GN Berg en Dal Heumen Mook

11 oktober 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 11 oktober 2017


Monument en Landschap presenteert...

BEEK - Na het grote succes van de film ‘Het is mooi geweest’ over de laatste maand van Bakkerij Hendriks in Beek wordt er vanaf eind oktober een aantal theatervoorstellingen gegeven in de vroegere Slagerij Kersten, Nieuwe Holleweg 23.

Sinds kort is het pand, waar bijna honderd jaar lang (met een onderbreking tussen 1944 en 1949 vanwege de oorlog en verwoesting) een ambachtelijke worstenmakerij/slagerswinkel is geweest, geheel gerestaureerd en herbestemd als atelier met overnachtingsmogelijkheid. Myrna Rasker (Atelier Rasecht) en Marian van Steen (Bureau Buitenkans) hebben een verrassende voorstelling op deze historische locatie voor u in petto!

De première is op 28 oktober (voor genodigden) en vanaf zondag 29 oktober vinden de voorstellingen plaats. U kunt uw kaarten ter plaatse reserveren of via www.bureaubuitenkans.nl.

Meer info over de geschiedenis van Slagerij Kersten vindt u in een speciale brochure, die ter plaatse verkrijgbaar is. Meer info over wederopbouwarchitectuur op www.monumentenlandschap.nl. De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Berg en Dal.

E1 Korfbal-Kanjers kampioen

GROESBEEK - De acht enthousiaste meiden van het E1-team van korfbalvereniging De Horst hebben op zaterdag 7 oktober 2017 de kampioenstitel gevierd.

De laatste wedstrijd van de buitencompetitie werd met een 5-0 overwinning afgesloten bij Fortuna in Hernen, met veel meegereisde fans langs de lijn.
Met de titel op zak ging het team snel huiswaarts om een leuk feestje te gaan vieren, waarbij een tour op de platte wagen natuurlijk niet mocht ontbreken. Tijdens deze kampioensrit werd een korte pitstop gehouden bij Jan Linders om voor de korfbalvereniging een prachtige cheque van 750 euro in ontvangst te nemen. Dat was dus dubbel feest!

Fotoactie: Leg geloof vast...

Van links naar rechts: pastor Isabel van Baal, winnares Irma van de Scheur, predikante Janneke Ruijs. Foto: Martin van Ewijk

GROESBEEK - De gezamenlijk foto-actie ‘Leg geloof vast…’ van de parochie Cosmas en Damianus en de protestantse gemeente uit Groesbeek was afgelopen zomer een succes. Bijna zeventig foto’s werden ingestuurd. Ze kwamen van over de hele wereld: van Bali tot Brugge, van Kevelaer tot Kroatië. Prachtige foto’s met mooie verhalen.

De jury heeft als winnende foto gekozen voor een beeld waarop de betekenis van geloof op creatieve wijze is vastgelegd: zaai in geloof en de goede vruchten vermenigvuldigen zich. De prijs: een dubbel gezegende lunchbon, gaat naar Irma van de Scheur. Zij stuurde een foto in uit haar eigen moestuin van een aardappelplant die ze zelf gepoot heeft en inmiddels volop vruchten draagt.

Het was voor de jury moeilijk kiezen. Een paar foto's willen ze daarom eervol vermelden: het boeddhistisch heiligdom op Java van Hilda Wijers-Vissers, de verlichte kerk in Frankrijk van Susan, het heilige moment in een klooster op Bali ingestuurd door Paulien van de Werf, het licht op de kerk in Portugal van Michaël van Hoogstraaten, handreikingen ook al ben je soms gebonden van Yvonne Kuyltjes en een kaarsje aansteken van Ida Furer-Kosman.

Op de facebookpagina’s van ‘Parochie Groesbeek’ en van ‘Predikante Janneke Ruijs’ zijn alle ingestuurde foto’s te bekijken.

Mantelzorgers in gemeente verdienen een compliment!

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal telt veel mantelzorgers. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een ziek familielid, iemand met dementie, een zieke vriend, een kind met een beperking. Dat doen ze onbetaald, soms dagelijks. De gemeente Berg en Dal steekt hen graag een hart onder de riem met het mantelzorgcompliment.

Degene die mantelzorg ontvangt, kan dit aanvragen. Als de verzorgde niet zelf het compliment kan aanvragen, dan kan iemand dat namens hem of haar doen. Het compliment bestaat uit een cadeaubonnen ter waarde van 50 euro.

De aanvraag moet voor 12 november binnen zijn! Degene die verzorgd wordt, vraagt een compliment voor zijn of haar mantelzorger aan.
Daarbij moeten de volgende gegevens worden doorgegeven:

Naam, adres, telefoonnummer en eventueel e-mail van degene die verzorgd wordt. De verzorgde moet in de gemeente Berg en Dal wonen.

Naam, adres, telefoonnummer en eventueel e-mail van de mantelzorger voor wie het compliment bedoeld is. Deze mag ook buiten de gemeente wonen.

Aanvragen kunt u doen via www.mantelzorgbergendal.nl. U kunt ons ook bellen: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur.

Wanneer kunt u iemand voordragen voor een mantelzorgcompliment?
Om iemand een mantelzorgcompliment te kunnen geven, gelden de volgende punten:

Hij of zij zorgt voor iemand die woont in de gemeente Berg en Dal;

Hij of zij doet dit onbetaald;

Hij of zij helpt meer dan drie maanden gemiddeld meer dan acht uur per week;

Doel van de steun is zorgen voor het welzijn en redzaamheid van iemand die ziek is of een beperking heeft;

De hulp wordt verleend als naaste (dus niet als professional).

Inzameling rommelmarkt

GROESBEEK - Het opleidingsorkest van fanfare Wilhelmina groeit gestaag, dat is fijn, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria.

Daarom houdt fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt. Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp's, dvd's, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc's, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom. "Mocht u gaan opruimen denk dan even aan fanfare Wilhelmina."

Sponsor bedankt!

MILLINGEN - De jongelui van JO17-1 kregen zaterdag 30 september van trainer en sponsor Jesse van Deelen van Van Deelen Sports inloopshirts uitgereikt.

Vanwege het slechte weer werd er voor de afwisseling een foto achter de bar gemaakt. Zou mooi zijn, als ze zich allemaal aanmelden om een bardienstje te draaien... Daarna nog enkele foto’s buiten in de regen op het terras van het clubhuis. Hierna vertrokken ze naar Bemmel voor de uitwedstrijd tegen SC Bemmel JO17-2.

De jongelui van JO17-1 bedanken Van Deelen Sports voor de sponsoring.

Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - LiberationTour en het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek organiseren op zondag 15 oktober een battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge) met museumbezoek incl. koffie/thee en bevrijdingsgebak.

Zondagmiddagarrangement van 12.00-16.30 uur*. Programma: 1. Inleiding en bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2 (12.00 – 13.30 uur) 2. Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief (13.30 – 15.45 uur) 3. Afsluiting met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé en eventueel bezoek aan museumwinkel (15.45 – 16.30 uur). * Vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers.

Prijs: 40 euro. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Parachutistentraining voor kinderen

GROESBEEK - Volg op dinsdag 17 oktober de workshop 'Het leven van de parachutist in WO2' in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek! Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Programma van 14.00-15.30 uur. Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2!

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek

Rondleiding tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid'

GROESBEEK - Woensdag 18 oktober is er speciaal voor kinderen van 10-15 jaar een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht'.

De rondleiding is van 14.00-15.30 uur en wordt gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Voetbalinstuif in herfstvakantie

MILLINGEN - Woensdag 18 oktober is er een voetbalinstuif VAM Football & Friends.

"Wij nodigen jullie uit om lekker te komen voetballen met een vriendje of vriendinnetje (of meer!). Laat hen kennismaken met SC Millingen. Het programma duurt van 9.00 tot 14.00 uur, inclusief lunch!"

Deelname is gratis, wel aanmelden via vam@scmillingen.nl. Aanmelden moet voor 16 oktober.

Carnaval 2018 in het Keulen van Gelderland

GROESBEEK - "Beste carnavalisten van Groesbeek. We zijn weer begonnen! Carnaval 2018 in het Keulen van Gelderland, het lijkt nog ver weg, maar het valt erg vroeg dit jaar."

Toch zijn de diverse werkgroepen al druk in de weer om er ook komend jaar een mooi carnaval van te maken. Zo ook de redactie van 't Sökske.

Na de leuke reacties op onze uitgave van afgelopen carnaval willen zij ook dit jaar weer een kleurrijk exemplaar op A4 formaat uitbrengen.

Heeft u nog leuke verhalen foto's of anekdotes die u graag in 't Sökske van 2018 geplaatst zou willen zien, schrijf, of liever mail, dan met de redactie.

U kunt uw verhaal, artikel met foto of advertentie vóór 30 november insturen naar: Redactie 't Sökske, Maaike Noij, Hermelijnstraat 1, 6562 LM Groesbeek. Of mailen naar: sokske@sok-groesbeek.nl.

Sponsor bedankt!

MILLINGEN - Zaterdagmiddag 30 september reikte leider en tevens sponsor François Vergeer van Vergeer Montage, voor de thuiswedstrijd tegen Trekvogels, nieuwe trainingspakken uit aan het voetbalteam JO15-2.

De jongens waren erg blij met deze moderne trainingspakken en bedanken Vergeer Montage voor deze sponsoring. Vergeer Montage is een bedrijf in Millingen, dat keukens plaatst en aansluit in opdracht van bedrijven en particulieren. Ook kun je bij Vergeer Montage terecht voor accessoires zoals (3in1)kranen, afvalsystemen en contactdozen. Vergeer Montage is tevens tappunt en consulent voor Prowin Nederland.

Meer informatie over Vergeer Montage staat op https://www.scmillingen.nl/sponsoren/kledingsponsors_4/vergeer-montage_127.

Sponsor bedankt!

MILLINGEN - De dinsdagavondrecreanten van volleybalvereniging Switch '87 spelen dit jaar voor het eerst competitie.

Iets meer dan een jaar geleden is deze groep gestart onder bezielde leiding van trainster Annie Lentjes. Sponsors café ’t Fuske en 3Sign Reclame hebben het team nieuwe wedstrijdshirts geschonken zodat ze goed voor de dag komen. Dinsdagavond 3 oktober speelde het team een thuiswedstrijd tegen Tweestroom uit Gendt in de nieuwe shirts. De wedstrijd ging gelijk op maar onze mannen en vrouwen wisten uiteindelijk met 2-1 te winnen.

"Wij danken Zaalverhuur Café ’t Fuske en 3Sign Reclame voor de mooie wedstrijdshirts en het gestelde vertrouwen in onze vereniging."

Dansavond met Aldörum

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - Op vrijdagavond 13 oktober vindt er weer een gezellige dansavond plaats in de theaterzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek wordt zoals altijd verzorgd door het Groesbeekse orkest Aldörum. Een ouderwetse dansavond op muziek van vroeger en nu. Er is een ruime dansvloer aanwezig! De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 5,00 euro en natuurlijk ontbreken de warme hapjes niet. Iedereen is welkom. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

8 / 24

Wethouder Erik Weijers opent duurzaamheidswinkel in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In het voormalige winkelpand van Etos aan de Dorpsstraat in Groesbeek heeft dinsdagmorgen wethouder Erik Weijers de duurzaamheidswinkel 'Enverion' officieel geopend.

In deze speciale winkel is alle informatie te verkrijgen om energie te besparen en verduurzamen. Op de wekelijkse markt werden dinsdagmorgen driehonderd flyers uitgereikt met daarop een uniek nummer. In de winkel stonden een viertal kluisjes klaar waarmee met het bewuste nummer prijzen waren te winnen zoals een woning energiescan ter waarde van 350 euro en vier energiebespaarboxen (met een ledlamp, ecosaver nachtlampje en een waterbespaarder) ter waarde van elk 45 euro.

Wethouder Weijers hoopte dat veel inwoners een bezoek aan deze duurzaamheidswinkel zullen brengen en hoopt dat er veel energie bespaard zal worden. De gemeente Berg en Dal wil in 2050 energie neutraal zijn en Enverion werkt eraan mee om dit te halen, aldus Weijers.

Enverion is een initiatief van lokale ondernemers in samenwerking met de gemeente Berg en Dal. De winkel in Groesbeek blijft tot 1 december open en verhuist dan naar Millingen aan de Rijn en vervolgens vanaf februari 2018 naar Beek.

Geen nevenfunctie van wethouder Sjaak Thijssen...

BERG EN DAL – De fractie van Sociaal Groesbeek heeft aan het college van burgemeester en wethouders onlangs schriftelijke vragen gesteld over subsidie die de gemeente verleent aan 't Trefpunt in De Meent.

't Trefpunt is een ontmoetingsruimte in zorgcentrum De Meent dat vooral door senioren bezocht wordt. Sociaal Groesbeek laat in de schriftelijke vragen weten dat hen signalen hebben bereikt dat 't Tref[punt een subsidie heeft ontvangen. Maar volgens Sociaal Groesbeek betalen de bewoners al indirect via de huur. Daarnaast vragen zij zich af wie er in het bestuur van 't Trefpunt zitting hebben. Wethouder Thijssen laat weten dat 't Trefpunt inderdaad subsidie van de gemeente heeft ontvangen. In andere kerkdorpen hebben ze een inloop voor senioren en in De Meent is dit 't Trefpunt, aldus Thijssen. Een jaar geleden betaalden de bewoners van De Meent via de servicekosten aan 't Trefpunt mee, maar dat is niet meer.

Thijssen stelt hiermee Sociaal Groesbeek gerust dat er niet dubbel betaald wordt voor 't Trefpunt. Wat het bestuur van 't Trefpunt betreft dat bestaat geheel uit vrijwilligers en bestaat uit Gerda Hubbers (voorzitter), Sjaak Thijssen (penningmeester) en Ellie van Loon en Ria de Bruin. Sociaal Groesbeek is er vermoedelijk vanuit gegaan dat ik de functie van penningmeester bekleedde in 't Trefpunt/ "Maar het is Sjaak van ome Tinus, een volle neef van mij", aldus wethouder Sjaak Thijssen in een reactie.

Hondenbezitters negeren borden bij 't Vossenhol

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Enkele maanden geleden werd in het bijzijn van wethouder Erik Weijers enkele door de schooljeugd zelf ontworpen anti-hondenpoepborden onthuld in het park en speelruimte bij basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek.

Zowel de schooljeugd als directie en leerkrachten gingen er van uit dat deze borden zouden helpen tegen hondenpoep overlast op deze speelruimte. Echter niets is minder waar. De hondenbezitters negeren massaal de anti-hondenpoepborden en laten hun viervoeter overal hun behoefte doen ook waar het niet mag. De hondenpoep wordt zelfs niet eens opgeruimd met als gevolg dat de kinderen na het speelkwartier de school bevuilen wat ook nog de nodige stank met zich meebrengt.

Het is gewoon bar en boos laten buurtbewoners weten, ze laten gewoon hun honden poepen onder de anti hondenpoepborden en lopen daarna door of er niets aan de hand is. Het wordt tijd dat hier wat aan gedaan wordt, laten ze eensgezind weten. De school beraadt zich momenteel of het de gemeentelijke BOA's in moet schakelen om zo een eind te maken aan de hondenpoepoverlast.

Herdenking Karl Leisner in Groesbeek op zondag 29 oktober

Door: Theo Giesbers en

pastoor Christoph Scholten

GROESBEEK - De herdenking vindt plaats op drie plaatsen te weten: hoek Knapheideweg-De Ruyterstraat waar het tentenkamp in 1934 was; kerk Cosmas en Damianus; kapel Mariëndaal.

Het programma voor de plek waar het Jungenlager was, ziet er als volgt uit: Het begint om 15.00 uur met welkomstwoorden van Theo Giesbers en Christoph Scholten, pastoor te Kranenburg en voorzitter van de Schönstatt-Familie am Niederrhein. Daarna wordt de vlag gehesen door Erik Weijers, wethouder cultuur van de gemeente Berg en Dal. Gezamenlijk wordt dan het lied 'Wenn die bunten Fahnen wehen' gezongen met het grensoverschrijdend Sankt Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkerk uit Wyler. Dit lied zou door Karl Leisner tijdens het kamp gezongen kunnen zijn. Het lied is gecomponeerd in 1933 door Alfred Zschiesche. Hij werd door de nazi's vervolgd. Dan wordt het kruis (uit berkenhout) en de vlag (Kreuzbanner, zoals Karl Leisner deze gebruikt heeft) gezegend door monseigneur Gerard de Korte, bisschop van het bisdom Den Bosch. Vervolgens wordt het grote infobord over Karl Leisner en het kindervakantiekamp onthuld door de burgemeester van Berg en Dal, Mark Slinkman, de plaatsvervangend burgemeester van Kleve, Josef Gietemann en de burgemeester van Kranenburg, Günter Steins. Er volgt een toespraak in het Duits door pastoor em. Hans-Karl Seeger (auteur van de omvangrijke vijfdelige biografie over Karl Leisner) over het kindervakantiekamp, gevolgd door de toespraak in het Nederlands door Jeroen Smith, pastoor te Leiden (hij is de Nederlandse vertegenwoordiger van de Internationaler Karl-Leisner-Kreis). De herdenking op de eerste locatie wordt besloten met het lied "Cristo nostra Pace" van de Italiaanse componist Marco Frisina door het Sankt Cäcilienchor Wyler.

Onder de foto de tekst:

Foto uit dagboek Nr. 13 gemaakt door Karl Leisner: het tentenkamp met het kruis uit berkenhout en de vlag (Kreuzbanner).

9 / 24

10 / 24

Gemeente ontvangt certificaat Excellent leerbedrijf van Helicon MBO

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Wethouder Alex ten Westeneind heeft maandagavond in het opleidingscentrum van Helicon MBO aan de Energieweg in Nijmegen namens de gemeente Berg en Dal het certificaat in ontvangst genomen als Excellent Leerbedrijf.

Naast de gemeente Berg en Dal waren er diverse tuinbedrijven en hoveniers die een zelfde certificaat in ontvangst mochten nemen zoals Overhaag, Van Ooijen Tuinen, Ruinaard tuinen, De Groot en De Enk. Interim-directeur Frank Lommers was ontzettend blij met de leerbedrijven waar de leerlingen wegwijs worden gemaakt in de praktijk.

In Berg en Dal zijn momenteel twee leerlingen werkzaam: Bo Leijser en Niek Kosman. Niek is werkzaam in de binnendienst en heeft zich bekwaamd in openbare ruimte en renovatie groenakkers, terwijl Bo in de buitendienst werkzaam is waar hij alle werkzaamheden verricht en zich heeft toegelegd op het onderhoud van bomen.

Alex ten Westeneind liet weten dat de leerlingen van Helicon welkom zijn in het Berg en Dalse om ervaring op te doen. Hij liet verder weten dat het certificaat een mooie plaats zal krijgen in het Gemeentehuis of de werkplaats van gemeentewerken.

Avond 'Kekerdom vergroent'

KEKERDOM - Onder de titel ‘Kekerdom vergroent’ gaan inwoners van Kekerdom hun dorpsagenda voor de komende jaren invullen. De 155 dromen, die 69 bewoners voor de zomer inbrachten, zijn de afgelopen maanden in vijf plannen verwerkt.

Deze worden op een klankbordavond aan alle bewoners gepresenteerd om daar vervolgens over mee te praten en aan mee te doen. Op dinsdag 24 oktober om 19.30 uur staan koffie en thee klaar in het Kulturhus. Het programma begint dan om 20.00 uur. Wethouder Erik Weijers en enkele professionals op het gebied van wonen, landschap, welzijn en bestemmingen zijn hier ook bij aanwezig om met ons mee te denken. Woon of werk je in Kekerdom, grijp dan je kans en laat horen wat jij er van vindt. Samen maken we dan een plan voor toekomstbestendig wonen in Kekerdom volgens de gezamenlijk gekozen visie:

Kekerdom is nu en straks een toegankelijk, cultuurrijk en groen dorp voor jong en oud met een saamhorige gemeenschap.

Op de koffie bij de boswachter

MOOK - Woon jij vlak bij Landgoed Jachtslot De Mookerheide of kom je wel eens genieten van de Mookerheide? Wandel je regelmatig op de Sint-Jansberg of ga je graag naar Heumensoord? Vanaf woensdagmiddag 25 oktober kun je iedere laatste woensdagmiddag van de maand koffie drinken met de boswachter van Natuurmonumenten in de Landwinkel Boer Spierings in Jachtslot De Mookerheide.

Natuurmonumenten wil graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. We willen graag de kwaliteit van het gevarieerde landgoed verhogen. Daarvoor vinden we het fijn je mening te horen over de recreatieve voorzieningen. Welke natuur waardeer je het meest? Naar welk plekje ga je graag?

Je bent welkom op woensdag 25 oktober tussen 15 en 17 uur in Landwinkel Boer Spierings in Jachtslot De Mookerheide, Heumensebaan 18 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

Schoolvolleybaltoernooi Millingen

MILLINGEN - Dinsdag 17 oktober houdt Switch ’87 weer een schoolvolleybaltoernooi in sporthal De Duffelt in Millingen voor de basisscholen van Leuth, Millingen en Kekerdom.

Om de kinderen bekend te maken met het volleybal, de technieken en de spelregels is er in de voorafgaande weken tijdens de reguliere gymlessen aan de groepen 3 tot en met 8, volleybal-les gegeven door trainers van de NeVoBo (Nederlandse Volleybal Bond) en van Switch ’87.

Aanmelden
Ben je sportief en lijkt volleyballen je leuk, vorm dan samen met een aantal klasgenootjes een team van 4-6 kinderen en meld je aan bij je meester of je juf op school. Die hebben een aanmeldingsformulier gekregen en kunnen daarmee een team inschrijven. Het inschrijfformulier is ook te vinden op de website van Switch '87. Belangrijk is wel dat elk team een eigen begeleider heeft.

Speelwijze en spelregels
Informatie over speelwijze en spelregels zijn beschikbaar op school maar kunnen ook worden gedownload van de site van Switch ’87 waar ook nog veel meer informatie staat over volleybal en onze vereniging: www.switch87.nl.

Aanvangstijd en uitleg
Alle teams dienen op dinsdag 17 oktober op tijd aanwezig te zijn: 9.45 uur, want dan is er een centrale uitleg van alle spelregels. Wij proberen het wedstrijdschema tijdig naar school te sturen. Het wedstrijdschema hangt in ieder geval op dinsdagmorgen in de sporthal en staat op de site van Switch ’87.

Buurtsoepie nu ook in centrum Groesbeek

GROESBEEK – Vanaf donderdag 12 oktober wordt er ook in het centrum van Groesbeek gestart met een wekelijkse buurtsoepie.

De naam buurtsoepie laat niets te wensen over: een paar buurtgenoten maken soep voor buurtgenoten die even de deur uit willen en andere mensen willen ontmoeten en om de vereenzaming tegen te gaan. Voor 3,50 euro krijgt men een heerlijke kop zelfgemaakte soep met brood en een kopje koffie of thee.

Wat is er leuker dan met anderen aan tafel zitten en van elkaars gezelschap te genieten. Vanaf donderdag 12 oktober 12.00 uur is iedereen welkom in Lunchroom De Kroon, Kerkstraat 6 in Groesbeek. Dit buurtsoepie is in samenwerking met Forte Welzijn.

Elly Daamen geïnstalleerd als nieuwe schutterskoningin in Leuth

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH – De Leuthse schutterij Vriendenkring heeft de traditie voor het jaarlijkse kermisgebeuren voortgezet. Zaterdagavond werd er een H.Mis gehouden en zondagmiddag moesten alle schutters geüniformeerd op appel komen om de schuttershoogheden allemaal thuis op te gaan halen.

Eerst werd het nieuwe koningspaar Elly Daamen van de Brink met haar prinsgemaal Jos aan de Bredestraat opgehaald gevolgd door de jeugdkoning Jort Nas. Daarna werd het oude koningspaar Geert en Sandra Vink en hun dochter de oude jeugdkoningin Tess opgehaald. Daarna ging de bonte stoet naar de woning van het keizerspaar Marian en Jack Hermsen en als laatste de oud-president Gert Verriet. Daar hadden zich ook de ereleden en wethouder Alex ten Westeneind verzameld. Hierna vertrok men naar het kerkplein waar de schuttershoogheden een vendelhulde stond te wachten. Daarna vertrok het hele gezelschap naar het clubgebouw van de schutterij waar de Koningin Elly Daamen en de jeugdkoning Jort Nas werden geïnstalleerd, nadat eerst het oud-koningspaar en oud-jeugdkoningin waren onttroond.

Alex ten Westeneind was een van de eerste die de kersverse koningin gefeliciteerd heeft. Zondagavond barstte het kermis gebeuren in De Vriendenkring pas echt los met muziek van de kermisband Kaliber. Deze succesvolle band wordt in de pauze geassisteerd door DJ Maikel. Ook maandag is Kaliber in De Vriendenkring te horen en zorgde DJ Robert Pouwels voor de opvulling.

Eerste punt Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Afgelopen zondag moest Groesbeekse Boys in Nijmegen aantreden voor een wedstrijd tegen Brakkenstein. In de eerste helft was Groesbeekse Boys de bovenliggende partij, in de tweede helft Brakkenstein. Dit resulteerde uiteindelijk in een 3-3 eindstand. Een terechte puntendeling en het eerste competitiepunt van Groesbeekse Boys.

Hoewel Groesbeekse Boys de eerste helft beter was kwam thuisclub Brakkenstein al in de openingsminuut door Mark van de Boogaard op voorsprong. Binnen tien minuten werd de stand op gelijke hoogte gebracht. Bram de Bruin kopte een voorzet van Ronnie van Rens binnen. Groesbeekse Boys voetbalde overtuigend en wist het veldoverwicht voor rust in meer doelpunten uit te drukken. Thom Jochoms was alert toen Gijs Rikken een afgeslagen corner opnieuw binnen het strafschopgebied bracht. Spit Dave Kleijnen bracht de 1-3 op het scorebord. Nadat hij de diepte in gestuurd werd scoorde hij beheerst.

Na rust was er een ander spelbeeld zichtbaar. Brakkenstein overtuigde nu en Groesbeekse Boys kwam steeds meer onder druk te staan. Na een uur voetballen resulteerde dit in de aansluitingstreffer van Luud Gerrits en een kwartier voor het eindsignaal werd het 3-3 door Sebastiaan Schipperheijn. Groesbeekse Boys mocht uiteindelijk van geluk spreken dat het een punt mee naar Breedeweg kon nemen. Brakkenstein creëerde nog enkele grote kansen, één daarvan eindigde op de lat.

Zondag 15 oktober wacht voor Groesbeekse Boys weer een wedstrijd tegen een tegenstander uit Nijmegen. Trekvogels komt op sportpark Breedeweg op bezoek. Aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur.

Eerste thuiswedstrijd dames Switch '87

MILLINGEN - Het volleybalseizoen is weer begonnen. Zaterdag 14 oktober staat de eerste thuiswedstrijd op het programma in de vertrouwde sporthal De Duffelt. De dames hebben er zin in om weer voor eigen publiek te spelen. Afgelopen donderdag was de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Arvevo D1 uit Arnhem. Helaas werd deze wedstrijd nipt verloren met 1-3.

In het team zijn een tweetal wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen. We hebben afscheid genomen van Eva van de Laak en Susan Keukens. Gelukkig hebben we in Niké Jurrius (vorig seizoen dames 2) en Bo Bosveld (overgekomen van Ikaros) prima vervangers gevonden. Beide speelsters hebben tijdens de voorbereiding laten zien prima in het team te passen. Daarnaast is Bo weer terug na haar zwangerschap. Het streven is dan ook om het komende seizoen weer in de top van de promotieklasse mee te draaien.

De tegenstander aanstaande zaterdag is het eerste damesteam van Renswouw uit Renswoude. Ook vorig seizoen kwamen we Renswouw in de competitie tegen. De eerste wedstrijd werd eenvoudig met 0-4 gewonnen, de thuiswedstrijd werd nipt verloren met 2-3. Het duel begint om 16:30 uur en de entree is gratis.

Kerkberichten

Vieringen H.H. Cosmas en Damianus

Overleden: Elisabeth Wilhelmina Wijers-Weijers; Joannes Geradus Linsen

Huwelijk: 14 okt. 2017, St. Antonius-Breedeweg: Johan Jacobs en Imara Bons

Zaterdag 14 okt. 19.00 u.: H. Mis-KK St. Caecilia

Intenties: Wim Kaal en echtg. Annie Kaal-v. Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon; Zr. Jo Laming; Theo Bieleveldt en fam.leden; Ria Ijsveld-v.d. Poll vw verjaardag

Zondag 15 okt. 10.00 u.: H. Mis-samenzang

Intenties: Antonius Spanjers, Jacoba Spanjers-Vissers, Claudia, Jan Jacobs, Hendrika Jacobs-Eikholt en kinderen; Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg, José en Waldie en Mike van Vugt, Wim Sluis en overled. Ouders Sluis-Lamers

Dinsdag 17 okt. 09.00 u.; H.Mis Mariakapel C&D

Donderdag 19 okt. 09.00 u.; H.Mis Mariakapel C&D

Vrijdag         20 okt. 19.00 u.; H.Mis, 18.30 u rozenkransg.19.40 u aanbidding, 20.00 u koffie

Oktobermaand – Mariamaand.

In de kerk van C en D. : maandag t/m vrijdag om 18.30 uur bidden van rozenhoedje en zingen van Marialiederen.

Zielboek

In de maand november geen ochtendvieringen op de dinsdag en donderdag, in plaats daarvan op dinsdag en donderdag om 19.00 u. gedachtenis van de overledenen, wier namen staan geschreven in het zielboek. Namen s.v.p. opgeven in de sacristie of op de pastorie.

Vieringen St. Antonius Breedeweg

Zondag 15 okt. 09.30 u. H.Mis - KK Horst-Sion-Breedeweg.

Intenties: Maria Theodora v. Elst-Janssen en overl. ouders en fam.leden v. Elst Janssen.

Woensdag 18 okt. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door H.Mis. Intentie: vrede in de wereld en welzijn parochianen.

Bingo bij Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 17 oktober is er bij de seniorenvereniging Sionsheuvel weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten 6,- en de kleine kaarten 1 euro. Er zijn ook een twee kaart, die kost 2 euro. De jackpot staat op 45 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondag 22 oktober kunt u weer op zoek naar dat ene boek, een nostalgisch servies of klein meubilair. Het is op zondag 22 oktober namelijk weer tijd voor de najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina Groesbeek.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de vereniging en met name aan de leerlingenopleiding en aan instrumenten.

Er worden verschillende kramen met diverse koopwaar uitgestald in de hal van van het voormalig pand van Hofei aan de Cranenburgsestraat 160 in Groesbeek. Helaas zal dit de laatste rommelmarkt zijn in dit pand. De fanfare is naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. "Mocht u iets weten, laat het ons ook weten."

De rommelmarkt is van 10.00 tot 15.00 uur en de entree kost 1,50 euro. Iedereen is welkom.

Namen leden toneelclub Door Eigen Kracht Omhoog (D.E.K.O.) circa 1952

De vorige week was onder deze foto alleen de geschiedenis van de Groesbeekse toneelclubs te lezen en niet de namen van de toneelspelers. Omdat die niet zonder moeite achterhaald zijn, leek het gepast de foto nogmaals te plaatsen, nu met vermelding van hun namen. Daarvoor in de weer waren Piet en Matthijs Janssen en Theo Wijers, die op het Woonzorgcentrum De Meent enige van de Breedeweg afkomstige dames raadpleegde.

Door Gerrie Driessen. Heemkundekring Groesbeek.

Deze unieke foto bevond zich in het archief van wijlen pastoor G.Thuring (parochie Breedeweg) en is in aug. 2017 door Teun van Grinsven overgedragen aan het archief van de Heemkundekring. Hoe lang DEKO actief is geweest, is niet achterhaald. Waarschijnlijk niet zo heel lang want op 9 juli 1954 wordt in Breedeweg de R.K. Gemengde Toneelvereniging 'Sint Tunnis' opgericht. Als bezielende leden worden dan o. m. genoemd: H. van Bentem en H. Giesbers, voorheen lid van D.E.K.O.

FOTO. 1e rij. Geknield. Van links naar rechts: Toon Kersten (de Zoem), Menne Schaap, Wim Fleuren (van Drikus Fleuren), Frans Janssen (van Poppe Hent), Hemmy van Breemen en Jan Peters (de Voeger)

2e rij: Hent Janssen (de Bij), Jac. Meijers, Herman van Bentem, Cornelis Cillessen (Soelie), Harrie Giesbers en de onderwijzer Piet Küsters.

  1. e rij: The Janssen (van de Pop) , Jan Cillessen (Soelie), Heinz Derksen, The Wijers (van Lok), Antoon de Bruin, Hent Janssen (van Poppe Hent), Willy Hendriks. 4e rij: met vlag is Hein Fleuren en rechts Jan Teunissen (Schaap)

Bingoavond in De Mallemolen

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek blijft de jackpot vallen. Ook donderdag 5 oktober is de jackpot gesneuveld.

Donderdag 12 oktober begint de jackpot weer met 50 euro. Samen met de hoofdprijs van 250 euro is er 300 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. Het bingospel begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondag 22 oktober kunt u weer op zoek naar dat ene boek, een nostalgisch servies of klein meubilair. Het is op zondag 22 oktober namelijk weer tijd voor de najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina Groesbeek.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de vereniging en met name aan de leerlingenopleiding en aan instrumenten.

Er worden verschillende kramen met diverse koopwaar uitgestald in de hal van van het voormalig pand van Hofei aan de Cranenburgsestraat 160 in Groesbeek. Helaas zal dit de laatste rommelmarkt zijn in dit pand. De fanfare is naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. "Mocht u iets weten, laat het ons ook weten."

De rommelmarkt is van 10.00 tot 15.00 uur en de entree kost 1,50 euro. Iedereen is welkom.

Bingo bij Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 17 oktober is er bij de seniorenvereniging Sionsheuvel weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten 6,- en de kleine kaarten 1 euro. Er zijn ook een twee kaart, die kost 2 euro. De jackpot staat op 45 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Germania wint verdiend van Vorden

GROESBEEK - Germania weet weer wat winnen is want in de thuiswedstrijd tegen Vorden trok de ploeg van Piet de Kruijff met 2-1 aan het langste eind. De ploeg maakte het zich in de slotfase zelf nog erg moeilijk door in de 88e minuut nog een doelpunt toe te staan nadat men legio kansen had gemist om de 2-0 voorsprong uit te bouwen.

Het eerste half uur gebeurde er weinig. Het was voor beide ploegen zoeken en dat resulteerde in veel middenveldspel met aan beide kanten veel onnodig balverlies. In de 34e minuut was Germania dicht bij de openingstreffer toen Melvin de Klijn zich op de rand van het 16 meter gebied goed vrij draaide en met een laag schot de doelman van Vorden kansloos liet. Tot grote teleurstelling van Germania eindigde de bal echter tegen de paal. Germania verhoogde de druk op de Vordense achterhoede en in de 40e minuut was Nasim Saber tot twee keer bijna toe aan de openingstreffer maar inzetten, voortkomende uit een scrimmage werden tot twee keer toe weggewerkt.

Na rust een feller Germania dat nu meer en meer de duels won en ook meer dan in de eerste helft tot kansen kwam. In de 48e minuut gaf Nasim Saber aan Melvin de Klijn de kans om de score te openen maar zijn inzet trof geen doel. In de 52e minuut was het dan eindelijk raak. Een goed genomen vrije trap van Nasim Saber werd door Rens van Laanen met zijn achterhoofd verlengd naar de verre hoek waardoor de Vordense doelman kansloos was 1-0. Hierna kreeg Germania vijf tot zes uitstekende mogelijkheden om de score uit te bouwen maar door onnauwkeurigheden in de eindpass gebeurde dit vooralsnog niet. In de 76e minuut kreeg Germania dan eindelijk de verdiende beloning. Een prachtige steek[pass van Melvin de Klijn werd door Max Nass geweldig aangenomen en koel onder de doelman van Vorden doorgeschoven 2-0. Eén minuut later had het 3-0 kunnen staan toen Tijn Jellema vanuit de achterhoede mee naar voren kwam en na weer een goede steekpass vanuit het middenveld alleen voor de Vordense doelman verscheen. Helaas voor Germania voorkwam de doelman een doelpunt door een katachtige reactie. In de 80e minuut werd Nasin Saber binnen de beruchte lijnen onderuit gehaald maar de toegekende penalty werd door Melvin de Klijn te zwak ingeschoten. Even later raakte Melvin de Klijn de paal toen hij zijn hoofd tegen een goed genomen vrije trap van Rens van Laanen zette. Maar ook nu was het de paal die een doelpunt voorkwam. En zoals het in het voetbal dan vaak gaat, valt het doelpunt dan aan de andere kant. Als je zelf nalaat te scoren, dan doet de tegenstander dat meestal. Dat gebeurde nu dus ook want Vorden kwam in de 88e minuut terug tot 2-1 na een corner waarbij er in de Germania achterhoede onvoldoende werd gedekt waardoor de bal vrij kon worden ingekopt. Daarna werd het nog even spannend want de scheidsrechter liet om onduidelijke redenen maar liefst 5 minuten naspelen. Aan de stand kwam echter geen verandering meer waardoor Germania deze tweede thuiswedstrijd verdiend won. Volgende week speelt Germania uit tegen Leones. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

Spaar bij Coop De Bats en Pannenstraat voor keukenmessen

GROESBEEK - Een nieuwe aantrekkelijke spaaractie bij Coop De Bats en Pannenstraat! De komende maanden sparen klanten van de supermarkt voor Zwilling keukenmessen, een messenblok en keukenschaar.

Patrick en Jan, Supermarktmanagers van de twee Coop Supermarkten. "Zwilling messen combineren een hoge kwaliteit met een prachtig design. De messen zijn een prachtig cadeau tijdens sinterklaasavond of onder de kerstboom."

Tijdens de spaaractie ontvangen klanten van Coop bij besteding van vijf euro aan boodschappen één spaarzegel, een 'mespunt' genoemd. Bij twintig zegels is de spaarkaart vol en kunnen klanten tegen een bijbetaling een keuze maken uit zeven verschillende messen, een schaar en een messenblok van Zwilling. De spaaractie loopt tot en met zondag 21 januari. Volle spaarkaarten kunnen tot en met zondag 4 februari worden ingeleverd.

Met meer dan 280 jaar kennis en ervaring is Zwilling expert én marktleider op het gebied van keukenmessen. De messen hebben een betrouwbaar Duits ontwerp en zijn geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Een ergonomisch en functioneel design wordt gecombineerd met innovatieve technologieën en materialen. Tot slot hebben de messen een optimale mes scherpte en zijn ze corrosiebestendig. Kortom: de perfecte messen voor elk gerecht! Meer informatie staat op www.coop.nl/zwilling.

Auto uitgebrand bij tankstation

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

UBBERGEN – Bij tankstation 't Meertje aan de Nieuwe Ubbergseweg in Ubbergen/ Nijmegen is zondagmorgen een personenauto totaal uitgebrand.

De eigenaresse een inwoonster uit Ooij wilde gaan tanken, omdat zij vanwege een familiedag naar De Efteling in Kaatsheuvel wilde gaan. Toen zij benzine wilde tanken kwam er rook onder de motorkap vandaan. Als eerste werden de drie kinderen die in de auto zaten in veiligheid gebracht waarna de auto bij de benzinepompen werd weggeduwd naar een veiligere plaats – de afrit van het tankstation – waar hij in vlammen opging in afwachting van de Nijmeegse brandweer. De brandweer kon niet meer voorkomen dat de personenauto geheel verloren ging. De reis naar de Efteling is alsnog gebeurd, uiteraard in een ander voertuig. De oprit naar het tankstation is tijdelijk afgesloten geweest.

Uitslag loterij Vox Virorum Leuth

LEUTH - De trekking van de loterij Mannenkoor Vox Virorumna heeft inmiddels plaats gevonden en de prijswinnaars zijn bekend.

De prijzen zijn gevallen op lot nummers: 1e prijs waardebon 100,00 lot nr 1021; 2e prijs waardebon 75,00 1020; 3e prijs waardebon 50,00 1019; 4e prijs waardebon 25,00 193; 5e prijs ontbijtservies 742; 6e prijs wijnset 089; 7e prijs laptoptas modern 447; 8e prijs tinkaraf 711; 9e prijs waardebon 1317; 10e prijs waardebon 746.

Deze prijzen zijn af te halen bij Roel Brink, Hoeting 1 Leuth; 024 3568435.

Bijzonder concert van koor Tot Zangs! in Bemmel

BEMMEL - Koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn treedt op met een bijzonder concert: Een nieuwe horizon.

Koor Tot Zangs! heeft met dit concert gekozen voor een actueel thema. Wat gebeurt er met mensen als ze in een oorlogssituatie zijn beland? Iedereen wil veilig wonen en leven... maar wát als dat niet meer kan in je eigen land?Dan nemen mensen de uiterste consequentie en gaan op de vlucht voor het geweld.

Op zoek naar een plek die wel veilig is. Waar ze een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Zij hopen op een nieuwe horizon. Tijdens ons concert zal de uit Syrië gevluchte Imad zijn persoonlijke verhaal vertellen.

In drie korte schetsen: betreffende zijn geboorteland Syrië, zijn vlucht naar Nederland, en zijn huidige situatie. Vredesorganisatie PAX heeft ondersteuning verleend voor zijn deelname aan dit concert.

Abbas, een vluchteling uit Irak, zal een gedicht voordragen. Koor Tot Zangs! zal aan de hand van de drie onderdelen speciaal uitgezochte en toepasselijke liederen ten gehore brengen. We worden begeleid door een gelegenheidscombo dat bestaat uit: Wouter: piano, Rob: gitaar, Hans: cajon en Philip: contrabas. Koor en combo zullen worden gedirigeerd door: Frans Coerwinkel. Iedereen is van harte welkom op zondag 29 oktober om 15.00 uur in de protestantse kerk aan Oude Kerkhof 13 in Bemmel. De toegang is gratis.

Driebandentoernooi biljartvereniging 't Fuske in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Van 10 tot en met 12 november verzorgt biljartvereniging 't Fuske voor de dertiende keer het driebandentoernooi in café-bar 't Fuske in Millingen aan de Rijn.

Normaliter vindt dit toernooi plaats in het tweede weekend van oktober maar zoals men wellicht weet is dan de Leuthse kermis, vandaar dat dit jaar wordt uitgeweken naar een andere datum.

"We starten dit jaar op de vrijdagavond op twee biljarttafels; er wordt gespeeld in een A-klasse en een B-klasse. We spelen in een poulesysteem, dit houdt in dat alle deelnemers meerdere partijen spelen in de voorronde zodat je na een iets mindere partij toch nog de mogelijkheid hebt om je terug te vechten in het toernooi."

Men kan zich inschrijven tot en met woensdag 8 november 18:00 uur, uiteraard kunnen ook deelnemers van buiten Millingen zich opgeven. Wil je erbij zijn, schrijf je dan snel in bij café-bar 't Fuske, 0481 434006, of kom gezellig langs.

Het inschrijfgeld bedraagt 8,00 euro en dient bij inschrijving betaald te worden. Het prijzengeld is: eerste prijs 75,00 euro, tweede prijs 50,00 euro en de derde prijs is 25,00 euro.

De loting is op woensdag 8 november om 20:00 uur in 't Fuske waarna het speelschema te zien is op www.fuske.nl. Lukt het niet om mee te doen, kom dan gewoon even een kijkje nemen naar één van de partijen.

Avondsymposium Water als wapen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK - Historici lieten op woensdagavond 4 oktober tijdens het avondsymposium 'Water als wapen' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek voor een gehoor van ongeveer vijftig aanwezigen hun licht schijnen over een thema dat ten onrechte lang buiten de schijnwerpers is gebleven.

Zij doen dit vanuit Nederlands en Duits perspectief. De avond is een initiatief van het Bevrijdingsmuseum en de gemeente Berg en Dal, in samenwerking met diverse historische verenigingen in het Rijk van Nijmegen. De avond werd geopend door Wiel Lenders, directeur Bevrijdingsmuseum, waarna wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal een korte toespraak hield. Het thema 'Water als wapen' werd door Hans van der Wiel, regionaal historicus Ooijpolder en De Duffelt uitgebreid belicht met een dia en filmbeelden. Na de pauze was er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Sprekers en tafelgasten waren: Hans van der Wiel, regionaal historicus Ooijpolder en De Duffelt, Guus Versmissen, Exoduscomité Betuwe, Henk Termeer, algemeen en regionaal historicus (NL WO2 en Rijk van Nijmegen) Wiel Lenders, directeur Bevrijdingsmuseum.

De Slag om Nijmegen werd beslist op 20 september 1944 tijdens de legendarische 'Waaloversteek'. De stad en haar omgeving werden echter frontgebied: een half jaar lang werd het gebied aangevallen door Duitse granaten en bommen. Daarna volgde in de winter van '44-'45 een grootschalige onderwaterzetting die enorme gevolgen had voor de burgerbevolking in met name de Betuwe, de Ooijpolder en de Duffelt. Dit thema stond tijdens het symposium centraal.


De frontlinie ten noorden van de stad Nijmegen liep dwars door de Betuwe en was ten gevolge van hevige gevechten voortdurend in beweging. Uit angst voor een nieuwe grote geallieerde aanval zette de Duitse legerleiding op 2 december 1944 de Betuwe onder water. Wat overbleef was een sinister niemandsland op de plek, waar ooit zo'n 60.000 mensen hadden geleefd. Zij moesten nu elders een heenkomen zoeken.

Niet alleen in de Betuwe gingen de gevechten door. Ook het gebied bij Groesbeek werd frontlinie en kwam derhalve onder hels vuur te liggen vanuit het Duitse Kleve en Reichswald. In totaal werden uit Groesbeek, Beek, Millingen aan de Rijn en omliggende dorpen bijna 30.000 mensen geëvacueerd. Ook de Ooijpolder en de Duffelt kwamen voor een groot deel blank te staan. Het nog droge gebied aan de Nederlandse en Duitse kant, hier en in de Betuwe, lag bezaaid met veldgraven, kadavers, vernielde huizen en legervoertuigen. Honderdduizenden mensen in het Nederlands-Duitse grensgebied raakten op drift en moesten een half jaar lang schuilen en vluchten voor oorlogsgeweld en overstromingen.

Driebandentoernooi biljartvereniging 't Fuske in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Van 10 tot en met 12 november verzorgt biljartvereniging 't Fuske voor de dertiende keer het driebandentoernooi in café-bar 't Fuske in Millingen aan de Rijn.

Normaliter vindt dit toernooi plaats in het tweede weekend van oktober maar zoals men wellicht weet is dan de Leuthse kermis, vandaar dat dit jaar wordt uitgeweken naar een andere datum.

"We starten dit jaar op de vrijdagavond op twee biljarttafels; er wordt gespeeld in een A-klasse en een B-klasse. We spelen in een poulesysteem, dit houdt in dat alle deelnemers meerdere partijen spelen in de voorronde zodat je na een iets mindere partij toch nog de mogelijkheid hebt om je terug te vechten in het toernooi."

Men kan zich inschrijven tot en met woensdag 8 november 18:00 uur, uiteraard kunnen ook deelnemers van buiten Millingen zich opgeven. Wil je erbij zijn, schrijf je dan snel in bij café-bar 't Fuske, 0481 434006, of kom gezellig langs.

Het inschrijfgeld bedraagt 8,00 euro en dient bij inschrijving betaald te worden. Het prijzengeld is: eerste prijs 75,00 euro, tweede prijs 50,00 euro en de derde prijs is 25,00 euro.

De loting is op woensdag 8 november om 20:00 uur in 't Fuske waarna het speelschema te zien is op www.fuske.nl. Lukt het niet om mee te doen, kom dan gewoon even een kijkje nemen naar één van de partijen.

Inbrekers vangen ook bot in Leuth

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Als het goed is vangen vanaf heden inbrekers die hun slag willen slaan in Leuth bot. Sinds woensdagmorgen zijn er op de ingangswegen van Leuth vier BuurtWhatborden geplaatst om de eventuele inbrekers er op te attenderen dat inbreken in Leuth zonder gezien te worden bijna onmogelijk is.

In Leuth zijn momenteel 259 huishoudens aangesloten bij de BuurtWhatsApp. Volgens de initiatiefnemer Sjoerd Rutten zijn er in Leuth nu drie groepen actief die nauw contact met elkaar hebben als er onraad in Leuth is of dreigt, aldus Sjoerd. Volgens burgemeester Slinkman is dit een stevige basis, de mensen zijn enthousiast en te hopen is dat voor inbrekers de leut voorbij is in Leuth.

De meeste kerkdorpen zijn inmiddels voorzien, aldus Slinkman,. "Alleen voor Groesbeek zelf kunnen we nog wat mensen gebruiken, die de regie op zich willen nemen voor bepaalde wijken." Samen met Sjoerd Rutten onthulde Slinkman aan de Bredestraat het BuurtWhatsAppbord, zodat ook daar de inbrekers rechtsomkeer kunnen maken.

Opfriscursus bridge

REGIO - Binnenkort organiseert de Bridgeclub Hoog Laag weer een opfris- en bijspijkercursus. De cursus omvat twaalf middagen. Naast het bieden krijgt ook het afspelen en tegenspelen de nodige aandacht.

De cursus is opgesplitst over twaalf woensdagmiddagen van 13.30 – 16.30 uur bij De Sprong, zaal 1 (Groenlanden). Cursusleiding: Antoon Kuhlmann; maximaal 40 deelnemers. Data: 8, 15, 22 en 29 november, 6 en 13 december; 3, 10, 17, 24 en 31 januari, 7 februari.

Basis voor de cursus vormt 'Vijfkaart hoog'. De programmering van de te behandelen onderwerpen staat te lezen op de website van BC Hoog Laag: zie http://www.nbbclubsites.nl/club/15016/pagina/850150. Elke cursusmiddag bestaat uit systematisch doornemen van theorie (PowerPoint presentatie), oefenopdrachten en 9 tot 12 oefenspellen. De kosten voor deze cursus van twaalf middagen bedragen 90 euro voor leden van BC Hoog Laag en 135 euro voor niet-leden.

Opgave kan vóór 30 oktober bij Gerard van het Erve: gerardvanheterve@upcmail.nl of 024 6842466

Halloween Pompoendagen in Groesbeek

GROESBEEK - De komende drie weekenden zijn er traditiegetrouw Halloween Pompoendagen bij Groentenhof Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek. Tijdens deze Halloween Pompoendagen op zaterdag 14 en zondag 15 oktober, zaterdag 2 en zondag 22 oktober en zaterdag 28 en zondag 29 oktober alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur zijn er leuke workshops en diverse activiteiten voor jong en oud.

Zo kan men pompoen snijden, pompoen versieren, kleurwedstrijd , pompoenen speurtocht, pompoenspellen, trampoline springen en het proeven van pompoensoep. Daarnaast kan men op het terras genieten van het mooie en unieke uitzicht over Groesbeek en kan men pompoenen en kalebassen in overvloed vinden op deze speciale markt waar ook recepten te verkrijgen zijn. Iedereen is op deze Halloween Pompoendagen welkom.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 15 oktober aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. J. Brezet uit Duiven

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Scholenplan Gambia.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Late Harvest in het theatercafé van De Mallemolen Groesbeek

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Zaterdagavond 21 oktober speelt de formatie Late Harvest in het theatercafe van De Mallemolen. In een vol theatercafé was het debuutoptreden vorig jaar een groot succes.

De band bestaat uit vier muzikanten: Ruud Emonts (bas en zang), Pieter Harts (gitaar en zang), Tom Peters (gitaar) en Willy Hopman (drums en zang). Vier muzikanten die de draad enkele jaren geleden weer hebben opgepakt en onder de naam 'Late Harvest' verder zijn gegaan.

Het repertoire ligt in hun 'roots'. Muziek uit hun jeugdjaren, de sixties en bestaat uit veel nummers van Neil Young. Naast stevig rockwerk, spelen ze een aantal gevoelige nummers van The Eagles en Pink Floyd. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis. Aanvang 20.30 uur. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Halloween Pompoendagen in Groesbeek

GROESBEEK - De komende drie weekenden zijn er traditiegetrouw Halloween Pompoendagen bij Groentenhof Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek. Tijdens deze Halloween Pompoendagen op zaterdag 14 en zondag 15 oktober, zaterdag 2 en zondag 22 oktober en zaterdag 28 en zondag 29 oktober alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur zijn er leuke workshops en diverse activiteiten voor jong en oud.

Zo kan men pompoen snijden, pompoen versieren, kleurwedstrijd , pompoenen speurtocht, pompoenspellen, trampoline springen en het proeven van pompoensoep. Daarnaast kan men op het terras genieten van het mooie en unieke uitzicht over Groesbeek en kan men pompoenen en kalebassen in overvloed vinden op deze speciale markt waar ook recepten te verkrijgen zijn. Iedereen is op deze Halloween Pompoendagen welkom.

Gemeente

gaat efficiënt

met financiën om

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal scoort iets beter dan (het gemiddelde van) vergelijkbare gemeenten voor wat betreft de formatie en kosten die ze maakt voor haar dienstverlening. Uit (benchmark)onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot naar de bedrijfsvoering blijkt dat deze organisatiekosten één procent lager zijn.

Gekeken is naar de totale organisatiekosten van de gemeente, waaronder de formatie (aantal fte). Over het geheel is de uitkomst positief waarbij opvalt dat clusters zoals Kunst, Cultuur & Oudheidkunde, Economische Zaken en Sport relatief weinig kosten. Ook valt op dat de clusters Jeugd, WMO, Opvang & Welzijn meer dan gemiddeld kosten. Reden is onder andere dat, nadat de gemeente deze zorgtaken van het Rijk heeft overgenomen, de gemeente flink heeft geïnvesteerd in een kwantitatief en kwalitatief goede zorg. Dit om te voorkomen dat er wachtlijsten zouden ontstaan of dat mensen niet de goede zorg zouden krijgen. Overigens zijn er nog weinig ervaringscijfers voor een volmaakte benchmark/vergelijking omdat de zorgtaak nog relatief kort een gemeentelijke taak is.


Verbeteringen deels al in gang gezet. De gemeente Berg en Dal gaat verder onderzoeken waar verbeterslagen gemaakt kunnen worden in haar bedrijfsvoering. Deels is dit al in gang gezet. Zo heeft de gemeente eerder dit jaar opdracht gegeven om de sociale teams te evalueren en om te onderzoeken waar de stijgende zorgkosten beperkt kunnen worden. Nog dit jaar zullen de bevindingen aan de gemeenteraad gerapporteerd worden. Vervolgens zal de gemeente eventuele aanpassingen doorvoeren.

De gemeente Berg en Dal vindt het belangrijk om zo efficiënt mogelijk met publiek geld om te gaan en probeert zich te verbeteren waar mogelijk. Bovendien vindt de gemeente transparantie erg belangrijk. Daarom laat de gemeente haar organisatie en processen met enige regelmaat door onafhankelijke deskundigen beoordelen.

Een strijdend DVSG

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen AVIOS/DBV in Maasbommel. In de basis start jeugdspeler Max Thijssen als rechtsbuiten.

DVSG probeert te voetballen. Soms opbouwend via de rechterkant, maar ook regelmatig wordt er gewoon de lange bal gehanteerd. Als deze bal in de buurt van Niek Derksen komt, dan blijft het vaak ook balbezit voor DVSG. De toeschouwers zien een sterker AVIOS/DBV, die kansen krijgen, maar niet scoren. Dit is deels door goed keeperswerk van Stan Peters en deels door geluk voor DVSG. Als de wedstrijd een halfuur bezig is heeft DVSG de eerste twee kansjes. Een keer een schot van Max Thijssen op doel en eenmaal een uitbraak van Thijmen Heus, die gestuit wordt door een overtreding.

Na rust is het vooral AVIOS/DBV dat aanvalt en gevaarlijk is. DVSG krijgt een kans tien minuten in de tweede helft. Thijmen Heus legt de bal breed op Thijs de Jong. Hij schiet de bal echter naast het doel. Later belandt een vrije trap Van Menno Sillessen in de muur.

AVIOS/DBV krijgt een penalty, maar mist deze. Even later schieten ze ook nog een bal tegen de lat.

De druk wordt steeds groter. De buitenspeler van AVIOS/ DBV wordt even losgelaten. Met een crossbal op maat en een goed schot is keeper Stan Peters kansloos. Stand 1-0.

De moegestreden Charl Jacobs wordt gewisseld voor Ruben Nillessen. Voor de laatste minuten komt Robin Klaassen in het veld voor Max Thijssen. DVSG probeert de gelijkmaker te forceren, maar krijgt in blessuretijd de 2-0 tegen

DVSG heeft goed gestreden met een prima inzet , maar vandaag was het nog niet genoeg voor een punt mee naar huis te nemen.Volgende week speelt DVSG om 14.00 uur thuis tegen Heumen.

Tweede overwinning voor Rood Wit

GROESBEEK - Tegen plaatsgenoot Millingen wist Rood Wit afgelopen zondag de punten in eigen huis te houden. Met een mooie 2-0 overwinning konden de Millingenaren weer naar huis.

De eerste helft waren de Groesbekers de betere ploeg en wisten dat om te zetten in een goede voorsprong. Rood Wit begon aanvallender en zette meteen goed druk op de verdediging van de gasten. De beste kans was voor Rood Wit. In de 11de minuut wist Khalid el Haddoutti met een mooi schot de verdediging te verrassen, maar de bal ging niet over de doellijn. Na diverse aanvallen kon in de 23ste minuut de voorsprong worden genoteerd. Een fraaie voorzet van Emir Tiganj werd door Khalid aangenomen en beheerst afgerond met een doelpunt, 1-0. Drie minuten later was het aan Ton van Doorn te danken dat er geen gelijkmaker kwam. Een aanval werd door de aanvaller wel goed ingeschoten maar uitstekend tegen gehouden door de Groesbeekse keeper. Vlak voor het einde van de eerste helft waren er nog een aantal hoekschoppen te nemen door de gasten. Toch was een hoekschop van Rood Wit goed voor de 2-0. Een hoekschop van Wesley Klomp werd door Omar Nejjari goed hard en onhoudbaar in gekopt. Na de thee begonnen de gasten feller aan de wedstrijd en moest Rood Wit alle zeilen bijzetten om de tegenstander van het lijf te houden. In de 55ste minuut ging het maar net goed toen een bal op de lat kwam. Rood Wit zette daar wel een paar goede aanvallen tegenover maar de inzetten van de aanvallers gingen net naast het doel. Dat gold voor Omar en ook Khalid wisten het doel niet te bereiken. De ploegen wisten niet meer te scoren en behielden de stand verder ongewijzigd op 2-0. Volgende week speelt Rood Wit een uitwedstrijd in Haalderen tegen HAVO. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.

Uitslag loterij Vox Virorum Leuth

1e prijs waardebon 100,00 lot nr 1021; 2e prijs waardebon 75,00 1020; 3e prijs waardebon 50,00 1019; 4e prijs waardebon 25,00 193; 5e prijs ontbijtservies 742; 6e prijs wijnset 089; 7e prijs laptoptas modern 447; 8e prijs tinkaraf 711; 9e prijs waardebon 1317; 10e prijs waardebon 746.

Deze prijzen zijn af te halen bij Roel Brink, Hoeting 1 Leuth; 024 3568435.

Inzameling rommelmarkt fanfare

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt Fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp's, dvd's, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc's, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom. Mocht u gaan opruimen denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Seniorengym bij de KBO Beek

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - De week sportief beginnen kan bij de KBO Beek. Iedere maandagmiddag is er vanaf 14.00 uur onder deskundige leiding van Chiquita seniorengym (bewegen naar eigen kunnen) met op de achtergrond een rustig stukje muziek, .

U kunt er de hele week weer tegenaan wanneer u gezellig bezig bent geweest en na afloop even hebt bijgepraat onder het genot van een kopje koffie of thee.
Kom langs en doe mee, de eerste twee lessen zijn geheel gratis, het is een weldaad voor uw body, ook mannen zijn op de maandagmiddag welkom.

De KBO Beek staat voor u klaar, ook voor belangenbehartiging, educatie en vertier, kortom KBO is een seniorenvereniging die sprankelend voorwaarts gaat. Lid worden tot 1 januari 2019 kan voor 30 euro. U heeft dan ook recht op allerlei kortingen die de KBO Beek biedt", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, die een ieder graag alle inlichtingen geeft.

Narrow Escape in de Waard van Kekerdom

KEKERDOM - "Een sterke geur van bier en tabak vult de atmosfeer. Een laag plafond, duisternis in de zaal, op het podium zingt een pianist met gebroken stem de blues. De drummer vuurt slagen als kanonschoten af op het publiek, de saxofonist scheurt er gierend doorheen..."

Op zondagmiddag 15 oktober treedt de fantastische band Narrow Escape, bestaande uit niemand minder dan Clemens van der Ven (piano, zang), Carl van Hal (drums, zang) en Niels van Hoorn (saxen en dubbele saxen), op in de Waard van Kekerdom in Kekerdom. Om 17:00 uur zullen zij beginnen, de entree bedraagt vijf euro.

Door de rauwe klanken en opzwepende ritmes van de Rythm and Blues brengt deze band je in vervoering. Niet voor niks staat Narrow Escape erom bekend zalen en cafés volledig plat te spelen, optredens waarbij Clemens de piano bespeelt in allerlei posities en Niels twee saxofoons tegelijkertijd.

Onder het genot van de muziek van deze geweldige band belooft het een onvergetelijke zondagmiddag te worden. We hopen jullie allen te zien!

Negende editie Percussion on Stage

LEUTH - Op zaterdagavond 25 november verzorgt de Slagwerkgroep van Muziekvereniging D.E.S. uit Leuth haar negende achtereenvolgende Slagwerkconcert.

Naast de Slagwerkgroep van D.E.S., die onder leiding staat van Wiljan Gerritzen, zal ook de Slagwerkgroep van M.D.V.S. uit Doesburg onder leiding van Arend Jan van Straten en de Slagwerkgroep van Fanfare Ons Genoegen onder leiding van Albert van der Heide deelnemen.

Op deze avond zal een breed scala aan slagwerkinstrumenten de revue passeren. Van Afrikaans getint tot pop, van nieuwsberichten tot musical. Het kan allemaal met slagwerk.

Slagwerkgroep D.E.S. zal nogmaals, samen met koor Les Aluettes, het programma van het voorjaarsconcert 2017 ten gehore brengen.

Iedereen is welkom op 25 november in zaal De Vriendenkring in Leuth. De zaal is open vanaf 19.15 uur, en de entree is gratis.

Opfriscursus bridge

REGIO - Binnenkort organiseert de Bridgeclub Hoog Laag weer een opfris- en bijspijkercursus. De cursus omvat twaalf middagen. Naast het bieden krijgt ook het afspelen en tegenspelen de nodige aandacht.

De cursus is opgesplitst over twaalf woensdagmiddagen van 13.30 – 16.30 uur bij De Sprong, zaal 1 (Groenlanden). Cursusleiding: Antoon Kuhlmann; maximaal 40 deelnemers. Data: 8, 15, 22 en 29 november, 6 en 13 december; 3, 10, 17, 24 en 31 januari, 7 februari.

Basis voor de cursus vormt 'Vijfkaart hoog'. De programmering van de te behandelen onderwerpen staat te lezen op de website van BC Hoog Laag: zie http://www.nbbclubsites.nl/club/15016/pagina/850150. Elke cursusmiddag bestaat uit systematisch doornemen van theorie (PowerPoint presentatie), oefenopdrachten en 9 tot 12 oefenspellen. De kosten voor deze cursus van twaalf middagen bedragen 90 euro voor leden van BC Hoog Laag en 135 euro voor niet-leden.

Opgave kan vóór 30 oktober bij Gerard van het Erve: gerardvanheterve@upcmail.nl of 024 6842466

Boekbuffet in Kekerdom

KEKERDOM - Wil je tijdens een uitgebreide warme maaltijd – met keuze tussen een vegetarisch hoofdmenu of een met vlees – genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het volgende Kekerdomse Boekbuffet op donderdag 19 oktober.

"Om 17.30 uur verwelkomen we je in het Kulturhus aan de Schoolstraat met een gratis drankje. Opgeven kan tot uiterlijk 16 oktober via boekkekerdom@gmail.com of via 0481 432800. Deelname kost vijf euro.

22 / 24

Wij feliciteren Tijl met het behalen van de oranje slip en Jelle met het
behalen van de witte band bij het karate.

Een dikke kus en knuffel van

Opa Bart en Oma Wenda

Op 14 oktober wordt deze hele lieve meid 21 jaar.

Hartelijk Gefeliciteerd

namens ons XXX

HIEP, HIEP, HOERA
65 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag
Een hele fijne dag!

Liefs van ons allemaal x

Joop en Mientje
Proficiat met jullie 50 jarige huwelijk.|
Een fijne dag en nog vele jaren samen.
André en Emmy.

Onze (O)MA hoopt op 10 oktober haar 80st. verjaardag te vieren.
Wij wensen haar namens de hele familie een hele fijne dag toe!

Hoera!
Onze vriend Owen wordt alweer 6 jaar
Gefeliciteerd
Neil, Ryan
Roan en Fenna

Bo Peelen en neef Lars winnen het familie-tennistoernooi!
Hartelijk gefeliciteerd!
groetjes van oma Noortje en opa Gé

Met je diploma in de hand, sta jij in de krant.
Gefeliciteerd Silvy.
Opa Hans en Oma Marina

Hiep Hiep Hoera
Ons sportmannetje Rens alweer
9 jaar
Gefeliciteerd
Papa, Mama, Bas, Anne, Opa en Oma

, 't zwein" wur vieftig op 13 oktober!

Oktober bijzondere actiemaand bij Bodywear Superstore

DUIVEN - Bodywear Superstore in Duiven heeft de hele maand oktober een geweldige aanbieding op lingerie van Anita en Felina. Je krijgt liefst 25 procent korting op deze merken. Er is ook volop nieuwe nachtmode gearriveerd dus kom snel langs, de keus is enorm!

Lingerie van het merk Anita staat voor pasvorm, functionaliteit, esthetiek en comfort. Anita heeft een enorm creatief team en werkt voortdurend aan het ontwikkelen van nieuwe materialen en perfectioneren van de pasvorm. Nieuwe trends, jarenlange ervaring en het enthousiasme voor het dragen van mooie producten dragen bij aan de populariteit van Anita. Deze maand oktober bij Bodywear Superstore met een énorme korting van 25 procent, het persoonlijke maatwerkadvies van de zeer ervaren medewerkers is natuurlijk altijd gratis. De lingerie van Felina kent dezelfde mega korting! Dit merk is een echte klassieker. Veel dames wonen er bijna in, stevig voor de grote (cup)maten en perfect voor de grote omvangsmaten, comfortabel en omvat uw borst helemaal. Al meer dan 130 jaar worden door Felina BH's, slips en body's met veel ervaring speciaal ontworpen voor de wensen en eisen van zelfbewuste vrouwen die midden in het leven staan. Profiteer dus van de actie deze hele maand oktober en verwen uzelf met deze korting. Bodywear Superstore is de grootste lingerie-badmodewinkel voor hem en haar in Nederland met de meest ruime keus. BH cupmaten maat A t/m L. 7 dagen per week open, gratis parkeren! www.bodywearsuperstore.nl Rijksweg 26 Duiven; 026 7370298.

Eethuis Groesbeek neemt intrek in nieuw pand

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Na ruim anderhalf jaar slopen en herinrichten heeft Eethuis Groesbeek afgelopen maandag zijn intrek genomen in het nieuwe pand aan de Burgemeester Ottenhoffstraat 2 in Groesbeek, tegenover het oude pand aan de Molenweg. In het nieuwe pand is een restaurant / cafetaria gevestigd.

Het restaurant biedt plaats aan liefst vijftig gasten die kunnen genieten van een fantastisch uitzicht over de Dorpsstraat. De naam is hetzelfde gebleven en blijft 'Eethuis Groesbeek'. In de zomer wordt er voor de ingang van het pand een gezellig terras ingericht. In het nieuwe onderkomen is een grote keuken gevestigd met oven en bakinstallatie waar de verse hamburgers , bijzondere kapsalon, diverse smaken pizza's, frites en een heel scala aan snacks, salades en schotels worden bereid. Tijdens het nuttigen van de diverse lekkernijen kan men ook gebruik maken van diverse dranken zoals bier en wijn maar ook koffie en thee zijn aanwezig in Eethuis Groesbeek.

De afhaalservice alsmede de bezorging van maaltijden en snacks tussen 16.00 en 23.00 uur blijft ook in de nieuwe zaak gehandhaafd (024 6636696). De openingstijden van Eethuis Groesbeek zijn dagelijks van 14.00 tot 24.00 uur. De vorige locatie van Eethuis Groesbeek aan de Molenweg is zondagavond om 24.00 uur officieel gesloten.

Hemmy van Haaren bij top groentewinkels van Nederland

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - Zaterdagavond zijn bij De Schakel in Nijkerk de winnaars bekend gemaakt van de landelijke verkiezing 'Groenteman met Ster 2017'. De Groesbeekse Groente speciaalzaak Hemmy van Haaren aan de Dorpsstraat is bekroond met 1 ster en behoort daarmee tot de top van de Nederlandse Groentespeciaalzaken.

In totaal ontvingen 19 ambachtelijke groentespeciaalzaken in Nederland een of meerdere sterren. De sterren zijn het resultaat van een strenge beoordeling en een bekroning voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van kwaliteit, service , organisatie en klantgerichtheid. De sterwinnaars vertegenwoordigen de top van de Nederlandse groente – en fruitbranche.

Teamprestatie

Hemmy van Haaren is vol lof over zijn team, waarmee deze topprestatie is bereikt. "Iedere medewerker heeft zijn of haar rol binnen het bedrijf en met elkaar heeft dat ertoe geleid dat we bij de beste groentespeciaalzaken van Nederland behoren. Alle medewerkers verdienen daarvoor een pluim. We zijn dan ook super trots op ons team en de prestatie die we met elkaar hebben behaald", aldus Henny van Haaren.

"We vieren dit succes samen met onze klanten. Natuurlijk is deze bekroning een prachtige bevestiging van de inzet die we dagelijks leveren. Maar de echte beloning is het feit dat we iedere dag weer blije en tevreden klanten in onze winkel mogen ontvangen. Persoonlijk contact met de klant staat bij ons met hoofdletters geschreven. Onze klanten zullen de komende tijd dan ook zeker merken dat we wat te vieren hebben", aldus een trotse Hemmy van Haaren.