GN NederBetuwe-Rhenen

9 oktober 2019

GN NederBetuwe-Rhenen 9 oktober 2019


Liefde voor muziek!

RHENEN - Liefde is niet iets om voor jezelf te houden. Daarom wordt samen met gastsolist Irma ten Brinke een ode aan de liefde gebracht. Op zaterdag 2 november kan een ieder getuige zijn van dit spectaculaire concert van het Symfonisch Blaasorkest van Ons Genoegen Rhenen (SBo).

"De muziekstukken die we spelen zijn gerelateerd aan de liefde. In de stukken komen de verschillende aspecten van de liefde voor. Romeo en Julia, wie kent dit verhaal niet? Op deze avond voel jij liefdesepos gespeeld door het SBo tijdens de wereldberoemde suite van Sergei Prokofjev. De lijn tussen haat en liefde is maar dun…"

Over Irma ten Brinke
"We doen het niet alleen, sopraan Irma ten Brinke versterkt ons. Na haar doctoraalexamen Muziekwetenschap studeerde Irma zang in Utrecht en Amsterdam. Ze is thuis in verschillende klassieke muziekstijlen en ook moderne muziek draagt ze een warm hart toe. Dat belooft wat!"

Ook dit keer staat het orkest onder leiding van Willem van Zee. Deel de liefde, ben jij er bij op 2 november? De deur opent om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur.

Bestel snel kaarten op de website van Ons Genoegen: www.onsgenoegen-rhenen.nl. Jongeren tot 18 jaar en studenten betalen 7 en voor volwassenen 10 euro in de voorverkoop. Kaartjes aan de deur kosten 13 euro.

Russische evangelist in IJzendoorn

Gemeente van broeder Viktor Kamynin. (foto: Friedensstimme) Friedensstimme

IJZENDOORN - Op vrijdag 11 oktober komt stichting Friedensstimme met een Russische broeder op een open avond in IJzendoorn.

Viktor Kamynin komt uit Zuid-West Rusland en zal een rijk getuigenis geven. Ook gaat de heer Geert-Jan Noorman vertellen over het werk van Friedensstimme in Rusland. Iedereen is welkom op deze open avond. Het begint om 19.00 uur in het verenigingsgebouw De Kandelaar, Dorpsstraat 26 in IJzendoorn.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Lezing over fruitteelt in de Betuwe

Appelplukkers uit Eck en Wiel. (foto: Archief Arend Datema Instituut) Archief Arend Datema Instituut

OMMEREN - Op maandagavond 14 oktober wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell te Ommeren een lezing over de fruitteelt in de Betuwe gegeven.

Kees de Jong, geboren en getogen in Kesteren, weet als geen ander te vertellen over de fruitteelt in de Betuwe. Zijn familie van moeders kant zit immers al generaties lang in de fruitteelt. Als kind ging Kees al met zijn opa en ooms mee naar de kersenboomgaard. In zijn jeugd heeft hij kersen gekeerd en kersen geplukt, later mocht hij met zijn ooms of neef mee op de vrachtauto om ’s nachts appels naar Duitsland te brengen. Toch koos hij niet voor de fruitteelt of de boerderij, maar heeft hij tot zijn pensionering in het onderwijs gewerkt. Al een paar jaar verzorgt ‘meester Kees’ excursies voor scholen en voor allerlei andere groepen bij Natuurlijk Gruun in Ommeren.

De lezing gaat over de ontwikkelingen in de fruitteelt, wat er allemaal gebeurt voordat een mooi appeltje op de fruitschaal ligt, waarom er fruitteelt in de Betuwe is, het belang van water, het verdwijnen van de veilingen en vertelt hij hoe het er in zijn jeugd aan toe ging, in de tijd toen hij nog achter op het brommertje van zijn opa mee naar de boomgaard ging.

‘Meester Kees’ is een geboren verteller, zijn verhalen zullen doorspekt worden met allerlei waargebeurde anekdotes. Kortom, het belooft niet alleen een leerzame avond te worden, maar ook een avond waarop gelachen kan worden.

De lezing is gratis en begint om 20.00 uur. Hij is ook toegankelijk voor niet-leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Kledingmarkt in De Voorhof

KESTEREN – De tweedekanskledingmarkt in De Voorhof, Nedereindsestraat 30c in Kesteren, begint vrijdag 11 oktober en wordt de volgende ochtend vervolgd. Op deze wijze hoopt de organisatie de drukte te verdelen.

Op vrijdagavond kunnen kopers tussen 18.30-20.30 uur de markt in het kerkelijk centrum bezoeken; de volgende ochtend duurt de verkoop van 10.00-12.00 uur. Het aanbod van dames- en herenkleding, sieraden, schoenen en tassen zal weer groot zijn en van goede kwaliteit. Ook voor grote dames- en herenmaten en kinderkleding kan een ieder hier terecht. Voor meer informatie: 0488 481992.

'Ik wilde timmerman worden, maar nu boomkweker!'

Machinaal bomen planten één van de demonstraties tijdens de open dag.

LIENDEN - Afgelopen zaterdag 28 september heeft de tweede editie van Kom op de Kwekerij plaatsgevonden. Jong en oud kwam een kijkje nemen in de boomkwekerij sector. Met een bezoekersaantal van ruim 1.250 personen is het wederom een zeer succesvolle, leerzame en inspirerende open dag geweest.


Elk bedrijf toonde zijn eigen product. Om 10.00 uur arriveerde Burgemeester J. de Boer van Gemeente Buren als één van de eerste bezoekers bij J.D. van de Bijl in Lienden. Alle bezoekers werden met een speciaal 'bomen'-treintje naar een perceel gebracht waar actief demonstraties te zien waren zoals machinaal bomen planten. De burgemeester was onder de indruk van de professionele aanpak van de open dag in de sector. Betuws Planten Centrum had een speurtocht over het bedrijf georganiseerd, met de hele familie zoeken en neuzen tussen de bomen, té leuk! En een actief programma voor kinderen bij Betuwe Plant, van a tot z. het proces van een boompje volgen, van ent tot aan het transport naar de klant.

Zo was er ook een jongetje die na het doorlopen van het actieve programma de oorkonde kwam halen en zei: 'Ik wilde eigenlijk timmerman worden maar nu wil ik boomkweker worden.' En ondertussen genoot iedereen van het lekkers wat volop aangeboden werd.


Alle bezoekers, toeleveranciers, Helicon VMBO Kesteren & Helicon MBO Geldermalsen werden hartelijk dank voor het mede mogelijk maken van deze succesvolle open dag. In het bijzonder onze hoofdsponsor Prima voor Elkaar en uiteraard alle subsponsors.

Knaller van een vijfsetter voor Dovol heren 1

DODEWAARD - Zaterdagavond 28 september speelde heren 1 van Dovol de uitwedstrijd tegen Lienden. Dit was een 'battle' tussen generaties. Dovol gemiddeld zo'n beetje twee-en-een-half keer ouder dan Lienden. Toch resulteerde dit in een spannende wedstrijd en werd het een vijfsetter: 23-25, 22-25, 25-20, 28-26 en 15-12 zeggen al genoeg.

In de eerste set werd door Dovol redelijk gecontroleerd gespeeld. Duidelijk naar elkaar, passing goed en druk leggen bij de tegenstander. Wil niet zeggen dat Lienden het kado gaf, want ook zij zorgden voor spectaculair spel. De tweede set gaf een bijna gelijk beeld. Ook nu kon Dovol de winst pakken al kostte dit al veel meer moeite.

De derde set toonde een kantelpunt. Lienden wist steeds vaker te scoren. De aanvallen van Dovol werden vaker gestopt of omgezet in een goede passing. Een 5-puntenachterstand van Dovol werd dankzij goede service druk van Kees Marcelis weer te niet gedaan. Door gerommel verdween dit voordeel echter weer aan het eind van de set. Met de setstand 1-2 was dit een erop of eronder voor Lienden.

In de vierde set lag daarom het initiatief bij Lienden. Gelukkig kwam Kees weer aan opslag en opnieuw dankzij zijn service kwamen de teams gelijk en liep Dovol zelfs wat uit. Doch na deze servicebeurt kwam Lienden weer aan zet. Deze set leverde een geweldige eindstrijd op die gewonnen werd door de 'jonkies'.

In de vijfde set wist Dovol niet meer de concentratie vast te houden en hierdoor gingen helaas een paar makkelijke ballen mis waarvan Lienden dankbaar profiteerde. Als met al een knaller van een wedstrijd en met 3-2 de punten eerlijk verdeeld.

Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Donderdag 10 oktober: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 11 oktober: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 14.00 uur Schoenen verkoop, 18.30 Weeksluiting.

Maandag 14 oktober:13.15 uur Bridge,18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 15 oktober: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor, 20 00 uur De Lofstem

Woensdag 16 oktober: 10.00 Schilderen met Hennie, 14.00 Sjoelen en Rummikub, 14.00 Kaartclub, 16.30 uur Liefkenssmullerij

De Hoge Hof Herveld

Donderdag 10 oktober: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam

Vrijdag 11 oktober: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo, 18.30 uur Weelsluiting.

Zaterdag 12 oktober : 10.00 uur Bibliotheek met Annie.

Maandag 14 oktober: 9.30 uur Workshop kaarten maken met de Gerdie , 13.30 uur Bridge, 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus. 14.00 Biljart, 14.30 Roll-bal

Dinsdag 15 oktober: 10.00 uur Vincken mode kledingverkoop, 11.00 uur: Geheugentraining, 14.00 Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo.

Woensdag 16 oktober: 14:00 Sjoelen en Kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café.

Cursus Minder Stress

NEDER-BETUWE - Dit najaar organiseert Welzijn Rivierstroom in samenwerking met Indigo de cursus Minder Stress voor inwoners van gemeente Buren en Neder-Betuwe.

Veel mensen hebben last van stress. Dat maakt het leven minder leuk. In deze cursus kunt u leren hoe u stress in uw leven kan verminderen met technieken die al veel mensen hebben geholpen. De cursus is geen therapie, maar u leert wel praktische vaardigheden toepassen zodat u beter met uw dagelijkse stress uit de voeten kunt en dus minder stress ervaart. U leert stresssituaties te herkennen en er anders mee omgaan, u leert beter ontspannen en minder stressvolle gedachten te hebben. Deze technieken zijn bewezen effectief.

De cursus start op donderdag 7 november en is van 18.30-20.30 uur in Opheusden en bestaat in totaal uit vier bijeenkomsten van twee uur. Kosten voor deelname en het werkboek bedragen 25 euro. Graag van te voren aanmelden bij Welzijn Rivierstroom, Esther Morren, 0344 602 337 of info@welzijnrivierstroom.nl.

Kledingmarkt in De Voorhof

KESTEREN – De tweedekanskledingmarkt in De Voorhof, Nedereindsestraat 30c in Kesteren, begint vrijdag 11 oktober en wordt de volgende ochtend vervolgd. Op deze wijze hoopt de organisatie de drukte te verdelen.

Op vrijdagavond kunnen kopers tussen 18.30-20.30 uur de markt in het kerkelijk centrum bezoeken; de volgende ochtend duurt de verkoop van 10.00-12.00 uur. Het aanbod van dames- en herenkleding, sieraden, schoenen en tassen zal weer groot zijn en van goede kwaliteit. Ook voor grote dames- en herenmaten en kinderkleding kan een ieder hier terecht. Voor meer informatie: 0488 481992.

Cursus Minder Stress

NEDER-BETUWE - Dit najaar organiseert Welzijn Rivierstroom in samenwerking met Indigo de cursus Minder Stress voor inwoners van gemeente Buren en Neder-Betuwe.

Veel mensen hebben last van stress. Dat maakt het leven minder leuk. In deze cursus kunt u leren hoe u stress in uw leven kan verminderen met technieken die al veel mensen hebben geholpen. De cursus is geen therapie, maar u leert wel praktische vaardigheden toepassen zodat u beter met uw dagelijkse stress uit de voeten kunt en dus minder stress ervaart. U leert stresssituaties te herkennen en er anders mee omgaan, u leert beter ontspannen en minder stressvolle gedachten te hebben. Deze technieken zijn bewezen effectief.

De cursus start op donderdag 7 november en is van 18.30-20.30 uur in Opheusden en bestaat in totaal uit vier bijeenkomsten van twee uur. Kosten voor deelname en het werkboek bedragen 25 euro. Graag van te voren aanmelden bij Welzijn Rivierstroom, Esther Morren, 0344 602 337 of info@welzijnrivierstroom.nl.

Bingo in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 12 oktober is er een grote bingo in Ons Dorpshuis in Kesteren.

Aanvang 20.00 uur; zaal open 19.00 uur. Deze bingo aan de Nedereindsestraat 27a wordt verzorgd door SWAN-vrijwilligers.

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 12 oktober

Thuis

9.00 Dodewaard JO10-1G Unitas '28 JO10-1
9.00 Dodewaard JO8-1G Sc Westervoort JO8-3
11.00 Dodewaard JO15-1 Lienden JO15-1
11.00 Dodewaard JO13-1 AWC JO13-4
12.30 Dodewaard JO13-2G Kesteren JO13-2G
14.30 Dodewaard 1 WAVV 1
14.30 Dodewaard 3 SVHA 2

Uit

08.45 Orion JO11-6 Dodewaard JO11-1G
11.15 ST: AAC-Olympia/Batavia JO17-1 Dodewaard JO17-1
12.00 Oranje Blauw VR1 Dodewaard VR1
13.30 Alverna 2 Dodewaard 2

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Verkoop duiven

in Ochten

OCHTEN - Zaterdag 12 oktober wordt er in het clubgebouw van P.V. Nooit Gedacht aan de Liniestraat 8 in Ochten een verkoop gehouden van jonge duiven.

Er worden jonge duiven verkocht die zijn geschonken door diverse kampioenen uit de regio. De opbrengst is ten bate van de Kring 2, Regio 3 GOU dit is een gebied waar verschillende verenigingen deel van uit maken en op deze manier van mee profiteren.

De duiven zijn te bezichtigen vanaf 13.30 uur en de verkoop start om 14.30 uur. Voor info of inzetten van de duiven kan men contact opnemen met verkoopleider Henk van Zomeren via 06 10462912.

Samen is leuker

dan alleen

KESTEREN - Iemand van haar eigen leeftijd om samen te knutselen zoals kaarten of kerstukjes maken, is wat een mevrouw (70 jaar) uit Kesteren wenst.

Ze heeft een eigen knutselkamer met veel soorten materialen. In haar eentje vindt ze het niet leuk en wil ze samen met een andere creatieve vrouw mooie dingen maken. Ben jij op dinsdagmiddag of op vrijdag beschikbaar? En ben jij in de gelegenheid om bij haar thuis te komen, neem dan contact op Esther Morren van Welzijn Rivierstroom op 06 33421037 of stuur een e-mail naar eshtermorren@welzijnrivierstroom.nl.

Groei&Bloei-lezing over houtige gewassen

Platycarya-Strobilacea. (foto: Chris van der Werff) Chris van der Werff

KESTEREN - Chris van der Wurff geeft 8 oktober een lezing bij G&B in Kesteren. Het onderwerp: allerhande soorten houtige gewassen.

Nu denkt u, wat moet ik mij daarbij voorstellen? Chris (geboren in 1962) startte als 16-jarige met het kweken van zaailingen. De eerste vijftien jaar ging het vooral om laanbomen, maar gaandeweg ging hij zich door zaaien, stekken of enten specialiseren in planten die anderen niet kweekten. Rond 1990 had hij al een groot assortiment zeldzame planten en besloot hij de omslag te maken naar houtige gewassen.

De 'Naamlijst met houtige gewassen' met 15.000 namen werd zijn dagelijks naslagwerk, inmiddels kweekt hij veel planten die zelfs op die lijst niet voorkomen. Op zijn kwekerij in het Brabantse Heeze staan ongeveer 1500 houtige gewassen die buiten in ons klimaat kunnen groeien maar nauwelijks bekend zijn. Veel kwekerijen leveren producten af die niet overeenkomen met de natuurlijke leefwijze.

Hij is afgestapt van gemanipuleerde producten en laat de planten groeien zoals ze van nature zijn. In Engeland staat het summum waar onder andere Chris mee bezig is, in de tuinen van ‘Lost Gardens of Heligan’ in Cornwall en het ‘Westonbirt Arboretum’ zie je de 'oude werkelijkheid'.

Voor deze lezing neemt Chris ongeveer 50 takken mee. Het wordt geen dia-avond maar er zal levend materiaal worden doorgegeven, zodat iedereen kan ruiken en voelen. Locatie: Helicon VMBO Kesteren, aanvang 20:00 uur, leden gratis; niet-leden zijn welkom en betalen 3,00 euro. Meer informatie over de volgende lezing staat op www.midden-betuwe.groei.nl.

Ingezonden brief

Rhenense brug verbreden

gaat voorlopig niet door

Stil rondom de uitbreiding van de Rhenense Brug sinds de stikstofuitspraak. Niet alleen de woningbouw is stilgelegd, maar ook de betere doorstroming op de N233 en de verdubbeling van de Rhenense brug.

Leden van de klankbordgroepen die al tien jaar waarschuwen rustig aan te doen met het natuurgebied Blauwe Hel naast de N233 en 30 m vanaf bedrijventerrein Nijverkamp van een jarenlang officieel natuurgebied deze om te zetten naar Natura 2000. Idem de Rijnoevers. Krijgen nu gelijk.

Had Blauwe Hel maar natuurgebied gelaten, en niet de 200 hectare goede agrarische grond met vele miljoenen belastinggeld afgegraven tot nat natuurgebied. Immers wil een bedrijf uitbreiden of een vrachtwagen erbij koopt, moet deze via een duur rapport aantonen dat de nieuwe vrachtwagen geen extra stikstof brengt op natuurgebied Blauwe Hel. Fel hebben MKB/VNO jarenlang hier tegen geprotesteerd onverantwoord risico voor bestaande en nieuwe ondernemers op bedrijventerrein Nijverkamp. En Rhenen.

Het was al zo dat als een agrariër uit Achterberg zijn stal wilde vernieuwen, hij moest aantonen dat dit geen invloed had op bijvoorbeeld de natuur op de Ginkelse hei tien kilometer verder. Bestuurders in Frankrijk hebben maar toestemming gegeven voor veertig bestaande natuurgebieden, dat is een heel verschil met ons kleine betweterige landje.

Het gevolg is dat de bureaucratie toeneemt dus de OZB zal ook wel omhoog gaan. Ondanks vragen aan de overheden hoe het nu verder moet, krijg je geen of alleen domme antwoorden van de verantwoordelijk wethouder. Misschien weet een lezer een goede oplossing om van de files van de Rhenense brug af te komen?

De heer Wiesenekker, Achterberg.

Team met Frits. (foto: Frits Roodbeen) Frits Roodbeen

KESTEREN - Onlangs keken de leden van volleybalvereniging Neder-Betuwe hun ogen uit. Tijdens een maandagavond training reed de rode Canta van Frits Post sporthal De Leede binnen.

Frits is een bekend gezicht in de straten van de Betuwe. Met zijn herkenbare autootje haalt Frits post op bij bedrijven en bezorgt de pakketjes en brieven op het postkantoor. Deze keer diende het bezoek echter niet om post op te halen; hij kwam iets brengen!

‘Frits Post’ is de nieuwe toernooi-shirt-sponsor van het Gemengd Team 2. Tijdens het hilarische bezoek werden de nieuwe shirts aan de leden uitgereikt. Net als de onderneming van Frits is Volleybalteam gemengd 2 een vrij nieuw team. ‘Als mensen je nog niet kennen is het belangrijk om je goed te presenteren’, weet de jonge ondernemer. ‘Met de shirts van Frits Post ziet het team er ook tijdens toernooien goed uit!’ (www.fritspost.nl)

Verkoop jonge duiven in Ochten

OCHTEN - Zaterdag 12 oktober wordt er in het clubgebouw van P.V. Nooit Gedacht aan de Liniestraat 8 in Ochten een verkoop gehouden van jonge duiven.

Er worden jonge duiven verkocht die zijn geschonken door diverse kampioenen uit de regio. De opbrengst is ten bate van de Kring 2, Regio 3 GOU dit is een gebied waar verschillende verenigingen deel van uit maken en op deze manier van mee profiteren.

De duiven zijn te bezichtigen vanaf 13.30 uur en de verkoop start om 14.30 uur. Voor info of inzetten van de duiven kan men contact opnemen met verkoopleider Henk van Zomeren via 06 10462912.

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 12 oktober

Thuis

9.00 Dodewaard JO10-1G Unitas '28 JO10-1
9.00 Dodewaard JO8-1G Sc Westervoort JO8-3
11.00 Dodewaard JO15-1 Lienden JO15-1
11.00 Dodewaard JO13-1 AWC JO13-4
12.30 Dodewaard JO13-2G Kesteren JO13-2G
14.30 Dodewaard 1 WAVV 1
14.30 Dodewaard 3 SVHA 2

Uit

08.45 Orion JO11-6 Dodewaard JO11-1G
11.15 ST: AAC-Olympia/Batavia JO17-1 Dodewaard JO17-1
12.00 Oranje Blauw VR1 Dodewaard VR1
13.30 Alverna 2 Dodewaard 2

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Samen is leuker dan alleen

KESTEREN - Iemand van haar eigen leeftijd om samen te knutselen zoals kaarten of kerstukjes maken, is wat een mevrouw (70 jaar) uit Kesteren wenst.

Ze heeft een eigen knutselkamer met veel soorten materialen. In haar eentje vindt ze het niet leuk en wil ze samen met een andere creatieve vrouw mooie dingen maken. Ben jij op dinsdagmiddag of op vrijdag beschikbaar? En ben jij in de gelegenheid om bij haar thuis te komen, neem dan contact op Esther Morren van Welzijn Rivierstroom op 06 33421037 of stuur een e-mail naar eshtermorren@welzijnrivierstroom.nl.

Beter leren slapen?

NEDER-BETUWE - Dit najaar organiseert Welzijn Rivierstroom samen met Indigo een cursus voor mensen met slaapproblemen uit gemeente Buren en Neder-Betuwe, die beter willen leren slapen.

Een enkele keer slecht slapen is niet erg. Maar wie een aantal weken regelmatig 's nachts slecht slaapt, wordt overdag oververmoeid, krijgt concentratieproblemen en wordt prikkelbaar. Slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van spanningen en problemen. Soms echter blijft het slaapprobleem bestaan nadat de spanningen zijn verdwenen.

In deze cursus krijgen de deelnemers meer zicht op hun slaapprobleem en handreikingen voor een betere nachtrust. De cursus start op donderdag 7 november en is van 14.00-16.00 uur in Ochten en bestaat in totaal uit zes bijeenkomsten van twee uur. Kosten voor deelname bedragen 30 euro (voor het cursusboek).

Graag van te voren aanmelden bij Welzijn Rivierstroom, Esther Morren, 0344 602337 of info@welzijnrivierstroom.nl.

Juf Sophie 40 jaar op school!

juf Sophie komt aan bij de school. (foto: Jaqueline van Doorn) Jaqueline van Doorn

OCHTEN - Het was groot feest op CBS Rehoboth in Ochten. Deze maand was het veertig jaar geleden dat juf Sophie Roerdink op deze school begon.

Ze heeft eerst vele jaren als juf voor de klas gestaan. En nu is ze al weer lange tijd IB-er op de school. Ze zorgt dat kinderen, die dat nodig hebben, de juiste begeleiding en hulp krijgen. Daarom is iedereen op de school heel blij met juf Sophie en haar inzet voor de school en de kinderen.
's Morgens vroeg werd ze opgehaald in een blauwe MG MGB cabriolet uit 1970. De kinderen vormden een erehaag en even later kreeg de juf van ieder kind een bloem. Het was een prachtig gezicht. Juf Sophie wilde graag een feest met en voor de kinderen. Daarom kregen de kinderen de gelegenheid om een cirsusact in te oefenen. En 's middags werd er door alle kinderen een prachtige circusvoorstelling gegeven.

Vierde plaatsen voor SWPN in Hockenheim

DODEWAARD - Het was een weekend met ups en downs voor SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind tijdens de IDM in Hockenheim. Melvin van der Voort behaalde zijn beste uitslag van het seizoen met een vierde plaats in de Supersport 300 en ook Wayne Tessels werd vierde in de natte tweede Supersport 600 race. Ricardo Brink kende een moeilijk weekend in de Superbike.

De eerste trainingsdag van Ricardo viel in het water. Tijdens de kwalificaties was de baan droog. Hij eindigde alle twee de kwalificaties als tiende. Voor de tweede race had het geregend. Hij stond op een regensetup met een slick achter toen de race werd uitgesteld. In de tussentijd was de baan flink aan het opdrogen. Met de regensetup op een droge baan was het niet te doen voor hem en besloot hij om naar binnen te komen.

Voor Wayne Tessels was afgelopen weekend de eerste kennismaking met de Hockenheimring op de Yamaha R6. In de kwalificaties wist hij zich wel constant te verbeteren, hij werd dertiende. In de eerste race finishte hij als tiende. In de tweede race was het nat. De Yamaha-coureur ging goed om met de omstandigheden en sloot het seizoen af met een vierde plaats.

Melvin van der Voort kon zich net als tijdens de voorgaande evenementen meten met de snelste rijders. De 14-jarige rijder plaatste zich als zevende voor de wedstrijden. In de eerste race had hij een mindere start, maar wist daarna heel knap alleen een gat van drie seconden te dichten naar de zeven koplopers. Hij kwam als zesde over de finish. In de tweede race deed hij het nog beter en scoorde hij zijn beste seizoensprestatie door als vierde te finishen.

Open Tafel op zorgboerderij

LIENDEN - Op dinsdag 15 oktober serveert zorgboerderij Hoog-Broek jachtschotel van rundvlees met rode kool en aardappelpuree. Het toetje is een gekarameliseerd peertje met karamelsaus.

"U bent vanaf 12.30 uur welkom op ons dakterras om te genieten van deze heerlijke herfstmaaltijd, samengesteld en geserveerd door medewerkers en gasten van Hoog-Broek. Uiteraard kunt u na de maaltijd gezellig natafelen onder het genot van een kopje koffie of thee. Bent u vegetariër of heeft u een dieet, laat het ons weten dan houden wij er rekening mee. Graag aanmelden, dit kan tot de maandag voorafgaand aan de open tafel." De prijs bedraagt 7,50 euro per persoon (exclusief drankjes).

Zorgboerderij Hoog-Broek, Burg. Houtkoperweg 6, Lienden; 0488 483208; info@hoogbroek.nl.

Oproep

NEDER-BETUWE - Kent u iemand die uit gemeente Nederbetuwe is vertrokken om het avontuur in het buitenland aan te gaan? Wil hij/zij graag zijn/haar verhaal delen?

Dat kan in onze rubriek 'Betuwenaren in het Buitenland'. Stuur een mail naar: hansschmeinck@gmail.com. Daarin graag vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. Wie weet staat hij/zij binnenkort dan in met verhaal en foto Hét Gemeente Nieuws!

Gouden echtpaar in Opheusden

De heer en mevrouw Bunt-Verwoert met wethouder Nees van Wolfswinkel. (foto: Van Beek Fotografie Dodewaard) Van Beek Fotografie Dodewaard

OPHEUSDEN - Op woensdag 25 september vierden de heer en mevrouw Bunt-Verwoert, dat zij elkaar 50 jaar geleden het jawoord gaven.

Namens de gemeente bracht wethouder Nees van Wolfswinkel het bruidspaar felicitaties en bloemen. Jaap Bunt (76), geboren in Rhenen, en Marie Bunt-Verwoert (77), geboren in Opheusden, zijn destijds in Kesteren getrouwd en altijd in Opheusden blijven wonen. Het echtpaar kreeg vijf kinderen en vijftien kleinkinderen.

De heer Bunt heeft gewerkt als vertegenwoordiger in bouwmaterialen. Mevrouw Bunt hielp andere gezinnen met het huishouden. Later nam ze de zorg voor onder meer de kinderen en het eigen huishouden op zich.

Op woensdag 25 september vierden de heer en mevrouw Bunt-Verwoert dat zij elkaar vijftig jaar geleden het jawoord gaven. Namens de gemeente bracht wethouder Nees van Wolfswinkel het bruidspaar felicitaties en bloemen.

Rommelmarkt in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 19 oktober is er weer de jaarlijks terugkerende rommelmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente van Kesteren. Op deze rommelmarkt wordt de bezoeker van alles en nog wat aangeboden.

Zo zijn er allerlei tweedehands spullen die in het achterliggende jaar door ons zijn ingezameld en op zaterdag door ons zullen worden verkocht. Maar er worden niet alleen maar tweedehands spullen verkocht, er is ook allerlei etenswaar te koop zoals: oliebollen, fruit, kaas, haring, taart, wafels, koek, koffie en thee. Ook een frietkraam is aanwezig!

Daarnaast is er voor de kinderen blikgooien. En wat denkt u van de boekenkraam en de gezellige ‘verkoop bij opbod’. Waar ‘de veilingmeester’ op ludieke wijze de te verkopen spullen aanprijst. Eigenlijk is het teveel om op te noemen. Maar de gehouden rommelmarkten uit het verleden hebben bewezen dat het altijd een gezellige dag is.

Net als vorig jaar wordt de rommelmarkt gehouden op het terrein van Van den Dikkenberg, Rijnbandijk 171 in Kesteren. Volg de aanwijzingen van de parkeerwachters op zodat het parkeren geen overlast veroorzaakt. De rommelmarkt begint om 10.00 uur en sluit om 16.00 uur.

DFS knokt zich naar 3 punten!

OPHEUSDEN - Nadat een kluts voor de goal van de bezoekers niets opleverde schoot spits Badjeck DFS vanaf de strafschopstip op voorsprong, 0-1. De voorsprong was van korte duur, want zes minuten later schoot Post de gelijkmaker achter doelman Van der Kracht, 1-1.

Daarna schoot Ilkhan naast en en zag Badjeck zijn inzet op het dak van het doel eindigen. Aan de andere kant schoot ‘vedette’ Gouriye voorlangs. Iets na het half uur schoot Badjeck DFS weer op voorsprong, 1-2 Doelman Van der Kracht voorkwam, in de slotfase van de eerste helft, met een prima save de gelijkmaker van WHC.

In de tweede helft pareerde doelman Kuiper met een prima redding een inzet van Badjeck. De wedstrijd werd er vervolgens van beide kanten niet beter op. DFS liet zich teugzakken tegen WHC dat optisch een overwicht had, zonder heel veel grote mogelijkheden te creëren. Elf minuten voor tijd kwam de thuisploeg via Gouriye op 2-2. De ingevallen Alakmak liet zes minuten voor tijd de DFS-aanhang juichen door een afvallende bal achter doelman Kuiper tegen de touwen te strepen, 2-3. WHC ging daarna alles of niets spelen op jacht naar de gelijkmaker. In de tegenstoot liet DFS een aantal mogelijkheden op de beslissing liggen zodat het spannend bleef. De warrige scheidsrechter voegde liefst acht minuten blessuretijd aan de wedstrijd toe, waarin WHC met een kopbal naast nog dichtbij de gelijkmaker was.

Opstelling: Jordy van der Kracht, Kerem Cifci, Max Jansen, Aleksandar Lejic, Marijn de Kler, Jesse Edge, Arjan Goorman, Fatih Ilkhan (77. Furkan Alakmak), Alper Yaldiz (62. Zefanho Kiriwenno), Cedric Badjeck, Noë Bokila.

Vrijwilligers gezocht voor musical Anatevka

De spelers van Anatevka. (foto: Van Beek Dodewaard) van beek dodewaard

NEDER-BETUWE - De Kleine Komedie speelt in vier theaters de mooie musical Anatevka onder andere in Agnietenhof in Tiel op 19 maart.

"Wie gaat deze geweldige musical groep helpen met hand- en spandiensten tijdens de theater voorstellingen? Neem contact op met 06 51028412 of stuur een mail via www.dekleinekomedie-rivierenland.nl."

Gouden echtpaar in Opheusden

De heer en mevrouw Vermeer-Methorst en wethouder Nees van Wolfswinkel van Neder-Betuwe. (foto: Van Beek Fotografie Dodewaard) Van Beek Fotografie Dodewaard

OPHEUSDEN - Op woensdag 2 oktober mochten de heer en mevrouw Vermeer-Methorst herdenken dat zij elkaar vijftig jaar eerder het jawoord gaven. Namens de gemeente bracht wethouder Nees van Wolfswinkel het bruidspaar felicitaties en bloemen.

Jaap Vermeer (74), geboren in Barneveld, en Nellie Vermeer-Methorst (72), geboren in Wageningen, zijn destijds in Valburg getrouwd en in Opheusden gaan wonen. Zij kregen zes kinderen, 34 kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

De heer Vermeer heeft ruim 40 jaar in de uitgeverijbranche gewerkt. Mevrouw Vermeer zorgde voor de kinderen en voor het huishouden. Daarnaast ondersteunde zij haar man die vrijwilligerswerk verrichtte in drie pijlers in de samenleving: politiek (SGP), onderwijs en kerk. In 2018 werd de heer Vermeer hiervoor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van 10 tot en met 16 oktober

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WEEGSCHAAL. De weegschaal heeft een goed oog voor (kleuren-)combinaties en vormgeving. Vandaar dat we weegschalen vaak aantreffen in de artistieke hoek. Ze doen het goed als interieurontwerper of in de modebranche. Uiterlijke verzorging is ook hun 'ding'. Werk in een beautysalon past bij hen. Maar ook een vak als visagist is ze op het lijf geschreven.

RAM van 21 maart t/m 20 april
De nadruk ligt deze week vooral op het weekend. Op zaterdag heb je de neiging om dingen te willen die echt onmogelijk zijn. En maar klagen over gebrek aan medewerking van vrienden en bekenden. Op zondag staan de planeten goed voor samenwerking met iemand die jou perfect aan kan vullen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Donderdag is een goede dag om in je carrière een stap voorwaarts te doen. Zaterdag lijkt een relatie op losse schroeven te staan. Maar op zondag vinden jullie weer de weg naar elkaar door vooral te kijken naar wat jullie verbindt. Dinsdag is een prima dag om te genieten. Maar dat heeft wel een prijs.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Na een rustig weekend is het op maandag zaak dat je keiharde afspraken maakt. Zet het eventueel op papier! Volgende week woensdag kun je met jouw fantasie de prachtigste verhalen verzinnen. Niet dat je liegt, maar je weet de werkelijkheid mooi te combineren met fantasy componenten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Zo goedlachs als je donderdag bent, zo slecht voel jij je op vrijdag. Je hebt een 'off' dagje. Op zondag is het volle maan en dat voel jij het hele weekend. Ondanks dat je iets van slag bent probeer je de moed erin te houden. Rond dinsdag weet je de twijfelaars te overtuigen om jouw lijn te volgen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag zou je iemand willen helpen. Maar je voelt helaas al snel dat je geen ijzer met handen kunt breken. In het weekend zit je vol met grootse plannen. Alleen jammer dat je die op maandag wat te heftig door wilt drukken. Op woensdag ben je in een filosofische stemming over relativiteit.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag is het goed om weer eens contact op te nemen met een familielid die je lang niet meer gesproken hebt. Op maandag laat je zien dat je heel realistisch kunt zijn. Je schat je eigen mogelijkheden goed in. Op woensdag wil je juist even ontsnappen aan de 'harde' werkelijkheid.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Donderdag is een goede dag om een bepaald contact wat meer aan te trekken. In het weekend krijg je te maken met een relatie die op springen staat. Jij kunt deze mensen helpen om elkaar beter te begrijpen. Rond dinsdag krijg je de kans om dichter bij de ander te komen door niets achter te houden.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
In het weekend voel jij je niet zo op je gemak bij bepaalde mensen. Je ergert je aan het feit dat ze anderen zo kritisch benaderen. Maandag loop je het gevaar in een soort machtsstrijd terecht te komen. Maar dat los je dinsdag op door je heel kwetsbaar op te stellen en zo het ijs te breken.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag en zaterdag lig je nogal overhoop met je eigen emoties. Daardoor kun jij je zomaar onzeker voelen. Zo kennen we je niet. Zondag voel jij je weer beter en meer zelfverzekerd. Die uitstraling werkt magnetisch. Op maandag moet jij je plannen opeens rigoureus aanpassen.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend kun jij stappen zetten om je positie te verbeteren en te verstevigen. Jij kunt daar materieel een stuk beter van worden. In het weekend heb je emotioneel even een dip. Maar op maandag kun je dat gelukkig weer relativeren. Daardoor lopen contacten op dinsdag ook beter.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Er hangt verandering in de lucht. Dat voel jij perfect aan en daarom probeer jij bepaalde eigen belangen op donderdag veilig te stellen. In het weekend heb je even geen zin in mensen om je heen. Je hebt genoeg aan jezelf. Na het weekend is het belangrijk dat je met anderen blijft communiceren.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Noodgedwongen veranderingen dringen zich op. Daardoor voel jij je tot en met zaterdag niet opperbest. Maar wees gerust; dit waait over. Op zondag voel jij je kiplekker en kun jij veel voor de ander betekenen. Volgende week woensdag weet je op een perfecte manier te vertellen wat jij wilt.

Lezing 'Zij/Hij' door HVOR en Stadsmuseum Rhenen

RHENEN - Donderdag 17 oktober is er in de hal van de Gedachteniskerk, Herenstraat 82 in Rhenen een lezing om 20.00 uur over Rhenense vrouwen.

Deze lezing is naar aanleiding van het thema van de Maand van de Geschiedenis 'Zij/"hij'. Toegang: gratis voor leden, van belangstellenden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer informatie staat op www.oudrhenen.nl.

Ingezonden brief

Verduurzaamheidsrenovatie

in Julianastraat

Alle huizen op een rij hadden op 30 april de vlag uithangen wanneer de voormalige Koningin jarig was. Een vrolijk gezicht met die oranje kleuren. Nu staat de straat vast met werkbusjes of een hoge hijskraan; alles wirwar in de straat en iedere dag zoeken bewoners de chauffeur om hun auto uit te kunnen rijden.

De schoorstenen worden eraf gesloopt, er worden zonnepanelen op gezet en alle ramen tripelglas, de muren ingespoten: kortom het wordt een mooi warm en goed geïsoleerd huisje. Met het nieuwe ventilatiesysteem erbij zal alles energiezuiniger worden.

Ons houtkacheltje is opzij gezet. De schoorsteen is dichtgemaakt. Nu staan er bewoners in kleine groepjes in de straat samen te praten over dit feest alwaar meer dan 70% van de huurders het mee eens was.

Alle ramen en deuren worden geschuurd en geschilderd en om je spullen te beschermen tegen het stof kunnen we plastic afdekzeil halen: van de zolder tot in de kelder is de vloer beschermd met karton en plastic. De bouwvakkers zijn rustig beleefd en vriendelijk, ze werken aan één stuk door in weer en wind: iedere dakpan wordt er handmatig afgetild.

Het is een organisatie van meerdere samenwerkende bedrijven en je moet het maar voor elkaar krijgen om netjes op tijd bijvoorbeeld je raam erin gezet te hebben afgekit en geverfd.

Dan loopt er ook een man die alles achteraf stofzuigt, opruimt en verloren rondzwervend vuil weghaalt.

De bewoners schenken eens koffie voor deze lieden, en zitten achter het venster naar de overkant te kijken. Straks zijn zij aan de beurt!

Ellen van Eldik, Rhenen.

Achterdocht of boosheid bij dementie, hoe ga ik ermee om?

ELST - Als iemand dementie heeft, verandert zijn of haar gedrag. Dat kan erg lastig zijn. Hij of zij wordt bijvoorbeeld achterdochtig, passief of erg ongeremd. Op woensdag 27 november geeft trainer Monica Blokker in een avondvullende workshop handvatten om met veranderend gedrag om te gaan.

De voorbeelden van veranderend gedrag zijn divers. ‘Mijn man wil altijd de telefoon op de luidspreker als ik met iemand bel’. ‘Mijn vrouw blijft ’s nachts maar heen en weer lopen.’ ‘Mijn man schreeuwt nu zo vaak tegen me.’ Voor een partner, (schoon)zoon of (schoon)dochter is dit heel lastig. Het is vermoeiend en soms ook kwetsend.

Daarom is het belangrijk te begrijpen waar het gedrag uit voortkomt. Hoe werkt het geheugen van mensen met dementie? Wat zijn belangrijke signalen? Wat is de betekenis ervan? Trainer Monica Blokker toont aan dat gedragsverandering het gevolg is van onvervulde behoeften. Ze geeft verschillende handvatten voor een positieve omgang met elkaar.

Nieuwe inzichten over mensen met dementie komen ruimschoots aan bod. Bijvoorbeeld de positieve benadering van Teepa Snow (VS/Canada). Haar visie en die van sociaal geriater Anneke van der Plaats lopen als een rode draad door de workshop.

De workshop ‘Positief omgaan met veranderend gedrag bij dementie’ is op woensdag 27 november van 19.00 – 21.00 uur in MFG Het Bestegoed, Tabaksweg 20, Elst. Opgave voor deze workshop via Kitty van den Hoek (Mantelzorgknooppunt), 06 45849059 en mantelzorg@rhenen.nl.

Zorg jij voor orde in de chaos?

NEDER-BETUWE - Of het nu gaat om een aanvraag huurtoeslag of een schoenendoos met bonnetjes. Het maakt jou niet uit. Je bent er om de inwoner van Neder-Betuwe te helpen.

En ook al heb je de kennis niet en heeft de inwoner geen idee waar hij moet beginnen. Jij durft te starten en helpt de inwoner hoe hij zijn probleem kan oplossen. Op deze manier helpen vrijwilligers thuisadministratie binnen Welzijn Rivierstroom inwoners uit Neder-Betuwe met diverse financiële vragen.

Momenteel zijn we specifiek opzoek naar mensen die bij wat langdurige vragen inzetbaar zijn. In overleg met de inwoner spreek je af wanneer je langs komt. Hierdoor is dit vrijwilligerswerk goed te combineren met jouw andere bezigheden en werk. Het aantal uren varieert en is zeer flexibel in te vullen. Voor meer informatie en een kennismakingsgesprek kan je contact opnemen met Esther Morren op 06 33421037 of esthermorren@welzijnrivierstroom.nl.

Orgelconcert Shean Bowers

Shean Bowers.

RHENEN - In de Cunerakerk is zaterdag 12 oktober om 20.00 uur een extra en feestelijk orgelconcert door Shean Bowers, Assistant Director of Music en organist van Bath Abbey, Engeland.

Dit concert staat in het teken van de presentatie van het voor ons op maat gebouwde Hauptwerk orgel. Een uniek orgel dat tot stand is gekomen in samenwerking met twee Rhenense bedrijven. De speeltafel is gebouwd door Personal Organ en de high-end audio is ontwikkeld door Pink Pro. De aanschaf van dit orgel is mogelijk gemaakt door diverse subsidiënten en particulieren.

Het Hauptwerk orgel is zeker geen vervanging van het pijporgel. Het zijn twee verschillende instrumenten en vergelijk is daardoor ook niet reëel. Een digitaal orgel kan, naar onze mening, uitstekend dienst doen in bepaalde situaties zoals tijdelijke inzet tijdens een orgelrestauratie of voor bepaalde concerten met begeleiding zoals de Choral Evensongs in de Cunerakerk.

Op het programma muziek van Britse bodem met onder andere Elgar, Howells, Whitlock en Walton. Info en kaarten: www.klassiekaanderijn.nl.

Lezing 'Zij/Hij' door HVOR en Stadsmuseum Rhenen

RHENEN - Donderdag 17 oktober is er in de hal van de Gedachteniskerk, Herenstraat 82 in Rhenen een lezing om 20.00 uur over Rhenense vrouwen.

Deze lezing is naar aanleiding van het thema van de Maand van de Geschiedenis 'Zij/"hij'. Toegang: gratis voor leden, van belangstellenden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer informatie staat op www.oudrhenen.nl.

Een Keltische avond met An-Deas in Ochten

Keltische groep An-Deas. (foto: Marten Post) Marten Post

OCHTEN - Na hun geweldig succesvol optreden van twee jaar geleden keert De Keltische muziekgroep An-Deas terug op 12 oktober naar dorpshuis Ochten met een programma van Keltische muziek.

Ze spelen op traditionele instrumenten mooie melodieën afkomstig uit Ierland, Schotland, Engeland en Frankrijk. De groep bestaat uit Marieke Lesparre: keltische harp, whistles, zang, Ellis Steenbeek: akoestische basgitaar, zang, bodhran, whistles, Gerrit-Jan Oonk: akoestische gitaar en Marc de Roos: uilleann pipes, concertina, whistles. Het Cultureel Comité Neder-Betuwe kan u dit concert van harte aanbevelen. Om verzekerd te zijn van een plaats kunt u reserveren via Inge Smit: ccnedbet@gmail.com

Dorpshuis Ochten is gevestigd aan Dokter M van Drielplein 2 in Ochten. De zaal opent om 19.30 uur en het concert start om 20.00 uur. Entree volwassenen 12.50 euro en tot 18 jaar 7.50 euro. Meer info staat op www.cultuurnederbetuwe.com.

High tea op Rhenense Dag van de Mantelzorg

RHENEN - Op zaterdag 9 november vindt de Dag van de Mantelzorg plaats in de gemeente Rhenen. Op deze dag maakt de gemeente haar waardering kenbaar voor mensen die langdurig en intensief zorgen voor hun naaste.

Deze keer verzorgt Brasserie Van Toor een heerlijke high tea in het Huis van de Gemeente. Wethouder Jolanda de Heer opent de high tea om 15.00 uur. "Bent u er ook bij?"

Zorgen voor elkaar hoort bij het leven. Maar het is zeker geen vanzelfsprekendheid. Het kan gaan om levenslange zorg, voor een kind met beperkingen. Of zorg die langzaam intensiever wordt, bijvoorbeeld bij dementie. Ook zijn er zorgsituaties waarin psychische problemen spelen. Dan is er soms even heel veel zorg nodig, en soms helemaal niet. Iedere situatie is uniek.

"Vanuit het Mantelzorgknooppunt ondersteunen we mantelzorgers met contactgroepen: daar kunt u ervaringen delen met ‘gelijkgestemden’. Tijdens de Dag van de Mantelzorg vertellen we u er meer over. Kom genieten van een heerlijke high tea met zoete en hartige hapjes en muzikale begeleiding. Inloop vanaf 14.30 uur; einde om 16.30 uur."

Opgave kan via Kitty van den Hoek, Mantelzorgknooppunt Rhenen, 06 45849059 en mantelzorg@rhenen.nl. "Degene voor wie u zorgt, is ook welkom. Kunt u niet komen, bijvoorbeeld vanwege de zorg? Maar staat u wel ingeschreven als mantelzorger? Dan krijgt u toch een cadeautasje met inhoud thuisbezorgd. Check via genoemde contactgegevens of u ingeschreven staat."

Mallet percussionband drumband Rhenen

Drumband Rhenen.

RHENEN - "Wil je muziek maken? Hou je van een uitdaging? Kom dan naar de open dag!"

"Zaterdag 12 oktober willen wij u kennis laten maken met onze prachtige club die optredens verzorgen in binnen- en buitenland. We zijn op zoek naar nieuwe leden die van gezelligheid en en de mensen graag willen laten genieten van onze optredens. We starten na de open dag met tien gratis lessen voor voor iedereen vanaf 7 jaar." Locatie: De Westpoort, Veerweg 1. Tijd: 14.00 - 16.00 uur.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Bel even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

PCOB-senioren laten zich voorlichten over medicijngebruik

KESTEREN - Het zal niemand verbazen dat senioren doorgaans grootgebruiker zijn van medicijnen. Dat er daarbij nog wel eens fouten gemaakt worden, is ook geen nieuws. Het is soms best ingewikkeld, zeker als er meerdere soorten tegelijkertijd moeten worden ingenomen. Goede voorlichting over medicijngebruik is daarom van groot belang en wie kan dat beter doen dan de verstrekkers van medicijnen: de apotheker.

Daarom heeft het bestuur van de afdeling Kesteren en Omstreken van de landelijke PCOB – de Protestants-Christelijke OuderenBond – apotheker John Wisman uitgenodigd om in haar ledenbijeenkomst van 9 oktober het onderwerp doelmatig en veilig medicijngebruik te bespreken. Wisman is apotheker in de dorpen Ochten en Kesteren. Waar moeten we op letten? Wat is er te verwachten aan nieuwe ontwikkelingen? Welke rol speelt de zorgverzekeraar op de medicijnkeuze?

"Bent u geïnteresseerd in het onderwerp, maar bent u geen lid van de PCBO, schroom niet om naar de bijeenkomst op 9 oktober te komen, want u bent welkom als gast van de PCOB in het fanfare-oefenlokaal op sportpark De Leede in Kesteren. Vanaf 14.00 uur is een ieder welkom; de bijeenkomst begint om 14.30 en is om 16.30 uur afgelopen."

Elke tweede woensdag van de maand komen de leden van de PCOB bijeen. Er komt dan een thema aan de orde. Dat kan een historisch, een medisch, een sociaal, een juridisch of een ander onderwerp zijn. Behalve dat je er wat van opsteekt, is het ook nog gezellig!

Meer informatie? Bel Evert Oskam op 06 22555575 of email pcob@oskamkesteren.eu.

Muzikale beklimming Cuneratoren Rhenen

Uitzicht op centrum Rhenen. (foto: Ronald Clemenkowff) Ronald Clemenkowff

RHENEN - Zaterdag 12 oktober is van 14:30 - 15:30 uur een beklimming Cuneratoren in Rhenen onder leiding van een gids van het Cuneragilde.

De beiaard wordt live bespeeld door beiaardier Klaas de Haan. Men kan de beiaardier achter zijn stokkenklavier aan het werk zien en verzoeknummers aanvragen. En... genieten van het weidse uitzicht over centrum Rhenen en de Betuwe

Deelname kost 5 euro; kinderen tot 12 jaar 2 euro. Groepsgrootte maximaal 20 personen. Aanmelden bij de VVV, Markt (ingang Kerkstraat 2) of VVV@stadsmuseumrhenen.nl.

Merle exposeert in de bibliotheek Dodewaard

Merle bij de vitrinekast met haar producten. (foto: Agnes de Vreede) Agnes de Vreede

DODEWAARD - Bij de vestiging van de Bibliotheek Rivierenland in Dodewaard staan de komende drie maanden in de vitrinekast handgemaakte producten van Merle de Vreede (22 jaar) uit Wagenberg (Brabant).

Merle is lichamelijk en licht verstandelijk gehandicapt en werkt graag met haar handen. Ze naait en breit heel graag en maakt veel mooie producten voor kinderen en volwassenen. Aantal van haar producten, zoals sleepkonijnen, knisper/labeldoekjes, speenkoorden, knuffels, sjaals en nog meer is te zien tijdens openingstijden van de bibliotheek. Expositie is toegankelijk voor iedereen.

Geslaagde Dag van de Ouderen

Hans Vesterink voor de volle zaal. (foto: 3jet fotografie) 3jet fotografie

OCHTEN - Op zaterdag 5 oktober werd de Dag van de Ouderen gevierd in het Dorpshuis te Ochten voor de senioren uit Kesteren, Dodewaard, Echteld, IJzendoorn en Ochten.

Hans Vesterink. (foto: 3jet fotografie) 3jet fotografie
'Hetkennet' zorgt voor een vrolijke ontvangst. (foto: 3jet fotografie) 3jet fotografie

Het werd een gezellige middag met ontvangst buiten door het dweilorkest 'Het kennet' uit Dodewaard en binnen door de heer Roest op keyboard. Na de opening door wethouder Herma van Dijkhuizen was er een optreden van seniorenentertainer Hans Vesterink en een dansgroep van de SWAN. In de pauze was er een drankje en een hapje en na de optredens was er een verloting en waren er broodjes en koffie of thee. Dankzij alle vrijwilligers en een groep sponsors werd het een feestje.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Bel even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

23 / 32

24 / 32

Spectaculaire Ondernemersavond Prima voor elkaar in samenwerking met Betuwe Plant

OCHTEN - De jaarlijkse ondernemersavond, die Prima voor elkaar organiseert voor de met haar samenwerkende winkeliers en ondernemers, vond dit jaar plaats op een unieke locatie.

Samen met het team van Betuwe Plant werd een van de grote schuren omgebouwd tot een werkelijk fantastische ontmoetingsruimte. Een ruimte waar ruim 170 genodigden eerst konden genieten van lekker eten en drinken welke werd verzorgd door regionale ondernemers. Daarna werd het programma voorgezet met een presentatie van Gerard Valkenburg en Hans van Klaarbergen die terugkeken op de vele leuke acties uit het verleden om vervolgens ook de toekomstplannen te delen met het publiek.

Zo werd toegelicht dat Prima voor elkaar helemaal klaar staat voor het MKB. Juist de persoonlijke, deskundige en laagdrempelige manier van werken werd benadrukt. Daarnaast werd vooruitgekeken naar de zorgcampagne welke in samenwerking met de regionale winkeliers wordt uitgerold. Het beloofd ook dit jaar weer een spraakmakende campagne te worden waarbij de inwoners van de Neder Betuwe en Lienden kunnen profiteren van veel voordeel.

Ook werd een nieuwe zorgpolis aangekondigd voor mensen die bewuste keuzes willen maken op het gebied van zorg. “Zorg voor leven” zal medio november huis aan huis worden toegelicht.

De avond werd besloten door een inspirerend verhaal van Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV die de aanwezigen een boeiend kijkje achter de schermen gunde.

Een avond met een groen randje dankzij de unieke samenwerking tussen Betuwe Plant en Prima voor elkaar.

Inloopmiddag 'Proef de (herfst)sfeer' bij Corea Do

Herfststukje. (foto: C. Bremmer) C. Bremmer

RHENEN - Bij dagbesteding Corea Do is er elke tweede donderdag van de maand een inloopmiddag. "Buren, belangstellenden en familieleden van de bezoekers kunnen dan op een ongedwongen manier kennismaken met dagbesteding", aldus de eigenaresse Corien Bremmer.

"Creativiteit en contacten hebben we hoog in het vaandel staan, maar ook de warme maaltijden zijn erg geliefd. Buurtbewoners maken er ook dankbaar gebruik van, want er is ook een service: de bestelde maaltijden worden gebracht of gehaald; daar is veel waardering voor." Dagbesteding bij Corea Do voor diverse doelgroepen heeft als doel activering van de deelnemers, maar ook voor de contacten en het ritme in de week en de dag kan het nuttig zijn. Verder wordt de mantelzorg ontlast. De inloopmiddag is op 10 oktober op het adres 'De Vlam', Beukenlaan 2 in Rhenen.Tijden: van 13.45-15.45 uur. Bij deelname aan de bloemschikworkshop is de bijdrage 8.50 euro. Verdere informatie staat op Facebook Corea Do en te verkrijgen via 026 83543095

Succesvolle Waaljutdag DGV Dodewaard

De leden van Kidzplosion met een gedeelte van het afval. (eigen foto) eigen foto

DODEWAARD - Ook in het najaar op 28 september deed DGV Dodewaard mee aan het Waaljuttersproject. Dit project gaat om het schoonmaken en houden van de uiterwaarden van de Waal en door hieraan mee te doen kunnen verenigingen geld verdienen voor de clubkas.

Dit keer werd er opgeruimd door een aantal leden van de dansdemogroep Kidzplosion aangevuld met twee streetdance assistenten en een aantal ouders. Ondanks dat het maar een klein clubje was wisten zij wel van aanpakken! Er werden zestien zakken en nog diverse grote stukken afval opgeruimd en dat nadat het traject nog geen zes maanden geleden ook al helemaal schoongemaakt werd.

Naast veel plastic, flessen en verpakkingen werden er ook weer 'bijzondere' vondsten gedaan zoals een tafeltje, vuurwerk, sokken, kleding, luiers en een barbecue compleet met roosters en bakje satésaus.

DGV wil graag Houtenveranda.nl bedanken voor het beschikbaar stellen van de bus en kruiwagens. Na afloop hebben ze lekkere broodjes -gemaakt door cafetaria-eetcafé Willem- gegeten en wat gedronken in de voetbalkantine. DGV hoopt ook volgend jaar weer van de partij te zijn om zo de omgeving van de Waal schoon te houden.

Projectkoor Gospelkoor To Believe Ommeren

To Believe tijdens een optreden. (eigen foto) eigen foto

OMMEREN - Van 9 oktober tot de kerstperiode organiseert Gospelkoor To Believe uit Ommeren een projectkoor. Gospelkoor To Believe is een vlot, energiek en swingend koor. Het koor zingt moderne gospels en populaire muziek met een christelijke boodschap. Op woensdagavond wordt gerepeteerd van 20.00 tot 22.00 uur in De Bron, Dr. Guepinlaan 26 in Ommeren.

Aan het einde van het project wordt er in elk geval tweemaal opgetreden in de regio op 21 en 24 december. De kosten voor het project zijn veertig euro. Het project start op 9 oktober, je kunt ook starten op 16 oktober.

"Houd je van zingen geef jezelf dan op via onze website www.gospelkoortobelieve.nl of kom op 9 of 16 oktober naar onze repetitie."

Reünieconcert fanfare Kesteren

Fanfare Kesteren.

KESTEREN - Met veel mensen samen muziek maken, daar wordt je toch blij van! Daarom is de reüniecommissie van fanfare Kesteren ongeveer een half jaar geleden een zoekactie gestart naar voormalige leden, om te vragen of ze het leuk zouden vinden om weer eens muziek te maken. En met succes!

Na plaatsing van een artikel in de krant en persoonlijke benaderingen, hebben ze diverse aanmeldingen ontvangen. Met deze personen is in juni een erg gezellig avond georganiseerd, waarbij met succes afspraken zijn gemaakt. In de afgelopen weken is er druk gerepeteerd en op de dag zelf van het concert wordt in de middag muzikaal de puntjes op de i gezet om goed voor de dag te komen. Op zaterdag 19 oktober organiseert de fanfare Kesteren daarom samen met de reünisten een reünieconcert in Ons Dorpshuis in Kesteren. Zaal is open om 19:15 uur. Aanvang 19:30 uur. Toegang: vrij! Iedereen is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.

Opbrengst collectanten Nierstichting Ochten

OCHTEN - Ruim 60.000 vrijwilligers collecteerden van 15 tot en met 21 september in heel Nederland tijdens de collecteweek van de Nierstichting. In Ochten bracht dat 2093,34 euro op.

Alle bijdragen helpen om het welzijn van nierpatiënten te verbeteren. En dat is hard nodig, want leven met een nierziekte beperkt je enorm. Daarom gaat de Nierstichting door totdat elke nierpatiënt de vrijheid heeft om gewoon te kunnen leven.

“Werken je nieren niet, dan ga je dood. Dit klinkt misschien hard, maar is helaas wel de realiteit", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. “Dialyseren houdt nierpatiënten in leven, maar is loodzwaar. Nierpatiënten zijn echte volhouders, ze moeten wel. Aan de dialyse, urenlang per week vastzitten aan een groot apparaat in het ziekenhuis. Totdat er een donornier is. En altijd leven met de angst dat het mis kan gaan. Maar zij geven niet op en ook wij strijden door. Totdat nierpatiënten de vrijheid hebben om gewoon te kunnen leven.”

Collectanten essentieel

“De Nierstichting krijgt geen structurele financiële steun van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. De inkomsten uit de collecteweek zijn dan ook erg essentieel voor het werk van de Nierstichting.”

“Wij bedanken alle collectanten dan ook hartelijk voor hun vrijwillige inzet en donateurs voor hun steun. En zijn ontzettend blij met deze opbrengst. Want elke bijdrage helpt zodat nierpatiënten de vrijheid hun leven terug te geven.” Dit jaar hadden we in Ochten verschillende jubilerende collectanten.

Basiscursus christelijk geloof

REGIO - Vanaf de derde week van oktober wordt er een basiscursus christelijk geloof gegeven. Deze cursus is speciaal voor mensen die op een laagdrempelige manier kennis willen maken met de Bijbel en het christelijk geloof.

"We beginnen de eerste keer met een maaltijd om 18.30 uur om elkaar te ontmoeten. Dat zal op 17 oktober zijn. De volgende keren, ongeveer 8-10 lessen zijn van 19.30 tot 21.30 uur. Daarna sluiten we de reeks af met opnieuw een maaltijd. Tijdens de lessen volgen we de belangrijkste kernbegrippen uit de Bijbel en bespreken we wat dit voor ons betekent in deze tijd. Daarbij is er ruimte voor ieders vragen en inbreng.

Als je wilt weten of dit iets voor je is, kom dan een keer langs of neem contact op met één van de contactpersonen: Geurette Nijland: 06 15388307 geurette@gmail.com; Jan Sterk: 06 26212821 jsterk@buntgroep.nl; Adri Visser: 06 24537698 adri1@gmail.com."

Estafette/sponsorloop Fluvium groot succes

De puzzel is door de kinderen gelegd. Missie volbracht. (foto: Fluvium Openbaar Onderwijs)

BETUWE - Op 20 september organiseerde Fluvium openbaar onderwijs een estafette/sponsorloop voor al haar scholen. In estafettevorm overbrugden de leerlingen deze dag de afstand tussen de scholen.

Om 08.30 uur startten de leerlingen met lopen vanaf De Bellefleur in Dodewaard, De Bloeiende Betuwe in Rhenoy en de Koning Willem Alexanderschool in Haaften. De wethouders onderwijs Hans Keuken (Gemeente Neder-Betuwe) en Govert van Bezooijen (gemeente West Betuwe) gaven het startschot op respectievelijk De Bellefleur en op de Koning Willem Alexanderschool. Medewerkers van het Stafbureau trapten de sponsorloop op de Bloeiende Betuwe af.

Elke school overbrugde met haar oudste leerlingen steeds de afstand tot de volgende school. Op deze school stonden leerlingen klaar om weer verder te rennen naar de volgende Fluviumschool. Er was een bovenschools goed doel gekoppeld aan deze actie, namelijk Stichting Kinderen van de Voedselbank Deze regionale stichting (Dodewaard) is het goede doel tegen kinderarmoede in Nederland (https://www.kinderenvandevoedselbank.nl/).

Sommige scholen koppelden een deel van de opbrengst van deze actie ook aan een eigen doel voor de school. Elke school had een puzzelstukje mee van het logo van Fluvium, wat steeds aan de volgende school doorgegeven werd. Rond 13.00 uur kwamen de kinderen van De Rietschoof in Opijnen en de Burgemeester Westerbeek van Eertenschool in Varik met alle puzzelstukken elkaar tegen. De totale puzzel kon toen gelegd worden, waarmee de missie geslaagd was. Momenteel wordt er hard geteld wat de sponsorloop heeft opgebracht.

Log In: theatervoorstelling voor ouders

Publiek tijdens de voorstelling van TG Playback. (foto: TG Playback) TG Playback

OCHTEN - Na het succes van de voorstelling 'Praten met je Puber' in 2018 keert Theatergroep Playback terug naar Dorpshuis Ochten met een nieuwe voorstelling. 'Log In' gaat over hoe internetgebruik en sociale media een plek te geven in de dagelijkse opvoeding van pubers.

De voorstelling wordt gehouden op dinsdag 26 november en is gratis toegankelijk, vooraf aanmelden is gewenst. Vloggen, gamen en chatten: tijdens ‘Log In’ nemen ouders een kijkje in het digitale leven van jongeren. Het dagelijks posten en de continue online interactie hebben invloed op het zelfbeeld van jongeren. Bij het leren omgaan met digitale media spelen ouders een grotere rol dan vaak gedacht, blijkt uit recent onderzoek. Hoe houd je pubers op sociale media in de gaten? Welke afspraken zijn reëel over computer- en telefoongebruik? ‘Log In’ geeft ouders inzicht in hoe ze internetgebruik en sociale media een plek kunnen geven in de dagelijkse opvoeding.

Het acteursteam van Theatergroep Playback (www.tgplayback.nl) schetst via korte scènes een confronterend en hilarisch beeld van hoe het er bij veel gezinnen thuis aan toe gaat. Het houdt ouders op een luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en humoristische scènes aan de keukentafel. Een feest der herkenning, maar bovenal een relevante voorstelling gericht op effectieve communicatie tussen ouders en hun pubers.

De organisatie is in handen van het jongerenwerk van Mozaïek, Iriszorg en Dorpshuis Ochten. Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar: dorpshuisochten@gmail.com.

Vogeltrek: witten trekken weg

19 juli. Voedselzoekende lepelsnavels in de Tollewaard bij Lienden. Bovenin een scholekster. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

LIENDEN - O die lepelbekken .. wat zijn het toch heerlijke vogels. U kent ze toch ook? U weet toch dat ze al jaren in De Blauwe Kamer bij Rhenen broeden? Toch al gauw veertig paren!

Door Henk van der Kooij

Het gaat de lepelaar goed in Nederland. Waren er in 1970 nog maar 170 broedparen over, vooral na 1990 verging het de soort beter: 1000 paren 1997, 2000 paren in 2009, en nu telt ons land de laatste jaren ruim 3000 paren (Sovon). Maar het is nu begin oktober. Alles heeft zijn bepaalde tijd. Er is een tijd van komen en van gaan. Veel lepelaars zijn al uit onze omgeving vertrokken. Maar nog niet allemaal. Op 30 september zag ik nog drie vogels in de Tollewaard bij Lienden. De Nederlandse vogels verdwijnen in oktober en de eersten komen eind februari, begin maart weer terug. Veel Nederlandse lepelaars overwinteren in West-Afrika, een deel in Zuidwest-Europa. Op de foto ziet u drie lepelbekken. U ziet links een puber-vogel, rechts twee volwassen vogels. Hoe dat te zien is? Vooral aan de lepel: de juveniele vogel heeft een lichtgekleurde, de twee adulte vogels hebben allebei een zwarte lepel met gele punt. De vogels lepelen al wadend met hun snavel zijwaarts door het water. Vandaar de Engelse naam spoonbill, lepelsnavel. Gelukkig hoeven wij niet zo elke dag naar voedsel te lepelen. Verschil moet er zijn. Tenslotte zijn wij mensen geen dieren en stammen we er ook niet van af.

Slaapsfeer Beuningen: jaar- lijkse magazijnstuntverkoop

BEUNINGEN - Deskundigheid, advisering, service en toegankelijkheid, de kernwaarden van Slaapsfeer. "We hebben in Beers, Beuningen en Groesbeek grote showrooms om mensen te inspireren. Persoonlijk contact vinden wij heel belangrijk. Omdat we begrijpen dat mensen een bed niet vaak kopen, nemen we alle tijd om te adviseren en binnen het budget de beste slaapoplossing te vinden."

"Wil je persoonlijk advies, de verschillende bedden ervaren en slagen voor een eerlijke en reële prijs? Kom dan naar onze winkel in Beers, Beuningen of Groesbeek. Want wanneer je een investering in je gezondheid doet en waarop je eenderde van je leven doorbrengt, dan wil je toch weten, voelen en ervaren wat je koopt?

Tijdens de magazijn leegverkoop is de winkel aan de Gildeweg 17 ook geopend. In totaal bedient de Slaapsfeer Groep het gebied Nijmegen – Venlo – Den Bosch met 6000m2 keuze, altijd dichtbij en makkelijk bereikbaar. Ook is het parkeren bij al onze vestigingen gratis."

Slaapsfeer magazijnstuntverkoop: sla uw slag! Dit jaar alweer voor het zevende jaar en nu voor de tweede keer in alle winkels. Kwaliteit en service waar we bekend om staan, nu tijdelijk voor bodemprijzen. We hebben extra koopavonden en zijn zondag 13 en 20 oktober ook geopend! Op enorm veel boxsprings, matrassen, kasten, slaapkamers, dekbedden, kussens, hoeslakens et cetera zijn er hoge kortingen. Met kortingen tot wel vijftig procent (en soms zelfs meer). Maar let op: 'op=op' dus, sla uw slag!

De publieke magazijnstuntverkoop start op donderdag 10 oktober in Beuningen aan de Hadrianussingel 34.

Feest bij Coop Duijzer Achterberg!

Coop-ondernemers Achterberg. (foto: Coop Duijzer Achterberg) Coop Duijzer Achterberg

ACHTERBERG - Coop Duijzer Achterberg bestaat tien jaar. Dat wordt op 12 oktober groots gevierd. Met suikerspinnen, koffie, thee, popcorn, gratis friet en heel veel te winnen prijzen!

‘Dit jubileum vieren we echt met onze klanten’, vertelt Pieter Duijzer. ‘Zij hebben ons tienjarig bestaan mogelijk gemaakt. We zijn sinds de start in 2009 met open armen ontvangen. Daar zijn we dankbaar voor!’

Zijn vrouw Marleen schetst het geplande spektakel op zaterdag 12 oktober. ‘Met het rad van Coop geven we de hele dag mooie prijzen weg. Er is koffie, thee, popcorn, een draaimolen, een suikerspinkraam en gratis friet. We nodigen alle klanten van harte uit. Het belooft een feestelijke dag te worden.’

Coop Duijzer is een prettige winkel voor mee dan alleen de dagelijkse boodschappen. Parkeren kan gratis en voor de deur. Het complete aanbod is doorspekt met producten van lokale leveranciers. Door te luisteren naar wensen van klanten wordt het assortiment continu uitgebreid. Om die reden heeft de Achterbergse winkel een uitgebreide afdeling zelfzorgmiddelen, de slijterij, een stomerijservice en bezorgt fruitmanden.

Daarbij is het Coop-team bepalend voor prettige sfeer in de winkel. Elke dag opnieuw staat een gedreven club dienstverleners voor u klaar. Zij helpen subtiel waar nodig en bezorgen desgevraagd uw boodschappen thuis. Ook in Rhenen en Veenendaal! Welkom in de winkel waar klantgemak bepalend is. In het bijzonder op zaterdag 12 oktober. Welkom bij Coop Duijzer Achterberg!

Uitvaartzorg vanuit hoofd en hart Begrafenisonderneming Hakkert

(foto: Picasa) Foto: Picasa

Door Marco Diepeveen

HETEREN - Een melkveehouder die, naast zijn werk op het melkveebedrijf, begrafenisondernemer wordt. Het is een opmerkelijke stap voor Gerrit Hakkert uit Heteren. Maar niet onlogisch, aangezien hij al vanaf 1996 in de uitvaartbranche werkzaam is op oproepbasis.

"Het feit dat mijn dochter over een jaar mee komt helpen op de boerderij, deed mij besluiten om Begrafenisonderneming Hakkert op te zetten", zegt Gerrit Hakkert, in het dagelijks leven melkveehouder. "Dat geeft mij minder druk en de mogelijkheden om fulltime de uitvaartzorg op mij te nemen."

Cateringdiensten

Dat is voor hem geen onbekende wereld. Integendeel. "In 1996 vroeg de Dragersvereniging Kesteren mij als drager bij begrafenissen. Later kwam ik bij een uitvaartondernemer op oproepbasis te werken. Voor hem reed ik ook op de rouw- en volgauto's. Dat werk heb ik een aantal jaren gedaan. Mijn vrouw ging cateringdiensten in de uitvaartbranche doen. Bij Begrafenisonderneming Hakkert zet zij dat voort, met een team van vijf mensen.

In 2009 stapte Gerrit over naar een andere uitvaartondernemer, tot begin dit jaar. Daar nam hij ook waar bij ziekte en in vakantieperiodes. En vanaf 2 september is hijzelf dus begrafenisondernemer, met als werkgebied Midden-Betuwe. "Inmiddels heb ik al een paar uitvaarten mogen leiden. Het is ontzettend dankbaar werk. Wel heel verantwoordelijk, want je kunt het maar in één keer goed doen. Het móet ook gewoon goed zijn."

Geen crematies

Uit christelijke overtuiging worden crematies geweigerd. De familie Hakkert leeft mee met de Hersteld Hervormde Gemeente van Kesteren. "Het is wel zo dat ik als begrafenisondernemer opensta voor alle kerkelijke gezindten. Ik ben niet aan één gebonden. Omdat ikzelf gelovig ben, ken en respecteer ik de verschillende kerkelijke tradities en gevoeligheden."

In het logo zijn herfstkleuren en vallend blad verwerkt. Daarbij heeft Gerrit zich laten leiden door Jesaja 40:8, waarin gesproken wordt over verdorrend gras en het Woord van God dat stand houdt tot in eeuwigheid.

"De wensen van de nabestaanden zijn leidinggevend voor mij. Zo kan de overledene worden opgebaard in een rouwcentrum, een kerk of zorginstelling. Thuis is ook goed mogelijk, met koeling. Veel mensen vinden dat laatste fijn; dan kunnen familieleden het lichaam bezoeken wanneer ze maar willen."

Drukwerk en vervoer zijn uitbesteed. "De proefdruk mail ik naar de familie. Later hebben we telefonisch contact over het vervolg." Gerrit Hakkert is een rustig persoon, die niet even binnenvliegt bij nabestaanden. "Ik heb elke dag contact en ga bij thuis opbaren elke ochtend kijken. Voor een gesprek neem ik uitgebreid de tijd. En ik stel me eerlijk op naar de familie. Dat is essentieel."

Begrafenisonderneming Hakkert, Polderstraat 30, 6666 LD Heteren; 06 30263322; info@begrafenisonderneminghakkert.nl; www.begrafenisonderneminghakkert.nl.

Classic Rock Night in 't Veilingcafé

Foto: Black Angus

ZETTEN/ANDELST - Zaterdag 19 oktober staat de eerste avond met livemuziek op het programma van het veilingcafé in de oude veiling in Zetten, direct naast het station. Er komen deze avond twee bands spelen met allebei een behoorlijke bagage aan muzikaal kunnen. Opvallend is deze avond dat de zangeressen eens de boventoon voeren.

Als eerste staat BlackMoon, een akoestisch duo uit Bussum, in de schijnwerpers. Zangeres Esther van Riesen en gitarist Bob Hoezen brengen een tweestemmige mix van eigen werk en covers ten gehore. Naast het eigen werk worden er covers gebruikt KISS, ZZ Top en Iron Maiden tot (iets) minder bekend werk Black Stone Cherry, Bear's Den, Chris Stapleton en Douwe Bob. BlackMoon heeft deze bestaande nummers stuk voor stuk gestript van hun bombast en teruggebracht naar wat ze eigenlijk zijn, namelijk gewoon mooie liedjes.

De tweede band is Black Angus en brengt vol overgave tegen de blues schema's aandampende rock covers. Op de setlist staan covers van Blues Pills, Greenleaf, Rival Sons en de hitmachine van onze zuiderburen Triggerfinger. And more...

Black Angus heeft met frontvrouw Bertine van Malsen, bassist Dirk Kraaijenhof (beiden Sh!zl), gitarist Ronald Hoebink (28Stitches) en drummer Sjaak Ketelaar (Robin & the bad Men) louter zeer ervaren bandleden met een roemrucht verleden.

De zaal gaat open om 21.00 uur en er wordt geen entree geheven. Vol = echter wel vol.

Ouderenzorgorganisatie winnaar publieksprijs HR Zorg Award

BETUWE - Attent Zorg en Behandeling ontving 1 oktober de Publieksprijs HR Zorg Award met de ‘Summerschool’; een vakantiekrachtenproject bedoeld om jongeren vanaf 15 jaar ervaring op te laten doen met de zorg en met de verschillende functies in de zorg.

Op dinsdag 1 oktober, tijdens het HR-event van FWG Progressional People ‘Be good and show it’ in het theater van Almere, werd de winnaar bekend gemaakt van de FWG Nationale HR Zorg Award 2019 en de winnaar van de Publieksprijs. Attent Zorg en Behandeling is trots met de ontvangst van de Publieksprijs waaruit de waardering spreekt voor het vakantiekrachtenproject ‘Summerschool’.

De HR Zorg Award is in het leven geroepen om elkaar (zorgorganisaties) te inspireren het werkplezier in de zorg te vergroten

Uit 52 inzendingen werden door een jury de projecten van vijf zorgorganisaties gekozen vanwege hun bijzondere bijdrage aan werkplezier in de zorg. Genomineerden voor de Nationale HR Zorg Award 2019 waren: Attent Zorg en Behandeling, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ROHA Amsterdam, Arkin en Deventer Ziekenhuis.

Arkin won de HR Zorg Award 2019 juryprijs met ‘Arkin Ontregelt’, een initiatief om alleen te registreren wat nodig is voor de inhoud van de zorg.