GN Berg en Dal Heumen Mook

24 februari 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 24 februari 2018


Social Sofa, prachtige ontmoetingsplek in het park

GROESBEEK - Een Social Sofa in park ’t Groeske. Een prachtige ontmoetingsplek in het park, gemaakt door vrijwilligers.

Wie zijn buren kent voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo eenvoudig is het. De leefbaarheid van een buurt wordt voor een belangrijk deel bepaald door de inrichting en onderhoud van de wijk en de sociale verbondenheid tussen de bewoners.

Social Sofa. Vanaf 5 maart gaan we mozaïeken! Voorzieningenhart van Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek op maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur; dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur; woensdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

Wil je graag mee mozaïeken aan de bank? Op de informatieavond wordt alles uitgelegd. We nodigen iedereen uit in voorzieningenhart Op de Heuvel, daar staat de Social Sofa, het ontwerp is opgetekend en de kleuren zijn uitgezocht! Die mag je komen bewonderen en wij zullen daar zijn om alle vragen te beantwoorden!

Informatieavond maandag 26 februari vanaf 19.30 tot 20.30 uur bent u welkom! Voor meer informatie: Heidi de Vos: devos.mozaiekenmeer@gmail.com en Annet Jacobs: mozaiekatelier@hotmail.com.

De Deurzakkers organiseert vijf jaar lang Nederlands Dansfestival

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – Carnavalsvereniging De Deurzakkers uit Ooij organiseert de komende vijf jaar het Nederlands Dansfestival van de Nederlandse Danssport Organisatie (NPO) in Dorpshuis De Sprong in Ooij.

Zondag was het de gehele dag een voorproefje op dit jaarlijks terugkerend dansfestijn. Er werden 52 dansen getoond door acht dansverenigingen uit het hele land, waaronder de organiserende vereniging De Deurzakkers uit Ooij. Alle dansen werden gejureerd door Imca Saat, Sarissa Bouwens en Astrid Meister die een moeilijke taak hadden om de dansen in liefst 18 categorieën te jureren.

Voor alle winnaars was er een beker. Daarnaast waren er twee wisselbekers: een voor het programma van de zondagmorgen en de andere voor het middagprogramma voor de deelnemer(ster) met de hoogste punten. Britt Schel van De Deurzakkers uit Ooij wist beslag te leggen op de middagwisselbeker; zij hoeft het volgend jaar niet ver te reizen om haar beker te verdedigen.

Zonnebloemuitjes afdeling Ooijpolder Bootdagtocht en muziekmiddag

OOIJ/GROESBEEK - Op zaterdag 11 april zal de jaarlijkse dag boottocht voor de Zonnebloem weer plaatsvinden. De boot vertrekt rond 9.00 uur vanaf de loswal in Nijmegen en is rond 17.00 uur weer terug, men wordt thuis opgehaald en weer thuisgebracht.

De kosten voor deze dag zijn 35 euro, dit is inclusief koffie/thee, hapjes, drankjes en diner. Aanmelden moet voor 14 maart bij Erna Driessen, 024 6631303 of 06 13651285. Betalen bij aanmelding en doorgeven of u een dieet volgt.

Verder staat er ook nog een muziekmiddag in het Cardo in Groesbeek op het programma op zaterdag 21 april om 14.00 tot ongeveer 16.30 uur. Tijdens deze middag zullen populaire liedjes ten gehore worden gebracht, waarbij men uit volle borst mee kan zingen. Kosten voor deze middag bedragen drie euro. Aanmelden hiervoor moet ook voor 14 maart bij Erna Driessen, 024 6631303 of 06 13651285. Beide uitjes zijn bedoeld voor gasten die onder de doelgroep van de Zonnebloem vallen.

DVSG niet scherp

GROESBEEK - DVSG speelde thuis tegen AVIOS- DBV op het hoofdveld. Het veld is nog steeds erg ongelijk, maar de bovenlaag is zacht en bespeelbaar.

DVSG begint vol vertrouwen met dezelfde opstelling als de laatste keer toen er gewonnen werd. Al snel is duidelijk dat AVIOS –DBV een paar vaardige en snelle voetballers voorin heeft staan. In de 9e minuut kan Menno Sillessen doorbreken en gaat vrij op de keeper af. Hij weet de kans de benutten en zet DVSG op voorsprong. Nog geen 10 minuten later scoort AVIOS de gelijkmaker. Hun buitenspeler is razend snel en kan alleen doorgaan op keeper Stan Peters van DVSG en scoren. Vijf minuten later gebeurt iets soortgelijks en wederom wordt er gescoord. Stand is nu 1-2. DVSG komt niet meer aanvoetballen toe en moet nog net voor rust ook de 1-3 toestaan.

Na rust zijn er twee wissels. Jens Liebers en Charl Jacobs zijn gewisseld voor Per Berns en Ruben Nillessen. DVSG gaat in een iets andere opstelling aan de 2e helft beginnen. Dit levert geen kansen op, behoudens een afgekeurde goal. In de 70e min wordt Koen Eemers gewisseld voor Wout Pouwels en nu gaat DVSG achterin zelfs 1 op 1 spelen om toch nog iets te forceren. Het levert DVSG geen kansen meer op. AVIOS -DBV weet echter wel te profiteren van de spelwijze van DVSG en maakt nog de 1- 4 en de 1-5 .

Het was vandaag niet goed wat DVSG heeft laten zien. De vroege goal gaf hoop, maar gezien het spel en wedstrijdverloop was AVIOS –DBV de terechte winnaar. De volgende wedstrijd speelt DVSG uit tegen FC Kunde.

Nominatie Berg en Dalse Powervrouw van het jaar?

BEEK - Op de eerste V.I.P.(vrouwen)-avond, die wordt gehouden op 8 maart in het Kulturhus in Beek, zal ook de Powervrouw van het jaar uit de gemeente Berg en Dal worden verkozen.

"Ken jij een inspirerende powervrouw uit de gemeente Berg en Dal die je graag hiervoor zou willen voordragen? Iemand die het verdient om eens in het zonnetje te worden gezet? Stuur jouw nominatie dan zo spoedig mogelijk naar: bergendal@pvda.nl. Een onafhankelijke jury zal de nominaties bekijken."

Deze nominatie is een vervolg op de heldenactie van de PvdA Berg en Dal en heeft te maken met de jaarlijkse vierng van Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Geslaagde revuemiddag in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De bewoners van het Millingse Gasthuis Sint-Jan de Deo kunnen terugzien op een zeer geslaagde revuemiddag tijdens de carnaval.

Het gasthuis was met de carnavalsdagen omgedoopt tot 'Het Alde Deurdouwershuus'. Bij de revuemiddag waren aanwezig: Prins Wielie de Fluitende Dolle Draaier met zijn pages Nikki en Sadé alsmede jeugdprinses Kiki de Dansende met haar pages Anoek en Dion. Ook de prins van De Deurzakkers uit Ooij Prins Jur de Erste de Gedestilleerde bracht een bezoek aan Het Alde Deurdouwershuus om mevrouw Derksen – Awater (afkomstig uit Ooij) met een bezoek te vereren. Tijdens de gezellige middag waren er diverse optredens en er ontstonden spontane polonaises.

Geslaagde workshops bij de Alliance Française Nijmegen

Soirée Ateliers. (Foto: Cecile Dassen)

Foto: Cecile Dassen

NIJMEGEN - Eén keer per jaar doorbreekt de Alliance Française in Nijmegen de normale lessenreeks Frans met een speciale avond, waarin het uitdiepen van kennis op een bepaald gebied van de Franse taal of cultuur centraal staat. Dit jaar werd op 29 januari de Soirée Ateliers georganiseerd, een avond met verschillende workshops.

Voor de beginners en halfgevorderden waren er verschillende workshops met spelletjes op het gebied van taal. Pimpampetten en galgje spelen op zijn Frans is beslist een nieuwe uitdaging. Verder was er ook een pubquiz met uiteenlopende vragen over de Franse taal en cultuur waarbij verschillende teams streden om de eer.

De gevorderden konden zich in één van de workshops de Franse gebarentaal eigen maken en zich verbazen over de verschillen die bestaan tussen Frankrijk en Nederland. In een andere workshop ging men met op zoek naar typisch Franse uitdrukkingen en spreekwoorden. Probeer maar eens te begrijpen als iemand tegen je zegt: Je suis tout chocolat! In de workshop ‘Parlons argot’ kon men kennis vergaren over het Bargoens van Frankrijk. Kent u de betekenis van de woorden ‘fric’ en ‘godasses’? In de workshop over Bretagne kon men zich laten betoveren door de magie en de mysteries van die streek door een echte Bretonse docent. Tot slot ontbrak de Franse humor niet: met behulp van videofragmenten werd ingezoomd op interculterele verschillen en overeenkomsten.

De avond werd afgesloten met een gezellige borrel waar de verschillende workshops geëvalueerd en de nieuw opgedane contacten bestendigd werden.

Gitaarbeurs niet weg te denken...

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendiks

GROESBEEK – Voor de 21ste maal werd zondag de gitaarbeurs gehouden in De Mallemolen. Ruim 600 gitaarliefhebbers uit het hele land en zelfs Duitsland en Frankrijk wisten de weg naar Groesbeek te vinden om de laatste snufjes van de gitaarwereld op te kunnen snuiven.

Hierdoor kreeg de Groesbeekse gitaarbeurs een internationaal tintje. De Mallemolen was van 's morgens tot laat in de middag een waar gitaarwalhalla. Vanuit alle lokalen die De Mallemolen rijk is, kwam het vertrouwde gitaargeluid. Zelfs vanaf de toiletten waren de gitaarsnaren te horen.

In de grote zaal en in het theatercafé was eigenlijk de gitaarbeurs, maar al gauw werden de hal en de gangen erbij betrokken. Er was weer een heel programma opgesteld met onder meer optredens van Fred Piepenbrock & Marijke Hörman, gitaarvirtuoos Harald Koll, de Nijmeegse band The Nameless alsmede een clinic Bob Dylanwoorden en -akkoorden van Karel Bosman en Rifka Scheepers. Dat gebeurde allemaal in het Guitar Café.

In de demoruimte waren diverse clinics en demonstraties. Ook aan gitaaronderdelen ontbrak het evenmin, alsmede aan honderden gitaren die te kust en te keur stonden opgesteld. Een van de trouwe bezoekers van dit jaar ook weer Jan Hendriks de drummer van 'Doe Maar'. "Ik kom ieder jaar even kijken want het is gewoon gezellig in Groesbeek." De 22ste editie van de gitaarbeurs wordt gehouden op zondag 17 februari 2019.

Informatieavond zwerfafval opruimen in gemeente Berg en Dal

Natuurschoon gemeente Berg en Dal.

BERG EN DAL - Inwoners van de gemeente Berg en Dal wonen in een van de mooiste gemeenten van Nederland. Helaas raakt deze omgeving steeds meer vervuilt met zwerfafval. Hier willen de gemeente Berg en Dal samen met inwoners iets aan doen. Ze organiseren daarom op woensdag 27 februari een informatieavond over zwerfafval opruimen. Komt u ook?

De gemeente Berg en Dal en Dar organiseren op woensdag 28 februari voor inwoners van de gemeente Berg en Dal een inspirerende informatieavond. Tijdens de informatieavond leren geïnteresseerden meer over zwerfafval en de gevolgen hiervan. Ook delen ervaren vrijwilligers hun ervaring. Het schoon en mooi houden van de omgeving kan bijvoorbeeld als Vrijwilliger van Wijkhelden. De gemeente Berg en Dal en Dar maken het vrijwilligers graag zo makkelijk mogelijk. Zo krijgen zij materiaal om zwerfafval mee op te ruimen.

De informatieavond is in café De Kastanje, Heerbaan 119 in Millingen aan de rijn. De zaal is om 19.00 uur open. Meer informatie of vragen? Voor meer informatie: www.wijk-helden.nl. Voor vragen: klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur via 024 3716000 of via info@dar.nl.

Burgemeester opent Mobil Media Lab bij basisschool Op De Heuvel

Foto:Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman en wethouder Erik Weijers hebben dinsdagmorgen het Mobil Media Lab van de politie geopend bij basisschool Op De Heuvel in Groesbeek.

Wijkagent Patrick van der Wal heette iedereen in de aula van de school welkom en in het bijzonder de groep 7 en 8 van basisschool Op De Heuvel. Hij liet weten dat deze bus de Mobil Media Lab bedoeld is om de leerlingen van de hoogste klassen van de basisscholen en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs te waarschuwen over de mogelijke gevaren, die het gebruik van sociaal media met zich mee kan brengen.

Burgemeester Slinkman liet weten het heel belangrijk te vinden dat we met z'n allen op een goede manier met elkaar omgaan. Maar er zijn helaas ook minder leuke dingen op sociaal media zoals pesten. Sexting en dergelijke. Hij vroeg de leerlingen of zij ook wel eens iets gezien hadden wat er niet op thuis hoort, maar daar bleek niemand zich iets van te kunnen herinneren. "Ik weet zeker dat het wel geval is", liet Slinkman de kinderen weten, waarop ze stil werden. "Met dit initiatief van de politie hoop ik dat jullie bewust worden wat er allemaal mis kan gaan op sociaal media zoals face book en dergelijke. We moeten er voor zorgen dat de veiligheid en leefbaarheid in de wijk gewaarborgd blijft", aldus Slinkman. Een gedeelte van de kinderen ging naar de bus waar zij voorlichting kregen, terwijl een ander gedeelte in de klas vragen kon stellen aan de politie en medewerkster van HALT. Ook andere scholen worden in Berg en Dal bezocht door het Mobil Media lab.

Groesbeekse Volkspartij veertig jaar

GROESBEEK - Een lokale partij, die al veertig jaar actief is in het bestuur van onze gemeente. Actief in gemeenteraad én college van burgemeester en wethouders. Dat komt niet zo heel vaak voor. Dit voorjaar, februari/maart, viert de Groesbeekse Volkspartij het feit, dat zij in 1978 is opgericht.

In 1974 deden landelijke partijen hun intrede in de Groesbeekse gemeenteraad. Het leidde niet tot verkleining van de afstand tussen bestuur en inwoners. Integendeel, de Groesbekers hadden het gevoel, dat er over hun hoofden heen werd beslist door mensen, die letterlijk en figuurlijk hun taal niet spraken.

Uit onvrede over die situatie kwam een groepje mensen in het voorjaar van 1978 bij elkaar in de kelder onder de garage bij de woning van Thé Sillessen om een nieuwe partij op te richten: de Groesbeekse Volkspartij.

Met Gerrit Nillessen als lijsttrekker deed de partij in dat jaar voor het eerst aan de verkiezingen mee en met succes: er werden maar liefst drie zetels behaald. Verhitte discussies over de juistheid van de stemmentelling leidden ertoe, dat de Groesbekers op aanwijzing van het rijk in 1979 opnieuw naar de stembus moesten. Bij die herverkiezing wist de GVP weer drie zetels te behalen. Als gevolg daarvan mocht de partij in de persoon van Nillessen al meteen een wethouder leveren in het nieuw te vormen college. Een college, dat aan de basis stond van grote bestuurlijke vernieuwingen in Groesbeek. Openbare commissievergaderingen en wethouders met een duidelijk eigen verantwoordelijkheid.

De jaren '80 waren jaren, waarin de gemeente veel onder handen nam. Sportaccommodaties werden vernieuwd, er kwam een sporthal, De Mallemolen werd gebouwd. De Groesbeekse Volkspartij stond daarbij mede aan het roer. In 1982 ging de Groesbeekse Belangengroep (GBG) van Theo Hermsen deel uitmaken van de GVP. En in 1986 sloot ook Leo Lintz, die eerder namens de lijst Berg en Dal raadslid én wethouder was geweest, daarbij aan.

De jaren '90 waren de jaren van woningbouw, de eerste herstructureringen van wijken en de start van de discussie over de centrumontwikkeling van Groesbeek. Met Mariënhof en Majellastaete verrezen de eerste appartementencomplexen in het centrum van Groesbeek. En met GVP-wethouder Sjaak Thijssen als eerst verantwoordelijke daarvoor.

Na 2000 kreeg een en ander verder vorm. De Groesbeekse Volkspartij was er steeds mede voor verantwoordelijk. Constructief, oplossingsgericht. De GVP heeft daardoor mede bijgedragen aan een stabiel gemeentebestuur in de afgelopen decennia.

De Groesbeekse Volkspartij. Een lokale partij, die met enige trots kan terug kijken op de inbreng, die zij de afgelopen veertig jaar aan het gemeentebestuur heeft geleverd. Trots, maar niet zelfvoldaan. Er is nog genoeg te doen! Met nieuw elan gaat de partij de komende jaren tegemoet. Vast en zeker!

Het feest is bescheiden gevierd met een bijeenkomst voor de leden op 19 februari, waarop herinneringen zijn opgehaald.

IJsbaan in wording in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Op verzoek van GJS heeft wethouder Alex ten Westeneind dinsdagmiddag een begin gemaakt met het creëren van een ijsbaan op het Oranjeplein in Millingen aan de Rijn.

Gemeenteambtenaren hebben direct na het verzoek de waterputten met ballonnen waterdicht gemaakt, zodat het water niet meer in het riool kan spoelen. Dinsdagavond hebben leden van de vrijwillige brandweer van Millingen het Oranjeplein – waar zeven jaar geleden ook een ijsbaan was – volgespoten.

Het is de bedoeling dat dit woensdagavond ook nog een of twee maal moet gebeuren en als de vorst 's nachts doorzet – wat wordt voorspeld – dan kan er het komend weekend geschaatst worden in Millingen. Wethouder Alex ten Westeneind heeft dinsdagavond ook enige tijd de slang vastgehouden onder toeziend oog van brandweerman Ben Kregting en Brenda Nieborg van GJS Millingen.

7 / 24

8 / 24

9 / 24

Laatste paal geslagen voor nieuwbouw Sint-Maartenskliniek

(Foto:Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

UBBERGEN – Maandagmiddag is niet de eerste maar de laatste paal geslagen voor de nieuwbouw van het Sint-Maartenskliniek in Ubbergen. Speciaal voor deze gelegenheid was burgemeester Slinkman van Berg en Dal en burgemeester Bruls van Nijmegen aanwezig om mede de laatste paal de grond in te slaan.

Dat gebeurde door acht touwtrekkers waaronder de directeur van het Sint-Maartenskliniek Mark van Houdenhoven, de beide burgemeesters, de huisarchitect Ben Elsenaar alsmede vier medewerkers die in de nieuwbouw hun nieuwe werkplek zullen gaan vinden. De aanwezigen werden welkom geheten evenals de patiënten in het Sint-Maartenskliniek die de opening via de live stream konden volgen door de directeur van het Sint-Maartenskliniek Mark Houdenhoven.

Houdenhoven was blij dat de echte bouw nu zal gaan beginnen met het slaan van de laatste heipaal. Over anderhalf jaar staat hier een hypermodern gebouw met unieke operatiekamers, revalidatiecentrum en een logistiek afdeling, aldus Mark Houdenhoven. Ben Elsenaar de huisarchitect liet weten dat elk gebouw uniek is. Dit complex wordt voor zowel de patiënt als de werknemers een zeer modern onderkomen. Ook burgemeester Slinkman had een hoge pet op van de Sint-Maartenskliniek. "Zij zorgen voor werkgelegenheid en genieten landelijke bekendheid door hun specialisme.

Ap/Art zoekt mannen-stemmen

MILLINGEN - Ben je een man? Hou je van popmuziek? Heb je altijd al willen zingen maar nooit de eerste stap durven zetten? Nieuwsgierig, maar twijfel je nog of dit iets voor je is? Dan is dit je kans!

Koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn organiseert een meezingavond speciaal voor mannen. "Wij zijn een enthousiast popkoor met een eigen live band. Het repertoire dat we zingen loopt uiteen van gevoelige rockballads tot swingende popnummers.

Ook als je niet in Millingen woont, ook als je nog nooit gezongen hebt, maar het een keer wil proberen, kom vrijblijvend naar onze gezellige meezingavond op vrijdag 2 maart. Zing met ons mee en ervaar hoe het is om in een koor samen leuke muziek te maken! We willen je graag laten ontdekken hoe heerlijk zingen is, en dit niet alleen thuis onder de douche! Laat je stem tot zijn recht komen en kom de sfeer proeven bij koor Ap/Art!

Je bent welkom op onze meezingavond op vrijdagavond 2 maart van 20.15-22.15 uur in de Sint-Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Inloop vanaf 19:45 uur. Meer informatie over ons koor is ook te vinden op onze website www.koorapart.nl en Facebook."

Geheimzinnige gebeurtenissen op Ubbergs kasteelterrein

Het Huys te Ubbergen, ten tijde van Le Comte de Surmont Foto: Cornelis Pronk (tekening uit 1738) / Gelders Archief

UBBERGEN - 'Van Vrouwendaal tot Bronheuvel' is een lezing over bijzondere bewoners van en geheimzinnige gebeurtenissen op het vroegere Ubbergse kasteelterrein. Naar aanleiding van het pas verschenen gelijknamige boek over de historie van de Rijksstraatweg Nijmegen-Ubbergen.

De lezing is donderdag 1 maart, van 20.00 – 22.00 uur (inloop 19.30) bij
Boekhandel Supplement, Van Randwijckweg 2, Beek-Ubbergen.Toegang vrij
Inlichtingen: Floris Methorst 030-2617723 / www.margotvanboldrik.nl / www.supplementboek.nl

        
Op Rijksstraatweg 33 stond eeuwenlang kasteel de Ubburgh. Op de puinhopen ervan verrees later het imposante 'Huys te Ubbergen' met siertuinen vol exclusieve fruitbomen. Geen wonder dat deze plek bijzondere bewoners heeft gekend. 'Van Vrouwendaal tot Bronheuvel' vertelt erover. In zekere, koninklijke kringen is Ubbergen zelfs wereldberoemd, zonder dat zelf te beseffen.

De wonderlijkste bewoner, in 1762-63, noemde zich Le Comte de Surmont. Schrijfsters Pieternel Coenen en Annemiek Lukassen hoorden veel over hem van Floris Methorst. Op donderdag 1 maart, bij volle maan, onthult Floris nog meer over zijn speurtocht naar deze hoogst merkwaardige graaf.

Floris (drs. F.J.) Methorst studeerde af in Utrecht (sociaal-culturele wetenschappen) en deed onderzoek bij een instituut voor futurologie (toekomstkunde). Van jongs af aan is hij bezig met grensoverschrijdende kennis. En deed op dat gebied ook divers onderzoek.

'Van Vrouwendaal tot Bronheuvel, Wonen aan de Straatweg' (ISBN 978-90-827918-0-8), uitgave Stichting Margot van Boldrikfonds, is te koop in Supplement, voor 30 euro.

We gaan oogsten in D'n Drul!

GROESBEEK - "Wij, opbouwwerkers van Forte welzijn en Sociaal Team Groesbeek Zuid hebben het plan opgepikt om eens te gaan luisteren in de wijk! Het ontbreekt in de wijk toch wel aan waarin we elkaar kunnen ontmoeten en in gesprek kunnen. Om samen iets te gaan doen is het van belang dat we weten wat er leeft. Om erachter te komen wat de wensen en talenten zijn gaan we in gesprek met elkaar."

"Hoe gaan we dat doen? Iedereen in de wijk krijgt een waardebon in de brievenbus. Voor die waardebon mag iedereen een gratis plantje komen halen. We staan op twee zaterdagen in de wijk. 24 februari en 3 maart.

Medewerkers van Forte Welzijn en leden van Sociaal team zuid zijn deze dag aanwezig, wij kijken er naar uit om in gesprek te gaan om zo te horen wat we voor elkaar kunnen betekenen, waar wensen en behoeften liggen en wat jullie zelf voor ideeën hebben!"

Eenmalige comeback MVV'18: meld je nu aan!

MVV'18 in vroeger tijden. (Foto: Archief MVV'18)

Foto: Archief MVV'18

MILLINGEN - Blau und Weiss, wie lieb ich dich uit de speakers. Spelers in blauw-wit-blauwe shirts op het veld. En een kantine boordevol oude bekenden en bijzondere anekdotes uit vervlogen tijden. Over drie maanden keert MVV’18 door een reünie voor één keer terug op sportpark De Hove. Erbij zijn? Geef je dan nu op!

Oud-leden en partners kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de reünie die op 19 mei om 16.00 uur op het Millingse voetbalveld van start gaat. Hoe? Stuur een mailtje naar reuniemvv18@gmail.com of een brief naar Heerbaan 178 in Millingen om te laten weten dat je komt. De kosten dienen overgemaakt te worden naar NL51RABO0140973796 t.n.v. Binnenste Buiten onder vermelding van ‘MVV’18’ plus naam en adres.

Geheel in MVV-stijl bedraagt het inschrijfgeld 19,18 euro. Daarvoor wacht een middag met een bijzondere MVV-wedstrijd, een speciale spreker uit de voetbalwereld in de kantine én kun je genieten van enkele gratis hapjes en drankjes. Maar bovenal van het plezier om oude herinneringen op te halen met voetbalkameraden van een club die in 1997 opging in SC Millingen, maar honderd jaar na oprichting nog steeds mensen bindt. Meer info? Kijk eens op https://www.facebook.com/reunie.mvv.5.

Wordt mentor van een jongere

BERG EN DAL - Ben jij die vrijwilliger die twee uurtjes per week een 11- tot 15-jarige thuis bezoekt en ondersteund met allerlei schoolzaken? Heb jij een dosis enthousiasme en zin om tijd te investeren in de toekomst van een jongere en spreekt dit je aan? Dan zit ik graag met je aan tafel om je meer te vertellen over dit zinvolle en uitdagende werk!

Wil je meer weten of wil je je direct aanmelden als mentor, neem dan contact op met Anne de Jong van Forte Welzijn. Telefonisch, (werkdagen van 9:00u. tot 13:00 uur): 085 0406066, of mobiel: 06 53817109. Of mail naar: info@bergendal.schoolscool.nl (www.schoolscool.nl/bergendal).

Gemeente

subsidieert Toek Toek

BERG EN DAL – Stichting Dorpsraad Berg en Dal heeft gebruik gemaakt bij de aanschaf van de Toek Toek van de tender van de provincie Gelderland. Hierbij waren niet inbegrepen de kosten van verzekering en onderhoud. De stichting heeft aan de gemeente Berg en Dal een financiële bijdrage gevraagd voor de opstart periode van twee jaar.

Het college stelt 5.646,67 euro ter beschikking, omdat de Toek Toek de bezoekers naar de inloop en ontmoeting in Berg en Dal haalt en brengt, zodat de mobiliteit en de sociale contacten in Berg en Dal worden verbeterd. De Toek Toek wordt ook ingezet voor andere bestemmingen dan Inloop en ontmoeting. Zoals bij een bezoek aan de huisarts of een vriendin die aan de andere kant van het dorp woont. Gelet op de inspanningen van de stichting is de verwachting dat zij de komende twee jaar voldoende middelen hebben gerealiseerd, dat zij de kosten na 2 jaar volledig zelf kan dekken. De stichting werkt aan nieuwe initiatieven, waarmee opbrengsten kunnen worden verkregen. Er is momenteel een vrijwilliger die 15 uur per week besteedt aan planning, organisatie en ondersteuning van de vrijwillige chauffeurs.

Gemeente subsidieert incidenteel onderhoud en verzekering Toek Toek

BERG EN DAL – Stichting Dorpsraad Berg en Dal heeft gebruik gemaakt bij de aanschaf van de Toek Toek van de tender van de provincie Gelderland. Hierbij waren niet inbegrepen de kosten van verzekering en onderhoud. De stichting heeft aan de gemeente Berg en Dal een financiële bijdrage gevraagd voor de opstart periode van twee jaar.

Het college stelt 5.646,67 euro ter beschikking, omdat de Toek Toek de bezoekers naar de inloop en ontmoeting in Berg en Dal haalt en brengt, zodat de mobiliteit en de sociale contacten in Berg en Dal worden verbeterd. De Toek Toek wordt ook ingezet voor andere bestemmingen dan Inloop en ontmoeting. Zoals bij een bezoek aan de huisarts of een vriendin die aan de andere kant van het dorp woont. Gelet op de inspanningen van de stichting is de verwachting dat zij de komende twee jaar voldoende middelen hebben gerealiseerd, dat zij de kosten na 2 jaar volledig zelf kan dekken. De stichting werkt aan nieuwe initiatieven, waarmee opbrengsten kunnen worden verkregen. Er is momenteel een vrijwilliger die 15 uur per week besteedt aan planning, organisatie en ondersteuning van de vrijwillige chauffeurs.

Annie Henrika 25 jaar vrijwilligster in hart en nieren

(Foto: joop verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Annie (77) begon 25 jaar geleden als vrijwilligster bij de bewoners van Mariendaal waar ze diverse vrijwilligers werkzaamheden verrichtte tot ieders plezier.

Volgens het aanspreekpunt van vrijwilligers Yvonne Janssen-Lamers werd Annie in het begin 'Annie van de bingo' genoemd door de bewoners van Mariendaal. Annie verzorgde niet alleen de bingo's, maar was ook actief bij de sooseesten zoals carnaval en kermis. En bij de themamaaltijden en met kerst was Annie niet te beroerd om de maaltijden uit te serveren. Ook zorgt Annie er mede voor dat de bewoners, die niet op eigen gelegenheid naar het restaurant kunnen komen, zij gehaald en gebracht worden.

Zondag 5 februari was het vijf jaar geleden dat het restaurant en de activiteiten in handen kwamen van 't Groesbeek, maar dat deerde Annie niet. Ze ging gewoon door met haar vrijwilligerswerk. Donderdagmiddag werd Annie voor al haar werk in de bloemen gezet en overige cadeaus. Hierbij waren veel bewoners aanwezig.

Toch nog subsidie voor muziekonderwijs

BERG EN DAL – Bij de nadere regeling muziekonderwijs jeugd en jongeren Berg en Dal in 2017 zijn per abuis twee verenigingen niet meegeteld in het subsidie plafond 2018. Het betreft Fanfare Ons Genoegen uit Millingen aan de Rijn en schutterij BUB uit Beek.

Beide verenigingen hebben ook recht op subsidie omdat zij muziekonderwijs verzorgen. Beide verenigingen hebben in 2017 ook subsidie ontvangen en voldoen aan de eisen voor subsidieverlening in de regeling muziekonderwijs. Het gemeentebestuur trekt hiermee recht dat de verhoging niet structureel is doorgevoerd in de begroting.

NEC helpt leerlingen boeken scoren

Ted van de Pavert scoort boeken in de Nijmeegse bibliotheek. (Foto: Marcel Krijgsman)

Foto: Marcel Krijgsman

REGIO - NEC en de bibliotheken in regio Nijmegen zijn op 19 februari een uniek leesproject voor basisscholen gestart: ‘Scoor een boek!’. Op Nijmeegse basisschool Hidaya werd het project feestelijk afgetrapt, daarna gaan ook andere scholen van start. NEC-voetballer Ted van de Pavert: “Mooi om kinderen zo te laten ervaren hoe leuk lezen kan zijn. Bovendien helpt taalvaardigheid je verder in deze maatschappij.”

Vanaf groep 5 en 6 lezen kinderen steeds minder, blijkt uit onderzoek. Hoe zorg je dat je deze trend doorbreekt? Door een idool als voorbeeld in te zetten en een spel-element toe te voegen. Het resultaat? ‘Scoor een Boek!’

Bert Hogemans, directeur van Bibliotheek Gelderland Zuid: “Met elk boek dat kinderen scoren, stappen ze weer in een hele nieuwe wereld. Van spannende avonturen tot onbekende culturen. Dat ongemerkt je taalniveau erop vooruit gaat is mooi meegenomen.”

Tijdens ‘Scoor een Boek!’ lezen kinderen 8 weken lang zo veel mogelijk boeken in de klas, gestimuleerd door een video-oproep van Ted van de Pavert van N.E.C. Met elk gelezen boek scoren ze een ‘doelpunt’. Tijdens het project wisselen leerlingen hun favoriete boeken uit en staat leesplezier voorop. Ter afsluiting is er een feestelijke sportieve dag bij het voetbalstadion.

In Groningen en Deventer was de pilot van ‘Scoor een boek!’ een groot succes. In Nijmegen is het project opgezet met de Bibliotheek Gelderland Zuid, NEC en GGD Wil je als school aansluiten bij dit bijzondere project? Kijk op www.obgz.nl/scooreenboek.

Succesvolle handbalclinic bij Groesbeeks Glorie

Deelnemers handbalclinic Groesbeeks Glorie. (Foto: Monique Lamers)

GROESBEEK - Op donderdag 15 februari organiseerde handbalvereniging Groesbeeks Glorie een handbalclinic voor zowel haar eigen jeugdleden als voor de basisschool jeugd die zich via Sjors Sportief, het sportstimuleringsprogramma van de gemeente Berg en Dal, konden aanmelden.

Onder leiding van handbaltrainers Cees Arts en Theo Janssen werd een anderhalf uur durende handbalclinic aangeboden met als thema 'techniek en balvaardigheid'. De clinic werd gestart met een warming-up in spelvorm waarbij gebruik werd gemaakt van diverse materialen zoals hoepels, banken en matten. Daarna kwamen de onderwerpen vangen en gooien aan bod, waarbij ieder kind op zijn of haar eigen spelniveau werd uitgedaagd. Kinderen kregen scholing in het goed uitvoeren van een strekworp maar ook de valworp stond op het programma. Voor het vaardig maken van het sprongschot werd gebruik gemaakt van de mini-trampoline. Tijdens een shoot-out op een ervaren keepster konden de kinderen hun nieuw opgedane werp capaciteiten testen en de clinic werd afgesloten met een onderlinge handbalwedstrijd. Alle deelnemers aan de clinic waren erg enthousiast en hebben een superleuke handbalmiddag gehad en ook Groesbeeks Glorie kijkt terug op een zeer succesvol georganiseerde handbalclinic.

Geslaagdbandstoottoernooi bij KBO Ooij 50+

Van links naar rechts: 1e Jan Terwindt, 2e Cor Seegers, 3e Ton Driessen, 4e Geert Reijnen. (Foto:Bert Roodbeen)

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Van donderdag 15 - zaterdag 17 februari hield de biljartafdeling van de Katholieke Belangen Organisatie voor senioren 50+ voor het 16 jaar het Open Bandstoot toernooi 50+ in dorpshuis De Sprong. Door de carnavalvakantie konden enkele getrouwen niet meespelen, dit werd gelukkig gecompenseerd met nieuwe gezichten.

Na de eerste loting werd er met 28 deelnemers gestart voor een plek bij de laatste vier door tijdgebrek en met instemming van de deelnemers werden de laatste partijen aangepast. De finale zonder beurten werd gespeeld door Jan Terwindt en Cor Seegers die elkaar lang in evenwicht hielden, maar uiteindelijk nam Jan Terwindt een eindspurt en won met de benodigde 35 caramboles de partij van Cor Seegers die er toch nog 26 binnen wist te halen, goed voor de tweede plaats. Ton Driessen won in 25 beurten met 19 caramboles van Geert Reijnen met 16 caramboles. Jan Terwindt heeft wisseltablet nu voor de achtste keer in zijn tijdelijke bezit.

De uitslag: halve finale: Geert Reijnen met 16 caramboles 4e plaats, Ton Driessen met 19 caramboles 3e plaats; finale: Jan Terwindt met 35 caramboles 1e plaats en wisseltablet. Cor Seegers 26 caramboles 2e plaats.

13 / 24

'Liefde in polygamie?' in Afrika Museum

HEILIG LANDSTICHTING - Naast het uitgebreide programma tijdens de voorsjaarsvakantie in het Afrika Museum vindt er een lezing plaats voor volwassenen. Op zondag 25 februari snijdt Dr. Catrien Notermans in haar lezing 'Liefde in polygamie?' de gemengde gevoelens en uiteenlopende meningen over dit thema van vrouwen in Kameroen aan.


In deze lezing staat de liefde in polygamie vanuit het perspectief van vrouwen in Kameroen centraal. Hoe vatten vrouwen liefde op? Hoe delen zij de liefde van hun man met co-vrouwen? Hoe is dat in de praktijk geregeld en wat voelen vrouwen daarbij? Wordt polygame liefde zondermeer geaccepteerd of lopen de meningen hierover uiteen? Door in te gaan op de discussie die vrouwen over polygamie voeren, komen de gemengde gevoelens, opvattingen en idealen van vrouwen aan bod.
dr. Catrien Notermans is universitair hoofddocent bij de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij promoveerde in 1999 op een onderzoek naar het perspectief van vrouwen op polygamie in Kameroen.


Tijdens de voorjaarsvakantie staat de liefde centraal in het Afrika Museum. Liefde is universeel en belangrijk in alle culturen. Door verschillende programma's voorjaarsvakantie maak je kennis met dit wereldwijde fenomeen. Maak zelf een bijzondere liefdesbrief van kralen zoals dat door de Zulu's in Zuid-Afrika werd gedaan, ga op speeddate met een museumstuk, luister naar een liefdessprookje of ga op poëzietour. Het voorjaarsprogramma loopt tot en met zondag 4 maart.


De lezing 'Liefde in polygamie?' vindt plaats op zondag 25 februari om 14:00 uur, en is gratis te bezoeken. Aanmelden is niet nodig.
Meer informatie over het museum, de lezing en het complete programma in de voorjaarsvakantie staat op www.afrikamuseum.nl.

Gemeente is overlast verlichte optocht in Millingen en Groesbeek beu

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft onlangs een gesprek gehad met de organisaties van de verlichte optocht in zowel Millingen als Groesbeek. Het gesprek ging in eerste instantie over de overlast van geluid en kapot gegooid glaswerk en afval op weg, fietspad en trottoirs.

Het vorig jaar zijn bij de gemeente veel klachten binnengekomen en uit rapporten blijkt dat veel praalwagens en groepen de geluidsnorm hebben overschreden. Met name de laatste jaren is er veel kritiek op deze optochten gekomen. Volgens burgemeester Slinkman schrikt het geluid ook af om te gaan kijken, vooral voor ouders met kleine kinderen. Om te waarborgen dat deze optochten leuk blijven voor iedereen zijn er afspraken gemaakt met beide organisaties.

Ieder jaar moeten deelnemers akkoord gaan met een deelnemersreglement waarin onder andere de geluidsnormen in staan. "Wij willen geen nepwagens meer", aldus Slinkman, "met jongelui met een bouwkeet en kratten bier. Die moeten maar thuis blijven", volgens Slinkman. De organisatie in Groesbeek heeft om die reden al twee deelnemende groepen en wagens laten weten, dat zij niet meer welkom zijn in Groesbeek.

Er worden door de gemeente op beide plaatsen geluidsmetingen verricht op onbekende locaties. De overtreders krijgen bij overtreding een boete van 250 euro, die aan de organisatie zal worden opgelegd. Door een app te downladen kunnen de deelnemers zelf bijhouden hoeveel decibel zij produceren. De overtreding wordt aan de organisatie opgelegd, omdat zij vergunninghouder is. Of de organisatie de boetes op de overtreders gaat verhalen is niet bekend.

De gemeente zal op haar kosten direct na de optochten een veegwagen over het parcours laten rijden en neemt daarbij ook de fietspaden en trottoirs mee. Hiermee hoopt men de overlast door kapot glas zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast zullen er ook afvalbakken langs de route worden geplaatst. De optocht in Millingen is op vrijdagavond 9 maart en in Groesbeek op zaterdagavond 10 maart. "Blijkt het dat het met deze maatregelen niet lukt ,dan vragen wij ons af of we nog wel vergunning moeten verlenen", aldus Slinkman.

Verbranden Bachus maakt einde aan Millings carnaval

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Het verbranden van Bachus maakt traditiegetrouw een einde aan het Millingse carnaval dat met de carnavalsdagen omgedoopt werd tot Boemelgat.

De verbranding gebeurde dinsdagavond om exact 00.00 uur onder grote belangstelling bij Hotel Millings Centrum. Daar moest Bachus – die overigens de carnavalsdagen bij Hotel Millings Centrum gehangen heeft - gestopt in een grote ton eraan geloven. Voorheen gebeurde de verbranding bij het gemeentehuis, dat nu is gebruik is als Kulturhus.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK – In De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek wordt op zondag 25 februari weer een seniorenlunch gehouden. Deze seniorenlunch wordt georganiseerd samen met KBO Groesbeek / De Horst.


Tijdens deze lunch zullen er warme en koude gerechten te verkrijgen zijn. De lunch is van 12.00 tot 14.00 uur. De foyer van De Mallemolen is al vanaf 11.30 uur geopend. Aanmelden voor deze lunch kan men van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur bij de receptie van De Mallemolen. In 2018 zal iedere maand met uitzondering van de maand juli de seniorenlunch plaatsvinden. Geadviseerd wordt tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen.

Wasgoed op droogtrommel vat vlam

GROESBEEK – Bij de gezondheidszorg Kemnade Schoonoord aan de Kerkstraat in Groesbeek is zondagmorgen een stapel wasgoed, die op een droogtrommel lag door onbekende oorzaak in brand geraakt.

De brand werd ontdekt door de brandmeldinstallatie, waardoor de brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd. De brand is door drie begeleiders geblust, voordat de brandweer er was. Bij het blussen zijn drie begeleiders en een bewoner door de gealarmeerde ambulance behandeld, omdat zij rook hadden ingeademd. De brandweer heeft de wasruimte – die de nodige rookschade had opgelopen – geventileerd. Naast rookschade in de wasruimte heeft de wasdroger ook brandschade opgelopen.

Voormalige kippenschuur maakt plaats voor woning

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - Het college heeft een positief besluit genomen omtrent de functieverandering van het perceel Cranenburgsestraat 39 in Groesbeek.

De eigenaar had een verzoek ingediend om de voormalige kippenschuur en later caravanstalling te slopen en daarvoor een burgerwoning te realiseren. Daarnaast wil de eigenaar zijn eigen woning uitbreiden met 65m2, terwijl hij het met maximaal 120 m2 mag uitbreiden. Nu het college positief is, kan de eigenaar het plan stedebouwkundig en landschappelijk verder uitwerken.

De bouw van een nieuwe woning past binnen de uitgangspunten van functieverandering zoals opgenomen in de Notitie functieverandering Buitengebied. De eigenaar wil in totaal 1.260m2 aan bebouwing slopen en voldoet daarmee aan de voorwaarde dat minstens 750 m2 aan bebouwing dient te worden gesloopt om een nieuwe woning te mogen toevoegen.

Het plan kan mogelijk worden gemaakt met een bestemmingsplanprocedure, waarbij de eigenaar het plan stedenbouwkundig en landschappelijk dienen uit te werken. Belangrijk in dit plan is de positionering van de nieuwe woning en bijbehorende bijgebouwen alsmede de landschappelijke inpassing van de locatie. Het uitgewerkte plan zal te zijner tijd opnieuw ter besluitvoering aan het college van burgemeester en wethouders worden voorgelegd.

Peuteropvang krijgt subsidie

BERG EN DAL - Zowel de peuteropvang van KION die peuteropvang realiseert in Beek en Ooij alsmede Partou die de opvang in Leuth verzorgt, hebben een subsidieaanvraag bij de gemeente Berg en Dal ingediend voor 2018.

De KION denkt in Beek en Ooij 75 kinderen te bereiken, te verwachten is een groei van deelname in Ooij en een lichte afname in Beek ten opzichte van 2017. In Ooij zou hierdoor een wachtlijst kunnen ontstaan. Om hier tijdig in te anticiperen is er vanaf het najaar van 2017 een dagdeel voor een halve groep van Beek naar Ooij verhuisd, zodat nu beide locaties vier dagdelen open zijn.

Bij Partou in Leuth is de verwachting dat 30 peuters gebruik zullen gaan maken van de opvang. Doordat er de laatste jaren weinig kinderen in Leuth worden geboren is hier een volledige bezetting moeilijk realiseerbaar. In Leuth worden dan ook de dagopvang met de peuteropvang gecombineerd zij het dat er wel gerichte activiteiten voor peuters plaatsvinden. Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft besloten KION een subsidie te verlenen van 54.240 en voor Partou 10.833 euro.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Protestantse gemeente Groesbeek

(Foto: Jannie Schaapman)

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 4 maart, 3e Zondag van de 40-dagen.

Voorganger: ds. Mol uit Gaanderen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor een project van Kerk in Actie.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Wordt ook een maatje van een vluchteling...

GROESBEEK - Forte Welzijn is op zoek naar maatjes voor vluchtelingen! Als maatje begeleid je een vluchteling(en) (gezin); je maakt ze wegwijs in het dorp en ook leer je ze meer over de Nederlandse gebruiken. Daarnaast kun je ze ook helpen bij het krijgen van meer contacten.

Soms is het er alleen al zijn en samen een kop koffie drinken al erg fijn. Met als uiteindelijke doel dat hun netwerk groter wordt en zich steeds beter redden en kunnen meedoen in de gemeente en in onze maatschappij.

"Als maatje ga je: Samen op pad, het dorp verkennen; samen kennismaken met de buren; op zoek naar leuke vrijetijdsbesteding; een kop koffie drinken. Wil jij ook een maatje worden? Of wil je meer informatie? Mail dan naar anne.de.jong@fortewelzijn.nl of bel 06 53817109."

Groesbeek past bij Bikelife Sjef van Bergen kleding voor komende tocht

Kleding passen bij Bikelife Sjef van Bergen. (Foto: Wim Houben)

Foto: Wim Houben

GROESBEEK - In de vorige eeuw gingen ieder jaar de hausierers op pad om ver van huis bezems uit Groesbeek te verkopen. Ook in deze tijd zijn er nog Groesbekers die in het buitenland een bestaan proberen op te bouwen.

Een voorbeeld hiervan zijn Miranda Bons en Harold Lukassen die in Oostenrijk, in het mooie plaatsje Westendorf de Windau Lodge runnen. Echte Groesbekers die daar de mouwen opstropen en ver van huis een bestaan in de toeristische sector opbouwen. Dat bracht de organisatie van Giroesbeek op het idee om in 2018 vanuit de Windau Lodge in Oostenrijk terug naar Groesbeek te fietsen.

Home Ride

Zoals de planning nu is starten Lucie Godschalk, Piet Visser, Henk Godschalk, Sandra Bloks en Wim Houben 11 Mei bij de Windau Lodge in Westendorf Oostenrijk en hopen 19 mei binnen te komen bij Bikelife Sjef van Bergen in de Pannenstraat in Groesbeek.

Omdat we altijd een speciaal doel aan onze tocht willen verbinden, en toerisme en vakantievieren ook voor Groesbeek een speerpunt van formaat is hebben we voor onze komende tocht als goede doel gekozen voor Kindervakantiewerk Groesbeek. Zij organiseren al vijftig jaar een week waarin voor Groesbeekse kinderen allerhande activiteiten opgezet worden om samen een weekje lekker bezig te zijn. Een prima doel om voor te fietsen.

Zoals ieder jaar is het ook dit jaar weer mogelijk om de laatste etappe in zijn geheel, of vanaf de laatste halteplaats Motel Koolen in Velp (bij Grave) mee te fietsen. Meer informatie over onze tocht staat op Facebook: Giroesbeek.

Heksverbranding in Heksenketel

(Foto: Henk Burgers)

Tekst en foto: Henk Burgers

BEEK - Dinsdagavond rond 23.00 uur vertrok er voor de laatste maal een bonte carnavalsstoet vanaf café Sous les Eglises naar het centrum van Heksenketel, om voorafgegaan door de Prins en Jeugdprins en de hofkapel om de heks te gaan verbranden en de steken in te leveren.

Voordat het zover was, hield Prins Bart de Blauwe nog een afscheidstoespraak waarin hij iedereen bedankte en hoopte dat de ingezette samenwerking met verenigingen een vervolg zou krijgen. Tijdens de heksverbranding waren de prinsen van Berg en Dal en Kekerdom ook aanwezig. Nadat de prins en de jeugdprins de vlam hadden gezet in de heks moesten de steken worden ingeleverd en kwam er een einde aan vier dagen geweldig carnaval.

Woensdag volgt dan nog de sleutelinname in het Keulen van Gelderland, en dan zal het Keulen van Gelderland weer gewoon Groesbeek zijn en De Heksenketel weer Beek. Aan burgemeester Slinkman de taak om de komende tijd weer de scepter te zwaaien over de raad van de Gemeente Berg en Dal.

Vermeende gaslucht in woon-zorgcomplex Groesbeek

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd maandagmiddag 19 februari gealarmeerd over een gaslucht in een woon-zorgcomplex van Pluryn aan de Van Nispenstraat in Groesbeek.

Een van de begeleidsters had met vlagen een gaslucht waargenomen en had de alarmcentrale gebeld. Op haar beurt werd de brandweer van Groesbeek ingeseind. De brandweer heeft het hele complex nagemeten en ook bij het ruiken werd geen gaslucht waargenomen. Daarop is de brandweer weer onverrichte zaken vertrokken.

Vrijwilligers nodig voor doorstart avond4daagse Berg en Dal

BERG EN DAL - Zou men weer een avondvierdaagse in Beek /Ooij/Ubbergen/ Berg en Dal willen? Voor een doorstart hebben we meer personen nodig in de organisatie.

"Vorig jaar ging de avond4daagse niet door, omdat er te weinig coördinatoren waren om het evenement in goede banen te leiden. Via diverse kanten hoorden we dat men het heel jammer vond omdat het zo’n gezellige week was en iedereen altijd zo enthousiast was. Er zijn enthousiaste vrijwilligers nodig, zodat dit leuke en sportieve evenement voor alle kinderen uit de omgeving niet verloren gaat. Als niemand zich meldt, zijn wij genoodzaakt het weer af te blazen en zal dit het definitieve einde zijn van de Avond4daagse Berg en Dal.

De formele organisatie is in handen van het bestuur bestaande uit drie personen. De organisatie van de avond4daagse is in handen van een groep enthousiaste vrijwilligers. Voor de volgende taken zijn nog coördinatoren nodig:

- Coördinator route/verkeersregelaars: Ben je handig met computers voor het maken van schema's en verenden mails?Je krijgt de mogelijkheid om cursus verkeersregelaar te volgen.

- Coördinator rustplaats/entertainment: Een persoon die de rustplaatsen coördineert en contact heeft met de de scholen. Vraagbaak voor de contactpersonen van school. Het regelen van de muziekkorpsen.

- Coördinator sponsoring

- Coördinator PR/Communicatie

Deze twee laatste taken zouden eventueel door één persoon uitgevoerd kunnen worden. Aanmelden kan via a4d.bergendal@gmail.com."

Rood Wit wint met minimale inspanning van dapper Millingen

MILLINGEN - Rood Wit en sc Millingen troffen elkaar in het weekend na de carnaval in speelronde 15 op sportpark De Hove.

Hoewel sc Millingen nog dertien wedstrijden te spelen heeft, lijkt het zich gezien de ranglijst en achterstand op de veilige plaatsen op te moeten maken voor een terugkeer in de vierde klasse. Dat de blauw-zwarten onderaan staan, was in de eerste helft niet te zien. Sterker nog: de thuisploeg begon beter aan het duel dan nummer drie Rood Wit. Via Niels Wingels en David Rüben was sc Millingen dichtbij de openingstreffer. Echter viel deze aan de andere kant. Een goede dieptepass van Michaël van Geele op Khalid El-Haddouti leverde een een-tegen-een-situatie op met doelman Paul Hanssen. El-Haddouti omspeelde de keeper en zorgde voor een Groesbeekse voorsprong; 0-1.

Deze voorsprong werd echter gauw verspeeld. Menno Houkes kreeg nog geen vijf minuten later tot twee keer toe de mogelijkheid om te scoren en wist in tweede instantie de bal achter doelman Van Megen te schieten. De Rood-Witten lieten het hoofd niet hangen en gingen direct weer op zoek naar de voorsprong. Deze kwam er dan ook. Uit een splijtende dieptepass van Bas Thijssen kopte de opgekomen Marc Gunterman de bal bekeken over de Millingse doelman in de lange hoek; 1-2.
De stand bleef ook na de rust 'maar' 1-2 . Een risicovolle stand, want één goede uitval van sc Millingen en de voorsprong was verdwenen... Een kleine tien minuten voor het einde zorgde El-Haddouti voor zekerheid bij de Groesbekers. Emir Tiganj onderschepte op het middenveld, inmiddels gepositioneerd op 'zes', de bal en zag dat El-Haddouti diep werd gestuurd. De nummer 11 van Rood Wit scoorde eigenlijk op identieke wijze zijn tweede van de middag; 1-3. Rood Wit kwam na de marge van twee niet echt in de problemen en voetbalde het duel eenvoudig uit.

Aanstaande zondag speelt Rood Wit weer een uitwedstrijd. Dan is op sportpark Vossendijk sv Hatert de tegenstander. Aanvang van dit duel is 14.00 uur.

Toneel KBO Groesbeek – De Horst

GROESBEEK – Donderdagmiddag 15 maart wordt door de KBO Groesbeek / De Horst in De Mallemolen een toneelmiddag aangeboden. Toneelvereniging De Eendracht uit Alverna brengt op die middag een klucht op de planken met als titel 'Alweer vals alarm'. Geschreven door Erik Blok.

Korte inhoud van de klucht: Als Peter thuis komt van zijn werk voert hij geen klap uit in het huishouden, terwijl zijn vrouw Nellie voortdurend loopt te boenen en te poetsen. Volgens Peter overdrijft Nellie. Om te bewijzen dat het mogelijk is om het huishouden te doen en toch tijd over te houden voor leuke dingen neemt hij de huishoudelijke taken over. Onnodig te zeggen dat Peter niets van het huishouden terecht brengt. In korte tijd verandert de keurige woning in een zwijnenstal. Ten einde raad vraagt Peter kraamhulp aan. Wanneer zij arriveert, wil zij dolgraag de kersverse moeder zien. Daar had Peter niet aan gedacht. Dat is het begin van heel wat hectische toestanden. De toneelvoorstelling begint om 14.00 uur en is rond 16.30 uur afgelopen. De bezoekers worden ontvangen met een kopje koffie of thee en in de pauze wordt er een consumptie aangeboden. Voor leden van KBO Groesbeek / De Horst is deze voorstelling geheel gratis. Niet-leden zijn ook welkom; van hen wordt een bijdrage gevraagd van vijf euro (dit is inclusief koffie/thee en een consumptie).

Film 'Krieg am Niederrhein'

Vluchtelingen in het Nederlands-Duitse grensgebied.(Foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op 27 februari (19.30-22.30 uur) en 1 en 4 maart (beide van 14.00-17.00 uur) vertoont het Nationaal Bevrijdingsmuseum de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein'.

Deze film (zonder Nederlandse ondertiteling) gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945. De vertoning is inclusief een pauze en een korte historische introductie. Bij de avondvertoning is de zaal vanaf 19.00 uur geopend.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek).

Scooterbestuurder gewond na val

(Foto:Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagmorgen 19 februari werd door passanten op het fietspad langs de Hoge Horst in Groesbeek een gewonde bestuurder van een scooter aangetroffen.

Het slachtoffer is vermoedelijk vanaf de rotonde Nieuwe Drulseweg / Kloosterstraat de Hoge Horst opgereden en is daarbij onderuit gegaan. De man heeft daarbij diverse verwondingen opgelopen. De gealarmeerde ambulance heeft het slachtoffer in eerste instantie geholpen aan zijn verwondingen en vervolgens overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De scooter raakte bij de valpartij flink beschadigd. De plaatselijke gladheid zou de oorzaak kunnen zijn.

Omgaan met dieren in het peutercafé Leuth

LEUTH - Op 5 maart is er weer een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen.

Deze keer is het thema: ‘Omgaan met dieren’. Hondengedragstherapeute Kim van Kerkhoff van “Tinley gedragstherapie voor dieren” komt wat vertellen over hoe leuk het is om je kind te leren om met dieren om te gaan. Maar ook hoe je dat als volwassene goed kunt begeleiden zodat én het kind én de hond er plezier aan beleven. Zij is voornemens een hondje mee te nemen om te laten zien hoe het leren omgaan en spelen met dieren in menig herkenbare situatie toe te passen is.

Het peuter café Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Je bent met je kind bij het peutercafé welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!

Cor Jochoms stoot Bram Eshuis van de troon

(Foto: De Comm)

Foto: De Comm

GROESBEEK – In café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek was het zondagmiddag rustiger als normaal, ten minste wat het geluid betrof. Dat had te maken met het officieuze WK Knoeste.

In totaal hadden zich 32 spelers aangemeld maar vier moesten vanwege de griep zich afmelden. De strijd om de vierde titel werd nu door 28 spelers, die exact wisten wat het kaartspel Knoeste inhield. Bram Eshuis die de derde editie van het WK Knoeste op zijn naam had gezet was niet in vorm of kreeg totaal de verkeerde kaarten. Hij moest ditmaal genoegen nemen met de een na laatste plaats en kreeg de meeste aantal Knoeste.

Alle deelnemer(ster)s moesten vijf rondes knoesten – een typisch oud-Groesbeeks kaartspel wat buiten Groesbeek niet of nauwelijks gespeeld wordt – daarna moesten de vier beste Knoesters tegen elkaar de finale ronde spelen. Door dit WK komen er doordeweeks steeds meer bezoekers die een partijtje Knoeste met elkaar gaan spelen, aldus Gerrie Janssen de uitbater van café De Comm. De uitslag was als volgt: 1e Cor Jochoms , 2e Bas Kuijpers , 3e Jan Vissers en 4e Titia Peters.

Millingse dansgroepen succesvol in Berghem

MILLINGEN - Mocht het carnaval op aswoensdag voorbij zijn, voor de carnavalistische danssport gaat het nog even door. Zo waren de show- en gardedansgroepen van De Deurdouwers uit Millingen op 18 februari actief in het Noord Brabantse Berghem.

Daar vond een groot danstoernooi plaats voor garde- en showgroepen. Er deden 54 groepen aan dit toernooi mee. De dansgardes van de Deurdouwers hielden zich in dat geweld meer dan staande. "Onze mini’s (de jongsten van ons, die nog geen jaar in training zijn) wisten in hun categorie een derde prijs te bemachtigen. Een prima resultaat, ze glommen van geluk. Show- en dansgroep De Puppies (in leeftijd de middelste van onze drie dansgroepen) deden mee in de categorie gardedans en showdans. In de eerste categorie wonnen zij een tweede prijs en in de andere categorie gingen zij zelfs met de eerste prijs slepen.

Tot slot danste ode oudste groep De Rellebellen. Zij gingen zowel met hun showdans als met hun gardedans beide malen met de eerste prijs naar huis. Na een drukke zondag kwamen de deelnemers samen rond zes uur beladen met vijf bekers trots en voldaan thuis van een dagje wedstrijddansen. De Deurdouwers is trots op dit resultaat."

Enthousiaste meezingers bij Vivace

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Liefst achttien enthousiaste mensen kwamen onlangs het koor van Zangvereniging Vivace in Millingen aan de Rijn versterken tijdens de meezingavond.

Dirigent Frans Coerwinkel had vier totaal verschillende liederen uitgezocht, die ook nog niet eerder door de koorleden zelf waren gezongen. Van het 'Panis Angelicus' van componist Louis Lambillotte tot het 'Op een mooie Pinksterdag'. De stemming zat er letterlijk en figuurlijk goed in. Het is verrassend hoeveel je in twee uur kunt bereiken door geconcentreerd bezig te zijn onder leiding van de enthousiaste en geduldige Frans Coerwinkel. Na afloop werd nog even gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en drankje. Een geslaagde kennismaking met het fenomeen Samen Zingen. Nieuwe leden zijn altijd welkom bij Vivace!

Team Sandra op de bres voor ALS

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-WIJCHEN – Anke, Niek en Monique en Koen dat is momenteel het team Sandra dat is opgericht sinds in oktober 2017 bekend is geworden dat hun zus Sandra de diagnose ALS heeft gekregen. Dit nieuws sloeg bij hun in als een bom, temeer dat zes jaar geleden Sandra , Anke en Monique hun moeder en Niek en Koen hun schoonmoeder aan deze vreselijke ziekte hebben verloren.

Sandra heeft eens temeer ondervonden hoeveel haar moeder tijdens de 2,5 jaar heeft geleden omdat er geen medicijnen zijn tegen deze mens onwaardige ziekte. En nu zes jaar later is er nog steeds geen medicijn, wat hoognodig moet veranderen is het team van mening. Jaarlijks sterven er in Nederland 500 mensen aan de gevolgen van ALS en dat kan zo niet doorgaan, volgens Team Sandra. Dat heeft besloten zoveel mogelijk geld te genereren met als doel dat er een medicijn tegen deze ziekte wordt ontwikkeld.

Zelf streven zij naar 6.000 euro, maar zoals het er nu naar uit ziet wordt het bedrag veel groter. Momenteel zijn via facebook al enkele duizenden euro's binnen; de grote klapper moet ongetwijfeld nog komen. Het team beklimt op 31 mei de Franse Mont Ventoux van 1912 meter hoog. De mannen op de fiets, terwijl de vrouwen wandelend de top gaan bereiken, met een doel zoveel mogelijk geld voor ALS bij elkaar de lopen of te fietsen. Zij hopen dat boven aan de top Sandra hen zal onthalen.

In Wijchen en Groesbeek zijn al spontane acties gestart. Bij de Jan Linders supermarkten kan men het statiegeld doneren en fotografe Annelies van den Berg houdt op zaterdag 31 maart een fotoshoot in De Linde in Groesbeek waarvan een groot gedeelte van de opbrengst bestemd is voor Team Sandra. De AH-vestiging in winkelcentrum Bellevue heeft laten weten later ook mee te zullen doen met de statiegeld-actie. Mogelijk zal Sandra iets hebben aan al deze actie's voor medicijnen want deze ziekte zal en moet de wereld uit aldus Team Sandra. Ook doneren via de website Team Sandra is mogelijk. Via www.tourduals.nl kan men naar team Sandra en daar doneren.

Zonnebloem Groesbeek deelnemer Rabo Clubkascampagne

GROESBEEK - Wat is de Rabobank Clubkas Campagne (R.C.C)? Met de R.C.C. ondersteunt de Rabobank het verenigingsleven in de regio. De bank stelt een gedeelte van haar winst beschikbaar. Dit jaar is dat 100.000 euro.

De leden van de bank bepalen hoe dit bedrag verdeeld wordt over de verenigingen en stichtingen die meedoen. Dit doen zij door stemmen uit te brengen op de clubs die zij een warm hart toedragen. Hoe meer stemmen, des te hoger de bijdrage voor de vereniging.

Alle leden van Rabobank Rijk van Nijmegen kunnen en mogen stemmen. Hiervoor ontvangen de leden op dinsdag 15 mei per post een unieke stemcode. Tussen 15 en 30 mei brengen zij via een stemsite hun stem uit op de deelnemende verenigingen. Elk lid krijgt vijf stemmen en mag maximaal twee stemmen per vereniging of stichting uitbrengen. Als familie, kennissen en vrienden lid zijn van de Rabobank mogen zij stemmen en ons verzoek is dan ook: Stem op Zonnebloem Groesbeek !

"Roep familie en bekenden, die lid zijn van de Rabobank, graag op om een stem uit te brengen. Als u geen lid bent maar u heeft wel een rekening of u maakt gebruik van de diensten van de Rabobank: als u zich aanmeldt voor 1 april, bent u direct lid en stemgerechtigd", aldus Teun van Grinsven, voorzitter Zonnebloem regio Groesbeek

NLdoet op 't Haonehart Kekerdom

KEKERDOM - ’t Haonehart doet voor de derde keer meer aan NLdoet van het Oranjefonds, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Met de lente voor de deur is er weer van alles en nog wat te doen op de groene ontmoetingsplaats in Kekerdom, zoals het onkruidvrij maken van verschillende plantenperken, Mozaïekplein en kruidentuin, het schuren en lakken van diverse houten tuinmeubelen, versteviging van de opslagruimte, verbreden van de waterafvoer et cetera.

"We waren blij verrast, dat we benaderd werden door het marktteam van de Rabobank Berg en Dal. Elk jaar helpen zij mee aan een klus van NLdoet binnen de gemeente Berg en Dal. Dit jaar hebben zij hun keuze laten vallen op ’t Haonehart. Met een groep van ongeveer 10 mensen steken zij de handen uit de mouwen op vrijdag 9 maart.

Heb je als Kekerdommer ook zin om tijdens NLdoet te helpen op ’t Haonehart? Je bent welkom op vrijdag 9 of zaterdag 10 maart van 10:00-16:00 uur. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd."

Sterke benzinelucht in parkeergarage Bellevue

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek is donderdagmiddag gealarmeerd voor een sterke benzinelucht in de parkeergarage onder winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

De brandweer werd gealarmeerd door de filiaalhouder van AH, die zelfs de benzinelucht in de winkel waarnam, waarna hij polshoogte ging nemen in de parkeergarage. Daar bleek de benzinelucht veel heftiger te zijn. Een brandweerwagen kwam en verrichtte metingen in zowel de parkeergarage als in de AH-winkel. Naast benzinelucht werd er ook wat koolmonoxide gemeten die afkomstig kan zijn van de uitlaatgassen van auto's.

De brandweer van Beek kwam om de oorzaak van de benzinelucht te achterhalen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was het moeilijk zoeken, omdat de gehele vloer van de parkeergarage nat was. Ondanks dat een medewerkster van AH al enige uren klaagde over hoofdpijn is de AH-vestiging open gebleven. Volgens de brandweer is de vermoedelijke oorzaak een auto, die lange tijd in de parkeergarage heeft gestaan zonder benzinedop, omdat op de garage vloer niets ontdekt is.

Ruimte voor nog twee attracties op Groesbeekse kermis

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders heeft al gunningen verleend voor de kermis in september en tegelijkertijd besloten 2.000 euro ter beschikking te stellen voor promotie van de prikkelarme kermis.

Inmiddels heeft al een aantal nieuwe exploitanten interesse getoond voor een standplaats op de Groesbeekse kermis. De Polyp en het Glazen Labyrint maken plaats voor twee nieuwe attracties: de Grazy Jumbo en de Show Time (een vliegende draaizaak). Het kleurenspel en chocoladefruit komen dit jaar niet terug naar Groesbeek. Daarom is er momenteel nog ruimte voor 1 á 2 attracties. De komende tijd zullen deze plaatsen zo mogelijk worden ingevuld.

De kermis zal op dezelfde locatie worden gehouden als vorig jaar: op het gehele marktterrein, de stoep voor het gemeentehuis en een gedeelte van de Dorpsstraat. Ook ligt het in de bedoeling om de parkeerplaats van sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg weer te bestemmen als parkeerplaats voor de woonwagens en vrachtwagens van de kermisexploitanten, maar dan zal er nog wat aangepast moeten worden. Tot nu toe brengt de kermis in Groesbeek - die gehouden wordt van zaterdag 1 tot en met woensdag 5 september - 33.000 euro in het gemeentelaatje.

Kerkberichten Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

Overleden: Maria Anna Dennissen-Straatman; Henricus Johannes Gerardus Derksen

VIERINGEN PAROCHIE GROESBEEK

Cosmas en Damianus

Zaterdag 3 maart 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Adriana Cornelia Wilhelmina de Groot en Johannes Theodorus Janssen

Zondag 4 maart 10.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Willem Sluis, Gertruida Lamers de echtg., en Wim de zoon; Theo Rikken, overled. Ouders Thijssen-Vissers, overled. Familie Rikken-Arens, Derk Müskens

Vrijdag 2 maart 19.30 uur Meditatie

Dinsdag 6 maart 14.00 uur Ziekendienst

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 28 februari. 19.00 uur. Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 4 maart. 9.30. Derde zondag van de veertigdagentijd.

Eucharistieviering met samenzang.

Intenties: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote;

Voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Woensdag 7 maart. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Oudste en jongste inwoonsters van Millingen op het podium

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Tijdens de zeer geslaagde revuemiddag in Gasthuis Sint-Jan de Deo werd traditiegetrouw de oudste inwoonster mevrouw Egberts op het podium geroepen.

Mevrouw Egberts is 97 jaar en daarmee de oudste inwoonster van Millingen. Ook werden de ouders van het jongstgeborene meisje Zoë alsmede de een week oude baby op het podium geroepen onder groot applaus van de zaal. Mevrouw Egberts mocht de baby Zoë vast houden onder toeziend oog van de moeder van het meisje. Nadat de akte door de prins en pages was ondertekend verlieten zowel de oudste als jongste inwoonster het podium .

Omroep Berg en Dal komt met verkiezingsbus naar u toe

Op 15 maart verzorgt Omroep Berg en Dal vanuit deze bus speciale verkiezingsuitzendingen in Millingen en Groesbeek. (Foto Omroep Gelderland)

GROESBEEK - Omroep Berg en Dal besteedt de komende weken op radio en tv veel aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen die op woensdag 21 maart plaatsvinden. Met dit jaar een primeur: een speciale verkiezingsbus van Omroep Gelderland rijdt door de provincie en doet op donderdag 15 maart de gemeente Berg en Dal aan. Die bus staat op donderdag 15 maart 's morgens in het centrum van Millingen aan de Rijn en 's middags in Groesbeek.

Presentatoren van Omroep Berg en Dal laten die donderdag in Millingen van tien uur tot half twaalf vertegenwoordigers van politieke partijen, belangenorganisaties en inwoners hun zegje doen over plaatselijke kwesties, die ons en hen bezighouden. Van twee uur tot half vier herhaalt dit evenement zich op het dorpsplein in Groesbeek. In en rondom de paars-rode bus, omgebouwd tot rijdende (kijk)radiostudio, worden mensen geïnterviewd: wat gaat er goed in hun woonplaats? Wat kan of moet er beter? En wat willen de politieke partijen in de gemeenteraad en zo mogelijk het gemeentebestuur daarin betekenen?

Maar dat is niet de enige activiteit van Omroep Berg en Dal rondom de verkiezingen. Ook op zondag 11 maart komen vertegenwoordigers van de elf partijen, die aan deze verkiezingen deelnemen, in een radio- en tv-uitzending bij Omroep Berg en Dal aan het woord. Op 11 maart gebeurt dat van elf tot een uur vanuit hotel-café Sous les Eglises in Beek-Ubbergen. Met live muzikale omlijsting. Daarnaast zendt Omroep Berg en Dal op woensdag 14 maart een lijsttrekkersdebat uit, dat wordt georganiseerd door Omroep Gelderland. Vanaf 's avonds half acht vanuit het gemeentehuis in Groesbeek.

Op 21 maart - wanneer de inwoners hun stem hebben uitgebracht - organiseert Omroep Berg en Dal in samenwerking met het gemeentebestuur een speciale uitslagenavond in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek. Vanaf 21.00 uur, als de stembureaus zijn gesloten en de stemmen worden geteld, worden de uitslagen van alle stembureaus bekendgemaakt en meningen in de grote zaal van De Mallemolen gepeild. Tevens mogen de lijsttrekkers in een slotdebat commentaar leveren op de uitslagen. En kunnen ze alvast een voorzetje geven over samenwerking in gemeenteraad en samenstelling en programma van het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

De organisatoren hopen dat veel inwoners hun betrokkenheid tonen bij wat er plaatselijk speelt en bij deze verkiezingsevenementen volop aanwezig zullen zijn.

Spionagetraining

Spionagetraining. (Foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Kinderen van 8-12 jaar kunnen op woensdag 28 februari een echte spionagetraining volgen in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en staat volledig in het teken van spionage en geheimschrift ten tijde van WO2. Ga na afloop met een spionnendiploma naar huis!

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek).

Ehbo-vereniging Sint-Remigius uit Leuth huldigt jubilarissen

Van links naa rechts: Helma Jansen, Dorine Keukens, Vera Vierboom.

Foto: Marc Zegers

LEUTH - Tijdens de jaarvergadering van 19 februari heeft ehbo-vereniging Sint-Remigius uit Leuth haar jubilarissen gehuldigd.

Vera Vierboom en Helma Jansen werden door het kader van de vereniging verrast met een bloemetje voor hun 25-jarig lidmaatschap. Dorine Keukens bleek al sinds 1981 lid te zijn van de ehbo-vereniging, maar was nooit eerder jubilaris. Ook voor haar was er een prachtige bos bloemen geregeld.

Ehbo-vereniging Sint-Remigius is altijd op zoek naar nieuwe leden voor haar vereniging. Het is een gezellige vereniging met een goed trainingskader, dat tien keer per jaar gezamenlijke trainingen organiseert. Lid worden of een keer vrijblijvend komen kijken? Meld je aan via info@ehboleuth.nl!

Show- en demodagen bij Lozeman Tuinmachines Elst

ELST - Ondanks dat de winter zich nog even laat gelden, gaan we toch al weer langzaam richting het voorjaar waarin alles in bloei komt te staan en het groenonderhoud weer tot uw werkzaamheden behoort. De tuinmachines hebben een winterbeurt gehad en waarschijnlijk heeft u de balans op gemaakt of de machines nog een jaartje mee kunnen of dat deze toe zijn aan vervanging.

Om goed voorbereid te zijn voor het voorjaar, organiseren wij show- en demodagen van tuin- en parkmachines voor uw groenonderhoud. U kunt de machines bekijken en vrijblijvend uitproberen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om de machines met elkaar te vergelijken en te onderzoeken welke machine het best bij u past.

U bent welkom bij: Lozeman Tuinmachines BV, Bemmelseweg 64 in Elst (Gld); 0481371423. Op vrijdag 23 februari van 15:00 tot 21:00 uur, zaterdag 24 en zondag 25 februari van 10:00 tot 17:00 uur

"Tijdens deze dagen staan wij voor u klaar om u te informeren en al uw vragen te beantwoorden. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd. Kortom: het worden zinvolle, enerverende dagen die u niet wilt missen. Schrijf de data in uw agenda. Wij zien u graag tijdens deze dagen. Wanneer u vooraf aangeeft of u komt en met hoeveel personen, maakt u bij uw aanwezigheid tijdens deze dagen kans op een leuke verrassing. Gelieve dit te mailen naar evenementen@lozeman.nl."

Komono monturen bij Mol Optiek

MILLINGEN - Komono is in 2009 gestart door Raf Maes en Anton Janssens. De gedachte achter de lancering van Komono was dat ze betaalbare accessoires wilden toevoegen aan de Europese markt. Door te werken met minimalistische lijnen, inspirerende kleuren en esthetische vormgeving probeert Komono betaalbare luxe te brengen. Na horloges en zonnebrillen is Komono sinds 2016 ook gestart met een optische collectie, die u bij geselecteerde opticiens zoals Mol optiek kunt vinden.

Komono is een community vol dromers en designers die zich toewijden om perfect getimede accessoires te brengen volgens de Belgische traditie van doorzettingsvermogen en vakmanschap. Komono haalt haar inspiratie uit de latest fashion, verschillende culturen, moderne architectuur en die vertalen ze naar haar accessoires, horloges, zonnebrillen en optische monturen.

Komono's slogan luidt dan ook niet voor niets: Komono is the perfect blend of vision and time. Komono zelf betekent 'kleine dingen' en de naam is voortgekomen door een reis naar Japan waarop de twee eigenaren elkaar voor het eerst hebben ontmoet.

Vanaf heden kunt u de prachtige collectie Komono monturen komen bewonderen bij Mol Optiek in Millingen aan de Rijn. Komono montuur naar keuze inclusief enkelvoudige, ontspiegelde en kraswerende glazen kost 179 euro.

Mol Optiek Heerbaan 132b Millingen aan de Rijn; 0481 769113; info@mol-optiek.nl; www.mol-optiek.nl.

Leren leven met chronisch pijn

BEEK - Pijn is meestal een signaal dat er iets mis is met ons lichaam. Wanneer dokters echter geen oorzaak kunnen vaststellen of wanneer er geen adequate behandeling is die de pijn doet overgaan, spreken we van chronische pijn. Veel mensen komen langzaamaan in een neerwaartse spiraal en ondervinden steeds meer last van de gevolgen van de pijn; moeite hebben met werken, problemen met grenzen bewaken, stress, minder sporten en bewegen, niet lekker in je vel zitten, onzekerheid, prikkelbaarheid, beweegangst, vermoeidheid, minder intimiteit, toename pijnmedicatie, zorgen maken over de toekomst, veel artsen of therapeuten bezoeken, enzovoort.

In Beek zit sinds begin dit jaar een gespecialiseerde praktijk die zich richt op het verminderen van deze negatieve gevolgen van chronische pijnklachten en het beter leren omgaan met chronisch pijn, VAHAL Professionele Begeleiding. Vahal biedt een gecombineerde fysieke en mentale behandeling. Soms nemen hierdoor ook de pijnklachten af, helaas niet altijd. Het is van belang dat er voldoende medisch onderzoek is verricht, maar ook dat dit is afgerond.

"Samen brengen we de factoren in kaart die de pijn in stand houden, ik geef uitleg over (het functioneren met) pijn en bied oefeningen aan zodat u zelf weer regie heeft over uw leven. Ik beschik over een breed netwerk zorgprofessionals en deskundigen in deze regio. Waar nodig schakelen we die in bij de behandeling. Herkent u zich in de beschrijving, neem dan vrijblijvend contact op:

sander@vahalbegeleiding.nl of 06 41757075 of kijk op www.vahalbegeleiding.nl."

22 / 24

Hoera, Lies van Pet de Kuul
wordt zondag 25 februari 90 jaar!
Hartelijk gefeliciteerd !
Van de kinderen en kleinkinderen

50 jaar, hiep hiep hoera!
Abraham het is echt waar!
Dikke kus van Bryce, Brent
en Natascha

Hiep Hiep Hoera 60 jaar...
en geen feestje....dus dan zo maar....

Groet van de spelletjes club.

Hiep, hiep, hiep hoera,
Nora word 25 februari al weer 3 jaar.
Van harte gefeliciteerd Oma Marian en Opa Hans.

21 februari 2018
Hoera, het is echt waar
Onze lieve (o)ma Cornelissen wordt 73 jaar
Liefs, Lisa, Esmée, Cas, Ben, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Groesbeeks Glorie verliest van koploper

GROESBEEK - Groesbeeks glorie dames 1 speelde afgelopen zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen de koploper Avanti dames 1, uit Drunen. In de eerste helft van de competitie speelde de dames ook al tegen elkaar. Dit was toen een gelijkspel van 19-19. Ze wisten dat het een zware wedstrijd zou gaan worden.

Ondanks de stand hadden de Groesbeekse dames hoop om tegen de koploper wederom punten te pakken. Ze wisten als ze de verdediging net zo goed hadden staan als vorige keer dat er misschien wel wat te halen viel. De eerste helft ging het wederom gelijk op. Groesbeek Glorie bleef goed bij zodat Avanti niet ver kon uitlopen. Helaas stond de Groesbeekse verdediging niet zo sterk als dat ze hadden gehoopt. Door goed uitgespeelde kansen wist Avanti vanaf verschillende posities toch in de eerste helft een aantal punten op voorsprong komen. De ruststand was dan ook 9-14 in het voordeel van Avanti. In de rust was er afgesproken om de midden opbouwster vast te zetten. Helaas had dit te weinig resultaat. Juist hierdoor kwamen er veel gaten in de Groesbeekse verdediging. Avanti wist hier zowel vanuit de tweede lijn als de eerste lijn goed gebruik van te maken. Groesbeeks Glorie kreeg geen grip op het goede en snelle spel van Avanti. Toch bleven de dames knokken tot het eind. Wat resulteerde in een eindstand van 20-28 in het voordeel van Avanti. Volgende week spelen de dames een uitwedstrijd op zondag 25 februari. Ze spelen om 14.40 uur tegen de dames 3 van Tachos in Waalwijk.

Amnesty

international

GROESBEEK - Aandacht voor 50-jarig bestaan Amnesty: donderdag 27 februari schrijfavond in de bibliotheek (Mallemolen ) in Groesbeek van 19.00 tot 20.00 uur.

Opnieuw winst voor

Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Van de voorgaande vijf wedstrijden werden er vier door Groesbeekse Boys gewonnen. Afgelopen zondag wist het team opnieuw te winnen. Ditmaal werd Brakkenstein met 3-2 verslagen.

In de niet al te beste wedstrijd begonnen de gasten uit Nijmegen feller. Na tien minuten voetballen leverde dit een 0-1 stand op. Geleidelijk Groesbeekse Boys meer het initiatief en na een half uur voetballen werd vanuit een fraaie aanval de stand op gelijke hoogte gebracht. Sander Bisseling zette een aanval op en rondde uiteindelijk een voorzet van Niels Rutten met een rake kopbal af. Enkele minuten later kwam Groesbeekse Boys zelfs op voorsprong. Dave Kleijnen wist een penalty beheerst binnen te schuiven.

In de tweede helft had Groesbeekse Boys een duidelijk overwicht. Bram de Bruin en Dave Kleijen hadden hun vizier echter niet op scherp staan. Brakkenstein daarentegen deed het beter en wist een spaarzame aanval in een doelpunt om te zetten. Tien minuten voor het eindsignaal werd Dave Kleijnen matchwinnaar door een uittrap van doelman Jeffrey Hoogenbosch op een fraaie manier achter doelman Jordi Derks te werken. Maarten van de Burg had de wedstrijd definitief kunnen beslissen maar strandde op de Nijmeegse goalie.

Door deze nieuwe overwinning heeft Groesbeekse Boys zich stevig in de middenmoot genesteld. Daarnaast voert het de strijd om de tweede periodetitel aan. Zondag 25 februari komt Eldenia op bezoek. Deze tegenstander staat met drie punten achterstand tweede in de periodestrijd. Beide teams is er daarom alles aan gelegen om de winst naar zicht toe te trekken. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Historische kerk ware poptempel

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Onder het motto 'Zin in Pop' moest men zondagmiddag in de historische protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek zijn. 'Zin in Pop werd voor de derde maal georganiseerd en komt eigenlijk voort uit een van de andere activiteiten waarmee de protestantse kerk zich momenteel profileert zoals de 'Preek van de Leek', waarbij de aanwezigen in de kerk luisteren naar een preek van veelal bekende Berg en Dallers.

Drie jaar geleden deed Mariëlle Poelen mee aan de preek en nu is ze koorbegeleidster van het gelegenheidskoor Zin in Pop. Het koor bracht vier nummers ten gehore: 'Stuck in the middle with you' van Steelers Wheal', 'Gib mir deine angst ' van Udo Jürgens, 'Hotel California' van The Eagles en het nummer 'I think I love you' van the Partridge Family.

Daarnaast werden er vier liederen gezamenlijk gezongen: 'Bad Moon Rising' van C.C. Revival, 'Somewhere between' van Tumble Weeds, 'Het leven danst Sirtaki' van Jan Smit en de derde editie van Zin in Pop werd afgesloten met de samenzang 'Top of the World' van de Carpenters.

Tussen de zang door werden er gesprekken gevoerd met de sportvrouw van Groesbeek Lara Baars en de eigenaar van de Kringloopwinkel in Groesbeek André Brouwer. Predikante Janneke Ruijs liet weten dat popmuziek en religie veel met elkaar gemeen hebben en was blij dat er 130 belangstellenden en koorleden op de derde editie van Zin in Pop af waren gekomen.

Hengelsportvereniging 't Mokse Broek

REGIO - Nu het visseizoen weer voor de deur staat en veel mensen de waterkant opzoeken om een hengeltje uit te gooien, is het noodzakelijk om te weten welke documenten hiervoor nodig zijn.

De volgende documenten zijn vereist: 1. een geldige vispas; 2. Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren (G.L.v.N.V.) 2016-2017-2018; 3. Aanvulling G.L.v.N.V.

Bij hengelsportvereniging ’t Mokse Broek kunnen deze documenten worden aangevraagd. Dit kan via www.tmoksebroek.nl, mijnhengelsportvereniging.nl en via Sportvisserij Nederland: www.sportvisserijnederland.nl. Alsmede in de winkel van Hertog Hengelsport Nijmegen b.v. Eerste Oude Heselaan 268 in Nijmegen, (024) 3775389. Boerenbondwinkel Kloosterstraat 29 in Groesbeek, (024) 3971313, VVV kantoor Plasmolen direct naast de Pannenkoekenbakker Witteweg 10 (echter pas vanaf 1 april), Jachthaven & Camping Eldorado in de Boatshop, Witteweg 9, (024) 6962366 en bij de voorzitter Tini Schraven, Kleinblokstraat 5 in Mook, 06 28402140.

Verder is het van belang dat kinderen als zij alleen gaan vissen een vispas nodig hebben. Kinderen tot en met 13 jaar hebben geen vispas nodig indien zij onder begeleiding van een volwassenen met een geldige vispas gaan vissen. Leden kunnen deelnemen aan viswedstrijden. Tot slot kunnen inlichtingen bij de secretaris Teun van Grinsven, 06 20623972 of de voorzitter Tini Schraven, 06 28402140 worden ingewonnen.

Amnesty international 1961- 2018

GROESBEEK - Aandacht voor 50-jarig bestaan Amnesty: donderdag 27 februari schrijfavond in de bibliotheek (Mallemolen ) in Groesbeek van 19.00 tot 20.00 uur.