GN Lingewaard

3 augustus 2016

GN Lingewaard 3 augustus 2016


Opbrengst Angeren-GVA voor Sint-Ceacilea

Foto: Fons Sluiter

ANGEREN - Al jaren organiseert het actiecomité 'Harmonie Sint-Ceacilea' op de zaterdag voor de Angerse kermis de voetbalwedstrijd Angeren–GVA. De volledige opbrengst van deze wedstrijd is voor de Angerse harmonie. Deze traditie-wedstrijd wordt op zaterdag 6 augustus om 17.00 uur gespeeld op sportpark De Poel in Angeren.

"Pfff, de eerste oefenwedstrijd tegen GVA. Dat is niet mis", aldus trainer Michel Huberts van Angeren. "De afgelopen jaren konden we in de competitie niet van ze winnen. Ze hebben een goed ingespeeld team, dat door hun tomeloze inzet bijna niet te kloppen is. Een gelouterde en sportieve tegenstander voor onze eerste oefenwedstrijd. Deze openingswedstrijd van het nieuwe seizoen 2016-2017 is een mooie gelegenheid om te laten zien waartoe onze brede selectie met de komst/terugkeer van Angerse jongens Joep, Max, Stijn, Ted en Maarten in staat is."

De selectie van GVA is nagenoeg intact gebleven. Een echte dorpsclub, een voetbalteam die zijn waarde voor de vierde klas meer dan bewezen heeft. Het bewijs leverde GVA afgelopen seizoen met een periodetitel. Een hele knappe prestatie. En toch die teleurstelling, want ze waren er zo dichtbij.

Een nieuw seizoen met nieuwe kansen voor zowel GVA als Angeren. Beide gaan ambitieus de competitie in met als doel een periodetitel en dat willen ze maar al te graag laten zien en wel op zaterdag 6 augustus op sportpark De Poel om 17.00 uur.

Zomerse jubileumfeesten in Doornenburg met Perfect Showband

DOORNENBURG - Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus viert Doornenburg feest ter gelegenheid van het 1200-jarig bestaan van het dorp.

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus komen ruim 300 schutters uit vijf Europese landen naar Doornenburg voor een bijzonder Europees schutterstreffen. Dit treffen start op vrijdag 19 augustus met een ontvangst op kasteel De Doornenburg. Aansluitend worden in de rk Sint-Martinuskerk 23 voorgedragen schutters tot ridder geslagen en worden zij opgenomen in de Europese orde van de Heilige Sebastianus.

Om 19.30 uur vindt in de kerktuin de opening plaats van het Route Redoute-spektakel van Het Geluk van Lingewaard. De beroemde ‘Floris’-acteur Rutger Hauer is hierbij aanwezig. In het Schuttersgebouw vindt vervolgens vanaf 21.30 uur een Europese schuttersfeestavond plaats met muziek van Vision Music. De entree is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Op zaterdag staan in het Schuttersgebouw de najaarsvergaderingen van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden op het programma. ’s Avonds komt de Perfect Showband naar het Schuttersgebouw om deze dag feestlijk af te sluiten. Zij zal alvast een voorproefje geven van wat men kan verwachten tijdens de Doornenburgse schutterskermis in september. Het zomerfeest met Perfect Showband op zaterdag 20 augustus begint om 20.00 uur en de toegang is gratis (toegang alleen voor 16+).

De volgende dag staat Doornenburg in het teken van een beleefmarkt op en rondom kasteel De Doornenburg. De aanvang is 11.00 uur. Meer info over het feestweekend is te vinden op www.schutterijdoornenburg.nl en www.hetgelukvanlingewaard.nl.

15-jarige Huissenaar naar WK midgetgolf in Oostenrijk

HUISSEN - Na vorig jaar de EK in Tsjechië gespeelt te hebben is Roy Remie weer opgenomen in het Nederlands jeugdteam voor het midgetgolfen.

Roy speelt op zijn thuisbaan MGC `t Valkhof in Nijmegen. En daarnaast speelt hij veel toernooien in Nederland. Roy speelt het WK-jeugd in het Oostenrijkse Bischofshofen. Dit is aankomende maand. Het WK is van 10 tot en met 13 augustus. Dat Roy hier aan mee kan doen, wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoring van onder andere cafetaria Leenders en snackbar Big Snack. Roy en de andere jongens van het team worden heel veel succes in Bischofshofen toegewenst.

Van Kerk naar Theater aan de Markt 25

BEMMEL - Het balkon schreeuwt om 'Romeo en Julia' en een deejay! Het werkvolk: Bas Gerding is de naam, ik ben van '66, getrouwd met Esther en we hebben 2 zonen Thijs en Koen. In Zeist kwam ik op de wereld, maar mijn vader werkte bij de marine, dus een typische thuisbasis had ik niet.

In 2.000 kwam ik in Bemmel terecht, omdat mijn werk zich in en rond Arnhem en Nijmegen afspeelde. Esther zag de advertentie van TOP -Toestanden-Op-Podium- en zo kwam ik bij de club, die bij mijn hobby paste: ik verzorgde licht en geluid bij disco's, musicals, wielerrondes. Het gesleep met apparatuur was mooi over.

Toen de bijeenkomsten begonnen over de toekomst van de behuizing van podiumcultuur, zijn we bij TOP met Mark, Peter en Pim een commissie gaan vormen met als thema: aan welke eisen moet een volwaardig theater voldoen. Toen de meerderheid voor de kerk koos, zijn wij onze ideeën gaan concretiseren, theaters, kerken bekijken en we nodigden mensen uit die wereld uit in de Donatus te komen kijken. Toen is ook het idee ontstaan, om de setting om te draaien: theater aan de torenkant en het theatercafé aan de andere zijde. Zo kan de drank blijvend vanaf het altaar geserveerd worden.

Thuis werk ik heel veel achter de laptop en op papier aan het concretiseren van de technische invulling en programmering van de verlichting. In samenwerking met Balk, die heel hard aan de hardware werkt, gaan we licht en geluid –van Fairlight- inhangen en aansluiten.

Onvoorstelbaar, als een geoliede machine draait de bouw met zo'n diversiteit aan kunde van kruien tot vakwerk van vrijwilligers. Met trots vertel ik dat aan collega's die meeleven en spullen geven zoals tl-bakken. Het is ook bijzonder wat er gebeurt, zonder dat je daar bij stilstaat en bijv. in Oosterbeek waar ook een groot verenigingsleven is, zijn ze jaloers op zo'n unieke samenwerking. Succes: aan het publiek en het draagvlak zal het niet liggen.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 4 augustus - 17.30 uur – Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen

Dinsdag 9 augustus - 17.30 uur - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL-Meldpunt: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘'Actief in wijk en buurt’'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Koorleden gezocht voor Projectkoor

zal de processie naar Kevelaer ook bezongen worden?

DOORNENBURG - Medio februari 2017 wil de Historische Kring Doornenburg een stukje dorpsgeschiedenis tot leven brengen aan de hand van een aantal specifieke liedjes, die verhalen over het dorpse leven in de vorige eeuw.

Deze liederen -in de loop der tijd geschreven door Doornenburgse tekstdichters- zullen tijdens een bijeenkomst, die bedoeld is voor alle dorpsgenoten en belangstellenden, worden gezongen. Afgewisseld met fotopresentaties, anekdotes, sketchjes, beeld- en geluidsopnames.

Voor de uitvoering van dit 'Doornenburgs repertoire' wordt een eenmalig projectkoor opgezet, dat de betreffende liedjes gaat instuderen om deze op bovenbedoelde bijeenkomst ten gehore te brengen. Mocht iemand nog liedjes over Doornenburg in zijn bezit hebben, dan zouden ze daarvan graag een kopie willen ontvangen op onderstaand adres.

De Historische Kring heeft voor dit speciale koor reeds een aantal leden van de Doornenburgse koren bereid gevonden om hier medewerking aan te verlenen. "Wij willen echter iedereen die graag deze liedjes zou willen zingen, van harte uitnodigen om mee te doen aan dit unieke project. Als het je wat lijkt én je vindt het leuk om met een dergelijk koor 'Doornenburgs Repertoire' in te studeren en eenmalig uit te voeren, dan ben je bijzonder welkom.

Omdat er op alle doordeweekse avonden reguliere repetities van andere koren zijn, worden de repetities van het bedoelde projectkoor op zaterdagochtend gehouden. Niet wekelijks, maar om de 14 dagen, te beginnen op 10 september. Zo kan het repertoire in een tiental repetities worden ingestudeerd om tijdig klaar te zijn voor de uitvoering in februari van het nieuwe jaar. (exacte data en repetitietijden worden nog nader bekendgemaakt)

Aanmelden voor dit koor (telefonisch, schriftelijk of per e-mail) graag bij: Gert Huting, Blauwe hoek 7, 6686AD Doornenburg; 0481 421522; gertjanszoon@hotmail.com.

Gratis scholing voor verenigingen in beter bewegen en lopen

LINGEWAARD - In het nieuwe sportseizoen bieden de SWL buurtsportcoaches sportverenigingen de mogelijkheid om hun trainers te laten scholen in beter bewegen en lopen. In samenwerking met stichting Loopland Gelderland wordt er een training van twee bijeenkomsten georganiseerd. In deze training kunnen trainers van alle niveaus en van alle doelgroepen terecht.

"Na deze training ben je als trainer in staat om binnen je eigen training op een speelse en actieve manier oefeningen ter verbetering van het lopen en bewegen aan te bieden. Hierdoor verbetert de loophouding, ook wel loopstijl genoemd, en die is één van de belangrijkste zaken om blessurevrij te blijven lopen. De training kan per vereniging door meerdere trainers bezocht worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor een trainer zich individueel aan te melden. De eerste verenigingen hebben zich al aangemeld, we zitten nog niet vol en we plannen het hele jaar door dus hopelijk volgen er nog meer verenigingen."

Deelname aan deze training is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Aanmelden of meer informatie via SWL Buurtsportcoach Manon Huinink via 06 13966204 of m.huinink@swlingewaard.nl. Aanmelden kan tot 10 september.

Van Aalten wint Issoudun en Asse Zellik

LINGEWAARD - Op zaterdag 23 juli waren er twee vluchten.

De laatste dagfondvlucht vanaf Issoudun over een afstand van 622 km. De duiven waren om 07.30 uur gelost en de 1e duif was om 15.48 uur op het hok. 2e Nissen&Vermaas, 3e J. Buijs, 4e. P.J.H.v. Ooijen.

Ook was er die dag een jonge duivenvlucht vanaf Asse Zellik. Hier bedroeg de afstand 163 km. De duiven waren om 12.00 uur gelost. Hier draaide E. van Aalten om 14.00 uur zijn eerste duif; 2e. T. Sas, 3e. H. Hegeman, 4e. P.J.H. v. Ooijen, 5e. J. v. Ingen & Zn.

Buijs wint Orange

LINGEWAARD - Op zaterdag 16 juli werd er een fondvlucht vanaf Orange vervlogen. De afstand bedroeg 874 km.

De duiven werden op vrijdag 15 juli om 07.15 uur gelost en de 1e duif arriveerde op zaterdag om 06.14 uur bij W. Buijs op het hok. 2e. P. Eeuwes, 3e. E.v. Aalten, 4e H. Cornelissen.

Op diezelfde dag was er een midfondvlucht vanaf Nanteuil Le Haudouin. Dit over een afstand van 382 km. De duiven waren om 12.15 uur gelost. Om 16.55 uur draaide E. v. Aalten zijn eerste duif. 2e. C. Neijenhuis, 3e H. Hegeman.

In een Oogopslag

woensdag 3 augustus
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 5 augustus
10.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering
10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

zaterdag 6 augustus
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang

zondag 7 augustus
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

woensdag 10 augustus
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Buijs wint Orange

LINGEWAARD - Op zaterdag 16 juli werd er een fondvlucht vanaf Orange vervlogen. De afstand bedroeg 874 km.

De duiven werden op vrijdag 15 juli om 07.15 uur gelost en de 1e duif arriveerde op zaterdag om 06.14 uur bij W. Buijs op het hok. 2e. P. Eeuwes, 3e. E.v. Aalten, 4e H. Cornelissen.

Op diezelfde dag was er een midfondvlucht vanaf Nanteuil Le Haudouin. Dit over een afstand van 382 km. De duiven waren om 12.15 uur gelost. Om 16.55 uur draaide E. v. Aalten zijn eerste duif. 2e. C. Neijenhuis, 3e H. Hegeman.

Van Aalten wint Issoudun en Asse Zellik

LINGEWAARD - Op zaterdag 23 juli waren er twee vluchten.

De laatste dagfondvlucht vanaf Issoudun over een afstand van 622 km. De duiven waren om 07.30 uur gelost en de 1e duif was om 15.48 uur op het hok. 2e Nissen&Vermaas, 3e J. Buijs, 4e. P.J.H.v. Ooijen.

Ook was er die dag een jonge duivenvlucht vanaf Asse Zellik. Hier bedroeg de afstand 163 km. De duiven waren om 12.00 uur gelost. Hier draaide E. van Aalten om 14.00 uur zijn eerste duif; 2e. T. Sas, 3e. H. Hegeman, 4e. P.J.H. v. Ooijen, 5e. J. v. Ingen & Zn.

In een Oogopslag

In een Oogopslag

woensdag 3 augustus
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 5 augustus
10.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering
10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

zaterdag 6 augustus
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang

zondag 7 augustus
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

woensdag 10 augustus
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Jong en oud komen samen

HULHUIZEN - Op woensdag 20 juli is in het kader van de speelweek van de speeltuinvereniging Hulhuizen de Franse dag gehouden.

Op sportpark Walburgen in Gendt kwamen honderd kinderen in de leeftijdscategorie 10-13 jaar om spellen in en om het water, in de sporthal en op de jeu de boulesbanen te spelen. De kinderen jonger dan 10 Jaar, ook plusminus 125, deden spellen bij het Hof van Breunissen.

In de sporthal is het spel dynamictennis gespeeld. Bij dit spel en bij het jeu de boulen hebben 15 deelnemers van de activiteitengroepen van de stichting Welzijn Ouderen Gendt (SWOG) instructie en leiding gegeven. De kinderen, maar ook de ouderen, hebben ondanks de tropische temperatuur genoten van de spellen. Het was prachtig om te zien en te beleven hoe de instructies van de ouderen door de kinderen werden opgepakt.

Onder de SWOG begeleiders bevonden zich onder meer een dame van 90 jaar en een heer van 80 jaar. Mooi dat deze mensen het aandurven om jonge kinderen te begeleiden. Samenwerking, zo blijkt, kan tot mooie resultaten leiden. De kinderen en ouderen zijn 's middags tevreden naar huis gegaan.

Met de bus langs bloeiende heidevelden

Foto: Arie de Knegt

ARNHEM - Geldersch Landschap & Kasteelen nodigt liefhebbers uit om op zaterdag 20 augustus met de boswachter in de bus te stappen voor een tocht langs de bloeiende heidevelden in het zuiden van de Veluwe.

De Heidebustocht volgt een prachtige route via diverse mooie locaties van Geldersch Landschap & Kasteelen, zoals Huis te Eerbeek, de Loenermark en Spelderholt. Kijk voor de precieze route en reservering op www.glk.nl/evenementen.

Start om 9.00 uur vanaf station Velp (na aankomst van de stoptrein uit Arnhem), einde om ca. 17.00 uur. Deelname: 55,00 euro. Donateurs GLK 49,50 euro. Tijdens de bustocht wordt een paar keer in– en uitgestapt en worden (korte) stukken gelopen. Rolstoelen kunnen niet mee, rollators wel. Reserveren is noodzakelijk. Dit is mogelijk tot en met 13 augustus via www.glk.nl/evenementen of 026 3552555. Informatie: Harro Frieling: 055 3557247 / 06 51382111.

Nationale Sportweek in Lingewaard

LINGEWAARD - Voor het eerst vindt de Nationale Sportweek in september plaats. De dertiende Nationale Sportweek is van 17 tot en met 25 september en valt samen met de Europese Week van de Sport.

De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel sporten en bewegen te promoten. De Sportweek laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. De Nationale Sportweek valt dit keer samen met het moment waarop veel verenigingen en clubs hun deuren opnieuw open zetten; het sportseizoen gaat weer beginnen.

Tijdens de week openen sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren en verzorgen ze sportclinics, -toernooien en -demonstraties. Verenigingsleden worden via de ‘Ik neem je mee!’ campagne uitgedaagd iemand mee te nemen naar zijn of haar club om samen de start van het sportseizoen te beleven. Ook in Lingewaard doen we mee!

Er zijn voldoende ideeën om uw sportaanbod op de gemeentelijke kaart te krijgen. Laat zien hoe leuk sporten is door diverse sportactiviteiten te organiseren voor verschillende doelgroepen en betrek je leden erbij!

De buurtsportcoaches van Stichting Welzijn Lingewaard kunnen u ondersteunen, bijv. bij het bedenken van activiteiten of in de communicatie! Aanmelden voor de Nationale Sportweek in Lingewaard kan door een e-mail te sturen m.huinink@swlingewaard.nl. Daarnaast is het ook belangrijk om de activiteit op http://sport.nl/zet-je-club-op-de-kaart aan te melden zodat het ook landelijk meegenomen wordt.

Eerste steen voor kapel op Gedenkpark

met voldoening kijkt aalmoezenier Crolla naar de door hem gelegde steen. Foto: Martien van Hemmen

HUISSEN - Velen van de lezers kennen nog wel de periode waarin vrijwilligers van de BIG er alles aan deden om de Begraafplaats Huissen stad op te knappen en te behouden.

Inmiddels is de begraafplaats een Gedenkpark geworden; een groene long in het centrum waar mensen zich kunnen terugtrekken in alle rust en bezinning. Er zijn daar plekken waar men reflectie kan plegen bij de historische graven. Zo zijn er onder andere het graf van een oom van schrijver Jan Siebelink, het monument voor het ongedoopte kind, het Exodusmonument, het Massagraf en graven verrijkt door kunstenaar Kees Berendsen.

Ook is er een Liberation Luisterkei. Natuurlijk vraagt zo'n bijzondere locatie een bezinningsplek in de vorm van een kapel. Op de plaats waar het vroegere knekelhuisje stond, werken vrijwilligers aan een unieke gebouwtje. Het wordt een parel!

Vanaf het begin van de BIG was aalmoezenier b.d. Crolla begaan met het streven de begraafplaats een podium te geven. Hij zegende de graven, zorgde mede dat bij de entree een altaar staat tijdens de historische Umdracht en is erelid van de Stichting Gedenkpark Huissen Stad.

Natuurlijk was het aan de heer Crolla om de eerste steen te leggen en daarmee bij te dragen aan realisering van de kapel. In zijn toespraak memoreerde hij met zijn Limburgse passie deze bijzondere plaats in Huissen en natuurlijk werd er een hedendaags gebed uitgesproken, waarmee hij de vele aanwezigen wist te raken.

Inmiddels nadert de bouw de top van het gebouwtje. Hierover wordt u natuurlijk op de hoogte gehouden. Met dank aan de vrijwilligers, die hun vakmanschap ter beschikking stellen aan de gemeenschap.

Orgel van de protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - In de kerk van de protestantse gemeente Huissen bevindt zich een verplaatsbaar orgel. Overigens is het gehele interieur van de kerk verplaatsbaar sinds de verbouwing in 1994.

Het orgel is in 1970 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Herwijnen) voor de hervormde kerk in Abcoude. In 1982 plaatst Blank het over naar Huissen. In 1993 reviseert de firma Gebr. Reil (Heerde) het orgel en wijzigt daarbij de dispositie enigszins. Iedere zondag bespeelt onze vaste organist Herman Schimmel het orgel. Ook hebben we twee vaste invalorganisten, Paul Ballhaus en Hennie Klaasen Bos. Tijdens de viering leveren zij een muzikale bijdrage en ondersteunen het zingen door gemeenteleden.

Foto: Johan Dijkstra

Bent u benieuwd naar het orgel en het interieur van de kerk? U bent wekelijks welkom op vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur of tijdens de viering op zondagmorgen.

Technische gegevens: Manuaal: Holpijp 8' - Prestant 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Quint 1?' - Sesquialter 2 sterk discant - Kromhoorn 8' bas - Trompet 8' discant - Tremulant. Pedaal: aangehangen. Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen is zondag 7 augustus aanvang 10.00 uur met als voorganger ds. Axel Rooze, Tilburg.

Angerse Dag op 9 augustus

ANGEREN - De Angerse Oldtimer Club houdt op dinsdag 9 augustus tijdens de Angerse Kermis een kofferbakverkoop en ruilbeurs van oldtimeronderdelen en -benodigheden. Dit alles vind plaats rond de feesttent bij het kermisterrein.

Oldtimerliefhebbers die wat aan te bieden hebben of willen ruilen, kunnen een gratis plaats reserveren. Dit kan via info@angerseoldtimerclub.nl of telefonisch met Johan Kuster 06 13189274. Tijdens deze Angerse dag zullen ook oldtimers tentoongesteld worden. Iedereen is welkom. Fred de Wild heeft Robert Pouwls als muzikale ondersteuning zitten. Onder het genot van een kopje koffie of een biertje kan men rustig rondkijken en ervaringen uitwisselen. De Angerse dag begint rond 12.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. Standhouders kunnen vanaf 10.00 uur hun waren uitstallen.

7 / 16

Inschrijving beurs voor kinderkleding en speelgoed

GENDT - Op zaterdag 1 oktober houdt Speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, winterkleding in de maten 74 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs en s worden aangeboden. De beurs vindt plaats in De Providentia. Ook kan carnavalskleding en speelgoed verkocht worden.

De wijze van inschrijven is als volgt: Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf 5 september langskomen op de speelotheek. U krijgt dan een inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. Er wordt één lijst per inschrijver verstrekt. Iedereen die een inschrijflijst wil, moet persoonlijk langskomen.

De speelotheek is gevestigd in Integraal KindCentrum de Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ voliëre) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.30 tot 20 uur en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur.

De te verkopen spullen levert u vrijdag 30 september in bij de Providentia. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet-verkochte artikelen te schenken aan een goed doel. Afgelopen beurs waren dit lokale doelen in Gendt en Huissen.

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed en het organiseren van activiteiten voor kinderen zoals de straatspeeldag. De beurs vindt plaats op zaterdag 1 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Het schapenhok op het laatst omgebouwd tot feestzaal Weer of geen weer evengoed Koffie Plus

ANGEREN - Donderdag 28 juli was Koffie Plus niet in het Kulturhus in Angeren, maar bij Yvonne Schaars in Doornenburg. Het Kulturhus in Angeren sluit in de zomermaanden. De deelnemers van Koffie Plus mogen éénmalig de lange periode van 3 maanden overbruggen door een bijeenkomst te houden bij haar in de tuin.

In de zomermaanden zijn ook veelal de kinderen van de senioren op vakantie en zodoende is in die periode al weinig contact, Hierdoor duurt deze periode voor hen erg lang. Het buitenevenement tegenover Kasteel Doornenburg dreigde in het water te vallen. De weersvoorspelling gaf de avond ervoor regen, wind en slechts 18 graden voor die dag. Het leek wel herfstweer te worden. In zulke weersomstandigheden is het onaangenaam om buiten te zitten en zeker op die leeftijd. Dus werd die avond besloten om de schuur om te bouwen tot feestzaal.

De senioren zaten warm en droog. Er gingen 34 makke schapen in één hok. Zij werden ontvangen om 10:30 uur met koffie en cake. Onder het genot van een drankje en volksmuziek op de achtergrond kregen zij de kans om gezellig te kletsen. Tijdens de lunch was het natuurlijk rustig, want als de katjes muizen, miauwen ze niet.

Kwekerij De Beijer verzorgde gratis het toetje in de vorm van een beker heerlijke aardbeien met toefje slagroom. Uit het schaterlachen konden de vrijwilligers wel afleiden, dat hun inspanning zou leiden tot een geslaagde dag voor de senioren. Na een lekker kopje koffie keerden iedereen om 15:00 uur weer huiswaarts.

Column

Facebook

Mijn dochter adviseerde me vaker op Facebook te kijken. Zeker nadat ik veel felicitatie voor mijn 63e verjaardag had ontvangen. Zoveel dat ik er verlegen van werd. Zelfs raadsleden en Doornenburgers, waar ik niet altijd aardig tegen ben, hebben me digitaal gefeliciteerd. Dochterlief had me ook aangesproken op mijn nonchalante houding op het gebied van 'moderne communicatie'. Mijn vingertelefoon heb ik, en dan druk ik me nog voorzichtig uit, niet altijd binnen handbereik. Berichten op de Veldkampjes-app komen daarom soms veel te laat tot mij. Toch doe ik mijn best om de meest digitale ontwikkelingen te volgen. E-mail op de vingertelefoon ontvangen vind ik overbodig. Twitter, Facebook en het nieuws digitaal volgen kan ook als ik thuis achter de PC zit. Maar dat is voor deze knotsgekke wereld niet genoeg. De volgende stap in de ontwikkeling van de sociale media is opgenomen beelden met je vingerveegtelefoon live de wereld insturen. Iedereen kan het volgen. Livestreaming, bovenop het nieuws, zonder journalisten. Ik kreeg vorige week nieuws uit Doornenburg via een ouderwets kanaal. Een gefrankeerde envelop van een bezorgde burger die anoniem het royement van Lokaal Belang Lingewaard raadslid Sjaak van de Welk meldt. Bijgevoegd de brief van LBL gericht aan de leden. Het geroezemoes ging al weken door het gesloten Oesterdorp. Sjaak is stout, een bestuurlijk boefje. Hij heeft uit een besloten raadssessie gelekt, ten gunste van een familielid die door een ambtelijke vergissing een woning kan bouwen tegenover Kasteel Doornenburg. Sjaak heeft in eigen dorp de beschermde kasteelomgeving verkwanseld. Het LBL-bestuur kon weinig anders dat het LBL-lid royeren. Doornenburg staat achter hun knuffelraadslid die met voorkeurstemmen in de gemeenteraad zit. De bezorgde burger probeert ten gunste van stoute Sjaak mij via een anonieme brief iets uit te laten zoeken. Doornenburg bruist. Op de envelop staat het handschrift van de bezorgde burger. Dat wil ik liever uitpluizen. Ik ben bezorgd dat zich onder mijn Facebookvrienden de achterbakse burger schuilhoudt.
Sjaak

Heerlijk naar buiten deze zomer

ARNHEM - Het is heerlijk om in de zomermaanden naar buiten te gaan. Als lopen en/of fietsen moeilijker gaat is een scootmobiel een welkom alternatief. U kunt alleen of met anderen lekker op pad gaan. U bent dan zelfstandig mobiel en u heeft de vrijheid, waardoor u actief blijft en minder afhankelijk bent van anderen.

Vaak wacht men te lang met de keus voor een scootmobiel waardoor er afbreuk wordt gedaan aan de vrijheidsbeleving. Het opnieuw op pad gaan is dan niet altijd eenvoudig. Een tweedehandse scootmobiel biedt een uitstekende oplossing.

ScootOccasions is al drie jaar dé specialist bij de in- en verkoop van jong gebruikte scootmobielen. Hun uitgebreide assortiment scootmobielen is vooral geschikt voor prijsbewuste mensen die liever geen hoge uitgave willen doen voor een nieuw scootmobiel. De scootmobielen worden geleverd met nieuwe accu's en garantie. ScootOccasions biedt service aan huis en levert onderdelen op bijna alle merken.

Op de website www.scootoccasions.nl kunt u het aanbod van scootmobielen bekijken met alle benodigde informatie. Hier vindt u een brede selectie van opvouwbare en vaste modellen.
Bent u niet in de gelegenheid om de showroom te bezoeken? Bel ons dan voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis.

De showroom van ScootOccasions is gevestigd aan de Waalstraat 28 in Arnhem, 026 7370363, www.scootoccasions.nl.

9 / 16

10 / 16

11 / 16

Farmers Run in Elst

ELST (gld) – Op zaterdag 27 augustus 2016 gaat de eerste Farmers Run van start! Deze obstaclerun wordt georganiseerd door de Stichting Evenementen Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Overbetuwe.

Het is een agrarische variant van de MudMasters en Viking Run! Uniek aan de Farmers Run met natuurlijk de agrarische hindernissen als loaders, fruitkisten, hakselaars en beregeningsinstallaties. Dit belooft de zomerhit van 2016 te worden! Er is keuze uit twee afstanden: 3 of 6 km.

De Farmers Run is het ultieme boerengevoel! Waarbij de 3 km voor de familie is bedoeld en de langere afstand voor de getrainde boeren! De route voert langs allerlei boerenelementen zoals machines, gras, water, tarwe, maïs en modder. Al deze elementen zijn op het afwisselende parcours van uitdagende obstakels voorzien.

De prijzen van de tickets zijn als volgt:
Kinderen (tot 12 jaar) deelname gratis; begeleider (18+) noodzakelijk en maximaal 2 kinderen per begeleider; Kinderen van 12 tot 18 10 euro per persoon; Volwassenen 20 euro

Ook is er de mogelijkheid om bij de finish jouw vrienden en familie toe te juichen als ze voldaan over de streep komen. Voor toeschouwers is de toegang gratis. Tijdens en na de run is in de boerenkantine van loonbedrijf Tilleman een hapje en drankje te verkrijgen.

Er is daarnaast genoeg te doen voor de toeschouwers. "Een topdag voor je vrienden, collega's en je hele familie! Iedereen is welkom om deze middag aanwezig te zijn en om te genieten van de perfecte afsluiting van de zomer! Zorg dat je er bij bent en schrijf je nu in via www.farmersrun.nl."

Verslag onderlinge wedstrijd Sint-Petrus

LINGEWAARD - Op 31 juli werd de zevende onderlinge gevist. Met een goede opkomst van 25 man, een prima waterstand van 9.15 gingen de heren het water tegemoet, met een matig westen windje, en ja droog.

De vangsten waren redelijk goed te noemen, al kwamen een aantal vissers bedrogen uit. Hier de stand.

Bovenkant.

1-Luuk Dennissen 6.600 gram op Krib 13.

2- Jan Derksen 6.560 gram op Krib 1.

3- John Bisselink 6.190 gram op Krib 9.

4- Menno Albouts 5.240 gram op Plei 10.

5- Marcel Willemsen 5.040 gram op Krib 2.

Onderkant.

1- Frank Enklaar 13.400 gram Plei 9.

2- Jan Peters 7.980 gram Krib 12

3- Frans v d weerde 6.460 gram Krib 2.

4- Theo Engelen 5.380 gram Krib 10.

5- Jaap Meeuwsen 4.210 gram Plei 10

11 september is de volgende onderlinge.

Glad en haarloos de zomer door!

ARNHEM - Ieder zomer is het weer hetzelfde probleem, het ontharen van alle ongewenste haartjes op lichaam of gezicht. Dit iedere zomer weer terugkomend leed, kan vanaf nu op een minder pijnlijke en irriterende manier verwijderd worden door middel van body-sugaring.

Met deze methode kunnen wij alle lichaamsdelen behandelen. Van benen tot bovenlip maar ook de bikinilijn of het geheel verwijderen van alle schaamharen (Hollywood) behoren tot de opties. Body-sugaring is een 'huidvriendelijke' ontharingsbehandeling waarbij al het ongewenste haar in één keer met wortel en al wordt verwijderd, waardoor je geen last meer hebt van stoppels of ingegroeide haren. Caroline heeft een speciale cursus hiervoor gevolgd en is nu gecertificeerd body-sugaring schoonheidsspecialist.
Caroline is tevens gespecialiseerd in het aanbrengen van permanente make-up. Dit is een bijna pijnloze behandeling waarmee make-up zoals wenkbrauwen en eyeliners worden aangebracht en enkele jaren zichtbaar zullen blijven. Uw make-up zal altijd perfect blijven zitten ook tijdens sporten, zwemmen of een sauna bezoek.

Caroline huid- en nagelverzorging, Graslaan 77 Arnhem; 026 3216585; Voor meer informatie: www.carolinearnhem.nl.

13 / 16

Lang zal ze leven!
Marte wordt op 3 aug. 9.
Gefeliciteerd!

een dikke knuffel en een fijne dag!
Opa Ton- Oma Corry

Op 8 augustus bereikt Anne Marieke de leeftijd van 40 jaar.
Gefeliciteerd van Femke en Lobke

Lieve Simone,
Het is 3 augustus toch echt waar, je bent dan al weer 30 jaar.
Gefeliciteerd meid!
xxx je weet wel, van ons.

Waar blijft de tijd?
3 augustus
1976 - 2016
Hoera, Esther, 40 jaar.
Van harte gefeliciteerd, een fijne dag.
Je Peetoom en Peettante

Hiep Hiep Hoera,
onze kleindochter Suze wordt
9 augustus alweer 1 jaar.
Gefeliciteerd Opa en Oma

Op 26 Juli j.l. waren onze (O)pa en (O)ma Jan en Doortje Vos 60 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd van
kinderen en kleinkinderen.

Deze zwemtopper heeft zijn diploma A gehaald.
Gefeliciteerd Kiano van
Papa, Mama en Kimo.

Deze leuke clown,
word 6 augustus 4x10 jaar.
Gefeliciteerd!

Huissen in tekstbeeld De Zilverlinden aan de Nielant

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

HUISSEN - …Graag kom ik ze tegen. Vooral bij een beetje wind groeten deze bijzondere schoonheden me vriendelijk. Het fascineert mij telkenmale dat 'zilverwuivende' gebaar. Ik heb het over de Zilverlinden aan de Nielant hoek met de Silo. Niet te missen. Een fraaie drie-eenheid. Bij de 'toegangspoort' van de Zilverkamp tonen deze Zilverlinden als het ware hun naamsverbondenheid met deze woonwijk.

Het zijn overigens wel bofkonten dat ze er nog staan. Als je goed kijkt zie je dat de Nielant daar iets uit het lood loopt. Die aanpassing gebeurde met de aanleg van de nieuwe busbaan in 2010. Toen verdwenen hiervoor heel wat bomen langs de Nielant zoals watercipressen, iepen en eiken in de versnipperaar. De drie Zilverlinden ontsprongen die dans mede door genoemde wegaanpassing. Beeldbepalende bomen hebben dikwijls een streepje voor. Dus ook deze boomgroep. De gerooide bomen werden overigens wel ruimschoots gecompenseerd. Al mag dat ook wel met zoveel nieuw asfalt. Naast de herplant van zes nieuwe watercipressen aan de Nielant plantte de toenmalige wethouder Frans Schut van Lingewaard begin 2011 de laatste esdoorns van een fraaie rij van honderdzeventien esdoorns langs de nieuwe busbaan, parallel aan de ir. Molsweg. In 2015 werden hiervan een aantal esdoorns vervangen vanwege een slechte conditie. Prachtig groenbeheer zoals het hoort.

Terug naar de Zilverlinden. Het is een middelgrote uitheemse boomsoort afkomstig uit Zuidoost-Europa en familie van onze inheemse linden. Het betreft de Tilia tomentosa. Tilia is het lindegeslacht. Wat verwijst naar de gevleugelde bloemen en de vruchten. De soortnaam tomentosa verwijst naar de 'viltige' zilverachtige onderkant van het hartvormige blad. Die is behaard. Daardoor heeft deze linde weinig last van plakluis. Andere lindesoorten worden daarom nogal eens verwenst als straatboom. De Zilverlinde is één van de laatst bloeiende bomen van het seizoen. Derhalve een belangrijk tapstation voor honingbijen. Die er heerlijke honing van maken. En wat te denken van lindebloesemthee? Daarnaast wordt van verse lindeknoppen een toverdrankje getrokken. Goed tegen stress en slapeloosheid. Dat gaat als 'Tilia tomentosa' over de toonbank. Een medicinale topper die blijheid tentoonspreidt. De Zilverlinde is van een sterk geslacht die als zogenaamde toekomstboom een paar honderd jaar oud kan worden. Wanneer je nu onder de Zilverlinden staat is het 'takkenspel' richting kroon al een machtig mooi gezicht. Deze bijzondere schoonheden aan de Nielant hoek met de Silo groeten mij al vanaf het prille begin, zo rond 1980, en dat had ik voor geen goud willen missen…

Concerten 'Behoud Rustiek Erfgoed Ressen'

RESSEN - Een aangename verrassing tijdens het eerste zomerconcert: Voorbijgangers zeiden: "We hoorden muziek en de kerkdeuren waren open..."

Ze liepen voorzichtig binnen en vroegen: "Mogen we even binnen kijken? Er staat daar verderop bij het fietspad een bord 'open'. Verwondering zie je bij de wandelaars, fietsers en andere natuurliefhebbers op het antwoord: "Ja, welkom". Ook de rondleiders genieten van de spontane opmerkingen: "Wat een mooie omgeving, prachtige akoestiek, 11e eeuw...dat dat nog bestaat..."

Lingewaard beschikt over een zeldzaam Tweeling-Kerkje van circa duizend jaar oud met een karakteristiek beeld en gelijkenis. Het Bemmelse kerkje ligt veilig ingebed. Ressen leeft al tientallen jaren onder druk en hoogspanning voor behoud van dit rustieke erfgoed. Troost wordt gevonden in het Ressense Kerkje. Hulp is nodig.

De concerten staan in teken van 'Behoud Rustiek Erfgoed Ressen'. De opening is steeds met de beroemde canon van Thomas Tallis (Eng.), ook uit ca 1500; Met een knipoog naar koster Sara Thedinga-Prescott. Bijzonder zijn ook de grazende Engelse schapen op dit rustieke erfgoed. Tijdens de vrije inloop zijn vanaf 11.30 uur zondagconcerten op:

24 en 31 juli en 7, 21 en 28 augustus. De finale is in september: U bent welkom om mee te musiceren! Aanmelden kan bij Ikira (altviolist) of Karen: 0481 465786 of 06 25506566. Voor info, folders, posters zie: www. Talento Metissimo, een stichting (met ANBI), die zich inzet voor talentontwikkeling.

Smaak– en muziekdag in Dominicanenklooster

HUISSEN - Houdt u ook van lekker eten en prachtige klassieke muziek? Op zaterdag 3 september komt het samen in en rondom het Dominicanenklooster.

Het Cascata Strijktrio van Het Gelders Orkest verzorgt een masterclass, muzikale workshops en een afsluitend concert. Daarnaast geniet u van heerlijke hapjes, onbeperkt koffie en thee en zijn er rondleidingen. Het programma duurt van 11:00 – 17:00 uur. Kosten: 39,50 euro. Voor meer informatie en aanmelden: www.kloosterhuissen.nl/p/1161. Dominicanenklooster Huissen ligt aan Stadsdam 1 in Huissen; 026 3264422.

Zin in een uitdaging? Word na de zomer vrijwilliger bij Gezinsondersteuning!

LINGEWAARD - Het project gezinsondersteuning van Stichting Welzijn Lingewaard is op zoek naar vrijwilligers om gezinnen een steuntje in de rug te bieden. Gezinsondersteuning is er voor mensen die tijdelijk wat ondersteuning kunnen gebruiken. De vrijwilliger komt een dagdeel in de week bij het gezin.

De coördinator van het project Susan Weerd zorgt voor de juiste match tussen vrijwilliger en gezin en coaching tijdens het traject. "Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe training vrijwilligers gezinsondersteuning die eind september/begin oktober start. De training bestaat uit zes bijeenkomsten van 9.30 – 15.00 uur. Heb je ervaring met opvoeden en vind je het leuk om dit met anderen te delen? Word dan nu vrijwilliger bij het project Gezinsondersteuning!"

Waarover beschikt de vrijwilliger? Ervaring met opvoeden, aandacht en tijd, sociale vaardigheden en een luisterend oor. De vrijwilliger straalt gelijkwaardigheid en vertrouwen uit. Kan het gezin stimuleren in hun eigen kracht. Het meest belangrijk is dat zij kwaliteiten zoals optimisme, zorgzaamheid, humor, vriendelijkheid en flexibiliteit bezitten.

"Meer weten over dit project, kijk dan op onze website of neem direct contact op met Susan via mail: s.weerd@swlingewaard.nl of bel: 06 13966541."

Ratten beheersen kolken in Haalderen

In de kolk is zwemmen en vissen weer toegestaan. (foto Sjaak Veldkamp)

HAALDEREN - Na een melding begin juli van de ziekte van Weil zijn de kolken in Haalderen weer toegankelijk om te vissen en te zwemmen. De gemeente heeft vorige week de afzetting weggehaald.

Volgens de GGD Gelderland-Midden heeft één persoon de ziekte van Weil opgelopen. Vermoedelijk tijdens een viswedstrijd. Te veel ratten zijn de oorzaak van alle ellende. De ziekte kan gepaard gaan met onder andere hoge koorts, spierpijn in de kuiten, rode ogen, en nierfunctiestoornissen. De infectie ontstaat door contact met door rattenurine besmet water.

In de kolk is zwemmen en vissen weer toegestaan. (foto Sjaak Veldkamp)

Volgens de gemeente komen sporadische gevallen van de ziekte van Weil vaker voor. “Overal waar mensen in contact kunnen komen met ratten, bestaat een zeker risico op besmetting”, zo laat de gemeente weten. Lingewaard gaat onderzoeken met welke maatregelen de rattenpopulatie bij de kolken in Haalderen verkleind kan worden.

Derde Gendtse fietstocht

GENDT - Op dinsdag 9 augustus zal de derde en laatste fietstocht van Stichting Welzijn Ouderen Gendt worden verreden. Deze tocht, voor mensen van 50 jaar en ouder, is ongeveer 50 kilometer lang en voert langs allerlei leuke plaatsen.

U kunt zelf bepalen hoeveel kilometer u van deze tocht gaat rijden. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat in Gendt. U kunt zich daar vanaf 8.30 uur inschrijven en er kan worden gestart vanaf 9.00 uur. De kosten voor deelname bedragen 3,00 euro. Na de finish zal u een consumptie worden aangeboden, terwijl om 16.00 uur de herinneringsmedailles worden uitgereikt aan de fietsers die alle drie tochten hebben volbracht.

Bovendien kunt u om 17.00 uur deelnemen aan een speciaal samengesteld fietstochtenmenu bij zorgcentrum Sint-Jozef. U dient zich dan 's morgens hiervoor op te geven bij de inschrijving. De kosten voor dit driegangen diner zijn 12,00 euro. Voor eventuele nadere informatie kunt u bellen met Ton Balduk (0481 422069).