GN Berg en Dal Heumen Mook

12 april 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 12 april 2019


Koningsdag in Millingen

Koningsdag in Millingen. (foto: Hein van Deursen)

MILLINGEN - Ruim dertig jaar al organiseren de Deurdouwers in Millingen de Oranjefeesten. OFM (Oranje Festijn Millingen) is een begrip geworden in de regio. Dit jaar krijgt Koningsdag een bijzonder tintje.

Immers de kanjers van rijwielvereniging Juliana zullen rond 14.00 uur arriveren op het Oranjeplein. Zij hebben dan zo’n zeshonderdvierendertig kilometer op een wiel gefietst. Londen – Millingen. We starten de dag om 10.30 uur op het Oranjeplein met de optocht naar het Kastanjeplein waar de aubade plaats vindt. Daarna is er de gebruikelijke braderie en vrije markt voor de kinderen en het gebruikelijke feest op het Oranjeplein met onder meer om 12.00 uur het concert van de fanfare Sint-Cecilia.

Ook dit jaar zal er live muziek aanwezig zijn. Het duo Decibel zal het publiek de middag zeker vermaken. Voor de kinderen hebben we ook dit jaar tal van activiteiten. "We hebben zeker weer voor verrassende spellen voor de jeugd gezorgd. Voor de volwassenen is er het gebruikelijke drankje opnieuw met een uitgebreid hapje. In zes kramen worden er op het Oranjeplein zelf tal van kleine lekkernijen aangeboden. De prijs hebben we bewust laag gehouden zodat u van meerdere lekkernijen kunt proeven. Van de gelegenheid maken we gebruik om de oud-gedecoreerden nogmaals dringend te vragen zich op te geven voor de ontvangst op het Oranjeplein. Dit is om organisatorische redenen noodzaak."

Inzetten op aankoop groen- en reststroken in Berg en Dal

BERG EN DAL - Soms wordt een stuk gemeentegrond ongevraagd in gebruik genomen. Inwoners trekken weleens hun tuin een stukje verder door, plaatsen schuren en schuttingen op gemeente-eigendom of nemen extra parkeerplaatsen in gebruik. Dit noemen we illegaal grondgebruik en dat is wettelijk niet toegestaan.

Dit is ook niet eerlijk tegenover andere inwoners die zich wel aan de regels houden. De gemeente Berg en Dal heeft nu beleid opgesteld waardoor het mogelijk is om de grond te kopen of huren. Wanneer inwoners gebruik maken van een stuk gemeentegrond, kunnen zij dit legaliseren. Zij moeten dan voor 31 mei het formulier 'Legaliseren Grondgebruik' invullen op www.bergendal.nl/grondgebruik. Ook kunnen zij dit formulier ophalen bij de balie van het gemeentehuis in Groesbeek en het gemeenteloket in Millingen aan de Rijn. Wanneer zij het formulier invullen, kijkt de gemeente of het mogelijk is om de grond te kopen of huren. In sommige gevallen kunnen inwoners de strook niet kopen, omdat er bijvoorbeeld kabels/leidingen lopen.

Drie kleine paas-lente-concerten met gedichten, kunst en paasbrood en passie-drank

GROESBEEK - Op 22 april verzorgt hoboïste Lidia van der Vegt voor de 31e keer een seizoenen-concert. Zij koppelt poëzie aan klassieke muziekstukken, waardoor beide kunstvormen elkaar aanvullen en zo op hun plaats vallen voor zowel ervaren als onervaren luisteraars van klassieke muziek.

Het thema van di lenteconcert is 'Zacht & Kracht’ en bestaat uit drie verschillende mini-concerten van een half uur, waarin muziek en poëzie vreugdevol de nieuwe lente zullen oproepen. In de pauzes is er paasbrood en passie-drank. De musici zijn Johnny Rahaket, viool en Gerie Daanen, accordeon.

Voor dit concert is er weer een nieuw en verrassend programma samengesteld. Samen met Lidia spelen zij duo's en trio's van diverse componisten, zoals Vivaldi, Bach, Brahms, Sjostakovitsj, Schnittke en Piazzolla. Aan de muur zijn er kunstwerken te bezichtigen van Marike Meurs. De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en Henk Barendregt.

Harry Janssen maakt weer prachtige creaties van lentebloemen uit de vrije natuur. De miniconcerten beginnen 14.15 uur, 15.15 uur en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst is 12,50 euro. Bezoekers voor het laatste concert betalen 7,50 euro. Entree kinderen: 2,50 euro (Entree kan ook in iedere pauze). Locatie: Historische Kerk aan de Groes-beek, Kerkstraat 18 in Groesbeek. Dank is er aan sponsor: Notaris Kantoor Mostart & Timmermans en Vrienden van de Seizoenen-Concerten. Reserveren is mogelijk en in verband met de verwachte toeloop aan te raden. Mail daarvoor naar: lidiafrancis@yahoo.com. Meer informatie staat op www.lidiafrancis.nl.

Je ouders of opa en oma zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Expositie Imke Beek in Marishuis

Kiemen. (foto: Imke Beek)

HEUMEN - In het Marishuis van Heumen is van 27 april tot en met zaterdag 15 juni de expositie ‘Terugblik op de toekomst’ door Imke Beek.

Wij mensen kunnen intens genieten van de natuur.We verwonderen ons door de steeds wisselende seizoenen en de verschillende verschijningsvormen die elkaar opvolgen. Dit proces inspireert Imke Beek tot het maken van beelden en installaties, waarbij zij gebruik maakt van kwetsbare materialen zoals verlijmd papier, gaas en draad.

Deze organische vormen kunnen op verrassende wijze opnieuw in de natuur geplaatst worden, maar ook gescheiden van hun natuurlijke omgeving getoond worden. Imke studeerde in 1994 af aan de academie in Arnhem, nu 25 jaar geleden.

Paasei-actie Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Net als voorgaande jaren gaan jeugdspelers van Groesbeekse Boys in de week voor pasen op pad om paaseieren te verkopen. Woensdag 17 april zullen zij tussen 17.00 en 20.30 uur in Breedeweg, Herwendaal, de Drul en plan Lage Horst langs de deur gaan.

De prijs bedraagt 2,50 euro voor een doosje verse eieren en 3,50 euro voor gekookte gekleurde eieren per doosje van tien stuks. "U kunt uw bestelling ook per mail doorgeven aan jeugd@groesbeekseboys.nl." De opbrengst komt geheel ten goede aan activiteiten voor de jeugd van Groesbeekse Boys. Meer informatie is te verkrijgen via www.groesbeekseboys.nl of info@groesbeekseboys.nl.

Gerestaureerde grafstenen herplaatst naast Mariagrotje in tuin Mariëndaal

(foto: Joop Verstraaten) Foto:

GROESBEEK – Vrijdagmorgen hebben medewerkers van de firma Spit Natuursteen uit Heijen de twee gerestaureerde grafstenen teruggeplaatst naast de gerestaureerde Mariagrot in de tuin van Mariëndaal.

Beide graven – de enige twee die nabij de 28 zusters begraven liggen – kwamen naar voren tijdens de restauratie van de Mariagrot en moesten hoognodig gerestaureerd worden. Het betrof de graven van Jo Tepe de dochter van dokter Tepe, die werkzaam was in Mariëndaal . Op 5 maart 1914 is ze op 15-jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking overleden en het graf van mevrouw Maria Hubertina Imkamp, die op 19 maart 1918 in klooster Mariëntal is overleden.

Met financiële steun van de zusters van Carolus Borremeus, Vitaal Mariëndaal en enkele particulieren konden de beide grafstenen -die meer dan honderd jaar oud waren- gerestaureerd worden. Op enkele meters afstand liggen 28 zusters begraven, deze graven zullen in 2025 naar Den Bosch verplaatst worden, waar alle zusters van deze congregatie gezamenlijk begraven zullen worden. Tijdens het plaatsen van de gerestaureerde grafstenen zijn er tv-opnames gemaakt door de Vara – EO voor het programma 'Typisch Groesbeek', dat in september zal worden uitgezonden. Ook van het plaatsen van het Mariabeeld in het grotje op 18 mei zullen opnames gemaakt worden.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 17 april: 9.00 uur H. Mis

Vrijdag 19 april: 15.00 uur Kruisweg

Zaterdag 20 april: 21.00 uur H. Mis Paaswake

Maandag 22 april: 9.30 uur H. Mis Tweede Paasdag

Kalorama

Wandeltocht

BEEK - Op zaterdag 18 en zondag 19 mei vindt voor de 81e keer de Kalorama Wandeltocht plaats.

De start is bij het Kulturhus van Beek vanaf 07.00 uur, finish 17.00 uur. Meer info staat op de facebookpagina en www.kaloramawandeltocht.nl.

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 15 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 19 april: 15.00 uur Kruisweg; 19.00 uur H. Mis, Herdenking van het lijden en sterven van de Heer.

Zondag 21 maart: 9.30 uur H. Mis Pasen

Wijziging oud papier Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Voetbalvereniging Groesbeekse Boys haalt het oud papier zaterdag 13 april in plaats van zaterdag 20 april op. Dit is de tweede zaterdag van de maand.

Normaal haalt het de derde zaterdag van de maand papier op. Door omstandigheden is dit rooster voor één keer gewijzigd. De routes zijn ongewijzigd.

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 14 april houdt het werkcomité van Odio een bingo-avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond bestaat 1.070 euro uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.

Wijziging oud papier Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Voetbalvereniging Groesbeekse Boys haalt het oud papier zaterdag 13 april in plaats van zaterdag 20 april op. Dit is de tweede zaterdag van de maand.

Normaal haalt het de derde zaterdag van de maand papier op. Door omstandigheden is dit rooster voor één keer gewijzigd. De routes zijn ongewijzigd.

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 14 april houdt het werkcomité van Odio een bingo-avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond bestaat 1.070 euro uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.

Lezing over vogels in Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging 'De Gekleurde Zanger' wordt op donderdagavond 2 mei een lezing gehouden over verschillende vogels.

Voor die avond is uitgenodigd niemand minder dan de heer Alois van Mingeroet uit België. Mingeroet kan op een zeer boeiende manier vertellen over vogels zoals Europese cultuurvogels, tropen, parkieten en kanaries. Ook voeding, verzorging en huisvesting zullen op die avond aan de orde komen. De aanwezigen wordt ook in de gelegenheid gesteld om vragen aan Mingeroet te stellen.

Op deze avond, die wordt gehouden in buurtcentrum Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek, is iedereen die geïnteresseerd is in vogels – ook niet-leden van De Gekleurde Zanger – welkom om te komen luisteren naar Mingeroet, die de aanwezigen op een bijzondere manier meeneemt in het leven van de vogels. De aanvang van de lezing is om 19.30 uur.

Ook Berg en Dalse Boa's voorzien van elektrische auto's

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL – De Berg en Dalse Boa's zijn sinds woensdagmorgen ook voorzien van elektrische auto's.

Wethouder Nelson Verheul overhandigde de sleutels van de twee extra elektrische lease auto's aan de boa's. Dit gebeurde voor het gemeentehuis. Nu heeft de gemeente Berg en Dal de beschikking over vier elektrische auto's, die bestemd zijn voor de boa's en ambtenaren, die een auto nodig hebben om bezoeken en dergelijke af te kunnen leggen en voor overige dienstreizen. De gemeente Berg en Dal wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat de gemeente het gebruik van fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel moet terugdringen. Volgens wethouder Verheul dragen de elektrische auto's hieraan bij.

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 15 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 19 april: 15.00 uur Kruisweg; 19.00 uur H. Mis, Herdenking van het lijden en sterven van de Heer.

Zondag 21 maart: 9.30 uur H. Mis Pasen

Kalorama Wandeltocht

BEEK - Op zaterdag 18 en zondag 19 mei vindt voor de 81e keer de Kalorama Wandeltocht plaats.

De start is bij het Kulturhus van Beek vanaf 07.00 uur, finish 17.00 uur. Meer info staat op de facebookpagina en www.kaloramawandeltocht.nl.

Leven is lef

"Nooit te oud om iets nieuws te beginnen."

HEUMEN - “Er lag een briefje op de mat. Daarop stond dat iemand in de buurt een workshop schilderen ging geven. Er was een beperkt aantal plaatsen. Ik ben ernaar toegegaan. Een jaar of vijf geleden. ‘t was een gezellig clubje. “En nu maakt u dit!” Ik ben onder de indruk van wat ik zie. “Die lichtinval! Hóe krijgt u dat voor elkaar?”

Tekst en foto: Gerie van der Land-Zijderveld

We lopen door zijn huis, aan alle wanden hangen schilderijen. Stillevens en kopieën van de meesterwerken van Rembrandt en da Vinci. “Hoe die schilders hun werk opzetten, die technieken, die opbouw, die kleuren, dat vakmanschap, dat fascineert mij. Realistisch schilderen spreekt mij enorm aan. Ja, dat kost tijd maar als het dan lukt! Dat geeft mij dan zoveel voldoening. Zie je deze vogel? Die veren, ’t lijkt alsof je ze aaien kunt. Die speciale glans? Daar heb ik plezier in. Zie je die ogen?”

Het is precisiewerk. Hans van Megen uit Mook is 78 jaar, heeft bij defensie gewerkt en was altijd met sport bezig. Dat doet hij nog steeds. Gym en Golfen. En met plezier kijkt hij terug op zijn trainerschap bij voetbalclub De Treffers. Bescheiden zegt hij: “Ik wist niet dat ik dit kon.”

“Leven is lef?”

“Ja! Nooit te oud om te leren en om iets nieuws te beginnen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen om het ook eens te proberen.” Lachend: “Ja! Mijn vrouw is trots. En ook leuk dat jij het mooi vindt.”

Leven is lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Vragen? Bel naar 024 - 357 05 70.

Kerkberichten H. Antonius Abt Malden

Goede Vrijdag 19 april: Kruisweg om 15.00 uur; plechtigheid om 19.00 uur met het Herenkoor.
Paaszaterdag 20 april: om 21.00 uur Paaswake met Maldens Gemengd Koor.
Eerste Paasdag zondag 21 april: om 10.30 uur H. Mis met Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Walking Dinner Molenhoek

Het hoofdgerecht ergens in het dorp. (foto: E. Dracht)

MOLENHOEK - Voor de achtste keer wordt in Molenhoek een ‘walking dinner’ georganiseerd, beter bekend als Meet & Eat Molenhoek. Deelnemers schrijven zich in als duo en eten samen met dorpsgenoten op verschillende adressen, waaronder in hun eigen huis! Gewone gerechten én specialiteiten van enthousiaste thuis-koks.

Tijdens Meet & Eat eet je elke gang van het diner op een andere locatie in een groep van zes mensen. Je krijgt zelf ook één gang toegewezen die je voor vier dorpsgenoten mag maken. Je bepaalt zelf wat je maakt en je hoeft niet ingewikkeld te doen. Gewoon je eigen succesrecept of die heerlijke pastasalade van vroeger, alles kan. Aan het eind van elke gang zie je pas waar in het dorp je het volgende deel van de maaltijd gaat eten. En ook voor nieuwe dorpsbewoners blijkt het een unieke gelegenheid om in korte tijd veel nieuwe mensen te leren kennen: “Dit is leuker dan Facebook of Instagram!”

Aanvang en afsluiting van de avond vinden plaats in het Meet & Eat café-voor-één-avond: het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP) in het winkelcentrum aan de Prinsenweg. Een unieke manier om op ongedwongen wijze kennis te maken met mensen uit jouw dorp. Dit evenement is niet meer weg te denken uit de activiteitenkalender van Molenhoek! "Doe mee aan deze editie van Meet & Eat Molenhoek op zaterdag 11 mei! Schrijf je nu in tot uiterlijk 28 april 2018 via de site. Inschrijven kan als tweetal in elke combinatie van twee personen, en vanaf 18 jaar. http://www.meeteatmolenhoek.nl/, https://www.facebook.com/MeetEatMolenhoek."

Dorpsagenda Leuth spreekt met alle

verenigingen

LEUTH - Op woensdag 17 april wordt er in de kleine zaal van De Vriendenkring een speciale bijeenkomst gehouden voor bestuursleden van alle Leuthse verenigingen/organisaties.

Deze avond wordt belegd om alle aanwezigen met elkaar in gesprek te laten gaan en hun ervaringen te delen; wat gaat er goed, wat kan er beter en waar kunnen we misschien meer samenwerken om de Leuthse verenigingen in stand te houden. Een ander doel is te komen tot de oprichting van een vrijwilligersbank, waar enerzijds verenigingen een beroep op kunnen doen, maar ook inwoners van Leuth vrijwilligers kunnen vinden die bijvoorbeeld bereid zijn een klusje te doen, zoals vervoer bieden of iets anders waar mensen mee geholpen zijn.                                                

Genodigden zijn welkom vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. "Voelt u zich aangetrokken om mee te praten, maar hebt u geen uitnodiging ontvangen, dan bent u ook welkom." De werkgroep Dorpsagenda Leuth heeft eerder al bijeenkomsten georganiseerd waar inwoners hun wensen kenbaar konden maken om Leuth aantrekkelijk te houden, maar nu zijn de verenigingen en overige organisaties aan bod om hun ideeën te uiten.

Protestantse gemeente Heumen

18 april - Witte donderdag Aanvang: 19.30 uur Voorganger: Ds D.J. Deunk, Malden 19 april - Goede vrijdag Aanvang: 19.30 uur Deze viering wordt door de voorbereidingsgroep verzorgd 20 april - Paaswake Aanvang: 22.00 uur Voorganger: Ds D.J. Deunk, Malden 21 april - Paasmorgen Aanvang: 10.00 uur Voorganger: Ds D.J. Deunk, Malden Met medewerking van muziekgroep en cantorij Collectes: Steun aan kerken in Pakistan en Diaconie Na de viering koffie drinken in de Terp.

        

Protestantse gemeente Heumen

18 april - Witte donderdag Aanvang: 19.30 uur Voorganger: Ds D.J. Deunk, Malden 19 april - Goede vrijdag Aanvang: 19.30 uur Deze viering wordt door de voorbereidingsgroep verzorgd 20 april - Paaswake Aanvang: 22.00 uur Voorganger: Ds D.J. Deunk, Malden 21 april - Paasmorgen Aanvang: 10.00 uur Voorganger: Ds D.J. Deunk, Malden Met medewerking van muziekgroep en cantorij Collectes: Steun aan kerken in Pakistan en Diaconie Na de viering koffie drinken in de Terp.

Kerkberichten H. Antonius Abt Malden

Goede Vrijdag 19 april: Kruisweg om 15.00 uur; plechtigheid om 19.00 uur met het Herenkoor.
Paaszaterdag 20 april: om 21.00 uur Paaswake met Maldens Gemengd Koor.
Eerste Paasdag zondag 21 april: om 10.30 uur H. Mis met Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Oproep oud-gedecoreerden Millingen

MILLINGEN - Het is een goede gewoonte dat op Koningsdag in Millingen aan de Rijn de oud-gedecoreerden samen met eventueel nieuw gedecoreerden na afloop van de aubade gezamenlijk met de organisatie van het Oranje Festijn en een of meerdere vertegenwoordigers van het college van Burgemeester en Wethouders op het Oranjeplein samen een oranjebitter drinken. Dit gebeurt dan voor en tijdens het concert van Sint Cecilia, vanaf ongeveer 11.30 uur.

"Als organisatie van Koningsdag zijn wij van mening dat zij die veel voor onze maatschappij betekend hebben dat zij daarvoor een Koninklijke onderscheiding kregen het verdienen om ten minste één maal per jaar wat extra aandacht te krijgen. Daarom willen wij deze actie voort zetten. Wij nodigen dan ook via deze weg alle oud gedecoreerden uit om op Koningsdag 27 april om 11.30 uur plaats te nemen op de voor hen gereserveerde tafel om samen met de burgemeester en de organisatie het glas te heffen op ons Koninklijk Huis.

In verband met de reserveringen, de hapjes en de drankjes vragen wij de oud-gedecoreerden wel om zich tevoren op te geven, zodat de organisatie weet waar ze op moeten rekenen. Opgeven kan bij Guus Hakvoort, telefoon 0481 431738 of email ghakvoort1@kpnplanet.nl. Wij verzoeken de oud-gedecoreerden zich te melden bij de informatiewagen, zodat wij hen naar behoren kunnen ontvangen. Oud-gedecoreerden, u bent van harte uitgenodigd, maar denk aan het opgeven."

Concert Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso

MILLINGEN - In verband met het 100-jarig bestaan van fanfare Sint-Cecilia is het gelukt om dit toporkest uit Nederland naar Millingen te krijgen op vrijdag 24 mei in sporthal De Duffelt vanaf 20.00 uur.

Dit orkest (ook wel KMKJWF genoemd) is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij hun concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel.

De KMKJWF is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en bestaat uit 53 muzikanten en het is de oudste kapel van Nederland. De KMKJWF speelt zoveel mogelijk origineel repertoire maar ook eigen versies van klassieke en filmmuziek. Ook begeleiden de musici-artiesten. Tijdens concerten wisselen diverse stijlen elkaar af, van modern tot klassiek. Ook laat de KMKJWF nieuwe muziek componeren. Zo kan de kapel ook in de toekomst origineel repertoire blijven spelen.

"De voorverkoop bij de Primera in Millingen aan de Rijn is gestart vanaf 16 april en u kunt via de site www.fanfare-stcecilia.nl onder het kopje ‘kaarten’ ook een bestelling plaatsen. Kaarten voor dit bijzondere en unieke concert kosten 5,00 euro; dit is inclusief een consumptie in de pauze."

Groesbeekse Boys wint van WVW

Groesbeekse Boys viert een doelpunt. (foto: Hans Hoogenbosch)

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys had het moeilijk tegen WVW, de nummer laatst van de ranglijst. Uiteindelijk zagen de vele meegereisde Groesbeekse supporters de Boys met 1-3 winnen. Met nog zes wedstrijden te gaan blijft Groesbeekse Boys de ranglijst aanvoeren.

Vooral in de eerste helft boden de gastheren uit Weurt grote tegenstand. Devin Jacobs opende vanuit een scrimmage voor het doel de score. Direct daarop werd de stand op gelijke hoogte gebracht door Julien de Bie. Bram de Bruin bracht Groesbeekse Boys op slag van rust opnieuw op voorsprong. 1-2

In de tweede helft was Groesbeekse Boys de bovenliggende partij. Het creëerde diverse kansen maar het duurde tot de eindfase voordat er opnieuw gescoord werd. Dave Kleijnen bracht de 1-3 eindstand op het scorebord.

Zondag 14 april komt SCE op bezoek. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Superpaasvleesbingoavond bij De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 20 april een paasvleesbingoavond in voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Tijdens deze paasvleesbingo zijn er vleesschalen, fondueschalen, rollades en tassen boodschappen waaronder een supervleesschaal in de wacht te slepen. Dit alles gebeurt in paassfeer. De zaal van Op De Heuvel is om 19.00 uur open. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Er worden in totaal achttien rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro.

Kleuters van De Sieppe in het nieuw

Pauline met Sjakie salamander. (foto: Dianne de Bruin) Diann

REGIO - Iedere donderdagmiddag trekt er een lange stoet kleuters van basisschool De Sieppe naar het bos bij De Koepel. Sinds kort dragen ze hesjes in vier verschillende kleuren.

Achterop prijkt de naam 'De Dikkopjes'. Dit verklapt al één van de vele activiteiten die zij in het bos doen. Bewegen en beleven staan voorop. Zo worden er hutten gebouwd, diersporen gezocht, hindernisbaan gemaakt. De betrokkenheid is groot. Op de terugweg zijn alle juffen en kinderen moe maar voldaan.

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen St Georgius

Donderdag 18 apr geen viering

Vrijdag 19 apr 19.00 uur Goede Vrijdagviering m.m.v. Parochieel Zangkoor; Yves Mambueni

Zaterdag 20 apr 20.00 uur Paaswake m.m.v. Parochieel Zangkoor Yves Mambueni Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Veronica Huisman; Fien van den Boom; overleden fam. JanssenBouwmeester-Pansier.

Maandag 22 apr 09.30 uur Gildedag Eucharistieviering m.m.v. Parochieel Zangkoor,Aloys van Velthoven. Gebedsintenties: Jill Roelofs; Ria Kroes

Nederasselt H Antonius Abt

Donderdag 18 apr 18.30 uur Witte Donderdagviering m.m.v. Mazing Joy,Aloys van Velthoven/Yves Mambueni en Andreas Inderwisch.

Vrijdag 19 apr 15.00 uur Kruiswegviering, Werkgroep Avondwake 19.30 uur Goede Vrijdagvieirng m.m.v. Gemengd Koor Werkgroep Avondwake.

Zondag 21 apr 09.30 uur Paasviering m.m.v. Gemengd koor Aloys van Velthoven en Hennie Witsiers. Gebedsintenties: Rie en Johanna Bruijsten; Marietje van Haren-Hendriks; overleden ouders Matijssen; Koos en Anna Geert-van den Burgt

Overasselt H Antonius Abt Donderdag 18 apr 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Vrijdag 19 apr 15.00 uur Kruisweg Aloys van Velthoven; 19.00 uur Kruisweg in Woord en Beels met Kruishulde/ bloem meenrengen/ m.m.v. Gemengd Koor Werkgroep Avondwake.

Zondag 21 apr 11.00 uur Paasviering Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor Yves Mambueni.

Maandag 22 apr 11.00 uur 2e Paasdagviering Samenzang Aloys van Velthoven.

Diverse zorghulpmiddelen vinden hun weg naar nieuwe gebruikers

(foto: Joop Verstraaten) Foto

GROESBEEK – DE HORST – Het Open Huis van de tweedehands Zorghulpmiddelen Bij Margreet Snel aan de Reestraat 5 in het Kerkdorp De Horst heeft weer voor de nodige belangstelling gezorgd. Ook nu weer zijn diverse tweede hands zorghulpmiddelen bij nieuwe gebruikers terecht gekomen.

De opbrengst van deze zorghulpmiddelen is bestemd voor Fun voor gehandicapte kinderen. Het vorig jaar is een racerunner aangeschaft.

Bingoavond in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Protestanse Gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Witte Donderdag 18 april, aanvang 19.30 uur

Viering voorbereid door werkgroep samen met da. Janneke Ruijs; Viering van de maaltijd van de Heer.

Goede Vrijdag 19 april, aanvang 19.30 uur

Viering voorbereid door werkgroep samen met da. Janneke Ruijs.

Stille Zaterdag 20 april, Paasnachtviering, aanvang 22.00 uur, met o.a. viering van de maaltijd van de Heer.

voorganger: da. Janneke Ruijs .

Paasmorgen, 21 april, aanvang 10.00 uur

voorganger: da. Janneke Ruijs

Tijdens alle vieringen is er een collecte voor een project van Kerk in Actie.

Millingse volleybalfeesten op sportpark De Hove

MILLINGEN - In het weekend van 24 tot en met 26 mei is het weer zover. Stam organiseert dan samen met Sportvereniging Switch ’87 De Millingse Volleybalfeesten. Dit jaar het 45e Buitentoernooi; overdag lekker sporten en ’s avonds feesten: Vrijdagavond met DJames, zaterdagavond komt Anderkovver. Overdag wordt de muziek verzorgd door DJens (zaterdag) en Feest DJ Mike (zondag).

"Schrijf nu in voor het grootste en meeste veelzijdige volleybalfeest in de regio Nijmegen: Gras - en beachtoernooi op Sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn." Gespeeld kan worden in de volgende klassen:

Senioren

6x6 op gras: regioklasse dames en heren
6x6 op gras: recreatief voor dames, heren en mixteams
3x3 op gras: 1e divisie t/m 4e klasse, dames en heren
2x2 beach op zaterdag: 1e divisie t/m 4e klasse, dames en heren

Jeugd

Aspiranten A, B, C
CMV (9-12 jaar) op zaterdag

Informatie en inschrijven via www.stamvolleybal.com en info@stamvolleybal.com. "Op zondag organiseren wij weer samen met de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) een officieel jeugdbeachtoernooi in het kader van het Junior Beach Circuit: In het JBC kan jeugd in de leeftijd van 12 tot 19 jaar beachvolleyballen op zijn of haar eigen niveau. Het zijn gezellige en leuke toernooien door het hele land; op het strand of bij een beachvolleybalaccommodatie. Eén van deze toernooien is dus dit jaar bij Switch '87 voor de categorieën mix < 13 jaar en meisjes < 15, <17 en <19 jaar. Inschrijven voor het JBC kan vanaf 1 april alleen via de Nevobo www.zelfbeachen.nl tot en met 19 mei 12.00 uur."

Concert Mosa Trio in kerk Mook

MOOK - Op zondag 14 april treedt in de kerk van Mook het Mosa Trio op, bestaande uit Alexandra Van Beveren (viool), Paul Stavridis (violoncello) en Bram de Vree (piano).

Sinds zijn oprichting in 2010 heeft het Mosa Trio in veel grote zalen in Nederland en België gespeeld, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, Theater aan het Vrijthof (Maastricht), Bozar (Brussel) en de Academiezaal (Sint-Truiden). Ook is het te gast geweest op verschillende festivals zoals het Grachtenfestival (Amsterdam), Festival Classique (Den Haag), het Orlando Festival (Kerkrade) en het Klarafestival (Brussel). Naast de vele optredens in zijn thuismarkt heeft het Mosa Trio internationaal concerten gegeven in onder andere het Opera Museum Verona (Italië), de Sichuan Conservatory of Music (China) en op het Festival de Musique d’Illzach (Frankrijk). Het Mosa Trio heeft tientallen live radio- en tv-uitzendingen op zijn naam staan. Het heeft diverse prijzen gewonnen.

Dit geweldige trio kunt u dus op zondag 14 april beluisteren en zien in de kerk H. Antonius Abt in Mook. Het programma bestaat uit: W.A. Mozart – Pianotrio in Bes, KV502; J. Brahms – Pianotrio in c, Op. 101; M. Ravel – Pianotrio in a. Het begint op 20:00 uur. Kaartjes zijn voor 17 euro verkrijgbaar op www.kamermuziekmookenmiddelaar.nl. In de kerk voorafgaand aan het concert kosten ze 18 euro. Voor jongeren onder de 18 jaar is het 9 euro. De prijs is inclusief een consumptie in de pauze.

Open Dag Forte Welzijn

(foto: Peter Hendriks)

REGIO – Forte Welzijn heeft op donderdag 28 maart een open dag gehouden, waarbij aandacht werd besteed aan welke werkzaamheden Forte Welzijn verricht voor de verschillende gemeenten en dorpen.

De samenkomst was bij Wijnfort Lent waar de aanwezigen werden toegesproken door de directeur van Forte Welzijn Lucien Peeters, waarna de Forte Welzijn Markt werd geopend. Vervogens ging men in groepen op pad naar de gemeenten Berg en Dal, Heumen en de Overbetuwe. In Millingen werd een bezoek gebracht aan de beweegtuin en aan het TOF jongeren ontmoetingscentrum. Vandaar vertrok het gezelschap naar het Kulturhus in Beek voor het nuttigen van een lunch. Na de lunch werden er bewegingen aan tafel gedaan die met een speciaal ontwikkeld programma zijn samengesteld. Hierna vertrok men weer naar Wijnfort Lent, waar de afsluiting van de open dag plaatsvond .

Wethouder Visser heropent jeu de boulesbaan in Berg en Dal

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Bij dorpshuis Kerstendal aan de Kerstendalseweg in Berg en Dal is weer een jeu de boulesbaan, die er zijn mag.

Zondagmiddag even na 14.00 uur was het wethouder Annelies Visser die de eerste bal mocht werpen op de geheel gerenoveerde Jjeu de boulesbaan. Het bestuur van Kerstendal alsmede de jeu de boulers van Berg en Dal waren bij de heropening aanwezig en hebben uiteraard een balletje gegooid.

Malden Goes Classics met Radio10

MALDEN - Is een feestje voor jou niet compleet zonder hits van artiesten als Madonna, Robbie Williams, UB40 en Michael Jackson? Dan zit je helemaal goed met de Radio 10 Drive In Show. Zing en swing mee met de Grootste Hits Aller Tijden, gedraaid door je favoriete Radio 10-dj’s!

Zaterdagavond 8 juni van 21.00 tot 01.00 uur is in MFC Maldensteijn, Kerkplein 8 in Malden Radio10 met topdj René Verkerk. Tickets (tien euro) zijn alleen online verkrijgbaar op https://www.ticketkantoor.nl/shop/radio10.

Optreden gospelkoor 'Spirit of love' in Molenhoek

Gospelkoor Spirit of love.

MOLENHOEK - Woensdag 24 april om 20.00 uur presenteert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een concert in de kerk van Molenhoek.

Als afsluiting van een prachtig seizoen zal het gospelkoor 'Spirit of Love' uit Tegelen deze avond optreden. Het koor bestaat uit 28 enthousiaste leden en zij hebben een repertoire dat bestaat uit Engelstalige gospels en negrospirituals. Sommige nummers zijn swingend en uitbundig, andere nummers worden juist heel ingetogen en subtiel gezongen. Voor het koor als gospelkoor is het van groot belang om een lied in een unieke uitvoering te kunnen brengen. Gebracht worden nummers als koor in zijn geheel, soms meerstemmig en soms ook met eigen inbreng van verschillende solisten.

De entree inclusief een kop koffie of thee bedraagt acht euro (leden 4,-).

Vitens graaft gat op trottoir en daar blijft het bij Wandelaars moeten de weg op en brievenbus is onbereikbaar

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het is al weken een doorn in het oog van bewoners en passanten van de Van Nispenstraat in Groesbeek. Daar heeft Vitens weken geleden midden op het trottoir en voor een brievenbus een groot gat gegraven en daar is het bij gebleven.

Voetgangers en mensen met een kinderwagen moeten de weg op met alle gevaren vandien. Ook bij de steeds schaarser wordende brievenbussen moet men elders een andere brievenbus gaan zoeken omdat men er niet bij kan komen. Mensen die het wel proberen om een brief te posten lopen het gevaar in het gat te vallen. Het is bij de omwonenden niet bekend waarom Vitens het gat zo al weken lang open laat liggen. Het vermoeden bestaat dat men het gewoon vergeten is het gat te dichten. Hopelijk wordt er nu actie ondernomen voordat er ongelukken gebeuren, laat een verontruste buurtbewoner weten.

Gedicht van de Week

Citrovlinder op paardebloem. (foto: Paul Rongen) Amateurfotograaf Paul Rongen

Lente

Winden waaien weg,

lucht wordt weer egaal,

temperatuur is zoel.

Zomertijd treedt aan,

winter is vervlogen,

geen kou meer in de lucht.

De aarde groent,

grauwheid is voorbij

leven krijgt meer kleur.

Wat verlangden we

naar die ommekeer,

dat zuivere jaargetijde.

Voorbij die wintertijd

met verstilde emotie,

zo kleurloos.

Frits Litmaath

Cultuurfolder Groesbeekse musea

BERG EN DAL - Museumpark Orientalis, het Afrika Museum en het Bevrijdingsmuseum en de Stichting Toerisme & Recreatie (STER) werken al twintig jaar samen onder de naam Groesbeek Museumlandschap. Ook in 2019 zijn alle activiteiten van de drie musea overzichtelijk gebundeld in een gratis flyer.

Tegelijk met de flyer is de Museumkortingsbon verschenen, waarmee liefst 25 procent korting op de toegangsprijs wordt verkregen. Op 5 april is het eerste exemplaar is door Erik de Gans uitgereikt aan de wethouder van Toerisme, Sylvia Fleuren. "Groesbeek Museumlandschap is een duurzame samenwerking gebleken, waarbij de folder slechts één van de succesvolle co-producten is. Met meer dan 180.000 bezoekers zijn de musea een belangrijke factor in de versterking van dag- en verblijfstoerime in onze gemeente", aldus de wethouder.

In de flyer wordt per dag aangegeven wat er in welk museum te beleven is. Bovendien is er aandacht in de flyer voor de exposities en de tentoonstellingen in de musea, waaronder de doorlopende expositie in Museumpark Orientalis: 'Proeven van het Midden Oosten'.

In het Bevrijdingsmuseum is nog tot 1 augustus de bijzondere tentoonstelling 'Laat me mezelf zijn' over Anne Frank te zien en in het Afrika Museum staat vanaf de zomer eigentijdse Afrikaanse mode centraal onder de titel 'Fashion Cities Africa'.

De flyer is gratis verkrijgbaar bij alle VVV's in de regio en bij de meeste dag- en verblijfsaccommodaties in de wijde omgeving. Voor de internationale bezoeker is er eveneens een gecombineerde Engels/Duitse variant van de flyer verkrijgbaar. De flyer wordt ook verspreid op nationale en internationale toeristische consumentenbeurzen.

Oorspronkelijke bewoners van de Stekkenberg: afstammelingen van de Batavieren?

Stekkenbergse handboogschutters in 1937 (collectie G.G. Driessen) (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Oorspronkelijke bewoners van de Stekkenberg: afstammelingen van de Batavieren?

Bovenstaande stelling is overgenomen uit De Maasbode van 15 juli 1900. Katern LETTEREN EN KUNST. 'Iets over het ontstaan en de geschiedenis van Groesbeek'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

de Romeinse adelaars, niet tevreden met de overwinningen in Gallië behaald, steeds meer en meer noordwaarts drongen en zich ook reeds in de vlakke velden van de Betuwe hadden vertoond en op den zuidelijke oever der Waal het sterke Neomagus of wel het Oppidum Batavorum hadden aangelegd, begon nog onder de muren van deze vesting een onmetelijk woud, waarvan de eentonigheid slechts werd afgebroken door naakte heidevelden en uitgestrekte veenplassen, dat zich ver uitstrekte tussen Rijn, Waal en Maas in. Lang duurde de strijd, dien de Romeinen te strijden hadden om de krachtig gebouwde zonen van het noorden, de dappere Batavieren, ten onder te brengen, want dat de verhouding tussen de twee rassen niet vriendschappelijk was, daarvoor hoeft men slechts het opschrift op het oude Valkhof te lezen en dan gedenkt men weer aan de worsteling der Batavieren om hun vrijheid onder Claudius en Labes (...) Was het wonder, dat het vrijheidsgezinde volk eindelijk verdroot zich onder het Romeinse juk te buigen en dat zij langzamerhand de vruchtbare Batouwe gingen verlaten, buiten het bereik van den stadhouder. (…) De overleving zegt – het is slechts overlevering- dat een kolonie van hen het woud naar het zuiden introk en zich neerzette in het door bossen omgeven dal, waar thans Groesbeek ligt. Wat hier van waar zij of niet- wij durven het niet beslissen, maar opmerkelijk is toch wel de gelijkenis, bestaande tussen een zeker gedeelte der tegenwoordige bewoners van Groesbeek, de bewoners van de z.g. Stekkenberg, en de zonen der Batavieren, zoals wij die – ofschoon slechts gebrekkig – uit Caesaris Rellum en uit Tacticus Annales leren kennen. Blond of rossig haar, blauwe ogen, een zwervend bestaan leiden – 't is juist zoals de Romeinse historici ons de bewoners van het Waaleiland schilderen, maar zeker is het natuurlijk niet. (…)

Excursie IVN Rijk van Nijmegen

UBBERGEN - Zondag 14 april gaat IVN Rijk van Nijmegen naar het idyllische landschap tussen Nijmegen-Oost en Beek-Ubbergen. Een glooiend en open gebied tussen de bossen, met akkertjes, uitzichten en lieflijke tafereeltjes.

Ook wel genoemd de Verblijfplaats der Gelukzaligen. Romantischer kan het bijna niet in de lente. Dat op zich is al de moeite waard, maar daar bovenop zullen de IVN-gidsen je een ontmoeting voorschotelen tussen Wetenschap en Natuur. Je wordt aan het denken gezet en geniet tegelijkertijd van de wandeling. Ga mee en beleef het! Vertrek om 14.00 uur vanaf de slagboom van het Geldersch Landschap tegenover Rijks straatweg 67 in Ubbergen. Parkeren op de Rijksstraatweg Kosten: twee euro per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie staat op www.ivnnijmegen.nl.

Constance Kersjes uit Malden gekroond tot Miss Teen of Gelderland

Constance Kersjes Miss Teen of Gelderland 2019. (foto: Roy Froma Fotografie)

MALDEN / NUNSPEET – Constance Kersjes (17) uit Malden is zaterdag 30 maart in Veluvine Nunspeet uitgeroepen tot Miss Teen of Gelderland 2019. Zij mag nu voor Gelderland uitkomen voor de Miss Teen of the Netherlands verkiezing die 30 augustus wordt gehouden.

29 Gelderse schonen streden om de titels Miss Teen, Miss Beauty en Miss Intercontinental of Gelderland 2019. Uit alle hoeken van de provincie kwamen familie, vrienden en fans naar het prachtige en bomvolle theater. De avond werd geopend door een spetterende groepsdans waaraan alle dames deelnamen. Na de dans kwam de voorstelronde, bikinironde en hashtagronde om vervolgens in galajurk de laatste ronde te doorlopen. Na deze rondes was het moeilijke moment aangekomen voor de achtkoppige jury.

Na een pauze was het tijd voor de uitslag. De miss Teen is de categorie voor meiden tussen de 15 en 18 jaar, Miss Beauty en Miss Intercontinental is voor meiden van 18 tot 26 jaar. Miss Teen of Gelderland 2019 werd Constance Kersjes 17 jaar uit Malden, Miss Beauty en Miss Intercontinental of Gelderland werden respectievelijk Nikki Prein 21 jaar uit Kilder en Juno Zenza 19 jaar uit Eerbeek.

De winnaressen mogen zichzelf straks bewijzen tijden de Miss Teen en Miss Beauty of the Netherlands verkiezing in augustus. Houd voor informatie over de inhoud van het programma de facebookpagina van Miss Beauty of Gelderland in gaten. (www.facebook.com/MissBeautyofGelderland)

Vernielingen in winkelcentrum

(foto: Irma van de Scheur)

GROESBEEK – Vermoedelijk baldadige jongelui hebben vrijdagavond waaarschijnlijk na winkelsluiting diverse ergerlijke vernielingen aangericht in en rond winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

Zo werden uit de vier bloemenbakken de tulpen eruit getrokken en in de winkelpaden gegooid. Eieren werden kapot gegooid en flessenmelk werd op de paden leeggegooid. Ook bij de draisine werd een grote bende aangericht door huisvuil en dergelijke te deponeren en de banken te vervuilen. De ondernemers van Bellevue zijn het onderhand zat en gaan de volgende week op gesprek bij de gemeente om een eind te maken met de vernielingen en overlast, die bijna dagelijks wordt ervaren in het winkelcentrum.

(foto: Irma van de Scheur)

Zij eisen camera's en niet te vergeten het optreden van de boa's, want er wordt volgens hen niet of nauwelijks gehandhaafd. Iedereen was verbolgen over hetgeen zij zaterdagmorgen in het winkelcentrum aantroffen. Zij hadden te doen met Theo Weijers, die namens de gemeente Berg en Dal het centrum schoonhoudt. Ook wethouder Irma van de Scheur die toevallig zaterdagochtend boodschappen ging doen in winkelcentrum Bellevue werd geconfronteerd met de aangerichte rotzooi. Het is verschrikkelijk wat voor een bende er is aangericht. Ook zij is het er mee eens dat er maatregelen genomen moeten worden om dit in de toekomst te kunnen voorkomen, zo liet zij de ondernemers weten.

De Kiste Trui-Aspergetour, je steekt er wat van op

PLASMOLEN - Op zondag 14 april opent 't RestaurantGilde van Kiste Trui officieel het aspergeseizoen.

De gildeleden ontvangen hun gasten elk met aspergegerechten en de daarbij behorende wijnen. Verder laat aspergeteler Koen-Jos Berns een ieder kennis maken met de asperge, is er een Mini-masterclass Asperges en maakt men kennis met de legende van het Moocks Raampje.

De Aspergetour met vijf maal gerechten, wijnen en activiteiten start om 12.00 uur bij De Pannekoekenbakker in Plasmolen. Voor meer informatie: www.kistetrui.nl.

KBO Beek ontmoet Rembrandt

(foto: René Hendriks)

BEEK – Maandag 1 april konden er helaas maar 45 leden van de KBO Beek, het dubbele aantal was mogelijk geweest voor de gesponsorde uitstap van de Museumplusbus, naar het Rijksmuseum in Amsterdam.

"Vertrokken werd er vanaf de Waterstraat om 09.15 uur, na 90 minuten zaten wij aan de koffie in de brasserie Zuiderbad, even later werd daar onze lunch geserveerd, waarna wij voldaan over het Museumplein naar het Rijks liepen. In drie groepen met gidsen kregen wij uitleg over al het fraais van wat het museum ons te bieden heeft, kunst van de hoogste kwaliteit. Om 15.00 uur vertrok de Museumplusbus weer naar Beek, onze leden die zich hadden aangemeld voor het drie gangen diner met consumptie, sloten de dag af in hotel `t Spijker, de anderen gingen voorzien van de nodige indrukken naar huis. Bij de volgende gesponsorde uitstap kunt u er ook bij zijn wanneer u voor 20 euro per kalender jaar lid wordt van de KBO Beek, de seniorenvereniging die de kunst ambieert, maar ook nog veel meer voor u kan betekenen", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek.

De Kiste Trui-Aspergetour, je steekt er wat van op

PLASMOLEN - Op zondag 14 april opent 't RestaurantGilde van Kiste Trui officieel het aspergeseizoen.

De gildeleden ontvangen hun gasten elk met aspergegerechten en de daarbij behorende wijnen. Verder laat aspergeteler Koen-Jos Berns een ieder kennis maken met de asperge, is er een Mini-masterclass Asperges en maakt men kennis met de legende van het Moocks Raampje.

De Aspergetour met vijf maal gerechten, wijnen en activiteiten start om 12.00 uur bij De Pannekoekenbakker in Plasmolen. Voor meer informatie: www.kistetrui.nl.

Beleef de lente met Oerrr op Landgoed Mookerheide

Beleef de lente. (foto: Gerke van de Hoef)

MOLENHOEK - De eerste bloemen gaan bloeien en de groene blaadjes beginnen te ontluiken. De vogels kwetteren er de hele dag volop op los. Er is geen ontkomen aan: het is lente! Ontdek samen met de boswachters van Oerrr op tweede paasdag 22 april de lente en ga mee op avontuur.

Met pasen beleven we de lente het beste. De natuur fleurt helemaal op en het wordt steeds groener. Vogels bouwen hun nestje, maar hoe doen ze dat? Welke vogeltjes leven er op het landgoed, kunnen we ze vinden? In de tuinen groeien volop plantjes. Maar hoe gaat dat groeien eigenlijk. Hoe komen we toch aan al die lekkere tomaatjes en slaplantjes? We gaan het allemaal ontdekken tijdens deze tocht die volop in het teken staat van de lente. We gaan de vogels ook nog verrassen met een mooi huisje zodat je thuis ook nog kunt genieten van de lente. De boswachters kunnen niet wachten om met je op pad te gaan.

De tocht begint om 14.00 uur op het grasveld buiten bij de Landwinkel, aan de Heumensebaan 2 in Molenhoek en is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Rond 16.00 uur is het weer afgelopen. Kinderen mogen alleen komen, maar als papa of mama het ook leuk vind mogen die uiteraard ook meekomen, maar dat hoeft niet. Ze moeten dan ook een kaartje kopen. Je kunt ze natuurlijk ook het op terras bij Lagom neerzetten. De kosten voor leden of kinderen van Oerrr zijn 6 euro en niet leden betalen 9 euro per persoon. Zorg dat je kleding aan hebt die vies mag worden en stevige schoenen aan hebt. Honden mogen niet mee. Opgave is verplicht via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. Er kunnen maximaal vijftien kinderen meedoen.

Switch dames winnen laatste uitwedstrijd

MILLINGEN - "Donderdag 4 april speelden we onze laatste uitwedstrijd van het seizoen in Horssen tegen Atalante D1. In de eerste set speelden we goed, met veel servicedruk en harde aanvallen. Het ging gelijk op, maar halverwege de eerste set wisten we op de service van Marise en Ruth het gat te slaan. Die voorsprong gaven we niet meer weg en pakten de eerste set met 21-25."

"Set twee begon slecht. We stonden al vrij snel achter met 5-1 en konden geen vuist maken. De service druk was weggevallen en de aanval verliep ook niet naar behoren. We kwamen wat moelijker langs de lange blokkering van de tegenstander en kwamen niet toe aan ons eigen spel. Atalante trok de set naar zich toe, 25-23.

De derde set was lastig, ook omdat Marise last van haar rug kreeg. Patricia kon haar daarom nagenoeg niet aanspelen, en moest meer gebruik maken van de andere aanvalsters. Ruth en Adriënne hadden een groot blok tegenover zich, maar wisten daar wel raad mee. De servicedruk werd door iedereen weer opgevoerd. De set werd gedisciplineerd uitgespeeld, 19-25.

De vierde set was onwijs spannend. We scoorden in deze set echt mooie punten, keiharde aanvallen van Dirkje en Adriënne, afgewisseld door mooie prikballen van Ruth. We kwamen op 20-24 op matchpoint. Atalante kwam echter terug tot 24-24 en pakten daarna zelfs nog een punt. Gelukkig wisten de service terug te halen door een mooie klap van Marise. Op 27-28 serveerde Adriënne een moeilijke bal, die Atalante niet meer terug bracht, 27-29.

Zaterdag 11 april spelen we thuis om 16.30 onze laatste wedstrijd van het seizoen, een streekderby tegen Ikaros."

Robot bekijken en programmeren in Bibliotheek Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Kinderen hebben onlangs kunnen kijken en kennis kunnen maken met een echte robot die was neergestreken in de openbare bibliotheek in het Millingse Kulturhus in het voormalige gemeentehuis aan de Heerbaan in Millingen.

Het was een bijzondere ontmoeting. De kinderen konden zelf de robot programmaren zodat ze hem uiteindelijk naar hun hand hebben kunnen zetten. Het zag er overigens wel naar uit dat de robot snel vrienden maakt, gezien bijgaande foto.

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 16 april: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed en biechtgelegenheid.

Donderdag 18 april: 19.00 uur H. Mis Witte Donderdag met gemengd koor.

Vrijdag 19 april: 15.00 uur Kruisweg; 17.30 uur Kinderkruisweg.

Zondag 21 april: 11.00 uur H. Mis Pasen met gemengd koor en kinderwoorddienst.

Zeven keer over kuitenbijter de Oude Holleweg

(eigen foto)

BERG EN DAL - Kom op een zonnige zaterdag in het voorjaar in het centrum van Beek en je ziet ze één voor één de Nieuwe en Oude Holleweg op fietsen. Toerfietsers, handbikers, fanatieke wielrenners, mountainbikers uit heel het land met ieder zijn of haar eigen motivatie zich in het zweet te werken.

Tijdens Zeven voor Leven op 26 mei zullen zo'n duizend fietsers proberen één tot maximaal zeven rondjes van 20 kilometer met maximaal meer dan 2000 hoogtemeters tussen Beek, Berg en Dal en Groesbeek te rijden en daarmee geld op te halen voor stichting Kanker Zien. Deze stichting heeft als doel onderzoek te steunen om kanker eerder te zien en gerichter te behandelen. Hierdoor wordt de kans op genezing en kwaliteit van leven na genezing aanzienlijk verhoogd. Vanwege dit goede doel én het on-Nederlands steile parcours wordt Zeven voor Leven ook wel het Nederlandse broertje van Alpe d'Huzes genoemd.

'Pittig parcours, maar mooi'
Deelnemers bereiden zich individueel en in teamverband voor op deze fietsuitdaging. Afgelopen zaterdag 30 maart scheen de zon en kwam Zeven voor Leven-team 'De Vermeulen Groep' samen met individuele deelnemer Barry Duijndam het parcours verkennen. Voor deze zuid-Hollanders was het flink aanpoten op dit bergachtige parcours met klimmetjes op de Oude Kleefsebaan, Van der Veurweg en Oude Holleweg. Onder aan de Nieuwe Holleweg kregen ze koffie, stroopwafels en een paaseitje van de organisatie -vertegenwoordigd door Johan Tiesnitsch en Hellen Dankers. Zij vroegen deze kanjers wat ze van het parcours vonden. Duijndam, die inmiddels in zijn eentje al meer dan 3000 euro heeft opgehaald voor Zeven voor Leven, vertelde hen dat hij tevreden is over het parcours: "Het is een mooi en pittig rondje. Vooral de Oude Holleweg is een behoorlijke kuitenbijter. Maar ik heb nu al zin in 26 mei!" 'De Vermeulen Groep' had iets bravoure, maar na het derde rondje begonnen ze al iets anders te piepen: van "2 vingers in de neus", ging het al snel "toch nog even trainen om die 7 rondjes vol te maken". Gelukkig mag je bij Zeven voor Leven zelf bepalen hoeveel rondjes je fietst en op welke fiets. Belangrijkste is zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel en samen een mooie dag beleven!

Inschrijven voor deze fietsuitdaging, één van de deelnemers sponsoren of vrijwilliger worden kan via www.zevenvoorleven.nl. Op de dag zelf (26 mei) de deelnemers supporteren wordt ook zéér gewaardeerd; in elke van de dorpskernen worden activiteiten georganiseerd, waarbij u hopelijk voor een 4-daagse sfeer gaat zorgen.

Is gemeente

Berg en Dal

dementie-

vriendelijk?

BERG EN DAL - Er zijn steeds meer mensen met dementie, ook in de gemeente Berg en Dal. DementieNet Berg en Dal en de gemeente Berg en Dal vinden het belangrijk dat inwoners geïnformeerd zijn over dementie. Daarom starten we binnenkort een groot onderzoek over wat inwoners weten en willen weten over dementie.

Een op de vijf mensen krijgen te maken met dementie, in de gemeente Berg en Dal betekent dit dat er 7000 mensen de diagnose dementie krijgen. We krijgen in onze samenleving steeds vaker te maken met dementie. Dit komt omdat mensen steeds ouder worden en daarom meer kans hebben op het krijgen van dementie. Maar ook omdat de meeste mensen met dementie thuis blijven wonen.

Wat is dementie eigenlijk? Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm?van dementie is de ziekte van Alzheimer. Bij dementie zijn de zenuwcellen in de hersenen beschadigd. Soms zijn niet de zenuwcellen beschadigd, maar de verbindingen tussen de cellen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden.?

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven. Hij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen.

Wilt u weten hoe u beter kunt omgaan met dementie? Ga dan naar https://samendementievriendelijk.nl/. Hier kunt u een gratis een online-training volgen. Maakt u zich zorgen over uzelf of over iemand anders? Op de websites van www.alzheimer-nederland.nl of www.dementie.nl kunt u meer informatie vinden. Natuurlijk kunt u ook altijd terecht bij uw huisarts.

Publiek laat De Fraps in de steek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK - Ondanks een grote flyeractie en de nodige bekendheid over de komst van blaaskapel De Fraps in Voorzieningenhart Op de Heuvel heeft het publiek De Fraps in de steek gelaten.

Ondanks dat er slechts zo'n 30 bezoekers op De Fraps af waren gekomen, hebben de muzikanten gewoon hun programma afgewerkt. De muziekliefhebbers die aanwezig waren hebben in ieder geval kunnen genieten van de vrolijke Egerländermuziek, die de top muzikanten ten gehore brachten. In de pauze waren er broodjes worst te verkrijgen. De organisatie – onder hen inwoners van dDe Stekkenberg – verwachten dat de slechte opkomst te maken heeft, dat er zaterdagavond op diverse plaatsen in Groesbeek wat te doen was. Het is gewoon jammer -ook voor De Fraps- die er toch voor gezorgd heeft, dat de mensen die er waren een gezellige muziekavond hebben gehad.

Nijmeegse Kunstnacht lanceert campagnebeeld editie 2019

Promobeeld Nijmeegse Kunstnacht 2019

NIJMEGEN - Bij zonsondergang krijgt de lucht de mooiste kleuren. De hemel gaat van lichtblauw naar oranjerood, van roze naar paars en van donkerblauw naar zwart. Deze avondkleuren zijn te herkennen op de nieuwe Kunstnachtposter.

Het campagnebeeld van 2019 neemt je mee in de typische Kunstnachtbeleving: je dompelt je onder in een bonte en feestelijke nacht, je ontdekt nieuwe kunstvormen, je leert culturele locaties op een nieuwe manier kennen en je wordt steeds verrast met nieuwe kunstervaringen. Negende editie Nijmeegse Kunstnacht Op zaterdag 21 september vindt de negende editie van de Nijmeegse Kunstnacht plaats.

Dit jaar nemen ruim veertig cultuurorganisaties uit Nijmegen en omstreken deel aan het festival. Op meer dan 20 culturele locaties is een doorlopend programma te zien van beeldende kunst, muziek, film, theater, literatuur, wetenschap, multimedia en dans. Het festival vindt plaats in het stadscentrum en het Honigcomplex te Nijmegen. Kunstdiner, opening en Nachtfeest De Kunstnacht wordt om 19:30 geopend in Doornroosje met een bijzondere act, die later bekend wordt gemaakt. Voorafgaand aan de opening vindt een speciaal Kunstdiner plaats in het café van Doornroosje. Tussen 20:00 en 01:00 uur is er een doorlopend programma op de deelnemende locaties. Bezoekers kunnen zelf een route samenstellen en krijgen met een passe-partout toegang tot alle locaties. Vanaf 00:00 uur wordt de Kunstnacht feestelijk afgesloten met het Nachtfeest in Brebl. In juli wordt het volledige programma van de Nijmeegse Kunstnacht bekend gemaakt.

Repair- en Internetcafé in Millingen

Reparatie stofzuiger. (foto: SWOM)

MILLINGEN - Op zaterdag 20 april is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Men is welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening."

"Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 25 mei. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl."

Gregoriaanse zang en ritueel in kapelruïne Sint-Walrick Overasselt

Het zingen van de leden van de schola. (foto: Jos Verhagen) jos verhagen

OVERASSELT - Op paaszaterdag 20 april om 07.00 uur bij het ochtendgloren zal de Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen, gekleed als Benedictijner monniken voor de twaalfde keer een ochtendritueel zingen met zeer oude Gregoriaanse gezangen bij de Koortsboom en de Sint-Walrickkapel, Sint-Walrickweg 5 in Overasselt. Gregoriaanse gezangen komen voort uit de oude katholieke traditie.

De zonsopkomst bevestigt de oerkracht van die plek en haar legendes bij kapel en koortsboom. De plek wordt verbonden met Karel de Grote die in het jaar 777 hier genezing vond door bemiddeling van Sint-Willibrord. De betekenis van deze plek en haar koortsboom is de laatste honderd jaar sterk toegenomen. Mensen hangen op bereikbare en onbereikbare plekken aan de takken lapjes op van ernstig zieken, met verlangen naar genezing of verbetering. De huidige ruïnekapel (15e eeuw) is een later bouwsel voortkomend uit de Benedictijnerorde van Sint Valéry (7e eeuw), die hier later een klooster heeft gevestigd.

De schola zal gezangen ten gehore brengen over Sint-Walrick en Sint-Willibrord en gezangen voor het komende paasfeest. Er zullen ook twee lapjes opgehangen worden van zieken aan de boom. Iedereen is op paaszaterdag, 20 april om 07.00 uur van harte uitgenodigd op Sint-Walrickweg 5 in Overasselt, om te genieten van zang, de vogels en de kracht en uitstraling van deze plek in de ontluikende dageraad. Na afloop is er koffie in het nabijgelegen restaurant.

23 / 36


van 11 tot en met 17 april

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. Op het werk is de ram ook een echte solist. Het liefste heeft hij binnen een bedrijf zijn eigen toko. Ram is ook een echte pionier. Het liefste zou hij uit het niets iets helemaal opbouwen. Hard werken is hem niet vreemd. Maar hij is dan ook het type dat niet stil kan zitten. Ondernemen zit hem in het bloed. Hij zou dan ook het liefst een eigen onderneming hebben.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vlak voor het weekend ben je nogal onrustig. De oorzaak ligt hem in het feit dat anderen voor jou willen bepalen wat goed voor je is. De ergernis blijft tijdens het weekend aanhouden. Een goed gesprek hierover op maandag maakt dat het allemaal voor jou een stuk beter te relativeren is.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vlak voor het weekend krijg je goed nieuws. Waarschijnlijk gaat het over je werk. En hoogstwaarschijnlijk zal dit nieuws je meer zekerheid geven. En dat is voor jou als stier héél belangrijk. Maandag trek jij de banden met iemand sterker aan maar wil je ook niet al te veel belangstelling.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op vrijdag staat jouw mond niet stil. Mensen worden helemaal gek van die vloedgolf aan woorden! Na het weekend is het 'geen woorden maar daden'. Als iemand jou dan iets vraagt reageer je kort maar krachtig. Vanaf woensdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken ram. Dat geeft nog meer actie!

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Vrijdag weet je een dilemma te ontvluchten dankzij de hulp van vrienden en kennissen. Het weekend is een beetje onrustig. Daarom blijf je het liefste alleen thuis. Maandag is de allerbeste dag om vooruit te komen met allerlei klussen. Woensdag trek je de bedoeling van een vriend in twijfel.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Tijdens het komende weekend kom je tegen je zin in een soort machtsstrijd terecht. En het dreigt hard tegen hard te gaan. Op zondag laat jij echter zien dat jij de wijze van de twee bent. De ander probeert je nog wel uit je tent te lokken, maar jij gaat daar niet op in. Je bent terecht trots op jezelf.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op vrijdag heb je jouw handen vol aan allerlei klussen. Maar omdat je positief gestemd bent kun je het allemaal aan. Na een rustig weekend staat je op maandag min of meer te trappelen om aan de slag te gaan. Jouw planeet Mercurius gaat op woensdag naar het teken ram en dat maakt je nog energieker.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op vrijdag maak je serieuze afspraken met anderen. Daarbij geef je zelf aan dat jij zich aan die afspraken gaat houden. Nu maar hopen dat anderen dat ook doen. Maandag is een intense maar ook een verwarrende dag. Je vraagt je namelijk af welke kant jouw leven op moet gaan. Veel vraagtekens dus.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Van vrijdag tot en met zondag worden bepaalde zaken nogal op de spits gedreven. Het lijkt wel alsof iedereen erop uit is om ruzie met jou te maken. Pas op dat je niet teveel meegaat in deze ruzieachtige sfeer! Na het weekend, op maandag, is de lucht weer geklaard en is er vooral openheid.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag dreigt er over van alles en nog wat discussie te ontstaan. Pas op dat je hier niet teveel woorden aan vuil maakt! Het ene argument lokt namelijk het andere uit. Zondag is een hele fijne dag voor jou. Je wordt namelijk door anderen gezien én gewaardeerd. Hou maandag de hand op de knip.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op vrijdag heb je hele leuke contacten met anderen. Alhoewel je je niet bij iedereen even thuis voelt. Ga af op je gevoel of je al dan niet nog een keer met bepaalde personen wilt afspreken. Na een rustig weekend kun je er weer tegenaan. Op dinsdag zit je heel goed in je vel en krijg je vrijwel alles voor elkaar.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vrijdag is een uitstekende dag om met vrienden af te spreken. Ga gezellig samen uit om te eten of om naar een goede film te gaan. In het weekend ben je nogal onrustig. Je kunt dan namelijk de situatie niet naar je hand zetten. Dat laatste lukt op maandag en dinsdag stukken beter.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op vrijdag voel jij je heel goed. Maar het lukt je maar niet om de juiste woorden te vinden om dat uit te drukken. Wees gerust. Degenen die jou goed kennen kunnen je gevoel aan je gezicht aflezen! Op zondag kun je vrijwel alles aan de ander vragen. Vraag en het wordt je gegeven! Probeer maar uit.

Snel en makkelijk bankzaken regelen Vernieuwde ING Groesbeek reeds geopend

GROESBEEK - Bruna Groesbeek heeft een groot assortiment tijdschriften, boeken, wenskaarten en kantoorartikelen. In de vernieuwde winkel bevindt zich het ING-servicepunt voor bankzaken. De openingstijden zijn gelijk aan die van de winkel.

Klanten van ING kunnen nu snel en makkelijk hun dagelijkse bankzaken regelen. Eigenaar Niels Janssen: "Ik ben erg trots op de vernieuwde winkel, we kunnen onze klanten nu nog beter van dienst zijn. Met het hele team staan we klaar om onze klanten zes dagen per week te ontvangen."

Zelf bankzaken regelen, of hulp van een medewerker. In het ING-servicepunt kunnen klanten veel bankzaken zelf regelen. Geld opnemen tot 10.000 of storten tot 15.000 euro gaat via de gecombineerde opname- en stortautomaat. Een medewerker kan hierbij assisteren. Op sommige momenten is persoonlijk contact prettig of zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld voor het openen van een rekening of voor het afhalen van een pincode of wachtwoordbrief. Ook dan is er een medewerker om te helpen.

Het vernieuwde ING-kantoor is gevestigd aan de Dorpsstraat 31 in Groesbeek. De openingstijden zijn: Ma 11:00 – 18:00; Di t/m do 9:00 – 18:00u.; Vr 9:00 – 20:00u.; Za 9:00 – 17:00u.

Q&D Home, living & fashion anderhalf jaar in winkelcentrum Malden

(foto: Picasa) Foto: Picasa

MALDEN - Anderhalfjaar jaar alweer zit deze prachtige winkel in het winkelcentrum in Malden gelegen aan de Promenade 1, (buitenring rijkswegzijde).

Het Maldens publiek weet de winkel goed te vinden en prijst deze winkel om haar kwaliteitsproducten en uitmuntende service. Of het nu gaat om een klein cadeautje of een Jura koffiemachine, de service staat altijd voorop. Q&D is dealer van onder andere Maison Berger, Woodwick, Millefiori huisparfums en zuiveringssystemen. Een lederwarenassortiment van onder andere Bear Design, Bag2Bag, Secrid en andere fashion-items om uw garderobe compleet te maken.

Ook kunt u hier terecht voor keukengerei van alle bekende merken zoals Peugeot, Woll, Bredemeijer, Smeg, Fritell, Jura tegen internetprijzen. Sinds een half jaar heeft Q&D haar eigen delicatessenafdeling met producten zonder toevoegingen, puur natuur en olie en azijn van de tap. Alles is gebaseerd op de kwaliteit, die gebruikt wordt in Michelin-sterrenrestaurants, wel tegen normale prijzen. Flessen kunnen bijgevuld worden, dus aan het klimaat is gedacht.

Ook een eigen samengesteld cadeau pakket is hier een feestje door de vakkundige en leuke manier van inpakken. Eigenlijk teveel om op te noemen van deze geweldige winkel zoals eigen service van Jura koffiemachines en een eigen messenslijpservice. Loop gerust bij ze binnen en de koffie (eigen labelhuismerk) staat voor u klaar. En deze is ook nog eens te koop tegen een vriendelijke prijs. Q&D Home, living & fashion is gevestigd aan de Promenade 1 in Malden Telefoon: 024 6635447.

Consult altijd gratis en vrijblijvend bij Tandprothetische Praktijk Dukenburg Een goed gebit is een rijk bezit

NIJMEGEN – Als u tanden en/of kiezen verliest, omdat ze slechter worden of wanneer u tanden en/of kiezen moet missen als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval, dan brengt dat nare problemen met zich mee. Blijf er niet mee tobben, maar laat u helpen bij Tandprothetische Praktijk Dukenburg.

Met minder of met slechte tanden wordt eten en praten moeilijker. Bovendien heeft het een negatieve invloed op uw uiterlijk. Dat kan u erg onzeker maken, waardoor u niet meer ten volle van het leven kunt genieten. 'Niet nodig, want we kunnen prachtige, perfect passende gebitsprotheses vervaardigen', zegt Peter Marsman, gespecialiseerd tandtechnieker en tandprotheticus.

'Ook wanneer iemand al enige tijd een gebitsprothese heeft, kunnen er problemen ontstaan. Het kaakbot kan door het ouder worden gaan slinken, waardoor een gebitsprothese los kan gaan zitten. Ik raad dan aan om niet langer te wachten, maar direct een afspraak te maken voor een controle. Hoe sneller we een gebitsprothese weer goed passend kunnen maken, hoe beter we verdere problemen kunnen voorkomen.' Bij Tandprothetische Praktijk Dukenburg is het volledige proces, van het bespreken van uw wensen en het vakkundig aanmeten tot het professioneel vervaardigen in het eigen tandtechnisch laboratorium, in handen van Peter. Dat zorgt ervoor dat u precies krijgt wat u samen heeft doorgesproken. Een stralende lach is het mooiste sieraad dat iemand dragen kan, Peter Marsman zorgt er graag voor dat u uw sieraad (terug) krijgt...

Tandprothetische Praktijk Dukenburg, Aldenhof 70-02 Nijmegen; 024 3430986 www.jouwgebit.nl (Lid van O.N.T.)

25 / 36

26 / 36

27 / 36

Natuurexcursies KNNV

Vrijdag 19 april 10.00 - 13.00 uur: KNNV Naaldbomen en coniferen excursie in de bossen bij Groesbeek.

Deze jaarlijkse bomenexcursie van Lieke heeft dit jaar als thema: 'Naalden of schubben'. We bekijken diverse bomen, met wat geluk (bij een enkele soort) is er al een mannelijke of vrouwelijke bloem te zien. Dat is bij coniferen nogal verschillend. In ieder geval 'eeuwig groen' en kan er flink geteld worden: 1 (solo) naar 2 (duo) naar 5 (verrassing) en meer (legio). De excursieleidster staat borg voor een interessant verhaal met veel informatie die voor velen nieuw is !

Vertrek: P-plaats bij rest. 'De Wolfsberg', Mooksebaan 12, Groesbeek (Aan de weg van Groesbeek naar Molenhoek). Excursieleidster: Lieke Vullings (Info: Pieter de Vlieger; 024 6631735).

Zaterdag 20 april 14.00 - 17.00 uur: KNNV Grenswandeling tussen Groesbeek en Kranenburg.

Een landschapswandeling door de velden, langs de beekjes en wat natuurgebiedjes op de landsgrens met ons buurland. Vertrek: Dennenkamp 2 in Groesbeek, het adres van excursieleider: Fred Steenhoff, fsteenhoff@gmail.com; 024 6759475.

Zaterdag 20 april 09.00 -11.00 uur: KNNV vogelexcursie rondom de 'Duivelsberg' bij Berg en Dal.

Bij deze, inmiddels, jaarlijkse vogelexc. door Els, ligt het accent op vogelgeluiden. Els zal ons opnieuw kennis laten maken met de voorjaarsvogelwereld. Zeer wenselijk: een verrekijker en nuttig is een vogelgids, om mee te nemen.

Vertrek: P-plaats bij het pannenkoekenhuis 'de Heksenkring', Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal. Excursieleidster: Els Coerwinkel (024 6843952).

Internationale hanenkraaiwedstrijd

(foto: Edelras) Foto: Eigen foto Edelras

GROESBEEK/KRANENBURG – De Groesbeekse kleindierenvereniging Edelras verzorgt op tweede paasdag 22 april, samen met Hendrik Jan Janssen van café Merlijn voor de vijftiende maal de internationale hanenkraaiwedstrijd.

Iedereen kan met zijn of haar haan meedoen. De haan moet wel een geschikte naam hebben! Het doel van deze hanenkraaiwedstrijd is om te kijken welke haan het beste is getraind en de meeste slagen van zich laat horen. De hanen die deelnemen moeten in goede gezondheid verkeren en worden voor aanvang van de wedstrijd aan een gezondheidskeuring onderworpen. De deelnemende haan en eigenaar moeten een half uur voor de aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn.

Het inschrijfgeld bedraagt twee euro per haan. Al het inschrijfgeld is ook het prijzengeld dat er in de wacht te slepen is met het kraaien. Dit jaar wordt er een nieuwe prijsverdeling gehanteerd. Een jeugdprijs, een volwassenenprijs en een aanmoedigingsprijs. Wegens verregaande slijtage van de huidige voorkraaier is het bestuur van Edelras naarstig op zoek naar een nieuwe voorkraaier. Kandidaten kunnen zich een half uur voor aanvang van de wedstrijd melden bij de organisatie.

De aanvang is 10.00 uur in en rondom café Merlijn aan de Grafwegenerstrasse in Kranenburg. De titelverdedigers van de afgelopen twee edities zullen er ongetwijfeld op gebrand zijn hun titel te verdedigen. Heeft men geen haan en wil men toch meedoen dan kan men ter plaatse een haan leasen.

Vonk sloeg bij Theo Schippers en Ilse van Hogezand over op schoolfeest

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

MALDEN – De vonk is bij Theo Schippers (87) en Ilse van Hogezand (86) overgeslagen op een schoolfeest van de HBS in Nijmegen.

Na de middelbare school gaat Theo in militaire dienst en krijgt daarna een baan bij het Ministerie van Landbouw in Den Haag. Ilse ziet kans om Theo naar Den Haag te volgen en gaat weer bij haar vader wonen. Uiteindelijk komen beiden weer terug in Nijmegen en na drie jaar verkering te hebben gehad, ging het stel op 4 april 1959 trouwen. Het jonge paar gaat aanvankelijk inwonen bij de moeder van Theo aan de Dommer van Poldersveldtweg in Nijmegen-Oost. Al snel wordt hun zoon Alan geboren en 15 maanden later is het gezin compleet met de geboorte van twee meisjes, een tweeling. Hierna verhuist het gezin naar de Geulstraat. Als de tweeling naar school gaat besluit Ilse weer te gaan werken bij het Psychologisch Laboratorium van de Universiteit, daar blijft Ilse totdat ze met de VUT gaat.

Theo is inmiddels werkzaam op de ULO aan de Wilhelminasingel en accepteert een baan als adjunct-directeur op de Westerhelling. Helaas moet hij vanwege gezondheidsproblemen met vervroegd pensioen en vindt uiteindelijk zijn plezier in bridge en het tuinieren in de volkstuin van Malden waar het gezin inmiddels in De Vang is gaan wonen. De Vang wordt al snel een zoete inval; er worden vele feestjes gegeven met als hoogtepunten de Indische rijsttafels die Ilse samen met haar moeder bereidt. Na hun pensionering beleven Theo en Ilse veel plezier van hun kinderen en zes kleinkinderen en niet te vergeten de vele reizen die het stel samen heeft gemaakt.

Het afgelopen weekend heeft het diamanten paar met naaste familie in een boerderij in den lande het feest gevierd. Burgemeester Mittendorff van de gemeente Heumen heeft het diamanten paar maandagmiddag met een bezoek vereerd en had de trouwakte uit 1959 bij haar alsmede een prachtig boeket bloemen.

IkPas = 40 dagen zonder alcohol

HEUMEN - In opdracht van Gezondheidscentra Samen Gezond schrijft Gerie van der Land-Zijderveld over bijzondere ontmoetingen tijdens de 40 dagenactie.

Ja, ho maar, superslap, ik weet het.

“Ik ben er wel bijna klaar mee! En jij?” Ik vertel dat ook bij mij Verlokking regelmatig op de loer ligt. Opgelucht klinkt: “Blij dat te horen!” Ze vindt het lastiger deze keer. Zeker nu haar man ermee is gestopt. Na drie weken vond hij het mooi geweest. Beetje verongelijkt zegt ze: “Toen zei hij: ‘Ik heb je weer laten zien dat ik kan stoppen.' Door de weeks houdt hij zich er nog wel aan, alhoewel, toen PSV van de week won moest dat wel gevierd worden. In het weekend heeft hij de voetbal en de derde helft in de kantine. Afgelopen zaterdag kregen we onverwacht bezoek. Kennissen die we lang niet hadden gezien waren in de buurt. Ja, zeker hartstikke leuk, maar… Eerst koffie, en ja, je weet, daarna schenken wij altijd een wijntje. ‘Ik drink water’, zei ik stoer.’ Nou toen begon het gemier: ‘Doe niet zo ongezellig, wat maakt het nou uit, eentje voor de gezelligheid?’ Ze vonden het onzin om mensen van onze leeftijd nog om te turnen… En ja, zo vaak komen ze niet…

Ja, ho maar, superslap, ik weet het.” Hoe gaat het met jou? www.ikpas.nl.

Wim en Door Sillessen – Kamps zestig jaar getrouwd

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Wim Sillessen (83) en Door Sillessen–Kamps (80) zijn donderdag 11 april op de kop af 60 jaar getrouwd na anderhalf jaar verkering te hebben gehad.

Een vriend van Wim vroeg 61,5 jaar geleden of hij mee wilde naar café Kouws, omdat daar mooie meisjes zouden zitten. Daar aangekomen bleek dat hij voor Door Kamps er naar toe was gegaan, echter Door wilde niets van hem weten, waarna hij het hazenpad koos en Wim alleen achterliet. Dat bleek tussen die twee wel te klikken en vanaf die avond, toen Wim ze thuis heeft gebracht, zijn ze nu al 61,5 jaar bij elkaar.

Samen werkten ze toentertijd bij schoenfabriek Robinson in Nijmegen. Wim als hakkenzetter en Door stikte de schoenen in elkaar. Na anderhalf jaar verkering ging het stel trouwen en inwonen bij de ouwe lui van Wim aan De Stekkenberg. Na een jaar verkasten ze naar de ouders van Door aan het Knapheidepad en vervolgens naar een noodwoning aan de Knapheideweg. Via de Schoolweg zijn ze later op de Heidebloemstraat terecht gekomen, waarna Wim zelf zijn huis helemaal gemetseld heeft aan de Stekkenberg 45, waar ze nu al 40 jaar wonen.

Wim heeft na de schoenfabriek nog bij de Nyma gewerkt en is vervolgens met succes de cursus metselen gaan volgen. Wegens gezondheidsredenen moest hij daarmee stoppen waarna hij twee jaar bij tandheelkunde in Nijmegen heeft gewerkt. Door heeft na de schoenfabriek gewerkt bij de manufacturenzaak van de familie Faassen gewerkt en bij de Chinees Ari San aan de Dorpsstraat.

Het paar heeft drie kinderen gekregen: een dochter en twee zoons en verder drie kleinkinderen: een meisje en twee jongens. De hobby's van Wim waren het houden van vogels, voetbalfan van Germania, bridgen en niet te vergeten zich voorbereiden op zijn buuts tijdens de carnavalsperiode als Wim 't Oliepitje, die in plat Gruusbeks de handen op elkaar wist te krijgen, liefst veertig jaar lang. Door was altijd de eerste die de buut van Wim te horen kreeg en haar goedkeuring eraan gaf.

Door heeft veel heimandjes gemaakt zelfs voor de Bisschop in Den Bosch, was 33 jaar lid zangkoor en vrijwilligster op Joachim en Sint-Anna. Ze brengt al 40 jaar op Dekkerswald mensen naar de kerk. Tijdens de optocht was Door ook geen onbekende en heeft ruim veertig maal meegelopen. Het stel gaat nog wekelijks twee maal sporten. Burgemeester Slinkman heeft maandagmorgen het diamanten paar bezocht met een ingelijste trouwacte uit 1959, vergezeld van bloemen.

RC-Parachute springen een leuke discipline met veel mogelijkheden!

MILLINGEN - Op zondag 21 april (1e paasdag) verzorgt modelvliegclub MBC Phoenix uit Millingen aan de Rijn een para-middag. Deze middag is er op het modelvliegveld aan de Zeelandsestraat een workshop en demonstratie parachutespringen met bestuurbare parachutes.

Wil jij ook eens ervaren wat dat nu is? Hoe maak je zo’n Pop, waar vind je medefanatiekelingen? Wat kost zo iets, waar kan ik ervaring opdoen, hoe krijg ik dat hele zwikje in dat kleine rugzakje? Allemaal vragen waarop je antwoord krijgt als je naar onze Workshop komt op 21 april 2019 in Millingen aan de Rijn. Wij zullen dan met zoveel mogelijk piloten aanwezig zijn om uitleg te geven, je kunt ervaren wat het is om een parachute radiografisch in de lucht te besturen en zo kennis te maken met deze mooie tak van sport.

Wij zijn er al een aantal jaren nationaal en internationaal mee bezig en willen graag wat meer bekendheid aan deze sport geven, niet voor onszelf maar vooral om de drempel te verlagen en jou te laten zien wat voor fantastische bezigheid het kan zijn.

"Wat vind je, hebben we je enthousiast gemaakt? Dan zien we je graag op 21 april op het modelvliegveld van Modelbouwclub Phoenix aan de Zeelandstraat 65 in Millingen aan de Rijn."

Ingrid Janssen exposeert in De Kroonsteen

Abstract 'Pink Pour'. (foto: Ingrid Janssen) Ingrid Janssen

MALDEN - Haar naam is Ingrid Janssen, geboren in Venlo en al meer dan 22 jaar wonend in Malden.

Sinds deze week exposeert zij haar schilderkunst in gezondheidscentrrum De Krooonsteen in Malden. Via deze expositie wil zij een ieder laten kennismaken met haar kunst die voor haar een belangrijke invulling geeft in haar kleurrijke leven.Daarnaast is zingen in een band haar andere creatieve uitspatting.

Nadat zij in 2009 oogkanker overwon liet zij zich niet uit het veld slaan en ging zij als amateurkunstenaar aan de slag, iets wat ze al veel eerder had moeten doen, zegt ze nu zelf. Haar motto is 'Celebrate Life' en dat zie je absoluut in haar doeken terug. Werkend met heldere felle kleuren acryl op canvas, en soms met 3D-materialen maakt zij werk van realistisch tot abstract. Kom kijken en laat je verrassen! De expositie is te zien vanaf april tot en met eind juni.

Sylvia Fleuren neemt Berg een Dalse Kroegjesroute in gebruik

Netherlands, Groesbeek, Pieterpad. (foto: Photography Jurjen Drenth) Foto: © Photography Jurjen Drenth

BERG EN DAL – Wethouder Sylvia Fleuren heeft afgelopen donderdagmiddag bij café Oortjeshekken in Ooij de Berg en Dalse Kroegjesroute officieel in gebruik genomen.

Negen bijzondere 'Kroegjes 'in Berg en Dal en de stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal (STER) hadden de koppen bij elkaar gestoken om het mooie wandelgebied van Berg en Dal met elkaar te verbinden door wandelroutes. Start en eindpunt zijn telkens twee van deze kroegjes. Doel is daarbij de wandelgasten zowel de mooiste natuur van de gemeente te laten ervaren als de meest bijzondere horeca te laten beleven.

Berg en Dal is een wandelgemeente bij uitstek. In en door de gemeente lopen verschillende (inter)nationaal befaamde wandelroutes, waaronder het Pieterpad, Walk of Wisdom en de N70 natuurroute. De gemeente Berg en Dal heeft de ambitie om in 2020 de wandelgemeente van het jaar te worden. De gezamenlijke ondernemers leveren met dit project hieraan een waardevolle bijdrage. De gratis wandelroute zijn gebaseerd op en gecombineerd met bestaande routes waardoor er geen (extra) bordjes in de natuur nodig zijn. Ook kan men de route downloaden van www.bergendalsekroegjesroute.nl. De routes zijn ook op papier beschikbaar bij de deelnemende bedrijven: Hotel Café Oortjeshekken, Hotel Credible, De Thornsche Molen, De Waard van Kekerdom, Hotel 't Spijker, Restaurant De Duivelsberg, Hotel Restaurant De Wolfsberg, Restaurant De Diepen en Herberg 't Zwaantje. Deze route is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de gemeente Berg en Dal.

Lente-tentoonstelling 'De Innerlijke Polder'

OOIJ - ‘Schilderde Ann Hoogendoorn (onbewust) begin 2012 de Ooijpolder al op vinyltegeltjes voor ze hier ooit geweest was en kwam wonen?’

Het blijft haar fascineren en inspireren hoe het werkt met dromen, verbeelding, ingevingen, intuïtie…you name it. Zes van deze vinyltegeltjes zijn nu aanleiding geweest voor de schilderijen die rond pasen te zien zijn in de kleine expositieschuur Chambre d’Amis in Ooij. Neem een kijkje als het stoepbord op straat staat en het hek open is.

Expositieschuur Chamre d'Amis aan de Prins Hendrikstraat 1 in Ooij is geopend op 19, 20, 21 en 22 april van 13.00 tot 17.00 uur (www.annhoogendoorn.nl).

'Scheiden doe je samen'

BETUWE - Een ervaringsdeskundig familiebedrijf die van A tot Z uw scheiding én hypotheek kan regelen. Dus échte alles onder 1 dak! Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben!

Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau "up to date" gehouden.

Johan is naast Mfn geregistreerd familiemediator, ook financieel scheidingsplanner en hypotheekadviseur. Dit maakt dat hij tijdens het inventarisatiegesprek al een quick hypotheek-scan kan maken, om zo een eerste indruk te krijgen over de mogelijkheid om een hypotheek te kunnen krijgen. Een en ander blijft natuurlijk onder voorbehoud, omdat ook andere factoren (o.a. eventuele partneralimentatie, uitkoop eventuele overwaarde woning) het financiële plaatje pas echt compleet maken. De complete afwikkeling van uw hypotheek kan Johan ook verder verzorgen. Dit scheelt tijd en kan geld schelen.

Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld, Mfn geregistreerd familiemediator en haar dochter Denise, opgeleid tot kindercoach, hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 085 4010839.

Bevrijdingsmuseum zoekt enthousiaste vrijwilligers voor museumcafé

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is een historisch-educatief museum over de gebeurtenissen rond de bevrijdingsge­schiedenis van Nederland en Europa in 1944 en 1945. Ook worden de ontwikkelingen van internationale samenwerking in Europa ná 1945 belicht, evenals de actuele thematiek van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Er wordt nu een fonkelnieuw museum gebouwd achter het oude museum in Groesbeek en de bezoekersaantallen zullen groeien. Daarom is het museum op zoek naar toegewijde vrijwilligers voor het museumcafé, die hun hart hebben liggen bij de vrijheidsboodschap van het museum, professioneel zijn en klantvriendelijk.

Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand. In deze vrijwilligersfunctie ontvangt en bedient u de bezoekers in het café van het museum. Naast het schenken van diverse dranken en het uitserveren van broodjes, soepen en gebak bent u ook verantwoordelijk voor een schoon en opgeruimd café. Ook worden er zo nu en dan lunches voor groepen verzorgd.

Het Bevrijdingsmuseum biedt een plezierige werksfeer, een reiskostenvergoeding en een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. Bij aanstelling is er een scholingstraject.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder. Telefonisch via 024-3974404 of per e-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl

Expositie op de Bovenste Plasmolen

Schilderij 'De meertjes Plasmolen' van Patricia Heijmen. (foto: Ine Janssen)

PLASMOLEN - Tijdens de Open dag van de Bovenste Plasmolen op tweede paasdag 22 april zal de molen in werking zijn werken uit de collectie van stichting Jacques van Mourik te bezichtigen.

Het betreft een combinatie van werken van hedendaagse kunstenaars naast de werken van de ‘vroegere’ kunstenaars. De schilder Jacques van Mourik (1879-1971), een Amsterdamse notariszoon, wordt beschouwd als de grondlegger, de nestor van het schildersdorp Plasmolen.

Uit de eerste periode (1908-1932) van Van Mourik in Plasmolen is weinig bewaard gebleven. Hij schilderde toen vooral grote romantische landschappen en maakte daarnaast portretten en afbeeldingen van de mensen in zijn omgeving. In de tweede periode (1932-1947) stond de mens centraal in zijn werk en maakte hij vooral figuur- en karakterschilderingen, waarbij zijn voorkeur uitging naar eenvoudige landarbeiders, landlopers, zigeunervrouwen, meisjes van de straat.

Aan het eind van de tweede wereldoorlog lag Plasmolen in de frontlinie. Bijna het hele oeuvre van de Plasmolense schilders ging verloren en hun huizen werden verwoest. Op de plaats van zijn torenhuisje bouwde Jacques van Mourik een nieuw onderkomen en ging als een bezetene zijn verloren gegane werk opnieuw schilderen uit zijn herinnering of naar foto’s.

Jacques van Mourik realiseerde zich dat Plasmolen onherstelbaar was veranderd, de ongereptheid van de natuur was verdwenen. De Bovenste Plasmolen ligt aan de Maartenweg 3 in Plasmolen, en is gratis toegankelijk voor publiek van 11.00 tot 16.00 uur.

DVSG verliest wedstrijd in zes minuten

GROESBEEK - DVSG start vandaag weer met Twan Peters als keeper in het doel. DVSG komt in de eerste minuut al goed weg bij een scoringskans van Aquila. Daarna is het DVSG dat in de tiende minuut een goede kans krijgt maar het aluminium houdt de bal eruit.

In de 17e minuut speelt Rens Hubers de bal weer naar de op rechts opkomende Ivo van Balkom. Zijn voorzet wordt door Niek Derksen net naast het doel geschoten. De wedstrijd gaat op en neer en pas in de 26e minuut verandert dit. De spits van Aquila neemt de bal aan, draait weg bij zijn tegenstander en schiet onhoudbaar de bal binnen; 1-0. In de 30e minuut krijgt DVSG een bal niet weg uit de eigen 16 meter en staat het al 2-0.

Twee minuten later kopt de spits van Aquila bij de eerste paal een bal binnen en staat het 3-0. De wedstrijd is dan al speelt. In de rust wordt Ruben Nillessen gewisseld voor Menno Sillessen. Dit geeft DVSG niet meteen zichtbaar meer power in de aanval. Het is Aquila dat in de 55e minuut na een afgeslagen corner de bal weer in de 16 meter brengt. Uit deze rommelige situatie scoort Aquila de 4-0. DVSG is geklopt, ook de wissel Willem Jochoms voor Tijs de Jong kan daar niets meer aan veranderen. Dat het ook nog 5-0 wordt maakt voor DVSG niet veel meer uit. In het laatste deel van de tweede helft ging DVSG wat agressiever spelen, maar dit was veel te laat.

Aquila was vandaag scherper, feller en ook volwassener wat betreft het omgaan met (lichte) overtredingen. Volgende week speelt DVSG thuis tegen Victoria’25 en is het zaak om eindelijk weer eens punten te gaan binnenhalen.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 21 april 10.00 uur 1e Paasdag H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Elisabeth Janssen-Fleuren en Paul Janz; Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg., José Paul en Waldie en Mike v. Vugt; Albertus Jacobs, Wilhelmina Jacobs-Schreven, zonen en dochter en Ben Ebbing; Piet v.d. Bergh, Anna v.d. Bergh-Thijssen, Ria v.d. Bergh-v. Loon en Leo v.d. Bergh

Maandag 22 april 10.00 2e Paasdag H.Mis m.m.v. Cantors

Misintenties: Toon Wollenberg; Wim Sluis en overl. ouders Sluis-Lamers

Dinsdag 23 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 25 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 26 april 09.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zaterdag 27 april 17.00 uur H.Mis Trefpunt Meent

Zaterdag 27 april 19.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 21 april 09.30 uur. 1e Paasdag H.Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intenties: Hendrikus van Breemen en Hendrina Janssen echtgen. En dochter Bertha en Hendrikus Antonius Janssen; Diaken Jacques van Monfoort

Wijnand Wijers, Petronella Janssen de echtgenote en dochter Maria;

Verjaardag van Tieske Ebbers; Diaken Jacques van Montfoort; Pastoor Herman Hoek en Pastoor Gerard Thuring.

Maandag 22 april, 2e paasdag: geen viering.

Woensdag 24 april 19.00 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

?

Ingezonden brief

Kievithofsdam

In Hét GemeenteNieuws lees ik, dat de Kievithofsdam als struinroute/wandelpad opgenomen is in het wandelknooppuntennetwerk.
Dit bericht verbaast mij zeer, daar deze dam, zolang wij er woonden, tot medio 2017, beschermd natuurgebied was en wij op verzoek van Das en Boom en in overleg met hen en SBB enig toezicht hielden. (Dassenwissel en schuilplaats voor reeen. Hazenlegers aan de kanten van de dam sinds grootschalige machines op de wei)

Vanaf zo'n decennium geleden is er grote kaalslag gepleegd op de dam: struiken en laag geboomte aan weerskanten, als sleedoorn, meidoorn, elzen en opslag van de eiken zijn verdwenen, alsmede ook grote bomen. Resten nu nog 12 eiken en een meerstammige els.
Op boomplantdag 2017 hebben schoolkinderen heggetjes geplant en er zijn ook 21 eiken en enkele elzen geplant:grotere bomen aan palen.
Thans is het zo, dat alle geplante bomen dood zijn (al dan niet opgeruimd). Er zijn 6 miniscule elzen ter vervanging geplant (reeds aangevreten). De heggetjes zijn overwoekerd door de oude opkomende braamstruiken. Ze zijn wel wat bijgesnoeid, net als resten bestaande heg die stevig afgeklepeld zijn.
Het boerenwandelpad, waarvoor de eigenaar vergoeding krijgt, loopt, zo blijkt uit de verhangen bordjes, niet meer over zijn weide, maar ook over de Kievithofsdam.
Wat doen wij eigenlijk met natuurbeheer in de gemeente en wie geniet er nog van zo'n kaal pad.? We hebben veldhoenders, fazanten en kievieten zien verdwijnen en konijnen, hazen, reeen en dassen hebben geen beschutting meer. Vogels hebben er ook niets meer te zoeken. ....Jammer...

B.Thomassen-Veenhuis, Malden.

Zalmpodium presenteert: 'Met dank aan de juf'

MILLINGEN - 'Met dank aan de juf' is een groep enthousiaste mensen die één ding in ieder geval gemeen hebben: de liefde voor het zingen en voor elkaar.

Al bijna tien jaar delen Jolande, Carin, Fenneke, Anneke, Rob,Evelien, Ageeth en Patries lief en leed met elkaar en zingen ze liedjes die ze zelf mooi vinden. Het is een hechte groep, die met dank aan hun juf, al geruime tijd op de donderdagavond bijeen komt in De Lindenberg om te zingen. Het is hen vooral te doen om het plezier in het samen zingen. Hopelijk gaan jullie er net zo van genieten als zij zelf. Tot zondag 14 april…We kijken er naar uit. De toegang is zoals altijd gratis. Wel doet na afloop de bekende hoge hoed zijn ronde voor een vrijwillige bijdrage.

De presentatie is in het kerkje Zalmstraat (nr 8) in Millingen aan de Rijn. Aanvang: 14.00 uur.

Zeven redenen waarom zingen goed voor je is! Zingen bij Trente Plus

GROESBEEK - Zingen geeft energie, geeft zelfvertrouwen, goed tegen stress, zorgt voor een goede ademhaling, biedt een heuse work-out, biedt een goede hersentraining én je traint je stem!

Kom een keer, geheel vrijblijvend, naar een repetitie-avond en ervaar alle positieve eigenschappen van samen zingen. Met ingang van 12 maart is de vaste repetitie-avond naar de dinsdagavond verhuisd. Popkoor Trente Plus repeteert op dinsdagavonden om 19.45 uur op de Cranenburgsestraat in Groesbeek. Meer informatie staat op www.trenteplus.nl of mail ervoor naar info@trenteplus.nl.

Openingstoernooi Jeu de Boule Leuth

Winnaars openingstoernooi. (foto: Paull) paull

LEUTH - Op zondag 7 april was er weer het eerste toernooi voor dit jaar van de P.V.Leuth. Met 24 deelnemers een leuk bezet toernooi dat onder prachtige weersomstandigheden werd gespeeld.

Er werden weer drie voorgelote wedstrijden gespeeld en er waren weer verscheidene partijen bij van 13-4, maar ook van 13-12. Na de drie gespeelde partijen waren er vier deelnemers met alle drie hun partijen gewonnen. Winnaar werd Wil Gunsing, 2e Nolda Langens en 3e Wim Langens. Er werden drie mooie prijzen aangeboden door Triangel. "Als deze mooie dag en dit toernooi een voorbode is voor dit seizoen dan hebben we nog mooie dagen tegoed."

Ooij krijgt er woningen bij in De Ooijse Graaf

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

OOIJ – Wethouder Nelson Verheul heeft woensdagmiddag 3 april de eerste steen gelegd samen met mevrouw De Swart eigenaar van kavel 2 met als toekomstig huisnummer 36 aan de Rietlanden in Ooij.

Samen werd – onder toeziend oog van de Groesbeekse aannemer Peter Kaal – de eerste laag gemetseld. De gasten werden verwelkomd door een bouwvakker op stelten. Vervolgens werd door Stefan van Duijnhoven (directeur wonen van De Klokgroep) de geschiedenis van dit bouwproject toegelicht. Ondanks de financiële recessie komt er samen met het Groesbeekse aannemersbedrijf P. Kaal en woningbouwvereniging Oosterpoort een mooie wijk in Ooij tot stand, waar het fijn wonen is. Dit werd door wethouder Verheul van de gemeente Berg en Dal en Eugene Janssen directeur van Oosterpoort bevestigd.

Voorjaarsconcert KNA en gastoptreden De Kels zorgen voor goed gevuld Kulturhus Beek

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BEEK – Het traditionele voorjaarsconcert van Harmonie KNA uit Beek heeft zondagmiddag voor een aardigvol Kulturhus in Beek gezorgd.

Ditmaal was er een gastoptreden van de Groesbeekse Mannenzanggroep De Kèls. Het geheel zorgde voor een prachtig voorjaarsconcert, waar de bezoekers met volle teugen van hebben kunnen genieten.

35 / 36

Hoera 10 april wordt Saar 5 jaar.
Gefeliciteerd lieverd van
Opa Gradje, Oma Grietje,
Lex, Sterrin, Puk en Mees.
Xxx.

Hoera, hoera, hoera, hoera:

Zwemdiploma C voor Yeshua

Opa en oma

Onze kleine Boef Cheyenne 10 april alweer 2 jaar.
Van Harte Gefeliciteerd
Papa, Mama,
Opa en Oma en poot van Bailey.

Elke dag naar school over de Waalbrug
acht kilometer heen en
acht kilometer terug!
Lieve Jonas gefeliciteerd met je 12de verjaardag!

Oma Rita


Hiep Hiep Hoera.
Wij feliciteren ons ma, ze word 14 april alweer 70 jaar!
Van harte gefeliciteerd de kinderen.

Mijn lieve stoere papa wordt 8 april
al 40 jaar!
Ik wens je een hele fijne dag en een dikke kus van mij!

Liefs Mike

Op 11 april wordt onze kleindochter Pippa 4 jaar
Namens opa & oma gefeliciteerd
Vanaf nu mag je na school

Wim en Stien zijn 11 april alweer
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd van Annie & Harry, Sabine Marco Luke & Lyanne
Christian & Camilla

Gefeliciteerd Pa met je verjaardag nog.
Vandaag is het de 2 keer dat je dood verklaard bent.
Maar gelukkig leef je nog steeds.

Hiep hiep hoera
Gaby 14 april alweer 16 jaar.

Xxx papa,mama en Dustin

Leanne is jarig en wordt 21 jaar!
Gefeliciteerd en een fijne dag nog!

Deze twee tortelduifjes worden op 12 en 14 april beide 26 jaar.

Lieve kleine opa, gefeliciteerd met je verjaardag!

Kus Tijl, Jelle en Siem

Ivonne, van harte gefeliciteerd!
11 April ga je dan toch echt

SARAH zien!

Gerrit en Diny 55 jaar getrouwd

Gefeliciteerd van ons allemaal

Deze kanjer mag je zien, ook al wordt hij 5x10.

Hartelijk gefeliciteerd Dries!