GN Berg en Dal Heumen Mook

7 december 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 december 2018


Kerstmarkt in de bergen

Kerst-Inn 2017 Kesrt-Inn

MOLENHOEK - Op zaterdag 15 december wordt voor de zevende keer een gezellige kerstmarkt gehouden. Deze kerst-lnn wordt georganiseerd door de stichting Jeugd- en Jongerenwerk Molenhoek in samenwerking met gemeenschapshuis De Wieken aan de Esdoornlaan 5 in Molenhoek.

Het evenement begint om 14.00 uur en duurt tot 19.00 uur. De toegang is gratis. Dit jaar wordt de bezoeker meegenomen naar de sfeervolle bergen. Hobbyisten laten hun creaties zien, er zijn mooie kerstcadeautjes te koop, allerlei optredens zijn te bewonderen op het podium en er is sfeervolle muziek te beluisteren. Verschillende sponsoren voorzien de bezoekers van lekkere hapjes.

Met de loterij kunnen bezoekers weer mooie prijzen winnen. De kaartjes voor deze loterij worden tijdens de kerstmarkt verkocht en de prijzen worden verloot onder de aanwezigen.

Dit jaar is er voor het eerst tegelijkertijd ook een Kerst-Inn Outdoor. Deze wordt samen met winkeliersvereniging Molenhoek georganiseerd. Jong en oud zijn welkom om tijdens deze markt mee af te reizen naar de sfeervolle bergen.

Meer informatie en het programma staan op www.kerstinn-molenhoek.nl.

Meldpunt voor burgers om verward gedrag te melden

REGIO - Inwoners uit de regio Gelderland-Zuid die zich zorgen maken om iemand met verward gedrag, kunnen dit melden. De GGD heeft hiervoor sinds kort het Meldpunt Bijzondere Zorg opengesteld.

Inwoners kunnen bij het meldpunt hun zorgen delen over mensen met verward gedrag. Bijvoorbeeld iemand in hun omgeving die ronddoolt op straat, zichzelf vervuilt of wartaal uitslaat. Medewerkers van het meldpunt schatten samen met de beller in of er actie moet worden ondernomen. En zo ja, welke hulp passend is. Dat kan een huisarts of hulpverlener zijn. Of bijvoorbeeld iemand van de woningcorporatie die even langsgaat.

Het meldpunt richt zich op inwoners van de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, Wijchen, Beuningen, Druten, West Maas en Waal, Neder-Betuwe, West-Betuwe, Tiel, Buren, Culemborg, Mook en Middelaar.

Het Meldpunt Bijzondere Zorg is voor burgers op werkdagen bereikbaar op nummer: 088 1447040. Mailen kan ook. Kijk op: www.ggdgelderlandzuid.nl.

Dag van de Rechten van de Mens

GROESBEEK - Maandag 10 december staat het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek stil bij de Dag van de Rechten van de Mens.

De gehele dag doorlopend van 10.00-17.00 uur vertoont het museum in de filmzaal een doorlopende vertoning van een documentaire over de actualiteit van mensenrechten. Standaard tarieven van het Bevrijdingsmuseum gelden (ook de Museumkaart is geldig).

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Dag van de Rechten van de Mens

GROESBEEK - Maandag 10 december staat het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek stil bij de Dag van de Rechten van de Mens.

De gehele dag doorlopend van 10.00-17.00 uur vertoont het museum in de filmzaal een doorlopende vertoning van een documentaire over de actualiteit van mensenrechten. Standaard tarieven van het Bevrijdingsmuseum gelden (ook de Museumkaart is geldig).

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Aanmelden Zonnebloemvakantie Groesbeek 2019

GROESBEEK - De Groesbeekse Zonnebloemvakantie is reeds vele jaren een traditie, daarom wil het regiobestuur zich inzetten om voor 2019 opnieuw een vakantie organiseren.

Het bestuur wil graag weten of er inwoners (van de 'oude' gemeente Groesbeek) zijn met lichamelijke beperking, die volgend jaar graag een weekje op vakantie willen. "Als u mee wilt, meldt u dan aan vóór 1 januari 2019 bij ons secretariaat, telefonisch 024 3973655 of per e-mail zonnebloemregiogroesbeek@gmail.com."

De planning is om in april/mei 2019 de vakantie te organiseren, uiteraard bij voldoende deelname. De keuze van de vakantielocatie wordt bepaald nadat bekend is hoeveel mensen zich hebben aangemeld.

Lady`s Day bij Petanque Vereniging Beek

De winnaar.

BEEK - Dinsdag 27 werd in De But in Beek voor de tweede keer een Lady`s Day gehouden.

Vanuit Leuth en Ooij waren dames naar de hal gekomen om samen met dames uit Beek onder deskundige leiding van Geert de enige man onder de aanwezigen een dagje sportief en vooral gezellig te boulen. Na een champagne-toast konden de deelnemers beginnen aan de wedstrijden.

Met totaal 37 dames was de hal behoorlijk gevuld, en moest er wel soms even gewacht worden op een vrije baan. Dat was geen probleem voor de dames, er was genoeg te kletsen.

Na een dag vol gezelligheid en lekkere hapjes kon de eindstand worden opgemaakt. En wat blijkt, het oudste lid van PVBeek Maaike van Vliet eindigde op de eerste plaats. Tweede werd Ellie Verriet uit Ooij en derde Riet Arnts eveneens uit Ooij.

Met een goed gevulde goody-bag voor alle dames werd deze geslaagde dag besloten.

Bewoners Gasthuis Sint-Jan de Deo kunnen in eigen huis hamsteren

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Sinds maandagmorgen heeft het Millingse Gasthuis Sint-Jan de Deo een eigen Albert Heijn voor de honderd bewoners.

De bewoners kunnen er terecht voor een koekje, koffie, koffiemelk, snoep en wat verzorgingsartikelen en overige artikelen voor oudere mensen. De kleine Albert Heijn werd geopend door het scheidend lid van de cliëntenraad van het Gasthuis Ger Schuurman, die zich mede ingezet heeft voor de komst van de mini-Albert Heijn.

Direct na de opening was het al druk, dat zal ongetwijfeld niet elke morgen het geval zijn. Als de bewoners in Millingen boodschappen willen gaan doen, dan moet er bij de meeste bewoners altijd een begeleider(ster) mee. Nu kunnen ze op hun eigen manier ook bij slecht weer zelf gaan winkelen. De winkel is iedere ochtend geopend en wordt gerund door vrijwilligers. De grote Albert Heijnwinkel in Millingen zorgt ervoor dat de schappen gevuld blijven.

Beweegtuin Millingen op kerstreces...

Activiteit beweegtuin. (foto: swom) swom

MILLINGEN - De beweegtuin in Millingen op sportpark De Hove is gesloten in de periode van 21 december tot en met 6 januari.

De coaches zijn vanaf 9 januari weer elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig. Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie op thee te drinken.

Dorpskom circa 1910, met links een oude en rechts een nieuwe herberg

(foto: Collectie Gerrie Driessen)

Door Gerrie Driesen, Heemkundekring Groesbeek

Het links staande in 1828 gebouwde 'bouwmanshuis' werd in 1844 betrokken door de herbergier J. Leeuwenberg, die in 1879 wordt opgevolgd door de herbergierster Dora Lamers -Derks. In 1884 wordt de zaak overgenomen door H. Janssen uit Ubbergen, die de herberg in 1886 verhuurt aan de herbergier en logementhouder G. de Man uit Driel.

In 1911 gaat H. Janssen de zaak weer zelf uitbaatten, tot zijn dochter trouwt met de molenaarsknecht J.A. Bouwens. In 1931 laat het echtpaar de oude herberg slopen voor de bouw van een eigentijds bedrijfspand. In 1972 wordt café Bouwens gesloten en verbouwd tot speelgoedwinkel en in 2013 tot appartementen. Aan de overzijde van de Dorpsstraat, hoek Kloosterstraat, stond voorheen de oude herberg van Jan Mulders, die in 1833 was overgenomen door Johan Heijnen, die de herberg de naam De Gouden Arend gaf. Het pand werd in 1908 gesloopt voor de bouw van Café - Pension A. Michels, dat op deze foto pas enkele jaren oud is. In 1956 wordt het hotel -café overgenomen door H. Driessen, die het in 1971 verhuurt als chinees restaurant. In 1997 krijgt het de bestemming van café, tegenwoordig is er een restaurant gevestigd. Het naast gelegen winkelpand dateert uit 1894 en werd gebouwd door de bakker en winkelier G.Th. Michels, de vader van Antoon. De zaak werd overgenomen door zoon Jan, die later werd opgevolgd door bakker Van Uden. Sinds 1980 heeft die helft van het pand verschillende bestemmingen gehad. De andere helft kwam in 1934 in handen van de kappersfamilie Weijers, die daar tot 2001 werkzaam was. Tegenwoordig is er weer een kapper gevestigd. Het tegenover gelegen statige winkelpand, waar nu een modewinkel gevestigd is, liet G.Th. Michels in 1897 bouwen. In de loop der tijd heeft het verschillende eigenaren gehad, te veel om hier te behandelen. Zie daarvoor: 'Groesbeekse heelmeesters en gemeentegeneesheren 1813-1974' blz. 34. Bijzonder - en zeer verheugend - is dat de drie tussen 1894 en 1908 door Michels gebouwde panden ongeschonden de oorlog doorstaan hebben.

( Foto collectie G.G. Driessen)

Iedere donderdag

bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond is er in de grote zaal van De Mallemolen bingo.

De zaal van De Mallemolen gaat op die avond al om 19.00 uur open. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. De hoofdprijs is op elke donderdagavond 250 euro; de jackpot kan oplopen tot 400 euro. Als de jackpot er bij de 400 euro er nog niet uit is, worden er vier extra ronden van elk 100 euro gespeeld.

Groesbeeks Glorie wint met overtuiging

GROESBEEK - Groesbeeks Glorie speelde op zaterdag 1 december om 20.15 uur een thuiswedstrijd tegen de dames van RED-RAG/Tachos uit Waalwijk. Groesbeeks Glorie was aanvallend dreigend en er werd aanval na aanval gezocht naar de overtalssituatie.

Monique Lamers was hierdoor driemaal trefzeker vanuit de linkerhoek. In de verdediging lieten de Groesbeekse dames weinig steken vallen. Toch moest Groesbeeks Glorie een aantal keer aan de noodrem trekken waardoor Tachos een penalty versierde. De dames uit Waalwijk kwamen moeilijk tot scoren door voortreffelijk keeperswerk van Lise Giesbers. Zij wist het aantal doelpunten voor Tachos tot het minimum te beperken, hierdoor ging Groesbeeks Glorie met een comfortabele voorsprong van 14-5 de rust in.

De tweede helft begon Groesbeeks Glorie in de aanval, waar ook direct een doelpunt uit viel. Toch zwakte Groesbeeks Glorie iets af. Het spel werd slordig en doelkansen bleven onbenut. Hierdoor werd het de voorsprong kleiner en kwam Tachos terug tot een verschil van zes doelpunten. Ook in de tweede helft scoorden Tachos voornamelijk uit penalty's, welke gemakkelijk gegeven werden door de twee scheidsrechters. Met nog 10 minuten op de klok herpakte Groesbeeks Glorie zich. Tachos hield een 5-1 verdediging aan, waardoor er veel ruimte op de cirkel lag voor Groesbeek. Maud de Bruin passeerde haar tegenstandster meermaals en kwam tot scoren. Groesbeeks Glorie won de wedstrijd met 25-14. Groesbeeks Glorie behoudt hierdoor de tweede plaats.

Groesbeeks Glorie speelt de volgende wedstrijd op zaterdag 8 december om 20.15 uur in sporthal Heuvelland tegen G.H.V., die staat derde.

Groesbeeks Glorie wint met overtuiging

GROESBEEK - Groesbeeks Glorie speelde op zaterdag 1 december om 20.15 uur een thuiswedstrijd tegen de dames van RED-RAG/Tachos uit Waalwijk. Groesbeeks Glorie was aanvallend dreigend en er werd aanval na aanval gezocht naar de overtalssituatie.

Monique Lamers was hierdoor driemaal trefzeker vanuit de linkerhoek. In de verdediging lieten de Groesbeekse dames weinig steken vallen. Toch moest Groesbeeks Glorie een aantal keer aan de noodrem trekken waardoor Tachos een penalty versierde. De dames uit Waalwijk kwamen moeilijk tot scoren door voortreffelijk keeperswerk van Lise Giesbers. Zij wist het aantal doelpunten voor Tachos tot het minimum te beperken, hierdoor ging Groesbeeks Glorie met een comfortabele voorsprong van 14-5 de rust in.

De tweede helft begon Groesbeeks Glorie in de aanval, waar ook direct een doelpunt uit viel. Toch zwakte Groesbeeks Glorie iets af. Het spel werd slordig en doelkansen bleven onbenut. Hierdoor werd het de voorsprong kleiner en kwam Tachos terug tot een verschil van zes doelpunten. Ook in de tweede helft scoorden Tachos voornamelijk uit penalty’s, welke gemakkelijk gegeven werden door de twee scheidsrechters. Met nog 10 minuten op de klok herpakte Groesbeeks Glorie zich. Tachos hield een 5-1 verdediging aan, waardoor er veel ruimte op de cirkel lag voor Groesbeek. Maud de Bruin passeerde haar tegenstandster meermaals en kwam tot scoren. Groesbeeks Glorie won de wedstrijd met 25-14. Groesbeeks Glorie behoudt hierdoor de tweede plaats.

Groesbeeks Glorie speelt de volgende wedstrijd op zaterdag 8 december om 20.15 uur in sporthal Heuvelland tegen G.H.V., die staat derde.

Kerst en nieuwjaar op 't Haonehart in Kekerdom

KEKERDOM - Op vrijdag 7 december wordt er (als de weersomstandigheden dat toelaten) door Thunnissen uit Leuth met paard en wagen een zes meter hoge kerstboom gebracht op ’t Haonehart.

De kerstboom wordt op zaterdag 8 december geplaatst en voorzien van mooie lichtjes; de top wordt dan alvast versierd door vrijwilligers. Op woensdag 19 december wordt de versiering compleet gemaakt door de leerlingen van de Laurentiusschool, samen met hun leerkrachten en ouders. Zij zullen de boom dan mooi optuigen met de door hen zelf gemaakte versierselen. ’t Haonehart zorgt voor krentenmik en warme chocolademelk met slagroom. Zelfs de kerstman zal ons met een bezoek vereren. Dit alles is mogelijk gemaakt door buurtbewoners.

Op zondag 6 januari is er vanaf 16:00 uur een nieuwjaarsreceptie op ’t Haonehart. Iedereen is hierbij welkom om elkaar de hand te schudden en het beste te wensen voor het nieuwe jaar. ’t Haonehart zorgt voor een hapje en een drankje.

Wereldkampioen zandsculpturen Maxim Gazendam naar Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Speciaal voor de komende kerstperiode komt er in Museumpark Orientalis een levensgrote kerstgroep die gemaakt is van zand. Daarvoor is de wereldkampioen zandsculpturen Maxim Gazendam gestrikt.

Gazendam won afgelopen weekeinde in Florida nog een internationale wedstrijd en was eerder ook al Nederlands en Europees kampioen. In Florida is hij begonnen met het schetsontwerp voor de kerstgroep die hij in december in Heilig Landstichting gaat bouwen.

In het museumpark vindt van 21 december tot en met 6 januari het feest van licht plaats, waar elk jaar tienduizenden mensen op afkomen. Het evenement draait om onder meer een kerststallententoonstelling, maar in bijna het hele park zijn ook allerhande activiteiten. Momenteel wordt door de vrijwilligers die het organiseren nog hard gewerkt om het programma rond te krijgen.

De komst van Gazendam is een opsteker voor het museumpark. ,,Hij is echt de Messi van de zandsculpturen", stelt een woordvoerder van het feest van licht. ,,Wat hij maakt is echt heel bijzonder. Het is echt heel speciaal dat hij ondanks zijn opdrachten over de hele wereld tijd vrij heeft gemaakt om voor het feest van licht een kerstgroep te maken."

Voor het feest van licht zijn nu al (met korting) kaarten te koop via www.feestvanlicht.nl. Voor het eerst is het park ook enkele avonden open. Het feest van licht trekt elk jaar bezoekers uit het hele land.

Kleine Komedie Rivierenland

REGIO - Al meer dan 30 jaar timmert De Kleine Komedie Rivierenland stevig aan de weg. Een bonte mengelmoes van spelers uit de regio's Groesbeek, Maas en Waal. de Betuwe en Rivierenland weet het publiek elke keer weer te verbazen met passie en gedrevenheid.


Na kaskrakers zoals De Jantjes, A Christmas Caroll, de zoone van Toone en Weet je nog wel oudje, is het nu de beurt aan 'Amai mijn klooster'.
De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en er wordt door de spelers muziek en regisseur weer fanatiek geoefend. Amai mijn klooster is een doldwaze musical / komedie als Sister Act waarin veel gelachen wordt en bekende liedjes ten gehore worden gebracht. En... meezingen mag!
"Dit een avondje vertier en plezier mag u dit niet missen." De regie is in handen van Erik van der Zee en het combo staat onder leiding van Corrie Straver.

De speeldata en locaties zijn: zaterdag 16 maart de Sleutel in Groesbeek (20.00); vrijdag 22 maart Ons Thuis in IJzendoorn (20.00); zaterdag 23 maart Ons Thuis in IJzendoorn (20:00); zaterdag 30 maart Theater De Agnietenhof in Tiel; zondag 31 maart middagvoorstelling: Theater Mozaïek in Wijchen; zondag 14 april, middagvoorstelling: Agoratheater in Druten. Voor meer informatie en kaartverkoop kijk op www.kleinekomedie-rivierenland.nl.

Markies van café in brand gestoken

(foto: William Janssen)

GROESBEEK – Zaterdagmiddag rond 17.00 uur, toen het net donker begon te worden, heeft een tot nog toe onbekend persoon één van de drie markiezen van café Ut Huuske aan de Kloosteerstraat 8 in Groesbeek in brand gestoken.

Buurtbewoners ontdekten de brand en hebben geroepen wat ze konden, maar William en zijn partner hoorden niets. Toevallig passeerde een vriend van William die hem belde met de mededeling 'William je hebt brand', 'nee', liet William weten – die meende dat het een grap was – 'ik heb Hertog Jan'.

Maar zijn vriend drong zo aan dat William naar beneden ging en constateerde dat een markies in brand stond. In allerijl werd een brandslang uitgerold zodat het vuur kon worden gedoofd en erger kon worden voorkomen. Op camerabeelden is te zien dat een persoon vanaf de Dorpsstraat de Kloosterstraat inloopt en ter hoogte van café Ut Huuske bij de derde markies even stilstaat, waarna met een steekvlam de markies in brand vloog. "Ik zou bij god niet weten wie hier achter zit. De dader moet gebruik hebben gemaakt van bijzonder brandbaar spul want de markiezen zijn brandvertragend", laat William Janssen weten. De schade loopt in de honderden euro's; daarnaast is een gedeelte van de gevel ook door de brand beschadigd. William heeft aangifte gedaan van brandstichting bij de politie van Groesbeek, die ook een kijkje is komen nemen.

Politiek en statushouders koken samen in Buurtmarkt Breedeweg

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK-BREEDEWEG – De grote keuken van buurtmarkt Breedeweg was woensdagmiddag eigenlijk te klein voor het samen koken met de politiek en statushouders in Berg en Dal.

Op initiatief van Esther Jonkman (raadsadviseur werkzaam bij de griffie) en Tara Boekhout (casus regisseuse statushouders) was dit de tweede maal dat samen koken en eten werd georganiseerd. Het doel is verbroedering, lieten beiden weten en daar zijn ze woensdag wel degelijk in geslaagd.

Ditmaal werd een Eritrees menu samengesteld door de Eritrese chefkok Hassen. Die had het er maar druk mee om iedereen bezig te houden, zodat het menu om 18.00 uur geserveerd kon worden in De Buurtmarkt. Burgemeester Slinkman had de tranen in zijn ogen bij het snijden van uien, paprika's, komkommers. Ook wethouder Nelson Verheul was aan het werk gezet met het snijden van groente, terwijl wethouder Irma zich bezighield met het snijden van rundvlees. Mechteld ten Doesschate had het druk met pannenkoeken bakken.

De raadsleden Borremans, Broekhoven, Vree en Barber hadden ook de handen vol om de verschillende gerechten op advies van Hassen te bereiden. Naast de Berg en Dalse politici waren er ook statushouders uit Eritrea, Congo en Iran. Om klokslag 18.00 uur konden de bereiders aan tafel en genieten van hun zelfgemaakte Eritrese gerechten zoals alisa (groente), zegeni (vlees), ades (linzen), injera (pannenkoeken), derho (kip), salata (salade) en shiro (kikkererwten).
Ondanks dat maar weinigen de Eritrese gerechten kenden, is er flink van gesmuld en is dit kookgebeuren voor herhaling vatbaar.

Superkerstvleesbingo in Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 15 december presenteert de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger weer een bingoavond.

Tijdens deze bingo avond zijn er vleesschalen, barbecueschalen, rollades en tassen boodschappen -waaronder een supervleesschaal- in de wacht te slepen. Dit alles in kerstsfeer. Deze bingo is in het voorzieningshart Op de Heuvel, aan de Ericastraat 34 in Groesbeek. De zaal is open om 19.00 uur. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Er worden 18 rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro.

Seniorenlunch in Groesbeek

(eigen foto) Foto: Eigen Foto

GROESBEEK - Zondag 16 december is er weer een gezellige seniorenlunch in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers hieraan kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 14 december 12.00 uur telefonisch opgeven op 024 3976360. De kosten voor de lunch bedragen 9,95 euro. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen in samenwerking met KBO Groesbeek – De Horst. Iedereen is welkom! De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Hemmie Hermsen. Meer informatie staat op: www.mallemolengroesbeek.nl.

Nijntje in het Millings dialect

MILLINGEN – Zaterdagmiddag werd tijdens de presentatie van het Millings Jaarboek in de Gelderse Poort bekend, dat het beroemde Dick Bruna Konijntje Nijntje het volgend jaar uitkomt in het Millings dialect.

Inmiddels zijn er in Nederland al tientallen Nijntjes in het plaatselijk dialect verschenen, waaronder in Groesbeek. De uitgave van het Millings Nijntje wordt gefinancierd door de stichting Millings Jaarboek. Verwacht wordt dat eind 2019 het Millings Nijntje verkrijgbaar zal zijn.

Op zoek naar een mantelbuis in centrum Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op verzoek van de gemeente Berg en Dal was afgelopen week loonbedrijf Hubers op zoek naar een mantelbuis die onder het trottoir of Dorpsstraat ligt.

De gemeente wil weten waar die buis ligt en hoe diep die in de grond ligt. Als blijkt dat de buis – die inmiddels gevonden is – op de juiste diepte ligt, kan er gemakkelijk een verbinding gemaakt worden tussen De Groesbeek en De Spoorbeek. Momenteel zijn er drie pompen nodig om te zorgen dat er water door de Spoorbeek stroomt. Door de beekjes met elkaar te verbinden zijn de pompen niet meer nodig.

Receptie Prins Ummenie d'n 59ste Lars 'Nase' Derks

(foto: CV De Feestneus) Foto: CV De Feestneus

GROESBEEK - Zondag 16 december organiseert carnavalsvereniging De Feestneus een receptie voor Prins Ummenie d'n 59ste Lars 'Nase' Derks.

Iedereen kan van deze gelegenheid gebruik maken om de kersverse Prins te feliciteren. De receptie begint om 13.11 uur en duurt tot 15.31 uur. Aansluitend aan de receptie vindt er een gevarieerde afterparty plaats onder het mom van 'Beej Prins Ummenie Thuus'. Er vinden optredens plaats Neppie Kraft, duo Moes, de Dansgarde van De Dwarsliggers, diverse schlagergroepjes en DJ Bob. De presentatie is in handen van Maarten Rikken. Het belooft een gezellige en bonte middag te worden. Iedereen is van harte uitgenodigd in De Linde aan de Cranenburgsestraat 33 in Groesbeek. De toegang is gratis! Meer informatie staat op: www.defeestneus.nl.

Mini's van de maand

(foto: Arrianne Kersten) Arrianne Kersten

MILLINGEN - Zaterdag 24 november waren Yasmijn en Rosalie mini van de maand en bij de wedstrijd van Switch Dames 1 tegen Kidang uit Bemmel aanwezig. Vooraf waren ze beiden druk aan het oefenen tegen de muur aan met de opslag.

Gelukkig ging het goed in de wedstrijd, de tegenstander werd nog verrast door de bal van Rosalie die net over de netband ging. Ook mochten ze de Topper van de Dag bekend maken, deze middag was dat Marise. Switch won deze wedstrijd, na een moeizaam beging, met 3-1. Daarna gingen de dames nog de naam op de shirts van beide meiden zetten. Beide meiden genoten zichtbaar deze middag!

Pietentraining bij Switch

(foto: Mieke van Swelm) Mieke van Swelm

MILLINGEN - Zaterdag 1 december hadden de mini's van Switch een speciale training. Deze keer een heuse pietentraining.

De trainers hadden diverse oefeningen en opdrachten met een Sinterklaasthema, zoals pakjes naar de overkant brengen, pakjes werpen en pepernotenstapelen. Er waren ook twee pieten aanwezig die gezellig mee deden.
Uiteraard ging de hele groep op de foto met de pieten.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Heerlijk avondje voor De Treffers

De Treffers - Rijnsburgse Boys: De Treffers viert de 1-0 van het middelpunt Sjoerd Ars. (foto: Jan Peters) Foto: Jan Peters

Zaterdagavond op een regenachtig Sportpark Zuid

Ging De Treffers er vandoor met de volle buit.

Rijnsburgse Boys werd aan de zegekar gebonden,

Omdat de roodzwarten eindelijk het doel weer vonden.

In de eerste minuut was het al direct raak.

Uit een voorzet van Koen Maertzdorf - zoals zo vaak -

Gleed Sjoerd Ars de bal naar binnen

Met enige hulp, maar fijn om zo te beginnen.

En ook al was niet iedereen in geweldige vorm

De werklust van de Treffersspelers was enorm.

Binnen het kwartier lag de bal alweer in het net,

Toen Boy v/d Beek uit een hoekschop had voorgezet,

De bal werd door iedereen gemist, zo werd gedacht,

Maar door Mees Siers weer voor doel gebracht

Waar Pim Balkestein zijn directe tegenstander klopte

En keihard in de touwen kopte.

Deed Rijnsburgse Boys dan helemaal niet mee?

Jawel hoor, maar men combineerde zonder enig idee.

Ook al had men op het middenveld een overwicht

Het was allemaal te weinig doelgericht.

Sterker nog, voor rust een derde Treffersdoelpunt

Dat had zo maar gekund.

Koen Maertzdorf moest achteraf ongetwijfeld even slikken

Hij had de bal voor het binnen tikken,

Maar raakte met zichzelf in de knoop

En schoot de bal recht op doelman Nieuwkoop.

Op slag van rust nog een gevaarlijke tegenstoot,

Waaruit - gelukkig voor De Treffers - Bram Ros maar net naast schoot.

Na rust kwam Rijnsburgse Boys wel gevaarlijk opzetten

De Treffersachterhoede moest blijven opletten

Kansen waren er nu wel voor de mannen uit de Bollenstreek

Waardoor de aansluitingstreffer slechts een kwestie van tijd leek.

En die kwam er dan ook van Frank Tervoert

De bal werd nog door doelman V/d Kracht met de hand beroerd.

Direct daarop had Arda Havar aan de ontstane onzekerheid een eind kunnen maken

Door de bal uit een 100% kans goed te raken.

Maar hij schoot voorlangs, dat was pech.

Gelukkig kwam alles nog op zijn pootjes terech

Toen Koen Maertzdorf - hij weer - op rechts accelereerde

Geen tegenstander, die hem nog deerde

En met een loepzuivere kopbal van Khalouta bij diens tweede balcontact

Werd uiteindelijk de 3-1 winst gepakt.

Na afloop de reactie van trainer Van Leeuwen was wat min

In een nabeschouwing over de wedstrijd had hij geen zin.

Maar Pim Balkestein aan de microfoon

Trof wel de juiste toon

Hopelijk doet deze overwinning De Treffers goed

En ziet men de volgende wedstrijd tegen Kozakken Boys met vertrouwen tegemoet.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 16 december, 3e Zondag van de Advent, m.m.v. Koor De Wielewaal o.l.v. Eugene Ceulemans.

Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. J. Mol uit Gaanderen

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Kinderen in de Knel, o.a. in Syrie en Libanon.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Kerstbingo bij Overasseltse Boys en Ona

OVERASSELT - Op vrijdag 14 december verzorgt Overasseltse Boys en Ona de jaarlijkse kerstbingo.

Een gezellige avond met leuke prijzen. De bingo zal om 20.00 uur beginnen in de kantine van sportpark De Passelegt, Ewijkseweg 11 in Overasselt.

Gelderse monumentenprijs voor Ton Gijsbers

BEEK - Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal zal vrijdag 14 december de Martens van Sevenhovenpenning annex -prijs overhandigen aan cultuurhistoricus Ton Gijsbers in Beek-Ubbergen. Dit gebeurt in een feestelijke bijeenkomst in de Beekse Sint-Bartholomaeuskerk vanaf 15.00 uur.

Het bestuur van de stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven heeft deze penning als Gelderse Monumentenprijs 2018 toegekend aan Ton Gijsbers vanwege zijn jarenlange inzet voor het behoud van het Gelders erfgoed, in het bijzonder de monumenten in stad en streek. Samen met medebestuurders in tal van organisaties verzette Ton Gijsbers zich tegen verval en afbraak en pleit hij nog regelmatig voor herbestemming en herontwikkeling, de laatste jaren vooral van kerken en industrieel erfgoed.

Aan de penning is een prijs verbonden. Het geldbedrag wil Ton Gijsbers graag bestemmen voor een goed doel in de erfgoedsfeer. Dat doel zal hij vrijdagmiddag 14 december in de Beekse Bartholomaeuskerk bekendmaken. Ton Gijsbers is bestuurslid van Erfgoedvereniging Heemschut in Gelderland en oud-voorzitter van de Stichting tot Behoud van Monument en Landschap in de gemeente Berg en Dal.

De bijeenkomst in de Beekse Bartholomaeuskerk is vrij toegankelijk. Wel wordt gevraagd zich aan te melden bij de Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven: mevrouw C. van Kessel; 0345 687011; e-mail: catharina@marienwaerdt.nl.

Trap Koekeleklef in Groesbeeks bos in ere hersteld

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Zondagmorgen heeft de officiële oplevering plaatsgevonden van de trap van de Koekeleklef, die nu weer in ere hersteld is. De trap was in de afgelopen 60 jaar helemaal vergaan.

De Groesbeekse Volkspartij diende een motie in om de trap te herstellen en die motie kreeg een brede steun vanuit de gemeenteraad. Om die reden waren de raadsleden Hennie Eikholt en Ruud Verstraaten van de GVP ook bij de oplevering aanwezig. De trap werd heropend door wethouder Sylvia Fleuren samen met Theo Wijers van Staasbosbeheer. Zij hielden een lint vast waar de sporters van Bootcamp Next Level doorheen moesten lopen.

Na het officiële gedeelte sprak Sylvia Fleuren de aanwezigen toe. 'Bewegen en ontmoeten staat bij het college in een hoog vaandel en daarvoor is het bos een unieke locatie, aldus Fleuren. Zestig jaar geleden is deze trap aangelegd en was nodig aan vervanging toe. Volgens Theo Wijers van Staatsbosbeheer kan de trap nu weer een generatie lang mee. "Het is een unieke locatie met het Naturenbos op een steenworp afstand. Wij als Staatsbosbeheer zijn er erg blij mee", aldus Wijers, "wij hebben 73 halve inheemse eiken ter beschikking hebben gesteld, waarna loonbedrijf Hubers er mee aan de slag kon gaan."

"De Koekeleklef is een markante historische plek in het bos en is een stukje erfgoed van De Stekkenberg". liet de aanwezige Jan Meijers (Jan van Tuttie) weten. "Wij hebben hier veel gespeeld en in de winter er met de sleeën vanaf gereden. Ook zijn hier veel eerste kusjes tot stand gekomen." Speciaal voor deze gelegenheid had Jan zijn gitaar meegebracht om het bekende lied 'Op De Koekeleklef' te zingen .

Gerrit Nillessen overleden

(foto: Familie Nillessen) Foto: Familie Nillessen

GROESBEEK – Op 75-jarige leeftijd is in de nacht van maandag op dinsdag is in het CWZ ziekenhuis in Nijmegen oud-wethouder en raadslid Gerrit Nillessen overleden. Nillessen was al geruime tijd ziek en is onlangs nog geopereerd.

In de jaren '70 was Nillessen wethouder in de voormalige gemeente Horssen, waar hij werkzaam was op de plaatselijke basisschool. In 1978 keerde Nillessen terug naar Groesbeek, waar hij Duitse les gaf aan de mavo waarna hij hoofd werd van de afdeling scholing van Werkenrode. Ook in Groesbeek werd Nillessen politiek actief voor de Groesbeekse Volks Partij waar hij voor de GVP tot 2010 in de gemeenteraad zat en van 1979 tot 1989 wethouder. In 1989 legde hij de wethoudersfunctie neer vanwege drukke werkzaamheden voor Werkenrode. Hij werd toen opgevolgd door Sjaak Thijssen die na de verkiezingen zijn functie neerlegde. Gerrit Nillessen was een zeer capabel man en werd geroemd door zijn analytisch vermogen. Ook was hij voorzitter van de Landinrichtingscommissie. Gerrit laat zijn echtgenote en drie dochters na.

Filmavond KBO Malden

MALDEN - Op dinsdag 11 december wordt de film Bankier van het verzet om 15.45 uur vertoond in Cine Twins in Malden.

KBO Malden organiseert dit samen met de bioscoop. Met de KBO pas is de entree zeven euro. Gevraagd wordt op tijd aanwezig te zijn!

Drukke avond voor Sinterklaas bij De Treffers in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Op uitnodiging van Angelien, Miranda en Kathlien heeft Sinterklaas vrijdagavond 30 november met twee pieten een bezoek gebracht aan de jeugdleden van De Treffers.

In het clubgebouw werd Sinterklaas ontvangen door Doerak de mascotte van De Treffers. De groep jeugdleden was zo groot in totaal honderd kinderen dat Sinterklaas besloot de jeugd van 0 tot en met 9 jaar in vier groepen te ontvangen in de businessruimte van De Treffers. Sinterklaas luisterde met aandacht naar de Sinterklaasliedjes die de jongste groep van 0 tot 3 jaar voor Sinterklaas ten gehore brachten ondersteund door de aanwezig ouders. Nadat de zwarte Pieten de jeugd hadden voorzien van de nodige pepernoten kregen alle kinderen een Sinterklaascadeau, bestaande uit een Treffers etui uiteraard in de kleuren rood-zwart gevuld met kleurpotloden. De Sint nam afscheid met de wens dat het allemaal goede voetballers mogen worden. In ieder geval zijn jullie bij een goede club, aldus Sinterklaas.

Oranje Fonds verblijdt buurtpark 't Groeske met cheque

Foto: Peter Hendriks Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Buurtpark Het Groeske is vrijdagmiddag verblijd door het Oranje Fonds met een cheque van drieduizend euro.

Namens het Oranje Fonds was Marjolein Beeuwkes naar 't Groeske gekomen om de cheque persoonlijk te overhandigen aan het bestuur van de stichting. Marjolein was verrast om zo in Groesbeek ontvangen te worden door het bestuur van de stichting en diverse buurtbewoners. Zij vond het ook een hele eer om het buurt cadeau te mogen overhandigen. Dankzij de straatprijs van de Postcode Loterij, die enkele maanden geleden gevallen is in de Kardinaal Gerardstraat, heeft het Oranje Fonds een goed doel in de omgeving van de straatprijs uitgezocht en dat zijn jullie, aldus Marjolein.

Fred Thijssen nam de felbegeerde cheque in ontvangst en deelde mee dat de eerste uitgave al zichtbaar zijn in de vorm van drie zomerlindebomen die als beschutting moeten dienen bij het Amfi-theater van het buurtpark. Daarnaast zal er nog een informatiebord voor bij de ingang van het buurtpark worden aangeschaft, alsmede een muziekinstallatie. "Dan blijft er nog wat over en daar houden wij een buurtbarbecue van, maar dat zal pas in mei gebeuren", aldus Thijssen.

Achilles'29 onderuit

(foto: Ton Niessing)

GROESBEEK - Achilles'29 onderuit na een zware strijd op zaterdag 1 december.

Na de rust kwam Achilles'29 al snel terug en was het 2-2, Op de foto ko[t Julien Clout (nummer 3) de 2-2 binnen. Maar Fc Lisse maakte aan het einde van de wedstrijd het toch nog af. Teleurgesteld verliet Achilles'29 het veld met opnieuw een nederlaag: 2-4.

Achilles'29 Vrouwen winnen

(foto: Ton Niessing)

GROESBEEK - Achilles'29 Vrouwen Eredivisie winnen vrijdag 30 november op eigen veld van Excelsior Barendrecht 1-0.

Op de foto schiet Sophie Cobussen de 1-0 binnen. Het was een strijd tot de laatste minuut en met de 1-0 overwinning waren de dames erg gelukkig!

Schakers van Millingen en Pion Groesbeek spelen gelijk

REGIO - Op 30 november werd de eerste ronde van de viertallen-competitie gespeeld in de 5e klasse G.

De schakers van Millingen 2 gingen op bezoek bij hun buren van SV Pion uit Groesbeek. Aan bord 3 speelde Willem Maaijen zijn eerste externe competitiewedstrijd tegen Louis de Vetter. Willem is bij de jeugd van SV Millingen begonnen en is dit jaar toegevoegd aan het tweede seniorenteam van Millingen. Willem maakte hier en daar toch een foutje in de opening, maar omdat hij daarna vol op de aanval speelde, kwam hij in het middenspel weer in een gelijke stelling, maar uiteindelijk verloor hij toch van zijn Groesbeekse tegenstander.

Op bord 4 speelde René Severijnen tegen Hans van Hanswijk. René verloor een kwaliteit in het middenspel, maar doordat zijn tegenstander te veel denktijd had gebruikt, ging dit wedstrijdpunt naar Millingen. Op bord 2 speelde Ben IJsvelt tegen Chandler Jansen. Het spel gaat gelijk op en na het afruilen van de dames krijgt Ben zijn eerste remiseaanbod, wat hij nog niet accepteert, hoewel de stand op het bord alle reden geeft voor een remise.

Gerben Bekker speelt op bord 1 tegen Darren Jansen. Gerben komt beter uit de opening en jaagt voortdurend op de dame van Darren. Als Darren zijn dame weer veilig weet, begint hij aan een aanval op de koningsvleugel. Een agressieve paardzet van Gerben doet Darren schrikken en hij besluit de aanval af te breken. Beide Millingense spelers besluiten dan een remiseaanbod te accepteren en de eindstand wordt 2-2. In maart 2019 volgt een tweede treffen SV Millingen kijkt er al naar uit.

Kerstmarkt Groesbeek

(foto: Dasha Muller - istockphoto)

GROESBEEK - Op 15 en 16 december vanaf 12.00 uur vindt in het centrum van Groesbeek en binnen en buiten bij Mariëndaal een kerstmarkt plaats. Doordat de BIZ en Evenementen Organisatie Groesbeek de handen in een hebben geslagen is de markt nu uitgebreid. Wij organiseren deze kerstmarkt om een gezellige samenzijn te creëren voor jong en oud.

Op Park Marïendaal staan tal van kramen. Beide dagen wordt de muzikale omlijsting door Muziek Express verzorgd en zal Gino en Lisanne op verschillende locaties een optreden geven. Op zondag zal er ook een gezellige brassband het publiek voorzien van kerstmuziek. Binnen in Mariëndaal staan ook kraampjes en zal er op beide dagen voor de kinderen een schminkster zijn. De kerstman zal ook aanwezig zijn samen met de IJszusjes.

Op het marktplein staan verschillende kramen maar veelal foodkraampjes. De Locomotief BBQ zal er staan waar veel lekkers door Frank Verstegen zal worden klaargemaakt. Ook zal er een curlingbaan liggen waar je je als team voor kunt opgeven bestaande uit vijf personen. Hier zal in competitieverband gespeeltd worden waar je natuurlijk ook nog een leuke prijs mee kunt winnen. Wil je met je bedrijf, voetbalteam, carnavalsclub of gewoon gezellig met vrienden of familie mee doen? Geef je dan op bij info@eogroesbeek.nl.

Ook op dorpsplein kun je terecht bij een aantal kramen en zal Eigenweijs zorgen dat ook daar lekkere versnaperingen zijn.

Kersttentoonstelling in huismuseum

GROESBEEK - Ook dit jaar kan men naast de vaste collectie in het museum 'De Kleine Heilige Geest' genieten van de kersttaferelen, zoals de zestig kerststallen uit vele werelddelen, waarvan een grote kerststal die honderd jaar oud is en die de hele serre van de woning in beslag neemt.

Het afgelopen jaar is het museum uitgebreid met een prachtige collectie. Het betreft uitbeeldingen van de vlucht naar Egypte. In de bijbel staat dat Maria, Jozef en Jezus na zijn geboorte moesten vluchten naar Egypte omdat de toenmalige koning Herodes, Jezus om het leven wilde laten brengen. Dit thema is op vele manieren verbeeld, onder andere door middel van beeldjes, kaarten, prentjes en schilderijen. Bij deze verbeeldingen hoort ook de rust tijdens de vlucht naar Egypte. Daarnaast zijn ook vele beelden van engelen te bewonderen, zoals een prachtig engelen-orkest en engelen in kerstsfeer. Ook zijn er mooie geschilderde eieren met religieuze voorstellingen, afkomstig uit Rusland.

De openingstijden zijn: wo-26, do-27 en zon 30 december van 11.00 tot 16.00 uur. Buiten de vaste tijden na een telefonisch afspraak te bezichtigen. De kersttentoonstelling is van 16 december tot 16 januari. (024 6636755 / mobiel 06 1127485; www.dekleineheiligegeest.nl, Van Ruysdaelweg 37, Groesbeek)

Auto zwaar beschadigd bij kop-staartbotsing in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Bij een kop-staartbotsing op de Breedeweg in Groesbeek is zaterdagmorgen een personenauto zwaar beschadigd.

Het ongeval gebeurde, doordat een automobiliste uit Groesbeek vanuit de richting Breedeweg links af een inrit wilde oprijden en moest stoppen voor een tegenligger. Een achteropkomende automobiliste uit Milsbeek had dit te laat in de gaten en botste op haar voorganger. De auto van de Milsbeekse raakte hierbij zwaar beschadigd en is evenals de andere auto door een bergingsbedrijf afgesleept. De bestuurster klaagde over pijn in de nek en schouders. Ambulancepersoneel heeft haar ter plaatse behandeld aan haar verwondingen.

Natte intocht voor Sinterklaas in Ooij

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - De laatste Sinterklaasintocht in de gemeente Berg en Dal verliep zondagmorgen 2 december nat.

De kinderen stonden samen met ouders, opa's en oma's met muziek van drumband van de schutterij Eendracht en muziekvereniging Ooijse Toekomst de Sint op te wachten bij de Speulplek. Daar was Sinterklaas met zijn paard Amerigo aangekomen, terwijl zijn zwarte Pieten op een tractor reden met een pakjeskar er achter. Vandaar ging de stoet met muziek voorop via de Rietlanden en Julianalaan naar dorpshuis De Sprong.

In de versierde grote zaal zaten al veel kinderen op de komst van de Sint te wachten. Nadat de Sint had plaatsgenomen in zijn zetel kon het feestprogramma beginnen. Er werd door de Pieten en kinderen gedanst en opgetreden, en natuurlijk konden de kinderen bij de Sint op schoot of een handje geven. Bij het naar huis gaan kregen de kinderen een cadeautje en ging iedereen weer tevreden huiswaarts.

Geen plagiaat betreffende naamgebruik Heuvelrijk Berg en Dal

GROESBEEK – De bewoners van het appartementencomplex Heuvelrijk met als adres Rentmeester in Groesbeek waren bang dat er onlangs plagiaat was gepleegd betreffende de naam.

Zij lazen in de pers dat hotel Heuvelrijk Berg en Dal aan de Wylerbaan in Groesbeek geopend was en waren verbaasd dat het hotel ook Heuvelrijk Berg en Dal heette. Enkele bewoners waren van mening dat er door de eigenaren van het hotel Tom en Rosanne Belgers plagiaat was gepleegd. Bij navraag bij de heer Tom Belgers bleek dat er totaal geen sprake is van plagiaat door de familie Belgers, maar dat er eerder sprake is van plagiaat van de eigenaar van het appartementencomplex.

De heer Tom Belgers heeft één jaar geleden bij patent op de naam aangevraagd. Voordat de naam officieel werd vastgelegd is het op 21 februari gepubliceerd en heeft zes weken ter inzage gelegen. Daarop heeft niemand gereageerd zodat de naam Heuvelrijk Berg en Dal voor de hele Benelux ingeschreven staat. Inmiddels heeft de heer Freek van Dijk van het appartementencomplex de medebewoners medegedeeld dat de familie Belgers volledig in hun recht staat. Het lag in de bedoeling dat er op de gevel van het appartementencomplex de naam 'Heuvelrijk' geplaatst zou gaan worden. Maar voor het zover is zal er eerst contact worden opgenomen met Tom en Rosanne Belgers met de vraag of zij er bezwaar tegen hebben. Overigens moet volgens de heer van Dijk vermeld worden, dat de gemeente Berg en Dal in schrijven naar hen de Garage Heuvelrijk noemt als deze voor iedereen opengesteld wordt.

Scholieren programmeren met Lego-robot in robotwedstrijd

Concentratie bij de leerlingen van basisschool De Bem tijdens de robotwedstrijd. (foto: Project Eclipse) Project Eclipse

NIJMEGEN – Spanning, sensatie en teamwork! Zo’n 32 schoolteams uit de regio Arnhem-Nijmegen namen deel aan de regiofinale van de First® Lego® League in iXperium Nijmegen. Onder hen bevonden zich drie Groesbeekse scholen met teams van ‘t Vossenhol, Titus Brandsma en Op de Heuvel.

De leerlingen werkten vanaf september in de klas aan vraagstukken over leven, werken en wonen in de ruimte: hoe houden we contact met het thuisfront? Hoe verbouwen we groente? Daarbij mag gebruik gemaakt worden van alle kennis die er is: musea, experts, publicaties. De oplossingen worden gepresenteerd aan een jury. Daarnaast is het ontwerpen, bouwen en programmeren van je eigen Lego®robot een belangrijk onderdeel van de wedstrijd.

Het team van ’t Vossenhol volgt dan ook met gespannen blik de verrichtingen van hun robot tijdens de ‘challenge’. Hij moet satellieten van Lego® verplaatsen, raketten lanceren en ruimtevaarders redden.

Organisator Marc Coolen, ict-expert van iXperium Nijmegen, ziet het met een tevreden blik gebeuren.
Coolen: ,,In dit project zit alles wat eigentijds onderwijs in zich moet hebben; onderzoek, probleemoplossend handelen, kritisch denken, presenteren, programmeren en vooral ook sociale competenties. Want belangrijk zijn de ‘Core Values’: hoe goed kun je samenwerken, gedraag je je sportief, hoe ga je om met teleurstellingen?
Op de Heuvel mag trots zijn! Zij sleepten de eerste prijs in de wacht! Coolen: ,,Samenvattend is de First® Lego® League een avontuur voor vol met onderzoek, presentaties, robotica en teamwork."

Presentatie Millings jaarboek 21

MILLINGEN - De 21e presentatie van het Millings jaarboek trok weer veel oudere Millingenaren en daar buiten naar het restaurant van De Gelderse Poort. Een mooie binnenkomst met mooie tafels en stoelen in het gelid!

Voorzitter Ton van Raay sprak als eerste over het heengaan van Peter Scholten. Ook kwam wethouder Annelies Visser van de Gemeente Berg en Dal aan het woord. Natuurlijk was ook Bas Verhoeven van de partij. Het jaarboek werd door Ton van Raaij, voorzitter van de stichting Millings Jaarboek met een bloemetje overhandigd aan de vrouw van Scholten, Tineke.

Peter Scholten was vanaf de oprichting voorzitter van de stichting en een belangrijke inspiratiebron en kartrekker bij de totstandkoming van de vele versies van het jaarboek. In de editie 2018 van het jaarboek staan ook weer vele verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in de geschiedenis van het Rijndorp.

Opening expositie van stichting KUS

Molukse Tafa– en Menarigroep. (foto: Wil Gipman) Wil Gipman

HEILIG LANDSTICHTING - In Museumpark Orientalis zijn de eerste drie weekenden van december een expositie te bezichtigen van de stichting KUS. De tentoonstelling viert het samenleven in onze multiculturele samenleving op verschillende manieren.

Op 1 december was om 11.00 uur de officiële opening met burgemeester Bruls en wethouder Bert Veldhuis in het bijzijn van de Molukse Tafa– en Menarigroep en de Nijmeegse schrijver Qader Shafiq. Op andere dagen treden in het museum op troubadour Mark Schilders, Smartlappenkoor 't Mag geen naam hebben en pianist Gertjan Eldering.

Meer informatie staat op de website van de stichting KUS bekijken. Het werk van kunstenaars in woord, beeld en klank verdiept en verlevendigt dit streven. Men kan de kunst bekijken van onder andere Diederik Grootjans, Ria Roerdink, Geert Lemmers, Huub en Adelheid Kortekaas, Jac Splinter, Marie-Lousie Fransen, Riet van Lubbe en vele anderen. Tijdens de expositie is er ook aandacht besteed voor de kinderen met een speurtocht langs zestien poppentafereeltjes en verschillende knutselactiviteiten. Kinderen die een poppetje en een huis meenemen naar Orientalis op 1 en 2 december mogen gratis naar binnen met één ouder / verzorger.

Dialecten

MOLENHOEK - Dinsdag 11 december om 20.00 uur verzorgt de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek in de sacristie van de kerk in Molenhoek een avond over dialecten.

Dialect wordt nauwelijks meer gesproken, maar van tijd tot tijd leeft de belangstelling voor de taal van eigen stad of streek toch weer op. Dat geldt ook voor het gebied rondom Nijmegen en voor het Nimweegs zelf. Taalwetenschapper prof. Roeland van Hout en Nijmegenaar Jan Roelofs houden zich sinds jaar en dag bezig met het Nimweegs. Zij zullen hun licht laten schijnen over de verschillende aspecten van dit dialect dat door sommigen zo verfoeid wordt.

Jan Roelofs werkte voor de Gemeente Nijmegen als (pers)voorlichter en schreef daar als woordvoerder tal van teksten voor toespraken, voorwoorden en persberichten. Roeland van Hout heeft naam gemaakt als onderzoeker, docent, organisator, stimulator en propagandist van taalkundig- en dialectonderzoek. (Kosten: zes euro, voor leden drie euro)

Ecstatic Chant / Kirtan-Mantra zingen in Groesbeek

GROESBEEK - Kom ook op zondagochtend 30 december het oude jaar uitzingen in een Ecstatic Chant / Kirtan-Mantra-Happening in Groesbeek.

GROESBEEK - Zowel meditatief als uitbundig Ecstatic Chant / Kirtan-Mantra-zingen in call-response vorm, met meeklappen (en indien je wilt ook mee-bewegen), afgewisseld met Stilte-meditatie. Onder begeleiding van harmonium, gitaar en elektronische tanpura en mrdinga. Begonnen wordt met een korte warming-up voor stem & lijf.

"Iedereen kan meedoen, ervaring of mooie stem niet belangrijk. Geschikt voor alle mensen en stemmen! Kom ook zingend mediteren en de Stilte in jeZelf ervaren! Je bent van harte welkom vanaf 9.45 uur. Het zingen is van 10.00-12.00 uur; hierna is er een nazit met thee en wat lekkers in Yogapraktijk Gaia
1e Colonjes 7, Groesbeek. Voorgestelde minimum donatie vijf euro. Je kunt op een kussentje of meditatie-bankje op de grond zitten, of op een stoel, of breng je eigen kussentje of bankje mee. Meer informatie over Ecstatic Chant staat op http://kirtan.nu/ecstatic-chant. Meer informatie over kirtan-mantra zingen op http://kirtan.nu/wat-is-kirtan.

DVSG niet goed, wel dreigend

GROESBEEK - Vandaag speelt DVSG tegen Heumen ’28 op het kunstgrasveld. DVSG komt maar moeizaam in de wedstrijd. Toch is het DVSG die in de 14e minuut de 1-0 scoort. Een vrije trap wordt tot drie maal toe ingeschoten en belandt dan pas in het doel.

Tijn Willems is de doelpuntmaker. Daarna begint DVSG met iets meer vertrouwen te voetballen. Er blijft er aan beide kanten veel balverlies en de balaannames zijn vaak niet goed. In de 27e minuut wordt Rico Voeten diep gestuurd. Hij komt in botsing met de keeper en krijgt een penalty mee. Menno Sillessen scoort hieruit netjes de 2-0. DVSG krijgt echter ook nu geen greep op de wedstrijd en Heumen is met name fysiek sterker, agressiever. In de 38e minuutr valt dan ook de 2-1 en net voor rust zelfs nog de gelijkmaker: 2-2.

De wedstrijd ligt na rust dus weer helemaal open. Er is veel strijd, maar weinig goed voetbal te zien vandaag, van beide kanten. DVSG is m.n op de counter gevaarlijk. Rico Voeten krijgt in de 72e minuutr van Niek Derksen een goede bal aangespeeld en kan vrij door het midden naar de goal opstomen en scoort de 3-2 voor DVSG.

Een verademing voor DVSG. Zeker als er achterin enkele minuten later geklungel bij Heumen is. Menno Sillessen kan eenvoudig de bal oppikken en in een leeg doel schieten. 4-2. Nu is de wedstrijd wél gespeeld. Heumen probeert het nog wel, maar komt niet echt tot grote kansen. DVSG heeft vandaag een broodnodige zege binnen gehaald.

Een opsteker voor de wedstrijd van volgende week uit tegen Victoria ’28, aanvang 14.00 uur.

Kerkberichten Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Cosmas en damianus

Zaterdag 15 dec. 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 16 dec. 10.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Jetta Poelen-Müskens, Martien Poelen, zoon Jan Poelen; Overleden ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn en Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen; Wim Wijnhoven i.v.m. verjaardag

Vrijdag 21 dec. 19.30 uur Adventsmeditatie

                                                                                

St. antonius breedeweg

Woensdag 12 dec. 19.00 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 16 december, 3e zondag van de advent, 09.30 uur Eucharistieviering met samenzang.

Intentie: Voor Annie Schoofs – Straatman.

Woensdag 19 december 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer. afzender vermelden.

Schlagerfestival Millingen bij De Deurdouwers

MILLINGEN - Op vrijdag 11 januari houdt carnavalsvereniging De Deurdouwers voor de 29e maal het regionale schlagerfestival in de zalen van Hotel Millings Centrum.

Dit jaar mogen wij het carnavaleske getal van elf deelnemende liedjes begroeten waaronder drie nieuwe groepen en een groep die in het verleden drie maal achter elkaar met de eer ging strijken. Reeds vele weken zijn de deelnemers aan het knutselen en oefenen om hun liedje zo goed en verzorgd mogelijk ten gehore te kunnen brengen. "Wij als organisatie kunnen u melden dat dit de leukste weken als deelnemer zijn. De schik en humorvolle momenten die men in deze weken beleeft, zal voor menig potentiële deelnemer een reden moeten zijn om volgend jaar ook mee te doen.
Om het een en ander zo sportief en deskundig mogelijk te laten verlopen, hebben wij de Prinsen uit het hoog en laag, alsmede de koningen van beide schutterijen uitgenodigd om in de jury plaats te nemen. Deze mensen weten als geen ander wat het is om feest te vieren, dus ook dat zit wel goed."


De muzikale leiding is ook dit jaar weer in handen van Tom Meuwese die zoals altijd ook dit jaar er weer alles aan zal doen om de tent op zijn kop te krijgen.
De entree is gratis. "Voor een avondje plezier met zang en veel gezelligheid nodigen wij u dan ook graag uit. Zet de datum 11 januari alvast in uw agenda en vanaf half 8 bent u welkom in Hotel Millings Centrum."

Het zal je fiets maar wezen...

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Onverlaten hebben vermoedelijk het afgelopen weekend een damesfiets over en op een afrastering bij een tuin van een woning gegooid aan de Ambachtsweg / Kloosterstraat in Groesbeek.

De fiets werd nabij een bushalte over de afrastering gegooid. Het kan goed zijn dat de eigenaar de fiets daar gestald heeft en met de bus vertrokken is. Het is nog een vrij goede fiets. Ook de afrastering is door de onverlaten beschadigd. De eigenaar van de fiets is onbekend.

Gemeente tast in buidel voor Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal zijn voornemens flink in de buidel te tasten om zo Omroep Berg en Dal uit de financiële nood te helpen.

Het college is bereid om de komende 5 jaar de omroep 42.500 euro subsidie per jaar te verstrekken in plaats van de 25.000, euro, die de omroep nu per jaar krijgt. De gemeente stelt daarbij wel de eis dat de omroep in 2023 de eigen inkomsten verhoogd moet hebben tot de helft van de uitgave van de omroep. De omroep heeft het de laatste jaren niet voor de wind gehad. Zo mondde de fusie met WFM Millingen uit in een conflict waarna enkele vrijwilligers opstapten. Daarnaast waaide tijdens een storm de zendmast die stond nabij het Germania-complex waardoor de omroep een schade leed van 22.700 euro. Ook de advertentie-inkomsten liepen terug. De Omroep moet ook 14.364 euro huur aan de gemeente betalen voor de ruimte in De Mallemolen en dat is veel te duur vinden zij , maar over verlaging van de huur wil de gemeente niet praten. De gemeenteraad van Berg en Dal moet op 13 december nog groen licht geven om Omroep Berg en Dal in ieder geval de komende vijf jaar te redden.

21ste Millings Jaarboek 2018 postuum voor Millingenaar Peter Scholten

MILLINGEN – In een overvolle Gelderse Poort in Millingen is zaterdagmiddag de 21ste editie verschenen van het Millings Jaarboek 2018. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Tineke Scholten de echtgenote van Peter Scholten die onlangs is overleden. Peter Scholten is vanaf de oprichting van het Millings Jaarboek 21 jaar geleden voorzitter van de Stichting geweest. Hij was een zeer belangrijke inspiratiebron en vooral een kartrekker bij de totstandkoming van de 20 edities van het populaire jaarboek . Ook deze 21ste uitgave met maar liefst 180 pagina's staat weer vol met verhalen en foto's over enkel en alleen Millingse gebeurtenissen van toen en heden. Het Millings Jaarboek mag best uniek genoemd worden omdat er weinig dorpen c.q. gemeenten in Nederland zijn die een jaarboek van dit soort kunnen presenteren. Dat dit kan in Millingen is volgens de huidige voorzitter Ton van Raaij te danken aan het feit dat een aantal mensen er steeds weer de schouders onder zetten .

Nu wel stroom op oplaadpaal in Erlecom

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

ERLECOM – Woensdagmorgen was het dan eindelijk zover. De eerste oplaadpaal van Erlecom werd officieel in gebruik genomen door Braam Wijsmuller en wethouder Nelson Verheul van de gemeente Berg en Dal.

Volgens wethouder Verheul is deze oplaadpaal aan de Erlecomseweg in Erlecom een slimme paal die gevoed wordt met lokale groene stroom, die reageert op vraag en aanbod. De oplaadpaal had al eerder in gebruik kunnen worden genomen, maar door drukte bij Liander kon de paal pas afgelopen vrijdag worden aangesloten op het stroomnet. Braam kon nu pas gebruik maken van de oplaadpaal, die al enkele weken voor zijn woning stond. De auto van Braam -een Nissan Leaf- kan tussen de twee en zes uur helemaal opgeladen zijn. In de gemeente Berg en Dal staan momenteel vier oplaadpalen: aan de Van Randwijckweg in Beek, Tooropweg in Groesbeek, de Van Egmondstraat in Millingen en sinds woensdagmorgen aan de Erlecomseweg in Erlecom.

Kinderen Kindcentrum Op De Horst zien als eerste foto zwarte piet-baby

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Het vorig jaar hebben de leerlingen van de toenmalige basisschool Op De Horst in de aula van de school de trouwpartij meegemaakt van Piet Amora en Piet Pedro.

Enkele maanden geleden werden de leerlingen van inmiddels Kindcentrum Op De Horst via een filmpje op YouTube blij verrast dat Piet Amora in verwachting was. Sinterklaas kwam met enkele Pieten op het schoolplein zonder de Pieten Amora en Pedro en genoot van het optreden van de ateliergroep van meester Frans. Plotseling kwam tot ieders verrassing een ambulance aanrijden, waar vervolgens de Pieten Amora en Pedro uit stappen. Piet Amora vertelde, dat zij afgelopen nacht bevallen is van een babypietje. Zij vertelde nog niet of het een jongen of een meisje was, dat was nog een verrassing tot dat alle kinderen zich in de gymzaal verzameld hadden.

De spanning steeg ten top toen de naam van de zwarte piet-baby uit een ballon kwam, die kapot geprikt werd. De baby die nog in het ziekenhuis moest blijven, heet Finn. Wel toonden Piet Amora en Piet Pedro een foto van de kleine zwarte piet Finn. In de aula was het vervolgens een groot feest met optredens en liedjes.

Professioneel vuurwerk bestel je snel op heidebloemstraat.nl

NIJMEGEN – Het bieden van administratie- en belastingadvies is zijn vak. Adri van de Bund doet dit fulltime vanuit zijn eigen adviesbureau. Maar als het einde van het jaar nadert, maakt Adri heel wat extra uurtjes; zijn kantoor ondergaat dan een metamorfose en wordt het meest spectaculaire verkooppunt voor professioneel vuurwerk!

Wat ooit als hobby begon, is uitgegroeid tot een officieel dealerschap voor Vuurwerkmania; professioneel kwaliteitsvuurwerk tegen scherpe prijzen. Adri verkoopt vuurwerk waar hij zelf razend enthousiast over is. Gedreven zegt hij: 'Voordat ik vuurwerk inkoop, steek ik eerst zelf allerlei vuurwerk af, om te kijken wat het doet'. Het assortiment is uitgebreid, zowel in zwaar knalvuurwerk als ook in soorten siervuurwerk. 'En bij ons vind je écht zwaar knalvuurwerk, Nederlands vuurwerk bevat meer kruit dan bijvoorbeeld Duits vuurwerk', legt Adri uit. Toch is de verhouding tussen sier- en knalvuurwerk wel wat aan het verschuiven. De vraag naar mooi siervuurwerk is groeiende en Vuurwerkmania speelt daar op in. Je vindt er siervuurwerk met de grootste boeketten en effecten. Adembenemend mooi! Adri: 'Ook populair zijn de siervuurwerkpotten en de compounds (diverse soorten vuurwerk die aan elkaar zijn doorgelust). Hiervan kun je wel acht tot tien minuten genieten maar hoef je maar één keer aan te steken, wel zo veilig.' Veiligheid staat sowieso boven alles, daarom wordt een stabiele vuurwerkstandaard gratis meegeleverd bij een bestelling. Bestellen kan via www.heidebloemstraat.nl, waar je nu kunt profiteren van te gekke kortingen! Het afhalen van je bestelling op 28, 29 of 30 december is goed georganiseerd, waardoor er geen lange wachttijden zijn. Afhaaladres: Heidebloemstraat 49 Nijmegen. T: 024 3882912.

Alzheimer Café opent in Gemeente Berg en Dal

GROESBEEK - Het 'Alzheimer Café kent iedereen wel. In Nederland worden al op ruim 250 plekken Alzheimer Cafés georganiseerd en de laatste jaren neemt met de stijging van het aantal mensen met dementie ook de betekenis van het Alzheimer Cafe snel toe. Ook in deze gemeente is die behoefte gegroeid, onder mensen met dementie en vooral ook hun mantelzorgers.

Een Alzheimer Café biedt een veilige, laagdrempelige en gezellige omgeving voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren, en biedt hen informatie en steun. Gasten worden uitgenodigd om vragen te stellen of om ervaringen te delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevinden zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners; ook zij kunnen hun ervaringen of adviezen delen met de bezoekers.

Iedere avond heeft een centraal thema, zoals gedragsveranderingen; sociaal contact, beweging en muziekbeleving; juridische zaken of zorgmogelijkheden. Gastsprekers leiden ieder thema in. Dit kunnen bijvoorbeeld een huisarts, een specialist ouderengeneeskunde, een mantelzorger, een jurist, een persoon met dementie zelf, of een zorgtrajectbegeleider zijn. In de regio Nijmegen zijn al drie cafés actief: in Beuningen, Nijmegen en Heumen/Mook en Middelaar.

Een lokale initiatiefgroep met uiteenlopende sociale, medische, bestuurlijke en (mantel)zorgende achtergronden heeft gedurende 2018 met hulp van Alzheimer Nederland Regio Nijmegen de voorbereidingen getroffen voor het organiseren van een Alzheimer Café in de gemeente Berg en Dal. De initiatiefnemers zijn trots dat de deuren van Alzheimer Café gemeente Berg en Dal nu open kunnen gaan.

Het eerste café vindt plaats op maandagavond 7 januari. Het centrale thema van deze avond is 'Is het vergeetachtigheid of is het dementie?'. Specialist in de ouderengeneeskunde prof. dr. Raymond Koopmans is gastspreker op deze avond.

Bezoekers zijn van harte uitgenodigd in gasterij 't Groeske aan de Stationsweg 9 in Groesbeek. Vanaf 19:00 uur zijn de deuren geopend en staat koffie en thee klaar. Het thema programma start om 19:30 uur; om 21:00 uur wordt de avond afgerond. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Dansavond in De Mallemolen

(foto: Eigen foto Aldorum) Foto: Eigen foto Aldorum

GROESBEEK - Vrijdag 21 december verzorgt De Mallemolen weer een gezellige dansavond met medewerking van het Groesbeekse orkest Aldorum.

Ouderwetse dansavond op muziek van vroeger en nu. De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 5,00 euro en natuurlijk ontbreken de hapjes niet. Iedereen is welkom. Meer informatie staat op: www.mallemolengroesbeek.nl.

Cursus Vrijwilligers & Dementie

NIJMEGEN - De cursus 'Vrijwilligers & Dementie', die twee keer per jaar gegeven wordt door Indigo afdeling Preventie in regio Nijmegen wordt gegeven op woensdag 16 en 30 januari, en 13 februari van 10.00-12.30 uur.

De cursus is bedoeld voor alle vrijwilligers, die in hun werkzaamheden te maken krijgen met dementerende mensen en bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt informatie gegeven over de ziekte en achtergronden van dementie; het omgaan met dementie en het werken als vrijwilliger met mensen met dementie. In de cursus is er naast deze praktische informatie ook de gelegenheid voor de cursisten om ervaringen in het werken met dementerenden uit te wisselen.

De cursus is bij Pro Persona, Nijmeegsebaan 61 in Nijmegen en kost vijftien euro per deelnemer (inclusief cursusmap en koffie/thee). Voor aanmelding en/of meer informatie kan men contact opnemen via telefoonnummer 026 3124483 of mailen naar info@indigogelderland.nl.

Cursus Vrijwilligers & Dementie

NIJMEGEN - De cursus ‘Vrijwilligers & Dementie’, die twee keer per jaar gegeven wordt door Indigo afdeling Preventie in regio Nijmegen wordt gegeven op woensdag 16 en 30 januari, en 13 februari van 10.00-12.30 uur.

De cursus is bedoeld voor alle vrijwilligers, die in hun werkzaamheden te maken krijgen met dementerende mensen en bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt informatie gegeven over de ziekte en achtergronden van dementie; het omgaan met dementie en het werken als vrijwilliger met mensen met dementie. In de cursus is er naast deze praktische informatie ook de gelegenheid voor de cursisten om ervaringen in het werken met dementerenden uit te wisselen.

De cursus is bij Pro Persona, Nijmeegsebaan 61 in Nijmegen en kost vijftien euro per deelnemer (inclusief cursusmap en koffie/thee). Voor aanmelding en/of meer informatie kan men contact opnemen via telefoonnummer 026 3124483 of mailen naar info@indigogelderland.nl.

26 / 28

Hiep Hiep Hoera Cas "de tank" wordt 7 december 14 jaar .
Groetjes A&A&G

Hoera Cathelijne is 6 december 8 jaar geworden!

Dikke verjaardagsknuffels van Papa en Willemijn, Pepijn, Marjolein en Koen, Opa en Oma.

Hiep hiep hoera,
deze jonge dame is
30 november 16 jaar geworden!

Nog gefeliciteerd meis.
Kus van papa, mama, Zoey en Lynn

Hoera, vanaf 7 december is Lindy al 9 jaar!
Dikke kus van Ronny, Mariska, Jordy, Amber en een pootje van Jackie

Ja hoor, de dag is bijna daar.
Gefeliciteerd 10 december, met 50 jaar!

Je raad wel wie???

Kerst vieren bij Wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen? Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 12:00 en 12:30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all-in-kerstbuffet inclusief drinken, bier en wijn. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos genieten… Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wereldrestaurants in Nederland, die werken met een modern formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle werelddelen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking! En we hebben zelfs diverse soorten fruits der mer zoals kreeft en dergelijke. Diner zittingen: eerste zitting van 16:00 tot en met 18:30 uur, tweede zitting van 19:30 tot en met 22:00 uur

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!
Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.


Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610., www.atlantisarnhem.nl

Dire Straits saxofonist Chris White met tribute naar Nijmegen

NIJMEGEN - De Dire Straits mogen dan al meer dan twintig jaar gestopt zijn, de muziek van de iconische band leeft nog altijd voort. Mede dankzij tributeformatie The Dire Straits Experience, die de wereld over reist met het legendarische repertoire van de razend populaire rockband. Ze stonden al meerdere malen in de grootste zalen van ons land en komen nu voor het eerst naar Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.

Op ongeëvenaarde wijze laat de band, samen met oorspronkelijk bandlid Chris White, de muzikale klasse van The Dire Straits herleven. Saxofonist Chris White kwam in 1985 bij The Dire Straits, net voor de enorm succesvolle 'Brothers in Arms' wereldtournee waarvoor ze meer dan 2,5 miljoen tickets verkochten, en bleef de daaropvolgende tien jaren deel uitmaken van de groep. Samen met Terence Reis, Paul Geary, Andrew Hawkins, John Maul, Tim Walters en Simon Carter vormt hij een ijzersterke formatie muzikaal talent. De band toert al jaren succesvol langs de mooiste concertzalen van Europa met één missie: het mooiste uit het Dire Straits repertoire doorgeven aan de volgende generatie.

Op woensdag 22 mei 2019 brengt de band een live eerbetoon aan nummers als 'Sultans of Swing' en 'Money for Nothing' in Nijmegen. Er zijn zowel staan- als zitplaatsen en tickets zijn verkrijgbaar via www.stadsschouwburgendevereeniging.nl.

Grote verrassing op vrijwilligersavond Lichtjesavond Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op maandagmiddag 24 december zullen er zoals de afgelopen twee jaar weer 2619 kaarsen geplaatst worden bij de graven op de Canadese Militaire Begraafplaats in Groesbeek.

Maandagavond werden de ruim 65 vrijwilligers geïnstrueerd in de ontvangstruimte van Recreatieboerderij Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg op een steenworp afstand van de Canadese Begraafplaats. De vrijwilligers werden welkom geheten door Bert Eikelenboom van de stichting. Hij heette in het bijzonder welkom de heer Gavin van Kuppeveld, die namens het Canadese bedrijf 'Nav Canada' (bedrijf van Navigatie in vliegtuigen in Canada) een inzameling heeft gehouden onder het personeel, waarna de directie er ook nog een schep boven op heeft gedaan. In totaal komt het neer op 12.500 Canadese dollar (zo'n 8,500 euro) die komende week zal worden aangeboden.

Ook de militair attaché van Canada was aanwezig. Door deze donatie is de komende jaren de Lichtjesavond op de Canadese Erebegraafplaats verzekerd, liet Bert Eikelenboom weten. Voor de gasten uit Canada had de stichting een speciaal programma samengesteld waaronder een bezoek aan bassisschool 't Vossenhol, waar de juffen Paulien en Elien er een speciaal thema van hadden gemaakt. Het was bijzonder met welke vragen de kinderen kwamen en sommige zelfs in het Engels. Ook werd er een bezoek gebracht aan het Bevrijdingsmuseum en uiteraard ook aan de Canadese Erebegraafplaats.