GN Arnhem

10 juni 2015

GN Arnhem 10 juni 2015


Ideeën opdoen tijdens de Open Tuinen Dag in Arnhem

ARNHEM - Ook dit jaar houdt Groei & Bloei Afdeling Arnhem aan het slot van de Nationale Tuinweek een Open Tuinen Dag op zondag 21 juni van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens deze Open Dag kunnen bezoekers tal van ideeën opdoen in tuinen – groot en klein – van echte tuinliefhebbers. Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor de eigen tuin.

Er is een gevarieerd aanbod van de deelnemende tuinen. Zoals De Steile Tuin van Sonsbeek aan de Zijpendaalseweg. De Steile Tuin is bij velen al lang bekend, evenals de speciale relatie van de Afdeling Arnhem en omstreken met De Steile Tuin. "Sinds 2006 organiseren wij jaarlijks de workshop 'Scheuren in De Steile Tuin'. Gaat u vooral weer een kijkje nemen om te zien hoe de Steile Tuin er dit jaar bij ligt."
Bij het bezoekerscentrum Sonsbeek is er voor belangstellenden een boekje beschikbaar met afbeeldingen van de vaste planten, die zijn toegepast in De Steile Tuin en ook een plattegrond van de tuin.

Kijkt u ook op de website voor informatie: http://www.arnhem.groei.nl/index.php?id=69664.

Swoa-resto in De Gaanderij

ARNHEM - Op woensdag 24 juni wordt in De Gaanderij een driegangen-maaltijd met een thema geserveerd.

Deze maand is het thema veiligheid. Iedereen welkom. U dient zich wel van te voren op te geven, dit kan u doen aan de receptie van de Gaanderij. De kosten per persoon zijn vijf euro (2,50 euro met Gelrepas). De Gaanderij ligt aan Driemondplein 1: 026 3810265.

Vlak wandelen over landgoed

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen houdt op zondag 14 juni een wandeling over landgoed Westerheide over vlak terrein.

Zowel Westerheide als het stille deel van Warnsborn worden bezocht. De tocht gaat langs mooie plekjes. Onderweg is er aandacht voor de geschiedenis van beide landgoederen, de natuur en haar ontstaan en allerlei natuurwetenswaardigheden. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om te genieten van de betrekkelijke zondagsstilte.

De start is om 14.00 uur op parkeerplaats Westerheide aan de Harderwijkerweg. Duur: 2,5 à drie uur. Kosten: vijf euro, kinderen vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie te verkrijgen bij Pedro van Gogh: 06 54654049.

Routebeschrijving:

Harderwijkerweg inrijden tegenover Restaurant De Leeren Doedel, Amsterdamseweg 467 in Arnhem. Na circa tweehonderd meter links parkeren bij bord Geldersch Landschap & Kasteelen.

Lezing Biophotonentherapie

ARNHEM - In Multi Functioneel Centrum De Spil aan de Lupinestraat 12 in Malburgen-West is donderdag 25 juni om 20.00 uur een lezing over biophotonentherapie - de genezende werking van licht - door Josee van Dooren.

Het aantal mensen, dat lijdt aan chronische gezondheidsklachten, is de laatste decennia explosief gestegen. In haar praktijk voor paramedische natuurgeneeskundige therapie maakt zij gebruik van biophotonen (lichtfrequenties) om deze problematiek te verhelpen. Josee werkt holistisch: zij richt zich niet op symptoombestrijding maar op het vinden en wegnemen van de oorzaken van verstoringen in het lichaam en het stimuleren van het immuunsysteem om zo het lichaam weer in balans te brengen.

Verstoringen kunnen onder andere zijn: medicijnen, vaccinaties, operaties, straling, emotionele bagage, ontstekingen en veel meer. Deze methode is toepasbaar op mens en dier.

Josee vertelt gepassioneerd over dit onderwerp. De entree bedraagt tien euro. Graag aanmelden via de mail op rook0261@planet.nl of praktijk@journeytherapiedebron.nl. Telefonisch aanmelden mag ook op 026 3810209 of 06 30057820.

Koningin Máxima bij concert Kinderen maken Muziek

ARNHEM - Het project ‘Kinderen maken muziek’ van het Oranjefonds is op woensdag 10 juni afgesloten met een enorm jeugdorkest in de Jaarbeurs in Utrecht. Vanuit Arnhem gingen vier basisscholen uit de Arnhemse wijk Presikhaaf meedoen aan deze bijzondere eindpresentatie. Bijzonder, want zij gingen, samen met tweeduizend kinderen uit het hele land, muziek maken voor Koningin Máxima. Met elkaar voerden zij met muziek en zang een speciaal geschreven sprookje op.

Het programma Kinderen maken muziek werd in 2011, op initiatief van Máxima, gestart met als doel om zoveel mogelijk kinderen in Nederland in aanraking te laten komen met muziek en muziekinstrumenten. Kunstbedrijf Arnhem is met het project Met de Muziek Mee in 2013 geselecteerd als één van de dertig deelnemers van het Landelijke programma.

Plezier van samen muziek maken
Met de Muziek Mee zet nadrukkelijk in op samenspel en het plezier van samen muziek maken. De instrumentale muziekdocenten uit de buurt werden dan ook getraind in het geven van groepslessen. Sandra van Veelen, hoofd Muziek Kunstbedrijf Arnhem: “Muziek maken is een sociale aangelegenheid en samenspel is hierin een belangrijk element.” Daarnaast maakt het geven van groepslessen in plaats van individuele lessen de muziekles betaalbaar voor scholen en kinderen.

Hartstichting zet vrijwilligers uit Gelderland in zonnetje

ARNHEM - Op zaterdag 6 juni heeft de Hartstichting haar jubilerende vrijwilligers gehuldigd die zich al vijfentwintig of zelfs veertig jaar met hart en ziel inzetten voor de strijd tegen hart- en vaatziekten. Dit jaar zijn dit er liefst 74 die zich bij elkaar opgeteld 1970 jaren hebben ingezet voor de Hartstichting.

Uit Gelderland zijn twaalf vrijwilligers afgelopen zaterdag gehuldigd: mevrouw J.H. te Lindert-Jansen uit Winterswijk, mevrouw E.M. Temminck-van Veen uit Rumpt, de heer G.S.J. van Bergen uit Arnhem, mevrouw G.M. Hertstein-Jansen uit Leuth, de heer H. Lamers uit Leuth, mevrouw G.W. Posthuma-Kossink uit Aalten, mevrouw A. Vaags uit Aalten, mevrouw A.M.M. van den Berg uit Apeldoorn, mevrouw A.J. Kassies-Kaemingk uit Aalten, mevrouw H.A. Kloosterboer uit Voorst Gem Voorst, de heer G.D. Kamphuis uit Voorst Gem Voorst en mevrouw A. kamphorst uit Zwartebroek. Zij hebben zich vijfentwintig jaar ingezet voor de Hartstichting. Mevrouw J.M. Kleinlugtenbelt-van Aalderen uit Almelo is al veertig jaar actief voor de Hartstichting.

Een aantal jubilarissen was niet in de gelegenheid om bij de huldiging aanwezig te zijn. "Dit vinden we erg jammer. Zij verdienen, net zoals de jubilarissen die er wel bij konden zijn, een groot compliment. We zijn hen heel dankbaar voor hun vrijwillige bijdrage van al die jaren. Zij zijn al bedankt of zullen binnenkort alsnog persoonlijk bedankt worden door de Hartstichting."

Tijdens het welkomstwoord van Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, bedankte hij de aanwezigen voor hun waardevolle vrijwillige inzet. Mede dankzij het belangrijke werk van deze bijzondere mensen, kan de Hartstichting haar strijd tegen hart- en vaatziekten voeren. Aan het eind van de dag kregen de jubilarissen als dank een rode roos van de Coördinatoren Vrijwilligers van de Hartstichting.

Meer informatie over vrijwilligerswerk staat op www.hartstichting.nl/vrijwilligerswerk.

Waardering voor een donkere nacht is belangrijk

ARNHEM - De Arnhemse Nachtburgemeester Jeroen Glissenaar wil graag dat mensen de donkerte van de nacht weer gaan waarderen. "Mensen gaan steeds meer puur leven. Denk aan gezond eten, buiten spelen, buiten recreëren. En daar hoort ook die kwaliteit donkere nacht bij."

Dit zei Jeroen Glissenaar maandag 1 juni in het Erfgoedcentrum tijdens de overhandiging van het onderzoeksrapport over over het effect van lichtvervuiling op flora en fauna in Arnhemse parken. Jeroen vindt het een waardevol rapport. "Het vormt een mooie onderlegger voor het beleid van de gemeente."

Margriet van Leeuwen, manager van het Erfgoedcentrum is blij het onderzoeksrapport op te kunnen nemen in de collectie van de Gelderlandbibliotheek. "We bewaren alles wat met Gelderland te maken heeft", aldus Margriet. "Over dit onderzoeksgebied is nog weinig te vinden, het is een mooie opvulling van een hiaat."

Het onderzoeksrapport is opgesteld door Frank van Leeuwen in het kader van zijn derdejaars stage van de studie Landscape and Environment aan Hogeschool Inholland in Delft. Aanleiding voor het onderzoek was de wens van Milieudefensie Arnhem om inzicht te krijgen in de Arnhemse situatie rondom lichthinder, maar ook in het daarmee gerelateerde gevoel van veiligheid.

Duisternis is een oerkwaliteit
Jeroen Glissenaar is een bijzondere Nachtburgemeester. Hij gaat niet over het uitgaansleven, maar is beschermer van de donkere nacht in Arnhem. Nederland is een van de landen waar het 's nachts het minst donker is. Een donkere nacht is een van de oerkwaliteiten van het buitengebied, net als stilte en ruimte. Duisternis is belangrijk voor mens en dier. Lichthinder kan een slechte nachtrust veroorzaken bij mens en dier en leidt onder andere tot stress en een verminderde weerstand.

Meer informatie over dit onderzoek staat op www.arnhem.milieudefensie.nl. Ook is het onderzoeksrapport in te zien en te leen in de Gelderland Bibliotheek.

Theehuis Moscowa geopend en wandelroute onthuld

ARNHEM - Na een verbouwing van ruim een half jaar is de voormalige beheerderswoning van begraafplaats Moscowa (aan de Waterbergseweg in gebruik genomen als 'Theehuis Moscowa'.

De officiële opening van het theehuis – gebouwd in 1954 en een gemeentelijk monument – werd op 3 juni verricht door burgemeester Kaiser van Arnhem en Henry Keizer, bestuursvoorzitter van 'de Facultatieve Groep'.

Tevens werd de wandelroute 'Wandelen op Moscowa' onthuld. "Moscowa is een geliefd wandelgebied en wij horen regelmatig dat er behoefte is aan een plaats waar
bezoekers iets kunnen gebruiken", vertelt locatiemanager André Kruijmer. "We zijn blij dat we met het theehuis aan die vraag kunnen voldoen, maar bezoekers kunnen hier ook dagelijks terecht voor vragen over bijvoorbeeld de locatie van een bepaald graf of het kopen van een bloemetje." Theehuis Moscowa is zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Wandelen op Moscowa
Niet alleen als échte Arnhemse begraafplaats, maar ook op natuur- en (kunst) historisch gebied is Moscowa de moeite van een bezoek meer dan waard. Voor veel mensen is het gedenkpark een geliefd wandelgebied. Een historisch park herbergt ook veel bijzonderheden en verhalen. Om deze in beeld te brengen, zijn in het park recent twintig informatieborden geplaatst en is de gids 'Wandelen op Moscowa' samengesteld. Dit boekje, dat verkrijgbaar is in het nieuwe Theehuis Moscowa, leidt bezoekers langs tal van bijzondere monumenten en prachtige plekken.

Manege in 't Biobos zet de staldeuren wagenwijd open

Foto: Fotografie Natuurlijk, Matty Maas

ARNHEM - Op 14 juni is het open dag op Manege in 't Biobos! Van 11.00-15.00 uur zetten ze voor iedereen, mét of zonder beperking, de staldeuren wagenwijd open!

Manege in 't Biobos staat ook bekend als Nationaal Centrum Paardrijden Gehandicapten en is gelegen op het prachtige terrein van Bio Vakantieoord aan de Wekeromseweg 12 in Arnhem. De manege biedt iedereen die –om wat voor reden dan ook- op een reguliere manege niet terecht kan, en tóch graag wil paardrijden, mogelijkheid om op zijn/haar eigen niveau en met speciale aandacht, met paardrijden bezig te zijn.

Uiteraard staat het paardrijden vandaag centraal. Ervaar zelf hoe machtig het is om op een paard te rijden. Maak daarbij –indien nodig- kennis met de hulpmiddelen die beschikbaar zijn om paardrijden voor jou mogelijk te maken. We helpen je graag.

Demonstraties

Onze trots! Een aantal van onze ruiters laat een show zien die ze voor onze onlangs gehouden showdag hebben ingestudeerd. Echte politiemensen met échte politiepaarden! De bereden politie te Arnhem is bereid om een speciale demonstratie te geven.

Paardrijden kan natuurlijk ook met een kar, en dat laat ervaren menner Edwin Stok op 14 juni zien. Met hem kun je een rondje in de kar rijden! "Omdat je bij ons zeker je ambities kunt hebben om op hoog niveau te rijden, biedt Herman Wientjes een dressuurclinic aan. Voor iedereen toegankelijk!

Maureen Raben laat zien hoe de communicatie met een paard werkt.

Loterij

Maak kans op mooie prijzen! Van potlood tot kaartjes voor de Zwarte Cross, van paraplu tot toegangsbewijzen voor het Dolfinarium. Of win een proefles op de manege! Onder begeleiding van presentator Frank van Dijk zijn er prachtige prijzen te winnen. De opbrengst komt volledig ten goede aan de manege.

Nog meer gezelligheid vind je op onze markt. Leuke spulletjes voor jezelf, je paard en nog veel meer! Ook gelegenheid om te knutselen en een lekker hapje of drankje te scoren.

Je bent welkom op Manege in 't Biobos op 14 juni van 11.00-15.00 uur. Wekeromseweg 12; 026 4483232; www.ncpg.nl.

Romeinse middag in Steenen Camer

ARNHEM - Op zondag 14 juni van 12.00 tot 17.00 uur is clubhuis De Schuur, Hannesstraatje 2a Arnhem, open en kan het publiek een 'Romeinse middag in de Steenen Camer' beleven.

De bezoeker kan daar dan uitgebreid kennis maken met de geschiedenis van het Romeinse Rijk, met de Limes in Arnhem en met de plannen voor de Romeinse Tuin en misschien kan men zelfs enkele Romeinse heren en dames ontmoeten. Onder leiding van Wim Schennink is er een workshop Romeinse archeologie onder de titel: Heb je archeologisch talent?

De Romeinse tuin is al gedeeltelijk aangelegd en dus nu al te bewonderen, ook kunt u op zoek naar de fundamenten van het vlakbij gelegen Castellum (Castra Hercules) in Meinerswijk.

De 'Romeinse middag in de Steenen Camer' maakt onderdeel uit van het nationale evenement De Romeinse Limes Zomer. De Romeinse Limes in Nederland is het grootste monument van Nederland. In 2020 zal de Limes worden voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Maar zolang hoeven we niet te wachten: dit jaar al komt de Limes tot leven tijdens de Romeinse Limes Zomer. Tijdens vijf weekenden zijn er vele activiteiten, van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn.

Ieder tweede weekend van de maand openen musea, parken, horecagelegenheden, jachthavens, forten, landwinkels, speeltuinen en nog veel meer organisaties langs de Limes hun deuren. Op pakweg vijftig locaties van de Noordzee tot aan de Nederlands-Duitse grens is een ieder welkom voor rondleidingen, sport en spel, optredens, eten, drinken en veel meer. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Men kan over de Romeinse Rijn varen, maar ook fietsen en wandelen langs de Limes. De Romeinse Limes Zomer is een initiatief van verschillende organisaties en ondernemers langs de Romeinse Limes. Al jarenlang zijn ze actief om de Limes meer zichtbaar en beleefbaar te maken.

De 'Romeinse middag in de Steenen Camer' wordt georganiseerd door BTV Elderveld en Boomgaardgroep de Steenen Camer. Meer informatie staat op www.romeinselimeszomer.nl/programma voor meer informatie over het programma en routebeschrijving.

Alzheimer Café Arnhem thema bewegen bij dementie

ARNHEM - Op donderdag 18 juni is in Waalstaete in Arnhem het maandelijkse Alzheimer Café, trefpunt voor mensen met dementie en hun partners, familieleden, vrienden, professionals en andere betrokkenen. Het thema van deze maand is bewegen.

Hoe belangrijk is bewegen en wat doet het met een persoon met dementie? Geriatrisch fysiotherapeut Corine Goossens geeft uitleg over het effect van bewegen op de hersenen en het belang van bewegen. Ook vertelt zij over het lerend vermogen van mensen met dementie. Marianne Gorter is op deze avond de gespreksleider.

Iedereen is welkom op deze avond. De toegang is gratis. Er zal volop gelegenheid worden geboden om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook. Er is een stand met informatiemateriaal over dementie van Alzheimer Nederland.

Het Alzheimer Café wordt gehouden op donderdag 18 juni in Woonzorgcentrum Waalstaete, Waalstraat 36 in Arnhem. Het Café opent om 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur, de sluiting is om 21.00 uur.

Meer inlichtingen zijn te verkrijgen via 06 10828003 of arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Zomerconcert bij De Gelderse Poort

ARNHEM - Op zondag 14 juni geeft het JOOG-orkest van fanfarekorps Ons Genoegen een concert bij koffie- & eethuis De Gelderse Poort.


Het orkest staat onder leiding van Boris Jansen. Het muziekprogramma is licht en gevarieerd met bekende nummers van onder andere Eye of the Tiger en Roar van Kate Perry. Het concert begint om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Voor het publiek staan de stoelen en tafels al klaar. De toegang is gratis.

Bloemencorso Heemtuin Presikhaaf

ARNHEM - Juni is de topmaand als het om wilde bloemen gaat. De latere voorjaarsbloeiers zijn er nog en de eerste zomerbloemen laten zich nu ook zien. Daarom wordt de IVN-wandeling door de Heemtuin op zondag 14 juni een ware bloementocht.

De IVN natuurgidsen kijken naar de vele verschillen tussen de bloemen en ook naar overeenkomsten: hoe is een bloem opgebouwd en wat zit er in elke bloem? Overeenkomsten kunnen wijzen op plantenfamilies. Deze worden gevormd door plantensoorten die dezelfde kenmerken hebben. Bijvoorbeeld dezelfde bouw van hun bloemen of stand van de bladeren. Op deze manier wordt er systeem gebracht in de veelheid van plantensoorten. Dat maakt het herkennen en het op naam brengen van planten en bloemen makkelijker.

IVN Arnhem verzorgt een zondagmiddag met een bloementocht en een vleugje plantensystematiek. Deze kan je gratis beleven op zondag 14 juni om 14.00 uur in de Heemtuin van Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4. Meer info over activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

9 / 28

Studenten leven een week het goede leven als monnik

ARNHEM / SCHAARSBERGEN – Arnhem Student Point (ASP) organiseert voor studenten uit heel Nederland een ‘kloosterweekend’ in Schaarsbergen van 12 tot 19 juli. Ze leven volgens het ritme van een Benedictijnse monnik. Een uitdaging en tegelijk een experiment: het goede leven van een klooster, slapend in tenten op de brink in Schaarsbergen.


Op zondag komen de studenten aan en zetten hun tent op terwijl ze elkaar ontmoeten in die stap naar ritme en stilte. In de avond gaat het kloosterleven dan echt van start: stilte, iedere ochtend lauden om 06:30 uur gevolgd door tijd voor reflectie. Daarna afwisseling van lichamelijk werk, sporten of wandelen, geestelijke verdieping en elke avond de avondsluiting waarna de grote stilte weer ingaat.

Een week lang een eenvoudige omgeving, geen telefoon, geen tv en geen alcohol: een simpel leven om te ervaren wat ritme voor invloed heeft op je dagelijks bestaan. Onderzoeken wat het goede leven is.

Het klooster op de brink bij de kerk in Schaarsbergen wordt voor korte tijd een eigen gemeenschap. Zeven dagen leven in een groep met de kloosteruren. De kerk van de gemeente Schaarsbergen wordt gebruikt als de kapel voor deze tijdelijke monniken.

Er is in dit weldadig ritme plaats voor werken en ontspanning. Er worden klussen op het terrein gedaan, er is ruimte voor gezellige gesprekken en ook voor ‘kluizenarentijd’.

Na een week stappen de deelnemers de wereld weer in met een bijzondere ervaring in hun bagage: een nieuw fundament. Op naar het goede leven.
Meer info: info@arnhemstudentpoint.nl of http://www.arnhemstudentpoint.nl/events/kloosterkamp-2015.

Zin in Breien toont werk van ArtEZ-talent Veva van der Wolf

ARNHEM - Tijdens Fashion Festival Arnhem is in werkwinkel Zin in Breien op de Arnhemse Kortestraat een mini-expositie ingericht met werkstukken van modeontwerpster Veva van der Wolf. De volledig gebreide outfits tonen bij uitstek de creatieve mogelijkheden van breien, ook voor exclusief modeontwerp.

"Zin in Breien wil meer zijn dan alleen een winkel. Met deze expositie willen we onze klanten, deelnemers aan workshops en andere bezoekers vooral inspireren en laten zien hoe verrassend veelzijdig breien is", aldus Marjon Loor. De ontwerpen uit de collectie ‘Kleinheid’ van Veva van der Wolf laten een grote diversiteit aan bijzondere technieken zien. Louise Bijvoet: "Het gaat er niet om dat al onze klanten dit ook zouden kunnen maken, maar het laat wel zien hoe geweldig creatief je in breiwerk kunt zijn."

Arnhems topontwerp

Veva van der Wolf studeerde in 2014 af aan ArtEZ Fashion Design en was een van de genomineerden voor de jaarlijkse Frans Molenaarprijs voor jong modetalent. Breien vormt als techniek de rode draad in het werk van Van der Wolf, waarbij inspiratie onder andere gehaald wordt uit badkleding uit de jaren ‘60 en organische patronen. Werk van Van der Wolf is de komende periode ook te zien in de tentoonstelling ‘Mode en de Zee’ in Zuiderzeemuseum Enkhuizen. De tentoonstelling bij Zin in Breien loopt tot en met 5 juli.

Duitse kunstenaar Otto Pankok exposeert in Walburgis Arnhem

ARNHEM - Van 3 juli tot en met 13 september vindt in de Walburgis een tentoonstelling plaats genaamd Over-leven, Über-leven met tekeningen, houtsneden, etsen en beelden van Otto Pankok (1893-1966).

Otto Pankok was een veelzijdig Duits beeldend kunstenaar, die altijd zijn eigen weg is gegaan in zijn werk, maar ook bij zijn politieke keuzes. Daarbij toonde hij zich maatschappelijk zeer betrokken. Met name het lot van zigeuners en joden trok hij zich aan. Ook in de oorlogsjaren maakte hij tekeningen van joden en zigeuners en ontheemden, ondanks het hem door de nazi’s opgelegde beroepsverbod wegens zijn ‘entartete Kunst’.

Door de zeer genereuze medewerking van het Otto Pankokmuseum in Hünxe, Duitsland, is het mogelijk een overzicht van zijn werken te tonen. Van zijn vroege werken, als exponent van het Duits expressionisme, de middelperiode tijdens en tussen de twee wereldoorlogen, waarin hij zijn grote maatschappelijke betrokkenheid toonde, tot het latere werk dat hij in Hünxe maakte, en waarin de natuur centraal stond.

Het is voor het eerst dat kunstwerken van deze belangrijke Duitse kunstenaar in Nederland te zien zijn. De tentoonstelling is open van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Elke zondagmiddag is er in deze periode om 15.00 uur een concert. Tevens zijn er drie lunchconcerten en lezingen op de woensdagmiddag en drie workshops op de zaterdagmiddag. Nadere informatie hierover staat op www.walburgisarnhem.nl.

Open dag zaterdag 20 juni Natuurbegraafplaats Heidepol

ARNHEM - Natuurbegraven is in Nederland een relatief nieuwe vorm van begraven. Een natuurbegraafplaats is een mooi natuurgebied waar u vrij bent een plek te kiezen.

Op zaterdag 20 juni bent u welkom op natuurbegraafplaats Heidepol, tijdens de open dag tussen 11:00 en 17:00 uur. U kunt kennis maken met deze bijzondere plek en inspiratie opdoen bij diverse stands met producten rondom verantwoord natuurbegraven. U ziet hier onder meer prachtige bloemsierkunst, natuurlijke wades, bijzondere kisten en handgemaakte manden. Ook zijn er verschillende uitvaartondernemers aanwezig om u te informeren over hun diensten.

Verder kunt u aansluiten bij een informatieve rondwandeling door medewerkers van Heidepol, luisteren naar mooie live muziek van celliste Eveline Rosenhart en een lezing bijwonen van notaris Natascha Dröge.

Bij de ontvangstruimte kunt u terecht voor een kop koffie of thee en iets lekkers. Kortom; een bijzondere dag, op een bijzondere plek.

Een afspraak maken?
Is 20 juni voor u geen geschikte datum? U bent natuurlijk ook op een ander moment van harte welkom om kennis te maken met Heidepol. U kunt op eigen gelegenheid een kijkje nemen. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek en een rondleiding. Om een afspraak te maken neemt u telefonisch contact op of u stuurt een e-mail. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website.

Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37, 6816 VA Arnhem, 026 7112210, vraag@heidepol.nl, www.heidepol.nl.

Milly's sweetie kitchen

ARNHEM - Sinds oktober 2014 staat Milly met haar verkoopwagen aan de Marasingel in Arnhem in de wijk Schuytgraaf, waar zij heerlijke Surinaamse gerechten verkoopt.

Eigenaresse Milly is van Surinaamse afkomst en wilde haar kooktalent met zoveel mogelijk mensen delen. Hierdoor was de stap van homecoocking naar een verkoopstand snel gemaakt.

Milly's sweetie kitchen verkoopt iedere maandag en woensdag heerlijke afhaalmaaltijden. U kunt er terecht voor authentieke Surinaamse gerechten zoals nasi, bami, roti, kouseband, bara, loempia's, broodjes of andere kleine snacks. Ook een frisse salade behoort tot de mogelijkheden. Uit de Javaanse keuken komen de gerechten rendangvlees en sajoergroenten.
Meestal verkoopt Milly een combinatie van die gerechten al naar gelang de keus van de consument. Dit alles tegen een eerlijke prijs. "De mensen vinden het heerlijk", aldus Milly.

Een maaltijd van Milly's sweetie kitchen is altijd vers. Zo kunt u het thuis even opwarmen in oven of magnetron. Ook kunt u bij Milly's sweetie kitchen terecht voor Surinaamse – Javaanse catering in buffetvorm en in de wintermaanden voor een stamppotbuffet.

Kom eens een keer kijken op maandag of woensdag vanaf 12:15 uur tot 19:15 uur bij de verkoopstand aan de Marasingel (Schuytgraaf parkeerplaats Albert Heijn) in Arnhem. "Voor meer informatie over catering of voor bestellingen kunt u altijd contact met ons opnemen: 06 26342701."

Heeren van de Zee nu ook dinsdags op Rijkerswoerd Kom de Hollandse nieuwe proeven!

ARNHEM – Viskraam Heeren van de Zee van Gerhard ten Hove en compagnon Arjen Catsburg komen vanaf nu tweemaal in de week (dinsdags en zaterdags) naar winkelcentrum Rijkerswoerd en blijven op de donderdag op De Geitenkamp. Dat betekent dat de dinsdag bij Albert Heijn in de Schuytgraaf komt te vervallen. "De vaste klanten verwelkomen we graag in Rijkerswoerd", aldus Gerhard en Arjen.

De nieuwe haring is vanaf donderdag 18 juni verkrijgbaar. "Om het vetgehalte goed op peil te krijgen, is de haring dit jaar een week later. Die extra (warme) dagen hebben de haring goed gedaan", vertellen Gerhard en Arjen. Heeren van de Zee heeft weer díe haring kunnen inkopen, passend bij de smaak van de klanten. "Arnhemmers houden als echte haringliefhebbers van een fijne haring met een goede subtiele smaak." De Hollandse nieuwe wordt tegen een actieprijs van 1,95 euro aangeboden; vier voor zeven euro!

Heeren van de Zee heeft tal van specialiteiten; de kibbeling en vooral de kant-en-klaarmaaltijden worden geroemd. "Vijfentwintig minuten in de oven en je kunt aan tafel. Proef nu de krieltjes, asperges met zalmfilet. Heerlijk lekker en gezond!

Ook is er veel aanbod voor op de barbecue. "Neem maar eens de stevige en sappige dorade, heerlijk in een foliepakketje met groenten en wat citroen. Of wat te denken van garnalen in een heerlijke Spaanse knoflookmarinade? Je gasten komen er voor terug!"

Heeren van de Zee staat donderdags op De Geitenkamp en dinsdags en zaterdags bij winkelcentrum Rijkerswoerd (www.heerenvandezee.nl).

Eerlijk, degelijke onderdelen van de beste kwaliteit T-PHONE Arnhem: het beste voor uw mobiele telefoon

ARNHEM - Wie op het gebied van mobiele telefoons iets zoekt moet beslist de winkel annex showroom van T-Phone op de Kronenburgpassage in Arnhem-Zuid binnenstappen.

In de zaak worden mobiele telefoons verkocht plus alle toebehoren zoals hoesjes, oortelefoons, opladers, folie en simkaarten. Tevens is er inkoop van oude mobiele telefoons en mocht uw telefoon defect zijn geraakt, dan kan deze door deskundig personeel gerepareerd worden. Dit alles tegen zeer scherpe prijzen.

De heer Zamani, eigenaar van deze winkel heeft veel ervaring en beschikt inmiddels over drie winkels. Op de Steenstraat is eveneens een winkel onder de naam van T-Phone en in Nijmegen een winkel die opereert onder de naam Phone2Phone. Ook in deze winkels is gekwalificeerd personeel aanwezig die u behulpzaam kunnen zijn bij het kiezen en het repareren van uw defect toestel.

Bij de heer Zamani staan eerlijk zakendoen en het verlenen van een uitstekende service hoog in het vaandel. Mocht u toch niet tevreden zijn over uw aankoop meldt het dan direct en in goed overleg zal het probleem zeker opgelost worden.

T-Phone, Kronenburgpassage 60 (tegenover Kruidvat), Arnhem-Zuid; telefoon: 06 19987888; T-Phone, Steenstraat 38A, Arnhem; Phone2Phone, Burchtstraat 24, Nijmegen.

Kans startende sociaal ondernemers

ARNHEM - Startende sociaal ondernemers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de Ignite Award. De prijs is een nieuw initiatief om sociaal ondernemerschap in de regio Arnhem en Nijmegen te stimuleren.

Aanmelden kan door het inzenden van een online inschrijfformulier, beknopt businessplan, videopitch van twee minuten en curriculum vitae. Deelnemers maken kans op professionele begeleiding én honderdduizend euro. De inschrijfperiode voor de Ignite Award loopt tot en met vrijdag 31 juli. Ben jij een startende sociaal ondernemer in de regio Arnhem Nijmegen? Of heb je een goed idee om een social enterprise te starten. Weet jij je plannen ook nog eens uit te voeren op een financieel duurzame manier, dus door inkomsten te krijgen uit commerciële activiteiten? Dan is dit een kans die je niet aan je voorbij wilt laten gaan. De IIgnite Award helpt je om jouw sociale onderneming een vliegende start te geven. Door mee te doen aan deze nieuwe startersprijs maak je kans op een intensief begeleidingstraject met een persoonlijke coach; inspirerende workshops en trainingen; je eigen professionele bedrijfsvideo; een jaar Boost lidmaatschap bij Social Enterprise NL (het platform voor social enterprises); én een financiële investering van vijftig- of honderdizend in jouw onderneming. Meer informatie staat op www.igniteaward.nl.

De Nationale zwemvierdaagse in zwembad Klarenbeek

ARNHEM - De Nationale zwemvierdaagse wordt dit jaar gehouden van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juni van 19:00 tot 20:00 uur. U kunt zich inschrijven op maandag of dinsdag tussen 18:30 en 19:00 uur dus vooraf aan het zwemmen. Iedereen ongeacht leeftijd mag meedoen; uiteraard moet je wel in het bezit zijn van een zwemdiploma.

De bekende Arnhemse vereniging ENC organiseert de vierdaagse weer, zodat het een spektakel kan worden. Op woensdag is het verkleed zwemmen waar voor de origineelst geklede zwemmer een prijs klaar ligt. Voor elke deelnemer die de afstanden - 250 of 500 meter per avond - gehaald heeft ligt een medaille klaar. Het belooft weer net zoals eerdere jaren – zie foto – heel gezellig te worden waar je gewoon aan mee moet doen.

Kosten voor deelname bedragen acht euro per persoon te voldoen in contanten bij inschrijving. Zwembad Klarenbeek, Hommelseweg 536 in Arnhem; telefoon 026 4460370; www.zwembadklarenbeek.nl.

Nederlands Watermuseum: Kidsproofmuseum nummer één

ARNHEM - Voor de derde keer ontving het Nederlands Watermuseum in Arnhem de titel 'kidsproofmuseum nr. 1 van Gelderland'. In 2012 en 2014 werd deze titel ook behaald.

De verkiezing kidsproofmuseum is een initiatief van de Nederlandse Museumvereniging en uitgewerkt in een samenwerkingsverband met de ANWB. Meer dan 2.800 kinderen hebben als Museuminspecteur de musea bezocht en samen stuurden ze meer dan 5.500 rapporten in! Een record!
De prijsuitreiking vond hedenmiddag plaats tijdens een sfeervolle en drukbezochte bijeenkomst in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Verzetsmuseum Amsterdam werd verkozen als 'kidsproofmuseum van Nederland'.


Het Nederlands Watermuseum is een uniek doe-museum over alle aspecten van zoetwater in het dagelijks leven. Een bezoek is voor jong en oud een leuke en leerzame ervaring. Het Nederlands Watermuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur en is te vinden aan de Zijpendaalseweg 26-28 in Arnhem.

Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend en voor de kinderen is er nog een leuke activiteit in het Waterlab. Meer informatie over het museum en een uitgebreide routebeschrijving staat op www.watermuseum.nl.

13 / 28

Rijn IJssel wint NK zwemmen én NK badminton voor mbo-scholen

ARNHEM - Donderdag 28 mei 2015 hebben Rijn IJssel studententeams de eerste plaats behaald bij het Nationaal Kampioenschap Badminton (heren dubbel) en het Nationaal Kampioenschap Zwemmen voor mbo-scholen. In het totaal betraden diverse studententeams maar liefst zeven keer het podium om prijzen in ontvangst te nemen.

Ruim vijfhonderd jongeren van mbo-scholen uit het hele land én uit Duitsland kwamen naar het terrein en de sporthallen van Rijn IJssel CIOS Arnhem aan de Beukenlaan. Daar hebben zij gestreden om de eerste plaats van de NK's badminton, beachvolleybal, zwemmen, handbal en veldvoetbal. Na afloop namen de studententeams van Rijn IJssel zeven prijzen in ontvangst. Naast de eerste plaats bij badminton heren dubbel en bij zwemmen, een tweede plaats bij beachvolleybal, een tweede plaats bij badminton heren enkel, een tweede plaats bij badminton dames enkel, een derde plaats bij handbal dames en een derde plaats bij handbal heren.

Georganiseerd door studenten

Twaalf studenten van CIOS Arnhem Sporting Events (CASE), onderdeel van Rijn IJssel CIOS Arnhem, hebben deze NK's georganiseerd. Deze studenten volgen de opleiding sport- en bewegingsmanager. Met de hulp van circa honderd vrijwilligers (studenten en medewerkers van CIOS Arnhem) hebben zij dit grote evenement tot een succes weten te maken. Alle teams waren erg aan elkaar gewaagd en tot het laatste moment was het spannend wie in de verschillende disciplines met de felbegeerde beker naar huis mocht.

Informatiedag periode 1945-1950 in voormalig Nederlands-Indie

ARNHEM - Op vrijdag 3 juli van 11:00 tot 14:30 uur is er een informatiedag periode 1945-1950 in voormalig Nederlands-Indie. Deze is in museum Bronbeek aan de Velperweg 147 in Arnhem.

Op het programma staat:

11:00 uur: Ontvangst met koffie en spekkoek in het museum Bronbeek.

11:15 uur: Lezing over de dekolonisatieperiode door de heer Hans van den Akker, curator van het museum Bronbeek.

12:00 uur: Rondleiding door het museum Bronbeek welke momenteel de expositie voert: ‘Oorlog van Indië tot Indonesië 1945 - 1950’. Centraal staat de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en zijn tegenstanders. Museum Bronbeek wil de kennis en het bewustzijn van het Nederlandse koloniale verleden vergroten en hiervoor belangstelling wekken.

13:00 uur: Mogelijkheid tot lunch in het restaurant Kumpulan eveneens op het landgoed Bronbeek gelegen. Lunch kan individueel vanaf negen euro. Plateservice (Nasi Rames) bij deelname acht tot 23 personen voor 17,50 en buffet (Nasi Rames) bij deelname voor 17,00 euro.

13:45 uur: Presentatie over de twee veteranen / verzoeningsreizen (18 sept – 9 okt en 26 okt – 17 november) door de heer Edward Brouwer van de reisorganisatie Go Indonesia (www.go-indonesia.nl).

14:30 uur: Einde.

Kosten voor deze dag: 8,50 euro (inclusief entree museum Bronbeek, bent u in bezit van een museumkaart dan bedragen de kosten 2,50 euro). Voor vragen en/of opgave deelname: info@go-indonesia.nl of www.go-indonesia.nl. Sluitingstijd opgave deelname: 30 juni. Bij opgave deelname graag opgeven: aantal personen en lunch: individueel of nasi rames (plateservice of buffet, is afhankelijk van hoeveel er van u deelnemen).

Wekelijks inloopspreekuur voor vragen over lezen en schrijven

ARNHEM - Iedere donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven, van harte welkom in het Taalhuis van de Bibliotheek Arnhem. Iedereen kan gewoon binnenlopen met vragen. Het Taalhuis is er voor anderstaligen én voor mensen die hier geboren en getogen zijn.

Eén op acht mensen in Arnhem is laaggeletterd, dat houdt in dat zij moeite hebben met de Nederlandse taal goed te lezen en schrijven. In Nederland is dit gemiddeld één op de negen. Daarom heeft de Bibliotheek Arnhem haar Taalhuis geopend. Het Taalhuis is voor iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven. Vrijwilligers zetten zich in om mensen op een laagdrempelige manier te helpen.

Het spreekuur vindt plaats in de Bibliotheek Rozet (Kortestraat 16) bij de ingang van de Bibliotheek op de tweede verdieping. De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig.

Gratis digitale kranten en tijdschriften lezen in zestig talen

ARNHEM - Met Pressreader bij de Bibliotheek heeft iedereen nu gratis en onbeperkt toegang tot ruim 3.600 kranten en tijdschriften uit meer dan honderd landen en in meer dan zestig talen. Naast vijf Nederlandse dagbladen, heeft men via Pressreader toegang tot kranten, lifestylebladen en vaktijdschriften uit onder meer de VS en Saoedi-Arabië.

Er zijn kranten te lezen zoals de Wall Street Journal, The Daily Telegraph, de International Herald Tribune, Le Figaro, El Mundo, Handelsblatt en de Telegraaf. De kranten en tijdschriften zijn actueel en er is een archief tot zestig dagen terug.

Hoe werkt het?
Met de Pressreader-app kunnen bibliotheekbezoekers in de vestigingen van de Bibliotheek Arnhem kranten en tijdschriften downloaden. Ze kunnen vervolgens overal gelezen worden. Pressreader is gratis te downloaden in de App Store, Google Play en de Windows Store.

Bibliotheekleden kunnen met hun lenersnummer ook overal inloggen op de website van Pressdisplay (library.pressdisplay.com) om toegang te krijgen tot het leesaanbod. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl.

Samen eten verbindt

ARNHEM - In de zomer staan veel activiteiten op een laag pitje. Dan wordt het stil als je een klein sociaal netwerk hebt. Coalitie Erbij is een landelijke organisatie waarbij onder andere het Rode Kruis, Censoor, de Zonnebloem, Rest van Harte zijn aangesloten om samen een vuist te maken tegen eenzaamheid.

Op zaterdag 6 juni is de landelijke campagne rondom zomer eenzaamheid gestart in Rotterdam onder het motto 'Wie nodig jij uit deze zomer' (www.wienodigjijuit.nl). Nodig je buurvrouw uit voor een kop koffie, of een tante om eens mee naar de markt te gaan. Stichting Eenzame Dood is lid van Coalitie Erbij en doet in Arnhem actief mee om eenzaamheid in de zomerperiode aandacht te geven.

"NAbij is de werknaam van stichting Eenzame Dood en onder deze naam ondersteunen wij mensen die geen of een klein sociaal netwerk hebben in de laatste fase van hun leven. Onder de noemer 'Ik nodig jou uit', nodigt NAbij mensen uit om op woensdag 17 juni tussen 12.00 en 17.00 uur een pannenkoek te komen eten bij molen De Kroon op Klarendal.

Vrijwilligers van NAbij bakken en serveren de pannenkoeken, die gebakken worden van het meel van de molen. Café Erbij zorgt dat mensen in contact met elkaar komen en elkaar onder het genot van een pannenkoek leren kennen. Mensen die wel een uitje kunnen gebruiken zijn welkom, er zijn geen kosten verbonden en een begeleid(st)er is ook welkom.

Mocht vervoer een probleem zijn dan kan NAbij voor vervoer zorgen. "Samen eten verbindt en wij willen met deze activiteit de landelijke campagne aandacht geven in Arnhem, maar ook mensen dichter bij elkaar brengen in. Op deze dag zijn ansichtkaarten aanwezig, die te gebruiken zijn om andere mensen uit te nodigen om een activiteit mee te gaan doen in de zomer. Voor meer informatie is NAbij te bereiken onder telefoonnummer 0850163333 of via de mail: info@nabij.nu.

Molen De Kroon staat op Klarendal, Klarendalseweg 82 in Arnhem.

Broodfonds ook in Arnhem voor zelfstandige ondernemers

ARNHEM - Broodfondsen voor zelfstandig ondernemers zijn door heel Nederland in oprichting. In de omgeving van Arnhem is nu belangstelling voor een extra informatieavond. Nederland telt al ruim 140 broodfondsen met meer dan 5200 deelnemers.

In Gelderland zijn ongeveer 25 broodfondsen in onder meer regio Arnhem. In lokaal verband regelen deze ondernemers onderling hun inkomen als zij door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Zelfstandigen kunnen bij ziekte geen beroep doen op bestaande sociale voorzieningen. Tweederde van alle ondernemers heeft zich ook niet bijverzekerd. Voor veel mensen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te kostbaar, sommigen worden geweigerd. Het broodfonds is een praktisch en betaalbaar alternatief. Het is een lokaal collectief waarin ten hoogste vijftig zelfstandig ondernemers elkaar steunen met schenkingen als zij tijdelijk arbeidsongeschikt raken.

Hoe het werkt
Een broodfondsdeelnemer betaalt geen premie, maar zet elke maand een bedrag opzij op zijn persoonlijke broodfondsrekening. Zolang er niemand ziek is, bouw je met elkaar reserves op. Als iemand ziek wordt, krijgt hij van alle andere deelnemers tientallen kleine schenkingen. Deze schenkingen zijn samen genoeg om van te leven. Het bedrag dat de deelnemer maandelijks stort op zijn broodfondsrekening is gekoppeld aan de hoogte van het inkomen.

Vertrouwen

Het broodfonds is er voor alle soorten zelfstandige ondernemers, zowel zzp'ers als ondernemers met een bv of vof. Er is geen bijzondere kennis voor een broodfonds nodig, wel vertrouwen.
Op 30 juni start om 19:30 uur bij In de Weerd, Weerdjesstraat 168 in Arnhem een informatie-avond van het Broodfonds. De entree is mogelijk na persoonlijke aanmelding via info@broodfonds.nl. Een beknopt filmpje met uitleg staat op www.broodfonds.nl.

Jubileum amusementsorkest DWS

ARNHEM - Amusementsorkest DWS uit Arnhem-Zuid bestaat 17 juni vijftig jaar en dat wordt gevierd met een receptie op 20 juni.

Een ieder die te maken heeft gehad bij DWS (oud-leden en donateurs) zijn welkom op de receptie. Deze word gehouden op 20 juni van 13.30 tot 15.30 uur aan de Veerpolderstraat 126 in Arnhem.

Gratis spreekuur van de tuinarchitect in bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Vrijdag 19 juni verzorgt de NVTL (Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur) de zestiende Nationale Tuinontwerpdag. In Bibliotheek Kronenburg en Rozet kunnen bezoekers advies vragen over hun eigen tuin.

Neem foto's, schetsen, plattegronden en afmetingen mee van de betreffende tuin. De tuinarchitect kan adviseren over het ontwerp, aanleg en beheer van de tuin. Het spreekuur in de Bibliotheek Kronenburg is van 10.15 tot 16.30 uur. De Bibliotheek Kronenburg bevindt zich in het winkelcentrum Kronenburg aan de Kronenburggalerij 7.

De Bibliotheek Rozet bevindt zich aan de Kortestraat 16. Daar is het spreekuur van 10.30 tot 15.30 uur.

Het spreekuur in beide vestigingen is gratis te bezoeken. Wel dient men vooraf telefonisch een afspraak voor een bepaald tijdstip te maken via nummer: 026 3543111. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Beleef Duchenne Heroes als Weekend-Hero!

ARNHEM - Duchenne Heroes, dé mountainbike tocht van de Benelux voor kinderen met Duchenne Spierdystrofie, viert dit jaar een jubileum! Speciaal voor deze tiende editie kunnen deelnemers zich inschrijven als Weekend-Hero.

Alleen dit jaar kunnen mountainbikers de laatste twee dagen van de officieel zeven dagen lange tocht meefietsen, op vrijdag 18 en zaterdag 19 september. Voor iedere mountainbiker die al jaren de sfeer van het evenement wil proeven maar geen tijd heeft om een week te fietsen of zich daarop voor te bereiden, is dit de uitgelezen kans om er toch bij te kunnen zijn. Daarbij hoeven alle deelnemers uit Nijmegen en omstreken niet ver terug naar huis te reizen, want de onvergetelijke finish van Duchenne Heroes beleven ze in Park Brakkenstein. Er zijn slechts veertig plaatsen beschikbaar.

Over Duchenne Heroes

Duchenne Heroes is een mountainbiketocht van zevenhonderd kilometer in zeven dagen door vier landen voor één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar Duchenne Spierdystrofie. Bijna driehonderd Heroes zetten hun spieren in 2015 een week lang in voor kinderen, die dit zelf niet kunnen. Zij worden daarin ondersteund door ruim 130 vrijwilligers. Deze tocht vindt plaats van 13 tot en met 19 september.

Kijk voor meer informatie over deelname als Weekend-Hero op www.duchenneheroes.nl/weekend-heroes of bel naar 088 3665460.

BewegeninArnhem.nl ook actief rondom de Rijkerswoerdse plassen!

ARNHEM - Binnenkort wordt er een start gemaakt met beachvolleybal. Volleybalvereniging Volvera geeft vanaf dan elke dinsdagavond van 19:30 tot 20:30 uur een uur beachvolleybaltraining. De trainingen zullen plaatsvinden op het beachvolleybalveld bij de Rijkerswoerdse plassen.

Iedereen met een sportkaart die zin heeft om een uurtje te beachvolleyballen is welkom. Binnenkort volgt informatie over de start.

Survivalrun
Naast beachvolleybal, wordt er ook survivalrun aangeboden rondom de Rijkerswoerdse plassen. Survivalrun is een uitdagende combinatie van hardlopen en touw- en paalhindernissen. Naast genoemde elementen wordt er regelmatig getraind op waterdoorsteken, houthakken, boogschieten en kajakken; vaste onderdelen in een survivalrun. Elke zaterdagochtend staan de ervaren trainers paraat die deelnemers goed begeleiden. Je kan wekelijks deelnemen aan de trainingen en zo je conditie, kracht en techniek verbeteren. Iedereen traint op zijn of haar eigen niveau onder deskundige begeleiding.

Outdoorsportmix
Outdoorsportmix is een ander sportmoment dat aangeboden wordt rondom de Rijkerswoerdse plassen. Outdoorsportmix is een variërend aanbod van sporten met onder andere boogschieten, bootcamp/hindernisbaan, kaart-/kompas training en uitgebreide kajakclinics met kajakpolo. Elke outdoor sport wordt drie weken achter elkaar anderhalf uur lang aangeboden waarbij de deelnemers zoveel mogelijk kunnen leren en zich kunnen verdiepen in de sport. De sportmixlessen en Survivalrun worden gegeven door van Amerongen training en buitensport/

Kijk voor alle beweegprogramma's van de Sportkaart op www.bewegeninarnhem.nl.

Wijkteams actief in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Wist u al dat er vier wijkteams actief zijn in Arnhem-Zuid? Nee? Dan is het hoog tijd om kennis te maken. Wie zitten er in het team? En wat kunnen ze voor u doen?

Gemeenten zijn per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor (jeugd)zorg, werk en inkomen. De gemeente Arnhem wil hiermee de ondersteuning sneller, beter en dichtbij huis leveren. Dit gebeurt vanuit wijkteams, met coaches die u gemakkelijk kunt aanspreken.

Wat kan het wijkteam voor u doen? Zoekt u hulp bij de opvoeding, bij financiële problemen of heeft u op andere gebieden zorg nodig? De coach van het wijkteam kijkt samen met u wat er precies aan de hand is en maakt samen met u een plan. U krijgt een vaste coach, die bij u thuis komt. Samen kijkt u of vrienden, familie, bekenden of buren iets voor u kunnen doen. Als er professionele ondersteuning nodig is, helpt de coach waar hij dat zelf kan. Als specialistische hulp nodig is, regelt de coach dit met en voor u.

Elk gebied een wijkteam. De stad Arnhem is opgedeeld in acht gebieden. In Arnhem-Zuid zijn er drie teams actief: een team in Malburgen, een team in Rijkerswoerd/Vredenburg/Kronenburg, een team in Elden/De Laar en een team in Schuytgraaf/Elderveld.

Eén ingang voor vragen en hulp. Voor meer informatie en hulp op het gebied van (jeugd)zorg, welzijn, werk en inkomen kunt u kijken op www.zodoenwehetinarnhem.nl of bellen naar 088 2260000.

Muzikale christelijke sabbatvierende samenkomsten

ARNHEM - Focus Arnhem-Zuid houdt muzikale christelijke sabbatvierende samenkomsten.

Deze zijn in het gebouw De Ontmoeting aan de Wassenaarweg 5 in Arnhem op elke eerste en derde zaterdag van de maand: 20 juni, 4 en 18 juli. De aanvang is om 14:00 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/focusarnhemzuid.

16 / 28

Gratis open inloopspreekuur: woensdag 24 juni 16:00 – 20:00 uur!

ARNHEM/ELDEN - De zomer komt eraan. Zou het niet heerlijk zijn om daar volledig van te kunnen genieten en deze zomer symbool te laten zijn voor jouw nieuwe start? Weer in balans zijn, meer innerlijke rust ervaren... Je weer fris en energiek te voelen… Beter kunnen slapen… Minder pijn… Het kan met energetische therapie.

Margot Peters uit Elden is HBO gecertificeerd Register Therapeut en heeft sinds 2009 haar praktijk voor natuurgeneeskundige therapie. De energetische therapie is in Nederland wat omvang betreft de grootste onder de alternatieve geneeswijzen en kent een eigen natuurlijke methode van behandeling. De energiebanen in het lichaam worden in balans gebracht en eventuele blokkades verholpen, waardoor onrust, spanning, pijn en ongemak kunnen wegvloeien; het genezingsproces wordt bevorderd. Goed te behandelen zijn stress gerelateerde klachten, vermoeidheid, slaapproblemen en fysieke klachten.

Wil je zelf eens ervaren hoe zo'n behandeling gaat of ben je gewoon geïnteresseerd? Kom dan op woensdag 24 juni vrijblijvend langs op het gratis inloopspreekuur tussen 16.00 en 20.00 uur. Ik leg graag uit wat energetische therapie voor jou zal kunnen betekenen. Meld je telefonisch even aan om wachten te voorkomen.

Goed om alvast te weten: Als je aanvullend bent verzekerd voor alternatieve geneeswijzen, dan worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar.

Kijk op de site: www.margot-peters.nl voor meer informatie.
Praktijk voor Natuurgeneeskundige Therapie, Klapstraat 6, Elden, telefoon 06-48103445.

Egyptische Hollywood-glamour in Elden

Bron: Dorpskrant Hallo Elden.

ARNHEM/ELDEN - In 1984 begon eigenaar Samir Moussa van oorsprong Egyptenaar zijn eerste eigen Hollywood restaurant in Arnhem in de Pauwstraat ( nu de Febo.) Het tweede restaurant om de hoek van de Korenmarkt in de Hoogstraat is bij vele Arnhemmers een bekend etablissement.


Na de vestiging in Arnhem kwamen er vestigingen bij in Westervoort, Duiven en Zevenaar. In 2001 kwam daar het restaurant in Elden bij. "Alleen deze zaak in Elden is nog over. De andere zaken heb ik van de hand gedaan. Ik vind het prima zo. Dit is de plek waar ik blijf."

Bij Restaurant Hollywood kunt u uitstekend terecht voor steaks, pizza, shoarma, vis, pasta's en lasagne. Het restaurant is op loopafstand van het Gelredome Stadion. Ideaal om vooraf aan stadionbezoek de auto gratis te parkeren en bij Hollywood eerst te genieten van de heel gevarieerde keuken.

Een absolute aanrader is ons buitenterras aan de achterkant. Als het weer straks weer beter wordt, is dat een heerlijke plek om te zitten. Aan de voorkant van de zaak is het terras wat uitgebreid sinds de pinautomaat is verdwenen. Er staat een loungeset zodat het nog aantrekkelijker wordt om daar te zitten

Restaurant Hollywood, De Brink 5; 026 3894477, info@ hollywood-elden.nl. www.hollywood-elden.nl.

Bijzondere locatie met persoonlijke sfeer

ARNHEM/ELDEN - Jolanda Klijn en René Schiffers van De Boog Coaching & Creativiteit aan de Brink 13 organiseren teamuitjes, familiedagen en kinderfeestjes. Daarnaast begeleiden ze mensen met spanningsklachten, gebrek aan energie en andere psychosociale problemen.

Groepsactiviteiten
Laat u verrassen samen met collega's, vrienden of familie door een verzorgde dag met workshops en aandacht voor uw wensen. Bij mooi weer kunt u genieten op het terras of in de tuin.

Aandacht voor jezelf
Heb je geen behoefte aan therapie maar wel aan een 'pas op de plaats'? Jolanda Klijn begeleidt mensen met spanningsklachten, gebrek aan energie en de behoefte om zichzelf beter te leren kennen. Als NLP – en wandelcoach helpt zij je graag om meer plezier en inzicht te krijgen in je leven.

Creatieve therapie
Loop je vast in het aanpakken van kleine of grote problemen? Vind je het lastig hierover te praten? René Schiffers is creatief therapeut en begeleidt je bij het oplossen van deze problemen. Hij gebruikt daarbij beeldende vormen. Je eigen creativiteit leidt naar nieuwe inzichten.

Begeleiding en therapie wordt vaak vergoed door uw zorgverzekeraar.
Op maandag is er open atelier om vrij te werken. Het overzicht van activiteiten voor kinderen en volwassenen vindt u op www.deboogcoaching.nl of bel 06 57114524.

Informatieavond dinsdag 23 juni Maak kennis met het wijkteam Elden/De Laar

Foto: Arthur Tholense

ARNHEM - Weet u waar u terecht kunt voor alle vragen over opvoeding, schulden, welzijn en zorg? Inderdaad, bij het wijkteam! Op de informatieavond op dinsdag 23 juni hoort u er alles over.

Vanaf 2015 zijn er in Arnhem wijkteams actief met ervaren coaches voor volwassen, jeugd en gezin. Ze geven steun en advies bij zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen. Als u een beroep wilt doen op hulp van de gemeente maakt u een afspraak met het wijkteam. Dat doen wij bij voorkeur bij u thuis.

Aanpak van het wijkteam
De coach van het wijkteam kijkt samen met u wat er precies aan de hand is. Vervolgens maakt de wijkcoach samen met u een plan. Wellicht kunnen vrienden, familie, bekenden of buren iets voor u doen. Als er professionele hulp nodig is, helpt uw coach om dit te regelen.

Afspraak maken
Op de site www.zodoenwehetinarnhem.nl vindt u veel informatie en praktische tips. U kunt via deze website ook een afspraak maken met het wijkteam Elden/De Laar. Komt u er niet uit? Bel de Klantenservice via 088-2260000.

Informatieavond

Wanneer: dinsdag 23 juni; Waar: Dorpshuis, Rijksweg-West 50; Wanneer: 19.00-21.00 uur. Door wie: wijkcoaches Marianne den Hartogh en Mike Medina.

Met streekproducten en fruit uit eigen boomgaard Versmarkt Elden voor je dagelijkse versproducten!

ELDEN – Is er iets lekkerder dan supervers? Vers, dat je ook nog eens haalt om de hoek in je eigen wijk of dorp? Dat kan in Elden bij de versmarkt van Martin van der Schaft en zijn vader. Je haalt bij Versmarkt niet alleen brood, banket, aardappelen, groenten en fruit, ook tal van streekproducten. Tot 1 april gevestigd in twee winkels en nu samengevoegd op één adres aan de Rijksweg-West 70!

Lekker handig: alle versproducten onder één dak. Aan de Rijksweg-West is het interieur zodanig aangepast, dat alle artikelen volop de ruimte krijgen: van vers brood en banket tot aan de aardappels, groenten en fruit. Versmarkt kent veel klanten van oudsher; ook steeds meer 'nieuwe' klanten vanuit de omringende wijken weten de 'boerderijwinkel' te vinden én te waarderen.

Naast het brood van de echte warme bakker wordt een standaard banket aangeboden. In het weekend is er meer keus in gebak en op bestelling is veel mogelijk! Ook is er een assortiment broodgerelateerde artikelen als broodsmeersel en zelfs een keuze in kaas. Geheel in de traditie van een boerderij- of landwinkel zijn er ook streekproducten als sappen en dergelijke.

Veel klanten staan verbaasd over de unieke locatie van Versmarkt Elden met een eigen anderhalf hectare grote boomgaard. Met appels, peren, pruimen en binnenkort de heerlijkste kersen!

Versmarkt Elden, Rijksweg-West 70, Arnhem-Elden; 06 12118254.

Hele maand juni jubileummaand!

ARNHEM/ELDEN - Heins Schaats en Skeelershop is deze maand twintig jaar in Elden gevestigd.

Het begon in de Klapstraat op nr. 54, in de schuur(tje) tegen het huis aan waarin nog een schaatsslijpmachine, een ski-slijpmachine en een werkbank stond. De voorraad stond boven op de vliering, een losse trap werd gepakt en zo werd er boven de gewenste maat of model gepakt. Bij vier of meer mensen moest men echt verder naar achteren lopen anders kon de trap er niet staan. Leuke tijden. Een paar jaar later werd er in het huis een ruimte vrij gemaakt, toen werd het echt een schaats/skeelershop.

In 2004 is Heins precies er tegenover gaan wonen op nr. 51A en daar werd de dubbele garage omgebouwd tot shop. Daar vindt u een zeer kompleet assortiment in schaatsen, skeelers, accessoires en tegenwoordig ook skates voor de allerkleinsten oplopend tot de senioren. Eigenlijk groeit Heins Schaatsshop alweer uit z'n jasje maar uitbreiden is hier niet meer mogelijk.

Feest!
Tijdens de gehele maand juni willen wij dit met u vieren en krijgt u op al uw aankopen twintig procent korting, van nieuw tot gebruikt, van een afbraamsteentje tot een helm.

Dus... gebruik dit voordeel en kom snel langs. Heins staat ook op 21 juni op de Eldense Draai.

Heins Schaatsshop, Klapstraat 51a, 026 3819067, www.heinsschaatsshop.nl.

Nieuw lunchrestaurant geopend in Arnhem-Zuid

ARNHEM/ELDEN - Op bedrijventerrein De Gelderse Poort is sinds kort ook een lunchrestaurant geopend. Het restaurant De Buutplek is gevestigd in Stikkerbuilding. Dit is een nieuw bedrijfsverzamelgebouw, dat in plaats van de oude SNSbank gekomen is. Het pand is opgeknapt en heeft een vernieuwde, moderne uitstraling gekregen. Inmiddels zijn er al diverse bedrijven gevestigd.

Op de begane grond vinden we De Buutplek. Dit restaurant is ingericht in een moderne stijl maar heeft leuke vintage hoekjes gemaakt. Het is een sfeervolle mix geworden en het voelt verrassend gezellig en huiselijk aan. De Buutplek is niet alleen voor bezoekers en gebruikers van Stikkerbuilding, iedereen is er welkom.

Naast het restaurant is er ook ruime gelegenheid voor flexwerken, vergaderen of voor uw (tijdelijk) kantoor. Met gratis wifi, tweehonderd gratis parkeerplaatsen en de bushalte voor de deur is het een erg fijne locatie.

Nieuwsgierig geworden? Kom langs voor een heerlijke lunch of een fantastische thee, koffie of cappuccino met vers appelgebak. Als u Hét GemeenteNieuws meeneemt, krijgt u het eerste kopje koffie gratis!

Voor meer informatie of bijvoorbeeld het reserveren van een vergaderzaal kunt u terecht op www.buutplek.nl én www.stikkerbuilding.nl.

Restaurant De Buutplek, Mr. D.U.Stikkerstraat 10, Arnhem, telefoon 026 7112505.

Bouwtekening en omgevingsvergunning nodig?

ARNHEM/ELDEN - Btla is een bouwkundig teken en ontwerpbureau en wordt gerund door Gerard Laan. Gerard Laan heeft vijftien jaar lang op verschillende architectenbureaus gewerkt en werd in 2005 zelfstandig. Veel ervaring dus in zowel grote projecten zoals wooncomplexen en kleine projecten zoals dakkapellen.

Het bedrijf bestaat tien jaar en heeft heel wat projecten gedaan, alles wordt op de computer uitgewerkt met het nieuwste tekenprogramma en de bouwaanvragen gaan digitaal naar het omgevingsloket.

Vaak gaat men gelijk naar een aannemer. De prijs van het tekenen en de vergunningen zit dan verstopt in de totaalprijs. Of men gaat naar een architect die alleen zijn eigen plannen wil doordrukken en hoge tarieven hanteert. Wij maken helder hoe duur de tekening is, hoe duur de verschillende vergunningen zijn en wij zetten de prijzen van de verschillende aannemers netjes voor u naast elkaar. Zo kunt u echt goed vergelijken! Op deze manier verdient u de tekenprijs dubbel en dwars weer terug! Wij werken tegen gunstige tarieven en met korte lijnen, dus binnen twee weken hebt u een plan op papier. Kijk op onze website voor de tarieven www.btla.nl, 06 15171010.

Elden doet mee in de strijd om de mooiste plaats van Gelderland te worden

ARNHEM/ELDEN - Het programma van TV Gelderland 'Zomer in Gelderland' gepresenteerd door Angelique Kruger komt op maandag 10 augustus naar Elden.

Het Eldense 'Dreamteam' dat bestaat uit tien bekende Eldenaren krijgt die dag tien opdrachten die het met veel vrienden en bekenden moet klaren. Dus het zou fijn zijn als er die dag zo veel mogelijk mensen naar het Dorpsplein De Brink komen om hen bij te staan en aan te moedigen. We kunnen die dag maximaal duizend euro verdienen wat we gaan besteden aan een goed doel voor het dorp Elden.

Om 18.15 uur begint de live televisie-uitzending. Deze begint met een Parade: een visueel spektakel waar Elden zich presenteert als een dorp waar veel te doen is. Tijdens de televisie-uitzending moeten er minimaal driehonderd mensen aanwezig zijn, want dat levert ook weer euro's op.

De hele dag is er verslag van de gebeurtenissen op Radio Gelderland en op de website: Zomer.gld.nl.

Het actiecomité met Paula, Juliette, Jacqueline, Patty, en Hennie is voor leuke ideeën te bereiken op Facebook: zomerinelden.

Dagopvang bij Partou in het dorp Elden

ARNHEM/ELDEN - Op onze gezellig vestiging aan de Mr. D.U. Stikkerstraat, grenzend aan het dorp Elden, biedt Partou dagopvang (0 - 4 jaar) aan. Middenin het groen bij parkzone de Groene Gordel Elden, wordt opvang aangeboden in een warme en liefdevolle omgeving.

Bij de allerkleinsten houden we rekening met de rust en vaste routines die ze thuis gewend zijn. Maar ook zij genieten al van muziek en bewegen, zo stimuleren we gelijk de motorische ontwikkeling. De wekelijkse peutergym en muziekles zorgt voor een vrolijke boel en bij het voorlezen leren de kinderen spelenderwijs nieuwe woordjes. Voor de 3+ kinderen is er een aparte groep De Bengels.

Buiten spelen
De zonnige tuin, met grasveldjes en een zandbak biedt veel ruimte om te spelen, fietsen en rennen. Het Eldense bos, de speeltuinen en kinderboerderij De Kroon liggen op wandelafstand en zorgen voor leuke uitstapjes.

Ontdek het zelf
U bent van harte welkom voor een rondleiding. Neem voor meer informatie contact op met vestigingsmanager Renate Wolterinck via 06 27867331, bel onze afdeling klantenservice op 088 2357500 of neemt u alvast een kijkje op www.partou.nl/stikkerstraat.

Ontvang vijf procent korting
Werkt u op dDe Gelderse poort? Dan biedt Partou u vijf procent korting op de kinderopvang (dag- en buitenschoolse opvang). Met deze korting kunt u gemiddeld vijfhonderd euro per jaar besparen! Vraag naar de voorwaarden bij onze afdeling Klantenservice.

De Eldense Draai op zondag 21 juni

ARNHEM/ELDEN - Op zondag 21 juni is er weer een Eldense Draai. Traditioneel is dit op Vaderdag, de derde zondag in juni. Naast een gezellige braderie vinden er diverse sportevenementen plaats.

De Spezialized Wielerronde wordt georganiseerd in samenwerking met de Arnhemse club RETO en de KNWU. Het startschot wordt gelost door de bekende, uit Elden afkomstige, wielrenner Kenny van Hummel. Tussen de wielerwedstrijden door wordt er dit jaar weer een skeelerwedstrijd georganiseerd. Ook hebben we dit jaar een demonstratie van een nog vrij onbekende sport; Kangoo Jump. Een sportieve work out met vooral veel fun!

In heel Elden is er weer de jaarlijkse grote braderie waarbij nog extra aan de kinderen gedacht wordt. Zij zullen zich niet vervelen. In de Klapstraat en op de Rijksweg-west staan kramen met mooie en leuke hebbedingetjes. Op het plein, in het hart van Elden, kan men de gehele dag terecht voor de typisch Eldense gezelligheid, met muziek en terrasjes. Kortom, een prima plek om met het hele gezin vaderdag te vieren. Voor meer informatie: www.eldensedraai.nl.

Specialized Wielerronde van Elden

Op de voorgrond: Jasper Bugter uit Elden. Foto: www.joszwaan.nl.

ARNHEM/ELDEN - Zondag 21 juni gaat in Elden het jaarlijkse wielerspektakel weer van start. Meer dan driehonderd deelnemers uit geheel Nederland binden dan met elkaar de strijd aan voor dit geweldige dorpsgebeuren. Het wielermerk Specilized is hoofdsponsor, waarmee het voortbestaan in deze moeilijke tijden is gewaarborgd.

Deze populariteit van het wielrennen in Elden is mede te danken aan mannen als Leo Peelen en Kenny van Hummel. Baanrenner Leo won op de Olympische spelen in Seoul in 1988 een zilveren medaille. Kenny van Hummel heeft een imposante palmares als sprinter. De volgende generatie staat te trappelen om het stokje over te nemen; Eldenaar Jasper Bugter zal er alles aan doen om zijn overwinning van vorig jaar bij de Elite te prolongeren. Hij mist daarbij de 'lead out' van zijn oudere broer Luuc, die dan tussen de wereldtop deelneemt aan de prestigieuze ZLM-tour, met onder andere Marcel Kittel en Andre Greipel.

Ook dit jaar worden er weer veel toeschouwers verwacht die tijdens de wedstrijd kunnen aanschuiven aan een van de terrassen om het dorpsplein of langs de braderie kunnen lopen. Het wielerevenement begint om 11:00 uur met de Sportklasse en wordt afgesloten met de elitewedstrijd, die om 15:15 uur van start gaat.

Wij wensen u een boeiende dag toe en danken alle sponsoren en vrijwilligers. De Eldense Ondernemersvereniging.

Skeelerronde in Elden

ARNHEM/ELDEN - In 2009 werd er voor het eerst de skeelerronde ingevoerd tijdens de 'Eldense Draai'. Dit is ontstaan doordat Heins Schaats&Skeelershop in Elden een schaats- en een skeelerteam heeft. Er werd voor de jeugd tussen acht en twaalf jaar een kleine skeelerronde gereden onder begeleiding van het skeelerteam, daarna voor dertien jaar en ouder die moesten vijftien kilometer (acht ronden) skeeleren. Als slot werd door het Heins Skeelerteam een demo-wedstrijd gehouden.

In 2010 werd er tijdens de Eldense Draai een ploegenachtervolging gedaan wat in Nederland nog zeer uniek was. Een team bestaat uit zes skeeleraars waarvan er minmaal vier moeten finishen. De teams kwamen uit Oost-en Midden-Nederland. Tegenwoordig wordt dit veelvuldig in den lande gedaan.
Vanaf 2011 tot heden vinden er officiële skeelerwedstrijden (Midden Nederland+regio Oost competitie) plaats tijdens de Eldense Draai.

Ook dit jaar verschijnen alle categorieën wedstrijdrijders ten tonele, de C1+C2 rijders, de dames 1+2 en de masters. Het zou leuk zijn als u deze wedstrijdrijders komt aanmoedigen, de start is om 14.00 uur op de Rijksweg-West onder de start/finishboog. Het Heins Skeelerteam wenst u veel plezier tijdens de Eldense Draai.

Geschiedenis van Elden

Tekening van Cornelis Pronk van de oude dorpskern van Elden in 1731. Bron: De Historische Kring Elden

ARNHEM/ELDEN - De geschiedenis van Elden gaat heel ver terug in de tijd. Al in 855 wordt Elden genoemd in de registers van het Sint-Ludgerusklooster te Werden, een plaats bij Essen in Duitsland. Dat klooster had bezittingen in Elti (Elden).

Elden was oorspronkelijk een kerspel (kerkdorp) in het schoutambt Elst. In de Napoleontische tijd werd het ingedeeld bij de mairie Huissen tot de bevrijding van Nederland in 1813. Daarna werd het een zelfstandige burgerlijke gemeente waarvan Willem Roodbeen burgemeester was. In de loop van 1816 nam Roodbeen echter ontslag en de toenmalige burgemeester van Elst, fungeerde enige tijd als waarnemend burgemeester van Elden. Op 1 januari 1817 werd de gemeente Elden al weer opgeheven en ging op in de gemeente Elst. Deze situatie duurde voort tot 1 maart 1966. Bij een toen doorgevoerde grenswijziging kwam Elden bij de gemeente Arnhem en werden de omliggende polders bebouwd met de wijken Elderveld, De Laar en Rijkerswoerd.

De oude dorpskern van Elden lag oorspronkelijk bij het witte kerkje aan de Huissensedijk. De oudste vermelding van deze kerk, gewijd aan de evangelieprediker Bonifatius, dateert van 1342.
Een tekening uit 1731 van Cornelis Pronk laat de dorpskern met een prachtige kruiskerk zien.

In 1866 is het gebouw dermate vervallen dat besloten wordt tot de bouw van de huidige één beukige kerk. De oude toren blijft daarbij wel behouden.

Dorpshuis Elden- Huis voor het dorp

ARNHEM/ELDEN - Elden is een dorp met ruim tweeduizend inwoners. Het is een gezellig dorp waar men elkaar nog kent, groet en helpt.

Nadat Elden overging van gemeente Elst naar Arnhem is de Dorpsvereniging opgericht. We moesten oppassen niet door de grote stad 'opgegeten' te worden en het dorpse karakter te behouden. Van de protestantse kerk huurden we de oude school om als Dorpshuis te gebruiken. Vorig jaar wilde de kerk van al zijn vastgoed af, dus ook van 'ons' Dorpshuis.

Na een jaar vol activiteiten om geld te genereren, is het Dorpshuis nu in Eldens bezit. 's Ochtends wordt de zaal verhuurd aan de peuterspeelzaal en de middag en avond wordt de ruimte gebruikt door anderen :door de bejaardensoos, bijeenkomsten van de KABO, yoga, zangvereniging, kerkkoor, kindertoneelclub, kaarten, fotoclub, lezingen van de Historische Kring en vergaderingen. De wat kleinere vergaderruimte wordt gebruikt door meerdere verenigingen. Het Dorpshuis wordt intensief gebruikt en is onmisbaar geworden.

Dit jaar staat in het teken van opknappen en geschikt maken voor de toekomst. Isoleren, schilderen en verbouwen komen nu aan bod. Er moet een invalidentoilet komen, want door veranderingen in de zorgwet zullen we meer moeten organiseren voor de oudere inwoners.
Dinsdagavond 23 juni organiseert de dorpsvereniging samen met het wijkteam een voorlichtingsavond over het nieuwe ouderenbeleid van Arnhem. Aanvang 19.00 uur, Rijksweg West 50, 026 3814510.

Het oorlogsmonument in Elden

Bron: De Historische Kring Elden

ARNHEM/ELDEN - Centraal in het dorp op een steenworp afstand van De Brink staat in de Klapstraat het oorlogsmonument, ter nagedachtenis aan de 39 burgers uit Elden, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Het monument, een erezuil, is uitgevoerd in Franse kalksteen (Euville), is 3.60 m hoog en is op een voetstuk geplaatst van 1.30 m. Door de liggende steen aan de bovenzijde heeft het tegelijk een kruisvorm. De bekende beeldhouwer Albert Termote heeft het monument ontworpen en steenhouwer Budding uit Veenendaal leverde de materialen.

Op 5 mei 1954 is het onthuld door de commissaris van de Koningin in Gelderland, jonkheer Quarles van Ufford en vervangt dan het tijdelijke monumentje dat stond op de kruising van de Rijksweg West met de Molenweg. Dit monument was een eenvoudig kruis binnen een bloemenperk.

Op 18 september 1987 is het monument geadopteerd door de hoogste groep van de twee Eldense basisscholen en de Historische Kring Elden organiseert sinds 2014 de jaarlijkse Dodenherdenking bij het oorlogsmonument.

28 / 28