GN Lingewaard

11 mei 2016

GN Lingewaard 11 mei 2016


Pinksterfestijn Hulhuizen met nieuwe speeltoestellen

HULHUIZEN - In Hulhuizen staat alles weer op de rails voor een mooi en gevarieerd weekend. De bekende formule en juiste balans tussen spelen, sporten en feestvieren. Dit jaar wordt voor de 49e keer het Pinksterfestijn bij Sport -en Speeltuinvereniging Hulhuizen gehouden op 14,15 en 16 mei.

De activiteiten bestaan uit een feest voor de kinderen, in de avond en matinee: feestmuziek met Hike, Noah en Vision. Drie geweldige dans en show orkesten, een koffieconcert, Pinkster Korenfestijn en natuurlijk de niet meer weg te denken volley -en voetbaltoernooien. Voor de kinderen van de basisscholen is er gratis een 'stoere doedag' in samenwerking met lokale creatieve ondernemingen uit de regio. Al met al een prachtig weekend waarbij alle leeftijdsgroepen aan deel kunnen nemen.

Foto: Fedor Meuwsen

Op de zaterdag 14 mei zijn alle basisschool kinderen welkom. Om 13.00 uur start de gratis stoere doedag. Samen met enthousiaste ondernemingen uit onze regio gaan we leuke workshops geven. Ook is de mobiele klimwand weer aanwezig. Tevens is deze middag in de feesttent de definitieve inschrijving voor deelname aan de speelweek in Hulhuizen, die wordt gehouden van 18 tot en met 22 juli.

Om 14.30 uur is er een korte pauze waarin de opening van het pinksterfestijn plaats zal vinden door wethouder Theo Janssen van de gemeente Lingewaard. Bij deze gelegenheid zal het gerenoveerde gedeelte van de speeltuin in gebruik worden genomen. Nieuw geplaatst zijn schommels, draai / klimcarrousel en een helikopter. Een en ander met muzikale medewerking van Schuttersgilde Sint-Sebastianus. Door de kinderen worden hierbij ballonnen opgelaten.

Na de officiële opening wordt de 'stoere doe dag' voortgezet in de feesttent. Al met al een afwisselend programma voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Natuurlijk zijn de ouders en oma's en opa's van harte welkom en is de toegang de gehele middag gratis.

Op zaterdag -en zondagavond, 14 en 15 mei staan weer geweldige orkesten met regionale uitstraling in de feesttent, respectievelijk: Hike en Noah. Beide live-bands hebben in Hulhuizen een goede reputatie en zijn bekend in de wijde omgeving, hebben een breed repertoire, bieden show en entertainment en bezorgen het publiek een onvergetelijke avond. De kwaliteit van deze coverbands is geweldig en zeer de moeite waard om van nabij mee te maken. De entree bedraagt 10, -.

Ook zondag 15 mei is een dag die u niet mag missen. Harmonie Sint-Caecilia geeft om 10.00 uur het vertrouwde koffieconcert in de feesttent. Een mooie gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie dit concert bij te wonen. Tevens verzorgt RMV Nimbus uit Bemmel, gezien het succes en belangstelling van voorgaande jaren, vanaf 11.00 uur een demonstratie met modelvliegtuigen op de voetbalvelden. Om 11.30 uur begint het Koren Pinksterfestival. Dit onderdeel wordt met en door SLK Lingewaard uit Bemmel georganiseerd. Gezien het geweldige feest van voorgaande jaren komen er dit jaar maar liefst acht koren. Zij zullen levensliederen in de feesttent ten gehore brengen met hun alom bekende sfeer en klanken. De betrokkenheid van het publiek en enthousiasme van de koren vormen samen een fantastische middag voor het hele gezin. Een jury zal de optredens beoordelen en bepalen wie de winnaar is van het zevende festijn in Hulhuizen. Deze middag is uw bezoek meer dan waard. De ouders vieren feest met zang en dans. De toegang is gratis.

Maandag 16 mei staat 's morgens in het teken van recreatieve sport. Een volleybal -en een voetbaltoernooi bestaande uit familie en/of buurtteams wordt georganiseerd. Deze toernooien kunnen jaarlijks rekenen op veel belangstelling. Het is een lust voor het oog om jong en oud te zien strijden om de bekers te veroveren. Om 13.30 uur begint de matinee. Alle deelnemers en bezoekers verzamelen zich in de feesttent waar het duo Vision de muziek verzorgd. Deze middag staat bekend als een familiefeest, vele passanten die een kijkje komen nemen, ongedwongen, sfeervol, tijd voor een praatje over de gemiste kansen, prijsuitreikingen en spelen met de kinderen. De toegang is gratis.

De vereniging organiseert het Pinksterfestijn ten bate van haar activiteiten en in stand houding van de accommodatie en speelattributen. De betrokkenheid van de gemeenschap is belangrijk en groot. Wij hopen u dan ook weer te ontmoeten bij een van onze activiteiten en wensen u op voorhand een gezellig Pinksterfestijn.

Voor het volledige programma, aanvangstijden en overige informatie zie het programma op de website www.hulhuizen.nl en www.facebook.com/pinksterfestijn Voor nadere informatie kunt u mailen naar stichting@hulhuizen.nl.

Harrie en Bram Versteegen: een grensverleggend duo

GENDT - Op zondag 22 mei keert Bram Versteegen als zanger terug in Gendt om een soloconcert te geven in de plaats waar zijn vader Harrie en moeder Han zo'n vijfenveertig jaar geleden neerstreken.

Harrie (70) een bèta met sociale trekjes en een universele blik heeft door zijn werk veel van de wereld gezien. Ervaring die hem, nu hij gepensioneerd is, goed van pas komt als taalmaatje. Zijn zoon Bram (39) werkte aanvankelijk als maatschappelijk werker, maar volgde uiteindelijk toch zijn muzikale hart. Hij deed het conservatorium en werd naast professioneel zanger ook zangcoach, koordirigent en klarinetdocent.

Wat bewonderen jullie in elkaar? Harrie: "Zijn ondernemersgeest in het leven. Kunstenaars doen het op hun eigen specifieke manier, waardoor de wereld verandert en de kunst ontstaat. Bram trekt dat door in zijn hele leven."
Bram: "Het letterlijk en figuurlijk grenzen verleggen. Mijn vader zei altijd: 'jongen, ga de wijde wereld in, leer mensen kennen."


Waarom geef je je eerste soloconcert in de Hervormde Kerk in Gendt?
Bram: "Naast de geweldige akoestiek ben ik ook gehecht aan dit kerkje. Ik woon nu zo'n vijftien jaar in Nijmegen, maar hier ben ik opgegroeid, hier ligt mijn basis. Maar er is meer. En dat wil ik Gendt laten weten."


Uitverkocht
Omdat het optreden inmiddels is uitverkocht, geeft Bram 's avonds een tweede concert in de protestantse kerk in Ressen. Reserveren via: Komluisterennaarbram@gmail.com.

Alzheimer Café Betuwe

ELST - Op dinsdag 17 mei wordt voor dit jaar het vijfde Alzheimer Café Betuwe gehouden met als onderwerp 'Psychosociale zorg bij dementie; onderzoek en praktijk'.

De psychosociale zorg richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten. Welke vormen van psychosociale zorg zijn er eigenlijk? Wat is hierover bekend uit het wetenschappelijk onderzoek en hoe past je het toe in de praktijk? De op dit gebied deskundige Emmelyne Vasse, werkzaam bij het Radboud universitair medische centrum ofwel het Radboud Alzheimer Centrum, zal uitgebreid dit psychosociaal onderwerp bespreken en waardevolle tips geven die goed van toepassing zijn in de praktijk en eveneens in de thuissituatie.

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met een beginnende dementie, hun partner, hun familieleden, mantelzorgers en vrienden. De gasten van het café praten rondom de tafel over onderwerpen, die ze in de thuissituatie meemaken over dementie en over de mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. Een lotgenoten contact in een ongedwongen sfeer!.

Het Alzheimer Café Betuwe wordt gehouden in het woonzorgcentrum Tertzio in Elst en is bestemd voor de inwoners van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Elke gast wordt vanaf 18.30 uur verwelkomd en het programma begint om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 21.00 uur. Beroepsmensen zullen eveneens aanwezig zijn om u op een of andere manier hulp te bieden of om uw dringende vragen te beantwoorden. Bij ontvangst krijgt u gratis een kopje koffie of thee.

Een uitgebreide informatietafel is aanwezig en iedereen is welkom.

Teejaater Pan speelt humoristisch stuk Sneeuwwitje van Jules Deelder

BEMMEL - De voorstellingen zijn in De Kinkel in Bemmel op 13 mei 19.00 uur, 14 mei 15.00 en 19.00 uur, 20 mei 19.00 uur, 21 mei 19.00 uur en 22 mei 15.00 uur.

Het sprookje ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’, daar is niets nieuws aan, iedereen kent het van begin tot eind, inclusief de jaloerse plannen van de boze koningin. Maar toch is wat er op het toneel gebeurt heel anders dan je verwacht…

Want dit sprookje is op basis van alle bekende ingrediënten, geschreven door Jules Deelder, die er naar hartenlust zijn eigen humoristische draai aan heeft gegeven: de gemene koningin maakt steeds arrogant ruzie met haar sprekende spiegel over de vraag wie de mooiste van het land is; Sneeuwwitje flierefluit vrolijk door het leven en vertrouwt haar stiefmoeder voor geen cent en de jager is een brave borst met gewetensproblemen.

En dan hebben we natuurlijk de zeven dwergen die, och arme, de hele dag moeten werrken, werrken, werrken,. Hier gaat Deelder helemaal los: de arbeidsvreugde gooit geen hoge ogen onder hen, ze marcheren met kleine dreunende pasjes het toneel op en af en leveren luidkeels commentaar op alles en iedereen. De discussies onderling tussen Grompel, Mompel, Stinker, Hakkel, Kwakkel, Joekel en Suffie – die namen alleen al – zijn hilarisch. Qua formaat zijn het inderdaad dwergen, maar ze zijn ook bovenmatig kwaad, ruzie zoekend, schreeuwerig, luidruchtig en schateren en gieren er ongeremd op los.

Kom naar De Kinkel en laat je verrassen door Sneeuwwitje en de zeven Dwergen van Jules Deelder, die in de dialogen van deze sprookjesfiguren alle humoristisch registers heeft open getrokken.

Spelers Teejater Pan in hun nieuwe kleding. Foto: Anne-Marie de Bruin

Vocal Group ZiZo

LENT - Even voorstellen; wij zijn Vocal Group ZiZo; we repeteren op woensdagavond tussen 20:00 en 22:00 uur in gemeente Lingewaard. De naam ZiZo staat voor Zingen & Zo. De leden komen uit de regio Arnhem/Nijmegen. Het repertoire bestaat uit popmuziek met uitstapjes naar o.a. cabaret en jazz. Daarnaast is ook het '& Zo' gedeelte voor ons belangrijk met gezelligheid na de repetitie. Vocal Group Zio staat dus voor meer dan zingen alleen!

ZiZo staat onder leiding van dirigente Elke Rouwmaat en bestaat uit een aantal ambitieuze amateurs die door middel van verrassende arrangementen popmuziek ten gehore brengen, a cappella of met pianobegeleiding. Door veel aandacht te besteden aan stemvorming en samenklank streven we ernaar om het beste uit onszelf en uit de groep te halen. Daarnaast werken we ook aan uitstraling en het overbrengen van emotie.

Momenteel bestaat de groep uit negen enthousiaste leden en hebben we plek voor nieuwe leden;

Ben jij een bas, tenor of een hoge alt en houd jij van zingen én gezelligheid?
- Ben je ambitieus en expressief?
- Heb je een goede stem en ben je ritmisch sterk?
- Ben je niet bang voor een uitdaging?
- Wil je deel uitmaken van een heel fijne en gezellige vocal group?

Kom dan naar onze open repetitie 18 mei, die speciaal voor deze gelegenheid, gehouden wordt aan de Steltsestraat 4 te Lent (gemeente Nijmegen).

Aanvang: 20:15 uur. Fijn als je je even aanmeldt via 06 51832887 of info@vgzizo.nl.

Oproep aan sport- en culturele aanbieders om zich aan te melden Sjors Sportief & Sjors Creatief in Lingewaard

LINGEWAARD - Sjors Sportief en Creatief Lingewaard heeft in dit schooljaar tot nu toe al 943 basisschoolkinderen kennis laten maken met diverse sportieve en culturele activiteiten binnen onze gemeente. In dit leuke project krijgen de kinderen de kans op een laagdrempelige wijze kennis te maken met naschoolse activiteiten binnen de gemeente. Alle aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun activiteit te promoten in het Sjorsboekje. Ook in het nieuwe schooljaar gaan we verder met Sjors Sportief en Creatief in Lingewaard en nieuw is dat de kinderen uit groep 1 en 2 ook mee kunnen doen.

De kinderen uit het basisonderwijs mogen het hele schooljaar één of meerdere sport(en) of cultuurvorm(en) uitkiezen. Zij volgen enkele introductielessen bij een aanbieder naar keuze.

Meld uw sport- of cultuurcursus ook aan!
Wilt u als sport- of cultuurorganisatie uw deuren openstellen en kinderen de kans geven kennis te maken met uw aanbod? Doe dan mee met Sjors Sportief en Creatief en meldt uw cursus vanaf vandaag aan op www.sportstimuleringnederland.nl.

De start in oktober vindt plaats in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard.

Lingewaard sluit discussie over motoren op dijken af

Er is onvoldoende juridische basis om motoren op grond van de wegenverkeerswetgeving aan te pakken. (foto Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD – Terugdringen van sluipverkeer op de dijk tussen Angeren en Huissen, de gehele dijk een maximumsnelheid van 60 km per uur en motorrijders aan de hand van infoborden hun rijgedrag te laten verbeteren. Met deze maatregelen denkt het college een antwoord te hebben op de discussies over de verkeersonveiligheid op de Lingewaardse dijken. Dit voorstel komt aan de orde tijdens de Politieke Avond van 19 mei.

Het sluipverkeer wordt dit jaar geblokt door afsluiten van de Paddepoel in Angeren en de Everstraat in Huissen. De discussie over het dijkverkeer dateert van voor de gemeentelijke herindeling. De gemeente Bemmel sloot richting Lent de dijk af met een hek en fietssluis. Een dijkvak werd bij de bebouwde kom betrokken. Volgens het huidige college was het laatste een onwettig besluit en kan daarom niet in de rest van Lingewaard worden toegepast.

De dijkwegen worden ingericht als een 60-km zone. Dit jaar in Gendt. In 2017 staat het dijkvak Gendt - Bemmel op het programma. In 2018 wordt het project afgerond met het dijkvak Krakkedel – Rijnstraat Doornenburg.

Het college is er geen van voorstander om motoren van de dijken te weren. Toch bezorgen motoren fietsers, wandelaars en dijkbewoners een verkeersonveilig gevoel. Dit gevoel kan volgens het college niet met feiten worden aangetoond. Er is onvoldoende juridische basis om motoren op grond van de wegenverkeerswetgeving aan te pakken. Ook de politie adviseert negatief om motoren op de dijken te weren. Op strategische plaatsen komen op de dijk infoborden om motorrijders op te roepen rustig aan te rijden.

Dag voor Mantelzorgers Lingewaard

LINGEWAARD - Bent u mantelzorger voor uw partner, ouder, kind of buur en zorgt u meer dan acht uur per week? Wilt u deze dagelijkse zorg even doorbreken door in een ontspannen omgeving te zijn?

Kom dan naar de speciale Waarderingsdag voor Mantelzorgers. Beleef deze dag met andere mantelzorgers. Op vrijdag 20 mei van 10.00- 15.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur). In De Veldschuur, Sportlaan 1m, Bemmel.

Programma

De dag start met een lezing door Louis Dolmans, oprichter van de Stichting Doornik Natuurakkers met informatie over het gebied en de vogels die er voorkomen. Daarna is er de mogelijkheid om een wandeling te maken in het gebied onder leiding van gidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Voor mensen die minder mobiel zijn, is er een rondleiding in de schooltuin met een lezing over bijen. Rond 13.30 uur wordt er een gezamenlijke buiten picknicklunch verzorgd door leerlingen van het PRO college Bemmel.

Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met Meldpunt SWL telefoon 088 2552555 of via e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Neemt u deel aan de wandelingen, zorg dan voor gepaste kleding. De wandelingen gaan altijd door ook bij regen. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Lingewaard en de STMGZ.

Aardappelkoek eten voor KBO-leden

HUISSEN - Bij Mea Vota, Boskoop Glorie 33 is 17 juni voor de leden van de KBO afdeling Huissen een bijeenkomst met aardappelkoekjes eten, deze worden persoonlijk gebakken door het bestuur.

Ontvangst is om 13.30 uur koffie/thee; 17.00 uur is het einde van deze middag (voor wie dat wilt, bezichtigen museum). Twee consumpties, kosten 10.00 euro. U kunt zich opgeven tot 10 juni. Aanmelden en betalen bij: Corry Huisman, Wilgenstraat 4: 026 3254762. Er is plaats voor 50 personen.

Fietsen met KBO Huissen

HUISSEN - "Vandaag 19 april met 24 deelnemers gefietst naar Westervoort. Het was niet warm, maar wel droog!"

"Het was erg gezellig bij de koffie met appelgebak. Dinsdag 17 mei gaan we weer fietsen. Deze fietstocht is ongeveer 32 km."

Volgende data:

Dinsdag: 21 juni

Dinsdag: 19 juli

Dinsdag: 16 augustus

Dinsdag: 20 september

We fietsen tussen de 25 en 35 km.

Kinderdorp Doornenburg

Foto: Doornenburgonline

DOORNENBURG - StiKiDo organiseert in week 34 van 22 tot en met 26 augustus het kinderdorp in Doornenburg.

Wat het thema zal worden dit jaar, zal vlak voor de start van de zomervakantie bekend gemaakt worden. Meer informatie volgt dan ook.

Pinksterdienst protestanten in Bemmel

BEMMEL- Op eerste Pinksterdag, zondag 15 mei wordt er om 10.00 uur een dienst gehouden in de kerk van de protestantse gemeente Bemmel aan het Oude Kerkhof 13.

Voorganger in deze dienst is ds. J.W. Wind uit Westervoort. "Wij vieren met pinksteren de gave van de Heilige Geest. Aan deze dienst wordt verder muzikale medewerking verleend door koor Nieuw Leven uit Slijk-Ewijk onder leiding van dirigent Arie Moll. Het belooft daarmee een mooie en feestelijke dienst te worden. U bent welkom!"

Zonnebloemloten afdeling Angeren

ANGEREN – In de week van 16 tot en met 20 mei gaan de lotenverkopers van de Zonnebloem Angeren weer op pad om Zonnebloemloten te verkopen. In deze week zijn er geen landelijke huis-aan-huiscollectes.

Ieder jaar weer gaan de lotenverkopers in Angeren langs de deuren om duizend loten te verkopen. De opbrengst van de loten maakt het mogelijk om voor mensen met een fysieke beperking jaarlijks een vijftal leuke activiteiten te organiseren.

Stel de lotenverkopers niet teleur, koop loten en gun zieken en gehandicapten deze activiteiten. De loten kosten twee euro. De trekking is op maandag 24 oktober. De uitslag van de Nationale Zonnebloemloterij zal in Hét Gemeente Nieuws worden gepubliceerd.

7 / 24

Koppelwedstrijd Sint-Petrus samen met de stichting 5 mei

HUISSEN - Vandaag 5 mei onder heerlijke omstandigheden, zon, mooie waterstand 10,30 en een matig zuid oosten windje.

Liefst 24 koppels hadden zich opgegeven voor deze wedstrijd. Nadat ieder een nummertje had geloot, gingen er velen met een blij gezicht naar het water. Plei, veer en het tussentuk was door velen de gewezen plek om een visje te verschalken.

Ze kwamen bedrogen uit, de eerste 6 prijzen van 1 ten met 6 kwamen boven de oven vandaan in Doornenburg.

Hieronder de uitslag.

1 Tonnie en Arnold de Haas 11.740 gram Krib 20.

2 Cor Remie en Wim Verhoeven 11.300 gram Krib 25.

3 Menno Albouts en Bert van Vorselen 10.800 gram Krib 26.

4 Jan en Teunie Peters 9.530 gram Krib 19.

5 Dennis Muller en Joop van Roijen 8.970 gram Krib 18.

14. Gert Bakker en Adrie Schuurmans.

Bemmel knokt zich naar gelijkspel tegen koploper

BEMMEL - De tennissers van Bemmel hebben gisteren goede zaken gedaan voor handhaving in de eerste klasse. Tegen koploper Alkmaar werden de punten gedeeld: 4-4.


Na de vier enkelwedstrijden was de stand gelijk. Shanna de Cortie won in drie sets van Elise Tamaela (voormalig nummer 129 van de wereld). De van een blessure teruggekeerde Marjolein Kamphuis verloor in twee sets. Stefan Nab zorgde weer voor een voorsprong, door zijn enkelwedstrijd overtuigend in twee sets te winnen. Luuk Kool zette Bemmel bijna op een 3-1 voorsprong, maar hij verloor in drie sets.
Marjolein Kamphuis en Shanna de Cortie kwamen te kort in hun damesdubbel. En omdat Nick van Boxtel en Stefan Nab de herendubbel verloren, startte Alkmaar met een 2-4 voorsprong aan de laatste twee mixwedstrijden.
Marjolein Kamphuis en Nick van Boxtel wonnen als eerste hun mixwedstrijd en verkleinden zo de achterstand naar 3-4. Shanna de Cortie en Luuk Kool stevenden af op een nederlaag in hun wedstrijd. Maar na een knappe comeback dwongen zij na een 3-6 2-5 achterstand toch nog een beslissende supertiebreak af. Daarin waren ze met 10-6 te sterk. Door het knappe gelijkspel neemt Bemmel verder afstand van de onderste twee degradatieplaatsen.

Bemmel 2 herstelt zich in dubbels. Het tweede mixteam van Bemmel beleefde een slechte start tegen Seven Aeren uit Zevenaar. Op het Bemmelse kunstgras verloren Jill Jansen, Dyon Schmidt, Marc van Hoogstraten en Biko Schermer hun enkelwedstrijd allemaal in drie sets. Ook de herendubbel van Marco van Bronswijk en Rob Hendriks werd pas in drie sets beslist in Zevenaars voordeel, dit betekende een 0-5 tussenstand. Omdat Bemmel 2 de laatste drie wedstrijden won, eindigde de wedstrijd in een 3-5 nederlaag. Jill Jansen en Floortje Voets wonnen hun damesdubbel en de mixkoppels Jill Jansen en Marc van Hoogstraten en Dyon Schmidt en Rob Hendriks stapten ook als winnaar van de baan.
Bemmel 2 is nog niet zeker van lijfsbehoud in de derde klasse. Over twee weken volgt een belangrijke wedstrijd als concurrent Slow op bezoek komt.

Bemmel 3 tegen Duiven 4-4 en Bemmel 4 tegen Rapiditas 2-6.

Column

Zwartwit

Mijn eerste professionele foto heb ik gemaakt met de spiegelreflexcamera Pentax. Het fotorolletje moest met een hendel worden doorgedraaid. Automatische belichting en scherpstellen waren er niet bij. Met 36 klikken was het rolletje vol. Het analoge tijdperk sloot ik af met zwaargewicht Nikon F5. Ontwikkelen van negatieven deed ik zelf. Mijn kinderen kunnen zich dat nog herinneren. De voetbalopnames op zondag werden tijdens het eten aan tafel ontwikkeld. Om de 2 minuten 10 keer rollen. En de foto's moesten ook nog worden afgedrukt. De druk was behoorlijk, want de sportredactie van de Arnhemse Courant zat 's avonds voor achten al met smart op mijn zwartwit foto's te wachten.

Ik wil die periode niet romantiseren. Foto's afdrukken in de naar chemicaliën stinkende donkere kamer is gelukkig verleden tijd. De krachtige zwartwit fotografie blijf ik trouw. Op groetenuitgendt.eu maak ik soms die keuze. Zoals bij de Dodenherdenking in Gendt. Een vader en 2 kinderen volgen de herdenking. De vader met een licht stoppelbaardje kijkt ernstig, het jongetje star vooruit en het kleine meisje trekt de lippen naar binnen. De kleurrijke bloem die ze vasthouden valt nauwelijks op. Zwartwit maakt het beeld nog krachtiger. Alsof ze de klote oorlog op hun netvlies hebben staan. Mijn analoge Nikon heeft veel vastgelegd. Van heftige ongevallen tot stevige branden. Vechtende voetbalsupporters en krakersrellen. Van een bedaard optreden van Eddy Christiani in een Velps bejaardenhuis, tot Tina Turner met stevige tepels op een popfestival in Nijmegen. Burgemeesters in alle varianten. De no-nonsense en integere burgemeester Ine Dales van Nijmegen tot de mediageile burgemeester Rob Persoon van Huissen die vriendjespolitiek tot kunst had verheven. Wethouders, raadsleden, alles in krachtig zwartwit. Raadslid Lianne Duiven van GroenLinks heeft gemeentesecretaris Jan Wijnia benaderd. Zij is er het mee niet eens dat een gordijn op het gemeentehuis soms wordt dichtgeschoven. Alles moet volgens haar transparant. Stevige politiek. Open het gordijn. Ik maak een foto van raadslid Duiven voortaan in krachtig zwartwit.
Sjaak

Gratis rollatorcheck in Liduina Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 19 mei van 14.30 tot 16.30 uur organiseert RijnWaal Zorggroep in Wooncentrum Liduina Bemmel een gratis rollatorcheck. De rollatorcheck wordt uitgevoerd door ervaren monteurs.

Het gebruik van de rollator is in onze maatschappij niet meer weg te denken. Vooral veel ouderen hebben hier baat bij. De rollator wordt dan ook veelvuldig en intensief gebruikt. Het is daarom uiterst belangrijk dat de rollator naar behoren functioneert. Voor het gemak, maar bovenal voor de veiligheid. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan de remmen, de handvaten of de banden.

Heeft u een rollator en wilt u dat deze eens goed nagekeken wordt door experts, kom dan naar de rollatorcheck. De rollatorcheck wordt gehouden in de recreatiezaal van Liduina, Gouden Appel 120. Namens RijnWaal Zorggroep heten we u welkom!

In een Oogopslag

woensdag 11 mei
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 14 mei
13.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke Doopviering met Pastoor Peters en Kinderkoor Spetters
15.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke Doopviering met Pastoor Peters

zaterdag 14 mei PINKSTERWEEKEND
2e Collecten
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

zondag 15 mei Hoogfeest van PINKSTEREN
2e Collecten
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor De Levensbron

maandag 16 mei 2e PINKSTERDAG
2e collecten
10.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor Schuttersviering

woensdag 18 mei
09.30 u. HH. Martelaren van Gorcum, Eucharistievering met Pastoor Peters

Veel dromen in vervulling in Lingewaard

LINGEWAARD - Oranje Fonds Collecte start maandag 2 mei. In Lingewaard collecteren allerlei organisaties in de eerst week van mei voor de Oranje Fonds Collecte. Deze organisaties ontvangen de helft van hun opbrengst zelf en laten daarmee allerlei kleine maar belangrijke dromen in vervulling gaan.

Ruim een derde van de organisaties zegt iets extra's te willen doen voor hun cliënten, bezoekers of vrijwilligers zoals een dagje uit of gezellige middag. De andere helft van de opbrengst besteedt het Oranje Fonds aan initiatieven in de provincie Gelderland die zorgen voor meer contact tussen mensen en een fijnere buurt. Zo wordt 100% besteed, uniek in Nederland!

Na het succes van vorig jaar, organiseert het Oranje Fonds voor de tweede keer een landelijke collecte. Voor kleine lokale (buurt)organisaties is het een uitkomst. Zij hoeven zelf geen vergunning, bussen en andere kostbare zaken te regelen en kunnen zich concentreren op het collecteren. Het is uniek in Nederland dat de volledige opbrengst wordt besteed aan kleine dromen van organisaties die een belangrijke rol spelen in de buurt of het dorp. Met de opbrengst kan een buurtmoestuin bijvoorbeeld gereedschap en een mooie picknicktafel kopen. Dat lijkt niet veel maar de buurt heeft daar nog jaren plezier van!

Verschillende soorten organisaties doen mee met de Oranje Fonds Collecte. Zo richt 20% zich op de buurt (bijvoorbeeld een moestuin, buurthuis of wijkvereniging), 12% is sportvereniging, 9% een zorginstelling en 8% van de organisaties ondersteunt mensen in geldnood. Het geld is bedoeld voor allerlei grot een kleine dromen. Ze willen iets extra's doen voor de doelgroep (34%), nieuwe goederen aanschaffen zoals een beamer of tuingereedschap (19%), kosten dekken (18%), de accommodatie opknappen (12%) of iets anders doen dat bijdraagt aan de organisatie (17%).

Het Oranje Fonds steunt grote en kleine organisaties in het hele land en heeft tot doel om het contact te bevorderen tussen verschillende groepen mensen. Het Fonds is bekend van onder andere NLdoet, Burendag en de Appeltjes van Oranje. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Fonds.

Van Kerk naar Theater aan de Markt 15

Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - Arbeid adelt: Fred Rutgers is de naam en in '50, een heel goed bouwjaar, op de Kleine Eker geboren én getogen, want ik ben nooit verhuisd. Met vrouw Hannie (Fred zit nooit stil), Sebastiaan 24 en Melissa 20 deel ik nog steeds de boerderij op de Plak, met 2 Appenzellers, 2 eigen paarden -een Franse draver en een driekwart volbloed- 2 pensionpaarden -een Andalusiër en een met veel Gronings bloed- 1 kat, een stuk of 5 –6 kippen en 1 tamme valkparkiet en zeker 20 nestelende boerenzwaluwen op de deel en in de stallen, is de bevolking in zijn geheel. En dat alles zelfvoorzienend: groente, fruit en sappen, zaaien, maaien, schudden, kitsen, hooien en wat er over blijft gaat naar de buurt en familie.

De Eker is een Duitse oppervlaktemaat en vroeger werd hier tabak verbouwd, de glooiing is in het weiland nog terug te vinden. Ik heb nog bladeren van toen in een munitietrommel en die ruiken nog steeds naar tabak. Ik ben de vierde generatie Rutgers op De Kleine Eker en volgens de Historisch Kring gaat de beschrijving ervan terug tot 1828.

"40 jaar heb ik voor de Tul gewerkt als allround monteur. Hans van 't Hullenaar is de enige baas die ik gehad heb, buiten mijn vader op de boerderij. Grote en Kleine Frits hebben mij gevraagd voor de kerk, ik ben gewoon handig (onnoemelijk grote expertise red.) en ik vind het hartstikke mooi en gezellig onder mekaar. Thuis heb ik ook werk zat en dat moet ook doorgaan, evenals de klusjes in de buurt zoals lekkages."

?Motorrijden, prutsen in de schuur en samen klussen met 't 7e zijn mijn hobby's. En ik houd bij of er onderhoud nodig is aan het Mariakapelletje, dat we met het team hebben opgeknapt.?

Groot internationaal voetbaltoernooi bij RKHVV

HUISSEN - RKHVV uit Huissen, Arnhemia en ESA uit Arnhem organiseren in samenwerking met de stichting Euro-sportring tijdens de Pinksterdagen de vijfde editie van het internationale voetbaltoernooi de Arnhem Cup.

De stichting Euro-sportring organiseert meer dan 110 toernooien in 13 landen. Euro-sportring zorgt voor de huisvesting, eten en begeleiding van de teams en Arnhemia/ESA/RKHVV organiseren het voetbal gedeelte.

De Euro-sportringorganisatie maakt het mogelijk dat jeugdspelers van amateurclubs internationaal voetbal kunnen spelen tegen leeftijdsgenoten.

Spelen tegen teams uit allerlei Europese landen is daardoor niet alleen weggelegd voor topclubs en de allerbeste spelers, maar ook voor jeugdspelers op amateurniveau waarbij spelplezier, respect en sportiviteit voorop staan.

Het aantal deelnemende teams is dit jaar gestegen tot 148 teams, vorig jaar waren dit er nog 120. Naast 136 jeugdteams doen er voor het eerst ook 12 dames teams mee. De 2.500 deelnemers en hun begeleiders komen naast Nederland uit België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken. Aan het jeugdtoernooi doen zowel jongens als meisjes teams mee.

Vrijdagmiddag komen de teams naar Arnhem en is de officiële opening om 19:30 uur door de Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink op het sportpark van ESA. Op zaterdag 14 en zondag 15 mei zijn de wedstrijden bij de 3 verenigingen van 9 uur ’s morgens tot 5 uur ’s middags.

Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen, de toegang is gratis.

Tweede lustrum Lingewaards dictee

BEMMEL - Rotaryclub Lingewaard-Bemmel organiseert op vrijdag 3 juni voor de tiende maal het Lingewaards dictee in OBC De Essenpas in Bemmel. Wethouder Helga Witjes zal het dictee voorlezen. De opbrengst van dit dictee komt ten goede aan het midwinterdiner voor alleenstaande ouderen in de gemeente Lingewaard.

Wil je weten hoe het gesteld is met je kennis van de Nederlandse taal? Doe dan mee voor het goede doel. Meld je aan op www.lingewaardsdictee.nl.

Programma
Het programma start om 19.00 uur. Rond 21.30 is de prijsuitreiking onder het genot van een hapje en een drankje. U kunt inschrijven per team van vier personen. De teams strijden om de ‘Lingewaards-dicteetrofee’. Voorzitter Jan de Bruin: "Ik hoop dat we dit jaar een recordaantal deelnemers hebben en dat veel sportclubs, verenigingen, bedrijven en inwoners van Lingewaard deelnemen."

Er zijn twee opties: inschrijven als particulier team, kosten 35 euro plus 30 eurocent per gemaakte fout per teamlid of inschrijven als bedrijfsteam, kosten 250 euro inclusief afkoop van alle gemaakte fouten. Voor bedrijven is er de mogelijkheid het dictee te sponsoren zonder deel te nemen. Kijk op www.lingewaardsdictee.nl onder de tab aanmelden/sponsoring.

Leerlingen van het OBC zullen onder begeleiding van hun docent Nederlands het dictee nakijken. In de tussentijd geeft Pierre Cuypers, voormalig docent aan het OBC, tekst en uitleg over de juiste schrijfwijze.

Foto: Deelnemers Lingewaards dictee 2015 in actie. Fotograaf: Clemens Hendriksen

Verloting Lentefeest

1e prijs 100,00 is gevallen op lotnummer 00234

2e prijs 50,00 is gevallen op lotnummer 00590

Prijzen van 10,00 zijn gevallen op de lotnummers:

00048, 00209, 00307, 00314, 00333,

00343, 00653, 00654, 00670, 00992.

Een extra prijs een single-cd, beschikbaar gesteld door de zanger Hugo Peters, is gevallen op lotnummer 00257.

(Onder voorbehoud van zet en/of drukfouten)

Prijswinnaars kunnen contact opnemen voor het innen van hun prijs met

Paul Aaldering, telefoon 06 46189059.

ICT Helpdesk nu ook telefonisch bereikbaar

LINGEWAARD - De ICT Helpdesk heeft menig inwoner uit Lingewaard al uit de brand geholpen. De ICT vrijwilligers geven gratis uitleg en advies over computers/laptops, tablets of Smartphones. Ook kunnen zij kleine reparaties uitvoeren.

Sinds kort is deze helpdesk ook telefonisch te bereiken via 088 2552570. Van maandag tot en met donderdag van 10.00 – 12.00 uur en van 18.30 tot 20.30 uur kunt u bellen.

Wilt u toch liever langskomen, dan bent u natuurlijk welkom! Tijdens onderstaande inloopuren kunt u zonder afspraak met uw vraag terecht bij de vrijwilligers.

Maandag (even weken) van 13.00 – 15.00 uur: ParticipatiePunt Haalderen, Kolkweg 5a (De Tichel).

Dinsdag van 16.00 - 17.30 uur: tijdens Open Eetcafé Bemmel Hofstede - de Hoefslag 28.

Woensdag van 10.00 - 12.00 uur: ParticipatiePunt Gendt, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4

Vrijdag (oneven weken) van 10.00 – 12.00 uur: ParticipatiePunt Doornenburg, Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3.

Gratis TOP-bioscoopstoelen

BEMMEL - TOP heeft het culturele seizoen in De Kinkel afgesloten en verhuist na de zomer naar de nieuwe Theaterkerk in Bemmel.

Deze theaterkerk krijgt een gloednieuwe tribune die inschuifbaar wordt. TOP heeft daarom haar eigen bioscoopstoelen niet meer nodig. Dat zijn er 50 in totaal, tien sets van 5 stoelen in de bekende rode kleur.

Alle stoelen zijn gratis af te halen op donderdag 12 mei van 10.00 tot 16.00 uur. Adres: cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat in Bemmel. Melden bij Harry.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

HSV De Karper Jeugd

BEMMEL - Op woensdag 20 april was het dan zover. Na vier theorieavonden, waarbij de cursisten van alles hebben geleerd over de leefwijze van de vissen, waterplanten, waterdiertjes en natuurlijk werd er een hengel compleet met tuig in orde gemaakt.

Tijd om al het geleerde in de praktijk te gaan brengen in het groene hart van Bemmel. Nadat de stekken geloot waren hebben alle kinderen hun plekje opgezocht. De hengels werden opgetuigd en na het startsignaal werd er fanatiek begonnen met vissen. Het weer was geweldig goed om te vissen, maar helaas dachten de vissen daar anders over.
Door de nog koude nachten was de vis nog niet heel erg actief, wat veel geduld vergde bij de vissertjes. Gelukkig werd er hier en daar toch nog wel een visje gevangen wat de avond helemaal goed maakte.
Na de wedstrijd was het tijd voor de diplomauitreiking en alle dertien deelnemers waren geslaagd. Wij zijn dierenspeciaalzaak De Bok dankbaar voor de sponsoring van de benodigde visspullen, waardoor alle kinderen met een complete hengel en tuigje naar huis konden.
Vanaf 3 mei zijn we weer gestart met een serie koningswedstrijden in het groene hart van Bemmel.

Koe Rusty wint verkiezing Miss Over-Betuwe

Eastland Rusty wordt onder toeziend oog van de cameraman en publiek gepresenteerd aan de jury

BETUWE - De mooiste koe van de Over-Betuwe luistert naar de naam Eastland Rusty 906. De twee jaar oude Rusty won recent de prestigieuze verkiezing Miss Over-Betuwe tijdens een videokeuring. De fokclub Over-Betuwe organiseerde de verkiezing voor de achtste keer.

Vincent Oosterink en Jan Stinnissen uit Angeren zijn de gelukkige eigenaren van Rusty. Zij toonden de jonge koe voor het oog van een deskundige jury terwijl er tegelijkertijd professionele camerabeelden werden gemaakt. De uiteindelijke winnaar is tijdens het tonen van de film aan alle deelnemers bekendgemaakt.

‘Rusty heeft gewonnen omdat het een jonge koe is die alles in zich heeft om gezond oud te worden’, zo verklaarde jurylid Henk Buijs. De jury plaatste bij de jonge koeien de koe Het Meer 7625 van de familie Giessen uit Angeren op de tweede plaats. De familie Giessen had nog meer succes en won het kampioenschap bij de oudere koeien met hun zes jaar oude koe Botermeer 198. De reservetitel was er voor de roodbonte koe Nieuwe 109 van de familie Vermeulen uit Huissen.

Ook de jeugd liet dit jaar van zich spreken door een aantal kalfjes te tonen aan de jury. Zo presenteerden de zusjes Fenna, Sara en Noor Oosterink uit Angeren vol trots hun kalfjes. De hoofdprijs was echter voor Jelle Blom uit Driel, die zijn donkerbruine kalf het beste showde.

Jurylid Henk Buijs prees de inzet van de kinderen en beloonde de jeugdige Roy Cheizoo nog met een aanmoedigingsprijs. ‘Je ziet dat er veel tijd en energie is gestoken om de dieren zo mooi mogelijk te presenteren. Iedereen draagt bij om deze keuring van de mooiste koeien van de Over-Betuwe tot en succes te maken.

Platform Gendt 12 mei

GENDT – Het inloopspreekuur en vergadering bij Platform Gendt is donderdag 12 mei van 19.00 tot 19.50 uur.

Deze worden gehouden in het SKC. De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. Het inloopspreekuur en platform vergadering is de tweede donderdag van deze maand. Iedereen is welkom; men kan zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur.

Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en doorgestuurd naar de Gemeente.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 326011.

Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard, dan kunt u de - vernieuwde - Gezamenlijke Websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt.

Zondag 15 mei Giro Unico

REGIO - Op zondag 15 mei wordt het wielerevenement Giro Unico georganiseerd voor mensen met een beperking. Met dit evenement, waar diverse aangepaste sporten aan deelnemen, wil de organisatie een blijvende impuls geven aan het aangepast sporten in de regio Nijmegen. De organisatie mikt op een jaarlijks wielerevenement om mensen met een beperking te stimuleren om meer te bewegen.

Voor de regio Nijmegen is 2016 een jaar met een aantal bijzondere sportieve gebeurtenissen. Zo verwelkomt de regio op 1, 2 en 3 juli dit jaar ruim 2500 sporters met een verstandelijke beperking tijdens de Special Olympics Nationale Spelen (SONS 2016). Naast deze bijzondere Spelen, kleurt de regio in mei dit jaar roze voor de Giro d' Italia.

De Giro Unico bestaat uit verschillende activiteiten. Op zondag 15 mei 2016 vinden op de Waalkade, voor het casino, de Racerunners Race en de Slow Bike Battle plaats. De Racerunners Race is een speciale fiets- en/of rolstoelwedstrijd over 300, 600 of 900 meter voor mensen met een beperking. De Slow Bike Battle is een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking waarbij ze zo langzaam mogelijk een parcours moeten afleggen zonder dat zij met hun voeten de grond raken. Daarnaast is er deze zondag in het Hunnerpark een Dikke Banden Race voor kinderen uit het (speciaal) onderwijs. In verschillende leeftijdscategorieën proberen kinderen zo snel mogelijk over het parcours te fietsen. De Alinkers, deelnemers met een loopfiets, zijn aanwezig bij alle activiteiten. De Alinkertocht doet alle bovenstaande activiteiten aan en start bij het Radboud Sportcentrum, de tocht is geschikt voor mensen met een Alinker.

Speciale sporters krijgen de mogelijkheid om de 40km en 75km van de Ronde van Nijmegen af te leggen. De X-toppers van Pluryn en de handbikers van de Maartenskliniek behoren tot de deelnemers. Naast de speciale sporters verwelkomt de organisatie van de Giro Unico ook twee topsporters die later dit jaar naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro gaan. Dit zijn voorrijdster Linda van Vliet en visueel beperkte tandemrijdster Joleen Hakker. Inschrijven kan via: http://rondevannijmegen.nl/giro/bambini_unico.

Herinneringen ophalen en opschrijven op De Minkhof

BEMMEL - Naarmate je ouder wordt, worden herinneringen steeds belangrijker. Herinneringen ophalen is heilzaam, het verbindt, “weet je nog toen …. “, en het is leuk om te doen.

Schrijfdocente Marijke de Kruijff, bekend van de Verhalentafel op De Minkhof en de cursus ‘Schrijven over je leven’, neemt u mee terug in de tijd. Onder haar begeleiding gaat u terug naar verschillende periodes in uw leven. U leert hoe u uw herinneringen kunt opschrijven. De verhalen die daardoor ontstaan worden aan elkaar voorgelezen. Schrijfervaring is niet nodig en het gaat niet om spelling of grammatica.

Nieuwsgierig geworden? Meldt u dan aan voor de korte cursus Kennismaken met Schrijven over je leven in juni (4, 10, 17 en 24 juni).

Plaats: De Minkhof; tijd: 13.30 tot 16.00 uur; kosten: 16 euro.

Aanmelden kunt u door een email te sturen naar coordinator@minkhof.nl of door te bellen naar 0481 357185 (alleen op woensdag en vrijdag). Er worden maximaal acht deelnemers toegelaten.

Bemmel Zingt...

BEMMEL - Op zondag 3 juli vindt van 11.00 tot 17.30 uur in het centrum van Bemmel met het thema 'Bemmel Zingt' weer een gezellig evenement plaats. De organisatoren van het Smartlappenfestival (SLK-Lingewaard) en de Ondernemersvereniging Bemmel (OVB) hebben hiervoor de handen ineen geslagen.

Naast het Smartlappen-festival met 14 koren en de Koop(jes)zondag wordt er een gezellige rommelmarkt gehouden. Geïnteresseerde hobbyisten kunnen voor 25,- een kraam huren.
Inschrijven hiervoor tegen contante betaling kan t/m zaterdag 18 juni bij:
Hema, Bemmel Markt 11 in Bemmel rn Buiting Schoenen, Dorpsstraat 25, Bemmel

Bemmel Zingt wordt mede mogelijk gemaakt door café De Roskam, Café 61 en café 't Hertenkamp.

Hengelsportvereniging Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Op tweede pinksterdag wordt de derde wedstrijd voor het Koningschap gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij Rijnzicht en vissen van 8.00 tot 11.30 uur.

Sporten in de buurt met leeftijdsgenoten!

LINGEWAARD - Bent u op zoek naar een nieuwe mogelijkheid om te werken aan een gezonde leefstijl? Bent u rond de 50 jaar of ouder? Ook als u weinig tijd heeft, kunt u meedoen met de beweeggroepen die mensen met diverse sportniveaus met elkaar verbindt.


In Gendt en in Huissen zijn beweeggroepen gestart om inwoners op een leuke en laagdrempelige manier in beweging te krijgen. Sporten is voor iedereen belangrijk en daarom investeert Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen Huissen en Stichting Welzijn Ouderen Gendt in de opbouw van nieuwe sportmogelijkheden. De beweeggroepen in Gendt en Huissen zijn opgebouwd vanuit een methodiek genaamd Groninger Actief Leven Model (Galm).

Galm is kortgezegd een methode waardoor sporten en bewegen toegankelijk is voor mensen die nu weinig tot niet sporten. Bij Galm is er altijd deskundige begeleiding aanwezig die de deelnemers laat ervaren dat bewegen leuk is. In de beweeggroep beweeg je met leeftijdsgenoten en doe je iedere week een andere beweegactiviteit. De activiteiten variëren van balvaardigheid tot gymnastiek, van bewegen op muziek tot yoga. De begeleiding houdt de verschillende niveaus van de deelnemers uit de groep in de gaten en zorgt dat iedereen mee kan op zijn/haar niveau.

In Huissen is er een groep op woensdagavond van 18:00-19:00 en op donderdagavond 19:00-20:00 in de gymzaal van basisschool De Sterrenbos. In Gendt is op dinsdagochtend de mogelijkheid om te bewegen in de gymzaal tussen basisschool De Vonkelmorgen en Tichelaar aan de Nijmeegsestraat, van 09:00-10:00. Er zijn nog andere opties maar neem hiervoor contact met ons op!

De kosten voor tien lessen zijn 35,-. Lijkt het u leuk om eens mee doen? Meld u dan aan via 06 10127946 voor Huissen of 06 13448655 voor Gendt.

De Galmbeweeggroepen worden mede mogelijk gemaakt door de subsidie van ZonMw.

Cursus 'Kennismaken met de Honingbij'

ELST - Meer weten van de intrigerende wereld van de honingbijen? Kom naar de kennismakingscursus op dinsdagen 31 mei en 14 juni van 19.30-21.30 uur bij Landerij De Park, De Park 12 in Elst.

In 2015 is er hard gewerkt aan De Bijenstal op Landerij De Park. De bijenvolken zijn inmiddels gearriveerd. Leuk om er meer van te weten te komen! Dat kan bij de cursus ‘Maak kennis met de Honingbij!’
In twee avonden leert u hoe de bijen leven, wat hun belangrijke betekenis is voor de natuur en hoe de imkerij in zijn werk gaat. Na de theorie-avonden gaat u in kleine groepen op middagexcursie naar een imker in de omgeving. Deze excursie vindt in onderling overleg plaats tussen 14 juni en 9 juli. (Voor de goede orde: Dit is geen opleiding tot imker!)

De cursus wordt verzorgd door Adriaan van Egmond van de Imkersvereniging Oost-Betuwe.
De kosten bedragen 35,00 euro per persoon. Dit is inclusief begeleiding, handouts, excursie en certificaat. Consumpties en reiskosten zijn voor eigen rekening. Voor donateurs en vrijwilligers van Stichting Boerderij Lingezegen is de prijs 30,00. De opbrengst komt ten goede aan de imkersvereniging Oost-Betuwe en de ontwikkeling van Landerij De Park.

Aanmelden kan door voor 23 mei te mailen naar info@landerijdepark.nl onder vermelding van naam, emailadres en telefoonnummer en ‘deelname bijencursus’.

Tweede Zwanentocht en 37e avondvierdaagse in Huissen

HUISSEN - Op maandag 16 mei (tweede pinksterdag) wordt door wandelsportvereniging Nooit te Ver de tweede Zwanentocht gehouden.

De startplaats is bij het drumbandgebouw in de Jongstraat; de afstanden zijn 40 – 25 – 15 – 10 en 5 km. Start is vanaf 07.00 uur. Een mooie training voor de vierdaagse maar ook voor jong en oud die (gewoon) lekker buiten willen zijn.

De 37e avondvierdaagse is van 7 tot en met 10 juni. De afstanden zijn 5 en 10 km, de start is in hetdrumbandgebouw aan de Kardinaal de Jongstraat; de starttijden zijn van 18.30 tot 19.30 uur Op vrijdag kan men eerder starten in verband met het E.K.-voetbal.

Voorinschrijven is van 25 mei tot en met 5 juni bij de volgende adressen.

B. Knuiman, Praam 8, Huissen

Th. v. Lent, Doelenstraat 39, Huissen

H. de Winkel, Bernhardstraat 24, Huissen

C. Damen-Bles, Berkenstraat 61, Huissen

Er kan ook dinsdag 7 juni bij de start ingeschreven worden.

Oude bekenden in het bestuur Historische Kring Huessen

HUISSEN - Vorige maand heeft de Historische Kring Huessen een flinke wisseling in het bestuur doorgemaakt. Voorzitter Wilfried Derksen hield het na twee termijnen van vier jaar voor gezien. Voor de vacante positie meldde Emile Smit zich. Hij was al eerder voorzitter, namelijk van 1986 tot 2000. Verder trokken Erik Laurentzen, Frans Pauwelsen en Henk Eerden zich terug. Voor hen zijn er vooralsnog twee opvolgers, beiden ook oud-gedienden.

Jan Zweers werd vice-voorzitter, Ruud Vermaas secretaris. Het nieuwe bestuur wacht een zware taak. De gemeente Lingewaard wil haar onroerend goed afstoten en dat betekent, dat de Historische Kring het pand 'Hof van Hessen' in eigendom zal moeten verwerven, als zij het daar gevestigde Stadsmuseum wil voortzetten. Op donderdag 12 mei is er in De Buitenpoort een ledenraadpleging over de te volgen strategie.

Naast deze minder positieve ontwikkeling staat er dit jaar heel wat op de rol. Tot in de zomer is in de 'Hof van Hessen' de tentoonstelling \200 jaar Nederlands' te zien. Verder werkt de Kring mee aan meer activiteiten ter gelegenheid van het feit, dat de zogenoemde 'Kleefse enclaves' in 1816 Nederlands werden.

Op donderdag 2 juni vindt een lezing over de overdracht in Huissen plaats in De Buitenpoort om 20.00 uur. Bij de jaarlijkse nominatie van de Rabobank clubkasactie is de Historische Kring als vijfde geëindigd. Dat levert voor de Kringkas een mooi bedrag op. De Kring is een ieder dankbaar, die hieraan door zijn stem heeft bijgedragen.

Fysiotherapie centraal op OVG-themamiddag

GENDT - Op woensdagmiddag 18 mei staat bij de Gendtse Ouderenvereniging tijdens de themamiddag de fysiotherapie centraal. Deze middag die gepresenteerd wordt door fysiotherapie Wismans gaat met name in op het ouder worden en wat fysiotherapie daarbij kan betekenen.

Na het welkom volgt er 'n presentatie over de onderwerpen: 1 Ouder worden en nu? 2 Veel voorkomende klachten. 3 Fysiotherapie Wismans, wat doen wij? en specifieke aandacht voor de hersenen. Via interactieve demo's komen na de pauze de onderwerpen "wat doet spierkracht?" "Valpreventie en behendigheid"" en is er nog een interactieve quiz over fabels en feiten met betrekking tot bewegen, sport en voeding. Zoals gebruikelijk is er bij binnenkomst koffie met iets erbij en is er ook weer de traditionele verloting. Omdat het voor ouderen best wel interessante onderwerpen zijn, is de middag ook toegangkelijk voor niet-leden. Zij betalen bij binnenkomst inclusief de koffie 3 euro. Niet-leden graag vooraf even aanmelden. Aanmelden kan via nummer: 425450 De aanvang van deze themamiddag is 14.00 uur en vindt plaats in zaal Providentia.

Bemmelse Dweildag krijgt pop-up museum

BEMMEL - Op zondag 12 juni vindt de Bemmelse Dweildag voor de dertigste keer plaats. Om dit jubileum te vieren wordt tijdens de Dweildag in de tent op het Kinkelplein een pop-up museum ingericht. Hier zijn alle winnaars nog eens te bekijken en ziet u hoe het evenement in de afgelopen decennia veranderd is.

Heeft u nog iets liggen dat in dit pop-up museum thuis hoort? Denk hierbij aan foto’s, oude posters, (kranten)berichten, uitnodigingen, vlaggen of andere decoratie. Het bestuur van de Dweildag ontvangt het graag! Uiteraard krijgt u het na de Dweildag weer terug. Digitaal materiaal kan gemaild worden naar secretariaat@bemmelsedweildag.nl; fysiek materiaal kan worden afgegeven aan de Anna Vaecstraat 5 in Bemmel. Vermeld hierbij goed uw naam en contactgegevens.

Bemmel Zingt...

BEMMEL - Op zondag 3 juli vindt van 11.00 tot 17.30 uur in het centrum van Bemmel met het thema 'Bemmel Zingt' weer een gezellig evenement plaats. De organisatoren van het Smartlappenfestival (SLK-Lingewaard) en de Ondernemersvereniging Bemmel (OVB) hebben hiervoor de handen ineen geslagen.

Naast het Smartlappen-festival met 14 koren en de Koop(jes)zondag wordt er een gezellige rommelmarkt gehouden. Geïnteresseerde hobbyisten kunnen voor 25,- een kraam huren.
Inschrijven hiervoor tegen contante betaling kan t/m zaterdag 18 juni bij:
Hema, Bemmel Markt 11 in Bemmel rn Buiting Schoenen, Dorpsstraat 25, Bemmel

Bemmel Zingt wordt mede mogelijk gemaakt door café De Roskam, Café 61 en café 't Hertenkamp.

Hengelsportvereniging Lotus Vulgaris

Hengelsportvereniging Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Op tweede pinksterdag wordt de derde wedstrijd voor het Koningschap gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij Rijnzicht en vissen van 8.00 tot 11.30 uur.

Angerse Oldtimer Club bezoekt autobedrijf

DRIEL/ANGEREN - Zondag 1 mei was de jaarlijkse bloesemtocht van de Angerse Oldtimer Club. De club bestaat uit vele leden met een gezamenlijke passie.

Ze rijden op traktors, solexen, motoren, bromfietsen en auto's. De koffiepauze was bij autobedrijf Jan van Deelen in Driel. Het was een prachtig gezicht, toen ze aan kwamen rijden. Eerst kwamen de solexen gevolgd door de bromfietsen en motoren. De auto's volgden en als laatste de statige stoet traktoren.

De buren, familie IJkhout en constructiebedrijf C. Hermeling, hadden hun terrein ter beschikking gesteld voor het parkeren. Er was veel bekijks in en om de werkplaats van Jan van Deelen. Jan is groot liefhebber van auto's, van oldtimer tot de modernste uitvoering. Het was een geslaagd bezoek.

Uitslag HSV De Karper jeugd

LINGEWAARD - HSV De Karper Jeugd is op 3 mei weer gestart met een nieuwe serie viswedstrijden voor de jeugd. De eerste koningswedstrijd is inmiddels gevist. We hadden lekker weer om te vissen. De opkomst was niet heel erg groot, waarschijnlijk door de schoolvakantie.

De uitslag was: 1ste Sem Plönis 153 cm 2de Stijn Piels 40 cm 3de Raijen van Schaijk 37 cm 4de Lars Gertsen 35 cm 5de Lisa Zweers 29 cm 6de Scot Razing 0 cm 7de Jordy Jansen 0 cm Wil je ook graag een keer mee doen! Dat kan. We vissen op de dinsdag avonden van 18:30 tot 20:30 in het groene hart van Bemmel(bij het gemeentehuis) De loting vind plaats op het parkeerterein van het gemeentehuis om 18:00 bij de bekende witte bus. Inschrijfgeld bedraagt €2,- per wedstrijd en er is voor iedereen altijd een prijs na de wedstrijd. Om mee te mogen doen aan de wedstrijden is wel een lidmaatschap vereist van HSV De Karper. Lid word je al voor 6,- per jaar. Voor meer informatie kijk eens op www.hsvdekarper.mijnhengelsportvereniging.nl. Hier vind je het complete programma voor de jeugd. Opgeven kan bij Willy van den Brink 0481 464987 of Erwin Gertsen 06 39279525.

Open Atelier en Tuin

Foto: Koen van Driel

GENDT - Op tweede pinksterdag, 16 mei, kunt u van 12.00 tot 17.00 uur voor een inspirerende middag terecht in Gendt.

Atelier 13, waar Gendtse kunstenaars samenwerken, houdt dan open dag voor iedereen die van mooie dingen houdt. Gerard en Loes Bookelmann stellen hun huis en tuin open voor bezichtiging.

Wat is er te zien? Schilderijen, tekeningen, modellen (geboetseerd), geweven kunst, glas in lood en nog veel meer! U bent welkom op de Kruisstraat 13 in Gendt!

Inloopspreekuur Huissen-Centrum

HUISSEN - Het wijkplatform Huissen – Centrum vergadert op woensdagavond 18 mei.

Deze vindt plaats in de vergaderzaal aan de Langekerkstraat 12 in Huissen van 19.00 tot 19.30 uur. Bewoners, die in de wijken, Centrum, Mea Vota (Bloemstraat), Kempke, Looveer en Johannahoeve wonen en die op- en of aanmerkingen hebben uit hun wijk, zijn welkom op het spreekuur. Ook zijn wij geïnteresseerd in mensen die willen meedenken en of ideeën hebben, ook zij zijn welkom op het spreekuur. Meer informatie staat op www.huissencentrum.nl.

Reünie Scouting Dannenburcht 80 jaar

HUISSEN - In het jaar 2016 bestaat Scouting Dannenburcht uit Huissen (Stad) 80 jaar! Dit is voor de vereniging een mijlpaal om bij stil te staan. Gedurende het hele jaar zijn er activiteiten in het kader van dit jubileum, waaronder een reünie voor oud kaderleden op 9 juli.

Na een spetterend jubileumweekend in mei worden in juli ook de oud-kaderleden betrokken bij het jubileumjaar. De jongenstak (Mbaga) bestaat 80 jaar, de meisjestak (Jacintha) 70 jaar. Deze leeftijd had de vereniging nooit gehaald zonder de bijdrage van vele vrijwilligers door de jaren heen. Al vanaf 1936 zetten zij zich in voor het scoutingspel in Huissen Stad.

Op 9 juli zal de dag beginnen met de jubileumreceptie op ons scoutinggebouw aan de Kloosterlaan in Huissen. Iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt is dan welkom om met ons te proosten op deze bijzondere mijlpaal. In de avond vindt dan de reünie plaats voor al onze huidige en voormalige vrijwilligers.

Ben jij vrijwilliger geweest, of ken jij een oud vrijwilliger van Scouting Dannenburcht? Vindt je het leuk om oud scouting collega's te ontmoeten dan ben je van harte welkom op 9 juli. Kijk op de website voor meer informatie over deze avond: www.scoutingdannenburcht.nl. Vragen over de receptie of reünie zijn te stellen via e-mail: reunie@scoutingdannenburcht.nl.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis!

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om.

Komende week organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 14 mei van 14.00 – 16.00 uur in het Kantoor SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Dinsdag 17 mei van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis van Angeren (Emmastraat 23).

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt', klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Dus heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is!

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende week organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 12 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 te Gendt

Dinsdag 17 mei - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 te Bemmel

Donderdag 19 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 te Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Pinksteren

LINGEWAARD - Met hemelvaart trekt Jezus zich terug. Maar daarvòòr vertelt hij wat hij van zijn leerlingen verwacht. Trek de hele wereld door. Maak iedereen het goede nieuws bekend. Doop hen en leer hen te doen wat ik jullie geleerd heb. En hij zegt hen bij elkaar te blijven en te wachten. Gewoon, wachten…

Tijdens het oogstfeest in Jeruzalem gebeurt het. De Geest van God daalt neer op Jezus’ leerlingen, die helemaal in vuur en vlam raken. Ze raken aan de praat over wie Jezus voor hen is. En de hele wereld kan hen verstaan! Met Pinksteren viert de Kerk de komst van de Geest, die het haar mogelijk maakt de opdracht van Jezus te vervullen. Ook in de Protestantse Gemeente Huissen vertellen we het verhaal van Jezus. Dat doen we met woord en daad, met beeld en muziek. En op Pinksterzondag zet gospelkoor Promises, onder leiding van Marieke Peters, ons in vuur en vlam met muziek en zang. Moderne gospelsongs in diverse talen, levendig gezongen en al dan niet geaccentueerd met bewegingen. U bent van harte welkom om dit met ons mee te vieren.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen, zondag 15 mei, pinksteren. Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra, met medewerking van gospelkoor Promises.

Inloopspreekuur Huissen-Centrum

HUISSEN - Het wijkplatform Huissen – Centrum vergadert op woensdagavond 18 mei.

Deze vindt plaats in de vergaderzaal aan de Langekerkstraat 12 in Huissen van 19.00 tot 19.30 uur. Bewoners, die in de wijken, Centrum, Mea Vota (Bloemstraat), Kempke, Looveer en Johannahoeve wonen en die op- en of aanmerkingen hebben uit hun wijk, zijn welkom op het spreekuur. Ook zijn wij geïnteresseerd in mensen die willen meedenken en of ideeën hebben, ook zij zijn welkom op het spreekuur. Meer informatie staat op www.huissencentrum.nl.

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Woensdag 18 mei gaan de dames van Vrouwenvereniging Angeren een dagje uit. Ze vertrekken om 8.30 uur bij het Dorpshuis. Deze keer gaan we de grens over nl. naar Heinzberg-Kirchoven in Duitsland, waar ze een rondleiding krijgen bij Marchienne breifabriek met een mode show en dergelijke.

Hierna gaan ze naar Roermond waar ze een paar uurtjes vrij hebben om te winkelen of op een terrasje te vertoeven. We sluiten de dag af met een diner in restaurant De Bongerd in Heteren.

De Rabobank Clubkas campagne heeft voor de Vrouwenvereniging het mooie bedrag van 271,92 opgebracht; de vereniging is de stemmers en de Rabobank dankbaar hiervoor.

Wilt U mee sparen?

LINGEWAARD - Wij zamelen plastic doppen en harde plastic deksels in. De opbrengst is voor blinden geleidehonden. Helpt u ons mee sparen?

Inzameladressen:

Fam. Niels-Gelsing, Nijmeegsestraat 31b, Gendt, Tel: 0481 - 424773.
School De Tichelaar, Gendt
Mevr. L.Grootjen-Rensen, Rijnstraat 33 Doornenburg Tel:0481 422650        
Ineke Niels, Beatrixstraat 23, Angeren, Tel: 026 3255541

Kinkelbestuur in gesprek met… Meander-koor: ‘Thuis oefen je de noten, op de repetitie leer je ze zingen…’

BEMMEL - De twee mannen barsten los: ‘Zingen is emotie, zo geweldig mooi… soms krijgen we er zelf kippenvel van. Tijdens het zingen vergeet je de alledaagse sores. Zingen is ook wereldtaal nummer één. Tijdens een optreden breng je het karakter van een stuk over op het publiek. En dat doe je samen’. Zo vatten Leo Nije Bijvank en Hans Welling, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van Meander, hun gedachten over koorzingen samen.

Leo: "Meander is 16 jaar geleden opgericht. Het kwam voort uit een gelegenheidskoor, dat optrad bij een voorstelling van theater PAN’." Het koor heeft 44 leden: 36 vrouwen en 8 mannen (van 40-75 jaar). Nieuwe leden zijn welkom, vooral mannen, maar ook jongeren kunnen aansluiten. Jongens moeten wel de baard in de keel hebben. Hans vult aan: "Eens per jaar is er een open avond. Iedereen die wil, mag dan meezingen en vaak houden we er een vijftal leden aan over. Deze mogen dan een paar keer mee repeteren en krijgen een stemtest. Ze worden goed begeleid: elke stemgroep krijgt een buddy."

Het repertoire? Hans: "Wij meanderen door muziekland." Leo vult aan: "We kiezen vooral voor goed in het gehoor liggende stukken. Dit najaar willen we op de klassieke tour of klassiek met een knipoog. Eigenlijk gaan we voor een gemengd repertoire van een redelijk hoog kwaliteitsniveau …al zeg ik het zelf."

Beiden zijn erg tevreden over de sfeer. Leo: 'Er stoppen wel af en toe leden, maar dat is vanwege iets als werk of een verhuizing. Maar daar kunnen de dames komende week meer over vertellen…"

Outdoor Cycle Event voor stichting12q

BEMMEL - Stichting 12q is in 2015 opgericht door Saskia Koster, moeder van Tygo en haar vriendinnen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de zeldzame afwijking op chromosoom 12. Tygo uit Bemmel is de eerste patiënt maar zal zeker niet de laatste zijn!

Liesbeth van Merwijk ziet van dichtbij wat voor invloed dit heeft op het gezin. Zij vindt het belangrijk dat er aandacht komt voor deze zeldzame afwijking. En wat is er dan mooier om een sportief evenement te organiseren en de stichting een handje te helpen haar doel te bereiken??

Daarom organiseert sportcentrum De Schaapskooi uit Bemmel op 29 mei een Outdoor Cycle Event, een primeur in Bemmel! Na een wervelende opening van Streetdance start de marathon om 12.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Elk uur is er een andere instructeur die de fietser enthousiast naar de finish begeleidt. Ans Knorth, Yolande Peters, Marco Swaan en Marcel Gierman hebben er zin in!

Aansluitend vindt er een loterij plaats met leuke prijzen van ondernemers uit de regio Bemmel en vervolgens kan er natuurlijk geborreld worden. Voor de kids is er ook van alles te beleven.

"Steun ook dit goede doel en schrijf je in! Kijk voor meer informatie of om je in te schrijven op www.schaapskooi.com of www.stichting12q.com. Wij zijn natuurlijk ook op Facebook te vinden."

Jumbo Huissen helpt via Exodus het Rode Kruis

De flessenautomaat bij de Jumbo op de Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 25 juni is alweer de zesde editie van de Exodus-wandeltocht. Een gedeelte van het inschrijfgeld van de tocht is ieder jaar bestemd voor de partner van het Exoduscomité, het Rode Kruis in Arnhem dat ook de Ehbo verzorgt tijdens de wandeltocht.

Waarom het Rode Kruis? Het thema van Exodus is 'Evacuatie en terugkeer' tijdens de periode 1944-1945 in de oostelijke Betuwe. In die tijd heeft het Rode Kruis, afdeling Arnhem de vluchtende mensen geholpen en vervoerd onder toeziend oog van de Duitsers. Ook vandaag de dag helpt het Rode Kruis hulpbehoevenden in binnen- en buitenland.

De Jumbo op de Zilverkamp in Huissen helpt mee door in de maand mei het statiegeld van de flessenbonnen ook te bestemmen voor het Rode Kruis. Helpt u ook mee? Stop dan de statiegeldbon van de Jumbo in de Exoduspijp!

Lokaal FNV Lingewaard over wet Werk en Zekerheid

GENDT - Op woensdag 18 mei verzorgt Lokaal FNV netwerk Lingewaard een informatieavond over de wet Werk en Zekerheid. Deze wet die sinds 2015 van kracht is heeft veel invloed op en stelt veel nieuwe regels voor het functioneren van de arbeidsmarkt voor alle werknemers en werkzoekenden.

Daarbij gaat het in het bijzonder over de rechtspositie zoals het ontslagrecht, duur WW, duur arbeidscontracten et cetera. Met medewerking van deskundigen van het UWV en het FNV (vakcentrale) wordt informatie gegeven over onder meer de volgende zaken:

  • Cijfers over arbeidsparticipatie, kansen op werk en werkloosheidscijfers in Lingewaard;

  • Aanpassing van het ontslagrecht, de WW rechten en hoe werkt dat in Lingewaard;

  • Nieuwe regelingen voor flexibele arbeid;

  • Transitievergoeding en sociale plannen;

  • Wat kan het FNV hierbij voor u betekenen;

  • Het standpunt van het FNV over de nieuwe wetgeving.

"Bekijk ook onze website: lokaal fnv lingewaard voor meer informatie over de nieuwe Lingewaardse afdeling van het FNV."

De avond in Providentia, Dorpstraat 5, Gendt begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). Deze avond is voor iedereen toegankelijk.

Voorjaarsbijeenkomst Bewonersraad Lingewaard

DOORNENBURG - Op 19 mei verzorgt de Bewonersraad Lingewaard in Ontmoetingscentrum Doornenburg, Kerkstraat 3 in Doornenburg
van 19.30 tot 22.00 uur een voorjaarsbijeenkomst voor huurders van Waardwonen. De bijeenkomst gaat over verdraagzaamheid.

Sinds 1 juli 2015 is de Bewonersraad Lingewaard niet alleen gesprekspartner van Waardwonen, maar ook van de gemeente Lingewaard. Wij maken met Waardwonen en de gemeente ondermeer afspraken over betaalbaarheid, voldoende woningen, energiemaatregelen en ook over thema's zoals 'Samen leven, samen wonen in Lingewaard'.
De laatste jaren hoor je steeds vaker, dat er meer mensen met een kort lontje zijn en dat mensen minder verdraagzaam zijn dan vroeger. Denk bijvoorbeeld maar aan de toename van hufterig gedrag in het verkeer en de boze reacties van sommige mensen bij de plaatsing van statushouders. Ook het aantal meldingen van burenruzies lijkt de laatste tijd te stijgen.

Maar is dat wel zo? Zijn we werkelijk minder verdraagzaam geworden dan vroeger? Of lijkt dat maar zo, door het groeiend gebruik van onder andere de sociale media? Wat wil je zelf bijdragen aan een fijne woonomgeving?

Allemaal vragen, waarover wij in gesprek willen gaan. Het doel van de avond is een verkenning van ideeen en wensen van de huurders van Waardwonen op het gebied van verdraagzaamheid, zodat we straks goede afspraken kunnen maken met Waardwonen en de gemeente. Komt allen en laat je stem horen!

Uitslag koningswedstrijd jeugd HSV Sint-Petrus Huissen

HUISSEN - Afgelopen dinsdag avond is de eerste wedstrijd om het koningsschap van de jeugd gevist, de omstandigheden leken mooi, maar het was af en toe nog best 'frisjes' langs de waterkant.

De vis leek ook te genieten van de meivakantie, want het was helaas niet op elke stek raak. Misschien dat de temperaturen van het weekend betere vangst voorwaarden creëren voor aankomende wedstrijd op 10 mei.

De winnares van de eerste avond was een bekende dame van vorig jaar, niemand minder als de koningin van vorig seizoen liet ook dit jaar weer zien dat ze in topvorm is. Nikki pakte de winst met 161 hele centimeters! Marijn werd met 70 centimeter tweede, gevolgd door zijn broer met 28 centimeter op de derde plaats.

Dinsdag 10 mei op dezelfde tijd en dezelfde locatie zal de tweede wedstrijd worden gevist! (18:00 uur verzamelen achter de Brink in de omgeving van de stenen brug).

Wilt U mee sparen?

LINGEWAARD - Wij zamelen plastic doppen en harde plastic deksels in. De opbrengst is voor blinden geleidehonden. Helpt u ons mee sparen?

Inzameladressen:

Fam. Niels-Gelsing, Nijmeegsestraat 31b, Gendt, Tel: 0481 - 424773.
School De Tichelaar, Gendt
Mevr. L.Grootjen-Rensen, Rijnstraat 33 Doornenburg Tel:0481 422650        
Ineke Niels, Beatrixstraat 23, Angeren, Tel: 026 3255541

21 / 24

J. v. Ingen & Zn en T. Sas winnen

LINGEWAARD - Zaterdag 30 april werden de duiven op een afstand van 230 kilometer in Quievrain om 12.50 uur gelost. De duiven hadden het niet makkelijk.

Met kopwind werd er toch nog 70 kilometer per uur gehaald. J. v. Ingen & Zn draaide hun eerste om 16.09 uur. 2e. H. Hegeman, 3e. C. Neijenhuis, 4e. T. Sas, 5e. E. v. Aalten, 6e. P.J.H. v. Ooijen.

Zaterdag 7 mei werden de duiven weer in Quievrain gelost om 09.15 uur . Op deze vlucht hadden de duiven voor het eerst een stuk warmer weer. Nu draaide T. Sas zijn eerste duif om 12.08 uur. 2e. J.v. Ingen & Zn, 3e. H. Hegeman, 4e. C. Neijenhuis , 5e. E v. Aalten.

Onemanshow Offerman de Kofferman in Buitenpoort Verhalen, gedichten en liedjes over Amsterdam

Ronald Offerman treedt met onemanshow Offerman de Kofferman voor het eerst buiten 'zijn' Amsterdam op. In de Buitenpoort in Huissen op donderdag 12 mei.

HUISSEN – Een avond met filmpjes, verhalen, gedichten en liedjes over Amsterdam. Met en door Ronald Offerman. In intieme setting in De Buitenpoort. Op donderdag 12 mei vanaf 20.00 uur.

Offerman is een ras-Amsterdammer. Deze voormalige beste barman van het bekende Café Eijlders (bij het Leidseplein) is dichter en schrijver. Hij zit vol verhalen, liedjes, grapjes en gedichten over zijn leven en over zijn stad. Altijd met een lach en een traan.
Alles is samengebundeld in zijn onemanshow Offerman de Kofferman. En Huissen heeft de primeur, want Offerman vertoonde deze voorstelling nog niet eerder buiten Amsterdam. Huissenaar Hans Schmeinck kent Offerman en haalde hem over om naar De Buitenpoort te komen. ,,Ik heb er veel zin in, maar ik ben ook wel een beetje zenuwachtig'', aldus de bescheiden en aimabele Offerman.

Die tevens schildert. Een deel van zijn werken zullen te zien zijn in De Buitenpoort. De Amsterdamse Avond wordt gehouden in de kleine zaal en biedt beperkt plaats. Dus indien men verzekerd wil zijn van toegang, is kaartjes (à 5 euro) bestellen vooraf aan te raden. Ga naar www.debuitenpoort.nl (Agenda & Tickets).
Nog meer Mokum overigens deze avond, want Schmeinck draait toepasselijke liedjes, er worden nostalgische filmpjes getoond en er zijn bijpassende hapjes (zoals tafelzuren van Kesbeke en ossenworst) en drankjes (zoals IJ-bier en jenever van Weduwe Van Wees) en een kleine quiz met een originele prijs uit '020'. Offerman: ,,Tot donderdag 12 mei, de mazzel!''

Beklim De Posbank net als Maarten Tjallingii

Foto: Gemeente Rheden

RHEDEN - De renners van de Giro d'Italia hebben ons land weer verlaten en wat laten ze mooie herinneringen én enthousiasme achter! Drie dagen lang kleurde Gelderland roze en werd er genoten van de geweldige sfeer en natuurlijk het prachtige weer. Het enthousiasme van het Nederlandse publiek ging de hele wereld over.

Wat ook de hele wereld over ging was dat Maarten Tjallingii de Posbank beklom en als eerste van de Giro bovenaan was en hiermee de bergtrui behaalde. Voor de gelegenheid was zelfs de schaapskudde in roze hesjes gestoken en kwam hiermee in beeld op televisie. Nederlands succes op een van de allermooiste plekjes van ons land in het Nationaal Park Veluwezoom met De Posbank.

Nationaal Park Veluwezoom in de gemeente Rheden biedt fantastische fietsmogelijkheden voor jong en oud. Of dit nu is op een normale of elektrische fiets óf net als de Giro renners op de racefiets. De klim naar het hoogste punt bij de Posbank kan afhankelijk van persoonlijke conditie op twee manieren gemaakt worden. In samenwerking met het Toeristisch Platform Zuid-Oost Veluwezoom én het RBTKAN zijn twee fietsroutes samengesteld om (een deel van) de route van de Giro d'Italia zelf te beleven. Beklim zelf de Posbank! Kijk op www.veluwezoom.nl/route. Op deze site staan ook overnachtingsmogelijkheden voor een meerdaags verblijf.

22 / 24

Hiep hiep Hoera
Nine wordt 16 mei 2 jaar!

Alvast gefeliciteerd
Liefs Opa Harrie & Oma Ellen
Rens & Femke

Donderdag 12 mei; echt waar,
alweer 15 jaar een verliefd paar!
Blijf genieten.
Voltallige familie.

Onze jongste zwager nu ook lid van de club!
Gefeliciteerd Abraham!

Hoera,
11 mei wordt deze stoere knul 3 jaar.
Lieve Mees gefeliciteerd en een dikke knuffel van:
Opa , Oma, Annabel, Jasper en Saar.
Xxx.

Lieve Esmee

13 mei wordt je alweer 5 jaar

proficiat en een hele feestelijke dag.

liefs en xxx van Oma Emmy en Opa Andre

Hartelijk gefeliciteerd met je
verjaardag Rocky alweer 4 jaar.
Na de Pinksteren ga je naar de
basisschool, veel plezier.
Liefs Opa en Oma Bemmel.

Ingrid
30 jaar dit is pas het begin dus afwachten maar.
Alvast gefeliciteerd van ons

Hoera ze is geboren,
EVY BROEKMAN,
Dochter van Joyce en Rick.
Veel geluk met jullie kleine meisje.
Liefs van: Eline, Edwin en Dani, Opa en Oma Broekman

Foto: r

Allemachtig!
Deze lieve oma wordt 12 mei tachtig!
Liefs van je kinderen en kleinkinderen XX

Nigel alweer 9 jaar.
Gefeliciteerd door
Papa, Mama, Viggo
en de gehele Familie.

We gaan uit elkaar. Wat nu? Soula Pieters Mediation kan uitkomst bieden

HUISSEN - Een moeilijke beslissing maar eenmaal genomen dan begint het pas. Waar begin ik? Wat moeten we allemaal regelen? Wat gaat het kosten?

"Stellen zijn vaak jaren aan het worstelen met de vraag of ze nog wel bij elkaar moeten blijven. Dit gaat gepaard met ups en downs. Maar uiteindelijk wordt de knoop doorgehakt. Het gaat gewoon niet meer", vertelt mediator Soula Pieters. "Het kost vaak heel veel energie en pijn om tot dit besluit te komen. En dan begint het pas, de juridische en financiële rompslomp rond het scheiden."

Regie in eigen handen

"Als geregistreerd scheidingsmediator kan ik helpen bij het proces van de scheiding", aldus Soula. "Ik begeleid beide partners stap voor stap en mijn rol hierbij is onpartijdig. Uit elkaar gaan is een ingrijpende beslissing. De emoties kunnen hoog oplopen. Maar ik geloof dat de mensen zelf het beste in staat zijn beslissingen te nemen die het best past bij hun eigen unieke situatie. Beter dan dat een rechter van buitenaf een knoop doorhakt. Daarnaast is een mediator ook goedkoper dan allebei een eigen advocaat inschakelen. Pas als de scheiding rond is, kunnen de mensen weer bouwen aan een toekomst."

Heeft u vragen? Kom dan naar het open spreekuur op maandagavond 9, 23 en 30 mei tussen 19.30 en 21.00 uur, Arnhemsepoort 106 in Huissen. Wilt u een vrijblijvend kennismakingsgesprek op afspraak, neem dan contact op met Soula Pieters 06 13227305 of kijk op de website www.soulapietersmediation.nl.

Verkoop aan particulier elke vrijdag en zaterdag Volop Mediterrane palmen bij La Prima Palma naast Shop Huisman in tuingebied Bergerden

Samen sterk: palmen van La Prima Palma en mooie potten van Shop Huisman

BEMMEL – De particulier kan voor steeds meer planten (voor binnen en buiten) terecht bij kwekers in het tuingebied Bergerden. Deze kwekers zijn ook nog dichtbij elkaar gevestigd. Het loont de moeite om op de vrijdag of zaterdag eens te komen kijken in de kassen van bijvoorbeeld Shop Huisman en de daarnaast gevestigde La Prima Palma!

La Prima Palma is opgezet door Wessel Willemsen. Hij presenteert er een grote collectie prachtige Mediterrane palmen. Ze zijn er in diverse soorten en grootte, alle uiterst scherp geprijsd. Winterhard, bestand tegen Hollandse winters van vijftien graden vorst. Uiteraard krijgt u er een deskundige verzorgingsadvies bij!

Behalve deze schitterende palmen zijn bij La Prima Palma ook andere subtropische planten te koop. Zo zijn er de zeer karakteristieke olijfbomen en zelfs citrusplanten mét (grote) vruchten!

Een plant van La Prima Palma staat fraai in de serre, op de veranda en terras. Of op een opvallende plek in de tuin. Bijzonder decoratief in bijvoorbeeld een sierpot, die volop te kiezen valt bij de buren van La Prima Palma, Shop Huisman.

Shop Huisman is overigens nog altijd dé specialist in planten op hydrocultuur! Tegenwoordig heeft Shop Huisman ook groene (en bloeiende) planten op aarde. Voor zowel het bedrijfsleven als voor de particulier! In de ruime shop staan vele opgemaakte plantenbakken in allerlei prijsklasse. Ook kan men zelf potten en bakken aanleveren om te laten voorzien van hydro- of grondplanten.

Shop Huisman (ook sterk in zijden bloemen) is elke vrijdag en zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur geopend;

La Prima Palma is van april tot en met juli elke vrijdag en zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur geopend.

Shop Huisman, Salvia 2 (kassengebied Bergerden), Bemmel. (026 3254270, www.shophuisman.nl); en La Prima Palma (06 24396559 en facebook).

Cafetaria Big Bread Sam geopend in Doornenburg

DOORNENBURG - Cafetaria Sam aan de Kerkstraat 10a in Doornenburg is recentelijk overgenomen door de firma Zhang. Na een korte verbouwing is de cafetaria, als onderdeel van franchise formule Big Bread, geopend onder de naam Big Bread Sam.

De vestiging is nummer 10 van de Big Bread-formule. De nieuwe uitbaters Xiao en Wang hebben er veel zin in. Vanwege de goede samenwerking van Sam hebben wij besloten de naam Sam toe te voegen aan de naam Big Bread alsdus Xiao.

Big Bread gebruikt veel verse producten en is bekend om haar assortiment broodjes met italiaanse bollen. Elke zes weken zijn er nieuwe scherpe aanbiedingen die ook huis-aan-huis verspreid worden. Xiao en Wang heten u dan ook welkom in hun nieuwe cafetaria. In zomer zijn wij op maandag en dinsdag geopend van 14:00-22:00 uur en op woensdag tot en met zondag van 12:00-22:00 uur. Adres is Kerkstraat 10a te Doornenburg. Zie ook onze openingsactie elders in deze krant.

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voor Mireille Mom Uitvaartverzorging

GENDT - Mireille Mom Uitvaartverzorging heeft van de Stichting Keurmerk Persoonlijke Uitvaart hun keurmerk mogen ontvangen.

Het unieke van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart is dat de uitvaartonderneming die in het bezit is van het keurmerk niet wordt beoordeeld door een extern bureau. De beoordeling wordt gedaan door de nabestaanden voor wie Mireille Mom Uitvaartverzorging een uitvaart heeft mogen verzorgen.

Bij het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart draait het primair om de persoonlijke benadering en niet om het volgen van protocollen en processen. De uitvaartonderneming is altijd een kleinschalige lokale onderneming, waarbij persoonlijke aandacht en betrokkenheid centraal staan. Een uitvaart wordt op maat samengesteld en de nabestaanden beslissen alles zelf.

Uitgangspunt is dat een uitvaart niet direct in één gesprek geregeld hoeft te worden maar dat er dagelijks contactmomenten zijn om de uitvaart vorm te geven. Alle tijd die nodig is wordt hieraan besteed. Belangrijk is ook dat er altijd één aanspreekpunt is. De uitvaartverzorger, die de uitvaart bespreekt, is ook degene die de uitvaart zal begeleiden.

Mireille Mom en medewerkers Johanna Snaphaan en Rita van Meerendonk zijn zeer verheugd met deze erkenning. Wilt u meer weten over Mireille Mom Uitvaartverzorging, kijk dan op www.mireillemomuitvaartverzorging.nl of bel even 0481 420002.

Mooie week vol festiviteiten in Huissen

Foto: Van Eimeren Huissen

HUISSEN – Tevreden kijkt Stinase terug op haar festiviteiten van de afgelopen weken. Wat regenachtig begon werd zonnig afgesloten. Tijdens de Lenteshow Van Stinase en het KBO gingen in zaal De Buitenpoort de 'voetjes van de vloer'. De muzikale omlijsting door Dubbel Live werd enthousiast ontvangen en tijdens het optreden van Hugo Peeters werd door een enkeling vrolijk meegezongen.

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag speelde het slechte weer een niet-gewaardeerde hoofdrol. De Tribute Party vond volledig overdekt plaats, maar dat was geen probleem voor de vele bezoekers die onophoudelijk meezongen met de klanken van bekende hits. Oranjecomité Brouwersland en wijkvereniging De Zilverkamp konden de optocht voor de kinderen nog nét in de ochtend onder droge weersomstandigheden door laten gaan. De kinderspelen op De Zilverkamp vonden plaats in De Brink terwijl de kinderspelen op Brouwersland door het slechte weer werden afgeblazen. Het Oranjebittertje ná de aubade werd enthousiast ontvangen om iedereen tijdens deze koude Koningsdag even op te warmen.

Foto: Van Eimeren Huissen
Foto van Eimeren Huissen

Indrukwekkend was het verhaal in de Stadsparochiekerk van het door oorlog verdreven 10-jarige jongetje uit Aleppo tijdens de herdenking op 4 mei. Een volle kerk vanwege het thema 'kind in oorlogstijd'. De muzikale inbreng van de jeugdorkesten en het lied 'Stille helden' met als afsluiting de herdenking op het kerkhof maakte deze avond compleet. Diezelfde nacht is het bevrijdingsvuur door de loopgroepen opgehaald in Wageningen. Bevrijdingsdag kenmerkte zich door het verspreiden van het vuur over de kernen en een muzikaal hoogstandje tijdens het Bevrijdingsconcert door De Volharding, Hanneke Engels en Martijn van Vuuren.