GN Lingewaard

6 augustus 2014

GN Lingewaard 6 augustus 2014


Kinderdorp Haalderen staat voor de deur

HAALDEREN - De zomervakantie is al weer een tijdje bezig en in de zomervakantie vindt altijd het Kinderdorp Haalderen plaats. Dit jaar het kinderdorp weer van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 augustus. Elk kind van vier tot en met vijftien jaar mag weer meedoen en bouwt samen met heel veel andere kinderen aan een prachtig, gezellig en leerzaam dorp. In de acht dagen worden de kinderen vermaakt met allerlei activiteiten van een wandeldriedaagse tot survivaltochten tot creatieve knutselactiviteiten, eigenlijk te veel om op te noemen in dit 42ste kinderdorp.

Het kinderdorp in Haalderen kent geen voorinschrijving. Kinderen van vier tot en met vijftien jaar kunnen zich vanaf vrijdag 10.00 uur inschrijven op het terrein aan de Notenboomstraat in Haalderen. Om mee te mogen doen betalen de kinderen twaalf euro vijftig inschrijfgeld.

Het kinderdorp staat dit jaar in het teken van De Efteling. Het programma ziet er globaal als volgt uit:

Vrijdag 8 augustus mogen de kinderen vanaf 10.00 uur de hutjes onder begeleiding van de ouders bouwen. Als zij in de middag terugkomen, volgt er een groepsprogramma in een van de drie groepen.

Zaterdag 9 augustus is er In de ochtend een groepsprogramma. Vanaf 13.00 uur starten ze met de gezinsfietstocht. Een gezellige fietstocht door onze mooie omgeving; opgeven voor de fietstocht kan tijdens het kinderdorp.

Zondag 10 augustus wordt om 14.00 uur het dorp officieel geopend door de kinderen uit de jongste groep. Na de opening is er een gezellige fancyfair, waarbij iedereen is uitgenodigd en mee mag spelen om de prijzen.

Maandag 11 augustus zijn er zowel in de ochtend als middag groepsprogramma's voor alle groepen.

Dinsdag 12 augustus gaan de kinderen van de middengroep een dagje uit. De jongste en oudste groep hebben een groepsprogramma.

In de avond is de ouderavond. Kinderen die een leuke act, playback act of show hebben mogen zich deze avond presenteren tijdens KIVAC got Talent! en natuurlijk ontbreekt de rommelmarkt niet. Alvast opgeven voor zowel de KIVAC got Talent! als voor de rommelmarkt via info@kinderdorphaalderen.nl.

Woensdag 13 augustus gaan de kinderen van de jongste groep een dagje van het dorp, de overige groepen hebben groepsprogramma. Vanaf 19.00 uur worden de kinderen van de oudste groep terugverwacht op het kinderdorp voor het avondspel en overnachting.

Donderdag 14 augustus zijn er zowel in de ochtend als middag groepsprogramma's voor alle groepen.

Vrijdag 15 augustus, na eerst nog een laatste groepsprogramma te hebben gedraaid, gaan de kinderen vanaf 12.00 uur het dorp slopen. Om 17.45 uur start de derde dag van de wandeldriedaagse. Rond de klok van 20.00 uur worden alle groepen op het Mariaplein verwacht voor een grootse intocht. Vanaf het Mariaplein lopen ze gezamenlijk terug naar het dorp, waar de verdiende medailles worden uitgereikt. Rond de klok van 20.30 uur wordt afgesloten met het kampvuur.

Hout

"Mocht u nog deuren, pallets of andere houtsoorten hebben voor het bouwen van de hutjes en u wilt er van af dan willen wij daar graag gebruik van maken. Het hout mag aangeleverd op donderdag 7 augustus worden op het recreatieterrein naast de voetbalvelden van Havo. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het kinderdorp kijk dan op www.kinderdorphaalderen.nl of op facebook."

Bemmelse ponyjaarmarkt en Buitenzorg Kortebaandraverij

BEMMEL - Op maandag 11 augustus zal de 57ste Bemmelse ponyjaarmarkt weer gehouden worden! Dat betekent dat Bemmel het toneel is van pony's, ponyhandel, een gezellige jaarmarkt, de jaarlijkse kermis, muziek en nog veel meer.

Om de echte ponyhandel te kunnen gade slaan moet men wel vroeg uit de veren. Het meest gunstige tijdstip is tussen 05.30 en 10.00 uur want dan worden de echte zaken gedaan. Tussen deze tijdstippen worden de meeste van de honderden pony's verhandeld.

Men ziet dan het bekende handjeklap. Voor de buitenstaander wordt er onbegrijpelijk heen en weer geklapt en onverstaanbare taal gebrabbeld. De handelaar zal niet het achterste van zijn tong laten zien. Zo snel komt de koop niet tot stand. Maar als de handelaren het uiteindelijk met elkaar eens zijn, wordt de koop gesloten en wisselt de pony van eigenaar.

Jaarmarkt

Tijdens de ponyjaarmarkt wordt er ook een grote jaarmarkt gehouden. Meer dan honderd kramen met van alles op het gebied van dieren, dierenbenodigdheden, dierenverzorging, eten, drinken, want bij een ponymarkt hoort toch de reuk van beenham, worst, oliebol en vis. Er zijn vele kramen met gereedschap, lederwaren, mode, speelgoed, snoepgoed, oosterse artikelen, handwerk, kleding, hobby, enzovoort opgesteld in het centrum van Bemmel. Voor de kleintjes is er een kinderboerderij aanwezig.

Om de gezelligheid te verhogen zijn er terrassen (eventueel overdekt!) waar de bezoeker onder het genot van een hapje of drankje kunt genieten.

Buitenzorg Kortebaandraverij

Op dinsdag 12 augustus zal er de Buitenzorg Kortebaandraverij plaatsvinden. Er zullen 24 paarden starten en de paarden die hier lopen behoren tot de top. Mogelijk zal het een internationaal tintje hebben, want er zijn al paarden uit het buitenland toegezegd. Er is ook de mogelijkheid om op de paarden te wedden, een mobiel wedkantoor van de totalisator zal aanwezig zijn die dag.

Het evenement vindt plaats op de Teselaar en begint om 13.30 uur en na afloop vindt de huldiging plaats van winnaar van de zevende kortebaandraverij.

Gendtse Polderstofzuiger trekt aandacht van Staatsbosbeheer

Jan Meeuwsen is begaan met zijn polder. "Ik denk dat weinig mensen weten of beseffen hoe mooi het hier is". (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – "Het is en blijft voor mij onbegrijpelijk dat men zo met de natuur omgaat", zegt Jan Meeuwsen. De Gendtenaar heeft in nog geen tien jaar tijd langs de Waal 38.129 plastic flessen en blikje opgeraapt en afgevoerd. Nog niet meegerekend de chipzakken, (volle) bierflessen, tuinstoelen, wegwerpbarbecues papieren verpakkingen en een parasol. Ik struin een uurtje mee met Meeuwsen die in Gendt respectvol de Polderstofzuiger wordt genoemd. Staatsbosbeheer toont belangstelling

(door Sjaak Veldkamp)

De Waal tussen Gendt en Haalderen is een geliefde plek voor strandliefhebbers. Het struingebied van de Polderstofzuiger. Gezinnen en stelletjes strijken er graag neer. Bij steenfabriek de Zandberg is de Waal ook in trek bij groepen. Een aardig ruig gebied waar je ongestoord kunt chillen met een barbecue en een biertje. "Ik heb daar niks op tegen hoor, maar waarom moet je dan zo'n rommel achterlaten."

Jan loopt naar een zwartgeblakerde barbecueplek op het strand omringd met kribkeien. "Ik heb er vorige week zo zeven geteld, maar hier hebben ze het écht te gek gemaakt." Hij wijst op glasscherven van Grolschflesjes op de barbecueplaats. Stille getuigen van een 'barbecuefeest' in de natuur. Boa's zijn volgens Meeuwsen nauwelijks te vinden, want het is particulier terrein.


Stukgeslagen flessen op het strand zijn volgens ervaring van Meeuwsen geen uitzondering. Hij maakt zich zorgen over strandgasten en dieren die zich er aan kunnen verwonden. Hij raapt een colafles met statiegeld op. "Vijfentwintig cent, snap je dat nou? Crisis?" Hij vraag zich morrend af waarom mensen het niet nodig vinden om zelfs statiegeldflessen mee naar huis nemen. Maar het kan nog gekker. Zelfs kratten met deels volle (bier)flessen treft hij aan. Er zijn maanden dat Meeuwsen meer dan tien euro aan statiegeld mee naar huis neemt. Deze maand wordt het aanzienlijk meer. Langs de polderweg heeft hij een vol krat Heineken gevonden. Voor het geld doet hij het niet. De opbrengst doet hij in een potje. Elke collectant die Huize Meeuwsen aandoet profiteert er van.

Loopbaan

Meeuwsen begon zijn loopbaan als polderstofzuiger toen hij met vervroegd pensioen ging. "Ik heb altijd al aandacht gehad voor de Gendtse polder. Ik denk dat weinig mensen weten of beseffen hoe mooi het hier is. Ik wilde altijd wat doen voor onze polder. Toen ik er de tijd voor kreeg begon ik zwerfvuil op te ruimen. Daar stoorde ik me altijd al aan.'' Meeuwsen beseft dat zijn spontane vrijwilligersinitiatief van tien jaar geleden volledig uit de hand is gelopen. Steenfabriek De Zandberg heeft voor Meeuwsen een container beschikbaar gesteld waarin hij het afval kwijt kan. Voor de bewezen diensten krijgt hij jaarlijks een flesje wijn.

Staatsbosbeheer is blij met het initiatief van Meeuwsen. Boswachter Rick Basten zoekt contact met de polderstofzuiger om hem facilitaire hulp aan te bieden. In Bemmel loopt zo'n zeven jaar een dergelijke 'stofzuiger' door de polder. Het verzamelde zwerfvuil wordt door Staatbosbeheer opgehaald. Basten heeft in Nijmegen contact met een vrijwilligersgroep die ook de mouwen wil opstropen voor een schoon natuurgebied. "Elk jaar houden wij met basisscholen in de uiterwaarden een schoonmaakactie. Ik denk dat het besef groeit dat we zuinig moeten zijn op onze natuur."
Onze struintocht eindigt met 33 plastic flessen, blikjes en een parasol. Voor papier is zijn plastic tas vandaag te klein.

Kerkdienst en expositie in kerkje Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 10 augustus is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd van de viering is 10:00 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Er is ook een expositie in het kerkje van Gendt.

Op elke zondagmiddag (13:00 tot 17:00 uur) in augustus is de kerk ook geopend vanwege de zomerexpositie. Op deze expositie kunt u schilderijen bezichtigen van Dik Kusters. Zijn werk is sterk verbonden met de Betuwe. En de Betuwe weer met de Waal net als Gendt. De titel van de expositie is dan ook 'De Waal centraal'.

Iedereen is welkom om de schilderijen te bekijken en een kopje koffie/ thee of een glas limonade te drinken. Ook voor fietsers is het een mooie plek om even af te stappen en een rustpauze te nemen.

Fors bedrag Oranje Fonds voor Providentia Gendt

GENDT - Het bestuur van de Stichting Providentia is bijzonder ingenomen met de toekennning van een bedrag van dertigduizend euro door het Oranje Fonds.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven. Afgelopen jaar heeft het fonds 28,7 miljoen euro uitgekeerd aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk de Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar en vonden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door vrienden en bedrijven. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Stichting Providentia zal het toegekende bedrag besteden aan de renovatie van het gebouw Providentia in Gendt. Het geld kan de stichting goed gebruiken. De steun van het Oranje Fonds is een grote stimulans om de benodigde financiele middelen bij elkaar te krijgen en stichting Providentia hoopt dat andere organisaties het voorbeeld van het Oranje Fonds zullen volgen. Daarnaast is er door stichting Providentia een nieuwe aanvraag ingediend bij de Provincie Gelderland. Doordat de Gedeputeerde Staten heeft besloten het subsidiebedrag te verdubbelen van één naar tweemiljoen is de stichting hoopvol gestemd dat er nu wel een bedrag toegekend zal worden, zeker gezien de positieve respons die zij van de Provincie heeft ontvangen voor het plan Providentia.

Naast de financiele perikelen is het bestuur bezig om de omgevingsvergunning op orde te krijgen. In nauwe samenwerking met Odra, monumentenzorg, aannemer en archtitect wordt gezocht naar een passende oplossing voor ieders wensen en verlangens.

Negende editie Job Brandts Toernooi op sportpark De Poel in Angeren

ANGEREN - De organisatie is al maanden bezig om het Job Brandts Toernooi weer te doen slagen. Een toernooi waaraan acht regionale verenigingen (SV-Angeren; GVA; HAVO; De Bataven'; RKHVV; Jonge Kracht; Spero en Driel) meedoen. Blijkbaar doet de organisatie het niet slecht, want alle deelnemers zijn positief en doen elke twee jaar weer mee.

Alleen Bemmel hebben we nog nooit kunnen strikken voor dit evenement. Dit hangt natuurlijk samen met de kermis, maar het blijft jammer. Het weekend van 9 en 10 augustus staat in het teken van sportiviteit en gezelligheid.

Op zaterdag 9 augustus is het 'gezelligheidstoernooi. Een toernooi waar iedereen aan mee kan doen. "Wij nodigen onze sponsoren, families en vriendengroepen uit om zich op te geven voor deze happening." Overigens, opgeven kan nog steeds (tot uiterlijk 7 augustus) bij Niels Lamers (email: Lamie_lamie@hotmail.com of telefonisch 06 2486.3356) of bij Fons Polman (email: fons@fpamedia.nl of telefonisch 06 10317951).

Op zondag 10 augustus is het Job Brandts Toernooi. Tijdens dit toernooi strijden de eerste elftallen van de genoemde verenigingen om deze fraaie bokaal. De winnaar kan deze bokaal twee jaar lang in de prijzenkast laten pronken. En reken maar dat ze er trots op zijn. Het hoofdmotto van deze dag is: sportieve strijd.

Uiteraard is tijdens dit weekend ook gedacht aan de jeugd. Er is een aantal speeltoestellen geplaatst, waar ook weer sportieve strijd geleverd kan worden.

Voetbalclinic op sportpark De Poel Angeren

ANGEREN - De supportersvereniging van sportvereniging Angeren houdt dit jaar weer het tweejaarlijkse Job Brandts toernooi. Dit inmiddels al weer voor de negende keer. De laatste paar edities is er zelfs een gezelligheidstoernooi op de zaterdag aan gekoppeld voor bedrijven, families of vriendenteams.

Om dit weekend nog completer te maken en de betrokkenheid voor de jeugd te vergroten houdt de supportersvereniging een speciale voetbalclinic voor de jeugdleden van s.v. Angeren, maar ook kinderen uit de omgeving zijn welkom.

Sinds een aantal jaren ondersteunt de supportersvereniging het NTK (Moves & Skills), dat een jaarlijks terugkomend evenement is bij sportveniging Angeren.

Ook dit jaar wil de supportersvereniging deze 'voorronde' laten plaatsvinden op sportpark De Poel op zaterdag 9 augustus. De kinderen ontvangen bij deelname een mooi voetbalshirt, een bal en een diploma en uiteraard veel voetbalplezier. Dit jaar krijgen de kinderen een primeur te zien op het gebied van voetbalinnovatie.

Het systeem zal komend seizoen toegepast worden bij jeugdopleidingen van vele Europese topclubs. "Nieuwsgierig…? Meld je aan.. en je zal het zien op 9 augustus."

Om dit te realiseren vraagt de supportersvereniging hiervoor een kleine eigen bijdrage van tien euro voor leden van sportvereniging Angeren. Kinderen die geen lid zijn, betalen een eigen bijdrage van vijftien euro.

Voetbal je bij de mini's, F- of E-team dan is het programma van 09.00 tot 12.00 uur. Voetbal je bij een D- of C-team dan is het programma van 11.00 tot 14.00 uur. Inschrijven kan via j.scholten11@kpnmail.nl.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+),
op KPN glasvezel kanaal 629 en op de website lingewaardlokaal.tv - uitzending live.
Lingewaard Lokaal "info live" en info kort zijn de wekelijkse pro-gramma's van Lingewaard Lokaal. In info live ontvangen we studiogasten. Lingewaard Lokaal "info kort" is een kortere uitzending die opgenomen is en waarin kort aandacht word besteed aan het nieuws van de afgelopen week.
TV Programmering:
Zondag
De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6, via UPC kabel 93.1 onder Tekst TV
en op kanaal 379 op KPN glasvezel.
Radio Programmering;
Maandag
20.00 – 22.00u
That's Music – presentatie Alfred Danjé
Alfred heeft vakantie.
Dinsdag
20.00 – 22.00u
Country Shop – presentatie Alex van Beek
In Country shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop.
Woensdag
20.00 – 22.00u
Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes.
Wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten zo-wel Nederlands als Engelstalig.
Donderdag
20.00 – 22.00u
Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn
De muziek kan wekelijks verschillen maar kent
wel een rode draad bv een oude hitparade.
Vrijdag
20.00 – 22.00u
Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass en soul.
Zaterdag
07.00 – 09.00u
15.00 – 17.00u
Prettig Weekend— presentatie Louis Carpaij.
In Prettig Weekend hoor je: het nieuws, popnieuws, en de (bijna vergeten) muziek uit alle jaren.
09.00 – 11.00u
Het weekend in – presentatie Theo Hennekes
en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in
met veel uit tips voor het weekend, de agenda
en het actuele nieuws.
11.00 – 13.00u
L Magazine – presentatie Thea Bremer.
L Magazine heeft een zomerstop.
Zondag
10.00 – ± 11.15u
KERKRADIO – Huissen Stad Eucharistisch centrum
Voorganger; Peters
Koor; Samenzang
Bijzonderheden; Eucharistieviering
Met een knipoog naar….
presentatie – Hans Kleefman.
Een programma met lichte muziek.
±11.15u— 13.00u
Word medewerker van Lingewaard Lokaal. Het leukste vrijwilligerswerk dat er is. Lingewaard Lokaal is de lokale omroep van Lingewaard. Met veel enthousiaste vrijwilligers maken we elke dag lokale radio en TV. Zin om mee te doen? Meld je dan nú aan via onze website lingewaardlokaal.tv of stuur een email naar vrijwilligers@lingewaardlokaal.tv
Berichten, felicitaties en aankondigingen voor TV, radio en Tekst TV
kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv

De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - In het weekend van 26 en 27 juli waren er drie duivenvluchten. Op zaterdag was er de eerste jongeduivenvlucht vanaf Duffel. De duiven werden om 11.15 uur gelost op een afstand van 136 kilometer.

Om 12.47 uur draaide H. Hegeman zijn eerste duif. 2e. C. Vermeulen, 3e. E. v. Aalten, 4e. J. v. Ingen & Zn., 5e. T. Sas, 6e. C. Neijenhuis.

De tweede vlucht vanaf Soissons was 336 kilometer en werd om 09.15 uur gelost. Hier draaide E. v. Aalten zijn eerste duif om 13.40 uur. 2e. C. Vermeulen, 3e. T. Sas.

De derde vlucht was een fondvlucht vanaf Cahors. Deze duiven werden op zaterdag om 13.00 uur gelost op een afstand van 923 kilometer. Hier werd de eerste duif op zondag om 12.14 uur gedraaid door H. Cornelissen, 2e. Comb. Engelen, 3e. P. Eeuwes.

Zomerkamp Esta's supergeslaagd

DOORNENBURG - De Esta's (welpen) van scouting Sint-Maarten uit Doornenburg zijn op kamp geweest in Didam. Hier hebben zij een week genoten van Superhelden.

Superman, Pipi Langkous én Obelix zijn op bezoek geweest. En samen hebben ze gespeeld, geknutseld en gesport. Ook hebben ze de vleermuizen van Batman terug moeten vinden en zijn ze op bezoek geweest bij Jan Klaassen en Katrijn. De leiding en kookstaf zijn alle kinderen dankbaar voor een supergezellig en leuk kamp!

Op zaterdag 6 september begint het nieuwe seizoen, en dan nemen er 9 kinderen afscheid die doorstromen naar de Verkenners. Daarom is er weer genoeg plaats voor nieuwe Esta's vanaf vijf jaar! Meer informatie staat op de site van scouting Sint-Maarten.

Feestweekend bij Havo

HAALDEREN - Traditiegetrouw houdt de RKVV Havo een feestweekend voor al haar leden en supporters. Ook dit jaar is weer geprobeerd om voor ieder wat wils te organiseren.

Het programma ziet er als volgt uit: Op vrijdagavond wordt gestart met het SE Metal-pullentoernooi (zes tegen zes op een aangepast veld) met daarna een feestavond met muziek van het duo SowieSo.

Op de zaterdag is er de traditionele jeugddag met voetbal, penaltyschieten en dit jaar voor het eerst met de Rolling Barrel.

Zondag wordt het jaarlijkse Jan Peelentoernooi gespeeld (zeven tegen zeven op een half veld) voor families, vrienden en buurt met daarna een feestelijke afsluiting met muziek van Harry Kleijn.

Het volledige programma staat op www.havohaalderen.nl. Iedereen is welkom op sportpark De Notenboom in Haalderen en de toegang is gratis.

Column

Voor mijn verjaardag kreeg ik een collage van foto's met mijn kleinkinderen. Ik zie me uitgeteld op het gras liggen na een stoeipartij. Zo wordt opa op de feiten gedrukt. Ook de wachtkamer van de huisarts wordt bekend terrein. Ik weet uit ervaring dat een afspraak aan het eind van de ochtend behoorlijk kan uitlopen. De wachtkamer zit mudje vol. Ik houd rekening met een lange zit. Na twee Donald Duck's ben ik nog niet aan de beurt. Tuurlijk, met zo'n volle wachtkamer. Een kwartier verstrijkt. Uit verveling ga ik mensen observeren. Niemand praat. Een stelletje van naar schatting twintig is duidelijk verliefd. De meesten zijn van mijn leeftijd of ouder. Een jonge moeder pakt om de paar tellen haar vingerveegtelefoon. Kijkt op het scherm veegt wat. Verslaafd aan Facebook? Een jong ding komt binnen en grijpt meteen haar vingerveegtelefoon. Met verbazing zie ik hoe snel ze vliegensvlug met beide duimen (!) een berichtje maakt. Verschillende huisartsen hebben minimaal al één keer mensen opgehaald en meegenomen naar de speekkamer. Ook mensen die later dan ik zijn binnengekomen. Ik krijg het benauwd. Waar blijft mijn dokter? Ik stel me gerust. Mijn dokter neemt ruim de tijd voor een consult. Na ruim een half uur zit het me toch niet lekker en informeer ik. Blijk dat ik een dag te laat in de wachtkamer zit en mag een nieuwe afspraak maken. Thuis ligt een brief van het CAK dat ik 'Zonder een Verblijf en/of Wmo-zorg' heb ontvangen. Wat? Bedoelen ze de zusterhulp? Mogelijk, zegt het CAK, krijg ik een beschikking in de bus hoeveel de eigen bijdrage bedraagt. Uh, tot 2015 valt mijn zusterhulp toch onder de AWBZ? Onduidelijkheid ten top. Als het nog nodig is, moet Lingewaard mijn zorg in 2015 overnemen. Het college spreekt sussende woorden: Samen bouwen we aan een zorgzaam Lingewaard. Wanneer ga ik er iets van merken? Ik HAAT wachtkamers.

Sjaak

Ingezonden brief

Burgerparticipatie is 'hip' tijdens verkiezingen. Maar na de verkiezingen is het participeren van burgers een moeilijk onderwerp voor de gekozen leden van ons bestuur. Participeren wordt door onze 'vertegenwoordigers' in het gemeentebestuur vertaald naar het sociale domein, dat is overzichtelijk want het is een vervolg op ondersteuning aan burgers die eerder via andere kanalen bediend werden.

Maar onze Koning bedoelde met burgerparticipatie dat burgers meer invloed zouden moeten hebben in de eigen leefomgeving. Dat alle inwoners best in staat zijn de eigen leefomgeving te bestieren, en daarmee regels en verordeningen alleen kaderstellend kunnen zijn zonder in details te sturen.

Daar ontstaat het probleem bij onze bestuurders. Burgers meer invloed geven in eigen omgeving is eigenlijk macht delen en dat gaat ten koste van macht in de raadzaal denkt de 'gekozene'. Het hoort typisch bij het oude denken, besturen doen we van bovenaf want het volk ontbreekt de kennis. Dat een moderne geëmancipeerde landgenoot vaak meer kennis heeft en gebruikt, die ook wil delen door inzet binnen sociale netwerken, is basis voor vernieuwing.

Een wijkplatform is één van die netwerken. Eigenlijk een participatie-katalysator, een tussenstation naar het grote ingewikkelde gemeentebestuur.

Waar plannen in de wijk worden geformaliseerd richting het bestuur. Plannen waarvan binnen de wijk al afstemming heeft plaatsgevonden. Democratie puur sang zonder macht.

Een geweldig potentieel aan kennis en energie die verloren kan gaan als we niet anders gaan denken over de inrichting van onze maatschappij.

De raad voor het openbaar bestuur schreef in 2010: "Om de legitimiteit van politiek en bestuur te herstellen heeft de representatieve democratie participatieve aanvulling en versterking nodig".

Maar.. dat klinkt niet 'hip'.

P. Vaassen Huissen

In een Oogopslag

Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 9 augustus

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang

Zondag 10 augustus

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang

St. Laurentius Gilden

10.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Communieviering met Pastor Kallen en het Groot Koor

Donderdag 14 augustus

Jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer

vrijdag 15 augustus: Feest van Maria Tenhemelopneming

19.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor.

De Leemkuulers bij Liduina

BEMMEL - Tijdens het kermisweekend op zondag 10 augustus treedt De Leemkuulers op in de binnentuin van het Gouden Appelcomplex aan de Gouden Appel 120 in Bemmel. Het concert begint om 11.00 uur en de entree is gratis.

De Leemkuulers is een Egerländerkapel met als thuisbasis Bemmel. De Egerländer Kapel dankt haar ontstaan aan enige leden van een fanfare, die de Tsjechische blaasmuziek van onder andere Ernst Mosch hadden gehoord (deze muziek is te vergelijken met Zuid-Duitse en Oostenrijkse, Tiroler volksmuziek).

De Leemkuulers is niet alleen in Bemmel, maar ook in een wijde straal hieromheen actief.

Dienst protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente in Huissen is zondag 10 augustus om 10.00 uur te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee S. Hofstee. In verband met de zomervakantie is er geen kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Mevrouw Coenen uit Huissen wint boeken-verwenpakket

Foto: Mevrouw Coenen met de biebbox Fotograaf: Hedi Wieland

HUISSEN - Mevrouw Coenen uit Huissen heeft de biebbox gewonnen: het spannend-boeken-verwenpakket van de biebactie in de maand juni, de maand van het spannende boek.

Leden konden in die maand de uitleenbon van hun boek inleveren, voorzien van naam, mailadres en telefoonnummer en zo kans maken op de biebbox ter waarde van honderd euro.

In totaal hebben 87 leners van de Bibliotheek Lingewaard (vestigingen Bemmel/Gendt/Huissen) meegedaan aan de actie. Daaruit is mevrouw Coenen getrokken. Toen moest er nog geloot worden met 21 andere bibliotheken die ook een lener hadden ingestuurd. Onder deze 22 leners moesten tien biebboxen verloot worden. Mevrouw Coenen was een van de gelukkige winnaars. De biebbox is gevuld met cadeautjes, zoals boeken, leeslampje en chocolade. De biebbox zelf is gemakkelijk om te bouwen naar een tafeltje/nachtkastje/krukje. Mevrouw Coenen is erg blij met de prijs!

Sponsors bedankt

LINGEWAARD - De Ehbo Bemmel/Haalderen is de sponsoren dankbaar die mede hebben gezorgd dat zij dit jaar weer een blarenprik en massagepost heeft kunnen inrichten voor de vierdaagse lopers uit Bemmel en omgeving. "Wij bedanken hiervoor Fysiotherapie De Loods, cultureel centrum De Kinkel en Alustaal voor hun hulp."

9 / 24

10 / 24

11 / 24

12 / 24

Overbetuwse tafeltenniskampioenschappen

BEMMEL - De gezamenlijke Overbetuwse verenigingen houden op vrijdagavond 29 augustus (senioren, aanvang 19.30 uur) en zaterdag 30 augustus (jeugd, aanvang 10.00 uur) de Overbetuwse tafeltenniskampioenschappen (OBTK).

Het elk jaar sterk bezette toernooi wordt opnieuw gespeeld in de fraaie en multifunctionele Schaapskooi in Bemmel. Het toernooi vormt de ideale warming up voor de najaarscompetitie, die half september begint. Deelname staat open voor alle leden van een van de Overbetuwse (bedrijfs)tafeltennisverenigingen, Zowel competitiespelers als 'bedrijfsspelers', recreanten, jeugdleden en senioren, kunnen inschrijven.

Er wordt in vier categorieën gespeeld:

A: 2e divisie heren tot en met eerste klasse;

B: 2e, 3e klasse en eerste klasse bedrijfscompetitie;

C: vierde, vijfde klasse, en tweede klasse bedrijfscompetitie;

D: zesde klasse, derde/vierde klasse bedrijfscompetitie en recreanten van dit niveau.

De toernooivorm is meerkamp met kruisfinales, volgens het 'best of five'-principe. Per klasse zijn er meerdere meerkampen.

Naast individuele prijzen per klasse zijn er verenigingsprijzen te verdienen. Inschrijving geschiedt via de lokale contactpersonen van de organiserende verenigingen.

De inschrijving sluit op 23 augustus. Het maximum aantal deelnemers per dag is honderd. Het inschrijfgeld voor senioren bedraagt zeven euro vijftig. Het inschrijfgeld (inclusief lunchpakket) voor jeugdleden bedraagt zeven euro vijftig.

Overzicht verenigingen en contactpersonen:

Manfred Houtzeel Etac '80 m.houtzeel@compaqnet.nl 0481 377763 / 06-10920116.

Andre Scheen Getave a.scheen@chello.nl 06 22570709.

Tinus Westerhof HTTC didy.tinus@kpnplanet.nl 0488 491208.

Theo Leijser Hutaf theoleijser@kpnmail.nl 026-3254393 / 06 23270286.

Hans Derksen Looping h.p.derksen@planet.nl 0481 424626 / 06 24622422.

Maarten vd Ven Sethone maartenvandeven@xs4all.nl 0488 420247.

Arnold van Dalen TTV 't Zand ahvandalen@kpnplanet.nl 026-3253216

Peter de Kort TTV Overbetuwe Peter.d.k@planet.nl 0481-371833

Sander Livius TVO s.livius@chello.nl 06-15530245

Ingezonden brief

Van initiatiefnemers bezwaarschrift tegen kappen bomen, verwijderen groen en aanleg parkeerplaatsen voor woonerven Zilverkamp

Beste medebewoners van de Zilverkamp Fase I,

Zoals eerder in deze krant verteld, hebben ondergetekenden een handtekeningenactie gehouden om met zo veel mogelijk mensen samen bezwaar te maken tegen de plannen van de gemeente en het wijkplatform om een aanzienlijk aantal extra parkeervakken aan te leggen, woonerven aan te wijzen en daarvoor 22 bomen en ander groen te laten verwijderen. Enige weken geleden hebben wij bij alle bewoners van de zogenaamde clusters 4,6,7 en 8 een brief in de bus gedaan om alle betrokkenen te informeren over de stand van zaken.

Inmiddels is ons bezwaar tegen het kappen van bomen helaas door het college afgewezen. De gemeente kan nu in principe gaan kappen om plaats te maken voor nog meer parkeervakken. Voor 13 van de 22 bomen was overigens niet eens een vergunning nodig omdat deze bomen nog relatief klein zijn. Dat hadden de ambtenaren over het hoofd gezien…

Wij blijven het kappen van 22 bomen heel erg zonde vinden en bovendien overbodig. Er zijn de afgelopen tijd al extra parkeervakken aangelegd in de wijk. Hierbij zijn al stukjes groen opgeofferd. Nog meer parkeervakken aanleggen is volgens ons absoluut niet nodig. Zo wil men aan het begin van de Kruigang nog vele extra parkeervakken aanleggen. Dit terwijl deze straat niet eens als woonerf zal worden aangewezen en er ook geen behoefte bestaat aan deze parkeervakken.

We vinden het ook heel vreemd, dat er nu al mag worden gekapt terwijl er nog twee andere procedures moeten worden doorlopen voordat de woonerven kunnen worden aangewezen. Wel heeft men ons gezegd, dat de gemeente dit voorlopig nog niet gaat doen voordat de andere procedures afgerond zijn. Een aantal mensen van de Kruigang gaat zich nog beraden of ze de bezwaarprocedure tegen de omgevingsvergunning voor het kappen door zetten en in beroep gaan bij de bestuursrechter.

Vorige week heeft het college van B&W een tweede procedure gestart. Men heeft de "ontwerp-omgevingsvergunning voor realisering parkeervoorzieningen eerste fase Zilverkamp Huissen" gepubliceerd. Er zijn namelijk diverse grotere plekken met groen waar eigenlijk geen groen mag verdwijnen omdat dit strijdig is met het bestemmingsplan. Om dit toch te kunnen doen moet het college de afwijking van het bestemmingsplan goedkeuren. Het gaat om de al genoemde locatie aan het begin van de Kruigang en om plekken in het park, namelijk bij de Vijzel, Fort, Bastion en Schans.

Wij gaan door het indienen van een zogenaamde "zienswijze" bezwaar aan tekenen tegen dit voornemen om af te wijken van het bestemmingsplan. Wij willen daarbij zoveel mogelijk andere mensen vragen om dit ook te doen of onze actie opnieuw te ondersteunen door onze zienswijze mede te ondertekenen.

De derde procedure die de gemeente nog moet starten betreft het aanwijzen van woonerven. Dit zou betekenen, dat er niet meer buiten de gemarkeerde parkeervakken mag worden geparkeerd, ook niet voor een eigen garage of inrit.

Als we het er met zijn allen bij laten zitten, worden er in ons deel van de wijk 22 bomen gekapt, verdwijnen er stukjes groen uit o.a. het park en komt daar nog meer bestrating, (uitbreiding van) parkeerterreinen, voor in de plaats. Als u ook vindt dat er niet nog meer groen mag verdwijnen in de Zilverkamp, laat u dan horen! Hebt u ook bezwaar tegen het aanwijzen van woonerven maak dat dan nu alvast aan ons kenbaar. Mocht u onze acties willen steunen en nog niet hebben meegedaan, laat het ons dan weten door langs te komen of door ons even een email te sturen.

C. van Kampen en R. Stenger

Huissen

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 12 augustus is er weer een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Weer verkrijgbaar: Boek over Historische Kring Bemmel

BEMMEL - Het jubileumboek van de Historische Kring Bemmel is een groot succes geworden. De oplage van duizend stuks was dan ook snel uitverkocht. Dit tot teleurstelling van velen. Dat heeft ons doen besluiten tot een tweede druk, die vanaf nu weer verkrijgbaar is bij de bekende adressen.

Boekhandel Polman en Bruna Van Appeldoorn beide gevestigd aan de Dorpsstraat in Bemmel. De prijs is hetzelfde gebleven tien euro per boek. Leden die hun bestelde boek nog niet hebben afgehaald, kunnen dit weer doen iedere dinsdag vanaf 19 augustus 10.00 tot 12.00 uur en van 20.00 tot 21.00 uur.

De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Zaterdag 2 augustus werd de tweede jongeduivenvlucht vervlogen.

De duiven werden om 07.45 uur gelost op een afstand van 163 kilometer met een zuid-oosten wind. Om 09.50 uur draaide E. van Aalten zijn eerste duif; 2e C. Vermeulen, 3e.T. Sas, 4e. H. Hegeman, 5e. C. Neijenhuis, 6e. J. v. Ingen & Zn.

Het gezelligheidstoernooi in Angeren voor iedereen

ANGEREN - Het gezelligheidstoernooi in Angeren: een toernooi waar je met je vrienden/vriendinnen, collega's, teamgenoten of wie dan ook aan mee kan doen.

Het toernooi wordt gespeeld op een half speelveld waarbij de teams zes tegen zes spelen. Het team mag uiteraard uit meer personen bestaan, want door wisselen is geen probleem. Na het sportieve gedeelte is er tijd om op het toernooi terug te blikken of gezellig met elkaar te praten. Dit kan onder het genot van een drankje waarbij we zorgen dat er gezellige muziek is.

Ook wordt er gezorgd dat men wat te eten kan halen. 'We hebben al van vele mensen gehoord dat ze willen meedoen, echter hebben ze zich nog niet definitief opgegeven. Het is voor de organisatie wel fijn om op tijd te weten welke teams er mee gaan doen. Aanvang wedstrijden 12.00 uur. Opgeven kan door: Niels Lamers te bellen of een berichtje te sturen op 06 24863356, of hem te mailen naar: lamie_lamie@hotmail.com (let op de underscore). Er is ook een mogelijkheid om het aan Fons Polman door te geven op 06 10317951. Wat we daarbij graag willen weten is hoe jullie team heet. Ben je alleen maar wil je wel meedoen dan kan je je ook opgeven, dan zorgen we ervoor dat je in een team terecht komt."

Op vakantie èn energie besparen

LINGEWAARD - Lingewaard Energie geeft graag tips over het besparen van energie. Voor de komende vakantieperiode zet men graag wat tips op een rijtje:

• Zet de mechanische ventilatie op de laagste stand of trek de stekker er uit.
• Gebruik ledverlichting voor lampen die u op een tijdschakelaar heeft.
• Bijna niets meer in de koelkast? Overweeg of u deze uit kunt zetten (met de deur open).
• Zet apparaten helemaal uit en laat ze niet in de stand-by stand staan. Zo voorkomt u sluipverbruik. Denk aan uw modem, wekker, TV, diverse audio, acculaders, computer, printer, satellietontvanger en decoder.
• Geen warm water nodig tijdens uw afwezigheid? Schakel de warmwaterfunctie van uw combiketel of boiler uit en voorkom daarmee dat er continue water wordt warm gehouden.


"Ook na uw vakantie besparen? Doe de bespaartest op www.bespaartest.nl. Voor duurzame inspiratie en informatie noteer alvast 7 september in uw agenda en bezoek de Duurzaamheidsmarkt op het Kinkelplein in Bemmel. Het thema van dit jaar is Energie & Vrije tijd, iedereen is welkom."

15 / 24

18 / 24

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Het weekend van 26 juli waren er twee vluchten. En wel de laatste midfondvlucht Soissons (333 km) van 2014 en de eerste jongeduivenvlucht van dit jaar van Duffel (132 km).

De vlucht vanuit Soissons werd gelost om 9.15 uur en hieraan deden 111 duiven mee van dertien liefhebbers.

W. Geurtz & Zn 10 mee 6 pr. 1, 4, 5, 8, 9, 25

Comb. van Zadelhoff 9 mee 5 pr. 2, 12, 16, 20, 27

T. Tinnenbroek 7 mee 3 pr. 3, 15, 22

Chr. Graven 9 mee 3 pr. 6, 13, 23

Comb. Engelen 10 mee 4 pr. 7, 10, 17, 21

Wiltink-Meijs 10 mee 2 pr. 11, 19

Muller – De Wijse 10 mee 3 pr. 14, 18, 26

H. de Wijse 8 mee 1 pr. 24

J. Peters (G) 9 mee 1 pr. 28

Dan de jonge duivenvlucht vanuit Duffel (132 km) hieraan deden 423 duiven mee van zeventien liefhebbers zij werden

Gelost om 11.15 uur.

Wiltink – Meijs 26 mee 2 pr. 1, 82

T. Tinnenbroek 44 mee 13 pr. 2, 3, 4, 16, 18, 28, 32, 35, 44, 63, 74, 91, 101

W. Geurtz & Zn 28 mee 7 pr. 5, 9, 12, 66, 78, 102, 103

Comb. van Zadelhoff 27 mee 12 pr. 6, 11, 39, 43, 53, 54, 55, 73, 77, 97, 98, 99
H. de Wijse 26 mee 5 pr. 7, 8, 62, 67, 104
Comb. Engelen 47 mee 14 pr. 10, 15, 19, 22, 37, 42, 56, 57, 70, 75, 79, 80, 93, 105
Chr. Graven 26 mee 12 pr. 13, 20, 27, 29, 30, 31, 45, 46, 48, 51, 68, 69
H. Janssen 15 mee 6 pr. 14, 33, 34, 36, 50, 59
Comb. Weijers 26 mee 9 pr. 17, 60, 61, 65, 83, 84, 85, 86, 90
J. v.d. Scheur 17 mee 2 pr. 21, 95
C. Staal 20 mee 5 pr. 23, 24, 88, 89, 96
Muller – de Wijse 40 mee 7 pr. 25, 26, 38, 40, 41, 58, 72
L. Meijer 24 mee 3 pr. 47, 49, 100
J. Peters (G) 12 mee 2 pr. 52, 64
D. Rutjes 19 mee 5 pr. 71, 81, 87, 92, 94
Gebr. Graven 7 mee 2 pr. 76, 106

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Op 2 augustus stond de tweede jongeduivenvlucht op het programma vanuit Asse Zelik (160 km)

Hieraan deden 343 duiven mee van achttien liefhebbers. Ze werden gelost om 7.45 uur.

H. de Wijse 21 mee 11 pr. 1, 6, 18, 19, 22, 63, 64, 65, 68, 81, 82
Gebr. Graven 5 mee 2 pr. 2, 59
J. v.d. Scheur 10 mee 2 pr. 3, 62

L. Meijer 18 mee 5 pr. 4, 10, 44, 45, 71

Comb. Engelen 40 mee 10 pr. 5, 13, 15, 29, 30, 31, 37, 39, 43, 50

Wiltink-Meijs 20 mee 3 pr. 7, 79, 84

T. Tinnenbroek 37 mee 13 pr. 8, 11, 23, 32, 33, 34, 40, 48, 61, 75, 77, 83, 86
Comb. v. Zadelhoff 26 mee 3 pr. 9, 47, 76
Comb. Weijers 32 mee 9 pr. 12, 20, 21, 36, 38, 55, 60, 66, 78
C. Staal 18 mee 7 pr. 14, 28, 52, 54, 56, 72, 85
W. Geurtz & Zn 20 mee 5 pr. 16, 24, 42, 73, 80
Chr. Graven 24 mee 5 pr. 17, 46, 57, 58, 69
Muller – de Wijse 30 mee 7 pr. 25, 26, 27, 41, 51, 53, 67
J. Evers 10 mee 1 pr. 35

H. Janssen 9 mee 2 pr. 49, 70
Th. Rutjes 9 mee 1 pr. 74

Betuwse Rally voor Oldtimers in Bemmel

BEMMEL - Na het onverwacht grote succes van vorig jaar, kon het natuurlijk niet uitblijven. Op zondag 21 september vindt als onderdeel van de koopzondag 'Bemmel on Wheels', de tweede editie plaats van de Betuwse Rally voor Oldtimers.

Bijna zestig voertuigen deden mee aan de editie van vorig jaar en dit was ook de limiet die de organisatie voor zichzelf had gesteld. Eerst diende de nodige ervaring te worden opgedaan met de organisatie van een dergelijke tocht. Ook dit jaar kan er gelukkig weer een beroep worden gedaan op onder andere de medewerking van de Angerse Oldtimer Club.

Na het succes van vorig jaar hoopt de organisatie natuurlijk weer op hetzelfde mooie weer en op een gelijke grote animo bij alle bezitters van oldtimers. Veelal kwamen deze vorig jaar uit onze woonomgeving, maar er waren er zelfs ook een aantal ver buiten onze regio.

De inschrijving voor deze tocht is dit jaar gesteld op twee euro vijftig per deelnemende auto. Voor de deelnemers wordt gezorgd voor een hapje en een drankje onderweg. Ook zal er weer onderweg op een locatie een korte pitstop worden ingelast. De rit zal de deelnemers dit keer door het landschap van Berg en Dal en omstreken voeren.

De deelnemers kunnen de auto's rond 09.30 uur verzamelen op en rond het Marktplein in Bemmel. Om zich daarna in te laten schrijven bij Top1Toys in het winkelcentrum. Toerorganisator Esther Hooijman zal alle deelnemers daar ontvangen onder het genot van een lekker ochtendbakkie en de deelnemers krijgen hun lunchpakket en routekaart mee.

Rond de klok van 10.00 uur zal de bonte stoet in een colonne beginnen aan de tocht om zo rond 13.30 tot 14.00 uur weer terug te keren in Bemmel. De auto's zullen dan door het gehele winkelcentrum van Bemmel worden geparkeerd om zo de bezoekers van de koopzondag in Bemmel en alle andere geïnteresseerden de kans te geven om deze oldtimers even te kunnen aanschouwen. De deelnemers zelf kunnen dan onder het genot van een drankje bij het Wapen van Bemmel nog even nakletsen.

Aanvullend op deze rally heeft inmiddels ook Obdam Financieel Advies weer zijn medewerking toegezegd om met een spaaractie ook een springkussen, pannaveldje en wervelturbine ter beschikking te stellen. De organisatie is ook al verzekerd van een sponsor, die een kleine draaimolen in het centrum van Bemmel zal laten plaatsen. Zo zal er ook voor de jongste jeugd weer voldoende activiteit zijn in het winkelcentrum van Bemmel.

Meer informatie over deze rally is te vinden op www.betuwserally.nl. Deelnemers kunnen zich via deze site ook aanmelden en alle deelnemers zullen op de site vermeld worden met eventueel een foto van hun auto.

Ingezonden brief

Dikke duim voor vrijwilligers open eetcafé in Bemmel

Bij deze wil ik graag een 'dikke duim' uitdelen voor de vrijwilligers van het Open Eetcafé in Bemmel, die ons elke dinsdagavond een heerlijke maaltijd voorzetten.

Sinds najaar 2013 komen wij in het eetcafé en we hebben er leuke mensen leren kennen, maar bovenal vinden wij de kookkunsten van Sophie geweldig, Rosa is haar helpende hand en Anita, die de kas beheert, krijgen net zoveel lof toegezwaaid. We zullen best mensen vergeten te noemen maar hun hulp en inzet wordt niet minder gewaardeerd.

Sophie is echt het voorbeeld van de 'juiste mens op de juiste plaats', de tafels netjes gedekt, kannen met water op tafel, een babbeltje na het eten, recepten delen, de inkoop van het eten, in één woord: geweldig.

Elke dinsdagavond is het voor ons weer een uitkomst om, na een dag werken, aan te kunnen schuiven, zonder ons zelf druk te hoeven maken over de vraag wat we nu weer zullen gaan eten. Als het eetcafé meerdere dagen open zou zijn, zouden we ook op die dagen er gebruik van maken, zo goed vinden wij het.

Dus, Sophie, Rosa, Anita en Wil, ga zo door, trots dat dit allemaal in ons eigen Bemmel tot stand is gekomen! Wij komen graag! Tot de volgende dinsdag dan maar weer.

Jos en Marga Reintjens Bemmel

Concours hippique in Bemmel

BEMMEL - Tijdens de Bemmelse kermis op zondag 10 augustus vindt het traditionele springconcours van Rijvereniging Bemmel e.o. plaats. Veel combinaties gaan van start in de klassen BB, B, L, M, Z en ZZ. Er is nog de mogelijkheid tot aanmelden, informatie staat op www.startlijsten.nl.

Het belooft een mooi evenement te worden met veelbelovende ruiters. Ook wanneer men zelf niet betrokken bent bij paardensport blijft het een leuke gelegenheid om te gaan kijken. Even een frisse neus halen, een lekker drankje drinken en ondertussen genieten van de sensationele acties in de ring van passievolle ruiters en schitterende paarden.

Het geheel begint om 09.00 en eindigt rond 17.30 uur. Bezoekers zijn welkom om te komen genieten van dit prachtige evenement op het buitenterrein van Ruitersportcentrum Bemmel aan de Dijkstraat.

Ingezonden brief

Schoon zwembad in Gendt

Ik wil even wat kwijt. Ik Kees van de Laarschot heb al diverse bezoekjes gebracht aan ons Gendtse zwembad. Vorig jaar kwam dit bad erg slecht in het nieuws .

Ik moet zeggen dat het bad er nu keurig bij ligt en goed wordt onderhouden, Ook is er een kioskbeheerder waar je een bakje koffie koffie kan kopen of een frietje en voor de allerkleinste een lekker ijsje.

De gemeente zorgt er drie keer in de week voor dat alles netjes schoon is, samen met de kioskbeheerder en zwem- & polovereniging Thetis. Een natuurbad waar je als Gentenaar trots op kunt zijn .

Kees van de Laarschot Gendt

Ingezonden brief

Geluids[terreur]overlast in Huissen centrum

- Waar is de tijd gebleven dat je tijdens de huissense dag gezellig een pilsje kon pakken en over van alles en nog wat een praatje kon maken zonder overstemd te worden door te harde muziek.

-Waar is de tijd gebleven dat je aan de vooravond van de Huissense dag even met een stel vrienden een biertje pakte zonder geluidstesten van mobiele discotheken met een hinderlijke beat de hele avond.

-Waar is de tijd gebleven toen koopzondag nog koopzondag was waar je gezellig winkel in en uit liep om iets te bekijken of iets te kopen zonder tegen een geluidsbox of herrie band op te lopen

-Waar is de tijd gebleven toen zondag nog een rustdag was, zonder back to the music, zonder duitse middagen, zonder door de kasteleins geinstalleerde bandjes buiten bij het terras.

-Waar is de tijd gebleven dat je tijdens een voetbalwedstrijd het potje volledig op je eigen tv kon volgen zonder hindelijke geluids-niveau's van kroegen wat een irritante echo veroorzaakt en in de pause de hel los breek omdat ze denken dat de decibels opgevoerd moeten worden.

-Waar is de tijd gebleven dat je met hemelvaartdag gewoon door het rustige stadje Huissen kon fietsen en een terrasje pakte om een koffie of drankje te nuttigen, zonder een of ander band met een te hoge geluids decibel gehalte.

-Waar is de tijd gebleven dat je op een warme zomerse avond de ramen open zette om de boel wat af te koelen zonder last te hebben van muziek vanuit een naburige kroeg met een veel te hoog decibel gehalte.

-Waar is de tijd gebleven dat je op een normaal uur in de avond naar bed toe kon zonder dat je alle ramen dicht moet doen vanwege de herrie vanuit de kroegen.

OPM:

-Waarvoor is het nodig dat er metershoge geluidsboxen geplaatst worden in het centrum op kleine plekken waardoor het geluidsvolume ver boven de wettelijke norm komt.

-Waarvoor is het nodig om het volume zo hoog zetten dat in de woonkamers van diverse buren de ramen , lampen, fotolijstjes kachels enz. staan mee te trillen op de beat van de muziek uit te kroegen.

-Waarvoor is het nodig dat het geluids niveau zo hoog is dat er in je woning geen plek te vinden is waar je nog normaal kunt zitten zonder irritante bas-geluiden zelfs niet op je dakterras.

-Wie heeft het bedacht om na het sluitingsuur wanneer alles uitgaat en de tappen worden gesloten, omwonenden na een herriedag gestalte maken om naar bed te gaan dat er midden In de nacht nog diverse podia/installatie afgebroken worden wat de nodige overlast bezorgd door ver klinkende metalen delen.

-Waarvoor is het nodig dat voor elke kroeg een podium gebouwd moet worden met metershoge geluids-boxen die tegen elkaar op staan te draaien en het aantal decibels contant opvoeren.

[In het centrum van Huissen met een nogal dichte bebouwing en smalle straten geheel overbodig.]

-Waar zit de gemeente Lingewaard [Huissen] met hun beleid ten aanzien van geluidshinder en wettelijke normen die gehanteerd dienen te worden.

A. Jeurissen en buurtbewoners

Huissen

Orkest Alarmfase 3 zoekt grote tromspeler

LINGEWAARD - "Ben jij een allround slagwerker en heb je een supergoed gevoel voor ritme? Ben je enthousiast, niet bang om in de spotlights te staan en lijkt het je leuk om een optreden tot één groot feest te maken? Dan is Alarmfase 3 op zoek naar jou!"

Alarmfase 3 op een dweilfestival, tijdens een feest of in een winkelstraat betekent gegarandeerd een bak energie en muzikaal geweld. In het zonnetje of de regen, 's ochtends vroeg of midden in de nacht, een kwartiertje of de hele dag: enthousiasme is er áltijd! Niet alleen de liefde voor muziek houdt ze samen, maar ook vriendschap. Alarmfase 3 probeert muzikaal gezien het uiterste uit zichzelf te halen, maar altijd met een muzikale knipoog. Het hoeft niet altijd een wervelende show te zijn, soms volstaat een 'stukske leut': als ze maar een feestje kunnen bouwen samen met het publiek!

Het repertoire is divers: van Wake Me Up tot Amsterdamse Grachten. Van Party Rock Anthem tot Ik Kan Het Niet Alleen. Tijdens optredens stemt het orkest de keuzes af op het publiek, want dáár doen ze het voor. Kippenvel, wanneer ze het publiek zien meezingen, dansen of genieten! Jaarlijkse hoogtepunten zijn de carnaval, de Bemmelse Dweildag op de tweede zondag in juni - waar Alarmfase 3 een organiserende taak heeft - en uiteraard vele andere mooie festivals en feesten.

Alarmfase 3 repeteert elke zondagavond van 19.00 tot 21.00 in het Nootgebouw in Bemmel. Wie interesse heeft, stuurt een mailtje naar info@alarmfase3.nl.

23 / 24

Roken tijdens de Ponymarkt

BEMMEL – Het is inmiddels een traditie geworden. Tijdens de Bemmelse Ponymarkt staat vishandel Bos met zonen & dochters en Margreet op de parkeerplaats van de Rabobank te roken.

Heerlijke verse paling en zalmmoot zal er weer live gerookt worden in één van de vier rookkasten die Bos bij zich zal hebben. Maar natuurlijk kan men ook weer terecht voor een lekker bakje (met goud bekroonde) kibbeling of een broodje haring. "Kom gezellig naar de Bemmelse Ponymarkt en vishandel Bos voorziet u van een lekkere versnapering voor de hongerige maag. Lekker tussen de biertjes door, want ze zeggen niet voor niets altijd dat vis moet zwemmen."

Nieuwe oogst appels

RESSEN - In de boomgaarden van fruitbedrijf De Woerdt in Ressen zijn de eerste appels van het seizoen geplukt. Deze appels heten Delbarestivale en de smaak is heerlijk friszuur.

De oogst is twee weken eerder dan vorig jaar. Toen begon de appelpluk op 15 augustus. Reden hiervoor is het warme voorjaar, waardoor het fruit eerder rijp is.

De Delbarestivale is ook wel bekend als de voorloper van de Elstar. De Elstarliefhebber moet nog even wachten, want die appels zijn nog niet rijp. Dit duurt nog een paar weken.