GN Lingewaard

13 augustus 2014

GN Lingewaard 13 augustus 2014


Kinderdorp Doornenburg wordt één groot circus

DOORNENBURG - Van maandag 18 tot en met vrijdag 22 augustus houdt Stichting Kinderdorp Doornenburg (Stikido) het kinderdorp in Doornenburg. Dit jaar is het thema 'Circus'. Het is een heel bijzonder jaar, want het kinderdorp Doornenburg viert namelijk zijn veertigste verjaardag!

Het programma ziet er als volgt uit: Op maandag 18 augustus slaat Circus Stikido zijn tenten op aan de Van Heekstraat. Als je altijd al een keer circusartiest hebt willen zijn dan mag je deze editie van het kinderdorp niet missen. Om 9:00 uur gaat het dorp van start! Maandagavond is er een kijkavond op het kinderdorp en zijn ouders, opa's en oma's, familie, buren, vriendjes welkom om te komen kijken. Speciaal voor deze jubileumeditie is er een foto-expositie op het terrein die deze avond wordt geopend.

Op dinsdag 19 augustus is het Dolle Dierenbende. Er zijn allerlei leuke spellen en de circusdieren doen gezellig mee. Vandaag is ook de 'mooiste hut'-verkiezing. Op dinsdagavond wordt er gevist in De Driehoek in samenwerking met Lotus Vulgaris.

Woensdag 20 augustus is het circusfestival! Het is nog een verrassing wat er vandaag gebeurt, maar ervaringen uit het verleden bieden garantie voor de toekomst…

Op donderdag is het tijd voor circuspret. Als je je na drie dagen nog steeds geen echte circusartiest voelt, dan komt daar vandaag verandering in! 's Ochtends kan iedereen proberen welke circusact het leukst is. Tussen de middag laten ze elkaar hun kunsten zien. Ouders zijn welkom om te komen kijken.

Op vrijdag wordt er een combinatie van de jaarlijkse playbackshow met een circusvoorstelling georganiseerd. Het kinderdorp en dit speciale jubileumjaar worden afgesloten met een feestelijke rommelmarkt met een gezellig terras, een loterij met mooie prijzen en optredens van de prijswinnaars van de circusvoorstelling van deze dag. De muziek op deze jubileumfeestavond wordt verzorgd door Doornenburgse bands en dj's.

Stikido nodigt ouders en vrijwilligers uit om op zaterdag 23 augustus te helpen met het opruimen van het kinderdorp. Voor koffie en broodjes wordt gezorgd!

De Tichel in Haalderen opent weer haar deuren

HAALDEREN - Vanaf maandag 18 augustus opent het dorpshuis, na enkele weken beperkte openingstijden, weer haar deuren. Deze dag start het koersballen voor onze senioren.

Op donderdag 20 augustus is als vanouds Bejaard Maar Jong aanwezig. Ook het line-dansen, biljarten en klaverjassen, zal dan weer van start gaan. Vanaf september zijn de meeste verenigingen weer actief als vaste gebruikers van ons dorpshuis. Denk aan meisjesverenging Sint-Dymphna, zangvereniging Cantilene, vrouwenvereniging Haalderen, damclub Ons Genoegen, Studiecentrum Lingewaard, Yoga met Miranda van Oostrum, Vitaalfit voor ouderen en kinderen met Nathalie van Baal.

Ook peuterspeelzaal 't Peuterhofje en de SKAR zullen weer op volle sterkte aanwezig zijn. De fysiotherapie (volgens afspraak) op maandagmiddag en vrijdagochtend en het bloedprikken op maandagmorgen tussen 08.30 en 08.45 uur zijn niet onderbroken. Ook is men blij met de accordiongroep die nu als nieuwe gebruiker komen repeteren.

Iedere eerste en derde woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. Vanaf week 36 (eerste week september) is De Tichel ook op vrijdagavond geopend. De dartsvereniging DVP heeft de clubavond verplaatst naar vrijdagavond in plaats van donderdagavond. "Natuurlijk zijn we graag aan hun wensen tegemoet gekomen."

"Indien u nog ruimte zoekt voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Voor informatie kunt u altijd contact opnemen met onze beheerster 0481 464409, tijdens openingstijden van De Tichel. Bent u nieuwsgierig geworden kijk dan eens op onze website: dorpshuis de tichel Haalderen."

Lingewaard Koningschieten met expositie in Angeren

ANGEREN - In het weekend van 16 en 17 augustus houdt schuttersgilde Sint-Bavo uit Angeren het Lingewaard Koningschieten. Dit is een driejaarlijks terugkerend evenement binnen deze gemeente.

De ontstaansgeschiedenis ervan is terug te voeren op de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2001. Tijdens de opening van de vlaggenparade op 14 juni 2003 van de Nijmeegse Vierdaagse werd door de toenmalige burgemeester Rob Persoon onze nieuwe fusiegemeente gepromoot door de vier gilden die de gemeente Lingewaard rijk is .

De vier verenigingen openden met een gezamenlijke opmars, een prachtige vendelhulde en een muzikaal optreden.

In 2005 startte het gilde Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg met het eerste Lingewaard Koningschieten en sluit schuttersgilde Sint-Bavo uit Angeren na negen jaar de rij.

Zo'n zeventig oud-koningen van de gezamenlijke gilden/schutterijen binnen de gemeente schrijven zich vrijwillig in voor deelname. Zij strijden onder de mast in een bepaalde volgorde om beurten door op afroep van hun naam te schieten met een luchtbuks, die rust op een zogeheten affuit, op een houten vogel die geprepareerd staat in de schietbak.

Door van de houten vogel, de kop, de vleugel of staart eraf te schieten, levert dit een startbewijs op voor de finaleronde. Degene die in de finaleronde het laatste stukje vogel eraf schiet, mag zich de trotse nieuwe koning van de gemeente Lingewaard noemen. De titel 'Lingewaard-koning is een ere-titel waaraan geen verplichtingen verbonden zijn. Een herinneringsmedaille valt de nieuwe koning ten deel tijdens het omhangen van de koningsketting.

10.00-11.15 uur Eucharistieviering
12.00-18.00 uur Tentoonstelling Gilden/schutterijen
12.00-18.00 uur Braderie met onder andere oude ambachten
13.15-17.00 uur Lingewaard Koningschieten
17.00 uur Huldiging nieuwe koning

De inhoud staat op www.stbavoangeren.nl.

Start nieuw wandelseizoen bij deBOL Bemmel

Foto: deBol

BEMMEL - Het is alweer even geleden dat deBOL op woensdag heeft gewandeld. In de vierdaagseweek heeft deBOL elke dag ergens een plekje langs de route gezocht om alle Lingewaardse (en de andere natuurlijk ook) wandelaars aan te moedigen en daarna is er genoten van het heerlijke zomerse weer tijdens de vakantie.

deBol gaat weer van start; op woensdag 20 augustus wordt de eerste wandeling van het nieuwe seizoen gehouden. "We blijven dit keer in de buurt en gaan het Klompenpad op! In Park Lingezeegen is onlangs het Klompenpad geopend en we wandelen langs zegen, eeuwenoude bouwwerken, door de weilanden, boomgaarden en over historische paden.

Houd er rekening mee dat we over onverharde paden en door het weiland lopen; waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen."

Het is bij deze wandeling niet toegestaan om uw hond mee te nemen! De start is woensdag 20 augustus; vertrokken wordt om 09.00 uur precies vanaf cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Het inschrijfgeld (inclusief het kopje koffie of thee onderweg) bedraagt drie euro per persoon. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl en wordt gegeven doorTrudy Francissen, telefoon 0481 461422.

Vriendenkring

LINGEWAARD - Zaterdag 9 augustus werden om 10.00 uur de jonge duiven in Feluy op een afstand van 195 kilometer gelost.

De duiven hadden een harde zuid-westenwind mee, waardoor er snelheden van 105 kilometer per uur gehaald werden.

Eef van Aalten draaide zijn eerste duif om 11.51 uur; 2e. H.Hegeman; 3e. T. Sas; 4e. C. Neijenhuis.

Uitreiking Cultuurprijs 2014 in teken van cultuur proeven

HUISSEN - Zondag 17 augustus vindt de uitreiking plaats van de 32e Cultuurprijs van blaaskapel De Bevelander Muzikanten. Evenals vorig jaar is de plaats van handeling de Vierakkerstraat in het centrum van Huissen, ter hoogte van stadsmuseum Hof van Hessen.

Tussen 13.00 uur en 19.00 uur zijn er non-stop optredens van Lingewaardse muzikanten. Zo kan de bezoeker op die dag luisteren naar blaasorkest Torkest, singer-songwriter Hilde Vos, Lisa Smeinck en Max Potkamp, Femke Kemkes, Eline Roelofs, Alain Bruyere, Peter Sluiter en uiteraard De Bevelander Muzikanten zelf.

Lekkernijen

Voor de inwendige mens zijn vjf ondernemers bereid gevonden om lekkere hapjes en drankjes te verzorgen. De ondernemers die deze lekkernijen klaar maken zijn: restaurant Bar Lekker, Croissanterie v/h Meijer, groentehandel Hermsen, Wijnsowieso en café Het Moment, die speciaal voor deze dag de brouwerij van Kasteelbier heeft ingeschakeld.

Al deze lekkernijen zijn via een bonnenkaart verkrijgbaar. De bonnenkaart is te koop bij de stand van de Bevelander Fan Club en kost acht euro.

Cultuurprijs

De uitreiking van de cultuurprijs 2014 is om 17.00 uur en gebeurt door wethouder Theo Janssen met muzikale omlijsting van de cultuurwachters van Huissen bij uitstek, De Bevelanders.

Angerse Oldtimer Club slaapt nachtjes elders

ANGEREN - Na een zeer geslaagde kofferbak verkoop gaat een groot aantal leden van de club twee nachtjes elders slapen. Dit is een jaarlijks gebeuren binnen de club georganiseerd door Ben Roelofs en Theo Visser.

De leden die meegaan zijn niet op de hoogte van de plek, waar ze naartoe gaan om te overnachten. Ieder moet z'n eigen slaapplaats meenemen. Er gaan caravans, tenten, pipowagens, veewagens, auto's, busjes, je kun het zo gek niet bedenken of men slaapt erin, -onder of -op.

Eten en drinken wordt geregeld door de organisatie tegen een vergoeding, maar men komt niets te kort en is allemaal picobello. Eerder bestond het nachtje elders slapen maar uit één nacht, maar sinds vorig jaar heeft men er twee nachtjes van gemaakt gezien het succes.

Vrijdagavond 15 augustus vertrekken de leden vanaf clubhuis herberg De Ploeg aan de Molenstraat in Angeren zo rond 17.30 uur . Op zondag 17 augustus komen ze in de loop van de middag weer terug bij het clubhuis van de Angerse Oldtimer Club. De Angerse Oldtimer Club Is zondag 17 augustus ook vertegenwoordigd op de braderie van de Lingewaardse Koningschieten rond het Kulturhus.

Oud papier in Doornenburg

DOORNENDURG - Op zaterdag 16 augustus komen leden van harmonie Sint-Caecilia langs voor het ophalen van het oud papier.

Inwoners van Doornenburg wordt verzocht het oud papier voor 08:30 uur gebundeld aan de straat te zetten.

Foto-expositie 'Ontwaken!' in Fort Pannerden Doornenburg

DOORNENBURG - Tussen droom en werkelijkheid; dat is misschien wel het mooiste moment van de dag. Het moment waarop alles kan en niets moet. Zeg maar het snooze-knopje op je wekker. Net die vijf minuten slaap, waardoor je weer fris aan een nieuwe dag kunt beginnen. Dat is het thema van de foto-expositie van Fokko Erhart, natuurfotograaf en natuurbeheerder.

Deze foto-expositie is de de komende maanden te bewonderen in Fort Pannerden bij Doornenburg. Het ontwaken als metafoor voor een nieuwe wildernis die twintig jaar geleden in het leven is geroepen. Het antwoord op de teloorgang van de natuur in Nederland. Een nieuwe wildernis die door Ruben Smit zo prachtig in beeld is gebracht in de Oostvaardersplassen, maar ook een nieuwe wildernis zoals die zich ontwikkelt in de kop van het Nederlandse rivierengebied, in de Gelderse Poort tussen Arnhem en Nijmegen. Een gebied waar Staatsbosbeheer beheerder is en Fokko Erhart eigenlijk al twintig jaar rondloopt.

De tentoonstelling is opgebouwd uit foto's van de afgelopen vijf jaren en verbeeldt het hele scala tussen droom en werkelijkheid. Van mistige morgen tot heldere avond. Van warme zon tot kille duisternis. Oer Hollandse landschappen met wolken, of juist zonder.

Fort Pannerden is in de maanden augustus tot en met oktober geopend op de eerste en derde zondag van de maand. Daarnaast in de maand augustus ook op dinsdag en donderdag. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

Beginnerscursus bridge in Lingewaard en Overbetuwe

BETUWE - De eerste les voor de beginnerscursus bridge vindt plaats op 3 september. Zich nschrijven voor deze cursus is nog mogelijk.

De lessen worden steeds op woensdagavond gegeven en het zijn twaalf avonden. Er wordt gebruik gemaakt van de cursusboekjes van de bekende bridger en auteur Berry Westra. Het plezier in het spel staat bij de cursus voorop.

Bridge is een fascinerend kaartspel waarbij de factor 'geluk', anders dan bij veel andere kaartspelen, minimaal is. "Kortom, bij bridge bent u het die, als u het goed doet, de touwtjes in handen heeft."

Zich opgeven mét of zonder partner kan bij Steef Weijers, telefoon 0481 462834 of per email steefweijers@hotmail.com. Ook verstrekt hij nadere informatie.

Uitslag PV De Vriendenkring

Eef van Aalten wint Feluy

Zaterdag 9 augustus werden om 10.00 uurde jongen duiven in Feluy op een afstand van 195 kilometer gelost.

De duiven hadden een harde zuid-westenwind mee, waardoor er snelheden van 105 kilometer per uur gehaald werden.

Eef van Aalten draaide zijn eerste duif om 11.51 uur. 2e. H.Hegeman, 3e. T. Sas, 4e. C. Neijenhuis.

Ingezonden brief

Rectificatie ingezonden brief in van vorige week over stand van zaken actie tegen verdwijnen bomen en groen in Zilverkamp Fase 1, brief van initiatiefnemersbezwaarschrift. Per abuis zijn de adressen van de opstellers niet vermeld. Deze zijn:

C. van Kampen, Scheprad 17, corinnevankampen@gmail.com

R. Stenger, Appelbongerd 16, Famstenger@outlook.com".

Ophalen oud papier in Doornenburg

Op zaterdag 16 augustus komen leden van harmonie St. Caecilia weer langs voor het ophalen van het oud papier. Inwoners van Doornenburg wordt verzocht het oud papier voor 8:30 uur gebundeld aan de straat te zetten.

Optreden Two in Balance bij Liduina aan de Gouden Appel

BEMMEL - Donderdag 21 augustus treedt 'Two in Balance' op in Liduina aan de Gouden Appel 120 in Bemmel. Het concert begint om 19.00 uur; de zaal is open vanaf 18.30 uur.

Two in Balance wordt gevormd door Toos Grotenhuis en Ellen Kuipers. Zij brengen liedjes uit de jaren '50, '60 en '70 en ook nieuwe liedjes die nu weer populair zijn en mooie luisterliedjes met een cabaretachtig tintje van Toon Hermans, Wim Sonneveld, Lisbeth List, Herman van Veen, Jos Brink en Joris Linsen.

De entree inclusief koffie/thee en een consumptiemuntje bedraagt zeven euro vijftig.

Reserveren kan door zeven euro vijftig in een gesloten envelop met vermelding van naam, telefoonnummer onder vermelding van Two in Balance te deponeren in de brievenbus van de activiteitenbegeleiding (schuin tegenover de recreatiezaal en garderobe van Liduina) of door een mail te sturen naar info@betuweland.com, onder vermelding van Optreden Two in Balance.

Reserveren is niet noodzakelijk; de bezoeker kan ook op de avond zelf nog een kaartje kopen.

Bespaartip van Lingewaard Energie

LINGEWAARD - Heeft u een slimme meter? Dan is het mogelijk om dagelijks via internet gratis uw energieverbruik uit te lezen. Niet alleen het elektriciteitsverbruik, maar ook het gasverbruik is op deze manier inzichtelijk te maken, mits er ook een slimme gasmeter is geplaatst. Zo wordt u bewust van uw verbruik en kunt er wellicht iets mee doen.


Via de site www.slimmemeterportal.nl kunt u een account aanvragen. De website werkt onafhankelijk van uw energieleverancier en is eenvoudig te bedienen. Het verbruik wordt in grafieken weergegeven; elektriciteitsverbruik in kWh per kwartier en gasverbruik in kubieke meter per uur.


Naast het totaalverbruik wordt ook het sluimerverbruik weergegeven; dit is het verbruik van apparaten die altijd aanstaan. Door dit verbruik zichtbaar te maken kunt u al snel een deel van de energiekosten gaan verlagen. Lingewaard Energie heeft als doel energiebesparing te bevorderen en te werken aan een duurzaam Lingewaard. Deze tip draagt daar aan bij.
Eigenaren met zonnepanelen krijgen ook inzicht in de elektriciteit die aan het net wordt terug geleverd. Uiteraard is dit het gesaldeerde verbruik, dus het vermogen dat door de panelen wordt opgewekt, minus het vermogen dat in uw woning wordt verbruikt. Voor meer informatie over de slimme meter: www.liander.nl.

KWF Kankerbestrijding zoekt collectanten in Lingewaard

GENDT - Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker. Bijna iedereen krijgt er dus zelf of in zijn directe omgeving mee te maken. Om geld in te zamelen voor kankeronderzoek organiseert KWF Kankerbestrijding daarom elk jaar de collecteweek.

Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 september zetten honderduizend vrijwilligers zich in om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Want onderzoek helpt. Elke euro die de collectanten ophalen, draagt bij aan onze missie: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.

Word ook collectant

De collecteweek is een enorme operatie die van levensbelang is. Helaas worden op dit moment nog niet alle 6,3 miljoen Nederlandse huishoudens bereikt. Daarom zijn ook dit jaar weer nieuwe collectanten nodig. Met slechts een paar uur per jaar draag je als collectant bij aan een wereld met minder kanker.

"Geef je nu op als KWF-collectant. Ga naar kwf.nl/collecte . Bellen kan ook naar Geert Kerkman, telefoon 0481 423429."

Cultuur-bruisende zondag op Fort Pannerden

DOORNENBURG - Zondag 17 augustus is er van 12.00 tot 17.00 uur een speciaal bruisend cultuurprogramma in het prachtig gerestaureerde fort in Doornenburg.

Soldaat Click (alias René Krechting) komt entertainen, goochelen en accordeonspelen. Er zijn demonstraties van oude ambachten. Touwslager (Johan Evers) staat aan zijn touwslagerbaan maar ook de smid en koperslager zijn in het fort aan het werk. De vrijwillige brandweer van Doornenburg geeft een spectaculaire bruisende demonstratie en schietvereniging Kort Oisterwijck heeft een schietbaan opgesteld waar iedere bezoeker met een luchtgeweer kan schieten.

Jan Nederhoed uit Heteren maakt kunst uit alledaagse dingen en heeft een indrukwekkende tentoonstelling van insecten, kunstzinnige vogelhuisjes en een bloemetjeskanon dat de vrede symboliseert. Laat je verrassen! Kinderen kunnen ook gratis een speurtocht doen, zich laten schminken, een schot met het waterkanon wagen of soldaatjes bekogelen. Zoals gebruikelijk draaien er films en iedereen kan de nieuwe aanwinsten in het fort bewonderen. In de inforuimte van Staatsbosbeheer is een unieke foto-exposities van Fokko Ehrhart.

De entreeprijzen (inclusief een consumptie) bedragen voor kinderen van vier tot dertien jaar twee euro vijftig en voor hen, die de dertien jaar al bereikt hebben vijf euro.

Fort Pannerden ligt aan de Waaldijk 1 in Doornenburg in het prachtig natuurgebied De Gelderse Poort. Het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. Er pendelt een speciale wagen tussen de Sterreschans en het fort voor bezoekers die slecht ter been zijn. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

Volleybaltoernooi in buitenlucht bij Hexagon

ANGEREN - Zaterdag 30 augustus is het weer zover! Volleybalclub Hexagon houdt een spetterend volleybaltoernooi in de buitenlucht, op het voetbalveld van sportvereniging Angeren.

Sportiviteit en gezelligheid staan centraal tijdens dit recreatieve toernooi, waar uiteraard ook leuke prijzen te winnen zijn. "Ook dit jaar hopen we weer op jullie deelname. Zijn jullie net zo enthousiast als wij? Benader dan vrienden, familieleden of buren en schrijf je in met een team. Inschrijving is gratis. Ga naar www.vchexagon.nl om je aan te melden."


De teams zijn gemengd (mininmaal twee dames) en hebben maximaal twee competitiespelers. De jongere volleybalsterren kunnen zich met een team inschrijven voor de jeugdpoule, leeftijd tussen de negen en veertien jaar. "Ook de kleinere kinderen zijn welkom, wij zorgen ervoor dat zij zich prima zullen vermaken. We starten om 14.00 uur en verwachten de finale aan het begin van de avond te kunnen spelen. Wij garanderen voldoende wedstrijden!"

Aanmelden via het inschrijfformulier kan vóór 23 augustus. Voor meer uitgebreide informatie over het toernooi kan men contact opnemen via volleybaltoernooihexagon@hotmail.com.

Leden KBO Huissen op de fiets

HUISSEN - In juli hebben drieëntwintig leden van de KBO gefietst naar Aerdt. Daar bezochten ze een prachtige tuin. Dinsdag 19 augustus wordt er weer gefietst.

Het vertrek is om 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk De route is tussen 25 en 35 kilometer lang. De datum voor de laatste fietstocht is dinsdag 16 september, Dan worden er als afsluiting weer pannenkoeken gegeten.

Rugbyclub Betuwe op zoek naar mannen

BETUWE - Zondag 14 september begint het rugby seizoen alweer voor de rugbyers van rugby club Betuwe.

De mannen staan te popelen om hun eerste wedstrijd te mogen spelen. "Wel zoekt het team versterking. We zijn op zoek naar echte mannen! Mannen die snel en wendbaar zijn maar ook mannen die hun gewicht in de strijd kunnen gooien. Het altijd gezellige rugby team ontvangt je daarom graag tijdens de trainingen op dinsdag en vrijdagavond van 20.00 tot 21.30 uur." Meer informatie staat op www.rugbyclubbetuwe.nl.

Rabo-Wielerronde in centrum Bemmel

BEMMEL - Voor op zondag 31 augustus zal toerwielerclub 't Verzetje weer een groots sportief evenement organiseren op het parcours rondom het historische centrum van Bemmel.

Er zullen wedstrijden worden georganiseerd voor diverse nationale KNWU-licentieklassen, niet-licentiehouders en een dikke bandenrace. In alle categorieën zullen diverse regionaal bekende renners vertegenwoordigd zijn.

Het programma:

12.00 uur: Rabobank Dikke Bandenrace

6-8 jaar één ronde; 9-10 jaar twee rondes; 11-12 jaar drie rondes.

12.30 uur: Combinatiewedstrijd Amateur vrouw/Junioren vrouw/Nieuwelingen vrouw 40 km

13.45 uur: Sportklasse man 50 km

15.15 uur: Amateurs man 60 km

16.45 uur: Prominenten/niet-licentiehouders 30km

Niet-licentiehouders houdt in, dat iedere wielrenner in de regio die geen KNWU-licentie heeft, maar het leuk vindt om een keer in wedstrijdverband te fietsen, kan deelnemen. Neem je vrienden en trainingsmaten mee!

Oproep aan de jeugd!

Wil jij op je gewone fiets, mountain- of citybike racen in een echte wedstrijd zoals de wielrenners op TV? Tijdens de Rabobank Dikkebandenrace kunnen kinderen tussen de zes en twaalf jaar dit beleven. De winnaars van deze race mogen naar de Finale Dag, waarbij ook renners van het Rabobank Liv Giant Team of het Rabobank Development Team aanwezig zijn.

De niet-licentiehouders kunnen zich inschrijven via rabowielerronde@twctverzetje.nl, de dikke bandenracers via secretaris@twctverzetje.nl (onder vermelding van naam, adres en leeftijd). Op de dag zelf is inschrijven mogelijk vanaf 11.30 uur in café 't Hertenkamp aan het parcours, Dorpsstraat 57.

Huissense Monumenten in beeld bij Mea Vota

HUISSEN - Inwoners van Huissen kunnen meedoen aan een teken- en schilderwedstrijd met als thema oude gebouwen of monumenten in Huissen. In mei is ook al eens een oproep gedaan, om één werk in te gaan leveren in tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen. Het mag een tekening (ingelijst) of een schilderij zijn. Elke inwoner van Huissen, die wel zelf het kunstwerk gemaakt moet hebben, is bij deze hiervoor uitgenodigd. Het is een laagdrempelig gebeuren dat in het kader van Huissen 700, voor een brede groep toegankelijk moet zijn.

Er valt ook wat te winnen. Theo Hubers, prijswinnaar van de Cultuurprijs van 2013 heeft voor de jeugd tot zestien jaar een leuke prijs ter beschikking gesteld. Ook voor de Huissenaren van 16 tot 106 jaar is eveneens een prijs ter beschikking gesteld. Geoefendheid is geen vereiste .

Alleen op zaterdag 30 augustus tussen 11.00 en 15.00 uur zullen leden van Kunstplatform Mea Vota uw werkstuk of kunstwerk in ontvangst nemen, ophangen en bewaren. Tussen 15.00 en 16.00 uur op dezelfde dag vindt de jurering plaats. De prijsuitreikingen zijn gelijk aansluitend tussen 16.00 en 17.00 uur. In de kassen van het tuinbouwmuseum is genoeg ruimte. De kunstwerken zullen vier weken tijdens de druivenoogst in tuinbouwmuseum Mea Vota blijven hangen.

Op zaterdag 27 september tussen zullen opnieuw leden van Kunstplatform Mea Vota aanwezig zijn, om de deelnemers in de gelegenheid te stellen de werken op te halen. Voor meer informatie kan men mailen naar c.melchers@online.nl of bellen met 026 3257425.

Kunstproject Waalindrukken

LINGEWAARD - Op 14 augustus gaan cliënten van Driestroom samen met kinderen van de BSO Zonnekinderen een workshop ' Waalindrukken' volgen. Dit kunstproject is een initiatief van Zepplinn, waarbij gestreefd wordt op 18 oktober eenmalig het langste kunstwerk langs de Waal neer te zetten. Hiervoor zijn nog een hoop ' Waalindrukken' nodig en dus heeft Stichting Welzijn Lingewaard de nodige verbindingen gelegd om partijen te enthousiasmeren.

Cliënten van Driestroom en kinderen van de BSO Zonnekinderen gaan tijdens de workshop eerst gezamenlijk struinen langs de Waal om als echte jutters materiaal te verzamelen en inspiratie op te doen. De gevonden materialen en hun indrukken verwerken zij later op een plank door die te beschilderen en te beplakken. Dit doen ze op Driestroom locatie Hofstede.

"Ook zin om een bijdrage aan dit kunstwerk te leveren, kijk dan op www.ideeenfabriek.info of www.zepplinn.nl. Wil je weten wat SWL nog meer voor jou of je omgeving kan betekenen kijk dan op onze website: www.swlingewaard.nl, word vriend op facebook of volg ons op @SWLingewaard."

De TV-uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV-Programmering:

Zondag 17 aug 12.00 uur Lingewaard Lokaal Info: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard.

Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers; Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen, maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock , country, bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft, laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zondag 10.00 u Kerkradio – pastor Hulleman en Con Spirito

11.00 – 12.00 u Met een knipoog naar... presentatie – Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek met daarin klassiek, jazz en blaasmuziek.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Open Eetcafé Bemmel

Dinsdag 19 augustus is er weer een Open Eetcafé in wooncomplex Hofstede

(Hoefslag 28 te Bemmel). Vanaf vier euro kunt u om 17.30 uur aanschuiven

voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 255 25 55.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max 24) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt dan kunt u zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 19 augustus:

Voorgerecht: Uiensoep

Hoofdgerecht: Karbonade met witlofsalade en gebakken aardappels

Nagerecht: Verrassingstoetje

Het maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Collectanten tekort in Huissen voor KWF

HUISSEN - Ieder jaar in de eerste week van september (dit jaar van 1 tot en met 6 september) vindt de collecte plaats voor KWF-Kankerbestrijding.

Heel erg nodig zijn de financïele middelen om voorlichting, onderzoek, behandeling en nazorg te kunnen doen. "We hebben al veel mensen die zich hiervoor inzetten, dat waarderen we ten zeerste en is een goede zaak. We zijn ontzettend trots op ze. Maar we zoeken nog steeds (nieuwe) collectanten! Mocht u een paar uurtjes over hebben in de collecteweek, mogen wij u vragen zich aan te melden om ons te helpen." Dit kan bij één van de volgende collectecoördinatoren.

Huissen (centrum) / Brouwersland / Binnenveld / Bloemstraat: Ben Roelofs (026 388 6100); Huissen (Zand): Tonnie Klein Middelink (026 325 2967); Zilverkamp en Loovelden: Els Heijmen (026 325 3072) of Anne-Marie Menting (026 325 3800).

Column

Mijn vakantie zit er bijna op. Een onderdeel was een mooie fietstocht door de Achterhoek. Nu weet ik dat Groenlo toeristisch gezien weinig voorstelt. Net als Huissen schermt het Grolschstadje met hun historie. Loop als toerist door 'het stadje' Huissen, dan ga je nooit naar Groenlo.

Op de fietsroute lag Erve Kost in Lievelde met een bescheiden openluchtmuseum. Mooi om te zien hoe bezoekers op een oude tractor klimmen voor de foto. Mijn verrassing was een krantenbericht uit 1927 over de verwoestende tyfoon die destijds over Lichtenvoorde, Eibergen, Lievelde, Bentum en Neede heeft geraasd. De krant meldde 7 dooden en 140 gewonden. Enorme schade grooter dan in Borculo. BEDE OM HULP.

Je leest in een museum wel vaker historische krantenberichten. Nu kreeg ik kippenvel. Mijn opa heeft Friesland verlaten om in Neede een bestaan op te bouwen als boer. Ik dacht bij het krantenbericht aan mijn opa die de tyfoon zelf heeft meegemaakt. De tyfoon verwoestte zijn boerderij. Berooid pakte hij zijn boeltje op en kwam in Haalderen terecht en kon aan de slag als boerenknecht. Opa heeft zelf nooit vakantie gekend. De vakantie van het college is gelukkig voorbij. Deze week is het wekelijkse overleg weer begonnen. Het nieuws zal de media weer toestromen.

Ik vind het dubbel wat ik zeg. Er was deze zomer geen komkommertijd. Het wereldnieuws wordt beheerst door oorlogen. De bewoners van Oekraïne, Gaza, Irak, Syrië en Soedan hebben wat anders aan hun hoofd dan vakantie. Ik probeer er niet bij stilstaan en focus mij op de Lingewaardse politiek die zich aan het opwarmen is. VVD raadslid Matthew van de Woerdt vraagt zich op sociale media af of in Huissen vandaag zijn vuilnis wél wordt opgehaald. Heerlijk, wat een kneuterigheid. Ik vind het geen straf om zelfs in mijn vakantie Lingewaardse raadsleden te volgen.

Mijn opa zou zo'n vakantie ook wel gewild hebben.

Sjaak

Ingezonden brief

Ontslag dreigt voor 70 vrijwilligers?

In het Gemeente Nieuws van 6 augustus 2014 stonden maar liefst vijf ingezonden brieven. Naar mijn idee best veel! Op de eerste plaats een dikke duim voor de vrijwilligers van het open eetcafé in Bemmel. Ook het schone zwembad in Gendt kreeg verdiende aandacht. Dit mede door de vrijwilligers van van zwem- & polovereniging Thetis.

Minder positief was de brief over het kappen van bomen in de wijk Zilverkamp van een aantal oplettende burgers. Datzelfde kan gezegd worden over de ingezonden brief over geluids(terreur)overlast in het centrum van Huissen. En dat blijkt al jaren zo te zijn. Tot slot de noodbrief over burgerparticipatie en de wijkplatforms in Lingewaard.

Nog geen halfjaar geleden had iedere politieke partij de mond vol over burgerparticipatie tijdens de verkiezingscampagnes. Een paar maanden verder en een onderzoek van de Rekenkamer laat zien dat het wel heel slecht is gesteld met de 14 wijkplatforms. Er komt vrijwel niets van de grond. Hoofdoorzaak blijkt vooral te zijn vertraging en tegenwerking van betrokken ambtenaren!

En dan te bedenken dat in de begroting jaarlijks ruim 500.000 euro is uitgetrokken voor wijkplatforms. Dit gaat voor het grootste gedeelte op aan ambtelijke uren! Is het nu zo moeilijk voor het college om bijvoorbeeld over de laatste vijf jaar in beeld te brengen waaraan, per wijkplatform, dit is besteed? Uiteraard zowel boekhoudkundig als in gerealiseerde projecten.

Zelf ken ik een aantal voorbeelden waarbij vanuit het wijkplatform al jaren geleden zaken bij de gemeente zijn neergelegd en nog steeds niet zijn afgerond. Schande! En wie wordt daar op aangekeken, juist de leden (vrijwilligers) van de wijkplatforms. Zij doen vreselijk hun best en lijken nu het slachtoffer te worden.

Immers, er wordt nu driftig gesproken over het onderwerp door het college, de raad en ik neem aan verantwoordelijke en betrokken ambtenaren.

Waar eigenlijk mee gesproken moet worden, de ongeveer 70 leden van de wijkplatforms, blijft achterwege. Is dit tactiek van het college in de hoop dat de leden zichzelf terug gaan trekken of krijgen die leden eerdaags te horen dat het wijkplatform geen bestaansrecht meer heeft?

Hoe dan ook, hier is geen sprake van burgerparticipatie! Integendeel, ook de politieke partijen zijn blijkbaar niet in staat hun verkiezingsbelofte over burgerparticipatie gestand te doen. Hier ligt een schone taak voor onze burgemeester die burgerparticipatie ook hoog in het vaandel heeft staan.

Nu optreden en vooral openheid van zaken geven! Anders lopen we het risico dat wederom 70 vrijwilligers afvallen!

Bert Gerritsen Huissen

Reünie drumband Eska nadert

BEMMEL – Ruim 55 jaar drumfanfare Eska. Reden genoeg voor een reünie op 13 september in het EskaDome.

In 1958 werd drumband Eska opgericht en in de jaren daaropvolgend is Eska uitgegroeid tot een volwaardige showband met optredens in binnen- en buitenland. De avond voorafgaand aan Aalbers-taptoe Bemmel zal in het teken staan van 55 jaar herinneringen.

Deze avond zijn alle oud-leden, huidige leden en donateurs uitgenodigd om herinneringen op te halen, foto's te bekijken en gezellig bij te praten.

Weken is de organisatie druk geweest om van iedereen,die in de afgelopen 55 jaar lid is geweest, een adres te achterhalen. Met hulp van veel mensen hebben we uiteindelijk ruim 250 namen in ons archief op kunnen nemen. Helaas missen we nog enkele adressen, maar toch zijn er ruim tweehonderd brieven de deur uit gegaan. Hiervan hebben zich zo'n tachtig personen aangemeld voor de reünie.

Tijdens het achterhalen van deze adressen zijn al de nodige anekdotes gepasseerd en kwamen her en der vele oude dozen tevoorschijn met foto's en beeldmateriaal. Een goed voorteken voor de avond zelf!

"Bent u ook lid geweest en benieuwd hoe het met uw oud collega-muzikanten gaat? Of hoe het tegenwoordig met Eska gaat en heeft u zich nog niet opgegeven? Geen probleem, u bent met of zonder partner welkom op zaterdag 13 september vanaf 20.00 uur in het Eskadome aan de Sportlaan in Bemmel. De kosten (inclusief drie consumpties) bedragen vijf euro. Opgeven kan ook nog steeds via www.eska.nl, pr@eska.nl of 0613161673. Eska is ook te vinden op facebook: www.facebook.com/Eskabemmel.

Protestantse Gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de Protestantse Gemeente in Huissen is zondag 17 augustus te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

De aanvang is 10.00 uur, voorganger is dominee M. Glastra. In verband met de zomervakantie is er geen kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 16 augustus

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

Zondag 17 augustus

10.00 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Mgr. Woorts, Pastoor Peters en diaken Heinen en Gemengd koor Keizerschieten voor alle Gilden uit de Gemeente Lingewaard

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het koor Con Spirito

Woensdag 20 augustus

18.45 u. OLV van Zeven Smarten. Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Donderdag 21 augustus

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Tijdens bombardement geboren in klooster Huissen?

HUISSEN - In oktober is het precies zeventig jaar geleden dat tijdens het bombardement van Huissen in het Dominicanenklooster acht kinderen werden geboren in de periode van 4 tot 16 oktober: twee jongens en zes meisjes.

"Ik was de eerste van hen. Een van de meisjes van toen en ik hebben het plan opgevat in oktober van dit jaar een samenkomst te organiseren van de toen geborenen. Omdat wij inmiddels weten dat een van hen overleden is, betreft het een bijeenkomst van zeven personen. Het probleem dat zich nu voordoet is dat wij elkaar nog nooit hebben ontmoet. Met ons tweeën zijn we aan de slag gegaan om de overigen op te sporen. Met de hulp van derden is het gelukt alle namen te weten te komen. Vanwege de privacy kan ik deze hier niet vermelden.

Wij zijn dus op zoek naar mogelijkheden hen te bereiken, rechtstreeks of via familieleden, vrienden of bekenden. Mocht u voor ons de gezochte informatie hebben, zouden wij het fijn vinden wanneer U contact met mij opneemt. U kunt me zowel telefonisch als per mail bereiken: 06 41987458 / 0481 463687 d.kersten7@lijbrandt.nl" aldus Mathijs Kersten.

13 / 24

Sjors Sportief & Sjors Creatief: cheque voor Sinterklaaspret

Bestuurder Koos van Silfhout overhandigt cheque Sjors Sportief en Creatief aan voorzitter Joke van Roosmalen van Stichting Sinterklaaspret Foto: SW Lingewaard

LINGEWAARD - In het schooljaar 2013-2014 hebben ruim zeshonderd kinderen deelgenomen aan Sjors Sportief en Creatief, het sport- en cultuurkennismakingsproject in gemeente Lingewaard. Het hele schooljaar hebben kinderen kunnen deelnemen aan diverse sport- en cultuuractiviteiten die georganiseerd werden door de organisaties uit Lingewaard en omgeving. De meeste introductielessen zijn gratis waardoor kinderen op een laagdrempelige manier de kans krijgen een kijkje te nemen bij de sport- of cultuuraanbieder waar zij nieuwsgierig naar zijn.

Deze formule geeft kinderen de kans om zich te oriënteren op diverse takken van sport en cultuur en stimuleert kinderen om een structurele actieve deelname te bewerkstelligen. Omdat niet alle workshops gratis aangeboden kunnen worden, is er soms een bijdrage aan de kinderen gevraagd. Een deel van deze bijdrage gaat naar de vereniging/aanbieder, een ander deel naar een goed doel uit Lingewaard. Net als vorig jaar heeft Stichting Welzijn Lingewaard besloten om Sinterklaaspret als het goede doel uit te kiezen.


Sinterklaaspret

De Stichting Sinterklaaspret vindt dat de Sint er is voor ieder kind. Ook voor kinderen van wie de ouders geen geld hebben. Het kan niet zo zijn dat Sinterklaas deze kinderen overslaat. De stichting zet zich dan ook in om ook deze kinderen in de cadeaugids van de Sint te laten snuffelen en een cadeau te laten uitzoeken. Dankzij de deelnemers van Sjors Sportief en Creatief mocht Joke van Roosmalen namens stichting Sinterklaaspret een cheque van 127,50 euro in ontvangst nemen.

Sjors Sportief en Creatief 2014-2015 gaat in oktober weer van start en is een samenwerkingsverband tussen Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard. Meer informatie over Sjors Sportief en Creatief staat op www.sportstimuleringnederland.nl. Meer informatie over Sinterklaaspret staat op www.sinterklaaspret.nl.

Laatste zondagmiddag expositie in kerkje van Gendt

GENDT - Op zondag 17 augustus is het de laatste middag dat de expositie in het kerkje van Gendt aan de Torenlaan te bezichtigen is. De kerk is open van 13.00 tot 17.00 uur.

Er zijn schilderijen te zien van Dik Kusters uit Varik. Dit dorp ligt verder westwaarts ook aan de Waal. De schilderijen van de Waal en de uiterwaarden zijn voor ons heel herkenbaar. De reacties van de bezoekers die tot nu toe geweest zijn, zijn heel enthousiast. Dat heeft natuurlijk te maken met de mooie schilderijen die te zien zijn en de techniek die Dik Kusters gebruikt. In de natuur rondom de Waal maakt hij zijn schetsen, die hij later in zijn atelier uitwerkt. Dik werkt met gemengde technieken, maar de belangrijkste is de spat-techniek. Dit is een heel secuur en tijdrovend werk.

Verder werkt Dik ook met pastelkrijt en pentekening. Iedereen wordt daarom uitgenodigd deze laatste zondag nog te komen kijken. Het kerkje vormt ook een mooi rustpunt bij een fietstocht over de dijk. Koffie, thee of limonade staan klaar. Op de foto staat een van de schilderijen.

Under the Milky Way op 30 augustus in Huissen

Foto: Liquid Machine door Mike Nicolaassen

HUISSEN - De afgelopen maanden werd in wandelgangen al gefluisterd "gaat het festival er komen in Huissen?". Ja dus, want op zaterdag 30 augustus zal de eerste editie plaatsvinden van rockfestival 'Under the Milky Way'.

Plaats van het festival is de ligweide van de surfclub aan de badweg. Een mooie locatie voor een festival, verscholen tussen de maisvelden, uitkijkend op het zwanenbad en 's avonds de verlichte contouren van Huissen. Het terrein zal, in het kader van duurzaamheid en recycling, zoveel mogelijk worden aangekleed met tweedehands handsspullen, sloophout, pallets et cetera. Het moet sfeervol en apart zijn. Voor de organisatie een mooie uitdaging, voor de bezoeker om zich te verbazen.

Bekende regionale bands, aangevuld met enkele headliners staan op de twee podia. Zoals RBF, Rosco P en The Liquid Machine. Binnenkort worden nog andere verrassende bands bekendgemaakt via de website en facebook die snel actief zullen zijn. Daarnaast is er nog een aantal open podiumplaatsen. Vind je het leuk om op te treden, om het publiek te plezieren en podiumervaring op te doen? Aanmelden kan via underthemilkyway@hotmail.com.

De entree bedraagt tien euro en bezoekers tot achttien jaar hebben gratis toegang om ze op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met mooie rockmuziek en het festivalgebeuren. Voor de kleinsten zal er ook voor vertier worden gezorgd. "Wij zijn op zoek naar mensen die iets willen doen met (straat)theater, of andere acts en vrijwilligers. Aanmelden kan via het genoemde mailadres.

Technische problemen voor racer Luuk Pruijn uit Angeren

ANGEREN - De Gamma Racing Days, hét grootste race evenement van Nederland trok dit jaar 82.000 bezoekers. Helaas gooide technische problemen roet in het eten waardoor Pruijns race al snel over was. Na een pitstop heeft hij alsnog de race uitgereden.Tijdens de kwalificatie kampte Pruijn al met technische problemen aan de motor waardoor een goede startplek niet haalbaar was. Op zondag werd de race verreden. Het massaal toegestroomde publiek was getuige van een bliksemstart van Pruijn, waarbij hij al meteen vijf coureurs passeerde. Het zag er veelbelovend uit totdat Pruijn al vroeg in de wedstrijd terugviel door technische problemen. Al na een paar ronden moest hij de pitstraat bezoeken. De monteurs leken het probleem snel opgelost te hebben, maar tegen de inmiddels opgelopen achterstand van een paar minuten viel niet meer te vechten. Pruijn finishte uiteindelijk als achttiende in een gecombineerd internationaal veld.

De volgende races zullen plaats vinden tijdens de Britisch Superbikes op het TT-circuit van Assen.

21 / 24