GN Lingewaard

6 mei 2015

GN Lingewaard 6 mei 2015


1 / 32

Jubileumvoorstelling Kleine Kees een feest voor groot en klein

Foto: Annie Middeldorp-Jansen

HUISSEN - Nog een paar dagen en dan is het feest voorbij. Kindertheater Kleine Kees uit Huissen speelt nog tot en met zaterdag 9 mei de voorstelling 'De Verjaardag van Koning Lodewijk de Enige'.

Al tien jaar brengen de kinderen van Kleine Kees, in de leeftijd van acht tot veertien jaar, succesvolle producties op de planken. 'Koning Arthur', 'De Snoepwinkel van Zevensloten', 'Jungleboek', 'Peter Pan' zijn een paar titels uit het repertoire.

'De verjaardag van koning Lodewijk de Enige' is nog te zien in de meivakantie: 2 mei (14.00 uur), 3 mei (14.00 uur) , 5 mei (14.00 en 19.00 uur), 6 mei (14.00 en 19.00 uur), 7 mei (14.00 uur), 8 mei (19.00 uur) en 9 mei (14.00 uur). Geschikt voor alle leeftijden.

Met deze sprankelende voorstelling, ontsnapt aan de creatieve geest van Koos Meinderts die ook 'De snoepwinkel van Zevensloten' schreef, viert Kindertheater Kleine Kees zijn tienjarig bestaan. Deze mijlpaal werd officieel op 1 mei bereikt.

In de jubileumvoorstelling van Kleine Kees staat koning Lodewijk de Enige centraal. Hij viert bijna zijn 25e verjaardag. Genoeg reden om een feest te organiseren en aan trouwen te denken, zo vinden zijn moeder en zijn personal coach JP. Zijn moeder ziet in dit feest de ideale gelegenheid om zijn nog te vinden vrouw aan het volk te presenteren. Lodewijk zit hier echter helemaal niet op te wachten. Tot zijn grote ergernis draagt zij keer op keer nieuwe huwelijkskandidaten aan.

Lodewijk gelooft alleen in oprechte liefde. Een theatergezelschap repeteert ondertussen voor de voorstelling die tijdens het feest wordt gespeeld. De regisseur kiest voor Romeo en Julia, maar de koning ziet niets in de stukkeuze. Dan verschijnt Lisa, die de regie uit handen neemt van de regisseur. Koning Lodewijk valt als een blok voor Lisa en wil met haar trouwen. Zijn moeder is ontstemd: zo'n burgermeisje is toch helemaal niets voor haar zoon! Het is de grote vraag of het koning Lodewijk toch lukt om in het huwelijksbootje met Lisa te stappen.

"Wilt u deze bijzondere en feestelijke voorstelling van Kleine Kees niet missen? Bestel dan nu kaarten voor acht euro per stuk via www.theater-kees.nl! U kunt de kaarten direct via Ideal online betalen, uitprinten en meenemen naar Theater Kees, waar ze worden ingescand."

Truus van Woerkom Clubheld van Lingewaard

LINGEWAARD - Truus van Woerkom werkt als vrijwilliger voor Sportclub Bemmel. Voor al de startende voetballers van deze vereniging is zij het eerste contact.

Al de vijf-, zes- en zevenjarigen, die zich in willen schrijven of een aantal keren op proef mee willen trainen, kennen haar. Iedere woensdag is ze op sportpark Ressen te vinden om nieuwkomers te verwelkomen. Ook op de zaterdagochtend is ze regelmatig aanwezig, om te zien hoe 'haar jongens en meisjes' het er van afbrengen. Inmiddels komen er nu regelmatig jongens of meisjes zich aanmelden wiens vader ook al ooit door Truus zijn verwelkomd.

Wanneer het AD dan een verkiezing voor lokale clubhelden start, is het logisch dat deze clubicoon genomineerd wordt en vervolgens zeer overtuigend wordt verkozen tot Clubheld van Lingewaard. Op provinciaal niveau reikte zij tot een zeer eervolle vijfde plaats.

Jonge Kracht G2 verliest finale KNVB-beker door penalty's

Foto: Ben Stellaard

HUISSEN - Wat waren ze zenuwachtig de jongens en de leiding van de G2. De finale spelen van de KNVB-beker voor G-voetballers in De Adelaarshorst in Deventer is ook niet niks. Zelos -Zelhelm G1 was de tegenstander.


Een spannende wedstrijd waar de openingstreffer van Jonge Kracht op het denkbeeldige scorebord stond. Zelos kwam snel terug 1-1, Weer was het Jonge Kracht die op voorsprong kwam 2 -1 en ook nu weer maakte Zelos gelijk 2 - 2.


Dit was voor onze jongens even een tegenvaller die niet gelijk verwerkt kon worden en daardoor kwam Zelos al gauw op voorsprong. De rust, met een stand van 5 - 3, kwam op tijd en zo konden de koppen weer even bij elkaar gestoken worden en na de hervatting van de wedstrijd kwam Jonge Kracht G2 weer terug, 5 - 4, 5 - 5, en zelfs kwam weer de voorspong van 5 - 6.Het eindsignaal klonk met een stand van 7 - 7.


Tijd voor penalty´s

Na een wissel á la Van Gaal, de keeper werd namelijk gewisseld, werden de penalty´s genomen. Helaas mocht deze wissel niet baten en met een stand van 3 - 2 in het voordeel van Zelos werd Jonge Kracht G2 tweede in deze finale. Een mooie prestatie waar we als Jonge Kracht trots op mogen zijn.

Spreekuur en vergadering bij Platform Gendt

GENDT – Het inloopspreekuur is donderdag 07 mei vanaf 19.00 tot 19.50 uur in het SKC de Leemhof aan de Dorpstraat 1.

Het inloopspreekuur en platformvergadering is altijd de éérste donderdag van de maand. Iedereen is welkom en kan zonder afspraak binnen lopen.

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men voor persoonlijk advies of suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente Lingewaard en of zonodig aan de aanwezige wijkagent doorgegeven. (Wegens vakantie is er in juli en augustus géén inloopspreekuur en platformvergadering )

"Als u het spreekuur niet kan of wilt bezoeken kunt u ook mailen naar info@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111."

"Heeft u interesse in ons werk, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met Gemeente en Politie ? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Nieuws vanuit Dorpshuis De Tichel Haalderen

HAALDEREN - "Graag feliciteren wij ons bestuurslid Theo van Merwijk die 24 april koninklijk onderscheiden werd voor zijn inzet en werkzaamheden in ons dorpshuis."

Iedere laatste woensdag van de maand is er een koffie uurtje voor de ouderen van Haalderen. Op maandagmiddag wordt er volop koersbal gespeeld, gebiljart en gekaart door vereniging Bejaard maar Jong. Donderdagmiddag zijn er diverse soosactiviteiten Informeer eens bij het bestuur van Bejaard maar Jong of onze beheerster. Het lidmaatschapsbedrag zal u erg meevallen, zeker gezien het aantal activiteiten waaraan men kan deelnemen.

Vrijdag 29 mei is de seizoensslotavond van de dartvereniging De Vliegende Pijl.

Woensdag 6 mei is er weer een bingoavond in ons dorpshuis om 20.00 uur.

Iedere eerste en derde woensdag van de maand proberen we te zorgen voor een gezellige bingoavond. Er worden vijftien rondes gespeeld en een tussenronde. Ook is er een kleine pauze.

Bingo in De Tichel: 6 en 20 mei / 3 en 17 juni.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481 464409 (tijdens openingstijden) en mail: info@dorpshuisdetichel.nl.

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 19.00 uur. Op zaterdag en zondag kunnen activiteiten na overleg met onze medewerksters worden geregeld. Er zijn dagelijks, overdag en 's avonds, diverse activiteiten van diverse verenigingen in het dorpshuis. Voor informatie verwijzen wij u graag naar de betreffende besturen, naar onze website of naar onze medewerksters.

Nieuw gezichten op Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG – Het terrasseizoen is weer begonnen, dus ook in Doornenburg op het pittoreske kasteel. Dit jaar anders dan voorgaande jaren. Met nieuwe gezichten, nieuwe ideeën en een nieuw aanbod gaat De Klok Horeca Gendt de exploitatie verzorgen van de voorburcht van Kasteel Doornenburg.

De laatste maanden is er door de stichting gezocht naar nieuwe beheerders voor Kasteel Doornenburg. Na een uitgebreide zoektocht, vele gesprekken en afwegingen heeft De Klok de kans gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Voor De Klok natuurlijk een geweldige uitdaging, want wie wil er nu niet in zo'n omgeving in de weer zijn. U zult dan ook vol enthousiasme worden ontvangen voor een kop koffie en een lekker stuk gebak.

Als vanzelfsprekend is er meer dan koffie en gebak. Wat dacht u van een lekkere oersoep, middeleeuwse lunch of een 'ophaalbrug' zomaar wat grepen uit de nieuwe lunchkaart. Natuurlijk mag een 'Broodje Floris' hierop niet ontbreken. Ook aan onze kleine ridders is gedacht want, na een lekker stuk fietsen of een interessante rondleiding is er altijd plaats voor een tosti of pannenkoek.

Naast de lunch zal er ook een borrelkaart zijn en is ook het drank assortiment geheel in stijl van haar omgeving. Naast een regulier drankassortiment kunt ook terecht voor enkele speciaal bieren als Barbar, Kasteel en Troubadour, als ook enkele speciaal door WijnZinnig Gendt geselecteerde wijnen.

Kortom voor ieder wat wils. Het terras zal vanaf 1 mei geopend zijn vanaf 11.00 tot en met 18.00 uur op woensdag tot en met zondag. In de maanden juni, juli en augustus is voorburcht alle dagen geopend behalve maandag. Daarnaast biedt Kasteel Doornenburg ook allerlei mogelijkheden voor diverse feesten en partijen. www.kasteeldoornenburg.nl.

Collecte Hartstichting

LINGEWAARD - Begin april hebben 130 vrijwilligers in Huissen en Angeren met heel veel inzet gecollecteerd voor de Hartstichting. In totaal werd er 8454 euro opgehaald; 7599 in Huissen en 833 in Angeren.

De Hartstichting is alle collectanten dankbaar voor de grote inzet, en bewoners van Huissen en Angeren voor hun bijdrage aan deze mooie opbrengst. Met de opbrengst van de collecte 2015 gaat de Hartstichting verder onderzoek doen naar het in een vroeger stadium herkennen van hart- en vaatziekten. Onderzoek helpt om signalen te herkennen en in te grijpen voor het te laat is.

"Bent u geïnteresseerd in het werk van de Hartstichting, kijkt u dan eens op de site van de Hartstichting, www.hartstichting.nl."

Lezing Historische Kring Angeren

ANGEREN - Op dinsdagavond 12 mei om 20.00 uur houdt de Historische Kring Angeren haar eerste lezingenavond van dit jaar.

De avond wordt in het Dorpshuis gehouden en staat in het teken van de oorlog en zeventig jaar bevrijding. De gratis toegankelijke lezing gaat over de streekroman De Heuvel en wordt verzorgd door Michel Bongers, de auteur. In zijn presentatie gaat Michel in op het leven in Angeren en haar omgeving tijdens Operation Market Garden.

De Heuvel, het gebied op de grens van Huissen en Bemmel, daar waar nu het Mariakapelletje staat, was in de oorlogstijd 44-45 frontlinie geworden. Een 'niemandsland; waar hevig gevochten werd tussen Duitsers en Geallieerden. Vele oorlogsschermutselingen vonden in dat gebied en ook in Angeren plaats. Michel zal daarop ingaan en vooral de nadruk leggen op de gebeurtenissen die in Angeren en of in haar directe omgeving plaatsvonden. Het wordt geen saaie lezing! Middels zijn presentatie, ondersteund met foto's, beelden, liedjes en stukjes film slaagt Michel erin om ook de sfeer en gemoedstoestand uit die tijd over te brengen.

Koningswedstrijd De Karper

HAALDEREN/BEMMEL - Op zondag 26 april werd de tweede koningswedstrijd van De Karper gevist.

Er deden zestien deelnemers mee ondanks dat het toch een regenachtige dag zou worden, maar het bleef de hele wedstrijd droog. De vangsten waren erg verschillend.

Sommigen vingen een mooi aantal vissen, terwijl andere bijna of totaal geen beet kregen. Na de wedstrijd gingen ze naar café Haalderen voor de prijsuitreiking.

Bovenkant: 1 bert van vorsselen 31.100 gram

2 roy van moerkerk 19.400 gram

3 michon plones 12.250 gram

4 chris van moerkerk 10.800 gram

5 cor remie 6.880 gram

6 jurgen evers 5.010 gram

7 andre sanders 2.530 gram

8 teuni peters 0 gram

Onderkant: 1 menno albouts 12.700 gram

2 jan derksen 9.490 gram

3 marcel willemsen 8.400 gram

4 ton de haas 6.980 gram

5 mart sweers 3.430 gram

6 wim verhoeven 0 gram

7 john boshoven 0 gram

8 perry rijnderste 0 gram

Streekviering protestantse gemeenten

GENDT- Op hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, is er een gezamenlijke streekviering van de protestantse kerken in Lingewaard.

Deze viering vindt plaats in de kerk van Bemmel (Oude Kerkhof 13), en begint om 10:30 uur. In deze viering zal dominee K. Touwen voorgaan.

Dauwtrappen en dauwkanoën

Op de ochtend van hemelvaartsdag kun je meedoen met een fiets- of kanotocht met picknick. Voor jongeren, kinderen samen met hun ouders en andere sportievelingen uit de Lingewaard. Het kanoën begint om 7:45 uur in Doornenburg (Koffiemolen 1). Er wordt een uur gevaren, waarna er een picknick is. De fietstocht (van vijftien kilometer) start om 8:00 uur bij het bruggetje aan het begin van het Lingepad (Krakkedel). Onderweg is er een picknick. Na het kanovaren en de fietstocht ontmoeten we elkaar in de kerk van Bemmel voor de viering (aanvangstijd 10:30 uur). "Als je het leuk vindt om hieraan mee te doen, kun je je tot en met 10 mei opgeven bij Margreet de Bree: m.bree@versatel.nl."

Regenachtige dag: stralende happening voor Villa Joep

HUISSEN - Wat als een regenachtige dag was voorspeld, werd voor Villa Joep in alle opzichten een stralende happening.

"We konden goed opvallen met de (door het winkelcentrum De Brink) ter beschikking gestelde kraam. Ria en Annemiek van bridgeclub Cool Down konden hun shawls droog en opvallend uitstallen waardoor de olifantjes van Villa Joep er al direct 'warmpjes' bijzaten. Het was een prachtige dag met ontroerende momenten. Kinderen die hun laatste spaarcentjes uitgaven voor een mooie olifant van Villa Joep, een meisje van een jaar of dertien die vorig jaar voor KIKA ook al haar mooie haardos kortwiekte. Daar krijg je een brok van in je keel.

Anderen kochten een mooie shawl voor mama. De prachtige shawls werden voor drie euro per stuk verkocht, geen geld eigenlijk, maar waren daardoor de basis voor het mooie succes voor Villa Joep. Veel shawllievende dames móesten even stoppen om één of (meestal) meerdere shawls te kopen. "We haalden 722 euro op en dat is vermeldenswaard. Namens alle kinderen van Villa Joep: bedankt!"

Elst Op Stelten moet schipperen met ruimte

ELST – Bij de commissie Elst Op Stelten (EOS) van het Centrum Management Elst lopen de voorbereidingen voor de topper onder de Elster evenementen op volle toeren. Traditioneel is tweede pinksterdag de datum voor Elst Op Stelten.

In 2015 wordt het Elster centrum op 25 mei omgetoverd tot een bruisend evenemententerrein waarin de Elster ondernemers van 11.00 tot 18.00 uur tienduizenden bezoekers (naar schatting van de gemeente Overbetuwe en de politie komen er jaarlijks ongeveer veertigduizend bezoekers) verwelkomen.

Looproute

Het gebied dat het decor vormt voor EOS vormt, Dorpsstraat, Valburgseweg, Kleine Molenstraat, Plein, Werenfriedplein, Dillenburg en Halve Morgen, ondergaat in 2015 opnieuw een ingrijpende verandering door de reconstructiewerkzaamheden aan de Dorpsstraat. Eind april werd begonnen met het werk in het deel van de Dorpsstraat tussen de kruising met de Smidsstraat/Valburgseweg en het Werenfriedplein. Dit betekende voor de commissie EOS het nodige puzzelwerk om het gemis aan ruimte voor kramen op te vangen. In verband met de veiligheid is het namelijk niet toegestaan om bij de werkzaamheden kramen te plaatsen. Dit stuk Dorpsstraat zal daardoor alleen als looproute naar de Valburgseweg gebruikt worden. Gelukkig is het traditionele rondje door de Willemsstraat via de Smidsstraat wel weer terug. Hierdoor krijgen de bezoekers een keuze op het Werenfriedplein. Of linksaf door de Willemsstraat genieten van kramen, of snel rechtdoor via de looproute naar de Valburgseweg.

Andere indeling

De reconstructiewerkzaamheden betekenen ook dat voor de RK Kerk vier rijen met kramen geplaatst zullen worden. De demonstraties van Hobma Modelbouw verhuizen daardoor naar een andere plaats op het marktterrein. Ondanks alle puzzelwerk is de commissie er in samenwerking met organisatiebureau Apeldoorn 2000 weer in geslaagd om een aantal schitterende attracties voor jong en oud een plaatsje te geven. Daaronder is ook een duiktank die door Duikvereniging Gaviiformes bemand word. Verder zijn voor de klimwand, de bungeetrampoline, de draaimolen voor de kleinsten en het Nederlandse leger weer plaatsjes gevonden.

E1 SCB kampioen

BEMMEL - De mannen van E1 van Sportclub Bemmel zijn kampioen!

Het team bestaat uit Finn Devue, Cas Peters, Alvaro van Aken, Ruben Derksen, Chris Alderden, Mart Buurman, Lars Hoogenboom, Luuk Derksen en Lars van der Poel. Trainers: Swen Rovroy en Dave Alderden. Leider: Pascal Peters.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Jonge Kracht F7 wil Lunchroom Kuifje`s Corner in Anhem bedanken voor de gezellige middag en het lekkere eten.

Hutaf 6 en 9 jeugd kampioen

Kampioen Hutaf 6: van links naar rechts Luke Nijenhuis, begeleider Christian Leijser Bart Arnts, Niek Vusonikos en begeleider Jeroen Startman. Kampioen Hutaf 9: van links naar rechts trainer/coach Johann Drissen, Isa van Ekeren, Britt Stellaard en Jowen Teunissen.

HUISSEN - In de voorjaarscompetitie zijn het zesde en negende jeugdteam van de Huissense tafeltennisvereniging Hutaf kampioen te worden.

Beide teams deden dat in stijl: Hutaf 6 won de laatste wedstrijd met 9-1 van Shot Wageningen 1 waardoor Hutaf 6 in de rangschikking van de derde klasse met 21 punten voorsprong eindigde op de nummer twee GTTC Groesbeek 1.

Team 9 speelde een heuse kampioensthriller. In het verre Winterswijk moesten er tegen medetitelkandidaat SMD 3 4 gehaald worden. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan maar uiteindelijk was het Britt Stellaard die het benodigde vierde punt namens Hutaf 9 binnenhaalde en daardoor promoveert Hutaf 9 voor de tweemaal op rij, nu naar de derde klasse.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 7 mei verzorgt de SWL weer een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Rode Kruis helpt direct

HUISSEN - Het Rode Kruis biedt hulp bij noodsituaties, rampen en oorlogen. Of het nu gaat om een brand in een bejaardentehuis, een ongeval bij de Nijmeegse Vierdaagse, een tyfoon op de Filipijnen of geweld in Syrië: het Rode Kruis helpt direct, altijd en overal. Nationaal en internationaal staan onze vrijwilligers en professionele hulpverleners klaar met voedsel, water, medische hulp en onderdak.

"We helpen bij evacuaties en herstellen contact tussen mensen die elkaar in een noodsituatie uit het oog zijn verloren. Ook bereiden we de mensen voor op een noodsituatie of ramp. Dat doen we in Nederland door zo veel mogelijk mensen EHBO kennis en vaardigheden bij te brengen via onze cursussen en EHBO- app. Maar ook door advies te geven wat te doen in voorbereiding op specifieke noodsituaties. Zodat mensen zichzelf en anderen kunnen helpen in geval van nood."

Collecteweek

Op 14 juni start de collecteweek van het Rode Kruis. Duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis gaan in heel Nederland met de collectebus langs de deur.

Ook in Lingewaard en omgeving gaan vrijwilligers de straat op om steun te vragen voor het Rode Kruis. De opbrengst van de collecte gaat naar activiteiten van het Rode Kruis Afdeling Lingewaard. Om lokale activiteiten in en om Lingewaard mogelijk te maken is veel geld nodig.

Het Rode Kruis is dan ook op zoek naar collectanten. "Pakt u ook de bus? Word collectant! Meld u aan op rodekruis.nl/collecteren."

Uitreiking cheque aan Providentia in Gendt

GENDT - Voorzitter Willem Rasing van stichting Providentia in Gendt heeft deze week de tweede waardebon in ontvangst genomen van de spaaractie bij Albert Heijn Gendt.

De actie met de nostalgische mokken was ook een groot succes, en heeft de stichting nog eens 2290 euro opgeleverd. Samen met de Brick'm bouwsteentje actie die 897 euro heeft opgebracht en de eenmalig bijdrage van 15000 bij de opening van de vernieuwde Albert Heijn maak dat stichting Providentia totaal een bedrag van 18197 euro heeft gekregen.

"Heel trots dat we zo ook een bijdrage hebben kunnen doen aan de wederopbouw van de Providentia in Gendt", aldus de medewerkers en directie Albert Heijn Gendt.

Verkeersexamen Pius X

BEMMEL - Alle leerlingen van groep zeven van basisschool Pius X in Bemmel zijn op woensdag 29 april geslaagd voor hun verkeersexamen en kregen uit handen van wethouder Witjes hun verkeersdiploma.

Eerst hebben de leerlingen, net als veel andere kinderen in het land, hun theorie-examen gedaan. Daarna was het tijd om zelf op de fiets te stappen voor het praktijkexamen. Voordat de leerlingen echt op weg gingen, werden alle fietsen gecontroleerd door tweewielerspeciaalzaak Hermans.

De kinderen moesten een route door het dorp fietsen met veel verschillende verkeerssituaties. Hierbij werd het fietsgedrag van de leerlingen beoordeeld door de hulpouders die langs deze route stonden.

Zaalvoetbal Huissen

HUISSEN - Zaalvoetbalgroep Huissen organiseert al sinds 1992 een zaalvoetbalcompetitie in sporthal De Brink in Huissen.

De wedstrijden worden gespeeld op de zaterdagavond. "Wij zijn op zoek naar nieuwe teams voor volgend seizoen. Voor meer info kijk op facebook.com; www.zvghuissen.nl of neem contact op via info@zvghuissen.nl."

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - Zondag 10 mei is om 10.00 uur de kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35

Voorganger is dominee M. Glastra. Er is geen kinderkerk in verband met de vakantie. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Wij worden niet bemind omdat we goed zijn.

We zijn goed omdat we bemind worden.

Ik geloof dat goedheid de basisconditie is en slechtheid de afwijking.

Daarvan getuigt onderstaand lied.

uit : Liedboek van de Ziel Herman Verbeek ( 17-5-1936 -1 -2- 2013 )

Wereldtafel is de aarde

die van licht het leven wekt.

wereldtafel is genoeg doen

van de grond die aarde dekt,

groen het bruidskleed van de akker,

tafel wordt voor brood gedekt

wereldtafel van de volken

wordt zij voetstoots recht gezet

recht op brood van graag van aarde

volkenrecht gehoorzaam het

houd op aarde te verbranden

zij is uw geboortebed.

wereldtafel van de arbeid

allen hebben brood bereid

wereldhuishouden zal weten

dat zo doet rechtschapenheid

dat niet rijken armen maken

delen schept gerechtigheid

wereldtafel om de aarde

eeuwenlang zo scheef gezet

dat er zoveel handen komen

dat zij wordt rechtop gezet

wil het van de hemel leren

woord van licht verzamel het.

Dit lied is gemaakt door Bob Goudzwaard bij zijn afscheid van de VU in Amsterdam als hoogleraar economie.

Zoals Ganhdi zei: Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte.

Augustus: Oklahoma door Teejater PAN

BEMMEL - Het toneelstuk Augustus: Oklahoma is een succes. Dertien acteurs, een groot decor, een hele avond theater. Het stuk gaat over de familie Weston met al zijn liefde, haat, stoornissen en onderlinge relaties.

Die relaties worden goed weergegeven door de dertien acteurs van Teejaater PAN. Vader Beverly (Ben Hutting) is verdwenen en zijn vrouw Violet (Angélique Hendriks) is verslaafd. Haar zus en drie dochters komen langs om elkaar te steunen. De spanningen tijdens dat verblijf lopen hoog op. Violet en haar zus Mattie Fae (Felice Andringa) voorzien alle familieleden van vlijmscherp commentaar. Violet zegt vaak dat ze niet bot is maar de waarheid spreekt. En de waarheid kan hard zijn. Het stuk wordt voortgestuwd door meeslepende verhaallijnen, die het publiek beetgrijpen om niet meer los te laten.

Bijzonder aan Augustus: Oklahoma is dat zelfs de minst omvangrijke rol nog gedetailleerd is uitgewerkt. Dat maakt het tot een echt ensemblestuk, waarin alle acteurs van Teejaater PAN schitteren. Angélique Hendriks kan precies op de goede momenten uit haar vel schieten. Ze zet de rol van de gestoorde moeder perfect neer. Barbara (Lia Mur) de oudste dochter, laat ook heel goed die gestoordheid zien. Daarnaast komt het verdriet en de pijn van familieleden goed aan. Duidelijk is dat de acteurs de verhaallijnen heel goed onder controle hebben. Ton Schurink regisseert dit hartverscheurende toneelstuk puur vanuit zijn gevoel.

Voor de komende voorstellingen (op 8, 9, 15 en 16 mei) zijn nog kaarten te koop bij Boekhandel Polman of reserveren op www.teejaaterpan.nl.

Jekadee in Doornenburg zoekt nieuwe leden

DOORNENBURG - Op 13 en 14 maart heeft het koor Jekadee uit Doornenburg twee spetterende concerten Turbulentie gegeven.

"Wij als koorleden hebben hier ontzettend van genoten: samen hebben we iets moois neergezet. We gaan nu op weg naar de kerst en een volgend concert, waarbij we dringend op zoek zijn naar tenoren en bassen. Houd je van zingen, ben je tussen vijfentwintig en zeventig jaar en lijkt het je leuk om deel uit te maken van ons enthousiaste koor, twijfel dan niet en kom dan geheel vrijblijvend op vrijdagavond tussen 20.15 en 22.00 uur eens kijken op onze repetitie in de kerk van Doornenburg, mail naar info@jekadee.nl of kijk op www.jekadee.nl."

Nieuwe vlag voor Zandse kerk

HUISSEN - Zondag 26 mei was het dan zo ver. Door medewerkers Jaap Hendriksen met zijn kleinkinderen en mede-bestuurslid Danny Schluter werd vol trots de nieuwe vlag gehesen ten behoeve van Stichting behoud van de Zandse Kerk onder vrolijke klanken van de Volharding Huissen Zand.

Het doel is om het kerkgebouw H.H. Martelaren van Gorcum te behouden voor de toekomst om hier diverse activiteiten te laten plaatsvinden onder andere braderie, concerten, enzovoort. Ook al eerder werd een ontwerp gepresenteerd aan het kerkbestuur voor een (rouwkamer). De gesprekken hierover verlopen bemoedigend.

In de komende tijd zal vooral bestaan uit het verder uitwerken van ideeën, daarom zijn wij op zoek naar vrijwilligers die ons willen bijstaan en ideeën hebben,. Bent u geïnteresseerd kunt u contact opnemen via e-mail info@zandsekerk.nl of bellen naar 026 3257189, Jaap Hendriksen.

Ook is er de mogelijkheid om de Zandse vlag te bestellen. De Zandse vlag is verkrijgbaar in drie versies: 100 cm x 150 cm (standaard uitvoering); 200 cm x 300 cm (mastuitvoering); 50 cm x 100 cm (vaandeluitvoering).

Jeugdwedstrijd bij De Karper

BEMMEL - De jeugd van De Karper heeft dinsdag 28 april haar eerste wedstrijd gevist om het koningschap 2015.

De opkomst was wat aan de lage kant, maar dit zal mede zijn gekomen door het koude winderige weer. De vangsten waren redelijk; op één kind na had iedereen vis gevangen.

In de leeftijdscategorie vijf tot en met veertien jaar is Lars Gertsen eerste geworden met

182 cm. Tweede geworden is Mick Wetters met 84 cm. Derde is geworden Niek van Moerkerk met 56 cm.

In de leeftijdscategorie veerttien tot en met achttien (vrije hengelkeus) was er maar een deelnemer. Dit was Yannick Rikken; hij wist een mooie karper te landen in zijn net van liefst 53 centimeter waarmee hij dus automatisch eerste was.

"Wij hopen de volgende wedstrijd op 12 mei wat meer jeugd van deze leeftijd te mogen begroeten, zodat Yannick wat meer tegenstand krijgt." Opgeven kan bij Willie van de Brink (0481 464987) of bij Erwin Gertsen (06 39279525).

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 12 mei verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (Hoefslag 28 in Bemmel).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 12 mei staat soep, babi ketjap en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Nieuwe thuiszorg thema bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Discussieprogramma's op radio, tv en artikelen in de krant, over de vele aanpassingen in de thuiszorg, gewenst of ongewenst passeren dagelijks de revue. Voor het bestuur van de Gendtse Ouderenvereniging aanleiding, om aan dit actuele onderwerp een themamiddag te wijden.

De landelijke thuiszorginstelling Buurtzorg afdeling Gendt is bereid gevonden om deze informatieve middag te gaan verzorgen. Nu eens geen discussies of ingewikkelde verhalen van zogeheten deskundigen maar gewoon informatie door verpleegkundigen en medewerkers uit het werkveld van de thuiszorg.

Naast de veelheid aan informatie die met visuele beelden worden begeleid, is er ook gelegenheid om informatieve vragen te stellen en er is voldoende materiaal aanwezig om zich eventueel verder te informeren. Elke aanwezige krijgt aan het eind van de middag bovendien nog een leuke attentie aangeboden.

Met de thuiszorg hebben sommige leden wellicht al te maken. Voor anderen een mooie gelegenheid zich te oriënteren voor het geval het in de toekomst nodig mocht zijn. Het langer zelfstandig blijven wonen is onder andere een van de nieuwe uitgangspunten, die door de overheid op het bordje van de thuiszorginstellingen wordt gelegd.

Om organisatorische redenen is deze themamiddag ditmaal op dinsdag 12 mei. De aanvang is 14.00 uur in zaal Tinneveld. Natuurlijk is er koffie met cake en er wordt ook een consumptie aangeboden. Ook de traditionele verloting met mooie prijzen ontbreekt ditmaal niet. De middag is alleen toegankelijk voor leden.

Betrokkenheid inwoners zorgt voor doorstart Straatspeeldag

HUISSEN - Er ontketende zich een ware media hype rondom de verbanning van de Straatspeeldag vanaf het Raadhuisplein en Aloysiusplein. De telefoon stond roodgloeiend en de mailbox stroomde vol. Nu de rust is teruggekeerd is door de organisatie de balans opgemaakt.

Vanuit alle hoeken en gaten binnen de Gemeente Lingewaard is de organisatie hartverwarmend benaderd door betrokkenen bij het evenement. Ondanks dat de organisatie nog steeds niet achter de daadwerkelijke argumentatie van de verplaatsing van het evenement is gekomen wil zij hier niet in blijven hangen, maar oplossingsgericht aan de slag gaan met de organisatie van het evenement voor 2016. Want dat de Straatspeeldag in 2016 wéér terugkomt staat als een paal boven water. Er zal nu naarstig gezocht moeten gaan worden naar de juiste passende locatie waarop wél het enorme aantal bezoekers 'verkeersveilig' ontvangen kan worden. De burgemeester heeft haar medewerking hierin toegezegd.

"Wij willen iedereen die ons de afgelopen periode heeft gesteund hiervoor bedanken. Onze dank gaat dan ook in het bijzonder uit naar Stinase, stichting Vrienden van Huissen, de SP en PVDA, wijkplatform Huissen Centrum, Lingewaard Nieuws in de persoon van Bert Gerritsen, hét GemeenteNieuws en De Gelderlander. Maar ook onze deelnemende sponsoren en vrijwilligers hebben ons een hart onder de riem gestoken. Dus… wij gaan door in 2016, maar dan op een nieuwe locatie. En iedereen die nieuwsgierig is naar deze ontwikkelingen nodigen wij van harte uit de website van Straatspeeldag Huissen te bezoeken. Tot in 2016!", aldus het team Straatspeeldag Huissen.

Column

Feestje

Geef mij maar een gewone week, moppert mijn ouwe heer als de week wordt onderbroken door een extra vrije dag. Zijn vertrouwde riedel van bingo, kaarten en koersbal valt dan in duigen. 14 mei is hij jarig. Ik heb er met hem nog niet over gehad, maar dan is het Hemelvaart. In zijn vertrouwde riedel hoort ook mijn bezoek op maandag, woensdag en vrijdag. Mijn ouwe heer weet dan dat ik om zeven uur op de thee kom. Soms heeft hij voor mij de pan al op het vuur staan. Vorige week had mijn vrouw een feestje op Kasteel Doornenburg en ik bij de gemeenteraad.

Meestal is het feestje in De Valom, maar ditmaal eindige de raadskroegentocht in De Buitenpoort. De uitbater had er alles aan gedaan om er een gezellige boel van te maken. Gedempt licht. Flikkerende lampjes en rode ledverlichting. De perstafel was ingericht met een zachte bank met losse kussens er op. Voor de raadsleden was een schaaltje met lekkernijen klaargezet. Het feestje voor de raad en het volk kan beginnen, zo dacht ik bij mezelf. Het bleef echter akelig stil. Vijfentwintig minuten te laat kwamen de door het volk gekozen feestgangers uitgelaten binnen. Ze kwamen van een besloten feestje vandaan. Burgemeester Marianne Schuurmans opent het openbare feestje met een grap over de jarige prinses Beatrix. Het is 30 april. Raadsleden en wethouders lachen. Ze hebben er zin in. Raadslid Jacqueline Leenders heeft van thuis een zakje M&M's meegenomen. De eerste slagroomsoes wordt naar binnen gewerkt. Een excuus aan haar gasten, die een half uur voor de kat z'n viool hebben zitten wachten, zat er voor de gevatte Marianne niet in. Donderdag wordt mijn ouwe heer 85 jaar. Een verjaardag hoeft voor hem niet. Hij verwacht mij wel. Om zeven uur, niet later. Ik wil hem niet teleurstellen dat die voor de kat z'n viool iets lekkers in de pan heeft gedaan. Ik zou me schamen.

Sjaak

Noah speelt in Hulhuizen

HULHUIZEN - Op zondagavond 24 mei staat coverband Noah in de feesttent in Hulhuizen. In 2010 waren zij er ook bij en gezien de enthousiaste reacties is de zeskoppige band dit jaar weer een keer van de partij.

Noah is een band die niet alleen muzikaal een topprestatie levert, maar ook op het podium voor genoeg spektakel en interactie zorgt. Bij Noah dus geen meelopende banden en voorgekauwde setlijsten. Hierdoor kan Noah moeiteloos inspelen op het publiek en is geen optreden hetzelfde. Al ruim14 jaar maakt Noah van elk feest een topfeest. Met meer dan duizend succesvolle shows op haar naam staan zij garant voor een feest op maat. 'Het is pas pinksteren geweest als je in Hulhuizen bent geweest' is een bekende slogan.

Het volledige programma van het weekend staat op www.hulhuizen.nl of op facebook.

Uitslag De Vriendenkring

HUISSEN - Winst voor J. van Ingen & Zn. op Asse Zellik. Zaterdag 25 april werden de duiven pas om 14.30 uur gelost, omdat de weersomstandigheden het niet eerder toelieten.

De duiven moesten een afstand van 164 kilometer afleggen. Met een snelheid van 97 kilometer per uur arriveerde bij J. van Ingen & Zn. om 16.11 uur de eerste duif. 2e H. Hegeman, 3e C. Vermeulen, 4e C. Neijenhuis, 5e E. v. Aalten, 6e T. Sas, 7e W. Buijs, 8e P.J.H. v. Ooijen.

Sponsor bedankt!

BEMMEL - In januari 2015 heeft De Borgwal het predicaat Excellente school mogen ontvangen.

De school en de ouderraad vonden dit wel een feestje waard. Dit is dan ook afgelopen vrijdag groots gevierd. Met de komst van entertainer Babello en Clown Fleur. Tijdens dit feest werd de drank door de AH (ook excellent!) gesponsord, waarvoor de school de AH dankbaar is.

Oproep aan Gendtse verenigingen en hobbyisten

GENDT - Ook dit jaar is er weer een mogelijkheid om je voor het Gendtse straatje op de braderie van het Kersenfeest in Gendt in te schrijven.

De braderie wordt gehouden op zaterdag 27 en zondag 28 juni in de Dorpstraat. Door de inbreng van het organisatie bureau Koolen en Koolen zijn er veel positieve veranderingen. Ook op de zaterdag zal er weer een volwaardige braderie zijn met dweil orkesten en leuke acts.

Om beide dagen tot een succes te maken gaat onze voorkeur dan ook uit naar mensen die op zaterdag en zondag een plaats willen hebben. Aan hobbyisten en verenigingen die niet bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven stellen wij de kraam, breed vier meter, gratis ter beschikking. "Wil je dit jaar van de partij zijn, meld je dan aan voor 20 mei. Voor vragen en aanmelden stuur je een mail naar info@bakkervanbeek.nl ter attentie van Janneke van Beek."

Fietspuzzeltocht bij het Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 11 mei verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg een fietspuzzeltocht voor haar leden.

De puzzeltocht begint om 19.00 uur bij zaal Kort Oisterwijk.

Hooggevoeligheid: hype of kwaliteit?

BEMMEL - Je hoort de term hooggevoeligheid steeds vaker, maar wat is dat nou eigenlijk? Twintig procent van de mensen is hooggevoelig , zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Dat wil zeggen dat deze mensen gevoeliger zijn dan de gemiddelde mens. Zij voelen zich soms anders, vaak als kind al.

Hooggevoeligheid kan je zien als een last, maar ook als een kracht. Je kan snel last hebben van mensen, geluiden, temperatuurwisseling, sfeer en stemming. Uit onderzoek blijkt dat hooggevoelige mensen veel meer kans hebben om overspannen te raken. Maar het is ook een kracht. Je ziet en voelt meer dan andere mensen, je hebt dingen dus eerder door. Dat de sfeer niet goed is, dat er teveel stress is op de werkplek, dat er verborgen agenda's zijn, dat de omstandigheden (licht, geluid) niet goed zijn. Allemaal zaken waar uiteindelijk iedereen moe of ziek van wordt.

Het is wel een eigenschap of een kwaliteit waar je mee moet leren omgaan, om te voorkomen dat je er last van krijgt. Gelukkig kun je er zelf van alles aan en mee doen. Om te beginnen zou je er wat over kunnen lezen, er zijn heel veel boeken over geschreven. Het kan ook heel fijn en helpend zijn om gelijkgestemden te leren kennen, bijvoorbeeld op een cursus over omgaan met hooggevoeligheid. Tijdens zo'n cursus krijg je allemaal tips om van je hooggevoeligheid iets positiefs te maken.

De eerstvolgende cursus in Bemmel is op 11 juni. Voor meer informatie: www.manonspaan.nl.

Activiteiten voor ouderen in Lingewaard

LINGEWAARD - Voor informatie zijn de locaties te bellen of de websites www.betuweland.com en www.jozefgendt.nl te raadplegen. Op iedere locatie: koffietijd van 10.00 tot 11.30 uur en het restaurant is geopend van 12.15 tot 13.30 uur.

Bemmel Liduina, Gouden Appel 120; 0481 470600

Dinsdag 5 mei 10.00 uur film: Het orkest van Malando

Woensdag 6 mei, 9.45 – 10.45 uur Spellenactiviteit, 11.00 – 12.00 uur Beweeg je fit!, 14.30 - 16.30 uur Bingo met "snackmiddag"

Donderdag 7 mei 10.00 - 11.30 uur workshop schilderen, 10.00 - 11.30 uur creatieve activiteiten, 14.15 - 15.45 uur Luisteren in je leunstoel, 14.30 - 16.00 uur Handwerken, 19.30 uur optreden: "Van alle wat" entree: €7,50

Vrijdag 8 mei 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Gendt St. Jozef, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4; 0481 421338

Woensdag 6 mei 9.30 uur Crea-ochtend (voordien aanmelden), 10.00 uur Partcipatiepunt

Donderdag 7 mei 10.00 – 11.30 uur Koffietijd met Berichtenuitzending, 14.00 – 16.30 uur Soos, 14.00 uur Sieradenverkoop

Huissen Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen; 026 3263300

Woensdag 6 mei 14.00 - 16.00 uur Koersbal, 14.00 - 17.00 uur Participatiepunt

Donderdag 7 mei 14.00 - 16.00 uur Handwerken

Avondvierdaagse en Pleinfeest in Herveld-Andelst

Foto: Karel Hulsteijn www.karelsfoto.nl

HERVELD/ANDELST - In de week van 25 tot en met 30 mei zal de 44e editie van de SJOC-Avondvierdaagse plaatsvinden in Herveld-Andelst.

Op dinsdag 19 mei is de voorinschrijfavond van 19.00 tot 20.30 uur in De Hoendrik. De tweede mogelijkheid om in te schrijven is op maandag 25 mei van 14.00 tot 17.00 uur. Dat is tweede pinksterdag en die dag wordt de gezellige wandelweek feestelijk geopend met een middag vol muziek, demonstraties en gezelligheid die u echt niet mag missen! De laatste inschrijfmogelijkheid is op dinsdag 26 mei van 13.00 tot 16.00 uur en van 18.00 tot 19.30 uur. Ook is er de mogelijkheid om via internet in te schrijven: www.sjoc-avondvierdaagse.nl.

Vrijdagavond 29 mei is de intocht met aansluitend een groot feest (entree gratis) met medewerking van dj-duo The Disco Kings. Net als vorig jaar komen er op het dorpsplein diverse geschakelde megapartytenten te staan, waardoor de bezoekers 'lekker droog' kunnen genieten.

Op zaterdag 30 mei is de vijfde editie van het Pleinfeest. Dit jaar wordt het een Mega Plein Festijn met optredens van: Partyband TOF, Het Feestteam, Ronnie Ruysdael, Duo Pak Aan, De Snollebollekes, Peter Beense en Django Wagner. Een kaartje kost twintig euro in de voorverkoop en vijfentwintig euro aan de kassa.

"Kijk op de website voor de voorverkoopadressen of bestel ze online. Tijdens dit Mega Plein Festijn wordt er ook aan de mensen gedacht die aan een rolstoel gebonden zijn: voor hen wordt een speciale plaats gecreëerd. Geef je wel even van te voren op via www.pleinfeestherveld-andelst.nl."

Meer informatie staat op de websites.

Derde editie Topshelf Open

BETUWE - In een succesvolle persconferentie op 30 april hebben Libema bij monde van toernooidirecteur Topshelf Open Marcel Hunze en algemeen directeur Topshelf Inge van Kemenade naar aanleiding van de van 8 tot en met 14 juni te houden derde editie van Topshelf Open de intentie uitgesproken de samenwerking met drie jaar te verlengen. De definitieve beslissing zal genomen worden na Topshelf Open en worden meegedeeld in een extra persmoment na het toernooi.

Inge van Kemenade: ,,Topshelf Open is ieder jaar weer een unieke gebeurtenis. Het spelersveld is bekend en dat belooft veel spannends. In mijn beleving heeft Topshelf Open zich de afgelopen twee jaar tot een bijzonder hoogwaardig evenement ontplooid. Toptennis is daarbij uiteraard de peiler, maar daarnaast biedt Topshelf Open veel meer en heeft zich ontwikkeld tot quality time waarbij het hele gezin betrokken wordt. Topshelf staat namelijk voor sport en het goed besteden van de vrije tijd in de breedste zin van het woord en die uitstraling dient het toernooi ook te hebben. De samenwerking met Libema verloopt prettig en er wordt ons de gelegenheid geboden onze visie op sport te laten zien en invulling te geven aan onze bedrijfsfilosofie.

Er zijn veel activiteiten die Topshelf Open aantrekkelijk maken voor jong en oud. Zo is er dit jaar weer de gelegenheid tot bijvoorbeeld suppen en andere watergerelateerde sporten. Het kinderentertainment, met als hoogtepunt de speciale kinderdag, is een groot succes. Op de ruim 1500 meter tellende Shoppingboulevard kunnen we ons op het gebied van sport, mode en outdoor uitstekend profileren. De horeca is zoals horeca dient te zijn op een sportevenement van deze orde: gezond, natuurlijk zeer smakelijk en niet te vergeten uiterst sfeervol.''

Op Topshelf Open 2015 nog een primeur. In samenwerking met Rucanor heeft Topshelf een tenniskledinglijn ontwikkeld die gedragen zal worden door de lijnrechters, groundsmen en hostessen tijdens het toernooi. En door de ballenjongens en -meisjes natuurlijk. Twee specialisten op het gebied van sport en fashion, dat kan alleen maar een hoogwaardig en aantrekkelijk product opleveren dat exclusief bij Topshelf verkrijgbaar zal zijn.

Waardwonen viert start bouw centrumplan Millingen aan de Rijn

Wethouder Ria Barber (links) en directeur-bestuurder Sije Holwerda (rechts)

REGIO - Op dinsdag 28 april heeft Waardwonen officieel het startsein gegeven voor de bouw van twaalf appartementen en onderliggende commerciële ruimte in het project centrumplan in Millingen aan de Rijn.

Een project waarin Waardwonen 4,5 miljoen euro investeert. Wethouder Ria Barber van de gemeente Groesbeek en directeur-bestuurder Sije Holwerda van Waardwonen hebben samen het bouwbord onthuld.

Tien appartementen worden verhuurd in het sociale segment, de twee penthouses worden verhuurd in het hogere segment. Alle appartementen worden aangeboden via Entree.nu. De commerciële ruimte op de begane grond is verkocht aan een belegger. Die heeft het verhuurd aan supermarkt Aldi.

Waardwonen investeert in dit mooie project in het centrum van Millingen aan de Rijn omdat zij een gedifferentieerd aanbod van levensloopbestendige woningen wil realiseren voor een brede doelgroep. Daarnaast wil de corporatie aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van Millingen aan de Rijn vergroten en daarmee ook de leefbaarheid. Meer informatie over het project is te vinden op de website www.waardwonen.nl.

Nieuwe frisse start bij Grieks Restaurant Athene in Huissen

HUISSEN – Eigenaar Riccardo van Grieks Restaurant Athene heeft het restaurant een nieuwe impuls gegeven. De bedrijfsvoering was de afgelopen periode niet naar zijn zin. Met het aanstellen van een nieuwe ervaren kok én binnenkort een nieuwe kaart met authentieke gerechten uit Griekenland, zal Athene weer een geliefd restaurant worden in Huissen, waar je met plezier een avondje uit bent. Dat verdient Huissen. We hebben van onze fouten geleerd", aldus Riccardo.

De menukaart bij Athene zal uiteraard Griekse specialiteiten vermelden. "Met naast de traditionele bekende gerechten ook meer en meer gerechten, die kok Nikos van huis uit gewend is te bereiden en zijn gasten voor te schotelen. Wij kiezen voor een traditionele keuken in een moderne vorm, waar niet de kwantiteit, maar de kwaliteit telt!", vertelt Riccardo.

De gediplomeerde kok Nikos wordt in de keuken bijgestaan door zijn vrouw Vicky, die verrukkelijke gerechten als baklava en moussaka maakt. "Een perfect duo voor het restaurant", aldus Riccardo. "Nikos heeft het vak bij zijn familie geleerd en ermee naam gemaakt op de Griekse eilanden, in Noorwegen en Zweden. En nu kan Huissen met zijn keuken kennis maken."

Nikos kookt zoals er veertig, vijftig jaar geleden in de dorpen in de diverse streken van Griekenland werd gekookt. Als gast bij Athene zal je het vakantiegevoel krijgen. In een sfeervolle ambiance met Zorbamuziek en een ouzodrankje.

Wellicht is het een idee om met moederdag gebruik te maken van het speciale drie-gangen moederdagmenu voor 22,50 euro!

Grieks Restaurant Athene, Vierakkerstraat 38, Huissen; telefoon 026 3252055; www.athenehuissen.com. Geopend op dinsdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur.

Brigitta Derksen van praktijk Centro Mio in Elst: 'Met mindfulness-training meer grip op je eigen leven'

ELST – Mensen gelukkiger maken en dichter bij zichzelf te brengen. Dat is onder andere het doel van de mindfulness-trainingen, die Brigitta Derksen van Centro Mio geeft. In acht wekelijkse bijeenkomsten van tweeënhalf uur, een oefendag én dagelijkse oefeningen als verplicht huiswerk, lukt dat. Dat heeft Brigitta met haar Centro Mio het afgelopen jaar bewezen!

Zijn je gedachten niet te stoppen? Moeite om bewust te genieten? Last van een burn-out, van stress of lichamelijke klachten (vaak zonder duidelijke oorzaak)? Met een mindfulness-training door Brigitta Derksen van Centro Mio leer je omgaan met stress, vind je meer rust bij jezelf en sta je weer in contact met jezelf. De wekelijkse –en zeer praktische- training van 2,5 uur, acht weken lang, vergt daarnaast van de deelnemer dagelijks drie kwartier thuis oefenen. Hierna heb je de tools in huis om met minder stress en meer rust door het leven te gaan.

Trainingen voor kinderen

Niet alleen volwassenen, ook kinderen hebben er baat bij. Voor hen is er vanaf mei speciale mindfulness voor kinderen. Hiervoor is Carolien Aarnink aangetrokken, die kinderen in groepjes gaat trainen. Carolien is gecertificeerd mindfulnesscoach en heeft reeds 25 jaar onderwijservaring met kinderen. De kindertraining is bestemd voor kinderen (van zeven tot dertien jaar) én hun ouders/verzorgers. Er wordt gewerkt volgens de methode Eline Snel. Het effect is betere leerprestaties, rust in het hoofd, toenemend zelfvertrouwen en minder faalangst...

De trainingen, die bij Centro Mio ook voor professionals als therapeuten en coaches worden gegeven, zijn erg praktisch, beslist niet zweverig. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (indien aanvullend verzekerd) de Mindfulness-trainingen.

Centro Mio, Prinses Irenestraat 80, Elst; telefoon 0481-842194.

Geef met moederdag een massage bij Massagesalon Anchalee cadeau

BEMMEL - Heeft u er al over nagedacht wat u uw moeder gaat geven op 10 mei met moederdag? Een heerlijke Thaise ontspanningsmassage zal zeker in de smaak vallen. De aankomende weken heeft Anchalee Massagesalon, gevestigd aan de Deken dr. Mulderstraat 6b in Bemmel, overigens voor iedereen leuke voorjaarsaanbiedingen.

Ook voor de mensen die nog nooit kennis hebben gemaakt met Thaise massage en het een keer willen proberen: 45 minuten massage voor de prijs van 29,00 euro. De 100 minuten massage voor 62,00 euro (die het ieder jaar erg goed doet als moederdag cadeau) en de duo-massage (twee personen worden tegelijk op één kamer gemasseerd) van een uur voor 75,50 euro zijn alle geldig tot 31 mei 2015. Tevens kunt u, indien u enthousiast bent over de massage, cadeaubonnen verdienen met de 'Tell a Friend actie'. Hierover staat informatie op de site www.anchalee.nl en is in de massagesalon zelf.

"Dus zoekt u een origineel moederdag cadeau, heeft u last van nek- en of rugklachten, een slechte doorbloeding, hoofdpijn, chronische vermoeidheid of bent u gewoon aan ontspanning toe? Kom dan naar Anchalee Massagesalon in Bemmel! De massagesalon is zeven dagen per week geopend van 09.00 tot 22.00 uur. Vooraf reserveren is niet verplicht, maar indien u zeker wilt zijn dat er plaats voor u is, wordt het wel aangeraden. Bel voor het maken van een afspraak 06 57060794.

Bezoekers MC Polseweg vol lof over nieuwe huisvesting!

HUISSEN - Zaterdag 11 april hield medisch centrum Polseweg een open dag met een grote toestroom aan bezoekers. Via een uitgestippelde route kwamen bezoekers langs alle disciplines.

De huisartsen boden gelegenheid een kijkje te nemen in de moderne, frisse spreek- en onderzoekskamers. Samen met hun praktijkondersteuners beantwoordden zij zoveel mogelijk vragen, zodat de bezoekers inzicht kregen van de werkzaamheden van een hedendaagse huisartsenpraktijk.

In de Zuider Apotheek lieten de assistentes zien hoe complex het afhandelen van een recept is en werd de medicijnrobot gedemonstreerd. De apothekers beantwoorden de vele vragen en gaven uitleg over de hulp van de apotheek bij bijvoorbeeld geneesmiddelengebruik in de thuissituatie. Voor de vele kinderen was een speurtocht uitgezet die eindigde bij een grabbelton, daarnaast konden capsules worden bereid.

Ook waren er tal van demonstraties. Zoals bloedsuikerprikken bij de apotheek of cholesterolbepalen bij prikpost Rijnstate. De diëtiste gaf informatie over voeding, de podotherapeut een gratis voetscan. Verder kon men binnenlopen bij thuiszorg en psycholoog. Iedereen keek terug op een leerzame en geslaagde dag en gaven aan blij te zijn met de komst van het Medisch centrum naar deze locatie

In medisch centrum Polseweg zijn gevestigd: Huisartsenpraktijk Polseweg, Zuider Apotheek Huissen, Thuiszorg STMR, Diëtistenpraktijk Lingewaard, Podo- en Cesartherapie Huissen, Psychologiepraktijk Scharwächter en vanaf 01 juni Fysiotherapie Van der Ploeg uit Angeren.

De Buitenpoort pakt op vrije donderdag uit met muziekspektakel Hemelvaartsdag vier Huissense bands live

Foto: Fake ID, een jonge band met Huissense roots. Een van de vier bands die live spelen in De Buitenpoort op Hemelvaartsdag.

HUISSEN - Op één middag maar liefst vier live bands zien en beluisteren. Gratis! Goeie hemel! Zo heet het bijzondere muzikale spektakel, dat, inderdaad, gehouden wordt op hemelvaartsdag, donderdag 14 mei. In De Buitenpoort in Huissen. Vanaf 13.00 uur. Alle bands hebben nog eens een (zwaar) Huissense connectie ook!

Het gaat om 4Faces, een jonge talentvolle band rond de stralende zangeres met gouden keeltje, Lindy Kloppenburg. Zij spelen lekker in het gehoor liggende en dansbare pop, rock, r&b en hits. Verder Fake ID, ook jong en zeker superenergiek. Uitjedak- en uitjedipnummers met vleugje reggae, een flinke dot ska en een snufje punk. Ook Cold Beverage, die swingende songs brengen en ze larderen met een funky sausje. En ook nog Jangle: stevige pop- en rock('n roll) classics en makkelijk meezingbare Nederpophits.

Allen hebben een of meerdere bandleden die uit Huissen komen of er nog steeds wonen. Vooraf, tussendoor en erna draait de Huissense hobbydj Kinki Sminki. De entree is gratis. De start van Goeie Hemel! is al om 13.00 uur. "Dan kunnen we ook tijdig eindigen, want velen moeten de volgende dag werken. En zo niet, dan is men ook eens fijn op tijd thuis'', lacht Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum.

Open dag werkervaringsplek Epric in Huissen

HUISSEN - Epric is een kleinschalige werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is er ook dagbesteding mogelijk en werkt men ook met vrijwilligers. Zodoende is er een brede schakering binnen de werkervaringsplek aan mensen.

Op de open dag is de kwekerij te bekijken. In deze kwekerij worden diverse planten gekweekt zoals bladcactussen maar ook vaste planten, perkplanten en fuchsia's. Heel veel planten staan in bloei.

Op deze dag is er de mogelijkheid tot aankoop van planten waaronder de winterharde blauwe tuinfuchsia als ook een dahlia die acht meter hoog kan worden. Aparte planten dus.

Daarnaast kan men ook vragen stellen over de werkervaringsplek en misschien zelf vrijwilliger bij Epric worden. Kortom genoeg mogelijkheden om deze dag door te brengen in de grote kassen van Epric.

Met openbaar vervoer is Epric gemakkelijk te bereiken. De bus stopt bij halte Nieuwediep, 300 meter van de kas. De open dag vindt plaats op zaterdag 16 mei van 10 tot 17 uur. Epric is te vinden aan het Nieuwediep 9a in Huissen; www.epric.org; 026 3250959.

Huissense Bloemenmarkt zaterdag 9 mei

HUISSEN - Zaterdag 9 mei wordt door de stichting Huissen Bloemenstad de traditionele Huissense Bloemenmarkt verzorgd. De markt wordt gehouden op het Raadhuisplein in Huissen van 10.00 tot 16.30 uur.

Op de markt wordt een breed scala aan planten, bloemen en aanverwante artikelen aangeboden. Al vele jaren is de bloemenmarkt een grote publiekstrekker. Vele mensen uit Huissen en omstreken bezoeken de markt.

Voor de verhoging van de sfeer en de gezelligheid wordt de markt muzikaal opgefleurd door enkele live orkesten op de podiumwagen. Ook wordt ieder half uur een trekking van een loterij gehouden. De lootjes worden gratis op de markt uitgedeeld. Er wordt verder een gezellig terrasje ingericht waar het onder het genot van een hapje en een drankje goed toeven is.

De stichting geeft jaarlijks een muurtegel uit aan mensen die de voorgevel van hun huis, hun balkon en/of hun voortuin opfleuren met bloembakken en/of bloeiende planten. Om in aanmerking te komen voor een muurtegel kan men zich tijdens de bloemenmarkt aanmelden bij de podiumwagen. Ook is het mogelijk om buren, vrienden of familie waarvan men weet dat deze graag in aanmerking willen komen voor de muurtegel, aan te melden.

Tot slot kan men zich ook schriftelijk of persoonlijk aanmelden bij het secretariaat van de stichting: Julianastraat 2a, Huissen, postbus 12, 6850 AA Huissen; 026 3265100; e-mail: vanelst@lwnot.nl.

Eerste lustrum Gendtse avondwandel4daagse

Foto: Robert Kuster

GENDT - Van 19 tot en met 22 mei houdt De Bataven alweer voor de vijfde keer de avondwandel-vierdaagse voor de schooljeugd.

Wat vijf jaar geleden als 'leuk uitprobeersel' begon is inmiddels niet meer weg te denken uit de sportieve kalender van Gendt. Jaar in jaar uit loopt de Gendste jeugd letterlijk en figuurlijk uit voor deze vier wandelavonden.

Met steun van vele vrijwilligers lukt het jaarlijks om de vier avonden goed te laten verlopen en veelal zijn dit vrijwilligers die al wekelijks hun activiteiten bij De Bataven hebben. Onzichtbaar zijn ze gelukkig vaak voor de wandelaars en hun ouders, maar de ondersteuning is van zeer groot belang.

Ook al jaren wordt het evenement gesteund door veelal plaatselijke sponsoren. Dankzij hun ondersteuning lukt het nog altijd om de deelnemingsbijdrage op 2,50 euro te houden en kunnen ouders natuurlijk gratis mee wandelen. Ook zonder hun participatie kunnen de kinderen de weg niet op.

Deze week zullen alle huishoudens in Gendt en Doornenburg wederom het programmaboekje in de bus zien vallen, met daarin alle bijzonderheden voor de tocht van dit jaar. "Wat we hier alvast willen prijs geven, is de muzikale ondersteuning op de vier avonden door de diverse Gendtse muziekverenigingen.

Het muzikale programma luidt als volgt:

Dinsdag 19 mei: Stageband van de Schutterij op het pleintje bij de kantine op het sportpark. Dit is een 20-tal koppige bigband. Tijdstip tussen 18.00 - 20.00 uur.

Woensdag 20 mei: Dweilband Fanfare word je Zeeziek bij het oude gemeentehuis. Tijdstip tussen 18.00 - 20.00 uur.

Donderdag 21 mei: Dweilorkest De Zwabberbent bij Verzorgingshuis St. Josef. Tijdstip tussen 18.00 - 20.00 uur.

Vrijdag 22 mei:Zowel de Harmonie als ook de Schutterij zal de intocht van alle groepen begeleiden. Het vertrekpunt is het Julianaplein en in een grote optocht wordt er gelopen naar sportpark Walburgen.

Nieuws van Dames Platform Huissen

HUISSEN - Op dinsdag 12 mei sluit het Dames Platform Huissen (DPH) dit seizoen af met de jaarvergadering en een gezellige bingo. Ook zijn er deze avond liefst vijf jubilarissen die op gepaste wijze in het zonnetje worden gezet.

De dames zijn al 25, 50 en 60 jaar lid. Deze avond is alleen bestemd voor leden en wordt gehouden bij zalencentrum De Valom in Huissen en begint om 19.30 uur. Op 27 mei heeft het DPH een leuke fietstocht georganiseerd, men start om 13.00 uur bij de Valom. U kunt zich hiervoor opgeven op dinsdag 12 mei. Op 9 juni is er een mooie dagtocht in het verschiet. De prijs is 58,00 euro. Vertrek is om 08.30 uur bij de Valom, thuiskomst om 20.45 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Opgeven en betalen kan ook op dinsdag
12 mei (of bel naar 026 3253634).

De stadswandeling op 14 april was een groot succes. Hans Wienk wist veel te vertellen op een ludieke wijze en er komt zeker nog een vervolg met weer een stukje Huessen. Het Dames Platform is te volgen op facebook.

Winnaar Koningsbal 2015

DOORNENBURG - Koningsbal 2015 en eerste prijs van de jeu de bouleswedstrijden op Koningsdag 2015 zijn gewonnen door een Doornenburger en een Haalderse.

De Koningsbal 2015 is verrassend gewonnen door de jeugdige Doornenburger en GVA speler Quinn van Straaten. Er was slechts één Koningsbal 2015 te winnen met 'puntballen', het nieuwe spel met jeu de boulesballen.

Voor jongeren tot de leeftijd van twaalf jaar was de Doelpaal of het doelpunt op vier meter gezet en voor de overige deelnemers op acht meter. Quinn wierp de ballen gemiddeld het dichtst bij de doelpaal (21 cm) en wist zo de vele tientallen spelers de baas te zijn. Als jongere was Quinn met de eerste keer werpen de beste en dus ook beter dan de vele volwassenen die meededen.

Conclusie: "De introductie van het puntballen (pointball) in Doornenburg was een groot succes en is door de deelnemers zeer positief ontvangen. Dit zal dan ook een vervolg krijgen."

De beker voor de eerste prijs voor jeu de boules Koningsdag 2015 is gegaan naar Mouatou Yang uit Haalderen. Mouatou is speler en lid van Jeu de Boules Doornenburg. Koningsdag 2015 is in Doornenburg door ons als een succes ervaren.

In een oogopslag

Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron

woensdag 6 mei

09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 9 mei

15.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

zaterdag 9 mei

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor.

zondag 10 mei 1e H. Communie moederdag

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Kinderkoor Spetters

1e H. Communie

maandag 11 mei

15.00 u. Verzorgingshuis Liduina Bemmel, Mariaviering met Pastor Geurtsen en de Werkgroep. Het Seniorenkoor zal de zang verzorgen.

woensdag 13 mei

09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

donderdag 14 mei Hemelvaartsdag

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor

één viering voor gehele parochie

Rob Verlinden onder de indruk van vele bijzondere hortensia's Jos Mom tussen de geraniums!

HUISSEN – Televisietuinman Rob Verlinden is heel wat gewend, maar toen hij afgelopen zondag de enorme kassen vol hortensia's, geraniums en andere planten bij Bloemenkwekerij Jos Mom zag, viel zijn mond wel even open.

En... niet alleen wist hij het publiek, dat naar Huissen was gestroomd veel wetenwaardigheden over de hortensia te vertellen, zelf vertelde hij veel geleerd te hebben van Jos Mom, die al bijna veertig jaar geraniums en hortensia's kweekt en daarmee internationaal faam heeft gemaakt.

Geraniums, hortensia's, hang-, terras- en balkonplanten; ze zijn er weer in alle soorten en vele maten. 'De bloemen van Jos Mom, dat is de reden dat ik naar Huissen kom!' is een veelgehoorde opmerking. Het is de aloude kwaliteit, waarvoor de klanten uit Huissen en ver daarbuiten naar Bloemenkwekerij Mom komen. Kwaliteit, dat levert de Huissense kweker. Je geniet er nog een heel seizoen van, zeker met de juiste potgrond en voedingsstoffen, die Mom ook levert. Puur genieten van de kleur en geur.

Mom levert tegen absurd lage prijs. Wat te denken van de duizenden hortensia's, die per stuk slechts 3,99 euro kosten? En de tweede voor de helft van de prijs? De actie bij aankoop van tien (andere) planten twee gratis geldt eveneens weer!

De Moederdagtopper, die door Rob Verlinden werd gepresenteerd, is er ook nog: een opgemaakte hortensiamand compleet voor 19,50 euro.

Bloemenkwekerij Jos Mom is zeven dagen per week geopend (ook alle zon- en feestdagen), Papesestraat 4a in Huissen; www.bloemenkwekerij-josmom.nl.

Mini's Kidang 1 kampioen

BEMMEL - Na een heel seizoen hard werken zijn de mini's Kidang 1 kampioen geworden.

Op 19 april was het laatste toernooi. Bij dit toernooi hadden de meiden nog vier punten nodig. Ze begonnen zeer gedreven aan dit toernooi. Het was zichtbaar dat ze dit niet meer uit handen wilde geven. Bij de eerste wedstrijd haalde ze de vier punten en zo konden Pien, Sanne, Annet, Marit en Britt het hele toernooi verder spelen in de shirts 'Real girls play volleyball'.

19 / 32

Tweede pinksterdag all-in-concert bij De Gulle Goedzak in Huissen Uniek evenement met liedjeszanger Dick van Altena...

Foto-onderschrift: Liedjeszanger Dick van Altena. Foto: Henriëtte Hoffs.

HUISSEN – Op een mooie tweede pinksterdag, op maandag 25 mei is er bij Gasterij De Gulle Goedzak een uniek evenement. Dan heeft eigenaar Herman Schrijver liedjeszanger Dick van Altena uitgenodigd voor een middag vol plezier. Dat wordt in intieme kring genieten van drie sessies zang door de Betuwse zanger. En De Gulle Goedzak zorgt voor volop heerlijke hapjes tussendoor, terwijl ook nog eens alle drank bij de all-in-concertprijs is begrepen. Een middagje volop vertier en entertainment voor 22,50 euro!

Herman glundert! Want hij is zelf al jaren een fan van Dick van Altena en zijn liedjes. Tja, wie niet? De volkszanger treedt regelmatig op in het land en heeft zeker in de regio een trouwe aanhang. Herman Schrijver heeft Dick persoonlijk benaderd om bij De Gulle Goedzak op te treden. Direct waren beiden akkoord, want wie wil er niet in de entourage van De Gulle Goedzak zijn fans vermaken?

Direct bij binnenkomst zal de bezoeker getrakteerd worden op een heerlijke kop koffie met wat lekkers. Om 14.30 uur zal Dick Altena met zijn eerste van drie liedjesronden starten: Betuwse liedjes, country en liedjes uit de jaren zestig. Mocht het een doorslaand succes worden, dan keert het concert jaarlijks terug!

Het all-in-concert is pinkstermaandag 25 mei van 14.30 tot 18.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via telefoonnummer (026) 3259717 / 06 53812300 en degullegoedzak@hetnet.nl.

Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

Stoffeerderij Van Olderen Haalderen: een naam met faam Ambachtelijk stofferen van stoel en bank tot aan kussens voor een tuinmeubelset!

HAALDEREN – De zomer komt er aan. En de caravan en camper al een grondige inspectiebeurt gegeven? Hoe staat het met de kussens en de matrassen van het vakantievoertuig? Zijn ze aan vervanging tot of laat u ze grondig herstofferen, omdat ze eigenlijk alleen maar een nieuwe look nodig hebben? Kijk ook eens naar uw tuinmeubelset. Zouden de kussens met een nieuwe stoffering uw tuin en terras niet extra opfleuren? Werk aan de winkel voor Arie-Jan van Olderen, dé professionele ambachtelijk stoffeerder in de regio!

Juist op vakantie willen we in de camper, caravan en boot ook comfortabel zitten en uitrusten. Mooie (en vooral ook goede) kussens en matrassen zijn daarbij een must. Arie-Jan levert die kwaliteit én passend maatwerk. "Afwijkende maten zijn voor ons geen enkel probleem. Elke maat is mogelijk, terwijl ook schuine kanten keurig worden vervaardigd. Ook opvulling of vernieuwing van het binnenwerk behoort tot de mogelijkheden." Voor de tuinmeubelen is er speciale outdoor-stof, die met antibacterieel middel is behandeld. Informeer maar eens naar de mogelijkheden!

Meer en meer kijken we in deze tijd naar duurzaamheid en daarin past zeker het (her)stofferen van degelijke (en ook design!) meubelen. Arie-Jan van Olderen doet dat dagelijks met veel plezier. Op een nog ambachtelijke wijze in het atelier, waar hij het vak geleerd heeft van zijn vader...

Arie-Jan weet zich ook prijstechnisch in concurrerende zin te onderscheiden. En afspraak is afspraak: maandag opgehaald is aan het eind van de week gestoffeerd terug!

Stoffeerderij Van Olderen, Van der Mondeweg 7, Haalderen; telefoon 0481 450671 / 06 53810537.

Gratis tuinadvies en -schets-uur bij Helsen Tuinen in mei

HUISSEN - Jaarlijks geeft Helsen Tuinen gratis tuinadvies-/schetsuren weg. Dit is ieder jaar weer een succes. Wie zijn tuin eens wil veranderen of een deel van de tuin wil opknappen, kan gratis een uur gebruik maken van de diensten van één van haar tuinarchitecten.

Tijdens dit uur (zowel thuis of bij Helsen Tuinen) wordt u geholpen met een nieuwe schets voor uw tuin. Ook kunnen zij u helpen bij het maken van een beplantingsplan, verlichtingsplan en het geven van onderhoudsadviezen.

Helsen tuinen is met haar medewerkers actief in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. De hoveniers van Helsen Tuinen staan graag klaar om uw tuin tot een droomplaatje om te toveren. "Wij verzorgen tuinontwerpen (ook mogelijk in 3d), beplantingsplannen, de volledige aanleg van straatwerk, beplanten tot vijveraanleg van de tuin. En natuurlijk ook het tuinonderhoud. Voorbeelden en foto's hiervan staan op www.helsen.nl<http://www.helsen.nl/> onder het kopje 'tuinprojecten': van 'moderne strakke tuin' tot aan de 'klassiek organische tuin'!

Extra voordelig!

Extra interessant is dat tot en met 30 juni 2015 over het uurtarief van de hovenier in de meeste* gevallen geen 21 maar slechts zes procent btw hoeft te worden betaald. Dat scheelt bijna vijftien procent aan loonkosten!

Kunstgrasmaand!

Bent u klaar met de wekelijkse maaibeurten, of het steeds weer terugkerende mos in uw gazon? Heeft u dan wel eens nagedacht over kunstgras! Deze maand kunt u gratis gebruik maken van een advies op maat bij u thuis met een van de adviseurs van Helsen tuinen.

Tuin-plantenwinkel en hoveniersbedrijf Helsen is gevestigd aan Karstraat 39 in Huissen; telefoon (026) 3251510; www.helsen.nl<http://www.helsen.nl/>.

* uitzonderingen zijn tuinen van woningen jonger dan twee jaar én scholen, bedrijven, overheidsgebouwen.

Wie wordt de Betuwse ondernemer van 2015?

BETUWE - De genomineerden zijn bekend. De jury van Betuwe Onderneemt Beter heeft vier bedrijven genomineerd voor de titel ondernemer van het jaar 2015. Het gaat om Certilas, Royal Berry, Teamplast B.V. en Betuwe Express. Tijdens een feestelijke avond op maandag 1 juni aanstaande vindt de verkiezing plaats tijdens hét ondernemersevent Betuwe Onderneemt Beter in de voormalige veilinghallen in Huissen.

Het KAN in de Betuwe. Dat is dit jaar het thema van Betuwe Onderneemt Beter. En ook het criterium dat centraal stond bij de keuze voor de genomineerden. In de afgelopen maand zijn 28 ondernemers uit Overbetuwe en vijftien ondernemers uit Lingewaard voorgedragen door collega's, concurrenten en klanten. Een onafhankelijke jury heeft hen beoordeeld op punten als marktbenadering, innovatie en ervaringen van klanten. Maar vooral ook: hoe weet deze ondernemer de Betuwe op de kaart te zetten? Waaruit blijkt zijn of haar ambassadeurschap voor onze regio?

Weloverwogen juryoordeel

De jury van de ondernemersverkiezing bestaat dit jaar uit John Macleane van Jumbo ondernemer in Elst, Theo van Workum van Rentall in Huissen en Paul Kok als onafhankelijk voorzitter van Lingewaerd Notarissen. Zij hebben gezamenlijk de vier bedrijven genomineerd voor de titel ondernemer van 2015. Binnenkort leggen ze een bedrijfsbezoek af bij de titelkandidaten. Zo kunnen de juryleden tot een weloverwogen oordeel komen. Tijdens de VIP-avond voorafgaand aan de beurs van Betuwe Onderneemt Beter maken ze hun keus bekend.

VIP-avond

Bent u benieuwd wie er wint en wilt u Peter Gerritsen, Jan van Genderen, Gerhard Koning, Gerard van Amerongen of Albert Winnemuller persoonlijk feliciteren? Koop dan via www.betuweonderneemtbetuwe.nl tickets voor de spannende VIP-avond op 1 juni aanstaande in de voormalige veilinghallen in Huissen. De presentatie van de avond is in handen van Angelique Krüger. Illusionist Victor Mids, bekend van het programma Mindf*ck, laat tijdens het programma nog eens zien dat echt alles KAN in de Betuwe.

Bedrijvenbeurs

Wilt u uw bedrijf presenteren in en aan de Betuwe? Dat kan tijdens de beursdag van Betuwe Onderneemt Beter op dinsdag 2 juni. Er zijn nog enkele stands beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.betuweonderneemtbeter.nl.

Ervaar zelf de smaak van verse producten van Huissen op de Bio- en Versmarkt

HUISSEN - Op zondag 10 mei vindt van 11.00 tot 16.00 uur de Bio-en Versmarkt plaats in de sfeervolle kloostertuin van het Dominicanenklooster Huissen. In de tuin staan diverse kramen met verschillende producten en is er een gezellig terras met bankjes en zitjes. Tevens is er live-muziek.

Naast de eigen keuken van het klooster zijn er ook diverse leveranciers en regionale producenten aanwezig om u te laten proeven en meer informatie te geven over hun producten en activiteiten.

Deelnemende bedrijven zijn: Dominicanenklooster Huissen - Molenaar De witte Watermolen - De Streekbakker Haalderen - Landwinkel de Woerdt - Wereldwinkel Huissen - Imker Cor Leet.

Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten, zoals een springkussen en kunnen ze zich laten schminken (14.00 tot 16.00 uur). Aan de moeders is ook gedacht, vanwege moederdag ligt er een kleine attentie voor ze klaar. Toegang is gratis.

Meer informatie staat op www.kloosterhuissen.nl.

23 / 32

24 / 32

25 / 32

26 / 32

27 / 32

28 / 32

29 / 32

Hieperdepiep!
Zoals je ziet, vergeten we jouw verjaardag ook niet!
Deze lieverd is nu 25 jaar! Tijd voor een feestje, zet het wijntje maar klaar!

Dikke kus van Loes, Merel & Daphne

As, dit jaar vergeet ik je niet op 7 mei.

Gefeliciteerd.

Natascha en Fam.

Hoera Jasmijn 14 jaar!
Lieve meid, hartelijk gefeliciteerd

Dikke kus,
Papa, mama, Romy & Casper.

Gefeliciteerd Merle met je A diploma

groetjes Oma Dien, Oma Coby en Opa John.

Hiep hiep hoera
Maud is jarig

van harte gefeliciteerd

dikke kus Rens, papa en mama

Deze lieve kanjer is op 5 mei
65 jaar geworden.

Nog heel veel gezonde jaren.

Groetjes Bart, Joris en Geert

Deze mooie dame wordt
7 Mei 31 jaar.
Gefeliciteerd en dikke ku
van mama en Jan

Gefeliciteerd
Deze twee vrolijke, boefjes worden alweer 9 en 11 jaar
Veel liefs van kleine opa en oma

De E1 van s.c. Bemmel
zijn kampioen.
Van harte gefeliciteerd mannen
Super goed gedaan

Een stille supporter.

Kimberley en Keano Stegers
feliciteren Papa en Mama
met hun 12,5 jarig huwelijk op 8 mei.

Wis en waarachtig
Deze mooie meid
wordt 10 mei 83
Fijne dag toegewenst
Jaap, kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkind

Lieve Egbert,
Van harte gefeliciteerd met jouw 16e verjaardag!
Een leuke dag gewenst!
Veel liefs,
Kinderen en groepsleiding
KC Elstine

Gefeliciteerd Jack.
Een geweldige prestatie.
Hypnotherapeut!
Succes Edwin.

Wedstrijdprogramma HAVO

THUIS

Zaterdag 9 mei

10:00 HAVO E1 - SML E7

10:00 HAVO E2G - Elistha E5G

10:30 HAVO F2 - Driel RKSV F3

10:30 HAVO F1 - Arnhemse Boys F6

Zondag 10 mei

10:30 HAVO 3 - RKHVV 7

10:30 HAVO 4 - Juliana '31 7

UIT

Zaterdag 9 mei

15:00 Fc Zutphen 4 (B.M.) - HAVO 2

14:30 Bataven A2 - HAVO A1D

13:00 AWC C3 - HAVO C1D

13:00 ST: AVIOS/DBV D1D -HAVO D1GD

9:30 AVW '66 D4D - HAVO D2

Zondag 10 mei

14:00 GVA 1 - HAVO 1

Hollands Wild en chocoladefontein

RESSEN - Zaterdag 9 mei kan men voor heerlijke lekkernijen op het erf van landwinkel De Woerdt terecht.

Van 10.00 tot 16.00 uur bereidt de kok van Hollands Wild diverse ganzenvlees producten, die u kunt proeven. Aan de zoetekauw is natuurlijk ook gedacht, Robert's Chocolate uit Gendt is aanwezig met een chocoladefontein. Geniet van het verse fruit onder een laagje warme chocolade.

Kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen of even kijken bij de bezige bijen in de doorzichtige bijenkast. Kijk voor meer informatie op www.dewoerdt.nl. Landwinkel De Woerdt vindt u aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Gezocht: trainer-coach meiden A-jeugd

ANGEREN - Handbalvereniging Angeren is voor komende seizoen ( 2015-2016) op zoek naar een trainer-coach voor haar meiden A-jeugd. De A-jeugd valt in de leeftijdscategorie van zestien tot achttien jaar.

De meiden trainen twee keer in de week en spelen op zaterdagavond of zondag haar wedstrijden. De trainingsavonden zijn op dinsdag- en op donderdag avond in Bemmel.

Handbalvereniging Angeren is een vereniging met ongeveer 160 leden. De vereniging is ingedeeld in een heren en dames recreanten groep, een dames team en diverse meiden jeugdteams in alle leeftijdscategorieën. De leden komen uit alle kernen van de gemeente Lingewaard.

"Heb je de kennis, kunde, motivatie en interesse om deze meiden komend seizoen te gaan trainen en coachen, meld je dan aan door het sturen van je cv met je motivatie aan info@hvangeren.nl", aldus verzoekt het bestuur HV Angeren.

De Zilverkamp: moederdagspecial!

HUISSEN - Zondag 10 mei mogen we alle mama's weer eventjes in het zonnetje zetten en hier doen wij gezellig aan mee.

"Op zaterdag 9 mei houden we de moederdagspecial! Deze middag duurt van 11.00 tot 14.00 uur. Wat we gaan doen/knutselen is nog een verrassing. Kom dus ook met je papa naar het winkelcentrum en verras mama met een extra cadeautje voor moederdag! Wij hopen jullie allemaal te zien op 9 mei."

Koningsdag Lingehof

BEMMEL - De bewoners van verpleeghuis Lingehof in Bemmel vierden maandag 27 april ook Koningsdag.

Accordeonvereniging op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Het selectie-orkest van Accordeon Vereniging Arnhem-Zuid (AVAZ) bestaat uit de veertien meest vaardige spelers van deze vereniging en staat onder leiding van dirigent John Holvast. Zondag 10 mei presenteert het selectie-orkest van AVAZ zich op kasteel Doornenburg met een bijzonder concert van barok tot hedendaags.

Het repertoire behoort tot de serieuze muziek uit de periode vroeg-barok tot en met hedendaags. Dat klassieke muziek en accordeon een mooie combinatie is, bewijst dit orkest al vele jaren. Het bindt hiermee een steeds grotere wordende schare liefhebbers aan zich.

Sinds de jaren zestig is er in Nederland een conservatorium-opleiding voor accordeon. John Holvast studeerde in de eerste lichting af aan het Utrechts conservatorium in 1963, na zijn pianostudie in Groningen.

Sindsdien zet hij zich in voor acceptatie van accordeonspel in de concertzaal; eerst als solist, daarna als dirigent van AVAZ. In deze samenwerking profileert met name het selectie-orkest van AVAZ zich als ambassadeur voor ander repertoire dan de bekende feestmuziek.

Voorbeelden hiervan zijn de medewerking aan bijzondere projecten en concertreizen naar het buitenland onder andere concertreizen door de Baltische Staten, Hannover, Euskirchen en andere plaatsen in Duitsland, én uiteraard optredens in Nederland.

Het orkest heeft ook meegewerkt aan concerten Russische Muziek van vocaal ensemble Encor in Utrecht en Austerlitz; AVAZ initieerde het Leroy Anderson Centennial Festival in Arnhem.

Op het kasteel spelen ze Watermusic (Handel), Schilderijententoonstelling (Moussorgsky), Elegische melodieën (Grieg), en Hebriden (Mendelssohn). Het kasteel is open om 15.00 uur, het concert begint om 15.30 uur. De toegangsprijs is tien euro. Reserveren kan bij via 0481 422847 / 026 3255682 / 06 22850331.

Landerij De Park is in de race voor aanzienlijke donatie

Stichting Boerderij Lingezegen

LINGEWAARD - De Stichting Voor Elkaar van Univé steunt lokale goede doelen die een groot publiek aanspreken. Uit ruim honderd aanvragen heeft de donatiecommissie acht genomineerden geselecteerd die het meest tot de verbeelding spreken.

Het publiek beslist door te stemmen welke vijf projecten een donatie ontvangen. Op vrijdag 12 juni sluit om 12.00 uur de stemronde.

Het project 'Kom er bij' van Landerij De Park is doorgedrongen tot de laatste acht kandidaten en heeft nu de steun nodig van het grote publiek. Het project met de meeste stemmen krijgt namelijk een aanzienlijke donatie van Stichting voor Elkaar die op kan lopen tot 25.000 euro.

Met zo'n geldbedrag kan Landerij De Park een complete beleving ontwikkelen die geheel in het thema van een bijenvolk staat. Naast een bijenstal met wel tien bijenvolken en een bloemenweide wordt er een educatief programma opgezet waarbij een imker jong en oud laat kennismaken met de honingbij, stuifmeel en het belang van bijen voor de biodiversiteit. Ook kunnen bezoekers kennismaken met honing slingeren en bijenwas.

Landerij De Park, initiatief van Stichting Boerderij Lingezegen, is een centrum voor natuurbeleving dat deze zomer haar deuren opent. Het wordt een plek waar kinderen, ouders en grootouders de natuur spelenderwijs kunnen ontdekken en beleven. "Zorg voor je eigen natuur", het centrale thema van Landerij De Park is een motto dat iedereen aangaat en dat ouders hun kinderen graag willen meegeven. Iedereen die de activiteiten van Landerij De Park wil ondersteunen kan dat doen door te stemmen op www.stichtingvoorelkaar.nl/elst. Meer informatie over Landerij De Park staat op www.landerijdepark.nl.

Raad kiest voor renovatie van De Kinkel

BEMMEL – De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor renovatie van De Kinkel in Bemmel. Het beschikbare budget is 683.000 euro. Aan de besluitvorming ging vorige week een voorspelbare discussie vooraf. Scheurvorming in de betonnen constructie en de exploitatie zorgden voor tweespalt in de raad. De oppositie was niet gerust en eiste tevergeefs een vervolgonderzoek. De PvdA schetste de gerenoveerde Kinkel, als een gebouw dat onvoldoende geschikt is voor de toekomst.

Triops Advies uit Huissen, gespecialiseerd in gebouwconstructies, heeft het onderzoek uitgevoerd. De constructieve veiligheid van de Kinkel zou niet in gevaar zijn. De adviseurs adviseren het college om de scheuren in het beton te behandelen of de kolommen aan de buitengevel waterdicht te maken, zodat het vocht niet naar binnen kan dringen. Hierdoor wordt roestvorming van de bewapening voorkomen. De scheuren in het gevelmetselwerk moeten hersteld worden vanwege het gevaar dat loszittende bakstenen naar beneden komen.

Wethouder Theo Peren kon geen antwoord geven op de vraag wat de herstelkosten zijn. Hij zegt een gering bedrag, maar kan pas na aanbesteding exact zeggen hoeveel het is. Maar volgens de oppositie is het dan te laat om een overschrijding te voorkomen. Peren gaf de garantie dat het zover niet zal komen.

In het raadsvoorstel rept het college met geen woord over de ontwikkelingen van het Kerkplan dat straks in dezelfde cultuurvijver vist als De Kinkel. De oppositie zwengelde die discussie met genoegen aan. Schut van B06 weet het zeker dat de muziekverenigingen voor het Kerkplan kiezen. Ook de SP maakt zich zorgen over de exploitatie. Nu het er op lijkt dat het Kerkplan er komt zal De Kinkel door concurrentie van het Kerkplan te maken krijgen met een terugloop van gebruikers.

Wethouder Peren probeerde de zorgen weg te nemen. Er zijn genoeg nieuwe huurders zoals de Driestroom. Bibliotheek en de Rabobank. Bovendien is volgens hem afgesproken dat het Kerkplan niet zal shoppen bij de gebruikers van De Kinkel.

Voor de renovatie stemden de VVD, Lingewaard.NU, CDA en Hans Nijboer van oppositiepartij D66. De renovatie kan in de zomer starten en kan binnen twee maanden afgerond worden.

Ingang algemene begraafplaats in Gendt

GENDT - De historie komt weer een beetje terug. Als we over historie praten dan praten we hier over de (oude) poorten van de Hervormde Begraafplaats zoals deze vroeger in het centrum van Gendt heeft gelegen.

De wat oudere Gendtenaren zullen zich deze nog zeker herinneren. Deze poorten hebben wij, Platform Gendt, in slechte staat gevonden bij de gemeentewerf. "Herstellen van de oude poorten was in verband met het aanwezige lood, niet mogelijk en we hebben dus replica's laten maken. Een exacte kopie van de oude poorten. De kapotte zijdelen zijn wel in eigen beheer door enkele platformleden hersteld en we kunnen stellen dat er een stukje vakmanschap is geleverd door deze platformleden."

Donderdag 30 april zijn de poorten geplaatst. Nu kunnen we zien hoe de ingang van de algemene begraafplaats in Gendt er weer uit gaat zien. "Er moet nog wel het een en ander gebeuren, maar het resultaat tot nu toe willen we al graag met iedereen delen. Wilt u meer informatie over dit project en/of over Platform Gendt stuur dan een bericht naar info@platformgendt.nl."