GN Berg en Dal Heumen Mook

9 maart 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 9 maart 2016


Hollandse Meesters bij Muziekgezelschap Edelweisz in Berg en Dal

BERG EN DAL - ‘Hollandse Meesters’. Dat is dit jaar het thema van het jaarconcert van Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal. Voor de 32e keer verzorgt Edelweisz een groot concert in gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal. Dit jaar is het concert op zaterdagavond 19 maart.

Het orkest staat onder leiding van Theo Jetten. Hij en het orkest laten muziek horen die is geschreven door Nederlandse componisten. Er staat deze avond een gevarieerd programma op de lessenaar. Zo hoort het publiek Kronenburgerpark van de Nijmeegse zanger Frank Boeijen. Behalve het dirigentenstokje neemt de dirigent deze avond ook steeldrumstokjes in zijn handen. Met een oud-collega van de Steelband van de Marinierskapel laat hij Caribische klanken horen tijdens Caribbean Variation. Drummer Niels van Laanen laat een spetterende drumsolo horen in Sparkling Drums van Ted Huggens.

Eenmalige blokfluitgroep

Tijdens dit jaarconcert komt een eenmalige grote blokfluitgroep op het podium. Onlangs kreeg Edelweisz blokfluiten in verschillende soorten en maten geschonken. De leden van Edelweisz die nu nog blokfluit spelen of ooit blokfluit hebben leren spelen, spelen gezamenlijk een toepasselijk lied op hun eigen blokfluit of op de geschonken blokfluiten.

Leerlingen

Natuurlijk laat ook het jeugdorkest weer van zich horen. Dit orkest staat onder leiding van Danny Eissing. Het concert begint om 19.30 uur en is in dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. De toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Paasstukje maken bij Zonnebloem Ooijpolder

OOIJ - De Zonnebloem wil op donderdag 24 maart van 14.00 tot 16.00 uur een paasstukje maken in De Sprong in Ooij.

"Lijkt het u leuk om ook een paasstukje te maken, natuurlijk is er iemand die u daarbij zal helpen, kunt u zich aanmelden voor 15 maart bij Erna Driessen: 024 6633103. Mocht u geen vervoer hebben en is het niet mogelijk om er op eigen gelegenheid te komen, laat het dan weten dan komen we u halen.De kosten voor deze middag zijn 10,00 bij aanmelding te voldoen."

Denkt u er ook nog aan dat u zich voor 15 maart aan moet melden als u met de dagboottocht mee zou willen, de kosten hiervoor zijn 38,00 euro.

Oude overhemden worden hippe boxershorts

GROESBEEK - Op zaterdag 12 maart van 13.00-16.00 uur verzorgen de dames van de verstelgroep van Repaircafé Groesbeek in Inloop Op de Paap een workshop: 'Hoe maak je een hippe boxershort van een oud overhemd'.

Onze moeders wisten niet beter: kleding vermaken was de gewoonste zaak van de wereld, in onze welvaartmaatschappij worden deze vaardigheden echter niet meer aangeleerd. Maar… we willen de kleding die we niet meer dragen niet zo maar wegdoen. We kunnen het hergebruiken! Hip, duurzaam en stukken goedkoper.

"Dus wilt u dit leren kom dan gerust naar ons Repaircafé. De dames laten het graag aan u zien, en proberen samen met u tot een werkstukje te komen. U gaat zelf aan het werk. Graag dus wel zelf een oud overhemd meenemen en wat van uw eigen naaigerei, zoals een schaar, naald, draad en spelden. Met benodigde elastiek voor de band kunt u bij ons krijgen."

"Bent u een ervaren naaister en denkt u, dat u behulpzaam zou kunnen zijn als vrijwilliger, bel dan even naar Metty Kainawa: 06 10474589. Zij maakt met u dan een afspraak. U kunt bij haar ook terecht voor verdere inlichtingen. Het telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht."

Een gymles op de tennisbaan!

GROESBEEK - Tennisvereniging Groesbeek is begonnen met het geven van schooltennis. Afgelopen najaar waren de kinderen uit de onderbouw aan de beurt, deze keer zijn de groepen 6 tot en met 8 welkom!

De tennisles is gegeven door de tennistrainer Hans Bokern en vrijwilligers van Tennisvereniging Groesbeek. In het kader van sportontwikkeling en het promoten van de tennissport, geeft de tennisvereniging deze lessen om kinderen al vroegtijdig kennis te laten maken met deze sport. Tijdens de reguliere gymlessen komt deze sport weinig aan bod omdat de scholen het materiaal niet hebben om te oefenen. De kinderen waren erg enthousiast.

Iedereen is bij deze uitgenodigd voor het Sportfestival op zondag 3 april (9.30 – 16.00 uur). De Tennisvereniging, zwembad De Lubert en Total Spirit bieden een gezamenlijke sportdag aan. Dit ter ere van het 45-jarige jubileum sportpark De Lubert. Iedere locatie heeft een aanbod van verschillende clinics, men kan zich hiervoor op de dag zelf inschrijven. Meer informatie staat op www.tvgroesbeek.nl.

Clubs samen voor Jantje Beton

GROESBEEK - Van 7 tot en met 12 maart wordt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte georganiseerd: een collecte voor en door het jeugdwerk bij u in de buurt. In Groesbeek lopen de volgende verenigingen voor de Jantje Beton Collecte: Tennisvereniging Groesbeek en Badmintonclub Groesbeek.

50 procent van de collecte-opbrengst is bestemd voor deze collecterende jeugdorganisaties. De andere helft van de opbrengst gebruikt Jantje Beton voor projecten die ervoor zorgen dat alle kinderen in Nederland vrij en avontuurlijk buiten kunnen spelen. Want buitenspelen is gezond en leuk!

De Jantje Beton Collecte is zo opgezet dat de collecterende jeugdorganisaties zelf de helft van de opbrengst mogen besteden. Het geld mag naar eigen inzicht worden besteed aan activiteiten of spelmaterialen waar normaal gesproken geen geld voor is. Bijvoorbeeld aan het organiseren van een vakantiekamp of het aanschaffen van een nieuw speeltoestel. Zo kunnen de verenigingen mede dankzij de collecteopbrengst een zinvolle vrijetijdsbesteding voor de jongeren en kinderen uit uw buurt organiseren.

Geef daarom aan de Jantje Beton-collectant en help de kinderen uit uw omgeving maar ook de rest van Nederland om vrij buiten te kunnen spelen. Meer informatie staat op www.jantjebeton.nl.

Gratis excursies van de vereniging voor veldbiologie

Zondag 13 mrt. 14.00 – 15.30 uur. Dijkmagazijn Beuningen, struintocht door de uiterwaarden bij Beuningen. Denk aan goed schoeisel. Kosten: € 3.50 p.p. Vertrek: bij het Dijkmagazijn. Dijk 41 te Beuningen.

Zondag 13 mrt. 14.00 - 16.00 uur. Landsch.beheer Groesbeek (LBG), wandeling door Heiligland Stichting. Bezocht wordt o.a. de omgeving van de Cenakelkerk en het daar aanwezige kerkhof. Aandacht voor de ontginning van het gebied, de boerderijen en de ontwikkeling van de buurtschap 'de Ploeg'. Vertrek: parkeerplaats van de Cenakelkerk, Monseigneur Suysplein 1. Heilig Landstichting. Exc.leider en info: Lieke Vullings tel. 024 3778885.

Groeske organiseert weer NL Doet!

Vrijwilligers bouwden vorig jaar een kruidentoren in 't Groeske met NL Doet!

GROESBEEK - De vrijwilligers van Buurtpark ’t Groeske organiseren op vrijdag 11 maart en zaterdag 12 maart weer verschillende klusacties in het groen. Dit in het kader van de landelijke actie NL Doet! Iedereen die zin heeft een handje te helpen, is van harte welkom, óók als je maar een deel van de tijd kunt komen.

Op vrijdag 11 maart gaan vrijwilligers tussen 10 en 15 uur in en rond Kindermoestuin het Groeske en in park Mariëndaal aan de slag. De moestuin – gelegen achter de basisscholen Adelbrecht-Windekind en Carolus - wordt samen met kinderen klaargemaakt voor het nieuwe tuinseizoen. In park Mariëndaal schonen vrijwilligers deze dag onder meer de hoek rond het Mariagrotje op. Om 12.15 uur is er een gezamenlijke lunch van de vrijwilligers in de aula van de school. Verzamelen om 10 uur achter de scholen bij Kindermoestuin ’t Groeske. Adres: Cranenburgsestraat 112a. Bijzonder is dat deze dag ook een grote groep medewerkers van de gemeente en van Oosterpoort de vrijwilligers komt helpen.

Op zaterdag 12 maart gaan vrijwilligers tussen 14 en 17 uur Buurtpark ’t Groeske in om afval op te ruimen, tafels en banken schoon te maken, reparaties uit te voeren, onkruid te wieden en te zorgen voor nieuwe aanplant op het amfitheater. Ook komen er op deze dag nieuwe bloeiende planten bij het Mariagrotje. Voor deze klusdag geldt ook: Verzamelen achter de scholen bij Kindermoestuin ’t Groeske om 14 uur aan de Cranenburgsestraat 112a. Meer informatie staat op www.buurtparkgroeske.nl.

Kleding- en speelgoedbeurs

MILLINGEN - Zaterdag 16 april verzorgt stichting Beurs voor een Kind opnieuw een voorjaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in Sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 terecht.

Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, voorjaars- en zomerkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes. De artikelen, vaak meer dan 12.000 (!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en dus erg interessant voor iedereen die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. U krijgt een tas bij de entree.

Wilt u artikelen voor deze beurs inbrengen, vraag dan een persoonlijk nummer aan. Hiervoor kunt u vanaf 13 maart een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden.

Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75 procent van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl.

Film 'Krieg am Niederrhein'

GROESBEEK - Op 10 en 13 maart van 14.00-17.00 uur en op 15 maart van 19.30-22.30 uur vertoont het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 (geen Nederlandse ondertiteling). Incl. pauze. Bij avondvertoningen zaal open vanaf 19.00 uur.

Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Kijk ook op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Het 2e Open Dubbeltoernooi Groesbeek goed bezocht!

Foto: Marije Kroonenburg

Het tweede open dubbeltoernooi

goed bezocht!

GROESBEEK - Afgelopen week vond het tweede Open Dubbeltoernooi bij Tennisvereniging Groesbeek plaats. Alle spelers die hieraan mee deden zijn afkomstig uit de regio Groesbeek.

Het toernooi was prima bezet qua aantal (170 spelers) en speelsterkte (KNLTB niveau 3 tot en met 8) hetgeen geresulteerd heeft in 162 leuke en vaak ook spannende wedstrijden. Ondanks dat de wedstrijden de eerste dagen soms zijn gespeeld in wat regenachtig weer, is de organisatie de weergoden meer dan dankbaar. Met name de wedstrijden in het finaleweekend zijn gespeeld op een weliswaar frisjes, maar zonovergoten tenniscomplex.

De toernooiorganisatie had zich voorafgaand aan het evenement niet alleen tot doel gesteld om een sportief evenement te organiseren, maar gezelligheid en reuring op het tenniscomplex stonden ook hoog in het vaandel. Er was dan ook gezorgd voor lekker eten en drinken in de kantine, een loterij met prijzen beschikbaar gesteld door ondernemers uit de regio, warme dekens voor de toeschouwers om ook in de schaduw en in de avonduren de wedstrijden te bekijken en paraplu’s voor de momenten dat er toch wat nattigheid naar beneden kwam. Na afloop van de prijsuitreiking nam een toeschouwer spontaan het woord om de organisatie te bedanken voor de leuke dagen. Dit was voor de toernooi-organisatie het mooiste compliment dat ze kon krijgen.

Een tennistoernooi levert normaal gesproken winnaars en verliezers op, maar door het fanatisme en sportiviteit van de deelnemers op de banen, de gemoedelijkheid en gezelligheid van spelers en toeschouwers rondom de banen. heeft dit toernooi eigenlijk alleen maar winnaars opgeleverd. Kortom, het tweede open dubbeltoernooi in Groesbeek was een geslaagd evenement dat de komende jaren ongetwijfeld zijn vervolg gaat krijgen.

Inspirerende en enerverende avond museumtoerisme in Berg en Dal

Foto: CDA afdeling Berg en Dal

BERG EN DAL – In het kader van 'Museumtoerisme in Berg en Dal' heeft het CDA afdeling Berg en Dal dinsdagavond 1 maart een openbare themabijeenkomst georganiseerd in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Gastheer en directeur Wiel Lenders begon met een korte presentatie over het museum, hij gaf aan hoe belangrijk het Bevrijdingsmuseum is voor het toerisme in Berg en Dal en dat hij ruim 6,5 miljoen euro nodig heeft voor een nieuw museum. Het Bevrijdingsmuseum is nu gehuisvest in de voormalige barakken van Neeltje Jans en is nodig toe aan vernieuwing, de daken zijn slecht en 'De Koepel lekt aan alle kanten'.

Hij gaf in grote lijnen aan waaraan het nieuwe museum in Groesbeek moet voldoen. De oppervlakte moet verhoogd worden naar bijna 3.000 m2 meter en alles moet gemoderniseerd worden. Op de vraag wat er gebeurt als het nodige budget niet gehaald wordt, antwoordde hij nuchter: "Daar ga ik niet van uit." Hij had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Na zijn introductie nam Wiel Lenders samen met gedeputeerde Bea Schouten en wethouder Silvia Fleuren plaats aan de forumtafel en werd er ook in het algemeen gesproken over het toerisme in Berg en Dal, en welke rol zowel de lokale overheid als de Provincie hier in bereid is te nemen. Gespreksleider Twan Vissers leidde deze avond op een perfecte wijze.

Topkapellenfestival in Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 20 maart is het weer tijd voor de beste blaasmuziek! Fanfare Wilhelmina organiseert dan het jaarlijkse blaaskapellenfestival met toporkesten.

Vanaf 11.00 uur kunnen alle liefhebbers van de mooiste Tsjechische, Böhmische en Egerländer blaasmuziek hun hart ophalen! Deze succesformule vindt dit jaar alweer voor de negende keer plaats. Blaaskapel Brabant, Die Reifholzkapelle, blaaskapel Judaska en blaaskapel Zapadska maken uw dag tot een onvergetelijke muzikale ervaring. De entree bedraagt zes euro. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie en aan de kassa van de Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek.

Politie houdt vechtersbaas aan

GROESBEEK – In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de politie van Groesbeek gealarmeerd voor een vechtpartij aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Daar bleek dat een 17-jarige inwoner uit Groesbeek een even oude plaatsgenoot flink had toegetakeld. De dader is door de politie aangehouden en ingesloten in het bureau van Nijmegen voor nader onderzoek. Het slachtoffer heeft zich bij de huisartsenpost in Nijmegen laten behandelen aan zijn opgelopen verwondingen. Wat de oorzaak van de vechtpartij is geweest is op dit moment nog onduidelijk.

Start collecteweek Reumafonds

REGIO - Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 21 t/m 26 maart 2016 komen ruim 60.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma.

In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met deze ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma is kostbaar. Daarom is uw bijdrage hard nodig.

Onzichtbare ziekteMensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren, en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening en kan jong en oud overkomen.

Steun van iedere Nederlander nodig
Het Reumafonds strijdt al 90 jaar voor een beter leven met reuma. Nu en in de toekomst. We financieren onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. We geven voorlichting, ondersteunen patiëntenactiviteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons steeds een stap dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt. Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Schuldhulpbuddy zoekt vrijwilligers

BERG EN DAL - Wat doet de Stichting SchuldHulpBuddy Berg en Dal: Zij biedt kosteloos praktische ondersteuning aan mensen die in financiële problemen zitten. Zij denkt mee, helpt om overzicht te krijgen, probeert een morele steun te zijn, zonder de verantwoordelijkheid over te nemen en ook zonder financieel bij te dragen.

SchuldHulpBuddy’s: Onder het motto ‘voluit leven zonder schulden’ is Schuldhulpbuddy betrokken, strijdbaar en ondernemend. Daar valt voor vrijwilligers dan ook veel te halen én te brengen. Samen kunnen we meer bereiken voor mensen met problematische schulden. Mensen met een schuldhulpvraag hebben vaak grote behoefte aan informatie en ondersteuning. Daarom investeert Schuldhulpbuddy Berg en Dal in het opleiden van buddy’s die zich belangeloos willen inzetten voor hun medemens, ongeacht geloof of afkomst.

Schuldhulpbuddy Berg en Dal zoekt: Om te kunnen starten is Schuldhulpbuddy op zoek naar betrokken buddy’s (ca. 10) die directe begeleiding willen bieden aan mensen met problematische schulden. Ook wordt er gezocht naar een assistent coördinator, een webbeheerder en een bestuurslid.

Interesse? Wie zijn of haar ervaring en talenten wil inzetten kan voor meer informatie kijken op www.schuldhulpbuddy.nl of vragen stellen en zich aanmelden via 06- 130 817 34 of via info@sshb.nl

Op dinsdag 29 maart om 20.00 uur is er een kennismakingsbijeenkomst voor iedereen die zich heeft aangemeld om mee te werken. De bijeenkomst vindt plaats in het Pastoraal Centrum, Pannenstraat 1, 6562 AW Groesbeek, naast de RK kerk aldaar. Graag aanmelden voor vrijdag 25 maart.

Nog enkele plaatsen vrij bij cursus Ehbo - Reanimatie/Aed in Millingen

MILLINGEN - De Ehbo-vereniging Millingen / Kekerdom start binnen enkele weken met een nieuwe basiscursus Ehbo inclusief Reanimatie / Aed.

Deze basiscursus duurt elf avonden en wordt wekelijks gehouden in het clubhuis van SC Millingen/ Odio op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn. Alle cursusavonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur.                        

Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de nieuwe cursus. Voor de nieuwe cursus Ehbo of Reanimatie/ AED kunt u zich opgeven bij Alex Janssen, 06 10434247 of per mail alexdoortje@kpnmail.nl of bij Berrie Pijnappels , 0481 431696 of per mail l.pijnappels@chello.nl.

De kosten van de basisopleiding Ehbo zijn € 180. Inclusief lesmateriaal, verband, boekje, examen en diploma. Het is ook mogelijk om alleen een cursus Reanimatie/ Aed te volgen van twee avonden. De kosten van de cursus Reanimatie/ Aed zijn 35 euro.

Beide cursussen worden door een aantal zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Voor meer informatie over de nieuwe basiscursus Ehbo en Reanimatie / Aed, de Ehbo-vereniging, haar activiteiten en de oefenavonden bent u van harte welkom op de informatie-avond donderdagavond 10 maart om 19.00 uur in het clubhuis van SC Millingen / Odio aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Rouw: evenwicht tussen verlies en herstel

REGIO - Als je verliest waar je aan gehecht bent, kom je in een rouwproces. Rouwen is een volstrekt gezonde reactie op verlies. Hier horen emoties bij zoals ongeloof, woede, verdriet, angst, maar misschien ook bevrijding, opluchting. De meest herkenbare vorm van rouw kent ieder rondom het overlijden van een dierbare. Maar rouwgevoelens kunnen ook optreden bij verlies van werk, gezondheid, relaties, een woonplek.

Aandacht voor rouw is noodzakelijk. Zonder de rouw te nemen kun je je niet goed opnieuw verbinden, in een nieuwe relatie, een nieuwe functie, met een nieuwe plek. Van belang is zowel aandacht te geven aan de impact van het verlies en de emoties die daarbij horen, als ook aan het herstel; te pendelen tussen deze twee aspecten van het omgaan met verlies (duaal procesmodel).

Mindfulness-oefeningen kunnen helpen hierin een evenwicht te vinden. Door stil te staan bij hoe het werkelijk met je is, kun je zorgen dat je je niet laat overspoelen door je gevoelens, maar ze ook niet wegduwt. In deze interactieve lezing zal Mieke het bovenstaande illustreren met voorbeelden uit haar praktijk, zal zij korte oefeningen aanbieden en zal er ruimte zijn voor vragen en opmerkingen.

Drs. Mieke Ankersmid is mindfulnesstrainer. Zij werkt sinds 1995 op het gebied van 'omgaan met verlies en verdriet', door dood, scheiding, adoptie, ontslag. Zij doet dit zelfstandig vanuit haar eigen Bureau voor Verandering & Verankering als trainer, coach, therapeut met een breed palet aan werkvormen. Ze is auteur van de boeken "Verlaat Verdriet" (2002/2015), "Ouders zonder Voorbeeld" (2010) en "Mindful omgaan met Verlies" (2015). Haar boeken zullen ter plekke te koop zijn.

De bijeenkomst is vrijdag 18 maart van 20.00 - 22.00 uur. De kosten zijn 15,- en 10,- euro voor studenten en minima. (inclusief een kopje koffie of thee). Aanmelden kan via www.ankersmid.nl onder de knop 'Aanmelden activiteit'.

Informatie-avond over windturbines in Kranenburg

REGIO - De plannen door gemeente Kranenburg voor het windturbinepark langs de Nederlandse grens zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. De wijziging voor het bestemmingsplan gaat vanaf 12 mei de definitieve zienswijze ronde in.

Bovendien zal binnenkort de procedure voor de bouwaanvraag van de twaalf windturbines, elk 200 meter hoog, opgestart worden. Zowel de bouw als het functioneren van deze windturbines, die in een omtrek van 30 km zichtbaar zullen zijn, zal ook voor Nederland verstrekkende nadelige gevolgen hebben voor haar natuur, milieu, recreatiewaarde en woongenot.

Tijdens de bijeenkomst van de commissie Planning en Milieu van 18 februari heeft de Kranenburgse burgemeester Steins en ABO Wind aangekondigd een informatiebijeenkomst te organiseren. Het Burgerinitiatief Tegenwind Reichswald is tegen de bouw van de windturbines. Dit Burgerinitiatief werkt samen met onder andere Natuurmonumenten en IVN. Op 18 februari is aan Steins een petitie aangeboden door Natuurmonumenten en de andere betrokken organisaties, waarin uitdrukkelijk verzocht wordt om af te zien van het windturbinepark.

Bezwaren tegen de bouw windturbinepark in het Reichswald

  • Het is een belangrijk gebied voor trekvogels

  • Hoog sterftecijfer van vleermuizen en vogels

  • Het Reichswald ligt midden in een zone van meerdere Natura2000 gebieden; deze hebben een beschermde Europese status en maken deel uit van de Ecologische Hoofd Structuur.

  • De St. Jansberg vormt samen met het Reichswald een belangrijke groene corridor, cruciaal voor de natuurverbinding tussen Nederland en Duitsland.

  • Bedreiging van beschermde insecten en reptielen

  • Vervuiling van grond- en drinkwater

  • Een te verwachten daling in bezoekers/toeristen en de daaruit voortvloeiende verminderde inkomsten voor gemeenten, horeca, hotels etc.

  • Overlast van geluid, slagschaduw en laagfrequent geluid met mogelijk ernstige gezondheidsklachten tot gevolg.

  • Het Reichswald is het grootste aaneengesloten stuk bos in Noord Rhein Westfalen, onderdeel van een bijzonder cultuurhistorisch en geologisch gebied.

  • Waardevermindering van huizen en gebouwen.

Planning

De planning van Kranenburg ziet er als volgt uit:

17 maart – informatieavond in Kranenburg

07 april – speciale zitting gemeenteraad om over de bezwaren, ingediend door burgers en organisaties tijdens de eerste zienswijze ronde, wijziging bestemmingsplan te besluiten

12 mei – start tweede (definitieve) zienswijze ronde wijziging bestemmingsplan

Info-avond 17 maart in Kranenburg

Langzaam maar zeker dringt het besef wat de windturbines zullen aanrichten steeds verder door. Zowel aan de Duitse zijde als aan de Nederlandse zijde groeit de weerzin tegen de komst van het windturbinepark. De informatieavond is donderdag 17 maart, 18:00 uur (demonstratie vanaf 17:15 uur) op de Bürgerhaus Katharinenhof, Mühlenstrasse 7.

Gemeente wil doorgaan met project Millingen Werkt

BERG EN DAL - Het college is akkoord gegaan met de verlenging van Berg en Dal Werkt; locatie Millingen tot eind 2016. De gemeenteraad heeft destijds besloten om in maart 2016 de overeenkomst te evalueren en dan vast te stellen om wel of niet door te gaan met het project.

Het college is tevreden over de resultaten die tot nog zijn behaald. Er zijn kandidaten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in beweging gekomen en ze hebben stappen gezet in de richting van een betaalde baan. Deze kandidaten hebben weer perspectief gekregen. Er is ingespeeld op de behoefte van de inwoners uit Millingen aan de Rijn, Leuth en Kekerdom door lokaal daadwerkelijk te helpen en de kandidaten te stimuleren om de volgende stap te zetten. De gemeenteraad heeft echter het laatste woord.

Landschapsbeheer met vluchtelingen

Foto: Gerdien Bos (Vlinderstichting)

GROESBEEK - Afgelopen vrijdag 4 maart had Landschapsbeheer Groesbeek samen met IVN Rijk van Nijmegen en de Vlinderstichting een activiteit voor vluchtelingen van Heumensoord georganiseerd.

Ondanks het slechte weer was er een groep van ongeveer 25 mensen aanwezig. Samen gingen ze aan de slag in de spoorkuil bij de Biesseltsebaan waar opslag van bramen, struiken en bomen werd verwijderd. Daardoor blijft de spoorkuil geschikt als leefgebied voor reptielen, vlinders en andere warmteminnende dieren. Zelfs de sneeuw kon de opperbeste stemming van de deelnemers niet drukken. De natuurorganisaties hopen in de toekomst vaker dergelijke activiteiten voor vluchtelingen te kunnen organiseren.

Schrijfavond voor Amnesty International in Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 22 maart worden in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.30 uur brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty.

Op die avond zijn leden van de schrijfgroep aanwezig en liggen voorbeeldbrieven klaar. Iedereen is welkom, hoe meer brieven, hoe meer effect. Info op tel. 024 3972786.

9 / 28

10 / 28

Seizoensviering voor vroege vogels

BEEK - De opkomende zon tegemoet. We vertrekken een half uur voor zonsopgang vanaf Huis WylerbergVanaf Huis Wylerberg, Rijksstraatweg 174 in Beek-Ubbergen start 20 maart om 6.00 uur een stiltewandeling.

Vervolgens is er een ochtendconcert van 9.00 tot 10.00 uur. Kosten: 15 voor het geheel, 10 euro voor alleen het concert. Vriendelijk verzoek tevoren te reserveren: wandeling + ontbijt en/of concertkaartjes via wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu en www.wylerbergkring.eu.6.00u Vertrek vanuit Huis Wylerberg, in stilte wandelen door de heuvels.

6.30u Een groet aan de rijzende zon onder leiding van Theo van Deelen
Terugkeer naar Huis Wylerberg
7.30u Ontbijt uit eigen knapzak met jus d'orange/thee/koffie van het huis.
Na het ontbijt een kleine rondleiding voor wie wil.
8.30u Presentatie van een Lente gedicht, beeld of voorwerp (Ieder is daartoe uitgenodigd)
9.00u Een ochtend concert door Niek Edeling en Jonny Arnoldi.

Stiltewandeling

GROESBEEK - Op zaterdag 12 maart houdt de protestantse gemeente van Groesbeek een stiltewandeling. Een prachtige route wordt in twee blokken van anderhalf uur afgelegd, waarvan de helft in stilte.

Om half tien is het verzamelen in Serre naast de protestantse kerk in de Kerkstraat. Na een korte kennismaking en onder het genot van een kop koffie zal da. Janneke Ruijs het thema van de wandeling inleiden.

Na anderhalf uur wandelen wordt er geluncht in een horecagelegenheid. Voor de terugtocht krijgt iedereen ter inspiratie weer een gedachte mee en aan het einde van de tocht is er een korte afsluiting in de kerk.

Deze wandeling is een aanrader voor:

- jong en oud, die ongeveer 12 tot 14 km kan lopen. Eventueel kun je je ook halverwege op laten halen; in dat geval moet je zelf vervoer regelen.

- als je tot rust wilt komen en even afstand wilt nemen van je dagelijkse beslommeringen.

- als je wilt genieten van de ontluikende natuur.

Opgeven via ruijsjanneke@hotmail.com.

Informatieavond Bosrijk, op weg naar een natuurlijk oud bos

GROESBEEK - Vrijdag 18 maart organiseert Landschapsbeheer Groesbeek een informatieavond over ons bos. De avond zal plaatsvinden in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in het Groesbeekse kerkdorp De Horst. Aanvang is om 19.30 uur en het einde zal even na 22.00 uur zijn. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Deze avond zal werkgroep Bosrijk (winnaar van de Gelderse Pluk van de Pettefletprijs 2015) zich presenteren aan de bewoners van Berg en Dal en omgeving. Bosrijk laat horen en zien wat zij onder oud bos verstaan, wat hun wensen zijn en wat het toverwoord 'Slow' bosbeheer betekent. Sprekers deze avond zijn Lieke Vullings, Henny Brinkhof en Bert Maes en zij zullen verschillende aspecten van oude bomen, het belang van en de weg naar een natuurlijker oud bos toelichten. Natuurlijk zullen daarbij volop voorbeelden van bos en bomen vertoond worden.

Afsluitend zal Marcel Kamp van werkgroep Bosrijk vragen uit het publiek over bomen, (oude) bossen en bosdiversiteit beantwoorden.

"Wij hopen op een grote opkomst om samen het bosbeheer een beetje in een natuurvriendelijke richting te duwen. Want de bomen zelf: die groeien langzaam door en worden jaarlijks ouder en sterker. Voor meer informatie: www.wmg-groesbeek.nl of 024 3778885."

Avond over hart-en vaatziekten

GROESBEEK - Dinsdagavond 15 maart verzorgt voorlichtingsbureau Remedica een presentatie bij vrouwenvereniging Vrouwen van Nu-Groesbeek over hart-en vaatziekten.

Bij deze informatieve maar ook ontspannende avond komen onderwerpen aan de orde zoals: hoe werkt het hart, wat is cholesterol, wat is de rol van diabetes, hoe kan ik gezond leven en hoe herken je hartklachten. Vaak worden klachten bij vrouwen niet herkend als hartklachten, ze zijn anders dan de bekende verschijnselen die mannen ervaren.

VvN wil ook niet-leden uitnodigen op deze avond. Aanvang om 20.00 uur in de benedenzaal van De Mallemolen. De kosten zijn zes euro, daarbij zijn koffie/thee en een consumptie inbegrepen.

Informatie/aanmelding op nettyhubbers@hotmail.com, 024 3971069.

Politie vordert rijbewijs van beginnende bestuurder in

GROESBEEK – In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie rond 05.00 uur tijdens een routinecontrole op de Nieuweweg in die plaats een 19-jarige automobilist uit Mook staande gehouden.

De beginnend bestuurder bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Een blaasanalyse wees 590 UGL uit terwijl voor een beginnend bestuurder 220 UGL het maximale toegestane alcoholpercentage is. Het rijbewijs van de Mokenaar is ingevorderd en tegen de bestuurder proces verbaal opgemaakt.

Coop opent tweede supermarkt in Groesbeek

GROESBEEK - Op 15 maart opent er een tweede Coop-supermarkt in Groesbeek. De nieuwe winkel is gevestigd in het pand aan De Bats 2-8, waar voorheen een Albert Heijn zat. Patrick van Putten, supermarktmanager: "Coop Groesbeek De Bats biedt zijn klanten een breed assortiment producten, gecombineerd met een topservice. De winkel is een echte aanwinst voor de wijk!"

Patrick van Putten: "Na een flinke verbouwing presenteren we de bewoners van Groesbeek een compleet nieuwe supermarkt. De winkel is met een slijterij, geldautomaat en ov-oplaadpunt van alle gemakken voorzien. Bovendien is Coop Groesbeek De Bats van top tot teen uitgevoerd in de nieuwste Coop-stijl: met een stoere oranje-zwarte uitstraling en ruime versafdelingen, waar klanten bijvoorbeeld zelf noten en tomaatjes kunnen scheppen."

Zin in de opening
De nieuwe winkel is doordeweeks en op zaterdag geopend van 8 tot 20 uur. Op vrijdag is de supermarkt tot 21 uur open en op zondag van 10 tot 18 uur. Van Putten wordt als supermarktmanager het boegbeeld van Coop Groesbeek De Bats. Hij vertelt: "Ik woon zelf ook in het dorp en was eerder werkzaam in de Coop-winkel in de Pannenstraat. Dit maakt het extra leuk om in de nieuwe supermarkt aan de slag te gaan!"

Aantrekkelijke openingsaanbiedingen
Op dinsdag 15 maart om 9 uur opent Coop Groesbeek De Bats zijn deuren. Van Putten: "We gaan de opening van de winkel volop vieren met klanten. Er zijn vier weken lang aantrekkelijke openingsaanbiedingen en de eerste 250 klanten die voor minimaal 15 euro boodschappen doen ontvangen een gratis appeltaartje. Daarnaast zijn er nog diverse andere verrassingen voor jong en oud, zoals een ballonnenclown en een poffertjeskraam. We maken echt een feest van de opening!" Meer informatie staat op www.coop.nl.

Nieuwe kinderdagverblijfgroep van Domino op Adelbrecht/Carolus

GROESBEEK - In 2016 is het 25 jaar geleden dat kindercentrum Domino werd opgericht. De eerste groep voor dagopvang van 0-4 jaar in Groesbeek, De Toeter, opende in augustus 1991 haar deuren. In 2016 openen wij De Toeter opnieuw, maar nu op een hele nieuwe locatie: in de school van Adelbrecht-Windekind en de Carolus!

Domino werkt heel nauw samen met het onderwijs in Groesbeek en Berg en Dal. Wij geloven dat wij kinderen het beste kunnen bieden door een ononderbroken ontwikkelingslijn van 0 tot 12 jaar. Om dat te kunnen doen hebben wij in alle wijken kleinschalige locaties in of zeer dichtbij de scholen.

Het nieuwe kinderdagverblijf opent op 4 april haar deuren. Op de locatie zijn al een peutergroep en een buitenschoolse opvang aanwezig. Het Domino-team van de locatie Adelbrecht telt vanaf april 6 medewerkers vol ervaring en passie. De locatie ligt in een nieuwe, jonge wijk, nabij het centrum en dichtbij de doorgaande weg naar Nijmegen. Wilt u meer informatie of een afspraak? Dan kunt u contact opnemen met 024 3976320 of info@kindercentrum-domino.nl.

Pendondarts, een dartspeciaalzaak in Berg en Dal

BERG EN BAL - Bij Pendondarts, een dartspeciaalzaak in Berg en Dal kunt u alles vinden op het gebied van de dartsport. Pendondarts bestaat dit jaar 13 jaar en is een begrip bij de dartliefhebbers.

Mireille en Raymond zijn Pendondarts gestart omdat hun passie bij deze sport ligt. Nadat de zaak ingericht was, besloten ze de winkel feestelijk te laten open door niemand minder dan Phil the power Taylor, de 16-voudig wereld kampioen bij de PDC. Er ontstond een goede vriendschap, waardoor Pendondarts zich als agent mocht noemen van Phil Taylor. Ook kregen ze het recht zijn naam te gebruiken en merchansice spullen van hem te verkopen.

Doordat er in deze tijd ook veel tv-toernooien waren in Nederland, liep het bedrijf ver boven verwachting en werd het assortiment uitgebreid. Ook Phil Taylor zag dat de markt aantrok in Nederland en kwam vaak langs bij Pendondarts om ideeen uit te wisselen.

Een van die ideeën was om zelf spullen te gaan drukken op shirts, dit vooral omdat er veel vraag was naar merchandise van The Power. Na een korte tijd kwamen er steeds meer vragen over drukwerk, en daardoor ontstond Pendonprints. Mensen kunnen nu bij ons terecht voor hun dartsspullen of voor hun belettering, of dit nu is op de auto of op een shirt.
Wij hopen jullie snel te zien in onze winkel op de Oude Kleefsebaan 33 in Berg en Dal. Openingstijden: ma gesloten; di t/m vrij 14.00-18.00; donderddag: 14.00-20.00; zaterdag 11.00-16.00. Uiteraard kunt u ook een afspraak maken buiten de openingstijden om. Bij inlevering van dit artikel krijgt u 10% korting.

Gemeente gaat prestatieafspraken maken met woningcorporaties

BERG EN DAL – De nieuwe Woningwet heeft de verhoudingen tussen de gemeente, woningcorporaties en huurdersbelangenvereniging veranderd. De gemeente moet in de nieuwe wet beleid formuleren en vastleggen terwijl de corporatie hier een bod op moet doen.

Na overleg tussen gemeente, corporatie en huurdersbelangenvereniging moet dit leiden tot prestatieafspraken tussen bedoelde partijen. 2015 en 2016 gelden hiervoor als overgangsjaren waarin de betrokken partijen gaandeweg in het wettelijk opgenomen ritme van jaarlijkse besproken en aangepaste prestatieafspraken kunnen komen. De gemeente Berg en Dal, corporaties Waardwonen en Oosterpoort en de huurdersvereniging Millingen aan de Rijn en Woonbelang hebben gezamenlijk afgesproken dat in 2016 zal worden gewerkt aan meerjarige prestatieafspraken. De Sociaal Maatschappelijke Visie en de Structuurvisies zullen nader uitgewerkt worden naar aanleiding van het woningmarktonderzoek. De corporaties zullen voor 1 juli 2016 een bod uitbrengen, waarna voor 1 december 2016 de presentatieafspraken moeten zijn gemaakt. Ondanks dat 2016 een overgangsjaar is hebben de partijen toch besloten dat ook voor 2016 prestatieafspraken zullen worden gemaakt, maar enkel over onderwerpen die wettelijk verplicht zijn, die al vastliggen en niet omstreden zijn en die zo urgent zijn, dat hiermee niet kan worden gewacht.

14 / 28

Groesbeekse vlag gaat wereld over tijdens WK schaatsen in Berlijn

BERLIJN – De oude gemeentevlag van de gemeente Groesbeek is zondagmiddag de halve wereld rond gegaan tijdens het WK Allround schaatsen 2016 dat afgelopen zaterdag en zondag werd gehouden in Sportforum aan de Hohenschönhausen in Berlijn.

Groesbeekse aanwezigen hebben de oude gemeentevlag van de voormalige gemeente Groesbeek boven in de schaatsarena weten te hangen niet ver van de Nederlandse driekleur. De vlag kwam vooral in beeld als de presentator van de NOS aan het praten was met schaatsdeskundigen waaronder Erwin Wennemars. Op de foto is de vlag te zien rechts naast Erwin Wennemars. Dit kan echt als een promotie van de gemeente Berg en Dal gezien worden. Wie de vlag daar gehangen heeft is niet bekend, maar het zijn in ieder geval schaatsliefhebbers die uit Groesbeek komen.

Rood Wit laat Orion winnen

GROESBEEK - Rood Wit zag in de wedstrijd tegen Orion dat je constant geconcentreerd moet blijven. De ploeg gaf in de tweede helft de voorsprong weg en verzuimde in de slotfase de gelijkmaker te maken. Het werd 2-1.

De eerste helft begonnen beide ploegen aftastend waarbij Rood Wit het betere spel liet zien en Orion onder druk zette. In de 16de minuut werd een aanval van Orion afgerond met een schot op de paal en de rebound werd van de lijn gehaald. De aanvallen van Rood Wit zager er goed uit, maar misten scherpte en een goede afronding. In de 34ste minuut kwam Rood Wit, doordat een hoekschop die door Adriaan Javad keurig werd ingekopt op 0-1. Na de rust kwamen de mannen van Orion fel opzetten en probeerden de overwinning binnen te slepen.

Ondanks de felheid wisten de Rood Witten de zaak dicht te houden. Tot de 65ste minuut. Minder goed verdedigen werd door de aanvallers van Orion afgestraft en kwam de gelijkmaker 1-1. In de 73ste minuut leek het pleit beslecht in het voordeel van Orion. Een potje hoogstaand voetbal in de vijfmeter kwam de bal uiteindelijk in het doel 2-1. Rood Wit zette meer druk maar kwam niet tot scoren. Zelfs in blessuretijd lukte het Jeroen Bardoel niet de bal tussen de palen te krijgen. Alleen voor de keeper mikte hij tegen de paal en kon het elftal uit Groesbeek zonder punten naar huis. Zondag moet Rood Wit tegen AWC; aanvang 14.00 uur.

Millingen bijt de spits af met lichtjesoptocht

Foto: Bert Roodbeen

REGIO - De organisatie van de lichtjesoptocht in Millingen ter gelegenheid van halfvasten hield vrijdag de gehele dag haar hart vast, het bleef maar regenen en regenen. Wonder boven wonder klaarde het 's avonds op en viel er even voor de optocht geen druppel regen meer.

De vele bezoekers hebben nog met volle teugen kunnen genieten van de verlichte wagens, groepen, trio's , duo's en enkelingen.


Groesbeek. Zaterdagavond was het de beurt aan Groesbeek. Al vroeg in de namiddag hadden praalwagens uit de gehele regio en uiteraard Groesbeek hun wagen bij de toegewezen startnummers geparkeerd om de laatste werkzaamheden aan hun creatie nog te verrichten. Om 20.11 uur ging de verlichte stoet – zij het met veel herrie – van start vanaf half de Gooiseweg richting centrum. Vele duizenden lichtjes zorgden ervoor dat het hele centrum in de schijnwerpers kwam te staan. De deelnemers werden gade geslagen door duizenden toeschouwers die de kou hadden getrotseerd. Na de optocht was er in De Linde een megahalfvastenspektakel en de prijsuitreiking.


Beek. Stichting Rozenmaondag Beek-Ubbergen heeft alsnog haar met naam en faam bekende Rozenmaondagoptocht kunnen houden. Nu enkele weken later, omdat op carnavalsmaandag de storm de overhand had, en moest het gebeuren afgelast worden. Maar de organisatie ging niet bij de pakken neerzitten en zondagmiddag was het dan eindelijk zo ver. Het weer zat nu wel mee en dat zorgde ervoor dat vele duizenden belangstellenden genoten van de 42ste Rozenmaondagoptocht. Het was er weer een die gezien mocht worden.

Jackpot loopt weer langzaam op bij bingoavond Mallemolen

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse donderdagavond bingo in cultureel centrum De Mallemolen loopt weer langzaam op.

Donderdagavond 10 maart kan alles mee zit de winnaar met de hoofdprijs van 250,-- en de Jackpot van 100,-- naar huis gaan. In totaal een bedrag van liefst 350 euro. De ballen in De Mallemolen gaan om 20.00 uur rollen maar de zaal is al vanaf 19.00 uur geopend. De opbrengst van deze bingoavonden is voor zes Groe
sbeekse verenigingen.

16 / 28

Fietsen voor het goede doel

GROESBEEK - Op 28 april staan drie mannen aan de start op de Corso Bolzano in Turijn: Tim Davits, Henk Horstink en Wim Houben. Samen met Chauffeur volgwagen Lucie Godschalk en ondersteuning van Piet Visser vanuit Groesbeek gaan ze van start.

Tien dagen fietsen, tien dagen afzien. Grenzen verkennen, grenzen overschrijden.Over hoge passen en door diepe dalen. Italië, Frankrijk en België zijn de landen die ze aandoen voordat ze in de buurt van Eindhoven Nederland binnenfietsen.

Dan de laatste dag. Acht uur fietsen we weg vanaf Veldhoven. Ze volgen globaal de route die de geallieerden. Wie wil mag meefietsen. Een kleine 80 kilometer naar Groesbeek. Vanaf Grave worden we geëscorteerd door militaire voertuigen, Finishen op de Pannenstraat,

Op het parcours van de Giro. Als je wilt kun je deze laatste etappe meefietsen vanaf Veldhoven of Grave.

Omdat ze deze tocht ook opgezet hebben om een goed doel te ondersteunen hebben ze een crowdfundingactie opgezet. Al het geld wat opgehaald wordt gaar naar het buurtwerk van welzijnswerk Groesbeek/Berg en Dal. Dit om de inloopruimten die in de hele gemeente opgezet zijn te ondersteunen. Zodat een buurt een buurt kan blijven.

"Steunt u dit doel, gaat u dan naar http://www.worldofcrowdfunding.com/giroesbeek2016. Hier kunt u een bijdrage leveren. Dit geld gaat na afloop van de actie in zijn geheel naar Welzijnswerk Berg en Dal. De tocht betalen ze zelf, ze gaan niet van uw geld op vakantie!"

"Dan de beentjes omhoog, nagenieten van de tocht en genieten van de echte renners die Groesbeek gaan aandoen.We hebben er zin in!" Giroesbeek wordt gesponsord door Bikelife Sjef van Bergen, Rikkenbouw en Autobedrijf Müskens BV.

Toon Rabou

REGIO - Een markante Bossche priester is overleden: Toon Rabou. Met hart en ziel betrokken op de kerk van het bisdom den Bosch, een bevlogen catecheet, een begenadigd predikant, een geestige schrijver van kerst- en kinderverhalen, van kerst- en paasspelen, een nabije pastor en een gulle vriend.

Toon werd geboren in den Bosch op 9 september 1923. Hij werd op 11 juni 1949 priester gewijd. Zijn eerste standplaats als kapelaan was Sint-Michielsgestel. Daarna was hij kapelaan in Tilburg (Noordhoek) en Nijmegen (Antonius van Padua). In 1960 werd hij docent catechese aan de kweekschool In Via (Katholieke Pedagogische Academie Nijmegen) en was in die periode ook bisschoppelijk inspecteur voor de catechese op de lagere scholen.

In 1975 werd hij pastoor in de parochie waar hij ook al jaren assistent was geweest: de parochie de Meerwijk, H. Landstichting. Hij groeide uit tot een voorbeeldig pastoor, die van de parochie van de Landstichting een parochie wist te maken met een warme liturgie, een brede catechese en met een grote betrokkenheid van parochianen tot ver buiten de nauwe grenzen van de Meerwijk. Hij heeft stages begeleid van mensen die in het pastoraat zijn gaan werken. Hij heeft talloos veel mensen geïnspireerd in hun geloof, in hun leven.

Een tekst van zijn hand die hem ten voeten uit tekent:

Wij zijn de reizenden.

Wij weten niet waarheen.

Maar voor ons uit een ster,

Stralend van verlangen,

Van hoop: ons ideaal

Niet stilstaan onderweg,

niet grijpen naar de ster

nooit pakken met je handen.

Want als je denkt: "Ik heb"

verduistert alle glans

en sta je schaduwloos

gevangen in je 'ik'.

Jaarvergadering

Club Oud-brandweer Ubbergen

UBBERGEN - Zaterdag 27 februari vond de jaarvergadering van de club van oud-brandweerleden Ubbergen plaats in de brandweerkazerne aan de Nieuwe Rijksweg in Beek.

Bijna alle leden hadden de uitnodiging aangenomen en waren aanwezig. De voorzitter Wim Oosterhout heette iedereen welkom en stond vervolgens stil bij de leden die ons de afgelopen tijd zijn ontvallen. Na een minuut stilte werd de vergadering voortgezet. Twee leden werden gehuldigd voor hun 30-jarig lidmaatschap van de clubs. Te weten: mevrouw C.C.A. Keuken-Burgers en de heer H.T. Spierings. Zij ontvingen van de voorzitter een enveloppe met inhoud.

Vervolgens werd de heer P.A. Verbeet bedankt voor de vele jaren dat hij voorzitter is geweest. Als eerste voorzitter heeft hij de club 10 jaar leiding gegeven. Hij werd opgevolgd door Henk Burgers die ook 10 jaar voorzitter is geweest. Omdat er na zijn vertrek geen nieuwe voorzitter naar voren kwam, nam de heer Verbeet de voorzittershamer weer op en deze functie vervulde hij vervolgens weer negen jaar. Vorig jaar nam Wim Oosterhout de voorzittershamer over en is nu de huidige voorzitter van de club. Hij bedankt de heer en mevrouw Verbeet voor het vele werk in de afgelopen 19 jaar. Uiteraard ging dit gepaard met een passend cadeau en een bloemetje. Na nog een gezellig samenzijn onder het genot van een glaasje en een hapje, kunnen we weer terugkijken op een geslaagde middag. "Helaas zijn er geen oud-brandweerleden die onze club willen versterken. We vinden dat erg jammer", aldus Henk Burgers, lid oud-brandweerclub Ubbergen.

Samen omgaan met kanker of een andere ernstige ziekte

GROESBEEK - Welkom bij het Inloophuis Groesbeek: een tweede huiskamer voor iedereen die zelf of in de omgeving te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte. Wij bieden informatie, activiteiten en ontspanning.

Op onze website staat onze agenda. Wij zijn geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur. Voor activiteiten vooraf aanmelden. Gewoon even binnenlopen voor een praatje kan natuurlijk altijd.

Een paar activiteiten in de schijnwerper:

Wandel je gezond – Vitamine Groen doet wonderen

Iedere 2e maandag van de maand begeleidt Lieke Vullings van Bomen en Mensen (www.bomenenmensen.nl) een themawandeling. Op maandag 14 maart start om 10.00 uur bij Restaurant Plasmolense Hof, Rijksweg 203, 6586 AA Plasmolen. Afsluitend gezamenlijk koffie en thee tot ongeveer 13.00 uur. Vooraf aanmelden via het Inloophuis.

Afscheid nemen

Bij voldoende aanmelding gaat het Inloophuis Groesbeek weer van start met een gespreksgroep voor nabestaanden van kankerpatiënten. Deze gespreksgroep zal 1x per maand bij elkaar komen, onder begeleiding van Mieke Hendriks. In totaal zullen er 12 bijeenkomsten (in de avonduren) gepland worden.

Spreekuren

Elke donderdag (11.00-12.00 uur) Info-uur ZZG Zorggroep. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen.
Elke 4e dinsdag van de maand (14.00-15.00 uur) spreekuur Marijke Verhoeven (www.lifecrystal.nl). Graag vooraf een afspraak maken via het Inloophuis.

Voor iedereen uit de gemeente Berg en Dal en wijde omgeving: Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek: 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Dependance Dierenartsenpraktijk Groesbeek in Malden verhuisd

Foto: Bert Roodbeen

REGIO - De Dependance van Dierenartsenpraktijk Groesbeek (DAP), die gevestigd was op De Horst in Malden is verhuisd naar een modern uitgeruste praktijk aan de Rijksweg 130 eveneens in Malden.

Ter gelegenheid van deze verhuizing werd er afgelopen zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur een open dag gehouden om zo een kijkje te kunnen nemen in de nieuwe praktijk. Door de medewerker(ster)s werd aan de bezoekers een rondleiding en uitleg gegeven van de mogelijkheden die deze nieuwe praktijk kan betekenen voor een ziek huisdier. De dierenartsen beschikken in deze praktijk onder andere over een digitaal röntgenapparaat, echo en gasanesthesie met bewaking.

Iedere bezoeker kreeg een welkomstpakket aangeboden met onder andere een bon voor een gratis gezondheid check voor hun huisdier. Vanaf februari wordt er uitsluitend op afspraak tussen 08.00 en 17.30 uur gewerkt.

Autokrakers hebben het gemunt op persoonlijke bezittingen

GROESBEEK – Maandagavond tussen 18.00 en 20.00 uur hebben auto-inbrekers toegeslagen op een parkeerplaats aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Van een auto eigendom van een 44-jarige inwoner uit Groesbeek werd een zijruit vernield om de auto binnen te kunnen komen waarna ze de achterklep hebben geopend en zijn er met een tas inhoudende persoonlijke bezittingen vandoor gegaan. Bij een andere auto werd eveneens een zijruit vernield om de auto binnen te komen, ook hier werd een tas met persoonlijke bezittingen eigendom van een 41-jarige inwoner uit Groesbeek ontvreemd.

Bram Eltink tekent jaar bij bij Groesbeekse topklasser De Treffers

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De Groesbeekse Topklasser De Treffers is verheugd om te kunnen melden dat Bram Eltink ook in het seizoen 2016 – 2017 het rood zwarte shirt van De Treffers zal dragen.

De 24-jarige Bram kwam vorig jaar over van VV Bennekom. De linksback heeft voor een jaar bijgetekend. De selectie van de rood-zwarten krijgt inmiddels vorm. Niels Kornelis, Jordy van de Kracht, Joris Janssen, Frenk Keukens, Ken Leemans, Twan Smits, Robert Mutzers, Hafid Sarkouk, Coen Maertzdorf, Robin Janssen en Rick Verbeek tekenden allenl bij en zijn ook volgend seizoen actief op sportpark Zuid. Wesley Meeuwsen heeft ook volgend jaar nog een overeenkomst met De Treffers.

Collecte van Amnesty International

REGIO - Van 13 tot en met 19 maart vindt de jaarlijkse collecte van Amnesty International plaats.

Amnesty International zet zich in voor naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty International doet over de hele wereld onderzoekt naar schendingen van mensenrechten en voert actie om die schendingen tegen te gaan. Iedere dag komen uit de hele wereld berichten van onrecht en onderdrukking. Mensen die onterecht gevangen zitten vanwege hun mening of politieke overtuiging en aan hun lot worden overgelaten. Met uw steun laat u zien dat u weigert onrecht gewoon maar te accepteren. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.amnesty.nl.

20 / 28

Inbrekers hebben het niet op licht en veilig hang- en sluitwerk

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL - Tijdens de eerste inbraakpreventieavond in de raadzaal in Groesbeek werden zo'n veertig inwoners van Groesbeek centrum Zuid welkom geheten door burgemeester Slinkman de initiatiefnemer van dit project.

Deze avond is bedoeld om te voorkomen dat bewoners geconfronteerd worden met een inbreker. Je eigen huis is een plaats waar je veilig bent en dat wordt bij een inbraak ernstig aangetast. "Wij willen gezamenlijk de inbreker in de gemeente Berg en Dal terugdringen", aldus Slinkman. Wijkagent David Stankinga – de spil in het web van centrum Zuid - gaf een hele presentatie.

"Als je geconfronteerd wordt met een inbraak is dat voor velen een heel nare ervaring die nog lang bij blijft", aldus Strankinga. Van de 36 inbraken in de gemeente Berg en Dal in 2015 is 90 procent een gelegenheidsinbraak. Afsluiten van de woning, ook op nachtslot, verlichting en niet te vergeten gecertificeerd hang- en sluitwerk kunnen in veel gevallen de inbreker buiten houden, daar is Strankinga van overtuigd. Hij raadde de aanwezigen aan direct de politie te bellen als men iets verdachts constateert, ook als de hond 's nachts aanslaat kan er iets aan de hand zijn.

Beter een maal teveel als een maal te weinig gebeld, volgens de wijkagent. Als laatste kwam ex-inbreker Patrick Oostra aan het woord. Hij liet door middel van een fotosessie zien hoe sommige mensen het inbrekers gemakkelijk maken om hun huis binnen te komen. Verlichting, goed hang– en sluitwerk en woning afsluiten, ook als men even bij de buren koffie gaat drinken, was zijn advies. Een inbreker moet binnen een paar seconden zijn doel bereikt hebben, anders loopt hij door naar het volgende slachtoffer, aldus de ex-verslaafde inbreker, die al jaren op het goede pad is. Nu geeft hij voorlichting op scholen en adviezen aan gemeenten zoals nu Berg en Dal. In de andere kerkdorpen zal een dergelijke sessie herhaald gaan worden.

Luuk Langeveld en Gijs Oteman maken overstap naar De Treffers

GROESBEEK – De twee jeugdspelers Luuk Langeveld en Gijs Oteman zullen volgend seizoen aansluiten bij de selectie van De Treffers. Beide spelers zijn 18 jaar en komen dit seizoen uit voor de A1 van De Treffers.

De A1 staat op dit moment op de eerste plaats in de landelijke derde divisie en maken dus een prima jaar door. Luuk en Gijs gaan deze goede vorm persoonlijk kracht bij zetten door volgend seizoen de mooie stap te maken naar het eerste elftal van de Groesbeekse Topklasser.

Beide mannen hebben reeds hun debuut gemaakt voor het vlaggenschip van De Treffers. Luuk Langeveld is een bekend gezicht op sportpark Zuid. Al vanaf de F-jeugd zit het rood zwarte tricot om de schouders van de aanvaller en hij heeft de gehele jeugd bij De Treffers doorlopen om vervolgens de gedroomde stap te gaan zetten bij zijn geliefde club. Gijs Oteman kwam als 2e jaars B-junior naar De Treffers. Daarvoor speelde de middenvelder bij vv Orion en de BVO van NEC Nijmegen. De Treffers wenst beide mannen veel succes toe.

Groesbeek gaat kwelwater gebruiken voor de Spoorbeek

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK - Water wordt vanaf 41 meter diepte omhoog gehaald. De gemeente Berg en Dal heeft de firma Janssen Bronbemaling uit Rijkevoort opdracht gegeven om boringen te verrichten om zodoende het kwelwater naar boven te halen om de Spoorbeek blijvend van water te voorzien.

De boringen vinden plaats tussen het huidige marktterrein en het nieuwe plan Bellevue. Het was het bronbemalingsbedrijf een tegenvallen omdat men door een kleilaag heen moest en pas bij 41 meter diepte bij het kwelwater aankwamen. Er worden momenteel ook diverse monsters genomen om een beeld te krijgen van de opbouw van de grondlagen ter plaatse. Het is de bedoeling dat het kwelwater - ook wel genoemd spanningswater - vanzelf naar boven zal komen en naar de Spoorbeek geleid zal worden.

Ook zal er geboord gaan worden bij de Nederlandse Hervormde kerk aan de Kerkstraat waar ' De Groesbeek ontspringt '. Nu wordt het water van 'De Groesbeek' omhoog gepompt. Misschien dat die pompen in de toekomst tot het verleden gaan behoren. De laatste boring is in samenwerking met Waterschap Rivierenland omdat 'De Groesbeek' van groot belang is voor de flora en fauna van Groesbeek centrum tot aan de Duitse grens. Een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal verwacht dat het water over 3 à 4 weken in De Spoorbeek zal stromen. Deze grondbemaling kost de gemeente rond de 20.000 euro.

Paasbingo in Gasthuis

MILLINGEN - Op 21 maart wordt een paasbingo gehouden in het Gasthuis waarbij iedereen welkom is. Deze bingo wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Gasthuis.

De stichting heeft tot doel het werven en beheren van fondsen en goederen ten behoeve van activiteiten die de bewoners ten goede komen en niet uit het reguliere budget van het Gasthuis kunnen worden betaald. Verder ontvangt de stichting bijdragen van donateurs en van bedrijven in Millingen aan de Rijn. Om nog meer de bewoners van dienst te kunnen zijn, wil de Vriendenstichting haar inkomsten vergroten door het organiseren van een paasbingo.

Het belooft een gezellige bingo te worden voor bewoners van het Gasthuis en belangstellenden uit het dorp. Er zijn leuke prijzen te winnen en de kosten zijn 10 euro voor vijf rondes. De bingo begint om 14.00 uur in de recreatiezaal van het Gasthuis. De website van de Vriendenstichting is www.vriendenvansintjandedeo.nl.

Gezellige meezingavond in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Dinsdagavond 15 maart wordt er een meezingavond en liederentafel gehouden in het theatercafé van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Liedjes van Nederlandse, Duitse en Groesbeekse bodem – meestal smartlappen – zullen op deze avond de revue passeren en kan iedereen meezingen onder begeleiding van Hemmie Hermsen. Diverse leden van smartlappenkoor Ochaarm hebben laten weten ook van de partij te zullen zijn op deze liederenavond. De toegang is geheel gratis en desondanks zullen er warme hapjes worden geserveerd. De aanvang van deze avond is om 20.00 uur. Voor meer informatie kan men vinden op www.mallemolengroesbeek.nl.

Expositie schilderijen van Doro Krol in huize Wylerberg

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Kunstenares Doro Krol heeft de spits afgebeten met een expositie in het informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap dat gevestigd is in Huize Wylerberg aan de Rijksstraatweg 174 in Beek.

Vanaf maart is het Informatiecentrum iedere woensdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De Nijmeegse kunstenares Doro Krol laat zich vooral inspireren door Nijmeegse landschappen en niet te vergeten voor iedereen herkenbare plekken in en rondom Ooij en Beek.

De expositie werd vrijdagmiddag 4 maart geopend door niemand minder dan Chris Kijne presentator van 'Met het oog op morgen'. De schilderwerken van Doro Krol sieren dan ook de monumentale zalen van Huize Wylerberg. Jaap Dirkmaat directeur van het informatiecentrum verzorgde vervolgens een rondleiding door het informatiecentrum waarbij men ook stil stond bij de miniatuurlandschappen. Een bezoek aan Huize Wylerberg is beslist de moeite waard. Het komend jaar zullen er nog meer exposities gehouden worden in Huize Wylerberg.

Weduwe van James Gavin op 92jarige leeftijd overleden

GROESBEEK - Vorige week kwam uit de Verenigde Staten het bericht door dat op 12 februari jongstleden, Jean Gavin op 92-jarige leeftijd is overleden. Jean was de tweede vrouw van James Gavin, commandant van de Amerikaanse 82nd Airborne Divison tijdens de operatie Market – Garden.

Zij waren 42 jaar getrouwd en samen kregen ze vier dochters. Daarnaast had James Gavin reeds een dochter uit zijn eerste huwelijk. Jean, een fervent golfster en kunstliefhebster, vergezelde haar man regelmatig tijdens diens vele naoorlogse reisjes naar Europa. Zo ook op 17 september 1984 toen zich op Klein Amerika een imposante vliegshow afspeelde.

Tijdens deze grote herdenking zorgden twee Amerikaanse WOII parachutisten voor enige hilariteit door midden tussen het massaal toegestroomde publiek te landen. Een paar jaar na het overlijden van James Gavin in 1990 zou Jean nog eenmaal terugkeren naar Groesbeek. Zij sprak toen uitgebreid over haar James bij het monument aan de Generaal Gavinstraat in Groesbeek. Tijdens het aansluitende diner in hotel-restaurant De Wolfsberg bood de toenmalige burgemeester Prick haar een aquarel aan. Jean zal worden bijgezet op het West Point Cemetery ten noorden van New York, waar ook haar man James begraven ligt.

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Groesbeek

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de kruising Zevenheuvelenweg / Derdebaan in Groesbeek zijn zaterdagmorgen om 07.00 uur twee personenauto's zwaar beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een 26-jarige automobiliste uit Millingen aan de Rijn. De Millingse reed op de Derdebaan en wilde de Zevenheuvelenweg oversteken en zag daarbij een 56-jarige automobilist uit Nijmegen over het hoofd die uit de richting Berg en Dal kwam. Wonder boven wonder raakte bij het ongeval niemand gewond. Eén auto raakte hierbij zo zwaar beschadigd dat deze moest worden afgesleept.                                                        

Jan Luub, ter nagedachtenis

BERG EN DAL - Afgelopen donderdag 3 maart is onze partijgenoot Jan Luub op 61 jarige leeftijd, veel te vroeg, overleden.

De Partij van de Arbeid Berg en Dal verliest een hartstochtelijk, principieel, integer en echte sociaal democraat, een echte socialist. Zijn hele volwassen leven stond in dienst van de strijd voor een rechtvaardige, solidaire maatschappij waarin ieder mens ertoe doet. Te beginnen in zijn eigen rode dorp Millingen en de laatste paar jaar in de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Jan deed dat met hart en ziel en dus met een onvoorstelbare inzet. Als vrijwilliger in het jongerenwerk (Sjam), als raadslid, 10 en een half jaar als wethouder van Millingen en laatstelijk nog als caroussellid in de gemeente Berg en Dal. Ondanks een voor hem moeilijk afscheid van de lokale politiek in 2006 stond hij er weer tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Op het juiste moment, voor de sociaal democratische zaak, voor Millingen en voor de PvdA.

In de nieuwe afdeling Berg en Dal hebben wij hem in het afgelopen anderhalf jaar leren kennen als een onvermoeibaar kritische, strijdbare, betrokken, 100% betrouwbare en integere maar vooral ook menselijke en aardige man. Ondanks zijn ziekte was Jan actief voor de gemeenteraad, de PvdA afdeling, stond midden in de gemeenschap en steeds in verbinding met mensen. Het was voor ons een voorrecht hem (opnieuw) in ons midden te hebben.

Voor ons betekent zijn overlijden een groot verlies. Hij was voor ons een bron van inspiratie en een baken van onverzettelijkheid als het gaat om het helpen realiseren van de basiswaarden van de Partij van de Arbeid. In deze verwarrende en voor de achterban van de Partij van de Arbeid moeilijke tijden is dat niet niks!

Het is daarom verschrikkelijk jammer dat wij van Jan afscheid hebben moeten nemen. Geïnspireerd en gesteund door wie hij was en waar hij voor stond zullen wij ons werk voortzetten.
Wij wensen Rita, zijn kinderen, verdere familie en vrienden heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Namens de fractie en afdeling van de Partij van de Arbeid Berg en Dal, Thieu Hoeken,

Fractievoorzitter PvdA Berg en Dal. Jans Bekhuis, voorzitter PvdA Berg en Dal.

Jan Driessen neemt bezoekers mee op reis naar Tunesië

Foto: Jan Driessen

REGIO - Zondagmorgen 13 maart neemt Jan Driessen de aanwezigen mee naar Tunesië. In Genua gaan we aan boord en varen naar de stad Tunis. Daar bezoeken we de soek en het Bardomuseum met beelden en mozaïeken die meer dan 1000 jaar oud zijn.

Dan gaan we naar de stad Carthago, bekend van krijgsheer Hannibal, die met olifanten over de Alpen trok. In Carthago zien we thermen uit de Romeinse tijd. Vervolgens de stad Djem waar nog een amfitheater staat uit de Romeinse tijd en nog geheel intact is. Daarna gaan we naar de stad Hammamet die geheel ommuurd is en bezoeken daar de markt. Hierna wordt de stad Tozeur bezocht met beroemde oases. Hier staan palmbomen met de lekkerste dadelsoorten zoals Deglet en Nour, wat betekent: dochter van het licht. Tenslotte wandelen we tussen de rotswanden in Wadi, een droog gevallen rivierdal.

In de tweede film gaan we naar de stad Kairouan, waar kamelen een groot wiel aandrijven en zo het water naar boven halen. In de stad staat een grote moskee uit 830. Schril is het contrast van de stad met de krotten in de bergen, waar mensen wonen zonder elektriciteit en drinkwater. We maken met een Landrover een tocht door de woestijn en bezoeken er een familie die er heel alleen en eenzaam woont. Over een dam van 150 kilometer komen we in Matmata, waar mensen in grotten wonen. Via het Daharg gebergte komen we in Hamamat waar Berbers wonen in grot- en holwoningen. Iedereen is op zondagmorgen 13 maart om 11.00 uur welkom in de Mallemolen in Groesbeek. De entree is inclusief een grats kopje koffie/thee twee euro.

Geldkistje buitgemaakt bij inbraak woning Groesbeek

GROESBEEK – Afgelopen dinsdag is op klaarlichte dag is ingebroken in een woning aan de Boersteeg in Groesbeek.

Terwijl de bewoners afwezig waren, is de keukendeur van de woning geforceerd om binnen te komen waarna het huis is doorzocht. De inbraak werd ontdekt bij thuiskomst van de bewoners. Voor zover bekend is men er alleen vandoor gegaan met een geldkistje inhoudende een gering geldbedrag. Het bewuste geldkistje is woensdagmorgen door passanten gevonden langs de Derdebaan eveneens in Groesbeek. In het geldkistje zat nog wat muntgeld, wat de inbreker(s) vermoedelijk niet interessant genoeg hebben gevonden. De politie heeft het geldkistje veilig gesteld voor sporenonderzoek. Mensen die iets verdachts gezien hebben, wordt verzocht met de politie contact op te nemen via 0900 8844.

Gemeente richt eigen energiecoöperatie op

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal streeft naar een klimaat neutrale gemeente in 2050. Maar om tot dit resultaat te komen is volgens het gemeentebestuur de hulp van de burgers daarbij hard nodig. Een van de manieren om meer inwoners hierbij te betrekken is de oprichting van een energiecoöperatie.

Een energiecoöperatie is een samenwerkingsverband tussen burgers en/of bedrijven die zich willen inzetten voor opwekking, transport en gebruik van duurzame energie in collectief beheer. Door bijvoorbeeld gezamenlijk groene energie in te kopen of gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen kan een financieel voordeel worden behaald. De invulling van de coöperatie kan op meerdere manieren, zo kan energiebesparing een belangrijk thema zijn, gezamenlijke inkoop, voorlichting, duurzame energie zoals gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen of een combinatie daarvan.

Een energiecoöperatie draagt ook bij aan de afname van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en laat zien dat duurzame energie de toekomst heeft tegen concurrerende tarieven.

-Klimaatneutraal in 2050 lukt niet zonder het betrekken van de inwoners. Het is van groot belang dat de burgers bewust worden, gaan besparen en overstappen op duurzame energie.
-Om burgers te overtuigen dat besparing en verduurzaming noodzakelijk is voor onze toekomst werkt een aanpak van onderop, dus door andere burgers en / of bedrijven beter dan een aanpak van boven af.
-In 2015 heeft de gemeente Berg en Dal het Gelders Energie Akkoord getekend met de insteek aan de slag te gaan met het betrekken van de inwoners.
Om tot een energie coöperatie te komen is een bedrag gemoeid van 15.000 euro.

Gemeente neemt deel aan leerproject nieuwe Omgevingswet

BERG EN DAL - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal heeft besloten om deel te nemen aan het leerproject voor de nieuwe omgevingswet die op 2018 in zal gaan.

In de nieuwe wet zullen vanaf een heel vroeg stadium alle belangen geïnventariseerd en gewogen moeten worden en zullen vele partijen en belanghebbenden vanaf het eerste moment invloed hebben op de inhoud en procedures van de op te stellen plannen. Dit betekent een hele andere manier van werken als nu het geval is. Nieuw is ook de mogelijkheid om alle gemeentelijke regelgeving met een ruimtelijk component op te nemen in één integraal omgevingsplan, waarbij niet alleen de afdeling Ruimtelijke Ordening, maar ook andere afdelingen zullen erbij worden betrokken.

Dit heeft ook het gevolg dat verschillende verordeningen op termijn geheel of gedeeltelijk kunnen komen te vervallen. Op deze wijze leidt dit tot een flink stuk deregulering en het voorkomen van strijd tussen regels uit diverse bevoegdhedenstelsels en wetten. Om de nieuwe wet tijdig te kunnen implementeren is er binnen de gemeente een projectgroep opgesteld om een beter beeld van de gevolgen van deze wetswijziging te krijgen. Op deze manier hoopt men dat bij het ingaan van de nieuwe wet de gemeente Berg en Dal er helemaal klaar voor is. Het moet meer gezien worden als een pilotproject om ervaring met de nieuwe wet op te gaan doen. In de loop van de komende jaren kunnen, afhankelijk van de verkregen inzichten en bestuurlijke wensen, ook informatiebijeenkomsten georganiseerd worden ten behoeve van externe doelgroepen.

Gemeente sluit zich aan bij Nijmegen met Uniek Sporten

BERG EN DAL - In augustus 2015 heeft het college van Berg en Dal al ingestemd met het plan van aanpak betreffende sportstimulering. In het betreffende plan stond de intentie een overeenkomst met de gemeente Nijmegen aan te gaan voor de ondersteuning van aangepast sporten.

Uniek Sporten heeft tot doel:

- Ondersteuning van inwoners met een beperking die aangewezen zijn op aangepaste sport.
- Ondersteuning van verenigingen en organisaties die aangepaste sport willen organiseren.
Dit zodat mensen met een beperking meer gaan bewegen. Door aan te sluiten bij Uniek Sporten kan de sportstimulering van de gemeente de doelgroep van mensen met een beperking veel beter bedienen.

Uniek Sporten wordt inmiddels landelijk door het ministerie ondersteund. Nijmegen heeft die formule omarmd en biedt de regiogemeenten de mogelijkheid om deel te nemen, zodat in de regio een netwerk van aangepaste sport ontwikkeld kan worden. Voor 8.500,-- per jaar voor een periode van drie jaar gaat Berg en Dal hierin deelnemen. Er wordt gestart om met organisaties in gesprek te gaan en een enquête onder de doelgroep te houden. Hierdoor worden de vraag en mogelijkheden in beeld gebracht. Met de uitkomst worden gerichte praktische projecten gestart om sportmogelijkheden te helpen realiseren. Op maandag 14 maart zullen wethouder Erik Weijers en wethouder Renske Helmer van Nijmegen de overeenkomst bij Werkenrode tekenen.

Tot tweemaal toe wietafval gedumpt in De Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Tot tweemaal toe zijn tot nog toe zakken met wietafval gedumpt in de Ooij.

Begin deze week werden er al enkele grote zakken met wietafval aangetroffen in een sloot aan de Leutsestraat in Ooij. De gemeente Berg en Dal heeft er voor gezorgd dat de zakken binnen een recordtijd werden geruimd. Echter vrijdagmorgen werd door passanten ontdekt dat er weer een grote zak met wietafval gedumpt was, ditmaal in de berm van de Hezelstraat eveneens in Ooij. De gemeente is van de vondst op de hoogte gesteld en zal tot ruiming overgaan.

Collecte van Amnesty International

REGIO - Van 13 tot en met 19 maart vindt de jaarlijkse collecte van Amnesty International plaats.

Amnesty International zet zich in voor naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty International doet over de hele wereld onderzoekt naar schendingen van mensenrechten en voert actie om die schendingen tegen te gaan. Iedere dag komen uit de hele wereld berichten van onrecht en onderdrukking. Mensen die onterecht gevangen zitten vanwege hun mening of politieke overtuiging en aan hun lot worden overgelaten. Met uw steun laat u zien dat u weigert onrecht gewoon maar te accepteren. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.amnesty.nl.