De Liemers Helemaal Goed Courant

1 april 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 1 april 2016


Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede

DUIVEN - Voor de tweede keer haalt de Duivense loopgroep FRoS (Fun Running on Sunday) in de nacht van 4 op 5 mei onder begeleiding van de gemeente Duiven het bevrijdingsvuur in Wageningen op om naar Duiven te brengen.

Het bevrijdingsvuur is het landelijke startsein voor de viering van de ‘Dag van de Vrijheid’. Dit jaar nemen zo’n 5.000 lopers verdeeld over 200 gemeenten deel aan dit evenement, met zijn allen zorgen ze ervoor, dat het vuur in heel Nederland brandt en dus op 5 mei ook weer in Duiven. Het Bevrijdingsvuur is bij uitstek hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Daar mogen we, met alles wat om ons heen gebeurt, wel eens bij stil staan. Burgemeester De Lange van Duiven begeleidt de groep lopers per fiets vanaf de gemeentegrens en ontsteekt de Duivense vlam bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat.

Toegevoegd dit jaar zijn van 13.00 uur de middagfestiviteiten in het centrum van Duiven. Rond half twee brengt de loopgroep FRoS het bevrijdingsvuur vanaf het oorlogsmonument naar het centrum in Duiven. Zowel in De Ogtent als buiten op het Remigiusplein vinden allerlei verrassende activiteiten plaats. Het belooft een spectaculaire middag te worden. Alles gebeurt onder het motto: 'Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede/.

In de kas kan alles

REGIO - Zwemmen in een zee van bloemen, groente die groeit zonder grond en op bezoek bij een bedrijf dat verwarmd word door middel van biomassa. Het kan in de kas, want in de kas kan alles! Wie dat zelf wil ervaren komt op zondag 3 april een kijkje nemen in de kassen bij een van acht deelnemende bedrijven in de regio Arnhem. Ze openen een dag lang hun deuren om te laten zien, proeven en ruiken wat voor moois er allemaal groeit achter het glas van de kas.

Het glastuinbouwgebied van Arnhem – Nijmegen is bijzonder door de grote diversiteit aan bedrijven. Er wordt een breed assortiment aan voedsel en sierproducten geteeld waardoor een bezoek aan de kassen een nóg interessantere belevenis wordt. Van traditioneel een-mans bedrijf tot supermoderne vol geautomatiseerde bedrijven en tuinbouwmusea. Bij de deelnemende kassen krijgen de bezoekers o.a. uitleg over het oogsten, sorteren, oppotten, uitzetten en watergeven van planten

Voor het hele gezin

Behalve rondleidingen op de bedrijven door gastvrije tuinders worden er diverse bijzondere activiteiten georganiseerd voor zowel jong als oud. Zo geven koks bij verschillende bedrijven kookdemonstraties met verse producten uit de kassen en worden er proeverijen gehouden. Er staan enkele friet-, aardbeien en ijskramen en men kan zien hoe paling gerookt wordt. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen of meedoen aan een speurtocht. Meer dan genoeg redenen om naar Kom in de Kas te gaan. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Kom in de Kas of op www.komindekas.nl op 3 april van 11.00 tot 17.00 uur.

Oproep Hoofdcoach/ Trainer Pigeons

DUIVEN - Pigeons is een amateurbasketbalverenging uit de Liemers. Een verenging die zich kenmerkt als een bestuurlijk, financiële als sportief gezonde vereniging. Momenteel hebben wij zo'n 10 teams, variërend van verschillende jeugdteams tot een damesteam die momenteel opgestart wordt, een herenteam en recreantenteam.

Pigeons is een basketbalvereniging met grote ambities, waarvan het spelen van de prachtige sport basketbal de belangrijkste is! Een andere ambitie is dat wij komend seizoen weer willen uitkomen met meerdere herenteams. Hier willen wij ons kader op laten aansluiten.

Taken van een hoofdcoach/ trainer Pigeons:

 • Participeren in de vereniging

 • Verzorgen van trainingen

 • Teammanagement

 • Coachen van team tijdens wedstrijden

 • Wij willen graag dat de hoofdcoach actief deelneemt aan de technische commissie.

Kenmerken van een hoofdcoach/ trainer Pigeons:

 • Je hebt een passie voor Basketbal, fair play – sportiviteit

 • Je bent verbindend – in staat om draagvlak te creëren

 • Je bent in staat planmatig te werken

 • Je bent een organisator en beschikt over sterke communicatieve vaardigheden

 • Je beschikt over een trainerslicentie / bent bereid om BT3 cursus te volgen

 • Je kunt een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen

 • Je bent bereid je te verbinden aan Pigeons voor de duur van tenminste 3 jaar.

Vergoeding hoofdcoach/ trainer Pigeons: Wat wij je kunnen aanbieden wanneer jij besluit om onze vereniging te komen versterken. Zal besproken worden tijdens ons gesprek. Niettemin is een belangrijke vergoeding voor jou de opportunity om actief te zijn met de geweldige sport basketbal bij de gezelligste vereniging van De Liemers, Pigeons.

Voor vragen of heb je interesse neem dan contact op met het bestuur via: voorzitter@depigeons.nl.

Skoopmobiel bezoekt Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagavond 8 april brengt de skoopmobiel een bezoek aan Liemerije Zevenaar. De skoopmobiel is een mobiele bioscoop die er voor zorgt dat ouderen en mensen met een beperking dichtbij huis een mooie bioscoopfilm kunnen bekijken. De skoopmobiel is een burgerinitiatief en wordt gesteund door Caleidoz en draait op vrijwilligers.

Op 8 april verzorgt de skoopmobiel voor het eerst in Liemerije Zevenaar een filmavond voor cliënten (en familieleden) van Liemerije, bewoners van Subenhara en buurtbewoners. De hoofdfilm van deze avond is “de fanfare” film van Bert Haanstra. Voor de hoofdfilm wordt er een korte film over de Liemers gedraaid.

De avond begint om 19.00 uur in recreatiezaal Het Klaver in Liemerije Zevenaar, Hunneveldweg 12. U bent vanaf 18.30 uur welkom om een kopje koffie te komen drinken. De kosten bedragen 3,50 per persoon inclusief een kopje koffie. Betaling contant bij binnenkomst aan de kassa.

Wilt u voor 4 april laten weten dat u komt? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Opgeven kan via de e-mail petra.wout@liemerije.nl, telefonisch 088 0441999 of bij de medewerkers van de receptie.

Kids MTB training van start

ZEVENAAR - TC De Liemers gaat ook dit seizoen weer van start met MTB kidstraining. Ben je tussen 9 en 11 jaar, dan kun je op drie zondagochtenden een MTB-training meemaken. We willen je laten zien hoe leuk het kan zijn om in het bos te fietsen of over obstakels te rijden! Daar komt dus ook een stukje techniek bij kijken.

Het hoeft niet moeilijk te zijn, het gaat erom dat je plezier krijgt om 2 uurtjes bezig te zijn op de fiets. Tussendoor is er een pauze met versnapering. Het is gebleken dat je de training niet goed kunt ondergaan met een ‘gewone’ fiets. Daarom moet je echt een fiets met derailleur hebben. Ook is een helm verplicht! Het doel voor de fanatieke jeugd wordt namelijk het fietsen van een toertocht in oktober bij Hoog-Keppel! Dit natuurlijk onder begeleiding van de trainers. Je wordt daar later over geïnformeerd.                                                        

Op zondag 24 april, 22 mei, 26 juni en 25 september staan we klaar op de parkeerplaats van ’t Peeske in Beek. We starten om 9.45 uur en zijn rond 12.00 uur weer terug op diezelfde plek. Lijkt je dit leuk? Kijk dan op de site van TC De Liemers. Er zijn géén kosten aan verbonden! Na aanmelding krijgen je ouders een toestemmingsformulier. Heb je er zin in gekregen? Geef je snel op! Bij een minimum van tien deelnemers starten we.

Lenteconcert Crescendo zorgt voor welbevinden en euforie

ZEVENAAR - In de lente worden de dagen ten opzichte van de voorgaande winter langer, en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen. De lente zorgt dan ook voor een algemeen welbevinden en enige euforie. Muziekvereniging Crescendo geeft al meer dan drie decennia, jaarlijks aan het begin van de lente, een zeer gevarieerd kijkje in de muzikale keuken van haar club.

Dit betekent dat alle onderdelen van de vereniging zichzelf presenteren in een afwisselend muzikaal programma tijdens het GroenRijk Lenteconcert in het Musiater. Het Lenteconcert wordt jaarlijks druk bezocht door muziekliefhebbers uit de gehele regio. Sinds de jaren tachtig is de thuisbasis voor het lenteconcert het Musiater (destijds Theater Bommersheuf). Naast een muzikaal optreden op TOP niveau van de Slagwerkgroep treden jaarlijks ook het fanfareorkest en de jeugdorkesten op tijdens het lenteconcert. Omdat alle onderdelen van de club zichzelf presenteren wordt er strak gekeken naar de tijd. Het fanfareorkest brengt dit jaar een non-stop programma in Big Band opstelling. De jeugd laat zien waar zij staan op dit moment en bereiden zich naast het optreden tijdens het GroenRijk Lenteconcert de komende maanden voor op een unieke voorstelling tijdens de intocht van de Avond 4 Daagse in Zevenaar. De slagwerkgroep is bezig met een geheel nieuw project genaamd ‘Frozen Planet’ dat op 16 april in de Veluvine in Nunspeet wordt uitgevoerd tijdens de Open Nederlands Slagwerk Kampioenschappen. Tijdens het GroenRijk lenteconcert kunt u alvast genieten van een voorproefje op dit spectaculaire slagwerkstuk. Wilt u een positieve impuls krijgen en de lente fris en energiek van start gaan? Kom kijken en luisteren naar de meest actieve muziekvereniging uit de Liemers tijdens het GroenRijk Lenteconcert van Crescendo op zondag 3 april vanaf 11:00u in het Musiater. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de ingang van de zaal (wees op tijd). Of te reserveren via info@crescendo-zevenaar.nl.

AED-netwerk Westervoort

WESTERVOORT - Omdat bij hartstilstand snelle hulp nodig is werd ruim vijf jaar geleden besloten voor Westervoort een AED-netwerk op te richten. Daartoe werd de Stichting zes minutenzone Westervoort opgericht. Samen met de ehbo-vereniging werd ook de opleiding van hulpverleners uitgebreid.

Sindsdien kan met gepaste trots worden vastgesteld dat door fondsenwerving onder bedrijven, instanties en particulieren het primaire doel is behaald. Momenteel bestaat het netwerk uit eenentwintig AED-apparaten waarvan twaalf in bezit van de stichting. Met dank aan alle sponsors. Ruim honderdzestig gecertificeerde vrijwilligers stelden zich beschikbaar en meldden zich aan bij HartslagNu. Speciale dank zijn wij verschuldigd aan ons onlangs overleden bestuurslid, technisch specialist en ehbo-opleider Willie Wolf.

Op woensdag 16 maart was het netwerk van AED-apparaten compleet. De laatste open plek rondom De Waay wordt opgevuld. Een mijlpaal waar het bestuur onder leiding van de nieuwe voorzitter Ed Janssen graag even bij stilstaat. Om 13.00 uur werd de laatste kast gemonteerd en gevuld met het door de tennisvereniging geschonken apparaat dat nu overbodig werd.

Bij De Waay 2 heeft het bestuur een driewerf 'Hoera' geroepen om zich vervolgens te gaan concentreren op onderhoud van de apparatuur, in goede samenwerking met de ehbo-vereniging werven en opleiden en vooral koesteren van de vrijwilligers. Gemiddeld is er eenmaal per maand een oproep. Deze vrijwilligers nemen vaak hun kosten voor opleiding en continuering voor eigen rekening. Wellicht kan de stichting door sponsoring hieraan een bijdrage gaan leveren. Uw bijdragen blijven zeer gewaardeerd. Het onderhoud van de apparatuur wordt door de gemeente gesponsord. Op de website www.6minutenwestervoort.nl staat meer informatie.

Gratis informatieavond over hond en kat

ZEVENAAR - Dierenkliniek van den Elzen organiseert een gratis informatieavond met twee lezingen over hond en kat. De onderwerpen die behandeld zullen worden zijn: Een nieuwe hond of kat: waar haal ik mijn nieuwe huisgenoot vandaan? door dierenarts Gio van den Elzen en Spoed bij hond en kat: kan dit nog even wachten? door dierenarts Charlotte Verkooijen.

De informatieavond is dinsdag 19 april is om 19:30 uur in eet-lokaal op landgoed Huis Sevenaer. Toegang is gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan tot maandag 11 april door een e-mail te sturen met uw naam, e-mailadres en telefoonnummer naar info@dierenkliniekvandenelzen.nl.

Koffie-ochtend, leuk!

WESTERVOORT - 12 april koffie-ochtend, een leuk initiatief. Er is al een paar keer gelegenheid geweest om ‘zomaar’ een kopje koffie te drinken.

Om mensen te ontmoeten, voor de gezelligheid of omdat u anders alleen bent. Kortom: voor iedereen, jong en ouder. Voorlopig is het op iedere tweede dinsdag in de maand, maar als het aanslaat gaan we er na de vakantiestop mee door. Kom ook een keer en oordeel zelf of het wat voor u is. Plaats: Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63, Westervoort. Van 10.30 tot 12.00 uur.

Vier het Leven winnaar van het ‘Meest maatschappelijke uitje 2016’

Foto: Reinout van Roekel

REGIO - Voor de tweede keer organiseerde de ANWB dit jaar de verkiezing van het 'Meest maatschappelijke uitje'. Hiermee geeft de ANWB een positieve stimulans aan veelbelovende, maatschappelijke ontwikkelingen binnen de vrijetijdsbranche.

Aan welk uitje beleeft zowel de bezoeker, medewerker als vrijwilliger geluksmomenten? Stichting Vier het Leven is dinsdag 15 maart door de ANWB-vakjury uitgeroepen tot winnaar en is het meest maatschappelijke uitje van 2016!

Vier het Leven organiseert al meer dan 10 jaar concert- en theatervoorstellingen voor ouderen met als doel eenzaamheid onder de groep kwetsbare ouderen tegen te gaan. De stichting heeft inmiddels een landelijke dekking en is ook actief in heel Gelderland. Met de hulp van 1.500 vrijwilligers wordt de drempel weggenomen die oudere mensen tegenhoudt om de deur uit te gaan. De kracht van Vier het Leven zit in de persoonlijke aandacht. Een gastheer of gastvouw haalt de ouderen thuis op, biedt een ondersteunende arm en brengt de gasten na afloop weer veilig thuis.

Omdat er naast het bezoeken van theater- en concertvoorstellingen vanuit de deelnemers vraag was naar een uitbreiding van het aanbod is dit jaar gestart met het opzetten van een programma gericht op museum- en filmbezoek. Meer informatie over Stichting Vier het Leven vindt u op de website: www.4hetleven.nl.

BC Thuve verzorgt gymlessen en school- badmintontoernooi voor de basisscholen

DUIVEN - In de afgelopen periode is badmintonvereniging BC Thuve benaderd door combinatiefunctionaris sport Duiven met het verzoek om medio februari-maart badminton les te verzorgen tijdens de reguliere gymles op de basisscholen voor de groepen 5 tot en met 8. Op woensdagmiddag 16 maart werd een afsluitend scholentoernooi gehouden.

In totaal hadden zich 22 koppels ingeschreven, onderverdeelt in 2 categorieën: leerlingen groep 5-6 en leerlingen groep 7-8. Afkomstig van diverse basisscholen en onder een mooi verzonnen teamnaam werd er deel genomen. In de hal was duidelijk te horen dat we hier te maken hadden met veel enthousiaste jeugdspelers, die allemaal stuk voor stuk enorm hun best deden om de winst binnen te halen. Aan het eind van de middag waren de winnaars van dit toernooi dan toch bekend. In de categorie groep 5-6 was de tweede prijs voor De Rackets van Het Veer en de eerste prijs voor Toermalijn 1 van zoals de naam al zegt van de Toermalijn.

Bij groep 7-8 ging de tweede prijs naar De Bommen van Het Veer en de eerste prijs werd gewonnen door De Badminton Killers van De Wiekslag. De winnaars kregen zoals het hoort bij een toernooi allemaal een beker als aandenken. Volgend jaar gaan we zeker op herhaling, iedereen was enorm enthousiast. Al met al een goed initiatief van de combinatiefunctionaris sport Duiven om BC Thuve te benaderen om dit te gaan verzorgen. En ben je nu ook geïnteresseerd om te gaan badmintonnen kom dan gerust langs in de hal op maandagavond vanaf 18.00 uur of kijk op onze website: www.bcthuve.nl.

Bijna-dood-ervaring

WESTERVOORT - Op 13 april komt meneer Mick Broekhuijsen op de verenigingsavond van Passage, uit eigen ervaring vertellen over een BDA (bijna-dood-ervaring).

Er is heel veel over te zeggen maar niemand weet precies wat er is na de dood. Sommigen weten zéker dat er ‘iets’ is, anderen hopen het en weer anderen zijn er van overtuigd dat er helemaal niks is na de dood. Geloof in een leven na de dood, in een hemel of een hiernamaals geeft troost en houvast maar dat is niet iedereen gegeven.

Mick Broekhuijsen zal zijn visie over een BDA geven. Misschien roept het vragen op, misschien ook antwoorden. In ieder geval is het zeer de moeite waard om deze avond bij te wonen. Iedereen is welkom op woensdag 13 april vanaf 19.45 uur. De lezing begint om 20.00 uur.

Paalmanhuis, Dorpstraat 63, Westervoort. Ook gasten zijn tegen een kleine vergoeding welkom.

Een boek over uw eigen leven?

DUIVEN - Stichting Mikado in Duiven stimuleert burgerinitiatieven. Onlangs is een project gestart: Het maken van Levensboeken. Wat dat is, vertelt de initiatiefnemer, Jan van den Berg, zelf schrijver van levensboeken.

"Levensboeken", zo vertelt hij, "zijn boeken over een leven van iemand, meestal een oudere, die bij voorbeeld graag wil dat wat hij of zij heeft beleefd, wordt vastgelegd. Of omdat vertellen gewoon leuk is en als het dan ook nog een mooi boek wordt. En... je hebt mooi geregeld dat er af en toe iemand bij je komt die geïnteresseerd is in jou en jouw verhalen. Nee, je hoeft jezelf niet belangrijk te vinden, want de praktijk wijst uit dat anderen het erg waarderen.

Hoe dat gaat? Stel, iemand zou graag zo'n Levensboek willen laten maken, dan neemt hij of zij contact op met Mikado. Daarna gaat de rest vanzelf. De verteller krijgt bezoek vanuit Mikado en later van de schrijver. Ze maken samen afspraken over de praktische zaken zoals wanneer en hoe vaak de schrijver op bezoek komt. De verteller vertelt, de schrijver luistert, maakt aantekeningen en werkt het allemaal gaandeweg uit tot een leesbaar geheel. Kosten? De verteller betaalt alleen de kosten van het maken van het boek. De kosten per boek liggen zo tussen de 20 en 25,=, zo leert de praktijk."

Interesse? Of vragen? Bel of email de projectleider bij Mikado, Bart Hoesté. Telefoon: 0316 250 700, e-mail B.Hoeste@Mikado-welzijn.nl. Of e-mail naar j.berg.13@hotmail.nl, het e-mailadres van Jan van den Berg. Hij neemt dan contact met u op. Het project is bedoeld voor vertellers in Duiven, Groessen, Loo en Westervoort.

Vrijwilligers gezocht

RIJNWAARDEN - Het toeristisch Informatie Centrum Rijnwaarden (TIC) is op zoek naar vrijwilligers met een voorliefde voor hun regio. Mensen die het een uitdaging vinden om bezoekers te informeren en/of begeleiden bij activiteiten. Die goed kunnen vertellen of misschien wel speciale kennis hebben over het Gelders Eiland.

Het TIC zet zich al jaren in om het Gelders Eiland bij onder andere de toeristen onder de aandacht te brengen. Vind je het leuk om streekproducten, wandel- en fietsroutes of tickets voor camperplaa,tsen te verkopen dan kunnen we je goed gebruiken in onze winkel. Trekt u er liever op uit dan zijn er de functies van het activiteitenteam, dat zo'n tien activiteiten per jaar organiseert, of campercontroleur.

Meer informatie over wat het TIC allemaal doet, vind je via www.gelderseiland.nl. Aanmelden kan via coordinator@gelderseiland.nl.

Geslaagden basiscursus bij Ehbo Didam

DIDAM - Op maandag 14 maart ontvingen de geslaagde kandidaten aan de basiscursus Ehbo hun diploma. Daarnaast zijn zij gedecoreerd met een speldje.

Staand van links naar rechts: dhr. Welling (kaderassistent), mevr. Mustacevic, mevr. Aaldering, dhr. Bockting, mevr. Evers, dhr. Berkelder, mevr. Willems en mevr. Mom (kaderinstructeur). Mevr. Mansvelt en mevr. Van de Velde staan niet op de foto.

Kofferbakverkoop en rommelmarkt in Giesbeek

GIESBEEK – Zondag 1 mei wordt er een super kofferbakverkoop georganiseerd, de organisatie is wederom in handen van de Vrienden van de Giese Toren, bekendheid hebben de vrienden in de wijde omgeving al door het organiseren van tentoonstellingen, concerten, de maandelijkse kerk en toren openstellingen en niet te vergeten de alom bekende Winterfair.

Op deze zondag (1 mei) zullen vanaf 9.00 uur de tuinstraat en de pastoor slingerstraat weer bol staan van een kleurrijke verzameling van onverwachte spullen uit de meest uiteenlopende creaties van geopende kofferbakken. Naast het kofferbak gebeuren is er ook een kleedjesmarkt waar de jeugd van groep 3 tot en met 8 gratis aan kan deelnemen, geef je dan wel even op bij de Vrienden van de Giese Toren.

Aan muziek en vermaak zal het deze dag niet ontbreken, zo zal een saxofonist, een jeugdband en een disco het geheel muzikaal verzorgen ook zullen een clown, 'n luchtkussen en 'n schminkhoek niet ontbreken. Tijdens deze kofferbakverkoop zullen de Vrienden van de Giese Toren een grote rommelmarkt organiseren, voor deze markt kunnen zij nog bruikbare spullen gebruiken, zij die nog wat op willen ruimen kunnen zich melden via onderstaande adressen, de Vrienden van de Giese Toren komen dit graag bij u ophalen.

Als men het slenteren langs de vele kofferbakken moe is, dan is er gelegenheid om uit te rusten op het horecaplein waar men kan genieten van een betaalbaar hapje of een drankje. Voor meer informatie en/of plaatshuur kunt u contact opnemen met Jan 06 10252829, Henk 06 12604822 of via de mail: j.wieggers@hetnet.nl.

Voor openstellingen van de Giese Toren, kerkdiensten, concerten en uitvoeringen kijk op www.giesbeektorenhoog.nl.

Thor-Zwaluwen weer in de prijzen

ZEVENAAR - 19 maart was het de beurt aan de meiden van de vierde divisie, ze turnden hun derde plaatsingswedstrijd in Winterswijk.

Isabella werd 5e en Maud 13e bij de instappers, Jindee werd 9e in de categorie pupil 1. Kim en Lieve turnden in de categorie pupil 2, ze werden 5e en 16e, Indy werd 8e in de categorie junior, in de categorie Jeugd 1 was de eerste plaats weer voor Jans Leenders, 3x goud, Iris werd 12e, Linn 18e en Esmée 20e, in de categorie senior werd Niyati 9e, Floor 10e, Ilsa 13e, Anne 15e en Marit 17e.

Isabella, Kim, Indy, Niyati, Ilsa, Floor, Iris en Jans hebben zich weten te plaatsen voor de finale op 23 april in Doetinchem.

Ook bij de jongens was er weer een medaille, Caio won de zilveren medaille, in de categorie benjamins niveau 15 op de halve finale heren turnen in Duiven. Caio heeft zich geplaatst voor de districtsfinale.

De lente is begonnen bij DCS

ZEVENAAR - Het is weer lente in Zevenaar en dat hebben ze afgelopen zaterdag 19 maart geweten, de ruim 50 deelnemers aan de DCS Mini Spelinstuif! Op de prachtige accommodatie van voetbalvereniging DCS konden de 4- tot 6-jarige kinderen direct aan de slag met de voetballen die klaar lagen op het veld.

Uiteraard nadat ze eerst bij de toegangspoort hartelijk welkom werden geheten door mascotte Appie. Sommigen gingen eerst even lekker stoom afblazen met de bal, terwijl anderen langzaam konden wennen aan zoveel (onbekende) gezichten.

Om 11.00 uur was het dan zover, eerst even verzamelen in de middencirkel voor een welkomstwoord en uitleg, groepjes maken en gaan! En dat deden ze. Leuke voetbalspellen zoals tikkertje, dribbelen, hindernisjes en partijspel mochten daarbij niet ontbreken. Na een lekker bekertje limonade halverwege ging het feestje weer verder. De blije gezichten op het veld en de genietende (groot)ouders langs de kant spraken boekdelen. Iets na 12.00 uur waren de spellen klaar en gingen de kinderen na nog een bekertje limonade en met een zakje snoep in de hand tevreden weer naar huis. Al met al een zeer geslaagde ochtend, getuige de 8 nieuwe aanmeldingen van enthousiast geworden kinderen. Welkom allemaal bij voetbalvereniging DCS en heel veel meer plezier gewenst in de komende jaren! En oja, natuurlijk krijgen jullie als dank voor je lidmaatschap allemaal een mooi DCS shirt met een opdruk naar keuze cadeau!

Wil jij ook lekker voetballen bij DCS en zo’n mooi shirt ontvangen? Meld je dan nu aan bij sv DCS via jeugd@svdcs.nl en we nemen snel contact met je op.

Sam's Kledingactie

ZEVENAAR - Ook dit jaar vindt de kledinginzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood plaats. U kunt dan uw gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel in gesloten plastic zakken inleveren op onderstaand adres:


Hoofdingang van de kerk, Babborgaplein 5 in BABBERICH
Op 09-04-2016 van 10:00 tot 11:30

Parochiecentrum, Remigiusplein 2 in DUIVEN
Op 09-04-2016 van 9:00 tot 12:00

Mevrouw Wolf, Meentsestraat 72 in GIESBEEK
Op 09-04-2016 van 9:00 tot 12:00

Parochiecentrum Loo, Loostraat 32 in LOO
Op 09-04-2016 van 11:00 tot 12:00

Dienstencentrum 'de Hoge Bongerd', Plein Hoge Bongerd in ZEVENAAR
Op 09-04-2016 van 10:00 tot 12:00

Spar Oosterink, Plein Stegeslag in ZEVENAAR
Op 09-04-2016 van 10:00 tot 12:00

De Carousselschool, Kardinaal de Jongstraat in ZEVENAAR
Op 09-04-2016 van 10:00 tot 12:00

Sint Martinuskerk, Kerkweg 11 in ZEVENAAR
Op 09-04-2016 van 10:00 tot 12:00

Voordeur Andreaskerk, Markt 1 in ZEVENAAR
Op 09-04-2016 van 10:00 tot 12:00


De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat dit jaar naar een ontwikkelingsproject van Cordaid Mensen in Nood in Bangladesh:


Voor meer informatie over Sam's Kledingactie en de gesteunde projecten kunt u kijken elders in deze uitgave en op www.samskledingactie.nl of bellen naar 073 6871060.

Activiteiten Het Palet

Maandag 4,11,18,25 april.: 13.30 uur Sjoelen, 19.30 uur smartlappen koor

Dinsdag 5,12,19,26 april.: 09.00 uur Engels, 13.30 uur Koersbal, 19.30 uur Klaverjas-Jokeren

Woensdag 13,20 april.: 09.30 uur Hobbyclub

Woensdag 6 april.: Referendum

Woensdag 13 april.: 14.00 uur V.A.D. Koersbal, 19.30 uur Wijkraad Duiven West

Woensdag 20 april.: 19.00 uur Vrouwen Actief Duiven

Donderdag 7,14,21,28 april.: 09.00 uur Studiekring, 14.00 uur Klaverjas-Jokeren, 19.30 uur Darts

Vrijdag 1,8,15,22,29.: april 10.00 uur Schaken, 13.30 uur Bridge

Zevenaar Pop-up expositie in De Kunsthal

ZEVENAAR - De spectaculaire opening van Zevenaar Pop-up expositie (12 kunstenaars) in De Kunsthal 1is vrijdagavond 15 april, vanaf 19:00 uur met een gratis optreden van Vocalgroup Qoorieus om 19:30 en 20:30 uur.

De kunsthal is ook geopend zaterdag 16 en zondag 17 april open van 11:00 tot 17:00 uur in De Kunsthal Zevenaar aan de Fahrenheitstraat 3 in Zevenaar (gratis parkeren). Er zijn 12 deelnemende kunstenaars met een heel gevarieerd aanbod. (www.protuum.com).

Het Lente-Evenement

ZEVENAAR - Het gaat een traditie worden, het Lente-Evenement van Beleef Rijn Waal aan het begin van de lente. Bezoek dit jaar het evenement op 3 april op Buitengoed De Panoven in Zevenaar.

Beleef Rijn Waal is een bijzondere vereniging en telt een kleine 40 leden. Dit zijn ondernemers uit het toerisme, variërend van campingeigenaar tot pontbaas, van B&B tot fotograaf, allemaal wonend of werkend in de gemeenten rondom De Kop van Pannerden. De leden van Beleef Rijn Waal zorgen er voor dat De Gelderse Poort een steeds interessanter gebied wordt om te bezoeken. Tijdens het Lente-Evenement presenteren zij hun plannen voor het komende seizoen én bedenken met elkaar mooie plannen om hun gasten nog beter van dienst te zijn.

Bezoekers uit het hele gebied zijn welkom om te luisteren naar muziek, rond te kijken in het unieke Baksteenmuseum, mee te doen aan verschillende workshops en te genieten van heerlijk eten en drinken, vooral streekproducten. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Vorig jaar, tijdens het 1e Lente-Evenement, hebben zo’n 1000 mensen de weg gevonden naar Kasteel Doornenburg.

Bowlingvereniging Zevenaar op voorjaarsmarkt met mobiele bowlingbaan

ZEVENAAR - Bowlingvereniging Zevenaar van de Grietshe Poort staat op zondag 3 april met een mobiele bowlingbaan van twaalf meter op de voorjaarsmarkt in Zevenaar. De markt is van 12.00 tot 17.00 uur.

Altijd al willen bowlen, of ruiken aan de bowlingsport dan is dit je kans. Tevens zijn er leuke prijzen die eind van de dag verdeeld worden. Kom een bal gooien en kom ook eens kijken op de competitieavonden maandag, dinsdag of donderdag vanaf 19.30 uur in De Grietshe Poort in Zevenaar. Tevens iedere zomer een zomerleague voor leden en ook niet-leden.

Voor de jeugd van groep 7 en 8 van de basisscholen uit de Liemers en heel Nederland, zijn er onlangs in Eindhoven op de megabowling de finales van Nederland geweest georganiseerd door de NBF.

Bowling Zevenaar werd daar vertegenwoordigd door zes teams uit de Liemers, wat een heel goed resultaat is. Drie teams wisten zich te plaatsen voor de finales. Uiteindelijk werden de teams 16e,15e en 12e, wat een heel goed resultaat was van 400 teams die zich landelijk ingeschreven hadden.

We zijn een actieve vereniging voor jong en oud, we zouden het erg leuk vinden als u langs komt bij onze stand en baan in het centrum van Zevenaar. Waar eventueel informatie te verkrijgen is voor degenen, die belangstelling hebben in de bowling-sport.                                                                

Vissen in zwembad De Boskuul

Jeugdleden met de gedetermineerde dieren Foto: Sub Aqua Libera

LOBITH - Op donderdag 17 maart determineerden jonge snorkelduikers van duikteam Sub Aqua Libera (SAL) verschillende vissoorten in zwembad De Boskuul in Lobith.

Duikteam SAL organiseert geregeld leuke funlessen voor haar jeugdleden. Tijdens deze speciale funles leerden de kinderen welke dieren er in Nederlands zoet en zout water voorkomen. In het zwembad lagen verschillende afbeeldingen van dieren en de kinderen keken naar de kleur, vorm van het lijf en het aantal vinnen om vervolgens met deze informatie naar de kant te gaan en daar aan de hand van determinatie kaarten te bepalen welk dier ze hadden gespot. Ruud Dorland over het vis determinatie spel: “Samen met Luc Bergsma heb ik dit spel in elkaar gezet en het is ontzettend leuk om te zien dat de kinderen er met zo veel enthousiasme mee bezig zijn. Het maakt kinderen bewust van wat er allemaal in onze waterrijke omgeving voorkomt en ze stellen veel vragen over de dieren die ze gedetermineerd hebben, kortom: een succesvolle, leerzame en vooral erg leuke les!”

Deze funles is onderdeel van een vierwekelijks programma dat duikteam SAL aanbiedt voor jeugdleden vanaf 10 tot 14 jaar. Naast funlessen zijn er conditielessen die gaan van estafettes tot stormbanen, snorkellessen waarin de kinderen trainen voor een brevet en duiklessen waarin de kinderen met perslucht onder water gaan. Momenteel is er een speciale jeugdactie waarbij je bij een jaar lidmaatschap een snorkelset cadeau krijgt. De contributie voor jeugdleden bedraagt 10,- per maand bij automatische incasso. Kijk voor meer informatie op www.subaqualibera.nl.

Gevarieerd programma Open Podium op 2 april

ZEVENAAR - Tijdens het Open Podium van zaterdag 2 april in muziekcafé De Lantaern kan het publiek gaan genieten van cabaret, Franse ballades, illusies en theater. En dat allemaal gratis en voor niets. De avond begint om 21.00 uur. De zaal is open van af 20.15 uur.

‘Marck kookt over’ is de naam van de nieuwe theatervoorstelling van chef-kok Marck Hofmeester. In deze voorstelling ruilt hij zijn plek achter het fornuis in voor een plek in de spotlights. Van daaruit neemt hij de wereld onder de loep en stort hij zijn hart uit over alle misstanden die hem soms doen overkoken.

De Franse Troubadour Gérard Terrasier zingt al 25 jaar chansons van Jacques Brel. Maar ook nummers van Bob Dylan, Donovan en eigen nummers staan op zijn repertoire.

Mentalist/hypnotiseur/gedachtenlezer Timon Krause neemt het publiek mee in de wereld van telepathie, hypnose en ware magie. Timon schijnt alles van iedereen te weten, van geboortedata tot lievelingseten en PIN-codes.

Theatergroep UIT! uit Zevenaar speelt bij ‘De Lantaern’ een gedeelte van het koningsdrama ‘Marianne’. Een vrolijke familievoorstelling, die in zijn geheel te zien zal zijn op 22 en 23 april in het Musiater. Aanvang: 19.00 uur.

SkoopMobiel biedt aan!

REGIO - SkoopMobiel biedt aan: Een echte Nederlandse klassieker! Voor bewoners en belangstellenden in de Pelgromhof en de Liemerije te Zevenaar en Lobede in Tolkamer biedt SkoopMobiel in april een Nederlandse klassieker uit 1958 aan van regisseur Bert Haanstra.

                                                        

De film werd opgenomen in Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in het fictieve dorpje Lagerwiede dat een goede fanfare telt, Kunst en Vriendschap geheten, die wil deelnemen aan een concours. Tijdens de voorbereiding op dat concours breekt echter ruzie uit tussen twee muzikanten en wordt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide willen deelnemen aan het concours. Een componist schrijft voor beide orkesten een afzonderlijke compositie die op het eerste gehoor totaal verschillend zijn. Na veel gedoe arriveren beide orkesten gelijktijdig op het podium van het concours en beginnen gelijktijdig hun eigen stuk te spelen. Passen de stukken bij elkaar of juist niet en wie wint het concours?

De film wordt gedraaid in: Liemerije op vrijdag 8 april 2016, aanvang 19.30 uur bij Pelgromhof op dinsdag 12 april, aanvang 14.30 uur en bij Lobede op woensdag 13 april, aanvang 14.30 uur. De entree bedraagt inclusief koffie/thee bij binnenkomst vier euro.

Actie inentingen voor uw dier bij Groenrijk Zevenaar

ZEVENAAR - De dierenarts van dr. Woof! is 9 april van 14.30 tot 16.00 uur bij GroenRijk Zevenaar aanwezig. Iedereen is welkom op de afdeling DierenRijk om zijn hond, kat, konijn of fret te laten vaccineren of te laten chippen.

Ook puppy's en kitten's kunnen behandeld worden; wij hebben paspoorten en de vaccinaties voor het eerste jaar bij ons. Voor de konijnen gebruiken wij het nieuwe vaccin dat een heel jaar bescherming geeft tegen Myxomatose en VHS.

Als de huisdieren mee gaan naar het buitenland kunnen wij de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid geven. Deze is drie jaar geldig binnen de EU.

Tijdens de vaccinatieactie's betaalt u geen consult. Kosten per inenting zijn 25 euro. Advies: ontworm uw huisdier een week voor de vaccinatie en neem uw dierenpaspoort mee.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Na een geslaagde avond met 'meester Leysen' in maart is nu de maand april alweer aangebroken. Voor deze avond is uitgenodigd mevrouw J.v.Rijn-Boer uit Bodegraven.

Het thema van haar lezing is: 'Opdat wij niet vergeten'. Op 28 februari 1944 werd de familie Ten Boom uit Haarlem verraden en gearresteerd. Het aangrijpende verhaal over het leven en het werk van Corrie in en na de tweede wereldoorlog wordt door mevrouw Van Rijn
op boeiende wijze verteld op woensdag 13 april om 19.30 uur in Ons Huis, Dr Honigstraat in Zevenaar.

Sportiviteit ten top: Mobiliteitsbedrijf Brandon en Tennis-Solution

ZEVENAAR - Tennis-Solution Zevenaar, een bedrijf opgericht door twee tennisliefhebbers; Marco Kroes en Hans-Jurgen Striek. Bij beiden staat de passie voor tennis voorop. Van vrienden, naar bijna-buren en tegenspelers op het gravel naar compagnons in dit sportieve bedrijf.


Tennis-Solution heeft voor alle tennis-activiteiten binnen een vereniging een oplossing: Of het nu gaat om Clubtennis ( tennislessen voor iedereen, van beginner tot gevorderde, van jong tot oud ), tennisevenementen ( Clinics en reizen / uitstapjes ), verenigingsmanagement ( ondersteuning voor club in planning, lesadministratie, beleid ), tennisschool ( de talenten ) of rolstoeltennis. Ons team zorgt voor de perfecte invullen op al deze gebieden.

Mobiliteitsbedrijf Brandon is een veelzijdig bedrijf op het gebied van mobiliteit. U kunt bij ons terecht voor auto's, elektrische- fietsen en scooters en brommobielen. Al jaren sponsort Mobiliteitsbedrijf Brandon sportieve activiteiten in Zevenaar en omgeving. Vooral op het gebied van tennis zijn wij actief. Wij zijn hoofdsponsor van het Brandon tennistoernooi van TVZ en het Seven Aeren tennistoernooi. Directeur Robin Brandon tennist in zijn vrije tijd graag bij deze tennisclubs.

Tennis-Solution en Mobiliteitsbedrijf Brandon slaan de handen ineen tot een mooie overeenkomst. Na de levering van twee nieuwe Peugeot's 308SW heeft Mobiliteitsbedrijf Brandon de bestickering van deze voertuigen geregeld. U zult regelmatig deze ruime gezinsauto's door Zevenaar en omgeving zien rijden met de opvallende bestickering.

Wist u dat de Peugeot 308SW nog verkrijgbaar is voor het bijtelling tarief van 14%. Voor meer informatie kunt u terecht bij Mobiliteitsbedrijf Brandon. www.brandon.nl

Bent u op zoek naar een (tennis)-organisatie die u op één of meerdere van bovenstaand genoemde gebieden kan helpen, aarzel dan niet en neem contact op met Tennis-Solution via: info@tennis-solution.nl.

Veranda met 6 meter vrije overspanning

ZEVENAAR - Glashandel Aluminiumbouw Oud-Zevenaar is bezig met het plaatsen van een aluminium veranda met een vrije overspanning van zes meter, waardoor er geen hinderlijke palen in het midden van uw tuin komen te staan.

Glashandel Aluminiumbouw Oud-Zevenaar is een klein en dynamisch bedrijf met al 40 jaar ervaring. Alles wordt op maat in eigen werkplaats gemaakt. Door de zeer korte lijnen kan het product naar ieders wens worden vervaardigd.

Met enthousiasme vertelt Rob over zijn bedrijf, we zijn volop bezig om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn en mede door de aantrekkende economie staan de zaken er goed voor. Sinds kort hebben we een compleet vernieuwde showroom waarbij we gebruik maken van de nieuwste technieken. In de nieuwe showroom kan de klant onder het genot van een kopje koffie op een groot scherm de verschillende varianten van ramen, deuren, veranda's en serres bekijken.

Bouwplannen worden met de klant tot in detail doorgesproken en nagekomen. De situatie wordt ter plekke bij de klant thuis bekeken, zodat de klant een offerte op maat krijgt, waarbij alle werkzaamheden worden meegenomen. Bij de nieuwste veranda kunnen we een vrije overspanning maken van wel 6 meter, waardoor er dus geen hinderlijke palen in de tuin komen. Bij deze veranda is het ook nog mogelijk is om een glazen dak te creëren met een diepte van 4 meter. Vervolgens kunnen we deze veranda makkelijk uitbreiden met hardglazen schuifwanden en kan er een zonwering onder het glas gemonteerd worden.

Een mooie en doeltreffende combinatie is de lichtstraat met een traditionele uitbouw. Er wordt een grote uitsparing in het platte dak gemaakt en de prefab lichtstraat wordt er in één keer compleet op geplaatst. Hierdoor blijven de montagekosten beperkt en krijgt u als klant toch veel daglicht in uw aanbouw. Glashandel Aluminiumbouw Oud Zevenaar blijft zich met de juiste mix van personeel, kwaliteit en service inzetten voor haar klanten. Het bedrijf hecht aan een klein en slagvaardig team en een stuk nazorg naar haar klanten toe.

Glashandel Aluminiumbouw Oud Zevenaar, Dijkweg 17, Zevenaar,; 0316) 31010; www.glasenkozijn.nl.

‘Kunst maken met Vincent van Gogh’ een groot succes

REGIO - Met het project ‘Kunst maken met Vincent van Gogh’ biedt het Kröller-Müller museum in samenwerking met stichting Vier het Leven ouderen in Gelderland een workshop aan waarin ze geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh zelf kunst maken. Het museum komt letterlijk naar de ouderen toe: workshops vinden plaats in de woonomgeving van de cursisten.

Op 24 maart vond de eerste workshop plaats in Wageningen. Vrijwilligers van Vier het Leven zorgden voor het vervoer en een helpende hand tijdens de workshop.

Aan een groep van 12 ouderen legt Matthea Versteeg, workshopleider van het Kröller-Müller, uit hoe van Gogh te werk ging. Vervolgens gaan de cursisten zelf aan de slag met houtskool en krijt. De tafels liggen vol zonnebloemen, potten, uien en citroenen; genoeg om inspiratie op te doen voor een eigen meesterwerk. Matthea loopt rond en geeft advies. Na afloop wordt het werk besproken en krijgen de cursisten hun kunstwerk in een passe-partout mee naar huis. Een deelnemer die eerder Van Gogh locaties bezocht: “Het voelde de hele middag alsof ik terug was in Frankrijk!“

De workshop wordt dit voorjaar ook gehouden in Dieren op 21 april en in Doetinchem op 20 mei. De kosten bedragen 15 euro. Voor de start werd al snel duidelijk dat er grote behoefte bestaat aan dit soort workshops. Het maximale aantal van 12 was al snel behaald. Vanaf het najaar volgen er nieuwe data. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Bel naar 035 – 5245156 of kijk op www.4hetleven.nl

‘Kunst maken met Vincent van Gogh’ wordt gesteund door Stichting Rcoak en Fonds Sluyterman van Loo en maakt onderdeel uit van het programma ‘Lang Leve Kunst’. Deze fondsen ondersteunen projecten die de kwaliteit van leven van ouderen bevorderen.

Voorjaar op De Wyborgh

WESTERVOORT - Op zaterdag 16 april houdt winkeliersvereniging De Wyborgh een gezellige voorjaarsmarkt op het Dorpsplein. Het gehele plein wordt gezellig ingericht met kramen en divers assortiment voor ieder wat wils.

De markt start om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Voor kramen of verdere informatie kijk op www.funmarkt.nl. Activiteitencommissie van De Wyborgh organiseert regelmatig activiteiten, noteer ook alvast in uw agenda 'zaterdag 30 april'. Dan organiseren we een Italiaanse markt met alles in het kader van de Giro Gelderland. Westervoort is een doorkomst gemeente van de Giro en wij gaan in Westervoort met vele winkeliers en verenigingen uit het dorp een Italiaanse tiendaagse houden met spaaractie en kans op vele leuke prijzen. Westervoort zal zeker rond en na Koningsdag in de ban van de Giro gaan komen. Voor meer informatie hierover en onze Italiaanse tiendaagse, kijk snel op de facebook pagina Giro Westervoort en like deze pagina ook. Door deze activiteiten is en blijft winkelen gezellig op De Wyborgh.

Mobieltjesproject voor 55+ers

ZEVENAAR - Op dinsdag 19 april wordt weer het mobieltjesproject voor 55 +ers georganiseerd. Leerlingen van het Liemers College gaan aan de slag om ouderen te leren omgaan met hun mobieltje, smartphone en/of tablet.

Jongeren van het voortgezet onderwijs doen dit project als onderdeel van hun Maatschappelijke Stage. Zij maken op deze manier kennis met het vrijwilligerswerk en brengen hun kennis op digitaal gebied over aan de senioren. De leerlingen worden aan ouderen gekoppeld en, wanneer dit nodig is, wordt er een afspraak gemaakt voor een vervolg.
Het mobieltjesproject is een samenwerkingsverband tussen het Rode Kruis (afdeling Liemers Oost), Caleidoz Welzijn en het Liemers College. Caleidoz Welzijn, Steenhuizen 6 van 13.30 tot 15.30 uur

Aanmelden kan tot 16 april, deelname is gratis. Wilt u meedoen, maar bent u niet in staat om zelfstandig te komen, geef dit dan even aan bij uw aanmelding. Voor meer informatie en/of om u aan te melden, kunt u contact opnemen met Emmy van Aalten: e.vanaalten@caleidoz.nl; 0316 33276.

April actiemaand bij Altradi

DIDAM - Dit weekend kunt u volop van de zon genieten. Misschien vindt u het zonnetje zelfs al wat te warm en zou u graag met een mooie zonwering voor wat schaduw zorgen. 's Avonds koelt het toch nog behoorlijk af. Stelt u zich eens voor dat u op dat moment op uw terras kunt blijven zitten. Comfortabel onder een overkapping, glazen wanden dicht en terrasverwarming aan. Bij Altradi is april actiemaand. Knikarmschermen van Harol, terrasoverkappingen van Deponti en, helemaal nieuw, aircosystemen zijn met leuke aanbiedingen te koop.

De knikarmschermen van Harol zijn fraai vormgegeven en functioneel. Op afstand bedienbaar zorgen ze voor veel comfort. Tot 31 mei krijgt u bij aanschaf van een Harol knikarmscherm de motor gratis. Op alle andere zonwering van Harol krijgt u 5% korting. Een terrasoverkapping van Deponti is al verkrijgbaar vanaf € 895,-. Alleen dit weekend krijgt u bij aanschaf een gratis 1500 watt terrasheater. Bij aankoop van een volglazen veranda van het merk Alibow of Solarlux, inclusief volglazen schuifwanden en vaste kozijnen, krijgt u een Minirooftop airconditioning helemaal gratis (vraag in de showroom naar de voorwaarden). Deze actie is geldig tot en met 31 mei.

Altradi heeft een aantal nieuwe merken in het assortiment opgenomen. Met de glazen vouwwanden van Solarlux zorgt u voor een vloeiende overgang van binnen naar buiten. Zo geniet u volop van uw terras en tuin. Onder eigen merknaam ShutterUp heeft Altradi nu prachtige shutters, die in elk interieur passen. Bekijk op www.altradi.nl snel het uitgebreide assortiment.

Hardloopcursus voor beginners

ZEVENAAR - Voor de onervaren hardloper organiseert atletiekvereniging De Liemers op maandagavond 4 april weer een hardloopcursus voor beginners onder het motto ‘Get Running’. Hiervoor is geen enkele hardloopervaring nodig.

De doelstelling is om na 10 weken op een plezierige en vooral verantwoorde manier ongeveer 3 kilometer, in eigen tempo, kunnen hardlopen. Deelname is mogelijk vanaf de leeftijd van 16 jaar.
De trainingen worden gegeven op de maandagavond van 20.00 tot 21.15 uur. De duur van de cursus is 10 weken. De kosten hiervoor bedragen 45,00 euro per persoon (dit is inclusief een functioneel loopshirt).
De trainingen worden gehouden op de atletiekbaan in Zevenaar en gegeven door gediplomeerde trainers van atletiekvereniging ‘De Liemers’.
Ook wordt er uitleg gegeven over schoenen en kleding en na de training is er altijd gratis thee. Naast trainen op de atletiekbaan krijgt men ook 'huiswerk' mee.

De atletiekbaan is gelegen aan de Heerenmäten 4 in Zevenaar (naast het Liemers College). Voor aanmelden en nadere informatie 0313 474725
of mail naar trainer.arend@avdeliemers.nl.

Rhytm&blues, soul en folk In De Lantaern

ZEVENAAR - Op zaterdag 9 april komen de liefhebbers van Rhythm&blues, soul en folkmuziek volledig aan hun trekken als Jenny Wren and her Borrowed Wings (UK) het podium betreden.

Jenny Wren and her Borrowed Wings (UK) is een relatief nieuwe driekoppige band. Jenny zingt en speelt contrabas terwijl haar Borrowed Wings, Ben Fisher en Ben Gallon, de resonator en akoestische gitaren bespelen.

Hun songs, over het leven en de liefde, zijn voornamelijk geschreven door Jenny. Jenny is behalve singer-songwriter, ook multi instrumentalist. Jenny Wren and her Borrowed Wings combineren het beste van de “roots muziek”: rhytm&blues, soul en folk.

Hun debuut album 'Dead Man’s Hat' verscheen in 2014 en er zijn plannen voor een nieuw album in 2016. Dit trio combineert haar Duitse tour met een tweetal optredens in Nederland, waaronder één in ‘De Lantaern’.

Prachtige en eerlijk klinkende sound en een sprankelende live voorstelling. Voor meer informatie: www.delantaern.nl. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 10.00 euro. Plus-donateurs: 9,00 euro. Zaal open om 20.15 uur.

Eerste prijs aspiranten indoor-vendelen

OUD-ZEVENAAR/GAANDEREN - Zondag 20 maart hebben de jeugdvendeliers van Schuttersvereniging Sint-Anna deelgenomen het Gelders Kampioenschap Indoor Vendelen in Gaanderen.

De aspiranten hebben een eerste prijs behaald. Zij hebben goed gevendeld en kwamen net een puntje te kort om Gelders Kampioen te worden.

In de pauze hebben de mini-vendeliers (die trots op de foto staan) hun vendeltechnieken laten zien. Een spannend moment voor de jeugd maar ze hebben het supergoed gedaan.

Deze prachtige prestaties zijn mede te danken aan Edwin Aaldering en Helen Visser die elke zondag de jeugdvendeliers de technieken van het vendelen bijbrengen. Zij zijn, net als het bestuur, supertrots op de inzet en de resultaten van beide groepen.

Recreatief tafeltennis op donderdagmiddag

Enkele recreatiespelers Foto: Henk Buiting

DIDAM - De tafeltennisafdeling van DSV Relax uit Didam opent sinds november elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur haar zaal voor eenieder die om welke redenen dan ook thuis is en graag als tijdverdrijf wil tafeltennissen op recreatief niveau.

Destijds hebben zich enkele deelnemers aangemeld. De organisatoren willen graag meer bekendheid hieraan geven. Het gaat niet alleen om deelnemers die al kunnen tafeltennissen, maar ook om deelnemers die het spelletje willen leren. Vanuit de vereniging zijn enkele begeleiders aanwezig om deze sport aan te leren. Ook zijn er voldoende batjes aanwezig. Alleen sportschoenen is verplicht. De tafeltennisafdeling roept geïnteresseerden, zowel jong als oud, op om eens een kijkje te komen nemen en eventueel hieraan deel te nemen.

De zaal is gevestigd in de Brede School Noord aan de Lupinenstraat 9 in Didam en heeft een eigen ingang die duidelijk is aangegeven.

Meer informatie kunt u krijgen bij de heer Henk den Otter: 0316 223054.

Kledingactie in Nieuw-Dijk

NIEUW-DIJK - Zaterdag 2 april houden schutterij Sint-Antonius haar voorjaarskledingactie.

De warme winterkleding hebben we echt niet meer nodig. Kleding die u niet meer gebruikt wil de schutterij graag komen ophalen. U bent er van af en het brengt wat extra's in het laatje om instrumenten aan te schaffen en onze jeugdleden passend en traditioneel te kleden. Woont u in Didam of Nieuw-Dijk dan kunt u zaterdag 2 april de kleding in gesloten zakken voor 10.00 uur aan de weg plaatsen.

Mocht u kleding hebben maar u bent niet in de gelegenheid om dit op aan te bieden of de kleding is niet opgehaald dan kunt u dit altijd afleveren bij H. Jansen, Wilhelminastr. 63 in Didam, 0316 531770 of bij I. ten Oever, Muurbloemstraat 9 in Didam, 0316 228850.

Natuurlijk kunt ook u het gehele jaar door de kleding kwijt in de kledingcontainer. Deze container staat op het schietterrein aan de Smallestraat in Nieuw-Dijk.

Ons Genoegen Giesbeek gaat de strijd aan tegen zwerfvuil

GIESBEEK - Door zaterdag 19 maart mee te doen aan de Landelijke Opschoondag heeft HSV Ons Genoegen Giesbeek weer laten zien dat zij zich inzet voor een schoner Giesbeek. De gemeente ondersteunde de opruimactie door middelen beschikbaar te stellen als ‘knijpers’, vuilniszakken, hesjes en handschoenen.

Ook draagt de gemeente zorg voor het afvoeren van het verzamelde afval. De opkomst was dit jaar iets minder dan voorgaande jaren. De opbrengst was er niet minder om. Vijf diehards van de vereniging staken van 08.30 tot 12.30 uur de handen uit de mouwen. Vanaf het terrein van de zeescouting tot aan de rotonde bij Zevenaarse weg werd het gebied grondig aangepakt. Het opgehaalde vuil bestond voornamelijk uit plastic; drankblikjes; flessen en papier. Opmerkelijke vondsten waren het gedumpte afval van een hennepplantage en een 20-liter jerrycan met koelvloeistof.

Rond 12.30 uur trok men met het verzamelde vuil (twee aanhangers) richting clubgebouw van HSV Ons Genoegen, waar Klaas de soep en broodjes al klaar had staan. Weer een geslaagde zwerfvuilactie. Met dank aan Klaas, Geert, Bart, Albert en Harry.

Excursie door Babberichs bos

Foto: Fred van den Heuvel

BABBERICH - Op zondag 10 april verzorgt IVN De Oude IJsselstreek werkgroep de Liemers een excursie door het Babberichse bos, nabij kasteel Halsaf.

Door de natuurgidsen worden historische feiten verteld en we verwachten prachtige voorjaarsbloeiers, waaronder stinzenplanten. Duur van de wandeling is ongeveer twee uur. Deze wandeling is ook geschikt voor kinderen. Aanmelden is niet nodig. De deelname is gratis, maar een vrijwillige gift wordt op prijs gesteld. Start: 11.00 uur. Vertrekpunt herberg Halsaf Dorpstraat 86, Babberich. Meer informatie bij Fred van den Heuvel; 0316 248348. Zie ook: www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Brede School St. Martinus zoekt iemand die kinderen na schooltijd schaakles wil geven (dinsdag- en/of donderdag van 14.30 uur tot 15.30 uur).

- Het Open-tafel-project van Caleidoz heeft enkele nieuwe medewerkers nodig die helpen bij het maken van de soep, het opdienen van maaltijden, het afruimen en de afwas.

- Muziekcafé de Lantaern heeft dringend behoefte aan nieuwe medewerkers voor diverse activiteiten (de bar, publiciteit, techniek).

- Stichting behoud landgoed Huis Sevenaer zoekt een medewerker archivering die samen met bewoner(s) allerlei oude stukken en artikelen ordent en archiveert.

Voor meer informatie over deze en circa 280 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Cursisten van de Kreatieve Kring exposeren

Foto: Joke Aartse

WESTERVOORT - Van zondag 3 april tot en met zondag 17 april exposeren cursisten van de Kreatieve Kring Westervoort hun mooiste werkstukken in Huize Vredenburg (het Kasteeltje) aan de Klapstraat 112 in Westervoort.

Er zijn werkstukken te bewonderen die het afgelopen seizoen gemaakt zijn, zoals acryl- en olieverfschilderijen, keramiekwerkstukken, foto's en beeldhouwwerken. Daarnaast bevat de expositie kleurrijke torso's. Het is ieder jaar weer verrassend om te zien wat een kunsttalenten Westervoort te bieden heeft! Een bezoek aan de expositie is dan ook zeker de moeite waard en werkt mogelijk inspirerend om zelf aan de slag te gaan.

In de expositieperiode is Huize Vredenburg geopend op de zaterdag- en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom om de expositie te bezoeken en informatie in te winnen over de cursussen en workshops die door de Kreatieve Kring verzorgd worden. De koffie en thee staan klaar. De toegang is gratis.

Opbrengst collecte Jantje Beton

DUIVEN - De onlangs gehouden collecte voor Jantje Beton heeft het mooie bedrag van 5.400 opgebracht.

Scouting Groessen, Scouting Duiven, H.V.Duiven, de Speel-o-theek. Korfbalvereniging Duko, basketbalvereniging Pigeons en het Nationaal Jeugdfonds is iedereen dankbaar, die hieraan heeft bijgedragen. Evenals alle collectanten.

Bewegen

voor ouderen

LOBITH - Dinsdag 5 april, op de maandelijkse bijeenkomst van de Senioren sociëteit Lobith Tolkamer, is er een voorlichting over bewegen voor ouderen.

Een medewerker van sportschool Physique geeft samen met een fysiotherapeut( e) een lezing over bewegen voor ouderen, het belang hiervan, wat de mogelijkheden zijn en besteden ook aandacht aan valpreventie. Na de pauze gaan zij wat oefeningen en testjes doen zoals balans- en conditietestjes. Iedereen, leden en niet leden, van harte welkom.

De lezing wordt gegeven in Partycentrum Schipperspoort, Dorpsdijk 30, te Lobith. Aanvang 14.30 uur. Toegang gratis.

Kerkdiensten in de Ontmoetingskerk

REGIO - Op zondag 3 april - beloken Pasen - gaat om 10.00 uur in de viering in de Ontmoetingskerk voor mevrouw ds. I. Echardt-Groeneveld uit Ingen. Gelijktijdig is er in gebouw Ons Huis jeugdkerk voor jongeren van 13-18 jaar.

Op zondag 10 april gaat om 10.00 uur voor mevrouw ds. L.M. van Prooyen Schuurman uit Zutphen. Na afloop kan men onder het genot van koffie of thee napraten over de viering. Ook kan men bij de schrijftafel van Amnesty International terecht voor het ondertekenen van een petitie.

Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood

ZEVENAAR - Op zaterdag 09 april wordt onder andere in Zevenaar en Oud-Zevenaar weer de jaarlijkse kleding inzamelingsactie gehouden van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood, mede georganiseerd door de werkgroep Caritas/Kerk en Samenleving van onze geloofsgemeenschap H. Andreas en Maria Koningin.

Met het geld van de verkoop worden de noodhulpprojecten van Mensen in Nood gefinancierd. De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat dit jaar naar een ontwikkelingsproject van Cordaid Mensen in Nood in Bangladesh: Het Dijkenproject. Bangladesh heeft het grootste bewoonde deltagebied van de wereld.

Het land kampt met het regen- en cycloonseizoen juli tot en met oktober. Dijken begeven het en hele stukken land worden door het water weggespoeld. Resultaat: elk jaar verdrinken er meer dan 8.000 mensen. En elke ramp weer verliezen mensen hun huizen en bezittingen. Wij moeten hen, als waterbouwers, toch kunnen helpen?

Draagbare kleding, schoeisel, huishoudtextiel en dekens zijn van harte welkom. De in te leveren goederen gaarne verpakken in plastic zakken of dozen.

De inzamelingsactie wordt in de gemeente Zevenaar gehouden op zaterdag 09 apri. De kleding kan worden ingeleverd tussen 10.00 en 12.00 uur bij de op de aanplakbiljetten aangegeven inleveradressen.

In Zevenaar zijn dat het plein bij de ingang van de Hooge Bongerd, Andreas Kerk (bij voordeur), parkeerplaats Supermarkt Oosterink (wijk Stegeslag), en school de Carrousel (wijk Zonnemaat). Bewoners van de Pelgromhof kunnen hun kleding weer kwijt in de hal, onder de trap. In Oud-Zevenaar kan kleding worden ingeleverd bij de voordeur van de Martinus kerk. Voor eventuele inlichtingen kunt u bellen met 0316 342521.

LCAward in de prijzen

"Met gepaste trots toont Anno Koning de cheque van 5.000, die hij uit handen van Silvia de Wolf (ING uit Doetinchem) mocht ontvangen." (foto Jan van den Heuij)

ZEVENAAR - In de door ING opgezette campagne 'Help Nederland Vooruit' heeft de LCAward van de vijf genomineerden in deze regio de meeste stemmen gekregen. De 5.000 euro die aan deze prijs verbonden zijn, worden besteed aan projecten, waarvoor de LCAward zich inzet.

Door Piet van Breukelen

De prijzen werden in Doetinchem uitgereikt door Silvia de Wolf, coördinator van het project in deze regio. Anno Koning (met Jan van den Heuij een van de initiatiefnemers van de Award in 2006) nam de prijs in ontvangst en was blij meer stemmen te hebben gekregen dan de concurrentie. Die bestond uit de volgende stichtingen: het Braamhuis in Zevenaar, Veteranen Oost-Nederland, Welkom in Doetinchem (voor vluchtelingen) en de stichting die de sporthal in Bronkhorst in stand wil houden. Hij bedankte dan ook iedereen die had gestemd op de LCAward.

Uit het grote aantal stemmen blijkt ook dat mensen er waarde aan hechten dat leerlingen op een school niet alleen een prima leerprestatie kunnen neerzetten, maar uitblinkers ook de ruimte bieden daarnaast aan een speciaal programma deel te nemen voor het leveren van een bijzondere prestatie op het gebied van sport, cultuur en maatschappij.

Besteding prijzengeld

Wie voor de Award in aanmerking wil komen, moet nog steeds zelf voor de financiële middelen zorgen, maar het prijzenbedrag kan wel worden aangewend om een klein tekort voor een project aan te vullen en te voorzien in onverwachte uitgaven. En er is wat meer armslag voor het onderhoud van de website en het vergoeden van reiskosten voor contactpersonen van samenwerkende organisaties.

Duko C1 kampioen

Op de foto het kampioensteam, met van links naar rechts achterste rij: Herman Abbink (trainer/coach), Mike van Arnhem, Stan Reesink, Lucas Smit, Jeroen Wapperom, Wolter Smit (trainer/coach) Tim Meulmeester en Merel Biemans. Voorste rij: Lisa Stam, Noa d’Arcangelo, Timon Hoogveldt, Brian Wieggers, Ilse Regterink en Ellen Meulmeester (trainer/coach).

DUIVEN - Zaterdag 12 maart is Duko C1 weer zaalkampioen geworden. In de onderlinge ontmoeting tegen medekoploper Olympus ’58 uit Doetinchem wisten de spelers van Duko een 10-8 overwinning te behalen en daarmee het kampioenschap.

Een slimme senior is op zijn toekomst voorbereid!

DIDAM - Iedere eerste en derde donderdag van de maand van 10.00 – 11.30 uur is er een ICT -inloopsoos in de bibliotheek van Didam. Deze ochtend heeft als doel senioren digitaal te helpen en wordt georganiseerd door KBO Didam Digitaal. Niet-leden van KBO of van de bibliotheek zijn ook welkom!

Steeds meer senioren merken dat internet een bron van informatie is en dat de overheid en banken steeds meer digitaal gaan doen.

Zit je met vragen of wil je meer weten over e-mailen, internet, skypen met de computer, tablet zoals iPad of Samsung of een Smart Phone (telefoon) iPhone of ander merk. Neem vooral de apparatuur mee!

Voor meer informatie: KBO Didam tablet coach Harry de Kruijs; 06 21205725; www.bibliotheekmontferland.nl

Danceparty levert stichting HDKT ruim 6.500 euro op

Foto uitreiking cheque aan HDKT met Ladies van Ladies’ Circle de Liemers v.l.n.r. Angelique van Dijk-Wammes, Nienke van Straten, Patricia van Oosterwijk, Willem Daalder (HDKT), Joëlle Daalder, Manon Hageman, Henny Zweers, Leon Vliegen (HDKT), Milou de Groot Boersma-Janssen, Lianne Kruijs en Angelique Robroch. Fotograaf: Jack Tillmanns.

LIEMERS - Zaterdagavond 19 maart is er tijdens een danceparty ruim 6.500,- opgehaald voor stichting HDKT. Bezoekers kwamen dansen op muziek van dj Walter Witlov en steunde daarmee dit goede doel, georganiseerd door serviceclub Ladies’ Circle de Liemers.

Vanaf 20.30 uur opende de deuren en snel daarna stonden de eerste mensen op de dansvloer. Na een heerlijk welkomstdrankje zat de sfeer er goed in. Het werd een spetterend feest met een geweldige opbrengst. Het mooie bedrag van 6.500 werd behaald door kaartverkoop van het feest, een deel van de omzet van de avond, en sponsoring van vele bedrijven. Daarnaast droeg de grote en belangloze inzet van de eigenaren van Careza de Kroon en dj Walter Witlov bij aan dit geweldige resultaat. Het eindbedrag zal nog iets oplopen nadat alle potjes geteld zijn.

Stichting HDKT
Stichting HDKT wil Honderd-Duizend-keer-een-Tientje voor voorlichting over & onderzoek naar Sarcome. Dit zijn zeer agressieve kwaadaardige tumoren. Omdat ze zeldzaam zijn is er geen geld om onderzoek te financieren. HDKT neemt hierin initiatief. HDKT werkt samen met het Radboud Oncologie Fonds en de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.

Ladie’ Circle de Liemers
Ladies’ Circle is een internationale serviceclub voor vrouwen tot en met 45 jaar, die zich inzet voor vriendschap en goede doelen. In de Liemers zetten wij ons in voor vele projecten, zowel lokaal als regionaal.

Foto’s staan op http://fotofocus-jacktillmanns.pixieset.com/dancepartyladiescircle.

Buitenbeentjes bereiden zich voor op Roparun

ANDEL - Sinds 2005 doen De Buitenbeentjes mee aan de langste non-stop hardloop-estafette ter wereld, de Roparun. De bedoeling is geld inzamelen voor mensen met kanker. Uit Westervoort gaat Jet Verloop met het Brabantse team mee.

Zo’n 350 teams vertrekken de zaterdag voor Pinksteren vanuit Parijs of Hamburg, om vervolgens op maandag op de Rotterdamse Coolsingel te finishen. De Buitenbeentjes vertrekken vanuit Hamburg. Een ploeg bestaat uit vier lopers. Deze legt steeds 1,5 km af en geeft daarna het stokje door aan een ploeggenoot. Dit doen ze zeven uur aan een stuk. Dan lost een tweede ploeg de eerste af en gaat ook zeven uur aan de slag. Jeanette Verloop verzorgt de catering.

“In de jaren dat we meedoen hebben we al ruim 125.000 euro opgehaald”, vertelt Jeanette Verloop uit Westervoort. Alle teams bij elkaar halen rond de 5 miljoen euro op. Het geld komt ten goede aan mensen met kanker, waarvan het vooruitzicht is, dat ze niet meer beter worden.

Meerdere keren per jaar maakt de stichting bekend waar bedragen naartoe gaan. Donaties variëren van enkele honderden euro’s tot tonnen. “Het zou fantastisch zijn als we dit jaar 15.000 euro ophalen”, zegt Verloop. “Een ieder die wil steunen, kan meedoen met de actie: word vrienden van De Buitenbeentjes! Namen van vrienden worden vermeld op de website www.debuitenbeentjes.nl en op Facebook. Maak 10 euro over naar NL75 INGB 0004 7278 08 o.v.v. vriend worden.

Toporkest Die Innsbrucker Böhmische in Ooy-Zevenaar

OOY - De Isseltaler Musikanten uit Rheden halen op zaterdag 9 april Die Innsbrucker Böhmische opnieuw naar Ooy-Zevenaar en treden zelf op in het voorprogramma. Het orkest behoort tot de crème de la crème van de blaasmuziek in Europa en treedt zaterdag drie uur lang op.

In plaats van helemaal naar Zuid-Duitsland of Oostenrijk te reizen voor een optreden van Die Innsbrucker Böhmische, heeft u nu de gelegenheid om deze sublieme vertolkers van het Böhmische muziekgenre dichter bij huis te beluisteren.

Het optreden zal op zaterdag 9 april in Schuttersgebouw EMM, Slenterweg 2, Ooy-Zevenaar plaatsvinden. De aanvang is 19.30 uur en de zaal gaat om 18.30 uur open.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.isseltalermusikanten.nl en ook 's-avonds aan de zaal. De toegangsprijs bedraagt 18,50 per persoon. U kunt de kaarten ook reserveren via de Reserveringslijn 026 38 20 245

Die Innsbrucker Böhmische hebben inmiddels tien cd's op hun naam staan. Medio april wordt in Barbian (Zuid-Tirol) de 11e cd met de titel 'Momente' gepresenteerd met uitsluitend nieuwe composities. Op zaterdag 9 april kan men in Ooy al de primeur van enkele nieuwe titels beleven.

Die Innsbrucker Böhmische staan onder leiding van Norbert Rabanser. Het orkest is in het Böhmische muziekgenre nog niet overtroffen in kwaliteit.

De 'Isseltaler Musikanten' werden bijna 40 jaar geleden opgericht aan de boorden van de IJssel in de gemeente Rheden en zijn gespecialiseerd in Egerländerblaasmuziek.

Tentoonstelling 'Talentvol Blik'

DIDAM - Van 22 maart tot 14 mei staat in de Bibliotheek van Didam de unieke tentoonstelling 'Talentvol Blik'. Studenten van de School voor Jong Talent (een vooropleiding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag) hebben kunst gemaakt met blik als 'grondstof'.

Zo brengen zij in beeld hoe je een blikje oneindig kunt recyclen en dus hergebruiken. Het resultaat is een prachtige tentoonstelling die door Nederland reist. De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Kringloop Blik (SKB).

Met de kunstwerken willen de jonge talenten aantonen dat blik een duurzaam materiaal is. Met ruim 90 procent heeft blik namelijk een bijna gesloten en oneindige kringloop. Elk kunstwerk is daarom niet alleen mooi om te zien, maar appelleert ook aan het bewustzijn dat je zuinig met materialen om moet gaan. Bovendien willen de kunstenaars andere jonge mensen (zoals scholieren uit het voortgezet onderwijs) uitdagen om met het materiaal aan de slag te gaan. De tentoonstelling is dan ook een unieke samenwerking tussen het bedrijfsleven, het hoger onderwijs en het voortgezet onderwijs.

Stichting Kringloop Blik (SKB) is de organisatie die zich richt op de recycling van metalen verpakkingen in Nederland. Bij de SKB zijn materiaal- en verpakkingsproducenten aangesloten, evenals het verpakkende bedrijfsleven en de detailhandel. SKB is de vraagbaak voor onder anderen verpakkingsdeskundigen, beleidsambtenaren van het ministerie en andere overheden die meer willen weten over de recycling van blik. Zie ook www.kringloopblik.nl en www.talentvolblik.nl.

Voor openingstijden van de Bibliotheek in Didam: www.bibliotheekmontferland.nl.

Herdenking Quick Anger

REGIO - Op 12 april 1945 stak de Britse 49th Inf. Division, de Polar Bears, de rivier de IJssel over bij Westervoort/Arnhem. De naam van die operatie: ‘Quick Anger’. Hun opdracht was de inname van Arnhem en de bevrijding van de Veluwe.

De operatie werd uitgevoerd in samenhang met ‘Operatie Cannonshot’, de oversteek door Canadezen van de IJssel nabij Deventer. Beide operaties slaagden en vier dagen later, maakten beide divisies contact bij het sluiscomplex in Dieren. Een dag later zou Apeldoorn worden bevrijd.

Op zaterdag 9 april wordt de succesvolle oversteek van de IJssel in 1945 herdacht. De rit begint om 10.00 uur bij De Sluis, Watersport Zutphensestraatweg 1 in Spankeren (ingang ligt aan de Kanaaldijk). Vandaar voert de rit over rustige binnenwegen door de Achterhoek en Liemers naar Westervoort. Na een kort defilé (tussen 13:00 en 14:00 uur bij huize Vredenburg, Klapstraat 112, Westervoort), wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het monument aan de IJssel (bij de oude veerdam), op de plek waar de Britse troepen aan hun gevaarlijke oversteek naar de Arnhemse kant van de rivier begonnen. Aan ´t eind van de herdenking, zal de 'last post' ten gehore worden gebracht door OBK. Er zullen ongeveer 30 klassieke voertuigen deelnemen aan dit evenement.

Expositie schilderijen en beelden in Angerlo

ANGERLO - Binnenkort is er weer een kunstexpositie in de Galluskerk van Angerlo en wel van 2 tot en met 24 april. Het zijn deze keer werken van Vittoria Colombo en Wil Vos.

De openingstijden zijn iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Maria Vittoria Colombo woont sinds drie jaar in Doesburg maar is geboren en getogen in Italië aan het Comomeer. Ze groeide op in een familie van kunstenaars en antiquairs. In Milaan volgde ze een studie conservatie en restauratie van antieke schilderwerken.Ze maakt ook muurschilderingen waarbij ze de kleuren zelf mengt van pigmenten met ei en azijn. Het liefst schildert ze figuratieve schilderijen en werkt altijd met olieverf. Inspiratie doet ze op tijdens reizen en in de natuur en verwerkt deze samen met andere objecten in haar schilderijen. Ook door andere schilders laat zij zich inspireren. Ze schildert graag portretten, soms met modellen, soms van foto’s.Haar webadres is: http://www.vittoriacolombo.xyz

Wil Vos woont eveneens in Doesburg. Zij volgt nu 6 jaar lessen bij Madeleine Corbey van Atelier Allegro. Dit atelier begon in de voormalige kapel van het arsenaal in Doesburg. Bij een bezoek tijdens de culturele zondag kwam zij in contact met het beeldhouwen en werd direct enthousiast. Zij raakte verslingerd aan deze vorm van creativiteit. Wil werkt met verschillende steensoorten waaronder albast, serpentijn en speksteen. Zij haalt haar inspiratie uit gebeurtenissen in het heden en het verleden; vooral datgene wat haar raakt. De meeste vormen ontstaan door interactie met de steen.

Tijdens de expositie is tevens gelegenheid het romaans kerkje te bewonderen.

B2B de Liemers klaar voor recordaantal

DUIVEN - Alle standhouders van de vijfde editie van B2B de Liemers zijn bekend. De beurs voor en door ondernemers is volgeboekt. Ruim honderd deelnemers - bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen - zullen zich tijdens deze regionale beurs op 19 april presenteren in de Makro Kerstpakkettenhal in Duiven. Doel van de grootst opgezette ondernemersbeurs is elkaar te ontmoeten, te inspireren en te versterken.

"Ik ben zo trots als pauw op onze mix van standhouders", zegt B2B de Liemers secretaris Anouk de Valois. "Ons deelnemersveld is dit jaar superdivers. Van toerisme, automotive, retail, onderwijs, overheid en dienstverlening tot industrie; iedereen is vertegenwoordigd op onze beursvloer. Dat is echt uniek."

Niet alleen het deelnemersveld van beurs is divers, ook het beursprogramma biedt voor elk wat wils. Bezoekers kunnen de hele middag en avond gratis workshops, presentaties en lezingen bijwonen, bijvoorbeeld van trendwatcher Adjiedj Bakas. Beurssponsor BKC, partner in groen en milieu regelde de komst van deze populaire gastspreker. De aanmeldingen voor diens lezing 'Karmakapitalisme brengt duurzaamheid in de Liemers' stromen binnen.

Andere opvallende programmaonderdelen zijn onder andere de workshop over aanbestedingen van de zes Liemerse gemeenten en het debat over Werk en Mantelzorg dat Elise Lentjes Mantelzorgmakelaar tijdens de beurs voert met overheid, werkgevers, arbodienst en andere belanghebbenden. Het volledige programma en de plattegrond van de beursvloer zijn te vinden op de website van de beurs: www.b2bdeliemers.nl

"Dit is echt een beurs van belang. De vorige edities hebben bewezen dat er mooie verbindingen en innovaties tot stand kunnen komen", aldus Jan Ummenthum, directeur van hoofdsponsor Rabobank Arnhem en Omstreken. Ook Luuk Strijker, vestigingsmanager van subsponsor Makro Duiven is helder over het bezoeken van de beurs: "We worden er alleen maar beter van als we elkaar weten te vinden."

B2B de Liemers is op 19 april van 12.00 – 22.00 uur vrij te bezoeken op Dijkgraaf 21 in Duiven. Koffie en thee zijn gedurende de hele dag gratis. Vanwege de verwachte hoge opkomst raadt de organisatie bezoekers, die een bepaalde workshop, lezing of ander programmaonderdeel willen bijwonen, aan om zich hiervoor vooraf aan te melden via http://b2bdeliemers.nl/aanmelden-programma.

Thema-avond over prostaatkanker

ZEVENAAR - Op maandagavond 18 april verzorgt Het Braamhuis een thema-avond over prostaatkanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Tussen de 10.000 en 11.000 mannen worden jaarlijks gediagnostiseerd. Vaak volgt behandeling door middel van een operatie, radiotherapie of hormonen. Het is een diagnose die niet alleen de patiënt treft maar ook de directe omgeving.

Wellicht heeft u, of misschien iemand in uw directe omgeving de diagnose prostaatkanker gekregen. Een diagnose waarbij plotseling het leven flink op zijn kop kan komen te staan. “Wat betekent het voor mij en mijn partner?”, is een vraag die aan de orde komt.


Marita van den Berg, verpleegkundig specialist urologie in Rijnstate en Wim Pas en Bert Prijs, regiovertegenwoordigers van de Prostaatkanker-stichting voor Gelderland geven informatie. Daarnaast is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Ieder die te maken heeft met prostaatkanker (patiënten en hun naasten) is welkom.

De avond start om 19.30 uur. U kunt zich aanmelden via info@braamhuis.nl, 0316 332 111 of 06 83109358. Vermeld daarbij met hoeveel personen u komt. Het adres is Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis). De toegang is gratis.

De Regge kronkelt weer

ZEVENAAR - Op maandagavond 11 april komt Ella Roelfs voor haar presentatie ‘De Regge kronkelt weer’ naar Zevenaar. De avond begint om 20 uur en wordt gehouden in zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar.


De afgelopen jaren is de Regge, die in de vorige eeuw rechtgetrokken werd, weer omgevormd tot een prachtige meanderende rivier, die kronkelt en slingert door het Overijsselse landschap. Ella Roelfs heeft van dit hele proces een film gemaakt met beelden die zij gedurende enkele jaren gedraaid heeft. De geschiedenis van de Regge wordt getoond, alsook de herstelwerkzaamheden van een strakke stroom naar een nieuwe kronkelende rivier, we zien hoe planten- en diersoorten worden verkast naar hun nieuwe leefgebied, hoe een oeverzwaluwwand aangelegd wordt en wat een werk dit met zich meebrengt. De beelden worden versterkt door prachtige bijpassende muziek. Als klap op de vuurpijl worden beelden getoond van een vlucht boven het gehele gebied, waarmee een goed overzicht verkregen wordt van de nieuwe situatie van de Regge.
Ella wil graag laten zien, hoe zij, één van de mooiste rivieren in Overijssel, de afgelopen jaren heeft zien veranderen en leren kennen!

Keeper Nederlands Elftal opent hockeytoernooi

Keeper Nederlands Elftal Jaap Stockmann signeert stick van Robin Kamberg, keeper bij Westerduiven Foto: Frank Dercksen

LIEMERS - Op vrijdagavond 25 maart opende Jaap Stockmann, de keeper van het Nederlands hockeyelftal, het internationaal hockeytoernooi Seven Pigeons, georganiseerd door MHC de Westerduiven en Hockey Vereniging Zevenaar.

Er waren meer dan 400 spelers uit Nederland en onder andere Duitsland en Engeland op beide clubs aanwezig. Het is daarmee het grootste toernooi in de geschiedenis van beide verenigingen.

De sfeer zat er direct goed in tijdens de shoot-outs (vrije ballen) met Jaap Stockmann in het doel van MHC de Westerduiven. Een aantal gedreven hockeyers wisten zelfs te scoren. Daarnaast beantwoordde Stockmann vele vragen, signeerde sticks en shirts en ging met zijn fans op de foto, waaronder Robin Kamberg, keeper bij de club.

Zaterdag startten de wedstrijden. Jongens en meiden tussen de 12-16 jaar speelden vele partijen op de velden van beide hockeyclubs. Zaterdagavond was er een grote gezamenlijke barbecue en een besloten hockeyfeest op de Panoven.

Zondagavond is toernooi gezamenlijk afgesloten bij hockeyvereniging Zevenaar met een officiële prijsuitreiking. In de C-jeugd deelden Duitse en Nederlandse meiden samen de eerste prijs.

Vrijdag & Sandifort

ZEVENAAR - Löyly. Alleskunners Remko Vrijdag en Martine Sandifort trakteren u op een stortvloed aan gemankeerde en absurde types. In een adembenemend tempo laat het virtuoze cabaretkoppel u lachen, ontroeren en verbazen. Maar... Lo¨yly gaat nòg verder. Remko en Martine gaan met de billen bloot.

Op zoek naar contact. Echt contact. Een intense ervaring. Met zichzelf, met elkaar en met u. Lo¨yly gaat dwars door elk taboe heen, is rauw, schaamteloos en stomend heet cabaret vanuit de onderbuik. Een sensatie voor lichaam en geest. Dus: maskers af, kleren uit en maar zien wat er gebeurt.

Vrijdag 1 april, aanvang 20.15 uur; Prijs 20,00 incl. pauzedrankje. Voor meer informatie en aanmelden: www.hetmusiater.nl.

Het Musiater, Bommersheufsestraat 62; www.hetmusiater.nl; 0316 524477.

Andermans Veren Live!

ZEVENAAR - Er is altijd een derde. Een avond van puur genot. Andermans veren Live! blaast klassiekers van toen en hits van nu op. 'Er is altijd een derde' is de derde theatervoorstelling van Andermans Veren Live!, boordevol muziek uit de rijke Nederlandse theatertraditie. Na twee bijzonder succesvolle programma's is het derde programma nu te zien in Het Musiater.

Andermans veren ontvingen veel lof van pers en publiek met hun eerdere programma's. Jacques d'Ancona schreef 'een avond van puur genot'. Andermans Veren Live is samengesteld door Kick van der Veer, presentator van het radio- en televisieprogramma Andermans Veren.

In Er is altijd een derde worden de juweeltjes van het Nederlandse theaterlied opgepoetst, waait er een frisse wind door de prachtigste melodieën en wordt u verrast met een nieuwe kijk op oude hits. Met liedjes van Boudewijn de Groot, Herman van Veen, Ivo de Wijs, Shaffy en List, het Goede Doel en anderen.

Zaterdag 9 april. Aanvang 20.15 uur Prijs €19,50 incl. consumptie. Het Musiater, Bommersheufsestraat 62; www.hetmusiater.nl.

Voorjaarsmarkt in Zevenaar

Zondag 3 april is er een gezellige Voorjaarsmarkt, met allerlei extra activiteiten, in het centrum van Zevenaar. (Foto: SOZ)

ZEVENAAR – De binnenstadondernemers van Zevenaar verwelkomen het voorjaar traditiegetrouw met de Voorjaarsmarkt. Dit jaar is de Voorjaarsmarkt op zondag 3 april. Er is onder andere een gezellige markt, leuke muziek en een heuse danswedstrijd. Vanzelfsprekend zijn ook de winkels geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

"We proberen er weer een gezellig gevarieerd geheel van te maken", aldus Gerard Nienhuijs van de organisatie. De organisatie is zoals altijd in handen van de ondernemers in het Zevenaarse centrum.

"In de winkelstraten staan veel Zevenaarse winkeliers met kraampjes waarin zij hun (voorjaars)producten aanprijzen. Daarnaast worden er enkele kramen ingericht met typische braderieproducten", vertelt Nienhuijs.

Gratis kinderpret

Naast kramen is er ook aandacht voor muziek. Op Muldershof brengt het Duo Mariposa liedjes uit verschillende landen ten gehore. Verspreid over het centrum zijn diverse attracties te vinden voor gratis kinderpret en natuurlijk kunnen de kinderen op de foto met mascotte Nispy.

Liemers Lente Cup

De Voorjaarsmarkt kent dit jaar een primeur. In de tent op het Raadhuisplein vindt een heuse danswedstrijd plaats. Onder leiding van Ronald Straatman van Vida Studio's strijden paren in de diverse wedstrijdklassen om de leiding in de Liemers Lente Cup. "Er zijn jeugdparen en seniorenparen die aan de wedstrijden meedoen en ik heb verschillende contacten gelegd om een leuke jury te presenteren", aldus Straatman. Ook aan bezoekers die graag even de beentjes willen losgooien wordt gedacht, want tussen de wedstrijden door kunnen ook bezoekers een dansje maken. Deelname aan de wedstrijd is gratis, opgave gaat via Vida Studio's (www.vidazevenaar.nl).

Koopzondag

De Voorjaarsmarkt begint om 12.00 uur. Vanaf dan zijn ook de winkels in het stadshart geopend. De markt een koopzondag eindigen om 17.00 uur. Bezoekers parkeren deze zondag gratis op de parkeerterreinen in en rond het centrum.

Ervaringen met mensen met NAH

DUIVEN - Wanneer je partner door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of een infarct schade aan de hersenen oploopt kan dit grote gevolgen hebben. Partners van mensen met NAH geven regelmatig aan behoefte te hebben aan het uitwisselen van ervaringen met mensen in een vergelijkbare situatie.

Daarom organiseren Elise Kox, GGNet preventie, en Moniek Vossebeld, Servicepunt Mantelzorg van Mikado, op 14 april van 10.00 tot 11.30 uur bij Mikado, Kastanjelaan 3a te Duiven een bijeenkomst specifiek voor partners.

Als partner van iemand met NAH kun je geconfronteerd worden met (het regelen van) zorg voor de ander, het contact met instanties en extra taken door beperkingen van je partner. Maar dat niet alleen.

Ook kan het lastig zijn om te accepteren wat er gebeurd is en om te gaan met de veranderingen in persoonlijkheid, gedrag en communicatie. De stress en spanning die dit met zich mee brengt kan op de lange termijn mogelijk overbelasting tot gevolg hebben.

Deze bijeenkomst biedt de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met anderen in zo'n situatie. Wat maken zij mee en wat zijn de knelpunten waar zij tegenaan lopen? En omdat elke situatie ook weer anders is, krijg je tijdens deze ochtend informatie die past bij je specifieke situatie.

Interesse? Je kunt je aanmelden bij het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp/Servicepunt Mantelzorg: 0316 282032 (iedere werkdag tussen 9.00 en 11.00 uur) of via MVT@mikado-welzijn.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Prullenbak op borstkas van Max Verstappen

REGIO - In drie groepjes gaan we op pad, handschoenen en een foeilelijk hesje aan, grijpstok in de hand en rolletje vuilniszakken in de kontzak. De spreker vertelt trots dat er afgelopen week duizend schoolkinderen hebben meegedaan aan de week van Nederland Schoon. We duimen voor een krachtige nieuwe generatie. Een generatie die weet wat een prullenbak is.

Met zijn vijven struinen we langs het spoor. Door de jaren heen ben ik aardig handig geworden met de grijper. Met het grootste gemak pluk ik zelfs peuken en snoeppapiertjes van het wegdek. Een oude man applaudisseert enthousiast vanaf het perron. Vanwege recente verbouwingen zwerft er veel geel bouwlint langs de rails. Snel blijkt dat de blikken Rode Stier en hun goedkopere varianten nog steeds hofleverancier zwerfvuil zijn. Ik denk aan Max Verstappen. Het grote talent met de enorme sponsor achter zich. Kan hij in de toekomst niet geïnterviewd worden met een grote prullenbak op zijn borstkas? Ik weet wel een goede tekenaar.

Ik graai de restanten van een gestripte fiets uit de struiken en loop ermee naar een lantaarnpaal. In mijn zoveelste groene vuilniszak zitten verrassend veel heupflesjes jenever en wodka. Indrinken stond in mijn jeugd blijkbaar nog in de kinderschoenen. Denk terug aan vorig jaar toen we een rol tapijt en het Nieuwe Testament vonden. De verhalen liggen letterlijk op straat.

Bij de koffie komen meer verhalen los. De spreker van de ochtend meldt dat hij net twaalf volle luiers uit de droogstaande sloot heeft gevist. Ik zeg hem dat hij er dan wel eentje gemist heeft. Mijn fantasie gaat alle kanten op. Bracht deze man of vrouw er iedere keer eentje naar de sloot of gingen ze in één keer de gracht in? Wilde de dader een paar euro voor het lichten van een duobak besparen? Of is het de vaste stop van jonge ouders op doorreis? Een vrijwilliger vertelt dat hij een tijdje terug een koelkast tegenkwam in een stukje bos. 'Besparing van verwijderingsbijdrage?' vraag ik.

In het begin van de middag lepel ik een heerlijke kom soep met de andere vrijwilligers. Moe maar voldaan met een enorme grijparm. De vrouw naast me vraagt of ik een positief toekomstbeeld heb. Ik verhaal over Boran Slat, de student uit Delft, zijn project met de verschillende oceaanstromen, zijn aanpak van de plastic soep, zijn crowdfunding, de recent ontdekte bacterie die plastic deeltjes eet en ik concludeer dat de mens altijd weer in staat blijkt grote problemen het hoofd te bieden. Vaak als de nood het hoogst is.

Maar misschien houd ik mezelf wel voor de gek.

www.reneturk.nl
www.cartoontime.nl

Ledenmiddag PCOB Duiven/Westervoort

WESTERVOORT - De ledenbijeenkomst van PCOB Duiven/Westervoort is op 12 april. We hebben deze keer geen spreker of spreekster maar verzorgen de middag met eigen leden.

"We denken dan aan een kwis, vraag en antwoordspel, raadsels of spelletjes. We hopen dat u ook met goede ideeën komt en die doorgeeft aan Luus of Wil. Zij organiseren de middag en maken van de binnengekomen stukken een samenhangend geheel.

Zoals altijd zijn ook gasten welkom in de Samen op wegkapel Duiven, ingang achter het gemeentehuis. Om 14.15 uur is er koffie of thee, om 14.30 uur beginnen we."

Geloofsgemeenschap Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van 2 en 3 april is er geen viering.

Mededeling:

Binnenkort wordt weer Sams Kledingaktie voor Mensen in Nood gehouden, in Zevenaar en Oud-Zevenaar mede georganiseerd door de Parochiële Caritas Instelling.

Op zaterdag 9 april tussen 10.00 en 12.00 uur kunt u uw overtollige kleding en dergelijke inleveren op de op de aanplakbiljetten vermelde plaatsen, onder andere hier bij onze kerk.

De opbrengst komt dit jaar ten goede aan een ontwikkelingsprojekt in Bangla Desh, een land, dat vaak door overstromingen wordt geteisterd. Uw overtollige kleding helpt dus mee om dit te realiseren. Van harte aanbevolen.

Kerkberichten

Zaterdag 9 april 18.00 uur: Eucharistieviering / Heilig Vormsel

Kardinaal Eijk en Pastor Heemink met gemengd koor.

Gebedsintenties:

Jan Hendriksen

Nico Haanappel

Wim Rutjes

Overleden familie Weijmans-Rientjes

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Diensten bij PKN Rijnwaarden

In de dienst van zondag 3 april gaat ds. Zemmelink uit Aalten voor. De dienst begint om 10.00 uur.

Op zaterdag 9 april is er om 10.00 uur dienst in zorgcentrum Lobede te Tolkamer. Ds. den Besten uit Zevenaar leidt deze dienst.

Zondag 10 april is er om 10.00 uur dienst, Ds. Roth is hierbij de voorganger.

Na de diensten drinken we met elkaar een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom bij PKN Rijnwaarden, Markt 15, Lobith.

Inschrijving Westervoorts Open Volleybaltoernooi

WESTERVOORT - Op zaterdag 28 mei wordt voor de derde keer op rij het 'Westervoort Open Volleybaltoernooi‘ gehouden. Net als afgelopen jaren kan je in teamverband (4 tegen 4) één middag lekker volleyballen tegen teams van hetzelfde niveau. Naast de verdeling dames, heren en recreanten-mix, geven we in 2016 speciale aandacht aan familieteams en bedrijventeams.

Een gezellig toernooi om eens samen met vrienden, vriendinnen, familie, collega’s en buurtgenoten te volleyballen. Voor anderen wellicht een geweldige afsluiting van het seizoen.

De voorbereidingen zijn in volle gang, maar je kan je nu alvast inschrijven. Op de website: wevoc.nl/wov vind je informatie en het inschrijfformulier. Door de toernooiformule (1 dag, zaal) is het aantal team gelimiteerd. Wees er op tijd bij, want vol is vol. Het toernooi is op 28 mei bij Sports Planet De Pals.

Bijzondere lezing over de kunst Olympische Spelen

Foto: Carla van Wely

WESTERVOORT - Op woensdagavond 11 mei verzorgt kunsthistoricus drs. Carla van Wely, docente Kunstbeschouwing bij de Kreatieve Kring Westervoort, een bijzondere lezing over de (kunst)geschiedenis van de Olympische Spelen.

Carla van Wely gaat in haar lezing in op de (kunst)geschiedenis van de Olympische Spelen in de Oudheid en op de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen. Via afbeeldingen op antieke vazen en marmeren en bronzen beelden zijn we veel te weten gekomen over de Spelen in de Oudheid (776-329 n.Chr.). De steden Athene en Olympia speelden een belangrijke rol. De eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden in Athene in 1896 (Pierre de Coubertin). Sindsdien zijn er door kunstenaars velerlei affiches ontworpen voor de Spelen, die ons veel vertellen over de tijdgeest. Zo speelde de politieke situatie vaak een rol, zoals bij de 'Hitler Spelen' van 1936.

Dit jaar worden de 28ste Olympische Zomerspelen gehouden in Rio de Janeiro, Brazilië. Nooit eerder vonden de Olympische Spelen in Zuid-Amerika plaats, maar op 5 augustus is het zover. De toehoorder zal door de lezing al goed voorbereid zijn!

De lezing vindt plaats in zaal de Fokkemaat in Kulturhus de Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 19.00 uur. De toegangsprijs is 7,50 bij voorverkoop en 10,00 aan de zaal. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar tijdens de expositiedagen van de Kreatieve Kring op 3, 9, 10, 16 en 17 april in Huize Vredenburg, Klapstraat 12 in Westervoort en via Riky Rothengatter, tel. 026-3119659. Voor nadere info over de lezing en de kaartverkoop zie www.kreatievekringwestervoort.nl.

Dansavond 55-

plussers in Didam

DIDAM - Op maandag 11 april vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor de senioren die graag een dansje willen maken of naar mooie muziek willen luisteren.

De contactavond wordt georganiseerd door de Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk. De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Het wel bekende orkest Freeline verzorgt de muzikale omlijsting.

In Zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 te Didam, is dus volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Het bestuur nodigt alle 55-plussers hierbij uit. Iedwereen is welkom en als u introducés wilt meenemen, kan dat; we zijn er blij mee! Voor verdere informatie kunt u contact op nemen met: Annie Clappers; 0316 224378 en Henk Boerstal,; 0316 223885.

Kerkberichten Sint-Franciscus Babberich

BABBERICH - Op zondag 3 april is er om 9.30 uur een communieviering met als voorganger Pastoraal werker Maarten Smits. Het gemengd koor verzorgt hierbij de zang.

Gebedsintenties:

Bertus Rutjens

Jan en Piet Ross

Familie Overdreef- Ross

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Inloopmiddag rugklachten Zevenaar

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 1 april van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden. De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar.

Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten.

Meer informatie over wervelkolomproblemen of een 'steuntje in de rug' via de website van NVVR "de Wervelkolom": www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Soosmiddag bij Senioren Vereniging Pannerden

PANNERDEN – Op donderdag 7 april speelt Toneelgroep De Oppeppers uit Doetinchem bij de seniorenvereniging.

De toneelgroep brengt allerlei korte toneelstukjes op het podium zoals blijspelen, kluchten en dialectstukken. Het belooft een gezellige ontspanningsmiddag te worden. Alle leden zijn van harte welkom van 14.00 - 16.30 uur in zaal 'De Oude Waal in Pannerden.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag (donderdag), waar diverse activiteiten worden gehouden, in zaal De Oude Waal. Lid worden van de Seniorenvereniging of inlichtingen: 0316 371238.

Open middag bij harmonie Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Foto Heijneman

OUD-ZEVENAAR - Op zaterdag 2 april kan iedereen, jong en oud, die het leuk vindt een bezoek brengen aan Harmonie Sint-Martinus. Vanaf 15.30 uur start het programma. Het programma bestaat uit een korte introductie in de wereld van een orkest.

Om 16.00 speelt het opleidingsorkest en om 17.30 uur het grote orkest. Je mag niet alleen kijken en luisteren je kunt ook één of meerdere instrumenten naar keuze uitproberen.

Zou je ook wel muziek willen maken en ben je geïnteresseerd in saxofoon, trompet, klarinet, hoorn, bas, dwarsfluit, slagwerk of een ander muziekinstrument? Kom dan naar de open middag. Uiteraard zorgt Harmonie Sint-Martinus voor een drankje, gezelligheid en informatie.

2 april vanaf 15.30 uur, Schuttersgebouw Sint-Anna, Babberichseweg 58. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar info@sintmartinus.nl.

Kerkberichten H. Andreas- Maria Koningin Zevenaar

Zevenaar:

Zondag 3 april: 9.30 uur, Eucharistieviering. Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: A.M.K.

Intenties: Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Gerda Duis-Kaak, Jan Berntzen,

overleden familie Opdenoordt en Peijnenburg, Rinie Kamps-Scholten - jaargetijde, Marie Kamps-Theben, Stini van Alst-Godschalk.

Zondag 10 april: 9.30 uur, Eucharistieviering. Voorganger: pater G. Remmers en koor Stella Maris.

Intenties: Gerda Duis-Kaak, overleden ouders Roters-Jansen, Jan ten Brinke, overleden

families Opdenoordt en Peijnenburg, Bruur Berendsen –jaargetijde.

Overleden:

14 maart: Anna Berndsen-Aaldering, 59 jaar, Kleine Matenweg 1A,

16 maart: Anna Vroom, 94 jaar, Hunneveldweg 15,

18 maart: Jacob Oostveen, 69 jaar, Vedel 3, Zevenaar.

Bingo in Meulenvelden

DIDAM - De Vrienden van Bruisend Meulenvelden verzorgen op donderdag 14 april een bingo in de zalen van Waverlo/Meulenvelden te Didam.

Er zijn vele mooie prijzen te winnen. De bingoboekjes kosten 5,= per stuk. Per boekje zijn er 15 prijzen te winnen.

De opbrengst van deze avond wordt gebruikt om het resterende bedrag dat nog nodig is voor de aanschaf van een duofiets bijeen te brengen zodat mensen die niet zelfstandig naar buiten kunnen samen met een familielid of een vrijwilliger kunnen genieten van Didam en omgeving.

U bent vanaf 19.00 uur welkom in Waverlo/Meulenvelden. De avond begint om 19.30 uur. Voor informatie kunt u terecht bij het servicepunt (0316) 293 100 of e-mail info@meulenvelden.nl.

Lathum-Giesbeek, geloofs- gemeenschap Sint-Martinus

Zondag 3 april om 10 u. Woord- en Communie Carnavalsjubileum 55 jr., Dhr. Jan Ubbink met Caeciliakoor.

Dinsdag 5 april om 10 u., Woord- en Communie, Diaken Andre van Boven, met Caeciliakoor.

Zaterdag 9 april om 19 u., Woord- en Communie, Diaken Andre van Boven, met Caeciliakoor.

Zaterdag 30 april om 19 u., Woord- en Communie, Dhr. Jan Ubbink met Caeciliakoor.

Drumfanfare Sint-Jan uit Babberich geeft voorjaarsconcert

BABBERICH - Drumfanfare Sint-Jan uit Babberich geeft op zondag 17 april haar voorjaarsconcert. Het concert staat in het teken van The best off.

Het orkest heeft een gevarieerd programma ingestudeerd waaronder verschillende genres muziekstijlen, die gedeeltelijk gearrangeerd zijn door dirigent Michael van den Broeck. Muziek in verschillende stijlen, van licht klassiek tot pop. Na afloop van het concert kunt u gezellig napraten in de foyer van het Kulturhus.

Het voorjaarsconcert wordt gehouden in Kulturhus De Borg, Babborgaplein 3a in Babberich. Aanvang van het concert is om 11.00 uur. De zaal is om 10.30 uur geopend en de toegang is gratis. Meer informatie: www.drumfanfare-sintjan.nl of via 0620002019.

Dorus bij SSG in Groessen

GROESSEN - Op dinsdagmiddag 5 april komt Dorus naar Groessen met terug naar de vijftiger en zestiger jaren. De middag wordt georganiseerd door de Senioren Sociëteit Groessen in zaal Gieling aanvang 14.00 uur.

Daarvoor geven medewerkers van de Rabobank Arnhem en Omstreken informatie over regelmatig voorkomende bankzaken, met name waar mensen mee geconfronteerd worden. Leden gratis, aan niet-leden wordt 5,-- entree gevraagd.

Soosmiddag bij Senioren Vereniging Pannerden

PANNERDEN – Op donderdag 7 april speelt Toneelgroep De Oppeppers uit Doetinchem bij de seniorenvereniging.

De toneelgroep brengt allerlei korte toneelstukjes op het podium zoals blijspelen, kluchten en dialectstukken. Het belooft een gezellige ontspanningsmiddag te worden. Alle leden zijn van harte welkom van 14.00 - 16.30 uur in zaal ’De Oude Waal in Pannerden.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag (donderdag), waar diverse activiteiten worden gehouden, in zaal De Oude Waal. Lid worden van de Seniorenvereniging of inlichtingen: 0316 371238.

Zangdienst 10 april in Westervoort

WESTERVOORT - Op zondag 10 april is er in de protestantse kerk van Westervoort een zangdienst met als thema: 'Op de vleugels van een Lied'.

Al ruim twee en een half jaar wordt er nu gezongen uit het Nieuwe Liedboek. Daarin staan mooie liederen, die vaak met veel enthousiasme worden meegezongen.

De bekende dichter Willem Barnard zei over het zingen van liederen in de kerk dat het niet zozeer uiting van geloof is, maar inning van geloof: “Als je zingt, zing je je het geloof te binnen. Al zingend en luisterend naar liederen reis je door de tijd en zing je mee met mensen van lang geleden en van onze tijd.”

De werkgroep die deze zangdienst heeft voorbereid heeft aan gemeenteleden gevraagd om aan te geven welke liederen uit het Nieuwe Liedboek zij graag zingen. Verschillende gemeenteleden hebben daarop hun voorkeuren bekend gemaakt. Liederen die meerdere malen zijn gekozen hebben een plaats gekregen in deze dienst. De liederen worden aan elkaar verbonden door mooie teksten.

Het Zangkoor Nieuw Liedboek onder leiding van Marius de Boer en Koen Ross, trompettist, zorgen voor de muzikale ondersteuning.

Het belooft een prachtige dienst te worden. De dienst begint om 10.00 uur en wordt gehouden in de kerk aan de Dorpstraat. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Weer twee teams Actief ’81 naar regionale kampioenschappen Nevobo

REGIO - Na een seizoen lang volleyballen bij de recreantencompetitie van de Nevobo zijn beide herenteams van Actief ’81 doorgedrongen tot de regionale kampioenschappen.

Over vier avonden verdeeld wordt door 20 teams uitgemaakt wie als eerste twee eindigen en net als in 2015 gaan beide Actief ’81 teams door. Het team van de maandagavond gemengd is al enige jaren aanwezig op dit kampioenschap, waar weer wordt uitgemaakt wie er naar de Nationale kampioenschappen gaat. Ook daar is Actief ’81 wel eens vertegenwoordigd geweest. De dinsdaggroep heren is er ook dit jaar ook in geslaagd door te dringen door de tweede plek te bemachtigen in de A-poule. Op 10 mei zal dit kampioenschap worden gespeeld in Terborg.

Wilt u ook nog eens competitie spelen zonder wekelijkse verplichtingen: dit is een mooi alternatief doordat je op vier avonden gespreid in het seizoen in pouleverband per avond drie wedstrijdjes van 2 sets van 13 minuten speelt. Het niveau is redelijk tot goed te noemen, waarbij ook volgens systemen gespeeld kan worden. Maar het recreatieve aspect staat veruit bovenaan. Op de maandagavond is er nog ruimte beschikbaar (met een tweede vrije veld) en op de dinsdagavond zoekt de heren recreanten groep nog naar (ervaren) volleyballers die het leuk vinden elkaar uit te dagen. Kijk gerust op www.actief81.nl, de volledig vernieuwde website of mail: secretariaat@actief81.nl.

Jubileumbridgedrive in Zevenaar

ZEVENAAR - De tiende bridgetoernooi voor War Child is op 23 april met 320 deelnemers op 13 (horeca)locaties. Verder tachtig bridgemates en 16.640 speelkaarten zijn wat verdere ingrediënten voor de bridgekroegentocht.

Bridgeclub De Liemers organiseert dit toernooi voor de tiende keer. In 2007 werd deze bridgedrive voor War Child voor de eerste keer gehouden met 196 deelnemers en is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend gezellig toernooi met dit jaar 320 deelnemers (en meestal mooi weer).

Het doel van dit toernooi is én bridge én Zevenaar én vooral War Child te promoten 'kinderen en oorlog' gaan niet samen. Het lukt de organisatie om jaarlijks, met dank aan de plaatselijke middenstand, collega-verenigingen en de horeca dit toernooi te houden met de opbrengst voor War Child.

Er worden 8 ronden van 4 spellen gebridged en na elke ronde gaan de deelnemers naar een andere speellocatie. De start (10.00 uur) en de prijsuitreiking (16.30 uur) zijn in De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 24, Zevenaar. Voor informatie over deze jubileumdrive: Guus Lijnkamp (0316 332660) of bc.deliemers@gmail.com

Naast dit jubileum viert BC De Liemers in september haar 25 jarig bestaan. Bridgeclub De Liemers heeft haar thuisbasis in De Griethse Poort in Zevenaar en speelt op maandag- en donderdagavond en op dinsdagmiddag. Op alle speelmomenten is ruimte voor nieuwe leden. Op de website http://www.nbbclubsites.nl/club/7015 staat informatie van BC De Liemers.

Liemers Harmonie Duiven opent haar deuren

DUIVEN - Liemers Harmonie Duiven opent op de dinsdag- en donderdagavonden in april haar deuren voor nieuwe muzikanten. Belangstellenden kunnen tijdens deze avonden kennis maken met de Duivense muziekvereniging.

“Nu de gemeente bezig is het gebouwenbeleid te herzien, laten wij graag zien waar wij het gebouw voor gebruiken. Nieuwe muzikanten zijn welkom om mee te doen met de repetities en om de sfeer te komen proeven”, aldus voorzitter Wim Kersten.

Liemers Harmonie Duiven voorziet veel muzikanten in Duiven, die niets meer met hun muzikaliteit doen. Kersten: “In de groeikernperiode zijn veel mensen in Duiven komen wonen. Een deel daarvan heeft vroeger waarschijnlijk een muziekopleiding gehad, maar doet daar nu niets meer mee. Deze mensen willen we de gelegenheid geven om hun talenten te herontdekken en gezellig muziek te komen maken.”

De slagwerkgroep repeteert op dinsdagavond onder leiding van Maarten Zaagman, het harmonieorkest op donderdagavond onder leiding van Dick Hunnersen. Beide orkesten zijn bezig met de voorbereidingen voor het 'Dijkhuizen Concert op het Plein' dat op 9 juli op het Remigiusplein zal plaatsvinden.

Belangstellenden hoeven zicht niet aan te melden. “Mocht je een blaasinstrument van ons willen lenen, dan zien we graag een bericht aan secretaris@liemersharmonie.nl. Wij zorgen er dan voor dat het instrument voor je klaar staat. Ook voor meer informatie kan men daar terecht.” Iedere dinsdag en donderdag in april vanaf 19.15 uur staat de deur van ‘t Muziekhuus aan de Visserlaan 39 open.

Samenwerking handbalverenigingen

REGIO - De handtekeningen zijn gezet. De samenwerking HV Duiven, SC Groessen en SV Loo is een feit.

De C- en B-jeugd gaan het nieuwe seizoen spelen onder de naam DG&L'16. Erika van Ditshuizen, SV Loo, Karin Wanink, HV Duiven en Jacqueline van Dijk ondertekenen namens de verenigingen de overeenkomst.

Osbo regionale schaakkampioenschap

Van links naar rechts: Yigit Düsünceli, Julian van Dijk, Sietse Twijnstra, Fardad Nejad en op de voorgrond; Dominick van Dijk. Foto: mevrouw Nejad

WESTERVOORT - Kinderen van de Montessorischool in Westervoort hebben meegedaan met het Osbo regionale schaakkampioenschap in Zutphen.

Zij zijn eersten geworden en dat betekent dat zij zich geplaatst hebben voor het Nederlandse Kampioenschap schoolschaken op 28 mei en 4 juni in Nijmegen.

Turnsters Lios door naar finale

LOBITH - Zondag 20 maart was de derde voorronde 4e divise turnen in Doetinchem. Beide meiden hebben een goede wedstrijd geturnt en zijn door naar de finale.

Eva had een superwedstrijd en behaalde een puntentotaal van 46,375 dat goed was voor een zilveren medaille. Jaydin had helaas een val van de balk maar verder een hele stabiele en nette wedstrijd, met een puntentotaal van 44,475 behaalde ze een mooie 6e plaats. Allebei de dames hebben zich geplaatst voor de finale op 23 april in Doetinchem die Lios ook de gehele dag gaat organiseren.

20.000 euro voor Liemerse Uitdaging

LIEMERS - Het Oranje Fonds heeft 20.000 euro toegezegd aan de Stichting Liemerse Uitdaging. Deze stichting biedt verenigingen en stichtingen uit de gemeenten Zevenaar, Rijnwaarden, Duiven, Westervoort en Montferland een platform om het Liemerse bedrijfsleven, gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen uit te dagen hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Met als doel de leefbaarheid voor alle inwoners in de Liemers te bevorderen.

Sinds begin maart is Liemerse Uitdaging actief. Dit lokale initiatief van de Nederlandse Uitdaging is ontstaan uit de samenvoeging van de Montferlandse en Duivense Uitdaging. Met de gift van het Oranje Fonds kan de Liemerse Uitdaging zich nog beter profileren. Met deze grotere bekendheid kan de bemiddeling in Materialen, Middelen en Menskracht nog verder worden uitgebreid.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het 28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Meer informatie over de LIemerse Uitdaging staat op www.liemerseuitdaging.nl.

Parochie HH. Vier Evangelisten Zevenaar

H. Antonius Abt Loo

Zondag 03-04 09.30 Eucharistie, Pastoor Thanh, Dameskoor (jubileum koor)

Zaterdag 09-04 18.00 Woord en communie, Theo Menting, Dameskoor

Zaterdag 16-04 18.00 Woord en communie, Pastor Heemink, Dameskoor

Zaterdag 23-04 18.00 Woord en communie         , Theo Menting, Dameskoor

Zondag 01-05 09.30 Woord en communie, Pastor Heemink

        

St. Werenfridus Westervoort                

Zaterdag 02-04 19.00 Lichtviering, Werkgroep

Zondag 10-04 09.30 Woord en communie, Diaken van Boven, cantor

Zondag 10-04 11.00 Doopviering, Diaken van Boven

Zondag 17-04 09.30 Woord en communie, Parochiële voorgangers, Werenfriduskoor

Dinsdag 19-04 15.00 Viering Wilgenpas, Diaken van Boven        

Zaterdag 23-04 19.00 Eucharistie, Pastoor Thanh, D-H koor

Zondag 24-04 12.30 Eucharistie, Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 29-04 09.00 Eucharistie en uitstelling, Pastoor Thanh

Zaterdag 30-04 19.00 Lichtviering, Werkgroep

H. Remigius Duiven

Zondag 03-04 11.00 Eucharistie, Pastoor Thanh, samenzang

Zondag 10-04 11.00 Eucharistie, Pastor Remmers , D-H koor Westervoort

Zondag 17-04 11.00 Eucharistie / 1e H. Communie (hele parochie), Pastores Thanh/Lemmen, D-H koor Westervoort

Zondag 24-04 11.00 Eucharistie, Pastor Remmers, D-H koor

Dinsdag 26-04 15.00 Viering Thuvine, Mevr. M. Visser

Zondag 01-05 11.00 Eucharistie, Pastoor Thanh, Herenkoor Groessen

        

H. Andreas Groessen                

Zondag 10-04 09.30 Woord en communie, Diaken van Zundert, Herenkoor

Zaterdag 16-04 19.00 Woord en communie, Parochiële voorgangers, In Between

Zaterdag 23-04 19.00 Woord en communie, Pastor Smits, Herenkoor

Sociëteit de Liemers bezoekt Mevlanamoskee

ZEVENAAR - Dit jaar worden de leden van de Sociëteit de Liemers op hun voorjaarsactiviteit meegenomen naar de Mevlanamoskee aan de Reisenakker in Zevenaar.

Deze moskee staat er nu al enkele jaren maar is toch bij weinig Zevenaarders bekend. En nog minder mensen zijn daar ooit naar binnen geweest. Dit tot verdriet van het bestuur van de Mevlanamoskee. Zij stellen hun gebouw juist graag open voor niet moslims.

Dat aan elkaar gekoppeld levert dit weer een activiteit op, die typisch is voor de Sociëteit. Niet het standaard pakket maar op zoek, naar iets waarvoor ondernemers en hun partner beide plek in hun agenda vrij willen maken.

Op 20 april wordt men vanaf 18.00 uur door het bestuur van de moskee ontvangen met koffie of thee en een Turkse lekkernij.

Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de moskee en wat, waarom en voor wie er op dit moment door hen allemaal wordt georganiseerd. Vervolgens gaat men in kleinere groepen met elkaar in gesprek, waarbij alle vragen aan de orde kunnen komen. Uiteraard zal er ook een link gelegd worden met het ondernemerschap in relatie tot de islam. Als werkgever, als klant of als leverancier. Tussendoor is er gelegenheid voor een rondleiding waarna het tijd wordt om ‘t Centrum Reijmer op te zoeken en voor een heerlijk buffet en waar gelegenheid is om lang na en bij te praten.

Sociëteit de Liemers is een stichting die ondernemers bindt die waardering hebben voor het programma, dat een familievereniging als DCS elke week weer voor de bijna 900 leden en het dubbele aantal (groot)ouders op de mat legt.

Meer weten? Kijk op www.societeitdeliemers.nl of bel 06 57779702.

Auticafé De Liemers: autisme en beelddenken

ZEVENAAR - Vrijdag 1 april is er weer een bijeenkomst van het Autismecafé De Liemers. Volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Zowel Maya als Heleen hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten. Vrijdag 1 april is het thema: ASS en beelddenken.

Ieder mens wordt geboren als beelddenker. Vanaf de basisschool leren mensen een andere vorm van denken aan: het denken in taal. Beelddenkers denken in beelden en gebeurtenissen en niet in woorden en begrippen. We kunnen het ruimtelijk denken noemen.

Een simpele proef op de som: Doe je ogen dicht en denk aan het woord: boom. Wat zie je? De meeste mensen zien dan de letters B-0-0-M voor zich. Een beelddenker ziet echter een prachtige boom, met bruine stam, groene bladeren, wuivend in de wind.

Hoe is dit bij jou? Wat ben jij een beelddenker of een taaldenker? Wil je hierover met andere mensen praten dan ben je welkom.

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 te Zevenaar. Inloop vanaf 19.30 uur en het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur, daarna is er tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree is 3,50 (inclusief 1 kop koffie / thee) Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Meer informatie: www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.

Theatergroep Uit in Zevenaar

ZEVENAAR - Theatergroep Uit te Zevenaar zet op vrijdag 22 en zaterdag 23 april aanstaande de hilarische familievoorstelling Marianne op de planken in het Musiater. Dit sprookje is geschreven door Peter de Graef en geregisseerd door Wilbert van der Heuvel.

De schuchtere en verlegen prins Egon - ik moet nog steeds bij mijn moeder op schoot zitten en 's nachts maakt ze me vier keer wakker om te kijken of ik werkelijk slaap - is jarig. Voor zijn verjaardag krijgt hij van zijn vader een klein koninkrijkje toegewezen, zo groot als een aardappelveld, Ook wordt hem een vierkoppige hofhouding toegewezen, bestaande uit een nar, een beul, een secretaresse en een poetsvrouw. Zodat hij alvast een beetje kan oefenen hoe hij moet 'heersen'.

Marianne is geschreven als een fel sprookje vol absurde humor, dat geschikt is voor het hele gezin. De aanvangstijd van de voorstelling is om 19.00 uur. Entree: 12.50 euro. Voor jongeren tot en met 18 jaar: 7.50 euro. Te bestellen aan de kassa van het Musitaer of online www.hetmusiater.nl of een uur voor de voorstelling.

Op de avond van de premiere op 22 april is er een gezellige nazit in de theaterfoyer met live muzsiek van Lara Leaves (Sander Thuss en Maartje de Bruin).

The Riverboat Jazzband bij Jazzclub Zevenaar/De Liemers

OUD-ZEVENAAR - Deze 60 jaar geleden opgerichte jazz band behoort tot de langst bestaande oude stijl orkesten van Europa. Het orkest staat garant voor sterk swingende oude stijl en bruist nog als vanouds.

Ze zijn een graag geziene gast in vele jazzclubs en op festivals in binnen en buitenland. Bezetting: Bert Kroon-klarinet, bandleider, Louis Brink-trompet,Gerrit Boschlo-trombone, Rob Stadhouder-contrabas, Jan de Bont-banjo-gitaar en Ray Aubrey-drums.

De avond wordt gehouden op zaterdag 9 april in Careza De Kroon, Kerkweg 2 (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De band begint te spelen om 20.30 uur, maar de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is twaalf euro. Donateurs en introducées hebben 4 euro korting.

Galaconcert Harmonie

PANNERDEN - Op 9 april geeft Harmonie Wilhelmina Pannerden haar jaarlijkse galaconcert. Zoals ieder jaar is er ook nu weer gewerkt aan een gevarieerd programma, met dit jaar de medewerking van een zeer speciale gast namelijk popkoor ‘The New Voices’ uit Zevenaar.

Dit koor heeft op 27 december voor de tweede keer de ‘Popkorencontest Top2000’ in Luxor Live in Arnhem gewonnen! Naast hun eigen programma zullen zij onder begeleiding van het harmonieorkest en de slagwerkgroep een aantal mooie popnummers zingen. Zowel het opleidingsorkest als het harmonieorkest staan dit jaar onder leiding van een nieuwe dirigent. Afgelopen december heeft de vereniging helaas afscheid moeten nemen van Rudy Böhmer, maar nieuwe kandidaten lieten gelukkig niet lang op zich wachten. Geert Kamps is nu een tijdje met het opleidingsorkest aan het werk en het harmonieorkest staat nu onder leiding van Maarten Pijnenborg. Maarten is werkzaam als Tamboermaitre/Kapelmeester van de Luchtmachtkapel en tevens dirigent bij de Nijmeegse Postharmonie en de Arnhemband. De slagwerkgroep, onder leiding van Chiel Zomer, heeft in 2015 een eerste prijs met lof behaald op het Concertconcours in Geleen. Door deze uitmuntende prestatie werden zij uitgenodigd om deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap in Assen, hier werden zij vijfde van Nederland. Het Galaconcert vindt plaats in het Schuttersgebouw Claudius Civilis in Pannerden en begint om 19.30 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur, de entree is 10 euro inclusief koffie of thee. Kaarten zijn in de voorverkoop voor 7,50 euro te verkrijgen bij Cafetaria Janssen in Pannerden.

Duivense Koersbal Club een feit

DUIVEN - Na een gedegen periode van voorbereiding en met het ondertekenen van de nieuwe statuten is de Duivense Kegel Club nu officieel gewijzigd in 'Duivense Koersbal Club. Omdat na de sloop van het oude CCOG kegelen in de gemeente Duiven niet meer mogelijk was, hebben we naar een andere activiteit gezocht.

De koersbalsport leek ons een mooi alternatief en inmiddels is ook in de praktijk gebleken dat we de goede weg zijn ingeslagen.Met veel plezier en enthousiasme wordt er iedere donderdagavond in de clubruimte van de Seniorclub op het Eilandplein gespeeld en wordt er aan gewerkt om de beheersing van deze leuke balsport te verbeteren.

Natuurlijk is zo'n clubavond ook een mooie gelegenheid om even de zorgen van alle dag te vergeten en onder het genot van een drankje te ontspannen en weer bij te praten over allerhande onderwerpen. Mede door bemiddeling van de Duivense Uitdaging (sinds kort De Liemerse Uitdaging) zijn we erin geslaagd om samen met notaris mr. J van Swetselaar van Notariaat Duiven Westervoort de staturen van onze vereniging dusdanig aan te passen dat alles weer helemaal in overeenstemming is met de nieuwe doelstelling van onze club.

Als kers op de taart hebben we natuurlijk ook een nieuw clublogo en zelfs een nieuwe vlag. Met vertrouwen zien we de toekomst tegemoet en hopen natuurlijk dat we niet opnieuw slachtoffer worden van grote veranderingen nu bijvoorbeeld als gevolg van het accommodatiebeleid van de Gemeente Duiven. Wij vertrouwen erop dat de betreffende politici de juiste maatschappelijk verantwoorde beslissingen weten te nemen.

Als u belangstelling hebt om op een ontspannen manier in beweging te komen neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken via E-mail info@dkcduiven.nl en telefonisch via 06 51262708 (Bert Peters voorzitter). Meer informatie staat op www.dkcduiven.nl.

Ook is het mogelijk om op donderdagavond een kijkje te komen nemen in de Senior Club op het Eilandplein 300 daar is tevens informatie beschikbaar over de vele andere activiteiten die daar plaatsvinden.

Puur natuur

REGIO - Aan de muur hangt een briefje: "Deze ingewikkelde wereld vraagt om creatieve geesten". Daarom boorde christelijke basisschool Toermalijn het kunstenaarstalent van haar leerlingen aan met het project Puur natuur. Wat een fantastische kunstwerken bedachten deze potentiële wereldredders!

De zee is bij de kleuters al in goede handen. De onderwaterwereld kan een boel bijzondere apparaten tegemoet zien om het er nog sprookjesachtiger uit te laten zien en urgente problemen op te lossen. Ga ook even bij groep 8 langs om hun buitenissige schepsels te bewonderen.

En anders wel de wijzende vingers van de kinderen, die vol gepaste trots hun familie een rondleiding door deze wonderlijke wereld geven. Niet aanraken hoor, 't is fragiele kunst. De natuur krijgt nu beslist onze onverdeelde aandacht. Oók als het minder fris oogt. Wat dacht je van die tafel met boterhammen? Is dat een geheel nieuw soort pindakaas? Nou nee, schimmels en bacteriën mochten zich daar op uit leven. En waar nodig creëren kinderen in een handomdraai nog een hele serie uitvindingen om al dat opruimwerk te ondersteunen.

In het laatste deel van deze kunstexpositie wordt al deze natuur ook nog eens tot leven gewekt. Een bonte stoet dieren trekt aan een volgepakte tribune voorbij. Ze bewegen zo sierlijk als een vis, zo luchtig als een vogel, zo rank als een fee, zo verrassend als een kameleon. Ze dansen, springen, zingen voor een enthousiast meelevend en applaudisserend publiek en bouwen aan een volmaakte wereld. Wat een viering! Zéér doorleefd en gemeend. Puur natuur.

Basketiers'71: 3e periode (bijna) altijd fataal

ZEVENAAR - Op zaterdag 19 maart speelden er liefst drie teams thuis. De start was voor de U16 tegen VBV, een onderling spannend treffen. Dit bleek ook uit het vertoonde spel van beide ploegen.

Tot aan de rust nagenoeg gelijk opgaand, de kleedkamer deed de thuisploeg geen goed. Met een slechte derde periode die royaal werd verloren was het pleit beslecht. De laatste periode was (net) tekort om de gedane achterstand ongedaan te maken: 34-44. Dames 1 trad aan tegen de trotse koploper Sphinx, eerdere ontmoetingen werden nipt verloren.

Dus tijd voor revanche, dit pakte echter iets anders uit dan gedacht werd. Tot aan de rust ging het goed, hierna kwam men niet (meer) op gang. De derde periode werd men overlopen op alle fronten en het gat was geslagen, De laatste periode werd door beide partijen plichtmatig uitgespeeld, een 42 – 63 nederlaag.

Heren 1 trad aan tegen de hekkensluiter Track Parkstad, dat slechts met zes man speelde. Dan ga je toch voorzichtig denken, dat het een makkelijke prooi wordt. Na een aarzelend begin, was dit daadwerkelijk het geval, een gezapige pot, die niet spannend werd.

Maar wel een overwinning opleverde, 84 – 73, dat een plekje in de middenmoot op de ranglijst opleverde. Een speelzaterdag waarin de periode(s) na rust, niet altijd het gewenste resultaat opleverde.

Voorkom verlies en diefstal van kentekenplaten

REGIO - Kentekenplaten zijn soms heel eenvoudig bevestigd aan de auto. Vaak met een simpel kliksysteem. Verlies en diefstal van kentekenplaten komt daarom veelvuldig voor. Verlies of diefstal van kentekenplaten leidt tot veel ongemak.

Als u een kentekenplaat kwijtraakt, wordt u geconfronteerd met kosten voor de aanvraag van een nieuw kentekenbewijs en kentekenplaten. Deze aanvraag kan alleen maar plaatsvinden nadat u aangifte hebt gedaan bij de politie. De kans dat u uw kentekenplaten verliest of dat deze gestolen worden neemt aanzienlijk af als de platen stevig worden vastgezet.

Daarom organiseert Buurtpreventie Angerlo in samenwerking met garage bedrijf Schel in Angerlo en Scheers in Giesbeek en Politie een nummerbord-poppenactie.

Op zaterdag 16 april kunt u uw nummerbord gratis laten vastzetten vanaf 10.00 tot 12.00 uur bij garage Schel, De Koppeling 1 in Angerlo of bij garage Scheers, Uitmaat 9 in Giesbeek.

Gezellige markt aan grens

LOBITH - Op zondag 3 april is er weer een gezellige vlooienmarkt. In de Habeshal in Lobith van 10.00 tot 16.30 uur.

U kunt snuffelen tussen de standjes, waar u van alles zult tegenkomen. Mocht u moe zijn van het rondneuzen of gewoon zin hebben in iets lekkers, dan zal keukenkoningin Lidy u verwennen met lekkere koffie en heerlijke snacks. Natuurlijk is er weer live muziek, dit keer een groot deel country door Duo DiJon.

Ook de kinderen zullen we niet vergeten, zij krijgen bij binnenkomst iets lekkers. U ziet vertier voor het hele gezin. De entree is 2,00 en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding mogen gratis naar binnen. Info: 06 31769290.

Hovenier Wouter Groenen vertaalt jouw wensen met passie voor de natuur

PANNERDEN - Een nieuwe tuin laten aanleggen of het tuinonderhoud uitbesteden? Een complete metamorfose van je tuin? Maak eens een afspraak met Hovenier Wouter Groenen. Als gediplomeerd hovenier heeft hij meer dan tien jaar ervaring en sinds 2013 zijn eigen bedrijf. In de wijde omtrek heeft de hovenier al heel wat visitekaartjes voor zijn klanten én zijn bedrijf afgegeven!

Natuur is zijn passie. Dat zie je aan zijn ontwerpen en zijn projecten. Wouter staat op kwaliteit, heeft oog voor het milieu en denkt in duurzame oplossingen. Voor elk werk neemt hij eerst ter plekke contact op met de klant. Een eerste gesprek (ook bij onderhoud) is altijd vrijblijvend. Je maakt de afspraken met degene, die het werk ook uitvoert. Vanwege geen overheadkosten werkt Wouter tegen scherpe prijzen.

Meedenken met de klant is een bijzondere kenmerk van Wouter Groenen. Hij luistert naar de wensen van de klant en vult ze professioneel aan. Daarnaast houdt hij de kosten nauwlettend in het oog. Geen opdracht is te klein of te groot voor het hoveniersbedrijf, dat eventueel met andere specialisten samenwerkt. Dat geldt ook voor de stijl: eigentijds, klassiek of in een natuurlijke look? Elke tuin en project is voor Wouter Groenen een uitdaging.

Hovenier Wouter Groenen, Hoogeweg 39, Pannerden; 06 53927720; www.hovenierwoutergroenen.nl.

Tuinadviesdagen bij Boomkwekerij en Groencentrum 'De Batterijen'

OCHTEN - Groencentrum De Batterijen organiseert op 1 en 2 april tuinadviesdagen. U kunt dan bij ons terecht voor een advies op maat voor u tuin en dat kan bestaan uit bijvoorbeeld hoe u uw borders in de tuin het beste kan inrichten of dat u de bemesting op de juiste manier toepast.

Daarvoor kunt u bij ons gratis een monster van uw grond laten nemen en welke voedingsstoffen u dan moet toedienen. Hiervoor is op zaterdag 2 april een DCM-specialist aanwezig. Deze houdt ook een lezing over biologische bestrijding in uw moes en/of siertuin. Ook kunt u met onze ontwerper om de tafel wat er allemaal mogelijk is om uw tuin helemaal naar uw zin te krijgen voor wat betreft de beplantingskeuze voor uw tuin of boomgaard. Wij kunnen u daar prima bij adviseren. Ook zijn er diverse bedrijven aanwezig die verwant zijn met producten die u in uw tuin verwerkt of kan gebruiken, zoals natuurlijke afscheidingen, tuinmeubelen, tuinmachines enzovoort. Wij hebben voor u een prachtige collectie bomen en planten staan in een uitstekende kwaliteit. Want het is nu nog een prima tijd om bomen, hagen, heesters, vaste planten enzovoort te planten.

Ook voor de kinderen is er een leuke attractie! Van harte welkom op onze tuinadviesdagen op 1 en 2 april! De fruit-en sierbomenspecialist uit Ochten!

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen, Bonegraafseweg 68, Ochten; 0344 641271; info@batterijen.nl; www.batterijen.nl.

Nieuw en net over de grens: restaurant Die Alte Ecke Hier wordt de beste schnitzel geserveerd!

EMMERICH – Waar weten ze wat een goede schnitzel is? In Duitsland. En waar serveren ze de allerbeste schnitzel? Bij restaurant Die Alte Ecke aan de Geistmarkt in Emmerich. Sinds enkele weken is er in het voormalig Griekse restaurant een nieuwe Nederlandse eigenaar, die er kookt volgens de Duits-Nederlandse keuken. Met onder andere de schnitzel als specialiteit tegen verrassend lage prijs.

Heel opvallend bij Die Alte Ecke is het interieur van het restaurant. Dat heeft de nieuwe eigenaar Bert Oosterbaan Grieks gehouden. Gezellig en intiem. "Het zou zonde zijn om dat te veranderen", vertelt hij. "En de gasten van toen, die nu ook bij De Alte Ecke komen, vinden het bovendien sfeervol. Het zou schande zijn, als we het interieur veranderd zouden hebben..."

Het restaurant maakt nu al faam met de schnitzel. "We leveren kwaliteit en snijden zelfs het vlees zelf! Zo houden we de kwaliteit constant hoog. Bereid –zoals het hoort- in de pan. Niks in het frituurvet! In de hele keuken staat bovendien het gebruik van verse ingrediënten hoog aangeschreven. Dat geldt ook voor de saus."

Naast de diverse schnitzels biedt Die Alte Ecke ook vele andere specialiteiten. Zoals steak-, grill-, vis- en vegetarische gerechten. Die Alte Ecke (met 70 zitplaatsen) heeft als motto: Schnitzel, gemütlichkeit und mehr...

Het restaurant is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 16.30 tot 22.30 uur; zaterdags van 12.00 tot 22.30 en zondags van 12.00 tot 21.30 uur. Er is volop parkeergelegenheid.

Die Alte Ecke, Geistmartkt 16, Emmerich am Rhein; 0049-2822 6967972.

Eerste boek ter wereld van miscanthus

ZEVENAAR - Op 29 april wordt het eerste boek ter wereld, compleet gemaakt van miscanthus, gepresenteerd.

Het boek is het eindresultaat van het project 'papier van olifantsgras' dat middels de Biobest subsidie van de provincie Gelderland met succes is uitgevoerd. Het duurzame papier is ontwikkeld door BKC bv uit Zevenaar in samenwerking met Schut Papier uit Heelsum. 'Miscanthus x Giganteus', zoals de titel van het boek is, lees je als naslagwerk voor drukwerk en is ontworpen door studenten Graphic Design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Vanuit verschillende perspectieven wordt de veelzijdigheid van het gewas benaderd, zowel vanuit de ontwerpers als in de essays met de nadruk op het belang van een biobased economy.

BKC bv en Schut Papier, beide bekend om hun innovatieve en creatieve projecten, hebben de handen twee jaar geleden ineen geslagen om het project te starten en papier te maken van miscanthus. De miscanthusboer BKC, met alle kennis van het gewas, leverde het gewas en leidde het project. Schut Papier deed onderzoek (via de Hogeschool Utrecht) naar het productieproces en produceerde het miscanthuspapier. Daarnaast hebben diverse hogescholen en universiteiten in binnen- en buitenland deelgenomen aan dit project. Zo onderzocht de Hogeschool Arnhem Nijmegen de reststromen in het gewas. Met succes, want in miscanthus zitten onder andere een vanille acid en coumarine. Inmiddels wordt onderzoek gedaan naar de beste ontsluiting van deze stoffen.

Het resultaat van het Biobest-project: dezelfde kwaliteit papier als papier van hout én beter voor het milieu.

Beeldentuin en atelier open

DUIVEN - De beeldentuin en het houtenbeeldenatelier van Will Schropp zijn in het weekeinde van 9 en 10 april open. In de tuin bij de oude boerderij op Rijksweg 62 in het centrum van Duiven, staan zo'n 40 tuinbeelden opgesteld.

Ze zijn gemaakt van houtsoorten die daar heel geschikt voor zijn: acacia en taxus bijvoorbeeld. Als bewijs staat er een acaciabeeld uit de jaren '90. In het atelier staan meer dan honderd beelden, bezoekers noemen het vaak een museum. Het thema 'leven' en 'vliegen' worden op heel wat manieren verbeeld. Hout van Nederlandse bomen, van nú, maar ook van 8000 jaar oud. En zoals altijd hangt er een jasje van hout. Tuin en atelier zijn open van 11 tot 17 uur. www.houtenbeelden.nl.