GN Berg en Dal Heumen Mook

18 januari 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 januari 2017


Rock of House op PolderPop 2.0

LEUTH - PolderPop is een kleinschalig openluchtfestival in Leuth (bij Nijmegen). Het festival heeft een neus voor nieuwe veelbelovende pop/rockbands. Ze spelen op PolderPop voordat ze bekend zijn bij het grote publiek.

De afgelopen jaren speelde zo bands als de Staat, Kensington, Julian Sas, Marike Jager, The Grand East, Birth of Joy en vele andere op ons podium. Groeidiamantjes die toen nog geslepen moesten worden voor de grote podia. Gemiddeld bezoeken ongeveer 1250 festivalgangers van jong tot oud PolderPop om de nieuwe helden te ontdekken.

PolderPop wil groeien. Voor 2017 hebben we het plan opgevat om uit te breiden. Van 1 naar 2 of misschien wel 3 dagen. Maar is daar behoefte aan? Zitten jullie daar op te wachten? En welke muziek gaan we dan programmeren: gaan we voor roots of house, voor heavy metal of smartlappen, voor klassiek of soul of gaan we voor een kinderfestival?

Vul de vragenlijst in

We horen het graag van jullie. Vul de vragenlijst in op www.polderpop.com. Dat kan tot en met 23 januari. Kost je 5 tot 10 minuten. Aan de hand van jullie antwoorden bekijken wij of we de uitdaging aanpakken.

Programma pronkzitting Groesbeek bekend

Foto: Andrew Helder Foto:

Foto: Andrew Helder

GROESBEEK – Zaterdagavond 28 januari organiseert De Mallemolen een nieuwe editie van de traditionele pronkzitting. Het belooft een carnavaleske avond te worden met veel diverse buutreedners en artiesten, die zowel landelijk als lokaal bekendheid genieten en al eerder hun weg vonden naar dit plaatselijk evenement.

De zittingen waren in voorgaande jaren in no-time uitverkocht. Een viertal buutreedners met naam zullen achter de buutton op het podium plaatsnemen: Andrew Helder, Jo Schoofs, Rien Bekkers en Rob van Elst. Artiesten en carnavalsschlagergroepen als 't Zeivertröpke, Alt van Huus, De Prinsensenaat, De Restantjes en Alfred Arts zullen ook hun medewerking aan deze avond verlenen.

Als speciale act verzorgt showballet Poertwa uit Eersel een optreden. Prins Unnenie de 57ste Hans Kersten van carnavalsvereniging De Feestneus en Prinses Ida van carnavalsvereniging Net Aecht zijn ook aanwezig met hun gevolg. Het belooft een ouderwetse gezellige en bonte avond te gaan worden, die wordt gepresenteerd door Bas Wegh.

Voor de muzikale omlijsting van het geheel draagt het feestorkest Oajum Zat zorg. De zaal van De Mallemolen is om 19.15 uur geopend; de pronkzitting begint om 20.11 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen aan de receptie van De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Huldigingen bij Odio

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - In besloten kring en voorafgaand aan de gezamenlijke nieuwjaarsinstuif van Odio en SC Millingen waren zaterdagavond 7 januari de huldigingen van de jubilarissen van beide verenigingen door hun voorzitters in het clubhuis.


Tijdens deze nieuwjaarsinstuif mocht Annemiek Cronenberg, de voorzitter van dameskorfbalvereniging Odio, zeven jubilarissen huldigen, waarvan vijf aanwezig waren.
Leden, die veel binnen ODIO betekenen, maar ook leden, die Odio gedurende lange tijd een warm hart toedragen.

40 jaar: Mireille van der Velden
50 jaar: Marjoleen Schuurman, Annie Janssen, Ingrid Eerden en Marga Coerwinkel.
Marian Baijards en Fien Gerritsen waren helaas verhinderd en zijn de volgende dag bezocht met een boeket bloemen.

Feestelijke opening Kulturhus Beek

BEEK - Het Kulturhus Beek bestaat 10 jaar! Met de nieuwe, aantrekkelijke Buurtkamer annex Brasserie hopen wij een trefpunt te worden waar iedereen zich thuisvoelt en waar allerlei activiteiten voor en door de Beekse gemeenschap kunnen plaatsvinden.

Iedereen is welkom bij de opening op zaterdag 21 januari om 14.00 uur.

Feestprogramma

14.00 uur: Officiële opening van de Buurtkamer/Brasserie door de Gedeputeerde mevr. B.Schouten van de Provincie Gelderland en burgemeester M. Slinkman en wethouder E. Weijers van de gemeente Berg en Dal.

15.00-15.35 uur: Concert van de harmonie K.N.A. in de grote zaal.

15.00-17.00 uur: Leuk kinderprogramma in de bibliotheek . Ga op de foto met Dolfje Weerwolfje, leer programmeren en boekvouwen. Ook wordt er voorgelezen door het Beekse Aardbeienvrouwtje.

15.00-17.00 uur: Schutterij de B.U.B. nodigt u uit in de schietkelder om uw talent als schutter te demonstreren.

15.40-15.55 uur: Optreden van de Garde Beekse Heerlijckheden.

16.00-16.15 uur: Lijndans-demonstratie door leden van de K.B.O.

16.15-17.30 uur: Optredens van het Kinderkoor van de Biezenkamp en de Hofbrouwers.

Uiteraard is de toegang gratis en u ontvangt bovendien voor het middagprogramma 2 consumptiebonnen.

20.00-01.00 uur: Spetterende feestavond met de onvolprezen Beekse band ‘Strange Go’, afgewisseld met dj Joost ten Westenend.

Serie lezingen in De Mallemolen in Groesbeek Terug naar de Aarde

GROESBEEK - Voor de lezing 'Terug naar de Aarde' in de middagserie kan men zich nog opgeven. Die vindt 19 januari plaats en gaat over onze Oorsprong en ons Thuiskomen in jezelf en op Aarde; aanvang 14.00 uur.

De tweede lezing gaat in op de mogelijkheden die het Thuiskomen in jezelf je biedt voor je gezondheid en zelfgenezend vermogen. "We hebben een veel grotere potentie in ons dan vaak gedacht wordt om onszelf te ondersteunen in onze gezondheid, in ons wel bevinden en in ons genezingsproces als er wel sprake in van klachten en ziekten. Daar gaan we het met elkaar over hebben en naar ik hoop iets in ervaren", aldus Adelheid Jochemsen (06 17009796). De lezingen in De Mallemolen in Groesbeek zijn ook prima los te volgen. Graag van te voren aanmelden. Data: woensdagavond 25 januari en 8 februari, aanvang 19.30 uur. Bijdrage is 5 euro.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK / Op zondag 22 januari verzorgen De Mallemolen en KBO Groesbeek / De Horst weer een seniorenlunch.

In buffetvorm kan men weer twee uur genieten van heerlijke warme en koude gerechten. De lunch begint om 12.00 uur. Voor deelname aan dit gezellig en smakelijk samenzijn kan men zich opgeven tot vrijdagmiddag 20 januari 12.00 uur aan de receptie van De Mallemolen of telefonisch via 024 3976360. De prijs voor deze uitgebreide lunch bedraagt 9,95 euro per persoon. De muzikale omlijsting van deze lunch is in vertrouwde handen van zanger-toetsenist Hemmie Hermsen. Iedereen is voor deze lunch welkom.

Nieuwe lindebomen langs Heerbaan in Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - In opdracht van de gemeente Berg en Dal zijn de afgelopen dagen negentien nieuwe linden geplant langs de Heerbaan in Millingen aan de Rijn.

In verband met de reconstructie van de Heerbaan moesten twintig lindebomen het veld ruimen. De gemeente heeft toegezegd de bomen te herplanten in de vorm van jonge linden. Eén boom is nog niet geplant, omdat die het uitzicht van het karakteristieke schuttersgebouw OEV zou belemmeren als men uit de richting Kekerdom Millingen aan de Rijn binnenkomt. Met het bestuur van OEV zal nog een gesprek plaatsvinden. Mocht het tegen het planten van de boom zijn omdat het pand dan niet zo zichtbaar meer is, dan zal er voor de boom een andere locatie langs de Heerbaan gezocht worden, aldus een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal.

Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

REGIO - Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind op zondagmiddag 29 januari. OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. We werken samen vanuit onze 'ervaringsdeskundigheid'. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn. Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, contactavonden, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt.

"29 januari gaan we wandelen in de prachtige omgeving van het Renkums Beekdal. We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Landgoed De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174, Renkum. Graag aanmelden bij Bettie Elzenaar 06 40875275 (www.oudersoverledenkind.nl)."

Koor Ap/Art luistert mis op

MILLINGEN - Koor Ap/Art zal de mis in de Heilige Antonius van Padua-kerk in Millingen aan de Rijn van zaterdag 21 januari vanaf 19:00 uur muzikaal verzorgen.

Tijdens deze mis brengt koor Ap/Art, begeleid door eigen band en onder de deskundige leiding van dirigent Frans Coerwinkel, gepaste muzikale stukken ten gehore.

Oproep Erfgoedprijzen

BERG EN DAL - In april reikt Stichting Monument en Landschap Berg en Dal haar tweejaarlijkse Erfgoedprijzen uit. Dit doet zij al sinds 1986 met ondersteuning van de gemeente en onder leiding van een deskundige jury. Particulieren, maar ook stichtingen en verenigingen die zich hebben ingezet voor erfgoed in brede zin kunnen genomineerd worden.

Wat valt er onder erfgoed? Alles dat deel uitmaakt van ons gemeenschappelijke verleden! De jury van de Erfgoedprijzen wil graag iedereen de kans geven om nominaties voor te dragen. Kent u iemand die zich in de jaren 2015-2016 bijzonder heeft ingezet voor of bent u zelf eigenaar/gebruiker/initiatiefnemer van: gebouwd erfgoed (historisch of nieuw gebouw/bijgebouw/bouwelement/poort/hekwerk/ensemble); groen erfgoed (tuin/park/historisch of nieuw landschapselement/(wandel- of fiets)route); roerend erfgoed (kunstwerk in openbare ruimte/object of collectie/route of informatiepaneel); immaterieel erfgoed (zichtbaar maken van het verleden/bevorderen van het verenigingsleven en/of tradities en streekcultuur)? Geeft u dan uw – gemotiveerde - nominatie vóór 1 februari door aan: Stichting Monument en Landschap Berg en Dal, email: pjhmcoenen@gmail.com. Zie ook onze website www.monumentenlandschap.nl.

Feest bieb bij heropening Kulturhus

BEEK - Tijdens de heropening van het Kulturhus op zaterdag 21 januari is het ook in de Bibliotheek Beek feest! Na de officiële opening heeft de Bibliotheek Beek-Ubbergen van 15.00 tot 17.00 uur een divers en gratis kinderprogramma: ga op de foto met Dolfje Weerwolfje, leer programmeren of kom boekvouwen.

Alle kinderen kennen hem wel: Dolfje Weerwolfje, van de bekende boeken van Paul van Loon. Deze middag is Dolfje erbij en kun je samen met hem op de foto. Ook worden de verhalen over Dolfje Weerwolfje in de bieb voorgelezen door Annemarie Hendriks, het Beekse Aardbeienvrouwtje.

Daarnaast kunnen kinderen van 7 tot 12 jaar deze middag gratis leren programmeren in de bieb. Want digitale geletterdheid maakt een belangrijk deel uit van 21e-eeuwse vaardigheden. De Bibliotheek wil persoonlijke ontwikkeling stimuleren en nieuwsgierigheid prikkelen. Tijdens deze gratis laagdrempelige workshop door Chris Eggermont door kunnen kinderen direct aan de slag.

Voor creatieve kinderen en volwassenen is er van 15.00 tot 16.00 uur een workshop boekvouwen. Gooi oude boeken niet weg, maar vouw de pagina’s één voor één tot je het boek omtovert tot een bijzondere creatie.

Kun je 21 januari niet komen? Vanaf 25 januari starten de Nationale Voorleesdagen in de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid, ook in Beek wordt woensdag 25 januari en 7 februari om 14.15 tot 14.45 voorgelezen. Op 4 februari is er bovendien een leuke vertelvoorstelling om 11.00 uur. Koop hiervoor vooraf je kaartje, er is beperkt plaats. Kijk op www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Vrijwilligersavond in buurtparken Groeske en Mariëndaal

GROESBEEK - In 2016 is er door een grote groep vrijwilligers hard gewerkt in de twee parken rondom het Groeske en rond Marëndaal.

"Met heel veel plezier kunnen we terugkijken op het afgelopen jaar. In en om buurtpark ‘t Groeske en Mariëndaal zijn door vrijwilligers allerlei mooie initiatieven ondernomen. En dat is te zien. Beide parken zagen er prachtig uit en nodigden jong en oud uit om er te spelen, wandelen en te genieten."

Op deze vrijwilligersavond wil het bestuur samen met de vrijwilligers en buurtbewoners terugblikken op 2016 en de voornemens en plannen voor 2017 bespreken en verder ontwikkelen. "Hoe blijven we het park goed onderhouden, hoe maken we het park nog fraaier, hoe betrekken we nog meer buurtbewoners en zorgen we voor leuke activiteiten in het park. Dus kom naar deze avond , breng je ideeën en je buren mee en denk mee."

Dinsdag 24 januari in de aula van de Adelbrecht-Carolusschool van 20.00- 22.00 uur. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar.

Bingo voor Senioren Breedeweg

BREEDEWEG - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt er bingo gespeeld op dinsdag 24 januari in De Goei.j Ka.mer om 14.00 uur.

De zaal is om 13.00 uur open. De kaarten kosten 6.00 euro; er zijn ook kleine kaarten verkrijgbaar. In de jackpot zit een bedrag van 60 euro. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Niet-leden zijn ook van harte welkom. Door mee te spelen steunt men de Bond voor Senioren Breedeweg.

450 euro op bingoavond

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 19 januari 450 euro in de wacht te slepen.

De jackpot is gestegen tot 200 euro; de hoofdprijs bedraagt zoals iedere week 250 euro. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open; het bingospel begint om 20.00 uur. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen.

7 / 24

Geweldloze communicatie

BEEK - Marshall Rosenberg onderzocht diepgaand de taal. Hij kwam tot de conclusie dat onze taal een taal van krijgsheren en machthebbers is, die in de loop der tijd in alle poriën van de dagdagelijkse taal is doorgedrongen.

Zijn trainers bieden handvatten om steeds opnieuw in een gesprek verbinding te zoeken en/of aan te gaan door geweldloos te communiceren. De tweede basiscursus start in tegenstelling tot eerdere berichten 9 februari in Bibliotheek Beek – Ubbergen: Roerdompstraat 6 in Beek van 19.30 -22.00 uur (inloop 19.15 uur). Maximaal 12 deelnemers. De prijs bedraagt 75 euro voor vijf bijeenkomsten, korting voor wie dit nodig heeft. Inschrijven kan vanaf nu tot 1 februari via de site www.wylerbergkring.eu.

Gemeente koopt maatwerk jeugdgezondheidszorg in

BERG EN DAL - Ieder jaar koopt de gemeente Berg en Dal maatwerkproducten bij Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in bij GGD Gelderland-Zuid.

In 2016 betrof het de volgende maatproducten;
- Gezonde school; Een werkwijze om op een praktische manier aan de gezondheid van scholieren en het team te werken.
- Video home Training ( VHT ) ; is een vorm van professionele begeleiding of hulpverlening voor gezinnen met problemen in de opvoeding.
- Lichte Hulp; Jeugdverpleegkundige geeft in begeleidingsgesprekken een extra hulp in opvoedsituaties. Daarnaast geeft zij praktische handvatten aan ouders en opvoeders bij opvoedvragen.

Door de inkoop van maatwerk kunnen alle scholen in Berg en Dal ondersteund worden bij het werken aan gezondheid binnen hun school. Ieder jaar krijgen de scholen bezoek van de gezonde schoolmakelaar en bespreekt ter plaatse wat de behoefte is. Bij de ene school speelt voeding een grote rol, terwijl een andere school meer behoefte heeft aan welbevinden en sociale veiligheid.

VHT en Lichte Hulp is in 2016 voor de eerste maal ingekocht omdat er duidelijk behoefte aan bestond. In Berg en Dal hebben 10 gezinnen Lichte Hulp gehad en 1 gezin VHT. Het college is van mening om het huidige aanbod maatwerk te continueren voor 2017, omdat hiermee het bevorderen en beveiligen van een gezonde lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van alle jeugdigen in Berg en Dal wordt gewaarborgd. De scholen zijn enthousiast over het project en doen actief mee.

Gemeente is gladheid de baas

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - De gemeente blijkt de gladheid de baas te zijn. Ondanks de vele waarschuwingen van sneeuwval en gladde wegen hebben vrijdag de automobilisten nauwelijks hinder ondervonden van de gladheid. Vooral de doorgaande wegen waren goed berijdbaar in de hele gemeente Berg en Dal: van Millingen aan de Rijn tot Breedeweg.

Op de binnenwegen en in het buitengebied was het uitkijken geblazen, maar ook hier is de gladheid bijzonder meegevallen. Er zijn dan ook nauwelijks slippartijen geweest. Zelfs de fietspaden langs de doorgaande wegen waren perfect schoon, zodat iedereen op tijd op zijn of haar werk kon verschijnen. De gemeente Berg en Dal heeft de gladheidsbestrijding uitbesteed aan de firma Van Kesteren uit Groesbeek, die de voormalige gemeente Groesbeek voor haar rekening neemt en de firma Daamen uit Millingen die de voormalige gemeente Ubbergen en Millingen bereikbaar blijft houden. De firma Van Kesteren donderdagnacht om 00.00 uur begonnen met twee wagens en een tractor en rond half elf vrijdagmorgen was de klus geklaard, aldus Jan van Kesteren. De kleuterjufs Josje en Vanessa van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek hebben de kleuters vrijdagmorgen een uurtje sneeuwpret gegund in het park naast de school (zie foto).

9 / 24

10 / 24

Boekbespreking in De Serre

GROESBEEK - Ds. Johan Dorst uit Nijmegen komt weer voor twee boekbesprekingen naar Groesbeek. Dit jaar koos hij voor de boeken waarin aan het einde van een leven wordt teruggekeken op het leven en op de tijdgeest waarin dit leven zich afspeelde; en de balans wordt opgemaakt.

Beide weer boeken die uitnodigen tot bezinning en gesprek. Het eerste boek is 'Ik kom terug' van Adriaan van Dis. Het hoofdthema van dit boek is de moeder-zoon relatie. Vaak is dat een complexe relatie, maar zeker in dit boek. Er is een grote afstand tussen zoon en moeder, maar op hoge leeftijd ontstaat er toch contact. Pas nu ontdekt de zoon wie zijn moeder eigenlijk is en wat zich allemaal in haar leven heeft afgespeeld. Dit boek is een soort verzoening tussen zoon en moeder.

Hoewel het boek een echte aanrader is, hoeft u het niet gelezen te hebben om toch een boeiende avond te hebben. Iedereen is van harte uitgenodigd op dinsdagavond 24 januari, vanaf 19.45 uur is er koffie en thee en om 20.00 uur beginnen we, in De Serre, achter de protestantse kerk in Groesbeek.

De tweede avond is op 14 februari. Dan zal het boek 'De hormoonfabriek' van Saskia Goldschmidt worden besproken.

Foto's A. Luijben deel 3

1946:Van elders komende bouwvakkers poseren bij een barak van het 'Rijkslogeerkamp De Hoge Horst'.

Door Gerrie Driessen

Heemkundering Groesbeek

GROESBEEK - Het in 1949 door het 'Streekbureau voor den Wederopbouw Rijk van Nijmegen' uitgebracht rapport over in 1944-1945 aangerichte oorlogsschade in deze regio geeft onthutsende cijfers:

Groesbeek. Oorlogsschade 28,5 %. Lichtbeschadigd 736 huizen. Zwaar beschadigd 314 huizen. Geheel verwoest 325 huizen.

Ubbergen. Oorlogsschade 15,5 %. Lichtbeschadigd 595. Zwaar beschadigd 205. Geheel verwoest 98.

Millingen. Oorlogsschade 8,5 %. Lichtbeschadigd 432. Zwaar beschadigd 76. Geheel verwoest 18 huizen'. Groesbeek was de meest getroffen gemeente, daar was veel werk te verrichten.

Omdat er te weinig plaatselijke bouwvakkers waren, moesten er van elders komende bouwvakkers worden aangetrokken. De eersten arriveerden in juni 1945 en werden gehuisvest in een vleugel van klooster Mariëndaal en in de zaal van Café De Amstelbron. Tegelijkertijd werd begonnen met het optrekken van het 'Rijkslogeerkamp voor arbeiders De Hoge Horst. Het was als noodhulp aangeboden door Zwitserland en bestond uit een tiental barakken.Het stond aan de Spoorlaan, gelegen tussen de huidige brandweerkazerne en het spoor. In 1947 wordt gerapporteerd: 'momenteel zijn hier werkzaam 279 werklieden. Uit Amsterdam (105), Enschede (43), Haarlem (16), Leeuwarden (38), Utrecht (17) , Zwolle (9) Leiden (9) , Meppel (7), Apeldoorn (7), Noord –Oostpolder (28) en enige uit Rotterdam. Vooral voor de jongemannen onder deze 'gastarbeiders' is het een onvergetelijke tijd geworden, avontuurlijk, spannend en gezellig. Een aantal kreeg hier verkering en trouwde met een Groesbeeks meisje. De laatste bouwvakkers zijn eind oktober 1949 uit het kamp vertrokken, waarna er gerepatrieerde gezinnen van het Nederlandse leger uit Indonesië zijn gehuisvest. In de loop van 1950 arriveerde er een groep Ambonezen, die in 1961 naar elders verhuisde. Daarna werden de barakken geleidelijk aan afgebroken. De hierbij geplaatste foto van Arnold Luijben is nog niet eerder gepubliceerd. Honderden anderen in de uitgaven: 'Groesbeek 1945-1950. Het dorp der verwoesting herrijst', in ´Groesbeekse gezichten uit de periode 1945-1949´en in 'Groesbeek zal herrijzen. De periode 1945 -1955'.

Bingomiddag Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 17 januari is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Op 24 januari worden in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.30 uur brieven voor Amnesty geschreven.

Er liggen voorbeeldbrieven klaar en iedereen is welkom om mee te komen doen. Meer Info via 024 3972786/3972362.

Bingomiddag Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 17 januari is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Dienstauto handhaving houdt parkeerplaats elektrische auto's bezet

Foto: Alerte burger uit Millingen

MILLINGEN – Een dienstauto van handhaving in de gemeente Berg en Dal heeft onlangs de parkeerplaats voor elektrische auto's bij het Kulturhus - het voormalige gemeentehuis - aan de Heerbaan in Millingen een de Rijn enige tijd bezet gehouden.

Dit werd opgemerkt door een alerte inwoner van Millingen die er een foto van heeft gemaakt. De burger is van mening dat in ieder geval de bestuurder van een handhavingswagen het voorbeeld moet geven ook in dit geval. Hij hoopt dat het nu niet meer voor zal komen, zodat de inwoners met een elektrische auto weer te allen tijde terecht kunnen op de voor hen bestemde parkeerplaats.

Sponsor bedankt!

Team All Stars van DCM'99

REGIO - Op vrijdag 6 januari speelden de beide teams van DCM'99 hun eerste thuis wedstrijd van dit nieuwe jaar waarbij voorafgaand de nieuwe polo's voor beide teams werden uitgereikt.

Team 1 van DCM'99

De sponsoren van de polo's zijn: Biljart en dart café Janssen & Janssen, De Waard van Kekerdom , Installatiebedrijf Erinkveld , Klusservice Theo van Haaren, Hubbers ijzer en metalen Recycling, en Studio Dorus grafisch design Team All Stars en Team 1 van DCM'99 zijn bijzonder dankbaar voor deze steun en support.

Gemeente maakt voorschot subsidie aan Ster over

BERG EN DAL - Op 29 november heeft de Stichting Toerisme en Recreatie (Ster ) bij het gemeentebestuur van Berg en Dal een verzoek ingediend om het eerste voorschot van de subsidie voor 2017 ter hoogte van 22.000 euro uit te betalen.

De Ster ontvangt jaarlijks een subsidiebedrag van 27.000 euro dat door de gemeente in twee termijnen wordt uitbetaald. Op basis van de begroting maakt de gemeente jaarlijks een voorschot van 22.000 euro over en het resterende bedrag van 5.000 euro maakt de gemeente later over op basis van de jaarrekening.

Het subsidiebedrag dekt voor een belangrijk deel de bedrijfsuitvoeringskosten (personeelslasten) van de Ster. De Ster draagt volgens het gemeentebestuur met haar inzet, netwerk en plannen bij aan de toeristische ontwikkeling van de gemeente Berg en Dal. Daarnaast werkt ze nauw samen met de gemeente, RBT Kan, de musea (Groesbeek Museum Landschap) de ondernemersvereniging en andere stakeholders, die belang hebben bij de toeristische, recreatieve ontwikkeling van de gemeente Berg en Dal.

Kerkberichten protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 22 januari: Oecumenische Viering. Aanvang 10.00 uur.

Voorgangers zijn: pastoor Janssen, pastoraal medewerkster Isabel van Baal en da. J. Ruijs m.m.v. de verschillende koren.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Na afloop van de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Groesbeekse kermis definitief op marktplein en gedeelte Dorpsstraat

GROESBEEK – Ondanks dat zo'n 25 centrumondernemers hebben laten weten omzet te verliezen doordat een gedeelte van de Dorpsstraat wordt afgesloten tijdens de kermis, heeft het college besloten het marktplein en een gedeelte van de Dorpsstraat definitief aan te wijzen als kermisplaats.

Tevens heeft het college besloten ook dit jaar weer een prikkelarme kermis te houden, niet zoals vorig jaar op de dinsdag- maar op de zaterdagmiddag (start van de Groesbeekse kermis) van 15.00 tot 18.00 uur. Volgens het college is de reden van de wegafsluiting de verkeersveiligheid voor kermisbezoekers en fietsers en minder kans op schade aan gemeentelijke eigendommen.

De kermisexploitanten en de Nederlandse Kermisbond zijn akkoord met de nieuwe plaats voor de Groesbeekse kermis. Alleen zal het gemeentebestuur nog een geschikte plaats moeten gaan vinden voor het parkeren van de pakwagens, woonwagens en rijdende school, omdat zij niet meer kunnen parkeren achter de Hema / Scapino in verband met de bouwwerkzaamheden. Het college is van mening dat de bereikbaarheid van het centrum zo goed mogelijk gehouden wordt doordat:
- de Dorpsstraat slechts vanaf de spoorlijn tot het VVV kantoor afgesloten is.
- de Kerkstraat tweerichtingsverkeer gemaakt wordt tijdens de kermis.
- de parkeergarage onder Bellevue bereikbaar is
- het Dorpsplein, winkels en politiepost, gemeentehuis en pinautomaat Rabobank bereikbaar zijn
vanaf de Pannenstraat ( met uitzondering van kermiszondag en dinsdag tussen 16.00 en 24.00
uur) en vanaf de Houtlaan.
- daarnaast zullen er op verzoek van de ondernemers borden geplaatst worden met de vermelding
'Centrum bereikbaar'.

Huldigingen bij SC Millingen

25 jaar, staand Roy Spann, Han Bisselink, Jasper Blom zittend Pieter Nielen, Thedo Geutjes

Foto's: Hans Driessen

MILLINGEN - In besloten kring en voorafgaand aan de gezamenlijke Nieuwjaarsinstuif van ODIO en SC Millingen waren zaterdagavond 7 januari in het clubhuis de huldigingen van de jubilarissen van beide verenigingen door hun voorzitters, Annemiek Cronenberg en Jan Scholtens. SC Millingen heeft voor het jaar 2017 liefst 21 jubilarissen. Helaas waren vijf personen niet aanwezig, zodat 16 jubilarissen werden gehuldigd.

40 jaar, staand Hans Claassen, Paul Haukes jr., Jan Pince van der Aa
50 jaar, staand Jan de Wijse, Henk Huisman, Petie Gesthuizen, Jan Ijsvelt zittend Arie Haan, Karel Gerdsen
60en70jaar staand Paul Haukes sr. , Gert Arntz (Bach).

25 jaar Han Bisselink, Pieter Nielen, Jasper Blom, Roy Spann, Thedo Geutjes.
40 jaar Jan Pince van der Aa, Paul Haukes jr, Hans Claassen.
50 jaar Petie Gesthuizen, Henk Huisman, Karel Gerdsen, Arie Haan, Jan Ijsvelt, Jan de Wijse
60 jaar Paul Haukes sr.
70 jaar Gert Arntz (Bach).

Jeroen Klomberg (25), Rob Huisman (25), John Wessels (25), Jules Arntz (25) en Wim Bach (70 jaar lid) waren helaas verhinderd.

Na de huldigingen stroomde het clubhuis langzaam vol en rond 20.30 uur begon de gezellige Nieuwjaarsinstuif, die muzikaal uitstekend omlijst werd door dj Piet.

Nieuwjaarsreceptie fanfare

GROESBEEK - Op zondagmiddag 8 januari vond de drukbezochte nieuwjaarsreceptie bij fanfare Wilhelmina plaats. Zo’n 165 personen waren aanwezig in het repetitielokaal aan de Kloosterstraat. De aanwezigen werden getrakteerd op een bomvol programma.

Er was een optreden van het opleidingsorkest, en de mini-showgroep en de junior percussion groep (JPG) lieten aan het publiek hun talenten zien en horen. Zoals gebruikelijk werden ook de jubilarissen gehuldigd. Ditmaal waren er zeven jubilarissen. Het inmiddels 60-jarige lid Reinier Driessen sr. is tijdens de nieuwjaarsreceptie bekroond met de titel ‘’erelid van muziekvereniging fanfare Wilhelmina’. Reinier Driessen is als voorzitter van de Stichting Vrienden van Fanfare Wilhelmina een onmisbaar persoon bij het financieel gezond houden van de vereniging. Bovendien steekt Reinier zelf de handen uit de mouwen waar nodig, bijvoorbeeld bij de rommelmarkten. Sinds 2005 is Reinier ook in de sponsorcommissie een uitstekende ambassadeur van de vereniging. Daarnaast komen zijn bouwkundige kennis en vakmanschap èn zijn gouden handen ook aan de Kloosterstraat 7 goed van pas.

Willy Peeters werd gehuldigd vanwege 40 jaar lidmaatschap. Joyce Rieken en Moniek Leenders zijn alweer 25 jaar lid. Bo Cillessen, Ilonka Theunissen en Rick Weijers werden vanwege hun 12,5 jarig lidmaatschap gehuldigd.

Traditiegetrouw werd er tijdens de nieuwjaarsreceptie ook aandacht besteed aan een lid in het bijzonder. De Wilhelminapluim wordt jaarlijks uitgereikt als blijk van waardering aan een lid van de muziekvereniging die zich op een bijzondere wijze inzet. Ditmaal werd deze eretitel aan Tonny Nabuurs toegekend. Tonny is een grote drijvende kracht achter de toekomst van fanfare Wilhelmina. Naast een zeer gewaardeerd muzikant, Tonny speelt bariton, zet Tonny veel tijd en energie in bij alle activiteiten rondom de werving en opleiding van (nieuwe) muzikanten.

Podotherapie Driessen Toernooi van Switch ’87 weer een succes

REGIO - Op zaterdag 7 januari waren de vooruitzichten wat weer betreft slecht, maar slechts een van de 19 ingeschreven teams besloot niet te komen.

Het volleybaltoernooi werd in vier poules gespeeld. Het inschrijfgeld in de vorm van een bakproduct bleek een groot succes, verschillende deelnemers hadden zich echt uitgeleefd op hun bakkunsten en kwamen met prachtige (Switch)creaties. De winnaars van de poules waren:

Niveau 1: Nieuwjaar Team
Niveau 2: Troep 2
Niveau 3: De Grashappers
Niveau 4: Annie's Angels

Na de prijsuitreiking begon het winterbuffet, dat dit maal door het bestuur gratis werd aangeboden aan de Switchvrijwilligers. Vervolgens werden de jubilarissen gehuldigd. Voorzitter Anita Brandwijk stond uitgebreid stil bij het lidmaatschap en de volleybalcarrières - zowel in als buiten het veld - van de jubilarissen. Voor het eerst in de geschiedenis van Switch een 50-jarige jubilaris: Bert van Selm, oprichter van het Leuthse Set Up '87. Vervolgens een viertal 40-jarige jubilarissen: Cees Burgers, Henk Jansen, Esther Brandwijk en Jos Blom. Voor 25 jaar lid werd Marian van Thiel gehuldigd, twee jubilarissen konden niet aanwezig zijn: Herman Klomp (40 jaar) en José Arntz (25 jaar), zij zullen nog op een later tijdstip gehuldigd worden.

Voor Jos memoreerde de voorzitter zijn langdurige en bijzondere inzet voor bestuurlijke activiteiten bij Aksios en Switch '87. Henk werd als coach van Dames 2 door deze meiden nog even in het zonnetje gezet en ontving een coach-outfit met passende opdruk: Keep On Smiling. Vervolgens startte de feestavond met dj Bob en was het bijzonder gezellig tot in de kleine uurtjes.

Willy Janssen Snelschaaktoernooi

MILLINGEN - Zaterdag 28 januari houdt schaakvereniging Millingen haar jaarlijkse schaaktoernooi, gesponsord door Certichem Laboratory BV (Laboratorium voor kwaliteitscontrole in Malden).

Het toernooi wordt zoals gewoonlijk gespeeld in de grote zaal van De Duffelt/Bijenkorf, Gengske 10 in Millingen aan de Rijn en begint om 10.00 uur (graag om 09.45 uur aanwezig zijn). Het systeem dat tijdens dit toernooi gehanteerd wordt, is het 'Zwitsers op weerstandspunten' met een speeltempo van 20 minuten p.p.p.p. Verder is het snelschaakreglement van toepassing.

Het toernooi is toegankelijk voor iedereen! Het inschrijfgeld bedraagt 6,50 euro per persoon. De volgende prijzen zijn te winnen: 1e prijs: 60,-, 2e prijs: 30,-, 3e prijs: 20,-. Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 27 januari 18.00 uur via 024 6633454 of e-mail: t.huybregts@planet.nl onder opgave van: naam + voornaam, adres + postcode + woonplaats, schaakvereniging + speelsterkte (rating ……).

Bij voldoende deelname worden er twee groepen gevormd, ingedeeld op basis van rating. (let op: vol = vol, maximum aantal deelnemers is 60 personen).

Vleesbingo bij De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging 'De Gekleurde Zanger 'houdt op zaterdagavond 21 januari een vleesbingo in ontmoetingscentrum Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze avond zijn er diverse vlees– en gourmetschalen te winnen, alsmede barbecueschalen, rollades en de alom bekende supervleesschaal. Ook de diverse tassen met boodschappen zullen deze avond niet ontbreken. De zaal van Op De Heuvel is om 18.30 uur geopend; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Voorleesdagen in bibliotheken Berg en Dal

REGIO - Voorlezen is altijd een klein feestje én belangrijk voor de taalontwikkeling. Daarom is er tijdens de Nationale Voorleesdagen eind januari extra aandacht voor voorlezen, met leuke activiteiten in bibliotheken. Kinderen tot en met 6 jaar kunnen deze periode gratis, zonder inschrijfkosten, lid worden van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Voor steeds weer een ander mooi voorleesboek uit de collectie.

Op 4 februari geeft bekroonde actrice en auteur Ruth Bakker een voorstelling in de Bibliotheek Beek. Als het stoere meisje Loet leest ze voor uit het boek de kleine walvis. Verteltalent Ruth brengt het verhaal, zoals je van haar kent, op haar eigen(wijze), interactieve, muzikale en spontane manier. De voorstelling begint om 11.00 uur. Let op, bij de voorstelling is beperkt plaats, dus koop vooraf je kaartjes.

Natuurlijk wordt er volop voorgelezen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Op kinderdagverblijven, scholen en in bibliotheken. In Bibliotheek Kekerdom wordt elke donderdag om 15.00 uur voorgelezen tussen de boeken, in Bibliotheek Beek elke 2e en 4e woensdag van de maand om 14.15 uur, in Bibliotheek Millingen elke 2e en 4e vrijdag van de maand om 14.00 uur. Het Peutercafé in de Bibliotheek Leuth, in samenwerking met Sociaal team Kekerdom, Leuth en Millingen gaat in op het belang van voorlezen, kersverse ouders zijn met hun peuter op 6 februari om 10.00 uur welkom voor tips en advies.

Meer lezen over de activiteiten, de abonnementsactie en binnenkort ook de leukste voorleestips? Kijk op www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Nieuwe voorzitter Inloophuis Groesbeek

Foto: Jan Norp

Foto: Jan Norp

GROESBEEK - Op 11 januari is tijdens de nieuwjaarsborrel van het Inloophuis Groesbeek Johanna Mersch geïnstalleerd als voorzitter.

Mevrouw Mersch was al lid van het bestuur en volgt Johan den Dekker op, die na een kort ziekbed op 19 oktober is overleden. Vanaf september heeft Jos Perenboom als interim opgetreden. Hij heeft tijdens de bijenkomst met een speelgoedhamertje het voorzitterschap overgedragen aan mevrouw Mersch. Het Inloophuis is een aanvullende niet-medische ondersteuning van mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met kanker en is gevestigd in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De nieuwjaarsbijeenkomst werd door een groot aantal bezoekers en vrijwilligers bijgewoond. Het werd een gezellige bijeenkomst met een hapje en een drankje, maar ook met een serieuze ondertoon, omdat werd stilgestaan bij het overlijden van voorzitter Johan den Dekker, die met enthousiasme en veel plannen aan zijn taak was begonnen. Zijn plannen zullen door het bestuur onder leiding van de nieuwe voorzitter worden uitgewerkt. Tijdens de bijeenkomst is ook afscheid genomen van enkele vrijwilligers. Het Inloophuis is op zoek naar nieuwe vrijwilligers als gastvrouw of gastheer, voor organisatorische taken en als bestuurslid. Informatie staat op www.inloophuisgroesbeek.nl.

Dames Switch

wint net niet

tegen de nummer 2

MILLINGEN - Donderdag 12 januari speelde Dames Switch in Arnhem een superspannende wedstrijd.

"De eerste set gingen we stroef van start, we moesten echt op gang komen. Vooral in aanvallend opzicht kwamen we te kort. Naarmate de set vorderde ging het beter lopen. De passing en verdediging was goed en de aanvalsters wisten nu vaker de bal op de grond te krijgen. Onze servicedruk verbeterde en Arvevo kreeg deze steeds minder goed onder controle. De gehele set stonden we achter, maar we pakten de belangrijke laatste puntjes en daarmee de set, 23-25."

In de tweede set gingen we door, met een snelle voorsprong van 4 punten. Maar al net zo snel verdween deze, want in no-time was het 11-6. We liepen achter de feiten aan en kregen we steeds minder grip op de aanvallen van Arvevo. Zij scoorden met harde geplaatste ballen. Toch kwamen we terug, voornamelijk door onze servicedruk. Maar de inhaalrace kostte ons teveel kracht, 25-23.

De derde set was een kopie van het verloop van de eerste set. Arvevo stond constant op voorsprong maar wij hadden het meeste in huis en snoepte de set af, 25-27.

Dus konden we het in de vierde set afmaken. Dat leek ook te gebeuren want we begonnen goed aan de set. Maar onze servicedruk was een stuk minder. Het ging gelijk op, met goed volleybal aan beide kanten. Het was spannend en wij waren te gretig, waardoor er iets teveel fouten werden gemaakt aan het eind van de set, 25-23.

De vijfde set ging niet al te goed van start, want de achterstand was al gauw vier punten. We kwamen terug door een serviceserie van Emmie. Het bleef op en neer gaan en beide teams streden voor de winst. Een mooie aanval van Arvevo maakte een eind aan de wedstrijd, 15-13."

Automobilist raakt in struikgewas

Foto : Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Een automobilist uit Nijmegen is maandagavond op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal de macht over het stuur verloren en heeft diverse bomen geschampt en is in het struikgewas tot stilstand gekomen.

De bestuurder kwam uit de richting Duitsland en raakte door onbekende oorzaak met zijn auto in de slip, kwam in de zachte berm terecht en verloor daarbij de macht over het stuur. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Zijn zwaarbeschadigde auto moest worden afgesleept. De politie heeft in afwachting van het bergingsbedrijf het gedeelte van de Oude Kleefsebaan beveiligd.

Laatste Kliko-restafval- inzameling in Ubbergen

Foto: Bert Roodbeen

BERG EN DAL – Verscheidene inwoners uit de kerkdorpen van de voormalige gemeente Ubbergen zijn nog niet blij met de nieuwe inzameling van het restafval.

Zij zagen de tweede week van januari voor het laatst hoe hun vertrouwde restafvalcontainer werd geleegd. Vanaf 1 januari moet in de gehele gemeente Berg en Dal het restafval op dezelfde manier worden aangeboden, te weten in de blauwe zakken.

Verrapzakte Boy's met 'Je ziet ze vliegen' winnaar schlagerfestival

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Met het eigen geschreven carnavalslied 'Je ziet ze vliegen' zijn vrijdagavond de ' Verrrapzakte Boy's ' uit Millingen winnaar geworden van het schlagerfestival van carnavalsvereniging De Deurdouwers in zaal Millings Centrum.

In totaal namen negen groepen uit de hele gemeente Berg en Dal deel aan dit traditionele gebeuren. Menige carnavalskraker werd ten gehore gebracht waarmee het publiek mee kon deinen op eigen geschreven schlagers of schlagercovers. Het werd weer een gezellige avond waar vooral de humor niet ontbrak. Prins Tom de Meesterlijke met zijn hofdames Manon en Angeline waren evenals de leden van De Deurdouwers getuige van de optredens. Tussen de optredens door was het de Nijmeegse entertainer Ton Meuwese die de stemming erin bleef houden. Als gastoptreden was Alfred Arts - die onlangs een cd-presentatie heeft gehad– naar Millingen gekomen en bracht enkele van zijn nieuwe nummers ten gehore.

Buffet en Boek

KEKERDOM - Woensdag 1 februari om 18.00 uur vindt in het Kulturhus van Kekerdom het eerste 'Buffet en Boek' plaats, in navolging van de recente succesvolle bijeenkomst in Leuth.

Iedereen, dus ook uit de omringende dorpen, mag komen. Je bent welkom, ook als je alleen maar voor de gezelligheid en de maaltijd wilt aanschuiven. Tussen de drie gangen door zal iemand spreken over een favoriet boek of geliefde schrijver, en iets voorlezen. Lijkt het je leuk om zelf iets te vertellen en voor te lezen, laat dit dan even weten bij je aanmelding.
De kosten voor de drie gangen (waarbij ook met vegetariërs rekening wordt gehouden) bedragen, inclusief een drankje en koffie of thee 5 euro. Opgeven kan via een bericht aan vitaalkekerdom@gmail.com of telefonisch 0481-432800. Graag reageren voor vrijdag 27 januari.

Nostalgie

Foto: archief Gerrie Driessen

Archief Gerrie Driessen

GROESBEEK - Deze advertentie van de EDAH-vestigingen in de regio -waaronder ook Groesbeek- wil wat zeggen, wat de prijs betreft.

Het handelt over 2 ons Gelderse metworst of 2 ons cervelaatworst voor 25 cent en voor anderhalf ons runderrookvlees betaal je nu vijftien maal zoveel voor...

Overeenstemming met kerkbestuur over extra parkeerplaatsen

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft overeenstemming bereikt met het kerkbestuur over de aankoop van grond ten behoeve van twaalf extra parkeerplaatsen langs de Nachtegaalweg nabij Kerstendal.

Tegelijkertijd zullen ook de laatste werkzaamheden in het Hamersveld worden uitgevoerd. Voor beide werkzaamheden heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal een kleine dertigduizend euro beschikbaar gesteld. De 12 parkeerplaatsen worden aangelegd ten behoeve van het wijkcentrum Kerstendal, basisschool Titus Brandsma alsmede voor de begraafplaats aan de Nachtegaalweg.

Volgens het gemeentebestuur kunnen de parkeerplaatsen mooi ingepast worden in het landschap door deze te omringen met een haag. Hiervoor dient wel een bestemmingsplanwijziging doorlopen te worden. Enkele aanwonenden hebben al laten weten bezwaar en beroep aan te tekenen tegen deze bestemmingsplanwijziging. Zodoende zal het nog wel even duren voordat de parkeerplaatsen aangelegd zullen worden.

Het verwijderen en aanpassing van de overstort onder het Romeins Waterwerk is naar verwachting een hele klus. Enerzijds is de locatie is in het bos moeilijk bereikbaar en anderzijds voert de overstort af naar een 10 meter lager gelegen dal. De gemeente heeft nu gekozen voor een boring vanaf de Nachtegaalweg tot onderin het dal. Nadat door het talud geboord is zal er een kunststof buis van ruim 30 meter lang door het gat van de boring getrokken moeten worden. Dit zal – vanwege de beperkte ruimte – met gekoppelde buizen moeten gaan gebeuren.

Eerste overwinning voor Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Zaterdagavond 14 januari stond voor Groesbeeks Glorie de wedstrijd tegen de dames van SDOL uit Luttenberg op het programma. De ploegen treffen elkaar nu voor de tweede keer dit seizoen, in Luttenberg werd het 20-10 in het voordeel van SDOL.

De Groesbeekse dames mistten in dat uitduel de overtuiging om te winnen. Deze overtuiging bleek er in de openingsfase van deze wedstrijd wel te zijn: SDOL opende de score, maar Groesbeek wist hierop te antwoorden en mede door een aantal sterke acties van hoekspeelster Melanie van der Weerd zelfs een voorsprong te pakken. Sterk spel werd helaas afgewisseld met een aantal rommelige fases, waardoor SDOL steeds langszij wist te komen. Dit resulteerde in een ruststand van 9-9.

Ook in de tweede helft ging het weer gelijk op, beide teams bleven scoren en Manon van Sas wist namens Groesbeek een aantal toegekende penalty’s te benutten. De dames uit Groesbeek waren op dreef en bleven scoren. Het vertrouwen groeide en zelfs in ondertal wist op opbouwster Meike Thijssen verschillende keren tot scoren te komen. Groesbeek wist hierdoor een gat te slaan van vier doelpunten. De dames uit Luttenberg scoorden nog twee maal, maar het gat was geslagen en de overwinning werd niet meer uit handen gegeven: eindstand 19-17: de eerste bevrijdende overwinning voor Groesbeeks Glorie in de 1e klasse Oost was een feit.

Volgende week zondag 22 januari speelt Groesbeek een uitwedstrijd, om 14:00 uur in en tegen Duiven.

Kekerdom krijgt een ijsbaan

Foto: Marcel Vink

Foto : Marcel Vink

KEKERDOM – Vrijwilligers zijn afgelopen zaterdag druk in de weer geweest om op 't Haonehart in Kekerdom een schaatsbaan te creëren.

Naar aanleiding van de weersvoorspelling dat er vorst op komst is, moesten de handen uit de mouwen gestoken worden om een ijs- of schaatsbaan te kunnen realiseren. Zo werden er betonbandjes in de grond gegraven, zeil over de grond geplaatst en grond om de toekomstige baan gelegd, zodat het water geen kant meer op kan. De vrijwillige brandweer heeft afgelopen maandag de ijsbaan vol laten lopen met water. Als de temperatuur onder het vriespunt blijft, dan is de jeugd van Kekerdom spoedig aan het schaatsen.

Al meer sneeuwpret voor jeugd Millingen dan vorige jaren

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De jeugd van Millingen aan de Rijn heeft al meer van de sneeuwpret kunnen genieten dan voorgaande jaren.

De afgelopen twee zaterdagen hebben ze volop kunnen genieten van de sneeuwvlokken die uit de lucht kwamen dwarrelen. Op de dijk in Millingen aan de Rijn genoot de jeugd met volle teugen door met hun sleeën de dijk af te roetsen. Fotograaf Peter Hendriks legde het winterse tafereel vast.

Gemeente subsidieert carnavalsbus niet

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft het verzoek van de Millingse carnavalsvereniging De Deurdouwers naast zich neer gelegd om een carnavals bus te subsidiëren.

De Deurdouwers had ook namens de Ooijse, Leuthse en Kekerdomse carnavalsverenigingen dit verzoek ingediend. De carnavalsverenigingen vinden het belangrijk om de deelnemers en belangstellenden veilig van kerkdorp naar kerkdorp te vervoeren om te genieten van elkaars optochten.

Eerder hebben de verenigingen gebruik kunnen maken van een financieel gunstige afspraak met de busvervoerder, maar moeten nu een hogere bijdrage aan de busvervoerder betalen. De verenigingen vragen van de gemeente een bijdrage van 150 euro per vereniging. De gemeente heeft het verzoek van de aanvraag afgewezen omdat zij van mening is dat
- Subsidie niet noodzakelijk is voor het doorgaan van de activiteit.
- Veilig vervoer van deelnemers en belangstellenden is een eigen verantwoordelijkheid.
- Door in te stemmen met het verzoek van collectief vervoer schept de gemeente een precedent omdat er meer carnavalsverenigingen in Berg en Dal zijn.


Het bestuur van carnavalsvereniging De Deurdouwers is inmiddels op de hoogte gesteld van de afwijzing van zijn aanvraag. De verenigingen hebben ontstemd gereageerd omdat zij menen recht te hebben op een geldelijke ondersteuning. Het bestuur van De Deurdouwers geeft aan dat de gemeente de carnavalsverenigingen verantwoordelijk stelt voor de veiligheid van de deelnemers en belangstellenden. Om die reden verwachtte de carnavalsvereniging wel enige steun van de gemeente om de veiligheid van deelnemers en belangstellenden zoveel mogelijk te garanderen.

Diamanten paar Wim en Grada Cobussen-Roelofs in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan het diamanten echtpaar Wim (91) en Grada (81) Cobussen – Roelofs in hun knusse woning aan de Generaal Gavinstraat in Groesbeek.

Zijn bezoek ging vergezeld van de huwelijksakte van 60 jaar geleden en een prachtige bloementaart. Het was exact 60 jaar geleden dat Wim en Grada elkaar 60 jaar geleden het ja-woord gaven in het toenmalige gemeentehuis in Groesbeek. Het stel leerde elkaar tijdens een feestje in Overasselt kennen bij een gemeentekeet die daar stond.

Het was liefde op het eerste gezicht laten beiden weten. Wim kwam uit Winssen en ging na twee jaar verkering te hebben gehad wonen in de boerderij van Grada's ouders aan de Mies. Na een jaar kreeg het stel een woning op de Hoge Horst, waar ze 29 jaar lang lief en leed hebben gedeeld ,waarna ze nu alweer 30 jaar in de Generaal Gavinstraat wonen.

Wim heeft op de toenmalige steenfabriek van Schreven gewerkt en Grada op de Jelsma. Het paar kreeg 3 dochters, 6 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen, die met regelmaat bij Wim en Grada op bezoek komen. Gelukkig wonen alle drie dochters in Groesbeek. Wim is voor dienstplicht 3,5 jaar uitgezonden geweest naar Indonesië en samen zijn ze in 1997 – voor de eerste maal dat beiden gevlogen hebben – daar op vakantie geweest.

"Daar heb ik onder andere het graf van een goede vriend die daar gesneuveld en begraven is bezocht", aldus Wim. De hobby's van Wim waren het kweken van vogels, waarmee hij diverse prijzen mee in de wacht wist te slepen. Momenteel fietst hij nog elke dag 20 kilometer. Ook De Treffers heeft al vele jaren een trouwe supporter aan Wim. Grada hield zich bezig met handwerken en het naaien van kleding. Beiden verkeren nog in redelijke gezondheid.

Hein Beltman Prins van De Berggeiten Berg en Dal

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

BERG EN DAL – In een vol gemeenschapshuis Kerstendal is zaterdagavond de 29-jarige Hein Beltman tijdens het Prinsenbal uitgeroepen tot Prins van carnavalsvereniging De Berggeiten.

Samen met de hofdames Charel, Ilse, Kim en de adjudanten Luc en Bas zullen zij het komend carnavalsseizoen de scepter zwaaien over de 'Duufelshemel '. Het motto van Prins Hein is ´Alle drank gaat op met Prins Herin voorop´. Prins Hein d'n 1 volgt Prinses Patricia Witsiers op die zaterdagavond aftrad en plaats maakte voor de nieuwe prins.

Tijdens het Prinsenbal werd de grootste Duufel bekend gemaakt, een plaatselijke onderscheiding voor iemand die zich op diverse manieren heeft ingezet voor de Berg en Dalse gemeenschap. Ditmaal was het Geert Fleuren die de onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Voordat De Berggeiten aan de afterparty begonnen waren er nog diverse optredens zoals de show van de mannelijke dansgarde van carnavalsvereniging De Cavalieren uit Beek, de traditionele Geitenmix, Edelweisz, Anne Ambrosius , de dames in het zwart , FabrizoCO, dansgarde Maldense carnavalsvereniging en een optreden van het ´Aarm Snuutje´.
Vrijdag 20 januari wordt Prins Hein een receptie aangeboden in Kerstendal aanvang 20.11 uur.

Avondwake in Leuth

LEUTH - Zoals eenieder inmiddels weet, is de H. Remigiuskerk in Leuth per direct wegens bouwvalligheid gesloten. Voor heel veel mensen een moeilijk en emotioneel beladen besluit. "Hoe moet het nu verder met de Avondwake"?

"Ik ben nog steeds van mening dat de gemeenschap de gelegenheid moet krijgen om op een respectvolle manier en uit piëteit voor een dierbare overledene, afscheid te nemen. Maar dan ook in de woonplaats waar de dierbare overledene heeft gewoond.

Naar aanleiding hiervan is er contact gelegd met het bestuur van De Vriendenkring en dat heeft uiteindelijk opgeleverd dat zij hiervoor hun gebouw beschikbaar willen stellen. Bij uitstek een mooie locatie, omdat juist in dit gebouw veel mensen in vreugde bij elkaar zijn geweest. Ook een mooie plaats om het verdriet met elkaar te delen.

In de 'Avondwake' willen we stilstaan bij het leven en de dood van een dorpsgenoot, op een passende manier gedenken en elkaar proberen troost en bemoediging te geven. We denken met deze invulling een juist antwoord gevonden te hebben op vragen die binnen onze gemeenschap leven en danken het bestuur van De Vriendenkring bijzonder voor hun coöperatieve opstelling en medewerking.

Tot slot berichten wij u dat Diny Rutten en Diny van Eck te kennen hebben gegeven zich niet meer beschikbaar te willen stellen voor medewerking aan een avondwake. Ik ben hen namens de gemeenschap zeer erkentelijk voor het werk dat zij vele jaren, met volle overtuiging en grote betrokkenheid hebben gedaan. Dit werk zal vanaf heden worden overgenomen door Paul Ekelschot uit Leuth, die al jaren de avondwake verzorgt in de kerk van de H. Laurentius te Kekerdom.

Voor een avondwake kunt u vanaf heden contact met mij opnemen: Joop Rutten, Steenheuvelsestraat 78, 6578 AD Leuth. Telefoon: 024 8489092."

Zalmpodium (20) presenteert: Serenas met Shireen Kaijadoe en Bastiaan Siemerink

MILLINGEN - Zondag 22 januari 14.00 uur komt Serenas naar het Kerkje Zalmstraat. Al eerder was Shireen Kaijadoe bij ons te gast (oktober 2014). Haar optreden viel toen bij iedereen heel goed in de smaak. Men wilde haar graag nog eens terugzien op het Zalmpodium.

Welnu... wij zijn erg blij dat zij nu nog eens naar ons Zalmkerkje komt met haar begeleider Bastiaan Siemerink (gitaar). Samen vormen zij het duo Serenas. Serenas (zie ook : www.serenas.nl) neemt ons mee op een reis langs meeslepende tango, vurige flamenco, luchtige jazz en het Nederlandse lied.

Naast originele klassiekers spelen en zingen zij vernieuwend en herkenbaar eigen werk. Shireen zingt met haar warme, zuivere stem in het Spaans,Frans en Nederlands, over grote thema's en kleine observaties, feilloos begeleid door Bastiaan wiens virtuoze spel naadloos samensmelt met Shireens expressieve zang. Kortom, een optreden met veel passie en expressiviteit wat een bezoekje zeker waard is.

Tijdens het optreden worden er live-geluidsopnamen gemaakt voor het eerste album van Serenas. Een uniek concertje dus….! De entree is zoals altijd gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop uiteraard zijn rondje weer doen. Komt op tijd!

Het zevende Blagenbal van De Deurdouwers

MILLINGEN - Carnaval is een geweldig feest en op vrijdag 10 februari begint dat feest weer met het 7e Blagenbal van carnavalsvereniging De Deurdouwers. Een geweldige avond die in Hotel Millings Centrum zal worden gehouden is van, voor en door de jeugd van alle leeftijden uit Millingen aan de Rijn en omliggende dorpen.

"We zijn ook weer op zoek naar jonge enthousiaste kinderen die het leuk vinden om artiest te zijn voor een avond op het grote podium. Meedoen kost je natuurlijk helemaal niets. Ben jij de nieuwe ster? Laat aan je klasgenoten, vaders en moeders, broertjes en zusjes of opa's en oma's zien wat je kunt. Alleen, met z'n tweeën of in een groepje.

Verzin een leuke act en verover het podium. Zing, dans of vertel grappen en moppen. Maak een bandparodie, speel op jouw instrument of laat zien wat je kunt met een bal en acrobatiek. Playback en alles wat je verder zelf nog kunt verzinnen, alles kan. En omdat het natuurlijk allemaal met carnaval te maken heeft is het leuk als het optreden dat ook uitstraalt… maar het hoeft niet.

Je kunt je tot en met maandag 30 januari gratis aanmelden via mail bij jeugd.deurdouwers@live.nl of meld je aan via de website van de Deurdouwers: www.deurdouwers.net. Volg ons op de website, Facebook en Instagram want daar is natuurlijk veel meer informatie over het Blagenbal te vinden.

Huis Prins Ummnie de 57e van Groesbeek versierd

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het kan niemand meer ontgaan die door de Pieter de Hooghweg in Groesbeek rijdt of loopt, Prins Ummenie de 57 ste van Groesbeek Hans Kersten (De Bon) woont daar.

Met twee grote spandoeken voor zijn woning doet de nieuwe Prins Ummenie nog een oproep aan de voorbijganger(ster)s 'Got-ter uut zo lang as – et – get , ut is vurbeej vur dagg't wet!'. Carnavalsvereniging De Feestneus – waarvoor Hans Prins Ummenie de 57e van Groesbeek Prins is , heeft de versierselen bij de woning van Hans aangebracht .

22 / 24

Dit lekkere hapje werd 10 januari alweer 6 jaar.
Gefeliciteerd Yuna

Peutercafés in Leuth en Millingen

REGIO - Ook in februari zijn er weer peutercafés. Je bent er van harte welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten.

Leuth: op maandag 6 februari staat het belang van voorlezen in Leuth voorop. De Nationale Voorleesdagen met haar vele Bibliotheek-activiteiten zijn dan nét achter de rug. Anja Barten van de Bibliotheek Gelderland Zuid, leest voor uit het prentenboek van het jaar voor: De Kleine Walvis. Voor alle peuters is er een leuke verrassing! Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur.

Millingen: op woensdag 15 februari is er van 10.00 tot 11.30 uur bij Kinderopvang Humanitas (’t Gengske 5) weer een peutercafé. Dit keer is er in Millingen alle aandacht voor ‘Omgaan met voeding’: wat is gezonde voeding voor peuters? Anneke Drieënhuizen van de GGD Gelderland Zuid vertelt vandaag niet alleen alles over gezond eet- en beweeggedrag bij peuters, zij geeft ook tips en beantwoordt alle vragen over voeding. Heb je over het peutercafé Millingen nog een vraag, dan kun je deze stellen aan een van de organisatoren van dit peutercafé (Karin Broens) via het e-mailadres: peutercafemillingen@gmail.com.

Het peutercafé komt voort uit de samenwerking tussen ouders, Bibliotheek Gelderland-Zuid, Kinderopvang Humanitas, Kinderopvang Partou, GGD en het Sociaal Team Millingen-Kekerdom- Leuth. Uiteraard zijn ouders met de peuters bij beide peutercafés welkom. Je hoeft je niet aan te melden, het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Eerste Leuthse Pubquiz

LEUTH - Op zaterdag 4 februari zal de eerste Leuthse Pubquiz worden gehouden. Een pubquiz is een uit Engeland overgewaaid fenomeen dat allang niet meer allen in pubs gespeeld wordt.

Tijdens een pubquiz worden er in teamverband 80 vragen beantwoord en de kennis van 8 verschillende categorieën getoetst. Hilarisch, muzikaal, sportieve, algemene vragen komen allemaal voorbij, met waarschijnlijk veel 'oh jaaaa'-momentjes, na afloop...

De pubquiz speel je samen met vrienden, kennissen, buurt of sportmaten. Het door jullie samengesteld quizteam moet uit minimaal 5 en maximaal 8 personen bestaan. Stel een quizteam samen dat van alle markten thuis is en ga tijdens een gezellige avond de uitdaging aan met andere teams. Lijkt het je leuk om mee te doen met deze pubquiz, geef je dan op per mail: leuthsepubquiz@gmail.com Entree is gratis maar deelname is 3.50 euro per persoon.

Wees op tijd aanwezig en bemachtig een goede plek. Hoeken of muurtafels zijn het meest geliefd voor het afschermen van je antwoorden... Maar op tijd zijn biedt ook ruimte om alvast een biertje te drinken met je vrienden en je zelfvertrouwen een boost te geven. De Leuthse Pubquiz begint om 20.30 uur; de zaal is al open vanaf 19.30 uur.

Mocht er dan toch één team beter zijn, dan is de avond alsnog geslaagd en geld: verliezen met vrienden, is beter dan winnen in je eentje...

Veertigjarig jubileum Home Garden Shop BV in Gendt

Wethouder Peren (m) van gemeente Lingewaard feliciteert de eigenaren Patrick van Merm (l) en Jos Ebbers (r) met het 40-jarig bestaan van hun prachtige bedrijf.

GENDT - Begonnen als steenzagerij in 1977 is men inmiddels uitgegroeid tot dé specialist van Gelderland op het gebied van badkamers, haarden, tegels en natuursteen. Het assortiment wordt smaakvol gepresenteerd in twee grote showrooms tegenover elkaar.

Eén pand voor badkamers en tegels en één pand voor haarden en natuursteen. Door de eigen natuursteenzagerij levert Home Garden Shop luxe en exclusiviteit tegen een betaalbare prijs. Ook het vakmanschap en de persoonlijke benadering zijn altijd gebleven. U bent van harte welkom om de nieuwste trends en mogelijkheden voor uw eigen situatie te bewonderen. Als u aangeeft wanneer het u schikt nemen ze bij Home Garden Shop graag de tijd om samen met u een geheel vrijblijvende offerte en 3D ontwerp te maken. De ervaren monteurs zorgen er voor dat alles vakkundig wordt geïnstalleerd.

Eind januari valt de speciale jubileumkrant op uw deurmat met diverse speciale aanbiedingen en leuke woon ideeën!

Home Garden Shop is gevestigd aan de Biezenkamp 2 in Gendt; 0481-424341 www.homegardenshop.nl.

Vriendenkring Leuth bomvol voor concert van De Fraps en De Kéls

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH - Het nieuwjaarsconcert van vorig jaar is blaaskapel De Fraps uit Leuth en de Groesbeekse zanggroep De Kèls en hun beider fans bijzonder goed bevallen, zozeer zelfs dat besloten werd om ook in 2017 weer gezamenlijk duo concert te verzorgen.


De Fraps onder leiding van dirigent Jaap van Herwaarden hebben een mooie keuze gemaakt uit hun omvangrijke repertoire met een rijke keuze aan prachtige blaasmuziek onder andere uit het Egerland en het daaraan grenzende Bohemen.

De Kèls onder leiding van Louis van de Waarsenburg hebben een keuze gemaakt uit het grote aantal liederen dat zij in de loop van de tien jaar van hun bestaan hebben ingestudeerd. Het aantal telt inmiddels meer dan honderd titels van Nederlands-, Duits- en Engelstalige evergreens uit de jaren zestig en zeventig.

Mensen, die deze jaren bewust hebben meegemaakt (her)kennen deze muziek en weten deze muziek te waarderen. Muziek waar iedereen zich weer terug voelt gaan naar een tijd, die voor hen belangrijk was of soms nog steeds is. Maar ook de jongeren weten de muziek uit de tijd van hun ouders in toenemende mate te waarderen. Met deze mix werd een bijzondere en geslaagd concert gegeven.