van Kerkhof heeft haar gewenste medaille te pakken. In het Groningse Leek schreef zij namelijk de Nederlandse titel op haar naam door op het NK voor judoka's tot 15 jaar in de gewichtsklasse tot 44 kilogram de finale te winnen van heersend kampioene Rossen.

De finale werd bereikt na een bye in de eerste ronde en latere overwinningen op Bloemers, Trimbach en Van Maren. Een goed gevuld Topsportcentrum zag hoe Van Kerkhof de winst in de eindstrijd naar zich toetrok nadat twee ingezette aanvallen door de scheidsrechter met een waza-ri en dus ippon werden beloond.

Het is voor de 13-jarige alweer haar vierde medaille behaald op het hoogste podium. Eerst was er al twee keer brons en één keer zilver. Het prestigieuze Dutch Open Espoir schreef de pupil van stichting Top Judo Nijmegen ook al eens op haar naam. 'Ik ben heel blij dat ik mijn doel behaald heb, ooit wilde ik Nederlands kampioen worden en dat is nu gelukt', aldus Mirthe. Vanaf komend seizoen zal zij haar opwachting maken in een leeftijdscategorie hoger, de min-18.

Kranenburg bereidt zich voor op een goede digitale infrastructuur

KRANENBURG – In een brief aan de bewoners van Kranenburg laat burgemeester Steins weten een pilotproject op te zetten om goed voorbereid te zijn op de snelle toegang tot internet alsmede de digitale toekomst zowel voor de gemeente zelf als ieder dorp daarbinnen afzonderlijk.

Om die reden heeft de gemeente Kranenburg een 'open goverment' pilotproject opgezet met ondersteuning van het Ministerie van Wirtschaft Innovation Digitalisering en Energie Nordrhein – Westfalen. Op basis van het interactieve dorpsplein Mijnbuurtje – Mienthuus heeft de gemeente Kranenburg in de afgelopen maanden een voor bewoners makkelijk toegankelijke digitale koppeling tussen gemeente en het buurtplatvorm opgebouwd, dat interactief en waardevol is. Het buurtplatvorm Mienthuus.de is erg handig om de mensen in Kranenburg nog meer met elkaar te verbinden. Om deze digitale mogelijkheden verder uit te breiden zijn er onder andere ook senior-internetcafés, buurtontmoetingen en diverse werkgroepen opgezet. De gemeente Kranenburg nodigt haar inwoners uit de dorpsagenda en sociale kaart te bekijken om voor hen zelf of vereniging de beste mogelijkheid van het digitale platvorm Mienthuus.de te ontdekken. Daarnaast zal de gemeente Kranenburg er in de toekomst er voor zorgdragen dat afspraken en evenementen uit Mienhuus.de naar andere media ge-upload kunnen gaan worden.

11 / 28

12 / 28

Dauwtrappen met LBG

Uitzicht vanaf Het Balkon van Groesbeek (Foto: Peter Pouwels) Foto: Peter Pouwels

Foto: Peter Pouwels

GROESBEEK - Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) geeft op 10 mei (hemelvaartsdag) gevolg aan een oude traditie: dauwtrappen.

"We starten om 5.00 uur op Het Balkon van Groesbeek, Derdebaan 12 in Groesbeek. Tijdens een twee-uurdurende wandeling zullen we kunnen genieten van het langzaam ontwaken van de natuur. We horen de eerste vogels zingen en met wat geluk kunnen we een ree, vos of zelfs das langs zien komen. Maar zeker zullen we kunnen genieten van de rust die er op zo’n vroeg tijdstip in de natuur heerst. Van alle opgedane indrukken kunnen we nog even nagenieten bij een uitgebreid ontbijt na afloop van de wandeling. Om 7.00 uur zal de tafel gedekt staan voor een heerlijk en welverdiend ontbijt, verzorgd door de familie Poelen."

"Wil je hier aan mee doen dan graag vóór 7 mei 10 euro per deelnemer overmaken op: NL05 RABO 0157 8457 37 t.n.v. E.M.P. Burg o.v.v. ontbijt LBG. Het is natuurlijk ook mogelijk om mee te wandelen, maar niet mee te ontbijten, je hoeft je dan niet op te geven. Voor meer informatie: Elma Burg, 06 55341232 of www.wmg-groesbeek.nl."

Fanavond The Moonlichts in teken van Wim Liebers 500 fans krijgen dankzij The Moonligts De Hoeve één minuut muisstil

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De fanavond van het Groesbeekse bekende duo The Moonlights stond zaterdagavond in dancingcentre De Hoeve geheel in het teken van wijlen Wim Liebers, de grondlegger van de Groesbeekse Bullensound die landelijke bekendheid genoot.

Tegen de 500 fans van The Moonlichts bestaande uit Angelien Liebers (dochter van Wim Liebers) en Sas Pouwels gaven acte de présence. Het moest een eerbetoon worden aan Wim Liebers, die grote bekendheid genoot als zanger van The Sunstreams, die met de landelijk bekende hit 'Aan de grens van de Duitse Heuvelen' een top-drienotering wist te behalen.

Alle artiesten die een gastoptreden verzorgden hebben ooit met Wim samengespeeld of met hem op het podium gestaan. Ze speelden zaterdagavond allemaal één nummer van of The Sunstreams of Summersound. De avond werd geopend door The Moonlichts, gevolgd door Alfred Arts, The Teddy Boys, Joop Scholten (die samen met Wim in Summersound heeft gespeeld), Hennie Weijmans, Alt van Huus, Sjohnny Meiers en Bert Krebbers (die met Wim in The Sunstreams hebben gespeeld) en als slot speelden alle artiesten tijdens een zinderende finale het nummer 'Lass die Sonne'. Het meest indrukwekkend was wel toen om 22.15 uur presentator Hen om één minuut stilte vroeg voor Wim. In de vrij rumoerige zaal van De Hoeve kon je één minuut lang een speld horen vallen en bleven de glazen bier en frisdrank staan waar ze stonden. De fanavond is een waar eerbetoon aan Wim Liebers geworden, dat zijn weerga niet kent.

Tropical Fris Party voor goede doel

Foto:Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vorige week vond er in het Groesbeekse Dancing Centre De Hoeve een Tropical Fris Party plaats, georganiseerd door enkele leerkrachten, leerlingen van groep 3 van het Groesbeekse Montessori College alsmede de jongerenwerker Daniel Schilling.

Het doel van deze Tropical Fris Party was geld in te zamelen voor het goede doel en daarin zijn ze geslaagd. Een cheque van 250 euro werd aangeboden aan vertegenwoordigers van 'Make A Wish', door wie onlangs Dick Wollenberg nog in de watten werd gelegd bij een ontmoeting van zijn idool Tavo Castro, die door een speciaal fitnessprogramma flink is afgevallen.

Samen met de leerkrachten Ilze de Vries en Vincent de Roy van de lessen evenementen en organisatie werd het feest in alle facetten voorbereid: van uitnodigingen maken tot het regelen van een accommodatie (die door de directie van De Hoeve gratis beschikbaar werd gesteld) en de bartafels voorzien van chips en borrelnootjes en slingers.

De directrice van het Montessorie College Arianne Nas, vijf leerkrachten en de wijkagent kwamen een kijkje nemen en waren zeer tevreden over de alcoholvrije Tropische Fris Party. In dit onderdeel zijn de tien leerlingen die het feest samen met hun leerkrachten hadden georganiseerd in ieder geval geslaagd. Naast de honderd leerlingen die op de Tropical Fris Party waren af gekomen was de organisatie van Make a Wish blij met de cheque. "Dankzij jullie cheque kunnen we weer mensen blij maken", liet ze weten.

Burgemeester Slinkman ontvangt boek Groesbeekse heelmeesters

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman heeft woensdagmiddag op het gemeentehuis het eerste exemplaar van het boek 'Groesbeekse heelmeesters en gemeente-geneesheren 1813 – 1974, een voortdurende bron van zorg' in ontvangst genomen van de samensteller Gerrie Driessen.

'Verschillende van uw voorgangers', liet Driessen weten, 'hebben veel met de gemeente-geneesheren van doen gehad. U bent de zesde burgemeester die het eerste exemplaar van mijn boeken in ontvangst mag nemen. Gelet op mijn leeftijd verwacht ik niet dat ik dit uit kan breiden tot zeven burgemeesters.'

In deze uitgave wordt een overzicht gegeven van de indertijd in Groesbeek praktiserende heelmeesters, gemeente-geneesheren, particuliere huisartsen en vroedvrouwen. De vroeger bestaande betrekking van gemeente-geneesheer was voor het gemeentebestuur een voortdurende bron van zorg, zowel letterlijk als figuurlijk. Er ontstonden regelmatig conflictsituaties, waarvan de belangrijkste in deze uitgave aan de orde komen.
Gerrie Driessen vervolgt: 'Naar beste weten heb ik getracht een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de in Groesbeek ooit verleende zorg. Ik hoop dat de uitgave mag bijdragen tot meerdere kennis van Groesbeeks verleden. Daarom overhandig ik graag het eerste exemplaar aan u.'

Het tweede exemplaar is bestemd voor Joop Kippersluijs, zoon van de in 1939 in Groesbeek gevestigde huisarts die in de periode van 1947 tot 1973 die tevens als gemeente-geneesheer fungeerde. In verband met haar vele werk voor de kruisvereniging Breedeweg kreeg Dory Stoffelen eveneens een boek overhandigd. Het derde exemplaar was voor Wim van der Weide de kritische lezer uit de leesproef ieder keer ontdekt dat er iets niet klopte.
Burgemeester Slinkman bedankte Gerrie Driessen voor het boek. 'Ik hoop dat dit boek een vervolg gaat krijgen want de zorg in Berg en Dal is weer aan het groeien. Gelukkig hebben we afscheid genomen van pokken en mazelen. De geschiedenis van Groesbeek leeft nog intens. Dit boek is een verrijking van de geschiedschrijving van Groesbeek, die al aardig rijk is dankzij Gerrie Driessen en de Heemkundekring. Wij zijn als gemeente van plan om foto- en filmmateriaal voor iedereen toegankelijk te maken', besloot Slinkman zijn dankwoord.

Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 17 april is er bij de senioren een bingomiddag de aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. Grote kaarten kosten 6, een tweekaart 2, de eenkaart 1 euro. De jackpot staat op 25 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Ilyane en Britt: Mini van de maand

(foto: Arrianne Kersten) Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Ilyane en Britt waren op zaterdag 7 april Mini van de maand en daarom te gast bij de wedstrijd van Dames 1 tegen BSV 1.

Ze mochten meedoen met de warming up, het tweede telbord bijhouden, briefjes voor Topper van de Dag uitdelen en weer ophalen. En de eerste opslagen van de wedstrijd werden door beiden feilloos over het net geslagen.

Dankzij de aanmoedigingen van onze mini’s pakte Switch Dames 1 vier punten in deze wedstrijd. Topper van de Dag was Adriënne die een cadeautje van de mini’s kreeg. In hun speciale 'Mini van de maand'-shirt met alle handtekeningen van het team mochten ze ook nog op de foto met het hele team.

Ehbo Groesbeek over tekenbeten

GROESBEEK - Donderdag 19 april verzorgt ehbo-vereniging Groesbeek een informatieavond over 'Teken-beten'.

Vooral elk voor- en najaar zijn de teken actief. Hoe signaleer je of je door een teek gebeten bent en wat kun je er aan doen. Kader-instructeur Angela Konings heeft het aan den lijve ondervonden en kan vertellen wat de gevolgen kunnen zijn. Denk aan de ziekte van Lyme. Ze geeft advies hoe je verder moet handelen en vooral het voorkomen van deze beten.

Naast alle leden van ehbo-vereniging Groesbeek zijn ook alle overige belangstellenden welkom. De toegang is gratis. De avond is bij het Montessori College, Spoorlaan 16 in Groesbeek en begint om 19.30 uur.

Vernielingen aan auto's in Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zaterdag op zondag zijn diverse auto's in de oude wijk De Drul het doelwit zijn geworden van vandalen.

In de Pieter de Hooghweg werden van diverse auto's de spiegels kapot geschopt en van een auto werd de spiegel van een auto afgeschopt en tegen een gevel van een woning gesmeten. De kapotte spiegel kwam tenslotte op een motorkap van een geparkeerde auto terecht die daardoor flinke schade opliep. Verder werden er ruitenwissers vernield. Ook aan de Vincent van Gochweg moesten spiegels van auto's het ontgelden. Enkele eigenaren hebben inmiddels aangifte van vernieling gedaan bij de politie.

Schapen zorgen voor verrassing op dijk in Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De dagjesmensen die de dijk in Millingen aan deden werden nogal verrast door een grote kudde schapen, die op de dijk nabij scheepswerf Bodewes liepen te grazen.

Deze natuurlijke begrazing zal nog wel even tijd in beslag nemen. In ieder geval hebben veel mensen erg genoten van het op deze wijze de dijk kort houden.

Bejaarde fietsster loopt hoofdwond op

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zondagmiddag is een 74-jarige fietsster op het betonnen fietspad ter hoogte van de Cranenburgsestraat ten val gekomen en heeft daar bij een hoofdwond opgelopen.

Het slachtoffer is door onbekende oorzaak naast het fietspad terecht gekomen, waardoor zij de macht over haar fiets verloor en ten val kwam. In afwachting van een gealarmeerde ambulance is door omstanders eerste hulp verleend. Een rapid responder van de ambulancedienst heeft het slachtoffer behandeld. Desondanks moest er nog een ambulance komen om het slachtoffer naar een ziekenhuis in Nijmegen te vervoeren.

Ons Genoegen huldigt jubilarissen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Fanfare Ons Genoegen uit Millingen heeft zondag een voorjaarsconcert gegeven in het clubgebouw van schutterij OEV (Dröge tent) aan de Heerbaan in Millingen.

Er was een afwisselend muzikaal programma samengesteld waaraan naast de fanfare onder leiding van Jurgen Nab ook de slagwerkgroep onder leiding van instructeur Albert van der Heide hun medewerking aan verleenden. De fanfare bracht onder andere het concourswerk 'Excalibur' van Jan van der Toost ten gehore. Tijdens dit concert werden vier jubilarissen gehuldigd, die de fanfare vele jaren trouw zijn gebleven te weren Martin Smit 40, Henk Borgers 50, Toon Janssen 50 en Henk Kievits liefst 60 jaar. Alle jubilarissen kregen een verenigingsspeld die vergezeld ging van een fraai boeket bloemen. Voor Henk Kievits kreeg daarnaast nog een beeldje overhandigd.

Reestraat De Horst even dicht voor vervangen riolering

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/DE HORST – De Reestraat in het kerkdorp De Horst is maandagmorgen ter hoogte van de Dasstraat enige uren afgesloten geweest omdat de riolering onder het wegdek bleek te lekken.

Een werknemer van de gemeente Berg en Dal heeft met behulp van een kraan van loonbedrijf Hubers een gleuf dwars over het wegdek gemaakt om bij de riolering te kunnen komen. Ter plaatse werd het stuk riool onder het wegdek vervangen waarna het wegdek weer kon worden dichtgemaakt. Het verkeer ondervond enige hinder van de werkzaamheden en bakker Oomen was van één kant niet bereikbaar. Voor vers brood moest er een stuk omgereden worden of men moest de auto voor de weg opbreking parkeren en naar de bakker lopen.

GroenLinks kiest voor wethouder van buiten Berg en Dal

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

BERG EN DAL – GroenLinks heeft tijdens de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezing drie raadszetels in de wacht weten te slepen. Het CDA die met vier zetels de grootste partij werd, startte de onderhandelingen met alle partijen. Uiteindelijk werd besloten verder te praten met GroenLinks, Polderbreed en GVP.

GroenLinks had al laten weten dat zij het voornemen hadden om een wethouders-kandidaat van buiten Berg en Dal aan te trekken. Afgelopen maandag heeft GroenLinks haar kandidaat gepresenteerd: de heer Nelson Verheul (44) uit Nijmegen. Verheul heeft maandagavond al een kennismakingsgesprek gehad met de beoogde wethouders Sylvia Fleuren (CDA), Annelies Visser (Polderbreed) en Irma van de Scheur (GVP). Het is de bedoeling dat deze vier partijen het nieuwe college voor de komende vier jaar gaan vormen. Verheul is geboren in Colombia en werd op 6-jarige leeftijd geadopteerd door een stel uit Nederland. Hij groeide op in Varik en studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Nelson woont momenteel in Nijmegen, is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij was van 2011 tot 2017 lid van Provinciale Staten van Gelderland, op het laatst als fractieleider. Hij stopte daarmee omdat het moeilijk te combineren viel met zijn gezin. Nu is hij werkzaam bij Rijkswaterstaat waar hij zijn baan zolang geparkeerd heeft; hij kan er later weer terugkeren. Afgelopen vrijdag zijn de vier partijen de hele dag bij elkaar gekomen met de bedoeling om spijkers met koppen te slaan.

Bierspeciaalzaak in centrum Groesbeek

Foto: Roland Boschman

Foto: Roland Boschman

GROESBEEK – Het centrum van Groesbeek wordt binnenkort verrijkt met een bierspeciaalzaak 'De Alde Smid' in de voormalige woning van de plaatselijke smid Oomen aan de Dorpsstraat 7a.

In de smederij is momenteel brouwerij D'n Drul gevestigd. De uitbaatster van de bierspeciaalzaak is Wilma Boschman. In de bierspeciaalzaak zullen meer dan 200 bieren te koop worden aangeboden. Buiten de speciale bieren van brouwerij D'n Drul zal een keur aan lokale bieren van microbrouwerijen in de speciaalzaak aanwezig zijn. Daarnaast zullen er ook bieren afkomstig over de hele wereld in de schappen prijken.

Maar vooral is de bierspeciaalzaak het juiste adres voor leuke kadopakketten, alsmede voor bijzondere glazen die erg gewild zijn om onder andere cadeau te doen bij elk feestje, jubileum, verjaardag of om zomaar eens een keer iets cadeau te geven. Buiten de honderden soorten bieren zullen er ook speciale whisky's en likeuren in de speciaalzaak te koop zijn.

Wilma Boschman is geen onbekende in de bierwereld. Samen met haar man Roland runt zij tevens brouwerij D'n Drul die achter haar bierspeciaalzaak is gevestigd. Vrijdagmiddag 20 april om 16.00 uur wordt de speciaalzaak officieel geopend onder het genot van een hapje en een drankje. De speciale openingsaanbieding is dat men de kassabon in een kistje op de balie kan deponeren met vermelding van naam en adres, waarmee men een van de vier bierworkshops ter waarde van 90 euro per persoon kan winnen.

Zomerdienstregeling veerdienst Millingen – Pannerden

Foto: l

MILLINGEN - Met ingang van 1 april is de zomerdienstregeling ingegaan op de veerdienst Millingen aan de Rijn – Pannerden. Voor de veerpont Millingerwaard-Doornenburg is zaterdag 5 mei de eerste vaardag.

Afvaarten zijn éénmaal op de hele uren. Vanaf Pannerden vertrekt de pont 5 minuten over het hele uur. Op zonnige dagen met veel aanbod wordt er vaker gevaren. In april: maandag tot en met vrijdag tussen 8:00 en 18:00 uur; zaterdag en zondag: tussen 9:00 en 18:00 uur. In mei en juni: maandag tot en met vrijdag: tussen 8:00 u en 18:00 uur; zaterdag en zondag: tussen 9:00 en 18:00 uur, extra overtocht om 18:30 uur. In juli en augustus: maandag tot en met vrijdag: tussen 8:00 en 18:00 uur, extra overtocht om 18:30 uur; zaterdag en zondag: tussen 9:00 u en 18:00 uur, extra overtocht om 18:30 uur. In september: maandag tot en met vrijdag: tussen 8:00 u en 18:00 uur; zaterdag en zondag: tussen 9:00 u en 18:00 uur, extra overtocht om 18:30 uur

In oktober tot en met maart: maandag tot en met vrijdag: 08:00, 09:00, 11:00, 13:00, 15:00 en 17:00 uur; zaterdag en zondag: 10:00, 11:00, 13:00, 15:00 en 17:00 uur. Van 25 december tot en met 1 januari is de veerdienst gesloten!

Dienstregeling veerpont Millingerwaard-Doornenburg/Klompenwaard

Het veer vaart doorlopend tussen 10.00 en 17.50 uur op basis van aanbod. De eerste pont vertrekt om 10.00 uur vanaf Doornenburg, de laatste pont vertrekt om 17.50 uur vanuit de Millingerwaard. In mei en juni: zaterdagen en zondagen, hemelvaartsdag en tweede pinksterdag. In juli en augustus: dagelijks. In september: zaterdagen en zondagen. In oktober tot en met april: veerdienst gesloten.

Beter Germania

krijgt te weinig

GROESBEEK - Germania heeft zichzelf in de thuiswedstrijd tegen AZC behoorlijk tekort gedaan. In een wedstrijd die wat betreft inzet beter was dan het getoonde voetbal, liet de ploeg van Piet de Kruijff vooral in de eerste helft diverse goede mogelijkheden onbenut om de winst naar zich toe te trekken. In het algemeen is het in het voetbal zo dat je daar de rekening later van gepresenteerd krijgt.

Germania begon afwachtend aan de wedstrijd, iets dat normaliter weinig goeds belooft voor de rest van een wedstrijd. Zo nu ook, want in de achtste minuut lieten twee mensen in de Germania achterhoede de veel te zware maar wel technische spits van AZC te gemakkelijk wegdraaien binnen de zestig meter en inschieten. Een 0-1 achterstand was het gevolg want tegen de laag geplaatste schuiver had Germania doelman Omvlee geen antwoord. 0-1.

Eén minuut later had Germania de stand echter al weer gelijk kunnen trekken als spits Karen Tevoynan de bal in het doel had gewerkt nadat hij via een prima steekpass vanuit het Germania middenveld alleen voor de keeper was gezet. Helaas voor Germania schoot hij tegen de doelman aan waardoor deze prachtige kans onbenut bleef.

Drie minuten later was het wel raak voor Germania toen Rens van Laanen een prima steekpass losliet die Jordy wijnhoven bereikte. Hij schoot de bal strak en laag in waardoor de stand 1-1 werd. In de 35e minuut was Germania dicht bij een voorsprong toen Frenk Wouterse alleen voor de AZC doelman verscheen. Zijn te gehaaste schot ging helaas over. Zo werd de rust bereikt met een 1-1 stand.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld: Germania dat aanviel maar AZC dat gevaarlijk was bij vrije trappen en corners. In de 60e minuut verzond Frenk Wouterse een uitstekende pass op Maks Nass die ook in oog met de doelman helaas de bal niet in het doel wist te werken.

Drie minuten later dacht iedereen dat Ludo Veldman de Germania voorsprong op zijn naam zou gaan zetten toen hij vrij voor doel werd gezet door wederom Frenk Wouterse. Helaas ging zijn inzet over en bleef het vooralsnog 1-1. Even later moest Jaap Omvlee al zijn kwaliteiten inzetten om een uitstekende kopbal na weer een AZC corner onschadelijk te maken.

In de 75e minuut begon Jordy Wijnhoven aan een solo waarbij hij drie man passeerde en een schot losliet dat hoog in de touwen eindigde waardoor Germania terecht op een 2-1 voorsprong kwam. In de 89e minuut redde Jaap Omvlee deze voorsprong nog door na een afgeslagen corner een keihard schot van dichtbij onschadelijk te maken. Toen iedereen zich al had verzoend met een 2-1 uitslag kwam AZC in de 97e minuut alsnog op 2-2 nadat de Germania achterhoede bij weer een corner in gedachten al in de kleedkamer was. Zo eindigde deze matige wedstrijd in 2-2, waarmee Germania duidelijk te weinig kreeg. Maar dat telt nou eenmaal niet in het voetbal. De 2-2 verdwijnt in de uitslagen en hoe die tot stand kwam, daar praat na volgende week niemand meer over. Ook dat is voetbal, in dit geval jammer voor Germania, dat meer verdiende.

'Salva la fama y la gloria'

Musica Temprana (Foto: Vera Rosenberg) Foto: Vera Rosenberg

BEEK - Zaterdagavond 21 april treedt Música Temprana onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Op het programma staan liederen en instrumentale werken uit de in 1500 verschenen bundel 'Cancionero de Palacio'.

Aanvang 20:15 uur, toegang 23,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Voor studenten tot en met 27 jaar en CJP is de toegangsprijs 10 euro. Reductiekaarten zijn, op vertoon van legitimatie, alleen verkrijgbaar bij de kassa in de kerk.

Música Temprana verkent repertoire uit de Renaissance en de Barok, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. De musici van het ensemble zijn over het algemeen geworteld in de Latijns-Amerikaanse cultuur en staan daarmee telkens weer garant voor temperamentvolle uitvoeringen.

Salvo la Fama y la Gloria is een veelzijdig programma met volkse villancico’s, verfijnde cancions en heldhaftige romances. De liederen verhalen onder andere over een priester die alle vrouwen in de omgeving probeert te verleiden, over de slag om Granada en over een christelijke man die tegelijkertijd verliefd wordt op drie Moorse meisjes. De muziek is van componisten als Juan del Encina, Juan de Anchieta, Pedro de Lagarto en Juan de Triana. Met een rijke bezetting van vijf zangers, cornetto, trombones, blokfluit, vihuelas en harp laat Música Temprana deze voorbije wereld weer tot leven komen.

Trekking paasloterij Switch'87

MILLINGEN - Dinsdag 10 april is, onder toeziend oog van de voorzitter, van Switch'87 de trekking verricht van de jaarlijkse paasloterij en zijn de geldprijzen op de volgende loten gevallen:

• 1e Prijs 100 Euro op lotnummer 2617
• 2e Prijs 50 Euro op lotnummer 0550
• 3e Prijs 50 Euro op lotnummer 2311
• 4e Prijs 25 Euro op lotnummer 2768
• 5e Prijs 25 Euro op lotnummer 0087
• 6e Prijs 10 Euro op lotnummer 1015
• 7e Prijs 10 Euro op lotnummer 1305
• 8e Prijs 10 Euro op lotnummer 2347

De prijzen kunnen worden opgehaald bij onze penningmeester John Hendriks, Zalmstraat 21 in Millingen a/d Rijn, graag vooraf even bellen: tel. 0481-459360. Er zijn in totaal 3350 van de 3500 loten verkocht.

Het bestuur van Switch'87 is Mieke van Swelm dankbaar voor de organisatie, de leden voor hun verkoopactiviteiten en de inwoners van Millingen, Kekerdom en Leuth voor het kopen van de loten. Hierdoor is de vereniging in staat de jeugdopleiding op een hoog niveau te handhaven.

DOORLOOP Linkskolom

Lions Club Nijmegen zamelt oud en vreemd geld in bij Nico de Witt

Foto: Lions Club

Foto: Lions Club Nijmegen

BEEK – Volgens de Lions Club Nijmegen heeft bijna 98 procent van de Nederlanders al jaren vreemd en oud geld ergens in huis in een potje, schoenendoos, blik of bureaula liggen en weet men niet wat er mee te doen. Lions Club Nijmegen biedt Plusmarkt Nico de Witt in Beek een oplossing aan voor dit probleem.

In de super is een verzamelzuil geplaatst waarin men het vreemd en oud geld een zinvolle bestemming kan geven te weten het verrichten van staaroperaties in derde wereld landen. Sinds 2005 hebben in meer dan 800 supermarkten in Nederland verzamelzuilen gestaan.
De Lions zijn dankzij hun grote netwerk in staat het ingezamelde geld in euro's te kunnen omzetten. Mede dankzij de premie van vijftig procent van Wilde Ganzen, is inmiddels meer dan 600.000 euro afgedragen aan Fight for Sight. Het bedrag is goed voor liefst 35.000 staaroperaties in die arme landen, waardoor mensen die door staar blind zijn geraakt, weer kunnen zien.
De wijze waarop de 46.000 Lionsclubs in 205 landen sinds 80 jaar aan blindheidsbestrijding doen, was reden voor een Verenigde Natie-agentschap , om Lions Club International Foundation uit te roepen tot de beste NGO (Niet-Gouvernementele Organisatie) ter wereld. Lions zijn vrijwilligers die zonder enige vergoeding werken.

Boeken-, strip- en cdmarkt in dorpshuis De Slenk groot succes

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Mede dankzij de enorme inzet van vrijwilligers is de boeken-, strip- en cdmarkt in dorpshuis De Slenk een groot succes geworden.

Zo'n 3000 boeken, 1000 cd's en daarnaast de nodige films en niet te vergeten talloze lp's waren in de grote zaal uitgestald. De markt duurde van 12.00 tot 15.00 uur en rond half twee hadden al zo'n honderd bezoekers gesnuffeld tussen de talloze boeken, strips, cd's en Lp's. Alle spullen zijn de afgelopen weken bij elkaar gebracht door zo'n tachtig mensen die er vrijwillig afstand van hebben gedaan voor het goede doel 'Dorpshuis De Slenk'.

De boeken gingen voor één euro van de hand, de stripboeken voor 0,50 euro en de films en lp's voor 2 euro per stuk. De opbrengst wordt door het Jan Lindersfonds verdubbeld. Met de opbrengst wordt een aanzet gegeven voor de vernieuwing van het schuurtje en/of magazijn. Het is de bedoeling dat er een nieuw magazijntje gebouwd wordt dat van binnenuit bereikbaar is. Het huidige schuurtje is bouwvallig en er is bovendien instortingsgevaar. Er zijn dit jaar meerdere acties om dit doel gerealiseerd te krijgen. In ieder geval is de eerste aanzet er.

KBO-middag: 'Wijs met medicijnen'

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Donderdagmiddag 19 april om 14.30 uur is in hotel `t Spijker de themamiddag van de KBO Beek met de ZZG. Het thema ''Wijs met medicijnen' is actueel en daar springt de KBO Beek direct op in. Hennie en Anouk zijn ieders rots in de branding deze middag.

Miljoenen Nederlanders gebruiken dagelijks medicijnen, om snel beter te worden of om zo gezond mogelijk te blijven. Veel mensen zouden zonder medicatie niet goed kunnen functioneren. Het is van belang de medicijnen op de juiste manier te gebruiken. Bij ouderen verandert het lichaam, de spierkracht neemt af, huid wordt droger, botten brozer, en... elk lichaam reageert anders op medicijnen. Men krijgt eerder last van bijwerkingen. Juist medicijngebruik is dan ook heel belangrijk.

"Wat gaan wij doen deze middag? Samen kijken we naar het etiket op uw medicijndoosje, wat staat er op en waarom. De taak en de verantwoordelijkheid van de apotheker en hoe neemt u uw medicijnen in."

"Zoals altijd spellen wij een spelletje, waarin men zijn kennis kan testen en wat de wijkverpleging betekenen kan et betrekking tot ieders medicijneninname. Kortom, een boeiend onderwerp waar veel over te vertellen is en voor u de gelegenheid om al uw vragen te stellen. Natuurlijk ontvangen wij u met een kopje koffie of thee en in de pauze is er voor u een consumptie. Neemt u uw medicijnendozen mee, u krijgt alles over de inhoud te horen."

CDA wil verder praten met GroenLinks, Polderbreed en GVP

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Tijdens een openbare vergadering met de fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad heeft de informateur Twan Vissers laten weten dat aan de hand van de gesprekken, die hebben plaatsgevonden het CDA verder wil gaan praten met GroenLinks, Polderbreed en GVP.

Volgens Vissers zijn de gesprekken in beslotenheid maar open gevoerd en waren zeer constructief. Op basis van die gesprekken heeft voor het CDA één coalitie de voorkeur zoals vermeld om een coalitie te gaan vormen' Het betreft een coalitie van twaalf raadzetels, bestaande uit vier partijen. Volgens de informateur doet deze coalitie recht aan de uitslag van de verkiezingen op 21 maart en levert bovendien een mooie spreiding op over de kernen van de gemeente Berg en Dal én vormt een mix tussen lokale en landelijke partijen.

Ook gaf de verkiezingsuitslag aanleiding om niet alles bij het oude te laten. Vissers verwacht dat met deze coalitie forse stappen gezet kunnen worden op de Duurzaamheidsagenda. Daarnaast zal er volgens hem slagvaardigheid zijn op de thema's als Sociale Voorzieningen, mobiliteit en dat de financiële positie van de gemeente gezond zal blijven.

De bedoeling is dat vier stevige wethouders – die allen voor minimaal 0,8 FTE beschikbaar zijn - de kar zullen trekken. De kandidaat-wethouder van GroenLinks is momenteel nog niet bekend. Voor het CDA zal Sylvia Fleuren, Annelies Visser voor Polderbreed en Irma van de Scheur voor de GVP het pluche op het gemeentehuis gaan bemensen. Het merendeel van de fracties wenste veel succes, anderen hadden op dit moment geen mening en een enkele zoals Alex ten Westeneind was teleurgesteld. Voor Hennie Eikholt was het een meevaller, hij moest zijn zetel afstaan aan Ruud Verstraaten, maar als de GVP een wethouder levert komt hij alsnog in de gemeenteraad. De fracties wezen unaniem Twan Visser aan als formateur. Vrijdag 13 april komt de nieuw beoogde coalitie met fractievoorzitters de gehele dag bij elkaar om spijkers met koppen te gaan slaan. Als alles volgens planning verloopt zal het coalitieprogramma op dinsdag 24 april in een openbare vergadering gepresenteerd worden.

Oude sterren én VI-journalist op MVV-reünie

Voormalig eerste elftal vol topspelers van MVV'18 Foto: Archief MVV'18

Foto: Archief MVV'18

MILLINGEN - Alex Hanssen, Antoine Tienesen, Willie Maassen, Jos Heemrood, Tom Haukes: zomaar een kleine greep uit de topvoetballers die MVV’18 voort heeft gebracht. En er is een kans om ze allemaal nog één keer in het blauw-wit te zien spelen! Meemaken? Meld je dan nú aan voor de reünie van MVV’18 op 19 mei.


De aftrap van het duel waarbij oude MVV-sterren nog één keer hun kunsten vertonen op sportpark De Hove zal om 15.30 uur verricht worden. Vanaf 16.00 uur start het reünieprogramma in het clubhuis. Dat wil je niet missen! Want behalve een bijzondere spreker uit het MVV verleden, zal ook Voetbal International-journalist en Feyenoord-watcher Iwan van Duren zijn opwachting maken met een verhaal vol spannende anekdotes.

Alle oud-leden van het in fusieclub SC Millingen opgegane MVV’18 zijn welkom. Net als hun partners. Voor 19,18 euro per persoon ga je een middag lang terug in de tijd en verkeer je met oude sportvrienden weer even in vervlogen blauw-witte voetbalsferen onder het genot van hapjes en drankjes.

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk 7 mei door 19,18 euro over te maken naar NL51RABO0140973796 t.n.v. Binnenste Buiten onder vermelding van ‘MVV’18’ plus naam en adres. Laat ook via reuniemvv18@gmail.com nog even weten dat je komt of stuur een brief naar Heerbaan 178.

Nieuwe tankautospuit voor brandweerposten Millingen en Ubbergen

MILLINGEN/UBBERGEN - De Brandweer van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft via een Europese aanbesteding elf nieuwe tankautospuiten (TS) gekocht. Twee van deze brandweerwagens worden op zaterdag 14 april gepresenteerd bij de Thornse Molen in Persingen. Deze zijn voor brandweerpost Millingen aan de Rijn en brandweerpost Ubbergen.

Een tankautospuit wordt door de brandweer ingezet als basisvoertuig. Dit voertuig is ingericht om te kunnen handelen bij brand en bij kleine of middelgrote ongevallen. In een TS wordt 2000 liter water vervoerd om direct met een inzet te kunnen starten. De elf nieuwe tankautospuiten hebben als nieuwe features een dompelpompapplicatie, een voorbouwlier en voorzieningen voor schoonwerken. De voertuigen zijn in Oostenrijk gemaakt door de firma Rosenbauer en geïmporteerd door DRV.

Nieuwe brandweerwagens zorgen voor meer efficiëntie. Theo Willemsen, groepschef post Ubbergen: "We vinden het belangrijk dat er een nieuw voertuig komt en dat deze voldoet aan de allernieuwste eisen op brandweergebied. Zo kunnen onze medewerkers snel, efficiënt en veilig hun werk uitvoeren. Ons voertuig is tevens uitgerust met het materiaal ten behoeve van oppervlaktewaterredding. Daarom wordt ons voertuig zelfs tentoongesteld op de vakbeurs (Eric vakbeurs op vliegveld Twente)."

Groepschef Peter Heijmen (Millingen aan de Rijn) vult aan: "Na vele jaren trouwe dienst maken onze oude voertuigen plaats voor nieuwe, moderne tankautospuiten met alle gemakken van deze tijd. Voor de brandweer is het belangrijk om te beschikken over betrouwbaar materieel. Met dit voertuig kunnen alle denkbare incidenten vakkundig worden aangepakt en opgelost."

Kwekerij Jansen start perkplantenverkoop

OTTERSUM – Het koude weer is voorbij! Eindelijk is het tijd voor de tuinen, terrasjes en balkons. Deze schreeuwen om kleur en fleur. Het is tijd voor mooie perkplanten, gekleurde kant-en-klare hanging baskets en kuipplanten. Reden om vanaf vrijdag 20 april een bezoekje te brengen aan Kwekerij Jansen aan de Oude Panovenseweg 8 – 10 in Ottersum.

Daar vindt u een ruim assortiment perkplanten (en ook vaste planten) voor uw tuin, terras en balkon. Het zijn bijna allemaal éénjarige planten, welke voor heel veel kleur in uw tuin of op uw balkon zorgen. "Als je ze goed verzorgt en ze regelmatig water geeft, kun je er heel lang plezier van hebben", zeggen Wiljan en Monique Jansen, die zich al dertig jaar toeleggen op het kweken van perk- en vaste planten. Dat het met de kwaliteit en prijs wel goed zit, merken zij aan de nog steeds groeiende klantenkring, die zich bij de eerste lentestralen al melden om de tuinen op te vrolijken.

Uitbundig met perkplanten uitgedost zijn de kant-en-klare hanging baskets. Deze brengen op een speelse wijze overal kleur en zijn razend populair! Ook kuipplanten zijn er volop en planten voor het terras, de borders, balkons et cetera. "Bij ons koop je planten rechtstreeks van het veld of uit de kas. Dus altijd vers", zegt Wiljan. Wij zijn ook geopend op Koningsdag (27/4), Bevrijdingsdag (5/5), Hemelvaartsdag (10/5) en 2e Pinksterdag (21/5). "Wie de weg naar ons zoekt, volgt de borden die langs de Nijmeegseweg (Ottersum/Gennep (tegenover de Multimate) en de Zwarteweg (Milsbeek) staan". "NIEUW dit jaar is, dat we in de maanden april en mei ook op zondag geopend zijn," voegt Monique nog toe.

Kwekerij Jansen, Oude Panovenseweg 8-10, Ottersum; 06 51602466. Wij zijn geopend: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zondagen in april en mei van 10.00-16.00 uur. Op genoemde feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur; www.jansen-kwekerij.nl.

Drukte tijdens kleurrijke modeshow bij EvanE in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Of het aan het mooie lenteweer lag is niet bekend, maar op beide dagen van de kleurrijke modeshow bij modezaak EvanE in Groesbeek was het een drukte van jewelste.

De cliënten konden onder het genot van een hapje en een drankje genieten van de laatste modesnufjes, die voor het merendeel werden gepresenteerd door de vaste klanten van EvanE. Wat bij de modeshow opviel in de voorjaarscollectie van EvanE was het bloemenmotief, dat in vele soorten op de nieuwe collectie voorkwam.

Op beide dagen van de modeshow zaterdag en zondag werd er een loterij gehouden met leuke prijzen. Anja en Henk Middendorp waren zondagmiddag zichtbaar tevreden over het verloop van de voorjaarsmodeshow, die ongetwijfeld voor herhaling vatbaar is.

Foodbike Eetwinkel Polly bij Jansen Totaal Wonen

HUISSEN – Zondag 22 april staat de alom bekende foodbike van Eetwinkel Polly uit Bemmel bij Jansen Totaal Wonen om de bezoekende klanten van iets lekkers te voorzien.

"Je kunt die middag genieten van een heerlijk broodje hamburger of een broodje pulled pork! Speciaal voor u klaargemaakt door medewerkers van Eetwinkel Polly. Wij zijn zondag geopend vanaf 12.00 uur. Eerst even de nieuwe lentecollecties bekijken op de verschillende afdelingen en daarna genieten van een lekker broodje op ons horecaplein. Graag tot zondag!"

Jansen Totaal Wonen,Karstraat 95, Huissen; www.jansentotaalwonen.nl.

Gemeente maakt schuldhulpverlening toegankelijker

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft onlangs de beleidsregels schuldhulpverlening 2018 vastgesteld. Deze beleidsregels hebben ter inzage gelegen van 24 november 2017 tot en met 5 januari 2018.

Omdat er geen zienswijzen zijn binnengekomen, kunnen de beleidsregels definitief vastgesteld worden. De doelgroep en het beoogd effect is om het zo goed mogelijk verlenen van de gemeentelijke schuldhulpverlening aan inwoners binnen de gemeente Berg en Dal die er gebruik van willen maken. De nieuwe beleidsregels zijn ten opzichte van de regels in 2015 een stuk minder dicht getimmerd. Dit verbreedt volgens het college de toegang tot de schuldhulpverlening en geeft meer ruimte aan maatwerk. Daarbij moet de schuldhulpverlener (gemeente) beter motiveren bij afwijzing of beëindiging van de aanvraag.

In de oude beleidsregels waren fraude en recidive van schulden automatisch een reden om de schuldhulpverlening te weigeren of te beëindigen. In de nieuwe regeling is er een bepaling die de mogelijkheid geeft om per situatie te bekijken of weigering of beëindiging gerond en/of raadzaam is; dit is de bevoegdheid van het college.

Avondvierdaagse Millingen

MILLINGEN - Dit jaar organiseren we voor de zesde keer de Avondvierdaagse in Millingen aan de Rijn. Vier dagen lang lopen we met veel enthousiaste wandelaars mooie routes van 5 of 10 kilometer in en rondom Millingen.

"We lopen de avondvierdaagse dit jaar van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 juni en er kan weer gekozen worden voor routes van 5 of 10 km. Kom je inschrijven op zaterdag 28 april tussen 14.00 en 16.00 uur bij café De Taverne op de Heerbaan 152. Kosten zijn: 5 euro bij voorinschrijving. (6,50 euro op de dag zelf). Voor alle duidelijkheid: Voor deze 5 euro verzorgen wij vier dagen mooie routes, iets lekkers onderweg, overtocht met het pontje en natuurlijk een mooie medaille? Zonder bewijs van inschrijving moet u de overtocht met het pontje betalen en mist u natuurlijk al het lekkers onderweg."

Kerkberichten Parochie Groesbeek

GROESBEEK - Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum) in te leveren.

Overleden: Maria Jeannette Marijanna Krebbers-Peters; Hendrika Johanna Janssen-Straatman.

Cosmas en Damianus

Zaterdag 21 april 14.00 uur Huwelijk Marc en Monique Eickelmann

Zaterdag 21 april 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Toon Wollenberg

Zondag 22 april 10.00 uur H. Mis m.m.v. H. Mis met samenzang

Misintenties: Wim Sluis en overled. Ouders Sluis-Lamers

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 18 april. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 22 april. 4e zondag van Pasen.

9.30 uur. Viering van Woord, Gebed en Communie met samenzang.

Misintenties: voor de verjaardag van Tieske Ebbers.

Woensdag 25 april. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Lenny Ebben stopt als bestuurslid Switch '87

Lenny Ebben (l) en Jorrit van Eck (r)

MILLINGEN - Tijdens de algemene ledenvergadering op woensdag 8 april nam Lenny Ebben afscheid van het bestuur als voorzitter jeugdcommissie.

Zij heeft drie jaar lang deze functie vervuld, hiervoor was zij al vele jaren lid van de jeugdcommissie. Als dank voor haar inzet kreeg zij van voorzitter Jorrit een bloemetje en dinerbon. Het voorzitterschap binnen de jeugdcommissie wordt overgenomen door Mieke van Swelm.

Leerlingen Op Weg bezoeken Technobieltruck

Foto: Bert

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Leerlingen groep 6/7 van basisschool Opweg hebben maandag 9 april de Technobiel truck OTIB bezocht. Deze moderne opleggertruck die zijwaarts kan uitklappen en uit twee verdiepingen bestaat, stond opgesteld op het industrieterrein Bouwkamp bij K.I.P Electro service B.V.

OTIB is het opleiding en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf. In deze truck kan van alles onderzocht worden en is bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en voor de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Om deze toekomstige werknemers al vroeg te interesseren voor techniek, zet OTIB in op voorlichting op basisscholen. Jongeren maken op een interactieve en sportieve manier kennis met de kracht van techniek in een workshop Aikido en Techniek.


Op de eerste verdieping konden kinderen onder andere ontdekken hoe een transportband werkt en hoe ze vliegtuigjes kunnen laten vliegen door er met licht op te schijnen. Maar ook waren er de laatste technieken te vinden, zoals Augmented Reality (AR). Met AR-technologie kun je iemand anders op afstand mee laten kijken en werken. Hoe dat werkt? Je kon het ervaren als je de vijf storingen in de cv-ketel moet oplossen! Verder kon men aan de slag met de robot Meccanoid en leerden ze de technische principes van onder andere spraakherkenning, bluetooth en programmeren.

Een verdieping hoger komen de kinderen in een echte experimenteerzone terecht waar ze verschillende technische proefjes kunnen doen. Voor de leerlingen die meer exact georiënteerd zijn, staan allerlei natuurkundige experimenten tot beschikking.

De Technobiel is speciaal ontwikkeld voor de grotere evenementen. Hierdoor is de Technobiel uitermate geschikt voor een evenement als een open dag.

De Treffers trots op zo'n groot vrijwilligerslegioen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagmiddag was het grootste deel van de vrijwilligers bij elkaar die er wekelijks voor zorgt dat sportpark Zuid aan Het Nijerf er steeds spic & span uit ziet. Het betreft de maandaggroep, die bestaat uit 34 vrijwilligers waarvan er wekelijks minimaal 27 bij elkaar komen.

Vanaf 13.00 uur komen deze vrijwilligers in de leeftijd van 40 tot 87 jaar bij elkaar om het gehele sportpark onder handen te nemen. Coördinator Theo Versteegen zorgt er wekelijks voor dat iedereen een klus krijgt die hij aankan. Dat kan variëren van het lijntrekken op de velden, snoeien, vegen, onkruid wieden, reclameborden plaatsen en schoonmaken, trottoirtegels vernieuwen of goed leggen, sloten van deuren vervangen et cetera. Onder de vrijwilligers zitten ook diverse vakmensen die gouden handjes hebben op allerhande gebied en die de kleinere reparaties kunnen uitvoeren.

Dankzij de sfeer bestaat deze maandaggroep al 25 jaar en blijft stabiel; sterker nog: de groep breidt steeds meer uit. Samen met De Treffers wordt op deze manier op een bijzondere wijze uitgedragen, aldus de oudste van het stel Henk Willems (87).

De mandaramgroep bestaat momenteel uit 11 dames en is 48 jaar geleden opgericht door 7 dames van bestuursleden. De naam kwam voort uit de eerste letters van de voornamen van de dames. Zij zorgen er al die jaren voor dat iedereen met een gerust hart de kleedkamers van De Treffers kan bezoeken. Vroeger kwamen ze op de dinsdagavond bij elkaar en na de klus gingen ze nog even een kaartje leggen in de kantine. De vereniging is zo gegroeid dat 's avonds alle kleedkamers bezet zijn, dus komen ze eenmaal in de veertien dagen alle kleedkamers (ook van de scheidsrechters), de ehbo-ruimte en de terreinmeestersruimte grondig schoonmaken. Deze dames variëren in de leeftijd van 54 tot 81 jaar en blijven dit werk doen zolang ze kunnen.

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij trekt veel bezoekers

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – De speelgoed- en kledingbeurs die zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur werd gehouden in basisschool Op Weg aan de Prinses Beatrixstraat in Ooij heeft weer voor de nodige belangstelling gezorgd.

Menig kledingstuk en speelgoed is weer van eigenaar veranderd. Het is nu al voor de twintigste maal dat de basisschool deze beurs organiseert. Al voor 10.00 uur stonden al mensen voor de school te wachten om de school binnen te komen. De opbrengt komt ten goede voor het aanschaffen van nieuwe spullen op school en het organiseren van activiteiten.

Concert in dorpshuis De Sprong

Muziekvereniging "Ooijse Toekomst" Foto: Herman Leensen

Foto: Herman Leensen

OOIJ - Voor liefhebbers van harmonie-fanfare- en brassband muziek valt er op zondag 22 april om 11.30 uur volop te genieten in dorpshuis De Sprong in Ooij. Er zullen drie orkesten optreden met ieder een eigen karakter. De toegang is gratis.

Muziekvereniging Ooijse Toekomst zal als eerste optreden met een gevarieerd repertoire, met klassieke muziek, maar vooral vlot in het gehoor liggende muziek, zoals filmmuziek en jazz. Daarna zal fanfare UNA uit Kekerdom het overnemen met het van hen bekende swingende repertoire, waarbij u beslist niet stil zult kunnen blijven zitten. Vervolgens zullen optreden: het harmonie-orkest en het tamboer- en lyracorps van Politiekapel Gelderland-Zuid.

Ook de Politiekapel zal een gevarieerd repertoire ten gehore brengen. Het repertoire van het harmonie- orkest van de Politiekapel bevat concertmarsen, filmmuziek, muziek geïnspireerd door diverse landen (zoals Rusland, Ierland en de V.S.) en muziek met een politietintje, zoals van Derrick en Les Gendarmes de St-Tropez. Het repertoire van het tamboer- en lyrakorps bevat een variëteit aan slagwerkstukken.

Drempelloos op vakantie in het Rijk van Nijmegen

Foto: Eigen foto

BERG EN DAL - Op dinsdag 24 april van 14.00 tot 16.30 uur is er in Hotel Erica in Berg en Dal een gratis event Zorgeloos op vakantie. Het is een event over toegankelijk toerisme in de regio en de economische kansen daarvan voor ondernemers.

In Nederland hebben meer dan 1,5 miljoen mensen een fysieke beperking. Ook zij gaan graag op vakantie. Maar helaas zijn er voor hen weinig mogelijkheden. Daarom nam Sylvia Fleuren, wethouder toerisme van de gemeente Berg en Dal, het initiatief voor het project Zorgeloos op vakantie in het Rijk van Nijmegen. Sylvia: "Wij willen als regio gastvrij zijn voor iedereen. Bovendien is het ook een economische kans voor ondernemers in het toerisme en de zorgsector, om in te zetten op aanbod voor deze doelgroep. Door de vergrijzing wordt deze groep alleen maar groter."

Hoofdspreker tijdens het event is Gerard de Nooij, oprichter van Ongehinderd, een website en app met alle info over toegankelijke vrijetijdslocaties in Nederland. Gerard liep op zijn 23ste door een motorongeval een dwarslaesie op. Nu hij gebruik maakt van een rolstoel ervaart hij letterlijk de drempels bij een bezoek aan een restaurant of het boeken van een vakantie. Tijdens het event Zorgeloos op vakantie in het Rijk van Nijmegen, deelt hij zijn persoonlijke ervaringen. Daarnaast legt hij uit waarom het een kans is voor toeristische ondernemers om in te zetten op toegankelijkheid en wat ze kunnen doen.

Ben jij actief in het toerisme of zorgsector in de regio? Wil je hier meer over horen? Of heb je ideeën? Kom dan 24 april naar het event. Deelname is gratis, wel even aanmelden via www.rbtkan.nl/zorgeloos/. Daar vind je ook alle informatie over het programma. Zorgeloos op vakantie

Dinsdag 24 april van 14.00 – 16.30 uur

Hotel Erica in Berg en Dal

Vriendjes- & vriendinnetjesmiddag bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Geef je nu op voor de Vriendjes en Vriendinnetjes middag via Sjors Sportief. Deze tennismiddag is voor kinderen van 6-16 jaar.

Het maakt niet uit of je wel of niet kunt tennissen, iedereen is welkom op vrijdag 25 mei tussen 16.00-17.30 uur. Trek sportieve kleding aan en sportschoenen zonder noppen. Tennisrackets en tennisballen zijn aanwezig. Er is vrij tennis, er zijn tennisclinics, er is een ballenkanon en de mogelijkheid van midgetgolf spelen. Geef je op via Sjors Sportief: www.sjorssportief.nl of www.sportstimuleringbergendal.nl

Waarom tennis? Tennis een ontzettend spannende, gezonde, veelzijdige sport. Tennis leert uw kind om zichzelf verantwoordelijk te voelen voor keuzes en daden, en om te gaan met succes en tegenslag. Elk punt biedt weer een nieuwe kans! Tennis daagt uw kind uit om door te zetten, samen te werken en zelf regels toe te passen. Het kan een leven lang, op eigen niveau, gespeeld worden en staat voor plezier, sportiviteit, inzet en respect.

Schrijfavond voor Amnesty international in Groesbeek

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek wordt op dinsdag 24 april de maandelijkse schrijfavond gehouden voor Amnesty.

Vanaf 19.00 uur liggen de voorbeeldbrieven klaar en zijn er leden van de schrijfgroep aanwezig. De brieven gaan naar regeringsleiders van diverse landen. China, Israël, Iran, landen waar mensen zonder vorm van een proces en zonder hulp of contact met familieleden worden opgesloten. Veel brieven maken (vaak) het verschil. Meer informatie via 024 3972786/3972362.