De Liemers Helemaal Goed Courant

27 september 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 27 september 2019


Prachtig programma Feestweek Groessen

GROESSEN - Net zoals ieder jaar organiseert Showband KDO in oktober weer Feestweek Groessen (FWG). De organisatie biedt zoals altijd een gevarieerd programma waarbij er voor iedereen wel wat te beleven is.

FWG start op zaterdag 12 oktober met Qmusic The Party '4 uur FOUT'. Vorig jaar waren de dj's van het succesvolle radiostation Qmusic voor het eerst in Groessen. Het werd een enorm feest en daarom zeker voor herhaling vatbaar. Ook dit jaar draaien de Q-music radio-dj's vier uur lang de meest foute muziek uit de Qmusic Foute top 500. Confetti het publiek in, handjes in de lucht en zingen… Een foute party kan natuurlijk niet zonder foute kleding. Bezoekers worden dus uitgedaagd zich flink fout uit te dossen want voor de meest originele uitspattingen zijn er gratis consumptiemunten te verdienen!

De dag erna, zondag 13 oktober staat de Groessense Bokbier Pruuveri-j op het programma. Dit evenement behoeft nauwelijks nog introductie want heel de regio weet dat de tent die zondagmiddag is omgetoverd tot bokbierklooster, inclusief paters, en vooral ook dat er heerlijke bo(c)kbieren te proeven zijn. Natuurlijk is er ook weer de wijnproeverij met exclusieve Duitse wijnen. Daarbij kunnen de bezoekers de hongerige magen vullen met heerlijkheden van Slagerij Appie van Uum en lekkere oude kaas. Het orkest Vision zal de gezelligheid flink opschroeven. Vorig jaar was de bokbierpruuveri-j uitverkocht dus het is aan te bevelen om kaartjes in de voorverkoop aan te schaffen.

Het tweede weekend start vrijdagavond 18 oktober met het Open Liemers Dartstoernooi. De vorige edities trok dit gezellige toernooi vele darters uit de regio. Het is natuurlijk erg leuk om je vaardigheden met anderen te meten op een groot aantal banen waarop het publiek goed zicht heeft. Natuurlijk wordt er goed voor een natje en droogje gezorgd. Er is een flinke prijzenpot, met ondermeer een hoofdprijs van tweehonderd euro en een menslengte Veltins bier voor de hoogste uitgooi! Inschrijven kan nog via dartsgroessen@hotmail.com.

Feestweek Groessen wordt zaterdag 19 oktober afgesloten met het overbekende Maisfeest. Met 'Bandje Speciaal' zal het Maisfeest weer als vanouds compleet feest zijn. 'Bandje' houdt van hossen, hakken, schuifelen, lol trappen, raven en véél show. Met vurige passie spelen zij bikkelharde rock, zwoele love songs, pop maar ook latin, soul, en disco. Bandje Speciaal speelt door tot de hele zaal op z'n kop staat, en zelfs dan gaan ze nog even door!

Het Maisfeest is in wijde omgeving al jaren heel populair en vaak uitverkocht. Het is dus raadzaam op tijd een kaartje aan te schaffen. Kaarten voor de feesten zijn te koop bij diverse voorverkoopadressen in de regio maar wie het zichzelf makkelijk wil maken kan ook online terecht bij www.captainticket.nl/ticketshop/feestweekgroessen. Natuurlijk kan er tijdens de Feestweek met PIN worden betaald.

Verdere informatie over het programma en de voorverkoopadressen van de diverse activiteiten, vind je op facebook en www.feestweekgroessen.nl.

'Hét Gemeente Nieuws' krijgt naam 'De Liemers Helemaal Goed Courant'

De leerling-journalisten Rahma Maqboul en Nina Elbers vinden het prachtig dat de  Liemerse burgemeesters Rik de Lange, Lucien van Riswijk, Peter de Baat en Arend van Hout hun verhalen graag lezen.

DE LIEMERS - Een bijzonder moment. Vanaf vandaag valt De Liemers Helemaal Goed Courant niet meer als bijlage van Hét Gemeente Nieuws in uw brievenbus. Voortaan draagt de volledige krant deze naam. Een nieuwe mijlpaal in de stormachtige ontwikkeling van De Liemers Helemaal Goed Courant, waarbij we het krachtige van Hét Gemeente Nieuws behouden.

Ik neem u even mee terug in de tijd. Op 2 maart 2018 viel de eerste uitgave van De Liemers Helemaal Goed Courant in de Liemerse brievenbussen. Een krant met hoofdzakelijk goed nieuws gemaakt door leerlingen van het Candea College en Liemers College en mede mogelijk gemaakt door Hét Gemeente Nieuws, dat ons de mogelijkheid bood om de nieuwe krant ook daadwerkelijk bij de lezer te brengen.

Het idee om een 'goed nieuws krant' uit te geven, komt uit de koker van Hope XXL, een Liemers initiatief waarin jongeren streven naar een betere wereld. De regiocampagne De Liemers Helemaal Goed omarmde het idee samen met de genoemde onderwijsinstellingen.

Het is bijzonder en mooi dat zoveel partijen in een turbulent medialandschap de neus dezelfde kant op durven te steken. En geweldig dat beide partijen elkaar nu nog inniger durven te omarmen. Ook de samenwerking tussen de twee scholen is bijzonder. De leerlingen - veelal afkomstig uit Havo 4 en VWO 4 - vormen samen één grote redactie. Ze maken de krant in hun vrije tijd. De jonge schrijvers die met ons het avontuur zijn aangegaan, worden begeleid door docenten en professionele journalisten. Voor de leerlingen is het schrijven voor de krant een bijbaantje waar ze ook iets aan verdienen. We verleggen grenzen.

Het mes snijdt aan meerdere kanten. We sturen leerlingen de Liemers in om te leren in de praktijk. De leerlingen bezoeken bedrijven, duiken in de geschiedenis van de regio, interviewen mensen en leren zo hun eigen omgeving op een andere manier kennen.

Nummer 42 van DLHG Courant is een bijzondere editie. Hoe het in de praktijk gaat werken? Daadkr8 Media - de uitgever van de DLHG Courant en Starterspers - de uitgever van Hét Gemeente Nieuws - gaan nog nauwer samenwerken. De titel Hét Gemeente Nieuws verdwijnt zoals gezegd, maar in de praktijk kunnen verenigingen in de Liemers nog steeds hun persberichten opsturen naar Starterspers. De kranten gaan zogezegd in elkaar op. Artikelen van de leerlingen worden afgewisseld met ingezonden verenigingsnieuws.

We hebben zin in DLHG Courant 2.0. Met dank aan zoveel enthousiaste leerlingen, ouders en begeleiders die bij de krant betrokken zijn. En natuurlijk Starterspers dat de nek durft uit te steken. Het geeft een trots gevoel.

Sjoerd Geurts

Coördinerend hoofdredacteur

2 / 28

Geweldig! Deze editie, niet meer als bijlage van Het Gemeentenieuws, maar als hoofdtitel. Dé krant waar iedereen heel hard op zit te wachten om te weten te komen welke dingen er allemaal in de regio gebeuren. De nieuwste feitjes over de Liemers! Het is grappig om te bedenken dat ons 'krantje'' pas ruim een jaar geleden als project is begonnen en inmiddels hier naartoe is gegroeid. Een Tr8-project vanuit HOPE XXL. Er werden eerst een paar leerlingen bij elkaar gesprokkeld vanuit het Liemers College en Candea College. Ik was één van die leerlingen. Het leek me heel erg interessant om daaraan mee te werken. Dat ik er ook nog eens een zakcentje mee kon verdienen was helemaal mooi mee genomen. Editie na editie kwamen we uit als bijlage van Het Gemeentenieuws en belandden we bij u op uw deurmat. Het werd steeds bekender tot het punt dat alle schrijvers herkend werden in de Liemers. Soms word ik op straat aangesproken! Superleuk toch om een beetje bekendheid hebben in de buurt en dat ook nog eens met alleen maar goed nieuws? Het moment dat wij te horen kregen dat de krant veranderd werd en dat het Gemeentenieuws de titel De Liemers Helemaal Goed Courant kreeg was echt geweldig! Het beste van twee werelden in één krant. Ik zelf en ik denk dat ik nu ook voor de andere leerling-redacteuren spreek, ben er heel erg trots op dat ik mag zeggen dat ik hiervoor schrijf, en dat al sinds de tweede editie!

Nomi Vermeulen                                                                                        

Inwoners van Duiven: ga dialoog aan met de gemeente

DUIVEN - De Dialoog- en DoorpakWeken Duiven zijn weer terug. Van 29 september tot 6 oktober is het zover.Het thema: Jouw huis, jouw buurt. De locatie voor dit najaar is het gebouw van Schuttersvereniging Willem Tell aan de Loostraat 38 in Loo. Het doel van deze DDWD is dat de gemeente in gesprek gaat met inwoners, verenigingen en professionals over onderwerpen die op dit moment belangrijk zijn. Aanmelden kan via: DDWD@duiven.nl en laat naam, organisatie/vereniging achter en bij welke bijeenkomst je aanwezig wilt zijn. Programma: zondag 29 september: de opening van DDWD tijdens Duuve te Gek. Op 30 september is de eerste avondsessie: die ballon gaat niet op! En in jouw buurt? Een informatieavond van 19.00 tot 21.00 uur georganiseerd door Arendse Car Systems & DJ Gear en GoClean over (wens) ballonnen en confetti. Op 1 oktober is er van 13.00 tot 14.30 uur een scrumsessie "jouw buurt inclusief". In de avond is er ook nog een sessie over restafval in jouw buurt van 19.30 tot 21.30 uur. Op 2 oktober is er van 16.00 tot 17.30 uur een sessie Regie op energie in jouw bedrijf voor ondernemers.Op 3 oktober van 15.00 tot 20.00 uur is er een Groen(e)markt. Op vrijdag 4 oktober is er van 14.00 uur tot 16.00 uur een sessie over een warm welkom statushouders in jouw buurt. Op zondag 6 oktober is er een voorzittersdiner "Buurten met Besturen!". Dit is van 17.00 uur tot 19.00 uur in het Horsterpark.

'Jonge kinderen uit Babberich moeten na schooltijd lekker buiten kunnen sporten en bewegen'

Bijschrift: Mandy van Amptink, Willy van Dinther, Anke Voesten (dorpscontactfunctionaris gemeente), wethouder Nanne van Dellen en Willi van Bindsbergen trappen af

BABBERICH - Sporten is goed voor de jeugd vindt Willi van Bindsbergen uit Babberich. Als professionele vrijwilliger zet hij zich tweemaal per week in om de schooljeugd van het dorp te laten sporten. Elke maandag- en woensdagmiddag kunnen jongens en meisjes zo uit de school het sportveld op lopen, dat direct achter de school ligt.

Willi van Bindsbergen en voorzitter van de Dorpsraad Willy van Dinther: "We moeten de jonge kinderen uit Babberich de mogelijkheid geven om na schooltijd lekker buiten te zijn. Zo is het project Naschools Sporten en Bewegen in Babberich ontstaan." Willy: "Onze jeugd moet naar andere dorpen in de omgeving om lid te worden van een sportclub, wat toch wel een drempel is." Omdat op dit moment bij de SV geen jeugd voetbalt, raken de schoolkinderen tussen wal en schip als het om sporten gaat. "Het naschoolse project is gratis én laagdrempelig. Ouders hoeven er niet speciaal voor te rijden. Iedereen, vanaf groep 3, kan meedoen. Het is ook geen verplichting. Heb je, als kind, een keer geen zin of moet je ergens anders naar toe, dan kom je gewoon de volgende keer weer. Ook kinderen die al naar de middelbare school gaan zijn welkom. "Mits ze zich goed gedragen," zegt Willi. "We willen geen politieagent spelen. Alle kinderen moeten zich veilig en comfortabel voelen. Op verkeerd gedrag spreken we de kinderen aan. Zo dragen we, via het sporten, ook bij aan de vorming van het kind als het gaat om normen en waarden." Ook de samenwerking tussen de kinderen is één van de voordelen van het naschoolse sporten en bewegen. Willi: "De moeder van een van de jongens kwam onlangs naar me toe omdat ze het zo geweldig vond dat haar zoontje, dat zich op school wat afzonderde van zijn klasgenootjes, op het veld wel zo leuk enthousiast meespeelde met het voetballen. Sporten is niet alleen heel gezond voor kinderen, het haalt ze ook uit een sociaal isolement. Zo kunnen er ook vriendengroepjes ontstaan die nog meer leuke dingen na schooltijd met elkaar gaan doen." Schooldirecteur Mandy van Amptink is blij met de naschoolse activiteit. Het project krijgt veel steun uit de gemeenschap, van de gemeente, de Dorpsraad en de school. Middels deze steun is het sportveld gereed gemaakt en zijn er verschillende sportartikelen aangeschaft. Willi: "De kinderen kunnen zelf kiezen welke sport ze willen doen. Ze kunnen voetballen, volleyballen, tennissen, handballen of gewoon hardlopen. Ook dat is een belangrijk aspect. Dat kinderen een keuze leren maken. En toch wordt het geen rommelig gebeuren. Het veld is groot genoeg en we hebben voldoende begeleiding."

De 9-jarige Marwa El Abdellaoui zit op basisschool De Wiekslag in Duiven, waar ze het goed naar haar zin heeft. Elke dag gaat ze met een lach naar school. Foto: Rahma Maqboul

De Redactie

Alie Engelsman

Pedaleur Montferlandtocht: een unieke toertocht door Montferlandse bossen

De Montferlandtocht van zondag 6 oktober leidt fietsers en ATB'ers door de Montferlandse bossen, over paden waar je normaal niet mag komen. (foto: Bas Evers)Organisatoren TC de Liemers en ATB club de Pedaleur hebben er alweer zin in!

BEEK - Zondag 6 oktober vindt opnieuw de Pedaleur Montferlandtocht plaats. Een unieke toertocht over paden waar fietsers normaal gesproken worden geweerd.

De organisatoren van TC de Liemers en ATB club de Pedaleur zijn er opnieuw in geslaagd om in overleg met Natuurmonumenten een tweetal routes uit te zetten (40 of 60 kilometer), voor ieder niveau en met tussen de 600 en 1000 hoogtemeters.

Nieuw dit jaar is de Gravel Tocht. Deze nieuwe vorm van fietsen is momenteel in populariteit aan het stijgen en de omgeving rondom het Montferland leent zich uitstekend om met een gravelfiets te berijden. Deze tocht is enkel met GPS aangegeven.

Op de routes zijn verzorgingsposten ingericht voor de innerlijke mens en tevens is er ondersteuning aanwezig bij technische problemen aan de fiets. Dit alles uiteraard alleen mogelijk door inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers van beide verenigingen. En uiteraard door ondersteuning van onder meer hoofdsponsor Wielerhuis de Pedaleur uit Doetinchem.

De deelnemers aan de toertocht kunnen tussen 8.30 en 10.00 uur starten vanaf Hotel ’t Heuveltje (Sint Jansgildestraat 27 in Beek). Dit is ook de finishplaats. Er is is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

De toertocht is NTFU gecertificeerd. Het dragen van een helm is verplicht. Elke gebruiker van het Montferlandse bos wordt gevraagd respectvol met de natuur en elkaar om te gaan. Meer informatie staat op de speciale facebookpagina www.facebook.com/montferlandtocht.

Wandel-excursie De Nevelhorst

Half verhard laantje in De Nevelhorst. (foto: Gerrit van Alst)

DIDAM - IVN de Oude IJsselstreek werkgroep de Liemers verzorgt op zondag 29 september een wandel-excursie in het gebied De Nevelhorst.

Beleef het afwisselende landschap in de omgeving van Zevenaar en Didam. Het is een gebied met houtsingels en rabatten en vochtige gebieden in het agrarische landschap. De start is om 10.00 uur bij de Westernboerderij De Baerle, Baarleweg 4 in Didam. De excursie duurt twee uur.

Vrijdag & Sandifort weer in Het Musiater!

ZEVENAAR - Remko Vrijdag en Martine Sandifort spelen woensdag 16 oktober om 20.15 uur in Het Musiater hun vierde voorstelling op rij.

De vorige show Vrijdag vs Sandifort werd uitgeroepen tot een van de meest indrukwekkende cabaretvoorstellingen van het seizoen: ‘Er zijn maar weinig Nederlandse cabaretiers die met zoveel acteer -en zangtalent, energie en overtuigingskracht op het toneel staan als Remko Vrijdag en Martine Sandifort', concludeerde de Poelifinario jury. Bestel online je kaartjes op www.liemerskunstwerk.nl.

Huub Meijer beëdigd als raadslid voor Sociaal Zevenaar

Huub Meijer raadslid Sociaal Zevenaar. nvt

ZEVENAAR - Op woensdag 18 september is Huub Meijer geïnstalleerd als raadslid voor de fractie van Sociaal Zevenaar en wordt daarmee ook fractievoorzitter voor deze partij. Hij volgt hiermee Paul Freriks op die eerder dit jaar als raadslid is gestopt.

Huub Meijer staat bekend om zijn gebruik van duidelijk en helder taalgebruik in de gemeenteraad.
Hij is een liberaal socialist, en zorgt hiermee voor een frisse wind. “Het is belangrijk dat raadsleden benaderbaar zijn voor inwoners en de verantwoordelijkheid weten voor de taak waarvoor ze zijn aangesteld”, aldus Meijer. Meer informatie staat op sociaalzevenaar.nl.

Jeugdavond volkssterrenwacht in Zevenaar

De Melkweg. (foto: Jan Adelaar)

ZEVENAAR - Bij volkssterrenwacht Corona Borealis in Zevenaar is op vrijdagavond 4 oktober van 19.00 tot 20.15 uur een jeugdavond.

Tijdens de jeugdavond wordt door leden van de sterrenwacht Corona Borealis aan de Breulylaan 3 in Zevenaar een presentatie gegeven voor de jeugd vanaf 6 jaar. Ouders zijn uiteraard ook welkom. De presentatie gaat veelal over ons zonnestelsel. De zon, aarde, maan, maar ook de overige planeten worden dan besproken op een begrijpelijke manier. Ook kunnen vragen op het gebied van de astronomie worden gesteld. Na de presentatie kan bij heldere hemel door de telescoop worden gekeken.

Entree jeugd 2,50 euro. Volwassen begeleider gratis. Verdere informatie staat op www.coronaborealis.nl/home.html.

De tachtig TR8-projecten: de 8-jagers

Bijschrift: Het Candea-team bijeen

LIEMERS - De bedoeling achter de tachtig TR8-projecten van HOPE XXL is dat deze bijdragen aan een prettiger samenleving met als doel dat de mensen hun leven met een acht gaan waarderen. Cum Laude voor welzijn, welbevinden, geluk of welk woord men daarvoor wil gebruiken. HOPE XXL gaat ervan uit dat de overheid hier een bescheiden rol in speelt en de samenleving, de mensen, als individu en als groepen er invulling aan geven.
De aanjagers zijn een constante factor en zijn de leerlingen van middelbare scholen. Indien het concept wordt opgenomen in het lesprogramma van scholen, dan is er een basis die stabiel is en de aanwas van jongeren die mede het voortouw nemen gewaarborgd. Dat ze dat dan doen onder de bezielende leiding van docenten spreekt voor zich.
Het Candea College en het Liemers College hebben bij monde van hun rectoren en managementteams de waarde van het idee ingezien en staan achter het idee van de schoolteams. Dat is een team van zeven leerlingen met een docent die op de scholen het eerste aanspreekpunt is. Het team coördineert een en ander en houdt contact met directie en docenten. In maart 2019 zijn de eerste schoolteams geïnstalleerd. Dat gebeurde in het bijzijn van Tim Hofman op het provinciehuis van Gelderland. Niet alleen het Candea- en Liemersteam werden die dag geïnstalleerd, ook het Rhedens Lyceum, Beekdal Lyceum en een team van nieuwkomers (vluchtelingen) gingen daar van start.
De School Eight Teams gaan de komende jaren de projecten uitrollen en nieuwe projecten initiëren. De bedoeling is dat uiteindelijk elke leerling van de diverse scholen betrokken is bij de uitvoering van een van de projecten. De scholen hebben volledige vrijheid hoe dat in te richten.
De jongeren zoeken daarbij dan steeds de samenwerking met ouderen.

Stroopwafel Uniek vindt gretig aftrek

Niels en Mandy: "Nu bakken we de stroopwafels bij ons in de keuken"

Niels en Mandy Detmar maken glutenvrij alternatief voor Hollandse lekkernij

ZEVENAAR - Bij typisch Nederlands eten denk je natuurlijk meteen aan haring, speculaas, drop en natuurlijk stroopwafels. Helaas kan niet iedereen deze overheerlijke koeken eten, bijvoorbeeld door een koemelk- of glutenallergie. Voor hen is er nu een oplossing: de Stroopwafel Uniek.

Ja, er komen er de laatste jaren steeds meer gluten- en koemelkvrije producten bij. Toch vonden de kinderen van Niels en Mandy Detmar de stroopwafels die al op de markt waren niet lekker. De koeken waren veel te zoet, smaakten te veel naar kaneel of ze vielen na één hap uit elkaar. Om die reden vroegen ze aan hun moeder of zij stroopwafels voor hen zou kunnen maken. "Twee jaar geleden zijn we begonnen met het ontwikkelen van onze koek", vertelt Mandy Detmar. "We hebben veel verschillende soorten stroop en wafels gemaakt en we kwamen uiteindelijk op de stroopwafel uit zoals nu verkrijgbaar bij de detailhandel en zelfs in de horeca." Voor normale stroopwafels wordt er vaak tarwe gebruikt, maar ons is het gelukt om een glutenvrij alternatief te vinden."
De stroopwafels van Stroopwafel Uniek worden steeds populairder in Nederland. De Liemerse lekkernij wordt nu zelfs in Gouda verkocht! Sinds kort zijn er zelfs aanvragen vanuit het buitenland. Ook in België, Italië, Canada en zelfs in Azië willen ze de koeken van Stroopwafel Uniek graag hebben. Om aan de steeds groter wordende vraag te blijven voldoen, besloten Niels en Mandy op zoek te gaan naar een productielocatie voor een bakkerij in de Liemers. "Nu bakken we de stroopwafels bij ons in de keuken", vertelt Mandy. Daar kunnen ze er maximaal 75 per uur maken. "We willen de productie graag verhogen, omdat we wekelijks nieuwe klanten krijgen. We zijn nog bezig met het zoeken van een geschikte locatie voor de bakkerij. Deze bakkerij wordt CO2-neutraal. Dat past ook goed bij onze kernwaarden: we willen met zorg een eerlijk, duurzaam en gezond product maken. En we willen graag de bakkerij in een rustige omgeving laten bouwen. Dat is erg prettig voor onze werknemers. Ook kiezen we voor deze omgeving, zodat we de Liemers op de kaart kunnen zetten." Stroopwafel Uniek wil ook graag als leerwerkplek fungeren. Zo hebben mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kans op een goede baan. "Ik heb elf jaar in de jeugdzorg en negen jaar in het speciaal onderwijs als trajectbegeleider gewerkt", vertelt Niels. "Daar heb ik veel gewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We kijken samen naar de mogelijkheden in de toekomst en we zoeken een geschikte werkplek voor de medewerkers: bij Stroopwafel Uniek of ergens anders. Op die manier kunnen we ze helpen aan een baan of kunnen zij ons helpen met de productie van de stroopwafels. We kunnen de krachten dus bundelen." Het bedrijf heeft, naast de opening van de eigen bakkerij, genoeg toekomstplannen. Zo willen ze de stroopwafels ook vegan gaan produceren. Daarnaast wil Stroopwafel Uniek voor de koeken honing gebruiken van bijvoorbeeld een eigen imkerij. Zo kan er biologische honing gebruikt worden voor de productie van de stroopwafels. Nog een wens: een biologisch afbreekbare verpakking.

Veranderingen

Een onrustig gevoel en een diepe zucht

Gedachtes die razen door de lucht

Het liefst willen we staan waar we al staan

Maar de lucht vult zich en wil verder gaan

Zullen we dan maar, samen, naar het onbekende?

Wie weet brengt het ons niet alleen maar ellende

Misschien bezorgt het ons juist geluk

En vermindert het zo de luchtdruk

Yasemin Elmas

Sylvain Thöni

Linda Ruijs

Fijne middag bij De Zonnebloem

Muziekmiddag bij De Zonnebloem. (foto: Els Schipper)

ZEVENAAR - Het was een fijne muziekmiddag bij De Zonnebloem Zevenaar-Oost, Babberich, Ooy en Oud-Zevenaar.

Na binnenkomst in zalencentrum Staring, stond er een heerlijk kopje koffie of thee met een koekje klaar voor de gasten, waarna Paul Mulder, de zanger van het duo en Theo Scholten, de muzikant en arrangeur op accordeon het eerste deel van hun optreden ten gehore brachten. Welbekende Nederlandse- en in de Liemerse streektaal liedjes kwamen aan bot zoals 'Kom van het dak af' en de 'Jukebox'.

Tijdens de pauze kregen de gasten een drankje met bittergarnituur en kon er onder andere heerlijk nagepraat worden over de zojuist gehoorde liedjes. Na de pauze werd er nog harder meegezongen, gezellig ingehaakt en uiteindelijk ook gedanst op de romantische, grappige en zeer bekende, nostalgische liedjes.

Aan alles komt een eind, zo ook aan deze zeer geslaagde muziekmiddag, waarvoor een hartelijk dank was aan de muziek virtuozen Paul en Theo. De middag werd afgesloten met een kopje koffie of thee met een keuze uit verschillende soorten cake. Een woord van dank was er ook voor de uitstekende verzorging van de innerlijke mens in de gezellige feestzaal van Staring.

Activiteiten VeelZijdig Pannerden

PANNERDEN - VeelZijdig is een vrouwenvereniging in Pannerden die maandelijks activiteiten organiseert. Deze avonden zijn zeer afwisselend van actieve, sportieve, creatieve tot informatie avonden.

Alle vrouwen van jong tot oud en van alle culturen uit Pannerden en omgeving zijn welkom. De avonden vinden plaats op een dinsdag in café De Dijk in Pannerden. De contributie is 25 euro per jaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het secretariaat via 06 12453694 (Petra Reijmer).                                        

Programma seizoen 2019-2020:

10 september: jaarvergadering met na de pauze burgemeester van Riswijk, 1 oktober: workshop bloemschikken, 12 november: optreden van gezelligheidskoor 'Tijdloos', 17 december: Kerstviering met kerstbingo, 7 januari: darttoernooi, 11 februai: workshop en demonstratie Lindedancers, 10 maart: Hersenstichting (informatieavond), 7 april: muziekquiz, 16 mei: dagje uit en 9 juni: afsluitingsavond.

Nieuwe ehbo-cursus in Duiven

DUIVEN - Bij voldoende deelname start ehbo-Duiven in oktober een nieuwe cursus. Een complete ehbo-opleiding, inclusief reanimatie/aed-bediening en Eerste Hulp aan Kinderen (EHaK).

Alles op basis van de laatste uitgave van het Oranje Kruis lesboek (27e druk) en laatste richtlijnen voor reanimatie en AED-bediening. De cursus omvat twaalf lessen op dinsdagavonden van 15 oktober tot 14 januari 2020, met uitzondering van 24 en 31 december. Een officieel examen op 21 januari, afgenomen door gecertificeerde examinatoren, sluit de cursus af. Geslaagden komen dan in het bezit van het, door het Oranje Kruis uitgegeven en algemeen erkend, ehbo-diploma.
Wilt u alleen een cursus reanimatie en aed-bediening volgen? Ook daarvoor kunt u zich bij ons inschrijven! Voor beide cursussen geldt dat er nog enkele plaatsen vrij zijn. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten voor deze opleidingen.

Meer informatie per e-mail: ehbo_duiven@hotmail.com of telefonisch: Sandra Wardle 06 82008989. Op www.ehboduiven.nl staat een inschrijfformulier.

Zangdienst in Westervoort

WESTERVOORT - Engelse hymnes, wie wil ze niet meezingen? Altijd al hebben ze, met hun meeslepende melodieën en prachtige harmonisaties, een grote populariteit genoten in de Nederlandse protestantse kerken.

Maar taal veroudert sneller dan muziek. Daarom klopten hymne-minnaars aan bij de bekende theoloog Sytze de Vries, die een prachtige klassiek- moderne stijl van dichten heeft en die bij uitstek goed kan omspringen met liedteksten op zoek naar nieuwe vertalingen en teksten. Veel van zijn teksten zijn voorzien van prachtige en meestal bekende melodieën uit de Engelse traditie.

Op 6 oktober om 10.00 uur is er in de protestantse kerk van Westervoort een zangdienst waarin veel van deze Engelse hymnes zullen worden gezongen. De muzikale omlijsting in de dienst zal worden verzorgd door Saskia Janssen op dwarsfluit en de Zanggroep Nieuw Liedboek. Marius de Boer bespeelt orgel en piano. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Fort Pannerden zoekt een ICT-medewerker die één dag in de week, samen met een andere vrijwilliger, de ICT-systemen beheert en onderhoudt.

- Kunstwerk! Het Musiater zoekt een kassamedewerk(st)er voor één of twee dagdelen per week en/of enkele avonden.

- Stichting Vrienden van de Panoven zoekt een rondleider, die het industrieel erfgoed van een oude baksteen- en dakpanfabriek demonstreert.

- Zonnebloem afd. Zevenaar-Oost zoekt een vrijwilliger voor het bezoeken van mensen met een fysieke beperking om ze te begeleiden bij allerlei activiteiten.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Insectenhotels maken op Landgoed Huis Sevenaer

Insectenhotel. (foto: Jannet Tigchelaar)

ZEVENAAR - Op zondag 13 oktober tijdens de moestuin open dag van Landgoed Huis Sevenaer verzorgt de stichting Toeristisch Informatiecentrum ‘t Gelders Eiland in samenwerking met Landgoed Huis Sevenaer een kinderactiviteit voor kinderen in de leeftijd 6 - 12 jaar.

"We gaan onder begeleiding van onze vrijwilligers samen met de kinderen insectenhotels maken. Hiervoor gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Bijen maken graag een nestje in holle stengels, denk hierbij aan bamboe of rietstengels. Kijk eens in de tuin of schuur of ga materiaal zoeken in het park. Wij zorgen uiteraard ook voor materiaal en gereedschap maar denk creatief en neem het mee. Insectenhotels kunnen in elke vorm gemaakt worden dus laat je fantasie de vrije loop. Na afloop van de activiteit krijg je een klein zakje bloemzaadjes en een infoboekje mee over bijen.

Ouders/begeleiders mogen de kinderen helpen maar er worden deze dag lezingen gegeven over biologische voedselproductie, u kunt het bij het landgoed horende rijksmonumenten waarin Eet-Lokaal, de B&B en de woonwinkel gevestigd zijn bezichtigen en/of ronddwalen in de historische moestuin Deelhoven."

Ontvangst: 13:00 uur Eet-Lokaal, Markt / Wittenburgstraat 25, Zevenaar met limonade en wat lekkers. Start: 13:30 uur in de tuinkas op Deelhoven. Kosten: 4,00 euro per kind inclusief consumptie en zakje bloemzaadjes? Maximum aantal deelnemers twintig kinderen. Inschrijven kan via de website http://www.gelderseiland.nl Informatie over de open dag staat in de landgoedagenda op www.huissevenaer.nl.

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 29 september is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een morgengebed, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan.

Dit wordt om 10.30 gevolgd door een gemeenteochtend, waarin onder het thema ’Richting kiezen vanuit geloof’ onder leiding van Gert Schouten van het landelijke kerkelijk bureau zal worden nagedacht over de toekomst van onze kerkelijke gemeente. Wat is de essentie?

Op zondag 6 oktober is er om 10.00 uur een avondmaalsviering, waarin ds. D. Juijn uit Delden zal voorgaan.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag 28 september om 19.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Herenkoor Groessen.

Zaterdag: 5 oktober om 19.00 uur. Taizéviering.
Voorganger: Werkgroep. Koor : Gelegenheidskoor.

Gebedsintenties 28-09-2019: Els en Eeke Schampers, Toos Bus, Joke Maibaum-Driessen, Jan en Riet Janssen-Berentsen, Jos Nijsen, Ouders Horsting-Kok, Ouders Wouters van den Oudenweijer-van Oppenraaij en schoonzoon en schoondochter.

Kerkberichten Babberich

In het weekend van zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Zondag 6 oktober 15.00 uur:

Concert van de Liemers Cantorij (de kerk is vanaf 14.30 uur open).

Donderdag 10 oktober 19.00 uur:

Mariaviering met werkgroep en het Sint Caeciliakoor uit Babberich.

Mededelingen:

Overleden op vrijdag 20 september in de leeftijd van 71 jaar de heer Joep Froon, Markt 43C, Zevenaar.

De eerstvolgende viering is op zondag 13 oktober 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en het ritmisch koor uit Babberich.

'Hugen', decennialang een begrip in Westervoort

Stations-koffiehuis Hugen met viaduct. Foto: Historische Kring Westervoort.

WESTERVOORT - Begin 1900 telt Westervoort – amper 2000 inwoners – zo'n negen cafés, waaronder 'Hugen'. Een cafébedrijf is in die tijd vaak een bijverdienste naast een boerenbedrijf, kruidenierswinkel of bakkerij.

Het verhaal gaat dat stichter Johannes Hugen (Jan sr., geboren 1817) naar Amerika is gegaan om goud te zoeken en dat ook heeft gevonden. Eenmaal terug, richt hij daarmee in 1851 naast de boerderij een zaak op waar een borreltje wordt geschonken (een tapperij, later café genoemd). Voor vijf centen krijgt de klant een glaasje jenever, brandewijn of een citroentje; bier wordt dan nog niet getapt. Op 15 augustus 1882 ontvangt Jan sr. van burgemeester en wethouders bericht dat: 'aan de voorwaarden gesteld bij de vergunning tot het oprigten van een bakkerij is voldaan'. De activiteiten van familie Hugen omvatten voortaan een boerderij, een tapperij en een bakkerij. De cafés staan doorgaans in het centrum, aan de weg naar de fabrieken, naast de kerk, aan de doorgaande weg of bij een station waar veel reizigers passeren. Het pand van de familie Hugen staat eerst aan de andere kant van de weg. Door de komst van spoor en viaduct wordt de zaak echter verplaatst naar de overkant, de huidige locatie. De ligging is gunstig: aan de Dorpstraat, een belangrijke doorgaande weg, en vlakbij het treinstationnetje. In de tijd van het treinstation heet de zaak Stationskoffiehuis Hugen, pas later wordt het Café-Restaurant Hugen.

Jaarlijkse kermis

Hét grote evenement in die tijd is de jaarlijkse kermis. Ieder café in het dorp heeft zijn eigen activiteit. Bij 'Hugen' vindt het koekslaan plaats. Ter ere van zijn 85e verjaardag tekent 'Bij de Tijd', het kwartaalblad van Historische Kring Westervoort, in 1986 een gesprek op met Jan Hugen jr. Over het koekslaan vertelt hij: "Och man, hartstikke druk was het dan. Mensen, die geen kermis vierden, kwamen wel kijken naar het koekslaan. Op een houten hakblok lagen twee lange Deventer koeken. Twee mannen, elk met een houten knuppel, probeerden hun koek doormidden te slaan. Diegene die dat als eerste lukte, won de brokstukken en de verliezer betaalde twee dubbeltjes." In die tijd betekent kermis ook dansen. Voor iedere dans moet per paar een stuiver worden betaald. Het dansen gebeurt bij Hugen boven, over de volle breedte van het pand. In de jaren '20 ontstaat ook in Westervoort behoefte aan zaalruimte voor bruiloften en partijen. Burgemeester Vos de Wael raadt Dina Hugen (weduwe van opvolger Piet Hugen) aan om achter het pand een zaal te bouwen. De houten zaal houdt, ondanks opgelopen oorlogsschade, stand tot in de zeventiger jaren. Op 24 april 1951 bestaat Café-Restaurant Hugen honderd jaar en overhandigt de gemeente Westervoort de familie een stamboom. In datzelfde jaar wordt Toos geboren, dochter van derde generatie Piet Hugen jr. en zijn vrouw Riet Geurts. Ruim twintig jaar later neemt Toos Hugen als laatste generatie het bedrijf over. Op 1 januari 1973 koopt zij samen met echtgenoot Theo Knauf de zaak van haar moeder Riet die inmiddels weduwe is. De vierde generatie 'Hugen' moderniseert het bedrijf in de jaren erna ingrijpend. In 1976 wordt het 125-jarig bestaan van de zaak (1851-1976) gevierd met een receptie voor genodigden.

Door de uitbreiding met een (feest)zaal trekt 'Hugen' steeds meer klandizie. Naast de jaarlijkse kermis en carnaval, kan de liefhebber in het weekend dansen en worden er bruiloften en partijen gehouden. Er vinden openbare verkopen plaats, evenals de toneeluitvoeringen van Vriendentrouw en Ons Genoegen. Op 1 februari 1992 verkopen Toos en Theo de zaak aan Fred van der Meulen. Hiermee eindigt na ruim 140 jaar de periode van familiebedrijf Café-Restaurant Hugen. Het pand krijgt daarna verschillende eigenaren, namen en horeca-activiteiten.

Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Rabobank Arnhem en Omstreken. Via vlogs en verhalen geven we op deze wijze een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers.

Didammer Hans Feijten schrijft 'Postje Klarendal'

"De hulpverleners waren helden" Foto: Kim Kleijkers

DIDAM – In het boek 'Postje Klarendal', geschreven door Didammer Hans Feijten, staan dagboeken van hulpverleners centraal. "Het is een stuk geschiedenis van de slag om Arnhem", aldus Hans. 'Een groep mensen, waaronder twee verpleegkundigen en enkelen met een EHBO-diploma, heeft veel betekend.'

De medische post Klarendal was de hulppost van de gemeente Arnhem, waar dertien mensen werkten. Vier van hen hielden een dagboek bij die de periode van september 1944 tot juni 1945 beschrijven. Drie van deze dagboeken zijn in het boek 'Postje Klarendal' opgenomen, het vierde dagboek is helaas verloren gegaan. Ook foto's, tekeningen en oude interviews zijn in het boek opgenomen. Vanaf 17 september 1944 werd Arnhem gebombardeerd. "De mensen van post Klarendal hebben in die tijd de gekste dingen gedaan. Zo hebben ze geprobeerd om met een brancard de brug op te komen om mensen aan de andere kant te helpen, terwijl de brug volstond met Duitsers." Toen Arnhem later geëvacueerd werd, zijn zij als groep bij elkaar gebleven en hebben ze negen maanden in een kamp bij Ede gezeten. "Ze woonden in een barak vlak bij de spoorlijn waar veel bommen vielen en ondanks dat het daar heel gevaarlijk was, bleven ze hun werk voortzetten." Hans heeft het boek met veel plezier gemaakt. "Het leek of ze familie van mij werden. Ik vind het heel bijzonder hoe deze groep mensen steeds bij elkaar gebleven is en mensen bleven helpen, terwijl ze geen verplichting daartoe hadden. Zij zijn helden." Sommigen van de groep werden ook opgepakt en hebben dwangarbeid moeten verrichten, maar uiteindelijk zijn zij weer vrijgekomen. Ze hebben het allemaal overleefd. Ze moeten een beschermengel gehad hebben. Het gekke vond ik dat ze, nadat ze de bevrijding in Ede hadden meegemaakt, in juni 1945 allemaal teruggingen naar Arnhem, maar elkaar daarna nooit meer gesproken hebben. Totdat in 1985 een van de dertien een reünie organiseerde."

Alle hulpverleners zijn nu helaas overleden. "Het is jammer dat je niks meer kunt vragen. Wel heb ik contact gehad met de kinderen. Tijdens een boekpresentatie voor de familie heb ik het boek aan elk van de kinderen uitgereikt. Zij waren in tranen. Velen van hen hebben nooit een goede band met hun ouders gehad, waarschijnlijk omdat hun ouders een oorlogstrauma hadden. Dankzij dit boek begrijpen zij nu meer van hun ouders en wat ze hebben meegemaakt." Het heeft Hans drie jaar gekost om het boek te maken, mede omdat hij veel informatie moest zoeken. Veel informatie heeft hij in het archief van Arnhem kunnen vinden. Nu is het boek eindelijk klaar en sluit het mooi aan bij het feit dat 75 jaar geleden de slag om Arnhem plaatsvond.

Hans Feijten: Postje Klarendal, Een Arnhemse medische post in oorlogstijd. Uitgeverij Gelderland Epe ISBN: 978-94-91826-62-7 / NUR: 686, 240 pagina's, rijk geïllustreerd Prijs: €25,-

Irma de Theije

Kim Kleijkers

Rotary Duiven golft weer voor het goede doel!

DUIVEN - Vrijdag 13 september heeft Rotary Duiven voor de tweede keer het park-golftoernooi 'Horsterpark Open' gehouden in het Horsterpark in Duiven. Dit jaar heeft Ekris, de BMW en MINI dealer, zich verbonden aan Horsterpark Open.

Met tachtig deelnemers werd gespeeld op een technisch moeilijke baan die speciaal voor deze gelegenheid is aangelegd. Burgemeester Rik de Lange mocht de eerste afslag doen.

Veel plezier, fanatiek spel, enthousiasme, wijn en kaas tussen hole 4 en 5, wedstrijd chippen, mooie prijzen en perfect weer. De prijs voor een hole-in one, een mini, werd niet gewonnen en ging weer terug naar Ekris. De dag werd afgesloten met een heerlijke barbecue bij het theepaviljoen in het park.

Ekris Horsterpark Open was weer een geweldig succes. Dankzij de grote opkomst van spelers, belangstellenden en de donatie door sponsoren is een fantastisch bedrag opgehaald. Arjan ter Bogt, voorzitter Rotary Duiven, reikte twee cheques uit van ieder 2.000 euro aan stichting Kerstontmoeting Duiven en Westervoort en Home-Start de Liemers.

In 2020 zal Horsterpark Open weer plaatsvinden. Voor data en inschrijfmogelijkheden kijk op Facebook - Rotary-Duiven.

Slagwerkgroep Crescendo speelt Feel the Vibe

Crescendo in actie tijdens WMC.

OOY - De slagwerkers van Muziekvereniging Crescendo uit Ooy staan garant voor topslagwerk op het podium. Na het serieuzere slagwerk dat zij speelden tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC), wil slagwerkgroep Crescendo laten zien dat zij ook kunnen swingen. Op zaterdagavond 5 oktober komt dat tot uiting tijdens het avondvullende programma ‘Feel the Vibe’ in het Musiater in Zevenaar.


Swingende popmuziek, spectaculair slagwerk en hedendaagse housemuziek gecombineerd met moderne slagwerkcomposities. Slagwerkgroep Crescendo wordt bij dit programma aangevuld met zangeressen en een combo. “De combinatie van slagwerk met blazers en zang geeft een unieke sound,” aldus dirigent John Sonderen, die de leiding heeft over de groep fanatieke slagwerkers. Sonderen: “We hebben een doorlopend programma ontwikkeld, dat je gehoor prikkelt en een lust is voor het oog. Je gaat het zelfs voelen; het programma heet dan ook ‘Feel the Vibe’.”

Michael Jackson, Earth Wind & Fire en The Police worden in snel tempo afgewisseld met hedendaagse muziek van bijvoorbeeld Lost Frequencies en Avicii. Housemuziek van Martin Garrix is de basis zijn van een choreografisch schouwspel waarbij de slagwerkers tijdens het spelen om hun trommels heen zullen draaien en de stokken synchroon zullen bewegen op een drumline. Alle verschillende facetten van slagwerkmuziek zullen aan bod komen in een wervelende show.

Wie wil dit niet wil missen, moet kaarten bestellen via de website van Het Musiater. Kaarten kosten 15 euro per stuk en garanderen je van een plek in het theater.

Pelgrimswandelingen

Schoenen. (foto: Annie Jacobs)

LIEMERS - Ook dit jaar zijn er vijf spirituele wandelingen. Al wandelend trekt de wereld aan je voorbij. Soms vallen je dingen op. Vooral als je stil bent en goed kijkt, ontdek je de meest verrassende dingen.

"Onderweg verwonderen we ons over de natuur en nemen we de omgeving in ons op. Ook stoppen we enkele keren om te luisteren naar en na te denken over inspirerende en spirituele teksten. Maar natuurlijk kunnen we ook gewoon rondkijken en met elkaar praten over wat we onderweg zien.

We wandelen steeds ongeveer 7 á 8 kilometer.

De locaties en de data zijn:                

28 september: Oud-Zevenaar, St. Martinuskerk, Kerkweg 8

16 november: Duiven, S.O.W. kapel, Rijksweg 56b

25 januari: Didam, Protestantse Kerk, Torenstraat 10

28 maart: Westervoort, Paalmanhuis, Dorpstraat 63

09 mei: Duiven, S.O.W. kapel, Rijksweg 56b

We vertrekken steeds om 10.30 uur met eigen vervoer (carpoolen) naar de wandellocatie en zijn, naar verwachting, rond de klok van 14.00 uur weer terug. Ieder neemt voor zichzelf voor onderweg een lunchpakket mee. Leiding: ds. Jolande van Baardewijk. Kosten: drie euro (bijdrage in de benzinekosten). Opgave bij Henk Bonnink, 026 3114522, De Hoge Hoeve 33, 6932DC Westervoort, email: habonnink@live.nl.

Homestart, Buurtgezinnen en de ouder-kindcafé's: Hand in Hand tijdens de Week van de Opvoeding

LIEMERS - Het thema van de Week van de Opvoeding 2019 is Hand in Hand en is van en voor iedereen die te maken heeft met het opvoeden van kinderen. Daarom besloten Home-Start De Liemers, Buurtgezinnen Duiven en Westervoort, de ouder-kindcafé’s uit Duiven, Zevenaar en Westervoort en het ouder-kindcafé van Kerkvoornu samen te werken. Zij organiseren een inloopcafé voor ouders en kinderen op de woensdagochtend van de themaweek.

Tijdens het inloopcafé kunnen ouders kennis maken met de verschillende organisaties en initiatieven. Daarnaast komen ze andere ouders tegen om mee te kletsen over de kinderen, opvoeden, het weer of andere zaken. Ook wordt er wat lekkers geserveerd voor zowel de ouders als de kinderen. De kinderen kunnen spelen in de speelruimte van De Stek. Aan het einde van het bezoek ligt er een verrassing klaar.

Miranda van der Steen, coördinator Buurtgezinnen en een van de organisatoren: “Wij hebben ervoor gekozen dit inloopcafé samen te organiseren, want het is belangrijk om de ouders te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Bij de ouder-kindcafé’s ontmoeten ouders andere ouders. Via Home-Start kan een vrijwilliger een gezin ondersteunen. En Buurtgezinnen kan een steungezin zoeken voor als een gezin een vraag heeft over opvoeden. Als ouders hoef je het niet alleen te doen. Dat is de belangrijkste boodschap.”

Aanmelden voor het café is niet nodig. Het inloopcafé vindt plaats op woensdag 9 oktober van 9.00 tot 12.00 uur in De Stek aan Rijksweg 53 in Duiven. Er zijn parkeerplaatsen voor de deur.

40-jarig lustrumfeest bowlingvereniging Zevenaar

40-jarige leden bowlingvereniging Zevenaar. (foto: Robert Vermaak)

ZEVENAAR - Afgelopen vrijdag 20 september was het precies veertig jaar geleden, dat bowlingvereniging Zevenaar werd op gericht door Hans en Gerda Kaal van de Griethse Poort in Zevenaar. Inmiddels is het stokje overgedragen aan Tonnie en Alice Kaal. Die met veel plezier en enthousiasme dit voort zetten.

Toen begon het met een handje vol leden, inmiddels is de vereniging door gegroeid tot een club met 96 leden. Zowel jeugd als senioren spelen iedere week competitie. Op zaterdag 21 september werd dat feit gevierd met de leden. Voor deze dag waren diverse activiteiten opgezet zoals Robin Hoodbowlen, sjoelen, darten en het werd afgesloten met een uitgebreid buffet.

Er waren diverse mensen die veel gedaan hadden voor de vereniging die in het zonnetje werden gezet en bedankt werden voor hun inzet. Onder andere leden van het eerste uur, het bestuur, de huidige eigenaren Tonnie en Elles Kaal. Mede namens hen is de vereniging groter gegroeid en nadert inmiddels de 100-ledengrens.

Bowlingvereniging Zevenaar is en blijft een jonge enthousiaste, gezellige vereniging die iedereen die daar zin in heeft verwelkomd om ook het bowlen te leren.

"De competitie is inmiddels weer gestart, mocht je meer willen weten over bowlen, kom dan langs. Informatie is ook te vinden op www.bowling-zevenaar.nl of kom zondag 29 september langs bij Duuve te gek waar we te vinden zijn met mobiele bowlingbaan op het grote parkeerterrein naast het gemeentehuis in Duiven."

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

"Voor mij biedt AVR een uitdagende werkplek”. Foto: Kyra Sannes

Naam?

"Jos Boere, woonachtig in Eefde, een klein dorpje tussen Zutphen en Deventer. Ik werk voor AVR in Duiven, een bedrijf wat gespecialiseerd is om iets waardevols uit restafval te halen. Zo recyclen we restafval en maken we daarmee de cirkel rond. Zelf ben ik projectleider en verantwoordelijk voor het begeleiden van diverse technische projecten, om onze installaties te onderhouden of verbeteren."

AVR?

"Ondanks alle langlopende projecten, is mijn werk elke dag anders. Dat maakt het leuk. Ik maak deel uit van een team van enthousiaste techneuten. Zij voeren naast de dagelijkse werkzaamheden ook de nodige projecten uit. Voor mij biedt AVR een uitdagende werkplek."Vrije tijd?

"Ik werk fulltime, net als mijn vrouw. Onze vrije tijd is voor onze twee jonge kinderen: een dochter van 7 en een zoontje van 3. Daarnaast hebben we nog een nieuwe aanwinst, een jonge pup. In mijn vrije tijd ben ik ook veel bezig met het huis. Het komt uit 1903, dus is er altijd wel iets wat een beetje aandacht vergt!"

Liemers?

"Ik werk pas sinds 2018 in Duiven, maar ik vind dat de omgeving ruimte ademt, met op veel plekken mooie natuur."

Mooiste plekje?

"Ik vind de dijk tussen Doesburg en Duiven erg mooi. Daar kom ik langs als ik over de N338 naar het werk rijd. Er gebeurt altijd wel iets moois, wat voor weer het ook is. Het is een mooi stukje Nederland."

Opvallend?

"Wat mij opvalt in het Liemerse bedrijfsleven is dat ondernemers elkaar goed kunnen vinden. Desamenwerking tussen de lokale partijen is prima."

De oprichting van ABDACOM

Na de aanval van de Japanse vloot op de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbour, op 7 december 1941, verklaarden het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. Om allerlei zaken te kunnen coördineren reisde de Britse premier Winston Churchill snel af naar Washington om daar te kunnen overleggen met de Amerikaanse president Franklink Roosevelt. Een van de uitkomsten van de series van overleggen, die gedurende een aantal dagen plaatsvonden, was dat het nodig zou zijn om een gezamenlijke commandostructuur op te richten, waardoor het gemakkelijker zou zijn om strijdkrachten van verschillende landen in samenspraak met elkaar te laten opereren. Deze commandostructuur (ABDACOM; American-British-Dutch-Australian-Command) werd aangevoerd door de Britse generaal Archibald Wavell. Hij kreeg de autoriteit over alle strijdkrachten die zich ter land, ter zee of in lucht bevonden in een enorm gebied dat zich uitstrekte van Burma tot Nieuw-Guinea. Binnen dit gebied bevonden zich vele strijdkrachten, waaronder Nederlandse kruisers en onderzeeërs. Echter waren deze eenheden sterk verspreidt en konden zij geen sterke vuist maken tegen de Japanse aanvallers. Het verlies van een deel van de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbour en het zinken van de Britse slagschepen Prince of Wales en Repulse drie dagen later zorgde dat de Japanse vloot en leger vrij spel hadden in het gebied van de ABDACOM.

Gedurende de operationele tijd van de ABDACOM werd het al snel duidelijk dat deze organisatie niet in staat was om het gehele gebied te beschermen. Er kon geen effectief verzet worden geboden tegen landingen op Maleisië en toenmalig Nederlands-Indië. Een week na de val van Singapore werd de ABDACOM dan ook weer opgeheven. Haar samenwerkende strijdkrachten werden gedurende de slag om de Javazee verslagen.

Commentaar

Hoe benoemen wij dingen? Hoe geven wij iets een naam? Maar nog belangrijker, waarom geven we dingen een naam? Waarom moet een tafel een tafel heten en een stoel een stoel? En waarom moet het überhaupt een naam hebben? Er zijn zo veel woorden die wij aan dingen gegeven hebben, die wij bedacht hebben, en die wij nog steeds aan dingen geven, dat het niet bij te houden is. Elk jaar komen er volgens mij minstens honderd nieuwe woorden bij in het woordenboek, omdat we weer een woord bedacht hebben. Als je twee bestaande woorden samenvoegt, kan je al een nieuw woord maken. En dan niet te vergeten hoeveel buitenlandse woorden we tegenwoordig ook gebruiken. Vooral Engelse woorden zijn niet meer weg te denken. Het is eigenlijk ongelooflijk dat we zo veel woorden hebben. Maar er zijn natuurlijk ook veel woorden die we hedendaags niet meer gebruiken, omdat ze in onze ogen te ouderwets zijn. Een van de tekens dat de wereld in een razendsnel tempo vooruitgaat (of achteruit, afhankelijk van hoe je tegen de wereld aankijkt). Vooral veel werkwoorden veranderen, maar een tafel blijft toch altijd een tafel. Als je erover na gaat denken, kan je ook geen ander woord voor tafel bedenken. Je kan het materiaal noemen, maar dan weet niemand dat je een tafel bedoelt, je kan het als een blad met poten beschrijven en alhoewel dat duidelijker is, denk ik niet dat iemand snapt waarom je niet gewoon tafel zegt. We zijn dus eigenlijk heel afhankelijk geworden van woorden die wij aan dingen gegeven hebben. Ik vraag me af of dieren ook woorden hebben. Ze maken geluid, maar of ze dan echt woorden zouden zeggen weet ik zo net nog niet. Misschien is geluid voor dieren wel hetzelfde als lichaamstaal. Wij mensen zijn alleen verleerd hoe we lichaamstaal moeten lezen. Misschien dat we daarom alles woorden geven. We willen alles begrijpen. Maar misschien als we dat niet zouden willen, dat de wereld dan een stuk mooier zou zijn.

Ideeën

1379

Er was wat voor te zeggen dat we arme landen, via de naam Derde Wereld Landen, tot Ontwikkelingslanden omdoopten. Dat we van debielen, mensen met een verstandelijke beperking maakten is veel beter. Dat we blanken witte mensen moeten gaan noemen, als dat op prijs wordt gesteld, oké dan. Maar De Gouden Eeuw van zijn bijnaam ontdoen en gewoon Zeventiende Eeuw gaan noemen is een gotspe. Dat die Gouden Eeuw rafelranden had, is onweerlegbaar. Dat de meerderheid van de mensen het gewoon slecht had, is evident. Er valt veel af te dingen op die Gouden Eeuw, maar het was een eeuw waar een verandering werd ingeluid, die anders was dan de eeuwen daarvoor. Het is toch een beetje de geboorte van Nederland en leverde materiaal op dat nu in musea te bewonderen valt. Alleen het werk van Rembrandt maakt al dat je de eeuw 'goud' mag noemen, terwijl niet iedereen toen een ets van hem aan de muur had hangen. Je moet altijd twee kanten van de zaak bekijken, liever nog meer dan dat. Je moet altijd relativeren en opnieuw beschouwen. Wat je niet moet doen is de geschiedenis naar je hand zetten voor al dan niet verborgen agenda's.

1380

Als De Gouden Eeuw niet meer 'mag', dan sneuvelt eerdaags ook de term Hongerwinter. Er waren best nog veel mensen die wel genoeg te eten hadden. Zoveel zijn er niet direct aan de honger gestorven, 20 duizend op 55 miljoen oorlogsslachtoffers. Als je de mensen op die bevrijdingsfilmpjes ziet, valt het wel mee met de magerheid. Velen scharrelden hun kostje op een of andere manier toch bijeen. En hoe lang duurde die periode nou echt. Een week of zes? Dat is twee weken langer dan de ramadan. En zo streng was die winter niet, gemiddeld een graadje kouder dan normaal. En wat is er tegen bloembollen? Wat is honger? 'In Biafra daar hadden ze honger', zei mijn moeder en ze zei dat ik 'trek' had. De Trekwinter van 1944?

Kyra Sannes

Kim Kleijkers

Xycleservice Mosterdtocht op zondag 29 september

Foto: XvO Photography - Xander van Ommen

DOESBURG - De Xycleservice Mosterdtocht is de leukste en gezelligste fietstocht van Doesburg en omstreken over een afstand van ongeveer 35/40 kilometer door de nabije omgeving met onderweg leuke paden, bezienswaardigheden en uitzichten.

Dit jaar alweer de zevende editie van de Mosterdtocht met weer een nieuwe route waarbij u kunt genieten van een mooie omgeving en natuurschoon. Onderweg passeert u diverse rustpunten voor een korte of uitgebreide stop. Of het nu gaat om een zelf gebrouwen biertje, ambachtelijk ijs of het kleinste stadje van Nederland, u bepaalt het allemaal zelf tijdens de Mosterdtocht.

Ook dit jaar is de finish bij Stadsbierhuys de Waag, het oudste café van Nederland sedert 1478, in het hart van Doesburg, waar deze dag de Montmartre Markt wordt gehouden met Franse sferen en producten. Curiosa, antiek, brocante en muziek maken deze markt compleet. De bezoeker krijgt bij Stadsbierhuys de Waag een kopje koffie of thee aangeboden en kan in alle rust nagenieten van de fietstocht. Kortom, voldoende te beleven tijdens deze zevende editie van de Mosterdtocht!

Starten kan tussen 11.00 en 13.00 uur en de finish is mogelijk tot 17.00 uur. De start is bij Xycleservice, Leigraafseweg 33F in Doesburg. De route wordt met pijlen aangegeven en voor eventuele pech onderweg is er een servicewagen. Deelname aan deze tocht is gratis en geheel op eigen risico! Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk maar wel gewenst in verband met de mogelijke opkomst voor de organisatie. Men kan zowel telefonisch als via de mail de deelname kenbaar maken, ook kunt in de winkel van Xycleservice. Inschrijving bij de start op zondag 29 september is ook mogelijk .

Voor meer informatie en inschrijving: www.xycleservice.nl; 0313 412727, info@xycleservice.nl.

Uw prothese perfect op maat!

(foto: Kim Brugman)

ARNHEM - Heeft u vaak etensresten onder uw prothese zitten? Gaat de prothese loszitten of wiebelen? Of heeft u al eens een breuk in uw prothese gehad? Dan kan het zijn dat uw prothese niet meer goed passend is. Dit kan komen door het slinken van de kaak. Het is mogelijk de prothese aan te passen door middel van een rebasing.

Rebasing is het aanbrengen van een voering aan de binnenzijde van de gebitsprothese zodat de prothese weer goed op de kaak aansluit. "Wij raden jaarlijkse controle aan om te kijken of de prothese nog goed in de mond zit. Voor een prothese op twee implantaten geldt dat ook. Deze jaarlijkse controle wordt vergoed. Mocht de prothese al ouder zijn dan vijf jaar dan kan u in aanmerking komen voor een nieuwe prothese. De verzekering vergoedt in de regel iedere vijf jaar een nieuwe prothese."

Graag zouden wij ook aandacht willen vragen voor het reinigen van de prothese. Veel mensen weten nog niet zo goed hoe zij hun prothese het beste schoon kunnen houden. Het is noodzakelijk om dagelijks de prothese goed te reinigen met een prothese tandenborstel en zachte zeep. Gebruik geen tandpasta, deze kan krasjes veroorzaken aan de tanden van de prothese.

Tandprothetische praktijk Primi Dentes, Paul Krugerstraat 2, Arnhem; 026 8484887, www.primidentes.nl.

Hoe verduurzaamt ú uw zolder?

Op zoek naar leuke spullen.

DUIVEN - op zaterdagmiddag 5 oktober van 12.30 tot 16.30 uur is er een rommelmarkt / bazaar in de kapel achter het gemeentehuis in Duiven met diverse kramen en een rad van avontuur.

Dit is een gelegenheid waarbij gemeenschapszin en maatschappelijke betrokkenheid een grote rol spelen. De helft van van de opbrengst wordt gebruikt wordt voor een bestemming binnen onze kerkelijke gemeente en de andere helft voor een doel dat betrokken of actief is in de gemeente Duiven.

De doelen van 2019 zijn: bijdrage voor een kookgelegenheid en GoClean de Liemers. Het realiseren van een kookgelegenheid binnen de kerk is een andere manier van ontmoeten. Samen praten, koken en met elkaar verbinding zoeken.

Go Clean de Liemers heeft als doel om Duiven binnen tien jaar zwerfafvalvrij te maken. Ze zijn bezig met de bewustwording binnen de Liemers van de gevolgen van zwerfafval en denken hierbij ook aan de generatie na ons. Ze gaan in drie stappen aan de slag; Bewustwording, Educatie en Actie. Afval dat je opruimt, wordt ook geregistreerd in de Litterati-app. Zwerfafval is schadelijk daarom maken we het zichtbaar voor producenten, overheid en inwoners. Verduurzamen kan bijvoorbeeld met een Rommelmarkt / bazaar. Spullen die voor u niet meer interessant zijn hebben nog een waarde voor een ander en daarbij steun je ook nog twee mooie doelen.

Op deze dag is GoClean ook vertegenwoordigd kunt hen ontmoeten. Het wordt weer een gezellige middag met kramen met nieuwe en gebruikte spullen, zelfgemaakte bloemstukken en wat spel elementen: zeker de moeite waard om te komen en lekker overdekt. Meer informatie staat op www.pkn-duiven.nl.

Helga, méér dan mode alleen

Retouch by: Wetouch Imagework Foto: WETOUCH IMAGEWORK

PANNERDEN - Kom gauw eens kijken naar onze nieuwe herfst- en wintercollectie! Een mooie collectie van Fransa, Dreamstar, Mindset en Setter. De favoriete modemerken voor prettig draagbare damesmode, vrouwelijk, casual en betaalbaar.

Helga, binnenkort al 35 jaar een vertrouwde zaak in Pannerden. `Helga, méér dan mode alleen` de naam zegt het al! Ook voor kleinvakartikelen, wol, ondergoed, nachtkleding, lingerie, beenmode. Ook passende accessoires zoals sjaals, hoeden, riemen, sieraden en leuke tassen.

Cadeautip: een cadeau-bon van Helga altijd welkom. kom gerust een kijkje nemen!

Kerkstraat 4, Pannerden; 0316 371877 (maandag en woensdag gesloten).

Atelier Riekie in nieuw jasje op vertrouwde locatie

ZEVENAAR - De officiële overname door Atelier Van Schoot vond in november 2018 plaats en sindsdien is er niets veranderd bij Atelier Riekie. Alle medewerk(st)ers zijn overgenomen waardoor alle vakkennis in huis is gebleven. De precisie waarmee gewerkt wordt en de goede service blijven hierdoor gehandhaafd.

Nadat de renovatie van de winkel en het atelier aan het einde van het voorjaar afgerond waren moest de laatste stap, de buitenbelettering nog volgen. Onlangs is ook dit aangepast. Atelier Riekie heeft een nieuw jasje en heet voortaan Atelier Van Schoot.

Atelier Van Schoot is de vertrouwde adres voor het repareren/vermaken en borduren van kleding. Tevens ook de adres voor stomerij. Uitgebreide informatie staat op www.ateliervanschoot.nl en www.vanschoot.nl.

Atelier Van Schoot is gevestigd aan de Edisonstraat 32C in Zevenaar; 0316 342584 en dagelijks geopend van 08:30 tot 16:30 uur.

Kinderboerderij Rosorum viert nazomerfeest

Gezellige spelletjes spelen. (foto: M.T. de Both)

ZEVENAAR - Op zondag 6 oktober sluit kinderboerderij Rosorum het zomerseizoen feestelijk af. Tussen 14.00 tot 16.30 uur zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud te beleven. De entree is voor kinderen gratis, maar aan volwassenen vragen we 1,50 euro als bijdrage in de kosten.

Er zijn veel leuke activiteiten georganiseerd deze dag. In verband met dierendag staan dit jaar de dieren centraal. Zo is er een knuffelhoek en kunnen kinderen ponyrijden of een stukje wandelen met een geitje. De knutselaartjes kunnen met zaadbollen aan de gang voor de wilde vogels in de winter. De Nestkastenvereniging geeft informatie over de verschillende wilde vogels en hun woning en er is een demonstratie ijzersmeden.

Natuurlijk kan er weer lekker gespeeld worden in de speeltuin en de zandbak. Voor de kleinste kleintjes is er sinds kort een babyschommel! Ook zijn er weer allerlei spelletjes te doen en kunnen de kinderen zich uitleven op een springkussen.
Ook de inwendige mens wordt niet vergeten: er zijn er lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar. Voor de activiteiten en versnaperingen kan betaald worden middels een knipkaart.

Je vindt de kinderboerderij aan De Methen 2b in Zevenaar. Wegens de opbouw van het evenement is de kinderboerderij op zondag 6 oktober tot 14.00 uur gesloten. Voor meer informatie zie www.kinderboerderijrosorum.nl.

Pigeons 1 boekt eerste overwinning

DUIVEN - Zaterdag 14 september was het dan D-day voor Pigeons 1 onder leiding van kersverse trainer Hans Imming. Vol zelfvertrouwen arriveerde de basketballers van het vlaggenschip van Pigeons in sporthal Triomios in Duiven.

Hun tegenstander was het sterke Tower Jumpers uit Barneveld met in hun team 'oud' vedette van Pigeons, Paul Kalashnikov/Steemers. Het team uit Barneveld bood goede weerstand tegen het kersverse team van Pigeons en halverwege gingen beide teams de rust in met 31-31. Eenmaal nadat de thee in de rust op was, kwam het team Pigeons 1 sterk terug met een 14-0 run. Tot einde van de wedstrijd bleef Pigeons een voorsprong houden van tenminste 10 punten. Eindstand 74-65.

Het team van Imming heeft zich de ambitie aangemeten om dit jaar als kampioen te eindigen en hebben met deze eerste winst laten zien dat deze ambitie wellicht waargemaakt kan worden. Grote complimenten voor het team uit Duiven; Robert Boezeman, Jonathan Paans, Jeroen Helder, Dany Reyes, Max Lowenthal, Niels Schmitz, Max Hurenkamp, Guus Rosendahl, Melvin Pryor en Hans Imming trainer. Meer informatie staat op www.depigeons.nl.

Pigeonsjeugd U12 heeft de toekomst

DUIVEN - Zondag 15 september ging U12 Pigeons met elf man sterk naar Elst om het tegen Unlimited op de nemen.

Aangezien het team van Pigeons vorig jaar nog als U10 uitkwam en enkele zelfs nog in U10 thuishoren, was het voor alle kinderen de allereerste keer dat ze een 'echte' wedstrijd speelden en velen waren in het begin dan ook een beetje overdonderd door de felheid van het oudere, meer ervaren team. Pigeons heeft ontzettend hun best gedaan, maar het was helaas 'nog' niet genoeg. Wel was het een heel mooi leermoment, want de kinderen gaven zelf aan dat ze nu snappen hoe pittig wedstrijden zijn en de coaches hebben goed kunnen zien waar aan gewerkt kan worden tijdens de trainingen.

Alle respect gaat uit naar de jonge basketballers die allemaal keihard hebben gestreden! De eindstand is, omdat er met niet meer dan vijftig punten verschil gewonnen mag worden bij de kleintjes, 50-0 gebleven. Op naar de volgende wedstrijd!

Voor iedereen die ook wil basketballen meld je snel aan voor een gratis basketbaloefentraining en kijk op: www.depigeons.nl.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Op zondag 29 september om 9.30 uur: Eucharistieviering, M.O.V, viering. Voorgangers: Pastoor Thanh Ta en Diaken A.van Zundert met medewerking van het Dames en Herenkoor uit Duiven. Intenties: Theo Visser, Riet Wentholt-Krol, Thea van Haaren-van de Velden en overleden famillie, Geert Keurntjes.

De collecte is voor M.O.V. = Missie Ontwikkeling en Vrede.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van de Pelgromhof.

Op woensdag 2 oktober: 19.00 uur, Maralof. Voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking AMK koor.

Op zondag 6 oktober om 10.30 uur: Eucharistieviering, familieviering, voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het koor Stella Maris.

Intenties: Wilhelmien van Aken en zoon Jan, Gerda Duis-Kaak, Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, To van Schie-Schulte.

De collecte is voor Wereldmissiedag voor kinderen..

Op woensdag 9 oktober: 19.00 uur, Rozenkransgebed. Voorgangers: Werkgroep Mariavieringen, met medewerking AMK koor.

Overleden: op 5 september is mevr. Gre Groen-Thijssen in de leeftijd van 96 jaar overleden, zij woonde in Lobede Tolkamer. Haar crematie was 11 september in Doetinchem.

Op 5 september is mevr. Aleida van Zwam-Wegh in de leeftijd van 83 jaar overleden, zij woonde in de Valeriusstraat. Haar crematie was op 12 september in Dieren.

Op donderdag 12 september is Bert van Bommel in de leeftijd van 79 jaar overleden, hij woonde in de Lentemorgen. Zijn uitvaart was woensdag 18 september in de H. Andreaskerk, waarna begrafenis op begraafplaats Rosorum.

Sint-Werenfridus Westervoort

Zaterdag 28 september: woord-en communieviering o.l.v. en met het Werenfriduskoor.

Misintenties: Corrie Messing-Distelie (jgt.), Co Messing, ouders Reyers-Willemsens, Jacob van der Heiden, Riet Brom-Jansen, Wim Miggelbrink, opa-oma Jansen en Henk, opa en oma Neger, Alice Jansen. Ter gelegenheid van een 50-jarig huwelijk

Zondag 6 oktober: woord- en communieviering o.l.v. Elly Lemmen met dames- en herenkoor.         misintenties: Riet Brom-Jansen, Anna Putman- Thomassen, Wim van Maanen, Paul Compen, ouders Boerboom-Krechting en Henk, Wim en Annie Grefen-Wanders, Herman Schaars, Coba Schaars- Stevens, Wilma Wigman-Opgenoort, Wim Miggelbrink

12 oktober 2019. Bezinning met uitstelling.

Op 9 september 2019 is overleden Wilhelmus Gerhardus Theodorus Miggelbrink in de leeftijd van 85 jaar. Wij wensen de nabestaanden veel kracht en bemoediging toe.                                

Gympies, dé gymclub voor zestig-plus

GROESSEN - "Wist u dat Gympies een gymclub is, die in de Joannesschool In Groessen op dinsdagavond van 19.30 - 20.30 uur op muziekoefeningen doet om de spieren los te houden en aan de conditie werkt?"

"De sporters zijn zestig jaar en ouder, daar passen we dan ook alles op aan. Wij sporten van september tot eind mei (de zomermaanden kun je lekker zelf invullen). De kosten zijn honderd euro per seizoen. Nieuwsgierig geworden, een keer meedoen.? Dat mag. Kom gerust eens langs of bel Diny 0316 333827 of Yvonne 0316 263982."

Zichtbare overblijfselen van de 80-jarige oorlog in de Liemers

OUD-ZEVENAAR - Op zaterdag 5 oktober om 13.30 uur is er een excursie onder leiding van Ferdinand van Hemmen langs in het landschap zichtbare overblijfselen van de 80-jarige oorlog in de Liemers.

De start is bij de Martinuskerk in Oud-Zevenaar. (Kosten deelname voor leden van de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ) gratis, voor niet-leden 4,00 euro).

Let op: kom per auto, want tijdens de excursie verplaatsen we ons via Herwen naar Lobith, om ook daar het landschap te bestuderen. Niet geschikt voor rolstoelen en rollators.

Vrouwenvereniging Passage Westervoort

WESTERVOORT - Op 9 oktober krijgt Vrouwenvereniging Passage Westervoort meer informatie over 'Hart van Velp'.

Hart van Velp is een zorgbedrijf midden in het centrum van Velp. Het bedrijf bestaat uit een reguliere cadeauwinkel waar u terecht kunt voor prachtig kwaliteitsspeelgoed en originele cadeaus voor jong en oud. Achter in het pand is een gezellige huiskamer/atelier waar dagopvang wordt geboden aan mensen met een verstandelijke beperking, een vorm van autisme, niet-aangeboren hersenletsel, of een combinatie daarvan.

De avond begint om 20.00 uur en er is koffie vanaf 19.45 uur. Gasten zijn tegen een kleine vergoeding welkom in Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort.

The Lasses in De Lantaern

ZEVENAAR - Op zaterdagavond 5 oktober staat het Amsterdams folk duo The Lasses op het Zevenaarse podium van Muziekcafé De Lantaern. De dames nemen het publiek mee op een muzikale rondreis met sfeervolle liedjes en grappige verhalen. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 10,00 euro.

Zangeressen Margot Merah en Sophie ter Schure vormen samen The Lasses. Zij brengen een hartverwarmende samenzang waarbij zij zichzelf begeleiden op gitaar, bodhrán (Ierse percussie), whistle en mondharmonica. The Lasses worden geroemd om hun prachtige samenzang, waarbij de gevoelige alt van Margot en de heldere sopraan van Sophie elkaar perfect aanvullen. Ook hun repertoire is bijzonder: eeuwenoude liedjes uit de Engelstalige folktraditie, aangevuld met intiem eigen werk. De onderwerpen? Liefde, heimwee en verdriet. Niet de meest vrolijke thema’s, maar omdat de liedjes recht uit hun hart komen, bezorgen ze de luisteraar toch een glimlach op het gezicht. The Lasses zijn regelmatig te zien op Nederlandse folkpodia. Ze voelen zich evenzeer thuis bij een intiem concert als op een festivalpodium. Overigens gaan The Lasses ook met regelmaat over de landsgrenzen. Zo maken ze ieder voorjaar een tournee door de Verenigde Staten, speelden ze op uitnodiging van de beroemde Ierse singer-songwriter Luka Bloom in Ierland en traden ze vorig jaar zelfs op in Japan. Het duo neemt het publiek mee op reis. Van de Schotse hooglanden naar de Engelse heuvels en van Ierse liefde naar Amerikaanse weemoed. Met mooie liedjes en grappige verhalen.

Najaarsblues in Westervoort

Farstreet. (foto: Farstreet)

WESTERVOORT - Zaterdag 26 oktober om 20.15 uur wordt er een nieuwe evenement in Westervoort georganiseerd door stichting Muziek in Westervoort! Geboren als zusje van het alom bekende en gewaardeerde Voorjaarsblues Westervoort! Groot verschil is de setting.

In tegenstelling tot Voorjaarsblues niet in de grote zaal, maar intiem en gezellig in het café van zalencentrum Wieleman. Om de bands en gasten de ruimte te geven zal het café waar nodig worden vergroot door een stukje van de zaal erbij te trekken. Er zijn optredens van Farstreet (vette blues-rock uit Brabant) en La Grange, die op herhaling komt na een succesvol optreden bij de VoorJaarsBlues in april.

Eerbetoon

Najaarsblues is tevens een eerbetoon aan Wout Hermsen (Zappa) die in 2018 plotseling is overleden. Woutje, zoals hij genoemd werd, was van het begin af aan betrokken bij de organisatie van Voorjaarsblues. Zijn kennis van muziek was enorm. Mede door deze kennis was het de organisatie ieder jaar weer gelukt om een aantrekkelijke line-up te presenteren.

Tickets kosten 7,50 euro in de voorverkoop bij: Cigo de Wyborgh, Evers in de Klapstraat en café Wieleman in Westervoort. In Duiven bij Bodywear Superstore. Online: www.muziekinwestervoort.nl (7,50+ servicekosten 0,80). Aan de deur tien euro.

Concert 'Tussen hoop en vrees'

Martinus Kerk in Oud-Zevenaar.

OUD-ZEVENAAR - Vocaal Ensemble Liemers Cantorij brengt een muzikaal programma met als thema: 'Hoe gaan wij mensen om met de aarde'. Het thema is uitzonderlijk actueel.

Aan de ene kant de mens, die vol verwondering over de prachtige schepping, als een razend monster al dit schoons vernietigt. Aan de andere kant de aarde. Zo ook staat Haydn tegenover Jenkins (‘The earth is full of anger’) en klinkt tenslotte in Mahler de mens die deze 'oorlog' moedeloos aanschouwt.

Koor, solisten en pianist vertolken enkele prachtige delen uit het bekende werk 'Die Schöpfung' van Joseph Haydn. 'The armed man' (Mass for peace) van Karl Jenkins zet aan tot denken over hoe wij mensen momenteel met die schepping omgaan. Drie liederen van Gustav Mahler uit de Rückert-Liedercyclus bezingen het thema indringend en op geheel eigen wijze. Het concert eindigt vol hoop en vertrouwen in de kracht van het universum: 'The lord bless you and keep you' van John Rutter.

Het koor onder leiding van Christel Gelderman met de solisten Maria Jõao Carmo (sopraan), John Woudt (bariton), Joost van der Linden (tenor) en pianist Hans Erik Dijkstra hoopt u te mogen verwelkomen bij dit bijzondere concert.

Zondag 6 oktober in de Martinuskerk van Oud-Zevenaar. Aanvang 15.00 uur. Kerk open vanaf 14.30 uur. Entree: 15,00 euro. U kunt vooraf kaarten reserveren door een email te sturen naar: liemerscantorij@gmail.com. Meer informatie over het koor staat op www.liemerscantorij.nl.

´Green Book´ bij Filmhuus Westervoort

Green Book is een roadmovie gebaseerd op een waargebeurd verhaal. (foto: Regisseur Peter Farrelly)

WESTERVOORT - Woensdag 9 oktober is bij Filmhuus Westervoort in Huize Vredenburg de film ´Green Book´ te zien. Deze film is een waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter en concertpianist die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme. De film sleepte in februari de Oscar voor beste film in de wacht.

Programma
Om 19.30 bent u welkom in Huize Vredenburg. Het eerste kopje koffie of thee is gratis. De film start om 20.00 uur en halverwege de avond is er een pauze. Slechthorenden kunnen dankzij de aanwezige ringleiding met een hoortoestel het geluid van de film beluisteren zonder storend omgevingsgeluid.

Tickets
U kunt de tickets van vijf euro per stuk reserveren op www.filmhuuswestervoort.nl. Gereserveerde tickets liggen bij Huize Vredenburg klaar tussen 19.15 en 19.45 uur. Daarna komen reserveringen te vervallen.

Nederlandse première musical Rattenvanger van Hamelen in Musiater

Een aantal spelers uit de musical Rattenvanger van Hamelen. (foto: Iris Beek)

ZEVENAAR - Nog een paar weken en dan is het zover: De Rattenvanger van Hamelen, de nieuwste musical van Rijnstad Vocaaltheater komt naar Zevenaar. Het is een Nederlandse première van een uit Engeland afkomstige musical, met eigen vertaling.

De Rattenvanger van Hamelen is een wervelende musical over hebzucht en spijt. Het stadje Hamelen wordt overspoeld door ratten. De burgemeester huurt een rattenvanger in, maar wil uiteindelijk niet betalen. Daarop neemt de rattenvanger alle kinderen mee de bergen in… Zien we ze ooit terug? Humor en drama wisselen elkaar af in deze musical, die geregisseerd wordt door Marleen van der Loo en muzikaal geleid door Caspar van der Vinne. Geschikt voor alle leeftijden.

De eerste voorstelling is op zaterdagavond 26 oktober 19.30 uur in het Musiater in Zevenaar. Een week later is het Stadstheater Arnhem om 15.00 uur én 19.30 uur aan de beurt. De korte tournee eindigt op zaterdag 9 november in theater De Lindenberg in Nijmegen met twee voorstellingen om 15.00 en 19.30 uur.

Het 40-koppige theaterkoor heeft ruim een jaar hard gewerkt aan vertalingen, zang, dans, decor, grime en kleding. De leden komen uit de wijde regio rond Arnhem. Ze staan te popelen om deze afwisselende musical van Piers Chater Robinson van ITM Productions te brengen, die voor het eerst in Nederland wordt opgevoerd. Een orkestje van zeven musici begeleidt het jonge musicaltalent Bram Ven in de hoofdrol van Rattenvanger, enkele talentvolle kinderen uit de regio en het ambitieuze theaterkoor. Meer informatie staat op www.rijnstadvocaaltheater.nl.

Vlooien- en kofferbakmarkt in Duiven

DUIVEN - Op het Horstenpark aan de Horstenparklaan 4 is op zondag 29 septembervan 9.00-16.00 uur een vlooien- en kofferbakmarkt, de laatste van het seizoen.

Deze vlooienmarkt is altijd weer een groot succes en door Animo vlooienmarkten georganiseerd. Het is een grote openluchtvlooienmarkt met veel particulieren deelnemers. Er zijn dan weer veel kramen en grondplaatsen waar tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden.

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam kost 25 euro. Grondplaatsen met auto 17,50 euro en met auto-aanhanger 20 euro. Deze kunt u bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152. Als u gaat staan kan de auto achter de kraam of uw grondplaats. De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis!

Het Theehuis zorgt voor de catering en een leuk terras!

Vlooienmarkt Heerenberg

's-HEERENBERG - Zondag 6 oktober van 9.00 tot 16.00 uur is er een vlooienmarkt in Laco Sporthal aan de Oude Doetinchemseweg 43 in 's-Heerenberg.

Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen,. Of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Grondplaatsen kosten per 6 meter 17,50 euro en via www.animo-vlooienmarkten.nl of telefonisch 06 39108152 te bestellen.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal verzorgt een gezellige catering voor de vlooienmarkt.

Opbrengst KWF-collecte in gemeente Zevenaar

ZEVENAAR – De collecte voor KWF Kankerbestrijding in de Gemeentelijke Afdeling Zevenaar heeft liefst 12.908,12 euro opgebracht! De opbrengsten per plaats waren: Angerlo 830,83 – Babberich 1408,67, Lathum 572,08 en Zevenaar 10.096,54 euro.

Dankzij deze vrijgevigheid kan KWF investeren in haar doelen. Zodat minder mensen kanker krijgen, meer mensen genezen en meer mensen beter kunnen leven met de ziekte.

Deze collecteweek was extra bijzonder, doordat het de 70e editie was. Prinses Beatrix verrichtte op 31 augustus de eerste slag van een speciale KWF-munt ter ere van het 70-jarig bestaan van KWF. In de week erna, gingen liefst 80.000 collectanten de straat op, verspreid over 800 collecteteams. Het collecteteam van Zevenaar was met bijna 200 collectanten goed vertegenwoordigd.

"Wilt u ook collecteren voor KWF kankerbestrijding? Graag, want ondanks al die collectanten hebben we niet in alle straten kunnen collecteren. Meldt u aan op de landelijke site van het KWF (www.kwf.n)l of stuur een mail naar KWF afdeling Zevenaar (k.wienholts@hetnet.nl). Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan door online te doneren via kwf.nl/collecte."

Kerkorgel Remigius 90 jaar op dvd bij Duuve te Gek

DUIVEN - Het Kerkorgel in de Remigius Kerk is jarig wordt dit jaar negentig. Om dit niet ongemerkt voorbij te laten gaan is door enkele parochianen gevraagd aan Video Club Duiven om daar een dvd van te maken en deze te vertonen in de Kerk bij Duuve te Gek in de middag.

Drie leden van de Videoclub Duiven: Rein, Herman en Gerard hebben aan dit verzoek voldaan. Deze documentaire kon alleen met uitleg van Wim van Heugten, Peter Schampers en organist Stef Joosen, zij hebben met plezier meegeholpen. De beelden met geluid en commentaar geven een mooie weergave van dit oude orgel.

De Beeldjes links en rechts bovenin de Kerk van de Dwaze en Wijze Maagden en Gebrandschilderde Ramen kwam ook ter sprake en besloten is ook daarvan opnames te maken met commentaar van Wim en Peter. De beelden over de kerktoren van vorig jaar -hetgeen een succes was- zijn er ook opgezet.

Deze dvd met vier items is meer de moeite waard en is ook een stukje geschiedenis van de Kerk Heilige Remigius in Duiven. De dvd kan nu al gereserveerd worden voor tien euro stuur een mail met adres et cetera naar: marwi113@planet.nl of bestel deze in de Kerk bij Duuve te Gek zondagmiddag 29 september.

Paul Mulder presenteert 'Vandaag'

Paul Mulder, Margit Gasseling, Vincent Gal, Theo Scholten. (foto: Vincent Gal)

ZEVENAAR - Eind september verschijnt er een nieuwe cd van zanger-gitarist Paul Mulder, getiteld 'Vandaag'. Om dit te vieren geven Paul en zijn muzikale vrienden een feestelijk optreden op zondagmiddag 29 september in het Andreasgebouw in Zevenaar.

De bezetting bestaat naast Paul uit de befaamde accordeonist Theo Scholten, de van de Retteket Showband bekende zangeres Margit Gasseling en de veelzijdige slagwerker Vincent Gal. Het nieuwe album bevat elf handgemaakte liedjes, waarvan tien in het Nederlands en een in de Liemerse streektaal. Dit nummer, 'Gres', is regelmatig te horen bij regionale omroepen en is ook te vinden op YouTube. De cd zal vanaf 29 september te koop zijn tijdens optredens en bij Bruna Jansen te Zevenaar en Grenswinkel De Hut in Lobith.

Paul Mulder & Vrienden: zondag 29 september 2019, Andreasgebouw, Oude Doesburgseweg 1, Zevenaar. Zaal open om 14.00 uur, start om 14.30 uur. Entree vijf euro aan de deur (indien voorradig), voorverkoop bij Grenswinkel de Hut in Lobith en Gemakshop Leuven in Zevenaar. Reserveren is mogelijk via www.paulmuldermuziek.nl of 0316 334349.

Zangdienst in Westervoort

WESTERVOORT - Engelse hymnes, wie wil ze niet meezingen? Altijd al hebben ze, met hun meeslepende melodieën en prachtige harmonisaties, een grote populariteit genoten in de Nederlandse protestantse kerken.

Maar taal veroudert sneller dan muziek. Daarom klopten hymne-minnaars aan bij de bekende theoloog Sytze de Vries, die een prachtige klassiek- moderne stijl van dichten heeft en die bij uitstek goed kan omspringen met liedteksten op zoek naar nieuwe vertalingen en teksten. Veel van zijn teksten zijn voorzien van prachtige en meestal bekende melodieën uit de Engelse traditie.

Op 6 oktober om 10.00 uur is er in de protestantse kerk, Dorpstraat 62 in Westervoort een zangdienst waarin veel van deze Engelse hymnes zullen worden gezongen. De muzikale omlijsting in de dienst zal worden verzorgd door Saskia Janssen op dwarsfluit en de Zanggroep Nieuw Liedboek. Marius de Boer bespeelt orgel en piano. Iedereen is er welkom. De toegang is gratis.

Reis mee! Het is weer Kinderboekenweek!

(foto: Bibliotheek Montferland)

MONTFERLAND - Tijdens de Kinderboekenweek, van 2 tot en met 15 oktober, zijn er twee feestmiddagen, georganiseerd door Bibliotheek Montferland en Welcom. Het thema is ‘Reis mee!’. Daarin staan boeken over voertuigen centraal.

Woensdagmiddag 2 oktober begint de Kinderboekenweek met een feest in de Bibliotheek van ’s-Heerenberg. Kinderen kunnen dan tekenen met Gerard de Bruyne van ‘Het Kleurfeest’, een workshop volgen van Ineke van Geemen en muziek maken met de ‘Klankenkaravaan’. Ook kunnen zij luisteren naar een mooi verhaal, een speurtocht doen en zich laten schminken. Verder zijn er spelletjes en kleurplaten.

Een week later, woensdagmiddag 9 oktober, vindt het Kinderboekenfeest met bijna hetzelfde programma plaats in de Bibliotheek van Didam. Beide keren duurt de activiteit van 14.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Zowel het Filmhuis van ‘s-Heerenberg als dat in Didam draait tijdens de Kinderboekenweek een jeugdfilm die aansluit op het thema. Meer informatie staat op www.bibliotheekmontferland.nl.

21 / 28

Burgemeester Van Hout opent Westervoortse kermis

Jan van Looyengoed, de Westervoortse kermiskoning van 2018.

WESTERVOORT - Burgemeester Arend van Hout opent zaterdag 5 oktober om 14.00 uur de vierdaagse Westervoortse kermis op het plein bij zalencentrum Wieleman aan de Dorpstraat, de straat waarin alle kermisattracties staan.

Kinderen worden uitgenodigd om verkleed als prinses of superheld naar de opening te komen. Er is een dame met glittertattoos en kinderen kunnen worden geschminkt. Kleurplaten van superhelden, ranja en snoepjes maken het compleet.

Gelijk om 14.15 uur wordt er bij de schiettent een schietwedstrijd gehouden voor jongeren van 12 - 16 jaar. De winnaar wordt kermisjonkheer (of kermisjonkvrouw). Hij of zij krijgt vrijkaartjes voor diverse attracties, een serenade op zondagochtend van drumfanfare Liberté en hij of zij mag met familie zondagmorgen aanschuiven bij het Koningsontbijt in zaal Wieleman.

De Westervoortse kermis duurt van zaterdag 5 oktober - dinsdag 8 oktober. De kermisfeesten worden traditioneel gehouden bij Wieleman en Maksim. Zondag 6 oktober begint de kermis met een prikkelarm uur. Dit houdt in dat de attracties tussen 12.00 en 13.00 uur geen harde muziek draaien en de doorgaans felle verlichting uit blijft. Dat maakt het uur bij uitstek geschikt voor mensen met autisme en epilepsie.

Westervoort kent ook een kermispromotor. Een inwoner die anderen aanspoort kermis te vieren en ieder jaar (al sinds 1992) een leus bedenkt. De huidige promotor is Pelle Gerretzen (27). De leus die hij dit jaar heeft bedacht en die op een speciaal kermis-T-shirt komt te staan luidt: 'Blij dat gi-j d'r bin'. Op woensdag 2 oktober worden bij alle huizen in Westervoort kortingsbonnen verspreid van veel kermisattracties. Deze kunnen op maandag en dinsdag bij de attracties worden gebruikt.

Bijzonder aan de Westervoortse kermis is ook dat er een wedstrijd koningsschieten aan is verbonden. Een traditie die is overgenomen van schutterijen in de regio (Westervoort kent geen schutterij meer). Het kermis-koningsschieten is op zaterdagavond 5 oktober bij Wieleman. Entreekaarten voor deze avond kunnen worden besteld via www.wieleman.com. Vanaf 20 september jl. zijn ze ook te koop bij Cigo in De Wyborgh, Jumbo op de Broeklanden en bij zalencentrum Wieleman.

Bij Wieleman wordt de kermis zoals ieder jaar groots gevierd. Op zaterdagavond 5 oktober speelt in de grote zaal Cabrio. Een energieke band die een steeds breder publiek aan zich weet te binden. Stilstaan is geen optie bij Cabrio. Als in zaal 2 de strijd om de titel kermiskoning is gestreden en de nieuwe koning of koningin is gehuldigd, neemt DJ Danny het over en is het feest in twee zalen. Voor de feesten op zondag, maandag en dinsdag bij Wieleman is opnieuw de band Anderkovver vastgelegd. De vaste bezoekers weten wat ze kunnen verwachten: muzikaliteit, humor en chaos. In de pauzes neemt DJ Hendri het over.

De Coronas komt naar Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 19 oktober komt De Coronas naar De Ogtent, Remigiusplein in Duiven. Aanvang 20.00 uur.

De Coronas is één van de populairste Live Bands van Nederland. Bekend van hun nationale en internationale optredens. Aanwezig geweest bij De Wereld draait door. Opgetreden tijdens drie Olympische Spelen (Turijn, Peking en Vancouver) in het Holland Heineken Huis voor de Nederlandse Olympische atleten. Op bezoek bij Edwin Evers en in het Glazen Huis. Vorig jaar nog voor een massa publiek op het Plein in Zevenaar tijdens 5 mei.

Tickets voor het optreden van de Coronas in de Ogtent Duiven zijn te koop in de voorverkoop bij Café Bij de Buren en bij Brasserie Een Mooie Dag, beide aan het Remigiusplein in Duiven. Prijs van de tickets in de voorverkoop is 10 euro. Prijs van de tickets aan de kassa op 19 oktober 12,50 euro.

De Coronas is een interactieve Stand Up Popband voor elk publiek. Zij betrekken het publiek in hun show en in hun nummers.
Het publiek bepaalt de muziek. De Coronas heeft een repertoire van zo'n 5.000 nummers. Bijna niet te bevatten en toch waar. Een vleugje cabaret en steeds weer nieuwe verrassingen kenmerken hun optredens. Vanaf het Coronabalkon kunnen de muzikale wensen worden aangevraagd via live telefoongesprekken.

De toegang tot het optreden van de Coronas is uiteraard gratis voor de Vrienden van de stichting Duuves Mixed Music. "Wilt u voor 50 euro per jaar lid worden en alle concerten gratis bekijken, ga dan naar: www.duuvesmixedmusic.nl."

Derksen Schoenmode, Ter Stal en Fotic portretfotografie bundelen krachten

(foto: Walter Verwaal) Foto: Walter Verwaal

DUIVEN - Derksen Schoenmode in Duiven verkoopt veel kinderschoenen en wil dat dan ook graag laten zien op social media. Door onze eigen fotoshoot kunnen wij de schoenen laten zien die in onze winkel staan.

Door een samenwerking met ter Stal Duiven en Fotic portretfotografie aan te gaan zijn wij erin geslaagd een mooie fotoshoot te maken. De nieuwste najaarsmode voor kinderen in kleding en schoenen kunnen wij nu goed laten zien op social media en door onze volgers samen te voegen hebben we een groter bereik. Wij proberen steeds weer anders te zijn en nieuwe samenwerkingsvormen te zoeken, hetgeen belangrijk is voor winkels in hun strijd tegen online verkopen. Volg ons op facebook en instagram!

Derksen Schoenmode, Pastoriestraat 42, Duiven; www.derksenschoenmode.nl.

Uitnodiging voor mantelzorgers

DUIVEN - Op de Dag van de Mantelzorg worden mantelzorgers in heel Nederland in het zonnetje gezet. Het Servicepunt Mantelzorg van Mikado organiseert daarom speciaal voor mantelzorgers uit Duiven en Westervoort op 7 november een gezellige en ontspannen dag.

Als u voor een naaste in uw directe omgeving zorgt die langdurig ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is, bent u mantelzorger. U zorgt onbetaald, langdurig en vaak intensief voor deze naaste. Het is een taak die veel voldoening kan geven, maar ook ingewikkeld kan zijn en veel vraagt.

"Als waardering voor uw inzet en goede zorgen voor uw naaste bieden wij u gratis een ontspannen dagje uit aan. U bent vanaf 10.30 uur welkom bij Partycentrum Plok in Didam. U kunt meespelen met Oud-Hollandse spellen, deelnemen aan de Pubquiz en genieten van een heerlijke, uitgebreide lunch.

Opgeven is noodzakelijk. Laat ons voor 21 oktober weten of u komt. U kunt zich opgeven bij het Dienstencentrum, telefoon 0316 282032 (iedere werkdag tussen 9.00 en 12.30 uur) of mailen naar dienstencentrum@mikado-welzijn.nl."

Einde bericht

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Danka Ribbink, coördinator Servicepunt Mantelzorg

Telefoon:         0316 – 250700

Mobiel:                 06 - 19405795

Email:                 d.ribbink@mikado-welzijn.nl

Bereikbaarheid modehuis Dukson

ZEVENAAR - Als gevolg van langdurige wegwerkzaamheden aan de Hengelder en Hengelderweg in Zevenaar is de bereikbaarheid van Dukson Mode anders dan anders. Door de aanleg van een dubbele weg en een ventweg met fiets-stoken is de aanrijroute naar de parkeerplaats van Dukson vanuit Zevenaar en Didam veranderd. Afhankelijk van de soort werkzaamheden kan de inrit aan de voorzijde verplaatst zijn. Op de situatieschets maar ook op onze site www.dukson.nl zie u de beschikbare winkelinritten.

"Ondanks dit ongemak zijn wij van maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00 uur open en voor u gelukkig bereikbaar. Parkeren is gratis en het kopje koffie staat voor u klaar. Als tegenprestatie bieden wij u extra bereikbaarheidskorting van 7 procent op het volledige assortiment dames- en herenkleding. Deze korting komt ook nog op de mogelijke winkelkortingen en geldt voor de volledige kledinglijn zowel op de nieuwe herfstmode als op de bestaande kledingmerken bij Dukson. Dus korting stapelen in de winkel in een inspirerende modeomgeving. Topmerken en kwaliteit in herfst- en winterkleding voor dames en heren tegen blijvend lage prijzen is en blijft ons motto. En daarvoor nodigt Dukson u graag uit. Kom snel kijken naar de nieuwe Dukson-herfstcollectie en doe u voordeel met de 'werkwerk'-klantenpas. Mocht u die niet ontvangen hebben, geen nood in de winkel liggen ze ook voor u klaar. Deze klantenpas is geldig tot de wegwerkzaamheden zijn afgerond."

"Sorry voor het ongemak. Wij danken u voor uw begrip en hopen u snel te zien in onze winkel. Met vriendelijke groet namens het volledige winkel-team."

Hornbach Duiven zoekt 'helden' tijdens speeddate

Introductie van nieuwe Hornbach medewerker. (foto: Screenshot van wervingscommercial Hornbach) Screenshot van wervingscommercial Hornbach

LIEMERS - De nieuwste en grootste Hornbach-vestiging van Nederland opent in het voorjaar van 2020 haar deuren in Duiven. Om medewerkers te werven organiseren het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland (WSP-MG), RSD de Liemers en Hornbach de komende maanden speeddates. De eerstvolgende speeddate staat gepland op dinsdagmorgen 8 oktober in het gemeentehuis in Zevenaar.

Voor de nieuwe vestiging van Hornbach in Duiven worden 160 nieuwe medewerkers gezocht, of zoals de wervingscampagne van Hornbach heet: ‘Helden gezocht’. De accountmanagers van het WSP en de klantmanagers van RSD de Liemers werken nauw samen met de managers van Hornbach en organiseren de komende maanden meerdere speeddates en Hornbachdagen. Uit de eerste speeddates die in juni en september zijn georganiseerd hebben veel geïnteresseerde kandidaten zich voorgesteld. Zij gingen één-op-één in gesprek met managers van Hornbach en konden direct solliciteren. Inmiddels zijn meerdere kandidaten aangenomen.

Het succes van deze speeddates begint bij een goede voorselectie van kandidaten. Werkzoekenden die geïnteresseerd zijn in werken bij Hornbach moeten zich daarom vooraf aanmelden bij het WerkgeversServicepunt Midden-Gelderland.

Op 8 oktober is de volgende speeddate in het gemeentehuis van Zevenaar. De speeddate begint om 09.30 uur. Kandidaten kunnen alleen meedoen met de speeddate als ze zich vooraf hebben aangemeld op kandidaten@wsp-mg.nl. De functies waarvoor personeel wordt gezocht zijn verkoopmedewerker, medewerker logistiek en caissière.

Een droom die uitkomt!

ZEVENAAR - Een jarenlange wens wordt werkelijkheid! Vanaf 5 oktober is de woonwinkel van LOT Lifestyle gevestigd aan de Markt 29 (Wittenburgstraat) in Zevenaar. Een ruimte waar verrassende woonaccessoires en meubels naadloos overlopen in de inspirerende ontwerpstudio.

Charlotte van Bentum is de eigenaresse van deze bijzondere winkel. Een creatieve duizendpoot met een grote liefde voor interieur, kleuren en materialen. Dit alles komt tezamen in het monumentale pand waarin de woonwinkel / ontwerpstudio van LOT Lifestyle gevestigd is.

Het assortiment van de winkel bestaat uit goede basics voor je interieur, gemixt met verrassende items. Alles is in iedere stijl te combineren, zodat je nooit een miskoop doet! Bekende merken worden afgewisseld met onbekende merken en handgemaakte artikelen. Wekelijks zijn er nieuwe items in de winkel te vinden, dus het is zeer de moeite waard regelmatig binnen te lopen.

In de ontwerpstudio kun je terecht voor interieuradvies en is prachtige verf en behang te koop. Een assortiment wat is samengesteld vanuit intuïtie en liefde voor kleuren en materialen. De persoonlijke sfeer en service, aandacht voor jou als klant en plezier en passie voor interieur en styling is wat LOT Lifestyle anders maakt dan andere winkels.

Op zaterdag 5 oktober om 12 uur komt de burgemeester van Zevenaar de winkel feestelijk openen. U bent van harte welkom dit feest met ons mee te vieren! (www.lotlifestyle.nl)

Te oud om te leren

(foto: Bas van Spankeren) Foto: Bas van Spankeren

ZEVENAAR - "Regelmatig heb ik het over onze activiteiten gericht op kinderen. Dat is natuurlijk een hele belangrijke doelgroep. Kinderen zijn de toekomst, daar moeten we op investeren. We willen dat kinderen later weldenkende, sociale, maatschappelijk kritische volwassenen worden. Stevig in het leven met visie, ambitie en idealen. Daar proberen wij, als Kunstwerk!, ons steentje aan bij te dragen."

"Deze maand hadden we de open dag bij de Volksuniversiteit. Een goed bezocht evenement waar we ons aanbod voor volwasseneducatie hebben gepresenteerd. Het aanbod bestaat uit onder andere schildercursussen, fotografie met je smartphone, yoga, bloemschikken, vele talencursussen, leren koken en noem maar op. Een zorgvuldig gekozen aanbod. Dat de belangstelling voor volwasseneducatie groeiende is, is hoopvol. Je bent nooit te oud om te leren. Zeker het lokaal ingericht met de laatste technieken op het gebied van Virtual Reality, driedeeprinting en programmering kon rekenen op vele bezoekers. Ook als je al wat ouder bent is het van belang om jezelf scherp te houden, bij te blijven, creatief bezig te zijn. Professor Erik Scherder riep het deze week nog, bij de aankondiging van Rob de Nijs om te stoppen, juist wel te blijven zingen. Dat kan het proces van Parkinson vertragen. Het is inmiddels een terugkerend thema, maar volwasseneducatie draagt bij aan levensgeluk.

Samen leren is een sociale bezigheid, want leren en gezelligheid gaan heel goed samen. De komende jaren zullen er nog meer vitale ouderen zijn die nuttige vrijetijdsbesteding zoeken. Leren en jezelf blijven ontwikkelen is noodzakelijk om mee te kunnen doen, maar ook goed voor je gezondheid. Ouderen en jongeren met elkaar in aanraking kunnen brengen in een leslokaal is mijn ultieme doel. Want jongeren kunnen leren van de levenservaring van ouderen en ouderen vn de jongeren wat de nieuwste technieken en ontwikkelingen zijn. Zo houden we elkaar scherp en jong van geest. Nieuwsgierig naar het aanbod? Check dan: https://liemerskunstwerk.nl/volksuniversiteit/"

Bert Frölich, de Verbinder

De wereld een stukje schoner!

Sjoerd en 'de oogst'. (foto: Sonja Willemsen)

LOBITH - Sinds enkele weken hebben Sjoerd en Sonja Willemsen uit Lobith besloten om hun dagelijkse uitje met de hond langs de Rijn te combineren met het opruimen van achtergelaten of aangespoelde rotzooi.

Pakweg tussen Spijk en Tolkamer zijn er langs de Rijn leuke plekjes om te recreëren, waarvan met name door onze oosterburen massaal gebruikt gemaakt wordt om te vissen, zwemmen, bbqen en er te kamperen. Jammer genoeg blijft er als dank vaak een enorme bende achter, meestal uit het zicht in de struiken, die ook als toilet gebruikt worden. Ook de gebruikers van de Rijn zijn niet te beroerd om hun al dan niet lege vaten en ander afval over boord te kieperen.

Per strandje tussen twee kribben, zo'n 300 meter, sleepten we in het begin vaak vier vuilniszakken vol plastic, lege en kapotte flessen, tuinstoelen, tenten, bbqs, luchtbedden en vandaag zelfs een accu en een 25 liter vat afgewerkte olie naar de Spijksedijk.

Uit een gesprek met twee heren, die per boot voor de visserij en visvergunningen de strandjes inspecteren, blijkt dat er van de instanties weinig hulp te verwachten valt. De gemeente Zevenaar gaf op de vraag af zij het verzamelde afval wilden ophalen het antwoord 'nee'; Rijkswaterstaat maakte het nog bonter, desgevraagd zei deze club dat het afval prima kon blijven liggen, dat verging wel!

Omdat wij het verzamelde vuil aan de Spijksedijk langs de weg klaarzetten, en daar door aanwonenden al op zijn aangesproken, bij deze dit stukje in de krant en de hoop dat de gemeente het (toch) blijft meenemen.

Wij hopen op een schone wereld en zijn er zelf maar aan begonnen!

Succesvol federatief concours schutterij Onderling Genoegen

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven heeft op zondag 15 september tijdens het federatief concours in Zevenaar fantastische prestaties laten zien.

Tijdens het koningschieten was het Roeland Beumer die de vogel ervan af schoot. Een geweldige prestatie wat direct geschiedenis schreef. In de historie van schutterij Onderling Genoegen is het nog niet eerder voorgekomen dat er een eigen schutterskoning geïnstalleerd werd tot federatief schutterskoning.

Van de liefst 33 deelnemers was het Onderling Genoegen die de meeste punten in overwaardering totaal ontving. Dit resultaat kwam onder meer tot stand door de eerste prijs voor marcheren en defileren, een eerste prijs voor het aspiranten klassiek vendelen, een eerste prijs voor het junioren klassiek vendelen en een eerste prijs voor het senioren klassiek vendelen. Ook vielen ze in de prijzen met een tweede prijs voor het luchtpistoolschieten.

Helaas is het nog even wachten op de uitslagen van een drietal onderdelen in het vendelen en op de uitslagen van het individueel acrobatisch vendelen.

Koffieochtend

in Westervoort

WESTERVOORT - Elke tweede dinsdag van de maand is er gelegenheid om samen koffie te drinken. De eerstvolgende ochtend is op 8 oktober.

"Komt u ook een keer, gewoon, voor de gezelligheid? Iedereen is welkom. Het verplicht u tot niets." De koffie-ochtend is van 10.30 tot 12.00 uur in Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort.

H. Antonius Abt kerk

in Loo

Zaterdag 28 september om 18.00 uur, Woord en Communieviering. Voorgangers W. Herbers en P. Peters. Zang Antoniuskoor.

Zaterdag 5 oktober om 18.00 uur. Woord en Communievireing onder leiding van Parochianen in samenwerking met het Dames- Herenkoor.

Zaterdag 12 oktober om 18.00 uur. Woord en Communieviering onder leiding van Parochianen in samerwerking met het Dames-Herenkoor.

Heilige Andreaskerk Groessen

Huwelijksafkondiging: op zaterdag 12 oktober a.s. trouwen Harm Vister en Elisabeth Wimmer.

Vieringen: zo 29-9-19: woord-/communieviering Parochianen Voorganger Piet Peters Samenzang. Zo 6-10-19: geen viering

Intenties: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Wim Vermeulen,Jan Elfrink, Theet van Keulen, Agnes Thuis-van Aalten, Leida de Haan-Witjes, Trudy Steenkamp-Willemsen,

Gereformeerde kerk vrijgemaakt Duiven- Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

29 september 8.45 u ds. D.F. Ensing; 15.00 u ds H. van Hemmen

6 oktober; 8.45 u kand. J.A.G. Bosman

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk dr Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds R.A. Nijhoff

Kerk Babberich

Babberich / Zondag 29 september 11.00 uur:

Woord- en Communieviering met werkgroep en Regiokoor Select o.l.v. J. Holland.

Gebedsintenties:

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gisela Kleinpenning (jaargetijde)

Trees van Haren­Rieswijk

Collecte: Eigen geloofsgemeenschap

De eerstvolgende vieringen:

Donderdag 10 oktober 19.00 uur:

Mariaviering met werkgroep en het Sint-Caeciliakoor uit Babberich.

Zondag 13 oktober 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en het ritmisch koor uit Babberich.

Bas nu nog dichterbij

Gebouw De Lentemorgen. onbekend

ZEVENAAR - Bas biedt sinds meer dan een jaar in Zevenaar BasisGGZ aan iedereen die psychische problemen ervaart en daarmee aan de slag wil. Maar Bas blijft groeien en zit het liefst zo dicht mogelijk in de wijk. Daarom is Bas dit jaar verhuisd van ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar naar De Lentemorgen 5 in Zevenaar. We zijn erg blij met deze prachtige plek. Op dinsdag 1 oktober van 16.30 tot 18.00 uur is de officiële opening. We hopen je daar te ontmoeten!

Wat biedt Bas? Bas Basis GGZ biedt psychische zorg aan iedereen vanaf achttien jaar die te maken heeft met lichte tot matig ernstige psychische klachten. Iedereen kan daarmee te maken krijgen. Je voelt je bijvoorbeeld somber of hebt weinig energie. Of je voelt je angstig, hebt een trauma of slaapproblemen. Als deze klachten niet overgaan en je dagelijkse leven blijven belemmeren, dan kan Bas je helpen om je weer beter te gaan voelen.

Bas biedt hulp dichtbij. We willen op zoveel mogelijk plekken aanwezig zijn in de buurt. Bas teams zitten altijd op locaties midden in de wijk zoals gezondheidscentra en huisartsenpraktijken. Soms zijn we een paar uur op een locatie aanwezig en op andere plekken een aantal dagdelen.

We werken met een online omgeving waarin je modules vindt. Naast de gesprekken met je behandelaar kun je ook zelf aan de slag. Een uitgangspunt van Bas is dat jij zoveel mogelijk bepaalt hoe jij het prettigst geholpen wilt worden.

Aanmelden

Er is een verwijzing nodig van de huisarts. Meer informatie staat op www.basisdichtbij.nl.

KBO-toneelmiddag in Duiven

DUIVEN - De ontmoetingsbijeenkomst van KBO Duiven wordt woensdag 2 oktober gehouden in woonzorgcentrum Thuvine Van Dorth tot Medlerstraat, ingang naast de fysiotherapeut.

Zaal is open om 13.30, de start om 14.00. Koffie/thee aanwezig. Toegang gratis. Belangstellenden zijn ook welkom op deze bijeenkomst op woensdagmiddag 2 oktober, die in het teken staat van het optreden van theatergroep Nocturne uit Nijmegen, met het toneelstuk met de titel ik wil je niet kwijt.

Live muziek in Lathum

LATHUM - Uit het programma van de stichting Vrienden van de Lathumse Kerk (VVLK):

Vrijdag 11 oktober in de protestantse kerk Lathum, Kerkstraat 8 in Lathum om 20.00 uur (vanaf 19.30 uur is er koffie) een uitvoering door Piet Cnossen, orgel met medewerking van Het Enkelriet Trio.

Aanmelding en kosten: toegangskaarten à tien euro (inclusief koffie vooraf en pauzedrankje) zijn te bestellen via e-mail vvlk@chello.nl, telefonisch 0313 631915, of te koop voor aanvang van het concert, zolang de voorraad strekt.

H. Antonius Abt kerk in Loo

Zaterdag 28 september om 18.00 uur, Woord en Communieviering. Voorgangers W. Herbers en P. Peters. Zang Antoniuskoor.

Zaterdag 5 oktober om 18.00 uur. Woord en Communievireing onder leiding van Parochianen in samenwerking met het Dames- Herenkoor.

Zaterdag 12 oktober om 18.00 uur. Woord en Communieviering onder leiding van Parochianen in samerwerking met het Dames-Herenkoor.

Voicewinnaar Jim van der Zee komt naar Het Musiater

ZEVENAAR - Na een geslaagde tour duikt Jim van der Zee, winnaar van The Voice 2018, opnieuw de theaters in. Dit keer met zijn show ‘Starting The Engine’.

Vroeger speelde hij in barretjes, op surfkampen en op straat. Nu vertelt hij zijn verhaal onder de theaterlichten. Naast de covers van de legendes die hem inspireren, laat Jim ook zijn eigen werk horen. Geniet van Jims warme stem en zijn unieke sound. Een nieuwe start, het avontuur gaat door!

Muziek/Theaterconcert op woensdag 23 oktober 20.15 uur. Prijs 19 euro. Bestel online je kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.

Kerk Babberich

Babberich / Zondag 29 september 11.00 uur:

Woord- en Communieviering met werkgroep en Regiokoor Select o.l.v. J. Holland.

Gebedsintenties:

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gisela Kleinpenning (jaargetijde)

Trees van Haren­Rieswijk

Collecte: Eigen geloofsgemeenschap

De eerstvolgende vieringen:

Donderdag 10 oktober 19.00 uur:

Mariaviering met werkgroep en het Sint-Caeciliakoor uit Babberich.

Zondag 13 oktober 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en het ritmisch koor uit Babberich.

Heilige Andreaskerk Groessen

Huwelijksafkondiging: op zaterdag 12 oktober a.s. trouwen Harm Vister en Elisabeth Wimmer.

Vieringen: zo 29-9-19: woord-/communieviering Parochianen Voorganger Piet Peters Samenzang. Zo 6-10-19: geen viering

Intenties: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Wim Vermeulen,Jan Elfrink, Theet van Keulen, Agnes Thuis-van Aalten, Leida de Haan-Witjes, Trudy Steenkamp-Willemsen,

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

29 september 8.45 u ds. D.F. Ensing; 15.00 u ds H. van Hemmen        

6 oktober; 8.45 u kand. J.A.G. Bosman        

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk dr Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds R.A. Nijhoff

Optreden Dick van Altena bij Dialectkring

Dick van Altena. (foto: Henriëtte Hofs) Henriëtte Hofs

LIEMERS - Op zondag 6 oktober presenteert de Dialectkring Achterhook en Liemers (www.dialectkring.nl) weer een aflevering van het programma 'Met dialect op de koffie'. Op deze morgen zal zanger en liedjesschrijver Dick van Altena met zijn gitaar en donkerbruine stem het publiek laten genieten van mooie zelfgeschreven nummers in zijn eigen streektaal, het Overbetuws.

Dick van Altena (1957, Oosterhout) heeft inmiddels 32 albums op zijn naam staan met ook Nederlands- en Engelstalig (country) repertoire. Heel veel artiesten van naam nemen zijn liedjes op. Voor onder andere zijn werk als 'ambassadeur' van de countrymuziek, hoeder van het Betuws dialect, schrijver van ruim 1.100 liedjes en voor zijn maatschappelijke betrokkenheid is Dick van Altena benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het concert is van 11.00 tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree bedraagt acht euro per persoon inclusief twee kopjes koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom.

Kinderboekenweek: Reis mee!

ZEVENAAR - Van 2 - 13 oktober is het Kinderboekenweek en staan voertuigen centraal tijdens het thema: Reis mee! Kunstwerk! de Bibliotheek organiseert in samenwerking met Ondernemend Zevenaar een aantal activiteiten rondom het thema in het centrum van Zevenaar.

Op zaterdag 5 oktober van 13.00-16.00 uur wordt er voor kleine kinderen voorgelezen op het Raadhuisplein. Kom lekker luisteren naar leuke verhaaltjes over voertuigen en reizen! Ook is het mogelijk om te knutselen. Ga aan de slag met bijvoorbeeld een vliegtuig of een auto. Beide activiteiten zijn gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Speurtocht

Los jij de rebus op? Ga op speurtocht langs tien etalages in het centrum van Zevenaar op zaterdag 5 oktober. Het startpunt is Bruna, daar haal je de instructies op. Je levert de oplossing in bij Rebers Boek en Buro en daar wacht je een lekkere verrassing. Er zijn ook mooie prijzen te winnen: twee kaarten voor een kindervoorstelling én twee kaarten voor de jeugdvoorstelling van André Kuipers in Kunstwerk! Het Musiater. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. De speurtocht is gratis.

Altijd al meer willen weten over ruimtevaart? Dit is je kans, want in het kader van de Kinderboekenweek komt astronaut André Kuipers naar Het Musiater. De jeugdvoorstelling ‘Een ruimtereis met André Kuipers’ voor kinderen in de leeftijd 9-12 jaar, is te zien op dinsdag 8 oktober in het Musiater, prijs: vijftien euro.

Presentatie Dick Bulten voor Groei en Bloei

ZEVENAAR - Maandag 14 oktober presenteert Dick Bulten films over natuur en cultuur in zowel binnen- als buitenland voor Groei & Bloei afdeling Liemers.

Het 'Achterhoeksche boerenleven 1925-1955' is een door hem bewerkte reportage met commentaar van de inmiddels overleden eigenaren van landgoed Heinoorden in het buitengebied van Doetinchem. Aansluitend in 'Nostalgisch dorsen' een demonstratie over het dorsen van rogge met de stationaire Steenman dorsmachine. Jaarlijks wordt rond Vorden de zogenoemde 'Kastelenrit' georganiseerd. Paardenliefhebbers maken dan in hun rijtuigen een rit langs vele landgoederen. U bent getuige van de 28e editie. 'Adembenemend Alaska' is een verslag van een rondreis door de schitterende, ongerepte natuur van dat enorme land.

Na de pauze volgen we in 'De roep van de grijze kranen' de kraanvogels in het Noordwesten van Duitsland. Tijdens de najaarstrek naar hun overwinteringsgebieden maken ze daar een tussenstop. In de documentaire 'Grofwild op de Veluwe' wordt eerst de jaarlijkse ontwikkeling en het gedrag getoond van de edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons. Daarna gaat de maker in op het noodzakelijke beheer.

De presentatie start om 20.00 uur en wordt gehouden in zalencentrum Staring, Grietakker 3 in Zevenaar. Leden en niet-leden zijn welkom. Entree: twee euro voor leden en introducés en vijf euro voor niet-leden inclusief koffie/thee en lot voor loterij.

Liemers Museum on the move...

Kunstwerk! Liemers Museum, Kerkstraat 16. (foto: Kunstwerk!)

ZEVENAAR - Kunstwerk! Liemers Museum verhuist naar Hal 12. Per 1 oktober sluit het museum zijn deuren aan Kerkstraat 16 voor het publiek.

Na tien bewogen jaren aan de Kerkstaat 16, wat in eerste instantie maar vier jaar zou zijn, is de tijd voor de volgende fase dan toch aangebroken. Om de verhuizing goed voor te bereiden is het Liemers Museum op de huidige locatie aan de Kerkstraat 16 gesloten per 1 oktober. Wél zullen er nog schoolbezoeken plaatsvinden in de maanden september tot en met november. In april 2020 zal het museum zijn deuren heropenen op zijn nieuwe locatie in Hal 12.

Kom nog een laatste keer genieten van al het moois in het museum op de huidige locatie aan de Kerkstraat 16. Zeer de moeite waard is de expositie Nazomerkunst met kunstwerken van Anneke Lukkezen, Atelier Elver en Jan Willen Weiss.

De expositie is te zien tot en met 29 september. Liemers Museum, Kerkstraat 16 in Zevenaar. Openingstijden: dinsdag - zondag van 14.00-17.00 uur.

Eerste heilige communie in parochie Sint-Willibrordus

LIEMERS - In onze parochie besteden we veel aandacht en zorg aan het voorbereiden van de kinderen op de eerste heilige communie. Van de viering maken we graag een feest voor de hele familie en de geloofsgemeenschap. De kinderen worden via de basisschool uitgenodigd of aangemeld door de ouders. Er is een voorbereidingsperiode, waarin zij regelmatig samen komen.

Wie doen er mee? Kinderen vanaf groep 4 van de basisschool kunnen meedoen aan de voorbereiding op de eerste communie. De uitnodiging aan het begin van het schooljaar verloopt via de basisscholen. Wanneer u geen uitnodiging heeft ontvangen, kunt u uw kind zelf aanmelden

Wanneer? De data voor de vieringen van de eerste heilige communie in onze parochie zijn bekend. Noteer ze in uw agenda.
• Zondag 22 maart 2020: Cluster Zevenaar (Doesburg, Giesbeek, Oud-Zevenaar en Zevenaar) • Zondag 17 mei 2020: Cluster Gelders Eiland (Babberich, Herwen, Lobith, Pannerden, Spijk) • Zondag 28 juni 2020: Cluster Duiven (Duiven, Groessen, Loo, Westervoort).

Wilt u uw kind(eren) aanmelden, dan kunt u gebruik maken van het aanmeldformulier op onze website (Sacrament/Communie) of te verkrijgen bij het centraal secretariaat in Zevenaar, telefoonnummer 0316 523468, secretariaat@rkliemers.nl.

Workshop 'Verhalen in de herfst'

Okkie Klinkspoor. .

DOESBURG - Attent in Doesburg organiseert dit seizoen in de Culturele Hanzestad Doesburg het programma Attent Doesburg Binnenste Buiten. Een jaarprogramma vol met kleinschalige culturele activiteiten voor de bewoners van St. Elisabeth en Hessegracht.

Op maandagmiddag 30 september is de aftrap met de workshop Verhalen in de herfst! Vrijwilligers en familieleden, wees welkom! Even helemaal wegdromen uit het leven van alledag en heerlijk genieten van een mooi herfstverhaal dat voorgelezen wordt, wie wil dat niet?

Informatie
Er is plek voor 18 deelnemers. Specifieke ervaring is niet nodig. De eerste workshop is een kennismaking. Daarna ga je aan de slag op St. Elisabeth of de Hessegracht. Wellicht ken je al bewoners of heb je familie met wie je zelf aan de slag wilt. Anders regelen we dat met een paar andere vrijwilligers mensen op een huiskamer bezoekt.

De workshop is maandag 30 september (kennismaking) en 28 oktober (afronding) van14.30-16.30 uur in Grotenhuis, Doesburg. Aanmelden bij aanmeldenworkshop@attentzorgenbehandeling.nl onder vermelding van ‘Verhalen in de herfst’. Aanmelden vóór: 23 september.
“Door verhalen kun je weer herinneringen naar boven halen en samen mooie momenten beleven” zegt Okkie Klinkspoor. “Prachtig als iemand roept: Alsof ik de seringenstruik weer ruik!”.